View Full Version : Akcija "Nisi vjernik? Onda to i reci!" (Popis stanovništva 2011)
stranice :
1
2
3
4
5
6
[
7]
slaven0
10.04.2011., 17:22
Kao i sve druge pojave u povijesti, ponekad predvodi, ponekad kaska. Zavisi koji period i koji segment gledaš. Drago mi je da imaš tako velika očekivanja od KC, ali rekao bih da je to jednostavno stvar mladenačkog (?) idealizma (ne patroniziram, govorim i o svom iskustvu).
nema tu ocekivanja, pitanje je bilo konkretno, odgovorio nisi nista.
Konstantno se povlaci prica o nekoj nenadmasnoj krscanskoj etici bez koje bi, sacuvajboze, svijet propao.
Ovaj i prosli papa su zastitnici hebaca male djece(izmedju ostalog), a za dalje u povijest mi ne treba mikroskop za pronaci primjere nenadmasne krscanske etike na djelu, samo bi lista bila predugacka...
Krivo. Ti vodiš svoj monolog, na ovoj i drugim temama.
hmarija
10.04.2011., 18:41
[Nije točno mnogi svećenici su se bavili znanošću i filozofijom.
Ovo uopće ne proturiječi onom što sam ja napisala. Svećenik koji se bavi filozofijom, ako je pravi filozof, čini to u okviru filozofije, a ne u okviru religije, isto tako je i sa znanošću. Naravno da i svećenici i vjernici mogu biti i filozofi i znanstvenici, ali dok su na produčju filozofije ili znanosti, nisu u okvirima religijske mitske svijesti, i obratno. I da, i o religiji se može misliti u okviru filozofije religije ili znanosti, ali ne treba brkati razmatranje religije s filozofskog ili znanstvenog gledišta i razmatranja problema u okviru religije, to su sasvim različite stvari.
To je tvoje mišljenje, koje je potpuno neutemeljeno i pogrešno. Crkva je za razliku od drugih u prvi plan uvijek stavila čovjeka .
Uvijek? I kad ga je spaljivala na lomači? To nije moje slobodno mišljenje, nego stav mnogih povijesničara koji humanizam i renesansu proglašavaju prvim velikim zaokretom od teocentričnog modela prema antropocentričnom, prosvjetiteljstvo je bilo sljedeći korak, a nastanak građanskih država i svijesti o ljudskim pravima još jedan korak u tom smjeru.
Krivo. Sjetimo se Francuske revolucije. Nestajae su cijele plemićke obitelji. Djeca i žene su završavali na giljotini uz pokliče divljhe mase željne krvi. Što se je dogodilo? Narod je zamijenio jedne vladare drugima. Umjesto plemića došli su na vlast buržuji i kamatari koji su nastavili izrabljivati . Da jhe pravda ipak dostižna, vidjelo se je po Robespjeru koji je završio na giljotini. U ono vrijeme je bilo dovoljno da si se zamjerio susjedu, pa da te on izruči policiji i da završiš na giljotini pod optužbom da si rojalist.To je ta građanska demokracija na koju se pozivaš.
Istina je da je Francuska revolucija bila užasna i krvava, međutim bez građanskih revolucija, još bismo bili u feudalizmu. Istina da ni danas građanska i ljudska prava nisu u potpunosti dosegnuta, međutim na neusporedivo su većoj razini od onih u doba feudalizma. Uopće ustavi suvremenih građanskih država uvelike nasljeđuju temeljne zahtjeve Francuske revolucije koji u ono doba nisu bili dosegnuti.
Konkretno kod nas u Hrvatskoj vlada bijela kuga. Još uvijek nas više umire, nego što se rađa. Normalno da crkva želi opstanak Hrvata na ovim prostorima.
Nije vrag da znaš samo o kontracepciji kao metodi sprečavanja začeća?
Zar je Crkvi bitniji etinički sastav, koje će nacije biti buduće generacije ili hoće li imati pitke vode? Zar nije Crkva univerzalna i zar joj ne bi trebalo biti prvenstveno stalo do doborbiti čovječanstva, a ne do toga hoće li biti više crnih il bijelih, Hrvata ili nekih drugih?
Što se tiče rastave braka, možeš uvijek tražiti dopuštenje od Vatikana za razvod braka. Nebi bio jedini.
Tko ženu prisiljava da živi sa svojim zlostavljačem??? Pričaš gluposti. Crkva to sigurno ne čini.
Ma da, koliko je žena dobilo razvod jer ih je muž zlostavljao? Po meni takvi bi se razvodi trebali pokrenuti po službenoj dužnosti kad se ustanovi da je do zlostavljanja došlo, a zna se da je najčešći savjet svećenika takvim ženama: "Šuti i trpi". Crkva se dugo protivila i civilnom razvodu braka. U Italiji je razvod civilnog braka dopušten tek 1978. nakon referenduma kod kojeg je Crkva vršila intenzivnu propagandu protiv donošenja takvog zakona i poručivala građanima da se na referendumu odluče protiv njegovog donošenja.
Crkva je na strani naroda. Najbolji je primjer Latinska Amerika. U BiH crkva je uz Hrvatski narod, kojeg su naši političari napustili i ostavili ih na milost i nemilost muslimanskoj hegemoniji.
Baš si dobar primjer dao, treba usporediti demokraciju i životni standard u Latinskoj Americi i u sekularnoj europi, osobito u nekatoličkim dijelovima s većinom nevjernika (Nordijske zemlje), pa ćemo vidjeti koliko je rad Katoličke crkve za dobrobit ljudi nenadomjestiv.
U zatvorima se redovito obavljaju svete mise. Crkva od kažnjenika nije digla ruke. U zatvorima postoje i djeluju kapelani, kao i u drugim demokratskim sredinama.
Da. Za vrijeme jugoslavije,bratstva i jedinstva smo sigurno živjeli u demokraciji . Crkva je bila strogo odijeljena od države a narod je mogao reći što je mislio. Goli Otok,Stara Gradiška i Lepoglava nisu postojali, a ljudi koji su drugačije mislili išli su u ljetne kampove.:rolleyes:
U Crkvi postoji hijerarhija kao i u civilnoj vlasti. Imamo vladu i sabor jkoji odlučuju mjesto nas. Oni također misle mjesto nas. Na njihove odluke nemamo nikakvog utjecaja. Političari su bahati i žive u izobilju, dok narod gladuje. :rolleyes:
Prvo, Crkvena vlast se sama postavlja, narod nema nikakvog utjecaja, ne može birati Crkvene vlasti niti ih može smijeniti, ne može ni na koji način odlučivati o ustroju i politici Crkve. To što u RH imamo vlast kakvu imamo sami smo krivi, mi smo ih izabrali (većina) i mi - građani ih možemo smijeniti, a tko misli da bi dobro vodio zemlju može se i sam kandidirati i uvjeriti birače u to. Za razliku od toga narod niti bira niti smjenjuje Crkvene vlasti, oni sami sebe biraju, a predstavljaju se kao da ih je izabrao sam Bog i zbog toga valjda odgovaraju samom Bogu, dok ih Crkveni narod ne može pozvati na odgovornost. Također, u Crkvenoj vlasti nema žena, njima je onemogućeno sudjelovanje u donošenju bilo kakvih bitnih uloga u Crkvi jer im je onemogućeno zaređivanje i zbog toga je žena u Crkvi svedena na objekt tuđeg odlučivanja i promišljanja bez da ikad može doći na položaj s kojeg se odlučuje.
Ovo o Jugoslaviji je čisto tvoja projekcija, rezultat tvoje opterećenosti i nema uopće veze ni s čim napisanim niti sa samom temom.
hmarija
10.04.2011., 18:47
Nije točno mnogi svećenici su se bavili znanošću i filozofijom.
Ovo uopće ne proturiječi onom što sam ja napisala. Svećenik koji se bavi filozofijom, ako je pravi filozof, čini to u okviru filozofije, a ne u okviru religije, isto tako je i sa znanošću. Naravno da i svećenici i vjernici mogu biti i filozofi i znanstvenici, ali dok su na produčju filozofije ili znanosti, nisu u okvirima religijske mitske svijesti, i obratno. I da, i o religiji se može misliti u okviru filozofije religije ili znanosti, ali ne treba brkati razmatranje religije s filozofskog ili znanstvenog gledišta i razmatranja problema u okviru religije, to su sasvim različite stvari.
To je tvoje mišljenje, koje je potpuno neutemeljeno i pogrešno. Crkva je za razliku od drugih u prvi plan uvijek stavila čovjeka .
Uvijek? I kad ga je spaljivala na lomači? To nije moje slobodno mišljenje, nego stav mnogih povijesničara koji humanizam i renesansu proglašavaju prvim velikim zaokretom od teocentričnog modela prema antropocentričnom, prosvjetiteljstvo je bilo sljedeći korak, a nastanak građanskih država i svijesti o ljudskim pravima još jedan korak u tom smjeru.
Krivo. Sjetimo se Francuske revolucije. Nestajae su cijele plemićke obitelji. Djeca i žene su završavali na giljotini uz pokliče divljhe mase željne krvi. Što se je dogodilo? Narod je zamijenio jedne vladare drugima. Umjesto plemića došli su na vlast buržuji i kamatari koji su nastavili izrabljivati . Da jhe pravda ipak dostižna, vidjelo se je po Robespjeru koji je završio na giljotini. U ono vrijeme je bilo dovoljno da si se zamjerio susjedu, pa da te on izruči policiji i da završiš na giljotini pod optužbom da si rojalist.To je ta građanska demokracija na koju se pozivaš.
Istina je da je Francuska revolucija bila užasna i krvava, međutim bez građanskih revolucija, još bismo bili u feudalizmu. Istina da ni danas građanska i ljudska prava nisu u potpunosti dosegnuta, međutim na neusporedivo su većoj razini od onih u doba feudalizma. Uopće ustavi suvremenih građanskih država uvelike nasljeđuju temeljne zahtjeve Francuske revolucije koji u ono doba nisu bili dosegnuti.
Konkretno kod nas u Hrvatskoj vlada bijela kuga. Još uvijek nas više umire, nego što se rađa. Normalno da crkva želi opstanak Hrvata na ovim prostorima.
Nije vrag da znaš samo o kontracepciji kao metodi sprečavanja začeća?
Zar je Crkvi bitniji etinički sastav, koje će nacije biti buduće generacije ili hoće li imati pitke vode? Zar nije Crkva univerzalna i zar joj ne bi trebalo biti prvenstveno stalo do doborbiti čovječanstva, a ne do toga hoće li biti više crnih il bijelih, Hrvata ili nekih drugih?
Što se tiče rastave braka, možeš uvijek tražiti dopuštenje od Vatikana za razvod braka. Nebi bio jedini.
Tko ženu prisiljava da živi sa svojim zlostavljačem??? Pričaš gluposti. Crkva to sigurno ne čini.
Ma da, koliko je žena dobilo razvod jer ih je muž zlostavljao? Po meni takvi bi se razvodi trebali pokrenuti po službenoj dužnosti kad se ustanovi da je do zlostavljanja došlo, a zna se da je najčešći savjet svećenika takvim ženama: "Šuti i trpi". Crkva se dugo protivila i civilnom razvodu braka. U Italiji je razvod civilnog braka dopušten tek 1978. nakon referenduma kod kojeg je Crkva vršila intenzivnu propagandu protiv donošenja takvog zakona i poručivala građanima da se na referendumu odluče protiv njegovog donošenja.
Crkva je na strani naroda. Najbolji je primjer Latinska Amerika. U BiH crkva je uz Hrvatski narod, kojeg su naši političari napustili i ostavili ih na milost i nemilost muslimanskoj hegemoniji.
Baš si dobar primjer dao, treba usporediti demokraciju i životni standard u Latinskoj Americi i u sekularnoj europi, osobito u nekatoličkim dijelovima s većinom nevjernika (Nordijske zemlje), pa ćemo vidjeti koliko je rad Katoličke crkve za dobrobit ljudi nenadomjestiv.
U zatvorima se redovito obavljaju svete mise. Crkva od kažnjenika nije digla ruke. U zatvorima postoje i djeluju kapelani, kao i u drugim demokratskim sredinama.
Da. Za vrijeme jugoslavije,bratstva i jedinstva smo sigurno živjeli u demokraciji . Crkva je bila strogo odijeljena od države a narod je mogao reći što je mislio. Goli Otok,Stara Gradiška i Lepoglava nisu postojali, a ljudi koji su drugačije mislili išli su u ljetne kampove.:rolleyes:
U Crkvi postoji hijerarhija kao i u civilnoj vlasti. Imamo vladu i sabor jkoji odlučuju mjesto nas. Oni također misle mjesto nas. Na njihove odluke nemamo nikakvog utjecaja. Političari su bahati i žive u izobilju, dok narod gladuje. :rolleyes:
Prvo, Crkvena vlast se sama postavlja, narod nema nikakvog utjecaja, ne može birati Crkvene vlasti niti ih može smijeniti, ne može ni na koji način odlučivati o ustroju i politici Crkve. To što u RH imamo vlast kakvu imamo sami smo krivi, mi smo ih izabrali (većina) i mi - građani ih možemo smijeniti, a tko misli da bi dobro vodio zemlju može se i sam kandidirati i uvjeriti birače u to. Za razliku od toga narod niti bira niti smjenjuje Crkvene vlasti, oni sami sebe biraju, a predstavljaju se kao da ih je izabrao sam Bog i zbog toga valjda odgovaraju samom Bogu, dok ih Crkveni narod ne može pozvati na odgovornost. Također, u Crkvenoj vlasti nema žena, njima je onemogućeno sudjelovanje u donošenju bilo kakvih bitnih uloga u Crkvi jer im je onemogućeno zaređivanje i zbog toga je žena u Crkvi svedena na objekt tuđeg odlučivanja i promišljanja bez da ikad može doći na položaj s kojeg se odlučuje.
Ovo o Jugoslaviji je čisto tvoja projekcija, rezultat tvoje opterećenosti i nema uopće veze ni s čim napisanim niti sa samom temom.
clouseau
10.04.2011., 18:55
Tko prvi opet načne temu o tome da li Bog postoji ili ne postoji, i slična pitanja, ide na hlađenje. Za to ne služi ovaj pdf.
PilotInstruktor
10.04.2011., 19:26
I kakve veze sve što si nabrojala ima i sa čime?
Zašto bi narod morao birati crkvenu vlast? Od kada je kolektiv ljudi kojima je glavni izvor obrazovanja Jutarnji (ili Večernji) List kompetentan birati vođu zajednice koja broj preko 1.2 milijarde ljudi?
Žene sudjeluju u crkvenom životu, i ne znam zašto bi morale moći postati Papa ili Kardinal? Jesi li možda našla neku matematičku ili fizikalnu formulu koja nalaže da sve na svijetu mora biti jednako dostupno ženama i muškarcima? :ne zna:
Tko prvi opet načne temu o tome da li Bog postoji ili ne postoji, i slična pitanja, ide na hlađenje. Za to ne služi ovaj pdf.
baš divno da si tradicionalno pobrisao sve moje postove.
također, tema je o "vjernicima u boga" stoga je nužno za raspraviti i pitanje postojanja boga jer inače cijela tema nema smisla
PilotInstruktor
10.04.2011., 19:41
također, tema je o "vjernicima u boga" stoga je nužno za raspraviti i pitanje postojanja boga jer inače cijela tema nema smisla
O tome raspravljaju puno obrazovaniji od tebe, mene, ili bilo koga na forumu, već stoljećima pa konačnog odgovora nigdje na vidiku.
O tome raspravljaju puno obrazovaniji od tebe, mene, ili bilo koga na forumu, već stoljećima pa konačnog odgovora nigdje na vidiku.
Naslov ove teme je sasvim ok, korektan.
Ako nisi vjernik, to i reci, zašto ne, to je na kraju krajeva ta političko-socijalna dimenzija religije.
Problem nastaje onog trena kada se uz taj poziv nastoji definirati (nametnuti) tko bi se to trebao izjasniti katolikom. E tu onda nužno iz političko-socijalne dimenzije odlaziš na filozofsku, teološku dimenziju i onda se možemo beskrajno gubiti u raspravama.
Dakle, moj zaključak je da sam poziv da se po pitanju vjere izjasniš onako kako se osjećaš je ok i korektan, a sve preko toga nije korektno.
s obzriom da za duhovnu spoznaju nije potrebno nikakvo obrazovanje, tvoj epic fail^n u gluposti od prije je još očitiji.
dobronamjeran savjet: prouči poslovicu "bolje šutjeti i da misle da nemaš pojma nego progovoriti i tako otkloniš svaku sumnju"
također odgovora o bogu i sl. duhovnim pitanjima ima na pretek i tvoja tvrdnja da "odgovora nigdje na vidiku" je i dalje samo pokazatelj tvog neznanja i lupetanja.
mislim, što očekuješ, da će spoznaja o bogu postati službena tek kad jnaprave reportažu u dnevniku i to u stilu "...a iz sveučilišta Colorado donosimo vijest da su znanstvenici potvrdili božije djelovanje..."
jaoooo, e, divim se sam sebi što uopće odgovaram na ovakve likove. mislim ovo je kriminalno sramotna zatucanost
bumbar15
10.04.2011., 20:32
ako se ponašaš, moralno i etički - ne treba ti, nikakva vjera :)
Sigurno. To je vjerojatno u programu laburista.:D
bumbar15
10.04.2011., 20:36
jedino sto bi trebalo biti "in" je kriticko razmisljanje, za razliku od vjerovanja bez dokaza, ili uz ocite dokaze u suprotno...
Vjerovanje bez dokaza? Jesi ti ikad čitao Bibliju i povijest. Vrijeme ti je da počneš. Nije valjda kapital jedina knjiga koju si pročitao.:kava:
rambo ct
10.04.2011., 20:37
izjasnite se kao pripadnici nekih drugih vjera religija tako da ovi vecinski vladari religije uberu manje kuna
Vjerovanje bez dokaza? Jesi ti ikad čitao Bibliju i povijest. Vrijeme ti je da počneš. Nije valjda kapital jedina knjiga koju si pročitao.:kava:
Pa povijest i znanost pokazuje da Biblija ima jako malo veze sa stvarnošću.
Pa povijest i druge znanosti pokazuje da Biblija ima jako malo veze sa stvarnošću.
zato jer bibilija opisuje duhovne događaje a ne materijalne
bumbar15
10.04.2011., 20:44
Konstantno se povlaci prica o nekoj nenadmasnoj krscanskoj etici bez koje bi, sacuvajboze, svijet propao.
Ovaj i prosli papa su zastitnici hebaca male djece(izmedju ostalog), a za dalje u povijest mi ne treba mikroskop za pronaci primjere nenadmasne krscanske etike na djelu, samo bi lista bila predugacka...
Krivo. Trebao bi znati ime Svetog oca, kad ga već napadaš. Sveti Otac Razinger je osudio pedofiliju. Dali su se saborski zastici odrekli takvih u svojim redovima?:rolleyes:
hmarija
10.04.2011., 20:48
I kakve veze sve što si nabrojala ima i sa čime?
Zašto bi narod morao birati crkvenu vlast?
Zato što im se u protivnom nameće vlast koju nisu izabrali, zato što u protivnom ne mogu smijeniti vlast koja ne radi na njihovom dobru, zato što ta vlast može raditi što hoće, a podvlašteni su nemoćni to promijeniti, zato što u takvom slučaju narod nema nikakvih mogućnosti odlučivanja o sebi i svojoj sudbini, dakle nema temeljne ljudske slobode. Ako su tebi monarhije i feudalizam OK? Mislim, ako je tebi u redu da jedni ljudi vladaju nad drugim ljudima jer su to proglasili Božjom voljom i da se ljudima može vladati, a da ih se ništa pri tome ne pita, ako ti negiraš narod kao suveren, onda je svaki oblik diktature u redu i nemamo što raspravljati.
Od kada je kolektiv ljudi kojima je glavni izvor obrazovanja Jutarnji (ili Večernji) List kompetentan birati vođu zajednice koja broj preko 1.2 milijarde ljudi?
Nisam znala da katolici diljem svijeta čitaju Jitarnji Večernji?! Dakle iz tvojih riječi ispada da su katolici prilično ograničeni ljudi, nsposobni odlučivati o sebi i da im maltene treba skrbnik. Lijepo, da sam ja tako nešto napisala, optužili bi me za vrijeđanje i diskriminaciju.
Žene sudjeluju u crkvenom životu, i ne znam zašto bi morale moći postati Papa ili Kardinal? Jesi li možda našla neku matematičku ili fizikalnu formulu koja nalaže da sve na svijetu mora biti jednako dostupno ženama i muškarcima? :ne zna:
Jednaka dostupnost i jednako pravo odlučivanja, jednaki tretman pri zapošljavanju proizlazi iz priznavanja načelne jednakosti svih ljudi što je jedan od najvažnijih civilizacijskih dostignuća. Ako jednoj grupi uskratimo određene mogućnosti, to se zove diskriminacija i podvlašćivanje te skupine. Nigdje nije ni zapisano da bi Hrvati trebali imati prava kao ostali narodi pa ti opet doživljavaš kao diskriminaciju i nepravdu kad im se to uskraćuje, dakle ako tražiš pravo jednakosti za svoju skupinu, budi spreman priznati načelo jednakosti i za druge. Ako ne priznaješ pravo jednakosti za duge, ne zaslužuješ ni da se to pravo prizna tebi i tvojima.
Dakle sumiram, tebi je uredu da su žene podvlaštene i da im se onemogući sudjelovanje u donošenju ključnih odluka o sebi i zajednici (te odluke se u piramidalnoj Crkvenoj strukturi donose s vrha), dakle tebi je uredu diskriminirati žene i uz to priznaješ da su katolici vrlo zatucani ljudi nesposobni odlučivati o sebi i zajednici i da im zato treba uskratiti pravo demokratskog odlučivanja o zajednici čiji su članovi i postaviti im vladare koji će odlučivati umjesto njih. Eto samo da bude jasno kakvi ljudi na temelju kakvih kriterija visoko cijene Katoličku crkvu i oduševljeno pristaju biti dio njezinog stada.
ja tarzan
10.04.2011., 20:49
Evo kažu da je i u svijetu kriza, sve manje vjernika. (http://www.index.hr/vijesti/clanak/najveca-kriza-u-povijesti-crkve-sve-manje-svecenika-i-vjernika-sve-vise-skandala/546507.aspx):ne zna:
Da to nije sad i do nas došlo preko tih interpleta i ajfon telefona i mp ili kako se zovu sva ta čuda za podatke(tabletići oni šta prstima tražiš vjesti i onda sve čitaju i eto ti kod nas isti čas kad je i u Vatikanu:s i Moskvi:flop:)
hmarija
10.04.2011., 20:57
Naslov ove teme je sasvim ok, korektan.
Ako nisi vjernik, to i reci, zašto ne, to je na kraju krajeva ta političko-socijalna dimenzija religije.
Problem nastaje onog trena kada se uz taj poziv nastoji definirati (nametnuti) tko bi se to trebao izjasniti katolikom. E tu onda nužno iz političko-socijalne dimenzije odlaziš na filozofsku, teološku dimenziju i onda se možemo beskrajno gubiti u raspravama.
Dakle, moj zaključak je da sam poziv da se po pitanju vjere izjasniš onako kako se osjećaš je ok i korektan, a sve preko toga nije korektno.
Mene su katolici i teolozi poučili da je katolik onaj tko prihvaća nauk i autoritet Katoličke crkve. Ja sam ih ugnjavila piramidalnom strukturom vlasti i ponekad velikim razlikama između onog što Crkveni glavari izlažu kao stav Crkve i stava vaćine stada i uputila sam da je laž kada Crkveni glavari kažu npr. da je Katolička crkva protiv prijebračnog seksa, kad se s time ogroman postotak deklariranih katolika ne slaže. Oni su mi odgovorili da katolik mora prihvaćati autoritet i nauk Katoličke crkve, ali da ne mora svatko biti katolik i da onaj tko ne prihvaća nauk i autoritet KC, nije katolik. Dakle, kada se ukazuje ljudima, koji ne prihvaćaju autoritet i nauk Katoličke crkve, da nisu katolici, to je sasvim uredu. Inače, kler voli mahati postotkom katolika da bi legitimirao svoje zahtjeve i stavove, iako se često većina deklariranih katolika s njima ne slaže. Dakle, odlučite ili su katolici svi koji se tako izražavaju, a svi katolici su Crkva i onda moramo imati na umu da mnogo toga što papa i Bozanić govore nema veze sa stavom većeg dijela te Crkve, ili trebamo upozoriti ljude, koji ne prihvaćaju autoritet i nauk Crkve, da nisu katolici i da svojim pogrešnim izjavljivanjem daju legitimitet nečemu s čime se ne slažu.
bumbar15
10.04.2011., 20:59
Da, pa što se ne kandidiraš?:rofl:Jel ti znaš koliko love trebaš izdvojiti za kampanju?Daj mi ime nekog nezavisnog zastupnika koji se je sam kandidirao i ušao u Sabor.:D Točno je da možemo izabrati drugu stranku čiji su članovi isto takvi lopovi. To ti je demokracija u Hrvatskoj.
Crkva je zatvorena institucija, pa ipak papu biraju kardinali. Ne možeš reći da u Crkvi nema demokracije. Što se tiče žena, prouči si malo povijest. Žene sigurno nisu bile potlačene u rimokatoličkim zemljama. Ivana orleanska npr, a da ne spominjem niz kraljica koje su vladale rimokatoličkim zemljama.
Popgledaj druge religije kako tretiraju žene. Muslimani npr.:rolleyes:
Ima i te kjako jer si počela pisati o crkvi kao totalitarnoj instituciji. Sa zadnjom rečenicom si sve otkrila. Sad znamo s koje strane "vetar duva":kava:
bumbar15
10.04.2011., 21:12
Mene su katolici i teolozi poučili da je katolik onaj tko prihvaća nauk i autoritet Katoličke crkve. Ja sam ih ugnjavila piramidalnom strukturom vlasti i ponekad velikim razlikama između onog što Crkveni glavari izlažu kao stav Crkve i stava vaćine stada i uputila sam da je laž kada Crkveni glavari kažu npr. da je Katolička crkva protiv prijebračnog seksa, kad se s time ogroman postotak deklariranih katolika ne slaže. Oni su mi odgovorili da katolik mora prihvaćati autoritet i nauk Katoličke crkve, ali da ne mora svatko biti katolik i da onaj tko ne prihvaća nauk i autoritet KC, nije katolik. Dakle, kada se ukazuje ljudima, koji ne prihvaćaju autoritet i nauk Katoličke crkve, da nisu katolici, to je sasvim uredu. Inače, kler voli mahati postotkom katolika da bi legitimirao svoje zahtjeve i stavove, iako se često većina deklariranih katolika s njima ne slaže. Dakle, odlučite ili su katolici svi koji se tako izražavaju, a svi katolici su Crkva i onda moramo imati na umu da mnogo toga što papa i Bozanić govore nema veze sa stavom većeg dijela te Crkve, ili trebamo upozoriti ljude, koji ne prihvaćaju autoritet i nauk Crkve, da nisu katolici i da svojim pogrešnim izjavljivanjem daju legitimitet nečemu s čime se ne slažu.
Radi se o tome da želite u Hrvatskoj kao katoličkoj zemlji smanjiti broj katolika i uvesti nas u bezbožničke vode.
Dali se ja slažem s politikom vlade koju vodi. Ne slažem se. I? Hoću li ju ići podrivati, biti izdajnik? Sigurno da neću.:rolleyes:
Po ovoj tvojoj zadnjoj rečenici, ni nebi trebalo biti crkve kao institucije. O čemu ti uopće pišeš? Ljudi greše i naprave grijeh. Zato postoji sakrament Svete ispovijedi.
Neki ljudi se poprave. Uspjeh je ako se jedan,jedini čovjek uspije izvući iz gliba u kjoji je zapao i kročiti na pravi put.
Što je sa misionarima u Africi.Pokojnom sestrom Terezom. Dali je ona smatrala da je obespravljena.? Čitav je život posvetila brigi za oboljele i nemoćne. Utemeljila je red kaarmelićanki koje se nesebično žrtvuju za bolesne i nemoćne po cijelom svijetu. Proglašena je blaženom. Postoji niz svetica koje se ravnopravno štuju s drugim svecima.
Normalno da se ateisti i agnostici neće spasiti. Također ni farizeji, a takvih je puno
pa jel moguće da neko u 21.st ovak razmišlja? :rofl:
on topic - bil danas popisivač kod mene i vidi čuda, stari me zabilježil ko rimokatolika...a i sebe.
stari, koji nije desetljećima bil u crkvi ( makar živimo u njenoj neposrednosj blizini ), koji opsuje boga svako malo, koji ne živi ni na koji način po učenju kc i koji, kaje svećenstvu možda najbitnije, ne donira crkvi...u biti, ne samo to - on za sebe otvoreno tvrdi da ne vjeruje "u te gluposti", al se izrazil ko katolik :confused:
budući da mi vrag :D nije dal mira, pričekao sam kod rođaka popisivaća i ztaražil da mi da na uvid moj obrazac...bome je korektor imal posla, jedan ateist ipak na kraju više :o
no, da nebi ispalo kak je svrha ovog posta to da se pohvalim da sam ateist jer je to, prema nekim forumašima "in" :rolleyes:, nakon svega se nameću dva pitanja koja me prilično intrigiraju:
1. kolko je realan popis vjernika ak se vjernicima ( iz nepoznatog razloga..biće da tradicija, podilaženje drugima il neznam kaj ) izražavaju osobe ala moj stari, opisane iznad u postu?
2. ak je popisivač tak nonšalanto korektorm obrisal "rimokatolik" i stavil "nije vjernik", ko garantira da se tim podacima nemre generalno manipulirati, tj da se nemru prema potrebi prekrajat kak određenim krugovima ljudi paše?
zabrinjava me to...
Zar ima i takvih?:eek: Ateisti tu ne spadaju?:rofl:
idi pa prvojeri jel ateisti tu spadaju ili ne. možda i naučiš nešto
Radi se o tome da želite u Hrvatskoj kao katoličkoj zemlji smanjiti broj katolika i uvesti nas u bezbožničke vode.
Dali se ja slažem s politikom vlade koju vodi. Ne slažem se. I? Hoću li ju ići podrivati, biti izdajnik? Sigurno da neću.:rolleyes:
Dobro o čemu ti lupetaš? Po tebi je katolička crkva isto što i hrvatska vlada? Kako možeš "izdati" Vatikan, ako nemaš veze s Vatikanom ili vjerom u bilo kakvog boga? Rekao bih ti da nam to malo elaboriraš, tko to i kako izdaje Vatikan, ali samo bi se još sramotio. Da ne spominjemo ovo s "podrivanjem", jer se još uvijek sjećamo onog derneka na "Rivi" s dr.Ivom Salzburškim. Ali taj valjda "podrivački i izdajnički" dernek ti sigurno ne podržavaš, jel'?
Katastrofa... :facepalm:
Po ovoj tvojoj zadnjoj rečenici, ni nebi trebalo biti crkve kao institucije. O čemu ti uopće pišeš? Ljudi greše i naprave grijeh. Zato postoji sakrament Svete ispovijedi.
Neki ljudi se poprave. Uspjeh je ako se jedan,jedini čovjek uspije izvući iz gliba u kjoji je zapao i kročiti na pravi put.
Što je sa misionarima u Africi.Pokojnom sestrom Terezom. Dali je ona smatrala da je obespravljena.? Čitav je život posvetila brigi za oboljele i nemoćne. Utemeljila je red kaarmelićanki koje se nesebično žrtvuju za bolesne i nemoćne po cijelom svijetu. Proglašena je blaženom. Postoji niz svetica koje se ravnopravno štuju s drugim svecima.
Majka Tereza to je ona koja je skupila milijune dolara od donacija a nije izgradila ni jednu bolnicu nego je bolesne ljude držala u oronuloj zgradi u nehigijenskim uvjetima bez ikakve medicinske njege i hranila ih rižom.
Scorpius Primus
11.04.2011., 00:15
daklem ti hoćeš reći da onaj koji nije katolijek, je bezbožnik?
zar ja koji vjerujem u moći svete bundeve, da sam bezbožnik?
od kada je tvoj bog koji je personificiran u vinu i kruhu, BOG?
a moj bog koji je personificiran u bundevi, nije BOG!
objasni to!
hmarija
11.04.2011., 05:22
Ako se ne slažeš s politikom Vlade, normalno je da se legalnim i demokratskim sredstvima boriš protiv takve politike. Bez građanske odgovornosti i aktivnosti, nema demokracije. Ako misliš da je demokracija svako 4-5 godina izaći na izbore, onda to govori o tvojoj građanskoj nesvjesti i o razlozima zašto u RH nemamo djelatnu demokraciju i zašto Vlada može nesmetano raditi protiv interesa vlastitog naroda.
I ja nisam pisala o ljudima koji naprave grijeh pa se kaju, o ljudima koji su poklelkli, već o ljudima koji se ne slažu s definicijom grijeha kakvu nudi Katolička crkva, dakle o ljudima koji ne vjeruju da je prijebračni seks grijeh, da je kontracepcija grijeh, koji ne prihvaćaju ogromni dio nauka Katoličke crkve. Kad se takvi ljudi izjašnjavaju katolicima, lažu ili govore neistinu, a laž je grijeh i protiv laži bi i ti kao katolik trebao ustati.
Svecem se postaje tek nakon smrti, a ja govorim o ovozemaljskoj ravnopravnosti, pravo i ravnopravnost su ovozemaljske kategorije, a ne o zagrobnom štovanju mrtvih ljudi. Sveci posthumno ne mogu donijeti niti jednu važeću odluku unutar Crkve, takve odluke donose živući visoko rangirani kler među kojem nema žena, dakle žene su unutar Crkve gadno diskriminirane.
hmarija
11.04.2011., 05:41
Da, pa što se ne kandidiraš?:rofl:Jel ti znaš koliko love trebaš izdvojiti za kampanju?Daj mi ime nekog nezavisnog zastupnika koji se je sam kandidirao i ušao u Sabor.:D Točno je da možemo izabrati drugu stranku čiji su članovi isto takvi lopovi. To ti je demokracija u Hrvatskoj.
Crkva je zatvorena institucija, pa ipak papu biraju kardinali. Ne možeš reći da u Crkvi nema demokracije. Što se tiče žena, prouči si malo povijest. Žene sigurno nisu bile potlačene u rimokatoličkim zemljama. Ivana orleanska npr, a da ne spominjem niz kraljica koje su vladale rimokatoličkim zemljama.
Popgledaj druge religije kako tretiraju žene. Muslimani npr.:rolleyes:
Ima i te kjako jer si počela pisati o crkvi kao totalitarnoj instituciji. Sa zadnjom rečenicom si sve otkrila. Sad znamo s koje strane "vetar duva":kava:
To da kardinali biraju među sobom papu i nije neki primjer demokracije, naprotiv, budući da kardinale nije izabrao Crkveni narod. To bi bilo kao da određeni ministri izabiru predsjednika vlade, ali da o odabiru ministara narod nije odlučivao na izborima, već su se samo između sebe bez izbora postavili. Žene su i danas u Crkve podvlaštene i podređene, a da nisu bile potlačene u katoličkim zemljama, to je smiješno. Pa u Španjolskoj je preko polovice 20. st. vrijedio zakon (blagoslovljen od KC) po kojem se žena nije mogla zaposliti bez pristanka muža, i po kojem žena nije mogla hodati sama ulicom. A o stupovima srama i kažnjavanja silovanih žena umjesto silovatelja, o nemogućnosti da se žena školuje i zaposli, sudjeluje u političkom životu, i da slobodno kreće u čitavoj katoličkoj Europi, negdje i do 20. st. malo je govoriti. Ti stvarno kao da s kruške padaš i kao da nikad nisi povijest učio.
A tvoj lijepi primjer Ivane Orleanske stvarno ne znam zašto si stavio?! Pa ženu je biskup optužio da je vještica i osudio na spaljivanje na lomači. I to je primjer civiliziranog ponašanja prema ženama od strane Katoličke crkve?! A opravdanje da ima i gorih je na razini malog djeteta uhvaćenog u nepodopštini. Uvijek ima i gorih, ali ima i boljih. Ima i vjerskih zajednica koje ženu uistinu prihvaćaju kao ravnopravno biće, ne brane zaređivanje žena, a i sekularne države također imaju zakone koji zabranjuju diskriminaciju. Dakle, tu je Katolička crkva civilizacijski daleko zaostala iza drugih elemenata društva i onda se takva institucija nađe pozvana drugima propovijedati o moralu.
A Crkva uistinu jest totalitarna institucija. I Jugoslavija je bila totalitarna država, međutim i unutar KPJ je sloboda na različitost mišljenja i javnog izražavanja različitog mišljenja bila na većoj razini od Katoličke crkve. KPJ barem nije imala Index librorum prohibitorum i Bibliju se moglo slobodno čitati. Dakle, ja komunističku Jugoslaviju smatram totalitarnom i nemam s time problema, ali da me netko prikazuje pristašom jednog totalitarizma jer osuđujem drugi totalitarizam, to je nonsens. Onaj tko brani jedan totalitarizam (kao što ti braniš Crkveni), nema moralno pravo osuđivati drugi totalitarizam, jedino onaj tko osuđuje sve totalitarizme (kao što ja osuđujem i Crkveni i komunistički), ima moralno pravo to činiti. A demonizacija protivnika, vičući "đavo", "vještica", "komunist", "Jugosloven" ili "kontrarevolucionar" da bi se time diskreditiralo protivnika kad se nema valjanih argumenata, također je oznaka totalitarnog mišljenja.
on topic - bil danas popisivač kod mene i vidi čuda, stari me zabilježil ko rimokatolika...a i sebe.
stari, koji nije desetljećima bil u crkvi ( makar živimo u njenoj neposrednosj blizini ), koji opsuje boga svako malo, koji ne živi ni na koji način po učenju kc i koji, kaje svećenstvu možda najbitnije, ne donira crkvi...u biti, ne samo to - on za sebe otvoreno tvrdi da ne vjeruje "u te gluposti", al se izrazil ko katolik :confused:
Opet je, naravno, rasprava otišla u posve krive vode.
Odakle bilo kome pravo da secira razloge nečijeg izjašnjavanja ako isto nije iznuđeno prisilom?
Pa hajde još da si se osvrnuo na administrativne razloge koje je jednostavno kvalificirati (npr. da li jest ili nije kršten), ali secirajući kvalitativne strane nigdje nećeš doći (osim zaplesti se u beskonačne razgovore raznih pro i anti nabrušenjaka).
Mene su katolici i teolozi poučili da je katolik onaj tko prihvaća nauk i autoritet Katoličke crkve.
Krivo su te učili. Nominalno je čin pristupa krštenje, mada ni to nije nužno, to je simbolički čin odricanja od zla.
Katolik si ako se osjećaš katolikom.
Zato i ne postoji neki službeni čin kojim prestaješ biti katolik (mada, koliko sam čuo, KC raznoraznim zanovijetalima daje i takvu potvrdu samo da ih se riješe). :rofl:
Sve ostalo je stvar kvalitativnih vrijednosti (na ovoj temi se samo o njima, s posve krivim razlozima, raspravlja) i Kanonskog prava.
To da kardinali biraju među sobom papu i nije neki primjer demokracije, naprotiv, budući da kardinale nije izabrao Crkveni narod.
Koja je poveznica sa temom?
Ne razumijem kako imate volje pisati kilometarske postove posve promašivši bit teme i koje vam moderatori neprestano brišu? :ne zna:
Kako si uspjela uvesti Ivanu Orleansku u temu?!? :facepalm:
Bolji od tebe
11.04.2011., 10:00
To je manipulacija, kroz arhetipove, odavno poznato i razotkriveno, za radoznale. :kava:
http://www.tomislavbudak.com/hr/napredni/arhetipovi-peti-dio.html
To je manipulacija, kroz arhetipove, odavno poznato i razotkriveno, za radoznale. :kava:
http://www.tomislavbudak.com/hr/napredni/arhetipovi-peti-dio.html
I opet, gdje je poveznica sa temom?
Ako se Pero ne osjeća katolikom neka to i kaže.
Ako se Pero osjeća katolikom, a ti mu uporno sugeriraš da on to ipak nije i da griješi, onda se cijeli ovaj thread može svrstati u običnu manpulativnu igru.
Majka Tereza to je ona koja je skupila milijune dolara od donacija a nije izgradila ni jednu bolnicu nego je bolesne ljude držala u oronuloj zgradi u nehigijenskim uvjetima bez ikakve medicinske njege i hranila ih rižom.
a, gle.. ona je te donacije slala u vatikan...
bolesnim ljudima to nije trebalo, jer njihovo je carstvo nebesko.. :) sta ce im uopce nekakva bolnica kada se ocekuje da bi trebali sto prije umrijeti i napustiti ovu dolinu suza.. :)
no, on topic.. bila je neki dan popisivacica kod mene i nije bilo problema nikakvih, ja sam se izjasnio da nisam vjernik, ona je to tako i zapisala (iako mi je moja stara preko telefona drukala da se izjasnim kao katolik "jer me ona nije tako ucila")
jedino se jadnica malo zbunila pa me popisala pod ozenjen, a nisam.. :)
To da kardinali biraju među sobom papu i nije neki primjer demokracije, naprotiv, budući da kardinale nije izabrao Crkveni narod. To bi bilo kao da određeni ministri izabiru predsjednika vlade, ali da o odabiru ministara narod nije odlučivao na izborima, već su se samo između sebe bez izbora postavili. Žene su i danas u Crkve podvlaštene i podređene, a da nisu bile potlačene u katoličkim zemljama, to je smiješno...
Pucaš u prazno :) Katolici, većinom, vjeru gledaju isključivo kroz Crkvu i očekivati od njih potpuno slobodno razmišljanje je gotovo nemoguća misija. Oni koji možda i ne smatraju da im je KC toliko važna, jer imaju svoju vjeru, izjašnjavaju se i dalje kao Katolici, a u biti su - Kršćani
Većina ljudi uopće ne razlikuje KC od vjere i ne prihvaćaju vrlo jednostavnu činjenicu da je visok udio Katolika u RH prvenstveno zbog tradicije i "prenošenja" na dijete kroz vjeronauk. Što je u tomu sporno? Tako je sa svim vjerama, pogotovo tamo gdje je većina iste vjere, odnosno pripadnik određene religije. Ova akcija im smeta jer ju nazivaju napadom na vjeru, što nema veze sa zdravim razumom.
Ako si vjernik, osnova je, valjda, da vjeruješ u Boga...ako vjeruješ u Isusa, ono što te usmjerava je, valjda, Biblija...fascinantno je kako gorljivo neki ljudi brane KC. Nerijetko, ista "ekipa" ne podnosi Protestante npr., što me fascinira. Razlog? Jer oni, eto, ne prihvaćaju papu i "dopune" koje si je KC našla svrsishodnima ubaciti kroz stoljeća.
Smiješno...žalosno...i na kraju dođeš do ove akcije. Ali dobro je...pokušavam zamisliti scenarij sa ovakvim "akcijama" u nekim od "muslimanskih" zemalja :eek:
daklem ti hoćeš reći da onaj koji nije katolijek, je bezbožnik?
zar ja koji vjerujem u moći svete bundeve, da sam bezbožnik?
od kada je tvoj bog koji je personificiran u vinu i kruhu, BOG?
a moj bog koji je personificiran u bundevi, nije BOG!
objasni to!
bumbar, to neće zbati objasniti :D
hare krishna, hare,hare :)
PilotInstruktor
11.04.2011., 12:08
Jednaka dostupnost i jednako pravo odlučivanja, jednaki tretman pri zapošljavanju proizlazi iz priznavanja načelne jednakosti svih ljudi što je jedan od najvažnijih civilizacijskih dostignuća. Ako jednoj grupi uskratimo određene mogućnosti, to se zove diskriminacija i podvlašćivanje te skupine. Nigdje nije ni zapisano da bi Hrvati trebali imati prava kao ostali narodi pa ti opet doživljavaš kao diskriminaciju i nepravdu kad im se to uskraćuje, dakle ako tražiš pravo jednakosti za svoju skupinu, budi spreman priznati načelo jednakosti i za druge. Ako ne priznaješ pravo jednakosti za duge, ne zaslužuješ ni da se to pravo prizna tebi i tvojima.
Dakle sumiram, tebi je uredu da su žene podvlaštene i da im se onemogući sudjelovanje u donošenju ključnih odluka o sebi i zajednici (te odluke se u piramidalnoj Crkvenoj strukturi donose s vrha), dakle tebi je uredu diskriminirati žene i uz to priznaješ da su katolici vrlo zatucani ljudi nesposobni odlučivati o sebi i zajednici i da im zato treba uskratiti pravo demokratskog odlučivanja o zajednici čiji su članovi i postaviti im vladare koji će odlučivati umjesto njih. Eto samo da bude jasno kakvi ljudi na temelju kakvih kriterija visoko cijene Katoličku crkvu i oduševljeno pristaju biti dio njezinog stada.
Shvati da ne poznaješ nauk KC ni približno dovoljno da o njemu diskutiraš.
Zašto bi žene morale moći postati Papa? Crkva je tu da širi Isusov nauk, a ne da slijedi trendove. Papa nije vladar nego učitelj. I da, naravno da se u Crkvi ne može odlučivati demokratski kada nemaju svi jednako znanje o katoličkom nauku. Kakva je to pravednost da glas diplomiranog teologa vrijedi kao moj, koji o vjeri i Crkvi znam višestruko manje od njega?
Ustrojstvo Crkve je onakvo kakvo treba biti, i nitko te ne sili da budeš dio katoličke zajednice.
Kaže Igor Mandić u Jutarnjem da se izjasnio kao ateist Rimokatoličke crkve :zubo:
Zašto RKT a ne pravoslavne ?? Što se čedo odrekao svojih ? Nije još zabilježen takav slučaj ali ovo je i tako samo još jedan napad starog srbočetnika na RKT..
Zato je u poznatim komunističkim zemljama Švedskoj, , vjernika ima 45, a u Danskoj 49 posto. U Nizozemskoj je postotak vjernika tijesno iznad polovice - iznosi 51 posto.
Stani, to je ona ista Nizozemska u kojoj su bili registrirali stranku pedofila ?? Tebi su možda uzor ali za mene su moralno osakaćena zemlja i nadam se da će povećanjem broja vjernika nestati i taj nemoral iz njihovog "liberalizma"..
Scorpius Primus
11.04.2011., 15:42
bumbar, to neće zbati objasniti :D
hare krishna, hare,hare :)
sve je krenulo naopako kad su ljudi prestali cijeniti bundeve...
za sve su krive lubenice:mad: i nevjernici:mad::mad:
Sigurno. To je vjerojatno u programu laburista.:D
bumbar bi o politici, a ne čita :D
Stani, to je ona ista Nizozemska u kojoj su bili registrirali stranku pedofila ?? Tebi su možda uzor ali za mene su moralno osakaćena zemlja i nadam se da će povećanjem broja vjernika nestati i taj nemoral iz njihovog "liberalizma"..
Ta stranka je imala samo 3 člana i više ne postoji je nije uspjela osvojiti 30 potpisa iz svake od 19 nizozemskih izbornih regija koji su potrebni da bi mogli izaći na izbore.
Ako se mogu registrirati ekstremno desne i ekstremno lijeve stranke zašto se ne bi mogla registrirati i pedofilska stranka?
Isto tako njihov program legaliziranja seksa sa maloljetnicima od 12 godina očito nije u sukobu sa Katoličkim moralnim naukom jer je u Vatikanu najniža dob za ulazak u brak 12 godina ,niti u Bibliji ne piše ništa protiv pedofilije .
pedofiliju kao bolest i zlo je tek prepoznala psihijatrijska medicina.
Toliko o nemoralnoj Nizozemskoj.:kava:
Žuti tis@k
11.04.2011., 16:49
Ta stranka je imala samo 3 člana i više ne postoji je nije uspjela osvojiti 30 potpisa iz svake od 19 nizozemskih izbornih regija koji su potrebni da bi mogli izaći na izbore.
Ako se mogu registrirati ekstremno desne i ekstremno lijeve stranke zašto se ne bi mogla registrirati i pedofilska stranka?
Toliko o nemoralnoj Nizozemskoj.:kava:
Dobar si k'o kruh; ti njemu to sve objašnjavaš zato što njega smeta samo 51% vjernika u Nizozemskoj, a u Švedskoj i Danskoj još manje...
Dobri ste prema tom...liku, dulibi:kava:
hmarija
11.04.2011., 17:17
Opet je, naravno, rasprava otišla u posve krive vode.
Odakle bilo kome pravo da secira razloge nečijeg izjašnjavanja ako isto nije iznuđeno prisilom?
Pa hajde još da si se osvrnuo na administrativne razloge koje je jednostavno kvalificirati (npr. da li jest ili nije kršten), ali secirajući kvalitativne strane nigdje nećeš doći (osim zaplesti se u beskonačne razgovore raznih pro i anti nabrušenjaka).
Prvo, kanonsko pravo u sekularnoj državi nema nikakvog značenja. E sad, pitanje je je li RH sekularna država.
Druga stvar, smatram da imam itekako moralno pravo tražiti od katolika da bude doslijedan i da se izražava u skladu s onim što živi i u što vjeruje, tim više što se Katolička crkva nameće kao nekakav Bogom dan etički autoritet.
Treća stvar, ti znaš bolje od teologa tko jest katolik, a tko nije. Ako prihvatimo tvoju definiciju da je katolik onaj tko je kršten ili se tako izražava, onda trebamo biti doslijedni i uvažiti stajalište crkvenjaka da su svi katolici - Katolička crkva i onda trebamo upozoriti da stajališta Crkvenih vođa nemaju nikakve veze s onim što većina katolika vjeruje i živi i da se njihovi stavovi razlikuju od stavova Crkvene većine i da oni kad npr. tvrde da je Crkva protiv MPO - lažu, isto kao što lažu da je Crkva protiv prijebračnog seksa, kontracepcije i mnogo drugih stvari. Dakle, time Crkveni autoriteti gube bilo kakav legitimitet zastupati stajališta Crkve jer ih Crkveni narod nije niti izabrao niti se slaže sa stajalištima koja zastupaju.
Treća bitna stvar, krštenje u pravnoj državi nema nikakvog značenja i ne može čovjeku nametati nikakve obaveze niti status članstva jer se radi o činu koje se u pravilu obavlja bez volje i znanja onog tko biva kršten, to je kao da te netko bez tvoje volje i znanja učlani u neku stranku i sad, ako ne želiš biti član, moraš se ispisati. To je glupost jer članstvo u bilo kojoj organizaciji može imati nekakvo pravno značenje jedino ako je sklopljenom slobodnom voljom uračunjive punoljetne osobe.
hmarija
11.04.2011., 17:24
I opet, gdje je poveznica sa temom?
Ako se Pero ne osjeća katolikom neka to i kaže.
Ako se Pero osjeća katolikom, a ti mu uporno sugeriraš da on to ipak nije i da griješi, onda se cijeli ovaj thread može svrstati u običnu manpulativnu igru.
Demokratskog društva nema bez građanskog aktivizma i javne rasprave o svim bitnim problemima. Ako netko ima pravo učiti malo dijete, koje još nema pojma o čemu se radi - da je katolik, ako svećenik može na vijestima pozivati "sve krštene da se izjasne kao katolici i Hrvati", onda netko može izražavati javno i drugačiji stav. Dakle, savjestan čovjek ima moralnu obavezu demantirati navode dotičnog svećenika i objasniti ljudima da ih čin koji se odvio bez njihove volje i znanja ni na što ne može obavezivati i objasniti im što čin izjašnjavanja katolikom znači - objasniti im da time daju legitimitet jednoj organizaciji i njezinom nauku s kojim se možda i ne slažu i ako se ne slažu - prvo da rade protiv vlastitih interesa izjašnjavajući se katolicima, drugo - da govore neistinu, jer rekoh - minimum da bi čovjek bio katolikom jest prihvaćanje autoriteta i nauka Katoličke crkve, u RH vrijede zakoni RH, a ne kanonsko pravo, dakle kanonsko pravo u RH nikog ne obavezuje.
hmarija
11.04.2011., 17:31
Shvati da ne poznaješ nauk KC ni približno dovoljno da o njemu diskutiraš.
Zašto bi žene morale moći postati Papa? Crkva je tu da širi Isusov nauk, a ne da slijedi trendove. Papa nije vladar nego učitelj. I da, naravno da se u Crkvi ne može odlučivati demokratski kada nemaju svi jednako znanje o katoličkom nauku. Kakva je to pravednost da glas diplomiranog teologa vrijedi kao moj, koji o vjeri i Crkvi znam višestruko manje od njega?
Ustrojstvo Crkve je onakvo kakvo treba biti, i nitko te ne sili da budeš dio katoličke zajednice.
Koliko ja znam, postoje i žene teologinje, pa njihov glas ne vrijedi kao glas klera. da je stvar u diplomi i znanju, dakle, da je znanje preduvjeti, drugačije bi stvari bile definirane, dakle ljudi s diplomom, boljim ocjenama i eventualno s postdiplomski bi imali veći utjecaj od onih koji nemaju te kvalifikacije, ali sam položaj unutar piramidalne strukture, opet ne bi imao nikakvog utjecaja.
Objasnila sam da načelo pravednosti znači jednake šanse i zabranu diskriminacije - zato bi žene trebale imati jednake mogućnosti postati papa. A papa jest vladar i to neprikosnoveni i po kanonskom pravu i po zakonima Države Vatikan.
bigboom
11.04.2011., 18:48
danas sam s prijateljem prica o popisivanju na kavi i reka je da je reka da je katolik zato jer nikad neznas ko ce te popise gledat. bolje stavit da si katolik.
razumin ga, devedesete i nisu bile tako davno.
ja sam reka da sam ateist pa mi je stari osta paf , pa kako krsten, krizman pa ateist.
a on ide u crkvu samo kad su pogrebi...
ali tesko gotovo nemoguce je definirat ko je vjernik/katolik a tko nije... svak svoje
crystalmaiden
11.04.2011., 19:04
ja sam reka da sam ateist pa mi je stari osta paf , pa kako krsten, krizman pa ateist.
a on ide u crkvu samo kad su pogrebi...
zašto imam dejavu? :)
ja nisam bila doma kad je bio popisivač, nego je stara govorila za mene i rekla da sam ateist, (u crkvu ne idem vec godinama, a i ne šljivim sve to). mislim da uopce ne bi ni trebali stavljat takva pitanja. trebali bi mi ko i njemačka uvesti porez na crkvu. ako se izjasniš kao katolik plačaš godišnji porez na crkvu i to mi se zaista čini ok i u redu, a ne da svi financiramo njihov luksuz
crystalmaiden
11.04.2011., 19:10
danas sam s prijateljem prica o popisivanju na kavi i reka je da je reka da je katolik zato jer nikad neznas ko ce te popise gledat. bolje stavit da si katolik.
a vidiš meni nije bed reći da ne idem u crkvu, doduše prošla sam sve to krštenje, pričest, krizma. ali nakon što sam malo "ostarila" počela sam potpuno drukčije gledat na to. a i treba razlikovati vjeru i crkvu, nije ista stvar.
e da jedno pitanje što odgovoriti klincima u školi kad te pitaju čega sam se odrekla u korizmi?mislim ja sam samo rekla da se nisam ničega odrekla, ali nisam rekla zašto jer ne znam što da im velim tj. na koji način: dal reći ne idem u crkvu, ja sam ateist, ne vjerujem u to što crkva propovijeda:confused:
bumbar15
11.04.2011., 19:14
Ako se ne slažeš s politikom Vlade, normalno je da se legalnim i demokratskim sredstvima boriš protiv takve politike. Bez građanske odgovornosti i aktivnosti, nema demokracije. Ako misliš da je demokracija svako 4-5 godina izaći na izbore, onda to govori o tvojoj građanskoj nesvjesti i o razlozima zašto u RH nemamo djelatnu demokraciju i zašto Vlada može nesmetano raditi protiv interesa vlastitog naroda.
I ja nisam pisala o ljudima koji naprave grijeh pa se kaju, o ljudima koji su poklelkli, već o ljudima koji se ne slažu s definicijom grijeha kakvu nudi Katolička crkva, dakle o ljudima koji ne vjeruju da je prijebračni seks grijeh, da je kontracepcija grijeh, koji ne prihvaćaju ogromni dio nauka Katoličke crkve. Kad se takvi ljudi izjašnjavaju katolicima, lažu ili govore neistinu, a laž je grijeh i protiv laži bi i ti kao katolik trebao ustati.
Svecem se postaje tek nakon smrti, a ja govorim o ovozemaljskoj ravnopravnosti, pravo i ravnopravnost su ovozemaljske kategorije, a ne o zagrobnom štovanju mrtvih ljudi. Sveci posthumno ne mogu donijeti niti jednu važeću odluku unutar Crkve, takve odluke donose živući visoko rangirani kler među kojem nema žena, dakle žene su unutar Crkve gadno diskriminirane.
Žene imaju svoje redove, a svećenici svoje. Što bi ti htjela da budu mješoviti samostani.:rolleyes:
Ako pišeš o diskriminaciji žena, odi u neku arapsku zemlju i udaj se za arapa, pa ćeš vidjeti što je prava diskriminacija.
Možeš utjecati na vladu? Aha, sigurno.:rofl:
bumbar15
11.04.2011., 19:31
Prvo, kanonsko pravo u sekularnoj državi nema nikakvog značenja. E sad, pitanje je je li RH sekularna država.
Znam ja da bi ti strogo odijelila Crkvu od države.Tako su radili tvoji komunisti od 1945.-1990.
Druga stvar, smatram da imam itekako moralno pravo tražiti od katolika da bude doslijedan i da se izražava u skladu s onim što živi i u što vjeruje, tim više što se Katolička crkva nameće kao nekakav Bogom dan etički autoritet.
U zemlji u kojoj su moralne vriojednosti jako nisko i u kojoj se misli da se lopovlukom i neradom može uspjeti u životu,hvala bogu da imamo jednu jedinu instituciju u državi koja promiče etičke i moralne vrijednosti s kojima bi morali živjeti. [/QUOTE]
Treća stvar, ti znaš bolje od teologa tko jest katolik, a tko nije. Ako prihvatimo tvoju definiciju da je katolik onaj tko je kršten ili se tako izražava, onda trebamo biti doslijedni i uvažiti stajalište crkvenjaka da su svi katolici - Katolička crkva i onda trebamo upozoriti da stajališta Crkvenih vođa nemaju nikakve veze s onim što većina katolika vjeruje i živi i da se njihovi stavovi razlikuju od stavova Crkvene većine i da oni kad npr. tvrde da je Crkva protiv MPO - lažu, isto kao što lažu da je Crkva protiv prijebračnog seksa, kontracepcije i mnogo drugih stvari. Dakle, time Crkveni autoriteti gube bilo kakav legitimitet zastupati stajališta Crkve jer ih Crkveni narod nije niti izabrao niti se slaže sa stajalištima koja zastupaju.
Tebi je argument zabrana izvanbračnog seksa. :rofl:Ljudi su grtešnici i uvijek će počiniti veći ili manji grijeh. Zato postoji ispovijed i odrešenje grijeha.
Treća bitna stvar, krštenje u pravnoj državi nema nikakvog značenja i ne može čovjeku nametati nikakve obaveze niti status članstva jer se radi o činu koje se u pravilu obavlja bez volje i znanja onog tko biva kršten, to je kao da te netko bez tvoje volje i znanja učlani u neku stranku i sad, ako ne želiš biti član, moraš se ispisati. To je glupost jer članstvo u bilo kojoj organizaciji može imati nekakvo pravno značenje jedino ako je sklopljenom slobodnom voljom uračunjive punoljetne osobe.
Slažem se. Mene nitko nije pitao kad su me upisivali u pionire i kad su mi natakli na glavu onu glupu plavu kapu i crvenu maramu.Svi smo automatski bili piopniri, kao i kasnije omladinci. Komunjare nisu ništa pitale.:kava:
bumbar15
11.04.2011., 19:33
Zanimljivo da ljudi koji slijede učenja jednog revolucionara...ljevičara, rekli bismno...ne podnose ljevicu.
A ja nisam vjernik, pa sam dobrim dijelom desno nastrojen, kako to? :rolleyes:
Sama činjenica da biraš politički program po vjeri je nakaradna
Nije. Zašto bi meni kao katoliku bile blizu lijevičarsko-liberalističke opcije koje promiču ateizam i agnosticizam.
bumbar15
11.04.2011., 19:34
Ako je tako kako ti kažeš da vjernici ne glasaju za te stranke koje si nabrojao onda to znači da priznaješ da vjernika nema 88%.
Ne, nego će se na sljedećim izborima borba vodite između jedine dvije opcije: ateizma i katolika. Ništa drugo neće igrati. Zakuhali ste kašu, pa ćete je pokusati:kava:
Danas je bila popisivačica kod mene. Izjasnio sam se kao katolik i dobro sam pazio da stavi križić u tu kućicu.:kava:
Nije. Zašto bi meni kao katoliku bile blizu lijevičarsko-liberalističke opcije koje promiču ateizam i agnosticizam.
A tko to promiče ateizam, molim te? I kakve veze sve to ima sa programom za funkcioniranje države? Većina katolika u nas smije se islamističkim zemljama, ne shvaćajući da su na gotovo istoj valnoj duljini, samo imaju sreće da su rođeni u ponešto uljudnijem području.
Vjera se nema što petljati sa politikom, a razmišljanje da su svi vjernici, odnosno svi katolici desno nastrojeni je krajnje smiješno...ili bolje rečeno umnobolno. To i jest problem, ali ne očekujem od tebe da to shvatiš, jer si kao jež...čim misliš da je nešto prijetnja samo se sklupčaš i čekaš da se stvari smire :p
Ne, nego će se na sljedećim izborima borba vodite između jedine dvije opcije: ateizma i katolika. Ništa drugo neće igrati. Zakuhali ste kašu, pa ćete je pokusati:kava:
Danas je bila popisivačica kod mene. Izjasnio sam se kao katolik i dobro sam pazio da stavi križić u tu kućicu.:kava:
ti fakat u to vjeruješ?
ti stvarno misliš da bude religija to kaj bude presudilo za koga će ljudi glasati? :rofl:
po tebi, za desničare ( predvođene hdz-om ) treba glasat zato i samo zato jer kakti "promiću" demokršćanske vrijednosti?
to su, naravno, pokazali i dokazali svim ovim godinama kriminala i korupcije :s
bila kod mene, rekli za mene po defoltu da sam katolik...kasnije ulovih popisivača i bome je imalo bjelilo posla...jedan ateist više :kava:
Druga stvar, smatram da imam itekako moralno pravo tražiti od katolika da bude doslijedan
Samo kratko, jer uporno guraš tekstove van teme.
Ne, nemaš pravo ništa tražiti. Imaš pravo govoriti, koristiš ga i to ti je plafon.
.. objasniti im da time daju legitimitet jednoj organizaciji ....
Naravno, po defaultu krećeš od pretpostavke da su ljudi glupi.
Zaista sjajna pretpostavka za pokretanje promjena. Samo nastavi(te) tako! :rofl:
hmarija
11.04.2011., 21:01
Naravno, po defaultu krećeš od pretpostavke da su ljudi glupi.
Zaista sjajna pretpostavka za pokretanje promjena. Samo nastavi(te) tako! :rofl:
Ne krećem od pretpostavke da su ljudi glupi, već da su neinformirani i od realne činjenice da je u RH politička kultura i civilno društvo igrađanska svijest na niskim granama jer smo demokraciju počeli stvarati relativno nedavno, a demokratsko društvo i građanska svijest se ne mogu stvoriti preko noći.
Uglavnom Crkva je ta koja ljude indoktrinira od malih nogu i promišlja sva bitna pitanja umjesto ljudi - od odnosa prema transcendenciji, etičkih pitanja do čisto intimnih pitanja - ljudske seksualnosti, obiteljskog života i sl. I onda kad netko u javnosti ponudi drugačiji stav koji propituje status quo, stav kritičan prema inertnom repetiranju stanja kakvo jest, a sadašnje stanje je itekako plod ideološkog djelovanja, onda se taj proziva zbog dociranja. Javni dijalog o vjerskim pitanjima je potreban, a ti se buniš upravo u trenu kad se narušio Crkveni javni monolog. Dakle, ti se buniš zbog narušavanja Crkvenog monopola na dociranje, a ne zbog toga što ljude netko proglašava glupima.
Poticanje na promišljanje ne implicira da je itko glup, kad je netko glup (nesposoban kritički misliti), uzalud svi pokušaji. Poticanje na kritičko razmišljanje ukazuju upravo suprotno - vjeru u sposobnost ljudi da tako nešto i naprave.
Dakle, tvoje apeliranje za ne talasanjem statusa quo jer se tobože nekog proglašava glupim, jest obično licemjerje.
hmarija
11.04.2011., 21:09
Samo kratko, jer uporno guraš tekstove van teme.
Ne, nemaš pravo ništa tražiti. Imaš pravo govoriti, koristiš ga i to ti je plafon.
Svaki čovjek ima moralno pravo prozvati one koji drže moralne predike (kler i vjernici) i politički se javno izjašnjavaju na određeni način, da budu doslijedni. Svatko ima pravo svakoga pozvati na odgovornost u javnom životu, a javno očitovanje religioznosti jest javni politički čin koji implicira odgovornost prema zajednici, ja sam dio te zajednice i imam moralno pravo takve ljude pozvati na odgovornost. A ako ti želiš bježati o odgovornosti i promicati javnu neodgovornost, to dovoljno govori o tebi.
A u strankama koje si ti naveo su isključivo ateisti pa će se boriti koalicija raznih desnih stranka u kojima su isključivo vjernici katolici protiv koalicije lijevih stranaka u kojima su isključivo ateisti?
indio34
11.04.2011., 21:25
Uopće ne razumjem gdje je otišla ova rasprava, pokuša sam malo pronjuškat na preskoke da bi se uključija kad ono, zavadi pa vladaj... Mislim da nije problem u politici ni u vjeri. Najlakše je odbaciti, bilo crkvu ili neku drugu vrjednost. Kad nam odgovara svi bi bili vjernici.
Stavimo primjer vjenčanja. Svi bi se htjeli vjenčat u crkvi, ili smrt, također bi htjeli svećenika. To je ključ problema. Meni sve ovo smrdi na masonstvo, ako sam grešnik oni me nagovaraju da se odreknem vjere kako bi anulirao svoje grjehe. Traže slabe. Jebe mi se za politiku, ona se i tako samo brine o sebi...
:kava:
hmarija
11.04.2011., 21:31
Uopće ne razumjem gdje je otišla ova rasprava, pokuša sam malo pronjuškat na preskoke da bi se uključija kad ono, zavadi pa vladaj... Mislim da nije problem u politici ni u vjeri. Najlakše je odbaciti, bilo crkvu ili neku drugu vrjednost. Kad nam odgovara svi bi bili vjernici.
Stavimo primjer vjenčanja. Svi bi se htjeli vjenčat u crkvi, ili smrt, također bi htjeli svećenika. To je ključ problema. Meni sve ovo smrdi na masonstvo, ako sam grešnik oni me nagovaraju da se odreknem vjere kako bi anulirao svoje grjehe. Traže slabe. Jebe mi se za politiku, ona se i tako samo brine o sebi...
Prepostavka da bi se svi vjenčali u crkvi je blesava. Ja se ne bih vjenčala u crkvi i svejedno mi je što će raditi s mojim tijelom kad umrem. Većina se vjenčava u crkvi zbog pritiska, a ne zato što to jako žele. Tamo gdje nije popularno crkveno vjenčanje, manjina ga prakticira. Neki se žele vjenčati pod morem ili u zraku, tako da je glupo govoriti o tome što bi većina htjela da ima slobodan izbor bez pritisaka i financijskih prepreka.
I ja razlikujem vjeru i religiju i treba imati na umu da postoji nemali broj ireligioznih vjernika koji se neće tako moći izraziti na popisu jer su obrazac i samo pitanje nespretno postavljeni.
Ma koji svi? Vecina mojih vjencanih prijatelja vjencala se u maticnom uredu, otisli jedan dan poslije posla s kumovima, poslije neka vecerica i to je to. Jedini sto su imali vjencanje od par desetaka ljudi imali su opet izlazak maticara na teren.
indio34
11.04.2011., 21:41
Prepostavka da bi se svi vjenčali u crkvi je blesava. Ja se ne bih vjenčala u crkvi i svejedno mi je što će raditi s mojim tijelom kad umrem. Većina se vjenčava u crkvi zbog pritiska, a ne zato što to jako žele. Tamo gdje nije popularno crkveno vjenčanje, manjina ga prakticira. Neki se žele vjenčati pod morem ili u zraku, tako da je glupo govoriti o tome što bi većina htjela da ima slobodan izbor bez pritisaka i financijskih prepreka.
I ja razlikujem vjeru i religiju i treba imati na umu da postoji nemali broj ireligioznih vjernika koji se neće tako moći izraziti na popisu jer su obrazac i samo pitanje nespretno postavljeni.
Slažem se...Ima onih koji se ne žele ni vjenčavat. Žele živjet u takvoj zajednici i imati djecu... Ima svega. Pričam iz moje okoline, kad slušam kako ljudi pričaju...
Neka se izjasni kako je koga volja. Ako ne idem svaku nedjelju na misu ne znači da nisam vjernik. Ako ništa drugo vjerujem da je Isus postoja, da je hoda po zemlji, da je bija dobar čovik, da se trudija pomoć drugima ne na štetu trećega. Ja ću se izjasnit da sam vjernik katolik i to je to.
:mudri: "Ne napadajte vjeru, trebat će vam"
hmarija
11.04.2011., 22:10
Slažem se...Ima onih koji se ne žele ni vjenčavat. Žele živjet u takvoj zajednici i imati djecu... Ima svega. Pričam iz moje okoline, kad slušam kako ljudi pričaju...
Neka se izjasni kako je koga volja. Ako ne idem svaku nedjelju na misu ne znači da nisam vjernik. Ako ništa drugo vjerujem da je Isus postoja, da je hoda po zemlji, da je bija dobar čovik, da se trudija pomoć drugima ne na štetu trećega. Ja ću se izjasnit da sam vjernik katolik i to je to.
:mudri: "Ne napadajte vjeru, trebat će vam"
Iz ovog ispada da si ti humanist kršćanskog svjetonazora što nije isto što i katolik. Ako si vjernik, ne znači nužno da si katolik. Možeš biti i ireligiozni vjernik ili vjernik neke druge vjeroispovijesti. Mada, čovjek naravno, može biti i vjernik i katolik kada vjeruje u nauk i autoritet Katoličke crkve.
Nemaš pojma...kakva apsolutna jednakost? Da, ako se pod time smatra jednakost pred Bogom - svi su ljudi rođenjem jedakovrijedni.
To ne znači da svi moraju biti isto bogati ili siromašni, naprotiv.
Pročitaj jednom Bibliju da se ne sramotiš...da vidiš da tamo piše i ona Kristova "Bogu božje, a caru carevo" :kava:
tješi se koliko hoćeš ali činjenica je da je isus propagirao odricanje od vezivanja za materijalno, dakle jednakost svih s težnjom ka ne posjedovanju materijalnog viška (a višak je sve što ti direktno ne treba za preživljavanje). daklem čisti komunizam
a ovo "Bogu božje, a caru carevo" definitivno nije rekao u kontekstu blagonaklonog gledanja na materijalno bogatstvo već u kontekstu podmirenja obaveza. stoga, pročitaj ti još jednom bibliju s razumijevanjem
PilotInstruktor
11.04.2011., 22:24
tješi se koliko hoćeš ali činjenica je da je isus propagirao odricanje od vezivanja za materijalno, dakle jednakost svih s težnjom ka ne posjedovanju materijalnog viška (a višak je sve što ti direktno ne treba za preživljavanje). daklem čisti komunizam
a ovo "Bogu božje, a caru carevo" definitivno nije rekao u kontekstu blagonaklonog gledanja na materijalno bogatstvo već u kontekstu podmirenja obaveza. stoga, pročitaj ti još jednom bibliju s razumijevanjem
Živimo u kapitalizmu i Crkvi su potrebni novci da obavlja svoju misiju.
Pojedinci uopće nisu bogati. Papa, na primjer, nema osobne imovine. A to što su građevine lijepe i grandiozne ne čini svečenika bogatašem. :)
i upravo se o tome radi: da se pod širenjem religijskog nauka u stvari guraju interesi institucije zvane Crkva koja ne slijedi religijski nauk koji svojata.
a i kako inače, uz ovakvo razmišljanje, objašnjavaš to da Isusu nije bilo potrebno ništa materijalno da proširi religiju već se samo svojim primjerom pokazao i ljudi su ga slijedili. očigledno je da tu ili Crkva griješi ili joj čak nije niti u interesu da slijedi Isusov nauk (koji joj je kao temelj)
Pojedinci uopće nisu bogati. Papa, na primjer, nema osobne imovine. A to što su građevine lijepe i grandiozne ne čini svečenika bogatašem. :)
pa ko i političari: nakon jedne granice moći ti više privatno posjedovanje niti netreba jer ti svi sve daju za đabe kako bi ti bili u "milosti". naravno, pravilno reagiranje na takvo povlađivanje bi bila skromnost i odbijanje tih darova a ne objesnost i uživanje u tim luksuzima. mislim, Isus se nikad nije spuštao na taj nivo da je išao uživati u darovima koje su mu nudili oni koji su povjerovali u njega
indio34
11.04.2011., 22:51
Iz ovog ispada da si ti humanist kršćanskog svjetonazora što nije isto što i katolik. Ako si vjernik, ne znači nužno da si katolik. Možeš biti i ireligiozni vjernik ili vjernik neke druge vjeroispovijesti. Mada, čovjek naravno, može biti i vjernik i katolik kada vjeruje u nauk i autoritet Katoličke crkve.
Kad pojedinci počnu tvrdoglavo komplicirati. Čemu? Zašto te to toliko smeta. Čega se bojiš u slučaju da bude 99,9999999999% osim tebe. Daj se skuliraj.
Ustvari, kad bolje razmislim, ti si najveći katolik, ti želiš biti odabrana a ne da se svatko gurka a nije to šta bi po tvom mišljenju trebao biti. Trkom na ispovjed zbog pogrdnih riječi.
:s ti si zakon :s
crystalmaiden
11.04.2011., 23:28
Stavimo primjer vjenčanja. Svi bi se htjeli vjenčat u crkvi, ili smrt, također bi htjeli svećenika. To je ključ problema.
evo ovo i mene najviše živcira. svi se idu vjenčati u crkvu,a zadnji put su na misi bili prije ohoho-godina. ja se recimo neću vjenčati crkvi, ne pada mi na pamet. a moj stari, koji btw u crkvu ide nikad, je na to rekao: pa jesi ti normalna, pa što je tebi, što će reći familija. :facepalm: boli me ona stvar sto će netko reći
ili ekipa koja ide svake nedjelje na mise. 90% njih ide da se pokaže. i onda se ne dolazi pješice u crkvu nego dođeš s novom meckom ili vec stogod. ili ode na misu, a poslije doma psuje (i boga između ostalog), tuče ženu itd.
u hrvatskoj ima jako malo baš pravih vjernika-katolika koji žive i ponašaju se u skladu s onim sto se propovijeda. sve su to occasionally-vjernici, koji si uzimaju iz vjere ono sto im paše
Scorpius Primus
11.04.2011., 23:40
katolici se moraju pomiriti s činjenicom da njihova crkva neminovno propada
naravno, broj vjernika raste, ali u "razvijenim krajevima", džunglama Afrike
INTERNET odnosno pristup informacijama je ORUŽJE koje je dotuklo sve te komične religije
lako je bilo u srednjem vijeku kad su samo popovi imali bibliju i vadili iz nje ono što im paše i to servirali priprostom puku
ali danas kada gotovo svatko ima pristup informacijama, popovi više ne mogu manipulirati ljudima jer sve se vidi crno na bijelo - online biblija na bilo kojem svjetskom jeziku
tako da jedino što preostaje je da se popovi presele u "razvijene krajeve" - Afriku i tako sirotim domorocima propovijedaju da je bolje jesti tijelo kristovo nego tijela pripadnika susjednog plemena
naravno, i to ima svoj rok trajanja, kada ti domoroci dođu na viši stupanj razvoja i tamo će doći do propasti crkve
a kamo ćete onda popovi?
hmarija
12.04.2011., 01:57
Kad pojedinci počnu tvrdoglavo komplicirati. Čemu? Zašto te to toliko smeta. Čega se bojiš u slučaju da bude 99,9999999999% osim tebe. Daj se skuliraj.
Ustvari, kad bolje razmislim, ti si najveći katolik, ti želiš biti odabrana a ne da se svatko gurka a nije to šta bi po tvom mišljenju trebao biti. Trkom na ispovjed zbog pogrdnih riječi.
Laž bi svakog moralnog čovjeka trebala smetati, dakle smeta me laž i želim živjeti u državi gdje ljudi ne lažu i gdje ljudi misle svojom glavom, pogotovo kad su političke odluke u pitanju. Također, želim živjeti u uistinu sekularnoj državi gdje niti jedna religijska institucija nema povlašteni položaj i gdje se niti jednoj religijskoj instituciji političari ne ulaguju novcem poreznih obveznika i brojnim zakonskim ustupcijam u zamjenu za izbornu propagandu. Je li to tako teško shvatiti?
hmarija
12.04.2011., 02:02
Želim živjeti u sekularnoj demokratskoj republici, a ne u nekakvoj teokratskoj feudalnoj vatikanskoj pokrajni jer sekularne demokratske republike nude višu razinu ljudskih sloboda i prava. Teško za shvatiti?
Irelevantno
12.04.2011., 02:34
nemojte cijeniti ljude prema vjeri ili jel neko je katolik i ide u crkvu.Ova nasa vjera malo je skrenula sa puta,jer danas je Crkvi bitno samo zaraditi,a znamo cilj Crkve,pomoci ljudima duhovno,moralno itd. Uostalom,Crkva je zastranila,odnosno svecenici koji si svasta dopustaju,a narod jadni ih gleda kao da su Bogom dani i stuje ih u nebesa.Onu vozaju dobre aute,ali narod nije dao njima,nego da razvijaju Crkvu i nauk.
hmarija
12.04.2011., 06:59
nemojte cijeniti ljude prema vjeri ili jel neko je katolik i ide u crkvu.Ova nasa vjera malo je skrenula sa puta,jer danas je Crkvi bitno samo zaraditi,a znamo cilj Crkve,pomoci ljudima duhovno,moralno itd. Uostalom,Crkva je zastranila,odnosno svecenici koji si svasta dopustaju,a narod jadni ih gleda kao da su Bogom dani i stuje ih u nebesa.Onu vozaju dobre aute,ali narod nije dao njima,nego da razvijaju Crkvu i nauk.
A kad je to Crkva bila na pravom putu da je sad skrenula? Kad je stala na stranu sirotinje, poniženih i i uvrijeđenih i suprotstavila se njihovim zemaljskim vladarima i izrabljivačima? Možda samo u prvim počecima, dok nije skopila pakt sa "zemaljskim vrhovništvima i vlastima", odnosno Sotonom samim po Isusovim riječima, odnosno dok kršćanstvo nije postalo službena religija Rimskog Carstva.
Razumijem ja da je vjera jedno, a Crkva drugo (često upravo suprotno od Evanđelja kojeg koristi samo kao propagandni materijal), ali dobar dio ljudi to ne razumije. A Državni zavod za statistiku namjeno zamagljuje razliku pitajući ljude o vjeri (intimnom pitanju koje ne podliježe jednostavnoj klasifikaciji, dakle pitanje koje ne bi trebalo zanimati državu) umjesto o religiji (dakle institucionalnoj religioznosti koja može imati širi društveni značaj i može zanimati državu), umjesto da ljude informira o čemu se zapravo radi i o značenju temeljnih termina da bi popisivanje uopće moglo biti metodološki valjano. Zbog toga ni vrlo čest slučaj ireligioznog vjernika u popisu nije ponuđen, dakle upravo se traži nevaljan rezultat popisa, a kome je to u interesu, zna se.
Znam ja da bi ti strogo odijelila Crkvu od države.Tako su radili tvoji komunisti od 1945.-1990.
i ja bi je strogo, odijelila od države.
jedino je u socijalizmu, vršila svoju pravu ulogu.
živjela u duhu, svoga nauka - skromno.
u kapitalizmu (feudalizmu) se pretvara, u pravu korporaciju i gubi svoj smisao :D
Čitajuć vas¸ako bude 15% katolika¸mogu se popi tuć u guzicu :lol:
Vjerovatno će sad na uskrs crkve bit poluprazne.Dobro¸možda se netko mercedesom navrati pokazat.
Nije mi jasno kako vas se prisili na vjenčanje u crkvi¸a ne prisile vas izabrat partnera.Partnera¸vjenčanicu¸odijelo¸cvijeće¸resto ran...sve sami birate¸samo vam popa nametnu.Koji ste vi likovi.:lol::lol:
I još vas roditelji na popisu prijave kao kršćane¸stvarno vam nije lako.Da meni moji to naprave¸ja bi svoje prijavio. :kava:
Sad ćemo vidit koliko će trajat ovaj post prije brisanja.:mig:
Kad je to Crkva bila na pravom putu u srednjem vijeku možda?
Crkva je od uvijek bila ovakva čak i gora danas barem nemaju svetu inkviziciju koja muči ljude raznim spravama i pali ih na lomači.
Irelevantno
12.04.2011., 15:23
Kad je to Crkva bila na pravom putu u srednjem vijeku možda?
Crkva je od uvijek bila ovakva čak i gora danas barem nemaju svetu inkviziciju koja muči ljude raznim spravama i pali ih na lomači.
da,tocno,htio sam reci da crkva mora biti u sluzbi ljudi.Ja sam ateist i meni je svejedno ko ide a ki nejde. A kum sam bio u crkvi x puta iako nemam nikakve sakramente. Sve se moze uz lovu.
MuchMusic
12.04.2011., 15:37
da,tocno,htio sam reci da crkva mora biti u sluzbi ljudi.Ja sam ateist i meni je svejedno ko ide a ki nejde. A kum sam bio u crkvi x puta iako nemam nikakve sakramente. Sve se moze uz lovu.
Zasto si pristao biti kum i sudjelovao u nesto u cega ne vjerujes? :ne zna:
Meni jučer bio popisivač i govori sam sa sobom:vjera-katolik. jedva sam ga uspjela zaustaviti, već je on krenuo upisat šta se njemu hoće.
onako hrvat-katolik. ništa taj ne pita.
Nema tu potrebe za lovom. kum(krštenje, krizma) ne možeš biti bez sakramenata. svjedok na vjenčanju(ono što mi zovemo kum, u crkvenim propisima je to svjedok) samo svjedoči činu sklapanja braka i mora biti samo sposoban posvjedočiti o samom činu, znači vidjeti i čutipa tako npr. svećenik može udaljiti pijanog kuma.
Ja sam isto bila kuma(svjedok) na vjenčanju, ali naravno da to ne mogu biti na krštenju ili krizmi, jer to mora biti osoba koja će uz roditelje podizati dijete po nauku Crkve.
MISSYOU1
12.04.2011., 16:23
Slažem se! I meni su pobrisali sve postove pa dvojim da moderatori ili nisu dovoljno pismeni ili su fokusirani samo zarade što više love pa stavljaju podforume i pod-teme a brišu sve što je uzročno-posljedično povezano za ovu temu. Mene su totalno nadrkali pa sam se izjasnila katolikom i ne razmišljajući.
Nema demokracije na ovom forumu:flop:
Ako ćete me opet brisati potvrđujete moj zaključak.:cerek:
Zašto komentiraš stvari koje ne poznaješ?
Perzijka
12.04.2011., 16:28
zbilja je cilj popisivača, odnosno onih koji su ih instruirali da se napumpa broj katolika....iz ponude mi rekla vjera- katolička..ja rekla kršćanin, ona rekla katolička, ja kršćanin i tak 3x dok joj do ludare nije došlo...u potpunosti sad razumijem pravoslavce i to natezanje oko upisa vjere..
odbojkašcro
12.04.2011., 16:36
Ja sam ateist i meni je svejedno ko ide a ki nejde. A kum sam bio u crkvi x puta iako nemam nikakve sakramente. Sve se moze uz lovu.
A zašto si bio kum u crkvi ako si ateist ?
pandur!
12.04.2011., 16:44
A zašto si bio kum u crkvi ako si ateist ?
Zato kaj ga je netko to tražio? :D
Nema tu potrebe za lovom. kum(krštenje, krizma) ne možeš biti bez sakramenata. svjedok na vjenčanju(ono što mi zovemo kum, u crkvenim propisima je to svjedok) samo svjedoči činu sklapanja braka i mora biti samo sposoban posvjedočiti o samom činu, znači vidjeti i čutipa tako npr. svećenik može udaljiti pijanog kuma.
Ja sam isto bila kuma(svjedok) na vjenčanju, ali naravno da to ne mogu biti na krštenju ili krizmi, jer to mora biti osoba koja će uz roditelje podizati dijete po nauku Crkve.
Ja sam se vjenčao u crkvi mada nemam ni jedan jedini sakrament.
Zašto sam se vjenčao u crkvi, želja supruge i inzistiranje njenih roditelja, mala žrtva miru u kući....
Zašto sam se vjenčao u crkvi, želja supruge i inzistiranje njenih roditelja, mala žrtva miru u kući....
Mislim da si prije vjenčanja svećeniku ipak nešto obećao? Da ćeš živjet po krščanskim načelima¸možda je bio i zaručnički kurs.Znači¸lagao si.Gledat čovjeka u oči i lagat. :ne zna:
Kad malo bolje promislim¸velika većina vas me podsjeća na bivše komuniste.Kao ne vjerujem ja u komunizam¸al šta ću talasat.
Ovi kum na vjenčanju¸ovi se ženi zbog ovoga¸ovome roditelji...Možda ste nesigurni u životu? Ili živite u laži.
Nitko mi od vas još nije odgovorio; birate sami partnera¸odijelo¸restoran¸buket... a netko vam nameće crkvu.
hmarija
12.04.2011., 17:48
Meni jučer bio popisivač i govori sam sa sobom:vjera-katolik. jedva sam ga uspjela zaustaviti, već je on krenuo upisat šta se njemu hoće.
Takve popisivače treba prijaviti jer rade nešto što je protuzakonito i nije ni malo bezazleno. Dakle, trebao bi ga prijaviti Državnom zavodu za statistiku, a možeš i ovim "nepotrebnim" inicijativama i udrugama koje se bave tim problemom.
hmarija
12.04.2011., 17:51
Nije to mala žrtva, to znači da si pristao na laž i religijsku indoktrinaciju vlastite djece. Upravo zbog ovakvog konformiza i netalasanja i imamo stanje u državi kakvo imamo, tj. imamo visoki stupanje feudalizacije.
hmarija
12.04.2011., 17:52
zbilja je cilj popisivača, odnosno onih koji su ih instruirali da se napumpa broj katolika....iz ponude mi rekla vjera- katolička..ja rekla kršćanin, ona rekla katolička, ja kršćanin i tak 3x dok joj do ludare nije došlo...u potpunosti sad razumijem pravoslavce i to natezanje oko upisa vjere..
I to treba prijaviti Državnom zavodu za statistiku i udrugama, koje se time bave da bi se kasnje zbog samog nevaljanog načina provođenja popisa i zbog nepravilnosti moglo osporavati napumpani broj katolika i prava koja bi se na tome temeljila.
Mislim da si prije vjenčanja svećeniku ipak nešto obećao? Da ćeš živjet po krščanskim načelima¸možda je bio i zaručnički kurs.Znači¸lagao si.Gledat čovjeka u oči i lagat. :ne zna:
Kad malo bolje promislim¸velika većina vas me podsjeća na bivše komuniste.Kao ne vjerujem ja u komunizam¸al šta ću talasat.
Ovi kum na vjenčanju¸ovi se ženi zbog ovoga¸ovome roditelji...Možda ste nesigurni u životu? Ili živite u laži.
Nitko mi od vas još nije odgovorio; birate sami partnera¸odijelo¸restoran¸buket... a netko vam nameće crkvu.
Ne nisam ništa obečao niti sam pohađao zaručnički tečaj...
Gle i on je mene gledao u oči i lagao jer u crkvi tvrdio da je nemoguče vjenčanje bez sakramenata da bi kasnije rekao da to nije uvjet...Ko više onda laže....
Ne ja nimalo nisam nesiguran u životu dapače čvrsto stojim s obe noge na zemlji....
Pa normalno da je pitanje tako formulirano i da ti je čitao ponuđene odgovore, i lažeš da ti mladi ljudi imaju neki "interes" da takvim personama "obogate" KC. Vas je toliko malo da uopće nema potrebe niti želje (ne dao Bog) da se priključite vjernicima,i samo si dajete puno na važnosti sa tim kako će vaša (ne)vjera biti "zloupotrebljena" ! Pa nas kao katolike nikada nisu zanimali (u smislu miješanja u njihove institucije) niti pravoslavni, niti muslimani, niti protestanti,niti Židovi,niti nevjernici ali vi svi želite upravljati i diktirati daleko najbrojnijima vjernicima u RH ali prošla su vam ta vremena ...
Nije to mala žrtva, to znači da si pristao na laž i religijsku indoktrinaciju vlastite djece. Upravo zbog ovakvog konformiza i netalasanja i imamo stanje u državi kakvo imamo, tj. imamo visoki stupanje feudalizacije.
Ne to je bila mala žrtva jer sam pokazao sve licemjerje te iste crkve....
Prvo gnjaviš treba ovo ili ono a poslje može sve (ljudi smo dogovorit čemo se)...
I klinci mi uredno idu na etiku u školi a ne vjerunauk, dakle odgajam svjesne ljude koji ne padaju pod trenutnu klimu masovnih krizmanja i ostalih gluposti...
fulcrum
12.04.2011., 18:09
Prvo gnjaviš treba ovo ili ono a poslje može sve (ljudi smo dogovorit čemo se)...
I klinci mi uredno idu na etiku u školi a ne vjerunauk, dakle odgajam svjesne ljude koji ne padaju pod trenutnu klimu masovnih krizmanja i ostalih gluposti...
Bilo bi pošteno da priznaš i da si sam licemjer. Ti si se vjenčao u crkvi zbog mira u kući, a ne zato što si to htio. Ili još bolje, što si se vjenčao u toj licimjernoj instituciji koja je prvo rekla da treba, pa da ne treba...
Trenutna, masovna klima krizmanja i ostalog je bila 90-tih. Sad je popularno biti agnostik = "niti vriti niti mimo".
Pa normalno da je pitanje tako formulirano i da ti je čitao ponuđene odgovore, i lažeš da ti mladi ljudi imaju neki "interes" da takvim personama "obogate" KC. Vas je toliko malo da uopće nema potrebe niti želje (ne dao Bog) da se priključite vjernicima,i samo si dajete puno na važnosti sa tim kako će vaša (ne)vjera biti "zloupotrebljena" ! Pa nas kao katolike nikada nisu zanimali (u smislu miješanja u njihove institucije) niti pravoslavni, niti muslimani, niti protestanti,niti Židovi,niti nevjernici ali vi svi želite upravljati i diktirati daleko najbrojnijima vjernicima u RH ali prošla su vam ta vremena ...
Nije mi čitao odgovore nego je već povukao crticu na katolik pa brisao. Mene tu ništa ne uznemirava, momak je vjerojatno u 90% kućanstava imao odgovor katolik pa je to automatski išao napravit. mislim da će biti nekih 86% katolika, možda 2% ateista i uopće me to ne dira. poštujem svačiju vjeru i katolike, budiste, muslimane, ateiste, agnostike dijelim samo na one koji su više i manje ljudi.
a ti pročitaj svoj post još jednom.
I da, smatram ovu incijativu, kako sam već rekla, blesavom. mislim da danas stvarno nema pritisaka da se netko izjašnjava kao nešto što nije.
bumbar15
12.04.2011., 18:52
u kapitalizmu (feudalizmu) se pretvara, u pravu korporaciju i gubi svoj smisao :D
Znamo da su laburisti komunisti . Ne trebaš nas posebno uvjeravati.:D
bumbar15
12.04.2011., 18:59
A to što se većina ljudi ne želi vjenčati u crkvi, objesi mački o rep. Ti si njihov glasnogovornik pa znaš.:rolleyes:
Ajde kakvi su ti to irelegiozni vjernici? Elaboriraj.:kava:
Postoji opcija drugo. Nek se slobodno tamo stave.:D
bumbar15
12.04.2011., 19:10
Jesi li pitao klince dali uopće žele ići na etiku, a ne na vjeronauk?:rolleyes:
Nije mi čitao odgovore nego je već povukao crticu na katolik pa brisao. Mene tu ništa ne uznemirava, momak je vjerojatno u 90% kućanstava imao odgovor katolik pa je to automatski išao napravit. mislim da će biti nekih 86% katolika, možda 2% ateista i uopće me to ne dira. poštujem svačiju vjeru i katolike, budiste, muslimane, ateiste, agnostike dijelim samo na one koji su više i manje ljudi.
a ti pročitaj svoj post još jednom.
Nema potrebe da ga čitam jer ga živim...
Ne nisam ništa obečao niti sam pohađao zaručnički tečaj...
Gle i on je mene gledao u oči i lagao jer u crkvi tvrdio da je nemoguče vjenčanje bez sakramenata da bi kasnije rekao da to nije uvjet...Ko više onda laže....
Ne ja nimalo nisam nesiguran u životu dapače čvrsto stojim s obe noge na zemlji....
Opet lažeš.Dovoljno je da jedan supružnik ima sakramente¸sa tim da ovaj drugi izjavi kako će buduća obitelj živjeti u kršćanskom duhu.
Po tebi je tvoj brak nevažeći.Potvrdio si ga¸kako vi kažete pred "likom iz bajke".Da mene vjenča npr drug iz komiteta¸meni bi taj brak bio smiješan.
Evo ti odgovora (http://lmgtfy.com/?q=Irreligion)
za više informacija o ovom brilijantnom sustavu obratite se na: http://justfuckinggoogleit.com/
revolution
12.04.2011., 20:47
I to treba prijaviti Državnom zavodu za statistiku i udrugama, koje se time bave da bi se kasnje zbog samog nevaljanog načina provođenja popisa i zbog nepravilnosti moglo osporavati napumpani broj katolika i prava koja bi se na tome temeljila.
ma kaj ste svi zapeli za prijavljivanje, nekakvo ružno cinkanje u potaji, jesu li popisivači sastavljali pitanja? formulirali ih? nisu, prema tome...
a napumpani broj vjernika će se vidjeti i ako DZS ubroji sve ove fiktivne iz BiH koje rođaci nemilosrdno priavljju, imaju spremljene OIB-e sve pripremljeno, vojska katolika i Hrvata se želi popisati a kada treba odgovoriti: godina doseljenja u Hr - jezik papala maca...nije se nikad doselio ili lažu: u gostima je kod tetke u BiH ..pa onda pitanje. vrijeme odsutnosti: 2 godine tuupp...koliko namjerava biti odsutan, tju gostima: "godinu i više".....jebote :rolleyes::rofl: navodno ih se neće ubrojiti u stanovništvo, jer to i nisu a to kaj se oni boje da će izgubit državljanstvo ili nekakve novčane povlastice je priča za sebe i sada ih definitivno trebaju izgubiti pa nek ih dobivaju ondje gdje uplaćuju u proračun
ma kaj ste svi zapeli za prijavljivanje, nekakvo ružno cinkanje u potaji, jesu li popisivači sastavljali pitanja? formulirali ih? nisu, prema tome...
a napumpani broj vjernika će se vidjeti i ako DZS ubroji sve ove fiktivne iz BiH koje rođaci nemilosrdno priavljju, imaju spremljene OIB-e sve pripremljeno, vojska katolika i Hrvata se želi popisati a kada treba odgovoriti: godina doseljenja u Hr - jezik papala maca...nije se nikad doselio ili lažu: u gostima je kod tetke u BiH ..pa onda pitanje. vrijeme odsutnosti: 2 godine tuupp...koliko namjerava biti odsutan, tju gostima: "godinu i više".....jebote :rolleyes::rofl: navodno ih se neće ubrojiti u stanovništvo, jer to i nisu a to kaj se oni boje da će izgubit državljanstvo ili nekakve novčane povlastice je priča za sebe i sada ih definitivno trebaju izgubiti pa nek ih dobivaju ondje gdje uplaćuju u proračun
a kakva je situacija sa prijavljivanjem ovih u koaliciji sa hdz po vukovaru¸sjevernoj dalmaciji¸lici...? Njih namjerno ili nenamjerno ne spominješ?
revolution
12.04.2011., 20:59
a kakva je situacija sa prijavljivanjem ovih u koaliciji sa hdz po vukovaru¸sjevernoj dalmaciji¸lici...? Njih namjerno ili nenamjerno ne spominješ?
pa ista je, a nema ih (fiktivnih) u Zagrebu pa nisam spomenula. Srbi jesu ovdje živjeli, ali s obzirom više ne i to ne namjeravaju, nema se kaj popisivat ni glasat. :ne zna:
inače, ne znam smijem i to napisati a da me netko ne cinka i ne globi, ali bosanski Hrvati deklariraju materinji: hrvatski, a onda dođe bosanski Srbin (koji živi i radi u Zagrebu još iz Juge) i deklarira materinji: srpski, a kad ih čujem isti su mi zvukovi u uhu :rofl::D
pa ista je, a nema ih (fiktivnih) u Zagrebu pa nisam spomenula. Srbi jesu ovdje živjeli, ali s obzirom više ne i to ne namjeravaju, nema se kaj popisivat ni glasat. :ne zna:
inače, ne znam smijem i to napisati a da me netko ne cinka i ne globi, ali bosanski Hrvati deklariraju materinji: hrvatski, a onda dođe bosanski Srbin (koji živi i radi u Zagrebu još iz Juge) i deklarira materinji: srpski, a kad ih čujem isti su mi zvukovi u uhu :rofl::D
A di je taj bosanski Hrvat u Bosni moga čut hrvatski jezik? Misliš da se na TV Sarajevo¸novinama i slično nije govorilo i pisalo funkcioniše¸operiše ili je milicioneru mogao inzistirati na osobnoj karti ...i tako 45 godina.
Pa jedne godine su djeca u prvom razredu učila čirilicu¸a sljedeća generacija latinicu.Misliš da nije bilo preskakanja upisa i čekanja?
revolution
12.04.2011., 21:13
A di je taj bosanski Hrvat u Bosni moga čut hrvatski jezik? Misliš da se na TV Sarajevo¸novinama i slično nije govorilo i pisalo funkcioniše¸operiše ili je milicioneru mogao inzistirati na osobnoj karti ...i tako 45 godina.
Pa jedne godine su djeca u prvom razredu učila čirilicu¸a sljedeća generacija latinicu.Misliš da nije bilo preskakanja upisa i čekanja?
zbog čega onda jedan deklarira hrvatski kao materinji a drugi srpski, premda oni govore jednako i to što govore nije u principu ni jedan od navedenih, bar ne čisti. no, kog briga, njihova stvar, ali statistika je statistika i ovo je preskupa lakrdija, s obzirom ovdje doseljeni ljudi iz BiH masovno inzistiraju da im se opišu rođaci iz BiH prema receptu koji sam gore navela? je li to neki fanatizam, strah, netko im je dao naputak, toliko su neupućeni pa ni nakon popisa od vremena AU i svakih 10 u ex yu oni jednostavno ne kuže što je zapravo popis? :ne zna:
popis stanovništva, kućanstava i stanova, točka. bacanje novca. točka
jedina dobra stvar je kaj će si popisivači zaradit na njihovim popisnicama, 6 kn po popisnici, a ući u broj stanovništva neće, prema tome sve je uzalud, a crkva nek si bude presretna s takvim famoznim brojem vjernika :Serek:
a čije su ono Pradine cipele koje nosi?:kava:
...a sad gubi i stado, bolje je stajala u socijalizmu!
zbog čega onda jedan deklarira hrvatski kao materinji a drugi srpski, premda oni govore jednako i to što govore nije u principu ni jedan od navedenih, bar ne čisti. no, kog briga, njihova stvar, ali statistika je statistika i ovo je preskupa lakrdija, s obzirom ovdje doseljeni ljudi iz BiH masovno inzistiraju da im se opišu rođaci iz BiH prema receptu koji sam gore navela? je li to neki fanatizam, strah, netko im je dao naputak, toliko su neupućeni pa ni nakon popisa od vremena AU i svakih 10 u ex yu oni jednostavno ne kuže što je zapravo popis? :ne zna:
popis stanovništva, kućanstava i stanova, točka. bacanje novca. točka
jedina dobra stvar je kaj će si popisivači zaradit na njihovim popisnicama, 6 kn po popisnici, a ući u broj stanovništva neće, prema tome sve je uzalud, a crkva nek si bude presretna s takvim famoznim brojem vjernika :Serek:
slažem se¸samo mislim da su korjeni u tome da je naš narod svaku vlast doživljavao kao neprijateljsku.Kroz stoljeća je narodu ušlo u krv da uvijek nešto od vlasti krije.Krio bi se broj stoke¸poljprivrednog prinosa¸lagalo se godine zbog vojske¸išlo u partiju ili 90-ih postajalo vjernikom...Neprijatelj nikad ne spava.
Nije tema¸samo bi se isto mogli zapitat koliko je Hrvatska od neovisnosti potrošila kuna na filmsku umjetnost.Preko 80% filmova je sigurno imalo manje od 1000 gledatelja u kinima.I uvijek isti snimaju.
Scorpius Primus
12.04.2011., 21:28
Deizam znači vjerovanje u postojanje Boga, u racionalnom smislu, bez vezanja za ijednu od trenutnih religija. Deisti ne vjeruju da se Bog prikazao čovjeku kroz riječi iz Biblije, Kur'ana i ostalih knjiga. Deisti se ne slažu sa vjerovanjima Ateista da Bog ne postoji. Riječ Deizam potiče od latinske riječi Deus što znači Bog.
Na samom početku, na Deizam se gledalo kao na jednu vrstu radikalnog kršćanstva koje nije vjerovalo u čuda, pojave i Bibliju. U kasnim godinama 20. vijeka, Deizam se ne asocira sa kršćanstvom niti i jednom drugom religijom.
Deisti vjeruju u sljedeće stvari i principe:
* Bog je napravio svemir i sve u njemu, navio ga kao sat i distancirao se od njega.
* Bog se ne prikazuje niti je postojao u ljudskoj formi
* Čovjek se ne može približiti Bogu ni kroz jednu religiju ili rituale
* Bog nema odabrani narod
* Čuda se ne događaju
Trenutno ne postoji nijedno aktivno mjesto za molitvu niti bilo kakva hijerarhija ili organizacija deista.
Po tebi je tvoj brak nevažeći.Potvrdio si ga¸kako vi kažete pred "likom iz bajke".
A ti misliš da Bog rješava papire? :rolleyes:
A ti misliš da Bog rješava papire? :rolleyes:
al ti treba veza? :kava:
hmarija
13.04.2011., 02:48
A to što se većina ljudi ne želi vjenčati u crkvi, objesi mački o rep. Ti si njihov glasnogovornik pa znaš.:rolleyes:
Postoji opcija drugo. Nek se slobodno tamo stave.:D
To su ljudi koji imaju vjeru, npr. vjeruju u Boga, Isusa, nekakakvu višu svijest, ili imaju nekakva panteistička razmatranja i sl., ali ne vjeruju u nekakve svete ovozemaljske institucije koje bi ih navodno za određene povlastice i fine novce trebale povezati sa tim svemogućim Bogom. Dakle, najčešće ljudi koji vjeruju u Boga, ali ne i u Crkvu ili bilo kakvu religijsku instituciju. Jasnije?
hmarija
13.04.2011., 02:53
Popisivači nisu sastavljali pitanja, ali ih moraju postavljati na propisani način, dakle prvo pitati je li čovjek vjernik, a ako jest upitati koje vjeroispovijesti bez da se sugerira odgovor i upisati točno ono što im ispitanik kaže, dakle ne krstit npr. kršćane u katolike, pravoslavce u grkokatolike i sl. Ako to ne rade tako, krše svoje ovlasti, mogu itekako utjecati na krajnji ishod i stoga ih treba prijaviti da se zna popisivanje nije valjano provedeno. Dakle, prijaviti ih i DZS-u i udrugama poput nisam-vjernik (na www.nisam-vjernik.hr) (možete prijaviti iako jeste vjernici) jer su ljudi u DSZ-u namjerno inertni i traljavi. Kršenje pravila kod popisivanja je jednako opasno i nelegalno kao i kršenje pravila oko izbora i nije stvar preko koje bi odgovoran građanin trebao tek tako preći.
hmarija
13.04.2011., 02:56
Bravo za etiku, važno je biti angažirani roditelj i osigurati da ti djeca odrastaju bet ideološkog ispiranja mozga bilo kojeg tipa! obično i ovdje ljudi pokleknu pritiscima okoline.
Smotani2
13.04.2011., 07:04
Jesi li pitao klince dali uopće žele ići na etiku, a ne na vjeronauk?:rolleyes:
Da ja odgovorim, svojim primjerom.
Klinci išli na vjeronauk, oboje - upravo iz komformističkih razloga - naime, vjeronauk je bio u sredini satnice, za djecu koja nisu išla na vjeronauk nije bio organiziran nikakav program, sat su morali provesti na hodniku.
Oboje su bili vrlo nezadovoljni vjeroučiteljicom i temama koje su obrađivali na vjeronauku. Naročito ispiranju mozga kroz ideologiju.
U srednjoj školi, upisali su etiku i bili vrlo zadovoljni njome.
Na popisu stanovništva izjasnili su se kao agnostici.
Ja sam se izjasnio kao ateist - iako živim kršćanskim životom - ne lažem, ne kradem, ne ubijam, ne griješim bludno...
Supruga se izjasnila kao katolkinja, iako ide godišnje u crkvu jedno dva puta.
bumbar15
13.04.2011., 10:00
Opet lažeš.Dovoljno je da jedan supružnik ima sakramente¸sa tim da ovaj drugi izjavi kako će buduća obitelj živjeti u kršćanskom duhu.
Po tebi je tvoj brak nevažeći.Potvrdio si ga¸kako vi kažete pred "likom iz bajke".Da mene vjenča npr drug iz komiteta¸meni bi taj brak bio smiješan.:lol::lol::lol::rofl::rofl::rofl::rofl:
Potpisujem:top:
bumbar15
13.04.2011., 10:05
Zato jer se je u BiH godinama radilo na iskorijenjivanju Hrvatskog jezika. Hrvatska djeca su bila prisiljena za vrijeme bivše države pisati ćirilicom i govoriti ekavicom, a svećenici su masovno uhićivani. Takva je bila situacija u BiH za vrijeme komunizma, a i sada nije ništa bolja, jer su Hrvati umjesto konstitutivnog naroda, svedeni na nacionalnu manjinu. :kava:
bumbar15
13.04.2011., 10:09
a čije su ono Pradine cipele koje nosi?:kava:
Gledaš ivericu u tuđem oku, a ne vidiš balvan u svom:rolleyes:
Barem Papa nije dobio kredit od 300 000 E po smiješno niskim kamatama i nema dva stana, a puna su mu usta obespravljenih građana. Koje je tek to licemjerje(Milanović):kava:
bumbar15
13.04.2011., 10:13
To su ljudi koji imaju vjeru, npr. vjeruju u Boga, Isusa, nekakakvu višu svijest, ili imaju nekakva panteistička razmatranja i sl., ali ne vjeruju u nekakve svete ovozemaljske institucije koje bi ih navodno za određene povlastice i fine novce trebale povezati sa tim svemogućim Bogom. Dakle, najčešće ljudi koji vjeruju u Boga, ali ne i u Crkvu ili bilo kakvu religijsku instituciju. Jasnije?
Pročitaj si stari zavjet. :kava:
bumbar15
13.04.2011., 10:14
Da ja odgovorim, svojim primjerom.
Klinci išli na vjeronauk, oboje - upravo iz komformističkih razloga - naime, vjeronauk je bio u sredini satnice, za djecu koja nisu išla na vjeronauk nije bio organiziran nikakav program, sat su morali provesti na hodniku.
Oboje su bili vrlo nezadovoljni vjeroučiteljicom i temama koje su obrađivali na vjeronauku. Naročito ispiranju mozga kroz ideologiju.
U srednjoj školi, upisali su etiku i bili vrlo zadovoljni njome.
Na popisu stanovništva izjasnili su se kao agnostici.
Ja sam se izjasnio kao ateist - iako živim kršćanskim životom - ne lažem, ne kradem, ne ubijam, ne griješim bludno...
Supruga se izjasnila kao katolkinja, iako ide godišnje u crkvu jedno dva puta.
To je ok:top:
revolution
13.04.2011., 10:45
Popisivači nisu sastavljali pitanja, ali ih moraju postavljati na propisani način, dakle prvo pitati je li čovjek vjernik, a ako jest upitati koje vjeroispovijesti bez da se sugerira odgovor i upisati točno ono što im ispitanik kaže, dakle ne krstit npr. kršćane u katolike, pravoslavce u grkokatolike i sl. Ako to ne rade tako, krše svoje ovlasti, mogu itekako utjecati na krajnji ishod i stoga ih treba prijaviti da se zna popisivanje nije valjano provedeno. Dakle, prijaviti ih i DZS-u i udrugama poput nisam-vjernik (na www.nisam-vjernik.hr) (možete prijaviti iako jeste vjernici) jer su ljudi u DSZ-u namjerno inertni i traljavi. Kršenje pravila kod popisivanja je jednako opasno i nelegalno kao i kršenje pravila oko izbora i nije stvar preko koje bi odgovoran građanin trebao tek tako preći.
nije to baš tako. ovu sam temu upravo i pokrenula jer ne postoji pitanje: Jeste li vjernik? pa ak je odgovor da, idemo dalje pitati i pisati. Već je jednostavno navedeno: Vjera, pa deklariranje.
Dakle, u ovom slučaju popisivači mogu jedino formulirati rečenicu: "Ukoliko se želite deklarirati i odgovoriti na sljedeće pitanje" te im pročitati opcije:
Vjera:
x katolička
x druga - upisati koja
x nije vjernik
x ne izjašnjava se
Temljem Ustava RH ispovijedanje vjere je slobodno i neupitno, a druge opcije spadaju pod "snađi se druže":kava:
p.s. također važna napomena koju su popisivači dobili i na instruktaži: moraju obavezno napisati onako kako im je osoba izjavila, i isto tako im moraju reći da se ne moraju izjasniti o narodnosti i vjeri ako ne žele
PilotInstruktor
13.04.2011., 10:50
nije to baš tako. ovu sam temu upravo i pokrenula jer ne postoji pitanje: Jeste li vjernik? pa ak je odgovor da, idemo dalje pitati i pisati. Već je jednostavno navedeno: Vjera, pa deklariranje.
Dakle, u ovom slučaju popisivači mogu jedino formulirati rečenicu: "Ukoliko se želite deklarirati i odgovoriti na sljedeće pitanje" te im pročitati opcije:
Vjera:
x katolička
x druga - upisati koja
x nije vjernik
x ne izjašnjava se
Temljem Ustava RH ispovijedanje vjere je slobodno i neupitno, a druge opcije spadaju pod "snađi se druže":kava:
Zašto onda ne postoji pitanje "imate li nacionalnost?" s obzirom da se po nacionalnosti ne moraš izjasniti?
Ovo je teška glupost, i na potpunim gluparijama nastojite privući pažnju. Ne postoji nikakav argument, osim anti-teističkog maltretiranja, zašto bi se pitanje moralo formulirati na način koji si predložila.
Ljudi u 99% slučajeva imaju minimum inteligencije potrebne da ispravno daju odgovore popisivaču.
Uostalom, prosječni ateist je u toj mjeri nadrkan na Crkvu, da mu nikakva formulacija proste rečenice neće uskratiti da se izjasni nevjernikom.
revolution
13.04.2011., 10:57
Zašto onda ne postoji pitanje "imate li nacionalnost?" s obzirom da se po nacionalnosti ne moraš izjasniti?
Ovo je teška glupost, i na potpunim gluparijama nastojite privući pažnju. Ne postoji nikakav argument, osim anti-teističkog maltretiranja, zašto bi se pitanje moralo formulirati na način koji si predložila.
Ljudi u 99% slučajeva imaju minimum inteligencije potrebne da ispravno daju odgovore popisivaču.
Uostalom, prosječni ateist je u toj mjeri nadrkan na Crkvu, da mu nikakva formulacija proste rečenice neće uskratiti da se izjasni nevjernikom.
gle, u praksi je bilo slučajeva da se izjasni kao budist katolik, popisivač drhtavom rukom upiše jer mu je utuvljeno u glavu da mora upisati kako mu osoba izjavi, onda dobije potvrdu u Popisnom centru da je ispravno postupio sa svoje strane (poštivao je iskaz popisane osobe) ali kako će taj kupus biti obrađen to sad više nije na sudionicima popisa, ili bilo je (ipak !) slučajeva da roditelji deklarirani vjernici da svoju malu djecu izjave "ne izjašnjava se", ali je bio slučaj gdje je beba stara nekoliko tjedana upisana kao katolik, bebač ima i svoj OIB i otac je to povezao "ako ima OIB ima i vjeru":ne zna: i materinski jezik -iako će još neko vrijeme isključivo gugutati i ispuštati razne zvukove koje ćemo za par godina onda vjerojatno nazvati hrvatskim jezikom:D:ne zna:
s druge strane, pitanje o korištenju računala se ne postavlja djeci mlađoj od 10 godina i pitanje o porodima se ne postavlja ženskim osobama mlađim od 15 godina, kaj nije zanimljivo? :kava::D
PilotInstruktor
13.04.2011., 11:06
gle, u praksi je bilo slučajeva da se izjasni kao budist katolik, popisivač drhtavom rukom upiše jer mu je utuvljeno u glavu da mora upisati kako mu osoba izjavi, onda dobije potvrdu u Popisnom centru da je ispravno postupio sa svoje strane (poštivao je iskaz popisane osobe) ali kako će taj kupus biti obrađen to sad više nije na sudionicima popisa, ili bilo je (ipak !) slučajeva da roditelji deklarirani vjernici da svoju malu djecu izjave "ne izjašnjava se", ali je bio slučaj gdje je beba stara nekoliko tjedana upisana kao katolik, bebač ima i svoj OIB i otac je to povezao "ako ima OIB ima i vjeru":ne zna: i materinski jezik -iako će još neko vrijeme isključivo gugutati i ispuštati razne zvukove koje ćemo za par godina onda vjerojatno nazvati hrvatskim jezikom:D:ne zna:
s druge strane, pitanje o korištenju računala se ne postavlja djeci mlađoj od 10 godina i pitanje o porodima se ne postavlja ženskim osobama mlađim od 15 godina, kaj nije zanimljivo? :kava::D
Što se tiće male djece, za njih je glupo popisati bilo što osim imena i OIB-a.
Kako bebu netko može popisati Hrvatom, kada nacionalnost ne mora imati veze s etničkom podrijetlom, već je ona osjećaj, koji pojedinac mora "izjaviti"?
Mislim da je obrazac "vjera" sasvim legitimno sastavljen. Djecu mlađu od X godina je trebalo automatski izuzeti s popisa (osim imena i oiba i ostalog) uopće, a ne samo za vjerski "dio".
revolution
13.04.2011., 11:17
Što se tiće male djece, za njih je glupo popisati bilo što osim imena i OIB-a.
Kako bebu netko može popisati Hrvatom, kada nacionalnost ne mora imati veze s etničkom podrijetlom, već je ona osjećaj, koji pojedinac mora "izjaviti"?
Mislim da je obrazac "vjera" sasvim legitimno sastavljen. Djecu mlađu od X godina je trebalo automatski izuzeti s popisa (osim imena i oiba i ostalog) uopće, a ne samo za vjerski "dio".
e pa tu se slažemo, no ne slažemo se o formulaciji pitanja, moglo se drugačije, no uz sve ostale bisere neka prođe i ovaj.
dalje, dosta je velik kaos jer se svi ljudi rođeni izvan teritorija RH tretiraju da su doselili iz inozemstva, tj da su boravili u inozemstvu. zabuna dolazi kod starijih ljudi, kojis u nrp u vrijeme ex yu doselili u Zagreb zbog posla, školovanja ili slično i dakle, kretali su se unutar iste države. modalitet popisa određuje kao mjesto rođenja:
x u naselju popisa (npr Zagreb) i to se ne upisuje, samo se stavlja x
x u drugom mjestu u RH (upisuje se koje)
x inozemstvo (i tu se ne upisuje mjesto, nego samo država)
i onda baka izjavi aaa rodila sam se u Nišu a došla sam u Zagreb 1938 u gimnaziju, popisivač upiše Niš kao mjesto rođenja:D i onda mu u Popisnom centru daruju zemljopisni atlas, korektorom briše Niš i stavlja x na iznozemstvo
bilo je slučajeva da osoba inzistira da je rođena u Vojvodini:ne zna::D i popisivač ne smije ulaziti u polemiku osim što im treba reći da se gleda današnje stanje i kritični trenutak popisa. ako skuže:rofl: jer pitanje "je li osoba boravila izvan RH neprekdino godinu i duže'" većinu zbuni i odgovore: Neee...jedan iz BiH je komentirao "ma ja mislio da me pitate jesam bijo u Njemačkoj?" :D
e da, neki dan je ovdje u Zagrebu popisana baka rođena 1913 godine, sama je dala podatke i za razliku od mnogih ostalih, nije se bunila u ničemu i razumjela je sva pitanja:top:
a što da se pročita iz starog zavijeta o ireligioznima? :kava:
Vjera:
x katolička
x druga - upisati koja
x nije vjernik
x ne izjašnjava se
Stvarno ne razumijem što ne valja s ovim pitanjem. Na stranu sad ideologije, pro ili kontra, ali da sastavljaš pitanje o vjeri koje ima statistički značaj, imaš tri mogućnosti: vjernik, nije vjernik, ne izjašnjava se. I onda, očekujući da će 70+% biti katolici (s obzirom na prethodno izjašnjavanje), uvedeš shortcat za katoličku vjeru, a ostalo se može upisati ono što čovjek kaže.
Što tu ne valja? :ne zna:
Kako bi po tebi trebalo izgledati to pitanje?
Gledaš ivericu u tuđem oku, a ne vidiš balvan u svom:rolleyes:
Barem Papa nije dobio kredit od 300 000 E po smiješno niskim kamatama i nema dva stana, a puna su mu usta obespravljenih građana. Koje je tek to licemjerje(Milanović):kava:
naravno da nije....crkvi je te silne milijarde po računima i silne nekretnine doniral duh sveti..osobno :kava:
jel ti je milanovićev kredit jedina slamka na koju se loviš? bijedno i neusporedivo...
trebalo je staviti na popisu stanovništva da se SVAKOM ko se izjasni ko katolik, a ima primanja, kresne na plaću crkveni porez i da to bude isključiv instrument financiranja katoličke crkve...pa da vidimo kolko u stvari ima katolika :kava:
naravno da nije....crkvi je te silne milijarde po računima i silne nekretnine doniral duh sveti..osobno :kava:
Crkva ama baš ni jednu nekretninu nije stekla nezakonito. dapače -mogla bi potraživati nazad i više nekretnina nego što traži.
jel ti je milanovićev kredit jedina slamka na koju se loviš? bijedno i neusporedivo...
slamka za što? nisam baš pratio raspravu.
trebalo je staviti na popisu stanovništva da se SVAKOM ko se izjasni ko katolik, a ima primanja, kresne na plaću crkveni porez i da to bude isključiv instrument financiranja katoličke crkve...pa da vidimo kolko u stvari ima katolika :kava:
pa tu bi se i složio s tobom. S tim da to ne bi trebao biti "crkveni" porez, već porez koji svatko idvaja, ali ga može usmjeriti ili prema crkvi, ili u državni proračun za druge stvari (tipa njemački model)
Crkva ama baš ni jednu nekretninu nije stekla nezakonito. dapače -mogla bi potraživati nazad i više nekretnina nego što traži.
slamka za što? nisam baš pratio raspravu.
pa tu bi se i složio s tobom. S tim da to ne bi trebao biti "crkveni" porez, već porez koji svatko idvaja, ali ga može usmjeriti ili prema crkvi, ili u državni proračun za druge stvari (tipa njemački model)
naravno da nije stekla nezakonito, zakoni su joj omogućili...jesu svi ovi silni novonastali tajkuni koji su sudjelovali u privatizaciji 90tih ( samo jedan od hrpe mogućih primjera ) stekli bogatstvo nezakonito? nisu, jer zakon im je to u ono vrijeme omogućaval, ne?
jel se, npr, vlasnici Nike-a nezakonito obogaćuju time kaj izrabljuju radnu snagu po kini i tajvanu? ne, zakon im to omogućava...
a kolko je to pravedno, morlano, etički....kršćanski? nije baš, jel?
to kaj u vrijeme stjecanja glavnog dijela imovine nije postojal ( zemaljski ) zakon koji to sprječava, ne znači da se moralo grabiti di se stiglo...
upravo tu bi crkva, kao neki MORALNI, autoritet trebala zagovarati prave ( duhovne ) vrijednosti, a ne si dozvoljavati bahatluk i teški materijalizam..
naravno da nije stekla nezakonito, zakoni su joj omogućili...jesu svi ovi silni novonastali tajkuni koji su sudjelovali u privatizaciji 90tih ( samo jedan od hrpe mogućih primjera ) stekli bogatstvo nezakonito? nisu, jer zakon im je to omogućaval, ne?
jel se, npr, vlasnici Nike-a nezakonito obogaćuju time kaj izrabljuju radnu snagu po kini i tajvanu? ne, zakon im to omogućava...
a kolko je to pravedno, morlano, etički....kršćanski? nije baš, jel?
to kaj u vrijeme stjecanja glavnog dijela imovine nije postojal ( zemaljski ) zakon koji to sprječava, ne znači da se moralo grabiti di se stiglo...
upravo tu bi crkva, kao neki MORALNI, autoritet trebala zagovarati prave ( duhovne ) vrijednosti, a ne si dozvoljavati bahatluk i teški materijalizam..
Ne lupetaj.
90 % crkvenih nekrentina datira od prije 90- te. Privatizacija i ine stvari nemaju ama baš nikakve veze s tim. To što je moralno ili ne -također nema nikakve veze s tim. I ne znam od kuda ti da je crkva nekretnine ili bilo što drugo stekla nekakvom prisilom, ili ikakvim sličnim radnjama. To jednostavno ne stoji.
Zomboni
13.04.2011., 14:14
Stvarno ne razumijem što ne valja s ovim pitanjem. Na stranu sad ideologije, pro ili kontra, ali da sastavljaš pitanje o vjeri koje ima statistički značaj, imaš tri mogućnosti: vjernik, nije vjernik, ne izjašnjava se. I onda, očekujući da će 70+% biti katolici (s obzirom na prethodno izjašnjavanje), uvedeš shortcat za katoličku vjeru, a ostalo se može upisati ono što čovjek kaže.
Da li bi tebi bila sporna predizborna anketa po kojoj bi ponuđeni odgovori na pitanje za koju stranku ćeš glasati bili: a) HDZ b) ostali, sa posebnim izjašnjavanjem koji su to ostali? Sve sukladno rezultatima zadnjih izbora.
Da li bi to bila vjerodostojna anketa?
Da li bi tebi bila sporna predizborna anketa po kojoj bi ponuđeni odgovori na pitanje za koju stranku ćeš glasati bili: a) HDZ b) ostali, sa posebnim izjašnjavanjem koji su to ostali? Sve sukladno rezultatima zadnjih izbora.
:facepalm:
Kako možeš uopće uspoređivati to dvoje? Da li ti stvarno misliš da bi broj katolika bio manji da je pitanje postavljeno drugačije, ili da je ostavljeno prazno pa da se samo upiše podatak? To je van svake pameti u najmanju ruku.
Ne lupetaj.
90 % crkvenih nekrentina datira od prije 90- te. Privatizacija i ine stvari nemaju ama baš nikakve veze s tim. To što je moralno ili ne -također nema nikakve veze s tim. I ne znam od kuda ti da je crkva nekretnine ili bilo što drugo stekla nekakvom prisilom, ili ikakvim sličnim radnjama. To jednostavno ne stoji.
privatizacija ( i nike ) su samo bili primjeri zakonitog, a nemoralnog i neetičnog stjecanja bogatstva...nisam nikad spominjal crkvu u kontekstu 9otih :rolleyes:
(ne)moralnost nema nikakve veze sa stjecanjem tog silnog bogatstva?
pa nije li crkvata koja bi trebala zagovarati ljudske vrijendosti ispred materijalnih?
kako volim kad neko sam sebi skoči u usta :top:
privatizacija ( i nike ) su samo bili primjeri zakonitog, a nemoralnog i neetičnog stjecanja bogatstva...nisam nikad spominjal crkvu u kontekstu 9otih :rolleyes:
(ne)moralnost nema nikakve veze sa stjecanjem tog silnog bogatstva?
pa nije li crkvata koja bi trebala zagovarati ljudske vrijendosti ispred materijalnih?
kako volim kad neko sam sebi skoči u usta :top:
:rolleyes:
A ja volim kada netko nema veze o onom o čemu govori.
Spmenuo si crkvu u kontekstu nemoralnog i neetičnog stjecanja bogatstva. Ja sam te pitao od kuda ti takve ideje?
Znaš li koliko je to crkveno bogatstvo? Znaš li za što služe nekrenitne koje su u vlasništvu crkve?
Ne kažem ja da su sve te stvari unutar Crkve "moralno" u potpunosti ispravne, ali tvrdim da ti i mnogi drugi sasvim paušalno i bez ikakvog temelja ili znanja iznosite svakave tvrdnje. Tvrdnje koje su vrlo općenite i uglavnom nemaju veze s istinom i realnim stanjem stvari.
Zomboni
13.04.2011., 14:24
Kako možeš uopće uspoređivati to dvoje? Da li ti stvarno misliš da bi broj katolika bio manji da je pitanje postavljeno drugačije, ili da je ostavljeno prazno pa da se samo upiše podatak? To je van svake pameti u najmanju ruku.
Uspoređujem to dvoje jer bi svrha popisa i ankete trebala biti utvrđivanje stvarnog stanja, a ne upućivanja popisanog/anketiranog na odgovor. I da, vjerujem da svako propitivanje koje očito daje prednost jednom odgovoru za posljedicu mora imati netočne podatke.
Uspoređujem to dvoje jer bi svrha popisa i ankete trebala biti utvrđivanje stvarnog stanja, a ne upućivanja popisanog/anketiranog na odgovor. I da, vjerujem da svako propitivanje koje očito daje prednost jednom odgovoru za posljedicu mora imati netočne podatke.
ma kakvu prednost? daj se spusti na zemlju čovječe. jel znaš barem jednu osobu iz svoje okoline koja se izjasnila katolikom, ali da je pitanje drugačije postavljeno, izjasnila bi se drugačije??
Zomboni
13.04.2011., 14:33
ma kakvu prednost? daj se spusti na zemlju čovječe. jel znaš barem jednu osobu iz svoje okoline koja se izjasnila katolikom, ali da je pitanje drugačije postavljeno, izjasnila bi se drugačije??
Da, detaljno sam ispitao sve ljude koje poznajem o izjašnjavanju na popisu :five:
Da, detaljno sam ispitao sve ljude koje poznajem o izjašnjavanju na popisu :five:
:rolleyes: To sam i mislio otprilike...
(I pitanje uopće nije sugestivno jer pitanja ni nema...jel ti bio popisivač? Što te točno pitao? Bio sam igrom slučaj kod više osoba u trenutku kada su ih popisivali. Pitanje je bilo "Vjerska pripadnost", ili nešto u tom stilu ,a ne "da li ste katolik?" . To što je na samoj listi navedena opcija katolik zbog praktičnosti i lakše obrade je totalno irelevantno.Sama osoba ionako ne ispunjava sama popisni listić. Drugim rječima -pišeš gluposti.)
ziherica
13.04.2011., 14:40
I ti su ti ljudi, nakon tvog detaljnog ispitivanja, priznali kako su se izjasnili kao katolici samo zbog načina na koji im je bilo postavljeno pitanje?:rolleyes:
Gi, koje to metode detaljnog ispitivanja ti koristiš. :rofl::rofl:
Zomboni
13.04.2011., 14:49
:rolleyes: To sam i mislio otprilike...
(I pitanje uopće nije sugestivno jer pitanja ni nema...jel ti bio popisivač? Što te točno pitao? Bio sam igrom slučaj kod više osoba u trenutku kada su ih popisivali. Pitanje je bilo "Vjerska pripadnost", ili nešto u tom stilu ,a ne "da li ste katolik?" . To što je na samoj listi navedena opcija katolik zbog praktičnosti i lakše obrade je totalno irelevantno.Sama osoba ionako ne ispunjava sama popisni listić. Drugim rječima -pišeš gluposti.)
Znači ti tvrdiš da niti jedan popisivač nije postavio pitanje kako ga ovdje interpretiraš? Jesi to razgovarao sa svim popisanima?
Znači ti tvrdiš da niti jedan popisivač nije postavio pitanje kako ga ovdje interpretiraš? Jesi to razgovarao sa svim popisanima?
Da, upravo to tvrdim. Ako je i bilo takvih slučajeva, tvrdim da se oni broje u promilima i da ni na koji način ne utječu na krajnji rezultat.
Ti imaš neki razlog drugačije misliti? pa sigurno znaš barem 50 ljudi. pitaj da li je i jednog od njih popisivač pitao pitanje da li ste katolik?
Vjerodostojna bi svakako bila.
Ne i prilagođena, jer uz HDZ je bar još 2-3 stranke za koje bi očekivao velike postotke. Pa bi sukladno tome te velike strane imale shortcate, a ostali ne.
Ovdje imaš dvije opcije koje će skupa biti preko 90%: katolik i nije vjernik. Posve je logično da one imaju shortcat.
Zalijepili ste se na totalnu pizdariju, tehnički shortcat koji bi trebao ubrzati uzimanje podataka.
Ovdje imaš dvije opcije koje će skupa biti preko 90%: katolik i nije vjernik.
Može biti samo jedna preko 90%, ili možda dvije značajnije opcije.
Može biti samo jedna preko 90%, ili možda dvije značajnije opcije.
Ne razumijem primjedbu.
Da, upravo to tvrdim. Ako je i bilo takvih slučajeva, tvrdim da se oni broje u promilima i da ni na koji način ne utječu na krajnji rezultat.
Ti imaš neki razlog drugačije misliti? pa sigurno znaš barem 50 ljudi. pitaj da li je i jednog od njih popisivač pitao pitanje da li ste katolik?
ma daj e...samo na ovom forumu je hrpa ljudi izjavila da ih je popisivač po defoltu krenul stavljat pod katolike :rolleyes:
to je ono - hrvat? dakle, katolik :rolleyes:
ugl, jedina relevantna brojka katolika bi se mogla ustanovit samo i samo kad bi to katoličanstvo pastvu udarilo tam di najviše peće - po džepu...katolik? izvrsno, podliježeš plaćanju dađbina za crkvu, od svake plaće/penzije vam se uzima 100kn :)
onda? križamo katolik ili? :kava:
A mogu li se oni koji nemaju djece izjasnit protiv škola¸vrtića? Oni koji ne idu u kazalište i muzeje protiv financiranja kuture? Oni koji ne gledaju hrvatske filmove koje u prosjeku bez prijatelja i rodbine pogleda 200 ljudi u kinima? Oni koji ne gledaju nogomet o financiranju klubova? Iskorak¸kontra¸GONG i ostale gluposti...
Da na početku godine izađe lista što tko želi financirat? Onda se slažem sa tvojim pametovanjem.
ma daj e...samo na ovom forumu je hrpa ljudi izjavila da ih je popisivač po defoltu krenul stavljat pod katolike :rolleyes:
to je ono - hrvat? dakle, katolik :rolleyes:
ugl, jedina relevantna brojka katolika bi se mogla ustanovit samo i samo kad bi to katoličanstvo pastvu udarilo tam di najviše peće - po džepu...katolik? izvrsno, podliježeš plaćanju dađbina za crkvu, od svake plaće/penzije vam se uzima 100kn :)
ponavljaš se :ne zna:
Nisi primjetio da ljudi na forumu obično pričaju gluposti? Znaš neki primjer iz prakse? Kladim se da ga gotovo nitko nema i da se radi o promilima.
Ovo nema nikakve veze s temom ali složio bi se (možda ne bi to tako sirovo opisao, ali temeljna ideja je izvediva...samo što vjerujem da bi se mnogi iznenadili koliko ponovno ima katolika)
hmarija
13.04.2011., 15:26
Svaki sociolog i psiholog i svatko tko zna išta o istraživanju religijske pripadnosti i osobnih stavova i o načinu na koji ankete funkcioniraju, zna da način postavljanja pitanja bitno utječe na rezultat. Takvo nešto je bezbroj puta i empirijske (u pokusima) potvrđeno. Tako da negiranje ove činjenice upućuje ili na namjerno plasiranje neistine (to kao nije grijeh laganja po Hebrangu), ili upućuje na krajnju ignoranciju i neobrazovanost.
Uz to meni je ispitivač čitao ponuđene odgovore koje sam i vidjela ispred sebe, i drugi nekatolici su me izvijestili da su im popisivači čitali ponuđene mogućnosti, tako da ne izmišljate da to nije slučaj. A ako sjediš s nekim za stolom i imaš zdrav vid, vidiš i kako izgleda obrazac, dakle pitanje nije valjano postavljeno i utječe na rezultate.
A nije samo problem što je jedina ponuđena ocija za katolik, već i ta što se ljude pita o vjeri, a ne o religiji što nikako nije valjan postupak jer državu može zanimati samo religijska pripadnost, a ne intimna vjerska razmatranja ljudi koja se često i ne daju jasno klasificirati. Da se pita o religiji i da se građanima objasni što institucionalna religoznost jest, mnogi koji vjeruju Boga, u "Veliko Nešto" i sl, ispali bi ireligiozni (jer to i jesu ako ne vjeruju u religijske institucije), a ovako su mnogi završili kao katolici jer im je to zvučalo poznato.
hmarija
13.04.2011., 15:34
Zato jer se je u BiH godinama radilo na iskorijenjivanju Hrvatskog jezika. Hrvatska djeca su bila prisiljena za vrijeme bivše države pisati ćirilicom i govoriti ekavicom, a svećenici su masovno uhićivani. Takva je bila situacija u BiH za vrijeme komunizma, a i sada nije ništa bolja, jer su Hrvati umjesto konstitutivnog naroda, svedeni na nacionalnu manjinu. :kava:
Sad stvarno bulazniš. U BiH su i Srbi uvijek govorili i pisali jekavicom, imam veći broj knjiga sarajevskih izdanja i od Srba i drugih autora redovito na jekavici i latinici (zna se zalomiti ćirilica, ali ekavica nikad). Uglavnom svi bosanski Srbi govore jekavicom, nikad nisam čula ništa drugo. Vuk Stefanivić Karadžić kao hercegovački Srbin svoje je gramatike, rijječnike i uopće normiranje srpskog knjiženog jezika provodio na jekavici, a u BiH svi su učili i ćirilicu i latinicu (i U Srbiji su učili oba pisma). U Bi H su svi narodi govorili isti jezik, kako ga god zvali jer su živjeli izmiješani, tako da pišeš čiste gluposti. Inače Srbi i dan danas kao svoj standard priznaju i jekavsku i ekavsku veziju štokavštine, i kao svoje pismo priznaju i ćirilicu i latinicu. Jedino što iz tvojih napisa mogu zaključiti da si totalno ideološki opterećen i da si vrlo nepismen.
hmarija
13.04.2011., 15:35
Kakve veze suvremeno ireligijsko vjerovanje ima sa Starim zavjetom?! Npr. kakve veze panteisti ili suvremeni deisti imaju sa Starim zavjetom?! Mislim kakvu logiku i kakve bizarne asocijacije slijedi tvoje pisanje?
bla bla bla
Gle, imaš 28 postova na forumu (što i nije bitno), ali gotovo svi postovi su ti na istim temama i na istom "ideološkom" kursu.
Rekao bih da je velika vjerojatnost da izmišljaljaš i pišeš neistine. A i nisam siguran gdje si to učila sociologiju pa da ono sve izjaviš. Neke stvari su i točne, ali kontekst u koji ih stavljaš je i više nego pogrešan.
Sad stvarno bulazniš. U BiH su i Srbi uvijek govorili i pisali jekavicom, imam veći broj knjiga sarajevskih izdanja i od Srba i drugih autora redovito na jekavici i latinici (zna se zalomiti ćirilica, ali ekavica nikad). Uglavnom svi bosanski Srbi govore jekavicom, nikad nisam čula ništa drugo. Vuk Stefanivić Karadžić kao hercegovački Srbin svoje je gramatike, rijječnike i uopće normiranje srpskog knjiženog jezika provodio na jekavici, a u BiH svi su učili i ćirilicu i latinicu (i U Srbiji su učili oba pisma). U Bi H su svi narodi govorili isti jezik, kako ga god zvali jer su živjeli izmiješani, tako da pišeš čiste gluposti. Inače Srbi i dan danas kao svoj standard priznaju i jekavsku i ekavsku veziju štokavštine, i kao svoje pismo priznaju i ćirilicu i latinicu. Jedino što iz tvojih napisa mogu zaključiti da si totalno ideološki opterećen i da si vrlo nepismen.
Misliš da se hrvatski jezik sastoji samo od ijekavice?Misliš i crnogorci govore hrvatski?
Da li ti u hrvatski jezik pripadaju izrazi;funkcioniše¸operiše¸uslov¸lična karta...? U SR Hrvatskoj se ćirilica učila u 3. razredu ¸dok je u BiH bila ravnopravna te se jedne godine učila latinica¸a sljedeće čirilica u prvom razredu.
Ajde stavi bar jednu knjigu tiskanu u sarajevskog izdanja sa hrvatskim izrazima operira¸funkcionira ...ako nisi u stanju¸ne piši više gluposti.
hmarija
13.04.2011., 15:42
Pitanje o religiji može imati statistički značaj, a nečija intimna uvjerenja, deistička i sl. razmatranja ne mogu. Zbog toga ljude treba pitati o religiji, a ne o vjeri.
hmarija
13.04.2011., 15:45
Gle, imaš 28 postova na forumu (što i nije bitno), ali gotovo svi postovi su ti na istim temama i na istom "ideološkom" kursu.
Rekao bih da je velika vjerojatnost da izmišljaljaš i pišeš neistine. A i nisam siguran gdje si to učila sociologiju pa da ono sve izjaviš. Neke stvari su i točne, ali kontekst u koji ih stavljaš je i više nego pogrešan.
Moji navodi o anktetama su točni. Molim da mi ukažeš na neistine kad me već za to optužuješ. Na rezultate istraživanja kod ljudskih uvjerenja (osobito političke naravi) utječe i sama činjenica da se istraživanje vrši, a kamo li sama formulacija pitanja i unaprijed ponuđeni odgovori, kao i uvjeti ispitivanja (anonimnost, prisutnost drugih ljudi i sl.)
marasovac
13.04.2011., 15:48
Reako sam već da nisam neki vjernik, jer ne idem svaku nedilju u Crkvu, i imam odvojen odnos s Crkvom a odvojen s Bogom. Za sve što radim loše ili dobro u životu ionako neću odgovarati pred Crkvom nego pred Bogom.
Ali u Boga vjerujem, a s Crkvom imam neke nesporazume koji naravno nemaju nikakve veze s ovim što nam proturaju tipovi s raznoraznih filozofskih fakulteta, poput stanovitog Veljaka (http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=12965%3Aorjun-a-ne-miruje-zagrebaki-profesor-lino-veljak-eli-izjednaiti-generala-gotovinu-i-enerala-mladia-&catid=1%3Apolitika&Itemid=9) i sličnih.
E kad takvi počnu govoriti protiv Crkve, onda oni sve nas, koji smo se iz ovih ili onih razloga na neki način udaljili od Crkve, mogu samo mobilizirati i vratiti u krilo Crkve.
Jer, prema ovom što govori ovaj Veljak, i prema toj iracionalnoj mržnji prema Katoličkoj Crkvi, jedan Anđelko Kaćunko izgledao kao sasvim suvisao govornik.
I zato sam se u popisu birača izjasnio kao Rimokatolik, i naravno, kao Hrvat!
hmarija
13.04.2011., 15:51
Misliš da se hrvatski jezik sastoji samo od ijekavice?Misliš i crnogorci govore hrvatski?
Da li ti u hrvatski jezik pripadaju izrazi;funkcioniše¸operiše¸uslov¸lična karta...? U SR Hrvatskoj se ćirilica učila u 3. razredu ¸dok je u BiH bila ravnopravna te se jedne godine učila latinica¸a sljedeće čirilica u prvom razredu.
Ajde stavi bar jednu knjigu tiskanu u sarajevskog izdanja sa hrvatskim izrazima operira¸funkcionira ...ako nisi u stanju¸ne piši više gluposti.
Prvo, ja to što navodiš nisam napisala, već sam ispravljala netočan navod forumaša koji je tvrdio da se Hrvate u BiH desetljećima prisiljavalo da govore ekavicom i pišu ćirilicom. Uz to, ćirilicu su i Hrvati koristili u svojoj povijesti, ćirilica ima bitnu povijesnu ulogu i za Hrvate (kao i za sve Salvene zbog ćirilometodske tradicije), tako da učenje ćirilice uz latinicu nije nešto antihrvatsko, već upravo suprotno, nešto što može samo obogatiti nečiju jezičnu i opću kulturu.
A odgovor na tvoje pitanje, navedeni izrazi ne spadaju u hrvatski standardni jezik, međutim hrvtski jezik je znatno više od standardnog jezika i u hrvatskom jeziku i nekim navedenim izrazima ima mjesta.
Pitanje o religiji može imati statistički značaj, a nečija intimna uvjerenja, deistička i sl. razmatranja ne mogu. Zbog toga ljude treba pitati o religiji, a ne o vjeri.
Ovo je svakako vrijedno rasprave, ali svejedno ne bi se ni približno jednaka halabuka digla da nisu u pitanju neke druge netrepeljivosti koje veze nemaju sa principijelnim stavom o statistici i intimnim uvjerenjima.
hmarija
13.04.2011., 15:54
Reako sam već da nisam neki vjernik, jer ne idem svaku nedilju u Crkvu, i imam odvojen odnos s Crkvom a odvojen s Bogom. Za sve što radim loše ili dobro u životu ionako neću odgovarati pred Crkvom nego pred Bogom.
Ali u Boga vjerujem, a s Crkvom imam neke nesporazume koji naravno nemaju nikakve veze s ovim što nam proturaju tipovi s raznoraznih filozofskih fakulteta, poput stanovitog Veljaka (http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=12965%3Aorjun-a-ne-miruje-zagrebaki-profesor-lino-veljak-eli-izjednaiti-generala-gotovinu-i-enerala-mladia-&catid=1%3Apolitika&Itemid=9) i sličnih.
E kad takvi počnu govoriti protiv Crkve, onda oni sve nas, koji smo se iz ovih ili onih razloga na neki način udaljili od Crkve, mogu samo mobilizirati i vratiti u krilo Crkve.
Jer, prema ovom što govori ovaj Veljak, i prema toj iracionalnoj mržnji prema Katoličkoj Crkvi, jedan Anđelko Kaćunko izgledao kao sasvim suvisao govornik.
I zato sam se u popisu birača izjasnio kao Rimokatolik, i naravno, kao Hrvat!
Koliko ja vidim Veljak govori neke problematične stvari o povijesti, ali kakve to veze s nečijom (i)religioznošću ima?!
Ne razumijem primjedbu.
Sry, moja greška.
Moji navodi o anktetama su točni. Molim da mi ukažeš na neistine kad me već za to optužuješ. Na rezultate istraživanja kod ljudskih uvjerenja (osobito političke naravi) utječe i sama činjenica da se istraživanje vrši, a kamo li sama formulacija pitanja i unaprijed ponuđeni odgovori, kao i uvjeti ispitivanja (anonimnost, prisutnost drugih ljudi i sl.)
Meni se požalilo par starih cura.Direktno ih pitalo"jeste li udati" ¸da ne pobude sažaljenje okoline ¸rekle su da jesu.
I par nezaposlenih se potužilo.Na pitanje "jeste li zaposleni" da ne ispadnu nesposobni rekli su da jesu.
hmarija
13.04.2011., 15:55
Ovo je svakako vrijedno rasprave, ali svejedno ne bi se ni približno jednaka halabuka digla da nisu u pitanju neke druge netrepeljivosti koje veze nemaju sa principijelnim stavom o statistici i intimnim uvjerenjima.
Pa riječ je o osjetljivoj temi koja ima ideološku pozadinu, što nitko ne negira, tim više terminološka i metodološka traljavost može biti problematična.
judolino
13.04.2011., 15:57
Ih, lako je tebi kad čitaš knjige! :raspa:
Da ih ne čitaš morala bi se obrazovati usmenim predajama...
SgtHartmann
13.04.2011., 15:58
Pa riječ je o osjetljivoj temi koja ima ideološku pozadinu, što nitko ne negira, tim više terminološka i metodološka traljavost može biti problematična.
Koja uopce ne bi bila osjetljiva da se ova drzava drzi vlastitog ustava.
Prvo, ja to što navodiš nisam napisala, već sam ispravljala netočan navod forumaša koji je tvrdio da se Hrvate u BiH desetljećima prisiljavalo da govore ekavicom i pišu ćirilicom. Uz to, ćirilicu su i Hrvati koristili u svojoj povijesti, ćirilica ima bitnu povijesnu ulogu i za Hrvate (kao i za sve Salvene zbog ćirilometodske tradicije), tako da učenje ćirilice uz latinicu nije nešto antihrvatsko, već upravo suprotno, nešto što može samo obogatiti nečiju jezičnu i opću kulturu.
A odgovor na tvoje pitanje, navedeni izrazi ne spadaju u hrvatski standardni jezik, međutim hrvtski jezik je znatno više od standardnog jezika i u hrvatskom jeziku i nekim navedenim izrazima ima mjesta.
Prisiljavalo ih se da pišu ćirilicom. Ako ti dijete uči u školi prvo pismo ćirilica¸nego šta je to nego prisila?
Nemoj prosipat demagogiju.Nije učenje ćirilice uz latinicu¸nego je svake druge godine čirilica dominantna.I to je antihrvatsko¸da nije tako ne bi ljudi djecu u određene godine slali u prvi razred.
Laž ! Nije obavezan pitati jeli netko vjernik jer bi onda to bila DVA zasebna pitanja, i popisivač pročita pitanje koje i piše a to je "VJERA" i onda pročita ponuđene mogućnosti i čovjek daje odgovor. A ja za razliku od vas ZNAM da ljudi nisu debili da im student može "sugerirati" odgovor, i siguran sam da vam je povod mržnja prema KC a studenti popisivači su samo "oruđe" koje koristite u vašim jalovim napadima na nju. A na rezultate ne može nitko utjecati i vi "nevjernici" će te sigurno biti izraženi u promilima, točno onoliko koliko vas i ima...
A što je sa materinskim jezikom ?? Ako dijete nije progovorilo da li po tebi i nema materinskog jezika ??
I da im otpada obveza financiranja mnogih "nevladinih" i manjinskih udruga ?? Pa tko sretniji od nas ?
SgtHartmann
13.04.2011., 16:20
I da im otpada obveza financiranja mnogih "nevladinih" i manjinskih udruga ?? Pa tko sretniji od nas ?
Financiranje kroz clanstvo i to je to.Pa da vidimo koliko se sta cijeni.
Nevladine udruge kao sto su pomoc zlostavljanima ili sl. ne bi smjele spadati u to jer je to POTREBNO(pitajte ako poznajete nekog tko je bio u toj prilici).
Samo si zaboravila da su učili SRPSKOHRVATSKI jezik,da su kod njih bile OPŠTINE,da su bili FUDBALSKI klubovi, ukratko po njihovu jeziku UOPŠTE nisi znao jesi li u Bosni ili Šapcu...
hmarija
13.04.2011., 18:21
Prisiljavalo ih se da pišu ćirilicom. Ako ti dijete uči u školi prvo pismo ćirilica¸nego šta je to nego prisila?
Nemoj prosipat demagogiju.Nije učenje ćirilice uz latinicu¸nego je svake druge godine čirilica dominantna.I to je antihrvatsko¸da nije tako ne bi ljudi djecu u određene godine slali u prvi razred.
Pa po tvom je i opismenjavanje prisila. Znati dobro ćirilicu i latinicu je prednost i ničeg lošeg niti antihrvatskog tu nema, bolje je znati i ćirilicu i latinicu nego samo latinicu. Uostalom Bi H je bila zemlja s tri naroda i normalno je da su oba pisma bila ravnopravna, kao što su i u Jugoslaviji bila ravnopravna, a odstupanja su bila u korist latinice. Mislim d se u Jugi nije moglo dogoditi da u Hrvatskoj ili Bosni netko ne nauči latinicu, ako je uz to naučio i ćirilicu što u tome loše ima? Ne razumijem ljude kojima je znato jedno pismo više nešto loše.
hmarija
13.04.2011., 18:25
Laž ! Nije obavezan pitati jeli netko vjernik jer bi onda to bila DVA zasebna pitanja, i popisivač pročita pitanje koje i piše a to je "VJERA" i onda pročita ponuđene mogućnosti i čovjek daje odgovor. A ja za razliku od vas ZNAM da ljudi nisu debili da im student može "sugerirati" odgovor, i siguran sam da vam je povod mržnja prema KC a studenti popisivači su samo "oruđe" koje koristite u vašim jalovim napadima na nju. A na rezultate ne može nitko utjecati i vi "nevjernici" će te sigurno biti izraženi u promilima, točno onoliko koliko vas i ima...
Ja studente nisam ni spominjala, u mom kvartu uglavnom popisuju ljudi koji izgledaju kao penzići. A da u RH ima nesigurnih, paranočnih, neinformiranih i neobrazovanih ljudi - ima. Rekoh već, znanstvenici su nebrojenim pokusima utvrdili da oblik pitanja utječe na rezultat,a popisivači su dobili uputu (dakle obavezni su) pitati ljude prvo jesu li vjernici, a tek onda ih pitati koje su vjere ako jesu.
hmarija
13.04.2011., 18:27
A što je sa materinskim jezikom ?? Ako dijete nije progovorilo da li po tebi i nema materinskog jezika ??
Pa naravno da nema. I za teško retardirane ljude, koji u odrasloj dobi ne govore, nema materinjeg jezika. Da bi neki jezik bio materinji, mora se koliko-toliko savladati.
SgtHartmann
13.04.2011., 18:30
Pa naravno da nema. I za teško retardirane ljude, koji u odrasloj dobi ne govore, nema materinjeg jezika. Da bi neki jezik bio materinji, mora se koliko-toliko savladati.
Apsolutno se slazem.Svaka cast.
hmarija
13.04.2011., 18:32
Samo si zaboravila da su učili SRPSKOHRVATSKI jezik,da su kod njih bile OPŠTINE,da su bili FUDBALSKI klubovi, ukratko po njihovu jeziku UOPŠTE nisi znao jesi li u Bosni ili Šapcu...
Ako ne znaš prepoznati bosanca po naglasku, onda si stvarno gluh. A u Šapcu se ekavicom pričalo, dakle bilo je i za gluhe razlike (bar u pismu). Uz to građani BiH su se obrazovali na jeziku koji je tamo bio službeni, ne vidim zašto bi se moralo obrazovati baš na čistom hrvatskom jeziku - Hrvati u BiH su isti jezik govorili i na poslu i kod kuće i uopće je smiješno pretpostavljati da će ljudi iz istog grada ili sela govoriti različite jezika (koji se na organskoj razini razlikuju manje od dijalekata) s obzirom na nacionalnu pripadnost. Dakle, svi građani BiH su kao službeni jezik i jezik školovanja koristili materinji jezik i nikome glava ne bi otpala ako bi upotrijebio više hrvatski ili više srpski izraz.
hmarija
13.04.2011., 18:36
Ja sam članica jedne nevladine udruge (a surađujem i s drugima) i znam da nevladine udruge od države samim svojim postojanjem ne dobijaju ni lipe. Udruge građana se u najvećoj mjeri (često i 100%, kao udruga čiji sam ja član) financiraju iz članarina i dobrovoljnih priloga. Udruge građana mogu od države dobiti novce samo na temelju sudjelovanja na natječaju za neki projekt, a takve projekte kod nas još najmanje država financira (više ih financira EU i neke međunarodne organizacije)
Ako se ne varam tema je Popis 2011 u Hrvatskoj.
KatarinaRi
13.04.2011., 19:19
jer....tko od vas nije imao sex prije braka, tko nije opsovao, bio neumjeren, bahat, a koliki su nas pokrali, a izjasnit će se kao RKT?
e vidiš....dio te ekipe nisam više htjela biti.:kava:
Kladi nemoj pisati svašta molim te pa makar te i netko kao duliba isprovocira...otkad se to prestaje biti vjernik jer si napravio nešto s popisa zabranjenih stvari:rolleyes:
Imam i ja svojih problema i pogleda na stvar, ali zasigurno me činjenica da se ne slažem s nekim dijelovima nauka ili nisam nekad bila ustrajna do kraja nimalo ne diskvalificira da budem dio neke bilo koje Crkve.
Mislim da se pretjeruje s tim popisom; popis kak popis, ništa posebno. Svatko ima punu slobodu izjasniti se što je i tko je i stvar je jednostavna. Danas je kod mene bila popisivačica, bila je ok, neutralna, svako pitanje pitala me potpuno jasno, bez nekakvih sugestija, bez 'automatizma' u smislu da pretpostavlja stvari... Nije pitala npr. 'da li sam Hrvat, da li sam katolik' i sl. već 'što ste po narodnosti, što po vjeroispovjesti'... (iako sve zna)
Čak da i ima popisivača koji se ne ponašaju tako, svatko ih ima pravo ispraviti i prekoriti ako treba. A ako pak odaju nekakve podatke (iako ne znam što se posebno tu ima odavati :ne zna: ), postoje službe kojima se to može prijaviti.
Ja studente nisam ni spominjala, u mom kvartu uglavnom popisuju ljudi koji izgledaju kao penzići. A da u RH ima nesigurnih, paranočnih, neinformiranih i neobrazovanih ljudi - ima. Rekoh već, znanstvenici su nebrojenim pokusima utvrdili da oblik pitanja utječe na rezultat,a popisivači su dobili uputu (dakle obavezni su) pitati ljude prvo jesu li vjernici, a tek onda ih pitati koje su vjere ako jesu.
Ponovo neistina ,NISU obučeni niti upućeni da MORAJU pitati jesu li vjernici i OBVEZNI su samo razgovijetno čitati pitanja i TOČNO zapisivati ono što im čovjek odgovori, a to što bi TI željela ne može biti mjerilo jer ponavljam da se "pišete" i "brojite" u promilima...
Da bi se o nečemu raspravljalo trebalo bi nešto i pročitati...
Ok, važno je raskrinkati te laži da država financira svakakve udruge pa može i Crkvu jer je to jednostavno laž, a ne znam koliko puta treba katolicima ponavljati da je laž grijeh i da je svjesno govorenje neistina laganje (što god Hebrang mislio o tome).
Kad bi ti (ne)razmišljala o katolicima kojima ne pripadaš kao što mi katolici (ne)razmišljamo o vas par promila nevjernika onda ne bi bilo problema i laž je da se puno antihrvatskih "udruga" ne financira i iz državnog proračuna..
Kladi nemoj pisati svašta molim te pa makar te i netko kao duliba isprovocira...otkad se to prestaje biti vjernik jer si napravio nešto s popisa zabranjenih stvari:rolleyes:
Imam i ja svojih problema i pogleda na stvar, ali zasigurno me činjenica da se ne slažem s nekim dijelovima nauka ili nisam nekad bila ustrajna do kraja nimalo ne diskvalificira da budem dio neke bilo koje Crkve.
nisam ja zato prestala biti vjernik! ja sam i dalje vjernica, ali ne vjerujem u instituciju kao takvu.
ne želim biti dio toga dok se usred teške krize u kojoj se nalazi zemlja grade onakva zdanja, dok se bahato odnose prema narodu, dok se ponašaju kao država u državi, mnoge najveće lopine busaju se u svoja hrvatska i rkt prsa:flop:
eto...nisam željela biti u istoj skupini s njima, ne žive ni u skladu s 10 zapovijedi.
inače...imamo sve sakramente i mi i djeca:mig:, a prakticiram van institucije.
edit: neki bojkotiraju parlamentarne izbore, mi smo eto, jednom bojkotirali popis:zubo:
možda se predomislim na sljedećem popisu ako se unormale.
hmarija
14.04.2011., 00:21
Kad bi ti (ne)razmišljala o katolicima kojima ne pripadaš kao što mi katolici (ne)razmišljamo o vas par promila nevjernika onda ne bi bilo problema i laž je da se puno antihrvatskih "udruga" ne financira i iz državnog proračuna..
E baš si me svojim pisanjem o ateistima i o tome, o čemu oni zapravo cijelo vrijeme misle, uvjerio o tome kako na njih uopće ne misliš.
Stranke nisu udruge, imaju drugačiji status, međutim udruge građana se ne finaciraju iz proračuna, osim u slučaju da dobiju neki projekt na natječaju, a onda se ne financiraju na temelju pukog postojanja udruge nego na temelju toga što im je odobren određeni projekt na određenom natječaju.
nisam ja zato prestala biti vjernik! ja sam i dalje vjernica, ali ne vjerujem u instituciju kao takvu.
ne želim biti dio toga dok se usred teške krize u kojoj se nalazi zemlja grade onakva zdanja, dok se bahato odnose prema narodu, dok se ponašaju kao država u državi, mnoge najveće lopine busaju se u svoja hrvatska i rkt prsa:flop:
eto...nisam željela biti u istoj skupini s njima, ne žive ni u skladu s 10 zapovijedi.
edit: neki bojkotiraju parlamentarne izbore, mi smo eto, jednom bojkotirali popis:zubo:
Eto, jednog primjera ireligiozne kršćanke (za sad), za one koji su se pitali što je to ireligiozni vjernik.
judolino
14.04.2011., 10:23
Bravo stara!
Tak se to dela! :top:
Između vjernika poput tebe i ateista poput mene nikada neće moći doći do sukoba na religijskoj osnovi.
piskavac
14.04.2011., 11:44
Zasto si pristao biti kum i sudjelovao u nesto u cega ne vjerujes? :ne zna:
Mislim da to i nije bogzna kakva greška. Ja sam Harekrišnjevac, ali da me dobar prijatelj koji je recimo Rimokatolik ili Pravoslavac pita želim li biti kum, i ao je to moguće izvesti - da, naravno da bih bio.
Učinio bih to zbog stava služenja prema drugima, zbog prijateljstva, zbog sentimenta, zbog toga da me se ne proglašava rigidnim, zbog puno stvari.
piskavac
14.04.2011., 11:48
Nije im za zamjerit, jer tekse svaki osmi stanovnik Hrvatske izjašnjava kao pripadnik druge vjere, ili ateist, ili se ne izjašnjava.
A još kad si u nekom mjestu gdje znaš da samo tri do pet posto nisu Katolici, onda ti je to svaki tridesettreći ili svaki dvadeseti čovjek da se ne izjašnjava kao Katolik.
Zato smo tu da se izjasnimo. Odnosno da se ne izjasnimo jer i to se može stavit.
A ako im matera govori taj jezik? Da li je onda materinski?
Boze, svasta cu procitat.....:rolleyes:
Ja sam članica jedne nevladine udruge (a surađujem i s drugima) i znam da nevladine udruge od države samim svojim postojanjem ne dobijaju ni lipe. Udruge građana se u najvećoj mjeri (često i 100%, kao udruga čiji sam ja član) financiraju iz članarina i dobrovoljnih priloga. Udruge građana mogu od države dobiti novce samo na temelju sudjelovanja na natječaju za neki projekt, a takve projekte kod nas još najmanje država financira (više ih financira EU i neke međunarodne organizacije)
Ovo je laz.
Vecinom se financiraju iz donacija (ukljucujuci drzavne) za odredene projekte.
stvarno svašta čitamo.... gluhi ne govore materinjim već jezikom gluhih!
neki nemaju sreće progovoriti jezikom svojih materi!
...ili još uvijek nije jasno?:rolleyes:
stvarno svašta čitamo.... gluhi ne govore materinjim već jezikom gluhih!
neki nemaju sreće progovoriti jezikom svojih materi!
...ili još uvijek nije jasno?:rolleyes:
Joj, pusti me sa semantikom.....zna se sto je materinski jezik....ili ces me sad davit s gluhonjemim materama?
kad mi neki od forumaša počnu povlačit paralele između crkve i vrtića/škole/fakulteta, ko i između smisla financiranja istih - skužim da raspravljat nema smisla jer u njihovim očima crkva ima istu društvenu korisnost ko i obrazovne ustanove... :facepalm:
pa krenu usporedbe sa nevladinim udrugama koje se financiraju iz državnog buđeta :facepalm:
jeste vi svjesni da crkva paušalno dobiva stotine milijuna kn godišnje i da to ne podliježe nikakvoj kontroli?
dok udruge građana dobivaju isključivo na temelju projektne dokumentacije i natječaja, podliježu kontroli i uglavnom je rijeć o minornim iznosima - par tisuca do par desetaka tisuća, ovisno o "djelatnosti" i programu.
te iste udruge sigurno si nemru priuštit gradnju palače 100 milijuna kuna optočene sa poludragim kamenjem, kraljevski vozni park, samostane ( apartmane ) na razini hotela od 5 zvjezdica i sl i dr :kava:
SgtHartmann
14.04.2011., 14:06
kad mi neki od forumaša počnu povlačit paralele između crkve i vrtića/škole/fakulteta, ko i između smisla financiranja istih - skužim da raspravljat nema smisla jer u njihovim očima crkva ima istu društvenu korisnost ko i obrazovne ustanove... :facepalm:
pa krenu usporedbe sa nevladinim udrugama koje se financiraju iz državnog buđeta :facepalm:
jeste vi svjesni da crkva paušalno dobiva stotine milijuna kn godišnje i da to ne podliježe nikakvoj kontroli?
dok udruge građana dobivaju isključivo na temelju projektne dokumentacije i natječaja, podliježu kontroli i uglavnom je rijeć o minornim iznosima - par tisuca do par desetaka tisuća, ovisno o "djelatnosti" i programu.
te iste udruge sigurno si nemru priuštit gradnju palače 100 milijuna kuna optočene sa poludragim kamenjem, kraljevski vozni park, samostane ( apartmane ) na razini hotela od 5 zvjezdica i sl i dr :kava:
Ovo boldano je najtuznije i istinito.
Potpis na sve i kad sam o tome davno govorio naisao sam na neugodnosti.Prolistaj malo pa ces nac koliko se o tome vec govorilo.
Ono sto ne razumijem je da ljudi to u biti hoce a tuze se onda na lose skolstvo,zdravstvo,nezaposlenost,socijalnu pomoc itd.
Obzirom na sve sto sam procitao zakljucujem samo jednu stvar.Crkva IMA PRAVO i neka radi jos i vise.Imaju pravo jer im se moze.Svaka im cast!Ocito treba derat kad se nitko ne buni i neka samo deru:s
hmarija
14.04.2011., 14:11
Ti očito nisi upoznat s lingvističkim terminom "materinji jezik",materinji jezik nije onaj koji govori majka. Po tvome djeca bez majke ne bi imala materinji jezik. Materinji jezik je prvi naučeni jezik, bez obzira od koga ga dijete naučilo (a to su najčešće roditelji i ukućani). Dakle, ako dijete podigne baba Njemica koja s njim govori njemački, materinji jezik mu je njemački, bez obzira na to što mu je majka npr. Čehinja i materinji joj je jezik češki. Dakle, ljudi koji nisu savladali jezik, nemaju materinji jezik.
Ovo je laz.
Vecinom se financiraju iz donacija (ukljucujuci drzavne) za odredene projekte.
Pa to sam i ja napisala, dakle da građanske udruge ne dobijaju novac samim svojim postojanjem, već da novac mogu dobiti samo sudjelovanjem na natječaju za određene projekte. Ima udruga koje se ne javljaju na takve projekte (jer to je mukotrpan rad s neizvjesnim rezultatom, a članovi udruga odrađuju svoje puno radno vrijeme negdje drugo) Je li ti znaš čitati s razumijevanjem?
hmarija
14.04.2011., 14:12
[QUOTE=Grugru;33010411]A ako im matera govori taj jezik? Da li je onda materinski?
Ti očito nisi upoznat s lingvističkim terminom "materinji jezik",materinji jezik nije onaj koji govori majka. Po tvome djeca bez majke ne bi imala materinji jezik. Materinji jezik je prvi naučeni jezik, bez obzira od koga ga dijete naučilo (a to su najčešće roditelji i ukućani). Dakle, ako dijete podigne baba Njemica koja s njim govori njemački, materinji jezik mu je njemački, bez obzira na to što mu je majka npr. Čehinja i materinji joj je jezik češki. Dakle, ljudi koji nisu savladali jezik, nemaju materinji jezik.
Upoznat sam s terminom, ali ti ovdje sad navlacis mak na konac. Priznajem da sam se ukljucio u diskusiju bez da sam pohvatao kontekst rasprave i tu sam kiv.
Inace wiki kaze (u ovoj brznini ne mogu sad ici u dublje trazenje)
Materinski jezik označava jezik kojeg čovjek nauči u ranom djetinjstvu bez formalne nastave. Materinski se jezik strukturom svojeg zvuka, oblicima i gramatikom duboko usađuje u govornika. Svatko uči određeni jezik u svom okruženju od prethodne generacije najčešće pri odrastanju u obitelji.
Dakle, nit su nesto bitne mame niti gluhi uce svoj jezik bez formalne nastave pa kao takav jezik gluhonjemih ne moze biti materinski nikome.
Ukratko, to bi bio jezik koji prvi naucis u svojoj okolini.
Ali ne kuzim zasto bi isli u detaljne rasprave oko gluhonjemih...nismo na katedri....
disclamer
Samo sad nemoj poceti o komuni gluhonjemih, jer onda i taj jezik moze biti materinski.
Pa to sam i ja napisala, dakle da građanske udruge ne dobijaju novac samim svojim postojanjem, već da novac mogu dobiti samo sudjelovanjem na natječaju za određene projekte. Ima udruga koje se ne javljaju na takve projekte (jer to je mukotrpan rad s neizvjesnim rezultatom, a članovi udruga odrađuju svoje puno radno vrijeme negdje drugo) Je li ti znaš čitati s razumijevanjem?
Rekla si članarinama i dobrovoljnim prilozima.
Donacije (barem drzave i pravnih osoba) nisu niti jedno niti drugo.
hmarija
14.04.2011., 17:15
Rekla si članarinama i dobrovoljnim prilozima.
Donacije (barem drzave i pravnih osoba) nisu niti jedno niti drugo.
Rekla sam da se u pravilu financiraju članarinama i dobrovoljnim prilozima, a da mogu sudjelovati i na natječajima za određene projekte. Manji broj udruga sudjeluje na takvim natječajima (jer to nije lako za volontere, za to su potrebne stručne osobe i puno vremena), a još manje ih i dobije. Također sudjelovanje u projektima ne može predstavljati stalan izvor financiranja. Dakle, većina se financira članarinama i dobrovoljnim prilozima, i sav rad u takvim udrugama je volonterski (projetki ne predviđaju isplatu plaća ili honorara, samo namijensko trošenje novaca). Ja nisam prešutala realnu mogućnost sudjelovanja na natječajima, kao ni činjenicu da dobar dio projekata ne financira RH, nego različiti europski fondovi i međunarodne inicijative.
hmarija
14.04.2011., 17:18
Upoznat sam s terminom, ali ti ovdje sad navlacis mak na konac. Priznajem da sam se ukljucio u diskusiju bez da sam pohvatao kontekst rasprave i tu sam kiv.
Inace wiki kaze (u ovoj brznini ne mogu sad ici u dublje trazenje)
Materinski jezik označava jezik kojeg čovjek nauči u ranom djetinjstvu bez formalne nastave. Materinski se jezik strukturom svojeg zvuka, oblicima i gramatikom duboko usađuje u govornika. Svatko uči određeni jezik u svom okruženju od prethodne generacije najčešće pri odrastanju u obitelji.
Dakle, nit su nesto bitne mame niti gluhi uce svoj jezik bez formalne nastave pa kao takav jezik gluhonjemih ne moze biti materinski nikome.
Ukratko, to bi bio jezik koji prvi naucis u svojoj okolini.
Ali ne kuzim zasto bi isli u detaljne rasprave oko gluhonjemih...nismo na katedri....
disclamer
Samo sad nemoj poceti o komuni gluhonjemih, jer onda i taj jezik moze biti materinski.
Ja nisam spominjala gluhonijeme, ne znam dakle zašto to spominješ povodom repliciranja na moj post. Ja sam također tvrdila da je materinji jezik prvi naučeni jezik i da ovisi o okolini u kojoj dijete odrasta, dakle ne nužno o majci.
Ja nisam spominjala gluhonijeme, ne znam dakle zašto to spominješ povodom repliciranja na moj post. Ja sam također tvrdila da je materinji jezik prvi naučeni jezik i da ovisi o okolini u kojoj dijete odrasta, dakle ne nužno o majci.
Ti si spominjala retardirane, a ja na gluhe.
Ispricavam se.
No ista je stvar i za retradirane. Ako cemo razgovarati profesionalno i strucno...onda se ne bih mjesao jer mi to nije struka (a vidio sam knjige koje se bave upravo tematikom specificnih okolnosti tipa mjesanih roditelja/odgajatelja i okolina, bolesni i dr.).
Ali u kontekstu izjasnjavanja u popisu smatram da i osoba koja nije savladala jezik ima materinji jezik. Onaj njene okoline(obitelji).
Ili kako sam ja to, karikirano, naveo u prvom postu - onaj od matere.
hmarija
15.04.2011., 01:29
Ti si spominjala retardirane, a ja na gluhe.
Ispricavam se.
No ista je stvar i za retradirane. Ako cemo razgovarati profesionalno i strucno...onda se ne bih mjesao jer mi to nije struka (a vidio sam knjige koje se bave upravo tematikom specificnih okolnosti tipa mjesanih roditelja/odgajatelja i okolina, bolesni i dr.).
Ali u kontekstu izjasnjavanja u popisu smatram da i osoba koja nije savladala jezik ima materinji jezik. Onaj njene okoline(obitelji).
Ili kako sam ja to, karikirano, naveo u prvom postu - onaj od matere.
Pa lijepo si bio prepričao što si našao na wikipedii, a sad se opet pokzuje da nisi shvatio. Kako osoba koja nije savladala jezik, može imati prvi naučeni jezik, odnosno materinji jezik? Takva tvrdnja je sama po sebi kontradiktorna. Nije teško za shvatiti - materinji jezik je prvi naučeni jezik u ranom djetinjstvu i naravno ovisi o okolini u kojoj je dijete odraslo (dakle ne nužno o majci) - materinji jezik ne definira okolina, materinji jezik je definiran kao prvi naučeni jezik, a opaska o okolini nam omogućuje da zaključimo (i predvitdimo) koji će to jezik biti ako se radi o osobi koja čuje i ima ostale nužne predispozicije za učenje jezika (određeni minimalni stupanj psihičke razvijenosti). Čovjek koji nije savladao jezik, nema prvi naučeni jezik, dakle nema ni materinji jezik. Je li sad jasnije?
Inače, ja sam slušala par lingvističkih kolegija na fakultetu i znam o čemu se radi. Ali za razumijevanje pojma materinjeg jezika nije potrebno neko ozbiljno poznavanje lingvistike, već jednostavno shvatiti navedeno - tek kad se nauči prvi jezik, onda možemo govoriti o prvom naučenom jeziku, odnosno materinjem jeziku. Materinji jezik nije jezik okoline u kojoj dijete odrasta ako dijete nije naučilo jezik, materinji jezik je prvi naučeni jezik, a to je uvijek jezik kojim govori okolina u kojoj dijete odrasta. Dakle, okolina ne ulazi u samu definiciju materinjeg jezika nego objašnjava koji će jezik biti materinji, odnosno prvi naučeni jezik. Ako dijete ne nauči jezik, onda mu jezik okoline nije materinji.
Je li sad jasnije?
kad mi neki od forumaša počnu povlačit paralele između crkve i vrtića/škole/fakulteta,
Hciky, hajde stavi na trenutak na stranu ideologije. Zanemarimo na trenutak to da ti nisi katolik, ja jesam. Većina ljudi u ovoj raspravi spada u pristojne ljude solidnih komunikacijskih vještina i žive slične živote (van vjerskih svjetonazora).
Imam osjećaj da se državni proračun ovdje prilično mistificira. Nažalost, u Hrvatskoj je državni proračun daleko od minimalističkog. Nekad sam bio pobornik takvog pristupa, ali nažalost on, evidentno, vodi u permanentne sukobe. Zato sve više cjenim minimalistički pristup gdje je proračun zaista minimalan, gdje čovjek dobije gotovo bruto plaću na ruke i ima punu slobodu odlučiti kamo s novcem. Tako bi trebalo biti i nadam se da će Hrvatska jednog dana doći u tu kategoriju. Ali, trenutno nije tako. Razlika između moje bruto i neto plaće je nerazumno velika, a ja ne mogu ništa drugo nego prihvatiti takav sustav. Spreman sam trpiti ga, ali pod uvjetom da se pri podjeli poštuje koliko-toliko princip proporcionalnosti.
Svaki građanin koji radi stavi godišnje u tu zajedničku kasu određenu količinu novaca. Dio novaca treba za normalno funkcioniranje države, tu nema rasprave. Podjela drugog dijela novca je isključivo stvar političke/svjetonazorske naravi. Tu spada socijala, zdravstvo i školstvo, udruge, religije, veliki projekti itd. Način na koje ćeš dijeliti taj drugi dio proračuna mora biti kompatibilan većinskom svjetonazoru, inače ne može opstati na duže staze, a s ozbirom na parlamentarnu demokraciju temeljenu na izborima ne može ni doći na vlast opcija koja bi išla kontra većinskom svjetonazoru.
Ideš džonom na nešto što spada u normalno funkcioniranje demokracije. Umjesto da se po pitanju proračuna dovodi u pitanje nešto što više-manje podržava većina, važnije je usmjeriti pažnju na to da se ne zanemare potrebe manjine.
Kako se bude smanjivao broj katolika (a hoće jer trendovi to pokazuju) tako će se smanjivati i proračunske povlastice. Sve se vrti oko novaca, pa i ova akcija oko koje se oplela ovako velika tema. A ja držim da bi svi mi, i katolici i nekatolici, trebali usmjeriti snagu na to da se generalno minimizira proračun, te da što više kategorija gurne u područje privatnog financiranja.
Pa lijepo si bio prepričao što si našao na wikipedii, a sad se opet pokzuje da nisi shvatio. Kako osoba koja nije savladala jezik, može imati prvi naučeni jezik, odnosno materinji jezik? Takva tvrdnja je sama po sebi kontradiktorna. Nije teško za shvatiti - materinji jezik je prvi naučeni jezik u ranom djetinjstvu i naravno ovisi o okolini u kojoj je dijete odraslo (dakle ne nužno o majci) - materinji jezik ne definira okolina, materinji jezik je definiran kao prvi naučeni jezik, a opaska o okolini nam omogućuje da zaključimo (i predvitdimo) koji će to jezik biti ako se radi o osobi koja čuje i ima ostale nužne predispozicije za učenje jezika (određeni minimalni stupanj psihičke razvijenosti). Čovjek koji nije savladao jezik, nema prvi naučeni jezik, dakle nema ni materinji jezik. Je li sad jasnije?
Inače, ja sam slušala par lingvističkih kolegija na fakultetu i znam o čemu se radi. Ali za razumijevanje pojma materinjeg jezika nije potrebno neko ozbiljno poznavanje lingvistike, već jednostavno shvatiti navedeno - tek kad se nauči prvi jezik, onda možemo govoriti o prvom naučenom jeziku, odnosno materinjem jeziku. Materinji jezik nije jezik okoline u kojoj dijete odrasta ako dijete nije naučilo jezik, materinji jezik je prvi naučeni jezik, a to je uvijek jezik kojim govori okolina u kojoj dijete odrasta. Dakle, okolina ne ulazi u samu definiciju materinjeg jezika nego objašnjava koji će jezik biti materinji, odnosno prvi naučeni jezik. Ako dijete ne nauči jezik, onda mu jezik okoline nije materinji.
Je li sad jasnije?
Ponavljam, a ti kako hoces.....
U kontekstu popisa dovoljno je upisat za materinji jezik je onaj koji govori obitelj/okolina savladao ga ti ili ne.
poz
piskavac
15.04.2011., 12:08
bzzzzzzzz
FalconB
15.04.2011., 12:27
Nevjernike treba istjerati iz kršćanske Hrvatske! Korjene se ne smije zaboraviti!
Ma nemoj? A oš mi ti doć možda ispred praga, da me eto osobno možeš istjerat van? Ili će to bit "neki drugi"?
Nevjernike treba istjerati iz kršćanske Hrvatske! Korjene se ne smije zaboraviti!
Korjene, a? Ma bravo, Hrvatino :rofl:
FalconB
15.04.2011., 12:41
Rift da te znam, nemoj sumnjati u to!
OK, povlačim svoju tvrdnju o pristojnim ljudima solidnih komunikacijskih vještina na forumu.
Stvarno ima kretena da te Bog sačuva! :facepalm:
PIPBoy 2000
15.04.2011., 13:45
Misliš na prave izvorne hrvatske korijene prije pokrštavanja Hrvata? Ono, kad su još Hrvati vjerovali u svoje vlastite, a ne u uvozne bogove? :kava:
također treba istjerati i fanatike koji su prijetnja demokraciji a gdje je demokracija legitimno izabrana vrsta državnog ustroja (za razliku od tradicijski nametnute katoličke religije)
Misliš na prave izvorne hrvatske korijene prije pokrštavanja Hrvata? Ono, kad su još Hrvati vjerovali u svoje vlastite, a ne u uvozne bogove? :kava:
ah ko da takvi mogu shvatiti da su Hrvati originalno bili "pogani" i da su prihvatili kršćanstvo dolaskom na ove prostore kako ih tadašnje rimsko carstvo nebi potamanilo tj. da je prihvaćanje kršćanstva bio jedan od uvjeta mirnog suživota
Vas pripadnike kulta Židova na letvi treba deportirati natrag u pustinju od kuda ste i dosli. Europa Europljanima.
Perun i Hrvati !
Daniel.N
15.04.2011., 14:44
Je li to ozbiljno??
Katolicizam nije ništa specifično za Hrvate. Katolici su većinom i Talijani, Mađari, Austrijanci... svi koji nisu imali ništa protiv da dijelove Hrvatske ili cijelu ugrade u svoje države i podvrgnu svojim interesima.
Katolici su i Slovenci, koji ne bi imali ništa protiv komada mora i po mogućnosti i kopna.
Svi oni imaju "katoličke korijene". Što ih nikad nije sprečavalo da ratuju s drugim katolicima.
Samo je slučajnost da su Srbi pravoslavci. Da su kojim slučajem katolici (što je zamalo bilo....) baš me zanima kako bi onda razmišljali...
startrekfan
15.04.2011., 14:52
Zanimljivo je kako danas u vrijeme interneta netko moze tvrditi da je istina ono sto je zapisano u knjizi iz vremena kad su se ljudi mlatili toljagama. Sramota je da te osobe ne iskoriste taj internet prikljucak+svoj mozak i dodju do vlastitih zakljucaka.
startrekfan
15.04.2011., 14:54
Korjene, a? Ma bravo, Hrvatino :rofl:
Morti je to Kunta Kinte kad tolko žlabra o korenju :P
hmarija
15.04.2011., 16:43
Ponavljam, a ti kako hoces.....
U kontekstu popisa dovoljno je upisat za materinji jezik je onaj koji govori obitelj/okolina savladao ga ti ili ne.
poz
Dakle, popis na još jednoj stavci ne uvažava znanstvene definicije, važeću terminologiju i samu logiku, odnosno dozvoljava greške. Meni je jasno da je popisivanje traljavo i to je bitno povezano sa samom temom jer će i podaci o vjerskoj pripadnosti biti traljavi. Međutim, komentari o jeziku su bili napisani upravo da bi smo osvijestili traljavost popisivanja, a ne zato da bismo to prihvatili kao gotovu stvar i da bismo metodološke greške koristili da bismo donijeli pogrešne zaključke o tome kako bi valjan postupak trebao izgledati i što određeni termini poput materinjeg jezika znače.
Dakle, popis na još jednoj stavci ne uvažava znanstvene definicije, važeću terminologiju i samu logiku, odnosno dozvoljava greške. Meni je jasno da je popisivanje traljavo i to je bitno povezano sa samom temom jer će i podaci o vjerskoj pripadnosti biti traljavi. Međutim, komentari o jeziku su bili napisani upravo da bi smo osvijestili traljavost popisivanja, a ne zato da bismo to prihvatili kao gotovu stvar i da bismo metodološke greške koristili da bismo donijeli pogrešne zaključke o tome kako bi valjan postupak trebao izgledati i što određeni termini poput materinjeg jezika znače.
Ma smijesno je ocekivati da ce se u popisu uvaziti sve specificnosti meterinskog jezika (kad kao i u svemu nije niti struka sa svim nacisto).
BTW:
Bas je jucer bila popisivacica kod mene i nikakvog pitanja o jeziku nije bilo.
Sad mi je zao sto je nisam pitao da li uopce ima to pitanje? Jer ako ima, nije me pitala. :ne zna:
Dovoljno je da ti roditelji znaju taj jezik da ti on postane materinski. Čujuća djeca gluhih roditelja nerijetko prvo nauče znakovni jezik.
hmarija
15.04.2011., 21:48
Ma smijesno je ocekivati da ce se u popisu uvaziti sve specificnosti meterinskog jezika (kad kao i u svemu nije niti struka sa svim nacisto).
BTW:
Bas je jucer bila popisivacica kod mene i nikakvog pitanja o jeziku nije bilo.
Sad mi je zao sto je nisam pitao da li uopce ima to pitanje? Jer ako ima, nije me pitala. :ne zna:
Struka je načisto s terminom materinji jezik, to nije neko problematično područje u lingvistici. A popisivačica te je trebala pitati za jezik, vjerojatno je zaokružila hrvatski bez pitanja što nije ispravan postupak, bez obzira što tvoj materinji jezik vjerojatno jest hrvatski, ali kod ljudi kojima to nije materinji jezik, doći će do greške. Pitanja su u anketi s razlogom i kršenjem pravila anketiranja i nepoštivanjem struke dobijamo lažne rezultate, a laž nije dobra.
indio34
15.04.2011., 22:01
Od popisa stanovništva do napada na Vatikan. Mislija sam da se diskusija vodi o tome dali da se izjasnimo kao katolici? Meni ovo smrdi kao napad na katoličanstvo. Šta vas jeb...tre boli neka stvar kako će se tko izjasnit. Ti se izjasni kao prazan prostor ako te to volja, ako te to uveseljava. Reci da nemaš državljanstvo, vjeru, da si izgubljen slučaj bez povjesti i budućnosti.
Masoni gdje ste?
:rigo: mi se od pojedinaca.
indio34
16.04.2011., 14:17
Meni se riga od Vatikana i katoličanstva.
Zbog ovakvih likova bi volija da nema popisa. Ili još bolje da ih se preskoči, šta će oni u evidenciji. Narušavaju stabilnost planete. Ja sam reka da mi se povraća na izjave pojedinaca,nikoga ne imenujem, a dobijem odgovor u obliku napada na ono šta ja cijenim i poštujem.
E pa meni se riga od tebe, tvojih predaka koji te nisu educirali da ne blatiš tuđe vrijednosti. Nitko te ne tjera na vjeru, ali ti nitko i ne daje pravo da vrjeđaš.
Zanima me kako si se prepoznao u tekstu.
hmarija
16.04.2011., 17:18
Zbog ovakvih likova bi volija da nema popisa. Ili još bolje da ih se preskoči, šta će oni u evidenciji. Narušavaju stabilnost planete. Ja sam reka da mi se povraća na izjave pojedinaca,nikoga ne imenujem, a dobijem odgovor u obliku napada na ono šta ja cijenim i poštujem.
E pa meni se riga od tebe, tvojih predaka koji te nisu educirali da ne blatiš tuđe vrijednosti. Nitko te ne tjera na vjeru, ali ti nitko i ne daje pravo da vrjeđaš.
Zanima me kako si se prepoznao u tekstu.
Misliš da je šifrirano riganje po ljudima pristojnije od otvorenog?
clouseau
16.04.2011., 19:11
Ja ne vidim kakve veze imaju masoni s ovom temom? (pitanje je retoričko za one koji nisu ubrali)
indio34
16.04.2011., 23:06
Misliš da je šifrirano riganje po ljudima pristojnije od otvorenog?
Mislim. Da razjasnim. Ako npr. kažem da mi se gade svi licemjeri...bla,bla... Onda bi se trebao uvrijedit licemjer,koji je svjestan toga. Da bi ja dokazao da je određena osoba licemjer morao bih je analizirati, odnosno potkrjepit tu tvrdnju te bi sam postajao licemjeran tokom tog procesa. Zato napišeš općemito i samosvjesni licemjeri dođu sami. Ispravi me ako grješim. Ne vrijeđam nikoga te isto tako ne želim da se mene vrijeđa.
Noćobdija
16.04.2011., 23:28
bila popisivačica danas. tri katolika u našoj obitelji. žena i ja smo to bili i ostali, dodan je i naš mali sin.
donedavno, ne bih o tome ni razmišljao, ni pisao na forumu. no, uz svu anti-reklamu, eto, moj glas o tome. :)
dodan je i naš mali sin.
znači svjesno si lagao deklariravši dijete kao pripadnika religije umjesto da si rekao istinu i dao da se zaokruži "ne izjašnjava se"
al neka, nije bed se ogriješit o deset zapovijedi, mislim koji Katolik još poštuje te religijske gluposti...
indio34
17.04.2011., 00:25
znači svjesno si lagao deklariravši dijete kao pripadnika religije umjesto da si rekao istinu i dao da se zaokruži "ne izjašnjava se"
al neka, nije bed se ogriješit o deset zapovijedi, mislim koji Katolik još poštuje te religijske gluposti...
Po tvom mizernom mišljenju, šta je trebao reći. Da se djete ne izjašnjava. U biti s kim ja raspravljam?
hmarija
17.04.2011., 03:21
Po tvom mizernom mišljenju, šta je trebao reći. Da se djete ne izjašnjava. U biti s kim ja raspravljam?
Pa trebao je reći istinu - da se dijete ne izjašnjava. Zašto je nekim katolicima tako teško reći istinu?
clouseau
17.04.2011., 10:19
Tema se zatvara, a ako netko ima nešto pametno i ontopic za napisati, može javiti pa ćemo razmotriti ponovno otvaranje teme.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.