PDA

View Full Version : Zelenaški krediti?


9009
23.05.2011., 12:45
Samo temeljem oglasa ne može se ishoditi nalog za prisluškivanje ili bilo koju drugu posebnu radnju. Postoji cijeli niz drugih ovlasti propisanih ZKP-om i Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima, za koje ne treba nalog i kojima se ne zadire toliko duboko u privatnost pojedinca, a koje će biti efikasne u otkrivanju kaznenih djela i prikupljanju valjanih dokaza.

normalno da policijski posao nije nuklearna fizika.

Nazoveš 50 oglasa u novinama za korupciju/kamatarenje/prostituciju i od toga bar za njih 20 imaš više nego dovoljno dokaza zatvor.

Samo što se većini policajaca/inspektora ne da raditi ili su sami korumpirani.

drot13
23.05.2011., 12:55
Naravno da nije nuklearna fizika, ali to ne znači da ti je tako dostupno i razumljivo kao što misliš.:top:

Što se tiče oglasa, da je tako jednostavno dokazati kazneno djelo preko njih, ne bi se koristili.:top:

Johnny B.
23.05.2011., 13:20
...Što se tiče oglasa, da je tako jednostavno dokazati kazneno djelo preko njih, ne bi se koristili.:top:
Zar nije moguće nazvati sporni oglas i poslati undercover policajca i snimiti sklapanje protuzakonitog ugovora o kreditiranju i sl. :ne zna:
Jel bi se tako prikupljeni dokazi (uz ostale, poput imovine ne srazmjerne količini legalniih primanja i sl.) održali na sudu ili ne?

drot13
23.05.2011., 13:37
Što misliš kad napišeš "protuzakoniti ugovor o kreditiranju" (točnije, koje kazneno djelo)?:confused:

Po tim oglasima i sličnim informacijama se radi, ali se u 99 % slučajeva ne radi o kaznenom djelu.:top:

I da, ako se upotrijebi prikriveni istražitelj, takvi dokazi se mogu upotrijebiti u postupku. Međutim, uporaba prikrivenih istražitelja je poprilično ograničena. Ustvari, većina ljudi na ovoj temi je i za još veće ograničavanje.:ne zna:

thesufferingman
23.05.2011., 14:08
e moj drote mislio sam da si pametan ,svi oglasi sto stoje npr. za kreditiranje ne stoje za dzabe koriste rupe u zakonu tako da nema smisla nikakve prikrivene policajce slati na njih jer koriste legalni sustav kamatarenja, nesto slicno kao banke:kava:

Gervasius74
23.05.2011., 15:05
Što misliš kad napišeš "protuzakoniti ugovor o kreditiranju" (točnije, koje kazneno djelo)?:confused:Nije li lihvarska kamata, tipa 10% mjesecno protuzakonita ?

Dapace, mislim da je i propisana max. godisnja kamata koja se smije ugovoriti.

Iako nikad nisam zvao i interesirao se, mislim da "brzi gotovinski krediti bez jamaca" i sl. koje oglasavaju na komadicima papira pod brisacima auta imaju malo "jacu" kamatu.

drot13
23.05.2011., 15:24
Uglavnom (skoro apsolutno) se radi o posredništvu za ugovaranje kredita kod pravih banaka, a ne o "kamatarenju".:top:

zuba
23.05.2011., 18:10
...mislim da "brzi gotovinski krediti bez jamaca" i sl. koje oglasavaju na komadicima papira pod brisacima auta imaju malo "jacu" kamatu.

da bi bilo kaz. djelo nije dovoljna samo "jača" kamata no inaće, već je potrebno da onaj tko daje takav kredit iskorištava stanje nužde, neznanja, lakomislenosti i sl. osobe - a to u takvim slučajevima i nije slučaj..
svi koji uzimaju ove kredite jako dobro znaju zašto idu "na stup" po lovu, a ne u obližnju banku na šalter..
i oni će postati glasni tek ako i kada zapadnu u dubiozu, do tada su osobe koje daju lovu njihovi dobročinitelji i o njima oni govore sve najbolje..

velika je ljudska glupost....

Johnny B.
23.05.2011., 19:35
Uglavnom (skoro apsolutno) se radi o posredništvu za ugovaranje kredita kod pravih banaka, a ne o "kamatarenju".:top:
Kako to funkcionira?
Ako sam ja na crnoj listi kod banke, kako onda zelenaš "posreduje" u mojem kreditu? Ja sam mislio da oni daju lovu, a ne banka :confused:

tome
23.05.2011., 19:52
Kako to funkcionira?I mene bi zanimalo... jer sam jednako koleričan na te oglase. Pogotovo kada ih nađem naljepljene na šajbu od auta nakon kiše.

Strašno je to što postupci tih ljudi, pa i takvi oglasi, smanjuju sigurnost građana, odn. povećavaju osjećaj nesigurnosti. A temeljna zadaća države (razlog zašto države uopće postoje) je stvoriti sigurnu okolinu za život svojim građanima. To je glavni razlog zašto policajci riskiraju pogibiju kod stvari kao što su pljačke banaka.

Činjenica da zakonodavac nije istražio o čemu se radi i donio odgovarajuće zakonske mjere koje bi omogućile policiji da efikasno i brzo riješi kredite "ispod bandere" govori o krizi državnosti. A i naše svijesti čemu država služi.

zuba
23.05.2011., 20:38
Kako to funkcionira?


recimo, jedan od načina,
tako da oni podignu kredit na svoje ime, ili najčešće nađu nekoga kreditno sposobnog i ta osoba onda sklapa kredit u banci..(često su to kojekakve zadruge, kartice i sl.)

novac se podigne, od njega se odmah oduzme dio koji bi bio kao "usluga/obrada kredita", ostatak se predaje ovoj osobi i onda ona preuzima na sebe daljnju otplatu mjesečnih rata..
te rate u pravilu budu veće nego je to po otplatnom planu banke (ako se predaju na ruke stvarnom korisniku tj. potpisniku kredita ili posredniku)..

u prvom trenutku svi su sretni, jer su svi /tako misle!/ na dobitku, ali...

na ovaj način naivci budu i ta osoba koja za sitnu lovu čini samo uslugu sklapanja kredita, dovoljno je glupa da ništa ne kuži, odnosno nema ništa pod milim bogom pa joj svaka kuna dobro dođe, ne razmišljajući i ne brinući se što je kredit na njenom imenu i što će banka danas sutra ako se rate ne budu plaćale potraživati lovu..
i naivac je i ta osoba kojoj je novac predan, jer recimo, treba joj 10 000 a ustvari vraća/plaća/ 13,14 000 ili više.., kako kada..
on moguće u prvo vrijeme i plaća rate, ali kako su ti koji uzimaju ovakve kredite u pravilu u debelom minusu i kreditno nesposobni, to ubrzo dođu u situaciju da dobiveni novac potroše i onda nastaje muka sa vraćanjem..

pa se jednog dana svi međusobno tuže i potražuju jedni od drugih novce..

ma, katastrofa..

Gervasius74
23.05.2011., 23:49
I mene bi zanimalo... jer sam jednako koleričan na te oglase. Pogotovo kada ih nađem naljepljene na šajbu od auta nakon kiše.Dva zgodna clanka o tim "brzim kreditima".

http://www.pametnakuna.hr/investicije/krediti-sa-stupova---pazite-se-lihvara

http://www.crotalk.com/modules/news/article.php?storyid=1541


Nevjerojatno mi je da "pravna" drzava ne moze nista poduzeti po tom pitanje. Rekao bih da samo nedostaje volje ...

reggie31
24.05.2011., 06:53
naivac je i ta osoba kojoj je novac predan, jer recimo, treba joj 10 000 a ustvari vraća/plaća/ 13,14 000 ili više.., kako kada..


Errrrrm, svaki kredit je takav. :D

9009
25.05.2011., 14:32
Po tim oglasima i sličnim informacijama se radi, ali se u 99 % slučajeva ne radi o kaznenom djelu.:top:


Ajde neka se neki pravnik javi, jer zelenaši sigurno nisu 99% legalni.