PDA

View Full Version : CENTROMETAL eko ck 20 kw dimi


sick_lick
10.02.2011., 18:37
Pozdrav. Trebam Pomoć. navedena peć dimi ko luda i cmolji i stvara se katran.
Ložim na drva. da li je potrebno otvarati na gornjim vratima onu zaklopku(leptirić) za bolji dovod zraka. Inače teperaturu stalno držim na 80c
:s:s:s:s:s:s:s:s:s
Molim vas pomagajte

Lee Champa
10.02.2011., 18:41
Pozdrav. Trebam Pomoć. navedena peć dimi ko luda i cmolji i stvara se katran.
Ložim na drva. da li je potrebno otvarati na gornjim vratima onu zaklopku(leptirić) za bolji dovod zraka. Inače teperaturu stalno držim na 80c
:s:s:s:s:s:s:s:s:s
Molim vas pomagajte

Provjeri je li otvoren "šuber" na izlazu dima iz peći.
Provjeri stanje dimnjaka!
Zatvori "leptirić":top:

sick_lick
10.02.2011., 18:48
dimnjak je nov 140, i kada je leptirić otvoren koda je peć više suha, i šuber otvoren

Lee Champa
10.02.2011., 18:52
dimnjak je nov 140, i kada je leptirić otvoren koda je peć više suha, i šuber otvoren

Vuče li negdje zrak, osim kroz vratašca sa regulatorom?

sick_lick
10.02.2011., 19:11
nigdje, osim ako otvorim leptir na gornjim vratima

sasase
10.02.2011., 19:14
dimnjak je nov 140, i kada je leptirić otvoren koda je peć više suha, i šuber otvoren

da mi je znat koji majstor ti je savjetovo dimnjak fi140

Lee Champa
10.02.2011., 19:18
da mi je znat koji majstor ti je savjetovo dimnjak fi140

:top:
Ma morao bi odraditi svoje, ako je dovoljno visok - 25 m!!:top:

sick_lick
10.02.2011., 19:22
a koji bi treba biti za 20 kw, možda 200

sasase
10.02.2011., 19:22
:top:
Ma morao bi odraditi svoje, ako je dovoljno visok - 25 m!!:top:

i to kaj velis hehehehe

sick_lick
10.02.2011., 19:23
dimnjak je ok, neš drugo ga zeza

sasase
10.02.2011., 19:24
a koji bi treba biti za 20 kw, možda 200

da za takav kotao sve ispod toga je glupost i majstora koji ti je to preporucio i slozi i reko da bu igralo slobodno obesi za j....a

nemoze bit ok tvoj kotao je nocna mora za losa drva vecina vas nezna ni pravilno lozit prelazni periodi su najgori za lozit i tad se talozi najvise smola

majstor52
10.02.2011., 19:38
Pozdrav. Trebam Pomoć. navedena peć dimi ko luda i cmolji i stvara se katran.
Ložim na drva. da li je potrebno otvarati na gornjim vratima onu zaklopku(leptirić) za bolji dovod zraka. Inače teperaturu stalno držim na 80c
:s:s:s:s:s:s:s:s:s
Molim vas pomagajte

Nedavno sam imao prilike vidjeti jaednu takovu peč, dimila,cmoljila ....ludnica.

E sad ovako,moraš otvoriti onu široku zaklopku,a ispod nje prema dimovodnoj cijevi se nalazi još jedna zaklopka . Sve to moraš dobro pogledati ,osvijetli sa baterijom jer se slabo i teško primjeti. To sve treba očistiti i ostaviti otvoreno.

Znam da je ovako teško opisati, ali se potrudi i nakon toga prestaje sigurno dimiti.

feres
10.02.2011., 21:24
Pozdrav. Trebam Pomoć. navedena peć dimi ko luda i cmolji i stvara se katran.
Ložim na drva. da li je potrebno otvarati na gornjim vratima onu zaklopku(leptirić) za bolji dovod zraka. Inače teperaturu stalno držim na 80c
:s:s:s:s:s:s:s:s:s
Molim vas pomagajte

Dimnjak je banana ,žao mi što ti moram to tako reći ali mislim da se dima nećeš riješiti,bar dok je taj promjer u pitanju

keller
10.02.2011., 23:47
Ja sam ugradio proslog ponedeljka pec Centrometal 40-50kW jer mi je stara Bujanovac procurela.
Izlazna dimovna cev je 180 a dimnjak mi je 200, visine 9 m na poslovnom objektu koji je u sklopu stambene
zgrade(kuce ) u kojoj takodje imam Stadlerov kotao 50-60kW i dimnjak 200, visine 12,5m koji sam sanirao
Sidelovim umecima kroz sve etaze otvarajuci jednu stranu dimnjaka.Ali da se vratim na kotlove koje lozim na drva.
Ova u podrumu kuce gde je temperatura 20-tak stepeni uvlaci kroz regulator topao vazduh, oko dimne
cevi je topao vazduh i uvek je unutar kotla suvo, dok ova nova Centrometal je u zatvorenom ali pod uticajem
vanjske temperature. Uvlaci u sebe vlazan hladan vazduh, a oko dimnjace zadnji dekl nije izolovan i na minusu
sta se desava. Stalno je unutar kotla vlazna i smolava. Evo vec devet dana pokusavam da nadjem resenje.
Kad otvorim gornja vrata primetio sam dva pokretna dela - jedan ispod koji stiti od plamena i drugi iznad "L"
profila koji moze da se skida i vide se pet pravougaonih otvora prema dimovnom otvoru i ja ne vidim sta se tamo iza moze
skidati vise, a nisam je mnogo ni zagledao jer je bilo -14 kada sam imao havariju .
Danas sam skinuo tu "L" kasetu i primetio
da je pec prestala da smoli i moze da radi na nizem rezimu ispod propisanih 50 stepeni kad je ovako iznad nule napolju.
Sledecih dana cu pratiti sta se desava a i pogledati ima li jos rasklopivih delova.
Ovo su primeri iz mog svakodnevnog iskustva, dve peci u razlicitim uslovima jedna radi odlicno a druga tako-tako.

WURT ima neki sprej koji posle 10 min skine svu smolu i filmuje obloge da se vise ne hvata, kosta 15 eura za pec od 30kW i
kantica od 5 L , 55 eura razredjuje se sa 15% vode i posprica. Ja nisam probao ali me je njihov pretstavnik ubedjivao da je dobro.

bob the bilder
11.02.2011., 00:11
to sto ti curi katran je normalno za te peci za prvu zimu,promjer dimnjaka bi trebao biti veci bar 160 al ajde,unutar peci gore imas pomicnu klapnu nju makni ona ti ne treba i samo smeta jer ces pec morat iza nje cistit dosta cesto, taj dio se najcesce i zacepljava iza nje,imam pec od 40kw vec 5god od centometala,a i radim centralna grijanja,radna temp. ti je 65-70,treba je cesto cistiti i to ti je to

sasase
11.02.2011., 04:58
to sto ti curi katran je normalno za te peci za prvu zimu,promjer dimnjaka bi trebao biti veci bar 160 al ajde,unutar peci gore imas pomicnu klapnu nju makni ona ti ne treba i samo smeta jer ces pec morat iza nje cistit dosta cesto, taj dio se najcesce i zacepljava iza nje,imam pec od 40kw vec 5god od centometala,a i radim centralna grijanja,radna temp. ti je 65-70,treba je cesto cistiti i to ti je to

onda najbolje da naprave bacvu i na vrhu cijev i evo kotla ta pec je vec i onak sa nikakvim iskoristenjem a kad maknete visecu policu onda vidite direktno u dimnjak

dimnjak je definitivno premali i tocka dimnjak je motor svake peci ak on ne radi zaboravi poso

Zvon
11.02.2011., 07:30
A dodavanje ventilatora dimnih plinova nebi poboljšalo stvar? (nije baš izvedivo, jer je temperatura ispuha ovih peći previsoka).

TONI-VU
11.02.2011., 13:07
Ovako

Imam običan dimnjak zidan malom ciglom,znači da mu je promjer 14x14 cm,počinje iz dnevne sobe i visok je oko 9-10 m od poda,znaći od priključka 7-8 m. Taj dimnjak sam dao nazidati prilikom obnove ratom razrušene kuće a jer sam oduvjek planirao jednog dana ugraditi kamin, međutim pošto klasični kamini trebaju min.200 mm taj moj plan nikad nije realiziran, a i nije baš nešto bilo potrebe jer mi centralno na grijanje dobro radi na drugi dimnjak od 200 mm. E sad je situacija drukčija i zbog cijene plina a i zbog činjenice da sad prve kamine kojima ne treba 200 i više mm.

Da ne duljim.
Za probu ove godine sam posudio Amity kamin (http://www.njuskalo.hr/kamini/amity-kamin-oglas-2112636) i priključio na gore spomenuti dimnjak od 140 mm i ložim na drva od 6.12.prošle god. i mogu reći da gori kao luda, čak i previše jer mi se parket okolo rasušio, kad otvorim cug sve bruji,međutim kod takvog grijanja problem je ravnomjerno grijanje svih prostorija i kata.

E sad mene zanima dali bih ja mogao na taj dimnjak priključiti ovaj kamin (http://www.poljostroj.hr/node/29) te ga priključiti na postojeće centralno te tako riješiti grijanje gornjih prostorija.
Još sam si zamislio da bi na taj BARNI C25 "pridodao" oko dimovodne cijevi ovakav namotaj od bakrene cijevi (http://www.slavujcek.hr/vijest.asp?id=223) na postojeće koje već ima BARNI C25 te tako povečao učinkovitost.

Hvala unaprijed za sve konstruktivne ideje i savjete!

keller
11.02.2011., 13:55
:top:
Ma morao bi odraditi svoje, ako je dovoljno visok - 25 m!!:top:

Komentar je duhovit ali istinit.
Ako dimnjak nema potreban precnik a niti adekvatnu duzinu, onda mora biti topao jer tako dobiva na snazi.
Centrometalova pec je dobra ima visok stepen iskoristenosti toplote zato poskidaj sve preprke unutar peci da plamen lakse dodje do dimnjaka i ugreje ga.
Probaj pa javi sta se desava.
A leptir na gornjim vratima zatvori i nediraj ga jer ti kroz njega direktno ulazi hladan vazduh i pravi kondenzat.

keller
11.02.2011., 14:21
Ovo je grafikon za odredjivanje optimalnih uslova svih perametara za etazno grejanje.

http://i1034.photobucket.com/albums/a424/zedefa/tabela1.jpg

sasase
11.02.2011., 18:04
Komentar je duhovit ali istinit.
1 .Ako dimnjak nema potreban precnik a niti adekvatnu duzinu, onda mora biti topao jer tako dobiva na snazi.
2 Centrometalova pec je dobra ima visok stepen iskoristenosti toplote
3. zato poskidaj sve preprke unutar peci da plamen lakse dodje do dimnjaka i ugreje ga.
Probaj pa javi sta se desava.
4 A leptir na gornjim vratima zatvori i nediraj ga jer ti kroz njega direktno ulazi hladan vazduh i pravi kondenzat.


1. da najbolje da kuri paralelno i u dimnjaku (radili stari rimljani podno na tu foru )

2 o kojme to postotku pricas
3 znaci u centrometalu su inzinjeri budale koji postavljaju nesto bez veze
4 prouci cemu taj otvor na gornjim vratima sluzi

sasase
11.02.2011., 18:10
TONI-VU

amiti i taj kamin koji usporedujes su mozda slicni jedino po gabaritima
princip gorenja je u njima razlicit i temperatura dimnih plinova na izlazu takoder natovarit ces i veliki problem ako to instaliras na taj mali dimnjak a o nekakvoj spirali na dimovodu zaboravi

keller
11.02.2011., 22:12
Ja nisam expert, niti monter etaznih sistema, samo iznosim svoja iskustva .
Uradio sam grejanje u okviru optimalnog a pec mi smoli narocito kad je oko 50 stepeni ili malo ispod.
Kada sam skinuo siroku zaklopku prestala je da smoli evo vec dva tri dana je super.
Prethodna pec koju sam morao da zamenim ovom, nije tako prljala.
Iznevsi ovo nikako nisam uvredio inzenjere u Centrometalu.
A ako sam nesto krivo rekao prihvatam kritiku.

majstorčina
11.02.2011., 22:19
dimnjak je ok, neš drugo ga zeza



Po čemu si to zaključio. kao prvo za tu peć tj. kotao je minimalni prečnik dimnjaka 180. Može proći 160 ako je dimnjak dovoljno visok i ako je kvalitetno utopljen, a 140 ni pod razno. Dosta ovisi i o suhoći drveta ( minimalno godinu dana sušena ). koliko je tvoj dimnjak visok od spoja dimnjaće do vrha. Ako imaš kapu na dimnjaku odmah je skini. Kotao mora uvijek imat dovod svježeg zraka da bi mogao pravilno raditi ( prostorija u kojoj se nalazi ne smije biti bez stalnog dovoda svježeg zraka ). bojim se da ti je sada jedina mogučnost povisiti dimnjak, utopliti ga te iz kotla skinuti gornju klapnu ali nažalost skidanjem te klapne će biti smanjena iskoristivost kotla za 15 do 20 %.

d2267
12.02.2011., 06:22
Ja nisam expert, niti monter etaznih sistema, samo iznosim svoja iskustva .
Uradio sam grejanje u okviru optimalnog a pec mi smoli narocito kad je oko 50 stepeni ili malo ispod.
Kada sam skinuo siroku zaklopku prestala je da smoli evo vec dva tri dana je super.
Prethodna pec koju sam morao da zamenim ovom, nije tako prljala.
Iznevsi ovo nikako nisam uvredio inzenjere u Centrometalu.
A ako sam nesto krivo rekao prihvatam kritiku.
Pa centrometal prema uputama za loženje nesmije raditi na 50 stupnjeva.Minimalna pogonska temperatura iznosi 65 stupnjeva i ograničena je ugrađenim termostatom za pogon cirkulacione pumpe.Ako netko želi grijat s manjom temperaturom polaza treba ugraditi mjhešajući ventil.
Što se zaklopke tiće,mislim da se njenim uklanjanjem gubi bar 30% iskoristivosti,ali se dobija veća temperatura dima na izlazu iz peći,te se dimnjak bolje zagrijava i ima veći podtlak.Drugim rijećima dimnjak je loše izoliran pa ga peć sa svojom niskom temperaturom dima nemože zagrijati dovoljno da nema kondenzacije.

TONI-VU
12.02.2011., 10:01
TONI-VU

amiti i taj kamin koji usporedujes su mozda slicni jedino po gabaritima
princip gorenja je u njima razlicit i temperatura dimnih plinova na izlazu takoder natovarit ces i veliki problem ako to instaliras na taj mali dimnjak a o nekakvoj spirali na dimovodu zaboravi

A imaš li neki drugi prijedlog,koji kamin može ići na 140 mm.
Ili dimnjak proširiti,ćuo sam da u Sloveniji ima ljudi koji "frezaju" dimnjak iznutra,ima li kod nas nešto takvo.

keller
12.02.2011., 13:47
Pa centrometal prema uputama za loženje nesmije raditi na 50 stupnjeva.Minimalna pogonska temperatura iznosi 65 stupnjeva i ograničena je ugrađenim termostatom za pogon cirkulacione pumpe.Ako netko želi grijat s manjom temperaturom polaza treba ugraditi mjhešajući ventil.
Što se zaklopke tiće,mislim da se njenim uklanjanjem gubi bar 30% iskoristivosti,ali se dobija veća temperatura dima na izlazu iz peći,te se dimnjak bolje zagrijava i ima veći podtlak.Drugim rijećima dimnjak je loše izoliran pa ga peć sa svojom niskom temperaturom dima nemože zagrijati dovoljno da nema kondenzacije.


Sve si u pravu.... da ima fabricki termostat koji gasi pumpu ispod 50 stup., i da se gubi na iskoristivosti toplote skidanjem zaklopke itd...
Ali sta raditi kad je par dana vani sunce i +10 stup. a nije za ugasiti pec a narocito da se lozi na 65-70 stup. Nemam mes-ventil.
Odrzavam vatru tek toliko da se ne ugasi oko 50 stup i naravno usmoli se.
Zato ja sve povadim da ima bolji protok toplote.
Na vecim temperaturama nemam problema.

Medjutim ovde je tema mali precnik dimnjaka, zato sam i predlozio da se sve poskida u peci ne zato sto ne trebaju ti delovi, vec eksperimentalno, da covek pokusa da resi problem...mozda bude efekta..... da ne dimi pec, laksi protok vazduha, brze ugreje dimnjak itd ... ko razume, znace.:mig:

keller
12.02.2011., 16:23
Zaboravio sam reci .... ja sam svoj dimnjak oblozio stiroporom 5 cm, stavio mrezicu i izgletovao lepkom.

Lee Champa
13.02.2011., 18:14
A imaš li neki drugi prijedlog,koji kamin može ići na 140 mm.
Ili dimnjak proširiti,ćuo sam da u Sloveniji ima ljudi koji "frezaju" dimnjak iznutra,ima li kod nas nešto takvo.

Da, ali samo zidan "malom" ciglom!

sasase
13.02.2011., 19:43
Da, ali samo zidan "malom" ciglom!

prodeju i kroz betonsku deku i poreze frezer i zeljezo samo onda drnda i drnda dok ne prode
za 10 m dimnjaka po obicaju treba dva dana da ga se sfreza

batak79
14.02.2011., 05:38
ma i ja imam problem sa centrometalovom peci 35kw dimnjak je fi 16 i visok je sedam metara isto dimi i smoli da popizdis i neznam sta da radim ,mozes je cistit koliko hoces i ona stalno slini,nigde nije nista otvoreno da vuce fals zrak ili tako nesto.sta radit????dimnjak je oblozen,cak mi i vraca dim kad hocu da lozim iako je dole zatvoreno

d2267
14.02.2011., 06:01
ma i ja imam problem sa centrometalovom peci 35kw dimnjak je fi 16 i visok je sedam metara isto dimi i smoli da popizdis i neznam sta da radim ,mozes je cistit koliko hoces i ona stalno slini,nigde nije nista otvoreno da vuce fals zrak ili tako nesto.sta radit????dimnjak je oblozen,cak mi i vraca dim kad hocu da lozim iako je dole zatvoreno

nažalost na tako niskom dimnjaku promjera 160 mm nema pomoći,osim novog dimnjaka,s time da je moja preporuka inox izolirani dimnjak.

Zvon
14.02.2011., 07:27
Inox dimnjak i kruto gorivo - kaj to ide skupa (mislim, dugoročno)?:confused:

d2267
14.02.2011., 09:02
Inox dimnjak i kruto gorivo - kaj to ide skupa (mislim, dugoročno)?:confused:

http://www.lim-mont.hr/hr/dimnjaci_-_dimovodni_program/izolirani_dimovodni_elementi/default.aspx

keller
14.02.2011., 13:42
ma i ja imam problem sa centrometalovom peci 35kw dimnjak je fi 16 i visok je sedam metara isto dimi i smoli da popizdis i neznam sta da radim ,mozes je cistit koliko hoces i ona stalno slini,nigde nije nista otvoreno da vuce fals zrak ili tako nesto.sta radit????dimnjak je oblozen,cak mi i vraca dim kad hocu da lozim iako je dole zatvoreno


http://i1034.photobucket.com/albums/a424/zedefa/prskalica_2l.jpg

Kupi rucnu pumpicu napuni je naftom, namesti diznu na mlaz a ne na maglu i spricaj odole po stranama peci da vatra krene da bukti, pa polako po lamelama prema gore i neka lepo odgori ta smola. Spricaj intenzivno da se sve zapali.
Nikako nemoj poceti spricati od gore ka dole da ti nafta tj plamen ne bukne u lice kad se zapali.
Posle otpadaju sipkavi suvi komadi kad ih lopaticom grebes. :mig:

sasase
14.02.2011., 17:01
http://www.lim-mont.hr/hr/dimnjaci_-_dimovodni_program/izolirani_dimovodni_elementi/default.aspx

za kruta goriva
daljnorocno bacen novac inox je samo kompromis tamo di je tehnicki tesko izvedivo postavljanje klasicnog dimnjaka
za ove nase skalamerije je za sad najbolji Schiedel, i to original jer nazalost ulosci od nasih firmi po obicaju poginu prilikom pozara u dimnjaku a to se cesce dogada negoli si mi mislimo
a kaj se tice inoxa u tim uvjetima da ne govorim

keller
14.02.2011., 17:49
Schiedel dimnjacki sistemi od keramike,
dimnjacki sistemi od nerdjajuceg celika - Inox,
sistemi za sanaciju dimnjaka - Inox
http://i1034.photobucket.com/albums/a424/zedefa/primaplus_01.jpg

Ovi za sanaciju imaju teleskopske glatke cevi a postoje i rebraste savitljive.
Ali ni ja nisam za varijantu - Inox.
Na kuci sam sanirao postojeci dimnjak 25x25 sa keramickim umetcima Schiedel - Uni***plus.

sasase
14.02.2011., 21:50
Schiedel dimnjacki sistemi od keramike,
dimnjacki sistemi od nerdjajuceg celika - Inox,
sistemi za sanaciju dimnjaka - Inox
http://i1034.photobucket.com/albums/a424/zedefa/primaplus_01.jpg

Ovi za sanaciju imaju teleskopske glatke cevi a postoje i rebraste savitljive.
Ali ni ja nisam za varijantu - Inox.
Na kuci sam sanirao postojeci dimnjak 25x25 sa keramickim umetcima Schiedel - Uni***plus.

da sanacija sa inox-om po obicaju preferira na dimnjacima od opeke koji su postali porozni i vise ne zadovoljavaju plinskim lozistima sto ce nas ukratko evropske norme naterat to provodit inox je dobar za niskotemperaturna lozista plin , loz ulje al za kruto je samo kompromis

TONI-VU
15.02.2011., 03:28
Da, ali samo zidan "malom" ciglom!
Pa ja i imam dimnjak zidan malom ciglom, zar nisi pročitao moj upis.

A koliko košta takvo frezanje i tko to radi ?

d2267
15.02.2011., 06:02
A koliko ste Vi vidjeli inox dimnjaka u praksi?Ja sam ih slućajno vidio 100-tinjak(govorim o krutom gorivu),i svi rade i rade dobro i rade nekoliko sezona(od kad su se izolirani dimnjaci od inoxa poćeli više sretati).Prednost inox dimnjaka osim nepropusnosti je i u tome što kod njega praktički nema čišćenja(a time ni samozapaljenja),iz razloga što se koristi inox debljine 0,5-0,6 mm,koji se prilikom loženja rasteže i skuplja dovoljno da se eventualno nakupljena čađa,zbog glatke stijenke odlijepi i pada na dno dimnjaka.Ako govorimo o snazi najveće ložište koje sam vidio je snage 380 kW(centrometal-kruto gorivo).,spojeno na metalni izolirani dimnjak.

keller
15.02.2011., 12:19
http://i1034.photobucket.com/albums/a424/zedefa/cevplus.jpg
http://i1034.photobucket.com/albums/a424/zedefa/e1c6ec31a2.jpg

Izolirani dimnjaci (izolacija 25-50 mm) za sve vrste goriva - cvrsto,tecno, gasovito.
Ne kazem da ne valjaju i da su losi, ne znam, nisam se sretao sa njima ali za sanaciju sa ovima ili onim bez izolacije
dimnjak treba da je idealno ravan da bi progurao sto veci precnik a kod mene to nije bio slucaj pa se nisam ni bakcao
ovom cevima.
Kad pravimo nov ili saniramo postojeci ocekujemo da to traje dozivotno zato mi u ovom slucaju keramicki uliva vece poverenje.
Znate i sami kakva je roba za zapad a kakvu za nas prave, pocev od sampona, deterdzenta,tehnike... itd.

batak79
17.02.2011., 11:59
nažalost na tako niskom dimnjaku promjera 160 mm nema pomoći,osim novog dimnjaka,s time da je moja preporuka inox izolirani dimnjak.

nije pomoglo spaljivanje smole i dalje ista stvar,dali bi pomoglo da dozidam jos koji metar?

d2267
17.02.2011., 12:17
nije pomoglo spaljivanje smole i dalje ista stvar,dali bi pomoglo da dozidam jos koji metar?

trebalo bi biti bolje s time da treba dozidati koliko je god moguće a da bude sigurno od urušavanja :)

Lee Champa
17.02.2011., 17:27
Mogao bi u dimnjak, na koljenu, ugraditi ventilator.:top:

majstor52
18.02.2011., 15:23
Pozdrav. Trebam Pomoć. navedena peć dimi ko luda i cmolji i /stvara se katran.
Ložim na drva. da li je potrebno otvarati na gornjim vratima onu zaklopku(leptirić) za bolji dovod zraka. Inače teperaturu stalno držim na 80c
:s:s:s:s:s:s:s:s:s
Molim vas pomagajte


Nazovi ovaj broj ..., on ima istu takvu peć i reči će ti kaj moraš napraviti. I njemu je bilo isto. a rješio je sve za 15 minuta.

majstorčina
18.02.2011., 21:16
Nazovi ovaj broj ..., on ima istu takvu peć i reči će ti kaj moraš napraviti. I njemu je bilo isto. a rješio je sve za 15 minuta.


Bilo bi lijepo ako je moguće da se takva informacija objavi na forumu, jer mnogi imaju slične probleme :top:

majstor52
19.02.2011., 15:01
Bilo bi lijepo ako je moguće da se takva informacija objavi na forumu, jer mnogi imaju slične probleme :top:

Ta osoba se ne koristi osobnim računalom i nezna ništa oko toga. Dok on meni ispriča ,ja pola zaboravim napisati i na kraju opet ništa od svega.
On sam je dao prijedlog da ga se nazove. Nazovi ga ,neka ti ispriča pa napiši, eto ti rješenja.
I na kraju opet svi zadovoljni

Djuro Radja
20.02.2011., 08:45
Ta osoba se ne koristi osobnim računalom i nezna ništa oko toga. Dok on meni ispriča ,ja pola zaboravim napisati i na kraju opet ništa od svega.
On sam je dao prijedlog da ga se nazove. Nazovi ga ,neka ti ispriča pa napiši, eto ti rješenja.
I na kraju opet svi zadovoljni

I ja se pridruzujem molbi, eto bilo bi dobro kada bi se tainformacija objavila tu

SNIG
20.02.2011., 10:46
Centrometalova peć 30kw i dimnjak promjera 16 Schiedel i većina gore navedenih proplema, evo mogućih rješenja za neke, leptir za zrak na vratima za loženje ne otvaram, regulator zraka je na 4,5 temperatura 70 stupnjeva, drva moraju bit suha najmanje 1 godinu i čišćenje peći svakih 15 dana, kad se smiri vatra onda znam zatvorit leptir na dimnjaku i dotok zraka tako da imam žara za ujutro i više u peći nema katrama i curenja smole ali je ostal problem s dimnjakom koji moram čistit svaki mjesec jer se od ulaza peći do 1m iznad ulaza stvara smola.

bud2011
21.02.2011., 04:45
Pravilno izveden dimnjak,ev.izmjeriti podtlak dimnjaka

Lee Champa
21.02.2011., 08:10
....,ev.izmjeriti podtlak dimnjaka

Da to je u redu, ali :D:
1. što sa tim podatkom?
2. na kojoj temperaturi (peć radi/peć ne radi)?
3. kako izmjeriti (kojim instrumentom)?

Zvon
21.02.2011., 09:03
Da to je u redu, ali :D:
1. što sa tim podatkom?
2. na kojoj temperaturi (peć radi/peć ne radi)?
3. kako izmjeriti (kojim instrumentom)?

1. Usporediti ga s podatkom koji traži peć. Ako je veći ili jednak traženom, onda je dobro, ako nije...zan se ;)
2. Mjeri se na hladno
3. Postoji "anemometar" za to.

papa štrumf
21.02.2011., 22:01
Možda je problem ako prenatrpaš peć sa drvima. Loži tek kada se napravi žar i ne natrpaj je preko 70%. Zatim, ne zatvaraj previše dimnjak, ako treba neka stalno bude skroz otvoren.

bud2011
22.02.2011., 05:36
Da to je u redu, ali :D:
1. što sa tim podatkom?
2. na kojoj temperaturi (peć radi/peć ne radi)?
3. kako izmjeriti (kojim instrumentom)?
Analizator dimnih plinova....

Lee Champa
22.02.2011., 08:26
Ma bravo forumaši!
BUD predlaže analizator dimnih plinova - pluc 10k kuna
ZVON predlaže anemometar - pljuc 2500 kuna

A zašto se ne bi uzela "U" cijev - plastična cijev sa vodenim stupcem, (metalnu cijevćicu kao produžetak ugurati u rupicu na izlazu iz peći i izmjeriti razliku između dvije razine u cijevi u mm vodenog stupca ili Paskala). Takvu indikaciju imaju procesne peći u npr. Rafineriji, a kasnije se ta razlika pretvara u signal i šalje na daljnu obradu (automatika vođenja peći).

Mislim da je "na hladno" jako teško "dobiti" traženi podtlak. Sjetite se južine kad "dimnjak neće povuči":mad:

bud2011
22.02.2011., 15:44
...a čuj centralno grijanje nije socijalna kategorija,netreba kupiti instrument već platiti mjerenje...

sasase
22.02.2011., 17:09
spravica za mjerenje propuha dimnjaka
http://www.drillspot.com/products/67993/dwyer_mark_ii_25_molded_plastic_u_inclined_manomet er

energon
22.02.2011., 17:55
dobar vam dan dragi forumasi,eto citam vas vec jako jako dugo ali sam se tek sad registrirao i odlucio vam pomoci savjetima.citajuci uvidjeh da masa vas daje krive savjete a tek nekolicina vas upucuje na prave probleme.da nebi bilo zabune govorim vam iz vlastitog iskustva rada kao dimnjacar koji sam se usko specijalizirao za probleme u radu peci za centralno grijanje,problem pojave smole me najvise zabrinjava i vec 6 godinu spasavam takve kotlove i kotlovnice od takvih problema.ako vas ista takvoga muci slobodno se javite pm ili mail pa cu vam rado pomoci.

Inace sam zaposlen u dimnjacarskom obrtu s dugogodisnjom kvalitetnom uslugom i tradicijom rada,uz dim.obrt radi i usko specijalizirana trgovina koja se bavi prodajom kompletnog asortimana proizvodaca "Plamen" Pozega peci na kruta goriva,uz koju radimo i kao servisna sluzba istog proizvodaca na podrucju karlovacke i primorsko goranske zupanije.

Tko treba bilo kakav savjet ili ima kakva pitanja u svezi peci,dimnjaka,centralnog grijanja slobodno se javi.pozz

majstorčina
22.02.2011., 21:10
Dragi energon, ti bi nam puno mogao pomoći naprimjer u objašnjenju kako da sami provjerimo uzgon dimnjaka ( otprilike i sa primitivnim spravama dostupne svima ). bilo bi dobro i da objasniš koji su glavni čimbenici smolenja peći i dimljaka itd. Slobodno se raspiši jer mnogi žele ćuti mišljenje i savjet stručnjaka.

energon
22.02.2011., 21:43
pa bez mjernog instrumente za mjerenje istog ostaje ti vizualno ga pregledat,mozes ga provjerit malim ogledalcem tako sto ces ogledalo postavit pod kut od 45 stupnjeva u taloznicu dimnjaka pa ako je dimnjak ravno sazidan vidjet ces kakvo mu je opce stanje unutar njega na samim stijenkama,odmah ces osjetit uzgon na samoj ruci jel ces osjetit strujanje zraka u dimnjaku.nadalje ako je zbilja dimnjak pun smole samo nemoj palit novine da vidis dali dimnjak vuce.

Smola.nusprodukt loseg sagorijevanja usred premalo kisika u samom lozistu.npr.zatvarate precesto regulator propuha i predugi period vam je "suber" na peci zavoren.vatra dobiva manje kisika za oksidaciju i smanjuje se intenzitet gorenja.temperatura dimnih plinova se smanjuje kao i brzina kojom se dimni plinovi krecu kroz dimnjak.ako se smanjila brzina i toplina dimnih plinova tu nastaje problem.tocka rosenja koja nastaje izlaskom dimnih plinova u atmosferu se povlaci u dimnjak.vrsi orosavanje stijenki dimnjaka.kroz neko vrijeme dolazi do stvaranja smole.smola je lako zapaljiva i opasna.cesto imamo priliku na vijestima cuti o zapaljenu dimmnjaka.opasnost je velika jel temp. koju postize gorenje smole u dimnjaku varira od 900-1000 stupnjeva C.
Znaci da je najbitnije dat vatri dovoljno kisika da do toga ne dolazi.

Lee Champa
23.02.2011., 18:33
Znaci da je najbitnije dat vatri dovoljno kisika da do toga ne dolazi.

Eh, sad nam objasni kako?:lol:

energon
23.02.2011., 19:50
Eh, sad nam objasni kako?:lol:

Regulator propuha podesiti da lanac koji zatvara klapnu nikada ne zatvara klapnu u potpunosti.
Termostat koji regulira vrijeme paljenja pumpe podesiti tako da temp. vode u peci nikada za vrijeme konstantnog lozenja ne pada ispod 75 stupnjeva C.
Sve ventile na radijatorima otvoriti sto vise.tako da je omogucena stalna cirkulacija vode u sistemu.
Kad temp vode u peci bude stalno iznad 75 stupnjeva smola nece nastajati i problema nece biti jel ce pec goriti tom silinom da ce temp i brzina dimnih plinova bit toliko velika da ce izbacit tocku rosenja u atmosferu.tek tada nece bit orosavanja i pojave kondenzacije.
Sav taj pravilan rad i potpuno sagorijevanje omogucuje kisik koji kroz klapnu dolazi u loziste i potice potpuno sagorijevanje

keller
23.02.2011., 21:55
Kad temp vode u peci bude stalno iznad 75 stupnjeva smola nece nastajati i problema nece biti jel ce pec goriti tom silinom


Ok, ali je tako prevruce u kuci, ja sam sve ventile radijatora smanjio na samo 1/3 protoka.

Lee Champa
24.02.2011., 08:35
Ok, ali je tako prevruce u kuci, ja sam sve ventile radijatora smanjio na samo 1/3 protoka.

Pa kakve to veze ima - glavno da peć ne cmolji, a što bacaš lovu kroz dimnjak to g. ENERGONA nije briga (on je sve objasnio teoretski):lol::s:kava:

keller
24.02.2011., 11:50
Pa kakve to veze ima - glavno da peć ne cmolji, a što bacaš lovu kroz dimnjak to g. ENERGONA nije briga (on je sve objasnio teoretski):lol::s:kava:


A ne, nista se ne baca, sad mi je i u dvoristu toplije kad otvorim prozore i vrata . :mig:
( salim se naravno)...

energon
24.02.2011., 14:52
ja sam vam samo dao savjet kako da pec lozite a da nebude problema sa smolom,a na vama je odabir.ako sam kome pomogao to mi je drago.

L.P.

Lee Champa
24.02.2011., 18:41
A ne, nista se ne baca, sad mi je i u dvoristu toplije kad otvorim prozore i vrata . :mig:

Mogu li ti biti susjed?:D

ENERGON je objasnio - ono što znamo:D
Recimo neizolirana kuća (klasični zid 25 cm+3 cm žbuke) od 100 kvadrata + topla voda, na:
-15C okometrijski treba 20 kW.
0 C možda treba 10 kW,
5 C možda treba 5 kW.
A kupljena je najmanja peć 25 kW. Znači radit će "tu negdje" na -15C sa temperaturom vode 75C:top:
Kad nam treba onih, 5 kW nastaju problemi. Imamo običaj peć natrpati drvima do vrha. Ta drva se cijelo vrijeme suše - iz njh isparava vlaga i smole, koje se kondenziraju na stijenke i u dimnjaku jer ne stignu i ne mogu sagorijeti (nedovoljna temp. u ložištu). Potrebno je manje drva ubacivati u peć pa kad to izgori-slijedeća tura.
Poznato je da grabrovina i bukovina ne "izdrže" godinu da bi se osušila - promijene sastav. Isto tako grab, bukva i hrast (najčešće ogrijevno drvo) imaju najviše smole i pepela. Probajte ložiti sa jasenom. Ima nešto manje kW ali daleko manje pepela i smole, i može se sušiti bez truljenja!

energon
24.02.2011., 18:55
pojava smole nema nikakve veze s tipom drveta koje lozis.drva ce izgorit bila ona borova,jasenova,bukva,hrast ili bilo sta drugo samo ako ima dovoljno kisika za potpuno sagorijevanje a ako je kisika dovoljno tada smole NEMA.a kolicinu vruce vode koje iz peci saljes na radijatore reguliras mis ventilom pa u tom slucaju nevidim kako to "bacas novce kroz dimnjak".

keller
25.02.2011., 00:25
Lozim Cer, tvrdo drvo, suvo ko barut na nacin kako Lee Champa i kaze, po malo al cesce (tri klipe da pokrije zar) ceo dan je temperatura u peci 70-72 stepena, klapna za regulaciju vazduha uvek otvorena.
Na zidovima lozista stalno je prisutan tvrd katran ili smola a na njega se preko dana hvata neka suva kora koja moze da se ljusti lopaticom dok nocu kao da se malo vise razmeksa i obnovi ta smola valda zbog isparenja drveta i malo nize temperature jer naguram punu pec do vrha da izvuce do jutra ali ni nocu klapna za regulaciju vazduha nikada nije zatvorena.
Terao sam pec i na 80 stepeni ceo dan i nista znacajno nisam dobio.
Nekad mi se ucini da nelogicne stvari bolje funkcionisu od onih idealnih.

sasase
25.02.2011., 04:56
evo jedan pravilan nacin lozenja koji se moze primjenit i u centralnome iziskuje malo vise posla ali daje dobre rezultate
http://www.youtube.com/watch?v=3CUjfFyB4HM&feature=player_embedded

Lee Champa
25.02.2011., 08:35
pojava smole nema nikakve veze s tipom drveta koje lozis.drva ce izgorit bila ona borova,jasenova,bukva,hrast ili bilo sta drugo.....

Nije točno, probaj jasen:kava:

Barby77
08.03.2011., 00:32
pojava smole nema nikakve veze s tipom drveta koje lozis.drva ce izgorit bila ona borova,jasenova,bukva,hrast ili bilo sta drugo samo ako ima dovoljno kisika za potpuno sagorijevanje a ako je kisika dovoljno tada smole NEMA.a kolicinu vruce vode koje iz peci saljes na radijatore reguliras mis ventilom pa u tom slucaju nevidim kako to "bacas novce kroz dimnjak".

Imam ja jedno pitanje za tebe Energon :

Pred godinu dana sam kupila Centrometalovu peć Eko cet 23 kw jer sam si u stanu napravila centralno grijanje na drva. Svako loženje u peći, meni je stan pun dima, kad otvorim vratašca da ubacim drva, suklja dim van ko da sam u koksari. Majstor je spojio dimovodnu cijev na rupu dimnjaka koja je odmah pored peći, tj. u ravnini crne ploče na peći. Mada imam i rupu za u dimnjak jedno cca 1.5 m iznad peći ( tako je prije bio spojen stari Plamenov štednjak na drva) , majstor je rekao da ne trebam kupovati visoku dimovodnu cijev, već je dovoljno da se samo stavi koljeno iz peći u dimnjak... A o smoli u dimnjaku bolje da ne govorim... Ponekad se od smrada ne može ući ujutro u kuhinju. Jednom sam čekićem i dlijetom razbijala smolu koja se zaljepila za vratašca dimnjaka, da sam jedva ih otvorila. U peći vise crne "krpe" smole koje svako jutro stružem žaračem prije nego naložim.
Prije loženja otvorim ventil koji mi se nalazi na ploči peći , i nakon 5-10 minuta ga zatvorim kad se vatra uhvati. Ne nakrcam drva do kraja, već pomalo dodajem. Klapnu stalno držim otovorenu, tj. okrenem da gori jačine 6-7 da što više zraka ulazi, pumpa mi prvi put kad naložim baca vodu na 70 stupnjeva C, i nakon toga ne puštam peć da gori ispod 75-80 stupnjeva C, i pazim da je tlak na max 3 bara da mi ne izbaci vodu na sigurnosni ventil . Svaki 4 dan bacam u peć onaj prah protiv čađe. Radijatori su svi otvoreni skoro do kraja.
Svaki mjesec svibanj uredno dođe ovlašteni dimnjačar za zgradu, počisti dimnjak i dobijem potvrdu da je dimnjak u redu.

Da li je uzrok tolikom dimljenju i stvaranju smole u peći i u dimnjaku niska dimovodna cijev ili nešto nije dobro na peći namješteno ili nešto treće. Dosta ljudi mi je reklo da bi trebala staviti visoku dimovodnu cijev i da će onda se stvarat manje smole i da neće dimit.

energon
08.03.2011., 06:17
sto se tice same prikljucne cijevi,sto direktniji spoj to bolje,nije to razlog pojave smole.ugl poslao sam ti pm pa vidi.napisao sam ovdje detaljni post ali kad stisnem posalji odgovor dobijem nekakav error i moram pisat sve ponovno
Da skratimo.stednjak snage 23 kw je daleko daleko prevelike snage za jedan stan.tu je i broj potrosaca tople vode/radijatora jako malen pa sama pec nece goriti punom parom i nece sagorijevati u potpunosti.znaci presnazna pec za taj prostor.

Barby77
08.03.2011., 13:02
sto se tice same prikljucne cijevi,sto direktniji spoj to bolje,nije to razlog pojave smole.ugl poslao sam ti pm pa vidi.napisao sam ovdje detaljni post ali kad stisnem posalji odgovor dobijem nekakav error i moram pisat sve ponovno
Da skratimo.stednjak snage 23 kw je daleko daleko prevelike snage za jedan stan.tu je i broj potrosaca tople vode/radijatora jako malen pa sama pec nece goriti punom parom i nece sagorijevati u potpunosti.znaci presnazna pec za taj prostor.

Morala sam kupiti tu peć jer mi ona od 17 kw nije pasala u kuhinju radi prostora, a i taj model nije imao pumpu za vodu u sebi, i radi toga jer je rupa za dimovodnu cijev na samoj ploči. Stan inače ima 75 kvadrata.

Probaj napisati ponovno da i drugi mogu pročitat. Sigurno bi bili zahvalni na iscrpnom objašnjenju :)

energon
08.03.2011., 18:02
rekao sam.kupljena pec po principu da pase u kuhinju bez gledanja na samu snagu peci.ta pec je lijepa i stane i uklapa se u vas prostor,ali NIJE za vase potrebe,presnazna je u odnosu na tu kvadraturu.

Barby77
08.03.2011., 20:18
rekao sam.kupljena pec po principu da pase u kuhinju bez gledanja na samu snagu peci.ta pec je lijepa i stane i uklapa se u vas prostor,ali NIJE za vase potrebe,presnazna je u odnosu na tu kvadraturu.

Hvala na savjetu :)

bela.rada
03.11.2011., 18:29
Dobar dan,
ja sam nova na ovom forumu. Imam i ja problem sa centrometalovim stednjakom za etazno grejanje, pa me zanima da li je neko taj problem resio. Inace, dolazio mi je zvanican servis i nisu nasli nikakvu zamerku u vezi instalacije, niti u vezi lozenja.
Moja kuca je 120m2, prizemlje i sprat, stolarija je obicna drvena, izolaciju imam samo na spoljnim zidovima 5cm stiropora.
Molim Vas, ako neko moze da mi pomogne savetom, jer sam ocajna, toliko se smole nakupi za samo 5-6 dana lozenja, da subotu ceo dan provedem u kotlovnici i nikako ne uspem sve ocistiti. Inace, dobro greje, sve dok ne zapusi smola dimovodni kanal.
Unapred hvala na pomoci.

d2267
04.11.2011., 05:15
Svim ljudima jedan savijet u vezi centralnog grijanja na kruta goriva i dimnjaka.Dimnjak je 50% centralnog grijanja na kruto gorivo.Ukoliko imate dobar dimnjak i najlošiju peć koju možete zamisliti grijati ćete se bolje nego da imate najbolju pirolitičku peć s svom fensi šmensi opremom vrijednom 50000 kuna.:kava:Dakle ukoliko se spremate raditi centralno grijanje na kruto gorivo trebate se pridržavati slijedećih ,u biti jednostavnih uputa.Dimnjak treba biti od kiselinski otpornog materijala (schidel,PGM i slićni dimnjaci s šamotnom cijevi ili
inox cijevi),promjer dimnjaka treba biti najmanje koliko je i promjer priključka dimovodne cijevi na peći(preporuka je da promjer dimnjaka bude veći,ali ne previše),visina dimnjaka u odnosu na građevinu u kojoj se nalazi terba biti;40 centimetara iznad vrha krova,ukoliko je dimnjak u odnosu na krov u sredini krova,ukoliko je dimnjak 3 i više metara pomaknut u stranu može biti 20 stupnjeva niži od vrha krova.Prethodno napisano vrijedi samo ako su te visine 6 i više metara (ne preporučam ni u kojim okolnostima dimnjak niži od 6 metara).
Većina peći u uputama za montažu ima preporučene promjere i visine dimnjaka za određenu snagu,te se tih smjernica obavezno treba pridržavati,te ih treba provjeriti prije izrade dimnjaka.Dimnjaci zidani ciglom(čast iznimkama)nisu dobri za priključak peći na kruto gorivo za centralno grijanje(bar dugoročno),jer mort kojim su zidani nije kiselinski otporan,te će u slučaju kondenzacije brzo propasti (maksimalno 3 sezone).Jedino se na zidane dimnjake od opeke mogu priključiti tzv gusene peći tipa Viadrus koje imaju veliku temperaturu dima na izlazu te mogu funkcionirati na zidanim dimnjacima.

a udavih :D

bela.rada
04.11.2011., 08:34
d2267,
puno hvala na brzom odgovoru.
Da pojasnim moju situaciju:
Za 32 godine koliko imam etazno grejanje, ovo je cervrti kotao-stednjak po redu. (prvi je bio neki Zrenjaninski koji smo mi upropastili jer smo lozili prejak ugalj, drugi i treci koji su sluzili svaki po 15 godina su bili slovenacki Emo-central 23) Sa prethodnim kotlovima nismo imali nikakvih problema.
Dimnjak je od samotnih elemenata, 8 metara, fi 160, izolovan kamenom vunom 5cm i obzidan fasadnom ciglom. Svaki samotni spoj sam licno proveravala dok su zidali dimnjak i on je iznutra kao da je iz jednog dela, potpuno gladak.
Sada za potpalu koristim drva stara 2 i 3 godine i ugalj suseni lignit od prosle godine (jer nisam mogla da ga potrosim). Znaci, gorivo je suvo, dimnjak po propisima, temperaturni rezim po uputstvu proizvodjaca....
Jedino sto ja mogu da pretpostavim da bi mogla da bude smetnja (nije bila sa ona tri prethodna) je to sto mi je kotlarnica napolju dozidana uz samu kucu, ali samo fasadnom ciglom, pa pomisljam da bi mozda bila dobra ideja da se sam kotao izoluje kamenom vunom? To sam pitala i Centrometalove servisere, ali nisu znali da mi daju odgovor.

Lee Champa
04.11.2011., 08:52
toliko se smole nakupi za samo 5-6 dana lozenja,.

Za vrijeme normalnog rada kotla, možeš li izmjeriti temperaturu one cijevi od kotla do dimnjaka?


gospon d2267ovo ne bu išlo:40 centimetara iznad vrha krova.
U formuli (dijagramu) se nigdje ne spominje jer to ne utjeće na "cug" dimnjaka

bela.rada
04.11.2011., 09:13
[QUOTE=Lee Champa;36538718]Za vrijeme normalnog rada kotla, možeš li izmjeriti temperaturu one cijevi od kotla do dimnjaka?

nemam takav termometar, ali pitacu servisere danas kad dodju da mi izmere oni. Inace, meni se cini da temperatura u toj cevi nije veca od one na plotni.

d2267
04.11.2011., 15:59
Za vrijeme normalnog rada kotla, možeš li izmjeriti temperaturu one cijevi od kotla do dimnjaka?


gospon d2267ovo ne bu išlo:40 centimetara iznad vrha krova.
U formuli (dijagramu) se nigdje ne spominje jer to ne utjeće na "cug" dimnjaka
rečenica u koj se spominje 40 cm iznad vrha krova ima nastavak koji govori o tome da se ne preporuča visina dimnjaka ispod 6 metara,te da se pridržava uputa proizvođaća peći vezano uz presjek i visinu dimnjaka :kava:No u situaciji u kojoj na primjer imamo usku i visoku kuću s peći recimo 25 kw,a proizvođać preporuća recimo 6,5 metara dimnjaka promjera fi 200,a kuća je visoka 9 metara,tada se primjenjuje pravilo 40 cm iznad vrha krova...

bela.rada
04.11.2011., 20:10
Danas su dolazili serviseri, sve pogledali jos jednom, zakljucili da je sve propisno montirano i da im nije jasno zasto se nakuplja smola i ponudili mi da demontiraju kotao i vrate mi novac. Ne znam da li da se radujem ili ne. Sad imam problem koji kotao da izaberem. Verovatno ce to biti Bosch....Hvala svima na savetima i srecno. Praticu forum, pa ako nesto mogu da pomognem bice mi drago.. Pozdrav!

d2267
05.11.2011., 17:47
Danas su dolazili serviseri, sve pogledali jos jednom, zakljucili da je sve propisno montirano i da im nije jasno zasto se nakuplja smola i ponudili mi da demontiraju kotao i vrate mi novac. Ne znam da li da se radujem ili ne. Sad imam problem koji kotao da izaberem. Verovatno ce to biti Bosch....Hvala svima na savetima i srecno. Praticu forum, pa ako nesto mogu da pomognem bice mi drago.. Pozdrav!

e sad...,ako to bude limena peć od Boscha dobro pazite jer limena Bosch peć ,tipa Solid, zahtijeva dimnjak još većeg podtlaka nego centrometal ukoliko se pak radi o gusenoj peći,onda OK.Dakle moglo bi se dogoditi da imate još i goru sitaciju :kava:

bela.rada
05.11.2011., 18:00
e sad...,ako to bude limena peć od Boscha dobro pazite jer limena Bosch peć snage 40 kw zahtijeva dimnjak visine 14 metara :eek: ukoliko se pak radi o gusenoj peći,onda OK.Dakle moglo bi se dogoditi da imate još i goru sitaciju :kava:

Ja bih uzela ovaj tip 24 http://www.bosch-climate.com.hr/files/201003121626460.K%2016-1%20S%2061%20_%20K%2024-1%20S%2061%20_%20K%2032-1%20S%2061%20%20-%20instaliranje%20i%20rukovanje.pdf
Za njega je dimnjak fi 160, visine 6m. Mij je dimnjak 8m.

d2267
06.11.2011., 06:37
Ja bih uzela ovaj tip 24 http://www.bosch-climate.com.hr/files/201003121626460.K%2016-1%20S%2061%20_%20K%2024-1%20S%2061%20_%20K%2032-1%20S%2061%20%20-%20instaliranje%20i%20rukovanje.pdf
Za njega je dimnjak fi 160, visine 6m. Mij je dimnjak 8m.

obrati pozornost na presjek konstrukcije peći pa će ti biti jasno da s Boschom može biti samo većih,a ne manjih problema s kondenzacijom :)

nike321
06.11.2011., 13:59
Ima li regulacija temperature povratnog voda i ako ima, koliko je namještena?

ramzay
13.11.2011., 07:04
d2267[/B]ovo ne bu išlo:40 centimetara iznad vrha krova.
U formuli (dijagramu) se nigdje ne spominje jer to ne utjeće na "cug" dimnjaka


Da se malo uključim u diskusiju oko dimnjaka ( nisam ni znao za ovaj forum naletio sam slučajno na njega)

Tih 40 cm iznad sljemena , nema na dijagramima jer su oni rađeni za mirnu atmosferu , a preporuka je podići dimnjak iznad sljemena samo zato da kad puše vjetar dimnjak bude u "zdravoj" ne turbuliranoj struji zraka. Idealno bi bilo da vjetar puše uvijek okomito na krov , kao kod mene , i onda taj vjetar pojačava cug dimnjaka. Ali da se razumijemo sve su to djelovanja ispod 5 %, i skoro da su beznačajna u odnosu na visinu dimnjaka i temperaturu dima na ulazu u dimnjak.

ramzay
13.11.2011., 07:26
obrati pozornost na presjek konstrukcije peći pa će ti biti jasno da s Boschom može biti samo većih,a ne manjih problema s kondenzacijom :)

Da li razlikujemo kondenzaciju vodene pare od nagomilavanja katrana .

Katran ako izgori ne taloži se na dijelovima peći i to nema veze sa kondenzacijom.

O tome sam dosta pisao na forumu o centralnom grijanju.

Bosch bi trebao imati dobro izgaranje katrana , ali je točno da zahtjeva visok dimnjak , čak najvišlji od svih koji se nude na tržištu.

sasase
13.11.2011., 11:16
taj bosch trazi laganu preinaku na na donjim vratascima u svezi doziranjem zraka u lozioste
problematican je pocetak lozenja dok se gorenje ustabili onda vise nema problema snjim
kako god bilo taj kotel je predviden za ugljen i sa njim ce savrseno funkcionirat sa drvima trazi malo rekreacije
bez spremnika ce korisniku ako lozi na drva zadat puno problema jer ce temperatura dimnih plinova intervalno jako padat i evo sranja
u svoju verziju tog kotla sam sad ubacio i turbulatore i jos cu jih dodat stim da mi je dimnjak vanski fi 17 ,8m visine

bela.rada
13.11.2011., 11:31
Ja sam konacno kupila kotao Ferroli sfl3. U utorak mi ga montiraju. Ove godine cu pogoreti ugalj i drva koje imam, a sledece cu kupiti gorionik na pelet i nadam se i Boga molim da sam donela pravu odluku. Javim kako radi :)

rale2505
20.11.2011., 13:30
http://www.ebay.co.uk/itm/CHIMNEY-CLEANING-LOG-FIREPLACE-FLUE-SOOT-CLEANER-/360259621962?pt=UK_HG_FireplacesMantelpieces_RL&hash=item53e125944a

Jel se netko susreo sa ovakim stvarima. Dali bi se kondenzacija smanjila?

d2267
20.11.2011., 13:42
http://miloc.hr/sistemi-grijanja/cijena/sootomagic/ ima slićnih stvari i kod nas za čišćenje nabaviti

bela.rada
20.11.2011., 16:26
Moj ferroli SFL3 je instaliran. Da sam bila pametna i citala na vreme onu divnu temu "centralno grejanje na drva" na ovom forumu gde su Ramzey, sasase, nike i ostali tako lepo objasnili stvari, mozda bih jos jednom razmislila. Na zalost, kasno sam procitala.
Kada se kotao ocisti i onda zalozi, zaista odlicno radi, brzo podigne temperaturu na zadatu vrednost. Problem nastaje kod ponovnog lozenja, t.j. dodavanja uglja (koristim suseni lignit). Skoro da je nemoguce dobro istresti pepeo. Ja ga prodzaram koliko god je moguce, ali ostane debeo sloj pepela koji nece da propadne kroz resetku, pa kod svakog sledeceg ubacivanja uglja temperatura koju kotao postize je sve niza.
Sa druge strane, on neverovatno dugo ima zara, tako da, ukoliko dodam ugalj u 21h, ujutru u 9h jos uvek ima puno zara i nemoguce mi je da ga ispraznim, da bih nalozila od pocetka. U toku noci ne prebacujem na nocni rezim (ne zatvaram klapnu), ali ipak ujutru imam zar i jedva mlake radijature (30-35C). Sad to i nije neki problem, temperature su ipak visoke, ali kako cu zimi kad padne na -15, a radijatori mlaki.
Da li postoji neki nacin da ovo resim? Bas sam maler sa ovim kotlovima. Najbolji je bio onaj najstariji Emo-central 23.

sasase
20.11.2011., 17:56
http://miloc.hr/sistemi-grijanja/cijena/sootomagic/ ima slićnih stvari i kod nas za čišćenje nabaviti
nahiti se sa malo vapna u pec i dobis isti efekt

nike321
20.11.2011., 18:13
Moj ferroli SFL3 je instaliran. Da sam bila pametna i citala na vreme onu divnu temu "centralno grejanje na drva" na ovom forumu gde su Ramzey, sasase, nike i ostali tako lepo objasnili stvari, mozda bih jos jednom razmislila. Na zalost, kasno sam procitala.

Da nabacim još malo soli na ranu.
Kotlovi koji su kombinirani i koji koriste i pelete imaju manju efikasnost sa peletima od namjenskih kotlova za pelete jer im je ložište preveliko.

sasase
20.11.2011., 18:20
Da nabacim još malo soli na ranu.
Kotlovi koji su kombinirani i koji koriste i pelete imaju manju efikasnost sa peletima od namjenskih kotlova za pelete jer im je ložište preveliko.

ima resenja za to ima za kupit samotne obloge koje se ugrade i stim smanji volumen lozista i dobi na iskoristivosti

bela.rada
20.11.2011., 18:50
Da nabacim još malo soli na ranu.
Kotlovi koji su kombinirani i koji koriste i pelete imaju manju efikasnost sa peletima od namjenskih kotlova za pelete jer im je ložište preveliko.

Znam ja to, nike, ali stalno sam prinudjena da od dva zla biram manje....nikako da mi se pruzi prilika da biram izmedju dva dobra.
Moj je problem u malenoj kotlovnici i dimnjaku koji je fi 16cm i visine 7-8m.A dodatni problem su 6 tona lignita koji su mi napunili supu, pa mesta za pelet nije bilo, a ni para za gorionik ove godine. Onda sam naletela na ovaj novi model ferroli, i pomislila da bi mi to bilo prelazno resenje ka grejanju na pelet. Inace, ovaj model ima jako malo loziste, t.j. plitko, i pretpostavljam da su ga takvim napravili bas zbog peleta.
Ima jedna jako interesantna stvar kod pepela :confused: on jije onako svetlo bez boje, nego je tamno sivi, skoro crn.. Sve mi lici na lose izgaranje...ili ima tu nesto drugo? :ne zna:

bela.rada
20.11.2011., 19:07
ima resenja za to ima za kupit samotne obloge koje se ugrade i stim smanji volumen lozista i dobi na iskoristivosti

Fala lepo, sasase na utehi.

Mozda bih mogla da kupim kameni ugalj za probu, da li bi to bilo bolje?
Neko je negde na ovom forumu opisivao lozenje sa gornje strane. Nisam probala, ali da li bi to bilo dobro da probam?

Evo, sada je, posle svega 20-ak minuta od ciscenja kotla (vadjenja zara) i ponovnog lozenja, temperatura 70C. Zakljucujem da je problem sa nedovoljnim dotokom kisika cim se stvori na dnu pepeo. Jedino sto ne znam kako da resim to ciscenje resetke, a da ne moram da vadim zar. Probala sam zaracem, onda nekom lopaticom, pa nekom kao malom motikom... ali nista ne moze. Pomagajte, molim vas. Ima ovde ljudi sa puno mozga, ako mi oni ne rese problem, niko nece.

sasase
20.11.2011., 19:56
http://www.energoportal.cz/forum/pevna-paliva/dakon-viadrus-prestavba-na-horak-ling-13628/?stranka_oblast=
pomogni si sa google translatorom imas sto i jednu modifikaciju slicnih kotlova tam i tvoj spada
a tam di je profesor objasnjavavao lozenje je i tema kako pravilno loziti ugljen

bela.rada
21.11.2011., 22:05
http://www.energoportal.cz/forum/pevna-paliva/dakon-viadrus-prestavba-na-horak-ling-13628/?stranka_oblast=
pomogni si sa google translatorom imas sto i jednu modifikaciju slicnih kotlova tam i tvoj spada
a tam di je profesor objasnjavavao lozenje je i tema kako pravilno loziti ugljen

sasase, hvala na sugestiji, procitala sam i primenila. :s
U medjuvremenu sam uspela i da proizvedem barut.
Naime, ja sinoc resila da izvadim sav zar iz kotla i da ga nalozim od pocetka. Izvadila sam ga u jednu veliku metalnu kantu i ostavila u dvoristu. Jutros sam htela da taj pepeo prebacim u najlon dzak, kad pipnem kantu, a ona bas topla. Brknem malo po pepelu, a ono i dalje zar. Resim da sipam vodu da ga pogasim. Kakva je to eksplozija bila! Nisam mogla da zamislim da je nesto tako moguce. A moja faca garava k'o iz nemih filmova ili iz crtaca. Ma bilo je da :lol: . Pa kad moram da guram nos svuda:bonk:
Elem, jutros u 7h sam nalozila po sistemu koji mi je predlozio sasase. Sipala sam 1,5 kantu uglja, a odozgo stavila nekoliko listova zguzvanih novina i malo suvaraka za potpalu i potpalila. Ostavila regulator promaje na 60C. Dosla sam sa posla oko 17,30h, a kuca topla, 24C, temperatura u kotlu 50C. Prodzarala dobro i ubacila jos jednu kofu za nocas. Cini mi se da se ovako manje gusi vatra, pepeo je normalne boje i finiji (sto bi vajda znacilo bollje sagorevanje). Jedino mi se ne svidja sto mi se cini da ima malo vise smole. To cu morati vikendom kad sam kod kuce da malo dizem temperaturu da izgori.
Danas sam kupila i onu izolaciju z cevi, pa sam sve cevi u kotlarnici oblozila. Sutra cu i dimnjacu da "obucem" u kamenu vunu, pa da vidim da li ce i to da doprinese jos boljem grejanju. Mada, moram da priznam da mi se ovaj kotao sle vise svidja.