PDA

View Full Version : Sinusoskopija


te@
28.04.2003., 09:21
Navodno imam cistu na maksilarnom sinusu. Tako vele stričeki doktori sa Šalate. Al, da bi bili sto posto sigurni naručili su me u 7 mjesecu na sinusoskopiju. Navodno je to nekakav operativni zahvat kojim nekom kamericom gledaju unutar sinusa.
Od same pomisli da mi neko kopa po glavi mi je muka, al šta se mora... Nešto mi govori da se to radi u lakalnoj anesteziji, pa mi je 'mam još lošije. Zanima me ima li neki supatnik na IMF-u sa sličnim iskustvom ili bar netko tko bi mi podrobnije mogao opisati o čemu je riječ?
THX

MarilynManson
29.04.2003., 00:05
...nije uopce ugodan taj postupak ali dobit ces anesteziju pa se ne moras previse brinuti...najverovatnije je bakterijska infekcija uzrokovala smrt okolnog tkiva i stvaranje ciste...to je kao mehanizam obrane organizma da se infekcija siri dalje...za uspjesno lijecenje potrebna je drenaza, tj. da e otvori put i da gnoj izadje...nema straha...to je rutinski postupak za one koji se time bave...

te@
29.04.2003., 07:39
Thx! Samo me zanima jel' anestezija lokalna ili opća?

Guzo
29.04.2003., 20:42
lokalna

imal sam ja to i prezivjel ;)

te@
30.04.2003., 07:31
O 'bem ti svetu lokalnu anesteziju!

Martin
30.04.2003., 07:59
teah,

Ti kao da se buniš što se radi o lokalnoj anesteziji?! Da ne bi možda radije opću???! :D

te@
30.04.2003., 10:14
Nego šta bi nego opću! Ja da ćorim snom pravednika, a oni onda nek štemaju do mile volje.

Martin
30.04.2003., 14:58
Pa, koliko ja znam, većina operacija u podrućju sinusa se vrši lokalnom anestezijom (a sad, da je to bezbolno, baš i nije), jer se za opću anesteziju mora dovoditi plin u pluća, a to se radi maskom koja se treba staviti preko usta i nosa, što u uvjetima operacije sinusa baš i nije izvedivo.

S druge pak strane, opća anestezija je jedna prilično škakljiva stvar (najodgovornija osoba kod svake operacije je anesteziolog) i nastoji se izbjeći kad god je to moguće.

A nuspojave opće anestezije u odnosu na lokalnu ne treba ni naglašavati. Nakon lokalne anestezije možeš odmah ić doma (ako se radi o lakšem zahvatu), a poslije opće anestezije spavaš cjeli dan, i kunjaš pola idućega (nisam imao to iskustvo, ali iz pouzdanih izvora znam da izgleda kao kombinacija pospanosti i teškog mamurluka).

Secundo
30.04.2003., 16:27
Pogresno. Opce anestezije se postizu i intravenoznim davanjem, i to rastucim udiom. Postoji nekoliko supstanci koje se za to koriste, npr. lijekovi na bazi Ketamina, Fentanyl-a (brzo se razgradjuje) i drugih. Pored toga je moguca i sedacija raznim tzv. hipnoticima kao Dormicum, koji se moze tako dozirati da strah i uzbudjenje nestanu, ali pacijent jos bude pri sebi (koliko toliko). Ovo zadnje bi ti toplo preporucio.

Ukoliko se to ne koristi tamo gdje ides, postoji jos uvijek mogucnost dovodjenja plina preko tzv. larynx maske (cini mi se da je pristup kod sinusoskopije kroz nos, zar ne?) ili cak trahealnog tubusa, samo sto je ovo zadnje overkill za tako mali zahvat.

Nuspojave intravenozne anestezije/sedacije mogu biti pospanost ili manjak koncentracije, tako da se preporucuje 24 sata nakon zahvata ne voziti i ne donositi nikakve vazne odluke.

Teah, ne znam kako to ide u HR, kod nas u CH se moras prije zahvata javiti i izraziti svoje zelje. Anestezist je kod nas u ovakvim zahvatima ionako prisutan, pa to nije nikakav problem.

Opcenito su anestezije danas vrlo sigurne, komplikacije su vrlo rijetke. Rizik otprilike kao kad pjeske prelazis ulicu ;).

Drzim ti fige

Secundo

te@
02.05.2003., 07:58
Dragi Martine, potpuno si u krivu i to ti ja kao medicinski laik moram reći. Ja sam prije nepune 4 godine bila na operaciji pod općom anestezijom, probudila sam se bez problema i 5 sati nakon operacije bila otpuštena kući. Ujutro sam, naravno, morala doći na kontrolu. Nikakvih većih (a ni manjih) nuspojava ili problema nisam imala. Toliko.

Martin
15.05.2003., 07:53
teah,

Kako mogu biti potpuno u krivu ako se tvoj 'ispravak' odnosi samo na dio moga posta?!

Srećom ja nikad nisam bio pod općom anestezijom, ali mi je brat dva puta imao to iskustvo, i oba dva puta je bilo jednako, pospanost i mamurluk cjeli dan po operaciji, i lagana pospanost sutradan. E sad, zašto kod tebe nije bilo isto, neznam, možda je stvar u vrsti plina, ili nečemu drugome.

Anyway, sinusoskopija u biti i nije operativni zahvat, nego diagnostika nosne šupljine, a operativnim zahvatom postaje ako se otkrije neka izraslina koju treba ukloniti, ali ni tada se ne radi o tako složenoj stvari da bi ti trebala opća anestezija.

Secundo,

Ovo za intravenoznu opću anesteziju stvarno nisam znao, ali s onim o sigurnošću opće anestezije danas, ne bih se složio, bar ne ako živiš u Hrvatskoj. Slažem se da bi rizik trebao biti minimalan, nažalost, u nas se tako često događaju greške i propusti, da rizik baš i nije tako bezazlen.

te@
16.05.2003., 10:52
Martin kaže:
E sad, zašto kod tebe nije bilo isto, neznam, možda je stvar u vrsti plina, ili nečemu drugome.

Ovo za intravenoznu opću anesteziju stvarno nisam znao, ali s onim o sigurnošću opće anestezije danas, ne bih se složio, bar ne ako živiš u Hrvatskoj. Slažem se da bi rizik trebao biti minimalan, nažalost, u nas se tako često događaju greške i propusti, da rizik baš i nije tako bezazlen.

Dragi Martine, you are wrong again! Ma kakav plin, čovječe??? Pa nisam išla na operaciju u Jasenovački logor! Zaspala sam nakon 3 sekunde od nečeg što su mi dali intravenozno.

I da ti pravo velim, ja sam zadnja osoba koja ima riječi pohvale za hrvatsko zdravstvo, u nas se doista često događaju propusti, ali što se same anestezije tiče - hrpa mojih frendova i poznanika je bar jednom u životu bila na nekakvoj operaciji po općom anestezijom i od same anestezije nisu imali nikakvih problema vrijednih spomena.

E sad, jedna je stvar kad se općoj anesteziji podvrgne relativno zdrava i mlada osoba, a drugo je čiča od osamdeset godina sa 3 kronične bolesti - normalno da će svaki pametan liječnik u njegovu slučaju izbjegavati opću anesteziju.

te@
11.07.2003., 12:31
... 15. 7. idem pod nož. Znači još četiri dana. Ima sad da svi plačete i naričete čak i prije nego što mi čika doktor počne štemat glavu. Ajmo, malo podrške sa tribina! :( :tulum:

Guzo
12.07.2003., 18:31
nije štemanje, nego ti to samo probuše

sretno ;)

te@
19.07.2003., 17:41
E, a kakve su mi samo dobre droge dali.... Pitaću ih ako može za mjesec dana još jednom. :D :klap:

te@
05.01.2004., 13:45
kako danas malo švrljam po Zdravlju red je da sa vama podjelim moju tugu, jad i čemer. Naime kaj? Niti 3 mjeseca nakon sinusoskopije, zmači već karajem 10 mj. problemi su se vratili. Misli, doktor mi je i rekao da će se "pravo stanje vidjeti tek zimi" te da je u trenutku zahvata "stanje bili puno bolje nego na rentgenskoj snimci" te napomenuo kako bi se "simptomi mogli vratiti". OK - mogli bi se vratit, ali zar već za tri mjeseca, sunce mu kalaisano?! :mad:
Uglavnom, da ne duljim zadnjih mjesec dana je eskaliralo: nos non stop curi, pun je sekreta, jedva noću zaspim, al još uvijek odolijevam kapima jer sam se bila na njih toliko zakačila da su mi uništili sluznicu. 9. siječnja idem na kontrolu i vjerovatno ću opet morat pod nož. Za po-piz-dit! :(

Martin
08.01.2004., 09:11
teah,

Jesi li probala inhalaciju sa Mentoklar kapima? (Samo treba bit uporan, a ne odustati nakon 2-3 dana)

Također probaj naći 'divlji kukumar' tj. čičak (izgleda poput oveće masline prekrivene gustim tankim dlačicama). Toga nema u trgovinama, samo u prirodi. Uberi par čičaka, pažljivo ih razreži (kod razrezivanja dolazi do 'eksplozije' jer je pritisak unutra veći od vanjskog, prilikom čega dolazi do rasipanja sjemenki veličine zrna prosa), a izcjeđenu tekućinu razrjedi sa običnom vodom u odnosu 1:40. Ukapaj po 2-3 kapi u svaku nosnicu. A za svaki slučaj neka uz tebe bude netko sa bočicom fiziološke otopine (za slučaj da ne razrijediš dobro gornju tekućinu, jer peče ko sam vrag).
Ovo je provjereno bolje od kapi za nos, otvara nosnu šupljinu podjednako učinkovito, a nema pojave 'ovisnosti'.

P.S. Što se anestezije tiče, kad se nešto pogriješi ili zakomplicira, nema problema ni nuspojava, jer obično dolazi do smrti. A kad se nekoga mora podvrgnuti operativnom zahvatu, očito je da se radi o bolesnoj osobi, pa je bez obzira na dob, moguća pojava komplikacija. Srećom se kod tvojih prijatelja (i kod većine operiranih ljudi) nije dogodilo, ali kad se dogodi... :eek:

te@
08.01.2004., 12:14
Martin kaže:
teah,

Jesi li probala inhalaciju sa Mentoklar kapima? (Samo treba bit uporan, a ne odustati nakon 2-3 dana)
Ovo je provjereno bolje od kapi za nos, otvara nosnu šupljinu podjednako učinkovito, a nema pojave 'ovisnosti'.

Probala i to, ali - štanga. Ja se s ovim mučim već gotovo dvije godine, da sam počela inhalirat na početku dok se stanje nije zakompliciralo, možda bi i pomoglo.

Martin kaže:

P.S. Što se anestezije tiče, kad se nešto pogriješi ili zakomplicira, nema problema ni nuspojava, jer obično dolazi do smrti. A kad se nekoga mora podvrgnuti operativnom zahvatu, očito je da se radi o bolesnoj osobi, pa je bez obzira na dob, moguća pojava komplikacija. Srećom se kod tvojih prijatelja (i kod većine operiranih ljudi) nije dogodilo, ali kad se dogodi... :eek:

Ja sam nekoliko puta bila pod anestezijom (što totalnih, što lokalnih) i nikad nisam imala problema. Ali, velim, nije svejedno da li se anesteziji podvrgava mlada osoba sa zdravim srcem i plućima il' čiča od osam banki kojem je sistem u raspadu.

Martin
08.01.2004., 13:09
Ja sam 3-4 godine bio 'teški ovisnik' o kapima za nos (Benil). Svake godine bih svega 1-2 mjeseca mogao zaspati bez kapi, a ostale dane bi morao stavljati kapi prije spavanja (nos se zatvarao kod spuštanja u horizontalni položaj), a kad bi se prehladio, onda bi koristio kapi 5-6 puta dnevno i 1-2 puta preko noći, u trajanju od 7-8 dana.

Kritično je postalo kad se, nakon jedne od prehlada, nos zastalno začepio, pa praktično nisam mogao funkcionirati bez kapi.
Dakle, suznica mi je bila gotovo skroz uništena.

Prvo sam išao kod nekog nazovi-liječnika, gdje mi je upotrebom nekih kapi 'eteričnih ulja iz Indije', uspio otvoriti nos i sinuse, što je potrajalo nekih 8-9 mjeseci, a nakon toga je ponovo došlo do začepljenja nosa, pa sam se odlučio uzeti stvar u svoje ruke. :)

Nakon sedmodnevnog inhaliranja Mentoklarom, i ukapavanja čaja od korijena bijelog sljeza (dostupno u apoteci), nos se otvorio i sad normalno dišem. Čak i kod prehlade jedna nosnica je uvijek dovoljno propusna, a u ekstremnim prehladama, koristim Operil kapi 2-3 dana. Bez ikakvih posljedica, naravno.

P.S. I malo offtopica ;)
U pravu si da je razlika, kako u upotrebi globalne anestezije (bilo narkoze bili intrevnske) tako i u uspješnosti operativnog zahvata, da li se radi o mladoj ili staroj osobi. Ali isto tako se moraš složiti da je svaki operativni zahvat koji zahtjeva globalnu anesteziju, popriličan šok za organizam, kako fizički tako i psihički, pacijentu od uzbuđenja često poraste razina ugljikohidrata u krvi, tlak, i sl., a količina potrebnog anestetika ovisi o svemu tome, plus o starosti i konstituciji tijela, pa je lako pogriješiti ako se problemu ne pristupa sa maksimalnom odgovornošću.

Poznati su mi iz prakse neki slučajevi kada je neodgovorni liječnik uzrokovao smrt pacijenta zbog prevelike doze, a isto tako znam i za slučajeve kada su operacije otkazivane ili odgađane odlukom anesteziologa (koji, kako već rekoh, zadnji daje potpis na dokumenat o operativnom zahvatu).

te@
08.01.2004., 14:31
Martin kaže:
Poznati su mi iz prakse neki slučajevi kada je neodgovorni liječnik uzrokovao smrt pacijenta zbog prevelike doze, a isto tako znam i za slučajeve kada su operacije otkazivane ili odgađane odlukom anesteziologa (koji, kako već rekoh, zadnji daje potpis na dokumenat o operativnom zahvatu).

Evo ovo je moj zadnji offtopic:
Prvo, nevjerujjem da itko ide "pod nož" iliti pod anesteziju jer mu je milo. A drugo, bez obzira na sve, držim je tvoj post ima lagani prizvuk panike. Normalno da iznimaka ima, pa tako i ljudi koji nisu podnjeli anesteziju, ali ja ipak imam povjerenja u modernu medicinu i u liječnike. Iznimaka ima u svakoj profesiji.
Btw, prije sinuskospije anesteziologinja je samnom razgovarala više od pola sata, a napravila sam i kompletne predoperativne nalaze.

melit
19.04.2011., 06:36
Trebala bih ici na sinusoskopiju zbog stalnih upala i polipa. Jako me strah, pogotovo nakon sta mi je dr. rekla da se to radi pod lokalnom anestezijom.
Molim one koji imaju iskustva da mi objasne cijelu proceduru! Koliko se ostaje u bolnici? Rekla mi je 5 do 7 dana, al posto sam blizu bolnice da mogu ostat 3 noci, sto mi je isto jaako puno...
Sve mi recite!

agent20
09.12.2011., 17:55
Da li ima netko da mora ići na sinusoskopiju poradi ciste na sinusu ? Navodno se radi u lokalnoj anesteziji, međutim zanima me cijeli postupak tog zahvata da li je bolan, koliko se ostaje u bolnici, koliko traje oporavak i ostalo vezano za tu operaciju ?

sarajka01
23.04.2012., 14:59
Imam isto pitanje, al' nadam se da ce mi sad neko odgovoriti. Naime, imam 2 male mukokele (ciste) u desnom maksilarnom sinusu, doktor je to probao lijeciti antibioticima, 2 mjeseca sam ih koristila (dr. se nadao da to uopste nisu bile mukokele), nakon 2 mjeseca uradim kontrolni RTG sinusa, ciste stoje kako stoje, jedino su mi lijekovi pomogli sto se bolova tice (hvala Bogu nemam ih vise). Eh sad, dr. mi je rekao da radim dalje CT, al da ne zurim, mogu kroz 2-3 mjeseca. Ja se iskreno bojim da mi to stoji dugo, pa se raspitujem stalno o mogucnostima uklanjanja.. Cula sam za ovu sinusoskopiju, da li bi to moglo pomoci...hmm :rolleyes: