PDA

View Full Version : Kako se zaštititi od radijacije?


utisana
22.03.2011., 09:58
Amerikanci dočekuju dolazak radioaktivnih oblaka prouzrokovanih japanskom nuklearnom katastrofom.

Iako bi radioaktivni oblak tokom puta preko oceana trebao izgubiti snagu, ljudi sve jedno strahuju od radioaktivnog fallouta (zagađenja).


Prema nekim procjenama, dok oblak stigne do obale Amerike, njegova radioaktivna snaga bi trebala biti 750 RAD-a ili više. Za usporedbu: snaga jednog rentgenskog snimanja je 1 RAD.


RAD - radiation absorbed dose - je jedinica u kojoj se mjeri doza radijacije, koja se apsorbira u organizam nakon izlaganja zračenju.


Ali zagađenje pogodit će ne samo Ameriku. Tokom vremena, radijacija će se "raspršiti" u atmosferi, a to znači da će sa kišom pasti na zemlju i kontaminirati tlo, vodu i usjeve.

Iako se pretpostavlja da će - u slučaju da Japanci svladaju situaciju! - razina tog zagađenja biti neznatna, to je još jedna mala stepenica prema zagađenju našeg planeta, naše hrane, vode i zraka. I to je još jedan negativan utjecaj na naše zdravlje.

"Izlaganje takvom radioaktivnom zagađenju može na duge staze povećati rizik od pojave raka štitnjače, kostiju i leukemije. Najveći rizik radijacija predstavlja za djecu i fetuse" - kaže Lam Ching-Wam, stručnjak za kemijske patologije.

Slijedi nekoliko preventivnih i kurativnih mjera, koje možete poduzeti u slučaju radioaktivnog zagađenja.1. Kalijev jodid

Prvo i najvažnije sredstvo za borbu sa radijacijom je kalijev jodid. Ovih dana Amerikanci su pokupovali sve zalihe kalijeva jodida u SAD-u, i to nije bez veze:


Kalijev jodid blokira nakupljanje radioaktivnog joda u štitnjači, gdje on može izazvati rak.


Nakon černobilske katastrofe 1986., zabilježene su tisuće slučajeva raka štitnjače, prije svega među onima koji su u vrijeme te nuklearne katastrofe bili djeca i pili mlijeko kontaminiranih krava.

Kalijev jodid veže radioaktivni jod i eliminira ga iz organizma u roku 24 - 72 sata.

Do sada, to je najčešće korišteno sredstvo protiv radioaktivnog trovanja.

Prema preporuci liječnika, nakon radioaktivnog zagađenja, potrebno je uzeti sljedeće doze kalijeva jodida:


• odrasli, uključujući dojilje: 130 mg
• djeca od 3 do 18 godina lakša od 68 kila - 65 mg
• djeca teža od 68 kg - 130 mg
• bebe i djeca od 1 mjeseca do 3 godine starosti - 32 mg
• bebe do 1 mjeseca života - 16 mg

Umjesto toga da samo čekate dolazak radioaktivnog zagađenja, možete započeti sa preventivnim dozama kalijeva jodida, a to je od 6 do 50 mg dnevno.

Kalijev jodid se može nabaviti u apoteci bez recepta.


Ovo je članak koji sam našla.
Pitanje za znanstvenike- da li treba i kada uzimati kalijev jodid?

mukotrpak
22.03.2011., 10:54
Najbolja zaštita je papirnati škarnicl. Možeš ga naći u ličnom kompletu za osnovnu zaštitu od radioaktivno - biološko - kemijskog oružja LKZOZORBKO 1.

Cahit
22.03.2011., 11:00
Tin-foil hat je najbolja zaštita. Osim što te štiti od radijacije, štiti te i od ispiranja uma od strane zlih vladinih dužnosnika i reptila iz sedme dimenzije

http://www.indypendent.org/wp-content/photos/large_woman_tin_foil_hat.jpg

utisana
22.03.2011., 11:28
Do tog stupnja nisam došla.
To prepuštam vama, vidim da ste se već pripremili.Bravo! :top:

Ima netko znanstveni odgovor od kojeg bi se dalo nešto naučiti?
Tj. interesira me i pro i kontra ovog gore navedenog članka.

ZloPrase
22.03.2011., 11:34
Do tog stupnja nisam došla.
To prepuštam vama, vidim da ste se već pripremili.Bravo! :top:

Ima netko znanstveni odgovor od kojeg bi se dalo nešto naučiti?
Tj. interesira me i pro i kontra ovog gore navedenog članka.

Kalijev jodid ne veže radioaktivni jod, neko zasićuje štitnjaču ne-radioaktivnim, tako da radioaktivni, čiji poluraspad je 8 dana, ima manju šansu ostati u organizmu.

Ne treba ga uzimati preventivno i bez jasne potrebe, jer izaziva svoje probleme...

At maximal doses, and sometimes at much lower doses, side effects of iodide used for medical reasons, in doses of 1000 times the normal nutrional need, may include: acne, loss of appetite, or upset stomach (especially during the first several days, as the body adjusts to the medication). More severe side effects which require notification of a physician are: fever, weakness, unusual tiredness, swelling in the neck or throat, mouth sores, skin rash, nausea, vomiting, stomach pains, irregular heartbeat, numbness or tingling of the hands or feet, or a metallic taste in the mouth.

utisana
22.03.2011., 11:48
Da, to sam i sama pronašla. Ali, nisam stručnjak, zato sam htjela mišljenje stručnijih osoba.

Da li će nas vlada upozoriti ako do Hr dođe radioaktivni oblak? Da li je to njihova dužnost? Ili je na nama da se sami informiramo i u tom slučaju ipak uzmemo terapiju kalijevog jodida?

ceha
22.03.2011., 12:05
Pa jod se već raspao ili će se raspasti nad Atlantikom (jod nije problem) mogao bi biti cesij ali njega će biti tako malo kod nas da će više postotno zračit zgrada Skupštine grada Zagreba. Pa kod nje je trenutno jučer bilo više zračenje nego u Tokiju. Zgrada Skupštine grada zrači više nego kod Instituta Ruđera na kom imaš privremeno skladište radioaktivnog materijala i kobaltna bomba (služi za sterilizaciju instrumenata, hrane i za znanstvene pokuse) za nekih 40% (jučer mjerili novinari iz Jutarnjeg lista).

napomena ovo za Zagreb sve su to minorni iznosi.

mukotrpak
22.03.2011., 12:16
Da, to sam i sama pronašla. Ali, nisam stručnjak, zato sam htjela mišljenje stručnijih osoba.

Da li će nas vlada upozoriti ako do Hr dođe radioaktivni oblak? Da li je to njihova dužnost? Ili je na nama da se sami informiramo i u tom slučaju ipak uzmemo terapiju kalijevog jodida?

Ako oblak dođe do Hrvatske prije toga će se dobro ispadati po Americi i pošteno se razrijediti. Vjetri pušu sa zapada na istok, posljedica rotacije Zemlje. Osim toga, bitno je što taj oblak sadrži. Koliko znam, reaktorske posude su izdržale, hlađenje ponovo radi, radioaktivnost koja je iscurila je proizvod kratkoživućih izotopa plinova iz zraka a paničarenje je posljedica neznanja. Možda u cijeloj priči prstiće imaju i oni koji ne vole nuklearke. Ako i dokuri ogromna količina joda (radioaktivnog, dakako, jer je on najopacniji zbog gomilanja u štitnjači) dovoljno je od pomuženog mlijeka praviti sir i za mjesec-dva je savršeno jestiv. U međuvremenu piješ stare zalihe mlijeka u prahu.

ceha
22.03.2011., 12:20
mukotrpak mlijeko (svaki dobar izvor kalcija je ok) nije zbog radioaktivnog joda (kalijev jodid se izima da napuni štitnjaču da nebi mogao uć radioaktivni jod) nego radioaktivnog cezija i on će sigurno doć ali u takvoj minornoj i beznačajnoj koncetraciji da je bolje o tom ne pričat.

btw. janica i blanka nemaju problema s jodom jer nemaju štitnjaču

utisana
22.03.2011., 12:24
Može neki komentar na ovo:

Za sada nema jos rizika da ce r4adioaktivni oblak stici do Hrvatske, iako je situacija u japanu jos uvek visokog rizika i objavljen je 5 nivo opasnosti . radi uporedjenja, cernobilj je bio 7 nivo i to je poslednji nivo, znaci vece nuklearne nesrece nije bilo u istoriji nuklearne energije.

Ukoliko i dospe radioaktivni oblak do Hrvatske, on ce biti dosta “razblazen”, jer ce se usput iztaloziti najveci deo radionuklida. U prvom momentu najveci rizik je od radioaktivnog joda i najkasnije dva sata posle pojave joda treba uzimati kalijumjodidne tablete. O tome treba da stanovnistvo obaveste odgovorne sluzbe i o nailasku r.a. oblaka i o sadrzaju radionuklida u njemu i o koriscenju pomenutog preparata.

Koliko ce rizik trajati zavisi od vrste radionuklida koji su se iztalozili. Od r.a joda-131, rizik ce proci za oko 6 - 7 nedelja, a posle 10-te nedelje taj rizik prestaje. To je zbog kratkog vremena poluraspada J-131, koje iznosi 8 dana. U slucaju cezijuma-137,134 i stroncijuma-98,89, rizik je veci, jer im je vreme poluraspada oko 30 godina, Znaci mnogo vode Savom i Dunavom ce proteci dok se njihov sadrzaj svede na prihvatljivi nivo.
Kisom se spiraju radionuklidi koji su izbaceni u atmosferu i sa kisom se taloze tzv.vlazne radioaktivne padavine, istog sastava ,kao i cvrste padavine ,tzv,suvo talozenje radioaktivnih supstancija.

Ukoliko se radi o povrsinskom radioaktivnom zagadjenju, odnosno talozenja r.a. cestica na voce i povrce onda se pranjem istog u 10% rastvoru limunske kiseline uklanjaju radioaktivne cestice.
Ako je doslo do tzv.strukturnog zagadjivanja voca i povrca, tzv.unutrasnje zagadjivanje,sto znaci da su se radionuklidi ugradili u biljku tokom vegetacije, dospeli su putem korenog sistema, lisca ili stabljike. U tom slucaju kuvanje u sto vise vode uz dodatak limunske kiseline bi pomoglo, ali nikada se ne bi uklonili svi radionuklidi.Nadam se da do toga nece doci. U tom slucaju , zaista treba koristiti ZEOLIT, bez obzira kako se zove, Megamin ili Detoxin, dva imena za isti preparat. Koriscenje ovog preparata nije ograniceno, ali ne treba ga koristiti svaki dan, vec dva do tri puta nedeljno. OBAVEZNO SE POSAVETUJTE SA SVOJIM LEKAROM.
Ciscenje zemljista, moze seobaviti uklanjanjem gornjeg sloja, do 5 cm , skupiti i tretirati kao r.a .otpad - odneti ga u zaduzenu ustanovu za zbrinjavanje r.a. otpada.
SVE OVO SE KORISTI, ISKLJUCIVO AKO SE RADI O VISOKIM NIVOIMA RADIOAKTIVNOG ZAGADJIVANJA. Na vasem podrucju, u doba Cernobiljaiztalozene radioaktivne supastancije su bile niskog i na nekim mestima srednjeg nivoa, jer je talozenje bilo neravnomerno i zavisilo je od vetrova i padavina.
Koliko mi je poznato te podatke ima Hrvatsko drustvo za zastitu od zracenja, Institut “Rudjer Boskovic, Institut za Medicinska istrazivanja i naravno odgovarajuce drzavne ustanove.
Sve u vezi ishrane stoke i koriscenja zeolita obratite se veterinarskom fakultetu u Zagrebu

ceha
22.03.2011., 12:30
@utisana nesreća u elektrani otok tri milje (TMI) bila je u americi također kategerije 5 kao ova u japanu (koliko se sjećam tad nitko ama baš nitko nije talamburio o ovom a i o samoj nesreći kod nas se jako malo znalo, čak nije ni bilo u dnevniku :zubo:). Černobil je puno bliže nego ovo i puno gora katastrofa za sad i nitko kod nas nije spominjao ovu prevenciju s kalij jodidom. Toliko o tome.

utisana
22.03.2011., 12:46
Ceha, hvala tebi i hvala svim dobronamjernim komentarima jer ja a i većina ljudi o radioaktivnosti nema pojma.
Lijepo je biti upućen da se ne širi panika ali i da se zna brzo reagirati u slučaju da.....
:top:

ceha
22.03.2011., 13:08
no problem
a ako želiš nešto više saznati o radioaktivnosti i utjecaju na ljude možeš poslati na e-mail na ruđer imaš tamo cijeli odsjek koji se time bavi (Branko Vekić). Uputiti će te što da pročitaš o tome.

http://www.irb.hr/hr/str/zkm/lrkd/cl/vekic/

JPK
22.03.2011., 16:37
Tj. interesira me i pro i kontra ovog gore navedenog članka.

Za početak, očito ga je pisala osoba s posebnim potrebama i manjkavim jezičnim obrazovanjem.

Endimion17
22.03.2011., 17:32
Ne uzimati kalijev jodid na svoju ruku jer će gotovo sigurno doći do trovanja.

Apsolutno nepotrebno. Ako se stanje u Fukushimi bitno ne promijeni, neće trebati ni Japancima (ne treba im ni sada, osim onima koji su oko elektrane i u njoj), a kamoli nama koji smo više od 9 tisuća kilometara dalje.
BTW baš me to zanima koja ljekarna prodaje kalijev jodid bez recepta, jer kad je meni trebalo za fotografiju, gledali su me kao da naručujem sastavne dijelove bombe ili crystal metha, vagina im majčina...

Siguran sam da će kalijev jodid izazvati više štete nego Fukushima 1 sa svih 6 reaktora i bazena za gorivo, osim naravno ako se stanje ne pogorša drastično.

utisana
22.03.2011., 17:54
Za početak, očito ga je pisala osoba s posebnim potrebama i manjkavim jezičnim obrazovanjem.

A sta ako stvarno jesam osoba sa posebnim potrebama?
Nemam pravo pitati i informirati se?
Kakve veze ima moja rijecitost sa temom?
I da, jesam osoba sa posebnom potrebom da kontaktiram i druzim se sa dobronamjernim ljudima a ovi kao ti - dvica!

Endimion17
22.03.2011., 18:18
Gdje si našla taj članak? Ako je na nekom našem portalu, daj link, pa da prijavimo policiji jer savjetuje nešto potpuno nepotrebno od čega će se ljudi otrovati.

Ovo su totalne imbecilne gluposti:

- Kalijev jodid veže radioaktivni jod i eliminira ga iz organizma u roku 24 - 72 sata.
- Umjesto toga da samo čekate dolazak radioaktivnog zagađenja, možete započeti sa preventivnim dozama kalijeva jodida, a to je od 6 do 50 mg dnevno.

Kalijev jodid ne veže nikakav jod. On samo zasiti organizam stabilnim izotopom joda tako da se radioaktivna inačica (kemijski praktično identična) vrlo slabo veže.

Žderati kalijev jodid bez opasnosti od kontaminacije jodom-131 je potpuna pogreška. On se uzima taman onda kada se utvrdi kontaminacija, ne prije, jer nekih mjesec dana zdrav čovjek može izdržati propisani unos bez problema, a onda kreće hipotireoza, itd.
Dakle nužno je da taj vremenski prozor bude taman namješten, a ne da netko krene piti KI 25 dana prije kontaminacije i onda ima okvirno 5 dana fore da pobjegne što dalje.

utisana
22.03.2011., 18:34
[QUOTE=Endimion17;32517804][B]Gdje si našla taj čl


Trenutno pisem sa mobitela pa mi je tesko stavljati link.
Kad dodem do kompa, potraziti cu stranicu i staviti upozorenje da si ljudi mogu procitati tvoje postove.
Tnx

krokodilkro
22.03.2011., 19:32
Homeopatskim pripravcima, nanomagnetima i kristalima, kako drugačije?

Petra2005
22.03.2011., 19:50
Poslušajte Endimona, ne mojte uzimati ništa na svoju ruku, bez obzira što se možda ne slažete s pronuklearcima! Prvo, razina koja do nas dođe (ako i kada) bit će vrlo mala, drugo, ti pripravci mogu imati vrlo nezgodne nuspojave, kako je već navedeno u prethodnim postovima!:hebemu:

JPK
22.03.2011., 19:56
A sta ako stvarno jesam osoba sa posebnim potrebama?
Nemam pravo pitati i informirati se?
Kakve veze ima moja rijecitost sa temom?
I da, jesam osoba sa posebnom potrebom da kontaktiram i druzim se sa dobronamjernim ljudima a ovi kao ti - dvica!

Gore piše da si članak našla, a ne napisala. Dakle, moj komentar se nije odnosio na tebe. Doduše, nakon ove poruke, neka čitateljstvo procijeni može li se odnositi.

utisana
22.03.2011., 21:23
Gore piše da si članak našla, a ne napisala. Dakle, moj komentar se nije odnosio na tebe. Doduše, nakon ove poruke, neka čitateljstvo procijeni može li se odnositi.
Posto si quotao samo mene, mislila sam da za mene govoris da sam os. sa posebnim potrebama.
Mir, mir nitko nije kriv...
Ugl. lijepo je kad se argumentira , pa i ja neznalica, nesto maucim. Sama primjedba bez objasnjenja zbunjuje.

mukotrpak
23.03.2011., 09:29
mukotrpak mlijeko (svaki dobar izvor kalcija je ok) nije zbog radioaktivnog joda (kalijev jodid se izima da napuni štitnjaču da nebi mogao uć radioaktivni jod) nego radioaktivnog cezija i on će sigurno doć ali u takvoj minornoj i beznačajnoj koncetraciji da je bolje o tom ne pričat.

btw. janica i blanka nemaju problema s jodom jer nemaju štitnjaču

Krivo. Mlijeko se ne smije piti zbog joda. Gljive se ne jedu zbog teških metala. Pomalo sam upućen u problematiku jer mi je svojevremeno žena radila u labu za radioaktivnost biosfere, baš na radioaktivnom jodu u mlijeku. Uvela metodu par mjeseci prije Černobila.

ceha
23.03.2011., 10:16
o bože mukotrpak pa nisam govorio o mlijeku koje u sebi sadrži radioaktivni jod.

mukotrpak
23.03.2011., 12:40
o bože mukotrpak pa nisam govorio o mlijeku koje u sebi sadrži radioaktivni jod.

Nego o čemu? Kad stvar rukne najkritičnija namirnica je mlijeko jer sadrži dosta joda a piju ga najosjetljiviji.

ceha
23.03.2011., 12:50
Ma o mlijeku prije proizvodenom (ne friškom) onom dugotrajnom, jogurti i sirevi. :rofl:

Daniel.N
23.03.2011., 13:04
Ma o mlijeku prije proizvodenom (ne friškom) onom dugotrajnom, jogurti i sirevi. :rofl:

U SAD skoro nitko ne pije trajno mlijeko, koriste samo svježe mlijeko. Ne paše im okus.

In June 1993, Parmalat introduced its UHT milk to the United States.[10] However in the North American market, consumers have been uneasy about consuming milk which is not delivered under refrigeration, and have been much more reluctant to buy it.

UHT je trajno mlijeko u "tetrapaku" i sl.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra-high_temperature_processing

ceha
23.03.2011., 13:25
U SAD skoro nitko ne pije trajno mlijeko, koriste samo svježe mlijeko. Ne paše im okus.


Hm e sad će navalit. :rofl:

A da mi je znat kako je to bilo kad su njima TMI riknule?
Kakve su onda bile vijesti. :zubo:

FallenLife
24.03.2011., 10:53
Može li netko sa stručnog stajališta objasniti stvarnu štetnost radioaktivnog oblaka koji će proći hrvatskom?

Vidim da se pretpostavlja kako će najranije 29. taj oblak biti negdje iznad hrvatske i slovenije. Čak nam i kišu prognoziraju ak se ne varam. Što to točno znači? Pretpostavljam da kiša nije baš dobra?

I ako može onako za nas totalne laike kakav jednostavniji opis.

Unaprijed hvala.

Lesli Eldridž
24.03.2011., 10:59
Pa mala je radioaktivnost. Razrijedila se do naših prostora. Ne sjećaš se Černobila. Bila je znatno veća radioaktivnost. I velikih posljedica na našim prostorima nije bilo...

utisana
24.03.2011., 14:50
Pa mala je radioaktivnost. Razrijedila se do naših prostora. Ne sjećaš se Černobila. Bila je znatno veća radioaktivnost. I velikih posljedica na našim prostorima nije bilo...
Ne bih se slozila...
U zadnjih 40 god. broj karcinoma je u stalnom porastu. Kako znas da nije to posljedica Cernobila?
Jucer su Taliani javili da je oblak danas iznad Italie i ide u nasem smjeru. Na TV su rekli da je radijacija minimalna, beznacajna. A sad , tko to prati? Da li se mjeri ili samo nagadja...?

Nick Fallin
24.03.2011., 14:56
Ne bih se slozila...
U zadnjih 40 god. broj karcinoma je u stalnom porastu. Kako znas da nije to posljedica Cernobila?
Jucer su Taliani javili da je oblak danas iznad Italie i ide u nasem smjeru. Na TV su rekli da je radijacija minimalna, beznacajna. A sad , tko to prati? Da li se mjeri ili samo nagadja...?

Nagađa se. Tko je vidio mjerit radijaciju, kad možeš dobro pogodit.

ceha
24.03.2011., 15:19
Ne bih se slozila...
U zadnjih 40 god. broj karcinoma je u stalnom porastu. Kako znas da nije to posljedica Cernobila?
Jucer su Taliani javili da je oblak danas iznad Italie i ide u nasem smjeru. Na TV su rekli da je radijacija minimalna, beznacajna. A sad , tko to prati? Da li se mjeri ili samo nagadja...?

eh karcinom, zanimljivo da niko ne primjećuje da se u 160 godina životni vijek ljudi (prosječni) produljio za 40 godina.
Ljudi više ne umiru od tuberkuloze, velikih boginja, kuge, dječjih bolesti (ospice, vodene kozice,...), šarlaha. Normalno da se povećao broj oboljelih od raka, srčanih bolesti i drugih bolesti povezanih zapravo s starenjem stanovništva.

U starenju naravno igra ulogu i radioaktivnost ali zapravo veći utjecaj ima stalna prirodna radioaktivnost koju nakupljamo kroz godine.

Cat6
24.03.2011., 15:31
Nisam ljubitelj ove tematike, pa me vec i citanje deprimira. Pisanje jos vise.

Ali pretrazi (http://www.google.hr/search?q=casio+kx-101&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a#hl=en&pq=mcgill%20university%20sea%20sea%20vegetables%20 radiation%20help&xhr=t&q=McGill%20UNIVERSITY%20Sea%20Vegetables%20radiati on%20help&cp=36&pf=p&sclient=psy&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US%3Aofficial&aq=f&aqi=&aql=&oq=McGill+UNIVERSITY+Sea+Vegetables+radiation+help&pbx=1&fp=7c7e78b7188f7d86&bs=1) ako imas volje radove ovog Sveucilista (http://www.mcgill.ca/)

Oni su dvije dekade istrazivali i potvrdili radovima, prednost morskih algi kao pomoci uklanjanju radijacija i radioaktivne prasine iz tijela. Japanska narodna medicna je i prije bacanja nesretnih bombi, poznavala takve prednosti.

Ironicno zvuci, da je najvece trziste koje salje iste, bas zemlja koja se nasla (ponovo) u ovakvoj tragediji.

Endimion17
24.03.2011., 16:13
Ne bih se slozila...
U zadnjih 40 god. broj karcinoma je u stalnom porastu. Kako znas da nije to posljedica Cernobila?
Jucer su Taliani javili da je oblak danas iznad Italie i ide u nasem smjeru. Na TV su rekli da je radijacija minimalna, beznacajna. A sad , tko to prati? Da li se mjeri ili samo nagadja...?
Karcinomi su vrlo raznolika družba i iz tog razloga je nemoguće sve ih trpati u istu kategoriju kada se gleda povišenje njihove pojavnosti (a osim toga, to je i razlog zašto ne može postojati "lijek za rak").
Skupno, na pojavnost im jako utječe starenje organizma, zatim genetske predispozicije, onda kancerogene kemikalije (sva sila njih), virusi, ionizirajuće zračenje,... hrpa toga.

Talijani su javili da je oblak iznad Italije, istina, ali ne radi se o malom oblačiću koji "ide uokolo i sije bolesti", već se radi o razrijeđenoj oblačini koja se rasipala nekih 25 tisuća kilometara.

Da, prati se. Tko bi rekao, postoje postaje koje to mjere.
Nema opasnosti za Hrvatsku.


Nisam ljubitelj ove tematike, pa me vec i citanje deprimira. Pisanje jos vise.

Ali pretrazi (http://www.google.hr/search?q=casio+kx-101&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a#hl=en&pq=mcgill%20university%20sea%20sea%20vegetables%20 radiation%20help&xhr=t&q=McGill%20UNIVERSITY%20Sea%20Vegetables%20radiati on%20help&cp=36&pf=p&sclient=psy&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US%3Aofficial&aq=f&aqi=&aql=&oq=McGill+UNIVERSITY+Sea+Vegetables+radiation+help&pbx=1&fp=7c7e78b7188f7d86&bs=1) ako imas volje radove ovog Sveucilista (http://www.mcgill.ca/)

Oni su dvije dekade istrazivali i potvrdili radovima, prednost morskih algi kao pomoci uklanjanju radijacija i radioaktivne prasine iz tijela. Japanska narodna medicna je i prije bacanja nesretnih bombi, poznavala takve prednosti.

Ironicno zvuci, da je najvece trziste koje salje iste, bas zemlja koja se nasla (ponovo) u ovakvoj tragediji.
U tijelo ne ulazi nikakva prašina i nema potrebe za vađenjem ikakve. Ulaze ioni radioizotopa.
Morske alge ne izbacuju radijaciju iz tijela. To su gluposti koje lansiraju "makrobiotičari" i ovi što troše novac na "organsku hranu".

Japanci su skupno, zbog načina prehrane koja uključuje hrpu algi, populacija koja je izloženija jodu i time su mrvicu manje šanse da obole od raka štitnjače (kojeg će biti malo, za razliku od Ukrajine).
Međutim to je samo inicijalna prednost.

Alge akumuliraju jod i ne prave razliku između stabilnog i radioaktivnog joda.
Mjesecima i mjesecima nakon završetka emisije joda-131 iz centrale, morat će pripaziti na konzumaciju algi. Vrijeme poluraspada joda je oko 8 dana i sve je jasno - alge će srkati I-131 u sebe i predstavljati opasnost.

Morat će doći i do izvjesnih promjena u jelovniku jer tu je i stroncij-90 koji će ući u morski ciklus jer imitira kalcij. Gomilat će se u vršnim predatorima koji su dio japanskog jelovnika, a vrijeme poluraspada je skoro 30 godina.

Cat6
24.03.2011., 16:35
U tijelo ne ulazi nikakva prašina i nema potrebe za vađenjem ikakve. Ulaze ioni radioizotopa. Morske alge ne izbacuju radijaciju iz tijela. To su gluposti koje lansiraju "makrobiotičari" i ovi što troše novac na "organsku hranu".

Pretpostavljao sam da me ceka superiorno racionaliziranje inkubatora nauke i repetitivne gradje. Moja poruka takvom rezoniranju je : Nauka je toliko napredovala da su svi bolesni!

Zahvaljujem na zelji, ali spomenuto Sveuciliste ce biti bolja adresa da adresiras svoja stajalista. Lakoca od nekoliko letecih komentara s kojim se zeli umanjiti neciji rad je diletanstvo za koje ne zelim trositi pisanja.

Komentar je bio za forumasa koji je otvorio/la temu i to mu je jedina svrha.

Endimion17
24.03.2011., 17:54
I to ti je argument? :D

Oni su istraživali komplekse algina i iona teških metala, kakav je recimo stroncij. No izgleda da ne razumiješ tematiku, jer ti je posve izmaklo to da je kontraproduktivno nažderavati se algama da bi spriječili ulazak I-131 u tijelo, kada te iste alge i taj izotop nagomilavaju u sebi.

lucca
24.03.2011., 18:24
mene je to isto malo zanimalo pa sam se bacila na citanje, al neke svapske literature

nadasve zanimljivo mi je bilo spoznati kako su neke gljive zderale uredno radioaktivna zracenja nakon cernobila, bujale ko velke, i cak na neku foru transformirale radioaktivnu energiju (zbog melanina, tak nes..:misli:..)

:eek::rofl:

navedena su bila sljedeca istrazivanja, al mi se to nije bas dalo detaljno proucavat:

Ionizing Radiation Changes the Electronic Properties of Melanin and Enhances the Growth of Melanized Fungi (http://www.plosone.org/article/fetchArticle.action?articleURI=info:doi/10.1371/journal.pone.0000457)

Proteomics Analysis of Flax Grown in Chernobyl Area Suggests Limited Effect of Contaminated Environment on Seed Proteome (http://pubs.acs.org/stoken/presspac/presspac/full/10.1021/es100895s)

i cisto ovak laicki mi je bome nakon tog poprilicno vjerojatno da su i alge zderaci kojekakvih strahota, i nekak ne vidim prostora za neku neutralizaciju tog sveg pozderanog i poprilicno nezdravog u nekom razumnom periodu :ne zna:

ceha
24.03.2011., 18:52
evo čitam na teletekstu došlo i do Švedske i izmjerena doza je za 500000 puta manje nego za Černobila.

gilgamesh
24.03.2011., 20:29
Mogu vam opisno dočarati jedan podatak s otoka Rave
(http://www.velarava.com/hr/o-ravi.html) u Zadarskom arhipelagu. Bijah 2007. god. u Veljači na jedrenju i u razgovoru s starosjediocem s otoka, jer smo tamo našli okrijepu u mandarinama i zelenoj salati, blitvi, mrkvi, krumpiru...prava gozba, sve iz vrta domaćina, napomenuo je da mandarine nisu dale ploda 7 godina uzastopno nakon Černobilske katastrofe.
Sapienti sat

Endimion17
24.03.2011., 20:42
^^to će ti posrati svaki agronom. Glupi jugoslavenski mitovi. :facepalm:
Da, sve je taman nakon Černobila usahnulo. Cijela bivša Juga je bila ogoljela, sve popadalo, osušilo se. Isuse. :facepalm:

Tyndall
25.03.2011., 08:19
Mogu vam opisno dočarati jedan podatak s otoka Rave
(http://www.velarava.com/hr/o-ravi.html) u Zadarskom arhipelagu. Bijah 2007. god. u Veljači na jedrenju i u razgovoru s starosjediocem s otoka, jer smo tamo našli okrijepu u mandarinama i zelenoj salati, blitvi, mrkvi, krumpiru...prava gozba, sve iz vrta domaćina, napomenuo je da mandarine nisu dale ploda 7 godina uzastopno nakon Černobilske katastrofe.
Sapienti sat

Nakon smrti Franje Tuđmana, moj sada već pokojni pas nije jedno 10 dana htio izaći iz kuće.

Sapienti sat.

Nick Fallin
25.03.2011., 08:55
Mogu vam opisno dočarati jedan podatak s otoka Rave
(http://www.velarava.com/hr/o-ravi.html) u Zadarskom arhipelagu. Bijah 2007. god. u Veljači na jedrenju i u razgovoru s starosjediocem s otoka, jer smo tamo našli okrijepu u mandarinama i zelenoj salati, blitvi, mrkvi, krumpiru...prava gozba, sve iz vrta domaćina, napomenuo je da mandarine nisu dale ploda 7 godina uzastopno nakon Černobilske katastrofe.
Sapienti sat

Koji bull. U zaleđu Zadra su bili jedni od najvećih voćnjaka u bivšoj jugi, nikakvih nestašica nije bilo, iz prve ruke.

Gilgameše, pa ti stvarno stavljaš vodu na mlin NE sa ovim infantilnim izjavama.

Krešimir
25.03.2011., 09:23
...
Ovo je članak koji sam našla.
Pitanje za znanstvenike- da li treba i kada uzimati kalijev jodid?

KI ne, selen bi trebao biti koristan u većim dozama (opet oprez), vitamin D također i melatonin. Ova dva zadnja možeš dobiti besplatno tako da se ujutro sunčaš, a noću spavaš u potpuno zamračenoj prostoriji.

Garofeeder
25.03.2011., 11:43
Gljive su, kako koja vrsta, vrijedni skupljaci cezija... Naletio sam svojevremeno na mapu s prikazom kolicine cezija 137 u tlu (cernobilski suveniri) na pojedinim podrucjima Svedske, a mislim i Srbije. Stvar je ocito ovisila i o kisi u kriticno vrijeme. AFAIK kod nas takva mjerenja nisu radjena, a recimo vrganji spadaju medju aktivnije cezijoljupce...

Krešimir
25.03.2011., 12:02
Gljive su, kako koja vrsta, vrijedni skupljaci cezija... Naletio sam svojevremeno na mapu s prikazom kolicine cezija 137 u tlu (cernobilski suveniri) na pojedinim podrucjima Svedske, a mislim i Srbije. Stvar je ocito ovisila i o kisi u kriticno vrijeme. AFAIK kod nas takva mjerenja nisu radjena, a recimo vrganji spadaju medju aktivnije cezijoljupce...

Da, gljive ga koncentriraju, a i divljač koja se hrani tim gljivama. Evo nešto o tome. link (http://www.srcosmos.gr/srcosmos/showpub.aspx?aa=9036) link2 (http://sbli.ls.manchester.ac.uk/fungi/21st_Century_Guidebook_to_Fungi/REPRINT_collection/Avila_etal_roe-deer+cesium.pdf)

Garofeeder
25.03.2011., 16:26
Da, gljive ga koncentriraju, a i divljač koja se hrani tim gljivama. Evo nešto o tome. link (http://www.srcosmos.gr/srcosmos/showpub.aspx?aa=9036) link2 (http://sbli.ls.manchester.ac.uk/fungi/21st_Century_Guidebook_to_Fungi/REPRINT_collection/Avila_etal_roe-deer+cesium.pdf)

Bilo je nesto o jelenima po Psunju, Dilju, Krndiji i Papuku....

gilgamesh
26.03.2011., 00:29
Možda je ovo napisano "rekla kazala", no radi se o stanovniku otoka i on je to na moju ushićenost mandarinama s stabla u Veljači, kao "kontinentalac" - "istresao kao iz rukava" ničim izazvan ovu izjavu !

utisana
28.03.2011., 11:05
KI ne, selen bi trebao biti koristan u većim dozama (opet oprez), vitamin D također i melatonin. Ova dva zadnja možeš dobiti besplatno tako da se ujutro sunčaš, a noću spavaš u potpuno zamračenoj prostoriji.

Hvala. Ima li još nešto?
Treba se osigurati, koliko je moguće. Ovo u Japanu ne ide na bolje...

Nick Fallin
28.03.2011., 12:37
Možda je ovo napisano "rekla kazala", no radi se o stanovniku otoka i on je to na moju ushićenost mandarinama s stabla u Veljači, kao "kontinentalac" - "istresao kao iz rukava" ničim izazvan ovu izjavu !

Rekla - kazala veliš? Nekako sam imao dojam da si napisao "Podatak" u svom postu (za podatak se obično ne veli rekla-kazala, jel) i sve začinjeno sa pametnom dosta.
E pa fakat je pametnom dosta. Bar znamo da je blitva/španjak/rašćika dobro rađala svih tih godina, a starosjedioc još živ i bez treće cice.

Mogu vam opisno dočarati jedan podatak s otoka Rave
(http://www.velarava.com/hr/o-ravi.html) u Zadarskom arhipelagu. Bijah 2007. god. u Veljači na jedrenju i u razgovoru s starosjediocem s otoka, jer smo tamo našli okrijepu u mandarinama i zelenoj salati, blitvi, mrkvi, krumpiru...prava gozba, sve iz vrta domaćina, napomenuo je da mandarine nisu dale ploda 7 godina uzastopno nakon Černobilske katastrofe.
Sapienti sat

red_shrike
28.03.2011., 12:51
Atomska skloništa imaju samo neke, rijetke zgrade. Sve novogradnje u RH nemaju niti osnovna skloništa, a kamoli atomska. Od zgrada koja imaju atomska skloništa, većina ih je neupotrebljiva. Evo, primjerice, moje uopće više nema struje unutra (nešto nije u redu sa razvodnom kutijom jer gigovi iskaču čim ih se stavi); struje ima samo preko generatora za slučaj nužde. Kreveti su OK, ali nema dovoda pitke vode osim kanistra koji je prazan (200 L). Filteri su u upitnom stanju i opći sustav ventilacije je upitan (mislim na uređaje za aktivno pročišćavanje zrake, ne za sustav koji dovodi čisti zrak sa površine kroz obične cijevi). Medicinska oprema je stare (otišli rokovi trajanja). Detektori bojnih plinova su isto stari, trebalo bi provjeriti. Detektori kvalitete zraka su OK, barem koliko vidim.
Ako se tko tko pita zašto se atomska skloništa više ne rade, onda je to jer jedno košta koliko i pola zgrade (barem moje). Tj, troškovi izgradnje bi bili bar 2000-3000 € po kvadratu, što bi učinilo prodajni kvadrat vjerojatno 4000-5000e. BTW, u tom čudu ne rade mobiteli, bar ni jedan koji sam ja probao (niti ima radio-televizijskog signala)..
Potpuno funkcionalno sklonište bi moglo osigurati minimalno prihvatljivo preživljavanje 35 ljudi na 14 dana. I tu stvarno mislim minimalno, što bi bilo prihvatljivi kompromis naspram hodanja, recimo, po radioaktivnoj prašini ili kiši nakon atomske eksplozije ili opće kataklizme. Ipak, zanima me da li itko zna firmu koja je licencirana za popravak tih stvari i koliko atomskih skloništa ima po hrvatskoj?

Begemotica
28.03.2011., 14:08
Meni nakon upravo odgledanog filma "Threads" (http://www.imdb.com/title/tt0090163/) izraz "Atomsko sklonište" nekako oksimoroničan.

Endimion17
28.03.2011., 15:51
Mislim da većina većih zgrada iz bivše države ima atomska skloništa, pogotovo one u kvartovima-spavaonicama. No potpuno su neupotrebljiva što se tiče filtriranja zraka, a neka su i prisvojena u svrhe poslovnog prostora. :D

Jedino od čega štite jest izravni udarni val bombe, što znači da većina ionizirajućeg zračenja, detonacijska fronta i val topline koji prži ne dosežu u unutrašnjost. To je dosta za početak.

red_shrike
28.03.2011., 17:08
Ma ček, filter u mom skloništu je kocka veličine 2.5 metara bridova, a na to je montiran onaj čudni uređaj za mehaničku filtraciju i kaže da bi trebalo biti dovoljno za bio-kemijsko oružje (kada je 100% operativan). To sklonište mora biti solidno i protiv radijacije, jer znam da sklonište kao takvo (bar moje) ima i sloj olova od nekih 5 cm (ako me sjećanje služi). Jedino što je ovo samo za nas, a ne javno sklonište za građane.

Cahit
29.03.2011., 08:09
a neka su i prisvojena u svrhe poslovnog prostora. :D.

U kvartu gdje ja živim je na mjestu nekadašnjeg skloništa sada Konzum :D

zacky
29.03.2011., 12:09
Jel netko mjerio radijaciju danas?29.je!

red_shrike
29.03.2011., 14:03
U kvartu gdje ja živim je na mjestu nekadašnjeg skloništa sada Konzum :D

To je doslovno ilegalno.

Nick Fallin
29.03.2011., 14:17
To je doslovno ilegalno.

Nije, ako im taj Konzum služi kao skladište blitve iz Japana :D

Cahit
29.03.2011., 14:29
To je doslovno ilegalno.

To je na Sućidru, a u Bolu (također kvart u Splitu) je prenamijenjen u striptiz-bar. Vjerujem da nije ilegalno, čudo šta rade potezi pera lokalne vlasti :mig:

nasmijanonebo
29.03.2011., 15:03
Jel netko mjerio radijaciju danas?29.je!

nema mjesta panici
http://www.dzns.hr/aktivnosti/pripravnost/pravodobno_upozoravanje

drot13
29.03.2011., 16:02
... Potpuno funkcionalno sklonište bi moglo osigurati minimalno prihvatljivo preživljavanje 35 ljudi na 14 dana...

Kolika je korist od preživljavanja tih prvih 14 dana? Što kasnije, tj. je li to dovoljno da se radijacija smanji na sigurnije razine?

*jezebel*
29.03.2011., 16:23
KI ne, selen bi trebao biti koristan u većim dozama (opet oprez), vitamin D također i melatonin. Ova dva zadnja možeš dobiti besplatno tako da se ujutro sunčaš, a noću spavaš u potpuno zamračenoj prostoriji.

postoje li kakvi podaci o tome kolike su doze melatonina preporucljive ukoliko dodje do katastrofe? ne mislim na japan, nego na evropu, odnosno susjedstvo. (inace, kod problema sa spavanjem se vec doze od 10 mg smatraju prilicno visokima. ja ga imam, ali me malo strah probati dok prvo ne nabavim 3 mg ili manje.)

buduci da ne zelim kontaminirati temu o atomskim sklonistima sa son-a, kvotala bih i pitala ovdje:

Ta skloništa su primarno služila za zaštitu od izravnog i trenutnog utjecaja atomskog oružja. Ni u doba kada su bila optimalne kvalitete nisu mogla zaštititi od dugotrajnije izloženosti fallout-u, a kamoli danas, kada su filteri ili pokvareni, ili ih više nema.

Dakle, ako prijeti eksplozija atomske bombe, sakriješ se u njih i čekaš da prođe ono najgore, a onda bježi u pizdu materinu što dalje od hipocentra, redovno se tuširaj da sa sebe spereš kontaminiranu prašinu.

- koliko traje ''ono najgore''? (ne, ne mislim da je ovo glupo pitanje. :zubo:)
- da bacim odjecu?
- koliko je zapravo ucinkovita soda bikarbona?
- gdje se mogu nabaviti divovska pakiranja sode bikarbone? (ne, ne mislim na pakiranja od kile na odjelu za kolace.)
- pomazu li ista gas-maske?
- gdje da nabavim kvalitetnu gas-masku? :D (da, znam, prodavaonica sa zastitnom opremom. ali koja?)
- koliko cemo se zastititi ako se namazemo s debelim slojem gline? ili da ne prtljamo s tim? (evo, stavit cu facepalm umjesto vas::facepalm:)
- ako u stambenom prostoru imamo zalihe vode u plasticnim kanisterima, je li im to dovoljna zastita ili ih treba s necim dodatno obloziti?
- podrum s prozorima bez roletna ili stan s prozorima i roletnama (naravno, u slucaju da stakla jos uvijek postoje)? majko mila, ja nista ne znam. :rofl:

fala! :D

nasmijanonebo
30.03.2011., 11:56
prigodno
http://www.youtube.com/watch?v=jfpQNfcRE1o
preko 2000 testiranja nuklearnih bombi od 1945 do 1998:eek:

red_shrike
30.03.2011., 12:23
Kolika je korist od preživljavanja tih prvih 14 dana? Što kasnije, tj. je li to dovoljno da se radijacija smanji na sigurnije razine?

Da. Najgora je stvar ne zračenje kao takvo, već padanje radioaktivne prašine i ozračenih materijala direktno na kožu i uzimanje ozračene hrane i vode. Nakon 14 dana će opasti veći dio zračenja koje bi ostavilo dugotrajne posljedice ili smrt, pa je sigurno izići van i napustiti taj dio svijeta. Izlazak van odmah nakon eksplozije nije baš bistra ideja jer će vjetar nositi prevelike koncentracije ozračenog materijala po gradu koji će dospjeti u organizam. Dodatno, vrlo brzo nakon atomske eksplozije dolazi do kiše, gdje su kapi veličine ping pong loptica,a ako to padne na vas - piši kući "propalo". Čitava ideja skloništa, bar pravilno izgrađenog, je da izdrži samo ono početno najgore vrijeme. Savjet endimiona o bježanju odmah nakon eksplozije nije dobar, jer će se osoba gotovo sigurno previše kontaminirati (bar u slučaj upada atomske bombe).

red_shrike
30.03.2011., 12:29
To je na Sućidru, a u Bolu (također kvart u Splitu) je prenamijenjen u striptiz-bar. Vjerujem da nije ilegalno, čudo šta rade potezi pera lokalne vlasti :mig:

Ne, atomska skloništa se NE SMIJU koristiti u bilo kakve svrhe sa bilo kakvom izlikom osim za svoju primarnu namjenu. Ovo što si opisao samo dokazuje kakva smo mi banana država. Da se dogodi neko sranje i skloništa (bilo kakva) postnau potrebna, ekipa iz civilne zaštite bi lijepo uputila ljude u što? Konzum? Onda će mo se jednoga dana svi čudom čuditi kako to da imamo toliko mrtvih i gdje su nestala sva ta silna skloništa. Čovječe, koja komedija je ova država

Garofeeder
30.03.2011., 12:52
Ne, atomska skloništa se NE SMIJU koristiti u bilo kakve svrhe sa bilo kakvom izlikom osim za svoju primarnu namjenu. Ovo što si opisao samo dokazuje kakva smo mi banana država. Da se dogodi neko sranje i skloništa (bilo kakva) postnau potrebna, ekipa iz civilne zaštite bi lijepo uputila ljude u što? Konzum? Onda će mo se jednoga dana svi čudom čuditi kako to da imamo toliko mrtvih i gdje su nestala sva ta silna skloništa. Čovječe, koja komedija je ova država

Smiju, smiju:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2001_11_98_1641.html

red_shrike
30.03.2011., 12:58
Smiju, smiju:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2001_11_98_1641.html

Urnebesno. U civilnoj zašiti su me uvjeravali u suprotno. Doduše, bilo bi zanimljivo koliko iznajmljenih skloništa krši 1., 2. i 5. dio ovog zakona. Ono što mi zapravo nije jasno kako itko može koristiti atomsko sklonište kao konzum?!

Garofeeder
30.03.2011., 13:13
Urnebesno. U civilnoj zašiti su me uvjeravali u suprotno. Doduše, bilo bi zanimljivo koliko iznajmljenih skloništa krši 1., 2. i 5. dio ovog zakona. Ono što mi zapravo nije jasno kako itko može koristiti atomsko sklonište kao konzum?!

Ne bih se bas okladio, ali mislim da ako je zgrada suvlasnistvo vlasnika stanova i ako je provedeno etaziranje, pa je i skloniste etazirano (ne bih se zacudio) stanari bi ga zapravo mogli iznajmiti kome hoce.... Kao sto mogu iznajmiti fasadu nekoj firmi za reklamu...

red_shrike
30.03.2011., 13:18
Mislim da je to EKSTREMNO glupo je to znači da sklonište neće biti spremno u slučaju katastrofe. Nije to stvar samo nuklearnih gluposti, pitanje je tu bilo kakvih prirodnih nepogoda. Ako išta, zakon bi trebao izričito zahtijevati da se skloništa drže u top formi.

Svevremenska
03.04.2011., 18:37
Ne uzimati kalijev jodid na svoju ruku jer će gotovo sigurno doći do trovanja.

Apsolutno nepotrebno. Ako se stanje u Fukushimi bitno ne promijeni, neće trebati ni Japancima (ne treba im ni sada, osim onima koji su oko elektrane i u njoj), a kamoli nama koji smo više od 9 tisuća kilometara dalje.
BTW baš me to zanima koja ljekarna prodaje kalijev jodid bez recepta, jer kad je meni trebalo za fotografiju, gledali su me kao da naručujem sastavne dijelove bombe ili crystal metha, vagina im majčina...

Siguran sam da će kalijev jodid izazvati više štete nego Fukushima 1 sa svih 6 reaktora i bazena za gorivo, osim naravno ako se stanje ne pogorša drastično.

Ja ću samo reći da se kalijev jodid u granulama može kupiti u Homeolabu za 50 kn. bez recepta, a ako ga ima u kojoj ljekarni isto bez recepta

Endimion17
03.04.2011., 19:03
Ja ću samo reći da se kalijev jodid u granulama može kupiti u Homeolabu za 50 kn. bez recepta, a ako ga ima u kojoj ljekarni isto bez recepta

Ne, kalijevog jodida kod tih šarlatana nema. Ono što imaju jesu šećerne kuglice koje su bile nakapane vjerojatno beskonačno razrijeđenom otopinom kalijevog jodida.

trbuhomzakruhom
06.01.2013., 15:20
Da, to sam i sama pronašla. Ali, nisam stručnjak, zato sam htjela mišljenje stručnijih osoba.

Da li će nas vlada upozoriti ako do Hr dođe radioaktivni oblak? Da li je to njihova dužnost? Ili je na nama da se sami informiramo i u tom slučaju ipak uzmemo terapiju kalijevog jodida?

haha,previše se brineš o tome,u vrijeme černobilske katastrofe koja je bila samo 1000 km zračne linije od nas nitko nije ništa rekao,nego su šutili i sakrivali od javnosti ,tipično za komunistički rezim,da nije švedska otkrila povećanu radioaktivnost tko zna kad bi europa i svijet saznali za katastrofu,i da taj radioaktivni oblak je došao sve do francuske na zapadu,do grčke na jugu i preko bivse jugoslavije presao,hocu rec da smo onda bili puno vise ugrozeniji nego ovo sto je bilo sa fukushimom !!

Skylights
07.01.2013., 07:11
Da. Najgora je stvar ne zračenje kao takvo, već padanje radioaktivne prašine i ozračenih materijala direktno na kožu i uzimanje ozračene hrane i vode. Nakon 14 dana će opasti veći dio zračenja koje bi ostavilo dugotrajne posljedice ili smrt, pa je sigurno izići van i napustiti taj dio svijeta. Izlazak van odmah nakon eksplozije nije baš bistra ideja jer će vjetar nositi prevelike koncentracije ozračenog materijala po gradu koji će dospjeti u organizam. Dodatno, vrlo brzo nakon atomske eksplozije dolazi do kiše, gdje su kapi veličine ping pong loptica,a ako to padne na vas - piši kući "propalo". Čitava ideja skloništa, bar pravilno izgrađenog, je da izdrži samo ono početno najgore vrijeme. Savjet endimiona o bježanju odmah nakon eksplozije nije dobar, jer će se osoba gotovo sigurno previše kontaminirati (bar u slučaj upada atomske bombe).

Ovo je dobra informacija za pocetak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fallout_shelter

Skylights
07.01.2013., 07:30
Ovo je dobra informacija za pocetak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fallout_shelter

Situacija nije dobra kada su u pitanju jace bombe koje su sposobne unistiti sve zgrade u krugu 20 km:

http://www.pbs.org/wgbh/amex/bomb/sfeature/25mtblast.html
http://www.pbs.org/wgbh/amex/bomb/sfeature/1mtblast.html
http://www.pbs.org/wgbh/amex/bomb/sfeature/blastmap.html

trbuhomzakruhom
13.01.2013., 12:50
E da su u vrijeme cernobila imali takva zastitna odjela kakva danas imaju ,nebi bilo tolko prijevremenih smrtnih slucajeva danas,japanci su se prilicno dobro pripremili za takve situacije i vrlo brzo su reagirali kako bi se sprijecila mozda jos i veca katastrofa..

i_meni_dosadno
13.01.2013., 13:41
japancima nije nijedna grunula
japanci su imali problem sa hlađenjem, a to što se koristi za hlađenje je vrlo opasno za ljude

Sandiran
18.01.2013., 19:04
Neurohormon melatonin se dokazao korisnim u neutraliziranju slobodnih radikala nastalim radijacijom.


Moja mama ima prijatelja radiologa koji ga pije u visokim dozama. :)