PDA

View Full Version : unajmljivanje ili kupnja stana?

Natch
06.10.2004., 22:47
sto se po vama vise isplati? placati svaki mjesec min. 200 eura najam nekome, ili placati toliko ratu kredita?

iwoa
06.10.2004., 22:55
Ako ne mijenjaš često mjesto boravka, onda svakako vlastiti stan. I siguran posao, naravno..

masta
06.10.2004., 23:17
Sve ovisi s koje strane gledas.

Npr. izracunaj koliko u 30 god. das banci ako dizes kredit od neke svotice (barem 75 000E) koja ti je potrebna da kupis stan. I vidis da si u 30 godina banci ne samo poklonila jos jedan stan od isto toliko novaca nego da si im jos i namjestila taj isti stan u ekskluzivi.

S druge strane, u svojem si stanu, ne mislis se da li cete netko iduci mjesec istjerati na ulicu i kupujes namjestaj po mjeri svoga stana.

Ako si podstanarka, ne vodis brigu oko amortizacije. Sve kvarove placaju gazde.

Negativna strana je da nikad ne znas hoce li se pojaviti neki gazdini rodjaci koji bi se trebali vec iduci mjesec useliti u taj stan pa ti hitro moras traziti svoj novi zivotni prostor. I druga negativna strana je da ako si vec u nenamjestenom stanu, moras kupovati namjestaj koji bi trebao biti "univerzalan", a ako si u namjestenom, namjestaj moze biti svakakav.

E sad, sto te od toga vise veseli, izaberi.

Natch
06.10.2004., 23:26
govorimo o kreditu od 40.000 eura.

Calvin
07.10.2004., 07:59
Natch kaže:
sto se po vama vise isplati? placati svaki mjesec min. 200 eura najam nekome, ili placati toliko ratu kredita?
Prema mom iskustvu, 200 eura za stan nije i 200 eura za kredit. Npr. plaćam podstanarski stan 1300 kuna. Stan ima 38 kvadrata, u zoni je tramvaja. Tržišna cijena bi bila oko otprilike aproksimativno 1000 eura po kvadratu. Znači, kredit od 38, ajd, 40 tisuća - to je ono što tažiš. Rata kredita na otplatu od 20 godina bila bi oko 270 eura. Na 25 godina oko 220 eura.
(Samo okvirno i otprilike govorim). A podstanarstvo košta oko 180 eura.
Poznato je da u početku otplate kredita veći udio u rati je za otplatu kamata nego za otplatu glavnice. Stoga, ako kupuješ stan za bit u njemu na duže vrijeme - isplati se kupit stan. Ako kupuješ stan na kraće vrijeme - ne isplati se, jer kad ga za neko vrijeme budeš prodavala, ispast će da ćeš otplatit možda kvadratni metar stana (i lijepu količinu kamata) za koji ćeš i dobit novce, a što će ti opet pojest nekakvi troškovi obrade, prijenosa ili kajjaznamčegasvene.
Detaljne procjene koliko godina je 'kraće vrijeme' a koliko 'duže vrijeme' se svode em na konkretnu procjenu cijene stana i kamate na kredite. Ovdje sam izostavila rast cijene nekretnine, ali mislim da nije realno očekivati da će one skočit toliko da donese isplativnost kod 'kraćeg vremena' otplate kredita.

Vojky
07.10.2004., 08:39
Natch kaže:

Skoro uvijek (osim ako radiš po projektima pa se seliš svake godine), se više isplati ulagati u svoju imovinu, nego davati gazdi - podstanarstvo je bacanje para.

A u hrvatskim uvjetima često i gubljenje živaca.

-arhivar-
07.10.2004., 09:30
Začarani krug. Ako nemaš gdje živjeti, normalno da ćeš ići u namješteni stan kao podstanar i baciti pare na to (odnosno platiti životni prostor) nego kupiti stan na kredit (u Zg ne vjerujem da možeš naći nešto za 40000 Eur) na nekih 20-tak god. koji je nenamješten. Znači opet moraš dati novac da stan namjestiš i biti redovan s plaćanjem rate (veliko odricanje na dugu stazu). Na kraju krajeva stan opet nije "tvoj" sve dok ne podmiriš banku. Nije loše podstanarstvo na par godina, odnosno toliko da uštediš u stambenoj štednji novac za kredit od nekih 11god. No, opet i to je odricanje. Ne plaćaš banci kamate nego gazdi rentu i nadaš se boljoj budućnosti nakon 5 god. Sve pod uvjetom da je podstanarski stan namješten. Postoji i solucija da ostaneš gdje jesi i kupiš stan na kredit pa ga iznajmiš i tako jedan dio kredita vraća podstanar. Ufff, ne znam ni sam.:confused:

masta
07.10.2004., 09:58
-arhivar- kaže:
Nije loše podstanarstvo na par godina, odnosno toliko da uštediš u stambenoj štednji novac za kredit od nekih 11god. No, opet i to je odricanje. Ne plaćaš banci kamate nego gazdi rentu i nadaš se boljoj budućnosti nakon 5 god. Sve pod uvjetom da je podstanarski stan namješten.

Ovo bas i nije dobra solucija. Bar prema mojem iskustvu. Mi smo prije pet godina krenuli sa stanbenom stedionicom. Danas, kad trebamo dignuti taj kredit:

1. zezaju nas s nekakvim njihovim brojem bodova koji oni racunaju i po kojem onaj tko je citavu ustedjenu svotu platio odjednom i na samom pocetku stednje, ima najveci broj bodova i prvi dobiva kredit. Mi koji smo od svojih placa mjesecno odvajali imamo nekakav mali broj bodova i sad bi trebali cekati skoro 1 g. da dobijemo kredit. :flop:

2. Takvi su im uvjeti za dobivanje kredita da ti pamet stane. Traze da je nekretnina dosta vrijednija od iznosa ugovorene svote, da imas placu koja je 3x veca od rate kredita, da i jamci isto imaju takve place, ma uzas

Nama je ispalo isplatljivije da dignemo kredit ovaj vezan za CHF nego da cekamo godinu dana na svoj kredit. otplacivat cemo jedno cca. 6. god. duze, ne trebamo jamce (danas je to stvarno i tesko naci) i ne trebamo se zivotno osigurati (sto isto neke banke traze umjesto jamaca)

Pardon na digresiji.

Mislim da ti Calvin lijepo rekla. Pogotovo ako se radi o tako "malom" iznosu kredita. Jedino ako nemas neku ustedjevinu, a u ZG kupujes nekretninu, pitam se da li mozes ista kupiti za taj novac..

-arhivar-
07.10.2004., 10:16
@ masta
Hvala na informaciji u vezi stambene, nisam znao da su toliko "zaribani" oko uvjeta. 5god štednje+1god čekanja+naganjanje jamaca!?! Koma.

Natch
07.10.2004., 13:48
ne znam postoji li kod nas mogucnost da 'iznajmis' stan koji je na prodaju i najmom u biti otplacujes njegovu vrijednost? u italiji je to cesta praksa.

tilla
07.10.2004., 14:01
masta kaže:
Ovo bas i nije dobra solucija. Bar prema mojem iskustvu. Mi smo prije pet godina krenuli sa stanbenom stedionicom. Danas, kad trebamo dignuti taj kredit:

o kojoj je stambenoj rijec?

mozes na pm. pliz.

tilla
07.10.2004., 14:02
Natch kaže:
ne znam postoji li kod nas mogucnost da 'iznajmis' stan koji je na prodaju i najmom u biti otplacujes njegovu vrijednost? u italiji je to cesta praksa.

nema toga, praksa je sl. i u austriji.

masta
07.10.2004., 17:28
tilla, mislim da ne treba biti tajna kad govorim istinu pa cu ipak ovako reci. Radi se o Wuestenrot stedionici.

tilla
07.10.2004., 17:32
oho, i ja imam tamo stednju.
bas lipo.
meni jos nista ne treba, ali dobro je znat.
meni su uvjeti cinili se ok, pa sam potpisala za njih.

masta
07.10.2004., 17:36
Najbolje bi ti bilo da odes do njih i vidis stanje svojih bodova.
Mi smo cak nadoplacivali do "brze" stednje (do 50%) samo da bi nam bodovi brze isli. I sad cekamo da prodje tih punih 5 god. i da predjemo tih famoznih tisucu-sto-i-nesto bodova pa da podignemo nase novce jer kod njih niti u snu.

Koja antireklama. :D

masta
08.10.2004., 14:58
Danas mi muz za ruckom prica kako je Wuestenrot imao presicu prije par dana i kako su najavili da ce promijeniti uvjete kreditiranja.

E sad, tocne detalje ne znam.
Znaci ipak su shvatili da im to tako ne ide.
:s :s :s :s :s

brzi
11.10.2004., 11:19
isplati se kupiti ako imaš love, ako uzimaš kreditonda radije uzmi za pokretanje nekog posla...

Natch
11.10.2004., 15:46
brzi kaže:
isplati se kupiti ako imaš love, ako uzimaš kreditonda radije uzmi za pokretanje nekog posla...

jesi li to ti napravio? mozes li malo detaljnije? zasto se vise isplati?

377chiara
11.10.2004., 16:40
naravno da je bolje kupit nego davat pare za stanarinu svaki misec, koje pitanje :rolleyes:

al pitanje je jel mozes dobit kredit dovoljno velik za neki pristojan prostor?
jel mozes otplacivati taj kredit? (ne ono da ti rada bude 2500 cuna a zaradjujes 4500 pa zivi tako 20 godina!)

trece, jel ti poso siguran? Ako ostanes bez posla (firma propadne, tebi daju otkaz itd.) tko ce ti placat kredit?

Ja recimo ne mogu dobit kredit ( a bas bi digla nekih 40 000 €) i kupila neki jednosobni stancic (max.1.5 sobni) za mene samu dosta, ne mogu ga dobit jer sam sluzbeno prijavljena na manju placu nego sta dobijem

:flop:

brzi
12.10.2004., 08:47
Natch kaže:
zasto se vise isplati?

kako zašto, pobogu? pa zato kaj to pretpostavlja da si odnekud smogla lovu bilo da si zaradila bilo da ti je netko dao(a ima i toga).

a ako se uvaljuješ u kredit onda nemoj kreditirat potrošnju jer svatko tko imalo prati tv i novine zna da je financiranje potrošnje ekonomska katastrofa. evo, kao da sad vidim Vedriša kako to ponavlja kao papiga.....

ako uložiš u neki dugotrajniji(sigurniji) biznis za nekih 10-ak godina ćeš, vjerojatno, zaraditi za neki stan. za isto vrijeme bi tek počela otplaćivati kredit jer bi prvih 10-ak godina plaćala uglavnom kamate.

to će ti već netko provjeriti na svom planu otplate kredita ali mislim da u prvoj polovici otplate stambenog kredita vratiš od samog kredita tek nekih 10-15%