PDA

View Full Version : Prebacivanje režija, prebivališta, poreza

Šubidubi
14.09.2004., 08:32
Evo, prekjucer je frisko potpisan kupoprodajni ugovor za stan, a krajem mjeseca ce i isplata kredita tako da cu tada dobiti kljuceve.
Pitanje je koji je redoslijed u vezi prebacivanja rezija (racuna) na moje ime, promjene prebivalista i prijave poreza (prvokup).
Da li odmah promijeniti prebivaliste, pa prijaviti porez? Da li neovisno o svemu prebaciti racune od rezija na sebe? Sta mi sve treba od papira da prebacim na svoje ime komunalije i ostale racune?

Pokućarac
14.09.2004., 08:41
Cestitam,

Ovo je tema koja i mene zanima pa me bas interesiraju odgovori.

Znam situaciju s porezima i prebivalistem, a ostalo, nadam se da ce ti neko drugi odgovoriti.

Dakle porez moras prijaviti u roku dva tjedna od potpisa ugovora. Ugovor koj si potpisao kod javnog biljeznika, biljeznik ce proslijediti na poreznu upravu, ali ga svjejedno moras i ti predati. Prikupi i papire za oslobodjenje, kreni odmah jer ti treba dosta papaira i barem dva dolaska u poreznu upravu. Sto se prebivalista tice trebas dati izjavu da ces prijaviti prebivaliste na adresi kupljene nekretninekad se uselis. To mozesa tek napravcti kada platis kupoprodajnu cijenu

Za promjenu prebivalista, prvo se moras odjaviti tamo gdje si bio prijavljen, i onda s tim papirom, ugovcorom, i potvrdom o plaćenoj kupoprodajnoj cijeni prijaviti se na PU. nakon toga ti ide postupak vadjenja novih doklumenata ....

kemik
14.09.2004., 08:46
Šubidubi kaže:
Sta mi sve treba od papira da prebacim na svoje ime komunalije i ostale racune?

Fotokopija kupoprodajnog ugovora i pristojno pismo firmama kojima placas komunalije (cistoca, hep, ht...) i meni su u roku od 2 mjeseca sve komunalije pocele dolazit na moje ime. Nisam mogla vjerovati kako su bili brzi i efikasni (apsolutno svi kojima sam poslala pismo!!!)

Šubidubi
14.09.2004., 09:12
Da pojasnim, ja kupujem vec rabljeni stan (stavio sam hipoteku na njega), a u kupopr. ugovoru postoji i tabularna izjava kojom ja vec sada mogu izvrsiti upis vlasnistva jer sa njom bivsi vlasnik meni daje ta prava.
Sada mi nije jasno koja je to potvrda plaćenoj kupoprodajnoj cijeni. Da li jos i to treba sastaviti, te kod isplate potpisati ili mi je tabularna izjava (koja se nalazi u Ugovoru) dovoljna za promjenu prebivalista?
Nije li rok od mjesec dana za prijavu poreza? Da li porezna uprava radi i poslije 16h?

Prvi Vozač
14.09.2004., 09:35
Šubidubi kaže:
Da pojasnim, ja kupujem vec rabljeni stan (stavio sam hipoteku na njega), a u kupopr. ugovoru postoji i tabularna izjava kojom ja vec sada mogu izvrsiti upis vlasnistva jer sa njom bivsi vlasnik meni daje ta prava.
Sada mi nije jasno koja je to potvrda plaćenoj kupoprodajnoj cijeni. Da li jos i to treba sastaviti, te kod isplate potpisati ili mi je tabularna izjava (koja se nalazi u Ugovoru) dovoljna za promjenu prebivalista?
Nije li rok od mjesec dana za prijavu poreza? Da li porezna uprava radi i poslije 16h?

Da prijaviš svoje prebivalište, poterbna ti je potpisana izjava osobe koja ti je prodala stana da je primila iznos novca napisan u ugovoru. To je obična izjava na komadu A4 tipa bla bla primio tu i tu količinu bla bla i potpis. S tim i s ugovorom odeš u MUP i središ prebivalište za pet minuta. To ti je neophodno za prijavu poreza. Mislim da porezna uprava radi sa strankama do 15 h, a žene su susretljive i super.
Ciao :w

Prvi Vozač
14.09.2004., 09:37
kemik kaže:
Fotokopija kupoprodajnog ugovora i pristojno pismo firmama kojima placas komunalije (cistoca, hep, ht...) i meni su u roku od 2 mjeseca sve komunalije pocele dolazit na moje ime. Nisam mogla vjerovati kako su bili brzi i efikasni (apsolutno svi kojima sam poslala pismo!!!)

Kemik, molim te reci mi jesi li slala i odreske poštom? Ja sam uspio faksom prebacit samo vodu, ostalo mi stoji mjesecima jer nemam vremena. Struja, plin, komunalno, čistoća? Stanja brojila?

Šubidubi
14.09.2004., 09:56
"Da prijaviš svoje prebivalište, potrebna ti je potpisana izjava osobe koja ti je prodala stan da je primila iznos novca napisan u ugovoru. To je obična izjava na komadu A4 tipa bla bla primio tu i tu količinu bla bla i potpis. S tim i s ugovorom odeš u MUP i središ prebivalište za pet minuta."

- ali to se da falsificirati ako je ne ovjerim kod biljeznika.
Da li mora biti ovjerena ili je MUP-u svejedno?

KIMI
14.09.2004., 10:00
A što ako je kupljen stan i postoji klauzula ugovora da se sadašnji vlasnik iseljava za recimo dva mjeseca i tada će do kraja biti isplačen...? Onda nema oslobađanja od poreza?

Rebecca Guay
14.09.2004., 10:03
Odličan topic, ovo mene sve čeka.

:top:

Hannah
14.09.2004., 11:08
Šubidubi kaže:

je, rok za prijavu poreza je mjesec dana.
porezna uprava ti radi do 15 h. imaju i pauzu, pa računaj s tim.

Prvi Vozač
14.09.2004., 11:47
Šubidubi kaže:
"Da prijaviš svoje prebivalište, potrebna ti je potpisana izjava osobe koja ti je prodala stan da je primila iznos novca napisan u ugovoru. To je obična izjava na komadu A4 tipa bla bla primio tu i tu količinu bla bla i potpis. S tim i s ugovorom odeš u MUP i središ prebivalište za pet minuta."

- ali to se da falsificirati ako je ne ovjerim kod biljeznika.
Da li mora biti ovjerena ili je MUP-u svejedno?

Ne mora bit ovjerena, MUP-u je svejedno.

Prvi Vozač
14.09.2004., 11:56
KIMI kaže:
A što ako je kupljen stan i postoji klauzula ugovora da se sadašnji vlasnik iseljava za recimo dva mjeseca i tada će do kraja biti isplačen...? Onda nema oslobađanja od poreza?

Ja sam u porezni ured u Novom Zagrebu pri prijavi poreza donio nepotpune papire (konkretno, falili su mi rodni list i prijava o prebivalištu, možda još nešto), jer sam imao slučaj veoma sličan ovome.
i dobio potvrdu da sam porez prijavio, uz doznaku da mi fali to i to. Žene na šalterima su mi bile super, i s njima sam se dogovarao telefonski i svakako. Naravno, ako je ova moja bila super, ne znači da su sve takve. Ali mislim da se mogu dogovoriti mnoge stvari.

Pokućarac
14.09.2004., 14:55
Kao sto je rekao prvi vozac, za prijavu na poreznom ne moras imati sve papire, samo glavninu, po kojem ti zaprime predmet, a ostatak mozes naknadno donesti. Ja sam konkretno naknadno donio uvjerenje da nisam vlasnik nekretnine na kojoj trenutno boravim, te jos se ceka prijava prebivalista koju cu moci rijesiti tek kad isplatim stan i dobijem potvrdu da sam isplatio svoje obveze, ako sto je bilo receno gore.

Pitanje vezano uz prebacivanje racuna na svoje ime. A kako se rjesava stvar sa onime sto ne neplacuju pausalno nego po potrosnji tipa struja, voda, plin. Komunalci bi valjda trebali ocitati pocetno stanje. Tu se otvara prostor za muljanje.

Npr. meni su spojili telefon, i vec na prvom racunu sam dobio neke impulse, a da se nisam uselio u stan, i nemam telefona u stanu. Ajd nek mi sad neko objasni kako sam ja mogao ostvariti pozive ???

Sto se desava sa zajednickim troskom - npr struja na hodniku - na koga se to prijavljuje i tko to treba napraviti ?

zlocestoca
14.09.2004., 15:52
Pokućarac kaže:
Sto se desava sa zajednickim troskom - npr struja na hodniku - na koga se to prijavljuje i tko to treba napraviti ?
to se placa iz pricuve - isto kao i sve ostale komunalije trebas otici u GSKG (ili tko god ve je upravitelj zgrade u kojoj si kupio stan) i prebaciti racune na svoje ime

platex
14.09.2004., 19:28
Pokućarac kaže:
Kao sto je rekao prvi vozac, za prijavu na poreznom ne moras imati sve papire, samo glavninu, po kojem ti zaprime predmet, a ostatak mozes naknadno donesti. Ja sam konkretno naknadno donio uvjerenje da nisam vlasnik nekretnine na kojoj trenutno boravim, te jos se ceka prijava prebivalista koju cu moci rijesiti tek kad isplatim stan i dobijem potvrdu da sam isplatio svoje obveze, ako sto je bilo receno gore.

