PDA

View Full Version : Komentiranje petog gastronomskog natječaja: Tradicijska jela hrvatskog Zagorja

stranice : 1 2 3 4 [5] 6 7

polly
06.10.2011., 13:22
I ja ih radim bez paprike i sveki i zagorske susede...I ne nalijevam ih čistom vodom nego onom u kojoj su se kuhale.

pa direktno su se kuhale tak da već jesu u juhi
vidjela sam varijante sa i bez paprike, kak kome paše i kak je naučen
meni svejedno, draže su mi iz rola :klopa:

kad smo već kod paprike, kod mene nse nikad paprika nije dodavala u kiselo zelje

Elöise
06.10.2011., 13:24
Uf, Pelle, sviđa mi se kako izgleda taj tvoj dinstani kupus. :D Morat ću praviti. Ili majku zamoliti. :nije dugo jela kiseli kupus:

Sabaa
06.10.2011., 13:50
Sva su mi jela fantastična, ali štrukli na juhu bude uspomene, njih nisam jela od kako mi je baka umrla.

sly47
06.10.2011., 13:55
Sad tek vidim da imaju jos jedni štrukli:zvrko::cerek:

Surlica, pohvale za strukle na juhu!

za ih znam bez crvene paprike, ali to su valjda sitne varijacije ....

štrukele na juhu obožavaaam :zvrko:

mislim da su štruke na juhu od moje majke najfinije jelo koje postoji :D

i ona ih radi sa crvenom paprikom - doduše nije zagorka :zubo:

meni su štrukli favoriti samo teško se odlučiti koji točno jer su mi i od taje i klaudije i sad ovi na juhu :zvrko:

MalaMulica
06.10.2011., 14:05
Morat ću zamoliti modulaturicu u civilu da bana ove koje su stavili štruke :durica :ro fl:
pokvarili su mi se modulatorski alati za bananje :ne zna: :zubo:

pelle, a ono...izgleda ok.. :kava:

:rofl: meni je isto draža ova suša (suhija, manje mokra, više suha, manje vlažna...:misli:) varijanta! s tim da, narafno, meso bi ti ostavila na pijatu! :zubo: al kiseli kupus i restani krumpir ti izgledaju božanstveno :s

i koga vraga smišljaš za natječaj? ajd meni reci http://www.pic4ever.com/images/hanghead.gif, neću nikome odat :radio dalmacija: :cerek:

gven_s
06.10.2011., 14:29
Samo da vam se javim:w
Jako mi je drago što vas toliko sudjeluje u natječeju:cerek:

Čestitke svim sudionicima(ta.ji,cilli,dublin,Mulici,Pellpratu,sp icu,surlici,azzie_elbub,Orphea,klaudijak)mislim da nikoga nisam zaboravila:D

Za purino pero trenutno za mene vodi spic sa svojim gljivicama i špekom:klopa:

Ne stignem vam se javljati,ali kuham svaki dan:D

gven_s
06.10.2011., 14:34
Isusek,tek sad vidim Pelleove lokote-sorry spic, mislim da je Pelle trenutno prešao u vodstvo za guščiji rep:D

polly
06.10.2011., 14:35
Isusek,tek sad vidim Pelleove lokote-sorry spic, mislim da je Pelle trenutno prešao u vodstvo za guščiji rep:D

on bu s njima pobijedil isto kak i ti s makačima :zubo:

Dlapek
06.10.2011., 14:37
pa direktno su se kuhale tak da već jesu u juhi
vidjela sam varijante sa i bez paprike, kak kome paše i kak je naučen
meni svejedno, draže su mi iz rola :klopa:

kad smo već kod paprike, kod mene nse nikad paprika nije dodavala u kiselo zelje

ovak:
štruklini se kuhaju vu jenom loncu.
U drugu rajnglu deneš svinjsku mast i na njoj prepečeš malo luka.
naliješ juhom u kojoj su se kuhali štrukli,kad prokuha nutra i štrukle deneš.
To je tehnološki proces kod mene.

polly
06.10.2011., 14:39
....
To je tehnološki proces kod mene.

kod mene bi tehnološki proces išao kao kod surlice
da to radim :zubo:

Dlapek
06.10.2011., 14:41
baš!
Dva najbolja jela dosad - van konkurencije.

gven_s
06.10.2011., 14:45

A kaj ćeš,nekima se živo fućka za slavu,samo su im pare na pamati:zubo:

Nego kuhala sam ja još toga(domaće široke rezance, koje sam sama zamjesila, u nekoliko navrata u raznim kombinacijama,slano i slatko,pa recimo školjkice s pekmezom,štrudlu s višnjama i tak,al nisam stigla fotkati:rofl:).
A ono što sam planirala prije za natječaj nisam spremila,jer nemam odgovarajućeg materijala pri ruci,a zbog obaveza nisam u mogućnosti otići po njih.
Ali danas sam skuhala nešto standardno,nekaj fino i nekaj kaj često kuham i uspjela sam pofotkati:D,pa bude još jedan uradak za natječaj,ako fotke uspiju.

E da i ja sam se začudila paprici u juhi sa štruklima.

Plavooka Sanja
06.10.2011., 18:23
Surlica i štrukli na juhu :klopa:

usvoji i mene pored Dore K. :durica
ak ona guli krumpire, ja bum čistila salatu :cerek:

surlica
06.10.2011., 18:42
Surlica i štrukli na juhu :klopa:

usvoji i mene pored Dore K. :durica
ak ona guli krumpire, ja bum čistila salatu :cerek:

:lol: :rofl: koga bumo za meso zadužile, pardon ribu? :cerek:

Plavooka Sanja
06.10.2011., 18:44
:lol: :rofl: koga bumo za meso zadužile, pardon ribu? :cerek:

pellea, sam se prijavio :D

surlica
06.10.2011., 18:51

ekipa :rofl: :lol:

surlica
06.10.2011., 19:33
gven_s :s :s :s :s
IZVRSNOOOOOO!!! kak to dobro zgledi :eek:

Pellaprat
06.10.2011., 19:34
Gven, predivno, mirišu šljive iz ekrana. Bravo !

polly
06.10.2011., 19:37
auuuuuuuuuuu :eek:
prekrasna pisanica :cerek:

dobra ti taktika, najbolje ne stavit u natječaj :zubo:

Pellaprat
06.10.2011., 19:40
auuuuuuuu Pelle.... :
Hvala surlice
Pelle:
Hvala Taja

[QUOTE]
Hvala Orphea.
[QUOTE=spic;36097248]pelle, iznutrice za novi natječaj i dajem ti glas
Sad si i ti u Polkinoj crnoj knjižici. :lol:
pelle :eek :
majstore!

Hvala maredoo.
Kaj Pelle opet samo vadi mast ....
Hvala coflek, moram malo.: D
Uf, Pelle, :
Hvala Eloise.

al kiseli kupus i restani krumpir ti izgledaju božanstveno :s
i koga vraga smišljaš za natječaj? ajd meni reci http://www.pic4ever.com/images/hanghead.gif, neću nikome odat :radio dalmacija:
:lol::lol::lol: Hvala CMMM.
Isusek,tek sad vidim Pelleove lokote...
Hvala gven.
Kad sam hrabar.
ekipa :rofl: :lol:
Dream Team :cerek:

ta.ja
06.10.2011., 20:14
Gven odlično izgleda, a i nešto slično radim pa znam da je fino. Samo ... ne vjerujem da je vrhnje za kuhanje bilo sastojak tradicijskih jela.

Orphea
06.10.2011., 20:30
gven_s, mogu zamisliti okus, i sviđa mi se:).

Gipsyqueen
06.10.2011., 20:35
Pelle, odlično! Šteta što nije u konkurenciji, ali vjerujem da će ti iduće jelo biti neka teška "bolesnoća". :cerek:

Gven, ajme, ajme! :lux: Obožavam lungiće sa šljivama. :cerek:

MalaMulica
06.10.2011., 20:55
gven, napravila si porciju taman za pelleta :rofl:

odlično izgleda! :cerek: ja sam malo sumnjičava prema takvim slatko-slanim kombinacijama!
jedem ja suhe šljive u tingulu npr, al tu su samo u toću, sitno sjeckane, ovako kad su u komadu, to mi već ne paše :ne zna:

rezanci su savršeni :s :cerek:

solar
06.10.2011., 21:12
ajmo po redu.. (samo da prije toga napomenem da je natječaj baš super i da mi je tema izvrsna :zubo: )

pita od jabuka, bučnica, štruklji i još jedni štruklji - sve volim :klopa:

ne mogu se odlučiti za favorita.

pelle i lokoti van konkurencije.. nekako mi je taj dio leđa posebno drag. i anatomski poznat. :zubo:

ona suhlja varijanta bi mi sad tako fino legla... miriši do sim :mig:

i onda me za kraj gven uništila :)

bravo, bravo svi!

jesam li spomenuo da mi je ovaj natječaj najbolji do sad :misli:

polly
06.10.2011., 21:15
....
jesam li spomenuo da mi je ovaj natječaj najbolji do sad :misli:
banat ću te :kava:

nisam pellea pohvalila osim kaj sam mu papriku spočitnula
meni je to jako draga zimska kombinacija, pajcek, zeljeko i krumpač, istina da mi je draži krti pajcek, pa još kad je malo osmuđen uuuuuuuuuuu veselju nema kraja
no i ovak :klopa:

solar
06.10.2011., 21:18
26 jela.. a još 10 dana. :zubo:

polly
06.10.2011., 21:19
sutra imam buču s pireom :klopa:
tradicijski bum se vubila u tome

Pellaprat
06.10.2011., 21:20
Pelle, odlično! Šteta što nije u konkurenciji, ali vjerujem da će ti iduće jelo biti neka teška "bolesnoća". :cerek:

:

Nemrem naći dovoljno teške "bolesnoće" u tradicijskom. :tuzni:

solar
06.10.2011., 21:22
Nemrem naći dovoljno teške "bolesnoće" u tradicijskom. :tuzni:

vjerujem da ćeš se snaći :D

zakaj ti ovi lokoti nisu u konkurenciji :tuzni:

MalaMulica
06.10.2011., 21:27
26 jela.. a još 10 dana. :zubo:

:rofl:

ovo je kao meni upućeno, jel? :kava:

samo da znaš, na mojoj tikvičastoj temi nije bilo dozvoljeno postanje recepata koji nisu u konkurenciji! :raspa:
tako da je konačna brojka sudionika tek broj jela u natječaju, a takvih imaš manje od 26 :raspa:

HA! :kava:

edit: i tvoj natječaj traje 24 dana! :eek: moj je trajao 18! kako sad to? :mama:
modovi gastronomije mi namjerno ovo čine :cry:

polly
06.10.2011., 21:30
....

HA! :kava:

mora još on kuhat, pelle 2 put, dlap, nadam se da će se i taja odvažit još na nešto, ..... ima ih još dosta koji bi mogli još jedno ili dva
tak da bumo vidli :zubo:

:misli: imam krasan buncek
sam kaj ja nis u konkurenciji :503:

MalaMulica
06.10.2011., 21:31
polly, pročitaj edit! :503:

kako? kako? :503:

šta niste rekli 3 tjedna da će bit? :ne zna:

očekujte da ću ja dramit po pdf-u danima ako njegov natječaj bude uspješniji od moga :ne zna:

solar
06.10.2011., 21:32
dogovorite se sa supermoderatorom :kava:

Pellaprat
06.10.2011., 21:35
banat ću te :kava:

nisam pellea pohvalila osim kaj sam mu papriku spočitnula
meni je to jako draga zimska kombinacija, pajcek, zeljeko i krumpač, istina da mi je draži krti pajcek, pa još kad je malo osmuđen uuuuuuuuuuu veselju nema kraja
no i ovak :klopa:

Vidio sam ja papriku, al se nisam htio igrati s crnom knjižicom. :pametan:

Sretao sam lokote u zelju ili repi na bijelo, doduše rijetko, vidio sam da neki stavljaju samo paradajz koncentrat, ali ovo s paprikom je najčešće, a da ne govorim koliko je zelje "na bijelo" nefotogenično.

Osmuđeni komad sam izvadio prije fotkanja, jer u prave lokote ne ide, a i meni je draže. :cerek:

Doria
06.10.2011., 21:40
Lu-ngi-c s sljivama :cheer: :cheer:. Kak je to fino, tvoj izgleda prekrasno :lux:

polly
06.10.2011., 21:42
....

edit: i tvoj natječaj traje 24 dana! :eek: moj je trajao 18! kako sad to? :mama:
modovi gastronomije mi namjerno ovo čine :cry:
složila sam tak da se kuha od petka zaključno s nedjeljom pa se u tjednu glasa i u petak ide nova tema
nisma dane brojala
obrati se deedyu :kava:

....

očekujte da ću ja dramit po pdf-u danima ako njegov natječaj bude uspješniji od moga :ne zna:

..
ima tome lijeka :kava:

njah

.... da ne govorim koliko je zelje "na bijelo" nefotogenično.....

a šta je ovo natjecanje za mis?

MalaMulica
06.10.2011., 21:56
neću, nije mi baš lega :kava:

složila sam tak da se kuha od petka zaključno s nedjeljom pa se u tjednu glasa i u petak ide nova tema
nisma dane brojala
obrati se deedyu :kava:
pa mogla si tako i meni :503:

sad će još ispast da je njegov natječaj uspješniji :mama:

ima tome lijeka :kava:
opet prijetiš http://www.pic4ever.com/images/154fs232528.gif

Pellaprat
06.10.2011., 22:02
neću, nije mi baš lega :kava:

Kako ? Na leđa ? Bole ga, budi tolerantna.:rofl:

Nije još, ali je očito da će biti.:rofl:

Zar ti neće biti slađe pobijediti na najuspješnijem natječaju ? :cerek: :lol:

MalaMulica
06.10.2011., 22:12
Kako ? Na leđa ? Bole ga, budi tolerantna.:rofl:
očekivala sam od tebe ovakav komentar :rofl:

predvidljiv si :kava:

Zar ti neće biti slađe pobijediti na najuspješnijem natječaju ? :cerek: :lol:
a misliš da ću pobijediti? :o
je, i ja tako mislim! :raspa: :zubo:

nećem više, polly :no:

Orphea
06.10.2011., 22:12
pa mogla si tako i meni :503:

Budi mudra;). Ako njegov i bude uspješniji, uvijek se moš vadit na to da je duže traja:rofl:.

ivkaa
06.10.2011., 22:29
Pele jesi li siguran da si dobro izabrao jelo koje ide u konkurenciju :misli:
Jer ovo jelo izgleda odlično :klopa:

Gven lungići i šljive :cerek:

Dlapek
06.10.2011., 22:41
Gven,da nisam vidjela tvoj nick mislila bih da je Pellapretovo jelo.
Ovo jelo volim u umaku,ali i ovako izgleda jako dobro.

Pellaprat
06.10.2011., 23:02
Pele jesi li siguran da si dobro izabrao jelo koje ide u konkurenciju :misli:
Jer ovo jelo izgleda odlično :klopa:

:

Hvala :cerek:

Nisam siguran, birao sam meni najdraže, između 4 vrlo draga, nadam se da nisam pogriješio.:ne zna: Suditi će javnost.

coflek
06.10.2011., 23:53
Ne znam kaj me tjeralo da si opet idem pogledati sva jela od pocetka....valjda sam mazohist:ne zna:
:Slin:

Nisam komentirala Azzie elbub. čestitke na piti od jabuka. vidim da si u pitu stavila i orahe i to me podsjetilo na dosta rasiren obicaj u zagorju stavljanja oraha u kolače s jabukama. mozda si to znala, a mozda i ne, ali eto to sam zapazila u tvom receptu:)
edit: malo mi je cudno sa narezanim jabukama, više bi pasalo sa naribanim, al ok :)

Gven, a to je to s čim si nam se prijetila!:cerek:
čestitke! lungic zgleda odlicno.

spyker22
07.10.2011., 00:12
Oduševili me klaudijini štrukli. I prošli je natječaj imala nešto dobro.
Ža mi je što štrukle na juhu nikad nisam proba, al volim štrukle pa ne sumnjam da bi mi se svidili i ovi by surlica.
Pellovo baš dobro izgleda, al nije moj prvi izbor spize...zato bi se stari moj u tome davio.
Gven me opet oduševljava. Poslije makača sad i pečenica punjena šljivama. Izgleda fenomenalno, a i porcija je mmmm..taman.

..strepa, makači, trganci, varivo s ječmom, štrukle x2, špicova manistra, bučnica, lungić..sva srića pa me neće bolit glava od previše premišljanja. Ionako sam već izabra :D

Je..je, dosadan sam, al opet moram pohvalit natječaj. Meni je posebno zanimljiv jer mi ovakvu spizu ne spremamo..osim mlinaca, knedli, bučnice i štrukli (ledovih :tuzni:) meni je sve novo.

Dora K
07.10.2011., 07:38
mora još on kuhat, pelle 2 put, dlap, nadam se da će se i taja odvažit još na nešto, ..... ima ih još dosta koji bi mogli još jedno ili dva
tak da bumo vidli :zu bo:

:mi sli: imam krasan buncek
sam kaj ja nis u konkurenciji :503:

joj, daj prestani stalno spominjat svu tu finu hranu, prvo si me sjetila na grah s repom i nemrem si repu van iz glave izvadit, hodam po gradu i razmisljam o kiseloj repi.... sad buncek.... buncek.... di da ja tu kupim... buncek? :503:

:mama:

(ne usudim se sama upustat u izradu bunceka :zubo:)

gven sve pohvale, ja sam mislila ovaj vikend delat Stubicku s domacim rezancekima, ali dok se ja otelim, naja.... prekrasno zgleda, bas kak treba :mig:
A tak i tak nemrem nac ni svoj digitalac, ni onaj kabel kaj moram ustekat u komp da prebacim slicke....pa je bolje ovak :mig:

Pohvale svima, otvorim natjecaj i mam mi se nekaj jede.... do sad sam slozila i piceka s domacim mlincima i juhicu s domacim rezancima, sutra bum onda bucnicu (jucer nasla one zelene tikve bas za bucnicu na drugom kraju grada pa sam ih telila javnim prevozom skup s hiperaktivkom, njezinim biciklom i kacigom.... kokosh.... kokosh.... :zubo:), pa bih mogla pileci paprikas s noklicama ili dinstano zelje, restani i ovaj fileic kaj mi sad cami u fridzu.... eheheh....

E i vugurke na cuspajz, aha....

Dlapek, moji tamane glajhgevigt s orasima i cukrom ko bedasti, fala :D

Mozda se i osokolim da napravim... strukle? TakomiBogpomogao....

Mh, pol osam je, a meni se jede buncek.... buncek.... :503:
:504:

NitkoPoseban
07.10.2011., 08:27
Ja bi papala ovo od Gven, sad :facepalm:.
Znam da je 8 i po ujutro al računajte da se raaaaane dižem (skupa s Milenom).

solar
07.10.2011., 08:34
nitkica, mileno naša :rofl:

maredoo
07.10.2011., 08:52
meni nekak to vrhnje ne ide sa šljivama u ovoj kombinaciji :ne zna:

:nijedanebiprobala: :zubo:

Dlapek
07.10.2011., 08:53

:nijedanebiprobala: :zubo:

Oooooo...ide,ide.I to kak fino.

polly
07.10.2011., 08:56
... razmisljam o kiseloj repi.... ....
bude, bude, doma bol bolujem pa bu nakon toga
i kak nema bunceka :confused: meni je stric donosil bunceke iz misteriozne države u eu :ne zna:

Ja bi papala ovo od Gven, sad :facepalm:.
.....
:eek: pa ni vrag da ti se dopalo nekaj od zagorske kuhinje
aaaaaaaaaaaaa, ti si više za vlastelu neg za kmete :D

....
tebi nejde ali ide :klopa:

maredoo
07.10.2011., 08:59
ma joj, volim ja vrhnje i u "grešnijim" kombinacijama, samo si nekak mislim da nije baš tradicijski zagorsko... no možda se varam :D
i do sada sam šljive većinom viđala u crvenim i tamnim umacima

gven_s
07.10.2011., 09:21
Jutro svima!!!

Hvala svima kojim se sviđa,nadam se da ćete isprobati recept.

Da sada ne repliciram svima evo samo nekih osvrta na napomene koje su mi zapele za oko.

Ovako stavila sam vrhnje za kuhanje,znam da se to možda tako nije zvalao,ali ne radi se o klasičnom slatkom vrhnju,tj.radi se o onom nezaslađenom(danas se u mnoga vrhnja dodaje šećer,pa nisam htjela da dođe do zabune).

I evo opet priče iz djetinstva vezano uz to vrhnje(nemam 100 godina mada tako zvučim:rofl:).

Naime moja baka je imala puno krava i radila sir i vrhnje za prodaju.Dakle to "vrhnje za kuhanje"se nekada dobivalo na način da se domaće mlijeko od krava nakon što se ohladilo ,u ćupovima u podrumu, obralo dok je još slatako(za razliku od kiselog vrhnja,koje se obiralo sa kiselog mlijeka),znači to je onaj sloj ispod kožice koji se uhvati na mlijeku.Meni je najsličnije tome danas-vrhnje za kuhanje.Eto od tuda vrhnje za kuhanje.
Molim Pellea da se uključi sa svojim znanjem i ispravi sve što sam krivo napisala,jer što se tehnologije izrade mliječnih proizvoda tiče,a i terminologije, nisam baš potkovana,zaostala sam na biokemijskim procesima(vidim da se on kuži u tehnologiju mesa,pa mislim da mu ni ova sa mlijekom nije strana).

Kaj se tiče umaka ima ga dosta,ali sam ga smjestila ispod meseka,jer mi se činilo da je na taj način jelo puno fotogeničnije,a inače nisam baš neki jači fotograf,pa se služim trikovima.
Naime i ja volim kada sve pliva u umaku:klopa:
Porcija je veća,al kod mene se uvijek obilno jede:raspa:

Ovo jelo jako često pripremam,jer moja bolje polovica obožava voćno-mesne kombinacije,baš kao i ja.

Imam neka pitanja:
1.Zašto Solar još uvijek nije ništa skuhao???Sole,nemoj nas mučiti:D
2.Kada će nas Pelle sve dotuči svojim jelom koje će ući u konkurenciju.
Pa nemrem više zdurati:rofl:

I da nisam se ja niš prijetila nikakvim jelima:rofl:
Ako uspijem nabaviti divljač i kestene budem i to pripremila,ovako van konkurencije,a i boem kocke su mi u planu:D

Nego još ne vidim" bijele žgance"ovdje(mislim na ove od krumpira) i znate što još,nitko se nije sjetio hrena.Pa i on se koristio u Zagorju.

Veselim se svim vašim novim jelima:lux:

maredoo
07.10.2011., 09:25
E Gven da znaš da mi čitaš misli o bijelim žgancima... i ja si mislila kak ih nitko nije stavio...

solar
07.10.2011., 09:56
kuhana šunkica sa hren sosom bi bila fotogenična.. ili još bolje buncek :klopa:

ta.ja
07.10.2011., 10:40
Ovako stavila sam vrhnje za kuhanje,znam da se to možda tako nije zvalao,ali ne radi se o klasičnom slatkom vrhnju,tj.radi se o onom nezaslađenom(danas se u mnoga vrhnja dodaje šećer,pa nisam htjela da dođe do zabune).

Moram se osvrnuti na ovo, jer mi to vrhnje za kuhanje strši u tradicijskom receptu. Klasično slatko vrhnje (ono u čašici) nije vrhnje s dodatkom šećera.

think.pink34
07.10.2011., 11:01
Imam već nekoliko dana neodoljivu potrebu prokomentirati ovu temu...nemojte me krivo shvatiti, ali jako sam emocionalno vezana za Hrvatsko zagorje. moja baka po mami /nona kako smo je mi zvali/ je sa svojih 18 godina iz Zagorja zbog ljubavi došla u Hrvatsko primorje, točnije na Kvarner. Do prije 3 godine kada nas je napustila dobivala sam od nje najveću moguću ljubav na svijetu. Ali to nije tema.....
Dakle, sva ova jela /ili gotovo sva/ koja sam ovdje pročitala i vidjela slike mene strašno i ludo asociraju na mirise nonine kuhinje. Jedino što nisam znala za njenoga života je da nikada više nigdje /pa ni u svojoj kuhinji/ neću osjetiti takve božanstvene mirise. Koliko mi fali ona toliko mi fale njena jela koja su me svaki dan čekala na stolu kada bi se vratila iz škole, sa fakulteta ili kasnije sa posla.
Nadam se da vas nisam previše zagnjavila....čestitam budućem pobjedniku....ja nažalost ne znam niti jedan njen recept, jer je ona smatrala da ću imati vremena naučiti....i sad ovako skupljam recepte i pokušavam otkriti onu najveću tajnu....zašto moj brat svaki dan za ručkom kaže:"Jako je fino, ali nije kao nonino!"

NitkoPoseban
07.10.2011., 11:11
...
:eek: pa ni vrag da ti se dopalo nekaj od zagorske kuhinje
aaaaaaaaaaaaa, ti si više za vlastelu neg za kmete :D

Pa dobro jutro Poli, normalno da sam za vlastelu kad sam kmet. Vi cijelo vrijeme u sebe ubacujete svakakve delicije pa slinite na kmetsku hranu. ja svaki dan jedem kmetsku hranu pa slinim na delicije :rofl:.

