PDA

View Full Version : Kaj je ovo, pčela ili bumbar

diabolica
27.03.2011., 18:51
Napravio sam hotel za solitarne pčele. To su pčele koje oprašuju voćnjak kad one druge pčele ne lete jer im je hladno. I sad nakon 5 dana dođem ja do hotela i snimam kaj se događa. Lete pčele , ali leti i ovo, a preveliko je za pčelu. Nadam se da je nešto korisno.
http://i51.tinypic.com/25jxizd.jpg

diabolica
27.03.2011., 21:20
To je ženka solitarne pčele. Našao ja sve na internetu. Mraaak

Drug Mile
27.03.2011., 21:50
Samo si napravio hotel i dosla je? Pretpostavljam da imas i cvijece koje ih privlaci? Ja sam isto mislio napraviti tako nesto (mozda druge godine), preporucaju izrezati stapice od trske i povezati zajedno, sad ne znam jel o vrsti insekta koji zelis privuci ovisi promjer rupice. Koji je promjer kod tebe, i zasto je greda u dva dijela? Ovako mozes otvoriti i pocistiti, ali zasto? Sta im mislis i krevet pospremati? :) I sta se tako veselis da nije bumbar, pa zar nisu bumbari zakon za oprasivanje?

diabolica
27.03.2011., 21:58
Baš sad pišem članak o toj pčeli na mojoj stranici.
ne veseli me što nije bumbar, nego me veseli da je došla samo 5 dana nakon što sam napravio hotel. Dakle ima ih. cvijeća nemam osim bijelih ljubičica, ljubičica, jaglaca , par uvenulih šafrana u voćnjaku. Veseli me što su tu, jer su izrazito korisne u prirodi, a i hladno je za medarice, one još nanaju u košnici na šećeru što ga im je gazda ostavio da prezime. Ove su totalno drugačije pčele. One izlegnu do 30 jajašca na godinu i onda ugibaju. I one ne hrane svoju mladunčad kao ostali insekti, i bumbari, nego im spremaju hranu da mogu preživjeti do sljedećeg proljeća. Važan je tajming.To samo priroda može. I to me fascinira. Znaš da jedna pčela donese sa svoje ophodnje po cvijeću cca 25 mg peludi u košnicu. cool. Znaš da solitarna pčela vrijedi kao cca 120 pčela medarica. O oprašivanju govorim, ne o medu.

diabolica
27.03.2011., 22:04
Zaboravih konstrukciju hotela. Uzmi bilo kakav kvadar drveta da možeš izbušiti rupe cca 8 -10 mm dubine 10-12 cm.Ja sam se malo igrao previše. I to je to . Samo ga nemoj staviti da gleda prema sjeveru jer onda nemogu prići ulazu, provjereno.Jučer je tako puhalo kod mene pa sam se osvjedočio te sam ga morao preseliti na južnu stranu u zavjetrinu.
Sljedeće godine dolazi druga generacija koja SAMA počisti prije odlaganja jajašca. Ako ne, onda ću im napraviti novi hotel.

Marica Carica
27.03.2011., 22:08
mrak

ja sutra idem na orijentation-evening pcelara
tam u onu istu zadrugu sto sam ju vec spomenula
ako bog da pocinjem sa tecajem pcelarstva 1 semestar

za ovu tvoju pcelu nikad cula, ali vjerujem na rijec :mig:

ja takodjer u vrtu imam neku donekle slicnu pcelu ili bumbara (ako treba poslikat cu)
velik skoro ko strsljen, ali nije nego dlakav :ne zna:
"stanuje" u prst sirokoj rupi u zemlji ispod Napette (iliti macje trave).
sigurno nije tamo dugo, vis-a-vi svih radova koje sam obavljala zadnjih dana u vrtu
jel ima sto da zivi u rupi na tlu prst sirokoj? :ne zna:

diabolica
27.03.2011., 22:13
Postoji više vrsta tih pčela, jedne su rezačice koje izrezuju lišće i koriste ga za spremanje mjesta za lijeganje jaja, a neke treće buše rupe u zemlji i stavljaju samo jedno jaje i sele na drugu lokaciju i tako u krug. Ma priroda je fascinantna , ali se mi glupani bavimo totalno krivim stvarima u životu. Eto ja naprimjer, nisam uspio upisati agronomiju, i završio u totalno krivim vodama. Bio mlad pa se nisam pronašao, već tek sad pod stare dane, mislim ne onak stare ko metuzalem, već jel kad znaš što želiš.....;O)

Marica Carica
27.03.2011., 22:52
a gdje ti je ta "tvoja stranica" ako nije tajna? :)

diabolica
27.03.2011., 22:55
Moraš kliknuti na moj avatar i tamo piše posjeti homepage od diabolica, jer sam već dva puta baniran zbog postanja linka na moju stranicu. Ovo je perfidna reklama. Nadam se da neće skužiti.

Drug Mile
20.04.2011., 15:02
Vidim da ti stanari lijepo popunjavaju hotel. Može li se postaviti bilo kada ili pčele imaju neko određeno vrijeme kada nesu jaja?

diabolica
21.04.2011., 07:50
Pa poželjno je u proljeće, jer im je to onda primarni zadatak, ali mislim da možeš stalno. Ja bih trebao napraviti još jedan sigurno. Ove godine je hladno proljeće i one su sigurno ispunile svoj zadatak, makar mi je jučer bio gušt stajati ispod stare božičnice preko 8 m visoke i slušati zujanje i pčela medarica.

Drug Mile
22.05.2011., 22:21
Diabolica, prepoznaješ li ovu beštiju? Počeo si ja tek graditi kućicu ali neko se stvorenje već uselilo. U par je dana napravilo kao luster, polukuglu i unutra sače. Materijal je kao neka piljevina (možda od mojih gredi) samo slijepljena nečim, vrlo tanke stijenke i dosta krhko.

http://img263.imageshack.us/img263/6590/sace1.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/263/sace1.jpg/)

Skinuo jučer tu građevinu, i danas vidim stvor počeo graditi novu. U svaku rupicu položio malo bijelo jajašce. Potjerao sam ga, skinuo i novo sače i još se par puta vračao danas, nije bio agresivan nego je tražio gnijezdo. Kad bih ga otjerao granom, samo bi odletio i vratio se nakon par minuta.

http://img822.imageshack.us/img822/5696/sace2.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/822/sace2.jpg/)

Eh da, dugačak možda 3 cm.

diabolica
23.05.2011., 07:45
To je stršljen,to ti je bolje maknuti u prirodu neka ga tamo predatori dokrajče. Ja jučer ulovio 2, koja su se zaljubljeno grlila na drvu i pala ispred mene onako u zagrljaju, pa sam ih samo dodao kokošima i one ih pretvorile u švarcvald tortu.
Inače je ubod stršljena za neke ljude poguban, zato što dalje od njih.

Drug Mile
23.05.2011., 12:42
Huh, nadam se da će naći pametnije mjesto za gnijezdo od moje bajte.

Vanya83
25.05.2011., 21:04
Stršljen 100 % ! mene je kad sam bio manji ubo..

poznanika također!lik zamalo umrao od uboda!

čuvaj se :top: