PDA

View Full Version : Hrvatska hrana?


stranice : 1 [2]

Sanja1
19.09.2004., 16:42
Seneca kaže:
Obiteljski recepti za kolace! (http://jagor.srce.hr/~mrujnic/kolaci.htm)
:klopa: :zivili:

Seneca, upropastila si mi dan! Ak su ti to obiteljski recepti ........:azdaja:

Danas sam radila orehnjacu iz tvojih "obiteljskih recepata" (recept br. 37) i mislim nemam kaj reci ! Katastrofa. :eek:

Klinci su me nagovarali godinu dana da im specem orehnjacu.
U stvari mi je zal kaj sam ispala takva glupaca i probala bas taj recept. Inace nisam amater kaj se tice kolaca ali se jos se nisam dokopala dobrog recepta za orehnjacu, pa sam si mislila evo jednog "obiteljskog" - idem isprobati!

Prvo i prvo ima daleko previse putra. Drugo, nije se uopce dignulo kak bi trebalo iako sam stavila cijelu (a ne pola germe kako je navedeno)! Za filu je premalo mlijeka u odnosu na suhe sastojke......i da ne nabrajam!:( Sad je u rolu i ne izgleda dobro.......

Izgleda da budemo ceprkali filu iz orehnjace jer tjesto je stvarno baaaaddd!
:bljak:

Seneca
20.09.2004., 15:41
Obiteljski recepti za kolace su napisani od ;Maja i Mladen Sokole iz Hrvatske.

Pitao sam moju staru ,sta ona misli ,koja je kuharica 53 godine.
Dizane kolace nije uvjek uspjeh je bio njezin odgovor ,treba iskustvo ,jer se radi sa i prema receptu ,ali i samom iskustvu ,kolicine ne moraju uvijek biti tocne i treba se prolagoditi.

Zao mi je sta nije uspjelo mozda ce drugi puta uspjeti.
Recepte koje sam preneo su u hrvatskom kuhanju i kolacima, ne moze se mene drzati za odgovornost, ili moze?

Sa dobrom voljom nase nam drage majke prenasam recepte koji su bili mnogo puta isprobani i koji su obavljeni iz knjige ;
suvremena prehrana i kuhanje, pisano od Mira Vucetic.
Zagreb 1961, dakle od domacica koje su zadovoljili osobu koja je veoma izbirljiva kao ja, a da ne kazem prije toga familiju od 6 koji su bili nauceni na sve najtecnije.

U sljedecem postu dajem recept za orahnjacu ili makovnjacu, sa dobrim mjerama kao i nacinom rada.

Malo truda i paznje isto kao i vrsta brasna i kolicine je vazno!

pozdrav :w :W

Seneca
20.09.2004., 15:44
56. Makovnjaca = 4884 kal

40 dkg brasna
sol

2 dl mliieka
6 dkg secera
2 zumanca
korica od limuna
8 dkg maslaca
2 dkg pjenice

N a d j e v:
30 dkg maka .......................2 dkg grozdica
1/4,l mlijeka .......................10 dkg secera
korica od limuna...................1 jaje za mazanje .
cimet

Tijeslo se napravi kako je opisano pod br. 48 (drugi nacin), t..j.
tijesto se tuce u zdjeli dok se ne pocne ljustiti od zlice, pokrije se, stavi
na topic mjesto i pusti dizati 1 sat. Nakon toga se razdijeli na dva dijela,
razvalja. namaze nadjevom. Savije, metne u namazanu tepsiju i pusti
da se dize jos pola sata. Zatim se namaze jajetom i polagano pece. Za
nadjev se kuha samljeveni mak u mlijeku dok bude mekan, a onda se
izmi]esa sa svim pridodacima.


58. Orehnjaca = 6741 kal

40 dkg brasna...................6 dkg secera
sol, korica od limuna..........2 zumanca
2 dl mlijeka........................8 dkg maslaca

Kvas:

2.1/2 dkg pjenice...............3 dkg brasna
1 dl mlijeka.........................1 dkg secera

Nadjev:

5O dkg oraha.......................rum
15 dkg secera......................cimet
2 dl mlijeka...........................korica od limuna
10 dkg grozdica


Tijesto se napravi po receptu br. 48. t. j. izmijesa se u zdjeli i tuce
te pusti dizati. Zatim se za nadjev samelju orasi, popare vrelim mlijekom
i izmijesaju s ociscenim grozdicama, secerom i sitno kosanom limunovom koricom.
Ruma i cimeta doda se po ukusu. Umjesto secera moze
se dodati meda, a umjesto oraha samljeveni rogaci.

Dalje se postupa kao kod makovnjace, pa se nadjenute savijace
puste dizati, a onda se peku kod jednolicne vatre.


48.
Brasno se za ovo tijesto uvijek najprije prosije, a onda se tijesto
moze napraviti na dva nacina:

1.U brasnu se napravi jamica i u nju stavi podmijeseni kvas, pokrije i pusti dizati.
Kad je kvas dignut, stavi se u mlijeko secer i malo soli te izmijesa s kvasom na dasci pomocu noza.
Zatim se doda na listice izrezani maslac i rukom mijesi dok tijesto ne bude glatko da se ne lijepi.
Tijesto se pokrije i pusti dizati. Kad je dignuto, dade mu se oblik i
stavi se u namazanu tepsiju da se ponovo dize. Zatim se stavi u vrucu
pecnicu (200° C) i pece 40 minuta. Prije pecenja namaze se razmucenim jajetom.

2. Najprije se razmuti pjenica sa malo secera (1 zlicica) i 2 zlicice
mlijeka, a moze se dodati i malo brasna, te se pusti dizati. Maslac se sa
secerom mijesa u zdjeli dok bude pjenast. Zatim se dodaje brasno i
mlijeko naizmjence, a na kraju dignuti kvas. Nakon toga tuce se tijesto
kuhacom dok se pocnu praviti mjehurici i tijesto ljusti od zlice. Ispod
tijesta stavi se malo brasna, tijesto se pokrije krpom i pusti dizati.
Kad
je dignuto, prave se kolaci koji se stave na namazanu tepsiju. pokriju
i ponovo dizu, a zatim peku u pecnici. Ako se kolaci peku u masti,
dizu se na dasci, a zatim se stavljaju u vrucu mast.



:w :W

Rita
20.09.2004., 16:01
OK vi u USA da li znate kak da nadjem ostro i glatko brasno? MIslim da je ovo koje kupujem uvijek glatko. Zanm da smo mama i ja probale sve sto ima u ducanu ali sve je isto. AKo ne onda cu morat narucit da mama donese od doma
:rolleyes: Hebate, pune kofere hrane bu nosila,jadna:eek: ko da smo mi tu gladni:rolleyes: .

LaPerla
20.09.2004., 16:15
postoji jedno nazvala bi ga univerzalno "Five Roses" kanadsko je meni za 5.

margarita
20.09.2004., 16:23
Rita kaže:
OK vi u USA da li znate kak da nadjem ostro i glatko brasno? MIslim da je ovo koje kupujem uvijek glatko. Zanm da smo mama i ja probale sve sto ima u ducanu ali sve je isto. AKo ne onda cu morat narucit da mama donese od doma
:rolleyes: Hebate, pune kofere hrane bu nosila,jadna:eek: ko da smo mi tu gladni:rolleyes: .
imash cake flour

Flour for cakes and pastries - tako se zove

to je ono shto se kod nas koristi za kolache (ne znam jel to oshtro ili glatko) al uglavnom je jedno od ono dvoje - a regularno je ono drugo

:D

margarita
20.09.2004., 16:24
LaPerla kaže:
postoji jedno nazvala bi ga univerzalno "Five Roses" kanadsko je meni za 5. je super je

ali imash 5 roses for cakes and pastries isto

LaPerla
20.09.2004., 16:32
Nisam obracala paznju super da znam sljedeci put.

