PDA

View Full Version : Medvjeđi luk


Frank Zappa
14.03.2011., 08:39
Kupio sam ovaj vikend na riječkoj tržnici medvjeđi luk, inače od njega napravim sirni namaz, fritaju ili ga zamješam sa blitvom na lešo.
Zanima me imate li kakve recepte za korištenje ove izuzetne zelenjave.:mig:
Za neupućene:

U starom Egiptu crijemuš (allium ursinum) je smatran svetom biljkom ne bez razloga. Ovaj divlji rođak bijelog luka je sačuvao sve one osobnosti koje je njegov pitomi rođak kultivacijom kroz milenijume izgubio. Ova je biljka neopravdano zapostavljena. U nekim knjigama o ljekovitom bilju ga uopće ne nalazimo ili je tek spomenut uz češnjak (bijeli luk).

Opis:

Biljka izuzetnih svojstava koja je dosta česta u našim krajevima. Ona je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ljiljana. Iz lukovice u visinu do 30ak cm izrastu 2-3 duguljasta eliptična lista, sjajne površine i tamno zelene boje. Iz listova izrasta 25 cm visoka stabljika uglavnom trokutastog oblika sa bijelim cvatom i cvjetovima zvjezdastog oblika. Sama lukovica se sastoji od više manjih lukovica, ukupne dužine do 6 cm, bijele ili žućkaste boje.

Rasprostranjenost:

Može se naći u cijeloj Europi. Raste u vlažnim bukovim šumama, ravnicama i uvalama, a pored vodotokova je obično gusto rasprostranjena. Pogoduje joj humusno, duboko i rastresito tlo. Vlažna, sjenovita i mjesta gdje se dugo zadržava snijeg su tipična staništa medvjeđeg luka. Raste nezagađen i isključivo na čistom tlu.

Iskoristivost:

U proljeće je ovaj luk najbolji lijek, on čisti krv, žuč i jetru od zimskih proizvoda sagorijevanja. Ljekoviti dijelovi biljke su mladi proljetni listovi koji se beru u aprilu i maju, te podzemne lukovice koje se skupljaju u ljetnim i jesenskim mjesecima. Sušenje ove biljke ne dolazi u obzir!

Srijemuš može drastično utjecati na krvni tlak. Šteta je što većina ljudi koji imaju problema s krvnim tlakom ne poznaju ovu nadasve ljekovitu biljku. Mnogi ljudi bi mogli proljetnom srijemušom stabilizirati tlak na neko vrijeme, bar dva - tri mjeseca, i odmoriti jetru od lijekova, a uz to i smanjiti vrijednost ukupnog kolesterola. Za sve to nam je potrebno 4-5 usitnjenih lukovica, jedna kašika jabukovog octa i jedna kašika maslinovog ulja.

Ljekovita svojstva:

- smiruje i liječi kašalj
- jača srce i oslabljeni srčani mišić
- štiti kao preventiva od infarkta
- usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i
- smanjuje visoki krvni tlak
- poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje
- smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove

Osim kao lijek, srijemuš se koristi kao začin i ukusno povrće. Usitnjeni listovi i sočne lukovice mogu se dodavati juhama, jelima od mesa, kuhanom i pirjanom povrću, varivima i sendvičima. Naravno, biljka srijemuš se koristi samo u svježem obliku.
Sušenjem i kuhanjem nestaju njegova ljekovita svojstva.
Kao dobru salatu za proljetno čišćenje probajte mješavinu od po 1/3 srijemuša, maslačka ili radiča i zelene salate. Obavezno s maslinovim uljem.

patientia
14.03.2011., 09:47
Kad ga se docepam samo pesto radim, steta mi ga prokuhavat.

Frank Zappa
14.03.2011., 10:02
Čuvaš ga u teglicama, što jo staviš osim m.l.? Nije mi uopće palo na pamet ali mora biti dobro:))

Čitao sam o krem juhi od istog i morati ću probat.

Inače gđa na tržnici mi je dala punu vreću (onu klasičnu malu što dobiješ besplatno na tržnici) za 10kn.
Ima li ga za kupiti u Zagrebu?

patientia
14.03.2011., 10:16
Ne konzerviram, napravim, pa se pojede za par dana, bez problema stoji u frizideru. Stavim jos neke orasaste plodove (pinjole, orahe, pekane), vode tek toliko da se moze izmiksati i sol. Znam da u pravilu ide ulje, ali ne podnosim premasnu hranu.

IamBlackShip
14.03.2011., 10:22
U subotu sam u Maloj Hiži kod Čakovca jeo božanstvenu juhu od ovog luka. :cerek:

Frank Zappa
14.03.2011., 10:28
Mala hiža je super.:top: Svaki put bude dobro. Hvala za pesto probat ću još danas ali sa mas uljem. Kako je pripremljena?

ombia
14.03.2011., 13:39
Ljekovita svojstva:

- smiruje i liječi kašalj
- jača srce i oslabljeni srčani mišić
- štiti kao preventiva od infarkta
- usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i
- smanjuje visoki krvni tlak
- poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje
- smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove


Kao dobru salatu za proljetno čišćenje probajte mješavinu od po 1/3 srijemuša, maslačka ili radiča i zelene salate. Obavezno s maslinovim uljem.

Nisam znala ovo za kasalj, kako da konzumiram? Moze bez octa?
Inace stavljam u bocu s uljem, pa za salatu, friski cijelo proljece. Ne kupujem, uberem sama.

Moze i maslac od njega, super ide na pecena jela, po pizzi, u quark, u omlet, u hladnu juhu od krastavaca, u razne povrtne popecke, ma u sve gdje bi stavljao zacinsko bilje.:mig:

Frank Zappa
14.03.2011., 14:33
I meni je to novost, za grlo ali i ne izneneđuje, prebogat je C vitaminom i raznim dobrima koje pozitivno djeluju na organizam pa i na grlo, mislim da je riječ o ovome:
Pošto srijemuš nije dostupan cijele godine, dobro je napraviti njegovu tinkturu:
Lukovice u količini 300 grama oprati i očistiti. U široku posudu uliti 1 dl rakije lozovače, dodavati jednu po jednu lukovicu te ih odmah gnječiti drvenom žlicom. Lukovice gnječiti u rakiji, da ne oksidiraju i potamne u dodiru sa zrakom. Kad su zgnječene, dobivenu kašu preliti u tamnu staklenku i dodati još 9 dl rakije, sve dobro promiješati i dobro zatvoriti. Ostaviti da tako odstoji 15 – 20 dana, povremeno protresti. Nakon isteka 20 dana, lukovice protisnuti da puste svu tekućinu iz sebe, sve procijediti u tamnu staklenku ( bez lukovica), dobro zatvoriti i čuvati na tamnom mjestu.
Uzima se 2 – 3 puta dnevno po čajnu žlicu tinkture umiješane u malo hladne vode.

Frank Zappa
14.03.2011., 14:39
Iako na ovom blogu koji je inače jako dobar i poklapa se sa dosta literature, (npr Enciklopedijom samoniklog jestivog bilja.) nema spominjanja o kašlju, http://herbalism.bloger.hr/post/luk-divlji--medvjedji/6961012.aspx,

Ali opet ovo je tema o klopi:)

U omletu je super, još sa žlicom vrhnja njam:mig:

ombia
14.03.2011., 17:38
Uf s octa dosli na rakiju, onda cu radije drzati se svjezeg.:mig:
Lukovicu nisam dosad ni koristila, list je bolji.:mig:

Pellaprat
14.03.2011., 18:06
Kupio sam ovaj vikend na riječkoj tržnici medvjeđi luk.
Obavezno s maslinovim uljem.
Ajd, konačno netko.:top: Tebi ću zbog ovog oprostiti i Purgere i Talijane.:D:s
Kad ga se docepam samo pesto radim, steta mi ga prokuhavat.
Srpljiva, samo to, prokuhavanjem gubi sve.:(
Lukovicu nisam dosad ni koristila, list je bolji.:mig:
Apsolutno da. Potpisujem.

Nessadha
14.03.2011., 18:11
[QUOTE].... u quark To ti se zove "svježi kravlji sir" :rofl:

Frank Zappa
15.03.2011., 08:09
Pellaprat ja sam purger, živim u Zg, samo je bilo zabavno i nužno dati na znanje da u skoro svim tim ljetnim situacijama ljudi ne podnose ne samo talijane ili purgere nego ni sami sebe a to znam jer sam dugo živio u Primorju.

Jučer sam mislio što bih i na kraju sam bacio kozice i dagnje na dobro mas. ulje, skuhao fuži i umiješao u plodove kad su bili gotovi malo papra i skosani medvjeđi luk umiješao u ovi kombinaciju i mogu vam reći:top:

tako jednostavno i savršeno, još uz dobru kapljicu:mig:

White Russian
16.03.2011., 20:34
Ajme, baš mi je drago da medvjeđi luk postaje popularan jer mi raste kao tepih kod vikendice i doslovce ga žderem na salatu s krumpirom i maslačkom cijelo proljeće. Eto, sad ga već ima mladog i baš se veselim !:) Inače, kod nas gore ljudi ga zovu "pesji luk" i odnose se prema toj biljci sa popriličnim prijezirom jer ga, kao, jedu psi :ne zna: Uglavnom, nije baš popularan među seljacima.

A sad ga planiram nasjeckati i baciti u maslinovo ulje pa onda procijediti nakon par tjedana. Kladim se da će okus ulja biti božanstven uz neku ribicu :cerek:

Frank Zappa
17.03.2011., 08:09
Ma da u ulje:) javi kakovo je. Ja ovaj vikend idem u šparoge, nabrat luka i bljušti, ma sreća, pogotovo kada si po cijele dane u staklu i betonu najbolje odmara brati delicije:mig:
Radit ću juhu a šparoge će vjerojatno nestati odmah po branju.
Inače ljudi u Lici su se smijali mom starom kada je sadio bob i blitvu, šta ćeš ne znaju:(
U ovo usrano vrijeme biti će sigurno sve više berača samonikog jestivog bilja jer je zdravo i besplatno.

Dora K
17.03.2011., 17:01
o jesam bedasta, gledam kakav medvjedji luk, uguglam, a ono Bärlauch :rofl:
I kaj je najbolje lijepo mi pise: Bär Lauch :lol:
ovdje ga puno koriste, ali radi cesnjakastog i ljutoig okusa moji doma nece nista s njim jest

vidjela sam da pune torteline sa smjesom ricotte i bärlaucha
i stavljaju ga na salate
i u mlijecni namaz
i u kruh
pa pesto
pa grickalice, krekeri, cips....

Dora K
17.03.2011., 17:03
Ajme, baš mi je drago da medvjeđi luk postaje popularan jer mi raste kao tepih kod vikendice i doslovce ga žderem na salatu s krumpirom i maslačkom cijelo proljeće. Eto, sad ga već ima mladog i baš se veselim !:) Inače, kod nas gore ljudi ga zovu "pesji luk" i odnose se prema toj biljci sa popriličnim prijezirom jer ga, kao, jedu psi :ne zna: Uglavnom, nije baš popularan među seljacima.

A sad ga planiram nasjeckati i baciti u maslinovo ulje pa onda procijediti nakon par tjedana. Kladim se da će okus ulja biti božanstven uz neku ribicu :cerek:

ja bi to, na salatu s krumpirom i maslackom.... ide i tvrdo kuhano jaje nutra?

x-type
17.03.2011., 17:12
ja bi to, na salatu s krumpirom i maslackom.... ide i tvrdo kuhano jaje nutra?

sa svakom zelenjavom na salatu kuhano jajce ide dobro, osobito s kojekakvim lukovima i radičima. :)
inače, za tu biljku kažu da je nevjerojatno zdrava. kad je tatu strefio herc prije par godina i kad se oporavljao, došao je jedan poznanik, inače svojevrsni "mudrac" s vrećom tog luka i rekao mu da samo kombajnira po tom luku. jedino je loše što ostavlja zadah isto ko i luk vulgaris :D

ursula1000
17.03.2011., 17:27
Medvjeđi luk obožavam i jedva čekam da ga se opet dočepam..Nadam se što prije :D Onda slijede fritaje, pa pesto s maslinovim, na salaticu malo :Slin:

A zadah? Fućaš to, za zdravlje treba pretrpjeti :zubo:

White Russian
17.03.2011., 17:41
ja bi to, na salatu s krumpirom i maslackom.... ide i tvrdo kuhano jaje nutra?

Inače ne stavljam jer su mi jaja onak malo teža, i više mi pašu za nekakve zimske salate. Puno puta čak i krumpir izostavim, sam popukam luk i maslačak i polijem s maslinovim uljem i nakapam s limunom. I full se dobro osjećam kad to smažem jer samo zamišljam kako mi se tijelo čisti, razgrađuju masnoće, celulit otpada u krpicama :D A i besplatno je (barem meni) , pogotovo kad usporedim s pravim češnjakom kojega je kila bila 35 kn zadnjih godinu dana.

A za torteline uopće nije loša ideja, već sam probala od kopriva napraviti a s medvjeđim lukom mi je idući zadatak :)

Frank Zappa
18.03.2011., 09:12
Tortelini sa koprivom:s

Možeš napisati kako ih radiš, ja inače koristim koprivu za juhu štrudel ili fritaju, inače ova ideja sa tortelina sa koprivom i med lukom je odlična. Kada ih napraviš koliko dugo mogu stajati.

Slobodno pišite i o drugim receptima o samoniklom jes. bilj. osim šparoga koje već imaju temu. :zvrko:

Dlapek
18.03.2011., 09:39
Tortelini sa koprivom:s

Možeš napisati kako ih radiš, ja inače koristim koprivu za juhu štrudel ili fritaju, inače ova ideja sa tortelina sa koprivom i med lukom je odlična. Kada ih napraviš koliko dugo mogu stajati.

Slobodno pišite i o drugim receptima o samoniklom jes. bilj. osim šparoga koje već imaju temu. :zvrko:
Ja s koprivom radim i rižoto i savijaču.
A medvjeđeg luka imam pun voćnjak.
Jedemo ga u salati ,pomiješanog s krumpirom kao gratine,narezanog u krem juhi od gljiva...
Kad ga puno naberem onda ha očistim,podinstam na maslinovu ulju ,polijem s malo aceta i papra - odličan prilog ribi.
Punjene knedlice od palente s ovim lukom su pravi specijalitet.

augustinzvonko
26.03.2011., 05:15
Medvjeđi luk ili srijemuš je izvanredno zdrava biljka za proljetno čišćenje
organizma i osim toga i ukusna namirnica. Ako nemate sreću da raste negdje
u vašoj blizini, vidio sam da se može kupiti na Dolcu (dolje kod ulaza u lift).
Probao sam ga na više načina i zaista je pravo osvježenje u prehrani.

Frank Zappa
29.03.2011., 09:42
koliko košta i kolika je mjera?

fermina-daza
29.03.2011., 12:20
koliko košta i kolika je mjera?

I ja nestrpljivo čekam odgovor, iako ću ga, zapravo kupiti, što košta da košta (nadam se da me kumica neće čuti :D).

Bilo bi dobro da svi koji znadu gdje ga još ima kupiti ovdje to napišu, jer je medvjeđi luk prefin, a uz to i tako ljekovit.

Pellaprat
29.03.2011., 14:00
I ja nestrpljivo čekam odgovor, iako ću ga, zapravo kupiti, što košta da košta (nadam se da me kumica neće čuti :D).

Bilo bi dobro da svi koji znadu gdje ga još ima kupiti ovdje to napišu, jer je medvjeđi luk prefin, a uz to i tako ljekovit.

Na sredini Branimirca, gđa Ankica, pušlek veličine pušleka peršina 5 kn. Gđa ga uzgaja i imati će ga u petak i subotu. Također prema sezoni uvijek ima svježi bosiljak (zeleni, grčki i crveni), timijan, mažuran, kadulju i najbolju potočarku.

Loopy
29.03.2011., 17:39
Dakle vec ga ima za kupiti?jupiii!

Oni koji ga beru po prirodi trebaju paziti da ga ne zamjene s nekom slicnom ali otrovnom biljkom...zaboravio sam kojom...mislim da sam to na kulinaiki procitao...iako, s obzirom na karakteristican miris, nije mi jasno kak se mozes zabunit...

Medvjedi luk u maslinovom ulju?ah...pa to mora biti sjajno!

fermina-daza
29.03.2011., 20:06
Na sredini Branimirca, gđa Ankica, pušlek veličine pušleka peršina 5 kn. Gđa ga uzgaja i imati će ga u petak i subotu. Također prema sezoni uvijek ima svježi bosiljak (zeleni, grčki i crveni), timijan, mažuran, kadulju i najbolju potočarku.

Eto ga na! :o Dok su mi 'kućni' placevi bili Branimirac i Kvatrić, nije bilo srijemuša i tako dobre mišance. Čim sam odselila i preorijentirala se na Trešnjevački i Dolac, moji stari placevi krenuli sa specijalnom ponudom :D

Pellaprat :kiss: U petak i subotu haračim po starim placevima za srijemušem i mišancom. Imaš li kakav savjet za korištenje srijemuša? Ili kakav jednostavan recept u kojem bi srijemuš bio u prvom planu? Hvala unaprijed! :s

Bosiljak najčešće imam kroz cijelu godinu svjež, na svom prozoru i to onaj sitnolisni - ukusniji mi je. U petak sam napokon kupila onu teglu s džepovima :D za uzgajanje začina. Potočarku kupujem na Dolcu, ali ću ovaj vikend kupiti kod gospođe Ankice.

Chelonia
29.03.2011., 20:28
Eto ga na! :o Dok su mi 'kućni' placevi bili Branimirac i Kvatrić, nije bilo srijemuša i tako dobre mišance. Čim sam odselila i preorijentirala se na Trešnjevački i Dolac, moji stari placevi krenuli sa specijalnom ponudom :D

Pellaprat :kiss: U petak i subotu haračim po starim placevima za srijemušem i mišancom. Imaš li kakav savjet za korištenje srijemuša? Ili kakav jednostavan recept u kojem bi srijemuš bio u prvom planu? Hvala unaprijed! :s

Bosiljak najčešće imam kroz cijelu godinu svjež, na svom prozoru i to onaj sitnolisni - ukusniji mi je. U petak sam napokon kupila onu teglu s džepovima :D za gajenje začina. Potočarku kupujem na Dolcu, ali ću ovaj vikend kupiti kod gospođe Ankice.

Prije par dana sam vidjela na Tresnjevackom placu isto po 5kn.

fermina-daza
29.03.2011., 20:46
Prije par dana sam vidjela na Tresnjevackom placu isto po 5kn.

Može lagana navigacija? Bliže mesnicama i ribarnicama ili više prema suprotnoj strani? Na početku placa ili više prema dnu? Kod jedne ili više osoba?

Kako nisam vidjela? :ne zna:

Pellaprat
29.03.2011., 21:09
moji stari placevi krenuli sa specijalnom ponudom :D
Pellaprat :kiss: U petak i subotu haračim po starim placevima za srijemušem i mišancom. Imaš li kakav savjet za korištenje srijemuša? Ili kakav jednostavan recept u kojem bi srijemuš bio u prvom planu? Hvala unaprijed! :s


Branimirac na žalost nije. Na toj tržnici vrijedi još samo tezga gđe Ankice i Vuke nasuprot nje koja u sezoni ima najbolje gljive (vrganje, lisičarke, blagve) u Zagrebu. Sve ostalo ne valja ništa, taj plac polako ali sigurno odumire za razliku od Kvatrića koji se ponudom polako prbližava Dolcu.

Savijača od špinata srijemuša i ovčje skute. Filu napraviš od 1 kg kuhanog, dobro ocijeđenog špinata, 30 dag ovčje skute, 1 dcl kiselog vrhnja, dva jaja i dva i pol pušleka sitno kosanog srijemuša, papar i sol. Dobro izradiš i zamataš u žutu debelu koru.

Lijepi komad svinjskg buta gusto, gusto našpikaš s puno srijemuša i malo pancete. Možeš ga samo dobro zamotati u papir za pečenje i ispeći u pećnici, prvo zamotanog, a zadnjih 15 min odmotaš, a možeš i nešto meni najdraže.

Srijemušom i komadićima slanih inćuna gusto špikan komad svinjskog buta pirjaš na maslinjaku, kosanom mladom luku i mladom češnjaku, podlijevaš dobrim bijelim vinom, na kraju dodaš kapare i malo slanutkovog brašna, meso izvadiš na stranu, a umak homogeniziraš štapnim mikserom. Narezano meso vratiš u umak.:mig:

Chelonia
29.03.2011., 21:19
Može lagana navigacija? Bliže mesnicama i ribarnicama ili više prema suprotnoj strani? Na početku placa ili više prema dnu? Kod jedne ili više osoba?

Kako nisam vidjela? :ne zna:

Na pocetku placa, tamo di prodaju cvijece pa standovi u sredini, bilo je na 2 mjesta. Jedan je imao di je natkriveni stand, drugi malo dalje od njega.
:ne zna: kako da bolje objasnim.
Sutra idem na plac, pa ako vidim javim.

Pellaprat
29.03.2011., 21:23
Od srijemuša se može napraviti izvrstan pesto, na jednaki način kao i pesto genovese, jedino nema smisla trošiti na pinjole jer je izvrstan s tostiranim bijelim bademima. Srijemuš je prejak začin da ga ima smisla raditi s preskupim pinjolima.

fermina-daza
29.03.2011., 21:36
[B]

Savijača od špinata srijemuša i ovčje skute. ...

Lijepi komad svinjskg buta gusto, gusto našpikaš s puno srijemuša i malo pancete. ...

Srijemušom i komadićima slanih inćuna gusto špikan komad svinjskog buta pirjaš na maslinjaku, ...

Pellaprat, skidam kapu http://www.cosgan.de/images/midi/figuren/a060.gif za brzinu, a još više - za recepte :s


[B]

Lijepi komad svinjskg buta gusto, gusto našpikaš s puno srijemuša i malo pancete. ...

Srijemušom i komadićima slanih inćuna gusto špikan komad svinjskog buta pirjaš na maslinjaku, ...:mig:

Što misliš, kako bi ovo funkcioniralo da umjesto svinjetine uzmem janjetinu?

sparina123
29.03.2011., 22:39
i ja sam srijemuš kupila na trešnjevačkom kod tete na početku placa di prodaju cvijeće, rekla je da će i u tjednu dolazit jer ima i koprive i još nešto, zaboravila sam, pušlek 5kn, a bilo je i za 10kn sad neznam koju količinu, pisalo je :D

Pellaprat
30.03.2011., 13:33
Pellaprat, skidam kapu http://www.cosgan.de/images/midi/figuren/a060.gif za brzinu, a još više - za recepte :s




Što misliš, kako bi ovo funkcioniralo da umjesto svinjetine uzmem janjetinu?
Fantastično ! Može i teletina. Ako uzmeš Janka, uzmi but i nemoj mu vaditi kost, nego kad je gotov režeš onako po dužini lijepe šnitice (dužinom bedrene kosti, onako kako se reže pršut).:D
Toga se sigurno sjetila Luna. :kiss: i komad Janka.:D

Sada je i meni pomogla što ću za vikend. Napraviti ću ovaj treći recept, ali s telećom koljenicom.:klopa: Hvala Luna.:mig:

Chelonia
30.03.2011., 14:06
Evo danas kupila 2 pusleka luka na Tresnjevackom po 5kn (bilo ih je dosta) i mlade koprive po 10kn. Odmah na pocetku di je cvijece, stand u sredini, drugi po redu cini mi se. :)

fermina-daza
30.03.2011., 15:04
Evo danas kupila 2 pusleka luka na Tresnjevackom po 5kn (bilo ih je dosta) i mlade koprive po 10kn. Odmah na pocetku di je cvijece, stand u sredini, drugi po redu cini mi se. :)

:kiss: i tebi, za informaciju. Vidim da ću morati malo bolje zagledati. Zadnje vrijeme samo protrčim po štandovima, pa mi očigledno promaknu ovi sitni fini detalji.

fermina-daza
30.03.2011., 15:11
Fantastično ! Može i teletina. Ako uzmeš Janka, uzmi but i nemoj mu vaditi kost, nego kad je gotov režeš onako po dužini lijepe šnitice (dužinom bedrene kosti, onako kako se reže pršut).:D
Toga se sigurno sjetila Luna. :kiss: i komad Janka.:D

Sada je i meni pomogla što ću za vikend. Napraviti ću ovaj treći recept, ali s telećom koljenicom.:klopa: Hvala Luna.:mig:


Joooj! Nisam uopće vidjela tvoj post :brukica: Hvala puno za savjet kako pripremiti janjetinu sa srijemušem :s

Da, Luna je autorica ideje :D ali kaže da više nema ideja gratis. Ili (barem) kost ili niš'! :o

:rofl:


Nego, imam pitanje! Vidim da je gore netko napisao crijemuš. Ja ga zovem srijemuš. Ovo crijemuš - je li to naziv u tom određenom kraju za medvjeđi luk ili je tipfeler?

kaduljica
02.04.2011., 12:50
a jel neko ima dobar i provjereni recept za namaz od medvjeđeg luka? mama mi danas kupila na placu (valjda trešnjevačkom) :)
jel zna neko dal ima za kupit medvjeđeg luka na placu utrina? da ne žicam mamu svaki put kad ona ide na trešnjevački?

manchild
02.04.2011., 23:45
http://www.labin.com/web/fotovijesti/neobavezno_10287_v.jpg

manchild
02.04.2011., 23:46
U starom Egiptu crijemuš (allium ursinum) je smatran svetom biljkom ne bez razloga. Ovaj divlji rođak bijelog luka je sačuvao sve one osobenosti koje je njegov pitomi rođak kultivacijom kroz milenijume izgubio. Srijemuš nazivaju još i crijemuš, šumski luk, divlji luk, medveđi luk.

U proljeće je ovaj luk najbolji lijek i on čisti krv, žuč i jetru od zimskih proizvoda sagorijevanja. Ljekoviti dijelovi biljke su mladi proljetni listovi koji se beru u aprilu i maju, te podzemne lukovice koje se skupljaju u ljetnim i jesenskim mjesecima. Sušenje ove biljke ne dolazi u obzir!

Terapeutsko djelovanje ove biljke jednako je djelovanju bijelog luka, a kod obje biljke za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja koja sadrže sumpor (alicin). Srijemuš ima i jednu veliku vrlinu, ubran može se u frižideru održati od sedam do 10 dana.

Osim alicilina koji ima antibiotsko djelovanje, srijemuš sadrži eterično ulje s alisulfidima, slično kao i u bijelom luku, biološke katalizatore i do 15 odsto polisaharida. Mladi listovi sadrže od 20 do 50 mg vitamina C i malo karotina. Lukovice sadrže manje ovih aktivnih sastojaka osim alicilina i neku tvar koja djeluje na matericu.

Srijemuš može drastično uticati na krvni pritisak. Šteta je što većina ljudi koji imaju problema s krvnim pritiskom ne poznaju ovu ljekovitu biljku. Mnogi ljudi bi mogli proljetnom srijemuš kurom stabilizovati pritisak na neko vrijeme i odmoriti jetru od lijekova, a uz to i smanjiti vrijednost ukupnog holesterola.

Smatra se da povoljno djeluje u liječenju arterioskleroze, kod niza želudačnih i crijevnih tegoba, i kod bolesti jetre. Uzimanje ekstrakta medvjeđeg luka pokazalo se korisnim u terapiji mnogih bolesti sistema za disanje.

Djelotvoran je lijek protiv crijevnih parazita kod djece, a stimuliše rad želuca i crijeva. Uspješno se primjenjuje kod hematoma i otvorenih rana koje teško zarastaju. Pomaže lakšem izlučivanju viška sluzi iz pluća, pa se tako omogućuje iskašljavanje i lakše disanje.

manchild
02.04.2011., 23:46
Ne berite medvjeđi luk ako niste sigurni jer ga je lako zamijeniti za otrovni mrazovac, durđicu ili čemeriku, jer im je lišće posve nalik na lišće medvjeđeg luka, a i stanište medvjeđeg luka i đurđice je slično, sjenovita i vlažna mjesta! Nijedna biljka koja je slična srijemušu ne miriše na bijeli luk. Zato se oslonite na svoj nos jer druge biljke tako ne mirišu.

manchild
02.04.2011., 23:47
Recept:
Sirup od medvjeđeg luka


Medvjeđi luk ili crijemuš (Allium ursinum) čisti krv, pospješuje bolji rad bu­brega i jetre, te jača oslabljeni organizam.

200 g medvjeđeg luka • 1,5 l hladne vode • l kg šećera ili meda

Svježi medvjeđi luk s lukovicom samljeti ili sitno narezati, te preliti hla­dnom vodom. Nakon što pokriveno odstoji preko noći, tekućinu procije­diti, a medvjeđi luk dobro protisnuti. Tekućinu zakuhati, umiješati šećer ili med, te lagano kuhati 10-15 minuta. Uzimati 3 puta na dan po 1 žlicu.

ANUŠKA
03.04.2011., 14:35
Jučer sam nabrala punu košaru.Mislim da sam malo i pretjerala, tko će to pojest. Tjeramo muhe i svu ostalu gamad iz kuće sa svojim dahom. Moram kupit žvake za posao. :lol:

sparina123
03.04.2011., 19:55
i ja sam ga opet kupila danas na trešnjevci :)

kolko se toga treba jesti recimo ko ima visok tlak ili masnoću ili ne znam kaj, koliko često i u kojoj količini da bi imalo učinka, jel netko zna :confused:

Frank Zappa
04.04.2011., 08:35
Ne znam koja je preoporučena količina za krvni tlak ali znam da ukoliko se pretjeruje nadražuje želudac. Pretpostavka je; jedan obrok, negdje šaka po osobi.

Ja namaz radim od sviježeg kravljeg sira, vrhnja, med luka i mas ulja.

Sve ti je tu i sada posloži kako ti paše, igraj se. Napomena, med. luk je jako intezivan te kada radiš namaz sa štapnim mikserom pazi da ne pretjeraš sa lukom jer će ti biti prejak. Inače je jako ukusno i lijepe zelene boje.

uživa

vita-vita
04.04.2011., 17:06
jel može kakav recept za štrudlu ili nešto sa palentom? imate kakve ideje?

Lali Puna
04.04.2011., 19:29
jel može recept za taj famozni pesto od med. luka.
med. luk je dobro dodat u mišancu, ja sam ga tako jela prije cca godinu dana i zapamtila dovoljno da ga kupim čim sam ga skužila na dolcu. stavila u mješavinu zelenih salata i ubacila malo u krem juhu od špinata, pred kraj.

sparina123
04.04.2011., 21:58
ja sam ga samo stavljala u salatu i u sir s vrhnjem, samo ga nisam sa štapnim, nego ga sitno narezala, malo sve skupa posolila i uz neke nareske ili hladno pohano to mi je dobro :)

zumbulka
11.04.2011., 08:28
Ahoj, imam pitanjce.
Da li se tog sirupa može napraviti više litara, pa ga imaš cijelu godinu? Imam visok tlak pa bih radije pila to nego tablete.
Hvala i pusa

German
11.04.2011., 11:27
Bio sam prošli tjedan v Beču, u svakom drugom restoranu se trenutno nude jela od medveđeg luka (Bärlauch). Priča mi frend da svake godine se par osoba otruje jer nemaju iskustva u branju.. :kava:

ombia
11.04.2011., 15:35
Nemam neki poseban recept za medvjedji pesto. Radim kao kao i klasican pesto.
Naravno umjesto bosiljka ide medvjedji luk.

Podijelila okolo i svi hoce jos. Tko misli pesto duze skladistiti, bolje da napravi bez sira te da sir umjesa pred serviranje.

Lali Puna
11.04.2011., 15:59
ok, kako radiš klasičan pesto? probala sam samo jednom (doduše, prema receptu iz makrobiotike kuharice :D) i nisam se baš proslavila. mislila sam da bademi mogu proć umjesto pinjola. nije mi se povezalo sve skupa, ispalo je praškasto.

ombia
11.04.2011., 16:43
ok, kako radiš klasičan pesto? probala sam samo jednom (doduše, prema receptu iz makrobiotike kuharice :D) i nisam se baš proslavila. mislila sam da bademi mogu proć umjesto pinjola. nije mi se povezalo sve skupa, ispalo je praškasto.

Pinjoli, maslinovo, bosiljak, cesnjak, sol, papar, parmezan. Pinjole malo poprzis, al malo, samo da pocnu mirisati. I ostale sastojke u masinu tvog izbora jel to stap za miksanje ili neka druga masinica. Valjda je caka bas u spravi koju koristis.:ne zna:
Znam da je u originalu da se radi u mužaru, ja imam klasicnu rucnu sjecaklicu (istu koristim i za raditi sve vrste domacih namaza)
Gore u bocicu jos maslinovog i moze stajati dva mjeseca u frizideru. Kako uzimas, samo dolijes poslije maslinovog gore.
Meni jos nije ispalo praskasto.:ne zna:
Ali kad nisam bosiljak dovoljno sitno narezala vukao se ko rezenac kroz bocicu, to je bilo lose. :D
Sastojci moraju biti sitni ali ipakjos ocuvani.

fermina-daza
11.04.2011., 21:54
Prekjučer sam na Trešnjevačkom placu kupila priličnu količinu medvjeđeg luka, jer se plac zatvarao na četiri dana, pa mi je žena sve dala za 5 kn, samo da ide doma. Razmišljam da nasjeckam luk i stavim ga u maslinovo ulje i tako ga konzerviram za malo duže vrijeme. Bi li bilo dobro još nešto staviti u maslinovo ulje uz luk?

Druga opcija je da ga operem, osušim, nasjeckam i zamrznem.

Što mislite o ovim načinima 'skladištenja' medvjeđeg luka? Imate li vi kakvu ideju?

kaduljica
12.04.2011., 14:15
ja sam jučer radila pesto od med.luka i mislim da je loše ispao..jako je za popizdit :( jel se može ta ljutina med.luka malo s nečim ublažiti?

manchild
13.04.2011., 01:08
zašto se zove MEDVJEĐI - jel ga jedu medvjedi ili?

Lapulapu
13.04.2011., 07:14
Zato što ga medvjedi sade dok mi ne gledamo.

surlica
13.04.2011., 08:27
zašto se zove MEDVJEĐI - jel ga jedu medvjedi ili?

Stariji ljudi sa sela znaju reći da medvjed dobro zna što mu je jesti poslije dugog zimskog sna, a to je divlji češnjak - luk, po čemu je i dobio naziv medvjeđi luk. A da je i za čovjeka medvjeđi luk itekako potrebit govori nam sljedeća izreka - "Vječno boležljivi ljudi s lišajevima, gnojim čirevima, osipima, nadalje, škrofulozni i bljedunjavi, trebali bi divlji luk cijeniti kao zlato. Mladi ljudi cvjetali bi kao ruže i razvijali se kao jele na suncu".

manchild
13.04.2011., 12:04
Stariji ljudi sa sela znaju reći da medvjed dobro zna što mu je jesti poslije dugog zimskog sna, a to je divlji češnjak - luk, po čemu je i dobio naziv medvjeđi luk. A da je i za čovjeka medvjeđi luk itekako potrebit govori nam sljedeća izreka - "Vječno boležljivi ljudi s lišajevima, gnojim čirevima, osipima, nadalje, škrofulozni i bljedunjavi, trebali bi divlji luk cijeniti kao zlato. Mladi ljudi cvjetali bi kao ruže i razvijali se kao jele na suncu".

hvala! :kiss:

Stonožica Bosica
13.04.2011., 12:24
ja sam jučer radila pesto od med.luka i mislim da je loše ispao..jako je za popizdit :( jel se može ta ljutina med.luka malo s nečim ublažiti?


Ja ga baš danas planiram raditi po receptu od 150g luka, 50g oraha, 50g parmezana, 100 ml maslinovog ulja i soli po ukusu.
Jesi i ti ovako radila? Ne čini mi se da će biti jako, jer sam ga do sada stavljala u salate u omjeru 50:50 sa nekim drugim povrćem i uvijek mi je bilo ok.

Lali Puna
14.04.2011., 10:54
Pinjoli, maslinovo, bosiljak, cesnjak, sol, papar, parmezan.

sad sam se sjetila- taj moj neuspjeli je bio pesto od rikule, nikak mi nije ispao. idem u subotu na plac pa se nadam nekom medvjeđem luku :klopa:

surlica
14.04.2011., 11:03
upravo jedem tjesteninu s pestom od medvjeđeg luka, bosiljka i pinjola... malo ima specifičan okus... ali jako jako fino... a boju nećem komentirati :klopa:

ombia
14.04.2011., 11:32
sad sam se sjetila- taj moj neuspjeli je bio pesto od rikule, nikak mi nije ispao. idem u subotu na plac pa se nadam nekom medvjeđem luku :klopa:

Rikulu obozavam, u sezoni pojedem skoro svaki dan zdjelu ali nisam jos radila pesto od nje.:ne zna:

upravo jedem tjesteninu s pestom od medvjeđeg luka, bosiljka i pinjola... malo ima specifičan okus... ali jako jako fino... a boju nećem komentirati :klopa:

Boja je lijepa zelena :cerek:

kaduljica
14.04.2011., 22:26
Ja ga baš danas planiram raditi po receptu od 150g luka, 50g oraha, 50g parmezana, 100 ml maslinovog ulja i soli po ukusu.
Jesi i ti ovako radila? Ne čini mi se da će biti jako, jer sam ga do sada stavljala u salate u omjeru 50:50 sa nekim drugim povrćem i uvijek mi je bilo ok.

e baš tako, al meni je malo prejak, možda jer sam naučena na pesto sa bosiljkom :ne zna: budem vidjela sutra, dajem mu još jednu šansu :)

Frank Zappa
18.04.2011., 12:15
Jučer sam za prilog na mas ulju preplašio pomidor, te samo malo šaku med.luk i rige, dodao fuži i ludilo:)):top:
Tako jednostavno i ukusno. Bilo je prilog piletini sa roštilja

Danas tkz. Bribirski krumpir=lešo krumpir zaliti mješavinom svježeg sira i vrhanja a dodatak tom siromaškom jelu biti će mas ulje i med luk. Kada ga se onako friškog baci na netom skuhani krumpir i polije mas uljem, savršeno se poveže i pusti gušt:Slin:

Lali Puna
18.04.2011., 14:21
Jučer sam za prilog na mas ulju preplašio pomidor, te samo malo šaku med.luk i rige, dodao fuži i ludilo:)):top:

mljac, ovo bih mogla probati..jedino što nema još pomidora (mislim ima, al ja kupujem povrće samo kad mu je sezona jer ono što se izvansezonsko može kupiti je ajme majko) pa ću probat nešto iskemijati sa sušenim...

zasmrdio mi cijeli frižider zaostatak medvjeđeg luka zaboravljen u ladici s povrćem. stvarno je intenzivan! pesto još nisam radila, taman mi ponestalo poštenog maslinovog ulja.

Frank Zappa
18.04.2011., 14:45
Uzeo sam pomidor ovaj vikend na riječkoj placi, onako grd i grbav, nije još onaj pravi ali je imao okusa i u ovoj kombinaciji odličan. Da, maslinjak je u oavkvim kombinacijama presudan.
Svakako probaj i sve je gotovo za 10min ako ukljčiš rezanje i čišćenje povrća:top:

Kladi
18.04.2011., 14:45
jučer sam na bundeku kupila pesto....prvi puta probala srijemuš...jako je fini! jako!:cerek:

*jezebel*
18.04.2011., 15:01
vidjela sam na sajmu proizvoda hrvatskog sela jedan stand na kojem su osim pesta imali i ostala cuda od medvjedjeg luka. u guzvi sam samo probala pesto (koji mi se svidio) i odjurila bez da sam ista pitala ili pogledala tko proizvodi. :( moze li mi netko reci na kojim placevima mogu nabaviti gotove proizvode od medvjedjeg luka? (istocno od dolca ne idem. :o) hvala! :)

edit: eh, sad vidim da je i kladi bila na sajmu. kladi, jel' pise sta na teglici? tenks!

patientia
18.04.2011., 16:08
Jel mozda BiloGora?

ombia
18.04.2011., 18:10
Uzeo sam pomidor ovaj vikend na riječkoj placi, onako grd i grbav, nije još onaj pravi ali je imao okusa i u ovoj kombinaciji odličan. Da, maslinjak je u oavkvim kombinacijama presudan.
Svakako probaj i sve je gotovo za 10min ako ukljčiš rezanje i čišćenje povrća:top:

Uvijek je negdje na svijetu sezona rajcica. U Spanjolskoj vec neko vrijeme. Samo nije ekoloski podupirati takve akcije. No u travnju ima prvog paradajza, evo i kod mene seljaci prodaju.:)

Lali Puna
18.04.2011., 19:22
Uvijek je negdje na svijetu sezona rajcica.

ok, mislila sam da se podrazumijeva da kupujem povrće koje je u sezoni tu gdje živim, ne u australiji :)
nastojimo se hraniti sezonski (jer mislim da ne jedemo bez veze paradajz ljeti, a kiseli kupus zimi) + kupujem povrće uglavnom iz eko uzgoja i hrvatske proizvodnje. takvog paradajza bome nema negdje do lipnja, najranije.

ontopik - jel i vama cijeli frižider miriši/smrdi na taj medvjeđi luk nakon par dana? čak mi je i dijete reklo da joj je 'nešto čudno u frižideru' :facepalm:

patientia
18.04.2011., 19:25
Ne, ali koristim zatvarace za vrecice iz DM-a koji jako dobro dihtaju.

Kladi
18.04.2011., 19:35
hvala! :)

edit: eh, sad vidim da je i kladi bila na sajmu. kladi, jel' pise sta na teglici? tenks!

piše!:mig:

o.p.g. oroz, sv. nedelja
091/88-46-321

ombia
18.04.2011., 20:42
@Lali zasto bi se podrazumijevalo? Nismo na temi o foot printu i ekologiji, a ne moraju bas svi s Gastronomije biti politicki korektni.

Sto se mirisa tice, meni sve frisko zacinsko bilje intenzivno mirisi, pa ga drzim u pretincu za povrce.

Lali Puna
19.04.2011., 09:05
@Lali zasto bi se podrazumijevalo? Nismo na temi o foot printu i ekologiji, a ne moraju bas svi s Gastronomije biti politicki korektni.

nisam mislila da se podrazumijeva samo po sebi nego da se iz mog upisa 'povrće kupujem kad mu je sezona' podrazumijeva da mislim na sezonu u svom kraju, a ne u južnoj americi ;)

dakle, moram dobro zatvorit vrećicu da mi ne miriši/smrdi cijeli frižider

Lali Puna
19.04.2011., 17:41
ovo ću radit!

http://sjediijedi.tportal.hr/recepti/120792/Fritaja-od-sparoga-medvjedeg-i-mladog-luka-za-dvoje-mladih.html

foka
19.04.2011., 17:47
Zato što ga medvjedi sade dok mi ne gledamo.

:rofl:

imamo ga u frižideru pa ga grickam u zadnje vrijeme uz svašta. zapravo nemam kvalitetan doprinos temi, samo sam htjela roflnuti. :o

Mirr
26.04.2011., 15:53
Pozdrav,zna li mi neko reci koliko divlji luk gubi svojih hranjivih vrijednosti zamrzavanjem??Pitam jer ga imam i previše(svjezi listovi), tako da je to nemoguce potrositi za nekih desetak dana koliko moze stajati u frizideru,a kuhati ga ne namjeravam ni pod razno.
I također me interesuje kako bi trebala izgledati ta proljetnja kura ciscenja organizma-pojesti svaki dan po jednu salatu i koliko dugo bi trebala trajatu??hmmmm..da li je to dovoljno ako hocemo bas uveliko povecati imunitet.mislim jedna saka dnevno...?

Frank Zappa
27.04.2011., 07:34
Gubi se puno, eventualno ako imaš spravu za brzo zamrzavanje pa se u tom slučaju sačuva više. Najbolje ga je dakako jesti svježeg ali i kada se zamrzne je dobar. Samo ja ga tada ne koristim u salati već u jelima sa termičkom obradom gdje gubi kvalitetne sastojake ali ga tada i tako koristim radi okusa.
Nije poželjno pretjerivati sa medvjeđim lukom jer veća količina uzrokuje nadraživanje želuca, mučninu...Za točne mjere trebao bi se savjetovati sa stručnjakom koji bi vidio koliko kila imaš itd.

patientia
27.04.2011., 09:03
To koliko se gubi nitko ti nece rec tocno jer nije mjerio. Gubi na ljutini, ali koliko na nutrijentima ne mozemo znati. U pravilu je smrznuto voce i povrce bolje od odstajalog (davno ubranog) i drzanog u frizideru.

sunce moje
27.04.2011., 13:29
Za vikend sam radila juhu od medvjeđeg luka i bila je odlična. Bojala sam se da će biti pre jak okus ali nije, više kao špinat sa češnjakom.
150g listova m. luka narezati na trakice i pržiti na maslinovom ulju dok ne povene.Dodati češnjak i još malo popržiti. Zaliti sa 1l juhe, i staviti 2 šnite kruha narezanog na kockice, bez kore. Posoliti popapriti, pustiti da provri i izmiksati štapnim mikserom. Dodati vrhnja za kuhanje ili mlijeka po želji. Dobar tek!

