PDA

View Full Version : Stvara li život materiju?

skeptik
04.03.2003., 14:22
Eto, o ovome vec dugo nismo raspravljali pa sam se bas pozelio. :D

Da me nebi moderatori :mad:, stavio sam odmah na chat. :p

luca
04.03.2003., 14:28
skeptik kaže:
Eto, o ovome vec dugo nismo raspravljali pa sam se bas pozelio. :D

Da me nebi moderatori :mad:, stavio sam odmah na chat. :p

ti nisi normalan :D

AxMi-24
07.03.2003., 13:19
Ah procita moda samo tako.

Nije nema geze sad nema nikog da tvrdi kako skoljke pretvaraju Si u Ca :D

Copernick
08.03.2003., 11:44
U kojem to smislu misliš materiju ?

Kao neka hipotetska životna sila koja...jebiga teren je sklizak, a termini nezahvalni..."zgušnjava energiju" da bude materija na stupnju organizacije atoma-->molekula-->makromolekula--->organela-->etc.... dok ne dođe do tog stupnja organizacije koji naživamo živim bićem ???

Ne znam...nisam ziher.:confused:

AxMi-24
08.03.2003., 13:36
Ma ovo je zezancija/tema sa starog IMF:a.

Geza je tvrdio da zivot u sebi mijenja elemente od onih nepotrebnih u one potrebne. Znaci nikakav radioaktivni raspad (transmutacija) ili fuzija nego uzme (njegov favo primjer) skoljka pijesak (Si) i pretvori ga naravno u oklop (Ca) :)

Tako da nije to za ozbiljno ni misljeno pitanje. Dobro se zna kolike energije trebaju za odredjene procese.

Pandora10
08.03.2003., 13:42
Copernick kaže:
U kojem to smislu misliš materiju ?

Kao neka hipotetska životna sila koja...jebiga teren je sklizak, a termini nezahvalni..."zgušnjava energiju" da bude materija na stupnju organizacije atoma-->molekula-->makromolekula--->organela-->etc.... dok ne dođe do tog stupnja organizacije koji naživamo živim bićem ???

Ne znam...nisam ziher.:confused:

Čestitam...na neznanju!
Za razliku od tebe mnogi su SIGURNI da znaju.:)

Oj Skeptiče ....manijače...:)

Copernick
12.03.2003., 11:02
Pa mnogi su sigurni da znaju i sasvim kontra stvar :p .

Ti često niti nisu puno različitiji od škloljaka koje filtriraju svoj detritus dok im negdje u podsvjesti ipak živi san iz djetinjstva da će možda jednom od pijeska napraviti vapno :B ....(zamislite koja bi to slava bila za jednu školjku...:rolleyes: )

skeptik
12.03.2003., 14:54
Pandora, a zasto ti uvijek ispred mog imena stavljas ono "Oj ..."?

Pandora10
12.03.2003., 23:27
skeptik kaže:

Oj Skeptiče...na to pitanje znanost nema odgovor...a ako mene baš pitaš,a izgleda da pitaš,ondak mi se tako nekako čini kao da te zazivam iz velikih daljina...kakav ja otprilike osječaj imam kad ti se obraćam.Osim toga...to me nekako veseli.:)

A evo i za tebe jedno jednostavno pitanje...
Sve što je čovjek u svojoj povijesti "stvorio".. od luka i strijele do nano-tehnologije ili kako se to već zove.....prethodno je zamišljeno,oblikovano i stvoreno u mislima pa zatim tek i "materijalno".Tako su ,a svi ćemo se sa tim složiti,sva dostignuća čovjeka koliko god su "materijalna" ipak "duhovnog" porijekla.
Dovoljno je dakle znati da čovjek "duhom" stvara "materijalna" dobra....svojim "duhom" oblikuje materiju.......

a pitanje glasi....može li čovjek stvoriti makar i čačkalicu bez tog duha.... ili prethodnog "duhovnog viđenja" oblika,svrhe i namjene...te "materijalne" čačkalice....?

Ako dakle taj i takav "materijalni" čovjek ne može bez duha stvoriti ni čačkalicu,koliko je za očekivati da je čitava ta "već" oblikovana i ponuđena nam na pjatu čarobna priroda,nastala
bez "prethodne" djelatnosti duha?
Ne može li čovjek jednostavnim promatranjem SVOG VLASTITOG STVARANJA konačno shvatiti odakle stvaranje "dolazi" i kako se zapravo "stvaranje" odvija? :rolleyes:

AxMi-24
13.03.2003., 13:03
Isuse da ti nisi politicar ili pop??? tako dobro izvrcanje rijeci zbilja nisam vidio. Nema sta i kamen bi u zlato pretvorila za 5 sec

Pandora10
14.03.2003., 19:42
AxMi-24 kaže:
Isuse da ti nisi politicar ili pop??? tako dobro izvrcanje rijeci zbilja nisam vidio. Nema sta i kamen bi u zlato pretvorila za 5 sec

Ajde da bar nešto ovdje....tako dobro radim...iako moram priznat da mi treba nešto više od 5 sec.
...u povjerenju...uspjeva mi i obrnuti proces.;)

AxMi-24
15.03.2003., 12:44
Madivota baci se u politiku. Rasturat ces.

slafko
15.03.2003., 19:55
kaj nije ovo dudin avatar?? :confused:

život pretvara materiju...

Pandora10
17.03.2003., 22:41
slafko kaže:
kaj nije ovo dudin avatar?? :confused:

život pretvara materiju...

Malo sam spora...ali zato široka hm...u shvačanju....pa dok sam ja shvatila što je avatar,pa dok sam ga našla,pa dok sam ga montirala...a ono na kraju dudin avatar:confused:

Oj Skeptiče...što bi sa onom čačkalicom....? :w

skeptik
18.03.2003., 10:20
Kojom cackalicom?:confused:

skeptik
05.05.2003., 13:43
Pandora, jos uvijek cekam odgovor. :confused:

Pandora10
05.05.2003., 18:33
skeptik kaže:
Pandora, jos uvijek cekam odgovor. :confused:

Evo dobrog primjera kako čovjek može tratit vrijeme čekajuči odgovor a on mu cijelo vrijeme stoji pred nosom.....;)

dakle ...

pandora 12.3.03.

A evo i za tebe jedno jednostavno pitanje...
Sve što je čovjek u svojoj povijesti "stvorio".. od luka i strijele do nano-tehnologije ili kako se to već zove.....prethodno je zamišljeno,oblikovano i stvoreno u mislima pa zatim tek i "materijalno".Tako su ,a svi ćemo se sa tim složiti,sva dostignuća čovjeka koliko god su "materijalna" ipak "duhovnog" porijekla.
Dovoljno je dakle znati da čovjek "duhom" stvara "materijalna" dobra....svojim "duhom" oblikuje materiju.......

a pitanje glasi....može li čovjek stvoriti makar i čačkalicu bez tog duha.... ili prethodnog "duhovnog viđenja" oblika,svrhe i namjene...te "materijalne" čačkalice....? ....

Oj Skeptiče ...i dok si ti živio u zabludi da čekaš....ja sam bila ta koja je stvarno čekala....čekala....čekajući..i ostarila:( .
Eeee... vidiš kako se čovjek lako prevari....ma koliko bio pažljiv i oprezan ;)

AxMi-24
05.05.2003., 19:49
Iskreno receno to je do sada najcudnija logika koju sam vidio. Nase misli neoblikuju nis. Nego rad i alati. a i nebudi sigurna da je sve prvo zamisljeno a onda napravljeno.

Pandora10
05.05.2003., 22:15
AxMi-24 kaže:
Iskreno receno to je do sada najcudnija logika koju sam vidio. Nase misli neoblikuju nis. Nego rad i alati. a i nebudi sigurna da je sve prvo zamisljeno a onda napravljeno.

Ne?
Jesi li ti siguran da si dobro razmislio i da znaš što govoriš?
Ajde da ti pomognem...
Zmisli da ne znaš i da nikad nisi o tome ništa čuo....pa na osnovu svog vlastitog iskustva(doživljaja) reci ...što bi to bio ljudski(tvoj) rad i kojim se redosljedom odvija,te prema tome,kako su,na koji način i gdje nastali(mogli nastati) alati?Što to prethodi svakom radu ili stvaranju i što ga bitno određuje u sveukupnom procesu ili realizaciji ?;)

AxMi-24
05.05.2003., 22:20
Misljenje ipak nije napravilo te alate. Prije su onda atomi sami se preslozili u nove konfiguracije nego neka tu dusa koja stvara stvari.

Pandora10
05.05.2003., 22:25
AxMi-24 kaže:
Misljenje ipak nije napravilo te alate. Prije su onda atomi sami se preslozili u nove konfiguracije nego neka tu dusa koja stvara stvari.

Mislim da nisi trebao toliko žuriti sa odgovorom.;)

AxMi-24
05.05.2003., 22:27
Pandora10 kaže:
Mislim da nisi trebao toliko žuriti sa odgovorom.;)

Mislim da je sreca bozija da je ovo na chatu inace bi letilo na filozofiju.

Dok god ti ne pokazes da dusa postoji i izravno stvara nesto nemam frke. Dusa sama nestvara nista. Uzmi sebe (posto ti cesto polazis od sebe ovo ti pase) i probaj napraviti jedan avion. dusu imas koliko znamo. Barem tvrdis da si sama svjesna svoje duse. Pa onda da vidimo di je taj avion.

Kad ga napravis dodji vamo pa te castim kafom. :p

Pandora10
05.05.2003., 22:40
AxMi-24 kaže:
Mislim da je sreca bozija da je ovo na chatu inace bi letilo na filozofiju.

Dok god ti ne pokazes da dusa postoji i izravno stvara nesto nemam frke. Dusa sama nestvara nista. Uzmi sebe (posto ti cesto polazis od sebe ovo ti pase) i probaj napraviti jedan avion. dusu imas koliko znamo. Barem tvrdis da si sama svjesna svoje duse. Pa onda da vidimo di je taj avion.

Kad ga napravis dodji vamo pa te castim kafom. :p

Jedan cili avion samo za kafu?I još da ja dođem tamo?Malo daješ a puno tražiš...;)

Ax-mi...u ovoj temi ne govorim(o) o "duši" nego o ljudskom(stvaralačkom) duhu...valjda znaš što je to?

AxMi-24
05.05.2003., 23:32
Nemoj molim te o stvaralackom duhu. ti koja se protivis znanosti i stalno tvrdis kako je bezvrijedna i sl gluposti. Ajde pokazi taj stvaralacki duh.

Pandora11
06.05.2003., 14:00
AxMi-24 kaže:
Nemoj molim te o stvaralackom duhu. ti koja se protivis znanosti i stalno tvrdis kako je bezvrijedna i sl gluposti. Ajde pokazi taj stvaralacki duh.

Ne vjerujem vlastitim očima!!!??????
Kako nemoj molim te o stvaralačkom duhu...pa ja stalno govorim o njemu,a ti ga stalno negiraš i govoriš kako nikakav duh ne postoji,a sad odjednom po tebi ispada da je znanost=stvaralački duh!!!!!

Nemoj Ax-mi da ti moram reć da si ograničen,već daj sebi vremena i ponovo pročitaj što pitam,dobro razmisli,pa onda tek odgovori.Nemoj se žurit.

Smjernice za razmišljanje....

Ljudski stvaralački duh između ostalog stvorio je i samu znanost.. ;)

AxMi-24
06.05.2003., 15:32
Vidi vidi da te nisu banali???

Ono sta je stvorilo vecinu korisnih stvari oko nas je znanje i nis drugo. Taj komp za kojim ti sjedis i pomocu kojeg pljujes po znanosti je isto tako rezultat znanja i istrazivanja a ne nekakvog duha.

Pandora10
06.05.2003., 15:53
AxMi-24 kaže:
Vidi vidi da te nisu banali???

Ono sta je stvorilo vecinu korisnih stvari oko nas je znanje i nis drugo. Taj komp za kojim ti sjedis i pomocu kojeg pljujes po znanosti je isto tako rezultat znanja i istrazivanja a ne nekakvog duha.

Veni vidi... nisu!;)
Dakle ovako....
...ovaj komp za kojim sjedim i pomoću kojeg uopće ne pljuvam ni po čemu već kulturno i civilizirano raspravljam sa tobom(a možda uopće ne bi trebala) jest rezultat znanja i istraživanja ...a znanje i istraživanje su rezultat ...ČEGA..????

Ax-mi ne zajebavaj me tim tvojim moj te mota oko plota već pokušaj jednom dati pošten i ozbiljan odgovor na vrlo jednostavno pitanje koje sam postavila na samom početku...
a to je...po treći put...
....može li čovjek stvoriti makar i čačkalicu bez tog duha.... ili prethodnog "duhovnog viđenja" oblika,svrhe i namjene...te "materijalne" čačkalice....? ....

Dakle Ax-mi..može ili ne može?

DUNADAN
06.05.2003., 15:59
je l ovo zezanje? :confused:

ajde ja da odgovorim Pandori na pitanje: ....može li čovjek stvoriti makar i čačkalicu bez tog duha.... ili prethodnog "duhovnog viđenja" oblika,svrhe i namjene...te "materijalne" čačkalice....?

kao prvo, koja je poenta pitanja?
kao drugo, i lenjivac kad padne sa drveta moze kandzama odlomiti iver dovoljno tanak da moze posluziti kao chachkalica.
i to sve bez ikakvog stvaralachkog duha

znanje i istrazivanje su rezultat fiziologije mozga, koja pochiva na biohemiji, koja pochiva na hemiji, koja pochiva na elementima periodnog sistema elemenata.

ne blamiraj se

AxMi-24
06.05.2003., 16:00
Nemoze. Duh nema veze sa znanjem. Duh je po definiciji nesto sa cime se rodis. Nesto ala dusa. A lagano je vidjeti da se bas neradja sa znanjem.

blondie_30
06.05.2003., 18:45
skeptik kaže:

:D Vokativ; skeptice, cini mi se da ti se ep sprema ;) :D

Pandora10
06.05.2003., 22:22
DUNADAN kaže:
je l ovo zezanje? :confused:

ajde ja da odgovorim Pandori na pitanje: ....može li čovjek stvoriti makar i čačkalicu bez tog duha.... ili prethodnog "duhovnog viđenja" oblika,svrhe i namjene...te "materijalne" čačkalice....?

kao prvo, koja je poenta pitanja?
kao drugo, i lenjivac kad padne sa drveta moze kandzama odlomiti iver dovoljno tanak da moze posluziti kao chachkalica.
i to sve bez ikakvog stvaralachkog duha

znanje i istrazivanje su rezultat fiziologije mozga, koja pochiva na biohemiji, koja pochiva na hemiji, koja pochiva na elementima periodnog sistema elemenata.

ne blamiraj se

Ako se ja volim blamirat...to je moja osobna stvar...jel tako?
e...a da li tvoj mudri odgovor znači da su ljudi glupi ko ljenjivci...ili pak da su ljenjivci pametni ko ljudi...

Ajde dobro...pa da vidimo što smo dobili ovom tvojom bezazlenom mudrošću...
Dakle u tom slučaju da....
COLOR=indigo]znanje i istrazivanje su rezultat fiziologije mozga, koja pochiva na biohemiji, koja pochiva na hemiji, koja pochiva na elementima periodnog sistema elemenata.[/COLOR]
ništa od onog što tvrdimo ne bi moglo biti istinito jer bi konačni i krajnji dokaz istine bio sam fizikalno-kemijski proces.
Što bi to značilo?
To bi značilo da sve što vidimo mislimo i osječamo postojećim u stvari NE POSTOJI ni na kakav način već da je stvarnost SIMULIRANA odnosno LAŽNA(=rezultat fizikalno-kemijskog procesa)!
Odakle nam uopće uvjerenje da je bilo što istinito i stvarno ako već znamo da su svi naši opažaji,misli i znanje o stvarnosti samo "impulsi"????
Meni čak i to "rješenje" odgovara...ali ne znam da li ćeš se i ti složiti sa njim,jer u tom slučaju....više nikad nećeš moći biti u pravu.....:B
Pravo je svakoga da se poziva na nekakve "činjenice"...ali ako je "zadnja" činjenica fizikalni proces ...to zatvara krug...i nema više mogućnosti ni prostora za bilo kakvu istinu,već ostajemo "zatvoreni" u bezizlazu ili što bi rekli...u ćorsokaku.
U praksi to bi izgledalo vrlo slično matrixu......:D
(samo što je stvarnost sa druge strane matrixa...ipak
neusporedivo ljepša)

Ako si me dobro shvatio ja eto podržavam čak i tvoj odgovor i iznosim ti posljedice koje iz njega proizlaze.Da li si u stanju nositi se sa njima?Čisto sumnjam!:(

Ax-mi:
Duh nema veze sa znanjem. Duh je po definiciji nesto sa cime se rodis. Nesto ala dusa. A lagano je vidjeti da se bas neradja sa znanjem.

Tužna srca moram ustanoviti da i nakon više uzastopnih pokušaja i mojih iskrenih napora nismo ništa postigli.U tom smislu... dižem ruke od tebe...:(