Blue_Sunflower
20.09.2004., 17:50
margarita kaže:
je super je

ali imash 5 roses for cakes and pastries isto

Ma svaka cast, ali Kevin Costner brasno je jos bolje. ;)

margarita
20.09.2004., 18:13
Blue_Sunflower kaže:
Ma svaka cast, ali Kevin Costner brasno je jos bolje. ;)


eno nje

- maznamo da je kevin mraaaak brashno

u stvari za one svoje kolache ja koristim iskljucivo kevinovo :D

Rita
20.09.2004., 19:36
Kevin Costner:eek: nije to valjda od Kevina glumca brasno:confused:
Hvala za informaciju o brasnu,moram ga potrazit;)

margarita
20.09.2004., 19:41
Rita kaže:
Kevin Costner:eek: nije to valjda od Kevina glumca brasno:confused:
Hvala za informaciju o brasnu,moram ga potrazit;)
ma Robin Hood se zove brashno

al blue voli kevina :D

Rita
20.09.2004., 21:21
Aha,Ok. Blue,nije ti on bog zna sta. Imala sam ga "cast"upoznat i druzit se s njime. Nis posebno,mali, celavi, musavi:D:D ajde bar si je klince super odgojio. A zenskaros da ne moze biti gori:rolleyes:

CroatiaTomo
20.09.2004., 21:33
Rita, did he make a move on you????

Bad girl!

Rita
20.09.2004., 21:41
No ,I'm too old for him;) He likes teenegers:D and I told him my mom loves him a lot, he didn't like it much:D:D

CroatiaTomo
21.09.2004., 03:15
HE HE cold shower..."stricek Costner, moja mama te jako voli, ja bas ne"...mora da je otisao kod psihijatra nakon toga.

enigma
06.11.2004., 18:14
Tvrtko1995 kaže:
www.bosniamarket.com

Sjednes u auto, odes, kupis, ispricas koji vic i sve stima..

Da li ima ovakvo nesto u Engleskoj?

Tvrtko1995
07.11.2004., 03:52
Nemam pojma.

Tvrtko1995
21.10.2005., 01:59
Šta su ŠNE NOKLE?

Evo jedne teme da se prisjetimo jezickih (ali i kulinarskih specijaliteta)

ADEX
21.10.2005., 03:55
Ja znam i nevolim ih. :D

Secundo
21.10.2005., 08:36
Ja znam i obožavam. Bakine su bile :top:, ali sa bakom odoše i takve poslastice :tuzni: Međutim, u novije vrijeme i ne podnosim baš mliječne proizvode (zafalio neki encim za rastvaranje mliječnog šećera, oće to sa godinama :( ), pa vjerojatno više i ne bi uživao u šne noklama.

tridi
21.10.2005., 13:51
Ima kakvo teže pitanje,.........
Oćete recept?
d

KokuZ
21.10.2005., 14:47
Tvrtko1995 kaže:
Šta su ŠNE NOKLE?

Evo jedne teme da se prisjetimo jezickih (ali i kulinarskih specijaliteta)

Znam ja :cool:


Ali, da ne bi bilo sve kako treba :

Austrijska policija saopštila je da je jedan državljanin BiH autoputem vozio autobus u suprotnom smeru. Policija je zaustavila autobus s 21 putnikom, čiji se vozač, iz Bosne i Hercegovine, autoputem kretao u suprotnom smeru, u pogrešnoj traci. Autobus se našao u pogrešnoj traci kasno prošle noći, a policija navodi da 51-godišnji vozač nije bio pijan, već je, po svemu sudeći, pogrešno skrenuo po izlasku iz tunela, javlja AP.

DrSigmundFreud
21.10.2005., 18:32
Tvrtko1995 kaže:
Šta su ŠNE NOKLE?



vako, da te ceo svet razume - Schneenockerl :klopa: :zubo:

Tvrtko1995
22.10.2005., 01:02
OK, than.

Zwei Partizanen gelauf auf kukuruzi.

Is this better?

AFRODITA69
22.10.2005., 02:19
Tvrtko1995 kaže:
Šta su ŠNE NOKLE?

Evo jedne teme da se prisjetimo jezickih (ali i kulinarskih specijaliteta)

kak nebi znala,pa to mi mama furt dela...ja si jos nadrobim petit beurre nutra...prava kaloricna bomba!
mljac!


a jel znas ti kaj su placke?
tackrli?
marilen knedli?
cvecn knedli?
granedirmars?
anjgemahtes?
extravurst?
ja sve to obozavam!:top:

Tvrtko1995
22.10.2005., 02:27
AFRODITA69 kaže:
a jel znas ti kaj su placke?
tackrli?
marilen knedli?
cvecn knedli?
granedirmars?
anjgemahtes?
extravurst?
ja sve to obozavam!:top:

Picku strininu. Nikad za te splacine nisam cuo.

OPISI!

Tvrtko1995
23.10.2005., 06:07
Sta je KADAIF?

tridi
23.10.2005., 13:24
kadaif, slatkoooooooo......
d

tridi
23.10.2005., 13:26
AFRODITA69 kaže:
kak nebi znala,pa to mi mama furt dela...ja si jos nadrobim petit beurre nutra...prava kaloricna bomba!
mljac!


a jel znas ti kaj su placke?
tackrli?
marilen knedli?
cvecn knedli?
granedirmars?
anjgemahtes?
extravurst?
ja sve to obozavam!:top:


neznam placke, marilen knedli i cvecn knedli, iako pretpostavljam šta je.
d

xiola bleu
23.10.2005., 14:44
jesu snenokle paradizet?

tridi
23.10.2005., 14:46
xiola bleu kaže:
jesu snenokle paradizet?

ja misim da da.
d

DrSigmundFreud
23.10.2005., 20:07
možda uspijem nešto razjasniti :misli:

DrSigmundFreud
23.10.2005., 20:35
možda uspijem nešto razjasniti :misli:

Austrijska kuhinja, izrazi su skoro sve njemački austrijacizmi
...nampomena, tsch = č


Schnee Nockerl (Schnee snjeg, Nockerl = žličnjak)
Žličnjaci od bjelančevine u Vanille-Saucu + malo limuna i narbana čokolada, stari Bečki špecijalitet

placke? = pojima nemam

tackrli? = ??? možda "Powidl Tatschkerln" Tjesto od krumpira punjeno sa marmeladom od šljiva
Česki špecijalitet udomaćen u Austriji

marilen knedli = Marillen Knödel, valjci punjeni sa marelicama, valjanni u preslama (= Brösel)

cvecn knedli = Zwetschken Knödel, isto, samo sa šljivama

granedirmars? = Grendiermasch , nešto slakto, ne jedem...

anjgemahtes? Eingemachtes = ukuhano, kozervirano... nezanam koje konktreto jelo se to u Zagorju podrazumjeva?

extravurst = Extrawurst, najjeftinija salama, sa puno brašna, po izgledu slična mortadelli ali bez masti,

:klopa: :klopa: :klopa:

cuca
05.11.2005., 21:08
Tvrtko1995 kaže:
Šta su ŠNE NOKLE?

Evo jedne teme da se prisjetimo jezickih (ali i kulinarskih specijaliteta)

http://www.momsen.at/seite36.htm

cuca
05.11.2005., 21:13
cuca kaže:
http://www.momsen.at/seite36.htm

http://www.coolinarika.com/img/recipe/409418_1.jpg

Tvrtko1995
06.11.2005., 02:38
UPRAVO TO!!!!!!!!!!

Zahvaljujem na slici!

Magor
06.11.2005., 07:09
DrSigmundFreud kaže:
granedirmars? = Grendiermasch , nešto slakto, ne jedem...

Grenadirmarš nije slatko jelo. To je slano.
slika (http://img.tar.hu/magor/img/10946397.jpg)

Magor
06.11.2005., 07:18
cuca kaže:
http://www.coolinarika.com/img/recipe/409418_1.jpg

U Mađarskoj ovo jelo je: madártej (znači: ptičje mlijeko)
Bečki specijalitet? Hm. Ne znam. Radije mađarski specijalitet.

zozon
06.11.2005., 10:18
.......to ne mogu da se setim, al' :D
reko', 'ajd da svratim, sad što, šta me košta? Valjda ce mi dati
parce 'leba i masti i malo aleve paprike odgore, pa ondak cašu
vode, a nad'o sam se i kakav tanak špricer, što Madjari kažu
"Hozsu lepes", a to na madjarskom znaci "dugacak korak".

I kad sam došao na taj salaš, prvo što sam video, na astalu
cipovka 'leba bela, vidilo se da je frišak, onako, reš malko. A
po avliji svuda trcidu pilici, brojleri oni što se zovu. Lepo i
dan - danas vidim kako onako po avliji se muvaju levo - desno.
Odškrinita vrata od pušnice. A tu... E, divota jedna! Odma'
ogladnim kad se toga setim. Šunke, slanine, a znaš koje slanine?
One 'nako što ima red slanine pa red šunke, pa red slanine pa red
šunke, pa tako jedno pet - šest puta, ti redovi. Pa ondak, ondak
džigernjace, pa švargle, pa krvavice... A dole jedno plekano bure
puno cvaraka i droždina. Što bi kaz'li Japanci, ikebana, prava
ikebana. Ništa mene to nije, što bi kazl'o, onako, taklo, iako sam
bio gladan k'o vrag....... :D

DrSigmundFreud
06.11.2005., 12:05
Magor kaže:
Grenadirmarš nije slatko jelo. To je slano.
slika (http://img.tar.hu/magor/img/10946397.jpg)

Neznam, slako - slano :confused:

Austrijski Grenadiermarsch je drugačije izgledao nego na slici.
Imam u sijećanju da su to jelo učenici iz internata i studenti popularno zvali
Wochenschau - pregled tjedna
serviralo se je petkom i očigledno su tu bili svi ostaci od ponedeljka do četvrtka zmixani

:zubo: :klopa:

Magor
06.11.2005., 13:10
zozon kaže:
..., pa ondak cašu vode, a nad'o sam se i kakav tanak špricer, što Madjari kažu "Hozsu lepes", a to na madjarskom znaci "dugacak korak". ...

Da budemo precizniji: :D

Mađarski rječnik za špricere:
2 dl soda vode, 1 dl vina:
- hosszúlépés (čita se: hosulepeš) /hosszú = dugačak, lépés = korak/
1 dl soda vode, 1 dl vina:
- kisfröccs (čita se: kišfreč) ili fütty (čita se: fitj) ili rövidlépés (čita se: revidlepeš) /kis = mali, fröccs = špricer, fütty = zvižduk, rövid = kratak, lépés = korak/
1 dl soda vode, 2 dl vina:
- fröccs ili nagyfröccs (čita se: nadjfreč) /nagy = veliki/
5 dl soda vode, 5 dl vino:
- mafla /mafla = blesav(ac)/
2 dl soda vode, 3 dl vina:
- házmester (čita se: hazmešter) /házmester = domar/
3 dl soda vode, 2 dl vina:
- viceházmester (čita se: vicehazmešter) /vice = vice, házmester = domar/
1 dl soda vode, 4 dl vina:
- háziúr (čita se: haziur) ili nagyházmester (čita se: nadjhazmešter) ili bivalycsók (čita se: bivajčok) /háziúr = kućevlasnik, domaćin; nagy = veliki; házmester = domar; bivaly = bivol; csók = poljubac/
4 dl soda vode, 1 dl vina:
- kisházmester (čita se: kišhazmešter) ili lakófröccs (čita se: lakofreč) /kis = mali, házmester = domar, lakó = stanar(ski), fröccs = špricer/
1 dl soda vode, 9 dl vina:
- Krúdy fröccs (čita se: krudi freč) /Krúdy je bio mađarski pisac, fröccs = špricer/
1 l soda vode, 1 l vina:
- csattos (čita se: čatos) ili lámpás (čita se: lámpás) /csattos = sa kopčom, lámpás = fenjer, svetiljka/
9 dl soda vode, 1 dl vina:
- sóher fröccs (čita se: šoher freč) /sóher = škrtac, fröccs = špricer/
Sok od kiselog krastavca + vino:
- Újházy fröccs (čita se: ujhazi freč) /Újházy je lično ime/
1 dl coca-cole, 1 dl crvenog vina:
- kisvadász (čita se: kišvadas) /kis = mali, vadász = lovac/
1 dl coca-cole, 2 dl crvenog vina:
- nagyvadász (čita se: nadjvadas) /nagy = veliki, vadász = lovac/
1 krigle piva, 1 dl ruma:
- matrózfröccs (čita se: matrozfreč) /matróz = mornar, fröccs = špricer/
Dupla kava + rum:
- postásfröccs (čita se: poštašfreč) /postás = poštar, fröccs = špricer/
Crveno vino + šampanjac:
- Tisza fröccs (čita se: tisa freč) /Tisza je lično ime/
2 dl soda vode:
- színészfröccs (čita se: sinesfreč) /színész = glumac, fröccs = špricer/
:D :W

zozon
06.11.2005., 13:29
Slabo divanim "madžarski", nešto malo, a i to mani.
Ucio sam iz citanke, al' sam ost'o na osmoj strani.... :D

Odjedared - astal šaren, sos paradajz, krompir baren,
šuve šnicle, ko promincle, kara-batak svakom.
Na podvarku curka, zna se. Gdi je curka, tu je prase.
Onda torte, razne sorte i rezanci s makom.
Ej, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš!

Vejao je sneg po šoru, sedeli smo do pred zoru.
Baba rece: "Deder kaput! Radni dan je, 'ajmo na put!"
Al' kum Pera odma' skoci: "Šta to vide moje oci?
Sido, ne daj nikom kaput! Prvo fruštuk, e, ondak na put!"



Nosi vruce 'leba kriške, fafarone, cvarke friške,
zacas sprema šunke, rena, i pihtije svakom.
Pitamo ih: "Ljudi, dokle?!" "Cekaj", kažu, "još šnenokle ,
i šufnudle i griz-štrudle i rezance s makom! "
Hej, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš!

I ondak, sat i frtalj, kol'ko je iš'o šinobus, nismo ništa jeli,
i kad smo stigli na stanicu odma' kupimo burek, lep, frišak,
mastan, sve nam, onako, mast curila niz bradu.

Pa ondak opalimo preko toga jednu tepsiju šampita i gajbu piva.

Mlakog.

Crnog. ,,,,

AFRODITA69
12.02.2006., 22:21
dijasporo,od kako ste vani-speciajlno vi u americi,hranite li se jos domacom klopom ili ste presli na all american fast food(u sto ne nabrajam samo mcd's i sl.fast food restace nego hranu iz freezera koju ubacis u micro i "voila!"u min gotovo!?
ljeni ste za pripremanje domacega ili nemate vremena ili pak jednostavno vam marie calender ima bolji okus?

dr.kronja is back
12.02.2006., 23:23
otkad sam ovdje fast food me nije vidio a bogami i nece i ubuduce,ponekad kinesku riza i brokoli kuham pecem sve sta stignem:D :D :D

Gulpa
13.02.2006., 04:02
Meni i dalje nema do domace hrane :top: Volim jesti, a bogami i kuhati :)

Bas sam u petak radio zapeceni grah sa kobasicam :klopa: :D

Fast food mi sluzi samo kada sam jako umoran, radim do kasno ili mi se jednostavno uopce ne kuha.. to je onda logicno rjesenje ;)

Katie
13.02.2006., 04:28
Ja nikad nisam voljela sarmu, cevape, burek.....tako da mi je hrana u Americi super. Vegetarijanka sam vec 8 godina tako da uzivam u kineskoj/japanskoj hrani, povrcu i vocu.........

Samo obozavam cokoladu i slatkise tako da nabavljam u Chicagu sve od bombonjere i kekse of "KRAS" i naravno razne Milke :klopa:

Gulpa
13.02.2006., 04:30
E da... kolaci ovdje su grozota u odnosu na sve one slastice koji nasi ljudi znaju raditi :D Tako da sam poceo i kolace peci :p

apfelstrudel
13.02.2006., 04:30
A ne, niposto mcdonalds itd., koma koma. Jedino Chipotle :cerek: i te neke meksicke stvari, kineski fast food isto zna bit ok.

Btw, ima li tko preporuku gdje u Washingtonu (DC) naci: dobru pizzu (ne ove grozne americke), pekarnicu, i gdje kupiti dobro maslinovo ulje?

Katie
13.02.2006., 06:13
A ne, niposto mcdonalds itd., koma koma. Jedino Chipotle :cerek: i te neke meksicke stvari, kineski fast food isto zna bit ok.

Btw, ima li tko preporuku gdje u Washingtonu (DC) naci: dobru pizzu (ne ove grozne americke), pekarnicu, i gdje kupiti dobro maslinovo ulje?



Oh Chipotle je superrrrrrrr

Zasto ne probas pizzu iz Giordanos? ( deep dish w/ cheese). Ne znam dali to ima u Washingtonu ali ovdje u midwest ima na svakom koraku.

Katie
13.02.2006., 06:16
E da... kolaci ovdje su grozota u odnosu na sve one slastice koji nasi ljudi znaju raditi :D Tako da sam poceo i kolace peci :p



Slazem se. Kolaci u Americi su kao plastika. Te kreme, cokolade uopste nemaju ukus. Kad se samo sjetim kolaca koje sam jela u Dalmaciji...

enigma
13.02.2006., 07:54
Nasu spizu ne kuham samo pravim nase kolace, fast food barem jedan put u mjesecu, nije vazno sta Mac Donalds, Burger King, KFC, Domino's ili kebab.

AFRODITA69
13.02.2006., 22:26
E da... kolaci ovdje su grozota u odnosu na sve one slastice koji nasi ljudi znaju raditi :D Tako da sam poceo i kolace peci :p

neznam gdje si,ali kolaci su fakat ocajni.recimo,oni mali cajni kolacici,koji nalikuju na one nase,imaju neki cudan oduran okus i odvratan pekmez nutra...tak bi si nekad kupila i pojela bas te male cajne jer mi dodu ko nasi domaci,ali od kada sam probala-samo prodem.

Shtefitza
15.02.2006., 05:29
dijasporo,od kako ste vani-speciajlno vi u americi,hranite li se jos domacom klopom ili ste presli na all american fast food(u sto ne nabrajam samo mcd's i sl.fast food restace nego hranu iz freezera koju ubacis u micro i "voila!"u min gotovo!?
ljeni ste za pripremanje domacega ili nemate vremena ili pak jednostavno vam marie calender ima bolji okus?


ni jedno ni drugo.

Po hrvatsku hranu (ono sto se moze naci) moram ici u specijalne, udaljene ducane.

Ne pada mi na pamet da se hranim fast foodom. (Ste gledali Supersize me? :eek: )

U Americi imam odlican pristup najboljoj mediteranskoj hrani, koja je jednostavna, brza, zdrava. U nedostatku vremena ili za promjenu, volim pojesti jednostavna azijska ili "domaca americka".

Shtefitza
15.02.2006., 05:33
Oh Chipotle je superrrrrrrr

Zasto ne probas pizzu iz Giordanos? ( deep dish w/ cheese). Ne znam dali to ima u Washingtonu ali ovdje u midwest ima na svakom koraku.

Nisam probala Giordanos.
Obicno pojedemo Round Table. Ili doma imamo zaledjene alzaske pice (iz Trader Joe's) :klopa:

Da, i ponekad meksicke stvari (tipa: Pollo Loco, Baja Fresh) sa piletinom, puno svjezeg povrca, grah, malo salse i svjeze tortilla chips.

A od domace hrane volim skuhat cuspajze, pa ih imati u ledu. Za hitne slucajeve. :D

AFRODITA69
15.02.2006., 14:25
ni jedno ni drugo.

Po hrvatsku hranu (ono sto se moze naci) moram ici u specijalne, udaljene ducane.

Ne pada mi na pamet da se hranim fast foodom. (Ste gledali Supersize me? :eek: )

U Americi imam odlican pristup najboljoj mediteranskoj hrani, koja je jednostavna, brza, zdrava. U nedostatku vremena ili za promjenu, volim pojesti jednostavna azijska ili "domaca americka".

nisi dobro shvatila pitanje!
nisam misla na nase proizvode,nego dal kuhate si doma kak to rade vecinom u zagrebu ili zderete vani stalno.za skuhati nasu domacu hranu imas bas sve namirnice kao i u zagrebu;) ...ne kuzim kak ti mogu biti jako udaljene osim ako ne mislis na nase prozvode.dakle,KUHATE LI DOMA DOMACU HRANU ILI JEDETE VANI U FAST FOODIMA ILI PAK KUPUJETE MICROVALNE PAKETICE IZ FRIZIDERA?

kad kazem domaca hrana ne mislim samo na neke izvorne cuspajze nego sve kaj se jede u hr skuhano doma...to moze biti i ricet kao i pecena kokos ili pak zagrebacki ili becki odrezak..pasta,salate...ma sve ali spravljeno doma.po naski.kuzis sad?

AFRODITA69
15.02.2006., 14:27
ni jedno ni drugo.

Po hrvatsku hranu (ono sto se moze naci) moram ici u specijalne, udaljene ducane.

Ne pada mi na pamet da se hranim fast foodom. (Ste gledali Supersize me? :eek: )

U Americi imam odlican pristup najboljoj mediteranskoj hrani, koja je jednostavna, brza, zdrava. U nedostatku vremena ili za promjenu, volim pojesti jednostavna azijska ili "domaca americka".

kaj je domace americko osim stejka?(cak ni on!)
amerika nema svoju kuhinju zapravo..sve je to dovezeno iz vana...zato mi je najdebilnije kad me ameri pitaju koja je nasa hrana?!mislim...:rolleyes:

AFRODITA69
15.02.2006., 14:36
Nisam probala Giordanos.
Obicno pojedemo Round Table. Ili doma imamo zaledjene alzaske pice (iz Trader Joe's) :klopa:

Da, i ponekad meksicke stvari (tipa: Pollo Loco, Baja Fresh) sa piletinom, puno svjezeg povrca, grah, malo salse i svjeze tortilla chips.

A od domace hrane volim skuhat cuspajze, pa ih imati u ledu. Za hitne slucajeve. :D

jedna stvar koju svakom kazem je to da cali nema dobre pizze.i nema.svi ovi veliki lanci kao round table,pizzaa hut,mountain mike's i sl.je uzasno.ovdje u ny ima uzasno puno pizzeria koje nisu u lancu i one su najbolje.to sto ja zovem "prava pizza"..ovdje skoro nitko i ne jede iz lanca...
kaj se pizza tice,tu sam se preporodila.pizza je prava evropska.jer talijani drze pizzerie na svakom cosku.

trader joe's tjesto za picu mi je super..to obicno kupim i onda sama napravim picu sa svime sto volim...i ta mi je onda najbolja!
i inace trader mi ima zanimljivih jeftinih stvarcica za brzu pripremu-od strudlih do lumpia...ameri(oni pravi zadrti)nikad ne udu u trader joe.njima je to nepoznanica..kao sto ovdje u ny niko od amera ne ude u domace ducane sa hr. proizvodima...samo gledaju ali nis ne kupe...obozavam ih promatrati kak vrte u rukama cokolino,pa nase kekse,pa feferone,pa ajvare...jer ovdje su "domaci "ducani krcati nasim proizvodima...nema sta nema,za razliku od cali.

Gulpa
15.02.2006., 19:46
KUHATE LI DOMA DOMACU HRANU ILI JEDETE VANI U FAST FOODIMA ILI PAK KUPUJETE MICROVALNE PAKETICE IZ FRIZIDERA??
U svakom slucaju puno cesce spremamo jelo kod kuce, doma spremnljeno jela su daleko finija od bilo kakvih "instant, samo stavi u pecnicu jela", ali fast-food i restorani su ugodni dodatak i odmor ;)

FFE
15.02.2006., 20:19
dijasporo,od kako ste vani-speciajlno vi u americi,hranite li se jos domacom klopom ili ste presli na all american fast food(u sto ne nabrajam samo mcd's i sl.fast food restace nego hranu iz freezera koju ubacis u micro i "voila!"u min gotovo!?
ljeni ste za pripremanje domacega ili nemate vremena ili pak jednostavno vam marie calender ima bolji okus?

ne jedemo fast food, kuhamo svoju hranu koja je mjesavina svega i svacega, a kada nam se ne da kuhati onda jedemo sendvice sa sunkicom, salaticom, sirom. :D

Tvrtko1995
15.02.2006., 23:11
Ja sam danas spremio sis-cevap.

Lepinja od Alije i kefir.

Najeo se k'o stoka.

Katie
16.02.2006., 00:49
Ja sam danas spremio sis-cevap.

Lepinja od Alije i kefir.

Najeo se k'o stoka.


heheh bas si me nasmijao.

Dali tvoja zena zna da sprema nasa jela?

Tvrtko1995
16.02.2006., 01:41
heheh bas si me nasmijao.

Dali tvoja zena zna da sprema nasa jela?

Pravila je gulas, ali po receptu, pa je bio malo cudan.

Al' zato chily OTKIDA! Pa onda, TACOS. A "kuruzu" kad napravi, i macke se oblizuju.

Tako da ja pravim "europska" jela a ona "americka" (meksicka - rodjena je u kaliforniji, odrasla u Nevadi, porijeklom iz Atlante....)
Njena stara je imala jedno 5-6 restorana po cijeloj Americi, pa onda kad se ide u tazbinu, onda se cuvam jedno 3-4 dana...

Al' zato kad ja napravim svinjske kotlete na lovacki onda i stara trazi jos....:top:

Rita
16.02.2006., 05:01
Ja kuham od prvog dana kak sam dosla. Volim kuhat i ne volim junk food ali volim otic na sushi ili neki drugi fini restoran. Od neke brze hrane pojedem fini pannini ili sendvic, dobru pizzu i meksicki wrap, sve uglavnom u lokalnim malim restorancicima. Kod nas je jedino McDonalds u gradu od junk food lanaca i pojela sam nesto tamo mozda par puta u ovih par godina.
BTW volim kuhati a i muz voli pa smo uglavnom doma a rucak se jede isto nesto kuhano od doma.

Shtefitza
16.02.2006., 06:04
Ahaaa!! :)

Volim kuhati. Dosta sami kuhamo, kad stignemo. Kad nemamo vremena napravimo nesto smrznuto. Tipa smrznuto povrce, preprzim na tavi, uz pastu. To isto smatram pod skuhano.

Ili jedemo vani. Najcesce na poslu u kantini ili ako smo u gradu, nesto u nekom od restorancica, na brzinu.

Donata
16.02.2006., 08:32
Kuham svaki dan, izuzev kad je neka prilika za otici van. Pored sveg ovog obilja svjezeg voca i povrca po niskim cijenama, grijeh bi bilo ne kuhati. Barem 2 puta tjedno pecem kolace za poslijepodnevnu kavicu.

DrSigmundFreud
17.02.2006., 19:22
dijasporo,od kako ste vani-speciajlno vi u americi,hranite li se jos domacom klopom ili ste presli na all american fast food(u sto ne nabrajam samo mcd's i sl.fast food restace nego hranu iz freezera koju ubacis u micro i "voila!"u min gotovo!?
ljeni ste za pripremanje domacega ili nemate vremena ili pak jednostavno vam marie calender ima bolji okus?

Domaća klopa je za mene riba.... :rolleyes:
toga nema baš previše ali se nađe, ribu ja spremam :cool:
Malvazija od Kozlovića i Matoševića je uvijek tu :cool:
Imamo par dalmatinskih restorana, od toga jedan Istrijanski koji vodi moj brat :top:
Kao ljevo nestrojen liberal nikad ne u ulazim u .... ni u jedno McSranje :)
Osim toga odlaziam poslovno sve češće u ZG :top: tu se naklopam :rolleyes:
bil sam u zadnjih 10 dana 2x2 dana (kilaža se opet penje:flop: )

A Austrijska kuhinja je masna... pa ovi ovdje sve živo paniraju :flop: :zubo:

matematicar
17.02.2006., 21:23
otkad sam ovdje fast food me nije vidio a bogami i nece i ubuduce,ponekad kinesku riza i brokoli kuham pecem sve sta stignem:D :D :D


Hoces reci zena kuha!? :zubo: Jadna zena.

matematicar
17.02.2006., 21:27
Ja nikad nisam voljela sarmu, cevape, burek.....tako da mi je hrana u Americi super. Vegetarijanka sam vec 8 godina tako da uzivam u kineskoj/japanskoj hrani, povrcu i vocu.........

Samo obozavam cokoladu i slatkise tako da nabavljam u Chicagu sve od bombonjere i kekse of "KRAS" i naravno razne Milke :klopa:


:top: I ja zivim u Chicagu. Iako nisam vegetarijanac, mogu reci kako jedem znantno manje mesa a mnogo(citaj: MNOGO) vise salata.
Ujedno obozavam Thai hranu (kineska im ne moze prismrditi).
U "nasim" prodavnicama kupujem cedevitu, avjar i ta "sranja".

Mr Spiker
17.02.2006., 22:46
Ujedno obozavam Thai hranu (kineska im ne moze prismrditi).

Thai is zakon.

Tvrtko1995
18.02.2006., 02:22
Thai is zakon.


Za dobiti TRCKALICU. Odlicno kod dugotrajnog zatvora.

Kiwi
18.02.2006., 16:57
Nasu spizu ne kuham samo pravim nase kolace, fast food barem jedan put u mjesecu, nije vazno sta Mac Donalds, Burger King, KFC, Domino's ili kebab.
ja ono sto se u burger kingovima i McDonaldsima prodaje ne bih ni prstom taknuo,a kamoli pojeo-nabavi si bolje neku knjigu s najboljim receptima nase kuhinje-ako nemas vremena za kuhanje onda si preko vikenda skrati pispauzu
i to je to,nezdravu americku kuhinju(ili kako anglofili kazu 'fast food') prepusti Teksancima

Evil Kanevil
18.02.2006., 20:41
Kuham zato sto volim, no ne kuham cesto. Cesto radim vecere za drustvo. Da li su to 'hrvatska' jela, nisam siguran -- iako su mnoga inspirirana maminom i bakinom kuhinjom.

Mi vecere uglavnom jedemo vani -- SF ima odlicnih restorana. Jedina primjedba mi je da se restorani ovdje rano zatvaraju (uglavnom treba uci prije 9).

Rucak uglavnom odem pojesti negdje 's nogu' -- taqueria, falafel, ili azijski.

Fast food restorane tipa McDonalds/BurgerKing/KFC ne volim i izbjegavam pod svaku cijenu. Tu i tamo ako se nadjemo kasno na putu znamo stati u In-n-Out.

Bani
18.02.2006., 22:25
vecinom kuham. Istina bog ne komplicirano ko kak bi moja mama skuhala jer nemam vremena no ipak kuham.
Fast food - tu i tamo i onda rade Wendy's nego McDonalds

Kad ne sluham klopam kinesku kuhinju, nekad tai, obozavam sushi, juhice od Pannera Bread-a, Mondo's Bread-a i Bruegger's baggel bakery-a. Tu na mom dijelu midwesta ih ima na svakom cosku

Tvrtko1995
19.02.2006., 01:42
Ja odem ponekad u fast food. Wendy's chilly je mrak! Pa onda Burger King (No 2, King size, with cheese and coke) Zatim Captain D's

http://www.captainds.com/menu/

Arby's, Subway...zavisi sta je unaokolo. Ja se stalno krecem u krugu od oko 300 milja, tako da jedem kad sam gladan i sta je dostupno...

Samo mi se nesto trbusina pocela povecavati, tako da sam sa mjere za hlace 32 presao vec na 33 ili 34....

Shtefitza
08.04.2006., 18:31
Ljudi, ajvar u Trader Joe's!!! :)

AFRODITA69
08.04.2006., 18:33
blazeni ny-ajvarih ko dreka (od podravke do nekih makedonskih frimi-oko bar 6 vrsti)u svakoj samoposluzi oko mene!
ja ih konstatno kupujem i bacam...ali sad si bas idem namazati na kruh jer sam nedavno kupila!

AFRODITA69
08.04.2006., 18:37
Ljudi, ajvar u Trader Joe's!!! :)

ny ljudi!!!!!!!!!!novo otvoreni trader joe's na manhattanu!!!!!!!!!!!!!(negde oko 14st st. i uniona)veliju da je ogroman i ima svega vise nego u ostalima...moji su danas trebali ici ali kisa pada pa nisu...inace idem u onaj u white plainsu...

najbolje od svega je to,da ameri bas i ne ulaze u trader...ali ovaj novi na manhattanu je privukao paznju amerih tak da je za grand opening bilo krcato..konacno su skuzili da taj ducan ipak vredi...sad sire rijec okolo-si cula za onaj jeftini ducan trader joe's...ja se samo nasmijem...mislim meni niakva novotarija jer sam u cali isla stalno...;) toga tamo ima ko dreka...

Ona007
08.04.2006., 20:17
Al' zato kad ja napravim svinjske kotlete na lovacki onda i stara trazi jos....:top:

mogao si i podjelit recept sa dijasporom;)

Ona007
08.04.2006., 20:35
Sto se tice kuhanja.. ja kako kad.. ovisno o obavezama..
Obicno kuham domace, mrzim zamrznuto i polugotovo, pomfri je puno bolji npr kad ga sam spravis.
Kad nam treba fast food, ja sam otkrila nesto vrlo efikasno: teleci sniceli.. kupis na veliko, izrezes snicele na tanko, zapakiras u porcije, spremis u zamrzivac, odmrznes kad treba, pet minuta przenja, pospes usitnjenim cesnjakom, s nekim brzim prilogom - ne treba ti fast food.

Sto se tice restorana, rijetko jedemo fast food ali volimo otic u restorane, narocito jedan kineski gdje se prodaje zdravija kineska hrana, malo drugaciji od uobicajenih kineskih.. obozavamo dumplings. Nijih cesto kupujem i zamrznute u Japanskim ducanima.

Ja volim i vjetnamsku kuhunju, pork and lemongrass - mljac samo chilli ko sami vrag.. probala spremit doma, ni blizu..

Meksikansko,da ali vrlo rijetko, pizze isto tako..vishe volimo hranu tipa grckih restorana i puno mesa na grillu..
Uglavnom, nemam nista polugotovo u zamrzivacu a maleni je pravi gurman, takav rodjen, trebalo bi ga zaposlit da kusha hranu i ocjenjuje.. jako dobro jede.. pojede sve sto mu ponudis ( sve osim gljiva) ali dobro zna i pamti sto mu je ukusnije i uglavnom voli nashe, pa tako i kuham.. specijalno za svaki obrok voli svjezu salatu zacinjenu s nasim maslinovim uljem i octom..

Tvrtko1995
09.04.2006., 03:52
mogao si i podjelit recept sa dijasporom;)

Pa evo:

Pork chops istuces cekicem ili nozem i premazes vegetom i usitnjenim cesnjakom i stavis bar jedno pol sata ili vise na stranu.

U mednjuvremenu pripremis: usitnis dimljenu slaninu (kanadsku, kako to amerikanci kazu), sampinjone i lukac.

U dublju serpicu ili duboku tavu stavis putra i malo ulja (da ne gori) i na dosta jakoj vatri poprzis svinjetinu sa obje strane da se dobro zarumeni (ako malo zagori, ne brini), izvadis svinjeinu i stavis na stranu a na onu masnocu stavis slaninu i prodinstas. Zatim luk, pa kad je i luk vec omeksao, usjeckane sampinjone. Sampinjoni ce pustiti malo vlage, pa je zgodno to pokriti i cesto promijesati dok se dinsta. Kad su vec sampinjoni omeksali (i pocrnili), vratis natrag onu svinjetinu, kratko jos prodinstas i podlijes vodom ili govedjom juhom. Ako nemas juhu, podlij vodom (da pokrije meso) i dodaj 1-2-3 kockice KNORR ili Podravka ili MAGGI govedje kocke, smanji temperaturu i ostavi da se krcka (to moze potrajati od pola sata navise. Povremeno promijesas a ako nedostaje, mozes dodati jos vode. Ja obicno stavim brdo nekih zacina: bosiljka, zalfije (sage), cesnjak u prahu, malo ruzmarina, malo papra, lovorov list...
Kad je vec pred serviranje (moze se servirati sa pireom od krumpira, sa makaronama ili nekom pastom ili uz palentu (zganci ili po domaci - PURA), moze jos ici kao side dish: grasak, kuhane mrkvice, spinat...zavisi sta imas), onda pripremis smjesu gustina (starch) i crvene zacinske paprike, dodas vode u to i podlijes ono meso sa umakom. Kad se umak zgusne - serviras.
Ja obicno jos bacim malo persuna, sitno sjeckanog, preko svega (za dekoraciju). Kad sam punicu sa tim iznenadio, onda sam bio nasao zir i hrastov list, pa sam onda sve ukrasio sa tim. Stara je pala na guzicu kad je to pojela. Ide uz to fino bilo koje suho vino. U nedostatku kasteleta i nasih domacih sorti, ja serviram recimo crveni Ecco Domani (ima ga u mnogim grocery trgovinama). Isto moze ici bijela malvazija ili grasevina.

Dobar tek!

Rita
09.04.2006., 04:34
Trader Joe's je zakon, mi svaki put kad putujemo u CA se natrpamo. A sto se ajvara tice, samo da nadjem nase rog paprike pa da vidis ajvara. Ja si ga iz HR furam jer niko ne radi ajvar ko moja baka i mama( i ja kad sam tam). Sad smo frendica(amerikanka) i ja odlucile same pec ajvar kad nadjem dobru papriku.

Tudum
09.04.2006., 17:37
Tvrtko hvala na receptu danas to pravim za veceru, pa ti javim kako je ispalo, a i ja u svako jelo trpam sve moguce zacine sto nadjem u kuhinji hehhe mislim nemozes pogrijesit ne

Tvrtko1995
10.04.2006., 03:37
iiiiiiiiiii, kako je ispalo?

dr.kronja is back
10.04.2006., 03:52
ja sam proslu subotu napravio jastoga fra diavolo i spagetima a poslie toga je leglo 4 litra vina:D :D

Dora K
10.04.2006., 11:09
jedna stvar koju svakom kazem je to da cali nema dobre pizze.i nema.svi ovi veliki lanci kao round table,pizzaa hut,mountain mike's i sl.je uzasno.ovdje u ny ima uzasno puno pizzeria koje nisu u lancu i one su najbolje.to sto ja zovem "prava pizza"..ovdje skoro nitko i ne jede iz lanca...
kaj se pizza tice,tu sam se preporodila.pizza je prava evropska.jer talijani drze pizzerie na svakom cosku.

trader joe's tjesto za picu mi je super..to obicno kupim i onda sama napravim picu sa svime sto volim...i ta mi je onda najbolja!
i inace trader mi ima zanimljivih jeftinih stvarcica za brzu pripremu-od strudlih do lumpia...ameri(oni pravi zadrti)nikad ne udu u trader joe.njima je to nepoznanica..kao sto ovdje u ny niko od amera ne ude u domace ducane sa hr. proizvodima...samo gledaju ali nis ne kupe...obozavam ih promatrati kak vrte u rukama cokolino,pa nase kekse,pa feferone,pa ajvare...jer ovdje su "domaci "ducani krcati nasim proizvodima...nema sta nema,za razliku od cali.

Nisam u USA već u Njemačkoj, ali i ovdje su pizze fakat žasu!!! Srećom, u svakom iole većem gradu obavezno se nalazi barem jedan (ali vrijedan) talijanski restoran (najčešće ih drže Sicilijanci), pa onda kod njih idemo na pizzu.
Domaća njemačka kuhinja (ponuda u restoranima) je za moje nepce neprobavljiva, presoljeno, prezačinjeno, sa značajnom notom Maggijevog Wuerzmischunga, slatki umaci uz meso, odurni kolači, torte u kojima dominira samo okus najlošijeg margarina..... buahuahhhhh!!!!
Njemci također u velikoj mjeri jedu polugotovu /gotovu/ instant klopu.
Probala sam, meni je to odurno.
Fast food nisam ni u HR voljela, kebab nikad u životu probala nisam, a i neću, dovoljno mi je da vidim kak ono meso napikano na onu prečku uredno ostave da stoji vani preko cijelog vikenda (ovdje sve subotom radi do 12, a nedjeljom ništa ne radi) i onda to uredno prodaju uponedjeljak .... :rolleyes:
Kineski fast food, hvala, ali ne hvala, meni ti restorančići izgledaju vrlo nehigijenski. Znam skuhati par kineskih i tajlandskih jela, pa ih sama skuham kad se ono baš uželimo. Ipak, i MM i ja najviše volimo klasičnu kuhinju (sarma, filana paprika, grah na 101 način, čušpajze, pečenog piceka, kuhanu junetinu s paradajz sosom, Zagrebački....itd. :zubo: )
Kuham sve kak sam kuhala doma, ali ovdje je ponekad teško naći namirnice koje u HR nađeš u svakom malom dućanu, tak da sam se već ispraksirala koju namirnicu mogu pronaći u turskim, koju u azijatskim dućanima, a po kuje namirnice moram ići u velike trgovačke centre na periferiji tipa Wal- Mart i sl.

I da, kruh im je odvratan. Bez kvasca, s kiselim tijestom, oni nemaju čisto bijelog brašna. Kruh sami pečemo doma, imamo aparat za pečenje kruha.
Ili kupimo kod Turaka njihovu pogaču (kao naša lepinja). Ali ne da mi se samo radi toga ići u drugi dio grada.

Dora K
10.04.2006., 11:12
Trader Joe's je zakon, mi svaki put kad putujemo u CA se natrpamo. A sto se ajvara tice, samo da nadjem nase rog paprike pa da vidis ajvara. Ja si ga iz HR furam jer niko ne radi ajvar ko moja baka i mama( i ja kad sam tam). Sad smo frendica(amerikanka) i ja odlucile same pec ajvar kad nadjem dobru papriku.

Di ćeš nać dobru rog papriku kad ju ja u srcu Evrope nemrem nać? :tuzni:
A patliđani ovdje? Kao da si pojeo spužvu :rolleyes:

Našla sam Šofkov ajvar u Wal- Martu :cerek:

Tudum
10.04.2006., 15:28
Ispalo mi je malo prevec safta al i to je neko smlatio , sve u svemu super ti je recept

gatto
10.04.2006., 18:20
Toliko sam često u Hrvatskoj tako da nemam potrebe za ničim posebno, ali da sam rijetko doma Italiju bih u ovom slučaju pohvalio.

Što se hrane tiče, prva ligu su. :top: Tržnice sa svježim voćem, u dućanima svega i svačega, pogotovo u onim delikatesnim (odlični sirevi, kvalitetna vina na svakom uglu, slastičarnice s odličnim sladoledom), ljudi bi satima pričali o tome gdje se dobro i kako jede, o novim specijalitetima koje su negdje probali, itd. Jednostavno rečeno, to je u njihovoj kulturi življenja i jako se drži do toga, "quindi, in Italia si mangia benissimo"! ;)

Fish and chips
20.04.2006., 12:25
Radim razlicite bureke,od sira,mesa i krumpira.Dobijem cesto mlince pa onda to s piletinom pripremim.Imam i naseg domaceg jabucnog octa iz Zagorja pa si tako radim zelenu salatu.Grah nekada napravim.Cuspajze nisam nikad naucila radiri tak da to ni ovdje ne radim:D
Ima jedna super knjiga'The best of Croatian cooking' ,Ljiljana Pavicic and Gordana Pirker-Mosher ,Napisana na engleskom ali recepti su:klopa:

DrSigmundFreud
22.04.2006., 17:50
Evo, organziro sam danas zubaca od 70dkg, blitve, češnja, peršina
još sve to dobro zalit, bit će primorsaka večera :klopa: :zivili:

AFRODITA69
22.04.2006., 18:31
mi isto imamo skampe na buzaru veceras...stari je pravi maher u tome,tak da on danas kuha!a za klince srimpi pohani-dave se u tome.

Tvrtko1995
22.04.2006., 20:11
Evo, organziro sam danas zubaca od 70dkg, blitve, češnja, peršina
još sve to dobro zalit, bit će primorsaka večera :klopa: :zivili:

Jebo te pas. Ovdje ne mozes naci ni Z od zubatca....

Mr Spiker
22.04.2006., 23:09
Ovdje se zubatci od 70 dgk bacauju u more.

Outlawpd
08.11.2006., 15:29
Kad ste vec kod domace klope, vidim zanima vas gdje se to nalaze nasi restorani u Americi. Ja sam pronasao ovaj website, jedini koji ima listu nasih restorana u United States. Imaju preko 40+ restorana sirom Amerike, cevapi, burek, itd..

Njihova web adresa je http://restorani.balkan-link.com

miloshz
08.11.2006., 18:54
ljudi... zaboravljate da NY ekipa nema frku oko nabavke bilo cega... postoji ona izreka ''ako ne mozes kupiti nesto u njujorku, to onda ni ne postoji''. ;)

gatto i donata... pa IT je ipak poznata po super hrani! zapravo, oni imaju kult jela. gatto... ti se na severu IT?

od zemalja gde ziveh, jos mi se dopala i madjarska kuhinja.

ruska mi se ne dopada, sem sto mi super da jedu puno ribe.

sto se tice thai hrane, meni super! kineska je ok, ali ne na zapadu. kad smo kod azije, probajte japansku, uzbechku i iransku.

AFRODITA69
09.11.2006., 18:34
da,mi smo ovdje spaseni sa nasim proizvodima...pa rekoh da ih u americkim ducanima prodaju..ima poseban odjel samo sa nasim stvarima...od hrane ,do bekutan kreme i likvija..pa samo oko moje kuce ih je par i sve walking distance od 10 min...

miloshz
09.11.2006., 18:49
njujork je to... imas sve iz celog sveta... od slatkisa do gostovanja pozorista i muzickih grupa. sa nesto love i pameti, jedan od najboljih gradova za zivot.

ko zivi u NY a kuka na americku hranu, sam je kriv.

po evropi nase proizvode slabije prodaju u domacim prodavnicama, prije to bude neki preduzimljivi turchin/iranac/arapin/indijac...

da hoces klopu iz svoje zemlje je normalno, koliko god da si proveo vani i koliko god razlicitih kuhinja da si probao... volim ja nestle slatkishe... ali ipak kad vidim nesto sto pravi pionir, takovo ili krash - rado kupim. ;)

inace, za sarmu idite u irachke restorane. super je! uostalom, sarma je irachko jelo.

nasa kuhinja je neka mesavina mediteranske i bliskoistocne i to je ok resenje kad ne mozete nnaci nasu prodavnicu/restoran.

Skattemus
09.11.2006., 18:51
Meni i dalje nema do domace hrane :top: Volim jesti, a bogami i kuhati :)

Bas sam u petak radio zapeceni grah sa kobasicam :klopa: :D

Fast food mi sluzi samo kada sam jako umoran, radim do kasno ili mi se jednostavno uopce ne kuha.. to je onda logicno rjesenje ;)
recept na pp molim!!:cerek:

miloshz
09.11.2006., 19:00
gulpa... u srbiji je to prebranac, u makedoniji gravche na tavche. najbolje ako mozhesh pripremiti u posudju od zemlje. bez mesa se jede kad je post.

Skattemus
09.11.2006., 19:01
gulpa... u srbiji je to prebranac, u makedoniji gravche na tavche. najbolje ako mozhesh pripremiti u posudju od zemlje. bez mesa se jede kad je post.
ma nije bitno kak se zove dajte recept ne budite skrti:)

miloshz
09.11.2006., 19:03
http://www2.serbiancafe.com/kuvar/5/1366

gatto
09.11.2006., 19:04
Radit će crijeva, vidim ja. :D :D

Skattemus
09.11.2006., 19:05
http://www2.serbiancafe.com/kuvar/5/1366
:kiss:

Skattemus
09.11.2006., 19:06
Radit će crijeva, vidim ja. :D :D
moji se danci jako pale na jugo hranu kak oni to zovu
top jela su
punjena paprika
sarma
grah(varivo)
kiseli kupus i buncek
burek
pite krumpiruse,sirnice....
cufte
gulas 8ne znam jel nas proizvod al ga vole:))

miloshz
09.11.2006., 19:07
odakle si iz scan.?

Skattemus
09.11.2006., 19:08
odakle si iz scan.?
pogle post gore:)

miloshz
09.11.2006., 19:09
gulash [gulyas] je madjarsko jelo... no, masa nasih jela su sa strane... vecinom s bliskog istoka... a ima i iz centralne azije... recimo, pilav je uzbechko jelo.

meni se iranska hrana jako svidja.

miloshz
09.11.2006., 19:10
ma vidim... nego pisali u isto vreme... zivio sam u SE. gde si u DK?

gatto
09.11.2006., 19:11
moji se danci jako pale na jugo hranu kak oni to zovu

Vole li "skakutati" na stolicama? :D :D

Skattemus
09.11.2006., 19:11
gulash [gulyas] je madjarsko jelo... no, masa nasih jela su sa strane... vecinom s bliskog istoka... a ima i iz centralne azije... recimo, pilav je uzbechko jelo.

meni se iranska hrana jako svidja.
pilav ne znam praviti,u principu sam do sad uvijek kuhala pastu il pohala
otkad sam dosla u dansku su izrazili zelju da im predstavim nasu kuhinju :eek: a ja nisam bila u tome iskusna
i tako pocelo sa punjenim paprikama a sad majstorica...sad se nadam krenuti na pilav i slicne stvari,svidja mi se srpska kuhinja...

Skattemus
09.11.2006., 19:12
Vole li "skakutati" na stolicama? :D :D
:confused: :)

miloshz
09.11.2006., 19:18
u srbiji se ubedljivo najbolje krka u vojvodini, kao i selima oko leskovca i kurshumlije.

heh... tako sam ja kiselio kupus u SWE na terasi. ;)

nije ni cudo za skandinavce da vole nasu klopu... ono njihovo nije za nista... sem ribe i morskih plodova.

miloshz
09.11.2006., 19:19
e al' zato se kod machka u italiji super jede.

gatto
09.11.2006., 19:35
Istina, u Italiji se jede prva liga. :top: I da moram ovdje boraviti dugo, tako da npr. ne idem u Hrvatsku po godinu dana, na hranu se ne bih nikako žalio.

Nego, sjetio sam se jedne stvari što u Americi, tj. NYC sigurno nema. Šparoga!

Npr. u Italiji ima svugdje za kupiti šparoga, ali to su nisu one prave divlje aromatične, nego ih oni kultiviraju. Sasvim su drukčije, onako bijele. Mislim, nisu loše, ali nije to to. Doduše, možda ih ima na njihovom jugu gdje im je obala i teren usporediv s predivnom hrvatskom obalom.

Što je to dobro... onako spremljeno s jajima. Znat će Primorci i Dalmatinci. ;)

Skattemus
09.11.2006., 19:38
u srbiji se ubedljivo najbolje krka u vojvodini, kao i selima oko leskovca i kurshumlije.

heh... tako sam ja kiselio kupus u SWE na terasi. ;)

nije ni cudo za skandinavce da vole nasu klopu... ono njihovo nije za nista... sem ribe i morskih plodova.
meni dodje muka od mesnih okruglica u kariju BLJAK
i kebap na svakom koraku,stvarno mi ide na usi van

a za cevape su specijalno dolazili u zg:)

DrSigmundFreud
09.11.2006., 19:43
što se klope tiče su kontinentalna i primorska Hrvatska 2 svijeta :rolleyes:

evo, ja se već 2 tjedna "gnjavim" sa različitim receptima fritaje sa bijelim tartufima :zubo:
...a to je samo nešto za Istrijane i Fiumane :klopa: :)

bio sam naime prije 2 tjedna na kratkom odmoru u Opatiji i šopingu u Istri :zubo: :cool:

Katie
09.11.2006., 19:43
Gatto, ima sirom Amerike sparoga. Ja ih stalno jedem. Kod nas su one zelene samo nisu tanke nego su debele. To se ovdje dosta jede.

gatto
09.11.2006., 19:45
bio sam naime prije 2 tjedna na kratkom odmoru u Opatiji i šopingu u Istri :zubo: :cool:
:top: :zubo:

Skattemus
09.11.2006., 19:45
zna li tko ima li u danskoj blitve i gdje?

gatto
09.11.2006., 19:46
Gatto, ima sirom Amerike sparoga. Ja ih stalno jedem. Kod nas su one zelene samo nisu tanke nego su debele. To se ovdje dosta jede.
E takve debele se mogu kupiti svugdje u Italiji. Jedem ih ja svaki drugi dan barem u tramezzinu, ali nisu onako sexy i ukusne ni približno kao one naše divlje, takoreć s kamena. ;)

Katie
09.11.2006., 19:55
naravno da nisu ni malo blizu u okusu. Ja se sjecam kad sam bila malena da sam ih brala u sumi. Onda bi ih pojela sa jajima.

miloshz
09.11.2006., 19:56
frojde... kontinentalna je vise balkanska, a primorska mediteranska.

da... katie... imas pravo za sparoge i uopste talijanska jela.