PDA

View Full Version : Windows SBS 2003 i Windows 2003 Server

Proximus
31.08.2004., 15:20
Što je Windows Small Buisness Server Standard 2003? Operativni sustav? Skup programa? Nije mi jasno.
Jel to nešto slično kao Windows Server 2003 Standard?

ARS
31.08.2004., 16:14
Proximus kaže:
Što je Windows Small Buisness Server Standard 2003? Operativni sustav? Skup programa? Nije mi jasno.
Jel to nešto slično kao Windows Server 2003 Standard?

SBS je predvidjen za firmice u kojem ce bit 1 server koji ce imati dignut AD i domenu, s time da sa njime dobijes licence za ISA-u, Exchange.. etc. Ukoliko zelis replicirati AD i domenu na neki drugi server mozes kulturno zaboraviti jer to nije moguce sa SBS-om.. ako izuzmeno domenu i AD ostatak je vise manje isti kao i u standard servru 2k3...

Proximus
31.08.2004., 16:29
znaci ja imam mrezu od oko 15 racunala sa mogucnoscu rasta do max 20-25 i meni je prakticki bolje onda uzet taj SBS nego ciste windows server 2003 std?

Sasha
31.08.2004., 23:12
Uglavnom je.
Postoje 2 paketa, standard i (onaj drugi hehe), razlika je u ISA serveru i SQL serveru, standard ih nema.
Inače, Server 2003 je prava verzija istoga, jedino nema domain trustova, i postoji ograničenje na max 70 calova (mislim da je 70), ako si SIGURAN da ti to ne smeta, izvoli.
Dosta je "ljepše" instalirati SBS nego Win2k3 i Exchange posebno, mora priznati. I administracija je još bolja nego na Win2k3.

Ali pazi!!!
licence za sbs su malo skuplje od onih za Win2k3. Ali sadrže i licence za Exchange, pa se opet isplati....
samo...
(ovo nitko ne spominje a znam da je nekima jako važno...)
kod win2k3 servera, broj calova se "ručno" upiše u kućicu. Naravno, moraš to imati i na papiru.
Kod SBS2003, moraš aktivirati sam server, i onda upisati serial za svaki paket calova, i još aktivirati svaki taj paket... (paket je od 5 ili 20 calova).
čisto da se ne preračnaš...

TangerineC2
02.09.2004., 16:53
Pitanje je za sto ti treba server.

SBS ti dolazi sa W2k serverom, exchamnegom i dosta primtivnim fax serverom, te kao opcija jos i isa proxy i sql server.

To ima smisla na malim mrezama, i isplati se, no problemi nastaju kasnije, ako zeli dodati jos servera, ili ga ubaciti u vecu domenu. Takojder je problem ako s epokaze da se mora preci sa single server varijnate na dva ili vise servera zbog distribucije opterecenja, oda moras kupiti crossupgrade na odgovarajuce w200x produkte, koji te isto gadno kostaju.

Sve u svemu, kada kupis small Bussines Server, onda si narednih minimalno 3 godine zakovan za njega.

Sam hardver ti mora biti dosta raskosan da vozi SBS bez zastajkivanja (2gb+ rama, scsi diskovi 10.000 rpm itd) , Exchange moze imati problema sa sql serverom na istoj masini.....proxy je dosta cesto problematican zbog dva lan interfacea na koja mora operirati, pa je bolje nabaviti odvojeni routercic za izlaz na internet, dial in u server moze izazvati probleme sa browsingom i name resolution na mrezi itd itd....u svakom slucjau nista nije nerjesivo, ali ces morati potrositi hrpu vremena na nanknadno stelanje. Ili ces jednostavno puknuti sve gore pa sto bude..:)

Sasha
02.09.2004., 20:01
TangerineC2 kaže:
...Sam hardver ti mora biti dosta raskosan da vozi SBS bez zastajkivanja (2gb+ rama, scsi diskovi 10.000 rpm itd) , Exchange moze imati problema sa sql serverom na istoj masini.....proxy je dosta cesto problematican zbog dva lan interfacea na koja mora operirati, pa je bolje nabaviti odvojeni routercic za izlaz na internet, dial in u server moze izazvati probleme sa browsingom i name resolution na mrezi itd itd....u svakom slucjau nista nije nerjesivo, ali ces morati potrositi hrpu vremena na nanknadno stelanje. Ili ces jednostavno puknuti sve gore pa sto bude..:)

Pričamo o SBS 2003?

Ne čini mi se tako.. bar za sada..
uspio sam pokrenuti standard na nekoj staroj mašini, celeru 800, sa 128+256 rama.. 5 usera, sve šljaka bolje nego Server 2000 na puno jačem stroju.. E sad, dokad će ne znam, to je samo test. Vidjet ćemo.. ali uvjerio sam se da je Server 2003 puuuno bolje napravljen, i brže radi, od 2000.

TangerineC2
02.09.2004., 20:32
Pokreni exchange, proxy sa dial outom na internet, sql, fax, dial in, digni dva tri mrezna printera, anitvirus server, remote management, program za ups shutdown, plus neke management agente, pa ces znati o cemu govorim :zubo:

A onda pusti backup preko toga :top:

Sasha
03.09.2004., 08:57
:D

OK, vjerujem.
Ali općenito mislim da je malo teško naći stroj na kojem će biti DC, Exchange i SQL server ... i još ISA...
I da sve to radi besprijekorno. Ne znam takav stroj.
Htio sam samo reći da sve ovisi o potrebama...
npr. ja sam na tom test stroju složio exchange za tih 5 usera, sql nisam, ali vrti se msde (sbs standard), proxy imam sa strane (mislim da je to ipak bolje rješenje..)...

E sad, kad bi stavio Sophos, koji inače pojede svu memoriju, i još neke agente, ne znam kako bi radilo. Ali ipak taj stroj nije ni zamišljen da bude server.

Vidjet ćemo kako će sve skupa raditi na serveru...

Proximus
16.09.2004., 21:42
Sve mi se čini da sam trebao uzet samo običan windows server 2003, ali imam sbs vec u firmi i raskopan je... Damn!
inace isprobavao sam isa i cini mi se ok ali u biti ja to netrebam. Meni aplikacije ne zahtijevaju AD-DC i sve to... Meni treba samo jedan sharean direktorij sa podacima, av server (obicni f.prot mulituser - 3MB rama uzme). Ali opet nisam svima u mreži htio dat admin account pa sam se odlučio za AD koji izgleda, nije bio potreban. Samo nepotrebna komplikacija.

Jel moraju sve windows mašine koje su u mreži bit OEM ili mogu biti corporate? Iako, kolko sam shvatio iz odgovora izgleda da je to neizbjezno. Sad ce me jos taj sbs natjerati da legaliziram sve... :bljak: ... previse para :flop:

TangerineC2
18.09.2004., 14:46
Ako se ne varam, isao si instalirati SBS samo zato sto je vec postojala (ilegalna?) kopija u firmi.

Pri tome si previdio da, ako zelis legalizirati server, moras platiti
- SBS server + 5 licenci (ukljuceno u baznu cijenu)
- dodatne licence (CAL) za SBS

pri ce mu su CALovi puno skuplji od CALa za obicni server, jer obuhvacaju i konekcije za Exchnage, licencu sa SQL, ISA server itd.

Ako nema neke velike zahtjeve, definitivno ti se puno vise isplati uzeti obican W200x server (1 licenca) i odgovarajuci broj korisncikcih licenci.

S obzirom da ce ti server zaista biti minimalne funckionalnosti, i neki Linux sa Samba 3.0 (Suse&/Red Hat?) bi ti bio dovoljan. Simuliras domain kontroler i to je to. Nemas trosak za licence, a CD te tipicno dodje $100.

Proximus
19.09.2004., 22:51
Ja u biti trebam windows server jer program zahtijeva Oracle bazu instaliranu a neznam kako bi to sve funkcioniralo pod linuxom, sigurno bi ali to je prekomplicirano za mene.
A sta da radim sa SBS om? Moze li se prodat nekome odnosno da li netko to treba, mozda ovdje na forumu? Ili da jednostavno zaboravim na tih 3500kn koliko me dosao.
Mogu li SBS "pretvorit", mislim na licencu, u obican server 2k3?

SBS server + 5 licenci (ukljuceno u baznu cijenu)
CAL licenca je samo mogucnost spajanja na server ?? Ili je to i licenca za windows? (iako to nema logike sa M$ politikom)

Hvala svima na supportu :)

TangerineC2
19.09.2004., 23:41
Proximus kaže:
Ja u biti trebam windows server jer program zahtijeva Oracle bazu instaliranu a neznam kako bi to sve funkcioniralo pod linuxom, sigurno bi ali to je prekomplicirano za mene.
A sta da radim sa SBS om? Moze li se prodat nekome odnosno da li netko to treba, mozda ovdje na forumu? Ili da jednostavno zaboravim na tih 3500kn koliko me dosao.
Mogu li SBS "pretvorit", mislim na licencu, u obican server 2k3?

oracle ti sevrti i na linuxu.

Preprodavanje licenci...nisamm siguran, ali mislim da su licence "non.-trasnferable", znaci zaboravi daljnju prodaju :(
Nije Microsoft lud pa da mu ljudi rade konkurenciju :mig:

SBS se moze napraviti "cross upgrade" na obican server, ali ne znam koliko kosta.....(ili se mogao).

CAL licenca je samo mogucnost spajanja na server ?? Ili je to i licenca za windows? (iako to nema logike sa M$ politikom)

Hvala svima na supportu :) [/B]

Hm, dakle, kad imas mrezu, onda imas sljedece:

- stanica sa instaliranom desktop OS, za koji ti treba licenca. To moze biti OEM (koja je dosla sa novim strojem) ili retail, ona koju si sam kupio.OEM licence se ne mogu upgradeati.

- server, za koji ti treba licenca (1 serversska za svaki server), i ona obuhvaca samo licenu koristenja servera NE i konektrianja na isti. Licenca obuhvaca file, print, web, ftp, terminal server - remote management mode (NE aplicative mode)

- licence za dodatne servise na serveru (exchhange, isa, aplikativni terminal server, sql, itd)

- CAL licence za konektiranje stanica na server; kolko stanica, tolko licenci; CALove si prije morao kupovati za svaki servis posebo ( -bazicni server CAL, exchange CAL) ; sada su objedinjene, tj 1 CAL omogucava 1 stanici da se konektira na sve servise na serveru.

Tako, da ako hoces koristiti samo Oracle na severu, dovoljno ti je
- 1 serverska licenca W2003
- 1 oracle serverska licenca
- x oracle klijent licenci (koliko zelis simultanih veza, ne koliko imas stanica y) - da, i Oracel trazi licence :mig:
- y licenci (oem, retail) za stanice
- y licenci za Office na stanicama (ako ga koristis).

Sve u svemu, masna lova. Sam w20003 server te dodje najmanje :(

Tip
20.09.2004., 09:50
Za isa-u ti ne trebaju dodatne licence za klijente. Znam da nije direktno vezano za temu , ali eto...

Tranzicija sa SBS2k3 na standard server je moguća ali se ne isplati financijski i jedino ima smisla ako imaš preko 75 usera i SBS ti više nije dovoljan. :W

Proximus
24.09.2004., 09:47
znachi, ako ja ne koristim exchange i sve to kaj dolazi sa SBS-om, ja mogu koristiti normalne windowse xp i konektat ih na server, bez obzira na linencu na njima?

Mogu ja koristit SBS kao winserver2k3, dakle bez svih onih meni nepotrebnih funkcija koje dolaze sa njim? Jedino cu morat kupit jos jedan paket od 5 CALova, mislim da je oko 1200kn, tako da mi SBS podrzava do 10 spojenih klijentova i da sve fino radi bez frke sa licencama i verzijama.
Mozda bi uzeo ISA server, ali ako postoji neka alternativa za ISA server molio bih da preporucite.

OrangeC2
25.09.2004., 05:33
Proximus kaže:
znachi, ako ja ne koristim exchange i sve to kaj dolazi sa SBS-om, ja mogu koristiti normalne windowse xp i konektat ih na server, bez obzira na linencu na njima?

NE. CALove (licence za konektiranje) kupujes za konektiranje na produkt koji je instaliran na serveru. Produkt koji imas na serveru se zove SBS, pa moras kupiti SBS CALove.

To znaci, da iako se SBS sastoji od "obicnog servera", Exchangea i SQLa, kupujes SBS calove (npr 10 kom), a NE 10 kom "obicnih" CALova, 5 CALova za Exchange (za npr. 5 mail koirsnika) i npr. 2 CALa za SQL.

Shvacas? SBS CAL je licenca za konektiranje na SVE produkte koji dolaze sa SBSom, bez obzira koristio ti njih ili ne.

Ako neces tako, moras deinstalirati SBS i staviti gore obican W2003.

Mogu ja koristit SBS kao winserver2k3, dakle bez svih onih meni nepotrebnih funkcija koje dolaze sa njim? Jedino cu morat kupit jos jedan paket od 5 CALova, mislim da je oko 1200kn, tako da mi SBS podrzava do 10 spojenih klijentova i da sve fino radi bez frke sa licencama i verzijama.

Mozes ti koristiti SBS kao obican server, ali moras kupiti SBS CALove za njega, a ne CALove za konektiranje na obicni W2003 server.

Mozda bi uzeo ISA server, ali ako postoji neka alternativa za ISA server molio bih da preporucite.

Ako imas SBS, ne treba ti,jer ti ISA dolazi u sklopu SBS.

Imas dosta freeware firewalla/proxya. No,kolko para, tolko muzike :mig:

Proximus
26.09.2004., 22:43
Ako imas SBS, ne treba ti,jer ti ISA dolazi u sklopu SBS.
mislim da isa dolazi sa exterprise verzijom sbs-a a ne sa standard kako je u mojem slucaju. a siguran sam da sql ne dolazi sa standard verzijom, no to nije vazno jer to necu trebat.
onda si nemogu pomoc durgacije neho da iskoritim sbs kak spada odnosno kolko mogu sad kad ga vec imam.

Za konektanje do 10 winxp-a na server trebam ovo?
MICROSOFT WSBS CAL 2003 VUP MLP 5Clt Usr (http://www.diskont24.com/products/P0/18863/69)

Microsoft Exchange
------------------------
Što je to zapravo?
Mail server? ili nest "slicno"?
kako ja mogu iskoristit exchange na sbs-u, nemam brzu vezu (isdn router) i firmi nit stalan ip, ali imam svoj mail server koji sam dobio u sklopu avalonovog midi paketa koji ukljucuje dosta toga pa tako mail server u obliku nesto@mojadomena.hr sto i koristim.

OrangeC2
30.09.2004., 17:55
Proximus kaže:
mislim da isa dolazi sa exterprise verzijom sbs-a a ne sa standard kako je u mojem slucaju. a siguran sam da sql ne dolazi sa standard verzijom, no to nije vazno jer to necu trebat.
onda si nemogu pomoc durgacije neho da iskoritim sbs kak spada odnosno kolko mogu sad kad ga vec imam.

Za konektanje do 10 winxp-a na server trebam ovo?
MICROSOFT WSBS CAL 2003 VUP MLP 5Clt Usr (http://www.diskont24.com/products/P0/18863/69)

Jep.

SBS dolazi sa jednom server licencom (za sve produkte) i 5 client connect licenci (za sve produkte na serveru).

Znaci, ako imas SBS kupljen, vec imas 5 klijent licenci, pa moras kupiti i jos jedan package od 5 licenci.

Microsoft Exchange
------------------------
Što je to zapravo?
Mail server? ili nest "slicno"?
kako ja mogu iskoristit exchange na sbs-u, nemam brzu vezu (isdn router) i firmi nit stalan ip, ali imam svoj mail server koji sam dobio u sklopu avalonovog midi paketa koji ukljucuje dosta toga pa tako mail server u obliku nesto@mojadomena.hr sto i koristim.

Exchange ti je groupware, a to ti znaci kombinacija mail servera i raznih dodataka (koji kao osnovu koriste messaging mogucnosti exchangea) koji omogucavaju sinkronizirani rad vise korisnika na mrezi, npr calendar sheduler.

U principu, da bi koristio mail server kao "pravi internet mail server" moras imati stalnu vezu, tj stalnu public IP adresu na internetu. Naravno, moras imati i registriranu internet domenu, npr proximus.hr sa odgovarajucim MX rekordom (on oznacava adresu mail servera).

Kako ti nemas stalnu adresu, te imas Avalonov paket sa e-mail adresama, onda mozes exchnage koristiti kao message store koji sluzi za pohrnajivanje svih mail poruka na lokalnoj mrezi:

1. u mail klijentima stavi da koriste:
- internet mail service
- exchange service

U "interet mail service" stavi mail adresu sa Avalona. Poruke koje ucitas/posaljes sa/na Avalon, ostati ce u u message store-u od Exchnage-a. Korisno je jer onda imas sve poruke na jednom mjestu, lako je davati unakrsna prava korisnicima da gledaju tudje mailboxe, centralni backup maila....znaci mozes se nauciti kako se administrira Exchnage-ova LAN strana (groupware dio) bez opterecivanja administriranjem mail konektora, tj veze mail servera sa internetom.

Mail klijent je Outlook (ne express).

Uvijek mozes dodati u spisak lokalnih servisa mail klijenta i Personal folders, pa korisnici mogu kopirati osobne mailove na lokalni disk po potrebi.

2. U maill klijentima stvavi:
exchange service

a na Exchnageu napravi tako da replicira poruke sa "pravog" mail servera Avalona. Drugim rijecima, sva komunikacija lokalnih korisnika je sa lokalnim Exchnageom, a onda on dalje prime i salje poruke. Ovo je malo slozenije za konfigurirati; mozes koristiti samo jednu vanjsku adresu za slanje mailova i sl; u svakom slucaju zahtijeva citanje manuala.

Mozes staviti i faks service na server (treba ti modem) pa sa stanica direktno slati i primati fakseve. Svi faksevi ostaju u mailboxu korisnika.

Ne zaboravi da je ma serveru korisno imati poseban dodatak antivirusnoj zastiti za skaniranje mailboxa (npr symantec for Exchnage i sl).