View Full Version : Koalicija HDZ-SDP
Atari_ST
18.10.2011., 23:28
Izbori se bliže. Zanima me što mislite o tome da Hrvatsku u sljedećem mandatu vodi tzv. velika koalicija, HDZ i SDP zajedno. Koliko je to moguće, odnosno poželjno?
Po meni, situacija je teška, treba prekinuti međusobna glupa prepucavanja, barem za neko vrijeme, sakupiti najkvalitetnije ljude i provesti reforme. U suprotnom, imat ćemo daljnji rast birokracije, korupcije, povlaštenih mirovina i naravno, inozemnog duga.
Osim toga, u slučaju takve koalicije Vlada će imati stabilnu većinu, pa otpada poslijeizborna kupovina manjih stranaka.
bojan111111
18.10.2011., 23:35
možda bi bilo trenutno najkvalitetnije rješenje ali kako podijeliti fotelje poslje?
Ovcoder
18.10.2011., 23:42
Takvu koaliciju smatram itekako poželjnom, ali ne na vlasti, nego samo zato da ljudi shvate da su to skroz slične stranke koje se razlikuju samo po retorici i folkloru.
Neka se vidi da partija vlada Hrvatskom! Razlika je samo u tome što se partija danas zove mainstream politika.
Primitive
19.10.2011., 00:08
Nije pozeljna. Neka treca opcija se treba profilirati znanjem i sposobnoscu organiziranja ljudi. Na ovaj nacin bi se samo otvorio put berlusconizaciji Hrvatske kroz neko ad hoc rjesenje koje bi tvrdilo da je novo i drugacije, a donijelo bi samo daljnju nesposobnost i vjerojatni amoral.
To se dogodilo u Italiji, a kod nas se lijepo vidi u Splitu.
Atari_ST
19.10.2011., 15:10
Nije pozeljna. Neka treca opcija se treba profilirati znanjem i sposobnoscu organiziranja ljudi. Na ovaj nacin bi se samo otvorio put berlusconizaciji Hrvatske kroz neko ad hoc rjesenje koje bi tvrdilo da je novo i drugacije, a donijelo bi samo daljnju nesposobnost i vjerojatni amoral.
To se dogodilo u Italiji, a kod nas se lijepo vidi u Splitu.
Tzv. Velika koalicija i berlosconizacija Hrvatske... ne vidim baš neku vezu, štoviše, otvorio bi se put za stvaranje prave oporbe (što je vjerojatno glavni razlog da do ovakve koalicije još nije došlo).
Michael Collins
19.10.2011., 15:20
Tzv. Velika koalicija i berlosconizacija Hrvatske... ne vidim baš neku vezu, štoviše, otvorio bi se put za stvaranje prave oporbe (što je vjerojatno glavni razlog da do ovakve koalicije još nije došlo).
Zapravo da.
SDP/HDZ imaju iste ciljeve, regionalnu suradnj usa Srbijom i ostalim EX YU zemljama, ne otpuštanje u državnim službama, zaštita uvoznika, podržavanje sadašnjeg ustroja lokalne smaouprave.
Martian7
19.10.2011., 23:45
Glasovala sam za opciju: nemoguća, ali poželjna.
Smatram da je takva koalicija malo vjerojatna jer jedni druge doživljavaju kao neprijatelje, ali su im zapravo programi i načini provedbe tih programa vrlo slični.
Atari_ST
20.10.2011., 22:29
Zamislite da na izborima dođe do ovakvog rezultata:
- kukuriku dobije više zastupnika od HDZ-a, ali ne dovoljno da sastavi Vladu
Počinje politička trgovina neviđenih razmjera, traže se 3 Kerumova i 4 Bandićeva zastupnika + HSU + HSLS + HDSSB + manjine + ...
Na jedvite jade sklopljena (i novcem poreznih obveznika plaćena) koalicija puca već posle tri mjeseca, cijela zemlja je u kaosu, nezaposlenost raste, plaće padaju, demonstracije na sve strane...
Je li to u interesu naših najvećih stranaka?
Hrvatskoj sada treba stabilna Vlada koja će ponajprije:
- smanjiti državnu upravu (posebno treba reducirati broj općina i gradova) i ostalu birokraciju
- reducirati broj privilegiranih mirovina
- uvesti porez na imovinu
- srediti zemljišne knjige
Fantom47
21.10.2011., 15:24
NIJE RIJEČ O VELIKOJ KOALICIJI, VEĆ O ZADNJEM POKUŠAJU TZV.KOMUNISTA DA OSTANU JOŠ ČETIRI GODINE NA VLASTI.
ONI KOJI SU OSMIŠLJAVALI KOMUNIZAM, NE MOGU STVORITI KAPITALIZAM PO MJERI VEĆINE GRAĐANA HRVATSKE.
novak63
21.10.2011., 22:52
Smatram da je takva koalicija malo vjerojatna jer jedni druge doživljavaju kao neprijatelje, ali su im zapravo programi i načini provedbe tih programa vrlo slični.
Bože sačuvaj nas od nekih koji bi tako HDZ..pokušali uljepšati......
Atari_ST
22.10.2011., 09:05
Čime bi se to HDZ uljepšao, SDP-om???
Glavni frajer kaže:
22.10.2011., 10:01
neće doči do takve koalicije jer jedni drugima trebaju kao neprijatelji.
ko što amerika treba "terorizam" kao izliku napadanja drugih zemalja, crkva treba komunizam...
hdz i sdp se hrane jedni drugima, da nema jednih nebi bilo drugih.
hdz će vjerojatno izumrijeti kao stranka idučih 10,15 godina... za to će vrijeme sdp pobjeđivati na izborima, ali kako se bude pokazalo da nemaju plan/viziju/znanje kako ubrzati razvoj RH, tako će i oni polako kopniti i nestajati idučih 20tak godina... tada će se pojaviti neke nove političke opcije i hrvatska će polako početi dobivati izgled i oblik nečega što bi se moglo nazvati državom sa budućnosti.
ali sve ovo treba uzeti s rezervom, jer iako prirodni tijek razvoja RH, treba uzeti u obzir mentalitet, EU i još neke druge faktore čiji je ishod trenutno teško predviđati
Martian7
23.10.2011., 19:51
Nadam se da ovime nisi mislio na mene. Ako jesi, u krivu si; meni se podjednako gade HDZ i SDP, dijelom iz istih, a dijelom iz različitih razloga.
saugaro
23.10.2011., 20:33
:)
Uopće nije malo vjerojatna, vlast je slast bez obzira što Zoki želi biti sam.
Iznenadila bi te umreženost kadrova od emocionalne do ekonomske. Što bi napravili za boljitak, isto što i do sada - veliko ništa.
Fantom47
27.10.2011., 17:17
Ništa od koalicije. Bajić je nokautirao jednog u ringu.
Faust_Paladin
28.10.2011., 11:08
Uf cime vi glavu razbijate.
HDZ i SDP nikada nece koalirati zajedno, mogucnost toga je ravna nuli. Cak i kada bi nekim cudom koalirale, obje stranke bi izgubile svoje birace.
A HDZ je do sada u 17 godina pokazao kako ima jako puno sposobnih ljudi koji znaju samo krasti, ne znam zasto opet izvlacis HDZ kada su oni kriminalna organizacija koja ce se raspasti nakon izbora. Obicna ostavstina komunizma i nista vise.
Bob Dean
31.10.2011., 16:29
SDP i HDZ nikada neće koalirati javno,ali jako dobro koaliraju tajno,daleko od očiju javnosti.Osim toga tajna koalicija te dvije stranke (jedne kvazinacionalne,a druge kvaziljevičarske),traje već 20-tak godina.
Ali pssst..o tome javnost ne smije znati.
dambaxx
05.11.2011., 09:07
Izbori se bliže. Zanima me što mislite o tome da Hrvatsku u sljedećem mandatu vodi tzv. velika koalicija, HDZ i SDP zajedno. Koliko je to moguće, odnosno poželjno?
Po meni, situacija je teška, treba prekinuti međusobna glupa prepucavanja, barem za neko vrijeme, sakupiti najkvalitetnije ljude i provesti reforme. U suprotnom, imat ćemo daljnji rast birokracije, korupcije, povlaštenih mirovina i naravno, inozemnog duga.
Osim toga, u slučaju takve koalicije Vlada će imati stabilnu većinu, pa otpada poslijeizborna kupovina manjih stranaka.
Vjerojatno jedna od boljih opcija za budućnost Hrvatske ali neostvariva jer je previše mržnje i bahatosti na obje strane a isto tako je činjenica da i jedni i drugi imaju sposobnih i poštenih ljudi.
Negromant
05.11.2011., 19:07
Moguća, ali nepoželjna. Imaju istu politiku, samo su im retoričke figure obojene nacionalno odnosno socijalno.
Stvaranjem koalicije HDZ-a i SDP-a dobili bismo umjesto dvostranačkog (kakav sad imamo) jednostranački sustav bez ikakve jake opozicije.
Ukratko, najgori mogući scenarij.
Atari_ST
06.11.2011., 13:04
Moguća, ali nepoželjna. Imaju istu politiku, samo su im retoričke figure obojene nacionalno odnosno socijalno.
Stvaranjem koalicije HDZ-a i SDP-a dobili bismo umjesto dvostranačkog (kakav sad imamo) jednostranački sustav bez ikakve jake opozicije.
Ukratko, najgori mogući scenarij.
Vidiš, ja mislim da bi se baš u tom slučaju otvorio prostor za opoziciju, ukidanjem lonac-poklopac sustava koji sad imamo s HDZ-om i SDP-om. S druge strane, nikako nije dobro da nam formiranje Vlade ovisi o beskorisnim političkim trutovima tipa HSU, SDSS, a nisu daleko od toga ni HSS, HSLS i još neki (po svoj prilici uskoro i neki novi tipa Bandić i Kerum).
nemoguca i nepozeljna, apsolutno !
jolly_jocker
07.11.2011., 21:08
SDP i HDZ nikada neće koalirati javno,ali jako dobro koaliraju tajno,daleko od očiju javnosti.Osim toga tajna koalicija te dvije stranke (jedne kvazinacionalne,a druge kvaziljevičarske),traje već 20-tak godina.
Ali pssst..o tome javnost ne smije znati.
naravno
dvije iste lijevo orijentirane interesne organizacije sa ogromnim članstvom koje treba uhljebit preko leđa poštenih radnih ljudi:504: ove jako perspektivne ali skoro skroz uništene zemlje
za neku od te dvije stranke glasa SAMO njihovi članovi,njihovi dužnici i još valjda francuske sobarice(sinonim za naivnost :) )
LJubo Jurčić,Lesar,don Grubišić to su ne idealne ali svakako neusporedivo bolje opcije za glasati
Prog rock
15.12.2011., 13:26
naravno
dvije iste lijevo orijentirane interesne organizacije sa ogromnim članstvom koje treba uhljebit preko leđa poštenih radnih ljudi:504: ove jako perspektivne ali skoro skroz uništene zemlje
za neku od te dvije stranke glasa SAMO njihovi članovi,njihovi dužnici i još valjda francuske sobarice(sinonim za naivnost :) )
LJubo Jurčić,Lesar,don Grubišić to su ne idealne ali svakako neusporedivo bolje opcije za glasati
Bio si u pravu, na idućim izborima će biti još bolji rezultati:)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.