Al da ne bude zabune, volim ja svoju kmetsku hranu. Neku i obožavam.
Dođem jučer doma a za ručak me čeka jedno od najomiljenijih jela. To sigurno nikad nećete vidjet pofotkano vidi pravila :facepalm:. Radi se o "kalandraki s javorikun" :Slin: :klopa:, čak je i ime grozno :facepalm: (krumpir gulaš sa lovorom).

polly
07.10.2011., 11:21
ma joj, volim ja vrhnje i u "grešnijim" kombinacijama, samo si nekak mislim da nije baš tradicijski zagorsko... no možda se varam :D
i do sada sam šljive većinom viđala u crvenim i tamnim umacima
vrhnje za kuhanje nije jer ga ovakvog kakvo je nama poznato iz dućana nije niti bilo, ali vrhnje iz ćupova je

...Radi se o "kalandraki s javorikun" :Slin: :klopa:, čak je i ime grozno :facepalm: (krumpir gulaš sa lovorom).
meni tu niš nije grozno
ni ime, ni jelo, a nije mi niti grdo za vidjet

gven_s
07.10.2011., 11:33
Moram se osvrnuti na ovo, jer mi to vrhnje za kuhanje strši u tradicijskom receptu. Klasično slatko vrhnje (ono u čašici) nije vrhnje s dodatkom šećera.
Koliko znam bilo je na početku natječaja natezanja oko vrhnja,pa sam odlučila da izbjegnem dodatna objašnjavanja vrhnjem za kuhanje.Vidim nije mi uspjelo:rofl:
Ovo u čašici sa zlatnim(žutim)poklopcem se ne sjećam kada sam kod sebe u trgovini vidjela.
Kaj ćeš živim u zabiti,ovdje svi briju slatko vrhnje u teterpaku:D
kuhana šunkica sa hren sosom bi bila fotogenična.. ili još bolje buncek :klopa:
Imam buncek,ali ga ipak nekako vidim na kiselom zelju:D
Šunka mi je više za hren,pogotovo u kruhu....
Uhh kako to obožavam:klopa:

vrhnje za kuhanje nije jer ga ovakvog kakvo je nama poznato iz dućana nije niti bilo, ali vrhnje iz ćupova je

meni tu niš nije grozno
ni ime, ni jelo, a nije mi niti grdo za vidjet

Na žalost od svega je ostao stari podrum i kuća,a ćupovi su odavno negdje potrti.

NitkoPoseban ja volim krumpir gulaš:klopa:

polly
07.10.2011., 11:38
...
Na žalost od svega je ostao stari podrum i kuća,a ćupovi su odavno negdje potrti.
.....

meni je žal kak pesu kaj nisam neke stvari uzela kad se kuća od bake i dede raskućivala
jedna od tih su ćupovi
ajd da je bar netko uzeo da ima kakve koristi neg ošlo u smeće

šunka u kruhu :s
tokad napravim ja ili moja mama onda se ubijemo
onak fiiiini nasaftani kruh i šunkica još lagano topli i hrpe hrena

vani je potop
taman za kakvu sarmicu i buncija na zelju :D

gven_s
07.10.2011., 11:43
Nemrem se danas s tim delicijama baviti, imam dječji rođendan!
Ali buncek je ovih dana definitivno na redu:klopa:

Pellaprat
07.10.2011., 11:46
I evo opet priče iz djetinstva vezano uz to vrhnje(nemam 100 godina mada tako zvučim:rofl:).

Naime moja baka je imala puno krava i radila sir i vrhnje za prodaju.Dakle to "vrhnje za kuhanje"se nekada dobivalo na način da se domaće mlijeko od krava nakon što se ohladilo ,u ćupovima u podrumu, obralo dok je još slatako(za razliku od kiselog vrhnja,koje se obiralo sa kiselog mlijeka),znači to je onaj sloj ispod kožice koji se uhvati na mlijeku.Meni je najsličnije tome danas-vrhnje za kuhanje.Eto od tuda vrhnje za kuhanje.
Molim Pellea da se uključi sa svojim znanjem i ispravi sve što sam krivo napisala,jer što se tehnologije izrade mliječnih proizvoda tiče,a i terminologije, nisam baš potkovana,zaostala sam na biokemijskim procesima(vidim da se on kuži u tehnologiju mesa,pa mislim da mu ni ova sa mlijekom nije strana).

Slatka vrhnja najvećih proizvođača u RH (Dukat, Vindija, Megle, Veronika itd) nisu zaslađena.
Osnovna i najvažnija razlika između "Slatkog vrhnja" i "Vrhnja za kuhanje" je:
Slatka vrhnja uglavnom sadrže 30% ili više m.m. , vrhnja za kuhanje se tipiziraju na 20% m.m. i sadrže sredstava protiv zgrušnjavanja i sredstva za zgušnjavanje, zato npr. nikada ne možeš od vrhnja za kuhanje napraviti šlag.

Ostalo si već sve sama napisala.
Danas industrija za dobivanje slatkog vrhnja uglavnom koristi metodu centrifugiranja ali postoje i druge, suvremenije koje se baziraju na uvođenju vodene pare pod velikim pritiskom no to već spada u tehnologiju a ne ovdje.
Meni je najvažniji onaj dio da je dobro slatko vrhnje npr Veronika veliki mljac :klopa: dok mi je vrhnje za kuhanje okusom potpuno neprihvatljivo jer me okusom asocira na nešto sintetičko i bezukusno.

polly
07.10.2011., 11:46
.... imam dječji rođendan!
.....

pa napraviš nekaj prigodno
mene su klinci jednom tražili da im napravim puru s mlincima za rođendan jer da im je preko glave sendvića i pizza na proslavama :rofl:

solar
07.10.2011., 11:49
Imam već nekoliko dana neodoljivu potrebu prokomentirati ovu temu...nemojte me krivo shvatiti, ali jako sam emocionalno vezana za Hrvatsko zagorje...

baš mi je drago :)

joj kak volim ovaj natječaj :cerek:

Pellaprat
07.10.2011., 11:51
meni je žal kak pesu kaj nisam neke stvari uzela kad se kuća od bake i dede raskućivala
jedna od tih su ćupovi
ajd da je bar netko uzeo da ima kakve koristi neg ošlo u smeće

Ja to nemrem oprostiti mojoj ženi. Njena je baka imala sve te posude i ono mlatilo za putar i čuda toga. I to je sve neki mulac iz sela odnio i prodao za par kuna na sajmu.:(

Pellaprat
07.10.2011., 11:54
baš mi je drago :)

joj kak volim ovaj natječaj :cerek:

I trebaš, pogotovo što će tvoja tema biti ili već je, najuspješniji natječaj do sada. :cerek::rofl::cerek:

polly
07.10.2011., 11:59
Ja to nemrem oprostiti mojoj ženi. Njena je baka imala sve te posude i ono mlatilo za putar i čuda toga. I to je sve neki mulac iz sela odnio i prodao za par kuna na sajmu.:(

za to mlatilo me vežu uspomene
išla sam jednom ulupat putar kao pa to je niš, malo lupaš i gotovo, dušu sam skoro ispustila :rofl:
a kad se sjetim vrhnja i kiselog mlijeka iz tih ćupova
kiselo mlijeko je bilo takvo da se moglo jest vilicom i nožem, zver mi ne vjeruje da je to istina

stric je bio nasljednik tak da :(

Dlapek
07.10.2011., 12:05
ovdje.
Meni je najvažniji onaj dio da je dobro slatko vrhnje npr Veronika veliki mljac :klopa: dok mi je vrhnje za kuhanje okusom potpuno neprihvatljivo jer me okusom asocira na nešto sintetičko i bezukusno.

isto.
S tim da ja u Zagorju imam Štefu od koje svaki četvrtak uzimamo sir i vrhnje i mlaćenicu...
Vrhnje je zagorski trade mark i ne možebiti domaćije i "tradicijskije" nego kaj jest.
Kad se sam spomenem picekovine u vrhnju s trgancima.....

Dlapek
07.10.2011., 12:07
za to mlatilo me vežu uspomene
išla sam jednom ulupat putar kao pa to je niš, malo lupaš i gotovo, dušu sam skoro ispustila :rofl:
kiselo mlijeko je bilo takvo da se moglo jest vilicom i nožem, zver mi ne vjeruje da je to istina

I u Lici su čuvali kiselo mlijeko u takvim ćupovima i "rukatkama".Imali smo ih nekoliko ,još su u kući.
Ja sam uspjela umutiti putar u "stapu".U Lici se ta visoka uska posuda za pravljenej maslaca zove "stap".Imala sam muskulfiber i grudu putra.
hehehehe

maredoo
07.10.2011., 12:13
moja baka je mlatila putar :tuzni:
e da mi je ova pamet bila tada...
:nije se dala u kuhinju osim kad treba jesti:

Vespers
07.10.2011., 12:27
Iako Istrijanka, na pol, ja bi se odmah mijenjala za ovu finu klopu iz Zagorja :klopa: Sve tako fino izgleda! Bravo!

MalaMulica
07.10.2011., 13:06
I trebaš, pogotovo što će tvoja tema biti ili već je, najuspješniji natječaj do sada. :cerek::rofl::cerek:

http://www.pic4ever.com/images/snapoutofit.gif

nema veze, još uvik mi ostaje zadovoljstvo što sam bila bolja od tebe u natječajima :raspa:

http://vadrouilles.moto.free.fr/smileys/pfft1.gif

e, ti ćupovi o kojima pričate, jel to ona uska visoka drvena 'bačva' koja je na sebi imala metalne prstenove? :misli: ja sma to zvala mala bačva kad sam bila mala! to je i moja baka imala, al bog isus zna di je to! :rolleyes:

spyker22
07.10.2011., 13:09
Ja sam uspjela umutiti putar u "stapu".U Lici se ta visoka uska posuda za pravljenej maslaca zove "stap".Imala sam muskulfiber i grudu putra.
I kod mene..ima sam ga kući kad sam bio mali, al onda ga je neko uzeo, odnio, šta li..i stap i stari lopar s izrezbarenim ornamentima.

e, ti ćupovi o kojima pričate, jel to ona uska visoka drvena 'bačva' koja je na sebi imala metalne prstenove? :misli: ja sma to zvala mala bačva kad sam bila mala! to je i moja baka imala, al bog isus zna di je to! :rolleyes:
Upravo ta! :mig:

gven_s
07.10.2011., 13:10
pa napraviš nekaj prigodno
mene su klinci jednom tražili da im napravim puru s mlincima za rođendan jer da im je preko glave sendvića i pizza na proslavama :rofl:
Bi ja,al ovo su ti sve djeca koja ne da ne jedu neke stvari,nego nikad čušpajz valjda u životu vidjeli nisu:504:

Njihove mame se uglavnom čude što je kod nas doma skoro svaki dan kolač,a i svaki dan je nešto svježe skuhano:ne zna:

Pellaprat hvala na pojašnjenju;uvijek je dobro nešto novo naučiti:)
Veronikinih proizvoda se nisam sjetila:brukica:,a nisam sigurna da li prodajno mjesto koje je meni najbliže uopće radi:ne zna:

Ja sam neke stare stvari uspjela sačuvati,kao drvene lopareka,pa drveno korito za mjesiti kruh,preslicu,stup za putar(ali keramički),nešto ručnika,fertuna,plahti,staru peglu i tako još neke sitnice,ali tkalački stan,kolovrati,preše za grožđe i sl.su nepovratno izgubljeni:tuzni:
Doduše za to bi mi trebao muzej da imam sve gdje čuvati.

Zoey
07.10.2011., 13:17
ja sanjam onu zagorsku juhu otkad sam vidla sliku. :D

Dlapek
07.10.2011., 13:20
Bi ja,al ovo su ti sve djeca koja ne da ne jedu neke stvari,nego nikad čušpajz valjda u životu vidjeli nisu:504:

Njihove mame se uglavnom čude što je kod nas doma skoro svaki dan kolač,a i svaki dan je nešto svježe skuhano:ne zna:

.
joooj kakve su to drame bile kad su moji slavili roćkase bez pizze i hambija.
Ja nisam popuštala i s vremenom se navikli pa smo se jedva riješili tih noćnih mora zvanih "dječji rođendan".
Sjećam se jedne mame koja je poslije rođendana zvala da pita kaj je to dijete jelo kod nas da ne prestaje pričati o tome jer hoće baš to.
Bila je u pitanju obična štruca.Dete vidlo prvi put.
A ja pekla štrucu pa im stavljala na male kruheke,onak za zalogaj.

polly
07.10.2011., 13:35
.....

e, ti ćupovi o kojima pričate, jel to ona uska visoka drvena 'bačva' koja je na sebi imala metalne prstenove?...
otprilike ovo, nemrem nać bolju sliku
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRXYYZHst-6E8NmPIzwzWAN9FyCT4zFCv4Kr7isaNgnG_GSLHxbGKKHtrdO
ovaj je malo lepši
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSL_9n7in1aHpsLMO7H3HTbRwkTgzx3H B_gvF_NneB5wBDL62O9
u tome se kiselilo mlijeko
u "visokoj, uskoj, drvnoje bačvi" se tukao putar
....

Ja sam neke stare stvari uspjela sačuvati,kao drvene lopareka,pa drveno korito za mjesiti kruh,preslicu,stup za putar(ali keramički),nešto ručnika,fertuna,plahti,staru peglu i tako još neke sitnice,ali tkalački stan,kolovrati,preše za grožđe i sl.su nepovratno izgubljeni:tuzni:
Doduše za to bi mi trebao muzej da imam sve gdje čuvati.
ja nažalost niš, moj stari ne voli stare stvari, njemu nije bilo interesantno za išta pospremiti, a i mislim da ga s godinama hiće u depresiju pomisao na stara vremena, rađe hiti neg da cmolji nad tim
mama ima svoju preslicu :zubo:

gven_s
07.10.2011., 14:05
ja sanjam onu zagorsku juhu otkad sam vidla sliku. :D
Kod mene u nedjelju na ručku bude oko 12-15l takve juhe,pa ak ti je usput...:rofl:
joooj kakve su to drame bile kad su moji slavili roćkase bez pizze i hambija.
Ja nisam popuštala i s vremenom se navikli pa smo se jedva riješili tih noćnih mora zvanih "dječji rođendan".
Sjećam se jedne mame koja je poslije rođendana zvala da pita kaj je to dijete jelo kod nas da ne prestaje pričati o tome jer hoće baš to.
Bila je u pitanju obična štruca.Dete vidlo prvi put.
A ja pekla štrucu pa im stavljala na male kruheke,onak za zalogaj.
Ma ja sam do ove godine uvijek nešto doma pečeno radila za klince,ali sam skužila da masa klinace neće ni probati nešto što nije dostavljeno iz vana u kutiji.
Ono domaća pizza im je nepoznanica,a moji kupovnu neće ni gledati:ne zna:
To su klinci koji jedu isklučivo kekse iz dućana,kolače iz slastičarne ili čevape iz Rubelja i hamburgere iz McDonaldsa...mislim tako su navikli,i drugo ne žele ni probati.
Ja svoje pokušavam naučiti,da prvo probaju nešto,pa tek onda odluče,jel im nešto fino ili nije.

Mene su mame znale zbog dizanih slanih kiflica zvati:rofl:
Ali to je i na okupljanjima u školi uvijek glavni hit,ode sve do zadnjeg kifleka.

ja nažalost niš, moj stari ne voli stare stvari, njemu nije bilo interesantno za išta pospremiti, a i mislim da ga s godinama hiće u depresiju pomisao na stara vremena, rađe hiti neg da cmolji nad tim
mama ima svoju preslicu :zubo:
Ja s mojim imam sreće,još je gori od mene,po tom pitanju,obožava te starinske sitnice:)

Zoey
07.10.2011., 15:25
Kod mene u nedjelju na ručku bude oko 12-15l takve juhe,pa ak ti je usput...:rofl:

hijao... juha! jako je dobra, i lijepo je uslikana, ne sjecam se tko je to radio (mozda ti? :ne zna: *ne sjeca se*).

Pellaprat
07.10.2011., 15:45
Nije ! :zubo:
[QUOTE=polly;36113973]za to mlatilo me vežu uspomene

stric je bio nasljednik tak da :(
:D I ja sam probao, :brukica: . Taman kad se počelo razdvajati, kad sam vidio prvu mlaćenicu, onda sam opal preko tog mlatila.:rofl:

Kod nas su žena i punica bile jedini nasljednici, ali to se nije svidilo ženinom bratiću, koji je odnio sve što je mogao prodati tj. zamijeniti za gemište. I što ćeš napraviti ? Ajd ga tuži. Ma ko će ti danas procijeniti materijalnu vrijednost toga, o emocionalnoj da ne pričam. :mad:

hehehehe

Pa ti si mnogo snažna žena. :cerek:

Dlapek
07.10.2011., 15:48
Pa ti si mnogo snažna žena. :cerek:
ma nisam,negi ima grif : ravno dižeš ruku i onda samo pustiš da padne.

Dora K
07.10.2011., 18:21

Ma ja sam do ove godine uvijek nešto doma pečeno radila za klince,ali sam skužila da masa klinace neće ni probati nešto što nije dostavljeno iz vana u kutiji.
Ono domaća pizza im je nepoznanica,a moji kupovnu neće ni gledati:ne zna:
To su klinci koji jedu isklučivo kekse iz dućana,kolače iz slastičarne ili čevape iz Rubelja i hamburgere iz McDonaldsa...mislim tako su navikli,i drugo ne žele ni probati.
Ja svoje pokušavam naučiti,da prvo probaju nešto,pa tek onda odluče,jel im nešto fino ili nije.

Mene su mame znale zbog dizanih slanih kiflica zvati:rofl:
Ali to je i na okupljanjima u školi uvijek glavni hit,ode sve do zadnjeg kifleka.

Ja s mojim imam sreće,još je gori od mene,po tom pitanju,obožava te starinske sitnice:)

Napisi mi molim te recept, mozes i na PM, mala mi ima rodjendan za oko 2 tjedna
Fala :grli: :kiss:

Ja sam u Njemackoj, Svabe ce pojest svaku domacu deliciju, nisu navikli, njima to dodje nakon onih silnih Maggi vrecica i smrznute hrane ko sjekira u med...

Onda mi banu onak usput, ko slucajno, oko rucka.... juha od slatkog kupusa je najbolja stvar na svijetu (, a ja samo cistila fridz :lol::rofl: :zubo:)

A na domacu junecu juhu padaju u nesvjest, vec ih vidim u raju su :D

polly
07.10.2011., 19:15
više ne bum pisala unaprijed kaj kuham jer me netko zezne :503:
tak je bilo s krastavcima, tak je s bučom :503:
idem si zet svoje krpice i sama bum se igrala s njima :durica:

sam da još nekaj kažem
moji i krastavci i buča su bolji, ljepši i finiji http://vadrouilles.moto.free.fr/smileys/pfft1.gif
tak!

polly
07.10.2011., 19:19
pardonček, zaboravih prokomentirat

coflekica, dobra ti ta buča, mislim nije kao moja, al' može proć
a mlada si, naučit ćeš :cerek:

coflek
07.10.2011., 19:23
sam da velim, nemam pojma ko je danas kaj kuhal , niti sam stigla citati,
sad dosla, nakeljila danasnji rucak i to je sve.
evo obrisala sam.
stvarno nisam pojma imala ko kaj kuha niti mi je namjera kopirati.

a uostalom, ne znam zakaj bi bilo bad da ima vise istih jela.

meni je ovaj natjecaj mrak, ali ja vise ne bum tu pisala.
pozdrav svima.

polly
07.10.2011., 19:30
sam da velim, nemam pojma ko je danas kaj kuhal , niti sam stigla citati,
sad dosla, nakeljila danasnji rucak i to je sve.
evo obrisala sam.

a uostalom, ne znam zakaj bi bilo bad da ima vise istih jela.

pozdrav svima.

:confused:
oprosti ali samo sam se šalila
bilo mi je smiješno i zabavno kak sam prošli put isto dan ranije spominjala krastavce kao sad i buču i isti dan je netko skuhao
ne, ne mislim da me netko kopira (moš mislit kopiranja s čušpajzem) samo mi je bilo smiješno
tako i tako ne mogu sudjelovati u natječaju i stavila bi fotke na ćeteraj isto kao prošli put
još jednom oprosti na uvredi i ljutnji koju sam izazvala zbog nečeg što je meni bilo smješno, čak sam se potrudila nakrcat vagon smjalića da me se ne shvati ozbiljno

Krkimir
07.10.2011., 19:45
:facepalm: bemti ova coflekica se uvrijedila na zeku-peku :flop:

MalaMulica
07.10.2011., 20:50
:rofl::rofl::rofl:

šta je coflekova kuvala? :D

p.s. oće mi neko reć kako se zove 'uska, duboka, drvena bačva'? :zubo:

Orphea
07.10.2011., 21:27
coflek, vrati jelo:(, i sebe:(.
Taman spekla koji kolačić, spremila neman na spavanje, i šta da sad radim ako ne slinim nad tvojim ručkom:ne zna:.
Ajde, lipoto:grli:.
:ceka:

Pellaprat
07.10.2011., 21:57
pozdrav svima.

Đizus coflek ?:confused::confused::confused:

Pa polkina šala je jasna i mom kanarincu. Pa jel vidiš koliko joj je post Muličast ?

Pa što smo si onda Mulica i ja nakon našeg šljivastičnog ispada trebali si pokopati oči ? :ne zna:

MalaMulica
07.10.2011., 21:58
Pa što smo si onda Mulica i ja nakon našeg šljivastičnog ispada trebali si pokopati oči ? :ne zna:

pa tribala sam ti iskopat oči :ne zna:

samo što sam dobra :kava:

Pellaprat
07.10.2011., 22:25
:rofl::rofl::rofl:

šta je coflekova kuvala? :D

Jel za maslac ? Bućkalica.

Bože, kako sam dobar.:kava:

Dora K
07.10.2011., 22:28
Coflek, jasno je i mojoj macki da se polly salila (inace ne koristi toliko smajlica ni priblizno i svi znamo da je mod i pinky i totalno mamasta (napominjem da u zbilji zgleda bar 20 let mladje za ozbac) i bezopasna i da nikad nikog nije banala...), kaj ti je???? :zubo:

maredoo
07.10.2011., 22:34
Mulice, jel ovo http://www.likaworld.net/photoalbum/albums/userpics/normal_Stap.jpg

piše stap :ne zna:

coflek :eek:

MalaMulica
07.10.2011., 22:34
Jel za maslac ? Bućkalica.
jesi siguran? (http://www.google.hr/search?hl=hr&cp=9&gs_id=y&xhr=t&q=bu%C4%87kalica&pq=bu%C4%87kalica&gs_sm=&gs_upl=&bav=cf.osb&biw=1280&bih=637&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi#um=1&hl=hr&tbm=isch&sa=1&q=bu%C4%87kalica&oq=bu%C4%87kalica&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=1265l2207l8l3658l10l4l0l0l0l1l212l618l0.3.1 l4l0&bav=on.2,or.,cf.osb&fp=34098e881c4bf5d7&biw=1280&bih=637) :ne zna:
mislim da je bilo za vrhnje čak! :misli:
bila sam derle kad je baba to koristila! :zubo:

Bože, kako sam dobar.:kava:
samo petkom navečer :kava:

MalaMulica
07.10.2011., 22:36
Mulice, jel ovo http://www.likaworld.net/photoalbum/albums/userpics/normal_Stap.jpg

piše stap :ne zna:
to :s :s :s

ma znala sam ja da pelle pojma nema! :o

šta ste se uvatili coflekove? :rolleyes: ne čuje vas, doće kad dođe! :ne zna: :o

maredoo
07.10.2011., 22:38
:Pravi se važna:

u tome je moja baka mlatila putar...

krpica
07.10.2011., 22:40
dok me nije bilo , jao...kako dobrih stvari ima na natječaju.....

Mulice...mislim da će ovi uništiti prevlast tikvica..

krpica
07.10.2011., 22:43
Ne znam da li su to tradicijska sve jela , ali lungić mi izgleda savršeno.....
Gven...5 bravo

Krkimir
07.10.2011., 22:57
stupa :mudri:
ili
stepica
ili
maslenka

coflek
08.10.2011., 04:20
:confused :
oprosti ali samo sam se šalila
bilo mi je smiješno i zabavno kak sam prošli put isto dan ranije spominjala krastavce kao sad i buču i isti dan je netko skuhao
ne, ne mislim da me netko kopira (moš mislit kopiranja s čušpajzem) samo mi je bilo smiješno
tako i tako ne mogu sudjelovati u natječaju i stavila bi fotke na ćeteraj isto kao prošli put
još jednom oprosti na uvredi i ljutnji koju sam izazvala zbog nečeg što je meni bilo smješno, čak sam se potrudila nakrcat vagon smjalića da me se ne shvati ozbiljno

ja sam vidla ovo više ne bum pisala unaprijed kaj kuham jer me netko zezne :503:
tak je bilo s krastavcima, tak je s bučom :503:
i bilo mi je dost! dalje nisam ni citala....
para na vuha mi je zletila. pogotovo kaj nisam imala pojma o cemu se radi, di si metla slike, kaj si kuhala, ovo, ono....
odmah sam isla obrisati svoje jelo da ne ispadne da te mozda kopiram.
na kraju vidim da uopce ni nema tvojih slika:confused:
ja se zurila pofotkati ručak, spremala se na put za danas i da ne duljim,
vidim gven je zadnja , znaci nitko nije postal novi recept, da jos malo pridonesem ovoj divnoj temi...jer i onak se vise ne natjecem, samo sam mislila staviti jos jedno jelo....a ono umjesto komentara dobim onak nekaj, malo me iznenadilo, pogotovo kaj je to od tebe, da je to mulica napisala bila bi mi cista zeka.:D
nema veze, bio nesporazum il šala, ok, rješeno.

