PDA

View Full Version : Od pasivnog pušenja

Thurgood
05.03.2003., 12:35
umire svaki šesti nepušač!

link (http://www.vjesnik.hr/html/2003/03/05/Clanak.asp?r=unu&c=7)

znači,ja kao nepušač imam vrlo veliku mogućnost da me dokrajče prijatelji i poznanici, pa čak i ljudi koje ne poznam
danas je dan nepušenja.. kako vaše pušenje?

delija
05.03.2003., 13:25
Protivnik sam pusenja! ali...?

Poceo sam pusiti (dve-tri cigarete dnevno) u svojoj devetoj godini zivota.
Od 14-te godine sam pusio oko 10-tak dnevno.
Od 18-te sam prelazio 20-tak/dan.
Od 26-te sam pusio negdje izmedju 2 - 3 kutije (40 - 60/dan).
Od 45-te do 57-me godine zivota sam pusio negdje izmedju 4 - 5 kutija , dakle i do sto cigareta na dan.

Od 1991. godine nisam zapalio ni jednu cigaretu - ali tri dana obavezno 3 do 4 sata igram biljard u prostorijama gdje se dosta pusi.

Dakle, sta da ja - "mladic" (tako se osjecam i tako se vladam) koji danas ima "proguranih" 66 punih godina - da kazem na misljenje velikog broja lijecnika (od koji dosta uvlace dim od cigarete).

Svakako, kako ljekari nemaju odgovor zasto ljudi oboljevaju od raka, astme itd. neko mora biti kriv.
A ako svi ljudi prestanu pusiti? tko ce onda biti krivac (jer je sigurno da ce rak i ostalo biti i dalje prisutni medju zivim bicima).

No opet naglasavam: PROTIVNIK SAM PUSENJA ali sam isto tako protivnik da se kod ljudi stvara MEMORIJA ovakve vrste kao sto je Objava o stetnom pasivnom pusenju!

luca
05.03.2003., 13:51
delija kaže:
A ako svi ljudi prestanu pusiti? tko ce onda biti krivac (jer je sigurno da ce rak i ostalo biti i dalje prisutni medju zivim bicima).

ovo je u potpunosti istina. ali bolest kao tumor treba izmedju ostalog i induktor. razne stvari i tvari mogu biti induktori. za tumore disnog sustava induktora ima cisto dovoljno u cigaretama... dakle, ako su sve kockice tu i imas indukciju, imas i rak.

ti ocito mozes biti zadovoljan sto nemas sve potrebne kockice :) sto ne znaci da nije potrebno stititi (i od pasivnog pusenja), druge ljude koji su mozda "osjetljiviji"...

Thurgood
05.03.2003., 14:16
znači vi mislite da tisuće otrovnih kemijskih spojeva u duhanskom dimu skoro pa i nemaju veze jer će se nekakve "kockice" ionako poklopiti? :eek:

luca
05.03.2003., 14:21
Thurgood kaže:
znači vi mislite da tisuće otrovnih kemijskih spojeva u duhanskom dimu skoro pa i nemaju veze jer će se nekakve "kockice" ionako poklopiti? :eek:

ne. ako imas sve predispozicije za tumor, a nikad se ne inducira, onda nista. ili ako induciras "u prazno" tj; nemas sam predispozicije za tumor (ovdje ne mislim samo na tumorske markere, nego i na spontane somatske mutacije i sve ostalo), opet nista...

poanta je da jako lako imati predispoziciju. i zato je besmisleno opasno inducirati ;)

Secundo
05.03.2003., 15:26
luca kaže:
ne. ako imas sve predispozicije za tumor, a nikad se ne inducira, onda nista. ili ako induciras "u prazno" tj; nemas sam predispozicije za tumor (ovdje ne mislim samo na tumorske markere, nego i na spontane somatske mutacije i sve ostalo), opet nista...

poanta je da jako lako imati predispoziciju. i zato je besmisleno opasno inducirati ;)
Nije li predispozicija sastavljena od brojnih indikatora, pa prema tome je samo pitanje doze dok dobijes rak? Tako bi si objasnio da neki nepusaci dobiju rak, neki pusaci prije ili kasnije, a neki nikad.

luca
05.03.2003., 15:33
Secundo kaže:
Nije li predispozicija sastavljena od brojnih indikatora, pa prema tome je samo pitanje doze dok dobijes rak? Tako bi si objasnio da neki nepusaci dobiju rak, neki pusaci prije ili kasnije, a neki nikad.

da, mozes to i tako reci :) (da ne kompliciram ionako zvrzlanu temu).

delija
05.03.2003., 16:31
Ponavljam, PROTIVNIK SAM PUSENJA!

Eto moja majka nije umrla od raka - ali je CITAV ZIVOT "umirala od raka".
Nije pusila SAMO ZATO (a htjela je) jer su vec u njeno vrijeme radio, novine, casopisi... iznosili slicne podatke koji se nalaze na Thurgood-ovom linku.
I svaka promjena u njenom tijelu joj se cinila da je vodi ka raku.

Eto, to sam zelio iznijeti Thurgood-u (i drugima): Ostavi se razmisljanja da ti kao nepušač imas vrlo veliku mogućnost da ce te dokrajčiti prijatelji i poznanici, pa čak i ljudi koje ne poznas; a koji puse.

Zivi zivotom uz ZDRAVO I POZITIVNO RAZMISLJANJE: Zdrav sam i bit cu zdrav - neovisno od toga sta mi negativci "podmecu".
Na taj nacin ces ADAPTIRATI svoju Memoriju da djeluje na tvoje stanice da budu zdrave!

Eto, to mene odrzava da budem zdrav.
Jest, i ja obolim - ali za cas i ozdravim i tako ce biti do 100 i neke godine mojeg zivota.

Tako se stvara MEMORIJA ZIVLJENJA!

mali zmaj
05.03.2003., 21:50
delija kaže:

Eto, to sam zelio iznijeti Thurgood-u (i drugima): Ostavi se razmisljanja da ti kao nepušač imas vrlo veliku mogućnost da ce te dokrajčiti prijatelji i poznanici, pa čak i ljudi koje ne poznas; a koji puse.

Zivi zivotom uz ZDRAVO I POZITIVNO RAZMISLJANJE: Zdrav sam i bit cu zdrav - neovisno od toga sta mi negativci "podmecu".
Na taj nacin ces ADAPTIRATI svoju Memoriju da djeluje na tvoje stanice da budu zdrave!

Reci mi samo jedan razlog zbog čega bih ja patila dnevno oko 9 sati (a često i duže) u vrlo zadimljenoj prostoriji? Nažalost mentalitet naših ljudi je totalno u Q, pa onda svi krivo gledaju nas nepušače jer nešto "seremo" i ne damo im živjet. Mo'š mislit. A to šta meni i kosa i koža i roba poslije smrde po cigaretama, to šta mi voda kad operem kosu bude smeđa, nikom ništa. Koliko mi je onda tek otrova otišlo u organizam. I zbog čega bih ja riskirala? Istina je da mnogi ne dobiju rak, ali zašto da moje šanse budu veće? :eek: :mad:
Zbog čega bi ja morala trpit nekog bahatog pušača?
Nek si doma puši! :mad: :mad: :mad:

Thurgood
05.03.2003., 22:01
konačno pravo i iskreno mišljenje :top:
i ispravno ;)
da nije zmajčeka ne bih se ni vratio na topic koji sam započeo. ne moram puno ni dodati - te "kockice" će se nekome posložiti, nekome neće... ali zašto bih ja ili bilo tko drugi dao nekome drugome da slaže te kockice? i sve ostalo, smrad, katran... fuj

luca
06.03.2003., 09:40
mali zmaj kaže:
Zbog čega bi ja morala trpit nekog bahatog pušača?

