View Full Version : Cijene nekretnina u Zagrebu
sanchez
04.10.2004., 12:11
NE znam da li ste vidjeli prilog na dnevniku prije nekih tjedan dana u kojem se tvrdi kako cijene stanova u Zagrebu idu strelovito gore do nevjerojatnih 3500 eura po kvadratu.
E sad, pošto još nisam u poziciji da kupujem stan, ali se nadam da ću kroz nekoliko godina biti, nisam stupao u vezu s nikim od prodavatelja. No, već nekoliko mjeseci intenzivno pratim oglase i stranice agancija za nekretnine na kojima postoje oglasi za tisuće stanova koji se baš i ne prodaju onako kako u dnevniku govore. Cijene isto tako nisu ni približno onima koje se navode po medijima, tako da je najviše na što sam naišao 2500 eura, a i to je vrlo rijetko. Čak i za nekretnine u Centru su cijene dosta u redu (1300 - 2000) eura.
Kome je u interesu napuhavati cijene preko medija? Prilog u Dnevniku nije jedini koji se tome posvetio. Moje je mišljenje da je to spika nekoliko jakih agencija za nekretnine povezane sa graditeljima koji imaju svoje ljude u medijima i na taj način svi žele dignut što veću lovu. Cijena na tržištu se formira prema odnosu ponude i potražnje, i tek kada ponuda ne bi postojala, odnosno kada bi se sve izgrađeno odmah prodalo, a potražnja bi bila velika, onda bi mi takve cijene bile realne. Ovako, kada je ponuda ogromna ne znam da li su cijene za koje se navode u medijima uopće one po kojima se dotične nekretnine prodaju.
Bio bih sretan da danas imam lovu za stan jer mi se cijene čine popričično ok. Naravno, uvijek ima pretjerivanja, ali ponuda je stvarno velika, a ima i ljudi koji su pčajni prodati što prije, pa je prostor za pregovaranje i spuštanje cijene itekako velik.
Na kraju krajeva, netko može tražiti i po 4000 eura po kvadratu. Vjerujem da ima i ljudi koji su to spremni platiti, ali taj koji toliko prodaje mora utući u taj stan 3000 i više eura po kvadratu da onaj koji kupuje stvarno vidi da ne kupuje šrot. Kod nas su zgrade i opremeljenost stanova, čak i na višoj razini, poprilično iste i dosadne, nitko ne nudi nešto orginalno, a kad ti stavi klimu, dovuće kabelsku i PVC stolariju misli da je uhvatio Boga za muda.
POšto kako sam rekao nisam još u poziciji da kupujem, zanima me da li je itko od vas uspio dosta spustiti cijenu nekome tko je tražio veliku lovu. Da li prodavatelji svjesno stavljaju veliku nominalnu cijenu samo zato da imaju prostora za pregovaranje i cjenkanje?
Meni se cini da su cijene ipak dosta visoke. Prije pet godina smo poceli uplacivati stambenu stedionicu i tada smo smatrali da se za 100.000DEM-a moze "nesto" i kupiti (a tako je i tada bilo) sto bi rijesilo nas stambeni problem. Sada, za te novce se moze kupiti eventulano jednosoban stan od 40-tak kvadrata i to ne u centru grada (gledam za Zagreb). To meni ne rjesava stambeno pitanje.
Da li je to realno? Hm. Mislim da se finacijska situacija od prije pet godina nikome nije bitno promijenila. Place u drzavnom sektoru (i moj muz i ja radimo u javnim poduzecima) su narasle mozda svega 500kn. Sto se dogadja sa cijenama nekretnina, stvarno ne znam, ali meni se cini da su astronomske.
Nema ni novih ni starih stanova. Kad se udubiš i nazoveš nekoliko telefonskih brojeva skužiš da su to isti stanovi.
Po pet "agencija" nudi jedan te isti stan i različite cijene. Vlasnik kaže svoju cijenu, a "agencije" još pokušavaju izvuć više.
Ako imaš sreće i zaobiđeš agencije cijena se da korigirati i za 10%
Vrlo često u cijeni ima i otkupa te i to olakšava kupnju.
Dobra nekretnina s realnom cijenom i čistim vlasničkim listom proda se u dva mjeseca.
Oni glupi opisi o keramičkim pločicama i klimi nisu bitni , najvažnija stvar je vlasnički list , konstrukcija, kvart i susjedi.
Interijer se uvijek da promjeniti.
sanchez
04.10.2004., 12:59
crtac, naravno da sam uzeo o obzir situaciju da su papiri čisti, i da je zgrada zadovoljavajuće kvalitete gradnje. Problem je u tome što prosječni kupac stana, kao i većina ljudi ne može odrediti kvalitetu konsktrukcije. U takvom slučaju bih radije platio nekoliko stotina ili koliko već eura stručnjaku koji bi me posavjetovao nego vjerovao građevinaru.
Slažem se sa time da se dobra nekretnina prodaje, ali ako je njezina cijena realna. Uz uvjete koje si nabrojao cijena naravno raste, ali neki misle da samo zato kaj prodaju stan u podsljemenskoj zoni na to mogu dizat cijenu u nebesa. A što se tiče interijera, pitanje je koliko je to isplativo. Ako se već misli mijenjati, bolje onda kupiti roh bau jer će cijena na kraju biti isplativija. Zahvati na interijerima itekako mogu biti skupi, a ako uzmeš situaciju da većina kupi stan sa zadnjom lovom, malo će se njih odlučiti mijenjati masu toga.
Masta, apsolutno se slažem da su cijene visoke kada usporediš mogućnosti građana. I sam sam u lošoj situaciji takod a znam. Kada sam rekao na povoljno, mislio sam na odnos između trenutnih cijena na tržištu i onoga što se priča po medijima. Da, 50000 eura je malo za riješiti stambeno pitanje. Nažalost, plaće u javnom sektoru nikada i nigdje ne mogu pratiti privatni i sigurno da je ako ovisiš samo od plaće nikada ne možeš biti zadovoljna.
Valjda će se kroz nekoliko godina situacija promijeniti (iako sumnjam) na području kreditiranja na način da će čovjek sa stabilnim poslom moći uzeti normalan kredit pristojnog iznosa sa ljudskom kamatnom stopom.
masta kaže:
Meni se cini da su cijene ipak dosta visoke. Prije pet godina smo poceli uplacivati stambenu stedionicu i tada smo smatrali da se za 100.000DEM-a moze "nesto" i kupiti (a tako je i tada bilo) sto bi rijesilo nas stambeni problem. Sada, za te novce se moze kupiti eventulano jednosoban stan od 40-tak kvadrata i to ne u centru grada (gledam za Zagreb). To meni ne rjesava stambeno pitanje.
Mi kupili prošle godine u Ivanić-Gradu: skoro 82 kvadrata - 45.000 € u 12 godina staroj zgradi. Dakle, može se, istina malo van Zagreba, ali zrak je čišći i komunalni standard veći... :)
-arhivar-
05.10.2004., 08:40
Slažem se da mediji pretjerano napuhuju cijene, no to je valjda njihova svakodnevna praksa prikazivanja što crnje situacije svega oko nas. Stanovi su skupi, to je istina, no uvijek postoji netko tko će ih kupiti. Ponuda je u stvari mala, navodno se u ZG u prvih 6 mj. ove godine izgradilo svega 600-tinjak stanova, što je vrlo malo s obzirom na priljev stanovništva u grad.
"Zdravog" određivanja cijene neće biti još par godina, koliko će trajati građevinski lobi kod nas (bar se nadam), i tek onda će se u cijenu stana ozbiljno uračunavati i faktori poput građ. materijala, konstrukcije, susjeda, položaja, starosti i sl.
Trenutno se najisplativijom solucijom čini kupovina izvan grada u prigradskim naseljima no i taj se pojas svakim danom sve više širi.
sanchez
06.10.2004., 02:28
Problem stanovanja izvan grada jest to što je to selo. U razvijenim zemljama postoje tzv. rezidencijalne cetvrti izvan grada, ali koje funkcioniraju kao grad.
Zato mi se projekt hotoville-a sviđa jer je prvi takve vrste u nas. Jest da ne bih volio tamo živjeti, i ekipa sere zbog toga kaj je naselje zatvoreno, ali mislim da je to napravljeno upravo zato da se smanji utjecaj sela.
Jer relano gledano, mogu uštedit dosta na zemljištu ako odem malo van grada, sagradim lijepu kuću, a onda mi je cesta sva blatnjava od traktora, cujem onaj odvratan zvuk svinja kad ih se kolje i sl. Iako trenutno nisam u poziciji da išta kupujem, i da imam lovu ne bih išao izvan grada upravo zbog toga. Dok rezidencijalne četvrti zažive i kod nas, onda bih o tome mogao razmisliti.
Zašto misliš da će građevinski lobi trajati još par godina? Pa tek je počelo s tim, i to neće završit sve dok bude korupcije u gradskih i državnim službama.
što se tiče stanogradnje, istina je da nije velika, no ja sam govorio o ukupnoj ponudi, dakle i starijih stanova.
sanchez kaže:
Problem stanovanja izvan grada jest to što je to selo. U razvijenim zemljama postoje tzv. rezidencijalne cetvrti izvan grada, ali koje funkcioniraju kao grad.
Velika Gorica, Vrbovec, Ivanić-Grad, Samobor, Jastrebarsko - nisu nikako sela.
Ova prvi npr. je 7. grad po veličini u Hrvatskoj.
hvala, mnogo ste ljubazni herr Vojky, mislim hvaleći moj grad... a sad isprazni pmbox
a što se tiče Velike Gorice mogu reći da je grad prosperirao od kada je prirez podignut sa 6% na 12%. možda će se nekome činiti da su to samo kozmetičke promjene ali su meni bitne stvari kao npr. saniranje prometnica nakon uvođenja plina. ono, 2-3 godine su manje više sve ceste bile prekopane svakih 10-15 metara...a ovo ljeto čudo. hrpa izasvaltiranih ulica. i to jedan Zagreb zbog svoje veličine nikada ne može dostići
a cijene nekretnina oko 1000 eura po kvadratu.
sanchez
10.10.2004., 00:10
Vojky kaže:
Velika Gorica, Vrbovec, Ivanić-Grad, Samobor, Jastrebarsko - nisu nikako sela.
Ova prvi npr. je 7. grad po veličini u Hrvatskoj.
Da, slažem se, ali ja sam govorio o četvrtima, a ne o gradovima ili mjestima.
A što se gorice i ostalih gradova tiče, oni su jako pod utjecajem sela, kao u ostalom i Zagreb.
morat ću te zamoliti da to malo detaljnije elaboriraš...mislim tu svemirsku razliku između kvarta u zagrebu i velike gorice.
jedina razlika koju ja tu vidim je ta da ti nikad nisi niti bio u velikoj gorici.
jer da si bio saznao bi da ti je gorica fakat kao kvart jer je prostorno ograničena. aerodromom(civilnim i vojnim dijelom), prugom i jezerima. i zbog blizine aerodroma ograničene su visine zgrada i u biti je još jako malo zemljišta ostalo gdje bi mogao izgraditi neku kućicu.
ja predviđam da će hit postati mjesta južnije od vg-a. tamo će se graditi ona famozna cesta prema Sisku i recimo ono izletište na ključić brdu, koje je inače malo zajebano naći, biti će 5-6 km kad siđeš s obilaznice. a ja se baš nešto raspitivao i čovjek je nudio 2160 kvadrata(600 hvati) građevinskog zemljišta sa priključcima za 15k eura. i nema blata i skvičanja svinja i svega onog kaj te mož podsjetit` na selo.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.