PDA

View Full Version : Otpremnina


appres
06.04.2011., 09:48
Interesira me, da li ako radim u privatnoj firmi, bez kolektivnog ugovora, dakle samo vrijedi Zakon imam pravo na otpremninu ukoliko dobijem otkaz ne svojom krivnjom? Recimo firma nema više posla i smanjuje se broj radnika ili se zatvara.

Kako se računa otpremnina? Imam 10 godina radnog staža i ugovor na neodređeno.

Katrin
06.04.2011., 09:57
Koristan (http://www.obracun-placa.com/index.php/otpremnine-pravo-na-otpremninu-obracun-otpremnine-obrazac-otp/) link.

Najvaznije za znati je:

Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće, koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

appres
06.04.2011., 10:05
Hvala puno, točno to me je zanimalo. I hvala na linku, idem proučiti :mig:

geforce
10.04.2011., 08:37
Molim ako netko zna da mi pomogne.
dakle,moj otac je imao obrt i 7 zaposlenih radnika.
kad je odlučio otići u mirovinu,zatvorio je taj obrt,odmah sutra dan,ja sam otvorila novi i nastavila njegov posao,naravno skupa sa svim tim radnicima.
znači-kod mene rade 3 godine,i sad neki odlaze (radi mirovine ili smanjenog obujma posla)i traže me otpremninu za sve godine koliko su radili i kod oca i kod mene.
moram li im isplatiti otpremninu u iznosu na sve te godine ili samo za ove 3 koliko rade u mojoj firmi???

hvala.

JohnDoe-25
10.04.2011., 09:09
Ajde, ne budi škrtica, plati ljudima. :)

Tu se sad može tumačiti svaako, ali je pitanje, hoćeš biti pravnik ili čovjek.

geforce
10.04.2011., 09:21
ma pusti ti sad covjek ili pravnik.
mene sad zanima moram li to isplatit po zakonu ili ne?
situacija je cista,valjda?

bila bi covjek da je određena osoba covjek,ali radili su u najboljim mogucim uvjetima,bilo im je sve dozvoljeno,anarhija ziva,svi su se borili za radit tu,imali sve sto su htjeli,i sad zena ispada govno,nakon sto joj se izlazilo u susret kad god joj je trebalo (mada to meni nije islo u korist,dapace) sad bi ona otpremninu od ko zna koliko i na sud i eto...
budi dobar-pojedi govno.

pa me zanima sa pravne strane,jesam li to duzna ili ne?

odurni_gad
10.04.2011., 10:16
Pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu nije pravo iz zakona, nego ovisi da li je to ugovoreno ugovorom o radu i kolektivnim ugovorom odnosno određeno pravilnikom o radu.
Dakle, pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu isključivo ovisi o tome da li je to ugovoreno ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili je to poslodavac sam odredio pravilnikom o radu. Ako navedenim dokumentima to nije određeno, radnik nema pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu

Poslodavac Vam može dati poslovno uvjetovani otkaz ako prestane potreba za obavljanje određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga. Radi se o tzv. „tehnološkom višku“ koji se nastaje zbog smanjenja proizvodnje, uvođenja novih tehnologija ili takvih promjena na tržištu koje od poslodavca zahtijevaju otpuštanja kako bi mogao opstati.
Ova vrsta otkaza dopuštena je samo ako Vas poslodavac ne može zaposliti na nekim drugim poslovima, odnosno ako Vas ne može obrazovati ili osposobiti za rad na nekim drugim poslovima. Poslodavac također mora voditi računa o trajanju Vašeg radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje Vas terete. No, ova dužnost Vašeg poslodavca ne postoji ako isti zapošljava dvadeset ili manje od dvadeset radnika. Nakon uručenja poslovno uvjetovanog otkaza, poslodavac ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugog radnika, a ako u tom roku nastane potreba za obavljanjem istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu Vama kao radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga.
Ako Vam poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, imate pravo na otpremninu.

ALI

Otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem poslodavac Vam može dati u slučaju kada kršite obveze iz radnog odnosa. To mogu biti slučajevi zapostavljanja ili neurednog izvršavanja obveza iz ugovora o radu, konstantno kašnjenje na posao bez opravdanog razloga ili izostajanje bez opravdanog razloga i slično.

Prije ovakvog otkazivanja ugovora o radu, poslodavac Vas je dužan pismeno upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati na mogućnost otkaza za slučaj nastavka kršenja tih obveza. Poslodavac Vam je također dužan omogućiti da iznesete svoju obranu.

I kod ove vrste redovitog otkaza imate pravo na otkazni rok, ali u dužini polovice propisanog otkaznog roka.

Pravo na otpremninu kod ove vrste otkaza ne postoji.

JohnDoe-25
10.04.2011., 10:38
Sad, pravno mom gledaju na pravo, trebaš im isplatiti otpremnine, za staž kod tebe samo. Ali iso tako pravno gledano, tvoj stari im je trebao isplatiti otpremnine kad su dobili otkaze zbog prestanka rada poslodavca. Ako ćemo uzeti u obzir situaciju da je to praktički samo promjena naziva firme, onda je prilikom obračuna potrebno uzeti u obzir prethodni staž.

I radnici koji traže otpremninu su malo zajebali stvar, budući da je firma likvidirana, sva lova na računu je bila slobodna, znači da su im otpremnine mogle biti isplaćene bez da sad opterećuju tvoje poslovanje. Da ne spominjem situaciju da si je tvoj stari također mogao izvući otpremninu na isti način uz dogovor s radnicima. :D

geforce
10.04.2011., 11:45
Ako ćemo uzeti u obzir situaciju da je to praktički samo promjena naziva firme, onda je prilikom obračuna potrebno uzeti u obzir prethodni staž.


"samo" promjena naziva?
a promjena gazde? otac je zatvorio svoj obrt,odjavio radnike,ja sam otvorila novi obrt,prijavila radnike....
mogli smo mi ne bit u srdostvu,mogla sam ja bit neki stoti covik koji nema veze s nicim i da mi sad oni traze lovu od tamo nekog gazde u kojeg su oni bili prije!??:ne zna:
zar nisu oni onda trebali trazit te otpremnine od oca?
cini mi se da je sad kasno za to.
al zanima me sto bi sud rekao na to?
da mi firma dobro posluje i da na racunu ima para,ne bi se uopce natezala s njima,ali situacija mi je takva da nemam odakle isplatit!!
i ovu svoju otpremninu cu im isplatit ko zna kad,a kamoli za jos 5 godina rada u drugoj firmi....

JohnDoe-25
10.04.2011., 16:46
U redu, idemo tom logikom. Stoti čovjek tebi proda firmu jer želi u mirovinu, ti je preuzimaš, mijenjaš naziv. Da, po meni trebali su tražiti od njega, ali nisu. Ta otoremnina je trebala ući u troškove zatvaranja i to bi se riješilo. Smatra li se tvoja nova firma pravnom sljednicom firme tvog starog? Jesi ti preuzela njegova dugovanja? Ako jesi, tada bi ovo trebao biti također tvoj dug, ali ja nisam pravnik, pa neka se jave oni.

geforce
10.04.2011., 17:35
U redu, idemo tom logikom. Stoti čovjek tebi proda firmu jer želi u mirovinu, ti je preuzimaš, mijenjaš naziv. Da, po meni trebali su tražiti od njega, ali nisu. Ta otoremnina je trebala ući u troškove zatvaranja i to bi se riješilo. Smatra li se tvoja nova firma pravnom sljednicom firme tvog starog? Jesi ti preuzela njegova dugovanja? Ako jesi, tada bi ovo trebao biti također tvoj dug, ali ja nisam pravnik, pa neka se jave oni.

ma nisam ja firmu nasljedila,niti preuzela.
ja sam otvorila svoju firmu,i samo posao njegov nastavila,bez ikakvih njegovih dugovanja. nikakav ugovor među nama nije potpisan.
i moja je dobra volja sto sam ja uzela njegove radnike.
da sam bila pametnija,dobro bi pazila i sad mi se ovo ne bi događalo....:mad:

JohnDoe-25
11.04.2011., 07:04
Tada bi tvoj stari ili ti stoti čovjek bio u prekršaju. Da si ih otpustila, tada bi bez oroblema ostvarili svoja prava, a sad im kompliriciraš i zakidaš ih, tako da se s pravom bune. To što je druga firma, zapravo je samo pravna zavrzlama, ali ti si očito odabrala biti pravnica.

Francek09
02.05.2011., 14:49
Govori se o višku radnika u državnim službama no nitko ne nudi nikakve otpremnine.:ne zna: Zna li netko nešto o eventualnim otpremninama u državnim službama zbog viška. koji iznosi, koji uvjeti i sl.:confused:

Suey
07.05.2011., 22:06
ma nisam ja firmu nasljedila,niti preuzela.
ja sam otvorila svoju firmu,i samo posao njegov nastavila,bez ikakvih njegovih dugovanja. nikakav ugovor među nama nije potpisan.
i moja je dobra volja sto sam ja uzela njegove radnike.
da sam bila pametnija,dobro bi pazila i sad mi se ovo ne bi događalo....:mad:

Pa ne vidim problem, da nije bilo ovih radnika, uzela bi neke druge da bi mogla nastaviti posao.

Uopće ne ulazeći ni u kakve odnose jer oni ovdje nisu bitni budući je Zakon o radu rekao svoje - radnici imaju pravo na otpremninu ako im se daje poslovno uvjetovani otkaz. Ako je to novi obrt i nema veze s onim prije, odnosno radnicima nisu preneseni ugovori o radu sukladno članku 133. Zakona o radu, na novog poslodavca, tada se ona računa prema stažu ostvarenom u novom obrtu. Otpremnina dospijeva zadnjeg dana radnog odnosa. Znači da, ukoliko radnicima ne isplatiš pripadajuću otpremninu nakon dospijeća, mogli bi te tužiti.

Jedini način jest da im pojasniš situaciju da nemaš novaca, te ako oni pristanu, da se dogovorite o sporazumnom prestanku radnog odnosa, gdje ćete ugovoriti kakav niži iznos otpremnine, no čisto sumnjam da bi tako nešto došlo u obzir jer onda radnici nemaju pravo na naknadu s HZZ-a.

Odlazak u mirovinu je totalno druga kategorija, i nema uopće veze s otpremninom koja se daje za poslovno i osobno uvjetovani otkaz, tj. ona nije zakonsko pravo. Obično se za odlazak u mirovinu ugovori u kolektivnom ugovoru ili ugovoro o radu otpremnina od 8000 kn, koliko je neoporezivo prema Pravilniku o porezu na dohodak, a takvu odredbu može sadržavati i pravilnik o radu poslodavca.

Suey
07.05.2011., 22:17
Govori se o višku radnika u državnim službama no nitko ne nudi nikakve otpremnine.:ne zna: Zna li netko nešto o eventualnim otpremninama u državnim službama zbog viška. koji iznosi, koji uvjeti i sl.:confused:

Zakon o državnim službenicima

Prestanak službe i pravo na otpremninu

Članak 131.

(1) Istekom roka raspolaganja državnim službenicima prestaje služba po sili zakona.

(2) Službenici iz stavka 1. ovoga članka imaju pravo na otprem­ninu najmanje u visini utvrđenoj općim propisima o radu.

(3) Za određivanje visine otpremnine računa se neprekidni rad­ni staž u državnim tijelima Republike Hrvatske.

Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

Članak 71.

(1) Službenik kojem služba prestaje istekom roka u kojem je bio stavljen na raspolaganje Vladi, ima pravo na otpremninu u visini 65% njegove prosječne mjesečne plaće isplaćene u zadnja tri mjeseca prije stavljanja na raspolaganje, za svaku godinu radnog staža ostvarenog u državnoj službi.
(2) Namještenik, kojem prestaje radni odnos zbog poslovno uvjetovanog ili osobno uvjetovanog otkaza, ima pravo na otpremninu u visini 65% prosječne mjesečne plaće isplaćene mu u zadnja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa, za svaku godinu radnog staža u državnoj službi.
(3) Otpremnina iz stavka 1. i 2. ovoga članka isplatit će se službeniku i namješteniku posljednjeg dana službe odnosno rada.
(4) Kao radni staž ostvaren u državnoj službi smatra se ukupni radni staž ostvaren u svim državnim tijelima.

Članak 72.

(1) Ako čelnik državnog tijela ili osoba koju on za to ovlasti zbog tehničkih ili organizacijskih razloga namjerava u razdoblju od šest mjeseci otkazati rad za najmanje petero namještenika, dužan je izraditi program zbrinjavanja viška namještenika.
(2) Na program zbrinjavanja viška namještenika iz stavka 1. ovoga članka odgovarajuće se primjenjuje odredba Zakona o radu.
(3) Prilikom izrade programa zbrinjavanja viška namještenika čelnik državnog tijela ili osoba koju on za to ovlasti dužan je prethodno se savjetovati sa Sindikatom.
(4) Namještenicima se može otkazati rad ako im mjerama iz programa zbrinjavanja viška namještenika nije moguće osigurati zaposlenje u roku dva mjeseca od dana donošenja programa.

Članak 73.

Službenik i namještenik, za čijim je radom prestala potreba u državnom tijelu, ima u roku od dvije godine prednost kod prijama u državnu službu odnosno na rad u tom državnom tijelu, ako se u tom vremenu ukaže potreba za obavljanjem poslova radnog mjesta na koje je službenik i namještenik bio raspoređen u trenutku kada je za njegovim radom prestala potreba.

Članak 74.

(1) Službeniku i namješteniku kome nedostaje najviše tri godine života do ostvarenja uvjeta za starosnu mirovinu, ne može prestati služba, odnosno radni odnos bez osobnog pristanka, osim u slučaju prestanka službe po sili zakona.
(2) Službenik iz stavka 1. ovoga članka za kojeg ne postoji mogućnost rasporeda, stavit će se na raspolaganje do ispunjenja uvjeta za mirovinu.

Francek09
11.05.2011., 11:29
65% od bruto ili neto plaće?

Cilim
11.05.2011., 12:23
Bruto. :)

http://www.poslovni.hr/vijesti/iz-sudske-prakse-172144.aspx

safra
19.05.2011., 22:18
Imate pravo na otpreminu ako dobijete otkaz iz gospodarskih razloga ili kao tehnološki višak, u iznosu od 33% od prosjeka zadnje tri plače puta godine koje ste proveli u tvrtci

jumjum
15.07.2011., 19:58
pozdrav.
zanima me ako radnik napust državnu službu uz otpremninu ima li se pravo odmah zaposliti u drugoj državnoj firmi i ako ne kolika je vremenska zabrana zapošljavanja?

hondacivic
29.10.2011., 20:20
Dakle kao sto sam naslov govori:Pravo na otpremninu?!Tata je radio 35 godina na Hrvatskim Zeljeznicama u 8mj ove godine je umro,pa je moje pitanje dali mama ima pravo na tatinu otpremninu?

