PDA

View Full Version : Komentiranje petog gastronomskog natječaja: Tradicijska jela hrvatskog Zagorja

stranice : 1 [2] 3 4 5 6 7

MalaMulica
27.09.2011., 16:38
jesi
oćemo probat karton?

aj da te vidim http://vadrouilles.moto.free.fr/smileys/pickfightsmile.gif

...

....

.....

....

nemoj me, zezam se! :mama: :cry:

evo, idem ća :tuzni: http://www.pic4ever.com/images/hiker.gif

ta.ja
27.09.2011., 17:33
Solar ili netko drugi nadležan za odobravanje tradicijskih jela - imam namjeru raditi štrukle na jedan određeni način (neću još odati koji :rofl: ). Da li sva jela sa štruklama spadaju u tradicijska ili ima i modernih? Ako ima modernih, koja su to?

kak ne kuzis, muci me to kaj ne znam kaj i kak kuhaju Zagorci..... :504::503:

Kaj da radim? Kaj da radim? :zubo:

Pa ne znam ni ja, a još uz to sam čakavka. Ti barem kajkaš :rofl:
Ali eto, za neka jela znam da su zagorska, a nešto mi je i barba gugul bio na usluzi.

pa kak neš ovak slatko možeš poslužiti ikome na tanjur, kako :503:

I pilići su kao i pačići slatki, dok im ne počnu rasti krlila i ne promijene perje. Onda se odmah izgubi taj cerek efekt.

Dora K
27.09.2011., 18:03
Solar ili netko drugi nadležan za odobravanje tradicijskih jela - imam namjeru raditi štrukle na jedan određeni način (neću još odati koji :rofl: ). Da li sva jela sa štruklama spadaju u tradicijska ili ima i modernih? Ako ima modernih, koja su to?

Pa ne znam ni ja, a još uz to sam čakavka. Ti barem kajkaš :rofl:
Ali eto, za neka jela znam da su zagorska, a nešto mi je i barba gugul bio na usluzi.

I pilići su kao i pačići slatki, dok im ne počnu rasti krlila i ne promijene perje. Onda se odmah izgubi taj cerek efekt.

:horor: Sam nemoj kuhane sa sirom, majke ti... :moli:

Ja nisam ČAkavka, nema Č kod nas, ja sam CAkavka, a znam se i lepo po purgerski pospominjat :D

Bas... kome je jos kokosh privlacna..... sam me ne tjerajte da joj zavrnem vratom :D

Kladi
27.09.2011., 18:26
dublin, gven....prekrasne juhice!:cerek:

Dlapek
27.09.2011., 18:43
kaj nisi poslikala?

čuvaš se za nekaj bolje, ha? :D

nije mi bilo ni u primozgu da slikam.
Šteta.

Dlapek
27.09.2011., 19:21
Freakette - sjajno.Najbolje jelo dosad.

Coflek - fotke s previše odsjaja,jelo nevidljivo.Najbolje se vidi salata.

Freakette
27.09.2011., 19:26
Hvala, Dlapek :)

Dora K
27.09.2011., 19:31
coflek, super ideja, pileci paprikas i noklice kao prilog, sam ne znam bi li ovi moji to doma u toj izvedbi htjeli jesti :misli:

freakette, ovo je super kaj si slozila, ali kod mene doma to jelo ti se zove Vrbovecka pera :D

ta.ja
27.09.2011., 19:33
Coflek - izvrstan ručak

Friki - genijalan desert poslije ručka kod Coflekice

Freakette
27.09.2011., 19:35
freakette, ovo je super kaj si slozila, ali kod mene doma to jelo ti se zove Vrbovecka pera :D

Gle zbilja, sad sam malo proguglala i izgleda isto, al u peru ide kvasac u tijesto. I strepa se inače radi četvrtasta, al se meni učinilo zgodno napravit ju okruglu pa sad izgledom podsjeća na tvoje jelo :)

Dora K
27.09.2011., 19:39
definitivno jos niste skuhali niti jedno jelo koje si ne bih vise puta u tanjur stavljala :cerek:

Dlapek
27.09.2011., 19:40
coflek, super ideja, pileci paprikas i noklice kao prilog, sam ne znam bi li ovi moji to doma u toj izvedbi htjeli jesti :misli:

Pera?
Ja sam peru jela na Kaj su jeli naši stari ,bila je od dizanog tijesta.A trepa je bila s nadjevom od jabuka.
I jedno i drugo njam!

Dora K
27.09.2011., 19:41
Gle zbilja, sad sam malo proguglala i izgleda isto, al u peru ide kvasac u tijesto. I strepa se inače radi četvrtasta, al se meni učinilo zgodno napravit ju okruglu pa sad izgledom podsjeća na tvoje jelo :)

ahahaha.... ja onda imam zagorski recept, kod mene se ne stavlja kvasac :lol:

ah te prabake, sam me muljaju :zubo:

Donata
27.09.2011., 19:44
Gle zbilja, sad sam malo proguglala i izgleda isto, al u peru ide kvasac u tijesto.

Pera koju je pravila moja baka bila je uvijek bez kvasca s nadjevom od svježeg kravljeg sira i buče.

Freakette
27.09.2011., 19:46
Ja sam naletila na par od dizanog tijesta, a vidim da je i Dlapek napisala isto. Valjda ima više varijanti :)

polly
27.09.2011., 19:51
....
:misli: s vegetom?
:rofl:
a ne znam što bi bilo moderno, zavisi od recepta
ako hožeš biti sigurna pitaj nekog od povjerenja i znanja na pm

jao, patkice :c erek::c erek::c erek:
ja ne mogu jest zečiće i bambije jer su cili slatki! :tuzni:
i tata mi ima zabranu spremat zečiće! :zubo:
a bambija ne bi ni on sam spremia! :o
a znaš kak su pajceki slatki? a teleki?
sve ti to isto slatko i preslatko kao malo

Freakette,
prekrasno :klopa: :cerek: :s

coflek,
volim safteke i noklice, fino i praktično, svi jedu a dobro je i drugi dan :klopa:

Dlapek
27.09.2011., 19:54
Ja sam naletila na par od dizanog tijesta, a vidim da je i Dlapek napisala isto. Valjda ima više varijanti :)

Moram priznati da je u Zagorju pera uvijek s kvascem,a trepa bez kvasca .Čak znam za recept za trepu u kojem se dno pleha samo pospe slojem kukuruznog brašna,stavi se sloj jabuka ,pa se sve obilno polije vrhnjem.
Padaju mi na pamet i prkači i kalešice...

polly
27.09.2011., 19:57
...Čak znam za recept za trepu u kojem se dno pleha samo pospe slojem kukuruznog brašna,stavi se sloj jabuka ,pa se sve obilno polije vrhnjem.
...

i eto ti atomske :zubo:

crvenkapica33
27.09.2011., 19:58
coflek, fino.

freakette :klopa: super zgleda

bojim se da bu ovo jedan jaaaaaaaako dug natječaj :kava:

Dlapek
27.09.2011., 19:58

šta atomske?

maredoo
27.09.2011., 19:59
navukla sam se na vas :facepalm:

znam da ne smijem glasati :rolleyes: ali smijem tu reći da su mi super zagorska juha i picek z noklicama :cerek:

Dora K
27.09.2011., 19:59
Moram priznati da je u Zagorju pera uvijek s kvascem,a trepa bez kvasca .Čak znam za recept za trepu u kojem se dno pleha samo pospe slojem kukuruznog brašna,stavi se sloj jabuka ,pa se sve obilno polije vrhnjem.
Padaju mi na pamet i prkači i kalešice...

ovo s kukuruznim brasnom, jabukama i vrhnjem imam u jednoj medjunarodnoj kuharici pod "Bugarski kolac od jabuka" :zubo:, zapamtila sam ga jer me podsjecalo malo na atomsku pitu :D

pod boldano.... sad sam znatizeljna :zubo:

u svakom slucaju pera je zakon (bar ova bez kvasca koju poznajem)...

Donata, kaj je baka delala slatku ili slanu s bucom? Ja znam samo slanu verziju :)

polly
27.09.2011., 20:00
.....

bojim se da bu ovo jedan jaaaaaaaako dug natječaj :kava:
oš reć da bu dosadno? :zubo:

šta atomske?

šta šta?
pa pite :D

Dora K
šta atomske?

pa pite :D

coflek

i atomska u stvari potječe iz blizine Zagorja, iz atomskih toplica (dobro, malo prek grane al to je sve tu :D )

Pellaprat
27.09.2011., 20:01
Freakette, od svega do sada, tvoju strepu bih najrađe.
Bravo, presjek predivan !

@Zagorke i Zagorci,

pomozite Pelletu izgubljenom u prijevodu. :zubo:

Što znači ruclavo brašno, brašno od odklaska ?:ne zna: Striček Gugul se naroljao za roćkas i šuti.:D

Dora K
27.09.2011., 20:02
jel spada meso z lodrice /tiblice u zagorsku kuhinju?

Dlapek
27.09.2011., 20:02
o jtttj...
Nije mi opće pal na pamet taj treši kolač.
hahahaha

Dlapek
27.09.2011., 20:03
jel spada meso z lodrice /tiblice u zagorsku kuhinju?

Nego kaj,pa nek se Turopoljci dimiju!!!

Dora K
27.09.2011., 20:03
o jtttj...
hahahaha

velim ti da je meni taj bugarski tradicionalni kolac od jabuka s kukuruznim brasnom odmah iz podsvijesti izvukao atomsku pitu :D

Francesca
27.09.2011., 20:05
Bome i ja bi Frikino najradije

Coffovo i ja doma radim samo jos graska metnem nutra :zubo:

Sline mi cure :klopa:

polly
27.09.2011., 20:06
...

Što znači ruclavo brašno, brašno od odklaska ?:ne zna: Striček Gugul se naroljao za roćkas i šuti.:D

kaj si gledal u babičine kolače? :zubo:
bu ti kladi pomogla
ili bum ja starog pitala

crvenkapica33
27.09.2011., 20:06
@polka, tja, ne znam kak bih to nazvala :rofl:

dugačko. tak.

polly
27.09.2011., 20:07

i atomska u stvari potječe iz blizine Zagorja, iz atomskih toplica (dobro, malo prek grane al to je sve tu :D )
pa ne baš
samo je netko bio duhovit s nazivom

o jtttj...
hahahaha
kaj treši, pa viš da je stari

Dlapek
27.09.2011., 20:14
Freakette, od svega do sada, tvoju strepu bih najrađe.
Bravo, presjek predivan !

@Zagorke i Zagorci,

pomozite Pelletu izgubljenom u prijevodu. :zubo:

Edit:
srž komušine kod kukuruza.

O(d)klasak je masa koja se dobije od mase žitarice koja nije samo zrno.
Moglo bi biti neke vrsti mekinja ili nekaj slično.

Kladi
27.09.2011., 20:15
jel spada meso z lodrice /tiblice u zagorsku kuhinju?naravno! pa nisu zagorci imali ladičarke, a međimurci, turopoljci i podravci ne:mig:

o jtttj...
hahahaha

dakle...moram ti reći da si ti jedina koja to smatra trešom, a baš bi me zanimalo zašto?
...i jedina koja je strepu nazvala trepom, ja to u zagorju nikad tak nis čula!

solar
27.09.2011., 20:17

ne znam kaj bi bila moderna varijanta štrukli.. s brusnicama? :ne zna:

ili s nutellom :ne zna:

u nekim dijelovima zagorja izraz štrukli koriste za sve štrudle, tak da su varijacije brojne, ovisno o nadjevu, tipu brašna, načinu serviranja..

meni najdraža varijanta su kuhani štrukli sa sirom, servirani u juhi u kojoj su se kuhali (luk, peršin..)..
i još se jedan - dva komada namjerno potrgaju pri kuhanju tak da se fino raspadnu po juhici :klopa:

cilla
27.09.2011., 20:21
meni su najdraži kuhani štrukli i to slatki

slani obično idu uz neki saft npr. od piceka ko od coflek :cerek:

imam neke neraščišćene račune sa saftom od piceka iz djetinjstva pa ... :zubo:

freakette
jako ti je lijepo ispala strepa, svaka čast :s

ta.ja
ne znam kaj bi bila moderna varijanta štrukli.. s brusnicama :ne zna:

u nekim dijelovima zagorja izraz štrukli koriste za sve štrudle, tak da su varijacije brojne, ovisno o nadjevu, tipu brašna, načinu serviranja..

meni najdraža varijanta su kuhani štrukli sa sirom, servirani u juhi u kojoj su se kuhali (luk, peršin..)..
i još se jedan - dva komada namjerno potrgaju pri kuhanju tak da se fino raspadnu po juhici :klopa:

Ili sam se krivo izrazila ili sam krivo shvaćena - mislila sam na način pripreme, odnosno da li kuhani ili pečeni ili zapečeni štrukli spadaju u tradiciju ili je nešto od toga nastalo u modernija vremena.

Naravno da nisam imala namjeru stavljati vegetu ili nutellu unutra :rofl: Vidjela sam da se rade s raznim vrstama brašna i da se unutra može staviti kapuz, repa itd., ali ja ću se za prvi put držati sira :zubo:

cilla

imaš ledove sa višnjama :D

Dlapek
27.09.2011., 20:22
ne znam kaj bi bila moderna varijanta štrukli.. s brusnicama :ne zna:

Naj su takvi!
U juhici ,pa onak s mirisom luka.
Meni su sve ostale varijante lošije ,iako ne odbijam ni kuhane pa zapečene s vrnjem.
Ono kaj u nekim mjestima zovu štrukli,a zapravo je obična savijača sa sirom ili jabukama - ja ne smatram štruklima.

Francesca
27.09.2011., 20:23
Ili sam se krivo izrazila ili sam krivo shvaćena - mislila sam na način pripreme, odnosno da li kuhani ili pečeni ili zapečeni štrukli spadaju u tradiciju ili je nešto od toga nastalo u modernija vremena.

Naravno da nisam imala namjeru stavljati vegetu ili nutellu unutra :rofl: Vidjela sam da se rade s raznim vrstama brašna i da se unutra može staviti kapuz, repa itd., ali ja ću se za prvi put držati sira :zubo:

Ak stavis kapuz to ti ne buju priznali ;)

Dlapek
27.09.2011., 20:23

Ma,da???
Kaj stvarno? Koji idioti,jbt.

ta.ja
27.09.2011., 20:24

A ako napišem da sam stavila zelje :rofl:

cilla
27.09.2011., 20:25
Ma,da???
Kaj stvarno? Koji idioti,jbt.

pa zapravo su fine
:zubo:

Francesca

Me too :)
Ni zapecene ne odbijam :raspa:

Kladi
Edit:
srž komušine kod kukuruza.

O(d)klasak je masa koja se dobije od mase žitarice koja nije samo zrno.
Moglo bi biti neke vrsti mekinja ili nekaj slično.

ma kaj god! oklasak je mljeveni rucelj, ono kaj ostane kad se zrno kuruze oružđi...to se samelje.
koristilo se nekad, kad bi nestalo kuruze..

Francesca
27.09.2011., 20:26

Onda moze :top:

Dlapek
27.09.2011., 20:27
ma kaj god! oklasak je mljeveni rucelj, ono kaj ostane kad se zrno kuruze oružđi...to se samelje.
koristilo se nekad, kad bi nestalo kuruze..

Pa s kojom sam rečenicom započela post???
Ajd pročitaj,pa onda napiši: kaj ili god.

solar
27.09.2011., 20:28

e vidiš, ja pak nikad ne jedem slatke.. a dosta su česti.

vidiš da ima sto varijanti :)

nisam probao :zubo:

Ono kaj u nekim mjestima zovu štrukli,a zapravo je obična savijača sa sirom ili jabukama - ja ne smatram štruklima.

i ja sam se čudil.. ali kad me prava, pravcata zagorka, usred mača, ponudila štrukljima i pred mene dela štrudlu, prihvatil sam i tu varijantu..

Dlapek
27.09.2011., 20:29
pa zapravo su fine

Ma znam da su vjerojatno okej,ali "štrukli" !!!!!
To je savijača od višanja.
Koji idiot im smišlja brendove,sami sebi pljuju u tanjur.Njihovi zagorski štrukli su postali marka i sad ulete od višnjama.
Koja stupidarija.

Pellaprat
27.09.2011., 20:31
kaj si gledal u babičine kolače? :zubo :
bu ti kladi pomogla
ili bum ja starog pitala
Tebi čovjek niš nemre skriti. :zubo:

:rofl::rofl::rofl:
Boginjo !!! :s

cilla
27.09.2011., 20:33
Ma znam da su vjerojatno okej,ali "štrukli" !!!!!
To je savijača od višanja.
Koji idiot im smišlja brendove,sami sebi pljuju u tanjur.Njihovi zagorski štrukli su postali marka i sad ulete od višnjama.
Koja stupidarija.

pa nije to savijača od višanja već štrukli koji imaju i dodane višnje

mislim da sam sasvim dovoljno pojela u životu i štrukli i štrudli da znam razliku

solar
27.09.2011., 20:34
nisam od ove gužve uspio pohvaliti coflekicu i freakette..

ovog piceka s noklecima ću si vrlo uskoro pripremiti, jako mi je apetitlih :)

freakette - super ti je ispalo, jako fotogenično, mljac :klopa:

Pellaprat
27.09.2011., 20:34

Tak si mam mogel objasniti kaj je tradicijsko. :rofl::rofl::rofl:

Dlapek
27.09.2011., 20:39
pa nije to savijača od višanja već štrukli koji imaju i dodane višnje

mislim da sam sasvim dovoljno pojela u životu i štrukli i štrudli da znam razliku

oh,sori kaj se odmah vrijeđaš.

Nisam to jela i ne mislim da hoću.Nije mi baš jasno zakaj u štrukle netko dodaje višnje.
I dalje mislim da su zagorski štrukli predobro jelo i da ga treba zaštiti od ovakvih idiotarija.

solar
27.09.2011., 20:41
idem sad..

Dlapek
27.09.2011., 20:43
idem sad..
A to ono neko nogometanje?
To se kod mene doma ne gleda.

coflek
27.09.2011., 20:44
Hvala svima na pohvalama:)

@Frikete, nisam jos stigla prouciti tvoj recept, al i meni se na prvu ucinila ko pera. inace, fino izgleda.

Ledove strukle s visnjama sam probala i nisu nekaj posebno, ima unutra previse raznih konzervansa i dodataka, ali domaći s dodatkom visanja su super.

polly
27.09.2011., 20:44
....

.....

odvoji si dio noklica i onda posle piceka si te mazneš sa orasima :klopa:
to mi je bio jedan od najdražih proljetnih ručkova :cerek:

Dlapek
27.09.2011., 20:47
odvoji si dio noklica i onda posle piceka si te mazneš sa orasima :klopa:
to mi je bio jedan od najdražih proljetnih ručkova :cerek:

Moji doma to neće ni pogledati.A ni ja baš ...
Slabo stojimo s letačima,osim u juhama ili u pečenju ako su u pitanju ozbiljniji primjerci.

polly

ako hoćeš bit 100% sigurna da si u duhu tradicije pogle si u babičine kolače (kak pelle :zubo:)

cilla
oh,sori kaj se odmah vrijeđaš.

Nisam to jela i ne mislim da hoću.Nije mi baš jasno zakaj u štrukle netko dodaje višnje.
I dalje mislim da su zagorski štrukli predobro jelo i da ga treba zaštiti od ovakvih idiotarija.

to je industrijski proizvod, dodaju sve što misle da će proć na tržištu, a pretpostavljam da je prošlo i ispitivanje tržišta i da se pokazalo kao potencijal
danas niti jedna industrija ne može opstat ako ne izbacuje stalno nove proizvode, većina ih ne uspije, ali to je normalan tijek

kupila sam ih i probala iz znatiželje, i bili su fini, meni neočekivano fini jer se i meni kombinacija činila na prvi pogled čudna
ali ja jko volim višnje i slatke štrukle pa mi je to sjelo, al doma to nismo još isprobavali
višnje radije onda iskoristimo za štrudlu :cerek:

Kladi
27.09.2011., 20:49
i ja sam se čudil.. ali kad me prava, pravcata zagorka, usred mača, ponudila štrukljima i pred mene dela štrudlu, prihvatil sam i tu varijantu..

pola mene potječe iz kraja pod ivančicom i tamo kažu štruklji za ono što većina smatra štrudlom, ali.......štruklji su pečeni, slani i peku se već našnitani, a štrudl je slatki i peče se u štruci koja se reže nakon pečenja.

polly
27.09.2011., 20:51
Slabo stojimo s letačima,osim u juhama ili u pečenju ako su u pitanju ozbiljniji primjerci.

meni fini, nisam zaledala cofov recept samo sam slike pogledala, no meni je laganiji saftek sa malo lukeca, paprike i paradajza uz dašak češnjaka i papra izvrstan
najrađe sa domaćim širokim rezancima no kad nema nokleci su super rješenje, bolje od kupovnih makarona
super su mi i nokleci uz pečenje, pa ih još malo gurnut u rol njaaaaami

Simple Fille
27.09.2011., 20:54

Vidi se da nemaš pojma. :kava:
Sad je aronija hit na tržištu. Sokići razni, marmelade, keksići,...još malo pa je očekujem i u kremi za cipele. :zubo:

Ovaj natječaj mi je super jer ima mesine. :klopa:
I sira i vrhnja. :cerek:

Dlapek
27.09.2011., 20:56
to je industrijski proizvod, dodaju sve što misle da će proć na tržištu, a pretpostavljam da je prošlo i ispitivanje tržišta i da se pokazalo kao potencijal
danas niti jedna industrija ne može opstat ako ne izbacuje stalno nove proizvode, većina ih ne uspije, ali to je normalan tijek

kupila sam ih i probala iz znatiželje, i bili su fini, meni neočekivano fini jer se i meni kombinacija činila na prvi pogled čudna
ali ja jko volim višnje i slatke štrukle pa mi je to sjelo, al doma to nismo još isprobavali
višnje radije onda iskoristimo za štrudlu :cerek:

Ma sve 5,ali meni žao kaj se malo više brige ne vodi o tim našim starim jelima.
Štrukle jedem samo slane u juhi,pa ove sigurno ne bum probala.

Pellaprat
27.09.2011., 20:56

Joj, a ja bez domaće avijacije ne bih mogao. Sve ih volim, baš sve, ali patkice, patkice, one su bez premca.:cerek:

Dlapek
27.09.2011., 20:59
meni fini, nisam zaledala cofov recept samo sam slike pogledala, no meni je laganiji saftek sa malo lukeca, paprike i paradajza uz dašak češnjaka i papra izvrstan
najrađe sa domaćim širokim rezancima no kad nema nokleci su super rješenje, bolje od kupovnih makarona
super su mi i nokleci uz pečenje, pa ih još malo gurnut u rol njaaaaami

Nokleci bi kod mene prošli u svakoj kombinaciji i bez kombinacije.Goli ko od majke rođeni.
Svaki se put pokefaju za par zadnjih.

Kladi
27.09.2011., 20:59
Pa s kojom sam rečenicom započela post???
Ajd pročitaj,pa onda napiši: kaj ili god.

s komušinom, a to je ovo: http://agroburza.hr/wp-content/uploads/kukuruz-280x204.jpg

a ne radi se o tome, već o rucljevini, ogoljenom klipu od zrnja, a to je ovaj dio vidljiv na vrhu, ova dva roščića, ne mogu naći sliku oružđenoga ruclja :zubo: http://www.vukovarske-novine.com/portalit/images/15/s_000068.jpg

komušina nije za ljudsku konzumaciju, ona se koristi u sasvim druge svrhe.

Dlapek
27.09.2011., 21:00
Joj, a ja bez domaće avijacije ne bih mogao. Sve ih volim, baš sve, ali patkice, patkice, one su bez premca.:cerek:

Kod mene druge i nema- domaće kokice za juhu,patke,guske i pure za pečenja.
To imam dobavljače u Lici.

Dlapek
27.09.2011., 21:02
s komušinom, a to je ovo: http://agroburza.hr/wp-content/uploads/kukuruz-280x204.jpg

a ne radi se o tome, već o rucljevini, ogoljenom klipu od zrnja

komušina nije za ljudsku konzumaciju, ona se koristi u sasvim druge svrhe.
Klip kukuruza s kojega je skinuto zrno je meni komušina.
Nisam baš doma s poljoiprivrednom terminologijom,ali također ne mislim da se lišće koje omata klip koristi za dobijanje brašna.

coflek
27.09.2011., 21:03
nisam od ove gužve uspio pohvaliti coflekicu i freakette..

:

fala:)

ja to cesto delam, i svi volimo.
mozes staviti i neku drugu tjesteninu , siroke rezance npr., ili rižu.
ako volis s vrhnjem dodas ga na kraju kad je vec sve gotovo.

Kladi
27.09.2011., 21:03
Klip kukuruza s kojega je skinuto zrno je meni komušina.

i kaj....trebalo bi biti i meni i ostalima???

ta.ja
27.09.2011., 21:04
ako hoćeš bit 100% sigurna da si u duhu tradicije pogle si u babičine kolače (kak pelle :zubo:)

Babičine kolače sam već odavno proučila zahvaljujući Donati koja je stavila link na pdf knjižice kad se davno pričalo o tome. I naravno da sam ih se sjetila čim je zadana tema natječaja.

Dlapek
27.09.2011., 21:06

i kaj....trebalo bi biti i meni i ostalima???

Ne,ne mora biti ni tebi niti bilo kome,ali baš i nije vjerojatno da sam mislila da se brašno dela od lišća.
Kaj ti misliš?

polly
27.09.2011., 21:07
Babičine kolače sam već odavno proučila zahvaljujući Donati koja je stavila link na pdf knjižice kad se davno pričalo o tome. I naravno da sam ih se sjetila čim je zadana tema natječaja.

eto s tim nemreš fulat
a za dodatne detalje pitaj zagorce ako misliš nešto kemijati :D

polly
27.09.2011., 21:08
s klipovima i komušinjem smo gotovi

Gipsyqueen
27.09.2011., 21:08
Pohvale svima! :cerek:
Jako volim zagorsku juhu :cerek:, a i knedle sa šljivama! :lux:
Freakette, krasno! :klopa:

ta.ja
27.09.2011., 21:09
eto s tim nemreš fulat
a za dodatne detalje pitaj zagorce ako misliš nešto kemijati :D

Nema kemijanja, prvi put strogo po receptu :mudri:

ivkaa
27.09.2011., 21:13
Coflek super jelo.

Freakette izgleda savršeno :klopa:

Pellaprat
sliku oružđenoga ruclja :zubo:

Dobro, u receptu pišem:

-
-25 dag brašna oružđenoga ruclja
-

fala đenerejšn, ovo stvarno nikada ni vidio ni čuo.

polly
Nema kemijanja, prvi put strogo po receptu :mudri:

a kaj onda pitaš o modernim načinima spremanja?
ako je recept iz tih knjižica onda je dobar i za ovaj natječaj

ta.ja
27.09.2011., 21:15
a kaj onda pitaš o modernim načinima spremanja?
ako je recept iz tih knjižica onda je dobar i za ovaj natječaj

Mislila sam da je možda neki od načina pripreme (pri tome ne mislim na namirnice, nego baš na način pripreme) nastao kasnije pa da se ne smatra tradicijskim. A tamo baš nema točno onoga što mislim napraviti.

Kladi
27.09.2011., 21:17
Dobro, u receptu pišem:

-
-25 dag brašna oružđenoga ruclja
-

možeš i tako, dovoljno je slikovito i upravo tak!:mig::)

sly47
27.09.2011., 21:21

:503:

pohvala za zadnja dva jela ... i opet sam gladna :zvrko:

polly
27.09.2011., 21:22
Mislila sam da je možda neki od načina pripreme (pri tome ne mislim na namirnice, nego baš na način pripreme) nastao kasnije pa da se ne smatra tradicijskim. A tamo baš nema točno onoga što mislim napraviti.

kuhala ili pekla nećeš pogriješiti
sam nemoj štrukle pohat :zubo:

Kladi
27.09.2011., 21:25
:503:

pohvala za zadnja dva jela ... i opet sam gladna :zvrko:

baš sam sad opet svratila pogledati one noklice i strepu!:cerek::cerek:

nisam pohvalila, a cof i friki to stvarno zaslužuju! :top:

Freakette
27.09.2011., 21:27
Hvala svima :)

Orphea
27.09.2011., 21:28
Ajme, super ste svi:Slin:.
coflek njam:klopa:, Freak baš fino izgleda:top:.
Ja se još informiram:rofl:.

MalaMulica
27.09.2011., 21:28
a znaš kak su pajceki slatki? a teleki?
sve ti to isto slatko i preslatko kao malo

pajcek je praščić, jel? :zubo: buni me picek i pajcek :rofl:
enivej, ne jedem ni praščića ni telića :D

solar, da te pitam? jel ti palo na pamet koji put da mijenjaš temu? ili barem da se ne ulogiraš na forum naredna 3 tjedna? :rofl:

coflek, super toć...ja bi tu uvalila još neko povrće, al onda ne bi bilo zagorsko, jel! :rofl:
frik, ovo mi je zasad najbolje! mogu ti reć da mi svi ovi zagorski kolači ne pare nimalo privlačni na prvu, al ova tvoja strepa je skroz fino ispala! :s

pitanje: piše u receptu da triba vrhnje (za tijesto je)! koje da kupim, di da kupim...ima li toga u svakom dućanu? još nisam naletila na to! :ne zna: ako ga ne nađem, jel kiselo vrhnje dobra zamjena? :D

edit: kriste, šta ste vi od teme učinili? :facepalm: :rofl:

ta.ja
27.09.2011., 21:30
frik, ovo mi je zasad najbolje! mogu ti reć da mi svi ovi zagorski kolači ne pare nimalo privlačni na prvu, al ova tvoja strepa je skroz fino ispala!

U Babičinim kolačima mi strepe baš nisu izgledale privlačno, ali Friki je to majstorski odradila i trenutno je i meni no.1. Ali ne sumnjam da će se uskoro pojaviti neko drugo krasno jelo i uskoro će početi dileme kome dati glas.

polly
27.09.2011., 21:33
....

pitanje: piše u receptu da triba vrhnje (za tijesto je)! koje da kupim, di da kupim...ima li toga u svakom dućanu? još nisam naletila na to! :ne zna: ako ga ne nađem, jel kiselo vrhnje dobra zamjena? :D

edit: kriste, šta ste vi od teme učinili? :facepalm: :rofl:

ja bum ponorela :rofl:

coflek
27.09.2011., 21:36
Fala ivka i Kladi:cerek:
i orphei i slajki takodjer :)

coflek, super toć...ja bi tu uvalila još neko povrće, al onda ne bi bilo zagorsko, jel! :rofl:

fala Mule:)
da, kad bi natrkeljala unutra razno povrce onda bi to bio bosanski lonac:D

ako kod tebe nema na placu domaceg vrhnja ( al kod mene ima , kuis:mig: )
onda kupis plavo ili crveno kiselo vrhnje u ducanu, al ovo s placa je puno bolje:mig:

Trnoviti maslačak
27.09.2011., 21:36

vrhnje-kiselo vrhnje-plavo ili crveno brzo & fino, mislim da i vindija ima plavo i crveno, kisela vrhnja ima i bohnec... ima ostalih firmi al se ne sjećam svih...
i meggle :)

a ima i slatko vrhnje,makar mislim da ide kiselo vrhnje a tog ima u svakom dućanu

a ono na tržnici je milina a ti sad lovi kumice po placu :)))

Dora K
27.09.2011., 21:38

Oh, daj mi pliz napisi link, pliiiiiiiiz :moli:

polly
27.09.2011., 21:39
....

onda kupis plavo ili crveno kiselo vrhnje u ducanu, al ovo s placa je puno bolje:mig:

vindijino naranđasto vrnje za sir 25% u većim kanticama mi je dobar zamjenski izbor
a mileram još i bolji

crvenkapica33
27.09.2011., 21:40
a ima i vrhnje za sir s vrhnjem pa mileram ...

u nedostatku domaćeg vrhnja, uvijek je bolje uzeti vrhnje sa što većim postotkom masnoće

iako su recimo esplanadine štrukle zapečene sa slatkim vrhnjem ako me sjećanje ne vara

x-type
27.09.2011., 21:41
meni je dosad najbolji onaj gveničin ćoravi gulaš. i jako volim takve stvarčice jest, baka nam je to često kuhala kad bi otišli u klijet na tjedan dana :) sam mi nismo siromašni Zagorci :rolleyes: pa smo stavili i kobasice unutra :D domaće suhe na kolutiće narezane.

ovaj quiche (il kak ga već zovete u Bedexu i okolici :D ) je isto lepi. nije to ni slično peri, ponajviše zbog tijesta.