Pitanje vezano uz prebacivanje racuna na svoje ime. A kako se rjesava stvar sa onime sto ne neplacuju pausalno nego po potrosnji tipa struja, voda, plin. Komunalci bi valjda trebali ocitati pocetno stanje. Tu se otvara prostor za muljanje.

Pozdrav svima!
I ja imam problem s prebacivanjem racuna i porezom.
Mislim, iako nisam sigurna, da se prebacivanje obavlja s kopijom kupoprodajnog ugovora i zadnjom uplatnicom o placenom racunu, na uvid.
Moze li se sve obaviti faksom ili postom, a kuda se bas mora otici osobno?

Oslobodjenje od poreza nikako da mi stigne, koliko se u prosjeku ceka obavijest?

Hvala na odgovorima.

Šubidubi
15.09.2004., 08:13
Evo, jucer sam obavio neke stvari pa da kazem iskustvo:
Treba kupoprodajni ugovor kopirati (bez ovjere) u jedno 4-5 primjeraka i otici u Gundulicevu (ja sam u ZG) i za 5 minuta se na salteru prebaci struja i HEP toplinarstvo (ako nema guzve), onda se ode kod upravitelja (u mojem slucaju GSKG u Savskoj) i prebaci ostatak rezija. Jako dobro je ocitati struju i plin vec ranije pa kod prebacivanja struje se da napraviti obracun da vidis da li su raniji vlasnici ostali duzni (ako to vec ranije nisi ucinila).
Legende su ispali na MUPu jer ja u Ugovoru imam tabularnu izjavu (cak sam na gruntovnici predao zahtjev za upis vlasnistva) ali mi ne zele prebaciti prebivaliste bez da sam donio potvrdu da sam isplatio svu lovu.
ALI sta ako sam se dogovorio da cu placati na rate u roku od 2 godine? Pa sta je briga MUP da li sam isplatio novce kada su mi Prodavatelji dali vec sada ovlast da sam ja vlasnik? Da li im je bitan posjed ili vlasnistvo (to su dva razlicita pojma)? Uglavnom, sve to je u koliziji sa poreznom upravom jer oni traze da promijenim prebivaliste, a na MUPu mi ne daju :(

Prvi Vozač
15.09.2004., 08:35
Oslobodjenje od poreza nikako da mi stigne, koliko se u prosjeku ceka obavijest?

Hvala na odgovorima. [/B][/QUOTE]

Ja sam svoje digao osobno, možeš nazvat njih i pitat. Moraju ti obavezno udarit i žig na ugovor za stan. Mislim da ne treba čekat puno, ali ja sam sam otezao s nekim stvarima. Sve mi je bilo gotovo za oko dva mjeseca. Ako imaš sve poterbno, mislim da bi trebalo biti dosta prije

platex
15.09.2004., 19:46
Šubidubi kaže:
Evo, jucer sam obavio neke stvari pa da kazem iskustvo:
Treba kupoprodajni ugovor kopirati (bez ovjere) u jedno 4-5 primjeraka i otici u Gundulicevu (ja sam u ZG) i za 5 minuta se na salteru prebaci struja i HEP toplinarstvo (ako nema guzve), onda se ode kod upravitelja (u mojem slucaju GSKG u Savskoj) i prebaci ostatak rezija. Jako dobro je ocitati struju i plin vec ranije pa kod prebacivanja struje se da napraviti obracun da vidis da li su raniji vlasnici ostali duzni (ako to vec ranije nisi ucinila).
Legende su ispali na MUPu jer ja u Ugovoru imam tabularnu izjavu (cak sam na gruntovnici predao zahtjev za upis vlasnistva) ali mi ne zele prebaciti prebivaliste bez da sam donio potvrdu da sam isplatio svu lovu.
ALI sta ako sam se dogovorio da cu placati na rate u roku od 2 godine? Pa sta je briga MUP da li sam isplatio novce kada su mi Prodavatelji dali vec sada ovlast da sam ja vlasnik? Da li im je bitan posjed ili vlasnistvo (to su dva razlicita pojma)? Uglavnom, sve to je u koliziji sa poreznom upravom jer oni traze da promijenim prebivaliste, a na MUPu mi ne daju :(

Znaci struja i toplana osobno.
A sve ostalo?

Doista je ovo s prijavom prebivalista i isplatom apsurd nad apsurdima. :flop:
Mozda da probas na susjednom salteru? ;)

zdenkomagic
15.09.2004., 21:58
Da,ovo sa policijom je upravo tako.Nedavno smo kupili stan tako da mi je još uvijek sve friško.
Što se tiče prebacivanja na naše,s nama je išao bivši vlasnik i sve smo obavljali s njim.I sve je uglavnom išlo glatko,osim u "Elektri",gdje su nas pošteno izvozali.
Ništa,bitno je to sve proći sa što manje izgubljenih živaca.No,ako je bivši vlasnik bar donekle plaćao račune uredno,ne bi trebalo biti većih problema.

Sretno!

kemik
16.09.2004., 07:46
Ja se nisam morala gnjaviti s ocitavanjem brojila, tako da vam te detalje ne znam. Naime, stan je tata prepisivao na mene, a racune sam ionako do tad ja placala, pa sad kuzite zasto se nisam zamarala s brojilom.

E sad, ja sam SVE rijesila postom: skopirala posljednji odrezak, napisala lijepo pismo i darovni ugovor i poslala im. Ne vidim zasto bi trebala postojati neka razlika ako se radi o kupoprodajnom ugovoru (osim, ako se radi o brojilima).

Sve znaci: HEP toplinarstvo, HEP distribucija, HT, Vodoopskrba i odvodnja, GSKG, Čistoća, Gradski ured za koorac-palac (sigurno sam jos nesto zaboravila...)

brzi
17.09.2004., 15:16
naletio sam dva puta na HT u postovima...

kako se telefonska linija rijetko navodi kao stavka prodaje u kupoprodajnom ugovoru za stan treba upozoriti ljude da ako odu u HT da će im ovi ugasiti liniju bez puno objašnjenja

i onda tražiti 600 kn za priključak....

Alopex
23.09.2004., 15:04
ja bih lijepo zamolila brojeve faksa na koje se treba poslati zahtjeve za HEP, Vodoopskrbu i odvodnju, Čistoću, Plinaru :) i sve ostalo osim toplane. Hvala puno!

nije mi jasno ovo za upravljanje zgradom. Jel se to svi stanari trebamo skupiti pa izabrati svog predstavnika i upravitelja, ili to ide nekako automatski?

i čitamo ovo s policijom pa si mislim! ja nisam isplatila stan, i to u ugovoru piše (dapače, ostala sam im dužna kao grčka nakon i prije olimpijade :zubo: ) pa mi to nitko nije ni spomenuo, dapače probala sam ostati na staroj adresi pa mi nisu dali, rekli da bi mogla imati problema s oslobođenjem poreza i "prisilno" me prijavili na novu adresu!

koliko sam zapravo imala sreće s papirologijom! :s

platex
26.09.2004., 20:46
brzi kaže:
naletio sam dva puta na HT u postovima...

kako se telefonska linija rijetko navodi kao stavka prodaje u kupoprodajnom ugovoru za stan treba upozoriti ljude da ako odu u HT da će im ovi ugasiti liniju bez puno objašnjenja

i onda tražiti 600 kn za priključak....

Da, mene su na to upozorili u agenciji, kad sam sklapala predugovor. Izricito treba navesti u ugovoru, da linija i broj ostaju novom vlasniku.

Aragorn
26.09.2004., 22:20
Malo pročitao ovo gore pa da se nadovežem.
Relativno jednostavno se s plinom i strujom rješava tak oda očitate brojilo prije nego preuzimate stan, odete tamo prebacite brojila na sebe (na uvid original ugovora, njima ostaje kopija) te vam oni daju uplatnicu s razlikom koju treba nadoplatiti (ono kaj se zaista potrošilo) te to rješite sa sadašnjim vlasnikom.
Vodovod - na poleđini uplatnice vam piše procedura.
Pazite na pričuvu, najbolje bi bilo da nazovete upravitelja zgrade da vidite da li je to sve podmireno, prebacivanje je kako kod kojeg upravitelja - obično je dovoljno otići s ugovorom do njih.
Čistoća i komunalna naknada - to vodi gradsko stambeno, s kopijom ugovora odete tamo i prebace sve na vas.
HT - neznam točno no ja nebi zadržavao stari broj

Porez - prijaviti unutar mjesec dana od potpisa ugovora. Nije potrebno imati sve dokumente odmah te ih možete i kasnije donjeti. Za osobođenje od dijela poreza vam oni daju formulare i koje podatke im morate dostaviti (da sad bezveze ne navodim).

Šubidubi
29.09.2004., 12:48
Ja sam bio drugi puta na poreznoj da prijavim kupnju stana i rekli su mi da mi fali lista rata za otkup stana (stan ima jos 10 godina otkupa). Ja se zalio da mi to prosli puta nisu rekli i da to ne pise na onoj listi potrebnih papira ali frajer na poreznoj je ostao pri svome.
I tako ja "celom nazad",.
Inace, zena i ja smo popola kupili stan i popunjava se jedna prijava (obrasci su im shit) pa i to moram doraditi.

B&B
02.11.2005., 11:57
Dakle,

Nakon što sam konačno kupila (stari) stan, trebala bih sada prebaciti sve režije na svoje ime, kao i preostali otkup koji stan ima.

Ako je to netko već radio, molim vas da mi uštedite nekoliko telefonskih poziva i obijanja šaltera, pa da mi napišete šta gdje (adrese) treba napraviti.

Hvala!

Pozdrav!

priučeni majstor
02.11.2005., 13:50
struja - elektra u Gundulićevoj
plin - plinara u Radničkoj
ostale gradske službe (čistoća, vodovod) u Gradskom stambenom - Savska 1
pričuva - kod odabranog upravitelja
Jedino nisam siguran za toplanu. To mi nije trebalo.

ex-pusac
02.11.2005., 14:00
Nije ti neki problem. odes u GSKG, Savka cesta 1, poneseš kopiju kupoprodajnog ugovora i original na uvid i oni ti riješe 4 računa. Struju i toplanu isto tako u Gunduličevoj u hep-u s tim da ti tamo trebaju 2 kopija i original na uvid. otkup stana rjesavas u zgradurini iza kolodvora mislim da je soba 333. ista procedura s kopijom i originalom... telefon jos nisam bio! cuo sam da traze naknadu za promjenu imena pa im ne dam tih 300kn. ovi ostali su bili ok. jedina zamjerka Hep-u gdje za istu stvar moraš ići na 2 različita šaltera. sretno i čestitam:)

B&B
02.11.2005., 14:41
ex-pusac kaže:
...otkup stana rjesavas u zgradurini iza kolodvora mislim da je soba 333...

Koji kolodvor? Koja točno zgradurina?

Hvala na pomoći i čestitkama! :W

Svjetlohodna
02.11.2005., 15:21
glavni kolodvor prodjes kroz pothodnik pored zabe i busa i pravac ravno je zgrada gradskog poglavarstva ( trg stjepana radica 1)

kemik
02.11.2005., 15:24
otkup stana rjesavas tamo gdje je sjediste onoga od koga se stan otkupljuje.

ako se stan otkupljuje od Grada, onda na poglavarstvu. ali ako se stan otkupljuje od MORHa ili MUPa, onda mora ici na to ministarstvo, grad joj nece nista pomoci

hajdi
02.11.2005., 15:37
ex-pusac kaže:
telefon jos nisam bio! cuo sam da traze naknadu za promjenu imena pa im ne dam tih 300kn.

Ako zaista trebaš promijeniti samo ime (nositelja tel. linije), tj. ako ti je ugovorom prodavatelj ostavio svoj tel. broj, onda se to plaća 50 kuna. Ali svejedno moraš podnijet zahtjev.

Ako prenosiš tel. liniju ili uvodiš novu, onda je to skuplje.
Iako je i tih 50 kuna što naplaćuju za brisanje podataka iz baze :flop: i još traje mjesec dana. Ipak je to složena procedura... :rolleyes:

B&B
02.11.2005., 15:43
A gdje prebacujem tel. broj na svoje ime (adresa)? Plamotićeva?

P.S. Ugovorom mi je prodavatelj ostavio broj, tako da se nadam da me neće oderati više od tih 50kn. Bastards!

hajdi
02.11.2005., 15:47
B&B kaže:
A gdje prebacujem tel. broj na svoje ime (adresa)? Plamotićeva?

Navodno u bilo kojem njihovom "teee centru" :rolleyes:

Sandra October
02.11.2005., 16:43
friško odrađeno pred dva mjeseca;

dakle :)

1. HEP - fotokopija stare uplatnice - bilo koje, kopija kupoprodajnog ugovora, friško očitano brojilo
2. ČISTOĆA - kopija kupoprodajnog ugovora
3. VODOVOD - kopija jednog računa, i kopija kupoprodajnog ugovora
4. KOMUNALIJE - kopija kupoprodajnog ugovora
5. PLINARA - kopija kupoprodajnog ugovora, očitano brojilo
6. HT- kopija kupoprodajnog ugovora, ako u ugovoru nema navoda da se sa stanom ustupa i tel. linija onda treba kopija osobne ex vlasnika i izjava o ustupanju telefonske linije

može ovo sve skupa odraditi bilo tko umjesto tebe :)

Crow Jane
02.11.2005., 18:43
Vidiš a meni se agencija obvezala to sve napravit i već je prošlo 4 mjeseca, a još nisu....:mad: :rolleyes:

NoWa
02.11.2005., 23:02
odlicna tema:top:

upijam podatke jer ce mi ubrzo trebati:)

Ipanemaaaaaaaaaaa, daj kad topic potone, spoji ga s nekim od top tema:moli:

hajdi
03.11.2005., 09:45
NoWa kaže:

upijam podatke jer ce mi ubrzo trebati:)

Ipanemaaaaaaaaaaa, daj kad topic potone, spoji ga s nekim od top tema:moli:

Nemoj upijat (ta nisi spužva), već si kopiraj i napravi neki file u koji ćeš trpat sve što ti treba u vezi stana. Lakše je nać na vlastitom kompjutoru :cool:
Tko će poslije nać nešto na forumu...
Onda ćeš otvarat novi topic na istu temu :zubo:

B&B
03.11.2005., 10:02
Išla jučer prijaviti prebivalište (u novom stanu).
Baba u MUP-u mi nije dala jer joj kao kupoprodajni ugovor nije dovoljan. Naime, iako je tabularna izjava uključena u ugovor, ona hoće posebnu izjavu od prodavatelja da je primio sav novac.

Osim toga, u ugovoru smo stavili da stupamo u posjed nekretnine na dan isplate kredita, ali da će prodavatelj isprazniti stan najkasnije do 15.11. Baba kaže da ne možemo prijaviti prebivalište do 15.11.
Pa ubit sam ju htjela!¨
Glavno da sam se već odjavila na prethodnoj adresi i sad sam 'nigdje'!

Eto, da znate vi kojima će to nekada trebati.

Jazon
03.11.2005., 11:13
B&B kaže:
Išla jučer prijaviti prebivalište (u novom stanu).
Baba u MUP-u mi nije dala jer joj kao kupoprodajni ugovor nije dovoljan. Naime, iako je tabularna izjava uključena u ugovor, ona hoće posebnu izjavu od prodavatelja da je primio sav novac.

Osim toga, u ugovoru smo stavili da stupamo u posjed nekretnine na dan isplate kredita, ali da će prodavatelj isprazniti stan najkasnije do 15.11. Baba kaže da ne možemo prijaviti prebivalište do 15.11.
Pa ubit sam ju htjela!¨
Glavno da sam se već odjavila na prethodnoj adresi i sad sam 'nigdje'!

Eto, da znate vi kojima će to nekada trebati.

Uf, znam kako se osjećaš. U sličnom sam zatvorenom krugu (birokratskog) pakla prije tri mjeseca i ja bio kada sam želio prijaviti prebivalište na adresu novokupljenog stana.

Naime, u MUP-u mi nisu htjeli izdati tu potvrdu, iako sam im predočio uredan kupoprodajni ugovor. Tip na šalteru ga je počeo čitati pa kaže da u njemu piše da stupam u posjed kupljene nekretnine tek po isplati, pa me je tražio dokaz o isplati. I onda sam polako postao svjestan u kakvom sam se apsurdu našao, jer sam stan kupovao na kredit, koji mi je u tom trenutku već bio odobren. Trebao sam samo još prijaviti porez, da bi banka prodavatelju mogla isplatiti lovu, a da bih prijavio porez i tražio olakšicu trebao sam imati tu vražju potvrdu o prebivalištu na adresi kupljenog stana. I pitam ja tipa na šalteru jel' on svjestan te apsurdne situacije i šta ja sad da napravim. A on mi mrtav-hladan kaže da je trenutno jedino rješenje da dođem u MUP s prodavateljima i da me oni prijave kao podstanara u MOM vlastitom stanu:confused:

Bio mi je predzadnji dan za prijavu poreza, i srećom da su u Poreznoj upravi shvatili problem i rekli mi da će mi na Ugovor lupiti žig o prijavi poreza, a da svu ostalu dokumentaciju mogu predati i naknadno, izvan roka. Tako je i bilo, sve se sretno završilo i već sam zaboravio tu epizodu da me ti opet nisi na nju podsjetila
:(

hajdi
03.11.2005., 11:46
Jazon kaže:
Trebao sam samo još prijaviti porez, da bi banka prodavatelju mogla isplatiti lovu,

A zašto si porez morao prijaviti kao uvjet da banka isplati novac prodavatelju? :confused:
Pa kakve veze ima banka s porezom - to se tiče države.

Jazon
03.11.2005., 12:05
hajdi kaže:
A zašto si porez morao prijaviti kao uvjet da banka isplati novac prodavatelju? :confused:
Pa kakve veze ima banka s porezom - to se tiče države.

Iskreno, nisam ih pitao zašto. Tako su mi rekli u banci i ja sam to učinio. Istina je da je to stvar države i banku ne zanima hoću li ja platiti porez ili ne, ali žele na jednom primjerku ugovora imati žig da sam ja taj porez prijavio, inače ne isplaćuju lovu, eto...

btw, radi se o Privrednoj banci, a jel' u drugim bankama isto pravilo - ne znam.

Marko1976
09.12.2008., 14:11
POzdrav,
zna netko proceduru za prebacivanje brojila s starog vlasnika na novog pri kupnji stana ?

Znaci da mi racuni za struju, vodu, plin... jos nestto... dolaze na moje ime i prezime ?

Hvala i podzrav.
M.

zalica
09.12.2008., 14:29
Kopija i original (na uvid) kupoprodajnog ugovora ili vlasničkog lista i hodočašće od šaltera do šaltera. Tako je barem bilo prije 6 godina kad sam ja to radio...

mel777
09.12.2008., 14:41
Za toplanu sam faksirala a ostalo poslala preporučeno poštom kopiju kupoprodajnog i kopiju tabularne izjave.

Neuson
14.06.2009., 15:26
Kako prebaciti režiju (nebitno koju) ako postoji dugogodišnji dug (4 i više godina) kojeg je kupac svjestan? Dug se gomila no još nije utužen, ili pokrenuta ovrha?

Doći s ugovorom i reći da ispišu obračun i uplatnicu samo na onaj dio koji nije u zastari?

Malo je neobična situacija, pa traži i takvo rješenje. :D

GothicRomance
14.06.2009., 16:08
i ja sam imala slican slucaj. na pola racuna su bili dugovi preko 1000kn koji su nastali jos za pitajboga kojeg stanara (uglavnom taj dug nisu napravili ljudi od kojih smo kupili stan nego neki vlasnici prije) i na svima je kao bio sudski postupak od strane davatelja usluga. no, na lijep nacin smo zamolili prodavatelje da podmire sve dugove i oni su to napravili. uglavnom, sve rezije sam krenula prebacivat dok jos dugovi nisu bili podmireni i svugdje sam to uspjesno obavila osim na hep toplinarstvu. zena na salteru nije htjela nista napravit dok dug ne bude podmiren. nakon toga sam zvala hep toplinarstvo i oni su mi rekli da pisem molbu. i tako sam poslala molbu na promjenu podataka i slala na njihovu adresu i oni su promijenili podatke. prodavatelj je dug podmirio nakon sto su oni to napravili i sada je sve okej.

mislim da ti je najbolje da nazoves i pitas sta mozes uciniti. dug jednostavno moras nekako podmirit bez obzira sta je je napravio netko od prijasnjih vlasnika jer ce ti on biti sve veci i veci. i mislim da se ne mozes bas izvuc da ti ne dolaze opomene na adresu.

Neuson
15.06.2009., 00:11
Ma ok je podmiriti onaj dio koji nije u zastari, no ono što je zastarilo je zastarilo. Davatelj usluga, naravno, ne pazi na to, nego to mora korisnik napomenuti (ako skuži ;) ) i tek onda oni umanje. Najgore je što kada šalju opomenu, pošalju je na jednom A4 papiru bez ikakve specifikacije duga pa ni ne znaš za što je točno dug, nego opet moraš "hodočastiti" nekoj teti da se smiluje i isprinta ti po mjesecima, pa da možeš reći: "e teta, ovaj dio je u zastari".

Stropna Mačka
11.07.2009., 15:19
Koliko sam skužio, u Zagrebu se toplinarstvo isto prebacuje u Gundulićevoj? Bio sam tamo nekidan i prebacio struju, a mogao sam obaviti dvije stvari odjednom? :eek:

afra
24.10.2009., 18:35
Da li to znači da ja kao prodavatelj nekretnine(stana) mogu prebaciti sve režije na kupca sa uplatnicama i dokazom da je sve podmireno i naravno sa kupoprodajnim ugovorom?
Htjela bih da ništa ne ostane na moje ime kad prodam stan da ne bi bilo da kupac ostavi na moje ime, pa počne stvarati dugove... znam da je kupoprodajni dokaz o promjeni vlasništva, ali znam primjer iz prakse gdje je prodavatelju pokrenuta ovrha pa je on morao posebno dokazivati da je prodao stan, pokazivati ugovor i slično.
Da sve to izbjegnem, zanima me da li ja mogu to obaviti umjesto kupca, ako se kupac složi ili možda nema vremena se time baviti po kupoprodaji stana.

taraa24
01.06.2010., 09:46
Prebacivanje režija

Zanima me ima li kakvih promjena u prebacivanju režija otkako je tema krenula?
Trebala bi ovih dana prebaciti režije na svoje ime, je li potrebno to obavljati osobno na šalterima ili može neki drugi način, preporučenom poštom, mailom?

Unaprijed zahvalna na svim vašim odgovorima.

BaracudaVk
07.06.2010., 12:31
Mislim da je ovo topic za mene...

Situacija je sljedeća:
Ja i cura ćemo se vjenčati za koji mjesec, a njeni su kopili stan i ustupit će nam ga na korištenje.
Znači, stan je na puničino ime, a mi ćemo ga koristiti.

Da li punica mora plaćati neki porez ako ga koristi član obitelji?
Sve režije će se voditi na njeno ime, osim možda telefona.

Gdje će nam onda biti prebivalište, meni i budućoj?
Hoće li nam taj stan biti boravište ili prebivalište?

Muči me to sa boravištem, ako ga prijavim, da li će pomisliti da punica iznajmljuje stan i lupiti joj porez :)

Lei
07.06.2010., 14:40
@BaracudaVk: nece punica morati placati nista jer moze slobodno dati stan na koristenje kome god hoce. Mozete na toj adresi prijaviti i boraviste i prebivaliste, kako hocete. Ako mjenjate prebivaliste morate mjenjati i dokumente, a za boraviste ne morate mijenjati dokumente ali je to samo privremeno i mora se produljivati svakih godinu dana. I za jedno i drugo mora punica izvaditi friski vlasnicki list (ne stariji od 6 mjeseci) i otici s vama na MUP da vas prijavi. Prijava opet nema nikakve veze sa iznajmljivanjem tako da bez brige, nece morati placati nikakav porez. :w

BaracudaVk
07.06.2010., 22:02
@BaracudaVk: nece punica morati placati nista jer moze slobodno dati stan na koristenje kome god hoce. Mozete na toj adresi prijaviti i boraviste i prebivaliste, kako hocete. Ako mjenjate prebivaliste morate mjenjati i dokumente, a za boraviste ne morate mijenjati dokumente ali je to samo privremeno i mora se produljivati svakih godinu dana. I za jedno i drugo mora punica izvaditi friski vlasnicki list (ne stariji od 6 mjeseci) i otici s vama na MUP da vas prijavi. Prijava opet nema nikakve veze sa iznajmljivanjem tako da bez brige, nece morati placati nikakav porez. :w

Ona kao da suglasnost da mi možemo tamo stanovat i to je to. To sam čuo danas, ali moram sve još provjeriti.

Thanx Lei.

jure1911
20.08.2010., 18:00
Kupujem stan i postoji problem sa neplaćanjem režija za odvoz smeća od strane prijašnjeg vlasnika. Da li bi to utjecalo na moj status tj. prenosi li se dug na mene kao novog vlasnika stana? hvala

scarface_cro
20.08.2010., 19:24
Kupujem stan i postoji problem sa neplaćanjem režija za odvoz smeća od strane prijašnjeg vlasnika. Da li bi to utjecalo na moj status tj. prenosi li se dug na mene kao novog vlasnika stana? hvala

Koliko ja znam ne jer si ti novi korisnik a stari odgovara za svoj dug.
Sa ugovorom odeš do Čistoće i oni te upišu kao novog vlasnika stana i od dana od kada si preuzeo stan plaćaš za smeće.

Ali najbolje ti je da nazoveš Čistoću i pitaš kako stoji sa dugom.

Just a Girl
03.02.2011., 09:03
ako stan ima 2 vlasnika (svaki ima 50% udjela), prilikom prebacivanja rezija sa starog na ova 2 nova vlasnika, moraju li rezije glasiti na oba vlasnika ili samo jednog? hvala.

bum-bar
28.02.2011., 13:55
Imam nekoliko pitanja, pa bi zamolio ukoliko netko zna odgovor.
Ovih dana moram napraviti promjenu prebivališta. Dakle, rečeno mi je da odem u svoju županiju, svoj grad, odjavim prebivalište u nadležnoj policijskoj upravi te da dođem sa vlasnikom i vlasničkim listom i isto prijavim u novom mjestu prebivališta. Također, ako sam dobro razumio nužno je promjeniti osobnu iskaznicu, dok putovnicu i vozačku dozvolu nije potrebno?!
Obzirom da sam sa stanodavcem prijatelj, i da ne plaćam najam stana, da li svojom prijavom prebivališta na njegovu adresu on zakonski gubi nešto? Da li je dužan plaćati neki porez?
Nadalje, kao nezaposlen u svom gradu redovno sam se javljao na HZZ, da li sa svojom radnom knjižicom samo idem na redovnu prijavu u novo mjesto prebivališta, ili i tu treba nešto mjenjati?
Unaprijed zahvaljujem.
bum-bar is offline

UmaUma
01.02.2013., 20:25
Pozdrav...:)

Zanima me kakva je procedura kada želim odjavit nekoga iz stana,
osoba ne živi tamo, ali ima prebivalište na toj adresi, ali mi je glupo
plaćati za nju režije. Je li moguće odjaviti nekoga, a da ima prebivalište
prijavljeno na toj adresi? I kome se to prijavljuje, predstavniku stanara ili?