View Full Version : Koji plinski kombi bojler kupiti?
Ovako, adaptiram stan od 43 m2. Odlučio sam se za plinski bojler s priključkom na dimnjak. U stanu su planirana 4 radijatora. Prključci za toplu vodu su za umivaonik, tuš kabinu i sudoper. Svi su relativno blizu plinskom bojleru.
Rečeno mi je da je kombi bojler od 18kw i više nego dovoljan.
E sad, nude se modeli:
Junkers OW 18 kw
Bosch OW 18-2
Bosch ZW 18-2
Vaillant VUW 180-3
Po cijeni su svi negdje u 500 - injak kuna razlike.
Rekli su mi da je ovaj ZW Bosch slični samo noviji model od OW.
I da ovaj Junkers OW 18 nije model od Euroline jer je ta serija povučena zbog uočenih problema.
Ima li netko kakav savjet ili preporuku.
Napominjem da čekam pregled dimnjačara i ako mi on neda zeleno svjetlo onda sve ovo vjerovatno pada u vodu.
Pozdrav i hvala.
pa svi ti modeli postoje i u fasadnoj izvedbi,a što se tiće ovih Junkersa i Boscha,to je u biti isti bojler,Junkers je samo prebrendiran u Bosch,Ow je starija verzija ZW,a razlika je u elektronici,OW ima led diode,a ZW ekran od tekućih kristala.
tonino2008
07.02.2011., 21:50
d2267
Jel bi mi znao rec jel pouzdan Vaillant VUW 242-3?
pa svi ti modeli postoje i u fasadnoj izvedbi,a što se tiće ovih Junkersa i Boscha,to je u biti isti bojler,Junkers je samo prebrendiran u Bosch,Ow je starija verzija ZW,a razlika je u elektronici,OW ima led diode,a ZW ekran od tekućih kristala.
Nemam mogućnosti postavljanja fasadnog bojlera zbog vrste i položaja stana u zgradi.
Znači , ako sam dobro shvatio, ili Bosch ZW ili Vaillant?
Pozdrav i hvala
Ja Osobno
08.02.2011., 08:31
Ja nedavno kupio Berettu. Za sada nema problema.
končar33
09.02.2011., 15:13
Prije ne tako davnog vremena sam i sam biou istoj dilemi. Od nekih sam "majstora" i poznanstava čuo da se još kao najpouzdaniji model u takvoj "kućnoj" varijanti pokazao Viessmann, mislim da je model Vitopend 100.
Cijena je tu negdje, a znam nekoliko ljudi koji ga imaju i iskustva su više nego pozitivna. Jedan od rijetkih koji je još uvijek Made in Germany. Vrlo jednostavan model sa analognim pokazateljima. Dimenzije su također vrle malene...:top:
Bio je jučer dimnjačar i snimio je dimnjak s kamerom i sad čekam rješenje. Ali mi kaže kako 99% dimnjak neće valjati jer kroz njega na 3m od vrha prolazi cijev od vode!!!!
pa je kamera jedva prošla niže.
A i dimnjak je u lošem stanju.
Sad postoji opcija provlačenja kroz dimnjak ( 12,5m ) druge cijevi ( neki C3 ).
pa bi se stavio fasadni bojler. sve mi je to prekomplicirano.......uffffff
ili bušiti cijev kroz kupaonu za usis zraka, a za ispuh kroz novu cijev ( tanju ) u dimnjaku.
kajperinja
10.02.2011., 09:48
ili bušiti cijev kroz kupaonu za usis zraka, a za ispuh kroz novu cijev ( tanju ) u dimnjaku.
A zasto ne moze...ako vec busis kroz kupaonu...na istu tu rupu i usis i ispuh?
A zasto ne moze...ako vec busis kroz kupaonu...na istu tu rupu i usis i ispuh?
Zato što mi je iza zida od kupaone lođa. A iznad lođe , desno i lijevo od lođe su susjedi i njihovi prozori i njihove lođe. Tako da tu nema šanse da napravim ispuh. Već su tu soluciju dimnjačar i ostali koji se razumiju u to razmotrili.
Eventualni otvor na zidu od kupaone može služiti samo za usis zraka. I taj otvor bi bio poprilično velik. Mislim da su rekli da mora biti 100 ili 120.
Pozdrav
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.