PDA

View Full Version : Poljoprivredno zemljište od države?

Anton
02.02.2011., 00:34
Kao što naslov teme glasi, zanima me sljedeće.

Može li osoba koja nema novaca si priuštiti poljoprivredno zemljište, dobiti isto u najam od države po nekoj simboličnoj cijeni ili možda čak i besplatno?

Postoje li poticaji za takvo nešto? Ako da, molio bih vas da me uputite šta, gdje, kako i kada.

Hvala unaprijed.

Göttspöđä
02.02.2011., 13:09
Postoji ti nešto tipa "poticano samozapošljavanje", kad te država pokušava motivirati da se uhvatiš kakvog posla u smislu uzgoja kultura. Odi u zavod za zapošljavanje pa pitaj malo, tamo ćeš dobiti najprecizniji odgovor, uključujući i pokriva li i samo zemljište.
Koliko se sjećam priče, pare ne vraćaš.

Anton
02.02.2011., 14:11
Postoji ti nešto tipa "poticano samozapošljavanje", kad te država pokušava motivirati da se uhvatiš kakvog posla u smislu uzgoja kultura. Odi u zavod za zapošljavanje pa pitaj malo, tamo ćeš dobiti najprecizniji odgovor, uključujući i pokriva li i samo zemljište.
Koliko se sjećam priče, pare ne vraćaš.

Sad mi je malo prekasno, ali otići ću sutra. Nekako sumnjam da daju zemlju na korištenje, no dok ne pitam, ne znam. Je li to sigurno HZZ, da nije neka druga institucija, vezana za poljoprivredu?

ishamael
02.02.2011., 16:02
Sad mi je malo prekasno, ali otići ću sutra. Nekako sumnjam da daju zemlju na korištenje, no dok ne pitam, ne znam. Je li to sigurno HZZ, da nije neka druga institucija, vezana za poljoprivredu?

HDZ:D:D:D

Dobiješ što god hoćeš :D

Göttspöđä
02.02.2011., 20:49

Baš HZZ, u svrhu vađenja prstiju iz guzice i buđenja nacije.

Anton
03.02.2011., 21:11
Uglavnom...

Bio sam danas u HZZ, oni nemaju veze sa time, pa sam otišao u područni Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i seosko gospodarstvo. Tamo sam dobio dosta informacija, no preporučili su mi da odem u savjetodavnu službu za poljoprivredu i u gradski odjel za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem ( ne znam točno ime ), pa ću to otići ovih dana.
Da skratim priču. S obzirom na OGROMNU birokraciju, te neke, po meni nesuvisle stvari, koje početnike stavljaju u nepovoljan položaj ( npr. OPG ima prednost pred svima ostalima, pa onda poljoprivrednici, pa tek onda na kraju fizička osoba koja se ne bavi poljoprivredom ), mislim da je ipak jednostavnije uzeti zemlju u zakup od neke fizičke osobe, jer ne znam koliko mazohist moraš biti da ovo sve prođeš. Dobro, i ja sam možda odustao bez detaljnog proučavanja, ali samo da čujete što vam sve treba, je dovoljno da odustanete od gnjavaže s ovim. I treba reći da su skoro manje više sve koncesije podijeljene, te da u biti nema poljoprivrednog zemljišta koje stoji neobrađeno, osim minskih polja. Tako mi je rečeno, bar za grad Vinkovce i okolicu.

Eto, ako je nekome pomoglo...

teta-elza
06.02.2011., 15:59
aha, samo se nadajte drzavnom zemljistu. bojim se da su to veliki igraci podjelili izmedju sebe davnih dana. ne bih vas zeljela razocarati ali bojim se da je prekasno za to. ajd bas nas obavijestite ako uspijete- bili tko- u tom poduhvatu da se zajedno radujemo

komar
10.02.2011., 23:03
Baš HZZ, u svrhu vađenja prstiju iz guzice i buđenja nacije.

Do sad je samo bilo, ako želiš nešto otvorit, a imaš pravo na novce na burzi - možeš ih sve odjednom dobit na račun - ali samo uz uvjet da idu za posao koji sam pokrećeš.

Pa to bio bio komunizam - država dijeli zemlju radnicima da bi ovi mogli (pre)živjeti. Nekako ne vjerujem u to. Ako i postoje neke mogućnosti to sigurno iskoriste familije i prijatelji onih koji drže informacije na svom stolu.

Ako si privatno nađeš starije ljude koji će ti dozvoliti da obrađuješ njihovu zemlju na neko vrijeme - uz dogovor za uvjete... ima ih koji bi bili sretni da je njihovo obrađeno i da možda dobe nešto za uzvrat. :kava: