View Full Version : Cjelogodišnje gume
fudofudo
20.09.2004., 09:54
Stavio bih na Yaris 1.0 cjelogodišnje (M+S) Toyo Vario V1 155/80 R13. Da li je to pametna odluka, pošto godišnje prijeđem 20-tak tisuća km, i to većinom po Zagrebu. Da li s tim gumama mogu zimi preko granice u SLO.:rolleyes:
ROAD RUNNER
20.09.2004., 11:06
fudofudo kaže:
Stavio bih na Yaris 1.0 cjelogodišnje (M+S) Toyo Vario V1 155/80 R13. Da li je to pametna odluka, pošto godišnje prijeđem 20-tak tisuća km, i to većinom po Zagrebu. Da li s tim gumama mogu zimi preko granice u SLO.:rolleyes:
Odgovor na oba pitanja je DA, a na drugi dio je uvjet da imaju više od 4 mm ripni!!!
M+S nije cjelogodisnja guma ( takva sto ne postoji) nego zimska guma. Po ljetu ce ti biti malo veca potrosnja i dosta veca buka u autu te losije drze cestu nego ljetne gume. To je sve.
voyager
20.09.2004., 12:37
Doduše postoji, ali nije M+S sigurno, M+S je zimska guma koja se ne bi trebala koristiti na vanjskim temperaturama preko 7-8 stupnjeva C. Mislim da je Continental imao "All Season" gumu.
Banderas-Sedmica
20.09.2004., 21:06
Toyo Vario V1 je na Adac-ovom testu dobio ocjenu " ne preporuča se ! "
Pa vi stavljajte što god hoćete. Ja ne bih.
P.S. Puno je isplativije imat 2 para guma- prave zimske i standardne ljetnje - ovako nikad nemaš skroz odgovarajuću gumu.
STINGer
20.09.2004., 22:16
Banderas-Sedmica kaže:
P.S. Puno je isplativije imat 2 para guma- prave zimske i standardne ljetnje - ovako nikad nemaš skroz odgovarajuću gumu. Yep... prava guma glavu čuva. I na njoj se nikako ne bi smjelo štediti i praviti kompromise. Dosta je pogledati puteve kočenja kod pojedine gume...
fudofudo
21.09.2004., 10:04
gdje na internetu mogu naći duljine kočenja za pojedine gume
M+S (mud+snow) nije guma za sva godisnja doba a pogotovo nije guma koja bi se lepo koristila leti.
Postoje gume koje su predvidjene za sva god. doba (mada i ja mislim da je to nemoguce napraviti) i one obicno imaju oznaku All Season.
M+S gume ce ti se leti uzasno grejati (pored vece buke, vece potrosnje i osetno slabijih voznih karakteristika) i osetno slabije prijanjati za asfalt kada je mokro, od letnjih guma.
Savet: bolje kupi po jedan set najjeftinijih pravih zimskih i letnjih guma, nego najskuplje "all season" gume.
Nikada ne stedi na gumama, jer i pored svih cuda moderne tehnike (ABS, EBD, EPS, ABC.....), one su ipak jedina stvar koja stoji izmedju kolovoza i tvog automobila
STINGer
21.09.2004., 13:26
fudofudo kaže:
gdje na internetu mogu naći duljine kočenja za pojedine gume
Ako se snalaziš sa njemčkim jezikom prošvrljaj po ovim stranicama. Oni rade dosta testova guma
http://www.auto-motor-und-sport.de/
http://www.autobild.de/
djizus1
22.02.2009., 01:48
dal koristite cjelogodišnje gume? imate neku preporuku, best buy?
testdriver
22.02.2009., 02:00
ja na lanciji imam savu eskimo s3 165/70/14 i radi super,taj autek kod nas radi kakvih 15000 km godišnje i sve super, možda pri večoj brzini malo bruje ali ništa strašno
V.Sipak
22.02.2009., 10:33
svaka All Season guma je M+S guma ali nije svaka M+S guma All Season guma.
dobra All Season guma je losija od prosjecne ljetne ili prosjecne zimske gume.
posto sa autom predjes cca. 20,000 kilimetara godisnje preporucam ti da ipak uzmes set zimskih i set ljetnjih jer ces imati bolje gume i ljeti i zimi.
u sloveniji All Season gume moraju imati min. 3 mm profila kao i zimske gume posto su All Season M+S gume.
Za normalnu vožnju ti i ADAC i ja toplo preporučujemo GY Vector5+, daleko bolja guma od srednje klase zimskih i ljetnih. Ako se ganjaš i divlje kočiš, voziš po dubokom snijegu i pustinjskom pijesku....onda zaboravi moj post.
Zek0slav
22.02.2009., 15:41
Ja vec par godina imam toyo 310 na corsi. 20 000km godisnje. Zadovoljan sam. Mislim kupiti Michelinke sad na ljeto. Neki model za preporuciti?
joyamaster
22.02.2009., 19:54
koja tvrdi, za ljeto ljetne gume, a za zimu zimske! osim što traju duže, sigurnije su, ljetne ljeti, a zimske zimi.
možda je početna investicija veća,ali se kasnije isplati.
dado979
22.02.2009., 22:20
stari nema cjelo godisnjih guma , to je glupost , sm znaci snjeg i blato , znaci vlazni i hladni kolnik , a za ljeto je ljetna guma , vjeruj mi velika je razlika , tko ti kaze drukcije glup je ko kurac
Eto, ja ću onda ispasti glup kao k...c, jer cjelogodišnje gume postoje. Prave ih mnogi, evo npr. Goodyearovog (http://eu.goodyear.com/si_hr/tires/allseason/) programa. Inače, također sam za dva seta guma.
Dado979, jesi li ikada vozio cjelogodišnje gume kad tako sa sigurnošću tvrdiš da je neko "glup ko kurac"? Ja ih imam i iz iskustva ti kažem da sam vozio i daleko lošije ljetne i daleko lošije zimske gume. All season gume se isto međusobno razlikuju po voznim svojstvima. One (neke od njih) su za prosječnog gradskog vozača izuzetno dobro kompromisno rješenje (ako nemaš love za vrhunske ljetne i vrhunske zimske gume, ili ih nemaš gdje skladištiti dok ih ne voziš).
Najbolje bi bilo imati jedan auto za zimu, jedan za ljeto, jedan za gradsku vožnju, jedan za otvorenu cestu, jedan za u brda....tko ti kaže drukčije "glup je ko kurac"...ili je cijeli naš život pun nužnih kompromisa?
gle...cjelogodišnje gume postoje...ali to sigurno nisu gume oznake m+s kao što je več netko napisao...
Pireli P2500 Aquamile, Debica Navigator, GY Vector 5+ i GY 4Seassons...vjerojatno i ostali proizvođači imaju takvu gumu u ponudi...
međutim čini mi se da je Good Year najdalje otišao u razvoju takvih guma....
i sam sam imao sličnu dilemu...http://www.forum.hr/showthread.php?t=416118
pa sam je riješio sa GY 4Seassons...premda su nešto skuplje...prema testovima to je jedna od rijetkih guma koja ima status preporučljiva....
Cjelogodišnje gume imaju oznaku M+S, ali vec nekoliko godina se konstantno napominje da oznaka M+S ne znači da se radi o zimskoj gumi, nego prava zimska guma pored te oznake mora imati nacrtanu pahuljicu - ta dodatna oznaka se uvela zato jer skoro sve gume za terence (i ljetne i zimske) imaju oznaku M+S (jer ne zaboravimo da ovo prvo slovo M je Mud), a svejedno nemaju zimske ripne i nisu pogodne za vožnju po snijegu...
Ja sam na Suzuki SX4 montirao cjelogodišnje Goodyear Vector EV2+ gume i odavno nisam bio zadovoljniji sa performansama i raznolikosti upotrebe jedne gume, od potrošnje do performansi na mokrom i zimskim uvjetima (na mokrom i suhom asfaltu su puno bolje od zimske gume), dok na toplom vremenu su ljetne gume ipak bolje... doduše čuo sam i neke price gdje ljudi nisu bili zadovoljni sa cjelogoišnjim gumama, ali eto, na drugom autu imam zimski Michelin A3 pa nisam toliko zadovoljan s njim kao sa ovim goodyearom... Vozio sam i zimske Bridgestone LM 22, vozio sam puno ljetnih guma... meni za moje potrebe (u Splitu nema puno snijega, a tu i tamo otici u Austriju i Sloveniju sa cjelogodišnjim gumama nije prevelik problem) prava zimska guma definitivno ne treba...
Dakle, cjelogodišnja guma izgleda tako da su bočne ripne kao u ljetne gume (ali malo raširenije), a središnje ripne su kao kod zimske gume (sa onim dodatnim resicama unutar ripne)...
54321012345
23.02.2009., 14:19
M+S nisu cjelogodišnje nego zimske gume, i jao tbi s njima po ljeti (M+S znači mud + snow ili blato + snijeg)... Ali u slovniju preko zime s njima možeš bez problema
pinkskin
23.02.2009., 14:53
Ja imam na P106 M+S gume, od kad vozim i zadovoljan. Neznam o čmu vi tu govorite pa i taj yaris nema 150KS i sportski ovjes pa da se s njime utrkuje na cesti. Mislim da će ti za svakodnevnu vožnju biti cijele godine dobre, samo bez glupiranja i testiranja granica auta.
LAV-LAV
23.02.2009., 18:55
:top:Evo ovako: procitao sam odgovore na tvoje pitanje pa ti mogu odgovoriti i usput komentirati komentare na tu gumu.Toyo vario V1 je cjelogodisnja guma(M+S),ja sam je imao prije,a sad sam stavio Toyo vario V2 (V1 se vise ne prodaje u dimenziji koju ja imam pa je ovo nova verzija gume).Guma je ODLICNA!:top: Neces pogrijesiti,ja sam se na tim gumama vozio oko 35 000 i vozio bih se i dalje da Slovenci ne rade probleme oko onih 4 mm.Guma je odlicna i na blatu i na snijegu i na kisi,dovoljno mekana, nije bucna i ima veliki postotak silike.Nije ni preskupa,a usput imas i zimsku opremu.Nisam imao nikakvih problema s tom gumom,a prvi put sam je kupio na preporuku prijatelja iz jednog vulkanizera i nisam pogrijesio.Samo moras pitati da li se ta guma radi u tvojoj dimenziji i nemoj po snijegu i ledu preko 200 KM/h jer ti onda ni jedna guma nece pomoci :)
P.S. Svaki vulkanizer ce ti potvrditi da je ta guma cjelogodisnja guma (naravno da se ljeti vise trosi zbog mekoce koja upija hladnocu),ali ukoliko zelis da ti ona bude zimska oprema moras imati montirane sve 4.
kamikaza
23.02.2009., 22:54
ovako, m+s gime = zimska guma (snijeg i 'kaljuža'). uglavnom nisu preporučljive. ak nemaš para, ok . stavi ih
V.Sipak
24.02.2009., 01:00
sad mi vec polako na jetra ide to svake godine isti cirkus na ovom forumu.
all season guma je guma za cjelu godinu,znaci i ljetna i zimska ali da bi bila zimska mora imati oznaku M+S jer inace nije zimska.
u nekim zemljama je obavezna zimska guma,a da bi all season bila priznata kao zimska mora imati oznaku M+S znak koji stoji za zimsku gumu ali taj znak ne stoji za kvalitetu vec samo za namjenu.znaci SVAKA all season guma ima znak M+S.
svaka zimska guma ima znak M+S.
guma koja ima znak M+S a nije all season je cista zimska guma sto se tice namjene ali to opet nema veze sa kvalitetom.
zadnjih godina skoro svi proizvodjaci stavljaju na zimske gume znak pahuljice i planine sto je DOBROVOLJNI (za sada) znak za gume koje su ispunile neku normu kvalitete zimske gume.
koliko se te all season gume cjene u evropi govori cinjenica da se all season guma proda ispod 1 %.
e sad dali su all season gume preporucljive za taj yaris???
tesko odgovoriti,i jesu i nisu.
nisu jer:
po kvaliteti kod iste cjene nisu u rangu ni ljetnih ni zimskih
znaci nema all season gume koja je odlicna i ljeti i zimi jer da ima svi bi vozili all season gume.
jesu ako:
ti je manje-vise svejedno kakve su gume kvalitete i neda ti se mjenjati dva puta godisnje gume a i nemas gdje staviti druge gume.
koliko se te all season gume cjene u evropi govori cinjenica da se all season guma proda ispod 1 %.
To je još i dobar procenat ako usporedimo izbor all season sa čistim ljetnim ili zimskim gumama.
stari nema cjelo godisnjih guma , to je glupost , sm znaci snjeg i blato , znaci vlazni i hladni kolnik , a za ljeto je ljetna guma , vjeruj mi velika je razlika , tko ti kaze drukcije glup je ko kurac
Evo sa jednog sajta tocno 73 modela All Seasons guma
Prva stranica, a ima ih osam:
http://www.euroshina.info/en/tyres/size/195/65/R15/3/1/#pagination
Evo sa jednog sajta tocno 73 modela All Seasons guma
Prva stranica, a ima ih osam:
http://www.euroshina.info/en/tyres/size/195/65/R15/3/1/#pagination
Pol guma na tim stranicama nisu cjelogodisnje. Uglavnom jedine cjelogodišnje gume koje se mogu preporučiti su Goodyerove, imaš tri modela. Još su kolko tolko dobre dunlop all seasons. Ja imam vector 5+ i zadovoljan sam.
kada sam tražio gume za svoju Corsu malo sam švrljao webom ....i ono kaj stoji je da gotovo sve cjelogodišnje gume dobijaju prefiks : nije preporučljiva ili uvjetno preporučljiva....ono na šta je dobro obratit pažnju je ovo "gotovo sve"..
i to "gotovo sve" odnosi na..GoodYear modele Vector 5 i 4Seassons....rekao bih da GoodYear najviše ulaže u razvoj takvih guma....jer budimo iskreni...koncept cjelogodišnje gume nije nimalo loš..a kome se to da ići dva put godišnje vulkanizeru i ostavljat po 200 kn? druga stvar je što je taj koncept do nedavno bilo zaista teško svest na prihvatljivu razinu..i mislim da do pojave GY Vector5 guma zaista korektnih (ne vrhunskih) guma takve vrste nije ni bilo...
u prilog tome što sam napisao..ide i činjenica da je GY jedini proizvođač koji ima dva modela cjelogodišnje gume u ponudi...a tehnologiju starijih guma (vector 3) još prodaju pod nazivom Debica Navigator2...ne bih se iznenadio da i Sava izbaci cjelogodišnju gumu..
Toyo Vario 1 ili 2...nisam vozio...ali čini mi se da niti na jednom testu nije prošla....
LAV-LAV
24.02.2009., 18:58
e sad dali su all season gume preporucljive za taj yaris???
tesko odgovoriti,i jesu i nisu.
nisu jer:
po kvaliteti kod iste cjene nisu u rangu ni ljetnih ni zimskih
znaci nema all season gume koja je odlicna i ljeti i zimi jer da ima svi bi vozili all season gume.
jesu ako:
ti je manje-vise svejedno kakve su gume kvalitete i neda ti se mjenjati dva puta godisnje gume a i nemas gdje staviti druge gume.
U Europi je zato visok postotak prodaje protektiranih guma,a kod nas ljudi nece ni da cuju za te gume.Bolje svaka nova nego najbolja protektirana :top: Imamo j... standard :mig: Gume za taj yaris su preporucljive onoliko koliko imas novaca,da ne vozis preko 200 i da se ne okreces pod rucnom na ulju.Mislim da ti je najveci problem sto ti ne mozes u yaris staviti druge gume u bunker ako ih zelis mijenjati 2 puta godisnje... I jos nesto: meni je doktor preporucio 2 plavuse dnevno svakih 4 sata,ali jedno su preporuke,a drugo mogucnosti :lol:
bond007
09.11.2009., 11:24
jel tko imao kakva iskustva sa Pirelli gumama, cjelogodišnjim?
Mislila sam si uzeti Pirelli P2500 EURO M+S, pa ako mi tko može dati savjet?
Ili da ipak uzmem Goodyear Vector 5 All season?
Hvala
Hvala
Štovana - koliko puta ti treba reći ZAOBIĐI CJELOGODIŠNJE GUME!!!
Pogotovo Pirelli 2500 koji spada u prvu generaciju takvih i kao takav je SRANJE. Vector 5 je 2. i pol generacija tih guma i na nešto liči. Iako i dalje cjelogodišnja guma ne valja ni ko zimska a ni ko ljetna. Da bi se bilo do kraja pošten Vector 5 je bolji od najgore zimske i najgore ljetne gume. Al da je nešto posebno - nije.
nenocutlas
09.11.2009., 22:55
Hvala
a treba vidjet kolika je cijena tih guma, mislim na GY vector 5? možda se isplati kupit posebno zimske i ljetne, a felge za yuga se daju nać za sitne novce:kava:
evo naprimjer sava zimska je valjda 250kn, a ljetne 300kn srednje neke i felga polovna max valjda 50kn:kava:
METAN RUNNER
10.11.2009., 01:13
Štovana - koliko puta ti treba reći ZAOBIĐI CJELOGODIŠNJE GUME!!!
Pogotovo Pirelli 2500 koji spada u prvu generaciju takvih i kao takav je SRANJE. Vector 5 je 2. i pol generacija tih guma i na nešto liči. Iako i dalje cjelogodišnja guma ne valja ni ko zimska a ni ko ljetna. Da bi se bilo do kraja pošten Vector 5 je bolji od najgore zimske i najgore ljetne gume. Al da je nešto posebno - nije.
CD, ne trkeljaj naglas,..... za prosječnu curicu, koja napravi max 7-8 tkm godišnje, GY Vector 4 / 5+, ili Toyo Vario V2, je više nego zadovoljavajuča guma, i još ako ima, u prosjeku 60/70 konja pod haubom
Imao sam prije Toyo Vario V1, a lani sam ženi namontirao GY Vector 5+, i gume su OK,
ko ne luduje po cesti, i ne prelazi više od 10-tak tkm, cjelogodišnja guma je dobar kompromis
ako neko prelazi više od 20 / 30 tkm, i voli brži tempo vožnje, nema šta razmišljati, treba imati 2 kompleta guma
lawyer1
10.11.2009., 02:26
ALL season gume su super! Pod jednim uslovom, da se ne vozi ekstremno grubo i sportski i ne brze od 160-170 km/h, vec onako ko sto vozi 90% vozaca, znaci normalno. Imam dosta iskustva sa jednom takvom gumom (Vredestein Quatrac 2) koja je bila jedna od prvih all season guma sa silikom, koja daje elasticnost na hladnom. U zadnjih 9 godina presao sam sa tim gumama preko 300.000 km sa mercedesom 190, audijem a4, accentom 1.5 i passatom. Slabosti:malo bucnija u leto, mozda neki procenat veca potrosnja (2-3%, nisam tacno merio vec po osecaju, nisam apotekar:) Prednosti:vrlo dobra na suvom, odlicna na mokrom i odlicna po snegu. Dok su oko mene svi automobili gacali u snegu i okretali u prazno (naravno sa letnjim gumama) ja se izvucem i idem napred, cak i sa mercedesom koji ima zadnji pogon. Trajnost 40-50 tkm. Retko ko menja gume zimi, a bas niko ne menja ih kada pada kisa, a tu je all seasson car! Sada Vredestein ima i novi model, Quatrac 3 koji bi trebalo biti jos bolji. Ostale marke nisam probao (zaljubio se u Vredestein na prvi pogled, a i cena im nije paprena) al su i one verovatno ok.
Alo vas dvojica - pitala je P 2500. Jel itko od vas vozio to? Jel znate ZAŠTO je razvijena ta guma? I što je najbitnije - što sam rekao o Vectoru. Vredestein mi nije pao na pamet.
@Metan - napisao si: dobar kompromis. Te rečenica je oksimoron - ima kontradikciju - kompromis nikako ne može biti dobar. A to mislim i o cjelogodišnjim gumama.
bond007
10.11.2009., 10:40
ok, uvjerili ste me da kupim posebno zimske ,a posebno ljetne.
A felge da uzmem sa otpada ili da kupim nove ? Gdje da ih nađem uopće?
METAN RUNNER
10.11.2009., 14:40
Alo vas dvojica - pitala je P 2500. Jel itko od vas vozio to? Jel znate ZAŠTO je razvijena ta guma? I što je najbitnije - što sam rekao o Vectoru. Vredestein mi nije pao na pamet.
.
nemam pojma, bit će da je neko govno
napiši malo, da ljudi saznaju
@Metan - napisao si: dobar kompromis. Te rečenica je oksimoron - ima kontradikciju - kompromis nikako ne može biti dobar. A to mislim i o cjelogodišnjim gumama.
zna se na šta sam mislio
kad smo već kod guma, .... jošuvijek nisam stigao našarafiti zimski komplet na svoj auto, ... pa se vozam na Bridgestone Turanzi, koja je prešla cca 20 000 km, ... mila majko , koje je to govno od gume već i u ovim prijelaznim ljeto/zima uvjetima, sklizaljka živa
nasprem te Turanze, GY Vector je CAR na cesti,
a prije dvije godine, Turanza i P zero, bile su najbolje ocijenjene touring gume po ADAC-u
kad smo već kod guma, .... jošuvijek nisam stigao našarafiti zimski komplet na svoj auto, ... pa se vozam na Bridgestone Turanzi, koja je prešla cca 20 000 km, ... mila majko , koje je to govno od gume već i u ovim prijelaznim ljeto/zima uvjetima, sklizaljka živa nasprem te Turanze, GY Vector je CAR na cesti,
a prije dvije godine, Turanza i P zero, bile su najbolje ocijenjene touring gume po ADAC-u
E pa stavi UG7+ ili sličnu pa ćeš vidjet da je Vector živo govno prema UG na hladnom i mokrom.
To je ono o ćemu ja govorim.
METAN RUNNER
10.11.2009., 15:15
E pa stavi UG7+ ili sličnu pa ćeš vidjet da je Vector živo govno prema UG na hladnom i mokrom.
To je ono o ćemu ja govorim.
sve je to ok. što ti kažeš, !
ali da li je svima potrebno ?
ne žive na brdu, a autom se voze na posao i nazad, i to je to
sve je to ok. što ti kažeš, !
ali da li je svima potrebno ?
ne žive na brdu, a autom se voze na posao i nazad, i to je to
Vozit po zimi s ljetnim gumama je teško sranje - najjeftinije
Vozit po zimi s cjelogodišnjim gumama je manje sranje - malo skuplje
Vozit po zimi s lošim zimskim gumama je glupost - još skuplje
Vozit po zimi s dobrim zimskim gumama je najbolje što možeš napravit - najskuplje
No kad računaš da je recimo jedno klizanje ispod pruge u Miramarskoj (ili u Osijeku na cesti prema B.Manastiru) dovoljno za štetu koliko koštaju dobre zimske gume .....
Pa ti se gornja računica skupo-jeftino okrene naglavce.
METAN RUNNER
10.11.2009., 18:12
Vozit po zimi s ljetnim gumama je teško sranje - najjeftinije
Vozit po zimi s cjelogodišnjim gumama je manje sranje - malo skuplje
Vozit po zimi s lošim zimskim gumama je glupost - još skuplje
Vozit po zimi s dobrim zimskim gumama je najbolje što možeš napravit - najskuplje
No kad računaš da je recimo jedno klizanje ispod pruge u Miramarskoj (ili u Osijeku na cesti prema B.Manastiru) dovoljno za štetu koliko koštaju dobre zimske gume .....
Pa ti se gornja računica skupo-jeftino okrene naglavce.
to sve što kažeš, apsolutno stoji, ali;
postoje ljudi koji ne voze auto svaki dan
postoje ljudi koji ne voze kad ima snijega na cesti
postoje ljudi koji ne voze kad jako pada kiša
postoje ljudi koji ne sjedaju u auto, ako će imati problema sa parkiranjem na odreštu
neki će reći, pa koji ce im _urac uopce auto,
ja im ne bi do ni vozačku
ali takvih ljudi ima, i posjeduju aute, ... i netrebaju im 2 kompleta guma
0zzyk1ks
14.11.2009., 22:17
kupio auto dobio s njim GY cjelogodišnje gume.SUV pogon 4x4 pošto se dosta vozim po snjegu nisam htio riskirat pa kupio i zimske gume,e sad ove zime bi ostavio cjelogodišnje gume koje su dimenzija 280/40/R19,samo malo mi se ćine široke.BMW Xdrive 4x4 pogon.ima li neko znanja ili iskustva s takvim dimenzijama i autom
kupio auto dobio s njim GY cjelogodišnje gume.SUV pogon 4x4 pošto se dosta vozim po snjegu nisam htio riskirat pa kupio i zimske gume,e sad ove zime bi ostavio cjelogodišnje gume koje su dimenzija 280/40/R19,samo malo mi se ćine široke.BMW Xdrive 4x4 pogon.ima li neko znanja ili iskustva s takvim dimenzijama i autom
prednje su 255/50/19 i stražnje 285/45/19? te gume koje si dobio su ljetne gume ako su u pitanju ove (http://www.divparts.eu/Images/Tussenpagina/GY-Wrangler-F1-WRL-2.jpg) ?
zimske si kupio istih dimenzija ili poseban set (felga+guma, manjih ili istih dimenzija) ??? koja marka je zimskih?
0zzyk1ks
15.11.2009., 12:19
zimske gume pirelli,imam ih kod vulkanizera,felga posebno jer su 17 ili 18 cola i uže su od cjelogodišnjih.ove šta su sad na autu su cjelogodišnje i mislim da si dimenzije pogodio.pa me zanima mogu li s all season gumama vozit i zimi.gume mi imaju 4 mm profila,tako da nisu izlizane.mislim mogu ja stavit zimske,imam ih,ali me zanima kako bi se ponašale ove cjelogodišnje
0zzyk1ks
15.11.2009., 13:38
sad sam bio do auta,gume su michelin zadnje 285/45/R19 V,PREDNJE 255/50/R19 i jesu cjelogodišnje
sad sam bio do auta,gume su michelin zadnje 285/45/R19 V,PREDNJE 255/50/R19 i jesu cjelogodišnje
nemogu biti cjelogodišnje jer michelin ne proizvodi takve gume.
michelin latitude diamaris (http://www.michelin.com.hr/michelinhr/hr/auto-utilitaires/zoom/20070312100309/20070208152319_08022007152359.html) si vjerovatno dobio, a to je ljetna guma.
zimske stavi (pretpostavljam 255/55/18) i nema problema. bilo bi malo glupo/skupo ne staviti ih ako ih već imaš :mudri:
p.s. s ovim gumama 19"(ljetnim) po snijegu možeš ovako nešto očekivati http://www.youtube.com/watch?v=6iJic3Mwr6E
0zzyk1ks
15.11.2009., 16:54
nemogu biti cjelogodišnje jer michelin ne proizvodi takve gume.
michelin latitude diamaris (http://www.michelin.com.hr/michelinhr/hr/auto-utilitaires/zoom/20070312100309/20070208152319_08022007152359.html) si vjerovatno dobio, a to je ljetna guma.
zimske stavi (pretpostavljam 255/55/18) i nema problema. bilo bi malo glupo/skupo ne staviti ih ako ih već imaš :mudri:
p.s. s ovim gumama 19"(ljetnim) po snijegu možeš ovako nešto očekivati http://www.youtube.com/watch?v=6iJic3Mwr6E
sto posto si u pravu,sad sam bio do auta i saznao da sam 4 godine bio uvjeren da vozim na CJG gumama,sva sreča da sam uzeo zimske.sutra u VULKANIZERA....HVALA
SupraMK4lover
15.11.2009., 17:11
ne bitno o kakvom tipu, vozača ili auta ili što već bilo, 1 set za zimu(isključivo čelične naplatke) 1 set za ljeto(Mg-naplatci ili Č-naplatci, po izboru.), Točka.
0zzyk1ks
15.11.2009., 17:17
u 4 godine šta vozim taj auto,svake zime bi stavio zimske gume.ja jesam bio uvjeren da su to cjelogodišnje gume,ali nisam imao vire u taku gumu.sva sreča da je bilo tako.ZIMSKA GUMA JE ZIMSKA GUMA,POGOTOVO kad si u snježnom podrućju,mislim da CJG guma u mojoj dalmaciji može proč,ali ja živim u ljubljani
rocket86
15.11.2009., 17:21
ne bitno o kakvom tipu, vozača ili auta ili što već bilo, 1 set za zimu(isključivo čelične naplatke) 1 set za ljeto(Mg-naplatci ili Č-naplatci, po izboru.), Točka.
tko si ih može priuštiti, i tko ih može potrošiti, da... ali evo meni je auto od 5-10 mjeseca neophodan, ne radim, zimske si ne mogu priuštiti, prošlu zimu mi nisu trebale... na snijegu imam lance, na poledici pratim promet(štoviše, prolazio sam kraj auta na zimskima koji su sletili s ceste)... možda sam imao sreće kuc kuc kuc u drvo
s druge strane, moj šogor otkad je kupio auto vozi na ljetnima, 8 godina, sada ih misli mjenjati, jer su 8 godina stare, a nisu potrošene, dakle bacit će komplet nepotrošenih guma, da je kupovao zimske gume bacio bi 1500kn više...
tko si može priuštit, sve 5, da vozim auto od 100tkn, i ja bih vjerovatno kupio...
0zzyk1ks
15.11.2009., 18:21
nije auto za svakoga,kako stavit cijenu na ljudski život.mislim da samo 1 dan u godini voziš auto,moraš imat opremu(gume,i.t.d)za to doba g.jbg
rocket86
15.11.2009., 18:29
nije auto za svakoga,kako stavit cijenu na ljudski život.mislim da samo 1 dan u godini voziš auto,moraš imat opremu(gume,i.t.d)za to doba g.jbg
mislim da malo pretjeruješ... sa ovim ljudskim životima... pa bemu, neću vozit 140 po smrznutoj cesti... a ako je na cesti led-snijeg, svejedno se ne vozi brzo... da, istina,i sa 40 mogu napraviti totalku na svom sadašnjem autu... nisam u mogućnosti da potrošim 1000 kn na gume(jer ih nemam), ne poričem prednosti z.g. za snijeg imam lance, a na poledici je zimus sestrična sletila sa zimskima gdje sam ja prošao s ljetnima, trenje je 0 i tu ne pomažu zimske gume puno...
0zzyk1ks
15.11.2009., 19:24
oprosti nisam tako mislio,znaš šta kažu guma glavu čuva.....posla sam ženu da promjeni gume,dođe ona u vulkanizera i on joj kaže da su joj njene zimske gume za bacit.nema druge nego kupit nove,međutim jedine gume koje on ima za nju su michelin koje koštaju 250 eura komad....eeejj 1000 EURA,na kraju uzela fulda 245/45/17 i platila 150 eura,opet puno
METAN RUNNER
15.11.2009., 22:03
zimi, na suhom asfaltu, ...... ljetna guma ima krači zaustavni put od zimske
( pročitah to negdje )
jel neko može potvrditi tu informaciju ?
0zzyk1ks
15.11.2009., 22:12
( pročitah to negdje )
zavisi koja je temperatura...ako je ispod 7 stupnjeva sumnjam,jer ljetna guma promjeni strukturu
( pročitah to negdje )
Istina radi veće čvrstoće gaznog sloja ljetne gume (lamelice nisu baš neko čudo tvrdoće). No prednost se poništava na niskim temperaturama - tada ljetna guma radi izvan svog radnog područja.
Koliko konkretno zimska ima kraći zaustavni put od ljetne pri temperaturi 1C?
Jer ako zimi voziš 30% sporije dođe ti na isto.
rocket86
16.11.2009., 15:23
Koliko konkretno zimska ima kraći zaustavni put od ljetne pri temperaturi 1C?
Jer ako zimi voziš 30% sporije dođe ti na isto.
misliš da voziš 30%sporije nego ljeti? ili 30%sporije nego ostali?
ono što svi žele reći, ako ideš npr 40 po gradu, izleti ti pješak, nagazš na kočnicu, stat ćeš(karikiram) sa zimskima pola metra prije njega, sa ljetnima pola metra poslije... u normalnim uvjetima takve stvari možeš predvidjeti, malo prije zakočiš, ali u kritičnim situacijama uvijek kočiš maksimalno...
alfa146
16.11.2009., 17:10
izleti ti pješak, nagazš na kočnicu, stat ćeš(karikiram) sa zimskima pola metra prije njega, sa ljetnima pola metra poslije......
Nećeš.Ne karikiram.
I zašto ste se uhvatili te proizvođačke specifikacije od 7 stupnjeva C.Nije to baš tako.
rocket86
16.11.2009., 17:16
Nećeš.Ne karikiram.
I zašto ste se uhvatili te proizvođačke specifikacije od 7 stupnjeva C.Nije to baš tako.
htio sam reći, ako si svjestan kako voziš, proći ćeš na ravnoj cesti sve, i sa ljetnima, i sa zimskima... razlika je kod rizične vožnje, ili kod kritičnih kočenja...
npr. ja sam bez problema prevezao zimus 15 km po smrznutoj cesti, vozio sam kao i svi ostali 30-40. nisam sletio(ja sam imao ljetne). s druge strane, vjerujem da bi bila razlika da na -5 izleti baba niotkuda, jer onda kočnica ide do poda, i tada dolazi do prednosti zimska guma(ako nije poledica, ako jest, ode baba u k***c)
Stvarno pretjerujete s tih 7 C. To o mekšoj smjesi oko nule može vrijedit jedino kod ultrasportskih guma (al one za F1 valjda). Nikad u testu nisam vidio da je na suhom zimska stala prije ljetne.
A evo i iz autoblica od ove godine; S druge strane, na mokroj i suhoj cesti zimska je guma sa svojom mekom smjesom i bezbroj lamela znatno lošija od ljetne. Manje bočnog vođenja, manje rezervi kod akvaplaninga i duži zaustavni put kvare bilancu učinka i na nižim temperaturama. U to nema sumnje, iako se bajka o temperaturoj granici od sedam Celzijevih stupnjeva uporno održava.
Naši su testovi i ovaj put jasno pokazali: na mokroj stazi tek točka zamrzavanja postavlja fizikalnu granicu, na suhoj voznoj traci ljetna guma čak i na nekoliko stupnjeva ispod nule još uvijek pobjeđuje kada je riječ o prianjanju uz podlogu.
0zzyk1ks
16.11.2009., 17:55
onda ja budala bacia pare i danas stavio zimske gume na svoj terenac.....
alfa146
16.11.2009., 19:27
Stvarno pretjerujete s tih 7 C. To o mekšoj smjesi oko nule može vrijedit jedino kod ultrasportskih guma (al one za F1 valjda). Nikad u testu nisam vidio da je na suhom zimska stala prije ljetne.
A evo i iz autoblica od ove godine; S druge strane, na mokroj i suhoj cesti zimska je guma sa svojom mekom smjesom i bezbroj lamela znatno lošija od ljetne. Manje bočnog vođenja, manje rezervi kod akvaplaninga i duži zaustavni put kvare bilancu učinka i na nižim temperaturama. U to nema sumnje, iako se bajka o temperaturoj granici od sedam Celzijevih stupnjeva uporno održava.
Naši su testovi i ovaj put jasno pokazali: na mokroj stazi tek točka zamrzavanja postavlja fizikalnu granicu, na suhoj voznoj traci ljetna guma čak i na nekoliko stupnjeva ispod nule još uvijek pobjeđuje kada je riječ o prianjanju uz podlogu.
Odlično napisano.:top:
2Ozzy-nisi budala,ali nećeš ni stat kad bude trebalo,a ni skrenuti gdje bude trebalo.
0zzyk1ks
16.11.2009., 20:49
Odlično napisano.:top:
2Ozzy-nisi budala,ali nećeš ni stat kad bude trebalo,a ni skrenuti gdje bude trebalo.
Čekaj sad,govoriš da su ljetne gume bolje,nego zimske,sad po zimi?
rasheed
16.11.2009., 21:54
Svake godine pred zimu uvijek slične rasprave. Ne drži mi vodu priča - ja vozim malo po snijegu, pa mi netrebaju zimske, ja vozim polako pa mi netrebaju zimske. Jednom sam se zaje.... pa sam stavio ljetne, nakon 2 dana zapao snijeg božesačuvaj...glava u torbi non -stop. Tada sam upoznao taj osjećaj kako je sjediti za volanom kada si apsolutno nemoćan. Dovoljan je samo 1 (jedan) trenutak, jedna sekunda, jedan istrčali pas iz dvorišta, jedan pogled u mobitel, i ode sve kvragu... ili novčano ili nedajbože gorega...Nikad, pa ni tada ne treba riskirati na takvim stvarima. Jedan citat : http://www.youtube.com/watch?v=wLlut9sqkR0
occasional
16.11.2009., 22:06
Moje vidjenje:
Najbolja opcija:
1)Ljetne gume ljeti zimske zimi
2)malo manje dobra: Stalno zimske gume
3)najmanje dobra: Stalno ljetne gume
Opet ovisi i od auta. Ja na svom malom autiću stalno imam zimske.
A imao sam i 5 god kumho sta su dosle sa njim i ljeti i zimi) Dok se nisu previse u plastiku pretvorile.
Da imam neki veliki i jaki auto , mozda bi trebalo u najmanju ruku univerzalne ako već ne ljetni i zimski komplet.
nenocutlas
16.11.2009., 22:23
Da imam neki veliki i jaki auto , mozda bi trebalo u najmanju ruku univerzalne ako već ne ljetni i zimski komplet.
na tim velikim i jakim kak veliš, cjelogodišnje i zimske poslije cijele sezone vožnje (ljeto zima) pretežno uzgledaju za q, neupotrebljivo i bačen novac:kava:
METAN RUNNER
16.11.2009., 22:27
Moje vidjenje:
Najbolja opcija:
1)Ljetne gume ljeti zimske zimi
2)malo manje dobra: Stalno zimske gume
3)najmanje dobra: Stalno ljetne gume
Opet ovisi i od auta. Ja na svom malom autiću stalno imam zimske.
A imao sam i 5 god kumho sta su dosle sa njim i ljeti i zimi) Dok se nisu previse u plastiku pretvorile.
Opet nije dobro
zimska guma u ljetnim uvjetima, na +35c°, i pri 100kmh, ... ima 7 metara duži zaustavni put,
a da ne nabrajamo sve ostale katastrofalne karakteristike zimskih guma ljeti,
a gume se unište/sprže za jednu sezonu, i to je bačen novac
occasional
16.11.2009., 22:28
na tim velikim i jakim kak veliš, cjelogodišnje i zimske poslije cijele sezone vožnje (ljeto zima) pretežno uzgledaju za q, neupotrebljivo i bačen novac:kava:
A moze bit jači motor, jače klizi kod starta i ak je još teža noga. Izliže se to..
PS.
I bitno je ak se voze stalno zimske,uredno mjenjati prednje i zadnje kotace , mislim da sam do sad zamijenio vec 4 puta prije svake zime (35.000 km).Inače bi sad bilo otraga valda 6-7 mm a naprijed čelavo skroz.
METAN RUNNER
16.11.2009., 22:29
eto, isto smo napisali
occasional
16.11.2009., 22:34
eto, isto smo napisali
Isto, osim cinjenice da losiji zaustavni put ljeti sa zimskim gumama je ipak puno manje zlo od eventualnog klizanja po snijegu, ledu, masnoj hladnoj cesti i sličnim mogučim iznenađenjima. .Taj duzi zastavni put sa zimskim gumama se lako regulira sa razmakom i stilom voznje. Jer ak dodjes u situaciju da te tih 7 metara spašava , nekaj ipak ne valja sa stilom vožnje.
homebox-vg
16.11.2009., 22:43
lijepi pozdrav!
imam pitanje: koje sve dimenzije idu na polo 1.4 iz 98-99 god.? probao sam zguglat, ali mi baš i ne ide. trebao bi mijenjat gume a ne znam koje su sve dimenzije za njega. sada su na njemu 185/55/R14. htio bi neke all seasons,samo mi je sadašnja dimenzija "malo" problematična (naravno, tu je i faktor cijene). zapravo, mene samo zanima koje su sve dimenzije za tog polića (pa ću već odlučit koje bi gume uzeo)?
hvala unaprijed
METAN RUNNER
17.11.2009., 00:56
frend ima 185/60-14, u orginalu
METAN RUNNER
17.11.2009., 01:01
Isto, osim cinjenice da losiji zaustavni put ljeti sa zimskim gumama je ipak puno manje zlo od eventualnog klizanja po snijegu, ledu, masnoj hladnoj cesti i sličnim mogučim iznenađenjima. .Taj duzi zastavni put sa zimskim gumama se lako regulira sa razmakom i stilom voznje. Jer ak dodjes u situaciju da te tih 7 metara spašava , nekaj ipak ne valja sa stilom vožnje.
7 metara je jako, jako puno !
a zimska guma, ako je ne skidaš sezonu/dvije, je u totalnoj banani, zaboravi na njene karakteristike
u konačnici, dobiješ duplu pljusku, i ljeti i zimi
lijepi pozdrav!
imam pitanje: koje sve dimenzije idu na polo 1.4 iz 98-99 god.? probao sam zguglat, ali mi baš i ne ide. trebao bi mijenjat gume a ne znam koje su sve dimenzije za njega. sada su na njemu 185/55/R14. htio bi neke all seasons,samo mi je sadašnja dimenzija "malo" problematična (naravno, tu je i faktor cijene). zapravo, mene samo zanima koje su sve dimenzije za tog polića (pa ću već odlučit koje bi gume uzeo)?
hvala unaprijed
na 14" felgu originalno dolazi 185/55/14 guma.
ako ne toršiš brzo/mjenjaš često gume, uzmi 185/55/14 i kvalitetniju cjelogodišnju gumu (npr. GY Vector 4 Season) :kava:
ako ti je to "skupo".... probaj neorginalnu "popularnu" 185/60/14... prednosti te dimenzije: udobniji auto, jeftinija guma...
mane: auto se više ljulja i nestabilniji (povišen za cca 1cm), bezosjećajniji upravljač, malo slabije ubrzanje/krajnja brzina (ipak 60ks?!) i malko veća potrošnja....:ziba:
Opet nije dobro
zimska guma u ljetnim uvjetima, na +35c°, i pri 100kmh, ... ima 7 metara duži zaustavni put,
a da ne nabrajamo sve ostale katastrofalne karakteristike zimskih guma ljeti,
a gume se unište/sprže za jednu sezonu, i to je bačen novac
Zimska guma ljeti - (kočenje od 100 km/h) +7...8 metara
Ljetna guma zimi - (kočenje na snijegu od 50 km/h) + 35 metara
Dakle kako god okreneš ne valja.
hrkivoj
17.11.2009., 10:49
@ occasional izleti dijete,biciklist, auto sa sporedne ulice i tuf za 7 metara. u više su me navrata dobrano spasile dobre gume upravo u ovim uvjetima a nisam vozio ni nepropisno niti brzo. a 2 puta sam zbog loših (plastičnih tj jeftinih ) guma bježo na bankinu i 2 put klizao bočno kroz zavoj, opet vozio po ograničenjima i pravilno u zavoj ušao.
slažem se sa METANOM u izjavama. zimska se guma prilično troši po ljeti (ovisno o km) ali ako se mojoj mami sa njenim stilom vožnje nije svidilo kako se zimska guma ponašala po ljeti i kako se potrošila onda mislim da je daljnja rasprava nepotrebna.
što se tiće para mislim da je ušteda ako uzimaš cjelogodišnje ili zimske + ljetne nije tako drastična kad uzmeš u kalkulaciju koliko često mijenjaš i svoju sigurnost.
ovo su moja iskustva i mišljenja, ali prošao sam svašta pa si dajem za pravo iznositi ista.bez uvrede ikom
occasional
17.11.2009., 10:53
@ occasional izleti dijete,biciklist, auto sa sporedne ulice i tuf za 7 metara. u više su me navrata dobrano spasile dobre gume upravo u ovim uvjetima a nisam vozio ni nepropisno niti brzo. a 2 puta sam zbog loših (plastičnih tj jeftinih ) guma bježo na bankinu i 2 put klizao bočno kroz zavoj, opet vozio po ograničenjima i pravilno u zavoj ušao.
slažem se sa METANOM u izjavama. zimska se guma prilično troši po ljeti (ovisno o km) ali ako se mojoj mami sa njenim stilom vožnje nije svidilo kako se zimska guma ponašala po ljeti i kako se potrošila onda mislim da je daljnja rasprava nepotrebna.
što se tiće para mislim da je ušteda ako uzimaš cjelogodišnje ili zimske + ljetne nije tako drastična kad uzmeš u kalkulaciju koliko često mijenjaš i svoju sigurnost.
ovo su moja iskustva i mišljenja, ali prošao sam svašta pa si dajem za pravo iznositi ista.bez uvrede ikom
Kod mene je kalkulacija jednostavna. Sad sam proso sa zimskima 35.000, dakle na 40.000 cu ih bacit, tad ce bit stare 4 godine taman za bacit imale šara ili ne.
I meni je jeftinije vozit samo jedne gume, da ne kazem o problemu sa skladistenjem.
A kaj se tice zaustavnog puta, OK, bolje da je 7 metara krace nego duze.Ali to nije ni priblizno kako je kod snijega poledice i slicno. Vidi gore brojke od CDRW.
A i kod snijega, poledice polusmrznutog, i nije samo faktor kocenje, tu je upravljivost, stabilnost.Ponekad uopce krenut s mjesta, itd.., i ponekad OGROMAN faktor iznenadjenja.
hrkivoj
17.11.2009., 11:11
slažem se ali nisam ni u jednom trenutku rekao ljetnu gumu zimi, to ne dolazi u obzir.
što se tiće km -malo ljudi tako malo prelazi.uglavnom je neki prosjek 20, ja osobno oko 35 kkm na osobnom autu. a s njim neidem na posao i nazad. a kao što sam i jednom prije napisao nije isto dali živiš u gorskom kotaru i vozaš se tamo po zimi, super iskustvo i jako zanimljivo ali bi i meni dojadilo da to moram non stop ili živiš u zadru gdje ni zimi nije ispod +10 celzija (karikiram)
štemajzl
17.11.2009., 12:05
A kaj se tice zaustavnog puta, OK, bolje da je 7 metara krace nego duze.Ali to nije ni priblizno kako je kod snijega poledice i slicno. Vidi gore brojke od CDRW.
Apsolutno je bolje cijelu godinu voziti ljetne nego zimske (iako je i jedno i drugo katastrofa), ako ni zbog čega drugog, onda zbog psihologije.
Ovu ekipu koja se sa Eskimo S3 vozi cijelu godinu ne vidim da vozi oprezinije jer je svjesna da ima neodgovarajuće gume. Ljeto je, raspali, lako ćemo.
Ekipa koja cijelu zimu progura na ljetnima ipak se vozi opreznije jer je svjesna da su uvjeti za qraz.
To je pogotovo slučaj u ZG gdje zimska služba dobro doradi posao, a klima je takva da je vrlo malo snježnih dana s tek nešto više ledenih.
hrkivoj
17.11.2009., 12:23
štemajzl ako je ovo zajebancija nisam ju skužio. nadam se da je. netko pametan je nekad napisao da je i najlošija zimska boja od najbolje ljetne gume po zimi (možda sam to i ja bio :rofl: )
occasional
17.11.2009., 12:25
Apsolutno je bolje cijelu godinu voziti ljetne nego zimske (iako je i jedno i drugo katastrofa), ako ni zbog čega drugog, onda zbog psihologije.
Ovu ekipu koja se sa Eskimo S3 vozi cijelu godinu ne vidim da vozi oprezinije jer je svjesna da ima neodgovarajuće gume. Ljeto je, raspali, lako ćemo.
Ekipa koja cijelu zimu progura na ljetnima ipak se vozi opreznije jer je svjesna da su uvjeti za qraz.
To je pogotovo slučaj u ZG gdje zimska služba dobro doradi posao, a klima je takva da je vrlo malo snježnih dana s tek nešto više ledenih.
Psihologija je svakako prisutna, to kako tko vozi ovisi od vozaca. Cesto su po snijegu opasniji oni sa zimskim gumama koji voze 80 kmph.a u prometu ima onih sa plasticnim koji moraju vozit max 30-40.A ima i onih koji cim vide bijelo voze 20, a ne moraju.
rocket86
17.11.2009., 13:03
štemajzl ako je ovo zajebancija nisam ju skužio. nadam se da je. netko pametan je nekad napisao da je i najlošija zimska boja od najbolje ljetne gume po zimi (možda sam to i ja bio :rofl: )
ako sam ja dobro skužio, tko vozi ljeti sa zimskima ne vozi ništa sporije/opreznije nego bilo tko sa ljetnima(dakle, tko će voziti 120, neće paziti ima li zimske gume)
tko vozi zimi na ljetnima, svjestan je toga i prilagodi vožnju... drži povećan razmak, vozi sa otvorenim četverim očima... ovo mogu potvrdit za sebe...
štemajzl
17.11.2009., 14:06
Dobro si skužio. :top: Hrki baš i nije. :(
METAN RUNNER
17.11.2009., 21:19
ocessional,
mislim da još uvijek nisi skužio poantu
a pričam iz osobnog iskustva, .......
zimska guma, vožena 2 sezone po ljetu, je totalno spržena, i neupotrebljiva više po zimi, i ima lošije karakteristike od prosječne ljetne, u zimskim uvijetima
isto tako, u zimskim uvijetima, .....ni svaka zimska guma nije bolja od dobre ljetne,
- ima svakakvog smeća, koje se prodaje pod zimske gume, koje nevalja ništa
kada sam kupio jedan auto, na njemu sam dobio neke noname zimske skljizače, stare svega par mjeseci
guma je bila totalna katastrofa, na ugaženom snijegu, na ravnom, auto nije mogao krenuti, .... nije držala ni po mokrom, ni po suhom, ni nikako
i čelava ljetna, bila bi bolja
to smeće je bilo nešto nevjerovatno ( ne sjećam se više marke, koju nikad prije ni poslije više nisam čuo ), lamele na gumi, ....gledam datum proizvodnje, guma stara par mjeseci
occasional
17.11.2009., 21:28
ocessional,
mislim da još uvijek nisi skužio poantu
a pričam iz osobnog iskustva, .......
zimska guma, vožena 2 sezone po ljetu, je totalno spržena, i neupotrebljiva više po zimi, i ima lošije karakteristike od prosječne ljetne, u zimskim uvijetima
isto tako, u zimskim uvijetima, .....ni svaka zimska guma nije bolja od dobre ljetne,
- ima svakakvog smeća, koje se prodaje pod zimske gume, koje nevalja ništa
kada sam kupio jedan auto, na njemu sam dobio neke noname zimske skljizače, stare svega par mjeseci
guma je bila totalna katastrofa, na ugaženom snijegu, na ravnom, auto nije mogao krenuti, .... nije držala ni po mokrom, ni po suhom, ni nikako
i čelava ljetna, bila bi bolja
to smeće je bilo nešto nevjerovatno ( ne sjećam se više marke, koju nikad prije ni poslije više nisam čuo ), lamele na gumi, ....gledam datum proizvodnje, guma stara par mjeseci
kaj bi trebal skuzit?, ja pricam o svom iskustvu. jednino iskustvo koje jos nisam imao su zapravo ljetne gume samo po ljeti a zimske samo po zimi :), sad imam Debicu Frigo ...
grifone
29.03.2010., 21:06
S obzirom da je top tema u vezi ljetnih guma mislim da možemo otvoriti novi topic. Dakle, htio bih kupiti gume za sve 4 sezone, vozim Fiestu sa dimenzijama 175/65/R14, što sugerirate? Moja ideja bi bila Sava Adapto MS ali stari mi kaže neka ni ne razmišljam o tim gumama.
Inače živim u Primorju (Rijeka), zime nisu hladne i nema baš snijega, leda, a u unutrašnjost ne putujem kad je snijeg. Možda je i ovo faktor za odluku.
frANZi50
29.03.2010., 21:23
Uzmi ljetne. Te ne valjaju ni ljeti ni zimi.
grifone
29.03.2010., 21:26
Uzmi ljetne. Te ne valjaju ni ljeti ni zimi.
Može li pojašnjenje zašto su cjelogodišnje toliko loše?
frANZi50
29.03.2010., 21:30
Zbog toga jer su svojevrstan kompromis. Dakle, ljeti su lošije od ljetnih i zimi od zimskih guma. Pogotovo kad uzmeš takvu Savu, mislim da su u tom slučaju i dobre ljetne zimi bolje.
nikola_123
29.03.2010., 21:40
Može li pojašnjenje zašto su cjelogodišnje toliko loše?
Dobro ti franzi kaže: Bolje uzeti kvalitetne ljetne nego cjelogodišnje....
Ja osobno imam Dunlop sport i jako sam zadovoljan....
Dunlop, Goodyear, Bridgestone, Michelin.... ili bilo koje druge.... sava nek ti bude zadnji izbor... osim ako ti je cijena problem....ali za normalnu, umjerenu vožnju nije ni sava loša...
grifone
29.03.2010., 21:45
Btw. dosad sam mijenjao ljeto/zima i za zimu sam imao baš Sava Eskimo i sasvim su mi zadovoljavajuće. Ali nekako mi je malo tlaka to mijenjanje pa sam si mislio naći cjelogodišnje rješenje. Kakve bi gume sugerirali koje ne idu preko 400 kn?
frANZi50
29.03.2010., 21:48
Cjelogodišnje? Nikakve. :D
karlos100
29.03.2010., 21:49
Cjelogodišnje gume se eventualno isplate vozačima koji ne prelaze više od 10000 km godišnje, a po zimi ne izlaze iz grada i onima koji nemaju gdje čuvati drugi set guma, a ne žele plačati za njihovo čuvanje.
Sava Adapto je novi model koji kao i svaka Sava nudi dosta dobar omjer cijene i kvalitete i namjenjena je manje zahtjevnim vozačima. Izgledom je slična Debici Navigator 2 (isti koncern), a ja ju ipak ne bih uspoređivao sa Goodyear Vector 4seasons koji ipak ima zadovoljavajuće zimske karakteristike.
karlos100
29.03.2010., 21:51
Zaboravio sam napisati da su cjelogodišnje skuplje od usporedivih zimskih ili ljetnih guma.
klinsider
29.03.2010., 21:55
Ako snijega ni ne vidis, bolje da kupis kvalitetne ljetne, a u gepek stavis lance.
Jer po toplome i po kisi je ljetna u prednosti, a koliko si naveo temperature ispod nistice i snijeg na cesti ni ne vidis,pa zimska ili cjelogodisnja nema smisla.
Tomy-87
30.03.2010., 11:40
Sava Adapto 175/70 r13 285 kn/kom
Snijeg - Ukupna ocjena dobre. Dobro drže kod kočenja po snijegu i po bljuzgi. Dobre su i kod kretanja, isparkiravanja iz dubokog snijega. U vožnji se isto tako dobro ponašaju.
Normalna vožnja, ekstremna kočenja nisam isprobavao a nisam ni testirao g sile u zavoju.
Kiša - Ukupna ocjena dobre. Imao sam priliku isprobati ih u monsunskim uvjetima. Kočenje jako dobro, nema problema ni kod naglog kočenja u kolotrazima punima vode. Dobre zalihe za aquplaning a i ako zapliva sa malom korekcijom kočnica se odmah situacija popravlja i zaustavlja auto (auto bez abs-a). Opčenito držanje ceste do 110km/h dobro, kao i osječaj na volanu. Kod večih brzina (autoput) kod izmjene stanja podloge izgube na sekundu kontakt s cestom, ništa dramatično al se osjeti da auto nakratko je zaplovio, i opčeniti osječaj na volanu je lagan i nepreporučujem nagle promjene smjera.
Normalna suha cesta - Ukupna ocjena srednje. Mislim da je guma premekana za ljetne uvjete ali za nezahtjevnu vožnju dobra. Kočenja su jako dobra, nema problema ni kod jačih kočenja.
Kod normalne vožnje guma dobro drži cestu. Kod življe vožnje u dužim bržim zavojima imao sam osječaj ko da se auto malo namješta, tako da nisam previše ispitivao g sile koje mogu izdržati.
Opčenito se ponašaju jako mekano i nebude želju za bržom vožnjom po krivinama.
Sve u svemu jako dobra pri kočenju u svim vremenskim uvjetima ali guma ponajviše za nezahtjevne vozače koji voze od točke a do b.
Gume trenutno imaju oko 3000km još uvijek izgledaju ko nove i nepokazuju znakove trošenja.
Dunlop SP30 je sasvim korektna ljetna guma koja se iznenadjujuce dobro snasla u ekstremnim zimskim uvijetima: planinski put u Bugarskoj prekriven snegom i ledom. U nekoliko situacija na uzbrdici sam pomislio "gotovo, sada ce auto stati" ali - ne - ko iz inata auto je produzavao. Za ilustraciju, drugi auti su imali lance, takvi su bili uvijeti.
Slazem se sa drugim diskutantima da su all-season gume lose rjesenje.
klinsider
30.03.2010., 12:52
No Tommy, nisu tvoje ocjene bezvezne. Recimo na autobildovom testu 175 65 14 cetverogodisnjih guma, Sava Adapta je bila treca od 9 testiranih guma.
Ispred nje su samo GY Vector 4 (koja je inace najbolja cjelogodisnja guma) i HK.Optimo.
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=en&sl=de&u=http://www.testberichte.de/a/reifen/magazin/auto-bild-38-2009/178367.html&prev=/search%3Fq%3Dsava%2Badapta%2Btest%26hl%3Den%26safe %3Doff&rurl=translate.google.com&usg=ALkJrhgrtDL9w2Hp8-irYeVQrwURfZ1rXw
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=de&u=http://www.autobild.de/artikel/ganzjahresreifen-175-65-r-14-im-test_978053.html&ei=sNaxS5yXO5WKmwOOv7HSBA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CAcQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dsava%2Badapto%2Bsite:.autobild.de%26h l%3Den%26safe%3Doff%26sa%3DX
-------------
Ne pretjerujte s negativnim komentarima, Sava (Eskimo) je odlična gumica za niže kapacitetne i lakše automobile, ljeti i po suhoj cesti iznenadjujuće dobro drži, za snijeg takodjer izvrsna. Iz vlastitog iskustva, Fiat Panda obična (ne 4x4). Takodjer, ne vidim potrebu za "all season" gumom..
frANZi50
30.03.2010., 16:14
Ne pretjerujte s negativnim komentarima, Sava (Eskimo) je odlična gumica za niže kapacitetne i lakše automobile, ljeti i po suhoj cesti iznenadjujuće dobro drži, za snijeg takodjer izvrsna. Iz vlastitog iskustva, Fiat Panda obična (ne 4x4). Takodjer, ne vidim potrebu za "all season" gumom..
:facepalm:
Herci80
30.03.2010., 17:11
:facepalm:
Znaš, imao sam priliku u ljetnim uvjetima voziti Savu Eskimo. Ne na svojem autu, ali nije to bitno... Uglavnom, ovo što je autor posta iznad tvojeg napisao nije tako daleko od istine. Guma se kod naglih promjena smjera i kod naglih kočenja sasvim solidno pokazala. A temp. je bila 30 stupnjeva. Nikakava prevelika odstupanja nije pokazala. A iza sebe imam oko milijun prijeđenih kilometara i stotine promijenjenih guma pa znam o čemu pričam.
Tako da ukoliko nisi nikada isprobao te gume u ljetnim uvjetima, nemoj se voditi po komentarima onih koji kažu zimske su loše po ljeti, a nikada nisu ni probali. Naravno, ljetna je puno bolja, ali za nekoga tko normalno vozi (ne ganja se), te gume sasvim su zadovoljavajuće i po ljetnim uvjetima ukoliko ne rade previše km.
-dominic-
30.03.2010., 17:20
Ja sam je probao i meni je očajna. Ali očito svatko ima svoje kriterije. Kao da se vozim na želeu cijelo vrijeme, proklizavanje u 2. na suhom ko od šale itd...
Herci80
30.03.2010., 17:24
Vidiš, ja sam tim gumama "vadio mast" i nisu niti jednom proklizale... Osim ako nisam baš kretao na visokim okretajima, onda naravno da proklizavaju. A bile su na tom autu već treću sezonu.
-dominic-
30.03.2010., 17:42
Ako si ima vadio mast onda znaš da K valjaju.
Uvijaju se i škripe, gipa niti na vidiku, e to se zove vađenje masti i da probao sam!
ESP i TC radi prekovremeno, svako malo ukine gas.
frANZi50
30.03.2010., 17:43
Naravno, ljetna je puno bolja, ali za nekoga tko normalno vozi (ne ganja se), te gume sasvim su zadovoljavajuće i po ljetnim uvjetima ukoliko ne rade previše km.
Znači sa zimskim gumama je u redu voziti se ljeti, ali najveći zločin je voziti se sa ljetnima zimi (za nekoga tko se "ne ganja").
Zaključak: uvijek su dobre one gume koje se trenutno voze (po starom dobrom principu opravdavanja vlastitih postupaka). Uzmem zimsku gumu, kenjam po onima što zimi voze sa ljetnima, ali ljeti su mi te zimske dobre jer se "ne ganjam". Dakako, svi oni argumenti "skuplji je jedan popravak limarije od seta guma" padaju u vodu.
Mislim, slobodno si mogao izbaciti "A iza sebe imam oko milijun prijeđenih kilometara i stotine promijenjenih guma pa znam o čemu pričam."
Vjerujem da nisu bile na tvom autu, ali stvarno nema smisla opravdavati korištenje neadekvatnih guma.
Herci80
30.03.2010., 17:56
Znači sa zimskim gumama je u redu voziti se ljeti, ali najveći zločin je voziti se sa ljetnima zimi (za nekoga tko se "ne ganja").
Zaključak: uvijek su dobre one gume koje se trenutno voze (po starom dobrom principu opravdavanja vlastitih postupaka). Uzmem zimsku gumu, kenjam po onima što zimi voze sa ljetnima, ali ljeti su mi te zimske dobre jer se "ne ganjam". Dakako, svi oni argumenti "skuplji je jedan popravak limarije od seta guma" padaju u vodu.
Mislim, slobodno si mogao izbaciti "A iza sebe imam oko milijun prijeđenih kilometara i stotine promijenjenih guma pa znam o čemu pričam."
Vjerujem da nisu bile na tvom autu, ali stvarno nema smisla opravdavati korištenje neadekvatnih guma.
To naravno vrijedi i u mojem slučaju. Ali ova definicija "skuplji je jedan popravak limarije od seta guma" u ovakvim slučajevima nema veliko značenje kao kod vožnje ljetnih zimi. Naravno, zimi kenjaš po onima koji voze ljetne, ali zbog čega točno? Možda zato što jedva kreću na semaforu, imaju puno duži zaustavni put, kliže im se kako god okrenu, voze 20kmh ispod ograničenja kojim se može voziti po takvim uvjetima.
A jesi li tijekom vožnje ikada uočio razliku ako netko vozi zimsku gumu ljeti? Naravno da nisi... Zimska guma ljeti ima oko dva metra duži put kočenja, cestu drži malo lošije od prave ljetne, itd. Ako voziš najnormalnije, nema problema ako si ljeti na zimskim gumama. Znam da ta dva metra mogu spasiti novčanik, ali samo navodim da vožnja zimskih guma ljeti nije toliko strašna kao što se navodi.
I sam kupujem uvijek dva seta guma i ne bih nikada vozio zimske ljeti, ali ono što želim navesti je da ako netko zbilja nema novaca za dva seta, neka vozi zimske ljeti.
TheBlack Knight
03.09.2010., 14:27
Ovako, imam na autu cjelogodišnje gume, M+S. Kada sam ga kupovao rekli su da se mogu bez problema voziti i po zimi sa njima. Obzirom da su cjelogodišnje znam da je to kompromis dvije oprečnosti, ljeta i zime. Zanima me vaše mišljenje o tim gumama i ponašanju u zimskim uvjetima.
Josip09
03.09.2010., 14:28
Dobro, a koje gume imaš?
TheBlack Knight
03.09.2010., 14:29
Continental cross.
Josip09
03.09.2010., 14:33
http://www.conti-online.com/generator/www/hr/hr/continental/gume/temata/pneumatike-za-vozila-4x4/pneumatike-za-vozila-4x4-hr.html
koji,aj nađi ga tu.
TheBlack Knight
03.09.2010., 14:43
Mislim da je 4 odozgo. Moram pogledati na autu za sigurno.
Johnny B.
03.09.2010., 15:06
Ovako, imam na autu cjelogodišnje gume, M+S....
:misli: kaj nisu M+S zimske gume :ne zna:
:misli: kaj nisu M+S zimske gume :ne zna:
M+S je oznaka dezena gume, ne smjese. A zimske gume, osim dezena, imaju i drugu smjesu (oznaka pahuljice s planinom). Barem su mene tako ucili. Teoretski, zimska moze biti i sa ljetnim dezenom, al takvu nisam vidio.
Mislim da je 4 odozgo. Moram pogledati na autu za sigurno.
Koliko sam ja vidio, 3. odozgo. Crosscontact LX. Al mozda sam u krivu.
TheBlack Knight
03.09.2010., 15:32
Koliko sam ja vidio, 3. odozgo. Crosscontact LX. Al mozda sam u krivu.
U pravu si, gume na autu su Crosscontact LX.
Mišljenje, da ih ostavim na autu i po zimi ili da stavim zimske za normalne uvjete eksploatacije? Ne pravim veliku kilometražu.
A. Senna
03.09.2010., 15:39
Mišljenje, da ih ostavim na autu i po zimi ili da stavim zimske za normalne uvjete eksploatacije? Ne pravim veliku kilometražu.
Što to znači veliku kolimetražu! Da li se voziš po snijegu ili ne?
Uglavnom guma nije namjenjena za snijeg, ali nekakva bljuzga ili koji cm u gradu nije problem:
The CrossContact LX was designed to combine ride and noise comfort with year-round traction, even in light snow.
Korisnici kažu da guma nije preporučljiva za pravi snijeg.
A cuj, po zimi ce se stvrdnut i nece bas bit nesto. Bolje kupi celicne felge i jos 4 save eskimo S3 i bok. Sigurno ce bit bolje od ovih, a nije neka cijena.
Tompinho
05.09.2010., 22:50
Gledam promjeniti gume na autu i uzeti cjelogodisnje gume (ne radimo puno km, ne vozimo po najvecem snijegu,....). Gledam GY Vector 4season (preporucljive po ADACu), ali sam takoder nasao na stranicama jednog naseg dobavljaca za GY UltraGrip 7+ ovaj opis:
'OVO JE JEDNA OD NAJBOLJIH M+S GUMA NA SVIJETU. ODLIČNA NA MOKROM. MOŽE SE VOZITI PREKO CIJELE GODINE. 3D LAMELE ZA POJAČANU STABILNOST U ZAVOJIMA. '
Zanima me ako netko ima iskustva sa voznjom UG7+ cijele godine? Znam da su odlicne zimi (imao na prijasnjem autu), ali ih nisam isprobavao ljeti vec mijenjao na ljetne.
Nemam 7+ nego 7. I da, može se vozit cjele godine. Pa gumena je i okrugla za ime svjeta.
Samo da popijem antisklerin pa da se sjetim zašto uz njih imam i ER300 :misli:
alfa146
05.09.2010., 23:05
zašto uz njih imam i ER300 :misli:
Zato što nemaju sufix Ecopia?
TheBlack Knight
06.09.2010., 10:59
Što to znači veliku kolimetražu! Da li se voziš po snijegu ili ne?
Uglavnom guma nije namjenjena za snijeg, ali nekakva bljuzga ili koji cm u gradu nije problem:
The CrossContact LX was designed to combine ride and noise comfort with year-round traction, even in light snow.
Korisnici kažu da guma nije preporučljiva za pravi snijeg.
Po zimi napravim možda 3 - 4tkm. stanujem na brdu, ali čiste redovno. 99% vremena vozim po bljuzgi i kojem cm snijega, tako da po ovom što si napisao ne moram uzimati zimske gume nego mogu i sa ovim obzirom da imam 4x4 vozilo.
Tompinho
08.09.2010., 10:25
Nemam 7+ nego 7. I da, može se vozit cjele godine. Pa gumena je i okrugla za ime svjeta.
Samo da popijem antisklerin pa da se sjetim zašto uz njih imam i ER300 :misli:
A puno si mi pomogao....
Istu kombinaciju ljetnih (ER300) i zimskih (UG 7+) sam imao na proslom autu, ali sada na novom gledam uzeti cjelogodisnje kako se zena sa 2 male djece nebi morala gnjaviti sa mjenjanjem guma ako sam ja na putu (a idem cesto). Mislio sam uzeti 4season, ali vidim da i UG7+ mogu za po ljeti...a jedne od najboljih su za zimske uvijete, a i jeftinije od cjelogodisnjih.
Ako netko ima konstruktivan prijedlog/misljenje - zahvaljujem :s
A. Senna
08.09.2010., 15:29
Po zimi napravim možda 3 - 4tkm. stanujem na brdu, ali čiste redovno. 99% vremena vozim po bljuzgi i kojem cm snijega, tako da po ovom što si napisao ne moram uzimati zimske gume nego mogu i sa ovim obzirom da imam 4x4 vozilo.
Pošto imaš 4×4 i živiš na brdu (koje se redovito čisti), onda 99% vremena ne bi smio imati problema, ali poznavajuči svoje primjere, kad tad češ upast u problem kombinacije ledene kiše i snijega ili uzastopno padanje snijega nekoliko dana i zavraga ti se negdje žuri, a tvoj će terenac vrtiti u prazno s gumama.
Sumnjam da ti netko može točno reči da nečeš imati apsolutno nikakvih problema ili sl. kad je teško znati gdje i kako voziš. Sve će se sveti na metodu čorave kokoši pokušaji-promašaji.
A samo da vidiš što znači ili ne znači 4×4 pogon pogledaj ovaj clip:
http://www.youtube.com/watch?v=NYm_fxjyAYs
Sramota za sve vlasnike X6 :flop:
ja na svom VW Polu 1.9 SDI imam cjelogodisnje gume Vredestein Quatrac 3 i imam samo rijeci pohvale za njih!
eto nakon Pirrelijevih ljetnih guma, tvrdim da ove Quatrac imaju za koplje bolja vozna svojstva (po ljeti) nego Pirrelijeve nakon druge sezone koristenja..
glede zimskih uvjeta solidne su (ali samo ako temp ne padne pre nisko ali do -10 su ok)
e da jos nesto napomenem, gume jako dobro drze za kisnog vremena, stvarno jako dobro!
svakako ih preporucujem..
Josip09
15.10.2010., 19:33
Pa ja do sad sam čul samo dobre riječi o Vredesteinu, tako da vjerujem u sve ovo šta si napisao. Znam jednu osobu koja u 195x65 r15 vozi Quatrac 3, već drugu sezonu, i nema prigovora.
Pošto imaš 4×4 i živiš na brdu (koje se redovito čisti), onda 99% vremena ne bi smio imati problema, ali poznavajuči svoje primjere, kad tad češ upast u problem kombinacije ledene kiše i snijega ili uzastopno padanje snijega nekoliko dana i zavraga ti se negdje žuri, a tvoj će terenac vrtiti u prazno s gumama.
Sumnjam da ti netko može točno reči da nečeš imati apsolutno nikakvih problema ili sl. kad je teško znati gdje i kako voziš. Sve će se sveti na metodu čorave kokoši pokušaji-promašaji.
A samo da vidiš što znači ili ne znači 4×4 pogon pogledaj ovaj clip:
http://www.youtube.com/watch?v=NYm_fxjyAYs
Sramota za sve vlasnike X6 :flop:
kad ga netko drugi vozi, izgleda da ide sasvim solidno...
http://www.youtube.com/watch?v=maKS6Pkqut8&feature=related
Mario11
18.10.2010., 16:49
Čitao sam da po zakonu nove uskladištene gume ne smiju se prodavati ako su starije od 6god.Koliko onda gube na kvaliteti svake godine na autu.?
ja sam nedavno kupio zimske bile su 14 tjedan 2010, sve sto je starije ne bi rado kupio, iako da su ihi ugradili starije mogao bih objesit macku o rep, jer sam to gledao tek kasnije...
Čitao sam da po zakonu nove uskladištene gume ne smiju se prodavati ako su starije od 6god.Koliko onda gube na kvaliteti svake godine na autu.?
Živim na primorju, vozim C3 hdi (20-tak tkm god), uzeo bi cjelogodišnje gume (4 kom, 165/70 R 14). U Rijeci Gy dođu 575 kn, Toyo 520 kn, Vredestein trenutno nema, a Sava i Barum oko 420 kn. Kakva su iskustva i što preporučujete za te cijene?
Živim na primorju, vozim C3 hdi (20-tak tkm god), uzeo bi cjelogodišnje gume (4 kom, 165/70 R 14). U Rijeci Gy dođu 575 kn, Toyo 520 kn, Vredestein trenutno nema, a Sava i Barum oko 420 kn. Kakva su iskustva i što preporučujete za te cijene?
Iskustva bas nemam, al uzeo bi goodyear. Skuplje je ali i nije jer neces imat 2 para guma...Sava /Barum, cjelogodisnje ne bi....
GY je otišao najdalje u proizvodnji cjelogodišnjih guma. Dakle imaju preporuku (od cjelogodišnjih).
bond007
17.11.2010., 13:39
Tak mi je žao što nisam uzela cjelogodišnje ....
Cjelogodišnje na kontinentu :rolleyes:
bond007
17.11.2010., 15:59
Cjelogodišnje na kontinentu :rolleyes:
Barem nema zezancije oko mijenjanja ljeto/ zima, imam tak i tak ograničeni prostor za ovu opremu za auto,a kamoli još 4 gume na felgama a Goodyear su sasvim solidne za moj auto, ionak kad bude ogromni snijeg, onda se vozim sa busom,a ne autom.
Bum vidjela još do proljeća, pa možda ove prodam i uzmem Vector 4 seasons.
Naravno, u nadi da nisu Made in Poland.:D
Jucer sam se vozio sa losim ljetnim gumama po neociscenom autoputu i okolici zagreba...Ajme koji uzas, nemozes stati, jedva krenes, jedva skrenes...E sad, planiram uzeti cjelogodisnje gume, jer mi se neda stalno mjenjati, a i ne vozim se toliko puno...Bile bi neke GY jer koliko sam primjetio, njihove cjelogodisnje su ipak najkvalitetnije...E sad auto je audi A3 100KS i sada imam gume 205/60R15, pa me zanima dal da stavim 195/65 R15, jel to ok?
Jucer sam se vozio sa losim ljetnim gumama po neociscenom autoputu i okolici zagreba...Ajme koji uzas, nemozes stati, jedva krenes, jedva skrenes...E sad, planiram uzeti cjelogodisnje gume, jer mi se neda stalno mjenjati, a i ne vozim se toliko puno...Bile bi neke GY jer koliko sam primjetio, njihove cjelogodisnje su ipak najkvalitetnije...E sad auto je audi A3 100KS i sada imam gume 205/60R15, pa me zanima dal da stavim 195/65 R15, jel to ok?
Stavi,uža guma po snjegu ima bolji grip.
Moja preporuka nakon jednogodišnje eksploatacije, za vozače tanjeg novčanika i razumne noge na gasu i kočnici je "Barum Quartaris". http://www.reifendirekt.de/review/124/Barum_Quartaris_AUTOBILD.html
Daleko sam zadovoljniji sa njima, nego sa GY Vector 5+.
Novak13
10.12.2010., 11:11
Jučer montirane na Ford Focus 1.6, 4 nove Sava adapto MS, 185X65 14", za sada isprobane na +1, susnježica,mokar kolnik i pokazale se solidno u odnosu na stare ljetne, dakle zaključak svaka nova guma je bolja od one stare "ćelestonke" ;)
Kažu da će snijeg za vikend u Os pa ćemo vidjet kako idu uzbrdo ;)
Herci80 kaže: Pogledaj post
Naravno, ljetna je puno bolja, ali za nekoga tko normalno vozi (ne ganja se), te gume sasvim su zadovoljavajuće i po ljetnim uvjetima ukoliko ne rade previše km.
Takvo je i moje iskustvo :top:, Zaustavni put zimske gume po vrucini je duzi, ali valjda jedno mnajmanje 10 puta kraci nego ljetne po bljuzgi, snijegu, itd...
uzmi toyo vario v2 u draydenu tj auto hrvatskoj na škurinjama,odmah ispod plodina....odlična cijelogodišnja guma....za normalnu vožnju....dobra po snjegu ,bljuzgi ,ledu i pogotovo kiši...a poljeti na suhom je svaka guma dobra ....pa i ova
Dobre ljetne + lanci - koji dan u garaži kada je baš stanje na cestama slabo.
ćampina bedasta
18.06.2011., 04:41
koliko otprilike koštaju gume ovih dimenzija u naslovu ali cjelogodišnje??
dal se mogu nać takve solidne gume do jedno 600-700kn??
Cjelogodišnje ne gledaj, nego kupi dobre ljetnje, u toj dimenziji cijena je dupla od toga koje si naveo.
uglavnom rezime: ostani na 15 ili 16, šta već imaš trenutno na auto i ne razmišljaj o većemu.
Za 100-ak € po gumi u toj dimenziji ćeš morat potegnut do janeza...
Mislim da su toj dimenziji više ne proizvode cjelogodišnje gume.
ćampina bedasta
18.06.2011., 15:04
ma problem je šta ja već imam na autu te gume ljetne al su za k**** pa bi htjeo kupit cjelogodišnje jer su mi jeftinije al sad kad čujem da se više ne proizvode neznam šta da napravim jer mi je previše davat 3 i pol milje kn za gume :mad:
A koje to gume imaš da su tak loše?
keramicar
18.06.2011., 15:44
koliko otprilike koštaju gume ovih dimenzija u naslovu ali cjelogodišnje??
dal se mogu nać takve solidne gume do jedno 600-700kn??
http://www.vulkanizerstvo-lasic.si/index.aspx?source=katalog&search=*filter*&Sifrant1=2&ProstoTekst1=215&ProstoTekst2=45&ProstoTekst3=17&Sifrant4=1&stockonly=true
bojim se da za 600-700 kuna nećeš kod nas naći ništa kvalitetno. Lašič u Brežicama ima dobru ponudu...a u Dobovi je Furlan
ćampina bedasta
18.06.2011., 17:29
A koje to gume imaš da su tak loše?
ma kupio sam auto prije tjedan dana i bile su te gume već na njemu,nisam mislio da su loše zbog marke nego su skroz ćelave..inače to su TOYO gume
ćampina bedasta
18.06.2011., 17:30
http://www.vulkanizerstvo-lasic.si/index.aspx?source=katalog&search=*filter*&Sifrant1=2&ProstoTekst1=215&ProstoTekst2=45&ProstoTekst3=17&Sifrant4=1&stockonly=true
bojim se da za 600-700 kuna nećeš kod nas naći ništa kvalitetno. Lašič u Brežicama ima dobru ponudu...a u Dobovi je Furlan
hvala :top:
Frrrantic
05.12.2011., 10:48
Vidim da je prošla godina od zadnjeg posta, ali imam istu dilemu.
Ima li tko ISKUSTVA s all season gumama.
Imam C3, ne prelazim puno, živim na jadranu (uglavnom sunčano i toplo vrijeme), a zimi tu i tamo skoknem blizu ako ima gdje snijega. Nemam potrebe za zimskim gumama, tj. da imam 2 seta guma.
Vrijeme mi je za promjeniti gume i zanima me ima li tko iskustva sa all seson gumama?
Našao sam na GOODYEAR VECTOR 4SESONS i po ocjenama je jako dobra.
Matesonik
05.12.2011., 11:22
Ako ti zimske trebaju doslovce za dva tjedna, po mom misljenju je pametnije uzeti DOBRE ljetne gume, jer blesavo je trpjeti skoro pol godine (ljeto) mekanu i mljackavu gumu, za 2 tjedna boljeg ponasanja na snijegu...
Inace, imam upravo te gume koje gledas i zadovoljan sam zasad, jedino jos nisam bio u snijegu pa ne mogu to ocijeniti.
Cpl. Hicks
05.12.2011., 11:24
Imala cura GOODYEAR VECTOR 4SESONS (2010.). Kupili ih zbog jednostavnosti (ionako na mom autu imamo zimske/ljetne i njega koristimo za veća putovanja) i činjenice da živi u primorju (makar Rijeku barem dvaput godišnje zatrpa snijeg i bude kaos).
Prošle godine kada je bio onaj jaki snijeg u Rijeci se iz centra bez problema (za te uvjete) probila do Sv. Križa/Vežice (za one koji ne znaju dosta vožnje uzbrdo, pametnjakovići sa ljetnima zakrčili ceste i stajali gdje stignu), a iduće jutro smo ga bez većih problema iskopali i isparkirali i vratili u grad.
Ok su se pokazale i na poslovicno loše očišćenom ARZ (snijeg je još padao pa ekipe nisu smatrale da je potrebno krenuti čišćenje dok ne prestane).
Imao stariju izvedenicu na jednom od prošlih autiju i isto solidne bile, tako da definitivno moja preporuka za cjelogodišnje.
Frrrantic
05.12.2011., 13:33
Bio sam u Vukanizera, i kaže da je u nas pretoplo ljeti (Dubrovnik) pa da se kod all season guma izjede unutrašnja "zimska" šara, tako da i nje neki izbor...
:ne zna:
-moje mišljenje nakon 20god vožnje je da ko se zimi manje vozi i drži se grada gdje ionako do jutra počiste snjeg sa cesta a i u zadnje vrijeme ionako snjega bude zimi možda dva puta po tjedan dana da je bolje imat kvalitetnu ljetnu gumu nego cjelu godinu trpit cjelogodišnju normalno do se odnosi na vozače pličeg đepa i s nekakvim iskustvom u vožnji znači bez ekstrema na cesti iako uvijek sam za to da je zimska guma za zimu a ljetna za po ljeti ali besparica a i mentalitet našeg naroda dovodi nas do svakakvog razmišljanja i kombinacija.
rocket86
21.12.2011., 10:33
to je prvi razlog zašto sam i uzeo bolju cjelogodišnju... ne radim, roditelji plaćaju gorivo, ja održavam, ljetne ne mogu nabaviti(ili se netko ne želi zaj******), a zimske mi isto nije pametno koristiti, a sadašnje ljetne su već na granici, a i 8 godina stare(iako sam vozio samo na njima, dosad 3,5godine, možda malo opreznije, do izlijetanja lane problema nisam imao)
Jel ima netko iskustva s ponašanjem Goodyear 4season gumama na suhom, ljeti?
Ivan__18
21.12.2011., 10:36
Ja sam sada uzeo nove zimske 4 za 1000kn.... (pricam o 13') , sada u 2 mjesecu cu narucit 4 ljetne (nove) isto 1000kn(250kn-kom)... Moje misljenje je da se na gumama nesmije stedit, da je neznam kakva besparica, moze se po oglasnicima nac nove gume za malo novaca.... :D
Felicius
21.12.2011., 10:42
Ili možeš cijelu godinu na zimskima:mig:
zimi dobre, a ako se ljeti ne ganjaš i ne ideš preko 120km/h, traju dugo. neće se otopiti. bolje tako promijeniti svake 3 godine set zimskih i zimi biti siguran, nego na ljetnima kroz zimu. jer zimi sa ljetnima staješ i VRLO je opasno kad padne snijeg, bljuzga i sl. gume stare i od stajanja, pa bi bile 6-7 god stare kad ih baciš od starosti, a ne trošenja.
put kočenja po mokrome, buka i više goriva su mane. tu treba paziti, biti razuman. za letargičnu vožnju odlične. mijenjanje kod vulkanizera uzme 2x više love od razlike u gorivu, kod manjih kilometraža(cca 10-15k, dizel)
osobno vozim A/T gumu koja je loša i na mokrom i na suhom:p
dobra je jedino u blatu, snijegu, "gripasta"
rocket86
21.12.2011., 10:44
ne znam koje si uzeo, meni je najjeftinija bila sava s ugradnjom i svime od 1400 kn, punto, 13" tako negdje i ljetna i zimska. adapto 1550-1600. na kraju uzeo toyo vario v2+ za 1700. da sam uzeo 2 kompleta, morao bih još jedne felge, pa bi bilo nešto oko 3500
Cpl. Hicks
21.12.2011., 12:15
Nista posebno za primjetiti, no auto je bio Polo SDI kojeg sam vozio bez ikakvog pretjerivanja ili isprobavanja. Sto su trebale odraditi su odradile i na suhom i na mokrom.
Ne znam kakve bi bile ljubiteljima serpentina i onima koji mjere sa koliko km/h prolaze koji zavoj...
Matesonik
21.12.2011., 12:21
Imam ih od proljeca na autu (175/70 R13). Guma je prilicno mekana, mljacka...to se osjeti u odnosu na ljetnu.
Na mokrom je odlicna, vozio sam po Rijeci kad je nakon ne znam koliko pala prva kisa, slinavo... Jos mi se zurilo, ali guma je drzala super.
Na 15-20 stupnjeva lagano otvrdne i tada je dosta bolja. Nije tvrda ni na nuli, iskreno, ne vidim neku razliku izmedju nje i UG7+ dok na kolniku nema snijega i leda.
Jucer sam bio malo u brdima, na cesti red mokrog, red bljuzge, red sljunka. Stare zimske (viking snowtech) su i po mojem sudu i po ovom testu (http://www.test.de/themen/auto-verkehr/test/Winterreifen-Billigreifen-oft-mangelhaft-1429015-1429084/) dobre na snijegu i ledu, ove su za nijansu losije. Ali treba jos pricekati duboki snijeg i led ko staklo. Izgleda da cu za koji tjedan u Gorski kotar...
Zimsku gumu sam imao ljeti jednu sezonu i to vise ne bih ponavljao. Guma postaje plasticna s vremenom, vrlo je mekana i kocenje je ocajno.
off roader
21.12.2011., 13:14
Ili možeš cijelu godinu na zimskima:mig:
osobno vozim A/T gumu koja je loša i na mokrom i na suhom:p
dobra je jedino u blatu, snijegu, "gripasta"
Koje at imaš?
Felicius
21.12.2011., 16:37
Michelin 4X4 O/R XZL 235/85 R16
dobre po blatu i snijegu, ioko su a/t. ne tako dobre kao m/t, ali prošao sam gdje sa cooper discoverec stt nije (doduše jeep gc-vlasnik nije htio kršit, ja sam se zapičio tako da je auto skakao po grabama...razbio bih se i suvozača unutar auta da nisam pritegao pojaseve na najjače)
smeta mi što im fali bočnog gripa, ako je nagnut teren nije dobro, inače gaznom plohom hvataju blato i dobro se čiste. ali su jako dobre u kamenjaru... led ih ubije(kao i sve osim zimskih) i na mokrome zna biti jako gadno zakočiti,iako ne proklizuju. Ali odkad vozim na 2-2 bara i naprijed i nazad, čine se malo bolje. zato 2x tjedno idem na benz pumpat gume, već me čudno gledaju...
skužio sam da treba dopumpavati prije terata, a ne voziti stalno na "radnom" pritisku. u manualu od auta mi piše 2 naprijed i 3.5-4 bara nazad kad je natovaren(cca 1-1.5 t). prazan sa 3.5 bara iza zabacuje jako, zakočim a zanese dupence.
uglavnom, mislim da je to više do auta, fali mu snage pa se po terenu moram zeletiti u 3. brzini low range-a, ponekad u 4. ako stavim nižu brzinu, samo
off roader
21.12.2011., 16:57
Ja imam bf goodrich at, dobre u snijegu, ali se bojim da na stvrdnutom snijegu i ledu neće biti bajne. Dimenzija ista ko tvoje. Prije sam imao bridgestone at 694, odlične na ledu - rekao bih kao zimske, ali nakon 20000 km se skroz splastičarile.
Mislim da će iduće gume biti protektori.
Ljeti prosječne, naravno nisu za neko natjeravanje. Mana im je što su jako bučne (Toyo cjelogodišnja je tiša)... zbog tih svojih ogromnih poprečnih kanala. Ali su zato na kiši i snijegu iznenađujuće dobre.
gpetrovi
22.12.2011., 10:33
Da li netko možda ima Vredestein quatrac 3 i kakva su iskustva?
Gledao sam ovogodišnje testove adaca i autobilda. Po adacu je uvjetno preporučljiva a prema auto bildu je preporučljiva. Cijenom je niža od GY Vector4seasons cca 100 kn (185/60R14) a u autobildu je zauzela 1. mjesto na testu cjelogodišnjih guma (2. mjesto je GY)
Evo i moj doprinos ovoj temi.
Govorim iz osobnog iskustva i vlastitog razmisljanja.
Znaci vec osmu godinu na svom CLIU koristim SAVA ESKIMO S3 M+S, 175-65-14
i koristim ih kroz cijelu godinu.
Nista veca potrosnja po sezoni (bar ne drasticna), a po zimi su jako dobre.
Znaci snjeg i led ide polako, ali sigurno.
Umjesto da u startu kupim jedan set zimskih i jedan ljetnih, ja kupio ovo, drzim dvije sezone i trecu mjenjam.
Za sad ostajem pri tome.
pozz
Evo i moj doprinos ovoj temi.
Govorim iz osobnog iskustva i vlastitog razmisljanja.
Znaci vec osmu godinu na svom CLIU koristim SAVA ESKIMO S3 M+S, 175-65-14
i koristim ih kroz cijelu godinu.
Nista veca potrosnja po sezoni (bar ne drasticna), a po zimi su jako dobre.
Znaci snjeg i led ide polako, ali sigurno.
Umjesto da u startu kupim jedan set zimskih i jedan ljetnih, ja kupio ovo, drzim dvije sezone i trecu mjenjam.
Za sad ostajem pri tome.
pozz
Zar nije ta Sava zimska guma?
Zar nije ta Sava zimska guma?
Izgleda da ljude još vara ovo M+S ili ih varaju vulkanizeri govoreći da su im ugradili cjelogodišnje a oni u to vjeruju.
rocket86
22.12.2011., 16:36
razlika ja m+s i m&s jedno je cjelogodišnja, drugo zimska... a ako ima pahulju, zimska je :top:
kod mene za vario v2+ na računu čak piše ljetna, ali ima simbole za sva 4 godišnja doba, a šara je slična zimskima(ripne imaju lamele u sebi)
gpetrovi
06.01.2012., 22:02
Nakon dosta kalkulacija i prikupljanja informacija krajem prošle godine sam kupio gume Vredestein Quatrac Q3. Do sada sam s njima prešao 300-tinjak km suhe i vlažna ceste i dojmovi su pozitivni. Na snijegu još nisam s njima vozio pa ne mogu komentirati a malo sam gledao i testove po netu; dok na ADAC-ovom testu guma nije baš naj naj, na Autobildovom testu je Quatrac3 na prvom mjestu testiranih cjelogodišnjih guma, čak ispred GY 4seasons :). Uglavnom imao sam dvojbu između Vredesteina Quatrac 3 i Toyo Vario V2. Toyo je bio skuplji cca 60 kn i vulkanizeri koje sam kontaktirao su mi rekli da mogu nabaviti samo DOT iz 2008 a to nisam želio. Vredestein koje sam kupio su se još pušile, sveže s trake :) 50 tjedan 2011.
CroMan132
06.01.2012., 22:34
Moj izbor je michelin energy E3A. Trošenje gume zanemarivo, prve izdržale 80k a koliko vidim po dubini profila i ove druge će isto tako. U vožnji su nečujne i jako udobne. Mane su da bi na snijegu i mokrome ipak mogle biti malo bolje no to je žrtvovano zbog dugotrajnosti. Ne možeš imat i ovce i novce zar ne?:rofl:
Još jedna mana je kad se profil potroši i pane ispod 5mm onda po ljeti cvile na vrelom asfaltu. Uglavnom prst u uho 80k i zaboravi na njih, eventualno provjerit tlak 2x godišnje :rofl:
Matesonik
07.01.2012., 01:45
Energy nije cjelogodisnja guma i ovaj post ne spada u tu temu. Nego reci-jesi li ikad vozio ista bolje od tog michelina? Jer moje skromno misljenje je da su te gume GROZNE na bilo cemu osim suhog asfalta kad nije prehladno.
rocket86
07.01.2012., 01:49
vario v2 je starija guma, aktualna je v2+, zato je vjerovatno najnovija sa dot iz 2008.
Felix 3575
07.01.2012., 16:56
Jesu to tkz. univerzalne gume? i koliko im se kreče cijena?
rocket86
07.01.2012., 21:26
pa cijena je uglavnom nešto viša od usporedive zimske(možda 20-30 kn po komadu). mene je komplet izašao 1700 kn s montažom i balansiranjem u drydenu, za toyo vario v2+ dot 5110(155/70r13).
osim toga, bila je još sava za cca 1550 i goodyear za 2000. zimske nisu dolazile u obzir, jer snijega na cesti ne bude dugo(taj period vožnje mogu izbjeći), a imam samo za 1 komplet. za sad ne vidim neke probleme:top:
Matesonik
07.01.2012., 21:36
U DU ti je bolje uzeti dobre ljetne, osim ako se zimi cesto ne zalijeces gore.
Felix 3575
07.01.2012., 21:42
U DU ti je bolje uzeti dobre ljetne, osim ako se zimi cesto ne zalijeces gore.
Problem je šta zimi ima dosta kiše pa nisu ljetne baš sigurne a zna se zalomit i snijeg ali za to su lanci ...
Matesonik
07.01.2012., 21:48
O kojim ljetnim gumama se radi? Dimenzija?
DOBRA ljetna guma je bolja i po suhom i po mokrom i od najbolje cjelogodisnje. Ljetne gume se oko nule i pri nizim temperaturama skrutnu i tu lagano gube prednost, ali to kod vas traje relativno kratko, a snijega imate dva i pol dana u godini, tad mozes i pjeske.
Btw, jel te otpuhalo? :cerek:
Rockatansky
07.01.2012., 21:55
Energy nije cjelogodisnja guma i ovaj post ne spada u tu temu. Nego reci-jesi li ikad vozio ista bolje od tog michelina? Jer moje skromno misljenje je da su te gume GROZNE na bilo cemu osim suhog asfalta kad nije prehladno.
Izvini ali Energy je cjelogodišnja guma...može se reći čak i doživotna :D:D
Matesonik
07.01.2012., 21:55
Do prvog stabla... :rofl:
Rockatansky
07.01.2012., 22:02
Do prvog stabla... :rofl:
Stabla, zida, provalije...ne treba biti izbirljiv ;)
Felix 3575
08.01.2012., 11:01
O kojim ljetnim gumama se radi? Dimenzija?
DOBRA ljetna guma je bolja i po suhom i po mokrom i od najbolje cjelogodisnje. Ljetne gume se oko nule i pri nizim temperaturama skrutnu i tu lagano gube prednost, ali to kod vas traje relativno kratko, a snijega imate dva i pol dana u godini, tad mozes i pjeske.
Btw, jel te otpuhalo? :cerek:
vežeš auto ko na ro-ro brodu za cestu i nemrda a ako ideš pješke par kamenja u džepove i dobro je ...
Felix 3575
08.01.2012., 11:04
A ljudi šta je sa Continentalom?
Matesonik
08.01.2012., 12:06
Dobro (i skupo). Premiumcontact 2 je u vrhu po ADAC-ovim tesovima za ovu godinu, u manjim dimenzijama imas Ecocontact 3 koji je bio u vrhu, ali prije 4 godine... Makar, ja osobno bih u manjim dimenzijama gledao Uniroyal.
Rockatansky
08.01.2012., 14:58
Felix, prvo i osnovno reci koja ti je dimenzija guma i koji je auto u pitanju.
Bez toga ne možeš očekivati dobru preporuku.
Moram priznati da sam prije preziral ove cjelogodišnje gume, al je isto tak i prije bilo pun kufer snijega u Zagorju, za razliku od zadnjih par godina. Tak da mi je na pamet pala briljantna ideja :lol:. Uzet ljetne, za po ljetu naravno, i cjelogodišnje za zimu. Da znam, genijalno do bola :lol:
Eh sad, pitanje je sljedeće. Koja od ove dvije, dakle zimska ili cjelogodišnja, se bolje bolje ponaša po mokrome?
Koja od ove dvije, dakle zimska ili cjelogodišnja, se bolje bolje ponaša po mokrome?
Na +40, 20, 0 ili -5?
Matesonik
08.01.2012., 20:15
Na temperaturama oko nule ja ne vidim razliku izmedju UG7+ i Vector 4s.
Na +40, 20, 0 ili -5?
Uf, nismo u Sahari, kad bude + 40 ja se selim k belim medekima na sjever :D
Pa, recimo u uvjetima modernih zima, kad više mokro govno pada od bijelog govna.
I wonder
09.01.2012., 09:54
Moram priznati da sam prije preziral ove cjelogodišnje gume, al je isto tak i prije bilo pun kufer snijega u Zagorju, za razliku od zadnjih par godina. Tak da mi je na pamet pala briljantna ideja :lol:. Uzet ljetne, za po ljetu naravno, i cjelogodišnje za zimu. Da znam, genijalno do bola :lol:
Eh sad, pitanje je sljedeće. Koja od ove dvije, dakle zimska ili cjelogodišnja, se bolje bolje ponaša po mokrome?
ne može cjelogodišnja guma biti bolja od zimske u zimskim uvjetima ako je zimska klasna guma. ako je neki šrot, onda da, jer je takva zimska optimalna za snijeg ili led.
ali dobra zimska guma (a to NIJE sava eskimo) je sigurno bolja od cjelogodišnje na mokroj cesti.
prije odluke, pogledaj video:
http://www.youtube.com/watch?v=GlYEMH10Z4s
frenchkey
09.01.2012., 10:17
Vrlo je raširena teza da se ljetne gume stvrdnu ispod +7 celzijusa, ali to nigdje nije dokazano osim u reklamama proizvođača guma.
Na ADAC testovima i na temperaturi oko nule po suhom i mokrom su ljetne još uvijek bolje od zimskih.
To je super s tih 7°C. To je netko nekad napisao i svi ponavljaju kao papige.
Zašto baš 7? Zašto ne 6 ili 8? Zašto ne 0 ili 10? Na 8 su bolje ljetne, a na 6 su bolje zimske? Čemu tako oštra i nesmiljena granica?
frenchkey
09.01.2012., 12:19
Jednostavno zato da se poboljša prodaja. Čisti marketinški trik.
Svaka laž može postati istina ako se ponovi dovoljan broj puta
I wonder
09.01.2012., 12:52
ma da. lupaju bezveze, nikave testove nisu provodili:lol:
http://postavi.com/?dm=1313261097973 (http://postavi.com/?pm=1313261097973)
jedan od razloga zašto su razvijane zimske gume.
detalji tu (http://www.tyres-online.co.uk/techinfo/winter.asp).
Koliko vidim iz teksta, 7°C je odabrano radi klimatskih uvjeta u UK, a ne radi samih osobina guma.
Na diagramu je lijepo vidljivo da soft već od 10°C počene popuštati, a hard tek oko 0°C.
No, ako je dogovoreno da se temperatura od 7°C koristi za proračune kao granična vrijednost, onda je to vrlo dobra informacija i cijela stvar i te kako ima smisla. Hvala. Sve jasno.
Ma dobro ljudi - tih 7°C je aproksimativno. Ako imate gumu sa velikom histerezom (to su one prave sportske gume baz "ECO" sranja na sebi, one koje troše više goriva, one koje se brže troše tj one koje su direktni i jedini krivac što nam klima na planeti ide u klinac) one će se nakon par km same zagrijati iznad tih fatalnih 7°C i grip će biti tako-tako. Zimske gume se radi svoje konstrukcije same više griju pa na tih fantomskih 7° mogu dobiti i opekotine ... tj pregrijati se ako ih gazite. Ja sam na svojim gumama vidio da su se na kišnom vremenu u stanju tako zagrijati da nakon 30 sec stajanja voda s njih ispari. Samo ih treba malo nagaziti (P7)
I wonder
09.01.2012., 13:33
nekak mi se čini da si krivo pročital
When ambient temperatures fall below 7C the molecules in tread rubber progressively harden and freeze.
znači da su na grafu podaci o gripu ovisno o promjeni vanjske temperature.
cjelogodišnja guma je ispod minus 10 (vanjskih) već jako tvrda i plastična a u snježnim uvjetima nema ni približno mogućnost čišćenja šare od snijega kao zimska guma.
kaže BMW (http://www.scotthallmiltonkeynesbmw.co.uk/service/own.html?id=8796) da se ljetne gume troše 40% brže u zimskoj vožnji.
i meni se gume znaju zagrijati toliko da se dimi iz njih na mokrom. ali samo kod brže vožnje autocestom. u gradu, nema šanse.
-a di vi to vozite po snjegu i ledu ,ja to još nisam vidio ove zime i neču ni stavljat zimske za još ta dva mjeseca a ljetne mi sad puno bolje drže na suhom i kiši ... da sam stavio zimske u 11mj. več bi ih na pola poderao na ovim temperaturama..možda ko je doma u Lici..tu ako malo i padne to budu do jutra počistili..slabo snjega ove godine..a što se tiče 7c stupnjeva to je uzeto kao neka granica ravnanja ali nije sad točno ...ali definitivno je da mi je ljetna guma tvrđa kad krene prema nuli ,osjeti se, pa je i normalno da ako je tvrđa da gubi svojstva ali opet u nekim ekstremnim situacijama te može iznenadit ako si pametan znaš da imaš ljetnu gumu na niskoj temperaturi i nebudeš vozio relli a zimske mi do sada nebi ništa pomogle jer još nije bilo ni snjega ni bljuzge ni jako ispod nule..ko ide ili je več bio na skijanju definitivno da je zimska guma za zimu...
Ma da, 5 strana se raspravlja o TEMPERATURI kao faktoru za zimske gume a onda dođeš ti i prosvjetliš nas genijalnom idejom kak tebi ne trebaju zimske gume. De nemoj više molim te.
Josip09
10.01.2012., 20:54
-a di vi to vozite po snjegu i ledu ,ja to još nisam vidio ove zime i neču ni stavljat zimske za još ta dva mjeseca a ljetne mi sad puno bolje drže na suhom i kiši ... da sam stavio zimske u 11mj. več bi ih na pola poderao na ovim temperaturama..možda ko je doma u Lici..tu ako malo i padne to budu do jutra počistili..slabo snjega ove godine..a što se tiče 7c stupnjeva to je uzeto kao neka granica ravnanja ali nije sad točno ...ali definitivno je da mi je ljetna guma tvrđa kad krene prema nuli ,osjeti se, pa je i normalno da ako je tvrđa da gubi svojstva ali opet u nekim ekstremnim situacijama te može iznenadit ako si pametan znaš da imaš ljetnu gumu na niskoj temperaturi i nebudeš vozio relli a zimske mi do sada nebi ništa pomogle jer još nije bilo ni snjega ni bljuzge ni jako ispod nule..ko ide ili je več bio na skijanju definitivno da je zimska guma za zimu...
Ko? Šta? Molim? Haa?
Druškane, Michelin Alpin A4, prešle su cca 12.000km, ovo im je druga zima, imaju preko 7, mogu reći 8mm ripne, nove su imale 9. Kako je Michelin guma koja se sve manje troši a bude sve bolja, po njima vozim ih 50.000km. Ako radim godišnje sa njima 10.000km a baš i ne napravim, al aj neka, imam ih 5 sezona, taman dok dođe novi Alpin. Onda kad ih nakon 5 sezona i 50.000km skinem imat će 5mm ripne (njima ripna naraste preko ljeta dok su u podrumu) prodat ću ih za 40% cijene novih, i sretni vlasnik će napravit još 30.000km na njima.
Volio bih te vidjeti kako se sigurno voziš na 5 C na mokroj podlozi sa ljetnom gumom...Ja to nisam uspio sa 5 godina starim zimskim dunlopicama wintersport m3 koje su prešle 30tis...Po onim maglenim danima u prosincu bilo je veselo a vozio sam se oprezno..Novi Ug8 montirao-autocesta kroz liku na satu 140km/h,kiša i 3 stupnja a auto ko po tračnicama kroz zavoje...Eto to je sve što ću reći...:kava:
Kako se raspravlja o gumama, imam jedan problem koji se možda odnosi na gume. Imam ford focus 1.6 benzinanc, 2007. godište. Unazad par mjeseci mi se pojavio problem koji se posepeno pojačava.
Dakle, ujutro, kada upalim auto i krenem isparkiravati u rikverc i motam ulijevo ili udesno, imam osjećaj kao da unazad gazim preko neravnina (nabora) u asflatu. Uvijek pomislim da je neka grana ili krpa na asfaltu, ali podloga je najčešće ravna. Ovo se događa samo kod friškog kretanja, inače u vožnji ništa nenormalno ne primjećujem. Pomislio sam da su kotači olabavljeni, pa sam provjerio vijke, ali tamo je sve ok.
Zvao sam servis, pa mi je čovjek spomenuo da bi problem mogao biti do guma?
Unaprijed hvala na sugestijama!
Da može bit do guma. Ček jedan dosta rasprostranjen fenomen. Zaleže se preko noći. Neke su otpornije na to, neke manje no sve to nije problem dok se ta "neravnina" ne počne dulje zadržavat pa ti gume počnu trest u vožnji.
Nikad nebi stavljao na automobil cjelogodišnju gumu,NIKAD!
Takva guma nit je dobra po ljeti ,a još manje po zimi. Kad netko priča o uštedi i da ne mora imati dva seta guma onda vrijedi ona stara narodna "škrtac uvijek duplo plaća"
rocket86
12.01.2012., 15:45
pa ne mogu biti gore nego ljetne stare 8 godina, a eto, s njima se izgurala prošla zima(doduše, jednom i sa malo sreće, al bez štete) :D
al eto, zanima me tvoje mišljenje o ulaganju cca 4000(2 kompleta guma+komplet felgi) kn u gume za auto koji se prodaje po cijeni od 5000-10 000kn. također, što misliš o tome da nekome možda i treba auto, iako sam ne radi?
a vjerujem i dalje da je moj toyo bolji od nekog baruma zimi ili tigra ljeti. tvoju izreku "škrtac duplo plaća" bih prije upotrijebio na kupovinu rabljenih guma. tu ne znam baš nikog tko gume nije iste sezone promjenio, kupivši nove drugi puta.
Felicius
12.01.2012., 23:51
uvijek će vrijediti isto- ako si već škrt i kupuješ samo jedan set guma, kupuješ ili cjelogodišnje ili zimske.
samo budale voze zimi na ljetnima. ili ako žive na siciliji...
zimska guma se ljeti malo više grije i troši mrvu goriva više. ali bar nećeš izletiti sa ceste kod malo bljuzge:lol:
tko nema za gume, neka kupi bicikl i ne ugrožava sebe i druge:504:
rocket86
13.01.2012., 00:07
ne vidim apsolutno nikakvog smisla u kupovanju jednog kompleta samo zimskih guma. a što druge zime? nakon vožnje ljeti po asfaltu užarenom na tkoznakoliko stupnjeva :D mislim, tko zna što će biti i sa ovima, ali zimske bih def uništio.
ok, priznajem, možda je i do auta(odnosno uskih guma), ali sa ljetnim gumama po friškom snjegu nisam imao problema, najteže je zapravo krenuti. i da, nisam pravio čepove :D
naravno, svatko ima svoju teoriju, a moja je trenutno više uzrokovana financijama :D
Felicius
13.01.2012., 00:27
Jel pričaš napamet ili si konkretno probao voziti jedno 3 kompletne sezone sa zimskima?
Gle, zamjena guma košta. najisplativije je ne micati ih sa auta 3-4 god/60-80 k km, i onda u smeće. 2x godišnje ić vulkanizeru se isplati ako radiš mnogo km, pa ti potrošnja od 3 dcl igra.
isto pričam financijski, ali i sa aspekta sigurnosti. jer zimske i ljetne koštaju skoro isto, a priče o tome da se može izgurati zima sa ljetnima...može.
takav me napucao odiza i raspalo mu se jedno četvrtina alfice. meni nije bilo niš:rofl: jasno, nije bilo ni mrve snijega, nego temp koji stupanj iznad nule i slinavo. pazi, napucao mene, sa refleksima mrtve krave, u 2.2 t teškom kršu i 235/85 r16 uskim gumama polu-vojnog profila, uglavnom za blato. a kanta mi ima uvjerljivo najgori put kočenja u klasi, elk test završava na boku i sl...:lol:
jasno da je lik imao ćelave ljetne gume:lol:
kočenje od 50 km/h do nule. što bi tek bilo sa većom brzinom i gorim uvjetima...moglo bi biti mrtvih več na obilaznici, a kamoli ac...ili pogažen pješak.
rocket86
13.01.2012., 00:42
greška no.1 ćelave ljetne. moje i nakon 50 000 kod mene(a dot je bio 5 godina star kada sam kupio auto) imaju dosta šare. drugo, idioti kod nas doslovce svakako voze. vožnju prilagoditi uvjetima... bio sam prisutan kad je lik pijan vozio frendu na štop svjetlima, a ja iza držim razmak 30 metara.
a što se tiče 3 kompletne sezone na zimskim gumaam, vozim ukupno 3 sezone(eto skoro 4 cijele sad) i još nisam bio na zimskim, znam samo što sam i ovdje čitao, da se zimske gume ljeti "skuhaju" i da zimi više nemaju prednosti zimske smjese. ostaje samo šara.
Felicius
13.01.2012., 00:56
a što se tiče 3 kompletne sezone na zimskim gumama, vozim ukupno 3 sezone(eto skoro 4 cijele sad) i još nisam bio na zimskim, znam samo što sam i ovdje čitao, da se zimske gume ljeti "skuhaju" i da zimi više nemaju prednosti zimske smjese. ostaje samo šara.
lovačke priče...nisu gume više kao prije 30 god.
i dalje su mnogo bolje od ljetnih zimi. konkretno, tako mi stara vozi već godinama, ja vozim all-terrain.
šara je ostala, ipak promijenjene, sad već 2. set zimskih počevši od ove zime. nakon 2 sezone samo na ljetnima mnogo sigurnije, mrvu bučnije(samo na ac), koji decilitar goriva više. idealno za 70% gradske vožnje, max 15 k km godišnje. uz povremene vožnje zasniježenim cestama zagorjem, likom i gorskim kotarom, ljubelj 3-4x godišnje u najgorem snijegu...
vjeruj mi, smjesa je još uvijek zimska, razlika je minimalna. nisu plastika, ali su bile dosta mekane odpočetka, pa su bačene nakon 4 god i 60 000.
na morkome odlične i dalje. ali se nisu ljeti vozile niti dugo, niti prebrzo, naprosto zbog stila vožnje i jer suv-ove ne treba ganjati preko 130...samo troše mnogo više goriva=love.
sve to je vrlo teško postići sa all-season.
Volio bih te vidjeti kako se sigurno voziš na 5 C na mokroj podlozi sa ljetnom gumom...Ja to nisam uspio sa 5 godina starim zimskim dunlopicama wintersport m3 koje su prešle 30tis...Po onim maglenim danima u prosincu bilo je veselo a vozio sam se oprezno..Novi Ug8 montirao-autocesta kroz liku na satu 140km/h,kiša i 3 stupnja a auto ko po tračnicama kroz zavoje...Eto to je sve što ću reći...:kava:
-ako si čitao moj post govorio sam da kakvo je sada vrijeme vani a to je uglavnom iznad nule ili po noči se približi nuli ja te vozim kud hočeš sa svojim gumama na QASHQAI-u bez straha vozim se ko usred ljeta a ti ako se usereš na ¨5 stupnja idi se učit vozit a na kraju ti piše da su zimske gume za zimu znači da se slažem da je zimska guma ZA ZIMU OK..5 stupnjeva mokro daaj molim te kak ti preživiš u sred ljeta ako se temp spusti ispod 7stupnjeva..inače sam profi šofer vozio sam u ratu za morh ali ovo šta ti pričaš su fore sa filmova i za malu djecu...ti se vozš 140kmh po ličkoj cesti po kiši, možeš da,po autoputu, po staroj glupost ali ja nemam 2o god moje gume su ContiPremium Contact 2 i samo sam hti reči da se s njima normalno vozim pošto su vani proljetni uvijeti a i da padne malo u ZGB sve očiste zato sam izostavio Liku i one koji idu na skijanje jer tada moraš imat zimsku..
.. da sam stavio zimske u 11mj. več bi ih na pola poderao na ovim temperaturama.
Ako nakon tvog iskustva kao profi vozač izvališ ovakvu glupost onda stvarno neznam...Jedino da se voziš po grobniku vikendom...
A što se tiče 140 km/h da si čitao s razumijevanjem vidio bi da sam toliko vozio na autocesti.I da,možda se osjećaš sigurno vozeći po zagrebu ali van njega bi priča sa ljetnim gumama bila drukčija...:kava:
Pital bum ga sutra ujutro kak je bilo.
Ako nakon tvog iskustva kao profi vozač izvališ ovakvu glupost onda stvarno neznam...Jedino da se voziš po grobniku vikendom...
A što se tiče 140 km/h da si čitao s razumijevanjem vidio bi da sam toliko vozio na autocesti.I da,možda se osjećaš sigurno vozeći po zagrebu ali van njega bi priča sa ljetnim gumama bila drukčija...:kava:
-da kao neznam te priče jer kao profi(makar to uopče nije važno)nikad se nisam vozio van Zagreba hehe-da vozim se po zagrebu(uglavnom jer više ne vozim profi ) i to sam nekoliko puta naglasio da su ceste čiste i da još nije bilo hladnoča ni minusa te da mi ljetne gume drže super za normalnu vožnju a izuzeo sam iz toga ljude koji žive u LIci i sličnim mjestima no nema veze..
-samo mi nije jasno u čemu je fora vozit se po autoputu 140 na 3 stupnja,kiša ..imaš zimske gume..šta je tu čudno ili si mi htio reč da se to nemože na ljetnim..pa kolko puta mi se dogodilo da sam več skinuo zimske ili ih još nisam stavio a vani oko nule kiša i juriš po autoputu minimalno 140,ne kažem da je pametno,ovisi i kakav imaš auto koje ljetne gume kolko imaš iskustva a i kolka su ti muda,pa prilagodiš..zar bi trebao stat sa strane i čekat sunce ma daaaj,puna mi je kapa vas moralista kao KAKO SE USUDE LJUDI VOZIT ZIMI BEZ ZIMSKIH GUMA ILI PAZI KOLKO TI JE STUPNJEVA VANI I SL moralna sranja..ovaj kaj ima jedva za benzin sad bu daval 3 soma za zimske gume.. vi moralisti bi rekli NEK SE NE VOZI da a ti buš mu hranil djecu sa svojim moralom a kao oni sami neznaju da riskiraju i da se može ubit sebe ili nekog ,ljudi su samo gore u nekim postovima raspravljali kako se provlače ako mogu..a ti si frajer sa 140 na Michelin Alpin po autoputu a mi svi drugi neznamo da treba stavit zimske gume ..80 -desetih niko živ nije imal zimske gume osim gasterbajtera i pokoja firma pa su bile zime jače a auti za ku..c ,i ljudi su se vozili a nisu srali po netu ko mi...a ovi danas PlayStation šoferi !?
-i opet kažem to ne znači da tvrdim da se može vozit po zimi s ljetnim gumama ...svi znamo pravila... več smo ,neki tu, raspravljali kak se ko izvuko koju godinu kak je ko i najeb. kako za tu po gradu još zimske nisu ni trebale itd.. a sad nas ti opet uvjeravaj kako moraš imat zimske i kako su to luđaci i ubojice i kako se uopče voze ljudi na ljetnim gumama ispod 7 stupnjeva..kamere nas prate a moralisti nas jeb. di su vremena kad si sjeo u auto i krenuo nigdje..e da jel ti vežeš pojas samo po ledu ili i po suhom..?
-čovječe skuliraj se malo raspravljaj o temi a ne crno je crno a zakon je zakon a mi ovce u sistemu..svi znamo pravila a fora je čut kak se ljudi snalaze di ima jeftinijih zimkih guma dal ih ovaj na Hvaru uopče stavlja itd..a ne kao..ja imam najbolju zimsku gumu sve druge su shit meni se ne skliže i ja sam jako pametan a mi smo svi ubojice ..haha
-a di vi to vozite po snjegu i ledu ,ja to još nisam vidio ove zime i neču ni stavljat zimske za još ta dva mjeseca a ljetne mi sad puno bolje drže na suhom i kiši ...
Meni filozofiraš o držanju teme a na temi o cjelogodišnjim gumama napišeš ovo..:rolleyes:
I da smatram da mojih 140km/h na praznoj autocesti manje ugrožava sudionike nego tvoja "sigurna" vožnja na ljetnim gumama zagrebom.
I da zanima me što ćeš kad padne snijeg u zagrebu,parkirati automobil ili se voziti na ljetnim gumama?
:kava:
Meni filozofiraš o držanju teme a na temi o cjelogodišnjim gumama napišeš ovo..:rolleyes:
I da smatram da mojih 140km/h na praznoj autocesti manje ugrožava sudionike nego tvoja "sigurna" vožnja na ljetnim gumama zagrebom.
I da zanima me što ćeš kad padne snijeg u zagrebu,parkirati automobil ili se voziti na ljetnim gumama?
:kava:
-vidim ja da ti pijuckaš kavicu i jeb.. nas kad se damo..o gumama smo sve več rekli tako da mi se neda raspravljat s tobom jel vidim da si totalni vezer .. odo ja radit nešto pozitivno ovako samo gubi čovjek vrijeme a od teme više ionako nema ničega,a i kčer me tjera s kompa..pozz
PS: UZMI UBI PA SE PUŠKU A OSTAVI LIČKE MEDVJEDE DA SE IGRAJU..
Matesonik
06.02.2012., 23:05
Kako je lijepo padalo ovih dana kod mene, red je da kazem koju i o ponasanju GY Vector 4season na snijegu. Na mokrom sam ih vec nahvalio - dakle moje ocjene bi se slozile s ADAC-ovim.
Danas sam bio medju brzima na cesti, a nekog pretjeranog klizanja nije bilo. Zavoj koji inace prodjem sa 60-70 sad prodjem s 40. Na cesti neka kombinacija leda u tragovima i nepociscenog snijega. Kocenje po snijegu za peticu, vuca na uzbrdici bi mogla biti bolja, ali sam bez problema izlazio iz svoje ulice, a ta je dovoljno strma da po suhom uzbrdo ide u drugoj samo na zalet, na vrhu ulice trokut, nije osobito pregledno krizanje.
Prije su na autu bile Viking Snowtech, otuzne na mokrom, ali jako dobre na snijegu i ledu. I jasno, bolje su od GY, ali GY je dovoljno dobar da ne moram ici u podrum po Viking.
Za Viking, ocjene "gut" na snijegu i ledu: http://www.test.de/themen/auto-verkehr/test/Winterreifen-Billigreifen-oft-mangelhaft-1429015-1429084/ Opet - moje ocjene i za tu gumu se slazu s ovim testom.
Ako netko ima Savu adapto, nek pise, bas me zanimaju iskustva.
rocket86
07.02.2012., 01:36
da i ja pohvalim toyo vario v2+, na cesti očišćenoj ralicom, gdje je ostao fini sloj ljetne su proklizavale, ove ne, ni kod kočenja, ni kod ubrzavanja. na ugaženom snijegu u dvorištu gdje je prije pri naglom kočenju/ubrzavanju samo provrtio/proklizao sada skoro odmah uhvati. također i izvlačenje u snijegu nije problem gdje je s ljetnima bio(snijeg poviš donjeg ruba branika), te izvlačenje auta s "ćuprije" pod nagibom, blago proklizavanje, ali ne staje.
zasad sam zadovoljan, rekao bih skoro kao po kiši:zubo:
bender3581
07.02.2012., 10:26
Ako netko ima Savu adapto, nek pise, bas me zanimaju iskustva.
Evo kod mene 2 prednje Save adapto jedno mjesec-dva - iskustva su dobra, više problema po ovom snijegu imam radi starih zadnjih guma. Iz dubokog snijega se izvlače bez greške, po ovom zasniježenom gradu se vozim manje-više normalno i bez problema. Razlika između njih i novih ljetnih na drugom autu je nebo i zemlja. Uglavnom - zadovoljan sam i kupio bi ih opet za neko ne prezahtjevno vozilo(poput mojeg). Za godinu dana ove idu na zadnje kotače, a nove adapto na prednje. Meni je potpuno jasno da ništa univerzalno nije najbolje, ali za prosječnog korisnika koji želi ušparati mislim da su dobro rješenje-svakako bolje nego ljetne gume u ovim uvjetima.
rocket86
07.02.2012., 11:56
Imam osjećaj da je za većinu dosadašnjih korisnika ljetnih guma prelazak na cjelogodišnje napredak značajan. ali treba imati na pameti da su noviji postovi pisani većinom s novim gumama, koje još nisu progurale ljetni dio od 4season.
Nego da ja pitam, u slučaju Vario V1 pisalo je da je bogata silicom, V2 obogaćena silicom, a V2+ još više silice. Ja znam da više silice većinom znači i bolju gumu(ali je i proizvodnja skuplja, pa se stavlja umjereno), ali zbog čega? Bolji grip, ili bolje prilagođavanje podlozi(mekša smjesa)? Koristi li se i kod ljetnih guma, ili je značajno samo pri nižim temperaturama? Uništava li se silica na vrućem asfaltu?
kad cjelogodišnje gume spališ na vrelom asvaltu,več ujesen uvidiš da to nije to,ne drže tako dobro po kiši,a i po zimi je to sasvim druga priča....uglavnom dosta lošija nego kad su bile nove.....al kad sve zbrojiš i takve spaljene od jednog ljeta su opet bolje nego nove ljetne i za kišu i za snijeg
bender3581
07.02.2012., 12:12
kad cjelogodišnje gume spališ na vrelom asvaltu,več ujesen uvidiš da to nije to,ne drže tako dobro po kiši,a i po zimi je to sasvim druga priča....uglavnom dosta lošija nego kad su bile nove.....al kad sve zbrojiš i takve spaljene od jednog ljeta su opet bolje nego nove ljetne i za kišu i za snijeg
A čuj do sada sam se vozio cijelo vrijeme na zimskima(UG7) i naravno da sam ih nakon 4 godine potpuno potrošio(prednje) zadnje imaju još uvjek odličnu šaru, ali je razlika u performansama jako vidljiva na ovom snijegu - ne mogu pratiti novi adapto naprijed. Naravno da je za potpune dojmove potrebno pričekati iduću zimu sa istim gumama :top: ...
A što se tiče kiše i upravljivosti na njoj-uvijek su mi bile bolje ljetne gume od zimskih:ne zna:
Nego da ja pitam, u slučaju Vario V1 pisalo je da je bogata silicom, V2 obogaćena silicom, a V2+ još više silice. Ja znam da više silice većinom znači i bolju gumu(ali je i proizvodnja skuplja, pa se stavlja umjereno), ali zbog čega? Bolji grip, ili bolje prilagođavanje podlozi(mekša smjesa)? Koristi li se i kod ljetnih guma, ili je značajno samo pri nižim temperaturama? Uništava li se silica na vrućem asfaltu?
Silica ti održava smjesu mekanom i na niskim temperaturama - kontraefekt je što joj je grip na mokrom katastrofalan. Tako da puno silice daje dobru gumu za SNIJEG i LED ali katastrofalnu za vodu.
Silica ti održava smjesu mekanom i na niskim temperaturama - kontraefekt je što joj je grip na mokrom katastrofalan. Tako da puno silice daje dobru gumu za SNIJEG i LED ali katastrofalnu za vodu.
a eto ja sam se s tom v2+ sasvim ljepo vozio po kiši i mokrom.....
ta guma je rađena ko guma za motore somače,jedno ili dva platna i tanak sloj gume za gaznu površinu ( relativno tanak-tanji od ostalih guma za aute) ...i dobijaš to da se gazna površina prilagođava svakoj udubini na cesti ,zbog te mekoče....a kad skineš potrošenu gumu onaj gazni sloj izgleda ko malo deblja zračnica ....po meni fenomenalna guma ,još da je malo trajnija bilo bi 5+
Tomy-87
07.02.2012., 16:33
Sava adapto kupljene u 2 mj. 2010 godine, prednji par guma nakon 20kkm tj. nakon drugog ljeta su izgorile, površinski sloj se počeo plastificirati. Tako da su najesen prebačene straga, stražnje ko je su ko nove naprijed. Naravno na suhom se odma osjeti da auto ima više gripa, lakši na upravljaču i bolje skreće. Po snijegu ovih dana bez problema.
Molim pomoc oko odabira guma.
1.Iz Rijeke sam gdje dosta pada kisa,Volio bi gumu koaj je u redu po kisi, ali da ju mogu voziti cijelu godinu.
Zelim jelogodisnju gumu, u dimenzijama 185-65-14. Radio se o automobilu KIA-Schuma.
Cijenovni rang oko 600kn/kom.
Sada imam Firestone prosle su 35.000 kaze mi serviser da bi bilo dobro promjeniti ih,iako mi se cine ok.
2.Jel bolje sada mjenjati gume ili pocekati proljece?
Dobio sam preporuku od vulkanizera
GOOD YEAR 185/65 R14 VECTOR 5+ 86T, cijena je oko 580,00kn.
ili
SAVA 185/65 R14 ADAPTO HP 86H 460,00
Jeli Good year u redu izbor ili imate neku drugu preporuku?
rocket86
07.02.2012., 19:44
sad će bit svaki cigo svoga konja hvali:rofl: ali ako imaš dryden(AH servisi) negdje blizu, probaj se raspitati za toyo postoji li u tvojoj dimenziji, i po kojoj cijeni. meni je bilo oko 150kn skuplje od save, 300-400 kn jeftiniji od gy. vjerujem da je bolji od save, a opet, za goodyear mi je bilo puno dati toliku lovu. puno njih govori da je s razlogom najskuplji, a sam trebaš odlučiti isplati li ti se
LexMoloch
08.02.2012., 08:35
Evo da se i ja upišem kao zadovoljni vlasnik GY 4seasons. Po ovakvim uvjetima stvarno su se pokazale odličnim - s tim da su nove, baš me zanima kako će se ponašati preko ljeta i onda ponovno iduće zime. Jedina prava zamjerka mi je na buku, gume se stvarno dosta čuju.
Matesonik
08.02.2012., 14:41
Molim pomoc oko odabira guma.
1.Iz Rijeke sam gdje dosta pada kisa,Volio bi gumu koaj je u redu po kisi, ali da ju mogu voziti cijelu godinu.
Zelim jelogodisnju gumu, u dimenzijama 185-65-14. Radio se o automobilu KIA-Schuma.
Cijenovni rang oko 600kn/kom.
Sada imam Firestone prosle su 35.000 kaze mi serviser da bi bilo dobro promjeniti ih,iako mi se cine ok.
2.Jel bolje sada mjenjati gume ili pocekati proljece?
Dobio sam preporuku od vulkanizera
GOOD YEAR 185/65 R14 VECTOR 5+ 86T, cijena je oko 580,00kn.
ili
SAVA 185/65 R14 ADAPTO HP 86H 460,00
Jeli Good year u redu izbor ili imate neku drugu preporuku?
Vector 5+ je jako stara guma, stranicu prije sam postao test iz 2006., na kojem je doduse bila dobra. Bojim se da ce ti vulkic dati goodyear koji je i datumom proizvodnje star... Probaj se domoci aktualnog Vector 4seasons, ako ne, onda Vector 5+ samo ako je guma stara, kajaznam, pol godine-godinu.
Koja je razlika između "GY Vector all season" i " GY Vector 5+ " ?
:confused:
Obje su cjelogodišnje, no dezen im je drugačiji i 5+ je deklarirana kao high performance guma.
Goodyear 4 seasons je nasljednik Vecora 5+.
Goodyear 4 seasons je nasljednik Vecora 5+.
Netočno - obje su i dalje u ponudi, jedino je zadnja klasificirana kao high performance guma.
Netočno - obje su i dalje u ponudi, jedino je zadnja klasificirana kao high performance guma.
Istina.
znači POSVE je svejedno kupim li Vector 5+ ili Vector 4Season ?
Nema razlike u kvaliteti ?
Nije svejedno - 4 Season je novija i bolja guma. Pogledaj što sam GY kaže za svaku:
http://www.goodyear.eu/home_en/tires/vector-4seasons/index.jsp
http://www.goodyear.eu/home_en/tires/vector-5-plus/index.jsp
Baš sam s frendom koji je imao oba tipa guma diskutirao o tim razlikama, i kaže da unatoč karakteristikama, vector 5+ mu je bio nekako možda bolji od 4season, iako neku veću razliku nije osjetio između te dvije gume.
Pa svatko bira kako njemu odgovara. To što frend traži od guma možda nije isto što tražiš ti ili ja ili netko peti ... idealno bi bilo probat obje pa odlučit, no to je malo teže izvest ...
ipocrnic
22.04.2012., 02:08
pozdrav ekipa evo da se i ja priključim raspravama. dobar sam poznavatelj guma,imam dosta vozačkog staža i iskustva s bilo ljetnim,bilo zimskim gumama ali cjelogodišnje su mi nepoznanica a mislim da će mi biti sljedeći izbor zbog sve blažih zima i ekonomske situacije. posebno mi je zanimljiva guma kleber cjelogodišnja ima li tko iskustva s tom gumom?
Matesonik
22.04.2012., 10:53
Procitaj ovu temu:
http://forum.hr/showthread.php?t=64896
Pisali smo o goodyearu, savi i toyu. Pogledaj i ADAC-ov test ganzjahresreifen, Kleber se nije proslavio.
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2011_Ganzjahresreifen_175_65_R14_details.aspx?test Id=105&recordId=2340
rocket86
22.04.2012., 12:10
cjelogodišnje su skuplje i od zimskih, razlika je što su jeftinije od dva kompleta guma.
Koji je auto/koji motor, možda se može naći neka povoljnija dimenzija koja ide na njega?
girling
22.04.2012., 14:52
Oplo corsa edition?
:mig:
rocket86
22.04.2012., 15:08
Sad sam pogledao history, i vidim da se radi o stilu(makar se radilo u 7/2011), a tu su u igri i 195/65r15, i 205/55r16.
A dalje piše i 1.6 16v, tako da bi to trebalo biti to :) Ove dimenzije su vrlo česte u uporabi, pa prema tome i cijena bi trebala biti pristupačnija. Jedino bi trebalo riješiti felge još :cool:
Evo da se pridružim raspravi jer ponešto znam o tome. Neću ulaziti u raspravu koja je guma bolja a koja lošija, ali svakako bih volio skrenuti pozornost na to kome se isplati a kome ne. All seasons guma je u pravilu nešto malo skuplja od klasične gume i za sva je godišnja doba. Ona je u biti ni vrit ni mimo, tako to ja kažem. Niti je bolja od same ljetne po ljeti, niti je bolja od same zimske po zimi. Znači, ukoliko se po ljeti ponaša odlično za jednu all seasons gumu, po zimi najvjerojatnije neće i obratno. Drugo kaj je jako bitno u cijeloj priči je koliko km radite godišnje? Isplativost kupovine takve gume je maksimalna prijeđenost od cca 10000 km, sve iznad toga je alarm ne kupovati allseasons. Htjeli mi ili ne, ta guma traje kraće od klasične gume, tjs. po ljeti se dosta brzo troši tako da ako radite 20000 km godišnje, koristit će vam doslovno jednu zimu ukoliko ste gumu kupili nakon zime. Ukoliko ste je kupili nakon ljeta, imat ćete koristi dvije zime s time da će drugu zimu odraditi optimalno, ali nikako savršeno. Financijski niste ništa profitirali jer prijeđene kilometre podijelite sa cijenom gume i vidjet ćete da ste tu gumu po prijeđenom kilometru platili više od npr. klasične gume. Provijereno. Zaključak: ukoliko radite manje od 10000 godišnje ima smisla kupiti je, svi koji voze više od toga, nisu pametno uložili. Čak i kada kod kupovine klasične gume pribrojite trošak vulkanizera i stavite na papir ta vas guma po prijeđenom kilometru ne košta koliko allseasons, a ukoliko je netko i izračunao neku malu razliku po prijeđenom kilometru u korist all seasons gume, ta razlika je toliko mala da je nezamariva. Ja sam uvijek za opciju po ljeti ljetne, po zimi zimske.
Zaključak: ukoliko radite manje od 10000 godišnje ima smisla kupiti je, svi koji voze više od toga, nisu pametno uložili. Čak i kada kod kupovine klasične gume pribrojite trošak vulkanizera i stavite na papir ta vas guma po prijeđenom kilometru ne košta koliko allseasons, a ukoliko je netko i izračunao neku malu razliku po prijeđenom kilometru u korist all seasons gume, ta razlika je toliko mala da je nezamariva. Ja sam uvijek za opciju po ljeti ljetne, po zimi zimske.
Zaključak ti nema previše smisla.
Isplativost kupnje takve gume ovisi i o podneblju, vrsti i snazi auta, izvedbi pogona, očekivanjima vozača u pogledu performansi itd.
Razlika u cijeni u odnosu na gume istih proizvođača je zanemariva (isplati se već sa prvom promjenom guma sa ljetnih na zimske; a ako bismo računali razliku u odnosu na dva kompletna seta kotača - ljetni i zimski, onda tu svakako treba pribrojiti i felge za drugi set, a naravno da te gume treba negdje i skladištiti na odgovarajući način).
Zaključak ti nema previše smisla.
Isplativost kupnje takve gume ovisi i o podneblju, vrsti i snazi auta, izvedbi pogona, očekivanjima vozača u pogledu performansi itd.
Razlika u cijeni u odnosu na gume istih proizvođača je zanemariva (isplati se već sa prvom promjenom guma sa ljetnih na zimske; a ako bismo računali razliku u odnosu na dva kompletna seta kotača - ljetni i zimski, onda tu svakako treba pribrojiti i felge za drugi set, a naravno da te gume treba negdje i skladištiti na odgovarajući način).
Ma ok, i onda je svizac zamotao čokoladu, samo sam čekao da se opet nakelji neki pametni, znam jako puno o gumama, a ova sada konstatacija nema veze sa vezom, jer onda ja mogu dodati da to naravno ovisi i o nadmorskoj visini i tlaku zraka u tom podneblju i o vlažnosti zraka itd. mislim, nemoj se ljutiti, ali hrpa gluposti. Spominješ sada druge felge koje nitko nije spomenuo. Činjenica je da allseasons rade jako punooooo manje kilometara po ljeti od ljetne gume i tu priča staje. Osim toga bolje je ljeti voziti ljetne gume od all seasons, ako ti misliš da nije, super, svaka čast. Moj tekst je bio dobronamjeran i zaista mislim da je kupovina allseasons neisplativa kupnja, ali tko voli neka kupi i posluša tebe. Daj još napiši kojem vulkanizeru da idemo. I mi ćemo ići.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.