PDA

View Full Version : Domaća jela

Shtefitza
03.03.2003., 09:09
Evo... zanimao bi me ovaj topik, al' nemam sto originalno napisati, prepisujem iz neke kuharice... i prisjecam se davnih proljetnih dana i maminih eksperimenata...

KREM JUHA OD CVJETACE

1 cvjetaca (70-80 g)
3 dag maslaca
2 pilece kocke
2 zumanjka
1 dl kiselog vrhnja
muskatni orascic

Cvjetacu ocistimo i skuhamo u vodi kojoj smo dodali kocke za juhu. Kad cvjetaca omeksa, ostavimo nekoliko cjvetica, a ostalo propasiramo.
Na ugrijani maslac stavimo brasno, svijetlo poprzimo i zalijemo juhom u kojoj smo kuhali cvjetacu. Dodamo propasiranu cvjetacu, ribani muskatni orascic i zumanjke umijesane s vrhnjem, te kratko prokuamo.
Juhu od cjvetae mozemo servirati s przenim kockama kruha i kuhanim cvjeticima cvjetace.

Shtefitza
16.03.2003., 08:32
Znate sto sam danas radila? Nesto sto je moja mama dosta cesto pripremala, kad bi imala govedine, nakoon sto je kuhala juhu. Nemam pojma kako ide recept, ali od oka je ispalo dosta dobro.

Napravi se zaprska, doda zgnjecenog cesnjaka, koncentrata od paradajza, soli, bibera, prokuha se i polije po kuhanoj govedini, uz to se servira krumpir pire. Bas neko nostalgicno jelo... :) :o

Molim komentare, kako ovo pripremate?

Blaise
16.03.2003., 08:46
Otprilike tak kak i ti. Moja mama radi sa zaprskom, a ja napravim paradajz sos bez, mora biti gust, a unutra stavim malo secera, soli, cesnjaka, persina, moze i jos travica (bosljak, menta), papar. Okus je mrvicu drugaciji, ovisi o ukusu. Prvo metnem cesnjak na ulje, promijesam par puta, onda paradajz (koncentrat) i vode koliko treba i sve ostalo. To se prokuha i malo poklopljeno stoji kad je gotovo. Dobro, ja to radim kod vecine jela, kad su gotova, zgasim plin i onda pet minuta stoje.
Uz to uvijek pire-krumpir.
Uz isto jelo (govedska juha pa onda meso van) znamo umjesto ovog sosa raditi i hren sos s vrhnjem i jabukama.

Kad smo kod nostalgicnih jela, zna li netko kak se tocno radi zlevka, zlevanka, mislim da se isto jelo zove i bazlamaca. Mi smo ga radili slatkog, s pekmezom. To je kolac od kukuruznog brasna... dalje ne znam. Dok sam bila klinka, mlatila sam ih do besvijesti.

Shtefitza
16.03.2003., 18:39
Blaise, hvala! :)

Ne znam kak se radi zlevanka.
Ako ti se da, napisi kako se radi sos od hrena...

Blaise
16.03.2003., 19:02
Kak ne, evo:

Hren sos s vrhnjem:
Kiselo vrhnje se mijesa s malo ulja da bude cisto glatko, doda se soli, malo secera (1/2 - 1 cajna zlicica) i jos mijesa (secer ne smije skripiti pod zubima, skroz se mora otopiti), a zatim se u to nariba hren. Obavezno se isprobava jer neki hren zna biti opako ljut pa ga treba manje, a moze se dodati i koje zrno secera vise (ne smije biti sladak). Za ovakav hren sos mi ga ne furimo s nicim, samo ga metnemo u vrhnje. Hren se oguli i metne u veeeliku casu s vodom da se ne posusi i ne promijeni boju dok ja prtljam. Naribam malo hrena, metnem ga u sos i odmah promijesam.

Hren sos s jabukama:
Hren se nariba i zalije s malo tople juhe, sitno se naribaju jabuke (na onaj najsitniji ribez, bez kore) i odmah se stave u tu smjesu, ja opet ribam prakticki nad tim i odmah mijesam da jabuka ne promijeni boju. Malo secera, malo soli. Mora biti toliko rijedak da se da promijesati. Ovaj sos je malo slatkast zbog jabuka, ali se moze, kad je vec gotov, naribat nutra i svjezeg hrena. Kad je gotov, ima neku svjetlo smedju boju. Bitno je jabuke ribati na sitno, kao i hren. Ako ti je to nezgodno - zivio multipraktik!

Mljac. Radimo to i za Uskrs, pa pras po sunkici i jajima.

Joj, sad sam se sjetila, ima jedan i s ciklom-skuha se cikla, nariba, nariba se hren, sve na jako sitno, malo ulja, soli, mrvicu secera, tako otprilike. Boja je "ciklasta", a nutra hren! Divota jedna.:s

Shtefitza
16.03.2003., 19:50
Njami! Hvala! :)

emili
17.03.2003., 11:06
Hren sos
Na laganu zapršku dodam nariban hren i podlijevam/razrijedim s juhom, može se na samom kraju ko voli dodati žlica dvije kiselog vrhnja.

tak je meni fini hren sos:)

sunshine
17.03.2003., 11:54
Blaise kaže:
Kad smo kod nostalgicnih jela, zna li netko kak se tocno radi zlevka, zlevanka, mislim da se isto jelo zove i bazlamaca. Mi smo ga radili slatkog, s pekmezom. To je kolac od kukuruznog brasna... dalje ne znam. Dok sam bila klinka, mlatila sam ih do besvijesti. moja baka jos uvijek radi zlevanku sa pekmezom
pitat cu nju za recept pa ga napisem :)

Shtefitza
30.03.2003., 11:24
DAnas sam radila ovu varijantu s hrenom i vrhnjem. Bilo je odlicno. Samo... imam jedno pitanje. Jel to trebalo toplo ili hladno? :D :confused: Ja sam napravila toplo... :o :no:

Sandra October
30.03.2003., 14:25
Blaise kaže:
Kad smo kod nostalgicnih jela, zna li netko kak se tocno radi zlevka, zlevanka, mislim da se isto jelo zove i bazlamaca. Mi smo ga radili slatkog, s pekmezom. To je kolac od kukuruznog brasna... dalje ne znam. Dok sam bila klinka, mlatila sam ih do besvijesti.

dakle zlijevanka kako su naučili dalmošicu;)

ca 10-15 dag šećera(prema ukusu)
0,5 l mlijeka
20 dag svježeg kravljeg sira
6 velikih žlica kukuruznog brašna
3 dl domaćeg vrhnja
3 jaja
malo soli

Sve osim vrhnja izmiješaš i izliješ u podmazan pleh. Poliješ sa vrhnjem, i pošećeriš(po želji), peče se ca 20 minuta, onda se kratko izvadi van i izbuše rupe onim velikim drvenim štapićima ili već čim ti je zgodno i unutra izlije pekmez - vrati se natrag u pećnicu i peče još jedno 20 minuta na 200 C.

jebate ovo mi je ja mislim već treći recept na gastronomiji:D

Blaise
30.03.2003., 18:46
Shtefitza kaže:
DAnas sam radila ovu varijantu s hrenom i vrhnjem. Bilo je odlicno. Samo... imam jedno pitanje. Jel to trebalo toplo ili hladno? :D :confused: Ja sam napravila toplo... :o :no:

Ovaj moj sos je hladan. Mi ne furimo hren s juhom ako delamo s vrhnjem, samo s jabukama, ali i taj je hladni na koncu.
Ali, ako je bilo dobro - SUPER!!! Glavno da smeka!
Mozda i ja probam samo da vidim kakav je okus kad je toplo.

Blaise
30.03.2003., 18:47
Sandra, :s :s :s

Hvala!:)