View Full Version : Legalizacija bespravne gradnje
stranice :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Atomski mrav
18.06.2011., 20:39
Kako mediji (TV, novine) prilično aljkavo prate ovu temu vjerujem da ćemo više saznanja dobiti ovdje razmjenom mišljenja.
Mediji pumpaju priču kako su bespravni graditelji došli na svoje i čak tvrde kako je ovo predizborni zakon te kako će sada bespravni graditelji mahom glasati za HDZ.
Istina je upravo suprotna, od ovakvog prijedloga zakona i prvog čitanja najveću štetu imaju upravo bespravni graditelji. Naime, prema sadašnjem zakonu o prostornom uređenju i gradnji bespravni objekt moguće je legalizirati putem Zahtjeva i kasnije Rješenja o izvedenom stanju (čak i ako je objekt protiv GUP-a moguća je prilagodba). Ne postoji nikakav rok, a čak su i upravne pristojbe manje pd ovih koje predviđa novi zakon.
Predloškom Zakona o legalizaciji dakle omogućava se već omogućeno, ali je stvar za bespravne graditelje ako zakon prođe krajnje dramatična, jer sada za legalizaciju imaju rok do 31.12.2012., a nakon toga praktički mogu ostati bez ičega; bez struje, vode, komunalija, mogućnosti prodaje, nasljeđivanja, bilo kakvog raspolaganja i u konačnici zivljenja. Sada bespravni graditelji ne samo što ne cvatu nego im nad glavom vise dva zla: jedno, krenuti u legalizaciju, dići kredit, ne moći ga vraćati, pa ovrhom ostati bez svega ili drugo ništa ne raditi i čekati da vam jednog dana, iskopčaju komunalije i praktički zabrane zivot u nekretnini.
jones85
19.06.2011., 22:07
moje misljenje je da sve nelegalno treba prvo srusiti pa onda krenuti ispocetka ispravno, zatraziti i dobiti sve dozvole pa tek onda poceti graditi. naravno nije sve crno i bijelo ali nekakvog reda mora biti. zakon je tu da bi se postovao i radilo po njemu a ne obrnuto. neshvatljivo mi je da su izgradjeni cijeli kvartovi bez ikakve dozvole bez ikakvog urbanistickog plana i u konacnici imamo ogroman nered koji se bez rusenja nece nikada rijesiti. ja nisam za legalizaciju ali treba dio odgovornosti snositi i vlada koja je za inspetorima dozvolila da uopce dodje do ovakve situacije.
Atomski mrav
20.06.2011., 17:03
Vlada, ne samo ova, nego i prošle kao i jedinice lokalne samouprave su najveći krivci za problem nelegalne gradnje budući u velikom broju slučajeva građanima (a mahom zbog pogodavanja građevinskim lobijima gdje imaju svoje "provizija" igrače) nisu omogućavali rješavanje primarnih zivotnih pitanja pa su građane odugovlacenjem kroz papire (što je znalo trajati i po 10 godina) doslovce uništavali. To je i struka navela kao direktnog krivca.
Problem sada postaje još veći jer ako ovakav prijedlog prođe tada će u kratkom roku banke zapravo postati vlasnici nekretnina budući građani neće moći otplaćivati kredite po ovakvim uvjetima. Građanima se stavljaju dvije opcije koje su obje pogubne: ili van iz kuće ovrhom ili stop vodi, struji, nasljednicima, pravima...
Zakon još nije stupio na snagu, tak da ništa nije konačno. Ja čekam da vidim konačan tekst pa da komentiram, makar ne vidim kak budu ljudima zabranili život u vlastitoj kući ili iskopčali vodu kad je to u suprotnosti sa ustavom i ostalim zakonima :confused:
Legalizacija objekata je je bila moguća i do sad, osim ako je bilo izgrađeno protivno prostornom planu i Zakonu. Takve građevine po meni treba srušiti, a ne raditi budalama sve koji su pošteno vadili dozvole, plaćali doprinose i poštivali zakone i propise.
Po meni je problem kaj 20 godina ministarstvo i građevinska inspekcija nisu prstom mrdnuli da zaustave bespravne graditelje, neš ti posla srušiti jedan kokošinjac u 10 godina :rofl: Problematične urede graditeljstva se moglo pritegnuti i kontrolirati njihov rad, nije normalno da se u jednom kraju Hrvatske dozvola dobije za mjesec-dva, a drugdje čeka 5 godina :confused:
Crnileptir00
03.07.2011., 20:58
:lol: ovo za dozvolu i rok izadavnja mi je poznat...
ja sam čitala malo neslužbeni zakon i bedast je :flop:
ok do sada smo legalizirali i kuća i farmi i sl. naravno prema prostornom planu i zakonu, no po ovom novom ispada da općina, grad odlučuju što se može i hoće legalizirat ako nije prema prostornom planu :lol:
eto tako smo kolege i ja protumačili taj novi famozni zakon :ne zna: :confused:
mrgreen
04.07.2011., 19:08
Pozdrav svima u skladu sa mojom prvom porukom i registarcijom zbog interesa za ovu temu. Bilo bi stvrano zanimljivo da se ovdje uključe ljudi iz struke zbog poznavanja činjenica i naravno boljeg temelja za kvalitetnu raspravu, jer će tema sigurno biti na tapeti u nadolazećem periodu. Osobno vodim boj već nekoliko godina sa jednom bespravnom građevinom na jugu Dalmacije (a gdje drugdje) u centru turističkog mjesta, a u kojoj se usput još obavlja i naravno nelegalan obrt. Sve naravno popraćeno stalnim neredom i bukom. Obzirom da je inspekcija već izlazila na teren i registrirala bespravnu gradnju dala nalog i rok da se situacija vrati u prvotno stanje, čisto me zanima što sada... Pogotovo iz razloga što se čini da ne postoji nikakav interes ljudi iz inspektorata da se stvar dovede do kraja unatoč tome što ne postoji nikakva inicijativa "graditelja" da provede nalog od inspektora. Da li dakle sva dosadašnja rješenja padaju u vodu i omogućava se uz adekvatan iznos da se legalizira nakaradno zdanje čija je namjena sve samo ne stanovanje i rješavanje stambenog pitanja?! Hoće li se uopće više išta poduzimati po ovakvim pitanjima do trenutka donošenja ovog zakona koji je bez sumnje pomno planiran za predizborno vrijeme?! Daleko od toga da jedini imam ovakav slučaj.
Atomski mrav
05.07.2011., 22:01
Zakon nije konačan, prošao je prvo čitanje, kako će izgledati u drugom i kada će do njega doći ne znam. Uglavnom, ako bude izgledao ovako kao što sada izgleda jasno je da će ljudi na cestu, jer niti ima kreditnih linija niti kreditne moći, a postoji imperativ.
Jel ima netko kakav link na prijedlog zakona?
LINK! (http://www.iusinfo.hr/DailyContent/%5C..%5CDocuments%5CPrijedlog%20Zakona%20o%20postu panju%20s%20nezakonitim%20zgradama.pdf)
Thnx :)
Kaj reći osim :flop:
ddemiurg
06.07.2011., 23:56
Pozdrav..
Trebam veliku pomoc,vise neznam koga da trazim savjet:
zivim s maloljetnim bratom u svom stanu a imam oca koji je invalid bez prihoda i baku koja je srcani bolesnik koji zive u svom stanu.Kako smo u dugovima,dosla sam na ideju kako bi prodali oba te kupili kucu sa donekle odvojenim kucanstvima u Zagrebu ili blizoj okolici.Pred nekoliko dana (nakon nekoliko mjeseci pokusavanja) nasli smo kupca za njihov stan no za moj nitko nije znatnije zainteresiran.Takoder,nasla sam i kucu koja bi nam odgovarala po cijeni no nema gradevinsku dozvolu(sto objasnjava zasto je cijena takva kakva je).
I sada ja moram donjeti najvecu odluku,prekosutra kupac dolazi potpisati predugovor,rok za iseljenje je 30 dana,moj stan nije ni priblizno prodan ali postoji opcija zamjene sa vlasnikom kuce za koju sam zainteresirana.Veliki je problem sto za stanove nemogu dobiti cijenu s kojom bi imala veci izbor kuca,pa me zanima Vase misljenje.Takoder,cula sam da ce krenuti proces legalizacije nekretnina i da ce se moci otplacivati na rate,no onda sam procitala neke komentare tu na forumu koji bas i ne pruzaju nadu.
Postoji puno razloga zbog kojih mi se prodaja cini kao najbolja opcija,pocevsi od bakine bolesti,jer vise ne moze gotovo nista sama,stari je,kao sto sam vec napisala,invalid,takoder ne moze nista,bilo bi mi puno lakse da smo na jednoj adresi.Nadalje,baka nece zivjeti vjecno,tako da me prodaja njihovog stana ceka u svakom slucaju jer stari tamo ne moze ostati sam...Problem mi je ici daleko van Zagreba jer tu radim i brat ide u skolu..
Svaki savjet je dobrodosao,cak i kritike..
Kaktuscarica
07.07.2011., 00:25
Bojim se da ti to baš nije pametna ideja jer mijenjaš dva stana za kuću koja potencijalno može biti srušena i to o tvom trošku.
Tada bi bila u jako nezavidnoj poziciji,bez svega:(
Stvarno to ne bih preporučila.
Ovakve stvari se ne rade na brzinu,moraš dobro razmisliti,jaaaako dobro.
I sama znaš da ti je to jako veliki korak u životu.
Uzmi u obzir da ako odustaneš od prodaje ,a primila si kaparu(koja se obično daje kod predugovora)moraš vratiti dvostruku.
Uzmi u obzir i troškove života izvan grada,benzin,dodatni pokazi ako nisi u zoni zeta itd.Većina ljudi se zna iznenaditi kad se preseli van grada.
Uzmi u obzir da je sada mrtva sezona za prodaju stanova,tijekom ljeta se ništa ne događa.
Neznam da li si razmišljala o prodaji jednog stana-tvog i kupnji stana u zgradi gdje su tata i baka?Ili obrnuto.Tako bi opet bili blizu a u gradu gdje su vam bliže doktori,dućani....
Trenutno je i veliki pad prodaje nekretnina i nije baš dobro vrijeme za prodaju.Bilo bi bolje da možeš pričekati neko vrijeme.
Sve u svemu ova zamjena je jako riskantna,bar se meni čini
zzz_zzz
07.07.2011., 00:48
nije bas da citam po ovome forumu ,a jos manje da se razbacujem besplatnim pravnim savjetima, ali hajde da ti i ja dam svoje misljene:
dakle, sa jedne je strane tu doslo do ove price sa legalizacijom zgrada bez gradevinske. i da , vrlo je izgledno da bi takvu nekakvu kucu mogla legalizirati jer mi imamo pri ulasku eu dvije opcije:
ili vise manje sve rusi osim iznimki
ili vise manje sve legaliziraj osim iznimki
e sad, hajde ti pogodi koja od ove dvije opcije bi pokrenila revoluciju u drzavi i zavrsila sa jadrankinon glavon u kosari :D
e , stoga je izgledno da bi ti takva opcija mogla funkcionirati samo onda moras bit pametna i pripazit da:
- nekretnina koju kupujes nema upisanih nikakvih tereta
- da ispunjava sve one uvjete navedene u ovom prjedlogu zakona, da bi se legalizirala
- da ni po cemu ne odudara od prosjecne nelegalizirane nekretnine (manje mogucnost da ce se moc bas na nju odnosit neka posebna odredba koja onemogucava legalizaciju)
- i naravno na sve sto se tice faktickog stanja, dakle u kakvom je kuca stanju, ima li previse vlage u njoj, postoje li neke znacajnije stete na njoj itd.
ali sad da ti isto tako kazem da sa druge strane imas trenutno tu srecu da imas 2 stana i da je postupak nekakve zamjene bez obzira na sve jako riskantan a i nije bas jeftin. porez placas na vrjednost nekretnine , 5% (placa se za obje nekretnine naravno). treba platit javnog biljezniika i mozda jos i odvjetnika, treba ulozit u uredivanje kuce itd.
razmisli , nije li ti pametnije da se uselite svi u veci od ta dva stana i da pokusas nesto zaraditi iznajmljivanjem manjeg stana. naravno, trebali bi se stisnuti malo, ali ako i onako moras pripaziti na oca i baku ova ti je opcija sigurno financijiski podnosljivija. e da, dugove pokusaj rjesit sto prije. ne mora se sve odplatit od puta. dogovor je tu uvjek moguc ako si ozbiljna i banka to prepozna...
FIZIKALAC1
07.07.2011., 02:20
Ako odlučiš na kupnju kuće, angažiraj nekog arhitekta koji ima iskustva s legalizacijom, da vidi bar odoka kakva je kuća u odnosu na prostorni plan,(tj koliko odstupa od pravila gradnje za taj kraj, to je važno kod legalizacije) te sama kvaliteta kuće. ako cijena jednog stana pokriva cijenu kuće, drugi stan ni ne prodaju nego možeš zaradit bar za režije njegovim iznajmljivanjem.
Atomski mrav
08.07.2011., 17:21
Molio bih da se drzite teme, a za otvaranje novih pitanja otvorite novu temu.
Atomski mrav
15.07.2011., 18:10
Danas 15.07.2011. Hrvatski sabor je donio Zakon koji će 2013. pola milijuna Hrvata izbaciti na cestu zbog nemogućnosti otplate nametnutog kredita, o čemu je riječ u uvodnom postu.
Slično je objavio i novinar Vladimir Škopljanac ovdje http://kastelanska-panorama.com/kolumne/iz-mog-ludog-pera-legaliziranje-divlje-gradnje/
Danas 15.07.2011. Hrvatski sabor je donio Zakon koji će 2013. pola milijuna Hrvata izbaciti na cestu zbog nemogućnosti otplate nametnutog kredita, o čemu je riječ u uvodnom postu.
Slično je objavio i novinar Vladimir Škopljanac ovdje http://kastelanska-panorama.com/kolumne/iz-mog-ludog-pera-legaliziranje-divlje-gradnje/
Dakle, tebe jebe što će bespravni graditelji morati platiti ono isto što su svi pošteni građani platili?
Atomski mrav
15.07.2011., 20:03
Dakle, tebe jebe što će bespravni graditelji morati platiti ono isto što su svi pošteni građani platili?
Nemam namjeru polemizirati s tobom jer tvoj rječnik i nick govore dovoljno.
Tek napomena da znam mnogo bespravnih graditelja koji su pošteni građani, a koji su često bili primorani na bespravnu gradnju što zbog šutnje administracije koja im je uništila zivote, što zbog niza drugih razloga. Također znam mnogo nepoštenih građana koji su legalni graditelji, a koji su kuvertama ne samo dobivali dozvole već se zbog njih mijenjao GUP.
Usput, ovo nije tema o poštenju već o legalizaciji bespravne gradnje i posljedicama koje ovaj zakon uzrokuje, a koje će po građane biti katastrofalne.
Alkemicharka
15.07.2011., 20:14
Tek napomena da znam mnogo bespravnih graditelja koji su pošteni građani, a koji su često bili primorani na bespravnu gradnju što zbog šutnje administracije koja im je uništila zivote, što zbog niza drugih razloga. Također znam mnogo nepoštenih građana koji su legalni graditelji, a koji su kuvertama ne samo dobivali dozvole već se zbog njih mijenjao GUP.
Usput, ovo nije tema o poštenju već o legalizaciji bespravne gradnje i posljedicama koje ovaj zakon uzrokuje, a koje će po građane biti katastrofalne.
Istina:top:. Ako ne bude onih najavljivanih kredita na duži rok i pod jamstvom države, a koje će u slučaju smrti vlasnika moći naslijediti nasljednici, bit će to jako, jako grdo.
Ne znam da li ste upućeni da već na forumu postoji tema o legalizaciji bespravne gradnje otvorena dosta prije ove i sa puno više postova:mig:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=623702&page=10
Kao što sam već jednom tamo čini mi se napisala, mnogi koji su jedva imali za cement i ciglu nisu se upustili u bespravnu gradnju radi nekog hira, već radi potrebe za rješavanjem stambenog pitanja.
Atomski mrav
15.07.2011., 20:22
Istina:top:. Ako ne bude onih najavljivanih kredita na duži rok i pod jamstvom države, a koje će u slučaju smrti vlasnika moći naslijediti nasljednici, bit će to jako, jako grdo.
Ne znam da li ste upućeni da već na forumu postoji tema o legalizaciji bespravne gradnje otvorena dosta prije ove i sa puno više postova:mig:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=623702&page=10
Kao što sam već jednom tamo čini mi se napisala, mnogi koji su jedva imali za cement i ciglu nisu se upustili u bespravnu gradnju radi nekog hira, već radi potrebe za rješavanjem stambenog pitanja.
Upoznat, ali ovoj je temi prije svega ovdje mjesto jer će na temi politike brzo nestati, a ovdje će se vremenom stvar tek zakuhavati budući je riječ o sudbinama cijelih obitelji.
fulcrum
15.07.2011., 20:36
Držim da bi bilo katostrofalnije da im se sruši i ispostavi račun.
Pričam ti čovjek koji nestrpljivo čeka svoju dozvolu 3. godinu zaredom. Čiji projekt vraćaju zbog formulacije rečenice ili zato što nemam ucrtanu kantu za smeće ispred kuće. A radi se o 90 kvadrata niskoenergetske kuće.
I pošto su me arhitekti i geodeti stajali podosta novaca, ( i što mi se životna situacija nažalost promjenila) pa mi čekanje više nije na glavnom kolosjeku.
Nisam jalan, ali kad vidim tipa koji na moru stoji pred 4-5 etaža visokom kućom, optočenu kamenom i govori kako se nije imalo novaca, da su djeca bila gladna i da se moralo nekako snaći.... :rolleyes: ...ljut sam na sebe jer sam poštenjačina.
I onda slični takvima vise državi na vratu jer eto traže subvencioniranu cijenu energenata, jer je 90% njih izabralo imati 250 kvadrata bez fasade, nego 125 pravih.
Atomski mrav
15.07.2011., 21:09
Držim da bi bilo katostrofalnije da im se sruši i ispostavi račun.
Ma naravno, jasno da rušenje nije rješenje, no svakako se morala voditi briga o socijalnoj, pa čak i primoranoj gradnji, te onda takvu gradnju paušalno odrediti nekom simbolikom kao što je već u par zemalja učinjeno. Nikada ne treba zaboraviti da je najveći krivac za bespravnu gradnju birokracija, da su bespravni graditelji (socijalni) već nekoliko puta zbog toga stradali. I tu bi aparat dobro zaradio jer bi:
- svi sve prijavili bez trajnih strahova o ovrsi, (čitaj: manje kriminala i socijale, veće zivotne mogucnosti, proračunske uštede...)
- raznorazne komunalne sluzbe ubirale bitno veće naknade po kvadraturi od sadašnjih
- porez na nekretnine (koji vrlo brzo dolazi) bi bio povećan
Osobno znam za slučaj gdje je obitelj bankrotirala nakon 4 godine čekanja, jer em su plaćali podstanarstvo i uz to kredit za gradnju kuće koju nisu izgradili zbog neizdavanja dozvole. E sad zamisli sličnu obitelj koja je podigla kuću jer je voda došla do grla i sad em su jednom već uništeni, em će ih sada dokrajčiti.
Alkemicharka
15.07.2011., 21:47
Ma naravno, jasno da rušenje nije rješenje, no svakako se morala voditi briga o socijalnoj, pa čak i primoranoj gradnji, te onda takvu gradnju paušalno odrediti nekom simbolikom kao što je već u par zemalja učinjeno. Nikada ne treba zaboraviti da je najveći krivac za bespravnu gradnju birokracija, da su bespravni graditelji (socijalni) već nekoliko puta zbog toga stradali. I tu bi aparat dobro zaradio jer bi:
- svi sve prijavili bez trajnih strahova o ovrsi, (čitaj: manje kriminala i socijale, veće zivotne mogucnosti, proračunske uštede...)
- raznorazne komunalne sluzbe ubirale bitno veće naknade po kvadraturi od sadašnjih
Osobno znam za slučaj gdje je obitelj bankrotirala nakon 4 godine čekanja, jer em su plaćali podstanarstvo i uz to kredit za gradnju kuće koju nisu izgradili zbog neizdavanja dozvole. E sad zamisli sličnu obitelj koja je podigla kuću jer je voda došla do grla i sad em su jednom već uništeni, em će ih sada dokrajčiti.
Misliš li da će ovo
http://www.seebiz.eu/za-legalizaciju-bespravnih-kuca-krediti-s-drzavnim-jamstvom/ar-4700
biti samo još jedno davanje lažnih nada?
Atomski mrav
16.07.2011., 08:52
Misliš li da će ovo
http://www.seebiz.eu/za-legalizaciju-bespravnih-kuca-krediti-s-drzavnim-jamstvom/ar-4700
biti samo još jedno davanje lažnih nada?
Jedino rješenje su dugoročni krediti s malim ratama, ali čim vidim da su pregovori s bankama sve jako smrdi na brze ovrhe. Inače, donošenje ovakvog zakona po kojem građani debelo plaćaju za razliku od Talijana, Slovenaca, pa i Srba, a sve bez financijskog plana otplate govori i o statusu Hrvata u Hrvatskoj i o potpunom slomu kako u finacijskom tako i moralnom smislu.
Da bude gore, jučer je taj zakon tako zamračen jer su bacili spin s izborima i statistikom sabora. Novinari na TV-u ni riječi o zakonu...
Malo smo pobrkali lončiće, čini mi se!?
Onaj ko je skucao za cement mogao je i za projektiranje i ishođenje akata kojim bi gradnja bila legalna! Pa čak i da ukine, karikiram, jednu sobu ali bi mirno spavao.
Suprotno od toga danas imamo 'graditelje' koji ne zadovoljavaju i ne poštuju osnovne zahtjeve struke (opizde zid gdje im je volja, armira se odokativno, beton se miješa na gradilištu bez provjere čvrstoće, ne poštuju se zahtjevi toplinske zaštite, hidroizolacije i niz drugih stvari...);
I naravno svi ti pekari, ekonomisti, mesari, i ini (a bogami ima i hohštaplera) van arhitektonsko-građevinske struke su ubjedljivo najpametniji.
Mi koji smo u struci kompliciramo, ne znamo, pravimo im troškove, zaj.... smo ih i slično. Mi smo nužno zlo i treba nas izbjeći!
Napominjem da je slijed do legalne dokumentacije i gradnje dosta povoljan u odnosu na druge inpute u postupku građenja.
Atomski mrav
16.07.2011., 11:18
a) Brojni su imali za ishođenje akata, ali nisu imali 10-ak godina za čekanje papira
b) Tema je legalizacija bespravne gradnje sa svim s..njima koje iz toga proizlaze. Nije tema što je i zašto je netko nekad nešto radio ili nije radio.
a) Brojni su imali za ishođenje akata, ali nisu imali 10-ak godina za čekanje papira
b) Tema je legalizacija bespravne gradnje sa svim s..njima koje iz toga proizlaze. Nije tema što je i zašto je netko nekad nešto radio ili nije radio.
a) zakonodavac je odredio rokove izdavanja akata, rješenja, dozvola, po zahtjevu. Uglavnom 30-90 dana za manje objekte (kakvih je najviše bespravno izgrađeno).
b) legalizacijom ne proizlaze sranja nego uvjetna dobrobit za sustav u kojemu živimo. Objekti su ionako tu, u prostoru. Rušenje nije moguće jer ne postoji pravedan selektivan pristup. S druge strane makar će s sve biti posloženo u državnim strukturama (administraciji), a što olakšava život svakom malom čovjeku!
Moglo bi se još puno o tome pričati zašto i zbog čega legalizacija, no nema jedoznačnog odgovora. A puno je razloga zašto je to tako.
Također, iznimno poštujem struku i znanje svakog pojedinca, ali nije u redu kada određene osobe ignoriraju zakon, poredak i struku drugih.
Jedna od direktnih posljedica takvog odnosa je Zakon o legalizaciji koji nam tada ne bi niti trebao.
JohnDoe-25
16.07.2011., 21:24
Malo smo pobrkali lončiće, čini mi se!?
Onaj ko je skucao za cement mogao je i za projektiranje i ishođenje akata kojim bi gradnja bila legalna! Pa čak i da ukine, karikiram, jednu sobu ali bi mirno spavao.
Suprotno od toga danas imamo 'graditelje' koji ne zadovoljavaju i ne poštuju osnovne zahtjeve struke (opizde zid gdje im je volja, armira se odokativno, beton se miješa na gradilištu bez provjere čvrstoće, ne poštuju se zahtjevi toplinske zaštite, hidroizolacije i niz drugih stvari...);
I naravno svi ti pekari, ekonomisti, mesari, i ini (a bogami ima i hohštaplera) van arhitektonsko-građevinske struke su ubjedljivo najpametniji.
Mi koji smo u struci kompliciramo, ne znamo, pravimo im troškove, zaj.... smo ih i slično. Mi smo nužno zlo i treba nas izbjeći!
Napominjem da je slijed do legalne dokumentacije i gradnje dosta povoljan u odnosu na druge inpute u postupku građenja.
Za cijenu samog projekta kuće može se kupiti dosta materijala. Osim što zajebavate, komplicirate, još ste i skupi. Dovoljno razloga da vas se izbjegava ! :D
Drugi najveći problem je birokracija, zbog nje, gradnja kuće na papire izgleda kao kazna, a ne nešto što bi se podrazumijevalo.
kao i promjena Pravilnika da se komunalije plaćaju po kubiku ,a ne po kvadratu. To je zamišljeno isključivo za deranje, nema neku tehničku opravdanost. Dovoljna su kazna računi za grijanje. Kolikima su naplatili komunalicje, pa niakd nisu dobili ni nogostup, kanaliaciju, javnu rasvjetu?
Vezano za (ne)kvalitetu radova, odgovorno tvrdim da je večina bespravno sagrađenih objekata napravljena kvalitetnije od zgrada iz novogradnje jer se kod novogradnje štedi na materijalu, dok je to kod bespravno sagrađenih rijetkost, vjerovala ili ne. Glede odokotivnog armiranja, vidio sam slučajeve gdje ima više armature nego u trokatnici! :)
Što se tiče provjere čvrstoće, svaki beton 2:1, pa čak i 3:1 je čvrst, ne treba tu neka posebna provjera. Za ovo čak imam i dokaz vlastitim primjerom. Ja sam svoje parking kocke ispred kuće napravio sam, i ne bilo mi lijeno, odnio sam ih na ispitivanje, ispalo je da je moj blok od kupovnog 7 puta čvršći i tri puta otporniji na sol, ali što ja znam ja nisam građevinac? :D
Bezpredmetno je ulaziti u raspravu!
Izašao je zakon i ima da se vodite po njemu; sada ce ta štednja na projektu biti zamijenjena kaznom jer se pored komunalnog doprinosa određuje i kazna.
Neki ljudi nikako da nauče! Hvala Bogu zato je tu zakonodavac. A zakone nije pisala baba s kolačima.
Samo Vi budite pametni i tjerajte po svojemu! Možda jednom shvatite da je tako skuplje i nesigurnije, a možda nikada ne! Od volje vam!
Toliko od mene.
Atomski mrav
17.07.2011., 10:56
a) zakonodavac je odredio rokove izdavanja akata, rješenja, dozvola, po zahtjevu. Uglavnom 30-90 dana za manje objekte (kakvih je najviše bespravno izgrađeno).
Jesi ti ti zadnjih dvadesetak godina boravio uopće u RH???
JohnDoe-25
17.07.2011., 11:03
Bezpredmetno je ulaziti u raspravu!
Izašao je zakon i ima da se vodite po njemu; sada ce ta štednja na projektu biti zamijenjena kaznom jer se pored komunalnog doprinosa određuje i kazna.
Neki ljudi nikako da nauče! Hvala Bogu zato je tu zakonodavac. A zakone nije pisala baba s kolačima.
Samo Vi budite pametni i tjerajte po svojemu! Možda jednom shvatite da je tako skuplje i nesigurnije, a možda nikada ne! Od volje vam!
Toliko od mene.
Jebeš zakone, pogotovo one koji samo služe deranju. Nepoštivanje takvih zakona je poetska pravda. Kazna je ionako tu beznačajan iznos, pored komunalija i ostalih akata.
Ne, zakone nije psiala baba s kolačima, već ih je pisala interesna grupa kojoj je interes profit. zato se i bunite jer vam kvare račun. Zato je i tebi do poštovanja zakona, a za pravu svrhu poštovanja zakona te lagano zaboli.
Nesigurnije jest, skuplje nije(zato i funkcioira).
daliborlife
17.07.2011., 11:56
Svi smo u pravu. Država nije pratila razvoj. Nema dobro riješen sistem za odobravanje gradnje. Država u krajnjoj situaciji služi ljudima. No ako se nepridržavamo reda događaju se situacije da nema sigurnosti i naknadnog uređenja takvih naselja. Promijenite situaciju demokratski na Izborima.
Atomski mrav
17.07.2011., 20:46
Svi smo u pravu. Država nije pratila razvoj. Nema dobro riješen sistem za odobravanje gradnje. Država u krajnjoj situaciji služi ljudima. No ako se nepridržavamo reda događaju se situacije da nema sigurnosti i naknadnog uređenja takvih naselja. Promijenite situaciju demokratski na Izborima.
Ne politizirati jer ovo nije forum o politici, a uostalom i ona i ova i bilo koja vlada su tu bile iste i nisu radile ništa.
Točno je napisao John-Doe-25, isto se već vidi u nekim postovima na temi, a nadam se da će i još koji novinar osim Škopljanca prepoznati problematiku.
Ovaj zakon je nasilne naravi, osiromašit će građane (do bankrota) i popunit švedske stolove na domjencima gradskih i drzavnih uprava. Nadam se građanskom neposluhu, a primjećujem i da su brojne zakonske odredbe u totalnom neskladu s ostalim pozitivnim zakonima (Zakonom o nasljeđivanju, Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakonom o diskriminaciji, pa i Ustavom)
cave troll
17.07.2011., 21:35
Previše idealiziraš bespravne graditelje. Bilo je gradnji iz nuždi ali velik broj bespravnih gradnji na Jadranu odvijao se ovako:
- kupila se oranica ili pašnjak za 5-10 000 eura umjesto građevinske parcele za 50 -100 000 eura
- izgradila sa kuća bez papira i bez plaćanja poreza
- godinama se zarađivao novac iznajmljivanjem na crno
..i sada im slijedi nagrada u obliku leglizacije i ruganje u faci gomili kretena koji su legalno gradili i potrošili 10-20 puta više novca da dođu do krova nad glavom.
Za takve su troškovi ove leglizacije sasvim minorni u odnosu na uštedu kada su išli u bespravnu gradnju...a takvih ima na tisuće.
I da. Ja sam jedan od onih kretena koji je legalno gradio i kojemu bespravni susjedi govore da je ispao budala.
Atomski mrav
18.07.2011., 08:35
Ajd ponovno pročitaj postove pa ćeš vidjeti da razlikujem socijalnu i ostalu gradnju.
Kutinski
24.07.2011., 00:57
Ajd ponovno pročitaj postove pa ćeš vidjeti da razlikujem socijalnu i ostalu gradnju.
Ne zamaraj se, ogorčeni su pa grizu.
Prijatelj radi za 2500kn/mj. Gdje da izbaci tu "jednu" sobu kako bi imao za dokumentaciju, komunalije?
Birokracija nas ubija odugovlačenjem a preskupo skupo plačamo neke izmišljene lokalne samouprave.
JohnDoe-25
24.07.2011., 11:07
Za te pare, nema za komunalije ni za šupu. :(
Alion je svejedno kriminalac, kako mu uopće pada na pamet graditi kad nema love za papire? Kako se samo usuđuje pomisli graditi?
Atomski mrav
02.09.2011., 15:47
Nikako da u zakonu pronađem što s ovakvim slučajem kojih vjerujem ima na tisuće.
Imam kuću legalno 70 m2, nadozidao sam nelegalno sobu - 20m2. Zanima me hoću li sada komunalne i vodne doprinose platiti samo za tih 20m2 ili za svih 90m2 jer u zakonu ne vidim nigdje objašnjenje za takvo što, a za ovih 70m2 sam već sve prije uredno platio. Pa neću valjda dva put plaćati jedno te isto, ispadne me par kvadrata sobe više nego da sam vilu radio??
Nikako da u zakonu pronađem što s ovakvim slučajem kojih vjerujem ima na tisuće.
Imam kuću legalno 70 m2, nadozidao sam nelegalno sobu - 20m2. Zanima me hoću li sada komunalne i vodne doprinose platiti samo za tih 20m2 ili za svih 90m2 jer u zakonu ne vidim nigdje objašnjenje za takvo što, a za ovih 70m2 sam već sve prije uredno platio. Pa neću valjda dva put plaćati jedno te isto, ispadne me par kvadrata sobe više nego da sam vilu radio??
Ukoliko za ovih 70 m2 imaš papire (dozvolu), platiti ćeš samo za tih dograđenih 20 m2! To se sve elaborira u tehničkom opisu arhitektonskog snimka tako da nema straha od duplog plaćanja!
Papirologija (arh. snimak + statika + geodeta), bi te u konačnici mogla izaći više nego komunalni doprinos, vodni doprinos i kazna!
To je u ovakvim slučajevima tako - kod legalizacije malih površina i dogradnji!
Atomski mrav
02.09.2011., 17:09
Ukoliko za ovih 70 m2 imaš papire (dozvolu), platiti ćeš samo za tih dograđenih 20 m2! To se sve elaborira u tehničkom opisu arhitektonskog snimka tako da nema straha od duplog plaćanja!
Papirologija (arh. snimak + statika + geodeta), bi te u konačnici mogla izaći više nego komunalni doprinos, vodni doprinos i kazna!
To je u ovakvim slučajevima tako - kod legalizacije malih površina i dogradnji!
Hvala, ajd bar ne moram baš sve duplo plaćat. Znaš li mozda okvirno cijene papirologije (geo, arh)...mozda po m2...?
I sto treba sadrzavati geo snimak, (samo iskolcenje objekta ili što jer ako je cijela parcela tu ce bit susjedskih ratova).
Treba ti:
Arhitektonski snimak izvedenog stanja za dograđeni dio. Ako imaš projekt za ovih 70 m2 daj to arhitekti da ne mora sve ponovo snimati na terenu jer pročelja se sva moraju prikazati. Inače ovo dođe oko 5-6 €/m2 bruto kada se radi cijeli objekt, ali budući da je dogradnja možda naplati paušalno. Fer bi bilo i za tebe i za njega oko 2.000-2.500 kn.
Zatim statika. Inače za cijeli objekt ide oko 1,2-1,5 €/m2 bruto površine. U tvom slučaju 700-1.000 kn bi bilo ok.
Geodet i geodetski elaborat cca. 5.000 kn. Mora izaći i snimiti sve i izraditi elaborat i ovjeriti ga u katastru.
E sada, budući da je to tek krenulo ne znam da li će kada se dobije rješenje o legalnosti objekta (a za koje se mora predati sve ovo što sam naveo) geodet morati raditi i prijavni list za upis u gruntovnicu. To bi bilo još oko 4.000-5.000 kn, ali to još ne znam.
Prije svega toga izvaditi izvod iz katastra za tvoju parcelu i posjedovni. To je 50-100kn.
Možda ti se čini puno no mala je razlika u izradi tvoje dogradnje i cijelog objekta. Forma i sadržaj tih mapa je isti ali manjeg obima. Puno arhitekata će možda odbiti ovo jer će odraditi skoro pa isto posla nego za cijeli objekt od npr 200 m2, a naplatiti će manje.
Nema iskolčenja. Iskolčenje se radi neposredno pred građenje objekta gdje geodeta kolčićima odredi položaj objekta kako bi izvođač znao gdje da betonira, zida i sl.
Ovdje se radi klasični geodetski elaborat predmetne parcele i svega na njoj u svrhu, kak bi rekao, reguliranja prostorno-pravnih odredbi.
Atomski mrav
02.09.2011., 21:29
Hvala za info, malo me zbunjuje geodetski dio. Npr. meni je tj. bivšoj vlasnici, a sada meni, susjed uletio 25m2, tu napravio par šupa pol na mojem, pol na njegovom i pravi se mutav, a ja ga već tri godine ganjam kroz institucije i mogao bi još 33 kako je sve "brzo". Kako će se to odraziti u svjetlu geo snimka glede legalizacije mog objekta i moze li on tu otezavati geodetu tj. u konačnici meni.
Takvih slučajeva ima gro, a napominjem da je moj objekt u cijelosti na mom zemljištu.
Hvala za info, malo me zbunjuje geodetski dio. Npr. meni je tj. bivšoj vlasnici, a sada meni, susjed uletio 25m2, tu napravio par šupa pol na mojem, pol na njegovom i pravi se mutav, a ja ga već tri godine ganjam kroz institucije i mogao bi još 33 kako je sve "brzo". Kako će se to odraziti u svjetlu geo snimka glede legalizacije mog objekta i moze li on tu otezavati geodetu tj. u konačnici meni.
Takvih slučajeva ima gro, a napominjem da je moj objekt u cijelosti na mom zemljištu.
Zajebano!
Ako kreneš u legalizaciju geodeta će ti snimiti tvoju parcelu i sve na njoj pa će te u uredu za graditeljstvo za ovih susjedovih 25 m2 pitati ''a što ćemo s ovim?''.
S druge strane, može geodet i arhitekt to ne prikazati u dokumentaciji ali onda će referent izaći na teren i reći da dokumentacija za legalizaciju ne odgovara stanju na terenu.
Moj savjet je: odi do nadležnog ureda za graditeljstvo sa kopijom iz katastra za svoju katastarsku česticu (ako se na njoj ne vidi taj susjedov objekt ucrtaj ga da oni vide kako to izgleda) i pitaj što ti je činiti i koji su postupci.
Po tim uredima ima izvanrednih ljudi, a ima i šljama; no budi uporan. Oni su ti dužni dati savjet. Nadam se da si u nekom većem mjestu/gradu jer referenti i voditelji ureda po manjim mjestima nerijetko ne znaju što učiniti.
McGrubi
07.09.2011., 20:57
prijavi ga građevinskoj inspekciji, onda će on morati :
a) rušiti
b) legalizirati - neka otkupi tih 25m2 po normalnoj cijeni za to područje
andjela1502
27.09.2011., 09:14
Zahtjev za legalizaciju treba pridat do kraja sl godine!?! A šta ako do tad neuspijem rješiti papire za kuću tj parcelizaciju???
Na našoj građevinskoj čestici imamo uredno izgrađenu kuću i sve potrebne dozvole (kuća je građena pred 30ak godina). Pred nekih 20 godina je napravljena u dvorištu pomoćna građevina u kojoj je pa recimo šupa/spremište i dio u kojem držimo kokoške. Za tu građevinu nemamo nikakve papire.
Pročitala sam zakon o legalizaciji bespravne gradnje, ali mi se čini da se on odnosi na stambene objekte jer se spominje plaćanje komunalija itd. To smo mi već sve napravili prilikom izgradnje kuće. Zanima me koji je postupak legalizacije te pomoćne građevine.
Alkemicharka
27.09.2011., 21:43
Na našoj građevinskoj čestici imamo uredno izgrađenu kuću i sve potrebne dozvole (kuća je građena pred 30ak godina). Pred nekih 20 godina je napravljena u dvorištu pomoćna građevina u kojoj je pa recimo šupa/spremište i dio u kojem držimo kokoške. Za tu građevinu nemamo nikakve papire.
Pročitala sam zakon o legalizaciji bespravne gradnje, ali mi se čini da se on odnosi na stambene objekte jer se spominje plaćanje komunalija itd. To smo mi već sve napravili prilikom izgradnje kuće. Zanima me koji je postupak legalizacije te pomoćne građevine.
Imate na forumu još jednu temu o legalizaciji, samo pod politikom:rolleyes:. Možda biste tamo prijed dobili odgovore:ne zna:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=623702
McGrubi
28.09.2011., 20:07
i na kokošinjce se naplaćuje komunalni i vodni doprinos
samo su cijene manje
legalizira se sve, bez obzira na namjenu
po novinama pišu o stambenim zgradama jer su te najzanimljivije
Zahtjev za legalizaciju treba pridat do kraja sl godine!?! A šta ako do tad neuspijem rješiti papire za kuću tj parcelizaciju???
Zahtjev iz stavka 1. ovoga članka podnosi se najkasnije do 31. prosinca 2012. i po proteku toga roka ne može se više podnijeti.
bitno je predati potpun zahtjev za legalizaciju, nije bitno dobiti dozvolu u tom roku
Saffron
30.09.2011., 11:31
Molim savjet, ako mi možete pomoći. U obiteljskoj kući je nadograđen kat prije cca 30 godina (uređen stan od oko 65-70 m2) za koji nemamo nikakve papire jer je svojedobno negdje zapelo, no sad niti ono što je postojalo od papira ne možemo pronaći (gradio je pokojni svekar). Sada bismo predali zahtjev za legalizaciju, tj. učinili sve potrebno za predaju zahtjeva, no problem radi osoba koja živi u tom stanu, nije vlasnik, ali živi u tom stanu i tvrdi da je u posjedu stana. Je li ona dužna omogućiti pristup stanu, tj. na koji je način možemo prisiliti da nas kao vlasnike stana pusti u stan da se mogu obaviti poslovi potrebni za legalizaciju (sudskim putem, policijom...)?
Također, može li se izračunati okvirna cijena koliko bi to koštalo s obzirom na kvadraturu i na to da za taj stan ne postoje nikakvi papiri, odnosno je l' možemo to znati unaprijed (npr. ako uzmemo neku firmu koja se bavi time, kažu li oni odmah otprilike cijenu?).
McGrubi
30.09.2011., 19:28
morate naći papire donjeg dijela kuće inače će vam opaliti kaznu za cijelu kuću
u gradskom arhivu su spremljene kopije dozvola, možete zatražiti kopiju svoje, ali morate znati godinu izdavanja , broj dozvole i sl.
Saffron
01.10.2011., 08:37
Za donji dio imamo sve papire, uredno uknjiženo, problem je gornji (za koji ćemo predat zahtjev za legalizaciju), i za taj gornji kat nema nikakvog nacrta, plana, ničega (a postojao je). Uglavnom, s papirima se kreće od nule pa me zanima jel to diže cijenu cijeloj stvari.
prcifuljak
02.10.2011., 12:45
mene konkretno zanima da li će jedinice lokalne samouprave donositi odluke, koje im ovim zakonom o legalizaciji pripadaju, da dozvole legalizaciju većeg broja katova od dva(prva etaža i potkrovlje)?
naime, većina vikendaških objekata-klijeti i sl.,ima nekakav podrum, kat i potkrovlja, koja su uglavnom neuređena ali se računaju kao kat. Tako ispada da ukoliko JLS-općina ili grad ne donesu takvu odluku, ide rušenje pa na kraju nitko nema koristi, osim države kojoj ide novac od kazni. U slučaju odobrenja općini ide 50% od naknade za legalizaciju, i zatim po legalizaciji objekta plaćanje redovnih mj./kvartalnih komunalnih naknada.
Ima li netko info kakvi su stavovi po JLS, da li uopće znaju za to i o tome razmišljaju, i da li je koja to već odlučila?
McGrubi
02.10.2011., 20:07
ministarstvo je na svojim web stranicama dalo predložak odluke o maksimalnoj visini kuće za legalizaciju, i to tamo stoji ima jedno 10-ak dana
imaju vremena do kraja ovog mjeseca
prcifuljak
12.10.2011., 19:02
evo samo da se nadovežem, danas provjerio u svojoj općini, do 15.11. imaju rok za dostavu odluke ministarstvu, konkretno oni su donijeli odluku da se u građevinskom i negrađevinskom području dozvoli legalizacija još jednog dodatnog kata, tj.sveukupno 3 etaže (npr.podrum, prizemlje, potkrovolje), što odgovara većini vlasnika objekata vikend-tipa.
surfajući se može spoznati da je sličnu odluku donijelo već veliki broj JLS-a
McGrubi
13.10.2011., 19:54
u šib-knin županiji nisu još donili nikakvu odluku
U našoj županiji jedna odluka JLS o tarifama zona, katnost nula bodova. Nisu baš ažurni :rolleyes:
The Final Cut
17.10.2011., 12:23
Meni jedna stvar nije jasna. Kažu da vlasnici ilegalnog stana imaju vlasničke listove. Zar nije uvjet za vlasnički list čista gruntovnica i katastar? Ako je to dvoje čisto, kako je onda "ilegalan"?
Koje je na kraju sredstvo osiguranja da te netko neče namagarčiti? Kako mogu biti čisti papiri, a u biti nisu.
Kako mogu znati da je stan "OK"?
fastfood-er
28.10.2011., 14:21
Poštovanj...
zanima me kako je moguće legalizirati kuću koja je građena prije 1968 godine, u gruntovnici se vidi da piše kuća i dvorište, te imam dokaz o priključenju struje prije 1968 godine.
Građevinsku dozvolu ne mogu pronaći. :confused:
Kakav je protokol da bi se legalizirali papiri od te kuće kako bi se mogla
ostvariti kupoprodaja?
McGrubi
28.10.2011., 19:29
zatraži od Katstra Uvjerenje o vremenu evidencije kuće u katastru
spalatost
07.11.2011., 21:00
Prije nekoliko godina kupio sam stan u stambenoj zgradi (i parkirno mjesto) u kojoj nekoliko stanova ima i sam investitor. Nakon nekog vremena, osoba od koje sam kupio stan je sagradila objekt od 40-50 m2 na površini na kojoj je i sama zgrada. Išao sam u katastar i općinu i raspitivao se o tome kako je moguće da je sagradio taj objekt bez suglasnosti ostalih stanara (prilikom kupnje stana njegov odvjetnik je rekao da smo svi suvlasnici zemlje na kojoj je zgrada).
Zbog tog objekta zgrada ne može dobiti uporabnu dozvolu!
Sad me zanima, može li on taj objekt nekako legalizirati po novom zakonu?
Lozimka
07.11.2011., 21:17
Pozdrav. Molim savjet. Moja majka gradi na svome zemljištu jednu vrlo malenu kućicu (42 m^2, samo prizemlje). Tu je navodno i ranije bila neka građevina. Ona se otišla raspitati za dozvole, ali rekli su joj da bi morala platiti 10 tisuća kuna. Je li to točno? Odnosno treba li uopće išta plaćati i košta li to baš toliko? Naime, majstor koji gradi tu kućicu kaže kako joj elektra neće spojiti struju bez dozvole?
Hvala.
McGrubi
07.11.2011., 22:06
moguće
npr.
geodetska podloga 500€ = 3750kn
projekt 45*6*1,23=332€ = 2490kn
komunalni doprinos 45*3=135m3, ako vam je komunalni 60kn/m3 = 8 100kn
vodoslivna naknada 45*3*15= 2 025kn
taksa za dozvolu = 800kn
cca 16 364kn
ako je tih 45m2 sa zidovima
Lozimka
07.11.2011., 22:40
Oh bože, pa zašto je to sve tako skupo? Pa valjda je očito da onaj tko gradi nešto tako malecko nije neki bogataš. Pa kako su se prije kuće gradile dovraga??? :(
Hvala McGrubi! :)
Imam još samo jedno pitanje. Gledala sam neku emisiju pred mjesec dana pa su govorili nešto kako će se bespravno sagrađeni objekti moći legalizirati još samo do kraja ove godine? Kako dalje? Ruše odmah čim pronađu da netko nije platio?? O.o
Zahtjevi se primaju zaključno do 31.12.2012. Poslije toga se valjda ide u akciju rušenja (moš mislit:D)
Lozimka
08.11.2011., 13:12
Zahtjevi se primaju zaključno do 31.12.2012. Poslije toga se valjda ide u akciju rušenja (moš mislit:D)
Hvala!
Zahtjevi se pošalju, a onda oni šalju tim koji to sve provjerava?
Uh, 16 tisuća.
Što je bilo do sada ako je neka osoba recimo već izgradila kuću pa je htjela naknadno platiti dozvolu? Oprostite mi na glupim pitanjima. Ne znam ništa o tim stvarima.
Svaki vlasnik ilegalne građevine po svojoj volji/savjesti i platežnoj moći podnosi zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju. U postupku se obavlja očevid na čestici i mora sve biti u skladu sa snimkom izvedenog stanja i avionskim snimkom od 6. mjeseca. Od 16 tisuća ilegalnih građevina (makar ih prema mojoj procjeni ima puuuuuuno više) trenutno imamo 3 zahtjeva :rofl:
Prije se izgrađena građevina mogla legalizirati, ali samo ako je u skladu s prostornim planom. Sad se može legalizirati skoro sve, samo je viša tarifa kazne koja je prije bila komunalni doprinos pomnožen sa koeficijentom 1.3.
Lozimka
08.11.2011., 15:46
Svaki vlasnik ilegalne građevine po svojoj volji/savjesti i platežnoj moći podnosi zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju. U postupku se obavlja očevid na čestici i mora sve biti u skladu sa snimkom izvedenog stanja i avionskim snimkom od 6. mjeseca. Od 16 tisuća ilegalnih građevina (makar ih prema mojoj procjeni ima puuuuuuno više) trenutno imamo 3 zahtjeva :rofl:
Prije se izgrađena građevina mogla legalizirati, ali samo ako je u skladu s prostornim planom. Sad se može legalizirati skoro sve, samo je viša tarifa kazne koja je prije bila komunalni doprinos pomnožen sa koeficijentom 1.3.
Hvala! :)
Hoće li to vrijediti i od sljedeće godine pa na dalje? Vidim da se sve nešto mijenja. Uhvatila me panika. :D
McGrubi
08.11.2011., 18:21
pričala sam sa odvjetnicom i tako kroz priču se dotakli legalizacije i bespravnih objekata
rekla mi je da se ,izgleda, neće moć provoditi ovrha nad građevinama bez dozvole
što se tiče kazne. država je omogućila platiti kaznu u roku od 2 godine, ali ako se ne plati cijela kazna u tom roku, država će uzeti kuću, sl. hipotekarnom kreditu
Milla_84
09.11.2011., 22:49
Pozdrav!
Molila bih vas za malu pomoć pošto vidim da ste prilično upućeni :)
Dakle mene zanima da li je moguće da se mojoj mami legalizira bespravna gradnja ako teren (na kojem se nalazi gradnja ) još uvijek nije na njeno ime.
Teren joj je ostavio otac, ali još uvijek ne glasi na njeno ime jer je postupak tek pokrenut.
Evo,nadam se da sam bila jasna i ako netko zna odgovor bila bih zahvalna.
Nije moguće i dok gruntovni ne bude glasio na njeno ime ne može dobiti dozvolu.
@Lozimka ne zna se kaj bude dalje, izmjenama i dopunama zpoug-a su ukinuta rješenja i potvrde izvedenog stanja :ne zna:
Milla_84
10.11.2011., 09:38
Zahvaljujem! pozdrav...
slavisa
10.11.2011., 16:07
Pozdrav!
Ja imam kuću na Ugljanu za koju nisam mogao dobiti lokacijsku/građevinsku dozvolu jer je parcela premala. Zanima me da li mogu iskoristiti projekt koji sam predao za lokacijsku sada za legalizaciju ili moram ga ponovno izrađivati?
McGrubi
10.11.2011., 18:20
triba ga malo doraditi
ako ste se držali idejnog projekta u gradnji
Lozimka
10.11.2011., 18:35
pričala sam sa odvjetnicom i tako kroz priču se dotakli legalizacije i bespravnih objekata
rekla mi je da se ,izgleda, neće moć provoditi ovrha nad građevinama bez dozvole
što se tiče kazne. država je omogućila platiti kaznu u roku od 2 godine, ali ako se ne plati cijela kazna u tom roku, država će uzeti kuću, sl. hipotekarnom kreditu
Hvala. :)
Nije moguće i dok gruntovni ne bude glasio na njeno ime ne može dobiti dozvolu.
@Lozimka ne zna se kaj bude dalje, izmjenama i dopunama zpoug-a su ukinuta rješenja i potvrde izvedenog stanja :ne zna:
Hvala. :)
McGrubi
10.11.2011., 18:49
Dakle mene zanima da li je moguće da se mojoj mami legalizira bespravna gradnja ako teren (na kojem se nalazi gradnja ) još uvijek nije na njeno ime.
Teren joj je ostavio otac, ali još uvijek ne glasi na njeno ime jer je postupak tek pokrenut.
100% može
podnositelj zahtjeva za legalizaciju ne mora nužno biti i vlasnik nekretnine
Članak 9.
(1) Prije donošenja rješenja o izvedenom stanju nadležno upravno tijelo dužno je stranki pružiti mogućnost uvida u geodetski elaborat za evidentiranje podataka o zgradama, odnosno posebnu geodetsku podlogu, arhitektonsku snimku i druge dokumente radi izjašnjenja.
(2) Stranka u postupku donošenja rješenja o izvedenom stanju je podnositelj zahtjeva za donošenje tog rješenja (u daljnjem tekstu: podnositelj zahtjeva), vlasnik i nositelj drugih stvarnih prava na čestici zemljišta na kojoj se nalazi nezakonito izgrađena zgrada, vlasnik i nositelj drugih stvarnih prava na čestici zemljišta koja neposredno graniči sa česticom zemljišta na kojoj se nalazi nezakonito izgrađena zgrada i jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi nezakonito izgrađena zgrada.
tražiti će ti suglasnost ostalih nasljednika, dok ne rješite kome točno pripada kuća
@mcgrubi preskočio/la si čl.8 u kojem piše da se zahtjevu prilaže dokaz prava građenja. U zpoug-u lijepo piše kaj se smatra dokazom, u ovom bi slučaju eventualno prošlo rješenje suda (ako se radi o npr. ostavinskoj raspravi).
Darwinx
11.11.2011., 15:25
@mcgrubi preskočio/la si čl.8 u kojem piše da se zahtjevu prilaže dokaz prava građenja. U zpoug-u lijepo piše kaj se smatra dokazom, u ovom bi slučaju eventualno prošlo rješenje suda (ako se radi o npr. ostavinskoj raspravi).
Evo ja ću odgovoriti ako dopuštate.
