PDA

View Full Version : Kupnja opreme preko poduzeća - pdv, država i ostale zavrzlame

Red Dwarf
22.05.2011., 17:39
Da, ali ga ovdje možeš kupiti na firmu ^^ pa ti je zapravo ovdje jeftiniji 75kn, odnosno 275kn ako računaš ono što bi potrošio na put i vinjete

Knez_007
22.05.2011., 17:59
Da, ali ga ovdje možeš kupiti na firmu ^^ pa ti je zapravo ovdje jeftiniji 75kn, odnosno 275kn ako računaš ono što bi potrošio na put i vinjete

Zar nismo vec zakljucili da se kupovinom preko firme u principu na kraju jednako plati kao i normalnom kupnjom? :D

Red Dwarf
22.05.2011., 18:16
:ne zna: ne razumijem kako. Recimo rađe bi ga ovdje kupio i užicao nekoga za uslugu da uzme preko firme (pošto i uzvraćam usluge) nego trošio pare za povratnu do zlovenije i eventualnu drugu povratnu ako objektiv treba na servis (iako neznam što se ima pokvariti na manualnom objektivu unutar garantnog roka :D)

Lagonda
23.05.2011., 11:23
@Red Dwarf: Kupnja na firmu je bila visestruko obradjivana po pitanju kupnje foto opreme. Kako ti mislis kupiti objektiv ako ti netko drugi kupi i kako mislis da ces proci jeftinije?

Red Dwarf
23.05.2011., 11:36
Hvala Lagonda na brizi ali imam 4 računovođa te jednog revizora oko sebe tako da znam kako ide kupnja na R1 :)

Lagonda
23.05.2011., 11:38
Da, ali to mislis ti kao tvoja firma kupiti ili neka druga?

Red Dwarf
23.05.2011., 11:41
Preko Foto studija, odnosno firme koja se bavi foto uslugama

dnohla vopi
23.05.2011., 11:43
pa svejedno. ako ti kupis nesto na r-1, to mozes prikazat kao ulazni trosak na obracunu pdv-a

e sad, ako prodas robe u vrijednosti 2000kn, a kupis robe za 1000kn (a tu se ukljucuje i oprema i sve), ti pdv placas na ovu tisucu razlike. tj. na 1000 si platio 230 kn pdv-a, a na 2000 si naplatio 660 kn pdva, s time da ovih prvih 230 odbijas od ovih 660 prije nego uplatis poreznoj upravi (zato jer si ti dodao 1000 kn vrijednosti proizvodu, pa placas porez na dodanu vrijednost). pod uvjetom da firma ne posluje s gubitkom, vise-manje sav pdv od kupnje mozes odbit.

Lagonda
23.05.2011., 11:48
Hm, dobri su ti neki racunovodje i revizori...
NHF, ali mozda bi ih trebal promijeniti.

Red Dwarf
23.05.2011., 11:59
Ajde mi reci zašto ja nebi mogao uzeti R1 račun kod kupnje, prikazati to kao trošak firme i "dobiti" na kraju obračunskog razdoblja pdv "nazad". Odnosno manje platiti pdv-a državi

Lagonda
23.05.2011., 12:23
Jel to tvoja firma ili necija druga firma?

Red Dwarf
23.05.2011., 16:34
Koje razlike ima uzeo ga ja ili susjed ili rodbina ili netko treći na svoju firmu za mene :ne zna: Osim potencijalnih moralnih* dilema, ne razumijem u čemu bi bio problem :ne zna:

*Slično grizodušje što bi imao potencijalnom kupnjom u slovenijite uvozom u HRV bez prijavljivanja na carini.

Acheron
23.05.2011., 16:42
Ja sam kupio svoj fotić prek firme, ispalo me 23% jeftinije, dao sam firmi para za cijenu fotića bez PDV-a a što se dalje događa, nemam blage. Teta iz računuvodstva je rekla da nema problema i za mene nema problema.

Red Dwarf
23.05.2011., 17:02
Pa i mene čudi osim potencijalnih moralnih dilema i grizodušja u čemu je problem.

patafix99
23.05.2011., 17:11
Ja sam kupio svoj fotić prek firme, ispalo me 23% jeftinije, dao sam firmi para za cijenu fotića bez PDV-a a što se dalje događa, nemam blage. Teta iz računuvodstva je rekla da nema problema i za mene nema problema.

Ista situacija... Nema nikakvih problema... Jedino što se može dogoditi je dok se Porezna najavi, da budu moooooooooožda samo tražili da im se pokaže fotić (da je u firmi, tj. da nije prodan i sl..)...

Acheron
23.05.2011., 18:07
Pa i mene čudi osim potencijalnih moralnih dilema i grizodušja u čemu je problem.

Kakve moralne dileme?

Plaćam doprinose na plaću, prirez, plaćam porez na sve što kupujem, plaćam porez na porez i plaćam porez jer svako ujutro se ustanem i otvorim oči.
Dok drugi kradu milijune ja nađem način za zaobići platiti porez. Ionako ću ga platiti na drugim stvarima.

dnohla vopi
23.05.2011., 19:46
Ista situacija... Nema nikakvih problema... Jedino što se može dogoditi je dok se Porezna najavi, da budu moooooooooožda samo tražili da im se pokaže fotić (da je u firmi, tj. da nije prodan i sl..)...

a i onda imas bar jednog djelatnika koji je "negdje na terenu", pa je odnio fotic, televizor, bicikl, dva auta i jet-ski sa sobom. vraca se kroz dva tjedna kad dobijemo rijesenje o inspekcijskom nadzoru

lancet
23.05.2011., 21:01
Da, to je ako kupis jedan fotic. Ali ako ih je firma tako kupila dvadeset i vise nema niti jednog u firmi, ne gine joj kazna. I inspekcija kada udje, ne izlazi tjednima ako se zainaci.

Sad su zestoko postrozili kontrole jer je drzava bez para i ako ti porezna udje u firmu, nema sanse da nesto ne platis, s obzirom na ambivalentnost hrvatskih poreznih zakona. A najvise naje... najmanji, naravno :)

Prosli kroz firmu od frenda pa otprilike znam kako to izgleda. Opale ti kaznu sto ime firme nije na procelju zgrade, pa nadalje :rolleyes:

Btw, za one koji ne znaju, utaja poreza definirana je kaznenim zakonom, a ne u prekrsajnim, pa su kazne znacajno vece i ukljucuju i zatvorske. Naravno, ovise o kolicini novaca, a trenutno i broju slobodnih mjesta u zatvorima s obzirom da su svi menadjeri vec tamo :D

dnohla vopi
23.05.2011., 22:05
pa dobro, pricamo o tome da kupis frendu nesto iz usluge, ne da dilas fotice na veliko...

lancet
23.05.2011., 22:10
A kupis jednom, pa drugom, pa trecem, pa frendu od frenda...

I nabere se :D

Lagonda
23.05.2011., 23:22
Ocito nije problem. Kao ni ova drzava.
Naime, nisi ga ti kupio, nego ta firma. Fotic nije tvoj, nego od firme. Osim ako ti ga firma ne proda i ispostavi racun.
Drugo, moralne price nisu za blebetanje nego za one koje treba osvijestiti da se neke stvari "moooooguuu" ali ne mogu napraviti kako drugi misle.
Ako firma propadne, porapst ce i tvoj fotic. Ocito se mnogi ljudi zafrkavaju ne samo sa foticima, nego i sa objektivima, pap priborom, pa sve na firmu....
BTW, PDV se uvijek placa. I nikada nije u sistemu da se PDV ne plati. Ali vrsni pametnjakovici ocito znaju da se kupovanjem na firmu izbjegava PDV. Mosh mislit.

Sto se tice kupnje u SLO ili vani i ne prijavljivanja, jel treba pricati zasto onda sve propada? Ciniti prekrsaj i onda se jos busati u prsa kako si zaribao drzavu... Mozes jedino zaribati sebe. Drzava zbog tebe ne bu propala. Ti vec mozes propasti. To je problem

Achi, tipican oblik izvlacenja love. Ja kupim na firmu, ti mi das kesa, ne za firmu, nego sebi spremim u dzep, a ti dobijes opremu. Ali paprinato je oprema moja, tj od firme. Dakle, dodje mi inspekcija, oprema mora biti u firmi. Ili na radnom zadatku. Kaj bus rekel? A da, kod kolege na terenu. Je, malo morgen... Pa nisu oni tak glupi. Ne desava se to, ali ja govorim o tome kakko ljudi olako shvacaju kupnju fotica preko tudjih firmi i kako pojma miloga ne maju o vlasnistu same naprave.
A ovo o ne placanju poreza necu komentirati. Onaj je ubio, pa i ti mozes nekog onda zadaviti jer ti se ne svidja njegova frizura? Ne laprdaj.
Jadno je da svi pokusavaju zakinuti drzavu, PDV, za neke iznose, koji su u najmanju ruku jadni i nisu vrijedni spomena, a da se kojim slucajem to njima desi, uuuuuu, kako bi svi bili krivi i nozem i pistoljem bi isli na njega.
Jos jadnije je sto ce to malo tko priznati. Nazalost.
A to sto platis PDV na monitoru ili CD-u, ne znaci da ga ne moras platiti i na foticu.
Decki, sustav vrijednosti vam je poremecen. Bolje da ne razglabate o necem sto ne bi trebali.
Ja sam samo skrenuo paznju na to da vidim kako neki nemaju pojma sto znaci PDV i firma i slicno. Pa cak ni knjigovodje i revizori.

Problem je sto si mnogi zele priustiti nesto, ne mora biti nuzno skupo, ali koliko god kosta, ili koliko god jeftino kosta, jos bi oni zakinuli nekog, netko bi izvukel lovu od nekog i tak... Krivi nacin. I onda se naravno poteze u svercanje preko granice i tak.
Ali ovo ovdje sa firmama i to, Boze... Kako izvuci novce od naivca. To je tak nekak koncipirano.
I kaj je najbolje, mnogi novopeceni maldi se uhvate toga kao neko zlatno pravilo i svi samo lupetaju o tome, pokusavaju naci nacina kako nesto zaribati, a sami da zarade za nesto, eeeeeee.....

Slicno kao i P.O. Box i ne placanje poreza, ovog onog... Kad sam to cuo, pozlilo mi je. Je, za gumicu ili olovku ce funkcionirati isto kao i kod nas sto ti nece cariniti, nego pusiti dirketno na kucnu adresu, ali da ce tijelo ili objektiv od desetak tisuca kuna ili vise se moci pokupiti u stranoj zemlji u P.O. Box bez da te itko ista pita...

Decki decki...

Lagonda
23.05.2011., 23:32
@dnohla vopi: da, ne dilas stotine komada. Ali uopce nije bitno jel ti to napravio za jedan ili tisucu. Osim sto ce u papirima ipak cudnije izgledati tisucu komada nego jedan. Ali i taj jedan i onih svih tisucu su u apsolutno istoj situaciji. Dakle, vlasnistvo firme, zna se kako se mora to pravdati, ako se moze, koja su prava i obveze po toj napravi. A dal ih je jedna ili pet, nebitno.

Ono sto se mnogi zavaravaju da je to samo to, firma kupi, ti das novce umanjene za pdv i sve pet. I to je to. Ali to nije nimalo to. Firmi je to trosak, ona isto u trenutku kupnje mora platiti PDV, kojeg si kasnije moze prebiti, ali svejedno su to stvari za koje je netko dao novac. Dakle, toliko manje novaca na racunu. Ok, netko se igra, ali onda radje kupi fotic, pa ga kao "da" nekome, a ovaj mu da kesh kojeg ovaj zapije. Ali i dalje je fotic od firme. Nitko te nece za fotic, ali ja govorim kako ljudi ne kuze taj sustav.
Lako da firma kupi samo jedan fotic i tak napravi. Ah, zacudio bi se da vidis kako to firme rade...
Vidis, za razliku od njegovog revizora, moj prijatelj revizor kad je dosao sa svojom firmom u reviziju neke firme, onak, tri zaposlena, 7 sluzbenih mobitela i brojeva... Ili 9 zaposlenih a ono jedno 13 ili 15 sluzbenih automobila... I takve stvari... Da ti nabrajam dalje situacije?
Naravno da pol tih mobitela nije u firmi, ali su brojevi aktivni. A svi zaposlenici u firmi... Covjece... Ocito su mali zeleni zaposleni...

Probelm je dublji. U nasim glavama. Nerad, jal, zelja kako zaribati nekoga ili nesto itd itd. Nije problem samo jedan fotic ili objektiv u biti...
Probelm je u nasim glavama. A dok se to ne promijeni, nista se nece promijeniti niti ce ljudi napredovati. Govorim opcenito, naravno da ima izuzetaka, i to kakvih... Ali generalno stanje kod nas je takvo nekako. :(

Red Dwarf
23.05.2011., 23:43
Ok, sad da rezimiramo : u čemu je bio uopće problem u početku? Ja da nemam pojma što znači PDV, koliko zapravo dam kad plaćam R1 račun i kako me na kraju cijele priče ispadne kupnja povoljnije nego da nisam uzeo preko firme?

OK, moj sustav vrijednosti je poremećen. Ti zato lijepo budi uzorni građanin, poštuj prometne znakove i živi dug život. A što da ti drugo kažem. Mene smeta što sabornici imaju visoke plaće i onda još imaju obraza pizditi kako im je hrana u menzi loša i što neki od njih u 4 godine mandata održe doslovno 5 minuta govora.

Btw to što je tebi jadno što hipotetski pokušavamo "zakinuti" državu za tih 500kn je nekima od nas inače 1/8 plaće. Uostalom gdje je u toj računici država zakinuta ako već uzimam na račun od obiteljske firme. Država uzima poprilični danak. Ne kradem, ne zavlačim s plaćanjima, ne uništavam državnu imovinu i zato ne vidim u čemu je problem što se vodim istim zakonima koje je država propisala.

Ugl Lagonda pa i samom mi je jasno da neću na račun firme Poljooprema d.o.o. kupovati objektive, Hi-Fi sustav, televizore, kawasaki zx-10r, digitrone i ostalo. Ali svejedno ti si se postavio odmah kao da državi iz usta otkidamo. Pa jbmu imam firmu, uzet ću preko nje i riješen problem. Ugl nisu baš svi forumaši ovdje budale pa da su čuli neki izraz i sad se kurče uokolo.

A sad da se vratimo na početak rasprave koje je pokrenuta upravo zbog hipotetske situacije. Kupio ga ja ovdje preko firme ili ne svejedno me kod nas jeftinije ispada nego da ga kupim u sloveniji i prijavim na carini. Uostalom, da ja imam 2500 kn bi sad pisali o review-u tog objektiva, a ne o tome znam li ja kako kupovina funkcionira.

lancet
23.05.2011., 23:44
Ja sam za strogu, ali pravednu drzavu, a ne drzavu u kojoj su zakoni o poslovanju sivi, pa ako nisi povezan, inspekcija ce te rascetveriti.

Sada imas drzavu koja se ne bavi naplatom poreza od svih koje bi mogla, pusta sivu ekonomiju da divlja, a ja na svojoj placi vucem tri umirovljenika i dadzbine jednako kao da sam direktor sa 300.000,00 kn mjesecne place, jer prijavljujem punu placu.

Poslovanje po tipu kako ce tko koga lakse zaje... ide na svim razinama ukljucujuci i drzavu kao predvodnika.

A ta ista drzava je i pustila sve te rupe zato da bi se ljudima od interesa omogucilo da sa firmama rade sto ih volja.

Ged Earthsea
24.05.2011., 00:47
BTW, PDV se uvijek placa. I nikada nije u sistemu da se PDV ne plati. Ali vrsni pametnjakovici ocito znaju da se kupovanjem na firmu izbjegava PDV. Mosh mislit.

Ono sto se mnogi zavaravaju da je to samo to, firma kupi, ti das novce umanjene za pdv i sve pet. I to je to. Ali to nije nimalo to. Firmi je to trosak, ona isto u trenutku kupnje mora platiti PDV, kojeg si kasnije moze prebiti
Jel mozes sad jos jednom objasniti jel se PDV na kraju prebija ili 'mosh mislit'? Jer vidim kako vecina mislimo da se pdv na kraju ipak prebija i vraca, ali ti malo nisi siguran, malo jesi, al sve u svemu 'ne znas jel bi prdno ili stisno'. A onda kad to apsolviramo, mozda da probamo preci na tematiku kome se to isplati, zasto 'firme' vole dobiti kes na ruke pa onda ipak prebiti taj pdv i slicno. I da se usput ispricas 'onim' racunovodjama.

Jadno je da svi pokusavaju zakinuti drzavu, PDV, za neke iznose, koji su u najmanju ruku jadni i nisu vrijedni spomena, a da se kojim slucajem to njima desi, uuuuuu, kako bi svi bili krivi i nozem i pistoljem bi isli na njega.
Vec ti je Red Dwarf odgovorio, ono sto je tebi jadno i nije vrijedno spomena, nekom je pola place. Drzati prodike o moralu i zakonu i pritom pljunuti na sve siromasnije od sebe je u najmanju ruku neozbiljno i licemjerno.

Mladicu, mladicu...

Red Dwarf
24.05.2011., 08:02
Koliko sam ja shvatio cijela priča oko ovoga je bazirana na pretpostavci da većina na forumu ne zna kako funkcionira kupnja s prebijanjem pdv-a. Odnosno da većina na forumu tu kupnju smatra kao da dođu u dućan sa recimo 770kn umjesto 1000kn kupiti neku stvar. Ostalo je više mnje rasprava i osobni stavovi forumaša

CrniDjuro
24.05.2011., 08:19
...najbolje je kupit od cige na hreliću.:zubo:...jedino nemojte tamo kupovat canon, to je ko da od cige kupuješ fićeka...:zubo:

Mad Dog
24.05.2011., 09:24
evo da se i ja malo uključim ..... Gle ima fakat svega i svačega što se tiče tog PDV-a i odbijanja istog ....

OK Lagonda je htio objasniti neke stvari i malo predočiti što ljudi krivo pod time misle .... imam i ja dosta primjera kad mi netko dođe pa traži da bi kupio opremu na firmu od xx osobe pa se onda čudi ko picek glisti ''Zašto moram platiti 1000 kn ako mi je ta osoba rekla da ne moram platiti PDV'' ?!!?!? I što je još najgore dođu s točnim iznosom bez PDV-a i još bi se raspravljali i svadili ?! Kao da im ne bi htio prodati opremu? Uglavnom ono što je (bar tako mislim) Lagonda htio pojasniti neke stvari tj i moguće posljedice ukoliko dođe do inspekcije ili ne daj Bože zatvaranje iste? Automatski ostajete bez opreme za koju ste dali keš a nemate nikakve potvrde .... Sve je to stvar rizika isto kao i kad švercate robu preko granice .... Da li će vas uhvatiti ili ne ....

Ovo ne bi trebali (bar tako to ja nisam) shvatiti kao prozivku nego kao objašnjenje što i kako ... ukoliko dođe do problema. Uglavnom shvaćam većinu vaših komentara.... i ja sam većinu puta i sam slično napravio ... ježi ga gledam na sebe jer kako se kaže '' Bog je prvo sebi bradu stvorio'' ... jer kao što ste naveli sve stoji počevši od sabornika kojima sirotima niš ne odgovara, bio sam par puta u njihovoj menzi i za pare koje netko od nas potroši za malo obilniji sendvič ili malu porciju čevapa oni dobe kompletan menu koji bi negdje u normalnom restoranu koštao xx puta više ... te siroti ne znaju koliko benzin košta jer ga nisu platili već xx godina i bla bla bla .... najbolje mi je to koliko su uspjeli ''UŠTEDJETI'' a s običnim matematičkim proračunom se vidi da je to nemoguće ...
Al dobro da sad više ne skrećem s teme svi bi mi htjeli da se stvari odvijaju drugačije ali se to sva mora riješiti ili na izborima ili između nas samih

E sad što se tiče odbijanja PDV-a ili šveranja preko grane to je sad na vama i na sreći da li će sve biti OK ili ne ....

Lagonda
24.05.2011., 09:34
Uopce nije pljuvanje na siromasnije od sebe. Ne znam dal se itko zbog toga nasao prozvan. Ja govorim o tome da ljudi nisu sposobni platiti, a jos manje zaraditi, ono sto bi trebali. I da ce uvijek biti "nacin" kako zakinuit, prevariti... Ne kod svih, ali kod finog broja ljudi. A siromasniji su tu u prednosti jer su bas oni koji jos vise zele osiromasiti. To je problem. A i problem je kod kontrola. Jer tesko da bi na placama i doprinosima mogli samo tako nesto zakinuti sto se tice poreza.

Mad Dog je skuzio sto sam htio reci. A neki se krenu pravdati da pljujem po siromasnima. Ne znam samo kako su to zakljucili. Znaci hocete reci da sam ja bogat? Jel me poznajete osobno pa da mozete to tvrditi? Mislim stvarno...

Naravno da ce ubijek biti nekih takvih sivih zona, ali ponekad si ljudi uzimaju previse maha. Obzirom da su "rvati" poznati po tome da ne cijene novac, kako doslo, puno puta je bilo tako i oshlo... A onda kukaju.

E sad, sto se tice kupovine vani, problem je sa SLO jer ako nekaj takvog prijavis na granici, najvjerojatnije ce biti da ce njihov carinik javiti nasima. Ako ne, jos bolje. Postoje dvije varijante, da platis tamo punu cijenu koja je povoljnija sa njihovim porezom i upeljas ga kao svoju opremu. Prosao si jeftinije. Plus put.
Ili probati prijaviti izlazak van u nadi da ovaj ne bu javil nasima. :) Tad si visestruko profitiral.

Amerika je bila vrlo zanimljivo trziste kad je dolar opal na 4.6.
Tad su se stvari jako ispaltile u odnosu na ovdje. Jos ako ti je netko mogao od tamo dofurati osobno... Uf...

A druga stvar je sto je nasa zemlja mala, trziste jos manje, PDV visok i sve ostalo i nema sanse da takve stvari kostaju isto ili jeftinije nego vani gdje su sasvim drugacije stvari postavljene. Nazalost, takva nam je drzava.

Ged Earthsea
24.05.2011., 11:49
Uopce nije pljuvanje na siromasnije od sebe. Ne znam dal se itko zbog toga nasao prozvan. Ja govorim o tome da ljudi nisu sposobni platiti, a jos manje zaraditi, ono sto bi trebali. I da ce uvijek biti "nacin" kako zakinuit, prevariti... Ne kod svih, ali kod finog broja ljudi. A siromasniji su tu u prednosti jer su bas oni koji jos vise zele osiromasiti.
Siromasniji, koji su nesposobni zaraditi, su u prednosti naci "nacin" kako zakinuti i prevariti jer su bas oni koji jos vise zele osiromasiti. Bemu misa, ne samo da su siromasni svojom krivnjom, nego zele krasti i jos vise osiromasiti. Bagra prepredena lopovska.

Mad Dog je skuzio sto sam htio reci.
Mad Dog te zapravo samo pokusao malo obraniti, jer ono sto si ti rekao i sto je Mad Dog rekao su nebo i zemlja.

A neki se krenu pravdati da pljujem po siromasnima. Ne znam samo kako su to zakljucili. Znaci hocete reci da sam ja bogat? Jel me poznajete osobno pa da mozete to tvrditi?
Zakljucili smo na temelju onoga sto si napisao i da se odmah razumijemo, nema tu rvackog jala, meni je jako drago da je tebi PDV sica. Na srecu ne poznajemo te, ali poznavanje nekoga nije preduvjet da bi sudili o tome sto i kako pise po forumu. Ocito je da imas problema s pismenom prezentacijom svojih misli i na tome bi ozbiljno trebao poraditi.

Obzirom da su "rvati" poznati po tome da ne cijene novac, kako doslo, puno puta je bilo tako i oshlo... A onda kukaju.
Vidis, u ovome je problem. Poznam jako puno rvata koji cijene novac i izreci ovakvu banalnu generalizaciju je uvreda po njih. Cak ga toliko cijene da pokusavaju izbjeci placanje PDV-a.*

*naravno, ovo je samo hipotetski, ne poznajem rvata koji ne placa PDV, to bi bilo nezakonito.

A da ne budemo offtopic, kao sto sam pitao i na nikon klubu, moze li netko preporuciti dobar manualni makro za nikona (moze i u drugom mountu ako je adapter relativno jeftin). Znaci, nesto jeftino sto daje vrlo pristojne slike 1:1. Cijene molim s PDV-om jer ga najozbiljnije mislim platiti.

Prosjecan
24.05.2011., 22:05
hipotetski dakako... pitanje: koja je prednost punjenja džepova domaćim "trgovcima" stakala? Ionako na kraju godine državi plate poreza na dobit manje nego što je prosjek netto plaće u RH. Još jedna stvar na koju se moramo naviknuti je da možemo imati milione novaca i htjet kupit robu doma i potrošit novce u RH. Jednostavno NEMATE gdje kupiti neke stvari. Ne postoji uvoznik. Ili je uvoz neisplativ. I onda dođemo do onog da SVI u ponudi imaju recimo 5D mark 2... i hoćeš ga kupiti i imaš novce za njega - a njega nijedan dućan - nema na lageru. Plati pa ćemo ti za 2 tjedna nabaviti.

Niti za Tamron, niti za Canon, ni za Nikon, ni za Pentax, ni za Olympus ne postoji pravi ovlašteni servis koji je u stanju napraviti servis objektiva/aparata/nečega, i to nije samo u foto svijetu tak nego u svemu. Zaboravio sam Sigmu, pardoniram se.

Primjera radi - Kodak centar je uvoznik za Canon i njegove MPC su takve kakve jesu. I dođeš kao drugi trgovac kupit Canon opremu da bi je u svom dućanu prodavao... i platiš MPC - 23% -rabat koji ti daju i sav popust. I nakraju ispadneš u ponudi skuplji jer oni svoju MPC korigiraju tako da su UVIJEK od tebe jeftiniji.

Pitanje? Kak je moguće da "moja" firma Sandisk karticama cijenu korigira svakih 5-6 dana i to u postotcima od 30-40%?

Na stranu marže, porezi, nameti, standard... tko je luđi, jel kupci ili trgovci? Jer i jedni i drugi u konačnici sebi režu granu na kojoj sjede s takvim doživljajem svijeta i biznisa.

dr. Killpatient
24.05.2011., 22:21
juj, kam ste došli :D

ja zato idem do slovenije, a uz fotoopremu koju kupim (dosad prek 1000 eura ostavljeno), obavim i normalni šoping (nekaj hrane, obleka...), pa mi se isplati put. a cijene su kod nas takve kakve jesu i fućka mi se koga kak zakidam. ak je tam jeftinije, tam kupujem. jebeno komplicirano

offtopic, al dobro...

Pharmacist's Daughter
25.05.2011., 01:10
Slobodno nastavite s raspravom

lancet
25.05.2011., 20:59
hipotetski dakako... pitanje: koja je prednost punjenja džepova domaćim "trgovcima" stakala? Ionako na kraju godine državi plate poreza na dobit manje nego što je prosjek netto plaće u RH. Još jedna stvar na koju se moramo naviknuti je da možemo imati milione novaca i htjet kupit robu doma i potrošit novce u RH. Jednostavno NEMATE gdje kupiti neke stvari. Ne postoji uvoznik. Ili je uvoz neisplativ. I onda dođemo do onog da SVI u ponudi imaju recimo 5D mark 2... i hoćeš ga kupiti i imaš novce za njega - a njega nijedan dućan - nema na lageru. Plati pa ćemo ti za 2 tjedna nabaviti.

Niti za Tamron, niti za Canon, ni za Nikon, ni za Pentax, ni za Olympus ne postoji pravi ovlašteni servis koji je u stanju napraviti servis objektiva/aparata/nečega, i to nije samo u foto svijetu tak nego u svemu. Zaboravio sam Sigmu, pardoniram se.

Primjera radi - Kodak centar je uvoznik za Canon i njegove MPC su takve kakve jesu. I dođeš kao drugi trgovac kupit Canon opremu da bi je u svom dućanu prodavao... i platiš MPC - 23% -rabat koji ti daju i sav popust. I nakraju ispadneš u ponudi skuplji jer oni svoju MPC korigiraju tako da su UVIJEK od tebe jeftiniji.

Pitanje? Kak je moguće da "moja" firma Sandisk karticama cijenu korigira svakih 5-6 dana i to u postotcima od 30-40%?

Na stranu marže, porezi, nameti, standard... tko je luđi, jel kupci ili trgovci? Jer i jedni i drugi u konačnici sebi režu granu na kojoj sjede s takvim doživljajem svijeta i biznisa.

Ali ima i nekih pozitivnih stvari, npr. na profi Nikon tijela cijene u Hrvatskoj su prakticki jednake onima u Americi. Zanimljivo, kod consumer aparata to nije tako.

Ali npr.

D3x na B&H kosta 8000$ = 42250 kn + US Tax
Fototeh D3x 40950 kn + PDV, a dobijes jos i 10% popusta

Prosjecan
25.05.2011., 21:38
@lancet - ok, poanta priče je - što? Da je tijelo aparata jeftinije i da za njega ne postoji ovlašteni i pošteni servis u RH? (Ni Fototeh, ni Olympus / Recro ni Photo centar ni Neo Orbis nisu servisi na razini onih u drugim zemljama svijeta, Prizmu i njihov servis Sigmi i Metz bljeskalica namjerno ne spominjem jer se "trgovina" koja je do 1 ili 2 popodne ujedno i veleposlanstvo afričke države ni u jednoj drugoj zemlji ne bi mogla zvati trgovinom)

Nije stvar u tome što je u RH nešto jeftinije ili skuplje nego drugdje, već što negdje drugdje onaj proizvod koji kupiš prati i odgovarajuća usluga bilo servisna bilo postprodajna, a svega toga u RH naprosto - nema.

lancet
25.05.2011., 21:53
@lancet - ok, poanta priče je - što? Da je tijelo aparata jeftinije i da za njega ne postoji ovlašteni i pošteni servis u RH? (Ni Fototeh, ni Olympus / Recro ni Photo centar ni Neo Orbis nisu servisi na razini onih u drugim zemljama svijeta, Prizmu i njihov servis Sigmi i Metz bljeskalica namjerno ne spominjem jer se "trgovina" koja je do 1 ili 2 popodne ujedno i veleposlanstvo afričke države ni u jednoj drugoj zemlji ne bi mogla zvati trgovinom)

Nije stvar u tome što je u RH nešto jeftinije ili skuplje nego drugdje, već što negdje drugdje onaj proizvod koji kupiš prati i odgovarajuća usluga bilo servisna bilo postprodajna, a svega toga u RH naprosto - nema.

Pa sluzbeno postoji, Canon posalje tvoj aparat u Ljubljanu. Jest da dok ga budes docekao natrag, Canon ce vec izbaciti novi model, ali ta usluga se nudi. Ocito nisu uspjeli naci isplativi poslovni model odrzavanja servisa u Hr jer bi sigurno svako radje htio zadrzati novac kod sebe nego ga dijeliti sa poslovnim partnerom u Sloveniji. Da li su nasi distributeri nesposobni ili se fotooprema premalo kvari, u to mi je tesko ulaziti bez vise znanja o subjektu. A mislim da vrlo malo ljudi na ovom forumu posjeduje dovoljno podataka da bi moglo o tome suditi.

Koliko ja vidim, topic je kupnja opreme u inozemstvu, a ne servis te iste u Hr, dok je moja poanta da se za neke stvari u principu ne isplati ici van, npr. ako si profic koji koristi Nikon opremu.

mbukal
25.05.2011., 21:59
pa ni npr. NeoOrbis nema tržište ko pentax u italiji ali ima servis (samo sam dao čistiti i kalibrirati) za pohvaliti u baš svakom pogledu a i cijene pentax aparata su tu negdje nevelikarazlika naravno pričam o europi ne jamerici

ivica 8
26.05.2011., 18:04
Koliko sam ja shvatio cijela priča oko ovoga je bazirana na pretpostavci da većina na forumu ne zna kako funkcionira kupnja s prebijanjem pdv-a. Odnosno da većina na forumu tu kupnju smatra kao da dođu u dućan sa recimo 770kn umjesto 1000kn kupiti neku stvar. Ostalo je više mnje rasprava i osobni stavovi forumaša

Pojednostavljeno gledano, PDV se uvijek plati. Pri svakom plaćanju. Uvijek se plati ukupan iznos koji je naveden na računu(osnovica +PDV). Firme koje imaju veću obvezu za PDV nego potraživanja, kupovinama robe na ovakav način(za privatnu uporabu) smanjuju tu obvezu. Kasnije tu robu prikažu kao trošak i na taj način si može umanjiti i osnovicu za izračun poreza na dobit. Imamo jedan paradoks u našoj ekonomiji. Skoro svi gospodarski subjekti (osim D.D) trude se prikazati što manju dobit kako bi platili manji porez na dobit. Logično bi bilo obratno. Da hoćeš što više zaraditi.
No, poanta je da se država bez obzira na sve namiri za svoje potrebe. Kroz PDV ili neke druge namete.
I taj ,toliko spominjani PDV, uvijek se plati. Država uvijek naplati porez. Platit će ga tvoj dobavljač koji ti je prodao tu robu a ti si za nju PLATIO pdv . Taj novac si proslijedio tom dobavljaču. Kupac s čijim PDV-om si izvršio obračun je isto tako PLATIO PDV.

lancet
26.05.2011., 18:49
Pojednostavljeno gledano, PDV se uvijek plati. Pri svakom plaćanju. Uvijek se plati ukupan iznos koji je naveden na računu(osnovica +PDV). Firme koje imaju veću obvezu za PDV nego potraživanja, kupovinama robe na ovakav način(za privatnu uporabu) smanjuju tu obvezu. Kasnije tu robu prikažu kao trošak i na taj način si može umanjiti i osnovicu za izračun poreza na dobit. Imamo jedan paradoks u našoj ekonomiji. Skoro svi gospodarski subjekti (osim D.D) trude se prikazati što manju dobit kako bi platili manji porez na dobit. Logično bi bilo obratno. Da hoćeš što više zaraditi.
No, poanta je da se država bez obzira na sve namiri za svoje potrebe. Kroz PDV ili neke druge namete.
I taj ,toliko spominjani PDV, uvijek se plati. Država uvijek naplati porez. Platit će ga tvoj dobavljač koji ti je prodao tu robu a ti si za nju PLATIO pdv . Taj novac si proslijedio tom dobavljaču. Kupac s čijim PDV-om si izvršio obračun je isto tako PLATIO PDV.

Jako lijepo receno. Jedino sto se isplati iskazati dobit, jer ako nemas nikakve dobiti, a prebijas puno pdv i prijavljujes puno troskova, riskiras da ti sleti inspekcija.
Ali nisu kod nas samo vlasnici d.o.o.-a takvi, isto je i sa racunovodjama koji kao da su cijepljeni da iskazuju sto manju dobit, iako je bolje na miru platiti drzavi tih 20% i biti na miru. Porez na dobit je u ovom trenutku definitivno najmanji od svih.

dnohla vopi
26.05.2011., 20:46

to nije paradoks nase ekonomije, to je paradoks svugdje u svijetu. umanjit osnovicu za porezno priznate troskove. GE je prosle godine dionicarima podijelio x milijardi dolara dobiti, a drzavi prijavio porezni gubitak od 3x . potpuno legalno.

pri cemu je drzava naravno ju-es-of-ej

ivica 8
27.05.2011., 22:56
to nije paradoks nase ekonomije, to je paradoks svugdje u svijetu. umanjit osnovicu za porezno priznate troskove. GE je prosle godine dionicarima podijelio x milijardi dolara dobiti, a drzavi prijavio porezni gubitak od 3x . potpuno legalno.

pri cemu je drzava naravno ju-es-of-ej

Htio sam pojednostaviti. Ako bih ovo išao elaborirati otišli bi u off.