View Full Version : Filter za bazen
M&BmamaiAM
24.08.2004., 00:10
Imam montažni bazen s kojim je došao set za filtriranje vode. Filter se toliko napunio kamenca da je postao neupotrebiv u roku od tjedan dana, a novi košta 250 kn (Gramat, gdje je kupljen i bazen). To nema smisla plaćati pa namjeravamo napraviti zamjenski filter.
Razmišljali smo staviti aktivni ugljen, malo grubljeg granulata, da se ne uspori protok vode iz pumpe.
Imate li kakvu ideju gdje bi se mogao nabaviti aktivni ugljen? Meni jedino pada na pamet isprazniti Brita filtere, no to je još skuplje rješenje jer svaki košta 35 kn, a ima jako malo ugljena u njemu.
Imate li savjet kako napraviti filter?
Ups, nisam vidio topik prije odgovora na onom drugom. Da li ste se kamenca probali rijesiti klasicnim metodama ( varikina, domestos, ocat) ?
Aktivni ugljen = drveni ugljen od drveta ili ljuske kokosa, obradjen u granule. kod vecih filtera sam vidio da neki koriste i obicni drveni ugljen uz pijesak (granulat). Inace, koristi se masovno u prehrambenoj industriji pa sigurno postoji par uvoznika. Pogledaj i u akvarij shopovima te prodavaonicama kemikalija.
M&BmamaiAM
28.08.2004., 09:54
Hvala Juraj. Kupila sam aktivni ugljen u Pet shopu. Sad ću probati složiti filter. Nadam se da neće zagušiti rad pumpe.
I probat ću napuniti bazen preko filtera. Dulje će trajati (26 sati najmanje), no ako bude bez kamenca - isplati se.
Ahoooj,
aktivni ugljen uklanja samo i isključivo miris. Kamenac može ukloniti samo ionski izmjenjivač koji je prilično skup. Ja u pumpi za bazen (btw. isto gramat) imam papirnati filter i to je to. Filter ima namjenu da zadrži plivajuće nečistoće pri recirkulaciji vode, a alge treba prevenirati dodacomi u vodu (ima ih i u gramatu). Voda kojom se puni bazen uglavnom ide direktno iz vodovoda. Ja koristim hidrant za punjenje bazena i to ne radi cijene vode nego da bi bazen napunio za pola sata ili sat. Preko kućnog vodovoda traje predugo.
:W
M&BmamaiAM
05.09.2004., 12:19
Punim bazen iz vodovoda, ide 20 kubika vode i to traje oko 7 sati, na cijev od trifrtalja cola. Ne čini mi se to predugo.
Aktivni ugljen uklanja samo miris? Pa to me čudi, jer kad procijedim vodu kroz Britin filter u kojem je aktivni ugljen, nemam više kamenca i voda mi djeluje vrlo bistro. Vidjela sam da filtere na bazi aktivnog ugljena koriste i za akvarije, odatle sam se i nadala da ću tako riješit problem.
Inače, pošto se dogodine spremam raditi pravi bazen (liner tehnologijom), pogledala sam malo kakve filtere prodaju za strojarnice. Pa mi je zapao za oko "mali filterić", sa 35 kila pijeska. Al se ne usudim pitat za cijenu. Zasad.
Britin filter sastoji se od 3 dijela. Točno je da ima aktivni ugljen u sebi i to u najdonjem dijelu. Ako ga prepiliš vidjeti ćeš 3 dijela. U jednom 1. nalazi se ionska masa, u drugom nešto kao pijesak i u 3. ugljen. 1. skida ukupnu tvrdoču ma cca 8 do 15 stupnjeva njemačke tvrdoče, 2. uklanja plivajuče nečistoće i treći onaj ugljeni ukljanja miris. Onaj drugi osim nečistoća smanjuje sadržaj klora za cca 90 posto. Interesantno je filter nakon zamjene ostaviti da se osuši sadržaj i usporediti težinu sa novim. Iskorišteni filter teži je otprillike 3 puta od novog. To sam probao i sa filtereom koji se koristi u vrču i sa Quelle filterom koji se montira ispod sudopera i trezira pitka voda. Ljudi još uvijek griješe i ugrađuju jedan vod za sve potrebe no u budućnosti će trebati razdvajati vodove ovisno o upotrebi (sanitarna, pitka i tehnička voda) svaka se drugačije tretira i "filteri" ovisno o upotrebi različito koštaju. 12 godina u struci obrađujem vodu i kada bi prezentirao što dolazi nama na pipu vjerujem da nitko više nebi pio vodu iz pipe a da nije prije filtrirana. Rijetko tko zna da Vodoopskrba 70 do 90% vode isgubi po putu , a ta ista voda ispire zemlju i hrđu iz starih cijevi. Da bi bili sigurni kako neće doći do zaraze u nju "stavljaju" 3x više klora od normalnog. Zato je na svakome da sam odluči što će piti.:)
M&BmamaiAM
15.09.2004., 01:49
Istina, u vodi su grozote. Kad sam ispustila vodu iz bazena i kad se posušila folija, pomela sam oko kilo narandžastog praha. Pretpostavljam da je to hrđa i kamenac.
Već dugo ne pijem vodu iz pipe. Samo kupovnu. A za kuhanje ju procijedim kroz Britu.
Sad upravo po netu tražim domaću ponudu ionskih omekšivača da vidim mogu li štogod instalirati za domaćinstvo, te koliko to "peva".
Eto kako stižu sve topliji dani, prisjetio sam se svog montažnog bazena. Uz njega sam dobio onaj jeftinjak filtar s papirnatim uloškom koji se baš i nije nešto proslavio tako da sam bio osuđen na česta izlijevanja par tisuća litara vode, što baš i nije užitak. Uglavnom razmišljao sam o nekakvom pješčanom filtru, ali u vlastitoj izvedbi jer ovo što se nudi na tržištu je nekoliko puta skuplje od samog bazena. Sad me zanima jel radio tko šta slično pa da podjeli iskustva i ideje.
kupi kantu sa poklopcem na nju ugradi dva prikljucka u nju natovari kvarcnog peska koji nasipas u najlonku (vkradni zeni ) iznad toga sloj aktivnog ugljena
evo ti filtera za 100kn
Štima. Tako nešto sam i mislio napraviti. Jedino mi nije jasno postoji li kakav okviran proračun o veličini tog filtra i snazi pumpe s obzirom na veličinu bazena?
Zna li tko kolika je snaga pumpe za vodu na vešmašini (npr stara od Gorenja ili sl). Mislim da ova orginalna pumpa što dođe uz bazen (kineska skalamerija) bude preslaba za taj filter.
E da. Da izvjestim. Filter složen i radi već 2 tjedna. Djelovi: dvije kante od Jupola, Dva sifona za sudoper (samo ona rešetka i cijev koja je taman 30 mm koliko ide za crijeva za bazene) i filteski pjesak 0.7-1.2 i tuba silikona.
Armstrong
16.07.2011., 13:16
E da. Da izvjestim. Filter složen i radi već 2 tjedna. Djelovi: dvije kante od Jupola, Dva sifona za sudoper (samo ona rešetka i cijev koja je taman 30 mm koliko ide za crijeva za bazene) i filteski pjesak 0.7-1.2 i tuba silikona.
Prebaci se na vrt-bazeni.
I da, tamo stavi slike da i mi vidimo i prokomentiramo :top:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.