View Full Version : Mladi ljudi i glasovanje
mehatronicar
28.06.2011., 14:09
Zanima me kako motivirati mlade ljude da izađu na glasovanje?Naravno tu ne ubrajam obećanja da će dobiti posao i nekakve fešte, lažna obećanja ....
Mislim da bi im to trebala biti građanska dužnost...
Često se dogodi da mladi ljudi koji imaju dobar posao ne izlaze na izbore jer njima je dobro,ne zanima ih politika, itd....al stvari se lako okrenu potpuno suprotno..
Pa stoga ako imate kakve prijedloge ili ideje bilo bi lijepo da ih podijelite :) :)
Hvala
Michael Collins
28.06.2011., 14:12
mlađi od 30 su totalno beznačajni kad što se tiče glasanja a kamoli ičeg drugog i nema smisla zamarati cijelu jednu temu njima
mehatronicar
28.06.2011., 14:32
mlađi od 30 su totalno beznačajni kad što se tiče glasanja a kamoli ičeg drugog i nema smisla zamarati cijelu jednu temu njima
e to je najveća glupost koju sam čuo...bez uvrede ikakve...ono čega se političari doista "boje" jesu mladi ljudi...pogotovo obrazovani...čudno bash se sada radi reforma visokog školstva....
ali ti mladi ljudi sa fakultetima i izlaze na izbore....brinu me ovi drugi...zato sam i postavio pitanje..
a o tim "beznačajnim" maldim ljudima će ovisiti naše gospodarstvo u budućnosti
unknown99
28.06.2011., 16:23
Sasvim suprotno.Pa upravo ti ljudi odreduju kakav ce svijet sutra imati.
Sto vrijedi meni starom prdonju, mogu samo nastaviti trpiti u cem jesam, ili se nadati boljem.
Oni su ti koji sebi grade buducnost i u kakvoj ce zemlji sutra zivjeti.
Osobno smtram jako zalosnim da su mladi u mnogim sferama drustvo potpuno nezainteresirani.
Michael Collins
28.06.2011., 18:41
nisam ja rekao da je to dobro,ja sam samo rekao da je tako.
maltene nitko mlađi od 30 ne izlazi na izbore,ili izlaze i glasuju kako im ćale kaže
Cromanst
28.06.2011., 18:47
maltene nitko mlađi od 30 ne izlazi na izbore,ili izlaze i glasuju kako im ćale kaže
Stvarno ne znam odakle ti ovakav zaključak. :ne zna:
Ja na primjer ne samo da izlazim na izbore već uspijem i svoje doma pridobiti za onoga za koga mislim glasati. :D
unknown99
28.06.2011., 18:53
Ne znam za druge, ali ja ne samo da izlazim već uspijem i svoje doma pridobiti za onoga za koga mislim glasati. :D
Onda pamet u glavu kakve savjete dajes :) :rofl:
Cromanst
28.06.2011., 18:57
Onda pamet u glavu kakve savjete dajes :) :rofl:
Ne brini se, za lokalne i predsjedničke izbore su bili više nego dobri, a sad već pomalo počinjem lobirati i za predstojeće parlamentarne. :D
Adler109
28.06.2011., 19:09
Ja na primjer ne samo da izlazim na izbore već uspijem i svoje doma pridobiti za onoga za koga mislim glasati. :D
a ti i svi tvoji doma mlađi od 30? :mig:
unknown99
28.06.2011., 19:15
Ne brini se, za lokalne i predsjedničke izbore su bili više nego dobri, a sad već pomalo počinjem lobirati i za predstojeće parlamentarne. :D
Dobro, to je oke.
I mi smo tako znali i znamo u obitelji, polemike za koju stranku, pa cija argumentacija pobjedi za nju kolektivno glasamo. :)
Za sada sam u prednosti he he
unknown99
28.06.2011., 19:17
a ti i svi tvoji doma mlađi od 30? :mig:
Zasto Adler?
Ja opcenito mislim da je dobro i pozitivno kad obitelj raspravlja, dogovara se, pa tako i kod politike.
Meni je recimo jos od mladosti bilo nepojmljivo, da bilo majka ili otac me ne pita, sine jesi li za to da kupimo ovo ili ono.
Ili pitaju za neko misljenje i savjet.
Nije se dogodilo nikad da je nesto napravljeno a da ja nisam bio s tim upoznatom i zajedno se dogovorili.
Meni opcenito onaj koncept obitelji patrijaharstva, ne lezi.Tata, mama, a ti kus.
Mishko Pishko
28.06.2011., 19:23
mladi ne samo da imaju malu izlaznost svaka čast nekima.ali tih mladih u RH statistički ima jako malo.nažalost brojčano najbrojnija grupa su ovi iznad 50
Michael Collins
28.06.2011., 20:22
Od čovjeka mlađeg od 21 češ čuti ili "ne zanima me politika", ili "ma moram obaviti ovo zbog starog".
Znam jako puno likova koji studiraju u Zagrebu ali doći pred izbore u Vukovar,naravno po naredbi starog da bi glasali za HDZ
Ovi mojih godina još manje glasaju, dakle 24,25,oni više neće ići nekome raditi usluge,ali jedino što kažu o politici je "svi su oni isti" eventualno "što moj glas može promjeniti"
PilotInstruktor
28.06.2011., 21:51
Od čovjeka mlađeg od 21 češ čuti ili "ne zanima me politika", ili "ma moram obaviti ovo zbog starog"
Ja imam 20, i zajedno sa velikim dijelom svojih frendova glasam od 18., i nisam još propustio niti jedne izbore, bilo riječ o lokalnim, parlamentarnim, ili predsjedničkim. Mlade sve više interesira politika.
tambura_man
28.06.2011., 22:31
ja imam 18 i znam kome ću dati glas ali kod svojih vršnjaka vidim da većinu ne zanima politika "jer su svi političari isti" i svejedno im je. ne znaju što znači ljevo a što desno, demokracija, komunizam, anarhija, sve je to njima isto
Mishko Pishko
29.06.2011., 07:40
Ja imam 20, i zajedno sa velikim dijelom svojih frendova glasam od 18., i nisam još propustio niti jedne izbore, bilo riječ o lokalnim, parlamentarnim, ili predsjedničkim. Mlade sve više interesira politika.
parlamentarnih nije još ni bilo od kad si punoljetan :mig: rijetki su takvi ko ti koji idu glasat sa 18. klinci su postali nekako više infantilni nego prije.taj period odrastanja se nekako produžio do preko 22.
prije su studenti bili rasadnik aktivizma i političkih ideja a sad je zabava i laka zarada jedina motivacija..
Adler109
29.06.2011., 10:06
Statistika te demantira. Najveca glasacka apstijenciia je bas u dobi od 18-30
darthraven
29.06.2011., 10:33
prije su studenti bili rasadnik aktivizma i političkih ideja a sad je zabava i laka zarada jedina motivacija..
Kad su bile blokade fakulteta, onda su to bili "anarhisti, komunjare i vječni studenti". Studentima se manje više nije pridružil niko.
Kad su bili prosvjedi za Varšavsku, onda su to bili "lezilebovići i soroševci". Uglavnom studentima se pridružilo par desetaka drugih ljudi.
Kad su bili tzv. Facebook prosvjedi, onda su to bili "pijani šetači, besposličari i degenerici". Studentima su se pridružili uglavnom oni za koje bi bilo bolje da nisu.
Ja nisam bil živ recimo za vrijeme Hrvatskog proljeća, ali nisam stekel dojam da su onda samo studenti prosvjedovali, a ostali hračkali po njima. Pa evo ti odgovora.
Michael Collins
29.06.2011., 11:05
Kad su bile blokade fakulteta, onda su to bili "anarhisti, komunjare i vječni studenti". Studentima se manje više nije pridružil niko.
Kad su bili prosvjedi za Varšavsku, onda su to bili "lezilebovići i soroševci". Uglavnom studentima se pridružilo par desetaka drugih ljudi.
Kad su bili tzv. Facebook prosvjedi, onda su to bili "pijani šetači, besposličari i degenerici". Studentima su se pridružili uglavnom oni za koje bi bilo bolje da nisu.
Ja nisam bil živ recimo za vrijeme Hrvatskog proljeća, ali nisam stekel dojam da su onda samo studenti prosvjedovali, a ostali hračkali po njima. Pa evo ti odgovora.
Tu si u pravu.
Narod danas zanima kako uzet kredit,kupit skup auto i raditi što manje moguće u državnoj firmi.
Svejedno im je bilo što.
Ali opet, te "građanske udruge" često imaju čudne stavove,koje ne dijeli ni većina mladih, a kamoli većina stanovništva :ne zna:
mediji su u rukama "gospodarstvenika" i vlasti.
sve što njima ne odgovara - etiketirano je, ili prešućeno.
to se radi i u grubo i u meko ( u rukavicama ) :D
razne udruge, ipak netko plaća :D
igor_wolfowitz
29.06.2011., 13:30
Mislim kako su analitičari u političkim strankama dobro odradili svoj posao i kako su dobro marketinški izsegmentirali (pravopis?) biračko tijelo. U skladu s time i s obzirom na hrvatsku demografiju, mladi ljudi nisu u fokusu zanimanja političkih stranaka, a samim time ni njihovih političkih programa. Jednako kao što to nisu obrazovani, inteligentni, oni koji govore jezike. Vodeći se Paretovim principom ni jedna od stranaka ne želi trošiti resurse na kampanju za onaj dio populacije koji im ne može donijeti vlast na izborima. Jednostavno: mladih je premalo, isprani su im mozgovi stoljetnim patrijarhatom (slušaj staru budalu makar ona duže i ustrajnije radi pogrešno), perspektiva im je nikakva, nezaposlenost je velika i ovise o starima. Što će raditi? Ili će ostati kod kuće, ili će dati glas istima onima kojima daju glas njihovi roditelji. A ni izbor, ruku na srce, nije baš neki...:(
Izaći ću na svake izbore, samo desno :)
darthraven
29.06.2011., 14:15
mediji su u rukama "gospodarstvenika" i vlasti.
sve što njima ne odgovara - etiketirano je, ili prešućeno.
to se radi i u grubo i u meko ( u rukavicama ) :D
A ne, u ovom slučaju nema vađenja na korumpirane medije. Prvo, možeš pogledati komentare po forumu za ova tri spomenuta prosvjeda, a sličnih sam se naslušal po bircevima/tramvajima itd, a drugo, članci u novinama su o prosvjedu u Varšavskoj bili blago pozitivni, o blokadi blago negativni a o šetnjama otprilike neutralni. Osim HTV-ovog brojanja, pristup medija je bil sasvim korektan.
gnjavator_1
29.06.2011., 15:19
Imam odraslu djecu i nijedan od njih nije još nikad bio na izborima. Njihov je stav da jedan glas ne znači ništa i gubitak je vremena ići na izbore. S druge strane, iako ih u početku politika nije ni najmanje zanimala, kako vrijeme prolazi imaju dosta jasnu sliku, poznaju stranke i ljude, ali to je dodatni motiv da ne izlaze na izbore jer nemaju koga birati. (Međusobno pak sigurno da ne bi mogli postići zajednički stav kao što neki spominju, jer su potpuno različitih orijentacija, od kćeri na jednom polu koja bi valjda izašla na američke izbore jer je opsjednuta Amerikom, do oduševljenja Chavezom i Ahmadinedžadom na drugom polu.) Ni kod većine njihovih vršnjaka, bilo da se radi o njihovom društvu ili o rodbini, djeci prijatelja i sl., ne vidim imalo ozbiljnije želje za izlaskom na izbore.
Mishko Pishko
29.06.2011., 18:30
to je radilo 10 do 20 posto studenata. ja sam išao i na varšavsku i FB prosvjede pa znam. ostatak je sjedio po bircevima i komentirao gle ove sa filozofskog kak im se da lupati...
darthraven
30.06.2011., 11:28
to je radilo 10 do 20 posto studenata. ja sam išao i na varšavsku i FB prosvjede pa znam. ostatak je sjedio po bircevima i komentirao gle ove sa filozofskog kak im se da lupati...
I 0.01 do 0.02 % "ostalih".
mehatronicar
30.06.2011., 12:52
Mislim kako su analitičari u političkim strankama dobro odradili svoj posao i kako su dobro marketinški izsegmentirali (pravopis?) biračko tijelo. U skladu s time i s obzirom na hrvatsku demografiju, mladi ljudi nisu u fokusu zanimanja političkih stranaka, a samim time ni njihovih političkih programa. Jednako kao što to nisu obrazovani, inteligentni, oni koji govore jezike. Vodeći se Paretovim principom ni jedna od stranaka ne želi trošiti resurse na kampanju za onaj dio populacije koji im ne može donijeti vlast na izborima. Jednostavno: mladih je premalo, isprani su im mozgovi stoljetnim patrijarhatom (slušaj staru budalu makar ona duže i ustrajnije radi pogrešno), perspektiva im je nikakva, nezaposlenost je velika i ovise o starima. Što će raditi? Ili će ostati kod kuće, ili će dati glas istima onima kojima daju glas njihovi roditelji. A ni izbor, ruku na srce, nije baš neki...:(
Mislim da nisi u potpunosti u pravu...pa valjda znaš da HDZ "regrutira" mlade kao u vojsci jer su bash svjesni toga...ali sa dijelom se slažem da mladi puno stvari neznaju...i zato ih bash stranke učlane kod sebe da rade za njih stine stvari koje nitko nebi...Ja sam u kraju koji je hdz-ovski ..pa takve stvari vidim...ili gradske tvrtke u koje nemožeš bez iskaznice....
i druga stvar...niste mi dogovorili na pitanje...kako ih privući...a da nisu posao,fešte,lažna obećanja...
..možda upravo nekakvim političkim raspravama ???...
mehatronicar
30.06.2011., 13:06
Statistika te demantira. Najveca glasacka apstijenciia je bas u dobi od 18-30
Najveća apstinencija je u toj dobi....ali i najlakša "kontrola" jer većina mladih je naivna...
darthraven
30.06.2011., 14:26
ali i najlakša "kontrola" jer većina mladih je naivna...
Ne bi se s tim složil. Moji dede bi, recimo, glasali za "svoje" i kad bi ti "njihovi" osobno došli i potrgali im koljena.
pandur!
01.07.2011., 18:59
Ima nade za ovu našu banana republiku :D :
"Studija 'Odgaja li škola dobre građane' predstavlja istraživanje GONG-a provedeno prošle godine među 999 maturanata u 43 srednje škole i pokazuje da svaki četvrti maturant pokazuje stajališta 'nepoželjna za demokraciju'.
...
Istraživanje je također pokazalo da 45 posto mladih smatra kako bi neke od sadašnjih političkih stranaka u Hrvatskoj trebalo zakonom zabraniti, petina bi zabranila i neke medije, a 37 posto njih smatra da neke udruge civilnog društva rade protiv Hrvatske.
Također, 40 posto maturanata drži da bi u Hrvatskoj Hrvati trebali imati veća prava od pripadnika drugih naroda, a isti broj smatra da bi Ustavom Hrvatsku trebalo definirati kao nacionalnu državu isključivo hrvatskog naroda.
'To su rezultati dvadeset godina hrvatske tranzicije i dijagnoza stanja među mladima koja treba biti poticaj da se metode obrazovanja prilagode demokratskim procesima', rekao je recenzent knjige, profesor Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek.
Bravo mladi! :s :top: :D :o
ling-ling (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/136322/Hrvati-trebaju-imati-imati-veca-prava-od-ostalih.html)
frostinho
02.07.2011., 14:24
Baš je žalosno što mladi u tako malom broju izlaze na izbore.
Ja od svoje 18 godine izlazim na sve izbore, ali promatrajući svoje društvo tijekom godina, malo njih je zainteresirano za politiku i izlaske na izbore, a bližimo se tridesetoj...
ja uvijek idem na izbore.makar moja stranka ne pobijedi,mogu čiste savjesti reći da sam izvršila svoju građansku dužnost i da sam napravila koliko sam mogla,barem znam da nisam glasala za onog kog ne želim da pobijedi.i uvijek isti pobjeđuju jer uvijek ista većina ljudi ide na izbore,stav "ja ionako ne mogu ništa promijeniti" mi je bezvezan i time se ne može daleko stići.
Neodlazak na biralište je legitimna stvar pojedinca.
Zašto bi se uopće nekoga poticalo da izađe i glasa na izborima ? Ako nekoga politika uopće ne zanima i ne zna ništa o tome, čemu da uopće bira nešto napamet bez ikakvih objektivnih kriterija ? Pa zato nam stanje u zemlji i je kakvo je kada su birači potpuno neobrazovani i glas daju potaknuti populističkim kampanjama, samo nam fali još takvih. Koga to ne zanima, neka ne glasa, učinit će bolju stvar nego da ide linijom kud svi tu i mali Mujo...
S druge strane određeni broj ljudi niti ne želi glasati jer nema opcije kojoj žele dati svoj glas i ne vide tko bi objektivno zaslužio voditi državu što je isto potpuno legitiman stav kao i dati glas nekoj od stranaka.
NITI JEDNA naša stranka NEMA stvarno OZBILJAN program niti OZBILJNE planove reformi potkrepljene kvalitetnim analizama, ako ih i imaju, ne daju ih nikada u javnost (kad ih ni nemaju).
Kod nas se glasanje provodi čisto po ključu simpatičnosti i dojma koji osoba koja pretstavlja neku stranku ostavlja i koliko se netko može s njima poistovjetiti i reći "ovaj je pametan" (a izgovorio neku najobičniju zdravorazumsku floskulu) i slično. Kampanja se svodi na ono što ciljano biračko tijelo želi čuti i to je to, nekakav dokaz sposobnosti da provedu to o čemu govore u obliku stvarnih planova, programa i studija jednostavno nemaju (ono što oni zovu programima su obični klišeji i populistički pamfleti)...
Tako da ne znam za koga bi to obrazovana osoba koja razumije upravljanje državom i gospodarstvom trebala glasati kada nitko ne nudi ništa po čemu bi ga se biralo na temelju objektivnih kriterija, jad i bijeda HR politike. Glasanje dobrog dijela birača stoga ide čisto protiv vladajućih da dokazano nesposobni i nepošteni ne dobivaju još jedan četverogodišnji luksuz krađe, upropaštavanja države i hlađenja jaja na račun svih nas.
Ireland
04.07.2011., 21:31
Glavni razlog zbog kojeg ne izlazim na izbore je naprosto taj što uopće ne vjerujem u demokraciju. Neki doslovni prijevod riječi demokracija bi bio "vladavina naroda", a ja stvarno mislim da to ne postoji :ne zna:...
Dok god netko od mene traži da ispunim svoju građansku dužnost (ma koliko to smiješno bilo) npr. da izaberem između Josipovića i Hebranga, između hdz-a i sdp-a, između Milanovića i Kosorice a u međuvremenu me odbija pitati kao građanina ove zemlje i kao Hrvata što mislim o npr. ulasku Hrvatske u Europsku uniju (koja nam se gura pod svaku cijenu sad već i ljigavim tv spotovima na nacionalnoj televiziji što je po meni sramotno i oko čega je postignut konsenzus svih malo ozbiljnijih stranaka u hrvatskoj što je također sramotno a jedine koje su protiv su ove neke desničarske strančice koje jesu protiv ali ni sami ne znaju zbog čega a uglavnom je to iz krivih razloga) svako spominjanje izbora i neke demokracije je naprosto glupo i uvredljivo.
darthraven
05.07.2011., 13:49
Glavni razlog zbog kojeg ne izlazim na izbore je naprosto taj što uopće ne vjerujem u demokraciju. Neki doslovni prijevod riječi demokracija bi bio "vladavina naroda", a ja stvarno mislim da to ne postoji :ne zna:...
Dok god netko od mene traži da ispunim svoju građansku dužnost (ma koliko to smiješno bilo) npr. da izaberem između Josipovića i Hebranga, između hdz-a i sdp-a, između Milanovića i Kosorice a u međuvremenu me odbija pitati kao građanina ove zemlje i kao Hrvata što mislim o npr. ulasku Hrvatske u Europsku uniju (koja nam se gura pod svaku cijenu sad već i ljigavim tv spotovima na nacionalnoj televiziji što je po meni sramotno i oko čega je postignut konsenzus svih malo ozbiljnijih stranaka u hrvatskoj što je također sramotno a jedine koje su protiv su ove neke desničarske strančice koje jesu protiv ali ni sami ne znaju zbog čega a uglavnom je to iz krivih razloga) svako spominjanje izbora i neke demokracije je naprosto glupo i uvredljivo.
Pa pitali budu te kaj misliš o ulasku u EU na referendumu. I ja se slažem da bi bilo bolje da su bila dva referenduma (jedan dal uopće hoćemo pregovarati i prilagođavati se, i drugi prije ulaska), ali pitanje ulaska u EU je natprosječno demokratično u odnosu na neka druga pitanja u Hrvatskoj.
Ireland
05.07.2011., 17:18
Pa pitali budu te kaj misliš o ulasku u EU na referendumu. I ja se slažem da bi bilo bolje da su bila dva referenduma (jedan dal uopće hoćemo pregovarati i prilagođavati se, i drugi prije ulaska), ali pitanje ulaska u EU je natprosječno demokratično u odnosu na neka druga pitanja u Hrvatskoj.
Naravno. Najprije provedimo pregovore i nadasve zaglupljujuću kampanju za ulazak u EU pa ćemo onda pitat, kako je to netko jednom rekao "stoku sitnog zuba" što misli o tome. Stvarno natprosječno demokratično. Rekao bih demokratičnost na hrvatski način. :confused:
I varaš se. Upravo sva druga pitanja u Hrvatskoj vezana su danas baš za to pitanje jer ono utječe na sve što se u Hrvatskoj danas dešava. Ja se čak generalno ni ne protivim ulasku Hrvatske u EU koliko mi na živce ide to forsiranje i konstantan headbanging :rofl: tj. klečanje na koljenima. Mišljenja sam da ako već ulaziš u neku zajednicu s nekim tj. uniju u svakom slučaju moraš ući s nečim a nikako ne gol do kože. Hrvatska bi najprije trebala znati gospodariti svojim resursima jer ako to i dalje ne bude u stanju kad uđemo u EU to će umjesto nas činiti netko drugi.
Najbolji primjer našeg saginjanja proteklih godina je kad je vlada (što bi da se razumijemo odmah napravila i bilo koja druga vlada da se zatekla na vlasti u to vrijeme) onemogućila proglašenje gospodarskog pojasa. Pa su onda proglasili neki ZERP (koji je nešto kao oni zakoni u Hrvatskoj koji postoje ali se ne provode) koji nema smisla jer se ne primjenjuje na zemlje članice EU pa ne znaju ni sami na kog se uopće to čudo odnosi :ne zna:
To neproglašavanje gospodarskog pojasa napravilo je Hrvatskoj toliku štetu da se još godinama neće oporaviti...I sad nakon svega toga će biti referendum :eek:
vita_jela
13.07.2011., 14:18
Zanima me kako motivirati mlade ljude da izađu na glasovanje?Naravno tu ne ubrajam obećanja da će dobiti posao i nekakve fešte, lažna obećanja ....
Često se dogodi da mladi ljudi koji imaju dobar posao ne izlaze na izbore jer njima je dobro,ne zanima ih politika, itd....al stvari se lako okrenu potpuno suprotno..
Pa stoga ako imate kakve prijedloge ili ideje bilo bi lijepo da ih podijelite :) :)
Hvala
Mladi se moraju mjenjati iz temelja.
Prevrednovanje svih vrijednosti :)
Ljudi se moraju učiti odgovornom i osvještenom ponašanju, i prema sebi i prema drugima.
Učiti ljude da prihvaćaju i vole sebe i učiti društvo da prihvaća razčličitosti, ali kada netko poznaje sebe poznaje i druge i kada oprašta sebi i ne boji se sebe shvatiti će i druge :)
p.s. znam da se mnogima diže kosa na glavi od mog filozofiranja, al znajte da se i ja ježim na gole "činjenice" :)
Michael Collins
13.07.2011., 18:19
.
Prijatelju,ti u nicku imaš ime države i naroda koji je preživio 700 godina ropstva,ubijanja, nasilja i tiranije, i opet je dobio svoju džravu,i svoju slobodu.
Hrvatska ima bolji sustav nego većina čak i Europski država(mi čak izravno biramo gradolnačelnike,dok u Francuskoj predsjenik bira župane).
Ljudi moraju se samo počet zanimat za poliitku,proučiti program političkih stranaka,tko su ljudi na listama, kakav im je ugled u društvu...
Demokracija je tu,smao je treba znati upotrijebiti, jer kada ti sjedneš u tu kutiju,nitko na svijetu osim tebe ne može zaorkužiti listu na tom papiriću
startrekfan
17.07.2011., 02:47
nisam ja rekao da je to dobro,ja sam samo rekao da je tako.
Moj cale je HDZ-ovac od prvog dana i jedan od osnivaca lokalnog HDZ-a, a ja nikad nisam glasao za HDZ (ne mogu reci od prvih izbora, posto sam na prvim izborima sluzio vojsku pa nisam ni imao mogucnost glasanja)
krcmije
17.07.2011., 13:36
Najveća apstinencija je u toj dobi....ali i najlakša "kontrola" jer većina mladih je naivna...
Ne bih se složio. Moja baka bu uvijek glasala za HDZ da komunisti ne dođu na vlast. Ne znam baš mnogo mladih koji tako razmišljaju.
Uvijek spreman
17.07.2011., 21:07
reci baki da su komunisti sada na vlasti
90 % hdz-ovaca je bilo u savezu komunista
Ima nade za ovu našu banana republiku :D :
"Studija 'Odgaja li škola dobre građane' predstavlja istraživanje GONG-a provedeno prošle godine među 999 maturanata u 43 srednje škole i pokazuje da svaki četvrti maturant pokazuje stajališta 'nepoželjna za demokraciju'.
...
Istraživanje je također pokazalo da 45 posto mladih smatra kako bi neke od sadašnjih političkih stranaka u Hrvatskoj trebalo zakonom zabraniti, petina bi zabranila i neke medije, a 37 posto njih smatra da neke udruge civilnog društva rade protiv Hrvatske.
Također, 40 posto maturanata drži da bi u Hrvatskoj Hrvati trebali imati veća prava od pripadnika drugih naroda, a isti broj smatra da bi Ustavom Hrvatsku trebalo definirati kao nacionalnu državu isključivo hrvatskog naroda.
'To su rezultati dvadeset godina hrvatske tranzicije i dijagnoza stanja među mladima koja treba biti poticaj da se metode obrazovanja prilagode demokratskim procesima', rekao je recenzent knjige, profesor Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek.
Bravo mladi! :s :top: :D :o
ling-ling (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/136322/Hrvati-trebaju-imati-imati-veca-prava-od-ostalih.html)
možda i bolje da onda ne izlaze na izbore, još bi možda i dobili stranke tipa "Hrvatski plamen" u saboru
e to je najveća glupost koju sam čuo...bez uvrede ikakve...ono čega se političari doista "boje" jesu mladi ljudi...pogotovo obrazovani...čudno bash se sada radi reforma visokog školstva....
ali ti mladi ljudi sa fakultetima i izlaze na izbore....brinu me ovi drugi...zato sam i postavio pitanje..
a o tim "beznačajnim" maldim ljudima će ovisiti naše gospodarstvo u budućnosti
reforma visokog školstva - pa dajte, cijelo školstvo bi trebalo naopako okrenit, od njegovih samih početaka, tj., od osnovne šk. pa do fakulteta i daljnjeg napredovanja! al to nije tema sad ode. i, ispričavan se na ! . kao što sve počiva na obitelji i ključ uspjeha mladog čovjeka je obitelj i njegovo okruženje tako i ključ uspjeha Hrvatske jest u mladim ljudima.
demarkis
20.07.2011., 22:11
Smatram da od maldih ljudi (uzimam one ispod 30) demokratski procesi trenutno nemaju nikakvih koristi.
Politička kultura i obrazovanje su poražavajući. Politika i gospodarstvo je predmet koji se sluša u gimnazijama, jednu godinu i sam je predmet vrlo marginaliziran. Nakon srednje škole većina maturanata ne poznaje ni ne razlikuje temeljne pojmove politike i često nije sposobna razumijeti političke procese iz vlastite okoline. Iz mase informacija nisu u mogućnosti razabrati realno ostvarive i istinite.
Netko je spomenuo da u visoko obrazovani potencijalno zanimljivi i mogući nositelji političkih promjena. Pitam vas koji to? Koji je udio mladih koji pohađaju fakultete u ukupnoj populaciji mladih? Koji je dalje udio u tima koji ga pohađaju koji pokazuju interes za politiku? Na kraju nas to dovodi do mizernog postotka na koji pada ikakav politički potencijal.
Najviše mladih koji će izaći na izbore će biti ili a) regrutirani od strane određenih stranaka koje će nuditi sponzorstva njihovim lokalnim sportskim klubovima, organizirat im turnire, veselice i pijanke ili b) pod utjecajem roditelja i glasovat će za stranku za koju tradicionalno glasuje njihova obitelj i oni neće pokazati nikakav interes za biranjem druge stranke ili kandidata ili jednostavno nisu sposobni prepoznati stranku ili kandidata koji bi najbolje branili i zastupali njihove interese.
Smatram da se s nama mladima premalo radi ili jednostavno većina mojih vršnjaka nema nikakvog interesa za teme poput politike što je najžalosnije od svega.
Realno, politički potencijal je u visoko obrazovanim mladim ljudima koji studiraju fakultete na kojima se izučavaju s politički, pravni i određeni društveni sadržajima! Čini mi se da će buduće generacije političara niknuti iz ovih krugova!
Tvrd'ko
20.07.2011., 22:53
Trenutno stanje u Hrvatskoj što se tiče mladih i izbora je vrlo jasno....
Naime, mladi se dijele u 2 skupine:
-mladeži pojedinih stranaka (pretežno nepotističko-interesna sfera, inteligentno zatupljena)
-mladost totalno indiferentna prema politici
Ovakvo stanje bi svakako trebalo mijenjati.:kava:
Dredloksi
26.07.2011., 19:20
moj narod spava..
bit će ti lijepo i vesela ti glava
tebi eu fondovi a nama fotelja i slava
zato potpiši i daj nam glas
vjeruj nama u euru je spas
tvoji te lažu u zatvor odlaze
eu birokrati te vole i paze
na izborima što got da odlučiš
nama daješ, al to nikak da zaključiš
ti radije doma nogomet uključiš
i žuju potegneš pa se isključiš
Eu Kroejša i vesela nam glava
u 21.stoljeću moj narod spava...
Ahilova peta
26.07.2011., 20:23
Trenutno stanje u Hrvatskoj što se tiče mladih i izbora je vrlo jasno....
Naime, mladi se dijele u 2 skupine:
-mladeži pojedinih stranaka (pretežno nepotističko-interesna sfera, inteligentno zatupljena)
-mladost totalno indiferentna prema politici
Ovakvo stanje bi svakako trebalo mijenjati.:kava:
Upravo tako:top:
Tvrd'ko
10.08.2011., 02:35
Mladi ljudi u svojoj najosjetljivijoj dobi nebi trebali biti podvrgnuti poštivanju nikakvih dogmi, sputani stegovnim normama, poslati u svijet kao guske u maglu... Osnovna značajka mladosti je kreativnost, usavršavanje postojećeg stanja, postavljanje prosperitetnih ciljeva - jednom mišlju "sloboda u izražavanju"
A kakve su naše političke mladeži?...Bez imalo samosvijesti i željom za promjenama. Održavaju stanje koje paše njihovim tutorima.Tutorima kojima su fanatično odani.Kakda bih karikirao usporedio bi ih s bombašima samoubojicama (koji su također pretežno mladi) i njihovim idejnim vođama.
S druge strane mlada intelektualna inteligencija nebi smjela dopustiti ovim robotima da odlučuju umjesto njih. Kod njih se treba razviti svijest da im ništa neće pasti s neba, da svojom indiferentnošću nisu neutralni, nego su saveznici gore navedenih nepotista u donošenju pogubnih odluka za život cijelog društva...
Dok se ovaj proces ne dogodi samo ćemo i dalje kukati i psovati nesposobne vlade.:kava:
kome treba da zna ovo pitanje.
Michael Collins
27.08.2011., 11:19
S druge strane mlada intelektualna inteligencija nebi smjela dopustiti ovim robotima da odlučuju umjesto njih. Kod njih se treba razviti svijest da im ništa neće pasti s neba, da svojom indiferentnošću nisu neutralni, nego su saveznici gore navedenih nepotista u donošenju pogubnih odluka za život cijelog društva...
Dok se ovaj proces ne dogodi samo ćemo i dalje kukati i psovati nesposobne vlade.:kava:
kakva intelektuana inteligencija?
mladi ljudi gledaju turske sapunice,slušaju cajke, i prodali bi vlastitu mater za naočale ili robu s markom.
ovo malo zainteresiraih s politkom su pokupili neke ljevičarske i antiglobalističke dogme,ali ni njih to ne smeta da nose robu koju je radilo neko dijete u uvijetima nevrijednim čovjeka
Bolji od tebe
27.08.2011., 12:21
Osobno bi budalama zabranio pravo glasa, pravo glasa na izborima bi imalo najviše 2% ljudi u državi.
Michael Collins
27.08.2011., 12:26
Osobno bi budalama zabranio pravo glasa, pravo glasa na izborima bi imalo najviše 2% ljudi u državi.
bez uvrede,ali ja bih zabranio onima koji sami za sebe kažu da su pametni :ne zna:
Tvrd'ko
27.08.2011., 13:00
kakva intelektuana inteligencija?
mladi ljudi gledaju turske sapunice,slušaju cajke, i prodali bi vlastitu mater za naočale ili robu s markom.....
Mislim da si ponovo opisao političku mladež.
Vjerujem da ipak postoji i normalna omladina kojoj još elektronički mediji nisu popili mozak, ali se jednostavno ne snalaze pored ove zaštičene vrste...:kava:
Michael Collins
27.08.2011., 16:06
Mislim da si ponovo opisao političku mladež.
Vjerujem da ipak postoji i normalna omladina kojoj još elektronički mediji nisu popili mozak, ali se jednostavno ne snalaze pored ove zaštičene vrste...:kava:
obična raja je ista kao i političari, daj im moć i bit će isti kao i ovi
Tvrd'ko
28.08.2011., 11:16
obična raja je ista kao i političari, daj im moć i bit će isti kao i ovi
Ako je tako onda je politika utopija, jer će oni na vlasti uvijek biti istih (nikakvih) ljudskih i moralnih vrednota.
Čemu onda izbori, demokracija, itd...,kad se u konačnici niti jedan sistem ne razlikuje od drugog.
A možda si čak ti i u pravu; trebamo se pomirit s činjenicom da nikad nećemo imat poštenu vlast, a za onu aktualnu uvijek treba imati spreman arsenal parodičnih kritika, kako bi se i mi imali čemu smijati...:kava:
A omladina nek i dalje tulumari na račun svojih stranaka!
tihojla
15.09.2011., 15:40
Tamo negdje do šezdesetih godina participacija mladih u politici je bila iznimno visoka. Razlog tome je što se do tada politika zasnivala na borbi velikih ideja i ideala. Nakon šezdesetih, nakon regana i thacherice, politika i političke stranke su prestale nuditi ideje kako svijet treba izgledati već su se počele baviti pukom administracijom proračuna. Pogledajte samo političke programe - racionalnije, unčikovitije, efektivnije, brže, više, manje - tu nema velikih ideja već dijelovi plana za mikromanagment. Mlade to nikad nije zanimalo i nikad ih neće zanimati.
Paralelno sa tom promjenom paradigme dolazi do pada participacije mladih. Od šezdesetih do danas u svijetu nije bilo značajnijeg ideološkog pomaka koji bi zainteresirao mlade. Pad komunizma je bilo samo usklađivanje sa ostatkom svijeta. I rezultat je svugdje isti - strahovito niska participacija mladih.
Kod nas povrh toga imamo još jedan problem a to je strah. Ako nisi crveni ili crni bolje ti je da šutiš jer ćeš naje... Stranačka mladež ima pozadinu, ima nekog tko se brine da se "naše" situira. Oni koji ne žele/ ne mogu gutati ta sranja budu pokošeni čim dignu glavu.
I tako usrani i tako nezainteresirani mladi prepuštaju penzionerima da im kreiraju kakva će im biti država za 20 godina. A bit će identična tim penzionerima: neće je bit.
freelancer
16.09.2011., 15:07
Mladi ljudi su JEDINA pokretačka vrijednost u svakome društvu.
Ako oni sami sebe ne angažiraju i ne budi aktivni na izborima u kojoj god varijanti, nema tu pomaka nabolje.
Hvala
Ti bi mlade ljude poput mene pokušao dobit da glasaju.. U principu tražiš da ti damo materjal za stvari koje možeš natrkeljati u svom lističu i predizbornom programu... ti možeš bit samo bit hdz-ovac ili sdp-ovac, sve jedno bolje od drugog... Za KOG bi mi mladi ljudi trebali glasovat? Birat između jednih lopova ili drugih koji daju samo lažna obečanja... svi ali svi ljudi koje ja znam da se bave aktivno POLITIKOM i po strankama su (bilo kojim hdz,sdp,hns,hss bla bla bla) ljudi su koji su debelo premazani svim mastima od najviše do najniže razine, to su licemjeri, lažljivci koje zanima jedino da sebi priskrbe što više koristi i to na način da se što bolje ulizuju u guzicu ljudima oko sebe tj biračima, uvijek osmijeh na licu, susretljivi su ako treba samo ako procjene da od tog ima koristi... politkom se kod nas ne želi baviti NITKO tko ima moral i tko iole misli na druge ljude i želi im dobro... taj čovjek ne želi upravljati i voditi druge ljude jer se ne osjeća da to zaslužuje, da je dovoljno dobar, uvijek se propituje.. a oni najbahatiji koji misle da to mogu oni se guraju u prve redove.. :bljak: Ja idem na izbore PREKRIŽITI LISTIĆ jer NEMAM za kog glasati. Još kad vidim neke mlade koji su po političkim strankama iz svoje generacije tek mi se diže želudac, mladi jureke iz kukurikua tzv (odakle upće takva užaaasna ideja za naziv koalicije??), onda one hdz-ovce snobovske koji moraju bit isto moralno dno dna kad rade propagandu za takvu stranku ili one zelene mlade seljake koji se jaaaako zauzimaju za prava seljaka i poljoprivrednika i običnog čovjeka a ponašaju se ko zadnji snobovi, pa mladi i poduzetni hns-ovci čitaj budući lopovi... :503: Prije bih se ubila nego glasala za bilo kog sa postoječe političke scene, na to me dragi bogg ne može natjerati... i želim svima koji se bave politikom da iz dostigne zaslužena kazna, jer to je po meni najgori soj ljudi i izvor SVEG zla u ovoj inače prekrasnoj državi! Evo mopg savjeta, pa ako sam pomogla nekom nadobudnom mladom političaru da mu objasnim što će me navesti da glasam za njega... jako mi je drago :kava:
Negromant
16.09.2011., 19:13
Razumljivo je da mladi ljudi zaziru od etabliranih političkih stranaka koje nemaju nikakvih ideala osim stjecanja vlasti i bogatstva.
Međutim, postoje neke manje stranke koje bi svojim "revolucionarnim" stavovima mogle biti zanimljive mlađoj populaciji, kao npr. Zelena stranka (http://www.zelenastranka.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=79&Itemid=2), Pernarov Savez za promjene (http://s-p.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=170&Itemid=201), SRP (http://www.srp.hr/?page_id=114) za one koji naginju lijevo ili Jedino Hrvatska (http://www.jedinohrvatska.hr/) za desno nastrojene. Također, postoje stranke koje izravno ciljaju na mlade, kao Akcija mladih (http://akcijamladih.org/program) ili Stranka mladih (http://strankamladih.blogspot.com/).
Razumljivo je da mladi ljudi zaziru od etabliranih političkih stranaka koje nemaju nikakvih ideala osim stjecanja vlasti i bogatstva.
Međutim, postoje neke manje stranke koje bi svojim "revolucionarnim" stavovima mogle biti zanimljive mlađoj populaciji, kao npr. Zelena stranka (http://www.zelenastranka.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=79&Itemid=2), Pernarov Savez za promjene (http://s-p.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=170&Itemid=201), SRP (http://www.srp.hr/?page_id=114) za one koji naginju lijevo ili Jedino Hrvatska (http://www.jedinohrvatska.hr/) za desno nastrojene. Također, postoje stranke koje izravno ciljaju na mlade, kao Akcija mladih (http://akcijamladih.org/program) ili Stranka mladih (http://strankamladih.blogspot.com/).
Ajde još zeleni ali SRP??????????:eek::eek::eek: Jeeez, stvarno stranke s revolucionarnim idejama-vratimo se na druga i drugaricu, ta strank ima još petokraku zvijezdu ko zaštitni znak stranke... Nema niti jedne političke stranke u Hrvatskoj koja išta vrijedi...To su opet s druge strane neki ekstremisti bez širine i stručnog kadra... Ja bih na vlasti voljela vidjet nesztranačke ljude koje odabremo na temelju proscjene sposobnosti i zato jer su se dokazali nečim konkretnim u polju u kojem rade, a ne političare koji su se dokazali time što u politici opstaju 100 godina i gaze preko trupala- baš kao što gaze ili se trude gazit svi u postojećim hrvatskim strankama malim i velikim... Nitko od njih ne razmišlja o općem dobru, razmišljaju samo o SVOJIM GUZ...MA kroz svoje selektivne interese... NEMA SE ZA KOG GLASAT, to je činjenica... Žao mi je :kava:
Lajk Mašina
17.09.2011., 22:59
ja sam na izborima 2007 glasa za Jedino Hrvatska onako čisto iz zajebancije iako su mi stavovi totalno drukčiji hahahahahahaha :)
Mladi ljudi su JEDINA pokretačka vrijednost u svakome društvu.
Ako oni sami sebe ne angažiraju i ne budi aktivni na izborima u kojoj god varijanti, nema tu pomaka nabolje.
mlade ljude se zatupljuje i ispire im se mozak.
nešto su i sami krivi - uopće ne misle na sebe i svoju budućnost.
neozbiljni su.
Uvijek istok
26.09.2011., 00:03
p
Ni sam ne znaš koliko si u pravu jer imam dojam, naravno mislim na svoju okolinu, da su im druge stvari prvenstveno one koje se temelje na konzumerizmu prečnije. Ideala među mojom generacijom nema niti u natruhama.
dr.Bojler
04.10.2011., 16:17
mlade ljude se zatupljuje i ispire im se mozak.
nešto su i sami krivi - uopće ne misle na sebe i svoju budućnost.
neozbiljni su.
Izgorio im mozak od turbo folka i jeftinog vina.
ja sam ... glasa čisto iz zajebancije iako su mi stavovi totalno drukčiji hahahahahahaha :)
Bojim se da većina mladih ima ovakav stav ne samo kad se govori o parlamentarnim izborima već u svakom trenutku kad se od njih očekuje da donesu odluku.
Pozdravljam one koji su spremni stajati iza svojih odluka. :cerek: Željela bih da je više takvih.
Jadan taj svijet koji ostaje na ovakvim mladima :(
Sve se svodi na nekakvu priglupu zabavu i glupe razgovore o ničemu. Ne misli se ništa i normalno da se ne može očekivati nekakva inicijativa ili zrelost od mladih kad je klima sustavno zagađivana. Uostalom sjetimo se nekih pojedinca predstavnika mladih, tipa Pernara ili one stranke mladih čiji je predstavnik prije 5-6 godina samo čupao brade starim komunjarama :confused:. Ili ovih mladih snaga u vodećim strankama koji su uspješno pokupili jedino ispraznu retoriku svojih šefova. Ili mladih političkih analitičara za koje, kad ih čuješ, ne znaš jel se zajebavaju ili su ozbiljni; nakon pet i više godina studija nema što reći.
Od mladih jednostavno ništa. A stari su još gori. E, sad, kako donijeti neki zaključak?
Maped444
08.10.2011., 22:08
Sve stranke u svojim kampanjama ciljaju na dvije najvece grupe biraca: umirovljenike i drzavne zaposlenike. Bez njihove siroke podrske tesko je osvojiti vlast u Hrvatskoj.
Takva politicka ponuda je odbojna vecini mladih glasaca pa zbog toga mnogi i ne izlaze na izbore.
krcmije
09.10.2011., 09:56
Ni sam ne znaš koliko si u pravu jer imam dojam, naravno mislim na svoju okolinu, da su im druge stvari prvenstveno one koje se temelje na konzumerizmu prečnije. Ideala među mojom generacijom nema niti u natruhama.
To je pozitivno. Ideali vode u mržnju i nasilje. Ono što je potrebno je racionalano promišljanje o tome što je najbolje, a ne slijepo vjerovanje u ideale.
rabbit in the moon
09.10.2011., 15:02
Baš to. Ako mi se nešto gadi onda je to vidjet ljude u ranim 20-ima sa "svojim stavovima" o komunizmu, NDH, hrvatstvu, Tuđmanu, Oluji, EU i slično. Gade mi se i šatro ljevičari i desničari. Zapravo ih žalim, jer ispadaju smiješni ni ne shvaćajući da samo propagiraju naučene, a ne promišljene stavove. Ako još jednom čujem da ćemo postati sluge ulaskom u EU ili da nam je u Jugoslaviji bilo bolje pucat ću u glavu prvo njemu, pa onda i sebi.
Dakle, nemam ništa protiv toga da se mladi ljude bave politikom (iako je, budimo realni, većina njih vrlo kruta, neduhovita i gotovo neugodna za druženje ljudima koje politika ne zanima), ali ako sam u društvu za koje znam da nije na intelektualnom nivou nekog kritičkog ili logičkog promišljanja, ajmo rađe pričat o pivi, cicama i guzicama.
Negromant
09.10.2011., 23:36
Ako još jednom čujem da ćemo postati sluge ulaskom u EU ili da nam je u Jugoslaviji bilo bolje pucat ću u glavu prvo njemu, pa onda i sebi.
Postat ćemo sluge ulaskom u EU.
Ako još jednom čujem da ćemo postati sluge ulaskom u EU ili da nam je u Jugoslaviji bilo bolje pucat ću u glavu prvo njemu, pa onda i sebi.
u jugi je bilo bolje :)
messiniesta10
10.10.2011., 11:43
Mogu reci da pripadam toj mladoj generaciji i smatram da mladi nemaju interesa procackat internetom i pogledat programe stranaka,sto zbog nedovoljnog obrazovanja,sto zbog utjecaja starijih koji tradicionalno namecu svoje politicke opcije,posebice na lokalnim izborima. Teskoje danas ocekivati od njih neko kriticko misljenje s takvim fatalistickim stajalistem. Premalo je onih koji shvacaju da politika izravno utjece na njihove zivote,a itekako ce i utjecati u narednim godinama,ponajvise ce se odraziti na njihov zivot jer na mladima svijet ostaje;-)
dr.Bojler
16.10.2011., 22:55
Glasanje bi trebalo uvesti kao zakonsku obavezu i, tko ne glasa - puf, 500 kn kazne.
Tako bi valjda, napokon i bez obzira na konačni ishod, dobili pravu demokraciju.
TurbulentFluid
18.10.2011., 16:02
:top: :top: :top:
Apsolutno se slažem.
Slažem se i sa idejom sankcioniranja neglasovanja.
Ja bih na vlasti voljela vidjet nesztranačke ljude koje odabremo na temelju proscjene sposobnosti i zato jer su se dokazali nečim konkretnim u polju u kojem rade, a ne političare koji su se dokazali time što u politici opstaju 100 godina i gaze preko trupala- baš kao što gaze ili se trude gazit svi u postojećim hrvatskim strankama malim i velikim... N
to kaj kazes da drzavu trebaju voditi osobe koje su strucne i izabrane su zbog svoje sposobnosti, a ne stranacke pripadnosti ti je Zeitgeist pokret...potreba da drzave vode osobe koje su za to kvalificirane,a ne da drzavu vodi osoba koja je samo zavrsila srednju skolu ili jos bolje samo osnovnu...:rofl:
DeusExMachina
23.10.2011., 13:57
Evo ja sad imam 19 godina i mislim se hoći li izići na izbore u prosincu. I hdz i kukuriku su u kur:eek:u, a inače u mojoj obitelji je snažna desna struja. Ako izadjem na izbore ispunit ću nevažeći listić. Svi mladi koji su na neki način politički aktivni su oni "pametni" i obrazovani, prava je šteta što svi postanu onakvi na kraju kakve danas političare imamo. Ostatak s pravom nije zainteresiran za politiku jer tu nema fer playa. Ti glasaš za jedno a ono ispadne drugo.
Da se mene pita DIKTATURA je najbolji izlaz, vrijeme je za revoluciju :503:
Faust_Paladin
23.10.2011., 18:34
Evo ja sad imam 19 godina i mislim se hoći li izići na izbore u prosincu. I hdz i kukuriku su u kur:eek:u, a inače u mojoj obitelji je snažna desna struja. Ako izadjem na izbore ispunit ću nevažeći listić. Svi mladi koji su na neki način politički aktivni su oni "pametni" i obrazovani, prava je šteta što svi postanu onakvi na kraju kakve danas političare imamo. Ostatak s pravom nije zainteresiran za politiku jer tu nema fer playa. Ti glasaš za jedno a ono ispadne drugo.
Da se mene pita DIKTATURA je najbolji izlaz, vrijeme je za revoluciju :503:
Aha... i treba postaviti za diktatora tebe koji ces izaci na izbore da ispunis nevazeci listic kako bi ostao "ciste duse" i imao izgovor pred mamom i tatom.
I onda kada postanes diktator, drzavom ce upravljati tvoja mama i tata koja su, kako kazes, snazna desnicarska struja. Toliko si naivan da jos vjerujes u lijeve i desne, to ti je isto ko da vjerujes i u Svetog Nikolu i u Djeda Mraza.
Mladi ljudi ne idu na glasanje jer ih nije briga. A nije briga ni ostale. Ja koga kod znam, svi mi kazu da nece ici na izbore ili ne znaju za koga ce glasati.
To je zato sto ih politka ne zanima. Prosto jednostavno, ne zanima ih. Zato i imamo ovakvu drzavu. S jedne strane imamo nezainteresirano stanovnistvo a s druge strane imamo stanovnistvo sa niskim IQom, poput 450 000 branitelja, nekoliko stotina tisuca laznih invalida, bakice s placa, dedeke koji u slobodno vrijeme igraju belu nasred kvarta itd. itd. itd...
Mladi bi mozda, i to MOZDA izasli na izbore kada bi dosla neka stranka koja bi se zalagala za besplatni internet, legalizaciju lakih droga i prostitucije i slicno, znaci to su teme koje "mlade" ljude u HR zanimaju.
Pozdrav
DeusExMachina
23.10.2011., 19:27
pa nitko ne čita izborne programe :p
a desna i lijeva strana su samo na papiru, slažem se; sve je to ista bagra ali mlade ljude ne može zanimat politika jer oni ne zanimaju političare. Kad bi političari postavljali posebne plakate i ostale promidžbene alate da pokrenu mlade mogli bi ali se ne isplati , svi na kraju idu na penziće. Kad bi glasovanje na izborima bilo "cool" i top trend onda bi svi mladi glasovali ali nije. Recimo mene je iznenadilo koliko je bila dobra ona hdz-ova kampanja "idemo dalje", svaki sat profa bi to rekla bar 10 puta a mi :rofl::rofl::rofl:
Špranja
25.10.2011., 03:23
Tamo negdje do šezdesetih godina participacija mladih u politici je bila iznimno visoka. Razlog tome je što se do tada politika zasnivala na borbi velikih ideja i ideala...
Nerijetko me zgromi spoznaja/činjenica da je upravo generacija tih mladih idealista, revolucionara i "djece cvijeća" iz šezdesetih - danas na vlasti, da upravo oni čine većinu najmoćnijih političara današnjice i da današnjim svijetom - i politički i financijski! - upravljaju upravo oni koji su stasali na "revolucionarnim" idejama i idealima šezdesetih!
Paradoksalno je, zar ne, i porazno da su stvorili i razvijaju društvo daleko gore i okrutnije od onog kakvo je bio u njihovoj mladosti i protiv kojeg su tako zdušno prosvjedovali! :ne zna:
Rendolf
29.10.2011., 10:01
Smatram da od maldih ljudi (uzimam one ispod 30) demokratski procesi trenutno nemaju nikakvih koristi.
Mladi ljudi su jedan od najvećih potencijala izbora, nedovoljno motiviran i nedovoljno iskorišten.
Politička kultura i obrazovanje su poražavajući. Politika i gospodarstvo je predmet koji se sluša u gimnazijama, jednu godinu i sam je predmet vrlo marginaliziran. Nakon srednje škole većina maturanata ne poznaje ni ne razlikuje temeljne pojmove politike i često nije sposobna razumijeti političke procese iz vlastite okoline. Iz mase informacija nisu u mogućnosti razabrati realno ostvarive i istinite.
Ako smo mladi, nismo glupi. Znam da je most na Pelješcu s obzirom na ekonomsku strukturu države imaginarna zamisao i da je neostvariva. Isto tako znam što je dobro a što loše za mene i društvo u cijelosti. I za to ne trebam doktorirati političke znanosti. Razumijem političke procese kao i ogromna većina studenata. Ali lijepo je što se brineš. I da slažem se da je školstvo najgora karika ove države (uz gospodarstvo i ekonomiju) i da je potrebna velika reforma srednje škole.
Netko je spomenuo da u visoko obrazovani potencijalno zanimljivi i mogući nositelji političkih promjena. Pitam vas koji to? Koji je udio mladih koji pohađaju fakultete u ukupnoj populaciji mladih? Koji je dalje udio u tima koji ga pohađaju koji pokazuju interes za politiku? Na kraju nas to dovodi do mizernog postotka na koji pada ikakav politički potencijal.
Mladi su izvor ideja. Neke su realne, neke nisu. Neke su radikalne dok su neke kontroverzne. Ali imaju potencijal. Ne znam koliki je broj mladih koji pohađaju fakultet ali u mojoj okolini ima jako malo mladih ljudi koji su ostali na SSS. I ne treba nas zanemarivat.
Najviše mladih koji će izaći na izbore će biti ili a) regrutirani od strane određenih stranaka koje će nuditi sponzorstva njihovim lokalnim sportskim klubovima, organizirat im turnire, veselice i pijanke ili b) pod utjecajem roditelja i glasovat će za stranku za koju tradicionalno glasuje njihova obitelj i oni neće pokazati nikakav interes za biranjem druge stranke ili kandidata ili jednostavno nisu sposobni prepoznati stranku ili kandidata koji bi najbolje branili i zastupali njihove interese.
Ovo je najveća glupost koju sam čuo. Prvo i osnovno moji me roditelji ne mogu natjerati da ja glasam za određenu frakciju. Na kraju krajeva mogu mi reći zaokruži to i to, a ja ko za vraga zaokružim nešto deseto. Ne može stajati iznad mene jer krši moje biračko pravo. U trenutku zaokruživanja ste vi sami, i sami birate što ćete zaokružiti ili nećete. Mogu vas savjetovati, motivirati i tjerati ali ne mogu zaokružiti umjesto vas. Većina mladih neće izaći na ove izbore iz razloga što su izlazili ranije pa se ništa bitno nije promjenilo.
Smatram da se s nama mladima premalo radi ili jednostavno većina mojih vršnjaka nema nikakvog interesa za teme poput politike što je najžalosnije od svega.
Već sam rekao da nije nužno poznavati politiku kao granu društvene znanosti da bi bio bitan faktor u političkim procesima vlastite države. Po toj logici svi koji nisu studirali politiku ili nemaju važne spoznaje u politici su beznačajni i njihov glas je puka glupost. Gdje bi došli kad bi samo ''teški'' političari mogli donositi odluke. Nisam se bavio politikom nit planiram ali mi je to interesantna tema i volim se uključiti u raspravu. Kao i sada npr. :D
Realno, politički potencijal je u visoko obrazovanim mladim ljudima koji studiraju fakultete na kojima se izučavaju s politički, pravni i određeni društveni sadržajima! Čini mi se da će buduće generacije političara niknuti iz ovih krugova!
Uvijek bilo i bit će. Teško je vjerovati da će mene kao inženjera staviti u sabor ili očekivati od mene da budem zainteresiran do te mjere za politikom da se njome i počnem baviti. To si mogu priuštiti društvenjaci. Ništa čudno..Na kraju krajeva smisao njihova školovanja je uključivanje u društevne i državne procese. Bilo preko prava u pravosuđe, preko ekonomije u ekonomiju, diplomacije u diplomaciju i na kraju politike u politiku..
ne postoji realna i nerealna ideja, postoji samo ona u koju vjeruješ i u koju ne vjeruješ (dovoljno).
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.