PDA

View Full Version : Zupčasti remen

NIPPON
30.08.2004., 23:20
Ovak u servisnoj knjižici mi piše da bi zupčasti trebalo mjenjati na 100000km meni auto ima 90i nešto sitno i nekak bi se sigurnije osječal da ga sad zamjenim
Zanima me kaj mi je najbolje uzet orginal od Suzukija ili postoje možda neki proizvođači koji su najbolji :confused: i da kaj se još mjenja u paketu neki španeri;zatezači koji qurac ajde pomozite neuk sam :D

M@rio
31.08.2004., 00:36
Nisam previše upućen u stvari ispod haube, ali mislim da se mijenja samo remen? :confused:

Ja sam svog mijenjao na nekih 80 000

JakeTheMass
31.08.2004., 00:54
preporučljivo je kod zamjene zupčastog remena promjenit i zatezač istog..
a sad koji su naj nisam ti 100% jel nemam suzuki

dacho
31.08.2004., 07:44
prijatelju, NE DAJ da ti netko zamijeni zupcasti A DA TI NE ZAMIJENI ŠPANER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to je pravilo, koje sam na prekasno saznao, pa sam na vlastitoj koži iskusio 1000€ kvar na opel astri kojoj sam promijenio zupcasti, ali ne i španer........... pukao zupcasti, polomio: nosace hidraulickih podizaca ventila, hidraulicke podizace, klackalice......... i još hrpu toga... davno bilo je......:(

ROAD RUNNER
31.08.2004., 08:06
Remen kupi bilo koji jer onaj sa natpisom Hyundai je od istog proizvođača, a plaćaš natpis!!!

Na ovim novijim autima mijenjaju se i natezači...netko mijenja i remenice....

Eh, sad ću ja opet usporedbe radi uključiti Zastavina supervozila....

Zupčasti remen se mijenjao na njima na 60 000 km, a natezači i remenice nikada. Imao sam jedan motor koji je sa tri generalke prešao preko milju km i sa istim remenicama i natezačem....

Zlatna vremena dok je Bog hodal po svijetu i radili su se kvalitetni dijelovi:rolleyes: :rolleyes:

Inače, VW je sada razvio ovalnu remenicu sa kojom smanjuje pulsiranje remena i remen se mijenja tek na 180 000 km :D:D

NIPPON
31.08.2004., 09:50
Znači da ponovimo gradivo zupčasti španer ili ti zatezač i te neke remenice
e sad još jedno pitanje jel zna neko jel mjenjaju to u onim brzim servisima tipa molydon i sl.

NIPPON
31.08.2004., 09:52
ROAD RUNNER kaže:
Remen kupi bilo koji jer onaj sa natpisom Hyundai je od istog proizvođača, a plaćaš natpis!!!

:confused: kakav te božji hyundai spopal pa čovječe prava pila je u pitanju a ne tamo neki Hyundai:D :D :D

ROAD RUNNER
31.08.2004., 10:27
NIPPON kaže:
:confused: kakav te božji hyundai spopal pa čovječe prava pila je u pitanju a ne tamo neki Hyundai:D :D :D

Ispravak: Suzuki :D:D:D

Pardonček, vrtel sam si neki drugi film u glavi :rolleyes:

Kaj se tiče Molydona i tih spika, odi rađe kod nekog mehaničara...tamo rade dečki iz autopraone....

VTi underhood
31.08.2004., 11:21
NIPPON kaže:

OBAVEZNO PROMIJENI I NATEZAČ!!!!!!!!!! OBAVEZNO!!!!!

E sad ovako... neznam kak je na Suzukiju ali mislim da bi moglo bit isto kao i na Hondi...

Znači ako se ne varam zupčasti vrti i vodenu pumpu!!!

Ako je takva situacija onda treba zamijenit:
- zupčasti
- natezač
- vodenu pumpu

Ako mijenjaš pumpu, morat ćeš promijenit i antifriz...

Dobri proizvođači:
- remen - OEM, Gates, TRW
- natezač - OEM, NSK, SKF, Timken
- pumpa - OEM, SKF, Delphi, Ifin
- antifriz - Shell Glycoshell

OEM = original

Remenicu NE TREBA mijenjat... osim ako je u kurcu ali ne vjerujem...

U Molydonu NE MIJENJAT TO... NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Odi u neki servis...

:Man in black:
31.08.2004., 13:24
NIPPON kaže:
Ovak u servisnoj knjižici mi piše da bi zupčasti trebalo mjenjati na 100000km meni auto ima 90i nešto sitno i nekak bi se sigurnije osječal da ga sad zamjenim
Zanima me kaj mi je najbolje uzet orginal od Suzukija ili postoje možda neki proizvođači koji su najbolji :confused: i da kaj se još mjenja u paketu neki španeri;zatezači koji qurac ajde pomozite neuk sam :D

Sad moraš na autoput i u trečoj ga prišarafit do daske ... :D

I ak ništ ne zlupa i ne razleti se znaći da ti je zupčasti u još dobrom stanju. :zubo:

AutoExpert
31.08.2004., 13:50
o kojem se Suzukiju radi? Godište / motor ?

- zupčasti i zatezači obavezno!
- nikako ne dati mijenjati zupčasti u nekom "brzom" servisu - mijenjati zupčasti ili metlice brisača nije ista stvar ... to niti je brzi zahvat, a vrlo opasan ako to netko odradi neprofesionalno! Župčasti remen je vitalni dio motora i to mora klapat besprijekorno - pogrešna montaža može vrlo lako dovesti do znatnog oštećenja motora, bilo zbog krivog podešenja bregaste ili "preskakanja" ako je prelabavo namješten. nemoj se igrati s njim
- nije istina da je svejedno koji remen - idealno bi bilo da ti stave originalni i to u nekom ovlaštenom servisu jer onda ti garantiraju za njega i ako bilo što pođe po zlu boli te briga. Ne navijam za ovlaštene servise ali tu si jedino 100% siguran. U svakoj drugoj situaciji možeš puno popušiti a niti ti garantira proizvođač remena niti mehaničar ...
- kad veliš koji model imaš probat ću saznati koji je proizvođač remena "prva ugradnja" - daklem od proizviođača koji proizvodi original, samo nemaš gore sticker i tvorničku garanciju ...

VTi underhood
31.08.2004., 14:56
AutoExpert kaže:

- nikako ne dati mijenjati zupčasti u nekom "brzom" servisu - mijenjati zupčasti ili metlice brisača nije ista stvar ... to niti je brzi zahvat, a vrlo opasan ako to netko odradi neprofesionalno! Župčasti remen je vitalni dio motora i to mora klapat besprijekorno - pogrešna montaža može vrlo lako dovesti do znatnog oštećenja motora, bilo zbog krivog podešenja bregaste ili "preskakanja" ako je prelabavo namješten. nemoj se igrati s njim
- nije istina da je svejedno koji remen - idealno bi bilo da ti stave originalni i to u nekom ovlaštenom servisu jer onda ti garantiraju za njega i ako bilo što pođe po zlu boli te briga. Ne navijam za ovlaštene servise ali tu si jedino 100% siguran. U svakoj drugoj situaciji možeš puno popušiti a niti ti garantira proizvođač remena niti mehaničar ...
- kad veliš koji model imaš probat ću saznati koji je proizvođač remena "prva ugradnja" - daklem od proizviođača koji proizvodi original, samo nemaš gore sticker i tvorničku garanciju ...

Ma bilo bi super kad bi to mogao obavit u ovlaštenom servisu... ali je stvar takva da su kod nas ovlašteni servisi za SUZUKI i MITSUBISHI tako jebeno katastrofalno u qurcu da to nemreš vjerovat... mislim da mu ne gine neka "garaža" i majstor kojem barem malo vjeruje...

SETRA Samoborček
31.08.2004., 15:41
AutoExpert kaže:

Kolko se sjećam, auto je Suzuki Baleno karavan, oko 1997. (za godinu fakat nisam siguran, a ni neznam otkud mi 97' u glavi...)

