View Full Version : Samoubojstva
Dosta toga vec znam o tome i nije mi potreban neki extra info. Ja sam još uvijek sposoban za neki normalan razgovor.Ali postoji drugi problem...mene vise ti razgovori ne zanimaju, svaka prica mi je izlizana i nista me vise ne "pali". U drustvu mogu biti bez riječi i po pola sata dok me neko ne upita nesto a dobija uglavnom neki škrt odgovor.Jos uvijek se može dogoditi i to da me neko sa par riječi "zaledi" zbog toga sto sam ja to sasvim drugacije shvatio, vidio potpuno drugo značenje u tome, pomislio da mi neko drugi salje neku poruku preko njega, ali se vratim u normalu. To kosta jako mnogo energije i uglavnom drustvo me zamara koliko god ja zelio da budem u njemu.
Uvijek sam bio malo povučen i zamišljen...Povremeno imam osjećaj da sam smrtno bolestan i da cu umrijeti brzo , osjećam depresiju sada pojacanu jos nekom nostalgijom i ozbiljno razmisljam o suicidu.
Misli su mi strasno ubrzane ali sve nekako povezane, nista više nije slučajno ,sve je planirano, citav moj zivot, do najmanjeg detalja...neko slusa moje misli…Vidio sam u glavi sliku rata apokalipticnih razmjera...vjerskog rata muslimana i krscana i to me jako uplasilo jer, kakve to sad ima veze sa mnom, jesam li ja kriv za to ,hoce li me neko ubiti ustvari, izvana gledano, ja izgledam savršeno normalno....
Ova depresija je bila nesto sasvim drukcije nego prije…užasan osjecaj praznine…ne toliko želja da se ubijem, jer mislim da cak ni to ne bi više promjenilo stvari … Između mene I svijeta stoji kao neka mreza ili staklo..Problem je sto bolest stvarno djeluje zatupljujuce u punom smislu te rijeci ali opet je mnogo toga I u mojim rukama.Često mi se cini da ja ustvari i nemam interesa u zivotu,jer ne izlazim niti ili bilo sto , niti me zanima.
tesko ces to sam rijesiti. odi prvo sveceniku, pitaj ga za savjet, a onda, obavezno psihologu, da ne kazem psihijatru. tako ce brze proci. a samoubojstvo se ne isplati. za neke dvije godine, kad skuzis zasto si cijeli zivot bio depresivan, upoznat ces divnu curu i mogao bi stvarno uzivati. zasto si to sad kvariti glupim idejama i crnim mislima? u laganoj si paranojici si jel ti fali ljubavi, al tesko ces to shvatiti u tom stanju. odi odmah sutra na razgovor.
T 555 kaže:
Uvijek sam bio malo povučen i zamišljen...Povremeno imam osjećaj da sam smrtno bolestan i da cu umrijeti brzo , osjećam depresiju sada pojacanu jos nekom nostalgijom i ozbiljno razmisljam o suicidu.
nisam strucnjak, al mislim da ovo ima veze s traumama iz najranijeg djetinjstva. povucenost, hipohondrija, zelja da nestane...ima li tu kakav psiholog? hvala. (btw. mislim da se ovakva stanja uspjesno lijece9
Ako si sve iskreno napisao (pa i ako nisi...) treba ti psihološka pomoć. Ne svečenićka! Depresija je bolest modernog vremena ali ta je bolest izlječiva.
T 555 kaže:
Između mene I svijeta stoji kao neka mreza ili staklo..Problem je sto bolest stvarno djeluje zatupljujuce u punom smislu te rijeci ali opet je mnogo toga I u mojim rukama.Često mi se cini da ja ustvari i nemam interesa u zivotu,jer ne izlazim niti ili bilo sto , niti me zanima.
ne znam kako se i zasto dovodimo u ovakvo stanje. ti si sam stvorio barijeru izmedju sebe i ljudi, i sto si dulje u izolaciji sve je gore. sve je u tvojim rukama. vjerojatno si samo lijen izaci i uzeti sto ti treba.
zapamti: sto god pokusao uciniti za sebe, bit ce ti bolje. samo se pomakni i izadji iz sebe, iz te svoje glave prepune iskonstruiranih izmisljotina u pravi svijet. tamo je sve milijun puta lakse i jednostavnije. i tamo te nitko nece progoniti. depresija ti je alibi da ucinis nesto sa svojim zivotom. a ljudi, kolko god ti sad izgledali neprijateljski, znaju biti sasvim ugodni, pa cak i zabavni. umjesto da se toliko branis od svega, jednostavno se opusti. a za ovu trenutnu zbrku u glavi lijecnik ce ti, nadam se, dati neki fin lijekic.
zanima me kako stojis s curama. vjerujem naime da covjek u takve psihozice upadne kad dugo nema nikoga, zbog kronicnog nedostatka ljubavi (i seksa). jesam li u pravu?
Natch kaže:
nisam strucnjak
Ova tema nagoni da pitam: koliko nestručnjak može naštetiti nekom s problemom?
Koliko se sjećam vlastitih depresija, savjeti poput ovakvih rezultirali su samo prezirom (koji možda nije na mjestu, ali savjeti kategorije pop-psihologije samo su me utvrđivali u uvjerenju da mi nitko ne može pomoć).
Natch kaže:
zanima me kako stojis s curama. vjerujem naime da covjek u takve psihozice upadne kad dugo nema nikoga, zbog kronicnog nedostatka ljubavi (i seksa). jesam li u pravu?
Nisi.
Black Hawk Down
27.08.2004., 22:07
U izborniku Word-a:
Tools; Options; inkluzivnu opciju 'Replace text as you tape' - isključi. Tako ćeš moći upisati veznik "i", a neće se on pretvoriti u "I" svaki put kad upišeš " i ", te nećeš morati metodom neuspješnih pokušaja pokušavati (i ponekad uspijevati) vratiti "I" u "i".
P.S. Nemoj se ubit. I tako je svejedno - pa ti je lakše ne poduzimat ništa.
Natch kaže:
silajn, ne lupetaj.
Najdublje se ispričavam cijenjenom vrhunskom autoritetu zvanom Natch. Moja oholost u izražavanju mišjenja mogla bi možda povrijediti nekog, pa se povlačim s topica i šutke promatram :mig: :)
ne znam koliko ti je stalo do sebe. ali ako ti se vec dalo pisati po forumu, sigurno ti se da i popricati s nekim u centru za krizna stanja. ili ne znam, mozda netko ima bolju ideju? zasto ne bi pricao sa svecenikom?
Silajn kaže:
Najdublje se ispričavam cijenjenom vrhunskom autoritetu zvanom Natch. Moja oholost u izražavanju mišjenja mogla bi možda povrijediti nekog, pa se povlačim s topica i šutke promatram :mig: :)
daj radije kakav konstruktivan prijedlog.
Black Hawk Down kaže:
U izborniku Word-a:
Tools; Options; inkluzivnu opciju 'Replace text as you tape' - isključi. Tako ćeš moći upisati veznik "i", a neće se on pretvoriti u "I" svaki put kad upišeš " i ", te nećeš morati metodom neuspješnih pokušaja pokušavati (i ponekad uspijevati) vratiti "I" u "i".
P.S. Nemoj se ubit. I tako je svejedno - pa ti je lakše ne poduzimat ništa.
bhd, ovo gore vrijedi i za mac-ove?
joj kako sam glupa, i macovi imaju word:)
T 555 kaže:
Misli su mi strasno ubrzane ali sve nekako povezane, nista više nije slučajno ,sve je planirano, citav moj zivot, do najmanjeg detalja...neko slusa moje misli…Vidio sam u glavi sliku rata apokalipticnih razmjera...vjerskog rata muslimana i krscana i to me jako uplasilo jer, kakve to sad ima veze sa mnom, jesam li ja kriv za to ,hoce li me neko ubiti ustvari, izvana gledano, ja izgledam savršeno normalno....
Stovani T 555, imas ozbiljnu bolest, i to ne samo depresiju, nesto vise od toga. Potrebna ti je pomoc, prije svega medikamentozna, da se izbalansira narusena ravnoteza odredjenih transmitera. Svecenik (sto je netko spomenuo) ti nikako ne moze pomoci (bar ne na pocetku), zato se javi psihijatru. Sretno!
Madame_Butterfly
27.08.2004., 23:48
svećenici bi svojom zadrtošću mogli stvar samo pogoršati.
...
kažeš da vidiš rat... time samo vidiš ono što se oko tebe događa-ljudska netolerancija i međusobna mržnja temeljena na vjerskom i nacionalnom podrijetlu. to kataliziraš kroz sebe zato jer ti je mržnja vjerojatno neshvatljiva.
kažeš da su ti misli ubrzane. zaokupi ih nečime, izučavaj sve što te imalo zanima, umjesto o propasti razmišljaj o napretku...
Natch kaže:
zasto ne bi pricao sa svecenikom?
Jooooj, zašto mi ovo nitko nije savjetovao u mojim depresijama? Sigurno bi me ovim prijedlogom uspio raspizdit dovoljno da ga poželim zadavit... i tako mi vratio volju za životom. :)
T555, imam osjećaj da ćeš se izvuć. :w
illegale
28.08.2004., 03:23
Ne bi reko da bolujes od iceg specijalnog. Samo se trebas nac. Da bi se naso, trebas se potrazit. A do tamo su putevi cesto neobicni.
BTW, nabijem FFE na kitu. Medikamentozna terapija ne djeluje na uzroke, vec ih ignorira. Preporucit medikamente to kao primarni nacin rjesavanja problema, ukazuje na visoku nekompetenciju.
Black Hawk Down
28.08.2004., 03:28
illegale kaže:
BTW, nabijem FFE na kitu. I kako je bilo? Daj nas namah informiši! Ne časi časa.
illegale
28.08.2004., 03:33
Black Hawk Down kaže:
I kako je bilo? Daj nas namah informiši! Ne časi časa.
Poucno.
nitko i ništa
28.08.2004., 10:20
Madame_Butterfly kaže:
... izučavaj sve što te imalo zanima... Ovo je dobar savjet. Odjebi sve što te ne zanima, pa ako to znači odjebati sve jer 'ništa me ne zanima' onda sve odjebi.
I pogledaj duboko u sebe, i nešto te zanima, sigurno. Ako ti se sad čini da te baš ništa ne zanima, onda se sjeti bilo čega što te ikad zanimalo, što te znalo oduševiti. Bio si nekad u životu oduševljen. I pokušaj to produbiti, saznati više o tome, baviti se time...kad nađeš nešto što te zanima to može biti korijen posve novog života, koji će biti ispunjen onim što je tvoje vlastito, autentično tvoje. A ne hrpama smeća kojima si izložen od društva. Pazi, duša je sjemenka. Ako je ostaviš ispod svega toga smeća neće nikad proklijati i niknuti i dati plodove. Moraš je zalijevati svojom pažnjom i svojom ljubavlju. Voli svoju dušu, ona je ono najvrijednije što imaš.
Živio.
.Natch kaže:
Nisi.
nitko i ništa kaže:
Ovo je dobar savjet. Odjebi sve što te ne zanima, pa ako to znači odjebati sve jer 'ništa me ne zanima' onda sve odjebi.
I pogledaj duboko u sebe, i nešto te zanima, sigurno. Ako ti se sad čini da te baš ništa ne zanima, onda se sjeti bilo čega što te ikad zanimalo, što te znalo oduševiti. Bio si nekad u životu oduševljen. I pokušaj to produbiti, saznati više o tome, baviti se time...kad nađeš nešto što te zanima to može biti korijen posve novog života, koji će biti ispunjen onim što je tvoje vlastito, autentično tvoje. A ne hrpama smeća kojima si izložen od društva. Pazi, duša je sjemenka. Ako je ostaviš ispod svega toga smeća neće nikad proklijati i niknuti i dati plodove. Moraš je zalijevati svojom pažnjom i svojom ljubavlju. Voli svoju dušu, ona je ono najvrijednije što imaš.
Živio.
:top: :top: :)
Elysium
28.08.2004., 12:25
T 555 kaže:
Dosta toga vec znam o tome i nije mi potreban neki extra info. Ja sam još uvijek sposoban za neki normalan razgovor.Ali postoji drugi problem...mene vise ti razgovori ne zanimaju, svaka prica mi je izlizana i nista me vise ne "pali".
Ljudi, pročitajte prve dvije rečenice...
Svećenici? Psihijatri?
Zar doista mislite da ste prvi koji mu to predlažete?!
Niste pročitali uvodne dvije rečenice..?
Natch, svećenik je divna stvar, meni osobno izrazito potreban čovjek, ali ovom bratu definitivno ne treba spomen svećenika u ovom trenutku.
Seks?
Vjeruj mi, još manje..
Tematika i situacija je dublja od mlazova sperme..
Natch, izrazito si dobra osoba, to je sasvim jasno za vidjeti i kamo sreće da ih je više poput tebe..
Samo, biraj u svojoj dobroti rečenice koje ćeš nekome reći..
Jer, čovjeku je potrebno puno više od usmjeravanja svećeniku ili psihijatru, to ionako svatko zna reći.
Oduvijek me to podsjećalo na ono "Eto, rekao sam mu. Čista sam obraza, dalje je na njemu.."
Pa ne ide to tako..
Zašto čovjeku odmah nametnemo osjećaj da je problem? Da se treba liječiti?
Jesmo li i mi bolesni kad se napijemo, a znamo kako ćemo ujutro imati mamurluk?
Čovječe, s tobom nije ništa loše..
Samo si se malo zagubio..
Svima nam se to dogodi..
Osim......
Jer znam podosta o samoubojstvima.
Osim ako tvoja rečenica kasnije u postu "osjećam depresiju sada pojacanu jos nekom nostalgijom i ozbiljno razmisljam o suicidu.", a i sam naslov topica ne ulazi u onaj element Objave Samoubojstva?
Onda je to sasvim druga stvar..
Onda si, prijatelju, blizu da to i učiniš..
Nažalost..
Nemoj
Godiva kaže:
Jooooj, zašto mi ovo nitko nije savjetovao u mojim depresijama? Sigurno bi me ovim prijedlogom uspio raspizdit dovoljno da ga poželim zadavit... i tako mi vratio volju za životom. :)
T555, imam osjećaj da ćeš se izvuć. :w
gle, poznato je da mi ateisti vise patimo od depresije, jer nam nedostaje vjere;)
Natch kaže:
gle, poznato je da mi ateisti vise patimo od depresije, jer nam nedostaje vjere;)
I uvjerenim ateistima? :D
Stvarno sam pokusao ubaciti što manje emocija u text da ne bi bio "pretezak"....
Natch,ja čak mislim da si u vezi djevojke vjerojatno u pravu, bila mi je potrebna ljubav (ne roditeljska već...) ali to mi nije polazilo za rukom ...već sam toliko iskompleksiran da je jednostavno nemoguće naći djevojku,razvio sam kompleksan sistem misli o tom dijelu života,ali sve se svodi na to da su nedostižne
Svećenika?Gadi mi se ta cijela šira slika stotine
religija i razni drugi bezumnih derivata poput ekumene,islamista
fundamentalista,budista, kardinala,papa i čitav niz drugih
pizdarija-derivata ovih derivata
Da je sve pocelo jos u djetinjstvu,to se slažem.Nikad nisam nigdje izlazio,uvijek samo televizija,računalo,knjige.....Nisam volio sport i to me je dosta odvajalo od moje generacije koja je bila luda za nogometom i košarkom.Meni to kao djetetu nije predstavljalo nikakav problem , nasao bih neku drugu igru ili zanimaciju.Djevojčice su me rano počele privlačiti,ali sam uvijek znao da nemam teoretske šanse ni kod jedne,cijeli život je prolazio kraj mene,odjednom su se svi ljubili i hvalili sa curama,dečkima,osjećao sam kao da sam dugo spavao,pa se budim na sasvim drugom mjestu,jako me pogodilo apsloutno shvaćanje moje zaostalosti i toga koliko sam nepovratno propustio. Uspjeh u skoli pocinje naglo slabiti kao i moja koncetracija ali ja imam malo problema s tim .Krećem u srednju školu istim tempom ,zanimam se za neke mistične teme, ne snalazim se u novom društvu i tu pocinju prve depresije i misli o samoubojstvu.Naravno ja to nisam vidio kao bolest ali sada mi je potpuno jasno da sam tada imao i ogroman kompleks manje vrijednosti.Moja depresija raste i dobijam napade straha.Mnoge mi stvari postaju jasnije, moja slaba koncetracija, moj gubitak volje , moja potištenost...Imam osjećaj (koji naravno svatko ima) da je moj problem "veći",nekako mi svi izgledaju kao “lakši slučaj” u usporedbi sa mnom.
Nikad nisam uzimao nikakve lijekove.Doduše jednom mi je dijagnosticirana shizofrenija neke vrste(ne sjećam se više koje) ali je to kasnije u potpunosti opovrgnuto tako da sam savršenog mentalnog zdravlja potvrđeno od stručnog konzilija.Mora da se prvi put radilo o površnom dojmu.Premda je meni svejedno kakve se konstrukcije koriste kad se označava sadržaj mog entiteta.
Neko vrijeme sam se postupno počinjao osjećati jako "velik" i "mocan" izgubio sam apetit a bio sam pun,ma PUN neke energije, vikao sam i prijetio i “ubojici” mog poznanika koji se sam ubio, a ja sam se osjecao tu jako cudno i povezivao to nekako sa sobom sa svojim zivotom , sa situacijom u kojoj se nalazim.Poslije tog imao sam dojam da se citav svijet promijenio , da vise nista nije isto, bio sam jako opusten i primjetno sam “zracio” smirenoscu. Javio mi se osjecaj neke “uzvisenosti” a lica drugih ljudi imale su jasne vražje crte i rijeci koje su govorili i u tom trenutku su imale jako dubok smisao, sve je izgledalo kao dijalog Boga I Sotone. Ja se i poslije toga osjecam jednako mocno.Jedno jutro sam
se probudio iz one dobre stare ogavne tjeskobe i odjednom mi je postalo sve
to smiješno-cijeli moj život,mogućnost spoznavanja,postojanja,bla bla
bla,sva ta silna ozbiljnost koju stvarnost inherentno zahtijeva od svakog
živog bića..
Uistinu smiješno,sam sebi nisam mogao vjerovati tom naglom
prevratu.Jednostavno nije mi bilo jasno kako prije nisam došao do takve
čistine i kako sam bilo što mogao doživljavati kao nešto ozbiljno i vrijedno
poštovanja.Ta nova razina se najbolje može opisati kao ravnodušna
razigranost koja može pružiti dobro raspoloženje i neograničen osjećaj
moći.Uz to je dobro došla moja stara i sve preciznija vještina u filtriranju
onog čime se stvarnost pokazuje kao relevantni(registrirajući) input u moj
mozak i precizni opisi mehanizama nastajanja baš takvih(a ne drugih) inputa
Zanimljivo ali taj moj imaginarni svijet u kojem sam prije zivio i osjecaj posebnosti je "sam od sebe", postao jako smanjen ,ne mogu reci nestao jer mi se događa još uvijek(mada ne tako često) da me neka situacija neka slika ili znak ili nečije rijeci bace u trans i ja pocinjem tražiti ''skriveni smisao".Mislim da je to smanjeno podsvjesno, od straha da se ne ponovi situacija ,ali u isto vrijeme osjecam veliki gubitak svoje ličnosti jer to je ustvari bio dio mene.Bilo kakav da je bio taj svijet je bio moj i ja sam zivio u njemu dobar dio svog zivota.Sad sam dobro porušen i totalno bezvoljan jer treba opet sagraditi neku konstrukciju baziranu na ovozemaljskim mogucnostima, a to mi sada izgleda nemoguce a i moje mogucnosti su realno gledajuci , jadne, tako da se sav razbijesnim pri pomisli na buducnost. . Teško kada se čitav kompleks poremećaja svi usko vezani jedan uz drugi obruši na tebe , imas osjecaj da i sam taj bog (ako ga ima) zeli iskljucivo da patiš ,kao da si učinio nešto nezamislivo loše, a ne mozeš dokučiti što ,ma koliko da razbijaš glavu a za one lijepše dijelove zivota počinješ smatrati da su bili tu samo zato da bi se sad mogao osjecati tako loše...
Meni je (za promjenu) baš lijepo čitati jednog inteligentnog, obrazovanog, analitičnog i prilično pismenog depresivca. :) :top:
T 555 kaže:
Svećenika?Gadi mi se ta cijela šira slika stotine
religija i razni drugi bezumnih derivata poput ekumene,islamista
pizdarija-derivata ovih derivata
bijesan kaže (18.8.2004. - Društvene znanosti - Besmisao):
Ovisno o intenzitetu i učestalosti tog podraživanja
superorganska,simbolička stvarnost se ukorijenjuje i prikazuje kao stvarna i
jedina moguća.Njezin derivat je religija koja proizlazi iz iste temeljne
potrebe-shvaćanjem svega,ali shvaćanjem svega unutar
superorganske,historijski nasumične simboličke stvarnosti-od tuda stotine
religija i razni drugi bezumni derivati poput ekumene,islamista
pizdarija-derivata ovih derivata.
Ima još:
T 555 kaže:
Javio mi se osjecaj neke “uzvisenosti” a lica drugih ljudi imale su jasne vražje crte i rijeci koje su govorili i u tom trenutku su imale jako dubok smisao, sve je izgledalo kao dijalog Boga I Sotone. Ja se i poslije toga osjecam jednako mocno.Jedno jutro sam
živog bića..
mozak i precizni opisi mehanizama nastajanja baš takvih(a ne drugih) inputa
bijesan kaže (18.8.2004. - Društvene znanosti - Besmisao):
Samo osjećam
tupost,mrtvilo,tjeskobu zbog mrtvila a gnjev zbog tjeskobe.Koliko god ja
pokušao okrenuti stvari sasvim je jasno da nema ama baš ničega u životu.Ali
to nije ona razina sofisticiranih i elaboriranih misaonih sistema koje sam
stvarao kao pubertetlija(najdraži su mi bili derivati Hegelove
"Fenomenologije duha").
Jedno jutro sam
živog bića..
mozak i precizni opisi mehanizama nastajanja baš takvih(a ne drugih) inputa.
Što se događa, T 555? Objasni nam malo kako deriviraš ove svoje ispovijesti. ;)
illegale
28.08.2004., 21:58
Velma, ne budi malodusna. Neke recenicke fraze su jednostavno univerzalne.
Ja sam danas od frenda saznao da mu se prekjučer stari ubio pištoljem. Starci su mu razvedeni i stari je živio sam. Ostatak obitelji je prvo dobio dva oproštajna pisma, a potom su ga našli u šupi s pištoljem u ruci.
Sad su u šoku. Pogreb je sređen za sljedeću srijedu.
Mislim da je razlog bio to što mu duže vrijeme posao ne ide za rukom.
Ovo definitivno nije bio "poziv u pomoć", već čisto izveden plan.
Imate li komentara?
Madame_Butterfly
29.08.2004., 00:09
T 55, ja vjerujem kako si ti jedina osoba koja se može izvuči iz ovoga. kažeš da su te zanimale knjige, televizija, kompjuteri... što si iz te količine informacija naučio, kako su se književni junaci uspijevali hrvati protiv svojih antagonista? prisjeti se malo...
pokušaj disciplinirati svoj um, zabraniti si razmišljanje o određenom pojmu, događaju, stvari... proniknuti u samu golu srž svog ponašanja, prisjeti se prošlosti jer u njoj vjerojatno postoje ključni trenuci ili skup trenutaka koji su te doveli do mjesta gdje si danas.
nosce te ipsum-spoznaj sebe:w
mislim da ces spoznat sebe najlakse preko onoga cega se najvise plasis - ljudi. a ti nam reci zasto ih se plasis.
gnjavež
29.08.2004., 00:28
T 555 kaže:
Dosta toga vec znam o tome i nije mi potreban neki extra info. Ja sam još uvijek sposoban za neki normalan razgovor.Ali postoji drugi problem...mene vise ti razgovori ne zanimaju, svaka prica mi je izlizana i nista me vise ne "pali". U drustvu mogu biti bez riječi i po pola sata dok me neko ne upita nesto a dobija uglavnom neki škrt odgovor.Jos uvijek se može dogoditi i to da me neko sa par riječi "zaledi" zbog toga sto sam ja to sasvim drugacije shvatio, vidio potpuno drugo značenje u tome, pomislio da mi neko drugi salje neku poruku preko njega, ali se vratim u normalu. To kosta jako mnogo energije i uglavnom drustvo me zamara koliko god ja zelio da budem u njemu.
Ova depresija je bila nesto sasvim drukcije nego prije…užasan osjecaj praznine…ne toliko želja da se ubijem, jer mislim da cak ni to ne bi više promjenilo stvari … Između mene I svijeta stoji kao neka mreza ili staklo..Problem je sto bolest stvarno djeluje zatupljujuce u punom smislu te rijeci ali opet je mnogo toga I u mojim rukama.Često mi se cini da ja ustvari i nemam interesa u zivotu,jer ne izlazim niti ili bilo sto , niti me zanima.
vidis ja imam iste simptome samo sta ne razmisljam o samoubojstvu, nego o ubojstvu:)
znate sta, pun je mjesec, tenzije rastu. preporucam odlican caj za relaksaciju od droge (to je firma).
Elysium
29.08.2004., 01:08
Kesten kaže:
Imate li komentara?
Imam jedno pitanje za tebe..
i ostale..
Uvijek me je (kao vjerojatno i neke druge) kopkalo, je li čovjek koji izvrši samoubojstvo iznimno hrabra osoba ili krajnja kukavica?
(zanemarimo religiju)
illegale
29.08.2004., 01:33
Elysium kaže:
i ostale..
Uvijek me je (kao vjerojatno i neke druge) kopkalo, je li čovjek koji izvrši samoubojstvo iznimno hrabra osoba ili krajnja kukavica?
(zanemarimo religiju)
Te kategorije su malo demode.
croWbar
29.08.2004., 01:35
Elysium kaže:
i ostale..
(zanemarimo religiju)
nijedno ni drugo... osoba, da bi se mogla ubiti, treba imati suicidogenu predispoziciju... Svi čovjekovi mehanzmi, od običnog refleksa, kada te npr. doktor udari malim čekićem u koljeno, su u svrsi očuvanja života samoga... Bio čovjek beskrajno nesretan, u beskrajnoj fizičkoj boli... bio on psihički slab... ako ne posjeduje predispoziciju da sam sebi oduzme život on to neće moći napraviti, a to nema nikakve veze sa kukavičlukom
Elysium
29.08.2004., 01:42
croWbar kaže:
nijedno ni drugo... osoba, da bi se mogla ubiti, treba imati suicidogenu predispoziciju...
Stari, sorry na izrazu, ali jebeno dobro! :top:
suicidogena predispozicija..
Elysium kaže:
i ostale..
(zanemarimo religiju)
Ovisi u kolikom postotku je samoubojstvo voljni čin.
Danas se puno toga objašnjava "instinktima" i "predispozicijama". Ponekad i previše.
Ako želiš prosuđivati samoubojstvo u terminima hrabrosti i kukavičluka, trebaš biti upoznat s motivima samoubojstva.
Kao krajnji primjer - bombaši samoubojice. Za njih je samoubojstvo idealistički čin - postižu nešto za svoju vjeru i državu. Unutar njihovih uvjerenja, to je potpun čin volje.
Na zapadu se samoubojstvo obično povezuje s depresijom (usred životnih okolnosti) ili hormonskim poremećajima. Razlika između to dvoje je što ovo drugo, u teoriji, nije pod voljnom kontrolom. U praksi mislim da su sve te kategorije pomješanije nego što se misli.
Prije neko vrijeme pokrenuo sam temu o smrti i samoubojstvu na Duhovnosti (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=53673). Tu se vide i neka moja razmišljanja.
Kad pitaš je li samoubojstvo hrabrost ili kukavičluk, razmišljaš u terminima psihološke snage samoubojice. Snagu za samoubojstvo vjerojatno daje i "kukavičluk" - intenzivno emocionalno stanje svijesti u kojem se mogu prevladati mentalne inhibicije. Ako netko tako bježi od (naoko) nerazrješivih problema kako se ne bi suočio s njihovim posljedicama, onda je to čin kukavičluka iz perspektive daljneg življenja - a čin hrabrosti iz perspektive nanošenja boli samom sebi, u najmanju ruku.
Recimo da si samuraj i živiš u kulturi u kojoj si za dovoljno velik poraz (sramotu) trebaš oduzeti život (harakiri). To se od tebe očekuje, i samoubojstvo je u tom okruženju častan čin. Tu se za kukavičluk smatra ostati živ. Slično vrijedi i za gore spomenute bombaše-samoubojice.
Pitanje je - koja su tvoja uvjerenja? Vjeruješ li da si zbog nekih stvari treba oduzeti život i kojih? Kojim tipičnim razlozima samoubojstva se protiviš?
davno sam gledala jedan, tada (:)) kultni film, Pukovnik Redl. o jednom cini mi se madjarskom oficiru, koji je, zbog greske koju je on, ili netko drugi, pocinio u vojno-naredbodavnom lancu, PRIMORAN, kodeksom casti, da se UBIJE! takva su naime, valjda bila pravila (kao u japanskoj vojsci),i on se dakle, zbog neuspjeha koji mu se desio, morao samoubiti. izvrsna je scena na kraju filma (koji je trajao par sati), kad mu kolega oficir donese pistolj, potapse ga ohrabrujuce po ramenu i ostavi ga samog u sobi. kao,on zna sto mu je ciniti. to nikad necu zaboraviti. traje jedno 20 minuta. pukovnik ne moze vjerovati sta mu se desava, gleda pistolj, pocne se znojiti, hoda sve nervoznije po sobi, place (ostavlja za sobom obitelj). zna da nije kriv on, nego vojna masinerija, ali eto, od njega se ocekuje da ponese krivicu za sve i tako spasi cast instituciji. nesto nevjerojatno. sad se ne sjecam tocno kako je zavrsilo, ali film izvrsno prikazuje besmisao samog cina.
ili recimo film 'lovac na jelene'. tamo se napucavaju 'ruskim ruletom'. koji je motiv tih potencijalnih samoubojica da se tako igraju zivotom i smrcu? gdje je korijen tom izivljavanju?
Vera Pavladoljska
29.08.2004., 13:45
Natch kaže:
ili recimo film 'lovac na jelene'. tamo se napucavaju 'ruskim ruletom'. koji je motiv tih potencijalnih samoubojica da se tako igraju zivotom i smrcu? gdje je korijen tom izivljavanju?
U autodestrukciji iliti vrlo jasnom, ali duboko skrivenom nevoljenju sebe.
Kesten kaže:
Pitanje je - koja su tvoja uvjerenja? Vjeruješ li da si zbog nekih stvari treba oduzeti život i kojih? Kojim tipičnim razlozima samoubojstva se protiviš?
svi znamo za slucajeve da su ljudi igrom slucaja odustali od samoubojstva, i uskoro su im se, ako su imali imalo hrabrosti da se vrate u zivot i upuste u svakodnevnu avanturu, desile prekrasne stvari. koje se desavaju svima, svakog bozjeg dana, koji imaju dovoljno snage ustati iz kreveta, umiti se, oprati zube i pocesljati, obuci cistu kosulju i prosetati gradom s laganim smjeskom. i naravno, smisleno ispuniti vrijeme koje im je poklonjeno do smrti.
pretpostavljam da ljude na samoubojstvo najcesce navodi jedan opci osjecaj zivotnog neuspjeha ili neadekvatnosti, nesnalazenja u svakodnevnici. onda recimo kad na kockanju ili kladjenju izgube dvije kuce i svu pokretnu imovinu, pa ne znaju kako doci kuci i objasniti zeni da ce s cetvoro djece morat traziti nuzni smjestaj. mislim da su ipak najcesca samoubojstva iz ljubavnih razloga, jer to covjeka ipak najintimnije pogadja. ima onda i ljudi, koji su kronicno toliko nesretni, jer im je zivot naprosto prebolan, jer imaju osjecaj da su pale sam na svijetu, da ih nitko ne voli i ne razumije i silno pate od te nevoljenosti. neki se ubiju jer imaju neizljecivu bolest, prije nego bolovi postanu prejaki. ovo zadnje bih eventualno mogla razumjeti.
zivot, s druge strane, ipak ne smatram neizljecivom bolescu.
;)
Meni osobno malo toga ovdje navedenog polazi za rukom,u svojim psihotičnim epizodama sam doslovno "lutao po svemiru" i povezao vanzemaljce sa masonima ,crnom i bijelom magijom, duhovima, ratovima na zemlji i negdje u svemiru.
Agresivan nisam bio, duže vrijeme nisam spavao a ni jeo, niti sam imao potrebu.Sada mi se u depresivnim stadijima cini da je cak bilo bolje u psihozi jer tu bar nije bilo dosade kao sada....smiješno......
Doduše,bio sam jednom hospitaliziran,kao da se otvorio neki "link" izmedju mene, svjetskih policija,masona,duhova,vanzemaljaca
Sjećam se, budim se u bolnici i tip pored mene mi priča nešto o trećem svjetskom ratu i planu da bježimo…
Nemam pojma koliko dugo sam spavao ali to mi je jako godilo jer vec tri noći prije toga nisam oka sklopio, samo sam sjedio budan
kod kuće,nisam mogao zaspati od te energije u meni koja
je “brujala” negdje u prsima.Umisljao sam svakakve razloge da objasnim trenutnu situaciju uglavnom dolaze mi neke bizarne ideje…
A što se tiče straha od ljudi,skoro citave tri godine sam bez straha hodao gradom koji je skoro svakodnevno granatiran ali sada me muci strah i na sigurnom...neki strah od buducnosti...sta dalje, kako, gdje...
Da točno je da smo preemotivni ili hipersenzibilni a problem je veći kada to čovjek ne uspijeva to pokazati na odgovarajući način već to samo valja u sebi i jede se iznutra...
T 555 kaže:
Da točno je da smo preemotivni ili hipersenzibilni a problem je veći kada to čovjek ne uspijeva to pokazati na odgovarajući način već to samo valja u sebi i jede se iznutra...
kako stojis s prijateljima? cime se volis baviti? jesi li se pokusao upisati na kakav tecaj ili ukljuciti u kakav sport? to 100% pomaze! jer te kao prvi dekoncentrira od tih misli, drugo ucinit ce da se bolje osjecas u svom tijelu, i trece, mogao bi upoznati i neku zanimljivu curu;) vjeruj mi :)
T 555 kaže:
, duže vrijeme nisam spavao a ni jeo
da bi ocuvao psihicko zdravlje, covjek se mora pridrzavati 3 ili 4 vrlo jednostavna recepta.
kao prvo, mora redovno SPAVATI i JESTI. samo nedostatak sna moze te dovesti na rub psihoze. kao i izgladnjivanje. znam i za bizaran slucaj kolege toliko je pio 5 kava dnevno i pusio 2 kutije. uskoro zbog ovisnosti o kafi vise nije mogao oka sklopiti i nakon mjesec dana je kolabirao i pretvorio se u biljku. kako prozaicno i dramaticno, ha?
kao drugo, covjek kojem je stalo do sebe mora cuvati svoj tjelesni i psihicki INTEGRITET. to znaci, posebno ukoliko je osjetljivog zdravlja, NE SMIJE PITI i DROGIRATI SE. ovo posljednje najstroze je zabranjeno, jer ti moze trajno unistiti mozak.
trece, da bi sacuvao mentalno zdravlje, covjeku je neophodan DRUSTVENI KONTAKT. covjek kojeg nitko ne dodiruje i ne ljubi, kojemu se nitko ne smije i koji nikoga ne voli umrijet ce emotivno kao biljka koju nitko ne zaljeva.
cetvrto, i ne najmanje vazno, LJUBAV i SEKS. no to su vec vise sfere;)
molim komentare. hvala.:)
Sedmica
29.08.2004., 16:04
sta je s tim kontroverznim" nagonom smrti",kao krajnjem cilju,samoubojice ga nemogu kontrolirati?
meni je znalo dolaziti,kada sam bio u poprilicnoj depresiji ,da gledam kroz prozor,a nesto me vuce dolje,da skocim,a do zemlje ima jedno 20-tak metara...,isprva sam se toga plasio,s vremenom sam uspio to omalovaziti,distancirati...boli me uvo za provale iz nesvjesnog...
Za autora topica(a i za mene)
:) :"Covjek je kao stvaran postavljen usred stvarnog svijeta i obdaren takvim organima,da moze spoznati i proizvesti ono,sto je stvarno,i uzgred ono,sto je moguce.
Svi zdravi ljudi uvjereni su u svoje postojanje i u postojece oko njih.
Medjutim,ima u mozgu jedna prazna mrlja,to jest:
mjesto,u kojem se nikakav predmet ne odrazava,kao sto i u oku ima mrljica,koja se ne vidi.
Obrati li covjek osobito paznju na to mjesto
zapada u dusevnu bolest,
naslucuje ovdje stvari s nekog drugog svijeta,koje zapravo ne postoje i nemaje ni oblika ni granica,
vec strase kao nocna praznina i vise nego sablasno progone onoga,koji im se ne otme!"
Goethe
Sedmica
29.08.2004., 16:11
Spavati makar s tabletama,obavezno!
Nikakva duvka,nikakve halucogene tvari!
negdje sam procitao da covjek mora prvo biti dobra zivotinja:jesti,piti,spavati,shevit!
Ljubav na kraju dodje kao odgovor na sve psih.probleme,ljubav prema zivotu...mrvicu po mrvicu, korak po korak...!
:top:
Natch, kao prvo, filmovi su tek jedan mogući prikaz stvari.
I da, naravno, priča o oficiru koju si ispričala je sasvim moguća.
A moguće je i da čovjek zaista ima osjećaj časti koji u njegovom umu (svjetonazoru) opravdava samoubojstvo. U tom slučaju samoubojstvo je čin samoispinjenja i (za nataniel) samoljubavi.
Meni su vrlo jasni današnji pogledi na samoubojstvo i podržavam ih. Da, treba htjeti živjeti i tražiti rješenja za svoje probleme. Ponekad rješenja nisu ona koja bi mi željeli. To je teže prihvatiti.
Natch:
"Čovjeku je potreban DRUŠTVENI KONTAKT, ne smije PITI i DROGIRATI SE, trebaju mu LJUBAV i SEKS".
Možda, a možda i ne.
Iz mojeg iskustva, DRUŠTVENI KONTAKT _potiče_ ALKOHOLIZIRANJE I DROGIRANJE, što često i dovodi do SEKSA ako ne nužno i LJUBAVI.
A ako si vjernik, možeš upasti u fazu da IZBJEGAVAŠ DRUŠTVENI KONTAKT, ALKOHOL, DROGE i SEKS, a zadovoljavaš se LJUBAVLJU SVEVIŠNJEG.
Kombinacije su raznolike, ne treba pretjerati. Umjereno, reče Buda :D
I na kraju: zašto ne "legalizirati" samoubojstvo? Legalizacija donosi kontrolu. Ako se netko želi ubiti, a to je legalno, svijet će mu pružiti potrebne mehanizme. Povoljnije osiguranje, sređivanje poslova, dobra lokacija, efikasne i čiste metode, te osjećaj pripadnosti zajednici unatoč toj odluci.
croWbar
29.08.2004., 18:38
Elysium kaže:
Stari, sorry na izrazu, ali jebeno dobro! :top:
suicidogena predispozicija..
što, sviđa ti se termin? :)
Predispozicija ako postoji ona je urođena, to je ono bitno... nikakvi ljubavni problemi, nikakva životna razočarenja, poslovni porazi... čovjek mora imati u sebi "to" da je u stanju poništiti postojanje samoga sebe...
Sedmica
29.08.2004., 18:44
ma kako drustveni kontakt moze potencirati drogiranje itd.,moze ako si u krivom drustvu,koje to radi ,ako si slab,povodljiv ,problematican,znaci problem je u tebi sto si u tom drustvu... itd.
promjenis drustvo,jos bolje promjenis sebe i nadjes si bolje drustvo...
"U svima nama je Budina priroda"-toliko o Svevisnjem
Kesten kaže:
Iz mojeg iskustva, DRUŠTVENI KONTAKT _potiče_ ALKOHOLIZIRANJE I DROGIRANJE, što često i dovodi do SEKSA ako ne nužno i LJUBAVI.
A ako si vjernik, možeš upasti u fazu da IZBJEGAVAŠ DRUŠTVENI KONTAKT, ALKOHOL, DROGE i SEKS, a zadovoljavaš se LJUBAVLJU SVEVIŠNJEG.
Kombinacije su raznolike, ne treba pretjerati. Umjereno, reče Buda :D
ajmo razgovarati o ovome:)
Natch kaže:
ajmo razgovarati o ovome:)
Mislim da je bitno nemati pretjerano fiksne koncepte o tome što će nekom pomoći. Naročito kad se radi o općenitim savjetima ("radi ovo ili ono")
Ako ćemo baš pomagati nekome, pametnije bi bilo sagledati njihov cjelokupni život. Vjerojatno često postoje prešućeni, ključni detalji. Kad se malo detaljnije upozna osobu, može joj se dati i točniji savjet. U međuvremeni, najobčnija emocionalna potpora vjerojatno pomaže.
daj meni emocionalnu podrsku. ne ide mi se sutra na posao, radim ko rob cijelo ljeto dok drugi odmaraju. pomozite meni.
inace, zaista mislim da bi bilo 80% manje psihickih bolesti kad se ljudi drzali osnovnih principa tjelesne i dusevne higijene, i uredno spavali, jeli, ne pili i ne drogirali se, bavili se sportom, druzili i voljeli. mislim da ovo ne moze nitko poreci.
Natch kaže:
daj meni emocionalnu podrsku. ne ide mi se sutra na posao, radim ko rob cijelo ljeto dok drugi odmaraju. pomozite meni.
Pa dobro, nisi još na granici samoubojstva, ne? US te čeka ;)
inace, zaista mislim da bi bilo 80% manje psihickih bolesti kad se ljudi drzali osnovnih principa tjelesne i dusevne higijene, i uredno spavali, jeli, ne pili i ne drogirali se, bavili se sportom, druzili i voljeli. mislim da ovo ne moze nitko poreci.
Hej, pa ja slijedim većinu tih principa. Sve što sam htio reći je da ih ponekad nije sve lako uklopiti u raspored.
Osobno se užasavam ( :horor: ) kulture cuge i droge koja kod nas postoji. Samo, ljudi uvijek koriste stimulanse kao nekakvu kompenzaciju. Od cigareta na dalje. Da bi se živjelo bez toga, naročito poslije navike, treba truda. A ako netko općenito nije naviknut truditi se, treba PUUUUNO truda, u svim područjima života :p
Usput, ako odeš na US, pripazi na Teu. Brijem da od njenih komentara većina ljudi poželi doći na ovu temu ovdje :lol: :rofl:
aha, sad sam se sjetila! :)
T555, to što ti ne želiš komunicirati s drugima, ne znači da ne želiš komunicirati, nego jednostavno misliš da nisi idiot popt ostalih ljudi. Počni pisati roman o tim svojim snovima ili proročanstvima, što li već. Kod samoubojstva je dobro što nikad nije kasno za samoubojstvo.
Natch kaže:
sad sam se jos nesto sjetila. nisu li i drogiranje ili pretjerano alkoholiziranje, promiskuitet i ostala rizicna ponasanja suicidalne karakteristike licnosti? ima li razlike ubije li se covjek odmah ili to produzi par godina eksperimentirajuci i namjerno riskirajuci s opasnim 'uzicima'? (podsjetilo me na ruski rulet)
illegale
29.08.2004., 23:03
walter kaže:
T555, to što ti ne želiš komunicirati s drugima, ne znači da ne želiš komunicirati, nego jednostavno misliš da nisi idiot popt ostalih ljudi. Počni pisati roman o tim svojim snovima ili proročanstvima, što li već. Kod samoubojstva je dobro što nikad nije kasno za samoubojstvo.
Nije tocno. Jer moze te proc, a da se ne ubijes i onda citav zivot patis zbog propustene prilike.
:D :D :D
meni i svaka depresija i povlacenje od svijeta, izolacija i uvlacenje u cahuru izgledaju kao neko malo samoubojstvo. ili kao privremeno odustajanje od zivota dok ne sakupimo malo vise snage. ili kao san koji nam treba da se sutra probudimo odmorni. hocu reci, sve se to da prezivjeti, a poslije kise uvijek dolazi sunce;)
illegale
29.08.2004., 23:34
Natch kaže:
meni i svaka depresija i povlacenje od svijeta, izolacija i uvlacenje u cahuru izgledaju kao neko malo samoubojstvo. ili kao privremeno odustajanje od zivota dok ne sakupimo malo vise snage. ili kao san koji nam treba da se sutra probudimo odmorni. hocu reci, sve se to da prezivjeti, a poslije kise uvijek dolazi sunce;)
Natch, gledas potpuno krivo na stvar. Problem je zbog toga sto nakon sunca dolazi kisa, a ne zato sto nakon kise dolazi sunce.
pa htjela sam reci samo da se ne mora ubiti zato sto je tuzan. tuga prolazi. sta je lakse biti, tuzan ili sretan? ja mislim da je teze biti tuzan. to zahtijeva puno vise energije.
illegale kaže:
Problem je zbog toga sto nakon sunca dolazi kisa, a ne zato sto nakon kise dolazi sunce.
ja mislim da je covjeku prirodno kretanje prema napred. kao sto dijete prirodno raste. ili kao sto stablo svake godine dobiva novo lisce. rast se ne moze zaustaviti. a mi se s tim svojim tjeskobama i paranojama stalno zelimo vratiti u neku bolju i sigurniju proslost. nema povratka. a buducnost je izazov. i nudi puno lijepih stvarih. blesavo je bojati se toga.:)
(mogla sam ovo jos lirskije napisati, zato molim bez ruganja)
Gospon Pes
30.08.2004., 12:19
Kesten kaže:
Ovo definitivno nije bio "poziv u pomoć", već čisto izveden plan.
Imate li komentara?
Ne volim ljude koji prijete uopce, a pogotovo koji prijetnju nisu spremni izvrsiti. :D
Ali ipak mu je bilo bezveze. Izlaz je sigurno postojao, iako ga on mozda nije vidio...
Belinski
30.08.2004., 13:21
Problem samoubistva je da ne znas da li ce tvoj duh posije samoubistva biti slobodan ili ce biti u nekoj kutiji zarobljen... tvoga tijela nece biti, ali duh je vjecan ... tako sam ja to sve vidio kad sam bio u tim nekim dilemama.
Dobra stvar za ljude koje pate od depresije je Knjiga o Jobu iz Biblije. I Dostojevski je pisao puno o samoubicama. U svakoj knjizi po petoro, koji izvrse samoubistvo.
Recimo taj san o apokaliptickom ratu (ili jednom takvom slicnom ratu) postoji opisan na kraju " Zlocina i kazne".
Najveci problem je proncai cilj u zivotu zbog koga bi covjek zivio. Mozda ga bas nadjes u nekom snu ...
Gospon Pes
30.08.2004., 16:39
Hej, Belinski, davno li te ne vidjeh i odmah se vratis na podforum na koji i spadas... :p
Cesto slusam to "imati cilj u zivotu", "zivjeti radi ... (proizvoljno upisati)"
What the fuck?
Moze li netko meni objasniti jesu (jeste? :D) li svi nesposobni jednostavno zivjeti?
Probuditi se ujutro, pogledati ili pricekati sto ce dan i "zivot" servirati i od toga nesto napraviti?
Kakvi ciljevi, kakvi razlozi... Koja glupost. Malo ih se jos i poubija s takvim pristupom necemu sto se zove zivot i zna covjeka jako iznenaditi i sve mu pobrkati sto si je tako "pametno" smislio... :D
Belinski
30.08.2004., 19:21
Hi Gospon Pes, ma ja vidio tebe, pa malo svratio na topic :)
Ma gledaj, postoje ljudi koji su sebi vec rodjenjem zadali visoke ciljeve, a o kojim ni sa kim ne zele da pricaju. I naravno kada pocinju da uvidjaju da od toga nema nista, pocinje da se ruse njivove kule í gradovi. Njima je svejedno da li ce ujutro ustati i vidjeti cvijece ili sve te stvari, koje obicne ljude cine sretnima ili normalnim, jednostvarno postoje ljudi koje sebe samo vide u nekim svojim vizijama. O tim razocarenjima zbog tih vizija nece da pricaju da ne bi bili ismijani ili neshvaceni.
Ja sam recimo stanovao kao student u jednoj od dvije poznate 15esto spratnice u Frankfurtu, koje su se zvale "Sprungtürme". Tu se svake godine po nekoliko studenata bacalo jesnostvano. Neko i ljubavnih jada, drugi iz usamljenosti ili tjeskobe, dosta cesto su se bacali pred Bozic, valjda u razocarenju sto su sami i ni od koga ne dobijaju poklone ...
Ali samoubice su komplikovane osobe, nisu to bas budale i idioti ...
nitko i ništa
30.08.2004., 19:33
Natch kaže:
inace, zaista mislim da bi bilo 80% manje psihickih bolesti kad se ljudi drzali osnovnih principa tjelesne i dusevne higijene, i uredno spavali, jeli, ne pili i ne drogirali se, bavili se sportom, druzili i voljeli. mislim da ovo ne moze nitko poreci. Ti otprilike kažeš da bi ljudi bili puno zdraviji kad bi bili zdravi. Naravno, u pravu si. :)
Pitanje je zašto ljudi sve to nabrojano ne rade kad je svakome jasno da je to zdravo. Dakle, zašto ljudi opsesivno odabiru bolesne obrasce ponašanja, umjesto zdrave?
Sigurno ne zato što im nitko do sad nije rekao da je bolje redovito jesti i spavati. Znaju da je bolje. Ali zašto ne odabiru ono što je bolje?
Jer ih nije u dovoljnoj mjeri briga hoće li živjeti ili ne.
Pravo je pitanje: zašto ljudi odbacuju život/zdravlje? Zašto odabiru bolest/smrt?
Ja mislim: zato što negdje u podsvijesti shvaćaju da život kako ga žive nije vrijedan življenja.
To znači da lijek za depresiju nije: 'samo nemoj previše misliti, malo se zabavi i sve će to proći'.
Nego temeljita promjena životnih obrazaca. U onom smijeru u kojem će život biti vrijedan življenja. (Pogledaj moj prethodni post.) Onda ti nitko mora govoriti što je zdravo, jer si sam zainteresiran za svoj život i svoje zdravlje.
nitko i ništa
30.08.2004., 19:35
Natch kaže:
sad sam se jos nesto sjetila. nisu li i drogiranje ili pretjerano alkoholiziranje, promiskuitet i ostala rizicna ponasanja suicidalne karakteristike licnosti? ima li razlike ubije li se covjek odmah ili to produzi par godina eksperimentirajuci i namjerno riskirajuci s opasnim 'uzicima'? (podsjetilo me na ruski rulet) E, tako je, o tome govorim.
Gospon Pes
30.08.2004., 19:49
Belinski kaže:
Ali samoubice su komplikovane osobe, nisu to bas budale i idioti ...
Ako izuzmemo one koji se ubiju jer su neizljecivo bolesni, svi ostali jesu budale i idioti.
Pogledaj razloge... Jednog ostavi cura/decko, drugi izgubi posao, treci izgubi ustedjevinu, cetvrti nije dobio poklon za Bozic jer je trenutno sam...
Daj, molim te. Jakih mi razloga, sve sam bez teksta ostala. :D
Ili ovaj iz naslovnog posta koji ne zna sto bi sam sa sobom.
Sto se mene tice, neka se samo poubijaju, ionako nas je previse. :D
Ali zasto mi se cini da ce me sad napasti kako mogu nekoga podrzati u zelji da se ubije? :D
Zasto ne? Jos mu i pomognem ako je to ono sto stvarno hoce. :lol:
A ako nije, onda nek prestane cendrati, nego se lijepo uhvati ukostac sa svime sto ga muci i nece imati vremena misliti na gluposti. :D
Gospon Pes kaže:
Ali zasto mi se cini da ce me sad napasti kako mogu nekoga podrzati u zelji da se ubije? :D
Zasto ne? Jos mu i pomognem ako je to ono sto stvarno hoce. :lol:
[/B]
Ti se zajebavaš, ali ja mislim da cijela naša kultura ima preveliki strah od smrti.
Zamisli sljedeće: ako se čovjek odluči ubiti, to se uvaži kao njegova odluka. I cijela stvar se izvede dostojanstveno i na svjetlu dana, a ne da poslije ljude nalaze nasukane na obalama, obješene na tavanima i prerezanih žila u kadama.
Uvažiti smrt značilo bi i uvažiti život.
Jedna mogućnost zašto stvari tako ne stoje je smrtna kazna. Dok god se smrt ne daje onom tko ju traži, veća je prijetnja onom tko ju ne traži - jer u cijeloj kulturi se smrt percipira kao kazna.
377chiara
30.08.2004., 20:30
U drustvu mogu biti bez rijeci i po pola sata dok
a nes ti puno vremena
nitko i ništa kaže:
zašto ljudi opsesivno odabiru bolesne obrasce ponašanja, umjesto zdrave?
Pravo je pitanje: zašto ljudi odbacuju život/zdravlje? Zašto odabiru bolest/smrt?
da, zasto?
Gospon Pes kaže:
Cesto slusam to "imati cilj u zivotu", "zivjeti radi ... (proizvoljno upisati)"
What the fuck?
Moze li netko meni objasniti jesu (jeste? :D) li svi nesposobni jednostavno zivjeti?
Probuditi se ujutro, pogledati ili pricekati sto ce dan i "zivot" servirati i od toga nesto napraviti?
Kakvi ciljevi, kakvi razlozi... Koja glupost. Malo ih se jos i poubija s takvim pristupom necemu sto se zove zivot i zna covjeka jako iznenaditi i sve mu pobrkati sto si je tako "pametno" smislio... :D
Postaviš li tak stvari, onda je sasvim legitiman razlog za samoubojstvo: ljenost, nedostatak interesa, dosada, sve vrlo uobičajeni i nedramatični razlozi :p :D
Gospon Pes
31.08.2004., 00:22
Kesten kaže:
Ti se zajebavaš, ali ja mislim da cijela naša kultura ima preveliki strah od smrti.
Kaj se zajebavam? Da bih samoubojici pomogla? Zajebavam se utoliko sto bi za tu pomoc mene kaznili, ali kad ne bi, rado bih ga bacila pod prvi auto ako me zamoli. :D Zasto ne pomoci ako mogu? :D
A ako se toliko boje smrti, kako se itko uspije samoubiti?
Zamisli sljedeće: ako se čovjek odluči ubiti, to se uvaži kao njegova odluka. I cijela stvar se izvede dostojanstveno i na svjetlu dana, a ne da poslije ljude nalaze nasukane na obalama, obješene na tavanima i prerezanih žila u kadama.
:lol: Ideja ti nije losa. Mozda bi ih onda bilo manje jer prilicno je sigurno da skoro nitko od samoubojica ne zeli zaista umrijeti.
To im se samo cini jedinim izlazom iz neke situacije... Naravno da to nije jedini izlaz, ali to je jedna od gresaka koju se vise ne moze ispraviti. :D
Da se postupa po tvom prijedlogu, stigli bi se predomisliti.
Mislim...kome se umire na javnom trgu, a gomila sjedi uz kokice i ceka predstavu? :lol:
Gospon Pes
31.08.2004., 00:30
Silajn kaže:
Postaviš li tak stvari, onda je sasvim legitiman razlog za samoubojstvo: ljenost, nedostatak interesa, dosada, sve vrlo uobičajeni i nedramatični razlozi :p :D
Pa legitiman ti je razlog svaki koji ti padne na pamet.
I da je danas utorak.
Ako si tak bedasta da ti nije jasno da bu sutra srijeda - go on. :D
Vecina razloga i nije puno pametnija.
Gospon Pes kaže:
I da je danas utorak.
pa i nije:D iz ove perspektive.
meni se osobno čini da je samoubojstvo posebna vrsta egoizma ili narcizma... ono "nitko mene ne razumije" a da zapravo nisi ni probao može li te netko razumijeti. to ovako zvuči grubo ali nije tako mišljeno. jednostavno, jebeš taj problem iz kojeg ne možeš napravit sprdačinu, a ja to ponekad ne mogu sama.
a kaj se tiče ovog "jednostavno živjeti", ja još imam iluziju da je potrebno svjesno djelovati i svijesno mijenjati svoj životni okoliš. učiniti nešto. ostaviti traga. pomoći. mijenjati. možda brijem. možda je fora samo u tome da svi naučimo baš to - samo živjeti bez suvišnih zašto.
Ponekad čovjek pomisli da za njegove probleme ne postoji rješenje. Taj je impuls toliko jak da si želi oduzeti život. Ponekad u tome uspije, ponekad ne. Šta njemu vrijedi (ili znači) kakvim ćemo ga mi ocijeniti nakon toga? Pa on je mrtav, nije ga više briga za to. Problem je nama živima, što se ponekad ubije i netko tko će nam nedostajati. Valjda je sebično od njega to što se ubio. Ali eto, ubio se. Sebično je i od nas što se miješamo u tu najvažniju životnu odluku. Ili što osjećamo krivnju.
Uostalom, da ljudi koji se vole žive i petsto godina, svejedno si ne bi rekli sve što bi si trebali reći. Možemo samo svojom dobrotom, umanjiti svoje zlo. :cerek:
walter kaže:
Možemo samo svojom dobrotom, umanjiti svoje zlo. :cerek:
ti to aludiras na urodjeno kvarnu prirodu covjeka? ;)
Gospon Pes kaže:
I da je danas utorak.
O tome i pričam. Ti si nabrojala neke trivijalne povode za samoubojstvo. Svaki povod može se smatrat trivijalnim. Ali razlozi koji dovedu do toga da čovjek nije u stanju takvim ocijenit problem koji ga muči su drugi. Ja ih uglavnom svodim pod nepoštovanje prema životu. To nepoštovanje sprječava ljude da uživaju u hrani, u drugim ljudima, u muzici,... čini ih slijepima za sve izvan sebe. Tako izgube mjerila po kojima bi mogli ocijeniti svoj problem, pa ga, eto, smatraju fatalnim.
Gospon Pes
31.08.2004., 02:32
plavva kaže:
meni se osobno čini da je samoubojstvo posebna vrsta egoizma ili narcizma... ono "nitko mene ne razumije" a da zapravo nisi ni probao može li te netko razumijeti. to ovako zvuči grubo ali nije tako mišljeno. jednostavno, jebeš taj problem iz kojeg ne možeš napravit sprdačinu, a ja to ponekad ne mogu sama.
Oh, ako ti zatreba pomoc, samo se javi.
Dr. Pes se zajebava na sve. :D
Ma samoubojice su pickice koje znaju samo kukati i kriviti druge za svoja sranja, a bogme i za svoje samoubojstvo jer nisu im ostavili drugi izbor. Naravno. Lakse se i ubiti, nego sam zasukati rukave i primiti se sredjivanja stvari... :lol:
Bah, kaj god. Pomozi si sam, pa ce ti i Bog pomoci, veli se. I jest tako.
a kaj se tiče ovog "jednostavno živjeti", ja još imam iluziju da je potrebno svjesno djelovati i svijesno mijenjati svoj životni okoliš. učiniti nešto. ostaviti traga. pomoći. mijenjati. možda brijem. možda je fora samo u tome da svi naučimo baš to - samo živjeti bez suvišnih zašto.
Ne znam je li u tome fora, ali mogu ti reci da funkcionira i puno je zabavnije, a kosta i manje zivaca. :D
Plus smanjuje i moguce "razloge" za samoubojstvo jer se umjesto ocajavanja naucis fleksibilnosti i snalazenju u svakoj situaciji. :lol:
Zivot je tu i sad.
Probaj. :D
Gospon Pes
31.08.2004., 02:38
Silajn kaže:
Ali razlozi koji dovedu do toga da čovjek nije u stanju takvim ocijenit problem koji ga muči su drugi. Ja ih uglavnom svodim pod nepoštovanje prema životu.
Ja ih svodim na vlastitu glupost, lijenost, nesposobnost i tome slicno. :D
Postovanje prema zivotu ja prva nemam, pa nepostovanje ne mogu uzeti kao razlog. :D
kosta vujic
31.08.2004., 07:12
T 555 kaže:
:) :) :) dobrodoshao na drugu stranu od druge strane
... i da ne zaboravim napomenut ima nesto na cemu ti zavidim
377chiara
31.08.2004., 10:05
ti pes il si munjena do daske ili jebeno dobro znas uzivat u zivotu
a mozda i oboje
Gospon Pes
31.08.2004., 10:56
Oboje. :lol:
Ma ja sam ti jadni, neuspjeli samoubojica i time imam nepostenu prednost. :lol:
Na zalost, mnoge druge budale uspiju i nikad ne dobiju priliku skuziti da se sve sto ih je mucilo moglo rijesiti skoro pa lijevom nogom. Samo je trebalo sebe malo promijeniti i svoj odnos prema nekim stvarima. :D
Kao sto kaze plavva, lako je kukati da te nitko ne voli, ne razumije, ne sljivi, blabla, ali tesko se zapitati zasto i nisi li sam tome kriv...
Naravno da ne. Uvijek su krivi drugi, pa se ja idem ubiti i nek vide sto su napravili. :lol:
Boli ih qrac, zaborave te za tri dana i nista nisi postigao, a ni bolje zasluzio. :D
377chiara
31.08.2004., 11:08
jesi fakat bila u tako losoj nekoj fazi ili me zajebajes?
kako god bilo, ulivas nadu
Whatever
31.08.2004., 11:11
Pesice, rishpet :top: :D
U stvari postoje dvije vrste samoubojstava i samoubojica.
Prva grupa su ovi "promašeni slučajevi" (npr. onaj iz Alan Forda koji se nikako ne mre ubit:D ). Takvi u biti trebaju pomoć da se decentriraju, da vide da nisu ONI centar svijeta, da su svi problemi rješivi ili barem podnošljivi. Takvi će najavljivat samoubojstvo (npr. Drito :D ) maltene na nacionalnoj TV jer svijet mora znati za veliku nepravdu prema njima. Mali postotak ih stvarno izvrši samoubojstvo jer čim netko odgovori na njihov poziv za pažnjom, cilj je ispunjen. Za njih je tipično cirkularno depresivno razmišljanje, ali to je cijela nova tema.
Druga vrsta su oni koji izvrše samoubojstvo koje je posljedica nekog drugog poremećaja. Postoji i tzv. "raptus suicid" tj. suicid koji se desi iznenada, ljudi samo skoče kroz prozor (ili nešto), a do maloprije su bili relativno normalni. To se događa kod nekih psihijatrijskih slučajeva, stoga rešetke. Samoubojstvo je često i kao posljedica velikih trauma (npr. ratnih - silovanja, prisustvo ubojstvu dragih osoba i sl.) koje nisu liječene. Takva samoubojstva u pravilu nikad nisu najavljena, nisu dramatična, nema oproštajnih pisama i drame, tu je stvarno riječ o tome da su ljudi izgubili vjeru u vrijednost života ili im je trauma prejaka da jednostavno pojede cijeli život.
nitko i ništa
31.08.2004., 11:24
Natch kaže:
da, zasto? Pa odgovorio sam. Jer ne žive svoj život već neki tuđi. Dok ne započnu živjeti svoj život, gadit će im se taj život koji žive. I ponašat će se samodestruktivno, jer ne drže do tog života.
Gospon Pes kaže:
Ja ih svodim na vlastitu glupost, lijenost, nesposobnost i tome slicno. :D
Postovanje prema zivotu ja prva nemam, pa nepostovanje ne mogu uzeti kao razlog. :D
Jebiga, možda konstrukcija 'poštovanje prema životu' zvuči prepoetično :zubo: Ajde daj neki prijedlog razloga koji bi objasnio zašto si ne-glupa, ne-lijena, ne-nesposobna i tome slično :D :D
Čudno, nitko ovdje nije spomenuo poštovanje prema samoubijocama. Mislim da ako "pacijenta" ne poštuješ kao osobu, ne možeš ga "izliječiti".
Gospon Pes
31.08.2004., 11:48
377chiara kaže:
jesi fakat bila u tako losoj nekoj fazi ili me zajebajes?
Ne, istina je. Bilo mi je 10 godina. Hajde, to me mozda malo opravdava da nisam imala drugu ideju, ali ne opravdava daljnjih 10 godina u kojima sam jos uvijek bila u potpuno istoj situaciji koja me "natjerala" da se ubijem i jos uvijek nista nisam poduzela da je promijenim i probleme rijesim. :D
Jebiga, nekima treba stvarno vremena da im sine da sebe malo pogledaju pod mikroskopom. Ali zato kad je pocelo sijevati, nije stalo do danas. :lol:
Ne postoji vise neki bivsi problem, ni sadasnji ni buduci za koji bih ja krivila druge. Uvijek sebe i uvijek sam u pravu. :lol:
Zato mozda i zvucim grubo jer nemam apsolutno nikakvog sazaljenja prema sebi, a prema drugima rijetko jer sam se predugo zalila, umjesto da obrisem suzice i primim se posla. Nikad si necu oprostiti toliki gubitak vremena. :(
A svi smo mi u sustini isti i funkcioniramo slicno. Nitko probleme nece rijesiti cendranjem, a nece mu ni nestati ako ga netko zali. Noga u guzicu ce mu prije pomoci jer ce ga pokrenuti iz letargije. Raspizdi samoubojicu i pozeljet ce ubiti tebe, zaboravit ce da je sebe htio. :lol:
Kad ti se nadje kamencuga na putu, zar sjednes i places i cekas da ti je netko makne ili te prenese? Rekla bih da je zaobidjes, pregazis, odes drugim putem i slicno. A cijeli zivot nije nista drugo nego smisliti kako zajebati prepreke i proci svejedno. I u biti je cisto zabavno. Ko rjesavanje zagonetki. :D
Osim toga su samoubojice ljudi koji sami sebe niti vole, niti cijene, ali zamjeraju drugima to isto.
Pa tko bi ih volio tak sjebane? :D
Gospon Pes
31.08.2004., 11:50
Kesten kaže:
Čudno, nitko ovdje nije spomenuo poštovanje prema samoubijocama. Mislim da ako "pacijenta" ne poštuješ kao osobu, ne možeš ga "izliječiti".
Postovanje? Prema nekome tko ni sam sebe ne postuje? :lol:
Bogme cu onda postovanje utrositi na ljude vrijednije istog. :D
377chiara
31.08.2004., 11:53
da mozda zvuci grubo ali je tako ko sto pises
samo mi ni jasno da si s "samo" 10 godina upala u krizu
tu ne mogu virovat u tvoju teoriju, "sama si si kriva"
kad ti je samo 10, igraju ulogu i starci, veliku
bila u potpuno istoj situaciji koja me "natjerala" da se ubijem i jos uvijek nista nisam poduzela da je promijenim i probleme rijesim
e ovo ne razumim
ako nisi problem do dana danasnjeg maknula s puta
kako ti je onda sad dobro?
naucila trpit problem? ignorirat?
jel to put ka trajnom miru?
Whatever
31.08.2004., 11:57
Kesten kaže:
Ako se radi o profesionalcu koji liječi, onda on svakako treba imati poštovanja prema osobi, saslušat ga, uzet ozbiljno sve njegove pritužbe na život itd. Ali to ne mijenja na činjenici da ta osoba u velikom broju slučajeva samo treba promijenit perspektivu, način razmišljanja, način suočavanja s problemima tj. SEBE da bi izašla iz začaranog kruga depresije.
A laicima, myself included, takvo cendranje i nesposobnost ide na kurac. :D
Gospon Pes
31.08.2004., 11:59
Whatever kaže:
Prva grupa su ovi "promašeni slučajevi"
Druga vrsta su oni koji izvrše samoubojstvo koje je posljedica nekog drugog poremećaja.
I treci koji o tome najozbiljnije razmisle i zakljuce da im je to najpametnije rjesenje, pa onda smisle koji nacin je najsigurniji i sutke izvedu. :D
U te spadam ja, ali kak sam bila klinka, nisam se bas dobro kuzila u lijekove. Mislila sam da bu 30 tableta za spavanje dosta. :lol:
Nije bilo, prezivjela sam ih. Da sam znala da ce tako biti, uzela bih vise jer moja odluka je bila promisljena i cvrsta, nikakav show. Stara je skuzila drugi dan kad me nije mogla probuditi...
Od svega sam samo imala pet dana spavanja i posjet psihijatriji jer mi nisu dali spavati, pa sam navodno rekla da cu popiti jos sto kad se zbudim ako me ne ostave da spavam na miru. :lol:
Ne sjecam se toga, ali vjerojatno je istina... Pozivcanim i inace kad me se probudi bezveze. :D
Gospon Pes kaže:
Postovanje? Prema nekome tko ni sam sebe ne postuje? :lol:
Bogme cu onda postovanje utrositi na ljude vrijednije istog. :D
Samoubojice poštuju onaj dio sebe koji je preplašen i želi pobjeći. :B
A ako ti misliš da samoubojice kao osobe nisu vrijedne poštovanja, odnosno jednog poštenog odnosa, onda im ne možeš pomoći. Možeš ih samo prijevarom navesti da si produže život - ali, je li to život?
Gospon Pes
31.08.2004., 12:08
Kesten kaže:
Samoubojice poštuju onaj dio sebe koji je preplašen i želi pobjeći. :B
Ne. Samoubojice niti se vole, niti postuju, a najmanje preuzimaju odgovornost za same sebe i svoja sranja. Drugi su krivi, sudbina, Bog, drzava...nikad oni ni za sto. :D
A krivo me shvacas ako mislis da samoubojicu ne bih pokusala sprijeciti da ga ulovim ili mi kaze prije sto namjerava.
Gospon Pes kaže:
A krivo me shvacas ako mislis da samoubojicu ne bih pokusala sprijeciti da ga ulovim ili mi kaze prije sto namjerava.
Jedan moj poznanik se ubio, rana srednja škola. Dramio je nešto sitno, nazivao okolo, u tom trenutku nitko od nas nije ga ozbiljno shvatio, mislili smo da traži pažnju i bili tinejđerski grubi. One koji su ga pokušavali odgovoriti odjebao je u roku odmah.
Dan danas si mislim da je u odluci da skoči prevagnuo puki 'eto vam na' bijes. To je otprilike razlog zašto se ja u ne bih pretjerano uzdala u reakcije nekog potencijalnog samoubojice.
Gospon Pes kaže:
Drugi su krivi, sudbina, Bog, drzava...nikad oni ni za sto. :D
Uzrok tome je vjerojatno odgoj u kome se naglašava odgovornost i život u sistemu. Ako netko nije dovoljno samostalan, a naučen je oslanjati se na sudbinu, Boga i državu, vrlo lako može zaključiti da je u bezizlaznoj situaciji.
Gospon Pes
31.08.2004., 12:55
Silajn kaže:
Jedan moj poznanik se ubio, rana srednja škola. Dramio je nešto sitno, nazivao okolo, u tom trenutku nitko od nas nije ga ozbiljno shvatio, mislili smo da traži pažnju i bili tinejđerski grubi. One koji su ga pokušavali odgovoriti odjebao je u roku odmah.
Dan danas si mislim da je u odluci da skoči prevagnuo puki 'eto vam na' bijes. To je otprilike razlog zašto se ja u RL ne bih pretjerano uzdala u reakcije nekog potencijalnog samoubojice.
U dosta slucajeva ima signala prije, ima "poziva u pomoc" koje nitko ne registrira ili ne uzima ozbiljno...
Ali kazes da su ovog tvoga neki probali odgovoriti i da je te odjebao.
Dakle, rekla bih da ti je tocna ova "eto vam, na" i da se tip htio svima osvetiti. A za sto zapravo? Sigurno za neku svoju pizdariju.
Pubertetlije su pogotovo najpametniji na svijetu. :D
Kao sto rekoh, ja bih probala sprijeciti i probala odgovoriti od bedastoce, ali ako me odjebe - pa ubij se kad si bas tako odlucio, tko te jebe.
Kad tebi stvarno nije stalo do tebe, zasto bi meni bilo?
Izgubljeni slucaj, kaj ces mu. Ima i takvih, a u konacnici sam uvijek za to da svatko zivi (ili ne zivi) kako on zeli. :D
Ipak, u vecini slucajeva se sigurno moze sprijeciti ako se skuzi ili sazna na vrijeme i rijec je o nekome tko samo ne vidi svjetlo na kraju tunela...
Gospon Pes kaže:
Ipak, u vecini slucajeva se sigurno moze sprijeciti ako se skuzi ili sazna na vrijeme i rijec je o nekome tko samo ne vidi svjetlo na kraju tunela...
Onaj koji na bilo koji način najavi samoubojstvo, po mojem moli za pomoć. Količina dramljenja pritom obrnuto je proporcionalna želji da to zaista učini. Velikoj većini možeš pomoć samim time da obratiš pažnju na to što govore. A to mogu :)
Gospon Pes kaže:
Ja s mogućnošću (svojeg) samoubojstva spekuliram nekad kao sa svjetlom na kraju tunela. Zamišljala sam se u ekstremnim situacijama (neizlječiva bolest npr.) i mogućnost da se samoubijem čini me bezbrižnom. Također, primjetila sam da se limiti koji određuju opravdanost takvog postupka stalno pomiču prema gore :D :D :D
Silajn kaže:
Ja s mogućnošću (svojeg) samoubojstva spekuliram nekad kao sa svjetlom na kraju tunela. Zamišljala sam se u ekstremnim situacijama (neizlječiva bolest npr.) i mogućnost da se samoubijem čini me bezbrižnom. Također, primjetila sam da se limiti koji određuju opravdanost takvog postupka stalno pomiču prema gore :D :D :D [/B]
Evo, ove misli potvrđuju moju teoriju o tome kako bi društveno prihvaćanje samoubojstva bilo pozitivna stvar.
Kesten kaže:
Evo, ove misli potvrđuju moju teoriju o tome kako bi društveno prihvaćanje samoubojstva bilo pozitivna stvar.
Jooj, Kesten, boli mene kurac za društveno prihvaćanje :D :D A nisam jebeni prorok da ljudima oko sebe tumačim zašto je život dobar ili loš, kad prva mislim da je takav kakav jest, bez određenja u tim kategorijama. Ja sam samo preznatiželjna da umrem :cerek:
Silajn kaže:
Jooj, Kesten, boli mene kurac za društveno prihvaćanje :D :D A nisam jebeni prorok da ljudima oko sebe tumačim zašto je život dobar ili loš, kad prva mislim da je takav kakav jest, bez određenja u tim kategorijama. Ja sam samo preznatiželjna da umrem :cerek:
Moj komentar nije išao samo tebe nego i sve koji čitaju temu.
S obzirom da je meni stalo do društvenih normi, TVOJE svjedočanstvo je MENI od koristi. :amen:
Gospon Pes
31.08.2004., 13:47
Silajn kaže:
Onaj koji na bilo koji način najavi samoubojstvo, po mojem moli za pomoć.
Ne nuzno. :mig:
Ponekad je rijec o skretanju paznje na sebe i emocionalnoj ucjeni.
Znam zensku koja je x puta rezala vene i kompletne ruke, trebas je vidjeti u kratkim rukavima. Zablenes se u oziljak do oziljka hoces-neces. :D
Pa je skakala s balkona prvog kata i sjebala nogu, pa svasta nesto u tom stilu.
Uvijek je obitelj stjerala u paniku "pokusajima samoubojstva" i valjda uzivala u svemu tome, ali nikad se nije htjela ubiti stvarno. I nikad se nije pozabavila sranjima koja ima u glavi i koja je na TAJ nacin privlacenja paznje tjeraju.
Nemam s njom vise posla, a na foru sam joj pala samo prvi put, ali ako je jos nekad sretnem, predlozit cu joj kako da zareze venu da zbilja iskrvari. :D
Ja s mogućnošću (svojeg) samoubojstva spekuliram nekad kao sa svjetlom na kraju tunela. Zamišljala sam se u ekstremnim situacijama (neizlječiva bolest npr.) i mogućnost da se samoubijem čini me bezbrižnom.
To bi bilo jedino samoubojstvo koje zaista je bolje rjesenje, iako je i to upitno. Ponekad se i "cuda" dogadjaju, a dok si ziv, ima i nade, ali recimo da je vise zbilja nema...
Takvog samoubojicu jedino ne bih nazvala budalom. :)
Gospon Pes kaže:
To bi bilo jedino samoubojstvo koje zaista je bolje rjesenje, iako je i to upitno. Ponekad se i "cuda" dogadjaju, a dok si ziv, ima i nade, ali recimo da je vise zbilja nema...
Takvog samoubojicu jedino ne bih nazvala budalom. :)
A netko tko žrtvuje vlastiti život za drugog?
Kesten kaže:
A netko tko žrtvuje vlastiti život za drugog?
Daj primjer u kojem to 'žrtvovanje' neće imati razlog u onom koji se žrtvuje.
Silajn kaže:
Daj primjer u kojem to 'žrtvovanje' neće imati razlog u onom koji se žrtvuje.
Pa recimo kad se baciš pred metak kako bi obranio nekog drugog.
Gospon Pes
31.08.2004., 14:07
Pa ako njega to veseli... Svatko sa svojim zivotom moze raditi sto zeli. :D
Ja namjerno ne bih. I oprosti, ali nema mi to ni logike. Po cemu si ti ili bilo tko vrijedniji da zivis od mene? Ako gledamo cisto zivot kao zivot i njegovu vrijednost bez emocionalnih pizdarija i slicnih bisera?
Moglo bi mi se dogoditi samo slucajno. Da npr. nekoga probam spasiti, pa i ja odem dovraga...
Kesten kaže:
Nedovoljno (ne čitam nikakav razlog ovdje).
Gospon Pes kaže:
Moglo bi mi se dogoditi samo slucajno. Da npr. nekoga probam spasiti, pa i ja odem dovraga...
A to nije žrtva, nego loša procjena :D :D
Gospon Pes
31.08.2004., 14:10
Kesten kaže:
Kao sto rekoh...zasto bi ga obranio?
Po cemu je on vrijedniji od tebe?
Sebi mozda, ali kako itko tebi moze biti vazniji? Da nisi potencijalni samoubojica ako se tak malo volis i cijenis? :p
Gospon Pes
31.08.2004., 14:14
Silajn kaže:
A to nije žrtva, nego loša procjena :D :D
Jep. Zajeb. :D
Zrtva ne dolazi u obzir. Ni za koga.
Niti bih je ocekivala za sebe.
Silajn kaže:
Nedovoljno (ne čitam nikakav razlog ovdje).
Razlog je (instinktivna?) obrana nekog drugog od napada.
Moguće situacije:
1) U ratu, bilo doslovno se baciti pred nekog na koga ciljaju ili se pridružiti nekoj značajnoj "kamikaze" akciji.
2) U miru, u situaciji uličnog napada ili pljačke, pri obrani onih do kojih ti je stalo, recimo djece.
Kesten kaže:
Razlog je (instinktivna?) obrana nekog drugog od napada.
Moguće situacije:
1) U ratu, bilo doslovno se baciti pred nekog na koga ciljaju ili se pridružiti nekoj značajnoj "kamikaze" akciji.
'Baciti' se smo riješili: kog smatraš vrjednijim od sebe u takvoj situaciji? Instiktivno se bacaš od metka, ne na metak.
Postavljanje riječi 'značajno' i 'kamikaze' jednu uz drugu mi je debilno per se. Umiranje za ideologije je najgluplji ikskjuz za nenalaženje razloga za vlastito postojanje.
2) U miru, u situaciji uličnog napada ili pljačke, pri obrani onih do kojih ti je stalo, recimo djece.
Štitiš li djecu, moglo bi se govorit o instiktu: štitiš svoju DNA, tj. sebe.
Gospon Pes kaže:
Jep. Zajeb. :D
Zrtva ne dolazi u obzir. Ni za koga.
Niti bih je ocekivala za sebe.
?? ne razumijem ... ali ako je doista tako nadam se da si rijetka vrsta
cabon kaže:
Je, rijetka je. Rijetki su nelicemjeri.
Silajn kaže:
Štitiš li djecu, moglo bi se govorit o instiktu: štitiš svoju DNA, tj. sebe.
o cemu bi se moglo govorit kada bi se netko zrtvovao za tvoje dijete ...
>'Baciti' se smo riješili: kog smatraš vrjednijim od sebe u takvoj situaciji? Instiktivno se bacaš od metka, ne na metak.
To znači da su sve ratne priče i filmovi u kojima je to prikazano lažne.
>Postavljanje riječi 'značajno' i 'kamikaze' jednu uz drugu mi je
debilno per se. Umiranje za ideologije je najgluplji ikskjuz za nenalaženje razloga za vlastito postojanje.
Ne slažem se. Ideologije obično uključuju suradnju više osoba, od kojih svaka ima svoje ja, u svrhu jačanja grupe i boljeg standarda za sve. S kriterijima standarda se ne moraš složiti. Ali ljudi su se kroz povijest žrvovali za pregršt bogova, kršćanstvo, istinu (npr. svi znanstvenici koje je spalila inkvizicija), ljubav, kralja, komunizam. Jedino sumnjam da se itko žrtvovao za kapitalizam :p
>Štitiš li djecu, moglo bi se govorit o instiktu: štitiš svoju DNA, tj. sebe.
To mi zvuči labavo. Netko s toliko samosvjesti poput tebe i Pes trebao bi moći razlikovati između sebe i svoje DNA u drugima.
Našao sam ti slabu točku. Ubit ćeš se zbog djece :B
Gospon Pes
31.08.2004., 14:42
cabon kaže:
Bah, i da sam jedina. Ne dira me osobito i jest, tako je. :D
Ali kad se vec javljas, a Kesten se pritajio, hajde da tebe cujem ciji zivot je TEBI vrijedniji od tvoga i zasto? :D
Jedan jedini razlog zasto je netko vise od tebe zasluzio da zivi?
Gospon Pes kaže:
ciji zivot je TEBI vrijedniji od tvoga i zasto? :D
Pa recimo, tkogod je ugrožen a ključan za preživljavanje cijele vrste.
Gospon Pes
31.08.2004., 14:45
Kesten kaže:
To mi zvuči labavo. Netko s toliko samosvjesti poput tebe i Pes trebao bi moći razlikovati između sebe i svoje DNA u drugima.
Našao sam ti slabu točku. Ubit ćeš se zbog djece :B
Naj mene, ja nisam nis rekla. :D
Ja bih mogla najebat spasavajuci djecu ili odrasle jer jos nisam ipak na tom stupnju da ne pokusam pomoci ako vidim da treba i mislim da mogu, ali ni za svoje dijete (da ga imam) ne bih umrla svjesno se zrtvujuci. :D
Tko jebe i njega. Ako je jedini izbor ja ili bilo tko, izabrat cu sebe. :D
Gospon Pes
31.08.2004., 14:47
Kesten kaže:
Pa recimo, tkogod je ugrožen a ključan za preživljavanje cijele vrste.
Buahaha! Boli me qrac za vrstu. Ona je generalno mozda bitnija, ali ja sam jedinka i gledam iz svog jedinkastog kuta. :D
Osim toga je ionako prirodni zakon da najjaci opstaju, a drek bi opstali da se idu zrtvovati za slabije. :D
Imas nesto bolje? :D
Silajn kaže:
Je, rijetka je. Rijetki su nelicemjeri.
... zar mislish, ako kazem da ima situacija u kojima je normalno zrtvovati svoj zivot za tudji, da je to licemjerno
cabon kaže:
o cemu bi se moglo govorit kada bi se netko zrtvovao za tvoje dijete ...
O proširenom nagonu za očuvanjem potomstva. Meni se taj razlog čini sasvim dovoljan i vrijedan.
Gle, ja vjerujem da su ljudi vrsta koja ima osobitu privilegiju osjećati i ljubav prema partneru i djetetu, i bratsku ljubav, i ljubav prema profesiji, prirodi; povlaštena utoliko što u sebi može izgraditi užitak oko tih osjećaja.
Ali ne priznajem žrtvu.
cabon kaže:
... zar mislish, ako kazem da ima situacija u kojima je normalno zrtvovati svoj zivot za tudji, da je to licemjerno
Navedi situaciju.
Gospon Pes
31.08.2004., 14:59
cabon kaže:
Jep. Ako sebe zrtvujes svjesno za bilo koga, nije normalno i licemjerno je.
Normalan (u smislu prirodan) je nagon za samoodrzanjem, a on ne priznaje nikoga i stavlja tebe automatski na prvo mjesto.
Sve ostalo je zrtva kao sto i kazes. A zrtva je uvijek licemjerna jer zrtva je nesto sto ne radis rado i veselo, sto radis tesko, sto se mucis, iz nekog razloga se tjeras na nesto sto zapravo ne zelis...
Ideali, vjera, bilo koja bedastoca koju si zakucas u glavu i sad si faca ako se zrtvujes. :D
Ono sto se cini od srca, niti se osjeca niti dozivljava kao zrtva, a od srca nitko ne umire.
Ni samoubojice... :lol:
nazalost , ratne price nisu lazne
nije netko , vec nesto kaj je vrednije od tebe i to je gdje covjek ide izlagati svoj zivot
s druge strane , mozda i nije tako , mozda ti ljudi izlazu zivot blesavo , radi simbola
ne radi odredene osobe ili situacije , jer tada je vec kasno i vec si izgubio , nego radi mogucnosti da sprijecis nesto , za nekoga koga neznas i nikad neces ni upoznati
ali , to nije samoubojstvo o kojem mi ovdje pricamo
o cemu pricamo ?
o "japanskom" modelu , gdje zivot ili sramota postanu neizdrzljivi i gdje covjek svojom slobodnom voljom odluci da su neki uvjeti nekaj kaj on ne ZELI trpiti (eventualno se nada sljedecem rodenju i novom zivotu)
i govorimo o "nasem" modelu gdje se teenager ubije jer ima lose ocjene ili mu roditelji ne zele ili ne mogu kupiti auto ili motor i on ih onda "kaznjava"
karikiram , naravno :)
u svakom slucaju , nakon jebanja nema kajanja , sto su vjerojatno oni uspjesni vec otkrili :D
uglavnom , slazem se s herr.hunticom , da bi mnogi zasluzili jedino remenom prek riti za svoje pokusaje i razloge vlastitih neispunjenih velicina
i na kraju: ne , ne bih nikoga ni sprijecavao ni spasavao
svatko ima pravo na svoje odluke i posljedice istih
ja osobno cu za samoubojicom jedino reci : jebo budalu , bar nije trosio zrak nama ostalima
Gospon Pes kaže:
Naj mene, ja nisam nis rekla. :D
Ja bih mogla najebat spasavajuci djecu ili odrasle jer jos nisam ipak na tom stupnju da ne pokusam pomoci ako vidim da treba i mislim da mogu, ali ni za svoje dijete (da ga imam) ne bih umrla svjesno se zrtvujuci. :D
Tko jebe i njega. Ako je jedini izbor ja ili bilo tko, izabrat cu sebe. :D
Gospon Pes kaže:
Bah, i da sam jedina. Ne dira me osobito i jest, tako je. :D
Ali kad se vec javljas, a Kesten se pritajio, hajde da tebe cujem ciji zivot je TEBI vrijedniji od tvoga i zasto? :D
... ok, dosta toga mi je jasnije sada - ovaj boldani komadic tvog citata tj. saznanje da nemash vlastitu djecu nije bash moj stil [kuzish, da velim nemash klince - nemamo shto spikat o tome] ali zaista mislim da ima donekle uticaja na to kako postavljash stvari...
da se razumijemo - ja nemam tipku off :) vlastiti kraj mi je stran, ne razumljiv i ne prihvatljiv pa ipak sam imao dve situacije u zivotu kada sam reagirao tako da zastitim druge...
1 - kao klinac [krajem 70-tih na moru [u zadru] skocio sam u vodu i izvadio trogodisnjeg klinca koji je s molica nekakvog pljusnuo u valovito more i spichio glavom u nekakvu stijenu ... nije bilo preopasno ali moglo je bit [za mene]
2 - u ratu; nasao sam se pored momka [brat mog frenda] koji je... ono sto zovemo blago retardirana osoba zacuo se zvizduk jebene mine i zavrshilo je tako sto sam ga uhvatio i bacio u kanal ispod sebe...
zbog toga si dajem pravo misliti da bih tako reagirao i kada bi u pitanju bili moji ili bilo ciji klinci...
sada odgovor na ovo tvoje pitanje
pa ne mislim da je bilo ciji zivot vredniji od moga osim sto mislim da je moj potroseniji od djechjeg [licemjerno ??]
Gospon Pes
31.08.2004., 15:07
zg_sash kaže:
i na kraju: ne , ne bih nikoga ni sprijecavao ni spasavao
svatko ima pravo na svoje odluke i posljedice istih
Hajde, odmah mi je lakse da ima i gorih od mene. :lol:
Onoga tko zaista zeli i tako ne mozes sprijeciti. Ali malo je takvih, vecina se samo zaplete u neko sranje iz kojeg se u tom trenu ne zna drugacije iskopati... Vrijedi barem probati. :)
Gospon Pes kaže:
Jep. Ako sebe zrtvujes svjesno za bilo koga, nije normalno i licemjerno je.
Normalan (u smislu prirodan) je nagon za samoodrzanjem, a on ne priznaje nikoga i stavlja tebe automatski na prvo mjesto.
lol:
u pravu si nije normalno...bezumno je
ali sjecash se sto je rekao onaj strichek ?? m gorki ??
"...bezumlje hrabrih sol je zivota..."
Kesten kaže:
Ne slažem se. Ideologije obično uključuju suradnju više osoba, od kojih svaka ima svoje ja, u svrhu jačanja grupe i boljeg standarda za sve.
Imenuj jednu ideologiju kojoj je svrha jačanje grupe. Ove koje si niže naveo imale su za cilj jačanje ideologije, a u svrhu podjarmljivanja većine pod grupu, ili, točnije, pojedinca.
Ali ljudi su se kroz povijest žrvovali za pregršt bogova, kršćanstvo, istinu (npr. svi znanstvenici koje je spalila inkvizicija), ljubav, kralja, komunizam. Jedino sumnjam da se itko žrtvovao za kapitalizam :p
Kako ne? Onaj koji dobije infarkt radeći 16 sati dnevno u ime prosperiteta ili neke slične pizdarije žrtvuje se za ideju kapitalizma. Nije niš manje idiot od onog koji umire za nekog boga, naime, njegov bog se samo zove novac.
Žrtvovanje za ljubav je apsurd. Kad nekog voliš, želiš živjeti za njega i uz njega, a ne umrijeti.
Znanstvenici koje je spalila inkvizicija bili su manje ili više svjesni rizika koji poduzimaju protiveći se normi, na nastavak borbe tjerao ih je ego (iako ga možeš zvati i ljubavlju prema znanju). Nema govora o žrtvi, nisu radili da bi bili spaljeni, a ostatak čovječanstva imao koristi od njihovog rada.
Gospon Pes kaže:
Ono sto se cini od srca, niti se osjeca niti dozivljava kao zrtva, a od srca nitko ne umire.
Ni samoubojice... :lol:
sad cu ti parafrazirat luciju, al jebote pes, jel ti s budom pijes kavu?:D
Gospon Pes kaže:
Onoga tko zaista zeli i tako ne mozes sprijeciti. Ali malo je takvih, vecina se samo zaplete u neko sranje iz kojeg se u tom trenu ne zna drugacije iskopati... Vrijedi barem probati. :)
ja cu bit okrutna pa reci da suosjecam, ali ne cijenim previse one koji nisu fajteri.
Gospon Pes kaže:
... pa za samoubice ni ja nisam bitno drugachijeg mishljenja ali vishe u stilu:..." i konje ubijaju, zar ne"
Gospon Pes
31.08.2004., 15:15
cabon kaže:
1 - kao klinac [krajem 70-tih na moru [u zadru] skocio sam u vodu i izvadio trogodisnjeg klinca koji je s molica nekakvog pljusnuo u valovito more i spichio glavom u nekakvu stijenu ... nije bilo preopasno ali moglo je bit [za mene]
2 - u ratu; nasao sam se pored momka [brat mog frenda] koji je... ono sto zovemo blago retardirana osoba zacuo se zvizduk jebene mine i zavrshilo je tako sto sam ga uhvatio i bacio u kanal ispod sebe...
To nisu svjesne zrtve, nego instinktivne reakcije, pokusaj pomoci nekome i spadaju u ono sto sam i ja rekla da bih ucinila i mozda sama pri tom najebala.
Ono sto ne bih je zrtvovati svjesno sebe za nekog. A to je bilo pitanje ako sam dobro vidjela. :D
Npr. da neki moj organ moze tebe spasiti, bojim se da bi umro ako mene cekas... :D
Ili da u slucaju zujanja granate stignem razmisliti...
Ili da se netko utapa, a more mi se stigne uciniti prevalovito i stignem pomisliti da bih se ja mogla utopiti...
U takvim situacijama bi pomoc izostala, zao mi je. :D
Gospon Pes
31.08.2004., 15:25
plavva kaže:
ja cu bit okrutna pa reci da suosjecam, ali ne cijenim previse one koji nisu fajteri.
Ni ja. :D
Ali ljudi cesto ni ne znaju sto su sve u stanju i iako sam ja od placipicke postala fajter i to jako dobar, jos uvijek nisam zaboravila kakva sam bila prije, koliko uvjerena da ne mogu ovo, ono, a cijeli svijet postoji uopce samo zato da bi se protiv mene urotio... :lol:
I auto kad stane hoce upaliti kad ga malo gurnes, pa zakaj ne pomoci pogurati nekome ako mozes? Nek vozi dalje... :D
pesice , probaj mi najaviti da ces se tada i tada ubiti ako ne dodem :D
ako fulas , mozda vidis moju razglednicu koji dan poslije
ali , ako cujem da ce netko ispaliti minu na djecji vrtic , vjerojatno ces me vidjeti kako jurisam na branjeno minobacacko gnijezdo
i nijedna od tih situacija nije stvar refleksa , vec legitimna odluka odrasle osobe
isto tako , davno me jedna cura pitala kaj bi ja napravio da se ona pokusa ubiti
nije joj se dopao moj odgovor (bye, bye bitch)
:D
uostalom , ima nas preko 6 milijardi
kome god se ne svida , hvala mu , ostat ce vise zraka za nas ostale
Gospon Pes
31.08.2004., 15:35
zg_sash kaže:
ali , ako cujem da ce netko ispaliti minu na djecji vrtic , vjerojatno ces me vidjeti kako jurisam na branjeno minobacacko gnijezdo
Hehe, sash, ali ti se neces zrtvovati za tu djecu. :p
Ti ces urlati "Pizda vam materina, ma kaj si vi umisljate!" i jurisati na minobacace.
Mislim da ti ne moram objasnjavati na sto ciljam, jelda? :D
Da je pitanje bilo jeste li spremni izgubiti glavu za SEBE (svoja uvjerenja, stavove etc.) i moj odgovor bi bio da jesam. :D
Bar mislim... :misli: OK, ako se naljutim, pa tako u afektu poginem (ipak sam ja ofca koja jurisa glavom kroz zid i za manji razlog :lol: ), ali ako mogu podmuklo pritajiti, pa na drugi nacin trostruko zajebati, onda i ne. Ovisi o cemu se radi. :D
Žrtvovanje za ljubav je apsurd. Kad nekog voliš, želiš živjeti za njega i uz njega, a ne umrijeti.
Znanstvenici koje je spalila inkvizicija bili su manje ili više svjesni rizika koji poduzimaju protiveći se normi, na nastavak borbe tjerao ih je ego (iako ga možeš zvati i ljubavlju prema znanju). Nema govora o žrtvi, nisu radili da bi bili spaljeni, a ostatak čovječanstva imao koristi od njihovog rada. [/B]
Ego? Onda su se žrtvovali za ego. Nije da inkvizicija nije upozoravala. Ali egoisti, ili točnije rečeno "sljedbenici ega" su se žrtvovali za ego.
Makar, ja bi to radije zvao ljubavlju prema znanju i istini.
Inače, ilustrativni primjer.
Prošao je nuklearni rat. Ostala su dva muškarca i žena na otoku. Umiru od gladi. Nema ribe. Koga će pojesti, muškarca ili ženu?
Logičan odgovor je muškarca. Jer, žena treba roditi djecu da bi preživjela.
U svakom slučaju, onaj koji prvi bude pojeden je taj koji će se žrtvovati, voljno ili protiv svoje volje, za preživljavanje vrste.
Gospon Pes kaže:
Hehe, sash, ali ti se neces zrtvovati za tu djecu. :p
Ti ces urlati "Pizda vam materina, ma kaj si vi umisljate!" i jurisati na minobacace.
Mislim da ti ne moram objasnjavati na sto ciljam, jelda? :D
Zapravo trebaš.
Ti misliš da je takav bijesni nastup znak čistog instinkta bez razuma.
Ja kažem da bez toga teško da ima takvog napada, ali razum ne mora biti odsutan.
Ili možda misliš da rizik napada nije jednak žrtvi? Upravo je. To je žrtvovana sigurnost povlačenja i bijega. Odnosno, (fanfare), SEBE.
Gospon Pes
31.08.2004., 15:40
Kesten kaže:
Logičan odgovor je muškarca. Jer, žena treba roditi djecu da bi preživjela.
U svakom slučaju, onaj koji prvi bude pojeden je taj koji će se žrtvovati, voljno ili protiv svoje volje, za preživljavanje vrste.
Ti mislis da ce se ijedan zrtvovati? :D
Ne, Kesten. Ili bi jedan drugoga mucki ubio ili bi se posteno borili, pa koji pobijedi i najede se.
Zrtvovao se ne bi ni jedan, kladim se u kaj hoces. :D
Gospon Pes kaže:
Ti mislis da ce se ijedan zrtvovati? :D
Ne, Kesten. Ili bi jedan drugoga mucki ubio ili bi se posteno borili, pa koji pobijedi i najede se.
Zrtvovao se ne bi ni jedan, kladim se u kaj hoces. :D
Ako pristanu na poštenu borbu, već su obojica pristali da budu žrtvovani.
Drugi primjer. Terorist otima dijete. Otac kaže: "Uzmi mene!"
Inače, žrtvovanje = eng. sacrifice. Korijen, sacred = sveto.
Druga strana žrtvovanja je posvećenje.
Gospon Pes
31.08.2004., 15:44
Kesten kaže:
Ili možda misliš da rizik napada nije jednak žrtvi?
Nije. :D Ti ili na to uopce ne mislis ili si i uzeo u obzir da mozes popusiti. U oba slucaja nije zrtva.
Ne ides na gubitak, ides na pobjedu (pa makar i izgubio). :D
nope pesica , think again
:)
kaj je jedan vrtic u danasnje doba ?
poanta je bila u odluci
koliko go d sam svjestan da prema van neki moji prioriteti izgledaju glupo , ne mogu i ne zelim protiv njih , jer nakon toga ne bih bio u stanju sam sebi pogledati u oci
tu se vracamo na to da nesto radim iz "egoizma", tj. udovoljavam sebi i svojoj slici svijeta , ali kaj bi meni bilo vaznije od toga ??
prvi instikt se bori s drugim i ponekad drugi pobijedi
jebi ga
Gospon Pes
31.08.2004., 15:50
Kesten kaže:
Drugi primjer. Terorist otima dijete. Otac kaže: "Uzmi mene!"
Jep, to je zrtva. :D
OK, nemam djece, ne znam sto bi mi rekao instinkt da ih imam.
Ne iskljucujem da bih u tom slucaju mozda isto postupila...
Povlacim se s primjera o djeci jer tu su moguce kojekakve promjene nakon rodjenja djeteta i iako sad mislim da se ne bih ni tada promijenila, ne mogu staviti sapu u vatru... :D
Gospon Pes
31.08.2004., 15:51
zg_sash kaže:
tu se vracamo na to da nesto radim iz "egoizma", tj. udovoljavam sebi i svojoj slici svijeta , ali kaj bi meni bilo vaznije od toga ??
A kaj sam ja drugo rekla? :lol:
Gospon Pes
31.08.2004., 15:56
Kesten kaže:
Ako pristanu na poštenu borbu, već su obojica pristali da budu žrtvovani.
Nisu. Zrtva bi bila da jedan kaze: "Pojedite mene, zivite vas dvoje."
Pristankom na borbu se obojica nadaju da ce najebati onaj drugi. :D
a-a Ja Ne Trebam Nikoga
31.08.2004., 15:56
Ja ne mogu vjerovat da pojedini ljudi jos uvijek padaju na ove vec izlizane fore dobro nam poznate forumske lude Heinza_Guderiana ili ako hocet Berlin 1944, i jos bezbroj drugih klonova.
Jos niste skuzili da je to dijete koje se zajebava sa svima nama mislim vama?
Izgleda očito, ali nikad se ne zna.
a-a Ja Ne Trebam Nikoga
31.08.2004., 18:08
Simona kaže:
Izgleda očito, ali nikad se ne zna.
Zna se, samo treba malo pogledat postove njegovih klonova.
Toliko je jadan da niti ne moze promijeniti malo pojedine recenice, nego uvijek isto, kao da iz neke knjige to sve vadi.
Moja preporuka: ignorirati ga u sirokom luku. ;)
Natch,u vezi prijatelja.Pa,s vremenom se još u mladosti odvajam od vršnjaka,idem nekim svojim putem,pronlazim starije prijatelje sa raznim vezama i tako....
Pratim par kurseva o depresiji , kontaktiram sa tim ljudima i vidim slicnosti samo me muci to sto imam,mislim da sam to negde već spomenuo osjecaj (koji naravno svako ima) da je moj problem "veci",nekako mi svi izgledaju kao “laksi slucaj” u usporedbi sa mnom.Jedne godine odlucim da odem na godisnji u i da se dooobro "proluftam".U pocetku je sve bilo ok...nasao sam neku ekipu ,krenuli nas provodi ,zeze, medjutim ja se i zaljubim i to nesretno.Ekipa je postala opterecenje jer sam NJU morao da gledam svaki dan, tu, tako blizu ali...nije htjela da ima nista sa mnom osim “prijateljstva”.E tu negdje je kap prelila casu...(tu je stvaaaarno bilo svasta jer ona je cijelo to vrijeme od par mjeseci koristila situaciju za neke svoje ciljeve, a ja sam gledao da joj ugodim… ali sve ima granice…)i ja sam ih jednom iznenada istjerao iz kuce,povukao se, nikoga nisam zvao niti izlazio nekih mjesec dana...
Izadjem prije godinu dana u grad i srećem se sa jednim poznanikom ,bas čudno, ali tog tipa sam upoznao jos prije rata, bavio se magijom, mistikom, zen-om i pravio neke seanse na kojima sam i ja prisustvovao par puta i ostao mi je u nekom dragom sjecanju,čak sam preuzeo puno njegovih fraza, a upoznao sam ga preko mog jako dobrog prijatelja i koji je izvrsio samoubojstvo . Upitao sam ga odkud mu tolika ljubav prema gradu (jer hoda kao klošar a ostao mi je u sjećanju kao jako inteligentna osoba) a on je poceo da govori čudne stvari, o tome kako je shvatio osušenu prirodu života,da će on ubijati ljude...
Vec vise od godinu dana nije bilo psihoticnih simptoma ali osjecaj praznine i gubitak uzivanja u stvari je veliki
Jebogati, T555, da ti iskusni suicidalni frajer nešto kaže. Što je najgore što se može dogoditi? Smrt. Ti si eto, čak dovoljno jak i da si sam presudiš. To je tvoja prednost. Uvijek si korak ispred ostalih. Žao mi je što ne možeš iskoristiti tu vrlinu.
Znaš kak sam ja pristupao prije ženama? Dolazio bih do njih, i razmišljao: Pa šta i ako me odjebe, ionako se budem ubio, ko ju jebe. :D :D
Odbije me prva. Boli me kita. Druga. Boli me kita. Dvadeseta. Boli me kita. Odbijajte me koliko god hoćete, ionako ću se ubit, drolje. Mislim, nisam im to govorio, samo sam razmišljao na taj način. Lijepo je znati da se u svakom trenutku možeš ubiti. Zamišljaj svoj lijes kao hapy place. Znaš onaj happy place koji ti kažu da zamišljaš kad si u kurcu, kad si impulzivan.
Mene žena odbije, a ja zamišljam kako si režem trbuh i kako mi crijeva izlaze i kako tražim ljepilo da se zaljepim nazad.
Dobiješ otkaz, možeš se ubit. Kum ti siluje i ubije ženu, jebe ti se buraz, možeš se ubit. Uvijek. Od nula do dvajestčetri. Možeš doživjeti nevjerovatne stvari kad znaš da ćeš se jednog dana ubit. Ta spoznaja trebala bi biti oslobađajuća.
Ako nisi do sada (a trebao si) pročitaj Hessea Stepskog vuka. Čini mi se da točno znam o čemu pričaš... Kod mene generalno vlada osjećaj da život ne vrijedi puno..ali svako toliko me neko(osoba,situacija,odnosi) podsjeti da vrijedi živjeti..da vidim sva ona mjesta koja me privlače.. odem na koncerte koje sam željela, pročitam knjige koje imam u planu(za to bi mogla i 2 uzeti). Nađi mlađeg prijatelja. Neka te ne smeta njegova nezrelost,neka njegovo neznanje bude poticaj da ga poučiš(poslije toga ćeš se osjećati vrijedno),a za sebe uzmi čuđenje,divljenje,euforiju..koliko možeš. Moj dobar prijatelj je našao sreću u dobrovoljnom radu s bolesnom djecom...Moja poanta je:Toliko je stvari..samo treba gledati na svijet bez tupog osjećaja da te ništa više ne može iznenaditi,jer to je istina sve dok misliš tako:Pop:
Mislim..smrt JE "izlaz u nuždi",a na to se kao što je neko rekao uvijek možeš osloniti..samo..to je za slabiće..mi hrabri se uvijek odlučimo ubiti sutra..
Gospon Pes
31.08.2004., 22:02
walter kaže:
Možeš doživjeti nevjerovatne stvari kad znaš da ćeš se jednog dana ubit. Ta spoznaja trebala bi biti oslobađajuća.
:lol::lol::lol:
S ove strane to jos uopce nisam pogledala, ali svidja mi se. :D
Jebes mi sve ako i ovo nije dobra metoda za nekoga sprijeciti. :D
Uvjeris ga da moze kad hoce, ne mora se nikam zuriti, a ljudi su ionak skloni "imanju vremena"... :lol:
Jebes mi sve ako i ovo nije dobra metoda za nekoga sprijeciti. Za mnoge funkcionira i da ih ubjediš da budu originalni...trebat će im godine da smisle takav način:cool:
T 555 kaže:
osjecaj praznine i gubitak uzivanja u stvari je veliki
znaci praznina i uzivanje te muce. i mene. :) kako to drugi rjesavaju? :)
Walter,ovaj prijedlog je sličan o životnoj filozofiji, koje moze imati psihoterapeutsko djelovanje. Ta životna filozofija je (po meni) nastala iz osnova budističke filozofije (bez fatalizma). Ovo bi moglo odvratiti nekoga, jer bi mu moglo previše da liči na istočnjacko filozofiranje, koje naravno nije previše prirodno na ovim prostorima. Netko može zamjeriti da je ovo pomalo gubitnička filozofija - pomirenje sa događajima oko nas i u nama (ova pomirenje nije mrtvilo, vec naprotiv veliki trud na mjenjanju sebe, pa time i okoline) . Mislim da ako se pravilno shvati i primeni ona je dobitnička filozofija (druga je stvar jesam li je ja dobro shvatio).
A pitanje o promašenosti zivota (koje me je dugo mucilo),e pa to mozda i jest ključno pitanje.
Iluzija je ... iluzija.Sastoji se od ogromnog broja konstantnih podraživanja.
. Zato nisam bas siguran koliko je ideja dobra za one koji su u težoj depresiji, zbog te početnog boli, ne znam, svazko nek sam procijeni. Ovo, po meni, je promijena ličnosti iz korijena. Jos jednom kazem, da li je ta promena sasvim moguca?
O iluziji se, kazem, pise na vise mesta i izgleda da je poenta bas u "krahu iluzija".
Objasnjavajuci to kroz prizmu i metafizike, kao i psihologije i elemenata psihijatrije kojima se ona bavi, kao i nacinima za povecanje potencijala.....
Gospon Pes
31.08.2004., 23:10
T 555 kaže:
Ovo, po meni, je promijena ličnosti iz korijena. Jos jednom kazem, da li je ta promena sasvim moguca?
Je. :D
Iako moram priznati da se pitam radi li se tu uopce o promjeni ili samo povratku onome sto si uvijek i bio, ali ti se Drina posteno iskrivila, pa si ispao netko drugi... :D
Sklonija sam teoriji povratka.
ja isto mislim da sve svi radjamo normalni:)
walter kaže:
Jebogati, T555, da ti iskusni suicidalni frajer nešto kaže. Što je najgore što se može dogoditi? Smrt.
Možeš doživjeti nevjerovatne stvari kad znaš da ćeš se jednog dana ubit. Ta spoznaja trebala bi biti oslobađajuća.
Ljeto 1998. Na onkološkom odjelu bolnice Merkur leži žena stara četrdeset i četiri godine i teška tridesetak kila. Sivožuta koža, ostaci kose na tjemenu izobličenom kvrgama, pogašene oči koje nestaju...
Hranim je Schellerovim sladoledom od višnje, to je još jedino što želi jesti, najmanjom žličicom i sasvim polako. Govori malo, tiho i isprekidano. Moram joj se sasvim približiti da je mogu čuti. Kaže mi: "Znaš, jedva čekam da umrem". "Nemoj tako", odgovaram naučenom frazom (jer ne znam bolje), "za smrt uvijek ima vremena".
"Ne seri", šapne mi. "Nemaš pojma o čemu pričaš."
T 555 kaže:
Netko može zamjeriti da je ovo pomalo gubitnička filozofija - pomirenje sa događajima oko nas i u nama (ova pomirenje nije mrtvilo, vec naprotiv veliki trud na mjenjanju sebe, pa time i okoline) .
Pa netko će ti i za samoubojstvo reći da je gubitnička filozofija. :D :D :D
Godiva kaže:
Ljeto 1998. Na onkološkom odjelu bolnice Merkur leži žena stara četrdeset i četiri godine i teška tridesetak kila. Sivožuta koža, ostaci kose na tjemenu izobličenom kvrgama, pogašene oči koje nestaju...
Hranim je Schellerovim sladoledom od višnje, to je još jedino što želi jesti, najmanjom žličicom i sasvim polako. Govori malo, tiho i isprekidano. Moram joj se sasvim približiti da je mogu čuti. Kaže mi: "Znaš, jedva čekam da umrem". "Nemoj tako", odgovaram naučenom frazom (jer ne znam bolje), "za smrt uvijek ima vremena".
"Ne seri", šapne mi. "Nemaš pojma o čemu pričaš."
Pa tak ti i treba kad na takve rečenice odgovaraš frazama. Dobro da nisi rekla: Hvala. :B :B :B
walter kaže:
Pa tak ti i treba kad na takve rečenice odgovaraš frazama. Dobro da nisi rekla: Hvala. :B :B :B
Zapravo, krenula sam joj reći da je "smrt najgore što joj se može dogoditi", pa sam odustala jer sam se bojala da:
a) to neće moć shvatit :B
b) će me puknut u glavu bocom od infuzije :p
Gospon Pes
01.09.2004., 14:18
Smrt je bila najbolje sto joj se moglo dogoditi, s obzirom na stanje u kojem se nalazila.
Ja bih joj tocno to rekla, tj. potvrdila sto je sama rekla. :D
Ocito joj pomoci vise nije bilo i ocito je to i znala, a mozda imala i konstantne bolove... I njoj zeljeti da zivi?
Moze samo netko jako okrutan. :D
Gospon Pes kaže:
Smrt je bila najbolje sto joj se moglo dogoditi, s obzirom na stanje u kojem se nalazila.
Ocito joj pomoci vise nije bilo i ocito je to i znala, a mozda imala i konstantne bolove... I njoj zeljeti da zivi?
Moze samo netko jako okrutan. :D
Da, imala je konstantne bolove. Kao što je teška depresija konstantna bol. Ponekad (kad je u pitanju bolest tijela) je svima jasno da najgore što se čovjeku može dogoditi nije smrt nego život u boli, a katkad (naročito ako je riječ o psihičkoj, "nevidljivoj" boli) se to čini samo onome koji tu bol trpi i vjeruje da je smrt jedini način da ona prestane. Kako čovjeku koji od patnje ne može osjetiti nikakvu radost i nigdje ne vidi ljepotu objasniti da je smrt najgora solucija (za koju uvijek ima vremena) dok on tupo bulji u kazaljke, očajan jer prijateljica Smrt po njega već debelo kasni?
Gospon Pes kaže:
Ja bih joj tocno to rekla, tj. potvrdila sto je sama rekla. :D
Kad bi tako reagirala, dobro bi napravila. :top:. Ja tad nisam imala ni snage ni pameti za to. I nisam sigurna imam li ih sad.
Opet bio u posjeti rodnom gradu ali ovaj put nije bilo većih problema, uspijevalo mi je da manje razmišljam i ponekad mi je bilo jako loše i osjećao sam se depresivno a opet drugi dani mi bilo bolje. Mislim jer mi je zbog tih naglih i drastičnih promijena u raspolozenju jako tesko dati neku "čistu " ocjenu stanja.
Uglavnom promijena mi je godila mada sam ja uglavnom bio šutljiv i naravno nisu me zaobišla pitanja tipa " a sto ti tako malo pričaš ?" i često sam se osjecao kao neki indijanac iz rezervata.Vjerojatno sam se odvikao od izlazaka i cesto mi je sve pa i ja u tome izgledalo "istrošeno" i "izlizano"
pa tako i kad hoću nesto reći , vjerojatno zbog toga da bih ubio tu monotoniju pokušam da reći nesto originalno, da bar smislim neku originalniju, svježiju,rečenicu pa ako ne originalnu smislom onda bar lingvisticki.Ali dok ja smislim prošao autobus...Pravih se riječi, uvijek kasno sjetim ,odgovor znam kad ostanem sam.
T 555
kad te citam , dode mi zao , jako zao ...
zao mi je kaj nema vise JNA
nekaj takvoga je bila prava terapija za jadne, ispacene dusice poput tvoje
samoubojstvo
30.11.2004., 14:09
trazim ljude koji su pokusali samoubojstvo, a zeljeli bi razmjenjivati iskustva, odnosno ispricati svoju pricu. prica moze biti i tudja.
nazovite me na 091 88 38 166 ili posaljite mail na kreso_raguz@net.hr.
ovo sto sam napravio u prethodnoj recenici valjda je dovoljno da Vam kaze kako je rijec o ozbiljnoj stvari.
Cro-cutie
30.11.2004., 17:23
Nadam se da je samoubojstvo BIO tebi pokušaj i da si prebolio taj čin. Još više se nadam da imaš pomoć kakvu trebaš, prijatelje i obitelji koje će ti pomoć.
A znaj da ako trebaš moju osobnu pomoć bilo kako, javi mi se na PM. Nisam u HR, ali se možemo čuti. :)
Sretno i drž se. :grli:
nisi jedini,nažalost.mene 8 mjeseci muči ta pomisao i užasno mi je zbog toga.svaki dan kad se probudim mislim o tome i cijeli dan me to prati a najgore se osjećam kad padne mrak.tolko od mene :rolleyes: :rolleyes:
Cro-cutie
30.11.2004., 22:20
Da sam sada u Zagrebu, htjela bi se nać sa obadvojicom i dati vam VELIKI poljubac. :K Niste sami, shvatite to. Imate čemu gledati u budučnosti, vrijedni ste, i nemojte dopustit da vam taj pomisao (samoubojstvo) vlada životom.
Moj rođak je napravio samoubojstvo prije 3 godine (bio na fronti u ratu - nije bio normalan poslje toga) i nitko ga nije htio poslušati kad je PITAO za pomoć. Postoji pomoć i MOLIM vas tražite je - jer očito trebate.
Enter i samoubojstvo - javite mi se na PM ako nekaj trebate. Shvatite da NISTE SAMI......:)
Cro-cutie
30.11.2004., 22:36
enter kaže:
nisam muško :D ;)
Sorry, nisam znala. Isto važi. Da sam sada u Zagrebu, našla bi se stobom i dala ti veliki zagrljaj i poljubac! :)
chrissy
01.12.2004., 00:35
Slažem se s Cro-cutie - potražite pomoć!!! Sigurno ima netko s kim možete razgovarati; ne postoji NIŠTA vrijedno toga... Rastužim se samo kad čitam ovo... moj prijatelj je također pokušao samoubojstvo, i nažalost uspio u tome... :cry:
Šaljem vam veeeeliku pusu!!!! *
kosta vujic
01.12.2004., 07:02
ona pica sva drhti ne moze povuc obarach
moli tipa za help i veli samo mi nemoj popovat o ...
tip ju ucmeka i kaze: "nisam ni mislio"
film se zove I KONJE UBIJAJU, ZAR NE
samo konja nitko ne pita
...a volio bi on zivjet i sa slomljenom nogom, past ujutro travicu, shepesat po pashnjaku, tu i tamo koknut kakvu kobilicu - lijepo je trchat i bit prvi ali nije sve u tome...
pukovnik ili pokojnik je glupa ideja, zivot je uglavnom izmedju
kosta vujic kaže:
pukovnik ili pokojnik je glupa ideja, zivot je uglavnom izmedju
Kao pokajnik? :)
Jedno vrijeme sam imao gadnu nesanicu, i to mi je bila jedina stvar koja bi me mogla natjerati da razmisljam o takvom cemu.
Naravno, ne osudjujem vas zbog toga niti kritiziram... svatko ima svoj unutrasnji svijet...
upisite se na tecaj fotografije, hodajte okolo sa foticem i otvorit ce vam se oci za lijepe stvari koje mogu biti oko nas :)
Ili ako nekome treba prirucni psihijatar u zg-u, nije bed... dokle god mogu piti pivo, mogu i slusati nekog ;)
sisavac
01.12.2004., 10:32
Ljudi, zamislite samo one koji nemaju sto jesti, koji su invalidi, slijepce, gluhonijeme i pitajte se kako je njima i zbog cega se oni bore u zivotu.
Morate shvatiti da je zivot dar, a darovi se ne odbijaju.
Potrazite psiholosku pomoc u Centrima jer smrt nije rjesenje nikada! Morate se nadati da postoji bolja buducnosti, da vas ceka uvijek nesto lijepo, jer zivot jest lijep!!!
Slusajte pozitivnu muziku, citajte pozitivne knjige i napokon okruzite se pozitivnim ljudima!!
Gledajte crtice ljudi, upisite se na neku sportsku aktivnost - borilacki sportovi su izuzetan ventil!!!
Good luck
samoubojstvo
01.12.2004., 11:14
sinoc sam se nasao s osobom koja se pokusala ubiti nekoliko puta. mislio sam pa da je to zaista i htjela kako bi toliko puta njezin naum ostao nedovrsen. ja sam sutio, ona je pricala. nije joj bilo lako, ali uspjela me uvjerit u ozbiljnost svog nauma i to na najnevjerojatniji nacin. ona, naime voli taj odlazak, neizvjesnost, polagano odvajanje. znao sam da postoje samoubojice koji na taj nacin zele rijesiti svoj problem na zemlji. ima i onih koji razmisljaju na nacin da gore ne moze biti losije. e, moja sugovornica o nicemu od toga uopce ne misli. ona se naprosto navukla na ideju putovanja prema drugdje. kada je na ispumpavanju ili ?ivanju, nakon budjenja iz nesvijesti pozdravi doktor ona taj moment mrzi jer zna da nije dosla tamo gdje se uputila, ali istovremeno i voli jer zna da ce se uskoro ponovo poceti spremati na taj isti put.
spada li ona u kategoriju samoubojica ili samo lutalica?
divlji_Muzafer
01.12.2004., 11:40
Da se stvarno hoce ubiti to bi i napravila sve ostalo su lutalice zeljne paznje.....;)
Oleander
01.12.2004., 13:21
Slažem se s Muzaferom ;)
samo pitanje je (a u tome leži i problem) zašto je željna pažnje....
divlji_Muzafer kaže:
Da se stvarno hoce ubiti to bi i napravila sve ostalo su lutalice zeljne paznje.....;)
nije istina.
postoje ljudi kao ja npr koje MUČE te misli već dugo.dobro,nisam kao npr.ta djevojka da mislim o drugim svjetovima,nego jednostavno mi je dosta svega među ostalom i života kao cijelokupnog pojma.
čemu živjeti,svaki dan je isti,radiš,učiš,ideš spavat,jedeš....dosta mi je toga.neki ljudi to neće razumijeti sve dok se ne nađu u takvoj situaciji ako se uopće ikada u životu nađu.
što se mene tiče,prije svih tih misli zapala sam u jaku depresiju i tada su počele misli navirati.to traje skoro godinu dana a imam 21 godinu.na lijekovima sam,počevši od antidepresiva pa do antipsihotika.dali ti lijekovi pomažu??ne!nego samo umanjuju razmišljanja.dok sam bila u bolnici,slušala sam svakakve priče.istina postoje ljudi koji se BAŠ žele ubiti razmišljajući o drugim svjetovima.ja to ne kužim jer nisam u takvoj situaciji i obrnuto.
ali opet na kraju,sve se svodi na suicidalne misli.o ovome mogu pričati tri godine,ali ima tu ljudi koji se javljaju na ovakvu temu koji ne razumiju o čemu se ubiti radi.istina,takve misli su loše misli.ali recimo,slušati pozitivne pjesme ili raditi nešto pozitivno......kako???kako uopće nešto raditi kad ti se cijeli dan takve misli kopaju po glavi.kako!?
jedva odem do dućana i čim zakoračim na ulicu promatram ljude oko sebe i kao da živim u svom svijetu...kao da ne pripadam "normalnoj" civilizaciji.da,mnogi od vas neće to razumijeti.to je činjenica.isto kao što ne razumiju ni psihijatri.jedino znaju porazgovarati i davati lijekove.i kaj onda?na lijekovima si i ništa ti se neda i još padaš u veću depresiju.netko mi je rekao da probam meditirati.kako?!nemogu se opustiti ni u kojem trenu a kamoli mirno sjesti i odbaciti misli od sebe.što se tiče tinejđera,ne poznam još nikoga tko se nije pokušao prividno ubiti,recimo rezati se s nožem i slično.to su sitnice,buntovnost kod mladih.ali to nije to o čemu ja pričam.sve dok se neko ne nađe u takvoj situaciji neće razumijeti.
ali zašto dolazi do takvih misli?to je vrlo velik i opširan pojam.kod nekoga su to traume iz djetinstva (kao kod mene),kod nekoga su to situacije tipa:dečko me ostavio,umro mi je neko u obitelji i slično.dakle,vrlo opširan pojam.ma kažem,mogu o ovome pričati do preksutra.o tome se ne priča među ljudima i malo tko to priznaje svojim bližnjima jer ih je sram.mnogi će misliti da samo luđaci i slično.umjesto da malo pokušaju shvatiti tu osobu.
lutalica ili samoubojica?
za sebe mogu reći da sam lutalica i to velika.a za ovu djevojku ne znam.možda je i ona lutalica koja traži bolji svijet od ovoga u kojem živimo.
dali je samoubojstvo riješenje?
za nekoga je za nekoga nije......
eto krešo,nadam se da sam pola toga rekla i da si me razumio...;)
divlji_Muzafer
01.12.2004., 16:08
enter kaže:
nije istina.
postoje ljudi kao ja npr koje MUČE te misli već dugo.dobro,nisam kao npr.ta djevojka da mislim o drugim svjetovima,nego jednostavno mi je dosta svega među ostalom i života kao cijelokupnog pojma.
čemu živjeti,svaki dan je isti,radiš,učiš,ideš spavat,jedeš....dosta mi je toga.neki ljudi to neće razumijeti sve dok se ne nađu u takvoj situaciji ako se uopće ikada u životu nađu.
što se mene tiče,prije svih tih misli zapala sam u jaku depresiju i tada su počele misli navirati.to traje skoro godinu dana a imam 21 godinu.na lijekovima sam,počevši od antidepresiva pa do antipsihotika.dali ti lijekovi pomažu??ne!nego samo umanjuju razmišljanja.dok sam bila u bolnici,slušala sam svakakve priče.istina postoje ljudi koji se BAŠ žele ubiti razmišljajući o drugim svjetovima.ja to ne kužim jer nisam u takvoj situaciji i obrnuto.
ali opet na kraju,sve se svodi na suicidalne misli.o ovome mogu pričati tri godine,ali ima tu ljudi koji se javljaju na ovakvu temu koji ne razumiju o čemu se ubiti radi.istina,takve misli su loše misli.ali recimo,slušati pozitivne pjesme ili raditi nešto pozitivno......kako???kako uopće nešto raditi kad ti se cijeli dan takve misli kopaju po glavi.kako!?
jedva odem do dućana i čim zakoračim na ulicu promatram ljude oko sebe i kao da živim u svom svijetu...kao da ne pripadam "normalnoj" civilizaciji.da,mnogi od vas neće to razumijeti.to je činjenica.isto kao što ne razumiju ni psihijatri.jedino znaju porazgovarati i davati lijekove.i kaj onda?na lijekovima si i ništa ti se neda i još padaš u veću depresiju.netko mi je rekao da probam meditirati.kako?!nemogu se opustiti ni u kojem trenu a kamoli mirno sjesti i odbaciti misli od sebe.što se tiče tinejđera,ne poznam još nikoga tko se nije pokušao prividno ubiti,recimo rezati se s nožem i slično.to su sitnice,buntovnost kod mladih.ali to nije to o čemu ja pričam.sve dok se neko ne nađe u takvoj situaciji neće razumijeti.
ali zašto dolazi do takvih misli?to je vrlo velik i opširan pojam.kod nekoga su to traume iz djetinstva (kao kod mene),kod nekoga su to situacije tipa:dečko me ostavio,umro mi je neko u obitelji i slično.dakle,vrlo opširan pojam.ma kažem,mogu o ovome pričati do preksutra.o tome se ne priča među ljudima i malo tko to priznaje svojim bližnjima jer ih je sram.mnogi će misliti da samo luđaci i slično.umjesto da malo pokušaju shvatiti tu osobu.
za sebe mogu reći da sam lutalica i to velika.a za ovu djevojku ne znam.možda je i ona lutalica koja traži bolji svijet od ovoga u kojem živimo.
Svaki psihijatar bi ti rekao razmišljaj pozitivno,radi ono što te veseli ,najdi si (curu)decka i te spike....Ali kada jednostavno ne pripadaš tom svijetu,,mogu to razumijeti,odeš van svi su sretni i veseli a tebi je pun khurac života....Tako je teško živjeti i naravno da se pomišlja na suicid...Ali takve misli nas samo udaljuju od stvarnosti od normalnog života,kao što si i reklo živiš u svom svijetu......To bi trebalo podijeliti s nekim a da nije doktor,,,važno je imati puno puno komunikacije...I čega bi se trebalo sramiti to je bolest modernog svijeta.....Ima nas još puno koji smo lutalice...;)
enter kaže:raditi nešto pozitivno......kako???kako
Zakasnjela pubertetlijo, baci sva ta sranja od tableta u smece i posteno se izje**.
:top: :w
divlji_Muzafer kaže:
Svaki psihijatar bi ti rekao razmišljaj pozitivno,radi ono što te veseli ,najdi si (curu)decka i te spike....Ali kada jednostavno ne pripadaš tom svijetu,,mogu to razumijeti,odeš van svi su sretni i veseli a tebi je pun khurac života....Tako je teško živjeti i naravno da se pomišlja na suicid...Ali takve misli nas samo udaljuju od stvarnosti od normalnog života,kao što si i reklo živiš u svom svijetu......To bi trebalo podijeliti s nekim a da nije doktor,,,važno je imati puno puno komunikacije...I čega bi se trebalo sramiti to je bolest modernog svijeta.....Ima nas još puno koji smo lutalice...;)
eto,reko si istinu i drago mi je da bar neki ljudi razumiju
drž' se ;)
sisavac kaže:
Ljudi, zamislite samo one koji nemaju sto jesti, koji su invalidi, slijepce, gluhonijeme i pitajte se kako je njima i zbog cega se oni bore u zivotu.
Potrazite psiholosku pomoc u Centrima jer smrt nije rjesenje nikada! Morate se nadati da postoji bolja buducnosti, da vas ceka uvijek nesto lijepo, jer zivot jest lijep!!!
Slusajte pozitivnu muziku, citajte pozitivne knjige i napokon okruzite se pozitivnim ljudima!!
Gledajte crtice ljudi, upisite se na neku sportsku aktivnost - borilacki sportovi su izuzetan ventil!!!
Good luck
I molite se Gospodinu!
Denys kaže:
Zakasnjela pubertetlijo, baci sva ta sranja od tableta u smece i posteno se izje**.
:top: :w
(upravo sam o takvim ljudima govorila)
sad bi te izvrijeđala al si jadan jbga ne kužiš o čemu se govori i žao mi te je.nema beda.pozdrav denys
Dragi moji ljudi, to sto sami sebi radite nema smisla.
Ako vec ne mozete sebi pomoci onda pocnite pomagati drugima.
Kad vam vec nije stalo do zivota, koji je dar Boziji, otidjite lijepo u Irak pomagati unesrecenima.
Niste svjesni koliko zivot moze biti lijep i jednostavan.
Skinite paucinu s ociju i udahnite zivot punim plucima.
Ja vam samo mogu zazeliti puno snage i srece.
enter kaže:
(upravo sam o takvim ljudima govorila)
sad bi te izvrijeđala al si jadan jbga ne kužiš o čemu se govori i žao mi te je.nema beda.pozdrav denys
Kuzim, draga kuzim i vise nego sto ti mislis da se moze skuziti jer puno toga je iza mene a sto tebe jos ceka da prodjes.
Sretno! :kiss:
samoubojstvo,ovo što si govorio o ovoj djevojci......ista stvar se dogodila i sa mojim dobrim prijateljem.bio je prošle godine u vrapču dva mjeseca i ove godine pet mjeseci.probao se dvaputa ubiti.
sada kad je izašao i kad je recimo "došao k sebi",pokušavamo biti prema njemu bolji na način da ne razgovaramo o tome nego jednostavno izbjegavamo svaku misao i rečenicu što se toga tiče.upravo zbog straha da si to opet ne napravi u što i vijerujemo da će opet pokušat....a možda će tada biti i prekasno :( :(
enter kaže:
samoubojstvo,ovo što si govorio o ovoj djevojci......ista stvar se dogodila i sa mojim dobrim prijateljem.bio je prošle godine u vrapču dva mjeseca i ove godine pet mjeseci.probao se dvaputa ubiti.
sada kad je izašao i kad je recimo "došao k sebi",pokušavamo biti prema njemu bolji na način da ne razgovaramo o tome nego jednostavno izbjegavamo svaku misao i rečenicu što se toga tiče.upravo zbog straha da si to opet ne napravi u što i vijerujemo da će opet pokušat....a možda će tada biti i prekasno :( :(
E, moje misljenje je bas suprotno.
Treba se pricati sto vise. Crnjak mora izaci iz osobe.
divlji_Muzafer
01.12.2004., 18:08
enter kaže:
Ne kužim kaj ste vi svi potencijalni samoubice.....ja jesam ali sam jedini u društvu takav.....A da dođeš na druženje forumaša koji put pa da se upoznamo moglo bi biti zanimljivo!!!!
!:W
divlji_Muzafer
01.12.2004., 18:11
sisavac kaže:
Good luck
To sve je nama isprazno ,,nažalost svi su zaokupljeni sobom i to jedino nose u sebi...ne mogu obićni smrtnici shvatiti taj osjećaj...nažalost.....A i bolje za vas....:p
Mrtva mrkva
01.12.2004., 18:57
sisavac kaže:
Ljudi, zamislite samo one koji nemaju sto jesti, koji su invalidi, slijepce, gluhonijeme i pitajte se kako je njima i zbog cega se oni bore u zivotu. Odhopsaj odavde u troskocima. Ovo nije tema o gladnima, bolesnima i invalidima. Mislis da je ovim ljudima lakse zbog saznanja da postoji netko kome je teze? Mislis da bi to ikoga trebalo utjesiti? Mislis da postoji skala vrednovanja boli? Nisi li svjestan da upravo omalovazavas one koji te otvoreno pitaju za pomoc? Srami se.
što se mene tiće može....da razmijenimo iskustva ;)
gottcha
01.12.2004., 22:35
ma sve je to u glavi.. stvar je karaktera... osobno bih, recimo, imala filozofiju: ak se mislim ubit onda ću odmah napraviti, ako ne mogu onda ću od života napravit ono najbolje.. čemu sebi opće pomažem razmišljajući o takvim stvarima.. kad već živim zašto ne bih bezbrižno koliko je moguće...
samo treba malo misli posložit.. :)
kosta vujic
01.12.2004., 23:54
Mrtva_mrkva kaže:
Odhopsaj odavde u troskocima. Ovo nije tema o gladnima, bolesnima i invalidima. Mislis da je ovim ljudima lakse zbog saznanja da postoji netko kome je teze? Mislis da bi to ikoga trebalo utjesiti? Mislis da postoji skala vrednovanja boli? Nisi li svjestan da upravo omalovazavas one koji te otvoreno pitaju za pomoc? Srami se.
...sad ce i on postat potencijalni
Mrtva_mrkva kaže:
Mislis da je ovim ljudima lakse zbog saznanja da postoji netko kome je teze? Mislis da bi to ikoga trebalo utjesiti?
Pa vjerojatno tješi one koji time pokušavaju utješiti druge. :(
Čini mi se da bi nekako logičnije bilo reći: pogledajte koliko ima sretnih ljudi oko vas. Sutra ćete vi možda biti jedan od njih.
ljubica zubica
02.12.2004., 00:00
ima na Rebru Centar za krizna stanja, sa svojim telefonom. na žalost (ili na sreću) ne znam koji je broj, al bilo bi dobro da ga saznaš, i nazoveš čim osjetiš da bi trebao.
sretno :)
kosta vujic
02.12.2004., 00:15
~ šu ~ kaže:
... pogledajte koliko ima sretnih ljudi oko vas. Sutra ćete vi možda biti jedan od njih.
samo to ne !!!
moja nesreca i tuga su sve shto imam
kosta vujic kaže:
samo to ne !!!
moja nesreca i tuga su sve shto imam
Onda nemoj zvat Plavi telefon - iživcirat će te spika.
kosta vujic
02.12.2004., 01:07
~ šu ~ kaže:
Onda nemoj zvat Plavi telefon - iživcirat će te spika.
kakav je to "plavi" telefon ...veliko si mu dala slovo, znachi nekakva ustanova ili shto ??
PS
mene nishta ne moze izhivcirati [osim mozda zhivica]
kosta vujic kaže:
kakav je to "plavi" telefon ...veliko si mu dala slovo, znachi nekakva ustanova ili shto ??
Psihološka pomoć.. nisam sigurna zovu li ga još uvijek tako.
kosta vujic kaže:
PS
mene nishta ne moze izhivcirati [osim mozda zhivica]
A bodljikava ži(vi)ca? :)
kosta vujic
02.12.2004., 01:32
~ šu ~ kaže:
A bodljikava ži(vi)ca? :)
ne ... ni perje ni mochvara ni ptica
Denys kaže:
I molite se Gospodinu!
Je, to sam htio reci jednoj zeni, profesoru teologije, inace bolesnoj od raka. Pokusala mi je prodati neku spiku, pa sam ju htio cinicki pitati zasto se ne moli pa da ozdravi... i that's it...
dajte vi koji neke stvari ne razumijete, pokusajte nesto malo vise procitati osim Biblije prije nego se javite...
kosta vujic kaže:
ne ... ni perje ni mochvara ni ptica
:) :cool:
divlji_Muzafer
02.12.2004., 11:12
gottcha kaže:
ma sve je to u glavi.. stvar je karaktera... osobno bih, recimo, imala filozofiju: ak se mislim ubit onda ću odmah napraviti, ako ne mogu onda ću od života napravit ono najbolje.. čemu sebi opće pomažem razmišljajući o takvim stvarima.. kad već živim zašto ne bih bezbrižno koliko je moguće...
samo treba malo misli posložit.. :)
Tako bi to trebalo izgledati kod zdravih osoba,,ali gle ima i onih koji tako ne mogu razmišljati a kamoli to ućiniti ...nažalost je tako...i onda se zapravo mučiš....:p :rolleyes:
sisavac
02.12.2004., 12:31
Mrtva_mrkva kaže:
Odhopsaj odavde u troskocima. Ovo nije tema o gladnima, bolesnima i invalidima. Mislis da je ovim ljudima lakse zbog saznanja da postoji netko kome je teze? Mislis da bi to ikoga trebalo utjesiti? Mislis da postoji skala vrednovanja boli? Nisi li svjestan da upravo omalovazavas one koji te otvoreno pitaju za pomoc? Srami se.
Pa normalno da bi trebalo nekoga utjesiti, ma na kraju krajeva pa nisam ja ovdje tema nego problem veliki je u pitanju s ovim ljudima.
Moje vidjenje je cisti pogled optimista, a nazalost ti si pesimist...
Al ne moras se sramit zbog toga, ja se sigurno ne sramim jer sam optimist!
Mrtva mrkva
02.12.2004., 12:46
sisavac kaže:
Pa normalno da bi trebalo nekoga utjesiti, ma na kraju krajeva pa nisam ja ovdje tema nego problem veliki je u pitanju s ovim ljudima.
Moje vidjenje je cisti pogled optimista, a nazalost ti si pesimist...
Al ne moras se sramit zbog toga, ja se sigurno ne sramim jer sam optimist! Ma ne sramim se, ja sam ponosna na svoj optimisticni pesimizam. Ljudi ne razumiju da imas potrebu nadolit pice u casu koja je poluprazna, a tako vise popijes. ;) Vina, apsinta, zivota, kako ti drago :D
A tema.. vrlo rado bih dala svoj doprinos tome, ali zaista ne znam kako ljude iskopati iz depresije i samoubilackih misli... :(
sisavac
02.12.2004., 12:51
meni nije samo jasno kako netko tko tako dobro analizira situaciju u kojoj se nalazi ne moze doci do nikakvog zivovrijednog zakljucka. Pa oduvijek je najveca umjetnost bila da se pronadje uzrok problema, a onda je nekako lakse da se taj problem rijesi.
Problem je naravno ako izmedju dvije alternative izaberes smrt kao rjesenje problema, medjutim uzaludno je onda takvim ljudima uopce pricati da su slabici i da idu linijom manjeg otpora stoga sto im to uopce nista ne znaci i tako im pase.
Sebe ne mogu zamisliti da gledam samo u jednu crnu rupu u kojoj vidim svoj smisao postojanja, odnosno da samo tako lako i neodgovorno ugasim sav ovaj prelijepi svijet koji gledam oko sebe! Ljudskom bicu je u krvi da bude radoznao i da stalno tezi usavrsavanju, da uci, da ga novo saznanje ispuni nekom duhovnom snagom itd.
Ne shvacam kako netko moze ugasiti te prekrasne stvari...
sisavac
02.12.2004., 13:01
Mrtva_mrkva kaže:
Ma ne sramim se, ja sam ponosna na svoj optimisticni pesimizam. Ljudi ne razumiju da imas potrebu nadolit pice u casu koja je poluprazna, a tako vise popijes. ;) Vina, apsinta, zivota, kako ti drago :D
A tema.. vrlo rado bih dala svoj doprinos tome, ali zaista ne znam kako ljude iskopati iz depresije i samoubilackih misli... :(
Tesko je tu ista pametno reci, da. Vjerojatno nemamo toliku strucnost da mozemo uci u dubinu njihovih glava.
Pazi, mozda ono sto sam ja govorio oko invalida i ostalih ipak pomogne nekome da se rjesi samoubilackih misli, ali to nit ti nit ja ne znamo.
Zbog toga sto i sama priznas da ne znas kako pomoci, nemoj si uzimat za pravo zakljucivat i kritizirati kako ne treba.
Ma, evo, ja se jako dobro zabavljam na ovom forumu cim malo mozak ukljucim,odmah udahnem neki novi zivot!!!
Mozda je rjesenje problema ovo: LJUDI, UCLANITE SE NA STO VISE FORUMA I ZIVOT CE BITI LAKSI!!! :W
ljubica zubica kaže:
ima na Rebru Centar za krizna stanja, sa svojim telefonom. na žalost (ili na sreću) ne znam koji je broj, al bilo bi dobro da ga saznaš, i nazoveš čim osjetiš da bi trebao.
sretno :)
01 2388 466
što se tog broja tiće,kažu ti da si popiješ tabletu za smirenje i to je to.mislim,bilo bi smješno reći da pomaže razgovor preko telefona.ja sam i bila na rebru mjesec dana i eto,upoznala ljude,dobila teblete i to je to.ali misli ostaju.....nekad jače... nekad manje...
gottcha
02.12.2004., 15:02
divlji_Muzafer kaže:
Tako bi to trebalo izgledati kod zdravih osoba,,ali gle ima i onih koji tako ne mogu razmišljati a kamoli to ućiniti ...nažalost je tako...i onda se zapravo mučiš....:p :rolleyes:
prije svega da bi nekome pomogao on sam treba imat čvrstu i jaku volju da nešto ispravi... a s ovakvim ljudima potreban je jedan dug razgovor u 4 oka ..
smatraš li onda da se uopće može pomoći ljudima koji ne mogu nikako drugačije razmišljati?
divlji_Muzafer kaže:
Tako bi to trebalo izgledati kod zdravih osoba,,ali gle ima i onih koji tako ne mogu razmišljati a kamoli to ućiniti ...nažalost je tako...i onda se zapravo mučiš...:rolleyes:
ili ima onih koji su su dugo razmišljali pozitivno i bili puni snage i samopouzdanja.ali se u životu dogodi preokret i onda padaš....sve dublje i dublje.tablete nisu te koje će te izvući iz jame.sve je to u psihi,normalno da je.ali kad je psiha sjebana ne možeš dalje...i mučiš se,iz dana u dan.
ima onih koji se tako muče godinama i koji to okončaju smrću.a ima i onih koji nakon nekog vremena igrom slučaja ugledaju bar jednu sretnu točku u životu i pokušavaju ići za njom...ali opet je i to muka.a kada se ugasi ta svjetla točka,padaš još i gore no što si padao i prije.i sve se vrti u začarani krug.
gottcha kaže:
smatraš li onda da se uopće može pomoći ljudima koji ne mogu nikako drugačije razmišljati?
nekima se može pomoći a nekima ne.zavisi u kakvom su stanju takvi ljudi.kod onih osoba kojima se ne može pomoći niti imaju volje,sumnjam.dok kod onih,koji imaju bar malu trunčicu volje da nešto naprave u svezi toga,može im se pomoći.ali je to vrlo dugačak i mukotrpan put.sve je stvar vremena.
i još nešto želim reći,većina takvih slučajeva je povezana sa teškom depresijom koja može i godinama trajati.kod mene je takav slučaj i mučim se iz dana u dan.tu i tamo mi se dogodi jednom u tjedan dana nešto što bi me bar malo razveselilo ali opet su misli tu i ne izlaze van iz moje glave.trudim se da ne razmišljam o tome i imam recimo volje da to izbacim iz glave.ali depresija je užasno teško stanje.toliko teško da bi ostao u krevetu zaspao i nikad se više ne probudio.tada se pojavljuju misli i vrte se kao kotač u krug.možda je stvar vremena a možda i nije...
gottcha
02.12.2004., 19:06
enter kaže:
trudim se da ne razmišljam o tome i imam recimo volje da to izbacim iz glave.ali depresija je užasno teško stanje.toliko teško da bi ostao u krevetu zaspao i nikad se više ne probudio.tada se pojavljuju misli i vrte se kao kotač u krug.možda je stvar vremena a možda i nije...
onda se definitivno trebaš nekom povjerit.. ili najbolje bi bilo kad bi to netko iz tvoje okoline prepoznao i pomogao ti..
ali teško je govoriti generalno, kad svatko ima svoju priču... :grli:
znam.....imam dečka koji je dobar i sve mu kažem kak se osjećam i on ima razumijevanja i lakše mi je uz njega....(on je ta svijetla točka o kojoj sam govorila prije),ali to ti je to o čemu pričam,on mene može zagrliti,popričati...ali ti po razgovoru kužiš da te on ne razumije niti ne shvaća... ali jbga,kad netko nije u takvoj situaciji teško će razumijeti nekog drugog koji nije.eto :rolleyes: ;)
divlji_Muzafer
02.12.2004., 19:37
enter kaže:
znam.....imam dečka koji je dobar i sve mu kažem kak se osjećam i on ima razumijevanja i lakše mi je uz njega....(on je ta svijetla točka o kojoj sam govorila prije),ali to ti je to o čemu pričam,on mene može zagrliti,popričati...ali ti po razgovoru kužiš da te on ne razumije niti ne shvaća... ali jbga,kad netko nije u takvoj situaciji teško će razumijeti nekog drugog koji nije.eto :rolleyes: ;)
A ne ,ne moze to tako,,kako mozes biti toliko nesretna kad imas nekog uz sebe,,kaj je s nama ostalima kaj smo sami.....ovo ja nazivam psiho fetish....Budi sretna kaj je bilo tko uz tebe,jer takve osobe kao ti mislis da je jednostavno podnašati....Ja sam u svemu tome jos i sam......znas li kako je onda????:confused: :eek: :confused: :eek: :confused:
nemam ni roditelje niti bilo koga od ajmo ih nazvati obitelji i živim sama.o takvoj samoći govorim,niti majke nemam niti oca niti IKOGA!
on se slučajno pojavio u mom životu i to prije mjesec dana.ko zna kako će se stvari kasnije odvijat.i odbacit će me od sebe jer je on u svome svijetu,normalan,nasmiješen,šali se,izlazi van.......ja nemogu tako više živjeti i o tome ti i govorim,kužiš :rolleyes: ;)
sam si i fizički i psihički i to je to.....ja to zovem pale sam na svijetu ili kako god očeš :(
divlji_Muzafer
02.12.2004., 20:42
enter kaže:
nemam ni roditelje niti bilo koga od ajmo ih nazvati obitelji i živim sama.o takvoj samoći govorim,niti majke nemam niti oca niti IKOGA!
on se slučajno pojavio u mom životu i to prije mjesec dana.ko zna kako će se stvari kasnije odvijat.i odbacit će me od sebe jer je on u svome svijetu,normalan,nasmiješen,šali se,izlazi van.......ja nemogu tako više živjeti i o tome ti i govorim,kužiš :rolleyes: ;)
sam si i fizički i psihički i to je to.....ja to zovem pale sam na svijetu ili kako god očeš :(
jebi ga ,sranje delux.....kako bih ti ja osobno mogao pomoći...????:confused: :confused: ;)
enter kaže:
01 2388 466
što se tog broja tiće,kažu ti da si popiješ tabletu za smirenje i to je to.mislim,bilo bi smješno reći da pomaže razgovor preko telefona.ja sam i bila na rebru mjesec dana i eto,upoznala ljude,dobila teblete i to je to.ali misli ostaju.....nekad jače... nekad manje...
imas ti neku dijagnozu, ak se smije pitati?
enter kaže:
Svi smo mi sami, samo sto neki to primjecuju a neki ne.
Ja sam imala ocajno stanje kroz pubertet, mucila sam se "bitnim" pitanjima covjekovog postojanja. Patila sam, razbivala glavu, osjetila sam kako izgleda kad ti samoca, jad i tuga stegnu srce i kako izgleda kad pozelis da te nema.
Sad kad razmisljam o svemu mislim da sam imala veliku srecu.
Kod mene se dogodio blic. Jedne kisne veceri sama sam otisla gledati neki glupi ali dinamicni film. Te veceri koje se sjecam kao da je dan danas u meni se nesto prelomilo.
Vratila sam se doma cijelu sobu ispremjestala, bacila sve sto sam tad citala, slusala i proucavala.
I sto je najvaznije odlucila sam vise ne razmisljati o dubokim i bitnim stvarima za koje nemam odgovor.
Ne znam da li se i vama dogadja da vam misli odu predaleko, ne znam kako da se izrazim, mozda u unutarnje stanje uma. E to hladno i sivo mjesto je pocetak svega i kad osjetite da tamo ulazite trebate naci snage i zatvoriti ta vrata i o njima sto manje razmisljati.
Danas sam i veliki protivnik i tableta jer koliko ti pomazu duplo ti odnemazu. Tablete zatupljuju, prave rupe u mozgu i ubivaju ono malo preostale volje u covjeku.
Sport i fizicka aktivnost puno mogu pomoci. :)
prvi psihijatar: anksiozno depresivna simptomatologija F 1.2 ( panične atake)
drugi psihijatar: sy.anxiosum( F 41.1 , F 41.0), cephalea
treći psihijatri (rebro): fobični agrofobični strahovi,sumanute misli
Jedno pitanje!
Kako dobijete uputnicu za soc. psihologa ili psihijatra:confused:
Meni je trebalo prije godinu dana... (ne, nije se radilo o samoubojstvu, več nešto drugo)... i otišla sam kod svoje liječnice i ova koza mi nije htjela dati uputnicu, pa sam si par 'seansi' sama financirala kod privat psihijatrice, koju sam opet sama pronašla.
I na koliko 'seansi' imaš 'prava' koristiti?
Dali se negdje to bilježi? Dali to netko (npr. poslodavac) može provjeriti?
Kako to sve skupa funkcionira??:confused:
Hvala:w
enter kaže:
prvi psihijatar: anksiozno depresivna simptomatologija F 1.2 ( panične atake)
drugi psihijatar: sy.anxiosum( F 41.1 , F 41.0), cephalea
treći psihijatri (rebro): fobični agrofobični strahovi,sumanute misli
a sto znace ovi, F 1.2 i ostali?
fire nettle
03.12.2004., 05:13
da, enter, i really don't get it sto nemas dijagnozu klinicke depresije. ove sumanute misli su mi neobicne sto nisu klasificirane u neku zasebnu dijagnozu. necu te sad pitati od cega ti se sastoje sumanute misli, ali ak ti nije bed...
ja cesto razmisljam o ukidanju svog zivota. par pokusaja. ozbiljnih? u namjeri podosta, u izvedbi? pa smijali bi mi se neki, ali bilo je hrabrosti. nije bio poziv upomoc, nisam nikom rekla. osim sad vama i jednom psihicu na rebru, al ono kežueli. i on je to shvatio kežueli. doduse, dao mi broj od kriznog centra, reko koji dan radi tamo, a ja mu rekla da ne shvacam bas zas bi ja zvala krizni centar, kad je moja odluka i ideja da se kilnem. nije mi baš najasnija ta stvar- ak se zelis ubiti neces ic zvat nekog da te zaustavi. osim...
ocito je stvar u tome da se nekim ljudima takve misli same namecu ono "iz (ne)vedra neba", a neki ljudi imaju razloge zas ne mogu dalje.
pa ak imas osjecaj da ti te misli dolaze protiv tvoje volje, onda ces zvat rebro. ili?
that's it.
glavni razlog zas ne: zbog drugih.
a zas da: zbog mene.
fire nettle
03.12.2004., 05:23
enter, ti si zapravo posve normalna osoba, ali si u nenormalnoj situaciji. sumnjam da se itko zna nositi sa situacijom "pale sam na svijetu".
nadam se da će ti taj dečko uspjeti pokazati koliko vrijediš.
moje poštovanje.
sisavac
03.12.2004., 11:35
Paw kaže:
Jedno pitanje!
Kako dobijete uputnicu za soc. psihologa ili psihijatra:confused:
Meni je trebalo prije godinu dana... (ne, nije se radilo o samoubojstvu, več nešto drugo)... i otišla sam kod svoje liječnice i ova koza mi nije htjela dati uputnicu, pa sam si par 'seansi' sama financirala kod privat psihijatrice, koju sam opet sama pronašla.
I na koliko 'seansi' imaš 'prava' koristiti?
Dali se negdje to bilježi? Dali to netko (npr. poslodavac) može provjeriti?
Kako to sve skupa funkcionira??:confused:
Hvala:w
Cuo sam da u Gundulicevoj u Zagrebu postoji neki Centar koji besplatno pruza psiholosku pomoc, ne treba ti cak nit uputnica, jednostavno dodjes tamo i dogovoris se za termin. Nedavno je tamo isla jedna moja poznanica i veli da su jako dobro. Raspitaj se!!
sisavac kaže:
Cuo sam da u Gundulicevoj u Zagrebu postoji neki Centar koji besplatno pruza psiholosku pomoc, ne treba ti cak nit uputnica, jednostavno dodjes tamo i dogovoris se za termin. Nedavno je tamo isla jedna moja poznanica i veli da su jako dobro. Raspitaj se!!
Hvala:) Ali nisam u Zg.:(
U mom gradu i postoji par psihologa, ali rade isključivo grupnu terapiju, a to mi nikako ne odgovara.
Ja bih individualnu i po mogućnosti preko socijalnog psihoterapeuta.
sisavac
03.12.2004., 11:57
Paw kaže:
Hvala:) Ali nisam u Zg.:(
U mom gradu i postoji par psihologa, ali rade isključivo grupnu terapiju, a to mi nikako ne odgovara.
Ja bih individualnu i po mogućnosti preko socijalnog psihoterapeuta.
A onda si sam svoj majstor...:w
imao sam priliku iskusiti tu emocionalnu samocu, odvojenost od necega sto zapravo nikada nije ni postojalo.
Iz vise razloga vjerujem u reinkarnaciju, pa svima koji pomisle na suicid uvijek kazem da ih u tom slucaju u slijedecem zivotu ceka isto... ali od pocetka... a ovako su mozda barem pola puta presli.
Procitajte od Cohela (jel se tak pise) knjigu "Veronika je odlucila umrijeti", mislim da ce vam pomoci.
Procitajte "Razgovori sa Bogom"... dobra je.
Krenite na neke meditacije, tm, reiki i sl... meni je osobno reiki pomogao sto se tice nekih stvari za koje bi mi neki dobar psajki trebao... upoznas sebe i izbacis neke stvari iz sebe.
Nemojte tako lako odustajati od sebe. Dobili ste veliki zadatak, veliku lekciju ako ste osudjeni da odrastete bez roditelja. Glupo zvuci, ali vjerojatno ne biste bili tako emocionalno zreli i kvalitetni kao osobe da nije bilo tog iskustva
sisavac kaže:
A onda si sam svoj majstor...:w
Da, izgleda da ću se morati sama nekako snači za odgovor:D
Mislila sam da ovdje netko zna kako to ide sa lijčnikom opće prakse i uputnicama:cool:
Nevermind:w
bilde kaže:
a sto znace ovi, F 1.2 i ostali?
iskreno da ti velim......ne znam :misli:
Pandora10
04.12.2004., 22:03
Paw kaže:
Da, izgleda da ću se morati sama nekako snači za odgovor:D
Mislila sam da ovdje netko zna kako to ide sa lijčnikom opće prakse i uputnicama:cool:
Nevermind:w
Sa liječnikom opće prakse u kojega je osiguranik upisan ide jednostavno ...on ti MORA dati uputnicu za specijalistički pregled za svaki zdravstveni problem koji sam ne može riješiti a naročito ako imaš ozbiljnih psihičkih teškoća...
pa ako ti tvoja liječnica nije htjela ili neće dati uputnicu prijavi je u nadležnu ispostavu HZZO-a..
svi ugovoreni liječnici imaju ograničen broj specijalističkih uputnica pa je moguće da tvoja liječnica štedi.. ;) ako nema ni jedan drugi opravdani razlog...
F 41.1 , F 41.0
Ove oznake se šifre dijagnoze
Achtung Baby
26.12.2004., 15:06
Tek sam sad naishla na ovu temu...e, pa ..puno toga shvacam...
No, mislim da je najveci problem to sto ljudi ne prihvacaju ljude koji su 'drugaciji' ...
Mozda je to jako sebicno i egoisticno, ali ja sam se uvijek smatrala nekak zrelija od svojih vrsnjaka, mozda bas zbog tih nekih mracnih misli koje imam jos odavno, a tek imam 18 godina. Nisam nikad svijet gledala kroz ruzicaste naocale, drzgacije sam prihvacala realnost od svojih zaigranih vrsnjaka...
A istina, dogodile su se i neke traumaticne stvari koje su na to utjecale... i tak, moje depresije i razmisljanja o smrti pocele su tak prije nekih 7 godina, ak se ne varam. Nisam nikad actually pokusala ubiti se iuz jednostavnog razloga sto previse volim svoju obitelj i ljude oko sebe,a zbog okolnosti znam kak bi to utjecalo na njih..., ali sam par puta bila na samom rubu da neshto ucinim. Mozda su bas najgora stvar te misli, zelja za nepostojenjam, za nestajanjem, za oslobadjanjem muka, za oslobadjanjem toga da budem 'drugacija'.. i tih misli se najteze rijesiti
mislim da je najveca greska takvu osobu uvjeravati da bude sve ok...a nishta ne poduzimati u vezi toga...
recimo da sam pronashla ljude koji se slicno osjecaju i koji me ne pokusavaju uvjeravati u to da postanem optimist ili slicno vec me jednostavno u trenutku kad je loshe pokusaju shvatiti.. i sto je najbitnije, u tom trenutku me ne odbace i ne osudjuju sto sam takva...jer, ja nisam imala kontrolu nad nekim stvarima u zivotu koje su me ucinile takvom...
najbitnije je ..pruziti ruku....
i bas to sto je netko spomenuo...imam velik problem s overthinkingom, sve me brine, misli idu preduboko, jednostavno preduboko
Achtung Baby
26.12.2004., 15:10
najgore je kad se idesh spavat i ne zhelis zaspati jer znash da se onda ujutro morash probuditi
i kad se probudish s mislju da si bar mrtav.... i stisnes jastuk moleci se da je sve samo san, samo nocna mora..i da ce proci...
samoubojstvo kaže:
trazim ljude koji su pokusali samoubojstvo, a zeljeli bi razmjenjivati iskustva, odnosno ispricati svoju pricu. prica moze biti i tudja.
nazovite me na 091 88 38 166 ili posaljite mail na kreso_raguz@net.hr.
ovo sto sam napravio u prethodnoj recenici valjda je dovoljno da Vam kaze kako je rijec o ozbiljnoj stvari.
ja isto znam pasti u toliko tešku depru,pogotovo u ovom razdoblju ,par puta sam bila na samom rubu,
ali nekako nemam muda to učiniti,
možda zato što sam na neki način svjesna da je to kukavičluk ,ali i zbog ljudi koje bih povrijedila tim postupkom:(
krugovi
28.12.2004., 15:47
Mrtva_mrkva kaže:
Vidis,Mrkvo,da si vec ovim sto si napisala prilicno kompetentna za razgovor o ovoj temi.Jer kad meni netko tako nesto kaze(tipa,pogledaj kako je tek drugima),a nakon sto mu ja ispricam kako vise zaista nista nema smisla i kako je bol prevelika i prestalna-ja bi od muke iskocio iz koze!Nisam idiot i nisam bezosjecajna svinja,znam da je drugima tesko,ali kad razmisljas o tome da li da i dalje zivis ili ne,onda ti to nije nikakva utjeha.
Da,znam o cemu pricam..8 godina psihoterapije,puno vise godina molitve i nadanja,i dizanja i padanja, i padanja..i padanja..
U koliko-toliko lucidnom stanju-ja to necu napraviti.Ali strah me..strah me onih trenutaka kada osjecas takvu nemoc i takav ocaj da ti se vristi od boli koja te preplavi.Tada si puka emocija,bez uzroka,bez posljedica..Tada samo zelis da to prestane..I u tih par sekundi..Strah me,uzasno me strah..
enter kaže:
nije istina.
Ako postoji pakao na zemlji, naći ćete ga u srcu melankoličnog (čitaj depresivnog) čovjeka_Robert Burton
Djelomično te razumijem. Imam prijateljicu koja je već treći put proživjela isto. Koliko god se trudila pomoći nikako je nisam mogla animirati, bila je totalno nezainteresirana za svijet oko sebe, imala je neutemeljene strahove (da će joj netko odrezati pste...), bila je u fazi kada je odbijala jesti, kada sam joj nešto govorila ona me samo gledala, ali se nije mogla koncentrirati, stalno je imala crne misli.....
Sada je puno bolje, izašla je iz krize.
Dobro je da o tome pričaš, možda je to znak da ti se stanje popravlja, mojoj prijateljici se ni to nije dalo.
Tijekom protekla 24 sata na području Hrvatske šest je osoba srednje dobi počinilo samoubojstvo (dvije žene i četiri muškarca): dvije osobe u Zagrebu, jedna u Bjelovaru, Varaždinu, Rijeci i Puli (Pazinu).
Je li to zbog vremena? Zasto se ti ljudi ubijaju, sta vi mislite? U policiji kazu da uvijek imaju vise posla kad se mijenja vrijeme, kad je jugo ili pun mjesec.
Elysium
16.04.2005., 17:11
Natch kaže:
Je li to zbog vremena? Zasto se ti ljudi ubijaju, sta vi mislite?
što misliš, zašto neki tata svom sinu govori da je svaki Srbin četnik?
što misliš, zašto Neven Ciganović jednog dana odluči napumpati usne?
što misliš, zašto više nema humora kao u vremena Top liste Nadrealista?
mora da je zbog vremena
aenima11
16.04.2005., 19:01
Ili nevremena. :misli:
Imala sam jednog radnog kolegu koji je bio ok tip... ali je svako proljeće završio na psihijatriji.
Tamo bi bio koji desetak dana.. poslije bi se vratio i sve pet:top:
Svi smo to znali... šef mu je čak išao i u posjetu:)
Jednostavno je tako bilo i nitko nije oko toga dizao neku frku ili ga nedajbože zahebavao radi toga:nono:
Kada sam ja počinjala raditi, šef me upozorio da će ovaj skviknut u proljeće i da me to ne začudi.
I tako... danas tip radi kao programer i završava ekonomski fax.
Natch kaže:
Je li to zbog vremena?
ne
država ne valja
:kava:
fire nettle
17.04.2005., 23:30
strangest thing, vrijeme je bilo lijepo??
al ak sam dobro čula, od početka godine ubilo se oko 220 ljudi, podijeljeno s brojem dana... ispada po 2 svaki dan :eek:
Nemruth Dagi
18.04.2005., 08:24
Čekaj dok se mjesec ne napuni, može i mladi mjesec, kad se poklopi s jugovinom, pokojim blagdanom, u zoru se ubijaju samoubojice.
I tako je šema upotpunjena.
Ostaje uvijek pitanje:zašto????
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.