Đizus coflek ?:confused::confused::confused:

Pa polkina šala je jasna i mom kanarincu. Pa jel vidiš koliko joj je post Muličast ?

ko kome kopa?
tvoj slucaj s Mulicom i šljivovcem je sasvim nekaj drugacije!
i ispalo je bas simpaticno, i svi smo se nasmijali od srca.

tu je navodno polly negdi napisala da kuha buče (ne znam, nisam stigla procitati)
a ja danas isto kuhala buce, i zakeljim to, posle vidim njen komentar, bilo mi je bad jer je ispalo ko da ju hocu kopirati, kao sto je rekla zeznuti.
nikad mi to nije bila namjera niti sam takav tip.
zato me to valjda tak zasmetalo.
a pogotovo jer je to doslo od polly

ne mora se ovo dalje razvlaciti, samo sam objasnila svoj dozivljaj...
mozete dalje u revijalnom tonu najboljeg natjecaja do sad:cerek:

Pellaprat
08.10.2011., 10:28
ko kome kopa?
tvoj slucaj s Mulicom i šljivovcem je sasvim nekaj drugacije!
i ispalo je bas simpaticno, i svi smo se nasmijali od srca.

tu je navodno polly negdi napisala da kuha buče (ne znam, nisam stigla procitati)
a ja danas isto kuhala buce, i zakeljim to, posle vidim njen komentar, bilo mi je bad jer je ispalo ko da ju hocu kopirati, kao sto je rekla zeznuti.
nikad mi to nije bila namjera niti sam takav tip.
zato me to valjda tak zasmetalo.

ne mora se ovo dalje razvlaciti, samo sam objasnila svoj dozivljaj...

Coflekiću, nije mi želja razvlačiti jedan tvoj neugodni nesporazum, ali mi Dalmoši smo takvi da kad nam se stave tri flastera na usta - progovorimo na guzicu :no::cerek: .

Zato samo jedna mala digresija:
Zar misliš da se i meni u ovih 2000 postova nikada nije dogodilo da nisam shvatio sugovornika ? Je, više puta, pa sam nekada zbog toga znao i neprimjereno odgovoriti. Ali tada, ako tvoj post ne shvatim pravilno i na njega neprimjereno odgovorim, neću potrošiti trećinu stranice da opravdam sebe, nego ću napisati samo
Sorry Coflek, moja greška, krivo sam te shvatio.

Sada, kako kažeš, trčimo dalje u revijalnom tonu najboljeg natječaja.:cerek:, a ako moje radove kopiraš:rofl: ja bum odmah rekel:

"Za mene se u ovoj kući vise ne mora kuhati, idem k Žnidaršiću na gulaš":lol:

polly
08.10.2011., 11:04
....
....

"pogotovo" :confused:
o bogte koje li drame :facepalm:

a "navodno" si provjeri

MalaMulica
08.10.2011., 12:22
štaaaaaaaa??? :503:
ne razgovaramo više, coflekova! :503:
moj je natječaj bio najbolji :tuzni:

i mogla si vratit jelo na natječaj, a manje laprdat! :durica

Coflekiću, nije mi želja razvlačiti jedan tvoj neugodni nesporazum, ali mi Dalmoši smo takvi da kad nam se stave tri flastera na usta - progovorimo na guzicu :no::cerek: .
to si ti takav, ne znam za druge! :kava:

no, ajmo više ne razvlačiti coflekovu, pričajmo malo o meni! :raspa:

dublin
08.10.2011., 12:40
U duhu Zagoraca,
I fight na natječaju :klap:

Bravo, bravo.... :Serek:

Super natječaj :cerek:

surlica
08.10.2011., 12:42
Se bum vas tužil :lol:

Pellaprat
08.10.2011., 13:46
Spic, izvrsno.

Obožavam krpice sa zeljem, a u tvom receptu i fotki posebno mi se sviđa količinski odnos krpica i zelja prema pečenicama. :cerek:

Pellaprat
08.10.2011., 13:47
to si ti takav, ne znam za druge! :kava:

Rugala se sova sjenici da ima veliku glavu. :kava::kava:

no, ajmo više ne razvlačiti coflekovu, pričajmo malo o meni! :raspa:

Muke ti jožove, :zubo: pet postova prošlo bez nje i već je ugrožena.:503:

http://www.cosgan.de/images/more/flowers/026.gifhttp://www.emoticons.free.fr/smileys/Emotion-Thanks/thankyou.gifhttp://www.cosgan.de/images/more/flowers/026.gif
Otišao sam na trg cvijeća
I kupio sam Narcise
za tebe
moja ljubavi ...

...makar bi joj ponekad nastavak pjesme bio primjereniji:kava:

MalaMulica
08.10.2011., 17:03
spic, moga si stavit recept za krpice! ono mi izgleda ukusno! :cerek:
jesu krpice nešto slično ko trganci koje je stavila...surlica :misli:, jel?
ono sa strane, paprika, kapula i senf...ukiseljeno...not my cup of tea :zubo:

surlica, odlična su ti peciva! :s al dajte zaboga stavite recepte, nije stvar samo u slikama!

http://www.cosgan.de/images/more/flowers/026.gifhttp://www.emoticons.free.fr/smileys/Emotion-Thanks/thankyou.gifhttp://www.cosgan.de/images/more/flowers/026.gif
I kupio sam Narcise
za tebe
moja ljubavi ...
awww :cerek:

zanemarujem ostatak :kava:

Pellaprat
08.10.2011., 17:04
Di me nađe surlice s ovim rumenim divotama, a baš sam pri hladnom Erdingeru,.....ahhhhhhhhhhh.:cerek:

surlica
08.10.2011., 17:20
ima i recept :cerek:

dublin
08.10.2011., 17:23
ajde surlice be so kind...
kako? ali kako ih tak smotaš da budu savršene?
ja sam antitalnet za motanje kiflica :(

coflek
08.10.2011., 17:31
@Pelle
Nisam htjela da razvlačimo dalje po ovoj Solarovoj temi, al kad idete dalje onda i ja imam pravo na odgovor.
Tvoj kanarinac sigurno zna da postoji i nekaj kaj se zove afekt;)
Niti se opravdavam, niti meni ima kaj biti neugodno. Pitao si, ja ti odgovorila, just that.
No, ocito uzaludno, jer vec imas svoj a priori stav.
Kad zagovaras tu foru po tome bi svako svakom mogel napisati svakakve riječi i samo staviti smajlice. I s tim sve mozes uvijek okrenuti na zeku, jel? Bas je to supač. I to pali.
Takodjer, nekom to stoji, nekom ne, npr.Mulici to paše, ti smajlići i sve to i nemre se covjek sam tak na nju naljutiti jer od pocetka piše u tom stilu.

Usput, prosli je put Mulica pukla na zeku! Hej, ona koja se uvijek zeka i svakom svakaj veli!
Ovaj put sam ja pukla I kaj sad.
Ja jesam pretjerala u reakciji, priznam, I sve je ispalo bezveze, ali sam se vratila, pokusala objasniti kako sam to dozivjela, no moje obrazlozenje se tumači obrnuto ili negativno.:(

fali jos drame, zabave?
sorry, od mene po tom pitanju nema dalje. :amen:

@Polly
Ne znam kaj si ti pod tim shvatila ali to –pogotovo od polly- je bilo u rečeno pozitivnom smislu! procitaj ponovo, jer meni se zaista ne da više objasnjati.

A ono “Navodno” ne zato da ti ne vjerujem, nego kaj ja osobno nisam citala, što sam i naglasila.
Mogla si jednostavno napisati da si imala isto jelo za rucak ko i ja, potkrijepiti upis fotkom svog jela, pa bi komentirali oba tanjura.
Ja tebe nisam shvatila kak si ti mislila, i ok, ja prihvatila.
Ja pretjerala u reakciji, I ispricavam se na tome. Sorry, eto, i objasnila sam,. ne znam više kaj trebam i jel to sad ok

@Solar
naj se srdit za moje danasnje trkeljanje na topiku u vezi ovih bedastoca.:D

I naravno da se vracam ovoj mrak temi :cerek:

@ Spic, svidja mi se jelo.
Volim i krpice sa zeljem i kobasice :cerek:
Ovaj mix paprika, luka I senfa nisam nikad probala, uvijek se nekaj novo nauči :)

@Surlica, jako su ti fine kiflice.
sve ovo kaj je fino metli ste van konkurencije:ne zna:
ko zna kaj nas onda jos ceka :klopa:

spic
08.10.2011., 17:32
spic, moga si stavit recept za krpice! ono mi izgleda ukusno! :cerek:
jesu krpice nešto slično ko trganci koje je stavila...surlica :misli:, jel?

najobičnija tjestenina :mig: samo rezana u pravokutnike

idem ja sad radit one fine kiflice pa postam slike tu :cerek:

Gipsyqueen
08.10.2011., 18:34
I kupio sam Narcise
za tebe
moja ljubavi ...

...makar bi joj ponekad nastavak pjesme bio primjereniji:kava:

Ajme, skoro sam čaj ispljunula sad.:rofl: :s

spic, surlica - wow! :lux: :klopa: Jako mi se sviđa, iako dugo nisam jela krpice sa zeljem. Traume iz male škole.:zubo:

surlica
08.10.2011., 18:49
ajde surlice be so kind...
kako? ali kako ih tak smotaš da budu savršene?
ja sam antitalnet za motanje kiflica :(

a jooooooj... koliko sam ih se namotala i napekla... kao i s štruklima... uhvatiš grif kad tad i to je to

edit: razvaljaš svaki hljepčić u krug i režeš trokute... nadjev staviš na širi dio trokuta i kreneš motati prema špici

ja sam ova peciva posipala sezamom i parmezanom

surlica
08.10.2011., 18:51
@Surlica, jako su ti fine kiflice.
sve ovo kaj je fino metli ste van konkurencije:ne zna:
ko zna kaj nas onda jos ceka :klopa:

moji štrukli na juhu i mlinci su jaaaaaaaaaako jaaaaaaaaaaaaako fini... da, da... :kava: :cerek:

polly
08.10.2011., 18:58
krpice sa zeljem :cerek:
obožavam kpice sa zeljem, prefino mi to

kiflice
:eek: ajme kak su lepe, prelepe

ifigenija
08.10.2011., 19:29
I ja obožavam krpice sa zeljem. Jedno od dražih jela mi je to, ali nema tak finih kakve moja mama napravi! Trebala bih nju prijavit na ovaj natječaj! :D
Kad sam bila "mala", tata i ja se natjecali tko će se dočepat više krpica i uvijek špotali mamu da je premalo skuhala...a ona se opravdavala da ne zna napravit veću količinu!:503:

Elöise
08.10.2011., 21:12
Surlice, prekrasne kiflice! Napokon nešto po mom guštu. :D :obožava dizano tijesto:

MalaMulica
08.10.2011., 21:40
najobičnija tjestenina :mig: samo rezana u pravokutnike

al svak radi po drugom receptu :503:

oćem tvoj! :503:

polly
08.10.2011., 21:46
opet si žifčana, nisi niš nafčila

na 10 deka oštrog brašna uzmeš 1 jaje
ako baš treba (ako su mala jaja) dodaš vode
i to ti je sva mudrost

Orphea
08.10.2011., 21:49
surlice, divne kiflice:cerek:. Baš se vidi na njima da su ti često na stolu, savršene:cerek:.

surlica
08.10.2011., 21:50
Ja uvijek s ostrim delam tjesteninu :ne zna: tak sam od mame i bake naucila

MalaMulica
08.10.2011., 21:52
http://www.pic4ever.com/images/healer.gif

na 10 deka glatkog brašna uzmeš 1 jaje
i to ti je sva mudrost
umijesiš, razvaljaš i trgaš krpice i stavljaš kuvat? i to je sva politika? :o
bemti, ova zagorska kuhinja je čista *izdarija! :D

moram napravit ove krpice! :cerek:

surlica
08.10.2011., 21:54
surlice, divne kiflice:cerek:. Baš se vidi na njima da su ti često na stolu, savršene:cerek:.

Hvala :cerek:
Ujutro su me cure moje pitale ima li peciva za dorucak. Jako
Su nam fine i cesto ih pecem ;)

polly
08.10.2011., 21:54
Ja uvijek s ostrim delam tjesteninu :ne zna: tak sam od mame i bake naucila

imaš pravo zabunih se (jako čudno za mene :zubo:)
eno ispravljeno :)

spic
08.10.2011., 21:55

na 10 deka glatkog brašna uzmeš 1 jaje
i to ti je sva mudrost

ja stavim više žumanjaka, npr. na kilu brašna 8 žumanjaka i dva cijela jaja :D

polly
08.10.2011., 21:57
ja stavim više žumanjaka, npr. na kilu brašna 8 žumanjaka i dva cijela jaja :D

pa za ovu tjesteninu za safteke ne, a u rezence za juhicu samo žumanjke
žal mi hitit toliko bjelanjaka, inače namam problema s bacanjem hrane ali ovo mi nekak žal
a i nije neka turbo razlika

polly
08.10.2011., 22:00
.....
umijesiš, razvaljaš i trgaš krpice i stavljaš kuvat? i to je sva politika? :o
bemti, ova zagorska kuhinja je čista *izdarija! :D

....

izrežeš kvadratiće

meni je zelje bolje kad se dinsta na luku
inače se dinsta i na lagano karameliziranom šećeru, malo šećera, meni ne paše
i obavezno puno bibera na to :klopa:

MalaMulica
08.10.2011., 22:01
ok, upamtila sve! http://www.pic4ever.com/images/healer.gif

znam da se za običnu tjesteninu koriste uglavnom žumanjci, gledala sam na masterchefu :zubo:
naravno da recept nisam zapisala! :o
zato imam vas! :cerek:

surlica
08.10.2011., 22:02
Kad radim ribanu tjesteninu iliti trenčiće, onda stavljam same žumanjke. Tijesto bude tvrđe.
Rezance delam sa cijelim jajima i još stavim par žumanjaka kaj na Dolcu kupim. Žumanjci baš iz kokice izvađeni. Rezanci budu narančasti.

ta.ja
08.10.2011., 22:04
Da nema Spica, ne bih znala kako izgledaju krpice sa zeljem :rofl:

Surlice, rado bih da mi sutra ujutro serviraš kiflice za doručak

spic
08.10.2011., 22:04
pa za ovu tjesteninu za safteke ne, a u rezence za juhicu samo žumanjke
žal mi hitit toliko bjelanjaka, inače namam problema s bacanjem hrane ali ovo mi nekak žal
a i nije neka turbo razlika

biskupski kruh :klopa:

polly
08.10.2011., 22:12
biskupski kruh :klopa:

to bi bila još veća šteta, više bi se hitilo
prvo nema nas puno doma, drugo neki nesmiju jest, a treće ne volim tak susede da bi ih hranila :zubo:

surlica
08.10.2011., 22:47
Da nema Spica, ne bih znala kako izgledaju krpice sa zeljem :rofl:

Surlice, rado bih da mi sutra ujutro serviraš kiflice za doručak

Jooooooj i ja bih da mi ih netko servira. Ne bih se uopce bunila. :rofl:

Kladi
08.10.2011., 23:43
izrežeš kvadratiće

meni je zelje bolje kad se dinsta na luku
inače se dinsta i na lagano karameliziranom šećeru, malo šećera, meni ne paše
i obavezno puno bibera na to :klopa:

tak ih ja radim, zapravo ni ne znam drugačije.
i da, slažem se...puno bibera!:mig::D

uf...moram ih napraviti....hvala za ideju, čija god da je!

Dora K
09.10.2011., 09:10
Surlice, ajmeeee :klopa:
Zagorski croissants.... :zubo:
Doruckic... :klopa:
Fala na receptu :)

Spic, kod mene se krpice sa zeljem dela na dinstanom luku, dene se i cukra da se karamelizira i mora se dobro popaprit...
Tak je i mene nona ucila da se uzme ostro brasno, a koriste ga i muzeve bake :mig:
Kaj se kolicine jaja tice, nona (majstorica :cerek:) me naucila da idu samo zumanjci, ak nemam dosta jaja mijesam s cijelima... Bum mozda danas radila tijesto pa bas vidim koliko zumanjaka na koliko brasna ide jer ja to sve odokativno radim, skupljam recepte za kolace samo od bjelanjaka inace... paaaaa ako ko ima nek mi PM-a :zubo:

(al ni Mlinarove krpice mi nisu strane :o...)

Pellaprat
09.10.2011., 14:24
Evo, prije pola sata sata slušam emisiju "Nedjeljni ručak" radio Sljemena u kojoj svake nedjelje neki poznati chef daje prijedlog za 3 jela nedjeljnog ručka. Danas je gost bio chef Ivica Štruml koji je za desert predložio zagorsku zlevanku. Kako je recept završio ne znam jer sam nakon njegovog uputstva da se protvan namaže margarinom ili putrom ugasio tranzić. Da je barem to reklama neke margarin firme, rekao bih, a treba čovjeku lova i ovaj post stavio na Kvazi gastronome i sponzoruše, ali nije, nema riječi ni o jednoj firmi, samo žalosno uvjerenje "velikog" chefa kojem bi bilo pametnije da svrati malo k nama na naš zagorski natječaj. Možda bi imao što naučiti.

MalaMulica
09.10.2011., 15:03
...samo žalosno uvjerenje "velikog" chefa kojem bi bilo pametnije da svrati malo k nama na naš zagorski natječaj. Možda bi imao što naučiti.

najsmojači :lux:

Donata
09.10.2011., 18:07
Stonožice kako pripremiš salo? Jedino sam jednom gledala jednu Mađaricu kako je nožem strugala salo, pa mi se to činilo kao dugotrajan posao, tako da nikada nisam ni probala. Možda ti nekako drugačije i lakše to radiš? Kod mene doma to nitko nije radio, salo bakinog pajceka je uvijek topljno u mast, tako da nikada salenjake nisu pravili.
Inače lijepo izgleda tijesto.

Kladi
09.10.2011., 18:16
Donata, moja mama ga samelje na mašinu za mljevenje mesa

ta.ja
09.10.2011., 18:24
Stonožice, koliko god lijepo izgledale kiflice i školjkice, ne bih ih jela. Salo :503:

Donata
09.10.2011., 18:29
Stonožice, koliko god lijepo izgledale kiflice i školjkice, ne bih ih jela. Salo :503:

griješiš ... ovo nije ništa drugo nego domaće lisnato tijesto i ono koje sam jela u izvedbi gore spomenute Mađarice je bilo prekrasno, nešto posebno.

ta.ja
09.10.2011., 18:33
Ma znam da griješim, ali sama pomisao na salo, odnosno svinjetinu u kolaču mi nije privlačna.

Prosjecan
09.10.2011., 18:33

đizs... da si ikad probala domaće salenjake vidla bi da to nema veze sa tvojom percepcijom sala i :503:...

samo, to sa salom je zajebato jer treba maknut onu opnu pa se to struže nožićem sa hladnog sala i tek onda se dalje melje i obrađuje i priprema kolač...

Donata
09.10.2011., 18:35
Upravo sam tako vidjela da se nožem strugalo salo, pa me taj dugotrajni proces odbio od izrade.

Francesca
09.10.2011., 18:42

Moja baka ih je pripremala dok sam ja bila mala i nikad ih nisam jela jer se meni to uvijek "osjetilo"
Ma osjetilo mi se u glavi

Nedavno smo na poslu dobile punu vrecicu domacih iz Slavonije i sve sam potamanila kak su fini bili :cerek:

Bravo Bozice :s

dublin
09.10.2011., 18:57
Salenjake nisam nikad probala,
Niti ih je itko kod nas radio...
Ovi mi izgledaju fini...

Deedy
09.10.2011., 19:00
Lako je Stonožici s toliko nožica to umijesiti! :mad:

:D
Čestitke.

Ali čestitke i drugima, kolikogod je natječaj ustaljen već mjesecima, uvijek iznova me šokira količina talenta i umješnosti vaših uradaka! :cerek:

ifigenija
09.10.2011., 19:13
ajme, salenjaciiiii! jel ostao koji? :moli:
i kako da se sad odlučim kome dati glas?! :503:

polly
09.10.2011., 19:23
ajme stonožice :cerek:
kak su krasni
i pekmez i dekuracija, predivno

Ma znam da griješim, ali sama pomisao na salo, odnosno svinjetinu u kolaču mi nije privlačna.
da ti ih netko da i ne kaže da ima sala rekla bi da finije kifleke nikad nisi jela
a i svi oni starinski prhki, sitni kolači za božić najbolji su sa masti

maredoo
09.10.2011., 20:17
meni salenjeci nisu fini :ne zna:
taj miris neki me odbije... nemam pojima

ali izgledaju jako lijepo, nak kak bi i trebali :top:

crvenkapica33
09.10.2011., 20:24
mljac salenjaci.

:klopa:

ako može mast u kolače, zašto ne bi salo :ne zna: stvarno ne vidim razliku u doživljaju.

MalaMulica
09.10.2011., 20:32
meni ih je mama radila svaki božić, al obzirom da moja mama kolače radi samo da bi ih napravila :zubo:, marmelade bi bilo više po tepsiji nego u kolačima :facepalm: :rofl: pa ih niko nije previše volio...presuhi su bili i imali okus na zagoreno voće :zubo:
al su mi u tuđim izvedbama uvik bili ukusni! fala bogu pa sam ih počela jest dok još nisam znala šta je unutra! :rofl:
inače, tajo, salo se uopće ne osjeti :ne zna:

stonožice, odlično izgledaju :cerek:

maredoo
09.10.2011., 20:34
meni se salo osjeti :ne zna: miris neki,...

polly
09.10.2011., 20:35
meni se salo osjeti :ne zna: miris neki,...

friško domaće salo od zdravih pajceka skoro da i nema miris, daleko manje ga ima od margarina i putra
razumijem da ti ne paše ali bome niti ne smrdi

salonitanka
09.10.2011., 20:39

ko da svoju sestgru slušam. :rofl:

al' jednom ih je u susjede potamanila misleć da su to obićni kiflini.

btw, moja stara je salo meljla na mašini za meso.

ivkaa
09.10.2011., 20:54
Stonožice tako lijepo izgledaju da bi ih ja bome probala bez obzira na salo.Ne znam dali sam ikad jela kolače
sa salom ali sa masti jesam i bili su dobri.
Ovo izgledaju divno.

Doria
09.10.2011., 21:07
Prekrasno izgledaju i same fotke mi se jako svidjaju. Moja baka je tako davno zadnji put radila salenjake da se okusa ne sjecam u biti :tuzni:.

surlica
09.10.2011., 21:29
Njama salenjaci. Jos s domacim dzemom od sljiva. Kod mene je moja mama zaduzena za njih. Joooooj kak ih volim :klopa:
Stonožice, divni su ti. Baš su njami.

lavida
09.10.2011., 21:47
Meni je tema ovog natječaja bila prije svega edukativna, da vidim šta to sve fino zagorci jedu :klopa:

Stonožica Bosica
09.10.2011., 22:02
Hvala svima na pohvalama.

Ja nisam Zagorka, pa u biti pojma nemam jesu li salenjake i Zagorke radile. Pretpostavljam da jesu, obzirom na količinu prasetine koja se u skoro svakom receptu spominje. :rofl:

Vidim da neki imaju predrasude prema salu, vjerujte bespotrebno. Baš u frižideru imam otvoren Vindijin maslac, on mi ima gori miris od sala, nekako plastično djeluje, dok je salo neutralno.

Uglavnom, svake godine kad su kolinje, redovito si prisvojim svo raspoloživo salo :kava:, odmah skidam opnu i stružem nožem da se odvoje žilice, onda sameljem na mašinu za meso, važem paketiće od 500 g i spremam u škrinju.

Nedavno sam negdje pročitala da je bolje ne zezati se s tim, već salo narezati i posebno ga otopiti i spremiti tu mast za salenjake, da je učinak isti. Ove godine ću baš tako probati.

coflek
09.10.2011., 22:22
Stonozica, lijepi su ti salenjaci, i fotke su super.
ko mala nisam htjela jest salenjake samo zato kaj su od sala:D
nisam pojma imala kak je to dobro dok nisam prvi put probala:cerek:

polly
09.10.2011., 22:25
.....

Nedavno sam negdje pročitala da je bolje ne zezati se s tim, već salo narezati i posebno ga otopiti i spremiti tu mast za salenjake, da je učinak isti. Ove godine ću baš tako probati.

nekak mi se ne dopada ideja
ako se sjetiš kad buš radila objavi jel to valja

gven_s
09.10.2011., 22:43
Hvala svima na pohvalama.

Ja nisam Zagorka, pa u biti pojma nemam jesu li salenjake i Zagorke radile. Pretpostavljam da jesu, obzirom na količinu prasetine koja se u skoro svakom receptu spominje. :rofl:
...

Bravo Stonožica:klap:
Predivno izgledaju salenjaci.
Jako ih volim jesti,pogotovo dok su još topli,jer jednostavno ne mogu čekati da se ohlade do kraja:rofl:
Svaki put mi je zbog toga zlo,poslje:o,a tako su fini...

