PDA

View Full Version : Janko Bobetko, stožerni general HV; godišnjica smrti koja se nigdje ne spominje u medijima

Orlovac
01.05.2011., 04:36
Da se podsjetimo Janka Bobetka, stožernog generala HV, jednog od PRAVIH proljećara i onih koji su nas zadužili u Domovinskom ratu. Godišnjica njegove smrti se nigdje ne spominje u medijima.

Tko je bio ponosni i dostojanstveni general Hrvatske vojske Janko Bobetko

O njemu nije potrebno puno govoriti. Tisuću devetsto sedamdeset i prve godine, kao general takozvane JNA, došao je među prvima pod najžešći udar. Oduzet mu je čin generala, te je bio stavljen u kućni pritvor i izolaciju, uz prismotru cijeloga života. Tisuću devetsto devedesete godine bio je glavni oslonac dr. Tuđmanu u planiranju strategije obrane i oslobođenja Republike Hrvatske.

Optužnica od strane Haaga za "zločinački pothvat" zadala mu je najteži udarac u životu. Znamo da je donio odluku da po cijenu života neće dopustiti svoje uhićenje i otpremanje u Haag. Zbog svih tih stresova, preminuo je u 85. godini života, 29. travnja 2003. godine.

Dvadeset i devetog travnja 2011., na obljetnicu njegove smrti, o stožernom generalu Janku Bobetku ni riječi ni u kojem mediju, kao da nikada nije ni postojao...

Cijeli članak http://www.hakave.org/index.php?option=com_content&view=article&id=8250:u-kakvoj-hrvatskoj-ivimo&catid=44:prilozi-graana&Itemid=82#comment-41979

schmokljan
01.05.2011., 04:52
U 85. godini se najčešće umire od starosti.

RedFox
01.05.2011., 06:55
"Tisuću devetsto sedamdeset i prve godine, kao general takozvane JNA, došao je među prvima pod najžešći udar. Oduzet mu je čin generala, te je bio stavljen u kućni pritvor i izolaciju, uz prismotru cijeloga života. Tisuću devetsto devedesete godine bio je glavni oslonac dr. Tuđmanu u planiranju strategije obrane i oslobođenja Republike Hrvatske."

Hmm...:rolleyes:
Za vrijeme II svjetskog rata smijenjen od strane Marka Belinića zbog neprimjerene okrutnosti prema neprijatelju (domobrani/ustaše).
Ranjen na Bleiburgu tijekom izvođenja zadataka koje mu je povjerio Josip Broz.
Sva 3 sina izvukao od služenja JNA (nesposobni za vojnu službu) čime su se dotični 1990 busali riječima: "Starog su tako mrzili da nas nisu htjeli ni u vojsku uzeti na odsluženje." (Hm, meni stric, jedan od vodećih u emigraciji Australije nije "pomogao" da ne odgulim 15 mjeseci u pešadiji u Makedoniji:rofl::rofl:)
Od 1971-1992 nastavio primati JNA mirovinu i zadržao veliku i na atraktivnoj lokaciji pozicioniranu kuću koju je dobio od JNA.(Kao i Tuđman,ne?)
U Domovinski rat se uključio početkom 1992.
Smijenjen prije OLUJE 1995.
Toliko, zbog istine, onak malo...:kava:

Orlovac
01.05.2011., 08:41
"Tisuću devetsto sedamdeset i prve godine, kao general takozvane JNA, došao je među prvima pod najžešći udar. Oduzet mu je čin generala, te je bio stavljen u kućni pritvor i izolaciju, uz prismotru cijeloga života. Tisuću devetsto devedesete godine bio je glavni oslonac dr. Tuđmanu u planiranju strategije obrane i oslobođenja Republike Hrvatske."

Za vrijeme II svjetskog rata smijenjen od strane Marka Belinića zbog neprimjerene okrutnosti prema neprijatelju (domobrani/ustaše).
Sva 3 sina izvukao od služenja JNA (nesposobni za vojnu službu) čime su se dotični 1990 busali riječima: "Starog su tako mrzili da nas nisu htjeli ni u vojsku uzeti na odsluženje." (Hm, meni stric, jedan od vodećih u emigraciji Australije nije "pomogao" da ne odgulim 15 mjeseci u pešadiji u Makedoniji:rofl::rofl:)
Od 1971-1992 nastavio primati JNA mirovinu i zadržao veliku i na atraktivnoj lokaciji pozicioniranu kuću koju je dobio od JNA.(Kao i Tuđman,ne?)

Pravo da ti kažem, ni ja puno raznih pojedinosti o pojedinim značajnim ljudima u hrvatskoj povijesti nisam poznavao, i uvjeren sam da puno toga neću nikad ni saznati. Također, povijest je prepuna slučajeva gdje su oni koji su se i te kako borili u mladosti za jednu političku struju, u kasnijoj dobi su postali njeni ljuti protivnici te su svjesno i glave gubili radi takvih promijenjenih uvjerenja. Možeš početi od prvih preobraćenika na kršćanstvo (Salve, Salve, zašto me progoniš?) pa do današnjih veoma uspješnih poslovnih ljudi koji su bogatstvo zrgnuli derući druge, da bi pod stare dane sve dali u dobrotvorne svrhe i skromno živjeli do kraja života.

Nešto slično sam i ja vidio kod obitelji gdje su očevi bili svima dobro poznati udbini doušnici, da bi im sinovi od prvih dana bili dragovoljci u Domovinskom ratu i okrenuli leđa očevima i njihovim idealima, pa zbog takvih mlađih i starijih obraćenika, bivših partizanskih generala i JNA časnika, poput Tuđmana, Bobetka (http://www.uhd91.com/domovinski-rat/heroji/1723-janko-bobetko.html ) i tolikih drugih, stric ti, ako je živ, te ostali aktivni emigranti, sad mogu slobodno doći u Hrvatsku.

S druge strane, znam popriličan broj onih koji su pred DR bili i te kakvi veliki vjernici i domoljubi, da bi, dok je rat počeo, zbrisali u inozemstvo. Kad je rat završio, vratiše se nazad visoko uzdignuta čela da te zastide dok zinu koliko su to ljuti hrvatski bojovnici sa prve crte bojišnice. Inače, u običnu puku su poznatiji kao ˝pripadnici˝ ˝čuvene˝ minhenske bojne, pa kad im se iznenada obratiš djeci na njemačkom, klinci ti na perfektnom njemačkom odvrate kao iz topa.

Glede Bobetkovog smjenjivanja pred Oluju, pitanje je da li je to bilo smjenjivanje kao ti misliš? Ne zaboravi da je Bobetko već tada imao 76, i pitanje je da li su mu zdravlje i opće tjelesno stanje dopuštali nastaviti dalje.

Međutim, bit ove teme je nešto sasvim drugo. Htio sam naglasiti kako se orjunaška medija odnosi prema Bobetku, a to je samo zato što se i kao starac borio na hrvatskoj strani. Za to isto vrijeme, i te kako se posvećuje pozornosti Račanu koji je umro na isti dan, kako u medijima, dnevnoj politici tako i na forumu ovdje. Svaka čast Račanovim štovateljima; sjetili su ga se i štuju ga. Zato, eto, ne zamjeri mi, ovim postavljanjem sam htio ispraviti barem malo tu nepravdu prema Bobetku. I ne samo prema njemu!

Trnoručica
01.05.2011., 09:54
"....jednog od PRAVIH proljećara i onih koji su nas zadužili ..."

Nerado se slažem s tobom, ali u ovom moram

Cicka
01.05.2011., 11:49
Neka ti je laka zemlja, Stari....

Vanjushka
01.05.2011., 12:43
Hvala mu za spas hrvatskih zivota istocno od delte Neretve... i jos mnogo toga.

Da nije bilo Bobetka, jos bi se opanci namakali po Kuparima.

Humphrey
01.05.2011., 14:30
Zasjenio ga velikan hrvatske politike Ivica Račan,vizionar i revolucionar koji je bio veći od života pa čak i smrti jer njegov kult i dalje živi.Za njegova mandata nakratko smo bili dio europske civilizacije,ljudi bliski britanskom jet setu su ga gostili na svojih jahtama,nije je pilo vino iz dalmatinske zagore nego šampanjac,jelo se škampe,jastoge,kavijar a ne janjetinu.

Uglavnom počivao u miru generale i hvala ti na svemu.Nisi ti kriv što ti je zasluženu slavu oduzeo tako veliki čovjek kao Ivica Račan.

DEFENSE
01.05.2011., 16:21
Sramota ove države, odnosno ove vlasti, a mediji me ne uopće ne čude !
Generale počivao u miru Božjem i hvala ti na svemu učinjenom za Hrvatsku !

Zagorski Križar
01.05.2011., 20:14

Upravo to...čitao sam negdje da su mu stalno spočitavali da je volio "malo više ubijati nego što je trebalo" - ma što god to značilo :kava:

Mishko Pishko
01.05.2011., 20:24
ako usporedimo ovo sa temom o Račanu u objedima i usporedbama kako niti mediji niti portali nisu obiljeližili njegovu smrt i kako nema niti ulice po njemu što dokazuje da je povijesno beznačajan pitam se kako je po istoj logici nekim forumašima Bobetko značajan pošto ga ima još manje prilikom obilježavanja smrti po medijima.

al to najviše govori karakteru ovog foruma.

On topic reći ću samo jedno fala Bobetku posebno na oslobođenju Dubrovnika.

Michael Collins
01.05.2011., 21:08
RIP

Supekovac
02.05.2011., 13:47
Ne poznavajući razne detalje oko njegovog života prilažem jedan video;

http://www.youtube.com/watch?v=m-yexvOGDUg

*napravljen poslje osude

RedFox
02.05.2011., 15:24
Ne poznavajući razne detalje oko njegovog života prilažem jedan video;

http://www.youtube.com/watch?v=m-yexvOGDUg

*napravljen poslje osude

Ne razumijem zašto video počinje sa 1991 kad se Jankec priključio obrani Domovine nakon 15.01.1992. kad je RH priznata; bil je pravi legalist.:mig:
Googlajte koliko hoćete, ali njega 1991 nema u ZNG-u, HV-u...
Uostalom, od 500.000 bojovnika netko se i sjeća, ne drže svi Jacinu sliku na zidu kao Purda...
Tus,Stipetić,Agotić,Špegelj-1991-e,ali ne i Janko...
http://www.hdzausnz.com/priopcenje/2003/travanj/jbobetko_main.htm (http://www.hdzausnz.com/priopcenje/2003/travanj/jbobetko_main.htm)

Ah te biografije; ne piše ni kad je ranjen kod Dravograda (btw,polovicom svibnja 1945, a ni kad se priključio obrani Domovine? Izvršitelj sa Bleiburga i " domoljub iz 1991 sa albanskim svjećicama, upalile se tek 1992"- nije baš zgodno...ah,prokleta istina:(

marasovac
02.05.2011., 16:31
Ne razumijem zašto video počinje sa 1991 kad se Jankec priključio obrani Domovine nakon 15.01.1992. kad je RH priznata; bil je pravi legalist.:mig:
Googlajte koliko hoćete, ali njega 1991 nema u ZNG-u, HV-u...
Uostalom, od 500.000 bojovnika netko se i sjeća, ne drže svi Jacinu sliku na zidu kao Purda...
Tus,Stipetić,Agotić,Špegelj-1991-e,ali ne i Janko...
http://www.hdzausnz.com/priopcenje/2003/travanj/jbobetko_main.htm (http://www.hdzausnz.com/priopcenje/2003/travanj/jbobetko_main.htm)

Ah te biografije; ne piše ni kad je ranjen kod Dravograda (btw,polovicom svibnja 1945, a ni kad se priključio obrani Domovine? Izvršitelj sa Bleiburga i " domoljub iz 1991 sa albanskim svjećicama, upalile se tek 1992"- nije baš zgodno...ah,prokleta istina:(

Točno. Zato smo do njegovog dolaska izgubili svaku bitku, jer su nas vodili ti nesposobnjakovići poput Tusa u Stipetića. Ta dvojica nesposobnjakovića su izgubila i Posavinu, jer su totalno nesposobni. Da je Posavinu branio jedan Gotovina ili Roso, ili Bobetko ili Praljak, ona ne bi pala nikad, a možda ni onda.
Međutim, pošto su ti subverzivni elementi vremenom potisnuti u drugi plan to je Hrvatska vojska jačala i bila sve moćnija i moćnija. Bobetko nije izgubio nijednu bitku a jedan je od najzaslužnijih za podizanje bojeve spremnosti HV-a.
Uostalom, kad su Bobetko i Rukavina došli u Sabor i dali potporu Hrvatskoj nakon početka balvan-revolucije, ova četvorica koju ti spominješ još su bili duboko pod Kadijevićevim šinjelom u jna.

Uostalom, kao da je nešto trebam obrazlagati, Nijedan hrvatski ratnik ne cijeni ni koliko je crno ispod nokta te Tuseve, Stipetiće i slične, a svaki, ali baš svaki hrvatski ratnik do neba cijeni ljude poput Gotovine, Bobetka, Rose, Filipovića, Gavrana, Pauka, Blage Zadre i sličnih.

Teško je to objasniti nekom tko nikad nije obukao odoru i nikad nije držao pušku u rukama...

RedFox
02.05.2011., 16:53
Uostalom, kao da je nešto trebam obrazlagati, Nijedan hrvatski ratnik ne cijeni ni koliko je crno ispod nokta te Tuseve, Stipetiće i slične, a svaki, ali baš svaki hrvatski ratnik do neba cijeni ljude poput Gotovine, Bobetka, Rose, Filipovića, Gavrana, Pauka, Blage Zadre i sličnih.

Teško je to objasniti nekom tko nikad nije obukao odoru i nikad nije držao pušku u rukama...

Točno, ne trebaš obrazlagati, ali nešto te tjera na to...:rofl::rofl:
Tu priču o odori i puški ispričaj Bobetkovim sinovima koje je tata izvukao od služenja JNA kao što nas naši nisu.:(
Ja zato bijah u Domovinskom ratu običan branitelj (ali solidno obučen za "dejstvovanje":lol:), a Bobetkovi sinovi zastupnici i zapovjednici a nisu znali razliku između puške i kruške.:cerek:

Sad sam se sjetio, onaj Bombetkov sin što je uglavnom boravio u "Vinodolu" u Teslinoj pa je stalno bil crven ko Jankova knjižica stara na koju je primao penziju do '92-e, bacal je u Saboru torbu na nekakvog četnika, pa se poslije ljutio kad su ga zvali Torbetko...(ah, da, rekao je i on kao i mnogi iz takvihjna obitelji, da ga jna nije "tela da uzme zbog ćaleta disidenta"...koja hrpa lajera:lol::lol:)

RedFox
02.05.2011., 17:10
Točno. Zato smo do njegovog dolaska izgubili svaku bitku

Pa što je odbio Franju kad mu je ponudio da bude Ministar i prije nego Š&Š (Špegelja i Šuška)?
Ti to naravno znaš, ali nećeš reći, neprijatelj nikada ne spava...:lol::lol::lol:

marasovac
03.05.2011., 16:58
Pa što je odbio Franju kad mu je ponudio da bude Ministar i prije nego Š&Š (Špegelja i Šuška)?
Ti to naravno znaš, ali nećeš reći, neprijatelj nikada ne spava...:lol::lol::lol:

Ti naravno znaš da mu je Franjo to nudio. bio si tamo s njima, ti Špegelj, Tuđman i Bobetko malo ćaskali učetvoro pa znaš što je bilo.
Ja sam ratovao u domovinskom ratu i to dosta, i sad kad opet bude rat za jedno 30 godina, pa ja budem imao 70, zašto bih ja išao ponovo ratovati, kad ima mlađih koji bi to trebali odraditi?
Njemu Tuđman nije ništa nudio 1991. jer ga Tuđman nije htio tada, ali je kasnije vidio da ustrojavanje vojske pod tim nesposobnjakovićima kao što su Tus i Agotić ne ide nikako ( a kako bi i išlo kad su ova dvojica obični vojni piloti, bez velikog znanja o ostalim rodovima vojske) pa je morao staviti nekog sposobnog na čelo te vojske. A pošto sam u vojsci bio čitavo vrijeme ta ruka i njen rad su se itekako osjetili. Imali smo mi na njega primjedbe, ali su se one odnosile na neke druge stvari, nikako ne na dezerterstvo koje mu ti ovdje pokušavaš prikrpati.
I da, broj smajlića te odaje ne prvi pogled, a stil pisanja i količina besmislica me mogu samo potaknuti da ti postavim pitanje: Koji ti je ovo klon po redu? Pedesti? Stoti?

Cromanst
29.04.2013., 15:49
http://www.hdzusa.com/wp-content/uploads/2011/05/janko_bobetko.jpg

29.04.2003.-29.04.2013.

http://www.youtube.com/watch?v=fTU1T_nW93w

Počivao u miru generale!

Michael Collins
29.04.2013., 15:54
Da se 90-tih protivio neovisnoj Hrvatskoj i državo po strani u DR, ne znam, nemam kristalnu kuglu, ali zanima me bi li se više sada spominjala obljetnica smrti.

Ovako imamo istinskog antifašista iz WW2 koji se u Domovinskom ratu borio za Hrvatsku, što dovodi napadače na taj rat u neugodan položaj...

ajme33
29.04.2013., 16:06
Velik čovjek.

Počivao u miru.

McAucliffe
29.04.2013., 18:02
Da se 90-tih protivio neovisnoj Hrvatskoj i državo po strani u DR, ne znam, nemam kristalnu kuglu, ali zanima me bi li se više sada spominjala obljetnica smrti.

Ovako imamo istinskog antifašista iz WW2 koji se u Domovinskom ratu borio za Hrvatsku, što dovodi napadače na taj rat u neugodan položaj...

Čudno,ni prijašnjih godina mu se obljetnica nije spominjala,ne?

Bobetko je trn u oku mnogima,jer pokazuje da izdaja generala nema samo veze s Deklaracijom o Bljesku i Oluji...

Michael Collins
29.04.2013., 19:19

Bobetko je trn u oku mnogima,jer pokazuje da izdaja generala nema samo veze s Deklaracijom o Bljesku i Oluji...

Izdaja generala?

Koga su oni izdali?

beli631
29.04.2013., 19:26
Počivao u miru.

Alfa157
29.04.2013., 23:08
bilo je danas u tv kalendaru...

zajednica
29.04.2013., 23:11
Neka mu je vječna slava.

hr1u00
29.04.2013., 23:19
to što mu u današnjoj RH nije posvećeno ni slovo je ostavština doživotnog velikog vođe Stipe Mesića i Nacionala...i glupog naroda !
iako je Bobetko zaslužio spomenike od mog Zadra do Dubrovnika i Hercegovine...u najmanju ruku !

Smiljan_HR
30.04.2013., 07:34

Mislim da nije stvar trna u oku nego prijepora iz njegove ratne i mirnodobske biografije.

Inače, o mrtvima sve najbolje.

Panonicus
30.04.2013., 10:53
Heroja.

=Nadimak
30.04.2013., 11:31
Nema ni jednog izvjestaja u medijima jel izaslanstvo MORH-a ili netko drugi sluzbeno/nesluzbeni bio na grobu.

Za sluzbene se ne cudim, cudim se vise za nesluzbene, antifasiste i branitelje, ili su bili, a mediji to nisu smatrali bitnim prenjeti.

(donekle za usporedbu, jucer je bio i smrtni dan Ivice Racana, koji je kolko vidim isto relativno prosao u tisini)

McAucliffe
30.04.2013., 13:16
Izdaja generala?

Koga su oni izdali?

Oni nikoga,NJIH su izdali...sve jasno piše,samo treba pročitati,pogotovo kada se u kontekst uzme kasnije spomenuta Oluja i Deklaracija...:kava:

Ili si mislio da su Deklaracijom generlai nekoga izdali?:rofl:

Bunga Bungalow
30.04.2013., 15:18
Mislim da nije stvar trna u oku nego prijepora iz njegove ratne i mirnodobske biografije.

antifašisti mu ne mogu oprostiti da je u ww2 bio preoštar prema ustašama i domobranima. oni žele striktno poštovanje ženevskih konvencija, osobito ako su žrtve hrvati. i to je to.

Iron Cloud
30.04.2013., 21:05
Bobetko je ilegalno prodavao četnicima hrvatsko gorivo, to gorivo se koristilo za napajanje tenkova, tenkova koji su uništavali Hrvatsku. Eto toliko o narodnome junaku.

Bunga Bungalow
01.05.2013., 09:36
Bobetko je ilegalno prodavao četnicima hrvatsko gorivo, to gorivo se koristilo za napajanje tenkova, tenkova koji su uništavali Hrvatsku. Eto toliko o narodnome junaku.

ako je to istina, onda nema teorije da ga antifašisti amnestiraju. tko dirne u hr, bilo riječju, bilo djelom, za njih je mrtav, i to zauvjek. točka.

Orlovac
02.05.2013., 03:27

Ma vidi ti nama friškog forumaša, on bi da mu mi bez pogovora vjerujemo sve što on stavi.

A spojnica (odakle dolazi ta vijest), znaš li čemu to služi?

Eto, toliko o vjerodostojnosti.

Orlovac
02.05.2013., 03:57

Sjećam se jako dobro da kad je bila 50. godišnjica pobjede nad fašizmom, dr. Franjo Tuđman je bio jedini živi predsjednik države/vlade aktivni učesnik u II svj. ratu na toj proslavi. Također, podatak da je dr. Tuđman bio najmlađi partizanski general sam jako često koristio za začepiti usta jugo-pripuzima i žbirima kad su nas optuživali 90-tih u inozemstvu da smo "ustaško-fašistička" država. Stranci nisu mogli k sebi doći od iznanađenja kad bi saznali istinu.

Doduše, i ja sam igrao "pokvarenu igru"; pustio bih jugo-talog da se do kraja izlaje, i kad primjetim da su stranci dobro kupili njihovo muljanje, tek onda bi im poturio članke iz kojih se jasno vidjelo tko je bio Tuđman. Tada sam im objašnjavao i tko su bili Bobetko, Perišin, Domazet-Lošo i ostali časnici koji su napustili JNA i prešli u HV. Uglavnom, što su jugoši bili uspješniji u prvotnom brljanju, zgražanje nad njihovim podvalama i lažima je poslije bilo veće. A meni "krivo", ma skoro me svjest "grizla" :D .

Alfa157
03.05.2013., 02:54

da ga nisi zamjenio sa Čermakom, Praljkom i ostalima? :cerek: