PDA

View Full Version : Sramota zvana Agrokor


stranice : 1 [2] 3 4

sprint1
08.04.2011., 12:00
možda ti zbog ovog (http://www.nytimes.com/2011/04/08/business/08clutter.html?ref=business) bude malo jasnije!

Nije mi jasno..:kava:

Ti bi inženjera strojarstva naprimjer, zaposlio kao skladištara za viljuškarom i to opravdao www linkom u kojem inženjer strojarstva sjedi za kompjuterom i projektira regalno skladište?

marantica
08.04.2011., 12:02
Može se dobiti, ali sud u pravilu vraća na posao... Radnici koji tuže poslodavca radi otkaza, prema podacima sindikata dobivaju u 95% slučajeva, dakle od 20 onih koji tuže sud na posao vraća 19, uz isplatu svih zaostalih plaća, sudskih troškova, pa i odšteta...

Prosječan poslodavac, bez pomoći jakog odvjetničkog ureda (što košta), uopće u Hrvatskoj tehnički nije u stanju provesti sve faze potrebne za nekome otkazati ugovor o radu. Prema nekim istraživanjima HUP-a potrebno je 28 koraka za veću firmu. Još možda i uspije ako baš gasi tvornicu, ali npr. radi nerada, ako je s druge strane netko spreman tužakati se - praktično nema šanse.

Štoviše, kako je uspjeh u takvim parnicama 95%, odvjetnici vrlo rado rade na postotak uspjeha, uopće ne moraš imati novce...

razumijem te, u pravu si...ali dotle dok se osoba vrati na posao od čega da živi???...to je pitanje..lopovi i kriminalci imaju za sebe dovoljno u ovoj državi a pošten čovjek ide na ulicu....ili ukradne npr. jogurt u dućanu i već je veliki lopov i prstom upiru u njega a onaj koji ukradne miliončić nikome ništa.

nulakuna
08.04.2011., 12:05
Nije mi jasno..:kava:

Ti bi inženjera strojarstva naprimjer, zaposlio kao skladištara za viljuškarom i to opravdao www linkom u kojem inženjer strojarstva sjedi za kompjuterom i projektira regalno skladište?

Moja poanta nema nikakve veze s ovim što si ti napisao. A ako ti nije jasno ja ti nemogu pomoći!

sprint1
08.04.2011., 12:08
Moja poanta nema nikakve veze s ovim što si ti napisao. A ako ti nije jasno ja ti nemogu pomoći!

Aj dobro.:top: Kad bih morao birati ili ili, ja bi prije zaposlio nekakvog psihologa ili estetičara(što god to značilo) da mi slaže police u dućanu i da pritom promatra reakcije kupaca, nego magistra ekonomije...:kava:

castanea
08.04.2011., 12:10
U usporedbi s prosjekom Europske unije (27% BDP-a), Hrvatska nema visoke javne socijalne troškove (nešto iznad 20% BDP-a). Ono što bi trebalo mijenjati je preusmjeriti socijalne izdatke, jer je naša država socijalno pasivna, zaštitna, a slabo produktivna u smislu aktiviranja stanovništva i integracije isključenih. Pažnju bi tu trebalo usmjeriti u preraspodjelu, a ne redukciju socijalnih troškova.

covjek-od-leda
08.04.2011., 12:22
nije mi jasno zašto pokretačica teme nikako ne želi odgovoriti koji je smjer završila i s kojim ocjenama.

dmarijan
08.04.2011., 13:28
preko zajednickog poznanika. cura radi samo preko poznanstva. kaze da je shvatila da joj ovo nosi puno vise novca i manje truda od druge vrste rada u struci, i dok ide njoj odgovara. druga stvar je sto dugorocno nije isplativo. ali cura ima svoju matematiku, ko sam ja da joj dokazujem suprotno.

btw, uopce ne zali sto je fax zavrsila. jednog dana planira radit u struci i fax ce joj dobro doci. i nije ni glupa, ni siromasna, ni iz lose obitelji.

Časno i pravedno

Alexis
08.04.2011., 13:29
Hrvatska je loša za sve one koji bi htjeli POŠTENO živjeti od svog rada, bilo da se radi za nekog drugog ili sebe, kao manjeg ili većeg poduzetnika.

No, zato je gotovo idealna za muljatore (da ne kažem lopove).

To je nasljeđe prošlosti i rezultat intelektualne zapuštenosti većine ljudi, a koja je direktna posljedica neučinkovitog obrazovnog sustava.

U nas se onako generalno traži malo, dobija se malo, na svim poljima, a rezultat je da imamo neuređenu zemlju koja postaje sve gorim mjestom za život. Nikakvi kozmetički zahvati ovo više ne mogu sakriti.

Alexis
08.04.2011., 13:33
nije mi jasno zašto pokretačica teme nikako ne želi odgovoriti koji je smjer završila i s kojim ocjenama.

Možda zato kaj je to posve nebitno za raspravu. Ad hominem vrijeđati isto, a to joj mnogi, pa i ti servirate od početka.

Sanable
08.04.2011., 14:27
Pa naravno da jesmo socijalna. Lijepo je živjeti od socijale dok drugi rade.
Socijalom se kupuju glasovi, to je valjda jasno imalo pametnom čovjeku.

Socijalazima je zapravo soft verzija komunizma, a jasno nam je da se isti raspao.
Raspasti će se i ovi.

Socijalna država daje novce socijalnim slučajevima, što kod nas nije slučaj. Baš zato što se kod nas državnim novcem kupuju glasovi mi nismo socijalna država. Mi državne novce uspijevamo davati čak i Agrokoru. Šta je Agrokor socijalni slučaj? Mi smo najtočnije opisano kriminalna država.

P.S. I zbilja je tužno u što se ova tema pretvorila. Ovdje valjda ima jedva 5 postova koji su on topic. Najgore od svega je što je jedini karton dobila pokretačica teme. Da se sankcionirao odmah drugi post koji je temu odveo off topic možda bi ovo na nešto ličilo.

klapalo
08.04.2011., 15:17
Sad može i kartone slagat na police. :)

covjek-od-leda
08.04.2011., 15:17
Možda zato kaj je to posve nebitno za raspravu. Ad hominem vrijeđati isto, a to joj mnogi, pa i ti servirate od početka.neslagati se s nečijim mišljenjem ne znači vrijeđati. Uostalom, nađi mi dva posta u kojem sam ju vrijeđao.

Marica Carica
08.04.2011., 16:25
Ne, Hrvatska je socijalna zemlja, u samom svjetskom vrhu po tome. :mig:

http://img200.imageshack.us/img200/9194/transferif.th.jpg (http://img200.imageshack.us/i/transferif.jpg/)

Donji desni kvadrant, zemlje sa velikom jednakoscu i velikim socijalnim transferima.

krivi preraspored sredstava
koji potice parazite
ili ide onima koji definitivno nisu soc. slucajevi

seno
08.04.2011., 16:26
Problem u rečenom je što ti kapitalizam definiraš kao sinonim za lopovluk, što bi bila socijalistička/ljevičarska propaganda.
Kapitalizam znači upravljanje svojim vlasništvom i snošenjem odgovornosti za svoje odluke, prvenstveno kroz profit. Dali to dovodi do "optimalne socijalne raspodijele", "društvene odgovornosti", dali se tebi to sviđa i slične stvari ne mijenjaju tu osnovnu definiciju.
Mislim da sam čuo Čačića da je pred god. dana na TV-u rekao da kroz državu i državne firme prođe 70% BDP-a. Tu apsolutno nema govora o nikakvom kapitalizmu, i pričat da je kapitalizam kriv za stanje naše ekonomije je čista demagogija.

Slažem se, jer smo mi u biti i kapitalizam na papiru.
Izgleda da volimo ići u ekstreme....od lošeg samoupravljanja do predatorskog neo-liberalnog-kapitalizma.

Slobodno ispravite moju demagogiju, moj igrokaz...

POZ-:)

future
08.04.2011., 16:30
Naravno da se mlada neiskusna osoba treba dokazati na poslu, i ako je sposobna napredovati, to jako lijepo funkcionira u teoriji i tamo negdje lijevo na karti svijeta, ali kod nas baš i ne.

Znam za slučaj jednog inžinjera koji godinama nije uspio pronaći posao u struci nego je konobario. U slobodno vrijeme je nešto projektirao, poslao u NASU, i oni ga odmah zvali da dođe raditi za njih. Znači kod nas nije bio dovoljno sposoban da projektira čačkalicu, a tamo je dovoljno dobar da projektira letjelice i robote koji istražuju Mars. Ili možda u toj NASI rade takvi idioti da su i konobari iz istočne Europe pametniji od njih?:ne zna:

Da li se taj čovjek trebao dokazati u svojoj birtiji, pa preći u neki restoran konobariti, pa napredovati do nekog radnog mjesta na kojemu može ostvariti svoj potencijal?

Jednom sretnem staru prijateljicu i kaže mi da radi kao asistentica jednog brokera, ja sav sretan što mi se pružila prilika da mogu popričati s nekim o investiranju i dionicama, kad ono ona nema pojma o tome, niti ju to zanima. Ona samo klika ono što joj se kaže.

Znam još puno primjera gdje ljudi nemaju pojma o svom poslu, i ne vole ga, a ima puno onih kojima je to posao iz snova i bili bi jako dobri u tome.

Poanta je da je u Hrvatskoj strašno teško dobiti šansu da pokažeš što znaš i ostvariš svoje potencijale. To je poprimilo tolike razmjere da cijelo gospodarstvo i društo ispašta zbog toga.

Što da je netko prije 5-6 godina rekao Messiju: "slušaj mali, evo tebi reket pa ti igraj tenis, ako se dokažeš, možda ti damo da igraš nogomet"?

Marica Carica
08.04.2011., 16:31
Hrvatska je loša za sve one koji bi htjeli POŠTENO živjeti od svog rada, bilo da se radi za nekog drugog ili sebe, kao manjeg ili većeg poduzetnika.

No, zato je gotovo idealna za muljatore (da ne kažem lopove).

To je nasljeđe prošlosti i rezultat intelektualne zapuštenosti većine ljudi, a koja je direktna posljedica neučinkovitog obrazovnog sustava.what the hell za offtopic, ionako je sve manje vise off :zubo: :

meni je zadnjih dana posebno upao u oci kontrast izmedju rulje koja je protestirala ispred horvatinciceve zgrade zbog nacina na koji je dosao do dozvola
i
rulje koja je dosla shoppingirat. nesvjesna iceg osim sebe.
:bang:

Edit: seno@ "Slobodno ispravite moju demagogiju, moj igrokaz...
:grli:

seno
08.04.2011., 16:39
Malo ću OT kenjat.
Dok jedni prosvjeduju, drugi peglaju kartice.
U oba slučaja zadovoljena su ljudska prava u smislu slobode kretanja i slobode izbora.

POZ-:)

voajer
08.04.2011., 17:56
Baš zato što se kod nas državnim novcem kupuju glasovi mi nismo socijalna država.

Aha. A čije se glasove kupuje ? Jel možda krupni kapitalisti (kojih imamo milijun, jelte) glasaju za onoga koji im da 700 kuna na mjesec više nego što im ide? Koga je država od 2000 pa nadalje umjesto na biro poslala u penziju? Visoko obrazovane mlade stručnjake?

Država kupuje glasove, a socijala ih prodaje. I bi dobro. Dok sve ne ode kvragu.

Paradoksalno, čim počneš govoriti o održivoj socijalnoj državi gdje se zna tko pije a tko plaća odmah se studentarija, penzioneri i radnički karteli žuri na ulice jer to znači kresanje njihovih prava i strogu regulaciju. Ajde, barem da još netko ne voli regulaciju zajedno se neoliberalnim kapitalistima :D


Mi državne novce uspijevamo davati čak i Agrokoru. Šta je Agrokor socijalni slučaj? Mi smo najtočnije opisano kriminalna država.


Agrokor dobiva poticaje na temelju svojih poljoprivrednih aktivnosti, ukoliko se ne varam. No mi imamo hrpu firmi gdje se svašta tolerira u ime socijalnog mira. Najbolji primjer je Kamensko - zašto tu sustav nije reagirao kada je trebalo i zatvorio firmu zbog neplaćanja obaveza?

Ah da. Zato jer bi onda radnici izašli na ulice protiv vlade, a ovako idu protiv poslodavca.

Sanable
08.04.2011., 18:26
Aha. A čije se glasove kupuje ? Jel možda krupni kapitalisti (kojih imamo milijun, jelte) glasaju za onoga koji im da 700 kuna na mjesec više nego što im ide? Koga je država od 2000 pa nadalje umjesto na biro poslala u penziju? Visoko obrazovane mlade stručnjake?
Država kupuje glasove, a socijala ih prodaje. I bi dobro. Dok sve ne ode kvragu...


Definicija socijalne države - država koja svojim aktivnostima djeluje u smjeru osiguravanja socijalnog minimuma svim svojim građanima, kao i pružanja drugih vrsta pomoći onima koji si je ne mogu omogućiti sami.

Da li ti ovo zbilja liči na opis Hrvatske? Zakonom velikih brojeva dio tih novaca mora otići i stvarnoj socijali. Ali zajednički nazivnik ovdje nije osiguravanje socijalnog minimuma svojim građanima, već kupovanje glasova. Zato Hrvatska nije socijalna država, kao što sam i već napisao.


Agrokor dobiva poticaje na temelju svojih poljoprivrednih aktivnosti, ukoliko se ne varam. No mi imamo hrpu firmi gdje se svašta tolerira u ime socijalnog mira. Najbolji primjer je Kamensko - zašto tu sustav nije reagirao kada je trebalo i zatvorio firmu zbog neplaćanja obaveza?
Ah da. Zato jer bi onda radnici izašli na ulice protiv vlade, a ovako idu protiv poslodavca.

Evo dobar primjer. Zašto umjesto Agrokoru ti novci nisu otišli Kamenskom ako smo mi tobože socijalna država? Kome su više potrebni? U Kamenskom su ti novci mogli spasiti radna mjesta (bar u teoriji, naravno da bi ih uprava potrošila na gluposti). S kojim razlogom hrvatski porezni obveznici trebaju subvencionirati Agrokor koji je (bar na papiru) najuspješnija hrvatska privatna tvrtka? Ako smo mi socijalna država.

voajer
08.04.2011., 18:42
Da li ti ovo zbilja liči na opis Hrvatske? Zakonom velikih brojeva dio tih novaca mora otići i stvarnoj socijali. Ali zajednički nazivnik ovdje nije osiguravanje socijalnog minimuma svojim građanima, već kupovanje glasova. Zato Hrvatska nije socijalna država, kao što sam i već napisao.


Da, itekako mi zvuči kao Hrvatska. Zašto misliš da socijala ne može prodavati svoje glasove?

Kupovanje glasova i socijalna država idu ruku pod ruku.


Evo dobar primjer. Zašto umjesto Agrokoru ti novci nisu otišli Kamenskom ako smo mi tobože socijalna država? Kome su više potrebni? U Kamenskom su ti novci mogli spasiti radna mjesta (bar u teoriji, naravno da bi ih uprava potrošila na gluposti).

Ali avaj, jesu. Evo, država im je 2 godine tolerirala neplaćanje doprinosa - zar to nije neki način "subvencioniranja" ? Dapače, taj potez je i spasio radna mjesta - na neke dvije godine.

Najbolji dio? Vlada je bolje prošla ovako nego da im je davala novac jer bi oni, kao što si primjetio/a, vjerojatno bili potrošeni na glupostima. :D

S kojim razlogom hrvatski porezni obveznici trebaju subvencionirati Agrokor koji je (bar na papiru) najuspješnija hrvatska privatna tvrtka? Ako smo mi socijalna država.

Usudio bih se reći da velika većina poreznih obveznika ne bi ništa subvencionirala bez obzira na socijalnu državu. Vidiš, lijepa stvar kod država gdje se kupuju glasovi u toliko mjeri kao kod nas je što se onda svi uključe u igru - tj., svi koji na neki način mogu ucjenjivati.

Sumnjam da Agrokor dobiva poticaje za lijepe oči. Vjerojatno je jedna od dvije stvari - ili je riječ o korupciji (u što sumnjam, jer je previše očito), ili ih Todorić ucjenjuje da će investirati negdje drugdje (što je vjerojatnije).

wiseen
08.04.2011., 18:51
Definicija socijalne države - država koja svojim aktivnostima djeluje u smjeru osiguravanja socijalnog minimuma svim svojim građanima, kao i pružanja drugih vrsta pomoći onima koji si je ne mogu omogućiti sami.

Da li ti ovo zbilja liči na opis Hrvatske? Zakonom velikih brojeva dio tih novaca mora otići i stvarnoj socijali. Ali zajednički nazivnik ovdje nije osiguravanje socijalnog minimuma svojim građanima, već kupovanje glasova. Zato Hrvatska nije socijalna država, kao što sam i već napisao.
Mislim da ti je somied dao već link, u HR je GINI koeficijent prihoda među najnižima. Pa pogledaj koliko love ide penzionerima, tko zna kojim socijalnim skupinama, braniteljima, "strateškim firmama" koje zapošljavaju velik broj građana (npr. brodogradilišta), državno određivanje cijena (npr. struja, voda, benzin), javni sektor ... Kad to zbrojiš ono što se "ukrade" direktno je zanemarivo (miljarde vs miljoni)


S kojim razlogom hrvatski porezni obveznici trebaju subvencionirati Agrokor koji je (bar na papiru) najuspješnija hrvatska privatna tvrtka? Ako smo mi socijalna država.
Zato što u socijalnoj državi država uzima za pravo da određuje "društvene prioritete" i "strateške ciljeve", i poljoprivreda je jedan od tih "strateških sektora". Ne subvencionira se Agrokor nego svi poljoprivrednici.

Allahu_Akbar
08.04.2011., 18:57
Zapravo, ako se već daju poticaji za poljoprivredu onda je svakako bolje da se daju ozbiljnim firmama nego socijalnim slučajevima. Poticaji ovim drugima nisu poticaju već socijalna pomoć i to nema nikakve veze sa gospodarstvom, to su bačena sredstva, to nisu ulaganja. I paradoks je da oni koji se zalažu za poljoprivredne subvencije toliko kritiziraju upravo one subvencije koje još i imaju nekakvog efekta.

FED
08.04.2011., 19:07
Zapravo, ako se već daju poticaji za poljoprivredu onda je svakako bolje da se daju ozbiljnim firmama nego socijalnim slučajevima.
U ovom svečanom trenutku preispitivanja, prisjetimo se Njega koji je u svom mandatu udvostručio "poticaje" sa 1,7 mld kn na 3,4 mld kn - dr Hivo...:cerek:

seno
08.04.2011., 19:09
Ono što me brine je to da Toda pomoću kumstva ima povlaštene informacije i brdo njih u šaci, te da može napraviti "nepogriješive" investicije od 0kn.

FTR:
Nikad, ama baš nikad, nisam jalan i ne bih imao ništa protiv Tode da plaća svoje obveze našim dobavljačima na vrijeme.
Neka ima kule i gradove, sve 5...njegovih 10 cvjećarskih prstiju.

Ali nivo moći koje posjeduje kao ajmo reć običan trgovac...prođu me trnci.

FED
08.04.2011., 19:21
Osim nepoštenja neplaćanja, žalosno je što ama baš itko ne vidi, i ne želi vidjeti, koliko je u totalu dobrog u koncernu Agrokor.
Žalosne su sve ove izjave mlađih školovanih hrvata, sa kojima se samo produbljuje nivo nedostojnosti što se ima vlastita država, i što sunce i jedan sat grije ovaj jal i zlo od ljudi.
"Toda" nije običan trgovac, već proizvođač prehrambenih proizvoda (i to izvrsnih), i na toj proizvodnji prihoduje godišnje oko 12 mld. kn, a na maloprodaji još 12 mld kn (dio je njegova roba, dio uvoz). Trgovačka društva koncerna su prošla i prolaze izuzetnu fazu investiranja sa vrhunskom opremom, koja daaaleko premašuje realnu tržišnu vrijednost tih firmi u času kupnje.

Gdje vam je intelekt i svijest da se odmaknete od svakodnevnog index.hr i drugog jala i zlobe?
A i tko je ovdje sposoban voditi takav koncern u prilično tržišnom okruženju bofl robe iz drugih centara?

thomascat
08.04.2011., 19:22
Nije mi jasno..:kava:

Ti bi inženjera strojarstva naprimjer, zaposlio kao skladištara za viljuškarom i to opravdao www linkom u kojem inženjer strojarstva sjedi za kompjuterom i projektira regalno skladište?

znam jednog dipl ing strojarstva kojem nebi dao ni ovce da čuva, a kamoli viljuškar u ruke.
Glupo je generalizirati.

morsk!
08.04.2011., 19:39
Hrvatska je loša za sve one koji bi htjeli POŠTENO živjeti od svog rada, bilo da se radi za nekog drugog ili sebe, kao manjeg ili većeg poduzetnika.

No, zato je gotovo idealna za muljatore (da ne kažem lopove).

To je nasljeđe prošlosti i rezultat intelektualne zapuštenosti većine ljudi, a koja je direktna posljedica neučinkovitog obrazovnog sustava.

U nas se onako generalno traži malo, dobija se malo, na svim poljima, a rezultat je da imamo neuređenu zemlju koja postaje sve gorim mjestom za život. Nikakvi kozmetički zahvati ovo više ne mogu sakriti.

Svaka čast, stvarno dobar post.

Ali da bi bio potpun daj mi molim te objasni koji bi tebi bio dobar investitor (da ne bi odmah dobio epitet muljatora)?
Zašto se investitore positovjećuje s muljatorima?

seno
08.04.2011., 19:39
... i na toj proizvodnji prihoduje godišnje oko 12 mld. kn, a na maloprodaji još 12 mld kn (dio je njegova roba, dio uvoz). Trgovačka društva koncerna su prošla i prolaze izuzetnu fazu investiranja sa vrhunskom opremom, koja daaaleko premašuje realnu tržišnu vrijednost tih firmi u času kupnje...

Brate, sve 5.
Konkretno ..."Belje".
Lako investirati u firmu preko bratskih banaka koja te izašla 1kn, a stotinu milijunski dug će neki birokrata zakopati....i tvoj pra-pra-unuk (budući porezni obveznik) će indirektno plaćati za to.

Zašto i ti i ja nemamo mogućnosti biti Toda i laganini rock and roll...

POZ-:)

Sanable
08.04.2011., 19:44
Da, itekako mi zvuči kao Hrvatska. Zašto misliš da socijala ne može prodavati svoje glasove?
Kupovanje glasova i socijalna država idu ruku pod ruku.


Svi mogu prodavati svoje glasove, ali ovdje se radi o razlogu zašto ih država kupuje. Nitko nije objavio oglas, ja prodajem svoj glas. Naša vlada je odlučila dijeliti novac tamo gdje je procijenila da će im to donijeti korist na slijedećim izborima, bili to bogati ili siromašni. To sam mislio pod onim zajedničkim nazivnikom. Nisi me shvatio ali bojim se da ti ne mogu bolje objasniti nego što sam već napravio prethodnim postom.


Ali avaj, jesu. Evo, država im je 2 godine tolerirala neplaćanje doprinosa - zar to nije neki način "subvencioniranja" ? Dapače, taj potez je i spasio radna mjesta - na neke dvije godine.
Najbolji dio? Vlada je bolje prošla ovako nego da im je davala novac jer bi oni, kao što si primjetio/a, vjerojatno bili potrošeni na glupostima. :D


Ma dobro, Kamensko je tak i tak uzaludno spašavati. Oni nisu samo u nekoj krizi, to je dublji problem. I to prvenstveno uzrokovan potpunom nekonkurentnošću na tržištu. Mogli su ih subvencionirati do mile volje i nikad ih ne bi spasili.


Usudio bih se reći da velika većina poreznih obveznika ne bi ništa subvencionirala bez obzira na socijalnu državu. Vidiš, lijepa stvar kod država gdje se kupuju glasovi u toliko mjeri kao kod nas je što se onda svi uključe u igru - tj., svi koji na neki način mogu ucjenjivati.
Sumnjam da Agrokor dobiva poticaje za lijepe oči. Vjerojatno je jedna od dvije stvari - ili je riječ o korupciji (u što sumnjam, jer je previše očito), ili ih Todorić ucjenjuje da će investirati negdje drugdje (što je vjerojatnije).

Pa nisam ni ja siguran zašto to Todoriću treba. To je sitna lova za njega. Vjerojatno je stvar u ovome što si rekao - zato jer može.

Mislim da ti je somied dao već link, u HR je GINI koeficijent prihoda među najnižima. Pa pogledaj koliko love ide penzionerima, tko zna kojim socijalnim skupinama, braniteljima, "strateškim firmama" koje zapošljavaju velik broj građana (npr. brodogradilišta), državno određivanje cijena (npr. struja, voda, benzin), javni sektor ... Kad to zbrojiš ono što se "ukrade" direktno je zanemarivo (miljarde vs miljoni)


Pa čekaj malo, penzije su ogroman dio proračuna ali dobar dio toga su starosne mirovine koje su ti ljudi ipak zaslužili i ne možeš ih uračunati u kupovanje glasova. Problem je u nestarosnim mirovinama.
Što se branitelja tiče većina njih su bili nakon rata sasvim radno sposobni ljudi. Nisu svi imali PTSP ili su imali blaži oblik koji se mogao liječiti. Ovdje je država tim ljudima napravila medvjeđu uslugu što ih je tim financiranjem isključila iz društva. Nije tu razlog bio pomaganje socijalnim slučajevima ili vraćanje digniteta braniteljima, već kupovanje glasova. Dobar dio branitelja ne bi bili socijalni slučajevi da su se ti novci utrošili u njihovu (pre)kvalifikaciju i time im dali posao, odgovornost i uključivanje u društvo. Ovako smo dobili ljude koji ne znaju šta će sa sobom i obično su pijani od jutra (bar oni koje ja poznam). I depresija s kojom se danas bore nije više proizvod rata već alkoholizma. Uz dužno poštovanje onima koji ne spadaju u tu kategoriju, nije mi namjera nikoga vrijeđati.
Ljudi zaposleni u brodogradnji također nisu socijalni slučajevi. Da smo odmah privatizirali brodogradilišta većina tih ljudi bi ostali na svojim radnim mjestima. Ne shvaćam zašto ljudi misle ako se brodogradilišta prodaju da će svi dobiti otkaz. Koji bi interes bio novom vlasniku svima dati otkaze i tražiti nove ljude a već je imao zaposlenike koji su uhodani u posao. Ok možda bi se rezalo na jednom dijelu zaposlenih jer ih naša brodogradilišta zapošljavaju previše ali ne bi to bilo jako puno radih mjesta.
Hoću reći da je država tim kupovanjem glasova zapravo stvorila potencijalne socijalne slučajeve i nismo mi zato socijalna država. Stvar je u motivaciji naše vlade da se održi na vlasti po svaku cijenu, a ne da pomogne siromašnima.


Zato što u socijalnoj državi država uzima za pravo da određuje "društvene prioritete" i "strateške ciljeve", i poljoprivreda je jedan od tih "strateških sektora". Ne subvencionira se Agrokor nego svi poljoprivrednici.

Poljoprivrednici nisu siromašni i nisu nikada ni bili. Subvencioniramo ih jer su najglasniji. Poljoprivreda je sve osim hrvatski strateški interes, što pretpostavljam da se slažeš zbog ovih navodnika. A Agrokor je raširio svoje grane po svim sektorima tako da ih valjda ni ovdje nisu mogli zaobići. Ali opet ponavljam, razlog je u motivaciji za subvencioniranjem. A to je ostanak na vlasti. I to je dovelo do toga da se uz "siromašne" poljoprivrednike subvencionira i Agrokor koji to definitivno nije.

seno
08.04.2011., 19:55
Poljoprivrednici nisu siromašni i nisu nikada ni bili. Subvencioniramo ih jer su najglasniji. Poljoprivreda je sve osim hrvatski strateški interes, što pretpostavljam da se slažeš zbog ovih navodnika. A Agrokor je raširio svoje grane po svim sektorima tako da ih valjda ni ovdje nisu mogli zaobići. Ali opet ponavljam, razlog je u motivaciji za subvencioniranjem. A to je ostanak na vlasti. I to je dovelo do toga da se uz "siromašne" poljoprivrednike subvencionira i Agrokor koji to definitivno nije.

Sa svime se slažem do poljoprivrednika.

Barem nisu kupovali na kredit Golf 6 iliti sunčane za 2k kuna.
Kupovali su precijenjene i državno/bankovno kanalizirane traktore i i ine priključke.

Ispravi me ako griješim.
POZ-:)

Allahu_Akbar
08.04.2011., 19:58
Osim nepoštenja neplaćanja, žalosno je što ama baš itko ne vidi, i ne želi vidjeti, koliko je u totalu dobrog u koncernu Agrokor.
Žalosne su sve ove izjave mlađih školovanih hrvata, sa kojima se samo produbljuje nivo nedostojnosti što se ima vlastita država, i što sunce i jedan sat grije ovaj jal i zlo od ljudi.
"Toda" nije običan trgovac, već proizvođač prehrambenih proizvoda (i to izvrsnih), i na toj proizvodnji prihoduje godišnje oko 12 mld. kn, a na maloprodaji još 12 mld kn (dio je njegova roba, dio uvoz). Trgovačka društva koncerna su prošla i prolaze izuzetnu fazu investiranja sa vrhunskom opremom, koja daaaleko premašuje realnu tržišnu vrijednost tih firmi u času kupnje.

Gdje vam je intelekt i svijest da se odmaknete od svakodnevnog index.hr i drugog jala i zlobe?
A i tko je ovdje sposoban voditi takav koncern u prilično tržišnom okruženju bofl robe iz drugih centara?

Složio bih se s ovim. Agrokor je ozbiljna firma koja za razliku od drugih uvodi najsuvremenije metode poslovanja. Sa svim pozitivnim i negativnim konotacijama po potrošača i nacionalno gospodarstvo. Koriste konzultante u tu svrhu, kontinuirano se mijenjaju, zapošljavaju kvalitetan i educiran menadžerski kadar. Najveći krimen im je to (ne)plaćanje, o čemu se već raspravljalo na forumu. Budući da njihova maloprodaja drži oko 30% tržišta, što je otprilike u rangu ostalih tržišnih lidera u toj industriji u Europi, ne može se reći da su jedini trgovački lanac na hrv. tržištu. Čini se da se Konzum fokusirao na one dobavljače koji bez Konzuma ne bi našli mjesto na policama drugih maloprodajnih lanaca ili bi to bilo znatno manje.

Inače svaka firma nastoji povećati razliku u broju dana naplate i plaćanja dobavljačima. Konzum se tu pokazao preuspješan. Nekorektno i neukusno preuspješan.

Oni se uspješno opiru konkurenciji, uvodeći novine sa Zapada tipa private label ( na kojima su najbolje marže) što recimo Kerum ne radi pa i ide putem kojim ide. K plus nije njihova izmišljotina, ideja se pojavila prvo u V. Britaniji i proširila po svijetu. Kao i manji broj artikala. Smanjuje izbor što baš nije pozitivno ali ima druge pozitivne efekte.

I na koncu tu je dramatično povećanje produktivnosti u njihovog prerađivačkoj industriji i poljoprivrednoj proizvodnji.

Sve u svemu, rekao bih da imaju neto pozitivan efekt. Kad bi cijelo gospodarstvo tako brzo prihvaćalo zapadne trendove, razina produktivnosti i standarda bi bila puno viša.

Sanable
08.04.2011., 20:00
Sa svime se slažem do poljoprivrednika.

Barem nisu kupovali na kredit Golf 6 iliti sunčane za 2k kuna.
Kupovali su precijenjene i državno/bankovno kanalizirane traktore i i ine priključke.

Ispravi me ako griješim.
POZ-:)

Ti traktori koštaju preko 100000 Eura. Šta će mu takav traktor za ono malo zemlje šta ima? Kad puste one snimke prosvjeda poljoprivrednika smuči mi se od onih zelenih mrcina. Šta nisu mogli kupovati nešto primjerenije njihovim potrebama?

seno
08.04.2011., 20:12
@Sanable

Poljoprivrednika što su se zaletili u toj kupnji ima 10%...kao i u nekretninama.

Nije poljoprivrednik tudum da kupuje traktor od 300 konja za 5 hektara obradivoga...ima on 10 puta više.
Hebemu miša...ako nije seljak marljiv, štedan, ziher, suzdržan (poučen iskustvu prijašnjih generacija)...tko je?

voajer
08.04.2011., 20:18
Svi mogu prodavati svoje glasove, ali ovdje se radi o razlogu zašto ih država kupuje. Nitko nije objavio oglas, ja prodajem svoj glas. Naša vlada je odlučila dijeliti novac tamo gdje je procijenila da će im to donijeti korist na slijedećim izborima, bili to bogati ili siromašni. To sam mislio pod onim zajedničkim nazivnikom. Nisi me shvatio ali bojim se da ti ne mogu bolje objasniti nego što sam već napravio prethodnim postom.


Da bi došlo bi bilokakve transakcije, moraju postojati dvije strane koje međusobno prihvaćaju uvjete transakcije. Svaliti cijeli grijeh na leđa jedne strane (u ovom slučaju vlade) je nepravedno. Od koga bi ona kupovala glasove kada ih nitko ne bi prodavao?

Nije se ovakav model socijalne države održao do danas zato jer je dobar. Dapače, totalna je katastrofa. Održao se zato jer su ljudi i dalje spremni prodavati svoje glasove za beneficije, tj. žrtvovati javni interes za vlastiti dobitak.

To samo po sebi nije neobično ali brate mili, gdje je logika da se ta manipulacija ugradi u sam sustav?

Sanable
08.04.2011., 20:21
@seno

Da ali tih 10% su prvi na prosvjedima. Ali dobro, nećemo generalizirati. Sigurno ima i onih što pošteno rade. Samo ne može država biti taoc njihovim željama da proizvode nešto čime ne mogu biti konkurentni na tržištu. Subvencije uvijek moraju biti privremene, inače to postaje rupa bez dna.

Ova tema se zbilja pretvorila u chat. :D

sprint1
08.04.2011., 20:22
znam jednog dipl ing strojarstva kojem nebi dao ni ovce da čuva, a kamoli viljuškar u ruke.
Glupo je generalizirati.

I ti si meni našao spominjati Brzog iz Mućki...:rofl:

seno
08.04.2011., 20:25
Don't worry...sve je to u okvirima ekonomije,gospodarstva itd.
Long live moderatori....moram se malo...:mig:

FED
08.04.2011., 20:37
Složio bih se s ovim. Agrokor je ozbiljna firma koja za razliku od drugih uvodi najsuvremenije metode poslovanja. Sa svim pozitivnim i negativnim konotacijama po potrošača i nacionalno gospodarstvo.

Sve u svemu, rekao bih da imaju neto pozitivan efekt. Kad bi cijelo gospodarstvo tako brzo prihvaćalo zapadne trendove, razina produktivnosti i standarda bi bila puno viša.
Osobno nakon dužeg vlastitog istraživanja, a potaknut upravo stalnim prenegativnim konotacijama, sam otkrio da se u totalu radi o izuzetnom koncernu na kojeg bi trebali biti ponosni.
Naravno da je to preogromna mašinerija u kojoj apsolutno svega ima (u mikrokozmosu jedan Konzumov dućan se razlikuje od drugog, u ovisnosti o poslovođi), ali ugrubo i generalno je za pohvalu.

Dakle, pored svega što si naveo, na tržištu su jedva ponegdje oligopolisti, u ostatku su u tržišnoj borbi. Prema dobavljačima su nemilosrdni (izvan domene neplaćanja koju ne podržavam imalo, već unutar pregovaračke faze) ali je to također dio tržišta, i dijelom preraspodjeljuje prema sebi, a dobrim dijelom ruši cijene i prema kupcima.
K-Plus su ispregovarali do perfekcije, i redom sada imaju izuzetne proizvode pod svojom kapom (nepovoljno za dobavljače - oni to u suštini ne vole, ali stvar dogovora; treba imati na umu puno direktorčića i drugih koji sudjeluju u kreiranju svega toga i sa vlastitim interesima - nije to lako uskladiti...).
Od brojnih modernih tehnologija kupili su i GIS sustav optimalnog razvoza robe, i još brojna čuda, za razliku od države koja npr. kupuje SAP da bi dala novac podobnima za ništa itd itd...

Npr. na nekim skandinavskim tržištima kupci u maloprodaji kupuju domaće prehrambene proizvode i po 30% većim cijenama, i nižoj kvaliteti, od uvozne. Kakvu potrošačku domoljubnu svijest, izvan bazičnih tržišnih logika, ti posjeduju, a mi bi svoje na križ raspeli.

seno
08.04.2011., 21:09
Znači...popljujte me ako treba... Austrijanci su vodilja.

Jedino me brine što svaki veliki sustav ima previše parazita koji vođeni vlastitim egom, moći itd. stvaraju stereotip isvrzsnosti.

Moje ustrajanje... ako je Toda tako super-duper, kaj se zajebava sa par mil. kunića što ne plaća domaće dobavljače.
Hm...domoljublje...jako širok pojam.

FED
08.04.2011., 21:13
Prije svega nemoj išta od svega pisanoga imalo osobno shvatiti. To nije intencija, već motivacija na sveobuhvatnije osobno promišljanje, pa tko što tada zaključi - ok.
Društvo u kakvom živimo se sastoji od pojedinaca današnjice, koji su takvi kakvi jesu, pa je sigurno samo teže nego lakše sa takvim magarcima išta voditi.
Neplaćanje je krađa, bez daljnjeg.

babkonj5
08.04.2011., 21:14
upravo danas se islaćuju poljoprivredne subvencije...zanimljivost je utoliko što je isplata izvršena prije završetka sjetve, a to je veeliki +

hoću reći i da grupacija agrokor eto dobrano bere lovorike nedavnih prosvjeda (a zna se tko je bio u rovovima)

kao poljoprivrednik, zavidim poljoprivrednoj grupaciji tog koncerna...prigrlili su vrhunsku zemlju, vrše obnovu mehanizacije i stručnog osoblja, prinosi i izgledi polja su im za pohvalu

ali imam skepsu ako se jednog dana desi prodaj ili bilo kakva vlasnička transformacija (kako te već biva u ovim globalnim vremenima) jer sav cvijet hrvatskog poljoprivrednog zemljišta (belje, vupik, pik vinkovci...) šaptom padaju sa dugoročno veoma maglovitim konotacijama

baš gledam agrokorov web (http://www.agrokor.hr/361.aspx)....toliko se brzo šire da na popis nisu stigli staviti vupik :)

ali, agrokor se neće još zaustaviti jer kako tumačiti recimo da je Belje za 2009. (isplaćeno u 2010.) primilo 115 mil. kn subvencija (http://paor.byethost9.com/osijecka.php?order=iznos&type=desc), a za istu godinu je iskazan gubitak od 63 mil. kn (http://www.jatrgovac.com/2011/02/belje-iz-dobiti-u-gubitak/)...naravno, to se može objasniti početnim ulaganjima, ali isto tako i da cijeli agrokor stoji iza poljoprivrednih projekata

wiseen
08.04.2011., 21:33
Pa čekaj malo, penzije su ogroman dio proračuna ali dobar dio toga su starosne mirovine koje su ti ljudi ipak zaslužili i ne možeš ih uračunati u kupovanje glasova. Problem je u nestarosnim mirovinama.
Što se branitelja tiče većina njih su bili nakon rata sasvim radno sposobni ljudi. Nisu svi imali PTSP ili su imali blaži oblik koji se mogao liječiti. Ovdje je država tim ljudima napravila medvjeđu uslugu što ih je tim financiranjem isključila iz društva. Nije tu razlog bio pomaganje socijalnim slučajevima ili vraćanje digniteta braniteljima, već kupovanje glasova. Dobar dio branitelja ne bi bili socijalni slučajevi da su se ti novci utrošili u njihovu (pre)kvalifikaciju i time im dali posao, odgovornost i uključivanje u društvo. Ovako smo dobili ljude koji ne znaju šta će sa sobom i obično su pijani od jutra (bar oni koje ja poznam). I depresija s kojom se danas bore nije više proizvod rata već alkoholizma. Uz dužno poštovanje onima koji ne spadaju u tu kategoriju, nije mi namjera nikoga vrijeđati.
Ljudi zaposleni u brodogradnji također nisu socijalni slučajevi. Da smo odmah privatizirali brodogradilišta većina tih ljudi bi ostali na svojim radnim mjestima. Ne shvaćam zašto ljudi misle ako se brodogradilišta prodaju da će svi dobiti otkaz. Koji bi interes bio novom vlasniku svima dati otkaze i tražiti nove ljude a već je imao zaposlenike koji su uhodani u posao. Ok možda bi se rezalo na jednom dijelu zaposlenih jer ih naša brodogradilišta zapošljavaju previše ali ne bi to bilo jako puno radih mjesta.
Hoću reći da je država tim kupovanjem glasova zapravo stvorila potencijalne socijalne slučajeve i nismo mi zato socijalna država. Stvar je u motivaciji naše vlade da se održi na vlasti po svaku cijenu, a ne da pomogne siromašnima.

Poljoprivrednici nisu siromašni i nisu nikada ni bili. Subvencioniramo ih jer su najglasniji. Poljoprivreda je sve osim hrvatski strateški interes, što pretpostavljam da se slažeš zbog ovih navodnika. A Agrokor je raširio svoje grane po svim sektorima tako da ih valjda ni ovdje nisu mogli zaobići. Ali opet ponavljam, razlog je u motivaciji za subvencioniranjem. A to je ostanak na vlasti. I to je dovelo do toga da se uz "siromašne" poljoprivrednike subvencionira i Agrokor koji to definitivno nije.
A šta da ti kažem onda slažemo se onda oko toga tko je kriv, vlada odnosno birači, i valjda se možemo složit da to sa "surovim neoliberalnim kapitalizmom" veze nema :ne zna:

Sanable
08.04.2011., 21:58
Ma naravno. Za surovi liberalni kapitalizam bi trebali biti puno otvoreniji vanjskom kapitalu.
Ali ja pokušavam reći da mi nismo socijalna država zato jer nismo čak ni to. Da smo bar socijalna država, to bi značilo da vlada ima neku strategiju u vođenju zemlje. Ali oni zapravo ne vode državu već cijeli mandat vode predizbornu kampanju. A pošto s vremenom u Hrvatskoj ima sve više i više siromašnih ostavlja se dojam da se financira sirotinja te da smo mi socijalna država. A oni samo ciljali na najmnogobrojniju skupinu prilikom kupovanja glasova.

maracmlatarac
08.04.2011., 22:04
Socijalna država daje novce socijalnim slučajevima, što kod nas nije slučaj. Baš zato što se kod nas državnim novcem kupuju glasovi mi nismo socijalna država. Mi državne novce uspijevamo davati čak i Agrokoru. Šta je Agrokor socijalni slučaj? Mi smo najtočnije opisano kriminalna država.ovo boldano jednostavno nije točno, država itekako daje novce socijalnim slučajevima, i to nije dobro
ta tzv. socijalna država je jedan od velikih uzroka ekonomskih problema u Hrvatskoj, ali i Europi i čim se prije ukine tim bolje

maracmlatarac
08.04.2011., 22:14
Definicija socijalne države - država koja svojim aktivnostima djeluje u smjeru osiguravanja socijalnog minimuma svim svojim građanima, kao i pružanja drugih vrsta pomoći onima koji si je ne mogu omogućiti sami.

Da li ti ovo zbilja liči na opis Hrvatske? Zakonom velikih brojeva dio tih novaca mora otići i stvarnoj socijali. Ali zajednički nazivnik ovdje nije osiguravanje socijalnog minimuma svojim građanima, već kupovanje glasova. Zato Hrvatska nije socijalna država, kao što sam i već napisao.Evo dobar primjer. Zašto umjesto Agrokoru ti novci nisu otišli Kamenskom ako smo mi tobože socijalna država? Kome su više potrebni? U Kamenskom su ti novci mogli spasiti radna mjesta (bar u teoriji, naravno da bi ih uprava potrošila na gluposti). S kojim razlogom hrvatski porezni obveznici trebaju subvencionirati Agrokor koji je (bar na papiru) najuspješnija hrvatska privatna tvrtka? Ako smo mi socijalna država.

naknade za nezaposlene, dječji doplatci, socijalne pomoći, školovanja "na teret ministarstva" (što u prijevodu znači "na tuđoj grbači"), raznorazne braniteljske beneficije.. - hrvatska je socijalna da socijalnija ne može biti, i dok se to žestoko ne reducira ili čak potpuno ukine, nećemo se izvući iz gliba u koji smo, zahvaljući tom i takvom 'neosocijalizmu', upali

socijalna država sucks :)

i p.s. - naravno da ni Agrokoru ne treba ništa davat, kao ni bilo kojoj drugoj firmi

zmay
08.04.2011., 22:50
imat će i benzinske u sklopu većih centara. to će isto biti dobra stvar, i njima i nama.

a index.hr je, kako i sami u svojoj reklami kažu, smeće.

nulakuna
08.04.2011., 23:33
...
Konkretno ..."Belje".
Lako investirati u firmu preko bratskih banaka koja te izašla 1kn, a stotinu milijunski dug će neki birokrata zakopati....i tvoj pra-pra-unuk (budući porezni obveznik) će indirektno plaćati za to.

Zašto i ti i ja nemamo mogućnosti biti Toda i laganini rock and roll...

A koja je druga opcija države bila moguća?

Da je recimo dala tebi Belje, što bi ti snjim?

Noach
09.04.2011., 00:02
Osim nepoštenja neplaćanja, žalosno je što ama baš itko ne vidi, i ne želi vidjeti, koliko je u totalu dobrog u koncernu Agrokor.

"Toda" nije običan trgovac, već proizvođač prehrambenih proizvoda (i to izvrsnih), i na toj proizvodnji prihoduje godišnje oko 12 mld. kn, a na maloprodaji još 12 mld kn (dio je njegova roba, dio uvoz).

teško pojedinci mogu shvatiti kako je Todoric dobrim dijelom na tom neplacanju stvorio to sto je stvorio. beskamatno kreditiranje, vjerujem kako bi ti bio jako sretan da dodes u banku i polozis depozit i na taj depozit dobijes 0% kamata.

sto se tice toga da je Todoric proizvodac kvalitetnih prehrambenih proizvoda to je tocno, ali nista veci od recimo Podravke, Krasa, Dukata, Vindije ili Gavrilovica.

mnogima isto tako ocito nije jasno da se Todoric ponasa potpuno isto kao i velika vecina Slovenaca, a u ovom slucaju Mercator. primjera ima na bacanje. otvaranjem punionice u Gotalovcu (Coca Cola-Bistra) Todoric im je otvoreno porucio kako oni nece uci u Konzum sve dok je on vlasnik Konzuma. kada pogledas konkurencju proizvodima Jamnice onda vidis kako Konzum diskriminira ostale proizvodace u odnosu na Jamnicu. primjerice, u apsolutno svim ducanima u mojem kvartu (Getro, Billa i Diona ) Studena je jeftina i do 50 lipa na 1,5 litara u odnosu na Janu, Studenac u odnosu na Jamnicu, ali eto u Konzumu nije, u Konzumu je upravo suprotno. tesko mi je vjerovati da Podravka daje manji rabat Konzumu nego jednoj Bili ili Getrou.

pred jedno tri mjeseca Nestea je imao akciju u cijeloj Hrvatskoj gdje je 1,5 litra ledenog caja stajalo 8,00 kn od Bile, Dionice do Getro ili Plodina, ali eto u Konzumu nije. U Konzumu je cijena bila oko 10 kuna, a cijena ledenog caja od Jamnice oko 8,50 kn. znaci namjerno nabija cijene konkurentnim proizvodima jer ocito nije sposoban proizvesti po cijeni po kojoj proizvodi konkurencija.

takva je prica i sa svim ostalim tvrtkama od Leda, Zvijezde pa do Belja ili Vrbovca. Kako je Todoric od Belja i Vrbovca stvorio dobrostojece tvrtke? Tako sto odmah nakon sto ih je kupio je pobacao konkurenciju van iz Konzuma i glupi potrosaci su to jednostavno prihvatili. Koliko bi Todoric bio uspjesan u podizanju Belja ili Vrbovca da nije imao Konzum? Mozda bi bio uspjesan, nista ne kazem, samo je jedno sigurno, tako brzi uspjeh i penetraciju u trziste sasvim sigurno ne bi ostvario. Konzum je za sve njegove proizvodne tvrtke kanal distribucije.

kako se Todoric nosi sa konkurencijom? nikako, kada je Lidl poceo uvoziti sladolede iz Njemacke po super konkurentnim cijenama Ledo, odnosno Todoric su se nasli uvrijedeni te su dali ultimatum Lidlu da prestane uvoziti sladolede iz Njemacke ili ce povuci Ledo proizvode iz Lidla. tako posluje Todoric na slobodnom trzistu. jednostavno, kada ne moze konkurirati onda prvo prijeti, a potom se povlaci, a moze se povuci posto ima Konzum u kojem Ledo sladoledi nemaju konkureniju. mislim da se samo poveci idiot moze zalagati za takvo poduzetnistvo posto je Todoricevom politikom kupac taj koji gubi. Posto su Hrvati neuk narod imas situaciju kakvu imas.

da li je Todoric sposoban osvojiti inozemna trzista? jedino onda ukoliko primjeni politiku koju je primjenio u Hrvatskoj. znaci kupi ducane i onda u njih plasiraj vlastite proizvode. to je napravio u Srbiji, BiH, Makedoniji, a evo vidimo da pokusava i u Sloveniji.

U Sloveniji Todoric i njegovi proizvodi nemaju pristup zato sto se Slovenci ponasaju gotovo identicno kao Todoric. Stoga mu je jasno da ce jedino preko Mercatora moci uci na slovensko trziste. to braco moj nije nikakav sposobnost, jer da kapitalizam funkcionira kako si to Todoric zamislja taj sustav bi odavno propao.

Todoriceve prve tri tvrtke po izvozu su Ledo, Jamnica i Zvijezda sa 171, 166 i oko 154 milijuna izvoza u 2009. sto je nesto malo vise nego sto izveze Vetropack straza. medutim, da ne bi bilo zabune, u istoj godini su Ledo, Jamnica i Zvijezda uvezli proizvoda za 312, 212 i 180 milijuna kn.

jako lijepo se vidi da su te tri tvrtke u konacnici neto uvoznici, a ne nikakvi izvoznici, a kada njima pridodas Konzum sa uvozom od 1,5 milijardi kn, PIK Vrbovec 350 milijuna, Agrokor Trgovina 252 milijuna dolazimo do zakljucka kako Agroko u konacnici nije nikakav izvoznik neto jedan od najvecih uvoznika, a izvoz koji ima bi bio neusporedivo manji da kojim slucajem nije vlasnik trgovina u Srbiji, BIH itd. osim toga sam Kras koji glasi kao jedno socijalisticko poduzece sto i je ima veci izvoz od navedene tri tvrtke.

na isti nacin je pokusao uci u Tursku koja je veliko trziste, ali nije uspio. Da je kojim slucajem uspio danas bi pricali o velikom izvoznom usjehu Jamnice, Leda i ostalih, a ovako o tome nema niti rijeci posto je jednostavno u ravnopravnoj trzisnoj utakmici on nesposoban.

njegov nacin poslovanja zdusno podrzav politika koju on obilato podmazuje, te je u samom vrhu vlasti i zajedno sa nakazama poput Sanader, danas Kosorice, a sutra Milanovica kreaira gospodarsku politiku.

Sanader mu je dozvolio preuzimanje Tiska. u Tisku Jamnica nije bila prisutna, bili su Bistra i Studena. uvjet da preuzme Tisak je bio da ne smije mijenjati dobavljace godinu dana. nakon godinu dana iz Tiska je pobacao Bistru i Studenac, a stavio Jamnicu. bravo, nema sta, prava trzisna utakmica kakve se niti Smith ne bi postidio.

slucaj Dukata je svimapoznat, nakon sto ga je Rajic sjebao i prodao Dukat Lactalisu gospon se uvijedio i izbacio Dukatove proizvode. njegovo poslovanje je toliko jadno i toliko neposteno da mu se samo debili mogu diviti. U konacnici potrosac sve to plati. S obzirom da prosjecan covjek ne zna koliko je 2+2 nije nista cudno sto Todoric ima takvu moc. sve je u potrosacima, oni ga drze, ali sto ces kada glupani ne vide da je Konzum jedan od najskupljih lanaca. Umirovljenike masovno ko ovce sisa i neka ih sisa jer nisu zasluzili nista drugo nego da ih sisa.

u ovoj banana drzavi mi nista vise nije cudno, pa niti ovakvi postovi poput tvojeg. da li Todoric radi nesto pozitivno? naravno, ali u konacnici je stetocina jednaka Sanader i Kosorici.

da smo narod za kurac govori i Radimir Cacic koji je predsjednik HNS i prema svim kriterijima trebao biti u zatvoru. na stranu sto je ubio dvoje jadnih ljudi i pokusao lagati o tom dogadaju, u zadnjih godinu dvije govori o nelikvidnosti i kiminalu, a njegove tvrtke ne isplacuju radnicima placu, a dobavljacima ono sto im duguju. zadnji primjer je posao za Vodovod Sibenik od kojeg je dobio novac ali dobavljace odnosno kooperante za taj posao nije platio. i takav govori o nelikvidnosti i kriminalu. Cacic, Todoric, Kosor ili Milanovic, sve ista banda koja jebe ovaj narod, a narod nije niti zasluzio nista drugo nego da ga se jebe.

seno
09.04.2011., 08:29
@nulakuna

Uf...eto mi kada volin kenjat...:)
Kada bih dobio kapitalna dobra za 1kn, kada bi imam pristup financijskom kapitalu po 0% kamata i kada bih imao politiku za kumu...čuda bi napravio.
I plaćao bi sve svoje obveze prema svima i poradio bi na svojoj samokontroli ega i moći...:lol:

@Fed
Tome se i nadam, da bude sve više magaraca koji su svjesni svijeta i društva oko sebe za početak a o mogućnostima i izborima otom-
potom.

@Noach
:top:
Lijep prikaz poslovanja/kretanja u tom segmentu "free market"-a i Todine poslovne filozofije.
Nekim nacijama treba i 40 godina da bi se probudili, neki se nikad niti neće, neki to ni ne žele.
Polako i pomalo...moja procjena je da smo tu negdje na pola puta osvješćenosti.
I normalno nikada nećemo znati sve informacije sa druge strane kovanice.

POZ-:)

FED
09.04.2011., 08:39
pred jedno tri mjeseca Nestea je imao akciju u cijeloj Hrvatskoj gdje je 1,5 litra ledenog caja stajalo 8,00 kn od Bile, Dionice do Getro ili Plodina, ali eto u Konzumu nije. U Konzumu je cijena bila oko 10 kuna, a cijena ledenog caja od Jamnice oko 8,50 kn. znaci namjerno nabija cijene konkurentnim proizvodima jer ocito nije sposoban proizvesti po cijeni po kojoj proizvodi konkurencija.

takva je prica i sa svim ostalim tvrtkama od Leda, Zvijezde pa do Belja ili Vrbovca. Kako je Todoric od Belja i Vrbovca stvorio dobrostojece tvrtke? Tako sto odmah nakon sto ih je kupio je pobacao konkurenciju van iz Konzuma i glupi potrosaci su to jednostavno prihvatili.
Kao prvo, neplaćanje je matematički i moralni ekivalent krađi. To se ne može abolirati.
Glede cijenovne politike uistinu ne znam ikoga u tržišnoj areni tko se ne služi svojim položajem u istoj radi daljnje maksimalizacije profita. Stvarno ne vidim ijednog trgovca pojedinca koji se sam zalaže za vrline slobodnog tržišta, i ne inklinira monopolskom ponašanju.
U Svijetu su još krvavije tržišne borbe i još podmukliji oligopolski dogovori. Koncentracija veletrgovaca nekim robama su velike (hrana), i oni dobrim dijelom određuju cijene.

Agrokor drži oko 25-30% maloprodaje (50-tak% ostali "veliki" sa podjednakim tržišnim udjelom), i tu je, istina, najkoncentriraniji. No niti to nije prošlo bez obilatih investicija, tj. nisu to Unikonzumi iz 1986.
Iskreno, daljnja koncentracija toga okrupnjavanjem me ne veseli imalo.

Glede cijelog koncerna, treba zamisliti da ovaj tren isti prestane postojati (i kapital i obveze istog - nema išta, ni pogona ni kredita, ni hala...ni 40.000 radnih mjesta - ali ona su očito po defaultnoj sumnji neproduktivna), i što time dobivaju potrošači (u sveukupnom zadovoljstvu), što gospodarstvo RH u cjelini, i ako nemamo niti u toj proizvodnji komparativnu prednost da li bi bilo bolje da svega toga nema.
Koje je glede ovoga mišljenje (još bolje analiza/izračun) forumaša?

Sanable
09.04.2011., 09:30
Glede cijelog koncerna, treba zamisliti da ovaj tren isti prestane postojati (i kapital i obveze istog - nema išta, ni pogona ni kredita, ni hala...ni 40.000 radnih mjesta - ali ona su očito po defaultnoj sumnji neproduktivna), i što time dobivaju potrošači (u sveukupnom zadovoljstvu), što gospodarstvo RH u cjelini, i ako nemamo niti u toj proizvodnji komparativnu prednost da li bi bilo bolje da svega toga nema.
Koje je glede ovoga mišljenje (još bolje analiza/izračun) forumaša?

A zašto bi prestali postojati da recimo propadne Agrokor? Šta je zapravo Agrokor? To je nekoliko katova uredskih prostora u Ciboni. Sami Agrokor ne proizvodi ništa osim gomile papirologije. Zašto misliš da Jamnica, Ledo, Zvijezda ne bi bili u stanju funkcionirati kao zasebne firme izvan Agrokora kao što su funkcionirali i prije. Ne bi tih 40000 radnih mjesta nigdje nestalo, jedino bi imali drugog šefa.

odurni_gad
09.04.2011., 09:48
Glede cijelog koncerna, treba zamisliti da ovaj tren isti prestane postojati (i kapital i obveze istog - nema išta, ni pogona ni kredita, ni hala...ni 40.000 radnih mjesta - ali ona su očito po defaultnoj sumnji neproduktivna), i što time dobivaju potrošači (u sveukupnom zadovoljstvu), što gospodarstvo RH u cjelini, i ako nemamo niti u toj proizvodnji komparativnu prednost da li bi bilo bolje da svega toga nema.
Koje je glede ovoga mišljenje (još bolje analiza/izračun) forumaša?

isto kao i da narkomanu oduzmeš fiks. Neće više biti sretan nego će se tresti, bljuvati, kenjati u kantu. Kad dođe k sebi shvatit će da je droga zlo.

maq
09.04.2011., 10:13
pred jedno tri mjeseca Nestea je imao akciju u cijeloj Hrvatskoj gdje je 1,5 litra ledenog caja stajalo 8,00 kn od Bile, Dionice do Getro ili Plodina, ali eto u Konzumu nije. U Konzumu je cijena bila oko 10 kuna, a cijena ledenog caja od Jamnice oko 8,50 kn. znaci namjerno nabija cijene konkurentnim proizvodima jer ocito nije sposoban proizvesti po cijeni po kojoj proizvodi konkurencija.


I, šta je tu nelegalno? Normalna tržišna utakmica.

MMachéte
09.04.2011., 11:09
Bas ,, procitao sam tu opasku o cijeni nestea od litre i pol , i sad mislim si ja , mora da sam ja u kriv , valjda postoji neki presutni dogovor , neznam neki bon-ton velikih trgovina da nesmiju nabiti maržu proizvodima kojih se sjete , al mozda ipak nije tak?
Mislim da Konzum ne da moze staviti cijenu proizvoda koju hoce , nego moze uopce ne uvest Neste čaj u prodaju u sve konzume u RH.
TKo ga sili ?

normalno da ce staviti konkurentniji cijenu svog proizvoda .. potice svoju proizvodnju , tom suparnickom nesteu stavi cijenu 10-15 posto visu pa ak ga neko kupi, ide i njemu dobar dio.

Spominje se getro - ako imaju neki sok od Granda nisam ziher da imaju sokove al vrlo moguce (ona neka cola+ il kak se vec zove) - pa dve litre te cole su ono , 6 kuna.Jel se smije coca cola doo ljutiti na Getro(mercator) sto su 50posto jeftiniji od đenuin kole?

nulakuna
09.04.2011., 11:46
@nulakuna

Uf...eto mi kada volin kenjat...:)
Kada bih dobio kapitalna dobra za 1kn, kada bi imam pristup financijskom kapitalu po 0% kamata i kada bih imao politiku za kumu...čuda bi napravio.
I plaćao bi sve svoje obveze prema svima i poradio bi na svojoj samokontroli ega i moći...:lol:Fanancijski kapital po 0% možeš dobiti samo ako ne plaćaš dobavljače na vrijeme. U Todorićevom imperiju to je istina jedino za Konzum, koji ima jako dugačke rokove plaćanja. I politiku moraš platiti. Nema džbe ni u babe.

Karlo Veliki
09.04.2011., 12:16
Vjerujem da dosta vas mlađih ne zna na koji način je dotični došao do svega..od raznih malverzacija pa sve do sumnjivih radnji i političke sprega. Sad će mnogi reći da je to normalno, jer tako se svugdje radi..i da je normalno da se u ratnim godinama ( a i danas ) sve doslovce prepušta jednoj osobi..neću u detalje, ali temelji su loši..no sad je u poziciji da ucjenjuje ne samo konkurente već i državu ukoliko mu nešto nije po volji ( koliko vas se samo sjeća donedavnih događaja oko uljare, pšenice..itd..i nikome ništa..da ne kažem da je bilo i slučajeva kad se uvozi roba koja ne ispunjava sanitarne uvjete..no..)..evo pročitajte ovo..nije sve navedeno, ali dovoljno da se stekne uvid..donekle

Ivica Todorić rodio se 1951. u Zagrebu, a djetinstvo je proveo na farmi u Božjakovini. Kao pučkoškolac nije se isticao, a u Zagreb dolazi tek nakon upisa u srednju ekonomsku školu nakon završetka koje odlazi na Ekonomski fakultet. Otac Ante tada je bio direktor tvrtke Agrokombinat i uvaženi poslovni čovjek. No, 1971. optužen je za pljačku šest milijuna njemačkih marka koje je navodno dao Matici hrvatskoj za kupovinu oružja. Proglašen je krivim te je u zatvoru u Staroj Gradišci proveo četiri i pol godine. Nakon povratka iz zatvora otac sina nagovara na gradnju kuće u Zagrebu, a sin oca na pokretanje cvjećarske proizvodnje. Privredna banka odobrila je kredit i posao je krenuo. Nakon nekoliko godina obitelj Todorić proizvodi 40 % cvijeća u socijalističkoj Jugoslaviji i jedan je od najvećih proizvođača cvijeća u srednjoj Europi. Pored toga obitelj se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Dioničko društvo Agrokor Ivica Todorić registrira 1989. i iste godine kupuje 77 % zadarske Sojare pomoću kredita Zagrebačke banke. Tri godine kasnije u javnosti se pojavljuje informacija da je Zagrebačka banka isplatila 6 milijuna njemačkih maraka Agrokoru kako bi od poljoprivrednih kombinata u Osijeku i Kutjevu ova tvrtka otkupila kukuruz i pšenicu za potrebe državnih rezervi. Međutim Todorić je žitarice izvezao, devize prodao Ini, a državne je rezerve naknadno djelomično napunio pšenicom kupljenom u Vojvodini. Zbog cijelog slučaja Hrvatska narodna banka (1992.) podnosi kaznenu prijavu protiv Zagrebačke banke u kojoj piše kako je Todorić kupio samo 30 % od količine na koju se obvezao podižući kredit. Iste godine Agrokor kupuje tvrtke Jamnica i Agroprerada te osniva Lovno gospodarstvo Moslavina. Godinu dana kasnije (1993.) Agrokor kupuje tvrtke Zvijezda i DIP Turopolje te gradi poslovni objekt u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. Najveći poduzetnički zamah Agrokor doživalja 1994. kada kupuje tvrtke Ledo, Bobis, Silos Mlinove Vinkovci, Solanu Pag, Unikonzum te osniva Kreditnu banku Zagreb.

Sindikalni povjerenik u Unikonzumu te 1994. Mario Iveković tvrditi će kako je u prodaji tog trgovačkog lanca bilo zakonskih prekršaja. Prema njemu radnici su tada imali gotovo 25 % dionica Unikonzuma ali im nikada nije omogućeno prvo prvootkupa. Sindiakt je podnio tužbu Trgovačkom sudu ali ročište nikad nije zakazano. Todorić je najavio sindikatima da želi kupiti Unikonzum i jedini se javio na natječaj. Ponudio je 70 % vrijednosti dionica, a Iveković je smatrao kako je ponuđenih 57 milijuna njemačkih maraka svota znatno ispod stvarne vrijednosti Unikonzuma. Ubrzo nakon te kupnje Todorić je našao zajednički jezik sa sindikatom. Uz neke neke manje izmjene prihvaćen je Todorićev prijedlog kolektivnog ugovora. Navodno je dano obećanje kako će sindikalni povjerenik sjediti u Nadzronom odobru, ali do toga nikada nije došlo.

Iste te godine Financijska policija piše izvješće u kojem se tvrdi da je Agrokor potkraj 1991. nenamjenski trošio potrošačke kredite Zagrebačke banke te da je Zagrebačka banka Agrokoru doznačavala novac prije nego što je to Kreditni odbor odobrio. Uz to u izvješću se navodi da je iz stare devizne štednje (koju je država banci priznala kao javni dug) kupio najmanje tri poduzeća. Banka je Todoriću odobrila kratkoročni kredit od 80 milijuna njemačkih maraka za otkup i zalihe kukuruza iz primarne emisije Hrvatske narodne banke. Financijska je policija otkrila da 48.900.000 njemačkih maraka od ukupne svote Todorić nije potrošio na kupnju kukuruza. Sam Todorić je priznao da je dio kredita nenamjenski potrošen i sve je stalo na tome.

Ivica Todorić danas se može smatrati kraljem hrvatske prehrambene industrije. Njegovo poslovno carstvo čine: Sojara Zadar, Jamnica, Agroprerada, Lovno gospodarstvo Moslavina, Zvijezda, Ledo, Silos Mlinovi, Solana Pag, Hotel Opera (bivši Inter-Continental), tvornica sladoleda Berpah Čapljina, tvornica sladoleda Frikom Beograd, tvornica mineralne vode Kiseljak, PIK Vrbovec, Belje te najveći hrvatski maloprodajni trgovački lanac Konzum koji posluje i izvan granica Republike Hrvatske. Također ima udio u vlasništvu mobilnog operatera Tele2.

Sve pet...

freelancer
09.04.2011., 13:39
Doći će Uskok i do njega, prije ili kasnije, nadam se čim prije. Ako je kihnuo Parmalat i Enron i svu su ostali živi, šta je jedan Koncern Agrokor prema istima.

Noach
09.04.2011., 20:06
Glede cijenovne politike uistinu ne znam ikoga u tržišnoj areni tko se ne služi svojim položajem u istoj radi daljnje maksimalizacije profita. Stvarno ne vidim ijednog trgovca pojedinca koji se sam zalaže za vrline slobodnog tržišta, i ne inklinira monopolskom ponašanju.

kao prvo, ne kaze se maksimalizacija, nego maksimizacija. kao drugo, tko je ovdje govorio o maksimizaciji profita? nitko, nego sam jednostavno napisao na koji nacin Todoric posluje, odnosno koliko je sposoban, nesposoban bez Konzuma. dakle nema govora da je on neki veliki poduzetnik, on je najobicnija komunisticka nistarija koja je osnivanjem RH odjednom preko noci postao kapitalist i to pod velikim navodnicima jer ovo sto on radi nema aposlutno nikakve veze sa kapitalizmom.

isto tako ovako ponasanje kada si vlasnik trgovina i unutra guras vlastite proizvode na stetu drugih proizvodaca, a u konacnici na stetu samih potrosaca nema nikakve veze sa kapitalistickom maksimizacijom profita nego sa vlastitom nesposobnoscu, posto u normalnim trzisnim uvjetima nisi sposoban konkurirati sa svojim proizvodima. gotovo identicno ponasanje kao i drzava, a Agroko je postao drzava u drzavi. visoka sprega sa politickim nakazama samo dokazuje o kakvoj se osobi radi.

U Svijetu su još krvavije tržišne borbe i još podmukliji oligopolski dogovori. Koncentracija veletrgovaca nekim robama su velike (hrana), i oni dobrim dijelom određuju cijene.

u kojem to svijetu? u istom onom gdje su se Jani otvorila vrata trgovina u Americi i gdje su im rekli, ako ste sposobni i konkurentni uspjet cete, a ako niste necete. mi vam necemo raditi nikakve prepreke, mi nismo vlasnici Coca Cola koja proizvodi Dasani pa da tebi sa tvojom Janom onemogucimo ulazak u nase trgovine kako bi zastitili vlastite proizvode. jednostavno se radi o tome da se Todoric uvelike igra socijalizma. u tom surovom kapitalizmu svi imaju sansu za uspjeh i nema tog Boga koji ce ti zatvoriti vrata samo zato sto u mojim trgovinama se moraju prodavati samo moji prozvodi.

Agrokor drži oko 25-30% maloprodaje (50-tak% ostali "veliki" sa podjednakim tržišnim udjelom), i tu je, istina, najkoncentriraniji. No niti to nije prošlo bez obilatih investicija, tj. nisu to Unikonzumi iz 1986.
Iskreno, daljnja koncentracija toga okrupnjavanjemme ne veseli imalo.

obilatih investicija koje jednim dobrim dijelom radi sa ukradenim novcem, posto neplacanje po pola do godine dana je nista drugo nego krada. na taj nacin i moja baka moze biti poduzetnik. veliko je pitanje koliko bi velik Agrokor bio da na vrijeme placa dobavljacima, da pusti trzisnu utakmicu u svojim ducanima ili da nije u velikoj sprezi sa politikom. za mene poduzetnik koji je u sprezi sa politikom nije poduzetnik, nego nistarija.

Glede cijelog koncerna, treba zamisliti da ovaj tren isti prestane postojati (i kapital i obveze istog - nema išta, ni pogona ni kredita, ni hala...ni 40.000 radnih mjesta - ali ona su očito po defaultnoj sumnji neproduktivna), i što time dobivaju potrošači (u sveukupnom zadovoljstvu), što gospodarstvo RH u cjelini, i ako nemamo niti u toj proizvodnji komparativnu prednost da li bi bilo bolje da svega toga nema.

mora da se zezas? da nema Jamnice ima Bistre, Studene ili Unique koji bi prezeli njegov dio trzista. ista je situacija sa Ledom, Zvijezdom, PIK-om, Beljem i svi drugim njegovim poduzecima. argument je na razini zakona o zabrani pusenja, gdje primjenom tog zakona sva silna lova koja se trosi u kaficima se automatski pali i nestaje s lica zemlje. da Konzum sutra nestane dosla bi Billa, Diona ili Mercator, a u tim trgovinama bi se pod istim uvjetima ravnopravno za kupce borili Bistra, Studena, Unique, Sveti Rok i svi ostali koji postoje. tko je konkurentniji, najbolji taj bi imao najveci udjel na trzistu, na ostalima bi bilo da pokusavaju uhvatiti prvog.

I, šta je tu nelegalno? Normalna tržišna utakmica.

prvo prouci nesto o trzistu i konkurenciji, pa se tek onda razbacuj pojmovima. sigurno bi bila da Konzum i Jamnica nemaju istog vlasnika, a kako imaju onda sigurno nije.

vjerovatno bi trzisnom utakmicom nazvao i da drzava sutra liberalizira trziste elek energije, a mrezu i proizvodnju ostavi u svojim rukama i onda prijenos drzavnoj tvrtki naplacuje po nizoj cijeni nego nekoj privatnoj koja je dosla na trziste. ili ne bi posto se radi o drzavi, a pojedincima ocito srce malo brze proradi kada je drzava u pitanju, a kada je privatnik onda je slobodna trzisna utakmica.

na kraju krajeva, Todoric svojim postupcima dokazuje kako ga na slobodnom trzistu ne bi bilo s postojecom politikom. jednostavno, kako ga konkurencija brise u drugim trgovinama tako bi ga brisala u Konzumu da kojim slucajem nije njegov.

kada ga konkurencija gazi kao sto je to slucaj sa Lidlom onda kao kuja cvili i place, prijeti, a potom nestaje. ponos i dika kapitalizma.

Mislim da Konzum ne da moze staviti cijenu proizvoda koju hoce , nego moze uopce ne uvest Neste čaj u prodaju u sve konzume u RH.TKo ga sili ?

nitko, tako bi trebao svaki trgovacki lanac kupiti svoje tvornice i unutra trpati samo svoje proizvode. potrosaci bi bili presretni, a gospodarstvo bi prosperiralo sa takvom politikom.

normalno da ce staviti konkurentniji cijenu svog proizvoda .. potice svoju proizvodnju , tom suparnickom nesteu stavi cijenu 10-15 posto visu pa ak ga neko kupi, ide i njemu dobar dio.

koja je ocito nekonkurentnija i da se trzistu prepusti stvar bi s postojecom politikom propala. i prije bilo kakve rasprave o Todoricu treba napisato da je na kriminalan nacin dosao do pocetnog kapitala. e takvog poduzetnika bi pozeljela svaka drzava. a kako je krenuo tako se i dan danas ponasa, kriminalno. a prije nego netko nesto prosere kroz usta i slobodno trziste stavi u istu recenicu sa Agrokorom bi trebao otici u Ameriku, pa da vidi kako se tamo korporacije nemilosrdno bore za potrosace. ovakvog socijalizma tamo nema, a zato tamo niti nema Janinog uspjeha.

Noach
09.04.2011., 20:11
Doći će Uskok i do njega, prije ili kasnije, nadam se čim prije. Ako je kihnuo Parmalat i Enron i svu su ostali živi, šta je jedan Koncern Agrokor prema istima.

ma da, da nije u sprezi sa politickom gamadi mozda bi i dosli, ovako, pisi kuci propalo.

Allahu_Akbar
09.04.2011., 20:14
A otkad vertikalna integracija nema veze sa kapitalizmom?

Osim toga, valja reći da cijeli retail sektor funkcionira na istom tom principu beskamatnih kredita. S tom razlikom što je Konzum to drastično i bezobrazno povećao.

Noach
09.04.2011., 20:23
o normalnim trzisnim uvjetima nitko nije govorio.

maq
09.04.2011., 21:25
prvo prouci nesto o trzistu i konkurenciji, pa se tek onda razbacuj pojmovima. sigurno bi bila da Konzum i Jamnica nemaju istog vlasnika, a kako imaju onda sigurno nije.


Uh, što si se naljutio...i šta veliš da učim o tržištu,a?

No, ne samo da nema ničeg lošeg u vertikalnoj integraciji, nego je to genijalan potez. A ako pričaš o tržišnim utakmicama, onda Todorić stvarno ima pravo prodavati u svojim dućanima što hoće i po kojoj hoće cijeni. A ti imaš pravo to ne kupiti.

Isto kao i kod neplaćanja. On ima pravo postaviti rokove koji mu pašu a ti kao dobavljač imaš pravo to prihvatiti ili ne. Ako probija dogovorene rokove, e onda je to krađa.

Povezanosti sa politikom koja mu pogoduje, e to je kurvinjski. Kao i najvjerovatnije (ma ne najvjerovatnije nego sigurno) način na koji je došao do većine kapitala. I, da, osobno ne volim kupovati u Konzumu.

FED
09.04.2011., 21:42
Trenutno u stanu imam samo jedan Agrokorov proizvod (Zvijezda ulje), ali zato imam Vindiju, Dukat, Podravku, Gavrilović i K-Plus. Toliko o užasnom monopolu, pljački nedužnog naroda na 50 lipa za vodu i slično.
Kada kupujem vode ciljano kupujem Jamnicu i Janu jer su mi najukusnije, i ne gledam cijenu.
A o idealu tržišta, po kojoj logici bi trebao u salonu Opela biti i npr. Škoda Octavia jer je baš dobar auto, ne treba komentirati. O bofl robi iz Lidla da ne govorim.
Proizvodnja hrane je dignuta na prilično efikasan nivo, i bilo bi dobro da ju još više prošire, no zna se da su preduvjeti za to okrupnjavanje zemljišta.
I na kraju zar se AK monopolistički proizvodi kupuju samo i jedino u Konzumu? Prevarom?

FED
10.04.2011., 07:36
isto tako ovako ponasanje kada si vlasnik trgovina i unutra guras vlastite proizvode na stetu drugih proizvodaca, a u konacnici na stetu samih potrosaca nema nikakve veze sa kapitalistickom maksimizacijom profita nego sa vlastitom nesposobnoscu, posto u normalnim trzisnim uvjetima nisi sposoban konkurirati sa svojim proizvodima.
Ovo je vrhunska neistina. AK proizvodi i prodaje 12 mld. roba, a Konzum isto toliko prihoduje prodajom. Kako Konzum ne prodaje samo AK proizvode, to znači da se tih 12 mld. kn prihoda prihoduje sa raznih strana, i iz raznih drugih centara, gdje ljudi slobodno kupuju te "nekonkurentne" proizvode.


u kojem to svijetu? u istom onom gdje su se Jani otvorila vrata trgovina u Americi i gdje su im rekli, ako ste sposobni i konkurentni uspjet cete, a ako niste necete.
U Svijetu u kojem neke razvijene zemlje imaju carine na uvoz hrane, i gdje jedna Švica ima samo 2 veletrgovca voćem i povrćem.

da pusti trzisnu utakmicu u svojim ducanima
:confused:

Chariot
10.04.2011., 13:41
Jedna stvar u vezi tog konzistentnog/institucionaliziranog (za razliku od nepreviđenog,
uzrokovanog privremenim problemima ili nelikvidnošću) odugovlačenja plaćanja dobavljačima
mi nikako nije jasna.

Ako svoj proizvod dilate nekome (recimo Agrokoru) po cijeni X i uz rok plaćanja 180 dana, to
je matematički ekvivalentno tome da mu ga dilate po nižoj cijeni uz rok plaćanja odmah, dakle
cijeni X-Y pri čemu je Y neka cifra ovisna o kamatnoj stopi.

Recimo da je X=1000 kn i rok plaćanja 180 dana. U tih 180 dana niste imali 1000 kn, morali ste
ih posuditi po kamatnoj stopi od 10%, što vas je izašlo nakon 180 dana cca 50 kn u kamatama.
Nakon 180 dana sjeda 1000 kn a vi umjesto profita od 200 kn, morate oduzeti 50 kn i ispada da
je vaš profit 150 kn.

E sad, budući da je to sve tako ugovoreno i unaprijed poznato svim sudionicima, zar ne bi
bilo logičnije dogovoriti plaćanje odmah, ali ne 1000 kn nego 950 kn? Tko ima koristi od toga što
se dodatni popust ugovara preko odugovlaćenja plaćanja?

djulas
10.04.2011., 15:13
cudi me kako se pokretacici teme nije javio niti jedan zaposlenik agrokora pa joj objasnio malo bolje neke stvari (jedino ako vi koji zdusno branite todorica i njegovu politiku niste zaposlenici agrokora?)

odgovorit cu pokretacici teme najjednostavnije sto mogu sto se tice zaposljevanja u agrokoru:

1. ako nemas dobru vezu unutar koncerna ili obiteljski ili poslovno, neces daleko dogurati bez obzira na stupanj obrazovanja
2. postoji mogucnost za napredovanje jedino u slucaju onih pojedinaca koji su ekstra klasa u podrucjima u kojima rade/su skolovani (naravno da ne bi agrokor bio to sto je danas da na odredjenim pozicijama uistinu nemaju vrhunske strucnjake koji donose dobre odluke i znaju kako ih provesti)
3. trebas imati SRECE kao i za sve u zivotu (uvijek sreca igra bitnu ulogu)

e sad...problem je u tome sto je u agrokorovim kompanijama izuzetno izrazeno zaposljavanje preko veze, gledaj na to ovako: na svako malo bolje mjesto dolazi se preko veze bilo da se zaposljava nekoga izvana ili unutar koncerna pa opet ponavljam da bi se netko izborio za napredovanje, a nema vezu, taj uistinu mora biti ekstra klasa i netko tko ce donjeti stvarnu kvalitetu na radnom mjestu na koje dolazi

inace, moje misljenje na temelju vlastitog iskustva: zaposljavanje na nizem radnom mjestu, marljiv rad, dobri rezultati i zelja za napredovanjem i preuzimanjem vece odgovornosti najvjerojatnije nece dovesti do toga da budes unaprijedjen imao ti diplomu ili ne....uvijek ce se naci netko s vezom koji ce imati prednost pred tobom

imajte na umu da recimo u pojedinim odjelima unutar firme u kojoj sam ja zaposlen ima dosta ljudi sa jednakom razinom obrazovanja i podjednakim sposobnostima. najcesce se pokaze da je ona osoba koja je dobila promaknuce u nekakvim rodbinskim vezama sa osobama koje o promaknucima odlucuje ili su posrijedi neke druge cinjenice koje nemaju nikakve veze sa strucnoscu unaprijedjene osobe. ponovo napominjem, ima u malo postotku tu i stvarno krasnih i strucnih ljudi koji napreduju iskljucivo svojim vlastitim sposobnostima

moj primjer je sljedeci. zaposlen sam u jednoj vrlo poznatoj i cijenjenoj proizvodnoj tvrtki unutar koncerna. na moju zalost niti je moj posao unutar tvrtke cijenjen, a i odjel u kojemu radim je dno dna vrlo vjerojatno cijelog koncerna (nadam se da negdje drugdje nije jos jadnije).

u koncern sam dosao raditi kao sezonac preko student servisa.to mi nije bio prvi posao u zivotu jer sam jos za vrijeme gimnazije dva ljeta radio na kioscima firme koja je sada isto u vlasnistvu koncerna. :) te sam radio jos jedan manje zahtjevan posao u jednoj manjoj firmi preko ucenickog servisa
znaci nisam bas ljeta provodio u zabavi i uzivanju jos u toj dobi.

ovo pisem cisto iz razloga da se vidi da nisam bio bas najljenije dijete u gradu, a ni najgluplje (gimnaziju sam zavrsio sa 4,0).

nakon gimnazije u prvom krugu upisa nisam upisao zeljeni faks, te u drugom upisao jedan od tezih fakulteta koji me niti najmanje nije zanimao.

zbog toga sam izgubio citavu godinu te na kraju upisao jedan strucni studij koji sam procijenio da cu moci zavrsiti u roku i uz rad. zanimanje nakon zavrsenog strucnog studija mi je ekonomist odnosno prvostupnik ekonomije. no bar sam ostvario cilj, dobio sam zanimanje koje sa zavrsenom gimnazijom nisam imao.

no da se vratim na svoju "karijeru". znaci, nakon godine dana odradjenih kao sezonac pokazao sam se kao dobar radnik te sam sljedecu godinu dobio priliku opet biti sezonac, ali ovaj puta preko ugovora o radu, na odredjeno naravno, za pocetak na mjesec dana kako to obicno biva...opet sam se pokazao u poslu tokom godine, imao malo srece i dobio priliku voditi smjenu u svom odjelu, naravno i dalje na ugovor na odredjeno no sada su se ugovori produzivali na pola godine i na godinu. napokon nakon vise od dvije godine dobijam ugovor o radu na neodredjeno kao voditelj smjene u odjelu.

inace taj posao definitivno nije neka nauka, ustvari mislim da sam ga mogao obavljati jednako ucinkovito i sa zavrsenom osnovnom skolom :lol: no opet isto tako jako malo ljudi moze izdrzati takav tempo i dinamiku rada u kojem cesto moras improvizirati i donositi odluke izuzetno brzo...

godinu nakon sto sam primljen kao stalni radnik zavrsavam i taj svoj strucni studij (ipak je malo teze nesto zavrsiti dok radis posao u smjenama :kava: ) te odlazim u kadrovsku na razgovor sa direktorom i psihologom o tome postoji li unutar firme neka sanas za napredovanje tj. da me imaju u vidu ukoliko se pokaze potreba za radnikom mog profila i obrazovanja na nekom drugom radnom mjestu, takodjer nudim se za odlazak na testiranje da utvrde nije li mi posao koji obavljam posve izbrisao iz mozga neke stvari koje sam stekao obrazovanjem....danas, nakon 2 godine od tih razgovora i poslanog maila da ce me kontaktirati za sljedeci sastanak nista se nije dogodilo.

u medjuvremenu sam bio i na razgovoru sa direktorom sektora u kojem radim, vezano uz istu temu, koji mi je u stvari na neformalan nacin dao do znanja da mu moje obrazovanje nije presudno u njegovom sektoru te da nastavim raditi to sto radim i sada i dao mi lijep savjet da trazim posao dalje (inace jedan vrlo fin i pristojan gospodin).

no kako je vrijeme protjecalo, ja drugi posao nisam niti trazio jer sam bio zadovoljan sa placom koju nigdje drugdje ne bih mogao dobiti za pocetak, a bili su tu troskovi podstanarstva i prezivljavanja koje je trebalo podmirivati, a zena mi je u to vrijeme slabo dobivala placu...

i tako sam se ja izgleda opet bio pokazao kao dobar radnik jer me sef prosle godine odlucio uzeti kao svog zamjenika jer nije bio zadovoljan radom dosadasnjeg zamjenika te sam bio unaprijedjen (znaci iskljucivo svojim radom i svojim sposobnostima jer sefu naravno nisam niti spominjao da zelim mjenjati radno mjesto).

no moje unapredjenje nije dugo trajalo jer je dosla direktiva sa vrha da se prijasnji zamjenik vrati na svoju staru poziciju i ja na svoju, a protiv odluke sa vrha moj sef nema nikakve mogucnosti za zalbu ukoliko zeli svoje radno mjesto zadrzati.

covjek koji je povukao vezu ne bi li zadrzao svoje radno mjesto je to napravio sa dobrim razlogom (svi bi mi to isto napravili da mozemo).

ja sa ovim svojim primjerom samo zelim ukazati na to kako funkcioniraju stvari unutar agrokora, u nekim drugim odjelim unutar firme ima jos i gorih primjera gdje ljudi koji su na dobrim pozicijama i imaju dobre veze prolupaju i napustaju firmu jer eto ima nekoga tko ima jos bolju vezu....uglavnom sto se tice zaposljavanja nepotizam je glavna politika (oni se time cak i javno izjasnjavaju) drugi je problem to sto je puno previse ljudi koji su na taj nacin dobili posao potpuno nesposobno obavljati posao koji rade, a kamoli ga unaprijediti.

ja sam na dnu dna piramide unutar firme no ipak dovoljno na izvoru nekih stvari da ljudi ne bi vjerovali kakve bi se sve price o sposobnosti odredjenih rukovoditelja mogle ispricati...da odredjeni rukovoditelji i direktori u 2011 godini ne znaju poslati mail, osnovne matematicke operacije, ne znaju osnove hrvatskog jezika, a kamoli da znaju neki strani jezik...o odnosima prema podredjenima i prema zenama da ne pricam, a da gazda todoric zna koliko su neefikasni u planiranju i organiziranju, energetskoj ucinkovitosti i potrosnji resursa te koliko mu dodatne love ne uspiju zaraditi vjerojatno bi glave padale ( a opet nekako mi se cini da je on svega toga itekako svjestan i da ga ustvari nije briga glavno da lova ipak pristize).

izgleda da u globalu gledano agrokor bez obzira na politiku zaposljavanja ima dovoljan broj strucnih ljudi koji uspjevaju sve to gurati prema naprijed i drzati pod kontrolom, ponavljam, ne bi bio tu gdje je da nije tako.

autorici teme zelim reci da joj ne treba biti uopce zao sto nije dobila posao u agrokoru, ima jako puno jednako uspjesnih, ako ne i uspjesnijih firmi u hrvatskoj u kojima ce vjerojatno isto tako dobiti sansu za prvi posao i koji ce je vise cijeniti kao obrazovanu osobu....brzo bi poludila, kakvih sve nelogicnosti i nepravdi ima tu...uostalom kao i u cijeloj zemlji.

ja sam ostao tamo jer sam kao mlad covjek u vrijeme kada sam napustio roditelje zaradjivao stvarno dobru placu (oko 30% vecu od zg prosjeka) no u zadnji dvije godine i to se okrenulo pa je sada 30% manje od zg prosjeka, a posla i odgovornosti vise....nazalost zivotne okolnosti nas nekad tjeraju da smo primorani raditi ono sto ne bismo bas htjeli, zato sam ja jos tu gdje jesam....dok s druge strane ti si jos mlada i puno je prilika pred tobom, a i koliko sam shvatio nije da ti gori pod nogama da moras raditi bilo sto...

maracmlatarac
10.04.2011., 15:35
e sad...problem je u tome sto je u agrokorovim kompanijama izuzetno izrazeno zaposljavanje preko veze, gledaj na to ovako: na svako malo bolje mjesto dolazi se preko veze bilo da se zaposljava nekoga izvana ili unutar koncerna pa opet ponavljam da bi se netko izborio za napredovanje, a nema vezu, taj uistinu mora biti ekstra klasa i netko tko ce donjeti stvarnu kvalitetu na radnom mjestu na koje dolazito uopće nije nikakav problem, ako uprava kompanije misli da tako treba poslovati, tko smo ja i ti da im se u to miješamo
ono što je jedino problematično kod Todorića su hrpe novaca poreznih obveznika, kojekakvi poticaji, koje on svaki godine trpa u svoje džepove, i to bi mu se svakako trebalo ukinuti, ali ne samo njemu nego svima, i brodogradilištima, poljoprivrednicima..

freelancer
10.04.2011., 18:13
ma da, da nije u sprezi sa politickom gamadi mozda bi i dosli, ovako, pisi kuci propalo.

Hebat ga, ja se uvijek nadam, po prirodi sam idealist. :cry:

future
10.04.2011., 18:31
...

Ovo je jedan od najboljih postova koje sam pročitao na ovom forumu.:top:

Iste stavi sam čuo i za sve ostale firme, i nikako mi nije jasno zašto vlasnici firmi tome ne stanu na kraj.

Razumijem da će vlasnik firme zaposliti svoje rođake i prijatelje preko veze, ali zašto dopušta zapošljavanje kćeri od tajničine susjede preko veze? To mu nije u interesu.

Naravno da Todorić ne može odlučivati o svakom novom zaposleniku u ogromnoj firmi, ali može naći 10-20 nepotkupljivih ljudi koji neće zapošljavati preko veze, od čega će firma dugoročno imati velike koristi.

FED
10.04.2011., 20:29
Ovo je jedan od najboljih postova koje sam pročitao na ovom forumu.:top:

Iste stavi sam čuo i za sve ostale firme, i nikako mi nije jasno zašto vlasnici firmi tome ne stanu na kraj.

Razumijem da će vlasnik firme zaposliti svoje rođake i prijatelje preko veze, ali zašto dopušta zapošljavanje kćeri od tajničine susjede preko veze? To mu nije u interesu.
Post je stvarno odličan, tj. nekako iskreno informativan.
Takvih neshvatljivih stvari ima danas posvuda. Državni sektor je sablastan po tom pitanju, ali mnogi privatni sustavi pate od prilično sličnog sindroma. I to od nekakvih srednjih firmica, do ovakvih koncerna.
U treću ruku, uistinu je teško sa ljudima upravljati. Vidio sam, i nailazim na svakakve nebuloze u bankama, os. društvima, proizvodnji, pa dalje.
Npr. prijatelj mi ima maloprodaju i malu manufakturu, te 4 (četri) zaposlena, sa kojima stalno nešto. Mrkva vs batina, dobri primjeri, svašta, i uvijek je borba s njima.

Ima i onaj primjer Vipneta, koji je odlično startao, sa vrlo konzistentnim vođenjem, pa se poslije utopio u nepotizmu vlastitih djelatnika. HT još gore od goreg, itd...

Po firmama je neshvatljivo malo ljudi koji slično i razumno gledaju na tu istu firmu, i svoju ulogu u njoj. Tu su milioni sumanutih motiva, more idiota (neke službe i/ili sektori jednostavno nemaju sreće sa takvim šefovima)... itd.

wiseen
10.04.2011., 22:53
ja sa ovim svojim primjerom samo zelim ukazati na to kako funkcioniraju stvari unutar agrokora, u nekim drugim odjelim unutar firme ima jos i gorih primjera gdje ljudi koji su na dobrim pozicijama i imaju dobre veze prolupaju i napustaju firmu jer eto ima nekoga tko ima jos bolju vezu....uglavnom sto se tice zaposljavanja nepotizam je glavna politika (oni se time cak i javno izjasnjavaju) drugi je problem to sto je puno previse ljudi koji su na taj nacin dobili posao potpuno nesposobno obavljati posao koji rade, a kamoli ga unaprijediti.
Da vidim dali sam razumijo, lika je mako šef odjela i tebe stavio na njegovo mjesto, on je preskočio šefa i vratio se na poziciju, je to to ?
Pa to je klasična korporativna "unutarnja politika", nije to fenomen Agrokora niti HR. Mislim u svakoj većoj firmi i sa svim domaćim i stranim suradnicima s kojima sam pričao (iskusnijim) svima je to klasika, nisu stvari nigdje toliko šokantno drugačije. Da npr. englezi i njemci znaju takve stvari obavljat u rukavicama i ne prljat ruke direktno kao mi balkanci to sam doduše primijetio. Pazi se na formu i privid ali supstanca je isto (čisto) sranje :ne zna:. A ako ti misliš da je ova tvoja priča "čudna", kad pričam o jednoj firmi di sam radio ljudi misle da izmišljam, a ja ne mogu ni sročit sve detalje tog kolosalnog kretenizma. A akteri jedna veća domaća firma (~400 ljudi, 10-15k bruto prosijek plaće !, dio velike korp. grupe) i suradnici (strani i domaći, i to također "poznate firme") i ~1M€ investicija, napravljena na "a vidi, ovo je sad baš popularno, mogli bi mo ipak to uzet", a konzultant - nakon 6 mj. testiranja integratora na totalno drugoj platformi 3 mjeseca prije produkcije - "mogli bi" :rofl: ... dali da spominjem da ga nije ni bilo dva tjedna nakon "kretanja u produkciju" ili da danas taj projekt više ne postoji ? :rofl: zanimljivo da je sustav bio strane proizvodnje pa svejedno nikad nije nikad radio (bez obzira na greške u implementaciji), tako da su i stranci hrpu lapsusa napravili i uvalili sranje. A i nisu samo "glupim Hrvatima" znam da se istovremeno radilio paralelno i u GB na sličnom deploymentu :) A kakvi su fantomi na kraju to pokušavali spašavat, 1. alkoholičar i borderline PTSP-ovac, 2. lik koji je htio uvalit konkurentni sustav makar je ovaj već bio "postavljen" i plaćen :facepalm:
Poanta priče - kretenske korporativne politike i lošeg managementa ima po svuda, ovo što ti spominješ je tako reć normalna stvar :o

djulas
11.04.2011., 07:57
Ne mislim da je moj primjer cudan za hrvatske prilike, samo sam zelio napisati svoje osobno iskustvo vezano uz rad u doticnom koncernu pa ce curi biti malo lakse sto su joj ponudili to sto jesu.

Kad malo bolje razmislim sustav kadroviranja u agrokoru je dosta slican onom u drzavnim poduzecima tako da su u pravu oni koji su povukli tu paralelu. Previse je tu neproduktivnih zaposlenika i to se cesto previse tolerira upravo zbog nacina na koji su neki dobili posao.

Nije bas da se ovdje nema nista za nauciti, ali puno se gubi upravo zbog te cesto negativne selekcije kadrova. Covjek izgubi volju raditi kvalitetno i odgovorno jer se to u sustini ne cijeni. Novcane stimulacije se i tako dijele po principu poznanstva i veza. ;)

sprint1
11.04.2011., 09:43
Da vidim dali sam razumijo, lika je mako šef odjela i tebe stavio na njegovo mjesto, on je preskočio šefa i vratio se na poziciju, je to to ?
Pa to je klasična korporativna "unutarnja politika", nije to fenomen Agrokora niti HR...

Uporno braniš Agrokor bez obzira na sve? Da završe na ispitivanju kod Uskoka, opet bi ti našao opravdanje? :ne zna:

wiseen
11.04.2011., 11:51
Ja branim Agrokor ? Ma di to ? Daj qote a onda ću povuć to što sam navodno rekao jer to nisam mislio (ali ipak ću prije molit citat)
djulas se činio iznenađen svojom situacijom i čini mi se da misli da je tako nešto izolirano na njegovu firmu (jer kao što je i sam napisao u toj firmi mu je skoro kompletno radno iskustvo).
Samo sam mu htio reć da to nije specifičan problem njegove firme nego sustavni, sve firme (privatne/državne) imaju problema i svaka veća firma ima problema sa birokracijom i managmentom to je jednostavno neizbježno (variraju samo razine problema). I meni se činilo na prvom poslu da "to nemože bit stvarno" pogotovo zato što imaš hrpu ovih kukaroša kojima je uvijek kod njih najgore i koji ogovaraju druge odjele bez da su stvarno upoznati sa situacijom (prepoznao sam priče tih u njegovom postu :) ). Sav taj kaos je proizvod interakcije logika pojedinaca, i možda funkcionira u globali a možda ne ali ono s čime se najbitnije pozabavit je kako da funkcionira za tebe, i što više informacija imaš o svemu tome bolje odluke možeš donosit. Jedna od bitnih informacija koja nije odmah očita je da lošeg managmenta ima svugdje. Druga je da managment ima svoju motivaciju (hint za naivne : nije dobrobit firme i "sinergija" :lol:). Posao vlasnika je osigurat da se ta motivacija preklapa sa interesima firme a posao managmenta je prodat privid toga ...

S4sh4nn
13.04.2011., 02:19
agrokor je monopolističko poduzeće a gos todorić kriminalac sad ako smo spustili kriterije u ovom nemoralno rvatskom drušvu bez imalo poštenja i srca onda bi se moglo reči da je todorič uspiješan čovjek ako ćemo pak govoriti o moralu mislim da je ostao puno love dužan hrvatima s druge strane ne žeil da mi još sa tim ukradenim perjem maše pred nosom .. :flop:

Karlo Veliki
13.04.2011., 07:39
Što kaže tatin sin u jednom članku..

"Kažem ja svojim prijateljima, malim trgovcima, dajte nam svoje sinove i kćeri da malo rade u Konzumu i vide poslovne procese. I mene je moj otac stavio na zelenu tržnicu"
Todorić junior

Glavni frajer kaže:
13.04.2011., 20:52
hrvatsko gospodarstvo se temelji na ratnom profiterstvu. agrokor nije ništa drugačiji. u pravo vrijeme poznavati prave ljude, i eto ti biznisa.

freelancer
19.04.2011., 14:32
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=126349
Agrokor zaposlio tisuću mladih ljudi

http://www.liderpress.hr/Uploads/1/5/126349/Radom_470.jpg

Živio nam čika Toda!!! :klap:...
...
...
...Ja ću nakon što stisnem Pošalji brzi odgovor u sebi potiho i s tugom u grlu zapjevati: Bože čuvaj Hrvatsku... :moli:

lee_chan
19.04.2011., 16:12
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=126349
Agrokor zaposlio tisuću mladih ljudiŽivio nam čika Toda!!! :klap:


Ja ću nakon što stisnem Pošalji brzi odgovor u sebi potiho i s tugom u grlu zapjevati: Bože čuvaj Hrvatsku... :moli:

koliko subvencija je dobio za to :D :s

što se tiče pjesme, zaboravio si nadodati "odoh ja u ? " :D

seno
19.04.2011., 20:31
Samo se nadam da tih 1k mladih ljudi neće morati još i plaćati članarinu za novu iskaznicu...:)

KILLERDOG
20.04.2011., 07:54
Što kaže tatin sin u jednom članku..


Todorić junior

i kaže istinu, ja sam radio s mlađim, punili police
tu su bila i djeca ostalih direktora :mig:

freelancer
20.04.2011., 08:54
Šta tu ima čudno biti, netko ako misli gore mora poznavati sve poslovne procese u tvrtki.

FED
20.04.2011., 09:09
I onda, koji bi bio optimalan put daljnjeg razvoja oko problema Agrokora?
Da npr. proda Ledo Nestleu, pa vrati dugove dobavljačima? Da se rasprodaju firme Agrokora boljim i poštenijim stranim koncernima, ili jednom od njih? Da se poveća poljoprivredna proizvodnja? Da se smanje poticaji? Uz sve navedeno da se procesuira tko je odgovoran za privatizacijske makinacije (koje ne zastarjevaju)?

Tko ima nešto zaokruženiju sliku neka nešto napiše o tome.

sprint1
20.04.2011., 09:19
http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=126349
Agrokor zaposlio tisuću mladih ljudi

http://www.liderpress.hr/Uploads/1/5/126349/Radom_470.jpg

Živio nam čika Toda!!! :klap:


Eto, začetnice ove teme, nesuđena slagačice polica, magistrice anticorr, sigurno ti je žao što se i ti nisi našla na ovoj slici.:cerek:

fiser
20.04.2011., 09:28
i kaže istinu, ja sam radio s mlađim, punili police
tu su bila i djeca ostalih direktora :mig:

Za sve ti treba veza :( ,pa jebote ni police nemreš punit u konzumu ak ti rođo ili stari nije tamo direktor :lol:
kamoli nešto drugo

seno
20.04.2011., 10:34
...Tko ima nešto zaokruženiju sliku neka nešto napiše o tome.

Brate, sve 5.
Nažalost, ja nemam zaokruženiju sliku.

Normalno da ima Agrogorovih dobrih stvari i poteza...ali se one podrazumijevaju.
Nismo djeca ili đukele da za svaku dobru stvar (sjedi,lezi, reci "tata",daj šapu) želimo bombon ili dva.

Ja vidim minimalne plaće, ja vidim neplaćanje dobavljačima, ja vidim političke i gospodarske ucjene, ja vidim potkradanje države i svih državljana, ja vidim jedno veličanje "ničega", ja vidim milostinju i samosažaljenje jednog mutikaše koji bi htio pokupiti još koji "orden"...sorry za kung fu.

Jako mi drago za tih 0,3% nezaposlenih RH mrava koji će zaraditi nešto u ta 3 mjeseca...daj bože da ostanu za stalno ako im paše tj. ako zadovolje.

POZ-:)

FED
20.04.2011., 10:49
Ja vidim minimalne plaće
Ako bi netko, stranac ili treći dao veće, onda bih volio da isti preuzme tržište u RH.
Ljudi rade dragovoljno po tim plaćama, tj. iste su tržišne. Ima dakle, opcija da ne rade ili da netko treći to vodi...

ja vidim neplaćanje dobavljačima
To je kriminal, bez daljnjeg, sa preljevanjem troška na kupce...

ja vidim političke i gospodarske ucjene
Koje npr?

ja vidim potkradanje države i svih državljana
Kroz što? Koja je konkretna tehnika potkradanja?
A što je onda ovo (http://paor.byethost9.com/osijecka.php?page=66)? Link koji je forumaš na stranici prije poslao. Čije su to kune, i da li se "oplođuju" ili troše? A koliko ih ima?

ja vidim jedno veličanje "ničega"
U tom "Ničemu" želi raditi more ljudi.
Veličanje ne vidim ikakvo. Ako je usitinu društveno loš neka nestane.

seno
20.04.2011., 12:02
@FED
Dobar si brate...(nisi me baš moro toliko iskasapiti/iskvotati..:():top:
Evo još jednog (starog) pogleda da napunimo glave... (http://www.inmediasres.com.hr/2010/03/dossier-ivica-todoric-grof-od-speceraja)

POZ-:)

FED
20.04.2011., 13:15
I opet ne vidim kakve veze ima taj neposloženi mozaik informacija sa ičime.

Kao prvo treba (pokušat početi) razlikovati Todorića od Agrokora, kao ekonomskog subjekta, jer je pitanje gospodarske korisnosti Agrokora (ne Todorića!) za šire društvo, i da li ona uistinu postoji ili ne.

A od nabrajanja ovih raznih informacija ne vidim ikakvog smisla, jer tko želi platiti više poreza!? Ili gdje je problem što je dvorac priveden svrsi kakvu je i imao? Ili je bolje da bude ruševina? Ili što na policma drži Mercator, i po kojem redosljedu (HR proizvodi su "na dnu" bili)? Ili tko prisiljava ekipu da trguje sa Konzumom i dalje? Itd... Od Todorića se očekuje da bude i sabor i vlada i sudac i tata. Pa to je sumanuto. Gdje je u tome država?

Dakle, sami jad i patetika i bolna ljubomora... Ne znam zašto se itko ne bavi raznim likovima koji krstare po gradu, stekli su milone eura stvarnim kriminalom, i uistinu ičemu ne služe, a žive raskošnije od mnogih? Ili su stvarni problem našeg društva oni koji su kupili nešto, pa još 4x toliko investirali, umjesto pobacali ljude iz tvornica i prodali samo zemljište trećima? Ili zašto netko uopće više gura taj Agrokor, mjesto da ga proda strancima, i prst u uho?

ceha
20.04.2011., 13:41
I opet ne vidim kakve veze ima taj neposloženi mozaik informacija sa ičime.

Kao prvo treba (pokušat početi) razlikovati Todorića od Agrokora, kao ekonomskog subjekta, jer je pitanje gospodarske korisnosti Agrokora (ne Todorića!) za šire društvo, i da li ona uistinu postoji ili ne.

A od nabrajanja ovih raznih informacija ne vidim ikakvog smisla, jer tko želi platiti više poreza!? Ili gdje je problem što je dvorac priveden svrsi kakvu je i imao? Ili je bolje da bude ruševina? Ili što na policma drži Mercator, i po kojem redosljedu (HR proizvodi su "na dnu" bili)? Ili tko prisiljava ekipu da trguje sa Konzumom i dalje? Itd... Od Todorića se očekuje da bude i sabor i vlada i sudac i tata. Pa to je sumanuto. Gdje je u tome država?

Dakle, sami jad i patetika i bolna ljubomora... Ne znam zašto se itko ne bavi raznim likovima koji krstare po gradu, stekli su milone eura stvarnim kriminalom, i uistinu ičemu ne služe, a žive raskošnije od mnogih? Ili su stvarni problem našeg društva oni koji su kupili nešto, pa još 4x toliko investirali, umjesto pobacali ljude iz tvornica i prodali samo zemljište trećima? Ili zašto netko uopće više gura taj Agrokor, mjesto da ga proda strancima, i prst u uho?

Pa koliko je zadužen Agrokor i većina sastavnica kao i da je već u vlasništvu stranaca. Mislim da su Todoriću trenutno jako vezane ruke.

seno
20.04.2011., 14:09
...
Kao prvo treba (pokušat početi) razlikovati Todorića od Agrokora, kao ekonomskog subjekta, jer je pitanje gospodarske korisnosti Agrokora (ne Todorića!) za šire društvo, i da li ona uistinu postoji ili ne...
Od Todorića se očekuje da bude i sabor i vlada i sudac i tata. Pa to je sumanuto. Gdje je u tome država?
Ako je ovo ajmo reć vjerodostojno (stranica 4, točka 2.3.1.), (http://www.aztn.hr/uploads/documents/odluke/TN/UPI-030-022008-02044.pdf) Toda (+8% EU bankstera) = koncern Agrogor.
Od njega se to ne očekuje, on to jest.

Neću te više zamarat, moran ić delat...
POZ-:)

KILLERDOG
20.04.2011., 14:15
Za sve ti treba veza :( ,pa jebote ni police nemreš punit u konzumu ak ti rođo ili stari nije tamo direktor :lol:
kamoli nešto drugo


dobrodošao u RL i zapadni sistem

normalno da djeca rade i zarade koju kintu :mig:

FED
20.04.2011., 14:37
Pa koliko je zadužen Agrokor i većina sastavnica kao i da je već u vlasništvu stranaca. Mislim da su Todoriću trenutno jako vezane ruke.
Dužan je Agrokor po izvješću za 2009. 5,8 mld kn dugoročno bankama, 3,2 mld kn kratkoročno, 2,6 mld kn po osnovi obveznica, i 5,1 mld kn dobavljačima (uz istovremeno vlastito potraživanje po istoj osnovi od 3,2 mld kn - dakle razlika je u 1,9 mld kn tih kratkoročnih pozicija, što je 11% ukupnog kreditiranja od dobavljača).
Dakle, 11,6 mld kredita i 5,1 mld prema dobavljačima= 16,7 mld žešćih dugovanja, pri čemu mu je aktiva 24 mld. kn, a kapital i rezerve 6 mld kn. Žešća financijska poluga je u pitanju, no ne i neka koja se u businessu ne nalazi. Svi krediti su naravno samo kroz glavnicu izraženi, te mu je ROE formalno oko 3%.

Zadužen je dosta, no očito svi ti krediti mu omogućuju rast kroz investicije, jer ga ne bi banke kreditirale, tj. posuđena kuna se definitivno multiplicira, i još ima prostora za isto.

ceha
20.04.2011., 14:49
Dužan je Agrokor po izvješću za 2009. 5,8 mld kn dugoročno bankama, 3,2 mld kn kratkoročno, 2,6 mld kn po osnovi obveznica, i 5,1 mld kn dobavljačima (uz istovremeno vlastito potraživanje po istoj osnovi od 3,2 mld kn - dakle razlika je u 1,9 mld kn tih kratkoročnih pozicija, što je 11% ukupnog kreditiranja od dobavljača).
Dakle, 11,6 mld kredita i 5,1 mld prema dobavljačima= 16,7 mld žešćih dugovanja, pri čemu mu je aktiva 24 mld. kn, a kapital i rezerve 6 mld kn. Žešća financijska poluga je u pitanju, no ne i neka koja se u businessu ne nalazi. Svi krediti su naravno samo kroz glavnicu izraženi, te mu je ROE formalno oko 3%.

Zadužen je dosta, no očito svi ti krediti mu omogućuju rast kroz investicije, jer ga ne bi banke kreditirale, tj. posuđena kuna se definitivno multiplicira, i još ima prostora za isto.

Oh treba tome svemu dodati i novo zaduženje zbog Merkatora ako se ostvari kupnja. Eh tad budemo vidjeli koliko je sve to stabilno.

freelancer
20.04.2011., 15:13
Zato mu i investitori ''prijete'' rezanjem rejtinga. :ne zna:

MMachéte
20.04.2011., 15:26
Moje (skromno) misljenje je da ga ti "investitori" koje ga kreditiraju , i tjeraju u preuzimanje Mercatora..nadajuci se da bi to bila jedna od zdravijih grana Agrokor koncerna.

kukuriku
20.04.2011., 16:34
Kako drugačije možeš znati kod zapošljavanja kandidata koji je dobar radnik, a koji je lijen.

Ha? A svi oni testovi, psiholozi, pičke materine? Iz toga se niš ne da zaključiti?

Vrlo jednostavno. Ponudiš mu najniže mjesto u toj struci i gledaš reakciju.

Koješta. (Isprike što ću biti ovako neskromna, ali već sam stara pa si mogu to priušiti) ja sam recimo izvrstan radnik i pouzdano nisam lijena, ali da mi netko nakon oglašenog radnog mjesta za magistra, testova, intervjua, sranja, ponudi da punim police, vjerojatno bih pomislila da sam se našla u zoni sumraka i rekla bajbaj. I bila isto tako ljuta kao mlada dama.

Mislim, tomascat, to što netko nije budala, ne znači nužno da nije dobar radnik, znaš.
Jasno je meni da bi kadrovaši rado zaposlili nekog tko je I dobar radnik I budala, ali jebi ga...ne morate curu razapet zato što nije budala koja će riknut od sreće što joj netko nakon pusta školovanja, paz molim te, DAO ŠANSU da puni police.

Da su joj npr. rekli, mlada damo, vi nemate iskustva, ali mislimo da imate potencijala, pa bi voljeli da počnete od dna, prođete sve, naučite posao, počevši od punjenja polica..pa ćemo vidjeti što dalje, to bi vjerojatno bila sasvim druga stvar. I drugačija reakcija.:ne zna:

ps. vidim da ste u međuvremenu otišli na puno širu sliku, ali dobro sad. mala digresija.

FED
20.04.2011., 16:49
Moje (skromno) misljenje je da ga ti "investitori" koje ga kreditiraju , i tjeraju u preuzimanje Mercatora..nadajuci se da bi to bila jedna od zdravijih grana Agrokor koncerna.
Po suhoparnim računovodstvenim podacima Mercator-H baš ne stoji bajno, no ne znam išta o toj cijeloj branši, pa ne mogu niti noktom ispod površine ikakav Due diligence, swat analizu ili išta drugo složiti u glavi, već samo brojke gledati i analizirati.
Dakle, brojke su napete, osobito u ovisnosti po kojoj cjeni se Mercator kupuje ali valjda ima neki drugi interes oko svega toga, a vezan uz širenje tržišta.

EDIT:Mercator d.d. u cjelovitijoj priči (http://www.poslovni.hr/vijesti/todoric-daje-vise-za-mercator-no-slovencima-nije-dosta-177651.aspx) (glede ovoga se može biti samo ponosan, ali ako vam i to sve ne paše, onda pastirski štap u ručice malene:D)

Da se razumijemo, mene zanima maximum za društvo u cjelini, a unutar okvira nesavršeno slobodnog tržišta i postulata u koji djelomično također vjerujem glede zauzimanja pojedinca za maksimizaciju svojih interesa što će u slobodnom tržišnom okviru dati i max. za društvo. No kako nema niti jednog niti drugog, uvjek me zanima rast HR poduzeća i koncerna sve dok je isto i društveno korisno i ne poprimi razmjere stvarnog monopola, a od toga smo još ipak daleko (vrtimo se valjda negdje u oligopolskoj priči).

putovnica
20.04.2011., 18:58
Da su joj npr. rekli, mlada damo, vi nemate iskustva, ali mislimo da imate potencijala, pa bi voljeli da počnete od dna, prođete sve, naučite posao, počevši od punjenja polica..pa ćemo vidjeti što dalje, to bi vjerojatno bila sasvim druga stvar. I drugačija reakcija.:ne zna:

zar se to ne podrazumijeva(u nekom idealnom poslovnom okruzenju, ne tvrdim da agrokor to je)?

zar ti ima logike da netko zaposli prekvalificiranu osobu i drzi je na najdonjoj ljestivici korporacije godinama, bez mogucnosti napretka, isfrustriranu, podplacenu, bezperspektivnu...kad ima i vise nego dovoljno nezaposlenih koji i ne mogu zbog nemanja obrazovanja i kvalifikacija, drugo raditi?

ako cijeli ovaj projekt nije (samo) marketinski trik, meni je ovo najbolji moguci nacin na koji netko s faksa krece u radno okruzenje.

FED
20.04.2011., 19:36
Naravno da nema logike pored toliko nezaposlenih, no prave motive i činjenice oko svega ovoga očito ne poznajemo, a kako živimo u RH i u neko čudno vrijeme, razno razne ludorije nisu nimalo isključene.

No neovisno o motivima u Agrokoru, i realnim šansama za napredovanje tamo, osobno sam se spuštao u najniže moguće razine procesa, osobnih problema i odnosa unutar branše, kako bih se obogatio znanjima i iskustvom, i da bih realno bio bolji i dobio "big picture". Sve to od mene itko ikada nije tražio, pa je iz te pozicije daleko najbolje učiti, no u svakom slučaju bio bih daleko zakinutiji da ne znam kako stvari funkcioniraju u toj "bazi".

Svicar
24.04.2011., 02:21
Ovako namjera mi nije pljuvati jednog od "najuspješnijih poduzetnika" u Lijepoj našoj. Isključiva namjera i motiv mi je napisati neke činjenice. Doduše ne znam hoće li to ikoga natjerati da se barem zamisli kome ostavlja novce i kakvog "poduzetnika" podupire, s obzirom da je problem većine Hrvata neravnodušnost i izrazita nesklonost kritičkom razmišljanju ilitiga razmišljanju svojom glavom.

Znam jedno. Odsada svoje novce ne ostavljam u Konzumu, Kozmu itd. :top:

Naime više mi je mučno gledati kako trgovački lanci Konzum vrlog nam monopoliste Todorića rastu kao gljive poslije kiše. Čovjek želi zagristi doslovce svaki komad kolača. Naime ne muči mene to što on gradi Konzume. Može graditi cro Taj Mahal što se mene tiče s velikim K+ na krovu!! Muči me to što svojim zaposlenicama daje 2000 kn, što ucjenjuje dobavljače - ne plaća im, što je najzaduženiji u regiji, a slovi kao najuspješniji poduzetnik u Rh i šire. I kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca ??????

No ono što me posebno nagnalo da napišem ovaj post, jest razgovor u Agrokoru kojemu sam imala prilike prisustvovati prošli tjedan. Nešto tako sramotno nisam doživjela u nijednoj tvrtki u kojima sam bila na razgovoru.
Radi se o sljedećem, nakon što sam prošla 3 satno mučenje provjera matematičkih, verbalnih i kojekakvih vještina, obaviještena sam da sam prošla te sam pozvana na razgovor. Inače sam po struci magistar ekonomije, a obavijestili su me kako je posao za unaprjeđivača prodaje (za koji se nisam prijavila). No međutim zgodno sam se iznenadila. Rečeno mi je kako je posao unaprjeđivača prodaje ustvari : punjenje polica. Lijepo je znati kako sam studirala 5 god kako bih ustvari radila studentski posao punjenja polica.No najmizernije je što su to krili sve do zadnjeg trena. Kao fakultetski obrazovanoj osobi i čovjeku je to nemjerljiva uvreda, tim više jer dolazi sa strane korporacije koja uživa potpuno neopravdan status lidera. Da, lidera u čemu? Izrabljivanju???? Izbjegavanju plaćanja??
Nikada više ne bi otišla na razgovor za posao u takvu organizaciju. Dakle bilo je potrebno da raddim 3 satno testiranje kako bi gospoda psiholozi (da imaju što raditi) ustvrdili kako sam sposobna puniti police. :(

Prisjetimo se kako je izvrsno iskoristio slogan: Agrokor osigurava 1000 radnih mjesta u krizi, , u svim novinama je odjeknula ta parola, a sve u svrhu svoje izvrsno smišljene marketinške kampanje. Sakriveno je ostalo da su radna mjesta na 3 mj. Premda su meni rekli da se posao unaprjeđivača prodaje = punjača polica produžuje svakih mj. dana. :rigo:

Bitno da svi pljuju jedan Lidl premda ne vidim osnovanog razloga za tako što. E pa za Vašu info, tamo su blagajnice koliko čujem plaćene 4,500 kn.

Dokada će nepošteni ljudi, izrabljivači, kvazi poduzetnici gomilati svoje bogatstvo na plećima naivnog puka? A mi kao ovčice gutamo priču o super uspješnom divu Agrokor. Kakvo je ovo poduzetništvo i tko od njega ima koristi? Jedino i isključivo Todorić. Sve dokle kupujemo u Konzumu podržavamo njega i njegovu politiku, tj. monopolizam i izrabljivanje.

I da i Vi možete učiniti razliku. On živi od nas, a ne mi od njega. Lješnjake koji na sebi nemaju marku K+ mogu kupiti negdje drugdje. U lancu koji se dostojno odnosi prema svojim zaposlenicima i onim potencijalnim. Možda kada vidi da mi KUPCI doista imamo mozgove i biramo onog koji je bolji, možda gosp. Todorić promijeni svoju politiku. Dotle će on ucjenjivati nas, svoje dobavljače, radnike. Zato jer MOŽE i zato jer mu kupci daju povjerenje.

Magistar po Bolonji:D

Vidi se da te skolovanje nista kostalo nije, da si negdje vani sada bi pored titule koju stalno spominjes ( a nije titula) imala 30tak tisuca eura duga za skolarinu.Ovako se sepuris i kivna si na Todorica sto ti neda neko mjesto sa velikom placom. Vidi se da se kod nas studira bez dana prakse i onda ti sve tesko pada, steta, da imas barem trgovacku skolu stavili bi te na kasu, ovako mozes samo police puniti, zalosno ali istinito. Trebas da shvatis da je Todoric onaj koji uvjete postavlja a ne ti.Trebas da razumis da nikad za svog zivota neces mocu vratiti drustvu srestva koja su potorosena na tvoje skolovanje, umjesto zahvala ti si arogantna.

pero21
24.04.2011., 07:17
Svicar, kaj si ti lud?

magistriro sam u njemackoj, nije mi ostalo niti kune duga. trenutno zivim u nizozemskoj gdje su posdiplomski programi za redovne polaznike +-1500 eura po godini (znaci 2 godine 3k€), sto drzava beskamatno kreditira. Vjerujem da je situacija slicna u finskoj, danskoj, svedskoj i manje vise svim drzavama EU.
(ne govorim o executive MBA programima i slicno, vec o normalnom skolovanju 20 godisnjaka)

ponudit nekom tko ima vise od gimnazije da puni police u zemlji gdje postotak visoko obrazovanih ljudi ne prelazi 10 posto populacije je ludost, a opravdavat tako nesto je, kaj ja znam ..... :confused:

voajer
24.04.2011., 07:36
ponudit nekom tko ima vise od gimnazije da puni police u zemlji gdje postotak visoko obrazovanih ljudi ne prelazi 10 posto populacije je ludost, a opravdavat tako nesto je, kaj ja znam ..... :confused:

Ja ne znam što se ljudi toliko hvataju tih fakulteta i njihovih proizvoda kao da je riječ o svetim kravama. Kao, svakome tko je završio fakultet naraste treće oko i drugi mozak pa je sada par stupnjeva iznad običnog smrtnika na evolucijskoj ljestvici te ga treba prihvatiti kao svog gospodara.

Mislim zbilja...
Fakultetsko obrazovanje vrijedi onoliko koliko stoji iza njega. Ako ništa ne stoji, onda ništa ni ne vrijedi pa makar fakultetski obrazovanih bilo 0,0005% a ne 10%.

A kod naših fakulteta, ako je suditi po rezultatima, uistinu jako, jako malo stoji.

proab
24.04.2011., 07:38
Magistar po Bolonji:D

Vidi se da te skolovanje nista kostalo nije, da si negdje vani sada bi pored titule koju stalno spominjes ( a nije titula) imala 30tak tisuca eura duga za skolarinu.Ovako se sepuris i kivna si na Todorica sto ti neda neko mjesto sa velikom placom. Vidi se da se kod nas studira bez dana prakse i onda ti sve tesko pada, steta, da imas barem trgovacku skolu stavili bi te na kasu, ovako mozes samo police puniti, zalosno ali istinito. Trebas da shvatis da je Todoric onaj koji uvjete postavlja a ne ti.Trebas da razumis da nikad za svog zivota neces mocu vratiti drustvu srestva koja su potorosena na tvoje skolovanje, umjesto zahvala ti si arogantna.

Jesi ti ikada studirao na ekonomskom faksu u Zagrebu? Ocito nisi, jer pises totalne gluposti... taj faks ne da ne vrijedi 30kEUR vec je upitno ako vrijedi i 30k kn... neorganiziran, masovan, izrabljivacki (oderi studenta gdje god mozes) i s neopisivno niskim kriterijima - sto ne znaci da cura nije medju rijetkima koji se stvarno trude i uce i nesto i nauce usprkos okolini koja ih potice na to da nabubaju skriptu od 20 strana napamet i pola jos prepisu sa salbahtera....

Takodjer, ne vidim nikakvog smisla u maltretiranju (da, to je maltretiranje) pshiholoskim, IQ i inim testovima za punjenje polica! Za to trebas 8 razreda osnovne (da pogledas nacrtanu shemu i procitas kako se koji proizvod zove i nadjes ga u skladistu). I otkada se to zove "unaprijedjivanje prodaje"? Meni rijec unapredjivanje zvuci kao nesto pametno i bar malo kretivno - znaci definitivno ne zvuci kao "punjenje polica" dok recimo "punjenje polica" vjerojatno zvuci upravo onako kako i je. Licemjerno i zavaravajuce oglasavanje, otprilike kao i "kupujmo hrvatsko" - ali ok, trebala se valjda raspitati sto se krije iza te sintagme...

Tvoj cijeli post predstavlja u stvari ruzno pljuvanje i podsmijavanje osobama koje su se u ovoj drzavi makar potrudile zavrsiti faks i potraziti koliko-toliko normalan posao, a kad vidim s kakvom se "podrskom" u tome susrecu, pitam se zasto se uopce itko ovdje vise ista i trudi postici... Najbolje fakat odmah van...

Sova77
24.04.2011., 19:14
Svicar, kaj si ti lud?

Kao što to kaže Polonije u drugoj sceni drugog čina: "Iako je to ludost, ima metode u njoj" a metoda ovdje jest : "Vi nemate pojma, niste makli stražnjice nikad preko Bregane a ja ću se sad napraviti strašno pametan & svjetski čovjek te morate povjerovati sve što pros... ovaj, iznesem."


zar se to ne podrazumijeva(u nekom idealnom poslovnom okruzenju, ne tvrdim da agrokor to je)?Ne u RH. Kad dobiješ VŠS/VSS posao u Lidl Hrvatska d.o.o. dobiješ jasni plan koliko ćeš provesti na kojem radnom mjestu u okviru upoznavanja kompanije, koja su tvoja materijalna (čitaj: plaća) i nematerijalna prava te što se od tebe očekuje da zadovoljiš na svakom od njeg. Ta truneja traje po par mjeseci. Izgleda da je Agrokor nešto drugo a i postoji nesuglasje na forumu koja je firma bolja glede metodologije zapošljavanja.

Glede "Neb' se ona javila da su u Agrokoru prepoznali da je bogom dana", to možda i jest točno ali je ad hominem i kao takvo nema nikakvog utjecaja na predmet rasprave: Agrokor - sramota ili ne?

Graham
25.04.2011., 10:40
Ah da cini mi se da je"hrvatski jal" neka misao vodilja svim frustiranim magistrima. I inima.
Ne samo njima.
Oduvijek sam tvrdio da bi s obzirom na poslovno ponasanje Agrokora, hrvatskom gospodarstvu bilo puno bolje bez njega. Takva nakaza se po potrebi igra divljeg zapada i socijalizma, od kapitalizma niti k.
Da, zato je uspio.
Agrokor je jedna od rijetkih firmi na koju možemo biti ponosni.


Naime više mi je mučno gledati kako trgovački lanci Konzum vrlog nam monopoliste Todorića rastu kao gljive poslije kiše. Čovjek želi zagristi doslovce svaki komad kolača. Naime ne muči mene to što on gradi Konzume. Može graditi cro Taj Mahal što se mene tiče s velikim K+ na krovu!! Muči me to što svojim zaposlenicama daje 2000 kn, što ucjenjuje dobavljače - ne plaća im, što je najzaduženiji u regiji, a slovi kao najuspješniji poduzetnik u Rh i šire. I kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca ??????

No ono što me posebno nagnalo da napišem ovaj post, jest razgovor u Agrokoru kojemu sam imala prilike prisustvovati prošli tjedan. Nešto tako sramotno nisam doživjela u nijednoj tvrtki u kojima sam bila na razgovoru.
Radi se o sljedećem, nakon što sam prošla 3 satno mučenje provjera matematičkih, verbalnih i kojekakvih vještina, obaviještena sam da sam prošla te sam pozvana na razgovor. Inače sam po struci magistar ekonomije, a obavijestili su me kako je posao za unaprjeđivača prodaje (za koji se nisam prijavila). No međutim zgodno sam se iznenadila. Rečeno mi je kako je posao unaprjeđivača prodaje ustvari : punjenje polica. Lijepo je znati kako sam studirala 5 god kako bih ustvari radila studentski posao punjenja polica.No najmizernije je što su to krili sve do zadnjeg trena. Kao fakultetski obrazovanoj osobi i čovjeku je to nemjerljiva uvreda, tim više jer dolazi sa strane korporacije koja uživa potpuno neopravdan status lidera. Da, lidera u čemu? Izrabljivanju???? Izbjegavanju plaćanja??
Nikada više ne bi otišla na razgovor za posao u takvu organizaciju. Dakle bilo je potrebno da raddim 3 satno testiranje kako bi gospoda psiholozi (da imaju što raditi) ustvrdili kako sam sposobna puniti police. :(
Dobro došla u kapitalizam.
Nisi možda u svojoj ponosnoj glavici razmislila o zakonima tržišta rada?


Zato jer MOŽE i zato jer mu kupci daju povjerenje.
Zakon tržišta određuje ponašanje Agrokora spram kupcima i dobavljačima.
Komu se to ne sviđa zašto radi sa njim ili kupuje u njegovim lancima?
Ima Dionu i Keruma. :D


Agrokor je ponos Hrvatske. :)

Zadužen je dosta, no očito svi ti krediti mu omogućuju rast kroz investicije, jer ga ne bi banke kreditirale, tj. posuđena kuna se definitivno multiplicira, i još ima prostora za isto.
Sjećam se kako su kotirale Agrokorove dionice među fond menagerima i brokerima.
Zaduženost ih je i tada mučila dok su pametni skupljali na 2500 kn KNZM (100 000kn najviša), ili LEDO na 800kn.

Graham
25.04.2011., 11:02
Ako mogu iskoristiti ovu temu i podsjetiti se na Todorićev pokušaj kupnje PODR 2004 i rano otvoranje ostalih ex Yu tržišta.

Obični ljudi mu često prigovaraju na pakiranju inozemne robe u K-plus proizvode.
To je takva glupost od koje se naježim kada je sretnem.

Ljudi nismo više u socijalizmu.

maracmlatarac
25.04.2011., 15:16
Ljudi nismo više u socijalizmu.

nažalost, jesmo
između ostalog, subvencije koje se daju Agrokoru su jedan od indikatora da smo miljama daleko od kapitalizma

FED
25.04.2011., 15:29
nažalost, jesmo
između ostalog, subvencije koje se daju Agrokoru su jedan od indikatora da smo miljama daleko od kapitalizma
Koliko se od 3,7 milijardi kuna daje Agrokoru, i koliko on tu subvenciju "oplođuje"?
Što je sa 3,5 mld. kn, i kome te kune idu?

Opet, posve neosobno, ali moram skrenuti pažnju na ovaj mentalni sklop u hrvata sa kojim jednostavno nema naprijed jer su uporni jal i nesimpatija prema vlastitoj proizvodnji epskih razmjera, a nacija koja ne proizvodi malo vrijedi.

Vani su prilične subvencije također prisutne na proizvodnju, a kod nas od nje profitiraju oni koji ništa ne proizvode, a ostaju anonimni, a osuđuju se oni koji maksimalno tu kunu opravdaju.

maracmlatarac
25.04.2011., 16:28
Koliko se od 3,7 milijardi kuna daje Agrokoru, i koliko on tu subvenciju "oplođuje"?
Što je sa 3,5 mld. kn, i kome te kune idu?

svaka, ali svaka subvencija je loša

Opet, posve neosobno, ali moram skrenuti pažnju na ovaj mentalni sklop u hrvata sa kojim jednostavno nema naprijed jer su uporni jal i nesimpatija prema vlastitoj proizvodnji epskih razmjera, a nacija koja ne proizvodi malo vrijedi.

boldano stoji, al na krivog si se namjerio, ja ću prvi skinut kapu svakome tko je u bilo čemu uspješan, svaki uspješni i imućni poduzetnik ima moj respekt, pod uvjetom da je uspjeh ostvario bez pomoći države
a dosta je onih koji su uspjeh ostvarili, ne zahvaljujući nego usprkos državi (spomenuti jalnuši to obično negiraju)

Vani su prilične subvencije također prisutne na proizvodnju, a kod nas od nje profitiraju oni koji ništa ne proizvode, a ostaju anonimni, a osuđuju se oni koji maksimalno tu kunu opravdaju.

pa dobro, zar baš na svakoj temi moram čitati "zapadni argument" ("to rade i u EU/USA", "tako je i drugdje u svijetu" "to je normalna praksa i na zapadu"..)

Noach
25.04.2011., 16:30
No, ne samo da nema ničeg lošeg u vertikalnoj integraciji, nego je to genijalan potez. A ako pričaš o tržišnim utakmicama, onda Todorić stvarno ima pravo prodavati u svojim dućanima što hoće i po kojoj hoće cijeni. A ti imaš pravo to ne kupiti.

dugo me nije bilo, a vidim da je tema jos uvijek aktualna pa da odgovorim posto imam nesto vise vremena. trzisna utakmica sa takvim pristupom nema aposlutno nikakve veze. samo u glavama totalnih neznalica, jer samo totalna neznalica moze poslovanje Agrokora tocnije Konzuma stavljati u istu recenicu sa slobodnim trzistem odnoso trzisnom utakmicom. ima pravo, nisam niti rekao da nema. jedino sto sam napisao je ponasanje Todorica kada drugi primjene njegovu politiku i kada mu dode konkurencija sa nizim cijenama proizvodima. jednostavno cijelo njegovo poslovno ponasanje nema nikakve veze sa trzisnom utakmicom.

Isto kao i kod neplaćanja. On ima pravo postaviti rokove koji mu pašu a ti kao dobavljač imaš pravo to prihvatiti ili ne. Ako probija dogovorene rokove, e onda je to krađa.

znaci mozemo se sloziti da cijeli Agrokor onda od trenutka osnutka KRADE posto su rokovi placanja jedno, a stvarno placanje nesto sasvim drugo. kod njega ima jako puno tvrtki koje imaju valutu 60 ili 90 dana, a stvarno plate nakon vise od 6 mjeseci. dakle, slazemo se da krade ili si toliko duboko usao u blato da ces se na sve moguce infantilne nacine iz njega pokusati izvuci?

Povezanosti sa politikom koja mu pogoduje, e to je kurvinjski. Kao i najvjerovatnije (ma ne najvjerovatnije nego sigurno) način na koji je došao do većine kapitala. I, da, osobno ne volim kupovati u Konzumu

hajde da se slozimo barem u necemu!;)

Toliko o užasnom monopolu, pljački nedužnog naroda na 50 lipa za vodu i slično.

Oprosti, ali ovo je toliko glupi argument da se na njega uopce ne vrijedi osvrtati. ali dobro, napisi da ne stoje napisane cinjenice i daj kontraargument, a nemoj komunicirati kao dijete u OS. cinjenica je kako siri mrezu tako nestaje konkurencija, a ono malo sto je ima na policama je u samom pocetku stavljena u neravnopravan polozaj. slobodno trziste, trzisna utakmica my ass.

Kada kupujem vode ciljano kupujem Jamnicu i Janu jer su mi najukusnije, i ne gledam cijenu.

ovu idiotariju sam prvi put cuo od svojeg bratica. nevjerovatno koliko marketing moze isprati mozak. obicna voda ukusnija? gazirana voda ukusnija? jos dobro da si usporedivao vodu iz Amerike i Hrvatske pa ti ne bi nista rekao, ali vodu koja je udaljena jedna od druge niti 100 km...smijesno, debilno, ali dobro napravljen marketing. sada vidim kojim su to ljudima reklame namijenjene. da stvar bude jos bolje, Toda je to poceo materijalizirati pa sada Jana i Jamnica imaju visu cijenu od Studene ili Bistre. :zvrko:

A o idealu tržišta, po kojoj logici bi trebao u salonu Opela biti i npr. Škoda Octavia jer je baš dobar auto, ne treba komentirati.

koliko ti godina imas? 8? tvoja komunikacija je na toj razini. kao prvo, trziste sa politikom Agrokora ne ide u istu recenicu sto i sam pokazujes i dokazujes kada mu dajes podrsku u tome. mozda bi to i bilo ok kada ne bi imao trzisni udjel od preko 30% nego kada bi bio baja u svojem selu. u trenutku kada se i dalje siris i dalje uzimas trzisni kolac onda takvo ponasanje nije prihvatljivo nikome nego samo tebi. takvim ponasanjem na kraju krajeva puse kupci koji su prisiljeni kupovati tvoje skuplje proizvode. isto tako vjerujem kako se nimalo ne bi protivio kada bi drzava u sektoru elektricne energije napravila gotovo identicnu stvar. tako je, onda bi odjednom proradio free market sklop, a ocito je da posjedujes jedino malogradanski sklop.

O bofl robi iz Lidla da ne govorim.

Prika, Lidl ima ono sto Konzum jos uvijek nema, a to je mogucnost masovne proizvodnje, a masovnom proizvodnjom konacna cijena proizvoda je neusporedivo niza. Ne moze Todoric u svojem Ledu napraviti jednako kvalitetan sladoled po istoj cijeni kao Lidl koji ostvari godisnji prihod od preko 50 milijardi eura. iz tog razloga je i povukao svoje proizvode iz Lidla posto jednostavno nije bio konkurentan. o cijenama hrvatskih proizvoda u Lidlu necu niti pricati, a koji su neusporedivo jeftiniji nego u Konzumu.

Ovo je vrhunska neistina. AK proizvodi i prodaje 12 mld. roba, a Konzum isto toliko prihoduje prodajom. Kako Konzum ne prodaje samo AK proizvode, to znači da se tih 12 mld. kn prihoda prihoduje sa raznih strana, i iz raznih drugih centara, gdje ljudi slobodno kupuju te "nekonkurentne" proizvode.

Pogledaj si razliku u cijenama Ledo proizvoda u Konzumu i u drugim trgovinama poput NTL-a i dr. Kada to vidis onda vidis kako u njima spusta cijene i radi tek sa minimalnom marzom, posto je za razliku od drugih to u mogucnosti nadomjestiti Konzumom. na kraju krajeva masa proizvoda je i drugdje skuplja poput Jane koja je recimo u Billi ili Getrou skuplja od konkurencije. to svakako ide na racun potrosaca posto su glupani uvjereni kako piju hrvatski Evian i za to placaju u prosjeku u tim trgovinama i do kune vise nego sto bi platili za Studenu, Bistru ili Unique.

U Svijetu u kojem neke razvijene zemlje imaju carine na uvoz hrane, i gdje jedna Švica ima samo 2 veletrgovca voćem i povrćem.

U kojem to svijetu? u istom onom gdje su se Jani otvorila vrata trgovina u Americi i gdje su im rekli, ako ste sposobni i konkurentni uspjet cete, a ako niste necete.

??? u tom svijetu kojeg spominjes su prave trzisne utakmice u kojima se prije svega cijenama bore za kupce, a Todoric to ne radi, on radi upravo suprotno. covjek se ponasa kao sto se cijela drzava ponasala u socijalizmu sto nije nista cudno kada je covjek roden i odgojen u tom sustavu. tko je Todoricu nametnuo carine na njegovu vodu? nitko nikada i rijetko gdje ce ga docekati njegov tip ponasanja. ludilo, da se svi ponasaju kao on potrosaci bi jebali jeza.

Da, zato je uspio.Agrokor je jedna od rijetkih firmi na koju možemo biti ponosni.

uspio je najvecim dijelom zato sto je bio u sprezi sa politicarima koji su mu dali pocetni kapital, a kasnije i tolerirali njegovo ponasanje. hrvatska bi danas bila neusporedivo uspjesnija zemlja da su umjesto Konzuma na trzistu Wall Mart i Carefour.

i nisam odgojen u takvoj obitelji da bi bio ponosan na lopova. jos jedna tipcina hrvatska malogradanstina.

Koliko se od 3,7 milijardi kuna daje Agrokoru, i koliko on tu subvenciju "oplođuje"?Što je sa 3,5 mld. kn, i kome te kune idu?

covjek ti je lijepo napisao cinjenicu i ti kao njegov apologet skaces na straznje noge. :ne zna:

subvencije koje Agrokor dobiva su teski socijalizam i ako seljake koji dobivaju subvencije nazivamo socijalistima iz kojeg razlog ne bi Agrokor? i jedni i drugi dobivaju subvencije, a na stetu hrvatskih potrosaca. mene iskreno zaboli onda stvar da li je Todoric sposoban ili nije proizvesti sunku po istoj cijeni kao Madar ili Nijemac i stvarno mi se gadi da njegovu proizvodnuju odrzavam na zivotu i iskreno to ne bi radio nikome. da li je sposoban funkcionirati bez subvencija? vjerujem da je i nitko ne dovodi u pitanje to sto on dobiva subvecije posto ih dobiva po zakonu. covjek je jedino konstatirao kako je takvim ponasanjem i Agrokor dio socijalizma. vec ranije sam napisao kako je i drugom vrstom ponasanja u teskom socijalizmu.

Vani su prilične subvencije također prisutne na proizvodnju, a kod nas od nje profitiraju oni koji ništa ne proizvode, a ostaju anonimni, a osuđuju se oni koji maksimalno tu kunu opravdaju

ovo je isto tako tocno ali je glupo posto ono sto rade drugi ne znaci da je automatski dobro. ako Zapad jede govna ne znaci da ih i mi moramo jesti. isto tako ne mijenja cinjenicu kako je to nista drugo nego socijalizam.:D i kod subvencija nema opravdane kune posto je ta kuna uzeta nekom drugom kako bi se dala seljacima i Todoricu. uzeta je upravo onim tvrtkama koje Todoric u svojem Konzumu dovodi u neravnopravan polozaj. shvacas li uopce apsurd cijele ove nase price? ova drzava ima daleko sposobnije i postenije poduzetnike koje treba braniti, a ne da se brani jedna lopovicna koja je u velikoj sprezi sa politickom gamadi koja mu je na kraju krajeva i sve to omogucila.

Karlo Veliki
25.04.2011., 19:39
Meni je dovoljno samo ovo:

Konzum:
- SSS
- 8 godina staža
- radi 28 dana u mjesecu, plaćena za 20 dana
- cca. 220 radnih sati mjesečno, plaćena za cca. 160 sati
- maksimalno 1-2 slobodna dana u mjesecu
- plaća 2900 kn

adebisi
25.04.2011., 19:47
Ah da cini mi se da je"hrvatski jal" neka misao vodilja svim frustiranim magistrima. I inima. Koji misle da su ulovili Jahvea za jaja samom svokom pojavom. Ozbiljno, wtf, covjek ti je ponudio posao takav i takav, imas pravo reci hvala, dovidjenja. Jel to razlog da tu otvaras teme i pickaras? Da covjek nije sposoban, ne bi bio tu gdje jeste, a dio sposobnosti je i prepoznati kadrove od kojih ce imati koristi.

Slažem se.

Anticorr, ljudi si ljuti na Todorića jer misle da bi im neki stranac bio bolji i pošteniji. Na tebi je da prihvatiš ili odbiješ posao, svaki posao je i prilika za dokazivanje...kako znaš da te nakon mjesec dana ne bi premjestili na neki drugi odjel? Stalno čitam po novinama kako su uspješni poduzetnici na početku svoje karijere radili kojekakve poslove, za te poslove je slaganje polica fin i uredan posao.

Tvoja percepcija o bilo kojoj firmi bi bila puno veća da se nakratko zadržiš na svakom odjelu (ako se radi o velikoj firmi) i ako imaš priliku da upoznaš sve razine, od najniže prema najvišoj. Agrokor ima maloprodaju,veleproadaju, marketing, analitiku itd i ne razumijem kako bi svojim znanjem (kojeg ne dovodim u pitanje) koristila Agrokoru u planiranju primjerice strateških poteza? Za takvo nešta moraš dugo raditi i usavršavati se godinama.

Možda su te mogli staviti u startu na neku višu poziciju, ali nisu.. ja bi na tvom mjestu prihvatio posao a nakon mjesec dana uvijek možeš dati otkaz ako se situacija ne razvija kako si si zacrtala. Činjenica je da bi nakon mjesec dana o prodaji znala puno više nego što sad znaš.

S teorijskim znanjem ne možeš unaprijediti nikakvu prodaju, osim možda prodaju magle. Iskustvo, dobro poznavanje tržišta, kupaca, psihologije, analitike...tek onda češ moći nešta unaprijediti i dobro naplatiti svoje znanje.

Mislim da o Todoriću svi pljuju zbog jala, ne žele shvatiti da bi stranci bili isti ili još gori.

Većina se prilagođava uvjetima na tržištu i ide linijom manjeg otpora, Todorić to vješto koristi i razvija se tako što ga dobavljači kreditiraju 6 mj., koristi ogromnu financijsku polugu i ulazi u velike kredite.
S druge strane, dobavljači znaju da će im Todorić platiti, samo moraju izdržati tih 6 mjeseci. Nitko ih ne sili da posluju s njim,sami biraju kome će prodavati svoju robu. Lako je zaključiti da dobavljači znaju u šta se upuštaju i spremni su čekati duže naplatu ali zato dobivaju najveći distributivni kanal u Hrvatskoj. Todorić im uvijek na kraju plati i imaju veću sigurnost, usprkos dugoj naplati, nego da prodaju manjim poduzetnicima koji su više osjetljivi na promjene na tržištu i imaju manje manevarskog prostora.

Sve u svemu, frustrirana si jer si očekivala da će ti ponuditi bolje mjesto a ne želiš prihvatiti činjenicu da još zapravo nemaš dovoljno znanja o prodaji jer teorijsko znanje nije dovoljno. Za mjesec dana, slagajući police, znala bi o prodaji i kupcima duplo više nego što sad znaš.

adebisi
25.04.2011., 19:59
Meni je dovoljno samo ovo:

Konzum:
- SSS
- 8 godina staža
- radi 28 dana u mjesecu, plaćena za 20 dana
- cca. 220 radnih sati mjesečno, plaćena za cca. 160 sati
- maksimalno 1-2 slobodna dana u mjesecu
- plaća 2900 kn

Trebala bi razmisliti da potraži novi posao gdje će je više platiti.

Kao što si napisao Konzum mogao si napisati i postotak koliko ljudi u Hrvatskoj prima minimalac od 2.100,00 kn.

Plaće su male i bijedne, da bi ti poslodavac povećao plaću mora platiti još 50% na taj iznos poreza (doprinosi). Da su doprinosi manji poslodavac bi možda imao više prostora za povećanje plaće.

Tu je jedan drugi problem, doprinosi rastu jer na svakog zaposlenog ide jedan umirovljenik. Lažni umirovljenici, dopuštanje ranog odlaska u mirovinu, povećanje PDV-a i općenito ogromno porezno opterećenje. Privatni sektor financira cijelu državu i maksimalno je opterećen porezima. Neka svako razmisli tko je krivac za tu situaciju, mislim da nije sve na poslodavicma i njihovoj taštini da ti ne povećaju plaću.

hasnfefer
25.04.2011., 20:08
U truloj državi sve prolazi, a Hrvatska je, priznali mi, ili ne, trula. Vani bi ga već sredili zbog ne plaćanja dobavljačima, ili lažnog oglašavanja. A ko ne bi za to, sredila bi ga sanitarna. Znači, tri greške koje sam ja primjetio, ali HDZ kartica kadkad radi čuda

adebisi
25.04.2011., 20:23
dugo me nije bilo, a vidim da je tema jos uvijek aktualna pa da odgovorim posto imam nesto vise vremena. trzisna utakmica sa takvim pristupom nema aposlutno nikakve veze. samo u glavama totalnih neznalica, jer samo totalna neznalica moze poslovanje Agrokora tocnije Konzuma stavljati u istu recenicu sa slobodnim trzistem odnoso trzisnom utakmicom. ima pravo, nisam niti rekao da nema. jedino sto sam napisao je ponasanje Todorica kada drugi primjene njegovu politiku i kada mu dode konkurencija sa nizim cijenama proizvodima. jednostavno cijelo njegovo poslovno ponasanje nema nikakve veze sa trzisnom utakmicom.

znaci mozemo se sloziti da cijeli Agrokor onda od trenutka osnutka KRADE posto su rokovi placanja jedno, a stvarno placanje nesto sasvim drugo. kod njega ima jako puno tvrtki koje imaju valutu 60 ili 90 dana, a stvarno plate nakon vise od 6 mjeseci. dakle, slazemo se da krade ili si toliko duboko usao u blato da ces se na sve moguce infantilne nacine iz njega pokusati izvuci?
...

Noach, Lidl se bavi se isključivo trgovinom a ne proizvodnjom. Spominješ sladolede, njih im proizvode dobavljači koji često naprave marku koje se distribuira samo u Lidlu. Tvoj argument da će Lidl napraviti bolji sladoled zato što ima veći prihod od Agrokora ne stoji jer se i ne bave proizvodnjom,a i da se bavi, visina prihoda ne mora biti u koreolaciji sa kvalitetom proizvoda.

Slažem se da je on monopolist u većini djelatnosi u kojima posluje, promet žitaricama, mesom, povrćem, voćem,vinom...to mu je omogućilo malo tržište, loši zakoni i njegova agresivna politika zaduživanja koja mu omogućuje da predvodi trendove, preuzima firme itd...ali ne slažem se da bi nam bolji bili Wall Mart ili neka strana fima. Wall Mart od zarađenog profita nikad ne bi investirao u Belje, PIK Vrbovec itd.

Veliki trgovački lanci su prvo niskim cijenama unišitile male trgoine, zatim su postupno povečali cijene koje su sad više nego što su ih imale "male trgovine" prije njihovog dolaska. Zakoni i političari su pogodovali općenito velikim lancima, a Todorić se izdovjio iz njih jer su ga banke najviše pratile, a i budimo realni, najspobniji je.

Da on nije lider, bio bi Mercator, Billa ili Plodine. Svi su manje više isti po svojoj cjenovnoj politici samo što ove koje sam nabrojao nemaju u svojem sastavu proizvodne firme.

Građani nisu prisiljeni kupovati robu u Konzumu, svejedno im je gdje će kupiti jer je svagdje preskupo.

Primjerice, prošle godine sam bio u jednoj zapadnoj metropoli u Lidlu, kupio sam 1 kg lazanja za 2 eura i 30 centi, to je oko 17 kn. Iste takve lazanje, ista marka i isto pakovanje u Lidlu u mom gradu dođu 29,99kn!

Hrvatska ima najskuplju hranu u Europi, među prvih nekoliko zemalja smo po skupoći.

somied
25.04.2011., 20:40
...
Veliki trgovački lanci su prvo niskim cijenama unišitile male trgoine, zatim su postupno povečali cijene koje su sad više nego što su ih imale "male trgovine" prije njihovog dolaska.
...


Nope, to nije istina. Cijene u trgovackim lancima su i dalje nize nego u lokalnim trgovinama, a lokalne trgovine se i dalje zatvaraju. Osim toga trgovacki lanci rade na rubu profitabilnosti. Trgovacki lanci su jednostavno efikasniji i uvijek ce biti jeftiniji od malih trgovina (samo usteda na gorivu zbog optimizacije dostave je dovoljna da pokopa male trgovine).


Hrvatska ima najskuplju hranu u Europi, među prvih nekoliko zemalja smo po skupoći.

Nope i ovdje, nesto ispod EU prosjeka smo. Nesto malo skuplji od Slovenije smo (ali u Sloveniji je i PDV na hranu manji), ali ne toliko da bi se isplatilo pretjerano ici kupovat hranu tamo.

FED
25.04.2011., 23:17
trzisna utakmica sa takvim pristupom nema aposlutno nikakve veze. samo u glavama totalnih neznalica, jer samo totalna neznalica moze poslovanje Agrokora tocnije Konzuma stavljati u istu recenicu sa slobodnim trzistem odnoso trzisnom utakmicom. ima pravo, nisam niti rekao da nema. jedino sto sam napisao je ponasanje Todorica kada drugi primjene njegovu politiku i kada mu dode konkurencija sa nizim cijenama proizvodima. jednostavno cijelo njegovo poslovno ponasanje nema nikakve veze sa trzisnom utakmicom.

Oprosti, ali ovo je toliko glupi argument da se na njega uopce ne vrijedi osvrtati. ali dobro, napisi da ne stoje napisane cinjenice i daj kontraargument, a nemoj komunicirati kao dijete u OS. cinjenica je kako siri mrezu tako nestaje konkurencija, a ono malo sto je ima na policama je u samom pocetku stavljena u neravnopravan polozaj. slobodno trziste, trzisna utakmica my ass.


mozda bi to i bilo ok kada ne bi imao trzisni udjel od preko 30% nego kada bi bio baja u svojem selu. u trenutku kada se i dalje siris i dalje uzimas trzisni kolac onda takvo ponasanje nije prihvatljivo nikome nego samo tebi. takvim ponasanjem na kraju krajeva puse kupci koji su prisiljeni kupovati tvoje skuplje proizvode. isto tako vjerujem kako se nimalo ne bi protivio kada bi drzava u sektoru elektricne energije napravila gotovo identicnu stvar. tako je, onda bi odjednom proradio free market sklop, a ocito je da posjedujes jedino malogradanski sklop.
Vidim da gajiš izuzetnu "austrijsku" ekonomsku misao, dublju i od samog von Mises-a, pa molim te argumentiraj kako bi se Agrokor trebao ponašati da to "ima veze sa tržišnom utakmicom"?

Također, što je i tko propustio činiti unutar slobodnog tržišnog ponašanja da se sada događa okrupnjavanje maloprodaje, sa naglaskom na Konzum? Da se razumijemo, monopolizacija definitivno dovodi do gubitka za društvo u cjelini (i u tom duhu kupnja Mercatora od Konzuma sigurno nije nikakav ideal za potrošače), ali što je i tko, te kako trebao poduzeti da do toga ne dođe, a što je trebao Agrokor činiti po tom pitanju:
- limitirati otvaranje novih maloprodajnih mjesta npr. Konzumu ili nekom drugom
- utjecati na homogenu disperziju maloprodajnih prostora među trgovcima
- nekakvom progresivnom poreznom presijom djelovati
- propisati što i tko mora imati na policama, te pravilnikom urediti marže
- spriječiti spajanje ili preuzimanja
- nešto treće?

Imaju li kupci i danas slobodu izbora, i što ih priječi da ne odu drugdje? Prevara ili jednostavno odabir:

Barometar cijena (http://www.supermarketi.info/index.php?mod=barometar)

Pogledaj si razliku u cijenama Ledo proizvoda u Konzumu i u drugim trgovinama poput NTL-a i dr. Kada to vidis onda vidis kako u njima spusta cijene i radi tek sa minimalnom marzom, posto je za razliku od drugih to u mogucnosti nadomjestiti Konzumom. na kraju krajeva masa proizvoda je i drugdje skuplja poput Jane koja je recimo u Billi ili Getrou skuplja od konkurencije. to svakako ide na racun potrosaca posto su glupani uvjereni kako piju hrvatski Evian i za to placaju u prosjeku u tim trgovinama i do kune vise nego sto bi platili za Studenu, Bistru ili Unique.
Politika cijena i marži, te pregovori oko istih su stvar sudionika na tržištu. Konzum ima često damping cijenu (ne ukalkulira svoje troškove...) nekih povrća, pa i voća, kako bi namamio kupce. Sa svim cijenama svi sudionici "manipuliraju", i procjenjuju gdje će izgubiti, a gdje dobiti. Ne živi se od sladoleda i Jane, pa se s njima može i drukčije poigravati.

Ako su marže tolike u Konzumu, a udio na tržištu prevelik, onda će po tržišnoj logici to privući ostale maloprodajne igrače, jer je tu veliki profit, da agresivnije investiraju u maloprodajne centre i dućane. No ako se pogledaju njihove bilance (a ne govori napamet), vidjet će se da svi oni žive na rubu provalije...

Graham
26.04.2011., 11:23
nažalost, jesmo
između ostalog, subvencije koje se daju Agrokoru su jedan od indikatora da smo miljama daleko od kapitalizma
Koje je načelo subvencija?
Ako se daju proizvođačima zašto bi Agrokor bio isključen?
Ja iskreno ne vidim razlog zašto bi velikog proizvođača isključili iz igre? Pa ne zapošljava Turčine i Albance.


svaka, ali svaka subvencija je loša Ako konkurencija subvencionira proizvođače, zar bi mi našu industriju osudili na nekonkurentnost. :confused:


pa dobro, zar baš na svakoj temi moram čitati "zapadni argument" ("to rade i u EU/USA", "tako je i drugdje u svijetu" "to je normalna praksa i na zapadu"..)
Zato jer kapitalizam kod nas postoji samo 20g.
Zato jer su ta gospodarstva uspješnija od našeg.
Zato jer globalno tržište diktira ponašanje države.


Gdje su bili ti političari kada je Todorić htio kupiti Podravku?

Kako ne razumijete da će korporacije poput Agrokora u veličini gospodarstva poput našeg uvijek imati naklonost politike i svoje lobiste.
Pa to je normalno, nije kapitalizam idealistička utopija. :ne zna:

Inozemna roba pod markom K-plus.
Ja vidim samo koristi od toga. Konzum kao trgovina mora poslovati po tržišnim principima koje traži što jeftiniji proizvod sa minimumom kvalitete.
Ako HR proizvođači ne udovoljavaju zakonu tržišta, tj. preskupi su, ne vidim zašto bi Todorić trebao subvencionirati nekonkurentne proizvođače kada mu je to kontraproduktivno. :ne zna:

Ja ne znam što bi ljudi htjeli, tržište regulira ponašanje poduzetnika, obzirom da vidim strane veletrgovce poput Lidl-a a Konzum drži preko 25% tržišta svatko sa imalo ekonomskog mozga mora mu priznati izvarendan uspjeh.

Uzmimo primjer Magme, svaka čast Fižuliću jebeno je utopio svoju nesposobnost.
Pogledajte susjede, kako je Mišković utrpao strancima maloprodaju.
http://www.mojkapital.com/index.php?option=com_content&view=article&id=10021:mikovi-prodao-trgovaki-lanac-maxi-belgijancima&catid=41:m-and-a&Itemid=59

Gdje je Podravka danas, a što je mogla biti. :bonk:
Sposoban menagment....hm, da.
Za njih je kolektivni harakiri.
Neka mi netko podastre realni argument kontra Todorićevog uspjeha. :kava:

Ionako kroz slijedećih 20g. očekujem spuštanje udjela u Agrokoru na 60% vlasništva.

Sanable
26.04.2011., 16:51
Neka mi netko podastre realni argument kontra Todorićevog uspjeha. :kava:


Većinom su izneseni na ovoj (http://www.forum.hr/showthread.php?t=456849), inače puno boljoj temi. Pa pročitaj da se sve opet ne ponavlja.

Graham
26.04.2011., 21:11
Većinom su izneseni na ovoj (http://www.forum.hr/showthread.php?t=456849), inače puno boljoj temi. Pa pročitaj da se sve opet ne ponavlja.
Gluposti. Zabolila me glava čim sam krenuo.
Agrokor izdaje obveznice na Londri, ali naši forumaši zaključuju da je prezadužen.
:kava:

Sanable
27.04.2011., 11:44
Ma ne, nije zadužen, di bi bio. Pa šta onda ne plati dobavljače ako mu tako dobro ide. Pa šta ne kužiš šta on radi. Neplaćanjem dobavljača na vrijeme on ulaže tuđe novce izvan Hrvatske čime pokriva kamate za kredite koji mu trebaju za širenje carstva. A to širenje mu je temelj pri dobivanju novih kredita i tako u nedogled. Todorić se mora vječno zaduživati jer nema šanse da bez toga pokrije svoje obveze. Zadnje dvije godine kada je situacija s dobivanjem kredita bila nepovoljna Todorić se zaduživao s kamatama 10-11%. Misliš da je to radio jer mu se kredit učinio jako povoljan? On nema izbora nego se zadužiti. Jedino što dosta spretno reprogramira (čitaj: odgađa) svoje dugove. Da se počnu provoditi zakoni i da ga se natjera da plaća dobavljače na vrijeme vrlo brzo bi Agrokoru blokirali račun, što bi se dosad desilo u bilo kojoj normalnoj državi. Da se zbog neke ozbiljnije vanjske krize Agrokoru potpuno odreže kreditiranje cijelo njegovo carstvo se ruši kao kula od karata (ili pada kao bicikl koji je stao). Todorić je ovisan o kreditima i koliko god bile visoke kamate on se mora zadužiti. A ako se zadužio nepovoljno onda te svoje obveze prenosi na druge neplaćanjem svojih obveza na vrijeme čime dobija na vremenu da si tim novcima smanji kamatu. Ali time zapravo uništava zdrave firme koje su u stanju složiti povoljnu razliku između prihoda i rashoda bez dodatnog kreditiranja ili subvencija. I to je kao firma na koju bi svi mi trebali biti ponosni?
Nisam siguran kako bi točno nazvao Agrokor. To što Todorić radi nije klasičan primjer pokušaja preuzimanja monopola. Monopol se više odnosi na određeni segment tržišta. Ali Agrokor se raširio po svim djelatnostima i međusobnom suradnjom tih firmi unutar koncerna manipulira tržištem. To bi bila svojevrsna gospodarska oligarhija. Zašto recimo nije moguće kupiti Gavrilovićeve proizvode u Konzumu. Zapravo mislim da se to promijenilo u zadnjih godinu dana ali prije toga ih sigurno nije bilo. Todorić je procijenio da je Gavrilović glavna konkurencija PIKu i pokušava ga uništiti preko Konzuma, samo što Đuro nije pristao na njegove ucjene. Zbog širenja po raznim djelatnostima on si može priuštiti da snizi cijenu PIKovih proizvoda u Konzumu po cijenu profita PIKa, ali da to zato nadoknadi profitom Konzuma zbog povećane prodaje. A što je najbitnije time smanjuje prodaju Gavrilovićevih proizvoda jer je Konzum uvjerljivo najrasprostranjenija trgovina u Hrvatskoj. A ako uspije s vremenom uništiti glavnog konkurenta može sa cijenom PIKovih proizvoda raditi šta god hoće jer više neće biti konkurencije koja bi ga u tome spriječila. Evo to je jedan od primjera kako se manipulira tržištem. I to je kao slobodna tržišna utakmica?
Todorić pokušava stvoriti državu Agrokor gdje će imati pod kontrolom apsolutno sve. I po meni ovdje je nužan regulator, tržište ovo ne može samo regulirati. Dobavljači si ne mogu priuštiti da prestanu opskrbljivati Agrokor jer im je uvjerljivo najveća mušterija i bez njih sigurno propadaju. A za plaćanje su sretni ako tu lovu uopće vide. Također ne možemo reći da je Todorić svojom sposobnošću i zakonima tržišta doveo Agrokor do ove pozicije. Bez dogovora s našim korumpiranim političarima ništa od toga ne bi bilo moguće. Todorić se brine za sebe, ne za Hrvatsku. I u toj brizi za svoj Agrokor polako uništava ostale hrvatske firme i ekonomiju. Agrokor zapravo funkcionira slično kao Hrvatska, zadužuje se da bi pokrio rashode a svoje obveze ne plaća na vrijeme. Mislim, kad tad će tome doći kraj. Sumnjam da će to napraviti hrvatski političari pošto nam i u oporbi sjede papci, ali kad tad se neće moći dovoljno jeftino zadužiti. Možda već sad kad počne nova kriza ako se cijena nafte udvostruči. A kad počne taj pad više se neće moći zaustaviti jer više kredite neće moći dobivati (bar jeftine). Agrokor će se raspadati sličnom brzinom kojom je i rastao. Najveći problem je što će tada Todorić u pokušaju da se održi što duže sustavno prodavati i uništavati jednu po jednu sastavnicu Agrokora. Jer samo je Agrokor bitan. Todorić će recimo rascjepkati i poprodavati Ledo ako procijeni da Frikom Agrokoru donosi veći profit.
Evo ovako ja otprilike vidim Agrokor i njegovu budućnost. I zbilja mi ne djeluje kao neki hrvatski interes. Više kao rak ranu hrvatskog gospodarstva koja sustavno uništava preostale hrvatske firme i našu budućnost. Lijepo smo na primjeru Kutle mogli vidjeti kamo to vodi. Todorić je isto najobičniji tajkun.

Alexis
27.04.2011., 14:14
Radnici Veletržnice i hladnjače Zagreb (http://www.poslovni.hr/vijesti/zagreb-je-na-silu-oteo-veletrznicu-i-izvukao-barem-150-milijuna-kuna-178050.aspx) optužuju za kriminalnu pretvorbu.

Zakaj donosim ovaj članak na temi o Agrokoru?
Možda zato kaj je i u ovoj priči jedan od aktera, ne pozitivnih, upravo Agrokor, tj. njegov vlasnik, kao i neke tvrtke iz koncerna.

I ova priča pokazuje naličje uspjeha Agrokora.

Kronologija
1990. Gradska skupština daruje Zagrebu Veletržnicu i hladnjaču Zagreb iako je tvrtka već registrirana po Zakonu o poduzećima

1995. Skupština spaja Veletržnicu s Tržnicama Zagreb, natjerali su ih da ulože 20 mil. kuna u kupnju hladnjača koje su potom prodane Agrokoru i Fragariji za svega tri milijuna kuna. U tom je razdoblju tvrtka oštećena za: od 12 do 15 milijuna kuna vrijednu ispravnu hranu deponiranu na smetlište, 5 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za nikada izgrađenu novu veletržnicu; milijun kuna stajala je gradnja južne porte, provedena bez natječaja (pretpostavka, podaci su tajni); od 15 do 18 milijuna kuna vrijedilo je 180 tona smrznutih proizvoda prodanih Ledu, novac ostao na računu Tržnica Zagreb

2001. Veletržnica se odvaja od Tržnica Zagreb

2007. ponovno spajanje Veletržnice i Tržnica Zagreb; Trgovački sud daje za pravo radnicima i poništava pretvorbu iz 1990. godine, predmet je još na Visokom trgovačkom sudu

Hladnjača završila kod Ivice Todorića

Uložili 20, a dobili 3 milijuna kuna

I dok nadležni daju mišljenja, Grad nemilice iskorištava svoju "žrtvu", tvrtku koja je i ratne 1994. imala 34 milijuna kuna prihoda. Iste godine Skupština grada naređuje VHZ-u da od Zagrebačke banke kupi propale hladnjače u Kupinečkom Kraljevcu i Dugom Selu koje je ta banka dobila u stečaju PPK. Veletržnica odbija izvršiti nalog, a kazna brzo stiže - Grad je pripaja tvrtki Tržnice Zagreb, čija uprava odmah odobrava kupnju propalih hladnjača za 12,5 mil. kuna.

U popravak hladnjača uložen je i, kako sindikalci procjenjuju, rad vrijedan između šest i osam milijuna kuna, što znači da je ukupan trošak bio oko 20 mil. kuna.

Hladnjača u Dugom Selu potom je prodana Agrokoru, a ona druga zagrebačkoj Fragariji, ukupno za manje od tri milijuna kuna, pa je ukupna šteta za VHZ oko 17 mil. kuna. "Odličan posao - uložiš 20 milijuna, dobiješ tri milijuna kuna, a i taj je novac ostao na računu Tržnica Zagreb", kaže Saić. Sindikalci tvrde da je linija za preradu povrća prodana Fragariji, te da je dobiveni novac završio na računu Tržnica Zagreb.

"Istina je da su nam Tržnice 1998. uvalile tu staru, amortiziranu liniju kao uvjet za kupnju hladnjače u Kupinečkom Kraljevcu. Platili smo ukupno četiri milijuna kuna i još smo pristali zaposliti 20 radnika, koji većinom i danas rade kod nas, iako je linija ubrzo nakon kupovine završila u smeću", rekao nam je Tihomir Peraić, direktor Fragarije. "Niti s hladnjačom nije bilo sreće- zatekli smo ju devastiranu, ukupno smo u nju uložili 17 milijuna kuna i tek naknadno shvatili da smo obmanuti, jer kupljeno zemljište nije bilo gruntovno riješeno, zbog čega smo tužili Tržnice Zagreb", rekao je Peraić, još jedna žrtva sporosti hrvatskog pravosuđa- glavnu raspravu čeka već godinama.

adebisi
27.04.2011., 17:34
Nope, to nije istina. Cijene u trgovackim lancima su i dalje nize nego u lokalnim trgovinama, a lokalne trgovine se i dalje zatvaraju. Osim toga trgovacki lanci rade na rubu profitabilnosti. Trgovacki lanci su jednostavno efikasniji i uvijek ce biti jeftiniji od malih trgovina (samo usteda na gorivu zbog optimizacije dostave je dovoljna da pokopa male trgovine).Nope i ovdje, nesto ispod EU prosjeka smo. Nesto malo skuplji od Slovenije smo (ali u Sloveniji je i PDV na hranu manji), ali ne toliko da bi se isplatilo pretjerano ici kupovat hranu tamo.

Ne slažem se. U odnosu na plaću, Hrvati plaćaju skoro najskuplju hranu u Europi. Cijena hrane može biti blizu EU prosjeka, ali s obzirom na visinu plaće, te cijene su visoke.


Primjerice, litra ulja koja dođe 10 kn će Francuzu sa 1500 eura primanja biti umjerena. Hrvatu sa 700 eura primanja će ta cijena biti visoka.

http://www.jutarnji.hr/sokantne-cijene-hrane-u-hrvatskoj--sokove--cajeve-i-vodu-placamo-kao-svicarci-/909279/

Prije 10 godina trgovine na malo su imale manju maržu nego što sad imaju trgovački lanci. Trgovački lanci imaju veće marže nego šti svi misle, preko medija non stop inzistiraju na tezi da je trgovina neprofitna i da rade s minimalnim maržama. Svu zaradu investiraju u širenje i zato na kraju godine izgleda kao da skoro ništa ne zarađuju. Na Lider.hr je objavljena analiza poslovanja Kauflanda i Lidla, tijek novca itd.,Kaufland (i svi ostali)non stop posluje s gubitkom jer im dobit trenutno nije primaran cilj već im je cilj zadobiti što veći broj kupaca i uzeti što veći postotak. Za nekoliko godina na tržištu će poslovati možda 4 lanca a to je predviđeno još prije puno godina. Mercator akvizira Presoflex a Konzum Mercator, prije toga skoro Kerum itd, preslagivanja će biti puno a kad završi onda će na red doći i profit koji će postati primarni cilj.

Mislim da su trgovački lanci pouništavali male trgovine i zatim povisili marže, male trgovine koje su opstale su rijetkost a one koje rade - rade sa super maržama.

Laički:Trgovački lanac si može prišutiti da kruh koji košta 5,50 kn/kg prodaje po 2 kn dok ne pouništava veliki broj pekarnica, zatim polako povisi tu cijenu na 9,99 kn a na akciji ga prodaju za 7,99 i ti imaš osjećaj da si super prošao ako ga kupiš po 7,99.,zaboravio si da je ikad i koštao 5,50 kn. Mali broj pekara koji je opstao ga prodaje po istoj cijeni kao i lanac i imaju odličnu maržu, ali broj pekara se znatno smanjio u odnosu na vrijeme prije nego što su lanci smanjili cijenu.

Isto se dogodilo s maloprodajom o kojoj sam pričao, cijene su smanjili i pouništavali male trgovine, zatim su ih sve digli i prave kvazi akcije.

Lanci imaju odlične analitičke programe i podigli su trgovinu na razinu koja je malim trgovinama bila nedokučiva, male trgovine su za njih bile lak plijen koji su brzo eliminirali.

Lanci su najgore gulikože, Kaufland uvozi ulje iz Rumunjske, sklapa ugovor s dobavljačem na 5 ili 10 godina, nabavna cijena mu je 3kn i prodaje ga po 6,70kn. 2008 poskupljuje gorivo, ulje je isto poskupilo te godine na oko 13-14 kn, Kaufland isto diže cijenu jer ima opravdanje. Nakon nekog vremena, cijena ulja se stabilizira i dolazi na 10-11kn, negdje možda i na 9. Cijena u Kauflandu nikad nije pala na razinu iz 2008 , na 6,70, iako ga oni i dalje nabavaljaju po cijeni 3 kn jer s dobavljačina sklapaju dugoročne ugovore. Ista priča se ponavlja non stop u svim trgovačkim lancima sa razno raznim proizvodima.

Allahu_Akbar
27.04.2011., 17:50
Daj odi u koju malu trgovinu pa usporedi cijene sa trgovačkim lancima umjesto što filozofiraš ovdje. Ekonomija razmjera ide u prilog trgovačkim lancima, veličina prodajnog prostora ide u prilog trgovačkim lancima, fiksni troškovi idu u prilog trgovačkim lancima. Sve je to spustilo cijene. Kako u Hrvatskoj tako u cijelom svijetu. Zadnjih pola stoljeća obilježava konsolidacija sektora. Upravo je to jedan od najvećih faktora u rastu produktivnosti. I kako u Hrvatskoj, tako i u Americi i Europi neki ljudi iznose iste apsurdne argumente protiv veliki lanaca. Kao, uništit će male i onda dignut cijene. A pola stoljeća cijene idu dolje. Nema tu ničega osim nostalgije i deluzije.


Kako je divno bilo u to "zlatno doba" svjedoče masovni odlasci preko granice.

spy
27.04.2011., 18:02
Magistar po Bolonji:D

Vidi se da te skolovanje nista kostalo nije, da si negdje vani sada bi pored titule koju stalno spominjes ( a nije titula) imala 30tak tisuca eura duga za skolarinu.Ovako se sepuris i kivna si na Todorica sto ti neda neko mjesto sa velikom placom. Vidi se da se kod nas studira bez dana prakse i onda ti sve tesko pada, steta, da imas barem trgovacku skolu stavili bi te na kasu, ovako mozes samo police puniti, zalosno ali istinito. Trebas da shvatis da je Todoric onaj koji uvjete postavlja a ne ti.Trebas da razumis da nikad za svog zivota neces mocu vratiti drustvu srestva koja su potorosena na tvoje skolovanje, umjesto zahvala ti si arogantna.

a kad će todorić moći vratiti društvu sredstva koje mu je poklonilo

da je toda vani moro bi njegov pradeda iskopat izvor jamnice ne bi ga dobil :mig:

seno
27.04.2011., 18:23
Kako je divno bilo u to "zlatno doba" svjedoče masovni odlasci preko granice.

Potpis.

U nastavku...hiperinflacija HRD-a 92-94, ja onda radia u trgovini na ajmo reći "crno" (RH u nastanku, i taman punoljetan) za 25 DM/tjedno....za tu plaću sam počastio svoju družinu (4 amigosa) sa dvije kaprićoze i 4 gazirana pića....
Vrijeme kada je svaka ulica od cca 50 kuća/zgrada imala 3-5 trgovina, a granica sa Mađom zatvorena (rat, vojni obveznici itd.)

Onda su veletrgovci, konkretno OS Alastor, ubirali pare jer je "švaba" bio glavna valuta.

POZ-:)

FED
27.04.2011., 20:59
Ma ne, nije zadužen, di bi bio. Pa šta onda ne plati dobavljače ako mu tako dobro ide. Pa šta ne kužiš šta on radi. Neplaćanjem dobavljača na vrijeme on ulaže tuđe novce izvan Hrvatske čime pokriva kamate za kredite koji mu trebaju za širenje carstva. A to širenje mu je temelj pri dobivanju novih kredita i tako u nedogled. Todorić se mora vječno zaduživati jer nema šanse da bez toga pokrije svoje obveze. Zadnje dvije godine kada je situacija s dobivanjem kredita bila nepovoljna Todorić se zaduživao s kamatama 10-11%. Misliš da je to radio jer mu se kredit učinio jako povoljan? On nema izbora nego se zadužiti. Jedino što dosta spretno reprogramira (čitaj: odgađa) svoje dugove. Da se počnu provoditi zakoni i da ga se natjera da plaća dobavljače na vrijeme vrlo brzo bi Agrokoru blokirali račun, što bi se dosad desilo u bilo kojoj normalnoj državi. Da se zbog neke ozbiljnije vanjske krize Agrokoru potpuno odreže kreditiranje cijelo njegovo carstvo se ruši kao kula od karata (ili pada kao bicikl koji je stao). Todorić je ovisan o kreditima i koliko god bile visoke kamate on se mora zadužiti. A ako se zadužio nepovoljno onda te svoje obveze prenosi na druge neplaćanjem svojih obveza na vrijeme čime dobija na vremenu da si tim novcima smanji kamatu. Ali time zapravo uništava zdrave firme koje su u stanju složiti povoljnu razliku između prihoda i rashoda bez dodatnog kreditiranja ili subvencija. I to je kao firma na koju bi svi mi trebali biti ponosni?
Nisam siguran kako bi točno nazvao Agrokor. To što Todorić radi nije klasičan primjer pokušaja preuzimanja monopola. Monopol se više odnosi na određeni segment tržišta. Ali Agrokor se raširio po svim djelatnostima i međusobnom suradnjom tih firmi unutar koncerna manipulira tržištem. To bi bila svojevrsna gospodarska oligarhija. Zašto recimo nije moguće kupiti Gavrilovićeve proizvode u Konzumu. Zapravo mislim da se to promijenilo u zadnjih godinu dana ali prije toga ih sigurno nije bilo. Todorić je procijenio da je Gavrilović glavna konkurencija PIKu i pokušava ga uništiti preko Konzuma, samo što Đuro nije pristao na njegove ucjene. Zbog širenja po raznim djelatnostima on si može priuštiti da snizi cijenu PIKovih proizvoda u Konzumu po cijenu profita PIKa, ali da to zato nadoknadi profitom Konzuma zbog povećane prodaje. A što je najbitnije time smanjuje prodaju Gavrilovićevih proizvoda jer je Konzum uvjerljivo najrasprostranjenija trgovina u Hrvatskoj. A ako uspije s vremenom uništiti glavnog konkurenta može sa cijenom PIKovih proizvoda raditi šta god hoće jer više neće biti konkurencije koja bi ga u tome spriječila. Evo to je jedan od primjera kako se manipulira tržištem. I to je kao slobodna tržišna utakmica?
Todorić pokušava stvoriti državu Agrokor gdje će imati pod kontrolom apsolutno sve. I po meni ovdje je nužan regulator, tržište ovo ne može samo regulirati. Dobavljači si ne mogu priuštiti da prestanu opskrbljivati Agrokor jer im je uvjerljivo najveća mušterija i bez njih sigurno propadaju. A za plaćanje su sretni ako tu lovu uopće vide. Također ne možemo reći da je Todorić svojom sposobnošću i zakonima tržišta doveo Agrokor do ove pozicije. Bez dogovora s našim korumpiranim političarima ništa od toga ne bi bilo moguće. Todorić se brine za sebe, ne za Hrvatsku. I u toj brizi za svoj Agrokor polako uništava ostale hrvatske firme i ekonomiju. Agrokor zapravo funkcionira slično kao Hrvatska, zadužuje se da bi pokrio rashode a svoje obveze ne plaća na vrijeme. Mislim, kad tad će tome doći kraj. Sumnjam da će to napraviti hrvatski političari pošto nam i u oporbi sjede papci, ali kad tad se neće moći dovoljno jeftino zadužiti. Možda već sad kad počne nova kriza ako se cijena nafte udvostruči. A kad počne taj pad više se neće moći zaustaviti jer više kredite neće moći dobivati (bar jeftine). Agrokor će se raspadati sličnom brzinom kojom je i rastao. Najveći problem je što će tada Todorić u pokušaju da se održi što duže sustavno prodavati i uništavati jednu po jednu sastavnicu Agrokora. Jer samo je Agrokor bitan. Todorić će recimo rascjepkati i poprodavati Ledo ako procijeni da Frikom Agrokoru donosi veći profit.
Evo ovako ja otprilike vidim Agrokor i njegovu budućnost. I zbilja mi ne djeluje kao neki hrvatski interes. Više kao rak ranu hrvatskog gospodarstva koja sustavno uništava preostale hrvatske firme i našu budućnost. Lijepo smo na primjeru Kutle mogli vidjeti kamo to vodi. Todorić je isto najobičniji tajkun.
Iz izvještaja iz 2009. Agrokor ima 5,1 mld kuna obveza prema dobavljačima, a istovremeno ima kratkoročnih potraživanja od kupaca u iznosu od 3,3 mld kuna.
Istina da u ovome ne vidimo ročnosti, ali on je dužan 5,1 mld kuna dobavljačima (dakle, istina ne znamo što je dospjelo, a što još nije!!), a on potražuje 3,3 mld kuna od svojih kupaca (i tu ne znamo status dospjeća, istina).
No, razlika je u ovim kratkoročnim potraživanjima je 1,8 mld kuna, a to je u (nepovoljnoj) kalkulaciji 13,4% ukupnog trenutnog kreditnog zaduženja, ili 12% godišnjeg troškova prodane robe ili 6,8% od ukupnog prihoda Agrokora.
Apsolutno ništa što se ne nalazi u bilancama raznih naših poduzeća u tim omjerima.

Stoga jednostavno nije cjelovita istina da se Agrokor financira na teret dobavljača u mjeri u kojoj se isto uporno apostrofira, iako je istina da odugovlači sa plaćanjima, i da prije toga ugovara duge rokove plaćanja (slobodna volja na tržištu), kao i da plaća kompenzacijama (opet dijelom slobodni dio tržišne priče - nekima paše, nekima ne, neki se nađu ucjenjeni u tome).
Inače smo konstatirali da je financiranje preko leđa drugih krađa, i od toga osobno ne odustajem, te u globalu oko problema (ne)plaćanja kao tihog ubojice gospodarstva se mora pozabaviti Vlada RH.

Prgavi Gavrilović, sa svojim brojnim malinvestmentima je priča za sebe...

Pasalo vam ili ne, pročitajte si par članaka sa linka (http://www.rifin.com/component/search/?searchword=agrokor&ordering=&searchphrase=all), gdje izvajam:
Trgovina (http://www.rifin.com/rifins-news/808-trgovina)
Cijela istina o HR poljoprivredi (http://www.rifin.com/rifins-news/1299-cijela-istina-o-hrvatskoj-poljoprivredi)

Glede državnih poticaja kao ekonomski loših. Tu nema dvojbe, ali stratešku granu prehrambene industrije potiče cijeli zapadni Svijet, i oni nameću pravila igre (isto kao i 10-godišnji cilj EU 20-20-20% u energetici gdje će i RH morati implementirati obnovljive izvore energije, makar su joj samo trošak).

Eh da, ne znam da li vam je promaklo, ali Agrokor ima potpuno jasnu viziju razvoja, i kristalno jasno zadane ciljeve prema kojima polako idu. Za Konzum je to da budu dugoročno najbolji europski maloprodajni lanac. Još su iznimno daleko ali vidjet ćemo.

Allahu_Akbar
27.04.2011., 21:12
Uračunaj i mjenice u cijelu priču. Mislim da je riječ o nekih 2,5 milijarde kuna. I to su obveze prema dobavljačima. Samo ih knjiže pod obveze prema vrijednosnim papirima.
Inače što se toga tiče, kao što sam ranije napisao, obilježje je cijelog sektora - u Hrvatskoj i van Hrvatske - da prije naplaćuju svoja potraživanja nego što isplaćuju obveze dobavljačima. To ne vrijedi samo za Konzum, nego i za Walmart i za Aldi. S tom razlikom što je Konzum to radikalno povećao.
Međutim tu je riječ o kratkotrajnoj imovini pa onda teško da s time može financirati širenje poslovnog carstva kao što neki tvrde.

seno
27.04.2011., 21:18
@FED
Brate-dobri argumenti i viđenje jedne strane madalje, ali:

1. Toda je svetac i spašava nas inozemnih lanaca neplaćajući domaće obrte/firme/dobavljače?
2. Da imamo zdravu industriju bolila bi nas kita koliko ima inozemnih trgovačkih lanaca ( tu se slažem sa tobom, država je morala više napraviti u smislu protekcije i intervencije u korist domaćeg proizvoda koliko god on loš bio).
3. Kupac je taj koji odlučuje i koji nije uvjetovan Konzumovim bonovima u smislu milodara države ili poduzeća koji prebija dug.

POZ-:)

somied
27.04.2011., 21:52
Uračunaj i mjenice u cijelu priču. Mislim da je riječ o nekih 2,5 milijarde kuna. I to su obveze prema dobavljačima. Samo ih knjiže pod obveze prema vrijednosnim papirima.
Inače što se toga tiče, kao što sam ranije napisao, obilježje je cijelog sektora - u Hrvatskoj i van Hrvatske - da prije naplaćuju svoja potraživanja nego što isplaćuju obveze dobavljačima. To ne vrijedi samo za Konzum, nego i za Walmart i za Aldi. S tom razlikom što je Konzum to radikalno povećao.
Međutim tu je riječ o kratkotrajnoj imovini pa onda teško da s time može financirati širenje poslovnog carstva kao što neki tvrde.

Naravno da moze financirati time sirenje, samo je taktika izuzetno riskantna (financiranje dugorocne imovine kratkorocnim obvezama). U svakom slucaju visak obveza prema dobavljacima nad potrazivanjima od kupaca mu je cisti cash. :D
Gdje je on to stukao, nemam pojma.

Alexis
28.04.2011., 08:37
...obilježje je cijelog sektora - u Hrvatskoj i van Hrvatske - da prije naplaćuju svoja potraživanja nego što isplaćuju obveze dobavljačima. ..

Ovaj, ovo je nužnost SVAKOG posla, SVAKOG sektora. Da prvo naplatiš lovu, da bi mogao platiti dobavljače. :D

S tim, da u uređenim društvima, razlika u plaćanju nije 210-365 dana, kako to ide kod nas, bilo da se radi o nekoj državnoj firmi ili nekom drugom, već ide od 7-30 dana. Pametni znaju čemu služi akreditiv, npr.

Sve drugo je kreditiranje, i to beskamatno. Što je nedopustivo i loše za cijelo gospodarstvo.

Mnogi odgovorni poduzetnici koriste i zato otkupe potraživanja (factoring, forfeting...), u što ide diskont - pa ne dobiju 100%, kako bi došli do priljeva, iz kojeg će poplaćati sve svoje troškove, uključivo i dobavljače. U nas je dopušteno da se dobavljači smatraju nužnim zlom.

Allahu_Akbar
28.04.2011., 13:19
Ovaj, ovo je nužnost SVAKOG posla, SVAKOG sektora. Da prvo naplatiš lovu, da bi mogao platiti dobavljače. :D

S tim, da u uređenim društvima, razlika u plaćanju nije 210-365 dana, kako to ide kod nas, bilo da se radi o nekoj državnoj firmi ili nekom drugom, već ide od 7-30 dana. Pametni znaju čemu služi akreditiv, npr.


Mnogi odgovorni poduzetnici koriste i zato otkupe potraživanja (factoring, forfeting...), u što ide diskont - pa ne dobiju 100%, kako bi došli do priljeva, iz kojeg će poplaćati sve svoje troškove, uključivo i dobavljače. U nas je dopušteno da se dobavljači smatraju nužnim zlom.
To nije točno. Postoje sektori u kojima su rokovi plaćanja dobavljačima kraći od rokova naplate. Npr. vidi Končar. Ili iz istog sektora - Siemens, ABB.
Konzum nema razliku(naplata-plaćanje dobavljačima) 210-365 dana nego otprilike 130-140 dana. Što je puno, definitivno. Walmart npr. ima 30 i nešto dana.

Sve drugo je kreditiranje, i to beskamatno. Što je nedopustivo i loše za cijelo gospodarstvo.
Sve drugo? Zanimljivo! Vidim, kod tebe je ta granica između beskamatnog kreditiranja i nikakvog kreditiranja od strane dobavljača prilično proizvoljna. Ako je 130 dana onda je beskamatno, ako je 30 onda nije. :rolleyes:

Allahu_Akbar
28.04.2011., 13:24
Naravno da moze financirati time sirenje, samo je taktika izuzetno riskantna (financiranje dugorocne imovine kratkorocnim obvezama). U svakom slucaju visak obveza prema dobavljacima nad potrazivanjima od kupaca mu je cisti cash. :D
Gdje je on to stukao, nemam pojma.

Kako će s kratkoročnim obvezama( gore sam krivo napisao imovinom) prema dobavljačima Agrokor financirati kupovinu Mecatora ?
Iza Agrokora u takvim situacijama stoje banke.

Dakako, i te kratkoročne obveze su dio šire slike i sve se to preljeva na ukupno poslovanje i na profitabilnost tvrtke iz koje se na kraju i plaćaju kamate za dugoročne kredite.

Alexis
28.04.2011., 13:36
To nije točno. Postoje sektori u kojima su rokovi plaćanja dobavljačima kraći od rokova naplate. Npr. vidi Končar. Ili iz istog sektora - Siemens, ABB.

Prijevremeno plaćanje postoji kao opcija, ali se radi o manjim iznosima, koje firma može podnijeti, a ne nikako o pravilu.

Generalni moto za zdrav cash-flow je da po svakom projektu/ugovoru/poslu, imaš odljev usklađen s priljevom. Što je veći projekt/ugovor/posao, to je ova mantra značajnija.

A to ti znači upravo ovo kaj si pripisao samo trgovačkom sektoru. Koji za razliku od ostalih ima svaki dan cash, pa je doista besramna činjenica da ima tako duge rokove.

A sad nastavi okretati okicama koliko hoćeš. :D

Allahu_Akbar
28.04.2011., 13:46
Prijevremeno plaćanje postoji kao opcija, ali se radi o manjim iznosima, koje firma može podnijeti, a ne nikako o pravilu.

Ovaj, ovo je nužnost SVAKOG posla, SVAKOG sektora. Da prvo naplatiš lovu, da bi mogao platiti dobavljače.
Oprosti, jel pod tvojim nickom pišu dvije različite osobe, sa različitim stavovima?

Osim toga, ovo sa manjim iznosima baš i ne stoji. Konkretno, Siemens. Naplata za 88 dana, isplata dobavljačima za 53.

A to ti znači upravo ovo kaj si pripisao samo trgovačkom sektoru.

Ne, ja to nisam pripisao samo trgovačkom sektoru. Napisao sam da je to obilježje sektora.

I kako da ne okrećem okicama na tvoje kontinuirano laprdanje?

Alexis
28.04.2011., 13:50
Kaj ti je kontradiktorno? :mig:

I kaj ti znači da Siemens plaća dobavljačima s valutom od 53 dana, a naplata ima valutu od 88? To je dokaz čega? Da to SVI rade, UVIJEK? Koji to Siemens radi? Tu u HR ili vani? Koji dio?

Sad ti ja mogu podastrijet podatke (a neću) o nekim drugim slučajevima, i kaj? :D

Ti to zoveš "laprdanjem", a ja zovem raspravom. Neodgojenost ti ne pojačava argumentaciju, naprotiv. Ona ti NIKAD ne smije biti ok, čak ni na anonimnom forumu. :mig:

Allahu_Akbar
28.04.2011., 14:07
Za osobu tako šupljikavog znanja iskazuješ preveliku aroganciju. A ovo ti nije prvi put da lupetaš. Praktički svaki tvoj post na koji sam naletio a koji se tiče ekonomskih tema sadrži neku kardinalnu grešku. Trebala bi biti puno, puno skromnija u nastupu. Tako da sam još i preblag prema tebi.
Recimo ovaj zadnji post je naprosto trolanje. Što je kontradiktorno u one dvije tvrdnje? Daj, molim te! Primjer Siemensa( svjetskog) potvrđuje da se ne radi samo o manjim iznosima. I ne moram potvrditi da svi tako funkcioniraju, jer ja to nisam ni napisao. Ti si napisala obrnuto, da tako nitko ne funkcionira.

somied
28.04.2011., 16:41
Kako će s kratkoročnim obvezama( gore sam krivo napisao imovinom) prema dobavljačima Agrokor financirati kupovinu Mecatora ?
Iza Agrokora u takvim situacijama stoje banke.

Dakako, i te kratkoročne obveze su dio šire slike i sve se to preljeva na ukupno poslovanje i na profitabilnost tvrtke iz koje se na kraju i plaćaju kamate za dugoročne kredite.

Recimo ja kupujem od tebe krusaka za 10.000 kn mjesecno i prodajem ih u ducanu (prodam ih u mjesec dana). Ako dogovorim s tobom odgodu placanja od 6 mjeseci, ostat ce mi 5 x 10.000 kn na racunu nakon 6 mj. To je 50.000 kn koje mogu zapit, zakurvat ili kupiti nesto sa njima (auto). Nije da cu kupiti Mercator sa time, ali Agrokoru se skupilo par miljardi cash-a tako. Bit ce za otvoriti koji ducancic.

Allahu_Akbar
28.04.2011., 20:01
Ma jasan mi je koncept. Samo tvrdilo se da zahvaljujući tom beskamatnom kreditiranju od strane dobavljača Agrokor širi preko granice. No tome služe dugoročni bankarski krediti, obveznice itd.. Ove kratkoročne obveze u pravilu završavaju u kratkoročnoj imovini iako nije isključeno da direktno ili indirektno završi i drugdje.

Graham
01.05.2011., 14:17
Argument da se Agrokor širi na račun dobavljača smiješna je.
Nazivanje lopovlukom nešto što tržište regulira ne da je smiješna izjava neg' žalosna.

Zar je Todorić država da treba brinuti o drugim gospodarskim subjektima u kojima nema vlasništva. :confused:
Njegova dužnost je da uzme što više može, a da ne naškodi svojoj imovini. Ili smo u u socijalnom gospodarstvu?

On je genijalac, a pomaganje politike su imali i drugi gospodarski subjekti što im nije osiguralo poziciju poput Agrokora koji je regionalni lider.

I onda ekonomski fakultet ispljune pojedince koji se čudom čude tržišnim uvjetima poput pokretačice teme.

putovnica
02.05.2011., 08:27
Njegova dužnost je da uzme što više može, a da ne naškodi svojoj imovini. Ili smo u u socijalnom gospodarstvu?

njegova duznost, kao i svakog dr poslovnog subjekta, je da postuje zakone zemlje u kojoj posluje.

ovakva poslovna politika moze postojati samo u nesredjenoj drzavi kao sto je hr.

a to mu se obija u glavu i kod preuzimanja mercatora, jer slovenci naglasavaju da je to glavni razlog zasto ga ne zele u svojoj zemlji(makar to bio samo i izgovor za neke druge, nacionalne ili privatne interese).

a o socijalnom gospodarstvu bi deda todoric vjerojatno bio puno bolji sugovornik od bilo koga ovdje. legende, a i sudske presude, kazu da je sasvim dobro plivao u doticnome.

Sova77
02.05.2011., 10:58
Briiiiiiiiiljantno :klap:

Dretva je počela kao pritužba na postupak selekcije budućih zaposlenika koja je na granici s ludošću - s krive strane, da bi došla do apologije tržišnog fundamentalizma a da nitko u međuvremenu nije argumentirano odgovorio začinjavki a) gospodična, iznijeli ste izvjesne neistine ili b) da, to je točno ali viši ciljevi koji se ispunjavaju ovakvim maltretiranjem kanidata su:......


Al kad je sve otišlo do vlasnika hotela Anticalifornia (You can't check-in any time at all, you better promptly leave) u ulici Himper, ajde da i ja malo doprinesem temi. (http://www.redmeat.com/redmeat/1996-11-18/index.html)

Zar je Todorić država da treba brinuti o drugim gospodarskim subjektima u kojima nema vlasništva.

Tako je! Ovakav stav se nalazi već u Knjizi postanka kod izvjesnog Kaina: " Zar sam ja čuvar brata svoga?" i sudeći po par hiljada godina historije koji su uslijedili, ljudski rod ju je usvojio kao maksimu koja ga je sasvim dobro služila.

On je genijalac

Tako je! Njegova virtuoznost na polju ekonomije nalazi svoj pandan u majstorstvu nogometne igre koju ispoljava udruga građana "Dinamo" iz Zagreba. Aman! Oba subjekta lakoćom pokoravaju Hrvatsku samo da bi im se europski snovi rasplinuli malo nakon prelaska Bregane a analizu poraza najbolje daje nizozemski pjesnik Branimir Đ. Štulić: "Hvala Bogu, krivi su drugi"

Graham
05.05.2011., 17:44
njegova duznost, kao i svakog dr poslovnog subjekta, je da postuje zakone zemlje u kojoj posluje.
Daj navedi mi koje on zakone ne poštuje?


a to mu se obija u glavu i kod preuzimanja mercatora, jer slovenci naglasavaju da je to glavni razlog zasto ga ne zele u svojoj zemlji(makar to bio samo i izgovor za neke druge, nacionalne ili privatne interese)..
Da, da to je sigurno razlog. :rofl:


Tako je! Njegova virtuoznost na polju ekonomije nalazi svoj pandan u majstorstvu nogometne igre koju ispoljava udruga građana "Dinamo" iz Zagreba. Aman! Oba subjekta lakoćom pokoravaju Hrvatsku samo da bi im se europski snovi rasplinuli malo nakon prelaska Bregane a analizu poraza najbolje daje nizozemski pjesnik Branimir Đ. Štulić: "Hvala Bogu, krivi su drugi"
Agrokor je već davno prešao granice, i to prije mnogih. HDZ vlada je kao i obično kasnila. Sad imaju priliku lobirati kod Pahora.
Da vidimo te Kosoričine ženske vještine. :mig:


Ipak, na kraju se gledaju rezultati u skladu sa PDF-om. :D
Dinamo.

putovnica
06.05.2011., 06:49
Daj navedi mi koje on zakone ne poštuje?


npr: http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/119457/Agencija-za-elektronicke-medije-zbog-Agrokora-zaprijetila-RTL-u.html

Graham
06.05.2011., 09:35
npr: http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/119457/Agencija-za-elektronicke-medije-zbog-Agrokora-zaprijetila-RTL-u.html
Kako će RTL, odnosno Agrokor izaći iz sukoba interesa? 'Od regulatora smo dobili nalog po kojem ćemo, u skladu sa zakonom, i postupiti,' dobili smo kratak komentar Anje Linić, glasnogovornice Agrokora. S obzirom na to da do sada nisu bili pretjerano zabrinuti, teško je vjerovati da će prodajom udjela u RTL-u ili Unexu prepustiti interese u jednom i drugom biznisu. Najbezbolnija varijanta zadovoljavanja zakona bila bi prenošenje vlasništva na neku drugu savezničku tvrtku, izvan koncerna, budući da zakon ne problematizira tu vrstu povezanosti
On je u sukobu interesa, što je ponekad normalno za takav koncern u našoj maloj državici.
Opet, ne vidim da je nešto ukrao što mu ne pripada, a što mu se često imputira iz nerazumjevanja da jednostavno postoje sposobni ljudi koji se snalaze u poslovnoj borbi sa većim i jačim kompanijama tipa Lidla ili drugih stranih lanaca sa jeftinijim kapitalom i dužim vijekom iskustva u tržišnoj utakmici.

Sanable
06.05.2011., 10:37
Iako plaćanje dobavljača nije definirano zakonom sigurno je definirano ugovorom između tih firmi koje on krši. A tužbu protiv njega se nitko ne usudi podići jer jer je prejak i ima političku pozadinu. Možemo se praviti blesavi koliko god hoćemo ali Todorić ne bi bio ovdje gdje je da nema političko zaleđe. Kad HDZ izleti ćemo vidjeti kako se on snalazi u pravoj tržišnoj utakmici, naravno ako oporba ima imalo muda i uvede zakon (http://metro-portal.hr/vladajuci-odbacili-sdp-ov-prijedlog-zakona-o-rokovima-placanja-obveza/35710) koji su predlagali ali ga je vlada odbila. I pogodi zbog koga ga je odbila. Lako ti je ne kršiti zakon ako sudjeluješ u njegovu sastavljanju. Ali što definitivno stoji da je Agrokor uz samu državu najveći generator nelikvidnosti koji uništava ostatak hrvatskog gospodarstva i radna mjesta.
Od ove teze da je on tu došao isključivo svojom sposobnošću i tržišnom utakmicom mi je već zlo. Lik je sposoban ali to ni približno ne bi bilo dovoljno bez veza u politici. To je kao da organiziraš utrku na 400 m za 8 trkača, 7 ih kreće od nule a jedan sa 300 m i kad ti ostali prigovore da utrka nije poštena ti ih blijedo gledaš: A di je problem, pa svi trče!

freelancer
06.05.2011., 11:50
Ledo??? :ne zna:

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/126339/Ledo-reze-place-dijelu-radnika-i-do-50-posto.html

Početak?

Graham
06.05.2011., 20:40
Iako plaćanje dobavljača nije definirano zakonom sigurno je definirano ugovorom između tih firmi koje on krši. A tužbu protiv njega se nitko ne usudi podići jer jer je prejak i ima političku pozadinu.
Ma kakvu tužbu? :confused:
Koji dobavljač ne želi raditi za Agrokor? Ako radi sa njim znači da pristaje na općepoznate uvjete ili neka traži drugi prostor za plasman svoje robe.
Ovo je utakmica gdje veliki diktiraju pravila dok mogu. Nema tu ravnopravnosti i etike, inače se gubi tržište.

Ako je Todorić imao toliku podršku HDZ-a zašto nikada nije uspio kupiti Podravku?
Oporba je bila na vlasti pa je on i dalje poslovao. :confused:

Nema oporbe koja neće surađivati sa Todorićem. Oni planiraju investirati cca 150M € u hr. Uzmi podatak da je tek 440M eurića izvana ušlo u hr prošle godine.

"Nemamo apsolutno nikakve veze s politikom. Sve što je Agrokor kupio, kupio je na javnom natječaju. Uvijek sam gledao da nemamo dodira s politikom. Ništa ne prodajemo državi, dobijemo tek nešto poticaja po zakonu koji je u Saboru izglasan", kazao je vlasnik Agrokora Ivica Todorić, kojima je danas održao predavanje u sklopu projekta Top Business Men. Todorić je dodao da je jedino kad su kupovali Belje nazvao Ivicu Račana i pitao ga ima li njegova stranka išta protiv. Nazvao je i Tomčića te pitao ima li HSS išta protiv.

Govoreći studentima o svom i uspjehu Agrokora, Todorić je istaknuo da su najvažnije znanje i vještine te danonoćni rad. Agrokor je uspješan jer ima tisuće uspješnih mladih osoba koje surađuju s prvim ljudima svjetskog biznisa, kazao je Todorić.
http://danas.net.hr/novac/page/2011/04/19/0660006.html
Pročitaj si malo.

mene ponos ozari kada vidim Ivicu. :cerek:
Baš me zanima po kojoj cijeni bi Nestle dobio Ledo?

FED
07.05.2011., 07:21
Najbitnija je činjenica nizak opseg poslovanja sa državom. Tu inače i leži najveća i najprimitivnija korupcija, a kod Agrokora je to poslovanje slabo. Puno je više stvari na tržištu, kakvo god da je.
E sada neki i u tome vide samo loše, pa bi valjda trebalo Agrokor rastaviti na pojedina poduzeća, zabranit im širenje maloprodaje, ili što već.

Komentar (http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=127472)

Graham
07.05.2011., 08:42
Najbitnija je činjenica nizak opseg poslovanja sa državom. Tu inače i leži najveća i najprimitivnija korupcija, a kod Agrokora je to poslovanje slabo. Puno je više stvari na tržištu, kakvo god da je.

Komentar (http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=127472)
Prije bi se Hrvat upucao u glavu nego priznao nekom svojem sposobnost.
Ali da će prosječno zaokružiti glupost na izbornom listiću, hoće. Tamo gdje ne treba nagrađuje nesposobnost. I dobije sramotu poput prošlog vrha.
Al' u šolju sa natpisom Todorić pljunut će lakoćom pod argumentom ne bi uspio da nije bilo politike. :confused:

Mene na nivou razgovora uz kavu zanima što će biti kada punu vlast nad korporacijom dobije druga generacija.

Sanable
07.05.2011., 12:32
http://danas.net.hr/novac/page/2011/04/19/0660006.html
Pročitaj si malo.


Ček, jel se ti zajebavaš? Ti zaozbiljno kao argument da Todorić nema veze s politikom stavljaš Todorićevo predavanje gdje on kaže da nema veze s politikom. :rofl:
A šta si mislio da će reći? Znate ja inače redovito podmićujem političare a ujedno kontroliram i centralnog bankara.

putovnica
07.05.2011., 14:05
Mene na nivou razgovora uz kavu zanima što će biti kada punu vlast nad korporacijom dobije druga generacija.


vidis, mene vise zanima na nivou svakodnevnih uvjeta poslovanja sto ce se dogoditi kad profunkcionira pravna drzava (u sto ulazi i nesankcioniranje neplatisa i odgode placanja od godine dana)

putovnica
07.05.2011., 14:09
jedini kriticki teskt koji sam nasla o agrokoru, vidi vraga, u rijetkom casopisu(jedinom?) koji ne zivi od reklama:
http://www.novossti.com/2011/03/predsjednik-republike-agrokor/

zanimljiv za procitat, a jos zanimljivije da ga nitko nije prenio, linkao..
pitam se zasto:kava:

seno
07.05.2011., 14:28
@Fed

Vrlo dobar linkani komentar.
Što se tiče spašavanja Belja, Leda i ostalih firmica sve pet...ajmo reći Toda je uletio u njih i "spasio" ono što se spasilo dalo.

Šta ako poslovodstvo Belja vidi priliku i kaže Todi: " Trebalo bi uložiti dodatnih 100mil kuna jer narudžbe su nevjerojatne i ne možemo to pokriti ...ako budemo dugo čekali odu kupci/naručioci dalje i uz to još i traže dodatne proizvode"
A Toda im veli:" Nemamo para, jel vidite da se hebem sa Mercatorom i drugim stvarima."

Previše moći i odluka ovise o jednom čoviku.
POZ-:)

FED
07.05.2011., 19:41
To su već čisto korporativna pitanja, i kad se netko uhvati proizvodnje, u nju uloži ogromna sredstva, te pokaže da ima razvojnu strategiju sa jasnim idejama, onda je nemoguće za povjerovati da će ju i zanemariti.
Ta kupnja Mercatora sasvim vjerovatno i služi Agrokoru za pojačano plasiranje vlastite proizvodnje prije svega, a ne samo za posjedovanje iste, jer ona uistinu posluje sa vrlo malim profitom, te vjerovatno jedino obujmom i rezanjem troškova do daske, ista preživljava. Agrokor u rezanju korporativnih troškova se koristi modernim softverskim i drugim alatima, te metodama. Ne gradi konkuretnost samo tako, tj. samo silom i otimanjem tržišta. Dok tako radi, i nacionalno je koristan.
Ako kupi Mercator, i uspije u naumima, te mu tako poraste proizvodnja u RH, nacionalno je osobito koristan. Nama u RH je manje koristan u svom širenju maloprodaje i monopolizaciji, ali ipak je od toga dovoljno daleko (u krajnjoj liniji o činjenici marži govori upravo i račun dobiti i gubitka maloprodajnih lanaca, uključivo konzum...).
Ne znam da li u ZG i dalje postoji onaj legendarni mjesečni pohod u špeceraj u Getro, radi znatnih ušteda, ili se taj institut razvodnio??

mustang_925
07.05.2011., 20:52
:facepalm:

Da li da ovo uopće udostojim odgovorom? Ajde pošto si prvi odgovorio.

Zapanjuje me da od svega što sam napisala ti si donio zaključak kako je ustvari problem naravno u meni i mojoj ogorčenosti što nisam dobila bolju poziciju.
E prijatelju stvarno nemaš pojma. Daj pročitaj još jednom tekst, dvaput, triput ako će ti koristit.

Nadalje neću se NIKOME ispričavati jer sam obrazovana ok? Valjda bi trebala biti zahvalna Ivici jer mi nudi da mu s magisterijem punim police??

Ali znaš, nije u tome ključ. Marljiva sam, da su mi novci toliko potrebni radila bi i to (doduše mislila sam da je s time gotovo nakon faksa no prevarila sam se) već se radi o izigravanju osobe, o tome da radno mjesto unaprjeđivača prodaje nikako ne može biti punjenje polica te je to lažno oglašavanje jer nigdje nije bilo spomenuto punjenje polica tek na samom razgovoru. Razumiješ ili ne razumiješ?? Imam osjećaj da ne želiš razumijeti pa tako vidiš problem u meni. Vjerojatno iz tebe progovara nekakav jal, nemam pojma. Tipično hrvatski.

molim sliku, danas je izgled na 2. mjestu, u vecini slucajeva i na 1. to je ok, bar kaj se tice mene i 90% muskaraca, a upravo su oni koji zaposaljvaju...tak da...

AndrejX
07.05.2011., 21:03
Ne znam da li u ZG i dalje postoji onaj legendarni mjesečni pohod u špeceraj u Getro, radi znatnih ušteda, ili se taj institut razvodnio??

Odi subotom u Metro pa ces vidjeti pustos, a istovremeno guzvu u Konzumu - u Getrou je jednaka praznina.

Nego meni je daleko zanimljivije vidjeti kako su nasi brandovi poput Krasa, Dukata, Jamnice i sl. prakticki u svakom akcijskom katalogu slovenskog Spara i to po 30% nizim cijenama nego u HR.

FileExplorer
08.05.2011., 09:50
Ako kupi Mercator, i uspije u naumima, te mu tako poraste proizvodnja u RH

Isto tako bi mu porasla i proizvodnja u Turskoj a pala u RH da je kojim slucajem kupio taj turski lanac. Svi znamo kako kapitalizam (u globalizacijskim okvirima) funkcionira.

Ovo sto Agrokor radi u Hrvatskoj je zaista koma (18 mjeseci placanje), ali pravi problem je u Vladi a ne u Agrokoru. Ako Jadranka Ivici kaze kako ima problem sa puno nezaposlenih VSS a Ivica joj kaze kako ce zaposlit tisucu VSSova (kao promotor prodaje) ako mu oprosti dug od 230 Kuna, a Jadranka pristane... tko je tu onda "bad guy"?

FED
08.05.2011., 15:29
Nego meni je daleko zanimljivije vidjeti kako su nasi brandovi poput Krasa, Dukata, Jamnice i sl. prakticki u svakom akcijskom katalogu slovenskog Spara i to po 30% nizim cijenama nego u HR.
Meni je zanimljivo vidjeti kako su auto gume (full EU uvozni proizvod) u selu u Sloveniji sa njihovim DDV-om jeftinije nego te iste u ZG. Dakle, osim razlike u marži, jedino im eventualna carina može povećati cijenu - ne znam postoji li na uvoz autoguma u RH, ali i ako postoji (10-tak posto ili koliko - napamet govorim) opet je guma skuplja u ZG.

FED
08.05.2011., 15:43
Glede razmišljanja o RH kapitalistima, Todoriću poglavito, pročitajte si izuzetan članak iz priloga Magazin subotnjrg Jutarnjeg lista (07.05.2011.).

Link ne radi (možda ga poprave), ali se vidi naslov (barem ovaj tjedan, a poslije tražilica...):
Kapitalizam bez kapitalista: Jesmo li bili u krivu kada smo govorili da su Slovenci pametniji od nas? (http://www.jutarnji.hr/vijesti/magazin/)

Rezime: Opjevani model slovenske kuponske privatizacije je doživio totalni debakl jer je vlasništvo kapitala disipirano. Dakle, kvazi socijalizam...svi vlasnici svega, a poneke koncentracije vlasničkih udjela u fondovima i bankama ne znače imalo dobro upravljanje poduzećima jer su ciljevi menadžmenta posve odjeljeni, i van zdrave kontrole vlasnika poslovnih udjela.
Toliko o cjepanju dlake Agrokoru.
Mikroprimjer slovenskog modela privatizacije je kod nas tvrtka Viadukt d.d. Posve rapršeno vlasništvo, a interes svih razina menadžmenta je pobrati novac što prije u procesu reprodukcije, bez zdravog interesa za budućnost firme... ništa o čemu i udžbenici ne pišu.

Hrvatska žalost je da nema više takvih kapitalista poput Todorića, kako bi se razvijala i unutarnja konkurentnost, kako na području prehrambene, tako i drugih industrijskih grana.

dk1
08.05.2011., 15:55
Rezime: Opjevani model slovenske kuponske privatizacije je doživio totalni debakl jer je vlasništvo kapitala disipirano. Dakle, kvazi socijalizam...svi vlasnici svega, a poneke koncentracije vlasničkih udjela u fondovima i bankama ne znače imalo dobro upravljanje poduzećima jer su ciljevi menadžmenta posve odjeljeni, i van zdrave kontrole vlasnika poslovnih udjela.


sve dok slovenija izvozi kao hrvatska, srbija i bosna zajedno, za mene su oni uspješni....

FED
09.05.2011., 08:21
Evo dijela texta (http://www.jutarnji.hr/slovenija-propada--jesmo-li-bili-u-krivu-kada-smo-govorili-da-su-slovenci-pametniji-od-nas-/944248/) iz Magazina Jutarnjeg.

Noach
09.05.2011., 10:40
Noach, Lidl se bavi se isključivo trgovinom a ne proizvodnjom. Spominješ sladolede, njih im proizvode dobavljači koji često naprave marku koje se distribuira samo u Lidlu. Tvoj argument da će Lidl napraviti bolji sladoled zato što ima veći prihod od Agrokora ne stoji jer se i ne bave proizvodnjom,a i da se bavi, visina prihoda ne mora biti u koreolaciji sa kvalitetom proizvoda.
Nisam nigdje niti napisao da se Lidl bavi proizvodnjom nego sam napisao da Lidl s obzirom na ogroman prihod moze napraviti jednako kvalitetan sladoled kao Ledo samo sa nizom cijenom. Dalje vise nista ne moram pisati posto ce pametna osoba znati o cemu pisem. Lidl je sa svojih 50 milijardi eura prihoda pronasao mrezu dobavljaca (proizvodaca) koji su mu u stanju proizvesti odredeni proizvod po izrazito konkurentnim cijenama. To su napravili i te sladolede poslali u Hrvatsku, a na sto je veliki “capitalist” Argrokor reagirao prijetnjom da ce povuci Ledo sladolede iz Lidla ukoliko ne prestanu uvoziti jeftinije sladolede iz Njemacke.
Vidim da gajiš izuzetnu "austrijsku" ekonomsku misao, dublju i od samog von Mises-a, pa molim te argumentiraj kako bi se Agrokor trebao ponašati da to "ima veze sa tržišnom utakmicom"?
Ovo su sad vec izrazito infantilne provokacije. Nakon napisanih jako puno primjera ponasanja samog Arokora odnosno njegovih clanica od Leda, Jamnice, Zvijezde, Belja i PIK-a, a na koje su uopce nisi udostojio osvrnuti zato sto na takvo ponasanje ne moze nista pametno reci niti najverniji njegov apologet, ti mene pitas kako bi se trebao ponasati. Odvrti par stranica unatrag pa citaj, pa ako shvatis mozda vise neces postavljati tako glupa i provakativna pitanja.
Također, što je i tko propustio činiti unutar slobodnog tržišnog ponašanja da se sada događa okrupnjavanje maloprodaje, sa naglaskom na Konzum?
Tko i sto? Meni je smijesno ovo uopce napisati, ali je AZTN trebala odraditi svoje, kao sto je odradila jednim dijelom u Sibeniku gdje je Konzum ostvario koncentraciju vecu od 50%, pa su mu uvjetovali da prije bilo kakve gradnje ili kupnje novih trgovina se prvo mora rjesiti starih. Mozda da politicari nisu od njega imali koristi mu ne bi “prodavali” sve i svasta, nego bi forsirali ulazak konkurencije na trziste. Da se mene pita, Konzum ne bi kupio vise niti jednu trgovinu, a kamoli Getro i Mercator. Stimulirao bi sa velikim poreznim olaksicama ulazak stranih trgovackih lanaca, samo da udu na trziste. Danas imas situaciju da mnogi trgovacki lanci nece ulaziti na hrvatsko trziste upravo zato sto je dobrim dijelom okrupnjeno odnosno formirano.
Da se razumijemo, monopolizacija definitivno dovodi do gubitka za društvo u cjelini (i u tom duhu kupnja Mercatora od Konzuma sigurno nije nikakav ideal za potrošače), ali što je i tko, te kako trebao poduzeti da do toga ne dođe, a što je trebao Agrokor činiti po tom pitanju:
Isto ono sto su napravili u recimo Sibeniku! Ti danas u Hrvatskoj manjih mjesta do par tisuca stanovnika gdje jedino i iskljucivo imas Konzum. Slazem se s time da nije cijela krivica na Todoricu ili drzavi nego i u cinjenici da smo malo i vec dosta razvijeno trziste, te da vise nismo toliko atraktivni velikim trgovackim lancima. Na kraju Todorica niti ne krivim posto je u krvi svakog poduzetnika da unisti konkurenciju i ostvari “monopol”.
- limitirati otvaranje novih maloprodajnih mjesta npr. Konzumu ili nekom drugom
Primjer Sibenika!
- utjecati na homogenu disperziju maloprodajnih prostora među trgovcima
Ne!
- nekakvom progresivnom poreznom presijom djelovati
Upravo suprotno, velikim poreznim olaksicama stimulirati dolazak konkurencije.
- propisati što i tko mora imati na policama, te pravilnikom urediti marže
Kakve to veze ima sa malopradajom?
- spriječiti spajanje ili preuzimanja
Da Konzumu pogotovo u onim mjestima gdje trzisna koncentracija prelazi 50%.
Imaju li kupci i danas slobodu izbora, i što ih priječi da ne odu drugdje? Prevara ili jednostavno odabir:
U manjim mjestima kupci na zalost nemaju izbora. Sto se tice velikih gradova imaju, i upravo u tim velikim gradovima Konzum ne dolazi toliko do izrazaja zato sto postoji konkurencija.
Politika cijena i marži, te pregovori oko istih su stvar sudionika na tržištu. Konzum ima često damping cijenu (ne ukalkulira svoje troškove...) nekih povrća, pa i voća, kako bi namamio kupce.
:rofl: To pricaj nekom druom! Konzum itekako ima marze, a to sto ti mislis da nema zato jel povrce ili voce prodaje jeftinije od konkurencije ti je zato sto iz EU-a uvozi smece koje se tamo prodaje po diskontnim cijenama samo zato da to nekom prodaju jer jedino sto mogu s tim napraviti je da to bace u smece posto u jednoj Nizozemskoj vise ne mogu plasirati na trziste. Onda dolazi Konzum koji to smece od voca i povrca kupuje, a potom uvozi i prodaje kupcima. U Njemackoj ili Nizozemskoj to ne bi mogao prodavati, ali eto u Hrvatskoj moze, sto znaci da drzava ne radi svoj posao. Na taj nacin Todoric prodaje voce i povrce po tako jeftinim cijenama, a ne zato sto on nema marzu.
Sa svim cijenama svi sudionici "manipuliraju", i procjenjuju gdje će izgubiti, a gdje dobiti. Ne živi se od sladoleda i Jane, pa se s njima može i drukčije poigravati.
Od Jane i sladoleda zive Jamnica i Ledo. Za Jamnicu, Ledo sam vec pisao kako su konkurentni, a i za Zvijezdu i ostale. Napisao sam cak da su te tvrtke neto uvoznici, a ne izvoznici kao sto su Podravka, komunisticki Kras, Dukat ili Vindija. Jednostavno, lik je nesposoban probiti se na neko trziste bez trgovina koje su mu kanal distribucije.
Ako su marže tolike u Konzumu, a udio na tržištu prevelik, onda će po tržišnoj logici to privući ostale maloprodajne igrače, jer je tu veliki profit, da agresivnije investiraju u maloprodajne centre i dućane. No ako se pogledaju njihove bilance (a ne govori napamet), vidjet će se da svi oni žive na rubu provalije...
Vidi se da nemas pojma. Sto bi Konzum u istom trenutku nakon sto bi oni krenuli s radom napravio? Spustio bi marze i tako poslovao sve dok konkurencija ne bi propala, zato sto je konkurencija racunala povrat investicije i zaradu sa tim “visokim” marzama. Daleko do toga da veliki ino lanci nisu spremni na to, samo je pitanje da li tih milijardu eura ulozenih u Hrvatsku mogu negdje drugdje puno brze oploditi i tako Hrvatska automatski prestaje biti njihova meta. Sjecam se pred odredeni broj godina Ljerke Puljic kada je na trziste dosao Lidl pa je doticna nakaza u eteru javne televizije molila Vladu da onemoguci njihov dolazak posto ce oni kako je ona tada rekla unistiti hrvatsku maloprodaju posto vam oni rade sa gubicima sve dok vas ne uniste. Sjecam se kao da je bilo jucer; oni vam melju sve pred sobom, rade sa gubicima samo da vas stjeraju u propast. Propast ce jako puno trgovaca i drzava ih mora zastiti. Eto tako razmisljaju “kapitalisti” u Agrokoru, a u to ime u ministarstvima imaju postavljenje svoje ljude koji onda rade onako kako im oni kazu.
Hrvatska žalost je da nema više takvih kapitalista poput Todorića, kako bi se razvijala i unutarnja konkurentnost, kako na području prehrambene, tako i drugih industrijskih grana.
Da ti budem iskren, s obzirom da nisam puno na Forumu skroz sam zaboravio na ovu temu i onda idem malo citati i procitam napisanu glupost od doticne osobe i sjetim se rasprave i idem procitati sto je napisao i nisam se iznenadio, napisano jedno te isto apologetsko smece bez imalo smisla i logike.

:rofl: sad smo konacno dosli na tvoju istinu. Nakon svega napisanog, Todoriceva komunistickog nacina poslovanja (Lidl itd) ti nama ovdje prodajes muda pod bubrege i pises kako on potice razvoj konkurentnosti. Da, u onima industrijama u kojima on nije prisutan, a u onima u kojima je prisutan ponasa se kao zadnji komunisticki ostatak. Kada je tako uspjesan reci mi zasto se nije probio na rusko, slovensko ili tursko trziste? Reci cu ti jednu stvar, da je kojim slucajem kupio maloprodajni lanac za koji se natjecao danas bi pricali o uspjehu Jamnice, Leda i Zvijezde u Turskoj ili Rusiji.Medutim, s obzirom da nije uspio kupiti onda nema niti price o uspjehu, eto toliko vrijedi Ivica Todoric, sin lopova koji je pokrao Agrokombinat, a u RH pocetkom 90 ih dobio od ZABA-e i PBZ-a 400 milijuna tadasnjih maraka kredita s kojima je kupio Ledo, Zvijezdu, Sojaru, Unikonzum, DIP Turopolje, i ostale. Da me se ne bi krivo shvatilo, podignuo je tvrtke na neusporedivo visu razinu od kada ih je kupio, samo se tesko moze rjesiti komunistickog mentaliteta koji ga prati. Recimo u trenutku kada je kupio Jamnicu, ta tvrtka je bila razrusena posto su cetnici bile preko rijeke, a danas je jedna suvremena tvornica koja je od Radenske preuzela primat na hrvatskom trzistu. Problema sa cetnicima imao je i Lipicki Studenac koji je vise puta bio granatiran, ali njihov problem je sama Podravka za koju bi bilo puno bolje da ju je preuzela norveska tvrtka Riber&Son.

Sto se Slovenaca tice i price kako su oni napravili jako dobar posao tu bi se slozio sa svima onima koji tvrde suprotno. Na kraju treba samo polgledati slovenske stope rasta pa da se vidi kako su ih jedna Slovacka i Ceska koje su pocetkom 90 ih bile daleko iza nje sustigle, a u nekim segmentima i prestigle. Tvrtke u hrvatskim rukama su glupost, imamo ovdje recimo Todorica koji je Hrvat, ali sam siguran da bi dobavljacima i potrosacima bilo puno bolje da je Konzum u rukama stranaca.

Amater
09.05.2011., 10:50
Odi subotom u Metro pa ces vidjeti pustos, a istovremeno guzvu u Konzumu - u Getrou je jednaka praznina.
.
kupujem nekoliko puta tjedno u getrou jer mi je najbliži veći dućan (čini mi se dasu i cijene ok) i subotom ga izbjegavam zbog gužve. čisto sumnjam da je drugačija situacija u metrou pošto su sa samo dva dućana u zagrebu (čini mise) 4 najveći trgovac u državi.

Glede razmišljanja o RH kapitalistima, Todoriću poglavito, pročitajte si izuzetan članak iz priloga Magazin subotnjrg Jutarnjeg lista (07.05.2011.).
jsu to iste one novine koje su svojedobno s todinim helikopterom obilazile "njegov" ranč u baranji (http://www.jutarnji.hr/todoric--strast-za-zemljom/190289/)?:lol:
lirski tekst o velikom junaku počinje ovim riječima:
Dok je dolje, na baranjskoj zemlji, kao da ni ne nalazi mane. Njegovi su ljudi tada, svaki u svojoj branši, jednaki izumiteljima Sumameda. Jabuke su mu poput djevojaka. Hranu za krave prebire po prstima toliko zadovoljno da se čini kako bi je i sam kušao. Bika bi ljubio među rogove. Gledao bi satima, zaljubljeno, u velike kotače svemirskog stroja što plazi po njivi, jednoj iz njegova nepreglednog carstva, koje poznaje u stopu.
U sloveniji je jedna pivovara u teškoj situaciji (nije čak niti propala) i to je znak da je naša 200-obitelji privatizacija koja je doslovno potaracala više od pola industrije kakti uspješna tj. uspješnija. za plakat. Netreba niti spominjati da su te neuspješne slovenske firmice pokupovale brdo firmi u hrvatskoj, a meni osobno je najdraži primjer chromosa kojega je kupio helios - inače neusporedivo manja firmica koja je vidi čuda većinu proizvodnje prebacila baš u tu neuspješnu socijalističku državicu sloveniju. Inače helios je nastao tako da je dekretom KP-a tamo transferirana tehnologija baš iz chromosa.

AndrejX
09.05.2011., 11:17
kupujem nekoliko puta tjedno u getrou jer mi je najbliži veći dućan (čini mi se dasu i cijene ok) i subotom ga izbjegavam zbog gužve. čisto sumnjam da je drugačija situacija u metrou pošto su sa samo dva dućana u zagrebu (čini mise) 4 najveći trgovac u državi.


Bio nekad. U ta davna vremena izmedu 7-9:00 h nisi mogao naci slobodnu blagajnu od silnih trgovaca, raznih obrtnika i inih. Danas u to vrijeme mozes osjetiti onu nelagodnu tisinu i cesto ne vidjeti nikoga kad napravis veci krug od vrata pa do blagajni. Asortiman im se gadno srozao, akviziteri proganjaju po kvartu zainteresirane za karticu koja se nekad moljakala :mig:, a od prije godinu-dvije poceli primati bas sve kreditne kartice, a ne ono nekadasnje selektivno "VISA od te i te banke". Solidan broj ljudi popio nogu, a prema svemu sudeci tako ce se i nastaviti.

Amater
09.05.2011., 11:33
Bio nekad. U ta davna vremena izmedu 7-9:00 h nisi mogao naci slobodnu blagajnu od silnih trgovaca, raznih obrtnika i inih. Danas u to vrijeme mozes osjetiti onu nelagodnu tisinu i cesto ne vidjeti nikoga kad napravis veci krug od vrata pa do blagajni. Asortiman im se gadno srozao, akviziteri proganjaju po kvartu zainteresirane za karticu koja se nekad moljakala :mig:, a od prije godinu-dvije poceli primati bas sve kreditne kartice, a ne ono nekadasnje selektivno "VISA od te i te banke". Solidan broj ljudi popio nogu, a prema svemu sudeci tako ce se i nastaviti.

ako pričaš o getro-u ništa od gorenavedenog ne stoji, za metro neznam jer baš i ne kupujem tamo. U getro-u su prije 10ak godina bile nesnosne gužvetine, ali to je bilo vrijme kada su u cijelom gradu postojala samo 2 hipermarketa.

AndrejX
09.05.2011., 12:23
ako pričaš o getro-u ništa od gorenavedenog ne stoji, za metro neznam jer baš i ne kupujem tamo. U getro-u su prije 10ak godina bile nesnosne gužvetine, ali to je bilo vrijme kada su u cijelom gradu postojala samo 2 hipermarketa.

Metro. Cak se i onaj u Grazu prilicno srozao u zadnjih godinu-dvije.

FED
09.05.2011., 16:26
Ovo su sad vec izrazito infantilne provokacije. Nakon napisanih jako puno primjera ponasanja samog Arokora odnosno njegovih clanica od Leda, Jamnice, Zvijezde, Belja i PIK-a, a na koje su uopce nisi udostojio osvrnuti
Očito ti toliko puno toga nedostaje u životu da se ne isplati ikava diskusija voditi, pa ću ti samo reći da gablam PIK-ovu šunku sa sirnim namazom od Belja, uz škart salatu iz EU začinjenu Zvijezdinim uljem. Uz to pijem Jamnicu, a poslije ću maznuti još jedan Ledo na štapiću uz aromatiziranu Janu...:lol:

Mali trgovci su 2001. godine držali 75% maloprodaje,
a 2007. godine veliki lanci drže 60% tržišta. U nepunih se 6 godina tržišna pozicija u potpunosti okrenula.
Ne znam samo kako ti nije jasno, kada toliko puno znaš, da je RH toliko mala da u par koraka maloprodaja postaje solidan oligopol, a neki su na putu za još jači oligopol jednostavno brži. I nitko ne tvrdi da je to samo dobro.

Da se ne šire dezinformacije, Konzum ima u 2009. troška prodane robe 9,1 mld kn, a samo Agrokorovi Jamnica, Belje i PIK imaju 3,5 mld kuna prodane robe.
Ajde,molim te, probaj argumentom odgovoriti gdje se onda prodala sva ta nekonkurentna roba, dok su na policama konkurenti.
Možda samo u Konzumu to prolazi? To je 40% troška robe Konzuma, a u košarici se Agrokorovi proizvodi broje u promilima, do max. kojem postotku cijene.

Na kraju čitaj ti pažljivije stare postove...

Noach
09.05.2011., 21:48
Očito ti toliko puno toga nedostaje u životu da se ne isplati ikava diskusija voditi, pa ću ti samo reći da gablam PIK-ovu šunku sa sirnim namazom od Belja, uz škart salatu iz EU začinjenu Zvijezdinim uljem. Uz to pijem Jamnicu, a poslije ću maznuti još jedan Ledo na štapiću uz aromatiziranu Janu...:lol:

Hajde bas mi je drago i nadam se da si sve to kupio u Konzumu.:D

Mali trgovci su 2001. godine držali 75% maloprodaje,a 2007. godine veliki lanci drže 60% tržišta. U nepunih se 6 godina tržišna pozicija u potpunosti okrenula.

Ne razumijem na sto bi ovo trebao biti odgovor?:ne zna:

Ne znam samo kako ti nije jasno, kada toliko puno znaš, da je RH toliko mala da u par koraka maloprodaja postaje solidan oligopol, a neki su na putu za još jači oligopol jednostavno brži. I nitko ne tvrdi da je to samo dobro.

Ocito uopce nisi procitao sto sam napisao, jer da kojim slucajem jesi, onda bi procitao da sam to i napisao, odnosno da sam razvijenost odnosno formiranost trzista napisao kao jedan od velikih razloga nedolaska svjetskih trgovackih centara poput Carefoura i njemu slicnih.

Da se ne šire dezinformacije, Konzum ima u 2009. troška prodane robe 9,1 mld kn, a samo Agrokorovi Jamnica, Belje i PIK imaju 3,5 mld kuna prodane robe. Ajde,molim te, probaj argumentom odgovoriti gdje se onda prodala sva ta nekonkurentna roba, dok su na policama konkurenti.Možda samo u Konzumu to prolazi? To je 40% troška robe Konzuma, a u košarici se Agrokorovi proizvodi broje u promilima, do max. kojem postotku cijene.

Gdje sam napisao da tu robu prodaje samo u Konzumu? Nigdje, napisao sam kako mu je Konzum najveci kanal distribucije sto je apsolutno tocno te "vidljivo" i iz tvojih podataka.

Za 2009. podaci - Ledo se nalazi na 77 mjestu hrvatskih tvrtki po izvozu, 23 milijuna eura, Jamnica na 80 mjestu sa 23 milijuna i Zvijezda na 90 mjestu sa 21 milijun eura izvoza. Govorimo o tri najvaznije proizvodne tvrtke Agrokora koje zajedno izvezu robe u vrijednosti bijednih 67 milijuna eura. :rolleyes:

Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko od tog izvoza otpada na izvoz u trgovine koje su u vlasnistvu Agrokora odnosno Konzuma u Srbiji, BiH i Makedoniji.

Za ilustraciju, AD Plastik godisnje ostvari izvoz koliko navedene tri perjanice Agrokora. Kada se zna da je Ledo u istoj godini uvezao robe u vrijednosti 43 milijuna eura, Jamnica 29, a Zvijezda 22 milijuna eura onda vidimo kako su ustvari sve tri tvrtke neto uvoznici, a ne izvoznici. Uvoznicima dodaj Konzum sa 200 milijuna eura uvoza, PIK Vrbovec 48 milijuna eura, Agrokor trgovinu sa 34 milijuna eura i dobivas kako je cijeli Agrokor jedan veliki uvoznik, a jako slabi izvoznik.

Evidentno je da nije sposoban za snazniji proboj na inozemna trzista kao sto su druge hrvatske tvrtke poput Podravke, Tesle, HS produkta i njima slicnih. I sad bi se ja trebao diviti jednom takvom poduzetniku koji rast najvecim dijelom generira na domacem trzistu kroz Konzum, a nedavno i Tisak, a ono rasta sto ga ima na inozemnim trzistima, rast je zahvaljujuci trgovinama koje su u vlasnistvu Agrokora.

Kao sto sam napisao, da je kojim slucajem kupio maloprodajni lanac u Turskoj ili Rusiji, onda bi danas imali placene clanke o izvoznom cudu Jamnice, Leda ili Zvijezde. Trenutno je meta Mercator, a nakon sto bi ga kupio uslijedilo bi cudo na slovenskom trzistu. Covjek jedino tako zna funkcionirati i nemam nista protiv toga da se razumijemo, ali s obzirom da nisam idiot onda mi takav poduzetnik ne moze biti nikakav primjer.

Na kraju čitaj ti pažljivije stare postove...

Govori osoba koja se uopce ne obazire na hrpu napisanih cinjenica i argumenata, nego i dalje kao noj gura glavu u pljesak i pise pizdarije koje pas sa maslom ne bi pozderao. Dakle, trazi trziste negdje drugdje! :o

FED
10.05.2011., 11:08
Ti uistinu radiš komparaciju "guns vs butter"...:lol:

Slovencima problem što Agrokor nije čisto trgovačka kompanija (http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=127269)

redcardinal
10.05.2011., 14:53
... snip ...
/rant
... snip ...


Ovako. Neću ništa posebno reći, ali i ja sam prošao slična sranja. Stvar je da sam radio svijeće za 2900 kn i to samo mjesec i pol, a također sam visokoobrazovan. Mislim... Ništa mi danas nije čudno. Mi koji lutamo s životopisima okolo nismo bili na pravom mjestu u pravo vrijeme kao ovi cigani koji su sada na vlasti i koji su se ujebali u prezadužene firme. Oni su svoje uzeli, a svi novopečeni koji dolaze na tržište rada nemaju budućnosti. Što da kažem? Jesam u govnima. Šanse ne vidim, nisam konkurentan. Znam da diploma više ništa ne znači, zapravo, nitko za to niti ne pita. Možeš čekati slijedeći rat koji će se dogoditi NIKAD i onda da u nacionalizaciji isplivaš negdje kao sekretarica u komunističkoj partiji. :D

Šalu na stranu... Ako ideš gledati što možeš raditi vani, ajd mi reci, kuda možeš otići bez novaca i bez debele "žnjore"? Nikud. Niti šparoge i jagode ne možeš ići brati kod Nijemca ili Austrijanca jer je to već popunjeno. Možda najbolje da središ svoj look i postaneš kurva. Prekvalificiraj se! Barem ćeš imati budućnost, nešto para, a mušterije ti mogu završiti u ćuzi jer te zakon ne ganja. :top:

Što se tiče EU, oni su dali direktive sveučilištima - namnožite veliki broj idiota s diplomama, a onda nek čekaju svoje vrijeme dok komunjare ne pocrkaju.

Sretno nam svima bilo.

Alexis
19.05.2011., 13:59
Slovenci o Agrokorovim financijama (http://www.poslovni.hr/vijesti/slovenski-mediji-bez-izvanrednih-prihoda-agrokor-je-zapravo-u-dugovima-179690.aspx)

Slovenski mediji: Bez izvanrednih prihoda Agrokor je zapravo u dugovima

Iako iz Agrokora kojega vodi Ivica Todorić vrlo rado u javnost šalju financijske podatke, dublja analiza pokazuje da bi Agrokor grupa bez izvanrednih računovodstvenih prihoda, koji su povećali dobit, prošle godine poslovala s gubitkom. Poanta je to napisa slovenskih medija koji su proanalizirali poslovanje Todorićeve kompanije.

Godišnje izvješće grupe, pišu slovenski mediji, otkriva da je prihod prije oporezivanja iznosio 50,1 milijuna eura, a pritom valja obratiti pažnju na 23,8 milijuna eura državne pomoći, 35,8 milijuna dobiti od prodaje financijskih sredstava, te tri milijuna eura od prodaje nekretnina. Bez državne pomoći i izvanrednih prihoda grupa Agrokor okončala bi 2010. godinu s 12,5 milijuna eura gubitka. Rast prihoda iznosio je 0,8 posto, oni su iznosili 3,636 milijarde eura.

Na kraju prošle godine Agrokor je imao 470 milijuna eura kapitala većinskog vlasnika, i više od 3,1 milijarde eura dugova. Na zadnji dan prošle godine grupa je imala 1,1 milijarde eura dugova prema dobavljačima, a prosječno vrijeme plaćanja iznosilo je gotovo pet mjeseci. Pitanje je, pišu slovenski mediji, koliko Agrokor još ima skrivenih dugova.

9009
19.05.2011., 14:43
Tako je za jednu četvrtinu u usporedbi s 2009. godinom opao čisti cash flow sa 152 milijuna na 113,8 milijuna eura što je najznačajnija stavka koja opisuje financijsku kondiciju jedne firme.

Najveća stavka u rashodima odnosno opterećenje odnosi se na troškove kamata koje su iznosile 130 milijuna eura. To je glavni razlog, napominju u Dnevniku, da je Standard&Poor snizio rejting iz stabilnog u negativan.

"Agrokor grupa je na dan 31.12.2010 svojim dobavljačima dugovala 1,134 milijarde eura, dok je prosječni rok plaćanja računa iznosio 146 dana što je skoro 5 mjeseci", navodi se u tekstu.

konačno da je netko iznio brojke. Još da napišu koliko im je država otpisala PDV-a i doprinosa. Zlo mora propasti prije ili kasnije:top:

Plazibat
19.05.2011., 15:44
konačno da je netko iznio brojke. Još da napišu koliko im je država otpisala PDV-a i doprinosa. Zlo mora propasti prije ili kasnije:top:

Rugajte se, rugajte. Kad vam na njegovo mjesto sjednu Tesco i ostala vesela ekipa iz puno brutalnijeg okruženja, onda ćete još plakati za Ivicom...

terc bela
19.05.2011., 16:01
Rugajte se, rugajte. Kad vam na njegovo mjesto sjednu Tesco i ostala vesela ekipa iz puno brutalnijeg okruženja, onda ćete još plakati za Ivicom...

tko god dođe ili ode niti ću mu se radovat niti ću pustit suzu za njim.

evo čitam danas intervju od te Puljićke, super mu je kompanija s takvim menadžerskim kadrom.

markotros
19.05.2011., 16:32
s ovolikim poticajima drzave, Todoric bi ubrzo mogao biti ravnopravan brodogradnji. jos malo ce cijela drzava raditi da bi subvencionirali brodogradnju i todorica! hahaha!

FED
19.05.2011., 17:07
konačno da je netko iznio brojke. Još da napišu koliko im je država otpisala PDV-a i doprinosa. Zlo mora propasti prije ili kasnije:top:
Ima još jedna brojka na koju u svom stampedu nitko nije mislio, a to je amortizacija. Iznosi oko 100 mil €, i zna se da je prilično pjesnička, počesto veća od realne...

A drugo je da je promet (ok, trebalo bi refereirati na kapital...) Agrokora oko 3,7 mld €, pa su dobit i/ili gubitak atomske veličine. Toliko i o iznosu poticaja.

Treća je činjenica tko to piše, a to su u aktualnom trenutnu slovenci.

Drugi je par rukava što Agrokor ima ne oprošteno, već odgođeno oko 550 mil. kn poreznih obveza.

Država je na potezu, ne da vodi ekonomiju koje kakvim odlukama, već otvaranjem tržišta i provođenjem zakona. Drugo je što nitko ne razumije da na dugi rok svi profitiraju i uz rezove...

Sh@dow
19.05.2011., 21:09
Slovenski ceh za protekcionizam već danas stoji na milijarde eura. Niti jedna jedina tvrtka u toj branši se nije razvila kao recimo Jamnica. Fructal i Radenska su bile tvrtke koje su bila bog i batina u bivšoj SFRJ, dokle je danas Fructal tvrtka koja ima samo 60 milijuna eura prihoda, a dobit ispod milijun eura. Radenska na drugoj strani godišnje proizvede oko 110 milijuna litara vode, a Jamnica preko 400 milijuna litara. Prihod Radenske iznosi tričavih 30 milijuna eura naspram Jamničinih 150 milijuna eura. Mislim da ne treba pisati u kojoj je poziciji 1990. ili 1993. bila Jamnica, a u kojoj Radenska.

Još jedna tvrtka poput Pivovarne Laško dokazuje "uspjeh" slovenske privatizacije, odnosno protekcionizma, gubitak u zadnje tri godine preko 70 milijuna eura. U istom razdoblju Zagrebačka pivovara dobit preko 70 milijuna eura. Slovenci bi imali puno više koristi da su u svoje kompanije pustili kapital koji je ušao u ZAPI, KAPI, Dukat, pa i Jamnicu nego što su se igrali protekcionizma. Sami poslovni rezultati to jako dobro govore. Vlasnički su međusobno povezani Pivovarna Laško, Union, Fructal, Radenska, Mercator itd. :zvrko:

Frasier
19.05.2011., 21:24
Treća je činjenica tko to piše, a to su u aktualnom trenutnu slovenci.

Slovenskom Dnevniku je ovdje izvor sam Agrokor tj njegov FI:
http://www.dnevnik.si/uploads/articles/images/1905AGROKORPOSLO.jpg
http://www.dnevnik.si/uploads/articles/images/1905AGROKORPUF.jpg

FED
19.05.2011., 21:59
Slovenski ceh za protekcionizam već danas stoji na milijarde eura. Niti jedna jedina tvrtka u toj branši se nije razvila kao recimo Jamnica.

Slovenci bi imali puno više koristi da su u svoje kompanije pustili kapital koji je ušao u ZAPI, KAPI, Dukat, pa i Jamnicu nego što su se igrali protekcionizma. Sami poslovni rezultati to jako dobro govore. Vlasnički su međusobno povezani Pivovarna Laško, Union, Fructal, Radenska, Mercator itd. :zvrko:
Da, tu smo se već osvrnuli na famoznu slovensku kuponsku privatizaciju, u magli koje je nestao kapitalist kao jasan vlasnik kapitala, koji onda ima i vizije, itd. Te taj famozni slovenski potekcionizam, za koji sada plaćaju skupu cijenu.
Kontra toga je Agrokor sa posve izraženom vlasničkom strukturom, koja već a priori ima bolje startne pozicije od ovih slovenskih. To očito mnogi ne shvaćaju, iako su to elementi i austrijske filozofije.

Drugo na što bih se opet osvrnuo je to da je okrupnjavanje maloprodaje svjetski fenomen, pa ima zemalja u EU sa koncentracijom i do 40%. Okrupnjavanje je i kod nas žestoko zadnjih 10 godina, i u svakom slučaju bi na ovako malom tržištu netko preuzeo jači primat, makar je sada shema >30%-10%-10%-10%-10% udjela u maloprodaji.... nije baš uvijek crno/bijela tehnika.

Vidjet ćemo na primjeru Bosne, gdje je Agrokor full zagazio, da li će još itko ulaziti i kako...:ne zna:

seno
19.05.2011., 22:35
Evo brate...što se mene tiče...neka se odrekne državnih poticaja, plaća usrani PDV na vrime, riješi sav dug dobavljačima apriori...i neka isplaćuje plaću u CHF (reče jedan domoljub)...ja zadovoljan.

POZ-:)

Plazibat
20.05.2011., 08:42
tko god dođe ili ode niti ću mu se radovat niti ću pustit suzu za njim.

evo čitam danas intervju od te Puljićke, super mu je kompanija s takvim menadžerskim kadrom.

I ja to gledam dosta racionalno, ali mi idu veća na jetra ta preseravanja sa Todorićem kao ultimativnim zlom. On je kapitalist i kao svaki kapitalist u prvom redu štiti svoje interese, koji ponekad jesu, a ponekad nisu sinhronizirani sa interesima većine građana RH. Samo što za razliku od globalnih mufljuza ima lice i stoga je laka meta za ispucavanje svih frustracija.
Lidl ne možeš mrziti. Uredno posluju, ljudi dobivaju veće plaće, nemaš pojma ni kako izgleda vlasnik, niti tko je direktor te firme, nisu brutalni sa domaćim dobavljačima ( jer niti posluju u tolikom obimu s njima!), a u konačnici će, ako postanu lideri u hrvatskoj maloprodaji, možda napraviti više štete nego što je Toda ikad napravio.

markotros
20.05.2011., 10:25
a mozda i nece ;)

9009
20.05.2011., 10:51
I ja to gledam dosta racionalno, ali mi idu veća na jetra ta preseravanja sa Todorićem kao ultimativnim zlom. On je kapitalist i kao svaki kapitalist u prvom redu štiti svoje interese, koji ponekad jesu, a ponekad nisu sinhronizirani sa interesima većine građana RH. Samo što za razliku od globalnih mufljuza ima lice i stoga je laka meta za ispucavanje svih frustracija.
Lidl ne možeš mrziti. Uredno posluju, ljudi dobivaju veće plaće, nemaš pojma ni kako izgleda vlasnik, niti tko je direktor te firme, nisu brutalni sa domaćim dobavljačima ( jer niti posluju u tolikom obimu s njima!), a u konačnici će, ako postanu lideri u hrvatskoj maloprodaji, možda napraviti više štete nego što je Toda ikad napravio.

Todorić-Agrokor jest zlo.

Za LIDL uopće nije isključeno da će se drugačije ponašati ako postane broj 1. Ali trenuto je čista pozitiva - radnici imaju plaće 4000-9000kn neto, dobavljači plaćeni na vrijeme, ne sišu proračun, što je ogroman odmak od Todorića.

Kada i ako netko drugi se počne tako ponašati nadam se da će doživjeti sudbinu Todorića.

FileExplorer
20.05.2011., 11:06
Todorić-Agrokor jest zlo.

Za LIDL uopće nije isključeno da će se drugačije ponašati ako postane broj 1. Ali trenuto je čista pozitiva - radnici imaju plaće 4000-9000kn neto, dobavljači plaćeni na vrijeme, ne sišu proračun, što je ogroman odmak od Todorića.

Kada i ako netko drugi se počne tako ponašati nadam se da će doživjeti sudbinu Todorića.

Metro je samo u Austriji na temelju definiranih dugackih rokova placanja prema dobavljacima prije nekoliko godina zaradio 11 milijuna Eura (ako se dobro sjecam). Naravno da "zakasnjelo" placanje koriste svi koji mogu jer je to "prihod" kojeg se nitko ne zeli odreci, pa tako je iluzorno ocekivat da bi i Lidl drugacije poslovao - ako bi mogao. Kod nas je problem loseg regulatora i zakonodavstva i prije svega slizanoscu Todorica sa Vladom jer koliko mi se cini, taj bi se odnos tesko mogao nazvat partnerskim.

Plazibat
20.05.2011., 11:28
Todorić-Agrokor jest zlo.

Za LIDL uopće nije isključeno da će se drugačije ponašati ako postane broj 1. Ali trenuto je čista pozitiva - radnici imaju plaće 4000-9000kn neto, dobavljači plaćeni na vrijeme, ne sišu proračun, što je ogroman odmak od Todorića.

Kada i ako netko drugi se počne tako ponašati nadam se da će doživjeti sudbinu Todorića.

Ha,ha,ha, koliko malo treba domorocima da im netko ispadne pozitivan. Daj im malo više šarenih bombona, pravi se fin i ne privlači previše pažnje i sve će doći na svoje mjesto.

Dugoročno će Lidl napraviti više štete od Agrokora, zato jer većina lanca vrijednosti za robu koju prodaje se nalazi izvan Hrvatske i zato jer ima tako posloženo poslovni model da najprije iscrpi konkurenciju, a zatim kad ostane sam ponaša se odvratnije od pet Todorića zajedno. Trenutno igra na finjaka, jer još uvijek nije lider. Daje dobre plaće, šta mu je bolje uložen novac nego da daje u PR. Dobavljače plaća na vrijeme, jer mu ionako ne čine ni 10% sadašnjeg asortimana.

Plazibat
20.05.2011., 11:31
Metro je samo u Austriji na temelju definiranih dugackih rokova placanja prema dobavljacima prije nekoliko godina zaradio 11 milijuna Eura (ako se dobro sjecam). Naravno da "zakasnjelo" placanje koriste svi koji mogu jer je to "prihod" kojeg se nitko ne zeli odreci, pa tako je iluzorno ocekivat da bi i Lidl drugacije poslovao - ako bi mogao. Kod nas je problem loseg regulatora i zakonodavstva i prije svega slizanoscu Todorica sa Vladom jer koliko mi se cini, taj bi se odnos tesko mogao nazvat partnerskim.

S time se slažem. To je puno veći problem i pokazuje u biti jednu vrlo tragičnu stvar - da niti Todorić, a niti njegovi hrvatski partneri izvan granica su totalno nekonkuretni, jer i dalje ovise jedni o drugima i o hrvatskom tržištu...a pravi igrači tek će sad navaliti u Hrvatsku...

9009
20.05.2011., 11:51
Dugoročno će Lidl napraviti više štete od Agrokora, zato jer većina lanca vrijednosti za robu koju prodaje se nalazi izvan Hrvatske i zato jer ima tako posloženo poslovni model da najprije iscrpi konkurenciju, a zatim kad ostane sam ponaša se odvratnije od pet Todorića zajedno. Trenutno igra na finjaka, jer još uvijek nije lider. Daje dobre plaće, šta mu je bolje uložen novac nego da daje u PR. Dobavljače plaća na vrijeme, jer mu ionako ne čine ni 10% sadašnjeg asortimana.

Istina.

Kada do toga dođe treba se s tim obračunati isto kao SADA s Todorićem.

Sh@dow
20.05.2011., 20:10
Nisu mi jasni ljudi koji se vlaže na vlasništvo u domaćim rukama, kao da oni imaju neku osobnu korist od toga. Sloveniju zadnjih desetak godina nije pogodila neka značajnija repatrijacija profita i zbog te činjenice nisu ništa bogatiji, dapače, sasvim sigurno su siromašnija država. Na drugoj strani Irska je primjer države koja je unatoč snažnoj repatrijaciji profita ( samo u zadnjih desetak godina preko 350 milijardi eura ) postala bogatija država nego što bi bila da nije bilo inozemnih korporacija.

U zadnjih desetak godina Slovenija je primila direktnih stranih investicija nešto manje od 7 milijardi ojera, Hrvatska 20 ak, a Češka 60 ak milijardi ojera. Što više kapitalističkih izrabljivača primiš tim si bogatiji. U najmanju ruku čudnu! :cerek:

wumi031
26.05.2011., 10:40
jel zna neko nešt o testiranju za posao u vupiku?? prošlo puno vremena od kad su rekli nešt javit, a tema na forumu o tom obrisana iz ko zna kojih razloga.živili

Sova77
28.05.2011., 22:46
Irska je primjer države koja je unatoč snažnoj repatrijaciji profita ( samo u zadnjih desetak godina preko 350 milijardi eura ) postala bogatija država nego što bi bila da nije bilo inozemnih korporacija.


Tj, kako su nadrapali, bilo bi im još gore da nije bilo stranih banaka & fondova?!?

Ovo mi je pregenijalno. Jel' mogu koristit smjer prema tvojoj trenutnoj lokaciji umjesto kible kad lupam čelom u patos?

Sh@dow
28.05.2011., 22:57
Moram priznati kako uz najbolju volju nisam shvatio što želiš reći.

Sova77
29.05.2011., 07:23
Sorkač, nisam vidio potpis ispod tvog nicka. Sad znam što si ti htio reći.

Hoću ti reći da se nalazimo u paralelnim svemirima; u mom svemiru Irska više nije "Celtic tiger" nego financijski razvaljena & prezadužena zemlja koja non-stop uvodi mjere štednje i koje, na svekoliko iznenađenje Austroškolaraca, nedaju rezultate.

Sh@dow
29.05.2011., 09:39
Napisano nema nikakve veze sa onim o čemu sam pisao, niti je današnja depresija posljedica napisanog, a Irska je danas svakako bogatija nego što bi bila da internacionalnki poput Pfizera nema.

Slažem se s konstatacijom da je irsko gospodarstvo od Keltskog tigra pretvoreno u razvaljeno gospodarstvo, ali ne zahvaljujući inozemnim korporacijama nego zahvaljujući političarima koji sve što dotaknu unište. O Irskoj sam pisao na jednom drugom topicu. Njihovi problemi su počeli nakon što su političkom odlukom ušli u Eurozonu koju su btw. stvorili političari. Da stvar bude gora, političari tu nisu stali nego su kada je sve sjelo na svoje mjesto krenuli dalje sa uništavanjem gospodarstva, a koje još uvijek dan danas traje. Ništa niti ne može dati rezultate kada su gospodarstvu preko noći nabili uteg težak 400 milijardi eura, od čega se do sada realiziralo nekakvih 80 ak milijardi eura i što je još gore, ne daju mu da raste. Po trajanju depresije sustigli su famoznu američku Velike depresiju koja je trajala tri i pol godine, a čisto sumnjam da je neće i prestići te postaviti novi svjetski rekkord.

vamvam
29.05.2011., 13:30
Ekonomija se figurativno može predstaviti kao da s topom gađaš pokretnu metu. Meta predstavlja ono šta bi ljudi htjeli, a top je ono šta ljudi rade. Ekonomija je znanost koja pokušava odgovoriti na pitanje u kojem pravcu treba pomaknuti top da bi pogodio metu. Vremenom su se u ekonomiji iskristalizirale dvije teorije. Jedna kaže da top treba uvijek pomicati u lijevo, a druga kaže da top treba uvijek pomicati u desno. Razlog beskonačnih prepucavanja na ovom forumu leži u činjenici da neki ljudi misle kako je jedna od tih dviju teorija stvarno bitno bolja od druge.

Sova77
29.05.2011., 22:14
političari tu nisu stali nego su kada je sve sjelo na svoje mjesto krenuli dalje sa uništavanjem gospodarstva, a koje još uvijek dan danas traje.

Mašala, konačno smo se vratili na temu Agrokora.

wiseen
29.05.2011., 22:46
Ekonomija se figurativno može predstaviti kao da s topom gađaš pokretnu metu. Meta predstavlja ono šta bi ljudi htjeli, a top je ono šta ljudi rade. Ekonomija je znanost koja pokušava odgovoriti na pitanje u kojem pravcu treba pomaknuti top da bi pogodio metu. Vremenom su se u ekonomiji iskristalizirale dvije teorije. Jedna kaže da top treba uvijek pomicati u lijevo, a druga kaže da top treba uvijek pomicati u desno. Razlog beskonačnih prepucavanja na ovom forumu leži u činjenici da neki ljudi misle kako je jedna od tih dviju teorija stvarno bitno bolja od druge.
Ne jedna strana kaže treba stvari micat u ljevo druga u desno a jedna strana kaže da svatko treba pucat za sebe :cerek:

maq
29.05.2011., 23:21
Sorkač, nisam vidio potpis ispod tvog nicka. Sad znam što si ti htio reći.

Hoću ti reći da se nalazimo u paralelnim svemirima; u mom svemiru Irska više nije "Celtic tiger" nego financijski razvaljena & prezadužena zemlja koja non-stop uvodi mjere štednje i koje, na svekoliko iznenađenje Austroškolaraca, nedaju rezultate.

Uvodi mjere stednje da bi spasili seronje koji bi po Austroskolarcima odavno trebali propast. Dakle, kad je sve 5 onda su Austrijamci super, a kad nije onda nevaljaju. E onda bi malo drzavne intervencije, kao sto se i dogodilo.

sprint1
02.06.2011., 07:04
Ovi iz Agrokora postaju sve bahatiji, da se bar imaju s čime bahatiti pa ajd, ali ovako...:flop:

'Naši ministri kažu da ih se Agrokor ne tiče' (http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/131129/Nasi-ministri-kazu-da-ih-se-Agrokor-ne-tice.html)

Naš je problem što naši ministri kažu: Agrokor je privatna kompanija, to nas se ne tiče, neka se oni i dalje trude!,' kritizirala je Vladu Ljerka Puljić, samo pola sata nakon što je srdačno pozdravila premijerku Kosor, koja je otvorila jučerašnju konferenciju HR.Business 2031. u zagrebačkom Hypo centru.

Kritizirala je i neosjetljive bankare, ustvrdivši da Agrokorovi kooperanti, prvenstveno manje farme, uz ovakve uvjete ne mogu posuđivati novac. 'Naši farmeri zaglavili su s kreditima', požalila se Puljić.
:rofl::lol:

'Nismo zabrinuti, jer Agrokor dijeli rejting zemlje. Rejting kompanije ne može biti viši, u pravilu je niži od onoga koji ima država.
:confused:

Prva dama Agrokora prozvala je Vladu nakon što je propao natječaj za Mercator, ali i nakon što su slovenski mediji izračunali da bi Todorićev koncern prošlu godinu, da nije bilo 23,8 milijuna eura državnih potpora, završio u gubitku.
:bonk::bonk:

Gazda
02.06.2011., 08:20
Znači, ne kreditiraju te zle banke dovoljno efikasno dobavljače kojima su dužni? Pa da, ima smisla da se ljuti ženskica na banke - ne daju kredite njenom koncernu - na taj način da kreditiraju dobavljače (koje oni ne plaćaju :D). A igra i na uobičajenu kartu "hrvatski proizvod" :zubo:

KILLERDOG
02.06.2011., 09:49
slovenski mediji izračunali :rofl:

nešto sam siguran da su kao i hrvatski :mig:

terza
02.06.2011., 12:13
'Nismo zabrinuti, jer Agrokor dijeli rejting zemlje. Rejting kompanije ne može biti viši, u pravilu je niži od onoga koji ima država.'

Iako ih ni ja ne simpatiziram previše, ovo što su rekli je zapravo točno.

Ne možeš očekivati da je manja šansa da Agrokor defaultira nego država, jer čim bi država defaultirala i Agrokorovo poslovanje bi automatski došlo pod veliki upitnik. Druga bi stvar bila da je Agrokor konglomerat na svjetskoj razini, onda bi njegov rating mogao biti veći od ratinga RH.

terza
03.06.2011., 14:23
Nisam znao gdje bih drugo ovo stavio:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog-tajnog-rabata-todoric-i-tedeschi-u-srbiji-kaznjeni-sa-68-milijuna-eura/554997.aspx

Može li mi netko objasniti o čemu se tu točno radi? Kakav je to 'tajni rabat'? Nema li trgovac sam pravo određivati kojem će kupcu davati koliki rabat? Ako mi se netko svidi mogu mu pokloniti svoj proizvod, zar ne?

lee_chan
03.06.2011., 15:52
Nisam znao gdje bih drugo ovo stavio:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zbog-tajnog-rabata-todoric-i-tedeschi-u-srbiji-kaznjeni-sa-68-milijuna-eura/554997.aspx

Može li mi netko objasniti o čemu se tu točno radi? Kakav je to 'tajni rabat'? Nema li trgovac sam pravo određivati kojem će kupcu davati koliki rabat? Ako mi se netko svidi mogu mu pokloniti svoj proizvod, zar ne?

vjerovaa+tno je stvar u tome da rabat nije stajao na fakturi standardno kako se to već vradi, nego su to nekako "drugačije rješavali".
:ne zna:

minory
07.06.2011., 18:55
ja tamo ne kupujem više ništa jer prodaju skupo smeće... ono žena mi uvaljuje stari pršut i kad je pitam da mi nareže novoga ne može... i taj pršut košta... cijeli ducan je prepun crvenih markica s naznakom AKCIJA, je možeš mislit... Na žalost ja sam kap u moru, koliko ljudi tamo dnevno ostavlja lovu...a s time da ne možeš kupiti sve marke, već samo odabrane... sramota!

zaboky
07.06.2011., 21:27
EKSKLUZIVNO http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/rohatinski_drzavnim_novcem_kupio_uhljebljenje_u_ag rokoru/317151.html
Rohatinski državnim novcem 'kupio' uhljebljenje u Agrokoru?
Od ukupno 6,3 milijarde kuna, koje je HNB bankama otpustio u ožujku, Raiffeisenu je pripao najveći dio, oko 2 milijarde. Nakon toga ona je Todorićevom Agrokoru izdala financijsko jamstvo za kupnju 23,34 posto dionica slovenskog Mercatora. Time je popravljena i 'krvna slika' kompanije te joj je vraćen kreditni rejting

Cijela operacija izvedena je izuzetno suptilno a zaštitu od neželjenih očiju javnosti pružila joj je tkz. 'bankovna tajna'.

Na nju su se pozvali u Raiffeisen banci ne želeći otkriti 'deal' s HNB-om i prvim čovjekom Agrokora.

- Na pitanje o davanju financijskih garancija ne možemo odgovoriti zbog zakonske obveze čuvanja bankovne tajne, rekla je za Dnevno.hr Nikolina Bogati iz Direkcije Brand Managementa te banke.

Sličan odgovor stigao je i iz HNB-a.

- Ne dajemo informacije o tome koliko je kojoj banci pripalo novca nakon što je bankama 'otpušteno' 6,3 milijarde kuna, rekli su u HNB-u.

U Agrokoru se pak o tome nisu željeli očitovati.

No, indikativno je da je guverner Rohatinski u javnosti više puta odbio mogući politički angažman te je najavio odlazak u privatni sektor, kako bi 'zaradio nešto novca za mirovinu'.

Otvorna vrata Agrokora

Rohatinski je 2000. godine na čelo HNB-a došao upravo s pozicije direktora za makroekonomske analize koncerna 'Agrokor'.
http://www.dnevno.hr/images/480/37669.jpg
Zbog toga je već tada u javnosti izražena sumnja da je bankama otpustio novac upravo u trenutku kada je Ivica Todorić krenuo u preuzimanje slovenskog Mercatora. Kritika ekonomista također se u velikom djelu odnosila na to da je Rohatinski reagirao tek u ožujku 2011., iako kriza u Hrvatskoj traje već nekoliko godina. Zanimljivo je i to da se na vijest o otpuštanju dodatnog novca bankama konkretnim planom nadovezao jedino Agrokor koji je najavio da će nakon toga zaposliti 1000 mladih ljudi, što je naknadno i učinjeno.

Ivica Todorić je također prilikom predavanja održanog studentima Ekonomskog fakulteta u Splitu rekao da bi guvernera Željka Rohatinskog 'rado vidio u Agrokoru i da su mu njegova vrata uvijek otvorena'.

Nakon usluge koju mu je napravio bilo bi uistinu neobično da guverner kroz njih na kraju ne uđe.

ivo patijera
07.06.2011., 21:53
Ma sranje od clanka daj mooolim teeee. Sad je Rohatinski urotnik , krade od poreznih obveznika da bi dao Agrokoru.

KILLERDOG
08.06.2011., 08:53
a tuge od novinarstva

zamisli da su iole ozbiljniji naši novinari,pa da su "otkrili" da je roha i radio u agrokoru prije nego što je postao guverner

wiseen
08.06.2011., 13:34
zamisli da su iole ozbiljniji naši novinari,pa da su "otkrili" da je roha i radio u agrokoru prije nego što je postao guverner
:misli:

Rohatinski je 2000. godine na čelo HNB-a došao upravo s pozicije direktora za makroekonomske analize koncerna 'Agrokor'.

FED
08.06.2011., 14:00
Samo fali maala sitnica u varijabli, a to je da banke trebaju posuditi te novce Agrokoru... a likvidne su ionako.

Sh@dow
08.06.2011., 14:36
Raiffeisenu je pripao najveći dio, oko 2 milijarde. Nakon toga ona je Todorićevom Agrokoru izdala financijsko jamstvo za kupnju 23,34 posto dionica slovenskog Mercatora. Time je popravljena i 'krvna slika' kompanije te joj je vraćen kreditni rejting

Agrokor je za kupnju 21% dionica Mercator ponudio oko 170 milijuna eura, odnosno oko 20% sredstava koje je HNB zadnjom intervencijom oslobodio bankama.

Drugo, nije mi jasno na koji način je popravljena krvna slika Agrokora kada su inozemne rejting agencije upozoravale; ukoliko se navedeni posao realizira, on bi mogao negativno utjecati na kreditni rejting Agrokora. Krvna slika se nikako nije mogla popraviti pošto taj novac ne sjedi na deviznom žiro računu Agrokora.

Zbog toga je već tada u javnosti izražena sumnja da je bankama otpustio novac upravo u trenutku kada je Ivica Todorić krenuo u preuzimanje slovenskog Mercatora. Kritika ekonomista također se u velikom djelu odnosila na to da je Rohatinski reagirao tek u ožujku 2011., iako kriza u Hrvatskoj traje već nekoliko godina.

Ovo je naprosto notorna laž! Tijekom krize, odnosno do zadnjeg smanjivanja min. stope deviznih potraživanja, HNB je oslobodila bankama likvidnost u iznosu od 4.5 milijardi eura, što sa ovih 850 milijuna eura podiže ukupno oslobođenu likvidnost na gotovo 5.4 milijardi eura. Prva pomoć od strane HNB prema državi, bankama ali i tečaju stigla je krajem 2008., te u prvom kvartalu 2009., kada je indirektno pomogla državi da refinancira dospijele inozemne obveznice, a u trenutku kada je inozemna financijska tržišta okovao led, odnosno nije postojala velika mogućnost zaduživanja država poput Hrvatske.

Ma sranje od clanka daj mooolim teeee. Sad je Rohatinski urotnik , krade od poreznih obveznika da bi dao Agrokoru.

Ovakav diletantsko apologetski pristup nimalo ne pomaže. To nisu nikakvi novčeki hrvatskih poreznih obveznika nego banaka koje posluju u Hrvatskoj, a koje im je HNB zamrznuo plaćajući im godišnju naknadu od svega 0.50%. Čak i da je to napravio, ne vidim ništa loše u tome, da hrvatske banke prate hrvatske kompanije u akvizicijama koje bi sasvim sigurno jednim dijelom povećale hrvatsku proizvodnju. Agrokor ima jako puno mana, ali ne vidim razlog da se pišu notorne neistine putem kojih se širi sveopća histerija.

FED
08.06.2011., 15:14
Evo, ti si napisao sve što sam sâm lijen pisati i uporno opovrgavati...
Nevjerovatno je kako se ljudi vole vezati uz razno razne teorije, koje nemaju doticaja s ičim.

despot
08.06.2011., 19:12
Evo brate...što se mene tiče...neka se odrekne državnih poticaja, plaća usrani PDV na vrime, riješi sav dug dobavljačima apriori...i neka isplaćuje plaću u CHF (reče jedan domoljub)...ja zadovoljan.

POZ-:)

Znači treba ukinuti poljoprivredne poticaje u potpunosti? Ili misliš kako ih treba samo ukinuti Agrokoru, odnosno jednome od rijetkih tko s tim poticajima nesto i napravi?

9009
09.06.2011., 10:41
Znači treba ukinuti poljoprivredne poticaje u potpunosti? Ili misliš kako ih treba samo ukinuti Agrokoru, odnosno jednome od rijetkih tko s tim poticajima nesto i napravi?

Normalno da treba sve poticaje skresati. Odnosno ne davati ništa više od ovih u EU.

A Todoriće u zatvor.

KILLERDOG
12.06.2011., 20:47
ljubomora je gadna stvar :zubo:
izjeda

freeze
17.06.2011., 20:33
Znači treba ukinuti poljoprivredne poticaje u potpunosti? Ili misliš kako ih treba samo ukinuti Agrokoru, odnosno jednome od rijetkih tko s tim poticajima nesto i napravi?

:top:

Agrokor je jedini koji kad bi sve poticaje preuzeo na sebe (poljoprivredne naravno) i napravio nešto.

A zašto?

Pa već ima razvijenu infrastrukturu razvoja, uzgoja, prijevoza, prodaje, proizvodnje i distribucije. A što ima jedan seljak ili mali poduzetnik? Seljak ima njivu a poduzetnik eventualno proizvodnju. Seljak iskoristi poticaje da kupi novog John Deerea da bude najveći baja u selu mjesto da ore njivu sa svojih 5 susjeda koristeći zajednički traktor star ako treba 30 godina jer ako se taj traktor bude kvario non stop nema šanse da potroši na popravke i održavanje u 10 godina 300 000 eura kolko košta đon dir plus još sve to njih 5 dijeli skupa dakle u 50 godina toliko neće potrošit za traktor koji će radit par puta godišnje. Agrokor ima traktora, agrokor ima strojeva, agrokor ima sve, samo mu dajte pare da svu jebenu poljoprivredu zasadi, napravi od toga kruh, mlijeko, čokolade, mandarine, ribice u konzervi, i to sve za đabe jebo bog jer ima već SVU JEBENU opremu od oranja do slaganja konačnog proizvoda na jebenu policu i prodaje...razmišljo sam i ja o biznisu sa poljoprivredom, nije bitno šta al računica mi je takva da ako susjedu koji ima traktor platim 500kn da dođe poorat itd nekoliko puta godišnje, da u 10 godina kad zbrojim sve te novce nebu sused skupil po tih 500 kn da si kupi nove gume za traktor koje koštaju i koštaju....Poljoprivreda je NAJMASOVNIJA OD MASOVNIH proizvodnji i njome se može bavit netko tko IMA PARE I OPREMU a ne neki seljak željan da pojebe sve curice u selu pa vikat kako nema para da otplati traktor i kupi sjeme pa bi još kilu pšenice za 15 kuna prodavo.

Nisam nikoga htio popljuvat samo sam htio reć ono što govore pametni ljudi i kako se treba radit. Dakle ako se baviš poljoprivredom kao mali seljak, onda uzgajaj maline il jagode a ne pšenicu i kuruzu bokte. Joj da kak sam glup! Pa oko jagoda treba puno više truuuuudaaaaaaaaaa.....

lee_chan
23.06.2011., 21:41
http://www.vecernji.hr/biznis/todoric-spreman-prodaju-konzuma-clanak-303482

što se događa? :D

:zvrko::zvrko::zvrko:

KILLERDOG
24.06.2011., 07:21
ništa, uskoro preuzima mercator,samo se zlovenci pokušaju opravdati pred svojima ;)

ne bu ju prodali mercator, nego bu ju se spojili,a vlasnik bu agrokor :rofl:

lostcase
24.06.2011., 21:08
ljubomora je gadna stvar :zubo:
izjeda

Ljudi su ljubomorni na sogora, rodjaka, susjeda koji ima 2000 kn vecu placu, bolji auto, vikendicu na moru i slicno.

Nisu ljubomorni na nekog ko ima par tisuca puta vise od njih. To su osnove psihologije.

KRIN1
25.06.2011., 10:22
ljubomora je gadna stvar :zubo:
izjeda


najviše izjeda, kad se radi o našem novcu :D

terc bela
25.06.2011., 10:59
Ljudi su ljubomorni na sogora, rodjaka, susjeda koji ima 2000 kn vecu placu, bolji auto, vikendicu na moru i slicno.

Nisu ljubomorni na nekog ko ima par tisuca puta vise od njih. To su osnove psihologije.

pusti vodu.
okruženje i milje iz kojeg je proistekao todorić i njegovo bogatstvo daje za pravo ljudima, bez obzira koliko niske bile njihove moralne pobude, ili su možda moralne vertikale, da agrokoru i todoriću ne žele ništa dobro.

osobno, neželim mu ništa loše, ali niti ništa dobro.
ajde sada netko tko ima dva plastenika cvijeća, neka ode u neku banku zatraži 50 ili 100 milijuna eura da si pokupuje gomilu društvenih poduzeća u bescijenje, sve pod patronatom poglavnika s iskrivljenom i nacerenom usnom.

i tada ćemo se dičiti u prsa kako smo sposobni.

ali sada u uvijetima jake tržišne konkurencije, na površinu isplivava sva njegova nesposobnost. sve njegove početničke greške i odbija mu se u glavu loša kadrovska politika. imao je i on jako dobrih kadrova, koji su svi otišli od tamo jer su procijenili da svoje sposobnosti mogu bolje unovčiti i bolje iskoristiti uglavnom kroz svoje poduzetničke pothvate.

Gledao sam onu Ljerku Puljić na onome gospodarskom forumu na kapital networku i čitao neki njen veliki intervju... bezveze. žena je možda dobar ekonomist, ali... pff...

nije uopće u pitanju ljubomora. to je totalna glupost.
trgovina robom široke potrošnje jako ovisi o cjelokupnom imiđu kompanije, reći ću ti kako ja to percipiram. ja volim kupovat u DMu jer znam tko i što stoji iza tog dm-a, znam da je dobra kvaliteta robe, nema k+ i standard sranja, znam da dm ne dobiva gomilu državnih poticaja, znam da su zaposlenici tamo zadovoljni, znam da vlasnik dm-a nije podigao si nekakve kulmerove dvore i registrirao kao hotel da može oštetiti državu za nekakva porezna plaćanja, da nekoristi ucjene, kojima ucjenjuje dobavljače, male trgovce, da s plaćanjem svojih računa ne kasni 6 mjeseci i slično... itd itd.

i ja onda radije, ako trebam kupiti pastu za zube, dezodorans ili cedevitu, ili kutiju pahuljica, odem u dm i tamo ostavim svoj novac.

a te priče o ljubomori, možda stoje, u nekom drugom slučaju i u nekim drugim pričama, ako je to motiv, ljubomora, ja nigdje nevidim temu na forumu gdje će ljudi pljuvati Luku Modrića što zarađuje 500 000 kn tjedno, naravno da neće, jer ljudi znaju da je dečko pošten, da si je sam to omogućio, da nije nikoga oštetio niti pokrao, niti ga je morala gurati nekakva politika. i ljudima je baš drago za njega...

Allahu_Akbar
25.06.2011., 11:36
ajde sada netko tko ima dva plastenika cvijeća, neka ode u neku banku zatraži 50 ili 100 milijuna eura da si pokupuje gomilu društvenih poduzeća u bescijenje, sve pod patronatom poglavnika s iskrivljenom i nacerenom usnom.Aj razradi ovo malo . Detalje molim. Da ne ostane na rekla-kazala.

terc bela
25.06.2011., 11:47
Aj razradi ovo malo . Detalje molim. Da ne ostane na rekla-kazala.

Čovjek je počeo s uzgajanjem cvijeća, jel tako. Godinama uzgajaš cvijeće i ostaneš na tome. Na vlasti je u jednom trenutku "mlada hrvatska demokracija", dobiješ pristup kreditima banaka, bez ikakvog kredibiliteta i boniteta, iznosi kredita desetorostruko nadmašuju vrijednost imovine koje posjeduješ, a i onda odjednom imaš mogućnost kupiti od solane pag, jamničke kiselice, uljare zvijezda, ledo i ostalo, bez da su te tvrtke stavljene na natječaj, bez da je tim tvrtkama utvrđena stvarna tržišna vrijednost, a vrlo često, što je tipično za tu hr privatizaciju su tvrtke kupovane i ispod knjigovodstvene vrijednosti.

inače, kako je to točno funkcioniralo izašlo u jednoj latinici s papirima crno na bijelo, na primjeru "superkonzuma", kako je todorić došao do toga, tko ga je kreditirao, koju mizernu cijenu je platio za to, netransparentno i bez natječaja.

Allahu_Akbar
25.06.2011., 12:57
Ovo je sve paušalno. To što je on bavio cvijećem nije baš nikakav argument kontra njega. S nečim moraš krenuti. Što se tiče kredita koji desetostruko nadmašuju vrijednost imovine koju posjeduješ može li se to nečime potkrijepiti?
Pogledaj malo dionice na ZSE...ima ih podosta ispod knjigovodstvene vrijednosti. A eto, 20 godina samostalnosti, prošao rat, ljudi su ipak stekli neko znanje.

Novinari Latinice su generalno diletanti.

terc bela
25.06.2011., 13:29
To što je on bavio cvijećem nije baš nikakav argument kontra njega. S nečim moraš krenuti. Što se tiče kredita koji desetostruko nadmašuju vrijednost imovine koju posjeduješ može li se to nečime potkrijepiti?
Pogledaj malo dionice na ZSE...ima ih podosta ispod knjigovodstvene vrijednosti. A eto, 20 godina samostalnosti, prošao rat, ljudi su ipak stekli neko znanje.

a ti voliš segmentirano razmišljati? nije argument kontra njega, ali si citirao tu rečenicu, pa sam mislio možda ti nije bila poznata ta činjenica. mogao se baviti i uzgajanjem budala, umjesto cvijeća, propao bi sigurno jer budala imamo i previše, zar ne? tu prije svega mislim i na sebe jer sam spao na to da tebi repliciram.

Ja sam prije svega rekao da nije UTVRĐENA tržišna vrijednost, bez obzira da li se ona mogla utvrditi, vjerovatno nije, onda se ništa nije smjelo prodavati ispod knjigovodstvene.

ti sada spominješ ZSE misliš kak si turbopametan s tim primjerom, a on se temelji na ponudi i potražnji koja formira tržišnu vrijednost. ništa od toga što je završilo kod todorića nije vidjelo burzu, ali da je otvoren javni natječaj, ne fiktivno, za te navedene tvrtke, moglo bi se govoriti o formiranju cijene na temelju potražnje više ponuđača.

Novinari Latinice su generalno diletanti.

Ovo nije paušalno uopće. Ti si novinarski guru očito. Jebe mi se jel to bilo na latinici, ili ne. moglo je ići u emisji duhovni zov što se mene tiče. al tamo je tematika druga sorta debila.

terc bela
25.06.2011., 13:36
http://www.youtube.com/watch?v=Ul_FHS0_Eag&feature=related

negdje od četvrte minute do kraja...

http://www.youtube.com/watch?v=DalqhWnYU20&feature=related

i ovdje do cca treće minute...

a ti alahu akbar, nemoj slučajno gledat te clipove od diletantske emisije koja vrijeđa i ranjava tvoje oči kada gledaš takvo bogohuljenje prema todoriću

nažalost, latinice u kojoj se detaljnije priča o privatizaciji unikonzuma nema na youtubeu, bar je ja nisam našao...

Allahu_Akbar
25.06.2011., 14:06
No dobro, sad si i otkrio koliko si ozbiljan i koliko si upoznat s problematikom. Čuo je nešto al' kad ga se zamoli da konkretizira samo floskule baca.

Spomenuo sam ZSE da ti pokažem kako se danas, 20 godina nakon prekida s bivšim sistemom, kad se znatan dio populacije već upoznao s tržištem, popriličan broj dionica prodaje ispod knjigovodstene cijene. Dionice ispod knjigovodstvene cijene ćeš naći i na NYSE, Nasdaq-u, LSE itd... Znači argument ti je bezvezan. Odakle ti to da se ništa nije smjelo prodavati ispod knjigovodstvene?
Tržišna vrijednost postoji i bez burze. Nebi vjerovao ali akvizicije kompanija koje nisu izlistane na burzi su vrlo česte. U cijelom svijetu!

Novinari Latinice su diletanti, veze nemaju s gospodarstvom ali me ne čudi što ti se sviđaju budući da ste na istoj diletantskoj razini. Osim toga, budi toliko dobar pa odgovori na pitanje kad ti ga postavim. Ne linkom.

terc bela
25.06.2011., 15:33
No dobro, sad si i otkrio koliko si ozbiljan i koliko si upoznat s problematikom. Čuo je nešto al' kad ga se zamoli da konkretizira samo floskule baca.

Spomenuo sam ZSE da ti pokažem kako se danas, 20 godina nakon prekida s bivšim sistemom, kad se znatan dio populacije već upoznao s tržištem, popriličan broj dionica prodaje ispod knjigovodstene cijene. Dionice ispod knjigovodstvene cijene ćeš naći i na NYSE, Nasdaq-u, LSE itd... Znači argument ti je bezvezan. Odakle ti to da se ništa nije smjelo prodavati ispod knjigovodstvene?
Tržišna vrijednost postoji i bez burze. Nebi vjerovao ali akvizicije kompanija koje nisu izlistane na burzi su vrlo česte. U cijelom svijetu!

Novinari Latinice su diletanti, veze nemaju s gospodarstvom ali me ne čudi što ti se sviđaju budući da ste na istoj diletantskoj razini. Osim toga, budi toliko dobar pa odgovori na pitanje kad ti ga postavim. Ne linkom.

link sam stavio zasebno ne tiče se reply tebi, već cjelokupnoj temi...
fakt je, da je dobivao povlaštene kredite na račun ušupčivanja onom lešinaru tuđmanu. što ti mora biti povrh toga jasno.

fakt je da je poduzeća kupovao bez javnog natječaja. nije bilo javne ponude.
to što ti govoriš nema veze s vezom, jebote otac, pa ti si stavio burzu u cijelu priču da meni nije jasno zašto, ne ja. guraš mi nešto u usta, što ja nisam rekao.

nigdje se ništa na svijetu ne prodaje ispod knjigovodstvene vrijednosti, ne govorim o poduzećima koja su izlistana na burzama, kojima cijenu određuju kretanja na tržištu... koji ti je?

Allahu_Akbar
25.06.2011., 16:26
nigdje se ništa na svijetu ne prodaje ispod knjigovodstvene vrijednosti

:D

terc bela
25.06.2011., 17:57
daj primjer nečega što je prodano ispod knjigovodstvene vrijednosti i razlog zašto

negro_gato
25.06.2011., 18:30
jedan sam od mrzitelja Agrokora...

1. ja kao i mnogi koji agrokor i todorića ne vole, nismo ljubomorni na dotičnog gospodina, kako se često to zna nama prigovoriti. ja sam apsolutno lišen materijalne ljubomore, jer da nisam, prije bi bio ljubomoran na gatesa, carlos slima, abramoviča... jednostavno mi je krivo što jedan ne previše pametan ali sa milijun veza čovjek ima toliku moć, i što je dobio na taj način

2. konzum ima jedan pravi mali monopol koji se pojačava kupovanjem mercatora

3. konzum ima vrlo nizak udio hrvatskih unutar vlastitih k-plus proizvoda

4. općenito je jako puno stranih proizvoda

5. ima apsolutnu podršku političara, a glede medija - nekim tv kućama on čini, kroz ledo, jamnicu, belje i dakako konzum (...), valjda 20% reklamnih prihoda

6. ne izlazi u javnost - da je pošten, izašao bi on

7. općenito, možda najvažnije, previsoke cijene smeća, od mesa preko čokolade do mlijeka

terc bela
25.06.2011., 19:20
jedan sam od mrzitelja Agrokora...

1. ja kao i mnogi koji agrokor i todorića ne vole, nismo ljubomorni na dotičnog gospodina, kako se često to zna nama prigovoriti. ja sam apsolutno lišen materijalne ljubomore, jer da nisam, prije bi bio ljubomoran na gatesa, carlos slima, abramoviča... jednostavno mi je krivo što jedan ne previše pametan ali sa milijun veza čovjek ima toliku moć, i što je dobio na taj način

2. konzum ima jedan pravi mali monopol koji se pojačava kupovanjem mercatora

3. konzum ima vrlo nizak udio hrvatskih unutar vlastitih k-plus proizvoda

4. općenito je jako puno stranih proizvoda

5. ima apsolutnu podršku političara, a glede medija - nekim tv kućama on čini, kroz ledo, jamnicu, belje i dakako konzum (...), valjda 20% reklamnih prihoda

6. ne izlazi u javnost - da je pošten, izašao bi on

7. općenito, možda najvažnije, previsoke cijene smeća, od mesa preko čokolade do mlijeka

apsolutno sve potpisujem!!

od svega najviše što mrzim je to što je lik obmanjivač i lažov!!!

tipičan primjer njegove obmane je kada uporno tvrdi da mu je većina proizvoda domaćeg porijekla što je notorna laž.

ovo da ne izlazi u javnost. pa to se vidi po njemu kada mora izaći u javnost, otvaranje nekog pogona, punim ustima priča s ljudima i ostalo...
al činjenica je da se boji provokativnih pitanja.

evo nešto čega sam se baš dosjetio:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/konzum-u-palacinke-s-nutellom-stavlja-citlucki-namaz-kremino/449786.aspx

tipičan primjer podmuklih i prljavih trikova u konzumu. od muljanja s cijenama pa nadalje.

Allahu_Akbar
25.06.2011., 21:15
daj primjer nečega što je prodano ispod knjigovodstvene vrijednosti i razlog zašto

Ako sam ti rekao kako diljem svijeta imaš cijeli niz dionica koje se u ovom trenutku prodaju ispod knjigovodstvene vrijednosti to bi ti trebalo biti dovoljno. One se dakle svakodnevno prodaju i kupuju ispod knjigovodstvene cijene.

U prosjeku je premija za akviziciju cijele kompanije 30%. Pa si računaj onda.

terc bela
25.06.2011., 21:32
Ako sam ti rekao kako diljem svijeta imaš cijeli niz dionica koje se u ovom trenutku prodaju ispod knjigovodstvene vrijednosti to bi ti trebalo biti dovoljno. One se dakle svakodnevno prodaju i kupuju ispod knjigovodstvene cijene.

U prosjeku je premija za akviziciju cijele kompanije 30%. Pa si računaj onda.

ali prijatelju, ono što ja tebi govorim non stop. i što sam ja napisao već 2 puta. riječ je o dionicama poduzeća koje su izlistane na burzi i u javnoj ponudi na burzama i cijena tih dionica se kreće u skladu s ponudom i potražnjom. i normalno je da će cijene varirati.

dalje, poduzeća koja su public limited jer jednostavno nisu izlistana na burzi i nisu podložna ekstremnim varijacijama u kretanju cijena dionica, nemaju razloga biti prodavana ispod knjigovodstvene vrijednosti! od knjigovodstvene vrijednosti se oduzmu ukupne obveze i tako se procijeni neto vrijednost poduzeća i nevidim razlog, zašto bi se cijena spuštala ispod toga!!! ja neznam zašto ti misliš da svako poduzeće ima svoje dionice na burzi?!?

ja sam za todorića rekao, da je on kupio podueća i platio ih debelo ispod njihove knjigovodstvene vrijednosti bez javne ponude, bez javnog natječaja, i to je velika razlika. on nije kupovao ta poduzeća na burzi pa je eto bio pametan i pokupovao sve kada se cijena dionica strmoglavila dolje, već jednostavno preuzeo cjelokupnu vlasničku glavnicu svakog od tih poduzeća i to je bitna i debela razlika. i tu prije svega mislim na njegova prva poduzeća, ne i kasnije akvizicije pik, belje i ostalo, gdje je sve već moralo biti puno transparentnije, a on je ipak tada bio već toliko velik i jak, da nije imao potrebu za nekim akrobacijama i spletkarenjem.

kriterij za kupovinu nečega nije bila financijski izdašnija ponuda već politička podobnost i to je to. tržište je bilo takvo da dostupne informacije nisu bile svima na raspolaganju. mogao je netko imati duplo veći novac, i bio spreman dati bolju ponudu od njega, ali nije imao pojma da se npr, prodaje uljara zvijezda i slično, jer mu ta info nije bila dostupna.

sad sve jasno?

Allahu_Akbar
25.06.2011., 21:47
dalje, poduzeća koja su public limited jer jednostavno nisu izlistana na burzi i nisu podložna ekstremnim varijacijama u kretanju cijena dionica, nemaju razloga biti prodavana ispod knjigovodstvene vrijednosti!
Netočno! Kompanija se prodaje na osnovu ponude i potražnje.


od knjigovodstvene vrijednosti se oduzmu ukupne obveze i tako se procijeni neto vrijednost poduzeća i nevidim razlog, zašto bi se cijena spuštala ispod toga!!! ja neznam zašto ti misliš da svako poduzeće ima svoje dionice na burzi?!?
Netočno. Knjigovodstvena vrijednost je vrijednost imovine minus obveze. Ne knjigovodstena vrijednost minus obveze. To su osnove osnova.


ja sam za todorića rekao, da je on kupio podueća i platio ih debelo ispod njihove knjigovodstvene vrijednosti bez javne ponude, bez javnog natječaja, i to je velika razlika. on nije kupovao ta poduzeća na burzi pa je eto bio pametan i pokupovao sve kada se cijena dionica strmoglavila dolje, već jednostavno preuzeo cjelokupnu vlasničku glavnicu svakog od tih poduzeća i to je bitna i debela razlika. i tu prije svega mislim na njegova prva poduzeća, ne i kasnije akvizicije pik, belje i ostalo, gdje je sve već moralo biti puno transparentnije, a on je ipak tada bio već toliko velik i jak, da nije imao potrebu za nekim akrobacijama i spletkarenjem.

kriterij za kupovinu nečega nije bila financijski izdašnija ponuda već politička podobnost i to je to. tržište je bilo takvo da dostupne informacije nisu bile svima na raspolaganju. mogao je netko imati duplo veći novac, i bio spreman dati bolju ponudu od njega, ali nije imao pojma da se npr, prodaje uljara zvijezda i slično, jer mu ta info nije bila dostupna.

sad sve jasno?
Ti si samo iznjeo paušalne ocjene, nikakve dokaze. A dokaze sam ja tražio. Koliko ih je platio, kolika je bila knjigovodstvena cijena? Zašto je sporno da se firma kupuje ispod knjigovodstvene cijene ? Jel bilo drugih ponuda? Jel bilo drugih zainteresiranih? Što ćemo s firmama koje su bile u stečaju? Kolika je bila njihova knjigovodstvena cijena?

terc bela
25.06.2011., 21:58
Ti si samo iznjeo paušalne ocjene, nikakve dokaze. A dokaze sam ja tražio. Koliko ih je platio, kolika je bila knjigovodstvena cijena? Zašto je sporno da se firma kupuje ispod knjigovodstvene cijene ? Jel bilo drugih ponuda? Jel bilo drugih zainteresiranih? Što ćemo s firmama koje su bile u stečaju? Kolika je bila njihova knjigovodstvena cijena?

ok, potpisujem. to su sasvim paušalne ocjene, ne samo moje, nego šire javnosti.
postavlja se pitanje, zašto on sam nije transparentan, pa da izađe u javnost s nečim što ide njemu u prilog? da pobije takve tvrdnje i insinuacije i paušalne ocjene.

ne, on zna da on nema prostora za to, pa ga jednostavno boli briga jer zna da je on taj koji kolo vodi i ovoj državi i drži vladu u šaci s brojkom zaposlenih u svojem koncernu. ne postoji revizija ili bilo koje sredstvo prisile koje bi njega moglo dovesti pred svršen čin.

mata000
25.06.2011., 22:01
jedan sam od mrzitelja Agrokora...

1. ja kao i mnogi koji agrokor i todorića ne vole, nismo ljubomorni na dotičnog gospodina, kako se često to zna nama prigovoriti. ja sam apsolutno lišen materijalne ljubomore, jer da nisam, prije bi bio ljubomoran na gatesa, carlos slima, abramoviča... jednostavno mi je krivo što jedan ne previše pametan ali sa milijun veza čovjek ima toliku moć, i što je dobio na taj način

mogu razumijeti da ga ne voliš iz 101 razloga, ali reći za todorića da je ne previše pametan je u najmanju ruku glupo. jer "ne previše pametan" čovjek ne može stvoriti ovo što je on napravio. isti takav čovjek ne može imati milijun veza i vezica. po tebi ispada da je on neki lik sa ceste, ali eto ima veze pa vodi firmu sa 35 tisuća zaposlenih. znam ih ja dosta sa vezama i vezicama pa nisu u stanju ni dupe obrisat, a kamoli vodit firmu...

2. konzum ima jedan pravi mali monopol koji se pojačava kupovanjem mercatora

ovdje se slažem s tobom, ali tu nije kriv agrokor, već AZTN. e sad, zašto je muž direktorice AZTN-a jedan od direktora u agrokoru, e o tome bi se dalo nadugo i naširoko...

3. konzum ima vrlo nizak udio hrvatskih unutar vlastitih k-plus proizvoda

pa to je njihova PRIVATNA marka i mogu s njom što žele. čak bih rekao da ima i jako puno hrvatskih proizvoda pod K-plusom što je svakako dobro.

4. općenito je jako puno stranih proizvoda

a što je tu loše? kad se nekada mogao kupiti samo šampon od koprive, svi su kukali. danas kad možeš birati 20 šampona, opet ne valja. pa živimo u globaliziranom svijetu, uvozi se i izvozi sve. naravno, tebi na kraju ostaje mogućnost da ne kupuješ u konzumu i odeš kod konkurencije, koje ipak ne nedostaje...

5. ima apsolutnu podršku političara, a glede medija - nekim tv kućama on čini, kroz ledo, jamnicu, belje i dakako konzum (...), valjda 20% reklamnih prihoda

a ti da si na vlasti ne bi podupro takvog čovjeka? ima na plaći 35 tisuća ljudi, odnosno isto toliko obitelji, spasio je nekoliko velikih hrvatskih firmi od kolapsa, posluje u skladu sa zakonom. nije on pisao takve zakone :D

6. ne izlazi u javnost - da je pošten, izašao bi on

to što se ne ponaša kao severina, ne znači da je nešto smuljao. i redovito on izlazi u javnost, samo što ti i todorić očito imate drukčije shvaćanje "javnosti". tebi je javnost pojavljivanje na TV-u, novinama, exkluzivima, a njemu je to objavljivanje podataka na ZSE:
http://zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=KNZM-R-A
sve čisto i uredno...

7. općenito, možda najvažnije, previsoke cijene smeća, od mesa preko čokolade do mlijeka
e ovdje se slažem!! stvarno imaju visoke cijene. ali lijek je jednostavan. odoh kod keruma ili u interspar, kaufland... samo dok ih nađem na karti... :ne zna:

terc bela
25.06.2011., 22:01
Netočno. Knjigovodstvena vrijednost je vrijednost imovine minus obveze. Ne knjigovodstena vrijednost minus obveze. To su osnove osnova.a joj pa pola posta nit sam vidio nit komentirao
ti si izgubljeni slučaj čovječe...
i ono gore i ovo tu
strašno...
de se nemoj bavit ekonomijom molim te...
:bljak:

terc bela
25.06.2011., 22:04
alaše akberše
na ti malo edukacije

http://portal.wlw.hr/Default.aspx?sid=1439

Neto vrijednost poduzeća (engl. net company value, njem. Netto-Unternehmungswert) određuje se na temelju knjigovodstvenih informacija i čini razliku između vrijednosti ukupne imovine poduzeća (aktive) i ukupnih obveza (kratkoročnih i dugoročnih). Kod vrednovanja aktive uzima se u obzir samo vrijednost dodirljive imovine, što znači da vrijednost aktive treba umanjiti za vrijednost nedodirljive imovine i za sve potrebne otpise kapitaliziranih vremenskih razgraničenja. Procjena neto vrijednosti poduzeća koristi se kod slučajeva kupovine vlasničke glavnice ili jednog njezina dijela.

i nemoj se brate tolko ušupčivat todoriću, on je već na koljenima... nemaš koristi od toga

Allahu_Akbar
25.06.2011., 22:19
I što si ti sad, sinko, ispravio?
Blamiraš se.

terc bela
25.06.2011., 22:24
I što si ti sad, sinko, ispravio?
Blamiraš se.

ne sinko, nisam ja ništa reako suprotno
knjigovodstvena vrijednost se sastoji od aktive i pasive
neto vrijednost je knjigovodstvena vrijednost umanjena za pasivu

dok si ti rekao da je knjigovodstvena vrijednost samo aktiva bez pasive

Allahu_Akbar
25.06.2011., 22:28
:facepalm:

Knjigovodstvena vrijednost jest neto vrijednost!!! Koji klaun.

negro_gato
26.06.2011., 00:13
ajd jer si se potrudio odgovoriti argumentirano, i ja ću malo tebi (nema sarkazma ovdje)

mogu razumijeti da ga ne voliš iz 101 razloga, ali reći za todorića da je ne previše pametan je u najmanju ruku glupo. jer "ne previše pametan" čovjek ne može stvoriti ovo što je on napravio. isti takav čovjek ne može imati milijun veza i vezica. po tebi ispada da je on neki lik sa ceste, ali eto ima veze pa vodi firmu sa 35 tisuća zaposlenih. znam ih ja dosta sa vezama i vezicama pa nisu u stanju ni dupe obrisat, a kamoli vodit firmu...

mi zapravo uopće nemamo predodžbu njegove pameti. pa kad si ga čuo da išta govori? možda je marioneta, možda ima lopovsku inteligenciju, možda zbilja jest pametan, ali dok nas krade i otvara te svoje Konzume na svakom uglu (u bolnicama, na kolodvorima, u spiljama, nasred jezera u Plitvicama) meni je glup. ajde, zao.


ovdje se slažem s tobom, ali tu nije kriv agrokor, već AZTN. e sad, zašto je muž direktorice AZTN-a jedan od direktora u agrokoru, e o tome bi se dalo nadugo i naširoko...

eh eh. nemam ništa nadodati.

pa to je njihova PRIVATNA marka i mogu s njom što žele. čak bih rekao da ima i jako puno hrvatskih proizvoda pod K-plusom što je svakako dobro.

ovdje si u krivu. istina, njegova je marka, ali za nekoga tko se svim silama oglašava DA KUPUJEMO HRVATSKO, on to najmanje radi. nadalje, kupi 1.5 l soka u Mađarskoj za 3 kune, ovdje prodaje za 8,50, a isti sok iste firme u Mađarskoj je mislim, 5 kuna.
a nema smisla raspravljati je li puno ili malo HR proizvoda. prije oko 2 godine Index je imao malo istraživanje, i mislim da je 15ak posto proizvoda, uključujući i mlijeko i čokoladu, bilo iz Hr.
uostalom provjeri. a mi imamo pogone za barem 90% tih proizvoda.

a što je tu loše? kad se nekada mogao kupiti samo šampon od koprive, svi su kukali. danas kad možeš birati 20 šampona, opet ne valja. pa živimo u globaliziranom svijetu, uvozi se i izvozi sve. naravno, tebi na kraju ostaje mogućnost da ne kupuješ u konzumu i odeš kod konkurencije, koje ipak ne nedostaje...

ništa nije posebno loše, ali kada našoj Dorini stavi cijenu kao i Milki, malo tko će kupiti Dorinu. pa daj Dorinu za 6 kuna, Milku za 8, a ne i jedno i drugo za 9,5 :mad:

a ti da si na vlasti ne bi podupro takvog čovjeka? ima na plaći 35 tisuća ljudi, odnosno isto toliko obitelji, spasio je nekoliko velikih hrvatskih firmi od kolapsa, posluje u skladu sa zakonom. nije on pisao takve zakone :D

ovdje si u debelom krivu. za početak, u tu brojku su garant uključeni i oni mali k-plus marketi koje je pokupovao. nadalje, koliko je malih riba uništio i time uništio radna mjesta? firme koje kupuje prvo uništi pa ih kupi za male pare. a zakoni su pisani da njemu pogoduju. :ne zna:

to što se ne ponaša kao severina, ne znači da je nešto smuljao. i redovito on izlazi u javnost, samo što ti i todorić očito imate drukčije shvaćanje "javnosti". tebi je javnost pojavljivanje na TV-u, novinama, exkluzivima, a njemu je to objavljivanje podataka na ZSE:
http://zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=KNZM-R-A
sve čisto i uredno...

da mu je savjest čista, gostovao bi svaki treći tjedan u nekoj političkoj ili gospodarskoj emisiji. ali onda slijede pitanja
"Gospodine Todoriću, trenutno držite 35% HR maloprodaje. Kupovinom Mercatora doći ćete tik do 50%. Mislite li da je to zdravo?"
i još milijun sličnih.
pa alo on nam više na život utječe od Ive i Kosor skupa!

e ovdje se slažem!! stvarno imaju visoke cijene. ali lijek je jednostavan. odoh kod keruma ili u interspar, kaufland... samo dok ih nađem na karti... :ne zna:

eh da.

mata000
26.06.2011., 11:22
slušao sam ga na jednom predavanju, čini mi se vrlo pametnim i čini mi se da se najviše oslanja na sirovu logiku, što mu očito donosi puno dobroga. to što otvara svoje trgovine na svakom ćošku sigurno nije glupo, naprotiv. sjećam se kad su u RH ušli billa, kaufland i ostali, mnogi su se bojali da će upravo male trgovine nestati sa tržišta. a konzum danas većinu svojih prihoda ostvaruje upravo kroz te male, kvartovske, dućane.

moraš znati da kad ivica kaže "kupujmo hrvatsko" on u biti govori da se kupuje ono što on proizvede u hrvatskoj, odnosno proizvodi belja, vupika, PIK-a. pa nije ni on glup da prodaje podravkine ili vindijine proizvode pokraj svojih. konkurencija, jebi ga... a i nećemo se valjda referirati na index.hr?

ovo s milkom i dorinom mi je, osobno glupo. taman da je dorina skuplja, uzeti ću nju. ne zato što je naša, već zato što mi je duplo bolja. a opet, ne možeš ti njemu određivati cijene. on ih postavi kako on (ili tržište) želi, a ti to možeš prihvatiti ili otići do LIDL-a i kupiti neku xy čokoladu za duplo manje para...

koju je to firmu on uništio pa kupio? belje koje je satrano u ratu, kao i vupik? PIK? može se pričati o tome kako je uništio puno malih trgovaca, ali sami su si krivi. zna se da ne može njih 100 protiv jednog ili dva velika. ista je stvar sa našom poljoprivredom. baja u donjim andrijevcima ima 2 hektara pšenice i on bi se igrao poljoprivrednika. a ivica ode u vukovar, kupi 400 hektara i 150 traktora. naravno da će ih pojesti. zato se seljaci, ali i mali trgovci, moraju ujediniti i ZAJEDNO raditi na tržištu inače ih neće biti. prosto ko pasulj, ali nikako da nam se to dogodi...

a zašto bi se on morao pojavljivati u javnosti? jel radi po zakonu? radi. jel ima neku osobnu želju pojavljivati se svaki dan po naslovnicama? nema, provjereno... čovjek ne voli medijsku pompu i uživa na sljemenu, a to treba poštovati. uostalom, agrokor ima svoje glasnogovornike, oni su tu da se pojavljuju u javnosti...

Plazibat
27.06.2011., 14:08
Knjigovodstvena vrijednost može biti samo polazišna osnova za procjenu vrijednosti nekog poduzeća, a ne glavna odrednica koja određuje stvarnu vrijednost nekog poduzeća. Ona de facto predstavlja presjek stanja nekog poduzeća u određenom vremenskom trenutku i njen glavni nedostatak je zanemarivanje budućeg poslovanja. Zato se puno češće korisiti metoda diskontiranja budućih novčanih tokova na sadašnju vrijednost, te se zatim na tako dobivenu vrijednost dodaje određena premija ovisno o tome koliko je kupac određenog poduzeća zagrijan za tu akviziciju.

Kod Agrokora knjigovodstveno stanje dugova, koji jesu veliki, nije problem sam po sebi. Problem je što većina zainteresiranih strana, a među njima najviše vjerovnici odnosno banke, ne vjeruje više toliko u sposobnost Agrokora da svojim rastom i budućim poslovanjem može vratiti te dugove. Glavna Agrokorova tržišta su u banani, pa je stoga organski rast mizeran, a ekspanzija akvizicijama u regiji polako dostiže svoj zenit. Da ne govorimo o tome da od 2013. sve barijere na hrvatskom tržištu padaju i da je vrlo vjerojatan dolazak još kojeg svjetskog igrača tipa Tesco ili Carrefour. Zato se i Todi žuri da zaključi na bilo koji način posao s Mercatorom i da onda uz pomoć ili više vjerojatno po diktatu banaka KonzuMercator već oko 2013. godine uvali nekom trećem, jer jednostavno on neće imati nikakve šanse s njima se ravnopravno nositi. Napraviti će nešto slično kao Mišković, samo uz nešto više rizika i s malo većom lovinom.

Allahu_Akbar
27.06.2011., 15:23
Visina duga i iznos kamata koji plaćaju jest potencijalno problematičan no koliko vidimo banke i dalje prate Agrokor. Za sada sasvim uredno izvršava obveze. Kad bi kuna devalvirala tad bi se našao u problemima. Međutim, čak i u tom slučaju bi vjerojatno našao neki aranžman s bankama.
Što se tiče strane konkurencije na tržištu maloprodaje, ona već postoji pa Konzum i dalje suvereno vlada. Veliki strani lanci imaju komparativnu prednost u cijenama proizvoda strane potrošnje koja proizlazi iz velikih rabata koje dobijaju od svojih partnera međutim na domaćim proizvodima to nemaju. Postoje neke nacionalne specifičnosti o kojima moraju voditi računa. Osim toga, Konzum se dosad pokazao kao žilav igrač kojeg nisu uspjeli slomiti ni veliki njemački trgovački lanci tako da poraz od francuskog ili britanskog nipošto nije izvjestan.

laser
29.06.2011., 12:16
meni sve više lići na kutlinu priču o biciklu .

freeze
29.06.2011., 23:56
da nema todorića u hrvatskoj nebi bilo 350 000 nego 550 000 nezaposlenih :kava:

dk1
30.06.2011., 18:33
da nema todorića u hrvatskoj nebi bilo 350 000 nego 550 000 nezaposlenih :kava:

hau jes no