PDA

View Full Version : Bojni otrovi u Domovinskom ratu

hajduk1911st
24.09.2011., 21:05
Ispričavam se ako je tema već jednom bila.Baš sam sa društvom dotakao temu o bojnim otrovima.Povod za temu je masovno umiranje ljudi od raka,posebno u braniteljskoj populaciji.Što mislite jeli u Domovinskom ratu agresor koristio bojne otrove?Kakva su vaša iskustva sa ovom temom?Par branitelja koji su bili na Mosećkom bojištu(poznanici) tvrde da je agresor iz minobacača ispaljivao projektile koji nisu nosili eksploziv već kada bi pali ispuštali bi žutu prašinu.Jeli ovo plod mašte ili je ipak bilo riječi o bojnim otrovima.Netko će reći pa umiru od stresa,prehrane...sigurno da i to uvelike utječe.Mene zanima kemijsko oružje ako ga je uopće bilo.

brale_st
25.09.2011., 03:19
Koliko ja znan tijekom cilog rata nikad nije koristeno kemijsko oruzje.
Bilo je nekih naznaka da 2. krajiski korpus vojske bosanskih cetnika raspolaze odredjenom kolicinom kemijskog oruzja u topnickim projektilima, cak i da je njihovo koristenje razmatrano u proljece 1995 tijekom borbi na Dinari, ali do toga nikad nije doslo, niti je ikad ikakvo oruzje te vrste zarobljeno.

sin1708
25.09.2011., 08:32
Ispričavam se ako je tema već jednom bila.Baš sam sa društvom dotakao temu o bojnim otrovima.Povod za temu je masovno umiranje ljudi od raka,posebno u braniteljskoj populaciji.Što mislite jeli u Domovinskom ratu agresor koristio bojne otrove?Kakva su vaša iskustva sa ovom temom?Par branitelja koji su bili na Mosećkom bojištu(poznanici) tvrde da je agresor iz minobacača ispaljivao projektile koji nisu nosili eksploziv već kada bi pali ispuštali bi žutu prašinu.Jeli ovo plod mašte ili je ipak bilo riječi o bojnim otrovima.Netko će reći pa umiru od stresa,prehrane...sigurno da i to uvelike utječe.Mene zanima kemijsko oružje ako ga je uopće bilo.
Prijatelju sigurno da su srbi koristili kemijske otrove,ali naši nikada to neće priznati.Nekoliko mojih kolega je prvo bilo ranjeno i poslije oboljelo od leukemije i raka te umrlo.

Hercegbosanac
25.09.2011., 14:52
Čitao sam u jednoj od knjiga Ratka Dragovića-Kleka di piše da je na njih(mislim da je tada bio u 7.gardijskoj) bačen nekakav bojni otrov,mislim da je baš spominjao žutu boju.

ivan.ridjan
25.09.2011., 15:09

Bojni otrovi i nepoznate supstance su korištene itekako u agresiji Srbije i pobunjenih Srba na Hrvatsku i Hrvate .

Danas umirovljeni bojnik 4 .gardijske brigade - nositelj najvećeg odlikovanja koje Hrvatski vojnik može dobiti - Junak Domovinskog obrambenog rata - Davor Jović !

Naime , njemu i njegovim suborcima od bojnih otrova oštećena je jetra .

Poznati su i pokušaji arkanovaca , koji su bojne otrove dobili od tzv. jna da u Vukovarskom području djeluju sa bojnim otrovima .

U Erdutu i ostalim mjestima i selima istoćne Slavonije koja su jako pogođena djelovanju srpskog agresora , učestala je abnormalno visoka stopa oboljenja od najbizarnijim malignih bolesti i djeca se rađaju sa velikim brojem fizičkih oštećenja , te mentalnim i zdravstvenim problemima .

O tome je prošle godine prikazan i dokumentarac na HRT -u .

Korišteno je ne dopušteno streljivo , a tko zna šta su pod okupacijom dovlačili na polja i rupe te zatrpavali Hadžićevi krvnici i ratni profiteri .

Sjetit će te se da su avioni zločinaćke tzv . jna izbacivali na neokupirani dio Hrvatske razne nepoznate neeksplozivne predmete , te nešto slično paukovim mrežama .

Vrsta trovanja i djelovanja protiv Hrvatske i njezinih građana definitivno je u pitanju . Ostaje pitanje šta je to što su oni izbacivali a proizašlo je iz mračnih ruskih i jugo bojnih kuhinja i laboratorija .

Spominjalo se da izbacuju neke spore , sigurno ništa dobrog nije , velik porast oboljelih od najneotkrivenijih bolesti i oštečenja , prisutno je kroz sve ove godine .

Sličnu politiku provodili su i na Albansko stanovništvo na Kosovu , a ameri navodno dodatno "začinili" zabranjenim streljivom po Srbima 1999 g .

Hollow Point
25.09.2011., 15:29
Čuo sam samo za korištenje suzavca.

njemu i njegovim suborcima od bojnih otrova oštećena je jetra.
Isto je mogao dobiti od hrane i vode kontaminirane teškim metalima i kemijskim spojevima nastalim konvencionalnim ratovanjem. Kao i od suzavca.
Korišteno je ne dopušteno streljivo
Koje?
Sličnu politiku provodili su i na Albansko stanovništvo na Kosovu , a ameri navodno dodatno "začinili" zabranjenim streljivom po Srbima 1999 g .
Amerikanci nikad nisu potpisali sva poglavlja rezolucija koje reguliraju korištenje DU, kazetnih bombi i bijelog fosfora tako da je malo naivno govoriti o "zabrani". I nisu samo Amerikanci takve stvari bacali po Srbiji.

Wokot
25.09.2011., 15:54
Je, slažem se dobrim dijelom. Ajde kad se već ovo pokrenulo, proširilo se na razna kemijska/biološka sredstva negativnog utjecaja. Da je bilo vrlo štetnih kemikalija, to je sigurno i od njih su mnogi oboljeli i nažalost više nisu među nama. Jedan od vrlo važnih razloga, na području Slavonije je PCB (poliklor-bifenil), koji je dijelom iscurio iz onesposobljenih trafostanica, a koristio se kao sredstvo za lubrikant i hlađenje te u vozilima (kupole tenka koliko ja znam). Ova supstanca ako se ne drži na kratkoj uzici i iscuri u vodotoke (a je) izrazito je stabilna i rezistentna, dugo ostaje, a dokazano kancerogena. Dobra količina je istekla i na drugom kraju lijepe naše u Željavi i zagadila jedan krak Klokota (lokalni izvor) nakon što ga je JNA minirala. Tako je pogođen, osim najljepšeg i nekad najčistijeg dijela lijepe naše i dio BiH (vodotoci oko Bihaća) i o tome su već napisana neka istraživanja. Tamo su Unproforci izmjerili jako velike količine u nekim tunelima a i danas je tamo, na znanje onima koji bi malo prošvrljali. One paučine koje su nam padale i izgledale vrlo čudno su jednom obrazlagane kao nekakvi mamci za PZO (to bi bio ostatak koji padne nakon što eksplodira i odradi), bilo je jednom o tome po tisku, ali nije mi baš sjelo to obrazloženje obzirom da mi je to blisko. Ne bih sad o klasičnim bojnim otrovima (osim nadražljivaca) kojih čini mi se nije bilo jer tu onda nema baš ranjenih, naknadno oboljelih, bilo bi na desetine mrtvih odmah u prvom valu koga dokači (ako su nervni) ili u drugom ako su neki starinski plikavci i slično. Nadalje, to bi nam bio izvrstan argument u pregovorima i pred međunarodnom zajednicom, tako da sumnjam, koliko je meni poznato. I ne znam zašto bi to netko tajio. Naravno, ako netko ima spoznaja i dokaza, bilo bi dobro da ih pokaže zbog svih nas. No, nije isključeno da su imali onako "nešto između" što ima malu udaljenost djelovanja, ali na dugi rok je vrlo negativno (odatle razboljevanja naknadno) kao i osiromašeni uranij, koji nije klasično nuklearno oružje nego tzv. "prljavo" iako mu je namjena u streljivu tvrdoća i gustoća a djelovanje radioaktivnoti "usput". Uvijek je bilo priča da su i Rusi dali njima kojekakve igračke da se isproba, kad se već, jel, ratuje:rolleyes:.

dk1
25.09.2011., 16:52
ovo je 21. stoljeće
u europi danas možeš umrijeti od srca ili od raka, od tifusa, malarije, tuberkuloze ne....

Markanm
25.09.2011., 18:06
U H-M sukobu su korišteni bojni otrovi.Razne vrste nadražljivaca,suzavaca,CS-a,sumpora,žutih "dimova" i sl.

BD-zg
25.09.2011., 18:53
Mislim da je bio slučaj kad je JNA koristila neku vrstu suzavca sva sreča bez nekog uspjeha
Ali da su nas napali bojnim otrovom tipa iperit ili ricin žrtava bi bilo na tisuće i nema ranjenih a nisam siguran da je naša vojska kroz rat bila opremljena atropinom i znanjem kako se on koristi

ivan.ridjan
26.09.2011., 00:05
Čuo sam samo za korištenje suzavca.

Isto je mogao dobiti od hrane i vode kontaminirane teškim metalima i kemijskim spojevima nastalim konvencionalnim ratovanjem. Kao i od suzavca.

Koje?

Amerikanci nikad nisu potpisali sva poglavlja rezolucija koje reguliraju korištenje DU, kazetnih bombi i bijelog fosfora tako da je malo naivno govoriti o "zabrani". I nisu samo Amerikanci takve stvari bacali po Srbiji.

Nisu se čule još mnoge stvari , što ne znači da se nisu i desile . Valjda je većini jasno da su oštapleri na našoj strani prikrivali , ne znam za što , da su stotine Hrvatica silovane . Ima i tema na forumu hr .

Dakle , neka vas ne čudi neiformiranost iz ovog ili onog razloga .

Potraži materijale o Davoru Joviću i spoznat češ da nije od konzervi , suzavca i ostalog , imao velikih i ubrzanih problema sa unutarnjim organima .

Zabranjeno streljivo bi bilo sa osiromašenim uranijem http://hr.wikipedia.org/wiki/Streljivo_od_osiroma%C5%A1enog_urana

A nije ni samo prisutan taj problem - http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=1294.0;wap2

Iako nije isključeno da su neki od kontejnera završili u Hrvatskoj .

Činjenica stoji da se netom poslije rata počelo učestalo dešavati razna do tad rijetka ili nedoživljena oboljenja . Poglavito dijece u i oko Erduta , o čemu svjedoći i dokumentarni film prikazivan na HRT -u . te drugdje gdje su bila veća ratna djelovanja od strane agresora iz Srbije .

Naravno da nisu samo ameri bacali , NATO je udarao zasluženo , iako ne vidim razloga naglašavati sve članice koje su ionako sateliti amera ...

A nije naivno govoriti o zabranjenom streljivu radioaktivnog podrijetla .

http://hr.wikipedia.org/wiki/Osiroma%C5%A1eni_uranij

hajduk1911st
26.09.2011., 12:58
Tragedija je da ovi naši ništa ne govore,a to se lako da provjeriti.Uostalom,ako se dokaže da su bacali,možemo ih i na osnovu toga tužiti.Ako ne dobijemo odštetu barem eto simbolično da se zna kojim su se prljavim sredstvima služili.Znam za to na Moseću.To mi je otac pričao i njegove ratne kolege.Znam da je i kod Dervente nešto korišteno.To sam jednom vidio na televiziji.U svakom slučaju zanimljivo područje o kojem se jako malo zna.

Wokot
26.09.2011., 17:23
Ah, ovo s otpadom u jezerima sam već čitao, katastrofa. A bilo je i napisa da su vlakovima (preko RH, neko je dobro podmazo, naravno) dolazili vagoni puni na razne načine opasno kontaminiranog rasutog otpada, kojima su se onda punile rupčage po rudnicima u BiH. Dobrodošli u EU:kava:.

Markanm
26.09.2011., 19:10
Ah, ovo s otpadom u jezerima sam već čitao, katastrofa. A bilo je i napisa da su vlakovima (preko RH, neko je dobro podmazo, naravno) dolazili vagoni puni na razne načine opasno kontaminiranog rasutog otpada, kojima su se onda punile rupčage po rudnicima u BiH. Dobrodošli u EU:kava:.

Dosta ljudi iz Travnika je upoznato sa aktivnostima SFOR-a po vlašićkim vrletima,bacanje buradi iz helikoptera,po kanjonu Ugra u nepristupačne gudure.

dennis
27.09.2011., 11:00
@ ivan.ridjan - ajde malo piši o činjenicama, a ne ovako...Samo jedna sitnica - "Danas umirovljeni bojnik 4 .gardijske brigade - nositelj najvećeg odlikovanja koje Hrvatski vojnik može dobiti - Junak Domovinskog obrambenog rata - Davor Jović !" - odlikovanje Junak Domovinskog obrambenog rata ne postoji. Da ne idem dalje. Ako nešto znaš, bilo bi lijepo da to i potkrijepiš nečim, a ne da se sve svodi na rekla-kazala u stilu jeftinog agitpropa.

Frank The Tank
27.09.2011., 15:41
evo citiram gore navedenu knjigu "spomenar 1991"

Vinkovci

22. rujna 1991. neprijateljska avijacija bacila je na grad niz raznovrsnih padobrana i padobraničića promijera i do 2m kvadratna. bile su to magnezijeve goruće bombe, koje su služile za sprečavanje djelovanja naše protuzračne obrane, kazetne bombe koje su u sebi sadravale na stotine malih bombica s jedinm ciljom - ubiti i raniti što više civilnog stanovništva

24. rujna 1991- neprijateljska avijacija je prvi put na istočni dio grada ( Bosutska ulica, Radičev blok oko silosa, naselje Jošine) bacila određena nadražujuća i po zdravlje štetna sredstva. Bio je to suzavac u vidu mali plastičnih kutijica, koje su se nakon izbacivanja otvarale. Cijelo topodručje je bilo prekriveno ostatcima dijelova tih kutijica. Suzavac je padao u dosta jakoj koncentraciji tako dase u zatvorenim prostorima još sutradan osjećalo njegovo djelovanje. Pučanstvo se žalilo na štipanje i peckanje u nosu, na izazivanje kašlja i kihanje, te na jako pečenje i suzenje očiju. Oni koji su se duže vrijeme zadržali u tom području imali su problema i sa stomakom

U noći 28 rujna 1991. oko 21 sati na zapadni dio grada iz helikoptera su ispaljene kemijske granate. Tada su na svom punktu kod ulaza u Vinkovačko Novo Selo zatrovana tri pripadnika MUP-a, koji su sljedećeg dana hitno prebačeni u bolnicu "Rebro" u Zg. Simptomi trovanja kod sve trojice bili su : jako sušenje usta, mučnina, slinjenje, povraćanje, gušenje, stezanje u prsima glavobolja i velika fizička malaksalost i iscrpljenost. Još nekoliko građana ali s blažim posljedicama imali su probavne setnje kao i smetnje s vdiom.

/ispravak onog mog navoda za 4. listopad
15. listopada 1991. prvi puta iznad sela Rokovci - Andrijaševci neprijateljska avijacija izbacuje "paučinu". To je paučinasta masa, vrlo slična pojavi paučine zvanoj "bablje ljeto" samo u znatno većoj koncentraciji. uzorak paučine poslan je u Slavonski Brod, nalaz tog uzorka ukazivao je da se u paučini nalazi virus upale pluća i koli bakterije. Osoba koja je uzimala uzorak paučine imala je problema s disanjem, a sutradan su se pojavili bolovi u grlu i začepljenje nosa a sljedećih dana pojavile su se i smetnje sa stomakom.
Izbacivane paučine dogaalo se nekoliko puta i sljedećih dana kako nad našim podrčjem, tako i na širem području RH. kako smo informirani putem radija. Svaki put su uzimai novi uzorci paučne na nalizu i slani u Zg. no nikada iz Zagreba nismo primili rezultate tih analiza.

eto to što piše u knjigi o napadima kemijskim, radiološkim i bakterijskim na podrčju Vinkovaca

dennis
28.09.2011., 09:19
Dok sam bio u JNA, imali smo ručne bombe punjene CS-om ("suzavac"). Također, na obuci u JNA, bacali su nam CS. Simptomi onih koji nisu imali dobre gas-maske (čijim maskama su izvađeni ventili da bi se lakše disalo pod maskama, ali su maske bez tih ventila postale bespredmetne) su bili upravo takvi - suze oči (k'o blesave), mučnina, slinjenje (strašno nešto...), povraćanje itd. itd. Srećom, moja maska je bila OK, tako da sam "samo" gledao ekipu oko mene kako se baca na koljena i baulja naokolo.

U ratu, nisam imao saznanja o tome da su se igdje koristili bojni otrovi (mada me ne bi čudilo da su tu i tamo bacili CS). Da je bilo nekog ozbiljnijeg korištenja bojnih otrova, vjerujem da bi naša strana to iznimno dobro iskoristila u diplomatske svrhe - priznanje RH, sankcije protiv Jugoslavije, bla,bla,bla...

Frank The Tank
28.09.2011., 10:47
Dok sam bio u JNA, imali smo ručne bombe punjene CS-om ("suzavac"). Također, na obuci u JNA, bacali su nam CS. Simptomi onih koji nisu imali dobre gas-maske (čijim maskama su izvađeni ventili da bi se lakše disalo pod maskama, ali su maske bez tih ventila postale bespredmetne) su bili upravo takvi - suze oči (k'o blesave), mučnina, slinjenje (strašno nešto...), povraćanje itd. itd. Srećom, moja maska je bila OK, tako da sam "samo" gledao ekipu oko mene kako se baca na koljena i baulja naokolo.

U ratu, nisam imao saznanja o tome da su se igdje koristili bojni otrovi (mada me ne bi čudilo da su tu i tamo bacili CS). Da je bilo nekog ozbiljnijeg korištenja bojnih otrova, vjerujem da bi naša strana to iznimno dobro iskoristila u diplomatske svrhe - priznanje RH, sankcije protiv Jugoslavije, bla,bla,bla...

da se nadovežem još,. neznam šta je ovdje kod nas po Slavoniji bacano ali sigurno je to da je kod nas najveći postotak ljudi oboljelih od raka i leukemije,. i raznih bolesti,. isto tako jako puno mladih pretežito 1990 - 1995 godište imaju problema sa štitnjačom,..
mišljenja sam da da je to sve izravna posljedica rata i blizine fronta,..

dennis
28.09.2011., 16:17
Nažalost, takve bolesti uvijek prate rat i ratna stradanja. U borbenim djelovanjima uvijek ima teških metala, zagađenja, u gornjim postovima su dati neki primjeri...Kada se na to sve nadoveže i stres, rezultat je kakav je. Slavonija je i bila "načeta" ratom sa svih strana, pa nije ni čudno da je bilo tako. Možda i konfiguracija terena pogoduje tome - dosta vode, nizina...

hajduk1911st
28.09.2011., 20:15
Tako je.I teren igra jaku ulogu.I vjetar.

Hollow Point
28.09.2011., 22:26
Simptomi onih koji nisu imali dobre gas-maske (čijim maskama su izvađeni ventili da bi se lakše disalo pod maskama, ali su maske bez tih ventila postale bespredmetne) su bili upravo takvi - suze oči (k'o blesave), mučnina, slinjenje (strašno nešto...), povraćanje itd. itd. Srećom, moja maska je bila OK, tako da sam "samo" gledao ekipu oko mene kako se baca na koljena i baulja naokolo.

Ovako nekako? :D S tim da ovdje namjerno skidaju maske i/ili filtere.
http://youtu.be/d0RBzWlMzhM
http://youtu.be/gcGKPH5MSuU

dennis
29.09.2011., 10:13
Da, tako nekako:lol:

S tim da je u JNA bilo zanimljivije. Uveli su nas u nekakvu vrtaču, i onda pustili CS. Nisu nam dali da stavimo maske dok se gas nije dignuo do pojasa. Onda je bilo - MASKE STAVI!!!! - Jbte, nism mislio da ju mogu tako brzo staviti!!:D

Onda smo čekali da se digne do visine glave, i tada smo u koloni jedan po jedan krenuli van. Ali, oni koji nisu imali filtere u ventilima - počelo ih je gušiti, pa je krenula panika, pa počeli trčati uzbrdo, a staza uska, a sve oko staze u mokroj paprati, pa krenulo padanje, pa vuku jedni druge natrag u vrtaču...I tko padne unutra, taj je najebo jer je, naravno, koncentracija gasa najveća u dnu vrtače. Četveronoške su se izvlačili van!!!!

I poslije podne - još jedna runda! Oni čije maske nisu bile u redu - a što sada, Bože moj, još ćete malo pljuvati i sliniti i to je to! Najbolje od svega je bilo da nitko od tih ljudi nije sam "poštelao" maske, već su ih takve zadužili. Najebali ni krivi ni dužni...

ivan.ridjan
29.09.2011., 23:43
@ ivan.ridjan - ajde malo piši o činjenicama, a ne ovako...Samo jedna sitnica - "Danas umirovljeni bojnik 4 .gardijske brigade - nositelj najvećeg odlikovanja koje Hrvatski vojnik može dobiti - Junak Domovinskog obrambenog rata - Davor Jović !" - odlikovanje Junak Domovinskog obrambenog rata ne postoji. Da ne idem dalje. Ako nešto znaš, bilo bi lijepo da to i potkrijepiš nečim, a ne da se sve svodi na rekla-kazala u stilu jeftinog agitpropa.

Ako sa razumijevanjem i nepristrano pročitaš , argumente koje sam dao , shvatit češ da nikada , ali nikada , ne dajem nešto bez činjenica .

Osobno sam , a i ne samo ja , već mnoštvo ljudi koje nitko nikada nije ništa pitao , pouzdali se u DORH , a niti ne pišu po internetskim forumima , doživio i vidio čudne predmete izbacene iz aviona tzv . jna .

Trabao si nastaviti dalje sa svojim "dokazivanjem" o tome da malo pišem o činjenicama :lol:.

Duguješ ispriku , zbog svog neznanja i površnosti , jer si i sam mogao vrlo lako proguglati , da li si upravu .

E pa ni malo nisi u pravu . Već sam napisao , ako velika večina ljudi nezna ništa , ili je načula jako malo o nečemu , to ne znači , da se to i nije dogodilo .

Tako da najveće odličje koje Hrvatski vojnik može dobiti , dobio je upravo on !

Junak Domovinskog obrambenog rata ! A ti daj malo "činjenica" o jna , većina vojaka nije imala pojma šta stvarno je jna imala . Odabrani i naravno - Srbi , koji su svugdje bili glavni , no , ne po sposobnosti , već zbog veliko srpske politike sve godine prije agresije na RH i Bih , znali su . Ostali ne , ili su imali isprazne priče .

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=davor%20jovi%C4%87%20vp&source=web&cd=1&ved=0CBsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.udruga-gavran.hr%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26vie w%3Darticle%26id%3D1770%3Aoluja-ratnici-davor-jovic%26catid%3D80%3Azanimljivosti&ei=-eOETqe-FMqT0QXxpIDwDw&usg=AFQjCNHzqVthb7Qy0zTT1RUywbfesgOcJw&cad=rja

Još nešta te zanima , ali ne u stilu jeftinog agitpropa kako si sam zorno pokazao ? :ne zna:

ivan.ridjan
29.09.2011., 23:46
Da, tako nekako:lol:

S tim da je u JNA bilo zanimljivije. Uveli su nas u nekakvu vrtaču, i onda pustili CS. Nisu nam dali da stavimo maske dok se gas nije dignuo do pojasa. Onda je bilo - MASKE STAVI!!!! - Jbte, nism mislio da ju mogu tako brzo staviti!!:D

Onda smo čekali da se digne do visine glave, i tada smo u koloni jedan po jedan krenuli van. Ali, oni koji nisu imali filtere u ventilima - počelo ih je gušiti, pa je krenula panika, pa počeli trčati uzbrdo, a staza uska, a sve oko staze u mokroj paprati, pa krenulo padanje, pa vuku jedni druge natrag u vrtaču...I tko padne unutra, taj je najebo jer je, naravno, koncentracija gasa najveća u dnu vrtače. Četveronoške su se izvlačili van!!!!

I poslije podne - još jedna runda! Oni čije maske nisu bile u redu - a što sada, Bože moj, još ćete malo pljuvati i sliniti i to je to! Najbolje od svega je bilo da nitko od tih ljudi nije sam "poštelao" maske, već su ih takve zadužili. Najebali ni krivi ni dužni...

Srbi bi dali zlata , da netko za njih relativizira o necemu o cemu pojma nema očito .

Da li znaš da suzavac nemože nanijeti teška oštečenja unutarnjih organa i jetre , te nervnog sistema . Sam si napisao kako on djeluje .

Vjerujem da nikome nebi bilo smiješno da je osjetio prave bojne otrove .

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=davor%20jovi%C4%87%20bojni%20otrovi&source=web&cd=3&ved=0CCYQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.slobodnadalmacija.hr%2FHrvats ka%2Ftabid%2F66%2FarticleType%2FArticleView%2Farti cleId%2F98523%2FDefault.aspx&ei=UOiETqrOMcmg0QXGt_X_Dw&usg=AFQjCNGW4NvggDzG6zPSCmFlqGAX_S7BVw&cad=rja

ivan.ridjan
30.09.2011., 01:08
Tragedija je da ovi naši ništa ne govore,a to se lako da provjeriti.Uostalom,ako se dokaže da su bacali,možemo ih i na osnovu toga tužiti.Ako ne dobijemo odštetu barem eto simbolično da se zna kojim su se prljavim sredstvima služili.Znam za to na Moseću.To mi je otac pričao i njegove ratne kolege.Znam da je i kod Dervente nešto korišteno.To sam jednom vidio na televiziji.U svakom slučaju zanimljivo područje o kojem se jako malo zna.

Tragedije su nebrojene . Hrvatska za tepih ravnanje Vukovara i više gradova u RH nije ishodila istinu u hagu . šljivančanin i tko je još ono osuđen na smiješne kazne ...

Tužba protiv Srbiej trebala bi sadržavati sve propuste i uključiti milijarde dokaznog materijala .

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=bojni%20otrovi%20u%20bih&source=web&cd=19&ved=0CE0QFjAIOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.blogger.ba%2Fkomentari%2F5978 %2F301086%2Fsvi&ei=oOqETsOQBsnO0QWWiKn_Dw&usg=AFQjCNEZ229cgtS2fcb0O_JA8imovEtroQ&cad=rja

Dakle , Srbi su imali popriličan arsenal raznih bojnih otrova . Bacajući ih po Hrvatskoj o cemu se šuti . Linkovi su manje više ugašeni iz nekog razloga ...

No , najviše dokaza i poveznica o srpskom djelovanju sa bojnim otrovima protiv nesrba , postoji u BIH , gdje se često spominje Srebrenica i djelovanje četnika bojnim otrovima po zarobljenima i onima u okruženju - http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=srbi%20bacali%20bojne%20otrove&source=web&cd=20&ved=0CFsQFjAJOAo&url=http%3A%2F%2Fzepskiforum.informe.com%2Fforum%2 Fda-se-ne-zaboravi-f72%2F11-07-1995-t497.html&ei=Je-ETvjNN-qo0AWnz6HcDw&usg=AFQjCNECzBNFIbq0hMOWHGNCCGRQQcPr8w&cad=rja

Iako ima i pomalo smiješnih stvari , no mlijeko čisti od otrova , naravno uz upotrebu odgovarajuće plinske maske . http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=bojni%20otrovi%20jna&source=web&cd=5&ved=0CD8QFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.livno-online.com%2Fzupanija%2F7750-jna-na-branitelje-hvo-a-bacala-bojne-otrove&ei=j_aETrLZDce70QW5uaD8Dw&usg=AFQjCNGH6GSTXz-hlAqjZwQcrgIaOIpODA&cad=rja

Nadalje tzv . jna je imala i više vrsta topničkih granata sa bojnim otrovima , te punjenjima VBR - ova sa bojnim otrovima .

Spominje se i djelovanje muslimana sa bojnim otrovima na hrvatske položaje , kao i jedno bacanje bojnih otrova muslimana na srbe .

dennis
03.10.2011., 09:52
Joj daj, molim te...Pa sve se tvoje spike svode na "ljudi znaju puno toga, svi znaju sve, ali o tome se šuti, netko je obrisao linkove i web stranice..."...

Idi malo na službene stranice Republike Hrvatske, prosurfaj po Narodnim novinama, idi na Wikipediju...Daj mi BILO KOJI linka iz kojega je vidljivo da postoji odlikovanje Junak domovinskog obrambenog rata!!!

Ili za ostale tvoje tvrdnje...

Svo ovi tvoji linkovi su drugi forumi, blogovi, itd...I ako se pročitaju, u njima oni koji pišu opet navode da su to čuli od nekoga, neki su to navodnio vidjeli, granate su eksplodirale pa je iz njih izlazio neki dim itd.itd. I, za kraj - radi se o Bosni, a tema je Bojni otrovi u Domovinskom ratu.

RT20
03.10.2011., 12:57
trovanje bihaća (http://www.youtube.com/watch?v=Bf0Q3kRVpHQ) - ne znam... spada li ovo u bojne otrove? i nema rata u bosni bez domovinskog rata i obratno da nebi bilo zabune. jedno povezano ratište, isti vremenski period, ratne formacije djeluju iz i po obje države...

Ord Mantel
03.10.2011., 13:07
U Vukovaru su koristili suzavac, ali pri osvajanju manjeg područja, npr. kod osvajanja silosa na Priljevu.

bing02
03.10.2011., 15:09
odličje junak dr ne postoji. samo je predlagano
http://hr.wikipedia.org/wiki/Junaci_Domovinskog_rata

gak
04.10.2011., 00:33
da korišteni su bojni otrovi,ujak mi je pričao da je 50m od njega pala granata koja je ispuštala florascentnu boju ...stavili su maske a prijatelju je pozlilo i odvezao ga je sanitet..,iza toga se ujaku pričinjalo da padaju guske itd. da ne nabrajam...

ivan.ridjan
09.10.2011., 17:15
Joj daj, molim te...Pa sve se tvoje spike svode na "ljudi znaju puno toga, svi znaju sve, ali o tome se šuti, netko je obrisao linkove i web stranice..."...

Idi malo na službene stranice Republike Hrvatske, prosurfaj po Narodnim novinama, idi na Wikipediju...Daj mi BILO KOJI linka iz kojega je vidljivo da postoji odlikovanje Junak domovinskog obrambenog rata!!!

Ili za ostale tvoje tvrdnje...

Svo ovi tvoji linkovi su drugi forumi, blogovi, itd...I ako se pročitaju, u njima oni koji pišu opet navode da su to čuli od nekoga, neki su to navodnio vidjeli, granate su eksplodirale pa je iz njih izlazio neki dim itd.itd. I, za kraj - radi se o Bosni, a tema je Bojni otrovi u Domovinskom ratu.

Moj odgovor su obrisali . Ok , evo kraći . Ako se o necemu ne piše previše , ne znaći da se nije i dogodilo . Primjer stotina silovanih Hrvatica od strane Srba se godinama prešučuje , kao i konc logora diljem Srbije . Jako ništavno podizanje optužnica protiv tzv . jna i četnika u konačnici , ne mora nikoga čuditi . Vukovar i okolica poravnat tepih sistemom , ostali dio Hrvatske jako razoren , a nitko ne odgovara .

BIH je nažalost slijed veliko srpske agresije i povezana je tema na više načina sa Domovinskim ratom , te imaš više tema koje su na ovom podforumu , a glase i dešavale su se u BIH ...

Mnoštvo je činjenica koje javnost uglavnom ne zna . Isto tako i sa bojnim otrovima , kome je u interesu da to krije ...

http://www.dragovoljac.com/index.php?option=com_content&view=article&id=11210:mile-dedakovi-jastreb-junak-hrvatskog-domovinskog-rata&catid=9:politika-i-drutvo&Itemid=11

Te još malo - http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews%5Btt_news%5D=120329&tx_ttnews%5BbackPid%5D=48&cHash=151ef24df0

Istina , kada će se "sjetiti" zaboravni vlastodršci da je napokon vrijeme da uvrste i zvanično ovo odlikovanje . Vjerujem upravo sad oko izbora , što je prejadno od svih koji do sada nisu odradili svoj posao , vezano za gotovo sve.

dennis
10.10.2011., 11:43
OK, normalniji post. Svi znaju za postojanje logora o Srbiji, svi znaju za silovanja, svi znaju za porušeni Vukovar...I to su stvari koje su dokumentirane, postoje slike, snimke, izjave svjedoka itd.itd. Da li je to na "pravedan" način sudski procesuirano - to je druga stvar. Znamo da nije. Jbg.

Ali, po mom skromnom mišljenju, nije način da se o forumima onda piše huškački i rekla-kazala. To ni na koji način ne doprinosi kvalitetnijoj raspravi, kao ni utvrđivanju povijesnih činjenica. Samo toliko.

žacko11
11.10.2011., 10:54
Idikativno je to da obitavam u kvartu međ braniteljskom populacijom,..zapazili smo da svaki maltene drugi koji prođe pedesetu,vrlo često naglo oboli i umre u vrlo kratkkkome roku...pitaš ženu od čega li je nalaz obdukcije,obično kažu neka čudna bakterija.ili tumor maligni,...Neki dan smo baš računali,mi koji se okupljamo u istome kafiću,a tute smo oko 8 god. umrlo je RVI točno-16 iz toga kafića i to naglo u roku od par dana..O drugima da ne govorim..

Poz.

ivan.ridjan
12.10.2011., 20:53
OK, normalniji post. Svi znaju za postojanje logora o Srbiji, svi znaju za silovanja, svi znaju za porušeni Vukovar...I to su stvari koje su dokumentirane, postoje slike, snimke, izjave svjedoka itd.itd. Da li je to na "pravedan" način sudski procesuirano - to je druga stvar. Znamo da nije. Jbg.

Ali, po mom skromnom mišljenju, nije način da se o forumima onda piše huškački i rekla-kazala. To ni na koji način ne doprinosi kvalitetnijoj raspravi, kao ni utvrđivanju povijesnih činjenica. Samo toliko.

Ako se sve zna , kako to da samo pravosudna tijela neznaju ? Prošlo je DVADESET godina od mučkih ubijanja po Vukovaru i istočne Slavoniji , ostatku Hrvatske od stotina silovanja Hrvatica , konc . logora diljem Srbije , šta se procesuiralo ?
U prvom postu , obrisanom am napisao još nekoliko pojedinosti o kojima ne znaju svi . A itekako su se desili . Abolirani teroristi zaposleni u Hrvatskoj policiji i javnim , te državnim službama ... Moje priče nisu rekla kazala . Iako se uvijek nastoji naći poveznicu koja dokumentira i potkrepljuje primjere , držimo se teme .

Naveo sam i jedan od rijetkih priznanja da se nešto jako loše i čudno dešava sa velikim brojem djece u istočnoj Slavoniji , prvenstveno ratom zahvaćenim prostorima . Tražim poveznicu za taj dokumentarni film na HRT - u , ako netko zna kako ga naći , neka slobodno postavi link . Navode , zatrovano tlo i mase građevinskog ratom srušenog materijala, dakle samim time i voda , od neistraženih oblika ratnih djelovanja . Dakle , nagađa se da je najvjerojatnije korišten osiromašeni uranij i bojna sredstva koja ostaju trajno usađena a svakoko su zabranjena .

žacko11
12.10.2011., 21:33
Ma,hajde ti sad znaj,kaj i koje smo mi sve čestice ...onda udisali uz barut i okus napalma?
Pa prisjetimo se samo one bijele nočne prašine,navodno za paniku,..pa čudne naprave bacane iz njihovih helića,itd. i kada tome dodaš psihomotornu napetost plus stresni učinak,što ti zasigurno ništa neče pomoči prilikom kvalitete življenja...:rolleyes: A ovi sve i da su trovali ,prilikom čega su i svekolike Ženevske konvencije prekšili,dakako da priznati neče...

dennis
13.10.2011., 09:40
Ridjane, da li ti bar približno, ALI PRIBLIŽNO imaš ideju kakva je tehnologija potrebna da bi se koristila municija s osiromašenim uranom?!?!?!?!?!?
Činjenica je da svaki rat donosi i zagađenja, manja ili veća, ovakva ili onakva. Da li si ti osobno uopće bio u ratu????? Neke stvari koje se dogode u normalno vrijeme - cisterna sleti s ceste, izlijeva se gorivo u rijeke, potoke...izazivaju brzu reakciju. Kreće se u čišćenje i sanaciju terena kako bi se spriječilo zagađenje. U ratno doba, kad naokolo fijuču meci i granate, vjeruj mi da to nikome nije prioritet! A kad tome dodamo uništene tenkove, objekte, toplane, tko zna što još sve ne...Pa naravno da je tlo zagađeno, naravno da su viode zagađene, naravno da ima teških metala svugdje koji onda ulaze u ljudska tijela...Pa kada se to poveže sa stresom i naporima čitavog lokomotornog sustava, normalno je da dolazi do većeg stupnja raznih oboljenja. Ali moj point je da to NEMA VEZE S KORIŠTENJEM BOJNIH OTROVA! A niti prosipanje žuči na temu "šta je s našim pravosuđem, zločinci šeću naokolo,bla,bla,bla..."

ivan.ridjan
15.10.2011., 01:00
Ridjane, da li ti bar približno, ALI PRIBLIŽNO imaš ideju kakva je tehnologija potrebna da bi se koristila municija s osiromašenim uranom?!?!?!?!?!?
Činjenica je da svaki rat donosi i zagađenja, manja ili veća, ovakva ili onakva. Da li si ti osobno uopće bio u ratu????? Neke stvari koje se dogode u normalno vrijeme - cisterna sleti s ceste, izlijeva se gorivo u rijeke, potoke...izazivaju brzu reakciju. Kreće se u čišćenje i sanaciju terena kako bi se spriječilo zagađenje. U ratno doba, kad naokolo fijuču meci i granate, vjeruj mi da to nikome nije prioritet! A kad tome dodamo uništene tenkove, objekte, toplane, tko zna što još sve ne...Pa naravno da je tlo zagađeno, naravno da su viode zagađene, naravno da ima teških metala svugdje koji onda ulaze u ljudska tijela...Pa kada se to poveže sa stresom i naporima čitavog lokomotornog sustava, normalno je da dolazi do većeg stupnja raznih oboljenja. Ali moj point je da to NEMA VEZE S KORIŠTENJEM BOJNIH OTROVA! A niti prosipanje žuči na temu "šta je s našim pravosuđem, zločinci šeću naokolo,bla,bla,bla..."

Kakva li je tek potrebna tehnika , možda naočale , da se pročita što je jasno napisano - osiromašeni uranij a ne uran denise . Koristi se godinama i u izradi oklopa tenkova i borbenih vozila , amera i engleza , te njihovih satelita .

Dakle , u dokumentarcu na HRT -u , radi se o najčudnijim i najbizarnijim malignim oboljenjima malodobne djece , koja nisu bila nikako podložna ratnom stresu . Naime , rođena su dobrih godina poslije rata .

A ako te zanima da li sam bio u ratu , traži po starim postovima . Reći nekome praktički da laže , da Hrvatski vojnici nisu bili zasipani bojnim otrovima ... Pročitaj pažljivije link o Davoru Joviću i informiraj se šta sve može oštetiti jetru u par minuta ...

Očito nisi pročitao niti prijašnje poveznice koje sam dao , dakle evo još jedan put - osiromašeni uranij , pišem ti polako ... http://forum.burek.com/municija-na-bazi-osiromasenog-uranija-t90619.wap2.html

A novine pišu , valjda ne razlikujući glavnu sirovinu , od post produkta , iako je najmanje to važno , bit je da se koristi godinama i to brojno . http://www.google.hr/url?sa=t&source=web&cd=27&ved=0CDsQFjAGOBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.tportal.hr%2Ftema%3Fkeywords% 3Dosiroma%25C5%25A1eni%2Buran&rct=j&q=streljivo%20sa%20osiroma%C5%A1enim%20uranijem&ei=Yr2YTqSSOIas8QPylujpBQ&usg=AFQjCNFcK3DEnGuH8SfqvX14OGNIA6mRpg&cad=rja

Zabrinjavajuća oboljenja događaju se u velikom broju u istočnoj Slavoniji , rasuto po BIH , Kosovu i svugdje po svijetu gdje se ratuje sa tim izuzetno rasprostranjenim streljivom , npr ameri imaju problema sa svojom vlastitom vojskom i oboljenjima od neobješnjivi leukemija i malignih oboljenja . http://www.google.hr/url?sa=t&source=web&cd=30&ved=0CFEQFjAJOBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.4dportal.com%2Fhr%2Fkolumne-vedran-kovacevic%2F1901-radioaktivna-municija&rct=j&q=streljivo%20sa%20osiroma%C5%A1enim%20uranijem&ei=Yr2YTqSSOIas8QPylujpBQ&usg=AFQjCNHxPR7oDGO6il-KcRavSfz_v9sW3Q&cad=rja
A može se tek zamisliti šta to radi za civilno stanovništvo koje živi u samom epicentru ratnih događanja . Jna je imala dovoljno velike količine kemijskog i bojevog streljiva . http://www.index.hr/vijesti/clanak/radioaktivnim-oruzjem-amerikanci-su-napadali-balkan-isto-rade-i-u-libiji/544771.aspx

Hollow Point
15.10.2011., 01:16
Kakva li je tek potrebna tehnika , možda naočale , da se pročita što je jasno napisano - osiromašeni uranij a ne uran denise .
Jel ti to želiš reći da postoji razlika između osiromašenog urana i osiromašenog uranija?

PS. DU streljivo nije tako rasprostranjeno kao što ti tvrdiš. Ustvari se nalazi u inventaru šačice zemalja.

ivan.ridjan
15.10.2011., 01:51
Tzv . jna je imala poprilično moćan arsenal i izbor oružja i zabranjenih sredstava po većini konvencija . Po većem dijelu Hravtske ispaljivali su se i fosforne topničke granate , bacale kazetne bombe iz zrakoplova , kemijski otrovi , ispuštane "paučje" mreže , navodno kao nositelji opasnih spora , po drugima samo psihološko ratovanje ... Podaci za Vukovar - http://www.google.hr/url?sa=t&source=web&cd=37&ved=0CEAQFjAGOB4&url=http%3A%2F%2Fwww.vukovarske-novine.com%2Fvijest.php%3Fid%3D7169&rct=j&q=bojni%20otrovi%20jna&ei=MMWYTuf4G9C18QP5yqzeBQ&usg=AFQjCNHqfAQvb29PYOfP1G2w2Yv4jkqynQ&cad=rja

Pored područja istoćne Slavonije koja ima veliki i neobjašnjivi porast malignih obpljenja kod mlade i najmlađe djece , područje zapadne Slavonije je isto žestoko tučeno od strane tzv . jna - POSLJEDICE RATNIH I POST RATNIH DJELOVANJA - http://www.novagra.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1091:posljedice-rata-sve-vie-oboljele-djece-i-branitelja-od-malignih-bolesti-&catid=74:udrugedrutva&Itemid=71

ivan.ridjan
15.10.2011., 02:04
Jel ti to želiš reći da postoji razlika između osiromašenog urana i osiromašenog uranija?

PS. DU streljivo nije tako rasprostranjeno kao što ti tvrdiš. Ustvari se nalazi u inventaru šačice zemalja.

Dakle koliko je to u stvari dosta korišteno i to dugi niz godina je svakako jako rasprostranjeno i loša vojna sredstva po ljude , prirodu i samo vojno ljudstvo ...

Ameri i britanci svakako nisu šačica , a niti NATO .

http://hr.wikipedia.org/wiki/Osiroma%C5%A1eni_uranij

http://hr.wikipedia.org/wiki/Streljivo_od_osiroma%C5%A1enog_urana

Hollow Point
15.10.2011., 02:59
Imaš li ikakav dokaz da je DU korišten tijekom Domovinskog rata?

SAD i UK. To su dvije zemlje. 2.

ivan.ridjan
15.10.2011., 12:30
Imaš li ikakav dokaz da je DU korišten tijekom Domovinskog rata?

SAD i UK. To su dvije zemlje. 2.
Kako su koristili zabranjene kazetne bombe , fosforne topničke granate - zvizne jako tiho i čudno , samo se srebrenkasto bijeli dim i prašina diže i pali sve pred sobom (osobno doživio) , VBR. zvončiće , LUNE (Frog) balističke rakete koje su bacili na Slavonski Brod 10 - komada (osobno bio jako blizu u trenutku pada) . I to naravno samo na civilne ciljeve u kojima je poginulo puno Brođana , djece , žena i svekolikog pučanstva .

Čemu čuđenje da su manijaci koji su pobili samo u ratu oko 9000 Hrvata civila , sijali smrt sa svime što su imali , da je nemoguće da su koristili i ovakovo streljivo ? Poslije rata tisuće Hrvata je podleglo ranama od ranjavanja , invaliditetom , ili bolesti uzrokovanim ratom .

Nadalje , tzv . jna je posjedovala i topničke granate koje su punjene sarinom , te ostalim bojnim otrovima . Kemijsko-biološka industrija je bila jaka u bivšoj jugi i tzv . jna , tako da su veći dio proizvoda izvozili . Koliko se to koristilo u agresiji na Hrvatsku i poslije BIH , nezna se sa sigurnošću , no da su koristili sve što su imali , poglavito 1991 i 1992 , valjda je svima jasno .

Naravno da ja nemam dokaze da li se koristilo zabranjeno streljivo, no licemjerno je tvrditi da je sve "transparentno" , a stotine djece u Hrvatskoj oboljeva od najčudnijih malignih bolesti . Najviše u istočnoj Slavoniji , a potom i zapadnoj .

"Slučajno" se upravo takova oboljenja dešavaju i u BIH , pa na Kosovu , gdje su tukli ameri i briti sa saveznicima - NATO pakt - udari na bosanske srbe 1995 , te Kosovo i Srbija 1999 .

Tako da to što navodiš da su to samo dvije zemlje :ne zna: , još bi netko i pomislio , pa šta je to , a ne navodiš da se uz te dvije najjače vojne sile ,skupa sa NATO -om , velika sila Izrael i višestruki američki saveznici , naoružavaju (kupuju) isto naoružanje . Američki jaki vojni lobi je prije više od 40 godina krenuo proizvoditi i nametati opasna streljiva . Sve za zaradu i ekstra profite . Dok najvjerojatnije i rusi imaju isto takovo streljivo . U korak su jedni sa drugima desetlječima , a rješavaj se i ne iskorištenog i problematičnog nuk . otpada , sa benefitom pojačanog materijala za probojna djelovanja , ili obrambeno oklopna ..
.
Valjda je poznato svima koje su sile tzv . jna i četnika napadale ko mutave na Novo Gradiško područje više mjeseci , kad i na Vukovarsko područje i da su bili nadomak gradu Novoj Gradišci na samo 7 - 8 kilometara .

Nitko ne priča o silinama borbi i gubitaka na obje strane na Novo Gradiškom području . Tamo se sipalo od strane četnika i tzv. jna sve što je postojalo .

Tako da je čudno da se baš na najteže pogođenim agresorski napadnutim pravcima najviše iz 1991 godine , dešavaju jako velike i čudne bolesti .

Fosforno - zapaljive zabranjena sredstva često s ubacana po Slavonsko Brodskim naseljima i samom gradu , zadavale s umuke vatrogascima jer je praktički nemoguće bilo gasiti , a i kada vatrogasci izađu na teren , znalo se dešavati češće da i onda ispale na njih precizne topničke udare , tako da je poginulo nekoliko vatrogasaca na nezahvalnom gašenju obiteljskih kuća od fosfornih udara na Slavonski Brod . Slučaj i udari na druge gradove Hrvatske sa fosforom , isto nisu bili iznimka , već često pravilo i kršenje svih konvencija od strane tzv . jna , a uza koje nitko nikada nije odgovarao .

Izrael i udari sa fosfornim punjenjima - http://dalje.com/hr-svijet/un-upozorio-na-koristenje-fosfornih-bombi-u-gazi/225243

Kazetna streljiva ovih dana i godina Izrael i dosta svijetskih agresora koriste u udarima na civile - http://dalje.com/mediaopen.php?medialink=http%3A%2F%2Fwww.javno.com %2Fhr%2Fsvijet%2Fclanak.php%3Fid%3D221063&lg=1

Oni ne odgovaraju nikome za ubijene stotine djece i tisuće žena i ljudi - civila ...

Poslije u ratu 1993 i dalje , doživio se i određeni pomak u biranju sredstava agresora . Rat je preseljen u BIH u najveću ruku , iako su se na pojedinim područjima Hrvatske , vodile bitke protiv četnika i tzv . sao krajine . Iznimke su ispaljivanja iz susjedne tzv . republike srpske , na civilna područja Hrvatske. Za dio se ove godine predsjednik republike srpske - Milorad Dodik i ispričao u Slavonskom Brodu , kako kaže , ako ikome išta znači .

rezon@tor
16.10.2011., 18:22
Jel imaš dokaze da nisu korištena ta sredstva od strane tzv . jna ?
Cijela poruka je OK osim ovog dijela.
Ovako se ne razgovara.
Negacija se ne dokazuje.

Hollow Point
17.10.2011., 01:08
Kako su koristili zabranjene kazetne bombe , fosforne topničke granate - zvizne jako tiho i čudno , samo se srebrenkasto bijeli dim i prašina diže i pali sve pred sobom (osobno doživio) , VBR. zvončiće , LUNE (Frog) balističke rakete koje su bacili na Slavonski Brod 10 - komada (osobno bio jako blizu u trenutku pada) .
Ni kazetne bombe nisu bile zabranjene niti granate sa fosforom.

Ponavljam pitanje, imaš li ikakve dokaze da je tijekom DR korištena municija sa osiromašenim uranom od strane JNA?

dennis
17.10.2011., 09:27
Ridjane, opet piliš. Za tvoju informaciju, uran i uranij su jedno te isto, osim što je hrvatski ispravno reći URAN a ne URANIJ. Sve ovo što si pisao je opet rekla-kazala, sve se nešto zna...Tema su bojni otrovi. U nekim ranijim postovima si pisao kako se zna da je JNA imala puno bojnih otrova, pa su radili na razvijanju bojnih otrova za Sadama Huseina itd.itd.

Za tvoju informaciju, NIGDJE u Iraku nije pronađeno oružje punjeno sarinom. Također, ne postoji NIGDJE (bar koliko ja znam, a ti me ispravi) dokumenti koji bi dokazali da je JNA imala municiju punjenu sarinom. Jako dobro znam da postoje tenkovi čiji je oklop "pojačan" osiromašenim URANOM, kao i da postoji municija punjena osiromašenim URANOM. I jako dobro znam koje ga vojske koriste! JNA ni približno, ali NI PRIBLIŽNO tehnološki nije bila na nivou da u svom arsenalu posjeduje takvo oružje i opremu.

Izvoditi zaključke da netko tko je "BACAO" Lune na civile (Lune se ne BACAJU, već ispaljuju ili lansiraju, budući da se radi o raketama a ne avio-bombama) zasigurno koristio i bojne otrove je vrlo smiješna. Moglo bi se reći da sam ja zasigurno kriminalac koji je zaslužio da ide na robiju, jer ako sam prekršio jedan zakon, sigurno ih kršim sve. I onda me za prekoračenje brzine sprašiti na robiju.

ivan.ridjan
17.10.2011., 14:10
Ni kazetne bombe nisu bile zabranjene niti granate sa fosforom.

Ponavljam pitanje, imaš li ikakve dokaze da je tijekom DR korištena municija sa osiromašenim uranom od strane JNA?

Mislim da sam dovoljno jasno napisao odgovor na tvoje pitanje . S druge strane nitko od vas ne odgovara na pitanje , od kuda se i zbog čega masovno pojavila najbizarnija maligna oboljenja i leukemije kod najmlađe djece i mladeži , na područjima istočne i zapadne Slavonije . Područja najpogođenija 1991 u agresiji . Naravno , nije bilo zabranjeno ubijati civile , pa to su samo Hrvati , dal sa zabranjenim sredstvima , ili ne , zabranjeno je općenito gađati sa bilo čim civilne objekte i civile . Tako da gađanje bolnica i kuća sa kazetnim streljivom , predstavlja višestruko kažnjiva djela i zločine .Koliko sam upoznat kazetna i fosforna streljiva i bombe su zabranjene po većini konvencija , a tzv. zvončići su ti isto kazetna punjenja ...

Ridjane, opet piliš. Za tvoju informaciju, uran i uranij su jedno te isto, osim što je hrvatski ispravno reći URAN a ne URANIJ. Sve ovo što si pisao je opet rekla-kazala, sve se nešto zna...Tema su bojni otrovi. U nekim ranijim postovima si pisao kako se zna da je JNA imala puno bojnih otrova, pa su radili na razvijanju bojnih otrova za Sadama Huseina itd.itd.

Za tvoju informaciju, NIGDJE u Iraku nije pronađeno oružje punjeno sarinom. Također, ne postoji NIGDJE (bar koliko ja znam, a ti me ispravi) dokumenti koji bi dokazali da je JNA imala municiju punjenu sarinom. Jako dobro znam da postoje tenkovi čiji je oklop "pojačan" osiromašenim URANOM, kao i da postoji municija punjena osiromašenim URANOM. I jako dobro znam koje ga vojske koriste! JNA ni približno, ali NI PRIBLIŽNO tehnološki nije bila na nivou da u svom arsenalu posjeduje takvo oružje i opremu.

Izvoditi zaključke da netko tko je "BACAO" Lune na civile (Lune se ne BACAJU, već ispaljuju ili lansiraju, budući da se radi o raketama a ne avio-bombama) zasigurno koristio i bojne otrove je vrlo smiješna. Moglo bi se reći da sam ja zasigurno kriminalac koji je zaslužio da ide na robiju, jer ako sam prekršio jedan zakon, sigurno ih kršim sve. I onda me za prekoračenje brzine sprašiti na robiju.

Onda ti neće biti problem naći gdje sam ja pisao da je tzv . jna i bivša juga radila kemijsko-biološke otrove za sadama?

Juga je radila dosta toga za sadama , od topova , do bunkera . A opće je poznato izdrkavanje i zašto s uameri uistinu napali sadama i okupirali Irak na slijedeći dugi niz godina . Kome ti je potrebno to objašnjavati :lol:

Naravno da je kemijsko-biološka industrija u bivšoj yugi bila jaka , kao i proizvodnja svega ostalog , te uvoz od rusa koji su imali sve što i ameri , samo neke stvari prije i bolje . Iako je dokaze i opopljivo preko interneta teško naći :rofl: , svakako to ne da nisu postojali i da proizvodnja nije bila izuzetno razvijena u suradnji sa "majčicom" rusijom ...

Hoćemo se hvatati i na što tko napiše , dal su ih ispaljivali , ili bacali , jako važno . Pogotovo ako si kilometrima daleko bio od njih , a ako si na par sto metara , jebeno iskustvo vjeruj , kao ništa poznato do tada , ni poslije , pa se lektorski hvataš na moj upis o bacanju Luna :rofl: . Podsjeća me na relativizacije i skretanja sa bitnog , pojedinih preobraćenika .

rezon@tor
17.10.2011., 15:11
Mislim da sam dovoljno jasno napisao odgovor na tvoje pitanje . S druge strane nitko od vas ne odgovara na pitanje , od kuda se i zbog čega masovno pojavila najbizarnija maligna oboljenja i leukemije kod najmlađe djece i mladeži , na područjima istočne i zapadne Slavonije
U dolini Neretve je to dosta povezano s neracionalnom potrošnjom pesticida.
Siromaštvo i ratne traume isto doprinose razvoju bolesti.

dennis
17.10.2011., 17:02
The following treaties are generally considered in effect for the entire world, and cover even those countries which have not signed or ratified them:

The Hague Conventions of 1899 or 1907
Chemical Weapon Convention
several of the Geneva Conventions

Biological Weapon Convention
The Geneva Protocol
The Convention on Certain Weapons

There are several categories of weapons which are forbidden from use (note, that none of these treaties name specific weapons, only categories).

Poisoned weapons
Weapons which cause excessive pain or superfluous injury ( the modern definition here is those weapons which cause more injury than minimally required to incapacitate)
Any weapon employed on or by a vessel, vehicle, or individual carrying the Red Cross or Red Crescent mark. (The Red Cross/Crescent is a universally protected sign, and no weapon may be used for any purpose either by something carrying that sign, or against one marked with the sign).
Use of gases which cause asphyxiation or severe injury
Bullets which cause excessive injury, especially those of an explosive or expanding nature (hollow-points).
Any biological or chemical weapon
Laser weapons intended to blind
Weapons which produce fragments not detectable by X-rays
Land mines which do no automatically self-destruct after a limited time period, or which are constructed of materials not detectable by normal methods (e.g. plastics)

Certain weapons which might be perceived to be covered under the above generalization are not usually considered banned, or are restricted according to their use.

Examples:

Tear gas and similar gases which produce mild and temporary effects are generally not considered a Chemical weapon.
Incendiary weapons (napalm, flamethrowers, thermite, white phosphorous, etc.) are not banned, but are banned in their use on or near civilians.
Genetic weapons (those tailored to affect only certain peoples of a specific genetic makeup) are considered to be banned, though inferentially, under the Biological Weapons Convention.
Use of weapons such as those made from Depleted Uranium which have a possible localized toxic side effect are permitted.

In addition, the Ottawa Treaty (Convention on the Prohibition of the Use, Stockpiling, Production and Transfer of Anti-Personnel Mines and on their Destruction) bans all land mines. This will cover most of the world, though there are several major non-signatories.

The new Convention on Cluster Munitions will take affect in 2010, and ban all cluster bombs and similar weapons which do not meet very strict requirements of size, ability to be detected, and other limits. This treaty currently has a limited number of signatories, though it is expected to grow slowly.

Read more: http://wiki.answers.com/Q/What_weapons_are_banned_in_warfare#ixzz1b3EREVmW

Elem...U doba Domovinskog rata, kazetne bombe i kazetna punjenja NISU bila zabranjena. nama se to možda ne sviđa, ali tako je. DU municija također nije zabranjena. Itd.itd. Jes da treba znati engleski, ali eto, ja sam se bar malo potrudio.

ivan.ridjan
18.10.2011., 00:53
U dolini Neretve je to dosta povezano s neracionalnom potrošnjom pesticida.
Siromaštvo i ratne traume isto doprinose razvoju bolesti.

Slažem se za pojedina područja i godine prekomjernih bacanja pesticida .

No , u dokumentarcu i udrugama za koje sam dao linkove , se mahom spominju djeca koja nisu niti blizu rođena u ratu , iako je i odmah poslije rata zabilježenih slučajeva .

Problem je što ta djeca nisu nikako izravno mogla osjetiti ratne traume , te siromaštvo ne znači da se i nekvalitetno živi . Netko sa jako malo , zdravije i sretnije živi od imućnih ...

Također , neznam kako si zaključio da je samo sirotinja pogođena ubrzanim brojem oboljenja od najbizarnijih malignih oboljenja i leukemija ? Ukoliko su uistinu kontaminirana područja sa tim materijalima famoznim , na što znanstvenici sumnjaju , no ne žele plašiti javnost , onda svakako ne bira žrtve po imovinskom stanju .

Poremećaj genetike oboljele djece nema veze sa siromaštvom , te ratnim traumama koja nisu doživjeli ... Šta je točniji uzrok ? Industrije baš i nemamo , više smo cimer fraj država kao u pjesmi od hladnog piva . Vjerojatno preostaju nepoznati teški metali od svakojakih milijona tona eksplozivnih sredstava bačenih na Hrvatsku i Hrvate ...

Uglavnom , nije dobro nikako i ne vidim rješenje i preveliku brigu za tek rođene žrtve poslije rata ...

rezon@tor
18.10.2011., 09:29
Problem je što ta djeca nisu nikako izravno mogla osjetiti ratne traume , te siromaštvo ne znači da se i nekvalitetno živi . Netko sa jako malo , zdravije i sretnije živi od imućnih ...

Također , neznam kako si zaključio da je samo sirotinja pogođena ubrzanim brojem oboljenja od najbizarnijih malignih oboljenja i leukemija ? Ukoliko su uistinu kontaminirana područja sa tim materijalima famoznim , na što znanstvenici sumnjaju , no ne žele plašiti javnost , onda svakako ne bira žrtve po imovinskom stanju .
Ja ne dajem konačne zaključke, iznosim podatke s kojima raspolažem i interpretiram ih.

Dovoljno je da roditelji budu istraumatizirani pa da se to osjeti i na djeci, ponekad se traume prenose generacijama u obitelji.

Pitanje trenutne skrbi je političko pitanje i ne spada na ovaj podforum.

OPET LILLY
23.10.2011., 17:05
ERDUT 1999,NATO raketira željeznički most.Svi znamo da je nato službeno priznao povezanost ondašnjih napada sa oboljenjima svojih pripadnika(rak ,leukemija).Inače je općina Erdut specifična po podzemnim vodama i ima svoje vodocrpilište koje se nalazi u najnižoj točki same općine.To je vidljivo ako se gleda sa Dalj-planine prema Vukovaru.Osobno sam vidjela raketiranje jer živim na tom podrućju.
OSIJEK,bilo je famozne paučine,te zagađenja kada je danima gorio u ININom postrojenju tank pun goriva.Također bila u velikoj blizini ,živjela sam 500 metara dalje.
U BOSANSKOJ POSAVINI je bilo nekakovih napada ali ne mogu tvrditi dali im je bila svrha demoraliziranje ili su bili otrovi,vidjela sam nešto poput bijelog dima.
Osobno imam već 5 godina teških problema sa probavnim traktom.
Prošle godine su mi radili biopsiju i pretrage na RAK CRIJEVA.Sreća nemam ga.
Tvrdim da rat je uzrok silnih oboljenja,
Prošli tjedan je bilo i u VETERANIMA MIRA,15stručnjaka radi na istraživanju i sakupljanju dokaza te povezivanju ratnih djelovanja sa rakom ,leukemijom,povišenim šećerom itd.

striker
24.10.2011., 02:58
Ivane,rdjane,,svaka cast tebi i tvojoj borbi to jako cjenim i postujem,podsjecas me na mog OCA
,otac mi je od prvog dana krenuo u patikam i rebama na prvu liniju sa oruzjem koje je sam platio kupio prosvercovo,
proso je sve i svasta bio je diverzantsko izvidjacka ,
prije toga HOS,tako da je prosao sito i reseto i zna dosta stvari,ali on i danas tvrdi da je na juznom bojistu na nekim djelovima kad je bilo ciscenje bilo doniranih njemackih Leoparda
i sam je ucestvovo u tom ciscenju i tvrdi da je vidio dva tenka leopard jednog izbliza da ga je zagledo a drugi onako malo iz daljine,
i ja snjim kad pricam i objasnjavam mu neke stvari on potpuno reagira kao ti rjecima ;jesi ti bio tamo, dokazi da nisu bili, nesmje se znat radi svjeta da je Njemacka donirala Leoparde,,,itd...
da se razumjemo nije mi otac nikakav ispaljenik(malo PTSPa ajde to nikom neskodi :503:) ali on je uvjeren u Leoparde(i nije jedini iznenadio sam se kolko ljudi misli da je bilo Leoparda na nasim prostorima) i sto je najgore bio je izvidnica znaci zna svaki top kako izgleda ,svaki tenk ,svaki minobacac,jel mu je bio posao da ode do neprijateljske linije vidi sta neprijatelj ukopava/ima u tom trenutku i da izvjesti nadredjenog ,,, ALI ON JE uvjeren u Leoparde i gotovo(kao i dobar broj drugih) i tako si iti uvjeren u raznorazne bojne otrove,,,sta je posljedica toga neznam vjerovatno propaganda neznam ali eto samo sam dao primjer....bez ljutnje

a sto se tice oboljenja ja tome najvise pripisujem koristenje pesticida kako u Neretvi a bogami tako i u plodnoj slavoniji

pozdrav

Aurgelmir
24.10.2011., 14:33
JNA skoro uopće nije rabila bojne otrove, osim u nekoliko izoliranih incidenata. Poznat je slučaj kada su ispalili rakete iz Plamena punjene suzavcem CS na jedno selo kod Pokupskog. Čitao sam u HV iz 1993. o tome, postoji i preslik izvješća ABKO.

mozak_free
25.10.2011., 06:03
JNA skoro uopće nije rabila bojne otrove, osim u nekoliko izoliranih incidenata. Poznat je slučaj kada su ispalili rakete iz Plamena punjene suzavcem CS na jedno selo kod Pokupskog. Čitao sam u HV iz 1993. o tome, postoji i preslik izvješća ABKO.

Napokon nešto konkretno. :)
Nekako mi je čudno da bi nezapaženo i nezabilježeno prošlo da se na nekom bojištu pojavila veća skupina poginulih koji su se podavili otrovima. Ljudi su stradavali od metaka, granata itd., ali ne i od bojnih otrova. Mislim da je vrh JNA jako pazio kako ih ne bi upotrijebili na širem području. Bio bi to direktan dokaz za genocid zabranjenim vojnim sredstvima i ne bi mogli prodavati priču o nekakvom građanskom ratu. U taktičkom smislu i ne bi im to moglo puno pomoći, a propagandno bi to bio kraj njihove stvari.
Ove opake boleštine u Slavoniji se mogu više pripisati općem padu imuniteta kod većeg broja ljudi zbog stresa izazvanog ratom, nego se može povezati s nekim konkretnim djelovanjem bojnim otrovima. Rat ode, ali traume ostaju. Mozak zaboravi, ali tijelo ne.:cry:

dennis
25.10.2011., 10:27
@ striker - imaš pravo, i ja sam čuo priče o Leopardima, ali stvar je u tome da su mnogi naši borci bili "tehnički" totalno neuki, pa budući da su svi čuli priče o leopardima, čim bi ugledali neki tenk koji bi im bio nepoznat - eto Leoparda! Sjećam se kad je neka ekipa komentirala PT - 76, koji je bio stara kanta, ali prilično rijedak. Uh, koje su priče kružile... :-)

Aurgelmir
25.10.2011., 11:21
Jedan naš T-55 je iz zajebancije "premaskiran" u Leo1, dodane su bočne ploče da promijene oblik i njemačko znakovlje. Ne znam na kojem ratištu je to bilo, ali u svakom slučaju, bila je golema zajebancija.

Aurgelmir
25.10.2011., 11:35
Napokon nešto konkretno. :)
Nekako mi je čudno da bi nezapaženo i nezabilježeno prošlo da se na nekom bojištu pojavila veća skupina poginulih koji su se podavili otrovima. Ljudi su stradavali od metaka, granata itd., ali ne i od bojnih otrova. Mislim da je vrh JNA jako pazio kako ih ne bi upotrijebili na širem području. Bio bi to direktan dokaz za genocid zabranjenim vojnim sredstvima i ne bi mogli prodavati priču o nekakvom građanskom ratu. U taktičkom smislu i ne bi im to moglo puno pomoći, a propagandno bi to bio kraj njihove stvari.
Ove opake boleštine u Slavoniji se mogu više pripisati općem padu imuniteta kod većeg broja ljudi zbog stresa izazvanog ratom, nego se može povezati s nekim konkretnim djelovanjem bojnim otrovima. Rat ode, ali traume ostaju. Mozak zaboravi, ali tijelo ne.:cry:

Slažem se sa zadnjom tvrdnjom...

Inače, evo slikao sam to izvješće:

http://i51.tinypic.com/145f0z.jpg

dennis
25.10.2011., 12:35
Super! Evo, ovo je konkretan dokaz, konkretna tvrdnja...

fotomatik
03.11.2011., 23:09
Prijatelju sigurno da su srbi koristili kemijske otrove,ali naši nikada to neće priznati.Nekoliko mojih kolega je prvo bilo ranjeno i poslije oboljelo od leukemije i raka te umrlo.Da malo bolje znaš o vrstama bojnih otrova onda bi ti bilo jasno da leukemija i rak nemaju veze sa time....

Bojni otrovi se djele po mehanizmu djelovanja na:
Nervne bojne otrove (tabun, sarin, soman, sfp i vx)
Zagušljivce (fozgen i difozgen)
Plikavce (luizit, iperit, dušični iperit)
Krvne otrove (klorcija, arsenovodik)
Nadražljivce (adamsit i kloracetofenon)
Psihogene bojne otrove (LSD-25)

Svi bojni otrovi djeluju u trenutku kontaminacije a ne nakon nekoliko godina.

Rak i leukemija mogu biti povezani jedino sa izloženosti radioaktivnom zračenju (npr od osiromašenog urana)...

Aurgelmir
04.11.2011., 02:29
Da malo bolje znaš o vrstama bojnih otrova onda bi ti bilo jasno da leukemija i rak nemaju veze sa time....

Bojni otrovi se djele po mehanizmu djelovanja na:
Nervne bojne otrove (tabun, sarin, soman, sfp i vx)
Zagušljivce (fozgen i difozgen)
Plikavce (luizit, iperit, dušični iperit)
Krvne otrove (klorcija, arsenovodik)
Nadražljivce (adamsit i kloracetofenon)
Psihogene bojne otrove (LSD-25)

Svi bojni otrovi djeluju u trenutku kontaminacije a ne nakon nekoliko godina.

Rak i leukemija mogu biti povezani jedino sa izloženosti radioaktivnom zračenju (npr od osiromašenog urana)...

Nažalost, tvrdnje ti nisu točne.

Usudio bih se reći da od svih bojnih otrova ikada uporabljenih i/ili u zalihama tijekom zadnjih 100 godina, možda i preko pola pokazuje neko kancerogeno djelovanje.

Od 4 otrova koja je JNA imala, izrazito kancerogeno djelovanje pokazuje S-iperit, dok suzavac CS pokazuje manje.

Što se osiromašenog urana tiče, on je toliko slabo radioaktivan da ga doslovce možeš držati u ruci bez opasnosti. Čak se komercijalno koristi (zbog velike gustoće) kao balansno sredstvo npr. u jedrilicama, zrakoplovima, golf-palicama i sl. Kako sam izrazito jako štiti od radioaktivnog zračenja drugih (aktivnijih) izotopa, koristi se i u zaštiti od njihova zračenja (npr. zaštita od rendgenskog zračenja mu je jača nego olova).
Pravi problem je njegova kemijska toksičnost jer je teški metal (isto kako su otrovni npr. olovo ili živa, tako je i uran, samo još više).

Btw arsenal i tehnologija JNA kemijskog oružja su bili izrazito primitivni.

Ares32b
10.11.2011., 11:22
pokušavam stavit fotografiju al mi nešto neide

http://imageshack.us/photo/my-images/404/otrov.jpg/

rezon@tor
10.11.2011., 11:24
pokušavam stavit fotografiju al mi nešto neide

http://imageshack.us/photo/my-images/404/otrov.jpg/
Što želiš reći?
Fotografija sam za sebe, bez teksta, nije doprinos raspravi.

Ares32b
10.11.2011., 12:18
Što želiš reći?
Fotografija sam za sebe, bez teksta, nije doprinos raspravi.

mislim da na fotografiji (liječničkom nalazu) dosta toga piše. u svezi
okolnosti samog događaja, 1993. u sunji , zovu dečki sa linije u bazu
(nakon žestokog topničkog napada) da imaju problema sa disanjem
te da se vjerovatno radi o bojnim otrovima i da im donesemo plinske
maske. sama informacija je zvučala dosta šokantno, te moram priznati
da se nisu baš svi polomili da im dostave maske . odlazimo nas 3-4 na
lokaciju, u zraku je sve puno nekakvog dima, teško se diše, osjećam
peckanje u grlu i suzenje očiju. ostajemo s njima 30-ak minuta dok
se dim nije razišao, nakon toga nas zamijenjuju na liniji , te po
zapovjedi iz saniteta svi odlazimo na pregled u bolnicu sisak. tamo su
nas pregledali , napisali to što su napisali i poslali kući uz
napomenu - ako vam što bude javite se u bolnicu :D jedan dečko
koji je imao najjače simptome ostao je nekoliko dana u bolnici, ali
koliko se sjećam nije imao (tada) ozbiljnijih posljedica .
e sad o čemu se radilo :ne zna:

Hollow Point
10.11.2011., 12:29
Što se osiromašenog urana tiče, on je toliko slabo radioaktivan da ga doslovce možeš držati u ruci bez opasnosti.
Ali bi ti svejedno ruka izgorila kada bi komad čistog osiromašenog urana primio u ruku. DU gori u kontaktu sa zrakom :mig:
Čim nitko nije na mjestu umro ili oslijepio, vjerojatno se radilo o nekoj vrsti suzavca.

Aurgelmir
10.11.2011., 21:03
Ali bi ti svejedno ruka izgorila kada bi komad čistog osiromašenog urana primio u ruku. DU gori u kontaktu sa zrakom :mig:

Čim nitko nije na mjestu umro ili oslijepio, vjerojatno se radilo o nekoj vrsti suzavca.

DU gori...ako ga zapališ (ili od trenja u kontaktu s oklopom) :D

Nije piroforan sam po sebi kao laki metali tipa natrij kojima su se punile zapaljive bombe :mig:

Aurgelmir
10.11.2011., 21:09
mislim da na fotografiji (liječničkom nalazu) dosta toga piše. u svezi
okolnosti samog događaja, 1993. u sunji , zovu dečki sa linije u bazu
(nakon žestokog topničkog napada) da imaju problema sa disanjem
te da se vjerovatno radi o bojnim otrovima i da im donesemo plinske
maske. sama informacija je zvučala dosta šokantno, te moram priznati
da se nisu baš svi polomili da im dostave maske . odlazimo nas 3-4 na
lokaciju, u zraku je sve puno nekakvog dima, teško se diše, osjećam
peckanje u grlu i suzenje očiju. ostajemo s njima 30-ak minuta dok
se dim nije razišao, nakon toga nas zamijenjuju na liniji , te po
zapovjedi iz saniteta svi odlazimo na pregled u bolnicu sisak. tamo su
nas pregledali , napisali to što su napisali i poslali kući uz
napomenu - ako vam što bude javite se u bolnicu :D jedan dečko
koji je imao najjače simptome ostao je nekoliko dana u bolnici, ali
koliko se sjećam nije imao (tada) ozbiljnijih posljedica .

Uporaba CS-a, eto što ti je to bilo. Meni je bizarno što su suzavcem punili topničke granate i rakete za VBR. To se ne radi jer uporaba suzavca na velikoj udaljenosti nema opravdana vojna smisla.

No CS za ručnu granatu, tromblon ili tako nešto, dakle za borbu na malim udaljenostima je prilično učinkovit (iako je JNA i tu imala nevjerojatno debilna rješenja, tipa kanistera-raspršivača kojima djelovanje ovisi o smjeru vjetra). Negdje krajem rata, neki naši zajebanti u Ivanovcu kod Osijeka su aktivirali ručnu granatu s CS-om koju je neki genije posjedovao, pa je bacili na ulicu, navodno je bilo zabavno :lol:

Znao sam čovjeka koji je baš tada prolazio biciklom, bilo mu je veselo :D

dennis
11.11.2011., 09:52
Mi smo u JNA imali dvije vrste granata punjenih CS-om. Neke gumene (da, da, okrugle, a tijelo obloženo gumom) i druge, duguljaste, nešto slično USA modelima.

gak
11.11.2011., 12:01
...akcija "CRNI LUG" je odrađena ali se otišlo koi kilometar više nego što je bilo
planirano,jer je sa desne strane ostao još neoslobođeno brdo ŠATOR.....
Zaustavljena je akcija i odrađena..(vidim da do sada u svim temama nitko nije spomenuo uništeni tenk koi je bio sa opekama i gumama zaštićen,a na cijevi mu je pisalo na ćirilici "ANĐELI PAKLA"pa evo malo da vam i teme proširim)....a ovu temu pišem upravo kako opravdao naslov.....nakon ukopavanja i samog zadržavanj linije ...bili smo spremni na odgovor četnika... ispred nas su pale dvi do tri minobačačke granate udaljene pedesetak metara sa žuto -zelenom gustom maglom-dimom....pošto tenkovi imaju za takve stvari opremu i filtere odmah smo sve aktivirali ,ali poslužiocu ipak je pozlilo i poslje je imao opasne posljedice.....i da odmah napomenem vidim da nitko ne spominje granate koje potiskuju kisik par metara iznad površine nekoliko minuta......dragi moji evo vam tema za dopisivanje...unaprijed hvala!:mad:

dennis
15.11.2011., 12:58
Granate koje potiskuju kisik par metara iznad površine nekoliko minuta?????? Nikad čuo...

fotomatik
15.11.2011., 14:09
....u zraku je sve puno nekakvog dima, teško se diše, osjećam
peckanje u grlu i suzenje očiju. ....
e sad o čemu se radilo :ne zna:Nadražljivci. Suzavac ili kihavac... ne ostavljaju posljedice, ali imaju neugodno djelovanje.

žerac76
15.11.2011., 14:46
Granate koje potiskuju kisik par metara iznad površine nekoliko minuta?????? Nikad čuo...

Vjerovatno se misli na Aerosolne bombe. Jna avijacija je imala takve bombe, koliko su korištene nije mi poznato.
Topničke (aerosolne) granate neznam dali postoje...

Aurgelmir
15.11.2011., 18:06
Vjerovatno se misli na Aerosolne bombe. Jna avijacija je imala takve bombe, koliko su korištene nije mi poznato.
Topničke (aerosolne) granate neznam dali postoje...

JNA skoro uopće nije imala FAE oružja u arsenalu. Možda su nešto dobili od Sovjeta koji su s njima eksperimentirali u Afganistanu.

Inače, priče o FAE oružju su precjenjene ("isisavanje zraka").

ivan.ridjan
15.11.2011., 23:59
ERDUT 1999,NATO raketira željeznički most.Svi znamo da je nato službeno priznao povezanost ondašnjih napada sa oboljenjima svojih pripadnika(rak ,leukemija).Inače je općina Erdut specifična po podzemnim vodama i ima svoje vodocrpilište koje se nalazi u najnižoj točki same općine.To je vidljivo ako se gleda sa Dalj-planine prema Vukovaru.Osobno sam vidjela raketiranje jer živim na tom podrućju.
OSIJEK,bilo je famozne paučine,te zagađenja kada je danima gorio u ININom postrojenju tank pun goriva.Također bila u velikoj blizini ,živjela sam 500 metara dalje.
U BOSANSKOJ POSAVINI je bilo nekakovih napada ali ne mogu tvrditi dali im je bila svrha demoraliziranje ili su bili otrovi,vidjela sam nešto poput bijelog dima.
Osobno imam već 5 godina teških problema sa probavnim traktom.
Prošle godine su mi radili biopsiju i pretrage na RAK CRIJEVA.Sreća nemam ga.
Tvrdim da rat je uzrok silnih oboljenja,
Prošli tjedan je bilo i u VETERANIMA MIRA,15stručnjaka radi na istraživanju i sakupljanju dokaza te povezivanju ratnih djelovanja sa rakom ,leukemijom,povišenim šećerom itd.

Ipak su upravu milioni ljudi koji prate chemitrailse po cijelom svijetu . Ta "famozna" paučina , nije niti malo famozna , već postojana desetlječima u svrhe ...

Neka nektko kaže da je to dobro , da se ispušta iz tajnih , zamaskiranih aviona koji izgledaju poput putničkih .

Otrove i supstance teških metala koje ispuštaju , ispuštaju zašto ?

Godinama to rade i iznad Hrvatske , tko ubire pare i šuti o tome ?!? A naši radaristi uredno bilježe sve prelete i dolete prema HR . Tko je dopustio trovanje ? ZNA SE . http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=bijela%20ku%C4%87a%20nas%20truje&source=web&cd=1&ved=0CBkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.rtl.hr%2Fvijesti%2Fnovosti%2F bijela-kuca-godinama-trovala-covjecanstvo%2F&ei=fezCTty6I8fe4QTZ4LCcDQ&usg=AFQjCNHV6cMJNdtdtzpEa1fJ15Y_9ZUVQQ&cad=rja

Kažem pod "famozna" , jer su nas još 1991 čede iz MIG-ova zasipavale tim ili sličnim otrovima , samo što je to bilo najvjerojatnije iz ruske high-tech kuhinje .

antun
16.11.2011., 01:22
Bojni otrovi i nepoznate supstance su korištene itekako u agresiji Srbije i pobunjenih Srba na Hrvatsku i Hrvate .

Danas umirovljeni bojnik 4 .gardijske brigade - nositelj najvećeg odlikovanja koje Hrvatski vojnik može dobiti - Junak Domovinskog obrambenog rata - Davor Jović !

Naime , njemu i njegovim suborcima od bojnih otrova oštećena je jetra .

Poznati su i pokušaji arkanovaca , koji su bojne otrove dobili od tzv. jna da u Vukovarskom području djeluju sa bojnim otrovima .

U Erdutu i ostalim mjestima i selima istoćne Slavonije koja su jako pogođena djelovanju srpskog agresora , učestala je abnormalno visoka stopa oboljenja od najbizarnijim malignih bolesti i djeca se rađaju sa velikim brojem fizičkih oštećenja , te mentalnim i zdravstvenim problemima .

O tome je prošle godine prikazan i dokumentarac na HRT -u .

Korišteno je ne dopušteno streljivo , a tko zna šta su pod okupacijom dovlačili na polja i rupe te zatrpavali Hadžićevi krvnici i ratni profiteri .

Sjetit će te se da su avioni zločinaćke tzv . jna izbacivali na neokupirani dio Hrvatske razne nepoznate neeksplozivne predmete , te nešto slično paukovim mrežama .

Vrsta trovanja i djelovanja protiv Hrvatske i njezinih građana definitivno je u pitanju . Ostaje pitanje šta je to što su oni izbacivali a proizašlo je iz mračnih ruskih i jugo bojnih kuhinja i laboratorija .

Spominjalo se da izbacuju neke spore , sigurno ništa dobrog nije , velik porast oboljelih od najneotkrivenijih bolesti i oštečenja , prisutno je kroz sve ove godine .

sto se tice davora i suboraca to je bilo na malom batu i lijevo na cuki od bata,
nekakav naranđasti dim se samo dignuo, srecom vjetar je to sranje brzo rasprsio

Aurgelmir
16.11.2011., 06:58
sto se tice davora i suboraca to je bilo na malom batu i lijevo na cuki od bata,
nekakav naranđasti dim se samo dignuo, srecom vjetar je to sranje brzo rasprsio

Taj narančasti dim je neka dimna zavjesa (moguće da se radi o onoj koja štiti i od IC kamera). JNA je imala takvo što. Inače, dim od mnogih tipova dimnih zavjesa i je sam po sebi neugoda za udisanje, tj. nije daleko od suzavca po djelovanju.

Skoro svi bojni otrovi su bezbojni, za narančasti još nisam čuo...

žerac76
16.11.2011., 08:24
Taj narančasti dim je neka dimna zavjesa (moguće da se radi o onoj koja štiti i od IC kamera). JNA je imala takvo što. Inače, dim od mnogih tipova dimnih zavjesa i je sam po sebi neugoda za udisanje, tj. nije daleko od suzavca po djelovanju.

Skoro svi bojni otrovi su bezbojni, za narančasti još nisam čuo...

Narandžasti agent! Doduše to je izvorno bio herbicid i ameri su ga koristili za uništavanje prašume u vijetnamu ali je bio i jako toksičan za ljude pa se donekle može svrstati i u bojne otrove, ne trenutno smrtonosne ali se veliki broj i američkih vojnika naknadno razbolija i umra upravo zbog izloženosti gore spomenutom NA a u Vijetnamu da ne govorimo..

Što se tiče slučajeva na ovim našim prostorima, gotovo sigurno se radi o dimnoj zavjesi..

dennis
16.11.2011., 10:25
Aerosolne bombe da, za granate moram priznati da nisam čuo. A da je JNA to imala u svom repertoaru - teško mi je vjerovati. Ali poanta tih bombi i nije da samo isišu zrak, već ono što se poslije dogodi...Ali to ionako nije tema

Aurgelmir
17.11.2011., 01:21
Narandžasti agent! Doduše to je izvorno bio herbicid i ameri su ga koristili za uništavanje prašume u vijetnamu ali je bio i jako toksičan za ljude pa se donekle može svrstati i u bojne otrove, ne trenutno smrtonosne ali se veliki broj i američkih vojnika naknadno razbolija i umra upravo zbog izloženosti gore spomenutom NA a u Vijetnamu da ne govorimo..

Što se tiče slučajeva na ovim našim prostorima, gotovo sigurno se radi o dimnoj zavjesi..

Agent Orange uopće nije narančaste boje, to mu je samo kodno ime. Defolijanti (sredstva za uništenje biljnog pokrova) su imala kodna imena po bojama...

fotomatik
17.11.2011., 03:34
Agent Orange uopće nije narančaste boje, to mu je samo kodno ime. Defolijanti (sredstva za uništenje biljnog pokrova) su imala kodna imena po bojama...Agent Orange je ime dobio zbog toga što su bačve u kojima se skladištio, radi identifikacije bile narančaste...