to je u firmi ili negdje? zar ne postoje posebne prostorije za pusace? uzas...

mene osobno peku nosnice i grlo i oci ako sam u jako zadimljenom prostoru duze vremena, tako da ako zanemarimo smrad odjece i kose, povecan rizik od tumora i slicno, jos uvijek ostaje cinjenica da ja tako ne bih uopce mogla radit, nego bih stalno kasljala, smrcala i prst pre nosom ne bih vidjela :rolleyes:

luca
06.03.2003., 09:44
Thurgood kaže:
te "kockice" će se nekome posložiti, nekome neće... ali zašto bih ja ili bilo tko drugi dao nekome drugome da slaže te kockice?

na srecu nasu, samo majka priroda ili bog (biraj :D ) mogu utjecati na "slaganje kockica" :) ali kako nitko od nas ne moze unaprijed znati kako su mu "poslozene", bolje je stvari ne pogurivati :)

ja ne patim od pusaca u mojoj okolini. imaju svoja mjesta za pusenje (kod as je to veliki prozraceni hall) a u zajednickim prostorijama su pristojni... i ako netko zeli zapaliti, uvijek pita...

Thurgood
06.03.2003., 09:46
i luca postala iskrena :)
evo da ja budem iskren: one goreiznešene teorije su mi skroz bezveze, poprilično površne koliko god djeluju pametno i logično. dim smeta, smrdi, otrovan je... pasivno pušim udišući ga i nimalo ne uživam u tome. ako prigovorim dobijem uredno po pičci jer,kao, maltretiram pušače :rolleyes:
balkance,nadasve pristojne i obazrive, koji misle na svoju okolinu :rolleyes:

ček, znači zaključak ovog gornjeg posta je da zapravo pasivno skoro da nema utjecaja??? ma yebeš me sa svojim teorijama...

Thurgood
06.03.2003., 09:53
ne mogu ja prihvatiti da cigareta samo ubrza neizbježno :eek:

luca
06.03.2003., 09:55
Thurgood kaže:

1. i luca postala iskrena...

2. evo da ja budem iskren: one goreiznešene teorije su mi skroz bezveze, poprilično površne koliko god djeluju pametno i logično.

3. dim smeta, smrdi,

4. otrovan je... pasivno pušim udišući ga i nimalo ne uživam u tome.

5. ako prigovorim dobijem uredno po pičci jer,kao, maltretiram pušače :rolleyes:
balkance,nadasve pristojne i obazrive, koji misle na svoju okolinu :rolleyes:

6. ček, znači zaključak ovog gornjeg posta je da zapravo pasivno skoro da nema utjecaja??? ma yebeš me sa svojim teorijama...

1. kako mislis "postala"? sve sto sam napisala u svakom postu, mislim. mislila sam da te zanima pasivno pusenje, a na kraju je ispalo da te zanima bunjenje protiv pusenja ;)

2. koje teorije? mislis o tumorskoj indukciji? pa ako ti se ne svidjaju, uvijek mozes zavrsiti odgovarajuci studij, napraviti 50-togodisnje istrazivanje i dati bolje teorije. covjecanstvo ce biti zahvalno :)

3. nepusacima da. pusacima valjda ne...

4. razumijem, ni ja ne bih u tvojoj situaciji.

5. zao mi je. moja okolina je vrlo obazriva, nemam problema. ali imas se pravo zaliti. zar zakon ne stiti nepusace? (ja zapravo nista ne znam o hrvatskom zakonu...)

6. gdje si ti to procitao? :confused:

Thurgood
06.03.2003., 10:05
luca kaže:
1. kako mislis "postala"? sve sto sam napisala u svakom postu, mislim. mislila sam da te zanima pasivno pusenje, a na kraju je ispalo da te zanima bunjenje protiv pusenja ;)

2. koje teorije? mislis o tumorskoj indukciji? pa ako ti se ne svidjaju, uvijek mozes zavrsiti odgovarajuci studij, napraviti 50-togodisnje istrazivanje i dati bolje teorije. covjecanstvo ce biti zahvalno :)

3. nepusacima da. pusacima valjda ne...

4. razumijem, ni ja ne bih u tvojoj situaciji.

5. zao mi je. moja okolina je vrlo obazriva, nemam problema. ali imas se pravo zaliti. zar zakon ne stiti nepusace? (ja zapravo nista ne znam o hrvatskom zakonu...)

6. gdje si ti to procitao? :confused:

1. ono prije je bilo samo iznošenje teorija, ne iskreno mišljenje. ono, od srca ;) a to bunjenje, pasivno... ja sam protiv svega što se tiče cigarete :D (iako moj avatar govori drugačije,ali to nije duhanski list ;) i ta moja obitelja Popušilić je u prenesenom značenju,ali to sad nije važno )
2. nije mi to baš toliko zanimljivo...
3. u pravu si
4. hvala na razumijevanju
5. imaš sreće što ne živiš ovdje, jer ovdje zakoni stoje samo na papiru. iako zakon o ovome zapravo i ne govori puno ni na papiru :(
6. zaključio sam iz tvojih postova. napisala si da samo Bog ili majka priroda (ovisno o tome kako pojedinac gleda na to,jel) može posložiti te "kockice" ali da ne valja požurivati. na kraju se to svodi na to,ne? pušio,ne pušio, samo je stvar vremena... ja se s time nikako ne slažem. ili te nisam shvatio, uvijek postoji i ta mogućnost :)

luca
06.03.2003., 10:31
Thurgood kaže:
6. zaključio sam iz tvojih postova. napisala si da samo Bog ili majka priroda (ovisno o tome kako pojedinac gleda na to,jel) može posložiti te "kockice" ali da ne valja požurivati. na kraju se to svodi na to,ne? pušio,ne pušio, samo je stvar vremena... ja se s time nikako ne slažem. ili te nisam shvatio, uvijek postoji i ta mogućnost :)

eh, evo ponovo:
kad kazem "poslozile se kockice", mislim na sve bioloske predispozicije da netko dobije rak: i genetske (ako nosi marker) i spontane somatske mutacija koja skupi tijekom zivota i sansa da ga je mutacija bas tresnula u p53 i sansa da mu je imunoloski sustav takav da je promasit neku trasformiranu stanicu... i jos svasta... dakle, sve ono na sto nema covjek nikakvog aktivnog utjecaja

nadalje, svatko bi razvio neki tumor u zivotu ako dovoljno dugo zivi. jer bi bilo dovoljno vremena da se desi sve ono sto sam gore nabrojala.
nekome se nece desiti sve sto je potrebno da tumor nastane, pa iako je pusac, nece imati rak pluca (mali udio). netko nece biti pusac pa ce ipak oboliti.
da bi se nakupile svi potrebni faktori, moze im se pomoci: npr; pusenjem. pusenje jako, jako dobro povecava sanse da se svi doticni fakotri posloze (jer doslovce inducira neke od faktora jer cigareta sadrzi kancerogene tvari. sto znaci da te tvari od normalne stanice mogu uciniti tumorsku. sto ne znaci da ta osoba jos ima rak. vidi druge nabrojane faktore...)

s obzirom da je pasivno pusenje nesto blaza varijanta trovana, treba u nacelu vise vremena, ali je to jos uvijek jako, jako dobra metoda za povecavanje sansi da se svi faktori posloze.

eto. ovo je jako pojednostavljeno :)

luca
06.03.2003., 10:31
Thurgood kaže:

5. imaš sreće što ne živiš ovdje, jer ovdje zakoni stoje samo na papiru. iako zakon o ovome zapravo i ne govori puno ni na papiru :(

ovo je sranje :( i ne mozes nista utjecati?

delija
06.03.2003., 10:33
Interesantno!
U prvom postu ovog topica stoji:

( "Od pasivnog pušenja" )

link

znači,ja kao nepušač imam vrlo veliku mogućnost da me dokrajče prijatelji i poznanici, pa čak i ljudi koje ne poznam

Kasnije - diskusija se vodi o smradu cigarete u nosnicama, odjeci (cipelama, carapama...).

Bez veze!

luca
06.03.2003., 10:45
delija kaže:
Kasnije - diskusija se vodi o smradu cigarete u nosnicama, odjeci (cipelama, carapama...).

Bez veze!

pa i ja mislim da ovo nije bas super tijek... zato sam i napisala onaj post :) jer ako se prica o pasivnom pusenju kao faktoru rizika, onda je bedasto izvlaciti argumente estetske i olfaktivne prirode :) iako to ne umanjuje njihovo postojanje i niti neugodnost koju prouzrocuju. ali to jednostavno nisu pravi argumenti... u OVOM kontekstu, to su ipak sporedne cinjenice...

ups, opet filozoforam. ckomim :no:

Thurgood
06.03.2003., 11:10
a tko se na ovom forumu uopće drži teme? :confused:
to je sve vezano i ne može se jedno bez drugog,a s obzirom da sam ja započeo topic imam pravo i zastraniti,ne? ;)

pazi ovako: ne mogu izbjeći pasivno pušenje - jedino ako se potpuno izopćim iz društva, jer je to tako uobičajeno kao što sunce ujutro izlazi. znači hoću-neću udišem dim i prema doktorima i znanstvenicima skraćujem si život. naravno da mislim pozitivno i ne mislim da ću se ja sutra probuditi sa nemani na plućima ali budimo realni - mogućnost da se to dogodi u nekom vremenu je vrlo velika i to vrijedi za sve nas. zanimalo me je mišljenje cijenjenih forumaša o tome, i dobio sam neka mišljenja a i teorije o induktiviranju tumora koja mi baš i nije neka. po njoj zapravo (koliko sam shvatio) velika većina ljudi ima šansu zaraditi tumorčinu,ali ako umre od nečeg drugog to je zato što se iz nekog razloga tumor nije inducirao na vrijeme, tj. za života. dim cigarete je tu samo jedan od faktora koji mogu utjecati na induciranje. koliko god imalo smisla ne mogu to smatrati ispravnim načinom razmišljanja.

luca
06.03.2003., 11:16
Thurgood kaže:
koliko god imalo smisla ne mogu to smatrati ispravnim načinom razmišljanja.

to nije moje razmisljenje :) to je znanstvena cinjenica. istina, nisam specijalist za tumore ali sam ipak polagala nekoliko kolegija na tu temu i mogu reci da se meni teorija cini prilicno kompletna (imajuci u vidu informacije koje posjedujem).

naravno da kampanje protiv pusenja moraju biti agresivne i jednostrane, jer inace ne bi imale efekta. koliko ljudi bi saslusalo realno objasnjenje (koje traje neko vrijeme a zahtjeva i koncentraciju da bi se razumjelo)? vrlo, vrlo mali broj...

lakse je i krace reci: "pusenje ubija."

to nije ni potpuna, ni tocna ali ni netocna informacija. a poruka je prosla... :)

Thurgood
06.03.2003., 11:25
vjerujem ti luce ;)
bolje da prođe takva poruka... i mislim da je na kraju krajeva ipak točna,jer i kad bi općeprihvatili teoriju o induciranju - smrt je uzrokovana ranijim induciranjem tumora koje je ubrzao dim cigarete. a ja bih radije da me strefi infarkt ili da me pokupi autobus nego da mi tumor urani :D

luca
06.03.2003., 11:38
(sto se tice tocnosti, ja imam dosta rigorozan kriterij ;) )

Thurgood kaže:
bolje da prođe takva poruka...

da, ljudi ionako tesko usvajaju ideje koje im idu protiv njihovih navika. tako da je bolje poruku poslati ikako (i pogoditi barem neke da se osvrnu na to), nego nikako...

btw, cigareta i infarkt su si isto jako dobri. ako ga zelis, pocni pusit :D

Thurgood
06.03.2003., 11:45
hvala lijepa na preporuci :p
na moju sreću imam puno veće mogućnosti poginuti u autu ili na motoru (sad ću ti ja prezentirati svoju teoriju o induciranju nesreće divljanjem na cesti :B :cool: )

delija
06.03.2003., 11:53
Eh, sad sam skopcal!

Pa Thurgood oce da se sve na svetu idealizira - kak bi eventualno postao besmrtan.
(Ovo eventualno stoji - do voznje u autu ili na motorceku).

luca
06.03.2003., 11:58
Thurgood kaže:
(sad ću ti ja prezentirati svoju teoriju o induciranju nesreće divljanjem na cesti :B :cool: )

dokle god je induktor jedina zrtva nesrece, nemam nista protiv :D ali ako ces nekome inducirati pasivnu nesrecu, onda grrr :mad:

Thurgood
06.03.2003., 12:17
pa jel nije to poprilično slično pušenju?
ako divljam na praznoj cesti unesrećim sebe,ali kad su drugi na cesti netko drugi strada mojom nepažnjom. i posljedice su isto slične :(

luca
06.03.2003., 12:24
Thurgood kaže:
pa jel nije to poprilično slično pušenju?
ako divljam na praznoj cesti unesrećim sebe,ali kad su drugi na cesti netko drugi strada mojom nepažnjom. i posljedice su isto slične :(

pa da. zato ne kuzim zasto za pusace nema odvojeno mjesto.... treba se rapitat sto tocno pise u zakonu i onda zvati inspekciju ili nesto...

Thurgood
06.03.2003., 12:26
luca kaže:
pa da. zato ne kuzim zasto za pusace nema odvojeno mjesto.... treba se rapitat sto tocno pise u zakonu i onda zvati inspekciju ili nesto...
:top:

luca
06.03.2003., 12:31
Thurgood kaže:
:top:

aj javi kako je to proslo :) mislim ako vec ima neki zakon, onda bi bio red da ga se i drze...

Secundo
07.03.2003., 08:43
delija kaže:
Interesantno!
U prvom postu ovog topica stoji:

( "Od pasivnog pušenja" )

link

Bez veze!
Kod pusenja nema kompromisa. Nemozes argumentirati pojedinacnim slucajevima, vec samo statistikom. Obzirom da ne znam dali podlijezem indukciji tumora, ne zelim snositi nikakav rizik, i zato izbjegavam dim gdje mogu. Doma se ne pusi. Moj ured je nepusacka zona koju branim. Na pocetku sam morao neke ljude jos zamoliti da ne ulaze sa cigaretom, danas je dovoljan pogled i stvar je jasna.

A ovo oko smrada je samo jos dodatni argument.

Eladio
07.03.2003., 08:50
Thurgood kaže:
...,ja kao nepušač ...

ti , nepusac :eek:
iz obitelji popusilic :rolleyes:

ja nepusim , i jebeno je to , najgore je to sto sam vec navikao na pusace :rolleyes:

Thurgood
07.03.2003., 08:54
Secundo, glas razuma kao i uvijek ;)
slažem se potpuno! ali... i kod mene je moj ured nepušačka zona. prije 5 minuta bio jedan kolega da mu nešto isprintam i s pol gasa zapalio cigaretu. naravno, zasmrdio sve. pitam ga jel ne može bar 5 minuta bez cigarete,a on kulerski kaže ne. i još me pita jel se možda bojim da ću dobiti kakav tumorčić od toga :eek:
ono,ja ispadam tu nekakva pičkica,a on je skroz u redu, ja njega maltretiram sa svojim principima...:rolleyes: balkan!
ne vidim pomaka na bolje, bar ne u skorom vremenu... tog istog kolegu sam bar 20 puta već zamolio da ako baš mora zapaliti nek ode u "pušionu" (babe imaju svoju jednu sobicu gdje tračaja, piju kave i puše ko turčini) ali to ne pali... i kad to neka bliska osoba ne može shvatiti, zašto bi netko drugi?
Američane inače smatram glupim ljudima, ali kod njih zabranjuju pušenje gdje god mogu, čak ne smiju ni doma ako dim ide na susjedovu stranu :top:
u NY ako se ne varam zabranjneno je u kafićima,a kod nas se u kafić ide zapaliti,bez obzira na pasivno pušenje i ostalo...
Luce, ne nadam se mnogo... :(

Thurgood
07.03.2003., 08:55
Eladio, da ti na PM objasnim zašto sam iz obitelji Popušilić? ;)

luca
07.03.2003., 10:13
imas PM

li-la
09.03.2003., 16:33
nepusac sam, nikad nisam ni probala cigarete i zbog tog sam ajmo rec ponosna :) ...i ne mrzim pusace, iako ih ne razumijem, ali mrzim one koji dodju u kupe u vagonu i pripale cigaretu u zatvorenom, zagusljivom prostoru!!!!! a gdje stoji znak da se ne smije pusiti!!!!!! .....njih bi kaznila...idu mi na...
:mad:

mali zmaj
09.03.2003., 16:59
Twixy kaže:
nikad nisam voljela prezadimljene prostore .... i treba mi moj kisik i zrak pušila ili ne.... tako jednostavno izbjegavam prostorije koje su prezadimljene, biram kafice sa boljom klimatizacijom, ne idem u stanove pušača previše jednako kao što prije nisam išla u stanove nepušača..

sve se može organizirati bez frustracija...

a nepušači bi jednako tako mogli imati malo obzira prema pušačima kojima nije lako..prije svega pušači misle da MORAJU pušiti...misle da im je to jedan od važnijih izvora zadovoljstva....većina robuje cigaretama i nikotinu...i treba i njima pružiti potporu...
A što ako je ta prostorija na poslu? I nitko se ne obazire ni na kakve molbe i upozorenja? A to su sve kao "prijatelji".
Zakon kod takvih stvari zaista ne funkcionira. :flop:

sacy
20.03.2003., 00:21
Ako osoba s kojom si u društvu puši, zamoli je da prestane, ako neće, vjerojatno je nije briga za tebe, tvoje zdravlje, pa... zar ti takva osoba uopće treba u životu?
Ako želiš u neki birc u kojem nema mjesta za nepušaće, upozori vlasnika. Ako s vremenom ne odvoji mjesto za nepušaće, znaći da ga nije briga za svoje goste, zašto uopće dolaziti u njegov birc.
Sve se da na lijep način. Kad bi tako radili svi nepušaći s vremenom bi se smanjio i broj pušaća (barem bi bila manja količina novih). :)

Ako se sam ne pobrineš za sebe neće nitko.

Nije nužno ako si pušać da ćeš odmah dobiti rak pluća. NE, samo će ti povećati rizik od toga.

Bluegirl
20.03.2003., 08:02
Sad smo jos nepusaci bahati. Otisla sam s mamom u subotu na caj u neki zgodni lokalcic, dve zenske su tamo pusile i jako mi je smetalo. Jedva sam cekala da odem, peklo me grlo a uz to imam astmu pa kafice izbjegavam kad god mogu (idem recimo 1X2mjeseca), poslje sam kasljala. Svedska je uvela cini mi se nepusenje u svim zatvorenim prostorijama :top: . I onda se druzenje s frendicama svodi na:ajmoooo u kafic(one), ma ne ajmo setat(ja), jer u protivnom znam da cu kasljat cijeli dan, peci ce me oci i smrdit cu ( i ne pretiravam, valjda sem extrasenzibilna na dim).