PDA

View Full Version : Francuska

stranice : [1] 2

Arwen Evenstar
03.03.2003., 22:58
Meni se ovo ljeto ide u Francusku... i već sam si donekle plan puta napravila...
Ako netko zna što obavezno treba vidjeti, neka slobodno napiše...

Putnik92
04.03.2003., 11:34
A sto te zanima?

Mozda recimo... :

- Moulin Rouge u Parizu. Skupo, ali mi nije bilo zao ni jednog (od mnogobrojnih) franaka koje sam dao za vidjeti spektakl.

- Mont Sant Michel, ne bez razloga jedna od najposjecenijih atrakcija u FR.

- Chambord, po meni najljepsi od niza dvoraca u dolini Loare.

- Louvre, za diviti se ljudskoj imbecilnosti. Horde turista koji jure kroz prostorije pune prekrasnih slika da bi se nakeljili ispred one poznate tete, u prostoriji gdje je guzva kao da se euri djele besplatno, a vidi se gotovo nista.

Sad bi se moglo tu dodavati stosta, ali treba prvotno znati kamo ides i sto trazis...

luca
04.03.2003., 12:00
Putnik92 kaže:

1. Mont Sant Michel, ne bez razloga jedna od najposjecenijih atrakcija u FR.

2. Chambord, po meni najljepsi od niza dvoraca u dolini Loare.

3. Louvre, za diviti se ljudskoj imbecilnosti. Horde turista koji jure kroz prostorije pune prekrasnih slika da bi se nakeljili ispred one poznate tete, u prostoriji gdje je guzva kao da se euri djele besplatno, a vidi se gotovo nista.

4. Sad bi se moglo tu dodavati stosta, ali treba prvotno znati kamo ides i sto trazis...

1. ovo svakako. meni svi dodju u Pariz a ja ih strpam u auto i odvezem u Mt Saint Michel :D jadni ljudi...
Deauville je zgodan za vidjeti...

2. opcenito, cijela dolina je lijepa i dvorci su stvarno razliciti :)

3. Mona Lisa je jednako bezvezna u RL kao i na reprodukcijama. savjetujem radije da pogledas sve one stvarcice koje su Francuzi opljackali npr: Hamurabijev zakonik, razne stvari iz Egipa itd...
ako volis slike: Musée d'Orsay, gornji kat ;)

4. Provansa je krasna... pa recimo Avignon i okolica.... navodno je Toulouse jako ugodan i lijep (nikad bila).

luca
04.03.2003., 12:02
Putnik92 kaže:

- Moulin Rouge u Parizu. Skupo, ali mi nije bilo zao ni jednog (od mnogobrojnih) franaka koje sam dao za vidjeti spektakl.

moze se znati okvirno cijena? bio si i u drugim (Crazy Horse, Lido, Paradis Latin...) pa je ovaj najbolji?

Putnik92
04.03.2003., 13:16
luca kaže:
moze se znati okvirno cijena? bio si i u drugim (Crazy Horse, Lido, Paradis Latin...) pa je ovaj najbolji? ~80 € po osobi (tada bilo u francima), spektakl + pola boce sampanjca (alternativa je vecerati tamo prije spektakla, ali to navodno ne vrijedi novaca). Crazy Horse je nesto sasvim drugo, nisam bio ali znam da je prostorno puno manji i vise briju na erotiku. Takodjer nisam bio ni na drugim slicnim mjestima pa ne znam usporediti. Sto je dobro u Moulin Rouge-u je da mi ni u jednom jedinom trenutku nije bilo dosadno - dinamika spektakla je odlicna.

luca
04.03.2003., 13:24
Putnik92 kaže:
~80 € po osobi

ok, hvala :)

Mljacko
04.03.2003., 13:24
Meni je u većini Francuske sve izvrsno osim Francuza!

Ja neznam tko je prosro šarmu njihove nacije:confused:

Kakav šarm? Umišljeni da zla Boga

luca
04.03.2003., 13:31
Mljacko kaže:

meni su ok :) imaju svoje debilane, ali tko ih nema? sto se tice umisljenosti, ima ih bitno bitno gorih ;)

Putnik92
04.03.2003., 14:06
Mljacko kaže:

Kakav šarm? Umišljeni da zla Boga Kad nadjes savrsenu naciju, javi mi da se preselim.

Da svijet nije pun kretena, na ciji bi se racun zajebavali?...:)

Gazda
04.03.2003., 22:24
Od onog sta sam ja vidio: obavezno u Avignon. Arles je isto zgodan, a i blizu. Dijon je odlican, krasam grad i obavezna opskrba senfom raznih vrsta.

Pariz mi je malo bezveze. Kamenujte me..

luca
05.03.2003., 07:31
Gazda kaže:
Pariz mi je malo bezveze. Kamenujte me..

svakome tko uzme klasicnu turisticku shemu moze (dapace) biti bezveze :) za Pariz treba vremena i kad otkrijes prave male kutke za uzivanje, ona ga mozes voljeti :)

slazem se za Avignon :top:

Indi
05.03.2003., 09:35
Francuska je fenomenalna zemlja i dobar ti je izbor za putovat. Ja sam dosta Francuske proputovala i nekako mi se najvise svidio dio koji se zove Dordogne (na zapadu). Jako je lijep krajolik, selasca i gradici su fantasticno gradjeni, a hrana i vino su MRAK! Proljece i rano ljeto je najbolje za ic tamo. :w

Gazda
07.03.2003., 09:29
luca kaže:
svakome tko uzme klasicnu turisticku shemu moze (dapace) biti bezveze :) za Pariz treba vremena i kad otkrijes prave male kutke za uzivanje, ona ga mozes voljeti :)

slazem se za Avignon :top:

To se meni tako i cinilo. Inace mi se u tom gradu najvise svidio zidovski kvart - cisto zato sta nije po onoj Hausmann sabloni..malo mi je vuko na londonski Soho a takvi kvartovi su mi zakon.

Princeza
09.03.2003., 20:06
Moje skromno iskustvo s Francuskom i Francuzima ~ u toj zemlji se, suprotno od opceg misljenja, moze sasvim solidno prezivjeti bez znanja francuskog. Mi smo se svima obracali na engleskom s jako pristojnim pitanjem parlevuangle s najstrasnijim naglaskom na svijetu :D i svi su nam izlazili u susret i bili su super! :)

Ako ides u Pariz, obavezno odi u robnu kucu La Samaritaine. Na njezinom jedanaestom katu je vidikovac s kojeg se Pariz vidi mnogo bolje nego s razvikanog Eiffelovog tornja. Dobro je popest se tamo vec prvi dan, da dobijes predodzbu o velicini grada i o glavnim tockama. Dobro je za orijentaciju. :)

Probaj sto vise pjesaciti. Stanice pariske podzemne zeljeznice su vrlo blizu jedna drugoj. Ako trebas putovati samo dvije-tri stanice, vise ti se isplati ici pjeske, nego ici pod zemlju, pa cekati vlak, pa se voziti, pa ici van (a cesto imas i tunele koji su dugi za poludit). Ako ces koristiti javni prijevoz, kupi si Carte Orange (uzmi sliku!).

Posjeti i neki od divnih, malih restorancica kraj Seine, u kvartu St Michael/St Germaine (stanica podzemne zeljeznice St Michael). Mozes pojesti divnu vecericu za cca 10-15 eura po osobi (bez pica), ima i restorana s pogledom na Notre Dame. :s A to je pogotovo dojmljivo nocu, kad je Notre Dame osvjetljen.

Sto se umjetnosti tice, svakako posjeti Orsay. :top: Ja bih ti preporucila i Louvre, ne samo zbog poznate tete, nego i zato jer je mene osobno zaista dojmio svojim bogatstvom i raznolikoscu eksponata.

Nemoj se razocarati Montmartreom. To je danas tuzni, turisticki kvart u kojem kvaziumjetnici turistima prodaju trecerazredne slike Pariza. No, gore je Sacre Coeur, jedna od najljepsih crkvi u Parizu (meni osobno). Svakako posjeti. :)

Arwen Evenstar
17.03.2003., 22:54
Hvala svima na savjetima!

Mont Sant Michel sam obavezno htjela vidjeti, to je bio i jedan od razloga zbog kojeg idem u Francusku.

Jedva čekam ljeto!

luca
18.03.2003., 16:50
Arwen Evenstar kaže:
Mont Sant Michel sam obavezno htjela vidjeti, to je bio i jedan od razloga zbog kojeg idem u Francusku.

fratre unutar samog samostana ne mozes vidjeti. ali moj muz je uspio skuziti da nas jedan gleda i uspio mu je vidjeti ruku dok je ovaj bjezao :D

(to je jedno od onih mjesta gdje se treba uzivjeti (to je lakse kad je manje ljudi) i uzivati (to je lako). jos ako si ljubitelj srednjeg vijeka i zamisljas da seces s Umbertom Ecom :) )

uzivaj :)

Irmeli
20.03.2003., 06:58
luca kaže:
1. ovo svakako. meni svi dodju u Pariz a ja ih strpam u auto i odvezem u Mt Saint Michel :D jadni ljudi...
Deauville je zgodan za vidjeti...

2. opcenito, cijela dolina je lijepa i dvorci su stvarno razliciti :)

3. Mona Lisa je jednako bezvezna u RL kao i na reprodukcijama. savjetujem radije da pogledas sve one stvarcice koje su Francuzi opljackali npr: Hamurabijev zakonik, razne stvari iz Egipa itd...
ako volis slike: Musée d'Orsay, gornji kat ;)

4. Provansa je krasna... pa recimo Avignon i okolica.... navodno je Toulouse jako ugodan i lijep (nikad bila).

Slazem se. Pariz sam jako voljela. Mt Saint Michel - fenomenalno. Fotke sam napravila davno kad jos nisu delali elektronske od fotografa, a nemam pristupa scanneru - daj postaj Laca ak imas. Sjecam se bormes i Musee D'Orsay. Kako se zvala ona fenomenalna kiparica, ljubavnica od Rodina - njen kip u kojem ona, mlada, njega otima od od starice... Za umrijeti. A Rodinov muzej? To mi je isto bilo drago. A Versailles? Nevjerojatna raskos. Na moru sam bila u Deauville, Trouville, Honfleur. Jako zgodno, ali mora da je jug ljepsi?

Irmeli
20.03.2003., 07:00
Putnik92 kaže:
Kad nadjes savrsenu naciju, javi mi da se preselim.

Da svijet nije pun kretena, na ciji bi se racun zajebavali?...:)
:D

luca
20.03.2003., 11:40
Irmeli kaže:
1. daj postaj Laca ak imas. Sjecam se bormes i Musee D'Orsay.
2. Kako se zvala ona fenomenalna kiparica, ljubavnica od Rodina - njen kip u kojem ona, mlada, njega otima od od starice... Za umrijeti. A Rodinov muzej? To mi je isto bilo drago.
3. A Versailles? Nevjerojatna raskos.
4. Na moru sam bila u Deauville, Trouville, Honfleur. Jako zgodno, ali mora da je jug ljepsi?

1. laca? enivej, nemam sad jos tjednima skener na raspolaganju...
2. Camille Claudel? nisam vise sigurna. divan je muzej i vrt, divan je Rodin :)
3. i vrlo je ugodan za zivjet :)
4. jug je drugaciji (topliji, mediternaskiji), u unutrasnjosti imas divna mala provansalska sela i stare gradice u kojima je divno ljetno ljencarenje :) i jugozapad ima svojih cari, pjescane plaze, zanimljivu unutrasnjost.

Pink Lemon
20.03.2003., 23:45
luca kaže:

:lux:

U Pariz sam dosta dugo bila zaljubljena, a otkad sam provela tamo mjesec dana bas ga VOLIM! I sad kad sam bila za novu godinu doslovno sam maltretirala ljude koji su htjeli ic obavezno u Louvre i na eiffel da im je to totalno bezveze, da ajmo rađe lunjat po Maraisu ili tako nesto.

luca
21.03.2003., 11:18
Pink Lemon kaže:
ajmo rađe lunjat po Maraisu ili tako nesto.

tako treba ;)

Princeza
21.03.2003., 13:25
Pink Lemon kaže:
[Bobavezno u Louvre i na eiffel da im je to totalno bezveze[/B]

Meni Louvre uopce nije bez veze, dapace (samo je na losem glasu zbog hordi turista koji zele uslikat Mona Lisu), a Eiffel mi je bez veze, tu se slazemo ;)

luca
21.03.2003., 13:30
Princeza kaže:
Meni Louvre uopce nije bez veze, dapace (samo je na losem glasu zbog hordi turista koji zele uslikat Mona Lisu), a Eiffel mi je bez veze, tu se slazemo ;)

Louvre je super ali ne govori nista o Parizu kao gradu s dusom:) "klasicni turisti" dusu ne osjete jer se previse zaokupe monumentalnostima...

a za Louvre treba napraviti selekciju i onda obici ono sto se isplati. inace covjek bude mrtav umoran i nikakva korist...

Eiffel je meni zgodan jer se treba uzivjeti kad je nastao, kako je to bilo za izgraditi u to doba, koja tehnoloske inovacije je napravio itd. btw, na Eiffelu je jedna izvrsna pouzdana i brza posta :)

Irmeli
21.03.2003., 14:36
luca kaže:
Louvre je super ali ne govori nista o Parizu kao gradu s dusom:) "klasicni turisti" dusu ne osjete jer se previse zaokupe monumentalnostima...

a za Louvre treba napraviti selekciju i onda obici ono sto se isplati. inace covjek bude mrtav umoran i nikakva korist...

Eiffel je meni zgodan jer se treba uzivjeti kad je nastao, kako je to bilo za izgraditi u to doba, koja tehnoloske inovacije je napravio itd. btw, na Eiffelu je jedna izvrsna pouzdana i brza posta :)
Da, da, iz iskustva velim da se u Louvre-u moze biti mrtav umoran 3 dana (od otvaranja do zatvaranja, bez hrane i s vrlo malo pica). To nikako ne preporucam. Ah, mladost, ludost! :D

Pink Lemon
21.03.2003., 16:27
Princeza kaže:

Ma bila sam ja u Louvre tri puta po brdo sati, ne mislim da je bez veze. Kad imas vremena. Ja sam ekipu odgovarala jer je njihov plan bio otprilike: čekat ćemo 2,5 sata, pogledat Mona Lisu, fotkat je za pokazat rodbini, iskoristit priliku za WC i idemo dalje. Ja sam ih samo nagovarala (savjetovala) da tih par sati koje su namjeravali provest u redu provedu na bolji način, osjete malo duh Pariza. A ponajviše zato što smo u Parizu bili samo 3 dana.

Arwen Evenstar
18.04.2003., 23:53
Znate li možda gjde se na netu mogu saznati cijene vlakova i rasporedi vožnje u Francuskoj?

Princeza
19.04.2003., 00:22
Probaj otici na Europe Train Ticket (http://www.europe-train-ticket.com)

Princeza
19.04.2003., 00:22
A ima i link s popustima (http://www.discount-train-travel.com)

Putnik92
22.04.2003., 09:53
Originally posted by Arwen Evenstar
Znate li možda gjde se na netu mogu saznati cijene vlakova i rasporedi vožnje u Francuskoj? http://www.sncf-voyages.com

Francuz
29.07.2003., 19:48
Are some of you here planning a trip to France this summer ?
If yes, where ?

Je sais qu'il y en a qui parlent Français ici...dans quelles régions sont-ils/elles allé(e)s ?

Zao mi je :s
ali nije mi Hrvatski dobar in onda bit ce bolje ako pisem Engleski

Secundo
29.07.2003., 22:07
Bio sam u juznoj Francuskoj prosli tjedan, podrucje Grenoble - Lac du Mt Cenis, Vinon i bilo je fenomenalno. Dojam kao u alpama, ali sa mediteranim stihom.

Francuz
30.07.2003., 09:03
Zivim u juznoj Francuskoj, kod Marseillea. Grenoble je toplo u ljetu. Ne volim ovaj grad ali okolica su super !

Indi
30.07.2003., 10:57
Meni je Francuska super cool zemlja i dosta sam je proputovala. Najdrazi dio mi je Perigord/Dordogne. :s

Francuz
30.07.2003., 11:03
Perigord je odlican, rijeke, mir i dobra hrana ! Tamo sam bio samo jedan put, 10 godina prije !

luca
30.07.2003., 17:32
Francuz kaže:
Zivim u juznoj Francuskoj, kod Marseillea. Grenoble je toplo u ljetu. Ne volim ovaj grad ali okolica su super !

trenutno zivim u Versailles, volim Bretagne i Normandie :) ma sve volim! :)

Francuz
30.07.2003., 17:40
Znas li neki Francuz-Hrvati u Parizu ?!?

luca
30.07.2003., 17:47
Francuz kaže:
Znas li neki Francuz-Hrvati u Parizu ?!?

nikog s Foruma. imala sam jednu prijateljicu, ali je trenutno ona u USA (bivsa Polytechnicienne ;) ). ostali prijatelji su svi pravi Francuzi...
(od kud ti ideja da sam naucis hrvatski?! i koliko ti je vremena trebalo?)

Francuz
30.07.2003., 17:52
Poceo sam dvije godine i pola prije...Zasto ? Jer sam lud !
Volim ja strane jezike...
Ok, idi na www.macroatie.com, ljudi koji radiju na ovom sajtu su prijatelji. Nema previse ljudi jer sve ljetuju ali uskoro bit ce puno !
Hrvati u ovom forumu zive u Parizu i okolica...Sve su simpaticni muske i cure

Francuz
30.07.2003., 17:57
Citam Hrvatski (hvalu Monitoru !) svaki dan. Vrlo cesno ne razumijem sve sto citam ali dobro je za nauciti (well, you keep the words in your memory).

A ti, koliko ti je vremena trebala za nauciti Francuski ?!?

Kiki
30.07.2003., 19:57
Francuz, ti si meni super! :top:
I dobrodosao na forum. :)
Ako ne znas pisat nesto na hrvatskom, slobodno pisi na engleskom ili francuskom. Vjerujem da nikom nece smetat. Vecina ljudi prica engleski, a neki (luca) npr pricaju i francuski.
Moram rec da si odlicno savladao hrvatski s obzirom da ga ucis samo dvije i pol godine.
Ja isto volim strane jezike. Uz hrvatski pricam i engleski i spanjolski, a nedavno sam pocela ucit i portugalski (brazilski izgovor).

luca
30.07.2003., 23:00
Francuz kaže:
A ti, koliko ti je vremena trebala za nauciti Francuski ?!?

dva mjeseca. ali bila sam mala i kad si mali i ides u parisku skolu, onda naucis sve odmah. jesi rodom iz Marseille?

Gazda
31.07.2003., 07:34
Francuz, na pod-forumu "Turizam" ljudi su pristojni.

Rekao si da si lud, dodji na "Ljubav, erotika, seks", tamo ces upoznati lude Hrvate.:D

Ja znam vrlo malo francuskog jezika, pa necu nista pisati na francuskom, ali volim Francusku i mislim da su Francuzi cool.:top:

Bio sam u Nice, Avignonu, Arlesu, Nimesu, Dijonu i Parisu i sve mi se svidjelo (najvise Avignon i Dijon). Inace, super pises hrvatski.:top:

Francuz
31.07.2003., 08:55
Hvala svima na komplimentu ! Ovo je Hrvatski forum, i onda pisem Hrvatski. Kad ne znam kako se jednu rijec kaze na Hr-om, pisem na Engleski. Ima vise ljudi koji kazu Engleski nego Francuski (i to je sramota haha)...

Zivim 100 km daleko od Avignona. Arles, Nimes su 120/150 km !
Marseille je grad gdje sam roden. Najbolji Francuski grad :D

Francuz
31.07.2003., 09:03
U Hrvatskoj sam bio dva puta. Prvi put u Zagrebu i okolica (Samobor, etc) i drugi put sa suprugom smo vozili kroz cijela Hrvatska, od Rijeke sve do Dubrovnika (Split, Plitvice, Trogir, Knin). Samo nismo bili u Slavoniji...

Svaki put da mislim o istocnom Hrvatska, mislim o ratu ! To je glup i to ja znam ! Htjelo bih ici na Vukovaru i sve ostali grad koji su bili u rat ali ljudi kazu da bit ce ludilo ! Nema nista za turizam u Vukovaru, eh ? I prijatelju su mi rekao da ne se sjecas dobro tamo, da atmosfera je...bizzarre !

Je li to istina ? Mislim, pa ne znam jer nisam nikad tamo bio

luca
31.07.2003., 09:53
Francuz kaže:
Ima vise ljudi koji kazu Engleski nego Francuski (i to je sramota haha)...

;) :top:

Francuz
31.07.2003., 10:01
Hahaha, ça va, je vois que je suis pas le seul à penser ça !
Mais je parle aussi Anglais ! Bien obligé !

luca
31.07.2003., 10:07
Francuz kaže:
Mais je parle aussi Anglais ! Bien obligé !

naravno, i ja. ali svi kulturni ljudi govore i francuski ;) cak i ako su amerikanci :D

A plus, je sors faire les courses...

Francuz
31.07.2003., 10:09
Les courses ? j'y vais à midi ! Quelle misère !
Jebi ga ! Mrzim ici u supermarket !

Zrinska
31.07.2003., 23:15
ja sam bila u Strasbourg-u.Lijep grad!:)

Kiki
01.08.2003., 05:55
luca kaže:
naravno, i ja. ali svi kulturni ljudi govore i francuski ;)

:eek: :eek:
Pa to znaci da sam ja nekulturna, a pricam tri jezika fluently i cetvrti ucim. (nijedan od njih nije francuski) Ajde, bona, mani me se. ;)

luca
01.08.2003., 09:06
Kiki kaže:
Pa to znaci da sam ja nekulturna, a pricam tri jezika fluently i cetvrti ucim. (nijedan od njih nije francuski) Ajde, bona, mani me se. ;)

manim te se ;) ali ima da naucis nekad vrancuski da me ne sramotis po svijetu :D

magic
01.08.2003., 09:12
Kiki kaže:
Pa to znaci da sam ja nekulturna, a pricam tri jezika fluently

Engleski, hrvatski i bosanski :D :p

Kiki
01.08.2003., 16:57
A jok. Onda pricam cetiri jezika. Rvacki, bosanski, engleski i spanjolski.

Francuz
01.08.2003., 17:18
Espanol ? Ho olvidado todo lo que ho apprendido durante mi joventud :cry:

Francuz
03.03.2004., 16:34
Dodite u Provans ! :cool:

sunboi
03.03.2004., 16:45
grenoble je fino,tiho mirno mjesto gdje je odlicna klopa i vino,ima skijaliste i jezero..grad je u maloj dolini..oko tebe planine prekrivene snijegom,a sunce pici tako da se setas u kratkim rukavima,to jos nisam bio dozivio.

karlovacko3
04.03.2004., 16:11
Carcassonne (100 km od Toulouse-a).

Vidio sam ga po noci iz vlaka, osvjetljenih gradskih zidina (nesto kao Dubrovacke), izgleda fenomenalno. Sigurno je i iznutra super.

I zasto ne - Monaco, Nica, Cannes...

Tihana
04.03.2004., 20:04
uskoro krećem pa molim iskusne da mi kažu što moram posjetiti i vidjeti, gdje se kupuje, na što imam popust......
fala :raspa:

milk
04.03.2004., 20:08
vise manje su ti vec sve rekli..ako vec biras obalu onda svakako zapadna...ono dolje je shit u odnosu na biskajski zaljev...a ima i valova pa mozes surfat:D

Blueberry
05.03.2004., 08:44
Posjetite dvorce Loire, predivni su, ali vrijedi isto pravilo kao i za Louvre - odaberite jedan ili dva, ovisno koliko vremena ostajete i uživajte. Ne pretjerivati, jer vam onda ne ostane ništa od utisaka.

Nikako nemojte zaobići njihove podrume, tamo ćete uvijek dobiti degustaciju, a i vina kupljena izravno kod proizvođača su mnogo jeftinija. Mada vina tog područja (dolina Loire) i nisu na nekom glasu među Francuzima.

Druga preporuka bila bi Burgundija - Svakako Beaune gdje se još uvijek održavaju tzv. encheres - aukcije vina. U nekadašnjoj ubožnici smješten je muzej, a kako su još i danas "popovi" vlasnici velikog dijela vinograda - muzej je prebogat raznim "vinskim" rekvizitima. Obavezno pogledati. Sam je gradić malen, šarmantan i slikovit, kako samo francuski gradići znaju biti. Nikako nemojte napustiti grad a da ne svratite u neki od njihovih podruma.
U toj regiji nastala su neka od najcjenjenijih crnih vina (Cote de Rhone, Cote de Nuit, imaju odlični Sauterne i... ukratko, idealno mjesto za dobro se opiti. Ne moram valjda naglašavati da im je klopa famozna - probajte obavezno šunku u peršinu, sušenu puretinu i... pa tu vam je blizu i Dijon - senf, ali onaj pravi, zrnati ili što bi Francuzi rekli: a l'ancienne.

Treći MUST u Francuskoj (osim Pariza) je Strasbourg - fantastično pomaknut grad u kojemu su spojene njemačka strogost i francuska lepršavost u jednu vrlo simpatičnu cjelinu.
Pije se pivo, a iza ugla vas čeka bus koji će vas provesti po njihovoj vinskoj cesti duž koje će vam sva sela i gradići imati neobična njemačko-francuska imena s vrlo srdačnim ljudima.
Grad je sam po sebi prepun mladih ljudi, studenata, gostiju iz svih kutaka Europe, glazbenika i performansa svake vrste na svakom uglu - košnica iz koje ćete izaći sretni i prepuni dojmova. Regionalni specijalitet im je - e, na ovo sam otkinula - sušeni buncek, slanina i krumpiri kuhani s kiselim zeljem!!!
Obavezno posjetiti neku privatnu pivnicu, probati lokalno pivo i jedan lagani snack (ali ne mogu mu se sad sjetiti imena) tanko tijesto kao za pizzu, gore vam nabacaju gljiva, luka, slanine i vrhnja, brzo zapeku u krušnoj peći i .... mljac!
Alsaška kuhinja ima mnogo njemačkih elemenata, tako i kuglof, tzv. špecle (ne znam kako se to na njemčakom piše) i uopće jedu mnogo tijesta.
Alsace je predivan, klimatski sličan Hrvatskoj, mada nešto hladniji, a Strasbourg je vjetrovit. Za taj predivan grad vam treba jedan vikend, i ... probajte doći ljeti kad uvečer imaju tzv. spektakl zvuka i slike (Spectacle de son et lumiere), na obali rijeke Ill - nezaboravno.

Ima još... nastavljam drugom prilikom...

Mooky Sissa
05.03.2004., 10:18
Francuska = strajk!

Eto tako vam ja dozivljavam Francusku. Dozivio strajk na areodromu. Pregledao sam CDG aerodrom uzduz i popreko. Docekao i noc.

Prosle godine nisam mogao prici Francuskoj zbog strajka zeljeznicara. A kada sam isao s medjunarodnim vlakom (belgijska posada) iz Basela u Luxemburg, uzeli nas Francuzi za taoce. Blokirali prugu u Metzu i nisu nas pustali dalje.

A sada su se pojavile bombice uz prugu. Sjednes u vlak. Dodjes u Francusku i onda BUM!

emodyne
05.03.2004., 13:46
Imam ja frenda tamo kod kojeg idem u 8 mjesecu kad mi je Francuska na repertoaru ! Dam ti njegov mail, pa se s njim dogovoriš za tour !:top:

RobiKa
05.03.2004., 15:14
Blueberry kaže:
Treći MUST u Francuskoj (osim Pariza) je Strasbourg - fantastično pomaknut grad u kojemu su spojene njemačka strogost i francuska lepršavost u jednu vrlo simpatičnu cjelinu.
....
Regionalni specijalitet im je - e, na ovo sam otkinula - sušeni buncek, slanina i krumpiri kuhani s kiselim zeljem!!!
....
Obavezno posjetiti neku privatnu pivnicu, probati lokalno pivo i jedan lagani snack (ali ne mogu mu se sad sjetiti imena) tanko tijesto kao za pizzu, gore vam nabacaju gljiva, luka, slanine i vrhnja, brzo zapeku u krušnoj peći i .... mljac!
Alsaška kuhinja ima mnogo njemačkih elemenata, tako i kuglof, tzv. špecle (ne znam kako se to na njemčakom piše) i uopće jedu mnogo tijesta.
Alsace je predivan, klimatski sličan Hrvatskoj, mada nešto hladniji, a Strasbourg je vjetrovit. Za taj predivan grad vam treba jedan vikend, i ... probajte doći ljeti kad uvečer imaju tzv. spektakl zvuka i slike (Spectacle de son et lumiere), na obali rijeke Ill - nezaboravno.

Kud ce suza neg na oko.

Bio sam, jeo sam (to zelje) jako je dobro, a kraj je zbilja jako zanimljiv. Sto taj snack nije Quiche Lorraine?

Ima jos jedna zanimljivost, ali jeziva, vezana uz taj kraj. Tamo su bile neke od najvecih klaonica 1. sv. rata. Ima dosta mjesta koja vrijedi posjetiti, onako, edukativno. Recimo Verdun.

Blueberry
05.03.2004., 15:35
RobiKa kaže:
Kud ce suza neg na oko.

Bio sam, jeo sam (to zelje) jako je dobro, a kraj je zbilja jako zanimljiv. Sto taj snack nije Quiche Lorraine?

Ima jos jedna zanimljivost, ali jeziva, vezana uz taj kraj. Tamo su bile neke od najvecih klaonica 1. sv. rata. Ima dosta mjesta koja vrijedi posjetiti, onako, edukativno. Recimo Verdun.

Quiche Lorraine baš i nije snack, već prije kompletan obrok. Ne, ovo je tanko, gotovo kao tortilja, "smotaš" i uživaš.

Alsace je bio zanimljiv i u drugom ratu kad su ih svi regrutirali, malo Njemci, malo Francuzi, pa znalo dogoditi da se muškarci iz iste obitljei bore na različitim stranama. Veliki je skandal izbio i nakon II. rata kada su Francuske vlasti tim ljudima sudili kao izdajicama države, a da ne govorim o osobnim "osvetama".

Verdun nisam imala prilike vidjeti.

SilentDriver
05.03.2004., 18:05
Mljacko kaže:

Kakav šarm? Umišljeni da zla Boga

Meni su tak-tak

Francuz
05.03.2004., 19:41
Mooky Sissa kaže:
Francuska = strajk!

Cekaj malo................pa...ti si u pravu ! :eek:

Indi
05.03.2004., 20:58
Lyon je super grad, puno toga za vidjet i dobro se prosetat. Shopping je isto :top:

karlovacko3
24.03.2004., 18:10
Ne znam jel vec kasno...........ja se upravo vratih iz Lyona. Super je grad, veliki (preko 2 mil), mnostvo trgovina (skupo), UNESCOva stara jezgra, setalista uz rijeke, mostovi. Puuuuuuuno , puno restorana i birceva. Puno mladih

nina_l
05.03.2006., 16:45
Jel bio tko u dolini loare??? zanima me kako stici, gdje prespavati, kako sve obici...??? i za koliko...?? help please! :)

Putnik92
07.03.2006., 02:26
Jel bio tko u dolini loare??? zanima me kako stici, gdje prespavati, kako sve obici...??? i za koliko...?? help please! :)
Kako stići odakle?!? Po meni Chambord je *top*, iako jako turistički, lijepo je prenoćit, čini mi se u Amiens-u.

nina_l
07.03.2006., 22:21
Planiram iz Zagreba u Milano, pa iz Milana do Loare. Molim te daj mi neke detalje - kako da obidjem dvorce, gdje si ti prespavao, koliko si se zadrzao???

Putnik92
07.03.2006., 23:45
Ha ja sam bio autom iz Pariza, dok sam tamo živio. Našao sam neke oznake tipa "soba kod domaćina" i nije bilo baš nešto, ali prespavali smo i pičili dalje. Posjetili smo još par dvoraca i vratili se u Pariz. Ali Chambord mi je bio najbolji - imaju i restoran.

Gospon Pes
09.03.2006., 08:32
kako sve obici...??? Nikako :D, osim ako imas puno vremena i novaca jer na otprilike 200 km ima bogtepitaj koliko dvoraca.
Savjetujem ti da si izaberes one koji te najvise zanimaju ili bi se najvise isplatilo vidjeti. Npr. Chambord, Bloise, Amboise (Leonardo pokopan), Chennonceaux, Azay le Rideau, Villandry... Ima na netu sigurno dosta informacija i o dvorcima i o mogucnosti smjestaja.
Ja planiram vec par godina napraviti rundu, ali nekako uvijek nesto upadne izmedju, a zapravo najvise strajka moja ljencuga od muza kojem se ne da voziti okolo. :D
Namjeravamo iznajmiti ovak nesto (http://www.stattauto-kiel.de/bilder/autos/wohnmobil.jpg) jer imamo pesa, pa bi bila manja gnjavaza nego traziti tko te s njim u kakvu sobu pusti, ali da njega nema, isto bi kao i Putnik. Nasla bilo kakvu sobu, koga briga, bitno da se ispruzis i istusiras, a ujutro picis dalje.

LadyInRed
11.05.2006., 12:36
Ako je netko bio, molila bih informacije, tip&tricks, najbrži i najjeftiniji put do tamo (avionom, vlakom....) i ostalo....:cerek:

Rurik
22.06.2006., 15:59
Spremamo se, s klincem od 3,5 godina, negdje drugdje ovo ljeto nego na Jadran.
Zadnja opcija je: Francuska, vjerojatno jug, ali ne ona najpreskupja rivijera.
Idemo sa satorom, po kampovima za koje sam cuo da ih ima mnogo.
Zanima me je li tko kampirao po Francuskoj (S. Italiji i sl.), i sto mogu ocekivati za razliku od nasih kampova.

Kakadu
22.06.2006., 17:32
Kampirala sam po Francuskoj i Italiji i bolja iskustva imam s Francuskom. Svugdje ima kampova koji su pristojni i nisu preskupi, a u Italiji sam svašta doživjela, od nemogućnosti pronalaska kampa do - uz već paprenu cijenu - naplaćivanje žetona za tuširanje.

Rurik
23.06.2006., 11:28
Kakadu,
pisi malo, kakvi su kampovi po Francuskoj? Ima li hlada, ima li igracki/igralista za djecu (najvise me muci, hoce li klinac naci nesto sto bi mu zamijenilo uzivanje u Jadranu)?
Koje su (okvirne) cijene?
U kojem si dijelu Fr. bila?
Joj, daj molim te, pricaj malo...

p0g0
23.06.2006., 13:57
evo ja sam ti osoba za to pitanje.

bio sam sa svojom ženom 3 godine po francuskoj sa šatorom. bili smo sa našim autom i uglavnom po burgundiji, centralnom masivu, alpskoj francuskoj, pa do pariza, pa dolinom loire, itd.

bio sam i po italiji i njemačkoj u kampovima, i moje iskustvo je da su francuzi nenadmašni u kampiranju. ima cca 11000 kampova u francuskoj, koji su raspoređeni u svakom selu, izvan sela, anonimne ćuke, svugdje.
nikad i to mislim NIKAD nisam vozio dulje od 50km do slijedećeg kampa tako da u
opće nemate straha da nećete moći negdje prespavati.
cijene se kreću od 9-15 € po noćenju za 2 čovjeka i auto. SVI kampovi imaju wc/tuš uredan (ima papira, sapuna na umivaoniku, tople vode u izobilju...), sve parcele su travnate cca 8x8m često i veće (u selima usput smo znali biti i na 120m2), igrališta za djecu postoje, ali ne svugdje, ali prostora ti ne manjka nikad. najčešće ti uz kamp postoji i neki rekreativni centar/bazen/igrališta koja nisu nužno u prostoru kampa. svaka 2-3 mjesta imaju slavinu s pitkom vodom na prilaznoj cesti kroz parcele, placevi su numerirani, kod uređenijih kampova ograđeni živicom visine 150-180cm. hlada uvijek ima. nije dozvoljeno paliti vatru osim na mjestima za to, plinski plamenici svih dimenzija su ok. opskrba namirnicama je uvijek u kampu, skoro obavezno i jedan caffe.
nikad dosad me nisu pokrali, oštetili auto i sl. čak sam izgubio vjenčani prsten na tuširanju pa su mi ga tete čistačice pronašle i vratile.

ljubaznost ljudi zaslužuje 5 zvjezdica (*****), uvijek ti pomognu, čak i kad nemaju mjesta kažu ti koji je najbliži kamp, i sl.

ovo sve vrijedi za centralnu francusku i fr alpe. ne znam kak je na jugu, možda je napućenije, ali opet ti ne igra ulogu, jer odeš u grad u kojem želiš biti i onda ga namjerno "fulaš" za 15-20km i imaš mjesta kolko hoćeš i niže cijene.

izbjegnite italiju ako možete, nema mjesta, neljubazni su, malo se osjećaš da ti uzimaju lovu na nedobru ponudu. ja imam loša iskustva (sjeverna italija)

uživajte!

Rurik
23.06.2006., 17:01
p0g0,
fakat si osoba za ovo pitanje. Odgovor me je odusevio.
Imao bih te jos sto pitati, ali ne mogu jos doci do rijeci...
Pa cijene su povoljnije od nasih. Ovo podrucje po kojem ste brijali je i meni nekako najdraze, samo me zanima kak ce to biti zanimljivo malome od 3 i pol godine. Klinci bi ipak pjescanu plazu, kanticu, lopaticu... boli njih i za francusku gotiku i za prirodne ljepote...
Su to veliki kampovi? Kolko je pivo u kaficu? Kak je s parkingom po vecim gradovima?
Uf, kak se nabrijavam!!!
Fala jos jednom na odgovoru,

PS- na kak dugo ste isli, koliko love ste zdrobili (na kampove, na benzin+cestarine, na -kajjaznam- ulaznice za kulturu...?

p0g0
26.06.2006., 09:17
pa ovak redom:

- mislim da što se tiče zanimacije za klince, ima puuno toga za vidjet/probat, ali vjerojatno ti bolje znaš svoje klince. svakako bi trebali imati neki vodič, bilo koji je bolji od nijednog, ima pregršt informacija, i onda sve to čitaš navečer u kampu i planiraš di ćeš ići slijedeći dan. mislim da bi se klinci mogli jako oduševiti sa cijelom srednjevijekovnom ikonografijom francuske, ako već nisu od prirodnih ljepota. a opet i provansa nudi puno kulture/arhitekture.

- koliko smo love potrošili. iskreno: sve što smo ponijeli. uzeli smo lovu i podijelili je na 14 dana, tako da smo sve potrošili. hrana i cuga: mi smo jeli
ipak po nižim cijenama (do 10 €/ručak) dok su doručak i večera bili u šatorskom aranžmanu. opskrba je preko milijardu low-budget dućana tipa Casino, cijene su malo više od naših; opet kažem kupite vodič za ovu godinu, neprocijenjiv je.

-pivo u kafiću..... ne sjećam se točno, pio sam vino :D ma nije nešto da ti pamet stane. logika je da ako si u manjem mjestu to je kafić jeftiniji. nisu drastične razlike kao npr. u Veneciji. nema šokova, recimo tako.

-benza ili u mom slučaju diesel (btw oni diesel zovu gazole, talijani gasolio) ti je bio svake godine sve skuplji. cijena oko 1-1.12€ prošle godine, ako točiš na stanicama koje nisu shell, total, bp, itd. onda ti je jeftiniji. mislim da je total najskuplji. gorivo je bolje, bolje ide i manje troši, od našeg.
pazi nedeljom ne radi ništa!!!

-parking: automati su posvuda, rade na 10 min najčešće, ali nije pravilo, bolje rješenje su za mene garaže, isto ti dođe. garaže recimo nemaju limit na vrijeme parkiranja, pod nadzorom su i redovito blizu centra.
promet: ugodiniji od našeg osim u Parizu, ali rista ako si ikad žurio kroz zagreb u špici, pa kršio pravila, bezbrige bit ćeš bog u Parizu, čim se malo ufuraš. Zagreb je definitivno teži/luđi od Pariza. inače oni voze fino, ja sam vozio sporo, nikad problema.

mislim ta francuska je meni i bila odmor, nisam morao trošiti svoje živce na rješavanje nepredvidivih problema. opet ću ići 100%.

ponavljam vam još jednom: KUPITE VODIČ neprocijenjiv je. moj je bio iz algoritma, izdavač: let's go. bolji su vodiči s više teksta, daleko bolji.

Rurik
26.06.2006., 14:56
Fala ti na odgovoru,
ne znam - čini mi se da ćemo ipak na kraju završiti na Korzici. I to je isto, kakti, Francuska, ne?
Valjda je ipak prevagnula cinjenica da tamo ima dosta kampova uz more, a nisu (valjda) tak skupi kao na jugu Francuske. To je ono kaj me plaši u Provansi i okkolici: bojim se da su ljepša mjesta okupirana elitom i lovašima - to niti sam, niti me baš i zanima.
Da li se varam?
A frka me je ići po unutrašnjosti da mali ne veli, tipa: a kad ćemo na more??? Mislim, ne bih mu htio zeznuti ljetovanje.
Na korzici sam bio ranije, doduse ne u kampu već na divljaka, i mislim da ljepšega kraja nisam vidio.
Nego, reci: dvoje ljudi s autom u kampovima, s tvojim tempom (koji mi se vrlo sviđa), tri tjedna u Provansi, onak - od oka - koliko misliš da bi izašlo?

p0g0
26.06.2006., 15:22
ma šta god da ti odgovorim lagat ću te. ne znam kako to točno izračunat....

recimo da trošiš na hranu i kamp 100€ dnevno za vas troje (kužiš ne znam koliki šator imaš, kemper ili šta, šta voliš jesti, pivo vino...?); 100 je za mene luksuz.
možda su na korzici više cijene? ja bi ti predvidio 3000€ za sve, uzeo karticu i polako s bankomata skidao malo pomalo.

svako skidanje s bankomata uzme neku proviziju ali ne too much. ja ne volim ići s kešovinom okolo. benzu isto na mastercard, hranu isto i čitaš slipove.

sorry ali ne znam kako bi ti odgovorio. molim te kupi vodič za korziku/provansu gdje već ideš. to je super investicija.

Rurik
26.06.2006., 19:41
fala, Pogo (let's pogo!)
bas to me je zanimalo. Probat cemo ne probiti plafon od 2000€, takva nam je situacija. Cini mi se da cemo se necega morati odreci - smanjiti izvanpansionsku potrosnju (tzv. češki model). Piva iz dućana, prorijediti kafiće (e, to mi je najgore, ali dat za pola litre pive 60 kn, kak je bilo '99 na Korzici, e ne dam. No cini mi se da je u marketu solidna butelja 30 kn, u kaficu 60, dakle to je jedan od stvari).
Fala za savjet oko vodica, to se podrazumjeva. Imam LP iz '99, mozda potrazim nekaj slicno, aktualno.
Po Francuskoj sam do sada putovao autom (spavao kraj auta) i, još ranije auto-stopom. Još nisam spavao u kampu izvan HR - i to me najviše zanima: razlika u odnosu na Dalmaciju (u Istarskim kampovima nisam bio, jer su mi - skupi!)
Velim - pomogao si mi, fala ti još jednom, ali ako ti se da još malo o kampovima (e, Slovenci imaju super raspoložene ljude na njihovim forumima)...
bit cu ti još zahvalniji.
Pozdrav

bamako
27.06.2006., 11:15
Godina posjećujem Francusku sa šatorom i autom i mogu samo potvrditi sve ono što je p0g0 rekao.

Na Korzici nisam bio, čuo sam o njoj sve samo najbolje i to od ljudi koji su tamo išli s klinicima.

Po jugu Francuske sam se vozio krajem rujna,malo izvan glavne sezone, ali sam bio službeno i spavao u hotelu, tako da o kampovima ne mogu govoriti. No, lovaše baš i ne srećeš tamo po ulicama, struktura turista je slična kao i u Hrvatskoj. Imaš na http://www.pbase.com/borisg/france_sept_2004 par slika koje sam snimio tamo.

Jedino što mi pada na pamet kao problem kod kampiranja po Francuskoj (a i drugdje) je problem nalaženja slobodnog mjesta po kampovima u izrazito turističim područjima u vrijeme glavne sezone, ako nemaš rezervaciju.

Unatoč gomili kampova, dogodilo mi se da npr. u Normandiji oko 1.8. nisam mogao naći mjesto u onim istim kampovima gdje sam bez problema 2 godine ranije, ali i 2 tjedna ranije, mogao birati mjesto. Vjerujem da je slično i s Korzikom, Azurnom obalom i sl.

Kad smo kod djece, primijetio sam da su tamo svjesni da djecu treba zabaviti, pa tako po recepcijama obično imaju prospekte s programima za djecu, ili u većim kampovima organiziraju zabavu i animaciju djece i sl. Mislim da s klincem nećeš imati problema, nećeš morati svaki dan na plažu kao jedinu zabavu za njega.

P0g0, gdje si sve bio po Centralnom masivu?
Samo sam jednu noć proveo u blizini Clermont Ferranda i prošetao se na Puy de Dome, a taj Auvergne bih rado bolje pogledao.
Pozdrav

p0g0
27.06.2006., 12:36
vidš bamako, ja nikad nisam imao taj problem oko nalaženja mjesta. možda zato što sam išao po malim mjestima.

Rurik:
čini mi se da je dalmacija isto kao i italija, blago rečeno zbrčkana s kampovima. ja sam priznajem komotan, ne volim gužvu, prezirem ciganjenje s mjestima (kao nema mjesta ali ak pitaš šimu, onda možda budeš prvi red do mora...:mad: )
kad sve uzmem u obzir, kampovi u francuskoj su neka idealna slika kampa, kao da imaš apartman s vrtom, malo dislociranu kupaonicu, ali s toplom vodom. ne znam kako je na Korzici, ponavljam.

bamako:
ček da konzultiram kartu....

Rurik
27.06.2006., 13:28
Jedino što mi pada na pamet kao problem kod kampiranja po Francuskoj (a i drugdje) je problem nalaženja slobodnog mjesta po kampovima u izrazito turističim područjima u vrijeme glavne sezone, ako nemaš rezervaciju.

ŠIT, kak da rezerviram mjesto u kampu kojega nisam vidio???
Valjda će se naći koje i na licu mjesta, ili ću platiti svoju naivnost (ili ću ipak nekaj rezervirati)? Joj, kak ne volim dileme!
Kampiranje i Rezervacije - to su mi tak dva oprečna pojma... eh šta ti je tržište...

Inače, Korzika mi je nekak najljepši kraj koji sam vidio (a vidio sam europski dio Mediterana, od Turske do Portugala): spoj pješčanih polupraznih plaža a la Baška i Gorskoga kotara s čistim potocima...
Možeš spavati u prirodi i nitko te ne dira...
Svakako preporuka za one koji otkidaju na prirodne ljepote Mediterana kakav je nekada bio. A ima i mondenih mjesta...

Čudilo me kakko ima (relativno) malo turista, čak u špici sezone. Valjda se nisu svi skrivali ppo nakrcanim kampovima, hm, hm

bamako
27.06.2006., 18:27
"Kampiranje i Rezervacije - to su mi tak dva oprečna pojma... eh šta ti je tržište..."

Da, i ja sam mislio isto i uvijek idem bez nekog točnog plana i zaustavljam se tamo gdje mi se svidi.

Rurik, ne želim te plašiti, ali moja su iskustva da ako ideš oko 1.8. može ti se dogoditi da naletiš na kampove u kojima više nema mjesta. Posebno ako ideš s klincem, možda spavanje u autu, na sijenu ili u jabučnjaku nije ono što želiš.

Konkretno: u Normandiji mi se dvije godine zaredom dogodilo da oko 1.8. ne mogu naći mjesto niti u jednom od 5-6 kampova u krugu od 30-tak kilometara, iako sam krenuo u potragu za mjestom već negdje oko 3 popodne.
Problem je ponajviše u Britancima kojima je Normandija (Bretanja i sl.) blizu pa zauzmu (i unaprijed rezerviraju) sva mjesta po kampovima. A i Nizozemci imaju tu svoje prste. Srećom, u jednom kampu koji je kao neki preuređeni posjed (vlastelinstvo) s velikim i dugačkim perivojem već sam dva puta besplatno kampirao na travi između ceste i drveća. Kao i stotine drugih. Lijepo su pored ceste poredali kante za smeće i nitko te ništa ne pita. Samo imaš cestom 10-tak min do toaleta. Mogao bih i ove godine tamo...kao Balkancu nije mi jasno u čemu je štos, očekuješ da te ujutro uljudno zamole da se pokupiš, ali ništa.
Kamp je http://www.chateau-martragny.com/ nemojte ga previše zloupotrebljavati...

Isto tako mi se dogodilo u Austriji oko Innsbrucka, i u Dolomitima, da su kampovi prepuni Nizozemaca, koji su ludi za planinama. Nekako sam uspio izmoliti mjesto jer sam ostajao jednu noć, inače bih morao spavati u autu.

Velik dio kampova po Francuskoj ima numerirane parcele, tako da nema naguravanja i overbookinga i zbog toga kad je kamp pun, ne primaju više nikoga.

Nagalašavam, radi se o turistički popularnim regijama. S druge strane bio sam u hrpi općinskim (municipalnih) kampova koji su izvanredno održavani i poluprazni i teti na recepciji si prvi s hrvatskom putovnicom u životu, i svi sretni i ljubazni i zadovoljni. Francuska je ipak na svoj način posebna zemlja, pa je i stvar prestiža da jedan gradić ima svoj municipalni kamp, kao što ima vrtić i školu. A i kampiranje koje kod nas ima stigmu siromaštva i štednje novca, u "normalnoj" Europi je sasvim normalni oblik putovanja i odmora.
Npr. jedan prekrasni zeleni municipalni kamp je poslužio kao baza za obilazak doline Loire, imaš potočić, pokraj bazen, cijene smiješne, nešto malo ljudi su bili samo Francuzi, evo odmah me nostalgija hvata kad ga se sjetim.

Jedini put dosad sam rezervirao interentom jedan kamp u okolici Pariza jer sam prije toga jedne godine proveo tjedan u natrpanom kampu u Bulonjskoj šumi pokraj nekoliko desetaka šatora s bučnom i pijanom poludjecom.

Ako malo pogooglaš naći ćes popis i opise kampova i nije sramota nešto malo rezervirati.

Što se klinca tiče, mislim da se ne moraš bojati da negdje u blizini nema nešto njemu zanimljvo, ja sam veliko dijete i uvijek sam nalazio nešto zanimljivo i u najvećoj zabiti (što god to u Francuskoj značilo), pa nije valjda već sad zaražen virusom "samo ležanje na plaži, sunce i Zrče"

Pozdrav

Putnik92
27.06.2006., 19:31
Na korzici sam bio ranije, doduse ne u kampu već na divljaka, i mislim da ljepšega kraja nisam vidio.
I nisi jedini!
Korzika :top:

Rurik
28.06.2006., 08:58
Fala, Bamako,
Nije stvar u zarazi ležanjem, naprotiv (ma, koje ležanje... igra, voda, čamci i brodovi... njemu su tri i pol). Vjerujem (ili se to samo nadam?) da će mu se svidjeti i unutrašnjost. Ali, sjeti se sebe kao klinca: More je More!

A ti općinski kampovi, po čemu ih mogu razlikovati? Imaju li onaj "municipale" negdje u imenu, ili postoji kakav popis općinskih kampova?
I zakaj turisti slabo trzaju na njih? Meni to zvuči zakon.

bamako
28.06.2006., 11:18
Obično, mislim da čak uvijek, municipalni kampovi imaju "Municipal" uz ime.

Evo na http://www.campingfrance.com/results_geo.jsp?lg=uk&region=21&ch=geo&Ville=all pronađeno ti je 201 kamp na Korzici.

Mislim da je www.campingfrance.com još i najbolji pregled kampova cijele Francuske. Imaju nekih 8.500 kampova, pa biraj....

Municipalni kampovi, pa ako su npr. u Normandiji (npr. Bayeux) onda su u sezoni puni, a ako su negdje malo sastrane onda ti se može dogoditi kao nama u blizini Nantesa da si jedan od 5 ljudi u ogromnom kampu i možeš se ime zalijepiti WC i umivaonik.

S druge strane imaš te "Chateau" kampove koji su oko kao nekih ex-dvoraca, bio sam 2-3x puta više slučajno tamo, to je u biti kao vrh ponude, jednom sam dobio neko lux mjesto od 200m2, vodom, strujom i ne znam čime više za neke male pare.

Imaš i kampove na farmama (gites), to nisam probao, obično oko farme ima nekoliko mjesta za kampiranje + sobe za iznajmljivanje itd.
http://www.gites-de-france.fr/eng/index.htm

Ma imaš sve i svašta, ne možeš pogriješiti.

Tigrica
13.07.2006., 10:31
ja bi isto tamo, jel ima neko za preporuciti neko seoce na obali ili bar blizu obale, cijene da su normalne...

cvjetaca
13.07.2006., 11:23
Ako je netko bio, molila bih informacije, tip&tricks, najbrži i najjeftiniji put do tamo (avionom, vlakom....) i ostalo....:cerek:

pa kajjaznam, nas dve cemo biti u perpignanu tj picimo u carcassonne (tak da je perpignan usput) sljedeci tjedan, autom :zubo:

Tigrica
14.07.2006., 10:08
pa kajjaznam, nas dve cemo biti u perpignanu tj picimo u carcassonne (tak da je perpignan usput) sljedeci tjedan, autom :zubo:
slusaj ti, :mudri: , nemoj da se ne javis kad dodjes nazad, btw. koliko ces dugo biti?, i da kazes koju rijec kako je bilo? moze?

a sad mi reci kako ides tamo-autom-kolko se isplati, koliko placas smjestaj, privatno?

ako imas kakve preporuke za smjestaj, moze na pm

cvjetaca
14.07.2006., 10:43
slusaj ti, :mudri: , nemoj da se ne javis kad dodjes nazad, btw. koliko ces dugo biti?, i da kazes koju rijec kako je bilo? moze?

a sad mi reci kako ides tamo-autom-kolko se isplati, koliko placas smjestaj, privatno?

ako imas kakve preporuke za smjestaj, moze na pm

nema frke. put nam je malo dulji tj idemo u E, ali kak idemo osobnim aftom, onda smo odlucile malo i vrludat. kod carcassonna smo nasle hostel tak da bar jednu noc prespavamo u krevetu (jos dvije noci cemo spavat di uspijemo).
cini mi se najbolje da si pogledas hostele jer zna bit jako jeftinih ponuda. ja sam prek neta rezervirala sobu za taj jedan dan i doci ce nas oko 300kn, ali privat soba sa kupaonom, pa je zato malo skuplje.
isto tak, sto vise ljudi ide, to ti je jeftinija benga i cestarine (a i zabavnije je)
kaj se benge tice, s obzirom da nas ceka sveukupno oko 5000km (ok, malo manje, al da zaokruzim), ocekujem da cemo platiti do 4000kn za bengu i cestarine. zato planiramo neke rute koje su mozda dulje i sporije ali jeftinije (jer smo sam nas dvije).
smjestaj na odredistu ce nam biti besplatan (zahvale sponzorima :cerek: ) tak da placat treba hranu, ulaznice i benzin.

kaj ce na kraju bit pojma nemam pa kad se vratim :mig: bum pricala. mozda i blog otvorim :o

Tigrica
09.08.2006., 14:16
cvjetaca i lady; jeste se vratile iz Fra i Espana? mi (dragi i ja) idemo 8.9. u Fra pa me zanima...kako vam je bilo putovati?

Tigrica
18.08.2006., 09:12
haloooooooo ima li koga, lady, cvjetaca jeste jos na putu??

somebody123
22.08.2006., 10:15
Dal je netko može preporučiti neka zgodna mjestašca u Provansi i diljem južne obale?

Putnik92
22.08.2006., 10:21
Dal je netko može preporučiti neka zgodna mjestašca u Provansi i diljem južne obale?
Les Baux-en-Provence

luca
22.08.2006., 10:54
Les Baux-en-Provence

slazem se, bivsi moj susjedu :) krasno mjestasce!
(nazlost bila sam tamo kratko i to prije 12 godina...)

somebody123
22.08.2006., 11:47
Hvala na informaciji, sigurno ćemo posjetiti to mjesto. Naime uskoro idemo na odmor, sjedamo u auto, šatori u gepeku i gas na autocestu. Naša krajnja destinacija se još nezna tj. znamo samo da čemo stati u Gardalandu i da želimo smočiti noge u talijanskom i francuskom moru te popiti vino u Provansi, a ako Bog i novčanik daju skoknuti do Toulousa.
Bila bih zahvalna ako može netko još neko mjesto preporučiti. Dal netko ima iskustva sa kampiranjem na divlje u italiji i Francuskoj?

Putnik92
22.08.2006., 19:05
slazem se, bivsi moj susjedu :) krasno mjestasce!
(nazlost bila sam tamo kratko i to prije 12 godina...)
Kako da god vidila si sigurno više od mene jer kad sam ja bio puhao je luđački maestral i sve mi je prašinu nanio u oči tako da ih nisam mogao više skoro ni otvoriti i zbrisao sam dole vrlo brzo. Ali rekonstrukcije katapulta su fenomenalne! ;)

Putnik92
22.08.2006., 19:09
Bila bih zahvalna ako može netko još neko mjesto preporučiti. Dal netko ima iskustva sa kampiranjem na divlje u italiji i Francuskoj?
Meni je kanjon Verdon odličan ako to voliš al treba malo skrenuti u brda. Ma ima zapravo masa super mjesta al mislim da je bolje prekrižiti veliki Toulouse jer ćeš tamo to loose vremena i živaca u gužvama, bolje odabrati Avignon ili čak pojesti pizzu u M. Carlu u restoranu s pogledom na luku (ona cesta koja se penje od luke do glavnog trga s kazinom) - nije opće nešto preskupo.

Imaš negdje ovdje temu o kampiranju u FR, rezime: masa je kampova u FR, dosta su dobri i nisu skupi, dakle nema potrebe za divljim kampingom (prenosim tuđa iskustva, meni su draži hoteli, kakvi god bili).

bamako
23.08.2006., 01:57
Jučer sam stigao iz Provanse,bio sam 5 dana u kampu Chantecler u Aix. Mislim da je taj kamp na odličnoj lokaciji 5 min od autoceste, a opet tih, u zelenilu, na rubu Aixa. Dobra lokacija za istraživanje Provanse autom želi li se biti smješten na jednom mjestu.

Za Beuxa je zanimljivo da je tamo prije nekoliko dana isto kao i što je doživio Putnik92, puhao jaki vjetar (mistral?). Zato je nebo prekrasno plavo, i iz Luberona je jasno vidi Mt Ventoux u daljini.

Osim većih mjesta (Aix, Avignon, Arles, Nimes, Marseille) lijep je cijeli Luberon s selima Lourmarin, Lacoste, Bonnieux, Gordes, sela oko Apta, posebno su mi uvijek nalazišta okra (ochres) u i oko Roussilona. Oko samog Beuxa po Alpiless isto su lijepa sela, samo se izabere lokalna cesta ili cestica i ne može se pogriještiti. Istočni dio Provanse gdje je i kanjon Verdon je već divlj krajolik, malo naseljen, sam Verdon kanjon čini mi se da bi trebalo iznajmiti kanu/kajak i vidjeti to s donje strane. Dalje na istok/sjever počinju Alpe Martimes s šumama, planinama itd.

More u blizini, preporučam cestu od Marseille do Cassisa i sam Casiss je zgodno mjesto na moru u blizini, a i vidimo sam prije neku godinu da se npr. u La Ciotatu može kupati u samom mjestu. Ili po većinom pješčanim plažama zapadno od Marseillea.

To je ovako u par rečenica na brzinu što mogu reći o Provansi, ako kako dodatno mogu pomoići, stojim na raspolaganju.

Tigrica
23.08.2006., 08:23
čak pojesti pizzu u M. Carlu u restoranu s pogledom na luku (ona cesta koja se penje od luke do glavnog trga s kazinom) - nije opće nešto preskupo

koliko je pizza otprilike; mi cemo ici u Nicu, ali cemo svakako svratiti i do M. Carla
opcenito kakve su cijene u gradovima sto se tice kafica i restorana? gdje je najbolje otici pojest nesto da nije skupo?

cvjetaca
24.08.2006., 12:47
cvjetaca i lady; jeste se vratile iz Fra i Espana? mi (dragi i ja) idemo 8.9. u Fra pa me zanima...kako vam je bilo putovati?

je, tu sam :) samo se nisam jos bacila na nekakve recenzije istoga. razmisljam otvorit blog al jos nis od toga.

autom je bilo super, doduse tri dana voznje je malo puno i za mene al oke, isplatilo se. druga stvar, nema sanse da bi isla tak negdje bez gpsa. sama sebi zvucim malo razmazeno ali kad se nadjete u totalnoj nedoumici, ne zelite na autoput jer je skup a neznate kak doc do lokalne magistrale, gps spasava stvar ;)

kaj te tocno zanima?

cvjetaca
24.08.2006., 12:57
kaj se klopanja vani tice, oko 10€ je ok cijena obroka (ak imate srece, ukljuceno je i pice). medjutim, ima jedna zanimljiva kvaka - salate su grozno skupe!mislim, ono zelenjave kaj kod nas platis 10tak kn u restacu kao prilog ovi capnu 5-6€!!

zato preporucam otic u lokalni supermarket ili bilokoji ducan, kupit u vrecicama pakiranu nasjeckanu sarenu salatu za 1-2€, uvalit ju u neku plasticnu posudu sa poklopcem, zalit cimegot i dobro zdrmat cijelu pricu. Znam, cini se kao sitnica al bome ak neko oce svaki dan jest nekaj zeleno cifra nije zanemariva.. a euri ionak lete iz djepa ko ludi

isto tak preporucam hostele. rezervirat se moze prek neta a kostalo nas je za jednu noc, soba sa kupaonom i veceom (dakle, skuplja verzija) 40€ (oko 300kn) .. za dve osobe..

Tigrica
24.08.2006., 13:12
zato preporucam otic u lokalni supermarket ili bilokoji ducan, kupit u vrecicama pakiranu nasjeckanu sarenu salatu za 1-2€, uvalit ju u neku plasticnu posudu sa poklopcem, zalit cimegot i dobro zdrmat cijelu pricu. Znam, cini se kao sitnica al bome ak neko oce svaki dan jest nekaj zeleno cifra nije zanemariva.. a euri ionak lete iz djepa ko ludi

isto tak preporucam hostele. rezervirat se moze prek neta a kostalo nas je za jednu noc, soba sa kupaonom i veceom (dakle, skuplja verzija) 40€ (oko 300kn) .. za dve osobe..

pa najvise me je zanimalo ovo o cijenma i klopi mislili smo ici (dok nismo nasli ovo u Nici) negdje u manje mjesto, ali nam je sve bilo predaleko, pa smo se ipak odlucili za blizu Nicu. mislila sam ako ste vi svratili u koje dobro mjestasce da nam kazete kak je bilo tamo.

takodjer, zanimaju me i ti hosteli. ako znate sto u Italiji. mi cemo kod Verone prespavati u jednom hotelcicu, nasli smo dosta povolnjo za 60 E-nas dvoje, s doruckom! a na povratku ne ynam gdje cemo, ako nista ne nadjemo onda mozda opet tamo ako nam se bude svidjalo.

jel ste vi nosili sta od hrane tamo?:D

Serse
24.08.2006., 13:22
kaj se klopanja vani tice
kaj se klopanja tice predjite granicu i jedite u italiji. uzas jedan sta ti francuzi nazivaju hranom. najobicniji restoran na azurnoj obali, porcija spageta na malom tanjuricu, zlica umaka od rajcica koji je u meniju nazvan bolognese i sve to za samo 12 eura. u zivotu nisam tako lose jeo kao u francuskoj :)

Tigrica
24.08.2006., 13:27
kaj se klopanja tice predjite granicu i jedite u italiji

to bi bila skuplja verzija kada bih svaki dan putovala u Italiju na klopu iz Nice:rolleyes:

cvjetaca
24.08.2006., 16:04
ma daj, pa ak je jedan obrok bio los znaci da ste uboli u los restoran.. meni je isto jedan rucak u turistickom sredistu u F bio ne bas dobar a skup. Kasnije, na drugom mjestu sam se jako fino napapala za manje para.

treba naci gdje valja

Serse
24.08.2006., 22:46
jedan obrok? desetak obroka u raznim restoranima :)

sve u nadi: ovaj ce bit bolji :s

oce k :s

nosi hranu od doma :)

cvjetaca
25.08.2006., 09:24
eh, onda je grdo.. bolje kuhat sam u tom slucaju..ak se ima gdje.

Tigrica
25.08.2006., 09:29
takodjer, zanimaju me i ti hosteli. ako znate sto u Italiji. mi cemo kod Verone prespavati u jednom hotelcicu, nasli smo dosta povolnjo za 60 E-nas dvoje, s doruckom! a na povratku ne ynam gdje cemo, ako nista ne nadjemo onda mozda opet tamo ako nam se bude svidjalo.

jel ste vi nosili sta od hrane tamo?:D

cvjetaca, nisi mi odgovorila, opet spavas;)

cvjetaca
28.08.2006., 16:07
hola :) ma nisam puno po forumu u zadnje vrijeme..

neznam za neki odredjeni hostel u italiji jer smo kroz nju samoprosisale, u oba smjera.
najbolje ti je pogledat na netu kaj se nudi. zna se svasta naci

s obzirom na auto, furale smo si frizider (mali, vulgaris) sa hrpama tekucine, pokojim sendvicem i mozda vockom. sve ostalo mi je draze bilo kupit svjeze.
kao 'popratnu' klopu imale smo kesu cokolina :cerek: sol, secer i nesto zacina jer nas je u E cekala kuhinjica pa smo si tam same kuhale. uglavnom.

pinky_one
14.11.2006., 20:30
Pozdrav svima,

u sijecnju idem na konferenciju u Nicu, pa kad sam vec tamo htio bi s curom desetak dana provesti putujuci Provansom i Azurnom obalom. Posto u to doba vjerojatno bas i nece biti guzve na cestama kao u ljeti, planiram ici autom da ne gubimo vrijeme na javni prijevoz - iako jos uvijek nisam siguran da li je to najbolja opcija zbog parkinga (pogotovo u Nici).

Trebale bi mi preporuke sta se isplati posjetiti i vidjeti u to doba godine (zima), gdje jesti, gdje spavati, bilo koja korisna informacija koja vam padne na pamet.....

Hvala!

La Havre
14.11.2006., 21:29
http://www.trekearth.com/gallery/Europe/France/South/Provence-Alpes-Cote-dAzur/Nice/

Cakano je :kiss:

x-type
14.11.2006., 23:28
bar tamo imaš mjest aza obići!! Monaco, Grasse, Cannes, Grand Canyon du Verdon, mo'š do St Tropeza vidjet jel ima koja poznata faca :D ak ti se da mrvu dalje, obvezno Avignon, Arles, Nîmes, možda i Marseille, pa u Italiji San Remo, Ventimiglia

kotlovnik
23.02.2007., 10:25
Idem u Lille krajem cetvrtog mjeseca, pa me zanima jel bio ko, kaj se ima za vidjet.. Najbitnije, kak najjeftinije doc? Dakle avion do Bruxellesa ili Pariza pa vlak? Neke druge varijante mozda? tenks.

lucca
10.05.2007., 23:19
Treba mi par savjeta o Provansi? Koje je najbolje mjesto za odsjesti, sta treba vidjeti i sl. Unaprijed zahvaljujem

Studentica
19.05.2007., 13:26
4 dana busom iz zagreba, 1490 kn, preko *******

Verona, Nica, Monaco, Cannes itd.

Jel tko bio? Da mi da koji savjet. Hvala:)

aurora_st
19.05.2007., 13:41
Ja sam bila...dodušek, u vlastitom aranžmanu, ali vjerojatno će ti i tako bit super... Mi smo bili u Nici i u Monacu prošle godine u devetom,a u Veroni smo bili posebno, prije mjesec dana... Uglavnom, sva tri grada su mene oduševila... Doduše, Nica malo više od Monaca...al dobro:)
Ne znam šta te zanima,i koji savjet hoćeš...ako postaviš neko pitanje, odgovorit ću ti lakše:D

Studentica
19.05.2007., 13:44
Ja sam bila...dodušek, u vlastitom aranžmanu, ali vjerojatno će ti i tako bit super... Mi smo bili u Nici i u Monacu prošle godine u devetom,a u Veroni smo bili posebno, prije mjesec dana... Uglavnom, sva tri grada su mene oduševila... Doduše, Nica malo više od Monaca...al dobro:)
Ne znam šta te zanima,i koji savjet hoćeš...ako postaviš neko pitanje, odgovorit ću ti lakše:D

ja idem s deckom :D

a kak si si organizirala to u nici i monacu? prijevoz?kako? smjestaj?

daj koji link, hint :zubo:

hvalaaaaa:cerek:

aurora_st
20.05.2007., 13:59
ja idem s deckom :D

a kak si si organizirala to u nici i monacu? prijevoz?kako? smjestaj?

daj koji link, hint :zubo:

hvalaaaaa:cerek:

i ja sam bila sa dečkom:cerek:
ovako...organizirala sam sve preko interneta... zapisala sam u svakom gradu po 3-4 hotela koja sam našla, a koji su imali najpristupačnije cijene, jer ne koristimo kreditnu karticu, pa nismo mogli rezervirat samo jedan.
Više linkova sam koristila, al evo ti par:
http://www.cheaphotelsnice.eu/?label=ch-nice-Nice%20hotels%20in
http://www.bookings.org/city/fr/nice.html?aid=307034
http://www.otel.com/hotels/nice.htm?gclid=CJrJ5v3XnIwCFRRZXgodgDal2w

-->preporučujem da najviše koristiš ovaj drugi...
A šta se tiče ostanka u Monaku, čisto sumnjam da ćeš nać neki pristupačan hotel...tamo su cijene paprene, tako da je bolje nać smještaj u Nici.
Mi smo bili u ovom hotelu:
http://www.gounod-nice.com/

Šta se prijevoza tiče, mi smo išli autom... krenili rano ujutro, a u Nici smo bili u malo kasnije poslijepodne,ali kako vi stajete u Veroni, to vam je super, jer ste u Veroni za par sati autom...
Eto, ako imaš još pitanja, pitaj!:)

Studentica
24.05.2007., 17:00
hvala na preporukama

California
01.06.2007., 22:14
dakle, u osmom mjesecu frendica i ja putujemo u marseille.
jer bi mi neko preporučiti najjeftiniju rutu do tamo i dati neke informacije o marseillu.
što se tiče ruta.... mislile smo vlakom ili avionom (low-cost) do londona pa vlakom do marseilla (neš ko mister bean :D)
dakle jel može nam neko pomoći

Tigrica
02.06.2007., 22:03
e i ja sam bila s deckom, tj. frisko muzem i to isto u 9 mjesecu prosle godine; Verona-Nica-Monako-Cannes - smo obisli. bili smo u privatnom smjestaju u centru starog grada u Nici, i bili smo prezadovoljni smjestajem!!! Grad fantastican!

isli smo autom i stali smo kod Verone prespavati u prekrasnom malom hotelcicu koji smo isto nasli preko neta, vrlo povoljno!

stela25
12.06.2007., 11:09
4 dana busom iz zagreba, 1490 kn, preko *******

Verona, Nica, Monaco, Cannes itd.

Jel tko bio? Da mi da koji savjet. Hvala:)

Evo bili smo mi ovaj vikend i sve sto mogu reci je :cerek: prekrasno :top:
i vrijedi svake kn, dinamicno ali opet ne prenaporno.
I opet bi, Nica mi je prekrasna...

arte
06.07.2007., 10:45
Normandija & Bretanja

Pokušavam isplanirati nekih 7-10 dana po ovim francuskim regijama pa tražim iskustva onih koji su bili ili znaju više o njima. Najviše me zanima koja mjesta ne smijem propustiti i u kojem mjestu/gradu (ili više njih) bi bilo najlakše imati neku bazu odakle kretati na dnevna istaživanja... I ukoliko se odlučim samo na jednu regiju, koja je dojmljivija Normandija ili Bretanja?
Iako imam ideju kako do tamo, možete i o tome..
Ma zapravo sve što o tome znate, čuli ste, vidjeli, itd, pišite...:kiss:

mali_tomica
07.07.2007., 04:41

Jel ste išli do St Tropez-a ? :)

Peregrina
07.07.2007., 12:31

Ja cu ljetovati 10 dana u Marseilli i Nici pa ako imas bilo koje preporuke o Nici,sve je dobrodoslo.:)

arte
08.07.2007., 13:28
Normandija & Bretanja

Pokušavam isplanirati nekih 7-10 dana po ovim francuskim regijama pa tražim iskustva onih koji su bili ili znaju više o njima. Najviše me zanima koja mjesta ne smijem propustiti i u kojem mjestu/gradu (ili više njih) bi bilo najlakše imati neku bazu odakle kretati na dnevna istaživanja... I ukoliko se odlučim samo na jednu regiju, koja je dojmljivija Normandija ili Bretanja?
Iako imam ideju kako do tamo, možete i o tome..
Ma zapravo sve što o tome znate, čuli ste, vidjeli, itd, pišite...:kiss:

Citiram samu sebe :zubo:

Šta nitko ništa o Normandiji, Bretanji? Morat ću izgleda sve sama otkrivati..:cool:

nfalic
10.07.2007., 09:14
Citiram samu sebe :zubo:

Šta nitko ništa o Normandiji, Bretanji? Morat ću izgleda sve sama otkrivati..:cool:

Prije godinu dana bili smo na putovanju u Francuskoj s autom, oko 14 dana, krenuli smo preko Italije i prva postaja nam je bila u Milanu, tj. malo mjesto kraj Milana, zatim smo drugi dan krenuli prema Nici i Monacu i prespavali tamo. Što se tiče hotela imali smo dvije rezervacije za hotele, a sve druge smo nalazili na putu, od velike nam je pomoći bio gprs, ne samo u nalaženju cesta, hotela nego i svih ostalih znamenitosti, također smo bili naoružani putničkim vodičima. Slijedeća postaja nam je bila pokrajina Midi-Pyrenees u kojem je sjedište Touluse vrlo zanimljiv grad, zatim smo putem «Tri mušketira» krenuli prema Montaubanu, Cahorsu došli do Rocamadoura (meni osobno jednom od najzanimljivijih mjesta koje sam vidjela., gradić koji je uklesan visoko u stijeni. Na tom potezu ima vrlo starih mjesta koji datiraju iz 12 st. U prosjeku svaki dan smo prolazili oko 200-300 km, što nije bilo tako strašno, jer ceste su vrlo dobre s time da smo više koristili lokalne ceste, nego auto ceste.

Iz te pokrajine smo krenuli prema Bordeaux-u koji je u pokrajini Aquitaine, gdje ima finih vina, tu smo u mjestu Royan vidjeli Atlantik, koji me baš i nije oduševio. Posjetili smo Poiters u kojem smo našli neki futuristički zabavni park, i u kojem smo taj dan se proveli super iz razloga što je cijeli dan u Francuskoj bio nekakvi muzički festival i to na svakom mjestu i svakom ćošku u Francuskoj je svirao neki bend. Zatim smo krenu li prema Le Mont St-Michel koji se nalazi između (koji se ne smije prepustiti vidjeti) Basse Normandie i Bretagne i još smo tu posjetili mjesto St Malo nekadašnji gusarski grad i naravno tu smo vidjeli gdje su se iskrcavali na Normandiju, tu smo jeli oštrige, koje se uzgajaju svakih 100 m.

Nakon toga smo krenuli putem uz rijeku Loire, prema Orleansu, gdje se nalazi mnoštvo dvoraca, pa prema pokrajini Rhone-Alpes i do mjesta Colmar koji se nalazi na tromeđi.

I tu se naš put približio kraju……vrlo lijepo iskustvo, sve u svemu vrlo lijepo!:)

Quicksilver Surfer
26.09.2007., 08:02
Pozdrav svima! :)

Uskoro cu morati putovati u Strasbourg relativno cesto (jednom ili dvaput mjesecno), pa me zanima nesto vise o tom gradu, pogotovo prijevoz do tamo.

Koji je najbolji/najjeftiniji nacin za doci do Strasbourga? Avion, vlak? Kakve su cijene prijevoza otprilike?

Kakav je grad generalno, da li je skup, jeftin, cist itd?

Hvala na informacijama :)

Pink Lemon
26.09.2007., 09:22
Iz Zagreba do Strasbourga imas varijantu Zagreb-Frakfurt avionom, pa onda Lufthansinim busom oko 3 sata do Strasbourga. Bus ide direktno do SB, i tamo staje na 2 stanice cini mi se - jedna je zeljeznicki kolodvor, a druga je kraj europskih institucija.

Druga varijanta je Zagreb-Pariz, Pariz-Strasbourg.

Iskreno receno ne znam cijene, al generalna je ova varijanta s Parizom skuplja.

Sam grad je simpa, al malo dosadnjikav. Sve se zatvara vec u 18h, i nakon toga pustos po gradu. Zimi to moze bit jako deprimirajuce.

Cijene su vise-manje prosjecne cijene europskih gradova, ima ok javni prijevoz.

Eto, ako sam bar malo pomogla.

Quicksilver Surfer
26.09.2007., 11:32
Hvala na infu ;)

Ova opcija od Lufthanse avion-bus je uzasno skupa s obzirom da je to jos uvijek Europa, cca €400.

Jel se moze tamo vlakom ili busom direkt?

Pink Lemon
26.09.2007., 13:02
Hvala na infu ;)

Ova opcija od Lufthanse avion-bus je uzasno skupa s obzirom da je to jos uvijek Europa, cca €400.

Jel se moze tamo vlakom ili busom direkt?

Ja sam uvijek isla avionom, pa nemam pojma. Sigurno se moze nekako doc busom ili vlakom, ali sigurno ne direktno iz Zagreba! Negdje ces morat presjedat!

nukac
26.09.2007., 13:24
Jos ti je bolje ici avionom do Stuttgarta, i to Germanwingsom, mozes naci kartu za oko 100 EUR. Iz Stuttgarta imas vlak do Strasbourga, i to TGV koji vozi oko sat i dvadeset minuta. :top:

toma-zg
07.12.2007., 14:40
bok društvo.idem u rennes i zanima me sve,od cijena klope cuge prijevoza po gradu.sve što znate pišite.hvala

toma-zg
07.12.2007., 14:56
Eto putuje se u Rennes i zanima me sve o tom gradu.ako netko ima korisne informacije neka piše.Zanima me sve,od cijena klope,cuge,javnog prijevoza do znamenitosti.samo pišite.hvala:top: :top:

Meandme
11.01.2008., 01:49
nema,al nema ljepše zemlje!!!! VIVE LA FRANCE!!

espana
10.02.2008., 19:37
Dečko i ja ove godine idemo autom na Korziku. Da li je tko bio i može li nam preporučiti neki dobar i ne baš skup smještaj u blizini Ajjacia? Po mogućnosti apartman ili tako nešto, mislim da će za kamp biti prehladno.

Rurik
10.02.2008., 20:15
Dečko i ja ove godine idemo autom na Korziku. Da li je tko bio i može li nam preporučiti neki dobar i ne baš skup smještaj u blizini Ajjacia? Po mogućnosti apartman ili tako nešto, mislim da će za kamp biti prehladno.

Ne znam za apartmane, vjerujem da ih nije teško naći preko neta ak znaš francuski.
Htio bih samo napomenuti da u većini njihovih kampova postoje male kućice (bungalovi) i kamp-prikolice za iznajmljivanje. Doduše, sumnjam da će se isplatiti ako vas ide samo dvoje, mislim da je OK za četvero-petero, no čisto Ti velim da znaš...

espana
12.02.2008., 11:36
Tnx Rurik! Malo sam pogledala te kućice po kampovima i one koje oni zovu gites i našla sam nekoliko i povoljnih, jer putujemo van sezone pa cijene nisu tak strašne. Imaš li kakav dobar prijedlog što moramo obavezno vidjeti? Bit ćemo tjedan dana, pa mislim da ćemo stići obići cijeli otok.

z.s.
17.02.2008., 17:13
Pozdrav! Trebam pomoć sa putovanjem u Cannes. Pomoć uključuje savjete o načinu prijevoza i eventualno preporuke smještaja.

Što se tiče prijevoza, vjerojatno je najbolje vlakom, jel tako?
Malo sam prelistavao temu o Francuskoj i spominje se kombinacija vlak do Ventimglie i tamo presjedanje za Cannes. Probao sam naći neku okvirnu cijenu za to, ali nisam uspio.

Ima li tko kakve preporuke i savjete?

Hvala...

x-type
17.02.2008., 17:37
cijenu ćeš naći eventualno na nekim stranim stranicama (npr. Trenitalije ili SNCF-a) ili odeš na međunarodnu blagajnu pitati. ali najbolje je otići do poslovnice Croatia Expressa i tamo pitati jer će tamo tete naći najpovoljniju opciju putovanja vlakom :)
uglavnom, moj frend kad je putovao u Menton je uzeo kartu samo do Ventimiglije jer bi ga taj prelezak granice (Menton je s druge strane granice) stajao nerealno skupo. ok, Cannes je ipak malo dalje od granice pa se možda isplati. u Croatia Expressu će ti to sve reći

z.s.
18.02.2008., 17:48
Hvala!

Raspitat ću se kod teta na šalterima, pa javim ishod.

Naravno, ako netko ima savjet o smještaju ili bilo čemu drugom - pažljivo čitam.

krokodil
23.02.2008., 15:48
Tnx Rurik! Malo sam pogledala te kućice po kampovima i one koje oni zovu gites i našla sam nekoliko i povoljnih, jer putujemo van sezone pa cijene nisu tak strašne. Imaš li kakav dobar prijedlog što moramo obavezno vidjeti? Bit ćemo tjedan dana, pa mislim da ćemo stići obići cijeli otok.

Joj, žal mi je al ja ti ne znam francuski. No, nekak mi se čini da su ti "gitesi" nešt slično našim planinarskim domovima.

Bio sam dva puta na Korzici s autom u zadnjih 10 godina, i fakat mislim da je odličan izbor. Mogao bih ti svakako dati neke savjete kamo ići ak mi veliš kaj vas barem otprilike zanima (malo uže od volimo-sve-kaj-vole-mladi). I, naravno, kada idete? Znaš li francuski?

espana
24.02.2008., 11:29
Idemo tek u listopadu, ali meni vrag ne da mira pa ja već sad moram gledati i tražiti najbolje solucije. Dakle, idemo u Ajjacio gledati Svjetsko prvenstvo u rallyju, tako da će nam četiri dana otići na to, a ostaju nam slobodna još četiri. Više me zanimaju neke prirodne ljepote od birtija i ludih noćnih provoda. Koliko traje vožnja brodom do Korzike? Ne podnosim brodove baš najbolje. Gledala sam po netu i koliko sam skužila te gites su nekakve kućice-apartmani, poprilično zgodno mi se čini.

Rurik
24.02.2008., 16:51
Evo mene opet. Zadnji puta sam se javio s tuđeg kompa pa je otuda uskočio "Krokodil".
Dakle, brod iz Livorna putuje oko 4 sati. No nekad, ne znam zašto, putuje i bitno dulje. Nama je bilo zgodno hvatati noćnu liniju da ne gubimo vrijeme. To su mrcine od brodova - niti ja ne volim ljuljanje no na ovim ga brodovima nisam osjetio toliko da bi me smetalo.
Na cijenu jako utječe koje dane ploviš, i izvan sezone su, čini mi se, vikendi skuplji i sl. što oni u cjenicima označuju različitim bojama. Jedna od jačih kompanija zove se "corsica ferries" pa si pogledaj njihove stranice.
Inače, kad smo zadnji puta išli na Korziku, dosta sam podataka našao na Netu. Ima nešto putopisa i na hrvatskom, ali i na slovenskom (ako ti je razumljiv). O engl. i fr. da i ne govorim. Vjerojatno imam to negdje i sejvano, pa kad nađem vremena...

Prirodne ljepote! Po tome je Korzika doista nešto posebno. Idealan spoj uglavnom lijepe obale i prekrasnih, visokih planina prošaranih brdskim potocima i rijekama. Na mnogima se možeš i okupati. Pri tome pazi di parkiraš jer operiraju provalnici u aute (šmrc!).

Koliko se sjećam, ti "gitesi" su svi smješteni na njihovim planinarskim (treking) stazama, kojima je skoro čitav otok premrežen. A one su - narvno - povezane s prirodnim ljepotama. Ogroman središnji dio otoka je nacionalni park (ili park prirode, ne sjećam se više točno), pa mi se vaša odluka skroz sviđa. A opet - tko kaže da je listopad prehladan za kampiranje na Korzici. Nemam pojma, možda bi se mogla još malo raspitati o tome

dancy.kiss
16.03.2008., 20:20
:cerek: u 6mj. idem u francusku i htjela bih znati ima li netko savjeta,je li netko bio,koliko je platio,gdje ste odsjeli i sl... ???? ja jos nista nisam rezervirala i neznam da li da idem s autobusom ili avionom!??:confused:

Dlapek
17.03.2008., 10:52
:cerek: u 6mj. idem u francusku i htjela bih znati ima li netko savjeta,je li netko bio,koliko je platio,gdje ste odsjeli i sl... ???? ja jos nista nisam rezervirala i neznam da li da idem s autobusom ili avionom!??:confused:
Ako imaš dovoljno vremena odi busom.Mi smo išli autom preko Italije i Švicarske,navratili u Bergamo,Aostu,Chamonix...Bilo je jako ugodno.Jedino je bez veze ako bus vozi noću.Onda nema puno smisla.

g33
17.03.2008., 14:32
Bas bolja polovica i ja dvojimo bi li se u 6mj. uputili u Grcku(Kreta) ili Francusku,azurna obala.Ukoliko izbor padne na azurnu,isli bi autom,pa me zanima da li tko zna kolike su cijene cestarina do tamo,koliko se vremenski putuje prosjecnom voznjom,neki pristojan i ne preskup hotelcic tamo,te eventualno cijene smjestaja u to doba,s o bzirom da je to ipak predsezona?

Ho-hum
04.05.2008., 14:02
Dakle,

ovo ljeto planiram ići u Francusku s dragim. Tamo planiramo ostati kojih mjesec dana, te tražimo doista krajnje najjeftiniju soluciju koja postoji.

Zna li možda netko ima li u Parizu, La Rochelleu, Avignonu i sl. gradovima stanova koji bi se mogli iznajmiti na mjesec dana za cca 700 eura. I to ne hosteli, hoteli i sl. već sistem da npr. želim u zagrebu živjeti u stanu pa platim neki relativno loš stan cca 1000 kn, tako želim u Francuskoj živjeti u dosta lošem stanu za cca 6000 kn :D

Također, bilo kakve druge ekstremno jeftine opcije također dolaze u obzir, tako i avionske karte i simpatični trikovi da se u Francuskoj uštedi :)

Unaprijed zahvaljujem i nadam se da e mi netko dati koju vrijednu informaciju :s

Toni I.
04.05.2008., 17:30
I evo,sad kad ste bili na francuskoj Azurnoj obali,možete li mi reći da li vam je ljepša njihova ili naša obala...
Jer sto se tiče toga,po meni je naša obala neusporedivo ljepša od njihove,zanima me vaše mišljenje

Putnik92
04.05.2008., 20:13
I evo,sad kad ste bili na francuskoj Azurnoj obali,možete li mi reći da li vam je ljepša njihova ili naša obala...
Jer sto se tiče toga,po meni je naša obala neusporedivo ljepša od njihove,zanima me vaše mišljenje

Azurna obala nije konkurencija našoj, ali korzikanska pak jest!

mimimimi
17.05.2008., 20:11
planiramo otići u provansu, na nekih tjedan-deset dana.. može li mi netko pomoći kojim savjetom-gdje otići, što vidjeti.. hvala!

Nakamura Kumiko
17.05.2008., 21:29
San mi je otici u Francusku i kusati francusku salatu :cerek:

lonicera
04.06.2008., 12:05
Može li mi netko reći kako bi najjednostavnije došla iz Zagreba u Nantes?
Trebam biti u Nantesu 1.7. ,a nemam pojma kako do tamo doći :)

colbert
04.06.2008., 18:10
San mi je otici u Francusku i kusati francusku salatu :cerek:

Samo sto oni to uopce nemaju na jelovniku, odnosno ono sto najvise slici zove se macédoine, Makedonija. :)

colbert
04.06.2008., 18:12
planiramo otići u provansu, na nekih tjedan-deset dana.. može li mi netko pomoći kojim savjetom-gdje otići, što vidjeti.. hvala!

Ima krasnih mjesta, od manje poznatih ne propusti selo Eze, nije daleko od Nice. Villefranche-sur-Mer je isto lijepi gradic. U prvom kucu ima Bono Vox, u drugom Tina Turner.

colbert
04.06.2008., 18:23
Može li mi netko reći kako bi najjednostavnije došla iz Zagreba u Nantes?
Trebam biti u Nantesu 1.7. ,a nemam pojma kako do tamo doći :)

Npr. avionom do Pariza (aerodroma Roissy), onda javnim prijevozom (najjeftinije zeljeznica RER B + metro) do Pariza, u Parizu naci stanicu Gare de Montparnasse i tu se ukrcati na jedan od brojnih dnevnih vlakova za Nantes.
Kupi kartu sto prije, mozes dobiti popust na povratu koja se kupi dovoljno unaprijed.

edit: Sad sam malo gledala i vidim da vise nema ekstrajeftinih karata za Nantes, bilo je vec od 19 eura (cudo!!!), al ne za tvoj datum, tek od 10.07. Prosla baba s kolacima.

Eto ti link za vezu Pariz-Nantes (http://www.voyages-sncf.com/dynamic/_SvTermProposals?_TMS=1212596480940&_DLG=SvTermProposals&_LANG=FR&_AGENCY=VSC&_CMD=processJSP&JSP=gestedit%2Fleisure%2Flayout%2Fpurchase%2Fquota tion%2Fjourney%2F******dJourneyProposal.jsp), polazak 01.07. u 10h, pa ti mijenjaj sto ti ne odgovara

zknezic
29.06.2008., 13:45
Dobar dan ljubitelji

zamolio bih vas da mi netko kaže kako najjeftinije dođem do vichy-a?

unaprijed hvala

Arowan
15.08.2008., 00:10
Pozdrav svima, i hvala na gomili korisnih informacija koje mogu ovdje pročitati :)

Trenutno imam veliki problem:) Idem na odmor za 3, 4 dana s curom. I već danima pokušavam naći nešto. Trenutno mi je jedna od prvih opcija Turska (ili možda Egipat), ali pokušavam naći i nešto drugo. Moja je ideja da autom odemo negdje na jug francuske. Pogledao sam nekoliko opcija smještaja, i uglavnom ispada da bi prijevoz + smještaj približno jednako koštali kao i isto u turskoj.

Ali nekako me Francuska trenutno puno više privlači, pa me zanima da li netko od vas ima neki konkretan prijedlog mjesta u koje bi mogli otici. Ustvari bi volio biti na moru, ali da u krugu od 100-ak kilometara ima više mjesta koja bi vrijedilo razgledati.

Puno hvala na prijedlozima :)

shanezg
22.08.2008., 15:59
Da li netko zna mozda koliko je otprilike udaljenost iz Pariza do Mont Sant Michela? (vremenski, u kilometrima..svejedno)

colbert
22.08.2008., 17:37
Da li netko zna mozda koliko je otprilike udaljenost iz Pariza do Mont Sant Michela? (vremenski, u kilometrima..svejedno)

Mappy (http://www11.mappy.com/sidaPC7FdKj2nDMn21w/CFGT?anchor=0&option=0&csl=i0%2Ci3%2Cv1%2Cv2%2Cv3%2Cv4%2Cv5%2Ci4&fsl=i0%2Ci3%2Cv1%2Cv2%2Cv3%2Cv4%2Cv5%2Ci4&gsl=i0%2Ci3%2Cv1%2Cv2%2Cv3%2Cv4%2Cv5%2Ci4&isl=i0&ivsl1=v1&ivsl2=v2&ivsl3=v3&ivsl4=v4&ivsl5=v5&iveh=car&isveh=sedcar&xsl=2&out=2&issl=i3&iesl=i4&show_poi=0&sveh=car&force_radius=&wci3=&noi3=&tci3=&a10i3=&xi3=&yi3=&wni3=rue+Lepic&tni3=Paris&pci3=75018&sci3=&cci3=250&coi3=EU&force_radius=&wcv1=&nov1=&tcv1=&a10v1=&xv1=&yv1=&wnv1=&tnv1=&pcv1=&scv1=&ccv1=826&cov1=EU&force_radius=&wcv2=&nov2=&tcv2=&a10v2=&xv2=&yv2=&wnv2=&tnv2=&pcv2=&scv2=&ccv2=826&cov2=EU&force_radius=&wcv3=&nov3=&tcv3=&a10v3=&xv3=&yv3=&wnv3=&tnv3=&pcv3=&scv3=&ccv3=826&cov3=EU&force_radius=&wcv4=&nov4=&tcv4=&a10v4=&xv4=&yv4=&wnv4=&tnv4=&pcv4=&scv4=&ccv4=826&cov4=EU&force_radius=&wcv5=&nov5=&tcv5=&a10v5=&xv5=&yv5=&wnv5=&tnv5=&pcv5=&scv5=&ccv5=826&cov5=EU&order=0&force_radius=&wci4=&noi4=&tci4=&a10i4=&xi4=&yi4=&wni4=&tni4=Mont+Saint-Michel&pci4=&sci4=&cci4=250&coi4=EU&x=26&y=7&itimode=0&imode=0&iveh=car&isveh.car=sedcar&icvn=0&isveh.van=van&itra.van=3ax&isveh.tru=lt3.5&itra.tru=3ax&ipass=1&idist=km&ifkind=petrol&ifcost=1.60&idev=euro&ireimb=0)

Masni
10.09.2008., 08:52
Poštovani forumaši

s obzirom da neznam gdje staviti ovu ponudu, eto postavio sam je ovdje.
Naime radi se o putovanju na azurnu obalu koju sam uplatio ali nažalost nemogu ići jer sam slomio rebro.
Nudim to putovanje nekome tko želi ići na 4 dana i to 18-21.09.2008
Ako netko želi ići ili pak pozna nekoga tko je zainteresiran neka se javi na privat poruku ili mail.

pozdrav svima

violet girl
29.11.2008., 00:50
hej ljudi jel bio netko za novu godinu na azurnoj obali?ima neka ponuda preko adriatece net za 2100 kn, 4 dana , autobusom iz zagreba... pa me zanima ako je netko bio za novu godinu tamo? kakve su temperature,jel se isplati ici?

Annwyn_alg
29.11.2008., 16:34
ma ta Azurna obala je prenapuhana..Osim ak si covjek od bling blinga:)Francuska ima puuuno boljih mjesta!!Toliko prirodnih ljepota..

violet girl
29.11.2008., 17:39
ok ali me zanima ako je netko bio u tom aranzmanu preko agencije da mi kaze malo vise? ajde ljudi :-)

alaj_čauša
25.12.2008., 15:43
ako bi itko znao reći kako izgleda doček nove na champs elizeu, tj. hoće li pjevati neke glazbene zvijezde? i ako netko ima iskustva može li se nakon ponoći ući u pariške klubove ili je kao i kod nas nemoguće tako upasti jer su sve pvt partiji?

Irkre
21.04.2009., 16:47
Bok svima! U 6. mjesecu planiramo na put Provansom. Planiramo tamo vlakom do Avignona pa uzeti rent-a-car i uživati u okolici nekoliko dana. Što vidjeti osim poznatih Orange, Nimes, Arles, Cavaillion, Salon-en-Provence i Aix-en-Provence? Je li komplicirano snalaziti se sam po njihovim cestama? Imate li neku preporuku za hotel u Avignou ili neka dobra mjesta za klopu u tom djelu?
Hvala!

night_train
01.05.2009., 11:56
:)
jel bio netko na busnim turama do Normandije... gledam malo po agencijama i nude se takvo putovanja... ali busom.... pa.... me zanimaju iskustva...

Scimmia
01.05.2009., 17:43
5str teme o Fra,6god i nitko nije spomenuo Lyon :tuzni: :tuctuc:

Bila sam prošlo ljeto 2tjedna u Lyonu i definitivno savjetujem svima koji idu u Fra da ga ne zaobiđu. :cerek:

Sad idem u Pariz na nešto duže ali prije toga radim rutu od 10dana-3grada, najvjerovatnije Lyon-Montpellier-Toulouse, sugestije su dobrodošle, možda sam prelako otpisala Marseille, prva 2 grada su sigurna, što se trećeg tiče ostavljam otvorenu mogućnost da ćete me uvjeriti da je Marseille ili neki dr. u blizini bolja ideja. :)

Ima tko da je bio u T?

Cinnamon Girl
22.08.2009., 16:32
Je li pozna netko dobro Alsace?

file_zd
27.08.2009., 08:41
dakle, planiram otici u 1 mjesecu kod frenda na jedno 7 dana (privatni smještaj) pa me zanima sljedeće prilikom prelaska granice - putovat cu avionom:
1. da li moram imati neko zdr. osiguranje za to razdoblje (neko od dodatnih osiguranja kod puta, croatia ,allianz i sl.)
2. da li moram imati potvrdu gdje cu biti tj. da li on mora dati neko jamstvo da cu tih 7 dana biti smješten kod njega.
To pitam iz razloga jer sam negdje pročitao da to sve imaju pravo tražiti prilikom prelaska granice + da se pokaže povratna karta + da vide koliko love imaš kod sebe! E pa sad me zanima, da li je to i u praksi:confused: - ili samo mrtvo slovo na papiru. Eto, podjelite iskustva!

file_zd
29.08.2009., 11:54
da :rolleyes:, recesija je!!! ljudi baš i ne putuju puno:ne zna:, a oni koji putuju-boli ih jedna stvar za forume :amen:

luksy16
30.08.2009., 14:12
ja sam bila 5 dana Nica Monako i Cannes....prelijepo je tamo....azurna obala....imala sam hotel s pogledom bas na more tamo u Nici...kupala se po cile dane uzivala dva puta ''skoknila'' malo u okolna mjesta..malo navecer setnjica gradom..ujutro shopping..bas onno gust...to se mora ic vidit i malo odmorit dusu...

UglyKidJoe
31.08.2009., 00:28
dakle, planiram otici u 1 mjesecu kod frenda na jedno 7 dana (privatni smještaj) pa me zanima sljedeće prilikom prelaska granice - putovat cu avionom:
1. da li moram imati neko zdr. osiguranje za to razdoblje (neko od dodatnih osiguranja kod puta, croatia ,allianz i sl.)
2. da li moram imati potvrdu gdje cu biti tj. da li on mora dati neko jamstvo da cu tih 7 dana biti smješten kod njega.
To pitam iz razloga jer sam negdje pročitao da to sve imaju pravo tražiti prilikom prelaska granice + da se pokaže povratna karta + da vide koliko love imaš kod sebe! E pa sad me zanima, da li je to i u praksi:confused: - ili samo mrtvo slovo na papiru. Eto, podjelite iskustva!

Ma jok....:rolleyes:
Zdravstveno osiguranje ti je bitno za sebe jer inače ako ti se nešto dogodi - moraš platiti iz džepa. Jedna od opcija ti je da uplatiš isto sa našim HZZO-om pa ti oni dadu neku vrstu garancijskog pisma.

Ne treba ti za tih 7 dana nikakva garancija - to nisu vize. Da smo im toliko interesantni za zaustaviti činili bi već to na ulazu u Schengen/preko Sutla potoka. :cerek:
Mene su uljudno pitali kad sam ulazila u Švicarsku ja sam čak izrecitirala plan svog puta - do hotela nisam niti stigla iako sam ih praktički rezervirala dan za danom. Mene su najviše pitali o planu putovanja prilikom ulaska u Irsku, ali sam ih šokirala kad sam izvukla doslovce čitav bunt isprintanih preporuka, online rezevacija - tak da nisu ništa niti pregledavali....:rofl:
O lovi još i manje - ipak se računa da ako imaš povratnu kartu nećeš to baciti u vjetar, iako... a uvijek postoje - mogućnosti....:lol:

Faruk_Visca
31.08.2009., 00:46
Zna li neko koji je najpovoljniji (tj. najjeftiniji) način da se iz Londona dođe do Pariza?

nukac
31.08.2009., 07:31
Eurostar...

carniolan
31.08.2009., 09:12
Mozes i iz Luton-a do Charles de Gaulle - Roissy Sa Easyjet-om

carniolan
31.08.2009., 09:22
Je li pozna netko dobro Alsace? Zivim vec dugo(uskoro pola vijeka) u Francuskoj i par puta sam bio u Alzaciji (Alsace - Elsass) sela, selasca i gradici kao u Disneylandu - cudovito - red, cistoca i ljubaznost ljudi, koji govore staro germansko-njemacki dialekt medju sobom a sa turistima na "hoch-deutsch" ili francuskom - Na jesen njihova specialiteta kiseli kupus sa vise razlicitog svinjskog mesa; sir Munster a vino "Gewurztraminer" sto mozes nazivati - angeosko uriniranje

Cinnamon Girl
31.08.2009., 10:34
Drago mi je da se konacno neko javio. Ako bih isla na tri dana, sta bi mi preporucio da obidjem i gdje da prenocim?

carniolan
01.09.2009., 12:39
Drago mi je da se konacno neko javio. Ako bih isla na tri dana, sta bi mi preporucio da obidjem i gdje da prenocim?

Za nocenje nema boljega za vrijeme weekenda kao ove rezervacije (seoski turizam- cisto sredjeno) vidi : http://www.alsace-gites68.com/

(nPr; moje izdanje samo u centru -vulkanskom predjelu Francuske: http://www.gites-de-france-puydedome.com/hebergements/HEB_detail.asp?ref=63G63823

Stanovati u blizini Kayserberga juzna Alzacija doci avionom
Zagreb London-Wizzair in onda dalje Luton/Basel (to je aerodrom za francuski Mulhouse,njemacki Freiburg i svicarski Basel) za Easyjet - Na Aerodromu Mulhouse (pazi u francuskom predjelu) iznajmiti jedan twingo ili clio vidjeti Mulhouse, Colmar, Kayserberg i skoknuti do Strasbourga

(Pogledaj prije na site: COLMAR - mala Venecija http://www.alsace-passion.com/colmar-1.htm
kayserberg / http://www.ville-kaysersberg.fr/
Dolina Munster (to ime znaci Samostan ) http://www.la-vallee-de-munster.com/index2.htm

Ako interesira je isto linija Ryanair za povratak iz Baden-Baden odn Karlsruhe iznad Kehl ako se uzme renta-car Mulhouse i ostavi u Baden Badnu

Cinnamon Girl
01.09.2009., 17:51
Ne živim u Zg, niti idem avionom. Kanim se odvest do tamo autom. Hvala za info. Jos nešto?

Faruk_Visca
04.09.2009., 22:22
Eurostar...

Poskupo mi je. Ima li ista jeftinije. Inace, preferiram voz, ali Eurostar je skup. Ima li neka kombinacija voz od Londona do kanala, pa brodom preko vode, onda opet voz do Pariza?

x-type
04.09.2009., 22:46
Poskupo mi je. Ima li ista jeftinije. Inace, preferiram voz, ali Eurostar je skup. Ima li neka kombinacija voz od Londona do kanala, pa brodom preko vode, onda opet voz do Pariza?

uz malo fleksibilnosti možeš ga naći već od £35 u jednom smjeru što je zaista povoljno. samo trajekt će te u jednom smjeru doći bar 13€ na nogama.

wob
11.09.2009., 14:23
Jucer zvoni telefon.. ( kao i obicno , heben mamu sebi i cilom svitu jer se moram ustat iz svoje omiljene poze iz krveveta :D )

Javljam se mrzovoljnim glasom kad s duge strane cujem neki piskutavi glasic . Nisam ni stigao izustit rec " dobar dan " kad piskutavi glasic s druge strane krenio u svoj monološki pohod od dobrih 10 minuta..

Bla bla bla bla bla bla.. U gomili " bla bla " ja sam uspio samo razumit da imam nekakvu veceru u restoranu kalafatic u Splitu i da cu dobit mukte putovanje na azurnu obalu sa Černa tursom !? :ne zna:

kao , sve sta trebam napravit je doc u restoran, nažderat se kao pravi pošteni hrvat , predignit na ulati nagradu u vrijednosti 100 eura ( ne novcanu , vec nekakav paket u toj vrijednosti ) i prebilježit se za put na auzrnu obalu u trajanju od 5 dana !

Recem tu radosnu vijest curi kad ona oduševljeno urlice iz drugog dijela stana da je i ona to dobila od iste agencije prije godinu ipol dana ali nije imala s kim ic i kako i dalje ima pravo to iskoristit.. Jeeeee... Ludilo... Oboje idemo mukte na azurnu obalu sa čerina tursom, ali prije toga se trebamo nažderat u Splitskom restoranu i predignut paket u vrijednosti 100 eura.

Wtf !? :eek:

Ajmo da cujem , o cemu se tu radi , tko tu koga guzići ?

nukac
11.09.2009., 15:00
Tebe će izguzičit... Naime, dođeš u restoran, a on prepun penzionera. Besplatna klopa odnosno večera je švedski stol s premalom količinom žlundravog mesa, za koji se moraš boriti s vilicom i nožem sa 100-tinjak penzića...
Uglavnom sve je neka marketinška fora, moraš nešto kupiti i tako to... Vjerojatno ista stvar ko ono s knjigama, kaj svaki tjedan dobiješ da još par dana i dobivaš 100 000 kn. A onda ti šalju preskupe i preglupe knjige...

Studentica
07.05.2010., 14:02
koja mjesta svakako treba posjetiti? hvala

Cinnamon Girl
22.05.2010., 17:27
Dolazi li tko na ovaj topic???

colbert
22.05.2010., 17:37
Dolazi li tko na ovaj topic???

Evo ja... :rofl: Kad ga vidim na naslovnici svake prijestupne. :cerek:

Cinnamon Girl
22.05.2010., 17:59
Draga moja Colbert, nisam te vidjela sto ljeta! Ide mi se u otkrivanje Francuske. Gdje bi me poslala?

UglyKidJoe
23.05.2010., 12:59
Draga moja Colbert, nisam te vidjela sto ljeta! Ide mi se u otkrivanje Francuske. Gdje bi me poslala?

He-he... Da, ovdje fakat nema prometa...;)
Nevjerojatno - za jednu Francusku....:D

Ne znam što će Colbert reći, ja pak idem istraživati pokrajinu Languedoc-Rousillon sredinom 6. mjeseca.
Sve prepuno starih antičkih gradova, ima i prirodnih fenomena - špilja, te krasnih planinskih seoceta...:mig:
Opet, ako te stvarno zagrebe ta Azurna obala - iza ugla je...:cerek:
Malo mi je izvan ruke ali mene osobito zanimaju neki sitni gradiću iz srednjeg vijeka prema granici sa Španjolskom.

Cinnamon Girl
23.05.2010., 13:06
Mene sve zaniima, ali najradije bih neke gradice u koje se zaljubis na prvi pogled, bez previse turista i sa mnogo lokalnih restorancica, bistroa, s dobrim vinima i finom prirodom u okolini.

colbert
24.05.2010., 16:06
He-he... Da, ovdje fakat nema prometa...;)
Nevjerojatno - za jednu Francusku....:D

Ne znam što će Colbert reći, ja pak idem istraživati pokrajinu Languedoc-Rousillon sredinom 6. mjeseca.
Sve prepuno starih antičkih gradova, ima i prirodnih fenomena - špilja, te krasnih planinskih seoceta...:mig:
Opet, ako te stvarno zagrebe ta Azurna obala - iza ugla je...:cerek:
Malo mi je izvan ruke ali mene osobito zanimaju neki sitni gradiću iz srednjeg vijeka prema granici sa Španjolskom.

Eh... Francuska je stvarno prekrasna i prebogata pejzazima i znamenitostima.
Ja jos uvijek nisam sve obisla (npr. Alzas i Centar).

Languedoc-Roussillon je izvrstan izbor, imaju jako dobrih vina.
Pa se mozete kupati u kanjonu rijeke Vis (http://www.decouvrir-l-herault.com/lavis.htm)(:cerek:), pritoku rijeke Hérault (tako se zove cijeli departman u kojem je Montpellier).

Obavezno odite do vijadukta u gradu Millau i u trogloditsko seoce Peyre. To je vec regija Midi-Pyrénées, departman Aveyron.

Kako sam se ja maltene preselila na Korziku (tu sam vec mjesec i pol dana), to mi je sad najdraza regija. :rofl: Vidjela sam par slovenskih prikolica, inace.
Cinnamon, ti koja volis dobru klopu, tu bi uzivala k'o prasica. :klopa:

Moja top-lista za sezonu 2010. :D:
1. Korzika
2. Provansa
3. Pireneji

colbert
24.05.2010., 16:07
Mene sve zaniima, ali najradije bih neke gradice u koje se zaljubis na prvi pogled, bez previse turista i sa mnogo lokalnih restorancica, bistroa, s dobrim vinima i finom prirodom u okolini.

Gle sad nju, bez previse turista... To mozes dobiti izvan sezone, kao i u Hrvatskoj! :rofl: Ili odi odmah sad u lipnju, hitno.

UglyKidJoe
25.05.2010., 12:37
Eh... Francuska je stvarno prekrasna i prebogata pejzazima i znamenitostima.
Ja jos uvijek nisam sve obisla (npr. Alzas i Centar).

Moja top-lista za sezonu 2010. :D:
1. Korzika
2. Provansa
3. Pireneji

Fala Colbert :top:
Imaš kakvu listu i za Provansu/Pirineje? :D
Ono - MUST LOOK. :mig:

Naime sve ovo što si navela - čak i ne stoji u običnim vodičima tipa DK a prvi put moram školski da bih onda upotpunjavala rupe :p :mig:

Doći će i Korzika na red :s srećom počele su karte bud-zašto i nama svitati...:s

Hajd` malo nabaci mamaca o Korzici - progonila me pomisao da se rent a carom provezam po Korzici i ove godine a onda sam ipak došla pameti i shvatila da nema to smisla već drugom prilikom posebno Korzika na red.

Bilo bi zgodno da malo popunimo ovu Francusku sa dojmovima jerbo - izgoleda k`o da je zemlja - na Mjesecu. :rolleyes:

Dlapek
25.05.2010., 12:42

Naime sve ovo što si navela - čak i ne stoji u običnim vodičima tipa DK a prvi put moram školski da bih onda upotpunjavala rupe :p :mig:

Doći će i Korzika na red :s srećom počele su karte bud-zašto i nama svitati...:s

Hajd` malo nabaci mamaca o Korzici - progonila me pomisao da se rent a carom provezam po Korzici i ove godine a onda sam ipak došla pameti i shvatila da nema to smisla već drugom prilikom posebno Korzika na red.

Bilo bi zgodno da malo popunimo ovu Francusku sa dojmovima jerbo - izgoleda k`o da je zemlja - na Mjesecu. :rolleyes:
Provansa je savršenstvo.
Bili smo tamo s prijateljima prije nekoliko godina.Unajmili kuću na tjedan dana i zujili okolo.
Dolina Loire je također jako primamljiva.Išlismo u rano proljeće ,odsjeli u Amboise .Divan gradić.

Dlapek
25.05.2010., 12:43

Provansa je savršenstvo.
Bili smo tamo s prijateljima prije nekoliko godina.Unajmili kuću na tjedan dana i zujili okolo.
Dolina Loire je također jako primamljiva.Išli smo u rano proljeće ,odsjeli u Amboise .Divan gradić.

UglyKidJoe
25.05.2010., 12:50
Provansa je savršenstvo.
Dolina Loire je također jako primamljiva.Išlismo u rano proljeće ,odsjeli u Amboise .Divan gradić.

Eh, ako imaš kakvih lokacija za nabaciti - to bi bilo super. Provansu često etiketiraju kao i Azurnu obalu...

Kako ste tamo unajmljivali smještaj?

Dlapek
25.05.2010., 14:35
Eh, ako imaš kakvih lokacija za nabaciti - to bi bilo super. Provansu često etiketiraju kao i Azurnu obalu...

Kako ste tamo unajmljivali smještaj?

Provansa i Azurna obala su dva svijeta.
Unajmili prek neta.

Vako:
kuća je u malom mjestu blizu grada Apt.Od Avignona je oko 70 km.Kuća je adaptirana,stara sa svim komforom.Bili smo u travnju ,najam oko 700e za 6 osoba.Nas je bilo 4.

danguba1
30.05.2010., 23:27
moj savjet je Provansa(pokrajine Alpes maritimes, Azurna obala,Var, Bouches du Rhone) bili smo za prošli Uskrs, i to je ono što tražiš cinammon girl, puno malih mjestašca, restorančići s odličnom klopom,znamenitosti na svakom ćošku, prokleti Francuzi , fakat ih ne volim ali što im Bog podari krasnu zemlju.
Bili smo autom 7 dana, i to je prava stvar jer možeš istraživati po tim savršenim mjestima u zabiti. Prošli, St. remy(arheološko nalazište, van Gogh je tamo živio neko vrijeme) Arles-rimska arena i borbe s bikovima, Avignon-papinska palača,Aix-grad prekasan sa fontanama i čarobnim kutcima,
kanjon rijeke Verdon, super,deltu Rhone sa divljim konjima i bikovima pa neka sela u špiljama vilecroze, pa krasnih crkvica, vinarija, iznajmili stariju kuću s bazenom i pogledom na Les Alpilles kuću blizu Aixa oko 500 eura 7 noćenja.

za slikice i više detalja ak te zanimahttp://putujemsvuda.blogspot.com/2009/04/provansa-s-klincima-dan-1put.html

http://putujemsvuda.blogspot.com/2009_04_01_archive.html

slavonac dado
31.05.2010., 00:50
Evo da i ja dopunim malo ovu temu sa svojim dojmovima! Bili smo prošli tjedan u Lyonu, jednodnevni izlet TGV-om iz Pariza. Moram prznati da me ugodno iznenadio, stvarno je šarmantan taj njihov stari grad. Lijepa arhitektura s talijanskim štihom, uske uličice, neobični prolazi kroz zgrade, prelijepi restorančići! Ma divota! Preporučam svima! :top:

colbert
25.06.2010., 11:48
Vidjela sam danas ovu vijest pa sam se sjetila par ovdasnjih forumasica... :cerek:

U Francuskoj postoji Udruga najljepsih francuskih sela (http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/fr/les-plus-beaux-villages-de-france). Ima ih 154, pokrivaju 69 departmana.

Ovo su tri nova sela na listi (http://www.lepoint.fr/les-plus-beaux-villages-de-france-les-trois-petits-nouveaux-22-06-2010-956899_19.php).

Najvise ih ima u Midi-Pyrénées (http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/fr/taxonomy/term/16) (30 sela), a poprilicno zu brojna i u Provansi/Azurnoj obali (http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/fr/taxonomy/term/20)(18).
Ovo je lista za Akvitaniju (http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/fr/taxonomy/term/2) (14), Languedoc-Roussillon (http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/fr/taxonomy/term/13) (13) i Rhône-Alpes (http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/fr/taxonomy/term/21) (13).
Malo sam se iznenadila kad sam vidjela da ih na Korzici ima samo dva, ali mislim da je to zato sto se oni ne smatraju pretjerano Francuzima pa ignoriraju sve sto dolazi s Kontinenta.

Cinnamon Girl
25.06.2010., 12:13
Hvala.
Uvijek se obradujem kad tebe vidim i neke vijesti od tebe.
Mozda cu u osmom mjesecu doci u Paris na 2 tjedna :)

colbert
25.06.2010., 12:17
Hvala.
Uvijek se obradujem kad tebe vidim i neke vijesti od tebe.
Mozda cu u osmom mjesecu doci u Paris na 2 tjedna :)

:love:
Ako budem u Parizu, obavezno pada vecera u gastronomskom restoranu! :klopa:

Cinnamon Girl
25.06.2010., 16:09
:love:
Ako budem u Parizu, obavezno pada vecera u gastronomskom restoranu! :klopa:

Jeee. Zvuci odlicno.
Ti si moj prvi francuski prijatelj :D

UglyKidJoe
28.06.2010., 10:06
Evo - nedavno sam se vratila iz ove pokrajine za koju moram priznati da je čarobna.
Boravila sam u dva gradića - UZES i ANDOUZ sa svim popratnim sadržajima: tržnicama njihovim proizvodima, miješanje savršene mješavine maslinova ulja, balzam octa i još koječega kao dressing za salatu, lokalni specijaliteti od ribe.
Gradići su sami za sebe čarobni - građeni od jedne posebne vrste žutog kamena koji im daje perfektni odsjaj u suncu i savršene fotke na platnu :p

Posjetili smo i lokalnu farmu bambusa te muzej Haribo bonbona i neku špilju koja ipak nije na razini Postojne ali se oni njome ponose.

Malo je teže sa jezičnom barijerom ovdje - mlađi iako ne znaju puno engleskog ali su daleko susretljiviji. Srednjovječni tako-tako.

Ipak - puno gori osjećaj i iskustvo nosim iz Marseillea gdje me niti 2 vrste policije na glavnoj željezničkoj stanici nije moglo spasiti od krađe. :rolleyes:
Ta me destinacije baš i neće više vidjeti.

UglyKidJoe
28.06.2010., 10:09
Vidjela sam danas ovu vijest pa sam se sjetila par ovdasnjih forumasica... :cerek:

U Francuskoj postoji Udruga najljepsih francuskih sela (http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/fr/les-plus-beaux-villages-de-france). Ima ih 154, pokrivaju 69 departmana.

Malo sam se iznenadila kad sam vidjela da ih na Korzici ima samo dva, ali mislim da je to zato sto se oni ne smatraju pretjerano Francuzima pa ignoriraju sve sto dolazi s Kontinenta.

He Colbert, koji su kriteriji za upad na listu? :cerek:
Zanimljivo, a neki od njihovih članova su poprilično upečatljivo vladali Francuskom i drmali Europom...:rofl:

Studentica
28.06.2010., 19:32
colbert, ako dolazis u zgb, javi se ;)

danguba1
29.06.2010., 20:29
Evo - nedavno sam se vratila iz ove pokrajine za koju moram priznati da je čarobna.
Boravila sam u dva gradića - UZES i ANDOUZ sa svim popratnim sadržajima: tržnicama njihovim proizvodima, miješanje savršene mješavine maslinova ulja, balzam octa i još koječega kao dressing za salatu, lokalni specijaliteti od ribe.
Gradići su sami za sebe čarobni - građeni od jedne posebne vrste žutog kamena koji im daje perfektni odsjaj u suncu i savršene fotke na platnu :p

Posjetili smo i lokalnu farmu bambusa te muzej Haribo bonbona i neku špilju koja ipak nije na razini Postojne ali se oni njome ponose.

Malo je teže sa jezičnom barijerom ovdje - mlađi iako ne znaju puno engleskog ali su daleko susretljiviji. Srednjovječni tako-tako.

Ipak - puno gori osjećaj i iskustvo nosim iz Marseillea gdje me niti 2 vrste policije na glavnoj željezničkoj stanici nije moglo spasiti od krađe. :rolleyes:
Ta me destinacije baš i neće više vidjeti.

Mislim da nije jezična barijera nego francuske šuge neće pričat engleski, arogantnijeg i bahatijeg naroda nisam vidjela(čast iznimkama) toliko su pokondireni, misle da su pobrali sve dobrobiti svijeta:asshole:. Imaju gamad sreće što im je zemlja lijepa, al da Bog da im malo riknula turistička sezona da se spuste na zemlju. Da me nije Provansa toliko oduševila kao i njihova klopa, ne bi me više vidli. Stvarno su koma:bljak: . Da ne spominjem pseća govna po cesti po Parizu, Marseillu. Jedino su sela druga stvar, i ljudi su malo bolji.

colbert
29.06.2010., 20:55
colbert, ako dolazis u zgb, javi se ;)

To ne bu tako skoro, ali prvom prilikom. :top:

colbert
29.06.2010., 20:57
al da Bog da im malo riknula turistička sezona da se spuste na zemlju.

A ni ovo ne bu tako skoro! :rofl:

Dlapek
30.06.2010., 09:19
Mislim da nije jezična barijera nego francuske šuge neće pričat engleski, arogantnijeg i bahatijeg naroda nisam vidjela(čast iznimkama) toliko su pokondireni, misle da su pobrali sve dobrobiti svijeta:asshole:. Imaju gamad sreće što im je zemlja lijepa, al da Bog da im malo riknula turistička sezona da se spuste na zemlju. Da me nije Provansa toliko oduševila kao i njihova klopa, ne bi me više vidli. Stvarno su koma:bljak: . Da ne spominjem pseća govna po cesti po Parizu, Marseillu. Jedino su sela druga stvar, i ljudi su malo bolji.

Neće govoriti engleski?
Mislim da ne znaju.
A da će u Francuskoj riknut sezona?
Nema šanse.
Iako,bila sam U Francuskoj više puta i u Parizu i po ostatku zemlje i nigdje i nikad nisam naišla na bezobrazluk.
Imala sam mali rječnik i s ljudima koji "nisu htjeli" govoriti engleski sam se pokušala sporazumjeti gađajući rječi po riječniku.Svima je bilo simpatično i s nekim ljudima sam čak ostala u vezi (jedna prodavačica iz Chartresa).
A kaj se pesjih govana tiče ne znam ni jedan veliki grad u kojem ih nema.

nukac
30.06.2010., 09:34
Onda si slabo bila u Londonu... To nećeš vidjet na cesti... A i njemački gradovi su dosta čisti što se tiće pesje kakice. U Londonu se nečišćenje za psom kažnjava i do 1000 funti.

Dlapek
30.06.2010., 09:51
Onda si slabo bila u Londonu... To nećeš vidjet na cesti... A i njemački gradovi su dosta čisti što se tiće pesje kakice. U Londonu se nečišćenje za psom kažnjava i do 1000 funti.

Bila sam ja u Londonu i nikako ne bih mogla pohvaliti čistoću.A da baš nema govancih - ima!
Bila sam zadnji put prije dvije godine.
Njemački gradovi jesu čisti,ali to nije tema.

Cinnamon Girl
30.06.2010., 10:56
arogantnijeg i bahatijeg naroda nisam vidjela

Ja ih nikad, nijedan jedini put, nisam tako dozivjela. Ne vise nego bilo gdje drugdje.

toliko su pokondireni, misle da su pobrali sve dobrobiti svijeta

Pa i jesu, kad malo bolje razmislim :kava:

Cartman
30.06.2010., 11:01
Ja sam baš iznenađen čistočom Londona s obzirom kolko turista prođe, dok mi Pariz nije tako djelovao, a i bilo ga puno skitnica, baš je bio jedan zanimljiv klošar koji je spavao kod jednog semafora imao je madrac i sve a semafor si je okitio kao božičnu jelku:D

Dlapek
30.06.2010., 11:44
Ja sam baš iznenađen čistočom Londona s obzirom kolko turista prođe, dok mi Pariz nije tako djelovao, a i bilo ga puno skitnica, baš je bio jedan zanimljiv klošar koji je spavao kod jednog semafora imao je madrac i sve a semafor si je okitio kao božičnu jelku:D
Klošarijane su zakon.
Jedna klošarska zajednica je boravila u blizini ulaza u metro kod hotela di smo odsjeli.
Kakvih je tu svađa bilo...
A imali su "šator " od novina i plastičnih vrećica.
Pizdili su na pokušaje fotografiranja.Cijena za jedan okid je bila 10e.
Japanci su bježali na sve strane kad bi podvrisnuli na njih.

UglyKidJoe
01.07.2010., 01:04
Neće govoriti engleski?
Mislim da ne znaju.
A da će u Francuskoj riknut sezona?
Nema šanse.
Iako,bila sam U Francuskoj više puta i u Parizu i po ostatku zemlje i nigdje i nikad nisam naišla na bezobrazluk.
Imala sam mali rječnik i s ljudima koji "nisu htjeli" govoriti engleski sam se pokušala sporazumjeti gađajući rječi po riječniku.Svima je bilo simpatično i s nekim ljudima sam čak ostala u vezi (jedna prodavačica iz Chartresa).
A kaj se pesjih govana tiče ne znam ni jedan veliki grad u kojem ih nema.

Znaju, znaju....:rolleyes:
U par navrata - ti nešto na engleskom, skužiš da te kuže i onda krenu na francuskom...Hmmm...:rolleyes:
Radilo se o turističkim djelatnicima i nismo ih pitali za matematički izvod Pitagorina poučka već - gdje je ovo ili gdje im je vlak za koji nam prodali karte a onda izgubili kompoziciju u potpunosti. :rolleyes::eek:

Međutim, niti nakon ovoga ne bih to deklarirala kao bezobrazluk, a i situacija se sve više mijenja: mladi rado pričaju no nemaju previše prilike pa ne znaju puno. Kad skužiš koliko ih je i da se samo muvaju s jedne na drugu stranu države, onda shvatiš da uopće nije niti čudno za nekoga tko se ne bavi turizmom da jezik i ne zna, ali turističkim djelatnicima to - ne opraštam.
Čast iznimkama.

Ja sam također uzela mali rječnik u jednoj prethodnoj epizodi i to FRA-HR: skoro su mi oči iskočile kad sam skužila da su ga se rado prihvatili u težnji za komunikacijom ili čak pokušali i izgovoriti nešto na hrvatskom. Zamisli Francuza kako pokušava izgovoriti neku našu adresu sa svim dijakritičkim znakovima ili riječ - povratiti...:eek::eek:
Tu sam shvatila da nije problem u želji, ali avaj... bed je što je to malo teško ako iza tebe čeka 100 ljudi za kartu a ti uopće ne razumiješ koncepciju organizacije njihova željezničkog prometa...:eek:
Onda pregizeš jezik i - vozi Miško pa i krivom stranom ceste.

Cinnamon Girl
16.07.2010., 14:41
Dakle, ima li tko iskustva sa putovanjem vlakom kroz juznu Francusku?

UglyKidJoe
17.07.2010., 11:25
Dakle, ima li tko iskustva sa putovanjem vlakom kroz juznu Francusku?

Ja sam se vrzmala Marseille - Nimes preko Avignona itd...
Što te zanima?

Cinnamon Girl
17.07.2010., 11:48
Zanima me je li vlakovi voze cesto, jesu li stabilni i koja bi se mjesta trebala obici pod obvezno?
Za Marseille kanim doci iz Lyona, preko Avignona naravno, tu bih ostala jedan dan. (Ne znam je li dovoljno jedan dan).

Takodjer me interesira je li Montpellier vrijedan posjeta, ili se drzati desne strane od Marseille. Kakav je Nimes?

UglyKidJoe
17.07.2010., 13:06
Zanima me je li vlakovi voze cesto, jesu li stabilni i koja bi se mjesta trebala obici pod obvezno?
Za Marseille kanim doci iz Lyona, preko Avignona naravno, tu bih ostala jedan dan. (Ne znam je li dovoljno jedan dan).

Takodjer me interesira je li Montpellier vrijedan posjeta, ili se drzati desne strane od Marseille. Kakav je Nimes?

Ima hrpa vlakova na sve strane a ako i nema izravno onda ima zaobilazno.
Kartu možeš kupiti i na SNCF stranicama sa fraj dostavom gdje živiš.
Moram te upozoriti da ima često vlakovi "nestaju" :cerek: :rolleyes: sa dnevnog reda tako da onda dolazi do izražaja ono - zaobilazno...:rofl:
Uglavnom, sa tom kupljenom i dostavljenom kartom možeš iskombinirati zaobilazne pravce: odeš u željeznički ured i onda ti na račun originalne karte izdaju set ili koliko već treba za zaobilazak.

Ja sam imala izravnu kartu Marseille - Nimes, ali kad sam došla ujutro na kolodvor ustanovila da vlaka nema :rolleyes: Trk u ured i žena mi je iskombinirala zaobilazak, izdala sve karte i - trk u prvi vlak u tom smjeru. U biti - najvažnije je kretati se u zakupljenom smjeru. Za jedno 3-4 presjedanja vlakovima nisam - vidjela konduktera :confused: Mislim da ih ima samo na većim TGV vlakovima ali niti ovi lokalni ne zaostaju za komforom: dapače.

Ja sam tako išla od Marseillea na Avignon TGV-om - tu je zez jer TGV stanica i obične SNCF nisu na istom mjestu: prva izvan grada a druga u samom gradu. S jedne na drugu destinaciju ide se sa shuttle busom.

Mislim da je za Avignon sasvim dovoljno 1 dana a ja volim prešnjofat sve uzduž i poprijeko na nekoj od destinacija.

Nimes - onaj zanimljiv dio je ustvari od željezničkog kolodvora koji je jednom avenijom spojen sa arenom i onda još sjevernije imaš krasan centar grada ali - kad si malo duže dolje počne sve ličiti na jedno te isto a u tom slučaju više volim mikro gradiće.

Montpellier nažalost :rolleyes: nisam ovaj put stigla posjetiti pa ne mogu suditi. Lokalci jako cijene močvare i to preporučuju kao must-see.
Mene su vodili u neki bambus prekrasni park koji je osnovao neki misionar vrativši se iz JI Azije.

U Marseilleu se pazi - put od željezničke stanice do luke cestom po noći nije nikako preporučljivo. Ima metro, ali i tamo može biti svašta. Ne znam koliko budeš tamo - sami predio oko luke je jako lijep ali nema nešto što oduzima dah zasebno. Tamo nisam uočila malecke centre gradića kao u prethodnim destinacijama. Sve je koncipirano oko luke do koje ne možeš doći :rolleyes: jer je ograđena, a sa druge strane ceste oko luke su svi hoteli i restaurantići te 2 glavne shopping ulice koje prema ponudi nisu ništa drukčije od uobičajene yugo shop destinacije pa pretpostavljam da te baš i neće zaintrigirati....U principu - ogroman grad.

Cinnamon Girl
17.07.2010., 13:17
Ja imam Inter Rail kartu, pa ću samo pri potrebi doplaćivati TGV extra prilog ako bude potrebno. Dala si mi baš neke bitne informacije, sigurno ih imaš još. Daj, daj.

Ja sam isto više za mala seoca u tom području, pa doista ne znam kako to sve povezati, nemam baš nikakvo znanje o Francuskoj, a nisam još odradila dovoljno dobar research :(

Cartman
17.07.2010., 13:35
Ja imam Inter Rail kartu, pa ću samo pri potrebi doplaćivati TGV extra prilog ako bude potrebno. Dala si mi baš neke bitne informacije, sigurno ih imaš još. Daj, daj.

Ja sam isto više za mala seoca u tom području, pa doista ne znam kako to sve povezati, nemam baš nikakvo znanje o Francuskoj, a nisam još odradila dovoljno dobar research :(

Probaj posjetiti Strasbourg stvarno prekrasan gradić meni čak ispred Pariza:s

Cinnamon Girl
17.07.2010., 13:39

Odatle počinjem. Prvo je noćenje Köln, odatle za Fr, prvo stajanje je tu, a odatle ne znam, hoću li za Paris, pa Lyon, ili direktno Lyon i preskočiti Paris. Iz Lyona za Avignon, pa Marseille.

UglyKidJoe
17.07.2010., 16:26

Hmm...:rolleyes:
Sorry, valjda je bio loš dan ali nakon tipa koji je obavljao pi-pi na glavnom mostu, neki stupidosi koji su zamislili da su prvi otkrili mobitele pa priuštavaju izravni prijenos svakog svog razgovora svom susjedu i ostatku trga...U centru sam nabrojala samo hrpe kebab kioska.

Ok - dopuštam da griješim jer sam provela pol dana tamo ali...Ne bi baš tako brzo nazad.

Za razliku od npr. Metza. Prekrasan gradić.

UglyKidJoe
17.07.2010., 16:48

Eh sad... Francuska ipak nije Švicarska pa do malih cakanih gradića baš i ne ide izravno vlak kao npr. Uzes ili Anduze. Ako imaš mogućnosti svakako rentaj auto. Topla preporuka. Sad su malo srozali svoje kriterije pa se dadu naći sasvim dobre ponude autića na neograničeni broj km.
Ako uzmeš bajk sa sobom - znaj da ga možeš furati samo na lokalnoj željeznici. Potpuno su friendly za bajkove.

Zaboravih spomenuti Pont du Gard u Nimesu ali on je malo izvan centra pa opet valja smisliti kako do njega.
Mi smo se rubno provozali putem Parc de Cevennes - jako lijepa priroda koja me podosta puta podsjetila na naš krš sa suhozidima samo što kod njih i usred ničega imaš gradiće sa izgrađenom i održavanom infrastrukturom.
Išli smo i u neku špilju koju reklamiraju kao 3. najljepšu u Francuskoj, ali :rolleyes:... ne bi na to trošila vrijeme - Postojna je nešto što ne mogu doseći.

Ako znaš išta francuskog ovdje će ti jako dobro doći jer su ovdje baš nešto kontra nastrojeni engleskog čak i kad pitaš na informacijama. Znaju engleski jer skužiš da te kuže ali - nastave po svome...:lol:

K`o što rekoh vlakovi su jako dobri, karte možeš preuzeti i na automatima u predvorju kolodvora iako meni baš nije htjelo i to na karticu s kojom sam ju i kupila a na šalteru je uredno prošla. Eh...:rolleyes:

I well.. ne znam što bi još dodala...:D

Cinnamon Girl
17.07.2010., 17:25
Kao sto rekoh, idem vlakom i nemam bas puno vremena. U seoceta su dakako nekim drugim prijevoznim sredstvom iz nekog veceg grada. Npr kad vlakom pristignem u neki veci gradic na obali, onda cu tri dana nociti tu, a transportirati se u okolna sela busom ili autom. Nisam bas voljna rentati auta, jer nemam s njima iskustva. Uvijek me to baca pod stres.

Je li ima jos tko drugi kakav grad za predloziti?

felicidade
27.07.2010., 17:32
Ne znam odakle predrasuda da su Francuzi bahati i netrepeljivi i ne znam šta :confused: upravo sam bila po treći put u Francuskoj i opet sam imala samo lijepa iskustva. Snalazim se s osnovnim riječima, nikog ne pitam govori li engleski, ovaj put sam eto imala u blizini i frendice koje dobro govore francuski, ali snađem se ja i ovako. Svi su nasmiješeni, uslužni, često naiđem i na vrlo pristupačne cijene. Jedva čekam ići u neki novu regiju/grad.

Cinnamon Girl - ako si i dalje u fazi planiranja u koje ćeš gradove ići moje su preporuke još Cluny (Bourgogne tj Burgundija) i Reims (Champagne) - spektakularni gradići s nevjerojatnom prirodom i selima u okolici.

UglyKidJoe
27.07.2010., 23:48
Ne znam odakle predrasuda da su Francuzi bahati i netrepeljivi i ne znam šta :confused: upravo sam bila po treći put u Francuskoj i opet sam imala samo lijepa iskustva. Snalazim se s osnovnim riječima, nikog ne pitam govori li engleski, ovaj put sam eto imala u blizini i frendice koje dobro govore francuski, ali snađem se ja i ovako. Svi su nasmiješeni, uslužni, često naiđem i na vrlo pristupačne cijene. Jedva čekam ići u neki novu regiju/grad.

Cinnamon Girl - ako si i dalje u fazi planiranja u koje ćeš gradove ići moje su preporuke još Cluny (Bourgogne tj Burgundija) i Reims (Champagne) - spektakularni gradići s nevjerojatnom prirodom i selima u okolici.

Ermm... ne bih nazvala to bezobrazlukom, dapače i ja sa Sjever i iz Pariza nosim samo najbolja sjećanja. Kadgod sam iskreno priznala da nažalost ne znam francuski - obratili bi mi se na engleski.
Međutim, kako protumačiti ponašanje sa juga gdje štogod da kažeš jasno vidiš da te razumiju i da ti odgovore ali - na francuskom. :p

Da - Burgubdija je meni slijedeća na popisu. Svi kažu da je prekrasna. :top:

groficamaja
28.07.2010., 13:38
A što je s Azurnom obalom?? Da li je netko bio i kakva su iskustva? Planiram odvesti supruga na putovanje za godišnjicu.

UglyKidJoe
28.07.2010., 13:50
A što je s Azurnom obalom?? Da li je netko bio i kakva su iskustva? Planiram odvesti supruga na putovanje za godišnjicu.

Mislim da imaš zasebnu temu o Azurnoj obali.

Ovisi što preferiraš, ali Provansa ili neki drugi dio Francuske npr. Burgundija daje unikatnije iskustvo.

felicidade
28.07.2010., 16:08
Ermm... ne bih nazvala to bezobrazlukom, dapače i ja sa Sjever i iz Pariza nosim samo najbolja sjećanja. Kadgod sam iskreno priznala da nažalost ne znam francuski - obratili bi mi se na engleski.
Međutim, kako protumačiti ponašanje sa juga gdje štogod da kažeš jasno vidiš da te razumiju i da ti odgovore ali - na francuskom. :p

Da - Burgubdija je meni slijedeća na popisu. Svi kažu da je prekrasna. :top:

Pariz je jedan od dva meni najdraža grada. Imala sam pozitivan stav dok sam tek dolazila tamo pa sam zato možda privlačila dobra iskustva.

Što se Burgundije tiče, imala sam sreću prehodati desetak kilometara uz polja. Nevjerojatna je činjenica koliko je sve zeleno. To je zbog klime. Pada puno kiše, noću je vlaga visoka i kad je vedro. Ambijentalno savršenstvo.

colbert
28.07.2010., 18:24
Što se Burgundije tiče, imala sam sreću prehodati desetak kilometara uz polja. Nevjerojatna je činjenica koliko je sve zeleno. To je zbog klime. Pada puno kiše, noću je vlaga visoka i kad je vedro. Ambijentalno savršenstvo.

Ja sam sad u lipnju prehodala 100km u 29 sati uzivajuci u burgundskim pejzazima, konkretno u parku prirode Morvan... :rofl: Start i cilj bili su u mjestu Saulieu, inace poznatom po gastronomskom, trozvjezdicnom restoranu Relais Bernard Loiseau (http://www.bernard-loiseau.com/fr/bourgogne/bernard_loiseau_hotel_restaurant_bourgogne_cote_or/?flash_btn_right=2).
(Nazalost, Loiseau se ubio jer nije izdrzao pritisak s kojim se moraju nositi vrhunski kuhari jednom kad dobiju tri zvjezdice u Michelinovom vodicu.)

UglyKidJoe
29.07.2010., 13:42
Pariz je jedan od dva meni najdraža grada. Imala sam pozitivan stav dok sam tek dolazila tamo pa sam zato možda privlačila dobra iskustva.

Ne - Pariz je nešto totalno drugo. Teško mi je objasniti to - ja također iz Pariza ne vučem niti jedno loše iskustvo. Dapače, kad su mislili da sam se izgubila (a ja samo uživala u pojedinoj fasadi:cerek:) obratili su mi se na engleskom.
Jednom prilikom je na neku curu naletio auto - sami Parižani su inicirali razgovor na engleskom.

Međutim - jug je nešto sasvim drugo.
Uđeš kupiti kartu za bus - tip ti jedva proda. Na info punktu mrko te pogleda i samo pokaže u nekom smjeru i sl. Iz dućana te potjera jer si jednu sliku opalio i tako...
Iako - naravno ima i ugodnih koji su totalno drukčiji: na svakoj željezničkoj stanici ako je bila zbrka sa vlakovima sve tete su mi odmah iskombinirale drugi put i sl.
Prijateljica Francuskinja koja je sa mnom putovala - smatra da je to zato što još uvijek imaju premali prodor stranih turista. I doista - izvan ustaljenih ruta, velika većina ljudi su bili Francuzi.

Pariz je nešto sasvim drugo - a Burgundiju bih jako voljela vidjeti. :top:

UglyKidJoe
29.07.2010., 13:48
(Nazalost, Loiseau se ubio jer nije izdrzao pritisak s kojim se moraju nositi vrhunski kuhari jednom kad dobiju tri zvjezdice u Michelinovom vodicu.)

Upf...pa ne treba baš pretjerivati...:rolleyes:
Ipak o Francuzima ne znamo dovoljno da bi ovaj čin razumjeli - inače su Japanci bili rezervirani za radikalne poteze u nekakvoj nacionalnoj raspodjeli pojedinih pripadnika.. :flop:

colbert
29.07.2010., 14:12
Upf...pa ne treba baš pretjerivati...:rolleyes:
Ipak o Francuzima ne znamo dovoljno da bi ovaj čin razumjeli - inače su Japanci bili rezervirani za radikalne poteze u nekakvoj nacionalnoj raspodjeli pojedinih pripadnika.. :flop:

Ma dobro, tako radikalan cin ipak je iznimka. Ali zato je odredjeni broj tih vrhunskih kuhara odlucio odreci se stecenih zvjezdica. Kao, ne trebaju im u zivotu, samo im stvaraju presing.

Dlapek
29.07.2010., 14:30
Ja sam sad u lipnju prehodala 100km u 29 sati uzivajuci u burgundskim pejzazima, konkretno u parku prirode Morvan... :rofl: Start i cilj bili su u mjestu Saulieu, inace poznatom po gastronomskom, trozvjezdicnom restoranu Relais Bernard Loiseau (http://www.bernard-loiseau.com/fr/bourgogne/bernard_loiseau_hotel_restaurant_bourgogne_cote_or/?flash_btn_right=2).

Ja i danas uzdišem kad se sjetim Chablisa.
Dva dana savršenstva: priroda,ljudi,vino,hrana...

UglyKidJoe
29.07.2010., 16:08
Ma dobro, tako radikalan cin ipak je iznimka. Ali zato je odredjeni broj tih vrhunskih kuhara odlucio odreci se stecenih zvjezdica. Kao, ne trebaju im u zivotu, samo im stvaraju presing.

Pa, - slažem se, i to jako. :top:
U redu je željeti biti na vrhu ali kad te to gurne preko ruba... :flop:

MadamDemode
29.07.2010., 16:20
Evo pratim vaše rasprave već dosta dugo...otkad smo odlučili godišnji provesti u Provansi.
Iznajmili smo kuću u malom selu St. Cannat blizu Aix-En-Provencea i sredinom 8. mjeseca idemo autom u avanturu...
Nadamse da ću se vratiti samo sa dobrim uspomenama :mig: ako ugazim u koje govance smatrat ću to dobrom srećom :D:D:D

UglyKidJoe
29.07.2010., 17:22
Evo pratim vaše rasprave već dosta dugo...otkad smo odlučili godišnji provesti u Provansi.
Iznajmili smo kuću u malom selu St. Cannat blizu Aix-En-Provencea i sredinom 8. mjeseca idemo autom u avanturu...
Nadamse da ću se vratiti samo sa dobrim uspomenama :mig: ako ugazim u koje govance smatrat ću to dobrom srećom :D:D:D

Bit će vam prelijepo - bez brige.
U provinciji se ne morate opterećivati pesekima. :cerek:

Svakako, ako možete hranu nabavljajte na njihovim tržnicama koje ćete naći u centru svakog sela.

Što se benge tiče, savjet - izbjegavajte razvikane pumpe i pumpe na autoputevima. Najbolji izbor su vam pumpe u sklopu shopping-centara npr. Auchan, Leclerc, Carrefour gdje benga zna biti jeftinija i za 15-20centi dizela (gasol) a i više ne benzinu.

Kako ste našli tu kučicu? Preko neta? Svaka info dobro dođe budućim skitnicama tim paralelama...:mig:

colbert
29.07.2010., 17:22

Evo, da si sad u Aixu, mogla bi se bocat (meko c, jel :cerek:) sa Jessicom Albom.

A kako ste se odlucili za Saint-Cannat?

felicidade
29.07.2010., 20:02

100km? Možeš li to malo detaljnije opisati, kako, s kim, odjednom ili u etapama? Baš me zanima... Što se tiče trozvjezdičnih Michelin restorana, to si još zasad ne mogu priuštiti, ali nikad se ne zna :D

Ne - Pariz je nešto totalno drugo. Teško mi je objasniti to - ja također iz Pariza ne vučem niti jedno loše iskustvo. Dapače, kad su mislili da sam se izgubila (a ja samo uživala u pojedinoj fasadi) obratili su mi se na engleskom.
Jednom prilikom je na neku curu naletio auto - sami Parižani su inicirali razgovor na engleskom.

Međutim - jug je nešto sasvim drugo.
Uđeš kupiti kartu za bus - tip ti jedva proda. Na info punktu mrko te pogleda i samo pokaže u nekom smjeru i sl. Iz dućana te potjera jer si jednu sliku opalio i tako...
Iako - naravno ima i ugodnih koji su totalno drukčiji: na svakoj željezničkoj stanici ako je bila zbrka sa vlakovima sve tete su mi odmah iskombinirale drugi put i sl.
Prijateljica Francuskinja koja je sa mnom putovala - smatra da je to zato što još uvijek imaju premali prodor stranih turista. I doista - izvan ustaljenih ruta, velika većina ljudi su bili Francuzi.

Pariz je nešto sasvim drugo - a Burgundiju bih jako voljela vidjeti.

Zapravo sam slabo bila po jugu. Osim u Marseilleu (koji mi se stvarno svidio), nisam bil ni u jednom južnom gradu pa mi je taj dio najmanje poznat.
A u Pariz jedva čekam opet. Sjetim se kako sam dva dana zaredom bila u nekom muzeju (Louvre pa Pompidou) do zatvaranja, pa su me morali potjerati van, ali to su izveli tako lijepo i pristojno. Sjetim se onog srdačnog obraćanja: "Mademoiselle..." I da, isto sam zastajala pred bezbroj fasada :cerek:

colbert
29.07.2010., 21:03
100km? Možeš li to malo detaljnije opisati, kako, s kim, odjednom ili u etapama? Baš me zanima... Što se tiče trozvjezdičnih Michelin restorana, to si još zasad ne mogu priuštiti, ali nikad se ne zna :D

Ma ni ja nisam jela u ovom... :rofl: Jedino sam si priustila s jednom forumasicom jedan "jeftini" trozvjezdicni rucak u Parizu. "Jeftini" jer je menu od tri slijeda (plus kerefeki izmedju) bio 75 eura. :o

A ovo hodanje ti je bilo u organizaciji jedne humanitarne udruge. Hodali smo u ekipama po cetiri osobe, s malim pauzama (postojale su kontrolne tocke s hranom, picem i lijecnickom pomoci). Cilj je bio prehodati odjednom. S tim da smo mi napravili malo jacu pauzu oko tri ujutro, muz je cak uspio odspavati dva sata na vojnickom krevetu. Cim je pocelo svitati, opet na noge lagane.
Ti ako ikad budes isla mozes isto hodati po krasnim pejzazima, ali preporucujem ti da to obavis u vise dana. :cerek: Postoje kuce i bungalovi (tzv. chalet) koje mozes unajmiti, npr. pored jezera Lac des Settons (http://www.google.fr/#hl=fr&source=hp&q=lac+des+settons+chalets&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=cbe3924e84a19ba9).

UglyKidJoe
30.07.2010., 02:28
pa su me morali potjerati van, ali to su izveli tako lijepo i pristojno. Sjetim se onog srdačnog obraćanja: "Mademoiselle..." I da, isto sam zastajala pred bezbroj fasada :cerek:

Da, tako su i nama: samo su se pojavili ali nitko nije niti riječ pisnuo ili tap-tap: OUT! :eek:
To mi se jako svidjelo - za razliku kad sam bila u Hitlerovom muzeju u Oberhausenu: postav me se toliko dojmio da sam htjela pročitati svaku noticu i tu proletjeli saaaaati. I onda: AUUUUS!
Ma is! covječe - mir...:rofl:

MadamDemode
30.07.2010., 15:49
Evo, da si sad u Aixu, mogla bi se bocat (meko c, jel :cerek:) sa Jessicom Albom.

A kako ste se odlucili za Saint-Cannat?

Meko ć da,da :mig::rofl: aaa... šteta... a imam boćalište jako blizu gdje živim pa bi dedice molila za malo poduke :-) Jessica alba bi me molila za milost :-)
U St. Cannatu je jedino bila slobodna kuća... Naime našli smo par kuća za iznajmljivanje i onda slali upite i ova je bila slobodna. Činila nam se cijena ok, gazdarica preko mailova se činio pristojna... a sad pooojma nemam što nas čeka zapravo Na fotkama je sve idila - med i mlijeko. Renovirana kuća stara 260 godina. Jer netko bio u St. Cannatu? lokacija mi se čini dobra za istraživanje okolice. Malo je jedino bilo čudno da je žena spustila najamninu za august kad svi odreda povećavaju najamnine :ne zna:al ok...ajmo si vjerovati....

Dlapek
30.07.2010., 15:53

Bit će vam prekrasno.Mi smo bili u blizini grada Apt.
Prepustite se uživanju.
Govancih nema,osim po kozjim stazama.