PDA

View Full Version : Ljubo Jurčić - Savez za bolju Hrvatsku

Adler109
29.05.2011., 02:31
Dakle, nedavno je Ljubo Jurčić izašao iz SDP-a (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/130158/Jurcic-izisao-iz-SDP-a-u-Saboru-ce-biti-nezavisni-zastupnik.html) i krenuo u osnivanje vlastitog pokreta Savez za bolju Hrvatsku koji će , prema najavama osnivaća ponuditi svoje liste u svim izbornim jedinicama.

Osobno sam stava da neće skupiti više od 2-3% ako ideja i zaživi, no zgodno je vidjeti ako će se ponašati pokret koji cilja na ljevu ili centralnu stranu političkog spektra, pošto smo do sada uglavnom gledali pokušaje uspona pokreta s desne strane spektra.

Ljubo ima donekle neku "karuzmu" ili image koji bi mogao u određenom sklopu i povući neko biračko tijelo za sobom, no stava sam da ne na ovim izborima jer će ovi biti još rigidniji i nikad neće biti jaće podjele na dv bloka uz "smrt" svim ostalima koji se nalaze izvan kukuriku bloka ili bloka zločinačke organizacije

McFuck
29.05.2011., 10:25
Ljubo je karijerist - čovjek bez stava, koji u svom 6. desetljeću za sve pita mamu!
Jak ekonomist i još jači političar - mama, mama!!!:lol:

Adler109
29.05.2011., 11:22
Ljubo je karijerist - čovjek bez stava, koji u svom 6. desetljeću za sve pita mamu!
Jak ekonomist i još jači političar - mama, mama!!!:lol:

A neznam, meni je on kao osoba ok, nekako ga i ne dozivljavam kao pravog politicara pa me ovaj potez malo zacudio

olembe
29.05.2011., 15:05
stava sam da ne na ovim izborima jer će ovi biti još rigidniji i nikad neće biti jaće podjele na dv bloka uz "smrt" svim ostalima koji se nalaze izvan kukuriku bloka ili bloka zločinačke organizacije

ispravak ...izvan zlocinakog* bloka ili jos malo vece zlocinacke organizacije

pravo je vrijeme da te 2 stranke potjeramo iz politike na ovim izborima!

frane2110
29.05.2011., 22:08
Ljubo bi (ako mu kampanija dobro ide) mogao i pokupiti dosta sdp-ovih glasova .

mantis_kakon
29.05.2011., 22:42
Dakle, nedavno je Ljubo Jurčić izašao iz SDP-a (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/130158/Jurcic-izisao-iz-SDP-a-u-Saboru-ce-biti-nezavisni-zastupnik.html) i krenuo u osnivanje vlastitog pokreta Savez za bolju Hrvatsku koji će , prema najavama osnivaća ponuditi svoje liste u svim izbornim jedinicama.

Osobno sam stava da neće skupiti više od 2-3% ako ideja i zaživi, no zgodno je vidjeti ako će se ponašati pokret koji cilja na ljevu ili centralnu stranu političkog spektra, pošto smo do sada uglavnom gledali pokušaje uspona pokreta s desne strane spektra.

Ljubo ima donekle neku "karuzmu" ili image koji bi mogao u određenom sklopu i povući neko biračko tijelo za sobom, no stava sam da ne na ovim izborima jer će ovi biti još rigidniji i nikad neće biti jaće podjele na dv bloka uz "smrt" svim ostalima koji se nalaze izvan kukuriku bloka ili bloka zločinačke organizacije

...uzet će Jurčić dovoljno da 'zločinačka' nakon dugo vremena preuzme primat i u I. izbornoj jedinici. Naime, ovo su rezultati od 2007:

1. SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE - SDP ******* 101.250 *******42,06 %
2. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ *********** 74.716 *******31,04 %

LINK (http://www.izbori.hr/2007Sabor/rezultati/i_02_001_0000.html)

Pa još drug Miki, pa još mladi revolucionar Ivan... pa mi ovih 25 tisuća baš i ne pari kao prevelika prednost... Tako da je realno da SDP konačno 'gubi' Zagreb. Fala Zoki.

Adler109
30.05.2011., 00:01
...uzet će Jurčić dovoljno da 'zločinačka' nakon dugo vremena preuzme primat i u I. izbornoj jedinici. Naime, ovo su rezultati od 2007:

1. SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE - SDP ******* 101.250 *******42,06 %
2. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ *********** 74.716 *******31,04 %

LINK (http://www.izbori.hr/2007Sabor/rezultati/i_02_001_0000.html)

Pa još drug Miki, pa još mladi revolucionar Ivan... pa mi ovih 25 tisuća baš i ne pari kao prevelika prednost... Tako da je realno da SDP konačno 'gubi' Zagreb. Fala Zoki.

Sto se babi htilo to se babi snilo :)

Nema sanse, ubili ste si zagrebacku organizaciju uzasnim kadroviranjem, kosorica je bila dugogodisnji povjerenik, i sad imate takve rezultate kakve imate.

Tu vam nis ne pomaze, zagreb i nakon izbora ostaje crven

Sweet/Bitter
30.05.2011., 01:13
Mentor Mesić..dakle ..

bljak

.

mantis_kakon
30.05.2011., 09:16

Nema sanse, ubili ste si zagrebacku organizaciju uzasnim kadroviranjem, kosorica je bila dugogodisnji povjerenik, i sad imate takve rezultate kakve imate.

...ali ovdje nije riječ o HDZ-u.

Bio bih zahvalan za objektivnu procjenu nekog tko podržava SDP - koliko je od ovih 101.250 glasača te 2007. kad je Ljubo bio premijerski kandidat, a Milan stožerni SDP narednik - glasovalo za taj i takav SDP zbog:

a) Milana Bandića (profil 'čoek iz naroda' s Pešćenice i iz Sesveta recimo)
b) Ljubu Jurčića (profil 'pristojnog domoljubnog ljevičara' iz novogradnji u Španskom ili Laništu)
c) Zorana Milanovića (profil 'mladi čegevara feat. salonski snobizam' iz Draškovićeve, Gundulićeve ili sa Zelenjaka)

Glasači prve dvije opcije neće sigurno opet za ovakav 'špremovski' SDP, glasači treće opcije evo upravo su dobili još 'autentičnijeg', da ne velim 'autističnijeg' predstavnika - talentiranog gospodina Pernara.

Dakle, pitanje nije koliko će dobiti HDZ - pitanje jest: koliko će SDP od ovih 101.250 iz 2007. zadržati u ovoj novoj konstelaciji snaga 'na ljevici'...

Zaista bih voli čut objektivnu procjenu nekoga s 'lijeve strane'.

dennis
30.05.2011., 09:24
Moje mišljenje je da se LJubo jako istrošio krivim potezima. Doveden u SDP kao velika zvijezda, kao novi premijer...Pa fight sa Milanovićem oko nositelja liste. Pa lutanja po SDP-u, planovi (snovi) oko kandidature za predsjednika, ulazak na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Podravke (donijelo pojavljivanje u novinama - sliku svoju ljubim), izlazak id SDP-a, sad će na izbore...

Moj dojam je da je Ljubo svojim potezima pokazao samo jedno - da silno želi na vlas. I da nije toliko bitno kako i s kim. Dojam je, također, da se potrošio, i da nema više te "karizme", te da (potencijalni) birači-glasači neće podržati takvo lutanje i takvio ponašanje. Čini mi se da mu je epizoda s Podravkom donijela dosta štete - očito je uživao u svakodnevnom pojavljivanju u novinama, ostavio je dojam kao da on rješava sve probleme, kao da je on Uprava. amo što - nije.

osobno ga poznajem, i imam o njemu dobro mišljenje, ali ne vjerujem da će postići ikakav značajniji rezultat na izborima. Ukoliko stvarno bude išao s Mesićem, možda i dobiju 1-2 mjesta u Saboru, ali ne bjerujem da će se karte tako posložiti.

stagediver
30.05.2011., 09:28
Jurčić mi je oduvijek bio simpatičan. Istovremeno, bilo mi je žao vidjeti koliko je politički naivan i koliko dozvoljava da ga sufleri koriste za vlastite političke ciljeve (koji, naravno, sa socijaldemokracijom nemaju ama baš nikakve veze). I prva reakcija glasača HDZ-a na temi pokazuje što im je (jedino) u glavi: svaki oteti glas lijevoj koaliciji povećava šanse da HDZ opet pobijedi.

Velika je šteta što Jurčić nije uspio malo obuzdati svoj ego i više se podrediti stranci. Nije on čovjek za prve redove, za premijersko mjesto, bio sam siguran da to i sam shvaća. Međutim, izgleda da slatkorječivost suflera ipak može i takve ljude uvjeriti u čuda.

Čeka ga politički neuspjeh, kao i sve "otpadnike". Šteta, sad uopće neće biti u prilici učiniti nešto za boljitak zemlje. Da sam na Milanovićevom mjestu, svejedno bih ga nakon pobjede nastojao uključiti u ekipu koja će pokušati povući zemlju iz ovog blata (možda ne stavljanjem u glavnu ulogu, ali svakako bi neki budući operativci trebali saslušati i Jurčićevo mišljenje).

mantis_kakon
30.05.2011., 09:59
Jurčić mi je oduvijek bio simpatičan. Istovremeno, bilo mi je žao vidjeti koliko je politički naivan i koliko dozvoljava da ga sufleri koriste za vlastite političke ciljeve (koji, naravno, sa socijaldemokracijom nemaju ama baš nikakve veze). I prva reakcija glasača HDZ-a na temi pokazuje što im je (jedino) u glavi: svaki oteti glas lijevoj koaliciji povećava šanse da HDZ opet pobijedi.

Velika je šteta što Jurčić nije uspio malo obuzdati svoj ego i više se podrediti stranci. Nije on čovjek za prve redove, za premijersko mjesto, bio sam siguran da to i sam shvaća. Međutim, izgleda da slatkorječivost suflera ipak može i takve ljude uvjeriti u čuda.

Čeka ga politički neuspjeh, kao i sve "otpadnike". Šteta, sad uopće neće biti u prilici učiniti nešto za boljitak zemlje. Da sam na Milanovićevom mjestu, svejedno bih ga nakon pobjede nastojao uključiti u ekipu koja će pokušati povući zemlju iz ovog blata (možda ne stavljanjem u glavnu ulogu, ali svakako bi neki budući operativci trebali saslušati i Jurčićevo mišljenje).

Što je nelegitimno u tom očekivanju? :ne zna:

Vidim ista špranca svugdje - SDP-ovac ne može/smije bit predmet nikakve istrage, SDP-u se ne mogu/smiju događat 'spin-offs' i rasipanje glasova, SDP-u se ne može/smije komentirat budžetska dubioza kojom 'upravljaju' u glavnom gradu, SDP-u se ne mogu/smiju spominjat 'grijesi' stranke čiji su sljednik iz vremena komunizma etc.

Pitao sam za objektivnu procjenu gubitka glasova za SDP,a slijedom odlaska Jurčića i Bandića iz stranke. Ima li na ovom forumu neki korektan sugovornik s 'ljevice', pa da mi na to pitanje dadne svoju suvislu procjenu?

Ili je to tabu?

Adler109
30.05.2011., 10:02
R...ali ovdje nije riječ o HDZ-u.

Bio bih zahvalan za objektivnu procjenu nekog tko podržava SDP - koliko je od ovih 101.250 glasača te 2007. kad je Ljubo bio premijerski kandidat, a Milan stožerni SDP narednik - glasovalo za taj i takav SDP zbog:

b) Ljubu Jurčića (profil 'pristojnog domoljubnog ljevičara' iz novogradnji u Španskom ili Laništu)
c) Zorana Milanovića (profil 'mladi čegevara feat. salonski snobizam' iz Draškovićeve, Gundulićeve ili sa Zelenjaka)

Glasači prve dvije opcije neće sigurno opet za ovakav 'špremovski' SDP, glasači treće opcije evo upravo su dobili još 'autentičnijeg', da ne velim 'autističnijeg' predstavnika - talentiranog gospodina Pernara.

Dakle, pitanje nije koliko će dobiti HDZ - pitanje jest: koliko će SDP od ovih 101.250 iz 2007. zadržati u ovoj novoj konstelaciji snaga 'na ljevici'...

Ljudi uglavnom ne glasaju za ljude unutar stranke nego za stranke, navijaju za svoju stranku bez obzira na igrace unutar stranke. Partija a i hdz ce dobiti slicne brojke

mantis_kakon
30.05.2011., 10:14
R

Ljudi uglavnom ne glasaju za ljude unutar stranke nego za stranke, navijaju za svoju stranku bez obzira na igrace unutar stranke. Partija a i hdz ce dobiti slicne brojke

Nije valjda da si upravo sad priznao pravo nekoga da glasuje za HDZ i njegove programske vrijednosti (u biti - demokršćanski svjetonazor), a ne za 'Ivu Sanadera', 'Jadranku Kosor' ili 'Ivana Šukera' i sve ono što oni za javnost (ili tebe) personificiraju? Ako jesi, svaka čast. Jer vodstva su prolazna, a ideje su vječne.

ontopic:
Dakle, ne 'gubite' ni jedan glas? Dobro.

stagediver
30.05.2011., 10:26
Što je nelegitimno u tom očekivanju? :ne zna:
Nije nelegitimno, ali je licemjerno i ljigavo. Zemlja je, prvenstveno zaslugom HDZ-a u totalnoj banani i moralnom rasulu. A hadezeovce (na forumu, ne govorim o političarima koji se bore uglavnom za svoje guzice) zanima isključivo pobjeda na izborima. Domoljubno do jaja.

Pitao sam za objektivnu procjenu gubitka glasova za SDP,a slijedom odlaska Jurčića i Bandića iz stranke. Ima li na ovom forumu neki korektan sugovornik s 'ljevice', pa da mi na to pitanje dadne svoju suvislu procjenu?

Vrlo je vjerojatno da će rezultat SDP-a biti nešto slabiji. Međutim, već su predsjednički izbori na kojima je Josipović teško potukao Bandića u Zagrebu pokazali da su ljudi ipak prvenstveno glasaju za stranke (ideju), a ne za pojedince. Dosad nismo doživjeli, osim u malim sredinama poput Metkovića (gdje egzistencija ljudi može uvelike ovisi o lokalnom moćniku, a što bitno utječe na način donošenja odluke o davanju glasa), da ijedan stranački "otpadnik" postigne iole značajniji rezultat, a kamoli da ga održi u dužem vremenskom periodu. Stoga mi se čini da će SDP u Zagrebu i dalje imati približno jednak broj glasova.

Za razliku od većine forumaša koji godinama pišu na ovom podforumu, smatram da su političke stranke temelj ovakvog sustava kakvog smo odabrali i nisam za ufanja u natprosječne pojedince. Sustav treba izgraditi na način da samim strankama bude u interesu kazniti nevaljalce u vlastitim redovima. Sve dok mediji, javnost i, u konačnici, glasači budu tolerirali pizdarije, imat ćemo ovakvu situaciju. Sve dok simpatizerima i glasačima HDZ-a nije važno što je ta partija sastavljena od velikog broja nesposobnjakovića i lopova, tako će i biti. Kad istinski požele dobru demokršćansku stranku i kad to budu spremni odraditi razumnim glasanjem na izborima (a ne pričati jedno, a na biračkom mjestu uraditi drugo :mig:; pun je forum očiglednih hadezeljubaca koji, kao, nikad nisu glasali za HDZ :rofl:), tad će je i dobiti. Dotad ćemo se nastaviti valjati u otprilike ovakvom blatu u kakvom smo sad.

EDIT: Savršeno je što sam, ne znajući, odgovorio na pitanje iz prethodnog upisa.

Adler109
30.05.2011., 11:27
Nije valjda da si upravo sad priznao pravo nekoga da glasuje za HDZ i njegove programske vrijednosti (u biti - demokršćanski svjetonazor), a ne za 'Ivu Sanadera', 'Jadranku Kosor' ili 'Ivana Šukera' i sve ono što oni za javnost (ili tebe) personificiraju? Ako jesi, svaka čast. Jer vodstva su prolazna, a ideje su vječne.

ontopic:
Dakle, ne 'gubite' ni jedan glas? Dobro.

Pravo ima svako da glasa za koga god hoce. No meni osobno je jako vazno tko je unutra i tko to predstavlja tu stranku. Za sdp racana sam uvjek gladao, za ovaj necu dok su unutra na pozicijama odredeni ljudi. Nisam bas toliki navijac, na lokalnoj razini je druga prica, no na drzavnoj sdp nemre dobiti moj glas, bar ne pve izbore.

A "mi" gubimo i dobivamo nesto s promjenom ljudi no stava sam da to nece znacajnije utjecat na izborni rezultat u smislu veceg plusa ili minisa u broju glasova.

U navedenoj izbornoj jedinoci ili par njih, glasacko tijelo je stabilno vec duze vrijeme za glavne igrace i ne vidim razlog niti neku mogucnost da se to u kratkom pa i srednjem roku promijeni

Emerald Fire
30.05.2011., 15:33
meni se čini da ste vi svi bez osjećaja za vrijeme i prostor u kojemu živite. Hrvatskom danas malo drukčiji vjetrovi pušu. Hdz je već odavno izgubio svoje biračko tijelo a vi i dalje o hdz-u sdp-u. smiješno.

podržavam Ljubu Jurčića i nastojanju da stvori još jenu izdajničku stranku. svaki raskol jako dobro dođe.

stagediver
30.05.2011., 15:40
Hdz je već odavno izgubio svoje biračko tijelo

Rezultati izbora mogli bi te poprilično iznenaditi. Gotovo je nemoguće da će dobiti manje od 20% glasova, a i 25% uopće se ne čini nevjerojatnim, samo čekaj da krene završna faza medijskog ispiranja mozgova.

Emerald Fire
30.05.2011., 15:50
SDP će dobiti svojih standardnih 30%, možda malo manje. Hdz će dobiti 10%. 60% čini većinu, bolje je razmišljati kome će oni dati svoj glas da se ne bi dogodilo iznenađenje poput mikšića. pa svi odjedanput u šoku. a za to treba živjeti u realnosti vremena i prostora i imati sluha.

stagediver
30.05.2011., 15:54
SDP će dobiti svojih standardnih 30%, možda malo manje. Hdz će dobiti 10%.

Ne vjerujem da HDZ može dobiti toliko malo. Već i sad većina anketa daje im dvostruko bolji rezultat, a ne zaboravi da su birači HDZ-a oduvijek malo neskloni izjašnjavanju u anketama (tako da HDZ na izborima obično ostvari bolji rezultat od onoga što predviđaju ankete). Jednostavno, birači demokršćanskog svjetonazora dosad nisu pokazali osobitu sklonost mijenjanju stranke za koju glasaju. Čisto sumnjam da će i sad. Mora se priznati da se nije artikulirala niti neka posebna alternativa koja bi "pikirala" na HDZ-ovo biračko tijelo.

Emerald Fire
30.05.2011., 16:03
te ankete nemaju veze sa zdravom pameću. one rade u srvrhu oblikovanja javnog mnijenja jer se ljudi vole prilagođavati većini. ali te ankete ne prolaze više jer većina svugdje vrišti "ne hdz, ne sdp". na placu, u birtiji, na plaži, uvijek je isto: "ne hdz, ne sdp". i zašto bi birači hdz-a bili neskloni izjašnjavati se za koga glasaju? gluposti! to valda dolazi iz iste kuhinje iz koje dolazi da za sdp glasaju obrazovani. moš misliti.

stagediver
30.05.2011., 16:32
te ankete nemaju veze sa zdravom pameću. one rade u srvrhu oblikovanja javnog mnijenja jer se ljudi vole prilagođavati većini.
To je teorija zavjere.

ali te ankete ne prolaze više jer većina svugdje vrišti "ne hdz, ne sdp". na placu, u birtiji, na plaži, uvijek je isto: "ne hdz, ne sdp".
To vjerojatno vrište oni glasniji. U svakom društvu ipak na kraju odlučuje "tiha većina". :ne zna:

i zašto bi birači hdz-a bili neskloni izjašnjavati se za koga glasaju? gluposti! to valda dolazi iz iste kuhinje iz koje dolazi da za sdp glasaju obrazovani. moš misliti.
Dosadašnja praksa to je pokazala. Objašnjenje je, čini mi se, bilo da su birači HDZ-a nešto zatvoreniji i nepovjerljiviji (ne vjeruju u dobre namjere onih koji ankete provode). :ne zna:

frane2110
30.05.2011., 16:36

tko to mi? o kome ti pricas ?
ili tko tebi daje pravo da drugima na forumu koji se ne slazu s tvojim politickim svjetonazorom zoves hdz-ovcima ?
pa ti si ovdje jedini hdz-ovac kad je vidljivo u anketi da ces im dati glas .

no_surrender
30.05.2011., 16:42
Podržavam svaki raskol na ljevici, pa tako i ovaj i želim Jurčiću čim više glasova na izborima!:top:

ObiWanKenobi
30.05.2011., 16:54
...ali ovdje nije riječ o HDZ-u.

Ako mogu ja koju "pametnu".... Dakle, član sam SDP-a, u unutarstranačkim primarijima za SDP-ovog kandidata za predsjednika države sam čak i bio, ajmo to tako reći,u Ljubinom "stožeru". Prije svega, htio bih samo reći da Ljubin odlazak iz stranke neće utjecati na moju stranačku pripadnost jer sam odabrao stranku, a ne pojedince iz stranke.

Prije nego što,više ili manje pokušam objektivno ocijeniti situaciju u I izbornoj jedinici, htio bih reći da smatram Ljubu velikim ekonomskim stručnjakom s jedne, a vrlo jednostavnom osobom s druge strane. Žao mi je što kod Zokija ipak nije bilo dovoljno političke mudrosti da ovakav kadar, koji je po meni (a i po njegovim riječima) mogao, uz Bandića, dosta poremetiti i raspored glasova iz susjedne nam i je li, bratske, Hercegovine, a i dati neprikosnoven doprinos razvoju uniteštenog gospodarstva.

A sada.... što će se dogoditi sa rasporedom glasova? Prag je, kao što znamo, 5%, no isto tako znamo da je taj praga samo uvijet da se uopće uđe u obračun, a gospon D'Hondt onda odredi je li taj prag od 5% dostatan i za jednog zastupnika. Milan bi mogao uzeti dio, no ne samo SDP-u već i desnoj opciji tako da će njegov angažman definitivno utjecati ne samo na SDP-ovu, već i na HDZ-ovu kvotu. On bi upravo zbog toga čak i mogao dostići nekih 6,5-7% što bi ga jamačno uvelo u Sabor. A zbog relativno velike i jake polarizacije između samo dvije stranke, koje bi mogle u konačnici podijeliti i čak preko 70% glasova (uvijet da SDP i HNS imaju zajedničku listu) , smatram da će upravo zbog te činjenice Ljubi slabih 5% jer mu više osobno ne dajem, izmaći mjesto u Saboru. Moje je predviđanje:

SDP+HNS 8 zastupnika
HDZ 5 zastupnika
i Bandić.

Adler109
30.05.2011., 17:39
tko to mi? o kome ti pricas ?
ili tko tebi daje pravo da drugima na forumu koji se ne slazu s tvojim politickim svjetonazorom zoves hdz-ovcima ?
pa ti si ovdje jedini hdz-ovac kad je vidljivo u anketi da ces im dati glas .

uopce se tebi nisam obracao, pa ne kuzim kaj se pjenis. Onaj kom sam se obracao je hdz ov clan

Emerald Fire
31.05.2011., 12:09
To je teorija zavjere.

To vjerojatno vrište oni glasniji. U svakom društvu ipak na kraju odlučuje "tiha većina". :ne zna:

Dosadašnja praksa to je pokazala. Objašnjenje je, čini mi se, bilo da su birači HDZ-a nešto zatvoreniji i nepovjerljiviji (ne vjeruju u dobre namjere onih koji ankete provode). :ne zna:

Nije to teorija zavjere nego je to čista psihologija. Ljudi se priklanjaju većini.

A danas jedini hdzovci su sdpovci i jedini sdpovci su hdzovci.

A ljudima (glasnima ili tihima svejedno) je pun kup njihovih sukoba za svoje povlaštene statuse u društvu.

Xenoborg
31.05.2011., 12:12
Jurčić će propasti, skupa s kolegom Pančićem.
Čovjek možda ima znanje, ali nema u njega nikakvog vođe, osobine koja bi me nagnala da glasam za njega.
Frustriran je jer 2007. nije postao premijer, a ni 2009. kandidat za predsjednika države.
Ali to je mana SDP-a jer dopuštaju previše demokracije... Valjda.

Žuti tis@k
15.06.2011., 08:56
Čovjek možda ima znanje, ali nema u njega nikakvog vođe, osobine koja bi me nagnala da glasam za njega.
Frustriran je jer 2007. nije postao premijer, a ni 2009. kandidat za predsjednika države.
Dobit će glasove svojih poslovnih partnera, Nikice Jelavića,Milana Carića,Zorana Pripuza,Ante Prkačina i ostale ekipe iz Preradovićeve 20.
Nažalost, Bagarićev glas ne,pokoj mu duši a ni braće Rodić:D

Ahilova peta
15.06.2011., 15:27
mislim da bi desna opcija mogla iznenaditi sa dobrim rezultatom:top:

Žuti tis@k
15.06.2011., 19:36
mislim da bi desna opcija mogla iznenaditi sa dobrim rezultatom:top:

Kao i obično do sada; njih je još dr.Tuđman :s:s podrezao za vijeke vijekova:top:

banderas
18.06.2011., 17:05
Izlazak Jurčića, Bandića i Keruma na izbore (a Jurčić se trudi povezati te 3 strane :bonk: ) će daleko više naškoditi i uzeti glasova HDZu nego SDPu. To su i tako tipovi persona koji spadaju ipak u HDZov svjetonazor (jake persone, glasne, svadljive, bahate, ruralnih svjetonazora...).
Jurčić u najširoj javnosti tu na prvi pogled ne spada, ali eto, ja bih htio da ljudi koji ga osobno poznaju malo kažu i o njegovoj biografiji koja u javnosti nije tako poznata, o kojoj sam čuo samo neke stvari pa bi bilo lijepo da netko tko je više upoznat s time se malo raspiše :)
Mislim na situacije iz vremena kasnih 90tih za vrijeme dok su pojedini kafići u Knežiji bili dosta popularni jer nije da ga se nije moglo često vidjeti po tim kafićima s određenim osobama. A isto tako možemo i malo dalje u početak 90tih i u prevoženje raznoraznih stvarčica iz Hrvatske u Hercegovinu, poput YU dinara nakon uvođenja HRDa i oružja nešto kasnije.

dennis? :D

banderas
18.06.2011., 17:10
Dobit će glasove svojih poslovnih partnera, Nikice Jelavića,Milana Carića,Zorana Pripuza,Ante Prkačina i ostale ekipe iz Preradovićeve 20.

Vidim da se još netko sjeća tih imena u korelaciji s Jurčićem :zubo:

casio
24.06.2011., 09:19

:misli:
Jel to onaj iz Milanovićevog Tima.:rofl:
Jebote neki ljudi nikako da shvate kako politika nije za njih ni oni za nju. :kava:

pandur!
28.06.2011., 09:55
:misli:
Jel to onaj iz Milanovićevog Tima.:rofl:
Jebote neki ljudi nikako da shvate kako politika nije za njih ni oni za nju. :kava:
Samo u odvratno-fukarskom narodu može pobjediti netko poput Sanadera (DVA PUTA) i/ili Milanovića, dok stručnjaci poput Jurčića budu vremenom marginalizirani. :rolleyes:

Adler109
28.06.2011., 10:58
Samo u odvratno-fukarskom narodu može pobjediti netko poput Sanadera (DVA PUTA) i/ili Milanovića, dok stručnjaci poput Jurčića budu vremenom marginalizirani. :rolleyes:

Dobio bi i dan danas

gogapurda
26.09.2011., 09:32
Od toga ne bude bilo ništa, tko će za njim. Svako malo neki pojedinac, otpadak iz velike stranke radi svoju stranku, koja korist od toga? :504:

Interpol
26.09.2011., 19:23
Sandra Bagarić je za njega :romeo:

Bang
26.09.2011., 20:13

Tako je........ Jurcic ima znanje i pamet vecu od HDZ-a i SDP-a zajedno, Jurcic je preposten covjek ( potvrditi ce vam 20 generacija studenata na ekonom . faxu) , covjek bi sigurno imao pravo ekonomsko i politicko rješenje za bas trenutne probleme u HR i znam da bi za 6 mj. uspio srediti ekonomiju u HR,
ALI covjek je zaboravio a i forumasi, da su stanovnici u HR starije populacije proizasli iz kontroliranog komunistickog sisteme praznjenja mozga u kojem se NEMOZE PLIVATI KONTRA MATICE
tako da Jurcic izasavsi iz partije hm SDP_a nema kd ZOMBIJA u HR nikakve politicke sanse, on je neprijatelj stranke i ne smiju njegove kolege niti popiti kavu s njim vise!!

Isti se ZOMBIZAM i sustav odnosi i na HDZ , ista partija samo drugog naziva!!

Sansa za Hrvatsku tek nastupa kad u mirovinu pođe generacija 1970 pa prema 1980 NAZALOST!!!!!!

DJTcro
26.09.2011., 20:23
Koalicija Jurčića (BUZ-PGS-HEI) po anketama dobiva više od HSS-a i HSP-a.
5,1% im daje današnja anketa.

Interpol
26.09.2011., 20:29
Tako je........ Jurcic ima znanje i pamet vecu od HDZ-a i SDP-a zajedno, Jurcic je preposten covjek ( potvrditi ce vam 20 generacija studenata na ekonom . faxu) , covjek bi sigurno imao pravo ekonomsko i politicko rješenje za bas trenutne probleme u HR i znam da bi za 6 mj. uspio srediti ekonomiju u HR,

Ma da

Kako bi on to sredio? Ništa od njega nismo čuli kako bi on to "sredio".

Bang
26.09.2011., 20:37
Koalicija Jurčića (BUZ-PGS-HEI) po anketama dobiva više od HSS-a i HSP-a.
5,1% im daje današnja anketa.

Jedan stari "drug" je vec rekao, NE VJERUJEM ANKETAMA KOJE SAM NE KONTROLIRAM.... pametnom dosta!"!!!!

Kojiro Izawa
29.09.2011., 13:32
Jurčić mi se oduvijek činio kao vrlo stručan, i drago mi je da je maknuo iz SDP-a.

el.danchi
29.09.2011., 16:12
u HR starije populacije proizasli iz kontroliranog komunistickog sisteme praznjenja mozga u kojem se NEMOZE PLIVATI KONTRA MATICE
tako da Jurcic izasavsi iz partije hm SDP_a nema kd ZOMBIJA u HR nikakve politicke sanse, on je neprijatelj stranke i ne smiju njegove kolege niti popiti kavu s njim vise!!

Sansa za Hrvatsku tek nastupa kad u mirovinu pođe generacija 1970 pa prema 1980 NAZALOST!!!!!!

Uh, sram te istih bilo... Ti meni da sam ja zalupani jednomislioc ZOMBIE jer sam 1975-to godište?
Pa kako smo mi s 35-6 godina "starija populacija"???
Balavurdija neotesana... :tuctuc:

Prog rock
30.09.2011., 21:01
Zaboravio si mu prijatelja pilota Nobila:lol::lol:

sagi
01.10.2011., 00:42
Vidim da se još netko sjeća tih imena u korelaciji s Jurčićem :zubo:

može dokazi?
pitao bih Žuti tisak,ali je baniran..

Zara.Zara
02.10.2011., 14:51
Jurčić je lik kojeg bi se dalo malo promotrit

Agripa
02.10.2011., 15:29
NU2

Jurčić je faca..Kaže mu Stanković da nema karizmu,a on odgovora da je dr.Ivo u Remetincu imao napretek.

Tko će voditi zemlju?Ljudi koji znaju

Pravi menadžer je onaj koji prepoznaje sposobnosti u drugim ljudima,a takvih političara imamo vrlo malo.

Mi možemo i bolje-kaže Ljubo..Ali mijenjajući sustav koji je proizveo toliko puno šljama i ljudskog otpada.

HEI Ljube Jurčića ide u koaliciju sa BUZ-om,nekakavim prirepkom.To je pogreška.Ali tko je bez grijeha nek baci kamen prvi ili drugi..nije važno.

Prog rock
02.10.2011., 16:41
može dokazi?
pitao bih Žuti tisak,ali je baniran..
Ako pišeš o konkretnim stvarima,događajima i ljudima, Ljubini "poslovni partneri" (mnogi, istini za volju i bivši, nije ni on baš tako grbav) te mogu lako napraviti invalidom a ako pretjeraš možeš gledati i travu odozdola ...
Zato nije uputno pretjerivati u informiranju forumskih kolega, rekao bih ja:kava:

Prog rock
02.10.2011., 18:17
Jurčić je lik kojeg bi se dalo malo promotrit
Definitivno je za opserviranje. Predlažem dr.Skočića ili šefa bolnice primarijusa Jukića:(

krcmije
02.10.2011., 18:19
ALI covjek je zaboravio a i forumasi, da su stanovnici u HR starije populacije proizasli iz kontroliranog komunistickog sisteme praznjenja mozga u kojem se NEMOZE PLIVATI KONTRA MATICE

To ti nema nikakve veze. Ljudi glasaju za HDZ i SDP jer su ovce kojima treba čvrsta ruka - to je usađeno u naš mentalitet i većina ljudi se tom mentalitetu pokorava. Neće se to samo tako promijeniti za 20-30 godina.

Bob Dean
02.10.2011., 18:26
Jurčić - dobar ekonomist, loš političar!

frch
02.10.2011., 18:34

Što ga čini dobrim ekonomistom?

Bob Dean
02.10.2011., 18:39

To što gleda malo šire i "outside the box"!
Ekonomski program koji zastupa je najkonkretniji od svih do sada izrečenih.I ono što je najvažnije govori o važnosti reindustrijalizacije zemlje,čak i način na koji bi se to postiglo.
Ali badava mu sve to kada se udružuje sa prohadezeovskim umirovljenicima,gdje se jasno vidi da mu fali političke mudrosti.

Prog rock
02.10.2011., 18:41
To što mu je propalo zastupstvo "Osrama", dućani (bivša "Derma" u Preradovićevoj,Končarevoj itd. čije je prostore maznuo u kompi sa Mićom Carićem, "gradonačelnikom u sjeni") off-shore kompanije u Lithenštajnu itd,itd...bezveznjak:kava:

frch
02.10.2011., 18:42
ma što njemu u CVu piše a da ga čini dobrim ekonomistom?

pero21
02.10.2011., 19:37
Imao sam Jurčića na faksu iz međunarodne ekonomije.... ma mislim osrednji profesor, totalno nezanimljiv, kao ekonomist - meni se cini da on veze nema s ekonomijom, a rekao bi da je i poprilicno nepismen jel sam citao neke kolumne čini se u Nacionalu

Nije mi jasno kako se on uopće ubacio u tu nekakvu skupinu ljudi koja se pojavljuje na tv-u

A od političkog programa najzvučnije je to da je uspio angažirat Sandru Bagarić

sagi
02.10.2011., 20:35
Ako pišeš o konkretnim stvarima,događajima i ljudima, Ljubini "poslovni partneri" (mnogi, istini za volju i bivši, nije ni on baš tako grbav) te mogu lako napraviti invalidom a ako pretjeraš možeš gledati i travu odozdola ...
Zato nije uputno pretjerivati u informiranju forumskih kolega, rekao bih ja:kava:

a ja još uvijek čekam dokaze..:kava:
ovo je samo rekla-kazala,ja volim dobiti konkretne dokaze kada se čovjeka koji je mogao postati premijer RH optužuje za mafijaške poslove..

Imao sam Jurčića na faksu iz međunarodne ekonomije.... ma mislim osrednji profesor, totalno nezanimljiv, kao ekonomist - meni se cini da on veze nema s ekonomijom, a rekao bi da je i poprilicno nepismen jel sam citao neke kolumne čini se u Nacionalu
Nije mi jasno kako se on uopće ubacio u tu nekakvu skupinu ljudi koja se pojavljuje na tv-u

A od političkog programa najzvučnije je to da je uspio angažirat Sandru Bagarić

:rofl:
i ti njega prozivaš za nepismenost..:facepalm: :rofl:

Zara.Zara
03.10.2011., 20:17

i sada se ja pitam da li nama treba dobar ekonomist ili dobar,jos jedan, politicar

Žuti tis@k
05.10.2011., 19:40
a ja još uvijek čekam dokaze..:kava:
ovo je samo rekla-kazala,ja volim dobiti konkretne dokaze kada se čovjeka koji je mogao postati premijer RH optužuje za mafijaške poslove..

ne znam ja ništa, ja sam to čuo u jednoj kafanici u Retkovcu, nemojte mene ljudi, imam ja djecu i žena mi je pred otkazom, nije mi lako, pustite me, ne znam ja ni ko ja gradonačelnik ni njegova sjena, ni gdje je Knežija...:503:
Pa i Ožboltica i Granić i Šarinić su zaboravili sve od 1990-1999 što se događalo u dvorskim lobbijima pa mogu i ja zaboraviti, nemojte mene, ako Boga znate i ako ste pravi katolici

sagi
06.10.2011., 16:35
ne znam ja ništa, ja sam to čuo u jednoj kafanici u Retkovcu, nemojte mene ljudi, imam ja djecu i žena mi je pred otkazom, nije mi lako, pustite me, ne znam ja ni ko ja gradonačelnik ni njegova sjena, ni gdje je Knežija...:503:
Pa i Ožboltica i Granić i Šarinić su zaboravili sve od 1990-1999 što se događalo u dvorskim lobbijima pa mogu i ja zaboraviti, nemojte mene, ako Boga znate i ako ste pravi katolici

moram priznati da mi stvarno nisu jasni ovakvi upisi..:ne zna:
ako si već čovjeka optužio da ima veze sa podzemljem i mafijom, bilo bi pošteno od tebe da podastreš neke dokaze za to..ako ne već prave dokaze, onda barem nešto što upućuje na to, neke napise u novinama, neke sumnjive radnje i tako to, ono, barem nešto što bi moglo dati naznake da je Jurčić stvarno upleten u to za što ga optužuješ..
ovako je čista kleveta..
iako, čisto sumnjam da HDZ takve stvari već ne bi upotrijebo u prošloj kampanji za Sabor..

Žuti tis@k
07.10.2011., 04:13
moram priznati da mi stvarno nisu jasni ovakvi upisi..:ne zna:
ako si već čovjeka optužio da ima veze sa podzemljem i mafijom, bilo bi pošteno od tebe da podastreš neke dokaze za to..ako ne već prave dokaze, onda barem nešto što upućuje na to, neke napise u novinama, neke sumnjive radnje i tako to, ono, barem nešto što bi moglo dati naznake da je Jurčić stvarno upleten u to za što ga optužuješ..
ovako je čista kleveta..
iako, čisto sumnjam da HDZ takve stvari već ne bi upotrijebo u prošloj kampanji za Sabor..
Jesam klevetnik i lažljivac i kukavica i četnik i sve što treba, kume moj, ništa ti ja ne znam:ne zna:
Nemam ni karaktera ni morala ni časti ni ponosa, sam se sebi gadim :(

Prog rock
07.10.2011., 18:28
Jesam klevetnik i lažljivac i kukavica i četnik i sve što treba, kume moj, ništa ti ja ne znam:ne zna:
I sad više nemoj protiv Ljubana Jurčića, čovjek je imo 4 ujaka i strica u ustašama, sam se pohvalio, a ti o njemu svašta napišeš a bez dokaza:503:

sagi
07.10.2011., 21:47

ovaki odgovori su na razini Jace, Šeksa i ostalih iz vladajuće nam garniture..
i nemoj odgovarati, stvarno nije potrebno..

I sad više nemoj protiv Ljubana Jurčića, čovjek je imo 4 ujaka i strica u ustašama, sam se pohvalio, a ti o njemu svašta napišeš a bez dokaza:503:

i kakve veze sada točno ima što su mu članovi rodbine bili u ustašama? :ne zna:
jel on bio? nije..prema tome, vađenje ovoga je totalno bespotrebno i nizak udarac..

Prog rock
07.10.2011., 23:17
ovaki odgovori su na razini Jace, Šeksa i ostalih iz vladajuće nam garniture..
i nemoj odgovarati, stvarno nije potrebno..

i kakve veze sada točno ima što su mu članovi rodbine bili u ustašama? :ne zna:
jel on bio? nije..prema tome, vađenje ovoga je totalno bespotrebno i nizak udarac..

Ljubane, stričeva ti, jesil to ti???:confused:

sagi
07.10.2011., 23:51
Ljubane, stričeva ti, jesil to ti???:confused:

s kime ja pokušavam imati smislenu raspravu..:facepalm:

Prog rock
08.10.2011., 00:10
s kime ja pokušavam imati smislenu raspravu..:facepalm:
Probaj sa Ljubanom za raspravu, naći ćeš ga u njegovom zadnjem dućančiću, "ELUD-TRADE", Preradovićeva 20:)

http://elud-trade-zagreb.bonitet.hr/ (http://elud-trade-zagreb.bonitet.hr/)

Nostrađurus
08.10.2011., 22:08
Ljubo Jurčić ima također program kao spisak želja. Šteta što taj dobar ekonomista nema dovoljno znanja i mudrosti da shvati da stvaranjem još jedne male skupine samo pomaže velikima da lakše pobijede jer će raspršiti glasove.

cedokralj
11.10.2011., 23:52
Ljubo Jurčić ima također program kao spisak želja. Šteta što taj dobar ekonomista nema dovoljno znanja i mudrosti da shvati da stvaranjem još jedne male skupine samo pomaže velikima da lakše pobijede jer će raspršiti glasove.

užasno djeluju inertni svi ti programi ljevice. ljubo je takav teoretičar da ti se može samo zaspati od njega.teoretizira o ekonomiji, a primjeri mu nemaju veze s stvarnošću. da mi je vidjeti barem jedan konkretan ekonommski rezultat, bilo koji, bilo koje političke opcije. ali uglavnom se sve svodi na prazna obećanja i na nova zaduživanja. a oni koji ipak nešto rade i privređuju su daleko od centara odlučivanja i uglavnom se brinu kako da prežive i kako da ih ne unište novim nametima, porezima i davanjima.

Acid303
08.11.2011., 22:54
Za zemlju u krizi definitivno trebaju kvalitetni ekonomisti na čelu države, tj. na vlasti. SDP-ovi i HDZ-ovi ekonomski programi se praktički ne razlikuju. Njima je naglasak na uvozu i zaštiti uvoznika. To je naravno protuteža izjednačavanju bilance. Pogledajte malo; tragično je da zemlja sa svega nešto više od 4 milijuna stanovnika mora uvoziti mlijeko (da mlijeko!). Ajde da nas ima 50 mil., ali ovako to nejde nikako u korist.

Plan prof. Jurčića je ojačati i orijentirati se na domaći izvoz, jer ako ćemo se u budućnosti samo oslanjati na prihode iz turizma koji bi "kao trebali riješiti probleme oko bilance i deficita" onda je to slaba ekonomska politika. Zato moj glas ide nezavisnim listama, tj. konkretno u ovom slučaju Hrvatskoj Ekonomskoj Inicijativi. (inače sam mislio izaći na izbore i poništiti listić kao i uvijek što zbog apolitičnosti, što zbog ostalih razloga, ali eto ipak se pokazalo da netko u politici ipak razmišlja o stvarnim problemima)

jolly_jocker
10.11.2011., 22:21
Ljubo Jurčić je NAJSPOSOBNIJI KANDIDAT U SMISLU EKONOMSKOG ZNANJA i ko misli drugačije nije u pravu
Ljubo Jurčić je omiljeni kandidat pok.Račana za premijera
LJ. Jurčić je svojom karizmom najsličniji predsjedinku Josipoviću koji je osvojio simpatije i svijetske i domaće javnosti
LJ.Jurčić je digao Podravku iz pepela
LJ.Jurčić je extra dobrostojeći i ne treba mu politika da se situira
LJ.Jurčić nije u zavadi sa dijasporom i može pokrenut njihova ulaganja u Hrvatsku,posebno mislim na hrvatsku dijasporu iz Kanade,SAD-a i Njemačke

Po današnjoj anketi sa neta od preko 15 000 ispitanika Ljubo Jurčić sa svojom koalicijom osvaja 8,72%

Svakako ću glasati za Jurčića jer VOLIM HRVATSKU

Echoe
11.11.2011., 12:38
Jurčić možda jest sposoban ekonomist, ali mi je sumnjiv kao političar. jednostavno mu ne vjerujem jer se odjednom previše približava desnici. On traži načine da bude utjecajan, bez obzira tko mu to omogućio. Točnije, prodao bi se samo tako.

leteči
11.11.2011., 13:43
Ljubo Jurčić je NAJSPOSOBNIJI KANDIDAT U SMISLU EKONOMSKOG ZNANJA i ko misli drugačije nije u pravu
Ljubo Jurčić je omiljeni kandidat pok.Račana za premijera
LJ. Jurčić je svojom karizmom najsličniji predsjedinku Josipoviću koji je osvojio simpatije i svijetske i domaće javnosti
LJ.Jurčić je digao Podravku iz pepela
LJ.Jurčić je extra dobrostojeći i ne treba mu politika da se situira
LJ.Jurčić nije u zavadi sa dijasporom i može pokrenut njihova ulaganja u Hrvatsku,posebno mislim na hrvatsku dijasporu iz Kanade,SAD-a i Njemačke
Po današnjoj anketi sa neta od preko 15 000 ispitanika Ljubo Jurčić sa svojom koalicijom osvaja 8,72%

Svakako ću glasati za Jurčića jer VOLIM HRVATSKU

Lj.Jurčić ima i dvije putovnice

Trillium F.
13.11.2011., 22:46
NU2

Jurčić je faca..Kaže mu Stanković da nema karizmu,a on odgovora da je dr.Ivo u Remetincu imao napretek. Odličan je! :D
Pa valjda normalne ljude zanima što čovjek ima za reći, a na karizmu još padaju samo stare priproste babe koje, i da čuju/vide program, ništa ne bi ni razumile. :mig: Među takvima je Sanader i bio najpopularniji. :cerek:

I ja ću dati glas Jurčiću... I nadam se da će postati malo agresivniji u kampanji. Jedva itko da je čuo za HEI.

Trillium F.
13.11.2011., 23:13
Ljubo Jurčić: Kriza je urušila velike stranke u Hrvatskoj (http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=9C775291-5BC5-4728-B64E-DF2F842032D6)

Na što se oslanja gospodarski program koji nudite biračima?

- Na prvi se pogled u ciljevima ne razlikuje od ostalih, jer se zalažemo za povećanje domaće proizvodnje, broja radnih mjesta i izvoza te smanjenje nezaposlenosti. Nudim novi model koji se temelji na mijenjanju redoslijeda politika, pri čemu su industrijska i regionalna politika na prvom mjestu, a fiskalna i monetarna u njihovoj službi.

Kakvu industrijsku politiku primijeniti u Hrvatskoj?

- Industrijska politika mora odgovoriti na pitanje što ćemo proizvoditi i kako to učiniti te mora biti vodilja poduzetnicima što proizvoditi, a građanima u kojim se područjima školovati. Naša je poljoprivreda neiskorištena i površinski i tehnološki jer prinosi mogu biti puno veći. Prirodno bogatstvo je u drvu i šumama, koje se može koristiti i za složenije proizvode poput namještaja, ali i za proizvodnju energije. Tekstilna je industrija bila sektor za zbrinjavanje neobrazovane ženske snage, a s pametnim poticajima za dizajn i distribucijske kanale mogli bismo samo u njoj zaposliti još 10.000 ljudi. U svakom dijelu Hrvatske može se razvijati metalna, strojarska i elektroindustrija kroz male i velike pogone. Tu je Hrvatska najjača jer Kina to ne može raditi, a Europi je preskupo. Da sudjelujemo u proizvodnji nekoliko dijelova strojeva koji se proizvode u Europi, mogli bismo zaposliti sve nezaposlene. Građevina i trgovina su izvedenice i ne smiju se poticati državnim sredstvima. Za implementaciju novog modela ne treba polaziti od nule, većinu toga imamo. U metalnoj, drvnoj i tekstilnoj industriji efekte možemo, kroz projektni pristup, postići za devet mjeseci. Strojarska i elektrotehnička industrija zahtijevaju projekte pa rezultate možemo očekivati za godinu dana, a kod poljoprivrede je proces nešto dulji pa mjerljive efekte možemo ostvariti za dvije godine. Za veliki zahvat stvaranja nove platforme potrebne su izmjene zakona i upravljanja državnim tvrtkama i javnom upravom, koji se može uvoditi od 1. siječnja 2013. Model ne znači radikalni zaokret, nego postupno uvođenje promjena koje se vode pod kontrolom.

Kako razviti turizam?

- Turizam nije hotel, nego je doživljaj, a nama se turizam događa. Trebamo napraviti strukturu gospodarstva čiji će se pojedini dijelovi pretvoriti u turistički proizvod. Pritom mislim da treba razviti estradni, kongresni, sportski, sajamski i ostale vrste turizma koji će biti usklađen s ostalim djelatnostima. Projekti poput Brijuni rivijere kompleksi su koji se neće uklopiti u kulturu društva i okolinu, pa će izgledati kao »šaka u oko«. Najbolji dokaz da nam se turizam događa razlika je između vrha sezone i mrtve sezone. Kod nas je taj koeficijent oko 17, a u zemljama koje imaju razvijen turistički proizvod taj je koeficijent manji od 10. To je zato što te zemlje imaju različite sadržaje koji će privući i zadržati turiste i kad pada kiša i kada se ne mogu kupati.

Za otvaranje radnih mjesta potrebna su ulaganja. Jesu li rješenje strane investicije?

- Oni koji tvrde da je rješenje u izravnim stranim investicijama svjesno ili nesvjesno guraju Hrvatsku u podrazvijenost. Strani investitor ne donosi kapital, pogotovo ne u Hrvatsku, nego znanje kako iskoristiti resurse u svoju korist. Brijunska rivijera kapital je koji je vrijedan danas, a bit će vrijedan i za tristo godina. Mi stoga dajemo ono što je vrijedno, a strani investitor znanje kako iskoristiti naše neznanje. Ne vjerujem u razvoj putem stranih investicija. Nisam protiv njih, nego u duhu naše razvojne politike mislim da ih trebamo tamo gdje se nemamo mogućnosti razviti sami. Ako zovemo investitore da nam donesu gotovi proizvod, onda zovemo ribara kojemu mi postajemo riba.

Treba li nam teritorijalni preustroj?

- Zadatak regionalne politike je da stvori uvjete za proizvodnju kroz razvoj fizičke i institucionalne infrastrukture, kroz razvoj agencija, zavoda i obrazovnih ustanova koje će podupirati industriju. Možemo pretpostaviti da ima previše lokalnih jedinica, ali u ovom se mandatu ne može provesti njihovo smanjenje nego samo analizu koja bi trebala pokazati smjer preustroja. Onaj tko kaže da će to napraviti, ne govori istinu. Po meni, gledajući ekonomskom logikom, dovoljno nam je pet teritorijalnih jedinica.

Što se mora privatizirati, a što ostaviti u državnom vlasništvu?

- Treba organizirati državnu agenciju s različitim potrebnim stručnjacima koja bi nadzirala tvrtke u kojima država ima vlasništvo. Tvrtke koje proizvode tržišne proizvode, a država ima do 25 posto vlasništva, treba odmah privatizirati, one u kojima ima vlasništvo od 25 do 51 posto treba preispitati, a one u kojima ima većinsko vlasništvo uglavnom su prirodni monopoli koje se eventualno može dati u koncesiju, ali ne prodavati.

HEP se ne smije privatizirati dok se na hrvatskom tlu ne stvore kapaciteti za proizvodnju energije koji su veći od potreba Hrvatske. Nedostaje nam 30 posto kapaciteta, a 30 posto će izaći iz funkcije i zadnji je čas da počnemo graditi energetsku infrastrukturu, a za to možemo angažirati privatni kapital. Plinacro i Janaf su također monopoli koji se ne smiju privatizirati.

Može li država zakonom zadržati Inu?

- Inu nije trebalo privatizirati, ali sada kad smo to počeli, privatizaciju treba provesti do kraja. Igra s dionicama je glupa. Država je na naftnom tržištu jača kao država nego kao dioničar. Na privatizaciju nas nitko nije prisiljavao, a i sami smo izabrali strateškog partnera. Prijedlog zakonskog rješenja o ograničenju udjela u Ini protiv je temelja na kojima se gradi Europa, jer diskriminira, pa smo se zapravo s tim potezom osramotili. Mol je naš izbor, platili su svoj dio, pa se isključiti može samo otkupom dionica od njega. Kao što je mađarska vlada pitala rusku kompaniju koliko stoje Molove dionice, tako i mi samo tržišnim principima možemo isključiti strateškog partnera, koji nikad nije bio neprijateljski preuzimatelj.

Trillium F.
13.11.2011., 23:14
Treba li rezati proračun?

- Onaj tko gleda fiskalnu politiku kroz proračun knjigovođa je, a ne netko tko će upravljati javnim financijama. Proračun treba ostati isti, a deficit snižavati povećanjem domaće proizvodnje. U svakom slučaju, četiri do pet milijardi kuna javne potrošnje treba preusmjeriti u gospodarstvo. Da bismo mijenjali rashode, moramo promijeniti ugovore i zakone koji su ih stvorili, što se može napraviti tek za proračun 2013. Nema šanse zaustaviti pad proizvodnje snižavanjem poreznih stopa ili doprinosa. Pomoći će samo ako se organiziramo, zasučemo rukave i krenemo raditi. Manja stopa i manji doprinos na ništa opet je ništa. Odgovor na stabilne javne financije je otvaranje jednog po jednog radnog mjesta, a svi koji pričaju drugo nisu u pravu. Politika smanjenja javne potrošnje znači pad BDP-a jer nekome znači smanjenje prihoda i gura gospodarstvo prema dnu.

Monetarna politika u vašem modelu služi gospodarstvu. Kako treba funkcionirati?

- Ako tiskate deset kuna, a niste povećali proizvodnju, onda ste napravili nešto loše. Ako proizvedete novu litru vina i tiskate deset kuna, onda za nju dobijete litru vina. Ako tiskate deset kuna, a popijete staro vino, onda je to »loš novac«, a ako je to vino još bilo i uvezeno, onda ste napravili trostruku glupost. Znači, monetarna je politika jednostavna i mora pratiti realno gospodarstvo. Domaći novac mora imati pokriće u domaćim robama ili prije ili poslije stvaranja novca.

Stvara se atmosfera protiv banaka u Hrvatskoj. Dok neki zagovaraju jaču državnu banku, drugi Hrvatsku poštansku banku (HPB) spominju u kontekstu nužne privatizacije. Što biste vi napravili?

- Ponašanje banaka ne određuju komercijalne banke nego HNB, a on se povukao samo u čuvanje tečaja. Sasvim je svejedno u čijem su vlasništvu banke jer kamate, uvjete i tečaj izravno i neizravno određuje HNB. Zato je priča o vlasništvu nad bankama skretanje pozornosti s politike HNB-a. HPB-u treba dokapitalizacija, kao i ostalim malim bankama. Pet do šest najvećih banaka razvilo je bankocentrični sustav usmjeren na državu te državna i privatna velika poduzeća. Treba razviti sustav manjih banaka koje bi servisirale 80.000 malih i srednjih tvrtki. Nevidljiva prepreka razvoja su banke koje su bile pohlepne i financirale državu, državne tvrtke i građevinu, a nisu financirale komitente koji bi stvorili uvjete da se otplate te investicije. Sektor je zasad stabilan, ali je ta stabilnost vrlo krhka. U srednjem roku bankari će morati dijeliti sudbinu gospodarstva.

Kakve socijalne politike zagovarate?

- Zdravstvo i školstvo moraju biti besplatni jer jedino zdrav i obrazovan čovjek može stvarati dodanu vrijednost, a obveza prema starijima je osigurati stabilne mirovine koje moraju rasti u skladu s rastom BDP-a. U svom se programu zalažemo za politiku ponašanja u Europskoj uniji, jer se pokazalo da su zemlje koje su od Bruxellesa očekivale sve, sada razočarane, a uspjeh ovisi o kvaliteti domaće vlade.

Ima li u javnoj upravi previše ljudi?

- Zaposlenost u lokalnim jedinicama može se riješiti tako da se svede na volonterski angažman u velikom dijelu uprave. Treba prvo pronaći instrumente za kreiranje radnih mjesta, a tek onda ukidati parazitska mjesta, jer bi danas samo to stvorilo socijalne probleme. Gledajući školstvo, zdravstvo, policiju ili vojsku, nemamo puno zaposlenih na broj stanovnika, ali je on prevelik u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Naš je problem što smo iz radnoga kontigenta od 2,2 milijuna ljudi pola milijuna gurnuli s tržišta, a sposobni su raditi. Od 1,75 milijuna radno aktivnih kontinuirano radi 1,4 milijuna, a samo 900.000 ljudi stvara novu vrijednost. To je previše premalo. Izravan višak zaposlenih imamo u javnim poduzećima.

Što napraviti s javnim tvrtkama? Treba li tamo dijeliti otkaze ako kažete da je evidentan prevelik broj zaposlenih?

- U javna poduzeća političari su uhljebljivali svoje članove nakon svakih izbora, a zbog Zakona o radu nisu se otpuštali oni prethodni. Tvrtke se nikad nisu restrukturirale, pa su u tranziciju ušle s dvostruko više zaposlenih od potrebnog. U državnim poduzećima ima oko 30.000 ljudi viška i da ih se danas otpusti, nitko ne bi primijetio da ih nema. Ipak, to se ne može riješiti dok god se ne stvore radna mjesta na drugoj strani gospodarstva. Ti ljudi nisu krivi. Kriva je politika koja ih je dovela u tu situaciju. Kad se zbroje javna i lokalna administracija, državne i lokalne tvrtke te javne službe, ima i do 60.000 ljudi koji su tehnološki višak.

U kojim ćete izbornim jedinicama izaći i na koliko mandata računate?

- Izlazimo u svim izbornim jedinicama i vjerujem da ćemo biti glavni u formiranju Vlade. Dobit ćemo sigurno više mandata nego što nam daju ankete.

Hoćete li se priključiti lijevom ili desnom bloku?

- Mislim kako će narod shvatiti da su to prazne ideologije koje su bile pokriće za privatne i skupne interese. Ne postoje ni lijevi ni desni u Hrvatskoj, što se vidi iz njihovih programa i ponašanja. Ova je kriza urušila velike političke stranke, a samo je pitanje hoće li se njihova snaga slomiti na ovim ili sljedećim izborima. Oni nemaju rješenja za praktično funkcioniranje države, što se vidi po svakodnevnim istupima i jedni i drugih.

Postoji potreba za novim rješenjem. Zbog toga sam okupio blok na nacionalnoj razini s ljudima koji su status stekli bez politike, koji imaju više znanja nego što postoji u oba bloka i koji mogu voditi državu na pametniji način.

Koliko ćete novca potrošiti u kampanji?

- Prikupljamo novac i potrošit ćemo ono što imamo, jer ne želimo nikome ostati dužni. Imat ćemo 150 jumbo-plakata po državi, a u medijskim istupima prostor imamo uglavnom na lokalnim postajama.

Pokretanjem istrage protiv HDZ-a otvara se prostor za glasove desne političke opcije.

- Prostor u koji ulazimo hrvatski je prostor bez ideologije. Pravi glasači HDZ-a neće svoj glas dati Kukuriku-koaliciji, pa se tu otvara prostor za nas.

PowerG
14.11.2011., 16:35
užasno djeluju inertni svi ti programi ljevice. ljubo je takav teoretičar da ti se može samo zaspati od njega.teoretizira o ekonomiji, a primjeri mu nemaju veze s stvarnošću. da mi je vidjeti barem jedan konkretan ekonommski rezultat, bilo koji, bilo koje političke opcije. ali uglavnom se sve svodi na prazna obećanja i na nova zaduživanja. a oni koji ipak nešto rade i privređuju su daleko od centara odlučivanja i uglavnom se brinu kako da prežive i kako da ih ne unište novim nametima, porezima i davanjima.
Ti nemaš pojma tko je Ljubo J. i ne znam zašto pišeš takve gluposti, bolje da šutiš.

jolly_jocker
14.11.2011., 22:15
Gradonačelnik Varaždina pijan pošao u "pohode"(išao je dalje u kavane ne kući) sa službenim autom i napravio sudar i nikom ništa kukuriku neće sankcionirat svoga člana i pored takvog ponašanja i nepoštivanja funkcije i državne imovine(službeno auto)....i sad dati glas bahatom Čačiću i srednje bahatom Milanoviću a finom, kulturnom čovjeku, velikom rijetko viđenom humanisti(usvojio dijete pok.kolegice i odgojio ga kao svoje bez ikakve naknade) i vrhunskom stručnjaku Jurčiću ne...to nije shvatljivo,nije logično,nije razumno i nije još puno toga.

Maped444
14.11.2011., 22:21
Jurčić možda jest sposoban ekonomist, ali mi je sumnjiv kao političar. jednostavno mu ne vjerujem jer se odjednom previše približava desnici. On traži načine da bude utjecajan, bez obzira tko mu to omogućio. Točnije, prodao bi se samo tako.

Ljubo Jurcic moze biti profesor na ekonomskom fakultetu u Hrvatskoj, BiH i eventualno Ruandi.

Inace je dobar covijek sa postenim namjerama.

jolly_jocker
14.11.2011., 22:33
Ljubo Jurcic moze biti profesor na ekonomskom fakultetu u Hrvatskoj, BiH i eventualno Ruandi.

Inace je dobar covijek sa postenim namjerama.

me jel
Moja malenkost ima ovdje pored sebe SVE ADRESE i skoro sve brojeve telefona svih centrala hrvatskih dijaspora u svijetu,kao i mnoga imena i prezimena i ako bi Ljubo Jurčić bio u takvoj poziciji da može značajno uticati na politiku u Hrvatskoj dao bi mu sve kontakte jer me sigurno nebi osramotio...a u Ruandu povedite svoj hdz i kukuriku...imam i tamo nekih mostova pa ako krenete svi skupa za interes Hrvatske rado ću vam pokazat put kako se tamo ide....

GenSec
16.11.2011., 00:32
Taj Jurčić i BUZ su se toliko uzhebali, a na kraju mogu biti sretni ako ulove mandat ili 2.
A ono danas međusobno lizanje guze Miloševića i Jurčića u Otvorenom neću niti komentirati.

Negromant
16.11.2011., 07:44
A ono danas međusobno lizanje guze Miloševića i Jurčića u Otvorenom neću niti komentirati.
Nisam gledao, što je bilo, obostrani anilingus? Može li detaljnije?

Agripa
17.11.2011., 15:56
Zašto ga Čačić stalno proziva da je HDZ-ov čovjek...?

Trillium F.
23.11.2011., 17:12
Zašto ga Čačić stalno proziva da je HDZ-ov čovjek...? Zato što ga sere. Ne pada mi nijedna osoba na cijeloj političkoj sceni koja je više anti-tip HDZ-ovcima i ljudima koji s njima koaliraju od Jurčića.

Fantom47
23.11.2011., 17:46
Ljubo Juričić ima samo jednu manu. Želio je prezentirati svoje znanje i riješenja za izlazak iz krize društva, a
sklopio je po neznam koji puta brak s ortodoksnim ex- komunistima tipa dr. Ivaniša, koji su dobro ukakali ne
svoje ime nego g. Ljube Juručića. Kao neki penzioner Lazo dobio možebitnu lažnu mirovinu invalidsku, a te
laži su bile raj za tisuće onih koji su to učinili i prije 1990, i poslije 1990, i čine to i danas. Ovo je društvo trulo
jer i iza 1990. su na vlasti ostali isti kadrovi, pa netko može u mirovinu i u 48. godini života, a netko mora
guliti do 65. godine da bi dobio 38% plaće, dok su vrijeme tzv. komunizma mirovine bile do 80% plaće. Znači
drugovi su se namirili, a iza 1990- ta priča se je za neke samo nastavila, jer isti ljudi (ne neki novi) i dalje vode
ovu državu.

Fantom47
23.11.2011., 17:53
Jurčić je upao u isto društvo kao i Mladi Jastreb. Ja ću im oprostiti jer ne znaju što čine. Njihove su namjere čiste prema
svojim sugrađanima. Tisuću i jedna je varijanta da se iskoristi poštenje jednih i znanje drugih u ime truleži onih koji i
dalje vladaju Hrvatskom.

margoth.
02.12.2011., 17:30
ima li šanse da jurčić uđe u sabor?
koliko sam bacila oko na ankete, izgleda da i ne...

diogeneš
02.12.2011., 17:44
jurčić je stručan i drag čovjek. želim mu što bolji rezultat na izborima. valjda ga lazar sa svojom invalidnošću nije uspio pokopati :ne zna:

Fantom47
02.12.2011., 17:50
Zašto ga Čačić stalno proziva da je HDZ-ov čovjek...?
Čačiću kao "demokratu" smetaju svi koji mu negiraju njegovo znanje, jer on je
praktičar, a Juručić ima znanje. Čačić je na čistoj matematici povezanoj s
njegovim osobnim interesima, a Juričić to razotkriva bez da proziva Čačića-
Na žalost Juričića velika većina građana ne razumije ono što on predlaže kao
riješenje, pa će svi postoci glasova do 5% otići programiranim pobjednicima
SDP-u i manjim djelom HDZ-u. Juričić je svjesno ili nesvjesno tome pomogao.
Jurčić je ipak dokazao da je svoj, bez obzira koga su mu namjestili.:kava: