PDA

View Full Version : Carlos Castaneda i don Juan Matus

eowyn
02.03.2003., 22:00
Carlos Castaneda, student antropologije, putuje 1960. g. u Meksiko da bi prikupio neke informacije o ljekovitm bilju. Prijatelj mu omogućava da stupi u kontakt sa Jaki Indijancem, Juanom Matusom. Ostalo je legenda...

"Slušaj, još od rođenja govore nam da je svijet tako i tako napravljen i ne preostaje nam ništa drugo, nego da svijet tako i promatramo, kroz opis koji nam daju..Mi smo svjetleća bića. Mi smo stvarnost. Mi smo svjest. Mi nismo objekti,nemamo čvrstu konzistenciju, mi smo bezgranični. Svijet čvrstih objekata samo je sredstvo da se naše lutanje po Zemlji učini ugodnijim. To je samo opis, stvoren da bi nam pomogao.
Kada svijet spoznamo svojom "voljom, tada znamo da on uopće nije toliko "vanjski" niti toliko stvaran kao što vjerujemo."

eowyn
02.03.2003., 22:10
"Stvarnost nas okružuje neposredno; između se nalazi opis svijeta.
Čarobnjaci smatraju da se mi nalazimo unutar jednog mjehura os samog početka rođenja. U početku taj je mjehur otvoren, ali onda se počinje zatvarati dok se na kraju u potpunosti ne zatvori. Taj mjehur predstavlja našu stvarnost. Čitav život živimo unutar tog mjehura i ono što na njegovim zakrivljenim zidovima vidimo, predstavlja našu vlastitu sliku u ogledalu. Ono što se reflektira je naš vlastiti pogled na svijet.
Ovaj pogled u početku je opis koji nam se upućuje od rođenja, sve dok nam on ne obuhvati cjelokupno opažanje i dok se taj opis ne pretvori u pogled na svijet.

Mi smo svjetleća bića sa 2 prstena moći;
a samo jedan koristimo da bismo stvorili svijet. Stvarnost koja želi sačuvati razum je u biti svijet stvoren kroz opis sa svojim dogmatskim nepromjenjivim pravilima koje razumom učimo prihvaćati i zastupati."

Solaris
02.03.2003., 22:21
Para mi solo recorrer los caminos que tienen corazon, cualquier camino que tenga corazon. Por ahi, yo recorro y la unica prueba que vale es atraversar todo su largo. Y por ahi, yo recorro, mirando, sin aliento.

eowyn
02.03.2003., 23:01
;)

"Naša saznanja, prije nego li dođu u područje svjesnog, moraju proći filter razuma. Razum ih dijeli prema jednostavnom kriteriju: "ispravno" ili "pogrešno".

"Ispravne" su spoznaje koje se slažu sa dobivenim opisom svijeta. Ako takvo poklapanje s razumom izostane, svrstavaju se u "pogrešne".
"Pogrešne" spoznaje se izdvajaju, potiskuju, ispravne prolaze filter i dospjevaju u područje svjesnog. Na taj način naš razum postiže suglasnost sa stvarnošću i njenim opisom.

Viđenje svijeta kako ga shvaća don Juan, predstavlja neposrednu i bez interpretacije doživljenu stvarnost.

To nam može poći za rukom samo ako "isključimo" ili "zaobiđemo" naš razum. Naša percepcija stvarnosti mora bez filtriranja stići u područje svijesti.

"Isključivanje" razuma naziva se još i "prekid unutrašnjeg dijaloga".
Kada prestanemo govoriti da bi svijet trebao biti takav i takav, svijet će prestatit biti takav i takav.
Zaustavljanje unutrašnjeg dijaloga predstavlja ključ za svijet čarobnjaka."

XeiX
03.03.2003., 08:13
Castaneda je sharlatan, a don Juan je lik iz bajke. Castaneda je hrpi obezglavljenih i slijepih ljudi pokusao prodati pricice o "carobnjacima" iz juznoamerckih prasuma. Kaj god...

el_mariachi
03.03.2003., 10:50
Solaris kaže:
Para mi solo recorrer los caminos que tienen corazon, cualquier camino que tenga corazon. Por ahi, yo recorro y la unica prueba que vale es atraversar todo su largo. Y por ahi, yo recorro, mirando, sin aliento.
Da pokusam prevesti...
Jedina stvar meni vazna je pratiti srz puteva, bez obzira gdje se srz nalazila. To je moje odrediste i jedino vrijedno iskusenje je ici do kraja. I tako slijedim, gledam, trazim, bez daha.

Citao sam dvije knjige od Castanede... Druge se ne sjecam :eek:
i morao bih malo procackati .... Prva je bila Orlov dar i asocirala me nenormalno na Hesseovoge Demiana.

VelmaX
03.03.2003., 11:50
Svaka čast Castanedi, čitala sam Don Juana i svidjela mi se sloboda koja zrači iz tog djela.;)

Pa ipak, pitam se - Što je čovjek bez razuma?

Je li dobro proglasiti razum neprijateljem i propagirati njegovo "ukidanje"?

Takav pristup, koji se često može sresti kod ljudi koji sebe smatraju duhovnjacima, meni se čini pogrešan i opasan za "širu publiku".

Razum nije dogmatičan. On je samo sistematičan i oprezan, i uopće ne mora biti ograničen. Tamo gdje prestaje njegova nadležnost počinje "druga stvarnost", razum je svjestan svojih granica.

No kako znati gdje je taj prijelaz kada razum postaje suvišan? Za one koji ga prerano odbace, bojim se - nikako. ;)

adriatic
03.03.2003., 12:44
Jednom sam davno prepričavao znancima dijalog Don Juana i Kastanjede o tome kako je Don Juan u mladosti skakao na vrh sekvoje. Kastanjedu je zanimalo što su rekli promatrači.
Don Juan je odgovorio da su oni koji su bili sposobni vidjeti, vidjeli da je on skočio na vrh sekvoje, a drugi su mu rekli da je lud.
Moj je znanac na to rekao: "Ah, to je literatura. Papir trpi sve!"

Zatim sam skočio na vrh nebodera. Većina je rekla da sam lud, a drugi da je to literatura.:D

Copernick
03.03.2003., 12:51
adriatic kaže:

Zatim sam skočio na vrh nebodera. Većina je rekla da sam lud, a drugi da je to literatura.:D

ma lud si ;) :D

delija
03.03.2003., 14:28
Ajd da trazimo da se otvori novi podforum: Materijalisticka duhovnost!

Ma ko je cuo da zagovornici materijalizma mogu da shvate ucenje Don Juana.
- Tko moze od tih ljudi da shvati "pretvorbu" Don Juana u sokola da bi kroz oko od sokola gledao prirodu iznad koje soko leti?

- Tko od njih moze shvatiti ovaj pasus:
"Don Huan kaže svom zaprepaštenom učeniku tek: «Ono što ti nazivaš svojim razumom uopće nije tvoj razum. Čarobnjaci su uvjereni da je naš razum strana tvorevina, koja je svakom od nas usađena.
Uzmi to za sada samo na znanje, bez daljnjih objašnjenja tko nam ga je usadio i kada se to dogodilo.''

NIJEDAN!
Pa normalno - jer Don Juan je spomenuo carobnjake.
A niko od njih ne moze da shvati da tu stoji ideja za film ''Matrix".

Jeste, jeste: Za mnoge je Sunce jako-jako daleko dok je za druge jos dalje nego sto jeste!

adriatic
03.03.2003., 16:51
Oj, sokole moj sokole! Ne slijeći mi pod prozore!
Mogao bi netko primjetiti da si vrana.

Evo malo Don Juanove mudrosti iz knjige

THE POWER OF SILENCE ;) (p.265.)

Of course, there is a dark side to us, he said. We kill wantonly, don't we? We burn people in the name of God. We destroy ourselves; we obliterate life on this planet; we destroy the earth. And then we dress in robes and the Lord speaks directly to us. And what does the Lord tell us? He said that we should be good boys or he is going to punish us. The Lord has been threatening us for centuries and it doesn't make any difference. Not because we are evil, but because we are dumb. Man has a dark side, yes, and it's called stupidity.

ČOVJEKOVA MRAČNA STRANA ZOVE SE GLUPOST ! ;)

ZgSash
03.03.2003., 18:02
ucenje don juana je vrlo vrijedno djelo
samo , tesko ga je predstaviti ljudima koji ne zele vidjeti i boje se promjena
a to je upravo ono kaj on uci
:)

Copernick
03.03.2003., 18:39
adriatic kaže:
Oj, sokole moj sokole! Ne slijeći mi pod prozore!
Mogao bi netko primjetiti da si vrana.

ČOVJEKOVA MRAČNA STRANA ZOVE SE GLUPOST ! ;)

Mračna čovjekova strana zove se -Sjena !

Aenea
03.03.2003., 19:14
VelmaX kaže:
Svaka čast Castanedi, čitala sam Don Juana i svidjela mi se sloboda koja zrači iz tog djela.;)

Takav pristup, koji se često može sresti kod ljudi koji sebe smatraju duhovnjacima, meni se čini pogrešan i opasan za "širu publiku".

Razum nije dogmatičan. On je samo sistematičan i oprezan, i uopće ne mora biti ograničen. Tamo gdje prestaje njegova nadležnost počinje "druga stvarnost", razum je svjestan svojih granica.

No kako znati gdje je taj prijelaz kada razum postaje suvišan? Za one koji ga prerano odbace, bojim se - nikako. ;)

VelmaX,
ono sto je eowyn napisao/la "Isključivanje razuma naziva se još i prekid unutrašnjeg dijaloga" ,
ne odnosi se doslovno na "gubljenje" razuma ili nesto slicno.
Nauciti koncentrirati i fokusirati misli i blokada misli vodi do "clear thoughts"
a to je od primarne vaznosti u bilo kojoj vrsti magije s obzirom da je tamo "mind" glavni alat.

VelmaX
03.03.2003., 19:59
Aenea kaže:
Nauciti koncentrirati i fokusirati misli i blokada misli vodi do "clear thoughts"
a to je od primarne vaznosti u bilo kojoj vrsti magije s obzirom da je tamo "mind" glavni alat.

Da, to se može usredotočenjem, recimo kod raspetljavanja vrlo teškog matematičkog problema. :D

Inače, u svom komentaru imala sam na umu prije svega one (osobito vrlo mlade) ljude koji su skloni prepustiti se stihiji unutrašnjih impulsa i tako "plutati" besciljno svijetom tješeći se da su "na pravom putu".;)

eowyn
03.03.2003., 20:17
Inače, u svom komentaru imala sam na umu prije svega one (osobito vrlo mlade) ljude koji su skloni prepustiti se stihiji unutrašnjih impulsa i tako "plutati" besciljno svijetom tješeći se da su "na pravom putu".

Svatko tko ima iskustva s duhovnim praksama zna da to ne nalikuje nimalo besciljnom "plutanju" svijetom.
Isto tako svatko zna da razum o kojem ti govoriš ima svoju funkciju u ovom materijalnom svijetu i svatko tko ga ne koristi je blesav, ali tko hoće prijeći na drugu stranu, zna da mu je razumska spoznaja ovoga svijeta samo smetnja.

Osim toga, kada se govori o razumu u ovom kontekstu don Juana, onda treba staviti do znanja da razum kao sredstvo DA, dapače, vrlo poželjno, ali NE razum kao čuvar i senzor.

Ok, ajmo nastavak.;)

No prije nego nastavim želim samo reći da je ovo prijepis iz jedne male knjižice i da ono što me po tko zna koji puta već fascinira, jest da je se na svim područjima uvijek govori o jednoj te istoj stvari(i tao i zen i budizam i kršćanski misticizam i sl.)

"Ono što bih želio uraditi- i što će mi možda uspjeti- je, da se oslobodim kontrole vlastitog razuma. Cijeloga života mnome vlada razum i radije bi me uništio, nego popustio svoj pritisak. U jednom trenutku bio sam totalno deprimiran. Obasuo me osjećaj užasa i sjete. Tada me je don Juan opomenuo da je to još jedan u nizu trikova razuma koji se bori da zadrži kontrolu. Objasnio mi je pri tome da razum daje mome tijelu osjećaj besmislenosti života. S obzirom na to da je razum ovu posljednju bitku vodio i izgubio, počeo je konačno zauzimati mjesto koje mu uistinu u stvarnosti pripada- mjesto sredstva koje tijelo koristi.

Greška se nalazi u riječima. One nas stalno primoravaju da se osjećamo kao da stvari možemo objasniti, ali samo jedan kratak osvrt i pogled na svijet, onakav kakav on doista jest, riječi nas ostavljaju na cjedilu i na kraju promatramo svijet onako kako smo to uvijek činili, bez ikakvog objašnjenja.
Zato se čarobnjak trudi raditi više, a manje govoriti, i sa ovim ciljem preuzima jedno novo viđenje svijeta- novu perspektivu u kojoj riječi nisu toliko važne i gdje nova djela za sobom povlače nove uvide."

eowyn
03.03.2003., 20:31
"Ne sama pomisao na ono što ti predstoji, već uvjerenje da ćeš čitav život morati raditi ono što si oduvijek radio, trebalo bi te postidjeti..."

Četiri neprijatelja na putu do znanja

1. strah
2.jasnoća
3.moć
4.starost

"Čovjek se za znanje priprema kao i za borbu; sasvim budan, pun straha i apsolutnog samopouzdanja. Tko se na drugi način priprema za znanje ili za rat, učinit će grešku, a ako ih stalno bude činio, stalno će se kajati.
Poraz se može izbjeći samo onda kada ne potcjenjujemo opasnost kojoj se suprotstavljamo."

eowyn
03.03.2003., 20:45
offtopic: eto, baš mi je drago da se ovdje diskutira, tako da se ekipa koja misli da mi ovdje lebdimo u nekom new age skladnom, mirnom i kaj ja znam kakvom svijetu ili da svi isto mislimo, konačno dobije uvid da smo svjetlosnim godinama udaljeni od nekakvih new age-a tlapnji i takvih tvrdnji.
btw. Sole, hvala za izvornik, a el_mariachiju fala za prijevod
;)

Ajmo mi vidjeti što don Juan kaže o prvom neprijatelju na putu do znanja.

strah

"To je strah od nepoznatog i novog.
Da bi se otvorili prema novom, moramo napustiti stare i oprobane položaje, a to nas plaši.
Moramo dovesti u pitanje nas same i našu dotadašnju predodžbu svijeta.
Trebamo izvući nove načine ponašanja, načine koji u nama poznatom opisu svijeta nisu predviđeni.
Ovo vodi ka nerazumijevanju i otporu u našoj okolini i u nama samima.
Brzo dospjevamo u položaj autsajdera jer više ne pripadamo onima koji zajedno dijele jednu predodžbu o svijetu.

Bez savladavanja ovoga straha ne možemo učiniti prvi korak koji glasi: djelovanje.
Moramo početi djelovati i krenuti putem usprkos strahu ili zajedno s njim.

Uloga straha je da nas odvrati od našeg puta ka stvarnosti. Strah moramo prepoznati kao oružje našeg razuma. Razum se boji stvarnosti koju nije u stanju vidjeti.

Svladavanje straha na početku ne znači da smo ga se oslobodili zauvijek. Pojavit će se uvijek i onda kada neki dio naše dotadašnje stvarnosti otkrijemo kao iluziju. Predstoji nam duga borba do konačne pobjede. Kada umjesto straha osvojimo jasnoću, tada ga se oslobađamo do kraja života.

Ali i to predstavlja jednu sumnjivu pobjedu.. :D ;)

eowyn
03.03.2003., 21:07
Eto tako; svi koji se malo bave nerazumnim pogledima na svijet, jako dobro poznaju taj strah, a uz njega isto tako vezano odbacivanje okoline.:D
Ima i tome lijeka, a to je nešto što se zove "kontrolirano ludilo", tj. živi i pusti druge da žive i da misle da i ti živiš kao i oni.:D U mom slobodnom prijevodu.;)

E pa da nastavimo.
Kada nekako svladamo taj strah od nepoznatog, slijedi druga prepreka. Koja je puno sofisticiranija u svom napadu od straha. Nije tako izravna i mnogi proborave dugo vremena na toj stepenici, a neki se nikada ne maknu dalje od nje.

jasnoća

"U zadobijenoj jasnoći skriva se drugi neprijatelj.
Isto kao i strah, jasnoća je samo jedno oružje našeg razuma koje bi trebalo odvratiti nas od našeg daljnjeg napredovanja.

Jasnoća nam daje iluziju da smo već stupili do cilja, da su do sada skupljena iskustva odlućujuća. Pri tome se predviđa da je vrh na koji smo se uputili još jako daleko i osjećamo se kao pobjednici iako smo dobili samo jednu bitku.

Neće nam biti lako suprotstaviti se ovom neprijatelju. Njegovim napadima podliježu mnogi. Čak i oni najhrabriji koji su krenuli putem znanja i bez teškoća svladali strah, često postaju žrtvama jasnoće.

Dok nas strah otvoreno izaziva na borbu, jasnoća napada s leđa. Ona nas neprimjetno obuhvati čineći da vjerujemo da smo već dosegli pravu stvarnost.

Sa konjskim naočnjacima zadržava nas na jednom mjestu čineći nas slijepima za našu pravu okolinu. Preko osjećaja superiornosti koju ona oslobađa i preko zamišljenog uvida kojim nas opsjenjuje, postajemo nesposobnima prihvatiti nove impulse i nova iskustva. U nama se rađa želja da se zaustavimo na ovom mjestu.(tu bi gnostici imali puno toga za reći :D)

Jasnoću moramo svladati. Jedostavno preći preko nje i ignorirati ju.

Moramo se ponašati kao da ona ne postoji. Usprkos njojm moramo nastaviti dalje, korak po korak.
Moramo se otvoriti prema novom i stalno dovoditi u pitanje naše znanje. Ukoliko tako postupamo, doći ćemo do trenutka kada ćemo uvidjeti da je naša jasnoća samo privid(ono tipa, sada znam tek da ništa ne znam). Ona je samo lukavo sredstvo da nas zavede s našeg pravog puta.

Jedino ako svladamo strah i jasnoću možemo nastaviti dalje. Sa novim iskustvima dobivamo nove uvide o svijetu i stvarnosti. I dok to radimo, trčimo pravo u raširene ruke našem trećem neprijatelju. :D :)

adriatic
04.03.2003., 11:27
[QUOTE]Copernick kaže:
Mračna čovjekova strana zove se -Sjena ! [/QUOTE

Samo sam preveo Castanedu ( Don Juana), a o njemu se ovdje raspravlja. Jung je druga tema.;)

delija
04.03.2003., 13:15
Copernik: Mračna čovjekova strana zove se - Sjena !

delija:
Znam da se salis - al ipak.

Mračna čovjekova strana nije sjena - jer sjena je siva - dok je Mracna strana; CRNA.

A kaj je na primjer CRNO?
Pa Mistika je CRNA!
A kaj je Mistika?
Sve ono koje velik broj ljudi ne zna da ZDRAVO Objasne.
A zakaj ne znaju Objasnit?
Pa zato jer su Glupi!
A kaj to Glupi prave?
Pa Glupost!

O, sad mi je jasno!
Pa:
GLUPOST SE ZOVE CRNA STRANA ČOVJEKA ili kak je to pametni covek, Juan, rekel:
ČOVJEKOVA MRAČNA STRANA ZOVE SE GLUPOST !

I sva je sreca da svi ljudi ipak nisu CRNI (naime kak ti MRAČNI)!

Lame Deer
04.03.2003., 22:15
VelmaX kaže:

Velma, ne ukida se razum. Jer kako podijeliti razum i non.razum ? Sve je to ista smjesa. Ali ako vec verbalno dijelimo: razum ce sam pronaci mjesto koje ga zapada...prociscen.
Kad....

???

Neizmjerno mi je drago da si prepoznala da "...to se može usredotočenjem, recimo kod raspetljavanja vrlo teškog matematičkog problema",jer me cudi da rijetko tko poveziva ta stanja s onim stanjima :D

Ili s duhovnim stanjem sportasa u zaru igre ! Ili s plivacem u njihanju valova. Ili, ili...

Bile bi to zanimljive usporedbae i mnogi bi rekli: Aha ! Tako znaci !

Neovisno da li oponasas orla ili rjesavas matematicki problem, sve to zna biti isto. Ako ????

Lame Deer
04.03.2003., 22:20
adriatic kaže:
Jednom sam davno prepričavao znancima dijalog Don Juana i Kastanjede o tome kako je Don Juan u mladosti skakao na vrh sekvoje. Kastanjedu je zanimalo što su rekli promatrači.
Don Juan je odgovorio da su oni koji su bili sposobni vidjeti, vidjeli da je on skočio na vrh sekvoje, a drugi su mu rekli da je lud.
Moj je znanac na to rekao: "Ah, to je literatura. Papir trpi sve!"

Adriatic, nemoj jebavat !

Stvarno si skocio ko Don Juan ?

No hard filing, ali nekako ti ne mogu povjerovati.
Jasno da nisi lud !:no:

Lame Deer
04.03.2003., 22:33
INTRO:Na Castanedino pitanje zašto mu je dao power plants indijanac mu odgovara:

“Jer si glup !”

*
[...]
Htio sam ga još nešto pitati. Znao sam da će izbjeći, zato sam čekao dok on ne započne temu. Čekao sam cijeli dan. Prije no što sam navečer pošao ća morao sam ga upitati:

- Jesam li stvarno letio, Don Juan ?

- Pa sam si mi to rekao.

- Naravno, Don Juan. Ali…mislim, da li je moje tijelo letjelo ? Da li sam odletio kao ptica ?

- Uvijek postavljaš pitanja na koja ne mogu odgovoriti. Letio si. Za to je drugi dio davolje biljke tu. Kad ju budeš malo cešce uzimao naucit ceš letjeti. To nije jednostavna stvar. Covjek leti uz pomoc drugog dijela davolje biljke. To je sve što ti mogu reci. Ono što ti želiš znati nema smisla. Ptice lete poput ptica, a covjek koji je uzeo davolju biljku leti isto tako. (…el enyerbado vuela asi)

- Kao ptica ? (Asi como los pajaros ?)

- Ne, kao covjek koji je uzeo biljku. (No, asi como los enyerbados)

- Onda nisam stvarno letio, Don Juan. Letio sam u svojoj imaginaciji, u mislima. Gdje je bilo moje tijelo ?

- U šumarku - odgovorio je oštro, ali se odmah počeo smijati.
Stvar je ta da ti sve razumiješ samo na jedan nacin. Ti ne vjeruješ da covjek leti. A ipak brujo može u djelicu sekunde preletjeti tisuce milja da bi vidio što je na stvari.

- Stvarno, Don Juan, ti i ja, mi stvari vidimo razlicito. Pretpostavimo, samo na primjer, da je netko s kim studiram bio ovdje kad sam uzeo davolju biljku. Bi li njemu bilo moguce vidjeti me kako letim ?

- Opet ti i tvoja pitanja što bi bilo kad…Nema smisla tako pricati. Kad bi tvoj prijatelj ili bilo tko drugi uzeo drugi dio davolje biljke, ne bi mu preostalo ništa drugo nego da leti. Kad bi te on, znaci, samo posmatrao, vidio bi te da letiš a možda i nebi. Ovisi o njemu.

- Ali, mislim, Don Juan, kada ti i ja vidimo pticu kako leti onda se slažemo da ona leti.

- Da, možda. Ti vjeruješ da ptice lete jer si vidio kako lete. Let je kod ptica poznata stvar. Ipak ne vjeruješ drugim stvarima koje ptice rade jer ih nikad nisi vidio kod ptica. Kad bi tvoji prijatelji znali za ljude koji lete s davoljom biljkom onda bi se složili.

- Izrazit cu se drugacije, Don Juan. Htio sam reci, kad bih se debelim lancem zavezao za stijenu, bi li onda isto tako poletio, jer moje tijelo nema veze s letom ?

Don Juan me je pogledao tresući glavom.

- Kad se zavežeš lancem za stijenu, rekao je, onda ceš, bojim se, morati letjeti sa stijenom na lancu.

[...]

Lame Deer
04.03.2003., 22:41
- Kako Mescalito štiti ljude ? pita Castaneda.

- On daje savjete. On odgovara na sva pitanja koja mu uputiš.

- Onda je Mescalito stvaran ? Mislim, on je nešto što se može vidjeti ?

Izgledalo je kao da ga je moje pitanje streslo. Tužnog pogleda je gledao prema meni.

- Što sam htio reći jeste da Mescalito…

- Dobro sam čuo što si rekao. Zar ga sinoć nisi vidio ?

Mislio sam mu reći da sam vidio samo jednog psa, ali sam primjetio njegovo iznenađeno lice.

- Znači vjeruješ da je ono što sam sinoć vidio bio ON ?

Don Juan me prezirno pogledao. Gledao je u sebe i tresao glavom, kao da ne može vjerovati, te je dodao u izazivajućem tonu:

A poco crees que era tu – mama ?

(Nemoj mi samo reći da misliš da je to bila tvoja – mama ?)

Eto, posto sam vas udavio - za okrepu kolacici (sama sam ih pekla) ;) :)

Lame Deer
04.03.2003., 22:49
O, koja slijepa radost
koji glad, trošiti
zrak koji dišemo
usta, oko, ruku.

Koja ujedljiva milina
trošiti se bez kraja
u jednom jedinom osmjehu.

O, ova drska, uvredljiva smrt,
koja nas ubija iz daleka,
preko užitka koji pronalazimo u umiranju
za jednu šalicu čaja
za jedno slabašno milovanje.

...i caj

eowyn
05.03.2003., 00:58
Hvala hromom jelenku na doprinosu.
Ajmo sada progovoriti o slijedećem neprijatelju na putu.
Njegovo ime je

moć

"Don Juan opisuje moć kao najopasnijeg od naših neprijatelja. Do moći dolazimo učenjem i iskustvom na našem putu.
Prepoznavanjem uzročnih odnosa od kojih je sačinjen naš put, dobivamo također mogućnost da njima manipuliramo.
U pravom smislu možemo utjecati na zbivanja kao i na druge ljude. To bi bila "crna magija"
Kada podlegnemo moći, naše znanje koristimo samo u koristoljubive svrhe.
Počinjemo utjecati na svoju okolinu prema svojoj slici i prilici. Onog trenutka kada to učinimo, prestajemo biti učenici na putu do spoznaje.

Moć nas sprečava u daljnjem napredovanju na našem putu, jer ne možemo dopustiti da se kroz nova iskustva ona dovede u pitanje.

Ona nas drži nadomak cilja i to čvrsto, i kada joj podlegnemo, gubimo svaku mogućnost da ikada više dospijemo do prave stvarnosti. Jako je teško osloboditi se ovog neprijatelja. Uspjeh ovisi samo o našoj spremnosti da doživimo pravu stvarnost.

Samo onda kada put do znanja postane cilj sam po sebi, kada ga prihvatimo kao životni zadatak i opredjeljenje, bit ćemo u stanju oduprijeti se moći.
Ukoliko u tome uspijemo, možemo nastaviti dalje našim putem da bi nas kroz kraće ili duže vrijeme pričekao naš četvrti i posljednji neprijatelj.."

VelmaX
05.03.2003., 01:06
Lame Deer kaže:

Neizmjerno mi je drago da si prepoznala da "...to se može usredotočenjem, recimo kod raspetljavanja vrlo teškog matematičkog problema",jer me cudi da rijetko tko poveziva ta stanja s onim stanjima :D

Eto vidiš, ja povezujem. ;)

adriatic
05.03.2003., 10:38
Lame Deer kaže:
Jasno da nisi lud !:no:

Znači da je literatura! :D ;) :)

adriatic
05.03.2003., 10:45
Nagual mi je rekao da si ti (odnosi se na Castanedu) kralj posesivnosti, rekla mi je.
Genaro je rekao da ti čak i svojim govnima kažeš zbogom prije nego ih izbaciš.;)

adriatic
06.03.2003., 11:15
"Kad si zabrinut što da radiš sa svojim listovima" objašnjavao je don Juan,"usredotočuješ na njih vrlo opasan dio samoga sebe. Svi mi imamo tu opasnu stranu, to utvrđivanje. Što postajemo jači, to je ta strana kobnija. Preporuka ratnicima glasila je da se liše svih materijalnih dobara na koja bi mogli usredotočiti svoju moć, već da se koncentriraju na duh, na istinski let u nepoznato, a ne na neka trivijalna pribježišta. U tvom slučaju, bilješke su tvoje pribježište. Neće te pustiti da živiš u miru."

Pouzdano sam osjećao da ne postoji način na koji bih se mogao ograditi od svojih bilješki. Don Juan je tada za mena smislio zadatak umjesto onog ne-rada. Rekao je da je za nekoga posesivnog poput mene, najbolji način da se oslobodi bilježaka tako da ih obznani, iznese u javnost, da napiše knjigu. U to vrijeme mi se to činilo još većom šalom od pisanja bilježaka vrhom prsta. ;)

dada79
07.03.2003., 14:08
Kod Don Juana mi se svidja jako princip vodjenja ucenika. I Castaneda i Don Juan, i Mescalito, mogu se primijeniti na razlicite situacije u zivotu...ja sam kod sebe osobno prepoznala takvu, s tim principom, i neke stvari su mi se najednom poslozile...cjelovit mozaik! Ucenje kao "samostalno vodjenje" - princip koji, kada bi se primjenjivao, polucio bi nevjerojatnom kvalitetom iskustva i stecenog znanja. Jer, podstaviti pocetniku odmah teoriju na samom startu, UBIJA NJEGOV VLASTITI PUT SPOZNAJE i ogranicava kvalitet iskustva. Kad te pita, ne daj mu odgovor, vec ga natjeraj i pusti da se sam koprca i dodje do odgovora KROZ RAD, pa makar taj proces trajao i godinama.

eowyn
09.03.2003., 13:31
Baš ste super kad se ovak raspišete sve u šesnaest!

Nego ajmo dalje:

zadnji neprijatelj koji nas na putu čeka je
starost .

"Ovog neprijatelja ne možemo stvarno pobjediti. Starost i smrt su krajnji stadiji života u našoj stvarnosti. Ipak, možemo biti svjesni činjenice da nas oba čekaju. Možemo se zbližiti sa pomislima na starost i smrt. Bilo bi jako pogrešno kada bismo ove činjenice "zaboravili" i potisnuli.
Moramo imati uvid u to da nam ovaj neprijatelj polako oduzima našu snagu.
Životni elan i snaga opadaju sa starošću. Nedostaje nam energije. Nećemo moći više sa istom svjećinom i bezbrižnošću napredovati našim putem, kao u mladim danima. Na sve to moramo pravovremeno misliti, da ne bismo izgubili vrijeme koje nam je potrebno za posljednje korake na putu. Ove korake moramo učiniti prije nego li nam starost oduzme potrebnu energiju. Ukoliko smo svjesni stalne blizine smrti i toga da nas svaki dan dovodi sve bliže gubljenju snage u starosti, moći ćemo ekonomično ponašati se sa preostalim vremenom i na vrijeme dostići pravu stvarnost, naš cilj.
I da ponovimo na kraju
Za mene postoji samo idenje putevima koji imaju srca; bilo kojim putem, koji je možda put srcem. Tamo idem i ono jedino što se isplati je proći ga cijelom dužinom. I tamo idem i gledam i gledam, i gledam bez daha.

Slijedeće o čemu će se pisati biti će put u praksi. Obuhvatit će nekoliko stvari:

A. kodeks ponašanja lovca :

-biti nedostižan
-biti ratnik
-postići ravnotežu duha
-živjeti bez prohtjeva
-strateško djelovanje
-kontrolirano ludilo

Za sada ćemo ovdje samo definirati lovca.

"Ja sam lovac.
Jako malo toga prepuštam slučaju. Možda bi bilo bolje da ti prvo ispričam da sam u početku morao naučiti kako se postaje lovac. Nisam uvijek živio ovako kako danas živim. U mom životu postojao je jedan trenutak kada sam se morao promjeniti. Sada tebi pokazujem taj smjer. Vodim te. Znam o čemu govorim. Sve to sam naučio od nekog drugog. Nisam sve to sam pronašao."

Don Juan počinje svoju praktičnu obuku tako što Castanedu prvo naučava metodama lova. On mora naučiti uloviti moć . Da bi mu bolje predočio o čem se radi, don Juan koristi konkretne primjere metode lova.

"Kada čovjek krene u lov na moć, nema nikakvih planova. Loviti moć i divljač, isto je. Lovac kreće u lov na ono što mu se nudi. Zbog toga uvijek moraš biti spreman.
Osobna moć je jedan osjećaj. Nešto kao osjećaj sreće. Ili bi čovjek to najlakše mogao opisati raspoloženjem.
Osobna moć je nešto što se postiže nezavisno od porijekla. Ratnik je čovjek koji lovi moć. Moraš vjerovati da se osobna moć može stvoriti i da ju je moguće sačuvati..
Nikakvu ulogu u tome ne čini nečije obrazovanje. Ono odlučujuće kako nešto radimo je osobna moć.. Čovjek je zbroj svojih osobnih moći i taj zbroj odlučuje o tome kako on živi ili umire.

Jednog dana došao sam do zaključka:
ukoliko želim da postanem samopoštovanja dostojan lovac, moram promjeniti svoj način života. Prije sam stalno kukao i nekome predbacivao. Onda sam imao sreće naučiti loviti. Tada sam spoznao da moj dotadašnji način života nije bio dostojan života...pa sam ga promjenio.

Znam da si tvrdoglav, ali to nema veze. Utoliko će ti biti bolje kada ti uspije promjeniti se.

Nažalost, promjene su teške i dugotrajne; ponekada su čovjeku potrebne godine da se osvjedoči o neophodnosti takve promjene. Meni su bile potrebne godine, ali ja možda nisam bio posebno nadaren za lov. Mislim da mi je najteže bilo uistinu poželjeti da promjenim sebe.

Da bismo krenuli našim putem, potrebna nam je osobna sloboda, a ne zavisnost od životnih navika i materijalnih dobare. Da bi se izborili sa teškoćama koje nas čekaju, potrebna nam je disciplina ičvrstoća.
Za to treba zadovoljiti dva uvjeta:

1. biti nedostižan
2. biti ratnik

Copernick
11.03.2003., 12:34
1-biti nedostižan
2-biti ratnik
3-postići ravnotežu duha
4-živjeti bez prohtjeva
5-strateško djelovanje
6-kontrolirano ludilo

našel sam da je ovo pod 1 i pod 2 malo teško isfurat da ide ruku pod ruku s 3, ali 4 može tu puno pripomoć.

Međutim 4 se malo voli potuć s 5.

Skupimo li sve to zajedno- imamo 6 :) :) :)

Porto
11.03.2003., 12:53
eowyn & Don Juan:
Da bismo krenuli našim putem, potrebna nam je osobna sloboda, a ne zavisnost od životnih navika i materijalnih dobare. Da bi se izborili sa teškoćama koje nas čekaju, potrebna nam je disciplina ičvrstoća.
Za to treba zadovoljiti dva uvjeta:

1. biti nedostižan
2. biti ratnik[/I] [/B]

zaboravila si jednu bitnu stvar...o kojoj govori Don Juan.
a to je preuzeti ODGOVORNOST.
preuzeti odgovornost za sve ono sto cemo prouzrociti ili ne, svojim djelovanjem ili nedjelovanjem... preuzimanjem odgovornosti, oprastamo se sa ovim svijetom... oprastamo se od svih uzrocno-posljedicnih veza koje su uvjetovane nasim odnosom sa ovim svijetom... svih mehanizama s kojima smo podlozni u kontaktima sa razlicitim morfogenetskim poljima ove dijalektike... od onih nase najuze obitelji, pa dalje prema drustvenoj zajednici...preuzimanjem odgovornosti ucimo PRASTATI....prastati svoje dugove prema duznicima nasim, kakoonim ovo zemaljskim, tako i one koji su nam ostavili nasi prethodnici u mikrkosmosu... to je preduvjet za dokidanje svih onih vezanosti za ovo kolo radjanja i umiranja, upravo tonas cini NEDOSTIZNIMA..., drugim rijecima uvodi nas u prastanje nasih karmickih duhova...oprosti nam duge nase... to je otvaranje za jedan visi nivo energije, uvodi nas u stanje "Kristove ljubavi" koja dokida karmu i cini nas nedostiznima za zahvat ove prirode...

tek tada, kada preuzimajuci odgovornost prihvatimo taj mac, a ne lazni duševni mir zrcaljenja u dalekim odsjejima istinskog svjetla gdje nam se nista ne moze dogoditi, jer eto odgovornost za moje spasenje je na Bogu..., a ja sam mu tako dobar i vjeran, postajemo neostizni, posatjemo ratnici...

;)

eowyn
11.03.2003., 16:38
Jupi, jupi! Kad se male ruke slože, sve se može. Klanjam se svima koji sudjeluju svojim konstruktivnim opaskama. Zajedno smo jači.
:top: :lux: :)

Ajmo mi lijepo dalje s prepisivanjem.;)

biti nedostižan

Nedostižnost ima trostruki cilj:
a) osloboditi od materijalne zavisnosti
b) učiniti nas nezavisnim u odnosu na slaganje ili neslaganje drugih
c) spriječiti projekcije i očekivanja koja drugi u nas polažu

«Moraš naučiti po svojoj volji postati nedostižan ili dostižan. Onako kako sada živiš, dostižan si u svakom momentu, a da to i ne želiš.»

Offtopic: ovo je problem koji je mene osobno mučio dugi niz godina. Kad god je netko poželio sa mnom na kavu, razgovarati i sl. Uvijek sam bila spremna. Nema veze kaj sam bila usred učenja za težak ispit, ili usred kartanja sa rodbinom, čim je netko zazvao moje ime, skočila sam u stroj. Kao vojnik. Na službu drugima. Ne želim uopće ovdje iznostiti kamo me to dovelo. Hajdmo reći da sam postala univerzalni «fiks» drugima; konstantno dostupna. Štoviše, što sam više bila na raspolaganju, više su me konzumirali. Na kraju sam pukla. 

«Nezavisnost od materijalnih dobara postižemo kada uvidimo da nam za život treba jako malo. Ovaj uvid moramo u praksi potvrditi, jer za njega nije dovoljno teorijsko razmatranje.Moramo iskustvom dostići znanje da nam je za osiguranje naše egzistencije dovoljan samo mali dio onoga što smo inače smatrali neophodnim za održavanje života.

Nakon toga moramo doživjeti saznanje da smo u stanju to malo sebi obezbjediti svakodnevno, i da o tome ne moramo brinuti. Takva iskustva daju sigurnonst i preko njih ostvarujemo jedan novi odnos prema stvarima. Manje ovisimo o izloženosti nečemu, jer znamo da nam 90% stvari kojima smo okruženi, uopće ne treba. Ovo saznanje smanjuje brige o financijskim i materijalnim osnovama naše egzistencije. Na ovakvom nivou našseg bivanja postajemo slobodni i nedostižni.»

«Lovac zna da će mu životinje uvijek padati u zamku i zbog toga se ne brine. Biti zabrinut, znači biti dostićan, biti nepripremljen i dostižan. Čim se čovjek počne brinuti, hvata se bez ikakvog izbora za bilo što; a čim se prihvati nečega bezuslovno, biva iscrpljen, ili iscrpljuje onoga ili ono za što se uhvatio.»

Možda bismo mogli ovdje povući paralelu sa onim biblijskim, ne brinite se i pustite svaki dan da se pobrine sam za sebe.

«Iz drugog kuta, ovakav pristup označava postizanje nezavisnosti od slaganja ili neslaganja drugih. Ovaj proces sadrži mnoge komponente koje djeluju zajednički. Ovu vrstu nezavisnosti često dostižemo u velikoj mjeri kroz našu, u materijalnom području, dobivenu slobodu. Čim ne moramo da se sviđamo drugima iz financijskih ili materijalnih razloga, njihove procjene gube značajnu težinu. Dostižni postajemo onda kada želimo nešto od drugih. Ovo se posebno odnosi kada su nam želje okrenute na materijalne stvari. Ako razrješimo materijalnu ovisnost, učinili smo prvi korak ka nedostižnosti.
Pored ovoga veliku ulogu igraju i duhovne i emotivne veze. Don Juan preporučuje preuzimanje provjere i njihovo smanjenje na najmanju moguću neophodnu mjeru.
Kada smo u svojim raspoloženjima i emocijama zavisni od drugih ljudi, tada u najvećoj mjeri postajemo «dostižni». Potrebna nam je disciplina i samoograničavanje da bismo izbjegli ovo stanje. Osim toga, moramo se osloboditi iliuzije (evo Portiljo) NISMO ODGOVORNI ZA DRUGE. ODGOVORNOST SNOSIMO SAMO ZA SEBE SAME. Već samo preuzimanje odgovornosti zahtjeva veći uvid i više hrabrosti. Kada to postignemo, onda se naši odnosi sa drugim ljudima izražavaju kroz disciplinu i odgovornost.

Biti nedostižan znači u najmanjoj mjeri uznemiravati svijet oko sebe.Tada ne iskorištavamo niti cijedimo ljude oko sebe sve dok ih ne svedemo na jedno veliko ništa, i to posebno ne radimo ljudima do kojih nam je stalo...Izgubit ćemo svakog čovjeka kojemu smo u svakom momentu dostižni. Jer u tom slučaju, naš život svodi se samo na naviku.

«Da bismo postigli slobodu u svom djelovanju, moramo isključiti očekivanja drugih ljudi. Tek tada možemo izbjeći manipulaciju sa uvijek istim igranjem utvrđenih uloga. Predodžbe i očekivanja drugih ljudi ovise od broja i kvalitete informacija koje oni o nama posjeduju. Ukoliko ove informacije svedemo na minimum, postajemo nedostižni.»

«Moraš se skloniti. Moraš se udaljiti od sredine ulice. Tvoje cijelo biće je tamo, tako da je besmisleno da se skrivaš; samo ćeš umišljati da si zaklonjen. Biti nasred ulice znači da svaki prolaznik
vidi tvoj dolazak, kretanje.

Biti nedostižan ne znači sakriti se ili živjeti povučeno. Isto tako ne znači da nište ne smijemo imati s drugim ljudima. Lovac koristi svoj svijet u pravoj mjeri i pun ljubavi, bez obzira radi li se o svjetu biljaka, svijetu životinja ili svijetu ljudi. Lovac živi sa povjerenjem u svoj svijet, a ipak je čak i za taj svijet nedostižan, jer ga ne iskorištava. On stupa u njega oprezno, zadržavajući se samo onoliko koliko je to neophodno i udaljuje se ne ostavljajući traga za sobom. «

Porto
12.03.2003., 11:41
Dragi moji, bas se otvorilo, eto ovdje na Duhovnosti, jedna mugucnost da napravim jednu malu hermeticku sublimaciju.. i to upravo uz pomoc Don Juana.

Naime, na I.L.-ovom topicu o "Paranormalnim sposobnostima" dotakli smo se entropije. Nemruth Dagi je otvorila topic o Sfingi, a tu smo se dotakli i Orla, kao jednog od Sfinginih komponenti...
E pa sad je vrijeme da se podsjetimo i Dun Juanovog Orla i njegovih zracenja...

U jednoj svojoj prepisci sa Zeljkom, na jednom drugom forumu dosli smo do zanimljivih zakljucaka....

Pa pise Zeljko:

..nastavak slijedi...

Porto
12.03.2003., 11:42
Don Huan kaze Kastanedi:

“...Mi opazamo. To je cvrsta cinjenica. Ali ono sto mi opazamo nije cinjenica iste vrste, jer mi ucimo sta da opazamo. Nesto spolja utice na nasa cula. To je onaj deo koji je stvaran. Nestvaran deo je ono sto nam nasa cula govore da je tamo.... Nasa cula opazaju onako kako opazaju jer ih narocita odluka nase svesti navodi da tako rade....Vidovnjaci kazu da mi samo zbog nase svesti mislimo da je tamo napolju svet objekata. Ali tamo napolju su u stvari Orlova zracenja, fluidna, neprestano u pokretu, a ipak nepromenljiva, vecna.

Rekao je da su stari vidovnjaci, izlazuci se neizrecivim opasnostima, stvarno videli neopisivu snagu koja je izvor svih svesnih bica. Nazvali su je orao, jer su je u tih nekoliko kratkih pogleda koje su mogli da podnesu VIDELI kao nesto sto lici na crno-belog orla beskrajne velicine."

Iz ovog drugog pasusa se vidi, da se ovde radi o starim Vidovnjacima, koji su uspeli da ovladaju tehnikom vidjenja, ali su pogresno tumacili sve sto vide.

Kastaneda kaze dalje:

Upitao sam ga da li je izvor znacenja nazvan Orao zato sto orlovi uopste imaju vazne osobine.
"To je jednostavno slucaj kada nesto nepoznato i maglovito podseca na nesto poznato." odgovorio je. "Na racun toga sigurno je bilo pokusaja da se orlovima pripisu osobine koje oni nemaju. Ali to se uvek desava kada ljudi podlozni utiscima uce da izvode dela koja zahtevaju veliku trezvenost. Vidovnjaci se javljaju u svim velicinama i oblicima."
-Da li hoces da kazes da postoje razlicite vrste vidovnjaka ?
-Ne. Hteo sam da kazem da postoji veliki broj imbecila koji postaju vidovnjaci. Vidovnjaci su ljudska bica puna mana, to jest ljudska bica puna mana sposobna su da postanu vidovnjaci. Kao i u slucaju kada nistavni ljudi postanu vrhunski naucnici. Osobina nistavnih vidovnjaka jeste da su oni spremni da zaborave cudesnost sveta. Oni su sasvim obuzeti cinjenicom da VIDE i veruju da je jedino njihova genijalnost vazna. Vidovnjak mora da bude uzoran kako bi mogao da nadjaca gotovo nepobedivu labavost naseg ljudskog stanja. Od samog VIDJENJA mnogo je vaznije sta vidovnjaci rade sa onim sto VIDE."
-Sta si time mislio Don Huane ?
Pogledaj sta su nam neki Vidovnjaci ucinili. Prikacili su nam svoju viziju Orla koji nama vlada i koji nas prozdire u trenutku nase smrti.
Rekao je da je ta verzija krajnje nesigurna i da se njemu licno ne dopada ideja da nas nesto prozdire. Po njemu bilo bi mnogo pogodnije da se kaze da postoji snaga koja privlaci nasu svest, kao sto magnet privlaci gvozdene opiljke. U trenutku smrti citavo nase bice se rastace pod uticajem te snage.
Smatrao je da je groteskno da se takav jedan dogadjaj interpretira kao da nas Orao prozdire, jer se na taj nacin jedan neopisiv cin pretvara u nesto svetovno kao sto je zdranje.
...moras da imas na umu da nase mane ostaju sa nama cak i posto postanemo vidovnjaci. Tako, kada budes Video tu snagu, mozda ces se lako sloziti sa nepouzdanim Vidovnjacima koji su je nazvali Orlom, kao sto sam se i ja slozio. S' druge strane, mozda neces. Mozda ces se odupreti iskusenju da ljudske osobine pripises necemu sto je nepojmljivo i tada ces za to improvizovati novo ime koje bolje odgovara.
...Henaro je taj koji bi trebalo da je ovde da ti prica o Orlu izuzev sto njegove verzije ne postuju nista. On misli da su vidovnjaci koji tu snagu nazivaju Orlom bili ili previse glupi ili su se dobro nasalili, jer orlovi ne lezu samo jaja, oni takodje izbacuju i izmet."

--- kraj Zeljkovog posta ----

Porto
12.03.2003., 11:43
Jako je zanimljivo sto je Zeljko sada naveo iz ucenja don Huana. I bas kao sto se don Henaro ne vezuje za simbol, koji naravno ima svoj materijalni odraz u svijetovima koji se nazivaju zrcalna sfera i u kojima svi ostavljamo svoj svakoddevni izmet svojih nastojana i htjenja, u kojima stvaramo bogove i demone kojima dajemo snagu sljepim obozavanjem ili strahom, kojima tezimo i od kojih bjezimo i koji nas na kraju prozderu sasvim po zakonima ove u kojima vlada ENTROPIJA. Veliki zderac energije.

U bajkama i narodnim pricama cesto dolazi DVOSTRUKI aspekt te kraljevske ptice, o cemu govori i don Huan. U ovom svijetu sve je dualne prirode i to nesmijemo smetnuti sa uma. Kao “prijatelj” orao pomazuci u nevolji, ukazuje na put. Kao “neprijatelj” buduci da njegove ZAKONE ne postoju, simbolizira nemilosrdnu osvetoljubivu silu koja uzrokuje propast.