AutoExpert
31.08.2004., 15:45
VTi underhood kaže:
OEM = original

OEM = Original Equipment Manufacturer - tj. po domaće "prva ugradnja" - objasnio sam gore...

Da su većina ovlaštenih Suzuki servisa u k* znam jako dobro ali isplati se pitati koliko bi zaračunali izmjenu koju garantiraju. Pa onda usporedit sa cijenom ozbiljne "neovisne" radionice ;)

VTi underhood
31.08.2004., 17:08
AutoExpert kaže:
[B]OEM = Original Equipment Manufacturer - tj. po domaće "prva ugradnja" - objasnio sam gore...

Kaj tebe puca čovječe?

Nemoraš objašnjavat da VW, Honda, Mercedes i sl. ne proizvode sami svoje dijelove... to se zna odavno...

Jedini koji su sami proizvodili SVE dijelove za svoj automobil je firma ROLLS ROYCE... to je najbitniji razlog što su propali!!!

A jel znaš šta u prevodi znači OEM iliti original equipment manufacturer...

U doslovnom prijevodi to znači PROIZVOĐAČ ORIGINALNE OPREME...

znači OEM = original :amen:

a sad jel to Gates, Dayco ili Gorenje... koga boli qurac?

SETRA Samoborček
31.08.2004., 18:03
AutoExper i VTi, nemoram ja vas trpit :mig:

Dajte se sredite...

Koji vas qrac tjera da stalno jedan drugug ispravljate i premještate iz šupljeg u prazno?

Brazil
31.08.2004., 18:26
VTi underhood kaže:
Ma bilo bi super kad bi to mogao obavit u ovlaštenom servisu... ali je stvar takva da su kod nas ovlašteni servisi za SUZUKI i MITSUBISHI tako jebeno katastrofalno u qurcu da to nemreš vjerovat... mislim da mu ne gine neka "garaža" i majstor kojem barem malo vjeruje...

I Mitsubishi? Daj pojasni, baš me zanima.Znam Horvata u Hrv.Leskovcu pa me zanima što je toliko loše.

VTi underhood
31.08.2004., 20:04
SETRA Samoborček kaže:
AutoExper i VTi, nemoram ja vas trpit :mig:

Dajte se sredite...

Koji vas qrac tjera da stalno jedan drugug ispravljate i premještate iz šupljeg u prazno?

Jedan drugog ispravljamo?

Ja jedino vidim da tip ispravlja mene... kad ja kažem da je nešto PLAVO on kaže "da to je istina... plavo je - a to je mješavina zelene i žute"... vjerovatno nabija postove...

Mislim bilo je zabavno na jednoj poruci, ali kad me se okrivljava za nešto što ne činim, onda to malo prelazi granicu...

Prevrti malo postove pa ćeš vidit...

Anyway, vidi se da savjesno obavljaš svoj posao... hmmm...

Ajd bok!

VTi underhood
31.08.2004., 20:11
Brazil kaže:
I Mitsubishi? Daj pojasni, baš me zanima.Znam Horvata u Hrv.Leskovcu pa me zanima što je toliko loše.

Znam za Pupeka da je KATASTROFA... skup, nikad nema dijelova i užasno neuljudno osoblje...

Onda jedan servis pored autoputa (neznam kak se zove mjesto) između motela Plitvice i izlaza za Vel. Goricu...

Frend je tamo odlazio 2 tjedna za redom u radno vrijeme (14.30) i uvijek je naišao na zatvorena vrata (a radno vrijeme je bilo do 16.00) Onda kad je konačno uspio uhvatit (morao je izać s posla ranije) tip se prvo istresao na njega "da nije on jedini čovjek na svijetu i da ne čekaju svi samo njega) i onda još kad ga je ovaj pitao za neke dijelove koje je trebao ovaj je rekao da će pogledat i da će ga nazvat...

Ovaj mu je ostavio broj telefona... serviser ga je nazvao i rekao mu cijenu dijelova koja je bila BASNOSLOVNA (btw, rabljeni dio = 3 x cijena novog dijela od Mitsubishi dealer-a u Austriji) ...

Ovaj mu se zahvalio i rekao da nije zainteresiran jer mu je preskupo... ovaj ga je počeo vrijeđat, kao on je već dijelove naručio, da šta da on sad radi s dijelovima... NAPOMINJEM da u njihovom razgovoru uopće niti u kojem slučaju nije bilo riječi o NARUČIVANJU nego sam o provjeravanju cijena pa ako bude prihvatljivo da će se onda sve naručit i ugradit...

Tip se na kraju zaprijetio da ga ne želi više vidjet na vratima svog servisa... HOROR - ZONA SUMRAKA

NIPPON
31.08.2004., 20:15
AutoExpert kaže:

Setra je več naveo večinu informacija:top: ali da ponovimo
Suzuki Baleno karavan 1,3 10mj 97g

NIPPON
31.08.2004., 20:24
AutoExpert kaže:

ufffffff hebate ovlašteni servisi su katastrofalni mamicuimsmrdljivu jebem njima nebi ni bicikl dao popravljat to je takav fušerski kadar da je to prestrašno:mad: :mad: :mad: od same pomisli da mi neko od njih priđe autu na više od 10 metara dobijem napad histerije o njima bi mogo cjeli roman napisat:flop:

tak da hebiga ta opcija otpada

a niš najvjerojatnije če mi to slagat tip koji mi je slagao getribu iako mi ne djeluje najpouzdanije ali hebiga najbolji je kojeg znam:(

NIPPON
31.08.2004., 20:29
VTi underhood kaže:
E sad ovako... neznam kak je na Suzukiju ali mislim da bi moglo bit isto kao i na Hondi...

- zupčasti
- natezač
- vodenu pumpu

jebatepas ja se duboko nadam da to nije slučaj kod Suzukija hebemti kolko bu me taj servis koštal:eek:
moram sutra zavirit pod haubu bemti planiral sam to danas ali sam začoril poslje posla:D

mobyXXL
31.08.2004., 20:46
Dečki ja imam lančinu umjesto zupčastog (da jebena škoda :mad: sa alu blokom i glavom). Kaj tu sve treba mijenjati ?

VTi underhood
31.08.2004., 20:59
NIŠTA... lanac se ne mijenja... barem se ne bi trebao mijenjati jer ima vijek trajanja kao i motor...

SETRA Samoborček
31.08.2004., 21:03
mobyXXL kaže:
Dečki ja imam lančinu umjesto zupčastog (da jebena škoda :mad: sa alu blokom i glavom). Kaj tu sve treba mijenjati ?

Je, i kaj se buniš :D

mobyXXL
31.08.2004., 21:06
VTi underhood kaže:
NIŠTA... lanac se ne mijenja... barem se ne bi trebao mijenjati jer ima vijek trajanja kao i motor...

ma pitam samo zato jer mašina ima 130 000 (priznatih) kilometara (ko zna koliko je bivši vlasnik vraćao) i sad neznam dal treba mjenjat :( Neznam jel pucaju ti lanci da nebi bilo sranja :(

ta ebena škoda je valjda jedina marka automobila koja ima lanac :rolleyes:

Brazil
31.08.2004., 21:17
VTi underhood kaže:
Onda jedan servis pored autoputa (neznam kak se zove mjesto) između motela Plitvice i izlaza za Vel. Goricu...

Da, to je to.Svašta.

ROAD RUNNER
31.08.2004., 21:27
VTi underhood kaže:

E, tu nisi u pravu... lanac se isto mijenja kao i remen, ali puuuuno kasnije.
Škodini motori prelaze po 300 i više tisuća km i zamjena lanca se radi skupa sa lančanicima i zatezačem.

Kada-piše ti u planu održavanja u servisnoj knjižici....

Uglavnom, ako ne ruži-ne diraj.
Kad počne ružiti, to je znak da je olabavio i da je potrebna zamjena.

Što se tiče izjave da samo škoda ima lanac tu je Moby u krivu totalno!!!

Najnoviji (a i stari) BMW-i imaju lanac a većina proizvođača auta se vraća njemu i izbacuju remen . Razlog je tome taj što su skužili način kako ušutkati lanac koji je nekoliko puta pouzdaniji od remena i što remen ne može izdržati naprezanja koja izdržava lanac!

VTi underhood
31.08.2004., 21:31
ROAD RUNNER kaže:
Škodini motori prelaze po 300 i više tisuća km i zamjena lanca se radi skupa sa lančanicima i zatezačem.

Najnoviji (a i stari) BMW-i imaju lanac a većina proizvođača auta se vraća njemu i izbacuju remen . Razlog je tome taj što su skužili način kako ušutkati lanac koji je nekoliko puta pouzdaniji od remena i što remen ne može izdržati naprezanja koja izdržava lanac!

Eto da i ja nešto naučim o Škodi i o lancima... BTW, možda je to kod novih motora kod većine proizvođača vijek lanca = vijek motora...

Mada ja još od nikog nisam čuo da je mijenjao lanac... ali ruku na srce, niti ne znam puno ljudi s autima koji imaju lanac...

EDIT: sad sam se sjetio primjera...
- frend je imao BMW 318i automatic 1980. godina (barem mislim - onaj kaj ima tanka kockasta svjetla otraga)... auto je imao 400.000 i kusur kilometara kad ga je prodao
- on ga je kupio sa 130.000 (tj tatica mu ga je kupio) i taj auto servisa nije vidio osim ulja, svjećica i filtera i potrošnog materijala...

Vjerujem da nikad nije mijenjao lanac jer mu nikad servis nije trajao više od 2 sata osim kad je mijenjao nešto oko getribe...

ROAD RUNNER
31.08.2004., 21:52
BMW 525 ili 530 dizelaš ima moj gazda i na 200 000 km se mijenja lanac. NAravno, mijenja se i pola motora i svi vijci i podloške koje se dira!

Servis je platio 18 000 kn kod Habulina!!!
Reko sam mu da je idiot i da si je za tu lovu mogao kupiti pošteni auto!

VTi underhood
31.08.2004., 22:02
ROAD RUNNER kaže:
BMW 525 ili 530 dizelaš ima moj gazda i na 200 000 km se mijenja lanac. NAravno, mijenja se i pola motora i svi vijci i podloške koje se dira!

Servis je platio 18 000 kn kod Habulina!!!
Reko sam mu da je idiot i da si je za tu lovu mogao kupiti pošteni auto!

hehehehehehe...

Da to mi je fantastično kak vole mijenjat idiotarije poput šerafa, pločica koji se nit ne diraju nego koje samo pogledom prođeš...

A 18.000 kn je lijepa cifra... Za to se stvarno da kupit dobar autek i još ostane da se pripremi roštilj za ekipu i po defaultu 4-5 gajbi pive...

Tonii
01.09.2004., 00:19
Na koliko da mijenjam zupcasti na Fiat Puntu 1.2 60 ks (12/2000 god.)...cuo sam da ne treba prije 100 000 jer je fire motor....presao sam oko 76000 km...

ROAD RUNNER
01.09.2004., 09:02
Tonii kaže:
Na koliko da mijenjam zupcasti na Fiat Puntu 1.2 60 ks (12/2000 god.)...cuo sam da ne treba prije 100 000 jer je fire motor....presao sam oko 76000 km...

TO kakav je motor nema veze. Zamjena ti je propisana u tablici redovnih intervala u uputi za korištenje auta ili u servisnoj knjižici.
Mislim da je zamjena kod Fiata na 90 000 km.

Provjeri u knjižici ili uputama, pa znaš čitati jebemu :D

AutoExpert
01.09.2004., 10:22
SETRA Samoborček kaže:
AutoExper i VTi, nemoram ja vas trpit :mig: ... Dajte se sredite...
Ja jedino vidim da tip ispravlja mene... kad ja kažem da je nešto PLAVO on kaže "da to je istina... plavo je - a to je mješavina zelene i žute"... vjerovatno nabija postove... Mislim bilo je zabavno na jednoj poruci, ali kad me se okrivljava za nešto što ne činim, onda to malo prelazi granicu... Prevrti malo postove pa ćeš vidit...Pajdaši, moja isprika ako nekome nanosim boli i probleme :rolleyes:

@Setra
ispravim samo sitnice koje se nisu dobro protumačile ... budući da već dugo radim u autoindustriji uzmem si malo slobode da "ispravim netočni navod", a žalim ako ispada ko prepucavanje...

@VTi
"Originalom" se naziva, u autoindustriji kao i svugdje, samo onaj koji ima žig Suzukija, Honde, Audija etc...
"OEM" je kao što i sam veliš doslovno prevedeno "proizvođač originalne opreme", a to su, kod Audija npr. Dayco, Gates etc. - radi se o jednom-te-istom remenu samo nema žig, garanciju i naravno - skoro pa dvostruko veću cijenu ;)
+ kod originalne opreme imaš "OEM" i "OEN" oznaku, a ova druga znači "Original Equpiment Number"

i plava se ne dobiva iz zelene i žute - al znam te, to si napisal namjerno, hahaha ....

cincilator
01.09.2004., 10:38
Svojedobno sam vozio Škodu od staraca, model 105 S. Imala je lanac bez zatezača. Bregasta u bloku.
Mjenjalo ga se u 23 godine 3 puta to ti je cca oko 100.000 km. I bilo ga je promjeniti pickin dim, a ne ovo danas pol motora izmjeniš radi remena.

VTi underhood
01.09.2004., 10:43
AutoExpert kaže:
Pajdaši, moja isprika ako nekome nanosim boli i probleme :rolleyes:

@Setra
ispravim samo sitnice koje se nisu dobro protumačile ... budući da već dugo radim u autoindustriji uzmem si malo slobode da "ispravim netočni navod", a žalim ako ispada ko prepucavanje...

@VTi
"Originalom" se naziva, u autoindustriji kao i svugdje, samo onaj koji ima žig Suzukija, Honde, Audija etc...
"OEM" je kao što i sam veliš doslovno prevedeno "proizvođač originalne opreme", a to su, kod Audija npr. Delco, Gates etc. - radi se o jednom-te-istom remenu samo nema žig, garanciju i naravno - skoro pa dvostruko veću cijenu ;)
+ kod originalne opreme imaš "OEM" i "OEN" oznaku, a ova druga znači "Original Equpiment Number"

i plava se ne dobiva iz zelene i žute, nego zelena iz žute i plave - al znam te, to si napisal namjerno, hahaha ....

Ajde da još ovo napišem pa ćemo stat...

Ako je OEM za tebe Gates i slično, zašto onda na kutiji od zupčastog remena i vodene pumpe koju sam kupio original Honda lijepo piše OEM a unutra lijepo zupčasti remen na koje velikim slovima piše HONDA, pa onda Hondin znak... na pumpi je UGRAVIRANO HONDA...

Isto tako je bilo sa ispušnom granom gdje je na svakom najmanjem djeliću bilo ugravirano HONDA (čak i na dihtungu)

Na filteru ulja piše Honda OEM a lijepo je stavljen znak HONDA...

A imao sam i drugu Hondu na kojoj je bio zupčasti remen koji se zove HONDA Gates AutoMaster... imao je Hondin žig i Gates-ov žig... to je ovo o čemu ti pričaš...

Ne znam kako kod auta koje ti popravljaš, ali kod auta s kojima sam se ja susretao OEM se tretira kao original... nema veze što ga proizvodi netko drugi jer se većina dijelova proizvodi po ugovoru ako ne i svi...

Tako su recimo OEM lageri za Hondu ili Koyo ili NSK...
remeni - najvjerovatnije Gates
ulje - Idemitsu
filter ulja - Honeywell ili Filtech
ulje za getribu - Honda MTF (Idemitsu)
Pločice, pakne - Nissin
potisne ploče - Daikin
svjećice - NGK
svjetla - Stanley
akumulatori - Panasonic
crijeva - Parker
klima - Sanden
anlaser - Mitsuba
remenice - u većini slučajeva NSK

Ali svi ti dijelovi se tretiraju kao original i garancija je kao za original jer NEMA drugog ORIGINAL DIJELA

Ne postoje HONDA PLOČICE
Ne postoji HONDA AKUMULATOR

Kuiš?

A to što VW prodaje recimo Gates remen po 400 kn a isti takav Gates sa VW znakom za 800kn, to je samo dokaz koliki su lopovi...

To Honda ne radi... Možeš kupit zamjensko što je višestruko jeftinije ali i višestruko nekvalitetnije...

A možeš kupit i original i onda znaš da je to to i da nema ORIGINALNIJEG OD ORIGINALA da bi se ljudima uzeli novci... i onda si siguran puno kilometara...

Just for the record - Nissin pločice prvi put sam promijenio na 105.000 km... ove koje sam stavio gore, nakon cca 20.000 km su već praktički na pola istrošene...

Ali zato Nissin pločice koštaju 1100 kn a ove koje sam kupio koštaju 350...

Akumulator sam mijenjao nakon 8 godina i 115.000km ali ne zato što je crknuo nego zato da ne crkne jer mi je po zimi počeo malo teže okretat anlaser... original 1400 kn, Bosch 300 kn

Na autu su nakon 125.000 km i 8 godina starosti još uvijek ORIGINALNI SREDNJI I ISPUŠNI LONAC i sve cijevi (tj. ništa po auspuhu nije dirano)... bez znakova da će otić u skorije vrijeme (barem ne onih vanjskih znakova)... ali kad jednom pregori, kad ga zamijenim, ukoliko ne stavim original, mijenjat ću ga svake 2 godine, ne zato što bi htio nego zato što ću morat...

Eto toliko...

voyager
01.09.2004., 10:46
mobyXXL kaže:
Neznam jel pucaju ti lanci da nebi bilo sranja :(

Rijetko (čitaj: nikako) ne pucaju, barem ne bi trebali, ali se vremenom malkice istegnu, što pomakne razvod ventila za koji mali kutić a to onda promijeni karakteristike motora.

ROAD RUNNER
01.09.2004., 11:02
VTi underhood kaže:

Ne postoje HONDA PLOČICE
Ne postoji HONDA AKUMULATOR

Akumulator sam mijenjao nakon 8 godina i 115.000km ali ne zato što je crknuo nego zato da ne crkne jer mi je po zimi počeo malo teže okretat anlaser... original 1400 kn, Bosch 300 kn

Pfffff, pa čak i KIA ima KIA pločice :zubo: ...nije ta Honda baš nešto:D

Kaj se tiče akumulatora, VTi, mogu reći samo jedno:

TI SI BETEŽNIK...I TO BETEŽNIK PUN LOVE!!!

:D:D:D:D:D

VTi underhood
01.09.2004., 11:04
ROAD RUNNER kaže:
Pfffff, pa čak i KIA ima KIA pločice :zubo: ...nije ta Honda baš nešto:D

Kaj se tiče akumulatora, VTi, mogu reći samo jedno:

TI SI BETEŽNIK...I TO BETEŽNIK PUN LOVE!!!

:D:D:D:D:D

BOSCHA sam kupil a ne original... BOSCH... pa ko bi daval 1400 kn za akumulator... pa nije to dio motora...

Kaj se tiče dijelova motora tipa zupčasti, pumpe i tako, ako treba promijenit, stavljam original... i ne štedim jer mislim auto dugo dugo vozit...

AutoExpert
01.09.2004., 11:48
Zašto na Honda kutijama piše OEM neznam, ja velim kaj se pod tim smatra u After Sales prodaji. Ne trebaš ponavljati - i ja i ti smo "utvrdili" da većinu dijelova za vozila proizvode razni dobavljači - dakle oni su ti OE-"Manufactureri" jelda? A dalje je sve stvar logike ... Kada npr. VW kojeg tolko spominješ, ili Audi ili Honda uzima ContiTech ili Gates remen, traže garanciju od proizvođača da će remen izdržati i da je to proizvod prekontrolirane kvalitete. A tu stavljaju i zaradu, naravno (kako VW tako i Honda) - pa oni žive od prodaje dijelova a ne od vozila - to je bar poznata stvar! Zato ja kupujem "prvu ugradnju"

Isti Gates remen sa Honda žigom i bez njega nemaju istu cijenu ... to je bit o čemu govorim(o) - pustimo sad tu vražju OEM oznaku po strani, samo bu nas posvađala :( - vraćam se na onu iz auto-žargona = "prva ugradnja", to svi znaju o čemu se radi! ;)

A sad da KONAČNO odgovorim i autoru topica na pitanje ...

P.S. Dragi admini - daj nam tehnički podforum da se možemo na miru raspucat po tehnici i ne punimo tuđe postove ovakvim stvarima! Please?! :moli::moli::moli:

ROAD RUNNER
01.09.2004., 11:52
AutoExpert kaže:
P.S. Dragi admini - daj nam tehnički podforum da se možemo na miru raspucat po tehnici i ne punimo tuđe postove ovakvim stvarima! Please?! :moli::moli::moli:

Još si premladi forumaš dečec :D:D:D

Ima nas tu koji smo već za staro željezo, a admini ni nas ne fermaju pola posto ;)

AutoExpert
01.09.2004., 12:27
NIPPON kaže:
Suzuki Baleno karavan 1,3 10mj 97g
Sorry pajdo, odugovuklo se :)

SUZUKI BALENO Kombi (EG) 1.3 16V '97.

A) mijenjaš samo remen i zatezač, remen ne ide preko vodene pumpe, a i to se rijetko mijenja kod novijih motora. A majstoru pripomeni da treba ponovno poštelati ventile (to bi on trebal dobro znati ali - sigurno je sigurno)

B) REMEN: još nisam iskopal tko je proizvođač "prve ugradnje" remena ali imaš slijedeće. OEN su 2 (1140770C00 i 1276170C00), ali to je vjerojatno bila zamjena proizvođača pa se promijenila i šifra - remen je isti. Remen se mijenja na 100.000 ili nakon 5 godina (što prije dođe).

Ovo je redoslijed od najboljeg pa na dolje (sva 3 su dobri) kojim preporučam tražiti remene:
[list=1]
CONTITECH (šifra: CT895)
DAYCO (š: 94853 / 097SP254H) a imam i EAN ;) (8021787536065)
GATES (š: 5382XS)
[/list=1]

3)ZATEZAČ - ista stvar, nemam još prve ugradnje. OEN=12810-71C0(+0, 1 ili 2 na kraju).

Lista je :
[list=1]
BREDA LORETT (š: CR 5100)
GKN (SPIDAN) (š: 68704) ......... EAN (4011442184384)
HERTH + BUSS (NIPPARTS) (š: J1148001) ......... EAN ( 4029416006662)
[/list=1]

Šifre bi trebale štimati, al nek ti ipak provjere tam gdje kupuješ :)

mobyXXL
01.09.2004., 14:32
ROAD RUNNER kaže:

heh meni niš ne ruži jedino kaj se znam penzijonerski vozit u 4-oj ili petoj na 1500 rpm pa se onda jadnik buni :D Nikak da shvatim da ispod 2200-2300 moram napravit kickdown :rolleyes:

300 000 km sa škodom :confused: Pa već na 200 000 mislim bi trebala generalka kod nje pa onda usput i lanac. :D Kad je trošak nek je trošak.... mada.... ova škoda mi troši jednako kako piše u knjižici dakle nekih 5.5/7.4/7.9 lit/100 km. A ima 130 000 km. :D Možda se previše bunim :D

da, čuo sam da su BMW-i IMALI lance al nisam znao da ih još i danas imaju :confused: Ja sam mislil da se svi odriču lanca...

AutoExpert
01.09.2004., 15:02
mobyXXL kaže:
da, čuo sam da su BMW-i IMALI lance al nisam znao da ih još i danas imaju :confused: Ja sam mislil da se svi odriču lanca...
imaju jači modeli ... a VAG prelazi na zupčanike, sad su ko švicarski satovi ;)

eh da, skoro zaboravih - neko je spomenul novi sistem vibracijskog ublažavanja za zupčasti remen-zatezač. Radi se o izumu firme poznate po vrhunskim remenima - ContiTech (Hannover) i proizvođača zatezača Litens (Ontario).
http://www.contitech.de/ct/contitech/themen/kommunikation/presse/img/040825a_01.jpg
Za razliku od normalnih okruglih zatezača ovdje se radi o ovalnom zatezaču koji je dizajniran da namjerno stvara "vrhove" sile zatezanja koji su proračunato suprotni onima koje proizvode vibracije udaraca klipova, a prema zakonima fizike suprotne sile se poništavaju do određene mjere. Za to je dizajniran poseban zupčasti remen jezgre od staklenih vlakana. Tvrde da ta tehnologija smanjuje sile koje djeluju na sistem remena i dijelova motora za 30-40%, a i širina remena se smanjila za 1/3. Trajanje tog remena bi bilo praktički cijeli životni vijek motora bez zamjene, a vele i da je rad cijelog sistema "tajminga" tiši i ne treba održavanje i smanjuje potrošnju. :D ... živi bili pa vidjeli ... ta tehnologija će se koristiti prvi put kod TFSI motora u Audiju i pumpa-brizgaljka motora u VW-u.

http://www.contitech.de/ct/contitech/themen/kommunikation/presse/img/040825a_02.jpg 2.0T FSI motor (Audi)

VTi underhood
01.09.2004., 15:44
AutoExpert kaže:
Sorry pajdo, odugovuklo se :)

SUZUKI BALENO Kombi (EG) 1.3 16V '97.

A) mijenjaš samo remen i zatezač, remen ne ide preko vodene pumpe, a i to se rijetko mijenja kod novijih motora. A majstoru pripomeni da treba ponovno poštelati ventile (to bi on trebal dobro znati ali - sigurno je sigurno)

B) REMEN: još nisam iskopal tko je proizvođač "prve ugradnje" remena ali imaš slijedeće. OEN su 2 (1140770C00 i 1276170C00), ali to je vjerojatno bila zamjena proizvođača pa se promijenila i šifra - remen je isti. Remen se mijenja na 100.000 ili nakon 5 godina (što prije dođe).

Ovo je redoslijed od najboljeg pa na dolje (sva 3 su dobri) kojim preporučam tražiti remene:
[list=1]
CONTITECH (šifra: CT895)
DAYCO (š: 94853 / 097SP254H) a imam i EAN ;) (8021787536065)
GATES (š: 5382XS)
[/list=1]

3)ZATEZAČ - ista stvar, nemam još prve ugradnje. OEN=12810-71C0(+0, 1 ili 2 na kraju).

Lista je :
[list=1]
BREDA LORETT (š: CR 5100)
GKN (SPIDAN) (š: 68704) ......... EAN (4011442184384)
HERTH + BUSS (NIPPARTS) (š: J1148001) ......... EAN ( 4029416006662)
[/list=1]

Šifre bi trebale štimati, al nek ti ipak provjere tam gdje kupuješ :)

DAYCO?!?!?!?!?!?:flop: :flop: :flop:

To ne bi ni najgorem nepraijtelju stavljal na auto...

Dayco je NIŽA KLASA REMENA i vrlo je daleko od najboljeg remena...

Conti-tech iliti Conti iliti Continental je nekakva srednja klasa ali isto ništa bogznakaj... ali može se reći da ga se isplati stavit na auto...

Nemoj vjerovat sve kaj ti tvrde u Autoshopovima jer bi oni i svoju mamu prodali...

Imam 2 takva u Samoboru koji su mi objašnjavali da je:
1. Dayco remen prva ugradnja u Audija
2. KYB amortizeri prva ugradnja u Golfa
3. Donit filter najbolji filter koji se može nabavit na hrvatskom tržištu

Samo jednom sam kupio Dayco za Golfa (klinasti) i NIKAD VIŠE...

Uvijek napomeni kako je to TVOJE MIŠLJENJE DA SU DOBRI (NAJBOLJI) ukoliko nisi siguran da je to što pričaš pravo stanje stvari...

Ako su Dayco i Contitech najbolji remeni, šta su onda Gates, TRW, Bando, Mitsuboshi i sl.???

AutoExpert
01.09.2004., 16:21
Dayco je NIŽA KLASA REMENA i vrlo je daleko od najboljeg remena... Conti-tech iliti Conti iliti Continental je nekakva srednja klasa ali isto ništa bogznakaj... ali može se reći da ga se isplati stavit na auto...

Nemoj vjerovat sve kaj ti tvrde u Autoshopovima jer bi oni i svoju mamu prodali...

Imam 2 takva u Samoboru koji su mi objašnjavali da je:
1. Dayco remen prva ugradnja u Audija
....
I Dayco (grupacija "MARK IV AUTOMOTIVE OEM" (http://62.110.184.188/dayco/eng/index.php) - gle čudo, kaj to piše u imenu ;) ) i ContiTech (da, kćer Continentala) su prva ugradnja u VAG! Otkud ti znaš da nisu?? :confused: ... dobio sam dobar dojam o tebi, nemoj ga kvariti pisanjem pretpostavki i subjektivnosti, da ne velim bezvezarija... Sva tri proizvođača su među najviše zastupljenima u "prva ugradnja" društvu i sa njima imam samo dobra iskustva...

Koliko često radiš sa zupčastim? Jesi automehaničar?? A kod mene nije mišljenje nego iskustva iz prakse, drugih radiona itd.! Koji je nabolji remen ne piše u časopisima ...

Pa mislim da si i ti ovdje rekao svoje mišljenje, a ne činjenicu? ne postoji top-ljestvica proizvođača remenja niti se piše u časopisima, ali se možeš vodit po drugim pokazateljima i nabolje - po iskustvu mehaničara ...

sve se bojim kud ovo opet vodi :(

SETRA Samoborček
01.09.2004., 18:22
Pa je, ali Autoexpert i VTi, stalno se nadmudrujete.

:)

NIPPON
02.09.2004., 09:56
Thx svima na odgovorima:)
nekaj bum od svega ovog i naučil:w

VTi underhood
02.09.2004., 16:10
AutoExpert kaže:
I Dayco (grupacija "MARK IV AUTOMOTIVE OEM" (http://62.110.184.188/dayco/eng/index.php) - gle čudo, kaj to piše u imenu ;) ) i ContiTech (da, kćer Continentala) su prva ugradnja u VAG! Otkud ti znaš da nisu?? :confused: ... dobio sam dobar dojam o tebi, nemoj ga kvariti pisanjem pretpostavki i subjektivnosti, da ne velim bezvezarija... Sva tri proizvođača su među najviše zastupljenima u "prva ugradnja" društvu i sa njima imam samo dobra iskustva...

Koliko često radiš sa zupčastim? Jesi automehaničar?? A kod mene nije mišljenje nego iskustva iz prakse, drugih radiona itd.! Koji je nabolji remen ne piše u časopisima ...

Pa mislim da si i ti ovdje rekao svoje mišljenje, a ne činjenicu? ne postoji top-ljestvica proizvođača remenja niti se piše u časopisima, ali se možeš vodit po drugim pokazateljima i nabolje - po iskustvu mehaničara ...

sve se bojim kud ovo opet vodi :(

Ja sam dao svoja iskustva s Daycom i mislim da tu firmu treba izbjegavat... to je moje mišljenje a ko ga neće poslušat nek proba...

Ja nisam rekao da sam samo ja u pravu i možda će taj Dayco puno više izdržat od recimo Gatesa i bit kvalitetniji i pouzdaniji... ali ja ga jednostavno ne želim imat na svojem autu... a i još nekoliko ljudi koje znam...

papa štrumf
02.09.2004., 16:28
VTi underhood, daj mi reci kolko dode izmjena zupcastog i španera+ruke za civic 96.g. 1.4i, jedni traze 2000kn.

VTi underhood
02.09.2004., 17:47
papa štrumf kaže:
VTi underhood, daj mi reci kolko dode izmjena zupcastog i španera+ruke za civic 96.g. 1.4i, jedni traze 2000kn.

Original:
španer - 700kn
remen - 550 kn
pumpa - 1100 kn
ruke - 900 kn

Zamjensko:
španer (SKF) - 370 kn
remen (Gates) - 200 kn
pumpa (Delphi) - 900kn
ruke - 300 kn

ROAD RUNNER
03.09.2004., 08:02
Eh, sad sam totalno zbunjen :misli:

Kaj da na kraju stavim u auto :misli: ;Dayco ili Gates :misli::confused:

Jel ima još netko kakav prijedlog? ;) :D

@ Autoexpert u svezi glede ovalnog zatezača:

Zatezač nije ovalan već je ovalna remenica!!!
Daj malo te expertize provjeri prije nego ih istreseš ovdje...

Zbunjuješ nas uboge amatere koji ne razlikujemo lager od remenice i zgloba :D:D:D

Mlaky
03.09.2004., 12:54
VTi underhood kaže:

- zupčasti
- natezač
- vodenu pumpu

Stari moj, varaš se tak da ti je bolje da šutiš barem mjesec dva na ovom forumu...

1. vodena pumpa se u 99% automobila vrti na klinastom remenu.

2. zakaj menjati vodenu pumpu kad menjaš remen?! (osim ako nisi dobil jackpot na lotu ili upalu mozga :bljak: )

Da čovjek tebi otpela auto na servis i veli da mu promjeniš zupčasti i klinasti remen, te promjeniš ulje, ti bi mu u najmanju ruku zmenil više od pola mašine...

VTi underhood
03.09.2004., 13:19
Mlaky kaže:
Stari moj, varaš se tak da ti je bolje da šutiš barem mjesec dva na ovom forumu...

1. vodena pumpa se u 99% automobila vrti na klinastom remenu.

2. zakaj menjati vodenu pumpu kad menjaš remen?! (osim ako nisi dobil jackpot na lotu ili upalu mozga)

Da čovjek tebi otpela auto na servis i veli da mu promjeniš zupčasti i klinasti remen, te promjeniš ulje, ti bi mu u najmanju ruku zmenil više od pola mašine...

STARI MOJ, ako o nečem neznaš onda RADIJE MUČI...

Rekao sam ukoliko je na zupčastom remenu treba je zamijenit... jer Mitsubishi ima na zupčastom, Honda ima na zupčastom pa mi je nekakvo logično razmišljanje da bi i Suzuki mogao imat...

A to što Golf vrti vodenu pumpu na klinasti remen, to je druga priča...

Da li ti znaš zasigurno da Suzuki spada u tih 99% automobila???

NE ZNAŠ

Zato MUČI jer pojma nemaš...

A kad jednom vidiš kak se mijenja zupčasti na Hondi ili na Mitsubishiju i šta se događa kad pumpa koju vrti zupčasti pukne ili zablokira onda ćeš znat ZAŠTO se mijenja pumpa, španer i zupčasti u komadu...

A ako je na klinastom onda je NARAVNO NE TREBA MIJENJAT...

A ti se malo interesiraj prije nego što provališ idiotariju kakvu si provalio jer se vidi da nemaš pojma o autima ali bitno je da znaš vrijeđat...

Jer da tebi neko dopelja Hondu ili Mitsubishi na servis da mu zamijeniš zupčasti, nakon 2 mjeseca bi ti se vratio i hebao ti sve po spisku i tebi i cijeloj familiji jer kad bi mu pukla pumpa ili španer u najboljem slučaju bi auto samo zakuhao i stao... a u češćem iliti najgorem slučaju bi čovjeku pukao remen i proizveo havariju motora a ti bi morao kupit pumpu, zatezač, remen, antifriz, glavu motora, dihtung, ventile itd itd. i sve to besplatno zamijenit...

Zato još jednom... ako u nešto nisi siguran - MUČI BOGATI

Mlaky
03.09.2004., 13:25
Budući da si jako pametan (vidi se iz priloženog jer si barem 15 puta MUKAO i MUČIo se u prošlom postu, a meni kažeš da prestanem vrijeđati...tc, tc...) objasni zašto bi ti zaribala pumpa koja je bez frke radila na starom remenu?!!?!?

Tj. zašto bi ti pukao novi remen nakon samo 2 tj. ako pumpa ostane stara (a baš ne vidim da je stara jer ako se ne varam, prešla je tek 80 tisuća)?!

Mlaky
03.09.2004., 13:43
Evo sad sam baš pričal s frendom koji radi u Hondinom servisu. Rekel mi je ovak (doslovno tim riječima):

"Da ja mjenjam vodenu pumpu na svakom autu koji dojde k nama u servis na promejnu zupčastog remena, gazda bi mi već odavno dal otkaz, a nitko živ nebi vozil Hondu zbog troškova servisa."

E pa sad, netko je tu mutav i to ne malo. :W

VTi underhood
03.09.2004., 13:57
Ajde onda pitaj prijatelja na koliko se mijenja zupčasti remen na Hondi i nek ti kaže kak se to radi... i kad mi taj tvoj prijatelj pokaže certifikat da je prošao Hondino školovanje i da ima pravo radit u tom servisu, onda ću mu vjerovat...

I po njegovom, na koliko se mijenja vodena pumpa???

A onda nek ti papa štrumf prekopira PM koji sam mu poslao da vidiš moja iskustva s jebenim Honda servisima...

Nek mi oni garantiraju da se neće ništa dogodit pa je ni ja neću mijenjat...

A servisni priručnik od 1500 stranica koji je izdala HONDA za ovlaštene servise kaže drugačije...

Znači, oni koji su proizveli taj auto nemaju pojma, ali tvoj prijatelj zna bolje...

A servisni interval kaže ZUPČASTI+PUMPA+NATEZAČ... a ti ako ne vjeruješ, prekopirat ću iz njega pa gledaj...

VTi underhood
03.09.2004., 14:03
Mlaky kaže:
Tj. zašto bi ti pukao novi remen nakon samo 2 tj. ako pumpa ostane stara (a baš ne vidim da je stara jer ako se ne varam, prešla je tek 80 tisuća)?!

Kad pumpa pukne (ako pukne) remen PUCA i motor više nije u fazi i eto ti havarije...

Češće se događa da pumpa procuri a onda ostaješ bez tekućine za hlađenje (antifriz, voda whatever) i motor zakuhava...

Ja ne kažem da će se to dogodit nego da se MOŽE DOGODIT a jedini način da se spriječi jest da se zamijeni...

A što se tiče Hondinih servisa i servisa uopće... boli njih kita za tvoj auto... i nitko od njih ti ne daje garanciju na posao koji naprave...

Pitaj samo u Hondi da li ti daju garanciju da će pumpa izdržat dupli interval od propisanog pa ćeš vidit šta će ti odgovorit...

I najvažnije, da li će Honda servis snosit troškove popravaka kad si zarbaš motor ili ćeš sam to morat platit...

Od Dede-a Honda je bila praktički pod garancijom i havarija mu se dogodila zbog tvorničke greške pa je morao SAM PLATIT NOVI MOTOR koji ga je došao 50.000 KN... i to u Švicarskoj gdje su koliko toliko OK a ne ovi naši lopovi...

Mlaky
03.09.2004., 14:19
VTi underhood kaže:
Ajde onda pitaj prijatelja na koliko se mijenja zupčasti remen na Hondi i nek ti kaže kak se to radi... i kad mi taj tvoj prijatelj pokaže certifikat da je prošao Hondino školovanje i da ima pravo radit u tom servisu, onda ću mu vjerovat...

I po njegovom, na koliko se mijenja vodena pumpa???