coflek
27.09.2011., 21:42
u nedostatku domaćeg vrhnja, uvijek je bolje uzeti vrhnje sa što većim postotkom masnoće

iako su recimo esplanadine štrukle zapečene sa slatkim vrhnjem ako me sjećanje ne vara

ne vara te:mig::cerek:

ali Mule pita vrhnje za u tijesto.

cilla
27.09.2011., 21:43
mislim da solar mora pohvaliti sve pogotovo one iz južnijih krajeva koji su si dali puno truda u proučavanju što skuhati za natječaj

nisam ni mislila da će biti toliko zanimanja za ovu temu :cerek:

Dlapek
27.09.2011., 21:44

pa vrhnje je vrhnje di god ga mećeš.A ako nije drugačije naglašeno misli se na kiselo vrhnje kojega u bar u 5 varijanti prodaje svaki dućan.

crvenkapica33
27.09.2011., 21:46

ne zna ni ona sirota za kaj pita :rofl:

mulice, ak buš zapekavala, onda možeš sa slatkim ili kiselim, samo molim te nemoj s onim čudom zvanim vrhnje za kuhanje

MalaMulica
27.09.2011., 21:48
ja bum ponorela
= nepoznanica! :zubo:
zaboga, ako je natječaj zagorski, ne morate i vi pričati po zagorski :mama:

vrhnje-kiselo vrhnje-plavo ili crveno brzo & fino, mislim da i vindija ima plavo i crveno, kisela vrhnja ima i bohnec... ima ostalih firmi al se ne sjećam svih...
i meggle

vindijino naranđasto vrnje za sir 25% u većim kanticama mi je dobar zamjenski izbor
a mileram još i bolji

ja nemam kumice na placu, al imam dr. house-a na pazaru! :rofl:
nema kod nas na pazaru kupit vrhnja...dućan mi je jedina opcija! probat ću nać to narančasto, ako ne nađem...onda mileram, jel? :D

hvala svima na pomoći! :s

mislim da solar mora pohvaliti sve pogotovo one iz južnijih krajeva koji su si dali puno truda u proučavanju što skuhati za natječaj

ja mislim da bi on meni tribao poslat onaj svoj kruh! :raspa:
od natječaja nemam vrimena peć kruh, a taman bi mi dobro došao onaj njegov! :s

gven_s
27.09.2011., 21:48
Eto me s treninga i odmah k vama:D

Coflek predivno skoro pa osjećem miris preko ekrana:klopa:

Freakette odlično ti je ispala,baš krasno izgleda:klopa:

Kao što je već netko primjetio to bi bio izvrstan ručak:top:

coflek
27.09.2011., 21:49
pa vrhnje je vrhnje di god ga mećeš.A ako nije drugačije naglašeno misli se na kiselo vrhnje kojega u bar u 5 varijanti prodaje svaki dućan.

slatko vrhnje nije isto ko i kiselo.

crvenkapica33
27.09.2011., 21:50
ponoriti - poludjeti.

ne buš valjda ak ti tijesto ne ide rekla ajme, poludiću ili kak već veliš. ne, buš ponorela. razmeš?

MalaMulica
27.09.2011., 21:51
e pa ja nisam znala jel oni misle na kiselo baš! ili na neko drugo :zubo:
čak sam i pomislila da postoji za kupit 'vrhnje' u dućanu...bez epiteta kiselo, slatko, za šlag, za kuhanje, za triježnjenje.... :zubo:

ne zna ni ona sirota za kaj pita :rofl:

mulice, ak buš zapekavala, onda možeš sa slatkim ili kiselim, samo molim te nemoj s onim čudom zvanim vrhnje za kuhanje
znam ja za što pitam! :503:
ide u tijesto! :o

ne ide na vrh kolača, nego je u tijestu, dio tijesta! to za kuhanje sam znala da nije! jesam tulava za ovu zagorsku kuhinju, al toliko tulava nisam! :o:rofl:

MalaMulica
27.09.2011., 21:52
ponoriti - poludjeti.

ne buš valjda ak ti tijesto ne ide rekla ajme, poludiću ili kak već veliš. ne, buš ponorela. razmeš?

ne, nego bi ja poludila! :o
ti bi ponorela...i polly bi...ja bi poludila! :raspa:
zapravo...već ludim! :503:

zašto mi sad o ovome pričamo? :mama:

polly
27.09.2011., 21:53
= nepoznanica! :zubo:
zaboga, ako je natječaj zagorski, ne morate i vi pričati po zagorski :mama:

....

ponoreti = poluditi

ja ne prigovaram dalmatincima, istrijanima, bosancima,..... :B

bolje ti je masnije vrhnje jer je manje kiselo i ima puniji okus
a o kalorijama ćemo razmišljati kasnije
puno kasnije :zubo:

coflek
27.09.2011., 21:54
ja nemam kumice na placu, al imam dr. house-a na pazaru! :rofl:
nema kod nas na pazaru kupit vrhnja...dućan mi je jedina opcija! probat ću nać to narančasto, ako ne nađem...onda mileram, jel? :D

hvala svima na pomoći! :s

s

o majn got! vidim da te ova zagorska kuhinja skroz smantala:rofl:
ja te zovem k sebi na domace vrhnje i izlet u zagorje da uzivo isprobas strukle, vremena imamo:rofl: , a ti vidis jedinu opciju ducan:rolleyes:

Kladi
27.09.2011., 21:54
znam ja za što pitam! :503:
ide u tijesto! :o

ne ide na vrh kolača, nego je u tijestu, dio tijesta! to za kuhanje sam znala da nije! jesam tulava za ovu zagorsku kuhinju, al toliko tulava nisam! :o:rofl:

:grli: super si! kaki tulava!

Kladi
27.09.2011., 21:55
o majn got! vidim da te ova zagorska kuhinja skroz smantala:rofl:

i mulica bu ponorela, a ne bu ni znala kaj joj se događa!:D

Trnoviti maslačak
27.09.2011., 21:57
Ja sam Varaždinka, to ti je skoro pa Zagorka :) Al nisam, rekli su da smo mi nekaj između, niti smo Međimurci,nit Podravci ,niti Zagorci... v riti smo kak se meni čini,al dobro

Francesca
27.09.2011., 21:58
Mulek :rofl:

polly
27.09.2011., 21:59
Eto me s treninga i odmah k vama:D
......

ovo o treningu ću ne vidjet

dužna sam ti za zagorsku juhu
skuham prvo sušena rebra
na toj vodi kuham juhu i stavim usitnjeno meso s rebri
i ne stavljam mrkvu
ne znam više (zaboravih) jel ti stavljaš lorber, biber, češnjak
a fino je i kad se stavi malo usitnjenog novovremenskog korijandera, paše u gljive

ta.ja
27.09.2011., 22:05
Oh, daj mi pliz napisi link, pliiiiiiiiz :moli:
2008. (http://www.hah.hr/pdf/babicini_kolaci_2008.pdf)
2007. (http://www.hah.hr/pdf/babicini_kolaci_2007.pdf)

Nepravedno smo u tvojoj rečenici zanemareni mi iz sjevernijih krajeva Jadrana :durica

ja te zovem k sebi na domace vrhnje i izlet u zagorje da uzivo isprobas strukle

A mene nisi zvala :tuzni:

mislim da bi se to kod Mulice trebalo obrnuto manifestirati, naime do sad je je bila nora, a kak bu tek sad:eek::rofl:

gven_s
27.09.2011., 22:05
Ja sam Varaždinka, to ti je skoro pa Zagorka :) Al nisam, rekli su da smo mi nekaj između, niti smo Međimurci,nit Podravci ,niti Zagorci... v riti smo kak se meni čini,al dobro
:rofl::rofl:
Jooj kak ja volim Varaždin:love:
Meni au vraždinci uvijek bili Zagorci:misli:,sad sam zgubljena:503:

Pellaprat
27.09.2011., 22:06
bolje ti je masnije vrhnje jer je manje kiselo i ima puniji okus
a o kalorijama ćemo razmišljati kasnije
puno kasnije :zubo:

Hoćemo, hoćemo, samo ne znam kad.:rofl:
A idu Božić, Nova...:tuzni:

cilla
27.09.2011., 22:08
Nepravedno smo u tvojoj rečenici zanemareni mi iz sjevernijih krajeva Jadrana :durica

pa ja sam na južnije krajeve mislila u odnosu na zagorje :zubo:

a i tebe i odavde smatram da si južnije od mene iako baš doslovno zemljopisno gledano i nisi

solar
27.09.2011., 22:10
solar, da te pitam? jel ti palo na pamet koji put da mijenjaš temu? ili barem da se ne ulogiraš na forum naredna 3 tjedna? :rofl:

sve sam zadovoljniji temom :rofl:

mislim da me polka voli još više :cerek:

nisam ni mislila da će biti toliko zanimanja za ovu temu :cerek:

pohvala svima, tema će ispasti vrlo poučna :D

ja mislim da bi on meni tribao poslat onaj svoj kruh! :raspa:
od natječaja nemam vrimena peć kruh, a taman bi mi dobro došao onaj njegov! :s

bit će kruha za vikend :klopa:

edit: dinamo :facepalm:

polly
27.09.2011., 22:15
......
Meni au vraždinci uvijek bili Zagorci:misli:,sad sam zgubljena:503:

imali smo tu raspravu na početku :D

meni poznati varaždinci baš ne bi htjeli bit zagorci, malo su si iznad toga
no očito da ih ima različitih :ne zna:

polly
27.09.2011., 22:16
....

mislim da me polka voli još više :cerek:
....

načisto sam nora za tobom

solar
27.09.2011., 22:17
načisto sam nora za tobom

a još kad denem svoj uradak :D

Dlapek
27.09.2011., 22:20
slatko vrhnje nije isto ko i kiselo.

napisah:
A ako nije drugačije naglašeno misli se na kiselo vrhnje kojega u bar u 5 varijanti prodaje svaki...
Dakle ,ako ne piše izričito SLATKO onda je to kiselo vrhnje.

gven_s
27.09.2011., 22:23
ovo o treningu ću ne vidjet

dužna sam ti za zagorsku juhu
skuham prvo sušena rebra
na toj vodi kuham juhu i stavim usitnjeno meso s rebri
i ne stavljam mrkvu
ne znam više (zaboravih) jel ti stavljaš lorber, biber, češnjak
a fino je i kad se stavi malo usitnjenog novovremenskog korijandera, paše u gljive
Znam raditi sa dodavanjem još suhog meseka da dobije fini šmek,al to mi je neka zimska verziaj,a mrkvu uvijek stavljam.
Korijander ne smijem metnuti,jer bi mi bolja polovica ponorela:503:
On ne voli korijander:D
thx dear:cerek:

p.s. kaj treniras?:D

Ma niš za ozbiljno,samo rekreativno,danas je na rasporedu bila pilates joga:mig:

Inače imam ja i novi uradak,ali nisam baš sigurna jel da ga postavim službeno ili ne službano.
Sad su mi dva jela malo:ne zna:
Ono, trebaju mi tri jela da mogu sve skupa u neki ručak složiti:rofl:

Donata
27.09.2011., 22:23
Donata, kaj je baka delala slatku ili slanu s bucom? Ja znam samo slanu verziju :)

Kod nas se delala slana, s crnim ili polubijelim brašnom, u velikom plehu i preliveno kiselim vrhnjem, rubovi su bili širi, oko 4 prsta širine preklopljeno na rubu. Mi deca bi si to pošećerili, a odrasli su jeli slano. Iskreno, meni to baš nije bilo jako milo, ali moja mama se ubijala u tome. Ja sam više voljela kad bi mi baka slatke štruklje spekla ...

gven_s
27.09.2011., 22:25
imali smo tu raspravu na početku :D

meni poznati varaždinci baš ne bi htjeli bit zagorci, malo su si iznad toga
no očito da ih ima različitih :ne zna:

Zakaj ne???:misli:
Pa kaj se ne rađaju Zagorci z malom maturom???Ako kreneš s tim ko zna do kud možeš dogurati:D

solar
27.09.2011., 22:26
Lako tebi kad si vitak ko "vitajelazelenbor",a kaj s nama debelima?
Ja bum za ovaj natječaj skuhala žgance s mlekom.

žganci u mleku su fotogenični :D

kaj si ti debela?

Francesca
27.09.2011., 22:27
Kaj se i to broji??? Imala sam ih jucer za dorucak :cerek:

Dlapek
27.09.2011., 22:29
Kaj se i to broji??? Imala sam ih jucer za dorucak :cerek:
Joj kak se ne bi brojalo.Pa to je Zagorje othranilo.
Pa kaj ne slikaš?

Francesca
27.09.2011., 22:31
Joj kak se ne bi brojalo.Pa to je Zagorje othranilo.
Pa kaj ne slikaš?

Pa nije mi palo na pamet :zubo:
A i palenta je bila, ne da bi se cesto prave kuhat

Orphea
27.09.2011., 22:33
2008. (http://www.hah.hr/pdf/babicini_kolaci_2008.pdf)
2007. (http://www.hah.hr/pdf/babicini_kolaci_2007.pdf)

Ajme!:s:s:s

gven_s
27.09.2011., 22:42
Kolač od crvenog vina nisam odavno jela:cerek:,ali zato bohemke redovito radim,a uopće mi nisu pale na pamet,a prefine su(moram fotke naći).
To mi je jedan od najfinijih kremastih kolača:Slin:

spic
27.09.2011., 23:12
freakette mi je favorit za sad :top:

dublin
28.09.2011., 09:03
Freakette...ovaj tvoj desert je mrak :cerek:
i znam da je fini :klopa:

Za sad, moj favorit :D

gven_s
28.09.2011., 14:13
Daj Gven, idemo negdje nešto kuhati. Ove se ne bu smirile dok god tvrtko bude tvrtko.:rofl:
I to kaj veliš!!!

Ma ja si nekak mislim ko na onoj reklami....svaka ima svoj faktor...svaka treba svog tvrtka:rofl:

Ma ja nekaj pekla jučer,al se premišljam jel da šaljem ili ne u službenu konkurenciju:mig:

gven_s
28.09.2011., 14:33
šalji, sluzbeno ili nesluzbeno:cerek:

pogotovo ak je pajcek u dijelovima :rofl:

Nije gujda:rofl:

Pekla sam nekaj slatko.
Volim slatko:cerek:

Sva sreća pa sam odmah poslikala,jer jutros nigdje ničega:rofl:
Bum poslala,al malo kasnije,nemam fotke ovdje:mig:

coflek
28.09.2011., 14:39
Nije gujda:rofl:

Pekla sam nekaj slatko.
Volim slatko:cerek:

Sva sreća pa sam odmah poslikala,jer jutros nigdje ničega:rofl:
Bum poslala,al malo kasnije,nemam fotke ovdje:mig:

:Slin: :cerek: :s

spyker22
28.09.2011., 16:57
Bome Freakette zasad naj :cerek:

@Gven_S ..jel u takvu juhu idu i tikva..buča il tako to? Il to nije po Zagorski?

Dlapek
28.09.2011., 17:38

@Gven_S ..jel u takvu juhu idu i tikva..buča il tako to? Il to nije po Zagorski?

U Zagorju se radi juha od buče,al to ti je čistam nekaj drugega.

spyker22
28.09.2011., 18:00
Aha..boja je ista, a ta od buče mi je fantastična..zato pitam.

Dora K
28.09.2011., 18:40
Zahvaljujem taji na linkovima za babicine kolace :kiss:

ajd nek netko napise recept za tu zagorsku juhu od buce, mozete mi recept i na PM poslat, ne bum to skuhala za natjecaj :mig:

Dlapek
28.09.2011., 18:43
Gven,
pa kaj ti pripovedaš?
Točno tak i trebaju zgledeti.
Ja znam kak je to fino i s tugom se sjećam pokojne susede u Zagorju koja ih je radila za mog svekra.Stizali su na velikom starinskom tanjuru pokriveni ovak nekom salvetom kak je i tvoj stolnjak.

Francesca
28.09.2011., 18:44
Meni isto nije jasno kaj ne valja - izgledaju odlicno :klopa:

polly
28.09.2011., 18:45
gven,
:cerek:
nemam kaj za reć, samo slinit

solar
28.09.2011., 18:45
gven, zakaj van konkurencije :ne zna:

super izgledaju.. ajme kak ja volim mak :klopa:

Elöise
28.09.2011., 18:48
Ovi makači su prvo s novog natječaja što bih jela :izbirljiva: :D
Mak!!! :cerek:

Dora K
28.09.2011., 18:48
gven, fenomenalni su :klopa:

zakaj van konkurencije? :confused: si ponorela? :503:

imaju ceduljicu? imaju... uf, dobro je :D

gven_s
28.09.2011., 18:51

Kao što je Dlapek rekla juha z bučom je nekaj čisto drugo,ali možeš probati staviti:ne zna:
Ja znam recimo dodati korjen celera izrezan na kockice:cerek:
Gven,
pa kaj ti pripovedaš?
Točno tak i trebaju zgledeti.
Ja znam kak je to fino i s tugom se sjećam pokojne susede u Zagorju koja ih je radila za mog svekra.Stizali su na velikom starinskom tanjuru pokriveni ovak nekom salvetom kak je i tvoj stolnjak.

Meni isto nije jasno kaj ne valja - izgledaju odlicno :klopa:

Curke hvala.Znam da nije loše,ali mogu ja puunoo boljeee:mig:

Pa kad se sjetim slički od jela s prošlih natječaja moje mi izgladaju nekako jadno:ne zna:

Ali je klopa fina,a to je bitno:mudri

A nije da ne planiram još toga kuhati.

Orphea
28.09.2011., 18:52
gven! bemu 800 miševa:durica
Makače sam ja tila radit, i još nisi ni pošećerila kao što nisam ni ja tila:(!
Možda još i napravim, i bit će mi tanje kore od tvojih:p.
Šalim se, super su ti:cerek:, i fotke su odlične, šta im fali.

MalaMulica
28.09.2011., 18:54
gven, nisam neki ljubitelj maka, al ovo mi odlično izgleda! :cerek:

p.s. ne želim kvariti ničije veselje, al šta nije odlučeno da ako jela nisu u konkurenciji, ne idu na natječajni topik? :zubo: to ste uveli još za prošli natječaj! :misli:
sad, jel to pravilo još vrijedi ili nije? :ne zna: da znam skuhat 4-5 jela pa vidit koje će najbolje ispast :rofl:

p.s. gven, ja bi ovo ostavila u natječaju! :cerek:

gven_s
28.09.2011., 18:59
Pa vidjela sam na četu da neke žene planiraju raditi s makom,pa sam mislila da su i Makači u igri.
Iskreno nisam ja neki tip osobe s nekim ludo izraženim natjecateljskim duhom.
Ja jednostavno volim kuhati i jesti :cerek:

Orphea,kaj se kora tiče ja ne volim pretanke kore,onda mi se sve nekako izgubi:ne zna:
Ja ni one deblje krajeve ne režem(sad me bute pofučkali,al kaj me briga),jer su meni ti deblji skrajci najbolji za pojesti:klopa:

gven_s
28.09.2011., 19:02
gven, nisam neki ljubitelj maka, al ovo mi odlično izgleda! :cerek:

p.s. ne želim kvariti ničije veselje, al šta nije odlučeno da ako jela nisu u konkurenciji, ne idu na natječajni topik? :zubo: to ste uveli još za prošli natječaj! :misli:
sad, jel to pravilo još vrijedi ili nije? :ne zna: da znam skuhat 4-5 jela pa vidit koje će najbolje ispast :rofl:

p.s. gven, ja bi ovo ostavila u natječaju! :cerek:

Jezuš kristuš to nisam uopće gledala:facepalm:
Polly seli,ako nije na dobrom mjestu(naj me hmoriti:D)

Dlapek
28.09.2011., 19:10
Pa vidjela sam na četu da neke žene planiraju raditi s makom,pa sam mislila da su i Makači u igri.

Orphea,kaj se kora tiče ja ne volim pretanke kore,onda mi se sve nekako izgubi:ne zna:
Ja ni one deblje krajeve ne režem(sad me bute pofučkali,al kaj me briga),jer su meni ti deblji skrajci najbolji za pojesti:klopa:

Moji svi vole te debele skrajce.
Moja sveki dela onak finjaka tanke kore i puno fila ,pa se moj sin i čmž furt žaliju.

Orphea
28.09.2011., 19:10

Ma ja još manje, al isto mi je nekako bezveze duplati jela.

Ne znam, nisam probala, ali ima mi smisla da je ukusnije s debljim korama jer osjetiš i okus tijesta. Onako je kao da jedeš samo nadjev, jel?

Jezuš kristuš to nisam uopće gledala:facepalm:
Polly seli,ako nije na dobrom mjestu(naj me hmoriti:D)

Da, da, polly, seli to ća:E

polly
28.09.2011., 19:13
......
p.s. ne želim kvariti ničije veselje, al šta nije odlučeno da ako jela nisu u konkurenciji......

ja sam za ovaj krug dopustila ali mora se odmah reć jel u konkurenciji ili nije

Dlapek
28.09.2011., 19:17

Jooooj,pa zakaj makači nisu?
Al dobro,to određuje Gven.

MalaMulica
28.09.2011., 19:21

aha, nisam znala, moje isprike! :o

ali, gven, meni ovo skroz dobro izgleda, ne znam zašto nisi stavila u konkurenciju! :D još ti ovo ode sve voli mak, svi bi ubili za mak! :rofl:

coflek
28.09.2011., 19:26
Gven, makači su ti mrak!:cerek: :Slin:

spic
28.09.2011., 19:38
gazda, se smije staviti kompletan ručak pod jedno jelo? npr. juha, picek i štrukli? sve zajedno poslikano

murtila
28.09.2011., 19:45
coflek :cerek:
lijepo izgleda i sigurno je ukusno jer sam prije često to radila...eto još jedno zagorsko jelo koje radim a da i ne znam:D ali bez noklice, pa ne znam jel onda važi to zagorsko
noklice idu samo u juhu ali probat ću i tako
u toč znam stavit i povrća ali to onda nije to

gven juhe volim svakojake, i znam da je ova odlična...volim je
mak ne volim pa ga ne bi sigurno probala i s te strane me ne privlači, ali izgledom da:top:...izgleda fenomenalno
ne znam zašto nije u natječaju:ne zna:

freaketevolim sve sa sirom, :cerek: i mislim da ću sad otić u dućan kupit sir i to napravit...slično jesam radila ali probam i ovo tvoje:mig:

polly
28.09.2011., 19:47
gazda....

:confused:

crvenkapica33
28.09.2011., 19:50
ne volim mak osim u kockama prelivene s čokoladom, ali ovo je super.

zašto ne bi bilo u konkurenciji :misli:

murtila
28.09.2011., 19:52
ali, gven, meni ovo skroz dobro izgleda, ne znam zašto nisi stavila u konkurenciju! :D još ti ovo ode sve voli mak, svi bi ubili za mak! :rofl:

ja ga ne volim ali stvarno privlačno izgleda
baš šteta što ga nije uvrstila u natječaj ....ali ja i tako nemam prava glasa :kava:

spic
28.09.2011., 19:55
:confused:

na solara sam mislil :mig: ipak je on izabral temu

coflek
28.09.2011., 19:59
gazda, se smije staviti kompletan ručak pod jedno jelo? npr. juha, picek i štrukli? sve zajedno poslikano

to sam i ja htjela

al mislim da se ne smije:p

jedno jelo je jedno jelo :raspa:

solar
28.09.2011., 20:00
nek polka odredi.. ona je gazdarica..

edit: i ja mislim kao coflekica.. ajde npr. picek s mlincima (domaćim), ali još i štrukle.. i juha... to bi bilo protiv pravila.

polka bu presudila.

coflek
28.09.2011., 20:02
coflek :cerek:
lijepo izgleda i sigurno je ukusno jer sam prije često to radila...eto još jedno zagorsko jelo koje radim a da i ne znam:D ali bez noklice, pa ne znam jel onda važi to zagorsko
noklice idu samo u juhu ali probat ću i tako
u toč znam stavit i povrća ali to onda nije to
:

fala dear:cerek:
probaj i s noklicama, meni je tak najbolje:)

polly
28.09.2011., 20:04
ja ga ne volim ali stvarno privlačno izgleda
baš šteta što ga nije uvrstila u natječaj ....ali ja i tako nemam prava glasa :kava:
u dva i pol tjedna nemreš nakucat 100% i to da je pol njih konstruktivnih?
ma daaaaj, ja vjerujem da možeš :mig:

edit:
pamožešumjesto maka staviti orahe, rogač, slatki sir,....

nek polka odredi.. ona je gazdarica..

nemere komplatan objed
može pojedinačno jelo (kao coflekov picek s noklicama) i tu je kraj

spic
28.09.2011., 20:10
oke :)

Pellaprat
28.09.2011., 20:14
Gven, sad si me zabrinula. Kakvo čudo spremaš u konkurenciju, kad ovakvu divotu ne stavljaš.:ne zna:

Obožavam mak, bravo.:top:

Gipsyqueen
28.09.2011., 20:33
Gven, sad si me zabrinula. Kakvo čudo spremaš u konkurenciju, kad ovakvu divotu ne stavljaš.:ne zna:

Obožavam mak, bravo.:top:

+1

Gven, ajme.. :zvrko: Mak :cerek:

Prosjecan
28.09.2011., 20:33
one juhe su za prste polizat... i zagorska i "obična kokošja"...

pohvale na izboru natječaja... natjecateljima bravo na sudjelovanju jer eto čuvamo "tradiciju".

favorita nekih nemam, al ne zato kaj ih nema nego jer se nemrem odlučit... naime, sva ova jela su kod nas doma "tradicionalna" jerbo je moja gospa po mami Zagorka a po tati Slavonka... (kak to zgleda u našem loncu neću vam ni pričat).

šteta za slatko kaj je van konkurencije ovo s makom... izgleda fenomentastično.

ta.ja
28.09.2011., 20:44
gven! bemu 800 miševa:durica
Makače sam ja tila radit, i još nisi ni pošećerila kao što nisam ni ja tila:(!
Možda još i napravim, i bit će mi tanje kore od tvojih:p.
Šalim se, super su ti:cerek:, i fotke su odlične, šta im fali.

Šta njurgaš? Budi sretna da nije stavila jelo u konkurenciju, pa ti možeš :mig:

Orphea
28.09.2011., 20:58
Šta njurgaš? Budi sretna da nije stavila jelo u konkurenciju, pa ti možeš :mig:

Pa kasnije je tek odlučila da neće staviti u konkurenciju jer ima još ideja, a mora se odmah reći što je za natječaj.
Dobra, draga, slatka gven:cerek::grli::kiss:

polly
28.09.2011., 21:08
Pa kasnije je tek odlučila da neće staviti u konkurenciju jer ima još ideja, a mora se odmah odlučiti što je za natječaj.
Dobra, draga, slatka gven:cerek::grli::kiss:

Ovo stavljam van konkurencija.
Pekla sam jučer,ali opet nisam zadovoljna fotkama,a nadam se da ću kuhati još nešto od zagorskih delicija:cerek:

.....

na postu nema zapisa da je kasnije editiran (znam da se u prvih nekoliko minuta može editirati a da nema zapisa no to je svega par sitnih minuta) i kad sam ga vidjela postojala je ta uvodna napomena
ti si baš 100% sigurna da je post mijenjan?

murtila
28.09.2011., 21:18
u dva i pol tjedna nemreš nakucat 100% i to da je pol njih konstruktivnih?
ma daaaaj, ja vjerujem da možeš :mig:

edit:
pamožešumjesto maka staviti orahe, rogač, slatki sir,....

iss, pa šta je to meni...:D

vezano za mak, ...ja sam i zamislila da je unutra nešto drugo pa mi je i okusom primamljivo, a ne samo izgledom
napravim i to ovih dana, i to je sve zagorsko, jel
pa možda i ovjekovječim ...:mig:

Orphea
28.09.2011., 21:19
na postu nema zapisa da je kasnije editiran (znam da se u prvih nekoliko minuta može editirati a da nema zapisa no to je svega par sitnih minuta) i kad sam ga vidjela postojala je ta uvodna napomena
ti si baš 100% sigurna da je post mijenjan?

Nisam sigurna, čini mi se da nije bilo te bold rečenice, a lako moguće da sam ja previdila, nisam išla za tim:ne zna:.
Vidila sam ceduljicu i sve mi je izgledalo ok.
Sorry, sorry ako sam krivo pokopčala.

ivkaa
28.09.2011., 21:38
Mulice super kolač.

Voli sve od kuruze.

Pellaprat
28.09.2011., 21:40
Mulice, kaj na zagorskom imaš takvu tremu da si stavila dvije iste fotke ?:cerek:

Bravo za trud, zamijeni taj margarin putrom i biti će dobro.

solar
28.09.2011., 21:42
mulica se skroz fino snalazi u zagorskim vodama :)

Orphea
28.09.2011., 21:45
Jel njoj fali ceduljica, ili sam ja danas stvarno vanka škvare:rofl:?

Super jelo, izgleda baš domaće i ukusno:top:.

polly
28.09.2011., 21:47
bravo kolegice modulatorice :cerek:

jedino ti fali recenzija, kakvo je bilo?

polly
28.09.2011., 21:48
Jel njoj fali ceduljica, ili sam ja danas stvarno vanka škvare:rofl:?
.....
ovaaaaaaaj, akaj misliš o posjeti okulisti :zubo:

Orphea
28.09.2011., 21:53
ovaaaaaaaj, akaj misliš o posjeti okulisti :zubo:

mislim da je vrijeme:zubo:

U moju oDbranu nije mi otvorilo prvu sliku kad sam išla gledat prvi put:).

MalaMulica
28.09.2011., 21:54
Mulice super kolač.

Voli sve od kuruze.
hvala :D

Mulice, kaj na zagorskom imaš takvu tremu da si stavila dvije iste fotke ?
strah od javnih nastupa http://www.pic4ever.com/images/hanghead.gif
idem mijenjat :rofl:

Bravo za trud, zamijeni taj margarin putrom i biti će dobro.
pisalo u receptu margarin, ja se nisam tila pravit pametna!
a inače i ja koristim maslo umisto margarina! :D

mulica se skroz fino snalazi u zagorskim vodama
ae :raspa:

Jel njoj fali ceduljica, ili sam ja danas stvarno vanka škvare?
pa jesi ti ćorava? :rofl: još sam duplu sliku stavila, onu na kojoj je ceduljica! :rofl:

bravo kolegice modulatorice

jedino ti fali recenzija, kakvo je bilo?
hvala kolegice! :cerek:

a recenzija: nisam ja navikla na kukuruz u slatkom obliku, pošećerila sam još to po vrhu da bi pokrila okus kukuruza! a mogu reć da dosta podsjeća na atomsku! :D

MalaMulica
28.09.2011., 21:55
U moju oDbranu nije mi otvorilo prvu sliku kad sam išla gledat prvi put:).
a jel drugu? ona je ista :rofl:

idem editirat :trk:

Orphea
28.09.2011., 22:02
pa jesi ti ćorava? :rofl: još sam duplu sliku stavila, onu na kojoj je ceduljica! :rofl:

Je, danas sam luuuda, ne znam što hoću...tralala...
a jel drugu? ona je ista :rofl:

idem editirat :trk:

samo one bez ceduljice:o

i bitan je donji dio posta:o

murtila
28.09.2011., 22:30
Volim sve sa jabukama:cerek: ali samo ako je sočno
kao da to i trebam pitati:D

bravo za dalmatinku na zagorski način :s:s

gven_s
28.09.2011., 22:30
Mulice lijepa ti je kuružnjača:klopa:

Jako volim te kukuruzno voćne kombinacije:Slin:

murtila
28.09.2011., 22:41
freakete ili tko zna....
Jel se za ovu zagorsku strepu tijesto treba ostaviti pola ure ili se odma razvalja, a možda se ostavi kad se razvalja i probode ...radila sam nedavno nešto tako

budući da nije napisano da se ostavi, vjerovatno se i ne ostavi ali isto pitam

MalaMulica
28.09.2011., 22:53
hvala vam :D

freakete ili tko zna....
Jel se za ovu zagorsku strepu tijesto treba ostaviti pola ure ili se odma razvalja, a možda se ostavi kad se razvalja i probode ...radila sam nedavno nešto tako

sad sam baš bacila oko na 2 strepe, za jednu piše da se ostavi po sata, za drugu ne! al obzirom da je za sve kolače priprema opisana u svega 2 rečenice, vjerojatno su detalje izostavili! :ne zna:

ne znam jel frik odmarala tijesto ili ne, al ja svako tijesto koje razvlačim ostavim da se odmori! :ne zna: mislim, ništa mu se neće dogodit osim što će bit elastičnije! :D

murtila
28.09.2011., 23:00
hvala vam :D
ad sam baš bacila oko na 2 strepe, za jednu piše da se ostavi po sata, za drugu ne! al obzirom da je za sve kolače priprema opisana u svega 2 rečenice, vjerojatno su detalje izostavili! :ne zna:

ne znam jel frik odmarala tijesto ili ne, al ja svako tijesto koje razvlačim ostavim da se odmori! :ne zna: mislim, ništa mu se neće dogodit osim što će bit elastičnije! :D

ma da...zato i pitam:mig:
pogledala i ja na kulinarki prvo što mi je izbacilo, i vrlo slično, ni u tom receptu se ne ostavlja...i tu ide margarin umisto masti (ja ću ipak mast jer imam domaću..pravu...odličnu:D čim sam je dobila odma sam radila pašticadu koju obavezno radim na domaćoj masti)
i ova stavlja jaja u sir a frik nije..(mislim da ću ja ipak staviti)

dedek(strepa) ...jel sam što naučila:D

MalaMulica
28.09.2011., 23:08
ma da...zato i pitam:mig:
pogledala i ja na kulinarki prvo što mi je izbacilo, i vrlo slično, ni u tom receptu se ne ostavlja...i tu ide margarin umisto masti (ja ću ipak mast jer imam domaću..pravu...odličnu:D čim sam je dobila odma sam radila pašticadu koju obavezno radim na domaćoj masti)
i ova stavlja jaja u sir a frik nije..(mislim da ću ja ipak staviti)

dedek(strepa) ...jel sam što naučila:D

ja sam gledala u babičinim receptima, za jednu strepu piše da se tijesto odmori pola sata, a za drugu ne piše ništa! inače, za ovu drugu je priprema opisana u jednoj rečenici :rofl:
ma ostavi, neće mu ništa bit! :ne zna:

ja nisam tila riskirat sa masti u kolaču...malo mi to :misli: ne znam...čudno! :zubo: :rofl:

coflek
28.09.2011., 23:14
Noriceeeeee (skoro sam napisala Nulice:rofl: ) ja sam šokirana:eek::cerek:
Jednom riječju Bravo!:klap:

svaka ti cast! :s

(čak sam ti sad i tikvice oprostila:D )

murtila
28.09.2011., 23:19
mulice....ma ne bi ni ja mast da je slatko ali je ovo slano pa može

coflek
28.09.2011., 23:20
pisalo u receptu margarin, ja se nisam tila pravit pametna!
a inače i ja koristim maslo umisto margarina! :D

Istina. U babicnim kolačima puno recepata je s margarinom kaj je i mene iznenadilo.
tako da mislim da se ne treba ni ovdje to zamjeriti, nevezano kaj bi izvorno bilo s putrom ili mascu.
Onaj tko to ne zna nije mu za zamjeriti, ali onim babama tam bi se vec moglo:kava:

polly
28.09.2011., 23:24

prhkije je sa masti
a kaj se tiče slatkog, pa najbolje šape su sa masti

Francesca
28.09.2011., 23:25
Bravo Mulek!!!!!
Jos bus ti zagorska sneha ;)

coflek
28.09.2011., 23:27
Bravo Mulek!!!!!

:lol::rofl:

imas praf, nakon ovog, da sam zagorec ja bi ju zaprosil:D

MalaMulica
28.09.2011., 23:27
Noriceeeeee (skoro sam napisala Nulice:rofl: ) ja sam šokirana:e ek::ce rek:
Jednom riječju Bravo!:kl ap:

svaka ti cast! : s
hvala hvala http://foolstown.com/sm/rev.gif

ubila sam ti smajliće! oprosti :cry:

(čak sam ti sad i tikvice oprostila)
nema se tu šta opraštat! :503:
tikvice su zakon! :cerek:
oćeš glasat za mene? bit će tema tikvice na slatko! :cerek: :rofl:

Onaj tko to ne zna nije mu za zamjeriti, ali onim babama tam bi se vec moglo:kava:
slažem se! :o
babama ban! http://s.rimg.info/25ba29f72d7ad3cb92ac2ff6a55ce4c7.gif (http://en.smiles.26l.com/smile.11859.html)

MalaMulica
28.09.2011., 23:29
Bravo Mulek!!!!!

:lol::rofl:

imas praf, nakon ovog, da sam zagorec ja bi ju zaprosil:D

pa ja sam se lipo ponudila tamo, al niko me neće :tuzni:

osjećam se neželjeno!!! http://www.pic4ever.com/images/148fs542321.gif

Orphea
28.09.2011., 23:35
Istina. U babicnim kolačima puno recepata je s margarinom kaj je i mene iznenadilo.
tako da mislim da se ne treba ni ovdje to zamjeriti, nevezano kaj bi izvorno bilo s putrom ili mascu.

Baš to.
Ja mislila evo tradicijskih recepata, kad ono- margarin:confused:.
Nisan tila komentirat da ne ispadne da sam opet ja nešto krivo vidila:rofl:.

gven_s
28.09.2011., 23:42
prhkije je sa masti

Meni su i školjkice s marmeladom najbolje s masti.

murtila
29.09.2011., 00:56
prhkije je sa masti

je, imaš prav....ne radim šape i nisam luda baš za takvim kolačima, ali sjetila sam se da je none radila neke takve sa masti , a poslije i mama

eto mene preskočilo u tim kolačima:zubo:
ja volim sočne, voćne i tako te:D

maredoo
29.09.2011., 08:37
e a jel se smije natjecati ako nemaš 12234867796 postova na gastronomiji :rolleyes:

dublin :Slin:

ta.ja
29.09.2011., 08:45
Mulice, odvalila sam na legendarnu rečenicu :lol:

jel se koristio cimet u zagorju? ako je, onda računajte da sam stavila cimet po jabukama, a ako se nije koristio, onda ni ja nisam cimet stavljala!

Carica kao i uvijek :top: Mislim da bih na kolač da sam ga probala imala isti komentar kao i ti, nekako bi mi bila čudna kombinacija kukuruznog okusa i jabuka

e a jel se smije natjecati ako nemaš 12234867796 postova na gastronomiji :rolleyes:

Smije

Dublin :azdaja: Meni ti je prerano za gledati frigana jaja ujutro.

Gipsyqueen
29.09.2011., 09:14
Mast :cerek:

Ima dosta kolača u koje ide mast i to se uopće ne kuži.:cerek:

Mulice, fino ti je ispalo! :D Ja još smišljam.:rofl:

Pellaprat
29.09.2011., 09:18
Ja još smišljam.:rofl:

Ja smislio konačnu verziju.:cerek:
Nedostaje mi još jedna namirnica. Idem do Velikog Trgovišća, makar bi ja radije do Kumrovca.:rofl:

crvenkapica33
29.09.2011., 09:20
princezice norice, odlično :cerek:

Dora K
29.09.2011., 09:37

ja sam nekada dosta kolaca radila s masti.... mama bi po ne znam kojim putevima nabavila domaci bijeli spek, pa bi napravila mast (mast nije imala nikakvog mirisa), pa oni mamini cvarci.... uh.... nikad ne bi pogodila da su kolaci s masti...

i onda sam pokusala napraviti nedavno nekakve kiflice punjene marmeladom, kad se speku ispadne kao da su od lisnatog tijesta... s putrom... ucinak ni blizu nije bio dobar kao s masti, ma ni blizu... uopce nisu imale onaj efekt lisnatog....

i tak, uvijek kada pokusam mast u receptu zamijenit s putrom, ne ispadne mi tak dobro kao s masti...

margarin ne koristim, nikak ne volim margarin, okus, miris.... uvijek mi u kolacu probija margarin....

Dora K
29.09.2011., 09:40
Mulice, postajes prava Zagorka :D

cilla
29.09.2011., 09:45
norice :s
super ti ispao kolač
:cerek:

baš bi mi sad pasao uz kavu :klopa:

polly
29.09.2011., 09:48
ćet, ćet, ćet,......
jučer sam preselila više od 200 postova
fakat bum kartone počela dijeliti :zmaj:

Dlapek
29.09.2011., 09:56

Zašto ne?
Probaj.
Prhka tijesta su izvrsna sa svinjskom masti -šape,keksi na mašinu,linceri...
"Glajhgevigt" isto tak.Moja baka nije ga radila nikak drugačije nego sa svinjskom masti utrajbanom sa šećerom.

edit:
sad vidim da se već pisalo o masti u koljačima...

Dora K
29.09.2011., 10:02
Joooj, masinski keksi, masinski keksi.... joooj..... (jel bi to spadalo po tradicijsku zagorsku kuhinju? Pod neku tradicijsku sigurno spada....)....

Gleichgewiegt (glajhgevigt), kaj je to? das mi recept?

Dlapek
29.09.2011., 10:09
Joooj, masinski keksi, masinski keksi.... joooj..... (jel bi to spadalo po tradicijsku zagorsku kuhinju? Pod neku tradicijsku sigurno spada....)....

Gleichgewiegt (glajhgevigt), kaj je to? das mi recept?

Izvažeš jaja pa izvažeš toliko masti,šećera i brašna.
Tučeš mast sa šećerom i malo vanili šećera da bude pjenasto ,dodaješ brašno izmješano s pecilnim praškom ( na četiri srednja jaja - pola vrećice),uliješ mlijeka toliko da dobiješ ne pregusto tijesto - treba padati sa žlice ,ali ne da se slijeva.
To je tijesto prekrasno i samo,samo se pospe vanilijom.Moja baka ga je rezala čašom u polumjesece.
Divno se slaže sa svim voćem,sirom,kakao prahom ili suhim voćem...

Koliko znam pekel se u svakoj boljoj kući u Zagorju.

edit:

ja smanjim količinu šećera za trećinu.

NitkoPoseban
29.09.2011., 10:13
Pojma nemam jesam li komentirala prva jela :Stara, senilna i ponosi se time:.
Enivej, JAKO mi se sviđa Gvenin kolač od maka a sviđa mi se bogme i Muličin iako se pridružujem grupi kojoj je malo teže zamisliti "palentu" sa jabukama. Čim ju vidim Pavlovljev refleks ju poveže sa salsom :rofl:.

polly
29.09.2011., 10:15
.....
To je tijesto prekrasno i samo,samo se pospe vanilijom.Moja baka ga je rezala čašom u polumjesece.
......

sirovo posut tučenim orasima i kristal šećerom :klopa:

Dlapek
29.09.2011., 10:17
sirovo posut tučenim orasima i kristal šećerom :klopa:

Je!
A naša oteta je gore metala grumenčiće svježeg sira,pa malo potonu u tijesto... njam!!!

Dlapek
29.09.2011., 10:28
Mulice lijepa ti je kuružnjača:klopa:

Jako volim te kukuruzno voćne kombinacije:Slin:

Ja radim nekoliko tih tijesta s kukuruznim baršnom ili krupicom.Svima se sviđa.

Freakette
29.09.2011., 10:38
Uf, Mulice, ja ću te oženit :zubo: Odlično ti ovo izgleda :s

Gven, zašto ti se ne sviđa, meni je baš primamljivo :cerek:

NitkoPoseban, probaj palentu s jabukama, više ti neće bit čudno, predobro je :)

Freakette
29.09.2011., 10:40
freakete ili tko zna....

Ja nisam ostavljala da stoji, odmah sam valjala :)

Dora K
29.09.2011., 10:59
Izvažeš jaja pa izvažeš toliko masti,šećera i brašna.
Tučeš mast sa šećerom i malo vanili šećera da bude pjenasto ,dodaješ brašno izmješano s pecilnim praškom ( na četiri srednja jaja - pola vrećice),uliješ mlijeka toliko da dobiješ ne pregusto tijesto - treba padati sa žlice ,ali ne da se slijeva.
Divno se slaže sa svim voćem,sirom,kakao prahom ili suhim voćem...

Koliko znam pekel se u svakoj boljoj kući u Zagorju.

edit:

ja smanjim količinu šećera za trećinu.

pisem u svoju tekicu sad odmah (mala bolesna, na bolovanju sam :D) i ovo s orasima i kristal cukrom... to je znaci vise kao biskvit, pa je baka peceno vadila modlom van, nije kao keksi?

Dlapek
29.09.2011., 11:06
pisem u svoju tekicu sad odmah (mala bolesna, na bolovanju sam :D) i ovo s orasima i kristal cukrom... to je znaci vise kao biskvit, pa je baka peceno vadila modlom van, nije kao keksi?

Biskvitasko,mekano,mirisno,ukusno.

Dora K
29.09.2011., 11:08
Biskvitasko,mekano,mirisno,ukusno.

Bas za moju bubanu princezicu :)

gven_s
29.09.2011., 11:40
Ja radim nekoliko tih tijesta s kukuruznim baršnom ili krupicom.Svima se sviđa.

Moram se dokopati mamine bilježnice s receptim(kod sestre je),ima jedan kukuruzni kolač gdje u sredinu ide kakao i kristal šećer,a gore i dolje neka vrsta zlevke,ali rjeđe konzistencije,pa kada se sve ispeče kakao i šećer se u sredini rastope,ko čokolada:klopa:

Ma divota jedna,al nisam ga već dugo radila.Mislim da bi se uklopio:D

Dora K
29.09.2011., 12:08
meni kuruza i svjezi kravlji sir ne idu sa secerom, srecom postoje i slane verzije recepata :)
al moji doma si na sve cukra metnu :D

Da ih iznenadim zlevankom?

Gipsyqueen
29.09.2011., 12:29
Ja smislio konačnu verziju.:cerek:
Nedostaje mi još jedna namirnica. Idem do Velikog Trgovišća, makar bi ja radije do Kumrovca.:rofl:

Tako dakle! :D

Nedavno sam bila točno preko puta kuće pokojnog precjednika, u V.Trgovišću. Da sam bar za ovo kvotano znala, fotkala bih se kraj biste, samo za tebe.:D :rofl:

Ma joj, meni je jako teško odlučiti se za 1 ili 2 jela.:mama: Baš sam kod frendice kojoj je baka Zagorka pa ćakulamo o tim jelima. :mama:

murtila
29.09.2011., 12:51
Zašto ne?
Probaj.
Prhka tijesta su izvrsna sa svinjskom masti -šape,keksi na mašinu,linceri...
"Glajhgevigt" isto tak.Moja baka nije ga radila nikak drugačije nego sa svinjskom masti utrajbanom sa šećerom.

edit:
sad vidim da se već pisalo o masti u koljačima...

je, bolje je....sjetila sam se da su i moji radili, i uvijek to govorili...obavezno stavi mast

ja rijetko, rijetko radim te suhe kolače(jednom godišnje:D ako i tada jer ih često dobivam) i uopće se nisam mogla sjetit da sam stavljala mast, a sigurno jesam jer znam da to piše u tekici ...evo i u običnim vanilija kiflićima ide

Ja nisam ostavljala da stoji, odmah sam valjala :)

ja napravila i odlično je:cerek:
ostavila sam kad sam ga razvaljala ali samo dok sam nadjev izmješala:D i malo bila na forum:zubo:
i radila u četvrtasti kalup,
samo sam dodala 2 jaja u sir, i peklo mi se više od 45 min
sinoć skoro sve otišlo...ma otišlo bi da nisam ostavila malčice za ujutro:mig:

meni kuruza i svjezi kravlji sir ne idu sa secerom, srecom postoje i slane verzije recepata :)
al moji doma si na sve cukra metnu :D

i MM sinoć na ovu zagorsku strepu uzeo šećera i stavio sa strane na pjat da malo zasladi :rofl:

dublin
29.09.2011., 12:53
i MM sinoć na ovu zagorsku strepu uzeo šećera i stavio sa strane na pjat da malo zasladi :rofl:

kod nas se drugačije nit ne jede :ne zna:

MalaMulica
29.09.2011., 13:04
Mislim da bih na kolač da sam ga probala imala isti komentar kao i ti, nekako bi mi bila čudna kombinacija kukuruznog okusa i jabuka
a gledajući recepte, masu njihovih kolača je od kukuruznog brašna! i evo probala i ja, al kad si navikao na kukuruz kao nešto slano, čudno je jest ga slatkog...i to u ovolikoj količini! al dosta podsjeća na atomsku! :D

Mulice, fino ti je ispalo!
fala, đipso :D

Ja smislio konačnu verziju.
Nedostaje mi još jedna namirnica. Idem do Velikog Trgovišća, makar bi ja radije do Kumrovca.
ne nedostaje ti ta namirnica! ne nedostaje! :o :rofl:

princezice norice, odlično

Mulice, postajes prava Zagorka

norice
super ti ispao kolač
hvala cure :cerek:

Pojma nemam jesam li komentirala prva jela :Stara, senilna i ponosi se time:.
Enivej, JAKO mi se sviđa Gvenin kolač od maka a sviđa mi se bogme i Muličin iako se pridružujem grupi kojoj je malo teže zamisliti "palentu" sa jabukama. Čim ju vidim Pavlovljev refleks ju poveže sa salsom.
meni je poveže sa brudetom! :rofl:
ajme, sad bi jela brudet od škarpine :klopa: (jel se za ovu izjavu dobije ban na zagorskoj temi? :rofl:)

Uf, Mulice, ja ću te oženit. Odlično ti ovo izgleda
dobro, al ja nosim gaće :o
hvala!

Dlapek
29.09.2011., 13:30
Sjeverozapadnoj Hrvatskoj je kukuruzno brašno u kolačima uobičajeno i omiljeno.kukuruz je bio najčešća krušarica.
A u nekim kolačima većina mojih gostiju uopće nije primjetila kukuruzno bračno.Brašno,ne krupicu.

NitkoPoseban
29.09.2011., 13:42
Ah zo. Sad sam uFatila razliku :bonk:.
Al meni je i kukuruzni kruh nekako slatkast :misli:.

idač
29.09.2011., 13:50
ja danas imam zelje s grahom i pire krumpir. jel to zagorska hrana? :zubo:
znam da zelje je, a sad.. :misli:

Freakette
29.09.2011., 14:09
ja napravila i odlično je:cerek:
ostavila sam kad sam ga razvaljala ali samo dok sam nadjev izmješala:D i malo bila na forum:zubo:
i radila u četvrtasti kalup,
samo sam dodala 2 jaja u sir, i peklo mi se više od 45 min
sinoć skoro sve otišlo...ma otišlo bi da nisam ostavila malčice za ujutro:mig:

Ajde super, baš mi je drago da vam se svidjelo :)

dobro, al ja nosim gaće :o
hvala!

Može :five:

maredoo
29.09.2011., 14:25
ja obožavam krastave na ćušpajz! :klopa:
i nisam to jela valjda godinama... od kada bake nema da napravi to ...

:top:

NitkoPoseban
29.09.2011., 14:38
Evo i Donate s kumarima :lux:.
Sad moram probat, nema mi druge :brusi noktiće:.

dublin
29.09.2011., 14:41
Evo i Donate s kumarima :lux:.
Sad moram probat, nema mi druge :brusi noktiće:.

sa vugarkima valjda :duricaž

fino zgleda, ali ne fala.... :nono:

i dalje Freakette kod mene vodi...

solar
29.09.2011., 14:55
donata je spasila dan - bravo :)

MalaMulica
29.09.2011., 16:12
Sjeverozapadnoj Hrvatskoj je kukuruzno brašno u kolačima uobičajeno i omiljeno.kukuruz je bio najčešća krušarica.
A u nekim kolačima većina mojih gostiju uopće nije primjetila kukuruzno bračno.Brašno,ne krupicu.

pa znam! i rekla sam to! kukuruzno brašno je u dosta kolača! a ja nisam zagorka i nisam gore živila i nisam navikla na to! mi kukuruz jedemo kao puru uz brudet! :D i navikla sam na slano jest! :D
i ne pričam ni ja o krupici, al zapravo su ista stvar, i krupica i brašno, od iste biljke, samo je brašno sitnije mljeveno! :o :D

donata, ja ću zamislit da su ovo unutra tikvice i reć da mi se sviđa! :rofl:
ne volim krastavce! :zubo:

ta.ja
29.09.2011., 16:29
Za ovo moram citirati Mulicu

donata, ja ću zamislit da su ovo unutra tikvice i reć da mi se sviđa! :rofl:
ne volim krastavce! :zubo:

Svježe krastavce ne volim, tako da bih se jedino vrzmala oko one spomenute zimnice, odnosno kiselih krastavaca.

Moram pohvaliti tanjur, prekrasan!

Elöise
29.09.2011., 17:51
Uf, klaudijak, ovi tvoji trganci su mi poznati. Moja mama ih pravi sa kupusom i zovemo ih flekice. Do ove godine odbijala sam jesti sa kupusom bilo kakvo drugo tijesto osim flekica. :cerek:

Dlapek
29.09.2011., 17:59
Klaudija,trganci su obvezatni!
bravo
Možda bi bilo dobro da rečenice u dijalektu nekim znakom ili drugom bojom odvojiš od teksta pisanog standardnim hrvatskim.
Na trgancima - svaka čast!

klaudijak
29.09.2011., 18:00
hehe, a meni nikad nisu pasale nike kombinacije sa zeljem ni krpice ni glekice

klaudijak
29.09.2011., 18:00
dlapek malo sam editirala tekst, samo mi se ne vide sve slike, jel ih vi vidite

Francesca
29.09.2011., 18:03
Klaudija - moj naklon
Odusevio me recept i na "zagorskom" :cerek:
Trgance obozavam, i moja mama ih je cesto radila, za obitelj sa slicnim preljevom a za mene sa secerom :rofl:

Vide se slike samo se malo sporije otvaraju

Dlapek
29.09.2011., 18:04
dlapek malo sam editirala tekst, samo mi se ne vide sve slike, jel ih vi vidite

tekst je sad odličan,ali preporučujem da slike postaviš ponovo - ne vide se.

klaudijak
29.09.2011., 18:06
a vidim da ne otvara, nekaj mi imageschack šteka...