PDA

View Full Version : Zdrava prehrana - savjeti i odgovori studentice nutricionizma


sanjuska87
20.06.2011., 09:16
Zdravo cure i decki.
Studentica sam nauke o ishrani u Becu te pored studija radim na fakultetu i sudjelujem u raznim naucnim projektima i studijama.

Jako cesto citam ovaj dio foruma. Vec duze vrijeme razmisljam o tome da otvorim ovu temu, jer sam primijetila da cure imaju jaku zelju da skinu visak kilograma pod svaku cijenu, pa cak i pod cijenu svojega zdravlja.

Isprobala sam par dijeta koje su ovdje ponudjene, ne bih li se uvjerila u djelovanje istih, i otkako sam pocela s tim glupostima (prvi put prije 3 godine- atkinsova dijeta) od tada sam i pocela imati problem sa kilazom i zdravljem.

U tom periodu je moje interesovanje za nacinom ishrane i ishranom opcenito svakim danom sve vise raslo, te sam odlucila promijeniti fakultet (studirala sam farmaciju predhodno) jer sam se zeljela posvetiti samo tome.

Mogu reci da sam jos jako mlada, i imam mnogo mnogo toga za nauciti. Nisam jos diplomirala- sto je u planu sljedece godine ;) i ne mislim se zaustavljati samo na diplomi.
Zeljela bih da vam pomognem koliko mogu i umijem, te smatram da bih vec sada mogla poceti davati dosta korisnih i jednostavnih savjeta svima vama koji zelite da smrsavite ili da poboljsate svoj nacin ishrane.

Par prijateljica koje su potrazile moje savjete te se cvrsto drzale istih, su se uspjele dovesti ured, i to me zapravo i podstaklo da otvorim ovu temu.

Piitajte slobodno sve sto vas zanima. Potrudicu se odvojiti sto vise vremena za vas i dati vam sto bolji i korisniji savjet.

Veliki pozdrav

p.s. post ne ide niposto u komercijalne svrhe.
anonimnost je zagarantovana; ako ne zelite pisati javno o vasoj kilazi, slobodno mi mozete pisati i u pp.

mali buco
20.06.2011., 09:40
bok :D

pa ajde za početak daj svoje mišljenje o "dijetama" koje su ovdje najpopularnije ;)
ono, pro et contra :ne zna:

imaš atkinsa, un, dukana, monti, kfjam, lchf...

pucaj!

whiteknight
20.06.2011., 09:58
Da li se slazes sa cinjenicom da nijedna dijeta nije dobra za nase zdravlje, buduci da svaka od njih ima svoje goleme nedostatke. Sto nebi trebao svatko od nas jesti hranu koja sadrzi uravnotezene kolicine ugljikohidrata, proteina i masti. Citajuci ove dijete sve se svodi da se jedna od tih namirnica u potpunosti izbaci iz prehrane. A da ne govorim u bolnickoj dijeti gdje organizam u skoro 3 tjedna ne unosi nijednu hranjivu namirnicu. Sto mislis o steviji, koju ljudi sve vise koriste umjesto secera? Za umjetna sladila (aspartam, saharin i dr) zna se da utjecu lose na nase zdravlje. A i sve ove zene koje se ovdje striktno drze tih dijeta i nedaj boze da im nesto proturjecis ponasaju se kao da su u nekoj sekti.

mali buco
20.06.2011., 10:17
e da, bolnička dijeta! :rolleyes:

pa tko je to osmislio???

shvaćam da postoje ljudi koji se udebljaju iz xy razloga (uglavnom jer su u depri, ne izlaze, a puno papaju) pa dosegnu 200 kila, pa je onda manje zlo ići na tu dijetu i naglo izgubiti određeni broj kila nego dobiti infarkt od debljine.

ali, ta dijeta se propisuje i ljudima kojima je bmi 28!? (frendica) . pa gdje je tu pamet?

whiteknight
20.06.2011., 10:21
Koliko vidim sve ove zene ovdje isprobavaju sve dijete redom, vide nema pomaka sa jednom pa krenu na drugu i tako redom. I onda se cude da nema rezultata. A i koliko vidim ima sve vise i onih koje su bile na dijetama pa sad imaju koje kakve probleme sa zdravljem.

whiteknight
20.06.2011., 10:24
e da, bolnička dijeta! :rolleyes:

pa tko je to osmislio???

shvaćam da postoje ljudi koji se udebljaju iz xy razloga (uglavnom jer su u depri, ne izlaze, a puno papaju) pa dosegnu 200 kila, pa je onda manje zlo ići na tu dijetu i naglo izgubiti određeni broj kila nego dobiti infarkt od debljine.

ali, ta dijeta se propisuje i ljudima kojima je bmi 28!? (frendica) . pa gdje je tu pamet?

A koje je tvoje misljenje o svim tim dijetama? Ja sam protivnik dijeta jer smatram da nose vise losega nego dobroga.

sanjuska87
20.06.2011., 10:29
bok :D

pa ajde za početak daj svoje mišljenje o "dijetama" koje su ovdje najpopularnije ;)
ono, pro et contra :ne zna:

imaš atkinsa, un, dukana, monti, kfjam, lchf...

pucaj!

Pa dijete su zapravo uglavnom napravljene da bi se zaradilo na njima, daleko je to nacin zdrave ishrane.

Sama sam ih puno isprobala, znaci nije rijec o rekla-kazala.
Sto se tice efikasnosti djeluju dokle god si na dijeti. Ali izazivaju kontra efekat nakon sto prestanes biti na istoj.
Ipak, nas organizam je malo kompleksnija mashinerija, nego sto mi sebi to mozemo predstaviti.
Svaka dijete koja zabranjuje unos izvora energije je cisto zavaravanje organizma, a posljedice mogu biti dugorocne i jako neugodne.

Konkretno mogu reci da je Atkinsova dijeta tj. dijeta sa minimalim unosom ugljikohidrata, jako nezdrava. Prvenstveno zato sto je tijelo u konstantnoj fazi ketoze.
Pojednostavljeno: Ugljikohidrati,kao glavni i najznacajniji izvori energije bivaju zamijenjeni sa alternativnim izvorima energije, kao sto su masti i proteini. Masne kiseline se pretvaraju u ketonska-tijela. Dugorocno stanje ketoze u organizmu utice na smanjenje pH vrijednosti sto salje utice na nastanak Ketoacidose. Ketoacidaza dalje utice na smanjenje inzulina u organizmu. Posljedice mogu biti kobne: hiperventilacija, dehidracija organizma, pa cak i smrt.
"Blaze posljedice" mogu izazvati poremecaj rada hormona i secernu bolest.

Moje iskustvo je pokazalo, da sam si poremetila odnos kako hormona u organizmu tako i neurotransmittera, koji su zapravo glavni odgovoni u nasem mozgu za prenosenje informacija u nasem mozgu.
Godinu nakon Atkinsa je stupila faza prejedenja slatkisa, jer osjecaj za sitost/ i glad ima veze sa kolicinom serotonina u koji je, koji je ocito nedostajao za vrijeme organizma za vrijeme dijete; i kao posljedica kilogrami su se vratili: no jos uz kilograme sam dobila prve naznake da su mi "dobre masti" snizene a "lose masti" u normalnoj kolicini+ sto sam konstantno imala osjecaj gladi, bez obzira sto i koliko sam jela.
Srecom nisam imala povisene trigliceride, jer sam se zaustavila na vrijeme i morala jesti tacno po protokolu + ubacila fizicku aktivnost.

Ja ne bih preporucila niti jednu dijetu, a nisam ni zagovornik junk food-a.
Sva mudrost u mrsavljenju je u unosu i potrosnji energije te odabiru zdravog menija. Nema jedenja prije spavanja (min 4 sata prije). Unosite mnogo tekucine (vode i cajeva); ako ipak preferirate kafu- gledajte da to ne bude vise od dvije dnevno jos uz svaku solju kafe da pijete dodatno vodu.

Unos energije je individualan, ali on se da izracunati. Ako kome treba izracunati da bi jasno mogao sebi postaviti ciljeve, i to cu rado napraviti za vas, samo mi je potrebno malo vise informacija o vama: starost, kilaza, zeljena kilaza, fizicka aktivnost (cime se bavite i kolika je vasa fizicka aktivnosti), visina, da li imate problem sa stitnom zlijezdom, secernu bolest, i td.

whiteknight
20.06.2011., 10:37
Pobornici LCHF nacina prehrane tvrde da je kolesterol posljedica unosa ugljikohidrata a ne masti.

sanjuska87
20.06.2011., 10:44
e da, bolnička dijeta! :rolleyes:

pa tko je to osmislio???

shvaćam da postoje ljudi koji se udebljaju iz xy razloga (uglavnom jer su u depri, ne izlaze, a puno papaju) pa dosegnu 200 kila, pa je onda manje zlo ići na tu dijetu i naglo izgubiti određeni broj kila nego dobiti infarkt od debljine.

ali, ta dijeta se propisuje i ljudima kojima je bmi 28!? (frendica) . pa gdje je tu pamet?

"Narancina dijeta", "Medicinska dijeta" " Jogurt-dijeta! ili "Bezmasna dijeta" je dijeta koju je osmislio Koos Dirkse pocetkom 90tih godina.
U njegovoj orginalnoj dijeti se upotrebaljavaju jabuke te pored naranci, ostali agrumi, s tim da ovu "Narancinu dijetu" koje forumasice upotrebljavaju je za prosjecnu kilazu od 50 kg, a njegova podrazumijeva nesto vise unosa namirnica jer rijec o prosjecnoj kilazi od 70 kg.
Evo koga zanima vise o njemu. http://nl.linkedin.com/pub/koos-dirkse/1/282/905

santa.rka
20.06.2011., 10:53
Pobornici LCHF nacina prehrane tvrde da je kolesterol posljedica unosa ugljikohidarta a ne masti.

Ja sam bila na LCHF 3 mjeseca, nakon 3 mjeseca kolesterol mi je prešao granicu što mi se nikad u životu nije desilo (nije bio povišen, a kamoli visok)... tako da je meni bio posljedica masti (i to ne povećane konzumacije, već normalne konzumacije masti životinjskog porijekla).... ne znam, možda je to, eto, samo moj izolirani slučaj :ne zna:...

Sada sam, zahvaljujući nutricionistički sastavljenim jelovnicima i savjetima (koji u potpunosti odgovaraju i ovima ovdje spomenutim), krenula jednim drugim putem skidanja viška kila nakon trudnoće (bez ikakvih dijeta i kvazi-dijeta) :mig:...

sanjuska87
20.06.2011., 10:56
Pobornici LCHF nacina prehrane tvrde da je kolesterol posljedica unosa ugljikohidarta a ne masti.

U vezi kolesterola, tj. kolesterina javim se navecer, moram da begam na faks sada.
Kompleksna ja tema, ali cu pokusati objasniti sto je to zapravo kolesterin, i sta mogu biti posljedica povisenog ili snizenog LDL tj. HDL-a, te na sta one dalje uticu.

violet_alice
20.06.2011., 11:26
ovaj pdf postaje zanimljiviji nego Politika :kokice:

ajd,povjerovat ću da si stvarno tako revna studentica,koja ima potrebu drugima pomagati,pa evo moj primjer,baci koji savjet :mig: :

Imam 170cm,i otkad znam za sebe mučim muku sa "pretjeranom" mršavošću (do nedavno,najdeblja sam bila sa 53-54kg.Probala sam sve-unošenje 4x više kalorija od potrebnog,što zdravom prehranom,što junk-foodom,brojanjem proteina,UH-a,masti,raznorazni dodaci prehrani,načini prehrane itd...ugl. isprobala sam sve u zadnjih 10god.NIŠTA nije uzrokovalo da dobijem više od pol kile/kilu u dužem vremenskom periodu.Uz to,ako bih bila bolesna (gripa itd.) kile su mi se jako brzo topile (bez problema bih se spustila na 50kg).Nalazi su pokazivali manjak željeza,visok kolesterol,itd.(Da napomenem bila sam kod više doktora,nitko nije znao zašto sam tako mršava osim "takvi su mi geni i imam jako brz metabolizam,i nek budem sretna,koliko cura bi htjele biti takve" :rolleyes: )
Na lchf (opušteni,znači bez brojanja UH i sl.) sam prešla zbog zdravlja (dobila seboreju,htjeli me kljukati kortikosteroidima).Nakon par mjeseci,imam skoro 57kg,seboreja je pod kontrolom (nema vidljivih znakova na koži),i prvi put imam dovoljno energije,i ne umaram se brzo.Krvni nalazi su mi uredni,pravi "školski" primjer kako nalazi trebaju izgledati.Mjerim nutrijente,unosim ih dovoljno,koji dan sa malim odstupanjima +/- (ali ništa pretjerano).
Da se razumjemo,ne pada mi napamet manično braniti LCHF,niti bi ga svakom savjetovala (osim onog,da bi svi trebali izbaciti bijeli šečer i brašno,i još neke industrijske proizvode,ugl. neke osnovne smjernice,koje su zapravo smjernice zdrave prehrane :mig: ).Isto tako tvrdim da postoji mogučnost da zapravo sam imala pritajenu alergiju na gluten ili celijakiju ili nešta treće (pa da zbog glutena ili neke druge tvari koju sam izbacila iz jelovnika sam poboljšala zdr. stanje i kile).
Raspitala sam se kod nekih nutricionista u RL,oni se slažu sa ovakvim načinom prehrane,ne vide ništa problematično u tome,dok god se kontrolitraju nalazi krvi i sl. (ono što pišeš o ketoacidozi,i ketozi,meni je s njihove strane objašnjeno drugačije :misli:)

mali buco
20.06.2011., 11:28
A koje je tvoje misljenje o svim tim dijetama? Ja sam protivnik dijeta jer smatram da nose vise losega nego dobroga.

sad mi se ne da naširoko i nadugačko, ali donedavno smo raspravljali ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?t=620888) pa možeš čituckati ako ti se da.

nažalost, isprobavala sam neke dijete kad za to nije bilo realne potrebe (jače sam građe, bmi mi je većinu odraslog života bio 24, 25...) ali ništa me nije uništilo kao unka.
ali neću o tome ovdje, jer sam na linkanoj temi već dovoljno pisala, a bome i ovdje. (http://www.forum.hr/showthread.php?t=620273)

Pa dijete su zapravo uglavnom napravljene da bi se zaradilo na njima, daleko je to nacin zdrave ishrane.

sori, skratih ti post jer će se server zblesirati. :D

sve što si tu navela zasad smo već pretumbali puno puta.

informacija o vama: starost, kilaza, zeljena kilaza, fizicka aktivnost (cime se bavite i kolika je vasa fizicka aktivnosti), visina, da li imate problem sa stitnom zlijezdom, secernu bolest, i td.

pišeš doktorat?

Pobornici LCHF nacina prehrane tvrde da je kolesterol posljedica unosa ugljikohidrata a ne masti.

godinama sam jela light i ful nemasno, pa sam imala povišen kolesterol (ali niske trigliceride) - kod mene je genetika takva, a i štitnjača ima svoje prste u tome.

tj, povišeni kolesterol kod mene nema apsolutno nikakve veze s jelom.
sad ne jedem više light ni nemasno.

"Narancina dijeta", "Medicinska dijeta" " Jogurt-dijeta! ili "Bezmasna dijeta" je dijeta koju je osmislio Koos Dirkse pocetkom 90tih godina.
U njegovoj orginalnoj dijeti se upotrebaljavaju jabuke te pored naranci, ostali agrumi, s tim da ovu "Narancinu dijetu" koje forumasice upotrebljavaju je za prosjecnu kilazu od 50 kg, a njegova podrazumijeva nesto vise unosa namirnica jer rijec o prosjecnoj kilazi od 70 kg.
Evo koga zanima vise o njemu. http://nl.linkedin.com/pub/koos-dirkse/1/282/905

hvala.

ali svejedno mislim da je ova dijeta glupost.

whiteknight
20.06.2011., 11:34
[QUOTE=violet_alice;34384165]ovaj pdf postaje zanimljiviji nego Politika :kokice:

ajd,povjerovat ću da si stvarno tako revna studentica,koja ima potrebu drugima pomagati,pa evo moj primjer,baci koji savjet :mig: :

iskreno ne vjerujem nista sto si napisala, zasto bi netko tko je idealne gradje imao potrebe da se udeblja :confused::confused:

mali buco
20.06.2011., 11:39
Da se razumjemo,ne pada mi napamet manično braniti LCHF,niti bi ga svakom savjetovala (osim onog,da bi svi trebali izbaciti bijeli šečer i brašno,i još neke industrijske proizvode,ugl. neke osnovne smjernice,koje su zapravo smjernice zdrave prehrane :mig: ).

potpis.

meni je zdravorazumski ne konzumirati ove proizvode, nema to veze ni s lchf ni s nijednom drugom dijetom/prehranom.

Isto tako tvrdim da postoji mogučnost da zapravo sam imala pritajenu alergiju na gluten ili celijakiju ili nešta treće (pa da zbog glutena ili neke druge tvari koju sam izbacila iz jelovnika sam poboljšala zdr. stanje i kile).

nažalost, većina doktora u Hr će te samo blijedo pogledati pri spomenu glutena. neki dan me moj doktor pitao što je to. :facepalm:

odustala sam od toga da ga prosvijetlim i žicam pokoju uputnicu - jednostavno sam reducirala gluten na najmanju moguću mjeru jer mi je organizam dobro reagirao na takvu prehranu kad sam provodila takvu dijetu prije par mjeseci, eksperimentalno.

gluten je nažalost skriven svugdje - najlakše je izbaciti pšenicu, zob i sl., ali kako mu doskočiti drugdje?
koristi li se on u kupovnim tvrdim sirevima npr? kao aditiv?
to je najveći problem.

Raspitala sam se kod nekih nutricionista u RL,oni se slažu sa ovakvim načinom prehrane,ne vide ništa problematično u tome,dok god se kontrolitraju nalazi krvi i sl. (ono što pišeš o ketoacidozi,i ketozi,meni je s njihove strane objašnjeno drugačije :misli:)

i moj endokrinolog se slaže s lchf.
iako ga ja baš ne pratim po ps-u :zubo:

zadnjih tjedana uglavnom jedem slijedeće: (domaće) maslinovo, puter, (domaća) jaja, piletinu, krtu govedinu + juhu, miješano mljeveno, svo povrće (puno luka i češnjaka, tikvice, mrkvu, patlidžane, paradajz i krastavce - to mi je sad No.1), voće (grejp, trešnje, jagode, dinje), tvrde sireve, mozzarellu, jogurte i acidofilno mlijeko, lanene sjemenke, bademe i lješnjake...

violet_alice
20.06.2011., 11:44
iskreno ne vjerujem nista sto si napisala, zasto bi netko tko je idealne gradje imao potrebe da se udeblja :confused::confused:

ako je tebi na 170cm 53kg normalno,onda ili radiš u modnoj industriji pa voliš vješalice,ili imaš krivu percepciju.

170cm/53kg = 18.3 BMI (prenizak,treba povećati tj. težinu).

da skratim,ja bih na svoju građu trebala imati 60tak kg :mig:

mali buco
20.06.2011., 11:45
iskreno ne vjerujem nista sto si napisala, zasto bi netko tko je idealne gradje imao potrebe da se udeblja :confused::confused:

gle, ona je s 52kg na 170cm mogla izgledati k'o bomba :cerek:, a s druge strane, mogla je izgledati (i biti) pothranjena.

ovisi o građi tijela i drugim faktorima.

što bi ti rekao na moju visinu od 177?
evo, ja ću ti odgovoriti:

sa 62 kile (matematički ideal) nezdravo, neuhranjeno, mlitavo.

sa 72 kile, ok, iako malo mršavo (subjektivno)

sa 73 - 80 kg idealno, utrenirana

sa 85 kg ok, ali malo chubby, još uvijek utrenirana

> 85 kg nadalje, koma (work in progress :kava:)


edit: da ne bude zabune, sve ove kilaže sam nažalost prošla, najnižu "zahvaljujući" mono, a najvišu zbog hormona, štitnjače, previše papanja i zabrane treniranja.

whiteknight
20.06.2011., 11:47
ako je tebi na 170cm 53kg normalno,onda ili radiš u modnoj industriji pa voliš vješalice,ili imaš krivu percepciju.

170cm/53kg = 18.3 BMI (prenizak,treba povećati tj. težinu).

da skratim,ja bih na svoju građu trebala imati 60tak kg :mig:

Naravno, debeli zele biti mrsavi i obrnuto. kao kad kovrcava zeli imati ravnu kosu.

violet_alice
20.06.2011., 11:51
Naravno, debeli zele biti mrsavi i obrnuto. kao kad kovrcava zeli imati ravnu kosu.

naravno,kad izgledaš kao da si Etiopljanin ili ozbiljan stadij anoreksije,želiš izgledati donekle normalno,ilitiga imat par kila više,a ne biti debel.Samo normalan.Znači na moju građu/visinu 60 i sitno kg je taman. :amen:

whiteknight
20.06.2011., 11:58
naravno,kad izgledaš kao da si Etiopljanin ili ozbiljan stadij anoreksije,želiš izgledati donekle normalno,ilitiga imat par kila više,a ne biti debel.Samo normalan.Znači na moju građu/visinu 60 i sitno kg je taman. :amen:

Pobornici dijeta su gori nego clanovi sekti. Nema sanse da im se proturijeci nedaj boze da poslusaju savjete drugih, misle da su najpametnije.

violet_alice
20.06.2011., 12:02
Šteta što nisam na dijeti,nego sam samo promjenila način prehrane.
pa di je tvoj savjet?
Osim što kažeš da je moja pretjerana mršavost zapravo normalna i idealna?

whiteknight
20.06.2011., 12:08
Šteta što nisam na dijeti,nego sam samo promjenila način prehrane.
pa di je tvoj savjet?
Osim što kažeš da je moja pretjerana mršavost zapravo normalna i idealna?

Sve to isto, izbacila si ugljikohidrate, znaci da i jesi na nekoj vrsti dijete, a ti reci kaj god oces.

mali buco
20.06.2011., 12:25
i tako potencijalno ok tema ode u vjetar :kava:

violet_alice
20.06.2011., 12:25
Sve to isto, izbacila si ugljikohidrate, znaci da i jesi na nekoj vrsti dijete, a ti reci kaj god oces.

vidim da ti je čitanje sa razumijevanjem slaba točka.
Nisam izbacila UH,unosim ih još uvijek (ove "zdrave"),i ne-ne brojim ih (opušteni LCHF).
Ugl. vidim da zapravo nemaš ništa pametno reći na temu,samo trollaš,pa ću rađe pričekati nekog drugog da kaže svoje mišljenje/kritiku/savjet.
:w

whiteknight
20.06.2011., 12:29
vidim da ti je čitanje sa razumijevanjem slaba točka.
Nisam izbacila UH,unosim ih još uvijek (ove "zdrave"),i ne-ne brojim ih (opušteni LCHF).
Ugl. vidim da zapravo nemaš ništa pametno reći na temu,samo trollaš,pa ću rađe pričekati nekog drugog da kaže svoje mišljenje/kritiku/savjet.
:w

sto si uopce dosla ovdje, imas tamo svoj topic LCHF pa tamo pisi svoje komentare a nas druge ostavi na miru. ti valjda ni sama ne znas sto jedes, jer citao tamo da se jedan dan prezderes cevapa i onda sutradan jedes skoro pa nista.

mali buco
20.06.2011., 12:31
vidim da ti je čitanje sa razumijevanjem slaba točka.
Nisam izbacila UH,unosim ih još uvijek (ove "zdrave"),i ne-ne brojim ih (opušteni LCHF).
Ugl. vidim da zapravo nemaš ništa pametno reći na temu,samo trollaš,pa ću rađe pričekati nekog drugog da kaže svoje mišljenje/kritiku/savjet.
:w

mogla si lijepo sa mnom diskutirati ;)

polly
20.06.2011., 12:32
vidim da su zadnji dani jako bolnki onima koji vole pametovati i "savjetovati" o dijetama
pretjerivanje će biti nagrađeno banom
tek toliko da se zna

mangup28
20.06.2011., 12:35
Zalosno je da su moderatori skloni zenama koje su na koje kakvim dijetaama i po cijele dane pisu po forumima i onda se cude sta su debele i bolesne. Polly trebala bi biti malo objektivnija, njima sve dozvoljavas, pritom mislim na pobornike dijeta, a mi koji smo protivnici odmah ban. Neka te fine zenice prime kritiku, a ne odmah se zale i placu moderatorima.

mangup28
20.06.2011., 12:36
vidim da ti je čitanje sa razumijevanjem slaba točka.
Nisam izbacila UH,unosim ih još uvijek (ove "zdrave"),i ne-ne brojim ih (opušteni LCHF).
Ugl. vidim da zapravo nemaš ništa pametno reći na temu,samo trollaš,pa ću rađe pričekati nekog drugog da kaže svoje mišljenje/kritiku/savjet.
:w

Kakve veze ovo ima sa zadanim topicom???????????????????

polly
20.06.2011., 12:41
Zalosno je da su moderatori skloni zenama koje su na koje kakvim dijetaama i po cijele dane pisu po forumima i onda se cude sta su debele i bolesne. Polly trebala bi biti malo objektivnija, njima sve dozvoljavas, pritom mislim na pobornike dijeta, a mi koji smo protivnici odmah ban. Neka te fine zenice prime kritiku, a ne odmah se zale i placu moderatorima.

nitko se nije žalio, povremeno i ja čitam sve topice
ima topic na kojem se mogu komentirati dijete, ali i tamo se ne smije vrijeđati
još jedan ovakav ili sličan topic koji nema veze sa pristojnim razgovorom i ban
fala na pažnji :w

violet_alice
20.06.2011., 12:41
mogla si lijepo sa mnom diskutirati ;)

s tobom bez problema,a sa ovim spamerom (na par tema) više ne (btw bijeli vitezu,jedem svaki dan barem 5 obroka,ne brini).

Pitaj,pucaj :D
Nego,da u vezi glutena i pretraga,ima onaj test za intoleranciju,koji se plaća dosta (mislim 3000kn), :eek: no iskustva govore da isto možeš obaviti i preko uputnice (običan alergološki test ili prick - jer i tamo testiraju skupine alergena iz namirnica).Sad,koliko me sjećanje iz Medicinske škole služi,pouzdaniji je ovaj preko uputnice,jer se mjere neka antitijela koja su pouzdanija kod utvrđivanja alergije.Neznam točno objasniti,nadam se da će se javiti osoba koja to zna :D (medicinarstvo mi više nije struka)
Isto tako,ako se sumnja na celijakiju,probleme sa glutenom,vjerujem da bi bilo dobro obaviti i biopsiju crijeva (da se zna točno stanje,itd).
No po meni,mislim da testirati se doma je sasvim dovoljno.Izbaciš glutenske namirnice jedan period,zatim ih vratiš,vodiš "dnevnik" kako tijelo reagira i po tome se ravnaš.I tako sa svim namirnicama za koje misliš da ti štete.:ne zna:

mali buco
20.06.2011., 12:47
@ violet alice

pa baš to... nema teorije da platim to testiranje, a sigurno ne bih uspjela užicati uputnicu, osim da lažem o simptomima :zubo:

meni gluten znači težinu u želucu, napuhnutost, umor itd. meni dovoljno ;)

da budem malo više ontopic, zanima me (a to pitanje sam već više puta potegla na nekoliko tema :dosadna:) šta forumaši misle o odraslim ljudima i konzumaciji mlijeka. (na stranu intolerancija laktoze, zanima me samo korist/šteta pijenja mlijeka u odrasloj dobi)...

::Lost::
20.06.2011., 12:53
Imala bih ja pitanje, pa ukoliko netko može pomoći :)

Koliko je važno jesti voće?
Odnosno, da preformuliram - je li preporučljivo jesti voće svakodnevno i može li se ono što dobijemo unosom voća u organizam uspješno zamijeniti nečim drugim a da nisu vitaminsko-mineralni nadomjestci?

Voće ne volim, i doslovno se silim jesti ga.

Hvala :)

violet_alice
20.06.2011., 12:55
zanima me (a to pitanje sam već više puta potegla na nekoliko tema :dosadna:) šta forumaši misle o odraslim ljudima i konzumaciji mlijeka. (na stranu intolerancija laktoze, zanima me samo korist/šteta pijenja mlijeka u odrasloj dobi)...

mislim da je problem u industrijskoj preradi mlijeka + kakva je štetnost povećanog unosa kalcija u odrasloj dobi.
I mene ovo zanima...da li je "jedna čaša mlijeka na dan..." samo marketinški trik ili?

Freakette
20.06.2011., 13:08
sto si uopce dosla ovdje, imas tamo svoj topic LCHF pa tamo pisi svoje komentare a nas druge ostavi na miru. ti valjda ni sama ne znas sto jedes, jer citao tamo da se jedan dan prezderes cevapa i onda sutradan jedes skoro pa nista.

Zalosno je da su moderatori skloni zenama koje su na koje kakvim dijetaama i po cijele dane pisu po forumima i onda se cude sta su debele i bolesne. Polly trebala bi biti malo objektivnija, njima sve dozvoljavas, pritom mislim na pobornike dijeta, a mi koji smo protivnici odmah ban. Neka te fine zenice prime kritiku, a ne odmah se zale i placu moderatorima.

Ako netko ne jede UH, očito ih ne jede s nekim njemu valjanim razlogom. Ja ih ne jedem jer mi od njih nije dobro. Umorna sam, osjećam se tromo, teško, bezvoljno i boli me želudac jer mi teško padaju na njega. I zašto da ja sad to jedem ako meni ne paše? Zato jer bih trebala? :rolleyes:

Violet, kaj nije prick test ipak nešto drugo? Znam da se na njemu testira alergija na pojedine namirnice, al kaj nisu alergije drugačija stvar od nesnošljivost hrane u smislu da nas deblja i škodi nam?

Što se tiče testa intolerancije, baš mi je jučer frend pričao da je neki njegov rođak bio na testiranju i nakon što je izbacio namirnice koje mu škode da se preporodio i smršavio desetak kila.

mali buco
20.06.2011., 13:15
Imala bih ja pitanje, pa ukoliko netko može pomoći :)

Koliko je važno jesti voće?
Odnosno, da preformuliram - je li preporučljivo jesti voće svakodnevno i može li se ono što dobijemo unosom voća u organizam uspješno zamijeniti nečim drugim a da nisu vitaminsko-mineralni nadomjestci?

Voće ne volim, i doslovno se silim jesti ga.

Hvala :)

ja obožavam voće. ali mrzim mlijeko. cijeli život me tupe u vezi toga. :rolleyes:


ne vidim poantu u tome da se SILIŠ jesti bilo što, pa makar to bilo i voće. podebljaj povrće i adio mare.

::Lost::
20.06.2011., 13:23
ja obožavam voće. ali mrzim mlijeko. cijeli život me tupe u vezi toga. :rolleyes:


ne vidim poantu u tome da se SILIŠ jesti bilo što, pa makar to bilo i voće. podebljaj povrće i adio mare.

Ooo...ne volim ni ja mlijeko ni mliječne proizvode, mlijeko jedino par kapi u kavi ujutro. Ovako samog ga piti :nono:

Mene tupe zbog voća...kao pa kako ne voliš?? Pa nemaš vitamina...pa voće se mora jesti...nije čudno što se debljaš kad ne jedeš voće u međuobroku...itd...
Pa rekoh da pitam ovdje koliku ja štetu to stvarno sebi nanosim ako ga ne jedem.

Ali povrće obožavam, doslovno sve povrće, i stvarno ga puno jedem.

whiteknight
20.06.2011., 13:23
Imala bih ja pitanje, pa ukoliko netko može pomoći :)

Koliko je važno jesti voće?
Odnosno, da preformuliram - je li preporučljivo jesti voće svakodnevno i može li se ono što dobijemo unosom voća u organizam uspješno zamijeniti nečim drugim a da nisu vitaminsko-mineralni nadomjestci?

Voće ne volim, i doslovno se silim jesti ga.

Hvala :)

voce bi se trebalo konzumirati prije samog obroka, sad od osobe do osobe ovisi koliko voca konzumira i koju vrstu. vecinu minerala i vitamina koje sadrzi voce mozes nadomjestiti konzumacijom povrca.

violet_alice
20.06.2011., 13:27
Violet, kaj nije prick test ipak nešto drugo? Znam da se na njemu testira alergija na pojedine namirnice, al kaj nisu alergije drugačija stvar od nesnošljivost hrane u smislu da nas deblja i škodi nam?

Što se tiče testa intolerancije, baš mi je jučer frend pričao da je neki njegov rođak bio na testiranju i nakon što je izbacio namirnice koje mu škode da se preporodio i smršavio desetak kila.

na ovog whiteknight=mangup28-ima još par nickova kojima uredno spama ovaj pdf ne obraćaj pozornost :mig:

A gle,zavisi,alergije se različito manifestiraju,kao i štetnost unošenja debljajućih stvari.Npr. tebe će proizvodi od bjelog brašna debljati,mene neće,ali će izazivati probleme sa umorom,bolovima u crijevima itd.Valjda je sve od osobe do osobe.Zato i ne postoji univerzalan način prehrane.Neki mogu jesti sve,nekima odgovara veganstvo,nekima lchf,nekima život na bureku :D

U vezi frenda-super za njega,iako moje osobno mišljenje je da je te novce mogao sačuvati i doma izbacivati grupe namirnica,i voditi dnevnik kako mu tijelo reagira.

mali buco
20.06.2011., 13:32
Ooo...ne volim ni ja mlijeko ni mliječne proizvode, mlijeko jedino par kapi u kavi ujutro. Ovako samog ga piti :nono:



dobro, ja obožavam mliječne proizvode, samo mlijeko ne.

i smatram da je puno veće korist popiti jogurt, nego mlijeko. i lakše je za probavu. i zasitnije. :)

violet_alice
20.06.2011., 13:38
Pa rekoh da pitam ovdje koliku ja štetu to stvarno sebi nanosim ako ga ne jedem.

Ali povrće obožavam, doslovno sve povrće, i stvarno ga puno jedem.

ne vidim problema...i uvijek možeš mjeriti što unosiš na dan od nutrijenata pa vidjeti da li ti nešta fali ili ne,pa po tome korigirati prehranu.

sanjuska87
21.06.2011., 08:56
Posto vidim da ste bili jako radoznali i zainteresovani za temu ( sto me jako raduje), dacu vam par osnovnih informacija o nepodnosljivosti Glutena.

Gluten je tzv. " ljepilo", kemijska mjesavina proteina, koja se moze pronaci nalaci u zitaricama.
Jednostavno receno: kada se voda pomijesa sa psenicnim brasnom dobije se ljepljiva masa, te ono sto juftku cini elasticnom i ljepljivom je upravo gluten.

U prehramenoj ishrane gluten igra vaznu ulogu, narocito u pekarstvu.
Zitarice koje sadrze u sebi gluten omogucavaju proizvodjacima raznolikost pri oblikovanju jufke. To je ono sto mi kao proizvodjaci poznajemo pod: zemickom, veknom, kiflom, i td.
Zasto? Zato sto gluten ima to svojstvo da pri mjesanju sa kvascom ili germom zadrzava karbondioksid u tijestu, te to dalje dovodi do toga da tijesto "raste". Ukratko: gluten je zaduzen za formu.

Zadatak pekara i ostalih proizvodjaca je taj da iskombinuje zitarice u svom proizvodu tako da one sadrze optimalnu kolicinu glutena.
U psenicnom brasnu kojega kupujemo u trgovinama procenat glutena je oko 13 %.

Zitarice sa visokim procentom glutena su razne vrste psenica i pir.
- Zob i jecam imaju nizak udjelni procenat glutena.
- Razne vrste prosa, "peruanska riza"(quinoa), heljda, amarant, kukuruz i riza ne posjeduju gluten u sebi.

Celikalija:, kao posljedica preosjetljivosti na gluten, moze nastupiti u bilo kojoj zivotnoj dobi te je dokazana i porodicna sklonost.
Epitel crijeva, narocito dvanaestopalacnog crijeva, biva trajno ostecen.
Hranjive tvari ne mogu biti u cjelosti absorbirane i ostaju neprobavljene u crijevima. To izaziva sljedecu simptomatiku: umor, gubljenje tjelesne kilaze, proljevi, povracanja, gubitak apetita, depresija, i kod djece necesto zaostalost u tjelesnom razvoju.

Lijecenje ove bolesti se izrazava kroz nacin ishrane, gdje se izbjegavaju namirnice koje sadrze gluten. Ne-lijecenje ove bolesi povecava mogucnost razvitka kako raka limfinih zlijeza, tzv. Non-Hodgkin-Limfoma, tako i raka zeludca i raka crijeva.
Cekalija je cesta bolest i kod oboljelih od Diabetes Melitus tip 1( izmedju 5-10 % ). Zene obolijevaju cesce od muskaraca.

Izvinjavam se na malo poduzem postu.
Lijep pozdrav

Azzura
26.06.2011., 08:31
...Celikalija...
...Cekalija ...


Celijakija

ANUŠKA
26.06.2011., 09:09
Bez uvrede , dijete drago , al mislim da mi (ostali sa iskustvom na raznim dijetama i donekle zdravom pameti) više znamo o toj temi od tebe. Slobodno me demantiraj , bit će mi drago.

patientia
26.06.2011., 09:17
Celijakija

Celijaklija

pure evil
26.06.2011., 09:26
Nemojte curu odma napadati :mig:
Sviđa mi se tema i moglo bi biti nekaj iz nje :zubo:

dobro, ja obožavam mliječne proizvode, samo mlijeko ne.

i smatram da je puno veće korist popiti jogurt, nego mlijeko. i lakše je za probavu. i zasitnije. :)

Ja ko i buco :zubo:
Mlijeko ne podnosim, pila sam ga možda prva dva mjeseca svog života...
mogu jogurte pit, jest sireve, ali čisto mlijeko nema šanse...
i naravno da čitav život mi mama prigovara zbog toga, za sve je krivo mlijeko...
tipa : dobiš 1 u školi, to ti je zato jer ne piješ mlijeko :rofl:

pa me zanima sve u vezi toga naravno :raspa:

Azzura
26.06.2011., 09:36
Celijaklija

Bez "L".

Celijakija.

patientia
26.06.2011., 09:40
Izgleda da imas pravo, sori.

Nego, za slucaj da pokretacica teme nije odustala, trebala bih ju pitati nesto u vezi fermentacije.

Azzura
26.06.2011., 10:11
Ma nema frke patientia. Ja nažalost naziv te bolesti znam jer mi je sestra ima 28 godina.

I ja se nadam da pokretačica nije odustala, mislim, ne vidim razlog zašto bi.

Pure evil, nisam stručnjak nutricionist, no mislim da nije stvar u mlijeku i mliječnim proizvodima. Jogurti su recimo jako zdravi, međutim, problem je, među ostalim, što su ti mliječni proizvodi dobiveni od mlijeka životinja koje su filane hormonima rasta. To neminovno ostaje u krajnjem proizvodu, odnosno, neminovno je da kao takvo uđe u naš organizam nakon konzumacije. A ti hormoni ne mogu biti u potpunosti izbačeni iz našeg organizma, talože se u tijelu i utječu na naše zdravlje.

patientia
26.06.2011., 10:25
Uspije li dobiti kakvu hranu na racun HZZO-a? Cula sam da se dobije odredjena kolicina bezglutenskog brasna svaki mjesec, a onda mi je jedna oboljela rekla da nista ne dobije :ne zna:

Zapravo, tretiranje krava hormonom rasta je zabranjeno (u EU, ali Hrvatska slijedi propise EU). Stvar je u tome da i mlijeko krava koje nisu tretirane hormonom rasta prirodno sadrzi IGF-1, samo manje (time se proizvodjac hormona Monsanto i brani).

Azzura
26.06.2011., 10:38
Koliko znam, dobije se bezglutensko brašno na recept i dio pokrije HZZO, no daleko je to od zadovoljenja potreba. Međutim, danas je to još dobro jer makar se ima gdje za kupiti. Sjećam se 80-tih kad su nam roditelji nabavljali iz Njemačke sve za nju (brašno, tjesteninu i sl.) To su bile prave muke.

A mlijeko. Da, kravlje mlijeko je dobro...ali za telad:)

patientia
26.06.2011., 10:41
Ajme, mogu si misliti. Dobro da su imali kako nabaviti.

pure evil
26.06.2011., 10:44
A mlijeko. Da, kravlje mlijeko je dobro...ali za telad:)

Respekt :s :rofl:

Nego,imam još jedno možda malo glupo pitanje...
ali me zanima pa ću ga i napisat: može li mi netko objasniti fenomen "teške kosti" ? :zubo:

sorite kaj je offtopic,al kad već tu raspravljamo...

patientia
26.06.2011., 10:54
Mislis na gradju? Mjeri se opseg rucnog zgloba jer se na njemu (u pravilu) ne talozi salo i usporedjuje s visinom, onda se vidi kakva je gradja. Ovdje imas u americkim jedinicama: http://knol.google.com/k/how-to-determine-body-frame-size

patientia
26.06.2011., 10:55
Postoje i vage koje pokazuju masu kostiju (uz masu misica, vode i masti u organizmu), ali nisu odvec tocne.

ANUŠKA
26.06.2011., 11:07
A i služi kao dobra izlika debelih. Nisam debel , imam teške kosti ... Ko npr. Obelix :rofl:

pure evil
26.06.2011., 11:07
Baš je dobar ovaj članak, thx pati :mig:

A za "teške kosti", mislila sam na situaciju kad sam ja npr izgledala deblje od nekog a ispostavilo se da imam manje kila , iako smo bili iste visine... kao,ja imam lakše kosti, a netko drugi teške kosti, pa zato imam manje kila :rofl:

( znam da sam ovo glupo napisala al neznam bolje dočarati situaciju )

znam da sve ovisi o građi tijela, kako je nešto raspoređeno, mišićnoj masi i slično...
znači stvarno postoje small,medium i large kosti :zubo: pa se prema njima dalje izračunava koliko kalorija trebaš unosit itd itd?

pure evil
26.06.2011., 11:08
A i služi kao dobra izlika debelih. Nisam debel , imam teške kosti ... Ko npr. Obelix :rofl:

Ili Cartman iz Southparka :zubo:

patientia
26.06.2011., 11:20
Baš je dobar ovaj članak, thx pati :mig:

A za "teške kosti", mislila sam na situaciju kad sam ja npr izgledala deblje od nekog a ispostavilo se da imam manje kila , iako smo bili iste visine... kao,ja imam lakše kosti, a netko drugi teške kosti, pa zato imam manje kila :rofl:

( znam da sam ovo glupo napisala al neznam bolje dočarati situaciju )

znam da sve ovisi o građi tijela, kako je nešto raspoređeno, mišićnoj masi i slično...
znači stvarno postoje small,medium i large kosti :zubo: pa se prema njima dalje izračunava koliko kalorija trebaš unosit itd itd?

Izgleda da da, imas link u tom clanku gdje mozes izracunati koliku masu trebas imati ovisno o visini i opsegu zgloba.

Meni ispada da imam velike zglobove za svoju visinu, a svi satovi mi preveliki, utezi za zglobove univerzalne velicine spadaju s mene i slicno :confused:

Uglavnom, ne zelis imati malu masu kostiju jer to znaci malu gustocu kostiju, osteopeniju, osteoporozu. Ako se bojis da imas malu masu kostiju, preporucujem da provjeris gustocu kostiju.

Ljudi vece mase imaju manji rizik od osteoporoze, zato se ljudima manje mase preporucuje vjezbati s utezima. Postoje prsluzi utezi prakticni za hodanje (tak da nosis 10-20 kg vise nego sto imas), ali neki su njima uspjeli sjebati ledja i ramena, tak da ne znam sto da ti velim...

debeljko22
27.06.2011., 09:07
Bez uvrede , dijete drago , al mislim da mi (ostali sa iskustvom na raznim dijetama i donekle zdravom pameti) više znamo o toj temi od tebe. Slobodno me demantiraj , bit će mi drago.

Mene bas zanima koliko si uspjela skinuti kila sa svojim dijetama i koliko ih se vratilo natrag?????????

ANUŠKA
27.06.2011., 16:13
Pa gle , dok sam bila na baš dijetama sam skinula pa vratila kao i svi. Kad sam promijenila režim prehrane , ništa vratila , a mislim da ni nebum (kuc kuc u drvo).

5rich
27.06.2011., 16:35
Mene bas zanima koliko si uspjela skinuti kila sa svojim dijetama i koliko ih se vratilo natrag?????????

ako pod riječi dijeta podrazumijevaš maltretiranje tijela izgladnjivanjem ili jedenjem određene vrste namirnica svaki dan,u manjim količinama,normalno da ćeš vratiti sve što skineš i udebljati se..
ako riječ dijeta shvatiš kao promijenjeni režim prehrane,u kojem obraćaš pažnju na kvalitetu proizvoda koje unosiš,kao i na njihovu kvantitetu i kojeg planiraš prakticirati do kraja života, ne,onda se kile garantirano neće vratiti

mali buco
27.06.2011., 18:03
Baš je dobar ovaj članak, thx pati :mig:

A za "teške kosti", mislila sam na situaciju kad sam ja npr izgledala deblje od nekog a ispostavilo se da imam manje kila , iako smo bili iste visine... kao,ja imam lakše kosti, a netko drugi teške kosti, pa zato imam manje kila :rofl:

( znam da sam ovo glupo napisala al neznam bolje dočarati situaciju )

znam da sve ovisi o građi tijela, kako je nešto raspoređeno, mišićnoj masi i slično...
znači stvarno postoje small,medium i large kosti :zubo: pa se prema njima dalje izračunava koliko kalorija trebaš unosit itd itd?

ja ti imam teške kosti, a građa mi je između normalne i krupne.

jel se sjećaš zadnje kave? :rofl:
ili baci oko na koju moju fotku na FB.

dakle, kad sam u mršavoj fazi jedva obuhvatim palcem i kažiprstom zglob na ruci.
i svi zglobovi su mi "jaki", imala ja 60, 80 ili više kila...




kravlje mlijeko je super...za telad! rispekt :s
izjava godine!

patientia
27.06.2011., 18:55
Dijeta je po definiciji rezim prehrane. To sto neki ne znaju definiciju njihov je problem.

ANUŠKA
27.06.2011., 20:11
Znaš na kaj sam mislila. Tri tjedna papaš ko ptičica i cijelo vrijeme čekaš da prođe i da (ko jedna moja frendica ) pojedeš oooovakav masni burek. I te tri kile koje zgubiš , dobiš za tri dana i to s kamatama. E , na takve "dijete " mislim. Sad jedem tako da mogu i hoću tako nastaviti jesti i dalje .

violet_alice
27.06.2011., 20:26
a di je ova revna studentica-otvaraČica topiKa? :misli:

Mislis na gradju? Mjeri se opseg rucnog zgloba jer se na njemu (u pravilu) ne talozi salo i usporedjuje s visinom, onda se vidi kakva je gradja. Ovdje imas u americkim jedinicama: http://knol.google.com/k/how-to-determine-body-frame-size

na ovom linku sam našla neki kalkulator koji mi kaže

"According to the Met Tables you should weigh between 57 kgs. and 63 kgs.."

tako svugdje gdje idem izračunavati koliko bi kg trebala imati.Još mi fale 2-3kg :cheer:

senjorita mamita
28.06.2011., 15:51
Pa gle , dok sam bila na baš dijetama sam skinula pa vratila kao i svi. Kad sam promijenila režim prehrane , ništa vratila , a mislim da ni nebum (kuc kuc u drvo).

kakav si onda režim imaš??? Naime ja lutam od dijete do dijete niti jedne se ne držim i kile slažem, vidim luda sam već. Kojih se pravila držiš? Što si izbacila, što najviše jedeš?? baci koristan savjet:top:

ANUŠKA
28.06.2011., 16:45
Malo mi je bedasto sad tu pisati kaj ja jedem kad je tema odgovaranje na pitanja . Misteriozne dame nema. Al ja ne jedem kruh , tijesto , rižu i tome slično. Jedem puno povrća , ponešto voća , meso , mlijeko i mliječne proizvode , jaja ,ribe , bademe , i ostale sjemenke , ponekad onaj crni kruh iz vrećice za dijabetičare , malo čokse i sladoleda kad mi dođe želja . Kuham juhe , čušpajze , puno šalata i to bi bilo to. Sad po ljetu puno hodam , a u jesen bum se upisala na fitnes. Nisam gladna , krvna slika mi je ko u drvosječe , super se osjećam i skidam kilice. I tak već od zime.
I da bum ontopic , ak se studentica javi nek komentira ak joj se da.

mali buco
28.06.2011., 17:12
još uvijek nitko nije odgovorio gdje se sve skriva gluten?

jasno mi je da pšenicu i većinu žitarica moram prekrižiti, znam da se gluten skriva u gotovim jelima...ali ŠTO to točno znači?

u kojim gotovim jelima?

ima li glutena npr. u sladoledu (bilo u slastičarnici ili u kupovnom slatkaču)?

ima li ga u konzervama tune ili lososa?

itd.

kako prepoznati proizvod s glutenom ako se isti koristi kao aditiv?

pod kakvim će nazivom biti spomenut na deklaraciji??

patientia
28.06.2011., 17:19
Nikako, ako ne pise cega su moguci tragovi. Cim tvornica radi sa psenicom ili drugim zitaricama koje sadrze gluten (i proizvodima od njih), moguca je kontaminacija. Savjetujem da pitas proizvodjace rade li s takvim zitaricama te ako rade kako osiguravaju da ne dodje do kontaminacije (posebna proizvodna traka). Mozda je bolje da kazes da si alergicna, alergije se shvaca ozbiljnije nego druge intolerancije, te je veca vjerojatnost da ce ti proizvodjaci reci istinu. Recimo, u slucaju zobi je problem upravo u kontaminaciji, samo zob kojom se rukuje u pogonima u kojima se ne rukuje zitaricama koje sadrze gluten ima oznaku "bez glutena" na pakiranju.

S druge strane, tragovi su moguci i u sluzbeno bezglutenskim sirovinama koje tvornica nabavlja...

violet_alice
28.06.2011., 17:22
još uvijek nitko nije odgovorio gdje se sve skriva gluten?

jasno mi je da pšenicu i većinu žitarica moram prekrižiti, znam da se gluten skriva u gotovim jelima...ali ŠTO to točno znači?

u kojim gotovim jelima?

ima li glutena npr. u sladoledu (bilo u slastičarnici ili u kupovnom slatkaču)?

ima li ga u konzervama tune ili lososa?

itd.

kako prepoznati proizvod s glutenom ako se isti koristi kao aditiv?

pod kakvim će nazivom biti spomenut na deklaraciji??

inače,glutena ima u proizvodima od pšenice,raži i ječma;skoro sve vrste tjestenina,sve vrste gotove hrane koja sadrži zapršku ili mrvice;suhomesnati proizvodi,paštete itd. (do sada,koliko sam vidjela,većina ima na etiketi napisano da sadrži gluten (makar u tragovima).

evo zanimljiv članak (http://www.celijakija.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=43)

nažalost,"ništa nije 100% sigurno",tj. može se dogoditi da neka namirnica usprkos tome da ima ovakav ili sličan znak http://blogs.villagevoice.com/forkintheroad/gluten-free-symbol.jpg (ili na etiketi sa sastojcima nije naveden gluten) ipak ima glutena u sebi (ali piše u članku,da su to JAKO male količine,koje ne bi trebale naškoditi većini onih osjetljivih na gluten)

Preostaje ti jedino izbjegavanje većine gotovih jela,tj. najpametnije je (ako možeš) hranu si doma samu spravljati.

Također,postoji brašno bez glutena (skupo,ide na recept),i neka me netko ispravi ako zna,ali npr. rižino ili slanutkovo brašno nemaju gluten,a mogu poslužiti za npr. spravljanje pohanog mesa,palačinki,kolača itd.Mislim da im je cijena oko 20kn po kg.

patientia
28.06.2011., 17:27
Riza, slanutak, kukuruz, proso, heljda, soja... pa niti njihova brasna ne sadrze gluten. Osim ako je rijec o kontaminaciji.

Gluten omogucuje da tijesto ostane dignuto, sto je bitno za kruh i kolace. U vecinu bezglutenskih recepata ide guar guma ili ksantan guma, a moze se kupiti i zamjena za gluten (http://www.orgran.com/products/172/) (u Mercatoru u Sloveniji).

violet_alice
28.06.2011., 17:44
preporučam ovaj kruh (http://www.coolinarika.com/recept/kruh-od-rizina-brasna/),jela sam sličan prije nekih godinu i odličan je.


ima i torta (http://www.coolinarika.com/recept/torta-od-rizinog-brasna-recept-bez-glutena/) i kolač (http://www.coolinarika.com/recept/kolac-od-jogurta-i-rizinog-brasna/)

uglavnom,poanta je pustiti mašti na volju,izmjenjivati standardne recepte,mislim da nećeš puno pogriješiti.

patientia
28.06.2011., 17:47
Izgleda jako gusto, bez mjehurica zraka, upravo zato se dodaju ksantan guma ili guar guma (ili neka druga biljna guma).

violet_alice
28.06.2011., 18:07
Izgleda jako gusto, bez mjehurica zraka, upravo zato se dodaju ksantan guma ili guar guma (ili neka druga biljna guma).

what :confused:

to je drugačiji tip kruha (pogotovo ovo od rižinog brašna),niti nema potrebe da bilo što glumi gluten.
Naravno,nije tipično izgledom (ok radi se najčešće u kalupu pa izgleda kao kruh) ni okusom,ali kad se privikneš odličan je (kao i lchf-kruhovi),kruh od (isključivo) kukuruznog brašna itd

a ako misliš na tortu i kolač,vjeruj mi,tako sam se ispraksirala sa slasticama u koje ne idu gluteinska brašna,da ne vidiš više razliku.Ok,bez glutena očigledno ne ide lisnato tijesto i sl (iako ima par ideja kako to napraviti),ali biskviti za torte,keksići raznorazni itd. sasvim solidno ispadaju bez ikakve zamjene za gluten,ksantan gume i sl.

patientia
28.06.2011., 18:10
A dobro, ak se to tebi svidja, onda to jedi. Ni Mestemacher kruhovi nemaju mjehurice zraka. Pojela sam puno previse takvih kolaca, pa sad gustam u flafastima. Za one koji vole flafaste kruhove i kolace, tu su zamjene za gluten koje se jednako ponasaju.

violet_alice
28.06.2011., 18:25
A dobro, ak se to tebi svidja, onda to jedi.

a isto vrijedi i za tebe. :w

patientia
28.06.2011., 18:30
Zapravo, ovdje je bitno sto mali buco hoce jesti, ali ti ocito moras iskoristiti svaku temu za prepucavanje :flop:

violet_alice
28.06.2011., 18:38
Zapravo, ovdje je bitno sto mali buco hoce jesti, ali ti ocito moras iskoristiti svaku temu za prepucavanje :flop:

:rofl: ja tebe obožavam
chek this out: i ti i ja joj napišemo gdje ima/nema glutena
na to joj linkam da proba recepte sa rižinim brašnom,TI kažeš da trebaju zamjene za gluten,JA zadržavam pravo da kažem mišljenje jer znam kroz praksu da za neke stvari glutenske zamjene definitivno ne trebaju,na što mi ti suptilno spustiš "A dobro, ak se to tebi svidja, onda to jedi" ( u skladu sa tvojom militantnom reputacijom).News flash...ima nas dosta kojima okusi ovih "drugačijih" kruhova odgovara (bez obzira na smjer prehrane)..Onak sorry upraviteljice svemira,što ljudi imaju pravo na mišljenje,žele napisati svoje iskustvo i sl.A Buco nek odluči što mu odgovara,savjete je dobila.

patientia
28.06.2011., 18:42
Dala sam savjet kako zamijeniti brasno s glutenom bezglutenskim, a da svojstva budu slicna. Kad si linkala nesto sto lici na kruh, ali je gusto, vlazno i bez mjehurica zraka, predlozila sam kako se recept moze poboljsati. Mogla si ti njoj dati savjet da ako vec ne podnosi gluten jede jabuke i tvrditi da su tebi jabuke puno bolje nego kruh, ali, jabuke su nikakva zamjena za kruh.

violet_alice
28.06.2011., 18:54
mogla sam,ali nisam,jer nisam toliko glupa kakvom me smatraš očigledno.
"nešto što liči na kruh" dosta nas koristi kao zamjenu za standardni kruh,i sasvim je ok.Ako će netko koristiti zamjenu za gluten da bude pufastiji,slobodno (napisah neka proba eksperimentirati sa receptima),ali da idem govoriti "ak se to tebi svidja, onda to jedi." :rolleyes:."To" je vrsta kruha.Like it or not.
Odustajem jer tvoja netolerancija(inače svakog tko pripada nekom drugom načinu prehrane) i nemogućnost da se s tobom vodi normalna diskusija,razmjena iskustva i mišljenja je u najmanju ruku naporna.Nauči čitati postove sa razumjevanjem,ako ja prema tebi pokažem poštovanje (makar imale totalno suprotna mišljenja) pa pogledam i linkove koje staviš na temi,i pročitam post prije nego odgovorim,mogla bi i ti.
Uživaj :w

mali buco
28.06.2011., 19:17
isuse, alaj ste se raspisale :grli: fala :cerek:

nemojte se svađati :rospija:


ovako, ja jako volim paštu i pizzu, to su mi onak 2 najdraža jela ikad. uz pohane tikvice i sarmu. :o

pohanje sam ukinula iz više razloga, pizzu jedem samo doma, vrlo rijetko, sarmu bez riže ili s divljom rižom, tjesteninu domaću s bezgl. brašnom.

nije u tome problem. jasno mi je da pšenicu & co moram izbjegavati što je više moguće.

problema su 2:

1. što patientia veli, u kontaminaciji. s tim se neću preveć opterećivati, jer vjerojatno ne bum umrla od proljeva ako pojedem nešto što se dotaklo glutena.
celijakija mi, nadam se, nije suđena :moli:

2. skriveni gluten, tj aditivi. tog me puno više strah. kako utjecati na to?
znači li to da više ne smijem jesti fenomenalnu juhu od sveki, jer ona uporno meće vegetu? :ne zna:
da moram sama doma raditi sladoled?

mislim, dobro je @ alice stavila onaj znak prekrižene pšenice. ali mislim da se on samo stavlja na hranu namijenjenu celijakičarima, a ne na SVU hranu koja nema gluten.

to je ono što me živcira!

ovo za pisanje proizvođačima je isto ok ideja ;)

patientia
28.06.2011., 19:25
Za shoyu, soja sos koji se radi od soje i psenice, opreza radi kazu da ga oni koji ne podnose gluten ne smiju jesti, ali, navodno nista glutena ne ostaje u njemu zbog nacina proizvodnje. Tako da, ako nesto i ima dodanu psenicu, ne mora znaciti da ima glutena.

Jesi probala farinatu, pogacu od slanutkovog brasna. Neki rade tijesto za pizzu od slanutkovog brasna, nisam probala, ali i farinatu se moze ispeci i gore staviti sto hoces (ja obicno stavim u samo tijesto masline ili rukolu).

Sto se tice tjestenine, ima rizine, heljdine i kukuruzne, samo provjeri da su samo te zitarice unutra (u heljdinoj obicno nisu).

mali buco
28.06.2011., 19:30
di se prodaje slanutkovo brašno? bio i bio?

ali svejedno, to za pašte, brašna i sl. nije mi tako napeto, kad ionako to jedem riiiijeeeetko. :zubo:

sad sam pročitala onaj linkani tekst o aditivima i nisam niš pametnija...
zna se da se ništa ne zna.
mulja se na sve strane.

@ patientia, ti bi ovo mogla znati! ima li glutena u zaslađivačima? i coli zero? i radleru? :o ili u svakoj pivi ima pšenice, ječma i sl.? :misli:

patientia
28.06.2011., 19:41
bio&bio, ali je skupo, ja kupim u indijskom supermarketu u Grazu: http://www.biobio.hr/webshop.aspx?robaID=13293

Recept za farinatu je ovdje: http://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=766845

Ima piva bez glutena, ali tako nesto nikad nisam vidjela kod nas :ne zna: Mozes probati sama napraviti: http://www.fortunecity.com/boozers/brewerytap/555/gfbeer/recipes.htm (nista nisam isprobala)

Od potencijalno problematicnih zasladjivaca mi jedino jecmeni slad (i sladovi ostalih zitarica s glutenom) padaju na pamet. Ne znam sto bi uopce u umjetnima moglo imati glutena :ne zna:

senjorita mamita
28.06.2011., 20:45
Malo mi je bedasto sad tu pisati kaj ja jedem kad je tema odgovaranje na pitanja . Misteriozne dame nema. Al ja ne jedem kruh , tijesto , rižu i tome slično. Jedem puno povrća , ponešto voća , meso , mlijeko i mliječne proizvode , jaja ,ribe , bademe , i ostale sjemenke , ponekad onaj crni kruh iz vrećice za dijabetičare , malo čokse i sladoleda kad mi dođe želja . Kuham juhe , čušpajze , puno šalata i to bi bilo to. Sad po ljetu puno hodam , a u jesen bum se upisala na fitnes. Nisam gladna , krvna slika mi je ko u drvosječe , super se osjećam i skidam kilice. I tak već od zime.
I da bum ontopic , ak se studentica javi nek komentira ak joj se da.

hvala ti na odgovoru, tak sam si i mislila, niš ne ide na brzinu (makar bi htjela). Mislim da je tvoj put najispravniji. Imam za skinut nekih 20 kg i ovo tvoje mi se čini najbolja verzija :-) :top:

mali buco
28.06.2011., 21:26
bio&bio, ali je skupo, ja kupim u indijskom supermarketu u Grazu: http://www.biobio.hr/webshop.aspx?robaID=13293

Recept za farinatu je ovdje: http://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=766845

Ima piva bez glutena, ali tako nesto nikad nisam vidjela kod nas :ne zna: Mozes probati sama napraviti: http://www.fortunecity.com/boozers/brewerytap/555/gfbeer/recipes.htm (nista nisam isprobala)

Od potencijalno problematicnih zasladjivaca mi jedino jecmeni slad (i sladovi ostalih zitarica s glutenom) padaju na pamet. Ne znam sto bi uopce u umjetnima moglo imati glutena :ne zna:

ma pitam zato što se lejtli gluten spominje i u nekim lijekovima (?!), kozmetici i sl.

znači piva ima gluten? :(
aj dobro, ionak je ubi bože kalorična :kava:

hvala ti na odgovoru, tak sam si i mislila, niš ne ide na brzinu (makar bi htjela). Mislim da je tvoj put najispravniji. Imam za skinut nekih 20 kg i ovo tvoje mi se čini najbolja verzija :-) :top:

mislim da ti je poanta anuškinog posta da treba prigrliti "dijetu" za cijeli život, a ne za skinuti kile u 3 mjeseca i vratiti se pizzama.

sad, but true.

znam da ti je teško, ja skidam i više od tebe. :brukica:

i znam da anuškin recept djeluje (ja jedem i meso, ne znam je li ona vege?) i primijenjujem ga, ali teško se u glavi pomiriti da je to za cijeli život i da treba zaboraviti na junk & company...

ANUŠKA
01.07.2011., 08:20
Mislim da bi svako ko ima problema s težinom , a i oni koji nemaju (još) zaboraviti da postoje pekare ,a kruh jesti samo integralni ili ga sam peći ili ne jesti nikakav. Ak silno voliš pizzu , nekad si ju pojedi. Ne valja biti jako željan neke hrane . Al to mora biti samo ponekad i paziti na količinu. Ja silno volim čokoladu i sladolede od čokolade sa čokoladnim preljevom , 2, 3 ili 4 vrste čokolade na jednom sladoledu. I ja ju pojedem, al ne svaki dan i pazim na količinu.

senjorita mamita
01.07.2011., 10:43
Mislim da bi svako ko ima problema s težinom , a i oni koji nemaju (još) zaboraviti da postoje pekare ,a kruh jesti samo integralni ili ga sam peći ili ne jesti nikakav. Ak silno voliš pizzu , nekad si ju pojedi. Ne valja biti jako željan neke hrane . Al to mora biti samo ponekad i paziti na količinu. Ja silno volim čokoladu i sladolede od čokolade sa čokoladnim preljevom , 2, 3 ili 4 vrste čokolade na jednom sladoledu. I ja ju pojedem, al ne svaki dan i pazim na količinu.

anuška imaš pravo i ja sam si jučer pojela slatkač al ništa drugo slatko cijeli dan, druga stvar kruh uopće ne jedem....krenula sam onim tvojim pravilom voće, povrće, meso i odlučila ponekad slasticu, al ne svaki dan e da i vježbam svaki dan. Postavila sam si cilj slijedeće dvije godine skinuti taj višak. Kada sam prije htjela brzim dijetama sve se vratilo....ne želim više takav scenario :-)

ANUŠKA
01.07.2011., 22:19
Drago mi je. Budi uporna i uspjet ćeš. I još ako ti smijem savjetovati, odi sad izvadi krvnu sliku (obavezno masnoće , željezo , jetrene...) i ponovi nakon par mjeseci. Meni su se sve vrijednosti dramatično popravile.

sanjuska87
05.07.2011., 10:35
Celijakija

imas pravo: "Celijakija"
Izvinjavam se zbog loseg jezika- malo mi je tesko prevoditi s njemackog bolesti koje nisam ucila na hrvatskom.

sanjuska87
05.07.2011., 10:39
Uspije li dobiti kakvu hranu na racun HZZO-a? Cula sam da se dobije odredjena kolicina bezglutenskog brasna svaki mjesec, a onda mi je jedna oboljela rekla da nista ne dobije :ne zna:

Zapravo, tretiranje krava hormonom rasta je zabranjeno (u EU, ali Hrvatska slijedi propise EU). Stvar je u tome da i mlijeko krava koje nisu tretirane hormonom rasta prirodno sadrzi IGF-1, samo manje (time se proizvodjac hormona Monsanto i brani).

Sorry u HZZO nisam upucena.
Zapravo je po standardima zabranjeno. Ja ipak radi sigurnosti kupujem BIO mlijeko i BIO jaja, jer jedno su standardi ovih proizvoda dovedeni do najveceg (za sada) stupnja, kako kvaliteta, tako i humanijeg ophodjenja sa zivotinjom.

patientia
05.07.2011., 18:38
E super da si jos ovdje. Znas li mozda odgovore na ova pitanja? Nitko drugi koga sam pitala nije mi mogao pomoci.

Sama radim jogurt od sojinog (kokosovog, rizinog...) mlijeka. Moze li se odrediti kolicina secera u jogurtu ako imam pocetnu kolicinu (udio) secera u sojinom mlijeku, pH sojinog mlijeka i pH jogurta? Mijenja li se kolicina nekog drugog nutrijenta (osim secera i posljedicno ukupnih ugljikohidrata)?

Koliko se smanjuje kolicina/udio secera kod dizanja tijesta, te ispari li sav nastali alkohol tijekom pecenja? Mijenja li se kolicina nekog drugog nutrijenta, recimo, kako raste kolicina kvasca, raste li i kolicina vitamina B kompleksa koje kvasac sadrzi?

sanjuska87
08.07.2011., 09:55
E super da si jos ovdje. Znas li mozda odgovore na ova pitanja? Nitko drugi koga sam pitala nije mi mogao pomoci.

Sama radim jogurt od sojinog (kokosovog, rizinog...) mlijeka. Moze li se odrediti kolicina secera u jogurtu ako imam pocetnu kolicinu (udio) secera u sojinom mlijeku, pH sojinog mlijeka i pH jogurta? Mijenja li se kolicina nekog drugog nutrijenta (osim secera i posljedicno ukupnih ugljikohidrata)?


Koliko se smanjuje kolicina/udio secera kod dizanja tijesta, te ispari li sav nastali alkohol tijekom pecenja? Mijenja li se kolicina nekog drugog nutrijenta, recimo, kako raste kolicina kvasca, raste li i kolicina vitamina B kompleksa koje kvasac sadrzi?

Pokusacu odgovoriti sto krace i konkretnije na tvoja pitanja, posto nemam previse vremena, ali ako hoces detaljnije o tome sta je kvasac, jogurt, vrenje, reakcije...javi se na pm.
1. Jogurt
Kolicina secera ostaje ista, no jedan dio ostaje zadrzan u sirutki. Ostali nutrijenti se ne mijenjaju.

2. Ne. Alkohol ne ispari- alkohol je energija koju upotrebljavaju gljivice za dalje razmnozavanje, (dakle gorivo za gljivice je alkohol). karbondioksid koji se takodje oslobadja je odgovoran za rast tijesta. Pored toga se mozes imati i drugih sporednih spojeva npr. glicerin, sircentnu kiselinu i td....koji su opet odgovorni za okus i miris pri pecenju, kada dolazi do Maillard-ovih reakcija ... Kolicina B vitamina pri pecenju se smanjuje i do 60 %.

Dakle bolji, tj. pouzadniji izvori vitamina B su razni orasi i sjemenke, pa cak i neke vrste gljiva koje se mogu svjeze jesti.

patientia
08.07.2011., 18:01
Hvala :misli:

nicole2007
10.07.2011., 22:48
Pokusacu odgovoriti sto krace i konkretnije na tvoja pitanja...

A što misliš o Zoni? :)
'Ajde nam nešto o tome reci.:mig:

domino kocka
11.07.2011., 04:20
Pokusacu odgovoriti sto krace i konkretnije na tvoja pitanja, posto nemam previse vremena, ali ako hoces detaljnije o tome sta je kvasac, jogurt, vrenje, reakcije...javi se na pm.
1. Jogurt
Kolicina secera ostaje ista, no jedan dio ostaje zadrzan u sirutki. Ostali nutrijenti se ne mijenjaju.

Kako?? Šećer se fermentira.


2. Ne. Alkohol ne ispari- alkohol je energija koju upotrebljavaju gljivice za dalje razmnozavanje, (dakle gorivo za gljivice je alkohol). karbondioksid koji se takodje oslobadja je odgovoran za rast tijesta. Pored toga se mozes imati i drugih sporednih spojeva npr. glicerin, sircentnu kiselinu i td....koji su opet odgovorni za okus i miris pri pecenju, kada dolazi do Maillard-ovih reakcija ... Kolicina B vitamina pri pecenju se smanjuje i do 60 %.

Dakle bolji, tj. pouzadniji izvori vitamina B su razni orasi i sjemenke, pa cak i neke vrste gljiva koje se mogu svjeze jesti.

Kako, kvasac vrši fermentaciju šećera i nastaju alkohol i CO2, uz oslobađanje energije. Objasni mi reakciju u kojoj je alkohol gorivo za kvasac, ja je ne poznam.:confused:

domino kocka
11.07.2011., 05:15
E super da si jos ovdje. Znas li mozda odgovore na ova pitanja? Nitko drugi koga sam pitala nije mi mogao pomoci.

Sama radim jogurt od sojinog (kokosovog, rizinog...) mlijeka. Moze li se odrediti kolicina secera u jogurtu ako imam pocetnu kolicinu (udio) secera u sojinom mlijeku, pH sojinog mlijeka i pH jogurta? Mijenja li se kolicina nekog drugog nutrijenta (osim secera i posljedicno ukupnih ugljikohidrata)?

Kod mliječno fermentiranih proizvoda se za prizvodnju koriste različite baketrijeske kultutre ili pak kvaščeve kulture (kefir). Te kulture imaju donekle različite fermenatitivne putove, neke su homofermentativne (nastaje 90% laktata iliti mliječne kiseline) a neke heterofermenativne (50 % laktat , 50% ostale org. kiseline, ketonski i karbonilni spojevi koji daju aromu). Stoga na tržištu imamo i hrpu različitih fermentiranih mliječnih proizvoda.
Koju ti kulturu za proizvodnju jogurta od sojinog mlijeka koristiš ne znam. Ali budući da osim mliječne i ostalih organkih kiselina nastaju i ovi spojevi aroma, nisam sigurna da bi se na temelju ph mogla odredit količina šećera preostala u jogurtu, tj. koliko je šećera utrošeno u fermentaciji. Morala bi se precizirat kultura, koji je fermentativni put u pitanju, koji je omjer tih krajnjih spojeva koji nastaju...nisam sigurna

[/QUOTE]

misscow
11.07.2011., 08:22
Kako?? Šećer se fermentira.



Kako, kvasac vrši fermentaciju šećera i nastaju alkohol i CO2, uz oslobađanje energije. Objasni mi reakciju u kojoj je alkohol gorivo za kvasac, ja je ne poznam.:confused:

postoje neki (rijetki) kvasci koji mogu koristiti alkohol (u određenim uvjetima), ali nisam baš sigurna da ih ima u kefirnim zrncima. koliko sam skužila, kefirna zrnca su zapravo mješavina kultura kvasaca i mliječnih bakterija, je li tako?
ako je tako, onda nema teorijske šanse da udio šećera ostane isti, imaš pravo, šećer fermentira

ninja_nia
11.07.2011., 13:52
Drage supatnice :zubo:, na rekreaciji postoji mogućnost da zaživi ova tema http://www.forum.hr/showthread.php?t=652011 . Pozivam sve koji su zainteresirani da se pridruže! Eto još jedne motivacije da ustrajete! :)

Come on! Come on! Come on! Još malo pa popunjeno! :D

violet_alice
11.07.2011., 20:27
Drage supatnice :zubo:, na rekreaciji postoji mogućnost da zaživi ova tema http://www.forum.hr/showthread.php?t=652011 . Pozivam sve koji su zainteresirani da se pridruže! Eto još jedne motivacije da ustrajete! :)

Come on! Come on! Come on! Još malo pa popunjeno! :D

a mislim da smo ti svi ovdje "spore",laganini,bez naprezanja...bitnije je zdravlje :D .. ipak je ovo način prehrane,a ne neka dijeta od tjedan-dva :D
a jel možemo mi koji muku mučimo sa dobivanjem kila? :p

violet_alice
11.07.2011., 20:48
a mislim da smo ti svi ovdje "spore",laganini,bez naprezanja...bitnije je zdravlje :D .. ipak je ovo način prehrane,a ne neka dijeta od tjedan-dva :D
a jel možemo mi koji muku mučimo sa dobivanjem kila? :p

malo sam pogriješila,mislila sam da pišem na lchf topicu (imam dosta tabova otvorenih) :D
al pitanje o "debljalicama" stoji. :D

ninja_nia
11.07.2011., 22:27
malo sam pogriješila,mislila sam da pišem na lchf topicu (imam dosta tabova otvorenih) :D
al pitanje o "debljalicama" stoji. :D

Hahaha, može, može, u tom slučaju tko će dobit što kvalitetnije mase da vas mi, kad završimo s dijetom, možemo smazat. :zubo:

domino kocka
11.07.2011., 22:53
postoje neki (rijetki) kvasci koji mogu koristiti alkohol (u određenim uvjetima), ali nisam baš sigurna da ih ima u kefirnim zrncima. koliko sam skužila, kefirna zrnca su zapravo mješavina kultura kvasaca i mliječnih bakterija, je li tako?
ako je tako, onda nema teorijske šanse da udio šećera ostane isti, imaš pravo, šećer fermentira

Da, riječ je o mješavini BMK (bakterije mliječno kiselog vrenja) i kvasaca, pa se kod kefira odvija mliječno kiselo i alkoholno vrenje. I pri tome šećer fermentira.

Sanjuška je napisala da je alkohol "hrana" za pekarski kvasac.:confused: Koliko znam pekarski kvasac vrši alkoholno vrenje pri čemu nastaju CO2 koji diže tjesto i alkohol koji uslijed topline ispari (valjda sav ispari, inače bi se deklarirao na kruhu). Nisam baš stručnjak za pekarstvo, ispravite ako griješim.

kaily7
17.07.2011., 21:32
vec neko vrijeme planiram posjetiti nutricionista, ali nikako da odem, bavim se sportom, trcanjem, treniram svaki dan i u natjecateljskom sam periodu, znam gotovo sve o zdravoj prehrani, puno proucavam i citam po knjigama, casopisima i internetu, ali teze to odrzavam u svatrnosti, nakon povrijede jedno vrijeme nisam trenirala, a pocela sam jesti vise zbog nervoze i nezadovoljsta, kako nisam trenirala, a jela sam i vise nego kad treniram udebljala sam se, svaka kila jako utjece u atletici, a ja imam oko 5 kila viska, u sto kracem vremenu trebam skinuti tih 5 kila, vrlo mi je hitno i vazno, znam da nista naglo nije dobro, no ja namjeravam zdrav nacin zivota primjenjivati i dalje, nije mi se tesko prilagoditi kad krenem s tim, ali ne znam od kud krenuti, za pocetak mi je hitno izgubiti ove kile u najkracem mogucem vremenu, trenutno nemam preteske treninge, pa bilo kakva ishrana nije problem, molim za strucan savjet, ako mi mozete reci kako bi moj jelovnik trebao izgledati, bar za pocetak brzo skinem ove kilograme, mislite li da je dukanova dijeta dobra?

kikolina12
08.02.2012., 21:08
...mene nutricionizam interesira s malo drugačijeg stajališta...naime prije godinu dana operirala sam žuč,cca šest mjeseci nakon toga dijagnosticiran mi je gastritis,gerb i iritabilni kolon(česti proljevi)...muku mučim sa ishranom svaki dan mi nešto drugo smeta,više neznam šta da jedem...stolice su se donekle normalizirale lijekovima ali ta kiselina koja uzrokuje upalu želuca i jednjaka nikako da se smiri ni sa lijekovima...mene interesira da li mi nutricionista može odrediti obzirom na gastritis,gerb,iritabilni kolon i obzirom na to da nemam žuč šta mogu jesti odnosno koja hrana mi odgovara...sve one silne tablice o dijetnoj prehrani nakon operacije žuči, dijetama o osobama sa čirom na želucu,dijetama za gastritis sve sam proučila ali mi i ta hrana stavara probleme...nisam radila intoleranciju na hranu pa se mislim da li bi mi nutricionista da mi napravi intoleranciju na hranu i od te hrane skine onu koju ja nesmijem obzirom na dijagnoze mogao napraviti popis hrane koju bi ja mogla jesti bez tegoba?

Austra
09.04.2012., 11:38
Mene zanima što iskusniji i teorijski potkovaniji misle o prehrani prema krvnoj grupi i ima li to ikakvog smisla?

mala gljiva
07.06.2012., 02:15
E, ovako.... Nekidan sam krenula na nekakvu dijetu (zapravo, na novi režim prehrane); baza su žitarice. Svaki dan neka kombinacija tipa leća i zob, bob i pšenica, proso i riža i sl. Sad si to nakuhavam s povrćem, grickam lješnjake i voće, tu i tamo ubacim malo mesa.. Ono što me muči je slijedeće; budući da sam na tom dijeta-programu, DNEVNO pojedem 10dkg(!!!) žitarica + priloge (max. 1/2kg voća i povrća) i nisam gladna. Zašto nisam gladna?!! Mislim, inače sam u stanju za ručak vola pojest! Čula sam da se te žitarice dugo probavljaju, pa da zbog toga traje osjećaj sitosti. To mi, s obzirom na prekomjernu težinu, sasvim odgovara, ali me zanima ima li takav način prehrane neke dugoročne implikacije?
ajm konfjuzd.

Cassia
07.06.2012., 02:16
Naravno, gladna sam čim se dućani zatvore.

Cassia
07.06.2012., 02:17
E, ovako.... Nekidan sam krenula na nekakvu dijetu (zapravo, na novi režim prehrane); baza su žitarice. Svaki dan neka kombinacija tipa leća i zob, bob i pšenica, proso i riža i sl. Sad si to nakuhavam s povrćem, grickam lješnjake i voće, tu i tamo ubacim malo mesa.. Ono što me muči je slijedeće; budući da sam na tom dijeta-programu, DNEVNO pojedem 10dkg(!!!) žitarica + priloge (max. 1/2kg voća i povrća) i nisam gladna. Zašto nisam gladna?!! Mislim, inače sam u stanju za ručak vola pojest! Čula sam da se te žitarice dugo probavljaju, pa da zbog toga traje osjećaj sitosti. To mi, s obzirom na prekomjernu težinu, sasvim odgovara, ali me zanima ima li takav način prehrane neke dugoročne implikacije?
ajm konfjuzd.
Da provjerim, ti se žališ jer NISI gladna? :rolleyes:

mala gljiva
07.06.2012., 02:23
ma, ne žalim se ;)
neg mi je to sve preeeečudno. prva dijeta na kojoj ne umirem od gladi.
širim se u dupetu jer a) puno papam i b) imam spor metabolizam. i sad me muči; ak se te žitarice tak dugo probavljaju, hoće li mi se metabolizam još samo usporiti?? zbunjuje me taj čitav koncept - nisam naučila živjeti bez mesa :)

Cassia
07.06.2012., 02:30
moram ja probati tu tvoju dijetu :D gladnim čim sve butige zatvore. možeš mi poslati detaljniji plan dijete na pp, ako želiš.

patientia
07.06.2012., 06:24
Metabolizam i probava nisu isto. Spora probava ne mora znaciti spor metabolizam. Vlakna usporavaju apsorpciju secera u krv, duze i ujednacenije dobivas secer, duze si sita.

Mene zanima što iskusniji i teorijski potkovaniji misle o prehrani prema krvnoj grupi i ima li to ikakvog smisla?

Kao sto vec napisah na istoimenoj temi - znanstveno neutemeljeno sarlatanstvo:
http://www.quackwatch.com/04ConsumerEducation/NegativeBR/d%27adamo.html
http://www.skepdic.com/bloodtypediet.html

labrić
28.08.2012., 08:32
Ne znam je li ovo prava tema, ako nije, neka me modovi slobodno premjeste ;)
Ovako, imam problem sa čestim "kruljenjem" u želucu. Ujutro ako se probudim u 7, moram jesti već u 8. Najčešće pojedem neko pecivo. No, u 11 opet... I da, nakon ručka isto ponekad, iako sam se najela? :ne zna:
Što jesti, što uzimati? Jer nije ugodno.