PDA

View Full Version : Socijalizacija 'malo drugačijih'

Tija
27.02.2003., 11:20
Malo su me potakli ovi vaši postovi o vrtićima, školama, tučnjavama...

Zanima me ovo, dragi roditelji...kako vi učite djecu da se ophode prema onima koji nisu kao oni. Ne mislim na vas, vi ste odrasli i razumijete (mada puno njih i nije takvo), nego mislim na vašu djecu kad se susretnu s nekim djetetom koje ima lakši/teži hendikep ili lakšu/težu mentalnu retardaciju. Da li ih gledaju s gađenjem, da li okreću glavu od istih?

U mom kvartu živi jedna curica, ima 9 godina, sitna je, ima dugu plavu kosicu, nosi naočale i ima down sindrom. To se odmah vidi, kod down-a ne moš fulati. Curica ima lakši oblik, ona normalno priča, fond riječi joj je ogroman, čita i piše.
Kad je imala 4-5 godina mama ju je upisala u vrtić, ali mama je insistirala na 'normalnom' vrtiću, na jedvite jade je to uspjela jer su se čelnici zgražali. Curka se uklopila super, djeca su je prihvatila, ustvari djeca su bila premalena da bi kužila kako s njom nije neš u redu. Nakon vrlo kratkog vremena, mama je malenu morala ispisati iz tog vrtića jer je bio prevelik pritisak od strane roditelja druge djece. Ti roditelji nisu željeli da njihova 'normalna' dječica pohađaju isti vrtić u kojem je jedno 'nenormalno ' dijete.

Kakva će ta djeca biti kad odrastu?
Da li biste vi upisali djecu u vrtić u koji ide i moje dijete?

penelopa
27.02.2003., 11:25
Bih draga moja Tija:)
Razlog znas.
Djeca se prema " drugacijoj" djeci odnose " normalno", spontano. On je za njih drug u igri kao i svi. Djeca se lako prilagodjavaju :)
Mi odrasli smo sjebani:( Nas treba preodgajati :(

magic
27.02.2003., 11:30
Ja sam odrasla s djevojchicom s Down sindromom...zapravo vishe generacija nas je odrastalo skupa s njom jer ona se voljela igrati u dvorishtu s djecom.

Nikad ju nijedno dijete nije izbjegavalo, osim onih kojima su roditelji rekli neka to chine.

Lilly
27.02.2003., 11:39
Naravno da bih ga upisala. I nikada ne bih trazila da se neko dijete ispise. Cak ni kad bi to dijete bilo agresivno prema mom djetetu. Trazila bih od teta neko rjesenje ali ne i ispis djeteta. Ne razumijem kako to neki ljudi misle da oni imaju pravo na prostor, slobodu da rade sta hoce i spremni su neke druge nabiti u cosak samo da se njihov prostor i njihova sloboda ne ugrozava. Bush jr.-i u malom! :mad:

penelopa
27.02.2003., 11:39
Druzenjem sa " specijalnom" djecom " normalno" dijete nista ne gubi, dapace:)
Mi u obitelji imamo divnog djecaka koji je sa 5 tek progovorio:(
Moja Tea se normalno igra s njim. Naravno da postavlja pitanja. Zasto on ne moze dobro pricat? Zato, zlato, sto jos nije dobro naucio, ti puno pricaj s njim pa ce i on nauciti. Zasto on ne moze dobro slagati kocke? Jer ne zna, ti mu pokazi. Zasto ovo zasto ono, milijun pitanja na koja se uvijek moze dati lijep, normalan i istinit odgovor. Time sto Tea " pomaze" njemu, pomaze i sebi. Uci i ponavlja a sto je najvaznije uci da nismo svi isti, da nekima treba manje a nekima vise. Uci se biti strpljiva i njezna:)

Tu ima montesori djecji vrtic u koji idu sva djeca, pomijesani, nema razlike. Moja ne ide u taj vrtic jer je lista cekanja duga ( uce i strani jezik, plesu, sviraju u glavnom puno vise stvari nego u normalnom vrticu). To najbolje govori:)

luca
27.02.2003., 11:40
Tija kaže:

isla sam u parisku osonovnu skolu neko vrijeme. ovdje je standardno da u svakoj obicnoj skoli ima i neke djece s teskocama (fizickim ili mentalnim), tako da se svi od malena naviknu jedni na druge :) odgajali su nas bas tako da posebno volimo njih, da posebno na njih pazimo na odmoru, da njima pomazemo sa zadacama... svi smo bili "ujedinjeni" u toj zadaci. i to je bilo dobro za cijelu skolu (ovdje su skole manje pa se znamo svi), imali smo zajednicki cilj i zadacu. a i toj djeci je bilo od velike koristi jer su slijdeili normalno obrazovanje, socijalizirali se u drustvo, stjecali prijatelje... osim toga, ako djeca prihvacaju nesto vrlo lako i prirodno, s vremenom je to lakse prenijeti i na roditelje. zato mislim da su dobri ovakvi programi: dobri su za tu djecicu ali dobri su za cijelo drusvo. jer kad bedasti stariji pomru, ostat ce pametna mala tolerantna djecica (vise nece biti djecica, ali imat ce od malena nauceno kako treba) :)

Tija
27.02.2003., 11:40
Ima još jedna pričica.
Imam dobru frendicu koja ima down sina od 13 godina. A ima i još jednog sina od 4 god koji ide u vrtić. Jedan dan je u vrtiću izbila tuča između klinaca i ovaj mlađi od moje frendice je, u žaru strasti te tuče rekao kako ima starijeg brata koji će doći istući ovog drugog. Tada su ta djeca prasnula u smijeh i ostatak dana se izrugivali malom kakvog brata ima, kao 'je, je, baš se mi bojimo tvog nenormalnog i retardiranog brata...' Mali je bio u šoku danima.:(

mimoza
27.02.2003., 11:41
Tija s mojim sinom u vrtić, u istu grupu je išao dječak koji je bolovao od Down-sindroma... nikad nije bilo problema s njim.... koliko znam djeca su se s njim lijepo igrala i sve je bilo ok...
tete su s njim bile jako strpljive i drage, ako je nekome i učinio nešto loše, nije bilo ništa strašno, nitko oko toga nije radio galamu, ustvari.... pokazivalo se dobro razumijevanje od strane roditelja.
ne, ne učim ih da okreču glavu, nisu ta dijeca manje vrijedna, što više, mislim da njima treba više igre s vršnjacima, i više druženja.
svoju djecu učim da nitko nije kriv zbog svoje bolesti, i da nitko ne uživa zbog nje i nije sretan.. na kraju krajeva i moj sin ima kroničnu bolest (asthmu) i teško bi mi bilo da ga netko zbog toga krivo gleda ili da mu se smiju... jako teško!
sada sa mojim sinom u rezred ide troje djece koji pripadaju nacionalnoj manjini - Romima... bez obzira, na tradicionalno mišljenje o njima, ...zaista mogu sve najbolje reči o toj djeci....
(ovo zadnje se ne tiče direktno tvoje teme, ali napisala sam to zato, jer nekim roditeljima u razredu smeta da im djeca idu u takav razred...)

mimoza
27.02.2003., 11:46
zaboravila sam ti napisati da je oko dječaka koji je bio bolestan uvijek bilo najviše djece.... tete u vrtiću su bile super, i uvijek su govorile da se s njim treba puno igrati jer da će brže prizdraviti i napredovati.... često puta sam ih znala vidjeti da mu nose hranu, ili igračke, pomažu mu oko crtanja, u parku....:)

Tija
27.02.2003., 11:47
penelopa kaže:
Time sto Tea " pomaze" njemu, pomaze i sebi.

Ovo je točno. Ja to razumijem, i moj Teo će to razumjeti. Ali što je s ostalim Teama ? :(

Sječate se Nine i Ele? :(

luca
27.02.2003., 11:54
Tija kaže:
Sječate se Nine i Ele? :(

tija, svijet je pun kretena :( i svako dijete moze biti meta kretena. ne brini sad o tome. okruzi sebe i svoju kcerkicu ljudima koji nisu kreteni... mislil samo sto je za nju dobro. svijet ionako neces promjeniti...
vidis, francuzi vec desetljecima imaju taj princip "svi smo mi isti" i izgleda da se isplati :) mozda ce doci do nas, pa ce s vremenom biti lakse...

magic
27.02.2003., 11:56
Mome su se sinu rugali jer mu je otac alkoholichar...a nisu tu rijech znali niti izgovoriti :rolleyes: :( To nisu bile djechje rijechi.

S Teama nikad necesh imati problema...ali s mishljenjem njihovih roditelja...:rolleyes:

Tija
27.02.2003., 12:04
U mom gradu postoji vrtić za 'malo drugačije'. Nazvala sam ravnateljicu i rekla joj ' imam down dijete i nemam pojma zašto sam vas nazvala', a ona kaže meni 'znam ja, dođite ovamo pa ću vam reći':)

I bili smo zakoniti i ja u tom vrtiću, predivna ravnateljica, divne tete...puno rade s njima, izvode ih vani (vrtić je tik uz more), vode ih u maškare....ma predivno....:)

Ali opet, to je jedan svijet u kojem je sve savršeno a kad stupi u ovaj drugi...:( :(

Tija
27.02.2003., 12:06
luca kaže:
francuzi vec desetljecima imaju taj princip "svi smo mi isti"

Uvijek su mi se sviđali Francuzi a da pojma nisam imala zašto. :D
Sad znam.

luca
27.02.2003., 12:12
Tija kaže:
Uvijek su mi se sviđali Francuzi a da pojma nisam imala zašto. :D
Sad znam.

to je jedan slobodouman i nonsalantan narod :D uzasno su smuseni, zbrckani i nesredjeni, ali u svakodnevnom zivotu su prilicno tolerantniji od drugih :)

penelopa
27.02.2003., 12:15
Tija kaže:
Ali opet, to je jedan svijet u kojem je sve savršeno a kad stupi u ovaj drugi...:( :(

Zato mislim da ih ne bi trebalo odvajati.
Kao sto je Princeza rekla, uvijek se moze naci razloga za izrugivanje. Bolest, debljina, mrsavost, male usi, velike usi, garderoba, auto, roditelji... Nazalost svijet je okrutan:(

Azriyel
27.02.2003., 14:00
Mislim da je bitno takvu djecu ne odvajati od druge djece, i radi jednih i radi drugih... Ja se osobno nisam imala prilike sretati s takvom djecom sve dok nisam "odrasla" (uvjetno rečeno), ali sada kad se nađem u blizini nekog od starije djece s mentalnom retardacijom, osjećam vrlo neobične emocije, npr. strah i blagi prijelazak u defanzivu. Da sam pas, moglo bi se reći da "štitim svoj teritorij i integritet od upada nepoželjnog, manje sposobnog pripadnika iste vrste". Ne znam kako se prema njima ponašati niti što očekivati.
Ne radim to namjerno, na svjesnoj razini sam vrlo tolerantna, žalim i želim pomoći, ali podsvjest je podsvjest... Što se tiče fizički hendikepiranih, to mi ne predstavlja nikakav problem.

Stoga mislim da je nužno da i fizički i mentalno retardirane osobe budu ravnopravni članovi društva i da ih se ne odvaja ni od koga, a osobito ne njihovih vršnjaka... Treba imati na umu da je onaj dječak/djevojčica od 5 godina koji se druži sa hendikepiranim vršnjakom potencijalni liječnik koji će pomagati takvim ljudima, ali i potencijalni roditelj takvog djeteta. U oba će slučaja iskustvo biti neprocjenjivo... Da ne govorimo o prednostima za samo hendikepirano dijete.

Ali što se tiče postova o tučnjavama, one koji su "drugačiji" na način da su neodgojeni, nesocijalizirani i opasni po okolinu - svakako treba odvojiti od ostatka "čopora" dok se ne budu spremni vratiti i ponašati prema ustaljenim normama.

plavva
27.02.2003., 14:07
ja se isto slazem da djecu ne treba odvajati, za dobro onih 'normalnih' i onih 'malo drugacijih'.

ja sam na jednom drugom topicu vec napisala svoje iskustvo, ali cu ti ponoviti. preko posla sam dosla do udruge roditelja djece s downovim sindromom (ako hoces, mogu ti potraziti njihove brojeve, prekrasni su ljudi). upoznala sam tri mame s tri klinca. sva tri klinca idu u 'normalan' vrtic. pitala sam mame nije li ih strah da ce djeca - okrutna kako vec znaju biti - odbaciti malene. ispalo je da su ih klinci super prihvatili a i da, a to je jako vazno, maleni super brzo napreduju u okruzenju s drugom djecom.

kuzim da se bojis kako ce sve to ispasti, ali drzim fige da sve bude ok:)

magic
27.02.2003., 14:20
U mome su gradu gotovo svi roditelji djece s Down sindromom, osim onih najtezhih sluchajeva, odustali od "specijalnih" vrtica.

Zato shto tamo borave djeca bez obzira na tezhinu problema koji imaju i nazhalost, oni blazhi sluchajevi najcheshce "nazaduju" od onoga uspjeha koji su postigli u krugu obitelji.

Tija
27.02.2003., 14:23
magic kaže:
Zato shto tamo borave djeca bez obzira na tezhinu problema koji imaju i nazhalost, oni blazhi sluchajevi najcheshce "nazaduju" od onoga uspjeha koji su postigli u krugu obitelji.

Točno. Tako je i kod nas,nažalost.
A u 'normalnom' vrtiću te blaže slučajeve ne žele. I opet su nigdje.:(

Tija
27.02.2003., 14:27
plavva kaže:
(ako hoces, mogu ti potraziti njihove brojeve, prekrasni su ljudi

:) hvala ti ali udruge van mog grada mi niš ne znače. Imamo i mi udrugu roditelja sa down sy ali, iskreno, meni je to bezveze. Nisam ja tip da plačem nekome na ramenu kako me Bog ne voli. Više volim stručne ljude koji će me naučiti kako da iz svog daunića izvučem maksimum.

luca
27.02.2003., 14:31
Tija kaže:
A u 'normalnom' vrtiću te blaže slučajeve ne žele.

ovo je istina? zakonski to smiju?

plavva
27.02.2003., 14:31
cuj, koliko sam ja skuzila, ove zene su udrugu osnovale bas radi strucnih objasnjenja i definitivno nisu cvilidrete:)

drzi se, ako ti ista znaci, navijam za vas obje:)

Tija
27.02.2003., 14:34
luca kaže:
ovo je istina? zakonski to smiju?

Da. Da.

Tija
27.02.2003., 14:38
plavva kaže:
cuj, koliko sam ja skuzila, ove zene su udrugu osnovale bas radi strucnih objasnjenja i definitivno nisu cvilidrete:)

drzi se, ako ti ista znaci, navijam za vas obje:)

To je neš drugo, cvilidrete ne podnosim.:D

Hvala za navijanje ali.... ne želim da steknete dojam kako je meni teško ili se žalim...ne radi se o tome. Moja bejbi je ko grom i ja ne sumnjam ni u nju ni u sebe ni u one koji nas vole.
Mene boli ovaj drugi dio...Pokaže li se da je ona malo blaži slučaj i da može u normalni vrtić, a tamo je ne žele...šta ću onda?
Što da radim kad izađe u dvorište a tamo je dočeka gomila poludivljaka? I slično...:(

luca
27.02.2003., 14:43
Tija kaže:
Da. Da.

:eek: hebo zemlju s takvim zakonima :rolleyes: sigurna sam da postoje gradacije i da ima puno djecice koja bi se sasvim dobro ukopila i u obicne skole i u obicne vrtice...

magic
27.02.2003., 14:44
Stvarno nisam sigurno u tochnost ovoga shto Tija pishe jer se zakoni vremenom mijenjaju.

Kad je Junior ishao u shkolu, djeca s posebnim potrebama mogla su ici u obichne vrtice, pa i u shkole ukoliko su mogla pratiti program.

A prije toga, dok nisu bila ukljuchena, primale su ih chasne sestre, skupa s "normalnom" djecom.

luca
27.02.2003., 14:47
Tija kaže:
Pokaže li se da je ona malo blaži slučaj i da može u normalni vrtić, a tamo je ne žele...šta ću onda?
Što da radim kad izađe u dvorište a tamo je dočeka gomila poludivljaka? I slično...:(

ima li vrtica nestandardnih (waldorfski ili neki takav, nedrzvni...) u koje bi mogla ici s obicnom djecom? ili onakva grupna cuvanja u zgradama (manje djece, jedna teta i rade isto sto u vrticu ali su u stanu ili tako nesto)?

a za ostalo, znas i sama kakvi su ljudi stoka :( brini, cuvaj ju, pokusaj napraviti sve da je socijalizirana i da ju ljudi znaju. jer kad ju znaju, onda je to samo jedna djevojcica, i nema mjesta diskriminaciji.

sretno Tija... voljela bih da ti mogu pomoci....

luca
27.02.2003., 14:48
magic kaže:
Stvarno nisam sigurno u tochnost ovoga shto Tija pishe jer se zakoni vremenom mijenjaju.

da, Tija dobro provjeri za svaki slucaj.

Tija
27.02.2003., 14:50
magic kaže:

Napisala sam u prvom postu. Down curica iz mog susjedstva je krenula u 'normalan' vrtić. MORALA se ispisati zbog pritiska roditelja druge djece, jer nisu dozvoljavali da se njihova djeca igraju sa jednim daunićem! Zakon je ovdje nebitan.:(

Tija
27.02.2003., 14:52
I kasnije je upisana u 'specijalni' vrtić ali je nazadovala jer su tamo bili daleko teži slučajevi od nje same.:(

plavva
27.02.2003., 14:52
tija, nije mi na pamet palo da se zalis i nisam ti to rekla iz sazaljenja:)

gle... moze se puno toga napraviti a ja cu ti jos danas provjeriti za vrtice, mogu li te odbiti i to... dobra prijateljica mi radi u onom dreku od centra, instituta cega li za zastitu obitelji i materinstva i vjerujem da zna sto je s tim.
a sve i da je sada tako, puno se moze napraviti, vjeruj.

luca
27.02.2003., 14:59
Tija kaže:
MORALA se ispisati zbog pritiska roditelja druge djece, jer nisu dozvoljavali da se njihova djeca igraju sa jednim daunićem! Zakon je ovdje nebitan.:(

ali kako je ovo moguce?!
da sam u toj poziciji, upisala bih dijete u drugi obicni vrtic a u novine bih dala sramotu. i nasla bih jos lijecnike i psihologe i pedijatre koji bi me podrzavali tako da stvarno kreteni ispadnu kreteni :mad: :mad: joj, sto mrzim budale, pogotovo zlonamjerne budale...

magic
27.02.2003., 15:00
Tija kaže:
Napisala sam u prvom postu. Down curica iz mog susjedstva je krenula u 'normalan' vrtić. MORALA se ispisati zbog pritiska roditelja druge djece, jer nisu dozvoljavali da se njihova djeca igraju sa jednim daunićem! Zakon je ovdje nebitan.:(

Poznati su mi takvi sluchajevi...evo, moja je sestra odrasla s dechkom koji ima oshtecenja od cerebralne paralize...teshka...motorika sjebana skroz... a inteligencija netaknuta, chak suprotno.

Njegova majka je ishla glavom kroz zid protiv svih!

Zhao mi je, ali tu cete vi morati biti jaki! Niti jedan zakon nece vas shtititi od ljudske gluposti.

luca
27.02.2003., 15:02
magic kaže:
Njegova majka je ishla glavom kroz zid protiv svih!

budite spremni na to. ipak se radi o zivotu jedna male djevojcice :) isplati se gurati...

a tu ces uvijek imati barem podrsku od nas. a mozda cak i korisne savjete (vidis, plavva je maher i sve zna) :)

plavva
27.02.2003., 15:13
nisam ja maher:)
ali radim takav posao da do puno informacija mogu lakse doci:)

a i kod nas se svi ukakaju cim im kazes da si iz novina;)

luca
27.02.2003., 15:18
plavva kaže:

ali radim takav posao da do puno informacija mogu lakse doci:)

ma to :)

Tija, sad imas i frendicu novinarku s kojom mozes prijetiti primitivnim budalama :D

Tija
27.02.2003., 15:40
:) :) :) :) :kiss: :kiss:

Reebok
27.02.2003., 16:37
Tija kaže:

Da, to je nazalost istina... :(

A djeca se najcesce boje necega sto ne razumiju... a kolko god otrcano zvuci fraza iz ratova zvijezda "strah vodi mrznji", istinita je...

A malo roditelja koji imaju "normalnu" obitelj, gdje su svi zdravi, uche svoju djecu previshe o ljudima koji i nisu imali toliko srece sa zdravljem... jednostavno, "o tome se ne prica ako se bas stvarno ne mora"

A ne kuzhe da se mora :(

Trebat ce puno truda, i bice puno teskih trenutaka... ali ces zato imati i puno podrske, da izguras kroz sve to, za nju :)
:kiss:

Shtefitza
27.02.2003., 17:50
U kantini na poslu radi nekoliko osoba s Down syndromom, pospremaju stolove. Meni ih je uvijek drago vidjeti. Nekad se oni zapjevaju ili vicu preko dvorane, pa se ljudi pocnu meskoljiti. Ali nikad nista strasno, dapace, cesto se netko snadje i ukljuci nas sve skupa u neku salu i tako se stvar razrijesi. Oni gledaju zbunjeno, ali zadovoljno, da su dobili malo paznje i svi budu ok. :) ;) :cool:

Doduse, ima jedna gospodja koja se brine, za cas se stvori tu, ako treba kakva pomoc.

Jako mi je drago vidjeti da imaju priliku zaraditi i osjecati se kao dio drustva.

Shtefitza
27.02.2003., 17:52
penelopa kaže:

Moja Tea se normalno igra s njim. Naravno da postavlja pitanja. Zasto on ne moze dobro pricat? Zato, zlato, sto jos nije dobro naucio, ti puno pricaj s njim pa ce i on nauciti. Zasto on ne moze dobro slagati kocke? Jer ne zna, ti mu pokazi. Zasto ovo zasto ono, milijun pitanja na koja se uvijek moze dati lijep, normalan i istinit odgovor. Time sto Tea " pomaze" njemu, pomaze i sebi. Uci i ponavlja a sto je najvaznije uci da nismo svi isti, da nekima treba manje a nekima vise. Uci se biti strpljiva i njezna:)

:) :) :) :kiss:

Shtefitza
27.02.2003., 17:57
Ne znam sto napraviti kad krenete na djecje igraliste. Mozda je najvaznije da ti imas inicijativu. Da budes poduzetna i pozoves djecu k sebi, k njoj, olaksas kontakt i pokazes djeci da se ne morau bojati sto je tvoja mala princezica drugacija. Djeca brzo shvate da je ok igrati se, djeca nemaju predrasude, ako vide da im ne prijeti opasnost. Tek poslije, kad cuju komentare od roditelja, izbjegavat ce je svjesno. Ali na to se nece odluciti ako su u medjuvremenu s njom uspostavili prijateljski kontakt.

Tija
27.02.2003., 18:07
luca kaže:
ali kako je ovo moguce?!
da sam u toj poziciji, upisala bih dijete u drugi obicni vrtic a u novine bih dala sramotu. i nasla bih jos lijecnike i psihologe i pedijatre koji bi me podrzavali tako da stvarno kreteni ispadnu kreteni :mad: :mad: joj, sto mrzim budale, pogotovo zlonamjerne budale...

Ne znam luce, ne poznajem te ljude toliko dobro da bi ih mogla pitati. Vjerovatno su išli linijom manjeg otpora, možda nemaju snage, ili vjeruju da se glavom kroz zid ipak ne može.

Tija
27.02.2003., 18:09
Shtefitza kaže:
Tek poslije, kad cuju komentare od roditelja, izbjegavat ce je svjesno.

A njoj će tada srce biti slomljeno i ja ga neću moći zakrpati.

T.C.
27.02.2003., 18:27
Tija kaže:
A njoj će tada srce biti slomljeno i ja ga neću moći zakrpati.

Tija, svacije srce se prije ili kasnije slomi. Sigurna sam ce da uz mamu kao sto si ti Princezino zacjeljivanje srca ici vrlo brzo :)

No, htjela sam zapravo nesto reci u vezi socijaliziranja s "normalnom" vs. "malo drugacijom" djecom. Mislim da roditelj malo drugacijeg djeteta treba procijeniti sto je bolje za njegovo dijete, izolirana okolina ili stvarni svijet, bas iz razloga slamanja srca. Neka djeca nauce ranije neka kasnije kako se nositi s gruboscu, izrugivanjem i slicno. Ako roditelj vidi da dijete nije spremno ne treba forsirati, ali isto tako treba dijete postepeno pripremati na prepreke na koje ce prije ili kasnije naici.

Shtefitza
27.02.2003., 18:30
To je sigurno. Imat ce slomljeno srce i tebi ce zbog toga biti tesko. :(

Ako mozes ostati sabrana i pozitivna, bit ce ti lakse zadrzati onih nekoliko koji ce biti na granici, razmisljati da li da potpadnu pod "rulju" i maltretiraju je da bi se sami izdigli u neke visine, ili da ostanu i oni pozitivni i sabrani i daju to ekstra energije, kao sto je penelopa pisala, da bi je bolje culi, bolje razumijeli ili da bi jos jednom ponovili ono sto su oni htjeli reci, sto su se htjeli igrati, da bih ih tvoja djevojcica razumjela.

Mozes racunati da ce biti djece koja ce je prihvatiti potpuno normalno. I bit ce one djece koja ce joj se rugati. Slomit ce joj srce, tebe ce rastuziti, ali bit ce i onih "dobrih". Nadam se vise nego zluradih! :)

Tija
27.02.2003., 22:25
T.C. kaže:
Mislim da roditelj malo drugacijeg djeteta treba procijeniti sto je bolje za njegovo dijete, izolirana okolina ili stvarni svijet

Ovo me rastužuje jer je ne želim izolirati. Nikad i od nikog.

T.C.
27.02.2003., 23:21
Naravno da ne zelis. Nisam ni mislila da je trebas izolirati citavo njezino djetinjstvo. No, cinjenica je da cete nailaziti na ljude i djecu pune nerazumijevanja. Ja se nadam ce takvih biti jako jako mali broj, ali sigurna sam da ce ih biti. Htjela sam reci da je za neko dijete mozda bolje da ne provodi puno vremena u sredini koja mu slama srce dok se ne nauci kako svoje srce sacuvati od zlobnih "normalnih". Nikako ne zauvjek. Htjela sam reci da treba odvagnuti prednosti i nedostatke "normalnog" i "posebnog" vrtica prema potrebama odredjenog djeteta u odredjenom periodu njegovog zivota. Krajnji cilj je osposobiti dijete za socijalizaciju sa svima, naravno. Tzv. normalna djeca uvijek imaju korist od druzenja sa tzv. malo drugacijom, ali za malo drugaciju djecu nije uvijek korisno druziti se s okrutnom
"normalnom". Nadam se da kuzis sto sam htjela reci :)

Princeza
28.02.2003., 03:48
Nemojte mi zamjeriti sto necu citati sve odgovore, prekasno je.

Tija, gotovo si me rasplakala... Pa zar takvi ljudi postoje?!? :eek: :( (mislim na roditelje djece iz vrtica tvoja male susjede) Strasno.

Pisem ovo jer sam isla osam godina u osnovnu skolu s djecakom koji je bio malcice retardiran. Tesko je shvacao, imao je jako ogranicen kapacitet pamcenja, nije znao pravilno govoriti... Iskreno, ja ni dan-danas ne znam kakva mu je bila dijagnoza. Najgore u njegovom slucaju je to sto je imao nemarnu majku koja je stalno mijenjala partnere :rolleyes: i uopce se nije brinula za dijete, tako da je on cesto bio zmazan i smrdio je doslovce na tri metra. Znao je biti agresivan, ali nikad s tezim posljedicama.

No, svi roditelji djece iz mog razreda podrzavali su to da on ide s nama u razred. Svi do jednoga. Meni su moji stalno ponavljali da je za njega najbolje da je s nama u razredu i da ga moramo prihvatiti kao svog. Objasnjavali su mi da je on 'najlosiji ucenik medju nama', ali da je to za njega bolje nego da je 'najbolji medju djecom koja su puno bolesnija od njega'. To se na kraju pokazalo i istinitim.

On je u medjuvremenu zavrsio tri razreda neke zanatske srednje skole. Radi u jednom zagrebackom hotelu kao pomocnik u kuhinji ~ pere sudje, guli krumpire, hoda gradom i urla za zgodnim zenama 'karo bi te, pickoooo!' :D Ok, ovo zadnje rade i ljudi koji nisu retardirani.

Medjutim, ono najtuznije u cijeloj prici jest da su ga nastavnici (najprije razrednica i razrednik od prvog do cetvrtog razreda, gdje smo bili na cjelodnevnoj, a zatim i razrednica od petog do osmog, koja je bila proklamirana komunistica i sebe je smatrala velikom humanisticom i filantropkinjom :rolleyes: :mad: ) bili ti koji su inzistirali da taj siroti decko ide u specijalnu skolu. Sto li su sve pokusavali da ga ispisu iz nase skole... :( (koja je kao elitna, jer je u dobrom kvartu). To je bilo grdo za gledat. Medjutim, njega su spasile dvije stvari ~ nemar vlastite majke koja ga nije htjela ispisat iz ciste lijenosti i zalaganje ostalih roditelja (cak su isli i kod pedagogice!) da mali ostane s nama u razredu.

Da bi stvar bila gora, nastavnik od prvog do cetvrtog razreda se doslovce izivljavao na njemu. :eek: :mad: To iskompleksirano govno ga je znalo doslovce istuci pred svim ucenicima, a nitko mu nije mogao pomoci... Jer, mi smo bili premali i bojali smo se nastavnika (prema nama nije bio tjelesno nasilan), njegova majka nije reagirala, a nasi roditelji nisu ni znali jer se nitko od nas nije usudio doma ispricati sto se dogadja u skoli. Mislim da smo se bojali da nam nitko nece vjerovati. :(

penelopa
28.02.2003., 08:39
Nisam fizicki agresivna ( jezik je druga stvar:rolleyes: :D ) ali kad procitam ovakve stvari dodje mi da nekoga mlatim i da mu cupam dlaku po dlaku pincetom i sve nesto:mad:

Rajna
28.02.2003., 08:57
Deckic od sest godina, sin mojih dobrih prijatelja, je isto downic, cetvrto im je dijete.

Stariji brat i dvije sestre ga vodaju sa sobom uvijek i uvijek ga vidimo s nekim od njih, ili s roditeljima.

Inace, roditelji su mu privatnici, drze jedan dosta popularan i fin restoran ovdje u Sarajevu. Maleni je cesto tamo, kad mi navratimo dodje do nas, sjedne s nama i prica, pa ode do susjednog stola (mada te ljude, recimo, ni ne poznaje), pa vidimo da se i oni siti ispricaju s njim. Jako je veseo po prirodi, zaista.

Njegova mama je bila uzasno depresivna prvu godinu. Kad sam je vidjela prvi put nakon sto je rodila pomislila sam da ce joj srce prepuknuti i da se nikad nece oporaviti. A sada kaze - Mi nikad ne bismo bili tako sretna familija da nismo dobili njega!

Za njega znam da ide u ono sto zovemo "normalni" vrtic. Nisam cula da ima problema, ali vjerujem da i oni nailaze na komentare tipa - Sta ce on tu?

Nasa je realnost da smo primitivno drustvo (ok, BiH, Hrvatska, nije bitno, u tom pogledu smo sigurno tu negdje).

Ali znam da niko od nas nema garancije kakvo ce dijete dobiti. Znam da je komentar jednoga poznanika kad se ovaj maleni rodio bio: Uhhh, bolje im je da se rodio mrtav! Na zalost, ne zafrkavam se ovdje nimalo, upravo je tako rekao. A sada on i njegova supruga imaju dvogodisnjeg sina koji ima ozbiljni poremecaj i fizickog i dusevnog razvoja (nije Down, cak je, moram priznati, i mnogo gore :()

Eto sto ti je zivot.

Tijo, ti znas sta sam ti vec rekla prije - ne sumnjam sekunde u tebe, muza i Tea da cete od svoje curice napraviti cudo!

:top:

Tija
28.02.2003., 20:09
Rajna kaže:
Znam da je komentar jednoga poznanika kad se ovaj maleni rodio bio: Uhhh, bolje im je da se rodio mrtav!

Ovo ne bih zamjerila da mi netko kaže jer je prva reakcija uvijek šok. Kasnije dolazi strah koji se javlja zbog neznanja. Neznanje ne zamjeram, zloću da.

Sad mi je neš palo na pamet pa ću napisati jer sam ja umrla od smijeha....Kad sam tek rodila, dakle onaj prvi ili drugi dan je zakoniti obavještavao telefonom o novostima i nazove svog brata koji ne živi u Zd, i brat zbunjen pita ' a što je to zapravo down? Kako malena izgleda?' A moj ljubljeni zakoniti odgovara ' pa...ona izgleda otprilike kao i ti samo što je malo ljepša.':D :D :D

Blaise
28.02.2003., 20:29
Tija kaže:

Da, bez razmisljanja.
Uopce, pokusavam nesto napisati pa obrisem jer mi je sve bez veze. NE MOGU razmisljati o tome jer mi je to jasno kao dan. Toliko nema dileme da se nema sto potvrdjivati.
"Malo drugaciji" cine cuda na ovom svijetu i trebamo biti zahvalni sto ih imamo jer ce od nas napraviti bolje ljude. Evo, imala sam i ja kao djevojcica prijateljicu koja je imala fizicku manu. To me iskustvo strasno obogatilo, formiralo me. Nisam pojma imala koja si sve pitanja ona postavlja, sto je sve muci, o cem razmislja, prioriteti su joj bili cisto drugaciji od mojih. Ona je jedna od najvaznijih osoba u mom zivotu. Ne znam olaksava li joj danas kao zreloj zeni saznanje da je doticala zivote ljudi na jedan poseban nacin. Mislim cak da ne.
Za one druge ljude ne znam. Sa zlocom se nikad nisam znala nositi i nisam je razumjela. Njih mi je uistinu zao. Mora da je strasno biti izrod kao neki tu opisani.
Dakle, ja bih bila sretna da moje dijete ide u vrtic s tvojim jer ja znam koliko bi mu to oplemenilo zivot. Da sam majka takvog djeteta (a to je moguce, imam vec dosta godina), mogu si samo pozeljeti da budem majke kao vi.:)

Tija
28.02.2003., 22:46
Blaise kaže:
Dakle, ja bih bila sretna da moje dijete ide u vrtic s tvojim jer ja znam koliko bi mu to oplemenilo zivot. Da sam majka takvog djeteta (a to je moguce, imam vec dosta godina), mogu si samo pozeljeti da budem majke kao vi.:)

:kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Tila
02.03.2003., 00:21
Malo sam pobjegla od teme, ali evo, palo mi je na pamet. Posudite si film "I am Sam"! Meni je bio odličan!
Nekako mi se čini da taj film puno govori o "malo drugačijim ljudima".

just Sandy
02.03.2003., 15:42
Sviđa mi se način na koji sve razmišljate. :) I vičem jedno veliko DA za socijalizaciju. Socijalizacijom dobivaju svi, pa tako i zdrava djeca koja učeći i pomažući djeci s teškoćama u razvoju i sama uče i treniraju vještine. O izgradnji stavova na kojima će se temeljiti njihova buduća odrasla ličnost da i ne govorim.

Vera Pavladoljska
02.03.2003., 20:09
Tija kaže:
Zanima me ovo, dragi roditelji...kako vi učite djecu da se ophode prema onima koji nisu kao oni. Ne mislim na vas, vi ste odrasli i razumijete (mada puno njih i nije takvo), nego mislim na vašu djecu kad se susretnu s nekim djetetom koje ima lakši/teži hendikep ili lakšu/težu mentalnu retardaciju. Da li ih gledaju s gađenjem, da li okreću glavu od istih?

Imam vrlo blisko iskustvo,nisam roditelj - ali mogu iz jednog kuta govoriti o ovome.

Dakle,upisala bih svoje dijete s tvojim djetetom.
Nadalje,na tebi je, a to znash i na Bogu da ona bude sto osposobljenija za zhivot,koliko je to moguce.Da bude dijete,malo bice koja u svom svijetu i kozhi pliva kao ribica,a njihov svijet zna biti tako prekrasan da ljudi niti ne znaju sto sve propustaju, iz "takvoga svijeta" koji oni nazivaju nenormalnim.

Primitivaca je bilo i bit ce.No, na svu srecu i onih dovoljno svjesnih ljudi, kao i tebe kao roditelja koja ces ju , ne sumnjam, uklopiti na sve nachine koji ce NJOJ biti od koristi.

Blizu nas je zhivjela jedna djevojchica koja je imala ne bash tako teshku bolest, niti retardaciju - ali je bila "malo obiljezhena".
Petit mal epilepsija.Nishta prestrashno, ali dovoljno da ju stavi po strani.Ono sto su njeni roditelji chinili je nadljudski i nevjerojatno da od nje, evo, danas naprave borca.Doslovce.Inteligentno,jako biće, ravnopravnu u svim okvirima.

Bilo je scena od strane primitivaca, prestravichnih, da ne mozesh povjerovati - no ne mozesh povjerovati niti koliku snagu chovjek nadje u sebi kada treba.

Tvoje dijete i bilo koje dijete s poteskocama ( a koje se ne odnose bash na otezhano fizichko kretanje) zashto ne bi ishlo u vrtic sa ostalima?
Pedagogija, a i psihologija mogu ponuditi niz konstruktivnih rjeshenja za takve posebne male osobe, chiji je svijet, usudjujem se reci - chesto i bogatiji od onih koji sebe smatraju potpuno "normalnima".:rolleyes: ;)

just Sandy
02.03.2003., 20:54
nataniel kaže: takve posebne male osobe, chiji je svijet, usudjujem se reci - chesto i bogatiji od onih koji sebe smatraju potpuno "normalnima" :) :lux:

Tija
02.03.2003., 20:55
Nat, divan post.;)

Vera Pavladoljska
02.03.2003., 21:01
Curke, to je zaista tako - vjerujte.Ne pricham ovu prichu napamet.

I drago mi je da sam vam osmijeh izazvala,pusa Tijinoj ribici.:)

just Sandy
02.03.2003., 21:06
nataniel kaže:
Curke, to je zaista tako - vjerujte.Ne pricham ovu prichu napamet.

I drago mi je da sam vam osmijeh izazvala,pusa Tijinoj ribici.:) vjerujem, nat, vjerujem, to mi je struka
iako sam davno iz nje izašla...
ali sam sretna kad čujem ovako nešto lijepo i osjećajno s čim se skroz slažem :)

Vera Pavladoljska
02.03.2003., 21:09
A ja kazhem, hvala Bogu da je svoj vrt napravio tako raznovrsnim - i da ovakvi ljudi postoje.

Lijepo vas je chitati.:) ;)

ankada
03.03.2003., 08:55
magic kazˇe:
Mome su se sinu rugali jer mu je otac alkoholichar...a nisu tu rijech znali niti izgovoriti :rolleyes: :( To nisu bile djechje rijechi.

S Teama nikad necesh imati problema...ali s mishljenjem njihovih roditelja...:rolleyes:

To je bit. Roditelji su ti koji u tu nevinu djecicu usadjuju ruzne misli i rijeci, a kasnije dolaze i djela.
Tija, otvrdni malo svoje srce i ne primaj k srcu primjedbe drugih. Imas ljude koji vas cijene, vole, njihovo misljenje je vazno, nemas dovoljno snage da se trosis na bolesne primjedbe i zlobu drugih, a takvih se uvijek nadje.
Trosi svoju snagu na svoju djecicu i vas.
Svoga sina i kcer odgajam tako da shvate da su svi razliciti na svoj nacin. Objasnjavam im sve. U ovakvim situacijama jos nismo bili, ali stari, bolesni, invalidi bez nogu, koji se voze u kolicima... to sam sinu , koji je stariji detaljno priblizila i nemam problema. Ne ruga se, ne pokazuje prstom na njih, nadam se da ce tako i ostati.
Ja sam ta koja cu biti kriva, ako on ili kcer sutra mozda s zlobom napadnu neku osobu. To je moja greska, ne njihova. Trebalo bi malo i u skolama djecu pouciti o razlicitostima , jer mnogi roditelji to propuste.
Malo izvan teme, ali pogledajte kako nas filaju reklamama, svugdje samo savrsen izgled, ljepota, pamet, bogatstvo, salju nam fine poruke kako treba biti takav i onda smo normalni. Isticanje vanjskog na ustrb unutrasnjeg.
Materijalno ispred duhovnog, a to je propast ovoga drustva.
Zato treba djeci od malena objasnjavati , ona sve kuze.

ZgSash
03.03.2003., 16:11
sjecam se decka iz skole
imao je problema s govorom i s motorikom
ali nitko od nas mu se nije rugao , stavise , bio nam je najdrazi clan
nije bilo sanse da netko krene protiv njega
jednom kad se to dogodilo , wooohooo , bjese vraga
:)

Tija
03.03.2003., 23:41
ankada kaže:
Tija, otvrdni malo svoje srce i ne primaj k srcu primjedbe drugih.

Učim. I trudim se.;)

Reebok
04.03.2003., 01:22
Tija kaže:
I trudim se.;)

I uspjet ces :) Jer imas puno dobrih ljudi u svom zhivotu, koji ce bit tamo kad ti trebaju najvise :)

plavva
05.03.2003., 07:29
tija,
ja sam se malo raspitala kod one moje macke iz onog zavoda za zastitu obitelji blablabla.... i kaze zena da zakonski vrtic bas i nema pravo izbaciti dijete. slucaj onih curica s HIV-om ipak je specifican i tu bi, cvrsrto vjerujem, imale problema i znatno osvjestenije zemlje od nase, isto kao i slucaj malih roma. to su neke duboko ukorijenjene predrasude...:( no, sto se tice tvoje princeze, zakonski vrtic ne smije odbiti curicu. postoji jedna jedina caka na koju se oni vade, a to je da nemaju strucne osobe koja bi s takvom djecom radila. moja prijateljica savjetuje da se telefonski javite u ministarstvo prosvjete i sporta, odjel predskolskog odgoja i telefonom podnesete prituzbu, pa poslije toga posaljete pismenu zalbu, jer ce tako ici brze. znam da ti se od tog puta dize kosa na glavi, ali vjerujem da se isplati.

e sad, postoji u zagrebu udruga za promicanje inkluzije. znam da ti je udruga i udruzica puna kapa;), ali oni ti mogu biti barem glasni i pruziti ti besplatnu pravnu pomoc bude li potrebno, da uopce ne pricam koliko poznaju zakone. osim toga, mogu ti malo ubrzati cijelu stvar jer su ipak tu, u zagrebu. trebas li, iskopat cu ti negdje kontakt info.

zato mi se cinilo dobrom idejom da se javis onim mackama u udruzi roditelja, jer su zene zmajevi. one su se naime okupile prije 7-8 godina, kada se u ovoj nasoj selendri nije znalo nista o down sindriomu i kada su jedine informacije o tome dolazile iz onih prestrasnih centara tipa stancic. da se razumijemo, ja mislim za sebe da sam vrlo otvorena osoba bez predrasuda, ali i ja sam imala te slike pred ocima kad sam dosla k njima. mislila sam da su downici agresivni, asocijalni, divlji, neartikulirani... uglavnom, one nisu znale nista: na sto treba paziti, kako ih hraniti, koji lijekovi, koje vjezbe, sto se smije, sto ne... sve su same naucile...:) vec sam ti rekla da je jedan od tih dekciju isao u normalan vrtic i super je napredovao. ok, u jednom trenutku oni pocnu zaostajati za svojim vrsnjacima, ALI... najveci izmjereni IQ kod osobe s down sindromom je 110. a kaj se tice ukljucivanja u drustvo... u italiji je prije par godina ispao skandal jer je njihov nacionalni rekorder u brzom klizanju osoba s down sindromom. talijani ga nisu htjeli poslati na olimpijske igre, nego su ga poslali na paralimpijadu:rolleyes:

sjetila sam se jos jedne informacije koja ti mozda bude korisna: prije par godina sam pricala s covjekom iz sv. filip jakova, cija je kcer dosta teski down. on mi je rekao za jedan centar u izraelu, u kojem klinci plivaju s delfinima. covjek kaze da su promjene nevjerojatne: njegova je curica inace izrazito agresivna, a kada se vrate ostaje mirna i veselija, puno veselija nekoliko mjeseci. zasto su delfini dobri? kazu znanstvenici da ispustaju alfa-valove koji povoljno djeluju na mozak ljudi, svih ljudi, a posebno malih downica. bila je svojedobno inicijativa da se takav centar osnuje na mljetu, nisam sigurna dokle se tu doslo.

eto, ja kopala. ti vidi sto ti od toga treba, ja sam prijateljicu zamolila da mi javi sve sto nadje na ovu temu, pa ti samo reci moze li ti se nekako pomoci. :)
pozdrav tebi i tvojoj princezi:top:

Tija
05.03.2003., 11:47
Kako je svijet mali.....taj čovjek is sv. Filipa i Jakova će doći ovih dana kod mene.:) Ne poznajem ga ali ga moja teta odlično zna. Sam je rekao da bi volio doći kod mene da me uputi....:)

Plavva, dođi u Zadar, vodim te na pizzu i pivu.:)

Reebok
05.03.2003., 15:19
Vidi shto te vole, a Tija ;) :)

A ovo za delfine je istina... a cak i da ti valovi nemaju ucinka, opet... to su tako njezne, brizne, predivne zivotinje da te moraju razveselit... samo steta sto toga bas nema svuda...

Ali svidja mi se sto kod nas sad postoje one udruge za terapijska jahanja... bilo da dijete pati od psihickih problema, bilo da ima neke invaliditete, ili poteskoce u razvoju, ma cak i da je "potpuno normalno" - mislim da jako puno koristi...

Zivotinje su odlicne za djecu, osobito ako su ta djeca u situaciji da se osjecaju "odbacena" od okoline... a sve po cemu si i malo drugaciji te vec odbacuje...
a klinci sa zivotinjama stvaraju cvrste veze, jer su i jedni i drugi - neiskvareni... a dijete zivotinju najcesce tretira kao inteligentno, skoro ravnopravno bice... i zivotinje to osjete, i slicno uzvrate...

Nadam se da ce tih udruga biti i tamo blizu tebe jednom kad Princeza naraste :)

A si razmisljala mozda da kroz par godina nabavite nekog psica? Pretpostavljam da u stanu zivite, pa onda nekog malog slatkog dlakavog... koliko god ju vi voljeli, s vremenom ce njoj ipak trebat netko "sastrane"... A to bi joj bilo sjajno i da se ona pomalo uci nekoj odgovornosti i samostalnosti... ne puno, ali osjetiti i mrvicu samostalnosti nekad puno znaci djeci... osobito ako se ne osjecaju previse samostalno

Ma evo pusa za sve vas doma :kiss: ;)

magic
05.03.2003., 15:29
Ree :)

Ja sam se vec ponudila da im poklonim bebu moje vendi, ali nazhalost, imaju alergichara na psecu dlaku u kuci :(

Reebok
05.03.2003., 15:50
Shteta :( Vendica junior bi bila super, malo klupko vune kolko se sjecam sa zivotinjskih topica :)

Onda zeko mozhda? :) Ili tak nekaj, isto malo dlakavo i bezopasno, a da se voli mazit :)

Samo ne znam jel na psecu dlaku znaci da je i na vecinu dlaka :confused:

Tija
05.03.2003., 15:56
Reebok kaže:
Ali svidja mi se sto kod nas sad postoje one udruge za terapijska jahanja...

Ima blizu mene, u Zemuniku, terapija konjima. :)
Pitala ja, dosadna kakva jesam, kažu da mogu početi već od godine dana. :)

magic
05.03.2003., 15:57
Vas ce primit i ranije...samo da vide kako ti sise skachu dok jashesh ;) :D

Tija
05.03.2003., 15:58
Reebok kaže:

Samo ne znam jel na psecu dlaku znaci da je i na vecinu dlaka :confused:

Htio zakoniti usvojiti magičnu:D ali ona ima previše dlaka na glavi.:D Ne smijem riskirati...:D

Tija
05.03.2003., 15:59
magic kaže:
Vas ce primit i ranije...samo da vide kako ti sise skachu dok jashesh ;) :D

Prostakušo! Bejbi će jahati konja, ja imam koga jahati.:B

PinkyBubble
05.03.2003., 16:02
Reebok kaže:
Vidi shto te vole, a Tija ;) :)

Tiju uopće nije problem voljeti ;)

..a mala Princezica je znala koga će za mamu izabrati
:)

Tija, ti si već sada pobjednik i ja ti se divim...:)

Tija
05.03.2003., 16:06
:kiss: :kiss:

Reebok
05.03.2003., 16:09
Tija kaže:
Htio zakoniti usvojiti magičnu:D ali ona ima previše dlaka na glavi.:D Ne smijem riskirati...:D

mag... mogu te ja onda? Ono, ko mamu... ili seku? :D ;)

Ili ko svekrvu :eek: :D :rolleyes:

Stella... znam ja to dobro ;)

sunčica
05.03.2003., 17:52
Vodi računa da će ljudi i osobama koji, primjerice, nose naočale ili su ćelavi, dodijeliti kojekakve nadimke.

To je valjda ona mračna strana ljudskog karaktera koji ne preza ni pred čim da bi "pobijedio" - a u stvari je to (u tvom slučaju) strah od nepoznatog i od činjenice da bi se to moglo danas-sutra desiti svakome

T.C.
05.03.2003., 21:33
Reebok kaže:

Zivotinje su odlicne za djecu, osobito ako su ta djeca u situaciji da se osjecaju "odbacena" od okoline... a sve po cemu si i malo drugaciji te vec odbacuje...
a klinci sa zivotinjama stvaraju cvrste veze, jer su i jedni i drugi - neiskvareni... a dijete zivotinju najcesce tretira kao inteligentno, skoro ravnopravno bice... i zivotinje to osjete, i slicno uzvrate...

I mogu vam reci da pomaze :) Sigurna sam da ce Tijina djevojcica u svojoj okolini imati dovoljno ljudi koji ce je prihvatiti kao ravnopravnog clana, ali bez obzira, ljubav zivotinje i prema zivotinji je ljubav koja iscjeljuje i tjesi i nikad nije suvisna.

Tija
06.03.2003., 01:25
Reebok kaže:
mag... mogu te ja onda? Ono, ko mamu... ili seku? :D ;)

Ili ko svekrvu :eek: :D :rolleyes:

Ajde ajde, znamo mi kako bi ti nju. :B ;)

Reebok
06.03.2003., 04:48
Aj kvragu :D ;)

Septembar
06.03.2003., 12:38
ajte vas troje ... znate gdje ;)
nemojte mi chatat tu

The Ris
19.03.2003., 17:30
Jebi ga, djeca više uče od svojih vršnjaka nego od svojih roditelja.
Iz jednostavne činjenice što puno više vremena provode sa ostalom djecom.

A to je po meni jako, jako loše.

Roditelji bi trebali biti prvi u odgoju/socializaciji svoje djece.

magic
20.03.2003., 08:39
Tija, voljeli bismo prochitati kako je proshlo s pregledima u Zagrebu :)

Reebok
20.03.2003., 10:52
"Roditelji bi trebali biti prvi u odgoju/socializaciji svoje djece."

cuj, srce... ak ces ih ucit da mrzi pedere zato jer su pederi... bojim se da pederi nece bit jedini "drugaciji" koje ce mrzit...

Tija... da, reci nam, kako je bilo :) nikakve komplikacije, nadam se? :( :)

Ris
20.03.2003., 11:16
Reebok kaže:
"

cuj, srce... ak ces ih ucit da mrzi pedere zato jer su pederi... bojim se da pederi nece bit jedini "drugaciji" koje ce mrzit...

O čemu ti to?

The Ris
20.03.2003., 14:00
Tija kaže:

Nakon vrlo kratkog vremena, mama je malenu morala ispisati iz tog vrtića jer je bio prevelik pritisak od strane roditelja druge djece. Ti roditelji nisu željeli da njihova 'normalna' dječica pohađaju isti vrtić u kojem je jedno 'nenormalno ' dijete.

Pa koji ***** nisu ispisali svoju djecu?:mad:

Jel se sjećate priče o maloj Eli iz (mislim) Kaštela?

The Ris
20.03.2003., 14:05
penelopa kaže:
Bih draga moja Tija:)
Razlog znas.
Djeca se prema " drugacijoj" djeci odnose " normalno", spontano. On je za njih drug u igri kao i svi. Djeca se lako prilagodjavaju :)

Ne bih se složio. Djeca odmah primjete različitog od sebe. Djeca mogu biti jako jako okrutna prema drugoj djeci.

Al zato tu trebaju nastupiti njihovi roditelji.
Što djeca znaju? Ništa! Oni trebaju učiti. Pogotovo međuljudske odnose. A njihovi učitelji trebaju biti prvenstveno roditelji. Ne smiju tu ulogu prepustiti tetama u vrtiću.

A svaki će roditelj učiti svoje djete kako on "zna".

A šta se odgajateljica tiče, one nemaju veliki autoritet djeci, a niti ne smiju biti. To mora biti roditelj.

U biti te tete ne bi ni smjele odgajat djecu, trebale bi biti suvišne. Ali u ovakvom društvu one su nužno zlo.

The Ris
20.03.2003., 14:06
penelopa kaže:
Druzenjem sa " specijalnom" djecom " normalno" dijete nista ne gubi, dapace:)
Mi u obitelji imamo divnog djecaka koji je sa 5 tek progovorio:(

:top: :top: :top:

The Ris
20.03.2003., 14:10
Tija kaže:
Ima još jedna pričica.
Imam dobru frendicu koja ima down sina od 13 godina. A ima i još jednog sina od 4 god koji ide u vrtić. Jedan dan je u vrtiću izbila tuča između klinaca i ovaj mlađi od moje frendice je, u žaru strasti te tuče rekao kako ima starijeg brata koji će doći istući ovog drugog. Tada su ta djeca prasnula u smijeh i ostatak dana se izrugivali malom kakvog brata ima, kao 'je, je, baš se mi bojimo tvog nenormalnog i retardiranog brata...' Mali je bio u šoku danima.:(

Pa to se događa svakodnevno.

Djeca su vrlo okrutna i netolerantna.
Pogotovo ona koju ne odgajaju roditelji, nego se odgajaju među sobom u vrtićima, školama, ulici!

DJECU TREBAJU ODGAJAT RODITELJI

viky
20.03.2003., 19:26
The Ris kaže:
Djeca odmah primjete različitog od sebe. Djeca mogu biti jako jako okrutna prema drugoj djeci.

S ovim se moram sloziti. Ja sam imala 12 godina kada sam dosla u Hrvatsku i iako sam govorila dobro hrvatski, naglasak mi je bio prilicno francuski (jos uvijek je pomalo) i gramatika me prilicno zezala. Jos uvijek se stresem kada pomislim na to vrijeme i na reakcije djece i na raznorazne gadosti koje sam dozivjela od nekih. Ne vjerujem da je i jedan roditelj rekao svom djetetu nesto zbog cega bi tako reagiralo.
Realnost je da djeca znaju biti jako okrutna i da roditelji nisu nuzno krivi za tu okrutnost.:(

Tija
20.03.2003., 23:54
magic kaže:
Tija, voljeli bismo prochitati kako je proshlo s pregledima u Zagrebu :)

Dobro.:) Nismo imali velika očekivanja i znali smo da nećemo otkriti toplu vodu ali ipak smo imali potrebu ići.
Prvo što moram naglasiti da je ta doktorica u Zagrebu jedna od najljubaznijih i najsrdačnijih doktora koje sam ikad srela.:)
Bila je malkice šokirana činjenicom da nam nitko u Zadru nije dao genetsku informaciju o tome što se zapravo dogodilo sa tim kromosomima. Doduše, meni je na odlasku iz bolnice rečeno da se javim genetičaru, kao jedinom u gradu a pošto me isti izjebao uzduž i popreko par dana po porodu, ni mrtva nisam htjela njemu.:D
Lijepo nam je 'učiteljski' objasnila raspodjelu kromosoma i zašto i kako itd... Iz nalaza koje smo dobili iz Splita se vidi da ni muž ni ja nismo krivi za down, u našem slučaju nije naslijedno što znači da su šanse da moj sin jednog dana napravi down minimalne, kao i kod bilo koga drugog. Dakle, ne spadamo ni u kakvu rizičnu skupinu, jednostavno se desilo a zašto....to nitko ne zna. U slučajevima kao što je naš ide jedan down na 2000 poroda.

Što se tiče bejbi, visina i težina joj je čak iznad prosjeka za jednog daunića:) , lijepo napreduje i dr je vrlo zadovoljna.
Fizički je potpuno zdrava, ima malenu rupicu na srcu od 3 mm što su mi rekli (njih troje) da je zanemarivo i da se čak može sama zatvoriti nakon nekog vremena, a da je u redu vidi se i po njoj, ne bi toliko narasla da nije.

Glede inteligencije, nitko mi ne može ništa reći. Kao što postoje oscilacije kod zdrave djece i ljudi tako postoje oscilacije u inteligenciji i kod downa, to će pokazati vrijeme.

To je ukratko to. Nikakav poseban tretman joj ne treba, jednom godišnje moramo raditi kks i hormone T3,T4 čisto prevencije radi.

Za sada jedino mora na vježbe kod fizijatra jer je dosta mlitavih mišića i još ne drži glavicu kako treba.
Jutros sam bila prvi put na vježbama i sestra je zaključila kako malena može držati glavu ali je prelijena. Mamino dite, nema do ležanja.:D
Sve je okej i sretna sam. Moglo je biti i puno gore.:)

Inače, bejbi je neka vesela beba, dovoljno je da je samo netko pogleda i ona se smije od uha do uha. I tako cijeli dan. Skoro nikad ne plače, samo malkice zna kenjkati a da stvarno zna plakati prvi put sam otkrila kad su joj vadili krv.

I prošetala sam guzu po Mercatone-u. :D Nije vam baš neš.:D :D

Samantha
21.03.2003., 00:35
Tija kad se prvi put pojavila sumnja da je Korina down...dal poslije porodjaja vade bebama krv i to uvide il...?

Rajna
21.03.2003., 10:01
Tijo, jako mi je drago bilo sve ono procitati. Ma nisam ni sumnjala u Kori.

:top: :) :) :)

Tija
21.03.2003., 10:20
Samantha Jones kaže:
Tija kad se prvi put pojavila sumnja da je Korina down...dal poslije porodjaja vade bebama krv i to uvide il...?

Sumlja se pojavila odmah nakon poroda. Ja recimo niš na njoj nisam kužila. Doktori i sestre su odmah prepoznali down...

Njoj su krv izvadili drugi dan po porodu i to je zakoniti vozio u Split, jer u Zadru takvu analizu ne rade.

Reebok
21.03.2003., 11:12
Tija... jako mi je drago da su stvari ok koliko mogu bit :)

Evo pusa za nju, proslijedi ju :kiss:

a sto se inteligencije tiche... ona nije samo urodjena, nego se sama razvija... roditelji koji ulazhu puno truda u dijete, cesto znaju "napraviti" inteligentnu djecu...

vazhno je shto vishe razvijati joj mashtu, kreativnost, poticati ju na razmishljanje i sl... ako to funkcionira na "normalnoj" djeci, siguran sam da funkcionira i na djeci s poteskochama...

bas se i ne kuzim previse u to, ali bi se mogla negdje raspitati koje igracke potichu kreativnost kod djece... ja znam recimo za lego kocke, ali to je za djecu od barem 3-4 godine... sigurno postoje neke stvari koje su i za djecu od nekih godinu dvije, pa se uskoro mozes raspitati...

puno dobrih zelja, zagrljaja i poljubaca (valjda se zakoniti nece ljutiti ;) :D )

drzim fige :)

Septembar
21.03.2003., 12:46
Rajna kaže:
Tijo, jako mi je drago bilo sve ono procitati. Ma nisam ni sumnjala u Kori.

:top:

penelopa
21.03.2003., 12:51
Tijica :)

I moze jedan offtopic?

Posto sam skontala da si se u ZG vidjela sa Sunshine otkrij nam tajnu. Koja od vas dvije ima vece sise?:D

sunshine
21.03.2003., 13:19
nismo se vidle sad u zg
nego ljetos u zadru
a ja imam vece sise :B
ali Tijine su ljepse :D

Tija drago mi je malecka dobro i da je dobro podnjela put
voljela bih jos samo da ste svratili na kavu
ali bit ce vremena iduci put nadam se kad malecka bude malo veca :)
:kiss: za vas sve

Tija
21.03.2003., 14:26
sunshine kaže:

a ja imam vece sise :B
ali Tijine su ljepse :D

Sad me sram:o :o :D

sunshine
21.03.2003., 14:37
Tija kaže:
Sad me sram:o :o :D zasto :confused:
to je samo pohvala tvom muzu, bolje ih odrzava u formi :D

Ris
21.03.2003., 16:48
viky kaže:

Realnost je da djeca znaju biti jako okrutna i da roditelji nisu nuzno krivi za tu okrutnost.:(

Narvno.Sigurno ih oni nisu huškali na tebe.
Stvar je u tome da tada oni trebaju reagirati da bi popravili njihovo ponašanje (to što tete ili učiteljice reagiraju malo pomaže, jer su oni grupa i jači su, a tete/učiteljice nemaju autoriteta nad djecom. Ako i imaju kratkog je roka. Dok je učiteljica/teta u okolini neće te maltretirat, čim ode opet započinje party time), samo je problem u tome što roditelji imak moraju zarađivati kruh .... :(

Bezizlazni problem, čini se. Osim ako majka nije kućanica.

bodul
26.03.2003., 02:26
Lutajuci po forumu naisao sam i na ovaj topic
Sory ako nisam procitao bas sve ali nisam nigdje nasao podatak koliko dijete ima godina ili mijeseci.
Ovo vezano za down nije bas moje podrucje ali,
Vezano za socijolosko izdvajane ljudi u grupe to mi je malo poznatije.
Napr ljudi su se od davnina izdvajali jedni od drugih cak i po minimalnim razlikama : boja koze, jezik govora, nacin lova , zona kretanja, sfere interesa pa tako i danas mi ovdje prema zanimanju za neku temu.
Ovo sto sam naveo nije zato da bi opravdao pojedince zasto izdvajaju razlicite nego zato da bi objasnio zasto to rade.
Uovim nasim krajevima je poznato da ako galeba pituras bojom u neku boju naprimjer crvenu, plav,u zelanu, zutu, ili bilo koju drugu koja ne odgovara prirodnom obiljezju doticne vrste galebova , ostali ce ga galebovi pokusati protijerati ili cak ubiti u pokusaju obojenog da se vrati u svoju grupu istih po njegovom misljenju ali razlicitih po po vigjenju ostalih galebova.
Prica mozda na prvi pogled nema nikakve veze, ali ima jer objasnjava porive zivotinjskih vrsta koje nemaju toleranciju prema razlicitima .
Po toj logici i nize vrste humanoida ne toleriraju nikakva odstupanja od zadane norme.
Jedan od primjera iz skorije proslosti i sadasnjosti je odabir sposobnih ili samo standardnih za sluzenje u vojnim postrojbama .
Automatski su se izbacivali manji ili mrsaviji ili po drugim kriterijima nezadovoljavajuci od standarda .
Znaci ovo su bila objasnjenja zasto smo ne tolerantni.
Imam ih jos :
kad su mi dijeca bila mala sugerirao sam im da se ne igraju sa manjom djecom od sebe misleci da od njih nemaju sto nauciti , ali bio sam u potpunosti u krivu , jer su veca dijeca omalovazavala moju dijecu , tako da sam odma uvidijo pogresnost mog stava .
Pouka za mene je bila da se nemjesam u djecije odnose i da uvidim da je upravo raznolikost nacin razvijanja inteligencije moje dijece.
Znaci nije stetno da se dijeca druze sa razlicitima od sebe po bilo kom kriteriju nego moze biti samo prednost.

Shtefitza
26.03.2003., 05:09
Drago mi je sto Korina tako lijepo napreduje. :)

stitch
31.03.2003., 01:57
Poštovanje, Tija.
Javljam ti se jer sam nedavno pisao na sličnoj temi, na Hinetovom forumu. Pa me jedna dobra duša zamolila da i ovdje progovorim o tome. Nadam se da ću ti barem malo pomoći.
Dijelom ću prenijeti post.

Ukratko, rođen sam sa šest mjeseci, nisam imao ni 1600 grama, mrtav.
Uspjeli su me oživiti, ali injekcije koje su mi davali oštetili su mi mali mozak, centre za ravnotežu i rast tetiva u nogama.
Moji su starci sa mnom obišli sve liječnike u bivšoj Jugi, od Nove Gorice u Sloveniji do Bora u Srbiji.
Bio sam na šest operacija. Ali nisam mogao hodati. To što sam pročitao hrpu knjiga, što sam uvijek stršio inteligencijom nije me spašavalo od usamljenosti, od kompleksa manje vrijednosti, od tuge...
No, zapamtio sam zauvijek stav svojih roditelja o tome: inzistirali su da sve obavljam sam, bez tuđe pomoći, da pužem ako trebam doći do nečega radije nego da ležim u krevetu i čekam da mi to donesu.
Naučili su me da sve mogu sam, da se nikada ne vadim na svoju bolest.
To mi je ostalo kao način razmišljanja: neki mi je dan u pošti žena rekla: "Dođite, gospodine, preko reda, vidim da ste invalid."
Nisam htio, došao sam sutra, kada je bila manja gužva.
Nikad nisam dopuštao u tramvaju da mi se netko ustane i ponudi mi mjesto.
Prije toga, u školi, zahtijevao sam da za mene vrijede ista mjerila kao za ostale.
Mogao sam skočiti u dalj manje od ostalih, trčati na 400 metara daleko sporije, za dvojku iz tjelesnog, ali trčao sam i skakao.

Kada o tome pričam sa svojim školskim frendovima, vidim da me jako poštuju zbog toga, da me zapravo nikada nisu gledali onako kako sam se ja katkad znao doživljavati.

Znam da to nisu iste stvari, ali okolina optimizmom uvijek može bolesniku pomoći da lakše prebrodi svoj nedostatak, da se doživljava kompletnim.
Meni su liječnici rekli da nikad neću hodati. A hodam, vozim auto i trčim za curama.
Rekli su i da mi je oštećen mozak, da ću biti retardiran.
A naučio sam čitati s manje od četiri godine, više-manje sam, tako da su i starci bili zaprepašteni. Dosad sam pročitao knjiga za nekoliko ljudskih života.

Nitko ne kaže da dijete s Downovim sindromom ne može proživjeti sretan život, okruženo obitelji koja ga voli.
Dobro, shvatit će da je drukčije. A onda mu objasni da to nema veze s tvojim osjećajima prema njemu, da to nije razlog da ga manje voliš.
A pogotovo da ono manje voli sebe.

I inzistiraj na tome da bude maksimalno moguće samostalno, da si ne prišiva etikete koje su ljudi skloni lijepiti jedni drugima. Stoga i ti prestani govoriti o "daunićima". To su jednostavno djeca, bila bolesna ili zdrava.

Netko je već rekao da inteligencija nije nepromjenjiva. I ona se može razvijati ako svom djetetu pružiš priliku da bude kreativno, da razvija svoje mentalne sposobnosti. Zato se nemoj zadovoljavati onim što ti liječnici kažu. Ljudi su pa griješe. A o mozgu gotovo da pojma nemaju.

Želim ti mnogo sreće, a ponajviše hrabrosti i upornosti. I tebi i Korini. :)

Tija
31.03.2003., 13:16
stitch kaže:
Pa me jedna dobra duša zamolila da i ovdje progovorim o tome.

Ovo me kopka. Tko? Tko? Tkoooo?:D

stitch kaže:
No, zapamtio sam zauvijek stav svojih roditelja o tome: inzistirali su da sve obavljam sam, bez tuđe pomoći, da pužem ako trebam doći do nečega radije nego da ležim u krevetu i čekam da mi to donesu.
Naučili su me da sve mogu sam, da se nikada ne vadim na svoju bolest.

Svaka čast tvojim roditeljima.:) A i tebi.

stitch kaže:
ali okolina optimizmom uvijek može bolesniku pomoći da lakše prebrodi svoj nedostatak, da se doživljava kompletnim.

E sad.....ovo je bit! Već sam napisala da ja a ni moja bliža okolina nemamo problem s ovim. Mi ćemo učiniti sve i niti malo ne sumljam u to da Kori neće biti sretna. Ali ne mogu, još uvijek ne mogu reći da me ne boli. Jer boli za poluditi! Najviše boli to što otprilike znam kako će nju društvo doživljavati ili tretirati. I to je tužno. Bez obzira što mi ovdje pisali, svi znamo da nam je društvo usrano i da prevladavaju oni koji osobe sa hendikepom doživljavaju kao manje vrijedne.

stitch kaže:
Stoga i ti prestani govoriti o "daunićima".

Ovo je od milja.:) Slatko mi zvuči.

stitch kaže:
. Zato se nemoj zadovoljavati onim što ti liječnici kažu. Ljudi su pa griješe. A o mozgu gotovo da pojma nemaju.

Već sam se uvjerila i već sam skužila da je najbolje kad slušam svoju intuiciju a ne njihova medicinska naklapanja.

stitch kaže:
Želim ti mnogo sreće, a ponajviše hrabrosti i upornosti. I tebi i Korini. :)

Hvala ti od srca. Upornost imam, hrabrost stječem.
I ja tebi želim sreću. Najveću.:) :)

Tija
31.03.2003., 13:17
Na ovakvim temama mi ponekad puno fali BluesCat.:(

Ajde Slavonac, znam da čitaš, javi se ponekad.:)

Princeza
31.03.2003., 15:28
stitch ~ :s

Svaka cast, i tebi i tvojim roditeljima! :s

Ma, svi mi znamo da je Kori u Tijinim rukama sigurna. :)

sunshine
31.03.2003., 16:06
... na hinetu si me zamolio da ne dizem temu pa cu ti evo ovdje napisati iako moje misljenje vec znas

divim ti se zbog hrabrosti, zbog snage i zbog vjere u sebe
divim se i tvojim roditeljima sto su imali hrabrosti i snage dovesti te na pravi put

znam da ce Tija Korinici napraviti isto
Korina je voljeno dijete i moze biti sretna sto ima takve roditelje :)

stitch
31.03.2003., 21:13
Hvala, Sunašce. Hvala svima. Tija, ne boj se za okolinu.
Ako čovjek zna kamo ide, svi mu se miču s puta da ga propuste. :)

stitch
31.03.2003., 21:17
Tija kaže:

Ajde Slavonac, znam da čitaš, javi se ponekad.:)

Da se i nisam prije javio, sada bih. :D

Tija
31.03.2003., 21:30
stitch kaže:

Ako čovjek zna kamo ide, svi mu se miču s puta da ga propuste. :)

:kiss: ;)

sanny
04.04.2003., 18:14
Kao prvo moram reci da je ovo odvratno za cuti.Takva ponasanja roditelja mi se gade.Ja sam dijeciji psiholog, i jako puno iskustva imam i sa normalnom i sa dijecom koja imaju special needs.Moj vrtic i preskolska je jedan od ti koji prima dijecu i zdravu i sa disability.I nevidimo problem ni sa dijecom ni sa roditeljima,posto imamo svake srijede razgovore gdije dodu roditelji svi i pricaju o svojoj dijeci.

Oni dijele tako iskustva svoja kakvo je koje dijete,i nijedeno dijete na ovom svijetu nije perfektno svi mi imamo needs.Da li je to need da nam mama nedaje kikiriki jer imamo alergiju,ili je to need da nam neko pomogne da drzimo olovku sve je to isto.Razlike u dijeci nema srce svakog dijeteta je cisto i puno ljubavi, a ako odraste prljavog srca puno mrznje i gledanja popreijko u ljude koji su razliciti onda to dolazi od roditelja nikoga drugoga.

Ja svoje dijete bi definitvno stavila u vrtic gdije ima i druge dijece.Kad ovo kazem negledam na to da li ima oni koji su puno bolesni ili malo ovo kazem gledajuci na svu dijecu kao dijecu.Moje dijete bi naucilo da cijeni razlicite ljude oko sebe i znalo bi da na ulici kada ugleda osobu malo razlicitiju da to nije monstrum vec osoba kao i moj sin samo sto ima drugacije potrebe.

Sve u svemu ljudi su pokvareni oni koji su zdravi ti se pikaju u zivotu,a onima bolesnima treba povlacenje u sebe i nedati im nikada sansu.

Sa srecom i gledajte na dijecu kao dijecu a ne dijecu sa bolestima kao debile!:top:

The Ris
07.04.2003., 09:56
bodul kaže:

žPo toj logici i nize vrste humanoida ne toleriraju nikakva odstupanja od zadane norme.

Jel ovo ozbiljno ili? Ti misliš da je ljudsko ponšanje dano genetski?

Jedan od primjera iz skorije proslosti i sadasnjosti je odabir sposobnih ili samo standardnih za sluzenje u vojnim postrojbama .
Automatski su se izbacivali manji ili mrsaviji ili po drugim kriterijima nezadovoljavajuci od standarda .

Čekaj malo, ti si protiv ovakve selekcije? Pa ona je za njihovo dobro. Dobili su priliku da pobjegnu iz neželjene vojske.

Pouka za mene je bila da se nemjesam u djecije odnose i da uvidim da je upravo raznolikost nacin razvijanja inteligencije moje dijece.
Znaci nije stetno da se dijeca druze sa razlicitima od sebe po bilo kom kriteriju nego moze biti samo prednost.

Al ova tvoja rečenica može se interperetirat i na druge načine. NPR da ostaviš djecu da rade šta oće, da zajebavaju različite, da se tuku, da se vrijđu, tj. da ih u socialaizaciji ne usmjeraš ti, nego da se socialaziraju samo među sobom. Što je po meni pogrešno. Ispravi me ako sam te krivo razumio.

bodul
07.04.2003., 23:54
Ris me navodi i veli :
Al ova tvoja rec(enica može se interperetirat i na druge nac(ine. NPR da ostaviš djecu da rade šta oc'e, da zajebavaju razlic(ite, da se tuku, da se vrij?u, tj. da ih u socialaizaciji ne usmjeraš ti, nego da se socialaziraju samo me?u sobom. Što je po meni pogrešno. Ispravi me ako sam te krivo razumio.

Da moze se svakako tumaciti, ali moje misljenje je bilo (ukoliko nisam bio dovoljno jasan) da treba opservirati ponasanje , a intervenirati samo ako ponasanje pocne biti nekontrolirano haoticno , agresivno ili asocijalno.

Reebok
08.04.2003., 10:57
Tija kaže:
stitch kaže:
Stoga i ti prestani govoriti o "daunićima".

Tija:
Ovo je od milja.:) Slatko mi zvuči.

pa i meni :)

i evo pusa za tvog malog daunicha :kiss:

ocekujem da ju proslijedish ;)

Stitch.... svaka cast :top: :)

Tija
08.04.2003., 23:59
Reebok kaže:

i evo pusa za tvog malog daunicha :kiss:

ocekujem da ju proslijedish ;)

Uvijek ju proslijedim.:) I više od toga.

Septembar
09.04.2003., 22:56
stitch kaže:

Ako čovjek zna kamo ide, svi mu se miču s puta da ga propuste. :) :s

Shtefitza
10.04.2003., 20:48
ko nam je ono pricao svoju osobnu pricu? Bila je jako dirljiva... i na kraju je zamolio da ne koristimo ime "daunich". Mozda je nama to simpaticno, ali covjek govori iz prve ruke, u najboljoj namjeri, da ga mozda poslusamo... (?)

:kiss:

Reebok
10.04.2003., 21:54
Shtefitza kaže:
Mozda je nama to simpaticno, ali covjek govori iz prve ruke, u najboljoj namjeri, da ga mozda poslusamo... (?)

mislim da se ovdje vishe radi o simbolici, a ne o tome da je to mozhda ruzhna rijech...

ono, kao "nemoj na nju gledat kao na curicu s problemom, nego jednostavno kao na curicu"

ustvari, mislim da je to vishe ishlo nama ostalima nego Tiji :)

ali meni se to cini ok... svako se na svoj nachin nosi sa svojim problemima... netko to radi tako da ne misli o tome, da se ponasha kao da to ni ne postoji, a nekome ce pak biti lakse pretvoriti sve to u neku vrstu shale...

rijeci su samo zvukovi, vazhan je nachin na koji se ti zvukovi izgovaraju...

a osim toga, mislim da je i uredu ponashati se tako... bash onda kad idemo posebno razmisljati kako bi se trebali odnositi prema nekome sa nekom tezhom boleshcu ili invaliditetom, mi na toj osobi vrshimo diskriminaciju...
jer "zato sto je on/ona takav/takva" mi cemo sad onda bit "ovakvi"

ne, samo trebamo bit svjesni da su takve osobe najcesce puno osjetljivije, te da ih je lakse povrijediti, makar nehotice... neke zato jer ih taj njihov "nedostatak" jako boli u zhivotu, a neke zato jer su bash zbog toga nenavikli na grubost u zhivotu - te su ranjiviji...
ali nikako ne izbjegavati svaku sitnicu, time samo oko te osobe gradimo zid...

ako neka majka ima bebu kojemu je jednu uho malo klempavo, pa ga iz milja zove klempavko, zashto bi bilo loshe dijete sa downovim sindromom zvati daunich - ja u tome izrazu od tije osjetim daleko vishe ljubavi prema svome djetetu nego kad ju recimo zove korina...

nisu vazhne rijechi, vazhno je ono shto s njima govorimo...

vecina ljudi kazhe da na djecu s problemima ne smijemo gledati kao na drugachiju... ali ja mislim da trebamo... jer je svako dijete drugachije, kao i svaka osoba, po nechemu...

treba biti svjestan razlika, ali ih i smatrati jednakima i ravnopravnima...

a sad jedan choravi klempavko shalje jos jednu pusu jednom daunichu ;) :kiss: :)

Tija
10.04.2003., 23:36
Reebok kaže:
svako se na svoj nachin nosi sa svojim problemima... netko to radi tako da ne misli o tome, da se ponasha kao da to ni ne postoji, a nekome ce pak biti lakse pretvoriti sve to u neku vrstu shale...

Svaka ti dala Ree.;)

Ne vidim čemu uopće rasprava oko te riječi 'daunić':confused:

Mi svoju kćer zovemo svakako; i daunić i daunovićka i kosooka i ljepotica i jubav itd itd...
I volimo je neizmjerno.:)

Shtefitza
10.04.2003., 23:50
Naravno da ne vidis. Ne vidim niti ja. Vidjela bih da sam morala prozivjeti zivot s nekim takvim nadimkom. Ono sto ja ne vidim je zasto ne uvazimo savjet koji nam je dan iz prve ruke.

Ja imam malo uho. Sto bi bilo da me cijeli zivot netko od milja zvao malouhica. Ljudima to moze zvucati jako slatko, a mene nakon nekog vremena pocne nervirati da svi u meni samo vide malouhicu, cak i moji roditelji.

Tija
11.04.2003., 00:26
Štefice pretjeruješ. Ovdje je riječ o bebi.
Ja sam svog sina počela zvati imenom kad je napunio godinu dana, do tada su to bili razno razni nazivi koji su mi u trenutku padali na pamet.
Isto će biti i sa daunićem. Ne mislim je tako zvati cijeli život, ona ima svoje ime na koje se još uvijek ne odaziva što je i logično jer joj je tek 4 mjeseca.:D
Ustvari kad malo promislim, nitko je od mojih bližnjih ne zove imenom, jedna frendica je zove 'slatkica', za drugu je 'šečerko', magic je zove 'princeza' itd, itd.... žišku stara moja?:) ;)

Reebok
11.04.2003., 03:33
Shtefitza kaže:
Vidjela bih da sam morala prozivjeti zivot s nekim takvim nadimkom.

e vidish, mozhda bi tad vidjela...

mozhda bi tad shvatila da nije stvar u nadimku, nego u glasu i u pogledu koji ide uz taj nadimak...

meni se i moje vlastito ime gadi kad ga cujem iz usta ljudi oko sebe, a kamoli ne nadimak ili ostali divni pridjevi koje dobivam cijeli zhivot...

a kad pricam s nekom od rijetkih osoba koje postoje na ovom svijetu koje mogu podnijeti, od njih se rastopim i ako mi kazu "seljacino jedna" s pravim tonom...

mislim, daleko od toga da svoj polozhaj pokusavam izjednachiti s korininim, ali u neku ruku i je...

i ja sam, a i ona je, ono sto vecina okoline smatra "robom s greshkom" (tijice, bez uvrede ikakve, znash shto zhelim rechi)...

eto, ja znam sta znaci biti odbacen... i vjeruj mi, nadimak od neke drage osobe meni uopce nema veze s icim ostalim, ne povezujem ga s mojom odbacenoscu...

ono shto ja cujem u glasu, cujem kakvo god oni ime ili nadimak izgovorili... i ono sto lezhi u ochima... to je ono shto boli i grize...

a ne neki nadimak, koji ce te mozhda iritirati sa 7 - 8 godina... to su obicne sitnice...

bodul
13.04.2003., 23:03
Ja se ne slazem da se bilo koga zove drugacije osim imenom .
Razumijem TIJU da je lipo svom ditetu tepati lipe nadimke ,
ALI te nadimke slucajno mogu cuti i neki drugi, kad sve to prodje u naviku, i onda dolazi do sprdanja od strane druge dijece . Kako tebe ono zove tvoja mama ? HAAAA HHHAAAA HA .
Najodvratnije od svega sto sam cuo, sto neki nasi ex susjedi svima daju nadimke , rijec odvratno je premala za opis.

Manimani
06.05.2013., 00:23
razmišljala sam da li ću postaviti temu,jer ne bih htjela nikoga uvrijediti ne daj Bože,ako se netko nalazi u sličnoj situaciji.priča ide ovako.
moja kčer ide u vrtić,i od samog početka s njima ide u grupu jedna djevojčica s posebnim potrebama,inače nisam od onih mama koje kad dovode djecu i odvode iz vrtića stanu pa pola sata pričaju s drugim mama,razmjenjuju iskustva tra la la,nego jednostavno,dovedem djete,i odem,ako je sastanak,dođem na sastanak i to je to,primjetila sam da se većina mama poznaje,no meni to ne smeta,ja nisam baš za priču sa svima eto samo zato jer nam djeca idu u vrtić skupa,pa pošto sam takva,nisam ni znala za neke "probleme" do nedavno....pošto mi je mala bila u bolnici,dugo nije išla u vrtić,nakon svega ozdravljenja ja ju dovedem u vrtić i vidim prepirku tete i jedne mame (ja sam mislila da su se prepirale pošto su bile veoma glasne),i tako ajd dok sma ja obula malu,do tada izađe i ta mama i ja pitam u čemu je problem...žale se roditelji na tu djevojčicu sa posebnim potrebama da bi je roditelji trebali upisati u vrtić prikladan njoj,pošto piški gdje stigne (ne traži piškit),grize drugu djecu,počne vrištat bez razloga,što znači da treba stalno nadzor nad njom (zaista nisam znala da djevojčica to radi pošto kad je mama ili tata doveze ona je sasvim ok,vidi se po licu da nešto nije u redu,ali uvijek je bila mirna pri dolasku i odlasku)...
e sad,roditelji traže sastanak zbog te djevojčice,čula sam da neka djeca su počal imitirat njene postupke kod kuće,traže da se djevojčica ispiše iz vrtića...no teta mi je rekla isit taj dan,kako se tata prijetu gradonačelnikom,županom ovim onim,da će dovesti tv,da ovo,da ono,kaže da su nemoćne,i ne znaju kako da postupea po njihovom ta djevojčica ovdje ne pripada...

zanima me vaše mišljenje,pošto ja sam sam zaista suzdržana,moja kčer nikad nije činila što i ta mala,niti sam išta drugo primjetila,kako bi vi reagirali ?

Maya_24
06.05.2013., 06:27
Nemam iskustva s ovakvim stvarima ali postoji li mogucnost da ta curica dobije asistenta koji bi brinuo o njoj? Mislim znam da tako funkcioniraju djeca s pp kad idu u redovnu skolu. Sto se tice mokrenja tete bi trebale reci roditeljima da ona ocito jos uvijek ima potrebu za pelenama cim to radi kad se sjeti i gdje se sjeti. Iz higijenskih razloga na ovome bi trebali i ostali roditelji inzistirati. A to da ce se zdrava djeca poceti ponasati poput nje ne drzi vodu.

extreme
06.05.2013., 07:07
Pa dosta ovisi o tome kakvu dijagnozu ima djevojčica... Može biti da dijagnoza nije neka teška, samo se s njom treba više raditi, i kod kuće i u vrtiću...
Ne znam da li kod nas uopće postoji vrtić za djecu s posebnim potrebama? :ne zna:

Kod nas u vrtiću je jedan mali koji po svim definicijama ima jednu vrstu autizma iako roditelji tvrde da mu nije ništa, no naše tete su uspjele s njim uspostaviti kontakt i to funkcionira skroz ok. Dječak ponekad ima nekakve ispade vriskova i sl, ali u globalu nije agresivan i može se s njim raditi...
Ne znam...
S jedne strane teško je izdvojiti takvo dijete, a s druge-problem je i ako je ona problematična prema drugoj djeci.
Mislim da je bitno da se zna ima li dijete kakvu dijagnozu i kakvu, i koji pristup njoj treba te može li se takav pristup njoj omogućiti u uvjetima prosječnog hrvatskog vrtića.

Ako se već ide na sastanak čija je tema to dijete, mislim da bi taj sastanak prije svega trebao biti informativan (što je curici i što svatko-njeni roditelji, svi ostali roditelji, tete... mogu učiniti) a ne da se ide ravno na "linč"

La_LuNa
06.05.2013., 07:55
temu sam spojila s vec postojecom.

i moram reci da me jako zalosti kad cujem ovakve stvari.

dijete ima pravo na inkluziju i sve ostalo na sto imaju pravo i "zdrava" djeca.
tesko je govoriti o nekim konkretnim stvarima poput asistenta - treceg odgojitelja u grupi jer ne znamo djetetovu dijagnozu; no velika je vjerojatnost da bi se vrtic i roditelji mogli izboriti za pomoc u grupi. i umjesto da se ide u tom smjeru, roditelji bi automatski izolirali i izbacili dijete, samo zato sto je, eto, "drugacije".
:facepalm:
:cry:

bas mi je tuzno cuti to, u danasnje vrijeme i u danasnjem svijetu.

radila sam s djecom s posebnim potrebama. radila sam i s trecim odgajateljem, sama sam u jednom periodu bila taj treci odgajatelj zaduzen za dijete s pp. nije nemoguce, nije neizvedivo - a dobrobit koju vrtic donosi djetetu s pp je, vjerujte mi, neizmjerljiva ikakvim tablicama, statistikama i slicno.

i ljuta sam na kolicinu netolerancije u nasem drustvu.

vedra
06.05.2013., 10:14
..i ljuta sam na kolicinu netolerancije u nasem drustvu.

potpis.. meni je ovo isto jako žalosno i ružno.
nadam se da neće uspjeti izbaciti jadno dijete iz grupe. bilo bi pametnije da uče svoju djecu kako da pomognu drugima kojima je pomoć potrebna, kako da se maknu ako nemaju drugog izlaza u određenom trenutku (npr. ako curica ih hoće ugristi), kako da se pokušaju sprijateljiti sa djevojčicom i na kraju krajeva da ih nauče da se različitosti moraju poštovati, ako im se već ne mogu svidjeti!
:cry::cry::cry:

Manimani
06.05.2013., 10:44
ja zaista ne znam koju djevojčica ima dijagnozu,eto moja mala ide u vrtić od 6mj i ja sam tek sada saznala da o tim stvarima,ja sam znala da je to djevojčica sa posebnim potrebama ali to je sve.netko je gore napisao da to što druga djeca kopiraju nju,da to ne pije vodu...iskreno,moja mala ne kopira,ali su se požalile mame na prvom sastanku kako njihova djeca čine isto što i ta djevojčica :ne zna: ,moja apsolutno ne,samo zan spomenuti kako ona plače i vrišti...

već sam ponovila,ja od svega što su neki roditelji naveli,nisam vidjela,samo sam vidjela,da kad mama ju dovodi u vrtić,žena bude sva uplakana,jer se tete žale na njenog supruga kako je neuogodan i bezobrazan ako mu se nešto kaže za djete....tete se žale da su očajne,neki roditelji traže sastanak,sad da li će ga biti :ne zna: ,žele neke promjene ili da se djete prebaci u vrtić koji će biti prilagođen njoj i njenim potrebama,no otac kako sma navela se prijeti svima,jer on smatra da mala pripada ovdje gdje pripada..ja isto ne znam kako bi se postavila,jer sam tek to sve nedavno saznala.teta je rekla da se tokom dana moraju direktno njoj posvetiti,jer ako to ne učine,djevojčica radi ono što očito ne bi trebala :ne zna: ,a opet ima ih 21 djete u grupi

mom2be
06.05.2013., 11:02
...teta je rekla da se tokom dana moraju direktno njoj posvetiti,jer ako to ne učine,djevojčica radi ono što očito ne bi trebala :ne zna: ,a opet ima ih 21 djete u grupi

e ovo je problem
ako nema dodatnog odgojitelja i uvjeta, jbga, nema uvjeta
trebali bi i vrtic i roditelji (prije svega vrtic) ici prema osnivacu vrtica da se maloj osigura asistent

imali smo problem u starom vrticu s jednim klincem (koji koliko znam sluzbeno nije imao dijagnozu) - kad je njemu bio "los dan" jedna teta se morala baviti iskljucivo s njim, a sorry to nije dobro za ostatak grupe

nosorog
06.05.2013., 11:07
e ovo je problem
ako nema dodatnog odgojitelja i uvjeta, jbga, nema uvjeta
trebali bi i vrtic i roditelji (prije svega vrtic) ici prema osnivacu vrtica da se maloj osigura asistent

ako cete imati sastanak, definitivno to trazite
to je dobro i za djevojcicu, i za drugu djecu, a i za odgajatelje.

inace, ja sam definitivno za integraciju, mogu razumijeti ljutnju tog oca, ali mogu i ljutnju drugih roditelja ako se odgajatelj bavi samo i jedino tim djetetom.

znam da recimo Vinko Bek, salje svoje djelatnike po vrticima i skolama kao pomoc kada se djeca sa poteskocama vida integriraju u ustanove i to super funkcionira.
(mislim da dolaze 1 ili 2 puta tjedno i poducavaju odgajatelja kako pristupiti djetetu, sto raditi, sto dijete moze, a sto ne moze.....senzibiliziraju drugu djecu, a pomognu i strucnom timu vrtica/skole da se izbori za asistenta)

po meni je definitivno vazno integrirati djecu medju druge, ali prvenstveno osigurati uvjete za to.

mom2be
06.05.2013., 11:08
potpis.. meni je ovo isto jako žalosno i ružno.
nadam se da neće uspjeti izbaciti jadno dijete iz grupe. bilo bi pametnije da uče svoju djecu kako da pomognu drugima kojima je pomoć potrebna, kako da se maknu ako nemaju drugog izlaza u određenom trenutku (npr. ako curica ih hoće ugristi), kako da se pokušaju sprijateljiti sa djevojčicom i na kraju krajeva da ih nauče da se različitosti moraju poštovati, ako im se već ne mogu svidjeti!
:cry::cry::cry:

to sto ti pises zvuci "ispravno" i primjenjivo u odraslom svijetu, u svijetu dvogodisnjaka ili trogodisnjaka je to malo drugacije...
mi smo imali problem s klincem koji je em bio veci i jaci od ostatka grupe em je ocito imao neki problem (zamjeram strucnom timu vrtica i roditeljima koji su se pravili da je s njim sve u redu) i koji je bio uzasno agresivan prema drugoj djeci
moja malena je bila najmanja i jedno vrijeme mu je bila na piku :mad:
pisala sam vec o tome, evo npr jedan od ispada - mali je uhvatio mamu od jednog klinca za kosu i lupao njenom glavom u ormaric za cipele :eek: :eek:
sto je sve radio djeci mogu samo pretpostaviti :rolleyes:

problem su u vrticu rijesili tako sto su malog prebacili u drugu grupu - gdje je opet ista stvar i tako ce se to "rijesavati" do skole dok ga se ne rijese

Manimani
06.05.2013., 11:14
[/B]
ako cete imati sastanak, definitivno to trazite
to je dobro i za djevojcicu, i za drugu djecu, a i za odgajatelje.

.

kad bude,ako bude sastanak,priča se :ne zna: ,budem to predložila,pa ćemo vidjeti..i mi smo roditelji na oprezu,niti se nama ne zamjera tim roditeljima,kojima nije lako,a opet i mi želimo da je s našom djecom sve ok,a ne da svako malo neko djete sjedne na stolicu po kojoj se popiškila curica :ne zna: ne znam,teško je to sve

nosorog
06.05.2013., 11:23
kad bude,ako bude sastanak,priča se :ne zna: ,budem to predložila,pa ćemo vidjeti..i mi smo roditelji na oprezu,niti se nama ne zamjera tim roditeljima,kojima nije lako,a opet i mi želimo da je s našom djecom sve ok,a ne da svako malo neko djete sjedne na stolicu po kojoj se popiškila curica :ne zna: ne znam,teško je to sve

je tesko je...:visi:

mislim da nije niti lako tom djetetu, tj njoj je uzasno tesko ako je nepripremljena dosla kod nepripremljenih odgajatelja u neprihvacenu skupinu, pa ju sad jos i roditelji druge djece zele odbaciti.
:( :mad: :(

ak odgajtelj nije pripremljen, nije senzibiliziran, nema podrsku, ne zna sto ce sa tim djetetom, nema vremena,....nastavi niz, onda tom djetetu svi skupa u toj grupi cine ogromnu stetu, a ostalu djecu ne senzibiliziraju za druge sa poteskocama, nego jos i ih frustriraju te na taj nacin "uce" da su djeca sa poteskocama teret i kako ih treba izbjegavat.

po meni, to su vam argumenti za asistenta, mozda i negog drugog odgajatelja, grupu, rad na odnosima.....
o tome svemu bi i roditelji djevojcice trebali informacije i podrsku, a ne drviti samo po svojim pravima.

mandy
06.05.2013., 14:18
Manimani ja bi prvo probala saznati o čemu se točno radi, tj što je djetetu.
Djeca sa posebnim potrebama mogu imati dodatnu osobu u grupi.

Ako sam dobro skužila vi nemate kompletnu sliku. Možda je jednostavno dijete takvo treba više pažnje.
Nije to rijetkost ni sa zdravom djecom.

MAJAMAMA
06.05.2013., 14:33
to sto ti pises zvuci "ispravno" i primjenjivo u odraslom svijetu, u svijetu dvogodisnjaka ili trogodisnjaka je to malo drugacije...
mi smo imali problem s klincem koji je em bio veci i jaci od ostatka grupe em je ocito imao neki problem (zamjeram strucnom timu vrtica i roditeljima koji su se pravili da je s njim sve u redu) i koji je bio uzasno agresivan prema drugoj djeci
moja malena je bila najmanja i jedno vrijeme mu je bila na piku :mad:
pisala sam vec o tome, evo npr jedan od ispada - mali je uhvatio mamu od jednog klinca za kosu i lupao njenom glavom u ormaric za cipele :eek: :eek:
sto je sve radio djeci mogu samo pretpostaviti :rolleyes:

problem su u vrticu rijesili tako sto su malog prebacili u drugu grupu - gdje je opet ista stvar i tako ce se to "rijesavati" do skole dok ga se ne rijese

Evo, svi se mi bavimo problemima bolesne djece, djece s posebnim potrabam, njihovom inkluzijom, ali nitko se ne bavi posljedicama koje ovako roditeljsko i institucionalno zanemarivanje ostavlja na ostaloj djeci.

Potpuno se razlikuju djeca koja i doma imaju potpunu pozornost roditelja koji imaju sluha za njih i ona čiji roditelji odmahuju glavom, a dijagnozom krenu mahati kad shvate da će im pokucati socijalna služba na vrata...

Na treningu imamo majku čije dijete ima poremećaj sluha i govora, a izgleda i blagi ADHD, a majka mu se obraća prebrzim govorom, prijetnjama i fizičkim sputavanjem... Njezino je dijete frustrirano jer ne razumije što ona gvori, vidi se da nije percipirao njezino obraćanje.

Rezultat je frustracija zbog koje se jutros popeo na trenera i pao na derugo dijete koje je u datom trenutku moglo ostati slomljena vrata... Majka je otišla s treninga prije toga jer joj je bilo dosta vlastita djeteta.

Manimani
06.05.2013., 14:40
Manimani ja bi prvo probala saznati o čemu se točno radi, tj što je djetetu.
Djeca sa posebnim potrebama mogu imati dodatnu osobu u grupi.

Ako sam dobro skužila vi nemate kompletnu sliku. Možda je jednostavno dijete takvo treba više pažnje.
Nije to rijetkost ni sa zdravom djecom.

iskreno ne znam točno koja je dijagnoza ili problem,ne znam kako da napišem uopće...samo znam da kad smo imali prvi rod.sastanak,tete su nam rekle da imamo u grupi djevojčicu sa posebnim potrebama (šta god to značilo),koliko vidim,djevojčica drukčije priča,dosta nerazgovjetno,blaži oblik deformacije u licu,ne mogu više objašnjavat kad ne znam ni sama..ako teta nekuda ide van sobe,do druge sobe,po nešto itd uvijek uzme malu za ruku i nju vodi sa sobom,:ne zna:

a najžalosnije od svega,znam nekada naići ujutro kad dovodim svoju malu,jedna od teta dosta viče na malu,i veoma je neugodna :ne zna: ,ja ništa ne komentiram,dok druga teta je prisebnija i pristupačnija

mom2be
06.05.2013., 14:48
a najžalosnije od svega,znam nekada naići ujutro kad dovodim svoju malu,jedna od teta dosta viče na malu,i veoma je neugodna :ne zna: ,ja ništa ne komentiram,dok druga teta je prisebnija i pristupačnija

ovo je bas tuzno :(
jadno dijete
uzas

Manimani
06.05.2013., 14:58
ovo je bas tuzno
jadno dijete
uzas

da,jako

lala
06.05.2013., 15:51
U našoj grupi je dijete s pp, to dijete stvarno treba pomoć-no nije agresivno, dapače, prekrasna je curica koja je mom djetetu čak pomogla pri adaptaciji, i ja sam osobno oduševljena zbog te inkluzije. Dijete je slijepo. Dakle, stvarno treba pojačanu brigu.
Međutim, uvjerena sam da su roditelji tu odigrali sve najbvolje što se može, jer je mala nevjerojatno samostalna , spretna i samouvjerena.

No, za početak-grupa ima manje djece, ne znam je li u vas takav slučaj?
Mislim da roditelji ostale djece imaju pravo negodovati (u slučaju agresivnog ponašanja), za inkluziju treba osigurati uvjete, ukoliko zakon ne valja-treba ga mijenjati, nije rješenje biti politički korektan i trpjeti, tom djetetu se ne pomaže na takav način. Postoje valjda u sustavu ljudi koji su plaćeni da to osiguraju, treba zahtijevati bolje uvjete rada i tu bi i jedni i drugi roditelji, a i tete, mogli biti na istoj strani.

Mene , recimo, više muče djeca bez dijagnoza koja su agresivna, mislim da sadašnji sustav vrtički i školski ide niz dlaku takvim roditeljima. U našoj grupi postoji takvo dijete zbog kojega su se održavali sastanci, tete su bespomoćne, a roditelji su bahati nasilnici kojima je svatko kriv i ne pada im na pamet mijenjati odnos prema djetetu.

La_LuNa
06.05.2013., 17:43
hvala kolegici nosorog koja je pronasla idealnu temu za ovu raspravu

ovako, prvo da objasnim jednu stvar:
posebne potrebe nisu isto sto i teskoce u razvoju, ma da puno ljudi to trpa u isti kos.

posebna potreba je nesto sto moze biti privremeno; npr mucanje je posebna potreba. posebne potrebe su obicno blazi oblici odstupanja nekog razvojnog parametra od vrsnjaka.

dok su teskoce u razvoju trajne i teze.

ne znamo dijagozu djevojcice, no po svemu opisanome ja bih rekla da se radi o teskoci u razvoju.
u tom slucaju postoje papiri od lijecnika i strucnjaka, na temelju tih nalaza broj djece u grupi bi svakako trebao biti manji, a ovisno o poteskoci i njenoj tezini vrtic ima pravo traziti asistenta ili treceg odgajatelja u grupi.

odmah da vas upozorim, taj proces bi mogao potrajati jer gradovi su, nazalost vrlo kruti po tom pitanju (treba platiti dodatnog radnika, jel, dobrobit djece k'o yebe, skjuz maj frenč), tu pomaze jedino upornost i od strane vrtica i od strane rodtelja. nazalost, za to se pravo morate boriti rukama i nogama :(

svakakve nebuloze se znaju dogadjati, medjuostalim da jedne godine grad odobri treceg odgajatelja, a iduce ga ukine - a ne mozete dijete odjednom izbaciti iz vrtica zbog njihovih nebuloza, i tak.. nije ugodno.
govorim iz iskustva jer sam radila kao treci odgajatelj i krpali smo se svakako da bismo se pokrili da nas je troje kd je dijete s teskocom bilo prisutno a grad je ukinuo treceg odgajatelja :rolleyes:

u svakom slucaju, gdje postoji volja, nadje se i nacin. vjerujte.

najlakse je dijete sutnut i izolirat. ali je i apsolutno pogresno.

borite se za inkluziju djece s poteskocama u razvoju, borite se za pomoc u grupi i za sva prava po tom pitanju, jer ono sto dobiva i to dijete ali i druga djeca koja s njim u grupi odrastaju ne moze se lako srociti u rijeci :cerek: ne mogu biti niti previse objektivna po tom pitanju jer sam sama prosla to iskustvo u radu, koje je stavilo ne pozitivan vec odusevljavajuci dojam na mene.

Maya_24
06.05.2013., 20:25
Bas sam razgovarala s mamom dijeteta s teskocama u razvoju. Ima 7 god, ne prica, ne hoda. Ide u redovni vrtic sa 16 druge djece. Ima svoju asistenticu i sve super funkcionira. On bolje napreduje jer je redovni vrtic za njega poticajna sredina.

kajperinja
06.05.2013., 22:21
hvala kolegici nosorog koja je pronasla idealnu temu za ovu raspravu

ovako, prvo da objasnim jednu stvar:
posebne potrebe nisu isto sto i teskoce u razvoju, ma da puno ljudi to trpa u isti kos.

posebna potreba je nesto sto moze biti privremeno; npr mucanje je posebna potreba. posebne potrebe su obicno blazi oblici odstupanja nekog razvojnog parametra od vrsnjaka.

dok su teskoce u razvoju trajne i teze.
ne znamo dijagozu djevojcice, no po svemu opisanome ja bih rekla da se radi o teskoci u razvoju.
Hm...ne bih se bas slozila da je dijete koje muca - dijete s posebnim potrebama.
Moze neki izvor koji potvrdjuje napisano, mislim da nisi u pravu.
Ne bih se slozila s tim da su - posebne potrebe "obicno blazi oblici odstupanja nekogog razvojnog parametra od vrsnjaka."
Slijepa/gluha/autisticna/s djecjom paralizom/Down sindrom/druga djeca s nekim poteskocama...sve su to djeca s posebnim potrebama.
Edit: evo sto nabrzaka kaze google:
U Republici Hrvatskoj ne postoji jedinstvena definicija osoba s invaliditetom. Različiti sustavi koriste također i različite pojmove, što ponekad rezultira manjim ili većim praktičnim problemima.
http://www.fond.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=150:osnovni-pojmovi-i-definicije

La_LuNa
07.05.2013., 00:26
Hm...ne bih se bas slozila da je dijete koje muca - dijete s posebnim potrebama.
Moze neki izvor koji potvrdjuje napisano, mislim da nisi u pravu.
Ne bih se slozila s tim da su - posebne potrebe "obicno blazi oblici odstupanja nekogog razvojnog parametra od vrsnjaka."
Slijepa/gluha/autisticna/s djecjom paralizom/Down sindrom/druga djeca s nekim poteskocama...sve su to djeca s posebnim potrebama.
Edit: evo sto nabrzaka kaze google:
U Republici Hrvatskoj ne postoji jedinstvena definicija osoba s invaliditetom. Različiti sustavi koriste također i različite pojmove, što ponekad rezultira manjim ili većim praktičnim problemima.
http://www.fond.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=150:osnovni-pojmovi-i-definicije

da, mucanje jest privremena posebna potreba. ozbiljno. struka mi je, pa znam. ucili su nas jos na faksu, imali smo i poseban predmet koji se time bavio. imamo i raznorazne strucne radionice u sklopu usavrsavanja s rehabilitatorom vrtica, pa znam takve stvari.

posebne potrebe nisu isto sto i teskoce u razvoju. odnosno, teskoce u razvoju jesu vrsta posebnih potreba, ali trajna, dok pp mogu biti privremene.

oprosti, nemam sad vremena traziti linkove, ali ako me netko ne preduhitri, potrazit cu ih kad stignem.

La_LuNa
07.05.2013., 00:33
evo, nasla sam.
linak (http://www.hcjz.hr/old/clanak.php?id=13744)

Posebne potrebe

Pojam «posebnih potreba» obuhvaća djecu s: «faktorima rizika» (teška obiteljska situacija, životno okruženje, rizična trudnoća, itd.), privremene teškoće te trajne posebne potrebe, odnosno teškoće u razvoju (potpuni ili djelomični gubitak vida, sluha, kronične bolesti, itd.).

Pojam «posebne potrebe» nije zakonski utemeljen (zakonski je jedino definiran pojam djece s teškoćama u psihofizičkom razvoju, u daljnjem tekstu TUR), međutim, taj pojam je bitan za stručnjake-praktičare kako bi na dijete motrili s humanističkog aspekta, dakle sa stanovišta njegovih potencijala, mogućnosti, a ne sa stanovišta onog u čemu dijete zaostaje u razvoju u odnosu na svoje vršnjake. S druge strane, pojam djece s TUR obuhvaća isključivo djecu s trajnim posebnim potrebama, dok se privremene djetetove teškoće (npr. smetnje u prilagodbi djeteta na vrtić, odnosno zbog preseljenja, razvoda roditelja i sl.), kao i potencijalne (npr. rizični faktori tijekom poroda, uvjeti življenja, dakle one koje mogu u budućnosti rezultirati razvojnim odstupanjima, ili može doći do remisije ranijih «zaliječenih» odstupanja) – ne uzimaju u obzir pri dijagnostici i poduzimanju mjera tretmana. Međutim, za prevenciju je pojam «posebne potrebe» koristan: i zbog sagledavanja praktički svakog djeteta sa stanovišta njegovih potencijala i mogućnosti, i zbog vođenja računa o svim faktorima bitnim za prevenciju pojave ozbiljnijih razvojnih smetnji (dakle i kod djece s trajnim, privremenim i potencijalnim problemima u razvoju).

kao sto vidimo "posebna potreba" je vrlo sirok pojam.

teskoca u razvoju je i zakonski jasno definirana :top:

lala
07.05.2013., 09:24
[B][COLOR="Green"]h
govorim iz iskustva jer sam radila kao treci odgajatelj i krpali smo se svakako da bismo se pokrili da nas je troje kd je dijete s teskocom bilo prisutno a grad je ukinuo treceg odgajatelja :rolleyes:

Čekaj, a osobni asistent, to je uvedeno prije nekoliko godina-nije isto kao treći odgajatelj? Poznajem nekoliko osoba s različitim potrebama koje su ih dobile, bez puno čekanja.

La_LuNa
07.05.2013., 09:33
Čekaj, a osobni asistent, to je uvedeno prije nekoliko godina-nije isto kao treći odgajatelj? Poznajem nekoliko osoba s različitim potrebama koje su ih dobile, bez puno čekanja.

u vrticu ili skoli?
terminologija "asistent" se obicno veze uz skolstvo, mi smo u vrticu imali "treceg odgojitelja". ne znam sto pise u ugovoru (moj nije bio na tocno to mjesto), koja je sluzbena terminologija, ali unutar vrtica svi koristimo termin "treci odgojitelj" :mig:
mislim da to ovisi i o lovi, jer mislim da se asistenti, tj nesto kao njegovatelji placaju manje i mislim da ne moraju nuzno biti odgojitelji po struci, al to vjerojatno ovisi i o samoj teskoci.
temrinologije, papiri, birokracija :rolleyes:

lala
07.05.2013., 09:45
u vrticu ili skoli?
terminologija "asistent" se obicno veze uz skolstvo, mi smo u vrticu imali "treceg odgojitelja". ne znam sto pise u ugovoru (moj nije bio na tocno to mjesto), koja je sluzbena terminologija, ali unutar vrtica svi koristimo termin "treci odgojitelj" :mig:
mislim da to ovisi i o lovi, jer mislim da se asistenti, tj nesto kao njegovatelji placaju manje i mislim da ne moraju nuzno biti odgojitelji po struci, al to vjerojatno ovisi i o samoj teskoci.
temrinologije, papiri, birokracija :rolleyes:

Osobni asistent nije vezan za školi, on je uz ljude tijekom dana, pretpostavljam tijekom aktivnosti o kojima se sami dogovore. Ne znam ulaze li u vrtiće, ove osobe koje poznajem su uglavnom odrasle. Jedino što znam jest da je to relativna novina, sjećam se donošenja zakona. Ma, svi koje znam su dobili bez nekih problema i vrlo brzo nakon tog zakona, no ne znam koji su uvjeti. U najmanju ruku, grupa ne smije imati puno djece, toga se čak i mi u školi pridržavamo i stvarno olakšava rad.

kajperinja
07.05.2013., 10:37
evo, nasla sam.
teskoca u razvoju je i zakonski jasno definirana :top:
Osim clanka...nesto stvarno zakonski?
Mislim da to sto si ti ucila na faksu i nije nesto mjerodavno, jer termini se mijenjaju, a sve je to u biti isto.
Prije su bili retardirani i invalidni, pa osobe s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom, pa ...trazeci sto bolji izraz (jer osoba kao takva nije invalidna, pa ...nema posebne potrebe, nego potrebe kao i svi ostali...) doslo se do najnovijeg izraza - djesa s teskocama i zadrzan je izraz - osobe s invaliditetom.
http://www.posi.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=273&Itemid=165
Ako ti netko kaze da radi s djecom s posebnim potrebama, ili da ima dijete s posebnim potrebama prilicno sam sigurna da s to ne odnosi na dijete koje muca. Pogledaj si malo udruge osoba s posebnim potrebama...pitaj nekog kome je to stvarno struka (dakle defektologa).
Termini se mijenjaju, prilagodjavaju, ali imo dijete s posebnim potrebama nije ono koje muca, vec ono s malo vecim teskocama..bilo trajnim ili privremenim.
Meni osobno je i termin "djeca s teskocama u razvoju" neprikladan za djecu kojoj je teskoca trajno stanje...jer ovako zvuci kao da su problemi prisutni (ili ce biti) tokom razvoja, a poslije ce biti sve ok...kao samo imaju poteskoce....ali proci ce.

Sto se tice teme i djeteta koje je problem, mislim da je najbitnije da svi imaju isti cilj - da se dijete prilagodi. A to na zalost nije slucaj, jer (logicno) mnogi gledaju samo sebe i svoje dijete. Kada bi svi suradjivali, i slozili se da ce s epotruditi kako bi pomogli djetetu, moglo bi biti napretka .
Kad je bio preblem s onim curicama sa AIDS-om, svi su bili puni price...svi su za, pitanje je koliko bi roditelja bilo zadovoljno s tim da im dijete ide u grupu sa zarazenom djecom. A ovo je imo manji problem, moze se uz trud, popraviti stvar..pomoci mami/djetetu/grup8/tetama. Kad bi bilo volje. Takvo dijete se tesko i sporo prilagodjava, ali bilo bi daleko bolje za njega (a i za drugu djecu) da nauce zivjeti skupa, nego da posebne apriori micu nekamo.

Lord Byron
07.05.2013., 13:31
Nije popularno ni politički korektno, ali napisat ću: u toj stvari postoji jasna crta razgraničenja, a to je fizička agresivnost djeteta s posebnim potrebama prema drugoj djeci.

Koliko god ostatak populacije može imati raznovrsnih dobrobiti od integacije s djecom s posebnim potrebama, jednako toliko pogrešnih poruka može primiti bivajući predmetom nasilja agresivnog djeteta: od narušenog tjelesnog integriteta, preko razvijanja pogrešnoga "svi su oni isti" stava prema ljudima s posebnim potrebama, pa do osjećaja nezaštićenosti od strane "zajednice/sustava".

Netko je spomenuo dijete koje grize drugu djecu. Ne vidim dobrobit za dijete koje odlazi u vrtić da bi tamo bilo griženo (znam, znam, nasilja ima i među "ostalom" djecom - ali, to je argument za sprječavanje tog, a ne za legitimitet drugom nasilju).

La_LuNa
07.05.2013., 13:47
dijete koje grize je spomenula pokretacica, tj "podizacica" ove teme.
ali!
nije spomenula, ili mi je promaklo o kojoj se dobnoj skupini radi.
i ne znamo koja je tocno djetetova dijagnoza i, hajmo reci "mentalna" dob - jer djeca "bez dijagnoze" grizu dok su todleri i dok su u tzv oralnoj fazi. tako da grizenje samo po sebi nije agresivno ponasanje vec razvojna faza koja je vrlo cesta :mig: u konkretnom slucaju radi se o vrtickoj djeci i lako je moguce da je to konkretno dijete kognitivno jos na nivou todlera i grize zbog svoje razvojne faze, a to bismo mogli saznati preko toga stavlja li predmete i igracke cesto u usta, govori li ili ne govori i sl.

to su vrlo bitni podaci prije nego nekome prisijemo epitet agresivnosti samo na temelju grizenja.

MAJAMAMA
07.05.2013., 14:02
Nije popularno ni politički korektno, ali napisat ću: u toj stvari postoji jasna crta razgraničenja, a to je fizička agresivnost djeteta s posebnim potrebama prema drugoj djeci.

Koliko god ostatak populacije može imati raznovrsnih dobrobiti od integacije s djecom s posebnim potrebama, jednako toliko pogrešnih poruka može primiti bivajući predmetom nasilja agresivnog djeteta: od narušenog tjelesnog integriteta, preko razvijanja pogrešnoga "svi su oni isti" stava prema ljudima s posebnim potrebama, pa do osjećaja nezaštićenosti od strane "zajednice/sustava".

Netko je spomenuo dijete koje grize drugu djecu. Ne vidim dobrobit za dijete koje odlazi u vrtić da bi tamo bilo griženo (znam, znam, nasilja ima i među "ostalom" djecom - ali, to je argument za sprječavanje tog, a ne za legitimitet drugom nasilju).

A hvala dragom Bogu da je to netko rekao...

La Luna, ja razumijem da si ti i obrazovana i da znaš više od nas svih zajedno, ja bih te za tetu poželjela uvijek jer se činiš kao stvorena za taj posao, ali zaista, zaista i druga djeca pate, i to do razine razvoja nekih psihičkih smetnji, zbog agresije djece s poteškoćama (posebnim potrebama, čime već, zaista ne znam)...

Socijalizacija nije moguća bez sudjelovanja roditelja, a opis oca te djevojčice koja nije todler nego je vrtićanac, dalo se zaključiti, dovoljno govori sam za sebe.

Mene zanima dokad će društvo uzimati u obzir samo netoleranciju drugih roditelja i djece prema djeci s posebnim potrebama i problem inkluzije svaljivati na njihova pleća, a roditelje te djece tretirati kao nesposobne jadne žrtve vlastite djece, a ne ih nekim mehanizmima obrazovati i ako treba i natjerati da sami uvide što je za njihovu djecu dobro?!

Dokad će druga djeca trpjeti agresiju i nasilje u fizičkom smislu, rezanje pramenova škarama po školama, nabijanje učiteljice na ploču, a roditelji u tome neće igrati nikakvu ulogu osim mahanja papirima s tko zna kakvih ustanova.

I tko zapravo provjerava te dijagnoze?

U užem krugu prijatelja imamo djecu s poteškoćama s kojom se radi, neke čak s težim oštećenjima, moje dijete se normalno druži s njima, svakim novim danom saznaje sve više o tome o kakvim se razlikama radi, odlično mi reagira na takvu djecu i ljude, ima senzibilitet, sam zaključuje o tome i mi ga samo vodimo. Nijedno od te djece, sad čak i ljudi, nije agresivno...

La_LuNa
07.05.2013., 14:18
e sad, to je vec za neku drugu i dublju raspravu o tome kako su svima nama koji radimo s djecom (odgojitelji, ucitelji, strucni suradnici, ravnatelji) ruke u takvim situacijama prilicno vezane.
ustanova ne moze sama pokrenuti neki nadzor "izvana" nad djetetom s pp, moze samo uputiti i savjetovati roditelja kud i kako dalje.
pa se na to opet nadovezuje manjak, nezainteresiranost i svasta nesto nadleznih sluzbi (sto smo imali prilike frisko citati na temi na skolarcima o pubertetu, gdje majka pise kako su je saltati od ovog do onog strucnjaka jer drzava nema para nit interesa da bi se njima kvalitetno pozabavila, a za privatnika majka nema novaca).

postoje stvari koje su teze od drugih, postoje poremecaji u ponasanju s kojima je u normalnoj ustanovi jako, jako tesko raditi i gdje ponekad inkluzija zaista nije najsretnije rjesenje.

ali puno se toga da napraviti dobrom organzacijom i medjusobnom suradnjom svih ukljucenih u proces inkluzije djeteta.

iz iskustva vam mogu reci da se roditelji, koliko god u pocetku bili skloni negiranju problema, na kraju ipak "smeksaju", prihvate situaciju i otvoreni su za suradnju. dogadjale su se kojekakve neugodne situacije, prijetnje, cak i mahanja pistoljima i zvanje policije u komunikaciji s roditeljima - pa su cak i takvi slucajevi na kraju ipak zavrsili na najbolji moguci nacin za dijete - pronalazenjem nacina. vjerovali ili ne, to vam je primjer iz mog vlastitog iskustva.
ne treba odmah na prvu dici ruke :mig:

majamama, ja sam napisala da dijagnozu ne znamo, no moguce da je zbog svojih ostecenja "mentalno", kognitivno na razini todlera i zato grize, jer joj je to obrambeni mehanizam i sredstvo komunikacije, kao jaslicancima u oralnoj fazi :mig: mozda je i agresija, ne mogu ja to znati jer ne radim s tim djetetom, samo sam htjela na glasiti da uopce ne mora biti agresija kao takva :mig:

Manimani
07.05.2013., 14:58
evo i mene,danas sam došla po svoju klinku odmah poslije ručka u vrtić(inače je na cjelodnevnom),pošto je imala kontrolu u bolnici,i sretnem se sa tatom od te malene (sad vidim da je djevojčica na poludnevnom),niti se on pozdravi sa tetama,nikakva komunikacija,samnom i još jednom mamom se pozdravio.ja oblačim svoju malu,a ta djevojčica moju malu za kosu,pa povuče do pola poda, (tata govori ne ne čupat to nije lijepo),ja nisma ništa rekla,pošto je mojoj maloj to smješno,ona se smijala,:D ,pa sjela do mene,pa mi gura ruku u torbu,a tata joj opet objašnjava,da je to moja torba,i da ne smije...zanimale se vas godine,to su trogodišnjaci ..meni iskreno glupo bilo šta pitat njene roditelje,ne znam :ne zna: koja je dijagnoza maloj :rolleyes: to mi tak zvuči :visi:

kajperinja
07.05.2013., 15:02
ali puno se toga da napraviti dobrom organzacijom i medjusobnom suradnjom svih ukljucenih u proces inkluzije djeteta.

iz iskustva vam mogu reci da se roditelji, koliko god u pocetku bili skloni negiranju problema, na kraju ipak "smeksaju", prihvate situaciju i otvoreni su za suradnju.
Da, puno vise uspjeha bi se postiglo poboljsavanjem te organizacije i suradnje...nego... cim se problem (dijete koje odudara) pojavi, izbaciti ga ...u neku drugu grupu, gdje ce onda opet stradati mozda neka druga djeca, a i ono samo.

Nije inkluzija gurnuti djecu sa svakojakim problemima u grupu, pa nek se pate i oni i druga djeca, tete i roditelji...
Sve to treba ici polako,pripremiti djecu, predvidjeti situacije i nacine na koje ce se reagirati, uputiti tete/roditelje/djecu kako se ponasati, kako pomoci i sl.
I jasno, dati malo vremena, uloziti nesto u to, pa mozda i zazivi, mozda se dijete prilagodi, druga djeca nauce kako reagirati...kako ne doci u situaciju da stradaju. (budu ugrizeni i sl.)
I medju zdravom djecom, u vrticu, u skoli...ima svega, djece koja nisu "s posebnim potrebama" niti s PUP-om, ali ipak su "teska", pa i agresivna...i zadatak je okoline da reagira...ali ne na nacin izbacivanja.
Jasno, tu je opet problem kadar, novac i tako to, kao i obicno, ali micanje onih koji su problematicni na bilo koji nacin (i to dok su jos jako mali) uveliko povecava potencijalne probleme koji mogu doci ...kad postanu malo veci.
Tako da je svaki trud i nastojanje da se ta suradnja roditelj/vrtic/skola/strucni kadar poboljsa dobar put.

La_LuNa
07.05.2013., 15:35
cim je dijete na poludnevnom programu, dijagnoza u pisanom obliku postoji, roditelji su je svjesni, vrtic je svjestan, takodjer imaju sansu zatraziti pomoc u grupi i manji broj upisane djece, makar cini mi se (ako pricamo o zagrebackom vrticu) da je njima broj djece vec smanjen, napisala si 21, jel tako? to je manji broj od "gradskog normativa" :rolleyes: za trogodisnjake (u mladjoj jaslickoj, dakle jednogodisnjaci, ima ih 19 :rolleyes:)

ja zaista mislim da bi vam roditeljski sastanak itekako bio dobar i potreban, predlozite pomoc u grupi, prelozite cesci nadzor i suradnju sa strucnim timom, predlozite radionice na temu konkretne poteskoce koju dijete ima a koju ce svim roditeljima odrzati defektolog (rehabilitator) vrtica, da se svi bolje upoznaju sa situacijom.

dakle, posto je rijec o trogodisnjacima, sada jos vise sumnjam da je grizenje i cupanje zapravo jos uvijek razvojna faza kod te djevojcice, a ne agresija :mig:

Manimani
07.05.2013., 15:47
nije zg vrtić,u slavoniji smo :mig:

bit će sastanak danas nam je rečeno,valjda krajem mjeseca,budemo vidjeli što će biti..i o čemu!

Lord Byron
07.05.2013., 15:53
sretnem se sa tatom od te malene, niti se on pozdravi sa tetama,nikakva komunikacija,samnom i još jednom mamom se pozdravio.
Nije njemu lako.

Svakog dana dolazi u vrtić dovesti svoje dijete s problemima, gledati svu drugu djecu bez problema i očekivati hoće li danas opet čuti neku uvijenu pritužbu ili prijekor. Možemo mi govoriti o roditeljskoj ljubavi sve do kraja svemira, ali to je grozna situacija; u njoj se sublimira sve ono što je zbog tih okolnosti propustio kao čovjek, kao otac, suprug, sve...

Nije nelogično da se u čovjeku osim osjećaja jada i nepravde, pojave i negativni osjećaji prema drugim roditeljima (pa, u krajnjem slučaju, i drugoj djeci), ili, pak, očekivanje da cijeli svemir podnese dio onih problema koje on u tuj situaciji nosi...

Manimani
07.05.2013., 15:59
Nije njemu lako.

Svakog dana dolazi u vrtić dovesti svoje dijete s problemima, gledati svu drugu djecu bez problema i očekivati hoće li danas opet čuti neku uvijenu pritužbu ili prijekor. .

u potpunosti se slažem s tobom,ja zaista ne znam kako bih reagirala (znala bih da sam u toj situaciji) ,ne mogu ni zamisliti kakav mu je osječaj kad ju odvozi pa mu jedna od teta,počne prigovarat ovo,ono,ja kontam da bi ja pukla,pogotov kad znam da sa malom nije sve u redu :ne zna:

koliko god mi pričali o tome,uvijek će se naći oni zatucani,koji će to djete odbacivat i gledat "drugačije" ,nije lako njima,a ni drugim roditeljima sa sličnim problemom

nosorog
07.05.2013., 18:24
U našoj grupi je dijete s pp, to dijete stvarno treba pomoć-no nije agresivno, dapače, prekrasna je curica koja je mom djetetu čak pomogla pri adaptaciji, i ja sam osobno oduševljena zbog te inkluzije. Dijete je slijepo. Dakle, stvarno treba pojačanu brigu.
Međutim, uvjerena sam da su roditelji tu odigrali sve najbvolje što se može, jer je mala nevjerojatno samostalna , spretna i samouvjerena.

No, za početak-grupa ima manje djece, ne znam je li u vas takav slučaj?
Mislim da roditelji ostale djece imaju pravo negodovati (u slučaju agresivnog ponašanja), za inkluziju treba osigurati uvjete, ukoliko zakon ne valja-treba ga mijenjati, nije rješenje biti politički korektan i trpjeti, tom djetetu se ne pomaže na takav način. Postoje valjda u sustavu ljudi koji su plaćeni da to osiguraju, treba zahtijevati bolje uvjete rada i tu bi i jedni i drugi roditelji, a i tete, mogli biti na istoj strani.

drago mi je da ima pozitivnih iskustava :cerek:

ne znam jel to slucaj i kod vas vezano uz ovu curicu, ali pisala sam par postova prije....Vinko Bek ima tzv mobilne timove, strucnjake koji pomazu slabovidnom/slijepom djetetu u integraciji
prvo kod kuce -rade sa njime, sa roditeljima, daju savjete, poducavaju ih....nakon nekog vremena, pomazu djetetu da se integrira i u instituciju - vrtic ili skolu.
Roditelji upisuju dijete u najblizi vrtic/skolu, a VB toj ustanovi osigura pomoc -savjetovanje/edukacija odgajatelja, budu neko vrijeme u grupi, nauce ljude kako raditi sa djecom koja ne vide.

meni je to :s :s :s
ovako pripremljena ustanova zaista moze uciniti puno djetetu, a to dijete moze uciniti puno za drugu djecu.
a roditeljima je definitivno lakse.
ne znam, tesko mi se staviti u te cipele, al brijem da i roditelju, koji je 24 sata aktivan oko djeteta koje ima neku poteskocu, treba 2 sata dnevno odmora.

Mene , recimo, više muče djeca bez dijagnoza koja su agresivna, mislim da sadašnji sustav vrtički i školski ide niz dlaku takvim roditeljima. U našoj grupi postoji takvo dijete zbog kojega su se održavali sastanci, tete su bespomoćne, a roditelji su bahati nasilnici kojima je svatko kriv i ne pada im na pamet mijenjati odnos prema djetetu.

ok, slozila bih se da su tete bespomocne, al ne moze tu prica stati :amen:
Te tete iznad sebe imaju strucne timove, strucni timovi ravnatelje, ravnatelji Grad, grad Agenciju za obrazovanje i ministarstvo....

i ne manje vazno, mnogi ljudi postanu bahati nasilnici, koji optuzuju sve svece, zapravo tek kada se prstom upre u njih i kada ih se prozove na krivi nacin...
ne kazem da je to slucaj kod vas, al prosla sam puno rada sa roditeljima koji su posteno nagazeni da su trebali ovo i ono, bez da su im "strucnjaci" pokazali i ukazali osnovno. nazalost, ljudi su cesto presetavani od institucije do instuticije, tek tako, da se dobije papir...

blablica
07.05.2013., 20:12
,ne mogu ni zamisliti kakav mu je osječaj kad ju odvozi pa mu jedna od teta,počne prigovarat ovo,ono,ja kontam da bi ja pukla,pogotov kad znam da sa malom nije sve u redu :ne zna:

Kad pročitam ovo zahvaljujem zdravom razumu što sam na vrijeme napustila Hr.

Kakve su to tete koje prigovaraju?

Moja ima Aspergera, ide najnormalnije u vrtić, cjelodnevni program, imamo izvrsnu suradnju s tetama u vrtiću, psihologinjom koja dolazi povremeno, terapeutkinjom i psihologinjom kod kojih je na terapiji i što je najvažnije sve međusobno komuniciraju i izmjenjuju informacije i iskustva. Roditelji druge djece ne znaju, niti smo ikad imali kakvih problema.

Problema imam s ljudima koji su na prvi pogled tolerantni, brižni i sve to oni podržavaju, integracija djece, tralalalalala, sve do onog famoznog ALI :rolleyes:

Ne mogu ne primijetiti kako se često povlači misao "nema službenu dijagnozu, ali vidi se da nešto ne štima" (najčešće je riječ o agrasivnoj djeci) . Kako imate hrabrosti djeci lijepiti dijagnoze na temelju vaše procjene? Da odmah odgovorim dijete mi nije agrasivno, već čista suprotnost.

kajperinja
07.05.2013., 20:20
Kad pročitam ovo zahvaljujem zdravom razumu što sam na vrijeme napustila Hr.

Kakve su to tete koje prigovaraju?

Grozne...uzasne...zle...?
Koliko je kod vas djece u grupi? Koliko ima teta uz djecu tokom cijelog dana? Koliko ima suradnika ...sto strucnih (tipa psihologa, defektologa...to ukljucuje logopeda i rehabilitatora, doktora, medicinska sestra...) i onih koji su ispomoc..(ljudi na praksi, edukaciji, dodatni odgajatelji, pomocno osoblje)
Kad se teta razboli, ima li ju tko zamijeniti ili ona druga cuva dvadesetoro ili vise djece svaki dan sama?

La_LuNa
07.05.2013., 20:27
dobro kajpjerina, sve to stoji, ali ne prigovaras roditelju dejeteta s poteskocom kak je ono ovakvo ili onakvo, jebemu. neka doza profesionalizma mora postojati, nismo diplome pokupile na cesti. nije roditelj kriv za lose stanje u vrticu. ono, to mi je k'o da prigovaram teti na salteru hzza zakaj je 360k ljudi nezaposleno :ne zna:

blablica
07.05.2013., 20:29
Grozne...uzasne...zle...?
Koliko je kod vas djece u grupi? Koliko ima teta uz djecu tokom cijelog dana? Koliko ima suradnika ...sto strucnih (tipa psihologa, defektologa...to ukljucuje logopeda i rehabilitatora, doktora, medicinska sestra...) i onih koji su ispomoc..(ljudi na praksi, edukaciji, dodatni odgajatelji, pomocno osoblje)
Kad se teta razboli, ima li ju tko zamijeniti ili ona druga cuva dvadesetoro ili vise djece svaki dan sama?

Da, grozne.

Grupa je od 3 do 6 godina. Do podneva ih je 22, nakon toga 12. Vrtić je mali, svega 4 grupe, svaka grupa ima po dvije odgajateljice, tj. jedna odgajateljica i asistentica, integracijska skupina još jednu više. Stručnih suradnika nema, barem ne svakodnevno (povremeno dolaze psihologinja i defektologinja). Nema medicinske sestre. Dodatno osoblje su još 4 odgajateljice koje se mijenjaju svakih nekoliko dana.

Kad se teta razboli, zamijeni ju jedna od ove 4 koje nisu fiksno u nekoj grupi, već u svakoj pomalo.

kajperinja
07.05.2013., 20:52
dobro kajpjerina, sve to stoji, ali ne prigovaras roditelju dejeteta s poteskocom kak je ono ovakvo ili onakvo, jebemu. neka doza profesionalizma mora postojati, nismo diplome pokupile na cesti. nije roditelj kriv za lose stanje u vrticu. ono, to mi je k'o da prigovaram teti na salteru hzza zakaj je 360k ljudi nezaposleno :ne zna:
Ma jasno, u pravu si. Nisam bas ni mislila tako.
Samo pokusavam imati razumijevanja za nase tete koje su povremeno same sa po 25-tero djece i ne znaju se nositi s dodatnim problemom ovakve vrste, a nisu za to krive.
To sto prigovaraju, ne mora nuzno biti bas grozno/uzasno...ali moze, da, tocno.
Ali, koji put i prigovor tj. bilo sto sto kazu/kazete neki ne shvacaju/prihvacaju kako treba nego krivo dozivljavaju...kao prigovaranje, a ustvari nije to. Cesto su tete sasvim dobronamjerne, daju savjete, sugestije, pokusavaju pomoci, ali neki to protumace kao prigovaranje. A cesto ono to nije. Ili je mozda samo bespomocna, nema pomoci (ni u osoblju ni u strucnom savjetovanju) ...pa eto, koji put mozda izleti i ono sto ne treba. I tete su ljudi... ;)
Edit: evo, slucajno znam slucaj...dvije tete...koje su stvarno super i trudile su se mamu deteta s posebnim potrebama vise godina motivirati da prihvati situaciju, da nesto poduzme (prema sugestijama vrtickog strucnog tima) ...ali mama je bila totalno inertna. A cak i nije bio problem s drugom djecom...vec su to cinile iskljucivo za dobrobit tog djeteta.

nosorog
07.05.2013., 20:54

mali ispravak:
to spada u dozu ljudskosti
tek onda profesionalizma.

mislim da odgajatelj prije svega treba biti covjek, a tek onda odgajatelj.

kajperinja
07.05.2013., 20:56
Da, grozne.
Grupa je od 3 do 6 godina. Do podneva ih je 22, nakon toga 12. Vrtić je mali, svega 4 grupe, svaka grupa ima po dvije odgajateljice,
I nasi imaju dvije tete. Samo..jesu li te vase odjednom u grupi tokom cijelog dana ili je jedna ujutro, a druga popodne?

Dodatno osoblje su još 4 odgajateljice koje se mijenjaju svakih nekoliko dana.

Kad se teta razboli, zamijeni ju jedna od ove 4 koje nisu fiksno u nekoj grupi, već u svakoj pomalo.
Ne znam jesam li dobro shvatila...ako su ove dvije stalno uz djecu (obje), onda povremeno bude jos jedna osoba vise, pa ih bude tri?

La_LuNa
07.05.2013., 20:58
jesu, i bome, s drugim dijelom tvog posta se potpuno slazem.
ponekad mi se cini da bi mi mozda korisniji bio neki diplomatski faks, nego uciteljski, koliki diplomati mormo biti s roditeljima :zubo:

to ide do te mjere da nam strucni timovi govore kako nista sto prenosimo roditeljima ne smije biti u negativnom kontekstu. ono, ne smijem rec' roditelju "vase dijete je danas ugrizlo marka, bacilo rucak na pod i probudilo pola grupe na spavanju jer je skakalo po krevetu". moras im prvo reci kako je dijete lijepo pilo vodu, nasmijesilo se teti spremacici i igralo se s auticima, pa tek onda, i to nadasve fino upakirano i prezentirano, reci sto nije stimalo :rolleyes:
ha jebote.
da, okej, ni jednom roditelju nije lijepo za cut nesto negativno o svom prešs sunceku, al gle, hocemo se lagati i uljepsavati istinu? :ne zna:

al hajt, nije tema :zubo: vratimo se socijalizaciji.

edit, nosorozice, to da odgjitelj prvo mora biti covjek se nekak podrazumijeva :misli: :zubo: naravno ima nas svakakvih, pa i u ovoj struci, na sto se automatski ndovezuje - profesionalizam.

nosorog
07.05.2013., 21:00
Ma jasno, u pravu si. Nisam bas ni mislila tako.
Samo pokusavam imati razumijevanja za nase tete koje su povremeno same sa po 25-tero djece i ne znaju se nositi s dodatnim problemom ovakve vrste, a nisu za to krive.
To sto prigovaraju, ne mora nuzno biti bas grozno/uzasno...ali moze, da, tocno.
Ali, koji put i prigovor tj. bilo sto sto kazu/kazete neki ne shvacaju/prihvacaju kako treba nego krivo dozivljavaju...kao prigovaranje, a ustvari nije to. Cesto su tete sasvim dobronamjerne, daju savjete, sugestije, pokusavaju pomoci, ali neki to protumace kao prigovaranje. A cesto ono to nije. Ili je mozda samo bespomocna, nema pomoci (ni u osoblju ni u strucnom savjetovanju) ...pa eto, koji put mozda izleti i ono sto ne treba. I tete su ljudi... ;)

mislim da im ovo ne bi nikad trebalo izletiti.
nikad
na bilo koje dijete
i za to nema izgovora

i
a najžalosnije od svega,znam nekada naići ujutro kad dovodim svoju malu,jedna od teta dosta viče na malu,i veoma je neugodna :ne zna: ,

tete su modeli nasoj djeci.
kako se one odnose prema nekom djetetu u grupi, tako se i cijela grupa odnosi prema tom djetetu...
kak djeca u grupi mogu prihvatiti djevojcicu, ako i teta vice na nju? i ocito ju nije prihvatila
:confused:

blablica
07.05.2013., 21:06
I nasi imaju dvije tete. Samo..jesu li te vase odjednom u grupi tokom cijelog dana ili je jedna ujutro, a druga popodne?

Ne znam jesam li dobro shvatila...ako su ove dvije stalno uz djecu (obje), onda povremeno bude jos jedna osoba vise, pa ih bude tri?

Obje su u grupi. Ove 4 su raštrkane. Nekad bude samo jedna ujutro po svim grupama, nekad dvije, a nekad budu samo popodne.
Sve grupe se spajaju poslije spavanja, tako da sam nekad znala naići na više odgajateljica nego djece u smjeni. :)

kajperinja
07.05.2013., 21:19
Ili je mozda samo bespomocna, nema pomoci (ni u osoblju ni u strucnom savjetovanju) ...pa eto, koji put mozda izleti i ono sto ne treba. I tete su ljudi... ;)

mislim da im ovo ne bi nikad trebalo izletiti.
nikad
na bilo koje dijete
i za to nema izgovora
Koje "ovo"? Mislis da im bas nikad nista ne smije izletiti..iako su samo ljudi? Ili ti mislis na nesto konkretno?
tete su modeli nasoj djeci.
kako se one odnose prema nekom djetetu u grupi, tako se i cijela grupa odnosi prema tom djetetu...
kak djeca u grupi mogu prihvatiti djevojcicu, ako i teta vice na nju? i ocito ju nije prihvatila
:confused:
O ovome pricas...o vikanju na dijete ...s posebnim potrebama?
Pa nisam na to ni mislila, nego na neki komentar roditeljima o nekom kao losem ponasanju djeteta...bilo kojeg.

alistra
17.05.2013., 21:19
ima li tko iskustva sa upisom djeteta sa teškoćama u razvoju? Opcije su nam kao djecji vrtic Potočnica na tresnjevci, DV Vbik sa montessori programom i dv Duga na Ferencici. Da li je itko imao dijete tamo u posebnim programima da mi pomogne sa iskustvom?

rupelstilski
19.05.2013., 23:36
ima li tko iskustva sa upisom djeteta sa teškoćama u razvoju? Opcije su nam kao djecji vrtic Potočnica na tresnjevci, DV Vbik sa montessori programom i dv Duga na Ferencici. Da li je itko imao dijete tamo u posebnim programima da mi pomogne sa iskustvom?

moje je djete sa pp ali ja sam ga dala u redovni naravno trazila sam asistenta što grad mora odobrit ili vrtic naći alternativu tj trećeg odgajatelja ne pada mi na pamet da ga dam u te vrtiće kaj oni meni predlazu rade sam ja doma .Neznam kaj ti je sa djetetom ni koji si kvart da ti mogu detaljnije pomoć

alistra
20.05.2013., 21:58
kao jako tesko je dobiti asistenta. Tako nam rekose u vrticu u koji je sad upisan redovni ali se nije snasao. Na tresnjevci smo. u dv bajka trenutno. A dali molbu i za vrbik, potocnicu i duga. Btw zasto mislis da bi radije bila doma s njim nego te grupe? Ja sam do sad drzala ga doma, ali uskoeo ce 4.5 god i kazu da mu treba socijalizacija. Dijadnoze su razne: adhd, elementi autizma, senzorika ga muci, usporen razvoj govora, nist se ne usudi. Imao je krvarenje u mozgu 2 do 3 stupnja i ima vodenu cistu koja zauzima trexinu mozga i oritisce ceoni rezanj th. dio za emocije i socijalizaciju. I jos sumnhaju na rijetku metabolicku bolest koju ima valjda 10?ljudi na svijetu,ali za ro idemo jos na dodatne pretrage.

rupelstilski
20.05.2013., 23:43
kao jako tesko je dobiti asistenta. Tako nam rekose u vrticu u koji je sad upisan redovni ali se nije snasao. Na tresnjevci smo. u dv bajka trenutno. A dali molbu i za vrbik, potocnicu i duga. Btw zasto mislis da bi radije bila doma s njim nego te grupe? Ja sam do sad drzala ga doma, ali uskoeo ce 4.5 god i kazu da mu treba socijalizacija. Dijadnoze su razne: adhd, elementi autizma, senzorika ga muci, usporen razvoj govora, nist se ne usudi. Imao je krvarenje u mozgu 2 do 3 stupnja i ima vodenu cistu koja zauzima trexinu mozga i oritisce ceoni rezanj th. dio za emocije i socijalizaciju. I jos sumnhaju na rijetku metabolicku bolest koju ima valjda 10?ljudi na svijetu,ali za ro idemo jos na dodatne pretrage.

boze moj!isto i moj 4.5g ista diagnoza ,umjereno do lako mentelno ret.itd i moj je iso u privatni jer nsam mislila da ce imat boljskrb jos kad je imo 2 g od privatnog je ostalo dozivotni oziljak na celu vidjela sam da je malo drukčijih od drugih pa je poćelo ispitivanje i dijagnosticiranje sreća u nesreći i sama sam radila sa djecoim sa potrebama pa samznalagde i kako i kome i zašto.trud logopeda ,defektoiloga,senzorike,edukaciskog fakulteta.okupila tim sve moguče povukla čak i do beograda išla i jos uvjek radimo istina jako puno za mrvice ali napredak je golem ,puno diagnoza više nema mada piše u početnim nalazima al boli ma k.....isto ko i tvoj najviše šteka socijalizacija,govor .adh,odmah bi oni u onakve vrtiće .,neda se redovnima imat takvu djecu,pa još trazit asistente ko9ja tlaka ,ja sam razuman roditelj nek ide na 4 sata nek i u početku i na 2 h i to je to vrtic je duzan trazit asistente a i nema ih jer mi sma na fakultetetu i znamo kako stvari stoje ali prije ce ti proc neka vrtic trazi treceg odgajatelja to upucena sam ja u mnogo toga on mora kupit stvari od(normal djece)jedino tako i nista drugo ne pristani moras se samo borit evo ja idem u srijedu na razgovor u vrtic .znam da mora upast jer kad me vide rijec nisu potrebne .rado bi ti pomogla da ne srljaš,da ,se ne izgubiš ,i kolko tolko saćuvaš zivceke ,nismo same sa tim problemom mi smo na edu,fakultetu grupa i zajedno smo bili pametniji rado pomazemo i u svome jadu SVE ZA NAŠE ANDELE!

alistra
21.05.2013., 09:36
Rado bih bila član vaše grupe. Mi na edu faxu još nismo dobili ni termin za pregled, a kamoli za terapije. Na Goljaku idemo na senzoriku, logopedu, defektologu i radnu terapiju. Meni je isto iz vrtića došAO SLUPANE GLAVE, pao je kao klada na nazad. Očito ga je netko gurnuo. Odonda još više zazire od vrtića. Zadnjih godinu dana nisam ga ni vodila iako ima mjesto u redovnoj grupi, jer sam na porodiljnom sa drugim djetetom. Ja ga najradije ne bih ni vodila, ali znam da nije to rješenje. Vodila bih ga maksimalno poludnevno. Btw molim kakve simptome ima tvoj? Ja više ne znam što je normalno , a što dijagnoza u njegovom ponašanju? I da li postoji šansa da se preko rehabilitacijskog faxa nađe asistent? Cula sam na Goljaku da neka profesorica tamo pomaže u tome.

rupelstilski
21.05.2013., 20:44
Rado bih bila član vaše grupe. Mi na edu faxu još nismo dobili ni termin za pregled, a kamoli za terapije. Na Goljaku idemo na senzoriku, logopedu, defektologu i radnu terapiju. Meni je isto iz vrtića došAO SLUPANE GLAVE, pao je kao klada na nazad. Očito ga je netko gurnuo. Odonda još više zazire od vrtića. Zadnjih godinu dana nisam ga ni vodila iako ima mjesto u redovnoj grupi, jer sam na porodiljnom sa drugim djetetom. Ja ga najradije ne bih ni vodila, ali znam da nije to rješenje. Vodila bih ga maksimalno poludnevno. Btw molim kakve simptome ima tvoj? Ja više ne znam što je normalno , a što dijagnoza u njegovom ponašanju? I da li postoji šansa da se preko rehabilitacijskog faxa nađe asistent? Cula sam na Goljaku da neka profesorica tamo pomaže u tome.

da i moj je zbog tretmana u vrticu traumatiziran ne od strane djece neg teta uf ne ponovilo se moj iswto ide na goljak svaki petak na senzo kod vesne ali doma mi dolaze log,def.svakodnevno jer jedino tako ima pomaka.na faksu smo imali grupu sa rehabilitatorom ispalo je super jer kad su na testirali sa slicnim simptomima su i formirane grupe isli smo 3.5 mj jedanput tjedno i na klincima tj njih 3 u grupi vidi se razlika i mi mame smo jedna od druge saznale sva moguca prava tk da je to jako koristil napiso mi faks da je djete bilo na njihovom tretmanu i toje dobra karta zas upis u vrtic ,bas mi mje zal kaj se nismo prije kliknule da se mozes pripremit da sad ne lutas .ni moj nema to9cnu dijagnozu djeca sazrijevaju nekaj otpadne nekaj dođe ali imaj misiju do skole ja moram izvuć .i bice sve ok jednog dana ce biti i direktori podravke hahaha

alistra
22.05.2013., 22:14
Ja se nadam da ce biti doktor ;-). I mi idemo na senzoriku na goljak petkom, u koliko sati ste vi? Mi smo u 11.45 sad, a bili smo do sad u 11. Idemo svaki drugi petak, dakle ovaj petak ne, iduci jesmo. Ps,a logoped i defektolog su u privatnom aranzmanu ili kako? Hvala na odgovoru. Ja cu se prijaviti na fax defektoloski barem na jesen, pa sto bude.

rupelstilski
23.05.2013., 00:03
Ja se nadam da ce biti doktor ;-). I mi idemo na senzoriku na goljak petkom, u koliko sati ste vi? Mi smo u 11.45 sad, a bili smo do sad u 11. Idemo svaki drugi petak, dakle ovaj petak ne, iduci jesmo. Ps,a logoped i defektolog su u privatnom aranzmanu ili kako? Hvala na odgovoru. Ja cu se prijaviti na fax defektoloski barem na jesen, pa sto bude.

mi smo uvjek u 12 i 30 .petkom kod vesne najdanovic na goljaku. log i def ja placam privatno ,dodu mi doma svakodnevno i taj sistem super funkcionira nadopunjuju se jedna drugu prate djete na svom terenu ,ja ne razvazam,ma divota napokon. NI za boga necekaj jesen odmah zovi faks za obradu,kad je prvi slobodni termin kod bilo koga MOJA preporuka prof ljubešić. ali? ja sam cekala gotovo godinu dana za termin pa onda jos poslj cekas za grupu sa rehabilitatorom i ode vrijeme produ mjeseci a jakooo puno djece prode i godina odmah zovi da te zabiljeze pa onda ćekaj njihov poziv .nadam se da ces brzo doci na red!

Manimani
23.05.2013., 12:27
evo drage mame da se javim za one koje su pratile moje postove na ovu temu,pošto je jučer bio roditeljski sastanak zadnji u vrtiću,a ja nisam bila (jer sam jučer završila u bolnici na pretragama,upala gušterače i jetre),i danas ja pitam tetu o čemu ej bio sastanak ako ej bilo nešto važno,da znam i ja itd.ugl bilo je o tome kako djeca idu u stariju grupu i oko priredbe koju će imati pa smo se se opet vratili na onu curicu s posebnim potrebama i danas sam puno toga više saznala jer sam puno ispitivala i jer je taman djevojčica doručkovala pa je svako ju malo teta opominjala jer je radila "nestašluke" na što mi je teta rekla,vidite kroz šta mi prolazimo i tu smo počele priču

ugl,dosta vas je pitalo za stanje djevojčice,.ona ima mentalnu retardaciju,kaže mi teta da mala razumije svega 5-7 riječi,dnevno se popiški 5-6 puta,svu djecu čupa,grize,udara,kažu da se neka brane i vrate joj,a neka jednostavnose ne znaju obraniti,neki dan je iskrivila naočale jedne curice od tisuću i pol kuna,kad sma pitala za asisitenticu,teta je samo odmahnula rukom:vidjeli ste onu mladz što tu bude s vremeena na vrijeme, e to je nje asistentica,šat njoj mala radi,pljuje,čupa,šamara :eek: ja sma bila pod šokom,teta je 10 puta ponovila to djete ne spada ovdje,roditelji budu pozvani na sastanak uopće se ne odazovu,ne komuniciraju s tetama,ne odazivaju se na pozive stručnog tima vrtića,,,,sad ćeopet imat sastanak da se maloj ne dozvoli nastavak vrtića

kaže mi teta da je mama te djevojčice pisala pravobr,jelavićki da joj se uskračujju prava,i ova je dala naredbu da mala nastavi pohađat normalan vrtić :ne zna: ,roditelji s euopće ne odazivaju,teta mi kaže da s en može na drugu djecu usredotočiti jer stalno mora na malu paziti,danas sam bila nekih pola sata u sobi i vidjela sam i moigu s pravom reći da to nije u redu da druga djeca to moraju proživljavat.možete me popljuvat,ali zašto bi moje djete,tuđe djete trpilo teror nekog djeteta pa makar ono bilo i bolesno :confused:

tete su očajne,sad po ne znam koji put će tim opet defektoga izaći,a tata je napravio neki dan scenu da se sve tete izašle van iz soba i roditelji koji su doveli djete su imali šta vidjeti od strane oca .

rupelstilski
23.05.2013., 21:37
evo drage mame da se javim za one koje su pratile moje postove na ovu temu,pošto je jučer bio roditeljski sastanak zadnji u vrtiću,a ja nisam bila (jer sam jučer završila u bolnici na pretragama,upala gušterače i jetre),i danas ja pitam tetu o čemu ej bio sastanak ako ej bilo nešto važno,da znam i ja itd.ugl bilo je o tome kako djeca idu u stariju grupu i oko priredbe koju će imati pa smo se se opet vratili na onu curicu s posebnim potrebama i danas sam puno toga više saznala jer sam puno ispitivala i jer je taman djevojčica doručkovala pa je svako ju malo teta opominjala jer je radila "nestašluke" na što mi je teta rekla,vidite kroz šta mi prolazimo i tu smo počele priču

ugl,dosta vas je pitalo za stanje djevojčice,.ona ima mentalnu retardaciju,kaže mi teta da mala razumije svega 5-7 riječi,dnevno se popiški 5-6 puta,svu djecu čupa,grize,udara,kažu da se neka brane i vrate joj,a neka jednostavnose ne znaju obraniti,neki dan je iskrivila naočale jedne curice od tisuću i pol kuna,kad sma pitala za asisitenticu,teta je samo odmahnula rukom:vidjeli ste onu mladz što tu bude s vremeena na vrijeme, e to je nje asistentica,šat njoj mala radi,pljuje,čupa,šamara :eek: ja sma bila pod šokom,teta je 10 puta ponovila to djete ne spada ovdje,roditelji budu pozvani na sastanak uopće se ne odazovu,ne komuniciraju s tetama,ne odazivaju se na pozive stručnog tima vrtića,,,,sad ćeopet imat sastanak da se maloj ne dozvoli nastavak vrtića

kaže mi teta da je mama te djevojčice pisala pravobr,jelavićki da joj se uskračujju prava,i ova je dala naredbu da mala nastavi pohađat normalan vrtić :ne zna: ,roditelji s euopće ne odazivaju,teta mi kaže da s en može na drugu djecu usredotočiti jer stalno mora na malu paziti,danas sam bila nekih pola sata u sobi i vidjela sam i moigu s pravom reći da to nije u redu da druga djeca to moraju proživljavat.možete me popljuvat,ali zašto bi moje djete,tuđe djete trpilo teror nekog djeteta pa makar ono bilo i bolesno :confused:

tete su očajne,sad po ne znam koji put će tim opet defektoga izaći,a tata je napravio neki dan scenu da se sve tete izašle van iz soba i roditelji koji su doveli djete su imali šta vidjeti od strane oca .boze dragi!

nosorog
24.05.2013., 10:51
@Manimani,

razumijem da se brines za svoje dijete, medjutim, ono sto mene smeta, je sto su tete maksimalno neprofesionalne.
Prvo, za vrijeme dok ona mora paziti na djecu na dorucku, pomagati im, uciti ih, nema sto razgovarati sa nekim roditeljem, a posebno ne o problemima koje ona ima sa drugim djetetom, davanjem informacija o dijagnozi i sl, a posebno ne kako ej jadna bespomocna, naredio grad, bla....

Drugo, ja takvoj teti ne bih povjerila niti svoje dijete, a komoli dijete sa posebnim potrebama.

I dalje, grozno mi je od pravobraniteljice, da se dijete silom upisuje u kolektiv koji nije spreman za dijete sa poteskocama i ne pokazuje spremnost da prihvati dijete i pomogne djetetu u socijalizaciji.

Manimani
24.05.2013., 13:22
@Manimani,

razumijem da se brines za svoje dijete, medjutim, ono sto mene smeta, je sto su tete maksimalno neprofesionalne.
Prvo, za vrijeme dok ona mora paziti na djecu na dorucku, pomagati im, uciti ih, nema sto razgovarati sa nekim roditeljem, a posebno ne o problemima koje ona ima sa drugim djetetom, davanjem informacija o dijagnozi i sl, a posebno ne kako ej jadna bespomocna, naredio grad, bla....

Drugo, ja takvoj teti ne bih povjerila niti svoje dijete, a komoli dijete sa posebnim potrebama.

I dalje, grozno mi je od pravobraniteljice, da se dijete silom upisuje u kolektiv koji nije spreman za dijete sa poteskocama i ne pokazuje spremnost da prihvati dijete i pomogne djetetu u socijalizaciji.

:ne zna: zaista ne znam što bi ti rekla,nemam pojma...ali što se tiče teta,ja sam zadovoljna njima,moja mala ih obožava obje,jbg možda ženi bude jasno kad se izjada :ne zna:

btw njihova je grupa u cijelom vrtiću najaktivnija u svemu i najurednija,što imaju diplomicu vrtića od svih grupa iako su oni najmlađa grupa tako da tete nisu loše,voljene su od djece :ne zna:

alistra
24.05.2013., 16:13
mi smo uvjek u 12 i 30 .petkom kod vesne najdanovic na goljaku. log i def ja placam privatno ,dodu mi doma svakodnevno i taj sistem super funkcionira nadopunjuju se jedna drugu prate djete na svom terenu ,ja ne razvazam,ma divota napokon. NI za boga necekaj jesen odmah zovi faks za obradu,kad je prvi slobodni termin kod bilo koga MOJA preporuka prof ljubešić. ali? ja sam cekala gotovo godinu dana za termin pa onda jos poslj cekas za grupu sa rehabilitatorom i ode vrijeme produ mjeseci a jakooo puno djece prode i godina odmah zovi da te zabiljeze pa onda ćekaj njihov poziv .nadam se da ces brzo doci na red!
Ja bih se odmah predbilježila, naravno,a li su mi rekli kad sam zvala da ni predbilježbe tj. narudžbe ne primaju do 9 mjeseca :-(.
Vidimo se se dakle idući petak, mi imamo od pwtnaest do 12 do pola jedan. Vj. se izmjenjujemo ;-). Ps. ja cu biti ona koja je sva u crnom (nedavno mi je umro tata :-(, a dijete je Vito, pa mi se javite ako vam se da.
Pps. s vrtićima se i dalje borimo. Bili na raznim razgovorima. Svidio mu se montessori u DV. Vrbik (bio je ovaj čet sat vremena u grupi uz mene) ali izgleda da neće biti mjesta kažu. A dv Potočnica kaže da nema dovoljno teškoća za njihovu posebnu grupu, nude semo integraciju ali to imamo i u svojem vrtiću Bajka tj. redovnu grupu od 26 djece. U DV Duga ima mjesta u posebnoj grupi od osmero djece i ima mjesta, ali na ferenčici je, a mi živimo na Trešnjevci. Probat ćemo još u ovom našem Dv. Bajka da ga prebace u malu grupu za djecu sa autistični elementima. Baš danas sam bila na Goljaku kod psiholog i kaže da je Vito osebujan tj. osebujno komunicira i da bi mu trebala manja grupa barem za početak..

rupelstilski
24.05.2013., 21:16
Ja bih se odmah predbilježila, naravno,a li su mi rekli kad sam zvala da ni predbilježbe tj. narudžbe ne primaju do 9 mjeseca :-(.
Vidimo se se dakle idući petak, mi imamo od pwtnaest do 12 do pola jedan. Vj. se izmjenjujemo ;-). Ps. ja cu biti ona koja je sva u crnom (nedavno mi je umro tata :-(, a dijete je Vito, pa mi se javite ako vam se da.
Pps. s vrtićima se i dalje borimo. Bili na raznim razgovorima. Svidio mu se montessori u DV. Vrbik (bio je ovaj čet sat vremena u grupi uz mene) ali izgleda da neće biti mjesta kažu. A dv Potočnica kaže da nema dovoljno teškoća za njihovu posebnu grupu, nude semo integraciju ali to imamo i u svojem vrtiću Bajka tj. redovnu grupu od 26 djece. U DV Duga ima mjesta u posebnoj grupi od osmero djece i ima mjesta, ali na ferenčici je, a mi živimo na Trešnjevci. Probat ćemo još u ovom našem Dv. Bajka da ga prebace u malu grupu za djecu sa autistični elementima. Baš danas sam bila na Goljaku kod psiholog i kaže da je Vito osebujan tj. osebujno komunicira i da bi mu trebala manja grupa barem za početak..
JOJ kam god okrenes sve se ceka e pa uskoro ce i godišnji pa to tak i ide nema veze 1.9 odmah zovi ili osobno naj sigurnije dodi na faks i naruci se .znaci mi na goljaku dodemo a vi idete ali drugi petak nema jer je praznik u čet pa su si spojili,uvjek ga tata pelj gore onaj crn i visok,mali je velimir.znači decec ti je osebujan !ma bu bilo nekaj od njega vidjet ceš!nekj sam tak popricala sa svojim timom samo ih zanim ima li mali napadaje sobzirom na krvarenja? nemoj se ni slucajno vise mucit sa ispitivanjem ovog ,onog mozda sidroma sam sebe zdereš ii malog jos vise traumatiziras .pusti tertapija je svejedno jednaka i tocka.tim mi kaze posto se mucis sa redovnim vrticem mislim mozes upast ako imas para za placanje asistenta 25 kn po satu i potpisuje se ugovori na 2 sata pa ak ide na 4 maksimum .stvar je u ravnateljici .i probaj onaj vrtzic mislim da se zove POD LIPOM kkod vinogradske cujem od roditelj da su zadovoljni. ili slava raskaj manje grupe,pitaj kakvo je stanje ma zal mi ja ka to nisi prije pokrenula ja sam u tome od nove godine .sve obilazila pitala na faksu od 2 mj ,da djete bude spremno za socijalizaciju .da sve bude spremno do upisa u vrtić ,i mom je majvaznija manja grupa ili asistent nema druge. i jos nekaj pocni sa homepatijom ,to radi cuda bas sm o danas bili na pregledu evo u 4 mj drugo djete.stalozeniji ,mirniji,manje tikova,ma pita vesnu stvarno djete brze od očekivanog napreduje .a kak nebi samo zanjega i radim i placam al isplati se!

alistra
25.05.2013., 09:53
Hvala na iscrpnom odgovoru ;-). Ako ne budem nista pametno postiglaa za vrtic ove školske, budem onda za iducu. Ako ces vodiri malog, vidino se onda za 3 tj. ;-). A ako ti muz kaze da ih netko jako promatra, to sam ja ;-). Javim ovdje kako ce proci sve ro s vrticem. Mozda i nekom drugom pomogne.

alistra
25.05.2013., 12:08
Zaboravila sam napisti ima promijenjen EEG, ali nema neke napadaje u tom smislu. Iako ima promijenjeno ponasanje i kako mi zovemo zute minute- mozda su to neke vrste napadaja?
Btw glede ostalih postova ovdje: Nije lako kad ti dijete ima problema, a ti ga pokušavaš uključiti u normalan život. Evo npr. ja sam probala ići sa svojim sinom na EPO igru i jako mi je bilo teško. Nije mogao pratiti i čudno se ponašao, pa su nas drugi čudno gledali, a mi na kraju odustali. Sigurno roditeljimakoji imaju tu curicu u vrtiću u normalnoj grupinije lako. Svi su za inkluziju, i nama je predlažu, a ne stvore uvjete za to. Meni je teško i na igralištu s njim, i u dućanu i na plivanju na koje ide (ide 2 godine i nikad nije uhvatio drugo dijete za ruku ili pjevao ringa raja ili bilo što drugo). Muž koji ide s njim na plivanje kaže da mu je jako teško kako više ni ne računaju s njim, uvijek je na kraju reda ili u drugom kutu bazena sam sa tatom, a u drugom dijelu svi drugi.

rupelstilski
25.05.2013., 20:37
Zaboravila sam napisti ima promijenjen EEG, ali nema neke napadaje u tom smislu. Iako ima promijenjeno ponasanje i kako mi zovemo zute minute- mozda su to neke vrste napadaja?
Btw glede ostalih postova ovdje: Nije lako kad ti dijete ima problema, a ti ga pokušavaš uključiti u normalan život. Evo npr. ja sam probala ići sa svojim sinom na EPO igru i jako mi je bilo teško. Nije mogao pratiti i čudno se ponašao, pa su nas drugi čudno gledali, a mi na kraju odustali. Sigurno roditeljimakoji imaju tu curicu u vrtiću u normalnoj grupinije lako. Svi su za inkluziju, i nama je predlažu, a ne stvore uvjete za to. Meni je teško i na igralištu s njim, i u dućanu i na plivanju na koje ide (ide 2 godine i nikad nije uhvatio drugo dijete za ruku ili pjevao ringa raja ili bilo što drugo). Muž koji ide s njim na plivanje kaže da mu je jako teško kako više ni ne računaju s njim, uvijek je na kraju reda ili u drugom kutu bazena sam sa tatom, a u drugom dijelu svi drugi.
ma i ja bila u EPO IGRI ODUSTALA ODMAH NAKON IN VIDUALNOG SATA sve je to samo bacanje para.a mi roditelji sa djecom sa pp idemo boze mi i oprosti ikod samog đavla.u nadi da ce nekaj biti neki pomak,nada.i moj bogec ima samo mamu i tatu i isto smo na bazenu sami .u kutu ,uvjek sam al ja ga guram medu djecu ,molim djecu u igraonici kad me pitaju a TETA ZAKAJ SE ON TAKO GLASA?da mu je tesko govorit da (on misli da je beba)kak da djeci objasnim .pa nek se malo poigraju sa njim ,nek mu nedaju mira,nek ga love i fAKAT NEKAD IH PRIHVATI opet ovisi o vremenu,njegovom raspolozenju ,nema on definirano niš uf.to je tako tesko .naporno .osjecam se ko izmikana krpa itata isto e stvarno nam ponestaje i zadnji atom snage .Neznam kak ti a ti imas.. jos jedno stvarno si hrabra ja bi isto ali nemogu jedva sam i ovo dobila .Stresa me pozdere vise spali .moramo se nas dvije nać da se nasa djeca skonpaju pa mozda se i kliknu ko ce to kod njih znat?vrjedi pokusat nista ne kosta!sutra?neki park?

alistra
26.05.2013., 07:00
Mogla bih traziti da ostane jos jednu "turu" na senzorici, pa oni vide kako se slazu. Mi smo isto sad sa jos jednim djetetom, teta Sandra nas "priparila" ;-), taj mali ima isto 4.5. S njegovim riditeljuma (cesce dodje tata) sam se skompala. Razmjenjujemo iskustva i cak i bacamo?na humor ovu nasu situaciju. Btw nasa senzoricka teta je Alexandra (Sandra), vasa je valjda ona druga.

rupelstilski
26.05.2013., 08:01
Mogla bih traziti da ostane jos jednu "turu" na senzorici, pa oni vide kako se slazu. Mi smo isto sad sa jos jednim djetetom, teta Sandra nas "priparila" ;-), taj mali ima isto 4.5. S njegovim riditeljuma (cesce dodje tata) sam se skompala. Razmjenjujemo iskustva i cak i bacamo?na humor ovu nasu situaciju. Btw nasa senzoricka teta je Alexandra (Sandra), vasa je valjda ona druga.
DA nasa je teta vesna dobra ideja da se spare ak se one slazu nemam nikaj protiv.uzasno je vani idemo mi u igraonicu se ''izdivljat''

alistra
28.05.2013., 15:29
Ovako: primili su nas i u dječji vrtić Duga koji ima grupu za djecu sa višestrukim teškoćama; u grupi ih ima 8, imaju svojeg defektologa i logopeda + svoju vrtićku tetu. Samo, bojimse kakva su djeca tamo (ove god. primaju i neke nove uklj. i nas pa definitivno ne znam strukturu) i u vrtić na Vrbiku sa Montessori programom u kojem ima 22 djece mislim ili više čak. Ta grupa je nešto manja jer jedno dijete ima asistenta,pa se grupa smanjuje za dvoje djece. Dakle, ima više djece ali je možda bolji montessori način rada (ili nije) :504:, odakle da je zasigurno znam. A i tu je ipak 20 i nešto djece, kiliko ce se oni moći posvetiti mojem sinu? A opet defektologica na Goljaku kaže da bolje da ide sa naprednijom djecom da će bolje napredovati. Logopedica nije sigurna jer kaže da ipak ce se puno raditi s njim u manjoj grupi, posebno jer imaju svojeg logopeda, a on tu "štek" najviše. Kako odlučiti, da li ste imali sličnih iskustava? Što kaže moja "suborka" odavde,a i ostali naravno. Help!:confused:

Lyanna Stark
28.05.2013., 18:45
Mislim da su americki znanstvenici radili istrazivanje gdje su jednog normalnog djecaka stavili medu autisticne djecake. Normalan djecak je poceo pokazivati znakove autizma.

Tesko mi je citati postove zadnje dvije forumsice, te nisam ubrala koji je poremecaj u pitanju. Ali ja bih na tvojem mjestu poslala dijete u manju grupu, pa cak i medu drugacije, jer svijetski standard govori da za djecu najbolje biti u manjoj grupi. A i imat ce vlastitog logopeda. Sto se tice utjecaju vrsnjaka, mozda da nades nekog djecaka za igru, prijateljicino dijete, pa se dogovarate za igru...itd.

alistra
28.05.2013., 19:52
Imao je krvarenje u mozgu 2 do 3 stupnja i sad je otkrivena vodena cista koja zauzima gotovo trecinu mozga i koja potiskuje ceoni temporalni rezanj (dio za emocije i govor). Posljedicno tome ima problema sa socijalizacijom, senzorikom i govorom. Ovo sa opnasanjem autista sam i ja cula, mozda nam DV bajka radi uslugu sto nas ne prima. A za ove druge dvije opcije jednostavno i dalje nisam pamwtna

MAJAMAMA
28.05.2013., 20:37
Ja iz vaših postova slabo razumijem što je s djecom, koje su smetnje i kakve dijagnoze jer pišete zbrda-zdola i nerazumljivo.

Molim vas da razdvajate misli, ako treba i posebnim redovima, da tekst uobličite da vam možemo nešto savjetovati jer ovakav način pisanja ništa ne govori.

Nemojte ovo shvatiti kao napad.

Što se tiče vrtića, kao majka koja se brine o tom djetetu trebala bi znati koliko je on spreman na veći ili manji kolektiv jer si ga valjda pokušala socijalizirati i izvan institucija, vlastitim radom i snagama.

Je li dijete u interakciji s drugom djecom izvan institucija, kako se ponaša (koliko je uopće staro), kakvo je emotivno stanje djeteta (što znači da mu vodena cista pritišće dio za senzoriku i emocije, što to konkretno znači u njegovu ponašanju?), kakve logopedske probleme ima, je li to čitav govor, izgovor pojedinih glasova, ima li i problem sa sluhom, koncentracijom, je li kadar voditi jednostavan razgovor.???

Milijardu je pitanja, a najosnovnije je ono što ti radiš s njim doma i na koji način zamišljaš njegov napredak. U kojem je on spektru autizma ako jest i jesi li se o tome obrazovala? Znaš li što je Montessori, a što program koji nudi rad s autistima? Jesi li se dobro o tome obavijestila, što koji program konkretno nudi i koji, kad sve staviš na vagu, nudi više napretka?

alistra
28.05.2013., 21:33
Izgleda da me razumije samo mama s kojom sam skoro pretvorila ovo u privatan chat ;-) i koja ima iste probleme kao i ja.
Na tipkovnici mi ne radi bas tipka "space", a i sve pisem u brzini jer nemam vremena. A sad tipkam na mobu sto isto nije neka sreca.
Ovo sve sto pitas je u redu i ne moze se ocekivati da me se razumije odprve (osim nekog tko je u istoj situaciji.
Dijete nema autizam, nego samo elemente autizma, a tako i pise da se zove grupa "djeca sa elementima autizma".
Btw naravno da sam se informirala o svemu koliko se moze kao laik.
Ocekivala sam da mozda ovdje ima slicno iskustvo.
Dakle, posljedice dijagnoze djeteta su: zaostajanje u razvoju; emocionalnom, razvoju govora, problemi sa senzornom integracijom.
Zaostajanje u psiholoskom razvoju znaci da se ponasa skoro ko beba, a ima 4.4 godina.
Socioloski boji se gomile, buke,mnostva.
Senzoricki boji se na ljuljacku, tobogan, bicikl.

La_LuNa
28.05.2013., 21:39
Ovako: primili su nas i u dječji vrtić Duga koji ima grupu za djecu sa višestrukim teškoćama; u grupi ih ima 8, imaju svojeg defektologa i logopeda + svoju vrtićku tetu. Samo, bojimse kakva su djeca tamo (ove god. primaju i neke nove uklj. i nas pa definitivno ne znam strukturu) i u vrtić na Vrbiku sa Montessori programom u kojem ima 22 djece mislim ili više čak. Ta grupa je nešto manja jer jedno dijete ima asistenta,pa se grupa smanjuje za dvoje djece. Dakle, ima više djece ali je možda bolji montessori način rada (ili nije) :504:, odakle da je zasigurno znam. A i tu je ipak 20 i nešto djece, kiliko ce se oni moći posvetiti mojem sinu? A opet defektologica na Goljaku kaže da bolje da ide sa naprednijom djecom da će bolje napredovati. Logopedica nije sigurna jer kaže da ipak ce se puno raditi s njim u manjoj grupi, posebno jer imaju svojeg logopeda, a on tu "štek" najviše. Kako odlučiti, da li ste imali sličnih iskustava? Što kaže moja "suborka" odavde,a i ostali naravno. Help!:confused:

cini mi se da si na nekoj drugoj temi napisala vec da niste imali bas najbolje iskustvo u "normalnoj" grupi s vise djece, pa bih ja osobno vec tu prednost dala bajci.

sto se montesorija tice, ta pedagogija je startala kao nacin rada s djecom s poteskocama, ali je vremenom "evoluirala" i jednu od sirih pedagojija, sto ce reci da u takvim vrticima, barem kod nas, ima puno vise "normalne" djece nego djece s poteskocama - i sad je tu upitno koliko ce se njemu odgojitelji i strucni suradnici moci i uspjeti posvetiti u grupi od 22 djece (meni je to jako puno, osobno sam u grupi imala dijete s cerebralnom paralizom, i uz 3 odgojitelja (od kojih je jedan bio djetetov asistent) mi smo imali upisano samo 18oro djece!)

bajka, s druge strane, ima strucni tim na raspolaganju samo za tu grupu, odgojitelji su skolovani i doucavani za rad s djecom s teskocama, i vjerujem da bi djetetove osobne potrebe bile bolje prepoznate i tretirane u takvoj skupini.

e, sad, ne znam koliko je dijete staro?
ako je dijete jos maleno, mozda bi najbolja solucija bila da ga sada upises u bajku i da se radi na ovim primarnim podrucjima, poput govora, u manjoj grupi i sa strucnijim osobljem, a kad dijete bude starije, 5 - 6 godina, ovisno o njegovu napretku, premjestis ga u montesori gdje cete vise poraditi na socijalizaciji :ne zna:

alistra
28.05.2013., 22:38
Dijete ima 4 godine i četiri mjeseca.
U DV Bajci ga neće jer su procijenili da nema potrebe za tom posebnom grupom za djecu sa autističnim elementima.
O tome sam i pisala na drugoj temi gdje se ljudi žale na odokativni inicijalni razgovor.

Hoće nas u DV Duga gdje ima posebna grupa od osmero djece za djecu sa višestrukim teškoćama sniženih intelektualih sposobnosti. Ovaj dio sa sniženim intelektualnim sposobnostima me brine jer moj sin nema snižene intelektualne sposobnosti (ne kažem ja kako mama, nego terapeuti).
A ova montessori grupa je isto za djecu sa višestrukim teškoćama, ima samo trećeg odgajatelja, ne cijeli tim. Ali kažu mi njegovi terapeuti sa Goljaka da bi mu mozda za razvoj bolje došla montessori grupa.
Ja bih bila za manju grupu,ali se bojim da neće biti dovoljno poticajna za razvoj,a montessori grupa opet mislim da bi mogla biti previše za njega.

MAJAMAMA
28.05.2013., 22:54
U DV Bajci ga neće jer su procijenili da nema potrebe za tom posebnom grupom za djecu sa autističnim elementima.
O tome sam i pisala na drugoj temi gdje se ljudi žale na odokativni inicijalni razgovor.

Hoće nas u DV Duga gdje ima posebna grupa od osmero djece za djecu sa višestrukim teškoćama sniženih intelektualih sposobnosti. Ovaj dio sa sniženim intelektualnim sposobnostima me brine jer moj sin nema snižene intelektualne sposobnosti (ne kažem ja kako mama, nego terapeuti).
A ova montessori grupa je isto za djecu sa višestrukim teškoćama, ima samo trećeg odgajatelja, ne cijeli tim. Ali kažu mi njegovi terapeuti sa Goljaka da bi mu mozda za razvoj bolje došla montessori grupa.
Ja bih bila za manju grupu,ali se bojim da neće biti dovoljno poticajna za razvoj,a montessori grupa opet mislim da bi mogla biti previše za njega.

Stavila bih ga u montessori grupu.

I shvaćam ja tebe, samo što je sve zbrkano i volim znati pojedinosti koje olakšavaju potpuno razumijevanje.

Dakle ne bih ga stavila u grupu s djecom sniženih intelektualnih sposobnosti, nego radije u manje zlo (da, manje zlo) i veću grupu, a s njim pojačano radila doma, tražila dodatne stvari u toj grupi, borila se s drugim roditeljima za još nekoga u stručnom timu ako je potrebno i pokušala s inkluzijom jer uskoro će i predškolska (godinu ili godinu i pol nije puno za njega u tom pogledu, a mora se naviknuti na veću grupu).

La_LuNa
28.05.2013., 23:34
obzirom na dijagnoze, dijete ce vjerojatno imati odgodu (i odmah da te pripremim, alistra, ako ce trebati asistent pri nastavi, i tu ces se morati boriti i grebati rukama i nogama, ne ide to tako lako, ono dijete s CP koje sam spomenula je prolazilo kroz takvu situaciju i asistenta su dobili na jeeedvite jade :( ), tako da sto se socijalizacije i pripreme na vecu grupu tice, dijete opet ima vremena, ono, nije da za godinu dana krece u skolu :mig:

velim, montesori svoje korijene vuce upravo iz rada s djecom s teskocama, ali s vremenom je to postalo nesto drugo i ne znam koliko je u nasim uvijetima (20+ djece) on najbolja solucija.
velis da dijete ima dosta problema govorom, koliko se u monesori grupi govori njemacki? koliko bi to moglo biti lose za tvoje dijete (ili, s druge strane, dobro)?
montesori grupa u kojoj sam ja bila imala je svakodnevno provodjenje njemackog jezika, sjedenje u krugu i sl :ne zna:

ti njabolje poznajes svoje dijete, koliko moze i koliko je spremno.
odi u oba vrtica i pitaj ama bas sve sto te muci i zanima, pa prevagni i odluci.
i jedan i rugi imaju svojih pluseva i minusa; a mi ovdje na forumu ne mozemo najbolje procijeniti niti tvoje dijete niti situaciju u vrticima o kojima razmisljas. to mozes samo ti. :grli:

alistra
28.05.2013., 23:46
Tako je i logopedica rekla. Da ga upišem na montessori i dalje vodim na sve što sam ga vodila i do sada- na Goljak i privatno.
A rad s njim doma ni ne spominjem, jer mi se čini da taj rad traje 24 sata.

Npr. ja s njim normalno ni ne pričam- pričam izražajno, razgovjetno, slušam ga pozorno, ne tepam, ne ponavljam njegove krive "slatke" riječi...k tome idemo logopedu i na Goljak i privatno.
Izdvojila sam logopedski rad (ali isto je i sa svim drugim).
Na drugoj temi (upisi u vrtiće) preporučeno mi je da se borim za DV Bajka i grupu sa autističnim elementima.
Evo ja sutra idem na zadnji razgovor u Bajku u 8.15 ujutro, pa onda u 9 u grupu s malim u DV Dugu da vidim kakva su to djeca i kako bi on funkcionirao u toj grupi, a onda idem ispitati u dv Vrbik koliko zapravo ima djece s teškoćama u Montessori grupi, koliko odgajatelja i još dosta toga što ste me tu sjetile da trebam pitati.

rupelstilski
28.05.2013., 23:53

draga moja polako. tam di je puno djece"za sada otpada"znas to i sama ,buka vriska i itd,.prevec je to potencija u uheku i znas kaj mu to dela isto ko i mom zakaj da ga mucim dok i to ne sazrije?jel tak'mozda druga godina? duga ajde nek prode za socijalizaciju nek bu najvise 4 sata a ti i dalje malog vodi na tretmane ,mozda rijede ak vrtic nekaj pokrije a montesori kaj ja znam?raspitaj se dobro pa odluci .meni su savjetovali na goljaku i opciju dva dana redovni naravno sa asistentom 3,dana slava raskaj .maje grupe su gore vecina autista .al moj ima samo elemente autizma tak moguce je da gore pocme ih oponasat ,neznam ja sam zapicila za redovni,sa asistentom jer tim st oji ,iza njega i jasno odgovoran je,.oni se mjenjaju neke,dijagnoze padaju u vodu,.ma znam da ces po srcu odlucit pa znas svoje djete ak nejde tam ,nejde mu ,idemo drugamo .pa znas da se to vidi na njima iz dana u dan..nekaj novo.najgore je ak nema ni BU ni MU.

alistra
29.05.2013., 12:10
Evo upravo motam u glavi: montessori ili posebna grupa. Moram odlučiti SAD. U montessori grupi ima 21 dijete, dvije tete ujutro, jedna popodne. Ionako ne bi bio više od 4 sata.
U posebnoj grupi u DV DUGA sva djeca koju sam vidjela su objektivno lošija od njega.
Uglavnom što god odlučim nije idealno.
Idem sad bacati pismo glava ;-).

alistra
29.05.2013., 12:52
Ovo za pismo/glava sam se salila, naravno.
Dakle, odlucila sam se za Dugu tj. za posebnu grupu od njih 8. Sad moram zivjeti sa odlukom

La_LuNa
29.05.2013., 13:13
Draga, ako ti to ista znaci, ja mislim da si dobro odlucila. Ako se i pokaze da nisi, uvijek ga nagodinu mozes upisati u montesori, imat ce 5 godina i jos posve dovoljno vremena za socijalizaciju i napredak.
Zelim vam srecu i voljela bih da nam javljas na ovoj temi kako se stvari odvijaju.

alistra
01.06.2013., 11:59
DA nasa je teta vesna dobra ideja da se spare ak se one slazu nemam nikaj protiv.uzasno je vani idemo mi u igraonicu se ''izdivljat''
Ispričavam se, kako si ono rekla da ti se zove dijete?
Ja sam sam te jučer pozdravila. Tata je crni sa dužom kosom? I ipak ste došli na terapiju u pola 1? Ili sam fulala? Tata se činio dosta začuđen :-).

rupelstilski
08.06.2013., 17:57
Ispričavam se, kako si ono rekla da ti se zove dijete?
Ja sam sam te jučer pozdravila. Tata je crni sa dužom kosom? I ipak ste došli na terapiju u pola 1? Ili sam fulala? Tata se činio dosta začuđen :-).
haha nismo to bili mi ja radim tata ga uvjek pelja crn,visok,a mali se zove velimir i dolaze oni uvjek u pola 1 tata ga ostavi i o9dmah zbrise na kavicu..

alistra
14.06.2013., 19:00
Uoznaše se naši dečkići ;-). Bili su skupa na igralištu preko puta Goljaka. Doduše, nisam sigurna kako je prošlo :-). Moj "osebujni" junior mu je sipao pijesak na leđa. I igranje je bilo gotovo :-(.

rupelstilski
19.06.2013., 16:51
Uoznaše se naši dečkići ;-). Bili su skupa na igralištu preko puta Goljaka. Doduše, nisam sigurna kako je prošlo :-). Moj "osebujni" junior mu je sipao pijesak na leđa. I igranje je bilo gotovo :-(.

DA DA REKAO MI JE TATA DA STE SE NAPOKON UPOZNALI,kaze mi da ti je mali msuper.da prica ,cist normalno djete,bit ce jos prilike za igranje u parku ljepo je vrijeme ali vrucina im je nepodniosljiva nemozes nista radit sa njima .znas li radi li goljak cjelo ljeto .kolektivni ili se zamjenjuju?