PROMETEJ

Kao takav se prikazuje orao i u grckom mitu o Prometeju. Titanov sin stvorio je ljude (mikokosmose) po slici Bogova, udahnuo im BOZANSKU ISKRU te donio vatru suncanih kocija. Na to se odvazio jer NIJE VJEROVAO u Zeusovo sveznanje. Pokusao je je time prevariti oca bogova. Za kaznu, Hefest, bog vatre okuje besmrtnog Prometeja ma liticu ostavisvsi ga izlozena gladi, zedji, vrucini i hladnosci. Godinama je Zeus slao svoga orla koji je svakodnevno jeo Prometejevu jetru, koja bi preko noci ponovno narasla.
(O ulozi jetre, kao organa koji igra sredisnju ulogu u odrzanju nase ego svijesti i sto se s nasom ego svijescu desava preko noci dok spavamo i kada se ona sklupcana u jetri otiskuje usvojim nosnim pohodima u astralne svijetove gdje se regenerira, jos cu pisati po ovom forumu. Razmislite, zasto u nasem narodu postoji uzrecica, hej, stari, ides mi na jetra? )
Prometej je tako trpio muke sve dok ga Herkul, smrtni covjek, koji simbolizira heroja, sasvim novi, savim drugaciji tip covjeka koji pobjedjuje i nadvladava sve unutar ove prirode, nije ubio orla strijelom i oslobodio ga okova. Iako su njegovi okovi bili pokidani, morao je nositi kariku s komadicem stijene da ga podsjeca na Zeusovu osudu i pretrpljenu muku.

Prometej se ogrijesio o bozanske zakone, te su mu stoga biloi oduzeti snaga i dostojanstvo njegove prvobitne prirode. Sagledajte u ovome svijetlu Biblijski pricu o padu, progonu iz raja, te gnosticki nauk o mikrokosmosu stvorenom na lik bozji, palom usljed bezbozne egocentralne aktivnosti s iskrom duha u samoj svojoj jezgri koga moze izbaviti samo smrtna osobnost koja spozna sebe i odluci ici putem spasenja. Herkul, simbol za dusevnog covjeka koji ide putem nadvladavanja ove prirode.
Prometej se, nas kao i mikokosmos, nasao sputan u materijalnom tijelu usavsi u ciklus ponovnog radjanja i smrti. Taj ciklus simbolozira jetra, porta vitalne snage. Orao je izjeda, a ona nocu ponovno raste.

Za paloga, besmrtnog covjeka/mikokosmosa, posto njegovo bice vise ne moze asimilirati snage iz prvobitnog bozanskog polja ocitovanja, iz polja Duha, zraka Duha mjenja se od donositelja svijetla i nositelja bozanske mudrosti u razarajucu vatru.

Tek kada postanemo Herkul, orao koji nas eonima kljuje i prozdire, moze biti “ubijen” strijelom koja nikada ne pormasuje cilj. Sto znaci ukidanje djelovanja nacela osvete, ispunjenje ZAKONA, dokidanje KARME.
Samo kao takvi, bez balasta ovozemaljskog ega i karme mozemo se provuci neopazeno pokraj Orla, a da nas ne prozdere kako poducava don Huan, mozemo biti dovoljno lagani kada Anubis odvagne nas sistem na svojoj nepogresivoj vagi.

eowyn
14.03.2003., 17:56
Portiljo, evo jedna kratka opaska na ovo što si napisao, a što na kraju sažima cijelu bit učenja don Juana:

"Spreman sam da vratim moć, koja mojom sudbinom upravlja.
I nizašto se ne vežem,
stoga neću ništa braniti.
Nemam misli, stoga ću vidjeti.
Ne bojim se ničega, stoga ću sebe na sebe podsjećati.
Oslobođen i s lakoćom,
brzo ću proći pored Orla, da bih bio slobodan." :)

Orao nije cilj. Po Zakonu, Orao je sila koja upravlja i odlučuje sudbinu svih živih bića, istovremeno i odražava sva ova bića. On predstavlja uzrok i osnovu našeg bivanja, i on nam daje svijest; to je supstanca od koje se on sastoji. Naša posuđena svijest vraća se Orlu nakon naše smrti, jer ona istovremeno predstavlja i njegovu hranu. To odgovara terminu zrcalne sfere koji ti koristiš.

Međutim, ovoj smrti možemo izbjeći. I za to nam pomaže Zakon, kada ga koristimo kao "mapu" i pronađemo "prolaz" koji nas pored Orla vodi u slobodu.

Vidovnjaci i ini koji ostaju zasljepljeni moćima Orla i ne shvaćaju da je to samo mapa i putokaz i da je Orao samo pomoćnik da se pronađe put, tj. prolaz da se nakon smrti proleti pored Orla, ti su u zabludi.

To je bit "čarobnjaštva". Naći prolaz. Treba naći pukotinu između svjetova i pored orla pronaći put do slobode. Pravilo Zakona je da ratnik može napustiti ovaj svijet samo onda kada osigura kontinuitet u beskrajnom lancu svjetova.

"Mi smo ratnici, a ratnici imaju samo jedno na umu- svoju slobodu. Umrijeti i biti požderan od Orla nije nikakav izazov. Ali pobjeći Orlu i biti slobodan, to je najveća hrabrost."

adriatic
17.03.2003., 16:01
Don Juan je tada rekao da će nas oni tog dana napustiti u sumrak, i da im još jedino preostaje za mene učiniti otvor, prekid u kontinuitetu mog vremena. Nagnat će me da skočim u ponor da bi se tako prekinule Orlove emanacije koje u meni tvore osjećaj da sam čitav i neprekinut. Do skoka će doći kad budem u stanju normalne svijesti, a radilo se o tome da nadvlada stanje druge pozornosti; umjesto da umrem na dnu ponora, ući ću potpuno u svoje drugo ja. Don Juan je rekao da ću možda morati izaći iz drugog ja, kad jednom moja energija bude iscrpljena; ALI NEĆU SE POJAVITI NA ISTOM BRDU S KOJEG SAM SKOČIO U PONOR. Predkazao je da ću iskrsnuti na svom omiljenom mjestu, ma gdje ono bilo. To će biti prekid u kontinuitetu mog života. ;)

jimmy jazz
17.03.2003., 16:25
a castanjeda, prehladan je.
previshe koncentracije samo na astralni nivo, previshe zamotavanja. premalo ljubavi i svjetlosti. its too cold for me.

Uranus
18.03.2003., 10:51
-Sve mozemo izbaciti iz svog zivota, u svakom casu, tek tako.

-Najbolje je izbrisati svu osobnu povijest jer se tako oslobadjamo tudjih misli koje opterecuju.

-Ne uzimaj stvari zdravo za gotovo, moras poceti brisati samoga sebe.

-Kad te jednom ljudi upoznaju uzimaju te zdravo za gotovo i od tog trena vise ne mozes strgnuti omcu njihovih misli

(te misli su stvarno nezgodna bica ;))

-Postoje samo dvije mogucnosti: ili cemo sve prihvacati kao sigurno i stvarno, ili necemo. Odlucimo li se za prvo, na kraju ce nam biti smrtno dosadan i cijeli svijet i mi sami sebi. Slijedimo li drugi put i izbrisemo osobnu povijest stvaramo oko sebe maglu, vrlo uzbudljivo i tajanstveno stanje u kojem nitko ne zna iz kojeg ce grma iskociti zec, cak ni mi sami.

-Kad nista nije sigurno ostajemo budni, stalno spremni. Mnogo je uzbudljivije ne znati iza kojeg grma se krije zec nego se ponasati kao da sve znamo.

-Dokle god imas osjecaj da si ti najvazniji na svijetu, ne mozes uistinu cijeniti svijet oko sebe.

-Svijet oko nas je tajanstven, a ljudi nisu bolji od svega ostalog.

-Pomisli sada na svoju smrt. Ona ti je na dohvat ruke. Svakog te casa moze dodirnuti, zato zaista nemas vremena na glupave misli i raspolozenja. Nitko od nas nema vremena za to.

-Važno je jedino djelovanje, djelovati, a ne govoriti.

-Mi sami sebe cinimo ili nesretnima ili snaznima. Ulozeni napor je isti.

adriatic
18.03.2003., 11:25
My stupidity was a monster and it had already devoured me. The instant I had that thought, I knew that anything I could say or do was useless. I had lost my chance. Now I was only clowning for those men. The spirit could not possibly have care about my despair. There were too many of us - men with our own petty private hells, born of our stupidity - for the spirit to pay attention. ;)

;) ;) ;) From THE POWER OF SILENCE;)

vet
25.06.2003., 16:41
“Imamo grabljivca koji je došao iz dubine kosmosa i preuzeo vlast nad našim životima. Ljudska bića su njegovi zarobljenici.
Grabljivac je naš vladar i gospodar. On nas je učinio poslušnim i bespomoćnim. Ako želimo da se pobunimo on guši našu pobunu, ako želimo da se ponašamo nezavisno on zahteva da da to ne činimo.”

…”Sve vreme ti o tome govorim na indirektan način, nagoveštavajući ti da nas je nešto zarobilo. Mi smo zaista zatvorenici.”

“Oni su preuzeli vlast zato što se nama hrane i oni nas nemilosrdno pritiskaju zato što im služimo kao sredstvo za održavanje života.
Baš kao što mi gajimo kokoške u kokošinjcima, grabljivci gaje nas u ljudskim krletkama. Tako im je hrana uvek na raspolaganju.”

…“Ne, ne, ne” (Karlos odgovara) “To je apsurdno, don Huane. To što ti kažeš sasvim je monsrouzno. To jednostavno ne može da bude istina, ni za čarobnjake, ni za prosečnog čoveka, ni za koga”

“Zašto?” mirno upita don Huan. “Zašto? Zato što te to ljuti?” …Pa nisi još sve čuo. Sačekaj još malo, pa ćeš videti kako ćeš se osećati. Želim da se obratim tvom analitičkom umu. Razmisli za trenutak i reci mi kako bi objasnio protivrečnost između inteligencije čoveka-inženjera i gluposti njegovog sistema verovanja, ili gluposti njegovog kontradiktornog ponašanja. Šamani veruju da su nam grabljivci dali naš sistem verovanja, naše predstave o dobru I zlu, da su oni postavili naša društvena pravila. Oni su ti koji su stvorili naše nade i iščekivanja, snove o uspehu ili promašaju. Oni su nam dali lakomost, pohlepu i kukavičluk. Grabljivci su ti koji čine da budemo samozadovoljni, da se ponašamo šablonski i da budemo egomanijaci.”

“Ali kako oni to mogu da rade, don Huane?” (Karlos pita) “Da li nam oni to šapuću u uho dok spavamo?”

“Ne, ne rade oni tako. To je idiotski! Oni su daleko efikasniji i organizovaniji. Da bi nas držali u poslušnosti i poniznosti, krotke i slabe, grabljivci izvode čudesan manevar – izvanredan, naravno, s tačke gledišta stratega koji se bori, a jeziv za one koji zbog njega stradaju. Oni nam daju svoj um! Da li me čuješ? Grabljivci nam daju svoj um, koji postaje naš um. Um grabljivca je barokni, kontradiktoran, mrzovoljan, pun straha da svakog trenutka može biti otkriven.”

(iz knjige Aktivna Strana Beskonačnosti, Karlos Kastaneda)

Pozdrav

parsifal
16.11.2005., 15:48
adriatic kaže (nesto odusevljeno od don juana :
.........

Dragi adriatic,

citamo se evo nekoliko godina pa smo se tako ''upoznali''
Uglavnom smo na isti nacin programirani uz neke varijacije koje nisu bitne.
Zelio bih te istine radi i tebe radi (a i ostalih koji ce doci u svom traganju do castanede i don huana )

upoznati sa jednom mojom nedavnom sokantnom spoznajom.

Posto sam uocio da si covjek koji je ''uravnotezen'' zanimljivo mi je tvoje odusevljenje castanedom tj jednim piscem i smjerom koji je vrlo neobican,tajnovit,romantican,bizaran,na granici zbilje i maste ...
Sasvim suprotno od budizma kojeg isto volis a koji je jednostavan i jasan :)
Ali ,razumijem te. Nije samo tebe nego i mene i mnoge zaveo i odusevio castaneda i don juan..

ali
ali

znam dobro da sam uvijek zadrzao jednu distancu i sumnju i bio siguran u 2 stvari

a) to nije moj put iako sam mnogo naucio od castanede i don juana

b) bio sam duboko uvjeren da je castaneda izmislio don juana,ali mi to nije bilo vazno nego ono sto je on budio u meni..

Ali vrijeme je islo i to mi sve nije bilo vazno IAKO JE ONO PITANJE KOJE JE MALO TKO POSTAVLJAO OSTALO:
)Vecinu ljudi je zanimalo je li don juan zaista postojao?)
Mog mene je vise zanimalo kako zivi CARLOS CASTANEDA u ''obicnom zivotu '' jer je meni svakodnevni zivot ''mjerilo'' dosljednosti i integriranosti necijeg zivota
NIGDJE TO NISAM MOGAO NACI JER JE ON PAZLJIVO IZBJEGAVAO ostavljati bilo kakove tragove i informacije...
I gle !, univerzum mi je ove godine ''slucajno'' dao detaljan i sokantan uvid u privatni zivot i stil carlosa castanede

Procitao sam u aprilu knjigu koju je o njemu i njihovom zajednickom zivotu i zivotu uske grupe ucenika i ucenica castanede napisala njegova ucenica spisateljica i ljubavnica AMY WALLACE (kcerka slavnog pisca irvinga wallace-a )

NA 200 str velikog formata sa fotkama castanede(ruzan je kao zaba :rigo: ali sto je gore karakter mu je takav)
Knjigu mozes naruciti preko amazona ovdje a usput procitat recenzije

-guglaj malo pa ces naci posebnu stranicu autorice sa updejtima i odgovorima o forume o svemu ovome

ako te zanima moja kratka recenzija evo ti je :

ne samo da je autorica pokazala i dokazala da je car-tj carlos castaneda GOL. nego je prljav,ruzan,zao,manipulator,prepun tastine ,bez imalo ljubavi i obicne ljudskosti . njegove ucenice i ono sto su svi skupa podlo radili svojim roditeljima,znancima i ucenicima je potpuno slicno njemu.
zloglasno slavni CHARLES MANSON i njegove ''ucenice'' su AMATERI PREMA NJIMA I CARLOSU CASTANEDI.

ako ti kazem da likovi poput ante bakovica, ante djapica, ljube rojsa i branimira glavasa u odnosu na ono sto je u duhovnom a i ''materijalnom svijetu'' cinio castanedu postaju olicenje normalnosti,postenja i ljudskosti onda sam ti mnogo rekao sto mislim o castanedi ako znas da prezirem ove likove koje sam maloprije nabrojio.
Porazno je za Castanedu a i za sav taj njegov mini kult da nije u svoj zivot i zivot svojih ucenika i ucenica PRIMJENIO ONE PREDIVNE,DUBOKE I POETSKE PREPORUKE KOJE ''MU JE DAO DON HUAN''

knjigu nadji ovdje :

SOKANTNA ISPOVIJEST KASTANEDINE UCENICE I LJUBAVNICE (http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/1583940766/qid=1132146084/sr=2-1/ref=pd_bbs_b_2_1/103-6110705-6575868?v=glance&s=books)

za kraj jos nesto vazno da se razumijemo:
Iako je sada u mom softweru Castaneda zabiljezen ''kao lowest dog and garbage'' around priznajem unatoc tome:"

CARLOS CASTANEDA GENIJALAN JE PISAC.
iako je sada sasvim jasno da je izmislio don juana i 90 % stvari u svojim knjigama ipak su te knjige, ti dijalozi i ono sto su budile u ljudima JAKO VAZNI.
JER NASE EMOCIJE I TRAZENJE KOJE SU TE KNJIGE INICIRALE BILI SU STVARNI :) i dobrodosli.
IAKO JE DON jUAN IZMISLJEN LIK ON NISTA MANJE NIJE STVARNIJI RADI TOGA i nista manje vazan.

Ali je carlos castaneda kao covjek :rigo:
ne samo da nije nagual nego nije ni covjek u najboljem i najjednostavnijem smislu te rijeci.
htio je postati nagual tj ''nadcovjek'' . Nije uspio jer nije bio niti covjek.

(adriatic javi mi se(tj svima nama ) sa svojom reakcijom kada procitas knjigu ili proguglas malo :W

parsifal
16.11.2005., 16:49
U vezi ovog gore sto sam napisao Adriaticu a i ostalima koju su se odusevljavali Castanedom da nadodam:

Cini mi se da je adriatic iz rijeke ili tu negdje blizu. cini mi se da je i nemruth dagi isto tako.
Zanimljvo je da sam nedavno isto tako uvjerio namruth dagi da je njeno zanimanje i odusevljenje za Lobsang rampu uzaludno jer se radi o vjestoj prevari.
Nasa nemruth bila je jako iznenadjena :eek: i priznala je da je naivna kao madjarska sobarica :B

Eo vrlo kratko sto se zbilo.
Jedan engleski vodoinstalater (Cyril Henry Hoskins)
je 50ih godina proslog stoljeca imao finacijske probleme.Nadosao je na bizarnu i na prvi pogled financijski uzaludnu ideju.
Poceo je pisati knjige u kojima je tvrdio da je u njega ''USAO DUH TIBETANSKOG LAME '' i da on vise nije taj englez nego REINKARNACIJA TOG LAME KOJA SE EVO DOGODILA tokom njegovog zivota i lama preko njega (engleza) poucava ljude tajnim tibetanskim znanjima.

Zacudo,ova bizarna ideja dozivila je fantastican uspjeh,ljudi su povjerovali ovom sarlatanu koji je napisao 19 knjiga(od 1956-1981) koje su tiskane u milionima primjeraka. Knjige s prepune fantasticnih izmisljotina prema kojima uzleti maste naseg IL -a blijede u zaborav :p
Autor se obogatio a njegove knjige citaju se i danas 50 godina poslije I NASTAVLJAJU USPJESNO VARATI MODERNE NAIVCE.
Mnogi nisu svjesni da se radi o obicnoj prevari ,kao i nasa nemruth -predragi ...

Slicnu stvar ALI NA LITERARNO I ANTROPOLOSKI DUBLJEM I socioloski VAZNIJEM NIVOU IZVEO JE CASTANEDA 1968 sa svojom prvom knjigom UCENJE DON JUANA predstavivsi svijetu navodni svoj susret i segrtovanje sa pravim INDIJANSKIM VRACEM IZ MEKSIKA.
Slijedio je senzacionalni interes,literarni uspjeh i mnostvo novih knjiga ...
Ostalo svi vise manje znate ALI MALO TKO OD VAS ZNA OVO GORE STO SE NEDAVNO POJAVILO ''u matrixu '' o castanedi..a sto je iznijela njegova ''SEVERINA'' tj ljubavnica i ucenica.
e pa da, ova gore knjiga o castanedi je kao ''severinin video''.
Sve se vidi i doznajemo sto nismo znali a sto se inace krije i uvjerava ljude u iluzorne prizore iz vlastitog zivota.

citajte ispovijest AMY WALLACE i javljate nam vase reakcije na prevaranta ''castanedu'' a BEZ DON JUANA ''

parsifal
16.11.2005., 22:21
Noor Jehan kaže za amy i carlosa :
oboje ;) (seru)

hm ne znam na sto ciljas pa obrazlozi malo svoj dozivljaj carlosa ,amy i mog posta za kojeg se kladim da vas je iznenadio.

1) gledajuci od ''vjecnosti''' onda ok ...sve se utapa u veliku crnu rupu ... :o

2) ali gledajuci iz svima nama neizbjezne raskrecenosti onda je iskrena,upecatljiva,razotkrivajuca,vazna , nimalo osobno laka ''ispovijed'' amy wallace sve samo ne sranje.

jer u odnosu na njenu knjigu koja je dokumentirana i dokazljiva i provjerljiva i nije sranje ..

sve knjige carlosa castanede ovom knjigom amy wallace postaju sranje.

SRANJE U ONOM SMISLU DA IH JE ON PREDSTAVLJAO KAO ISTINSKO SEGRTOVANJE I VELIKE SAMANSKE MISTERIJE a ustvari je lagao svih i sebe.

Kao sto sam vec napomenuo u ostalim razinama castanedine knjige nisu sranje jer iako izmisljene one su i dalje vazne kao sto je i ostala fikcija jednako vazna na mnostvu razina.

ALI

kada se vec pocelo sranje spominjati da i ja kazem nesto o govnima:

AMY WALLACE NIJE SRANJE OD ZENE iako se prilicno bila usmrdila zbog carlosa i svoje gluposti i dugo joj je trebalo da se dekontaminira :top:

A

CARLOS CASTANEDA JE SRANJE OD COVJEKA ;)
(koje jako smrdi iako je odavno u hermetickoj rupi )

LSD
16.11.2005., 22:26
Znaci nije istina ono za šta nisi siguran, nego ono šta se navodno, po tvom MIŠLJENJU može dokazati i lijepo je dokumentirano. Volim znanstvenike jebemu

parsifal
16.11.2005., 23:05
LSD kaže:
Znaci nije istina ono za šta nisi siguran, nego ono šta se navodno, po tvom MIŠLJENJU može dokazati i lijepo je dokumentirano. Volim znanstvenike jebemu

1) ne znam na sto mislis.knjiga je jasna kao dan i forumi o tome i web stranice pa guglaj malo IAKO JE NAJBOLJE PROCITATI knjigu.

2) primjecujem u tvom postu pocetak ''sumnje'' u amy wallace
jer -

mozda je to sve jedna igra velikog naguala castanede

mozda je ona jedna bitch koja se sada tipicno sveti svom ljubavniku

a mozda je to sve isplanirao don huan...i bla bla

3) cuj A DA PRESTANES MASTATI I PRIHVATIS DA JE (i tvoj ljubljeni ) CAR GOL ,NIJE NAGUAL nego je MALEN,RUZAN,POKVAREN,zao,inteligentan ali manipulator koji nije ''walk his talk''.

I DA JE TVOJE VRIJEME I EGO INVESTIRAN u kastanedu uzaludnost.
i da iako pizdis svaki dan u uredu od 9-17 i imas malu placu to ipak nije tako strasno ,iako tvoje mastarije o nagualstvu i bijegu u odvojenu stvarnost predlazu drugacije scenarije

**.

btw MOLIO BIH TE DA ZAPOCNES KOMUNICIRATI SA VISE od 2 tvoje poslovicno mrzovoljne ,priproste ali nejasne recenice

Aha,

ovo bi moglo biti vazno pa da nadodam...

primjecujem da bi netko mogao pomisliti da ja ovako zestoko kritiziram kastanedu JER JE SVIH NAS PREVARIO SA DON HUANOM KOJI JE IZMISLJEN LIK.

DALEKO OD TOGA. hajmo mu to uzeti kao ''magijski'' /''don huanovski '' -marketinski potez ciji je uspjeh dokaz sam po sebi..

ONO STO JE ZAPANJUJUCE i odvratno JE NACIN PONASANJA KASTANEDE PREMA LJUDIMA,ZENAMA OKO SEBE,ucenicima I U KRANJOJ LINIJI MITU O DON HUANU koji je sam izmastao-izgradio.

na svim razinama je napravio takova sranja i pogreske i odvratnosti i primitivnosti da se nema rijeci to opisivati nego svak treba za sebe to procitati (zapocnite recenzijama knjige , pa mozda knjigom pa malo google itd)

ne zna se koje gori - te njegove ucenice ili on

one taishe, florinde i ostale napuhane kreature iz njegovog cirkusa

LAZI
SADIZMA
NADREALIZMA
NEUSPJEHA
OKRUTNOSTI
BIZARNOSTI
UMISLJENOSTI
EGOMANIJAKALNOSTI

sve tipicne,velike i male ''duhovne pogreske'' ti su ljudi uspjeli napraviti iako im to nije naravno bio plan vec ostvarenje onih ludorija iz magicnog izmisljenog svijeta carlosa i don huana i ostalih muskih i zenskih naguala ili sto li vec

citajuci taj teatar apsurda covjek shvati koliko su jednostavne stvari velike

kao sto je prijateljstvo (jer ''ratnici nisu prijatelji jer je to sentimentalno ":rolleyes:
ljubav
setnja
fotografije (koje su po tim likovima bile strogo zabranjene jer ..eto to je sentimentalno itd itd)

roditelji ( jer magicari ne smiju imati/zvati/posjecivati roditelje i rodbinu jer je to..

MA ZNATE VEC

SVE STO JE DOBRO I MALO I NORMALNO NIJE DOBRO

A SVE STO JE RUZNO/bizarno i sumnjivo POSTAJE NORMALNO JER JE ZA VELIKOG MAGA SVIH LAZI to test necijeg napustanja normalnog vidjenja stvari I ZAPOCINJANJA VIDJENJA SVIJETA OCIMA NAGUALA I BLA BLA BLA BLA

BLA
BLA ...

RECIMO JA SADA OPALIM NOOOR JEHAN SAMAR( TIPICAN sadisticki primjer) i njoj to treba odmah biti drago jer je moj samar samar naguala a njena reakcija sa osmjehom je reakcija nagual zene a nikako cudjenje i nezadovoljstvo )

-ili ja naredim nymph da njene macke koje obozava i s kojima zivi 10 godina mora pod hitno iseliti iz kuce i izbaciti u pustinju jer je drzanje macaka jako negativna stvar u jako vaznom napuhanom svijetu MAGICARA I NAGUALA I SLICNIH FANTASTA..jer je to vezanost i bla i bla bla...

ma citajte sami i smijte se ili cudite ili placite na to koliko ljudska masta i ego imaju neobuzdane i perverzne neogranicenosti i KAKO SE SVAKA LUDORIJA MOZE OPRAVDATI NEKIM TAJNIM ILI JAVNIM SAMANSKIM PRINCIPOM :bljak: :W

ova knjiga amy wallace vam jasno pokaze kako ste vi sami
''nagual'' tj ''veliki magicar'' samo zato sto volite sunce,more,macke i fotografije i svoje prijatelje i male stvari i drzite se starih dobrih nacela

kao sto su

govori istinu i ne testiraj ljude ,vrati stvari na svoje mjesto odakle si ih uzeo,kazi dobar dan ,osmjehni se,odspavaj popodne, drzi macku,cvijet ili psa u kuci ,i foto album :), javi se (ponekad :D ) roditeljima

a

- izbjegavaj castanedu i don huana i TAISHU I FLORINDU i slicne fantaste jer su to napuhani egomanijaci koje su slicni napuhani egomanijaci-fantasti lansirali svojom gluposcu i ambicijama i fantazijama u orbitu

PS. KADA JE KASTANEDA ''PORAZAVAJUCE'' (za njegov ego) UMRO OD DIJABETESA OD CEGA SE SILNO STIDIO (jer nagual ne smije,jelte - oboljeti !! jer to nije kistihant )

4 ILI 5 TIH NJEGOVIH UCENICA(NE SVE !) SU POCINILE KOLEKTIVNO SAMOUBOJSTVO da bi otisle u svoju ''odvojenu stvarnost'' za svojim ruznim ( i u licu i u srcu) kao zaba krastaca nagualom

Na zdravlje !

ZIVOT JE TU I SADA
A NE U -ODVOJENOJ STVARNOSTI :rolleyes: (izmisljenoj i izmastanoj )

Balkanijan Pimp
16.11.2005., 23:37
E sad te kriterije vrijednosti necijeg karaktera u procjeni djelovanja primjeni i na Osha i Crowleya pa si na konju :top: :mig:

parsifal
16.11.2005., 23:54
Balkanijan Pimp kaže:
E sad te kriterije vrijednosti necijeg karaktera u procjeni djelovanja primjeni i na Osha i Crowleya pa si na konju :top: :mig:

Opet se igras dharmickog moraliziranja iako si sam priznao da nisi bas studirao zivot crowleyev a naravno o privatnom zivotu kastanede nemas pojma.

Dakle za suca i porotu izjavljujem da nemam ni z za zamjeriti-osuditi-odbaciti

sto su u svom zivotu ucinili crowley i osho.

kastaneda je prljavi,pokvareni,ruzni u srcu ,nazalost inteligentni, perverznjak

KAO NI NJEGOV ALTER EGO Don huan NIKADA NIJE POKAZAO obicnu ljudsku LJUBAV a sto je sa uzasom jednom ustanovila i amy wallace :eek:

Citao sam skoro sve od 130 knjiga Aliestera crowleya i POZNAJEM NJEGOV ZIVOT do u detalje jer je samog sebe izlozio onima koji dolaze na put. Niti jedan covjek koji je bio materijalno bogat kao on ,nije kao crowley ulozio SVE STO JE IMAO I DAO DRUGIMA A SVE ZA VELIKO DJELO .
KAO I BITLSI RADO BIH NA SVOJ ALBUM STAVIO CROWLEYEVU SLIKU SA NATPISOM -LJUDI KOJE VOLIMO. :)
Poznajem njegov privatni zivot i duhovno djelo i svjedocim da je to bio covjek pun ljubavi, mega-erudicije, dobrote,neobicnog smisla za humor ali ipak duhovit...
Niti jednom nije bio osudjen niti je ucinio nesto a la kastaneda zbog cega bi ga mogli prezreti .

**
za oshoa takodjer mogu ovom sudu reci sve najbolje .nije mi poznat niti jedan njegov kriminalni,perverzni,odvratan A LA KASTANEDA-CIN ni na koji nacin.

MAJSTOR Ivan
17.11.2005., 04:53
U zaboravljenom "UZHASU GENIJA" Stefena Zweiga izlistan je citav kabinet zlocudnih genijalnosti i genijalaca. (Na hrvatskom!)
U recenom smislu J.W. von Goethe nesumnjivo bijashe jedan od "najnadarenijih".
Kakvi su zachudne genijalnosti sazdavale vase svete knjige, MAJSTOR Ivan se ne usudjuje niti pomisliti.:rolleyes: :w

adriatic
17.11.2005., 09:56
parsifal kaže:
Dragi adriatic,

citamo se evo nekoliko godina pa smo se tako ''upoznali''

Parsi ti ga sad baš prećera! ;)

Prve stvari prvo: Nisam obožavatelj KK niti bilo koga drugoga. Isto tako ne čitam memoare raznih severina. Ne zanima me i smatram to gubitkom vremena.

Kastanjedine knjige oduševljavale su me prije tridesetak godina. Pročitao sam ih 5-6 što čini otprilike 1% od ukupnog broja dobrih knjiga koje sam pročitao.

Nikad me nije mučilo pitanje koliko se u tim knjigama opisuju stvarni događaji. Kako autor tumači, mi sami stvaramo svoju stvarnost, tj. svaka je percepcija i interpretacija – STVARALAČKI akt, pa navedeno pitanje postaje bespredmetno.

O privatnom životu KK ništa nisam znao i nije me ni zanimalo. Ali sada kad se poteže to pitanje moram primjetiti da se čitavi timovi raznih piskarala bave blaćenjem (klevetanjem) nekih poznatih osoba poput Sai Babe, Dalay Lame, Majke Treze i sl.

Komu vjerovati ?
Najbolje nikome !

Jako sam skeptičan. Poznato mi je da je takova «literatura» jako kurentna tj. profitabilna. To pljuvačko pisanje jako je unosan biznis, čak i onda kada nema moćne sponzore.

Znam nekoliko poznatih autora koje jako cijenim (kao autore), ali mi, ni slučajno, ne mogu biti životni uzori.¸

Ne želim se time opterećivati.

KK je bio samo jedan (od važnijih) od mnogobrojnih mojih učitelja.

Nikad nisam bio ničiji sljedbenik niti imam potrebu za tim.

Have a nice day ! :)

Uranus
17.11.2005., 10:43
Kakve istinske veze ima sa bilo kim od nas da li je Castaneda bio u privatnom životu 'sranje' ili ne? Nit je ikom od nas Castaneda bio susjed, nit rođak, pa da imamo veze s njegovom osobnošću. Možda bi imalo veze za onoga tko se vezao za osobnost Castanede, kojima je on bio veliki autoritet, za one koji su može bit Castanedu štovali poput malog boga. I onda jedna takva 'razotkrivajuća' knjiga može djelovati vrlo razočaravajuće.

A postoje i oni koji NAMJERNO žive izvanjskim životom koji uopće nije u skladu s njihovim učenjem. Jedan od takvih bio je i Gurđijev koji je NAMJERNO ljudima govorio stvari u koje sam ne vjeruje, kako se ljudi ne bi vezali za njegovu osobu. A i kad čitaš Gurđijeve knjige, na primjer 'Susreti s iznimnim ljudima' stvarno je smiješno pomisliti da su se neki događaji koje je on opisao kao vlastitu biografiju zbilja desili u materijanom svijetu.

Noor Jehan
17.11.2005., 12:16
parsifal kaže:
hm ne znam na sto ciljas pa obrazlozi malo svoj dozivljaj carlosa ,amy i mog posta za kojeg se kladim da vas je iznenadio.

1) gledajuci od ''vjecnosti''' onda ok ...sve se utapa u veliku crnu rupu ... :o

2) ali gledajuci iz svima nama neizbjezne raskrecenosti onda je iskrena,upecatljiva,razotkrivajuca,vazna , nimalo osobno laka ''ispovijed'' amy wallace sve samo ne sranje.

jer u odnosu na njenu knjigu koja je dokumentirana i dokazljiva i provjerljiva i nije sranje ..

SRANJE U ONOM SMISLU DA IH JE ON PREDSTAVLJAO KAO ISTINSKO SEGRTOVANJE I VELIKE SAMANSKE MISTERIJE a ustvari je lagao svih i sebe.

Kao sto sam vec napomenuo u ostalim razinama castanedine knjige nisu sranje jer iako izmisljene one su i dalje vazne kao sto je i ostala fikcija jednako vazna na mnostvu razina.

ALI

AMY WALLACE NIJE SRANJE OD ZENE iako se prilicno bila usmrdila zbog carlosa i svoje gluposti i dugo joj je trebalo da se dekontaminira :top:

A

ojla parso! :)

moram priznati da me više iznenadilo tvoje iznenađenje i prizvuk ljutnje i ogorčenosti u tvojim upisima(koju možebitno haluciniram), nego "raskrinkavanje" don huana i castanede.

;)

pod oboje mislim da jednog bez drugog bilo ne bi te da je castaneda svojevremeno bio "potreban" amy, kao što je ona sada "potrebna" u razotkrivanju njegove "laži" – kao što si i sam napomenuo doduše stavljajući ovo u kontekst „vječnosti“, a ono drugo u kontekst „raskrečenosti“, ali u konačnici, koga briga?

Nije li i to još samo jedan prikaz i način kako se održava ravnoteža u svemiru?

Osobno sam od njega čitala samo jednu knjigu i to skraćenu verziju učenja don juana koja me svojevremeno bila vrlo oduševila i neke rečenice iz te knjige dobacile su novu perspektivu na neke stvari. A njegov život i život njegovog učitelja nikad me nije zanimao jer sam i jednog i drugog doživljavala kao svojevrsnu bajku.

:w

dada79
17.11.2005., 12:19
dada79 kaže:
Kod Don Juana mi se svidja jako princip vodjenja ucenika. I Castaneda i Don Juan, i Mescalito, mogu se primijeniti na razlicite situacije u zivotu...ja sam kod sebe osobno prepoznala takvu, s tim principom, i neke stvari su mi se najednom poslozile...cjelovit mozaik! Ucenje kao "samostalno vodjenje" - princip koji, kada bi se primjenjivao, polucio bi nevjerojatnom kvalitetom iskustva i stecenog znanja. Jer, podstaviti pocetniku odmah teoriju na samom startu, UBIJA NJEGOV VLASTITI PUT SPOZNAJE i ogranicava kvalitet iskustva. Kad te pita, ne daj mu odgovor, vec ga natjeraj i pusti da se sam koprca i dodje do odgovora KROZ RAD, pa makar taj proces trajao i godinama.
bez obzira na sve,i nakon skoro 3 godine i dalje mi se svidja ova ista stvar :)

jimmy jazz
17.11.2005., 13:29
ti mu dash teoriju..spoznati josh uvijek mora i moze samo on sam ;)

na tom putu spoznaja ce biti individualna. :)

to ti je uvjek tak..neko ti pokazhe vrata..al proci kroz njih morash ti sama. a to i je ono najtezhe.

break on thru to the other side.. ;)
(al u Kid Locovom live-mixu..molim ljepo. kaj se cagalo..samo base-line. :D)

Uranus
18.11.2005., 11:41
Intervju s Carlosom Castanedom za časopis: 'Details magazine', travanj 1994. godine. (http://www.inet.hr/~amodrusa/Tensegrity/dvaput.html)

jimmy jazz
18.11.2005., 15:07
dobar clanak o obrisima magije..

dersu
18.11.2005., 16:42
jer neko citao drugu samansku literaturu?

u SAD izlazi svakih tri mjeseca casopis o samanima, sa raznim naucinim istrazivanjima. pokusavaju spojit nauku sa samanizmom, tako da naucnici raznih disciplina zive sa samanima i istrazuju na lice mjesto. veoma uspjesno. i tu se vidi odakle je Kastaneda nesto uzimao, a drugo uspjesno izmislio.

Enchantress
21.11.2005., 22:52
parsifal kaže:
ne samo da nije nagual nego nije ni covjek u najboljem i najjednostavnijem smislu te rijeci.

Kakve to veze ima sa bilo čim? Veliki učitelj istovremeno može biti i veliki monstrum, gledano iz našeg, ljudskog ugla. Ako ti se dopadaju nečije misli i ideje, zašto bi ti se ta osoba morala dopadati i kao čovek?

ja naredim nymph da njene macke koje obozava i s kojima zivi 10 godina mora pod hitno iseliti iz kuce i izbaciti u pustinju jer je drzanje macaka jako negativna stvar u jako vaznom napuhanom svijetu MAGICARA I NAGUALA I SLICNIH FANTASTA..jer je to vezanost i bla i bla bla...
Leteo bi ti u pustinju naglavačke! :D
Šalu na stranu, mogu i ja sad reći i pisati štagod mi padne na pamet, ali zašto bi - pobogu - neko radio ono što ja kažem? :confused:

Baš sam pre nekoliko večeri učestvovala u diskusiji u kojoj je jedan čovek iznosio teoriju o tome kako je Crowley kriv zbog mnogih propalih generacija i kako je - govoreći o svojim eksperimentima sa drogama - inspirisao mnoge mlade nestabilne ljude da krenu putem bez povratka. Mislim da je jednom bila i diskusija na tu temu - je li umetnik odgovoran za uticaj svojih dela na druge, ili nešto slično tome.

parsifal
22.11.2005., 00:10
Nymph kaže:
...ali zašto bi - pobogu - neko radio ono što ja kažem? :confused:

.

pa castaneda je to naredio amy tj svojoj ucenici i ljubavnici (tj da izbaci te macke iz kuce i da proda kucu i sve SKUPE stvari jer se za sve previse vezala )

a)jer se previse vezala za njih

+

b) neka kazna je isto bila tj u grupi su postojala stroga pravila ''igre'' .posto su svi prihvatili pravila igre onda su za nesposlusne slijedile razne kazne koje su imale nor za cilj razbinanje ega, vezanosti...SREBRNE NITI SA RODITELJIMA( da da catsnaeda je tvrdio da vidi srebrnu nit kojom smo povezani sa roditeljima i koju treba na 153 nacina razbijati i raskinuti ..

neka pravila npr

grupa je imala oko 10ak ucenika i ucenica tzv VJESTICA .bilo je cini mi se oko 8 zena i 2 muskarca.

-nije se smjelo napadno odijevati nego sto obicnije
-frizure i fina roba nikako
- chatanje, prenosenje informacija uz kafice, sladoledi u tkalcicevoj :D su iskljuceni
- nikakova debljina tj punasnost nije tolerirana to je jedan od najvecih grijehova za ratnika u kastanedinoj grupi bio

ma ima toga puno (naravno ovo gore su bezazlenije stvari ..)
(kada budem imao vremena i volje navesti cu neke bizarnije i podlije prakse ,obicaje,teorije...

Enchantress
22.11.2005., 00:34
Stvar je u tome da niko nije morao da postane deo te grupe, a ako jeste postao, onda znači da je to i želeo, pronašao se u tome na neki način. Ima toliko različitih organizacija, grupa, crkvi, sekti, itd. pa mnogi od nas ne osećaju ni najmanju potrebu i želju da se nekoj od njih priključe.

Balkanijan Pimp
22.11.2005., 09:40
Nymph kaže:
Kakve to veze ima sa bilo čim? Veliki učitelj istovremeno može biti i veliki monstrum, gledano iz našeg, ljudskog ugla. Ako ti se dopadaju nečije misli i ideje, zašto bi ti se ta osoba morala dopadati i kao čovek?
To je najobicnija isprika "monstrua". Takav covjek bi bio poput nekog sa izrazito razvijenim rukama i atrofiranim nogama. Nije potpun covjek i ne moze biti nikakav ucitelj. Tj moze, al jao ucenicima :D

Nymph kaže:
Baš sam pre nekoliko večeri učestvovala u diskusiji u kojoj je jedan čovek iznosio teoriju o tome kako je Crowley kriv zbog mnogih propalih generacija i kako je - govoreći o svojim eksperimentima sa drogama - inspirisao mnoge mlade nestabilne ljude da krenu putem bez povratka. Mislim da je jednom bila i diskusija na tu temu - je li umetnik odgovoran za uticaj svojih dela na druge, ili nešto slično tome.
Naravno da je ogovoran. Samo budala koja trazi jeftine isprike moze tvrditi drugacije :kava:

Uranus
22.11.2005., 11:13
Može bit da Don Juhan ipak nije bio izmišljen.
Ali može biti i da ga je Castaneda potpuno pogrešno razumio, a može bit da su i Castanedu potpuno pogrešno razumjeli njegovi tzv. učenici.

Inače, ti njegovi učenici nišu baš bili mudri kad su skloni povoditi se za autoritetima i činiti nešto što uopće nije u njihovoj prirodi: na primjer: NE čatati uz sladoled u tkalči:D

Enchantress
22.11.2005., 20:14
Balkanijan Pimp kaže:
To je najobicnija isprika "monstrua". Takav covjek bi bio poput nekog sa izrazito razvijenim rukama i atrofiranim nogama. Nije potpun covjek i ne moze biti nikakav ucitelj. Tj moze, al jao ucenicima :D

Mislim da ti poređenje baš i nije na mestu. Fizički retardiran čovek nije poluljudsko biće, več čovek ograničenih mogućnosti i sposobnosti u odnosu na druge ljude. Ali, znam na šta si mislio - nekarakteran i amoralan čovek sadističkih sklonosti ne može biti "učitelj".
U našem materijalnom svetu čovek bi, po pravilu, trebalo da bude istovremeno i pedagog i psiholog da bi se bavio vaspitavanjem i podučavanjem drugih. No, u "duhovnosti" se na to izgleda ne obraća previše pažnje, što, naravno, otvara vrata raznim oblicima manipulacije i iskorišćavanja ljudi. Međutim, opet ostaje činjenica da se sav taj "duhovni rad" odvija na dobrovoljnoj razini. Učenici biraju učitelja, pa ako im odgovara neka osoba poput gore opisane, to je opet njihov izbor.

Naravno da je ogovoran. Samo budala koja trazi jeftine isprike moze tvrditi drugacije :kava:

Onda smo i ti i ja odgovorni za sve postove koje smo napisali na ovom forumu i ako se neko povede za nekim od njih, oda se drogama ili izvrši samoubistvo zbog onoga što smo napisali - mi ćemo snositi krivicu? :confused: :rolleyes: :D

Balkanijan Pimp
23.11.2005., 09:46
Nymph kaže:
Mislim da ti poređenje baš i nije na mestu. Fizički retardiran čovek nije poluljudsko biće, več čovek ograničenih mogućnosti i sposobnosti u odnosu na druge ljude. Ali, znam na šta si mislio - nekarakteran i amoralan čovek sadističkih sklonosti ne može biti "učitelj".
U našem materijalnom svetu čovek bi, po pravilu, trebalo da bude istovremeno i pedagog i psiholog da bi se bavio vaspitavanjem i podučavanjem drugih. No, u "duhovnosti" se na to izgleda ne obraća previše pažnje, što, naravno, otvara vrata raznim oblicima manipulacije i iskorišćavanja ljudi. Međutim, opet ostaje činjenica da se sav taj "duhovni rad" odvija na dobrovoljnoj razini. Učenici biraju učitelja, pa ako im odgovara neka osoba poput gore opisane, to je opet njihov izbor.
Nije pitanje pedagogije nego je "duhovnost" neodvojiva od karaktera, ne radi se o poduci u cjepanju drva. Mada i tada je uvijek pozeljno da "ucitelj" bude karakter. Cak i u skoli ako se malo sjetim razlika izmedju ucitelja/profesora koji su nesto zaista dali klincadiji i onih drugih je samo u njihovom karakteru. Tek se onda ne moze duhovnim uciteljem smatrati osoba kojoj covjek ne bi ni kanarinca povjerio na cuvanje :rolleyes:

Nymph kaže:
Onda smo i ti i ja odgovorni za sve postove koje smo napisali na ovom forumu i ako se neko povede za nekim od njih, oda se drogama ili izvrši samoubistvo zbog onoga što smo napisali - mi ćemo snositi krivicu? :confused: :rolleyes: :D
Pa ako se neko ubio jer si napisala da vise volis medolino od cokolina coek je idiot. Ako okolo pises kako je samoubojstvo predivna stvar, zivot besmisao i bezizlazna tmurna patnja il radis takve depresivne pjesmuljke il filmove i neko se zbog toga ubije rekao bih da je dobar dio odgovornosti na tebi :kava:

Enchantress
23.11.2005., 17:52
Balkanijan Pimp kaže:
Pa ako se neko ubio jer si napisala da vise volis medolino od cokolina coek je idiot. Ako okolo pises kako je samoubojstvo predivna stvar, zivot besmisao i bezizlazna tmurna patnja il radis takve depresivne pjesmuljke il filmove i neko se zbog toga ubije rekao bih da je dobar dio odgovornosti na tebi :kava:
Ja ne vidim razliku. ;)

Balkanijan Pimp
24.11.2005., 09:35
Nymph kaže:
Ja ne vidim razliku. ;)
Tvoj problem :kava:

nitko i ništa
24.11.2005., 11:56
Nymph kaže:
Onda smo i ti i ja odgovorni za sve postove koje smo napisali na ovom forumu Da. Nymph kaže:
i ako se neko povede za nekim od njih, oda se drogama ili izvrši samoubistvo zbog onoga što smo napisali - mi ćemo snositi krivicu? :confused: :rolleyes: :D Ne.

Naime tvoja odgovornost ne proizlazi iz faktičkih posljedica tvog djelovanja, jer su one načelno neizračunljive (naime taj koji se ubio zbog tvog posta možda bi u kasnijem životu postao serijski ubojica pa si time što si njega navela na samoubojstvo možda spasila mnoge živote). Osim toga, SVE se može pogrešno shvatiti.

Ali svako djelovanje ima neku intenciju, neku usmjerenost. Ta usmjerenost (dakle ne faktične posljedice, odričeš se od plodova) jest u domeni tvoje odgovornosti.

Enchantress
24.11.2005., 20:56
nitko i ništa kaže:
Naime tvoja odgovornost ne proizlazi iz faktičkih posljedica tvog djelovanja, jer su one načelno neizračunljive (naime taj koji se ubio zbog tvog posta možda bi u kasnijem životu postao serijski ubojica pa si time što si njega navela na samoubojstvo možda spasila mnoge živote). Osim toga, SVE se može pogrešno shvatiti.

Ali svako djelovanje ima neku intenciju, neku usmjerenost. Ta usmjerenost (dakle ne faktične posljedice, odričeš se od plodova) jest u domeni tvoje odgovornosti.
Ako idemo tom logikom - odgovorni smo svakim trenom svog postojanja za sve ono sa čim dođemo u dodir. ;)

nitko i ništa
24.11.2005., 21:14
Nymph kaže:
odgovorni smo svakim trenom svog postojanja za sve ono sa čim dođemo u dodir. ;) Naravno.

Enchantress
24.11.2005., 21:37
nitko i ništa kaže:
Naravno.
Mislim da je u pitanju pogrešan termin. Uticaj svega na sve (bezbroj najrazličitijih uzročno-posledičnih veza) svakako postoji, ali nisam sigurna koliko bismo to mogli nazvati "odgovornošću".

PUPA16
24.11.2005., 22:36
Pročito sam sve knjige,osim moc tisine.od zena koje su bile u njegovoj grupi nisam cito nista.al budem.Castanedin karakter mi jako nalikuje na karakter OpsesivnoKompulzivne licnosti,otuda i svi njegovi problemi u naukovanju.no medjutim i sam Juan Matus je rekao da je to upravo njegova jaka strana i kad bi se usppio promijenit da bi bio veliki ratnik.Njegov "tonal" je bio dobar kad ga je don juan upecao.
ja pokusavam napraviti sintezu svega.Juan to naziva čišcenjem otoka tonala.To bi po meni bio istinski jak ego koji tada na neki nacin nestaje.tada se pojavljuje "nagual",po meni podsvijest sa "voljom" tj Sila koja je sama po sebi moc.
itd...
mislim da stvarno imam puno toga za reći,nisam siguran dal se trebam petljat al budem
btw ja se vec godinama lijecim od jake anksioznosti,i pokusavam promijenit
vjerujem da cu na kraju ipak "otjerat ljudski oblik":top:
sam Huan je rekao da Kastanjedin karakter zaktijeva strogog ucitelja(Huan) a blagog dobrocinitelja(genara Floresa)..meni je blizi genaro,bar mi se tako cini
U knjizi Unutrasnja vatra ja mislim huan mu opisuje tajne svijesti,razliku od muske i zenske svijesti...meni se sve cini istinito i prejako a u zadnje vrijeme sam poceo sve vise vjerovat sebi
pozdrav

PUPA16
24.11.2005., 22:42
e da,po huanu,najbitnija stvar u naukovanju ratnika je mali tiranin,najidealniji mali tiranin koji tlaci ratnika ne bi trebo imati niti jednu pozitivnu osobinu...
postoji vise malih tiranina
1 tlace silom
2 kuknjavom
3 podmukloscu
4..nemrem se sjetit sad cim sve jos
al su najbitnija stavka,jer ako ratnik ostane svoj nakon sto ga tlace on moze podnijeti nagual,,,
eto tako nekako
pokusavam posudit moc tisine u knjiznici ali je stalno vani
..e da...TREZVENOST. je takodjer jako bitna,da nema ushita i da te spoznaje ne dizu vec da si potpuno coool

cual_hoja
25.11.2005., 18:36
The art of a warrior is to balance the terror of being a man with the wonder of being a man.

MAJSTOR Ivan
25.11.2005., 18:45
cual_hoja kazˇe:
The art of a warrior is to balance the terror of being a man with the wonder of being a man.

Balancing itself, is a terror, Lover of the Truth.:w

PUPA16
25.11.2005., 19:22
hm,ne znam jos sam prepun dvojbi i sumnji,dotako sam istinu ili ona mene i zasro se ja majku li mu....don huan veli:"Postoji jos neizmjerno podrucje u kojem ratnici upadaju u sva moguca shvatljiva i neshvatljiva nedjela..dok "spojna tocka" ne dodje na njesto u kom vise nema sumnji i kojaje prepreka "vidjenju...
...put kojem juan vodi kastanjedu svodi se na
ukratko i uglavnom na
1 smanjivanje samovaznosti
2 koristenje smrti kao savjetnika..jedinog mudrog,svijest o smrti ttreba dovest u prvi plan,zazivjet sa njom..ta svijest bi mu pomogla najvise da se promjeni jer bi svjedocila umjesto bijesa ili samosazaljenja kod frustracija koje nastaju zbog prevelike samovaznosti pojedinca...
3 brisanje osobne povijesti
4 namjerna nedostupnost ili dostupnost ljudima
...sve to bi ga dovelo do naguala koji je moć...
Huan ga pomocu svoje osobne moci i "vidjenja stavlja u povisena stanja svijesti u kojem je blagostanje...i kastanjeda bi kasnije ratnickim nacinom zivota skupljao energiju,prisjetio se naukovanja,postigao cjelokupnost,skupio jos energije i kad dodje vrijeme otisao u svijet crvenih kukaca gdje je ratnicka druzina.....ZAR NE??

PUPA16
25.11.2005., 19:26
UH,ZABORAVIO NAJBITNIJE-preuzimanje odgovornosti

grizli
26.11.2005., 01:17
parsifal kaže:
Dragi adriatic,
.

Ali je carlos castaneda kao covjek :rigo:

(adriatic javi mi se(tj svima nama ) sa svojom reakcijom kada procitas knjigu ili proguglas malo :W

Daj ukratko reci kakav je bio? Reci tj jako ukratko probaj prepirčati tu knjgu od Amy Wallace;) :D

grizli
26.11.2005., 01:21
parsifal kaže:

ALI

A

Odkud si tako siguran;)

Možda je AMY BAŠ ta koja Blati kastanedu da proda svoju knjigu???:rolleyes:

PUPA16
26.11.2005., 10:56
Po meni dosli smo do necega sto meni dugoo nije bas bilo potpuno jasno a cega se don juan dotakao.rijec je o Nuznosti vjerovanja.
Primjer.Znanost.mi moramo vjerovati autoritetima iz bilo kojeg podrucja znanosti.Gete je zakljucio da se kod znanosti ,nacina razmisljanja iste, radi vise o pravilnosti nego istinitosti.ali je u pravilu znanstveni rad koji se objavi istinit a mi obicni ljudi moramo vjerovat u to jer je istina najveca snaga,tj jer od istine imamo koristi,tj od nekog prirodnog zakona koji je pronadjen,zart ne??
Don Huan veli da se ratnik podesava silama koje su nesmiljene a za koje obican covjek vjeruje da ce ih covjecanstvo jednom objasniti.Ucenje don Juana zalazi u misterije,tajne koje je pojedinac ili grupa otkriva,slucajno najcesce ili ih otkriva sluteci da one postoje,ili ih trazi pokusavajuci zadovoljiti svoj prometejev impuls.
Uglavnom huan poducava Castanjedu da ratnik VJERUJE NEVJERUJUCI,vrhunski ratnik,ili natcovjek,ili malo vise covjek je agnostik na kraju...On shaca da razum ili tonal pokriva malo toga,da ne moze puno toga shvatiti ili/i objasniti,da tonal mora pustit kontlolu,malo se povuci,konsolidirati...ratnik ga jaca nakon toga na sve moguce nacine a "volja" tj sila ,tj jedino stvarno bice,dolazi do izrazaja,preuzima covjekovo bice i tada je covjek najprirodniji.

Volio bih da netko komentira ovo moje napisano.Znam da je kaoticno i zbrda zdola al tako se i osjecam.Znam da me ceka jos puno posla da se podesim za Istinu.Dosta mi je bitno da pisem ovdje jer tako malo pravim reda unutar sebe,a i sebe podsjecam na istinu.

I pokusavam shvatit ovu Majstorovu o balansiranju koje je samo po sebi teror ali trenutno ne mogu,jezes ga.
pozdrav

Kesten
26.11.2005., 13:01
Pitanje svim kritičarima Castanede na topicu:

Kakva je točno sranja Castaneda napravio? Navedite par konkretnih činova.

Lame Deer
26.11.2005., 13:25
Rodio se :D

PUPA16
26.11.2005., 13:34
Po meni nije nikakvu.On je samo dokaz da svatko moze postati zreo.don Juan je ukazao na sve njegove nesavrsenosti...nesavrsenosti covjeka uopce i ono sto iz toga neminovno proizlazi.
po meni je castanjeda lazov kojeg je Huan natjero da se razgoli covjecanstvu.Bio je neodgovaran,slab,umisljen,bolesno za sebe i druge narcisoidan.Ja sam mu zahvalan sto je to objavio premda je on bez Nagualova vodstva bio obicno splaseno dijete kao sto je velika vecina ljudi.
On je vrsta covjeka kojeg bi ja u zivotu mogao samo zaliti i mozda nekako podnositi.I to je istina.Jedan prosjecni covjek koji je zbog naobrazbe i "znanja" mislio da je poseban i bolji od drugih....ipakje on toobjavio i obznanio,recimo da je bio moderni pokajnik...ali ga na to nije natjerao zivot niti savjest,niti strah od "bozje kazne" vec njegov ucitelj don juan Matus,yaqui indiujanac.

parsifal
26.11.2005., 15:22
Kesten kaže:
Pitanje svim kritičarima Castanede na topicu:

Kakva je točno sranja Castaneda napravio? Navedite par konkretnih činova.

1) a zasto ti ne citas i sam istrazujes nego zelis da ti se sve servira na tanjuru.
na ovom topiku sam prvi iznio ''kritiku'' kastanede na osnovu knjige njegove ucenice i ljubavnice a koju sam procitao o njemu

2) zato prati parsifalove upise u zadnjih nekoliko dana pa ces naci

3) guglaj i sam pa nadji

4) odi na amazon stranicu na link koji sam dao pa citaj sto drugi citatelji kazu o kastanedi i njegovim LAZIMA,PERVERZIJAMA, SADIZMU kao karakternoj osobini

parsifal
26.11.2005., 15:41
grizli kaže:
Odkud si tako siguran;)

Možda je AMY BAŠ ta koja Blati kastanedu da proda svoju knjigu???

grizli

Ne bi trebao nagadjati ,nagadjati pogresno,osobito ne bi trebao nagadjati o onom sto ne znas. Pa ti dobro znas sto su to umisljaji a koje drugima s pravom predbacujes u mnostvu prigoda :B

1) kladim se u sve sto imam da uopce nisi citao amazon recenzije o knjizi na linku kojeg sam dao

2) kladim se u sve sto imam da nisi ni na googlu potrazio vise informacija o ovome

3) grizli, znaj sto mudraci kazu,a i sam mozes uociti :

POSTIZANJE MaJSTORSTVA ; probudjenje,tj razumijevanje ''kako stvari rade i zasto se pisu pet-icije a ne sest-icije '' NE POMAZE mnogo u manifestiranom svijetu - u smislu ''OVOZEMALJSKOG '' USPJEHA,POSTIZANJA NAPRETKA i sl
stavise-''onaj koji zna'' nije u prednosti nad ''onim koji ne zna'',
jer se po defaultu ''onaj koji zna '' nece gurati ili sluziti prevarama,ambicijom,agresivnoscu...
SEBICNOST , I ''SEBEZABRINUTOST I AMBICIJA I ''PLANIRANJE o slavnoj buducnosti '' je zarisna tocka laznog .

Realizirani ljudi su po pravilu tihi i neprepoznatljivi. VELIKI SUSUR(galama) OBICNO JE VEZAN UZ VELIKU ISPRAZNOST tj sto je bubanj veci i supljiji to je buka veca. to vidimo svaki dan u saboru, na tvu , novinama; kod IL-a te NA VELIKOM MISNOM SLAVLJU U PUSCJOJ BISTRI

VJECNO PRELIJEVANJE IZ SUPLJEG U PRAZNO A SVE UZ VELIKU BUKU

ili kako kaze cuvena slavonska poslovica:

STO JE SELJAK GLUPLJI , KRUMPIR BOLJE RODI

Naravno,fora je da uvijek ima iznimki jer univerzum nije linearan ,pa se dogodi da oni kojima je dano i majstorstvo i smisao za javni nastup i liderstvo ,otvore npr. Veliku skolu prosvjetljenja :B

4) zato je tvoje majstorstvo + tvoja lijenost idealna kombinacija da te drugi uvijek zahebu ;) na manifestiranoj (raskrecenoj)razini

a sada nakon prodike da ti odgovorim KONKRETNIM PROTUARGUMENTIMA NA TVOJE ''lijeno pitanje-sumnju'' a koje poslovicno nije potkrijepljeno tvojim domacim radom.

1) vidis grizli ,na jednu tvoju recenicu ja ih moram napisati 50 da bih strpljivo dekontaminirao pogreske i nagadjanja kojima si ti ''zagadio atmosferu'' :B

pa krenimo uzvodno

... PADDLE !!

2) amy nije napisala knjigu toliko radi zarade KOLIKO RADI SAMOISCIJELJENJA I IZNOSENJA ISTINE ..

3) ona je i prije ove knjige i prije ulaska u vezu sa kastanedom bila BESTSELER AUTOR (evo bas sam jucer drzao u ruci njenu slavnu i vrlo zanimljivu -BOOK OF LISTS koju je napisala zajedno sa ocem i bratom

4)
Nakon smrti oca .
ona je naslijedila veliki imetak pa joj nije potrebna toliko zarada na osnovu ''izmisljenih prica '' i afera s castanedom.
Njen otac slavni autor Irwing wallace je castanedu zvao na partije pa su se tu amy i castaneda upoznali kada je njoj bilo tek 16)

AMY WALLACE I NJEN OTAC IRVING WALLACE:

http://sustainedaction.org/Wallace_Book/Irving_and_Amy_Wallace.jpg

Kasnije su se malo vidjali i uopce nisu kontaktirali.
Amy je postala ljubavnica castanedi sa svojih 35 a on je imao 65 (ili 60 ? ne sjecam se vise - racunajte po njenim i njegovim godinama ali se sjecam da je ona imala 35 i da je nedavno tj tada imala razvod braka )
Castaneda je lagao Amy da je vec 20 godina u celibatu i da je samo nju cekao jer ''Nagualova sperma nije za svakoga i mijenja zenama strukturu mozga '' :rolleyes: (zaista ovakav je castenedin stil zavodjenja.
pa ju je onda skuvao da je ona posebna(jer on vidi iz druge stvarnosti da su oni pravi par i da ona moze podnijeti njegovu slavnu spermu itd itd...ma bizarnost do bizarnosti ...

Castanedina omiljena tehnika je nazivanje amy (zena) kuckom,pickom,glupacom ,kurvom,... i sl ..tj nesto slicno ''zahebancijama / igrarijama ''balkanijan piga, ali dok je kod piga to mozda zahebancija(ili nije ???)ovo je bilo realnije i mnogo pakosnije :E

Misterija je kako jedna obrazovana, (ipak)pametna,slobodna,neovisna zena moze trpjeti jednog takovog sadistu koji je svako malo testira na njegove sadisticke nacine.Osim toga pati od dijabetesa pa mu se i ne dize tako lako A ONDA AGRESIVNO OPTUZI NJU i ona place ...i tako se ta patetika nastavlja.... Odgovor je klasican-ljubav je slijepa ,(ona je iskreno bila zaljubljena)CASTANEDINA MAGIJA USPJEHA ZAVODLJIVA,NJEGOVA IMAGINACIJA A LJUDSKA LAKOVJERNOST BESKRAJNA.Ljudska masta izmasta opravdanje za sve .
Uobicajeno opravdanje je da je to njen '' dragi '' nagual testira i kao ljubavnicu i kao ucenicu :rolleyes:

Ma imali su oni i lijepih trenutaka tj to je jedno stalno izmjenjivanje raja i pakla. on je otjera od sebe pa vrati., Pa je vara sa ostalim ''ucenicama-vjesticama'' koje ne znaju jedna za drugu jer se ne smije kao ratnik ''chatati na sladoledu u tkalcicevoj '' I RAZGOVARATI O OSOBNIM STVARIMA.
I svaka od njih misli da je ''samo ona izabrana'' da se shevi sa nagualom cija posebna sperma ''KATAPULTIRA U ODVOJENU STVARNOST ''' prije ili kasnije...

Ma Amy je sa Castenedom dozivjela u biti ono sto ona cura na Kozjaku od ona 2 splicanina- batala.
Ona je ispala onakova glupaca a ona dvojica su po stilu ka kastaneda . Smiju se, zajebaju se,jebuckaju , varaju, glavni su u gradu ,sve im je ravno i sve im je dopusteno ...

Ona sa kozjaka se nada modnom uspjehu u milanu a preko poziranja dvojici castaneda na kozjaku ,a amy SPIRITUALNOM NAPRETKU SA ''NAGUALOM''.
Svaka usporedba hramlje. Amy je Castanedu zaista voljela(to se kroz knjigu vidi ) i time je njen jad(bol) veci .

**

Zaista je castaneda imao mastovit stil ''kuvanja'' nema sto ..

Dvije stvari su beskonacne ...svemir i ljudska glupost.
Ali za svemir nisam siguran...

5)
POSTO JE U KNJIZI DALA MNOSTVO INTIMNIH (sexualnih i ostalih) podataka IZ svog ZIVOTA KOJE NIJE LAKO DATI i u kojima je ispala -'' glupaca koja nista nije shvatila '' , ''jadna'' , pateticna '' ,izmanipulirana, (citaj recenzije knjige )
ONDA JE OCITO DA JOJ JE OVU KNJIGU BILO TESKO NAPISATI I DA JE ONA JEDNA VRST (samo)ISCIJELJENJA I OPOMENE ZA DRUGe
MNOGI SU JOJ ZAHVALNI ZA OVU KNJIGU JER JE RAZOTKRILA LAZI I NACIN ZIVOTA JEDNOG ,kako ivan dobro rece -''zlocudnog genija '' i to po cijenu vlastite neugodnosti i samoporuge a sve da se istina iznese vani .
DAKLE, KNJIGA JE JEDAN VELIKODUSAN DAR JAVNOSTI i iznosenje istine cak i po cijenu ''osobnih gubitaka''

6)
Reci da je amy wallace napisala ovu knjigu da bi blatila castanedu (koji je ionako mrtav) i da bi zaradila novac
JE SLICNO pogresno, KAO RECI DA JE SEVERINA SAMA ponudila javnosti svoj privatni video da bi stekla novac ,popularnost, i naudila svom bivsem ljubavniku ,

posto su neki i iznijeli tu kvazi teoriju onda je jasno da je ona pogresna jer

a)
severina je bila slavna i prije filma

b) ocito je da joj je bilo jako stalo da se film ne vidi
c) nije nista zaradila a ono sto je i htjela TO JE BILO NAKNADNO,kada se prilagodila realnosti da je film postao opce javno dobro i veselje i kada je htjela nesto usicariti iz stete i skandala koji je nastao

d) sukoba sa severininim ljubavnikom iz filma nije bilo kao sto nema ni sukoba amy i castanede koji je vec 7 godina mrtav)

DAKLE KNJIGA AMY WALLACE JE VAZNO SVJEDOCANSTVO O CASTANEDI,njegovim lazima,patetici,perverzijama.
castaneda je cijeli zivot JAKO ZELIO IZBRISATI SVOJU ''LICNU HISTORIJU'' i to je preporucio svakom ''ratniku'' (citaj fantastu) .

Osim toga uveo je famozno izjegavanje fotografiranja.

Hm ...kao sto sam cuo..

kurve jako vole govoriti o postenju
a vojnici o skracenju

a debeli ljudi izbjegavaju vagu ...

razmisljam

posto je castaneda bio svjestan da je ruzan izvana i iznutra nije ni cudo da je provodio izbjegavanje fotografiranja i iznosenja prica o njemu; a zastiti svog perverznog ega dao misticnu dimenziju-duhovne prakse ''ratnika'' :rolleyes:

parsifal
26.11.2005., 15:45
grizli kaže:
Odkud si tako siguran;)

Možda je AMY BAŠ ta koja Blati kastanedu da proda svoju knjigu???:rolleyes:

grizli i ostali

ovdje imate njene odgovore na najcesca pitanja koja joj se postavljaju

Imate i izvadke i knjige...citajte i surfajte malo i sami istrazujte

pa ne mogu vas sve zlicicom hraniti
ODRASTITE MALO :B

intervju sa amw wallace o kojoj dosta govorimo (http://sustainedaction.org/Wallace_Book/Ellis%20FAQ.htm)

http://sustainedaction.org/Wallace_Book/Amy_Wallace2.jpg

parsifal
26.11.2005., 16:37
postoji cijeli forum !!o ovoj temi o kojoj govorimo pa ko voli istrazivati neka cita (http://p197.ezboard.com/fsustainedreaction98489frm12)

grizli
27.11.2005., 00:28
Parsifal zbori:

Ne bi trebao nagadjati ,nagadjati pogresno,osobito ne bi trebao nagadjati o onom sto ne znas. Pa ti dobro znas sto su to umisljaji a koje drugima s pravom predbacujes u mnostvu prigoda

Posto je sve relativno recimo: Tvrdim: DA MAKAR i nisam citao nikakve recenzije postoji mogucno da je amy tas koja blati kastanedu jer ona zeli zaraditi lovu na tome..

Nisam citao niti kastanedu, niti amy
;) :D

kladim se u sve sto imam da uopce nisi citao amazon recenzije o knjizi na linku kojeg sam dao

2) kladim se u sve sto imam da nisi ni na googlu potrazio vise informacija o ovome

Ak ti već klađenje tako dobroide šta onda ne kockaš.. možda budeš uspješan u tome:B

POSTIZANJE MaJSTORSTVA ; probudjenje,tj razumijevanje ''kako stvari rade i zasto se pisu pet-icije a ne sest-icije '' NE POMAZE mnogo u manifestiranom svijetu - u smislu ''OVOZEMALJSKOG '' USPJEHA,POSTIZANJA NAPRETKA i sl
stavise-''onaj koji zna'' nije u prednosti nad ''onim koji ne zna''

Baš ironično: Kastaneda je taj koji piše o nekakvom "majstorstvu" valjda i istini recimo.. makar ga nisam cito. to pretpostavlajam, sto znaci da to baš i ne spada u svakodnevni život:rolleyes:
Niti me njegov svakodnevni život zanima.. pa nije jedini sadista učotelj (ako već tvrdiš da je tako) ima ih miljon na svijezu..
Takodjer postoji mogucnost da "sadista"(mislim prema svojim bližnjima) učitelj može biti realiziran

:rolleyes:

grizli
27.11.2005., 00:30
Parsifal nastavak:

4) zato je tvoje majstorstvo + tvoja lijenost idealna kombinacija da te drugi uvijek zahebu na manifestiranoj (raskrecenoj)razini

Da se radi o nećemu što me zanima, što mi je "potrebno" u svakodnevnom zivotu nebi se lijeno ponio.. za kastanedu me baš briga

a sada nakon prodike da ti odgovorim KONKRETNIM PROTUARGUMENTIMA NA TVOJE ''lijeno pitanje-sumnju'' a koje poslovicno nije potkrijepljeno tvojim domacim radom

Moja tvrsdnja je samo teoretska pretpostavka da koliko god argumentirala AMY i svu silu argumenata iznjela postoji mogučnost da laže o kastanedi pročitao ja njezinu knjigu ili ne..;)

grizli
27.11.2005., 00:40
4)
Nakon smrti oca .
ona je naslijedila veliki imetak pa joj nije potrebna toliko zarada na osnovu ''izmisljenih prica '' i afera s castanedom.
Njen otac slavni autor Irwing wallace je castanedu zvao na partije pa su se tu amy i castaneda upoznali kada je njoj bilo tek 16)

Castaneda je još možda "slavniji od nje" (po broju prodanih knjiga)..

Slavna ona , slavan on.. kome vjerovat:rolleyes:

Amy je postala ljubavnica castanedi sa svojih 35 a on je imao 65 (ili 60 ? ne sjecam se vise - racunajte po njenim i njegovim godinama ali se sjecam da je ona imala 35 i da je nedavno tj tada imala razvod braka )

Dok su ljubav i strasti ovdje upletene NIKOME nije za vjerovat niti Castanedi... niti njoj;)

Misterija je kako jedna obrazovana, (ipak)pametna,slobodna,neovisna zena moze trpjeti jednog takovog sadistu koji je svako malo testira na njegove sadisticke nacine

Ja to tvrdim od početka.. nikome nije da vjerovat..

Ma Amy je sa Castenedom dozivjela u biti ono sto ona cura na Kozjaku od ona 2 splicanina- batala.
Ona je ispala onakova glupaca a ona dvojica su po stilu ka kastaneda . Smiju se, zajebaju se,jebuckaju , varaju, glavni su u gradu ,sve im je ravno i sve im je dopusteno ..

A je tak ona je manje normalna od njega: Trebala ga je tri puta poslat u PM.. ma koliko bila zaljubljena :lol:

Reci da je amy wallace napisala ovu knjigu da bi blatila castanedu (koji je ionako mrtav) i da bi zaradila novac
JE SLICNO pogresno, KAO RECI DA JE SEVERINA SAMA ponudila javnosti svoj privatni video da bi stekla novac ,popularnost, i naudila svom bivsem ljubavniku ,

Gledaj.. izgleda da nije zbog love.. makar je to i najmanji razlog ovdje.. postoji MILJON razloga da ona laže.. makar zasigurno možda govori istinu

DAKLE KNJIGA AMY WALLACE JE VAZNO SVJEDOCANSTVO O CASTANEDI,njegovim lazima,patetici,perverzijama.
castaneda je cijeli zivot JAKO ZELIO IZBRISATI SVOJU ''LICNU HISTORIJU'' i to je preporucio svakom ''ratniku'' (citaj fantastu) .

Što čini kod tebe da si apsolutno 100% siguran...
Ja čak nisam apsolutno siguran da li se zemlja okrece oko sunca:B

parsifal
27.11.2005., 01:08
grizli kaže:

Posto je sve relativno recimo: Tvrdim: DA MAKAR i nisam citao nikakve recenzije postoji mogucno da je amy ta koja blati kastanedu jer ona zeli zaraditi lovu na tome..

A ja tvrdim da POSTOJI mogucnost da si ti ustvari vanzemaljac prerusen u humanoida cija je najvaznija uloga iritirati baphometa na ovom forumu.

Takodjer postoji mogucnost da "sadista"(mislim prema svojim bližnjima) učitelj može biti realiziran

1) slazem se da postoje realizirani ucitelji koji su se sluzili raznim ''crazy tehnikama'' da razbiju ''pospanost'' svojih ucenika

2) po mom sudu castaneda nije realizirani ucitelj.
on je literarni genije ,genije manipulacija i imaginacije ali kojeg
treba izbjegavati.

On je ustvari los ucitelj i varalica KOJA SJAJNO MOZE POSLUZITI NEKOM DA SHVATI RAZLIKU IZMEDJU pravog i laznog ucitelja.

ili ovako se moze reci

Voda je isto Bog (ili izraz boga/totaliteta/realnosti/datost

ALI PRLJAVU VODU NE TREBA PITI

Tigar je isto tako ''Bog'' tj savrsen kao takav i SVET JER JE ZIV jer sve sto zivi je sveto ;)

ALI ''Boga'' TIGRA i medjeda :B -VALJA IZBJEGAVATI

parsifal
27.11.2005., 01:13
grizli kaže:

Moja tvrsdnja je samo teoretska pretpostavka da koliko god argumentirala AMY i svu silu argumenata iznjela postoji mogučnost da laže o kastanedi pročitao ja njezinu knjigu ili ne..;)

a moja je tvrdnja da ako 4-5 ucenica (ne sve !) castanedinih pocini samoubojstvo nakon sto on premine e da bi tako precicom presle u ODVOJENU STVARNOST :rolleyes: da one skupa sa castanedom imaju ''cuka u glavi '' i da stoga amy wallace ne laze jer ako ona laze u svojoj knjizi - samoubojstva ne lazu ...

grizli
27.11.2005., 01:18
2) po mom sudu castaneda nije realizirani ucitelj.
on je literarni genije ,genije manipulacija i imaginacije ali kojeg
treba izbjegavati.

On je ustvari los ucitelj i varalica KOJA SJAJNO MOZE POSLUZITI NEKOM DA SHVATI RAZLIKU IZMEDJU pravog i laznog ucitelja.

Nisam čito niš od kastanede:

Jel si taj sud donio citasjuci kastanedu ili citajuci amy??:rolleyes:

a moja je tvrdnja da ako 4-5 ucenica (ne sve !) castanedinih pocini samoubojstvo nakon sto on premine e da bi tako precicom presle u ODVOJENU STVARNOST da one skupa sa castanedom imaju ''cuka u glavi '' i da stoga amy wallace ne laze jer ako ona laze u svojoj knjizi - samoubojstva ne lazu ...

ok, ok:rolleyes: :B

možda su lažirale samoubojstvo:B

grizli
27.11.2005., 01:19
No no.. mogu se jaslozit s time da je kastaneda sadista... samo sam želio napomenuti neke druge stvari:D

Enchantress
27.11.2005., 03:21
grizli kaže:

O tome smo već pisali na temi. Ja takođe verujem da postoji ta mogućnost, jer DATOST je različita kod svakog od nas i očekivati od prosvetljenog majstora da se uklapa u naš majstorski model je ipak malo predetinjasto, no opet takva osoba, čak iako je realizovana, teško može biti "učitelj". Jedno je ako se sadista-majstor sretne sa drugom prosvetljenom osobom, a nešto sasvim drugo ako je u kontaktu sa neprosvetljenim bićima.

grizli
27.11.2005., 03:31
Nymph kaže:
O tome smo već pisali na temi. Ja takođe verujem da postoji ta mogućnost, jer DATOST je različita kod svakog od nas i očekivati od prosvetljenog majstora da se uklapa u naš majstorski model je ipak malo predetinjasto, no opet takva osoba, čak iako je realizovana, teško može biti "učitelj". Jedno je ako se sadista-majstor sretne sa drugom prosvetljenom osobom, a nešto sasvim drugo ako je u kontaktu sa neprosvetljenim bićima.

Ali u 99.999999999999999999 apsolutno sigurno realizirati može biti samo šititelj ljubavi a ne sadista;) obično je uvjek tako:rolleyes:

Enchantress
27.11.2005., 03:38
parsifal kaže:
a moja je tvrdnja da ako 4-5 ucenica (ne sve !) castanedinih pocini samoubojstvo nakon sto on premine e da bi tako precicom presle u ODVOJENU STVARNOST :rolleyes: da one skupa sa castanedom imaju ''cuka u glavi '' i da stoga amy wallace ne laze jer ako ona laze u svojoj knjizi - samoubojstva ne lazu ...
On je, onda, držao nešto poput sekte?

parsifal
27.11.2005., 03:45
Nymph kaže:
On je, onda, držao nešto poput sekte?

ma nije ustvari...

ako ti se da citati moje upise od pocetka dao sam dosta detalja..

vjerovatno si preskocila da je imao samo oko 10 ucenika!

tako da to nije bila sekta u smislu u kojem su sekte brojne i zele sto vise clanova

oni su drzali do elitizma i bilo je jako ,jako jako

i jako

tesko upasti u UZI KRUG OKO KASTANEDE

niti ih je on natjerao na samoubojstvo

imali su oni dosta slobode, zivjeli u svojim kucama (stanovima ) (ali blizu jedni drugih ) ( u los andjelesu ) i izlazili u javnost i davali radionice (tensegriti koji je jako popularan u zagrebu i beogradu )

vrlo originalna, komplicirana ''skupina ljudi''

KOJA JE ZAISTA POSEBNA u svakom pogledu ...

a kastaneda svakako ''najposebniji''

Enchantress
27.11.2005., 04:07
parsifal kaže:
ma nije ustvari...

ako ti se da citati moje upise od pocetka dao sam dosta detalja..

vjerovatno si preskocila da je imao samo oko 10 ucenika!

tako da to nije bila sekta u smislu u kojem su sekte brojne i zele sto vise clanova

oni su drzali do elitizma i bilo je jako ,jako jako

i jako

tesko upasti u UZI KRUG OKO KASTANEDE

niti ih je on natjerao na samoubojstvo

imali su oni dosta slobode, zivjeli u svojim kucama (stanovima ) (ali blizu jedni drugih ) ( u los andjelesu ) i izlazili u javnost i davali radionice (tensegriti koji je jako popularan u zagrebu i beogradu )

vrlo originalna, komplicirana ''skupina ljudi''

KOJA JE ZAISTA POSEBNA u svakom pogledu ...

a kastaneda svakako ''najposebniji''

A ti si to predstavio tako strašnim! ;) Ljudi rade najrazličitije stvari, pa eto, Univerzum je želeo da se poigra malo i na taj način - da bude Kastaneda i njegovi učenici. Šta sad! :p

Enchantress
27.11.2005., 05:34
PUPA16 kaže:
rijec je o Nuznosti vjerovanja.
Probaj da ne veruješ jedan dan. Nemoj verovati ni u šta. I videćeš - ništa se neće promeniti. :)

On shaca da razum ili tonal pokriva malo toga,da ne moze puno toga shvatiti ili/i objasniti,da tonal mora pustit kontlolu,malo se povuci,konsolidirati...ratnik ga jaca nakon toga na sve moguce nacine a "volja" tj sila ,tj jedino stvarno bice,dolazi do izrazaja,preuzima covjekovo bice i tada je covjek najprirodniji.

Čovek je najprirodniji u svakom postojećem trenutku. Ne može biti više prirodan od onog što jeste po samoj svojoj prirodi. :zvrko: :) Razum može jedino da shvati da je svako njegovo "znanje" subjektivno i svaka "istina" do koje on može doći potpuno relativna.

Volio bih da netko komentira ovo moje napisano.Znam da je kaoticno i zbrda zdola al tako se i osjecam.Znam da me ceka jos puno posla da se podesim za Istinu.Dosta mi je bitno da pisem ovdje jer tako malo pravim reda unutar sebe,a i sebe podsjecam na istinu.

Ko će odrediti šta je "istina"? Ako si to ti sam, kako znaš da si u pravu? Ako je neko drugi, kako znaš da je on u pravu? ;)

Kesten
27.11.2005., 08:03
dada79 kaže:
Jer, podstaviti pocetniku odmah teoriju na samom startu, UBIJA NJEGOV VLASTITI PUT SPOZNAJE i ogranicava kvalitet iskustva. Kad te pita, ne daj mu odgovor, vec ga natjeraj i pusti da se sam koprca i dodje do odgovora KROZ RAD, pa makar taj proces trajao i godinama.

"Kad te pita, ne daj mu odgovor?"
To ne opisuje učitelje, već manipulatore.
U svakoj disciplini postoji teorija koju treba prenijeti. Teorija je sažetak, ono što se shvaća apstraktnim mišljenjem. Iz duhovne perspektive, predavanje teorije zahtijeva iskrenost.
Konkretno, bi li ti recimo išla studirati na kemijsko-tehnološki fakultet kad bi ti tamo rekli - "ovo su epruvete, a vani imate polje - ekstrahirajte elemente iz prirode i naučite sami koji ima kakav efekt. " I onda odu i puste te da se koprcaš četiri godine. Nitko tu ne bi studirao. S druge strane, duhovnjaci često prodaju baš takav pristup. "Ti ne možeš shvatiti moju dubinu, a sad mi se klanjaj."

Kesten
27.11.2005., 08:39
parsifal kaže:
1) a zasto ti ne citas i sam istrazujes nego zelis da ti se sve servira na tanjuru.
na ovom topiku sam prvi iznio ''kritiku'' kastanede na osnovu knjige njegove ucenice i ljubavnice a koju sam procitao o njemu

2) zato prati parsifalove upise u zadnjih nekoliko dana pa ces naci

3) guglaj i sam pa nadji

4) odi na amazon stranicu na link koji sam dao pa citaj sto drugi citatelji kazu o kastanedi i njegovim LAZIMA,PERVERZIJAMA, SADIZMU kao karakternoj osobini

Evo, istražio sam. Na Amazonu ne piše ništa konkretno - samo da je njegova grupa funkcionirala po principu kulta.

Tvoji upisi ne navode ništa konkretno. Niti jedan jedini istinski loš čin. Pljuješ po Castanedinom karakteru i fizičkom izgledu (ne znam kad je ikad pljuvanje po nečijoj ružnoći bilo "duhovno"). Navodiš kako je "Castaneda gori od Charlesa Mansona", ali ne navodiš zašto. S druge strane, sljedbenici Charlesa Mansona su dokazani ubojice, a Castanedini to nisu.

Ako želiš biti koristan, napiši konkretne podatke o "PERVERZIJAMA I SADIZMU" koje tako naglašeno spominješ. I nemoj mi govoriti da "proguglam i pročitam knjigu". Da su ti optužbe istinite, već bi i sam naveo konkretne stvari. Ovako si samo glasan.

PUPA16
28.11.2005., 07:03
hm,ne znam,Juan je sam rekao da kastanjeda moze u najboljem slucaju pomoci samo jednom covjeku,ne znam zasto tliko halabuke,a najvecu dizu ljudi koji djela nisu procitali i shvatili,to mi ide na jetru samo tako.Ne trazite istinu vec se prepucavate.
no dobro.Nisam siguran da je kastanjeda do zadnjeg nasao mir niti ljubav,bez obzira na sto je imao besprijekornog ucitelja ili barem solidnog poput huana matusa.
Kastanjedin napredak je bio isforsiran,ali to je samo nacin Novih vidjelaca nagual tradicije..itd
kad se procitaju djela najbitnije i uvjek samo bitno to da vidis gdje si ti u tome svemu...i kolika je tvoja "osobna moc",koliki stitovi kojim cuvas svoje bice.
štulić pjeva,mislim da je to heraklitova:"Ukus je karakter a karakter sudbina a sta cu aj u svemu tome htio bih da znam...i lamentira,tesko ovo zivot!!!":rolleyes:
..ja sam tolko budan da sam cijeli kao struna,pritisak unutar mene plasi i sablaznjava,eh..nekad sam bio ljubav vecinom sam sam prazan..struggle wihin,fire within

Balkanijan Pimp
28.11.2005., 09:18
Kastaneda je lazov, a Huan izmisljotina :kava:

Mislim... da je trece oko napisao tibetanac, a ne engleski novinar iz autobiografske perspektive tibetanca pa je to tesko odrzivo i dalje bi ekipa vjerovala da je to istina, a neki i tako vjeruju.

Covjece.. pa svatko moze napisat sto zeli, nemres samo tako svakoj bajkici vjerovat :rolleyes:

Enchantress
28.11.2005., 20:47
Balkanijan Pimp kaže:
Mislim... da je trece oko napisao tibetanac, a ne engleski novinar iz autobiografske perspektive tibetanca pa je to tesko odrzivo i dalje bi ekipa vjerovala da je to istina, a neki i tako vjeruju.
To je ona knjiga u kojoj treće oko otvaraju zabijanjem drvenog predmeta u čelo? :D ;)

PUPA16
28.11.2005., 22:53
vezano za romsamp lampu ili sl. po meni je finta ta da se muski djecak pravilno odgoji i zadrzi u sv.gralu.........o tome pricamo,zar ne paercivalu tj parsifalu?
Orao je konacan i stvaran a ljudsko ponasanje je ludilo pa ratnik prilazi "kontroliranim ludilom"

Strah je dobar..tjera ratnika da uci

ratnik koristi forum stedljivo i sa ljubavlju
;) ostaje koliko treba i odlazi ne ostavljajuci trag za sobom..vezano za Topic o Neostavljanju tragova:W

Noor Jehan
28.11.2005., 22:57
PUPA16 kaže:

Orao je konacan i stvaran a ljudsko ponasanje je ludilo pa ratnik prilazi "kontroliranim ludilom"

a tko je "kontrolor" ? :eek:

http://www.hrphotocontest.com/data/media/49/kolodvor.jpg

Inside Silence
21.07.2008., 16:23
Treca tocka ili nemo znanje, nalazi se na posebnom mjestu gdje se sjecu dva puta u teci, kada covijek osijeca dualizam. Onda se desava treca tocka. Pa ako je netko za diskusiju o tome !!!

Inside Silence
24.07.2008., 00:47
http://www.phpbbplanet.com/trecatocka/

Novi forum, za istrazivanje svijesnosti prema Carosu Castanedi.
Dobrodosli svi tragaoci za slobodom, duha !

:top:

Inside Silence
15.01.2009., 14:54
Dobih danas presmjesan meil u svezi toga,...

Dojdite na novi NAGUAL forum.
Forum koji vas vodi tik do trece paznje.
Svim posjetiocima odobravamo 30% popusta.
Ako to kazete prijateljima odobrit cemo vam jos 20%.
Ako vasi prijateli to kazu jos svojima, dobit vete jos 5% rabata na kolicinu.

Ali to nije sve,...
uz taj magican popust dobivate jos i magicno
uze, na kojem mozete visjeti naglavacke sa drveta, do mile volje.

Ko kaze da je sloboda skupa, uz tako nevjerojatan popust, 55% + MU !!!!
Pozurite samo prvih nekoliko clanova dobivaju magicno uze i ulaze
u bubanj za glavnu nagradu, jednodnevni posjet u NAGUAL, puni pansion.

Kopirajte ovu poruku i saljite, ODMAH !! Ostvarite popust i dobijte MU !

Vas,

NAGUAL forum
http://nagual.forumotion.net/

P.S.

Clanove koji imaju vise od jedne rupe na cahuri ne pustamo !!!

:D:D:D:D:D

Primus_6
02.04.2009., 11:52
Jedna stvar parsifal. Ti si vjerovatno jedan nadrkani čitač koji iz ovog mjesta kojeg dolazi sve znaš jer si se uvjerio preko njene knjige i internet medija.ona je mladja od njega vec i znamo koliko i dok je on lutao po meksiku ona je je bila pubes. s druge strane i da je izmislio don juana matusa i uspio napisati knjigu umjetnost sanjanja i da je čarobnjak fikcija e onda je Carlos C. fenomen i to ne umanjuje vrijednost knjige. P.S. koliko poznatih i imućnih znaš da glume,pjevaju i dalje bez obzira šta im novac nije potreban, možda im je samo potrebna pozornost. prestani biti vidovit.

Primus_6
02.04.2009., 12:11
I još jedna stvar bilo bi bolje kad bi se raspravljalo o knjizi i kako ju je netko od nas doživio nego sa se uplićemo u privatnost života ljudi kojih nismo nikada ni vidjeli i sve informacije nam dolaze putem interneta i tv-a može bit i nemora biti istina.i šta sad?

biliver
12.05.2009., 15:37
parsifal umjesto da izigravaš da si popio svu pamet ovoga svijeta malo manje mudruj, jesi li uopce krenuo putem ratnika? nisi sigurno, lakše je srat po necemu jelda? ''odvratno ali fascinantno''

Yivanmukta
15.05.2009., 16:06
parsifal umjesto da izigravaš da si popio svu pamet ovoga svijeta malo manje mudruj, jesi li uopce krenuo putem ratnika? nisi sigurno, lakše je srat po necemu jelda? ''odvratno ali fascinantno''

Nisam se jednom s njim zakačio, ali moram mu ovaj put dati podršku.
Pogodio je u bit stvari i podastro sve potrebne argumente.
Činjenica da si ti zaveden jeftinim kavziduhovnim mistificiranjem svega što je na bilo koji način povezanos s fenomenom "Castaneda", problem je koji ćeš kad tad morat sam u sebi riješit.

Kratak citat iz materijala koji je linkao na najbolji mogući način portretira stanje duha svih vas opčinjenih Castanedijanizmom ;

John Skipp - "The Emerald Burrito of Oz""So there I was, like some depressing teenage science fiction cliché: scavenging for chunks of busted totems in the moral waste-land, sifting through the muck, trying to paste the good parts together into something that resembled a guiding light.
And suddenly, in the depts of my despair…."

Gađa u samu srž ; "desperate teenge sci-fi clithe" ili ti ga - zbunjeni samodostani, emocionalno još nesazreli adolescent u potrazi za čudom, svojom osobnom legendom..."scavenging for chunks of busted totems", kopa i prevrće po kvaziduhovnom senzacionalističko komercijalnom smeću tražeći neki viši smisao...dok konačno (u neurotičnom silovanju vl.očajanja) ne naiđe na par "rečenica" na koje se za čitav život ne "navuče" poput ovisnika, tonoći sve dublje i dublje prikovan za uteg besmisla...dok godine polako ali neumoljivo ne prođu i potencijal za bilo šta smisleno ne ode u p.materinu.

Svak koji je Boga makar na trenutak osjetio odmah je u stanju detektirati u kojem pravcu Castaneda gura svoje teze i koliko u biti malo iskustva Njegova (Božjeg) prisustva ima...

Prirodna inklinacija svih koji ga "puše" je zatvaranje u čahuru vlastite "posebnosti" nekoga tko eto - strateški kontrolira ludilo oko sebe.
Hoda svijetom neprimjećen (Bog te nevidio:zvrko:) i upravlja iluzijom kojom su svi oko njega nafilani.
Ja sam mistični strateg, svi ostali moje lego kockice...zemljo otvori se !
:lol:
Takovi se jadnici patetično vole nazivati "ratnicima" ili "magovima" i boluju od dobroznane bolesti koja neumoljivo razara duh i ubija duhovnost, a to je upravo to autohipnotično samouvjerenjavanje da smo na na bilo koji način bolji od drugih.
Uvjerenje da druge treba kontrolirati i da nisu ništa više od poluga koje pomičemo / stepenica preko kojih se uspinjemo do vl.samorealizacije.
Pa onda počnu manipulirati svima i svačime, do te mjere da konačno i vl. roditelje / svoje bližnje počinu percipirati kao nešto čega se treba riješiti da bi se napredovalo / "živjelo".

Najgora oda samodostatnosti i egocentričnom samoizolacionizmu za koju znam.
Opsesivna manipulativnost koja zaslužuje stručnu pomoć...

Mater mi mile !

Jednom kad uistinu osjetiš Boga u svemu što te okružuje, jednom kad te pomete s nogu i ostavi te bez daha...doslovno ti počnu kosti vibrirati od ganuća potaknutog bezrezervnim davanjem koje izbija iz svega čega se dotičeš, živog prisustva koje svemu daje smisao i u svemu se zrcali - shvatit ćeš koliko plitak ,"foni" i patetično manipulativan Castaneda uistinu jeste.

I koliko "sexy" zvuči svakome onome koji Boga osjetio nije, ali intelektualno to pokušava.

Poput pjeva sirena što u propast vuče sve one koji jeftini emocionalizam i površnu glad za "mističnim" nisu u stanju kompenzirati osobnim iskustvom.

PS.
Uzevši križ tvojih i mojih grijeha na sebe iz ljubavi prema tebi ovakvome kakav si, i bez "magovsko elitističkog" uzdizanja iznad onih koji su ga pljuvali, Bog ti je pokazao koliko vrijediš (i ti i onaj "najgluplji" tupan što ne kuži put tzv."ratnika") i kako u svijetu koji te okružuje - djeluje.
Ako On nije isključio nikoga iz svojega srca, razmisli koliko je u pravu svaki onaj koji ti suprotno propovjeda.

Tog da Bog osobno oprndeči buzdovanom po glavi, nebi osjetio ništa...pitao bi eventualno - "Tko je ugasio svjetla ?!"

Inside Silence
17.05.2009., 12:02
Daj ukratko reci kakav je bio? Reci tj jako ukratko probaj prepirčati tu knjgu od Amy Wallace;) :D

Umjesto da je bila sretna kaj joj je Kastaneda htio sjebat samovažnost ona je pukla ko mala beba i prilagodila se materijalizmu i prodavanju nekakve knjige, pih, imala je sve a dobila je nista !!:D

Inside Silence
17.05.2009., 12:36
Pa, kolko vidim tu su sami filozofi koji uglavnom nisu procitali knjige vec samo filozofiraju na temelju nekih drugih filozofa koji su nesto izfilozofirali od opet nekih filozofa, itd.

Rekla baba susjedi, pa to ova uvecala ili u manjila, pa ispricala rodjaku, pa to ovaj opet ispricao prijatelju na kavi i tako nasto ljutski djumbus necega sta u biti nema veze sa nicim.

Don Hun izmislotina??!!
Procitajte bar 6. 7. 8. 9. i 10 knjigu, i onda recite dali je to moguce izmisliti ?
Sve je toliko slozeno, da je tako nesto nemoguce izmisliti !!!

Ja zivim 18 godina u tom uvjerenju, posto sam svjestan toga tek prije dvije godine kada su mi se pocele dogadjati stvari o kojima don Huan PRICA.

Unutarnja tisina, svjesnost i izlazak energetskog tjela, povisena svijest i tumacenje drugima u tom stanju, vidjenje energije, vidjenje ljudi koji svijetle i koji su prazni, posto sam svjestan pomicanja skupne tocke, itd, itd, itd jos dosta toga.

Nedavno sam prijatelja lupio u desnu plecku, en. tjelo mu je izislo iz njega na oko dva metra, nije 5 min mogo doci k sebi, dva dana je bio u povisenoj svijesti stanje ajmo reci koda je pripit al drugacije.

Znaci, dogadja se sve ono o cemu Huan prica !!!!

NIJE IZMISLJENO !!!

Dok su su godinama narodi brinuli o materijalizmu indijanci su izucavali svjest !!

:mig:

r0nin
17.05.2009., 16:10
Unutarnja tisina, svjesnost i izlazak energetskog tjela, povisena svijest i tumacenje drugima u tom stanju, vidjenje energije, vidjenje ljudi koji svijetle i koji su prazni, posto sam svjestan pomicanja skupne tocke, itd, itd, itd jos dosta toga.

Nedavno sam prijatelja lupio u desnu plecku, en. tjelo mu je izislo iz njega na oko dva metra, nije 5 min mogo doci k sebi, dva dana je bio u povisenoj svijesti stanje ajmo reci koda je pripit al drugacije.

Ovo je pliće čak i od kršćanske teologije, a ona je stvarno plitka. Jasno mi je da se ljudi u svasta ufuravaju, ali reci mi covjece zasto. Sta ti ovo treba? U slucaju da ti je ovo sto si napisao scenarij za nekakav trash-sf film, ispricavam se na prgavosti i neimanju osjeta za umjetnicki dojam.

XeiX
17.05.2009., 18:09
P
Don Hun izmislotina??!!
Procitajte bar 6. 7. 8. 9. i 10 knjigu, i onda recite dali je to moguce izmisliti ?
Sve je toliko slozeno, da je tako nesto nemoguce izmisliti !!!

Laz ces najjednostavnije prepoznati po tomu sto je komplicirana. Istina je jednostavna. Ako postoji nacin dovodjenja sebe u nekakve vise nivoe svjesti onda je to bozji dar i kao takav po defaultu dostupan svima bez uberkompliciranih rituala, metoda i ucenja.

Inside Silence
17.05.2009., 23:06

Ovo je pliće čak i od kršćanske teologije, a ona je stvarno plitka. Jasno mi je da se ljudi u svasta ufuravaju, ali reci mi covjece zasto. Sta ti ovo treba? U slucaju da ti je ovo sto si napisao scenarij za nekakav trash-sf film, ispricavam se na prgavosti i neimanju osjeta za umjetnicki dojam.

Nisam se ufurao u nista, nije nikakav scenarij za nista, vrlo sam svjestan i trezven u svemu tome, jednostavno ne zelim vise nikad zivjeti na ljudskom minimumu nakon svega u sto sam se sam uvjerio.

Inside Silence
17.05.2009., 23:11
Laz ces najjednostavnije prepoznati po tomu sto je komplicirana. Istina je jednostavna. Ako postoji nacin dovodjenja sebe u nekakve vise nivoe svjesti onda je to bozji dar i kao takav po defaultu dostupan svima bez uberkompliciranih rituala, metoda i ucenja.

Biblija je jednostavna ?!:rofl: Afkors !:rofl:

Pa da, visi nivoi svijesti i jesu dar koji svako od nas ima u sebi po defaultu i o tome ti i don Huan prica, i naravno dostupan je bez rituala.

Samo,.. moras toga postat svjestan, jer ti je taj default uvijek u stand-by modu.

mladi_luk
18.05.2009., 20:12
evo jedno pitanjce,
uz sve ostalo što trenutno čitam, čitam i Orlov dar, pročitala sam više od pola knjige, ali počela sam se gubiti i sve više toga ne razumijem. nerado to priznajem da ne ispadnem plitka. ako se ne varam Orlov dar je posljednja u tom nizu knjiga koje počinju sa Učenjem Don Juana. Jel možda zato ne kontam neke stvari, jer nisam počela od prve knjige? Ili je sve isto?

XeiX
18.05.2009., 21:21
evo jedno pitanjce,
uz sve ostalo što trenutno čitam, čitam i Orlov dar, pročitala sam više od pola knjige, ali počela sam se gubiti i sve više toga ne razumijem. nerado to priznajem da ne ispadnem plitka. ako se ne varam Orlov dar je posljednja u tom nizu knjiga koje počinju sa Učenjem Don Juana. Jel možda zato ne kontam neke stvari, jer nisam počela od prve knjige? Ili je sve isto?

Ja sam davno citao tu literaturu i bio sam fasciniran idejom. Ali isto tako ne mogu se pohvaliti da sam bas sve uspio shvatiti. Kao i mnogi drugi mislim da se radi o falsifikatu i da nikakav Don Juan, lik iz knjige nije postojao niti je poducavao ono i onako kako to Castaneda pise. Ima na mrezi dosta o Castanedi i mozes cuti i jedna i druga misljenja. Ono da je Castaneda sarlatan ipak je argumentirano i vjerojatnije nego da je Castaneda uistinu dozivio sve ono o cemu u knjizi pise.

http://www.salon.com/books/feature/2007/04/12/castaneda/

Inside Silence
18.05.2009., 23:39
evo jedno pitanjce,

Nema frke, reci kaj te zanima u cemu se gubis?:top:

Inside Silence
18.05.2009., 23:46
Ja sam davno citao tu literaturu i bio sam fasciniran idejom. Ali isto tako ne mogu se pohvaliti da sam bas sve uspio shvatiti. Kao i mnogi drugi mislim da se radi o falsifikatu i da nikakav Don Juan, lik iz knjige nije postojao niti je poducavao ono i onako kako to Castaneda pise. Ima na mrezi dosta o Castanedi i mozes cuti i jedna i druga misljenja. Ono da je Castaneda sarlatan ipak je argumentirano i vjerojatnije nego da je Castaneda uistinu dozivio sve ono o cemu u knjizi pise.

http://www.salon.com/books/feature/2007/04/12/castaneda/

Gle, pa u cijeloj toj prici Kastaneda uopce i nije bitan, on je bio zavrsetak, on je sve samo prenio na papir. Bitno je ucenje don Huana i ono o cemu on sve prica !

Te knjige su ko glavice luka, nece ti biti odmah nista jasno ali kad se zakacis na namjeru istoga pocinjat ces se osvjescivati i tokom godina bit ce ti sve jasnije i sve ces vise povezivati,..

Tesko je razumu to sve prhvatiti, to je veliki bad, na zalost,...:D

Bas me zanima, na sta ciljas, sta ti je tu laz,..mozes li biti konkretniji koji dio te muci, koji je lazan .... pricaj malo o tome...:s:top::mig:

XeiX
19.05.2009., 02:26
Nemoj me krivo razumjeti, ne zamjeram nikome tko zeli vjerovati niti kanim nekoga uvjeravati da je moje vidjenje citave price ispravno. Rijec je medjutim o fikciji a ne o stvarnosti. Ljudi o kojima on pise kao takvi nisu niti postoje a njihovo "ucenje" je sinteza filozofija i ucenja iz svih religija. Sto je isto okej. I okej je vjerovati u nesto. Ali vjerovati je jedno a znati je drugo. Djela su fascinirala veliki broj ljudi i nije za zacuditi s obzirom na covjekovu zelju za duhovnoscu ali sumnjam da itko moze uzeti njegovo pisanje kao "ucenje" i na njima temeljiti svoju zivotnu filozofiju. To je sve.

r0nin
19.05.2009., 02:58
Te knjige su ko glavice luka, nece ti biti odmah nista jasno ali kad se zakacis na namjeru istoga pocinjat ces se osvjescivati i tokom godina bit ce ti sve jasnije i sve ces vise povezivati,..

Mozda ti pokvarim ocekivanja ali kad glavicu luka ogulis do njene "srži" dodjes do nista. Probaj. Inace analogija je vrlo dobra. :top:

Yivanmukta
19.05.2009., 11:25
Gle, pa u cijeloj toj prici Kastaneda uopce i nije bitan...

Bas me zanima, na sta ciljas, sta ti je tu laz,..mozes li biti konkretniji koji dio te muci, koji je lazan .... pricaj malo o tome...:s:top::mig:

Sreo sam dosta ljudi zaluđenih Castanedom.
Svih fela, boja i oblika.

Oni najgorljiviji čitači, gotovo svi su u pravilu bili mistifikatori bez pokrića - opsesivni manipulatori najgore vrste.

Svako štivo koje te pretvori u patetičnog egocentričnog manipulatora (lovca u svijetu u kojem su ostali plijen)koji se u svojoj glavi izdiže iznad svojih bližnjih ili se svjesno prema njima počinje odnositi s visoka (misifikatorsko-elitististički), zaslužuje stručnu pomoć.
Doslovno.

Nemali je broj onih koji čitaju Castanedu godinu - dvije, a onda počnu šamanit naokolo i ufuravat se u ulogu "kužitelja" svijeta.
Tada obično naiđu na nekog (u pravilu emocionalno nezrelog, u duhovnom smislu zbunjenog - uglavnom se radi o mlađim ljudima u svojim 20im godinama) i počnu ih osvještavat "udaranjem iza plećke", uživljavajući se i uživajući u ulozi magova prosvjetitelja.

Najgore u svemu je da u principu uvijek stradaju prijatelji.

Obrazac ponašanja je uglavnom isti u svih na koje sam naišao ; naime...počinju biti grubi prema onima koje siluju svojom opsesijom, umišljajući naivno da ih pod utjecajem "moći" koja vodi njihovu namjeru (:lol:) - oslobađaju samovažnosti, pa ih onda ponižavaju, tuku ili vrijeđaju.

Jednom sam zgodom jednog takovog "naguala" koji je maltretirao svoju djevojku (obratila mi se naime za pomoć) riješio / osvjestio šamarčinom (potegnuo je iz "ramena" uz laganu rotaciju čitavog tijela, da dobije željeni momentum / uvjerljivost i učinjkovitije "naglasi" onom na što mu želim ukazat).
Imam naime 105 kila i kako to Castaneda voli kazat (kao pravi "mag" - ni grama sala)
Nakon tog mističnog susreta sa "moći" prestao je mesijat i odjezdio u daljinu.
Strah od batina bio je jači od kurčevitosti inducirane razinom gluposti kojom se filao i predatorski je projecirao na van.

Castaneda je očito bio opsesivni manipulator zaluđen mistikom koji je skrpao i u "celofan" vl.nazovi-izvornosti upakirao elemente različitih duhovnih pravaca (nije ih teško detektirat), dajući im pečat nekoga tko je patološki opčinjenog kontrolom.

Posljedica je da svaki onaj koji pokuša djelovat pema tom receptu neminovno i sam postaje manipulator i usamljeni samodostatnik usmjeren isljučivo na sebe sama.

Bog nasreću ne djeluje na taj način.

Svak koji Ga je makar na trenutak osjetio u svemu što ga okružuje to zna bez da je išta čitao.

Ljubav i nesebično davanje prirodno je stanje svijesti koje se spontano javlja u svakome koji je bio blagoslovljen tim iskustvom.

Castaneda je miljama od te ralizacije.

I u tome je problem...Iside Silence, upravo u tome !

Yivanmukta
19.05.2009., 12:18
r0nin;:rolleyes:
Ovo je pliće čak i od kršćanske teologije, a ona je stvarno plitka...
Ovo je prepostavljam trebalo zazvučat, nekako....duboko !
Tako se naime (vidim iz priloženog) voliš doživljavat.

Malo kažeš, al kad ga odvališ shvati čovjek svu dubinu tvoje zenzibancije.

Umalo se utopih !

:zvrko:

Limeni Nos
19.05.2009., 13:40
Gle, pa u cijeloj toj prici Kastaneda uopce i nije bitan, on je bio zavrsetak, on je sve samo prenio na papir. Bitno je ucenje don Huana i ono o cemu on sve prica !
Mora da se šališ kad kažeš da stvarno vjeruješ u to da je Castaneda bio samo naivni šegrt, jelda? :D

pocinjat ces se osvjescivati i tokom godina bit ce ti sve jasnije i sve ces vise povezivati,..

Prika, očito ti još nije jasno da tokom vremena sve više "zabrijavaš" na taj film u glavi. Demrec što uopće želiš postić time? Da postaneš samodopadni egocentrik koji kuži ("vidi") sve ikad za razliku od običnog puka? lol

Ja sam prošlo ljeto pročitao 5-6 njegovih knjiga i priznajem da zaista jesu poprilično zanimljive i lijepo sam se osjećao nakon njih. Ali kao što je ovdje već rečeno, to je samo beletristika s određenom dozom duhovnosti, magije i mistike koja je vrlo pogodna za zavađanje mladih ljudi.
Osobno mislim da je najbolje njegova djela shvatiti kao moderne bajke, bilo što više od toga nema previše smisla.

mladi_luk
19.05.2009., 15:59

Svak koji Ga je makar na trenutak osjetio u svemu što ga okružuje to zna bez da je išta čitao.

Ljubav i nesebično davanje prirodno je stanje svijesti koje se spontano javlja u svakome koji je bio blagoslovljen tim iskustvom.

:grli: jako lijepo sročeno. potpisujem.

Ja sam prošlo ljeto pročitao 5-6 njegovih knjiga i priznajem da zaista jesu poprilično zanimljive i lijepo sam se osjećao nakon njih. Ali kao što je ovdje već rečeno, to je samo beletristika s određenom dozom duhovnosti, magije i mistike koja je vrlo pogodna za zavađanje mladih ljudi.
Osobno mislim da je najbolje njegova djela shvatiti kao moderne bajke, bilo što više od toga nema previše smisla.

e upravo sam i ja to pomislila nakon pola jedne knjige koju sam pročitala. drago mi je da sam naišla na istomišljenike :top:

Limeni Nos
19.05.2009., 17:46
e upravo sam i ja to pomislila nakon pola jedne knjige koju sam pročitala. drago mi je da sam naišla na istomišljenike :top:

Ako se ne varam, ja sam ti i preporučio da ga pročitaš. :zubo:

talia
19.05.2009., 20:45
Ovih zadnjih par stranica o Kastanedinom djelovanju: kult, zloupotreba moci za seks sa zenama itd, me podsjecaju na Aleister Crowley-a.
Mozda je Kastaneda (po vlastitom ucenju) zaglavio na nivou "moci" (kao i Crowley). :ne zna:

Inside Silence
19.05.2009., 23:03
Nemoj me krivo razumjeti, ne zamjeram nikome tko zeli vjerovati niti kanim nekoga uvjeravati da je moje vidjenje citave price ispravno. Rijec je medjutim o fikciji a ne o stvarnosti. Ljudi o kojima on pise kao takvi nisu niti postoje a njihovo "ucenje" je sinteza filozofija i ucenja iz svih religija. Sto je isto okej. I okej je vjerovati u nesto. Ali vjerovati je jedno a znati je drugo. Djela su fascinirala veliki broj ljudi i nije za zacuditi s obzirom na covjekovu zelju za duhovnoscu ali sumnjam da itko moze uzeti njegovo pisanje kao "ucenje" i na njima temeljiti svoju zivotnu filozofiju. To je sve.

Ne radi se o vjeri, radi se o ucenju koje nema veze sa religijama, nama znanima.

Inside Silence
19.05.2009., 23:05
Mozda ti pokvarim ocekivanja ali kad glavicu luka ogulis do njene "srži" dodjes do nista. Probaj. Inace analogija je vrlo dobra. :top:

A cuj, ja na kraju uvijek najdem onu socnu sredinu, nisam ga bas nikad gulio tako da nebi nista ostalo !!:D:D

Inside Silence
20.05.2009., 00:20
Oni najgorljiviji čitači, gotovo svi su u pravilu bili mistifikatori bez pokrića - opsesivni manipulatori najgore vrste.Svako štivo koje te pretvori u patetičnog egocentričnog manipulatora (lovca u svijetu u kojem su ostali plijen)koji se u svojoj glavi izdiže iznad svojih bližnjih ili se svjesno prema njima počinje odnositi s visoka (misifikatorsko-elitististički), zaslužuje stručnu pomoć.
Doslovno.

Da ima ih, samo krivo su otisli, na krivu stranu inace manipuliranje ih bas nebi previse zanimalo:)
Da, takvi i zasluzuju strucnu pomoc, samo od koga ce ih dobiti:) od strucnjaka koji su jos ludji od njih !??:mig:

Nemali je broj onih koji čitaju Castanedu godinu - dvije, a onda počnu šamanit naokolo i ufuravat se u ulogu "kužitelja" svijeta.
Tada obično naiđu na nekog (u pravilu emocionalno nezrelog, u duhovnom smislu zbunjenog - uglavnom se radi o mlađim ljudima u svojim 20im godinama) i počnu ih osvještavat "udaranjem iza plećke", uživljavajući se i uživajući u ulozi magova prosvjetitelja.

Uh, gle, 10 godina sam se trudio najboljem prijatelju objasnjavati dok nije puklo. Njega sam i udario po plecki inace on ima 37 godina, nije klinac:)
Tek sad je poceo shvacati o cemu pricam u zadnjih godinu dana, nemoze doci k sebi od srece kad se sjeti kakav je covijek bio a kakav je sad.
Vrlo mi je zahvalan radi toga a meni je najveca nagrada to kaj se osvjestio.
E, a i negdje sam napiso da sam zivio u tom uvijerenu 18 godina i da sam se prije dvije godine osvjestio i poceo dolaziti do pravog znanja koje mi se i dogadja bas kako i pise u knjigama.:)
[/QUOTE]

Inside Silence
20.05.2009., 00:23
[QUOTE]Sreo sam dosta ljudi zaluđenih Castanedom.
Svih fela, boja i oblika.

Da u pravu si, samo prave ljude od znanja bas i nemozes sresti na cesti samo tako.

Oni najgorljiviji čitači, gotovo svi su u pravilu bili mistifikatori bez pokrića - opsesivni manipulatori najgore vrste.Svako štivo koje te pretvori u patetičnog egocentričnog manipulatora (lovca u svijetu u kojem su ostali plijen)koji se u svojoj glavi izdiže iznad svojih bližnjih ili se svjesno prema njima počinje odnositi s visoka (misifikatorsko-elitististički), zaslužuje stručnu pomoć.
Doslovno.

Da ima ih, samo krivo su otisli, na krivu stranu inace manipuliranje ih bas nebi previse zanimalo:)
Da, takvi i zasluzuju strucnu pomoc, samo od koga ce ih dobiti:) od strucnjaka koji su jos ludji od njih !??:mig:

Uh, gle, 10 godina sam se trudio najboljem prijatelju objasnjavati dok nije puklo. Njega sam i udario po plecki inace on ima 37 godina, nije klinac:)
Tek sad je poceo shvacati o cemu pricam u zadnjih godinu dana, nemoze doci k sebi od srece kad se sjeti kakav je covijek bio a kakav je sad.
E, a i negdje sam napiso da sam zivio u tom uvijerenu 18 godina i da sam se prije dvije godine osvjestio i poceo dolaziti do pravog znanja koje mi se i dogadja bas kako i pise u knjigama.:)

Obrazac ponašanja je uglavnom isti u svih na koje sam naišao ; naime...počinju biti grubi prema onima koje siluju svojom opsesijom, umišljajući naivno da ih pod utjecajem "moći" koja vodi njihovu namjeru (:lol:) - oslobađaju samovažnosti, pa ih onda ponižavaju, tuku ili vrijeđaju.
Da, ja sam frenda jebo sms porukama da mi ga je sve bilo zao, da sam mu bio tamo najvjerovatnije bi me ubio.:) A sad se tog prisjecamo i smijemo ko mala djeca tim vrijedjanjima, jer to nije nista do pustih rijeci radi kojih se netreba uopce brinuti.

Jednom sam zgodom jednog takovog "naguala" koji je maltretirao svoju djevojku (obratila mi se naime za pomoć) riješio / osvjestio šamarčinom (potegnuo je iz "ramena" uz laganu rotaciju čitavog tijela, da dobije željeni momentum / uvjerljivost i učinjkovitije "naglasi" onom na što mu želim ukazat).
Imam naime 105 kila i kako to Castaneda voli kazat (kao pravi "mag" - ni grama sala)
Nakon tog mističnog susreta sa "moći" prestao je mesijat i odjezdio u daljinu.
Strah od batina bio je jači od kurčevitosti inducirane razinom gluposti kojom se filao i predatorski je projecirao na van.

Gle, taj definitivno treba poraditi na svojoj samovaznosti. Nekim ljudima nemozes objasniti nicim a pogotovo ne samaranjem jer nemaju dovoljno svijesti da shvate. Trebao joj je samo posuditi malo svoje energije, dic ju u povisenu svijest i objasnit joj da napravi rekapitulaciju. Nakon toga kad ima pocetni kapital svjesti trebao joj je konkretnije objasnjavati sve ostalo, a ne samarati,..:lol:
QUOTE]

Inside Silence
20.05.2009., 00:25
Castaneda je očito bio opsesivni manipulator zaluđen mistikom koji je skrpao i u "celofan" vl.nazovi-izvornosti upakirao elemente različitih duhovnih pravaca (nije ih teško detektirat), dajući im pečat nekoga tko je patološki opčinjenog kontrolom.

Posljedica je da svaki onaj koji pokuša djelovat pema tom receptu neminovno i sam postaje manipulator i usamljeni samodostatnik usmjeren isljučivo na sebe sama.

Pa rekoh, Kastaneda nije ni bitan u cijeloj prici, on je samo prenio sve na papir i to je to, to je i bio njegov zadatak.:)

Neznam kako bog djeluje al znam kako don Huanovo ucenje djeluje.:)
Kod mene radi sve onako kako pise u knjugama, i to mi je drago, za 18 godina strpljivog nicega sada pocinjem dobivati dok kod klasicnih vjernika za 60 ili 70 godina nicega opet na kraju dobiju nista.:mig::D

Aj dobro, cjenim tvoje misljenje, kod tebe je to na zalost tako.

Pa, cuj, ne vidim ja tu bas neki problem, al fakat mi je drago da si rekao svoje razumno misljenje,:top: svaka ti dala !!:top::mig:

:)[/QUOTE]

Inside Silence
20.05.2009., 00:38
Mora da se šališ kad kažeš da stvarno vjeruješ u to da je Castaneda bio samo naivni šegrt, jelda? :D

Ne nije, on je bio od velike vaznosti da prenese to znanje i to je to.

Prika, očito ti još nije jasno da tokom vremena sve više "zabrijavaš" na taj film u glavi. Demrec što uopće želiš postić time? Da postaneš samodopadni egocentrik koji kuži ("vidi") sve ikad za razliku od običnog puka? lol

Joj ni slucajno, nikako nebi htio biti samodopadni egocentrik koji kuži ("vidi") sve ikad za razliku od običnog puka,...fuujjjj, kaj ce mi to uopce,bljak,..
Cilj je u cijeloj toj prici dozivjeti potpunu svijest, zadrzati svjesnost poslije smrti, a to te uci don Huan u knjigama, traganje, skupna tocka, sanjanje, ucenje da budes svjestan u svojim snovima isto kao i tu al toga nema ako ne naucis baratati skupnom tockom !!! Kuzis !:mig:

Inside Silence
20.05.2009., 00:42

Pa zato i ljudi nemogu biti svjesni tog znanja jer oni se poistovjete s time da je to samo beletristika, bajka, ..kuzis:top:

Citajuci si usao u unutarnju tisinu i zakacio si se na namjeru, zato ti je bilo ljepo kad si citao, to je ljep osjecaj, naravno,..:mig:

Inside Silence
20.05.2009., 00:44

He, he,.. ma nemoj rec !! Procitaj jos, bt ce ti jos ljepse !!!:mig::)

Inside Silence
20.05.2009., 00:53
Ovih zadnjih par stranica o Kastanedinom djelovanju: kult, zloupotreba moci za seks sa zenama itd, me podsjecaju na Aleister Crowley-a.
Mozda je Kastaneda (po vlastitom ucenju) zaglavio na nivou "moci" (kao i Crowley). :ne zna:
Moc je jedan odneprijatelja na putu znanja ne vjerujem da je Kastaneda tu zapeo ! Kolko znam, Kastaneda je bio nesto kao operiran na testisima, neznam kako se to strucno zove al uglavnom da se nemoze seksati i imati djece,..ili tako nesto:ne zna:
E sad, rekla kazala, bilo je puno ljubomornih ljudi na uspjeh njegovih kniga pa su izmisljali sve i svasta,...
Neko je recimo procitao, nije mu se svidlo i odma poceo blatiti,..i tako,..toga ima svugdje i u svemu,..
Kult nije bio jer su prezirali takve stvari, mada je to tako izgledalo pa trebalo je pobjeci od svih tih ljudi, novinara FBIa i ko zna jos cega. I kad se tako skrivas naravno da izgleda kao kult, kaj ne?:)

mladi_luk
20.05.2009., 01:35
Ako se ne varam, ja sam ti i preporučio da ga pročitaš. :zubo:

seka mi dala da čitam :misli:

He, he,.. ma nemoj rec !! Procitaj jos, bt ce ti jos ljepse !!!:mig::)

naravno, sve do kraja čitam :mig:

Inside Silence
20.05.2009., 12:01
seka mi dala da čitam :misli:

naravno, sve do kraja čitam :mig:

Kad citas,.. probaj citati da ne pricas u glavi, pokusaj citati kroz nagual, samo djeluj, budi tog svjesna i razumijet ces onda o cemu don Huan prica.
Ako blebeces u glavi pritom analiziras svaku recenicu te pokusavas razumno shvatiti, vjeruj mi, onda neces shvatiti ama bas nista !!

:top::)

Yivanmukta
20.05.2009., 14:07
Inside Silence;
Da u pravu si, samo prave ljude od znanja bas i nemozes sresti na cesti samo tako.

Upravo sam na to mislio kad sam govorio o mesijanju.
Svaki Castanedoman uglavnom voli (onako...uz vragolasto zagonetno smješkanje) - pilit isto.
Intimno se svaki smatra "čovjekom od znanja". :zvrko:
Nisam susreo nijednog koji u sebi nije počeo gajiti taj jedan osjećaj prikrivenog, autoinduciranog "elitizma"; znaš ono..."al ja to kužim, samo neću o tome javno laprdat (ok, možda malo, kad me "moć" ponese)...ja mistično djelujem !"
Pa se onda svaka glupost, svaka sitnica, svaka trivijalnost, sve rečno ili nerečeno tumači iz te perspektive, hraneći percepciju vl.grandioznosti...(Npr; "Štef je prdnul u liftu...aha, to mi "moć" šalje signale da Štefa (kako znam i umijem) moram podučiti zakučastim putevima "ratništva"...")

Obrambeni mehanizmi našeg ega, područja su koja je moderna psihologija dobrano kartografirala...nebi bilo loše da konzumiraš ponešto i od te literature, Micek.

Castaneda nažalost ima taj učinak, nafila gorljivog čitača umišljanjem nekakvog "razumijavanja" i ostavi da se bakćeš sa svojom usmjerenošću na sebe sama.
To nažalost zna trajat godinama.

Moje je zapažanje da je stupanj gorljivog prihvaćanje castanedijanizma (razina osobnog umišljaja nekavog tamo "dubljeg" razumijevanja) - dijametralno suprotan emocionalnoj zrelosti osobe koja je njime zaluđana.

Zamisli čovjeka koji počne vl.ostarjelu majku ili nedaj bože dijete tretirat kao nekoga tko mu smeta i s kime treba sve veze pokidat (Castaneda naime daje upute kako na 100 i kusur načina prekinuti veze s roditeljima, djecom, bližnjima itd).
Patologija entuzijazma za takovo nešto više je nego očita.
Ajd...još donekle i razumijem mlade adolescente koji se traže, formiraju i prirodno se u toj fazi imaju potrebe izolirat / bježat u svoj intimni "svijet", no stare konje koji su tu fazu (kao) apsolvirali i svoj pubert (kao) iživjeli, a sline nad takovim svjtonazorom - nažalost nisam u stanju.

Vjeruj mi kad ti kažem da svaki onaj (stariji od 21 godine) koji "razumije" na što Castaneda misli kad o tome piše, treba hitnu stručnu pomoć.

Duhovnost i takovi "ljudi od znanja", dva su (nautičkim miljama udaljena) dijametralno suprotna pojma.

Nadam se samo da nisi u toj sferi "shvaćanja" duhovnosti, jer ako jesi - jadna li ti majka.

Žali bože svih onih 18 godina fixacije na Carlosove pisanije, kojima se kitiš.

Bacio si ih u vjetar (i više se nikada vratiti neće)

Samo potvrđuješ moje riječi.

Deja Vu, Inside !

Razlika između tebe i mene je u tome da ja znam o čemu govorim i sve što govorim temeljim na iskustvu.
Ti nažalost svoje retke baziraš na tuđim postulatima iz 7-8 komercijalnih knjiga i vlastitom umišljaju.

Tipičan si primjer onog o čemu pišem.

Krajnje ti je vrijeme da se okaneš te potrebe da drugima otvaraš oči "udaranjem iza plećke", kako bi im izbacio energetsko tijelo kroz prkno i osvjestio ih glede toga koliko su glupi bili dok tebe nisu sreli.
Nako će od tih koje učiš "pameti", kad tad doći pameti i preokrenuti trend.
Nemoj se iznenaditi ako bude bolilo...
Sve ovisi o tome na kakvog si se kretena namjerio, i koliko si ga "žestoko" lupao po tintari dok mu konačno nije došlo iz dupeta u glavu...
"What goes around - comes around..."

Da, ja sam frenda jebo sms porukama da mi ga je sve bilo zao, da sam mu bio tamo najvjerovatnije bi me ubio.:) A sad se tog prisjecamo i smijemo ko mala djeca tim vrijedjanjima, jer to nije nista do pustih rijeci radi kojih se netreba uopce brinuti.

Strava i užas !

Gle, taj definitivno treba poraditi na svojoj samovaznosti.

Nije jedini Inside...nije jedini.

Nekim ljudima nemozes objasniti nicim a pogotovo ne samaranjem jer nemaju dovoljno svijesti da shvate. Trebao joj je samo posuditi malo svoje energije, dic ju u povisenu svijest i objasnit joj da napravi rekapitulaciju. Nakon toga kad ima pocetni kapital svjesti trebao joj je konkretnije objasnjavati sve ostalo, a ne samarati,..:lol:

"Don't bulshit a bulshiter" !
Tvoje mistificiranje nije nešto što bi me moglo impresionirati.
Činjenica da se 18 godina bakćeš s Castanedom ne čini te emocionalno ništa zrelijim od mog malog koji ima 6 godina.

Njegov svijet kao djeteta revolvira oko njega samog, živi u bezbrižnom svijetu vl.fiksacija i dječje naivnosti (tu ste naime slični; uvjeren je kako će postati Ninđa kad naraste...pa se po cijeli dan skriva po kući i sprema mi zamke - ko ti svojim prijateljima koje "podučavaš").
Sva sreća da ima tatu koji to razumije i s ljubavlju brine o svemu ostalom. (između ostalog kupuje i Ninđa Kornjače, kad to već mater neće...)

Da bi se u duhovnom smislu napredovalo i Boga istinski osjetilo (tad stvari naime postaju jasnije i nisu ti potrebni komercijalni mistifikatori - tumači), potrebno je promijeniti perspektivu iz koje gledaš na svijet.

Dok god si zaigrano usmjeren na sebe sama, sam sebi dostatan i elitistički (u vl.glavi) odvojen od svojih bližnjih - nećeš daleko dogurat.

Provjereno !

I čuvaj se tog mesijanskog kompleksa (umišljaja) nekog tko s pozicije "čovjeka od znanja" uči druge pameti.

Daleko si ti od te točke u prostoru i vremenu.
Najiskrenije ti to kažem.

Dobro na tu temu pjeva Bono ;"....Have you come here to play Jesus to the lepers in your head...!?"
http://www.youtube.com/watch?v=VqyW1XQrNhk&feature=related

PS.
Drž se !

Inside Silence
20.05.2009., 14:57
Ajd dobro, kao sto vec rekoh svako ima pravo na svoje misljenje pa i ti.:)
Nece mi se quotat po tvojem postu mada bih imao sta al jednostavno vidim da si pre razuman, uzaludan bi mi bio trud !!

Ne kitim se ja nicim, nedaj boze, bljak,..samo govorim cinjenice iz mojeg kuta !
Drzim se, nemas frke, trezven sam u cjeloj toj prici tako da nema opasnosti !:)

Bdw. od kud onda tebi sve to da ti sve to znas kako to nista ne valja a samo tvoje uvjerenje je ispravno !! Zasto bi uopce tvoja prica bila ispravna ?!

:top:

Yivanmukta
20.05.2009., 15:42
Inside Silence;Ajd dobro, kao sto vec rekoh svako ima pravo na svoje misljenje pa i ti.:)
Nece mi se quotat po tvojem postu mada bih imao sta al jednostavno vidim da si pre razuman, uzaludan bi mi bio trud !!

Dovljno sam iskusan da bi zaključio kako sam lagano načeo tvoj sustav vrijednosti i dao ti mislit.

I to je već nešto (priznao ti to ili ne, branio se ti od toga ili ne...)

Uostalom, ne govorim da si loš čovjek - više opčinjen.

Ne kitim se ja nicim, nedaj boze, bljak,..samo govorim cinjenice iz mojeg kuta !
Drzim se, nemas frke, trezven sam u cjeloj toj prici tako da nema opasnosti !:)

Ovdje i sam nenamjerno priznaješ kako na sve to gledaš sa zadrškom...i stanovitim pomakom.
Vjerojatno te tih 18 godina čitanja (hoćeš-nećeš) naučilo da nema instant rješenja i da iskustvo nije nešto što se "skuplja" iz knjiga...jednom kad prvotno odušeljenje izvjetri.

Bogu hvala da je tako.

Bdw. od kud onda tebi sve to da ti sve to znas kako to nista ne valja a samo tvoje uvjerenje je ispravno !! Zasto bi uopce tvoja prica bila ispravna ?!

Ne želim ti popovat. (dovoljno je bilo)
No nas se dvojica teško možemo uspoređivat.
Znam da zvučim neskromno, no mislim da imam puno pravao takovo nešto odvalit.
Životno nas iskustvo bjelodano svrstava u različite kategorije.

PS.
Iako ne sumnjam da o onom što Castaneda piše - sve "znaš" !
Od prvog do zadnjeg retka...
Sve je naime u oku promatrača i nebi bilo fer ne spomenuti da ima stvari koje imaju stanovitu težinu u onom što Carlos piše; npr...o tome kako se netreba prepuštati osjećaju samosažaljevanja ili pak o potrebi oslobađanja od duhovne inercije kroz aktivno sudioništvo u životu koji nam je dan.
Lovac vlastitih mogućnosti, za razliku od lijenčine koja se sama učini "lovinom" okolnosti...
Ovaj svijet koji baštinimo predivno je i tajanstveno mjesto puno značenja, naši bližnji koji ga sa nama dijele također...to uključuje i pesa i mačku i hrčka kojeg imaš ili si ga svom klincu kupio :mig:

Inside Silence
20.05.2009., 20:25
:Inside Silence;

[QUOTE]Dovljno sam iskusan da bi zaključio kako sam lagano načeo tvoj sustav vrijednosti i dao ti mislit.
I to je već nešto (priznao ti to ili ne, branio se ti od toga ili ne...)
Uostalom, ne govorim da si loš čovjek - više opčinjen.

Moj sustav nisi naceo ali si dobro naceo sustav vrijednosti citaca ovog foruma i njima dao opako za misliti.:)
Ja ti bas nisam kao vjernik u Kastanedu, kao vjera i to, vise sam prakticar ne vjerujem da sam opcinjen. Vjernici su uglavnom opcinjeni !:mig:
Ovdje i sam nenamjerno priznaješ kako na sve to gledaš sa zadrškom...i stanovitim pomakom.
Vjerojatno te tih 18 godina čitanja (hoćeš-nećeš) naučilo da nema instant rješenja i da iskustvo nije nešto što se "skuplja" iz knjiga...jednom kad prvotno odušeljenje izvjetri.
Bogu hvala da je tako.
Pa da, bez muke nema nauke.:mig:
Da, vjerujem da si ti iz neke skupine karizmatika, sto je vrlo slicno !
Jesam li u krivu mozda?!

PS.
Iako ne sumnjam da o onom što Castaneda piše - sve "znaš" !
Od prvog do zadnjeg retka...
Sve je naime u oku promatrača i nebi bilo fer ne spomenuti da ima stvari koje imaju stanovitu težinu u onom što Carlos piše; npr...o tome kako se netreba prepuštati osjećaju samosažaljevanja ili pak o potrebi oslobađanja od duhovne inercije kroz aktivno sudioništvo u životu koji nam je dan.
Lovac vlastitih mogućnosti, za razliku od lijenčine koja se sama učini "lovinom" okolnosti...
Ovaj svijet koji baštinimo predivno je i tajanstveno mjesto puno značenja, naši bližnji koji ga sa nama dijele također...to uključuje i pesa i mačku i hrčka kojeg imaš ili si ga svom klincu kupio :mig:

Naravno !:top:

Usput moram reci da mi se svidio ovaj razgovor s tobom i tvoje iznosenje svojih stavova. :top::mig:

talia
22.05.2009., 07:12
Meni se bas ne cini, da je je to bila neka zdrava grupa, kad su te Kastanedine ucenice izvrsile samoubojsvo nakon njegove smrti.
To stvarno zvuci kao kult.

Inside Silence
22.05.2009., 10:09
Meni se bas ne cini, da je je to bila neka zdrava grupa, kad su te Kastanedine ucenice izvrsile samoubojsvo nakon njegove smrti.
To stvarno zvuci kao kult.

??? Od kud ti to ?

Ti ljudi su se morali skrivati, naravno da zvuci ko kult ! Al onda je i Britney Spears isto kult, skriva se u velikoj kuci iza ograde, ne dopusta ljudima da se druze sa njom, krece se samo u odabranim krugovima, ima cuvare da joj neko nebi prisao itd !!:D

Kolko znam, prezirali su kultizam i takve stvari drlzali su naokolo predavanja i ljudima su nesebicno i besplatno davali svoje znanje !

Ja sam do sad sam u tome, ne osjecam da je to neki okultizam vec samo nacin zivota ! Al naravno, ne pada mi na pamet da sjednem u birtiju i da nekome pocnem pricati o tome, hahaha, pa onda sam i ja sam kult, sam za sebe !!! :lol::rofl:

Tako su se i oni morali skrivati i pricati o tome samo tamo di to mogu.:no:

Jedino sam pricao covjeku koji je opao sa dva metra sa stepenica i tri dana lezao nepomicno sa slomljenim kukom, pio vodu iz vaze cvijeca, nije jeo nista, dok slucajno nije dosao susjed da ga posjeti i imao je sta vidjeti. Tako se duh ispoljava, kroz bolest, smrt, nesrecu i to mi je bio znak da mu ispricam o tome.

Inside Silence
22.05.2009., 11:36

Da, vjerujem da si ti iz neke skupine karizmatika, sto je vrlo slicno !
Jesam li u krivu mozda?!. :top::mig: i

Vis, onda je i Yivanmukta isto kult, skriva svoju kategoriju !:lol:

parsifal
22.05.2009., 16:35

Očito je da ne čitaš pažljivo što je parsifal pisao i na to pitanje već odgovorio.(vidi post br 52 u ovoj temi) http://www.forum.hr/showpost.php?p=4359976&postcount=52
imaš li ti neki dokaz za svoje optužbe?

---------

Dakle za suce i porotu ovog foruma izjavljujem da nemam ni z za zamjeriti-osuditi-odbaciti

kastaneda je prljavi,pokvareni,ruzni u srcu ,ali nazalost inteligentni, perverznjak

KAO NI NJEGOV izmaštani ALTER EGO Don huan NIKADA NIJE POKAZAO obicnu ljudsku LJUBAV a sto je sa uzasom ustanovila i amy wallace

Citao sam skoro sve od 130 knjiga Aliestera crowleya i POZNAJEM NJEGOV ZIVOT do u detalje jer je samog sebe izlozio onima koji dolaze na put. Niti jedan covjek koji je bio materijalno bogat kao on ,nije kao crowley ulozio SVE STO JE IMAO I DAO DRUGIMA A SVE ZA VELIKO DJELO .
KAO I BITLSI RADO BIH NA SVOJ ALBUM STAVIO CROWLEYEVU SLIKU SA NATPISOM -LJUDI KOJE VOLIMO. :)

Poznajem njegov privatni zivot i duhovno djelo i svjedocim da je to bio covjek pun ljubavi, mega-erudicije, dobrote,neobicnog smisla za humor ali ipak duhovit...
Niti jednom nije bio osudjen niti je ucinio nesto a la kastaneda zbog cega bi ga mogli prezreti .

**
za oshoa takodjer mogu ovom sudu reci sve najbolje .nije mi poznat niti jedan njegov kriminalni,perverzni,odvratan A LA KASTANEDA-CIN ni na koji nacin.

talia
22.05.2009., 19:21
Očito je da ne čitaš pažljivo što je parsifal pisao i na to pitanje već odgovorio.(vidi post br 52 u ovoj temi) http://www.forum.hr/showpost.php?p=4359976&postcount=52
imaš li ti neki dokaz za svoje optužbe?

---------

Dakle za suce i porotu ovog foruma izjavljujem da nemam ni z za zamjeriti-osuditi-odbaciti

kastaneda je prljavi,pokvareni,ruzni u srcu ,ali nazalost inteligentni, perverznjak

KAO NI NJEGOV izmaštani ALTER EGO Don huan NIKADA NIJE POKAZAO obicnu ljudsku LJUBAV a sto je sa uzasom ustanovila i amy wallace

**

Zivota ti, jeli ti to stvarno spominjes sam sebe u trecem licu? :misli:

Procitala sam sve postove na ovoj temi i to sto ti pises je TVOJE MISLJENJE na koje ti imas pravo kao i svi ostali. Naravno necije misljenje nije dokaz da je nesto tocno...

parsifal
22.05.2009., 19:29
Zivota ti, jeli ti to stvarno spominjes sam sebe u trecem licu? :misli:

Procitala sam sve postove na ovoj temi i to sto ti pises je TVOJE MISLJENJE na koje ti imas pravo kao i svi ostali. Naravno necije misljenje nije dokaz da je nesto tocno...

Razlika izmedju mog mene i tvoje tebe je u tome što sam ja obavio domaći rad a ti nisi. (i za crowleya i castanedu)

jer ovdje nije riječ o frazi '' svak ima svoje mišljenje'' nego o dokazima.

TI NISI ponudila niti jedan dokaz protiv Crowleya a osudila si breeee čoveeekaaa.

A kada sam ja osudio castanedu obavio sam domaći rad i ponudio dokaze.

Uoči da sam ja ponudio konkretne primjere ponašanja tog perverznjaka Castanede a ne svoje mišljenje :rolleyes:

da ti šapnem nešto u povjerenju a to je najvažnija stvar koju sam realizirao u životu

Nije mi stalo do TUĐEG MIŠLJENJA ,jer mi nije stalo ni do mojeg :mig:

---
Dakle dokaze na sunce protiv Crowleya a ne tvoju šuplju retoriku tipa-''

-- ''ljudi ja imam pravo na svoje mišljenje i ko mi bre šta može ''--

Svoje mišljenje o bilo čemu možeš si zabiti u šupardin i nimalo me ne zanima

Zanima me optužba i konkretni dokazi koje imaš pa da dovedem svjedoke obrane. I svoj domaći rad :mig:

čekamo dokaze a ne šuplje mišljenje :ceka:

Inside Silence
22.05.2009., 19:49

:lol::lol::lol::rofl:

Inside Silence
22.05.2009., 19:51

:lol::lol::lol::Pop:

talia
22.05.2009., 20:47
Razlika izmedju mog mene i tvoje tebe je u tome što sam ja obavio domaći rad a ti nisi. (i za crowleya i castanedu)

jer ovdje nije riječ o frazi '' svak ima svoje mišljenje'' nego o dokazima.

TI NISI ponudila niti jedan dokaz protiv Crowleya a osudila si breeee čoveeekaaa.

Uoči da sam ja ponudio konkretne primjere ponašanja tog perverznjaka Castanede a ne svoje mišljenje :rolleyes:

da ti šapnem nešto u povjerenju a to je najvažnija stvar koju sam realizirao u životu

Nije mi stalo do TUĐEG MIŠLJENJA ,jer mi nije stalo ni do mojeg :mig:

---
Dakle dokaze na sunce protiv Crowleya a ne tvoju šuplju retoriku tipa-''

-- ''ljudi ja imam pravo na svoje mišljenje i ko mi bre šta može ''--

Svoje mišljenje o bilo čemu možeš si zabiti u šupardin i nimalo me ne zanima

Zanima me optužba i konkretni dokazi koje imaš pa da dovedem svjedoke obrane. I svoj domaći rad :mig:

čekamo dokaze a ne šuplje mišljenje :ceka:

Znas sto, tvoj nivo ophodjenja je precivilizran za mene, pa se ne osjecam kompetetna raspravljati s parsifalom :mig:

parsifal
22.05.2009., 23:19
Znas sto, tvoj nivo ophodjenja je precivilizran za mene, pa se ne osjecam kompetetna raspravljati s parsifalom :mig:

he he

tipično.

kada od ljudi koji pričaju šuplje priče zatražite mrvicu dokaza
i konkretnosti oni vam odgovore sa kilom fraza uz neki izgovor.

nekad je to upotreba č i ć :lol:

nekima smeta font :rofl:

nekima kistihant stil kojim komunicirate s njihovim visostima :p

ma sve muljatori do muljatora..kojima je u svakoj rečenici
tu negdje riječ astral

ili karma ....

jedan od tisuću od onih koji se bave ''duhovnošću '' :rolleyes: da mu je

DA- DA

a

NE- NE

Inside Silence
23.05.2009., 00:01
Eto i nakon tog sveg silnog mlacanja prazne slame evo jedan odlican predgovor iz knige
MOC TISINE...

Moje knjige su istinito objašnjenje metoda obučavanja
kojima se don Huan Matus — meksički indijanski vrač
— služio da bi mi pomogao da shvatim svet vračeva.
U tom smislu, moje knjige su objašnjenje jednog pro-
cesa koji se dešava, koji meni postaje jasniji kako
vreme protiče.
Potrebne su godine vežbanja da naučimo da se inte-
ligentno odnosimo prema svetu svakodnevnog života.
Naše školovanje — bilo ono koje se bavi prostim rasu-
đivanjem ili ono koje se tiče određenih predmeta —
neumoljivo je, jer je znanje koje pokušavamo da pre-
nesemo veoma složeno. Isti kriterijum važi i u svetu
vračeva: njihovo školovanje u kojem se smenjuju go-
vorna uputstva i manipulisanje svešću, iako se razli-
kuje od našeg, jednako je tako neumoljivo, jer je nji-
hovo znanje isto tako složeno, a možda i složenije.

talia
23.05.2009., 01:23
he he

tipično.

kada od ljudi koji pričaju šuplje priče zatražite mrvicu dokaza
i konkretnosti oni vam odgovore sa kilom fraza uz neki izgovor.

nekad je to upotreba č i ć :lol:

nekima smeta font :rofl:

nekima kistihant stil kojim komunicirate s njihovim visostima :p

ma sve muljatori do muljatora..kojima je u svakoj rečenici
tu negdje riječ astral

ili karma ....

jedan od tisuću od onih koji se bave ''duhovnošću '' :rolleyes: da mu je

DA- DA

a

NE- NE

Tako je care, ti si pobjedio :top:
Pardon, pasifal je pobjedio.

parsifal
23.05.2009., 13:29
Tako je care, ti si pobjedio :top:
Pardon, pasifal je pobjedio.

istina
ljepota
dobrota

uvijek pobijeđuju

:mirko:

:klap:

Inside Silence
02.06.2009., 22:29
istina
ljepota
dobrota

uvijek pobijeđuju

:mirko:

:klap:

Eh, da, jer ko svjestan centriranosti.
Centrirati mozete i dobitak na lotu, eh, bas sam zadnje kolo igro i dobio jednu peticu i jednu cetvorku. Dao sam 35 kn a dobio 250,00.:mig:

U C.C. kjigama pise sve o toj sili.:top:

Cezardomus
07.10.2009., 23:20
[QUOTE=Enchantress;4411617]Probaj da ne veruješ jedan dan. Nemoj verovati ni u šta. I videćeš - ništa se neće promeniti. :)

ti nikad nisi nevjerovala u nista ni jedan dan zato jer si duboko vjerovala u nevjerovanje

Inside Silence
08.10.2009., 03:43
[QUOTE=Enchantress;4411617]Probaj da ne veruješ jedan dan. Nemoj verovati ni u šta. I videćeš - ništa se neće promeniti. :)

ti nikad nisi nevjerovala u nista ni jedan dan zato jer si duboko vjerovala u nevjerovanje