Zahvaljujem svima na savjetima i odgovorima.

Katrin
30.10.2011., 10:18
Na otpremninu ne, ona se isplacuje kod raskida radnog odnosa.

hondacivic
30.10.2011., 16:53
Na otpremninu ne, ona se isplacuje kod raskida radnog odnosa.

hvala na odgovoru Katrin,sto je tu je.

cvrcak7
24.01.2012., 18:20
Firma prestaje s obavljanjem djelatnosti i ne ostvaruje prihod.
Trenutno je zaposlen jedan radnik kojem slijedi prestanak radnog odnosa zbog gospodarskih razloga. Pretpostavljam da ne može drugačije?

Obzirom da se za ovaj slučaj treba isplatiti otpremnina, što se dešava ako firma nije u mogućnosti izvršiti isplatu?

goliath
25.01.2012., 08:35
Firma prestaje s obavljanjem djelatnosti i ne ostvaruje prihod.
Trenutno je zaposlen jedan radnik kojem slijedi prestanak radnog odnosa zbog gospodarskih razloga. Pretpostavljam da ne može drugačije?

Obzirom da se za ovaj slučaj treba isplatiti otpremnina, što se dešava ako firma nije u mogućnosti izvršiti isplatu?

Ako firma ima imovinu, onda se na njoj naplati. Ako nema ništa i sam znaš...

cvrcak7
25.01.2012., 08:40
Pitam u ime poslodavca.

Znači sve ovisi o radniku.
Da bi ostvario svoja prava mora pokrenuti tužbu?
Može li radnik pristati na neisplaćivanje otpremnine, ili na isplaćivanje manjeg iznosa?

goliath
25.01.2012., 10:24
Pitam u ime poslodavca.

Znači sve ovisi o radniku.
Da bi ostvario svoja prava mora pokrenuti tužbu?
Može li radnik pristati na neisplaćivanje otpremnine, ili na isplaćivanje manjeg iznosa?

Da, radnik bi morao tužiti.

Sve se može dogovoriti, pitanje je samo dobre volje. Recimo ako sklope sporazumni raskid ugovora o radu, onda nema ni otpremnine, ali teško da će to napraviti jer onda radnik ne može ostvariti niti prava za vrijeme nezaposlenosti.

Može raddnik dobiti i normalni otkaz zbog gospodarskih razloga, pa napravi sporazum s poslodavcem u kojem pristaje na manju otpremninu itd.

cvrcak7
25.01.2012., 21:08
Da, radnik bi morao tužiti.

Sve se može dogovoriti, pitanje je samo dobre volje. Recimo ako sklope sporazumni raskid ugovora o radu, onda nema ni otpremnine, ali teško da će to napraviti jer onda radnik ne može ostvariti niti prava za vrijeme nezaposlenosti.

Može raddnik dobiti i normalni otkaz zbog gospodarskih razloga, pa napravi sporazum s poslodavcem u kojem pristaje na manju otpremninu itd.

Zahvaljujem na odgovoru :)

re-place
10.02.2012., 12:03
Molim vas ako mi netko može pomoći kod obračuna otpremnine,

radio sam kod poslodavca 2 godine i 11 mjeseci i prosječna plaća mi je bila 4500 kn unazad tri mjeseca prije otkaza, sad me zanima pošto imam pravo na otpremninu kako ce mi se računati ta otpremnina, znam da se računa 1/3 prosjecne zadnje tri place + radni staž, mene zanima ako sam radio 2 i 11 mjeseci kod njega dali mi se računa da sam tamo kao 3 godine ili 2 godine?

cvrcak7
10.02.2012., 20:30
Molim vas ako mi netko može pomoći kod obračuna otpremnine,

radio sam kod poslodavca 2 godine i 11 mjeseci i prosječna plaća mi je bila 4500 kn unazad tri mjeseca prije otkaza, sad me zanima pošto imam pravo na otpremninu kako ce mi se računati ta otpremnina, znam da se računa 1/3 prosjecne zadnje tri place + radni staž, mene zanima ako sam radio 2 i 11 mjeseci kod njega dali mi se računa da sam tamo kao 3 godine ili 2 godine?


2 godine

Zakon o radu, čl. 119
(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.

zzzzen
18.02.2012., 00:07
@re-place: iz posta pretpostavljam da je radni odnos vec prestao, no u slucaju da postoji jos otkazni rok (u min. trajanju od mjesec dana) staz bi se racunao 3 godine.


nego, imam pitanje na koje dosad ne nadjoh odgovor: da li postoji neki zakonski rok isplate za otpremninu (i neiskoristeni stari godisnji)?
vidjeh da su mi nekidan isplatili zadnju placu, ali nista dalje od toga. ne znam koja je praksa inace, no radije da provjerim prije neg ih krenem zivkati i spremim se u napad. :D

zzzzen
23.02.2012., 21:22
nda, da "odgovorim" samoj sebi:
zakonom nije propisano (postoje samo razna tumačenja) do kada je poslodavac dužan isplatiti otpremninu, no glavno da postoji rok zastare na potraživanje iste: 3 godine

goliath
24.02.2012., 13:20
nda, da "odgovorim" samoj sebi:
zakonom nije propisano (postoje samo razna tumačenja) do kada je poslodavac dužan isplatiti otpremninu, no glavno da postoji rok zastare na potraživanje iste: 3 godine

Isplata otpremnine dospjeva zadnjeg dana radnog odnosa i od tad se računa zastara od tri godine...

zzzzen
25.02.2012., 00:15
Isplata otpremnine dospjeva zadnjeg dana radnog odnosa

Da li to stoji negdje u zakonu/sudskom tumačenju ili je to stvar uobičajene prakse?

Pitam jer mi nisu isplatili ni otpremninu ni naknadu za neiskorišteni godišnji, niti sa zadnjim radnim danom niti dva tjedna kasnije za zadnjom plaćom.
Zasad prvo nazvah i pristojno pitah, a ovisno o kasnijim odgovorima i proteklom vremenu prelazim u neugodno zivkanje i potraživanje prava. :D

goliath
25.02.2012., 13:17
Da li to stoji negdje u zakonu/sudskom tumačenju ili je to stvar uobičajene prakse?

Pitam jer mi nisu isplatili ni otpremninu ni naknadu za neiskorišteni godišnji, niti sa zadnjim radnim danom niti dva tjedna kasnije za zadnjom plaćom.
Zasad prvo nazvah i pristojno pitah, a ovisno o kasnijim odgovorima i proteklom vremenu prelazim u neugodno zivkanje i potraživanje prava. :D

Nigdje nije propisano, ali takva je praksa...

zzzzen
26.02.2012., 20:23
ok, hvala!

krena
29.02.2012., 07:27
Naša se firma privatizirala 2000. -te godine. Radnici, nas 120 je potpisalo kolektivni uovor sa vlasnikom gdje smo utanačili visinu otpremnina, ljubilarne nagrade i još neke manje stavke koje su išle u korist radnika. Pošto je firma u financijskoj krizi, a nalazi se u centru grada gdje je vrijednost nekretnina oko 200 eura po četvernom metru, vlasnik je odlučio prodati firmu i unovčiti građevinsko zemljište. Njemu je u interesu da se smanje naše otpremnine. Inače se ne radi o nekim velikim iznosima. Radnik sa 30 godina staža bi po ono što smo potpisali prije 12 godina , trebao dobiti ne više od 100 000 kuna. Međutim, sada vlasnik i direktor forsiraju sindikat da potpišu novi kolektivni ugovor, jer da se ovaj stari MORA USKLADITI SA ZAKONOM. A po njegovom zahtjevima, radi se o tome da su naše otpremnine previsoke i da se obavezno moraju prepoloviti. Meni nije jasno kako naš sindikat uopće pristaje na takve razgovore. Zanima me da li neki zakoni koje se donesu na nivou države automatski ukidaju kolektivne ugovore potpisane unutar privatnih firmi. Ako npr. država donese zakon: "maksimalni iznos tpremnina iznosi 3 državna prosjeka", da li tako nešto odmah ukida neki ugovor potpisan ranije. Ja mislim da ne može. Da li sam u pravu?

ticketcroatia
29.02.2012., 14:42
Da li osoba koja je zaposlena u privatnika za stalno i ima preko 20god staza nakon dobijenog otkaza ima pravo na otreminu?

Znam da sam negdje cua da se ima pravo na 40% place po godini staža.

hvala.

MrGood
05.03.2012., 12:55
Naša se firma privatizirala 2000. -te godine. Radnici, nas 120 je potpisalo kolektivni uovor sa vlasnikom gdje smo utanačili visinu otpremnina, ljubilarne nagrade i još neke manje stavke koje su išle u korist radnika. Pošto je firma u financijskoj krizi, a nalazi se u centru grada gdje je vrijednost nekretnina oko 200 eura po četvernom metru, vlasnik je odlučio prodati firmu i unovčiti građevinsko zemljište. Njemu je u interesu da se smanje naše otpremnine. Inače se ne radi o nekim velikim iznosima. Radnik sa 30 godina staža bi po ono što smo potpisali prije 12 godina , trebao dobiti ne više od 100 000 kuna. Međutim, sada vlasnik i direktor forsiraju sindikat da potpišu novi kolektivni ugovor, jer da se ovaj stari MORA USKLADITI SA ZAKONOM. A po njegovom zahtjevima, radi se o tome da su naše otpremnine previsoke i da se obavezno moraju prepoloviti. Meni nije jasno kako naš sindikat uopće pristaje na takve razgovore. Zanima me da li neki zakoni koje se donesu na nivou države automatski ukidaju kolektivne ugovore potpisane unutar privatnih firmi. Ako npr. država donese zakon: "maksimalni iznos tpremnina iznosi 3 državna prosjeka", da li tako nešto odmah ukida neki ugovor potpisan ranije. Ja mislim da ne može. Da li sam u pravu?

Jel vam na snazi postojeci kolektivni ugovor? Ako je na snazi, onda vam mora isplatiti otpremnine prema njemu, cisto sumnjam da ima nekog usklađivanja sa zakonom, barem sto se otpremnina tice. Mozda neke druge stavke zeli uskladiti, ali to ne bi smjelo imati veze sa stavkom - otpremnine.

Obrati paznju kada vam istice kolektivni ugovor, da vas ne bi zavlacio sve do tada. Dobro pripazi na sindikate da ih tip ne bi potplatio pa vas ovi obrade kako vam mora smanjiti otpremninu i slicno. Ne bi bili prvi koji bi tako prosli. Ako treba, organizirajte se i potrazite strucnu pravnu pomoc neovisno o sindikatu.

Nisam pravnik, ali mislim da je ovo tako kao sto sam napisao.

krena
08.03.2012., 15:49
Nama je na snazi postojeći kolektivni ugovor, ali se vlasni pravda da se MORA donijeti novi jer država tako nešto zahtijeva. Jer da su se navodno zakoni promijenili !!??
A što se tiče sindikata, tu smo vrlo oprezni. Bilo je sa strane vlasnika pritisama na sindikat. Ali vlasnika brine još jedna stvar. Kada je on prije 12 godina kupio dio firme skupa s radnicima, mi smo potpisali kolektivni ugovor. Ali smo potpisali još svaki radnik posebnu izjavu s novim vlasnikom da nam se sva prava iz bivše firme prebacuju u novu. I da se gazda mora ravnati sa postojećim kolektivnim ugovorom firme prije odvajanja. To mu je sada otežavajuća okolnost, ako potplaćeni sindikat donese kolektivno rješenje. Jer je on potpisao i osobne ugovore sa svakim zaposlenikom.

moko 33
25.03.2012., 17:02
pozdrav.
radni odnos mi je započet 1.3.2005 i zaključen mi je sa 29.2.2012 u radnoj knjižici. dali se to smatra kao 7 punih godina ili 6 zbog prava na otpremninu.molim ako mi može netko sto posto odgovoriti jer mi poslodavac priznaje samo 6 a za ovu 1 ću se možda morati tužiti. Hvala.

nabukodonozori
31.03.2012., 08:14
bog zovem se ivan imam 25 godina i proteklih 35 mjeseci sam radio u trgovačkom poduzeću koje se bavi prodajom tehničke robe. zaposlen sam 1.5.2009 godine te nam poslodavac sad planira dati otkaz zbog zakonskog roka od tri godine da nas nebi morao uzeti na neodređeno. Ugovor sam sa poslodavcem sklapao svakih 6 mjeseci od početka u 2009 pa sve do nedavno, znači trajanje radnog odnosa je bilo bezprekidno. Pošto sam se informirao znam da po članku zakona 119 zakona o radu nakon dvije godine neprekidnog rada imam pravo na isplatu otpremnine koja je zakonom propisana. moja bruto plača iznosila je 4221 kn . prije sadašnjeg poslodavca radio sam u drugoj tvrtci 2 i pol godine te tada zbog neznanja nisam tražio otpremninu. Sada imam otprilike 5 godina radnog staža. Dali ja na temelju svih ovih informacija uopće imam pravo na otpremninu ako mi ugovor prestaje zbog isteka ugovora. ako imam mene zanima kako da na bezbolan način dobijem otpremninu, znam da to možda i nije neki veliki iznos ali u današnje vrijeme osobi koja ostaje bez posla svaka je kuna važna. Isto znam da mi oni mogu odbiti isplatu otpremnine ako sam otkaz dobio vlastitom krivnjom što ovdje nije slućaj.Dali mi oni da bi izbjegli plaćanje otpremnine to mogu navesti kao razlog i kako da se od toga zaštitim. Znam da nesmijem potpisivati sporazumni otkaz jer bi se tako odrekao svih svojih prava. Kako da se postavim dali da im za zahtjev za otpremninom kažem tek nakon isteka ugovora da bi spriječio malverzacije oko isplate otpremnine ili odmah sada. Ugovor mi traje do 31.03.2012. javio sam se u firmu i rekao da tražim otpremninu a oni su rekli da nisu sigurni u tumačenje zakona jer je ugovor prestao zbog isteka vremena na koji je ugovor sklopljen i da po tome nemam pravo na otpremninu al da stoji činjenica da su ga oni kao poslodavac prekinuli. još ništa nisam potpisao iako su me zvali da potpišem neke papire.
Ukoliko oni nebi meni isplatili otpremninu koje su moje pravne opcije kojima se mogu zaštititi i makar zakonskim putem tražiti svoja prava.

libertas30
01.04.2012., 10:40
Imam jedno hitno pitanje:
Kad sam dobio poslovno uvjetovani otkaz imao sam 3 godine i 10 mjeseci staža u firmi, i oni su mi rekli da ću dobiti otpremninu za 3 godine rada u firmi (u rješenju o poslovno uvjetovanom otkazu ne stoji niti bruto niti netto iznos otpremnine kao ni rok za isplatu).E sad ja sam bio na godišnjem i bolovanju toliko dugo da kada mi istekne otkazni rok imat ću 4 godine 1 mjesec, a i sam otkazni rok mi zvanično počinje 9 dana nakon što sam napunio 4 godine neprekidnog rada.Zanima me da li ja imam pravo tražiti otpremninu za 4 godine ili ne na osnovu gore napisanog?

chupica
03.02.2013., 17:31
Pozdrav,

nakon 38 godina radnog staža u istoj tvrtki majka mi je dobila poslovno uvjetovani otkaz kao tehnološki višak, zajedno s još 20-ak djelatnika sa sličnim godinama staža. Isplaćena im je otpremnina ali samo za posljednjih 19 godina rada s obzirom na to da je tvrtka mijenjala vlasnike i naziv.

Molim vas odgovor na pitanje je li taj iznos otpremnine zakonski opravdan s obzirom na Članak 133 Zakona o radu koji eksplicitno kaže da ako se ugovori o radu prenesu na novog poslodavca koji zadrži gospodarsku cjelovitost, s radnicima preuzima i njihova prava. Moja majka a i svi drugi radnici od početka rade u istoj zgradi, na istom radnom mjestu (knjigovodstvo) i čini mi se nepravednim da im se isplaćuje pola iznosa koji su tijekom godina zaslužili svojim radom.

Otežavajuća okolnost jest ta da su svi potpisali Otkaz ugovora o radu u kojem pristaju na otpremninu za samo 19 godina. Može li se taj Ugovor ikako osporiti jer je u direktnom sukobu s odredbama Zakona o radu? Može i se podići kolektivna tužba ili nešto slično?

Molim vas odgovor, zaista mi je dosta poslodavaca koji ljudima daju otkaz 3 godine prije mirovine a istovremeno naručuju 20 novih luksuznih automobila za članove Uprave.:mad:

Hvala unaprijed.

mjau mjau
03.02.2013., 17:44
Pa zakaj je potpisala takvo kaj?
:ne zna:

chupica
03.02.2013., 18:24
Pa zakaj je potpisala takvo kaj?
:ne zna:

Ha, lako biti general poslije bitke:) Potpisala je zato što su im rekli da je to ono što po zakonu trebaju dobiti. I nije samo ona potpisala nego svih 20 radnika koji su dobili otkaz.

Ali stavimo sad na stranu raspravu zašto je potpisala. Pravo je pitanje može li se išta napraviti bez obzira na to što je potpisala.

strijelčic@
04.02.2013., 09:42
Pozdrav, zanima me ima li osoba pravo na otrpremninu ako je radila konstantno 5 godina za istu firmu, ali na ugovor koji su joj produživali svakih 6 ili 3 mjeseca s tim da je prve dvije godine radila preko agencije za tu istu firmu, a druge skoro 3 godine baš preko te firme na ugovor..i kada su je trebali prijaviti za stalno jer se bližila ta treća godina nisu joj produžili ugovor, dobila je otkaz ugovora o radu. Hvala

Cilim
04.02.2013., 13:22
Ona nije dobila pisani otkaz ugovora o radu, vec joj jednostavno nisu produzili ugovor.

strijelčic@
04.02.2013., 14:39
Da, nisu joj produzili taj zadnji prije pune tri godine sta su joj produzivali i to je saznala svega dva dana prije isteka da joj nece produzit, nije iskoristila ni godisnji niti joj je tko rekao da joj nece produziti jer je sve kao bilo u redu i trebali su nekoga na tom mjestu..

Cilim
04.02.2013., 18:43
Ha, lako biti general poslije bitke:) Potpisala je zato što su im rekli da je to ono što po zakonu trebaju dobiti. I nije samo ona potpisala nego svih 20 radnika koji su dobili otkaz.

Ali stavimo sad na stranu raspravu zašto je potpisala. Pravo je pitanje može li se išta napraviti bez obzira na to što je potpisala.

Nema veze sto je potpisala u rijesenju mora postojati i klauzula o zalbi na rjesenje, neka se zale na rijesenje preko poste sa povratnicom u roku navedenom u rijesenju, nadjite odvjetnika za radno pravo i porazgovarajte.

chupica
04.02.2013., 23:10
Nema veze sto je potpisala u rijesenju mora postojati i klauzula o zalbi na rjesenje, neka se zale na rijesenje preko poste sa povratnicom u roku navedenom u rijesenju, nadjite odvjetnika za radno pravo i porazgovarajte.

Nažalost, rok za žalbu je prošao. Hvala na odgovoru ali mene i dalje zanima može li se išta učiniti bez obzira na potpisano Rješenje, s obzirom na to da je minimalna otpremnina propisana Zakonom o radu a u ovom slučaju iznos otpremnine ne odgovara onom propisanom Zakonom?

Mislite li da se isplati kontaktirati odjetnika ili je to unaprijed bačen novac?

Hvala unaprijed.

knjiza
05.02.2013., 08:32
@chupica

po ovom ovdje napisanom ja mislim da poslodavac nije prekršio Zakon o radu
jer ZOR definira maksimalnu otpremninu za, preračunato, 18 god staža

(1/3 plaće za svaku godinu staža, ali ne više od 6 plaća, znači radnik sa 18 i 38 god staža dobija istu otpremninu, prema ZOR-u)

s druge strane spominje se otkaz za 20-tak radnika,
pa je očito riječ o poslodavcu koji obavezno mora imati i pravilnik o radu, a možda postoji i kolektivni ugovor
ako su u tim aktima ili u ugovoru o radu, za radnika povoljnije definirana pravila za otpremninu tada radnik ima pravo na ono što je za njega povoljnije

u svakom slučaju mislim da trebaš tražiti druge izvore za povoljniju otpremninu, da ti zor nije dovoljan

sivkić
05.02.2013., 09:01
Točno, ukoliko kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određena drugačija otpremnina.

Cilim
05.02.2013., 09:26
Pozdrav,
nakon 38 godina radnog staža u istoj tvrtki majka mi je dobila poslovno uvjetovani otkaz kao tehnološki višak,
Molim vas odgovor, zaista mi je dosta poslodavaca koji ljudima daju otkaz 3 godine prije mirovine a istovremeno naručuju 20 novih luksuznih automobila za članove Uprave.:mad:

Hvala unaprijed.

Pretpostavljam da si mislila na odlazak u starosnu mirovinu.
Jer u 2013. godini za odlazak u prijevremenu mirovinu majci treba – 55 godina i 9 mjeseci života i 30 godina i 9 mjeseci mirovinskog staza, sto ona sa 38 godina staza sigurno ima.

apić
20.02.2013., 13:57
Pozdrav,

trebam malu pomoć.
Ima li osoba koja je otišla u inv. mirovinu zbog opće nesposobnosti pravo na otpremninu i po kojem principu se ista izračunava?
Određuje li se otpremnina po internom pravilniku firme ili po zakonu o radu?
I da li osoba ima pravo na isplatu neiskorištenog GO za 2012?
Bolovanje je bilo neprekinuto u trajanju od 7.10.2010 do 6.02.2013 kada je umirovljena.

Hvala

Cilim
20.02.2013., 16:05
Sto se tice otpremnine procitajte ovdje (http://www.sszssh-kbc-zagreb.com/otpremine-39882), a sto se tice GO za 2012, logicki je da onaj koji u 2012 nije radi (nije prekidao bolovanje) nema pravo niti na godisnji.

Darsey
20.02.2013., 16:31
apić, otpremnina ti se računa prema onome što je za tebe povoljnije.

Prema ZOR-u imao bi i pravo na naknadu za neiskorišteni godišnji za 2012 godinu jer nije više (kao prije) bitno vrijeme provedeno na radu nego činjenica da si zaposlen u firmi.
Iako si bio na bolovanju, bio si u firmi zaposlen.

apić
20.02.2013., 17:14
@ Darsey, to što kažeš za neiskorišteni GO sam i ja pročitao.Hvala

@Cilim, možeš li nekim linkom potkrijepiti tvoju tvrdnju?

Darsey
20.02.2013., 18:34
Nisam Cilim :mig: al mogu i ja uskočiti.

Otpremnine su regulirane Zakonom o radu (slučaj kad poslodavac otkazuje ugovor i slučaj profesionalne nesposobnosti za rad ) i to čl. 80 i čl. 119.

Otpremnine pri odlasku u mirovinu regulirane su Pravilnikom o porezom na dohodak čl. 13 st. 20.

I zakon i pravilnik imaš na netu pa pogledaj što se odnosi na tebe.

Cilim
20.02.2013., 18:43
Nazalost nemogu jer sam u krivu, citiram jedan clanak:

"Postoji još jedna iznimka od obveze korištenja prvog dijela u trajanju od dva tjedna, a to je u slučaju prekida tog godišnjeg odmora zbog bolesti, ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski ili posvojiteljski dopust. U tom slučaju godišnji odmor može se prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu i iskoristiti do 30. lipnja. Važno je spomenuti novinu prema kojoj se ne traži uvjet efektivnog rada od najmanje šest mjeseci kako bi radnik ostvario pravo na godišnji odmor, što je znatno povoljnije za radnika. To znači da radnik koji je bio na bolovanju cijelu godinu u kojoj je ostvario pravo na godišnji odmor i bio ga je spriječen iskorisititi ga, može sljedeće godine do 30.06. iskoristiti cijeli godišnji iz prošle godine. Ili, primjerice, ako je u tijeku jedne kalendarske godine efektivno radio jedan mjesec, a pet mjeseci bio na bolovanju, također ima pravo na korištenje godišnjeg odmora u cijelosti. Pravo radnika je da koristi godišnji odmor u dva dijela i ako radnik zahtjeva korištenje godišnjeg odmora u dijelovima, poslodavac mu je to dužan omogućiti."

@Darsey: radi se o opcoj a ne profesionalnoj.

apić
20.02.2013., 18:50
Da, radi se o općoj nesposobnosti.
Znači ima pravo na isplatu GO za 2012.

Darsey
20.02.2013., 18:59
Osoba ima pravo na naknadu za GO.
A otpremnina u ovom slučaju onda ide prema Pravilniku o porezu na dohodak.
Može i više od toga al je onda oporeziva.

Cilim
20.02.2013., 19:32
Da 8.000,00 kn ali to treba biti navedeno u internom pravilniku firme (npr. kolektivnom ugovoru), ako ima pravo na naknadu GO za 2012 onda ima pravo i za 2013 (ako nije koristila) i to "Pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora" (http://www.forum.hr/showpost.php?p=43563685&postcount=3503)

lena24
29.03.2013., 07:31
Pozdrav svima! Ima li radnik pravo na otpremninu kod sporazumnog otkaza?

Darsey
29.03.2013., 10:57
Pozdrav svima! Ima li radnik pravo na otpremninu kod sporazumnog otkaza?
Ne postoji obveza iz Zakona o radu da se pri sporazumnom raskidu ugovora o radu isplaćuje bilo kakva otpremnina.
Ako se radnik i poslodavac dogovore može se isplatiti, ali obaveze nema. U slučaju kad se otpremnina isplaćuje, neto svota se preračunava u bruto i na to se obračunavaju i plaćaju doprinosi, porez i prirez. Tj. takva otpremnina ako se i isplati nije neoporeziva.

kiss me
31.03.2013., 16:31
Da, radi se o općoj nesposobnosti.
Znači ima pravo na isplatu GO za 2012.

Ima pravo i na koju kunu iz ove godine :D

midgetninja
26.04.2013., 15:48
Pozdrav,

Molim pomoć u sljedećem slučaju:

Osoba je radila u jednoj tvrtki 30 godina, pa je njezin ugovor o radu ( i kompletnog odjela ) prenesen na novog poslodavca.

Ima li ta osoba pravo na otpremninu u slučaju poslovno ili osobno uvjetovanog otkaza, te izvanrednog otkaza zbog povrede prava radnika od strane novog poslodavca?

Darsey
27.04.2013., 21:51
Evo što kaže Zakon:
Otpremnina
Članak 119.
(1) Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.
(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.
(3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Prema tome bi ta osoba imala pravo na otpremninu.
A što piše o otkazu ugovora o radu kod starog poslodavca; zašto se ugovor raskida?

midgetninja
29.04.2013., 04:47
Evo što kaže Zakon:
Otpremnina
Članak 119.
(1) Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.
(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.
(3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Prema tome bi ta osoba imala pravo na otpremninu.
A što piše o otkazu ugovora o radu kod starog poslodavca; zašto se ugovor raskida?Hvala na odgovoru.
Radi se o prijenosu ugovora, nema prekida.
Zato i mislim da radnici imaju pravo na otpremnine.

čupko_25
28.07.2013., 10:41
:)Pozdrav, iman jedno pitanje.
Znaci nakon isteka otkaznog roka dobila sam papire i radnu knjizicu,ali ne i obracun otpremnine.
Zanima me je l i postoji neki zakonski rok u kojem mi mi moraju uruciti obracun,i kako se obracunava otpremnina ,tri zadnje place pune prije porodiljnog ili 22 dana (5 mjesec),puni 6 i 18 dana 7 mjeseca?!

Puno hvala:)

free spirit
28.07.2013., 10:59
post prije tvog imaš prepisani članak 119. zakona o radu koji uređuje otpremninu.
a za obračun pogledaj članak 85. zakona o radu.

veseljko69
28.07.2013., 12:38
otpremnina ili posao ali....

nakon 12 god. rada u škveru dobio sam otkaz.Do prije par dana sve je bilo u stilu : ti najvjerovatnije ostaješ.Prije dva dana mi je rečeno : radiš još sutra.Otkaz je naravno poslovno uvjetovan.U sljedećem momentu je iskrslo da nisam smio dobiti otkaz jer spadam u kategoriju "zaštićenih" radnika.Prije 9 godina sam operirao kičmu i imao dugotrajan oporavak i u jednom od vještačenja utvrđeno je da mi prijeti neposredna opasnost od nastanka invalidnosti čime sam uvršten u kategoriju zaštičenih radnika.Iz proizvodnod djela premješten sam u alatnicu.
Poslodavac je napravio propust jer mi nije dao da potpišem Suglasnost da se zaštićenim kategorijama može dati otkaz.

Sada mi nude da potpišem tu Suglasnost, dobivam otkaz i otpremninu ili da ostanem raditi i izgubim pravo na otpremninu.

Zašto to pravo ne mogu kasnije ostvariti?Zašto radnici ostaju i dobivaju otpremninu a ja ne mogu ostati i dobiti otpremninu?Diskriminacija? (nepovoljnijem položaju od drugih za istu stvar?)

Kolega koji je vodio alatnicu, ide u mirovinu i radio je samnom primopredaju.
Sad na to mjesto dolazi osoba iz kancelarije bez odgovarajućeg iskustva i struke.Da li je uopće u skladu s Zakonom da mene otpuštaju a njega zapošljavaju (što je s onim da se na to radno mjesto idućih 6 mjeseci nemože nitko zaposliti?)

Nitko ne kaže koji Zakon/pravilnik/kolektivni ugovor kaže da je to tako, samo kažu: biraj??!!!

Tražili su da se odlučim danas ali na moje insistiranje dan mi je rok do utorka.

Ima li to kakav savjet/naputak...bilo što?Što uopće izabrat u ovim nesigurnim vremenima.

čupko_25
31.07.2013., 12:26
post prije tvog imaš prepisani članak 119. zakona o radu koji uređuje otpremninu.
a za obračun pogledaj članak 85. zakona o radu.

Hvala,nakon danasnje price s pravnikom ništsa mi nije jasno:plavuša::D
On mi tvrdi da mi racunovodstvo ne izdaje nikakav obrazac za otpremninu,da mi evantualno mogu izracunat,i da mi obracunavaju ove zadnje tri place znaci 18 dana 7 mjeseca,puni 6,i 22 dana 5 mjeseca:503:

Je li uopce postoji neki vremenski rok za ispatu otpremnine i izdavanja obrasca?

Cilim
31.07.2013., 14:47
Lijepo ti je free spirit napisao "Zakon o radu" (http://www.zakon.hr/z/307/) članak 85 i 119, ljepo ti njiam napisi pismeni prigovor i navedi pravnoj sluzbi sve sto te muci u vezi otkaza pa to prosljedi s povratnicom prek poste, ako ces trebati imati ces pismeni trag za zastitu svojih prava i potrazivanja.

čupko_25
31.07.2013., 15:23
Lijepo ti je free spirit napisao "Zakon o radu" (http://www.zakon.hr/z/307/) članak 85 i 119, ljepo ti njiam napisi pismeni prigovor i navedi pravnoj sluzbi sve sto te muci u vezi otkaza pa to prosljedi s povratnicom prek poste, ako ces trebati imati ces pismeni trag za zastitu svojih prava i potrazivanja.

Puno hvala:)

mileny
02.08.2013., 23:31
pozdrav !
dal mi neko može odgovorit,naime radi se o slijedećem,moje radno mjesto je ukinuto,aneksom ugovora mi je ponuđen drugi posao ali s manjim koeficijentom plače,anex nisam potpisao,slijedi mi otkaz ugovora o radu sa sklapanjem novog za isto radno mjesto i naravno manjim koeficijentom plaće,jednom sam pročitao u nekom listu,mislim da se zvao DIREKTOR gdje pravnik odgovara da se bez obzira na promjenu radnog mjesta koeficijent ne bi smio smanjit več ostat isti kojeg sam do sad imao,molim nekog dal ima taj broj lista ili mi može pravno odgovorit,zahvaljujem!!

odurni_gad
02.08.2013., 23:58
ma nisam ja firmu nasljedila,niti preuzela.
ja sam otvorila svoju firmu,i samo posao njegov nastavila,bez ikakvih njegovih dugovanja. nikakav ugovor među nama nije potpisan.
i moja je dobra volja sto sam ja uzela njegove radnike.
da sam bila pametnija,dobro bi pazila i sad mi se ovo ne bi događalo....:mad:

ne lupetaj. tražiš savjet,a radiš magarce od ljudi od kojih ovdje tražiš pomoć.
ti i tvoj otac ste napravili tipičnu hrvatsku "čaroliju", njemu posao nije išao pa je zatvorio,a ti došla, osnovala novu firmu, zadržala ljude i magičnim štapićem nastavila poslovati? dugova naravno nije imao nikakvih, nije se bojao blokade pa zbog toga preko tebe nastavio poslovati? :bicedobro: i tebe zanima što bi sud rekao zbog otpremnine? za početak poslao bi ti inspekciju da dobro pronjuška tu vašu sjajnu ideju o promjeni naziva i vlasnika,a znaš i sama kako bi to završilo. Zato ne pravi se blesava, plati ženi ako zaslužuje jer bi netko mogao zapiknuti nos tamo gdje se najmanje nadaš.

velika-pitalica
06.08.2013., 14:58
Kada je trebala biti isplaćena opremnina javnom službeniku koji je navršio 03.01.2012. godine 65 godina života i nastavio sa korištenjem godišnjeg odmora za 2012. godinu do 14. 02. 2012. godine. Naime do sada ne uspijevamo saznati da li je ustanova napravila prekršaj, ako je istu isplatila u 10. mjesecu 2011. godine, te je ušla u osnovicu za obračun starosne mirovine. To nije primjenjivano na ostale radnike, već im se isplaćivalo nakon donošenja rješenja o prestanku radnog odnosa. Čelni ljudi su odbili na pismeno obraćanje odgovoriti i pozvali se na poslovnu tajnu. Sramota da se samovolja proglašava tajnom. Predsjednik sindikata nije znao odgovor. Nema odgovora ni u Kolektivnom ugovoru, te bi molili ako netko zna odgovor. Bili bi zahvalni.

Lidijja
08.08.2013., 14:02
Prije svega lijep pozdrav!
Ako ima netko tko bi me mogao savjetovati, molila bih. Naime dosla sam kao zamjena tajnice u jednu školu i prvo šta me je docekalo su dva otkaza, jedan osobno uvjetovani otkaz odnosno nastala je profesionalna nesposobnost za rad, a jedan poslovno uvjetovani otkaz tj. tehnoloski visak. Pisem te dvije Odluke o otkazima i naisla sam na problem kod odredivanja prava na otpremninu. i temelni kolektivni i granski kolektivni po tom pitanju pozivaju se na opće propise o radu. Temeljem čl. 119 pravo na otpremninu ima radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekinutog rada. I tu je nastala zbunjenost. Ja sam shvatila taj clanak na nacin da se racuna samo neprekidan rad kod poslodavca, dakle rad bez prekida , ne racunajuci naravno ugovore koie se vezu na prethodni ugovor isti sljedeci dan, ali ako ima veci prekid onda je to prekinuti rad. Primjerice jedna radnica ima vise ugovora sa skolom na određeno vrijeme , ali se prekidima nekad od 3 mjeseca i ovaj zadnji prekid ima od 8 dana, prije dana kada je dobila ugovor na neodredeno. Sada taj ugovor nema dvije godine pa dakle ona po tom clanku nebi imala pravo na otrpemninu. Tako sam ja zakljucila. Iskreno da vam kazem kad sam zvala neke pravne sluzbe i savjetnike, dovoljno je reci kako sam sa tri razlicite strane dobila tri razlicita odgovora i svaki je na kraju rekao ja tako mislim ALI provjerite vi jos to! I sad neznam kod koga da više provjeravam. I još bih postavila pitanje- u slucaju da se radnik zali na Odluku, kome se zalba izjavljuje? Dali Školskom odboru ili? Nova sam u tom poslu, stvarno nova i bila bih zahvalna za svaku pomoć. Hvala unaprijed.

Cilim
18.08.2013., 13:03
Sigurniji otkaz je onaj "tehnološki visak", zalite se onome ko vam je otkaz napisao.

mariomezenga
26.09.2013., 12:18
Da li mogu otpremninu isplaćivat na 12 obroka, počevsi od 11 mjeseca ove godine pa sve do 10 mjeseca iduće godine?
Da li ju mogu putem blagajne isplaćivat budući da je neoporeziva, koji članak pravilnika?

Darsey
26.09.2013., 16:16
Da li mogu otpremninu isplaćivat na 12 obroka, počevsi od 11 mjeseca ove godine pa sve do 10 mjeseca iduće godine?
Da li ju mogu putem blagajne isplaćivat budući da je neoporeziva, koji članak pravilnika?

Ako je vjerovati sudu možeš isplatiti u ratama ako je tako dogovoreno.
Stajalište Vrhovnog suda (Br. Revr 223/07-2,
od 3. srpnja 2007.) :
„… Obveza poslodavca na isplatu otpremnine dospijeva danom prestanka radnog odnosa, tj. istekom
otkaznog roka, ako stranke ne ugovore kasniji datum."

A o načinu isplate... google kaže:
http://www.rrif.hr/Nacin_isplate_primitaka_fizickim_osobama_-1010-vijest.html

mariomezenga
04.10.2013., 18:09
ok...hvala

mariomezenga
04.10.2013., 18:24
ne vidim dalje temu...pa da pitam mozda netko zna... d.o.o. je osnovao tvrtku kcer isto d.o.o. iz koje ljudi dobijaju osobno uvjetovane otkaze i otpremnine sukladno zakonu o radu..moze li maticna tvrtka preuzet ne sebe trosak isplate i sta je potrebno napravit ili doznacit sredstava kceri bez obveze vracanja...hvala

Ner0
04.12.2013., 13:41
Zanima me da li imam pravo na otpremninu (radim preko 10 godina u firmi) u slučaju da dam otkaz zbog neisplate plaće i neuplacivanja doprinosa što je teško kršenje ljudskih i radničkih prava. Placa mi kasni 4 mjeseca, i još mi uzimaju određen postotak zadnje 3 godine zbog teške situacije u kojoj se firma nalazi. Mada uredno dobivamo listu (ispis plaće), ali ne uplacuju nista.

Možete mi dati i neke savjete u vezi toga što činiti, bio bi vam zahvalan.

Hitretz84
18.12.2013., 19:52
Ukoliko sam zaposlen u kompaniji 8 godina(strana komp.) i proglasi me se tehnološkim viškom koliku mogu otpremninu očekivati?

Sent from my HTC One S using Tapatalk

Smotani2
18.12.2013., 20:28
Ukoliko sam zaposlen u kompaniji 8 godina(strana komp.) i proglasi me se tehnološkim viškom koliku mogu otpremninu očekivati?

Sent from my HTC One S using Tapatalk

Po ZOR-u, 1/3 bruto plaće po godini staža.

Što piše u vašem KU(pretpostavljam da su povoljniji uvjeti nego u ZOR-u)?

Hitretz84
18.12.2013., 20:31
Hvala.vidit cu ku,pa javim.

Sent from my HTC One S using Tapatalk

mariomezenga
25.12.2013., 20:02
Pitanje...ukoliko otpremnine isplaćujem u ratama da li sam obračun otpremnina prema Pravilniku o sadrzaju obracuna plaća,naknadama i otpremnina duzan dostaviti radniku prilikom odluke o pravu i visini otpremnine ili prilikom isplate svake rateotpremnine

jedrilicar
26.12.2013., 13:55
Pitanje...ukoliko otpremnine isplaćujem u ratama da li sam obračun otpremnina prema Pravilniku o sadrzaju obracuna plaća,naknadama i otpremnina duzan dostaviti radniku prilikom odluke o pravu i visini otpremnine ili prilikom isplate svake rateotpremnine

zakon ne poznaje pojam otpremnine u ratama..

znači, stvar je sporazuma između radnika i poslodavca za sve slučajeve u kojima se obračunata otpremnina ne isplati u jednom obroku prilikom otkazivanja ugovora o radu...

mariomezenga
26.12.2013., 19:31
zakon ne poznaje pojam otpremnine u ratama..

znači, stvar je sporazuma između radnika i poslodavca za sve slučajeve u kojima se obračunata otpremnina ne isplati u jednom obroku prilikom otkazivanja ugovora o radu...

u redu to sam znao...pitanje je bilo postavljeno u vezi obracuna otpremnine i njegove dostave radniku

Smotani2
26.12.2013., 21:17
Obračun mora biti u punom iznosu, ispostavljen najkasnije do dana isplate, a to je zadnji radni dan.

Sve ostalo podložno je prijavi inspekciji rada i ovrsi na sudu/fini.

mariomezenga
27.12.2013., 17:56
Ako je vjerovati sudu možeš isplatiti u ratama ako je tako dogovoreno.
Stajalište Vrhovnog suda (Br. Revr 223/07-2,
od 3. srpnja 2007.) :
„… Obveza poslodavca na isplatu otpremnine dospijeva danom prestanka radnog odnosa, tj. istekom
otkaznog roka, ako stranke ne ugovore kasniji datum."

A o načinu isplate... google kaže:
http://www.rrif.hr/Nacin_isplate_primitaka_fizickim_osobama_-1010-vijest.html
da li bih mogao dobiti neki link da cijelo stajalista Vrhovnog suda skinim...
hvala

sivkić
30.12.2013., 10:15
http://www.iusinfo.hr/LegisRegistry/Content.aspx?SOPI=VSRH2007RevrB223A2&Doc=VRHSUD_HR

http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx

Darsey
30.12.2013., 21:17
da li bih mogao dobiti neki link da cijelo stajalista Vrhovnog suda skinim...
hvala

Pretpostavljam da ovdje možeš pronaći cijeli tekst:
http://sudskapraksa.vsrh.hr/supra/Default.asp?Menu=Pocetna

Ovo gore što sam napisala izvadak je iz jednog drugog izvora (stručnog časopisa).

jedrilicar
04.01.2014., 10:21
da li bih mogao dobiti neki link da cijelo stajalista Vrhovnog suda skinim...
hvala

s time da stajalište vrhovnog suda ne znači automatski i da je to pravna stečevina, ili obvezujuća norma, jer naš pravni sustav nije precedentni, pa je u istom predmetu moguć i drugačiji pravorijek...

vijuga
22.01.2014., 09:53
Poštovani,
dobio sam otkaz ugovora o radu na neodređeno vrijeme (komunalno gradsko društvo) i ostvarujem pravo na otpremninu. Ova tvrtka iz koje me sada "čiste" nastala je obvezujućim razdvajanjem vodoopskrbe od komunalnog otpada, u pripadajućem popisu/opisu poslova uz moj Ugovor o radu uglavnom su poslovi vezani uz građevinske radove u vodoopskrbi, u postupku razdvajanja dobio sam odluku kojom od 1.1. o.g. postajem zaposlenikom ove druge tvrtke s obrazloženjem "da se zadržavaju sva stečena prava i obaveze po postojećem Ugovoru o radu (dakle i opis poslova!!!, zar ne ???) i u cijelosti se prenose u novu tvrtku". Namjeravam pokrenuti radni spor te me zanima da li to odgađa obvezu poslodavca za isplatu iznosa otpremnine? Obzirom da radni spor niti ne mogu pokrenuti prije dobivanja konkretnog riješenja a njime je regulirana i otpremnina. Unaprijed zahvaljujem