PDA

View Full Version : šta da ih pitam kad me pitaju da ih nešto pitam ?

Pecep
01.02.2011., 17:50
sutra idem na jedan intervju.-

imam veliku šansu da me pitaju pitanje "jel imate vi kakvih pitanja za nas ?"

pa me zanima, šta bi bili pametno da ja njih pitam ?

hvala na savjetu i odgovoru .
bok

GoGs
01.02.2011., 18:13
ono što te zanima možda?

:facepalm:

~Scarlet~
01.02.2011., 18:44
Radno vrijeme, prekovremeni, plaća, edukacije, mogućnosti napredovanja...

os24a
01.02.2011., 19:47
ima netko iskustva sa intervjuom na engleskom..konkretno radi se o firmi vezanoj za kinematografiju..?

rocket86
01.02.2011., 20:09

mislim da autora/icu zanima što pitati, a što bi bilo pametnije preskočiti:ne zna:

Pecep
01.02.2011., 20:15
to znaju pitat "šta vi nas imate pitati"

mislim mogu ja smisliti pitanje ali bi volio više onako nekakvo strateško nešto iz čeg bi mogli oni a i ja nešto zaključiti.

mislim baš me briga. mogu ja bubnut bilo šta al mislim da to nebi bilo to.
treba smislit pitanje da ostanu pafff

GoGs
01.02.2011., 20:58
to znaju pitat "šta vi nas imate pitati"

mislim mogu ja smisliti pitanje ali bi volio više onako nekakvo strateško nešto iz čeg bi mogli oni a i ja nešto zaključiti.

mislim baš me briga. mogu ja bubnut bilo šta al mislim da to nebi bilo to.
treba smislit pitanje da ostanu pafffi što ćeš time dokazati? da si prepametan ili da se praviš pametan? sumnjam da im treba netko tko će im pametovat već na razgovoru, a kamoli tokom redovnog obavljanja posla.

nakon što su me pitali kakva su mi očekivnja u firmi i sve ostalo, uvijek sam odgovorio protupitanjem, kakva primanja nude, jer niti jedna osoba koja dođe na razgovor neće poželjeti pitati to pitanje. ako me već pitaju imam li kakvo pitanje, odgovorim protupitanjem koje su mi oni postavili.

Znam pitati o radnom vremenu, radnim zadacima i takve stvari. o prekovremenima ne volim razgovarati jer nisam radio još ni redovno, a kamoli prekovremeno.

u firmi gdje već nalažu u opisu posla da postoji mogućnost napredovanja i educiranja, možda bih pitao u kojem to smjeru vodi i što im znači napredovati? koji su kriteriji za edukaciju i što smatraju pod edukacijom.

ništa posebno, pitam ono što me zanima. i mislim da tu ne treba komplicirati, već treba biti apsolutno transparentan. s obzirom da ja njima dajem odgovore svrsihodno njihovim očekivanjima, smatram da je ravnopravno da i oni meni daju odgovore na neka moja pitanja, i tog se ne treba ustručavati.

Fala bogu da ću pitati za plaću i čak pregovarati za nju ako mi moja četveročlana obitelj ovisi o visini mog primanja.

Pecep
01.02.2011., 21:08
super obrazloženje.

a šta kad bi te pitali koje su Vaše prednosti i mane ?
haa ??!

to je više onako refeleksivno pitanje ...

GoGs
01.02.2011., 21:24
super obrazloženje.

a šta kad bi te pitali koje su Vaše prednosti i mane ?
haa ??!

to je više onako refeleksivno pitanje ...i? ti ne znaš koje su tvoje mane i prednosti? susreo sam se sa tonom pitanjima i bio na tonu razgovora. i mogu ti reć, pravio sam se i fin i bezobrazan, bio sam ovakav i onakav...

a najbolje sam prošao kad sam išao sa pristupom da mi je posao potreban, da ga želim raditi i da sam motiviran za rad, i smatram da se ne treba brinuti o pitanjima koje pitaju, nego se treba truditi ostat pribran i odgovoriti na pitanja normalno. A ako požuruju i postavljaju refleksivna pitanja, ja im kažem da im ne mogu odgovorit na to pitanje, pošto ne mogu objektivno odgovoriti na njega u tom trenutku, jer smatram da ne bi bilo dobro dati loš odgovor na njega, a ne želim biti brzoplet i usosit se.

i tad ga skinem sa kurca, i njega i njegovo pitanje. a ako ga želi, pustit će me dan ili dva da objektivno razmislim i sagledam na njega. A ako ga želi taj tren, onda ću mu reći da smatram da si nikada u poslu neću dopustiti da odluke moram donositi brzopleto i nesmisleno. to nije način.:kava:

audi_driver
01.02.2011., 22:47
sutra idem na jedan intervju.-

imam veliku šansu da me pitaju pitanje "jel imate vi kakvih pitanja za nas ?"

pa me zanima, šta bi bili pametno da ja njih pitam ?

hvala na savjetu i odgovoru .
bok

pa ovisi koliko je perspektivna ta firma tj koliko su škrti. U današnje vrijeme nit bi platili edukaciju nego što više natjerali te da radiš po 12 sati i to s debelim kašnjenjem plaće tak da pitaj kad misle narezat pršuta da se pošteno najedeš kad si već potrošila vrijeme na njihovo glupo testiranje

Anton
02.02.2011., 14:31
ima netko iskustva sa intervjuom na engleskom..konkretno radi se o firmi vezanoj za kinematografiju..?

Može na PP o kojoj se tvrtki radi?

krokodilkro
02.02.2011., 15:06
Krivo, ti takvim pitanjem trebaš pokazati da te zanima prvenstveno nešto o firmi, a ne samo o tvom budućem statusu.

Pitaj nešto o poslovanju firme i eventualno o ulozi tvog budućeg radnog mjesta u tom poslovanju. Samo nemoj pitati nešto što recimo inače piše na web stranicama firme, da ne ispadne da si na razgovor došao potpuno nepripremljen.

Iz perspaktive poslodavca: ako nekog potencijalnog zaposlenika zanima samo plaća, edukacije, dnevnice, mogućnosti napredovanja itd., a ne pita ništa o poslovanju firme ili o ulozi budućeg zaposlenika u poslovnom procesu, tu se onda pali lampica za uzbunu

Anton
02.02.2011., 15:17
Krivo, ti takvim pitanjem trebaš pokazati da te zanima prvenstveno nešto o firmi, a ne samo o tvom budućem statusu.

Pitaj nešto o poslovanju firme i eventualno o ulozi tvog budućeg radnog mjesta u tom poslovanju. Samo nemoj pitati nešto što recimo inače piše na web stranicama firme, da ne ispadne da si na razgovor došao potpuno nepripremljen.

Iz perspaktive poslodavca: ako nekog potencijalnog zaposlenika zanima samo plaća, edukacije, dnevnice, mogućnosti napredovanja itd., a ne pita ništa o poslovanju firme ili o ulozi budućeg zaposlenika u poslovnom procesu, tu se onda pali lampica za uzbunu

Pazi, ja razumijem što ti hoćeš reći, ali ne živi se od interesa za tvrtku, nego od plaće. Nemoj me krivo shvatiti, ali moraš razumjeti i ljude.
Prosječan hrvatski poslodavac će vrlo vjerojatno dati malu plaću, a imati velika očekivanja, a to dvoje ne ide zajedno.

krokodilkro
02.02.2011., 15:32
Pazi, ja razumijem što ti hoćeš reći, ali ne živi se od interesa za tvrtku, nego od plaće. Nemoj me krivo shvatiti, ali moraš razumjeti i ljude.
Prosječan hrvatski poslodavac će vrlo vjerojatno dati malu plaću, a imati velika očekivanja, a to dvoje ne ide zajedno.
O plaći i uvjetima se razgovara tek na kraju, tj. kad je poslodavac već u svojoj glavi odlučio da bi tebe želio zaposliti.

Ako odmah na početku tog razgovora (koji je zapravo neka vrsta upoznavanja) ti kreneš samo o plaći i ostalim stvarima koje želiš dobiti, onda ostaje dojam da tebe ne zanima rad niti način na koji bi ti mogao pridonijeti uspjehu tvrtke. U takvoj situaciji ostavi krivi dojam i ne prođe na razgovoru čak i odličan kandidat koji zna i želi raditi, ispunjava sve uvjete i izvrstan je za taj posao.