Ovaj dokaz da ima pravo graditi (vjerojatno ste pobrkali, jer je ovo različito od dokaza o pravu građenja) koji spominjete odnosi se samo na dokaz u svrhu obračuna naknade
citiram
"– dokaze u svrhu obračuna naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru (izvod iz zemljišne knjige ili drugi odgovarajući dokaz da ima pravo graditi – sudsko rješenje, ugovor, suglasnost suvlasnika, dokaze o vremenu građenja)"
U postupku legalizacije ne rješava se pravo vlasništva.
livadinka.kukuric
13.11.2011., 15:14
pozdrav svima,
hitno mi je potrabna pomoć, izgleda da sam se uvalila do grla u ....
kupila sam kuću, čisto vlasništvo, sve je upisano i u katastar i u gruntovnicu, sve ucrtano u katastar.
međutim šok je bio u gruntovnici di su mi rekli da nema veze kaj je kuća upisana i ucrtana ona mora bit legalizirana.
građevinsku dozvolu za kuću imam al je još iz 1955 dakle ne vrijedi, nego se mora tražit nova.
sva sreća da je izgrađena prije 1968 tako da sam mislila da je s time stvar riješena.
međutim iza kuće je garaža koja je izgrađena 1985.godine i tu počinje problem. iako je i ta garaža ucrtana u katastar i upisana i u posjedovni i u vlasnički list, kao ona mora bit legalizirana.
niko mi zapravo nezna reći kako je garaža uopće upisana u vlasnički i posjedovni list, kao pa snimljeno je iz aviona,ali snimanje je bilo prije 1968. godine nije valjda još bilo snimanja i nakon?
u uvjerenju od katastra kojeg sam dobila piše slijedeće
uvjerenje
da je građevina evidentirana u katastarskom operatu katastarske općine xxx na katastarskoj čestici broj XY prije 15. veljače 1968. godine.Tlocrtna površina evidentirane građevine iskazana u posjedovnom listu broj XY katastarske općine XXX i iznosi stambena zgrada XXX m2 .uvidom u katastarski plan broj XXX katastarske općine XXX razvidno je da je današnji tlocrtni prikaz građevine drugačiji od tlocrtnog prikaza građevine koji je bio evidentiran prije 15.veljače 1968. godine.Gospodarska zgrada u površini 32 m2 evidentirana je 1985. godine.
dakle po referentu iz gruntovnice što se tiče kuće tu nema problem samo ta garaža, koja mora bit legalizirana.ili da ima građevinsku dozvolu.
bivša vlasnica koja je naslijedila tu kuću nema građevinsku za garažu,možda je i postojala ali ju nema.
malo sam se previše raspisala,al sad pitanje isto, što mi je činiti, kako je moguće da je garaža ucrtana uopće ako nema građevinske dozvole, ili ju je 1985. godine definitivno morala imat. di se to može dobit.
i najviše me brine šta je lik iz gruntovnice rekao da ja nisam vlasnica i da je moj kupoprodaqjni ugovor zapravo bezvrijedan??recite mi da to nije istina:(
teoretski, bivši vlasnici mogu dignut hipoteku na kuću a ja se mogu slikat.
netko će reći da sam trebala sve to provjerit, pa i jesam pr4ovjerila sam posjedovni list i dali je ucrtano sve u katastru, i opet ne vrijedi, ono mogu se slikat.
ne razumijem da gruntovnica ne vjeruje katastru i da ja sad sve moram dokazivat:rolleyes:
Ako je kuća izgrađena po dozvoli ona "vrijedi" ma da je izdana i pretprošlog stoljeća :mig: Po ovom dopisu iz katastra se vidi da se odstupalo od dozvole, trebalo bi vidjeti da li je odstupanje u granicama tolerancije.
Garaža se treba legalizirati,jasno ko dan. Moguće je da je ucrtana u katastar i upisana u zemljišne knjige bez dozvole, prije se tak radilo. Nadležni ured za graditeljstvo može provjeriti jel izdana dozvola (makar mislim da je to malo vjerojatno), ali samo ako znate ime i prezime osobe koja je vadila dozvolu za garažu.
Vlasništvo se sad slijedom novih zakona u gruntovnici ne može prenijeti ako je građevina ilegalna, znači treba utvrditi kaj je sve na parceli ilegalno i krenuti u legalizaciju ili srušiti bespravno. I onda se možete uknjižiti.
albaharija
14.11.2011., 20:01
Hm. Danas sam dobila javni poziv za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada. Stvar je u tome da sam izgradila samo temelje 5X5 za drvenu kuću, kažem postoje samo temelji. Prošle godine u kolovozu sam pokrenula legalni postupak ishođenja dozvole za gradnju, u tijeku je... U kolovozu ove godine pozvana sam radi potpisivanja suglasnosti susjeda i sve je dalje u tijeku.
nije mi jasno zašto sam dobila taj poziv( ima li to veze sa snimkom iz zraka ili je netko napravio prijavu.....). Da li se temelji računaju kao zgrada????
Kakav javni poziv? Možda dopis iz gruntovnice, katastra ili građevinske inspekcije? I kaj piše?
DarkRyder
14.11.2011., 21:08
pozdrav svima,
hitno mi je potrabna pomoć, izgleda da sam se uvalila do grla u ....
kupila sam kuću, čisto vlasništvo, sve je upisano i u katastar i u gruntovnicu, sve ucrtano u katastar.
međutim šok je bio u gruntovnici di su mi rekli da nema veze kaj je kuća upisana i ucrtana ona mora bit legalizirana.
građevinsku dozvolu za kuću imam al je još iz 1955 dakle ne vrijedi, nego se mora tražit nova.
sva sreća da je izgrađena prije 1968 tako da sam mislila da je s time stvar riješena.
međutim iza kuće je garaža koja je izgrađena 1985.godine i tu počinje problem. iako je i ta garaža ucrtana u katastar i upisana i u posjedovni i u vlasnički list, kao ona mora bit legalizirana.
niko mi zapravo nezna reći kako je garaža uopće upisana u vlasnički i posjedovni list, kao pa snimljeno je iz aviona,ali snimanje je bilo prije 1968. godine nije valjda još bilo snimanja i nakon?
u uvjerenju od katastra kojeg sam dobila piše slijedeće
uvjerenje
da je građevina evidentirana u katastarskom operatu katastarske općine xxx na katastarskoj čestici broj XY prije 15. veljače 1968. godine.Tlocrtna površina evidentirane građevine iskazana u posjedovnom listu broj XY katastarske općine XXX i iznosi stambena zgrada XXX m2 .uvidom u katastarski plan broj XXX katastarske općine XXX razvidno je da je današnji tlocrtni prikaz građevine drugačiji od tlocrtnog prikaza građevine koji je bio evidentiran prije 15.veljače 1968. godine.Gospodarska zgrada u površini 32 m2 evidentirana je 1985. godine.
dakle po referentu iz gruntovnice što se tiče kuće tu nema problem samo ta garaža, koja mora bit legalizirana.ili da ima građevinsku dozvolu.
bivša vlasnica koja je naslijedila tu kuću nema građevinsku za garažu,možda je i postojala ali ju nema.
malo sam se previše raspisala,al sad pitanje isto, što mi je činiti, kako je moguće da je garaža ucrtana uopće ako nema građevinske dozvole, ili ju je 1985. godine definitivno morala imat. di se to može dobit.
i najviše me brine šta je lik iz gruntovnice rekao da ja nisam vlasnica i da je moj kupoprodaqjni ugovor zapravo bezvrijedan??recite mi da to nije istina:(
teoretski, bivši vlasnici mogu dignut hipoteku na kuću a ja se mogu slikat.
netko će reći da sam trebala sve to provjerit, pa i jesam pr4ovjerila sam posjedovni list i dali je ucrtano sve u katastru, i opet ne vrijedi, ono mogu se slikat.
ne razumijem da gruntovnica ne vjeruje katastru i da ja sad sve moram dokazivat:rolleyes:
AFAIK neko vrijeme su uzimali kao sve građevine upisane u zk nelegalne.
Po principu kriv si dok ne dokažeš suprotno. Tom mutavom odlukom su zaustavili kupoprodaju nekretnina.
Koliko sam čuo nedavno su poslali dopis svim zk odjelima da to nije u duhu zakona i da sa tom praksom prestanu.
Pa ti predlažem da napišeš žalbu na njihovu odbijenicu.
I da.. legaliziraj si garažu po ovom "novom" zakonu.
Novom je u navodnicima, jer katastri još DOF nisu dobili :facepalm:
Zakon je izašo u NN 2.8.2011 (N.N. 90/2011) :facepalm:
albaharija
14.11.2011., 21:09
Doslovce piše
'Javni poziv za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada'.
Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama( NN....) koji je stupio na snagu 10.kolovoza 2011 omogućeno je vlasnicima investitorima zgrada izgrađenih bez akta kojima se odobraca gradnja, odnosno protivno tom aktu, da ishođenjem rješenja o izvedenom stanju kod nadležnog tijela takve zgrade ozakone(legaliziraju).
Pozivamo
sve vlesnike i investitore nezakonito izgrađenih zgrada na području općine(....) , da podnesu zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju.
Propuštanjem podnošenja zahtjeva do gore spomenutog roka, izlažete se riziku nemogućnosti priključenja takve zgrade na komunalne vodne građevine, na elektroenergetsku mrežu i druge infrastrukture, nemogućnost obavljanja poslovne djelatnosti u nezakonitoj zgradi, nemogućnost evidentiranja zgrade u katastarskom operatu, nemogućnost upisa u zemljišne knjige, te nemogućnosti prometa(prodaje) nezakonite zgrade i zemljišta na kojem se te zgrade nalaze, kao i druge posljedice koje su u vezi sa nezakonitom zgradom.
Za područje općine( ) zahtjev za donošenje rješenja o izvedenom stanju se podnosi Upravnom odjelu za prostorno planiranje, gradnju i zaštiru okoliša(........), najkasnije do 31.12.2012. i po isteku tog roka ne može se više podnijeti.
To ignoriraj, objavljuje se po zakonu najmanje jednom mjesečno u novinama/na radiju. To rade gradovi i općine jer moraju po zakonu.
albaharija
14.11.2011., 22:39
To ignoriraj, objavljuje se po zakonu najmanje jednom mjesečno u novinama/na radiju. To rade gradovi i općine jer moraju po zakonu.
Tako sam i mislila, thanks:).
Pokusala sam sve ove savjete primjeniti na svoj primjer, ali mi ne ide...
Pa vas i tu pitam...
Dakle ja ne razumijem spada li nasa kuca u proces legalizacije bespravne gradnje ako ima gradevinsku dozvolu.
Kuca je gradjena krajem 70-tih kao dvojni objekt i vlasnici su 1/2 dva stvarna vlasnika koji su kucu i gradili kako je ucrtano u katastru.
Zemlja na kojoj je kuca ima jos jednog vlasnika u vlasnickom listu, on tada nije mogao graditi prema prostornom planu i druga dva vlasnika su uz njegovu dozvolu gradila.
Zemljiste nije parcelirano, svo troje su suvlasnici 1/3 zemlje.
Dakle sto sve i kojim redom bi mi trebali napraviti da se kuca upise u gruntovnicu, sto nam sve treba?
Spada li to u legalizaciju?
Nađi dobrog geodeta, pa probaj ishoditi Rješenje o utvrđivanju čestice nužne za redovitu uporabu zgrade izdaje nadležni ured za prostorno uređenje, pa se parcelacija provađa u katastru i na kraju u gruntovnici. Sve to traje oko 3 mjeseca. Dakle, parcelira se zemljište i od jedne rade se tri katastarske čestice. Sve tri moraju zadovoljavati uvjete iz prostornog plana što se tiće velićine zemljišta i svi vlasnici trebaju biti suglasni. Naravno ako je kuća/kuće izgrađene prema građevinskoj dozvoli, a ako nisu ondak prvo legalizacija.
velikizako
19.11.2011., 21:00
Pozdrav svima, zanima me dali su nadležne institucije u mogučnosti sprovesti postupak legalizacije do kraja,jer ja sam pokrenuo postupak za svoj objekat ali nadležni u mom uredu za prostorno uređenje mi tvrde da nemaju kartu DOF 5 sa katastarskom podlogom te da oni nemogu na temelju dostupne karte na stranici geoportala znati dali je taj objekat za koji im ja pokazujem moj, te da je to taj objekat za koji sam pokrenuo postupak legalizacije,ja sam išao u katastar ni oni još nemaju te karte, u uredu još tvrde da nemaju žiro račune na koje se uplačuju ove naknade.
ako netko nešto zna javi,
Hvala.
Nema karti,još se čekaju. A kad će.... samo nebo zna :rolleyes:
Nema zapravo jedne jedine informacije ili naputka iz ministarstva, samo je iz DGU-a izašlo objašnjenje za izradu elaborata.
Eh što volem naše zakone :cerek:
IVAN115
30.11.2011., 16:13
Evo da se priključim ovoj temi jer dosta dugo razmišljamo o legalizaciji objekta...
Priča ide ovako davne 81.godine kupili smo zemlju i uredno na nju platili porez i uknjižili ju na svoje ime slikana je i uvedena u plan...
Plaćene su komunalije i krenulo se u gradnju jer tada je bilo bitno namiritit sistem a dozvolu ćeš dobiti "lako" kuća se digla "ugrubo" i tada nastaju problemi dolaze zatvorenici(naravno ne sami s inspektorima) i prijete rušenjem kuće.
Platimo i nastavimo gradnju..
90 i 91 Otac plati još da pokrene legalizaciju naravno zaratilo se i sve pada u vodu...
Sami smo doveli asfalt u ulicu, kanalizaciju, vodu, struju(skupili vlastita sredstava + naknadu koju smo prethodno platili) koju je Hep nakon nas prodavao novim susjedima koji su se naknadno priključivali.
I sad dolazi taj dan D kad se nas koji smo radili i platili stavlja u isti koš kao i ljude koji su 98-2007 doselili tu i nisu ni prstom maknuli.
Mi smo ZA legalizaciju al komunalije nećemo platit nego samo "PAPIR" da imamo čistu česticu, naravno komunalije koje smo platili nam ne priznaju jer kažu da je to bila druga država...
Evo i jedna slikica
Još nam fali 6 uplatnica koje su se negdje zagubile na njima je cca 17 000 njemačkih maraka a da ne govorim da je u to vrime 4500 maraka bio novi renault 4 :)
http://img402.imageshack.us/img402/4605/301120111597800x600.jpg
Pa da vidimo kome će srušit ako treba idemo i na 100 sudova ... al nas nitko neće pravit budalama
McGrubi
01.12.2011., 19:03
koliko stanova ima u kući?
IVAN115
02.12.2011., 22:37
3
Prizemlje i dva kata sve su etaže iste.
McGrubi
03.12.2011., 15:25
skupi pare za zadnju etažu (2. kat ili potkrovlje- ovisi šta imaš) , legaliziraj
ne mogu fizički ukloniti donje etaže, ako želu rušiti morali bi prvo otkupiti potkrovlje.... moš mislit da će se upuštati u to ;)
IVAN115
04.12.2011., 21:17
a vi mislite da će rušit?? Zakon kaže ko nije dobio nalog za rušenje 20 godina to je njegovo :)
McGrubi i F@ye, vidim da se kužite, pa da vas pitam za mišljenje.
Ukratko, kupili smo 2007 godine stan u stambenoj zgradi od 6 stanova - jedan stan bio je zamjena za zemljište, drugi je stan ostao investitoru, a ostala 4 je prodao. Uporabna je izdana krajem 2007. a u proljeće 2008. investitor počinje s pregrađivanjem i proširivanjem svog stana na terasu, no najveći šok nas je dočekao kada je u zgradi osvanula podrumska etaža s 2 stana koja do tada nije postojala !!! U stanovima je ishodio struju i vodu, no u plinari valjda nikoga nije mogao potplatiti. Jedan od ta 2 stana prodan je i ljudi su već tada tvrdili da će oni taj stan legalizirati.
Napominjem da je zgrada i bez podruma dostigla maksimalni BRP.
Pitanje je ... može li se po novom zakonu legalizirati podrumska etaža te može li on legalizirati to što je svoj stan proširio i na terasu?
Nitko od ostalih suvlasnika nikada mu nije dao nikakvu suglasnost za takve radove, pa tako niti nema potrebnu dokumentaciju za adaptaciju stana, a o podrumu da ni ne govorim.
Hvala
Teoretski bi mogao legalizirati i podrum i proširenje stana, BRP je bitan samo kod obračuna naknade.
Vi kao suvlasnici bi se trebali odazvati uvidu u snimak izvedenog stanja (ako ikad pokrene postupak legalizacije) i dati prigovor, ali to ti je ko prdac u vjetar.
Jedini spas bi bio ako nije u skladu s prostornim planom pa da se traže potvrde javnopravnih tijela, onda bi mu eventualno MUP mogao dati odbijenicu za legalizaciju (pretpostavljam da je riječ o zgradi s one druge teme) :ne zna:
Teoretski bi mogao legalizirati i podrum i proširenje stana, BRP je bitan samo kod obračuna naknade.
Vi kao suvlasnici bi se trebali odazvati uvidu u snimak izvedenog stanja (ako ikad pokrene postupak legalizacije) i dati prigovor, ali to ti je ko prdac u vjetar.
Jedini spas bi bio ako nije u skladu s prostornim planom pa da se traže potvrde javnopravnih tijela, onda bi mu eventualno MUP mogao dati odbijenicu za legalizaciju (pretpostavljam da je riječ o zgradi s one druge teme) :ne zna:
O đizus, pa koji je to čušpajz u ovoj našoj državi.
Znači, ako i pokreće postupak legalizacije, mora nas obavijestiti, odnosno, moramo dobiti poziv (pretpostavljam)? Nadam se da to nemre napraviti bez da nas petero ostalih suvlasnika ne znamo.
Hvala f@ye, budem se konzultirala sa suvlasnicima pa bumo vidli dalje. Ak ću imati još koju nedoumicu, pitam :-)
SeBuVredu
07.12.2011., 14:18
Pozdrav svima na forumu.
Ako netko moze dati savjet za ovu zapetljanu situaciju, molim da pomogne. Pisati cu kratke recenice u cilju sto bolje razumljivosti:
2003. godine, ne znajuci jedan za drugog, 4 suvlasnika kupili su visestambeni objekt (4 apartmana u nizu koji imaju zajednicke zidove) na parceli od cca 400 m2.
Suvlasnici su kod kupovine znali da objekt nema papire.
Objekt je ucrtan u zemljisne knjige, suvlasnici su upisani u vlasnicke knjige 1/4. Placen je porez drzavi, uvedena je struja.
2005. godine 4 suvlasnika ovlascuju arhitektonski ured za zastupanje, sklapamo ugovor o potrebnim radovima s predajom svih potrebnih papira nadleznom tijelu. Arh. ured predaje papire za ishodovanje gradjevinske dozvole. Papiri su zaprimljeni, imamo urudzbeni broj.
Nadlezno tijelo nije nas nikad kontaktiralo. Nismo mogli dobiti status nasih papira. Proslo je vrijeme.
Dvoje od 4 suvlasnika, u 9. mjesecu ove godine krenulo je u ludu misiju nadogradnje objekta (nakon 21.06.2011). Nisu se dali uvjeriti da vjerojatno ugrozavaju proces legalizacije. Polakomili su se za prostorom.
Ne zeleci biti suucesnici u prekrsaju, nas dva suvlasnika predajemo predstavku MZOPU, gradjevinskoj inspekciji sa fotodokumentacijom. Imamo broj neupravnog predmeta, jos nisu izasli na teren.
Vise nismo pametni sto dalje. Ostala dva suvlasnika, kako i prije ludosti koju su zapoceli tako i sada ne zele razgovarati.
Kako zastiti svoja prava i imovinu?
Molim vas bez zluradih komentara, i sami znamo da je situacija nemoguca. Da smo sutjeli i ne prijavili, bili bi smo suucesnici i mozda i kazneno odgovarali u buducnosti. Prijavili smo nastavak bespravne gradnje zeleci se zastititi od sudskog progona u buducnosti.
Eto, ako netko zna sto dalje, molim pomoc.
Pozdrav svima!
@SeBuVredu sad nemate više kaj, čekajte izlazak inspekcije na teren i budite aktivni, dosadni, šaljite požurnice... Sve napravljeno poslije 21.06. se ne može legalizirati, tak da ak se odlučite na legalizaciju naknadno izgrađeni dio se mora srušiti. A ovo kaj ste predali zahtjev koji nikad nije riješen isto lijepo požurnicu na ministarstvo pa nek ili daju nalog da se napravi ili nek uzmu sami predmet u rješavanje (kaj im se po zakonu i moralo poslati).
McGrubi
07.12.2011., 20:34
kladim se da nije kompletna RH snimljena do 21.06. , tako da prvo odite do Katastra i tražite da vam daju uvid u avionski snimak po kojem će se legalizirati
onda će te vidjeti kakvo je stanje
4
druga stvar
vi možete legalizirati samo dio zgrade tj. jednu uporabnu cjelinu (stan) bez da legalizirate ostatak zgrade
nakon što se preda zahtjev za bilokakvu dozvolu, treba se biti dosadan i naporan i zvati, i dolaziti ... inače nećete nikad vidjeti dozvolu
to je činjenica
MMachéte
08.12.2011., 14:24
Znaci ovako, zgrada novogradnja, vrli investitor junior developer kak bi ga neki s ovog foruma nazvali :cerek: je po dobrom starom obicaju zaobilazenja zakona&varanja vlasnika zemlje izgradio jel zgradu po gabaritima, ali se onda slucajno sjetio zasto ne pretvoriti podrumske prostorije koje su sasvim slucajno 30ak kvadrata , u stanove i prodavati po 2k €.
Nemogu jamciti da je uopce podrum upisan u gruntovnici/katastru, pa ajmo obje opcije , recimo da nije uopce upisan i recimo da je upisan podrum (dakle podrum, supa, ne stan).
Dali je moguce legalizirati takav objekt , koji je sada preureden u stan , ima prozore , to je suteren zapravo, u legalni stan?Instalacije postoje , bojler, struja..Koji dokumenti trebaju?cca cijena za 30ak kvadrata?Zagreb.
previše nepoznanica, provjeri jel zgrada etažirana i gdje je tu podrum.
Ako podrum/stan nije etažiran ne možeš ga kupiti jer nema uporabnu.
zgrada nema uporabnu jer nije izgrađena u skladu sa građevinskom ili kak se već zove.
Možeš legalizirati kaj got hočeš ako imaš love, pitanje je tko će legalizaciju pokrenut, developer ili kupac ?
MMachéte
12.12.2011., 21:54
Ma kupac, vlasnik.Zgrada je etazirana , vlasnik ima vlasnicki list za ove legalne djelove, znaci za stan (stambena povrsina + balkoni) , za parkirno mjesto, za vrt (prizemlje je) al nema za podrum, samo je u ako sam dobro shvatio aneksu kupoprodajnog naveden podrum ?
Klasika inspekcija zazmirila na jedno oko, kaj da vam pricam.Dakle jel se to moze napraviti, po zadnjim informacija podrum nije upisan u etaznom elaboratu , nema ga papirnato zasad?Sta treba od papira , moze mi to neko rec, i kamo treba ici s tim papirima?gruntovnica, katastrar, vat?Kuzim se u ove legalne stvari kolko tolko, u ovaj sivi dio bas i ne.
Ma kupac, vlasnik.Zgrada je etazirana , vlasnik ima vlasnicki list za ove legalne djelove, znaci za stan (stambena povrsina + balkoni) , za parkirno mjesto, za vrt (prizemlje je) al nema za podrum, samo je u ako sam dobro shvatio aneksu kupoprodajnog naveden podrum ?
Klasika inspekcija zazmirila na jedno oko, kaj da vam pricam.Dakle jel se to moze napraviti, po zadnjim informacija podrum nije upisan u etaznom elaboratu , nema ga papirnato zasad?Sta treba od papira , moze mi to neko rec, i kamo treba ici s tim papirima?gruntovnica, katastrar, vat?Kuzim se u ove legalne stvari kolko tolko, u ovaj sivi dio bas i ne.
Nisam iz struke ali i nas suvlasnike muči isti prolem s ilegalnim stanovima u podrumu koji ne postoji. Jedino kaj se mi suvlasnici protivimo mogućoj legalizaciji jer je taj "nepostojeći" podrum/stanovi, odnosno zemlja ispod zgrade, vlasništvo svih nas.
Možda ti pomogne ovo:
http://www.mzopu.hr/default.aspx?id=11225
http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=33699
MMachéte
13.12.2011., 13:47
Pa ne protivite se vi legalizaciji, vi se protivite tome (valjda) da oni koji sad tamo zive, tj oni koji su stekli pravo koristenja tih prostorija iz xy razloga, ne poberu svo vrhnje a prostorije su zajdničke od cijele zgrade.Mi imamo slicnu situaciju na moru, al ljudi su razumni tj imaju svi putra na glavi i stvari u kojima se njima treba izaci u susret.
kod nas je sve cisto sto se ljudi tice , postoje samo dva stanara u zgradi (mala zgrada ocito), oba imaju takav stan u podrumu, oba to zele legalizirati.Nadam se da za i ovu formalnost necemo morati mastiti vrat nekoj guski od odvjetnika.
Hvala na linku :top:
Da, ne protivimo se mi legalizaciji, dapače. Mi suvlasnici ćemo najvjerojatnije ta 2 stana legalizirati u korist svih nas prema idealnim dijelovima.
A vrlom investitoru ide kaznena prijava prodaje tuđe stvari.
Atomski mrav
14.12.2011., 21:31
Moze li se legalizirati objekt koji je dijelom izgrađen na tuđem terenu, a bez suglasnosti vlasnika susjedne parcele?
Toga ima ohoho gdje su jedni drugima ušli u teren...pa se poprijeko gledaju. Moze li privatni mjernik vršiti izmjene u katastru bez znanja i suglasnosti susjednog vlasnika čija se parcela eventualno mijenja?
McGrubi
18.12.2011., 19:29
ne
vlasnik te parcele mora dati suglasnost
maarina
04.01.2012., 08:53
kako pomoći građanima općine u subvencioniranju legalizacije! prijedlozi??
KraljevicZX6r
07.01.2012., 14:02
Pozdrav, trebam pomoc za svoju situaciju....trazio sam na internetu, ali nisam naso...ovako kucu smo izgradili 2004 godine, sve papire imamo, uređen je donji kat...međutim tavanski prostor bi prema nacrtima trebao imati 3 reda cigle plus greda, mi smo stavili 6 reda cigle plus greda...povrišina je cc 100 kvadrata..sada ako netko zna kolika je cijena i postupak leglizacije takvog stanja????
..napominjem da gornji kati ima zaseban ulaz, i ulazna vrata.
To ti se ovdje ne može odgovoriti.
Interesiraj se u sebi nadležnoj službi za prostorno uređenje.
Ukupni troškovi legalizacije, nisi svugdje isti.
Ovisi o jedinici lokalne samouprave, cijenama arhitekata, statičara, geometra....
SeBuVredu
08.01.2012., 10:35
druga stvar
vi možete legalizirati samo dio zgrade tj. jednu uporabnu cjelinu (stan) bez da legalizirate ostatak zgrade
Hvala na sugestijama. Mozete li pojasniti kako legalizirati dio stambene cjeline koja lezi na jednoj cestici, bez da se legalizira ostatak zgrade?
Po tome bi oni koji su krenuli u nadogradnju iza 21.06.2011. mogli legalizirati svoj suvlasnicki dio bez znanja ostalih suvlasnika?
Ako ipak postoji takav nacin, mi preostali suvlasnici, koji nismo radili nista od kada smo kupili tako bespravno sagradjen objekt, svakako bi smo zeljeli legalizirati dijelove stambene cjeline koje su u skladu s nasih zahtjevom za legalizaciju od 2005. godine, koji nikad nije rijesen.
Hvala i pozdrav...
@SeBuVredu sad nemate više kaj, čekajte izlazak inspekcije na teren i budite aktivni, dosadni, šaljite požurnice... Sve napravljeno poslije 21.06. se ne može legalizirati, tak da ak se odlučite na legalizaciju naknadno izgrađeni dio se mora srušiti. A ovo kaj ste predali zahtjev koji nikad nije riješen isto lijepo požurnicu na ministarstvo pa nek ili daju nalog da se napravi ili nek uzmu sami predmet u rješavanje (kaj im se po zakonu i moralo poslati).
Hvala na odgovoru.
Osim sto smo mi napravili predstavku MZOPU, ako nije napravljena aero-foto snimka, kako uopce dokazati da je nesto dogradjeno poslije 21.06.2011. godine?
Cujem da inspekcija daje nalog za rusenje cjelokupnog objekta a ne samo dijela koji je dogradjen poslije 21.06.2011, ako se radi o objektu koji je bespravno gradjen?
Hvala i pozdrav, sretna Nova svima na forumu.
CarlettaMala
10.01.2012., 17:20
druga stvar
ma je li to moguće?
u mojoj zgradi koja je građena 1999. i ima građ.dozvolu koja se, naravno razlikuje od sadašnjeg stanja, jer su susjedi svašta nadograđivali, jedino moj stan i još jedan nisu mijenjani, ja ne mogu prodati stan dok se zgrada ne legalizira. nitko ga neće kupiti, jer se boji da neće moći raspolagati nekretninom.
to nije fer, jer se onda nije znalo da će tako biti, ja ne bih dozvolila te izmjene da sam znala da će to biti onemogućeno.
može li se zaista legalizirati samo stan i sinuti zabilježba da zgrada nema uporabnu dozvolu?
Može se ishoditi uvjerenje za uporabu za funkcionalni dio građevine, ali ovdje to ne bi bio slučaj, budući da stan ne može funkcionirati bez ostalih dijelova zgrade (zajedničko stubište, priključci, parking i sl.). Uvjerenja za uporabu funkcionalnog dijela izdaju se za poslovne građevine i u svrhu dobivanja rješenja za obavljanje djelatnosti u tom dijelu.
@SeBuVredu
Inspekcija zasad nema nikakve upute kaj bude se desilo sa bespravnim građevinama poslije isteka roka za predaju zahtjeva, a ne vjerujem da budu svi bespravni objekti dobili rješenje za rušenje :mig:
A dokaz da je rađeno poslije 21.06. imate, budući da ste prijavili inspekciji.
ZZZdenka
11.01.2012., 18:18
sigurno se neće rušiti objekti koji služe za stanovanje, nisu u negrađevnom dijelu zopa, ne nalaze se na nekom koridoru od važnosti za jls...
Oh bože, pa zašto je to sve tako skupo? Pa valjda je očito da onaj tko gradi nešto tako malecko nije neki bogataš. Pa kako su se prije kuće gradile dovraga??? :(
Hvala McGrubi! :)
Imam još samo jedno pitanje. Gledala sam neku emisiju pred mjesec dana pa su govorili nešto kako će se bespravno sagrađeni objekti moći legalizirati još samo do kraja ove godine? Kako dalje? Ruše odmah čim pronađu da netko nije platio?? O.o
ne znam je li ti netko već odgovorio ali i ja ću
ono što je plaćeno će se odbiti ali od cijene ukupne kubature po današnjoj tarifi:503:
ZZZdenka
11.01.2012., 19:57
u ovom momentu nije dozvoljena parcelacija, prvo ide legalizacija a onda na temelju rješenja o izvedenom stanju vrši se parcelacija:)
zakon o jednostavnim građevinama (onim za koji nije potrebno imati akt o gradnji) predviđa spreme čini mi se do 12m2, ukoliko je vaša veća spada pod bespravno izgrađeni objekat i treba je legalizirati, uredno sa svim što je potrebno, dakle dokumentacija + komunalije i kazna:)
napomena: ukoliko se sprema dira postojeće kuće, onda je u arh snimku potrebno prikazati i kuću iako za nju već imate dozvolu
meni se čini nemogućim da netko tko je podstanar u obiteljskoj kući čiji kat nikad nije kupio svojata taj kat - treba ga se što prije riješit
Molim savjet, ako mi možete pomoći. U obiteljskoj kući je nadograđen kat prije cca 30 godina (uređen stan od oko 65-70 m2) za koji nemamo nikakve papire jer je svojedobno negdje zapelo, no sad niti ono što je postojalo od papira ne možemo pronaći (gradio je pokojni svekar). Sada bismo predali zahtjev za legalizaciju, tj. učinili sve potrebno za predaju zahtjeva, no problem radi osoba koja živi u tom stanu, nije vlasnik, ali živi u tom stanu i tvrdi da je u posjedu stana. Je li ona dužna omogućiti pristup stanu, tj. na koji je način možemo prisiliti da nas kao vlasnike stana pusti u stan da se mogu obaviti poslovi potrebni za legalizaciju (sudskim putem, policijom...)?
Također, može li se izračunati okvirna cijena koliko bi to koštalo s obzirom na kvadraturu i na to da za taj stan ne postoje nikakvi papiri, odnosno je l' možemo to znati unaprijed (npr. ako uzmemo neku firmu koja se bavi time, kažu li oni odmah otprilike cijenu?).
prije (čini mi se do 2008.) se moglo etažirati tj dobiti vlasnički list etaže (stana) u momentu kad je zgrada bila gotova u betonskim radovima, naravno to još ne znači da zgrada, pa tako ni stan ima uporabnu dozvolu koja je točka na i
onda imate vlasnički list na kojem stoji zabilježba da nije priložena uporabna dozvola
Meni jedna stvar nije jasna. Kažu da vlasnici ilegalnog stana imaju vlasničke listove. Zar nije uvjet za vlasnički list čista gruntovnica i katastar? Ako je to dvoje čisto, kako je onda "ilegalan"?
Koje je na kraju sredstvo osiguranja da te netko neče namagarčiti? Kako mogu biti čisti papiri, a u biti nisu.
Kako mogu znati da je stan "OK"?
vjerovatno može legalizirati ako ga nitko od suvlasnika nije tužio imenom i prezimenom (ne anonimno) do 21.06.2011.
bar ga treba nekako natjerat da legalizira i ovu zgradu u kojoj ste kupili stan koja zbog nove zgrade nije mogla dobit uporabnu dozvolu, ne znam što je točno bio razlog tome, ali ovim zakonom će je vjerovatno moći dobiti
Prije nekoliko godina kupio sam stan u stambenoj zgradi (i parkirno mjesto) u kojoj nekoliko stanova ima i sam investitor. Nakon nekog vremena, osoba od koje sam kupio stan je sagradila objekt od 40-50 m2 na površini na kojoj je i sama zgrada. Išao sam u katastar i općinu i raspitivao se o tome kako je moguće da je sagradio taj objekt bez suglasnosti ostalih stanara (prilikom kupnje stana njegov odvjetnik je rekao da smo svi suvlasnici zemlje na kojoj je zgrada).
Zbog tog objekta zgrada ne može dobiti uporabnu dozvolu!
Sad me zanima, može li on taj objekt nekako legalizirati po novom zakonu?
Draga Milla, zadovoljstvo mi je odgovoriti ti da se MOŽE legalizirati bespravna gradnja na terenu koji nije ime Vaše majke, važo je dokazati pravni slijed, a to je rješenje o ostavštini, ne mora nužno biti vlasnički list:)
Pozdrav!
uz dužno poštovanje onima koji su odgovorili drugačije, ja mislim da se ne može iskoristiti projekt predan za lokacijsku
eventualno bi mogli dobiti popust kod arh koji je radio i prijašnji projekt, onda u tom smislu bi se moglo reć da se da nešto iskoristit
Pozdrav!
Ja imam kuću na Ugljanu za koju nisam mogao dobiti lokacijsku/građevinsku dozvolu jer je parcela premala. Zanima me da li mogu iskoristiti projekt koji sam predao za lokacijsku sada za legalizaciju ili moram ga ponovno izrađivati?
temelji nisu predmet legaliziranja po ovom zakonu i da hoćete ne možete legalizirati temelje kao zgradu
Hm. Danas sam dobila javni poziv za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada. Stvar je u tome da sam izgradila samo temelje 5X5 za drvenu kuću, kažem postoje samo temelji. Prošle godine u kolovozu sam pokrenula legalni postupak ishođenja dozvole za gradnju, u tijeku je... U kolovozu ove godine pozvana sam radi potpisivanja suglasnosti susjeda i sve je dalje u tijeku.
nije mi jasno zašto sam dobila taj poziv( ima li to veze sa snimkom iz zraka ili je netko napravio prijavu.....). Da li se temelji računaju kao zgrada????
ukoliko je zgrada legalna (na vlasničkom listu nemate nikakvu zabilježbu) onda Vam očito treba samo parcelacija, a za to je potreban pristanak svih suvlasnika zemljišta
u tom slučaju Vaš slučaj ne spada pod ovaj zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih zgrada.
Pokusala sam sve ove savjete primjeniti na svoj primjer, ali mi ne ide...
Pa vas i tu pitam...
Dakle ja ne razumijem spada li nasa kuca u proces legalizacije bespravne gradnje ako ima gradevinsku dozvolu.
Kuca je gradjena krajem 70-tih kao dvojni objekt i vlasnici su 1/2 dva stvarna vlasnika koji su kucu i gradili kako je ucrtano u katastru.
Zemlja na kojoj je kuca ima jos jednog vlasnika u vlasnickom listu, on tada nije mogao graditi prema prostornom planu i druga dva vlasnika su uz njegovu dozvolu gradila.
Zemljiste nije parcelirano, svo troje su suvlasnici 1/3 zemlje.
Dakle sto sve i kojim redom bi mi trebali napraviti da se kuca upise u gruntovnicu, sto nam sve treba?
Spada li to u legalizaciju?
ZZZdenka
11.01.2012., 20:41
ukoliko ga nitko nije tužio do 21.06.2011. godine mislim da će moć legalizirat i da, kako ste već dobili odgovor, eventualno Vaše negodovanje neće puno značit. zbog prekoračenja koja je napravio će platiti veću kaznu i to je to:504:
McGrubi i F@ye, vidim da se kužite, pa da vas pitam za mišljenje.
Ukratko, kupili smo 2007 godine stan u stambenoj zgradi od 6 stanova - jedan stan bio je zamjena za zemljište, drugi je stan ostao investitoru, a ostala 4 je prodao. Uporabna je izdana krajem 2007. a u proljeće 2008. investitor počinje s pregrađivanjem i proširivanjem svog stana na terasu, no najveći šok nas je dočekao kada je u zgradi osvanula podrumska etaža s 2 stana koja do tada nije postojala !!! U stanovima je ishodio struju i vodu, no u plinari valjda nikoga nije mogao potplatiti. Jedan od ta 2 stana prodan je i ljudi su već tada tvrdili da će oni taj stan legalizirati.
Napominjem da je zgrada i bez podruma dostigla maksimalni BRP.
Pitanje je ... može li se po novom zakonu legalizirati podrumska etaža te može li on legalizirati to što je svoj stan proširio i na terasu?
Nitko od ostalih suvlasnika nikada mu nije dao nikakvu suglasnost za takve radove, pa tako niti nema potrebnu dokumentaciju za adaptaciju stana, a o podrumu da ni ne govorim.
Hvala
na žalost, ono šta ja znam je da, zbog viška 3 reda cigle, morate ishoditi rješenje o postojećem stanju, a ono po ovom zakonu nalaže da morate imati geodetski snimak, arhitektonski snimak postojećeg stanja i dokaz o mehaničkoj otpornosti i stabilnosti.
isto tako na žalost, zbog viška 3 reda cigle potrebno je napraviti arh snimak cijelog objekta a ne samo 100m2 potkrovlja
ušteda je moguća ukoliko se obratite istim ljudima koji su za Vas već radili geodeziju i projektiranje, obzirom da je potrebna samo dorada istih
Pozdrav, trebam pomoc za svoju situaciju....trazio sam na internetu, ali nisam naso...ovako kucu smo izgradili 2004 godine, sve papire imamo, uređen je donji kat...međutim tavanski prostor bi prema nacrtima trebao imati 3 reda cigle plus greda, mi smo stavili 6 reda cigle plus greda...povrišina je cc 100 kvadrata..sada ako netko zna kolika je cijena i postupak leglizacije takvog stanja????
moram kazati da ova izjava da se može legalizirati samo stan a ne cijela zgrada NIJE ISTINA:504: na žalost svih koji se nalaze u takvoj nezavidnoj situaciji
Hvala na sugestijama. Mozete li pojasniti kako legalizirati dio stambene cjeline koja lezi na jednoj cestici, bez da se legalizira ostatak zgrade?
Po tome bi oni koji su krenuli u nadogradnju iza 21.06.2011. mogli legalizirati svoj suvlasnicki dio bez znanja ostalih suvlasnika?
Ako ipak postoji takav nacin, mi preostali suvlasnici, koji nismo radili nista od kada smo kupili tako bespravno sagradjen objekt, svakako bi smo zeljeli legalizirati dijelove stambene cjeline koje su u skladu s nasih zahtjevom za legalizaciju od 2005. godine, koji nikad nije rijesen.
Hvala i pozdrav...
ne može se legalizirati samo stan, vidila rješenje o odbijanju upravo iz razloga da se ne može izdvojiti iz cjeline (zgrade) bez obzira na to što je stan zasebno etažno vlasništvo.
ukoliko svi stanari nisu složni oko legalizacije, oni koji jesu snosit će sve troškove, kad se bude radio arh snimak ukoliko bude onih koji ne žele pustiti u stan, arh snimak će se pretpostaviti tj izvesti po stanu iste vertikale (ispod ili iznad, jer je za pretpostavit da je sporni stan izveden na isti način). Oni stanari koji plate izradu dokumentacije i legalizaciju za cijelu zgradu, nakon dobivanja rješenja o postojećem stanju, imaju pravo sudskim putem tražiti od ostatka ekipe novac koji je plaćen i za njihove stanove, jer će legalizacijom i sa njihovih etažnih vlasništva biti skinuta zabilježba koja je postojala prije legalizacije.
ma je li to moguće?
u mojoj zgradi koja je građena 1999. i ima građ.dozvolu koja se, naravno razlikuje od sadašnjeg stanja, jer su susjedi svašta nadograđivali, jedino moj stan i još jedan nisu mijenjani, ja ne mogu prodati stan dok se zgrada ne legalizira. nitko ga neće kupiti, jer se boji da neće moći raspolagati nekretninom.
to nije fer, jer se onda nije znalo da će tako biti, ja ne bih dozvolila te izmjene da sam znala da će to biti onemogućeno.
može li se zaista legalizirati samo stan i sinuti zabilježba da zgrada nema uporabnu dozvolu?
ukoliko ga nitko nije tužio do 21.06.2011. godine mislim da će moć legalizirat i da, kako ste već dobili odgovor, eventualno Vaše negodovanje neće puno značit. zbog prekoračenja koja je napravio će platiti veću kaznu i to je to:504:
O da, podnjela sam prijavu građevinskoj inspekciji u 4. mjesecu 2009. godine koja je stajala u ladici korumpirane inspektorice do 10. mjeseca 2011. godine.
Stvari su se pokrenule nakon uplitanja drugih državnih institucija, tako da sad očekujem inspekcijski nadzor po toj prijavi iz 2009. U međuvremenu su se i ostali suvlasnici probudili, te je poslana još jedna prijava (no to je bilo nakon 21.6.) po kojoj je inspekcijski nadzor obavljen, ali još nismo dobili nikakvo očitovanje.
Nadam se, ako je tvoja informacija točna, da neće moći legalizirati svoje graditeljske pothvate :rofl:
SeBuVredu
14.01.2012., 10:16
ukoliko svi stanari nisu složni oko legalizacije, oni koji jesu snosit će sve troškove, kad se bude radio arh snimak ukoliko bude onih koji ne žele pustiti u stan, arh snimak će se pretpostaviti tj izvesti po stanu iste vertikale (ispod ili iznad, jer je za pretpostavit da je sporni stan izveden na isti način). Oni stanari koji plate izradu dokumentacije i legalizaciju za cijelu zgradu, nakon dobivanja rješenja o postojećem stanju, imaju pravo sudskim putem tražiti od ostatka ekipe novac koji je plaćen i za njihove stanove, jer će legalizacijom i sa njihovih etažnih vlasništva biti skinuta zabilježba koja je postojala prije legalizacije.
Cijenjena ZZZdenka,
Sto uciniti ako su dvoje od 4 suvlasnika isli u nadogadnju poslije 21.06.2011. i sada imamo novo stanje na terenu. Kao sto je vec opsano, prijavili smo Inspekciji, ali u kontaktu sa dezurnim inpektorom nismo mogli dobiti informaciju da li su i kada ce ako nisu izaci na teren. Da li ima osnova za podnosenje privatne tuzbe prema dvoje suvlasnika koji su dogadnjom poslije 21.06.2011. ugrozili legalizaciju? Kako da mi uopce pokrenemo legalizaciju, kad se ne slazemo s prosirenjem na gradjevini? Arhitekt ce morati ucratati postojece stanje, ali mi ne zelimo da se takcvo stanje legalizira. Sto ako oni pokrenu legalizaciju o svom trosku, a mi se protivimo istoj, zbog te nadogradnje? Hoce li oni moci onda tuziti nas, zbog onemogucavanja legalizacije?
Hvala
baustelac99
14.01.2012., 11:31
Čini mi se da ti nitko nije odgovorio pa ću ja odgovoriti.
dakle 3 reda cigle- cca 60cm visine.
na 100m2 to je oko 60tak m3. trebaš doplatiti doprinose za tih 60m3, ali prije toga projekt postojećeg stanja, po tarifi u tvom kraju. na kraju će te izać skuplje projekt (jer treba za cjelu kuću) nego doprinosi.
i naravno geodetski snimak stanja.
ZZZdenka
14.01.2012., 16:44
onako kako sam ja na nekom predavanju razumila kada se pokrene zahtjev jedinici lokalne samouprave za legalizacijom određenog objekta, nadležni ured za katastar je dostaviti JLS 3D snimak tog područja. JLS će usporediti 3D snimak sa arh snimkom i geodetskim elaboratom i utvrditi da stvarno stanje ne odgovara stanju na dan snimanja i automatski će se donjeti negativno rješenje koje se kao i sva ostala negativna rješenja prosljeđuju građevinskoj inspekciji.
Dakle, vi ste dobro postupili što ste podnjeli prijavu protiv suvlasnika koji su gradili nakon 21.06. Po ovoj logici sva gradnja nakon 21.06. se mora srušiti ukoliko se gradila bespravno.
Isto bi pričekala izlazak inspekcije na teren čisto da imate neki dokaz da ste prijavili a onda kad budete predavali zahtjev za legalizaciju, predati i dokumentaciju s inspekcije.
Ne znam ovo za podizanje privatne tužbe - dok se nešto utuži, osudi i presuda postane pravomoćna...proće rok za predavanje papira za legalizaciju.
Cijenjena ZZZdenka,
Sto uciniti ako su dvoje od 4 suvlasnika isli u nadogadnju poslije 21.06.2011. i sada imamo novo stanje na terenu. Kao sto je vec opsano, prijavili smo Inspekciji, ali u kontaktu sa dezurnim inpektorom nismo mogli dobiti informaciju da li su i kada ce ako nisu izaci na teren. Da li ima osnova za podnosenje privatne tuzbe prema dvoje suvlasnika koji su dogadnjom poslije 21.06.2011. ugrozili legalizaciju? Kako da mi uopce pokrenemo legalizaciju, kad se ne slazemo s prosirenjem na gradjevini? Arhitekt ce morati ucratati postojece stanje, ali mi ne zelimo da se takcvo stanje legalizira. Sto ako oni pokrenu legalizaciju o svom trosku, a mi se protivimo istoj, zbog te nadogradnje? Hoce li oni moci onda tuziti nas, zbog onemogucavanja legalizacije?
Hvala
Bit ću vrlo zahvalan, ako mi netko od znalaca i stručnjaka za to područje pokuša pomoći! Kako (i gdje) se uopće može doznati, dal je neki postojeći objekat legalan, ili mu (tek) treba legalizacija?
Radi se o manjem gospodarskom objektu u vinogradu, sagrađenom početkom 70-tih godina. Ucrtan je i upisan u kat. mape, čitava ta parcela/čestica vodi se kao izgrađeno zemljište, jednako tako i u gruntovnici. Za objekt je svih ovih godina plaćan porez "na vikendice", jedino pitanje (i moja dilema) je dal se to stvarno treba legalizirati, ili ne?
Moj otac je prije izgradnje započeo proceduru dobivanja dozvole, ali tada imovinski odnosi (formiranje dviju parcela iz jedne, katastar i gruntovnica) za tu parcelu još nisu bili sređeni. U međuvremenu je objekat (davno) sagrađen, imovinsko i gruntovno sve je sređeno i upisano/ucrtano prema stvarnom stanju, a još 1992. godine napravljen je i geodetski elaborat, tj. objekt je snimljen i ucrtan u kat. planove.
Znači, svi papiri su uredni, jedino što za objekt ne postoji građevinska dozvola. Po meni, država ga je davno legalizirala, čim je raspuisan (i plaćan) porez na vikendice. Ako ću ponovno morati ponavljati proceuru, ispast će da će geodeti treći put "mjeriti i ucrtavati" nešto, što je već davno izmjereno i ucrtano.
Dozvolu se može potražiti u nadležnom uredu za graditeljstvo, potrebno je znati ime investitora i otprilike godinu kad je vađena, onda se pregledavaju registri i ako dozvola postoji kopira se iz arhive.
To kaj se plaća porez na nekretninu i kaj je objekt ucrtan i upisan u zemljišne knjige ne znači nužno da je i legalan, ako dozvola nije vađena treba podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju.
Takvog odgovora sam se i bojao, jer dozvola je bila (davnih dana) zatražena, ali ne i dobivena, makar se radi o području gdje je gradnja dozvoljena. Problem je (tada) bio u sasvim nesređenim katastarskim i gruntovnim knjigama, i to se je uspjelo do kraja srediti tek puno godina kasnije.
U gruntovnici su na pr. kao "vlasnici" tada bili upisani ljudi iz doba Austro-Ugarske. :)
Ali moram priznati da tu ima i dosta apsurda, objekt je (i nakon 40 godina) nelegalan, ali država za sve to vrijeme "legalno" naplaćuje porez na njega. Konačna "legalizacija" mogla bi koštati više nego što sam objekt vrijedi. Možda na kraju sam srušim svoju lijepu kućicu, i parkiram kamp kućicu na tom mjestu. Pa nek je država snima svake godine, orto-foto i kako god zna.
ZZZdenka
17.01.2012., 18:15
ako smijem kazati to šta imate uplanjen objekat u katastru ne znači da je taj objekat ujedno i legalan
dakle ukoliko prije niste dovršili postupak ishođenja građevinske dozvole znači da vam danas treba ovo što vam f@ye kaže, odnosno da vam je objekt nelegalan
na žalost to isto znači da ćete ponovno trebati (po treći put) geodetski elaborat + ova dodatna dokumentacija
Bit ću vrlo zahvalan, ako mi netko od znalaca i stručnjaka za to područje pokuša pomoći! Kako (i gdje) se uopće može doznati, dal je neki postojeći objekat legalan, ili mu (tek) treba legalizacija?
Radi se o manjem gospodarskom objektu u vinogradu, sagrađenom početkom 70-tih godina. Ucrtan je i upisan u kat. mape, čitava ta parcela/čestica vodi se kao izgrađeno zemljište, jednako tako i u gruntovnici. Za objekt je svih ovih godina plaćan porez "na vikendice", jedino pitanje (i moja dilema) je dal se to stvarno treba legalizirati, ili ne?
Moj otac je prije izgradnje započeo proceduru dobivanja dozvole, ali tada imovinski odnosi (formiranje dviju parcela iz jedne, katastar i gruntovnica) za tu parcelu još nisu bili sređeni. U međuvremenu je objekat (davno) sagrađen, imovinsko i gruntovno sve je sređeno i upisano/ucrtano prema stvarnom stanju, a još 1992. godine napravljen je i geodetski elaborat, tj. objekt je snimljen i ucrtan u kat. planove.
Znači, svi papiri su uredni, jedino što za objekt ne postoji građevinska dozvola. Po meni, država ga je davno legalizirala, čim je raspuisan (i plaćan) porez na vikendice. Ako ću ponovno morati ponavljati proceuru, ispast će da će geodeti treći put "mjeriti i ucrtavati" nešto, što je već davno izmjereno i ucrtano.
vviikkii
21.01.2012., 21:44
ta.ja kaže:
zakon o jednostavnim građevinama (onim za koji nije potrebno imati akt o gradnji) predviđa spreme čini mi se do 12m2, ukoliko je vaša veća spada pod bespravno izgrađeni objekat i treba je legalizirati, uredno sa svim što je potrebno, dakle dokumentacija + komunalije i kazna:)
napomena: ukoliko se sprema dira postojeće kuće, onda je u arh snimku potrebno prikazati i kuću iako za nju već imate dozvolu
C. Gradnja za koju nije potrebna građevinska dozvola i posebni slučajevi gradnje
Članak 116.
4. građenje sljedećih jednostavnih građevina:
– pomoćnih građevina namijenjenih redovitoj uporabi obiteljske kuće ili stambene zgrade koje se grade na zemljišnoj čestici obiteljske kuće ili stambene zgrade za koju je izdana građevinska dozvola kao što su garaža, spremište, drvarnica i sl. razvijene tlocrtne (bruto) površine do 50 mm2 i visine sljemena do 4 m od razine okolnog tla; staklenik za smještaj bilja tlocrtne (bruto) površine do 12 m2 i visine vijenca do 4 m od razine okolnog tla; vrtna sjenica ili nadstrešnica; cisterna za vodu; septička jama,
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/307140.html
ZZZdenka
21.01.2012., 22:02
C. Gradnja za koju nije potrebna građevinska dozvola i posebni slučajevi gradnje
Članak 116.
4. građenje sljedećih jednostavnih građevina:
– pomoćnih građevina namijenjenih redovitoj uporabi obiteljske kuće ili stambene zgrade koje se grade na zemljišnoj čestici obiteljske kuće ili stambene zgrade za koju je izdana građevinska dozvola kao što su garaža, spremište, drvarnica i sl. razvijene tlocrtne (bruto) površine do 50 mm2 i visine sljemena do 4 m od razine okolnog tla; staklenik za smještaj bilja tlocrtne (bruto) površine do 12 m2 i visine vijenca do 4 m od razine okolnog tla; vrtna sjenica ili nadstrešnica; cisterna za vodu; septička jama,
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/307140.html
ovo je link na zakon koji više ne vrijedi - sada je važeći zakon o prostornom uređenju i gradnji, ali tu se spominju samo jednostavne građevine pa bi zapravo trebalo pogledati važeći pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_02_21_465.html
ZZZdenka, ili netko tko zna ... gdje u Zagrebu mogu provjeriti da je netko podnio zahtjev za legalizaciju?
Dakle, konkretno se tiče mog slučaja zgrade u kojoj nas je 6 suvlasnika i 1 ilegalni podrum s dva stana. Jedan suvlasnik je "navodno" podnio zahtjev za legalizaciju stanova u podrumu. Da li mi ostali suvlasnici to možemo provjeriti i gdje ili će nas netko kontaktirati?
Zna li netko kako uopće ide procedura? Izlazi li nekakva komisija na teren? Čisto da znam što možemo očekivati.
Zahvaljuem na korisnim informacijama :s
ZZZdenka
27.01.2012., 18:03
ZZZdenka, ili netko tko zna ... gdje u Zagrebu mogu provjeriti da je netko podnio zahtjev za legalizaciju?
Dakle, konkretno se tiče mog slučaja zgrade u kojoj nas je 6 suvlasnika i 1 ilegalni podrum s dva stana. Jedan suvlasnik je "navodno" podnio zahtjev za legalizaciju stanova u podrumu. Da li mi ostali suvlasnici to možemo provjeriti i gdje ili će nas netko kontaktirati?
Zna li netko kako uopće ide procedura? Izlazi li nekakva komisija na teren? Čisto da znam što možemo očekivati.
Zahvaljuem na korisnim informacijama :s
mislim da bi trebala postojati nekakva potvrda/pečat da se podnio zahtjev za ishođenjem rješenja o postojećem stanju (moram priznati da nisam sigurna, ali mi se nekom logikom tako čini). U svakom slučaju ste stranka u postupku i imate pravo dobiti informaciju od grada.To bi ovde u splitu bila banovina, a u zg nemam pojma.
Za podnjeti zahtjev trebalo je prije napraviti i platiti dokumentaciju. Čisto sumnjam da je dotični gospodin sve sam platio, a da od suvlasnika nije tražio financijski udio.
Ukratko, otići u grad i pitati je li susjed podnio zahtjev, a osobna vam može biti dokaz da ste zainteresirana strana.:top:
Hvala na info ZZZdenka.
Čovjek je u svađi sa svima nama tako da traženje bilo kakvog financijskog udjela od nas ostalih suvlasnika nije opcija, a ja ne znam ni red veličine koliko bi to sve trebalo koštati. Znam da on ta dva podrumska stana želi legalizirati za (na) sebe te ih prodati i lovu zadržati sebi.
Inače, njegov udio u suvlasništvu zgrade je samo 16%
Zato mi je apsurdna cijela situacija da netko uopće može pokrenuti bilo kakvu proceduru, a da se ne pita nas ostalih 84%. Druga apsurdnost je da on uopće nije prijavljen na našoj adresi, pa prema logici stvari kako uopće može "legalizirati" nešto što nema veze s njim.
Možda je i ta informacija koja je došla do nas patka, ali toliko smo lošega od njega doživjeli da sad pušemo i na hladno.
Hvala ti na info, otići ću do Grada i provjeriti.
mislim da bi trebala postojati nekakva potvrda/pečat da se podnio zahtjev za ishođenjem rješenja o postojećem stanju (moram priznati da nisam sigurna, ali mi se nekom logikom tako čini). U svakom slučaju ste stranka u postupku i imate pravo dobiti informaciju od grada.To bi ovde u splitu bila banovina, a u zg nemam pojma.
Za podnjeti zahtjev trebalo je prije napraviti i platiti dokumentaciju. Čisto sumnjam da je dotični gospodin sve sam platio, a da od suvlasnika nije tražio financijski udio.
Ukratko, otići u grad i pitati je li susjed podnio zahtjev, a osobna vam može biti dokaz da ste zainteresirana strana.:top:
ZZZdenka
28.01.2012., 21:04
evo pokušat ću ponovo
da bi netko legalizirao 2 nadograđene jedinice (2 stana) jedne cjeline (zgrada) mora zatražiti arh snimanje cijele zgrade jer su te 2 jedinice neodvojiv dio cjeline
ukratko, po sadašnjem zakonu se ne može izvršiti snimanje i tzv legalizacija samo 2 stana u podrumu, a da se na arh snimku ne prikaže cijela zgrada.
a da je netko (npr arhitekt) vršio arh snimanje morao je ući u svaki stan u zgradi i razmiriti sve zidove, dakle vi bi znali da se to dogodilo jer bi morali biti kući u vrijeme mjerenja
razumila sam te da je taj podrum zajedničko vlasništvo, a onda je on od podruma napravio 2 stana bez vaše suglasnosti, zašto ga niste prijavili? kad je to izgrađeno? prije 21.06.2011. ili kasnije?
nije moguće da suvlasnik u zgradi prepiše zajedničko vlasništvo na sebe bez suglasnosti ostalih suvlasnika
inače što se tiče mjesta njegova prebivališta na osobnoj to uopće nije bitno za legalizaciju, nije uvjet da nekretnina koju želiš legalizirati mjesto gdje stanuješ.
nadalje, ako u zgradi ima 6 suvlasnika i zgrada ima zajedničke djelove onda vi zakonski trebate imati i upravitelja zgradom, pa ne bi bilo loše da se i njima obratite za neke nepoznanice koje vas suvlasnike muče
Hvala na info ZZZdenka.
Čovjek je u svađi sa svima nama tako da traženje bilo kakvog financijskog udjela od nas ostalih suvlasnika nije opcija, a ja ne znam ni red veličine koliko bi to sve trebalo koštati. Znam da on ta dva podrumska stana želi legalizirati za (na) sebe te ih prodati i lovu zadržati sebi.
Inače, njegov udio u suvlasništvu zgrade je samo 16%
Zato mi je apsurdna cijela situacija da netko uopće može pokrenuti bilo kakvu proceduru, a da se ne pita nas ostalih 84%. Druga apsurdnost je da on uopće nije prijavljen na našoj adresi, pa prema logici stvari kako uopće može "legalizirati" nešto što nema veze s njim.
Možda je i ta informacija koja je došla do nas patka, ali toliko smo lošega od njega doživjeli da sad pušemo i na hladno.
Hvala ti na info, otići ću do Grada i provjeriti.
Dakle, ukratko: zgrada je završena u 10. mjesecu 2007. prema važećoj građevinskoj: prizemlje + kat + potkrovlje. Početkom 2008. zgrada dobija uporabnu dozvolu. U proljeće 2008. počinju radovi na otvaranju podrumske etaže (koja je već prije bila izgrađena, ali zatvorena podom i zidom dok ne prođe uporabna). U toj podrumskoj etaži su šupe koje je investitor "dao" uz svaki stan, ali i 2 stana koja je "ostavio" sebi. Jednog je ubrzo prodao (!!), drugi je još uvijek prazan. Od 6 legalnih stanova u zgradi, 5 je prodano, a jedan je on ostavio sebi. Taj je stan, paralelno s tim radovima u podrumu, proširio na terasu s jedne i druge strane zgrade (terasa ide okolo stana).
Ja sam ga početkom 2009. prijavila građevinskoj (zatvaranje terase i stanovi u podrumu) a i podigla sam dvije tužbe protiv njega ... zbog nedostataka u stanu te umanjenja vrijednsti. Prijava građevinskoj je 2 godine stajala u ladici, te je tek nakon moje urgencije proslijeđena u postupak krajem prošle godine, no na uviđaju se još nitko nije pojavio. U međuvremenu smo mi suvlasnici još jednom zajednički podignuli prijavu građevinskoj u 11. mjesecu 2011. godine. Upravitelja imamo, no od njega nikakve koristi, bojim se.
A to arh snimanje se mora fizički izmjeriti ili se može napraviti prema projektu ili etažnom elaboratu ili ....?
ZZZdenka, hvala ti puno na informacijama, vodim te na kavu kad navratiš u Zagreb :)
razumila sam te da je taj podrum zajedničko vlasništvo, a onda je on od podruma napravio 2 stana bez vaše suglasnosti, zašto ga niste prijavili? kad je to izgrađeno? prije 21.06.2011. ili kasnije?
nije moguće da suvlasnik u zgradi prepiše zajedničko vlasništvo na sebe bez ....
ZZZdenka
29.01.2012., 18:00
znači taj tip je ujedno i investitor
u tom slučaju sve što nije prodao suvlasnicima i nije naznačeno kao zajedničko vlasništvo - je njegovo pa tako i stanovi u podrumu
jedino ne znam šta ti znači ono "dao" - imate li to na vlasničkom listu ili ne?
navodi li se taj dio u ugovoru ili ne?
napominjem da ona privatna tužba na ime nedostataka u stanu nema veze s ovom legalizacijom i apsolutno ga u tom smislu ne može spriječiti
ali ona prijava građevinskoj inspekciji bi trebala biti prepreka u njegovoj nakani da nešto legalizira za što ste se izjasnili da mu ne odobravate
trebali ste upirati po tome, slati požurnice inspekciji preporučenom poštom, tako da imate dokaz da ste višekratno upozoravali, a i oni bi se onda drugačije ponašali.
u svakom slučaju ako ne nešto nadograđivano - izrađivano nakon uporabne dozvole to je potrebno legalizirati po "novom" zakonu o legalizaciji, a da bi to napravio mora prikupiti potrebnu dokumentaciju (geod elaborat, arh snimak postojećeg stanja i dio iz statike). vama ne ide na ruku to šta je on ujedno i investitor, dakle arh snimak mu bez problema može izraditi neko ko je to već za njega radio prilikom projektiranja predmetne zgrade, samo će još ucrtati nadograđeni dio. u ovom slučaju ostali sustanari niti ne bi trebali znati da on prikuplja nešto. ali još uvijek vam ostaje ona prijava građevinskoj inspekciji koja bi itekako trebala biti važeća.
kad dotični prikupi dokumentaciju i preda je u grad na obradu, grad će prije donošenja rješenja pozvati stranke u postupku na očitovanje. po zakonu ste i vi stranka u postupku (jer ste ga prijavili na ispravan način - imenom i prezimenom a ne anonimno i to baš za izgradnju dijela koji želi legalizirati), a vašim nedavanjem pristanka grad bi automatski trebao donjeti negativno rješenje i slučaj proslijediti građevinskoj inspekciji.
ima još jedna pogodna stvar za vas - prilikom izrade prije spomenutog geodetskog elaborata, geodet bi vas trebao sve obavijestiti o njegovoj izradi i vi bi ga trebali potpisati (iako vaše ne potpisivanje ne bi utjecalo na njegovu tehničku ispravnost), ali makar bi onda bili upoznati s tim da tip nešto namjerava.
Dakle, ukratko: zgrada je završena u 10. mjesecu 2007. prema važećoj građevinskoj: prizemlje + kat + potkrovlje. Početkom 2008. zgrada dobija uporabnu dozvolu. U proljeće 2008. počinju radovi na otvaranju podrumske etaže (koja je već prije bila izgrađena, ali zatvorena podom i zidom dok ne prođe uporabna). U toj podrumskoj etaži su šupe koje je investitor "dao" uz svaki stan, ali i 2 stana koja je "ostavio" sebi. Jednog je ubrzo prodao (!!), drugi je još uvijek prazan. Od 6 legalnih stanova u zgradi, 5 je prodano, a jedan je on ostavio sebi. Taj je stan, paralelno s tim radovima u podrumu, proširio na terasu s jedne i druge strane zgrade (terasa ide okolo stana).
Ja sam ga početkom 2009. prijavila građevinskoj (zatvaranje terase i stanovi u podrumu) a i podigla sam dvije tužbe protiv njega ... zbog nedostataka u stanu te umanjenja vrijednsti. Prijava građevinskoj je 2 godine stajala u ladici, te je tek nakon moje urgencije proslijeđena u postupak krajem prošle godine, no na uviđaju se još nitko nije pojavio. U međuvremenu smo mi suvlasnici još jednom zajednički podignuli prijavu građevinskoj u 11. mjesecu 2011. godine. Upravitelja imamo, no od njega nikakve koristi, bojim se.
A to arh snimanje se mora fizički izmjeriti ili se može napraviti prema projektu ili etažnom elaboratu ili ....?
ZZZdenka, hvala ti puno na informacijama, vodim te na kavu kad navratiš u Zagreb :)
Da, tip je bio investitor (no lik se da bi izbjegao plaćanje poreza nigdje ne pojavljuje kao investitor već su to 2 vlasnika parcele na kojoj je zgrada izgrađena). Mi s njim nismo potpisali kupoprodajni ugovor, no novac je uplaćen njemu budući je on prema svima nastupao preko punomoći ta 2 vlasnika.
No, taj podrum ne postoji u papirima. Nije obuhvaćen građevinskom dozvolom, niti uporabnom. Zato i velim da nam je dao šupe u podrumu jer ih nije mogao prodati uz stanove kada one de facto ne postoje, pa ih tako i nema u vlasničkom listu. Ne znam kako drugi suvlasnici, ali ja imam papir kojeg je potpisao, a na kojem on navodi kako mi poklanja šupu u podrumu, no to nije ugovor jer u trenutku potpisivanja kupoprodajnog ugovora, podruma nije bilo.
Ova tužba u vezi nedostataka znam da nema veze. Morala sam ga tužiti jer bi mi inače istekao garantni rok, a lik mi nije sve isporučio.
No podigla sam ja i drugu tužbu za umanjenje vrijednosti zbog ta dva podrumska stana kao i zbog njegovog proširenja na terasu. Tu se eksplicitno navode stanovi u podrumu.
ZZZdenka, hvala ti na strpljenju i objašnjenju i još jednom veeeeeliko :s
znači taj tip je ujedno i investitor
u tom slučaju sve što nije prodao suvlasnicima i nije naznačeno kao zajedničko vlasništvo - je njegovo pa tako i stanovi u podrumu
jedino ne znam šta ti znači ono "dao" - imate li to na vlasničkom listu ili ne?
navodi li se taj dio u ugovoru ili ne?
ZZZdenka
30.01.2012., 18:17
e, onda ja u ovom slučaju ne vidim problem
sve ste napravili kako treba da se zaštitite
na vrijeme ste podnjeli prijavu građevinskoj inspekciji i iskazali svoje nezadovoljstvo da se nadograđuje i ja zaista ne vidim načina na koji će on to ozakonit mimo odobrenja ostalih suvlasnika
Da, tip je bio investitor (no lik se da bi izbjegao plaćanje poreza nigdje ne pojavljuje kao investitor već su to 2 vlasnika parcele na kojoj je zgrada izgrađena). Mi s njim nismo potpisali kupoprodajni ugovor, no novac je uplaćen njemu budući je on prema svima nastupao preko punomoći ta 2 vlasnika.
No, taj podrum ne postoji u papirima. Nije obuhvaćen građevinskom dozvolom, niti uporabnom. Zato i velim da nam je dao šupe u podrumu jer ih nije mogao prodati uz stanove kada one de facto ne postoje, pa ih tako i nema u vlasničkom listu. Ne znam kako drugi suvlasnici, ali ja imam papir kojeg je potpisao, a na kojem on navodi kako mi poklanja šupu u podrumu, no to nije ugovor jer u trenutku potpisivanja kupoprodajnog ugovora, podruma nije bilo.
Ova tužba u vezi nedostataka znam da nema veze. Morala sam ga tužiti jer bi mi inače istekao garantni rok, a lik mi nije sve isporučio.
No podigla sam ja i drugu tužbu za umanjenje vrijednosti zbog ta dva podrumska stana kao i zbog njegovog proširenja na terasu. Tu se eksplicitno navode stanovi u podrumu.
ZZZdenka, hvala ti na strpljenju i objašnjenju i još jednom veeeeeliko :s
Dariaaa
30.01.2012., 18:57
Poštovani,
molim Vas, možete li mi pomoći odgovorom? Zanima me, da li ured za katastar mora izdati fizičkoj osobi kopiju katastarskog plana iz bilo koje tražene godine, npr. od 1960. pa dalje? I ako da, po kojem zakonu imamo pravo na navedeni izvadak?
Hvala :).
kilimanju3
30.01.2012., 19:32
Ne znam jesam li na pravom mjestu- gdje god dođem nitko mi ne zna reći... ima 6 godina da tražim građevinsku dozvolu-odnosno rješenje o uvjetima gradnje (kuća manja od 400m2), gradimo na selu- građevinska zona gdje cesta uopće nije bila ucrtana, parcela do moje nije bila ucrtana kako treba te vodovodna mreža za koju čekam da se potpiše ugovor o gradnji već godinu dana a bez toga ne mogu dobiti suglasnost od vodovoda da mi se napokon uruči rješenje o uvjetima gradnje. No, 2009. godine počela sam graditi bez dozvole digla podrum i kat- veća kvadratura od dozvoljene i prije mjesec dana visoko potkrovlje. Kuća mi nema zatvore (prozore i vrata) te samim time mi referentica nije mogla izdati rješenje o izvedenom stanju jer kuća nema struju i vodu- nije useljiva). Na orto-foto snimci je moja kuća vidljiva i zanima me hoće li meni doći poziv za legalizaciju-tj. hoću li je ja moći legalizirati iako na dan 21.6.11. moja kuća nije bila useljiva ali je veći dio grubih građevinskih radova bio obavljen? U međuvremenu sam kupila još 2 čestice zemljišta oko kuće tako da mi sad izgrađenost terena iznosi 28%, ali još nisam spajala parcele. referentica mi je savjetovala da nastavim s rješenjem o uvjetima gradnje, ali da ju legalizirati neću moći dok se zakoni ne izmjene. UNAPRIJED HVALA!!!!
ZZZdenka, hvala još jednom. Nadam se da, ukoliko je zaista podnio zahtjev za legalizaciju, neće biti korumpiranih u lancu koji će zažmiriti na postojanje prijave građevinskoj.
A poziv na kavu još uvijek vrijedi :)
e, onda ja u ovom slučaju ne vidim problem
sve ste napravili kako treba da se zaštitite
na vrijeme ste podnjeli prijavu građevinskoj inspekciji i iskazali svoje nezadovoljstvo da se nadograđuje i ja zaista ne vidim načina na koji će on to ozakonit mimo odobrenja ostalih suvlasnika
Poštovani,
molim Vas, možete li mi pomoći odgovorom? Zanima me, da li ured za katastar mora izdati fizičkoj osobi kopiju katastarskog plana iz bilo koje tražene godine, npr. od 1960. pa dalje? I ako da, po kojem zakonu imamo pravo na navedeni izvadak?
Hvala :).
Mora, članak 159. ZUP-a.
Ne znam jesam li na pravom mjestu- gdje god dođem nitko mi ne zna reći... ima 6 godina da tražim građevinsku dozvolu-odnosno rješenje o uvjetima gradnje (kuća manja od 400m2), gradimo na selu- građevinska zona gdje cesta uopće nije bila ucrtana, parcela do moje nije bila ucrtana kako treba te vodovodna mreža za koju čekam da se potpiše ugovor o gradnji već godinu dana a bez toga ne mogu dobiti suglasnost od vodovoda da mi se napokon uruči rješenje o uvjetima gradnje. No, 2009. godine počela sam graditi bez dozvole digla podrum i kat- veća kvadratura od dozvoljene i prije mjesec dana visoko potkrovlje. Kuća mi nema zatvore (prozore i vrata) te samim time mi referentica nije mogla izdati rješenje o izvedenom stanju jer kuća nema struju i vodu- nije useljiva). Na orto-foto snimci je moja kuća vidljiva i zanima me hoće li meni doći poziv za legalizaciju-tj. hoću li je ja moći legalizirati iako na dan 21.6.11. moja kuća nije bila useljiva ali je veći dio grubih građevinskih radova bio obavljen? U međuvremenu sam kupila još 2 čestice zemljišta oko kuće tako da mi sad izgrađenost terena iznosi 28%, ali još nisam spajala parcele. referentica mi je savjetovala da nastavim s rješenjem o uvjetima gradnje, ali da ju legalizirati neću moći dok se zakoni ne izmjene. UNAPRIJED HVALA!!!!
Legalizirati se može i nedovršena zgrada, ali samo ako je u skladu s prostornim planom i samo ono kaj je vidljivo na DOF-u. Znači išlo bi rješenje o izvedenom stanju za ono kaj je izgrađeno do 21.06. i poslije rješenje o uvjetima građenja za dogradnju potkrovlja.
TheBlack Knight
31.01.2012., 08:50
Molim pomoć.
Situacija je ovakva, kuća koja ima urednu dokumentacija je proširena za dvije prostorije. U vrijeme kada je to proširenje napravljeno ishodovana je lokacijska dozvola. Od tada je prošlo 15-ak godina.
Da li netko zna koliko će približno koštati legalizacija tih prostorija?
Obična lokacijska dozvola ili lokacijska s pravom gradnje? Ak je ova druga onda je to i "građevinska" i ne trebate legalizirati.
Cijenu legalizacije ti ne možemo reći na forumu jer ovisi o kvadraturi i kubaturi dogradnje, o tome pod koju JLS spadaš, koja je zona za vodni doprinos i sl.
Dariaaa
31.01.2012., 12:52
F@ye, puno ti hvala na odgovoru :)!
TheBlack Knight
31.01.2012., 14:30
Obična lokacijska dozvola ili lokacijska s pravom gradnje? Ak je ova druga onda je to i "građevinska" i ne trebate legalizirati.
Cijenu legalizacije ti ne možemo reći na forumu jer ovisi o kvadraturi i kubaturi dogradnje, o tome pod koju JLS spadaš, koja je zona za vodni doprinos i sl.
Hvala na odgovoru.
suskavi
02.02.2012., 14:56
Ne znam dali pisem na pravom mjestu - molim lijepo za savjet. Kupljena je kuća (vikendica) prije 12 godina, od prvog vlasnika:
Radi se o vikendici na moru, kuća tlocrta 60 m2, jedna etaža. građena je i završena 1960. godine. Parcela je 400 m2, građevinsko zemljište. Vlasničko i posjedovno stanje čisto, 1/1. E, sad.. Trenutno u katastarskom izvodu ni u gruntovnici nije upisana građevinska dozvola, niti ucrtana kuća na terenu. Samo piše 'građevinsko zemljište 400 m2'.
Kasnije bivši vlasnik umro. Nema živuće rodbine. Sadašnji vlasnik posjeduje neki stari katastarski plan, s ucrtanim točnim mjerama kuće (tlocrt).
Sad me zanima, pošto kuća nije ucrtana, dali postoji mogućnost da je nekad ipak dozvola izdana, samo nije upisana u gruntovnicu i katastar? Ako ta mogućnost postoji, gdje da provjeri? zavod za prosotorno uređenje grada, katastar? Ne snalazim se ovdje baš.
Ako ne postoji građevinska i lokacijska, kako da ju sadašnji vlasnik ishoduje?
Također, sadašnji vlasnik htio bi na taj objekt (koji je samo pod niskim krovom), dograditi potkrovlje - nisku novu etažu - povisiti objekt za 1,5m. Što je za to potrebno?
Inače, radi se o vikend naselju, koje je komplet građeno oko 1960. godine. Sve parcelizirano 50-tih, prije gradnje kuća, sa urednim vlasničkim/posjedovnim stanjem, građevinsko. Samo neke kuće nisu ucrtane (što je slučaj i s ovom).
Hvala svima
ZZZdenka
02.02.2012., 18:14
moguće je da kuća koja posjeduje građevinsku dozvolu nije uplanjena (ucrtana u katastarski plan)
za uplanit kuću u katastar potrebno je izraditi geodetski elaborat za evidenciju kuća, a sve to na temelju građevinske dozvole i geodetskog snimka
izgubljenu građevinsku dozvolu je moguće potražiti u ured državne uprave koji je izdao građevinsku dozvolu (mislim da je potrebno ime investitora i godina izdavanja dozvole) treba se platiti i neka taksa ne znam koliko
ukoliko pak građevinska dozvola ne postoji onda je kuću potrebno legalizirati po novom zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama a za to je opet potreban geodetski elaborat (ovim elaboratom će se kuća i uplanit), arh snimak i dokaz o minimalnim uvjetima mehaničke otpornosti i stabilnosti objekta, ukratko za već izgrađeni objekat se ne traži građevinska dozvola.
nadogradnja koju spominjete ide kasnije, nakon ishođenja rješenja izvedenog stanja po naprijed navedenom postupku. Dakle izradit ćete projekt rekonstrukcije građevine (u smislu nadogradnje) i to po važećem zakonu o prostornom uređenju i gradnji.
Ako je kuća građena prije 68. treba ishoditi uvjerenje o vremenu građenja. Napraviti snimak postojećeg stanja, geodetski situacijski nacrt i dati dokaz da je građena prije '68 (računi za struju, vodu i sl. ili nalaz i mišljenje sudskog vještaka).
ZZZdenka
03.02.2012., 18:42
moja isprika - totalno mi je promakla ova 68'
ali šta se tiče one nadogradnje sam dobro rekla, zar ne f@ye
jedino ne znam šta bi bilo jednostavnije - legalizirat kuću po ovom novom zakonu, bez obzira na godinu izgradnje, ili dokazivat da je napravljena prije 68' - evo nisam još imala iskustva s neuplanjenom kućom izgrađenom prije 68' za koju se treba angažirat vještak i nemam pojma koliko to košta, koliko traje...
Šaseradi
15.02.2012., 14:09
Jedno pomalo teže pitanje koji još nitko nezna, zasad.
Što je sa objektima izgrađenim u šumama, koji se na DOF-u ne vidi a izgrađeni su recimo prije 5 godina? :D
Prvo treba uopće provjeriti namjenu šume, ali u većini šumskih predjela nema legalizacije (članak 5. Zakona).
A ak se nešto ne vidi na DOF-u uvijek postoji neki drugi način da se dokaže da je izgrađena prije 21.06.2011.
ZZZdenka
15.02.2012., 18:52
ako je nešto privatno izgrađeno na području pod upravom hrvatskih šuma (dakle državno zemljište dano na upravljanje određenoj instituciji, u našem slučaju hrvatskim šumama) nije moguće legalizirati.
u tom slučaju nije niti važno vidi li se na snimkama ili ne.
ima čini mi se 3 slučaja kad je u insteresu RH da izdvoji šumsko zemljište i prenese ga na drugu tvrtku ili osobu: provedba DPU u zvrhu izgradnje poduzetničke zone, obrane RH i spomen obilježja masovnih grobnica domovinskog rata.
napominjem da sam na ovo naišla prije nekog vremena ali mislim da je i dalje tako, a šta vi mislite
Šeseradi hvala na pp
Evo imam par nedoumica, bez obzira koliko puta čitala zakon. Da li za legalizaciju kuće građene 70 tih godina pored traženih dokumenata treba imati rješen put tj. da li je on uvjet za legalizaciju. Kako legalizirati kuću tj. predati dokumentaciju do 31.12.2012. godine ako vlasništvo zemljišta nije rješeno u ZK, a znamo koliko je to dugotrajan proces. Da li će kuća biti upisana na sve vlasnike zemljišta ??? (radi se o međusobnim zamjenama koje po "dobrim" starim običajima nisu provedene u ZK) ili . Radi se o obiteljskoj kući koja ima legalne priključke struje, vode i plaća sva komunalna davanja.
Pozdrav! :ne zna:
Prilaz na prometnu površinu je uvjet za legalizaciju.
Podnositelj zahtjeva može biti jedna osoba, samo onda ostali suvlasnici zemljišta moraju dati suglasnost za ishođenje rješenja o izvedenom stanju.
Predmet
16.02.2012., 08:36
Evo imam par nedoumica, bez obzira koliko puta čitala zakon. Da li za legalizaciju kuće građene 70 tih godina pored traženih dokumenata treba imati rješen put tj. da li je on uvjet za legalizaciju. Kako legalizirati kuću tj. predati dokumentaciju do 31.12.2012. godine ako vlasništvo zemljišta nije rješeno u ZK, a znamo koliko je to dugotrajan proces. Da li će kuća biti upisana na sve vlasnike zemljišta ??? (radi se o međusobnim zamjenama koje po "dobrim" starim običajima nisu provedene u ZK) ili . Radi se o obiteljskoj kući koja ima legalne priključke struje, vode i plaća sva komunalna davanja.
Pozdrav! :ne zna:Da, to i mene buni jer mislim da imamo isti problem.
Naime, na parceli su dvije kuće.
Kuća 1 je bila izgrađena prije dosta vremena (kada? stvarno ne znam), Kuća 2 je bila izgrađena prije 68. godine (od onda je dograđivana, prvo kat, pa nakon kata i potkrovlje)
Zemljište na kojima su kuće se dijeli:
Brat 1 - 1/7
Brat 2 - 1/7
Brat 3 - 1/7
Brat 4 (umro je nedavno i njegov dio vrlo vjerovatno ide Bratu 5) - 1/7
Brat 5 - 2/7
Žena od Brata 5 - 1/7.
Vlasnici Kuće 1 (koji su došli na gotovo) su Brat 2 i Brat 5 + Žena, Brat 3 ne živi u Hrvatskoj.
Vlasnik Kuće 2 (izgradio ju je sam - Njemačka bauštela) je Brat 1.
Bart 1 pokušava legalizirati svoju Kuću 2 jer želi imati čiste papire, a u tome ga spriječava Brat 5 + Žena.
Kako uopće riještiti ovaj problem prije nego netko nekoga ubije.
Ne znam jeste li uopće skužili tko je tko...:D
Dali uopće da se predaje zahtjev za legalizaciju, kada je ovakva situacija?
Šta uopće učiniti? (po zadnjim saznanjima, mirno - dogovorno rješenje problema je nemoguće)
Prilaz na prometnu površinu je uvjet za legalizaciju.
Podnositelj zahtjeva može biti jedna osoba, samo onda ostali suvlasnici zemljišta moraju dati suglasnost za ishođenje rješenja o izvedenom stanju.
A što ako se ne može doći do suvlasnika u tako kratkom roku (nisu rješene ostavinske, umrli) . i to sve u roku do 31.12.2012. ?! (gdje je to navedeno u zakonu) U zakonu o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata kaže : Legalizacija je ishođenje odgovarajućeg akta Rješenja o izvedenom stanju i navedene su situacije u kojima se postojeći objekti ne mogu legalizirati . Ne spominje se da se ne mogu legalizirati oni koji nemaju prilaz na prometnu površinu . Znam da za nove objekte treba imati prilaz na prometnu površinu.
Koliko sam shvatila sama legalizacija nema veze sa vlasništvom ono se može rješavati i kasnije uz razrješavanje pitanja vlasništva, a bit ovog zakona je da se omogući legalizacija objekta prema postojećem stanju tj pojednostavni postupak naravno uz plaćanje svih davanja ..???:ne zna:
ZZZdenka
16.02.2012., 18:48
Pozdrav! :ne zna:
pristup prometnoj površini je potreban (a kako vi sada dolazite do te kuće?) ali nije nužno da je širine 3 m i da je asfaltiran, i pješački pristup je dovoljan.
nadalje, vlasništvo ne mora nužno biti 1/1 na podnositelja zahtjeva za legalizaciju, a dokaz o pravu gradnje ne mora nužno biti izvadak iz ZK, to može biti i sudska presuda, kupoprodajni ugovor... dakle bitan je pravni slijed kojeg morate dokazati
sve ovo što sam sada navela sam prije par mjeseci telefonom pitala, ali znamo da sve ne prolazi kod svih i različita su tumačenja, pa bi svejedno na vašem mjestu otišla u JLS i postavila pitanje za svoje nedoumice. JLS sigurno ima neke ljude koji bi vam mogli dati odgovor, uostalom, isti ti će kasnije vama izdavati rješenja o izvednom stanju, pa je bolje da su upoznati sa eventualnim problemima na vlastitom području
Da, to i mene buni jer mislim da imamo isti problem.
Naime, na parceli su dvije kuće.
Kuća 1 je bila izgrađena prije dosta vremena (kada? stvarno ne znam), Kuća 2 je bila izgrađena prije 68. godine (od onda je dograđivana, prvo kat, pa nakon kata i potkrovlje)
Zemljište na kojima su kuće se dijeli:
Brat 1 - 1/7
Brat 2 - 1/7
Brat 3 - 1/7
Brat 4 (umro je nedavno i njegov dio vrlo vjerovatno ide Bratu 5) - 1/7
Brat 5 - 2/7
Žena od Brata 5 - 1/7.
Vlasnici Kuće 1 (koji su došli na gotovo) su Brat 2 i Brat 5 + Žena, Brat 3 ne živi u Hrvatskoj.
Vlasnik Kuće 2 (izgradio ju je sam - Njemačka bauštela) je Brat 1.
Bart 1 pokušava legalizirati svoju Kuću 2 jer želi imati čiste papire, a u tome ga spriječava Brat 5 + Žena.
Kako uopće riještiti ovaj problem prije nego netko nekoga ubije.
Ne znam jeste li uopće skužili tko je tko...:D
Dali uopće da se predaje zahtjev za legalizaciju, kada je ovakva situacija?
Šta uopće učiniti? (po zadnjim saznanjima, mirno - dogovorno rješenje problema je nemoguće)
stvar ti ne može bit jednostavnija
samo je problem ko će platit što ne briga ni JLS ni tvrtku koja će vam izrađivati potrebnu dokumentaciju
ako sam dobro povatala obe kuće su prije 68 samo šta je jedna kuća nadograđivana
za ovu kuću šta je u istim gabaritima i koja nije nadograđivana izvadi se potvrda da je izgrađena prije 68 (naravno gabariti se moraju slagat sa stanjem u katastru)
ovu kuću koja je nadograđivana trebate legalizirati a za to vam treba geodetski elaborat, arh snimak i dokaz o ispunjenim minimalnim uvjetima mehaničke otpornosti i stabilnost objekta, ali i za nju vam trebaju postojeći gabariti dakle potvrda šta je izgrađeno prije 68 (radi kasnije naplate doprinosa, trebali bi platiti samo doprinose i kaznu za ovo šta je nadograđeno)
ukoliko vas suvlasnici nisu do 21.06.2011. tužili (imenom i prezimenom a ne anonimno) radi nadogradnje i nisu podnjeli prijavu građevinskoj inspekciji a radi te iste nadogradnje koju sada legalizirate njihovo nepotpisivanje geodetskog elaborata i neodobravanja legalizacije nema nikakvu pravnu važnost. isto tako prvi susidi koji graniče s vašom parcelom bi vas mogli stopirati ali jedino na ovaj način koji sam prije navela, uz napomenu da bi se njihova prijava duplo provjeravala u smislu jesu li imali pravnog razloga (npr ako kuća nije propisno odmaknuta od granice međe a vi ste još digli kat pa im na taj način bitno narušavate kvalitetu življenja ili ste možda otvorili prozor na stranu koja gleda na njihovu kuću...) ukoliko je kuća postavljena na čestici propisno, odnosno njezin nadožuntani dio, onda niti susjedi ne mogu stopirati legalizaciju
što se tiče vlasništva nakon legalizacije, ono će biti isto kao i prije legalizacije (dakle i dalje će biti vlasnik 1 brat 1/7, 2 brat 1/7, 3 brat...), ali vi, nakon dobivanja pozitivnog rješenja o izvednom stanju, imate zakonsko pravo od svih suvlasnika koji su na taj način postali suvlasnici legalne građevine sudskim putem tražiti namirenje troškova u onom dijelu u kojem su oni trebali sudjelovati - ovo sam na svoje uši čula na jednom predavanju od gđe koja je sudjelovala u izradi zakona
Situacija je ovakva....baza kuće je izgrađena prije 1968g. Do sada je kuća više puta nadograđivana, završno 1992g. Uvijek je podnošen zahtjev za građevinsku dozvolu, no odgovor od nadležnih je bio da nema (još) urbanistčkog plana za to područje. Taj plan je konačno donešen 1993-4 godine i kuća se uredno nalazi u građevinskoj zoni. Sada pokrećem legalizaciju objekta i naravno prvi problemi:504: Geodetskom izmjerom je utvrđeno da je objekat u jednom dijelu prešao među u površini 6 kvadratnih metara. Budući je ta susjedna parcela (livada na kojoj nema nikakvih objekata) u vlasništvu više vlasnika, a katastarski u posjedu tipa sa kojim baš nisam u najboljim odnosima:D zanima me da li mi on može stopirati legalizaciju? Napominjem da se do sada nikada nije na to žalio. Sa te strane imam i par malih prozorčića sa žaluzinama koji se nikada ne otvaraju. Da li mi tip može u ovom slućaju napraviti štetu, ako da kakvu?
pristup prometnoj površini je potreban (a kako vi sada dolazite do te kuće?) ali nije nužno da je širine 3 m i da je asfaltiran, i pješački pristup je dovoljan...
Postoji put kojim dolazimo do kuće koji nije ucrtan u prostorni plan, preko zemljišta više suvlasnika (prijenos se nije provodio generacijama) znači kuća nije direktno povezana na glavnu cestu (prema ZK). Ako se kuća legalizira biti će u suvlasništvu svih formalnih suvlasnika (upisani u ZK) ili ?? . Da li se treba tražiti suglasnost svih suvlasnika o korištenju tog zemljišta kao puta i suglasnost za legalizaciju kuće. (nemoguće, inozemstvo, ne završene ostavinske..). Inače kuća je izgrađena prema prostornom planu na građevinskim česticama. Kako to sve srediti do 31.12.2012.
Hvala!!:504:
ZZZdenka
17.02.2012., 21:52
Situacija je ovakva....baza kuće je izgrađena prije 1968g. Do sada je kuća više puta nadograđivana, završno 1992g. Uvijek je podnošen zahtjev za građevinsku dozvolu, no odgovor od nadležnih je bio da nema (još) urbanistčkog plana za to područje. Taj plan je konačno donešen 1993-4 godine i kuća se uredno nalazi u građevinskoj zoni. Sada pokrećem legalizaciju objekta i naravno prvi problemi:504: Geodetskom izmjerom je utvrđeno da je objekat u jednom dijelu prešao među u površini 6 kvadratnih metara. Budući je ta susjedna parcela (livada na kojoj nema nikakvih objekata) u vlasništvu više vlasnika, a katastarski u posjedu tipa sa kojim baš nisam u najboljim odnosima:D zanima me da li mi on može stopirati legalizaciju? Napominjem da se do sada nikada nije na to žalio. Sa te strane imam i par malih prozorčića sa žaluzinama koji se nikada ne otvaraju. Da li mi tip može u ovom slućaju napraviti štetu, ako da kakvu?
uzimam sebi za pravo da odgovorim na ovo pitanje uz uvažavanje svih koji su na ovoj temi govorili drugačije
ovakvih slučajeva ima mooore, najviše zbog nemanja saznanja o točnim granicama parcele
dakle poruka ovog zakona je da ako tom vlasniku na čijem zemljištu se nalazi dio vašeg objekta isti nije smetao do 21.06.2011. ne može vas sada spriječiti u legalizaciji
time što ste legalizirali kuću niste prisvojili i zemljište na kojem se ona nalazi niti to mežete učiniti bez suglasnosti vlasnika tog zemljišta. u dogovoru s njim ćete otkupiti taj dio i izmjeniti granice čzem
upoznata sam s jednim ovakvim slučajem, još je u fazi ovjere geodetskog elaborata ali uvjerena sam da će na katastru proć. naravno da je vlasnica zemljišta na kojem je dio objekta bila pozvana na potpis geodetskog elaborata što je ista odbila, to se upisalo u GE i predalo na katastar. evo baš ću javit šta će s tim bit pa ćete možda imati neku nadu. iako moram se požaliti na katastre, u smislu što prolazi kod jednog ne mora nužno i kod drugog, iako su na seminaru rekli da će svi katastri biti jedinstveni (oni valjda dobivaju neke naputke, evo i sad se nanovo mjenjao način izrade GE, čini mi se od 01.02.2012.). e sad još jedino ostaje vidit šta će biti kad se preda zahtjev za rješenje izvedenog stanja
sally888
18.02.2012., 14:56
Dakle, situacija je ovakva.. 1991. godine izgrađena je kuća na starim temeljima bez dozvola. Kuća se nalazi na zemljištu vlasnika. Kuća ima prizemlje i potkrovlje. (8*7m vanjske mjere) Na istom dvorištu se nalazi još jedna kuća izgrađena sa svim dozvolama. Urbanistički plan je u redu. Mozete mi odgovoriti da li bi bilo kakvih problema sa legalizacijom i koja bi bila okvirna cijena iste?
uzimam sebi za pravo da odgovorim na ovo pitanje uz uvažavanje svih koji su na ovoj temi govorili drugačije
ovakvih slučajeva ima mooore, najviše zbog nemanja saznanja o točnim granicama parcele
dakle poruka ovog zakona je da ako tom vlasniku na čijem zemljištu se nalazi dio vašeg objekta isti nije smetao do 21.06.2011. ne može vas sada spriječiti u legalizaciji
time što ste legalizirali kuću niste prisvojili i zemljište na kojem se ona nalazi niti to mežete učiniti bez suglasnosti vlasnika tog zemljišta. u dogovoru s njim ćete otkupiti taj dio i izmjeniti granice čzem
upoznata sam s jednim ovakvim slučajem, još je u fazi ovjere geodetskog elaborata ali uvjerena sam da će na katastru proć. naravno da je vlasnica zemljišta na kojem je dio objekta bila pozvana na potpis geodetskog elaborata što je ista odbila, to se upisalo u GE i predalo na katastar. evo baš ću javit šta će s tim bit pa ćete možda imati neku nadu. iako moram se požaliti na katastre, u smislu što prolazi kod jednog ne mora nužno i kod drugog, iako su na seminaru rekli da će svi katastri biti jedinstveni (oni valjda dobivaju neke naputke, evo i sad se nanovo mjenjao način izrade GE, čini mi se od 01.02.2012.). e sad još jedino ostaje vidit šta će biti kad se preda zahtjev za rješenje izvedenog stanjaPuno hvala na odgovoru, svakako javite da li će to proći.
Kod mene je situacija takva da ću se pokušati dogovoriti sa posjednikom susjedne parcele na način da kompenziramo tu kvadraturu zemljišta na drugom kraju parcele. Problem je što katastarski posjednik nije ujedno i 100% vlasnik gruntovno, tako da ću morati to rješavati sa još nekoliko suvlasnika:504: luda nam je država i te pravne stvari su totalno nelogične. Meni kao tehničkom licu su neshvatljive te razlike između katastra i gruntovnice....tip uživa mojih 30 čhv gruntovne parcele, a ja se ovdje moram sa njim natezati oko par kvadrata u katastru:rolleyes:
Šaseradi
20.02.2012., 13:18
Dakle, situacija je ovakva.. 1991. godine izgrađena je kuća na starim temeljima bez dozvola. Kuća se nalazi na zemljištu vlasnika. Kuća ima prizemlje i potkrovlje. (8*7m vanjske mjere) Na istom dvorištu se nalazi još jedna kuća izgrađena sa svim dozvolama. Urbanistički plan je u redu. Mozete mi odgovoriti da li bi bilo kakvih problema sa legalizacijom i koja bi bila okvirna cijena iste?
Ako je objekt na vlasničkoj parceli, dakle ne prelazi u susjednu parcelu, onda se može bez ikakvih problema i bez ikakavih poteškoća. Ma da, neznamo još što će statičari reći na sve to!? Jer nisu svi objekti stabilno sagrađeni. To je naravno pitanje nakon geodetskog elaborata i to ti nemogu reći.
Onaj objekt koji ima sve dozvole, gleda se jeli sve po projektu rađeno, te se eventualna nadogradnja upisuje/ucrtava. A osim toga ti ne moraš sve od jednom legalizirati, možeš i objekt po objekt.
sally888
20.02.2012., 19:45
Ako je objekt na vlasničkoj parceli, dakle ne prelazi u susjednu parcelu, onda se može bez ikakvih problema i bez ikakavih poteškoća. Ma da, neznamo još što će statičari reći na sve to!? Jer nisu svi objekti stabilno sagrađeni. To je naravno pitanje nakon geodetskog elaborata i to ti nemogu reći.
Onaj objekt koji ima sve dozvole, gleda se jeli sve po projektu rađeno, te se eventualna nadogradnja upisuje/ucrtava. A osim toga ti ne moraš sve od jednom legalizirati, možeš i objekt po objekt.
Hvala puno na odgovoru. Objekt je na vlasničkoj parceli i kolko znam sagrađen je stabilno, samo eto nema ni jednu dozovolu. Jel znaš možda neku okvirnu cifru legalizacije? Znači 7,5x8,5 m2 prizemlja i isto tolko potkrovlja.
ZZZdenka
21.02.2012., 20:30
Puno hvala na odgovoru, svakako javite da li će to proći.
Kod mene je situacija takva da ću se pokušati dogovoriti sa posjednikom susjedne parcele na način da kompenziramo tu kvadraturu zemljišta na drugom kraju parcele. Problem je što katastarski posjednik nije ujedno i 100% vlasnik gruntovno, tako da ću morati to rješavati sa još nekoliko suvlasnika:504: luda nam je država i te pravne stvari su totalno nelogične. Meni kao tehničkom licu su neshvatljive te razlike između katastra i gruntovnice....tip uživa mojih 30 čhv gruntovne parcele, a ja se ovdje moram sa njim natezati oko par kvadrata u katastru:rolleyes:
pa evo javljam da je onaj geodetski elaborat prošao kod ureda za katastar. još se nije vratio ovjeren ali jedna tica je propivala. sad naravno još nije sve gotovo. vidjet ćemo šta će reć urbanisti u gradu prilikom predaje zahtjeva za rješenje postojećeg stanja.
ako smin još nešto reć šta se tiče ovoga novog zakona o legalizaciji, šta više vrimena prolazi to mi se čini da manje znam, mislim ja mislim da znam, a onda naletim na bunker u gradu od osoba koje bi trebale znati na kvadrat i savjetovati ljude koji imaju upite, ne znam baš kako će sve ovo ić kod ljudi koji imaju škakljivu situaciju, a opet s druge strane glupo je da se donosio zakon samo za one koji imaju sve čisto i bez problema mogu legalizirati svoje objekte
... Ma da, neznamo još što će statičari reći na sve to!? Jer nisu svi objekti stabilno sagrađeni. To je naravno pitanje nakon geodetskog elaborata i to ti nemogu reći.
dosadna sam sama sebi više, mislim da se neću više ni javljat dosadilo mi je, ali tila bi reć ovo za statičara...
u principu ako objekt nema vidljivih rupa, pukotina, ako nema neku čudnu gradnju koja naoko nije statički dobro izvedena, dobije se pozitivno mišljenje statičara. on će sa vlasnikom porazgovarat o vremenu, načinu i etapama gradnje, poslikati i napraviti svoj elaborat u kojem piše da bi se moglo dati pozitivno mišljenje. statičar u svom elaboratu ima članak kojim se ograđuje od odgovornosti za rušenje objekta (zbog loše statike) nakon legalizacije. to je valjda zato šta u biti ovisi o izjavama vlasnika nekretnine, jer se ne vrše nikakva ispitivanja - koliko bi to onda koštalo
ZZZdenka
22.02.2012., 18:53
u slučaju kad imate na parceli legalno izgrađeni objekt, a uz njega bespravno izgrađenu npr. garažu i ta garaža se naslanja na kuću, odnosno dira se kuće NE TREBA SE arhitektonski snimati i kuća i garaža nego samo garaža, s tim da se kuća samo prikaže u vanjskim gabaritima i naravno prilaže se za nju originalna građevinska dozvola ili kopija ovjerena kod javnog bilježnika.
ovo govorim zato šta sam nekome ovde prije nekog vrimena odgovorila upravo suprotno, naravno da taj odgovor nisam dala iz rukava nego sam takav odgovor dobila od relevantnih osoba u gradu. dakle kako se sve kod nas svodi na tumačenje zakona, prije su tumačili arhitektonski snimak postojećeg stanja na način da se nadograđeni dio mora detaljno snimati kao i ostatak legalnog objekta, ukoliko se jednim zidom dira postojećeg objekta.
sada sam čak napismeno dobila od grada splita gore navedeno tumačenje zakona.
nadalje, u slučaju kada ste na npr legalna 2 kata objekta bespravno nadogradili kat, onda se detaljno prikazuje samo nadograđeni kat, dok se ugrubo prikaže već legalni dio objekta što sigurno umanjuje cijenu dosadašnjeg arh snimka.
upravo sam pročitala prijedlog izmjene zakona o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama. evo da informiram ekipu koja se trenutno nalazi na mukama čekati ili ne, moram reći da bi ja sada ipak pričekala koji misec.
najviše se promjena odnosi na obiteljske kuće do 400m2. dalje neću govorit, jer se radi samo o prijedlogu, pa da ne bi opet nešto morala demantirat.
Navodno je to konačan prijedlog.
Ukida se plaćanje vodnog i komunalnog doprinosa i naknade u toku legalizacije, već se poslije potrebni podaci dostavljaju vodama i jls, a za pomoćne zgrade bude naknada 1000 kuna. Ako je zgrad aucrtana u katastar ne treba geodete, uglavnom, pojednostavljeno.
Ukinuli budu mogućnost legalizacije u pojasu 70 m od mora za sve i maknuli su zabranu legalizacije u šumama.
Budući da je vodni doprinos već srezan napola, svakako vrijedi pričekati.
Šaseradi
23.02.2012., 07:44
Hvala puno na odgovoru. Objekt je na vlasničkoj parceli i kolko znam sagrađen je stabilno, samo eto nema ni jednu dozovolu. Jel znaš možda neku okvirnu cifru legalizacije? Znači 7,5x8,5 m2 prizemlja i isto tolko potkrovlja.
nebitna je veličina objekta s naše strane, geodetske. Mi radimo kompletan elaborat u 6 primjeraka. To je oko 5000 kuna s naše strane, plus statičar oko 2500, plus arhitekt (to ti neznam cijenu).
Naknade se mogu kod nas na rate plačati ako se na varam.
u slučaju kad imate na parceli legalno izgrađeni objekt, a uz njega bespravno izgrađenu npr. garažu i ta garaža se naslanja na kuću, odnosno dira se kuće NE TREBA SE arhitektonski snimati i kuća i garaža nego samo garaža, s tim da se kuća samo prikaže u vanjskim gabaritima i naravno prilaže se za nju originalna građevinska dozvola ili kopija ovjerena kod javnog bilježnika.
...
upravo sam pročitala prijedlog izmjene zakona o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama. evo da informiram ekipu koja se trenutno nalazi na mukama čekati ili ne, moram reći da bi ja sada ipak pričekala koji misec.
najviše se promjena odnosi na obiteljske kuće do 400m2. dalje neću govorit, jer se radi samo o prijedlogu, pa da ne bi opet nešto morala demantirat.
Samo da se nadovežem.
Ja imam doma jedan kat bespravan i dvije garaže. Sada sam zvao arhitekta i kaže sljedeće:
Objekt čija ukupna površina (bespravna i zakonita) prelazi 400 m2, plača izradu kompletno novog projekta za cijeli objekt, te se cijena formira drugačije, kao i za statičara. Mislio sam da mogu raditi projekt samo za zadnji kat, ali moram sve nanovo.
Ovo zadnje kažeš da se odnosi najviše na 400m2. Jel ima nešto novog i preko? Jel možeš poslati porukom šta će se to možda mjenjat?
Vanja ST
24.02.2012., 18:59
..treba li očekivarti zakonske sankcije i protiv drugog suvlasnika?
Oprostitie što upadam, umjesto da pročitam već napisane, ali ovo mi treba što hitnije.
Zahvaljujem.
!Poštovani,
Temeljem nasljeđivanja, postao sam jedan od suvlasnika nelegalno
izgrađenog objekta kojeg svi zajedno namjeravamo legalizirati u skladu s
Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama.
Međutim, zanima me što bi bilo u slučaju da ja odlučim (bez pisanog
dogovora s ostalima, ali i bez formalnog protivljenja ostalih suvlasnika)
odlučim nastaviti s nelegalnom dogradnjom objekta prije njegove
legalizacije.
Konkretno, volio bi da mi pojasnite da li u slučaju pokretanja prijave
inspekcije zbog ove nelegalne dogradnje jednog suvlasnika, da li postoji
mogućnost da nadležne službe i prema svim ostalim suvlasnicima pokrenu
prekršajni i/ili krivični postupak zbog nezakonite dogradnje?
Vanja ST
25.02.2012., 19:11
Uh..hvala na pomoći, odnosno na premještanju teme.Sad samo trebam sjesti i pročitati već napisano :)
Šaseradi
27.02.2012., 07:31
..treba li očekivarti zakonske sankcije i protiv drugog suvlasnika?
Oprostitie što upadam, umjesto da pročitam već napisane, ali ovo mi treba što hitnije.
Zahvaljujem.
!Poštovani,
Temeljem nasljeđivanja, postao sam jedan od suvlasnika nelegalno
izgrađenog objekta kojeg svi zajedno namjeravamo legalizirati u skladu s
Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama.
Međutim, zanima me što bi bilo u slučaju da ja odlučim (bez pisanog
dogovora s ostalima, ali i bez formalnog protivljenja ostalih suvlasnika)
odlučim nastaviti s nelegalnom dogradnjom objekta prije njegove
legalizacije.
Konkretno, volio bi da mi pojasnite da li u slučaju pokretanja prijave
inspekcije zbog ove nelegalne dogradnje jednog suvlasnika, da li postoji
mogućnost da nadležne službe i prema svim ostalim suvlasnicima pokrenu
prekršajni i/ili krivični postupak zbog nezakonite dogradnje?
Sve što ste dogradili nakon šestog, odnosno osmog mjeseca prošle godine neće moći u legalizaciju. Nama se desio slučaj da nam je stranka prijavljena inspekciji, pa je trenutno morao krenuti u postupak legalizacije, te će isti čovjek koji ga je prijavio inspekciji, susjed, potpisati elaborat. No nisam sto posto upućen šta i kako. A tko će odnijeti krivicu, odnosno kaznu za građenje nebih znao, ali me jako zanima!
Sm3Sh3r
03.03.2012., 01:09
Poštovanje, vidim da se ovdje dijele dobri savjeti, a i meni treba jedan trenutno. :)
Naime, vlasnik sam jedne etaže u privatnoj kući. Malo je specifična situacija, jer je kuća na jednoj čestici, samo kuća, a zemljište okolo kuće je razlomljeno na više čestica, kojih smo vlasnici mi stanari, svako 1/1 svoje čestice. Moja čestica se nalazi odmah uz kuću, te je tu nekada bila sagrađena konobica od 40m2, u suterenu u odnosu na kuću.No to je srušeno, što zbog vremenskih neprilika i loše izgradnje, a nešto sam i sam srušio radi opasnosti. Ja sam na tom istom mjestu, u istim gabaritima, sagradio novu prostoriju od 40m2, s ravnim krovom, s tim da sam taj krov produžio te napravio betonsku nadstrešnicu toj prostoriji od 15m2.
Ja imam potvrdu za tu konobicu da je sagrađena prije 68., imam vlasnički list, te je ucrtana u katastar.
Susjed me je prijavio inspekciji za to, čisto zato što može, iako je ta konobica 3 metra ispod njega te mu uopće ne smeta.
Sad, da li ja to moram legalizirati?
Čini mi se da su inspektorica koja mi je došla i susjed u dosluhu, jer mi inspekcija izlazi u roku od 3 dana kad nešto radim, i stalno mi govori da moram biti dobar prema susjedima jer će mi trebati, te da moram legalizirati jer je moja prostorija veća nego što je bila, i ne želi čut da nije.
Ja sam dobro proučio zakone, i našao neke stvari, te joj priložio, no ona kaže da to ništa ne vrijedi, da ja to moram legalizirati i tražiti suglasnost susjeda.
Navodi koje sam našao a idu mi u prilog:
PRVI (pravilnik o jednostavnim građevinama):
»Bez rješenja o uvjetima građenja, a u skladu s glavnim projektom može se pristupiti:
1. Rekonstrukciji građevine kojom se ne mijenjaju lokacijski uvjeti u skladu s kojima je ista izgrađena;
Bez akta kojim se odobrava građenje može se pristupiti građenju:
1. pomoćne građevine koja se gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade i to cisterne za vodu i septičke jama zapremine do 27 m3, podzemnog i nadzemnog spremnika goriva zapremine do 10 m3, vrtne sjenice i nadstrešnice tlocrtne površine do 15 m2, bazena tlocrtne površine do 24 m2 i dubine do 2 m i solarnog kolektora
DRUGI(Posebni slučajevi građenja):
(1) U slučaju neposrednog ugrožavanja ljudi i dobara od prirodnih nepogoda
U slučaju oštećenja građevine djelovanjem događaja iz članka 238. stavka 1. ovoga Zakona, građevina se može neovisno o stupnju oštećenja vratiti u prvobitno stanje bez rješenja o uvjetima građenja, potvrde glavnog projekta odnosno građevinske dozvole, u skladu s aktom na temelju koje je izgrađena, odnosno projektom postojećeg stanja građevine.
Mislim da bi mi samo pravilnik o jendostavnim građevinama trebao biti dostatan, jer kaže da mogu rekonstruirati bez dozvole, te sagraditi nadstrešnicu od 15m2.
Molim vas za savjet prije nego što se idem borit sa inspektoricom.
Hvala!
Moraš legalizirati, jer je prije rušenja konobe trebalo ishoditi dozvolu za novu zamjensku građevinu.
Inspektorica je u pravu, rekonstrukcija nije zato jer si srušio konobu i napravio novu, pretpostavljam bez da si prijavio radove inspekciji. Na opasnost od rušenja se isto ne možeš pozvati, jer si i to trebao prijaviti inspekciji. Nadstrešnica ne ide po pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima jer se one mogu graditi uz postojeću zgradu po definiciji iz ZOPUG-a, a tvoja nova konoba to nije jer nije legalna.
Najbezbolnije u ovom slučaju je predati zahtjev za legalizaciju.
Sm3Sh3r
03.03.2012., 15:10
Ok, shvaćam. Ali kako ću ja to ikad legalizirati kad mi susjed neće dati potpis, a po zakonu je potreban njegov potpis, pošto je prijavio prije lipnja 2011?
Pričekaj izmjene zakona, šuška se da i to ukidaju :mig:
Sm3Sh3r
03.03.2012., 21:53
Ok, budem, puno hvala!
Lijepi pozdrav!
Zanima me da li sam dobro shvatio cijelu ovu pricu. Dakle imamo kucu za odmor u cijelosti na vlastitom zemljistu. Kuca je cak i dijelom ucrtana u katastar, tj. u online pregledniku je za tu cesticu na kojoj je kuca upisana povrsina oranice i zgrade (dvije stavke). Takodjer sukladno mislim da je i u gruntovnici stvar redovno upisana. E sad sve je to dobiveno prije cca 15estak godina. Problem je sto mene sad uvjeravaju da posto ja nemam građevinsku dozvolu za taj objekt (manji od 400 kvadrata ako to ima veze) da je to nelegalno i da moram cijeli postupak od pocetka odraditi. Iako ako sam dobro shvatio cilj tog postupka je biti upisan u katastar i gruntovnicu. Da li sam dobro shvatio i da li trebam sad nesto poduzimati oko toga?
Osim toga ako bi mogao jedan mali dodatak na sve to: nasljeđivanje nekretnine. Ako sam dobro shvatio (opet :) ) da li bi trebao platiti porez na "stjecanje nekretnine" ako ju dobijem darivanjem od strane roditelja? Vidim spominje se oslobađanje poreza kada roditelji poklanjaju djeci nekretninu, ali ako sam dobro shvatio samo u slučaju njihove smrti? Htio sam cijelu tu papirologiju rijesit od jednom kad već vidim da svake godine u godinu je cijeli postupak sve kompliciraniji a da ne spominjem mozebitne komplikacije kad se ide na imovinsku raspravu...
Pošto nemaš građevinske dozvole vikendica je ilegalna, samim time treba ju legalizirati.
Upisi u gruntovnicu i katastar nisu dokaz legalnosti jer je bilo razdoblja kad se moglo upisati objekt bez dozvole :mig:
Za legalizaciju ti treba geodetski elaborat za evidentiranje podataka o zgradama, arhitektonski snimak postojećeg stanja, dokaz o ispunjenom bitnom zahtjevu mehaničke otpornosti i stabilnosti i dokaz prava građenja za obračun naknade.
Ljudi jel zna netko neku stranicu gdje mozemo lako provjeriti da li se neka odredjena katastarska cestica nalazi u gradjevinskoj zoni, odnosno da li je na toj cestici dozvoljena gradnja, ili spada u poljoprivredno zemljiste ?
Ne bih htio da kupim gradiliste, a poslije da ispadne da je to pasnjak. :)
schnitzl
05.03.2012., 21:09
Ljudi jel zna netko neku stranicu gdje mozemo lako provjeriti da li se neka odredjena katastarska cestica nalazi u gradjevinskoj zoni, odnosno da li je na toj cestici dozvoljena gradnja, ili spada u poljoprivredno zemljiste ?
Ne bih htio da kupim gradiliste, a poslije da ispadne da je to pasnjak. :)
To obično možeš provjeriti na stranicama grada ili općine gdje se zemljište nalazi ovisno o tome koliko je kvalitetno napravljena interaktivna karta s prostornim planom (ako je uopće ima).
Ako misliš kupovati teren, radi sigurnosti, savjetujem ti da odeš u nadležni gradski/županijski ured za izdavanje dozvola i podneseš "zahtjev za izdavanje uvjerenja o podacima iz dokumenata prostornog uređenja". Treba ti kopija katastarskog plana i ispunjeni zahtjev. Troškovi 80-100 kn, a imaš crno na bijelo podatke o parceli.
Ako misliš kupovati teren, radi sigurnosti, savjetujem ti da odeš u nadležni gradski/županijski ured za izdavanje dozvola i podneseš "zahtjev za izdavanje uvjerenja o podacima iz dokumenata prostornog uređenja". Treba ti kopija katastarskog plana i ispunjeni zahtjev. Troškovi 80-100 kn, a imaš crno na bijelo podatke o parceli.
E hvala ti puno.
A ta kopija se valjda vadi u katastarskom uredu, ili ?
I jel mogu ja uopce to sam izvaditi posto je to tudja zemlja, ili trebam punomoc, ili nesto slicno ?
gariful
05.03.2012., 23:59
nadalje, u slučaju kada ste na npr legalna 2 kata objekta bespravno nadogradili kat, onda se detaljno prikazuje samo nadograđeni kat, dok se ugrubo prikaže već legalni dio objekta što sigurno umanjuje cijenu dosadašnjeg arh snimka.
a sta ako postoji projekt kuce, donja dva kata su legalna, a potkrovlje je nadogradjeno. s tim da je izvedba objekta nesto odstupila od projekta (balkon vise nije balkon vec je dio objekta -unutrašnje stubište; jedna fasada kuće je izvedena sa skroz ravnim zidom, a u projektu stoji da se zid "lomi" tj. isturen je na dijelu gdje je trebala biti kupaonica, na jednom mjestu fali red prozora, unutra neki pregradni zidovi vise nisu kako su bili prethodno crtani i sl.) sta bi tada trebalo napraviti? snimit cijelu kucu ili nesto drugo?
ili za slucaj da vanjski gabariti nisu mijenjani, ali je unutrašnji raspored drugaciji nego po projektu, da li bi se u tom slucaju isto trebalo snimati cijelu kucu ili je dovoljno vanjski gabarit?
rodjak (odnosno njegova zena :rolleyes:) se razmahala sa promjenama projekta kod gradnje, a mi smo bili malo pristojniji :D pa me sad zanima koliko nas ocekuju troskovi projektiranja tj, sta mozemo ocekivati. hvala!
E hvala ti puno.
A ta kopija se valjda vadi u katastarskom uredu, ili ?
I jel mogu ja uopce to sam izvaditi posto je to tudja zemlja, ili trebam punomoc, ili nesto slicno ?
Može bilo tko izvadit! Nikakva punomoc ne treba, al to je dodatni trošak od 40kn biljega + 20kn po papiru (za npr A4). Samo se dođe u katastar, kaže za koju česticu (najbolje više od jednom ako treba jer onda je samo jednom 40kn biljega).
Naime to je primjer di je stvar "transparentna" i javno dostupna...
Broj cestice ako se zna geografska lokacija je najlakše naci na:
http://www.arkod.hr/
a sta ako postoji projekt kuce, donja dva kata su legalna, a potkrovlje je nadogradjeno. s tim da je izvedba objekta nesto odstupila od projekta (balkon vise nije balkon vec je dio objekta -unutrašnje stubište; jedna fasada kuće je izvedena sa skroz ravnim zidom, a u projektu stoji da se zid "lomi" tj. isturen je na dijelu gdje je trebala biti kupaonica, na jednom mjestu fali red prozora, unutra neki pregradni zidovi vise nisu kako su bili prethodno crtani i sl.) sta bi tada trebalo napraviti? snimit cijelu kucu ili nesto drugo?
ili za slucaj da vanjski gabariti nisu mijenjani, ali je unutrašnji raspored drugaciji nego po projektu, da li bi se u tom slucaju isto trebalo snimati cijelu kucu ili je dovoljno vanjski gabarit?
rodjak (odnosno njegova zena :rolleyes:) se razmahala sa promjenama projekta kod gradnje, a mi smo bili malo pristojniji :D pa me sad zanima koliko nas ocekuju troskovi projektiranja tj, sta mozemo ocekivati. hvala!
Unutarnji nenosivi zidovi nisu problem ako nisu prema projektu, važni su vanjski gabariti, tlocrtno, ali i potkrovlje ako je nadodano, onda treba izmjena.
Osim gabarita je važno i da se ne mjenja usklađenost sa "lokacijskim uvjetima" ili "posebnim uvjetima o gradnji" (koji su dio lokacijske dozvole)...
Li Nalas
06.03.2012., 14:17
Ukinuli budu mogućnost legalizacije u pojasu 70 m od mora za sve
Znači uz obalu će bit dosta rušenja.
Šaseradi
06.03.2012., 14:51
Znači uz obalu će bit dosta rušenja.
da, i u podruciju P1 poloprivredne zone. P2 će se možda i moći sada legalizirati, ako prođe u vladi izmjena zakona.
Ali opet kažu tko ima kućni broj prijavljen, ima mogučnost legalizacije, što je onda totalna suprotnost. Vidjet će se tokom godine šta se smije a šta ne. :rolleyes:
Sm3Sh3r
06.03.2012., 20:15
Pošto nemaš građevinske dozvole vikendica je ilegalna, samim time treba ju legalizirati.
Upisi u gruntovnicu i katastar nisu dokaz legalnosti jer je bilo razdoblja kad se moglo upisati objekt bez dozvole :mig:
Za legalizaciju ti treba geodetski elaborat za evidentiranje podataka o zgradama, arhitektonski snimak postojećeg stanja, dokaz o ispunjenom bitnom zahtjevu mehaničke otpornosti i stabilnosti i dokaz prava građenja za obračun naknade.
Ja bih se malo nadovezao na ovo sa svojim iskustvom, pa ako mi itko ima šta pametno reći, bio bih zahvalan.
Znači živim u privatnoj kući, koja je krajem devedesetih nadograđena za dva kata, i etažirana tada. Nadogradnja je rađena bez građevinske, i izvan okvira lokacijske, no vlasnički papir je dobiven, bez tereta.
Ja živim ispod ta dva kata, i imao sam valjanu građevinsku, no tom nelegalnom nadogradnjom, ona je nevažeća.
Sad, upisi u gruntovnicu i katastar nisu dokaz legalnosti, no meni je na inspekciji rečeno da se tu ne može ništa, jer oni imaju vlasničke bez tereta, te upravni sud odbija takve slučajeve.
Susjedi ne žele pokretati nikakvu legalizaciju, te ja očito nemam nikakvog načina da ih natjeram, ako inspekcija ne može ništa.
I šta sada?
Očito je da bilo tko tko ima vlasnički bez tereta, ne mora legalizirati, jer im inspekcija ne može ništa.
Zanimljiva stvar, da bi danas prodao etažu, moraš imati dozvolu, inače ti ne mogu sastaviti kupoprodajni ugovor. Bio sam i u gruntovnici, ako im se može staviti teret na vlasnički list, no rekli mi da nisu čuli za takav teret da se stavlja nekome. Da se danas etažiranjem odmah upisuje ako netko ima dozvolu ili ne. Tako da sad ne znam šta dalje....
:503:
schnitzl
07.03.2012., 00:24
Kako misliš bez tereta? Dali možda misliš na one zabilježbe da za zgradu ne postoji građevinska ili uporabna dozvola?
Ne bih se složila da nepostojanje tereta automatski znači da je zgrada legalna, iz ZOPUG-a i tumačenja ministarstva proizlazi:
"Odredbom čl. 116 st. 3. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 90/11) propisano je da se građevina, upisana u zemljišnoj knjizi bez zabilježbe da je za nju priložen akt za uporabu, smatra građevinom izgrađenom bez akta na temelju kojeg se može pristupiti građenju građevine i bez akta za njezinu uporabu, a tko tvrdi suprotno treba to dokazati."
Znači da se legalnim građevinama smatraju samo one koje imaju pozitivnu zabilježbu.
E to sam trazio (gle morate mi priznat da je ZOPUG dost velik pa nisam uspio sve polovit :) )
Hvala!
Sm3Sh3r
07.03.2012., 15:47
Ne bih se složila da nepostojanje tereta automatski znači da je zgrada legalna, iz ZOPUG-a i tumačenja ministarstva proizlazi:
"Odredbom čl. 116 st. 3. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 90/11) propisano je da se građevina, upisana u zemljišnoj knjizi bez zabilježbe da je za nju priložen akt za uporabu, smatra građevinom izgrađenom bez akta na temelju kojeg se može pristupiti građenju građevine i bez akta za njezinu uporabu, a tko tvrdi suprotno treba to dokazati."
Znači da se legalnim građevinama smatraju samo one koje imaju pozitivnu zabilježbu.
A znam, ja se u potpunosti slazem sa tobom, i vidio sam to. Stvarno sam vec iznerviran sa tim.
Ali ja to kazem inspektorici, i kod procelnice sam bio, i oni mi kazu da im upravni sud odbija takve slucajeve posto je vlasnicki bez tereta, da imaju problema sa tim. I sta da im ja kazem dalje?
Uz to, cini mi se inspektorica je pristrana, da ne zeli to pokrenuti uopce zato sto poznaje osobu koja ima nelegalnu gradnju. Sta napraviti u ovakvom slucaju?
schnitzl
07.03.2012., 20:56
@Sm3Sh3r
Nije mi jasno šta očekuješ od inspekcije uopće. Da izda riješenje za rušenje?
Najbolje je da pričekaš novi zakon koji je u pripremi. Možda unutra bude propisane sankcije za one koji ne obave legalizaciju u određenom roku.
Uostalom...uopće mi nije jasno kako su ti tvoji susjedi tebi iznad legalne prizemnice sagradili dva kata. Kažeš da je kuća nadograđena krajem devedesetih...zašto pasiv? Tko ju je nadogradio? Dali si je ti nadogradio bez dozvole i njima prodao stanove? Dali oni očekuju da ti obaviš legalizaciju i snosiš sve troškove?
Ne kužim...čini se da nisi sve rekao.
Sm3Sh3r
07.03.2012., 21:43
@schnitzl
Da, očekujem da inspekcija izda rješenje o rušenju, te ih tako natjera da legaliziraju.
Da, sad kad si napomenuo vidim da nisam dobro napisao. Naime, krajem devedesetih je postojao jedan kat iznad mene, manjih gabarita nego sto je trenutni, koji je bio vlasnistvo osobe od koje sam ja i prizemlje kupio, koja je to prodala jednom "biznismenu", te je taj "biznismen" napravio ta velebna 2 kata sa potkrovljem. To su bili mutni poslovi, te je tada bila takva situacija da se tom "biznismenu" vjerovalo na rijec da ima gradjevinsku. On je zatim to prodao sadasnjim vlasnicima i nestao.
Nedavno sam isao ispitivati legalnost svega toga, i otkrio da jedina postojeca gradevinska prikazuje krov iznad moje etaze, te odbijenicu gradevinske tom "biznismenu".
Nadam se da sam sada dobro objasnio.
Daj pojasni na kakav teret misliš?
Misliš na zabilježbu da objekt nema građevinsku / uporabnu dozvolu?
Nisam siguran dal se takva zabilježba može staviti samo za određeni kat, ili za cijelu građevinu?
Šaseradi
14.03.2012., 07:27
Po novom zakonu o legalizaciji svaki objekt ima zabilježbu. Dakle moraju svi dokazati da je objekt legalan. Odite u gruntovnicu i raspitajte se malo :)
To se zove "pozitivna zabilježba". Ako se ne varam !
I još nešto. pričekajte malo s legalizacijom. Zakon je još u fazi izmjene, gdje će se međuostalim produžiti rok do sredine iduće godine! Vrlo vjerovatno.
stefan1979
14.03.2012., 16:22
Po novom zakonu o legalizaciji svaki objekt ima zabilježbu. Dakle moraju svi dokazati da je objekt legalan. Odite u gruntovnicu i raspitajte se malo :)
To se zove "pozitivna zabilježba". Ako se ne varam !
I još nešto. pričekajte malo s legalizacijom. Zakon je još u fazi izmjene, gdje će se međuostalim produžiti rok do sredine iduće godine! Vrlo vjerovatno.
Jasno da će se produžiti rok. Fizički se ne stignu odraditi sve legalizacije do kraja ove godine.
Ukratko-u Hrvatskoj ima cca 2400 ovlaštenih arhitekata i 150 000 građevina za legalizaciju, dakle računica iz osnovne škole (jednostavna aritmetička operacija dijeljenja) daje rezultat da bi svaki arhitekt (pod uvjetom da svi prekinu rad na tekućim projektima i krenu radit samo na legalizacijama do kraja godine) morao u prosjeku odradit 2-3 arhitektonske snimke tjedno, što je jasno - nemoguće...
E, sad, ili su u vladi preglupi da naprave jednostavnu računicu, ili su to napravili namjerno misleći da će na taj način (produljivanjem rokova svakih nekoliko mjeseci) imati bolji odaziv ljudi, jer svi rade po principu - predat ću 5 do podne.
Jel se pozitivna zabilježba daje za cijeli objekt, ili po katovima, ako nemaju svi građevinsku?
dallapa
15.03.2012., 11:18
Imam jedan problem. Kupili smo kuću prije nekoliko godina i znali smo kompliciranu situaciju sa papirima pa smo se uhvatili to sada rješavat. Ali što mi nije jasno:
Kuća je napravljena na jednoj čestici s građ. dozvolom. Sve OK.
Vlasnici su bili braća koja su se nakon nekog vremena posvađala i oni su podijelili (rasparcelirali) cijelu česticu na pola zajedno sa kućom (kak je to moguće?).
Pa su nakon toga, pošto je svatko imao neki mali dio, odlučili nadograditi svatko sebi na svojoj strani još "par" kvadrata.
I takvu smo ju mi kupili.ž
Znači, trenutačno stanje je da postoje dvije čestice, na svakoj čestici polovica kuće čije su polovice svaka za sebe naknadno bespravno nadograđivane i sada su to pravno gledano dva objekta a jedna građ dozvola koja vrijedi za oba objekta.
Ja bih to objedinio ali neznam otkuda da počnem ovu zavrzlamu, što mi je činiti?
Pomagajte.
Ja bih nekako htio unaprijed znati neku kalkulaciju koliko bi to koštalo tj. dal da uopće započinjem nešto ili ne, ovisno o financijama:504:.
Šaseradi
15.03.2012., 11:22
Jasno da će se produžiti rok. Fizički se ne stignu odraditi sve legalizacije do kraja ove godine.
Ukratko-u Hrvatskoj ima cca 2400 ovlaštenih arhitekata i 150 000 građevina za legalizaciju, dakle računica iz osnovne škole (jednostavna aritmetička operacija dijeljenja) daje rezultat da bi svaki arhitekt (pod uvjetom da svi prekinu rad na tekućim projektima i krenu radit samo na legalizacijama do kraja godine) morao u prosjeku odradit 2-3 arhitektonske snimke tjedno, što je jasno - nemoguće...
E, sad, ili su u vladi preglupi da naprave jednostavnu računicu, ili su to napravili namjerno misleći da će na taj način (produljivanjem rokova svakih nekoliko mjeseci) imati bolji odaziv ljudi, jer svi rade po principu - predat ću 5 do podne.
A zaboravio si na geodete kojih ima još manje :kava:
Osim toga, nije problem koliko nas je. Problem je što su ljudi svašta radili. Kuće na dvije parcele istog vlasnika, kuće na susjedovoj parceli, kuće uz more, kuće u šumama itd.....Ljudi su takve gluposti radili, da je sad na nama red da to sve ispravimo. Ispričavam sse unaprijed, ali neki su stvarno zaslužili da se sruši sve što su napravili, bez obzira jeli im to sve što imaju!
Drugi se muće ishodovati dozvole a neki prođu lišo......
stefan1979
16.03.2012., 13:39
Osim toga, nije problem koliko nas je. Problem je što su ljudi svašta radili. Kuće na dvije parcele istog vlasnika, kuće na susjedovoj parceli, kuće uz more, kuće u šumama itd.....Ljudi su takve gluposti radili, da je sad na nama red da to sve ispravimo. Ispričavam sse unaprijed, ali neki su stvarno zaslužili da se sruši sve što su napravili, bez obzira jeli im to sve što imaju!
Ma dobro, tehnički se sve to nekako može razriješit (osim ako je vlasnik sporne čestice negdje u Kanadi, recimo...), no mislim da je najveći problem što se ne čini razlika između situacija gdje su ljudi rješavali svoje stambeno pitanje od situacija gdje pojedinac ima kuću i još 2-3 nelegalno izgrađene vikendice ili štogod (apartmane za iznajmljivanje i sl.).
Svakako ne bi trebalo ići na radikalno rješenje poput rušenja svake nepropisno izvedene građevine, ali teško je tu naći mjesto za podvući crtu. Ako to uspiju izbalansirat, onda su napravili dobar posao. Ne znam tko slaže te zakone, ali svakako fali stručnosti i temeljitosti. Stvarno mi nije jasno zašto se ne angažira više ljudi iz struke koji bi sigurno prepoznali probleme u zakonu prije nego stupi na snagu. Bilo bi učinkovitije i ne bi imali toliko izmjena i dopuna koje samo dodatno kompliciraju i usporavaju procese.
time što ste legalizirali kuću niste prisvojili i zemljište na kojem se ona nalazi niti to mežete učiniti bez suglasnosti vlasnika tog zemljišta.
Da li prijave građevinskoj inspekciji prije 21.06.2011. prekidaju ovaj oblik "nije smetao" i bez obzira što građevinska nije našla za shodno izaći na teren nekoliko godina?
McGrubi
17.03.2012., 19:57
za sada se traži pozitivna suglasnost od susjeda koji je podnio tužbu građ. inspekciji
ali koliko vidim, to će izbaciti u izmjenama zakona
Koliko sam proučio Zakon. zasada je suglasnost susjeda potrebna za dobivanje Riješenja o izvedenom stanju, koje je uvijet legalizacije, a bilo kakav objekt koji je pod UP/Iem se nebi smo legalizirati jer se predmet automatski odbacuje u startu.
Ono što mene muči je, kada je objekt nelegalan i trebao je biti pod UP/Iem ali je građevinska prelijena da izađe i otvoreno mi kažu da oni nemaju namjeru izaći u skorije vrijeme po prijavi.
Imate link na prijedlog novog Zakona?
Canon5DMkII
19.03.2012., 22:47
Zlo mi dođe kad pročitam sve ove probleme oko dozvola i legalizacije. Tako da sam ja već počeo sa dogradnjom kuće na mjestu gdje je prije bilo jedan dio kuće koju sad dograđujem ali ukupan zbroj kvadrata sa dogradnjom ne prelazi 400m2
I kaj je meni sad činiti ako nitko nema problema s mojom dogradnjom jer se kod nas u okolici tak stalno radi? Predpostavljam da ko nitko ne pozove inspekciju da onda je sve OK a i nemam namjeru prodavat a i sadašnji papiri su 1/1.
Komentirajte ovo moje tak da znam na čemu sam.
schnitzl
20.03.2012., 01:32
Zlo mi dođe kad pročitam sve ove probleme oko dozvola i legalizacije.
Prvo ti je trebalo pozliti zbog silne ilegalne gradnje i dugogodišnjeg ignoriranja zakona. Na kraju će bespravni graditelji dići pobunu zbog zakona koji ih pokušava opravdati, a ljudi koji su uredno radili papire će kao i obično ispasti ovce.
Tako da sam ja već počeo sa dogradnjom kuće na mjestu gdje je prije bilo jedan dio kuće koju sad dograđujem ali ukupan zbroj kvadrata sa dogradnjom ne prelazi 400m2
To što ne prelazi 400m2 ne govori ništa u smislu legalnosti, ali čim spominješ legalizaciju očito ni kuća koju dograđuješ nije legalna, jer bi u protivnom mogao zatražiti dozvolu za rekonstrukciju.
I kaj je meni sad činiti ako nitko nema problema s mojom dogradnjom jer se kod nas u okolici tak stalno radi? Predpostavljam da ko nitko ne pozove inspekciju da onda je sve OK a i nemam namjeru prodavat a i sadašnji papiri su 1/1.
Zakon o legalizaciji je i donesen zbog puno takvih okolica u kojima se tak stalno radi, a papiri 1/1 (ako misliš na vlasništvo) ne pomažu puno u smislu legalnosti tvoje kuće.
Komentirajte ovo moje tak da znam na čemu sam.
Opiši detaljno situaciju pa ćeš dobiti i detaljne odgovore.
Kad je kuća građena, šta je upisano u katastru i gruntovnici, koje dozvole imaš, koje zahvate si radio na kući?
Canon5DMkII
20.03.2012., 18:21
Nemam ništa protiv legalizacije i smatram da svatko mora imati legalne papire ali s truge strane čekati nešto više od god dana i živciranja hodanja na sve strane stvarno nemam vremena jer sila doma jedrugačija i moralo se početi raditi.
Sadašnja kuća ima sve moguće papire, dozvole, nalazi se u katastru i gruntovni. Trenutno radim dozidavanje na nju u smislu produženja kuće na jednu stranu i na tome produžetku će ići visoko potkrovlje. Moram napomenuti da je kuća prizemnica. Kao što sam gore napisao, na mjestu gdje širim bila je prije kuća ali taj dio je srušen prije možda 40god. Dali sam s time u kakvoj prednosti i kojim redom bi trebao sada ići tražiti papire?
Koliko sam proučio Zakon. zasada je suglasnost susjeda potrebna za dobivanje Riješenja o izvedenom stanju, koje je uvijet legalizacije, a bilo kakav objekt koji je pod UP/Iem se nebi smo legalizirati jer se predmet automatski odbacuje u startu.
Ono što mene muči je, kada je objekt nelegalan i trebao je biti pod UP/Iem ali je građevinska prelijena da izađe i otvoreno mi kažu da oni nemaju namjeru izaći u skorije vrijeme po prijavi.
Imate link na prijedlog novog Zakona?
Zašto odbacuju prijedloge za legalizaciju ako imaju djelomične građevinske dozvole (UP/I...)?
schnitzl
21.03.2012., 00:06
Nemam ništa protiv legalizacije i smatram da svatko mora imati legalne papire ali s truge strane čekati nešto više od god dana i živciranja hodanja na sve strane stvarno nemam vremena jer sila doma jedrugačija i moralo se početi raditi.
To je ilegalna gradnja koja, ako krene u krivom smjeru, prema sadašnjem zakonu neće ni moći biti legalizirana. Spremaju se neke izmjene o kojima se šuška, ali ne bi o tome. To su za sada nagađanja.
Sadašnja kuća ima sve moguće papire, dozvole, nalazi se u katastru i gruntovni. Trenutno radim dozidavanje na nju u smislu produženja kuće na jednu stranu i na tome produžetku će ići visoko potkrovlje. Moram napomenuti da je kuća prizemnica. Kao što sam gore napisao, na mjestu gdje širim bila je prije kuća ali taj dio je srušen prije možda 40god. Dali sam s time u kakvoj prednosti i kojim redom bi trebao sada ići tražiti papire?
Ako je sve legalno kao što tvrdiš i kuća će biti manja od 400m2 bruto, treba ti Rješenje o uvjetima građenja za rekonstrukciju...dakle jedan upravni postupak. Dio koji je srušen prije 40 godina nije vidljiv na zračnim snimkama i ne znam dali postoje neke opcije kako bi to mogla biti neka prednost (treba usporediti ucrtanu i upisanu površinu u katastru i gruntovnici).
Budući da ipak nemam točan uvid u stanje preporučam ti da odeš u jedan od lokalnih projektnih ureda i raspitaš se o mogućnostima. Tamo ćeš dobiti napreciznije odgovore, jer oni znaju kako lokalna nadležna tijela "dišu". U svakom slučaju bolje je papire pokrenuti što prije pa ti možda i progledaju kroz prste započetu gradnju bez dozvole.
Koliko sam shvatila zakon se ne odnosi na objekte izvan građevinskog područja i ev. u parku prirode, pa bi me zanimalo ako netko zna gdje bih trebala provjeriti da li vikendica ( istočni obronci Medvednice) spada u to? Kućica je napravljena pred četrdesetak godina na čestici označenoj kao pašnjak- oranica na brijegu, drvena je, nema ni struje ni vode, prilazni put smo sami financirali, a starci porez uredno plaćaju svake godine.
Zanima me jer sam čula da bi mogla imati problema kod nasljeđivanja, jer ne postoji građevinska dozvola. :ne zna:
Odi pitati u nadležni Upravni odjel za za prostorno planiranje, oni budu ti rekli jel kuća potpada pod površine na kojima se ne mogu ozakoniti objekti.
I da, točno si čula, nema prometa ilegalnim nekretninama, kaj znači da se ne mogu provesti kupoprodajni ugovori, ugovori o darivanju, rješenja o nasljeđivanju...
OK, fala, ići ću to provjeriti.
A što ako je viksa zaista na prostoru gdje se nemre obaviti legalizacija? Kako onda s nasljeđivanjem?
pitanjce za upućene
u kojem smjeru dišu promjene zakona o legalizaciji po pitanju međe i susjeda- objekti (kuća, garaža, ograda) su duž međe preko 30g, ali ju susjed (koji je i prvi vlasnik moje nekretnine- a mi smo jedno 4ti u nizu) ne želi urediti jer ne želi da otvorimo obrt, dakle nema ništa protiv međe i to otvoreno kaže, al ju neće potpisati. po trenutnom stanju u katastru naši objekti ulaze u njegovo oko 15cm. tražiti sudsko utvrđivanje međe ili čekati promjene zakona?
ako ima 10% ovakvih kretena od susjeda onda ništa od legalizacije slijedećih 10g :503:
McGrubi
21.03.2012., 18:13
međe nisu bitne , nije dopušteno cijepati parcele kroz legalizaciju
neka geodet napravi samo uklop granica sa katastra, nije bitno kuda granica ide
bitna je samo kuća
znači treba ostaviti tu među i ne uređivati ju, iako kuća onda prelazi među? ali onda će susjed morati potpisati opet izvedeno stanje, pa ćemo opet biti na početku, zar ne?
Po prijedlogu (ne konačnom) više uopće ne bi trebala suglasnost suvlasnika. Mislim da se čak ne bi zvali ni susjedi.
S tim bi se trebali izbjeći ovakvi problemi, legalizira se zgrada pa se vi onda ganjajte po sudovima, utvrđujte međe i parcelirajte do mile volje. U konačnici, ak susjedu nije smetalo takvo stanje 30 godina onda kaj ga baš sad žulja tih 15 cm :503:
@arna
nitko nezna kaj poslije, čekaju se izmjene zakona :ne zna:
Po prijedlogu (ne konačnom) više uopće ne bi trebala suglasnost suvlasnika. Mislim da se čak ne bi zvali ni susjedi.
S tim bi se trebali izbjeći ovakvi problemi, legalizira se zgrada pa se vi onda ganjajte po sudovima, utvrđujte međe i parcelirajte do mile volje. U konačnici, ak susjedu nije smetalo takvo stanje 30 godina onda kaj ga baš sad žulja tih 15 cm :503:
ma ne žulja ga uopće, on tvrdi da je stanje oduvijek ovakvo kako je izgrađeno, a ne ono u katastru, ali neće potpisati jer ne želi da moj muž otvori obrt u našem dvorištu i zato nas zaje na sve mile načine. radi se o djedici i babi od oko 75-80
Zašto odbacuju prijedloge za legalizaciju ako imaju djelomične građevinske dozvole (UP/I...)?
UP/I je oznaka upravnog postupka, te ili objekt mora biti usklađen s dozvolom u određenom roku i tada se UP/I prekida, odnosno više nema upravnog postupka nad objektom ili dijelom objekta ... ili je objekt nelegalan i netko ima nešto protiv toga da se legalizira i prvo to mora biti riješeno da bi se moglo krenuti u dobivanje Rješenja o izvedbenom stanju koji omogućava legalizaciju.
Naime, građevinska izlazi po dojavama, bilo građana, bilo suda ili neke treće institucije, što znači da netko ima nešto protiv te gradnje i dok se to ne riješi nema mogućnosti legalizacije objekta (teoretski bi to trebalo tako izgledati ... koliko sam ja shvatio)
Ne, ne, ne...
Ako je zgrada u premetu inspekcijskog postupka onda je suglasnost suvlasnika susjedne nekretnine, ako je prijavio bespravnu gradnju inspekciji do 21.06.2011, bitna za donošenje rješenja, odnosno bez nje se ne može izdati rješenje.
Kad stranka da zahtjev za izvedeno stanje, a u tijeku je inspekcijski postupak, taj se postupak obustavlja do izdavanja ili odbijanja izvedenog stanja.
Šaseradi
23.03.2012., 11:32
@arna
nitko nezna kaj poslije, čekaju se izmjene zakona :ne zna:
da to bi bilo super, jer mi i dalje moramo sve potpise ishodovati, pogotovo ako je objekt na međi kao kod slučaja gore.
Tatsha
Ako te koči radi 15 cm, onda je stvarno kr****. Mi takve stvari namjestimo kako se susjedi dogovore. A katastar nam tolerira razliku do 20-30 cm. :ne zna:.
Poštovani,
Ja imam jedan veliki problem nezanm dali ćuuopće uspijeti dobro objasniti što me sve muči.
Suvlasnica sam 1/6 čestice u Dalmaciji, Idealnog dijela( znači nezna se koji je dio točno moj osim usmenog dogovora između djeljenika). Ja sam na tom svom dijelu 2003. godine bespravno sagradila kuću, pošto je moj dio predzadnji, put do kuće prelazi preko dijela čestice drugog suvlasnika ( tako je isto bilo usmeno dogovoreno) kojeg nema nigdje u katastu kao ni kuće. Ja sad želim moju kuću legalizirati, što mi je činiti. Kako da uopće dobijem taj put do svoje kuće ako se svi suvlasnici ne slože oko toga da je tu put. Kako da dobijem svoj broj čestice a ne suvlasništvo. Čestica je građevinska zona i kuća je u dozvoljenim gabaritima. Nadam se da sam dobro objasnika.
Molim Vas ako itko zna kako da ovo riješim, jer neznam od kuda početi.
Zaboravila sam napisati da su je čestica podjeljena između dva brata, koji su se dijelili i na drugim mjestima ( zbog puta, dali negdje stoji da brat, bratu mora dati put).
S tim bi se trebali izbjeći ovakvi problemi, legalizira se zgrada pa se vi onda ganjajte po sudovima, utvrđujte međe i parcelirajte do mile volje.
Ako je takav prijedlog izmjene zakona, ja ću prvi tražiti procjenu ustavnosti takvog zakona jer se time pogoduje prekršiocima zakona (do 2004) i kriminalcima (od 2004) nad ostalim građanima RH, plus da se onaj koji predlaže takav Zakon udalji sa svih odgovornih funkcija gdje se mora upotrebljavati mozak i da nastavi karijeru fizičkim radom u državnoj službi.
Takav prijedlog je KATASTROFA PRAVNE DRŽAVE ... ima neko link na njega?
Zašto bi se itko mučija za ishodovat dozvolu.Zašto mi nebi zakonodavca zakona o gradnji smjestili u buksu.
Zašto nebi malo pojednostavili zakon o gradnji za male obiteljske objekte
A urbanisti odrede visinu objekta i udaljenost od susjeda za cijelu zonu
Buduće prometnice se ucrtaju i tu nije dozvoljena gradnja i vozi.Ima li vode,struje,kanalizacije jednostavno nije bitno doči će kad tad.Pustite ljudima da biraju ako žele živjeti bez puta i,vode,struje samo neka potpišu da svjesno grade bez komunalija.
Dopustite arhitektima slobodu rada u obliku građevina a ne da nam grade grozne objekte.Sidnejska opera naprimjer po našim zakonima nikad se nebi mogla napravit.Barcelonska sagrada isto tako,a o otkačenim kućama iz australije da ne govorim
Tatsha
Ako te koči radi 15 cm, onda je stvarno kr****. Mi takve stvari namjestimo kako se susjedi dogovore. A katastar nam tolerira razliku do 20-30 cm. :ne zna:.
ma ne radi se njemu uopće o međi, već sam rekla, muž želi otvoriti obrt i to ga smeta, iako je riječ o tihom obrtu, on si je utuvio u glavu nešto i moš se slikati. među je on i utvrđivao uostalom, jer je prvi vlasnik moje kuće, ali očito nije sredio katastar, nego su se usmeno dogovorili. u katastru je čestica ušrek, a u realnosti su objekti rađeni kao da je parcela pravokutnik i sve je po međi postojano već preko 30g
UP/I je oznaka upravnog postupka, te ili objekt mora biti usklađen s dozvolom u određenom roku i tada se UP/I prekida, odnosno više nema upravnog postupka nad objektom ili dijelom objekta ... ili je objekt nelegalan i netko ima nešto protiv toga da se legalizira i prvo to mora biti riješeno da bi se moglo krenuti u dobivanje Rješenja o izvedbenom stanju koji omogućava legalizaciju.
Naime, građevinska izlazi po dojavama, bilo građana, bilo suda ili neke treće institucije, što znači da netko ima nešto protiv te gradnje i dok se to ne riješi nema mogućnosti legalizacije objekta (teoretski bi to trebalo tako izgledati ... koliko sam ja shvatio)
ne razumijem. znači ako imaš građevinsku UP/I, recimo 70-ih, nije bilo uporabne dozvole tada, izvedeno stanje je OK, čak i ako odstupa od građevinske dozvole?
ne razumijem. znači ako imaš građevinsku UP/I, recimo 70-ih, nije bilo uporabne dozvole tada, izvedeno stanje je OK, čak i ako odstupa od građevinske dozvole?
UP/I je upravni predmet koji pokreće građevinska inspekcija ... drugim riječima rješenje o nelegalnosti objeka ... korak do rušenja 2013-te.
Ukoliko nitko nema problema s onim što si sagradio mimo građevinske ... susjedi, suvlasnici, općina, država i svi ostali (minimalni tehnički uvjeti i kvaliteta da se ne sruši i ubije tebe i druge) ... nećeš imati problema s legalizacijom tog dodatnog, osim što češ morati platiti što zakon propisuje ali samo za to što odstupa od građevinske.
Ako imaš nad svojom građevinom ili djjelom nje UP/I (upravni postupak građevinske inspekcije. riješenje o odklanjaju odstupanja iliti rušenju), on se zamrzava do trenutka ili prihvaćanja tvoje legalizacije (kada se ukida) ili odbijanja tvoje legalizacije, kada nastavlja s punovažnošću i čeka rušenje u budućnosti.
Ovo je maestralna zakonska tvorevina na Hrvatski način ;-)
Za takve građevine se izdaje potvrda da se ne izdaje akt za uporabu. Napravi se uviđaj na terenu i uvidom u dokumentaciju utvrdi da li je građevina izgrađena po dozvoli li ne. Ako nije zahtjev se odbija i zgrada se mora legalizirati.
Ako je takav prijedlog izmjene zakona, ja ću prvi tražiti procjenu ustavnosti takvog zakona jer se time pogoduje prekršiocima zakona (do 2004) i kriminalcima (od 2004) nad ostalim građanima RH, plus da se onaj koji predlaže takav Zakon udalji sa svih odgovornih funkcija gdje se mora upotrebljavati mozak i da nastavi karijeru fizičkim radom u državnoj službi.
Takav prijedlog je KATASTROFA PRAVNE DRŽAVE ... ima neko link na njega?
Nema linka jer prijedlog nije službeni, samo radna verzija.
Čuj, meni je cijeli ovaj zakon sprdnja, zbrajajući troškove ispada da jeftinije prolaze bespravni graditelji nego ljudi koji su uredno plaćali projekte, nadzor, doprinose, priključke...:504:
Činjenica je da se jednom mora podvući crta i reći ok, sad legaliziramo kaj se može, ali onda od danas nema više da se jedna lopata zabije u zemlju bez dozvole. Samo to nikome nije u interesu :503:
Činjenica je da se jednom mora podvući crta i reći ok, sad legaliziramo kaj se može, ali onda od danas nema više da se jedna lopata zabije u zemlju bez dozvole.
Apsolutno se slažem da treba podvući crtu ... i legalizirati ... zbog svih jadnih ljudi koje je šutnja administracije dovela do ludila, i preko njega.
Problem je što je zakon toliko apsurdan u sadašnjem obliku, a u radnoj veziji novog, koliko sam uspio skužiti iz par točaka koje su procurile, gotovo, ma ne gotovo, nego sigurno, kriminalan.
Čisto da me svi ljudi koji pokušavaju legalizirati svoja životna djela razumiju ... moj je slučaj da je kreatura, lopov i kriminalac, sagradila 3 kuće djelomično na mojoj zemlji ... za 2 sam uspio ishoditi rješenje građevinske o rušenju, za treću građevinska ne želi izaći (od 2007 godine) i kako sada stvari stoje, kreatura teoretski to može legalizirati. A ja se onda moram suditi s njim. Momentalno čekam pojašnjenja Ministarstva o načinu rada građevinske i njihovim obavezama (by the way, izmjenom pravilnika iz 2002, ukinute su sve vremenske obaveze građevinske inspekcije po pitanju reagiranja na prijavu).
Ovo je druga strana relativno dobronamjernog zakona koji služi za popunjavanje proračuna, lokalnog i globalnog, i što je najgore, za kojega, koliko imam informacije do sada, nema gotovo nikakvog interesa.
Problem je kaj se ljudima dozvoljavala bespravna gradnja. Da se sve zaustavljalo na iskopima/temeljima i malo lupilo po džepu uopće sad tu ne bi lamentirali o nakaradnosti zakona.
Dragi svi, otvorila sam novu temu jer mi je pomoć hitno potrebna.
Ukoliko administrator smatra da se treba premjestiti pod neku već formiranu temu, isprika što sam otvorila zasebnu te molim premještaj.
Dakle moj problem. Moji roditelji vlasnici su kuće na moru koja nema dozvolu te za koju smo prije 3 godine predali zahtjev za izdavanje rješenje o izvedenom stanju. Nakon izdavanja novog zakona raspitivali smo se da li je potrebna kakva dopuna i rekli su da je sve ok.
Da bi se desilo ovo
- ovu srijedu stručna suradnica za prostorno uređenje i gradnju dolazi k mojima u kuću, napravi uvid iste (ništa nije mijenjano od predaje zahtjeva) i kaže mojima da moraju predati zahtjev da se predmet nastavi rješavati po novom zakonu jer da će inače predmet biti odbijen
- jučer u četvrtak ja razgovaram s istom referenticom, ona mi potvrđuje to što je rekla mojim roditeljima te mi napominje da ako dobije potpisanu izjavu do sljedećeg utorka (to je rekla i roditeljima) da onda neće obustaviti postupak već da će se isti nastaviti obrađivati i da nećemo izgubiti red).
- danas u petak moji roditelji nose zahtjev u ured i žele ga urudžbirati.
Gđa na urudžbenom odbija!!! urudžbirati zahtjev, te zove dotičnu stručnu suradnicu. Stručna suradnica uzima jedan primjerak izjave mojih roditeljia i istovremeno im kaže da je pogriješila i da je jučer (znači kad je razgovarala samnom) poslala rješenje da se obustavlja postupak na našu kućnu adresu u Zagreb.
Ja savjetujem svoje oditelje da odmah sutra ujutro pošalju poštom zahtjev s obzirom da nemaju dokaz da su isti ostavili kod stručne suradnice.
Dolazim doma i nalazim dvije koverte (za tatu i mamu). Član obitelji ih je podigao iako poštar ne smije preporučene pošiljke s povratnicom ostavljati nikom. U tim kovertama je pretpostavljam rješenje da se obustavlja postupak.Nisam ih otvorila jer nisam sigurna što bi bilo najbolje.
Sad vas molim pomoć. Što dalje?
Jer i ako moji sutra pošalju zamolbu za daljnjom obradom predmeta po novom zakonu to će biti dan nakon što je preuzeta koverta koja je poslana od strane stručne referentice. A ako se žalimo na rješenje o obustavi koje je pretpostavljam u koverti koja je uopće osnova za to? Nekako mi se čini da je referentima u tim uredima nekako super da odbijaju predmete pa onda da ljudi samo imaju dodatne troškove. Umjesto da si olakšaju posao. Nije mi jasno kako je referentica mogla doći na uviđaj, reći jedno i meni i mojima, a onda postupiti drugačije. Molila bih vas za savjet. Što bi bilo najbolje da učinimo, a da se predmet ne prekida.
Puno hvala svima!
Žalite se na rješenje jer se postupci započeti po starom zakonu i dovršavaju po njemu, osim ako investitor ne želi po novom.
Ak se trebaš na kaj pozvati onda joj reci da si pročita članak 113. zakona o izmjenama i dopunama zopuig-a :mig:
UP/I je upravni predmet koji pokreće građevinska inspekcija ... drugim riječima rješenje o nelegalnosti objeka ... korak do rušenja 2013-te.
:confused:
Vidim da se ovdje upravni postupak inspekcije već u više postova naziva kraticom UP/I što nema veze s mozgom.
UP/I je oznaka koja se javlja kao dio klasifikacijske oznake bilo kojeg upravnog postupka bilo kojeg upravnog tijela (građevinska inspekcija je jedna od 100) a doslovno znači: "upravni postupak / 1. stupanjsko tijelo". Pa je tako UP/II - "upravni postupak / 2. stupanjsko tijelo".
Problem je kaj se ljudima dozvoljavala bespravna gradnja. Da se sve zaustavljalo na iskopima/temeljima i malo lupilo po džepu uopće sad tu ne bi lamentirali o nakaradnosti zakona.
Nije se ljudima nikad dozvoljava bespravna gradnja, uvijek je bila zabranjena (uvijek = odkad se izdaju dozvole za gradnju). Nego se nije pravovremeno spriječavala i zaustavljala. Pa su ljudi masovno bespravno gradili po sistemu "rekao mi je susjed da mogu". Bilo je rušenja nelegalnih objekata i prije rata, 80-ih, npr. na otoku Viru koji je već tada bio potpuno devastiran najužasnijom gradnjom ikad igdje. Problem je što nikad nije bilo dovoljno inspektora da pokrivaju teren i nije bilo političke volje da se zakon provodi u bivšoj državi, čak su se i zaustavljali takvi pokušaji jer su nelegalno gradili i tadašnji politički moćnici. Onda nas je zahvatio rat i opći kaos vezan uz sve to, nelegalna gradnja nikad nije prestala i sad imamo velik problem, kad su se stavri počele konsolidirati i kad se pokušava ispraviti grijehe iz prošlosti.
Ni danas nema dovoljno inspekcije da pokrije teren pa to ljudima našeg mentaliteta automatski znači da nisu s one strane zakona. To je glupost. Kod nelegalne gradnje nema zastare i svatko tko je ikad nelegalno gradio će kad tad imati sudar sa stvarnošću, na bilo koji način.
Šaseradi
26.03.2012., 08:04
ma ne radi se njemu uopće o međi, već sam rekla, muž želi otvoriti obrt i to ga smeta, iako je riječ o tihom obrtu, on si je utuvio u glavu nešto i moš se slikati. među je on i utvrđivao uostalom, jer je prvi vlasnik moje kuće, ali očito nije sredio katastar, nego su se usmeno dogovorili. u katastru je čestica ušrek, a u realnosti su objekti rađeni kao da je parcela pravokutnik i sve je po međi postojano već preko 30g
Ma razumio sam Vas ja, samo kažem da se nekad komplicira radi tako malog iznosa kao što je 15 ili 20 cm. Mi tu imamo registrirane međne točke, gdje jednom kad snimiš među, tu istu koristi svaki drugi geodet. Dakle u večini slučaja smo rješeni tog problema oko 20 cm.
Problem je kod vašeg slučaja što je objekt na međi i to nas po zakonu tjera da kontaktiramo susjede. Osim toga neznam gdje se nalazite, ali kod nas postoje stare skice izmjere (ako je rađena) pa se geodet mora toga držati. Ako to nikako drukčkije ne ide, odite na sud, ali to Vam vjerovatnio neće biti u interesu s obzirom koliko sudu treba :504:
Što se tiče toga gdje ste napisali da je parcela ušrek a ne pravilna, to je skroz normalno. Pogotovo kad se radi o kopija katastarskog plana iz austro-ugarske, a to mi se čini da je tu slučaj. Mi nemožemo jednu krivu liniju na planu tek tako ravno ucrtati , ima tu pravila kojih se moramo držati. Ali opet može biti da nikad ništa nije rađeno.
ma se je jasno, ako zakon o legalizaciji ne bude tražio uređivanje međe, ostati će kako je, a za 5g kad susjedi poumiru neka njihovi nasljednici nas ganjaju
darkec2
26.03.2012., 10:02
imam pitanje , pa ako ima nekog da mi objasni. napravil sam nadstrešnicu 6x6, na izgrađenom građ. zemljištu , dal ja to moram legalizirat i dal uopće mogu legalizirat samo nadstrešnicu, ili je nemoguće ni jedno ni drugo . unaprijed zahvaljujem.
Šaseradi
26.03.2012., 10:25
Jel nadstrešnica montažna ili je čvrstog karaktera? Ako je montažna nisi dužan prijaviti, u suprotnom moraš.
Po zakonu se sve ispod 10 kvadrata (ne kažem da je tvoja toliko) ne mora legalizirati, ako ne griješim a čini mi se da ne :D
zar nisu izuzeti jednostavni objekti iz trenutnog zakona o legalizaciji?
Šaseradi
26.03.2012., 14:52
Neznam na što misliš? Ja znam da se objekti do 10m2 i montažni objekti ne prijavljuju.
Sve što je stalno/čvrsto i nalazi se na parceli bespravno, treba u legalizaciju, ili rušenje.
dakle moj idiot susjed mora legalizirati svoju nadstriješnicu od preko 30m2 koju je sagradio prošle godine (dotad je natkrivala samo balkon, a sad se spustio na zemlju)?
darkec2
26.03.2012., 19:19
a kaj da ti velim polumontažna . ja nju mogu demontirati , drvena je, krov na dvije vode, al je deka betonirana. znači moram ju legalizirati hvala na odgovoru
Zna li itko - pozitivna zabilježba se dodijeljuje za cijeli objekt na gruntovnici, a što ako je kat viška? :)
Šaseradi
27.03.2012., 13:13
a kaj da ti velim polumontažna . ja nju mogu demontirati , drvena je, krov na dvije vode, al je deka betonirana. znači moram ju legalizirati hvala na odgovoru
Pa nisam siguran jeli to potrebno. Ploča je betonska kažeš, a jeli ograđeno/zatvoreno ili je samo terasa? Ako je otvorena nisam siguran treba li....ali to opet trebaš projektanta pitati odnosno arhitekta.
Zna li itko - pozitivna zabilježba se dodijeljuje za cijeli objekt na gruntovnici, a što ako je kat viška? :)
Pa ona se za cijeli objekt, odnosno sve što je na parceli upisano ( na gruntovnici). U vašem je interesu da se legalizira, jer jednog dana nećete moći dijeliti kuću kako vi želite, nemožete mjenjati adresu a možda niti prodati! Vidite što Vam je u interesu, jer su sad naknade i ostalo preeeee povoljne da bi se preskočilo išta. Barem je to moje mišljenje.:)
dakle moj idiot susjed mora legalizirati svoju nadstriješnicu od preko 30m2 koju je sagradio prošle godine (dotad je natkrivala samo balkon, a sad se spustio na zemlju)?
pa ako je betonirano, kao što sam več napisao, onda bi trebao da. Možete sad zvati inspekciju, pa mu vratite za ono što on nije htio potpisati. Mrzim to reći, ali kad on Vas koči, kočite vi njega! Pa će ili rušiti ili će legalizirati. Vaš će potpis onda biti ophodan za njegovu daljnju legalizaciju :mig:
Šaseradi
04.04.2012., 14:53
http://www.mgipu.hr/doc/Propisi/Zakon_o_postupanju_s_nezakonito_izgradenim_zgradam a.pdf
panorama
04.04.2012., 21:53
Kuća od cigle, s kamenim temeljima, izgrađena 1952. godine uz uredno izdanu građevinsku dozvolu, i priključak na struju, površine cca. 50 m2, u Zagorju. Potrajala je do 2004. kad sam je srušio ( bez projekta/elaborata o rušenju ) te na istom mjestu izgradio betonski temelj s pločom i na tome podigao montažnu kuću površine 40 m2, uz prijenos priključka struje. Vodovoda nema a kuća se koristi kao vikendica. Novu gradnju nisam prijavio pa me sada zanima kako će zakon o legalizaciji tretirati ovakvu gradnju. Može li stara građevinska vrijediti za novu gradnju?
Šaseradi
05.04.2012., 12:27
Upravo u Vladi mjenjaju taj pravilnik, jer je sud sve krivo shvatio. Najvjerovatnije se ukida pozitivna zabilježba.
Pričekajte svi malo pa čemo vidjeti šta će biti.:)
kanotolki
05.04.2012., 14:05
tvrdoglavi stric mi govori da neće ništa poduzeti za legalizaciju objekta za kojeg ima dozvolu i građeno je na građevinskom zemjištu. Za prizemlje i podrum ima sve papire kao i za komunalne prikljućke i struju. problem je što je podigao kat 110 m kvadratnih i poviše tog krov i još sa strane prizemlja napravio garažu u betonu.sve je građeno 90-tih godina. što može oćekivat ako se ogluši na zakon o legalizaciji. Hvala.
Šaseradi
06.04.2012., 08:13
Imam isti slučaj doma. Samo što imamo kat više i garažu više :504:.
Pa za očekviati, u slučaju da ne legalizira, je da će dobiti rješenje o rušenju bespravnog.
Znam točno kako ti je, ali probaj ih nagovoriti! Jer će mu to sve zajedno izaći oko možda 15000 kuna, a imat će sve legalno! Ovako nema niš, niti išta može!
Ako ti je ukupan objekt manji od 400 m2 onda ima jako povoljne uvjete.
Kuća od cigle, s kamenim temeljima, izgrađena 1952. godine uz uredno izdanu građevinsku dozvolu, i priključak na struju, površine cca. 50 m2, u Zagorju. Potrajala je do 2004. kad sam je srušio ( bez projekta/elaborata o rušenju ) te na istom mjestu izgradio betonski temelj s pločom i na tome podigao montažnu kuću površine 40 m2, uz prijenos priključka struje. Vodovoda nema a kuća se koristi kao vikendica. Novu gradnju nisam prijavio pa me sada zanima kako će zakon o legalizaciji tretirati ovakvu gradnju. Može li stara građevinska vrijediti za novu gradnju?
Isključivo ako su stara i nova identične i odgovaraju građevinskoj dozvoli. Ti ustvari imaš nelegalni objekt.
Molio bih savjet oko legalizacije kuce
Da li je potreban gruntovni izvadak za legalizaciju kuce(manje od 400 kvadrata) ili je dosta imati katastarski izvadak i potvrdu o prebivalistu?
Ako netko zna,hvala
ana.kirinec
09.04.2012., 22:34
poštovani imam jedan problem ovako prosle godine radila sam kuću no bila sam prijavljena na staroj te je ista srušena i izgradena na tome istom mjestu nova no međutim ja sam htjela prijaviti svojeg dečka na tu adresu no kažu da nije moguće jer kuća jos nije ucrtana ali ja sam prijavljena kao na staroj adresi samo te kuće nema dali postoji neka mogućnost ili rupa u zakonu tko se kuži u to kako da prijavim dečka jer trenutno nemam toliko novaca da ucrtam kuću???
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.