Izvrsne fotke :top:

Spic da ne zaboravni pohvaliti tvoje krpice sa zeljem mada su van konkurencoje,koje također obožavam,ali tu baka pemica ima svoj utjecaj,pa umjesto običnog tjesta više volim napraviti krumpir tjesto,ali volim i obične:cerek:

Surlice ove dizane kiflive izgledaju odlično,i s njim je kod mene slučaj kao i sa salenjacima,jedm ih još tople:facepalm:,ne mogu protiv toga volim te fine tjestaste uretke:cerek:

murtila
09.10.2011., 23:56
da ti ih netko da i ne kaže da ima sala rekla bi da finije kifleke nikad nisi jela
a i svi oni starinski prhki, sitni kolači za božić najbolji su sa masti

e da...da niko ne kaže, :zubo:
a sad ..kad je spomenula salo ja sam mislila da misli na mast pa je samo tako napisala,
i ne znam koja bi bila razliku između masti i sala...nemam pojma,
sa masti jedem stalno te male kolačiće, ali ih ne radim nikakve,
ova tema me podsjetila na to da su ih moji uvik radili sa domaćom masti:mig:
ali salo...i još sav onaj opis kako se radi to salo...:eek:

Uglavnom, svake godine kad su kolinje, redovito si prisvojim svo raspoloživo salo :kava:, odmah skidam opnu i stružem nožem da se odvoje žilice, onda sameljem na mašinu za meso, važem paketiće od 500 g i spremam u škrinju.
.

eto na...taj opis bi me doslovno odbio od toga da ih iti probam
ali izgledaju fenomenalno :s:s
naravno da mi se prešuti o tom salu....smazala bi ih brzinski:mig:

jel to može sa masti

Kladi
10.10.2011., 00:10
@murti...nemoj griješit dušu:D...ne izgleda ni jetra privlačno, ni fileki, ni crijevca, pa ni špek od kojeg se dobiju čvarci, a sve je to taaaaako finoooo......tako i ova stvar sa gadljivim ti salom. bez sala ne bi bilo tih prekrasnih domaćih kolača!:)

meni moja mama najbolje salovnjake radi, morat ću joj uzeti recept na zapisnik:D

murtila
10.10.2011., 01:21
@murti...nemoj griješit dušu:D...ne izgleda ni jetra privlačno, ni fileki, ni crijevca, pa ni špek od kojeg se dobiju čvarci, a sve je to taaaaako finoooo......tako i ova stvar sa gadljivim ti salom. bez sala ne bi bilo tih prekrasnih domaćih kolača!:)

meni moja mama najbolje salovnjake radi, morat ću joj uzeti recept na zapisnik:D

a joooj, a što da ti kažem:zubo:
kao prvo...tek sam sad kužnila da je ovo dobilo naziv po salu :facepalm:

a drugo...odakle da krenem:D ne volim jetru, crijevca još manje....a tripice ni u ludilu...pogotovo "šišu" olitiga janjeće tripice. Kako to smrdi...čišćenje istih pa kuvanje, ili moram istoga trena napustiti prostoriju ili ću povraćat ...meni je to užas...ove kupovne očišćene i zaleđene mi ne predstavljaju problem, one se ništa ne čuju, ali ih isto ne volim
čvarke isto ne volim ali zato špek, to bi kao bila panceta...e to volim, :D pogotovo ono crveno

dobila ja jednom frišku jetru, i kako to ne volim, tako je i ne pripremam, a bome ni moji to ne vole (probali...da ne kažeš da nismo)
i odlučim ja to napravit za pasa...dio sam stavila kuvat, i nakon malo vremena morala sam prepustit MM da nastavi a ja bjež iz kuće...tako da je ubuduće on to radio...

ma mislim da se to salo ne čuje, pa nema straha...još ako ne znam...:mig:

L3go
10.10.2011., 02:50
dugo nisam jeo salenjake :cerek:

a baš ih volim, najbolji su mi od svih tih kifli :D

Dlapek
10.10.2011., 07:38
spic - malo su ti krpice sa zeljem bleduhnjave,ja volim kad imaju onu zlatni bojicu od karameliziranog luka.
Bosice - salenjaci su mi prekrasni.U Zagorju ih ponegdje zovu i "salovnjaki".
Moja baka ,mama ,teta ,sveki - sve su pekle izvrsne salenjake i prhke i od dizanog tijesta.Malo ima prčkanja ,ali isplati se.
Vidim da je bilo komentara - joj fuj salo,ali to su očito oni koji imaju predrasude ili nisu nikad ni probali prave domaće salenjake koji nisu ništa drugo nego kiflice od lisnatog tijesta.
Bravo.

Coco_Nut
10.10.2011., 10:30
Sada moram nazvati mamu i zamoliti da napravi salnjake.

spic
10.10.2011., 11:20
odlični salenjaci :klopa:

ja bi predložio da se skrati trajanje natječaja na kojih 10ak dana (2 tjedna max) :D

polly
10.10.2011., 11:29
...

ja bi predložio da se skrati trajanje natječaja na kojih 10ak dana (2 tjedna max) :D

o tome smo već više puta pisali i ne bu išlo, 3 tjedna ostaje
treba i raditi i baviti se obitelji i obrazovati se i imati slobodno vrijeme za svašta....tako da je ponekad teško 2 puta skuhat nešto po planu i to još uslikat za natječaj

ifigenija
10.10.2011., 11:33
nije da glumim špicovog advokata, ali mislim da je to napisao više jer se osjeća ugroženo tolikom predivnom hranom koja mu je konkurencija, a ne zato jer zaista misli da je to predugi termin! :rofl:

spic
10.10.2011., 11:39
a dobro, ja ipak imam previše slobodnog vremena, pa nek vam bude :D

polly
10.10.2011., 11:57
tek ti ne bi trebao imat vremena :D

surlica
10.10.2011., 12:34
joooooooj kak se ja veselim idućem natječaju... već unaprijed... :rofl: jedva čekam opet se igrati i kuhati :cerek:

spic
10.10.2011., 12:38
i ja http://www.pic4ever.com/images/bliss.gif :D

Dlapek
10.10.2011., 12:41
i ja http://www.pic4ever.com/images/bliss.gif :D

A kaj ak ti zalijepe recimo "krematorij koljač" ?
Isto se budeš tak veselil?
Mojim favoritima koji su oba vk ( makači i lokoti) konačno pridružio jedan u konkurenciji - salenjaci.

Kladi
10.10.2011., 12:42
Sada moram nazvati mamu i zamoliti da napravi salnjake.
morat ću i ja nešto poduzeti....imam sala u škrinji za dva puta napraviti salovnjake:)

@murtica, salovnjaci nemaju nikakav neugodan miris, vjeruj!

znaš što razmišljam? kad ih bude mama radila da ti pošaljem jedan paketić, ha?:mig::)

Kladi
10.10.2011., 12:44
joooooooj kak se ja veselim idućem natječaju... već unaprijed... :rofl: jedva čekam opet se igrati i kuhati :cerek:kaj...imaš već nekih dojava kakv će biti sljedeći natječaj? http://www.cosgan.de/images/smilie/figuren/g020.gif

Freakette
10.10.2011., 12:51
Kaj nisu salenjaci slavonski kolač? :misli:

surlica
10.10.2011., 12:56
kaj...imaš već nekih dojava kakv će biti sljedeći natječaj? http://www.cosgan.de/images/smilie/figuren/g020.gif

ma jok, neam... samo se volim igrati, volim kuhati, volim vidjeti kaj drugi kuhaju i veseli me sudjelovanje u natječaju... a najviše od svega jedva čekam vidjeti kaj bude bila iduća tema... :cerek:

Dlapek
10.10.2011., 13:01

Ti se kolači peku u skoro svim krajevima di je kolinje tradicija.
U zagorju se zovu salovnjaki

spic
10.10.2011., 13:18
A kaj ak ti zalijepe recimo "krematorij koljač" ?
Isto se budeš tak veselil?
Mojim favoritima koji su oba vk ( makači i lokoti) konačno pridružio jedan u konkurenciji - salenjaci.

ma nema veze, bitno da se kuha :D

Pellaprat
10.10.2011., 13:59
a dobro, ja ipak imam previše slobodnog vremena, pa nek vam bude :D

A kad padneš godinu zbog natječaja, onda bumo svi krivi, normalno Polka najviše.:cerek:

I odakle ti vremena ?:ne zna: Učiti, kuhati za naječaje, valjda na tom FER-u ima i koja brucošica koju bi mogao skuhati...pardon...kojoj bi mogao nešto skuhati,:mig: etc,etc.

Ili, da nisi odlučio ostati vjeran MM ??? :eek::eek::eek:

MalaMulica
10.10.2011., 14:55
ma jok, neam... samo se volim igrati, volim kuhati, volim vidjeti kaj drugi kuhaju i veseli me sudjelovanje u natječaju... a najviše od svega jedva čekam vidjeti kaj bude bila iduća tema... :cerek:
:lux:
i ja jedva čekam idući natječaj! nadam se slatkom nečem :lux:

meni svi ostaju vjerni :kava:

Kladi
10.10.2011., 15:03

to ne znam, znam da su salovnjaci zagorski!

Pellaprat
10.10.2011., 18:10

To je samo varka jer se o salenjacima uvijek priča vezano uz slavonsku kuhinju iz jednostavnog razloga što su Slavonci uvijek imali znatno veći broj svinja nego ostali a time i sala. Drugi je problem što kroz povijest na ovim krajevima, u teškim vremenima, samo Slavonija i Baranja nisu trpile nedostatak pšeničnog brašna pa imaju veći broj specijaliteta od diganog tijesta. Zato se salenjaci znatno više pripremaju u Slavoniji nego u Zagorju.
Salenjaci sigurno nisu autohtoni zagorski kolač, ali pripadaju tradiciji. Ali salenjaci nisu ni slavonski autohtoni kolač, jer u Slavoniju dolaze iz Mađarske gdje se zovu Hájas kifli, a baš Mađari tvrde da je to njihov autohtoni specijalitet.

Orphea
10.10.2011., 18:54
Stonožice, ovo izgleda krasno i odlične su slike:).

Ne bi baš išla raditi, malo mi je salo ipak too much:D, ali sumnjam da bi im odoljela onako toplim i mirisnim. Dala bi se nagovoriti na komad:zubo:.

gven_s
10.10.2011., 20:49
Stvarno ne kužim ove predrasude o salu u kolačima:ne zna:

Šta vi ne jedete croissante???

Mislim to je tijesto sa salom zapravo seljačka inačica finih francuskih peciva sa maslacem.

spic
10.10.2011., 21:19
A kad padneš godinu zbog natječaja, onda bumo svi krivi, normalno Polka najviše.:cerek:

I odakle ti vremena ?:ne zna: Učiti, kuhati za naječaje, valjda na tom FER-u ima i koja brucošica koju bi mogao skuhati...pardon...kojoj bi mogao nešto skuhati,:mig: etc,etc.

ma nađem ja vremena za sve :D

murtila
10.10.2011., 22:28
@murtica, salovnjaci nemaju nikakav neugodan miris, vjeruj!

znaš što razmišljam? kad ih bude mama radila da ti pošaljem jedan paketić, ha?:mig::)

vjerujem ja da nemaju, i zato ne želim da mi netko opisuje kako se radi to salo, i poslužuje te kolačiće, to nikako...tako da ubuduće ne pitam nikoga za te male kolačiće:D

i budemo se dogovorile za slanje:mig: do tada već zaboravim od čega su:rofl:

Gipsyqueen
11.10.2011., 00:09
Obožavam salenjake! :cerek: Nemam niš' protiv masti i sala. :D

Dlapek
11.10.2011., 09:53
Stvarno ne kužim ove predrasude o salu u kolačima:ne zna:

Šta vi ne jedete croissante???

Mislim to je tijesto sa salom zapravo seljačka inačica finih francuskih peciva sa maslacem.

Da te fine guze znaju od čega se rade lisnata tijesta koja kupujemo zamrznuta....
A to svinjsko salo je najčistija masnoća,bez ikakvih emulgatora,soli ili bilo kakve prerade.

Kladi
11.10.2011., 10:07
baš to! :)

chrissy
11.10.2011., 14:37
Tek sam sad otkrila da postoji gastronomski natječaj... :cerek:
Inače imam perverzni hobi da jako volim gledati sličice fine hrane :klopa:, a iz trenutnog natječaja najviše mi se sviđaju ovi van konkurencije (krpice sa zeljem i lokoti u kiselom zelju); toliko da danas ručam krpice sa zeljem... :D

maredoo
11.10.2011., 15:09
Da te fine guze znaju od čega se rade lisnata tijesta koja kupujemo zamrznuta....
A to svinjsko salo je najčistija masnoća,bez ikakvih emulgatora,soli ili bilo kakve prerade.

ja recimo salenjake ne volim
i nije uopće stvar fine guze, da sam ja gadljiva i izbirljiva, nego mi jednostavno imaju neki miris, kojeg osjetim i koji mi smeta...
doduše nisam ih probala jesti baš tako puno puta i izvor sala je često bio nepoznat... tako da uzimam s rezervom i info o tome da je možda stvar u konkretnoj masti bila... ali evo, do sada nikako ih nisam mogla prežvakati :(
čvarke volim jako... pečenje na masti mi ne smeta...

isto recimo friško meso - ono odmah poslije kolinja - nemrem ga staviti u usta (pečeno naravno) jer mi "miriši" na svježe meso i riga mi se od toga....

krvavice jakoooo volim (tatine) i fine mi :klopa: ali dok se bilo koji dio ovog za krvavice kuha onak u vodi meni to smrdiiiiiiii užas

i tak..
oko drugih stvari i nisam baš izbirljiva :raspa:

Dlapek
11.10.2011., 15:57
ja recimo salenjake ne volim
i nije uopće stvar fine guze, da sam ja gadljiva i izbirljiva, nego mi jednostavno imaju neki miris, kojeg osjetim i koji mi smeta...
doduše nisam ih probala jesti baš tako puno puta i izvor sala je često bio nepoznat... tako da uzimam s rezervom i info o tome da je možda stvar u konkretnoj masti bila... ali evo, do sada nikako ih nisam mogla prežvakati :(
čvarke volim jako... pečenje na masti mi ne smeta...

isto recimo friško meso - ono odmah poslije kolinja - nemrem ga staviti u usta (pečeno naravno) jer mi "miriši" na svježe meso i riga mi se od toga....

krvavice jakoooo volim (tatine) i fine mi :klopa: ali dok se bilo koji dio ovog za krvavice kuha onak u vodi meni to smrdiiiiiiii užas

i tak..
oko drugih stvari i nisam baš izbirljiva :raspa:

Salenjaci nemaju nikakakav neugodan miris,baš kao što ga nema ni svježe salo.
Salo nije mast,nije otopljeno da bi razvilo onaj blagi miris po pečenju koji ima svinjska mast.
Bojim se da su ti salenjaci bili napravljeni od nekvalitetnog sala,ako je uopće salo bilo u pitanju.

maredoo
11.10.2011., 16:05
velim ti, meni imaju neugodan miris. ne kužim zakaj je to tak teško prihvatiti.
svaki kolač ima neki miris... meni je ovaj neugodan...
isto kao što mi neki parfem smrdi, a nekome fino miriši...

ali da, svakako ostaje mogućnost da je salo nije bilo svježe ili pajcek nije baš bil zdrav ...

polly
11.10.2011., 16:08
ajd dobro
dost o (ne)mirisu sala

Log-in
11.10.2011., 17:50
Stonožica, kolačići su ti prekrasni.. Jela sam ih samo jednom i to prije 10 godina ali dan danas se sjećam njihovog prekrasnog okusa. Hvala što si me podsjetila na to divno iskustvo! Možda ovaj vikend i ja iskušam sreću s njima.. Samo ne planiram svojima reći od čega su jer ne vjerujem da će htjeti probati, reći ću im kasnije :E

solar
11.10.2011., 22:05
dugo me nije bilo.. salenjaci :s

sad bi ih hrpu pojel :tuzni:

još 4 dana a ja nisam stigao kuhati :eek:

MalaMulica
11.10.2011., 22:12
još 4 dana, a broj natjecatelja debelo zaostaje za brojem natjecatelja tikvičastog natječaja :kava:

puna sam sebe...osjeti li se? :raspa:

:o

solar
11.10.2011., 22:17
mislim da te čekaju neka iznenađenja :kava:

MalaMulica
11.10.2011., 22:20
voim iznenađenja :kava:

jedva čekam :kava:

solar
11.10.2011., 22:21
još malo :kava:

polka bu nas banala :kava:

polly
11.10.2011., 22:23
kolko ste vas dva imali iz matematike?

MalaMulica
11.10.2011., 22:27
još malo :kava:

polka bu nas banala :kava:

strpljen - spašen :kava:

bu mene, ne bu tebe :kava:

kolko ste vas dva imali iz matematike?

ja sam imala 5 :kava:

za solara ne znam :kava:

p.s. solar je kriv :kava:

neću više :cerek: :kava:

solar
11.10.2011., 22:27
jel baš moram to javno obznaniti?

mislim na ocjene iz matematike...

polly
11.10.2011., 22:30
jel danas utorak? 11.10.? jel natječaj traje do 16.10. u 23 sata?
4? jel 4?

polly
11.10.2011., 22:30
....

ja sam imala 5 :kava:

za solara ne znam :kava:

p.s. solar je kriv :kava:

neću više :cerek: :kava:

5? kaj na prepisivanju?

Orphea
11.10.2011., 22:31
još 4 dana, a broj natjecatelja debelo zaostaje za brojem natjecatelja tikvičastog natječaja :kava:

Sad kad krenu:rofl:.

Možda i ja nabacim još nešto:), omađijala me ova zagorska kuhinja:zubo:.

solar
11.10.2011., 22:32
super.. sutra idem kupiti kaj mi treba.. veselim se :)

MalaMulica
11.10.2011., 22:37
jel danas utorak? 11.10.? jel natječaj traje do 16.10. u 23 sata?
4? jel 4?
pa solar je tako reka :o
ja nisam provjeravala, kontala sam da on zna :ne zna:

eto, vidiš kako je kad muškarcu viruješ :kava:

5? kaj na prepisivanju?

ne :503:

ja sam bila poštena :kava:

Možda i ja nabacim još nešto...
:503:

polly
11.10.2011., 22:42
......

eto, vidiš kako je kad muškarcu viruješ :kava:
.......

ja sam bila poštena :kava:

....

hm :misli:
ak ti tak kažeš

Pellaprat
11.10.2011., 23:00
CMMM, koliko je radova u konkurenciji bilo na tikvičastom ?:ne zna:

Ovdje brojim 24 što znači najmanje 26:cerek: , a vidim da se i Sočko dobro osjeća.:rofl:

MalaMulica
11.10.2011., 23:22
37 :raspa:

Pellaprat
12.10.2011., 00:49
37 :raspa:

Kaj bum do nedjelje morao čekati da stavim moj kao 38. ?:kava:

Dlapek
12.10.2011., 07:41
Nisam mislila više niš metati na natječaj,ali sad zbilja imam motiv.
hehehe

Dora K
12.10.2011., 08:18
Dlapek, krasne su ti pecenice :klopa:
Vec ih vidim u kombinaciji s restanim i dinstanim kiselim zeljem... :klopa:
Ja bi sad toooo (8 ujutro :facepalm:)...

Francesca
12.10.2011., 08:27
Ja bi cesnjofke :tuzni:

maredoo
12.10.2011., 08:27
joj kobasice, zelje, restani :klopa:

: oćuuuuuuuuuuuu:

sis
12.10.2011., 08:29
joj kobasice, zelje, restani :klopa:

: oćuuuuuuuuuuuu:

i jaaa

Dlapek
12.10.2011., 08:40
hvala
Zbilja su jako dobre,najeli smo se ko pajceki.

NitkoPoseban
12.10.2011., 09:32
Samo da kažem da mi se jako sviđaju Orpheini triptisi :five:.
Puno su mi ljepši kao forma za pogledati nego velike slike u okomitom nizu (jasno samo kad se radi o slikama faza pripreme jela).

MalaMulica
12.10.2011., 10:26
Kaj bum do nedjelje morao čekati da stavim moj kao 38. ?:kava:
koje nedjelje? :kava:

prve u 12.mjesecu?

u tom slučaju, da! :kava:

Nisam mislila više niš metati na natječaj,ali sad zbilja imam motiv.
hehehe
nda...još jedno jelo van konkurencije! :raspa:
brojka 37 sa tikvičastog natječaja označava broj jela U konkurenciji! :raspa:

restani obožavam, one kobase ne jedem, al dobro izgledaju, a kiseli kupus mi se čini nedovoljno kuham - mislim, nedovoljno za moj ukus! znam da ga neki onako jedu, ja ne! meni mora bit dobro termički obrađen! :zubo:
al dobro, za zagorsko jelo, odlično :s

Dlapek
12.10.2011., 10:30
nda...još jedno jelo van konkurencije! :raspa:
brojka 37 sa tikvičastog natječaja označava broj jela U konkurenciji! :raspa:

s
U tom slučaju moram svratiti i pozornost na promjenu u propozicijama koje se tiču
"jelo u konkurenciji"
i
"jelo van konkurencije".
A zelje se obrađuje termički,za tehničku obradu ne znam.

solar
12.10.2011., 10:30
gle mulicu kak se zapalila :rofl:

Dlapek
12.10.2011., 10:41

meni baš nije posve jasno to "zapaljenje"

A ono što je važno je koliko je jela ponuđeno,koliko je ljudi bilo motivirano i poželjelo kuhati na zadanu temu.

solar
12.10.2011., 10:59
ma to su čisto sportske pobude :)

natjecateljski duh i to.. to nas pokreće za dalje.

citius, altius, fortius.

Dlapek
12.10.2011., 11:01
ma to su čisto sportske pobude :)

natjecateljski duh i to.. to nas pokreće za dalje.

citius, altius, fortius.

ahaaaaaaaaa....

MalaMulica
12.10.2011., 11:23
A zelje se obrađuje termički,za tehničku obradu ne znam.
:facepalm:

klriste, kako sam smotana! :s
ma e, tila sam reć 'termička' :rofl:

tikvice rules :rozi:

meni baš nije posve jasno to "zapaljenje"

A ono što je važno je koliko je jela ponuđeno,koliko je ljudi bilo motivirano i poželjelo kuhati na zadanu temu.
kriste, dlap, nemoj sve shvaćat tako doslovno i ozbiljno! :D
pa zafrkancija, kužiš? :ne zna:

solar napiše da mu se čini da će ovaj natječaj bit posjećeniji od tikvičastog, ja kažem da neće...i tako, dječji vrtić, jel :ne zna:

Dlapek
12.10.2011., 11:27
:facepalm:

kriste, dlap, nemoj sve shvaćat tako doslovno i ozbiljno! :D
pa zafrkancija, kužiš? :ne zna:

solar napiše da mu se čini da će ovaj natječaj bit posjećeniji od tikvičastog, ja kažem da neće...i tako, dječji vrtić, jel :ne zna:
ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

polly
12.10.2011., 11:36
.....

bilo bi ljepo da se vrtićari na ćetu

kužim ja potrebu za ćetom i zezancijom, nisam ni ja niš bolja, ali ipak ne treba baš svaki dan i svugdje vrtićariti
imamo igralište za to :zubo:

Orphea
12.10.2011., 13:07
Samo da kažem da mi se jako sviđaju Orpheini triptisi :five:.
Puno su mi ljepši kao forma za pogledati nego velike slike u okomitom nizu (jasno samo kad se radi o slikama faza pripreme jela).

Hvala puno:cerek:.
Imala sam puno slika, pa sam kombinirala što i kako, i jako sam zadovoljna rezultatom:).

Dlapek, pečenice i prilozi su krasni, baš za najesti se i uživati:).

coflek
12.10.2011., 14:07
@Dlapek, fino :klopa:
i tvoje i špicove kobasice bas fino miriše u ovoj nasoj zagorskoj kuhinji:cerek:

spic
12.10.2011., 14:12
a tek kad ju upikneš vilicom pa te mast cijelog zašprica :cerek:

djura19
12.10.2011., 14:49
ovaj vikend sam bila u zagorju, nikad bolje mlince nisam jela :klopa: iako ih vecinom jedem domace, al slavonske :zubo:
a tek strukli :cerek: tako da... mislim da je jasno kome ide moj glas, necemo komplicirati :D

dublin
12.10.2011., 16:05
Dlapek, ovo je taman po mom gustu :klopa:

solar
12.10.2011., 18:21
dlapek, to se zove savršen ručak :klopa:

a žganci sa špekom.. mljac. bit će toga ove zime :)

Francesca
12.10.2011., 18:36
Meni dajte samo sto vise przeno i masnoooooooo :klopa:

surlica
12.10.2011., 19:21
Žganci sa špekom, odn. čvarcima pa kiselo zelje uz to i pečenice ili krvavice. Awwwwwwww :klopa:

Pellaprat
12.10.2011., 20:26
@Dlapek

Najviše volim kad puste tog zdravog :cerek:, masnog, crvenkastog safta po restanim krumpačima.
Baš sam danas u Krašiću za ručak smazao tri frtalj metra Medvenovih, dobre, al ne izgledaju kao Marjančekove.:s

Ponesi koji par na more za Bourdaina, vidiš da ga danima maltretiraju škampima i tartufima.:cerek:

Pellaprat
12.10.2011., 20:28
Meni dajte samo sto vise przeno i masnoooooooo :klopa:

Ma rano je. Što ćeš kad počne prava zima ?:ne zna:

polly
12.10.2011., 20:29
....

Ponesi koji par na more za Bourdaina, vidiš da ga danima maltretiraju škampima i tartufima.:cerek:

baš je jučer bila emisija iz berlina, dio klope je bila "zagorska" kuhinja
joj kak je micek mazal po buncekima, krvavicama, kiselom kupusu, krumpačima, pečenicama,....sve mu je pucalo za vuhima
i tak masne njuškice sa sjajem u očima veli da ne zna kad je bolje jel :zubo:

Pellaprat
12.10.2011., 20:37
baš je jučer bila emisija iz berlina, dio klope je bila "zagorska" kuhinja
joj kak je micek mazal po buncekima, krvavicama, kiselom kupusu, krumpačima, pečenicama,....sve mu je pucalo za vuhima
i tak masne njuškice sa sjajem u očima veli da ne zna kad je bolje jel :zubo:

Joj, pa nije valjda već otišao ?:(
Da sam znao, poslao bih mu koji vanjkušek po Dlapekovoj. :tuzni: