PDA

View Full Version : Cevapi s rostilja


dolma
02.10.2004., 13:10
Pomagajte! Upravo sam neuspjelo pokusao napraviti cevape na rostilju. Rezultat :( . Ispali su meckavi i ljepili su se za rostilj. Sto se tice ukusa i nisu losi ali izgled im je katastrofalan.
Ima li neko recept za ovo i ako moze napisati tips and tricks za sam proces pecenja. Molim za pomoc!!!

smjeskica
02.10.2004., 19:32
Moj brat je strucnjak za cevape s rostilja...s tim sto ne znam mozemo li ovaj nas hepek nazvati rostilj-to je u biti jedna metalna supljikava ploca(specijalno mama zbavila za rostiljanje) koja je postavljena na 2 cigle(ne se smijati:D ) i ispod nalozis vatricu,plocu premazes sa masnocom(mi stavimo loj a valjda ide bilo koja masnoca) i prziiiiii...
U tebe je valjda elektricni rostilj-to je za mene visa tehnologija pa ti ne mogu pomocu(sad se vec pitam i sto sam se javila na ovaj topic:o )

dolma
02.10.2004., 20:26
Naime kazes da ti je brat strucnjak za cevape s rostilja:klopa:
Mozes li ga molim te upitati kako pravi smjesu (koliko tacno od svega) i mozda jos neki trik osim loja (koja mi nije pomogao) .Kako ih pece, je li ih treba stalno prevrtati ili je to mozda bila greska, itd.
Hvala unaprijed.

Karmela
02.10.2004., 23:18
Evo stize i vegeterijanac u pomoc ;).

Prvo meso ti ne smije biti posno (tj. mora imati masnoce u sebi najbolje 85:15; ako ti ovo bilo sto znaci, moja mama mi tako napise na spisak a ona zna najbolje).

Drugo grill ti mora imati masnoce (smijeskica vec objasnila). I biti jako zagrijan, (smanjis ga malo nakon sto stavis cevape).

Trece, na cevape prije grilanja staviti malo, veoma malo brasna. Kad ih grilas prvo jednu stranu pustiti da se zapece nekoliko minuta), pa tek onda okrenuti na drugu. Po potrebi na gril dodavati masnocu (ako potrebno, zavisno od grila).

O kakvome je grilu rijec? A za recept nemam pojma. Netko drugi ce to morati napisati.

ninan
02.10.2004., 23:50
Prije nego ih staviš peć,ulij malo ulja na foliju ili u plastiku u kojoj su kupljene pa promišaj.Namašćene peci i često ih okreći!

dolma
03.10.2004., 16:40
Hvala na savjetima. Rostilj je elektricni ali imam namjeru da se oprobam i na pravom, samo necu da se brukam dok ne izucim zanat na elektricnom.

heureka
03.10.2004., 17:16
ma ne znam u cemu je problem, meni cevapi uvijek ispadnu super:)

u cemu je trik ustvari.. prije nego podem na izlet, svratim u mesnicu i trazim cevape:) oni to fino prezicno izmjere i sa komadicem loja ne moze da ne valja:):cool: :cool: :cool:

ma ne fakat, u bosni u vecini mesnica mozes kupiti cevape pripremljene za rostilj.. fino zacinjene..etc..etc..

medutim, prije par godina smo pravilji rostiljadu na solti.. nismo mogli kupiti cevape u mesnici pa smo trazili da nam pomjesaju 1,5 kg govedine i 1,5 kg bravetine masnije... dodali smo oko pola kile sitno sitno sjeckanog luka i onog cevap zacina.. oblik nismo bas mogli valjanjem potrefiti (proncip valjanja.. malo ulja u ruke pa oblikuj cevap), al je ukus bio okej... ne kao oni pripremljeni u mesnicama, al sasvim zadovoljavajuci.. nismo mogli ni somune kupiti pa smo naparivali obicni hljeb.. i umjesto luka jeli cevape sa paradajzom i maslinama;)

x-type
03.10.2004., 20:49
meni su uvijek domaće pripremljeni čevapi kudikamo ukusniji i bolji od ovih gotovih

Rita
04.10.2004., 00:09
Ja stavim 2/3 govedine(75/25 masne) i ostatak svinjetine isto takvog sastava. Sol,papar, luka,crvene paprike, persina,cesnjaka i ulja. Ja ih napravim dan ranije(smjesu) i onda ih pecem na jako vruce i puno preokrecem. Isto tak meso ne smije biti pre sitno mljeveno. Eto, meni ispadnu super ali nikako se ne mogu usporedit sa onima u Cvijetnom, jednom cu im ukrast recepturu pa makar trebala i zavest vlasnika:D:D

smjeskica
04.10.2004., 09:21
Pa brat je koristio masniju govedinu koju bi samljeo pa dobro izmijesao rukama pa opet samljeo,dodas uobicajene zacine,vrlo malo jako sitno isjeckanog luka i on bi u posljednje mljevenje mesu dodao malo vlaznog hljeba,samo malo a cevapi budu dosta meksi i oblikuje i przi.
Ne okreces ih cesto i ne probadas ih vilicom.
To smo radili prije ali sada kupimo gotove(sirove naravno) cevape iz lokalne,male, mesnice,covjek to tako smijesa da kad ih isprzis ne primjetis nikakvu razliku.

daz
04.10.2004., 11:42
1. Roštilj mora biti dobro zagrijan.
2. Rešetke treba premazati sa špekom (ili slično).
3. Smjesa mora (a ovo je ključno) stajati u frižideru najmanje sat vremena.
4. Kod pečenja ne treba pretjerivati. Ako ih pečeš predugo ispast će suhi i žilavi.
5. Ćevapi koje kupiš u mesnici (gotove) ne bi jeo da mi platiš (čast iznimkama).
6. Brašno po ćevapima...:lol:


Što se tiče sastava... to je prema ukusu. Ja stavim soli, papra, češnjaka. Meso svinjetina-junetina/govedina. Kad su pečeni dobro ih popaprim.

moje 2 lipe....

Karmela
04.10.2004., 16:07
daz kaže:
Meso svinjetina-junetina/govedina

svinjetina u cevapima :lol:

Ti vjerojatno jedes i "burek sa sirom."

Rita
04.10.2004., 16:37
Govedji su mi pre suhi i zilavi.Treba malo svinjetine;) na kraju krajeva nisam muslimanka pa nije frka:)

Karmela
04.10.2004., 18:23
....nisi niti zidovka, niti hindu, niti vegeterijanka....Puno ljudi ne jedu svinjetinu iz puno razloga ;).

Rita
05.10.2004., 06:36
Ma da ali su cevapi muslimanski specijalitet(bosanski) koliko znam i znam da je oridjidji bez svinjetine bas zbog toga,kaj ne? Naravno da muslimani nisu jedini koji ne jedu svinjetinu,big deal:rolleyes:

daz
05.10.2004., 08:05
svinjetina u cevapima :lol:

Kako infantilno, Karmela. Kaj, vraćaš mi za brašno ....

Čitaj malo što je napisano, prije nego što blebneš. Napisao sam "sastav prema ukusu". To valjda znači da ti slobodno možeš raditi ćevape od tofu-a.



:azdaja:

leni
07.10.2004., 21:16
Hahahaha kako ste vi zabavni,nebih htio nikog omalovazavati ali dobro sam se nasmijao,hahahaha

1.kruh u cevape--- uuuuuuuuuuuuaaaaaaaa
2.nesmiju biti sitno mljeveni--------uuuuuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaa
3.cevapi su muslimansko jelo----hahahahahhahaaha,,,,,

Prije rata u Banja Luci bila najpoznatija cevapdzinica u Bosni"Kod Muje" ako se ne varam,ljudi cekali u redu ko da se dijeli dzabe a znate li sta je on stavljao u cevape da budu onako veliki i mekani?????jetricu,da jetricu koja se na temperaturi napuse i cevap bude velik i raja zadovoljna a sta je unutra???????

Meso mora dva puta biti samljeveno,pa onda fino zacinis, dobro izmijesas i ostavis preko noci u frizideru,,sutra sat prije oblikujes ih pouljis i peci,pomalo okreci,najbolji je kad je unutra jos malo roza, popapri i DOBAR TEK SVIMA a ako nekim slucajem imate lepinje u blizini onda skuhate govedju juhu od kostiju razrezete lepinju na pola umocite u juhu pa onda na gril da uhvate malo koru i onda cevape unutra

smjeskica
07.10.2004., 22:02
Da si ti meni ziv i zdrav moj leni banjalucki i sarajevski cevapi k'o nebo i zemlja(u korist sarajevskih naravno):w

leni
08.10.2004., 04:22
Hoces reci da oni to ne rade????????

Ruda
08.10.2004., 06:41
leni kaže:
Meso mora dva puta biti samljeveno,pa onda fino zacinis, dobro izmijesas i ostavis preko noci u frizideru,,
Ja šiknem unutra i malo mineralne vode

dolma
08.10.2004., 08:35
Danas idemo rostiljati. Cevapi pripremljeni, ali za svaki slucaj su tu i pilece snicle:D
Drzite mi palceve i hvala na savjetima:top:

dolma
10.10.2004., 19:30
Cevapi uspjeli, ma super su ispali!!!
Koristio sam par trikova koje ste mi ovdje preporucili, npr. namazao sam ruke uljem prilikom oblikovanja cevapa, vatra je bila jaka, dodao sam malo brasna da se ne raspadaju, dobro sam namazao rostiljem lojem itd.
Hvala svima koji su se javili :top:

emili
11.10.2004., 09:26
Ruda kaže:
Ja šiknem unutra i malo mineralne vode

tak i ja to radim, pljeskavice, čevapi & mineralna voda:)

Shoki
11.10.2004., 10:44
ali zaboga od kud brašno u čevape???
No nema veze, ako su bili dobri ;) :top:

Ruda
11.10.2004., 17:23
dolma kaže:
..., vatra je bila jaka,
Ja to ne radim na jakoj vatri, zapravo, nikada ništa na roštilju ne pečem na jakoj vatri.
Rušetka mora biti dobro zagrijana, namažem ju sa špekom, a sve pečem na laganoj vatri

heureka
11.10.2004., 19:51
Ruda kaže:
Ja to ne radim na jakoj vatri, zapravo, nikada ništa na roštilju ne pečem na jakoj vatri.
Rušetka mora biti dobro zagrijana, namažem ju sa špekom, a sve pečem na laganoj vatri

ao ih peces na laganoj vatri, onda se oni ispeku skroz.. i onaj sok u njima ispari..(ja pravo ne volim suhe cevape...) ako ih "prepadnes" na jakoj vatri, cevapi budu dosta socniji i malko crveni unutra...

dolma
11.10.2004., 20:47
heureka kaže:
ao ih peces na laganoj vatri, onda se oni ispeku skroz.. i onaj sok u njima ispari..(ja pravo ne volim suhe cevape...) ako ih "prepadnes" na jakoj vatri, cevapi budu dosta socniji i malko crveni unutra...

Tako je heureka, uz malu korekciju da se ne peku na vatri nego na zaru.

Karmela
12.10.2004., 14:05
Shoki kaže:
čevape???


:rolleyes:

Ruda
12.10.2004., 19:17
heureka kaže:
ao ih peces na laganoj vatri, onda se oni ispeku skroz.. i onaj sok u njima ispari..(ja pravo ne volim suhe cevape...) ako ih "prepadnes" na jakoj vatri, cevapi budu dosta socniji i malko crveni unutra...
Netočno

heureka
12.10.2004., 19:21
dolma kaže:
Tako je heureka, uz malu korekciju da se ne peku na vatri nego na zaru.

ma mislila sam na zar, al ovo.. jaka vatra, slaba vatra mi je nekako normala za kuhinju:) cak i kad mislim na zar, plin ili struju;)

u svakom slucaju hvala na ispravci;)

Ruda
14.10.2004., 21:19
Roštilj morate peči na vatri i to laganoj......plamen ne smije biti preveliki, cca 25 cm.....kevap gurneš u sredinu da bi bio dobro liznut i da dobije lijepu garavu boju, i mora biti dobro pečen i suh, jerbo kad ga jedeš da ti se mast ne cijedi po bradi

Kokoši

PS. treba ćim više puhati i mahati oko vatre da se pepeo digne i sljepi po kevapima....tak će prije biti suhi i hrustavi

daz
15.10.2004., 09:38
Ruda, brale.... ne ljuti se, ali.... o čemu ti to? Da nisi promašio forum....?

Ruda
15.10.2004., 21:24
daz kaže:
Ruda, brale.... ne ljuti se, ali.... o čemu ti to? Da nisi promašio forum....?
Uh jebote, neko mi je podvalio krivu pljugu:D
Ma kokoši klepeču bez veze:B

luigi19
16.10.2004., 15:34
dolma kaže:
Rostilj je elektricni ali imam namjeru da se oprobam i na pravom, samo necu da se brukam dok ne izucim zanat na elektricnom.

moja preporuka ti je da kad si doma da se ostavis elektricnog roštilja, i probas ih ispeci na teflonskoj tavi(malo boljoj s debljim dnom) bez ikakvih dodatnih masnoca. jer ce pustiti svoju prirodnu.
znam da se ne moze mjeriti mozda s dimljenima s roštilja, ali za domacu pripremu su OK.

uostalom i u cevabdzinicama ih pripremaju na plinskim rostiljima, pa ti ga skoro na isto dodje.

Ruda
16.10.2004., 15:38
dolma kaže:
Tako je heureka, uz malu korekciju da se ne peku na vatri nego na zaru.
Ma još me uvijek muči:
-Kak ih pečeš na žaru, a imaš el. roštilj:B

dolma
16.10.2004., 17:09
Ruda kaže:
Ma još me uvijek muči:
-Kak ih pečeš na žaru, a imaš el. roštilj:B

Imam i pravi:D

Shoki
18.10.2004., 09:28
Karmela kaže:
:rolleyes:

nego kak? nisu valjda ćevapi?

Vidim da svi uredno pišu cevapi...

klio
18.10.2004., 14:46
Shoki kaže:
nego kak? nisu valjda ćevapi?

Vidim da svi uredno pišu cevapi...

jesu ćevapi su.
premda svi najčešće govore čevapi.

Shoki
19.10.2004., 09:49
mea culpa, ja sam bar izvalio pa naučio,

a svi ostali... pickice... cevapi... :p

(ma šalim se, nemojte me ozbiljno)

oona
19.10.2004., 17:58
Da, ova fora sa mokrim kruhom nije losa, cula sam to i prije, sama nisam jos upotrijebila...no stavljamo kruh u "fasirance", pa sto ne bi moglo i u cevape?

Jedino sto sam naucila, da se o ukusima ne raspravlja...

Svinjetina, junetina, govedina, janjetina, ovcetina, piletina i puretina...sve to moze, uz odgovarajuce zacine, dovesti do vrhunskog cevapa.

Da, postoje i pljeskavice od ribe...

Ruda
19.10.2004., 18:13
oona kaže:
Svinjetina, junetina, govedina, janjetina, ovcetina, piletina i puretina...sve to moze, uz odgovarajuce zacine, dovesti do vrhunskog cevapa.

Da, postoje i pljeskavice od ribe...

:top: