PDA

View Full Version : Alergija na penicilin


Vale_Tina
07.03.2011., 14:50
Zdravo.
Ovako, nova sam ovdje i malo se teže snalazim. :/
Imam jedno pitanje u vezi anafilaktičnog šoka. Znam što je to, čitala sam, al mene muči nešto drugo.
Ja sam alergična na penicilin i prvi simptomi nakon što sam pila lijek na bazi penicilina su mi bili mučnina, glavobolja, vrtoglavica...... Prestala sam ga pit i sve je bilo u redu.
Sad imam upalu donjeg respiratornog trakta i dobila sam lijek Efox. Osobe sa alergijom na penicilin ga nebi smijele piti. Ja nikad nisam išla dalje na kontrole i preglede za alergene i sad ne znam koliko jako sam zapravo alergična na taj penicilin. Razmišljam dal da pijem taj lijek ili ne!? Kolika je mogućnost da imam tu anafilaktičnu reakciju!?
Hvala

leeloo27
07.03.2011., 14:55
Ne znam, ja baš ne bi to pila.

Meni je prvo od andola pa od aspirina natekla usnica i kapci i ja se od onda ne usudim uopće piti ta dva lijeka. Što ne mora značiti da bi mi se to ponovilo, ali ne usudim se riskirati.

Iako koristim voltaren gel na kojem piše da osobe osjetljive na acetilsalicilnu kiselinu ga ne smiju piti niti mazati na sebe, ja nisam imala nikakvu reakciju. :ne zna:

Najbolje bi bilo da se posavjetuješ sa doktorom koji ti je prepisao taj lijek.

Vale_Tina
07.03.2011., 17:39
Aha.. Hvala.. :)
sad ispada da sam alergična ne samo na penicilin nego i na još nešto. Ugl.,na dvije skupine ljekova. Zvala ju jesam jer mi baš i nije bilo do zezancije sa životom a opet ja sam imala reakciju na penicilin tek nakon sedmog unosa.. Zato sam mislila da mi možda nebi moglo bit ništa...
A i moraš stalno doktore provjeravat jer sam jednom dobila lijek na bazi penicilina i dobro da sam na vrijeme prekinula sa doziranjem........

Silvery
07.03.2011., 17:57
Kako nisi doktoru napomenula da si alergična na penicilin prije nego što si dobila terapiju?
S razlogom te pitam jer imam doma jednog takvog i svaki put mora napomenuti da je alergičan, čak i svoju obiteljsku doktoricu iako mu u kartonu velikim crvenim slovima piše 'cave penicilin'.
Nemoj se zezati i piti, nego drugi put obavezno prije davanja terapije naglasi da si alergična na penicilin.

Vale_Tina
07.03.2011., 22:22
a piše im sve i čemu onda služe ta računala?? da im ja naglašavam? Svašta... I ne, neću pit. :top: Trenutno sam na uvin H, a str ću ić po.....uri....uri.... Šta ja znam.. tako nešto... A i zajeb je to.. Prije 4 godine sam popila lijek na bazi pencilina i......... već na drugoj tableti su počele kontraindikacije..... nije bilo baš ugodno. ne ne. :(

Silvery
07.03.2011., 22:32
Znam da nije ugodno, ali ubuduće uvijek naglasi. Dogodi se nažalost da im moraš napomenuti. Evo ja mogu nabrojati barem 4-5 puta kad se dala kriva terapija. Taman čovjek u ljekarni uzme terapiju i skuži da je ne smije piti, a upravo mu je pripisala doktorica i onda natrag po zamjenu.

Vale_Tina
07.03.2011., 22:41
a grozno.. pa ja i sto tako. taman došla kući, uzmem upute da vidim šta mi je dala..kad mi oči nisu ispale.
a bolovi su abnormalni! :( poludit ću..

leeloo27
07.03.2011., 22:44
A čovjek očekuje da čitaju karton, al jebiga očito je da to svi ne rade. :rolleyes: Meni se gin čudio ko pura dreku kad sam mu rekla da ne smijem aspirin i andol, kao ono, ko je to još alergičan na to. A jebiga, očito da nas ima.

chegrtusha
07.03.2011., 22:53
Mene su moji istrenirali, pa uvijek i svima naglašavam da sam alergična na penicilin.

Moj dr. ne čita karton, al uvijek pita jesam li alergična na neke lijekove. Pa se začudi, pa vidi da sam test radila kad sam imala 6 mj. pa mi nudi uputnicu za alergo test. Radila sam x alergotestova u životu, al mahunarke su mi ostale u užasnom sjećanju, a na njih sam imala valjda 1000 puta blažu reakciju nego na penicilin, pa ne bih isprobavala.

leeloo27
07.03.2011., 22:56
A kako se radi test alergije na lijekove? Jel to isto stavljaju onako na kožu ili...?

chegrtusha
07.03.2011., 23:07
Nemam ti pojma, radila sam valjda sve osim lijekova.

GEISCHA
08.03.2011., 11:28
Ja sam bila na alergološkom testiranju na penicilin. Prvo su mi stavili iglu u venu, stavili pokraj mene kutiju sa priborom za terapiju anafilaktičkog šoka za nedaj bože, i onda utrljali na kožu nadlanice neki prah, valjda smrvljenu tabletu, zatim su mi dali četvrtinu tablete popiti, pretpostavljam silapena, pa nakon sat vremena pola, pa opet čitavu, pa kad nije bilo nikakve reakcije dali su mi injekciju, pa nakon sat vremena još jednu i tako do popodne. Nasreću nije bilo nikakve reakcije i predveče su me pustili kući. Ali još uvijek izbjegavam silapen.

Kailea
08.03.2011., 11:44
Yep, Silapen je zapravo cisti penicilin, bez ikakvih drugih djelatnih tvari i svasta lijepoga u zadnje vrijeme mi je znao izazvat.
Obicno bez problema pobije crijevnu floru sto mi je znalo izazvati probavne tegobe, grceve, proljev.
A jednom prilikom mi je pobio bakterije za probavu laktoze cime sam postala alergicna na mlijeko i mlijecne proizvode :D
Srecom za oko 3 mj se flora oporavila
A ja izbjegavam silapen u sirokom luku! :rolleyes:

chrissy
08.03.2011., 12:33
Otkad sam dobila alergiju na penicilin (s 10 godina), trudim se izbjegavati lijekove uopće.
Ne bih to ponovila, imala sam gadnu reakciju - plikovi, natečeni zglobovi... bila sam mjesec dana u bolnici, ne sjećam se baš puno toga osim da sam svaki dan 3 put dnevno dobivala neke injekcije i svaki drugi dan vađenje krvi i nisam smjela jesti proteine. :rolleyes:
Začudo, prije alergije bila sam stalno bolesna, dobivala sam ospene svaka 3 tjedna... nakon epizode s alergijom mogu na prste jedne ruke nabrojati koliko puta sam se razboljela u zadnjih 20 godina. :D

chegrtusha
08.03.2011., 12:40
Ja sam bila na alergološkom testiranju na penicilin. Prvo su mi stavili iglu u venu, stavili pokraj mene kutiju sa priborom za terapiju anafilaktičkog šoka za nedaj bože, i onda utrljali na kožu nadlanice neki prah, valjda smrvljenu tabletu, zatim su mi dali četvrtinu tablete popiti, pretpostavljam silapena, pa nakon sat vremena pola, pa opet čitavu, pa kad nije bilo nikakve reakcije dali su mi injekciju, pa nakon sat vremena još jednu i tako do popodne. Nasreću nije bilo nikakve reakcije i predveče su me pustili kući. Ali još uvijek izbjegavam silapen.

Hvala na info, al ja ne bi isprobavala. Tata mi je cijeli svoj život alergičan na penicilin, pa ne vidim baš previše razloga zašto bi meni alergija nestala.

leeloo27
08.03.2011., 14:39
Ja sam bila na alergološkom testiranju na penicilin. Prvo su mi stavili iglu u venu, stavili pokraj mene kutiju sa priborom za terapiju anafilaktičkog šoka za nedaj bože, i onda utrljali na kožu nadlanice neki prah, valjda smrvljenu tabletu, zatim su mi dali četvrtinu tablete popiti, pretpostavljam silapena, pa nakon sat vremena pola, pa opet čitavu, pa kad nije bilo nikakve reakcije dali su mi injekciju, pa nakon sat vremena još jednu i tako do popodne. Nasreću nije bilo nikakve reakcije i predveče su me pustili kući. Ali još uvijek izbjegavam silapen.

A joj, a ja mislila tražiti od doktorice da me pošalje na imunološke pretrage da vidim da li sam alergična na acetilsalicilnu kiselinu budući da sam imala reakcije na andol i aspirin.

Sad kad vidim koja je to procedura (pikanje, pijenje, trljanje na kožu) mislim da ipak neću tražiti, rađe ću se ja držati podalje od aspirina i andola.


A jednom prilikom mi je pobio bakterije za probavu laktoze cime sam postala alergicna na mlijeko i mlijecne proizvode :D


zato uvijek, ali baš uvijek kad moraš piti antibiotike se natači sa jogurtom i pij lgg kapsule. Ja uvijek on antibiotika imam probavnih tegoba i još mi k tome se nakote gljivice. :rolleyes: Pijem ih tek u krajnjoj nuždi jer mi treba mjesec dana da se oporavim kako spada od antibiotika.

lamy
08.03.2011., 22:41
da da, bolje spijeciti nego lijeciti (narocito anafilakticku reakciju), ali cuo sam negdje da ljudi zapravo vecino previse pusu na hladno sto se tih nuspojava tice. ono okej, vi imate nuspojavu, ali potrebno je ipak utvrditi da li mozete nastaviti piti lijek ili ne.

nemojte misliti da su nuspojave zbog nekakve nekvalitete lijeka; covjek s dokazanom alergijom na penicilin (i srodne antibiotike) je jako limitiran u svom zivotu (u slucaju neke teze bolesti)!

p.s.

netko je spomenuo rijec kontraindikacija, ali u krivom kontekstu: mislilo se na nuspojavu. to ljudi cesto grijese, misleci da se radi o nekoj vrsti sinonima. kontraindikacija su/je stanje/bolest/situacija u kojoj se neki lijek (npr.) ne smije dati. primjer: alkohol je kontraindiciran za vrijeme vožnje automobila.

Mist_Dragonlady
25.11.2012., 07:01
Bok svima i moje isprike uanprijed ako slična tema negdje već postoji! naime, tražila sam je, ali je nisam našla, pa vas molim, ako je ima, nemojte brisati ovaj post, već me samo premjestite!

Ma, molim vas za pomoć jer sam alergična na penicilin, ne oduvijek, nego zadnjih 10-tak godina... Kao mala sam znala dobit kakav Klavocin here and there, i sve pet, no kada sam pred desetak godina trebala vaditi zub ali se nije moglo zbog upale, dali su mi antibiotik - Klavocin again, konjski, i strpali me momentalno na internu :rolleyes: Ono, nakon par minuta je krenuo osip, pa naticanje da bi se Angelina Jolie posramila kak su mi usne izgledale, pa jezik, a tlak mi je bio skoro flat line... Sve 5, došla ja k sebi prije dolaska hitne, čak ih dočekala na vratima, al su me svejedno odah bacili na nosila, odvezli na Rebro, nafilali svačime te priljepili na infuziju... :(

Zub sam zvadila naknadno, bez antibiotika, i nisam ih ni pila od tada, osim kaj mi je zubarica onda dala Ceporex, od kog sam dobila blagi osip, pa smo odustali od bilo čega takvog... :rolleyes: Za Ceporex i piše da je kod 10 % ljudi alergičnih na penicilin, alergija i na njega, ali mora bit još nešto kaj se može dat, ne?

Inače, nisam imala ni potrebe pit išta od tada jer sam izvrsna zdravlja, al sam se malo prestrašila kad sam nedavno dobila neku bronhopneumoniju, koju sam doslovno prehodala bez ičega, jer mi doktorice nije bilo, a ona koja je bila na zamjeni mi je rekla da mi nema kaj dat zbog alergije... Bilo pa prošlo, hroptala sam i kašljala tri tjedna, ali se to sve smirilo i očistilo, i sad sam skroz ok, ali sad me frka ak ću kaj trebat ubuduće....

Ono, npr. gledam neku banalnost, tipa urasli noktić na nozi, koji sam malo čeprkala, pa si mislim - kaj ak se tak neka glupost npr. upali? Mislim, kaj ak ću danas - sutra trebat bilo kaj? Imam 36 godina i srećom nisam dva put u životu ozbiljno bila kod doktora, al gledam npr. kolegicu s posla koja je tak zbog nokta dobila konjske tablete, kao ja onda kod zubara kad sam završila na hitnoj, i cvikam - kaj ak ću trebat opet neku antibiotsku terapiju? Ne mogu vjerovat da mi se niš nemre dati u zamjenu; lako za onu potučenu-pred-mjesec-dana-bronhopneumoniju, al kaj ak se poajvi nekaj kaj nemrem vlastitim snagama otpisat? :ne zna:

Sad mi palo na pamet da mogu pit Sumamed, al se nisam sjetila tad... :rofl: Nije ni ona zamjenska doktorica... :rofl: Blago meni... :rofl:

Ne, siriously, lako se meni sad zezat, al vas stvarno molim za savjete, jer sam ipak malo spooked svime time, pa bar da znam predložit nekaj i pogurat u nekom smjeru, ako opet naletim na nekoga tko smatra da meni nema druge nego preživjet ili krepat, kao u divljini... :eek: :rofl: Budem pitala i svoju doktoricu koja se do sad vratila, ali baš si tražim više mišljenja i preporuka, ili iskustava ljudi alergičnih poput mene na peniciline i Ceporex (Klavocin, možda ne sve...).

:ne zna:

nata zadar
25.11.2012., 08:01
Nemaš se zbog čega brinuti...ja od rođenja imam jaku alergiju na penicilin...kako imam 34 godine onda zamisli koliko sam puta do sada bila bolesna i liječila se antibioticima...ta doktorica na zamjeni nema dvi čiste u glavi, ako ti je rekla da ti nema što dati jer si alergična..postoji široki spektar antibiotika koji nisu na bazi penicilina i koje možeš koristiti..međutim ionako ih sama ne možeš kupovati bez liječničkog recepta tako da se slobodno opustiš i ne brineš..ja sam liječila i upale pluća i bronhitise i upale mokraćnog kanala i upale grla i ko zna što sve ne antibioticima...i ima ih ko u priči...sumamed je samo jedan od njih....

btw ni ja ne smijem koristiti ceporex

Mist_Dragonlady
25.11.2012., 12:03
Nemaš se zbog čega brinuti...ja od rođenja imam jaku alergiju na penicilin...kako imam 34 godine onda zamisli koliko sam puta do sada bila bolesna i liječila se antibioticima...ta doktorica na zamjeni nema dvi čiste u glavi, ako ti je rekla da ti nema što dati jer si alergična..postoji široki spektar antibiotika koji nisu na bazi penicilina i koje možeš koristiti..međutim ionako ih sama ne možeš kupovati bez liječničkog recepta tako da se slobodno opustiš i ne brineš..ja sam liječila i upale pluća i bronhitise i upale mokraćnog kanala i upale grla i ko zna što sve ne antibioticima...i ima ih ko u priči...sumamed je samo jedan od njih....

btw ni ja ne smijem koristiti ceporex


Ajme, hvala ti od srca, daga Nata! Ma, ja pak stvarno nisam imala razloga baš uzimat antibiotike, pa ni ne znam... Ovo mi je bio prvi susret s tom problematikom od onda kad su mi roknuli Klavocin pa sam završila na Rebru prije 10 godina, tak da se u međuvremenu nisam ni zapitala kaj i kak... Tek sad, kad sam nedavno sama zgurala taj bronhitis i ostalo, mi je palo na pamet da se tak nešto može jednog dana ponovit - a kaj onda, ak sam tak doomed da ne smijem ništa...

A i ta doktorica na zamjeni kaj je bila... Ono, fakat sam zatiltala, al me bez pardona poslala doma s tim kak mi niš nemre dat i kak mi se ne može pomoć, a ak mi se sve još pogorša - da odem u bolnicu, isl. Srećom, sve prošlo, al ne možeš se ne zapitat, kaj da nije? Il da danas sutra moram npr. na neku operaciju, ili bez veze, nekaj pokupim, a ono - :eek: -

Hvala ti, Nata; ma frigaj jednu doktoricu, ionak nije to moja "glavna", koje tada nije bilo; sad mi je glavno da znam da stvari objektivno ipak nisu tak crne, u slučaju da mi jednog dana nekaj zatreba! :)

Mist_Dragonlady
26.11.2012., 08:31
Great, onaj vražji palac tj. urasli nokat mi se ipak upalio, tj. moram prije doktorici po :eek: antibiotik :eek:, da bi se to moglo onda iščeprkat; so, I'll have my question fully answered sooner than I expected... sad ćemo vidjet kaj će mi dat...

Ma k vragu... ljudi, sad me frka kao da idem na operaciju, hehe... :eek: Kaj ak nema spasa za mene?! Baš me isprestrašila ona zamjenska doktorica onda kad je rekla da mi se baš niš nemre dat zbog alergije na penicilin... Hvala, Nata, još jednom, ovak bar nadzirem nadu u daljini...

hrvoje dr.
26.11.2012., 19:31
Bok svima i moje isprike uanprijed ako slična tema negdje već postoji! naime, tražila sam je, ali je nisam našla, pa vas molim, ako je ima, nemojte brisati ovaj post, već me samo premjestite!

Ma, molim vas za pomoć jer sam alergična na penicilin, ne oduvijek, nego zadnjih 10-tak godina... Kao mala sam znala dobit kakav Klavocin here and there, i sve pet, no kada sam pred desetak godina trebala vaditi zub ali se nije moglo zbog upale, dali su mi antibiotik - Klavocin again, konjski, i strpali me momentalno na internu :rolleyes: Ono, nakon par minuta je krenuo osip, pa naticanje da bi se Angelina Jolie posramila kak su mi usne izgledale, pa jezik, a tlak mi je bio skoro flat line... Sve 5, došla ja k sebi prije dolaska hitne, čak ih dočekala na vratima, al su me svejedno odah bacili na nosila, odvezli na Rebro, nafilali svačime te priljepili na infuziju... :(

Zub sam zvadila naknadno, bez antibiotika, i nisam ih ni pila od tada, osim kaj mi je zubarica onda dala Ceporex, od kog sam dobila blagi osip, pa smo odustali od bilo čega takvog... :rolleyes: Za Ceporex i piše da je kod 10 % ljudi alergičnih na penicilin, alergija i na njega, ali mora bit još nešto kaj se može dat, ne?

Inače, nisam imala ni potrebe pit išta od tada jer sam izvrsna zdravlja, al sam se malo prestrašila kad sam nedavno dobila neku bronhopneumoniju, koju sam doslovno prehodala bez ičega, jer mi doktorice nije bilo, a ona koja je bila na zamjeni mi je rekla da mi nema kaj dat zbog alergije... Bilo pa prošlo, hroptala sam i kašljala tri tjedna, ali se to sve smirilo i očistilo, i sad sam skroz ok, ali sad me frka ak ću kaj trebat ubuduće....

Ono, npr. gledam neku banalnost, tipa urasli noktić na nozi, koji sam malo čeprkala, pa si mislim - kaj ak se tak neka glupost npr. upali? Mislim, kaj ak ću danas - sutra trebat bilo kaj? Imam 36 godina i srećom nisam dva put u životu ozbiljno bila kod doktora, al gledam npr. kolegicu s posla koja je tak zbog nokta dobila konjske tablete, kao ja onda kod zubara kad sam završila na hitnoj, i cvikam - kaj ak ću trebat opet neku antibiotsku terapiju? Ne mogu vjerovat da mi se niš nemre dati u zamjenu; lako za onu potučenu-pred-mjesec-dana-bronhopneumoniju, al kaj ak se poajvi nekaj kaj nemrem vlastitim snagama otpisat? :ne zna:

Sad mi palo na pamet da mogu pit Sumamed, al se nisam sjetila tad... :rofl: Nije ni ona zamjenska doktorica... :rofl: Blago meni... :rofl:

Ne, siriously, lako se meni sad zezat, al vas stvarno molim za savjete, jer sam ipak malo spooked svime time, pa bar da znam predložit nekaj i pogurat u nekom smjeru, ako opet naletim na nekoga tko smatra da meni nema druge nego preživjet ili krepat, kao u divljini... :eek: :rofl: Budem pitala i svoju doktoricu koja se do sad vratila, ali baš si tražim više mišljenja i preporuka, ili iskustava ljudi alergičnih poput mene na peniciline i Ceporex (Klavocin, možda ne sve...).

:ne zna:
Dramatizirate potpuno bespotrebno.
Treba alergološkom obradom utvrditi jeste li zaista alergični na peniciline ili ne.
To je pitanje svih pitanja.
Ako ste zaista alergični na penicilin-Silapen,Amoksicilin,Klavobel i sl. onda postoji i križna preosjetiljivost na cefalosporine-Cefaleksin itd..
A od ABT svakako postoji izbor,ko da ste jedina svijetu alergična na pencilin i vrlo se dobro zna što i kako ide npr. makrolidi-Eritromicin,Azitromicin,Makcin i kinoloni-Ciflox,Noflox su neki od izbora.
Zavisno o čemu se radi.