PDA

View Full Version : Stambena vs. kupnja građ. zemljišta

Ananke
27.09.2004., 12:10
Nakon pretresanja razno raznih mogućnosti moj dragi i ja smo došli do slijedećeg zaključka.

Ako uplatimo stambenu na 5 godina i ukupno dajemo mjesečno 2000 kuna, na kraju dobijemo cca 130.000,00 kuna - dovoljno za zemljište sada, ali cijene rastu i to vrtoglavo.
Ako sada uzmemo neki kredit i kupimo građevinsko zemljište koje bi uz ratu od cca 2000 kuna mogli u roku 5 godina otplatiti, a u međuvremenu se već polako i može nešto raditi, ako kapne koja lova.

Molim vaša mišljenja, da li da štedimo i nadamo se da ćemo za tu lovu moći nešto kupiti ili da dignemo kredit i kupimo zemljište, pa što bude?

anabelll
27.09.2004., 12:23
Ja bi se opredjelila za ovo drugo.Cijene rastu ko lude, usporedih ih sa cijenom od prije 5 god..Osim toga ,tko zna kao će stvari stajati sa prodajom u narednim godinama,sudeći po tome kako se kupuje ko ludo,zagreb i okolica će biti jezivo skupi.

masta
27.09.2004., 13:38
Mi smo prije pet godina poceli stediti u stambenoj. i to na pet ugovora jer smo racunali da za tadasnjih 100.000Dem-a mozemo nesto i kupiti. Sad je to, na zalost, mizerija (barem ovdje u ZG-u). Za 50.000E ne mozes kupiti niti dvosobnmi stan u tramvajskoj zoni. Na kraju smo se odlucili na kucu i to placamo kreditom (od 50.000E) onim vezanim za CHF u HVB bankama i dizemo svoj novac iz stedionice za ostatak koliko nam treba za kompletno isplatiti kucu i nesto urediti za pocetak. Kucu treba adaptirati i zato je nama pristupacna.

Redovni stambeni krediti su sad povoljniji nego prije pet godina kad je kamata iz stambene stedionice bila predivno mala. Sad su tu negdje i mislim da se uopce ne isplati stambena stedionica osim za stednju da se dobiju drzavna poticajna sredstva.