A onda nek ti papa štrumf prekopira PM koji sam mu poslao da vidiš moja iskustva s jebenim Honda servisima...

Nek mi oni garantiraju da se neće ništa dogodit pa je ni ja neću mijenjat...

A servisni priručnik od 1500 stranica koji je izdala HONDA za ovlaštene servise kaže drugačije...

Znači, oni koji su proizveli taj auto nemaju pojma, ali tvoj prijatelj zna bolje...

A servisni interval kaže ZUPČASTI+PUMPA+NATEZAČ... a ti ako ne vjeruješ, prekopirat ću iz njega pa gledaj...

Gledaj ovak, nemam se uopće namjeru ovdje prepucavati o tome s tobom. Jer kad ja postavim pitanje ti počneš prizivati papa štrumfove i psovati Hondine servise.

Samo sam htio upozoriti na činjenicu da je glupo mjenjat vodenu pumpu samo zato jer se mjenja remen pa se to onda onako napravi usput. Jer, ako imaš peh vodena pumpa ti može zaribat i mnogo prije servisnog intervala.

VTi underhood
03.09.2004., 15:15
Ne prijatelju, ne pozivam se ja na papa štrumfove nego sam rekao nek ti pošalje PM koji sam ja njemu poslao jer mi se ne da pisat...

A vodena pumpa se ne mijenja usput nego zato što je to tako propisala Honda u servisnim intervalima...

Ja tvojih argumenata još nisam vidio i jedini ko lupeta gluposti ovdje si ti...

i BTW, nisi ti postavio pitanje NEGO JA...

Nisi mi odgovorio... kad već toliko znaš... kako se mijenja zupčasti remen na Hondi i na kojoj kilometraži... na koliko se mijenja pumpa...

Ti nisi postavljao nikakva pitanja nego si zaključivao gluposti o stvarima o kojima si načuo...

Ja ne govorim o stvarima koje sam čuo u birtiji od Jure s klanjca nego govorim o stvarima koje sam pročitao, doživio ili radio...

A ti pričaš o prijateljima iz Honde... pa daj mi molim te reci njegovo ime jer znam jako puno ljudi koji rade u Hondi pa me baš zanima koji je to tvoj prijatelj... osim ako naravno taj tvoj prijatelj ne radi u Auto Tacchi u Varaždinu pa ga ja nemogu znat... blablabalbalbla

Argumente ljudima daj prije nego što počneš prosipat gomilu gluposti...

I još jednom te molim, ne pričaj ono o čemu ne znaš...

I još jedno pitanje... zašto bi Honda propisala zamjenu zupčastog remena i pumpe i zatezača na određenoj kilometraži ako to nije potrebno? Zato kaj su imali viška tinte pa da se ne baci?

Zakaj je propisan interval izmjene ulja na 10.000 km? Zato da bi se ulje mijenjalo na 20.000??? ili zato da bi se mijenjalo na 10.000?

Ali naravno, tvoj prijatelj koji radi u Hondi ti je rekao da Honda može ići s istim uljem i 40.000 km... samo ti njega slušaj... daleko ćeš dogurat...

VTi underhood
03.09.2004., 15:20
PARDON, sad sam tek vidio pitanje...

Zašto bi pumpa zaribala na novom remenu? Zato što je novi remen krući i vibracije su jače pa je i pritisak na pumpu i na španer jači...

A pošto je stari španer i pumpa koji su prešli određenu kilometražu već polako istrošeni, vrlo je vlika mogućnost pucanja ili blokade...

Pumpu možeš shvatit isto kao i ležaj samo s dodanim propelerčićom koji tjera vodu/antifriz/whatever kroz motor...

A svaki lager ima svoj vijek trajanja pogotovo lager tog tipa koji se jako često zagrijava i do 100 'C i koji je stalno vlažan...

VTi underhood
03.09.2004., 15:24
BTW, ko hoće slušat moj savjet nek ga sluša, a ko neće boli me kita... vaš auto, vaša lova!!!

Ne da mi se tu prepirat sa polupismenim pametnjakovićima koji znanje crpe u birtiji i od prijatelja sa 8 razreda završene škole... bez argumenata, bez znanja, samo naklapanja!!!

Bye :W

AutoExpert
03.09.2004., 15:26
ROAD RUNNER kaže:
Zatezač nije ovalan već je ovalna remenica!!!Uhh jeb* ježa! Zbilja sam pisal zatezač. Imam u glavi remenicu a pišem zatezač, zaokupljen debatom o remenu i zatezačima...

Hvala na ispravci netočnog navoda :top:

VTi underhood
03.09.2004., 15:39
AutoExpert kaže:
Uhh jeb* ježa! Zbilja sam pisal zatezač. Imam u glavi remenicu a pišem zatezač, zaokupljen debatom o remenu i zatezačima...

Hvala na ispravci netočnog navoda :top:

Baš me zanima kak će to utjecat na trajnost remena...

Moglo bi bit OK! :top:

Ali ne sviđa mi se ovo šta su rekli da će bit uži remeni... jest da će bit manje otpora ali ja sam megaloman... veće=bolje :bonk:

ZEGA
03.09.2004., 15:40
AutoExpert me podsjeca na mehanicara sa vidiauto foruma...
:D
ZEGA

AutoExpert
03.09.2004., 15:47
ROAD RUNNER kaže:
Kaj da na kraju stavim u auto :misli: ;Dayco ili Gates :misli::confused:
Probaj ContiTech - meni su bili OK, nikad glavobolje... :W

AutoExpert
03.09.2004., 15:48
ZEGA kaže:
AutoExpert me podsjeca na mehanicara sa vidiauto foruma...
:D ZEGA ?! molim objašnjenje :D

ROAD RUNNER
04.09.2004., 20:01
VTi underhood kaže:
Baš me zanima kak će to utjecat na trajnost remena...

Pisalo je ovako: sada se remen mijenja na 90 000 km a sa tehnikom ovalne remenice (koji naziv, a?...) se taj interval produljuje na 180 000 km. Postoje i tendencije da se taj interval produlji i na 300 000 km.

E,sad se ja pitam ko bu menjal vodenu pumpu prije remena kad se zupčasti remen ne napinje i ne stavlja ponovo na motor sa kojega je skinut?!?!?!?

Mislim da budu morali radi jednog remena koji košta 40-300 kn poboljšati kvalitetu ležaja i vratiti u uporabu gusnate lopatice na pumpi umjesto plastičnih.

poljoprivrednik
23.02.2010., 13:43
Imam alfu 156 2.4jtd. Neće da upali. Sve pregledao,senzor radilice,kod ključ,vergla uredno,bregasta u redu. Sa spejom sam pokušao direktni u usis, neće. Ostavio je sa strane, onda je upalila iz prve, radila 15 min., pa sam je ugasio. Zatim sam je opet upalio, radila 5 min i ugasio.Nakon toga neće više da upali, pokušao sa spejom,direktno u usis, ništa. Sad se mislim da li je to zupčastog remena, ali mi fali neki ključ posebni za ispitati fazu. Ne znam što bi još rekao, i filter nafte sam promjenio, nafte ima, pumpa u rezervoaru radi,a alfa neće upaliti. Zanima me ta povezanost zupčastog sa nepaljenjem, zupčasti je u osrednjem stanju, nije preskočio, ali mi je majstor rekao da čeka taj neki ključ za ispitati fazu. Da li je tko imao sličan problem?

CDRW
23.02.2010., 14:02
Jadan taj auto s vama. Samo špricaj start sprej - od toga motor dulje traje.

SENZOR TI PREKIDA. Ili kabel između njega i ECU-a.

poljoprivrednik
23.02.2010., 15:34
Jadan taj auto s vama. Samo špricaj start sprej - od toga motor dulje traje.

SENZOR TI PREKIDA. Ili kabel između njega i ECU-a.

nisam ja špricao start sprej, nego je to odluka od majstora. Senzor sam promjenio i stavio novog, ali nije to njega.Da je senzor radilice,auto bi upalio, onda bi se sam nakon nekog vremena ugasio, kad se senzor ugrije. Ovaj uopće neće više upaliti. Što je to ECU-a, ako može pobliže objašnjenje?

Insp. Harry Callahan
23.02.2010., 15:48
nisam ja špricao start sprej, nego je to odluka od majstora. Senzor sam promjenio i stavio novog, ali nije to njega.Da je senzor radilice,auto bi upalio, onda bi se sam nakon nekog vremena ugasio, kad se senzor ugrije. Ovaj uopće neće više upaliti. Što je to ECU-a, ako može pobliže objašnjenje?

ECU = engine control unit oliti "kompjuter" po laički...

Odvezi taj auto pravom majstoru sa dijagnostikom za FIAT/Alfu. Ovako možete silovati taj motor dok stvarno ne krepa.

CDRW
23.02.2010., 15:49

Senzora su dva. Jedan je radilice a drugi je na bregastoj i on daje impuls kad je prvi cilindar u GMT (da se jadni ECU zna snaći kad se ubrizgava u koji cilindar).

Ako je crkao senzor bregaste - nema šanse da auto upali (jer ECU nezna KOJI je cilindar na redu za ubrizgavanje).

Hall elementi su upravo poznati po tone da na hladno još i rade ali na vruće - nema šanse (puknuti kristal).

frenchkey
23.02.2010., 16:01
Složio bih se s VTI-em u vezi izmjene vodene pumpe i to iz vlastitog iskustva.
Naime na 95.000 km sam mijenjao zupčasti i sve što ide uz to OSIM vodene pumpe (koju također pogoni zupčasti). Htio sam uštediti, a i majstor (?) mi je rekao da ne moram jer da nije procurila. Na 150.000 km, auto je počeo gubiti antifriz, a crvena fleka ispod poklopca zučastog ukazivala je da je procurila pumpa. Naravno radi izmjene pumpe trebalo je ponovo mijenjati set zupčastog remena jer je pravilo da se jednom skinuti remen više ne stavlja.
Sada imam oko 230.000 km i sigurno ću na slijedećoj izmjeni promijeniti opet i pumpu. Ne isplati se riskirati, a da ne kažem ukoliko antifriz iz cureće pumpe dospije na i po remenu da bi moglo doći do puno skupljeg kvara.

Izjava Hondinog mehaničara: "
"Da ja mjenjam vodenu pumpu na svakom autu koji dojde k nama u servis na promjenu zupčastog remena, gazda bi mi već odavno dal otkaz..."
znači samo jedno: pumpu ne mjenja, ali je naplaćuje kao da je izmjenjena, i eto extra profita za gazdu!

poljoprivrednik
23.02.2010., 16:14
Dečki hvala! ako može još pomoć oko kratice GMT, tako da mogu sve to reći mom tzv.majstoru. Znači zupčasti remen nije ?

frenchkey
23.02.2010., 16:23
-Greenwich Mean Time (GMT)
-GMT motors: "These are electric driven outbourd motors which are commonly used to troll for fish at low speeds of up to 5 knots"
-GMT gornja mrtva točka
-Senzor GMT (vjerojatno te to zanima, upotrijebiti search)

CDRW
23.02.2010., 16:26
Dečki hvala! ako može još pomoć oko kratice GMT, tako da mogu sve to reći mom tzv.majstoru. Znači zupčasti remen nije ?

De odi nekom ko ima Examiner.

Examiner je specijalan dijagnostički uređaj specifičan za Fiat-Alfa-Lancia vozila. Obično je zelene boje i na postolju s kotačićima.

Možeš i u službeni servis - koštat će te 200 kuna i odma ćeš vidjet u čemi je greška (pa čak i da li je remen "u fazi").

Mesar
23.02.2010., 17:01
stvarno ima vozača nevjerovatnih čudaka,idu se zajebavat sa zupčastim remenom???radi uštede? kakva ušteda na tom dijelu ,jeste normalni??? te stvari se rade sa originalnim dijelovima u ovlaštenom servisu (osim ako nije neka stara krama) lijepo se dobije garancija i mozak na pašu

frANZi50
23.02.2010., 17:10
stvarno ima vozača nevjerovatnih čudaka,idu se zajebavat sa zupčastim remenom???radi uštede? kakva ušteda na tom dijelu ,jeste normalni??? te stvari se rade sa originalnim dijelovima u ovlaštenom servisu (osim ako nije neka stara krama) lijepo se dobije garancija i mozak na pašu

Tema je prethistorijska, stara 6 godina, još iz vremena kad je Ivo dobio izbore nakon koalicije. A to je DAVNO.

Jeblo vas dizanje starih tema.

poljoprivrednik
23.02.2010., 19:32
nije bitno pomlađivanje teme stare 6.g. , nego mi se malo glupo otvarati temu zupčasti remen na alfi i pitanja u svezi toga, pa sam to zapitao na već otvorenoj temi.

PREDSJEDNIK
23.02.2010., 19:53
heh meni niš ne ruži jedino kaj se znam penzijonerski vozit u 4-oj ili petoj na 1500 rpm pa se onda jadnik buni :D Nikak da shvatim da ispod 2200-2300 moram napravit kickdown :rolleyes:

300 000 km sa škodom :confused: Pa već na 200 000 mislim bi trebala generalka kod nje pa onda usput i lanac. :D Kad je trošak nek je trošak.... mada.... ova škoda mi troši jednako kako piše u knjižici dakle nekih 5.5/7.4/7.9 lit/100 km. A ima 130 000 km. :D Možda se previše bunim :D

Mercedes se jedini nikada nije odrekao lanca od A do S klase uključujući i G, ML, GL, CLK, SLK i dr.

frANZi50
23.02.2010., 20:30
nije bitno pomlađivanje teme stare 6.g. , nego mi se malo glupo otvarati temu zupčasti remen na alfi i pitanja u svezi toga, pa sam to zapitao na već otvorenoj temi.

Za takve stvari postoji tema "Ima li pitanja?". Nema smisla dizati staru temu, jer se u pravilu nađe netko tko odgovara na post star 20 godina.

Gilach
23.02.2010., 21:17
Ajde da ne otvaram novu temu kad se već spomine 156ica 2.4 jtd (verzija 150ks kod mene), zanima me ima li netko preporuku kod koga mijenjati zupčasti na podrucju recimo ZGB, Sisak, Varaždin, Koprivnica ili negdje između ?
Uskoro bi trebao mijenjati, a riječ je o priličnom trošku (oko 4500kn ako je i dalje kao prije godinu - dvije kada sam se raspitivao) pa ako netko ima preporuku gdje je najpovoljnije, a da je riječ o normalnom servisu i originalnim dijelovima, bio bi zahvalan. Da li je možda u Sloveniji što jeftinije ? Baš mi se poklopilo sve odjednom i taj remen i redovni i gume pa mi nije svejedno.

CDRW
23.02.2010., 21:33
Ne šparaj na zupčastom nego napravi kak spada. 10 ventila je baš zgodno mjenjat kad se spigaju.

Gilach
23.02.2010., 21:44
Tnx na pp preporuci :top:

Ne mislim šparati na remenu u smislu neoriginalnih dijelova već me zanima samo postoje li veće razlike po servisima da ne bi ispalo da odem recimo kod Bertola pa kasnije skužim da sam ne znam, lupam sad u Bedekovčini mogao istu stvar riješiti za 400kn manje. ;)

CDRW
23.02.2010., 21:55
Tnx na pp preporuci :top:

Ne mislim šparati na remenu u smislu neoriginalnih dijelova već me zanima samo postoje li veće razlike po servisima da ne bi ispalo da odem recimo kod Bertola pa kasnije skužim da sam ne znam, lupam sad u Bedekovčini mogao istu stvar riješiti za 400kn manje. ;)

Remenje Gates i Dyco (Pirelli), španeri i pumpe vode SKF. Prva dva zovi Auto Krešo a za SKF zovi Lageros u V.Gorici.