View Full Version : Zdravstveno osiguranje
E, ljudi, imam malu pizdarijicu...
Nakon zavrsene srednje skole, trebo sam otic na burzu u roku tri mjeseca da bi dobio zdravstveno...
To nisam mogo napravit, jer sam imo neke frke, i morao jedan predmet polagat u vecernjoj, pa bi se onda vidjelo da sam zavrsio vecernju, a ovak se to ne kuzi... ali, nevermind...
Posao ne mogu dobit, barem ne prijavljeni, tako da ni preko firme nista od zdravstvenog...
Dakle, jel ima koji nacin da ja dobijem zdravstveno osiguranje u nasoj divnoj zemlji, bez da nadjem prijavljeni posao, ili upisem redovan faks - pa prek stare dobijem zdravstveno...
Help :D
tina1978
25.02.2003., 18:40
:B
Reebok kaže:
Dakle, jel ima koji nacin da ja dobijem zdravstveno osiguranje u nasoj divnoj zemlji, bez da nadjem prijavljeni posao, ili upisem redovan faks - pa prek stare dobijem zdravstveno...
Help :D
Ofkors da ima nacina...
Ak si nezaposlen onda odes u vec svoju opcinu ili HZZO (imas u Remetincu npr.) i kazes sta trebas i to je to. Posto su prosla ona 3 mjeseca, onda ih malo moljakas ali bi trebali posustat na kraju. Mislim da se neka molba pise ili tak nekaj.
Ak ni to ne upali, onda se prijavis na burzu... i onda dobis status nezaposlenog, pa se opet mozes prijavit. Mala je vjerojatnost da ces bas dobit posao :D ...ipak ih ima jos 400 000.
A sad bas da ces prek mame dobit zdravstveno, ehehh... pa ti si vec velik dechko...mozes ti to i sam :D
kinara kaže:
Posto su prosla ona 3 mjeseca, onda ih malo moljakas ali bi trebali posustat na kraju. Mislim da se neka molba pise ili tak nekaj.
Prosle su dvije godine... ali sam imao zdravstvenu knjizicu koja je jos vazila, pa sam se svercao na nju...
a sad nemrem nista... nemrem zubaru, nemrem shrinku, nemrem doktoru...
vec sam se zadnji put izvlacio da nisam stigao novu izvadit, bla bla, al nemrem vise...
A dakle, kao nezaposlen ja mogu dobit osiguranje? Bez imalo radnog staza? Mislim, cuo sam da su se burza i zdravstveno odvojili sad...
ma nisam ti ja veliki decko, ja sam ti veliki gubitnik :D
tina1978 kaže:
:B
Dabogda kihnula, pa si pregrizla tu jezichinu :p :D
tina1978
25.02.2003., 18:48
i ja sam također imala isti problem .
Moraš si naći ili nekoga tko ima neku firmu pa da te on prijavi na određeno vrijeme(npr mjesec dana)i onda nakon tog mjeseca odeš na burzu u roku mjesec dana pa si na burzi(samo ovaj put se pridržavaj roka).
A ako ne nađeš nikog takvog onda si nađi nekog tko će te prijaviti kao kućnog pomoćnika-to ideš na mirovinsko u Đajinu 64(dom sportova),platš oko 240 kuna i ta ti osoba da otkaz u roku od mjesec dana i opet si na burzi.Ta ti jeopcija lakša jer ćeš prije naći nekog tko ima stan nego nekog ko ima firmu.Samo ta osoba koja će te prijaviti mora biti vlasnik stana.
Sretno!:top: :top:
Ajd, hvala tina... i tebi kinara :)
Samo, kolko je to svjezhe? Ono, cuo sam da su sad sve to nekaj zbrkali, pa neznam kaj josh vazhi ili ne..
A yebiga, nemrem nazvat informacije zdravstvenog, i pitat ih "kak ja vas mogu zmuljat" :rolleyes: :D
Heheheh...pa mozes ih i probat nazvat? :D
Moje info su prilicno svjeze...ja to sve radila prije par mjeseci..
I da, zdravstveno i burza jesu odvojeni sto ce reci da ne moras biti na burzi da bi dobio osiguranje (unutar onih 3 mj.). Ko npr. ja... nisam na burzi, nezaposlena sam, a imam zdravstveno... chudo, zar ne? :D
tina1978
25.02.2003., 19:20
Probala sam i ja to s moljakanjem al nije išlo.
Nemogu sad baš svi bez osnove za zdravstveno tako lako dobiti na trošak države osiguranje.
Ak imaš nekog da te prijavi (vlasnika stana)nek ti to napravi .
Nije komplicirano,ne košta tak puno(da te prijavi neko s firmom to bi platio oko 800 kuna,a ovak samo 200) i isti dan dobivaš osiguranje (dobiješ papir o prijavi s kojim ideš doktoru i on ti služi ko kjižica dok ti se knjižica ne napravi.)
Znam još par ljudi koji su tak nabavili zdravstveno.
Sretno.
:top:
Ah ree...sami problemi s tobom...:D ;)
Ah... hvala, trudim se ;) :D
Shtefitza
03.03.2003., 21:59
Hej, sretno! :)
Mora biti neki nacin. Daj frendu nek nazove (ili promijeni glas) i reci da te je sram i da ti je grozno, ali da ti je netko (Shtefitza s foruma :rolleyes: ) rekla da kao nezaposleni drzavljanin RH imas pravo na zdravstveno osiguranje, nek ti samo kazu sto da napravis.
A jel zna netko da li mi iz dijaspore imamo pravo na zdravsteveno osiguranje u domaji i ako da, kako da ga nabavimo???
Shtefitza
03.03.2003., 23:50
KAd se vratis, doneses sa sobom avionsku kartu i/ili pasos sa stambiljima kad si usla/isazla i daju ti zdravstveno. :)
Ma ne za kad se vratim nego jel imamo pravo na nase zdravstveno osiguranje dok zivimo u drugoj zemlji ?
Shtefitza
04.03.2003., 01:28
Da, ako uplacujes mjesecnu ratu. ;)
Inace vecina "vanjskih" zdravstvenih osiguranja ima ugovor sa HZZO-om, pa se u odredjenim zdravstvenim ustanovama mozes lijeciti pokrivena svojim britanskim/americkim/njemackim zdravstvenim osiguranjem...
Znam...vec sam se ljecila kod nas sa svojim englskim osiguranjem, al ne nzam dal to pali ako ti treba neki operativni zahvat ili tako nesto.
Inace pitam tek toliko da znam koje su mi opcije...nikad se ne zna sta me moze snac.
Shtefitza
04.03.2003., 01:44
Pali i ne pali. Ovisno koje zdravstveno osiguranje trenutno imas u Engleskoj. Nazovi predstavnike svog osiguranja i sve ih pitaj. Imaju i popise koje hrvatske bolnice sudjeluju u tim mrezama.
traxdata
03.02.2004., 09:52
nemam pojma di da to metnem, pa bum pukla tu..
pitanje: preko koga osigurati dijete od 5 godina u hrvatskoj, ako zivi sa dedom (u penziji) i tetom, koja studira? roditelji su u inozemstvu...kako srediti zdravstveno?
zna li netko?
Ne znam ti odgovoriti, ali odgovore probaj naci na ovoj stranici, a tamo imas i broj besplatnog info telefona:
http://www.hzzo-net.hr/
traxdata
03.02.2004., 12:34
hvala, znam taj link:)
Koliko se sjecam tog zakona, u HR su na kraju svi osigurani.:D
oke, ovo sam vec pitao prije jedno godinu dana, al ocito - nista se nije promijenilo...
dakle, jel zna neko koju pametnu fintu za iskemijat zdravstveno osiguranje?
znam da postoji mogucnost da nadjes nekoga ko ce te redovno zaposlit na mjesec dana, pa ti dat otkaz, ali neznam dali tad moram poslodavcu vracat i zdravstvenu, jer koliko shvacam, on mora placat sve troskove toga cak i nakon sto mi da otkaz, ako ta ista zdravstvena ostane kod mene...
navodno na ugovor o radu ne mogu nikako iskemijat zdravstveno, niti na cinjenicu sto mi je stari prolupali branitelj, i sto sam dijete razvedenih roditelja... jel to istina?
a i jos k tome, zakon mijenjaju svakih 6 mjeseci, tak i da kad saznam nesto, tad je vec prekasno za primjenit tu foru...
pa me zanima, jel iko ima pojma na koju (ne)zakonitu fintu bi ja mogo sebi iskemijat zdravstveno, osima tako da si krivotvorim papire da sam na faksu ili da radim prijavljen posao sa svim pravima
ak je bed nekome ovako reci neke detalje, moze i na pm... hvala unaprijed :)
a zašto bi krivotvorio papire da si na faksu?
a da upišeš koji glupi faks,npr. tamo gdje se ne piše prijemni?
pa usput i štogod studiruckaš i položiš koji ispitić?
a ako ne ide, ne ide..
pa iduće godine upišeš ponavljanje..
možda imaš previše godina?
kaj ima uopce faksova bez prijemnog, a da ne moras iscaltat par somicha kunicha? :confused:
osim toga, to bi se sve izorganiziralo tek pred jesen, a meni zdravstveno sto prije treba... do jeseni ce mi vec zubi istrulit, a ja cu prolupat do daske jer nemam para za lijekove koje bi trebo pit :D
1. prijavi se na Zavod za zaposhljavanje i s potvrdom o nezaposlenosti zdravstveno osiguraj preko mame ili tate
2. prijavi se za kucnu pomocnicu nekome i sam plati doprinose - mislim da je to ispod 100 kuna mjesechno
3. upishi fax koji nema prijemnog - u mom gradu to je Strojarski
magic kaže:
1. prijavi se na Zavod za zaposhljavanje i s potvrdom o nezaposlenosti zdravstveno osiguraj preko mame ili tate
navodno vise nejde tako... mislim, tako se bar kao moja stara raspitala... kucka glupa...
neznam jel stvar novog zakona il cega, al glavni je problem sto ja nisam otiso na burzu u tri mjeseca nakon zavrsetka redovnog skolovanja... no, to zbog nekih drugih stvari nisam mogao, i sad sam pusiona...
magic kaže:
2. prijavi se za kucnu pomocnicu nekome i sam plati doprinose - mislim da je to ispod 100 kuna mjesechno
kaj se za tako nesto mogu prijavit, ono, potpuno?
mislio sam da takve stvari idu na ugovor o radu, a prek ugovora ne mogu dobit...
Sad cu ti ja rec ko mama meni ~ mislit i srat su pojma dva.
Sve shto spominjesh kao razlog saznala ti je mama ili si nacho od drugih.
Digni tu jebenu guzicu i odshetaj sam do Zavoda i do Socijalnog.
I raspitaj se.
Uredno te netko mozhe zaposliti kao kucnu pomocnicu ili vrtlara ili klauna na pola radnog vremena. Preko radne knjizhice. Skupi pare i taj mjesec plati doprinose.
Nakon toga ce ti ta osoba dat otkaz, jer si recimo kreten :zubo:
I s otkazom cesh se prijavit na Zavod za zaposhljavanje.
Ocesh da ti ja to idem rjeshavat?
Vec sam jednom takvome rjeshavala
:cool:
pa zato i pitam ovdje :D
šta odma ne kažeš jebemlitisve? digni se, ustaj, i glasno reci :D
thanx srce :kiss:
Molim savjet glede osnovnog zdravstvenog osiguranja.
Da li i po kojoj osnovi moze nezaposlena osoba (21 god, ne studira) ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje u RH?
Do sada nije bio osiguran u RH, nego preko roditelja u BiH.
Napomena: on je drzavljanin RH, sa prebivalistem u RH.
Ako ga prijavim na burzu da li onda automatski dobiva pravo na osiguranje?
Nesretna okolnost je da trenutno lezi u bolnici i nije u mogucnosti nista od toga napraviti sam. Nadam se da ja kao njegova sestra mogu nesto napraviti.
Unaprijed hvala na odgovorima i savjetima!
Pozdrav!
Crimson Petal
01.04.2005., 19:14
pogledaj na http://www.hzzo-net.hr/.
nije potrebno da netko bude prijavljen na zavod za zapošljavanje da bi imao socijalno osiguranje, dovoljno je samo se prijaviti u HZZO
na žalost, mislim da je to potrebno napraviti osobno
ako ti je brat već u bolnici, bojim se da ti neće biti moguće retrogradno otpisati troškove
nije pametovanje, ali nemojte ljudi čekati da završite u bolnici da bi si sređivali zdravstveno, posebo zato što se to riješi u jedan dan
sretno sa birokracijom :)
Davas pitam,vjerujem da to netko ovdje zna,moji roditelji se uskoro vracaju za stalno u HR,kako stoji sa zdrastvenim osigiranjem u HR,koliko se placa i kako se odredjuju cijene placanja?Dali se trazi zadnja placa i sl.?
sve ti ovisi o tome jesu ti roditelji državljani RH ako nisu onda budu morali uplaćivati sami sebi osnovno zdravstveno osiguranje a ono ti izađe oko 325,00 kn mijesečno a ako su državljani onda će imati osiguranje od države.Imaš još i mogućnost ako su nezaposleni i bez mirovine da ih ti isiguraš preko sebe.To ti je to koliko sam ja upućena a probaj si naći zakon o zdravstvenom osiguranju pa tamo nešto saznati
sve ti ovisi o tome jesu ti roditelji državljani RH ako nisu onda budu morali uplaćivati sami sebi osnovno zdravstveno osiguranje a ono ti izađe oko 325,00 kn mijesečno a ako su državljani onda će imati osiguranje od države.Imaš još i mogućnost ako su nezaposleni i bez mirovine da ih ti isiguraš preko sebe.To ti je to koliko sam ja upućena a probaj si naći zakon o zdravstvenom osiguranju pa tamo nešto saznati
Jesu,državljani su,svi radimo u CH,oni su ovdje u mirovini i poplako se pakuju,pored ostalog i to trebaju pred odlazka da urede.Jenom je dole tata pitao koliko bi trebalo plaćati,rekao im plaću,i oni se začudili,ispalo skuplje nego u CH:Zato me zanimaju osnovi,tj.našto može da se pozove tj.kakvu vrstu ili način osiguranja da zatraži.
Pošto baš i neshvatam situaciju u kojoj se vaši roditelji nalaze najbolje je da si potražite zakon o zdravstvenom osiguranju i u koju skupinu bi spadali vaši roditelji.A po pitanju toga vam budu isto tako sve objasnili kad se obratite zavodu za zdravstveno osiguranje.
:confused: ovako,imam jedan problem,doselio sam se u zg prije cca. 3 godine i u medjuvremenu nisam bas nista pametno radio:),sad bi trebao ici kod lijecnika,a neznam uopce sto mi je ciniti:confused:,bio sam prijavljen na birou,ali mislim da vise nisam...neznam cak ni da li sam karton prebacio iz grada gdje sam prije zivio u zg...da rezimiramo...gdje sad trebam ici da dobijem neko osiguranje,el mogu ja odmah sutra lijecnika izabrati ako si osiguranje rjesim? napominjem da nisam ni student nit radim prijavljen...
hvala svima na odgovorima :s:s
:confused: ovako,imam jedan problem,doselio sam se u zg prije cca. 3 godine i u medjuvremenu nisam bas nista pametno radio:),sad bi trebao ici kod lijecnika,a neznam uopce sto mi je ciniti:confused:,bio sam prijavljen na birou,ali mislim da vise nisam...neznam cak ni da li sam karton prebacio iz grada gdje sam prije zivio u zg...da rezimiramo...gdje sad trebam ici da dobijem neko osiguranje,el mogu ja odmah sutra lijecnika izabrati ako si osiguranje rjesim? napominjem da nisam ni student nit radim prijavljen...
hvala svima na odgovorima :s:s
1. korak odi u HZZO i provijeri dali imaš zdravstveno i ako imaš tko ti je liječnik
ako nemaš zdravstveno, a nemaš prava po nikakvoj osnovi onda ništa idi kod privatnika ili si počni plačati zdravstveno ili se negdje prijavi
ako imaš težu bolest ili zaraznu onda imaš pravo preko socijalne službe
zaručena
09.03.2008., 19:18
pa zar nezaposleni nemaju zdravstveno???
Nisam siguran, ali mislim da sad svi imaju pravo na zdravstveno (znači on bi nakon neke duže-ili-kraće procedure svoj problem trebao riješiti).
Prije je postojalo neko glupo pravilo da se moraju javiti u nekom roku (30 dana) zbog čega je bilo moguće ostati bez zdravstvenog.
emergence
09.03.2008., 19:58
hm mislim da si propustivši taj glupi rok od 30 dana izgubio pravo na zdravstveno. kao nezaposlena osoba imas pravo na zdravstveno ali unutar tog roka moras na hzzo
sad ako zelis to dobiti moras se na par dana fiktivno kod nekog zaposliti pa ti onda on da otkaz nakon par dana pa se u roku 30 dana nakon toga javis hzzou.
deelayla.
09.03.2008., 23:32
sad će prema novim izmjenama i dopunama ZOZO taj nesretni rok od 30 dana,produžit na 90 :s
:) nije nikakva smrtonosna bolest,nego sam si porezao ruku prije tjedan dana,to su mi onda zakrpali u bolnici,a sad trebam ici skidat savove,a nece me nitko bez uputnice primit:( sad pitanja :)
el ja mogu otici kod nekog privatnika da mi on napise uputnicu i koliko to kosta?
ce mi onda na traumatologiji skinut savove for free ili i to moram platit?
i ako netko zna privatne lijecnike kod Draskoviceve ili tamo negdje u blizini bio bih zahvalan:s:s:s:s
darkNess(ie)
10.03.2008., 08:08
ne moze ti privatnik napisati uputnicu za drzavnu bolnicu
al daj si prvo provjeri na zdravstvenoj iskaznici dal je istekla, ako nije istekla onda ti jos tece zdravstveno, odi kod bilo kojeg lijecnika i prijavi se.
ili se napravi lud i odi na hitnu na trumu, za tamo ti ne treba uputnica :p
u draskovicevoj, kolko ja znam, ima samo privatnih ginekologa i stomatologa :D i u okolici.
a ako te nitko ne primi, onda probaj zvati privatne poliklinike i pitaj ih dal bi ti oni to htjeli napraviti.
ak ni to ne upali, onda si trazi nekog tko zna nekog i taj ce sigurno znati nekog tko je doktor :lol:
bubicaa
16.05.2008., 18:30
Nisam siguran, ali mislim da sad svi imaju pravo na zdravstveno (znači on bi nakon neke duže-ili-kraće procedure svoj problem trebao riješiti).
Prije je postojalo neko glupo pravilo da se moraju javiti u nekom roku (30 dana) zbog čega je bilo moguće ostati bez zdravstvenog.
hm mislim da si propustivši taj glupi rok od 30 dana izgubio pravo na zdravstveno. kao nezaposlena osoba imas pravo na zdravstveno ali unutar tog roka moras na hzzo
sad ako zelis to dobiti moras se na par dana fiktivno kod nekog zaposliti pa ti onda on da otkaz nakon par dana pa se u roku 30 dana nakon toga javis hzzou.
sad će prema novim izmjenama i dopunama ZOZO taj nesretni rok od 30 dana,produžit na 90 :s
da li je taj rok produžen na 90 dana? što se događa ako dođe do tog gubitka prava na zdravstveno?
(imam problema s tim, otvorila sam temu i na pravu...)
i koliko dođe kad si osoba mora sama platiti dio doprinosa da bi opet imao pravo?
LoonaLoo
17.05.2008., 09:26
da li je taj rok produžen na 90 dana? što se događa ako dođe do tog gubitka prava na zdravstveno?
(imam problema s tim, otvorila sam temu i na pravu...)
i koliko dođe kad si osoba mora sama platiti dio doprinosa da bi opet imao pravo?
Moj suprug je stranac i sam si placa zdravstveno ovdje u HR jer drugacije nemoze imati boravak ovdje. On placa 350 kn mjesecno. Sada ne znam da li je isto i za HR drzavljane...
Za ostalo ne znam sigurno osim da je najjednostavnije negdje se zaposliti na 15 dana, dobiti otkaz, pa se ici prijaviti na HZZO, i tako ponovno ostvariti pravo na zdravstveno.
bubicaa
17.05.2008., 14:19
pa najjednostavnije je, ali mislim da to umirovljenik ne može napraviti :)
ah, vidjet ćemo u pon
i'm_paul
07.07.2008., 20:59
imam i ja problem sa zdravstvenim, ako mi netko može dati savjet...
izgubila sam studentska prava prije 2 god. (pošto nisam upisala apsolventuru), a s time i zdravstveno. tad nisam znala za taj rok od 30 dana, i stalno sam mislila kako ću upisati apsolventuru, ali nisam, zbog privatnih problema...
trenutno tražim posao, pa me zanima, ako se zaposlim - da li ja moram negdje odjavljivat to staro zdravstveno (koje je preko mame), ili je dovoljno da me poslodavac prijavi na to novo? jer to zdravstveno sam tak i tak izgubila, pa onda ga valjda ne moram odjavljivat, ili? i razgovor sa službenicima na HZZO-u sigurno ne bi bio ugodan :(
molim vas, pomozite ako znate!!!!
Ako si prijavljena preko mame, i ako te ona nije odjavljivala sa sebe onda vjerojatno jos uvijek imas zdravstveno.
U svakom slucaju odi u HZZO, ako si u Zagrebu, idi u Jukicevu (ljubazniji su od Kloviceve) i raspitaj se o svom statusu na temelju jmbg-a.
Nemoj da ti bude bed, oni su tamo da ti odgovore.
Ili nazovi u centralu Jukiceve, trazi referenta u sobi za prijave i odjave (soba 17 i soba 18) i probaj preko telefona da ti provjere na temelju jmbg-a.
Ako se zaposlis, a nemas zdravstveno - nemas brige - poslodavac ce ti srediti zdravstveno bez dodatne papirologije.
Ako se zaposlis, a imas zdravstveno preko mame - ona ce te odjavit.
i'm_paul
09.07.2008., 00:01
Ako si prijavljena preko mame, i ako te ona nije odjavljivala sa sebe onda vjerojatno jos uvijek imas zdravstveno.
U svakom slucaju odi u HZZO, ako si u Zagrebu, idi u Jukicevu (ljubazniji su od Kloviceve) i raspitaj se o svom statusu na temelju jmbg-a.
Nemoj da ti bude bed, oni su tamo da ti odgovore.
Ili nazovi u centralu Jukiceve, trazi referenta u sobi za prijave i odjave (soba 17 i soba 18) i probaj preko telefona da ti provjere na temelju jmbg-a.
Ako se zaposlis, a nemas zdravstveno - nemas brige - poslodavac ce ti srediti zdravstveno bez dodatne papirologije.
Ako se zaposlis, a imas zdravstveno preko mame - ona ce te odjavit.
e super, hvala ti Imoen!! morala sam pitat, jer sam pročitala neke horror priče na raznim forumima, pa sam se pribojavala da ne bi bilo nekih legal consequences :eek:, jer po zakonu svatko mora imat to obvezno zdravstveno, a ja imam slabe živce, pa inače volim sve lijepo radit po pravilima, da ne bi bilo.. :bonk:
prilika
09.07.2008., 07:48
Prije dvije godine i dva mjeseca sam imala zdravstveno kao nezaposlena, a kada sam se zaposlila osoba iz firme u kojoj sam počela raditi me prijavila na novo zdravstveno preko firme kao zaposlena osoba i nisam se ništa trebala sama odjavljivati sa starog zdravstvenog. Jedino što sam dala toj osobi iz firme moju staru zdravstvenu iskaznicu i kartončić oslobođenja od participacije i ona je to odnijela na HZZO. Kada sam nakon sedam mjeseci prestala raditi u toj firmi opet sam osobi iz firme dala novu zdravstvenu i ona me je zadnji dan rada išla odjaviti sa zdravstvenog i mirovinskog. Dala mi je nekoliko papira vezanih za odjavu sa mirovinskog i jedan papir odjave sa zdravstvenog. Taj papir odjave sa zdravstvenog vrijedi mjesec dana umjesto zdravstvene iskaznice i unutar isključivo tih 30 dana se trebaš otići prijaviti na novo zdravstveno kako bi dobio zdravstveno kao nezaposlena osoba. Ja sam se otišla prijaviti već nakon pet dana na novo zdravstveno i to baš u Klovićevu jer živim u Trnju i pripadam isključivo u Klovićevu po mjestu stanovanja. Tako da to nije svejedno gdje idete već morate paziti gdje vam je mjesto stanovanja, recimo znam da Gajnice spadaju u Jukićevu. Dakle da nastavim: u Klovićevu sam donijela odjavu sa starog zdravstvenog i obavezno radnu knjižicu jer tamo su provjerili da mi je zaključen radni odnos i da nisam više zaposlena. Za svaki slučaj ponijela sam papire i sa mirovinskog, ali mislim da to nisu uopće gledali. Dakle dobila sam zdravstveno i kartončić oslobađanja od participacije kao nezaposlena osoba i nisam se uopće morala prijavljivati na Zavod za zapošljavanje kao nazaposlena osoba i nisam imala njihov karton kao da sam i kod njih evidentirana kao nezaposlena jer je sada to dvoje odvojeno. Zapravo u Klovićevoj sam odmah dobila taj katrončić oslobođenja od participacije na koji imaju pravo sve nezaposlene osobe i dobila sam papir prijeve na zdravstveno kao nezaposlena osoba koji mi je vrijedio otprilike mjesec dana dok nije bila gotova zdravstvena iskaznica. Novu zdravstvenu iskaznicu sam išla podići nakon mjesec dana u Žajinu ulicu na Trešnjevci i ta zdravstvena mi vrijedi četiri godine. Kartončić oslobođenja od participacije vrijedi samo godinu dana, ali s obzirom da sam i dalje nazaposlena nakon godine dana su mi automatski poslali na kućnu adresu novi kartončić koji vrijedi slijedećih godinu dana.
U redu za zdravstveno u Klovićevoj su bili i ljudi koji su u ruci imali taj karton sa burze, ali ponavljam da se ja nisam uopće išla prijavljivati na burzu i bez problema sam dobila zdravstveno kao nezaposlena. To je bilo u 12. mjesecu 2006., ali mislim da je i sada ostalo isto, jer sam prije par mjeseci gledala web stranicu HZZO i čini mi se da su uvjeti ostali potpuno isti.
CLS_Rocket
25.07.2008., 09:13
Oy
Znam da sam nemaran, nema potrebe to mi govorit :P
Samo molim korisne odgovore/informacije :)
Imam svjeze 24 god. Zdravstvena iskaznica mi je istekla u 02/2007 i od tad do 12/2007 sam bio, ocito, neosiguran. Tad sam nasao posao s prijavom, lalala i radio do 30/03/2008. Sef mi je dao onaj HZZO papir (umjesto iskaznice) vec par dana nakon Nove, dakle cim me prijavio. Iskaznicu nikad nisam dobio... Papir i dalje imam. I sad... Od 30/03 sam zdravstveno neosiguran, jel? Malo prekasno saznao ono "kroz 90 dana se javit na HZZ0".
Sad pitanja:
1. Sto da dozivim neku nesrecu/bolest prije neg se osiguram? Recimo moram operirat slijepo crijevo... Dal to znaci da me ne bi spasili? :o
2. Kako tj. na koji nacin si sam mogu uplacivat obvezno zdravstveno i koliko to dodje cca? Jel se uplacuje mjesecno? Jel mogu godisnje? Ako si sam budem uplacivao hocu li dobit onu plasticnu iskaznicu (sad je nemam)?
3. Imam vrlo dobar posao ali ne postoji mogucnost da budem prijavljen. Samim tim ne mislim ni u ludilu ic sljakarit nesto samo zbog prijave pa me interesira dal moram kakvu poslovnu papirologiju sredjivat za zdravstveno ili?
4. Sto uopce da radim? Od kud i kako pocet, lol?
Scusi na davljenju...
Grazie na odgovorima!
Pozz
ma, da ti se nešto desi, liječili bi te ali bi ti nakon izlaska iz bolnice ispostavili račun koji bi morao platiti,a troškovi su jaako skupi.
Papir ili iskaznica ti je jednote isto samo što papir imaš dok iskaznica ne bude gotova, kužiš? Isto vrijedi
Odi u Jukićevu u hzzo ili di već spadaš i uplati si od tod 30.3 do sad razliku (prije je bilo oko 300kn mjesečno) i nakon toga si uredno plaćaj svaki mjesec.
Ustvari, mislim da nećeš morati od 30.3, već od 30.4. jer nakon što si dobio otkaz, zdravstveno ti je vrijedilo još mjesec dana (ili 90 kako si ti rekao, mada sumnjam)
CLS_Rocket
28.07.2008., 22:58
Jos kakav odgovor?
Na zdravstveno imas pravo bez obzira jesi li ili nisi zaposlen, cak nije potrebno da budes prijavljen na burzu (u slucaju da si nezaposlen) da bi imao zdravstveno.
jelena-85
29.07.2008., 08:00
imaš pravo na zdravstveno ali ne i na ono oslobođenje od participacije. možeš si sam uplaćivati dopunsko zdravstveno osiguranje (ona narančasta kartica).
b'elana
29.07.2008., 08:04
Prijavi se opet na mjesec dana. Možeš i baki kao ispomoć u kući. Plati sva ta davanja, nakon isteka tih mjesec dana trkom na biro za zapošljavanje. Preko njih ćeš ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu.
Inače, plaćaš......
prijavi se na kućanstvo makar na 7 dana da opet budeš u radnom odnosu.
neka ti daju otkaz nakon 7 dana.
Sa odjavom od HZZO iz tog radnog odnosa se prijavi na HZZO kao nezaposlen i imati ćeš opet zdravstveno
nakon isteka tih mjesec dana trkom na biro za zapošljavanje. Preko njih ćeš ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu.
Inače, plaćaš......
Nije tocno. Govorim iz prve ruke. Redovno zdrvstveno mozes dobiti bez prijave na burzu rada.
b'elana
29.07.2008., 13:16
Nije tocno. Govorim iz prve ruke. Redovno zdrvstveno mozes dobiti bez prijave na burzu rada.
Onda mi objasni kako jer imam člana obitelji bez zdravstvenog.Planiram ga zaposliti. Ako nije potrebno, dapače.....niko sretniji od mene.
http://www.hzzo-net.hr/pocetna.html
ako se propusti rok ne može.
Istina je da Zdravstveno HZZO i HZZZ nemaju nikakve veze. to je apsolutno točno (prije su imali) ali ako si van proteka roka ostao neprijavljen na HZZO ne možeš doći se prijaviti. jer je prošao rok.
znači ponovno se zaposliti, raditi min 7 dana i dobiti otkaz i sa odjevom od poslodavca otići na HZZO
THE_BEATLES
02.10.2008., 16:24
zna li netko koliko dodje zdravstveno osiguranje ako si ga fizička osoba želi plaćati sama?
naime, ta osoba nije se prijavila na zdravstveno osiguranje mjesec dana nakon sta je dala otkaz, i sad nema više pravo na besplatno..
ako netko zna?
tnx
THE_BEATLES
02.10.2008., 18:08
Nezna nitko?:(
Nazovi hzzo pa pitaj.
to je nekih 300 kn mj., ali se mora platit i unatrag 6 mj i nemože se prestat plaćat kad se više neželi već samo kad se stekne pravo na drugi osnov osiguranja,npr. novi radni odnos
zna li netko koliko dodje zdravstveno osiguranje ako si ga fizička osoba želi plaćati sama?
naime, ta osoba nije se prijavila na zdravstveno osiguranje mjesec dana nakon sta je dala otkaz, i sad nema više pravo na besplatno..
ako netko zna?
tnx
ako je ta osoba u braku,a partner radi,moze preko njega,odnosno njegove firme imat zdravstveno(to je besplatno)
za druge opcije neznam :ne zna:
interceptor23
16.10.2008., 12:07
Dakle, kako preko faksa više ne mogu dobit potvrdu o studiranju za zdravstveno, a usto sam i nezaposlen kako će ja sad dobit pravo na zdravstveno osiguranje, kome se obrati i to.Čuo sam za neki novi zakon o tome ali nisam baš u tijeku. Hvala unaprijed !
meelitaa
16.10.2008., 12:14
pretpostavljam da nisi redovni student kad ju nemožeš dobit.
ako si izvanredni student nemaš sva prava i nemožeš ju dobiti.
a ako imaš prebivalište u RH mislim da možeš po novom preko ministarstva bit osiguran, a kako i šta stvarno ne znam
Misery24
16.10.2008., 13:02
Pretpostavljam po tome što si napisao da VIŠE ne možeš dobiti potvrdu o studiranju, da to znači da si prestao biti redovan student i da si sad izvanredan. Sad se moraš prijaviti na zdravstveno kao nezaposlena osoba. Inaće, neki znaju biti dosljedni zakonu i držati se onoga da se moraš prijaviti za zdravstveno u roku od 45 dana otkad si izgubio pravo biti osiguran po bilokojoj osnovi po kojoj si bio osiguran (u ovom slučaju kao redovan student). Ako taj rok nije prošao, onda odi u HZZO, ovisno o mjestu stanovanja i tamo doneseš radnu knjižicu i oni će ti ispuniti prijavu za zdravstveno. Čak po novom ne moraš sam kupovati T2 tiskanicu, već ti tete na šalteru sve naprave, a tebi treba samo osobna i radna knjižica.
Nazovi HZZO pa najbolje pitaj...
*jezebel*
03.11.2008., 16:22
ove jeseni sam izgubila studentska prava, onaj kartoncic za oslobadjanje od placanja participacije mi je, naravno, istekao krajem 9. mj., a jos se uvijek ne planiram negdje zaposliti za stalno pa me zanima sljedece:
- trebam li odjaviti svoje osiguranje? kako?
- na koju sam foru dalje osigurana?
- kako placam, recimo, pregled i izdavanje uputnice? po deset kuna kao i ostale osobe koje nisu oslobodjene od placanja participacije, ili...? kako placam pretrage?
- u kojem zavodu to trebam obaviti, odnosno ima li to veze s mjestom u kojem je moj lijecnik ili s mjestom stanovanja? naime, zivim u jednom gradu, a k lijecniku jos uvijek idem u mjesto studiranja.
- ako odjavljujem osiguranje, trebam li to uciniti do kraja godine ili sam vec trebala, odnosno je li mi isteklo jos u 9.mj.?
- trebam li tamo donositi neke potvrde iz zavoda za zaposljavanje (na koji se jos nisam prijavila), ili...?
fakat ne znam nista.
btw, plasticna mi kartica vrijedi do kraja 2009., kada cu navrsiti i 26.
zahvaljujem! :)
*jezebel*
05.11.2008., 15:30
:tuzni:
Ako si dosad bila osigurana preko jednog od roditelja (a ako si bila student, onda jesi), on ili ona prvo mora uzeti tvoju zdravstvenu i otići u svojoj tvrtki u kadrovsku (ili koji se već odjel bavi rješavanjem papirologije, ne znam), tamo dati iskaznicu, oni napišu podatke na obrazac odjave i udare žig poslodavca. Nakon toga, kupi u Narodnim novinama obrasce koji ti trebaju za HZZO, samo reci da ti trebaju obrasci za prijavu/odjavu zdravstvenog osiguranja, znaju oni već.
Onda to ispuni, uzmi zdravstvenu i otiđi u HZZO koji se nalazi u tvom mjestu prebivališta jer si tamo u evidenciji. Teta to potvrdi i izda ti privremenu potvrdu i novu karticu za oslobađanje od plaćanja participacije, nova zdravstvena iskaznica se u prosjeku čeka mjesec i pol dana.
:)
Rok za prijavu/odjavu je prije bio mjesec dana od datuma diplomiranja, ali sad mi frendica veli da je pitala u HZZO-u i da je rok produžen na 3 mjeseca (odnosno, vraćen na staro, pošto je i prije bio 3 mjeseca). Podaci sa zavoda za zapošljavanje ti nisu potrebni, osim u slučaju ako si već zaposlena na stalno.
*jezebel*
05.11.2008., 17:58
dzizs. malo komplicirano. tata mi je umro, a mama mi je sluzbeno nezaposlena. nisam jos diplomirala, al' pretpostavljam da je onda za sve taj rok od 3 mjeseca.
pitat cu onda jos na salteru. hvala ti!
pitaj na šalteru zavoda...mislim da je rok nakon završetka školovanja 90 dana, a ako se izgube prava školovanja onda samo 30 dana
pravo na osiguranje imaju :
17. osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koje su prema propisima o školovanju izgubile status učenika, odnosno redovitog studenta ili su prekinule redovito školovanje, ako su se prijavile Zavodu u roku od 30 dana od dana gubitka statusa učenika ili redovitog studenta, odnosno od dana prekida školovanja i ako pravo na zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi,
se prijavile u roku od 90 dana nakon isteka školske godine u kojoj su završile redovito školovanje,
prilika
06.11.2008., 08:19
Koliko znam i prije je bio rok od 30 dana nakon što se izgube studentska prava, a zdravstvena se dobije sa rokom važenja od samo jedne godine i ne treba se ići prijavljivati na zavod za zapošljavanje. Nakon što sam nakon 7 mjeseci prestala raditi u jednoj firmi rok za prijavu na zdravstveno je isto 30 dana i isto se ne treba ići prijavljivati na burzu, ali dobila sam zdravstvenu kao nezaposlena osoba koja vrijedi čak 4 godine i kartončić oslobađanja od participacije koji vrijedi 1 godinu, ali svake godine mi šalju na kućnu adresu novi kartončić.
imam problem sto ne mogu normalno disati na obje nosnice, vec samo na jednu, a kroz ovu drugu jedva da mogu udisati zrak. to je posljedica iz jedne tucnjave i nos mi je bio jako nakrenut, pa sam ga sam 'ispravio'. jos je uvijek malo nakrenut, ali se skoro i ne primjeti. dali bi zdravstveno osig moglo pokriti troskove operacije nosa da mogu normalno disati i mozda da jos malo 'isprave' nos kad vec to rade :)
???
stjuardesa b
30.12.2008., 15:52
Mislim da da. a moras sve to poslikati da se vidi kak ti kosti stoje, i moras biti zdrav za operaciju
ma zdrav sam ko dren, i sta, znaci samo odem kod svoje ljecnice i trazim uputnicu ili?
silent scream
30.12.2008., 18:40
imam problem sto ne mogu normalno disati na obje nosnice, vec samo na jednu, a kroz ovu drugu jedva da mogu udisati zrak. to je posljedica iz jedne tucnjave i nos mi je bio jako nakrenut, pa sam ga sam 'ispravio'. jos je uvijek malo nakrenut, ali se skoro i ne primjeti. dali bi zdravstveno osig moglo pokriti troskove operacije nosa da mogu normalno disati i mozda da jos malo 'isprave' nos kad vec to rade :)
???
da, ako ne mozes disati.citala sam na forumu da ne govoris dr. opce prakse da bi da ti "isprave" nos vec se za to dogovaras s kirurgom.znaci, on ti da samo uputnice za pregled funkcijske.:)
znaci moze se, weee :)
thx svima !
Zanima dal me zdrastvo pokriva van drzave hrvatske,tj.nalazim se u svicarskoj i imao sam nekih problema sa sljepim crijevom,morao sam na hitnu jer bol je postala neizdrziva,dal ce HZZO platit troskove il me ceka racun doma kad dodjem:(
Koliko ja znam nece, za takve slucajeve postoje police kod osiguravateljskih kuca, koje ti pokrivaju troskove do odredjenog iznosa (osim ako ti se neka nezgoda desi dok di pijan ili se bavis ekstremnim sportom). Takva je barem meni bila praksa da kad god sam isao na 7 ili vise dana van Hr, sam si uplatio tu policu.
Naime, pošto mi je poslodavac zadnji bio u Šibeniku, radnu knjižicu i prijavu na hzzo sam dobio sa zakasnjenjem od 30 dana (dakle od odjave prošlo 60 dana) ...
Jel zna tko kako sada mogu dobiti zdravstveno osiguranje?
Čitam na stranicama hzzoa piše da moram nešto nadoplatit, ali nigdje ne piše koliko, pa ako netko ima sličnih iskustava .. :/
Il da jednostavno odem u hzzo pa kaem što je bilo.. mozda me prijave.. :ne zna:
Bongoura
19.01.2009., 07:15
mislim da ga mozes prijaviti, jer te nije odjavio i dao ti papire u roku od 15 dana
TheScientist
19.01.2009., 15:24
Ispricavam se ako sam fulao podforum ali nisam znao kud da smjestim par pitanja...
Zanima me ako se slucajno slomi noga i mora se na operaciju.....
kako,gdje i sto se treba raditi da ti osiguranje plati odstetu (ili kako se to vec zvalo),mislim,osiguran jesam,naravno samo zanima me kad se trebaju recimo papiri predati i koji tocno.....
jel bude kasno kad izadjem iz bolnice ili treba sad odmah...
Kako izvuci maksimum? Treba doktoru reci da jako boli ili sl? :-D
I koliko bi se moglo "izvuci" okvirno?
Evo zahvaljujem se svima onima koji imaju kakvo znanje o tome sto me zanima.....i molim da podjele sa forumasima u ovoj temi...
Vasi savjeti ce mi jako pomoci
Ispričat ću ti što se meni dogodilo.
Ljetos sam prvog dana godišnjeg stala tako nezgodno da mi je pukla neka košćica koja ide u stopalu do malog prsta (neda mi se sad tražiti po nalazima za točan naziv).
Da ne duljim, završila sam na tri tjedna u gipsu, odradila šest tjedana fizikalne terapije i predala svojoj osiguravajućoj kući zahtjev uz sve nalaze od specijalista etc.
Odbili su me jer njihov liječnik na rentgenskoj slici jasno ne vidi da mi je kost bila slomljena !?
To je Osiguranje Zagreb.
U pravilu, bilo bi dobro da se odmah javiš osiguranju, da provjeriš imaš li policu o povredama, obavezno traži rentgensku sliku ( Draškovićeva hoće zadržati slike).
Sve ostalo ovisi o ne znam čemu.
Hvedica
19.02.2009., 22:49
ja sam imala isti problem kad sam završila gimnaziju i pauzirala godinu. Prijateljica mog tate radi u hzzo-u i rekla da je najbolje da te netko prijavi kao kučnu pomočnicu na mirovinskom na pet dana i onda te odjave te odeš na hzzo i dobiš zdrastveno. Na hzzo-u će ti sve detaljnije objasnit.to ti je jedini naćin u principu.
S obzirom na stanje u zdravstvu, zanima me koristi li netko Sunce osiguranje i kakva iskustva ima s njihovim klinikama, koliko plaća, itd.
etera35
08.07.2009., 20:40
Sve ti to zvuči super u reklami, dok ti nešto ne treba za ozbiljno. U Suncu imaju sve zivo, jedini je problem sto ti njihov lijecnik mora dati zeleno svjetlo za svaku pretragu. Meni je njihov liječnik rekao da bih ja svakako trebala napraviti kolonoskopiju, ali nek ju napravim negdje drugdje. NIJE MI HTIO DATI NA PISMENO DA MI JE POTREBNA KOLONOSKOPIJA.
Imala sam i dodatno Croatia osiguranja, pola računa mi nisu priznali i to čak za ustanove koje su na POPISU NJIHOVIH USTANOVA TJ. ZA KOJE PRIZNAJU RAČUNE. Uglavnom, svaki put su dali neko "tehničko" i glupo objašnjenje zašto mi baš to ne mogu priznat.
Uglavnom, ja sam upravo počela plaćati dodatno zdravstveno. Tamo sam napravila brdo stvari. Čeka se, ali se i napravi. Svi liječnici koji nešto vrijede rade u ZG bolnicama, a sve to po Suncima i sl. je ološ. Dovoljno je da ti kažem da je okulist u Suncu, jako prepotentan, počeo vrištati da imam nešto na leći, na desnoj leći i da je to strašno. Dok mu ja nisam objasnila da je to mala točkica kojom se na leći označava da je to desna leća, jer bi ih inače lako zamijenila pri stavljanju. Jel ti mozes zamisliti OKULISTU KOJI NIKAD NIJE VIDIO DA SE NA DESNOJ LEĆI OZNAČAVA TOČKICOM DA JE TO DESNA LEĆA?
Eto. To ti ja mislim o Suncu i o Croati. Imaju aparate, ali za tim aparatima su debili.
etera35
08.07.2009., 20:42
E, da, ginekologica u suncu mi je pričala o Bogu i o tome da je moja duznost kao zene da rodim. Dijagnozu koju mi je potvrdilo pet drugih ginekologa prije nje je negirala i rekla da to nije istina. Upalu mi nikako nije mogla izliječiti, a onda sam otišla u Studentsku polikliniku i to smo riješili za tjedan dana.
I da, kolegica je redovito išla na sistematske. Pa joj nisu otkrili da boluje od neke vrste raka krvi. Mislim....
Sve sam prošla i ljubim bolnicu Sestara milosrdnica i skidam im kapu. Tamo sam bila skoro na svim odjelima i blazeni bili!
Etera, hvala da si prenijela svoja iskustva,
znači nema druge nego strpljen spašen.Iako je sve u komi, još moramo bit sretni da imamo takvo zdravstvo kakvo imamo.A to što imamo je rupa bez dna,i ne znam koji to novci trebaju bit da se bolnice poprave. A još k tome se rade briljantne reforme sa još više papira, zbrke i još više čekanja.A lječnici se koncentriraju na kompjutere, papire na kojima fali neki broj, snimke rengena koje nisu stigle a poslane su,...najmanje vremena ostaje za pacijenta.
Da bi imao zdravlje trebaš novac,
dok dođeš do novaca izgubiš zdravlje !
etera35
09.07.2009., 18:20
U državnom zdravstvu se čeka na sve živo i teško se isto dobiju neke stvari, ali bar kad napraviš si siguran kaj ti je ili kaj ti nije. Ovdje platiš, napraviš i kurca ne znaš ko ni prije.
dorinamama
20.08.2009., 00:33
Molim, ako itko moze, neka mi pomogne, ali sto brze, imam jako malo vremena. Zivim u Njemackoj s muzem i djetetom. Mama mi zivi u Hrvatskoj, umirovljenica je, korisnica hrvatskog zdravstvenog osiguranja. Ima dvojno drzavljanstvo, hrvatsko i talijansko. Radi talijanskog drzavljanstva ima pravo na neogranicen boravak u zemljama clanicama EU.
Danas joj je u Hrvatskoj dijagnosticiran rak. Prema hrvatskim terapijskim protokolima obzirom na dob moze primati samo kemoterapiju (palijativna terapija). U Njemackoj postoji mogucnost da dobije terapiju koja bi joj osigurala bolju prognozu, dulje prezivljenje i moguce izlijecenje. Da ne velim da bi bila s nama, ne bi sve sama prolazila, ja ne mogu doci na tako dugi period u Hrvatsku.
Ja mamu ne mogu u Njemackoj zdravstveno osigurati, samo muza i dijete. Svi troje smo hrvatski drzavljani. Zna li itko itko ako ju uzmem sebi postoji li kakav ugovor izmedju Hrvatske i Njemacke koji bi joj na temelju hrvatskog zdravstvenog osiguranja omogucio lijecenje u njemackoj na dulje vrijeme?
Ne moze dobiti zdravstveno osiguranje na temelju talijanskog drzavljanstva, samo trajan boravak.
Muz je danas zvao HZZO odjel za ino poslove i zena mu je rekla da ju moramo odjaviti iz hrvatskog zdravstvenog osiguranja i onda na temelju tiskanice DHR-121 prijaviti u njemackoj, ali ja nista ne mogu na netu naci.
Zato sam nasla ovo:
http://mojauprava.hr/portal/dp.nsf//...&hl=en&ct=clnk
Zna li itko ista, da ne bi ispalo da smo izgubili dragocjeno vrijeme vozikanjem bolesne zene simo-tamo i da ne bi ispalo da na kraju nigdje nema pravo na zdravstveno osiguranje ili da jos to lijecenje u Njemackoj nama ne naplate.
Oprostite ako sam malo zbrckala tekst, ne mogu se sabrati. Molim vas pomozite mi
Puno puno svima hvala na pomoci
kovacexperience
11.09.2009., 22:33
Pozdrav!Pošto imam 19 god izgubio sam pravo na zdrastveno osiguranje preko roditelja,a i ne idem vise u redovnu školu (4. godina večernje) pa me zanima kako bi moga dobit ponovo zdrastvenu???I koliko bi mi vremenski za koliko bi ju dobio...jer sam zaradio upalu uha hehe
CLS_Rocket
10.11.2009., 00:30
jel se moguce negdje obavezno zdravstveno osigurati, a da nije HZZO?
dakle ne dopunsko osiguranje nego osnovno.
hvala!
CLS_Rocket
10.11.2009., 16:43
kako nitko nikad ne odgovara na moje threadove idem bumpat...
CLS_Rocket
11.11.2009., 14:37
:kava:
inja777
20.11.2009., 01:21
prelistala sam par tema ali mene muči nešto na šta nisam naišla. daklem,
dečko došao u zagreb igrati nogomet, igrao jedno vrijeme i sad ostao bez kluba (posla, jelte). dok je igrao nije dobio nikakvu radnu knjižicu niti zdravstvenu niti išta slično, sve što ima je hrvatska osobna iskaznica jer se morao prijaviti u Hr da bi tu igrao...
ima li on pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlen?
ako ima, najljepše vas molim da mi objasnite šta kako i gdje trebamo napraviti da bi dobili to zdravstveno?
elistone
20.11.2009., 10:46
s obzirom da je bio nezaposlen sluzbeno nema pravo na zdr.osiguranje po prijavi na hz za zaposljavanje i to ostvariti tim putem.ako je ex branitelj u tom statusu uvijek moze dobiti zdr.osiguranje,a ako nije ni to onda s osobnom iskaznicom pripadajucem centru za soc. rad mora donijeti povrdu da se je prijavio na burzu rada,potvrdu da nema nikakvih primanja i dobiti ce osiguranje preko grada zg koje traje 2 mjeseca+ polica dopunskog placenog osiguranja pa se moze produziti,naravno to osiguranje dobije u slucaju da je bez njega a trenutacno je bolestan.ne znam tocno status osobe pa ne mogu reci vise o tome.
Ivanicapeca
20.11.2009., 11:06
s obzirom da je bio nezaposlen sluzbeno nema pravo na zdr.osiguranje po prijavi na hz za zaposljavanje i to ostvariti tim putem.ako je ex branitelj u tom statusu uvijek moze dobiti zdr.osiguranje,a ako nije ni to onda s osobnom iskaznicom pripadajucem centru za soc. rad mora donijeti povrdu da se je prijavio na burzu rada,potvrdu da nema nikakvih primanja i dobiti ce osiguranje preko grada zg koje traje 2 mjeseca+ polica dopunskog placenog osiguranja pa se moze produziti,naravno to osiguranje dobije u slucaju da je bez njega a trenutacno je bolestan.ne znam tocno status osobe pa ne mogu reci vise o tome.
Koliko ja znam prijava na burzu rada više nije uvijet za dobivanje zdravstvenog osiguranja za nezaposlenog.
O dana kada je postao ne zaposlen ima rok od 15 dana da se prijavi na socijalno po mjestu stanovanja sa odjavom prijašnjeg zaposlenika...pošto je on svo ovo vrijeme zapravo i bio bez zdravstvenog, stvar je malo kompliciranija i morat će na socijalno po informacije.
elistone
20.11.2009., 13:09
naravno da nema preko burze jer nije bio u radnom odnosu,rok 30 dana inace, jedino preko socijalnog rada po adresi stanovanja moze dobiti preko grada ako je situacija izvanredna,znaci trenutacno nezaposlen(sto porazumijeva da se mora prijaviti na burzu jer ce taj dokument trebati donijeti),odnosno ako je trenutacno bolestan,nikakv stalno osiguranje ne moze dobiti preko socijalnog,smao privremeno. a sto je s clanovima obitelji ,mozda i tu ima opcija neka !!??
prelistala sam par tema ali mene muči nešto na šta nisam naišla. daklem,
dečko došao u zagreb igrati nogomet, igrao jedno vrijeme i sad ostao bez kluba (posla, jelte). dok je igrao nije dobio nikakvu radnu knjižicu niti zdravstvenu niti išta slično, sve što ima je hrvatska osobna iskaznica jer se morao prijaviti u Hr da bi tu igrao...
ima li on pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlen?
ako ima, najljepše vas molim da mi objasnite šta kako i gdje trebamo napraviti da bi dobili to zdravstveno?
Fiktivno se negdje zaposliti (dovoljno je i na 1 dan), te to upisati u radnu knjižicu.
Zatim unutar roka od 30 dana od "dobivanja otkaza" otići sa radnom knjižicom u HZZO i prijaviti se za zdravstveno osiguranje kao nezaposlen.
Ako sada ode pitati u HZZO reći će mu da si mora sam uplaćivati zdravstveno nekih 500-tinjak kuna mjesečno.
Bila sam nedavno u istoj situaciji, pa znam (osim ako se nije nešto preko noći promijenilo, u što sumnjam).
Drugim riječima, trenutno ne može dobiti zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba, osim ako si ga sam ne plaća zbog ničeg drugog, nego zbog debilnog roka od 30 dana.
Znači, on si mora promijeniti status - prvo se zaposliti, zatim dobiti otkaz kako bi "na novo" stekao status nezaposlene osobe i onda se u roku od 30 dana prijaviti na HZZO kao nezaposlen.
elistone
20.11.2009., 20:00
bravo, 3 dana nek bude zaposlen,pa odjavljen,pa na burzu i u roku 3o dana se prijaviti za soc. osiguranje,upravo tako,naravno ako nadje nekog tko ce mu tu uslugu uciniti bilo bi ok.
inja777
21.11.2009., 01:01
hvala Vam svima puno:cerek:, a naći ćemo nekoga da nam učini tu MALU uslugu :mig:
Da li je moguce dobit ikakvo hrvatsko zdravstveno osiguranje iako ne zivim u Hrvatskoj vec posljednjih 5 godina? Hvala...
.keskin.
28.12.2009., 11:57
Pred 4 mjeseca sam dobio pedalu sa posla i živim u gradu van mog prebivališta. Jbg nisam stigao odjavit se ili prijavit na onaj šalter nakon otkaza pa da budem na birou.
Sad mi treba zdravstveno htio bi ga imat, ali nemam posla. Dali ću moć imat besplatno zdravstveno ili moram plaćat i ako moram koliko je rata? Hvala
leeloo27
28.12.2009., 14:13
Pred 4 mjeseca sam dobio pedalu sa posla i živim u gradu van mog prebivališta. Jbg nisam stigao odjavit se ili prijavit na onaj šalter nakon otkaza pa da budem na birou.
Sad mi treba zdravstveno htio bi ga imat, ali nemam posla. Dali ću moć imat besplatno zdravstveno ili moram plaćat i ako moram koliko je rata? Hvala
Prošao ti je rok za prijavu, morat ćeš si plaćati zdravstveno, mislim da je mjesečna cifra 300 i nešto kuna. Ili se možeš negdje zaposliti na mjesec dana i kad prestaneš raditi otići se prijaviti u zdravstveno u roku od mjesec dana i imaš besplatno.
nisam znala kamo da ovo pitanje postavim, pa sam našla ovu staru temu... :ne zna:
dakle, ja sam ostala bez obveznog zdravstvenog osiguranja zato jer se nisam prijavila na zavod za zapošljavanje u roku od 30 dana, od prestanka statusa redovitog studenta. :( (duga priča)
sad mi piše na stranicama hzzo-a da mi je ova knjizica za dopunsko istekla, a ova osnovna- piše neka H kategorija. kaj to znaci? :ne zna:
kak mogu vratiti osiguranje? prijavom na zavod za zapošljavanje kao nezaposlena osoba?
inače sam do sad bila osigurna po tati, austrijsko osiguranje.
ajd molim vas prosvjetlite me :D
mimoza40
08.04.2010., 18:08
nisam znala kamo da ovo pitanje postavim, pa sam našla ovu staru temu... :ne zna:
dakle, ja sam ostala bez obveznog zdravstvenog osiguranja zato jer se nisam prijavila na zavod za zapošljavanje u roku od 30 dana, od prestanka statusa redovitog studenta. :( (duga priča)
sad mi piše na stranicama hzzo-a da mi je ova knjizica za dopunsko istekla, a ova osnovna- piše neka H kategorija. kaj to znaci? :ne zna:
kak mogu vratiti osiguranje? prijavom na zavod za zapošljavanje kao nezaposlena osoba?
inače sam do sad bila osigurna po tati, austrijsko osiguranje.
ajd molim vas prosvjetlite me :D
H kategorija označava inozemnog osiguranika...
Dopunsko ti je isteklo jer više nisi student...a nisi ni na zz..
Ti se trebaš obratiti u nadležni HZZO prema kvartu stanovanja i tamo pitati što i kako dalje..
Mislim da ti kao član obitelji i dalje imaš pravo na osiguranje po ocu...
no ne i na dopunsko...:kava:
H kategorija označava inozemnog osiguranika...
Dopunsko ti je isteklo jer više nisi student...a nisi ni na zz..
Ti se trebaš obratiti u nadležni HZZO prema kvartu stanovanja i tamo pitati što i kako dalje..
Mislim da ti kao član obitelji i dalje imaš pravo na osiguranje po ocu...
no ne i na dopunsko...:kava:
hvala na odg.
ha hzzo su rekli da moram na zavod za zapošljavanje, i da bi dobila zdrav.osiguranje opet tek ako bi me netko zaposlio? :eek:
kao da je taj postupak ponovnog vraćanja osnovnog zdravstenog osiguranja dosta kompliciran. :ne zna:
i još nešto. zovem tatu da me odjavi u Austriji, a on veli da sam ja gore odjavljenja već 2003., a kako sam onda bila osigurana po ocu? Do sad sam imala normalno zdravstveno osiguranje.
Sad moram doć k toj babi na hzzo, i reći da sam zapravo već odjavljena, a ona misli da sam prijavljena gore, zato me i poslala da to rješim. :ne zna:
ma ja ništ više ne znam.. :rofl:
uglavnom, hvala na odg. :mig:
Prije nego nazovem zzo želim znati kako se mogu zdravstveno osigurati.
1. nisam student
2. nisam zaposlen niti prijavljen na zzz
Imam lječničku knjižicu koja vrijedi još dva mjeseca, ali sam bio u zzo i službenica mi je rekla kako nisam zdravstveno osiguran od 2004. godine
dodatno rekla mi je kako mi majka prima mirovinu (i nerazumijem zašto je to bitno)
Posljednji put sam bio kod doktorice prije 10 godina zbog ispričnice koju sam trebao jer sam markirao. I nebi ni pomislio za da netrebam recept ili da hrvatska nema zabranu uvoza ljekova preko interneta.
Ivanicapeca
20.04.2010., 10:21
Prije nego nazovem zzo želim znati kako se mogu zdravstveno osigurati.
1. nisam student
2. nisam zaposlen niti prijavljen na zzz
Imam lječničku knjižicu koja vrijedi još dva mjeseca, ali sam bio u zzo i službenica mi je rekla kako nisam zdravstveno osiguran od 2004. godine
dodatno rekla mi je kako mi majka prima mirovinu (i nerazumijem zašto je to bitno)
Posljednji put sam bio kod doktorice prije 10 godina zbog ispričnice koju sam trebao jer sam markirao. I nebi ni pomislio za da netrebam recept ili da hrvatska nema zabranu uvoza ljekova preko interneta.
Nakon završetka školovanja ili otkaza imaš 15 dana da se prijaviš na socijalno preko kojeg dobiješ osiguranje na teret države dok se ne zaposliš ili upišeš fax. Svoju priliku si očito popušio. Možeš se sad jedino probati negdje zaposliti kod neke dobre duše na određeno vrijeme, na par sati tjedno, minimum minimuma plaće, kojoj ćeš davati pare za socijalno iz svojeg džepa. Kad ti da otkaz, odi odmah na socijalno regulirati to pravo kao ne zaposleni.
Isto tako treba provjeriti na HZZOu možeš li se osigurati po majci, koja je umirovljenik.
p.s. ne moraš se prijavljivati na burzu rada da bi ostvario pravo zdravstvenog osiguranja. te dvije institucije su sada odvojene i burza sada ima funkciju samo posrednika u traženju posla, i ak živiš u ZG imaš pravo na besplatnu socijalnu tram. kartu
daancing queen
05.06.2010., 22:57
Dakle,situacija je sljedeca..
Decku je isteko zdrastveno prije koje 4 godine.
Ne pitajte nista,nije ni meni jasno -.-.
Oni njemu ne zele napraviti novo dok ne krene na faks,kao da nema pravo na to i da je on za njih gotov..
I sto sada,dok on ne krene i da mu se nesto dogodi,sve bi morao placati??
Mislim,kakav je to zakon??Ima li koja mogucnost da se ipak dobije?
zdenka27
06.06.2010., 07:31
Koliko je star? Redovno se školuje? Po kojoj osnovi je imao prijašnje zdravstveno osiguranje?
Ako nije imao 4g osiguranja mogućnost da ga dobije su dvije - zaposli se ili studira redovno, mislim da treće nema...
pa jel ne moze imati preko zavoda :ne zna:
milla2.karolina
06.06.2010., 09:57
Morao je produžiti prije 4 godine ima zakonski rok za nastavak osiguranja ako pravodobno nastavi osiguranje. Zavod za zapošljavanje nema nikakove veze sa zdravstvenim osiguranjem. To je bilo nekad davno.
daancing queen
06.06.2010., 10:26
Ima 18godina,i trebao bi sada krenuti na faks,i navodno ce moc dobit preko faksa,navodno -.-.Ali opet,nije mi jasno zasto ju nemoze dobit odmah nego tek tada :confused::mad:
Gazdarica
06.06.2010., 11:12
Evo (http://www.hzz.hr/default.aspx?id=3969) šta kaže HZZ
tenazgb
06.06.2010., 11:18
Ako je upisao faks može već sad otići do referade, objasniti sto mu treba i dobit će potvrdu da je upisao faks. S tom potvrdom ode na HZZ i sve ok.
Gazdarica
06.06.2010., 11:29
Ako je upisao faks može već sad otići do referade, objasniti sto mu treba i dobit će potvrdu da je upisao faks. S tom potvrdom ode na HZZ i sve ok.
koliko sam shvatila on je u situaciji da je srednja završila, a faks još nije upisan.. tako da ne može dobit nikakvu potvrdu, nego mora čekat da upiše.
al link koji sam stavila kaže da može dobit osguranje ako se zavodu za zapošljavanje prijavi u roku 90 dana od završetka školske godine u kojoj završava redovito školovanje. to još nije isteklo tako da bi trebao dobit.
zdenka27
15.06.2010., 08:03
Ako završava ove školske godine onda još nije ni završio - mature još traju!
Ne bi li po toj osnovi (redovno školovanje ) trebao imati pravo na zdravstveno osiguranje?
Ivanicapeca
15.06.2010., 10:17
Ima 18godina,i trebao bi sada krenuti na faks,i navodno ce moc dobit preko faksa,navodno -.-.Ali opet,nije mi jasno zasto ju nemoze dobit odmah nego tek tada :confused::mad:
Nakon završetka školovanja ima zakonski rok od 15 dana da se prijavi na zavod kao ne zaposlena osoba jer u protivnom gubi pravo. Zaposlenjem ili upisom na fax to se pravo obnavlja.
Nakon što se upiše na fax, neka odmah ispuni formular UVJERENJE u svrhu izdavanja zdrav. osiguranja, da je upisan na fax i neka s tim papirićem ode na HZZO.
Ako završava ove školske godine onda još nije ni završio - mature još traju!
Ne bi li po toj osnovi (redovno školovanje ) trebao imati pravo na zdravstveno osiguranje?
Ovo je i meni čudno, ali mislim da je to zato što je netko od njegovih staraca zabrljao, jer se djeca osiguravaju po roditeljima.
tina1404
15.06.2010., 18:36
Nakon završetka školovanja ima zakonski rok od 15 dana da se prijavi na zavod kao ne zaposlena osoba jer u protivnom gubi pravo. Zaposlenjem ili upisom na fax to se pravo obnavlja.
Nakon što se upiše na fax, neka odmah ispuni formular UVJERENJE u svrhu izdavanja zdrav. osiguranja, da je upisan na fax i neka s tim papirićem ode na HZZO.
Ovo je i meni čudno, ali mislim da je to zato što je netko od njegovih staraca zabrljao, jer se djeca osiguravaju po roditeljima.
Pa meni je istekla zdravstvena još u osnovnoj,i onda kad sam krenula u srednju koristila sam se tom zdravstvenom 4 godine nakon isteka dok sam išla u srednju,jer nisu mi htjeli dati novu,iako je datum prošao rekli su da imam pravo dok ne završim školu biti osigurana preko roditelja i s tom zdravstvenom.Nigdje nisam imala problem niti mi je tko što rekao.Ovaj slučaj mi je čudan,jer bi trebao imati pravo do kraja 8 mjeseca imati zdravstveno preko,dok ne dobije pravo na nju kao nezaposlena osoba ili upiše faks.
Sivkoigricko
16.06.2010., 21:21
Stvarno čudna situacija. Ako je on maturant, onda ima zdravstveno preko jednog roditelja. Kad navrši 18, dok se redovno školuje ima pravo preko roditelja. Treba uzeti u školi potvrdu da se redovno školuje i da roditelj odnese u svoje poduzeće ili zavisno kako je roditelj osiguran. Ako je hitno, može roditej uzeti forumular u svojem poduzeću i odnijeti sam na HZZO. Na isti način se može dobiti i osobađanje od participacije.
Ako osoba nema roditelje, mislim da bi ipak morao imati osiguranje. Dakle, u HZZO i inzistirati na odgovorima.
U svakom slučaju neko ga može prijaviti kao da je zaposlen mjesec dana, pa ga odjaviti, mislim da bi tada trebao imati i preko HZZa. Zakoni se mijenjaju pa je najbolje ići direktno.
mali-anđeo
29.08.2010., 22:43
Molim dobre ljude za pomoć.
Što moram napravit kao izvanredni student da bi imala zdravstveno osiguranje?
Ovi u hzzou se ne javljaju , neznam ni šta trebam donijet ni di ić..
Ako netko zna molila bih za informaciju.
Hvala .
lost_17
30.08.2010., 00:53
http://www.forum.hr/showthread.php?t=311556&page=2
probaj pogledati malo na ovom linku, mislim da bi mogla naći odgovor na svoje pitanje tamo :mig:
iskreno, ne znam kakva je procedura za izvanredne studente, no ja sam kao redovni student morala uzeti potvrdu o školovanju na faksu i nakon toga sam zdravstveno osigurana preko tate...
prijateljica mi studira vandredno i koliko znam ona je također osigurana preko roditelja...
nadam se da će se naći netko tko će ti moći reći više :mig:
sretno! :mig:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.