PDA

View Full Version : Kasko osiguranje

ssnjoff
29.09.2004., 08:59
Molim iskustva i stavove.

1) Auto navršio 4 godine. Treba li nastaviti s kaskom u 5. godini? Imam dojam da ću se, iako u 19 godina imah samo jedan krš (i taj nije bio moja krivnja i time moja polica), ako sad prekinem kasko, skuriti onog momenta kada više ne budem imala kasko. btw, kasko bi mi navodno došao oko 1.000 kuna...

2) Sukladno prvoj dilemi, upravo jučer dobih po zadnjem kraju (mala ogrebotina, ali je dobio i lim) kako prijaviti štetu, a da mi pri tome stvar pokrije i vrata u nastavku, s obzirom da mi je neki susjed prešao pred godinu dana po cijeloj dužini s ključem. Vidi se da su to dvije različite štete...što jopet ovisi od a)...

Ajmo, stručnjaci help!

Heart of darkness
29.09.2004., 09:04
Odi kod nekog limara koji ce ti namistit da to sve izgleda ko jedna steta, das mu 50-100 kn i sve ok.:top:

Ja san to jedanput ucinija i i proslo je bez problema.

cincilator
29.09.2004., 11:22
Ne znam da li ti se baš isplati plačati ful kasko za auto star 5 godina, uzmi franšizu....
Ali ako je 1000 kn onda bi ga ja uzeo.

Frtajler
29.09.2004., 11:31
ssnjoff kaže:

1) kasko bi mi navodno došao oko 1.000 kuna...

Nikakva lova, što se uopće misliš

ROAD RUNNER
29.09.2004., 11:33
Hehehe, kaj ti auto vrijedi 5 000 kn???

Samo za tu vrijednost auta je polica 1000 kn!

Ako je tako mala premija, plati, pogotovo ako voziš dalekoistočnjaka!

Ako je u pitanju Jugo, ne isplati ti se jer ti je totalka 1500 kn :D:D:

Frtajler
29.09.2004., 11:35
ssnjoff kaže:
Sukladno prvoj dilemi, upravo jučer dobih po zadnjem kraju (mala ogrebotina, ali je dobio i lim) kako prijaviti štetu, a da mi pri tome stvar pokrije i vrata u nastavku, s obzirom da mi je neki susjed prešao pred godinu dana po cijeloj dužini s ključem. Vidi se da su to dvije različite štete

Ukoliko je izričito vidljivo da su dvije odvojene štete onda ćeš teško ili nikako to sve ugurati pod jednu. Ali budući da imaš izrazito nisku premiju možda ti se isplati prijaviti dvije štete. Jer ti se druga šteta najčešće umanjuje za 10% od visine premije. Raspitaj se na štetama u tvom osiguranju.
A ove mesarije i štimanje šteta kod limara bih zaboravio.

ssnjoff
29.09.2004., 12:01
Hvala na savjetu. Nekako sam i ja bliže produžetku police za godinu dana. Saznah sam u međuvremenu i da na toj novoj polici ne bih prijavom jedne štete izgubila bonus.

RR-u: kasko je potpun i za vrijednost do 70.000 kuna, cifra je (sad imam točno) 1200 kuna, sa svim popustima....

cincilator
29.09.2004., 12:07
ssnjoff kaže:

RR-u: kasko je potpun i za vrijednost do 70.000 kuna, cifra je (sad imam točno) 1200 kuna, sa svim popustima....

A osiguravajuče društvo se zove ?

Calvin
29.09.2004., 12:32
Moj buraz je ovo ljeto išao kasko osigurat Feliciju staru 5 godina, i to po prvi put. Rulja u osiguranju je popadala od smija :vidiga: :vidiga: :lol: :lol:
Pred mjesec dana je zapeo za metalnu ogradu na ulazu u autoput i jako zdrapao desni branik i desna vrata - nekakav šiljak od ograde se zapiknuo između ta 2 panela i 'odčuhnuo' komadić vrata. Sad je s kaskom prelakirao pol auta i dobio nova vrata i branik... :D

ROAD RUNNER
29.09.2004., 12:45
ssnjoff kaže:
.

:eek::eek:

To je superpovoljno!!!

Što mislite kako rulja zine kad ja plaćam kasko za Jugo star 15 godina???? :eek::eek:

kiki-j-zg
29.09.2004., 13:06
Može se puno popusta nabrati kod kaska. Npr. puno ljudi ne zna da na članstvo u HAK-u dobijaju popust od 15%, a osnovno godišnje članstvo je 100 kn. Više nego isplativo.

cincilator
29.09.2004., 13:16
Je sa HAK-om dbiješ popust, samo moraš paziti, ako npr. trebaš šlepanje auta (sletiš sa ceste) , a autom je upravljala recimo sestra koja nije član HAK-a, onda za troškove šlepanja ne vrijedi onaj bon od haka već ga moraš sam platiti, a kasnije ti se može dogoditi da ti ni osiguranje ne želi nadoknaditi te troškove jer si temeljem tog članstva dobio popust. To se dogodilo meni, ali sam sa puno vike i prepiske dobio 1400 kn.

kiki-j-zg
29.09.2004., 13:27
cincilator kaže:
Je sa HAK-om dbiješ popust, samo moraš paziti, ako npr. trebaš šlepanje auta (sletiš sa ceste) , a autom je upravljala recimo sestra koja nije član HAK-a, onda za troškove šlepanja ne vrijedi onaj bon od haka već ga moraš sam platiti, a kasnije ti se može dogoditi da ti ni osiguranje ne želi nadoknaditi te troškove jer si temeljem tog članstva dobio popust. To se dogodilo meni, ali sam sa puno vike i prepiske dobio 1400 kn.

Malo si nekaj pobrkao. Postoji samo članstvo (100 kn) i članstvo uz pomoć na cesti (200 kn, to je ona knjižica sa bonovima). Bez obzira kakvo članstvo imaš, imaš 15% popusta. Naravno da knjižicu može koristiti samo vlasnik vozila ali to nema veze sa kasko osiguranjem.
Ne kažem da nisi imao problema, ali te ta kuća onda pokušala jebeno preveslati.

ROAD RUNNER
29.09.2004., 13:29
kiki-j-zg kaže:
Može se puno popusta nabrati kod kaska. Npr. puno ljudi ne zna da na članstvo u HAK-u dobijaju popust od 15%, a osnovno godišnje članstvo je 100 kn. Više nego isplativo.

NAjveći popust je 50% i to je to!!!

Nabrati se može godinama bez štete, članstvom u HAK-u, franšizom.....a najjednostavniji je način šuškanje 300 kuna pred nosom osiguravatelja :D:D:D:D:D:D

cincilator
29.09.2004., 13:49
kiki-j-zg kaže:
Ne kažem da nisi imao problema, ali te ta kuća onda pokušala jebeno preveslati.
Probali jesu ali uspjeli nisu.

kiki-j-zg
29.09.2004., 14:16
cincilator kaže:
Probali jesu ali uspjeli nisu.

A gle, to ti je APP. To im je posao, da pokupe što više love, a daju što manje. :)

sinisa_7
29.09.2004., 19:08
kiki-j-zg kaže:
Malo si nekaj pobrkao. Postoji samo članstvo (100 kn) i članstvo uz pomoć na cesti (200 kn, to je ona knjižica sa bonovima). Bez obzira kakvo članstvo imaš, imaš 15% popusta...

Nije točno. U onoj knjižici sa bonovima postoji bon koji daje 15 % popusta na kasko. Taj bon moraš ispuniti i predati prilikom sklapanja kasko osiguranja. Znači, ako nemaš knjižicu nemaš ni popusta.

sinisa_7
29.09.2004., 19:10
ROAD RUNNER kaže:
:eek::eek:

To je superpovoljno!!!

Što mislite kako rulja zine kad ja plaćam kasko za Jugo star 15 godina???? :eek::eek:

Meni je ful kasko za Opel Corsu sa svim popustima 1257 kn. :D

Nipple Twister
30.09.2004., 02:02
Može se nabrat hrpa popusta. Ako imaš obavezno osiguranje u istoj kući imaš popust. Postoji komercijalni popust koji ti agent može ponuditi. Ja dobio 25% ove godine na to jer sam htio promijenit kuću :) Prošle godine sam imao 10%. Imaš popust ako imaš i nešto drugo osigurano kod iste kuće.

Uglavnom za godinu dana stari auto kasko me došao 2400 kn, a bio bi oko 2200 da nije došlo do nekih poskupljenja. Sljedeće godine sam ispod 2000 ako Bog da ! To mi se ne čini puno, a kako topic starter reče - imam osjećaj da bi doživio totalku na prvom zavoju kad sljedeće godine ne bi uplatio kasko :eek:

mwm
30.09.2004., 08:36
Postoji i popust na starost vozila, nakon dvije i nakon pet godina.

Ako su oštećena mjesta na autu blizu jedno drugom, može proći kao jedna šteta. Ako nisu, prijavi veću štetu a sama plati drugu. Tu drugu ćeš platiti puno manje, jer će se popraviti zajedno sa prvom.

Ovo što su ti rekli da ti nećeš gubiti bonus znači da imaš Superbonus, odnosno da imaš dvije godine popust od 50% i time te nagrađuju.

raff34
30.09.2004., 08:56
Ak imas na AO bonus 50%, dobiješ na kasku 30%

Prijava 1. štete u jednoj osigurateljnoj godini gubiš cijeli bonus(naravno šteta mora biti plaćena)
Prijava 2. štete u toj istoj osig. godini 30% malusa(30% od premije osig. bez odbitaka sudjelovanje u šteti)
3. šteta 50% malusa
4. šteta 100%malusa
5. i svaka dalje 200% malusa

postoje razno-razne kombinacije koje čuvaju bonus, odnosno štete koje su pokrivene tom kombinacijom ne podliježu bonus/malus sustavu.

a popusta ima mnogo: na starost, na količinu vozila, na obiteljski paket, za zaštitni uređaj,...

Nemreš iskusnog procjenitelja zajebath.

Frtajler
30.09.2004., 09:52
Nije istina.
Šteta po kasku, ako prelazi visinu premije skida 15% bonusa.
Ako ne prelazi visinu premije, bonus ti OSTAJE.
Druga i svaka slijedeća šteta ti ne nabijaju maluse, već se umanjuju u isplatnim iznosima. Govorimo unutar jedne osigurateljne godine.
Malus se nabire kada prvo ispucaš odnosno poskidaš sav bonus i onda ulaziš u malus. Znači bar tri godine uzastopno imaš štetu.
Naravno u tom slučaju promijeniš osiguratelja i tako dalje.

mwm
30.09.2004., 10:46
Frtajler kaže:
Nije istina.
Šteta po kasku, ako prelazi visinu premije skida 15% bonusa.
Ako ne prelazi visinu premije, bonus ti OSTAJE.
Druga i svaka slijedeća šteta ti ne nabijaju maluse, već se umanjuju u isplatnim iznosima. Govorimo unutar jedne osigurateljne godine.
Malus se nabire kada prvo ispucaš odnosno poskidaš sav bonus i onda ulaziš u malus. Znači bar tri godine uzastopno imaš štetu.
Naravno u tom slučaju promijeniš osiguratelja i tako dalje.
Sve si pobrkao. :D
Kod auto odgovornosti isplatom štete (onom koga si oštetio, a ne tebi) gubiš 15% bonusa. Kod kaska gubiš cijeli bonus isplatom štete, a za slijedeće štete u istoj osigurateljnoj godini ti se obračunava malus kako je raf naveo, i to prilikom isplate.

cincilator
30.09.2004., 10:48
mwm kaže:

Kod kaska gubiš cijeli bonus isplatom štete, a za slijedeće štete u istoj osigurateljnoj godini ti se obračunava malus kako je raf naveo, i to prilikom isplate.

Je točno, ja sam ove godine izgubio cijeli bonus na kasku jer sam imao štetu.

mwm
30.09.2004., 10:52
cincilator kaže:
Je točno, ja sam ove godine izgubio cijeli bonus na kasku jer sam imao štetu.
Ako bi ti se do isteka police dogodila još jedna šteta, ti bi platio 30% premije (cijena police) a sve preko toga osiguranje.

cincilator
30.09.2004., 10:53
Promjenio sam osiguravatelja.

raff34
01.10.2004., 10:01
Frtajler kaže:
Nije istina.
bla..bla

radim na prijavi AO i KASKO šteta, stoga FAK OFF.

M@rio
01.10.2004., 12:03
Ukratko, otkako plaćam kasko na Vectru stanje je:

Uplaćeno osiguranju ~cca 30.000 kn

Isplaćeno za štete od strane osiguranja ~cca 50.000 kn :D :cerek:

Trebam li uopće govoriti koliko mi je to značilo.

ssnjoff
01.10.2004., 12:14
Jebate Mario... Šta ti radiš zotim autom? Ja gore lupetam o prvoj šteti nakon 19 godina... skoro da sam toliko dala za auto kol'ko si ti naplatio... :D

cincilator
01.10.2004., 12:55
Malo jači sudar i eto ga 30.000 kn.

M@rio
01.10.2004., 15:46
ssnjoff kaže:
Jebate Mario... Šta ti radiš zotim autom? Ja gore lupetam o prvoj šteti nakon 19 godina... skoro da sam toliko dala za auto kol'ko si ti naplatio... :D
A gledaj.
Stvar je u tomu da ako popravak košta 5.000, servis će preko kaska izvuć 10.000 ;)

Primjera radi: prednji branik za Vectru i lakiranje u metalic boju preko kaska naplate 3.600.

Dalje ti ne trebam pričat'.

Zamisli samo branik, farove, masku i haubu :eek:

ante111
10.01.2010., 06:26
pozdrav svima, imam pitanje vezano uz kasko. Naime skrivio sam prometnu nesreću u kojoj sam bio jedini učesnik. Usljed zaleđenog kolnika i loših guma završio sam u suprotnoj traci i udrio u manji zid koji služi kao branik. Otišao sam s mjesta nesreće, jer je automobil bio u potpuno voznom stanju ali će biti potrbno napraviti promjenu prednje plastike branika automobila.. Imam plaćen puni kasko. Što da napravim sljedeće, da odem u osiguravajuću kuću na procjenu. Što da navedem kako se desila šteta? Nije konzmiran alkohol, ali mi to nitko ne može potvrdit jel nije kontaktirana policija. Molim da me netko uputi u sljedeće korake...hvala

AJATAVERSKOP
10.01.2010., 09:37
pozdrav svima, imam pitanje vezano uz kasko. Naime skrivio sam prometnu nesreću u kojoj sam bio jedini učesnik. Usljed zaleđenog kolnika i loših guma završio sam u suprotnoj traci i udrio u manji zid koji služi kao branik. Otišao sam s mjesta nesreće, jer je automobil bio u potpuno voznom stanju ali će biti potrbno napraviti promjenu prednje plastike branika automobila.. Imam plaćen puni kasko. Što da napravim sljedeće, da odem u osiguravajuću kuću na procjenu. Što da navedem kako se desila šteta? Nije konzmiran alkohol, ali mi to nitko ne može potvrdit jel nije kontaktirana policija. Molim da me netko uputi u sljedeće korake...hvala

idi u osiguravajuću kuću i njima to isto reci i sve će bit ok :top:

ice81
10.01.2010., 11:28
... u 2.mjesecu mi ističe kasko (kojeg imam tek prvu godinu) zanima me da li mi se isplati popraviti stetu tj. na braniku me netko dobrano očešo i skinuo cca 10 cm boje i to je itekako uočljivo, da li mi se to isplati popravljat preko kaska il da kupim boju i pofarbam to? dok na lijevim vratima imam također ogrebotinu?-kako da najjednostavnije i najpametnije to sredim?

thx:)

ćubi
10.01.2010., 12:00
... u 2.mjesecu mi ističe kasko (kojeg imam tek prvu godinu) zanima me da li mi se isplati popraviti stetu tj. na braniku me netko dobrano očešo i skinuo cca 10 cm boje i to je itekako uočljivo, da li mi se to isplati popravljat preko kaska il da kupim boju i pofarbam to? dok na lijevim vratima imam također ogrebotinu?-kako da najjednostavnije i najpametnije to sredim?

naravno da ti se isplati riješiti to preko kaska, pogotovo ukoliko ti istječe...
a ako ces uzimati opet kasko, mislim da opet možeš srediti 50% popusta negdje

ice81
10.01.2010., 14:57
naravno da ti se isplati riješiti to preko kaska, pogotovo ukoliko ti istječe...
a ako ces uzimati opet kasko, mislim da opet možeš srediti 50% popusta negdje

zar osiguranja nisu medusobno povezana, zar drugo osiguranje nece imat podatak da sam bio osiguran u Eurohercu? to mi je tek prvi auto i prvo osiguranje koje mi istjece pa niti ne znam koliki bonus imam

ćubi
10.01.2010., 15:04
zar osiguranja nisu medusobno povezana, zar drugo osiguranje nece imat podatak da sam bio osiguran u Eurohercu? to mi je tek prvi auto i prvo osiguranje koje mi istjece pa niti ne znam koliki bonus imam

ja mislim da je vec netko o tome pisao nisam siguran.
najbolje bi bilo da saznaš koliki ti je bonus, jer ak je mali bonus isplati se popraviti.
mislim da za ovo obvezno osiguranje vrijedi ono da nemozes ostvariti bonus,ukoliko napravis stetu i kada si kriv, a ovo za kasko bi se treblo izvuci 50% bonusa,ali valjda ce ti netko iskusniji od mene moci na to odgovoriti(ili potvrditi)

stef_zg
10.01.2010., 18:09
@ice81
Ima kombinacija kasko "mala šteta" kod CO koja bi to pokrila bez da se ulazi u puni kasko, trebalo bi se detaljnije informirati o uvjetima :). Mislim da se ne smije imati prijavljeno nikakvu štetu godinu prije da bi se to ugovorilo.

Ico_Zg
10.01.2010., 18:43

Osiguranja su medjusobno povezana kada je u pitanju bonus na polici od autoodgovornosti. Kao kasko osiguranja za sada toga nema. Znaci mozes prijaviti stetu preko kaska i onda sljedecu policu uplatiti kod drugog osiguranja. U tom slucaju bonus ti ostaje, cak se i povecava ako je manji od 50% na trenutnoj kasko polici.. Nemoj stediti bonus i prijavi stetu par dana prije isteka police.

Neuson
12.01.2010., 20:52
Ima li ekonomskog smisla da "mladi vozač" (mlađi od 24 god.) koji je vlasnik auta jačeg od 75kW (tj. više od zakonski dopuštene granice) kasko osigura svoj auto?

Isplaćuje li osiguranje štetu u slučaju da je vlasnik tog kasko osiguranog auta "mladi vozač"?

anihrv
12.01.2010., 22:56

I ja sam imao sličnu situaciju.
Jedno dva tjedna prije isteka kaska uplatio sam novu policu. Dva, tri dana nakon toga sam prijavio štetu na staru policu i nikakvih problema nije bilo.
Auto je popravljen, a bonus je ostao.
Isto je bio Euroherc.

gorki
22.01.2010., 23:46

Osiguranja su međusobno povezana, tako da ako je automobil sudjelovao u šteti i ista je naplaćena s police AutoOdgovornosti, kod produljenja police AO će se to i evidentirati. Naravno da će osiguravatelj znati broj prošle police, jer bez nje ni ne može prenijeti bonus na novu policu. Vlasnik u tom slučaju plaća skuplju premiju, uvećanu za pad od 3 premijska stupnja od postojećeg. I nema koristi od šetnje među osiguranjima, šteta će "zasvirati" svugdje.

Podatak o štetnom događaju (baza štetnika) se može pronaći ovdje...

http://www.huo.hr/

Na isti način se može pronaći i premijski stupanj bilo koje police, tj koji bonus/malus je primjenjen na postojećoj polici.

Kasko je posebna kategorija, kao što je polica imovine ili polica životnog osiguranja... Ona za razliku od AO nisu propisana zakonom i podaci o naplaćenoj šteti po broju police ostaje u registru pojedinog osiguranja i ne znače nužno da će se zbog toga gubiti bonus po polici kaska. Drugim riječima; kupiš auto - napraviš kasko, dođe do štetnog događaja - prijaviš štetu po kasko polici - osiguranje pokriva štetu. Iduće godine platiš opet isti iznos kasko police, ne gubiš ni popuste ni bonuse.

Teigog
28.09.2010., 14:49
Zgodno mi za ovdje pitati iako je topik već zamro, ovo za prvu i drugu štetu mi nije baš definirano... ukoliko odjednom prijavim recimo desni far i lijevi retrovizor da su mi polomljeni jel to ulazi pod jednu štetu ili mi obračunaju far prvu štetu a retrovizor drugu štetu i moram nadoplatiti 30% vrijednosti retrovizora?

Josip4
28.09.2010., 15:00
Zgodno mi za ovdje pitati iako je topik već zamro, ovo za prvu i drugu štetu mi nije baš definirano... ukoliko odjednom prijavim recimo desni far i lijevi retrovizor da su mi polomljeni jel to ulazi pod jednu štetu ili mi obračunaju far prvu štetu a retrovizor drugu štetu i moram nadoplatiti 30% vrijednosti retrovizora?

U tvojem slučaju bi bila jedna šteta da si npr. pogodil stup sa farom zarotiral se i polomil bok i retrovizor.

Znači pod jednu štetu ulazi samo ono kaj je u isto vrijeme napravljeno.

Ti imaš dvije štete za prijaviti prvu će ti pokriti 100%, a od druge će ti odbit 30% od cijene retrovizora, ili 30% od ukupne premije osiguranja, a možeš prijaviti i obrnuto, prvu štetu retrovizor, a drugu far...

U ovom slučaju bi ti preporučio da za drugu štetu ideš na nagodbu jer ako odeš to popraviti u ovlašteni servis ti ćeš doplatiti 30% premije ili retrovizora (zavisi o osiguranju), a ako ideš na nagodbu i ako retrovizor košta cca 2000 kn ti ćš dobiti cca. 1400 kn na nagodbu i sa tim novcem kupiš rabljeni i još ostane za kavu.

Ako imaš retrovizor u boji auta savjetovao bi ti da to prijaviš kao prvu štetu i popraviš sve u ovlaštenom servisu jer je retrovizor, a naročito elektrićni puno skuplji, a i mora se lakirati ako je u boji auta, a sa prednjim farom ideš na nagodbu dobiješ lovu od osiguranja i kupiš far preko oglasa ili na jakuševcu za neku siću.

Teigog
28.09.2010., 15:08
da , ali ako sam ja ujutro našao razbijen i far i retrovizor? onda da još i haubu sam ishabam pa da prijavim da sam se odjednom zabijo i rotirao po kvartu pa da vode kao jednu štetu i sve pokriju!?

Josip4
28.09.2010., 16:02
da , ali ako sam ja ujutro našao razbijen i far i retrovizor? onda da još i haubu sam ishabam pa da prijavim da sam se odjednom zabijo i rotirao po kvartu pa da vode kao jednu štetu i sve pokriju!?

A gle, ako si našao razbijen far ili retrovizor ujutro trebao si zvati policiju, pa bi imao policijski zapisnik i tada bi ti vjerojatno prošlo sve pod jednu štetu.

Jedino kaj ti preostaje je da odeš na osiguranje ispuniš papire, i napišeš kaj se desilo i čekaš onda procjenu procjenitelja, ako ti je stvarno neko razbio far i retrovizor procjenitelj će to vidjeti jer se ratlikuje vjerjatno retrovizor razbijen u prometu i otrgnut pretpostavljam rukom.

Samo reci sve po istini jer ako te ulove da im muljaš ne gine ti kaznena prijava.

masha28
05.10.2010., 11:04
zanimaju me iskustva sa euroherc kasko osiguranjem..jel rade kakve probleme, jel se dugo čeka, bla,bla do sad sam bila u croatii al je 1000,00kn skuplja polica..

gentor
05.10.2010., 11:28
zanimaju me iskustva sa euroherc kasko osiguranjem..jel rade kakve probleme, jel se dugo čeka, bla,bla do sad sam bila u croatii al je 1000,00kn skuplja polica..

Po meni samo 2 osig. Croatia i Alianz. Sad sam u Alianzu, zbog vise sile (dobio povoljan paket kod prve reg) .Nacuo sam da i oni imaju minusa...Uglavnom Croatia je br1 sigurno, drugo gdje bi uopce probao je Alianz.

S ovima se ne bi igrao.. Od kud im 1000 kn jeftinija polica?
Vidis sad kolko bi ti znacilo puno da si kupila jeftiniji auto, das soma kuna vise za kasko sam tak :)