View Full Version : Zatvaranje stambenog kredita stambenim kreditom druge banke
Digla sam stambeni kredit prošle godine po tada povoljnim uvjetima međutim u međuvremenu su kamate za stambene kredite pale (ne toliko u banci u kojoj sam digla već u nekim drugim bankama) pa me zanima na koji način se to može napraviti i koliko bi kamate trebale biti niže da bi se tako nešto isplatilo jer pretpostavljam da to nosi i neke troškove (zatvaranje starog kredita, trošak obrade novog, pa prebacivanje jamstva, ponovna procjena nekretnine od nove banke i sl.)
Pokućarac
16.09.2004., 12:26
Uf, ne znam da li bi ti se to isplatilo.
Koliko znam banke prijevremenu otplatu naplacuju 2%, pa onda papirologija, ...., ne znam. Ako je razliak ua kamatama 4% onda bi se mozda isplatilo. Razmisli i o drugim troskovima koje imas uz kredit, a da nisu kamate koje ces morati ponovo platiti : procjena, jamci, obrada kredita, osiguranje, bla bla.
Postoji jos jedna faktor koji ti moze biti bitan. Naime na placene kamate po stambenim kredititma postoji porezna olaksica, pa dio sredstava placenih po kreditima mozes dobiti kroz povrat poreza. Ne znam da li si koristila tu povlasticu, ali onda ti visina kamate vise nije toliko bitna.
Odi malo u Erste bankuili Volksbanku neka te posavjetuju. Znam da su oni govorili da se sa njihovim stambenim kreditima moze "zatvoriti" postojeci stambeni kredit u drugoj banci.
nemoj zaboraviti da je tvoj dug prema banci onaj sa kamatama. nakon godinu dana samo se kamate placaju, pazi da ti ne treba jako veliki drugi kredit da prebijes prvi.
Billi kaže:
nemoj zaboraviti da je tvoj dug prema banci onaj sa kamatama. nakon godinu dana samo se kamate placaju, pazi da ti ne treba jako veliki drugi kredit da prebijes prvi.
prvih nekoliko godina dominantno otplaćuješ kamate, ali ne isključivo. u najgorem slučaju ti nakon godinu dana treba gotovo isti tj. neznatno manji iznos kredita za prebijanje prvoga (jer si otplatio mali dio glavnice koju u svakom trenutku duguješ).
troškovi obrade, procjene i sl. su značajni, pa bi za zatvaranje kredita čini mi se trebala biti osjetna razlika u kamatama da bi se sve to isplatilo.
Bila sam u banci, savjetovala se i zaključili smo da se ne isplati jer je još uvijek premala razlika u kamatnim stopama da bi se svi troškovi i zafrkancija s papirima isplatili. Tako da ništa od toga jer ispada da je sada kamata za koji postotak manja ali drugi uvjeti su lošiji (ja sam digla kredit sa hipotekom 1:1 i bez jamaca što sada ne bih mogla uz te niže kamate)
Hannah kaže:
prvih nekoliko godina dominantno otplaćuješ kamate, ali ne isključivo. u najgorem slučaju ti nakon godinu dana treba gotovo isti tj. neznatno manji iznos kredita za prebijanje prvoga (jer si otplatio mali dio glavnice koju u svakom trenutku duguješ).
kredit od 72 tis eura u pbz , nakon 5,5 godina rekli su mi da dugujem 70 000 (Euro gore ili dolje). znaci da sam na knap, ako zelim prodavat stan.
voyager
17.09.2004., 09:47
Ma donji u svakom slučaju
Bari Kent
25.09.2004., 15:32
I ja sam digao u Erste banci s kamatom 7,85% Uf.... visoko je, jako visoko, ali... bilo je bez jamca i 1:1 a to je ipak velika prednost. Koliko znam iz onoga što su mi rekli kod podizanja kredita - 2% provizije na preostali dug naplaćuje se kod prebijanja. S tim da se može prebiti dio kredita, ne mora u cijelosti. Dakle, ako trenutno duguješ 68,000 €, prebiješ 18,000 €, plaćaš proviziju u iznosu od 1000€.
Da li se isplati? Ovisi o prametrima - razlika u kamati, apsolutni iznos kredita, ostali troškovi...ja npr. nemam kredit niti godinu dana pa kontam da mi se sigurno ne bi isplatilo...
A kad bi barem kamata u ESb pala, sve dileme bi riješili....a sudeći po kretanju tržišta, to će se i dogoditi :))
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.