Moraš prvo "prodati" samog sebe, uvjeriti poslodavca da si ti upravo onaj kakav njemu treba. Kad on to "popuši", onda razgovarate o plaći i uvjetima. Ako se ne dogovorite, onda ti njega odbijaš. Svakako si tada u nešto boljoj situaciji ako poslodavac već želi tebe zaposliti, nego ako misli "još jedan bezveznjak s kojim moram odraditi razgovor".

krokodilkro
02.02.2011., 15:34
Prosječan hrvatski poslodavac će vrlo vjerojatno dati malu plaću, a imati velika očekivanja, a to dvoje ne ide zajedno.Poslodavac može reći da on ne živi od tvoje plaće, nego od tvog interesa (truda, želje, motivacije itd.) za tvrtku.

Anton
02.02.2011., 15:45
Poslodavac može reći da on ne živi od tvoje plaće, nego od tvog interesa (truda, želje, motivacije itd.) za tvrtku.

Sve je to u redu, ali si previdio ovaj dio:

krokodilkro
02.02.2011., 15:54
Sve je to u redu, ali si previdio ovaj dio:Dobro, a kako će to tebi pomoći ako nakon dvije minute razgovora kreneš daviti isključivo o plaći, dnevnicama, toplom obroku, korištenju auta i slično?

Misliš da će škrti poslodavac odmah zagrabiti u kesu ili da će ubrzo prekinuti taj razgovor "ne morate zvati, mi ćemo se vama javiti..." :rofl:

Anton
02.02.2011., 15:57
Dobro, a kako će to tebi pomoći ako nakon dvije minute razgovora kreneš daviti isključivo o plaći, dnevnicama, toplom obroku, korištenju auta i slično?

Misliš da će škrti poslodavac odmah zagrabiti u kesu ili da će ubrzo prekinuti taj razgovor "ne morate zvati, mi ćemo se vama javiti..." :rofl:

Rasprava je krenula u krivom smjeru.

Napisao sam moje mišljenje i ne kažem da bih odmah gnjavio oko toga, no naravno da je najbitnija stvar posloprimca plaća, jer od toga će u konačnici i živjeti.

krokodilkro
02.02.2011., 16:12
Rasprava je krenula u krivom smjeru.

Napisao sam moje mišljenje i ne kažem da bih odmah gnjavio oko toga, no naravno da je najbitnija stvar posloprimca plaća, jer od toga će u konačnici i živjeti.
Kako da vam to objasnim, a da bude prilagođeno vašem uzrastu, možda ovako:

Recimo da je razgovor za posao nešto kao prvi dejt s nekom curom. Tebi je najbitnija stvar da se poseksaš s njom, ali ništa nećeš napraviti ako nakon nekoliko minuta kažeš da joj ga želiš zabiti do jetre. Nego sve nešto gu-gu, ga-ga, moraš najprije ostaviti pravi dojam itd.

Tako i s poslodavcem, naravno da je tebi najvažnija plaća, ali to ne trebaš isticati dok ne dođe pravi trenutak.

Anton
02.02.2011., 16:18
Kako da vam to objasnim, a da bude prilagođeno vašem uzrastu, možda ovako:

Nema potrebe za patroniziranjem.

Recimo da je razgovor za posao nešto kao prvi dejt s nekom curom. Tebi je najbitnija stvar da se poseksaš s njom, ali ništa nećeš napraviti ako nakon nekoliko minuta kažeš da joj ga želiš zabiti do jetre. Nego sve nešto gu-gu, ga-ga, moraš najprije ostaviti pravi dojam itd.

To mi nije najbitnija stvar na prvom "dejtu".

Tako i s poslodavcem, naravno da je tebi najvažnija plaća, ali to ne trebaš isticati dok ne dođe pravi trenutak.

To sam ja i rekao odmah, samo ti si krenuo u drugom smjeru:

Napisao sam moje mišljenje i ne kažem da bih odmah gnjavio oko toga

Pecep
03.02.2011., 23:22
ej evo mene !!!

uglavnom. da !! razgovor je bio i prošao.

prvo šta ću primjetiti kod ovog razgovora je da je bio turbo kratak. ja inače volim otići na razgovor za posao i ostati po pola sata- sat i više.
inače nemam fobije od razgovora i volim ih.

uglavnom DA !! BILO JE PITANJE DALI JA NJIH ŽELI ŠTA PITATI.
no prije toga su mi sve rekli. šta se radi, kako se radi, da se radi na određeno, da se radi u smjenama, da se subotom dežura, bla bla.

uglavnom, sve sve sve u tako malo vremena je ubiti zanimljiva stvar. ja sam povremeno htio pričati o nečemu- malo više. npr. o svom radnom iskustvu koje je skoro isto kao i ovaj posao koji bi trebao raditi.

i iii. dogodilo mi se to da sam ipak uspio svesti cijeli razgovor na malo opušteniju atmosferu, malo smjeha-

kad su me pitali jel ih imam šta za pitati i nisam bio nešto kreativan pa sam rekao "paa.. mislim da smo se dotakli svih bitnih stvari vezano uz poso. i mjesto, poso, smjene, plaću". ...

i da ! pitali su me KOLIKU PLAĆU OČEKUJETE !!!?
WTF. to me nikad nisu pitali nigdje. inače ovdje se radi o jednoj državnoj ustanovi kojoj je sve određeno zakonom, bodovima itd itd.
ja rekao "oko 4" nisam htio pretjerivati.... ...

ehh da.
imam iskustvo, sve uvijete, fakultet za taj posao, želju, volju, sposobnosti ...

ako natječaj nije naštiman (u što sumnjam zato što je razgovor bio kratak jako)- dok me s druge strane uvjerava jedan frend DA NEMA ŠANSE ŠANSE da je natječaj naštiman. ... ostaje mi ništa drugo nego da se nadam. ..

a rekli su mi se javiti emailom (a zvali su me na mob kad su me zvali na intervju) do kraja tjedna (sutra) pa čekamo.
zanimljivo je da će mi poslati email da sam recimo dobio posao. a kad su me zvali na intervju su me zvali hehehe.
(još jedna sumnja da postoji špranca odjeb koji ide MAILOM)

pozdrav i sutra se javljam šta je od ovog svega.

maryy84
07.02.2011., 02:06
i kako je to sve prošlo ? jesu se javili ?* pitam jer sam nedavono bila na razgovoru za posao i istu su rekli javit će mi mailom pa mi je to bilo sve malo sumnjivo...

Pecep
08.02.2011., 23:34
ej !! pa čekam i dalje i dalje i dalje i dalje čekam i često razmišljam o tome i provjeravam email i provjeravam i provjeravam.
kad odem van zaletim se na internet na mobitel i provjerim mail i tako nikad tog maila ...

još uvjek se nadam da će me zvati pa ga držim non stop upaljenog, kad zazvoni skačem odmah i tako ...
nadam se jebiga -- bolje se nadat nego ne.- možda se ipak nešto dogodi.

palo mi je na pamet jedno pitanje- a zašto oni pitaju mene koliku plaću očekujem kad je plaća određena unaprijed i radi se o državnoj ustanovi gdje znači nema šanse, barem na početku da se tu nešto sad na plaći radi ??
i onda ja dođem na razgovor i oni mene pitaju "koliku biste vi plaću"

hmmm mulj- sumljivo :)
ja sam reko 4 000 al' ima ljudi koji su spremni ići dolje i dolje i dolje ... frendica mi jedna kaže da sam previše reko da bi ona išla i za 3000- 3500 a radi se u smjenama (prva-druga), svaka treća subota radna , ...
mislim ljudi halloouuu !! nemojte baš tako nisko hehe

no- čekam do kraja tjedna ako ništa od toga odustajem od nadanja ..

.simply.
09.02.2011., 00:40
nemojte baš tako nisko hehe

ko visoko leti nisko pada....a bojim se da će se to baš tebi desiti...

Pecep
09.02.2011., 01:04
da- baš visoko letim ..
ahh

Lilly Vanilly
10.02.2011., 23:34
Pitanje o plaći ti je samo 1 njihov test. Po mom mišljenju, nikad al baš nikad ne treba bubnut apsolutno nikakvu cifru. Ja sam mojoj šefici na intervjuu odvalila dritto u facu: ''U skladu s mojim obvezama.'' i ostala je paf.
I da, primili su me. :D

zacky
10.02.2011., 23:51
Gdje se vide za 5 godina!:lol:
I dali svakog pitaju za pitanje!

Pecep
11.02.2011., 00:17
još uvijek nema ni emaila ni poziva.
sutra je petak. ako sutra ne bude ništa- onda vjerovatno od svega ništa :(

al eto. imam još jedno 16- 17 sati nade :)

Lilly Vanilly
11.02.2011., 02:32
još uvijek nema ni emaila ni poziva.
sutra je petak. ako sutra ne bude ništa- onda vjerovatno od svega ništa :(

al eto. imam još jedno 16- 17 sati nade :)

A ja nekako mislim da je već prošlo previše vremena. :ne zna: Mada kako kažu, nada umire posljednja.