Mirr
27.04.2011., 17:17
Mislila sam bas tom logikom...ako smrznuto voce i povrce ne gubi puno na nutritivnim vrijednostima,da nece izgubiti ni ovaj luk ako se zamrzne.Pa nista onda jest cu ga ovako svjezeg ovih desetak dana koliko navodno moze stajati u frizideru...hvala vam na odgovorima.

patientia
27.04.2011., 17:31
Mozes ga narezati i ubaciti u teglu ulja.

Mirr
28.04.2011., 17:57
To je dobra ideja..a je li ga trebam vaditi iz ulja nakon određenog vremena i koliko bi bilo dovoljno narezati luka na litar maslinovog ulja??Nadam se da ce bar tako nutritivne vrijednosti ostati u potpunosti sacuvane.

patientia
28.04.2011., 19:39
Meni je to rekao prodavac, izvadis iz ulja kad koristis, osim ako ces raditi pesto s uljem, onda samo izmiksas. Ne znam kolicine, ali gledaj da bude potpuno pokriven, zasticen od zraka. I tu teglu s uljem drzi u frizideru, bolje je i za ulje da i njegove hranjive tvari i antioksidansi ne propadnu.

ombia
29.04.2011., 09:58
To je dobra ideja..a je li ga trebam vaditi iz ulja nakon određenog vremena i koliko bi bilo dovoljno narezati luka na litar maslinovog ulja??Nadam se da ce bar tako nutritivne vrijednosti ostati u potpunosti sacuvane.

Ja tako napravim sama svoje ulje obogaceno okusom/mirisom. Ima i gotovo za kupiti ulje medvjedjeg luka ali ovako znam da je kvalitetno maslinovo unutra. U tom slucaju ne vadim, ali zacinjam razne salate - od paste, od grahorica itd.

corinne
30.04.2011., 23:14
:klopa: bilo kakav luk, a ovaj je posebni gust :klopa:

Frank Zappa
03.05.2011., 09:34
Preporuka; Pljukanci sa pomidorom, domaćom kobasicom, med lukom, mas uljem i naribanom tikvicom:)

*jezebel*
23.05.2011., 00:21
kopiram svoj upit sa son-a. zahvaljujem!

nabrala sam ga danas uz sumski put u podnozju brda. bogato raslinje, potok relativno blizu. buduci da sam ga vec smiksala s maslinovim uljem i spremila u frizider, potreban mi je jos samo ''amen'' pravih znalaca (ukoliko ima takvih). dakle, zanima me je li ovo zaista medvjedji luk, odnosno mogu li ga bez brige konzumirati?

http://i986.photobucket.com/albums/ae350/belzebubica/th_medvjedjiluk.jpg (http://s986.photobucket.com/albums/ae350/belzebubica/?action=view&current=medvjedjiluk.jpg)

okus: uhm... kao ljuti spinat s blagim mirisom cesnjaka, odnosno travnato-lukasto-cesnjakast. stavila sam malo na jezik i, kao pravi trtaros, ispljunula i isprala usta.
miris: podsjeca na luk, ali nije pretjerano intenzivan, na prvu je vise travnato-kiselkast, a zatim se razvije miris luka. miris se moze osjetiti dok se hoda kroz sumu, ali nije onako intenzivan i odvratan kao miris divljeg luka dok hodate po losinju.
napominjem da opisi nisu pretjerano realni jer sam snifala svaki pojedini list pa ne samo da sam otupjela, nego mi je i zlo.

usporedili smo ga s djurdjicama u vrtu i djurdjice imaju iskljucivo bezlicno travnat miris, bez tog cesnjakastog dodatka. takodjer, cini mi se da djurdjice imaju nesto deblje i prugastije listove. no malo me buni slicnost s ostalim biljkama radi koje se u tekstovima o medvjedjem luku upozorava berace, kao i miris koji mi zna djelovati preblago. recimo da sam 99% sigurna, ali me trta. :D moze li mrazovac imati imalo miris nalik luku? a cemerika? koji je to vrag? :D

sto se cvata tice, latice su uglavnom otpale ili vrlo sitne, tu i tamo se naidje na sicusni bijeli pupoljcic. ove (http://www.planinarimo.info/site/wp-content/gallery/flora/medvjedjiluk3.jpg) kuglice (jbg, ne znam kak' se to zove :brukica:) izgledaju kao da su po tri zajedno. brali smo ga i tamo gdje uopce nema cvata, ali listovi mi izgledaju jednako, a i miris im je jednak, samo negdje intenzivniji, negdje slabiji.

unaprijed hvala! :)

Frank Zappa
23.05.2011., 08:12
Postoji samo jedna biljka koja izgleda poput med. luka i nema nimalo miris pa češnjaku. Med. luk ima te kuglice i po slici odgovara. Po meni nemaš razloga za brigu ukoliko je skoro cijela livada i miriši blago po češnjaku a na griz je pikantno i intezivno. Ako baš nisi sigurna odnesi list nekom stručnjaku, babi na Dolcu ili nekom travaru.

spic
12.03.2012., 13:37
bio sam za vikend u šumi uz Dravu i baš je lijepo mirišao :) mislio sam sad otići nabrat ga malo, ali mi se neda po kiši... zato sutra idem u berbu i nadam se da ću usput dobit inspiraciju za neka nova jela :D

Frank Zappa
26.03.2012., 09:25
Počela je sezona. Na riječkoj tržnici mjerica je 10kn. Za sada je samo išao u salatu i sa blitvom na tavu kao prilog ovčicama i arbunima sa gradela.

Bit će fešta

kuhar tomek
06.04.2012., 09:40
Ja obožavam medvjeđi luk na sve naćine. Jes da malo poslje u ustima ostane na češnjak i da baš nije za ić poslje među ljude, ali kaj se može. Jedan jogurt i malo peršuna, žvaka i pići.

Najbolje mi svakako paše kao pesto sa medvjeđim lukom (http://moja-kuhinja.com/hladni-umak/pesto-od-medvjedjeg-luka.html), čak mi je i bolji i od pesta sa bosiljkom (pesto genovese)

Frank Zappa
06.04.2012., 10:19
Naletio sam na livadice med. luka odmah poslje ulaza, nakon nekih 200m u maksimirski park. Zabrinulo me je jer postoji mogućnost da se ovaj sa tržnice bere na urbanim područjima?

Znam da šparoge ne bi nikada kupio. Prečesto vidim kako se beru uz cestu.

Jedan dobar recept za zelenu vege maneštru

Potrebno vam je:
- jedan veeeliki poriluk, može i dva srednja,
- dve veće mrkve
- par žutih mrkvi
- korijen pešina
- dio korijena celera (ne previše, da ga je otprilike isto kao i korijena
peršina)
- list lovora
- stabljika celera
- 10dkg slanutka
- 15dkg graha trešnjevca
- 1/3 vrećice gorske mješavine (sadrži leće, fažol, sušeni grašak ima za kupiti u mercatoru)
- mala kantica kukuruza šećerca
- žlica soli
- dobro maslinovo ulje
- obično suncokretovo (da ne rasipamo maslinovo ulje)
- šaka medvjeđeg luka (do 10 listova)
- mac peršina
__________________________________

Sve suhe grahovice staviti preko noći na namakanje.
Poriluk narezati na kolutiće i dinstati dok ne omekša.
Mrkve i korijenje narezane na podjednake kockice 0,5*0,5cm dodati na poriluk i isto malo dinstati.
Dodati list lovora i stabljiku celera (posljednji put sam ju sitno narezao ali može se i u komadu).
Dodati grahovice i otprilike 1,5l vode (ispariti će makar pola litre).
Dodajte soli po guštu.
Kada su grahovice skuhane isperemo kukuruz šećerac i dodamo u maneštru.
Neka se malo krčka, za to vrijeme vi sitno skosajte medvjeđi luk i peršin te dodajte u lonac.
Prije serviranja pokapajte sa par kapi plemenita maslinjaka.

Jako dobro ide uz suha snažna crna vina.


Dok kupovina svih potrebnih stvari košta dosta, najviše ulje. Same namirnice nisu toliko skupe i ova porcija je za četiri osobe koje mogu dva puta sipat. Dakako ovisi na koliko gusti ste napravili. Računao sam i za sve potrošeno, računajći i ulje pa i sol potrošio sam 25kn.

Maneštra je zelenkaste boje

Maremonti
06.04.2012., 12:15
Da li je netko probao saditi/presaditi medvjedi luk?

body halleck
06.04.2012., 13:16
Da li je netko probao saditi/presaditi medvjedi luk?

Prije cca 30god. Postupak je vrlo pedantan i sofisticiran, tajming je od presudne važnosti, "The speed is the key" (George Patton, premda je to navodno ipak prvi izjavio Heinz Guderian- na njemačkom, dakako :D ). Sad zaozbiljno. Uzmeš štihaču, odeš u šumu/proplanak unutar šume, iskopaš par busena sa zemljom, ubaciš u najlon-vrećicu, u svom dvorištu odabereš pogodano mjesto za presadbu (najbolje uz susjedovu kuću-ima dosta hlada, vlažno je tlo) i to je to. Samo, kroz koju godinu imaš problem, jer ta biljka ima tendenciju "preuzeti" cijelo dvorište. Ne sjećam se, kako su je se dida&baka uspjeli riješiti, no nije bilo lako... Kad dođem kod bake, imam olfaktorne halucinacije, miris tog pseudo-luka&češnjaka :cerek:

Maremonti
06.04.2012., 13:22
Hvala.
Imam betonirano podrucje uz zid, ne moze van osim zrakom.:D

Maremonti
12.04.2012., 18:43
Upravo ispekla kruh sa medvjedim lukom. Javim kakav je, miris se osjeti ali mozda sam i pretjerala sa kolicinom. Sutra radim one preplasene rajcice sa medvjedim i pljukancima.

I za vikend ga sadim, u Istri uspijeva:)

zrnce soli
12.04.2012., 21:26
Upravo ispekla kruh sa medvjedim lukom. Javim kakav je, miris se osjeti ali mozda sam i pretjerala sa kolicinom. Sutra radim one preplasene rajcice sa medvjedim i pljukancima.

I za vikend ga sadim, u Istri uspijeva:)

Ja sam tek pred nekoliko dana otkrila medvjeđi luk i oduševljena sam, stavlajm ga po svemu. Danas sam npr. na pizzu posložila uz rigu i m.l. Stalno ga tamanim. E sad, ne mogu pronaći o kakvim pljukancima, preplašenim rajčicama i m.l. pišeš? Molila bih recept, zvuči izrazito primamljivo, ne znam što volim više.

Maremonti
12.04.2012., 23:16
Jučer sam za prilog na mas ulju preplašio pomidor, te samo malo šaku med.luk i rige, dodao fuži i ludilo:)):top:
Tako jednostavno i ukusno. Bilo je prilog piletini sa roštilja

Danas tkz. Bribirski krumpir=lešo krumpir zaliti mješavinom svježeg sira i vrhanja a dodatak tom siromaškom jelu biti će mas ulje i med luk. Kada ga se onako friškog baci na netom skuhani krumpir i polije mas uljem, savršeno se poveže i pusti gušt:Slin:

Pokusati cu sve sto i Frank jedino fuze mjenjam pljukancima. Ovo je sa 4 strane, procitaj topik ima puno pametnih stvari na njemu.

zrnce soli
13.04.2012., 08:44
Pokusati cu sve sto i Frank jedino fuze mjenjam pljukancima. Ovo je sa 4 strane, procitaj topik ima puno pametnih stvari na njemu.

Super, hvala puno, valjda sam sinoć bila preumorna pa mi se mutilo pred očima. Sad znam što ću danas ručat. Isto pljukanci verzija. Jedva čekam!!:cerek:

Šefica prstena
13.04.2012., 09:22
Ajmo nek mi neko objasni, odnosno potvrdi moju tezu. Medvjeđi luk o kojem se tu piše nije isto što i divlji luk koji je u dalmatinskoj mišanci iliti svakoberu? Jer meni se po slici ćini da to nije to.

Maremonti
13.04.2012., 09:30
Ajmo nek mi neko objasni, odnosno potvrdi moju tezu. Medvjeđi luk o kojem se tu piše nije isto što i divlji luk koji je u dalmatinskoj mišanci iliti svakoberu? Jer meni se po slici ćini da to nije to.

Pretpostavljam da ni, ovaj medvjedi ti raste na vlaznom, humusnom tlu, u sjeni, uz obale rijeka, u sumama.Ne znam da li vi tamo imate medvjeda. Ima jos divljih lukova:rofl: Uglavnom , ljudi sadili ovaj u Istri i kazu da uspijeva i siri se sam.

Kruh je ok, previse sam utrpala luka, pa ni za neke varijante odlaska medu ljude.:cerek: Kao ni kruh sa cesnjakom.

zrnce soli
13.04.2012., 10:42
Ovaj čas dovršila salatu: riga+medvjeđi luk+motovilac+feta sir s maslinovim uljem i limunovim sokom. Za umrijet dobro!

yvo999
13.05.2012., 14:51
Ja berem i jedem neku biljku sličnu ovome, ali po slikama nije to to. Cvijet je isti dok listovi nisu nego više liče na mladi luk ili kapulu kako mi to u dalmaciji zovemo. Biljka ima miris po češnjaku, ali se osjeti i nešto kao limun. Uglavnom provjereno je jestiva pa ako netko zna detaljnije naka mi javi.

manchild
13.05.2012., 22:17
samo upozorenje ak ga sami berete da listovi tog luka jako podsjećaju na listove vrlo otrovne đurđice, zato budite pažljivi!

Šefica prstena
14.05.2012., 11:55
Ja berem i jedem neku biljku sličnu ovome, ali po slikama nije to to. Cvijet je isti dok listovi nisu nego više liče na mladi luk ili kapulu kako mi to u dalmaciji zovemo. Biljka ima miris po češnjaku, ali se osjeti i nešto kao limun. Uglavnom provjereno je jestiva pa ako netko zna detaljnije naka mi javi.

Ti bereš i jedeš divlji luk, ono što kod nas u Dalmacijiu ima u mišanci kad je kupiš!

didi07
14.05.2012., 12:00
samo upozorenje ak ga sami berete da listovi tog luka jako podsjećaju na listove vrlo otrovne đurđice, zato budite pažljivi!

moram ovo podebljat, jer je jedan covjek tu kod nas tako umro, a zena se jedva izvukla, tako da shvatite da nije bas zajebancija :(

Frank Zappa
14.05.2012., 13:33
Čuo sam za to.:(
Zena je osjetila da nešto ne valja u okusu. Da je jako gorko i čudno pa nije jela već je samo probala i skoro nastradala. Ukoliko oboje mislimo na Crikvenicu.

Oprez!

S druge strane evo jedna dobra fora za marendu. Skuhati lešo krumpira i kada je gotov posut ga sa neobrađenim med. lukom i maslinovim uljem. Promiješati i pustiti da luk malo vene na vrućem krumpiru. Dobar tek.

Samo pazite na đurđice.

didi07
14.05.2012., 13:53
je to je to, nazalost :(
ja sam se iznenadila, jer uopće nisam znala da su đurđice otrovne, pa mi je mama rekla (inace poljoprivrednik) da kako ja to ne znam, ali nas su u skoli samo na gljive i crvene otrovne bobice upozoravali :ne zna:

vang
14.05.2012., 14:29
moram ovo podebljat, jer je jedan covjek tu kod nas tako umro, a zena se jedva izvukla, tako da shvatite da nije bas zajebancija :(

Pa dobro, zar te ljudi ne mogu razlikovati okus te dvije biljke? Nisam nikad probao listove đurđice, ali ne vjerujem da imaju imalo sličan okus.

Saireen
14.05.2012., 14:59
i meni se čini da je đurđica onako mesnatija, čvršćih listova, i nema miris pa luku

Anjaa
14.05.2012., 15:47
Tako je, medvjedji luk mirise po luku. Ja sam ga ove godine osusila i samljela u mlincu za kavu. Navodno susenjem gubi ljekovita svojstva ali je i dalje dobar zacin :)

panorama
14.05.2012., 18:22
Najbolji način za čuvanje Srijemuša tj Medvjeđeg luka je izrada pesta. U mikseru sam samljeo pregršt listova, šaku prženih badema, vrećicu parmezana i maslinovog ulja po potrebi. Nije preporučljivo soliti. Sve sam napunio u male flašice od kupovnog pesta i sad ga rabim uz tjeteninu ili kao fini začin za sir i vrhnje.

Usput, đurđice imaju više kožaste listove koji nisu tako izduženi kao kod Srijemuša.

tripice
14.05.2012., 20:08
Pa dobro, zar te ljudi ne mogu razlikovati okus te dvije biljke? Nisam nikad probao listove đurđice, ali ne vjerujem da imaju imalo sličan okus.

Vjeruj mi nije za zajebanciju. Čovjek koji je umro kod nas je godinama brao i jeo, ne samo medjveđi luk, već i ostale plodove šume. Jbg, dovoljno se je jednom zajebat.

vang
14.05.2012., 21:01
Vjeruj mi nije za zajebanciju. Čovjek koji je umro kod nas je godinama brao i jeo, ne samo medjveđi luk, već i ostale plodove šume. Jbg, dovoljno se je jednom zajebat.

Ne može se na takav način opravdati da se netko zeznuo i pojeo nešto otrovno, jer onda nitko ne bi brao nikakve plodove u šumi.

Postoji sigurno neki razlog zašto je ubrao i pojeo đurđice, a ne medvjeđi luk. Ako je i bio pijan ili u žurbi, pa nije obraćao pažnju kad je brao, veći je problem zašto nije osjetio razliku u mirisu i okusu kad je jeo. Ili zašto nije primjetio razliku kad je prao listove?
Čar medvjeđeg luka je neodoljiv miris po češnjaku i svježina, jedino da mu se potkralo par listova koje je pomiješao u jednom zalogaju.
Ali đurđice rastu isto u hrpi, tako da je čudno da se neki list potkrao.

Isto je ponekad smiješno čuti da se netko otrovao da je umjesto vrganja ubrao neke otrovne gljive, što je stvarno nemoguće, čak i ako ste teški početnici u branju gljiva.

Anjaa
14.05.2012., 21:07
Najbolji način za čuvanje Srijemuša tj Medvjeđeg luka je izrada pesta. U mikseru sam samljeo pregršt listova, šaku prženih badema, vrećicu parmezana i maslinovog ulja po potrebi. Nije preporučljivo soliti. Sve sam napunio u male flašice od kupovnog pesta i sad ga rabim uz tjeteninu ili kao fini začin za sir i vrhnje.

Usput, đurđice imaju više kožaste listove koji nisu tako izduženi kao kod Srijemuša.

Kako cuvas pesto? U fridzu? Koliko moze stajati?

manchild
14.05.2012., 23:10
Ne može se na takav način opravdati da se netko zeznuo i pojeo nešto otrovno, jer onda nitko ne bi brao nikakve plodove u šumi.

Postoji sigurno neki razlog zašto je ubrao i pojeo đurđice, a ne medvjeđi luk. Ako je i bio pijan ili u žurbi, pa nije obraćao pažnju kad je brao, veći je problem zašto nije osjetio razliku u mirisu i okusu kad je jeo. Ili zašto nije primjetio razliku kad je prao listove?
Čar medvjeđeg luka je neodoljiv miris po češnjaku i svježina, jedino da mu se potkralo par listova koje je pomiješao u jednom zalogaju.
Ali đurđice rastu isto u hrpi, tako da je čudno da se neki list potkrao.

Isto je ponekad smiješno čuti da se netko otrovao da je umjesto vrganja ubrao neke otrovne gljive, što je stvarno nemoguće, čak i ako ste teški početnici u branju gljiva.


moguće je jer su neke otrovne gljive praktički izgledaju isto ko jestive

panorama
15.05.2012., 05:55
Kako cuvas pesto? U fridzu? Koliko moze stajati?
Naravno. Ako su manje flasice onda nema frke s cuvajem. Posto sam ove godine napravio samo dvije flasice ( jednu vec potrosio ) nema problema s cuvanjem. Kad je bilo vise, stavio sam ih u skrinju.
ps. snitu friskog razenog kruha zagrijat dobro u mikrovalki pa namazat s pestom...:):):)

vang
15.05.2012., 08:02
moguće je jer su neke otrovne gljive praktički izgledaju isto ko jestive

Nije moguće. Postoji bar 10-20 vrsta jestivih gljiva koje je skoro nemoguće zamijeniti sa otrovnima ako se imalo obrati pažnja na bitne karakteristike.

yvo999
17.05.2012., 05:51
samo upozorenje ak ga sami berete da listovi tog luka jako podsjećaju na listove vrlo otrovne đurđice, zato budite pažljivi!
Hvala na upozorenju. Mislim da svatko kome normalno njuh radi ne može zamijeniti ove dvije biljke.

yvo999
17.05.2012., 05:59
Ti bereš i jedeš divlji luk, ono što kod nas u Dalmacijiu ima u mišanci kad je kupiš!

U mišancama obično bude divlji poriluk koji također berem. Ova biljka za razliku od njega ima intenzivniji miris po češnjaku, svjetlije listove, naraste manje i brže procvijeta.

polly
17.05.2012., 07:38
da skratimo to oko toga kako izgleda medvjeđi luk
http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/a/6/a64e76d3438a3ab7bdaea6c7d08847fe_view_l.jpg

i manchild ima pravo, lako ga je zamijeniti za đurđice onima koji nisu baš upoznati sa obje biljke i nije da sad smrdi po češnjaku na kilometar

Šefica prstena
17.05.2012., 07:45
Toga nema kod mene.

polly
17.05.2012., 07:48
probaj ga posaditi, možda uspije
stvarno je super, da aromu bez nus pojava

Kladi
17.05.2012., 08:08
đurđica jest otrovna ali u većim količinama, u malim je čak ljekovita, no to je za znalce ;). inače...imam dva zečića koji se slobodno kreću po dvorištu i vrtu, jako rado gricnu đurđicu, jako me bilo strah za njih kad sam to prvi puta vidjela, no eto, živi su...:)

o ljekovitim svojstvima đurđice: http://novine.novilist.hr/default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A285A2863285D2863285A28582858285D286328A228 96286328632859285C285B285D285C285F2863286328632858 2863R



već kad imamo sliku kako izgleda medvjeđi luk, nek se vidi koliko mu đurđica liči:


http://damirepic.files.wordpress.com/2012/04/convallaria-majalis-2.jpg?w=1024

polly
17.05.2012., 08:14
znam ih koji jedu medvjeđi na salatu, onak zdjela lišća na salatu kao da je zelena

ima ljepših i prirodnijih slika medvjeđeg (di se bolje vidi sličnost) na netu ali su prevelike
isto kao tvoja :p

Frank Zappa
17.05.2012., 08:18
Jedan muškarac preminuo a šest ih je hospitalizirano. Potovali su se mrazovcem. Biljkom koja je daleko otrovnija od srijemuša a obitava na sličnim područijima i ima slične listove.

Današnja naslovnica Novog lista je upravo ova vijest. Ne berite sami ukoliko ne znate a i na tržnici budite oprezni!

Kladi dobro govori da je đurđica opasna u većim količinama ali mrazovac nije već je dovoljna i mala količina koja može izazvati zdravstvene probleme:

"RIJEKA Jedna je osoba u Kliničkom bolničkom centru Rijeka preminula uslijed trovanja mrazovcem, biljkom koja izgledom podsjeća na medvjeđi luk, samoniklu biljku koja zbog svojih ljekovitih svojstava postaje sve popularniji dio zdrave prehrane. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o starijem muškarcu sa šireg riječkog područja koji je smrtonosne listove mrazovca brao na području Bribira. Osim pacijenta kod kojeg je branje medvjeđeg luka završilo sa smrtnim ishodom, u KBC-u Rijeka ističu da je u posljednjih dvadesetak dana čak šest osoba hospitalizirano zbog trovanja opasnim alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u biljci mrazovac. Ovaj alkaloid može izazvati ozbiljne poremećaje zdravstvenog stanja koji, kao u ovom slučaju, mogu dovesti i do tragičnog ishoda.

Različiti problemi

Prema riječima prof. dr. Davora Štimca, pročelnika Zavoda za gastroenetrologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka, dio hospitaliziranih pacijenata još uvijek se nalazi u bolnici na liječenju dok su neki otpušteni kućama. Zabilježeni su i blaži oblici trovanja koji nisu zahtijevali hospitalizaciju i to uglavnom kod članova obitelji za koje liječnici pretpostavljaju da su pojeli manje količine otrovne biljke.
– Zdravstveni problemi hospitaliziranih pacijenata bili su različiti, od problema kod jetrenih nalaza pa sve do prestanka disanja. Dio pacijenata smješten je i na jedinici intenzivnog liječenja. Svi su oni mislili da su ubrali medvjeđi luk čije lišće nalikuju na lišće đurđice i

Lesinger: Zamjena je lako moguća

– Jestivi medvjeđi luk ili srijemuš i otrovni mrazovac imaju listove koje čak i poznavatelji šumskih plodova mogu zamijeniti, posebice u ranom stadiju. Prepoznavanje otežava i činjenica da ove biljke često rastu zajedno, u skupinama gdje im se pridruže čak i čemerika i đurđica. Njihovi listovi su slični i zamjena je lako moguća. Ali, listovi srijemuša imaju karakterističan miris i okus na češnjak, po čemu se razlikuju od ostalih sličnih vrsta. Čak i dobri poznavatelji samoniklih divljih biljaka mogu napraviti fatalnu pogrešku ako pri branju u košaru nehotice ubace i koji od otrovnih listova, koji rastu u istoj skupini. A ako se zna da već dva-tri lista mrazovca na primjer mogu uzrokovati trovanje zbog otrovnog sastojka alkaloida kolhicina, jasno je da je edukacija itekako potrebna. U našoj Udruzi Zdrav život svi zainteresirani za bilo kakvo branje po šumi mogu dobiti upute, rekao nam je Ivan Lesinger, homeopat i predsjednik riječke udruge Zdrav život, upozoravajući da u prirodi treba biti oprezan i stručan i sve provjeriti prije konzumacije.
Drugi je problem što u Rijeci nema nikakve dežurne službe koja bi ljubiteljima i beračima šumskih plodova pomogla u prepoznavanju jestivih i otrovnih plodova. Trenutačno je on jedini autoritet te vrste na gradskoj placi, fitopatolog koji obilazi štandove sa šumskim plodovima i kontrolira primjerice je li medvjeđi luk ili nešto slično, ali otrovno na tezgi. No, njegov posao tu i završava. (J. S.)
mrazovca. Đurđica je pritom nešto manje otrovna od mrazovca koji može izazvati vrlo ozbiljne poremećaje zdravstvenog stanja – kaže prof. dr. Štimac, jedan od organizatora današnje konferencije za novinare čiji je cilj informirati javnost o potencijalno smrtonosnoj zamjeni i tako prevenirati daljnja trovanja.
Pored šparoga, medvjeđi luk jedna je od najpopularnijih samoniklih biljaka koja se bere u ovo doba godine. Svoju popularnost može zahvaliti i činjenici što ga se u biljnoj medicini smatra djelotvornim u borbi protiv povišenog tlaka i kolesterola. Koristi se i u liječenju kašlja, za smirivanje upale želučane sluznice, upale mokraćnog mjehura, u liječenju kožnih bolesti te kao prevencija od srčanog udara. Njegova temljna razlika s ostalim sličnim biljkama je u tome što ni đurđica, ni mrazovac ne mirišu na češnjak.
S druge strane, mrazovac čija se ljekovita svojstva još istražuju, poznat je i pod nazivom biljni arsen. U pravilu je izrazito otrovan, i to ponajprije zbog alkaloida kolhicina. Smatra se da pet grama ovog alkaloida izaziva smrt. Kao simptomi trovanja navode se bolovi u želucu, grčevi, proljev, povraćanje, grebanje u grlu, mučnina, krvavo mokrenje, dehidracija te opći kolaps.

Oprez i na tržnici

Svaki dobar poznavatelj samoniklog bilja u slučaju medvjeđeg luka naglasit će oprez pri branju i istaknuti da je branje najbolje prepustiti dobrim poznavateljima. Medvjeđi luk u ovo se doba godine može pronaći i na tržnici, no da je i tu potreban oprez dokazuje i slučaj stariji od deset godina kad je, također u riječkoj bolnici, preminuo pacijent iz Gorskog kotara koji je pio čaj lokalnog travara protiv visokog tlaka. Nakon njegove smrti toksikološkom analizom u čaju je dokazano prisustvo nekoliko vrsta smrtonosnog kolhicina."

Novi list

Kladi
17.05.2012., 08:21
ispričavam se za veličinu...nisam ni ja mogla naći neku gdje se bolje vidi stabljika i list, sve ih slikaju zumirano. al da su slični jako, jesu! odnijela sam list medvjeđeg luka van, uz đurđice....teško mogu opisati razliku!
stvarno su, vrlo, vrlo slični.
nikako nisam osoba za branje plodova u prirodi...sve oko sebe bi otrovala:facepalm:

edit: sad još i mrazovac! :503:

lakota
17.05.2012., 09:35
Treba uvijek pomirisat, medvjeđi luk ima luku sličan miris a mrazovac nema.

Maremonti
17.05.2012., 11:57
POsadila sam medvjedi luk ali ne mrda. Nekim u Istri uspio nakon par sadenja. Bolji mi je u sugu, rizotu, salati , kruhu nego u pestu. Ali jos imam pesta u hladnjaku:)

Brala ga sama nisam nikad, samo znam da se list prelomi i mirise na cesnjak.

panorama
17.05.2012., 12:25
znam ih koji jedu medvjeđi na salatu, onak zdjela lišća na salatu kao da je zelena

ima ljepših i prirodnijih slika medvjeđeg (di se bolje vidi sličnost) na netu ali su prevelike
isto kao tvoja :p

Nekoliko puta sam znao pojesti veeeliku zdjelu čistog Srijemuša s mladim krumpirom, onak toplo s maslinovim.
Poslije toga nisam smio među ljude 2-3 dana, a žena je mijenjala posteljinu u spavaćoj i prala zavjese. Sve je tak' smrdilo po češnjaku da nije normalno...
Blagodat Srijemuša je sniženje krvnog tlaka.

x-type
17.05.2012., 21:34
znam ih koji jedu medvjeđi na salatu, onak zdjela lišća na salatu kao da je zelena


moj tata nakon hercšlusa. smrdio je na kilometar :D al nekakvi fratar mu je donio 3 vrećice luka i rekao mu da to jede :) kad je pojeo donio mu je još 3 vrećice. majketi al je žestok miris! više kao kombinacija luka i češnjaka, ali intenzivno do bola!

body halleck
17.05.2012., 22:22
Ako je netko od vas bio na kakvom šumskom proplanku, dovoljno vlažnom, po mogućnosti uz kakav potok u blizini , ne prerijedak razmak između stabala i tek nešto više sunčeva svjetla nego u "ostatku" šume, a zapahnuo ga je intenzivan miris po bijelom luku (češnjaku), a tlo je prekriveno gotovo "tepihom" uniformnih biljčica relativno mesnatih listova (znatno bujnije prizemno raslinje nego u ostatku "guste" šume), poprilično ste sigurni, da se radi o medvjeđem luku. Zgodno je prije toga konzultirati kakvu knjigu, web, a najbolje je prvih par puta uz sebe imati kao konzultanta iskusnog "biljoznanca"... Prije pranja biljke, pomirišati svaku svaki list (premda nakon prvih par listova, SVE ti miriši po bijelom luku, vjerojatno i mrazovac :503: ), i onda opereš i nadaš se najboljem :D Mrazovac je dobro naučiti razlikovati vizualno i ciljano zamoliti opet iskusnog "biljoznanca" nek ti pokaže kako izgleda mrazovac,pa kad ga usporediš sa medinim lukom, smanjuje se mogućnost zabune. Inače, mrazovac više "voli" rasti na livadi, uz više sunca (premda se i medvjeđi luk može naći na istom staništu)... Jesen je prikladno doba za naučiti razliku, pofotografiraš si mrazovac koji ima specifičan lijepi cvijet i to isto može poslužiti kao pomoć pri razlikovanju, a tek iduću sezonu kreneš u "lov"na medvjeđi luk. Naravno, i dalje je,nažalost, moguća zabuna. Možda je dodatna otegotna okolnost za ove nesretne ljude (inače starije životne dobi), što im je možda i osjet njuha bio oslabljen u odnosu na mlađu populaciju... Meni nije ništa posebno,ima mi preintenzivan miris i znoj i odjeća i posteljina i prostor u kojem boraviš (jedan kolega sezonski jede, pa je to strava, premda ima visoke higijenske normative, NIŠTA ne pomaže) ja nemilice mlatim po crvenom luku, posebice mladom :D Ljudi, budite oprezni...

Dlapek
18.05.2012., 06:38
ne mogu se prestati čuditi kako itko može srijemuš zamijeniti za bilo što.Taj miris je toliko jak i specifičan da se širi uokolo sa svakog mjesta gdje raste.

NitkoPoseban
18.05.2012., 09:08
Ma jest, ali sam ja vidjela gdje uz rub "tepiha" medvjeđeg luka uredno cvate mrazovac. I tamo više nisam brala (što je sigurno-sigurno je :Pop:), jer je kod nas isto prije desetak godina umro čovjek iz Opatije pa se to svima urezalo u pamćenje.
Možda se tako dogodilo. Da su jednostavno ubrali jedno i drugo :ne zna:. Kad bereš sve ti ionako počinje smrdjeti po njemu a u kući mirisati svaki list... :ne zna:... ne padne ti na pamet ako si sigurrna u to što si ubrala.

dora
20.05.2012., 11:27
ispričavam se za veličinu...nisam ni ja mogla naći neku gdje se bolje vidi stabljika i list, sve ih slikaju zumirano. al da su slični jako, jesu! odnijela sam list medvjeđeg luka van, uz đurđice....teško mogu opisati razliku!
stvarno su, vrlo, vrlo slični.
nikako nisam osoba za branje plodova u prirodi...sve oko sebe bi otrovala:facepalm:

edit: sad još i mrazovac! :503:

Bome ni ja se ne usudim :D

Frend vrlo cesto nabere/dobije nabrano tog srijemusa. I svaku put: Ajd dora uzmi, stavi ga u juhu, jedi na salatu, odlican je.
Nema sanse :D

Mos si mislit kako bi, da imam doma vrecu toga, skuzila dal se medu svim tim liscem krije i koji list, dva, tri neceg skoro pa iistog (meni 100% istog) al otrofnog :D

Dora K
20.05.2012., 11:58
Ma jest, ali sam ja vidjela gdje uz rub "tepiha" medvjeđeg luka uredno cvate mrazovac. I tamo više nisam brala (što je sigurno-sigurno je :Pop:), jer je kod nas isto prije desetak godina umro čovjek iz Opatije pa se to svima urezalo u pamćenje.
Možda se tako dogodilo. Da su jednostavno ubrali jedno i drugo :ne zna:. Kad bereš sve ti ionako počinje smrdjeti po njemu a u kući mirisati svaki list... :ne zna:... ne padne ti na pamet ako si sigurrna u to što si ubrala.

Tak je... zivim na 300 m od sume u kojoj raste medvjedji luk, raste kao tepih, ali ima mjesta gdje je pomijesan sa djurdjicama i tu ni u ludilu ne bi brala... ima tako intenzivan miris da uopce od mirisa cesnjaka ne probija miris djurdjica koje takodjer imaju intenzivan miris... kad udjes u sumu cijela suma ima miris po lukocesnjaku, a za dobrih dana i cijeli kvart :zubo:... ja sam si lani uzela sjeme da cu si posijat ove godine, ali stjecajem okolnosti nsiam stigla... ove godine nist od medvjedjeg luka u mojoj kuci.. prodaju ga i u ducanu, ali mi je skupo dat 5-10 ojra za kilu drace koja mi raste na tristo koraka od kuce...

manchild
21.05.2012., 00:19
Tak je... zivim na 300 m od sume u kojoj raste medvjedji luk, raste kao tepih, ali ima mjesta gdje je pomijesan sa djurdjicama i tu ni u ludilu ne bi brala... ima tako intenzivan miris da uopce od mirisa cesnjaka ne probija miris djurdjica koje takodjer imaju intenzivan miris... kad udjes u sumu cijela suma ima miris po lukocesnjaku, a za dobrih dana i cijeli kvart :zubo:... ja sam si lani uzela sjeme da cu si posijat ove godine, ali stjecajem okolnosti nsiam stigla... ove godine nist od medvjedjeg luka u mojoj kuci.. prodaju ga i u ducanu, ali mi je skupo dat 5-10 ojra za kilu drace koja mi raste na tristo koraka od kuce...

kojem?

ursula1000
21.05.2012., 10:03
Malo sam čitala, pa reko da stavim ovaj noviji link sa fotkama razlika između medvjeđeg luka i mrazovca

http://www.mojarijeka.hr/vijesti/razlikujte-mrazovac-od-medvjedeg-luka/

Veliki sam tamanitelj medvjeđeg i svake ga godine beremo, al mislim da ću se s njim zauvijek oprostiti. Ok, svi ga raspoznajemo, a i od đurđice se dosta razlikuje po debljini listova, no ne mislim više riskirati. Radije si zguštam domaćeg mladog češnjaka :D

Samo jedan list mrazovca u nabranoj hrpi i već je dovoljno za tragediju..Ako se i travar zeznuo (http://regionalni.com/crna-kronika/poznati-slikar-i-sakupljac-bilja-zamijenio-medvjedi-luk-s-mrazovcem-i-umro-10004/), ne bih više, hvala :(

Maremonti
16.04.2013., 19:05
Halo ljubitelji medoluka, di ste?

Samo da se pohvalim niknulo mi nekoliko mladica u sjeni u vrtu udaljenom 400-500 m od mora. Morala sam se pohvaliti. Sad moram luku titrati da se prosiri.

A kad pocnem tartufe saditi:rofl:

peronja
16.04.2013., 21:18
I ja presadila na mjesto u dvorištu gdje je takva sjena da samo mahovina i kupine rastu. Oporavil se je gad od transporta iz šume. :D
Hm, moram priznati da mi se čini da je razlika između luka i mrazovca skoro nikakva u obliku i boji lista, ali mrazovcu list raste iz gušćega kupčeka. Ok, ne znam jel mrazovac ima onu jaku liniju sa staržnje strane lista. Bilo bi super da nema. :) Plus, luk će sad u mom kraju u cvatnju, to stvarno trebaš biti bedast da ne vidiš razliku. Đurđa ima list debeli, to nije problem u prepoznavanju.

panorama
17.04.2013., 06:02
I ja presadila na mjesto u dvorištu gdje je takva sjena da samo mahovina i kupine rastu. Oporavil se je gad od transporta iz šume. :D
Hm, moram priznati da mi se čini da je razlika između luka i mrazovca skoro nikakva u obliku i boji lista, ali mrazovcu list raste iz gušćega kupčeka. Ok, ne znam jel mrazovac ima onu jaku liniju sa staržnje strane lista. Bilo bi super da nema. :) Plus, luk će sad u mom kraju u cvatnju, to stvarno trebaš biti bedast da ne vidiš razliku. Đurđa ima list debeli, to nije problem u prepoznavanju.

Čak bi i slijepac mogao razlikovati list Srijemuša od ostalog uvjetno sličnog listovja. Miris po češnjaku je toliko intenzivan da mi u autu smrdi još par dana nakon prijevoza punih vrećica Srijemuša. Danas opet berem, i navečer radim pesto od njega.

peronja
18.04.2013., 15:05
Naravno da je razlika u mirisu, ali kada biljke rastu jedna pored druge prevlada miris luka. Tako da ipak treba i gledati.
Danas krumpir salata od radiča/maslačka i medvjeđeg luka.

manchild
20.04.2013., 00:03
jako pazite kod branja budući da se može lako zamijeniti sa otrovnim đurđicama

Dlapek
23.04.2013., 08:11
Naravno da je razlika u mirisu, ali kada biljke rastu jedna pored druge prevlada miris luka. Tako da ipak treba i gledati.
Danas krumpir salata od radiča/maslačka i medvjeđeg luka.

Ali kad je ubereš i odneseš s mjesta di je rasla biljka i dalje širi taj miris taj miris.
Pa ako nisi ziher uzmi svaku stabljiku malo protrljaj i pomiriši.To je barem jednostavno.

x-type
23.04.2013., 16:00
u nedjelju sam našao ogromno stanište :) tražio sam lukove po okolnim šumetinama, nahodao se i onda skroz randomly naletio na njega u šumi u kojoj sam najmanje očekivao vozeći se na biciklu. vozim se šumskim putem i odjednom taj miris. nisam odmah pokopčao, ali mi je brzo postalo sumnjivo zašto luk miriše usred ničega. stao, osvrnuo se i vidio par desetaka metara početak zelenog tepiha. jako ga je puno, mislio sam da u manjim količinama raste. nažalost, ovaj mi se čini da je prestario, ali ću ga malo iščupati i posaditi u šumu kod sebe, a i za nagodinu pamtim stanište :)

peronja
24.04.2013., 09:00
Pa ako nisi ziher uzmi svaku stabljiku malo protrljaj i pomiriši.
Ok, to mirisanje šljaka prvih 15-20 stabljika, poslije sve miriši po luku jerbo se miris uvuče u prste. Zato kažem da treba gledati, a to znači optrgati biljku za koju si ziher kaj je (i ostaviti joj koji list). Gledam "karakteristične razlike" - sad je to cvijet, pa debljina lista, kožnatost, stabljika, način odvajanja lista od stabljike... Jako je puno razlika među biljkama kad znaš što treba tražiti.
Šuma mi nije daleko i berem količine od 2-4 pušleka tako da mi nije problem pogledati svaki list. Više me strah kad vidim da bakica srpom pobire luk i boktepitaj kaj još s njim.

http://i146.photobucket.com/albums/r256/njegos/Shitake/Bamija-ocra/ChemazHR2689.jpg
Na slici, slijeva nadesno:
a - medvjeđi luk, b- đurđica, c - čemerika, d - mrazovac.
b, c i d su otrovni. Uoči razlike.

kiksy
24.04.2013., 10:27
E sad...medvjedji luk koji sam ja kupovao na tržnici nije baš izgledao kao na prvoj slici..ovdje izgleda kao da je uvenut...mislim da će ovo sad mnoge još više zbuniti

Pellaprat
24.04.2013., 10:28
Ako se bojite moguće zamjene s otrovnom đurđicom, na Kvatriću imate kumicu koja srijemuš kontrolirano uzgaja na svom zemljištu i bere ga vrlo mladog, dok je list svijelo zelen i upola manji od ovih koji je bran na divlje. Kumicu možete naći petkom i subotom, u sredini placa, prepoznatljiva je po tome što jedina ima crvenu i zelenu mizunu, trputac, tušt, kiselicu, divovsku crvenu gorušicu, razdvojene bunarku i potočarku i još neke egzote. Osim toga drži samo mladi luk i mladi češnjak. Srijemuš je po 50 kn/kg.

kiksy
24.04.2013., 10:36
A ako nismo na Kvatriću :(

Pellaprat
24.04.2013., 10:45
A ako nismo na Kvatriću :(

Onda ga jedi i misli na đurđice. :rofl:

peronja
24.04.2013., 12:00
E sad...medvjedji luk koji sam ja kupovao na tržnici nije baš izgledao kao na prvoj slici..ovdje izgleda kao da je uvenut...mislim da će ovo sad mnoge još više zbuniti

Priznajem da izgleda uvenuto, ali bar možeš usporediti s uvenulom đurđicom. :D Ako nemaš iskustva sa samoniklim biljem, možda je bolje otići na plac. Za 50 kn/kg dobiješ luka za dva puta za 10 kn. :ne zna:

Maremonti
24.04.2013., 12:11
Ili sa pouzdanim beracem imas dogovor o kompenzaciji.:D
A i posadis lukic i molis se da uspije.

x-type
24.04.2013., 16:51
meni je najsigurnije kad istjera pup. budući da pup istjera vrlo rano, nema opasnosti da bude prestar, a oblik pupa je najsigurniji detalj za razlikovanje od đurđice ili mrazovca.

evo sličica staništa koje sam našao :) (http://i12.photobucket.com/albums/a203/ixic/fotografija5-2.jpg)

katjes
23.02.2014., 07:36
počelo je :lux: jučer kupila pušlekić od 5kn na dolcu :)

gorkyzg
15.03.2014., 14:37
Kupio ga ja na Trešnjevačkom placu prije par dana,3 svežnja za 10 kn.:D