PDA

View Full Version : Hrvatski zavod za zapošljavanje - skupna tema


stranice : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13

eMeM
03.11.2010., 12:45
U kojem to gradu imate besplatni pokaz ako ste nezaposlena osoba?

tunger410
03.11.2010., 18:08
Zagreb

sljokicaa
04.11.2010., 08:52
ja imam situaciju da se nisam javila 3 mjeseca, sta znaci da su me izbrisali, i sad sam si nasla posao, pa me zanima dal im trebam to javiti

prilika
04.11.2010., 09:54
Ne moraš im javiti da si dobila posao, ako su te već prije izbrisali iz evidencije.

Hawkkk
07.11.2010., 10:22
zanima me ako se odjavim sa burze (jer ne primam više naknadu), šta je sa zdrastvenim?

alison
07.11.2010., 11:32
zanima me ako se odjavim sa burze (jer ne primam više naknadu), šta je sa zdrastvenim?

zdravstveno imaš i dalje, jer hzz i zdravstveno nisu povezani

prilika
07.11.2010., 11:37
Ako se netko sam odjavi sa burze. Dakle nije izbrisan sa njihove strane. Ako se odluči ponovo prijaviti na burzu, da li isto mora čekati 6. mjeseci da bi se mogao prijaviti ponovo na burzu ili se može prijaviti ponovo na burzu kada sam poželi, recimo za mjesec ili dva? Ako u međuvremenu nije radio.

alison
07.11.2010., 12:49
Ako se netko sam odjavi sa burze. Dakle nije izbrisan sa njihove strane. Ako se odluči ponovo prijaviti na burzu, da li isto mora čekati 6. mjeseci da bi se mogao prijaviti ponovo na burzu ili se može prijaviti ponovo na burzu kada sam poželi, recimo za mjesec ili dva? Ako u međuvremenu nije radio.
možeš se prijaviti ponovo bilo kad, bez obzira da li si radila ili ne

storm007
12.11.2010., 12:29
bok!imam jedan problem..ovo mi je prvi put da sam se na burzu prijavila ,kao nezaposleni.E sad,rečeno je ako ne dođeš na burzu na navedeni termin na individualno savjetovanje da te smatraju kao da više nisi nezaposlen tj.brišu te iz burze,iz njihovih evidencijskih lista.
Ja sam zaboravila doći na individualno savjetovanje:o,i što sad?koliko se sjećam znam da je nešto žena na grupnom savjetovanju govorila o liječničkoj dokumentaciji u slučaju nedolaska,ili sam to nešto pomiješala?..ili moram čekati 6 mj i onda se tek mogu prijaviti na burzu ponovno?Help ljudi:confused:

saharasaharović
12.11.2010., 14:08
najbolje bi ti bilo da nazoveš savjetnika i kažeš što je bilo...mislim da ne bi trebalo bit problema...ja sam bila prvi put tamo,samo što sam se za drugi put zaboravila najaviti mjesec dana unaprijed za idući sastanak(nakon 6 mj) i nije bilo problema...

Dugonoga
20.11.2010., 19:41
Znam da izvlacim staru temu, ali me zanima sto moram donijeti od papira da se mogu prijaviti na HZZ: radnu knjizicu, prijavu o boravistu-jer radim izvan rodnog grada, osobnu i...?). Ne prijavljujem se prvi put, radila sam do prije 15 dana, a kako imam 8 mj. i 29 dana radnog staza (:bonk::bonk:) nemam pravo na nakadu.

Stella26
23.11.2010., 11:25
Meni se dogodila ista stvar,... a ostvarila sam pravo na naknadu naredna 4 mj... trebala sam prvu dobiti za 10-tak dana!. I pred neki dan nisam došla na savjetovanje ne zbog zaborava već imam malu bebu doma bez baka servisa itd. Savjetnica to sve zna ali me dobro oprala... rekla da sam obrisana, nema naknade ni ničega...a to su veliki novci-za mene! I šta sad? Planiram do doktorice danas da mi napiše da sam bila bolesna... šta drugo...? :( Pa napisat izjavu i predat savjetnici. Ako ima još netko kakav pametniji savjet...molim Vas napišite, gori mi pod nogama, u groznoj situaciji sam kak god okrenete, i ak bi ostala bez tih naknada mogla bi slobodno skočit sa Savskog mosta...jer imam pravo na to pogotovo sad kad je Jaca digla naknade od 1.11. :kava:

dr.sicky
23.11.2010., 15:59
ja se na taj HZZ nebi ni javljao da nema tog soc.pokaza pogotovo ne svojoj referentici nazovi savjetnici, dođem ju jedan dan nešto pitat, a ona se krene derat na mene i vrijeđat me jer joj se nisam najavio(nisam znao da se treba najaviti) , priča mi stari nije to tak bilo u bivšoj državi, kad je on diplomirao mogao je birati poslove

saharasaharović
24.11.2010., 14:20
evo ja s mojom savjetnicom nemam problema...ali nije u redu da se ova ovako ponaša prema tebi...meni se isto desilo da sam došla nenajavljena i rekla mi je da malo pričekam kad bude gotova s strankom i sve ok...

scotty22
24.11.2010., 14:47
Ma nabijam ja sve to tamo na ku... Ne rade kako treba i to je sve proforma. Kao prvo, na red dolaze oni koji znaju te koje su zaposlene tamo pa preko veze turaju nezaposlene da se zaposle...znaći, opet i tamo veza jer njima se prvo javljaju i nude.
Drugo...sve je to u banani. Meni frendica u austriji 10 godina frizerka bila, nije imala pojma o kompu ništa, išla zamjenski raditi u neku firmu pa dala tamo otkaz jer joj bilo bezveze i išla na burzu rada gdje je primala 80% plaće dok ne nađe posao. Burza ju doškolovala sa ECDL da nauči osnove kompjutera i u nekom birou joj našli posao za 1300 eura!
Eto kako to treba funkcionirati. A kod nas vrijedi i vrijediti će i dalje samo: "snađi se druže!"

prilika
25.11.2010., 07:53
Bilo je govora i da će nam ukinuti i taj besplatni pokaz, kao što su već ukinuli i besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za nezaposlene.

Mene zanima je li netko iskoristio one poticaje za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba. Ja bi to mogla iskoristiti jer sam prijavljenja na Zavod za zapošljavanje već punih godinu dana. Pitala sam savjetnicu, ne moju nego onu koja je bila na zamjeni, i ona je rekla neka si sama nađem poslodavca i da bi poslodavac mogao za mene dobiti 30 000 kn, ali mora obavezno potpisati samnom ugovor o radu na godinu dana. I ta firma mora pozitivno poslovati u zadnjih godinu dana. Još je savjetnica rekla da ću teško naći firmu koja pozitivno posluje u zadnjih godinu dana. Mene zanima jel to sigurno da se poslodavcima za zapošljavanje radnika isplaćuje taj novac? I ako nađem poslodavca koji bi me zaposlio, da se ne dogoditi da na kraju ne dobije taj novac za zapošljavanje. Još je rekla da taj oglas za zapošljavanje mora biti objavljen na web stranici Zavoda za zapošljavanje. Da se mogu javiti i na neki oglas koji nije na web stranici zavoda, ali da se on na kraju ipak treba staviti na njihovu web stranicu.

Ruralna
25.11.2010., 19:15
Mene zanima je li netko iskoristio one poticaje za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba.

Mene zanima jel to sigurno da se poslodavcima za zapošljavanje radnika isplaćuje taj novac? I ako nađem poslodavca koji bi me zaposlio, da se ne dogoditi da na kraju ne dobije taj novac za zapošljavanje. Još je rekla da taj oglas za zapošljavanje mora biti objavljen na web stranici Zavoda za zapošljavanje. Da se mogu javiti i na neki oglas koji nije na web stranici zavoda, ali da se on na kraju ipak treba staviti na njihovu web stranicu.
Ako nađeš firmu koja će ti to napraviti i to sve prođe preko Hzz, onda je sigurno, plaćat će oni.
Poznanica je nedavno upala u jednu firmu na taj način.
Probaj i sretno :top:

dinomali
25.11.2010., 20:24
bok svima!

došao je novi zakon koji vrijedi za one koji su godinu dana na hzz-u, a primali su novčanu naknadu:

Produženje novčane naknade
Trajanje prava na novčanu naknadu iz članka 44. stavka 1. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (»Narodne novine«, br. 80/08.) može se produžiti nezaposlenoj osobi ako:
je u evidenciji Zavoda neprekidno više od 12 mjeseci,
je u cijelosti iskoristila pravo na novčanu naknadu utvrđenu na temelju Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (»Narodne novine«, br. 80/08.).

Pravo na novčanu naknadu produžava se nezaposlenoj osobi koja ispunjava navedene uvjete u trajanju od:
30 dana ako je iskoristila utvrđeno pravo na novčanu naknadu od 360 do 450 dana,
60 dana ako je iskoristila utvrđeno pravo na novčanu naknadu od 270 do 330 dana,
90 dana ako je iskoristila utvrđeno pravo na novčanu naknadu od 180 do 240 dana,
120 dana ako je iskoristila utvrđeno pravo na novčanu naknadu od 90 do 150 dana.

Visina produžene novčane naknade utvrđuje se u visini 35% od osnovice za utvrđivanje visine novčane naknade, a ne može biti viša od 35% iznosa prosječne plaće isplaćene u gospodarstvu Republike Hrvatske u prethodnoj godini prema posljednjem službeno objavljenom podatku.

Zahtjev za produženje prava na novčanu naknadu nezaposlena osoba može podnijeti u roku od 30 dana od dana nastupanja okolnosti vođenja u evidenciji Zavoda neprekidno više od 12 mjeseci. Nezaposlena osoba koja se vodi u evidenciji Zavoda neprekidno više od 12 mjeseci, a korisnik je prava na novčanu naknadu u trajanju dužem od 360 dana, zahtjev za produženje prava na novčanu naknadu može podnijeti u roku od 30 dana od dana isteka utvrđenog prava na novčanu naknadu.

Nezaposlenoj osobi pravo na produženje novčane naknade pripada od dana podnošenja zahtjeva.

tekst se nalazi na ovoj stranici:

http://www.hzz.hr/default.aspx?id=4075

za moju mamu to ne vrijedi jer je duže od 13 mj na zavodu:(

prilika
26.11.2010., 16:12
Ruralna

Hvala ti za informacije. Ako znaš još nešto o tome načinu zapošljavanja možeš mi poslati u privatnoj poruci. Ta poznanica je sama našla tu firmu ili joj je pomogla savjetnica sa Zavoda za zapošljavanje? Javila se na već postojeći oglas sa web stranice Zavoda za zapošljavanje? Ili je baš potpuno sama našla tu firmu, odnosno nekoga je poznavala u njoj? Koliko je čekala do potpisivanja ugovora o radu s tim poslodavcem? Piše na web stranici Zavoda za zapošljavanje da se ne potpisuje ugovor o radu sa radnikom dok se ne odobri taj zahtjev za novčanom potporom. Je li to znači da radnik niti ne počne raditi dok se ne odobri taj zahtjev za novčanom potporom od strane Zavoda? Na koliko dugo je potpisala ugovor o radu sa poslodavcem? Znam da mora biti potpisan ugovor o radu na najmanje jednu godinu, ne smije biti kraće od toga, a pretpostavljam da može biti i dulje od toga? Ili baš mora biti potisan ugovor o radu na jednu godinu.

MicaMaca
23.12.2010., 01:54
Zaposlena sam od 06/04 2010 (prije toga sam bila dugo nezaposlena) a danas ocekujem otkaz. Otkazni rok mi je 15 dana. Znači da mi radni odnos prestaje 07/01 2011. To je taman 9 mjeseci koliko je potrebno za ostvarenje novčane naknade preko "biroa" u periodu od 90 dana. No strahujem da li se tih 15 dana otkaznog roka možda ne računa kao pravi radni odnos sa svim pravima:confused:
Koliku naknadu uopće mogu primiti? Ovih 9 mjeseci mi je netto plaća bila 2850.
Hvala

Jet Lee
23.12.2010., 04:52
Zaposlena sam od 06/04 2010 (prije toga sam bila dugo nezaposlena) a danas ocekujem otkaz. Otkazni rok mi je 15 dana. Znači da mi radni odnos prestaje 07/01 2011. To je taman 9 mjeseci koliko je potrebno za ostvarenje novčane naknade preko "biroa" u periodu od 90 dana. No strahujem da li se tih 15 dana otkaznog roka možda ne računa kao pravi radni odnos sa svim pravima:confused:
Koliku naknadu uopće mogu primiti? Ovih 9 mjeseci mi je netto plaća bila 2850.
Hvala

Otkazni rok se uračunava u trajanje radnog staža pa ćeš imati 9 mjeseci rada i pravo na novčanu naknadu.

Bruto plaću umanji za 20% doprinosa za mirovinnsko i dobit ćeš osnovicu za novčanu nakadu. A novčana naknada iznosi 70% od te osnovice za prva 3 mjeseca, a 35% za eventualne preostale mjesece.

Još nešto bitno, radni odnos ne smije prestati tvojom voljom (sporazum, izvanredni otkaz) niti krivnjom (izvanredni otkaz, nezadovoljavanje na probnom radu...), u svim ostalim slučajevima možeš ostvariti pravo na naknadu (istek ugovora, poslovno i osobno uvjetovan otkaz...)

celesta
29.12.2010., 22:12
pozdrav svima!

diplomirala sam prije mjesec i nešto sitno. dovoljno da mi prođe rok za prijavu na hzzo jer sam naravno zaboravila da je samo mjesec dana.
zdravstvena (i dopunsko) mi vrijedi do 19.1.2011.
mogu li po isteku tog roka doći na hzzo i prijaviti se kao nezaposlena osoba ili će vjerojatno biti problema što nisam otišla prije dva tjedna?

znam da je najbolje pitati to na hzzo-u i pitat ću prvom prilikom, no to će biti tek sljedeći tjedan pa da znam što mogu očekivati.

hvala!

skomre1
31.12.2010., 14:06
Mislim da nemas prava na zdravstveno do zaposlenja, ako ti istekne onih 30 dana. Probaj otic pa vidit, bilo bi dobro doc sa nekom uvjerljivom pricom (bolest/putovanje/30 dana alkoholne kome nakon diplomiranja ;) ili vec nesto), pa mozda prodje.
Sretno!

Scotsman
31.12.2010., 16:29
Da, i meni se čini da nema više prava kad istekne vrijeme, osim kad se zaposli. No vrijedi joj probati izmisliti neku priči, bar je u našoj državi poznato da svašta prolazi. :D

Zikomid
02.01.2011., 13:16
pozdrav svima!

diplomirala sam prije mjesec i nešto sitno. dovoljno da mi prođe rok za prijavu na hzzo jer sam naravno zaboravila da je samo mjesec dana.
zdravstvena (i dopunsko) mi vrijedi do 19.1.2011.
mogu li po isteku tog roka doći na hzzo i prijaviti se kao nezaposlena osoba ili će vjerojatno biti problema što nisam otišla prije dva tjedna?

znam da je najbolje pitati to na hzzo-u i pitat ću prvom prilikom, no to će biti tek sljedeći tjedan pa da znam što mogu očekivati.

hvala!

Rok je 30 dana, a zdr.iskaznica i dopunsko vrijede do datuma diplome, drugo je datum do kojeg su štampane.

celesta
04.01.2011., 19:46
a ako se prijavim na burzu, onda imam pravo na zdravstveno?

i što se može dogoditi ako odem npr. do doktora recimo sutra, dakle po isteku 30 dana od diplome, a prije isteka datuma koji na knjižici piše?

ne vjerujem da se provjerava jesam li diplomirala ili ne pa da mi ukinu zdravstveno...

i još jedno pitanje. kada se prijavljuje za zdravstveno, treba li potvrda da sam diplomirala? pitam jer mi na potvrdi piše i datum kada sam diplomirala. imam potvrdu s faksa koju sam podigla prije nego sam diplomirala, a na kojoj piše da imam prava do 28.2.2011. znači ako bih otišla da mi se zdravstveno produži, mislim da bi to prošlo, no da bi moglo biti problema ako se sazna da sam npr. 10.1.2011. predala tu potvrdu da imam prava do 28.2.2011., a još u 11. mjesecu diplomirala...

nadam se da sam bar nešto od ovoga smisleno napisala :)

p.s. hvala svima na odgovorima :)

MatejScorp13
04.01.2011., 19:58
Ja kad sam se prijavljivao za zdravstveno, nakon faksa naravno. Kao prvo, nema veze da li sam na hzz-u ili nisam, netreba nikakva potvrda od njih za zdravstveno, i to svaki put naglašavaju da je se promijenilo. :mig: Jedino šta treba za zdravstveno je potvrda sa faksa gdje će pisati sa kojim danom ti je prestalo važiti redovno studiranje, odnosno kad si završila. A uz tu potvrdu je potrebno ispuniti ona 2 obrazca, s jednim se odjavljuješ sa zdravstvenog gdje si do sada bila preko jednog od roditelja. I onaj drugi gdje se sada prijavljuješ i ideš na teret državi. :mig: :D

Zikomid
04.01.2011., 20:24
Ja kad sam se prijavljivao za zdravstveno, nakon faksa naravno. Kao prvo, nema veze da li sam na hzz-u ili nisam, netreba nikakva potvrda od njih za zdravstveno, i to svaki put naglašavaju da je se promijenilo. :mig: Jedino šta treba za zdravstveno je potvrda sa faksa gdje će pisati sa kojim danom ti je prestalo važiti redovno studiranje, odnosno kad si završila. A uz tu potvrdu je potrebno ispuniti ona 2 obrazca, s jednim se odjavljuješ sa zdravstvenog gdje si do sada bila preko jednog od roditelja. I onaj drugi gdje se sada prijavljuješ i ideš na teret državi. :mig: :D

Sve je točno napisano :)

celesta
04.01.2011., 20:38
hvala :)

nadam se samo da neće biti većih problema što sam zaboravila na tih 30 dana. neodgovorno, znam. a ne volim muljati...

bit će što bude, nadam se sve ok

hvala još jednom i sretna nova sa zakašnjenjem :)

Zikomid
04.01.2011., 20:38
a ako se prijavim na burzu, onda imam pravo na zdravstveno?

i što se može dogoditi ako odem npr. do doktora recimo sutra, dakle po isteku 30 dana od diplome, a prije isteka datuma koji na knjižici piše?

ne vjerujem da se provjerava jesam li diplomirala ili ne pa da mi ukinu zdravstveno...

i još jedno pitanje. kada se prijavljuje za zdravstveno, treba li potvrda da sam diplomirala? pitam jer mi na potvrdi piše i datum kada sam diplomirala. imam potvrdu s faksa koju sam podigla prije nego sam diplomirala, a na kojoj piše da imam prava do 28.2.2011. znači ako bih otišla da mi se zdravstveno produži, mislim da bi to prošlo, no da bi moglo biti problema ako se sazna da sam npr. 10.1.2011. predala tu potvrdu da imam prava do 28.2.2011., a još u 11. mjesecu diplomirala...
nadam se da sam bar nešto od ovoga smisleno napisala :)

p.s. hvala svima na odgovorima :)

Oprosti, ali ja i dalje ne mogu vjerovati da ti je rok prošao, a da nisi otišla na HZZO.
Doktor je vezan na inf.sustav HZZO-a, u konačnici možeš platiti troškove i biti prijavljena prekršajno.
Svojim potpisom odgovaraš za informacije koje daješ.

Nemaš više studentska prava ako si diplomirala.
Evo ti moj primjer: ja sam se zaposlila, a apsolventski staž mi je trajao još godinu i pol, i nisam mogla dobiti nikakve povlastice po osnovi studentskog statusa, iako bi mi bilo odgovaralo jer bi uštedila od plaće.

Sutra hitno na HZZO, za svoje dobro!

celesta
04.01.2011., 20:47
da, znam da je neodgovorno, kako sam već i u prethodnom postu napisala.
ne mogu ni ja vjerovati jer inače ne zaboravljam na takve stvari.
da je rok bio tjedan dana, vjerojatno ne bih zaboravila. ovako sam razmišljala kako imam vremena i kako ću ići kad mi bude zgodno otići do grada da usput i neke druge poslove obavim jer mjesto u kojem živim nije baš blizu grada, a povezanost nije zavidna. poslije toga pripreme za Božić i Novu i zaboravila sam.

no da dalje ne oftopičarim, hvala i tebi Zikomid i drugima i još jednom svima sretna Nova i sve najbolje! :)

Bloodwolf
07.01.2011., 12:36
Ispričavam se što smetam, no jer biste mi mogli pomoć? Naime na burzi sam od 6 mjeseca prošle godine i nisam se mogla prijavit prošli mjesec zbog bolesti i osobnih razloga... Naime, jer će me sad izbacit iz evidencije ili? Jer naime do sada sam se prijavljivala redovno.....

Ruralna
07.01.2011., 13:02
Ispričavam se što smetam, no jer biste mi mogli pomoć? Naime na burzi sam od 6 mjeseca prošle godine i nisam se mogla prijavit prošli mjesec zbog bolesti i osobnih razloga... Naime, jer će me sad izbacit iz evidencije ili? Jer naime do sada sam se prijavljivala redovno.....
Neće.
Može se jedan mjesec izostati, iako bi bilo bolje da se nazove savjetnik i kaže to.
Čini mi se da se iz evidencije briše tek nakon 2 mjeseca nejavljanja.

TheEmpress
11.01.2011., 15:58
Ja se prošle godine nisam 2 mjeseca javila, u 6. i u 12. mjesecu. Nemam pojma dal su me izbacili iz evidencije ili nisu, nisam još bila ovaj mjesec. Al samo me zanima, znači, ako oni mene izbace iz evidencije (ionako nikakve koristi nemam od njih :rolleyes:), ja i dalje imam osnovno zdravstveno osiguranje? Dal moram ić radit novu iskaznicu ili mi i dalje vrijedi ova koju imam, dok ne istekne?

Zikomid
11.01.2011., 21:03
Zdravstveno osiguranje nema veze s burzom.

TheEmpress
11.01.2011., 23:33
Znam da za dopunsko moram bit prijavljena da bih imala besplatno (t. sad je i to ukinuto), al nisam bila sigurna za ovo. Hvala. :)

Zikomid
12.01.2011., 13:02
Nezaposlene osobe plaćaju dopunsko 80 kn, uvjet je da imate zdr.osiguranje kao nezaposlena osoba. No, uvjet da biste imali zdr.osiguranje nezaposlene osobe ne ovisi o burzi, već o rokovima prijave na HZZO.

Ruralna
13.01.2011., 10:33
Ja se prošle godine nisam 2 mjeseca javila, u 6. i u 12. mjesecu. Nemam pojma dal su me izbacili iz evidencije ili nisu, nisam još bila ovaj mjesec.
Zaboravila sam napomenuti da trebaju biti 2 mjeseca zaredom, ne na preskoke:D

mppet
13.01.2011., 10:41
Nezaposlene osobe plaćaju dopunsko 80 kn, uvjet je da imate zdr.osiguranje kao nezaposlena osoba. No, uvjet da biste imali zdr.osiguranje nezaposlene osobe ne ovisi o burzi, već o rokovima prijave na HZZO.

A što ako imaš osiguranje F a sada nisi na Zavodu za zapošljavanje?

Ruralna
13.01.2011., 10:56
A što ako imaš osiguranje F a sada nisi na Zavodu za zapošljavanje?
Ne razumijem što je točno tvoje pitanje.
Kategorija F je za nezaposlene, a više puta se spomenulo da je zdravstveno osiguranje odvojeno od Zavoda za zapošljavanje.

mppet
13.01.2011., 12:31
Ne razumijem što je točno tvoje pitanje.
Kategorija F je za nezaposlene, a više puta se spomenulo da je zdravstveno osiguranje odvojeno od Zavoda za zapošljavanje.
Znači, ne moraš biti na Zavodu za zapošljavanje prijavljen? a zašto onda nezaposleni moraju platiti dopunsko osiguranje a nemaju prihoda tj. niti primaju naknadu ??

Ruralna
13.01.2011., 12:43
Znači, ne moraš biti na Zavodu za zapošljavanje prijavljen? a zašto onda nezaposleni moraju platiti dopunsko osiguranje a nemaju prihoda tj. niti primaju naknadu ??
Ne, zavod za zdravstveno i onaj za nezaposlene su odvojeni već godinama.

Moraš plaćati dodatno osiguranje, jer je država ukinula financiranje:ne zna:
Ne znam da li je ostala opcija da se i dalje financira za neke skupine nezaposlenih (tipa ako su ukupni prihodi kućanstva manji od xy kn po osobi), to je najbolje pitati na pdf Pravo.

bliss
13.01.2011., 13:03
Znači, ne moraš biti na Zavodu za zapošljavanje prijavljen? a zašto onda nezaposleni moraju platiti dopunsko osiguranje a nemaju prihoda tj. niti primaju naknadu ??

Kako to misliš moraju? Dopunsko osiguranje nije obavezno? :confused:

mppet
13.01.2011., 13:55
Ne, zavod za zdravstveno i onaj za nezaposlene su odvojeni već godinama.

Moraš plaćati dodatno osiguranje, jer je država ukinula financiranje:ne zna:
Ne znam da li je ostala opcija da se i dalje financira za neke skupine nezaposlenih (tipa ako su ukupni prihodi kućanstva manji od xy kn po osobi), to je najbolje pitati na pdf Pravo.


Jedna teta na šalteru ima svoja pravila, druga teta do nje svoja, a šefica svoja pravila...i to je sve u stilu...al sam jadna što moram raditi, a mogla bih tako lijepo živjeti...primati plaću , biti doma i ne raditi
Kako to misliš moraju? Dopunsko osiguranje nije obavezno? :confused:

Nije naravno obavezno. Ako je zakonodovac postavio određena pravila, za to određena tijela su dužna biti jedinstvena u provođenu tih istih pravila. Naravno, ne tumačiti ih u stilu .po kaputu!:kava:

Ruralna
13.01.2011., 17:38
Jedna teta na šalteru ima svoja pravila, druga teta do nje svoja, a šefica svoja pravila...i to je sve u stilu...al sam jadna što moram raditi, a mogla bih tako lijepo živjeti...primati plaću , biti doma i ne raditi Sve tete na šalterima imaju ista pravila, samo to što u praksi nisu sve upoznate s njima je druga stvar.

Nije naravno obavezno. Ako je zakonodovac postavio određena pravila, za to određena tijela su dužna biti jedinstvena u provođenu tih istih pravila. Naravno, ne tumačiti ih u stilu .po kaputu!:kava:
Dodatno zdravstveno osiguranje nije obavezno.
Nezaposleni mogu dobiti policu dodatnog na teret Ministarstva financija ako primanja u kućanstvu po osobi ne prelaze nekih 1500kn. Svi drugi nezaposleni moraju policu dodatnog ukoliko je žele plaćati iz svog novčanika.

TheEmpress
13.01.2011., 17:55
Onda sam možda još i u evidenciji, nemam pojma. Ionak nikakve koristi od njih, na burzu sam se prije godinu i pol prijavila samo radi besplatnog dopunskog, a sad ni to nemam. Naknadu ne primam, a u tih godinu i pol su me jednom s burze zvali da su našli nekaj za mene i to me žena zvala za radno mjesto koje se u međuvremenu popunilo. :rolleyes: Tu u Samoboru sami neku čudaci na burzi, užas.

Zikomid
13.01.2011., 18:06
Dopunsko osiguranje je dobrovoljno osiguranje, ako se plaća ne plaćaju se učinjeni zdravstveni troškovi. Ako nemate dopunsko plaćate obavljene zdravstvene usluge na mjestu pružanja usluge (npr. ordinacija ili bolnica).

Bilo koja kategorija osiguranika može i ne mora imati dopunsko osiguranje. To sami morate procijeniti isplati li vam se ili ne.

mppet
13.01.2011., 19:20
Sve tete na šalterima imaju ista pravila, samo to što u praksi nisu sve upoznate s njima je druga stvar.

Dodatno zdravstveno osiguranje nije obavezno.
Nezaposleni mogu dobiti policu dodatnog na teret Ministarstva financija ako primanja u kućanstvu po osobi ne prelaze nekih 1500kn. Svi drugi nezaposleni moraju policu dodatnog ukoliko je žele plaćati iz svog novčanika.

Koliko sam ja razumjela bilo tko (znači i nezaposleni) tko nema prihoda tj. prihodi po članu kucanstva ne prelazi cenzus ima pravo na teret državnog proračuna. Jel tako?

A isto tako ne mogu tete na šalterima provoditi samovolju kako kojoj odgovora da uputi na svoja prava. Eto to je problem hrvatske birokracije. MORAJU sve znate ,a pošto su došle putem stranačke pripadnosti na ta radna mjeste, pa zašto bi morale baš sve znati . Nitko od njih ne traži stručnost , kompetenciju ...a žele se jer od silnog posla ne mogu piti na radnom mjestu i kavu u miru.

Zikomid
13.01.2011., 20:21
PRIHODOVNI CENZUS

Osigurane osobe Zavoda mogu ostvariti pravo na plaćanje premije na teret državnog proračuna ako njihov ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno ne prelazi iznos od 1.516,32 kuna, odnosno iznimno za osiguranika umirovljenika - samca 1.939,39 kuna.

Pri tome se uzima u obzir prihod svih osoba koje žive u zajedničkom kućanstvu.

mppet
13.01.2011., 20:25
PRIHODOVNI CENZUS

Osigurane osobe Zavoda mogu ostvariti pravo na plaćanje premije na teret državnog proračuna ako njihov ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno ne prelazi iznos od 1.516,32 kuna, odnosno iznimno za osiguranika umirovljenika - samca 1.939,39 kuna.

Pri tome se uzima u obzir prihod svih osoba koje žive u zajedničkom kućanstvu.

Točno. I za to je potrebna potvrda porezne uprave i ne treba za to biti na zavodu za zapošljavanje. eto jednoj teti treba potvrda porezne uprave, drugoj zavoda za zapošljavanje a šefica svoja pravila ..u stilu pustite me na miru

Ruralna
13.01.2011., 21:28
A isto tako ne mogu tete na šalterima provoditi samovolju kako kojoj odgovora da uputi na svoja prava. Eto to je problem hrvatske birokracije. MORAJU sve znate ,a pošto su došle putem stranačke pripadnosti na ta radna mjeste, pa zašto bi morale baš sve znati . Nitko od njih ne traži stručnost , kompetenciju ...a žele se jer od silnog posla ne mogu piti na radnom mjestu i kavu u miru.
Gle , i mene ljuti kada neke osobe se ne trude na svom poslu i ne prate zakone i tako to.
Hvala bogu danas su informacije svima lako dostupne.
Tako da s malo upornosti, nadam se da ćeš uspjeti ostvariti svoja prava:top:

kokoshka
20.01.2011., 10:31
ovo je stara tema, ali da ne otvaram novu, imam par pitanja:

1. 1.10. mi je istekao ugovor o radu koji nije produžen a kako nemam pravo na naknadu s burze (jer nemam dovoljno r. staža) nisam se prijavila na hzz jer još i studiram i nisam odmah htjela novi posao. ja bi se sad prijavila pa me zanima slijedeće:
- moram li se na burzu prijaviti gdje pripadam po mjestu stanovanja? (na osobnoj mi je još uvijek adresa od roditelja, iako od nedavno živim u zg-u, ali nisam se još prijavila ovdje)
- imam li pravo na besplatan prijevoz i vrijedi li to samo za zg ili i okolicu (zaprešić i sl?)

2. odmah nekoliko dana po prestanku radnog odnosa prijavila sam se na hzzo ali u zagrebu (klovićeva), a ne u zaprešiću /gdje sam kao trebala, ako i to ide prema mjestu stanovanja/. tamo sam dobila onaj papir za prijavu, pokazala sam zdravstvenu iskaznicu i onu narančastu za dopunsko i čovjek mi je rekao da neću dobiti novu, da mi vrijedi ta. ne kuzim kako, kad sam svaki put kad sam mijenjala osiguranje dobivala novu? i kako to sad ide s dopunskim, imam li pravo na besplatnu policu ili ne?

puno hvala na odgovoru!

depeche
27.01.2011., 11:20
Evo, ajmo reci da sada moja firma trazi nekoga da izpuni uvijete. Mi smo firma koje trazi designer za robu (donje rublje), i kako i na koj nacin da trazimo radnika da izpuni uvijete za hzz?

hvala

Ruralna
27.01.2011., 13:09
Evo, ajmo reci da sada moja firma trazi nekoga da izpuni uvijete. Mi smo firma koje trazi designer za robu (donje rublje), i kako i na koj nacin da trazimo radnika da izpuni uvijete za hzz?

hvala
Najbolje ti je kontaktirati HZZ u Splitu da ti sve objasne.
Čini mi se da bi ti morao objaviti natječaj, a onda možeš staviti neku natuknicu da prednost imaju ljudi koji imaju mogućnost ostvarivanja tih poticaja. Osobe to fino napišu na način minimalno 12mj u evidenciji zavoda

audi_driver
27.01.2011., 16:45
kakvi poticaji to je sve mazanje očiju

Ruralna
27.01.2011., 16:52
kakvi poticaji to je sve mazanje očiju
Imaš drugačija iskustva?
Poticaji se daju već jako dugo, ne znam u čemu je tvoj problem:ne zna:

audi_driver
27.01.2011., 18:06
Imaš drugačija iskustva?
Poticaji se daju već jako dugo, ne znam u čemu je tvoj problem:ne zna:

problem je u mazanju očiju ili bacanju pijeska u iste

navodno da imaju programe

1. poticanja zapošljavanja osoba bez iskustva (OK kak bu npr vodoinstalater koji je tek završil stekel iskustvo? Tak da burza pomogne njegovog poslodavca s lovom iako on ne treba lovu nego čovjeka koji zna kaj radi?!)

2. poticanja zapošljavanja starijih od... cca 50 (većina njih ima preko 32g staža što im je dovoljno za ostvarit naknadicu do penzije + neki fuš i imaju iste novce ko kad su radili a većina njih ni ne želi prihvatit nikakav posao)

3. poticanja zapošljavanja branitelja (ovi si uglavnom traže vezu da se izbore za nekakvu penziju a braniteljske penzije su bar dvostruko veće od prosječne starosne)

4. poticanja dugotrajno nezaposlenih, mislim preko 3g u evidenciji (obično ekipa koja spada pod broj 2, rjeđe 1 ili pak kronični crnogorci)

5. poticanje zapošljavanja ljudi koji su dulje od 12 mj u evidenciji a nemaju preko 25 (znači ekipa koja je malo produljila studiranje a takvih je puno)
Tu ne spada a ni većina nas koji imamo po 30 i 3-5 g iskustva . Za nas nikakvih mjera nema ko ni npr za zidara koji je radio kajjaznam u Tehnici 15 godina i sad sa 35-36-40 je proglašen viškom i bačen na ulicu a još uvijek može radit i zna a najčešće i hoće al nema di jel je građevina propala


Uvijek se programi poticanja zapošljavanja prilagođavaju trenutnoj situaciji al ne ko u normalnim državama da bude logično nego da se potiču oni kojima se više ne radi, oni za koje ne vlada nikakav interes, oni u koje država i HZZ ne moraju ništa ulagati itd umjesto da se starije informatički opismeni a da ko u Austriji savjetnici obilaze poslodavce za nas mlađe koji imamo nedovoljno iskustva i traže da nas netko uzme kao pomoćne majstore barem pa da steknemo neko iskustvo.

Pa bar za minimalac. Il za volonterski rad. Isto je primjenjivo za sve profesije jer se točno zna kome fali iskustva, kome informatičkih znanja, kome kakav certifikat a da babuskare na HZZ-u koje se zovu "savjetnice" išta rade onda bi možda i znale što koji nezaposleni zna i može a što ne zna i ne može...

Jer - čim se upišeš u evidenciju ubrzo imaš nekakvo savjetovanje i onda moraš donjet životopis. Pa ak oni nemaju neku bazu po zanimanjima, znanjima, iskustvu, kvalifikacijama onda kvragu, čem služe? Tome da vlada uštedi na programima i prekvalifikacijama samo da donosi debilne programe "poticanja" zapošljavanja kao što su ovi

Ovoj vladi definitivno nije interes riješit problem nezaposlenosti na pravi način nego samo brisanjima iz evidencije zbog banalnih gluposti. Uostalom na taj način i najviše ljudi odlazi svaki mjesec iz evidencije

Ruralna
27.01.2011., 18:27
Tu ne spada a ni većina nas koji imamo po 30 i 3-5 g iskustva . Za nas nikakvih mjera nema ko ni npr za zidara koji je radio kajjaznam u Tehnici 15 godina i sad sa 35-36-40 je proglašen viškom i bačen na ulicu a još uvijek može radit i zna a najčešće i hoće al nema di jel je građevina propala
Gle, ti ne moraš biti na zavodu ako to ne želiš.
Oni su tako jedna ustanova, velika i troma, nemoj očekivati da ti oni nađu posao.:D

E sad , ima nekih stvari od kojih čovjek može profitirati ako si već bez posla, a to je da dobiješ neku edukaciju besplatno koja inače dosta košta ili neki poticaj i tako to.
Ako imaš 30 godina, možeš dobiti poticaj samo ako si +12 mjeseci na zavodu.
Međutim, nitko te ne sprječava da se prijaviš na neku edukaciju preko zavoda ili kao što na jednom drugom topicu spominjemo razne edukacije koje su financirane od EU.


Uvijek se programi poticanja zapošljavanja prilagođavaju trenutnoj situaciji al ne ko u normalnim državama da bude logično nego da se potiču oni kojima se više ne radi, oni za koje ne vlada nikakav interes, oni u koje država i HZZ ne moraju ništa ulagati itd umjesto da se starije informatički opismeni a da ko u Austriji savjetnici obilaze poslodavce za nas mlađe koji imamo nedovoljno iskustva i traže da nas netko uzme kao pomoćne majstore barem pa da steknemo neko iskustvo. Ne slažem se s tim da bi zavod trebao obilaziti poslodavce da tebe bez iskustva netko primi. Oprosti, ali taj dio bi radno sposobna osoba trebala odraditi za sebe sama.
I eto, vidiš da imaju ove programe za mlade bez iskustva, dakle da firma/ustanova nema troška na tebi dok ti učiš:ne zna:

A nezaposlene koliko ja znam HZZ šalje i na informatičke tečajeve i na tečajeve stranih jezika, samo se treba malo informirati;)

audi_driver
27.01.2011., 18:53
mogli bi slat i na tečajeve kung-fua i jiu-jitsua jako velika korist od toga. Možda bi nabolji i najposjećeniji bili tečajevi koji bi bili otvoreni i za širu javnost a to bi bili tečajevi preživljavanja.

Npr. : prva lekcija: kako se izboriti za svoju plastičnu bocu/list salate u kontejneru pored silne konkurencije

druga lekcija: kako zadržati svoju bocu/list salate u žestokoj konkurenciji (učenje branjenja rukama, nožem i pištoljem)

treća lekcija (advanced 1st grade:) : kako pronaći, zadržati i transportirati do mjesta za skupljanje veću količinu boca sa razno raznih evenata (oko Arene, na sljemenu za vrijeme Kraljice itd)

četvrta lekcija: (advanced 2nd grade) : Kako saznati što se sve otkupljuje od otpada kada ste iscrpili sve plastične boce u ZG i okolici (npr staklo, staro željezo itd)

peta lekcija: (advanced 3rd grade): alpinističko - planinarski tečaj preživljavanja među automobilskim olupinama na Velebitu. Kako izabrati pravu za sebe te je transportirati do otkupnog mjesta

:confused::confused::confused:

offtopic: Inače završio sam za CAD specijalistu u Algebri. Dok je bilo posla s tim bilo je dobro, sad kad je sve propalo...

rocket86
27.01.2011., 19:45
ja sam završio za CNC operatera(preko HZZ), kao deficitarno zanimanje u SB. nijedan oglas nisam vidio, iskreno, nemam blage više kako se što radi. prednost je što nam je bilo plaćeno škoovanje + karta + troškovi


generacije prije su imale samo tečaj plaćen... zaposlen je samo jedan dečko koji je posao imao osiguran kada je upisao tečaj

zacky
27.01.2011., 20:32
Gle, ti ne moraš biti na zavodu ako to ne želiš.
Oni su tako jedna ustanova, velika i troma, nemoj očekivati da ti oni nađu posao.:D

E sad , ima nekih stvari od kojih čovjek može profitirati ako si već bez posla, a to je da dobiješ neku edukaciju besplatno koja inače dosta košta ili neki poticaj i tako to.
Ako imaš 30 godina, možeš dobiti poticaj samo ako si +12 mjeseci na zavodu.
Međutim, nitko te ne sprječava da se prijaviš na neku edukaciju preko zavoda ili kao što na jednom drugom topicu spominjemo razne edukacije koje su financirane od EU.

Ne slažem se s tim da bi zavod trebao obilaziti poslodavce da tebe bez iskustva netko primi. Oprosti, ali taj dio bi radno sposobna osoba trebala odraditi za sebe sama.
I eto, vidiš da imaju ove programe za mlade bez iskustva, dakle da firma/ustanova nema troška na tebi dok ti učiš:ne zna:

A nezaposlene koliko ja znam HZZ šalje i na informatičke tečajeve i na tečajeve stranih jezika, samo se treba malo informirati;)

Pa ne izgleda baš tako!
Mene moja savjenica na to pitanje odgovara sa "dođite pa ćemo razgovarati"
Sa njom sam barem dvaputa već o tome razgovarao.
Sad,jel ima ona nekog koji joj govori kako da zavlači ljude ili to ona na svoju ruku?!:ne zna:

Ruralna
28.01.2011., 15:52
Pa ne izgleda baš tako!
Mene moja savjenica na to pitanje odgovara sa "dođite pa ćemo razgovarati"
Sa njom sam barem dvaputa već o tome razgovarao.
Sad,jel ima ona nekog koji joj govori kako da zavlači ljude ili to ona na svoju ruku?!:ne zna:
Moraš malo biti dosadan i uporan i redovito se informirati.:mig:
U obranu tvoje savjetnice mogu reći da ne ovisi sve o njoj, ona može skupiti prijave, ali šalje ljude na edukaciju tek kad država kapne koju kunu sredstava.

U svakom slučaju sam se raspituj i daj na znanje da si zaintersiran, kada i bude love za to, neće ti to nitko nuditi ako sam ne pitaš.

emanuella986
30.01.2011., 19:57
pozdrav svima...
nadam se da je pitanje na ''pravom mjestu''.
imam i ja pitanje pa ako netko zna bila bih mu zahvalna...
po nekim novim saznanjima, osoba VSS može početi volontirati i za to dobivati 1600 kn/mj preko hzzz odmah čim diplomira i prijavi se na burzu (nekad se moralo biti 6 mj na burzi pa tek onda bi se moglo volontirati)...
mene zanima, ako počnem volontirati i kroz neko vrijeme nađem posao u svojoj struci, jel mogu normalno prestati s volontiranjem ili postoji neka obveza prema državi?

zacky
30.01.2011., 20:21
Moraš malo biti dosadan i uporan i redovito se informirati.:mig:
U obranu tvoje savjetnice mogu reći da ne ovisi sve o njoj, ona može skupiti prijave, ali šalje ljude na edukaciju tek kad država kapne koju kunu sredstava.

U svakom slučaju sam se raspituj i daj na znanje da si zaintersiran, kada i bude love za to, neće ti to nitko nuditi ako sam ne pitaš.

Pokušat ću je zaobić da doznam više,ali zid šutnje okolo vlada!
Počelo je sa otpisom nezaposlenih.Obavezno grupno informiranje
za naknadu(u biti radi se o grupnom podnošenju zahtjeva:horor:) ili ispadanje
sa zavoda na vrijeme od 6 mjeseci!:horor::rigo:

Ruralna
30.01.2011., 22:25
Pokušat ću je zaobić da doznam više,ali zid šutnje okolo vlada!Ako šta načujem, javim ti;)

Počelo je sa otpisom nezaposlenih. Izbori nam stižu :Serek:

pozdrav svima...
nadam se da je pitanje na ''pravom mjestu''.
imam i ja pitanje pa ako netko zna bila bih mu zahvalna...
po nekim novim saznanjima, osoba VSS može početi volontirati i za to dobivati 1600 kn/mj preko hzzz odmah čim diplomira i prijavi se na burzu (nekad se moralo biti 6 mj na burzi pa tek onda bi se moglo volontirati)...
mene zanima, ako počnem volontirati i kroz neko vrijeme nađem posao u svojoj struci, jel mogu normalno prestati s volontiranjem ili postoji neka obveza prema državi? Trebalo bi vidjeti u ugovoru što piše. Aj vidjet ću hoću uspjeti saznati, pa napišem tu.

emanuella986
31.01.2011., 08:41
Ako šta načujem, javim ti;)
Izbori nam stižu :Serek:

Trebalo bi vidjeti u ugovoru što piše. Aj vidjet ću hoću uspjeti saznati, pa napišem tu.

Sad ja saznala...
Ugovor o volontiranju potpisuje se na godinu dana i može se u bilo kojem trenutku sporazumno prekinuti ako je opravdan razlog. Dakle, opravdan razlog je naći posao u struci, a ako se nađe neki posao van struke i zbog toga želi prekinuti volontiranje, to se smatra kao neopravdano i tada se državi vraća iznos novca koji nam je do onda bio uplaćen. Znači, to volontiranje je samo njihov poticaj za lakše zapošljavanje, poslije ne postoji nikakva obveza...

Ruralna
31.01.2011., 10:28
emanuella986, brza si;)
Ajde super, onda te to u ničemu ne ograničava.

Dado_Bm
31.01.2011., 20:11
Evo da i ja pitam nešto. 12.2.2011 mi je zadnji dan ugovora koji je bio na 3. mjeseca.
Od 10.5.2010 dobio sam 3 ugovora po 3 mjeseca i sada sa ovime zadnjim neželim potpisati novi jer srezali su novce i neisplati mi se putovati bez putnih te raditi za minimalac koji ode na put/popravci auta .E sada mene zanima što trebam od svoje firme dobiti da bih mogao na zavodu tražiti naknadu.Želim naglasiti da nisam dao otkaz nego jednostavno neželim potpisati novi...nadam se da razumijete.Po pričama sam skužio da mi treba nekakvo riješenje o prestanku rada ili tako nešto.

Hvala.

morčić_ri
31.01.2011., 20:40
Evo da i ja pitam nešto. 12.2.2011 mi je zadnji dan ugovora koji je bio na 3. mjeseca.
Od 10.5.2010 dobio sam 3 ugovora po 3 mjeseca i sada sa ovime zadnjim neželim potpisati novi jer srezali su novce i neisplati mi se putovati bez putnih te raditi za minimalac koji ode na put/popravci auta .E sada mene zanima što trebam od svoje firme dobiti da bih mogao na zavodu tražiti naknadu.Želim naglasiti da nisam dao otkaz nego jednostavno neželim potpisati novi...nadam se da razumijete.Po pričama sam skužio da mi treba nekakvo riješenje o prestanku rada ili tako nešto.

Hvala.

U roku 30 dana od prestanka radnog odnosa (u tvojem slučaju 11.03.2011) se moraš javiti na zavod sa posljednjim Ugovorom na određeno vrijeme, gdje se vidi da ti je istek ugovora. Na zavodu će ti dalje reći što trebaš ili dati obrazac gdje ti firma mora popuniti za prosjek plače u zadnja tri mjeseca. Moraš imati najmanje 9 mjeseci radnog staža u zadnje dvije godine da bi imao pravo na naknadu. A sve u detalje piše na stranicama www.hzz.hr

Rješenje o prestanku rada ti treba kad ti daješ otkaz ili poduzeće ako si tehnološki višak ili ako je izvanredni otkaz.

Dado_Bm
31.01.2011., 20:43
U roku 30 dana od prestanka radnog odnosa (u tvojem slučaju 11.03.2011) se moraš javiti na zavod sa posljednjim Ugovorom na određeno vrijeme, gdje se vidi da ti je istek ugovora. Na zavodu će ti dalje reći što trebaš ili dati obrazac gdje ti firma mora popuniti za prosjek plače u zadnja tri mjeseca. Moraš imati najmanje 9 mjeseci radnog staža u zadnje dvije godine da bi imao pravo na naknadu. A sve u detalje piše na stranicama www.hzz.hr

Rješenje o prestanku rada ti treba kad ti daješ otkaz ili poduzeće ako si tehnološki višak ili ako je izvanredni otkaz.

Aha onda super,a imam ja u 2 godine oko 22 mjeseca rada,imao sam samo prestanak od 1 mjesec i od onda radim 9 u nizu...valjda kuzis hehe...Imam ugovor di se vidi a od firme sam trazio zadnje tri platne list ovjerene jer su mi neki rekli da mi to treba.

morčić_ri
31.01.2011., 20:46
Aha onda super,a imam ja u 2 godine oko 22 mjeseca rada,imao sam samo prestanak od 1 mjesec i od onda radim 9 u nizu...valjda kuzis hehe...Imam ugovor di se vidi a od firme sam trazio zadnje tri platne list ovjerene jer su mi neki rekli da mi to treba.

Od firme moraš dobiti svaki mjesec platnu listu, ne vezano za burzu, u suprotnom je to kažnjivo. U svakom slučaju budeš moral donesti tromjesečni prosjek plaće.

Dado_Bm
31.01.2011., 20:48
Od firme moraš dobiti svaki mjesec platnu listu, ne vezano za burzu, u suprotnom je to kažnjivo. U svakom slučaju budeš moral donesti tromjesečni prosjek plaće.

Ma dobijem ja ali to nema ni pečat pa sam tražio sada da mi ovjere samo da nebi bilo problema....

Hvala na odgovorima,pomogao si mi puno :top:

leeloo27
18.02.2011., 21:05
Da li je netko od vas išao na neki tečaj preko HZZ-a? Da li postoje kakva testiranja?

tikatik
18.02.2011., 21:56
ja sam se upravo prijavila za strucno osposobljavanje preko burze za autoCAD koje se vrsi u Algebri

i sad slijedi testiranje :misli:

mene zanima kako izgleda to testiranje, dali se mogu nekako pripremit pa da si povecam sanse za prolazak (mislim da se stvarno puno ljudi prijavi zato...) ???

zar nema nitko tko je isao na testiranje ??? ...mozda cak i ne mora bit za autoCAD ali bar da znam koliko opsirno je i kako izgleda :confused:

Bubbi
18.02.2011., 22:17
Da se nadovežem na ovo "VOLONTIRANJE " s benificijama. Znaci ne smijes imat ni dana radnog staza u bilo kojoj struci (ja se zeznula, predavala 1,5 mj u skoli, sva sretna da nisam svorc odmah nakon diplome). Ovisno o struci šalji dopise državnim ustanovama, oni ce te mozda primit jer imaju povlastice, ti dobivas 1600 kn mj i radno iskustvo. Znam da grad.uprava u jednom gradu tako uzima ljude i neke zdrast. sluzbe, ali ne bi ovako da ne dobije po prstima :) Tako rekla teta pravnica kad me odbila zbog mog bogatog radnog iskustva :( . Pa ja sad još čekam natječaj za staž :(

rocket86
18.02.2011., 23:04
tečaj za CNC operatera, selekcija psiho testom i testom inteligencije, kasnije liječnički pregled na medicini rada. kakti deficitarno zanimanje, ja sam zaboravio o čemu se radi od tečaja, a još nisam ni jedan oglas vidio:D

GoGs
19.02.2011., 00:44
computer numeric control. numeričko upravljani alatni strojevi iliti NUAS. tokarilice, glodalice, bušilice, strojevi za paljenje lima. svašta nešta. uglavnom, programiranje, puštanje u rad, izrada programa za obradu. štošta.

ja to nisam baš volio, nisam pratio na nastavi, ali nekak nemam ni volju radit. zna bit zanimljivo, ali mi nemamo takve strojeve da bude zanimljivo.

http://www.youtube.com/watch?v=RNPojGFg9-8

Elich San
19.02.2011., 08:29
tečaj za dadilju-njegovateljicu djece.
psihotest, liječnički pregled + sanitarna.

LepaSeka
19.02.2011., 10:44
Da li je itko bio na prekvalifikaciji za kuharu u ST-u? Zanima me kakva je shema i di se praksa odvija, zapravo jel se isplati uložiti u to 6 miseci???

Ruralna
19.02.2011., 15:21
Da se nadovežem na ovo "VOLONTIRANJE " s benificijama. Znaci ne smijes imat ni dana radnog staza u bilo kojoj struci
Zar nije bilo da ne smiješ imati radnog iskustva u struci? :ne zna:
Sad su opet oglasili nove mjere, pa nisam provjeravala uvjete.

Ruralna
19.02.2011., 15:23
Da li je itko bio na prekvalifikaciji za kuharu u ST-u? Zanima me kakva je shema i di se praksa odvija, zapravo jel se isplati uložiti u to 6 miseci???
Ako se misliš s tim baviti, naravno da se isplati.:D
Kuhari imaju lijepa primanja, ali to je i jako težak posao, nije za svakoga.
Znam ljude koji su prošli tu prekvalifikaciju, predavanja i praksu organizira već to učilište koje je dobilo posao da to organizira, danas rade u struci.

Bubbi
20.02.2011., 18:47
Zar nije bilo da ne smiješ imati radnog iskustva u struci? :ne zna:
Sad su opet oglasili nove mjere, pa nisam provjeravala uvjete.


To su meni rekli kod prijavljivanja na biro, da sad kad sam nasla staz kazu drukcije. Pitam, jer ako tko zna drukcije informacije, da me uputi na neki Zakon/Pravilnik s kojim bi ostvarila to pravo :ne zna:

Ruralna
20.02.2011., 20:28
To su meni rekli kod prijavljivanja na biro, da sad kad sam nasla staz kazu drukcije. Pitam, jer ako tko zna drukcije informacije, da me uputi na neki Zakon/Pravilnik s kojim bi ostvarila to pravo :ne zna:
Da, izgleda da su izmjenili taj dio.
Nedavno su objavljene mjere poticaja za zapošljavanje za 2011 i 2012 g, bacila sam samo pogled, čini mi se da su neke stvari izmjenjene u odnosu na mjere za 2010 baš što se toga tiče.
Sve ti se nalazi na stranicama HZZ, pa pogledaj.

rocket86
20.02.2011., 23:19
computer numeric control. numeričko upravljani alatni strojevi iliti NUAS. tokarilice, glodalice, bušilice, strojevi za paljenje lima. svašta nešta. uglavnom, programiranje, puštanje u rad, izrada programa za obradu. štošta.

ja to nisam baš volio, nisam pratio na nastavi, ali nekak nemam ni volju radit. zna bit zanimljivo, ali mi nemamo takve strojeve da bude zanimljivo.

http://www.youtube.com/watch?v=RNPojGFg9-8

mislim da si me predoslovno shvatio.. da se trebam sutra javiti na posao, ne znam što bi bilo. ako bih na simulatoru i uspio napraviti nešto, na stroju bi vjerovatno nešto ošlo u klinac:lol::lol::lol:

bitnije je to što se radi o "deficitarnom" zanimanju od HZZ subvencioniranom, a u 2-3 godine nijedan objavljeni oglas, a obučeno x ekipa sa po 8 učenika koji su dobili po cca 5000kn za svoje troškove, putne troškove, i uz to plaćeni tečaj. definitivno mi je lova dobro došla, ali bilo bi lijepo da se radi o zanimanju koje je uistinu potrebno.

GoGs
20.02.2011., 23:45
mislim da si me predoslovno shvatio.. da se trebam sutra javiti na posao, ne znam što bi bilo. ako bih na simulatoru i uspio napraviti nešto, na stroju bi vjerovatno nešto ošlo u klinac:lol::lol::lol:

bitnije je to što se radi o "deficitarnom" zanimanju od HZZ subvencioniranom, a u 2-3 godine nijedan objavljeni oglas, a obučeno x ekipa sa po 8 učenika koji su dobili po cca 5000kn za svoje troškove, putne troškove, i uz to plaćeni tečaj. definitivno mi je lova dobro došla, ali bilo bi lijepo da se radi o zanimanju koje je uistinu potrebno.obuka za zavarivača je super obuka. posla po cijelom đuri. samo se treba javit otvorenom molbom.

rocket86
20.02.2011., 23:54
cnc operater(tokarenje+glodanje).

problem sa zavarivačem je što bih 99,9% sigurno išao u montažu. inače sam pukao kada sam 10 dana bio na terenu u rijeci.

GoGs
21.02.2011., 00:54
cnc operater(tokarenje+glodanje).

problem sa zavarivačem je što bih 99,9% sigurno išao u montažu. inače sam pukao kada sam 10 dana bio na terenu u rijeci.pa u montaži zavarivači i rade stalno. rijetko tko je na strojnom. zavaravači bi trebali tražiti poslove zavarivanja u firmi gdje se proizvode neki serijski elementi. primjerice kompentatori, cjevovodi, gdje ima kilometara zavara za napraviti, na malim komadima, u seriji.

Ja sam radio u ĐĐ Kompenzatori, nije im bilo uopće loše. Jedino što su imali loše uvjete rada i male plaće. Ali inače, skroz ok posao. Jedino zdravlje koje najebe. No i to se da regulirat.

Koju srednju imaš?

Luyindula
21.02.2011., 09:29
Zavarivači su dosta traženi. Čak ih već unaprijed čekiraju posto se nemoze poceti raditi prije 18te godine, a srednja skola za zavarivaca traje samo 2 godine.

Nego, GoGs, ako sam skopčo dobro ti si isto iz Broda? Ima jos kakav tecaj?

rocket86
21.02.2011., 11:09
pa u montaži zavarivači i rade stalno. rijetko tko je na strojnom. zavaravači bi trebali tražiti poslove zavarivanja u firmi gdje se proizvode neki serijski elementi. primjerice kompentatori, cjevovodi, gdje ima kilometara zavara za napraviti, na malim komadima, u seriji.

Ja sam radio u ĐĐ Kompenzatori, nije im bilo uopće loše. Jedino što su imali loše uvjete rada i male plaće. Ali inače, skroz ok posao. Jedino zdravlje koje najebe. No i to se da regulirat.

Koju srednju imaš?

teh. cestovnog prometa. valjda najgora opcija koja može biti:rolleyes: uskoro nadam se ing prometa.

al to je off. on topic je da HZZ na tečajeve 99%novca baci.

Anton
21.02.2011., 11:23
teh. cestovnog prometa. valjda najgora opcija koja može biti:rolleyes: uskoro nadam se ing prometa.

al to je off. on topic je da HZZ na tečajeve 99%novca baci.

Sad sam ih zvao. Za CNC operatera i zavarivača nemaju nikakve tečajeve do ljeta.

rocket86
21.02.2011., 11:27
Sad sam ih zvao. Za CNC operatera i zavarivača nemaju nikakve tečajeve do ljeta.

ja ga imam položenog već 2 godine, to govorim... na stranu što je naše znanje bilo neupotrebljivo onda bez daljnje obuke na realnim strojevima, sada ne znam ni blizu što sam onda znao. a bio sam među trojicom koji su bez problema usvojili gradivo.

Anton
21.02.2011., 11:48
ja ga imam položenog već 2 godine, to govorim... na stranu što je naše znanje bilo neupotrebljivo onda bez daljnje obuke na realnim strojevima, sada ne znam ni blizu što sam onda znao. a bio sam među trojicom koji su bez problema usvojili gradivo.

Znam, samo sam spomenuo. U biti, nemaš koristi od diplome, ako nemaš iskustva. No, bitno da se naše radne knjižice filuju tečajevima.

GoGs
21.02.2011., 14:19
Zavarivači su dosta traženi. Čak ih već unaprijed čekiraju posto se nemoze poceti raditi prije 18te godine, a srednja skola za zavarivaca traje samo 2 godine.

Nego, GoGs, ako sam skopčo dobro ti si isto iz Broda? Ima jos kakav tecaj?nisam inače, ali zadnjih 5 godina sam živio u brodu, tako da sam informiran. zasad nemaju. vjerojatno će bit.

mene danas zvali sa servisera računala :lol: netom sam završio cisco akademiju, možda ja budem predavao instruktoru :rofl:

Luyindula
21.02.2011., 15:02
nisam inače, ali zadnjih 5 godina sam živio u brodu, tako da sam informiran. zasad nemaju. vjerojatno će bit.


Što te donjelo i odnjelo iz ove prekokrasne sredine? :D

Gdje provjeravas to kad sta ima? Na licu mjesta ili? Ne uspijevam nista ppronaci na netu.

GoGs
21.02.2011., 17:37
Što te donjelo i odnjelo iz ove prekokrasne sredine? :D

Gdje provjeravas to kad sta ima? Na licu mjesta ili? Ne uspijevam nista ppronaci na netu.pa obično zovu, ili kad sam se išao prijavljivat, onda tamo odmah pitam. doduše, dugo nisam bio na hzzu u brodu, sad sam u virovitici.

bio na strojarstvu, pa napustio, pa se vratio u brod, radio u ĐĐ kompenzatori, tamo su htjeli da se zračim sa izotopom i radiografskim uređajem za 2900 kuna mjesečno, pa su mi dali nogu. tražio sam veću plaću, htjeli su me vezat ugovorom, ali mi nikakve uvjete nisu garantirali. nisam to htio niti dopustio.

u međuvremenu upisao cisco akademiju, sad završio i eto me nazad u virovitici. vrlo često sam tamo, inače, ima jedna mala koju redovito obilazim :zubo:

The_End
21.02.2011., 18:55
Zavarivači su dosta traženi. Čak ih već unaprijed čekiraju posto se nemoze poceti raditi prije 18te godine, a srednja skola za zavarivaca traje samo 2 godine.

Nego, GoGs, ako sam skopčo dobro ti si isto iz Broda? Ima jos kakav tecaj?
Moja preporuka ti je,upiši koji certifikat vezan za 3D CAD programe.

Za zavarivače.Večina njih traže osobe sa fakultetom,a na fakultetu te neće naučiti kako svoje teoretsko znanje prenijeti u praksu.

Luyindula
21.02.2011., 19:27
vrlo često sam tamo, inače, ima jedna mala koju redovito obilazim :zubo:

I mislio sam da je takvo nešto posrijedi jer je to vjerojatno jedini razlog da se netko zadrzava ovdje :rofl:

Sretno u svakom slucaju, i ja nisam uspio sa strojarstvom pa gledam kako da skratim vrijeme do nove akademske godine.

GoGs
21.02.2011., 20:43
I mislio sam da je takvo nešto posrijedi jer je to vjerojatno jedini razlog da se netko zadrzava ovdje :rofl:

Sretno u svakom slucaju, i ja nisam uspio sa strojarstvom pa gledam kako da skratim vrijeme do nove akademske godine.i što onda? ja bez državne mature mogu guzicu obrisat. niti jedan faks ne mogu upisat.

Luyindula
21.02.2011., 21:08
i što onda? ja bez državne mature mogu guzicu obrisat. niti jedan faks ne mogu upisat.

Ja sam već položio :mig:

Nego, mozes i ti polagat, nikad nije kasno :ne zna:

A teoretski mozes konkurirat na fakultetima i bez mature. Recimo na Upravnom u Pž zna ostat mjesta, pa bi tamo vjerojatno upao i bez DM.

GoGs
21.02.2011., 21:18
Ja sam već položio :mig:

Nego, mozes i ti polagat, nikad nije kasno :ne zna:

A teoretski mozes konkurirat na fakultetima i bez mature. Recimo na Upravnom u Pž zna ostat mjesta, pa bi tamo vjerojatno upao i bez DM.ja sam prije 5 godina završio školu.. :rolleyes:

šta bi trebao, ponovno ići u srednju da bi maturirao? koma

Luyindula
21.02.2011., 22:57
ja sam prije 5 godina završio školu.. :rolleyes:

šta bi trebao, ponovno ići u srednju da bi maturirao? koma

Nema veze kad si zavrsio. I moj deda sa svojih 80 godina moze ici polagat maturu ako zeli :D

Iako si zavrsio srednju prije pet godina, vjerojatno bi polozio maturu. Malo smo otisli u off, ali ako imas volje svakako posjeti pdf o Drzavnoj maturi. Ima i starijih od tebe koji se upustaju u to. Nikad nije kasno :mig:

hrvoje.veliki
24.02.2011., 09:06
Bio na burzi u ZG pa pitao malo o tim tečajevima.
Za ZG su ih imali par, za konobare u Samoboru, AutoCAD i još neke.
Traju 2, 3 mjeseca, oko 1500 kn naknade sa burze se dobije, a pravi GRATIS je odjava sa burze tak da kad se poplati prijevoz i ostalo uz to, ispadne da se radi za 0 kn :lol: :s

GoGs
24.02.2011., 09:39
Bio na burzi u ZG pa pitao malo o tim tečajevima.
Za ZG su ih imali par, za konobare u Samoboru, AutoCAD i još neke.
Traju 2, 3 mjeseca, oko 1500 kn naknade sa burze se dobije, a pravi GRATIS je odjava sa burze tak da kad se poplati prijevoz i ostalo uz to, ispadne da se radi za 0 kn :lol: :sputni troškovi se još dodatno dobiju. :rolleyes:

holograf
24.02.2011., 09:43
dobra tema, dali se treba čekati da "majstori" na burzi predlože tečajeve i prekvalifikaciju ili im se to može predložiti...

hrvoje.veliki
24.02.2011., 09:43
putni troškovi se još dodatno dobiju. :rolleyes:

E to nisam znao :kava:

mmmila
24.02.2011., 10:00
E to nisam znao :kava:

to ništa posebno ne mijenja na stvari. jer da si i na nula kn konačno, ako nemaš posla, a to je prilika da nešto svladaš kak možeš prigovarati?
a stvar je daleko pozitivnija od tvojeg raporta.

da, burza se urotila i iskorištava narod financirajući tečajeve od nekoliko tisuća kuna:D.

postoje predtestiranja za informatičke tečajeve, ostalo ne znam. to mi je rekla gospođa s burze.

hrvoje.veliki
24.02.2011., 12:05
to ništa posebno ne mijenja na stvari. jer da si i na nula kn konačno, ako nemaš posla, a to je prilika da nešto svladaš kak možeš prigovarati?
a stvar je daleko pozitivnija od tvojeg raporta.

da, burza se urotila i iskorištava narod financirajući tečajeve od nekoliko tisuća kuna:D.

postoje predtestiranja za informatičke tečajeve, ostalo ne znam. to mi je rekla gospođa s burze.

Nema prigovora, čak i želim na to, ali su ponuđena slabije tražena zanimanja, osim konobara al to je u Samoboru.
Nadam se da će skoro biti nekih drugih tečajeva :)

makaronka
24.02.2011., 20:02
Da li je istina, ako potpišem poslovno uvjetovani otkaz, da imam sva prava na burzi, pošto, ako mi ne odgovara novi ugovor koji će mi možda ponuditi, ako izvuku papirić s mojim imenom?? Gledala sam na stranici HZZ-a, ali nisam vidjela da se to navodi... Nekako mi se čini da je to otkaz mojom krivnjom jer ne želim potpisati novi ugovor koji mi nude... Rađe ću biti još jedna brojka ne zaposlenih nego crnčiti za iste novce koje mogu dobiti na burzi....

Ispričavam se ako ima koja tema ovakva, ali sam pod tolikim stresom trenutno tako da nemam dovoljno živaca tražiti okolo...

Sigurna
24.02.2011., 20:08
Poslovno uvjetovani otkaz, tzv. tehnološki višak - imaš prava. Ako dobiješ "obični" ili potpišeš sporazumni otkaz - nemaš.

makaronka
24.02.2011., 20:11
Znam da nemam ako potpišem sporazumni, to mi ne pada na pamet, nego bojim se da me ne smuljaju s tim poslovno uvjetovanim.... Znaš da to ne potpišem pa dođem na burzu, a ono nemam nikakvih prava... Toga me strah....

Sigurna
24.02.2011., 20:19
Znam da nemam ako potpišem sporazumni, to mi ne pada na pamet, nego bojim se da me ne smuljaju s tim poslovno uvjetovanim.... Znaš da to ne potpišem pa dođem na burzu, a ono nemam nikakvih prava... Toga me strah....

Pa ne znam ti kaj reći, pa nemaju kaj smuljati, ako piše "poslovno uvjetovani otkaz" sigurna si. U takvom se obično obrazloži zašto ti se daje otkaz, nešto tipa: smanjenje obima posla i slično i sve OK. Obično se sve vidi već po naslovu.

Pročitaj što potpisuješ. Ako piše igdje sporazumni ili izvanredni ili redovni otkaz, ne potpisuj.

makaronka
24.02.2011., 20:25
Okej... A ako slučajno piše da je to poslovno uvjetovani otkaz radi odbijanja potpisivanja novog ugovora?

Sigurna
24.02.2011., 20:35
Okej... A ako slučajno piše da je to poslovno uvjetovani otkaz radi odbijanja potpisivanja novog ugovora?

Ne može tako. To ti je ko da piše: tehnološki višak jer je bila bezobrazna. Ili jedno ili drugo. Zbog odbijanja potpisivanja novog ugovora se dobiva izvanredni ili redovni otkaz, nikako poslovno uvjetovani.

A kad smo već kod toga, da nemaš ti možda ugovor na određeno? To je onda druga priča. Zašto bi se sad trebao potpisivati novi ugovor? Kakav imaš sad?

makaronka
24.02.2011., 20:44
Ne za neodređeno mi je ugovor.... Stvar je u tome da je firma u krizi i da želi prebaciti dio radnika na pola radnog vremena, što meni ne odgovara, jer to je pola moje plaće koja je ovako i onako crkavica.... Toliko koliko bi mi dali mogu dobiti na burzi, za ležanje doma u krevetu, a ne da njima još radim za taj iznos 4 sata dnevno! E sad trebamo potpisati sporazumni, pa onda taj novi ugovor na pola radnog vremena... Što ja ne želim. Pa su oni rekli da svima kojima to ponude, ako ne budu htjeli dati će poslovno uvjetovani otkaz. U frimi sam skoro 4 godine.

Sigurna
24.02.2011., 20:47
Ne za neodređeno mi je ugovor.... Stvar je u tome da je firma u krizi i da želi prebaciti dio radnika na pola radnog vremena, što meni ne odgovara, jer to je pola moje plaće koja je ovako i onako crkavica.... Toliko koliko bi mi dali mogu dobiti na burzi, za ležanje doma u krevetu, a ne da njima još radim za taj iznos 4 sata dnevno! E sad trebamo potpisati sporazumni, pa onda taj novi ugovor na pola radnog vremena... Što ja ne želim. Pa su oni rekli da svima kojima to ponude, ako ne budu htjeli dati će poslovno uvjetovani otkaz. U frimi sam skoro 4 godine.

A-ha, a-ha....pa sve OK onda, potpišeš poslovno uvjetovani, nikako nemoj sporazumni. Pročitaj prvo što su u njemu napisali. I ako ti je išta sumnjivo, nemoj. I sve 5.

Iz poslovno uvjetovanog se mora vidjeti da ti nisi kriva, dakle, nikako ne smiju pisati stvari tipa "zbog odbijanja" i sl.

makaronka
24.02.2011., 20:50
Okej.... Joj hvala ti puno.... Nadam se ipak da neće doći do toga, ali morala sam se u naprijed raspitati da se ne zeznem.... Dan D mi je u ponedjeljak, a do tada brijem neću ni oka sklopiti! :(

Sigurna
24.02.2011., 20:57
A znam kak ti je....samo hrabro....čak imaš pravo i na to da otkaz nepotpisan uzmeš i pokonzultiraš se s nekime, nakon čega ćeš odlučiti potpisuješ li ili ne, ali rijetko će koji poslodavac dati da itkaz nosiš nekome da provjeri da li sve štima s njim, pa se osloni na vlastitu intuiciju.

makaronka
24.02.2011., 21:14
Joj, hvala, stvarno si mi puno pomogla... Nadam se da me neće intuicija prevariti....:p

latica01
24.02.2011., 22:15
Mene zvali jucer za tecaj za sobaricu.:rolleyes: Al ajd osla ja i tam ispunila kojekakve psiho testove i zvali me danas da u ponedjeljak pocinje tecaj.Sranje je sto su te tecajeve sad raspisali radi sezonskih poslova koje ja nikako ne bi mogla prihvatit a po njihovim rijecima ako odbijes poziv moras im vratit novce od naknade.:kava:

GoGs
24.02.2011., 22:28
to ništa posebno ne mijenja na stvari. jer da si i na nula kn konačno, ako nemaš posla, a to je prilika da nešto svladaš kak možeš prigovarati?
a stvar je daleko pozitivnija od tvojeg raporta.

da, burza se urotila i iskorištava narod financirajući tečajeve od nekoliko tisuća kuna:D.

postoje predtestiranja za informatičke tečajeve, ostalo ne znam. to mi je rekla gospođa s burze.ja ću ti reći što i kako jer sam upravo primljen na obrazovanje za servisera računala.

Dakle, prijavio sam se za obrazovanje, stavili me na spisak. uvjet je srednja četvergodišnja škola.

Zvali me na testiranje. prvo smo dobili psihotest. Domino kocke i brojanje. Tipa završi redoslijed. standardno, postoje neki algoritmi po kojemu su kockice slagane. neki nizovi.

nakon toga, dobiva se test "provjera mehaničkih sposobnosti"

test je specifičan i ako niste tehnički obrazovani ili barem možete tehničko zaključivati, bit će gadan.

Ima banalnih primjera, no ima i kompliciranih. Recimo, dobijete sliku, vlak ide prema vama i skreće u desno. i pitanje je, koji trag tračnice mora biti na nižoj razini kako se vlak ne bi prekrenuo. i sad imate označeno, A je lijeva, B je desna i C ako obje trebaju ostati kako su na slici.

naravno, na stranu na koju skreće vlak, ta treba biti niže zbog centrifugalne sile. da se vlak ne prekrene.

onda tipa, imate vagu. 2 tereta na njoj i vaga visi na većem teretu. vi morate znati prepoznat po tome koji je teret teži. bude jednostavno, no ima i kompliciranijih situacija.

zatim puno kolotura, zupčanika i prijenosa, brzina rotacije... pa bilo je pitanje, imate dvije žarulje od 30W i jednu od 60W. koje više troše struju. jedna od 60 ili dvije od 30? elektrotehnički nastrojeno.

Ima zamki, ima svega. Nakon toga ide kratak razgovor zašto bi išli... Formalno objasnite zašto bi bilo dobro da odete i zašto smatrate da će vam to pomoći u životu. Ja sam naveo cisco da sam završio i još štošta, kad sam vidio da je napisala cisko, mrak mi je pao na oči. Nakon toga, neformalno sam se ustao i rekao, idem naučiti instruktora iz algebre koji će mi predavati kako se računala servisiraju :zubo: nasmijala se ženska i eto. Primljen sam.

Smatram da im sigurno neće bit višak u radnoj knjižici. Hardver računala u kombinaciji sa ciscom, cijeniti će svaki onaj tko zapošljava mrežnog administratora da se razumije što je matična, što je ram, što je kučište, što je GPU, što je CPU, što je hard i sve pizde materne koje trebaju.

Eto. Ako imate pitanja, pitajte.

Ruralna
24.02.2011., 22:49
dobra tema, dali se treba čekati da "majstori" na burzi predlože tečajeve i prekvalifikaciju ili im se to može predložiti...Nemoj čekati da ti predlože , nego idi kod tvog savjetnika i reci da si zainteresiran i da te obavijesti kada krenu prijave. Sad kraj drugog/treći mjesec su velike šanse da budu, pa prati.

Mene zvali jucer za tecaj za sobaricu.:rolleyes: Al ajd osla ja i tam ispunila kojekakve psiho testove i zvali me danas da u ponedjeljak pocinje tecaj.Sranje je sto su te tecajeve sad raspisali radi sezonskih poslova koje ja nikako ne bi mogla prihvatit a po njihovim rijecima ako odbijes poziv moras im vratit novce od naknade.:kava:Zašto pristaješ na tečaj onda? Traži neki od kojeg bi imala veće koristi , ako već nemaš namjeru raditi kao sobarica.
Inače, nisam ni znala da i za to treba tečaj:D

latica01
24.02.2011., 22:59
Neznam,nozda sam trebala odbit ali racunam s tim da njih,jelte,nesmijes odbit jer ispadas s biroa.Uglavnom nisu me ni pitali nego me samo nazvali da trebaju odredeni broj zena i nek dodem u 5h,jucer...ja rekoh,ajde idem bar poslusat...I danas zove da tecaj pocinje u pon.:ne zna: Neznam nista,al mislim stvarno,da terbas diplomu za spremanje kreveta....:lol:

latica01
24.02.2011., 23:02
Mislim,da mi daju izbor ja bi najradije za vozaca tramvaja:top:...al nist od tog...

Ruralna
24.02.2011., 23:04
Neznam,nozda sam trebala odbit ali racunam s tim da njih,jelte,nesmijes odbit jer ispadas s biroa.Uglavnom nisu me ni pitali nego me samo nazvali da trebaju odredeni broj zena i nek dodem u 5h,jucer...ja rekoh,ajde idem bar poslusat...I danas zove da tecaj pocinje u pon.:ne zna: Neznam nista,al mislim stvarno,da terbas diplomu za spremanje kreveta....:lol:
Ne vjerujem da te imaju pravo šutnit s biroa, jer odbijaš edukaciju.
Bezveze mi je da ti ne možeš dobiti neki tečaj koji te više zanima, ako su već voljni plaćati.
I sad bi ti trebala ispucati svoju šansu za dobivanjem nekog tečaja, jer oni po nekom svom planu trebaju napuniti taj tečaj za sobarice :rolleyes:
Daj vidi sa svojom savjetnicom/savjetnikom imaš li šanse za nešto drugo, prije nago potpišeš ugovor.

GoGs
24.02.2011., 23:59
Ne vjerujem da te imaju pravo šutnit s biroa, jer odbijaš edukaciju.
Bezveze mi je da ti ne možeš dobiti neki tečaj koji te više zanima, ako su već voljni plaćati.
I sad bi ti trebala ispucati svoju šansu za dobivanjem nekog tečaja, jer oni po nekom svom planu trebaju napuniti taj tečaj za sobarice :rolleyes:
Daj vidi sa svojom savjetnicom/savjetnikom imaš li šanse za nešto drugo, prije nago potpišeš ugovor.ovak ide...

ti edukaciju smiješ odbiti, to te oni pitaju želiš ili ne. Nadalje, ako dođeš na testiranje, potpisuješ izjavu da prihvaćaš testiranje i da ukoliko sad odustaneš, brišu te iz evidencije. No ukoliko kreneš na školovanje i potpišeš ugovor i ovjeriš kod javnog bilježnika, onda ako želiš odustati, moraš vratiti onaj iznos koji su ti oni uplatili. i naravno, brišu te iz evidencije.

zacky
25.02.2011., 00:29
Ne vjerujem da te imaju pravo šutnit s biroa, jer odbijaš edukaciju.
Bezveze mi je da ti ne možeš dobiti neki tečaj koji te više zanima, ako su već voljni plaćati.
I sad bi ti trebala ispucati svoju šansu za dobivanjem nekog tečaja, jer oni po nekom svom planu trebaju napuniti taj tečaj za sobarice :rolleyes:
Daj vidi sa svojom savjetnicom/savjetnikom imaš li šanse za nešto drugo, prije nago potpišeš ugovor.

Izgleda da će mene bacit.
Ja danas pristao za dimnjačara i saznao kako tečaj već počinje u
ponedeljak.Inaće htio sam nešto od građevine ili zavarivača.
Zove mene danas,zapravo jučer dal želim biti dimnjačar.
I tako je ispalo da nas je kao premalo,ali ipak će organizirati.
Samo nigdje ne vidjeh da se dimnjačari traže,a treba potpisat
ugovor po kojemu se za vrijeme obuke neću zapošljavati.
Lova veća od naknade,ali 100 kn unaprijed za bilježnike,pa
zatim bjanko zadužnica u slučaju odustajanja.
Uglavnom,ne sječam se da sam vidio oglas za dimnjačara,
ali eto kao treba ih!
Ja svejedno mislim da ih ne treba pa neću doći i dobit ću cipelu!
Kao trebao sam dobit naknadu za nezaposlenost za 3mj.
ali pošto sam pristao pa odustao onda gubim ono što sam već
ostvario.Eto u zamjenu sam nešto i doznao.
Htio sam ići samo iz znatiželje ali mi nisu dali,tako da sam išao na sve ili ništa!
Uglavnom gubim ono što sam kao tek trebao dobit!
Ipak je previše neodgovorenih pitanja ostalo da bi se zaletio sa tim.
Što je najbolje ugovor se potpisuje tek u 3mj. isto kad bi trebao i
dobiti i naknadu.

Ruralna
25.02.2011., 09:41
ovak ide...

ti edukaciju smiješ odbiti, to te oni pitaju želiš ili ne. Nadalje, ako dođeš na testiranje, potpisuješ izjavu da prihvaćaš testiranje i da ukoliko sad odustaneš, brišu te iz evidencije. No ukoliko kreneš na školovanje i potpišeš ugovor i ovjeriš kod javnog bilježnika, onda ako želiš odustati, moraš vratiti onaj iznos koji su ti oni uplatili. i naravno, brišu te iz evidencije.
Ali ona još ništa nije potpisala, zato joj i kažem dok nije kasno, da proba dobiti šta drugo.

Izgleda da će mene bacit.
Ja danas pristao za dimnjačara i saznao kako tečaj već počinje u
ponedeljak.Inaće htio sam nešto od građevine ili zavarivača.
Zove mene danas,zapravo jučer dal želim biti dimnjačar.
I tako je ispalo da nas je kao premalo,ali ipak će organizirati.
Samo nigdje ne vidjeh da se dimnjačari traže,a treba potpisat
ugovor po kojemu se za vrijeme obuke neću zapošljavati.
Lova veća od naknade,ali 100 kn unaprijed za bilježnike,pa
zatim bjanko zadužnica u slučaju odustajanja.
Uglavnom,ne sječam se da sam vidio oglas za dimnjačara,
ali eto kao treba ih!
Ja svejedno mislim da ih ne treba pa neću doći i dobit ću cipelu!
Kao trebao sam dobit naknadu za nezaposlenost za 3mj.
ali pošto sam pristao pa odustao onda gubim ono što sam već
ostvario.Eto u zamjenu sam nešto i doznao.

Dimnjačari jesu deficitarni.
Pa već godinama se motiviraju i djeca u srednjim školama sa stipendijama da se malo napuni taj smjer.:D
Posao.hr i slični portali nisu mjerilo potražnje za strukom, jer se neki poslovi dobijaju direktnim kontaktom firme.
Ako nemaš drugog posla sad u vidu, ne znam što bi ti škodilo prihvatiti to .
Dobiješ edukaciju, 1600kn svaki mjesec + putne troškove. Po meni je to bolja računica nego doma sjediti i čekati da se nešto dogodi. A na kraju krajeva, ako ti ponude posao, super, nigdje ne piše da ti na istom poslu moraš i ostati ukoliko ti se ne svidi:mig:

suzuki750
25.02.2011., 13:36
Ja sam sad malo prije zvala svoju savjetnicu i kaže da su za Zagreb već svi tečajevi popunjeni, grupe formirane i počinju u ponedjeljak.

Ja uopće neznam di je to bilo oglašeno. Kak ste saznali za to? Meni to nitko na burzi nije rekao a pričala sam s njom o prekvalifikaciji na pučkom. Nego mi je danas rekla pa trebali ste me pitat. Kaj da ju pitam kad nisam znala!

Pitala sam ju par pitanja i žena se samo smije.. Nezna ni koji tečajevi su bili. Zna netko možda kad će krenut novi natječaj za zg?

Elich San
25.02.2011., 13:46
Izgleda da će mene bacit.
Ja danas pristao za dimnjačara i saznao kako tečaj već počinje u
ponedeljak.Inaće htio sam nešto od građevine ili zavarivača.
Zove mene danas,zapravo jučer dal želim biti dimnjačar.
I tako je ispalo da nas je kao premalo,ali ipak će organizirati.
Samo nigdje ne vidjeh da se dimnjačari traže,a treba potpisat
ugovor po kojemu se za vrijeme obuke neću zapošljavati.
Lova veća od naknade,ali 100 kn unaprijed za bilježnike,pa
zatim bjanko zadužnica u slučaju odustajanja.
Uglavnom,ne sječam se da sam vidio oglas za dimnjačara,
ali eto kao treba ih!
Ja svejedno mislim da ih ne treba pa neću doći i dobit ću cipelu!
Kao trebao sam dobit naknadu za nezaposlenost za 3mj.
ali pošto sam pristao pa odustao onda gubim ono što sam već
ostvario.Eto u zamjenu sam nešto i doznao.
Htio sam ići samo iz znatiželje ali mi nisu dali,tako da sam išao na sve ili ništa!
Uglavnom gubim ono što sam kao tek trebao dobit!
Ipak je previše neodgovorenih pitanja ostalo da bi se zaletio sa tim.
Što je najbolje ugovor se potpisuje tek u 3mj. isto kad bi trebao i
dobiti i naknadu.

ovo ti nije točno. ako si pristao na edukaciju, a imaš pravo na novčanu naknadu za nezaposlene, ona ti ne propada već ćeš ju nastavit dobivat nakon edukacije.
i još nešto, ne znam kako je u zg ali mi u virovitici smo dobili sve putne troškove isplačene odjednom, dakle za sva tri mjeseca, a ovih 1663 knb smo dobivali svaki mjesec.

suzuki750
25.02.2011., 14:01
Kak će dobivat ako će ga izbacit sa burze? Barem sam ja tak shvatila.

Meni je savjetnica rekla da su oni sami organizirali tečajeve po potražnji, znači po toj logici dimnjačar je tražen.

Ruralna
25.02.2011., 14:15
Kak će dobivat ako će ga izbacit sa burze? Barem sam ja tak shvatila.


Ne izbace te s burze.
Ako si na edukaciji, onda si za vrijeme iste u posebnom statusu osobe koja se školuje i naknada se zamrzava(ali dobijaš onu lovu za školovanje). Nakon šta ti završi to, odmrzavaju ti naknadu:mig:

suzuki750
25.02.2011., 14:37
ovak ide...

ti edukaciju smiješ odbiti, to te oni pitaju želiš ili ne. Nadalje, ako dođeš na testiranje, potpisuješ izjavu da prihvaćaš testiranje i da ukoliko sad odustaneš, brišu te iz evidencije. No ukoliko kreneš na školovanje i potpišeš ugovor i ovjeriš kod javnog bilježnika, onda ako želiš odustati, moraš vratiti onaj iznos koji su ti oni uplatili. i naravno, brišu te iz evidencije.

Izgleda da će mene bacit.
Ja danas pristao za dimnjačara i saznao kako tečaj već počinje u
ponedeljak.

...Ja svejedno mislim da ih ne treba pa neću doći i dobit ću cipelu!
Kao trebao sam dobit naknadu za nezaposlenost za 3mj.
ali pošto sam pristao pa odustao onda gubim ono što sam već
ostvario

Ne izbace te s burze.
Ako si na edukaciji, onda si za vrijeme iste u posebnom statusu osobe koja se školuje i naknada se zamrzava(ali dobijaš onu lovu za školovanje). Nakon šta ti završi to, odmrzavaju ti naknadu:mig:

Kak sad? Koliko sam ja shvatila zacky je pristao na ovo prvo (potpisao izjavu?)
i onda naknadno odustao. Po tome leti s burze, kak onda može primat naknadu?

Zna netko kad će bit opet novih tečajeva u Zg?

Ruralna
25.02.2011., 14:48
Kak sad? Koliko sam ja shvatila zacky je pristao na ovo prvo (potpisao izjavu?)
i onda naknadno odustao. Po tome leti s burze, kak onda može primat naknadu?
Koji dio te zbunjuje, ne znam što treba bolje objasniti.

suzuki750
25.02.2011., 15:07
Ma nije važno :)

Ruralna
25.02.2011., 15:14
Ok, ako se predomisliš, javi mi se na pm;)

suzuki750
25.02.2011., 15:31
Radi se o postu od zackya.

Gogs je u svom postu napisao ono kaj sam podvukla, edukaciju smiješ odbiti, to te oni pitaju želiš ili ne. Nadalje, ako dođeš na testiranje, potpisuješ izjavu da prihvaćaš testiranje i da ukoliko sad odustaneš, brišu te iz evidencije.

Poslije toga je zacky napisao da je pristao za dimnjačara (pretpostavljam- potpisao izjavu- jer su mu rekli kad počinje tečaj), koju je u međuvremenu odbio. Misli da će ga izbaciti sa burze. Na to je sanelich napisala da ako je pristao na edukaciju, a imad pravo na novčanu naknadu za nezaposlene, da ona ne propada već da će ju nastavit dobivat nakon edukacije (edukacije nema koliko sam ja shvatila)

Moje pitanje je bilo kak će ju nastavit primat ako ga izbace s burze (il to nema veze s burzom?)? Pošto ju je on prihvatio, pa odbio.

Na to si ti napisala da te ne izbace te s burze.
Ako si na edukaciji (on nije na edukaciji nego ju je odbio u međuvremenu, nakon pristajanja), onda si za vrijeme iste u posebnom statusu osobe koja se školuje i naknada se zamrzava (ali dobijaš onu lovu za školovanje). Nakon šta ti završi to, odmrzavaju ti naknadu..

Nemogu bolje obasnit. :ne zna:

Ruralna
25.02.2011., 15:41
zacky nagađa da će ga izbaciti, ne zna za sigurno.

Ako odeš na edukaciju, potpisuješ ugovor, a čini mi se da zacky to još nije potpisao (možda samo neku izjavu). Po tom ugovoru ti se obavezuješ da ćeš izvršavati sve obaveze iz edukacije, redovito je pohađati i nećeš se zaposliti u tom periodu dok traje. Ako prekršiš to, moraš vratiti lovu koji si dobio, kao i trošak edukacije.

Ako ima pravo na naknadu, ona se dakle zamrzava za vrijeme edukacije.
I ne vjerujem da ih ne možeš odbiti, frendica je prošlw godine odbila, pa je nitko nije teretio za ništa.

Uostalom po netu se mogu naći svi zakoni i pravilnici, pa je lako sve provjeriti.

suzuki750
25.02.2011., 16:16
Da, da.. tu izjavu, po gogsovom postu, nakon potpisane izjave letiš s burze, a ako baš ugvor potpišeš onda mora vratit lovu. Ja sam shvatila da ju je zacky potpisao. Onda mi je bilo čudno kak može dobit naknadu.


Možeš ih odbiti, barem su tak napisali. Daj mi recite di ste vi to pratili, te natječaje? Di je to bilo objavljeno? Ja sam sad gledala na njihovim stanicama i tam našla podatke iz 2009.

Na burzi nisam ništa vidjela, nit mi je moja savjetnica išta o tome rekla.

Ruralna
25.02.2011., 16:30
Ne objave nigdje. Moraš angažirati savjetnike da ti jave.

latica01
26.02.2011., 15:02
Ne vjerujem da te imaju pravo šutnit s biroa, jer odbijaš edukaciju.
Bezveze mi je da ti ne možeš dobiti neki tečaj koji te više zanima, ako su već voljni plaćati.
I sad bi ti trebala ispucati svoju šansu za dobivanjem nekog tečaja, jer oni po nekom svom planu trebaju napuniti taj tečaj za sobarice :rolleyes:
Daj vidi sa svojom savjetnicom/savjetnikom imaš li šanse za nešto drugo, prije nago potpišeš ugovor.

Kod mene je problem sto me nitko nist nije pitao a posto mi je ovo prvi susret sa skolovanjem preko biroa nisam ni znala kak se postavit.Moj savjetnik je inace teska ladovina od covjeka,onak ko da je tam prek ku*ca i sto god sam ga pitala ili trazila neku informaciju njegov je odgovor uvijek u stilu "neznam"...kao ono sta ja to njega idem pitat.A kad me nazvao vezano za tecaj sobarice stvarno me nije nist ni pitao nego je doslovno rekao "Dobar dan.Evo imamo tecaj za sobaricu,fali nam jos zena pa eto dodite danas u 5 na razgovor.":ne zna: Znaci nit sam se stigla snac nit ist nego ajde rekoh oticu tamo na razgovor pa cu tamo saznat pojedinosti ako ima jos nesto u ponudi i sve vec kao i sta.Ali ne! Dosla ja tamo i odma nam na brzinu izrecitirala cijeli postupak skolovanja i podijelila nam testove koje smo popunjavali sat i pol...:s.Ma nije da imam nesto protiv posla sobarice ali radila sam to i stvarno mislim da za to ne trebam "diplomu" i znam da to sad rade samo zbog nadolazece sezone jer ce trebat puno radnika tog odjeljenja.A ja naravno nemogu takav posao prihvatit,a i nisam jedina koja se pobunila radi tog sezonskog posla.

hrvoje.veliki
28.02.2011., 09:09
j
Ima zamki, ima svega. Nakon toga ide kratak razgovor zašto bi išli... Formalno objasnite zašto bi bilo dobro da odete i zašto smatrate da će vam to pomoći u životu. Ja sam naveo cisco da sam završio i još štošta, kad sam vidio da je napisala cisko, mrak mi je pao na oči. Nakon toga, neformalno sam se ustao i rekao, idem naučiti instruktora iz algebre koji će mi predavati kako se računala servisiraju :zubo: nasmijala se ženska i eto. Primljen sam.


Eto. Ako imate pitanja, pitajte.

Čestitam :)

Ruralna
28.02.2011., 12:30
Ma nije da imam nesto protiv posla sobarice ali radila sam to i stvarno mislim da za to ne trebam "diplomu" i znam da to sad rade samo zbog nadolazece sezone jer ce trebat puno radnika tog odjeljenja.A ja naravno nemogu takav posao prihvatit,a i nisam jedina koja se pobunila radi tog sezonskog posla.
Nazovi pravnu službu Hzz da ti detaljnije objasne svoje obaveze.
Jer ako potpišeš ugovor i odradiš edukaciju, dužna si prihvatiti posao ( doduše nitko te ne tjera na istom poslu i ostati :zubo:). Provjeri do koliko km udaljenosti si obavezna prihvatiti posao. Prije je bilo nekih 80kn.

I zaboga, ne potpisuj ugovor ako ti to baš ne paše, pa nećeš nešto raditi samo zato što te tvoj savjetnik sili na to, daj se malo izbori za sebe:D

I za ostale koji žele edukaciju, ima bit da je najava sredstava krenila, organiziraju se edukaciju i prijave se u tijeku, pa si pronađite nešto za sebe. Sretno!

storming yellow
28.02.2011., 14:14
Dobar dan,
evo mene zanima ako je tko prošao tečaj preko hzz za slastičare.
Prijavila sam se ima skoro 20 dana,te na pitanje kad počinju testiranja,savjetnica stalno govori da nema pojma.Koga god da pitaš na zavodu
nitko ništa nezna...
Eto ako je netko prošao tečaj za slastičara,neka podijeli iskustva.Bila bih zahvalna.Kako izgledaju ta testiranja i sl...
Lijep pozdrav:)

latica01
28.02.2011., 14:24
Nama su na prvom tom sastanku rekli da "prihvacanje posla" podrazumijeva i sezonske poslove na moru.A evo takav sam pehist da mi se bebac preko vikenda razbolio tak da nisam mogla danas prvi dan ni otici na tecaj pa sam dvjesto brojeva okrenula dok sam svima uspjela objasniti(nakon milijun prespajanja)situaciju. Tak da me ne sutnu odmah sa liste hzz-a.Na kraju krajeva sam morala zvati i POU i dodijeljenu mi voditeljicu tecaja i sama joj sve rec jer ovaj moj savjetnik na birou stvarno jadan nema pojma niti je upucen u bilo sta.Pita on mene:a gdje bi vi to trebali ici na tecaj?:kava:....Pa mislim bar bi to trebao znat........vald...:ne zna: Stvarno se nam kome obratit,kao da su svi pali s Marsa.:s Ono:a kakvi tecajevi?:lol:

latica01
28.02.2011., 14:27
Dobar dan,
evo mene zanima ako je tko prošao tečaj preko hzz za slastičare.
Prijavila sam se ima skoro 20 dana,te na pitanje kad počinju testiranja,savjetnica stalno govori da nema pojma.Koga god da pitaš na zavodu
nitko ništa nezna...
Eto ako je netko prošao tečaj za slastičara,neka podijeli iskustva.Bila bih zahvalna.Kako izgledaju ta testiranja i sl...
Lijep pozdrav:)

Evo bas u mojoj grupi sa sobaricama je bila jedna cura koja je upisala za slasticare i s nama je bila na testiranju jednakom kao i ostali.Znaci nist ekstra nije popunjavala.Joj kak to da ste se vi svi dobrovoljno prijavljivali.Ja nisam niti znala za tecajeve i imam osjecaj da me moj savjetnik zvao eto tek tolko da popune prazna mjesta kolko je ostalo..:rolleyes:

Ruralna
28.02.2011., 14:29
Latice, sorry, meni i dalje nije jasno zašto ti njih ne odbiješ:ne zna:

Potpisat ćeš ugovor,a što ako te zovu na more raditi. Hoćeš ostaviti kikića doma da bi lomila kičmu u nekom hotelu za 2 i pol tisuće kuna?
Ne daj se gnjaviti zato što netko na HZZ nema pojma o svom poslu.

Ruralna
28.02.2011., 14:32
Evo bas u mojoj grupi sa sobaricama je bila jedna cura koja je upisala za slasticare i s nama je bila na testiranju jednakom kao i ostali.Znaci nist ekstra nije popunjavala.Joj kak to da ste se vi svi dobrovoljno prijavljivali.Ja nisam niti znala za tecajeve i imam osjecaj da me moj savjetnik zvao eto tek tolko da popune prazna mjesta kolko je ostalo..:rolleyes:
Pa i zvao te samo radi toga.
Da misli na tebe kao osobu, onda bi te valjda pitao što te zanima, ponudio više mogućnosti s obzirom na tvoje želje i privatni život, a ne te uhvatio na prepad da popuni tečaj za sobarice.
Na tvom mjestu ne bi tako pristala olako na nešto što mi ne paše:ne zna:

latica01
28.02.2011., 14:37
Ne,ne nikako nebi na more isla jer nemam kud s djetetom a i moj zivot je ovdje pa tu i trebam posao.Danas kad sam zvala biro i rekla situaciju lijepo mi moj "savjetnik" kaze ako ne budem isla da me brisu sa zavoda.:ne zna:.Ok,nebi to bila neka katastrofa,ionak nemam nist od njih osim eto besplatan pokaz koji dobro dode....inace drugo me nist ne drzi za njih...

storming yellow
28.02.2011., 14:41
Evo bas u mojoj grupi sa sobaricama je bila jedna cura koja je upisala za slasticare i s nama je bila na testiranju jednakom kao i ostali.Znaci nist ekstra nije popunjavala.Joj kak to da ste se vi svi dobrovoljno prijavljivali.Ja nisam niti znala za tecajeve i imam osjecaj da me moj savjetnik zvao eto tek tolko da popune prazna mjesta kolko je ostalo..:rolleyes:


Ej Latice ako ti se da molim te napiši od čeg se sastoje ta testiranja i kako izgledaju...

Šta se tiče njihovog angažmana na zavodu,nitko ni mrni nije htio reći ništa već sam sama iskopala.Kao da je sve obavito velom tajne...
Moja se niti ne javlja na tel pa ja fino dođem osobno i pitam.

Šta se tiče tih sobarica neznam koliko ti je to pametno.Osim šta je vezano za sezonu,malo je i plaćeno.Ja sam sa mora pa znam.Uostalom bilo je cijeli spisak zanimanja,puno boljih od tog pa si možda mogla bolje odabrat.

U svakom slučaju pogledaj ima li još di mjesta pa se pribaci ako možeš.
Pozdrav

Ruralna
28.02.2011., 14:43
Ne,ne nikako nebi na more isla jer nemam kud s djetetom a i moj zivot je ovdje pa tu i trebam posao.Danas kad sam zvala biro i rekla situaciju lijepo mi moj "savjetnik" kaze ako ne budem isla da me brisu sa zavoda.:ne zna:.Ok,nebi to bila neka katastrofa,ionak nemam nist od njih osim eto besplatan pokaz koji dobro dode....inace drugo me nist ne drzi za njih...
A baš, velike katastrofe:rolleyes:

Daj probaj dobiti pravnu službu HZZ kod tebe, pa neka ti detaljno objasne tvoja prava i obaveze.
Danas me zvala jedna poznanica i rekla da su njoj isto nešto ponudili, ona im se zahvalila da je to ne zanima i nema nikakvih sankcija za to.
Nemoj se dati zastrašivati.

Šta se tiče tih sobarica neznam koliko ti je to pametno.Osim šta je vezano za sezonu,malo je i plaćeno.Ja sam sa mora pa znam.Uostalom bilo je cijeli spisak zanimanja,puno boljih od tog pa si možda mogla bolje odabrat.

U svakom slučaju pogledaj ima li još di mjesta pa se pribaci ako možeš.
Pozdrav
Baš to.
Vjerovatno su zapeli da je ubace u sobarice samo da popune zadanu kvotu.
Ima i puno drugih zanimanja, neka proba dobiti nešto od čega će imati veće koristi.

latica01
28.02.2011., 14:48
U prvom dijelu testa zaokruzujes odgovore DA ili NE na malo manje i malo vise glupa pitanja tipa:dal ste razdrazljivi,dal se lako iznervirate,dal volite izazivati zivotinje,dal bi zatajili porez da znate da nitko nece saznat,dal vasi prijatelji o vama misle da ste pricljivi....bla,bla,bla...Na dosta pitanja sam dalla krivi odgovor radi mira u kuci.:rofl:a u drugom dijelu ko za vozacki imas cijelu knjigu za rijesit logickih pitanja sa kruzicima ,kockama,crtama,tipa nastavi niz i tak sl.

latica01
28.02.2011., 14:51
Cim mi bebac bude bolje idem pravac tamo da vidim ak se moze sta pametnije upisat,ak ne nek me brisu,ko ih j...budem se opet svercala u tramvaju:kava:

storming yellow
28.02.2011., 14:53
Baš to.
Vjerovatno su zapeli da je ubace u sobarice samo da popune zadanu kvotu.
Ima i puno drugih zanimanja, neka proba dobiti nešto od čega će imati veće koristi.[/QUOTE]

Ma to je baš tužno.Ja sam se prijavila prvi dan od kad su počele prijave i bila sam par puta u međuvremenu do nje.Vidila sam kako se neke stranke zadrže kod savjetnice i po uru vrimena i trabunjaju gluposti.
Pitam ja savjetnicu prekjučer kad će početi zvati za slastičare,a ona da nema pojma da ih se previše prijavilo.Ja njoj na to da pratim situaciju i da sam se prijavila prvog dana.Eto moraš biti na oprezu i za ovako banalne stvari.
Žao mi je šta neki ispaštaju zbog njihovog nemara i bezobrazluka.

Pozdrav

storming yellow
28.02.2011., 14:57
U prvom dijelu testa zaokruzujes odgovore DA ili NE na malo manje i malo vise glupa pitanja tipa:dal ste razdrazljivi,dal se lako iznervirate,dal volite izazivati zivotinje,dal bi zatajili porez da znate da nitko nece saznat,dal vasi prijatelji o vama misle da ste pricljivi....bla,bla,bla...Na dosta pitanja sam dalla krivi odgovor radi mira u kuci.:rofl:a u drugom dijelu ko za vozacki imas cijelu knjigu za rijesit logickih pitanja sa kruzicima ,kockama,crtama,tipa nastavi niz i tak sl.

Thanks Latice,
i izaberi nešto šta je dobro plaćeno ako već traži šljakanje.
Sretno:mig:

saharasaharović
28.02.2011., 18:07
zanima me jel su ti tečajevi preko hzz-a povezani s kakvim volontiranjem?
mora li se prije negdje volontirati da bi se onda moglo na tečaj ili...

Ruralna
28.02.2011., 18:29
zanima me jel su ti tečajevi preko hzz-a povezani s kakvim volontiranjem?
mora li se prije negdje volontirati da bi se onda moglo na tečaj ili...
Čini mi se da ovi sada ne, to su ti mjere za smanjivanje nezaposlenosti.
Raspitaj se što prije što ima na raspolaganju, već se pune grupe;)

saharasaharović
28.02.2011., 19:17
Čini mi se da ovi sada ne, to su ti mjere za smanjivanje nezaposlenosti.
Raspitaj se što prije što ima na raspolaganju, već se pune grupe;)


nadam se da nije kasno...a jel treba kakav obrazac za to??
i ima li kakav rok za prijevu...

Ruralna
28.02.2011., 23:07
nadam se da nije kasno...a jel treba kakav obrazac za to??
i ima li kakav rok za prijevu...
Raspitaj se što prije, ne znam postoji li neki rok.
Obrazac za prijavu koliko znam ne postoji, samo se javiš svojoj savjetnici da ti uzme podatke i onda te uputi kome i kada treba poslati prijavu. Prijava obično bude motivacijsko pismo + CV, iako to i ne traže svugdje.
Prijavi se.
Malo se educiraš i još ti daju džeparac:D

ivan13
01.03.2011., 13:05
danas sam išao pitati za tečaj ili prekvalifikaciju. kad sam ju otišao pitati za prekvalifikaciju u zavod, ona mi počela govoriti kako ima jako puno kandidata, da ne znaju kako će to oni sve stići obraditi. i uzme ona list na kojoj je popis, kad ono ja 30.. sad ne znam koliko ima takvih popisa, ali kad je ona počela meni govoriti kako ima jako puno kadnidata, ja očekivao samo kod nje popis od najmanje 100 kandidata.
primaju navodno samo 12. ali to koga odaberu će morati ići opet na sve moguće testove, kao da se testiraš za sami posao, a ne za tečaj.
tako da opet će proći vjerojatno već oni koji nekog poznaju u zavodu, tako da možete se ići prijaviti, ne gubi se ništa, ali se na prolaz nemojte previše oslanjati.

vidim da pitate za prijave. ne treba nikakva prijava, samo se trebate javiti svom savjetodavcu da vas zapiše:ne zna:

Ruralna
01.03.2011., 13:28
danas sam išao pitati za tečaj ili prekvalifikaciju. kad sam ju otišao pitati za prekvalifikaciju u zavod, ona mi počela govoriti kako ima jako puno kandidata, da ne znaju kako će to oni sve stići obraditi. i uzme ona list na kojoj je popis, kad ono ja 30..
primaju navodno samo 12. ali to koga odaberu će morati ići opet na sve moguće testove, kao da se testiraš za sami posao, a ne za tečaj.
tako da opet će proći vjerojatno već oni koji nekog poznaju u zavodu, tako da možete se ići prijaviti, ne gubi se ništa, ali se na prolaz nemojte previše oslanjati.
Ma ne daj se odmah obeshrabriti.:D
Kod prijave gledaju i CV da vide koliko će ga to nadograditi, onda ide testiranje i intervju.
Možda bude i više plaćenih edukacija od tih 12.

Znam dosta ljudi koji su prošli cijeli proces pred nekog vremena, uključujući i mene, zbilja bez ikakve veze ili povlačenja nekog poznanstva. Već sam pisala o tome po forumu, pa da se ne ponavljam.

ivan13
01.03.2011., 13:32
Ma ne daj se odmah obeshrabriti.:D
Kod prijave gledaju i CV da vide koliko će ga to nadograditi, onda ide testiranje i intervju.
Možda bude i više plaćenih edukacija od tih 12.

Znam dosta ljudi koji su prošli cijeli proces pred nekog vremena, uključujući i mene, zbilja bez ikakve veze ili povlačenja nekog poznanstva. Već sam pisala o tome po forumu, pa da se ne ponavljam.

a vidjeti ćemo. ja bi još iz jednog razloga da sad ne pišem o tome trebao imati i prednost. nemam poznanstva tamo tako da nije o tome riječ, ali samo se zbog toga nadam da bi možda mogao upasti. inače od toga ne bi ništa očekivao:ne zna:.

zacky
01.03.2011., 16:36
ovo ti nije točno. ako si pristao na edukaciju, a imaš pravo na novčanu naknadu za nezaposlene,ona ti ne propada već ćeš ju nastavit dobivat nakon edukacije.i još nešto, ne znam kako je u zg ali mi u virovitici smo dobili sve putne troškove isplačene odjednom, dakle za sva tri mjeseca, a ovih 1663 knb smo dobivali svaki mjesec.

ovo ti nije točno
Nema edukacije,ja sam pristao na razgovor da nešto doznam,ali
nisam došao na edukaciju jer izbjegavaju reći da radnih mjesta za dimnjačare.
Tako da me danas nazvala "savjetnica" i rekla da me briše sa zavoda.
Izbrisanima ništa.Uzet će te novce i podjelit tko zna gdje.

Ruralna
01.03.2011., 16:46
ovo ti nije točno
Nema edukacije,ja sam pristao na razgovor da nešto doznam,ali
nisam došao na edukaciju jer izbjegavaju reći da radnih mjesta za dimnjačare.
Tako da me danas nazvala "savjetnica" i rekla da me briše sa zavoda.
Izbrisanima ništa.Uzet će te novce i podjelit tko zna gdje.
Kako nije točno, pa lijepo ti kaže da ćeš dobivati naknadu nakon edukacije.
Ako ne ideš na edukaciju, onda nema onog nakon. Je li to samo meni logično? :misli:
Zašto nisi išao za dimnjačara?

storming yellow
01.03.2011., 17:29
Molim ako netko zna koliko traje tečaj za slastičara preko zavoda?
Hvala unaprijed

LepaSeka
01.03.2011., 20:04
Molim ako netko zna koliko traje tečaj za slastičara preko zavoda?
Hvala unaprijed

6 mjeseci- tako savjetnica kaže

U kojem si se mistu prijavila? (može i na pp)

zacky
01.03.2011., 20:44
Kako nije točno, pa lijepo ti kaže da ćeš dobivati naknadu nakon edukacije.
Ako ne ideš na edukaciju, onda nema onog nakon. Je li to samo meni logično? :misli:
Zašto nisi išao za dimnjačara?

Ne
Naknadu prestaješ dobivat za vrijeme trajanja obuke.
K tome ne smiješ se zaposlit sljedeća 2mj.dok traje ista.
Dobivaš nepovratna sredstva uz bjanko zadužnicu u visini od 1600 - 50 000 kn:eek:,jel u slučaju odustajanja.
Dil i sljed događaja koji mi je ponudila savjetnica je sljedeći:
Zove me "" oko podneva pita me dali bi htjeo ja za dim...njčara
jer sam se interesirao za građevinu(armirač) ili zavarivača.
Ja:Jel mogu samo otić da čujem o čemu i što se radi!
"Savjetnica":Ne,ako odeš onda moraš i pristat,u protivnom gubiš
buduću naknadu(to kažem zato što je tek trebam dobim,nekakav produžetak,
gledam zakon iz 2009.)
Ja:dobro(moš mislit)
Dođem u 15 sati na prezentaciju u HZZ,ista počela nešto kasnije ali u drugoj sobi.I sad samouvjereni "prezentator"(još jean dealmaker):
Trebalo vas je biti 25,tu vas je 20...
Jeste donjeli lječnički?
Sad tek doznajemo da je polovica njih od prije u programu,a mi ostali
upadamo da popunimo rupe jel(moš mislit)
"prezentator":Neš u stil ma dobro što je tu je,bolje i to nego biti doma,
poslat ćemo vas,nema veze...
I polako ekipa odustaje iz kojekakvih razloga,ne mogu,nisu znali,imaju ponude
za posao...(za dimnjačara nemamo ništa osim te obuke)
I tako doguramo do kraja,ja imao par pitanja,a zadnje je bilo
koliko trenutačno ima oglasa za dimnjačara?
(prezentaor): sada u stidljivom stilu,okrenuta pogleda,...imali smo
potražnju za dimnjačarima( mislim si kad?prošle godine :rofl:)
Dalje smo išli na psiho test,a sutradan smo trebali na lječnički,
a ponedeljak već počinje obuka,edukacija!
Tolika žurba,a ugovore tek počinju sastavljat u 3 mj.:rofl:
Uglavnom,mislim da je posao neperspektivan,a k tome ga niti nema
unatoč upornoj propagandi!
Još veći minus je muljanje hzz-vaca i dojam da nešto jako neštima!
"savjetnica" me danas zove da me prebacuje u izbrisane po dogovoru i po snazi zakona(pitam je kojejeg,ne zna:rofl:)
I tako ostajem bez buduće naknade,a mislim da je to i bio glavni cilj blitzkrig "ponude"

Ruralna
01.03.2011., 21:17
Ne
Naknadu prestaješ dobivat za vrijeme trajanja obuke.
K tome ne smiješ se zaposlit sljedeća 2mj.dok traje ista.
Dobivaš nepovratna sredstva uz bjanko zadužnicu u visini od 1600 - 50 000 kn:eek:,jel u slučaju odustajanja.

Pa to i kažem. Naknada ti krene nakon obuke.
Valjda ti je jasno da ne možeš dobivati naknadu za nezaposlene i novac za džeparac dok ti traje edukacija istovremeno:ne zna:

Možda sam ja blesava, ali meni osobno je opcija da mi netko plaća da se dodatno školujem super. Mislim kad si već sad nezaposlen i vremena imaš:ne zna:

Elich San
01.03.2011., 21:25
Ne
Naknadu prestaješ dobivat za vrijeme trajanja obuke.
K tome ne smiješ se zaposlit sljedeća 2mj.dok traje ista.
Dobivaš nepovratna sredstva uz bjanko zadužnicu u visini od 1600 - 50 000 kn:eek:,jel u slučaju odustajanja.
Dil i sljed događaja koji mi je ponudila savjetnica je sljedeći:
Zove me "" oko podneva pita me dali bi htjeo ja za dim...njčara
jer sam se interesirao za građevinu(armirač) ili zavarivača.
Ja:Jel mogu samo otić da čujem o čemu i što se radi!
"Savjetnica":Ne,ako odeš onda moraš i pristat,u protivnom gubiš
buduću naknadu(to kažem zato što je tek trebam dobim,nekakav produžetak,
gledam zakon iz 2009.)
Ja:dobro(moš mislit)
Dođem u 15 sati na prezentaciju u HZZ,ista počela nešto kasnije ali u drugoj sobi.I sad samouvjereni "prezentator"(još jean dealmaker):
Trebalo vas je biti 25,tu vas je 20...
Jeste donjeli lječnički?
Sad tek doznajemo da je polovica njih od prije u programu,a mi ostali
upadamo da popunimo rupe jel(moš mislit)
"prezentator":Neš u stil ma dobro što je tu je,bolje i to nego biti doma,
poslat ćemo vas,nema veze...
I polako ekipa odustaje iz kojekakvih razloga,ne mogu,nisu znali,imaju ponude
za posao...(za dimnjačara nemamo ništa osim te obuke)
I tako doguramo do kraja,ja imao par pitanja,a zadnje je bilo
koliko trenutačno ima oglasa za dimnjačara?
(prezentaor): sada u stidljivom stilu,okrenuta pogleda,...imali smo
potražnju za dimnjačarima( mislim si kad?prošle godine :rofl:)
Dalje smo išli na psiho test,a sutradan smo trebali na lječnički,
a ponedeljak već počinje obuka,edukacija!
Tolika žurba,a ugovore tek počinju sastavljat u 3 mj.:rofl:
Uglavnom,mislim da je posao neperspektivan,a k tome ga niti nema
unatoč upornoj propagandi!
Još veći minus je muljanje hzz-vaca i dojam da nešto jako neštima!
"savjetnica" me danas zove da me prebacuje u izbrisane po dogovoru i po snazi zakona(pitam je kojejeg,ne zna:rofl:)
I tako ostajem bez buduće naknade,a mislim da je to i bio glavni cilj blitzkrig "ponude"

jao ti kao da ne želiš shvatit što ti se objašnjava.
naknadu za nezaposlene prestaješ dobivat za vrijeme trajanja edukacije. ne možeš se zaposlit dok traje edukacija, uostalom nemaš ni vremena jer je edukacija svakodnevna po par sati. za vrijeme edukacije dobivaš naknadu za istu u iznosu od 1663 kn + putni troškovi koje dobiješ odjednom za sve mjesece trajanja edukacije( u mom slučaju bilo za 3 mjeseca).
nakon edukacije dobiješ nazad bianco zadužnicu, upisuješ završeni tečaj u radnu knjižicu i ponovno se prijavljuješ na zavod. tada ako si imao pravo na naknadu prije edukacije, nastavljaš ju dobivat za onoliko dana koliko ti je preostalo prije prekida.
posao ako ti ponude ,moraš prihvatit ,ali ne moraš ostat radit, a ako ti odmah ništa ne ponude, ti se smiješ zaposliti negdje drugdje i onda ti ne mogu uvjetovat da daš otkaz i budeš dimnjačar.

nadam se da je sada jasnije.

Luyindula
01.03.2011., 21:27
Pa to i kažem. Naknada ti krene nakon obuke.
Valjda ti je jasno da ne možeš dobivati naknadu za nezaposlene i novac za džeparac dok ti traje edukacija istovremeno:ne zna:

Možda sam ja blesava, ali meni osobno je opcija da mi netko plaća da se dodatno školujem super. Mislim kad si već sad nezaposlen i vremena imaš:ne zna:

Ako moze samo kratko pojasnjenje u vezi ovog. Sto se tocno placa? Putni troskovi? Ili svi dobiju neku jednaku naknadu. :ne zna:

EDIT: Vidim da je odgovoreno u proslom postu, hvala :)

Elich San
01.03.2011., 21:27
Pa to i kažem. Naknada ti krene nakon obuke.
Valjda ti je jasno da ne možeš dobivati naknadu za nezaposlene i novac za džeparac dok ti traje edukacija istovremeno:ne zna:

Možda sam ja blesava, ali meni osobno je opcija da mi netko plaća da se dodatno školujem super. Mislim kad si već sad nezaposlen i vremena imaš:ne zna:

dijelimo isto mišljenje. :cerek:
da mi opet ponude, bez razmišljanja bih prihvatila, ali nažalost ponude ti samo jednom i to je to.:(

Elich San
01.03.2011., 21:29
Ako moze samo kratko pojasnjenje u vezi ovog. Sto se tocno placa? Putni troskovi? Ili svi dobiju neku jednaku naknadu. :ne zna:

kako sam već rekla, dobiva se naknada za sve ista 1663 kn + putni troškovi ovisno o mjestu stanovanja.

Ruralna
01.03.2011., 21:37
Ako moze samo kratko pojasnjenje u vezi ovog. Sto se tocno placa? Putni troskovi? Ili svi dobiju neku jednaku naknadu. :ne zna:

EDIT: Vidim da je odgovoreno u proslom postu, hvala :)
Da, dakle dobiješ plaćenu edukaciju koje bi te teško došla ispod 5000kn, plaćene putne troškove, džeparac. Pa ako ne radiš ništa i nemaš ništa pametno u vidu, zašto ne prihvatiti.
Zbilja mi to nije jasno.:D
dijelimo isto mišljenje. :cerek:
da mi opet ponude, bez razmišljanja bih prihvatila, ali nažalost ponude ti samo jednom i to je to.:(Jesi sigurna za ovo?
Pošto znam curu kojoj su platili tečaj jezika i kasnije jedno usavršavanje:ne zna:

zacky
01.03.2011., 21:38
Pa to i kažem. Naknada ti krene nakon obuke.
Valjda ti je jasno da ne možeš dobivati naknadu za nezaposlene i novac za džeparac dok ti traje edukacija istovremeno:ne zna:

Možda sam ja blesava, ali meni osobno je opcija da mi netko plaća da se dodatno školujem super. Mislim kad si već sad nezaposlen i vremena imaš:ne zna:

Mene osim posla zanima biti armirač ili zavarivač!
"savjetnica" za to zna mjesecima

jao ti kao da ne želiš shvatit što ti se objašnjava.
naknadu za nezaposlene prestaješ dobivat za vrijeme trajanja edukacije. ne možeš se zaposlit dok traje edukacija, uostalom nemaš ni vremena jer je edukacija svakodnevna po par sati. za vrijeme edukacije dobivaš naknadu za istu u iznosu od 1663 kn + putni troškovi koje dobiješ odjednom za sve mjesece trajanja edukacije( u mom slučaju bilo za 3 mjeseca).
nakon edukacije dobiješ nazad bianco zadužnicu, upisuješ završeni tečaj u radnu knjižicu i ponovno se prijavljuješ na zavod. tada ako si imao pravo na naknadu prije edukacije, nastavljaš ju dobivat za onoliko dana koliko ti je preostalo prije prekida.
posao ako ti ponude ,moraš prihvatit ,ali ne moraš ostat radit, a ako ti odmah ništa ne ponude, ti se smiješ zaposliti negdje drugdje i onda ti ne mogu uvjetovat da daš otkaz i budeš dimnjačar.

nadam se da je sada jasnije.

Tebi nije jasno da sam ja da bih to doznao postao izbrisani ili dimnjačar.
Izbrisani ne dobiva ništa pošto je izbrisan.

Ruralna
01.03.2011., 21:38
Mene osim posla zanima biti armirač ili zavarivač!
"savjetnica" za to zna mjesecima
Oni nažalost nemaju izbor da sami odlučuju koliko će čega biti plaćeno.Tako da se može dogoditi da npr ove godine uopće nema love za niti jednu edukaciju za zavarivače, ali 50 npr za kuhare.

zacky
01.03.2011., 21:44
Oni nažalost nemaju izbor da sami odlučuju koliko će čega biti plaćeno.Tako da se može dogoditi da npr ove godine uopće nema love za niti jednu edukaciju za zavarivače, ali 50 npr za kuhare.

Njezin riječi su "više nema"
Sad jel to znači da je puno ili nema uopće,ja neznam!
Pošto sam ja nezaposlen i nisam mogao doznati više o "dimnjačaru"
od "svoje" "savjetnice" ispalo je tako kako je.
Ne želim ulazit u mutnu zonu i još da ispadne kako su me financirali!
Za ono što me zanima mi kaže "nema više",možda zbog toga što
bi tu ipak bilo posla,ali ne za svakog!

Elich San
01.03.2011., 21:51
Mene osim posla zanima biti armirač ili zavarivač!
"savjetnica" za to zna mjesecimaTebi nije jasno da sam ja da bih to doznao postao izbrisani ili dimnjačar.
Izbrisani ne dobiva ništa pošto je izbrisan.

pa ti da si htio doznat sve informacije, nakon što ti tvoja savjetnica nije znala dati odgovore(ako si ju uopće pitao direktno) , nazvao bi HZZ u svojoj županiji i saznao, ili bi pitao drugog savjetnika na tvom hzz-u ,a uostalom saznao bi i na ovoj temi dosta toga.
i dalje smatram da si loše postupio što si odbio edukaciju i izbio si iz đepa narednih cca 6 mjeseci primanja(3 za školovanje + naknadu za nezaposlene)

Elich San
01.03.2011., 21:56
Njezin riječi su "više nema"
Sad jel to znači da je puno ili nema uopće,ja neznam!
Pošto sam ja nezaposlen i nisam mogao doznati više o "dimnjačaru"
od "svoje" "savjetnice" ispalo je tako kako je.
Ne želim ulazit u mutnu zonu i još da ispadne kako su me financirali!
Za ono što me zanima mi kaže "nema više",možda zbog toga što
bi tu ipak bilo posla,ali ne za svakog!

gle, nas 25 u virovitičko-podravskoj županiji je završilo tečaj za dadilju- njegovateljicu djece, zanimanje za koje su nam obečavali brda i doline da bi na kraju ispalo da i dalje moramo radit na crno, da zakonski nemamo teoretske šanse niti otvorit obrt, servis niti ništa slično kako bi se bavile ovim poslom.
dakle posla za nas u teoriji ima, ali ne legalno.
ali sada kada u zagrebu počinje taj isti tečaj, za njih se govori da su prve žene koje će u hrvatskoj završiti ovaj tečaj i čak se spominje mjenjanje zakona zbog njih, a nas u jadnoj slavoniji tko šiša.
dobile smo edukaciju, upis u radnu knjižicu, novčana sredstva i pusta obečanja.

zacky
01.03.2011., 21:58
pa ti da si htio doznat sve informacije, nakon što ti tvoja savjetnica nije znala dati odgovore(ako si ju uopće pitao direktno) , nazvao bi HZZ u svojoj županiji i saznao, ili bi pitao drugog savjetnika na tvom hzz-u ,a uostalom saznao bi i na ovoj temi dosta toga.
i dalje smatram da si loše postupio što si odbio edukaciju i izbio si iz đepa narednih cca 6 mjeseci primanja(3 za školovanje + naknadu za nezaposlene)

Nije htjela!
Hoćeš znat?Javi se za dimnjačara!
To sam i napravio.
Dali sam mogao istodobno doznati više ili biti dimnjačar za kojim se svi trgaju?
Jer imaš 3 sata da se odlučiš i pojaviš na zavodu u četvrtak na kraju radnog dana,u petak na lječnički,a u ponedeljak na edukaciju.
Naknada kreće u 3mj.,a ti ugovor potpisuješ u 3 također,a dimnjačar...
Dimnjačar možeš postati samo sada,sve ili ništa...
Dakle u mom slučaju,a vjerovatno i u polovici ostalih je trampa
dimnjačar za naknadu,a zašto ne bih bio dimnjačar,kad je dimnjačar tražen:rofl:
E da,to ne izvodi sama,za to zavod zna!
Tko neće nije niti trebao znati više ili...
... možeš biti,znati i izbrisan!

Ruralna
01.03.2011., 22:07
Dakle u mom slučaju,a vjerovatno i u polovici ostalih je trampa
dimnjačar za naknadu,a zašto ne bih bio dimnjačar,kad je dimnjačar tražen:rofl:
E da,to ne izvodi sama,za to zavod zna!
Tko neće nije niti trebao znati više ili...
... možeš biti,znati i izbrisan!
Ali kakav trampa ako bi ti se naknada odmrzla nakon edukacije:ne zna:

Elich San
01.03.2011., 22:11
Ali kakav trampa ako bi ti se naknada odmrzla nakon edukacije:ne zna:

ma ne kuži on to ništa. uporno tupi po svome i ne kuži da mu naknadu za nezaposlene nitko ne oduzima već samo zamrzava.:s

Ruralna
01.03.2011., 22:12
ma ne kuži on to ništa. uporno tupi po svome i ne kuži da mu naknadu za nezaposlene nitko ne oduzima već samo zamrzava.:s A vidim. Luđa sam ja šta se trudim objasniti :o

Elich San
01.03.2011., 22:12
misliš mi :)

Ruralna
01.03.2011., 22:17
misliš mi :)Nisam te htjela uvlačiti u ovu "luda" kategoriju, nije u redu:D

zacky
01.03.2011., 22:19
gle, nas 25 u virovitičko-podravskoj županiji je završilo tečaj za dadilju- njegovateljicu djece, zanimanje za koje su nam obečavali brda i doline da bi na kraju ispalo da i dalje moramo radit na crno, da zakonski nemamo teoretske šanse niti otvorit obrt, servis niti ništa slično kako bi se bavile ovim poslom.
dakle posla za nas u teoriji ima, ali ne legalno.
ali sada kada u zagrebu počinje taj isti tečaj, za njih se govori da su prve žene koje će u hrvatskoj završiti ovaj tečaj i čak se spominje mjenjanje zakona zbog njih, a nas u jadnoj slavoniji tko šiša.
dobile smo edukaciju, upis u radnu knjižicu, novčana sredstva i pusta obečanja.

Pa tako bi i ja prošao!
Dobio si nešto i što više hočeš!
Jel njima(hzz) je interesu samo da statistički smanje brojku
nezaposlenih i za to su spremni potrošiti i novce!

zacky
01.03.2011., 22:23
Ali kakav trampa ako bi ti se naknada odmrzla nakon edukacije:ne zna:

Vidiš o tome nije bilo priče.
Valjda su nam lagali onda,u svakom slučaju
ne rade na zapošljavanju nego smanjenju brojke!

Ruralna
01.03.2011., 22:26
Vidiš o tome nije bilo priče.
Valjda su nam lagali onda,u svakom slučaju
ne rade na zapošljavanju nego smanjenju brojke!Pogledaj zadnji post od sanelić na stranici 4 da sad opet ne pišemo isto.
Situacija ti je apsolutno win win ako ideš na edukaciju.
Ne gubiš ništa, samo dobijaš.:D

zacky
01.03.2011., 22:30
Pogledaj zadnji post od sanelić na stranici 4 da sad opet ne pišemo isto.
Situacija ti je apsolutno win win ako ideš na edukaciju.
Ne gubiš ništa, samo dobijaš.:D

Da,a to znači da pogledaš moj post iznad!
Prije bih rekao da je to win-win za hzz!

Elich San
01.03.2011., 22:32
Nisam te htjela uvlačiti u ovu "luda" kategoriju, nije u redu:D

:rofl:

ovdje izgleda j.be lud zbunjenog

Wish wish
02.03.2011., 09:23
gle, nas 25 u virovitičko-podravskoj županiji je završilo tečaj za dadilju- njegovateljicu djece, zanimanje za koje su nam obečavali brda i doline da bi na kraju ispalo da i dalje moramo radit na crno, da zakonski nemamo teoretske šanse niti otvorit obrt, servis niti ništa slično kako bi se bavile ovim poslom.
dakle posla za nas u teoriji ima, ali ne legalno.
ali sada kada u zagrebu počinje taj isti tečaj, za njih se govori da su prve žene koje će u hrvatskoj završiti ovaj tečaj i čak se spominje mjenjanje zakona zbog njih, a nas u jadnoj slavoniji tko šiša.
dobile smo edukaciju, upis u radnu knjižicu, novčana sredstva i pusta obečanja.
Zainteresirala sam se za edukaciju još pred dvije godine kada je o tome pisalo u novinama ali sam tada odustala od prijave. Sada želim to realizirati putem HZZ-a ali moja savjetnica ne zna ništa reći pa bih te zamolila za informacije o testiranju, samoj edukaciji, trajanju, detaljnije može i putem pm.
Što se tiče zakona vidi malo: http://www.vecernji.hr/zagreb/propao-projekt-zene-burze-ne-mogu-dadilje-clanak-258977

Elich San
02.03.2011., 10:14
Zainteresirala sam se za edukaciju još pred dvije godine kada je o tome pisalo u novinama ali sam tada odustala od prijave. Sada želim to realizirati putem HZZ-a ali moja savjetnica ne zna ništa reći pa bih te zamolila za informacije o testiranju, samoj edukaciji, trajanju, detaljnije može i putem pm.
Što se tiče zakona vidi malo: http://www.vecernji.hr/zagreb/propao-projekt-zene-burze-ne-mogu-dadilje-clanak-258977

testiranje je kao i za sva druga zanimanja,imaš na stranicama ispred navedeno.
edukacija je trajala 3 mjeseca, a sastojala se od predmeta iz područja
njega djeteta, zaštita na radu, djeca s posebnim potrebama i nadarena djeca,marketinški dio,....praktična nastava u vrtićima i dio u bolnici...

Swann
05.03.2011., 14:35
Pozdrav ljudi!
Mene zanima gdje mogu vidjeti koji su tečajevi trenutno za moj grad? Kopala sam na stranicama HZZ ali ne vidim. ili se ne može preko interneta, pa moram skoknut do savjetnice?

Ruralna
05.03.2011., 14:40
Pozdrav ljudi!
Mene zanima gdje mogu vidjeti koji su tečajevi trenutno za moj grad? Kopala sam na stranicama HZZ ali ne vidim. ili se ne može preko interneta, pa moram skoknut do savjetnice?Skokni do savjetnice.
Ne objavljuju na netu.

anin1
05.03.2011., 18:25
gle, nas 25 u virovitičko-podravskoj županiji je završilo tečaj za dadilju- njegovateljicu djece, zanimanje za koje su nam obečavali brda i doline da bi na kraju ispalo da i dalje moramo radit na crno, da zakonski nemamo teoretske šanse niti otvorit obrt, servis niti ništa slično kako bi se bavile ovim poslom.
dakle posla za nas u teoriji ima, ali ne legalno.
ali sada kada u zagrebu počinje taj isti tečaj, za njih se govori da su prve žene koje će u hrvatskoj završiti ovaj tečaj i čak se spominje mjenjanje zakona zbog njih, a nas u jadnoj slavoniji tko šiša.
dobile smo edukaciju, upis u radnu knjižicu, novčana sredstva i pusta obečanja.

Sanelich, dosta tih tečajeva očito služi za mazanje očiju ljudima, i za pokupit lovu kouju za organizaciju tečajeva vuku iz EU fondova..
Naravno da je nezaposlenom dobro ići na tečaj i time si produžit primanja 3 mjeseca, to je neupitno...ali osim ovog, drugog smisla nemaju...
Konkretno, to čuvanje djece...da bi bilo legalno, netko tko se time bavi mora ispoštovat sve što piše u Državnom pedagoškom standardu - taj zakon smo dugo čekali, donijeli smo ga jer je stari bio već skroz neprimjeren, a i radi usklađivanja s EU---I sada bi se trebao mijenjati zbog dadilja???Ne vjerujem...Dadilje ne moraju nužno radit na crno, ako se zaposle kod obitelji koja ih je voljna prijavit i plaćat davanja...Što se ostalog tiče, čuvanje djece se nadam se nikad neće moći svesti pod "obrt" - jer to bi značilo da svaka osoba s tečajem može u svom stanu čuvati nekoliko djece, bez ikakve kontrole...i tako...da ne širim temu. komplicirano je sve to što se djece tiče...

Elich San
05.03.2011., 22:50
Sanelich, dosta tih tečajeva očito služi za mazanje očiju ljudima, i za pokupit lovu kouju za organizaciju tečajeva vuku iz EU fondova..
Naravno da je nezaposlenom dobro ići na tečaj i time si produžit primanja 3 mjeseca, to je neupitno...ali osim ovog, drugog smisla nemaju...
Konkretno, to čuvanje djece...da bi bilo legalno, netko tko se time bavi mora ispoštovat sve što piše u Državnom pedagoškom standardu - taj zakon smo dugo čekali, donijeli smo ga jer je stari bio već skroz neprimjeren, a i radi usklađivanja s EU---I sada bi se trebao mijenjati zbog dadilja???Ne vjerujem...Dadilje ne moraju nužno radit na crno, ako se zaposle kod obitelji koja ih je voljna prijavit i plaćat davanja...Što se ostalog tiče, čuvanje djece se nadam se nikad neće moći svesti pod "obrt" - jer to bi značilo da svaka osoba s tečajem može u svom stanu čuvati nekoliko djece, bez ikakve kontrole...i tako...da ne širim temu. komplicirano je sve to što se djece tiče...

krivo ste me razumjeli. ja ne kažem da bi radi dadilja trebalo mjenjati zakon i slažem se da ne bi mogao svatko sa tečajem čuvati djecu po svojim stanovima.
ja prva ne bih svoju djecu ostavila sa barem 5 žena-djevojaka koje su samnom završile tečaj(bilo je žena koje imaju djecu a ne znaju pampersicu stavit).
ali kažem da su nama obečavali kule i gradove,
da će mo moći doma otvorit kao servis za dadilje (naravno uz adaptaciju prostora kako bi poštivalo sve standarde predviđene za čuvanje djece),
da su lagali kako je jedna grupa u Rijeci već završila tečaj i da su njih par se skupile i otvorile agenciju,
što se na kraju sve ispostavilo kao obična laž jer ministarstvo tada nije ni odobrilo taj tečaj i žene koje su se prijavile nisu nikada ni išle na tečaj.

evo kad smo već iskreni moram reći i da je naš 25 išlo iz 5 gradova-općina i da samo nas 11 iz mog grada nije niti išlo na praksu jer nas ravnateljica vrtića nije htjela primit na praksu jer smo mi neškolovane i ona to ne treba u svojoj ustanovi. pozivala se na zakon kako ona ne smije nas primit iako imamo i liječničko i sanitarnu i položene sve ispite osim te prakse ,dok su u druga 4 vrtića ostale žene išle normalno na praksu i završile ju. mi smo na kraju dobili da idemo na praksu u bolnicu na pedijatriju ukoliko to želimo ali da putujemo o svom trošku.

jedna moja kolegica u svom domu već godinama čuva djecu od doktorica, profesorica i gradskih uglednika, ima kuću opremljenu baš za to, upisala je ovaj tečaj kako bi to napokon mogla i legalizirat, naravno da sada ni to ne može iako je ulupala novaca i novaca u objekat.

i naravno da smo mi dadilje(barem ja) svjesne da naš tromjesečni tečaj se nikada ne može mjeriti sa pedagoškim fakultetom i redovnim školovanjem, ali većina nas je upisala taj tečaj jer ima iskustva sa djecom, voli djecu i radi sa djecom, a samo nekolicina njih je upisala da bi popunila mjesto u radnoj knjižici.

hrvoje.veliki
07.03.2011., 09:04
Na burzi se i ne isplati pitati jer samo čekaju da te se riješe :D
Ja pitao za nove tečejeve al kaže da ih nema i da ne znaju kad budu opet.
Postoji jedino fora da se zove gradska uprava za rad i da se prijavi na listu čekanja za volontiranje pa kad bude neka akcija onda se nadaj da će te zvati, to se radi nekih 5 dana i onda grad omogučuje besplatnu prekvalifikaciju :)

.simply.
07.03.2011., 23:34
ja sam se prijavila za njegovateljicu prošli tjedan i jučer su me zvali...
sezona je pred vratima a tečajevi više manje traju 3mj, sad da li je pametno upisivati jer koliko viidm odustaneš li - moraš pare vraćat?
molim vas za savjet:ne zna: da li da se odazovem il ne?

Swann
08.03.2011., 07:55
ja sam se prijavila za njegovateljicu prošli tjedan i jučer su me zvali...
sezona je pred vratima a tečajevi više manje traju 3mj, sad da li je pametno upisivati jer koliko viidm odustaneš li - moraš pare vraćat?
molim vas za savjet:ne zna: da li da se odazovem il ne?

Ako nemaš šta drugo raditi te mjesece, odazovi se. bolje nego sjediti kod kuće. uz to još je i plaćeno, tako da po mom mišljenju - bolje išta nego ništa. ne zaboravi upis u radnu knjižicu. ipak će ti životopis malo ljepše izgledati nakon toga. :)

Cliche
08.03.2011., 10:02
Ne znam gdje da postavim ovo pitanje..

Da li je možda još netko dobio poruku od Hzz-a da dođe
radi obavjesti o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa
za potrebe Hzz-a?

Jel možda zna netko o čemu se tu radi, neko volontiranje unutar struke ili šta bi to već bilo?:ne zna:

Ako netko nešta zna, bila bih zahvalna..:mig:

prkahrvat
08.03.2011., 10:05
Situacija je ovakva,

moj šef me zaposlio 16.08.2010. I ni ja ni on nismo znali da ima pravo na poticaj. Ja sam tada imao 25 godina i imam završenu višu školu. Prijavljen sam na burzi bio 8 mjeseci.

Pitanje je sad: da li on ima pravo tražiti poticaj iako ja kod njega radim već 7 mjeseci?

Puno vam hvala na odgovoru!

Ruralna
08.03.2011., 12:15
Nisam čula za retrogradno traženje poticaja.

Ruralna
08.03.2011., 12:17
Ne znam gdje da postavim ovo pitanje..

Da li je možda još netko dobio poruku od Hzz-a da dođe
radi obavjesti o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa
za potrebe Hzz-a?

Jel možda zna netko o čemu se tu radi, neko volontiranje unutar struke ili šta bi to već bilo?:ne zna:

Ako netko nešta zna, bila bih zahvalna..:mig:Ovo boldano su mjere za smanjenje nezaposlenosti i poticanje zapošljavanja mladih.
Dakle da mladi bez iskustva steknu radno iskustvo, zavod plaća 1600kn tebi, te troškove mirovinskog i zdravstvenog kako poslodavac ne bi imao nikakve troškove.
Koja si struka, treba li ti staž za stručni ispit?

prkahrvat
08.03.2011., 13:17
I očekivao sam da je tako nešto, kad nismo znali za to, koji peh...

Cliche
08.03.2011., 13:46
Ovo boldano su mjere za smanjenje nezaposlenosti i poticanje zapošljavanja mladih.
Dakle da mladi bez iskustva steknu radno iskustvo, zavod plaća 1600kn tebi, te troškove mirovinskog i zdravstvenog kako poslodavac ne bi imao nikakve troškove.
Koja si struka, treba li ti staž za stručni ispit?

Da, kužim to donekle, samo se pitam tko bi trebao biti taj fiktivni poslodavac, sam hzz ili netko treći ?
Dipl. pravnik, trebam odraditi nemoguću misiju iliti pripravnički staž. :rofl:

Hvala ti na sudjelovanju!:D

Ruralna
08.03.2011., 14:16
Da, kužim to donekle, samo se pitam tko bi trebao biti taj fiktivni poslodavac, sam hzz ili netko treći ?
Dipl. pravnik, trebam odraditi nemoguću misiju iliti pripravnički staž. :rofl:

Hvala ti na sudjelovanju!:D
Poslodavac je pravi i vodiš se kao njihov zaposlenik, HZZ samo snosi troškove.

.simply.
08.03.2011., 14:20
Ako nemaš šta drugo raditi te mjesece, odazovi se. bolje nego sjediti kod kuće. uz to još je i plaćeno, tako da po mom mišljenju - bolje išta nego ništa. ne zaboravi upis u radnu knjižicu. ipak će ti životopis malo ljepše izgledati nakon toga. :)

ma da, sve to stoji...samo ću u sezoni radit na moru, pa mi se nekako više isplati.
neznam koliko će tečaj trajati, ako traje 3 mj i ako počinje ovih dana, onda stignem tečaj odraditi pa odma na sezonski posao...

jel zna itko oduže li se ti tečajevi?

NMT
08.03.2011., 14:25
jel postoji tečaj za rukovatelja motornom pilom pri hzz-u? ili postoji samo ispit?
koliko košta tečaj/ispit, zna li netko?

naime htio bih preko ljeta radit u nekoj šumet'ni s motorkom, a može i bez, pa me zanima kako da tamo najjeftinije dospijem.
aj hvala na bilo čemu korisnom.

spacelab4
09.03.2011., 21:48
Koliko vas ima koji ste s faksa prešli na burzu i s kojih fakulteta ?

Garf
10.03.2011., 09:53
Većina ljudi danas ide s faksa na bturzu, mislim da se na prste mogu prebrojat oni koji baš odmah počmu raditi, sad je jedino pitanje koliko ko ostaje na burzi.

Swann
10.03.2011., 10:15
Ljudi, jel vi znate za tu mjeru M1. kao mogli bi dobivati 1600 kn mjesečno, tko je na birou. kako to ostvariti?

uran101
10.03.2011., 10:30
Koliko vas ima koji ste s faksa prešli na burzu i s kojih fakulteta ?

FPZ, bio na burzi jako kratko. Kasnije dobio otkaz i više nikad nisam uspio naći posao u struci. A viličara ne znam voziti.

Ruralna
10.03.2011., 11:12
Ljudi, jel vi znate za tu mjeru M1. kao mogli bi dobivati 1600 kn mjesečno, tko je na birou. kako to ostvariti?
Jesi mlada osoba bez iskustva ili ti treba godina dana staža za polaganje stručnog ispita?
Imaš na stranicama od HZZ sve detaljno tko može biti korisnik te mjere.
Jasno ti je da je tih 1600kn tvoja plaća ako nađeš poslodavca koji bi te primio? Nije da ćeš ih dobivati zato što si na birou.

Swann
11.03.2011., 10:00
Jesi mlada osoba bez iskustva ili ti treba godina dana staža za polaganje stručnog ispita?
Imaš na stranicama od HZZ sve detaljno tko može biti korisnik te mjere.
Jasno ti je da je tih 1600kn tvoja plaća ako nađeš poslodavca koji bi te primio? Nije da ćeš ih dobivati zato što si na birou.


da znam. zvala sam biro. uglavnom treba naći poslodavca, kojem država za mene isplati oko 30 000 kn a plaća je 1600 kn. teško... s obzirom da sam dipl.pravnica. iako udovoljavam uvijetima.

centar
16.03.2011., 12:58
Pitanjce:

Koliko dugo (mjeseci) osoba mora biti u evidenciji HZZ-a da bi njegov potencijalni poslodavac početnik za njega dobio onih 29.000 kn bespovratnih poticaja?
I ima li poduzetnik početnik pravo na taj iznos za svog potencijalnog djelatnika?
Hvala.

centar
16.03.2011., 13:03
Još jedno pitanjce:

Ako je osoba kratko (vrlo kratko, recimo mjesec dana) u evidenciji HZZ-a, a želi postati samostalni poduzetnik, ima li IKAKVE ŠANSE i pravo na jednokratnu pomoć kod, recimo, nabave opreme i softvera, kao i najma prostora, što bi definitivno olakšalo početak.

Sigurna
16.03.2011., 13:14
Zanima me dali poslodavac ako zaposli osobu koja je prijavljena na burzi dobiva nekakve poticaje od drzave.Evo npr. ja nisam prijavljena na zavod za zaposljavanje a sama si nadjem posao, dali u toj situaciji poslodavac gubi nesto zato sto ja nisam na prijavljena na zavod za zaposljavanje.

Dobije poticaj ako si na Zavodu više od godinu dana. Ako nisi na Zavodu, a njemu je do poticaja, to mu može biti razlog da te ne uzme, ali u praksi, poslodavcima to i nije tak bitno. Jer da bi dobili poticaj ne smiju imati dugovanja prema državi, moraju te držati najmanje godinu dana, u suprotnom poticaj vraćaju i tako...tako d aloše tvrtke taj poticaj neće dobiti, a onima dobrima pak, s druge strane, taj poticaj nije ni toliko važan.

Ruralna
16.03.2011., 14:53
Pitanjce:

Koliko dugo (mjeseci) osoba mora biti u evidenciji HZZ-a da bi njegov potencijalni poslodavac početnik za njega dobio onih 29.000 kn bespovratnih poticaja?
I ima li poduzetnik početnik pravo na taj iznos za svog potencijalnog djelatnika?
Hvala.
Nije ovdje najvažnije pitanje koliko osoba mora biti u evidenciji, nego kakva firma mora biti da bi dobila poticaje za zapošljavanje osobe iz evidencije HZZ. Dakle, poslovati u plusu, da nije imala otkaza zadnje 2g i sl. Na stranicama od HZZ je zbilja sve objašnjeno, a bez problema se dođe i do pravilnika.


Ako je osoba kratko (vrlo kratko, recimo mjesec dana) u evidenciji HZZ-a, a želi postati samostalni poduzetnik, ima li IKAKVE ŠANSE i pravo na jednokratnu pomoć kod, recimo, nabave opreme i softvera, kao i najma prostora, što bi definitivno olakšalo početak.
HZZ još uvijek nije Centar za poticanje poduzetnštva, tako da mislim za tu svrhu teško da ćeš dobiti pare.

centar
16.03.2011., 19:30
Nije ovdje najvažnije pitanje koliko osoba mora biti u evidenciji, nego kakva firma mora biti da bi dobila poticaje za zapošljavanje osobe iz evidencije HZZ. Dakle, poslovati u plusu, da nije imala otkaza zadnje 2g i sl. Na stranicama od HZZ je zbilja sve objašnjeno, a bez problema se dođe i do pravilnika.

Hvala puno. Nažalost, valjda se ne snalazim, nisam naišao na takve informacije na njihovim stranicama, jer je ovo malo drukčiji slučaj: spomenuo sam da se radi o novoj firmi, dakle poduzetnik početnik zapošljava osobu koja je kratko u evidenciji HZZ-a. Ima li on kao početnik pravo odmah dobiti jednokratnu naknadu za svog potencijalnog kratko nezaposlenog djelatnika?

Ruralna
16.03.2011., 19:38
Hvala puno. Nažalost, valjda se ne snalazim, nisam naišao na takve informacije na njihovim stranicama, jer je ovo malo drukčiji slučaj: spomenuo sam da se radi o novoj firmi, dakle poduzetnik početnik zapošljava osobu koja je kratko u evidenciji HZZ-a. Ima li on kao početnik pravo odmah dobiti jednokratnu naknadu za svog potencijalnog kratko nezaposlenog djelatnika?
Pošto se mjere odnose na dugotrajno nezaposlene osobe (ne one kratko u evidenciji), a sami poduzetnici moraju biti duže u poslu i stabilna firma koja pozitivno posluje, po tome mi se ne čini da bi imali prava na neke poticaje.

centar
16.03.2011., 19:42
Pošto se mjere odnose na dugotrajno nezaposlene osobe (ne one kratko u evidenciji), a sami poduzetnici moraju biti duže u poslu i stabilna firma koja pozitivno posluje, po tome mi se ne čini da bi imali prava na neke poticaje.

Hvala ti. :top:

alison
16.03.2011., 19:47
Hvala puno. Nažalost, valjda se ne snalazim, nisam naišao na takve informacije na njihovim stranicama, jer je ovo malo drukčiji slučaj: spomenuo sam da se radi o novoj firmi, dakle poduzetnik početnik zapošljava osobu koja je kratko u evidenciji HZZ-a. Ima li on kao početnik pravo odmah dobiti jednokratnu naknadu za svog potencijalnog kratko nezaposlenog djelatnika?

nema jednokratnih naknada, niti naknada za poduzetnike početnike, postoji samo sufinanciranje zapošljavanja, ako je osoba mlađa od 25 godina trebala bi na zavodu biti prijavljena 6 mjeseci, a stariji od 25 godina moraju biti 12 mjeseci prijavljeni, postoje i poticaji za prvo zapošljavanje (za osobe bez staža), oni ne moraju biti 6 mjeseci, nego čim se prijave na zavod ispunjavaju uvjete, ali se taj poticaj ne odobrava za sva zanimanja, treba provjeriti

centar
16.03.2011., 19:59
nema jednokratnih naknada, niti naknada za poduzetnike početnike, postoji samo sufinanciranje zapošljavanja, ako je osoba mlađa od 25 godina trebala bi na zavodu biti prijavljena 6 mjeseci, a stariji od 25 godina moraju biti 12 mjeseci prijavljeni, postoje i poticaji za prvo zapošljavanje (za osobe bez staža), oni ne moraju biti 6 mjeseci, nego čim se prijave na zavod ispunjavaju uvjete, ali se taj poticaj ne odobrava za sva zanimanja, treba provjeriti

E, upravo se radi o takvom slučaju. Dakle, osoba koja bi se prvi put zaposlila kod novog poslodavca (koji vec radi) i otvara novi samostalni biznis.
Znači, čim se prijave? Zanimljivo, raspitat ću se još kod njih. Poslao sam mail, a i zvao sam ih, ali teško ih je dobiti.
Hvala ti puno, ovo je vrlo vrijedna informacija. :)

Edit:
Imam još sada jedno pitanje, kad si već spomenula ovu iznimku: Da li osoba bez staža, koja ima preko 30 godina, može za prvi vlastiti posao (obrt, poduzeće) također dobiti nekakav poticaj? Odnosno, ima li pravo na poticaj za samozapošljavanje?

alison
16.03.2011., 20:41
E, upravo se radi o takvom slučaju. Dakle, osoba koja bi se prvi put zaposlila kod novog poslodavca (koji vec radi) i otvara novi samostalni biznis.
Sufinaciranje zapošljavanja mladih osoba bez iskustva -to je mjera za osobe bez staža (pripravnike), takve osobe se može odmah dobiti na poticaj (ne moraju imati 6 mjeseci vođenja na zavodu), ali to mora biti zapošljavanje u struci, i osoba mora biti mlađa od 29 godina. I ne odobrava se sva zanimanja (tj.ne odobrava se za zanimanja koja su brzo zapošljiva odnosno čije je prosječno trajanje nezaposlenosti u evidenciji nezaposlenih pojedine županije kraće od 6 mjeseci)


Imam još sada jedno pitanje, kad si već spomenula ovu iznimku: Da li osoba bez staža, koja ima preko 30 godina, može za prvi vlastiti posao (obrt, poduzeće) također dobiti nekakav poticaj? Odnosno, ima li pravo na poticaj za samozapošljavanje?
Poticaji za samozapošljavanje se mogu dobiti ako je osoba prijavljena na zavodu minimalno 6 mjeseci (bez obrzira na godine života, staž, školu), ali isto treba provjeriti jer se ne odobravaju za sve djelatnosti.

centar
16.03.2011., 20:49
Sufinaciranje zapošljavanja mladih osoba bez iskustva -to je mjera za osobe bez staža (pripravnike), takve osobe se može odmah dobiti na poticaj (ne moraju imati 6 mjeseci vođenja na zavodu), ali to mora biti zapošljavanje u struci, i osoba mora biti mlađa od 29 godina. I ne odobrava se sva zanimanja (tj.ne odobrava se za zanimanja koja su brzo zapošljiva odnosno čije je prosječno trajanje nezaposlenosti u evidenciji nezaposlenih pojedine županije kraće od 6 mjeseci)


Poticaji za samozapošljavanje se mogu dobiti ako je osoba prijavljena na zavodu minimalno 6 mjeseci (bez obrzira na godine života, staž, školu), ali isto treba provjeriti jer se ne odobravaju za sve djelatnosti.

Puno hvala na informacijama i trudu. :s

alison
16.03.2011., 21:05
Puno hvala na informacijama i trudu. :s

nema na čemu :mig:

hooray
18.03.2011., 07:36
Sufinaciranje zapošljavanja mladih osoba bez iskustva -to je mjera za osobe bez staža (pripravnike), takve osobe se može odmah dobiti na poticaj (ne moraju imati 6 mjeseci vođenja na zavodu), ali to mora biti zapošljavanje u struci, i osoba mora biti mlađa od 29 godina. I ne odobrava se sva zanimanja (tj.ne odobrava se za zanimanja koja su brzo zapošljiva odnosno čije je prosječno trajanje nezaposlenosti u evidenciji nezaposlenih pojedine županije kraće od 6 mjeseci)


Poticaji za samozapošljavanje se mogu dobiti ako je osoba prijavljena na zavodu minimalno 6 mjeseci (bez obrzira na godine života, staž, školu), ali isto treba provjeriti jer se ne odobravaju za sve djelatnosti.


Imam jedno pitanje:
ako takva osoba koja bi imala pravo na poticaj uleti sad kao popisivač, da li gubi nakon toga pravo na te poticaje za pravi posao?

Malo mi je nejasno to sa statusima popisivača, kao brišu ih sa liste nezaposlenih, ali znam da ekipa koja ima pravo na naknadu poslije opet može dobivati naknadu,
ali što je s rokovima,

da li se nastavlja brojati koliko je osoba ukupno na zavodu ili se poslije popisivanja broji opet kao da je osoba novo prijavljena?

goranbo
18.03.2011., 18:21
Evo ja sam ponovno nesto počeo ić na HZZ i opet sam frustriran.
Dakle ja sam prakticki nezaposlen (iako ni to ono nije skroz točno jer naravno moram nekak preživjet pa nešto honorarčim za crkavicu) već više od osam godina,. problem je sto imam samo SSS i to fucking gimnaziju. Frustriran sam malo pa cete mi oprostiti na nekim izrazima.
Uglavnom, u tih osam godina pozvali su me jednom ili dvaput, a kad sam ja shvatio kakva je to beskorisna ustanova (mkislim imam ja i pametnijeg posla za radit nego cekat tamo bezveze u redu za prijavu) nisam ni ja tamo previse odlazio osim svakog mjeseca, ako i to (prije se nije bas moralo svakog mjeseca), i to naravno za nekakve lijeve poslove (sjecam se samo jednog, za pekara, gdje je doslo jedno 20-30 kandidata).

Danas sam opet bio na "prvom" sastanku kod "savjetodavca" jer su me atuoatski izbacili kad jedan mjesec nisam došo (taj savjetodavac uopce nije nikakav savjetodavac, samo se tkao zove, ni sam ne bi mogo anc nikakav psoao da ne radi tamo, nego nekakav puki adminsitrator, racunalni operater, koji uopce nije upoznat s nicim, ni s klasifikacijom zanimanja ni s tim sto koje zanimanje, koji su poslovi ukljuceni u to zanimanje itd, a to nije iznimka nego pravilo tamo, znam jer mi je to vec druga savjetodavka i znam jos neke)

Ja mislim da je taj zavod toliko arhaična i suvišna institucija da to nije normalno i ne znam koliko bi se tisuca radnih mjesta moglo proizvesti sa silnim novcima kojima je sve ove godine financirana ta sasvim, ali sasvim (ok bar 90%) suvišna institucija.
ja doista ne vidim cemu oni služe osim da vode te svoje većinom beskorisne evidencije i isplaćuju naknade, za što bi bi bili prikladni mnogo manji uredi (a ne zavodi po svim gradovima s ko zna koliko zaposlenika) i jedno 7-8 puta manje zaposlenika... Da ne velim da x puta dok tam dodjem oni vode privatne razgovore aja čekam, to je vec druga stvar
Ti ljudi jednostavno nisu strucni da bi bili bilo kakvi savjetodavci jer kao prvo uopce nisu upoznati s tržištem rada i suvremenim zanimanjima.

NE velim ja da su oni sve krivi. Čitava ta politika Zavoda za zapošljavanje meni izgleda, a imam nažalost temeljit uvid iznutra, kao potemkinovo selo.

Čitam danas njihov lijepo napravljen letak - sve vrvi od pojmova cjeloživotno obrazovanje (a u stvarnosti ti plate smao jedan tečaj i ti uglavnom ne mozes birat sta ti zelis, ja sam se nekao uspio izboriti da u deset godina evo sad idem an drugi tecaj, a zapravo ne bi ni smio. Dakle, to je cjelozivnotno obrazovanje a oni ti plate jednu prekvalifikaciju za nesto za sto u tvom gradu uopce nema potrebe, a bome ni drugdje, a odakle da si sam platim obrazovanje???)

Pa, opet fraza, mislimda ovako ide, "dokvalifikacije za zanimanja tražena na trržištu rada". No, prava je istina da ja stvarno ne znam kako oni biraju te tečajeve koje nude nezaposlenima is ve to izgleda navrat nanos. Po kojim kriterijima to biraju? Ja sam oprje deset godina bio na tom jednm tecaju i nisam ogao naci ni praksu da besplatno to radim da se uvjezbam, a kamoli posao, niti sam ikada vidio na zavodu za zaposjlavanje oglas na taj posao. Isoa sam tada na to jer se samo to nudilo. Sumnjivo mi je isto sto vec deset godina suradjuju s jednom te istom firmom, Algebrom, kao i to da Algebra enzaposlenima daje uvijek tečajeve koji su vec malo zastarjeli, a ne one najnovije i najmodernije tecajeve koji se reklamiraju na algebrinoj stranici - a ako je itko upoznat (ovi u HZZu ocito nisu) s informatickim trzistem rada taj bi trebao znati koliko je se informaticko znanje brzuo mijenja ii koliko brzo zastarijeva.

Znam mnogo sam rekao a kao da nista nisam rekao, ali ljudi moji cemu ti fucking zavodi za z. služe osim da te automatski izbace iz evidencije čim te jedan mjesec tamo nema i osim da vode svoju golemu papirologiju i tipkaju po tipkovnici s 2 prsta??

kakvu strategiju oni imaju?? Menji se to čini da središnjica iz Zagreba, iz zavoda za zaposljavanhje u Zagrebu, naloži neke programe edukacije, skopi neki deal s algebrom i s nekimd rugima, i onda ovi drugi to samo slijepo slijede po principu ne bi se štel zameriti itd. A da uopce nije prilagodjeno trzistu rada.... kao da je tržište rada jednako u Zagrebu i u drugim gradovima i regijama... Samo cekam kad ce pocet novine pocet pisat o nekj aferi povezanojs HZZ-om i tim tečajevima.

Čemu ti zavodi ja opet ponavljam. Pa razbacuju se s tim novcima s našim novcima nevjerojatno, a ti savjetodavci vjerujte mi ono, to je smijurija, ja sam zavrsio neke tecajeve iu informatike i znam dosta toga s pdrucja informatike oni uopce nisu upoznati s tim podrucjem kao ni s vlastitim nacinom klasificiranja tih zanimanja. Pa da sam bar otiso svaki put u planinje kad sam otiso u taj glupi HZZ na tu evidenciju vec bi bio preiskusan planinar jbt.

Čemu takav beskoristan i neucinkovit socijalsiticki mastodont HZZO da on bude nekakva posrednik izmedju poslodavaca i zaposlenika. Kako ce oni u tome pomoći???? I jso jendom za kraj ponavljam cemu oni toliki služe, sa svim tim ljudika koji tamo rade. Pa iz ovoga sto ja vidim, evo uvrh glave 30% resursa im je dovoljno da odradi sav taj posao, a kad bi ti ljudi bili stručni i vještiji i manje. Da ne govorim da je čitav taj sustav zastario i zbilja totalno neučinkovit i nepotreban, samo siše novce.

PS: I nrmaln da sam ja slao tisuce molbi i zaovo i za ono, pokusavo se obrazovat, pratio portale, al ne moze to covjek dounedogled uzaludno radit te eto tako prihvait neki slabo placen honorarni posao, povremeni, kao ja da prezivi, pa mu on zna odutzet masu vremena itd. Normalnmo, da ne veli neko, da nisam smao ceko da me netko sa zavoda "pozove" i da se zbilaj en uzdajem u to. A i prilicno sam siguran da nece "pozvat" mene nego sina ili kcer nejkog poznatog ili nekog poznatog. Jer onekad se poslodavci (to mi je sad savjetodavka i rekla) samo jave njima da im neko treba, neformalno, te ni ne ide nikakav oglas, nego se "savjetodavac" nekoga "sjeti" i preporuči ga- Mene niej tako nitko preporučio, a svaki put kad idem na te razgovore se ono postavljam na glavu i upirme noznim prstima da im nekako nacrtam i objasnim kakve sve poslove mogu radit (jer oni su takvi tutleki da ne znaju ni onako površno sta se tu radi, pa ne znam koji bi njih poslodavac uopce ista pitop, kad nista ni ne znaju, nitikoga bi mu mogli preporuciti kada im ne mozes objasniti za koje si poslove stručan tj ne mozes im objasniti to sto bi trebo bit njihov posao).

tako... sad u utorak opet idem na testiranje, nakon 10 godina drugo, za taj neki tecaj u algebri, pa cu pokusat bit optimistican. 50 je prijavljenih a primit ce se 5 ili 8 ljudi na taj tečaj. ZUa "cjeloživotno obrazovanje". Ak išta taj te zavod pouči da se pouzdas u sebe a ne u taj gupi zavod.
I nek mi semo nek veli da je loše varat drđavu dok država tako trati svoje/moje novce kao što ih npr trati na te zavode. To mis e jako svidja, da japlacam sva svoja davanja i sve, a da država lijepo te novce troši na stvari kao sto su HZZ, stadione itd.

alison
18.03.2011., 18:36
Imam jedno pitanje:
ako takva osoba koja bi imala pravo na poticaj uleti sad kao popisivač, da li gubi nakon toga pravo na te poticaje za pravi posao?

Malo mi je nejasno to sa statusima popisivača, kao brišu ih sa liste nezaposlenih, ali znam da ekipa koja ima pravo na naknadu poslije opet može dobivati naknadu,
ali što je s rokovima,

da li se nastavlja brojati koliko je osoba ukupno na zavodu ili se poslije popisivanja broji opet kao da je osoba novo prijavljena?

osobe koje budu uljučene u popis se brišu iz evidencije jer tada neće biti raspoložive za posao, ako imaju naknadu ona se prekida, ali se može nastaviti nakon popisa. Znači prekida se vođenje u evidenciji, i ne može se taj period ubrojati u ukupni period na zavodu .

Sigurna
18.03.2011., 18:45
osobe koje budu uljučene u popis se brišu iz evidencije jer tada neće biti raspoložive za posao, ako imaju naknadu ona se prekida, ali se može nastaviti nakon popisa. Znači prekida se vođenje u evidenciji, i ne može se taj period ubrojati u ukupni period na zavodu .

Tako je. I još nešto bitno - vidim da ekipa misli da će im se naknada nastaviti tamo gdje su stali - ne, primati ćete još ono što vam je ostalo od naknade. Drugim riječima, razdoblje naknade vam teče i dok ste brisani. Samo ju ne primate za to vrijeme.

Xyz
18.03.2011., 23:54
Koliko se dobije ako tečaj traje npr 2 mjeseca?
Jednokratno 1600 kn ili 2x1600 kn?

GoGs
19.03.2011., 00:52
Koliko se dobije ako tečaj traje npr 2 mjeseca?
Jednokratno 1600 kn ili 2x1600 kn?2x1600 plus 2x mjesečna autobusna karta od tvog mjesta do mjesta u kojem ideš na edukaciju.

MiKi1986
19.03.2011., 16:29
Hooray pita za poticaje, to i mene zanima. Ja sam nešto više od godinu dana prijavljen na burzu, i nisam do sada nigdje radio, pa niti ne primam nikakve naknade. Znači direktno s faksa na burzu. Kolko sam čuo ako ćemo raditi na popisivanju stanovništva briše nas se iz evidencije, iz ne znam kojeg razloga... No mene zanima kad se ja opet prijavim na evidenciju jel će se meni nastavit brojat dalje, ili krećem s evidencijom od 0?

alison
19.03.2011., 19:09
Hooray pita za poticaje, to i mene zanima. Ja sam nešto više od godinu dana prijavljen na burzu, i nisam do sada nigdje radio, pa niti ne primam nikakve naknade. Znači direktno s faksa na burzu. Kolko sam čuo ako ćemo raditi na popisivanju stanovništva briše nas se iz evidencije, iz ne znam kojeg razloga... No mene zanima kad se ja opet prijavim na evidenciju jel će se meni nastavit brojat dalje, ili krećem s evidencijom od 0?


piše ti gore, od 0 krećeš s evidencijom.

Xyz
20.03.2011., 14:51
2x1600 plus 2x mjesečna autobusna karta od tvog mjesta do mjesta u kojem ideš na edukaciju.

Ok, hvala. :mig:
To je bas ok, jer da ides negdje na neki tecaj u vlastitom aranzmanu placas sam tecaj i kartu i ne dobivas nikakvu naknadu. Jedino, skidaju te sa evidencije biroa, sto moze biti bed ako netko ima uvjet za kakvu olaksicu kod zaposljavanja zbog dugotrajne nezaposlenosti.

kikakm
20.03.2011., 22:23
Da li se na netu mogu naći podaci na koja se zanimanja, ovisno o županiji, čeka preko 6 mj. da se dobije posao?

alison
21.03.2011., 16:24
Da li se na netu mogu naći podaci na koja se zanimanja, ovisno o županiji, čeka preko 6 mj. da se dobije posao?

mislim da ne, najbolje provjeri u svojoj područnoj službi

goranbo
22.03.2011., 13:49
ja sam se prijavila za njegovateljicu prošli tjedan i jučer su me zvali...
sezona je pred vratima a tečajevi više manje traju 3mj, sad da li je pametno upisivati jer koliko viidm odustaneš li - moraš pare vraćat?
molim vas za savjet:ne zna: da li da se odazovem il ne?

Kose na te tečajeve prijavi pa odustane, ili se ne pojavi uopce na testiranju da upadne na tečaj, gubi, prema njihovim pravilima, pravo da bude na zavodu na 6 mjeseci...
A ako odustanes usred tečaja, nakon sto si potpiso zadužnicu, onda si im još i dužan kao što pišpe na prijašnjim stranicama.

I, mislim da trebate dobro pazitikoji tečaj odabirete, jer, neki vele (neki savjetodavci) da imas pravo samo na jedan tečaj, hehe... uz neke rijetke iznimke.

goranbo
22.03.2011., 15:41
osobe koje budu uljučene u popis se brišu iz evidencije jer tada neće biti raspoložive za posao, ako imaju naknadu ona se prekida, ali se može nastaviti nakon popisa. Znači prekida se vođenje u evidenciji, i ne može se taj period ubrojati u ukupni period na zavodu .

A vidim da si ti dosta stručna, radis li na HZZ-u ili čitaš negdje te prpise (link?)

Zašto osoba koja ima prekid (brisali su me automatski sad nedavno, nakon sto se nisam jedan mjesec nisam javio, razlog nejavljanja nebitan) u evidenciji na HZZ-u, zašto se nakon prekida njoj opet broji otpocetka broj mejseci provedenih kao nezaposlena, a ne zbraja se ukupno, tj ne nastavlja se kao u ovm slučaju?


PS:naknadno sam pročitoa da će i popisivači, navodno, s evidencijom krenuti od nula. Dakle oni vise nece biti dugotrajno nezaposlene osobe jer su taj jedan mjesec radile, i ispadaju iz ovog programa di traze, dosta česti su im oglasi, da si nezaposlen najmanje 36 mjeseci. ne znam koja je to logika? Kao i da ako zakasnis jedan mjesec s javljanjem isto kreces ispocetka i vodis se unjihovoj statistici kao "novo nezaposleni" tj kratkotrajno nezaposlena - ali doslovno. Pa ko tu koga??? I onda se to kroisti kao neki relevantan podatak u statistikama u izvještajima???Jer ja sad kao nisam dugotrajno zaposlena osoba a ne zaposlen sam ono 60 mjeseci i vise manje sam stalno na zavodu.
Al eto izbacilo me bilo, i broji ispocetka, is ad se ne mogu prijavljivat na sve one psolove iz programa gdje traze 36 mjeseci da sam na zavodu, niti mozemoj poslodavac imati poticaj (a bas imam neku sansu da se zaposlim tamo di sad povremeno honorarno nešto radim, ali bi me poslodavac prije zaposlio ako bi mogao i taj poticaj dobiti jer je mala firma) jer nisam, kao dulje od 12 mjeseci na zavodu. A jesam, kad se sve zbroji, i nsiam se uopce zaposljavao u medjuvremenu.

Kako to komentiras? Meni je savjetodavka rekla da se ne mogu kvalificirati za te uvjete jer su me eto brisali. Pa me sad zanima, dakle ima dvije vrste tih prekida u evidenciji tj brisanja iz evidencije, jedna vrsta je iz ovog citiranog a jedna vrsta je iz ovog mog primjera.
Jer, ako sam dobro shvatio, popisivači će imati prekid od jednog mejseca koji im se ne ubraja u "staž" na zavodu. Ali će ims e ubrajati onaj prijašnji staž...
A meni se staž briše i kreće ispocetka - a ja nisam ni radio ništa ... Nadam se da sam objasnio

goranbo
22.03.2011., 15:51
mislim da ne, najbolje provjeri u svojoj područnoj službi

Vjerojtno su u Hrvatskoj izuzetno rijetka zaimanja za koja se u prosjeku na zaposljenje ceka manje od 6 mjeseci, tak da mislim da se ne trabaš "bojat" da je tvoje medju tim zanimanjima, @kikakm

šizika!
23.03.2011., 10:21
Pomoć!
Zakasnila sam sa prijavom na burzu, prošao je mjesec + 2 dana.
Da li sada gubim pravo na naknadu za nezaposlene?
Našla sam na netu da toleriraju 8 dana kašnjenja :ne zna:
Kaj sad?

Ruralna
23.03.2011., 10:51
Kaj sad?
Ne čekaj odgovor na forumu, nego odi tamo i prijavi se.

Medoch
23.03.2011., 15:54
Evo ja sam ponovno nesto počeo ić na HZZ i opet sam frustriran.
Dakle ja sam prakticki nezaposlen (iako ni to ono nije skroz točno jer naravno moram nekak preživjet pa nešto honorarčim za crkavicu) već više od osam godina,. problem je sto imam samo SSS i to fucking gimnaziju. Frustriran sam malo pa cete mi oprostiti na nekim izrazima.
Uglavnom, u tih osam godina pozvali su me jednom ili dvaput, a kad sam ja shvatio kakva je to beskorisna ustanova (mkislim imam ja i pametnijeg posla za radit nego cekat tamo bezveze u redu za prijavu) nisam ni ja tamo previse odlazio osim svakog mjeseca, ako i to (prije se nije bas moralo svakog mjeseca), i to naravno za nekakve lijeve poslove (sjecam se samo jednog, za pekara, gdje je doslo jedno 20-30 kandidata).

Danas sam opet bio na "prvom" sastanku kod "savjetodavca" jer su me atuoatski izbacili kad jedan mjesec nisam došo (taj savjetodavac uopce nije nikakav savjetodavac, samo se tkao zove, ni sam ne bi mogo anc nikakav psoao da ne radi tamo, nego nekakav puki adminsitrator, racunalni operater, koji uopce nije upoznat s nicim, ni s klasifikacijom zanimanja ni s tim sto koje zanimanje, koji su poslovi ukljuceni u to zanimanje itd, a to nije iznimka nego pravilo tamo, znam jer mi je to vec druga savjetodavka i znam jos neke)

Ja mislim da je taj zavod toliko arhaična i suvišna institucija da to nije normalno i ne znam koliko bi se tisuca radnih mjesta moglo proizvesti sa silnim novcima kojima je sve ove godine financirana ta sasvim, ali sasvim (ok bar 90%) suvišna institucija.
ja doista ne vidim cemu oni služe osim da vode te svoje većinom beskorisne evidencije i isplaćuju naknade, za što bi bi bili prikladni mnogo manji uredi (a ne zavodi po svim gradovima s ko zna koliko zaposlenika) i jedno 7-8 puta manje zaposlenika... Da ne velim da x puta dok tam dodjem oni vode privatne razgovore aja čekam, to je vec druga stvar
Ti ljudi jednostavno nisu strucni da bi bili bilo kakvi savjetodavci jer kao prvo uopce nisu upoznati s tržištem rada i suvremenim zanimanjima.

NE velim ja da su oni sve krivi. Čitava ta politika Zavoda za zapošljavanje meni izgleda, a imam nažalost temeljit uvid iznutra, kao potemkinovo selo.

Čitam danas njihov lijepo napravljen letak - sve vrvi od pojmova cjeloživotno obrazovanje (a u stvarnosti ti plate smao jedan tečaj i ti uglavnom ne mozes birat sta ti zelis, ja sam se nekao uspio izboriti da u deset godina evo sad idem an drugi tecaj, a zapravo ne bi ni smio. Dakle, to je cjelozivnotno obrazovanje a oni ti plate jednu prekvalifikaciju za nesto za sto u tvom gradu uopce nema potrebe, a bome ni drugdje, a odakle da si sam platim obrazovanje???)

Pa, opet fraza, mislimda ovako ide, "dokvalifikacije za zanimanja tražena na trržištu rada". No, prava je istina da ja stvarno ne znam kako oni biraju te tečajeve koje nude nezaposlenima is ve to izgleda navrat nanos. Po kojim kriterijima to biraju? Ja sam oprje deset godina bio na tom jednm tecaju i nisam ogao naci ni praksu da besplatno to radim da se uvjezbam, a kamoli posao, niti sam ikada vidio na zavodu za zaposjlavanje oglas na taj posao. Isoa sam tada na to jer se samo to nudilo. Sumnjivo mi je isto sto vec deset godina suradjuju s jednom te istom firmom, Algebrom, kao i to da Algebra enzaposlenima daje uvijek tečajeve koji su vec malo zastarjeli, a ne one najnovije i najmodernije tecajeve koji se reklamiraju na algebrinoj stranici - a ako je itko upoznat (ovi u HZZu ocito nisu) s informatickim trzistem rada taj bi trebao znati koliko je se informaticko znanje brzuo mijenja ii koliko brzo zastarijeva.

Znam mnogo sam rekao a kao da nista nisam rekao, ali ljudi moji cemu ti fucking zavodi za z. služe osim da te automatski izbace iz evidencije čim te jedan mjesec tamo nema i osim da vode svoju golemu papirologiju i tipkaju po tipkovnici s 2 prsta??

kakvu strategiju oni imaju?? Menji se to čini da središnjica iz Zagreba, iz zavoda za zaposljavanhje u Zagrebu, naloži neke programe edukacije, skopi neki deal s algebrom i s nekimd rugima, i onda ovi drugi to samo slijepo slijede po principu ne bi se štel zameriti itd. A da uopce nije prilagodjeno trzistu rada.... kao da je tržište rada jednako u Zagrebu i u drugim gradovima i regijama... Samo cekam kad ce pocet novine pocet pisat o nekj aferi povezanojs HZZ-om i tim tečajevima.

Čemu ti zavodi ja opet ponavljam. Pa razbacuju se s tim novcima s našim novcima nevjerojatno, a ti savjetodavci vjerujte mi ono, to je smijurija, ja sam zavrsio neke tecajeve iu informatike i znam dosta toga s pdrucja informatike oni uopce nisu upoznati s tim podrucjem kao ni s vlastitim nacinom klasificiranja tih zanimanja. Pa da sam bar otiso svaki put u planinje kad sam otiso u taj glupi HZZ na tu evidenciju vec bi bio preiskusan planinar jbt.

Čemu takav beskoristan i neucinkovit socijalsiticki mastodont HZZO da on bude nekakva posrednik izmedju poslodavaca i zaposlenika. Kako ce oni u tome pomoći???? I jso jendom za kraj ponavljam cemu oni toliki služe, sa svim tim ljudika koji tamo rade. Pa iz ovoga sto ja vidim, evo uvrh glave 30% resursa im je dovoljno da odradi sav taj posao, a kad bi ti ljudi bili stručni i vještiji i manje. Da ne govorim da je čitav taj sustav zastario i zbilja totalno neučinkovit i nepotreban, samo siše novce.

PS: I nrmaln da sam ja slao tisuce molbi i zaovo i za ono, pokusavo se obrazovat, pratio portale, al ne moze to covjek dounedogled uzaludno radit te eto tako prihvait neki slabo placen honorarni posao, povremeni, kao ja da prezivi, pa mu on zna odutzet masu vremena itd. Normalnmo, da ne veli neko, da nisam smao ceko da me netko sa zavoda "pozove" i da se zbilaj en uzdajem u to. A i prilicno sam siguran da nece "pozvat" mene nego sina ili kcer nejkog poznatog ili nekog poznatog. Jer onekad se poslodavci (to mi je sad savjetodavka i rekla) samo jave njima da im neko treba, neformalno, te ni ne ide nikakav oglas, nego se "savjetodavac" nekoga "sjeti" i preporuči ga- Mene niej tako nitko preporučio, a svaki put kad idem na te razgovore se ono postavljam na glavu i upirme noznim prstima da im nekako nacrtam i objasnim kakve sve poslove mogu radit (jer oni su takvi tutleki da ne znaju ni onako površno sta se tu radi, pa ne znam koji bi njih poslodavac uopce ista pitop, kad nista ni ne znaju, nitikoga bi mu mogli preporuciti kada im ne mozes objasniti za koje si poslove stručan tj ne mozes im objasniti to sto bi trebo bit njihov posao).

tako... sad u utorak opet idem na testiranje, nakon 10 godina drugo, za taj neki tecaj u algebri, pa cu pokusat bit optimistican. 50 je prijavljenih a primit ce se 5 ili 8 ljudi na taj tečaj. ZUa "cjeloživotno obrazovanje". Ak išta taj te zavod pouči da se pouzdas u sebe a ne u taj gupi zavod.
I nek mi semo nek veli da je loše varat drđavu dok država tako trati svoje/moje novce kao što ih npr trati na te zavode. To mis e jako svidja, da japlacam sva svoja davanja i sve, a da država lijepo te novce troši na stvari kao sto su HZZ, stadione itd.

Žao mi je zbog tvoje situacije no nažalost ti ne mogu reći ništa zbog čega bi se osjećao bolje. Najgore od svega je što mislim da će situacija u državi biti još gora nego što je sada jer jednostavno nema radnih mjesta, mnogo ljudi radi na crno, dosta njih za minimalac i kasni im plaća, a rade po cijele dane. Ja ti tako već treću godinu radim na određeno i najvjerojatnije ću ostat bez posla za par mjeseci.... Sve mi se čini da je najbolje otići negdje van trbuhom za kruhom, ali to isto ne može svatko...

zacky
23.03.2011., 16:38
Slažem se taj HZZO treba demontirat.
Nego što češ kad je postavljen od strane vlade.
Novac razbacuju,kao naprimjer za dimnjačare za koje ne postoji potražnja,
a kad hočeš u građevinu onda više nema.

dr.sicky
23.03.2011., 19:23
a zašto ta glupa burza radi samo do 15h, što ako ja radim negdje na crno kad da se onda stignem javit na burzu, a oni jedva čekaju razlog da nekog izbrišu radi friziranja statistike

Ruralna
23.03.2011., 19:51
a zašto ta glupa burza radi samo do 15h, što ako ja radim negdje na crno kad da se onda stignem javit na burzu, a oni jedva čekaju razlog da nekog izbrišu radi friziranja statistike

Pa ako radiš na crno, onda te i treba frizirati s evidencije:o

Ruralna
23.03.2011., 19:52
Slažem se taj HZZO treba demontirat.
Nego što češ kad je postavljen od strane vlade.
Novac razbacuju,kao naprimjer za dimnjačare za koje ne postoji potražnja,
a kad hočeš u građevinu onda više nema.
Još uvijek vjeruje da si pogriješio što nisi uzeo to za dimnjačare, pa već godinama se daju stipendije za srednje škole i na sve načine da se skupe ljudi jer ih fali.
Ne znam zašto se ti držiš toga da nisu traženi:ne zna:

MiNa8
25.03.2011., 08:02
Koliko otprilike prođe vremena od predaje zadužnice do isplate tih 1600kn+putni troškovi? Isplaćuju li oni to uopće prije početka obuke ili nakon nje?

Ruralna
25.03.2011., 09:03
Koliko otprilike prođe vremena od predaje zadužnice do isplate tih 1600kn+putni troškovi? Isplaćuju li oni to uopće prije početka obuke ili nakon nje?Tijekom obuke dobiješ to, ovih 1 600 kada se sredi papirologija, pa može kasniti za pravi mjesec, a troškove puta uplaćuju redovito.

goranbo
29.03.2011., 09:49
Jel išao ko na tečaj programera internet aplikacija PHP i MySQL u Algebri?

0 plus
30.03.2011., 20:23
Jel išao ko na tečaj programera internet aplikacija PHP i MySQL u Algebri?

kaj to ima besplatno??kako?

Ruralna
30.03.2011., 21:51
kaj to ima besplatno??kako?
Ako si u evidenciji HZZ, pitaš u svojoj podružnici da li plaćaju tečajeve.