PDA

View Full Version : Vitamini, minerali i dodaci prehrani (zbirna tema)

stranice : [1] 2

blondie_30
05.03.2003., 17:57
Eto, ovako; vise puta sam procitala da je vitamin C jakoooo zdrav (svi to znamo) i da manje-vise nema razloga zbog kojeg ga netko ne bi smio koristiti (dapace) s iznimkom da kod karcinoma pluca moze pogorsati stanje :confused:

Kako i zasto ??? Zna li netko ???

Zadnjih dana me drzi neka viroza (bez naznaka kasljanja i sl.) pa se kljukam C vitaminom i primjetila sam da sam pocela kasljati ko magare (da, pusim, mea culpa)...

Sto konkretno vitamin C radi plucima ???

Solaris
05.03.2003., 20:20
Možda si počela kašljati zbog prirodnog tijeka bolesti.

Reebok
06.03.2003., 04:52
E, sad cu ja mozda ispast neuk, ali cini mi se da sam jos davno citao da previse vitamina c moze uzrokovati skorbut :confused:

Al neam pojma :D

rafaela
06.03.2003., 08:53
Reebok,

Manjak vitamina C izaziva skorbut, a ne višak. Višak vitamina C popišaš.

emili
06.03.2003., 09:13
a da nebi piškali vitamine uludo, kolika je dnevna doza koja se preporuča ?

blondie_30
06.03.2003., 09:27
emili kaže:
a da nebi piškali vitamine uludo, kolika je dnevna doza koja se preporuča ?

Ne znam, za pusace "kolko vise mozes" :D

blondie_30
06.03.2003., 09:35
Solaris kaže:
Možda si počela kašljati zbog prirodnog tijeka bolesti.

moze biti, naravno, ali imam feeling da kada se nakljukam vitaminom C pocne neki proces "ciscenja pluca", a onda sam se sjetila onoga sto sam citala da nije preporucljiv samo kod karcinoma pluca pa mi je palo na pamet da mozda vitamin C ima neko specijalno djelovanje na pluca :confused:

emili
06.03.2003., 09:42
blondie_30 kaže:
Ne znam, za pusace "kolko vise mozes" :D

ja nepušim još malo pa će bit 2 godine:)

blondie_30
06.03.2003., 09:44
emili kaže:
ja nepušim još malo pa će bit 2 godine:)

Bravo ti, onda mislim da je za vitamin C 500 mg dnevna doza al to mozes naci na pakovanju bilo kojih vitamina u stupcu RDA (recomended daily amount) pa ipak provjeri...

wes craven
06.03.2003., 12:48
a ja sam citao da je rak izlijecen sa ogormnim dozama vitamina C :) ono kad je bila "uzbuna na odjelu za Rak".

Topnick
06.03.2003., 15:24
uzmimo da je prosjek i za muskarce i zene od 70 do 170 mg, ma da mislim da je i 170 mg previse, u svakom slucaju dok necete raspolagati sa boljom informacijom, znaje da je 500 mg daleko previse.

blondie_30
06.03.2003., 15:39
Topnick kaže:
uzmimo da je prosjek i za muskarce i zene od 70 do 170 mg, ma da mislim da je i 170 mg previse, u svakom slucaju dok necete raspolagati sa boljom informacijom, znaje da je 500 mg daleko previse.

OK, u pravu si, evo i link

RDA - recomended daily amount
SONA - suggested optimal daily nutritional allowances

evo vam link (http://www.holistic-online.com/vitamins/vit-SONAS-table.htm) za vecinu vitamina i minerala

slafko
06.03.2003., 16:56
ja sam čital da je viramin c, u većim količinama kancerogen.

vesnakuša
06.03.2003., 17:36
RDA vitam. C je 75 mg dnevno. Velike količine mogu uzrokovati bubrežne kamence.

Topnick
06.03.2003., 23:54
hvala na informaciji.

beeli
07.03.2003., 02:05
slafko, dobar ti je sig :Top:

sto se tice c vitamina, sad kad si prehladjena a i pusis, bez beda isfuraj 1g dnevno. mada on na pluca ne radi nista konkretno, koliko mi je poznato. narafski.

jimmy jazz
07.03.2003., 10:17
vitamin C nije ni u vecim kolicinama kancerogen.

za razlikovat je prirodni vitamin C i sintetitizirani.

organski vitamin C se lakshe i potpunije apsorbira-time je i korisniji. sintetizirani nije u organskim spojevima, pa se time tezhe apsorbira, a osim toga gradja molekule ne mora odgovorati gradji molekule prirodnog. toliko o "umjetnom" ;)

zato je casa lemonwater ujutro zdravija nego sve RDA.

luca
07.03.2003., 10:38
jimmy kaže:
gradja molekule ne mora odgovorati gradji molekule prirodnog.

!!!!!
ako je nesto askorbinska kiselina, onda je nesto askorbinska kiselina. kao sto je molekua vode, molekula voda bilo da je prociscena iz jezera bila da je nastala sintezom.

jimmy jazz
07.03.2003., 10:41
luca kaže:
!!!!!
ako je nesto askorbinska kiselina, onda je nesto askorbinska kiselina. kao sto je molekua vode, molekula voda bilo da je prociscena iz jezera bila da je nastala sintezom.

yeah yeah -
samo kaj je askorbinska kiselina malo kompliciranija nego voda, i neznam tocno koji, 1 dio kod sintetizirane mozhe biti ili na lijevoj ili desnoj strani, dok je kod prirodne suprotno! sastav je isti, no oblik molekule u prostoru nije, jer u prirodi dolazi samo u jednom obliku.
u svakom slucaju, odi pa se informiraj.

luca
07.03.2003., 11:20
jimmy kaže:
u svakom slucaju, odi pa se informiraj.

ti se informiraj ;) odgovarjuce kiralne molekule se dobiju biotehnoloskim procesom* (ovaj specificni proces sam polagala na jednom ispitu pa mislim da znam sto govorim). vise nitko (ili rijetko, nisam dobar poznavatelj industrije) ne radi klasicnu kemijsku sintezu. osim toga, i prilikom klasicne kemijske sinteze, moze se vrlo specificno odredjivati koji kiralni produkt zelimo razlicitim "zastitama"**

literatura:
* npr. scripta prof.Delica, PMF
** npr. Pine "Organska kemija"

jimmy jazz
07.03.2003., 11:36
josh uvijek nisi nista rekla o relativnoj asimetricnosti sinteticke molekule prema prirodnoj.

luca
07.03.2003., 11:42
jimmy kaže:
josh uvijek nisi nista rekla o relativnoj asimetricnosti sinteticke molekule prema prirodnoj.

nema se sto rec: molekula izolirana iz paprike ili agruma je strukturno i kemijski identica molekuli koje se dobije biotehnoloskim procesom ili selektivnom kemijskom sintezom (dakle, ne onda kad se sintetizira racemat).

druga je stvar da kad se uzima voce i povrce, sa samom molekulom askorbata, uzimaju se i mnoge druge korisne dodatne tvari. ali ako se usporedjuje sam izolat, ne moze ga se razlikovati od izolata iz tehnoloskih procesa (ovih gore opisanih).

dakle, ako mozete birati, uzimajte vitamine kroz namirnice koje jedete, a izolate uzimajte koje hocete, svi su isti.

jimmy jazz
07.03.2003., 11:57
luca kaže:
nema se sto rec: molekula izolirana iz paprike ili agruma je strukturno i kemijski identica molekuli koje se dobije biotehnoloskim procesom ili selektivnom kemijskom sintezom (dakle, ne onda kad se sintetizira racemat).

to jednostavno nije istina! vjerujem ti ja za sve one knjige i vishe, no o uvom slucaju nemas pojma. svako ko se zeli malo informirati mozhe lako doci do razlicitosti sinteticke i prirodne molekule!

zatim postoji josh 1 aspekt, da se tvari u organskom obliku puno lakshe i temeljitije apsorbiraju.

luca
07.03.2003., 12:04
jimmy kaže:
to jednostavno nije istina! vjerujem ti ja za sve one knjige i vishe, no o uvom slucaju nemas pojma. svako ko se zeli malo informirati mozhe lako doci do razlicitosti sinteticke i prirodne molekule!

zatim postoji josh 1 aspekt, da se tvari u organskom obliku puno lakshe i temeljitije apsorbiraju.

ok, zakljucujem da si ti vrsni organski kemicar s tezom iz kiralnih molekula.... koje su to informacije koje nudis? ne mogu ti vjerovati na rijec. znas, medju nama znanstvenicima je "povjerenje dobro, a kontrola jos bolja" ;)
pretpostavljam da posjedujes spektre (ili barem razlike u utevima zakretanja) svih navedenih prociscenih uzoraka pa da mi na temelju toga mozes objesniti o kojim se tocno razlikama radi.

organski oblik? zao mi je ali ovaj termin sam po sebi ne znaci nista. cesto se koristi laicki.

ako mislis reci da je bolje pojesti vitamine kroz voce i povrce, slazem se 100%.

emili
07.03.2003., 13:21
napeto je ovdje, a mene baš zanima koliko narandža zadovoljava dnevnu potrebu za c vitaminom?

beeli
07.03.2003., 13:32
jebte jimmy, kako ti nije bed pisat sve te gluposti pred ekipom strucnjaka? i onda se bahatit luci? mislim, jimmy. vidio sam tvoj pokusaj psiholoske pomoci i onako laicki mogu reci da nemas pojma. ovdje ti mogu reci strucno da nemas pojma. zanima me imas li ti pojma u icemu i ako imas, kako ti ljudi mogu vjerovati? cisto s obzirom na cinjenicu da previse toga tvrdis. A onda ti ekipa ne vjeruje.

dakle jimmy. imas li struku? cime se konkretno bavis? ili si hostapler? to me ne bi cudilo s obzirom na tekstove koje si potpiso. uzas.

luca
07.03.2003., 13:56
emili kaže:
napeto je ovdje, a mene baš zanima koliko narandža zadovoljava dnevnu potrebu za c vitaminom?

nazalost nemam nikakave tablice pri ruci... dnevnu dozu mozes ocitati (izracunati) na kutijicama (gdje pise koliko % dnevne doze ima tableta koja je u kutijici), a koliko mg ima prosjecno neki agrum, treba naci tablice...

ima netko?

ako me sjecanje ne vara, svjeza paprika ima najvise. ne znam da li je od voca kiwi dosta jak. naranca nije bas jako, jako bogata

inace, koja doza necega je dnevno potrebna, objektivno se ne zna (ovisi o puno faktora). RDA je barem neki okvir. s vitaminom C je dobro da ako se malo predje dnevna potrebna doza, izluci se mokracom. ne treba uzeti previse, pogotovo ne kroz duze vrijeme. moguci su problemi sa zelucem i s bubrezima a ni dijareja nije bas ugodna.
mislim* da 500 mg/dnevno je vjerojatno vise nego sto treba, ali da je ok.

*potpuno osoban i subjektivni stav na temelju eksperimentiranja na samoj sebi :D

beeli
07.03.2003., 15:50
luco, nije lose isprazniti se kako treba kad je neko bolestan. hehe.

jimmy jazz
07.03.2003., 21:30
hm nemogu sad naci i nemam vremena al sam jenput bil nashel da u jednom od sintetickih oblika molekula ne odgovorara geometrijski (kemicki da) prirodnoj molekuli!

inace, sve o vitaminu C (http://prehranasportasa.com/php/index.php3?uGlava=02_02_08&Naslov=02&PodNaslov=02_02)

FFE
08.03.2003., 20:24
jimmy kaže:

Ma da, ti si kemicar pa znas.:rolleyes:

FFE
08.03.2003., 20:30
blondie_30 kaže:
s iznimkom da kod karcinoma pluca moze pogorsati stanje :confused:

.....

Nema logike. Ne "radi" nista. Vit C je bitan donator vodika i zato u njegovom nedostatku dolazi do poremecaja sinteze vezivnoga tkiva.

Marko
13.03.2003., 17:26
cuo sam da organizam iskoristava oko 20 do 30 % vrijednosti sintetskog vitamina c koji je naveden kao deklaracija na nekom proizvodu pa me zanima jel to tako ???

jimmy jazz
13.03.2003., 19:23
jes. neznam tocne % ali puno jednostavno prodje neabsorbirano, uz opterecenje bubrega.
ali zato i nemres dobiti hipervitaminozu od uzimanja vitamina C.

Kosac
14.03.2003., 17:00
Et s iznimkom da kod karcinoma pluca moze pogorsati stanje

Zadnjih dana me drzi neka viroza (bez naznaka kasljanja i sl.) pa se kljukam C vitaminom i primjetila sam da sam pocela kasljati ko magare (da, pusim, mea culpa)...

Pa, ako si sve dobro ovo citirala, moguće riješenje je, da kod tebe C vitamin ukazuje na ranu fazu karcinoma pluća. :flop:

Bell@ Baggins *
14.03.2003., 18:50
e ovo je stvarno crni humor :D :D :D

xena
14.03.2003., 23:01
wes craven kaže:
a ja sam citao da je rak izlijecen sa ogormnim dozama vitamina C :) ono kad je bila "uzbuna na odjelu za Rak".

obratno...oni su lijecili rak tako sto su potpuno izbacili vitamine :rolleyes:

blondie_30
17.03.2003., 09:26
Kosac kaže:
Pa, ako si sve dobro ovo citirala, moguće riješenje je, da kod tebe C vitamin ukazuje na ranu fazu karcinoma pluća. :flop:

ne :D ; ukazuje na pusacki bronhitis :D

sotona69
17.03.2003., 16:26
Ogromne kolicine vitamina C mogu dovesti do malokrvnosti, jer unistavaju crvena krvna zrnca.

Kosac
17.03.2003., 17:58
ne ; ukazuje na pusacki bronhitis

Naravno da sam se šalio. Ali stanje se bilo pogoršavalo. :D Danas vjerojatno dimiš sve u šesnaest. :top:

blondie_30
17.03.2003., 18:02
Kosac kaže:
Naravno da sam se šalio. Ali stanje se bilo pogoršavalo. :D Danas vjerojatno dimiš sve u šesnaest. :top:

:D ma nisam te ni ja ozbiljno shvatila - samop kriva ti je bila dijagnoza :D - dimila sam ja i onda sve u 16 :s

Laganini
26.03.2003., 23:05
Dakle, neke osnovne stvari, i malo više o vitaminu C možete saznati u knjizi Živjeti duže i osjećati se bolje od Linusa Paulinga.
L. Pauling je dvostruki nobelovac (dakle, nije neki bezveznjak) i zagovara tezu da ljudi u svrhu dobrog zdravlja trebaju uzimati barem po gram Vitamina C dnevno. U knjizi su opisana sva moguća istraživanja i pripadajući rezultati. Između ostalog u knjizi ima govora i o liječenju oboljelih od raka velikim dozama Vitamina C (do 10 grama dnevno).

Drugo, vi ovdje govorite o dnevnim dozama preporučenim by FDA.
Te doze koje preporučuje FDA so dovoljne da bi zdrav čovjek koji se ne bavi težim fizičkim poslom ili sportom zadovoljio najosnovnije vitaminske potrebe.
Znači, ukoliko radite težak fizički posao, bavite se sportom (rekreativno ili pro), pušite, konzumirate alkohol, bolesni ste ili se oporavljate od posljedica bolesti, vaše dnevne doze unosa vitamina trebaju biti prilično veće.
Naravno da ne mogu istu potrebu za hranom, vitaminima, mineralima etc imati onaj koji cijeli dan leži u krevetu ili sportaš koji ima 5 sati treninga dnevno ili osoba koja se oporavlja od npr. teže operacije.

Dav
28.03.2003., 14:52
Evo, da se nadovezem na Laganini...

Preporucena RDA doza je doza za zdravog covjeka u idealnim uvjetima (citaj: pod staklenim zvonom) koja omogucava da ne dodje ni do kakvih tezih poremecaja.

Dakle, ako ne zivite pod staklenim zvonom (a ne zivite), ako zivite stresno (a zivite, samo je pitanje koliko), ako ne zivite u zdravoj okolini (a ne zivite), potrebne su vece doze vitamina C.

Nadalje, glede Paulingovog istrazivanja, covjek je jedna od rijetkih vrsta koje same ne proizvode vitamin C nego ga moraju unositi hranom. No, kad se uzme kolike kolicine vitamina C proizvode vrste koje su ga sposobne proizvoditi i kad se to interpolira na covjeka, ispada da u normalnim okolnostima (dakle, zdrav covjek, relativno zdrava okolina i relativno zdrav zivot) organizmu treba reda velicine 1-2 grama vitamina C. Sve ostalo (stres, losa ishrana, zagadjenja u zraku i vodi) zahtjeva povecanje te doze i do par desetaka grama.

Naravno, takve kolicine nece nitko nikada prepisati (osim u rijetkim situacijama), barem ne oralno jer je vitamin C kiselina koa moze ostetiti zeludac. No, danas postoje mnoge tablete koje pomalo otpustaju vitamin C tako da se izbjegne taj atak na zeludac, a s druge strane, nije rjetkost da se vitamin C daje intravenozno kod nekih plucnih oboljenja (s pocetka topica) u kolicinama od po par desetaka grama na litru vode i dodatak nanje kolicine saharoze).

Eto.

Antac
02.12.2003., 11:48
Ja uzimam Formulu IV..tu je sve nutra...
Zanjima me da li je uopce to potebno uzimati...

;)

jurislav
02.12.2003., 12:20
Antac kaže:
Ja uzimam Formulu IV..tu je sve nutra...
Zanjima me da li je uopce to potebno uzimati...

;)

Ovisno kako se hraniš.

*cactus*
02.12.2003., 14:24
da, ovisi kako se hraniš
čime se baviš, dal si puno pod stresom, dal si sportaš?(i sport,svaki, je jedna vrsta stresa).....etc, etc, etc

osobno uzimam od Natural Wealth - ultra ABC, po jednu na dan :)
ima sve vitamine, minerale, uz dodatak pčelinjeg propolisa...

uz to, trudim se hraniti čim zdravije, svježije,...

lahor
02.12.2003., 20:27
Uzimam povremeno. Mijenjam preparate. To su obično Nutrival za kosu, B-kompleks, C-vitamin, propolis, Ehinacea kad je sezona gripe itd....

Sad sam si nešto počela razmišljati kako bih trebala uzimati nadopunu kalcija.

globus
19.01.2004., 23:25
Moze li vitamin E 'smetati' odnosno u interakciji sa citostaticima smanjiti njihovu djelotvornost?? Ili moze samo pomoci?? Jer navodno E vitamin pomaze odrzavanju i produljenju zivota stanica, ali ne znam pomazu li tada i 'bolesnim' tumorskim stanicama??

Zna li netko mozda kojim slucajem nesto vise glede toga? :)

lahor
20.01.2004., 01:39
A vjerojatno to ovisi i o konkretnom citostatiku. Mislim da to jos nije previse istrazeno podrucje.

Vidi ovo:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8200745&dopt=Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=1496829&dopt=Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8073385&dopt=Abstract
ovaj zadnji sazetak nije do kraja...

Probaj ti malo traziti po netu, ali provjerene izvore.

globus
20.01.2004., 12:42
Thanx!

Ma trazio sam ja na netu vec podosta. Napravljeno je vec dosta istrazivanja, ali jedni kazu jedno, drugi drugo. Nikako da ustvrde vezu kemo i antioxidanata. Neki su navodno i zabranjivali upotrebu antioxidanata tijekom kemo, ali kasnije je ustvrdjeno da to nije potrebno. No opet, nisu sigurni...

Valjda jos nije potpuno razjasnjen princip i mehanizam djelovanja citostatika, pa nisu u stanju ustvrditi vezu s antiox.

I navodno da vit E, beta karoten, C vit... smanjuju nuspojave uzrokovane kemoterapijom, ali opet - nisu sigurni :rolleyes: :)

goga
22.02.2004., 20:09
pozdrav svima
lahor-ako sam poduplala topic, ispricavam se, stavi gdje spada

trazila sam i trazila, ali nikako da nadjem jedan topic koji je , medju ostalim bio i o vitaminu e :confused:

naime, prije par mjeseci je negdje na forumu bila rasprava o vitaminu e, i netko je napisao kako treba voditi racuna o necemu (o cemu??? pa nisam zapamtila :D )

nesto kao da ti sastojci trebaju biti ....procisceni....ili ...filtrirani...nesto tako....da se naime efekat koji sami vitamin e ima kod nekih proizvodjaca gubi neodgovarajucim nacinom proizvodnje

ima li itko ideju o cemu se radi?
ili se netko sjeca topica......pokusala sam pitati u apoteci, ali su me samo blijedo gledali

:W

goga
23.02.2004., 14:30
bas nitko??
:w

Dav
23.02.2004., 14:45
Sto te konkretno zanima? Apsorpcija?

Evo iz knjige "Vitamini - Prirucnik za svakog lijecnika i svaku obitelj":

Buduci da vitamin E nije topiv u vodi nego u mastima, apsorbira se u tankom crijevu kao i sve ostale masti. (...) Samo se oko 20 do 50% vitamina E unijetog u organizam apsorbira. S povecanjem kolicine unijetog vitamina, postotak apsorpcije se smanjuje. Mozda si mislila na to?!

Crno_Plavi
23.02.2004., 15:42
Goga, evo nešto o različitim vrstama vitamina E a što bi moglo unjeti eventualnu zbrku kod uzimanja.
Imena svih vrsta vitamina E počinju ili sa "d" ili sa "dl", što su oznake različitih kemijskih struktura.
"d" – forma je prirodna, a "dl" je sintetska.
Prirodna forma vitamina E je aktivnija od sintetske. U svrhu kompenzacije niske aktivnosti, sintetski vitamin E dodaje se u višoj dozi. 100 I.U. vitamina E zahtijeva 67 mg prirodne forme, a barem 100 mg sintetskog vitamina E.
Toksičnost sintetskog vitamina E nije dokazana, no preporuča se uzimanje prirodne forme.
Uz oznake "d" i "dl", često se pojavljuje grčko slovo alfa, koje također opisuje strukturu. Sintetski "dl" vitamin E postoji isključivo u alfa formi (dl-alfa tokoferol). Prirodni vitamin E postoji kao alfa (d-alfa tokoferol) ili kao kombinacija alfa, beta, gama i delta koja se naziva miješani prirodni tokoferoli.
Forme vitamina E se spominju i kao "tokoferol" ili "tokoferil" ("tokoferil acetat"). Ove dvije forme se značajno ne razlikuju, iako je moguće da se tokoferol apsorbira nešto bolje, a tokoferil-forma ima dulje vrijeme skladištenja. Obje forme su aktivne pri oralnom uzimanju, no koža ne može iskoristiti tokoferil – formu, te kod nanošenja vitamina E na kožu treba koristiti tokoferol.

Nadam se da sam pomogao, u svakom slučaju Vitamin E je jedan od najvažnijih antioksidanata koji štiti stanične membrane od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Ne znam za šta ti trebaju dodatne količine vitamina E, ali nije na odmet napomenuti da je njega kao i sve druge vitamine potrebno uzimati u dobro izbalansiranoj kombinaciji.
Ukoliko ti zatreba savjet slobodno se javi na PM.:W

hellie
24.02.2004., 23:57
ne sjećam se baš najbolje ali vitamin e raspadanjem i sam postaje slobodni radikal, a za njegovo uklanjanje zadužen je vitamin c.

Crno_Plavi
25.02.2004., 16:25
hellie kaže:
ne sjećam se baš najbolje ali vitamin e raspadanjem i sam postaje slobodni radikal, a za njegovo uklanjanje zadužen je vitamin c.

blizu si, vitamin e rado daje jedan svoj elektron slobodnim radikalima te ih na taj način neutralizira, međutim tako ostaje s jednim neuparenim elektronom i sam postaje slobodni radikal. Vitamin C ima jedan elektron viška i dajući ga "oslabljenom" vitaminu E spašava situaciju..:D
I to je jedan od razloga zašto bi se trebalo posavjetovati o tome koju kombinaciju vitamina uzeti. Većina proizvođača multivitamina i multiminerala ima kvalitetno izbalansiranu kombinaciju u jednoj dozi.. A kad već imaš kvalitetan izbor onda vodi računa o porijeklu sirovina od kojih se prave vitaminski preparati.. :w

gigi
26.02.2004., 20:20
Ima li netko kavih pozitivnih iskustava? Naime, uskoro ce proljece i meni je obicno nuzno potrebno uzimat nesto da bi bila normalna, bez vrtoglavica, slabosti i slicnog. A i inace moram brinut o imunitetu zbog nekih kronicnih tegoba, da se ne bi vratile/pogorsale.
Trenutno pijem sok od aloe vere jer sam citala da je to jako OK i da jako podize imunitet. Ali eto, samo u mojoj apoteci postoje od 2 razlicita proizvodjaca: neki talijanski i Encijan. Koja je razlika?
Dalje, sto mislite o proizvodima od Twinlaba? I sto se dovraga treba uzimat za podizanje/odrzavanje imuniteta? Moze li netko nesto konkretno preporucit? Po mogucnosti da je prironog porijekla i bez zelatinozne ovojnice dobivene od zivotinja.

:)

Pallas
26.02.2004., 21:07
Hm... Zapravo, veoma je malo tvari za koje je dokazano da mogu na-boostati imunoloski sustav.

globus
26.02.2004., 21:41
Taheebo. :)

gigi
26.02.2004., 23:49
Moze'l malo opsirnije?

Crno_Plavi
27.02.2004., 11:25
Prirodni obrambeni mehanizam funkcionira najbolje ukoliko organizam dobije dovoljne količine svih sastojaka koji su mu potrebni za izgradnju takvog mehanizma.
Znaš da je velika razlika radiš li juhu od konzerviranog ili svježeg povrća. Isto tako i razlika je radiš li tu juhu od kupljenog "svježeg" povrća (tko zna koliko dugo je putovalo i bilo skladišteno, gdje je ubrano i kako je bilo uzgajano), ili povrća iz vlastitog vrta..
Želim reći da si u pravu kad tražiš što je moguće kvalitetniji prirodni način da si pomogneš.
Ima dosta proizvođača kvalitetnih dodataka prehrani i slažem se da se teško odlučiti..
U svakom slučaju mogu ti samo prenjeti svoje višegodišnje pozitivno iskustvo konzumiranja i preporučiti proizvođača koji jedini u svijetu (već 70 godina) razvija proizvodnju prirodnih dodataka prehrani, proizvedenih od biljaka iz vlastitog uzgoja na vlastitim farmama na kojima se vrši potpuno prirodni uzgoj (svake godine dobivaju obnovljiv certifikat o priodnom načinu uzgoja od nezavisne komisije)..
Za preporučiti konkretan proizvod (ima ih 27 na tržištu) trebao bih znati nešto više o tvom načinu života..:)
Ako želiš možeš na PM..:W

Winona
27.02.2004., 11:30
da jako podize imunitet.

u mom slucaju - sport i sauna, propolis kapi, multivitamini, puno voca ( isto ne bilo kakvog ;) ) reduciranje stresa i meditaicja.

Imam energije, cude se koliko puno :) i nisam bila bolesna ( tipa gripa, prehlada itd.) godinama.

Sad kad bi me pitala sto je bas najvaznije rekla bi - sredjen zivot bez stresa i meditacija.

Laganini
27.02.2004., 14:28
Uzimam centravit multivitamine, vitamin c 500 g i l-glutamin, i ne pamtim zadnju gripu, prehladu, upalu grla...

margarita
27.02.2004., 15:28
ne znam jel znate ali Japanski ceremonijalni caj - onaj u prahu koji oni pripremaju tako sto ga mute malom metlicom od bambusa (Matchu) ima 12 puta vise antioksidanta negobila koja druga biljka na svijetu

ima jak okus ali je zaista fini

Crno_Plavi
27.02.2004., 15:48
margarita kaže:
ne znam jel znate ali Japanski ceremonijalni caj - onaj u prahu koji oni pripremaju tako sto ga mute malom metlicom od bambusa (Matchu) ima 12 puta vise antioksidanta negobila koja druga biljka na svijetu

Iz časopisa "Journal of Agricultural and Food Chemistry" (prosinac 2003.):
"Koncentracija antioksidanasa u kakao napitku je gotovo dvostruko veća nego u crnom vinu, dva do tri puta veća nego u zelenom čaju i 4-5 puta veća nego u crnom čaju. Možete uživati u toplom i hladnom kakau, iako se s obzirom na iskoristivost antioksidanasa preporuča vrući kakao. Ako pazite na unos masti kakao napitak je bolji izbor od npr. čokolade koja također sadrži kakao: 40 g čokolade sadrži oko 8 g zasićenih masti, a jedna šalica kakaa samo oko 0,3 g."
;)

margarita
27.02.2004., 15:54
Crno_Plavi kaže:
"Koncentracija antioksidanasa u kakao napitku je gotovo dvostruko veća nego u crnom vinu, dva do tri puta veća nego u zelenom čaju i 4-5 puta veća nego u crnom čaju. Možete uživati u toplom i hladnom kakau, iako se s obzirom na iskoristivost antioksidanasa preporuča vrući kakao. Ako pazite na unos masti kakao napitak je bolji izbor od npr. čokolade koja također sadrži kakao: 40 g čokolade sadrži oko 8 g zasićenih masti, a jedna šalica kakaa samo oko 0,3 g."
;)

da - samo se u ovom slucaju ne radi o obicnom zelenom caju

ceromonijalni caj se pravi od posebno uzgojenog caja u samo jednoj provinciji u Japanu i 6 tjedana se uzgaja u sjeni bambusovog lisca jer se time pospjesuje proizvodnja hlorofila u listovima jer je fotosinteza otezana zbog sjene - zato je koncentracija antioksidanata veca nego u bilo kojem drugom naopitku - dobijena je forsiranim uzgojem u sjeni

lucija
27.02.2004., 16:03
Crno_Plavi kaže:
;)

Joj a ja tak volim kakao :cerek: Sad ću ga još više pit. Samo ne znam kako da spriječim njegov konstipacijski efekt :confused: :o :D

margarita
27.02.2004., 16:09
lucija kaže:
Joj a ja tak volim kakao :cerek: Sad ću ga još više pit. Samo ne znam kako da spriječim njegov konstipacijski efekt :confused: :o :D jedi paradajz i zalijevaj kakaoom

garant nema konstipacije :D

Winona
27.02.2004., 16:20
lucija kaže:
Joj a ja tak volim kakao :cerek: Sad ću ga još više pit. Samo ne znam kako da spriječim njegov konstipacijski efekt :confused: :o :D

a ja tek, svaki dan ( ak ne prije a ono pred spavanje ) pollitrena salica.

Sad pijem Milupino :cerek: ( kakao za klince od Milupe ) bez umjetnih boja i konzervansa.

To je ujedno jedini kojeg moze piti i mama, ona je godinama izbjegavala kakao i cokolade iz istog razloga.;)

gigi
27.02.2004., 18:51
Winona kaže:
Sad kad bi me pitala sto je bas najvaznije rekla bi - sredjen zivot bez stresa i meditacija.

Znam i ja to. Al kako da si reduciram stres kad mi je posao takav? :(

gigi
27.02.2004., 18:54
margarita kaže:
da - samo se u ovom slucaju ne radi o obicnom zelenom caju

ceromonijalni caj se pravi od posebno uzgojenog caja u samo jednoj provinciji u Japanu i 6 tjedana se uzgaja u sjeni bambusovog lisca jer se time pospjesuje proizvodnja hlorofila u listovima jer je fotosinteza otezana zbog sjene - zato je koncentracija antioksidanata veca nego u bilo kojem drugom naopitku - dobijena je forsiranim uzgojem u sjeni

A kak se zove taj caj?
Ja kakao ne smijem piti zbog mlijeka - ne smijem piti mlijeko ni jesti mlijecne proizvode.

Crno_Plavi imas PM :)

Winona
27.02.2004., 18:54
a ciji nije ?;)

Samo dio stresa se treba zahvaliti i tome sto se mnogi ne usude reci "ne" pa uz svoj posao obavljaju i jos za dvoje drugih kolega.

Odavno sam to prestala raditi.

gigi
27.02.2004., 19:02
Da, istina. Super sta si ti to uspjela. Al ja imam vrlo specificnu situaciju, kad bi bilo kakva pobuna zavrsila jos gorim polozajem. Mada moram priznati da sam se u zadnje vrijeme dosta sredila i ne dozvolim da me bas sve izbaci iz takta nego sam postala prilicno hladnokrvna. Al znas sta to znaci? Da ne radim posao 100% i ne dajem se do kraja. To je super ako si takav tip, ali ja sam radoholicar i onda mi to stvara dodatnu frustraciju. Jebate, a lova nikakva... :confused:

Winona
27.02.2004., 19:20
gigi kaže:
A kak se zove taj caj?
Ja kakao ne smijem piti zbog mlijeka - ne smijem piti mlijeko ni jesti mlijecne proizvode.

a sojino mlijeko ?

Inace sto se tice zelenog caja ja pijem onaj japanski Bancha Tee, kupujem ga u vrecicama od 100 g jer je ovdje prilicno skup ali na taj nacin sam se "skinula" s kave :s

To je super ako si takav tip, ali ja sam radoholicar i onda mi to stvara dodatnu frustraciju.

nisam radoholicar ali volm svoj posao. Medjutim u medjuvremnu radim SVOJ posao ( i vjeruj mi na taj nacin ga napravim mnogo bolje i s mnogo vise zadovoljstva) a drugima prepustam da obave svoj dio.

U radnom odjelu smo prilicno povezani ( faks) ali to jos uvijek ne znaci da moram raditi i za druge. A sto se radoholicarstva tice ja sam ti od onih koju ce direkt iz ured u radjaonu ( kad za to dodje vrijeme ;) ) :D

J-C
27.02.2004., 19:33
gigi kaže:
Ima li netko kavih pozitivnih iskustava? Naime, uskoro ce proljece i meni je obicno nuzno potrebno uzimat nesto da bi bila normalna, bez vrtoglavica, slabosti i slicnog. A i inace moram brinut o imunitetu zbog nekih kronicnih tegoba, da se ne bi vratile/pogorsale.
Trenutno pijem sok od aloe vere jer sam citala da je to jako OK i da jako podize imunitet. Ali eto, samo u mojoj apoteci postoje od 2 razlicita proizvodjaca: neki talijanski i Encijan. Koja je razlika?
Dalje, sto mislite o proizvodima od Twinlaba? I sto se dovraga treba uzimat za podizanje/odrzavanje imuniteta? Moze li netko nesto konkretno preporucit? Po mogucnosti da je prironog porijekla i bez zelatinozne ovojnice dobivene od zivotinja.

Ja sam počeo piti sok od aloe vere pa mi je bio gorak i hitil sam ga u smeće.

Trenutno koristim Tianshi preparate. :top:

margarita
27.02.2004., 20:04
gigi kaže:
A kak se zove taj caj?

caj se zove Matcha

ili japanski ceremonijalni caj

ja sam si sad upravo napravila zalihe za sljedecih 6 mjeseci

ovdje mozes vise procitati Infuze (http://www.infuzeteahouse.com/cart/index.cfm?frm=prod-view&start=6&scid=5&CFID=42233&CFTOKEN=50434737)

nepta
27.02.2004., 20:26
hranim se relativno zdravo jer imam vlastiti vrt
danas sam popila pola litre paradajza kojeg sam sam skuhala lani a druga polovica je završila u juhi
malo sam zaribala ove zime sa špekom i čvarkima ;)

čitala sam da na imunitet povoljno djeluje kretanje
ako je to istina onda znam zašto mi je nizak

gigi
28.02.2004., 12:10
Winona kaže:
a sojino mlijeko ?

Inace sto se tice zelenog caja ja pijem onaj japanski Bancha Tee, kupujem ga u vrecicama od 100 g jer je ovdje prilicno skup ali na taj nacin sam se "skinula" s kave :s

Vidis, vidis... mogla bih probat (opet). Vec sam ga bila probala al mi nije pasalo. Mozda uz kakao ide :) .
A vec kad smo kod toga, koji kakao piti?
Ako se ne varam, prije nekog vremena se ustanovilo da u Nestle proizvodima ima GMO. Sta je sa ostalima?

gigi
28.02.2004., 12:14
J-C kaže:
Ja sam počeo piti sok od aloe vere pa mi je bio gorak i hitil sam ga u smeće.

Trenutno koristim Tianshi preparate. :top:

I meni je gorak. Al ja ga pomijesam s nekim vocnim sokom i onda je super, pase mi i zato jer su kupovni vocni sokovi preslatki. Jedino sta sam sad pocela zbog toga piti te sokove koje prije uopce nisam pila :( . Jebate a zasto si ga bacio u smece? Pa to kosta citavo bogatstvo. Mogao si ga, recimo, meni poslati :D .

Sta su to Tianshi preparati?

gigi
28.02.2004., 12:18
margarita kaže:
caj se zove Matcha

ili japanski ceremonijalni caj

ja sam si sad upravo napravila zalihe za sljedecih 6 mjeseci

ovdje mozes vise procitati Infuze (http://www.infuzeteahouse.com/cart/index.cfm?frm=prod-view&start=6&scid=5&CFID=42233&CFTOKEN=50434737)

Hvala :)
Vidim na tvom linku da ga se moze nabaviti prek neta. A ima li ga negdje u slobodnoj prodaji?

Winona
28.02.2004., 13:12
gigi kaže:
Vidis, vidis... mogla bih probat (opet). Vec sam ga bila probala al mi nije pasalo. Mozda uz kakao ide :) .
A vec kad smo kod toga, koji kakao piti?
Ako se ne varam, prije nekog vremena se ustanovilo da u Nestle proizvodima ima GMO. Sta je sa ostalima?

da, mnogi koji ne podnose okus samog sojinog mlijeka ( ja :D ) kao kakao ga mogu piti

Inace ovo za Nestle nisam cula :confused:

Ja sad pijem Milupin kakao ( za klince) ali Nestle Nesquik sam pila cijelo vrijeme. Ja zapravo pazim da jedem hranu iz Njemacke ili barem EU jer su ti propisi sto se tice hrane cesto strozi od onih americkih.

Recimo ne jedem ni americke conrfleaks jer oni to tamo sve modificiraju.

Matcha caja imas u svakoj boljoj cajoteci - pod boljom mislim da nude barem 100-tinjak vrsta cajeva.

Kod mene ga ima u mini cajoteci u kvartu ali x puta su morali posebno naruciti, tad se ceka 2-3 dana.

Vecina prirodnih sokova ce vam se ciniti gorka. Iz razloga sto unutra zaista nema secera niti su razrijedjeni vodom i konzervansima do besvjesti.

Ja takve sokove razrijedim s malo vode i dodam meda.

Ovi kupovni su mi svi preslatki.

margarita
28.02.2004., 20:08
gigi kaže:
Vidim na tvom linku da ga se moze nabaviti prek neta. A ima li ga negdje u slobodnoj prodaji?

a ne znam

ja ga u slobodnoj prodaji nabavim kad idem u Vancouver - prosli tjedan sam si donijela zalihu a inace onda preko neta narucim

to je za Canadu - za Hrvatsku stvarno pojma nemam

probaj u trgovinama zdrave hrane

globus
28.02.2004., 22:48
gigi kaže:
Sta su to Tianshi preparati?

('')Odlicni('') preparati (navodno verificirane kvalitete) koje mozes nabaviti upravo preko njega :D

Meni se cajevi cine jednom od boljih solucija. Zeleni npr. Ili Taheebo. Taheebo je poznat vec vise stoljeca. Mnoga ispitivanja su radjena na njemu i postizani su odlicni ili vrlo dobri rezultati. Caki i kod Aids-a i raka, kod kojih je u principu problem u imunitetu, pa stoga se dokazuje njegovo odlicno imunopodizajuce svojstvo...

Ima netko iskustva sa Kolostrum-om? Navodno isto jedna dobra novootkrivena stvar...

Samantha
29.02.2004., 01:07
Ja sam cula za neki Idjirot caj....o cemu se radi?

lahor
29.02.2004., 01:21
globus kaže:

Ima netko iskustva sa Kolostrum-om? Navodno isto jedna dobra novootkrivena stvar...

Pa nije bas novootkrivena, za kolostrum se zna vec jako dugo. To je prvo majcino mlijeko. Ne znam kako dobivaju ovaj kupovni, vjerojatno od krava i vjerojatno tu ima dosta kemije.

Academia
29.02.2004., 11:42
Ja koristim Immunal kapi:top:

anya
01.03.2004., 13:07
gigi kaže:

Twinlab su ti proizvodi dobri i možeš ih slobodno koristiti. Ja najčešće kupim multivitamine ABC plus od Natural Wealth. Kad ih ne pijem redovno odmah mi se počne mantati.
Za sokove od aloe vera ne znam jer ih do sad nisam koristila.

Inače, što se tiče čokolade nedavno sam pročitala da ju treba jesti samo organsku a takve nema kupiti u običnim dućanima. Ta biljka od koje se dobiva kakao prah se jako puno prska i puna je pesticida i kemikalija...

gigi
03.03.2004., 16:32
anya kaže:
Twinlab su ti proizvodi dobri i možeš ih slobodno koristiti.

Znas li slucajno od cega rade ovojnicu kapsula?

Laganini
03.03.2004., 17:24
globus kaže:

Kolostrum? Banana! Iznimno bitan za djecu odmah po rođenju, Ali za odrasle potpuno neučinkovit, možda bi bilo nekog učinka tek da se uzima u jako velikim količinama, ali bilo bi preskupo potrošit onu bočicu za dan-dva. Zaboravi kolostrum.

anya
04.03.2004., 07:43
gigi kaže:
Znas li slucajno od cega rade ovojnicu kapsula?

Ne znam. Ja ih nisam kupovala ali sam čitala o njima da su dobri i da ne sadrže nikakve životinjske supstance. Mislim da te to ne bi trebalo zabrinjavati ako na njima piše da ne sadrže konzervanse, boju, škrob, šećer itd.

gigi
04.03.2004., 19:49

Zna li slucajno netko sta pomaze za slabokrvnost?

Cime nadoknaditi zeljezo u organizmu? Ne mislim sad na blitvu, spinat ili kajaznam, nego nesto u cem ga ima toliko puno da moze sluziti kao terapija umjesto tableta? (Naravno, da je prirodnog porijekla :) )

margarita
04.03.2004., 20:13
gigi kaže:

Cime nadoknaditi zeljezo u organizmu? Ne mislim sad na blitvu, spinat ili kajaznam, nego nesto u cem ga ima toliko puno da moze sluziti kao terapija umjesto tableta? (Naravno, da je prirodnog porijekla :) ) bilo ono neko crveno vino Ferohel ili tako nekako

sjecam se jos prije desetak godina

maristella69
05.03.2004., 09:31
Winona kaže:
u mom slucaju - sport i sauna, propolis kapi, multivitamini, puno voca ( isto ne bilo kakvog ;) ) reduciranje stresa i meditaicja.

Wini, uze mi riječ iz usta!:)
Baš sam TEBE htjela pitati kakve učinke (pozitivne naravno) ima sauna na ljudski organizam?
U ovom slučaju daj, bitte, objasni kako sauna djeluje na jačanje općeg stanja organizma?

Inače, nisam baš bila boležljiva tijekom svih trudnoća i dojenja, ali sada je sve stiglo na naplatu...

Cruela
05.03.2004., 11:39

Cime nadoknaditi zeljezo u organizmu? Ne mislim sad na blitvu, spinat ili kajaznam, nego nesto u cem ga ima toliko puno da moze sluziti kao terapija umjesto tableta? (Naravno, da je prirodnog porijekla :)

dobro ti je uzeti litru kvalitetnog crnog vina,hrpicu licsa od kupine i pola litre meda.
vino prokuhas i 5-6-tak minuta poslije u njemu otopis med a kad je napola hladno uronis lisce kupine,poklopis i ostavis da se potpuno ohladi.
procjedi kroz gazu i ulij u bocu.pij dva puta dnevno pij po o.5 dl i uz to 1 plivit-c.
garantirano pomaze samo budi uporna.

Frankie
05.03.2004., 12:36
"I sto se dovraga treba uzimat za podizanje/odrzavanje imuniteta? Moze li netko nesto konkretno preporucit? Po mogucnosti da je prironog porijekla i bez zelatinozne ovojnice dobivene od zivotinja."

Probaj postići unutarnje zadovoljstvo i mirnoću meditacijom i pokušaj biti sretna i ne strahovati da ćeš se razboliti..
Eto to ti može zvučati bezveze ali to je moje vlastito iskustvo. Nikakvo kljukanje multivitaminima, češnjakom itd.. me nije toliko zaštitilo od gripa, prehlada, problema sa sinusima i alergije u rano proljeće kao to svakodnevno "punjenje" životnom energijom tj. ljubavlju.

Cruela
05.03.2004., 14:51
tako je,stani pred ogledalo,fiksiraj se pogledom i ponavljaj...meni je bas dobro, ja sam sretno,presretno stvorenje...i tako u nedogled.
kada osjetis trnce i peckanje e to ti je znak da ti imunitet raste.
:D :D :D
btw frankie,s cime da se cura puni ako nema ljubavi???

jezebel
05.03.2004., 16:28
ja jako volim donat mg, puno puno zitarica, meda meda meda, kakaa kakaa kakaa, jogurta jogurta jogurta... i propolis kapi.

but i'm plump.

Winona
05.03.2004., 18:16
gigi kaže:

Cime nadoknaditi zeljezo u organizmu? Ne mislim sad na blitvu, spinat ili kajaznam, nego nesto u cem ga ima toliko puno da moze sluziti kao terapija umjesto tableta? (Naravno, da je prirodnog porijekla :) )

Ferohel nije prirodnog porijekla. Osim toga osobama koje ga uzimaju duze vrijeme - unisti zube.

Ono sto je meni pomoglo i to tako da nikad prije ni poslije nisam imala tako sjajnu krvu sliku - zeljezno na gornjoj granici :) - domace kupinovo vino.

Onako gusto i tamno, casica svaki dan, otprilike deci.

Druga stvar ( nisam koristila u isto vrijeme ) Spirulina.

Winona
05.03.2004., 18:28
maristella69 kaže:
Wini, uze mi riječ iz usta!:)
Baš sam TEBE htjela pitati kakve učinke (pozitivne naravno) ima sauna na ljudski organizam?
U ovom slučaju daj, bitte, objasni kako sauna djeluje na jačanje općeg stanja organizma?

Inače, nisam baš bila boležljiva tijekom svih trudnoća i dojenja, ali sada je sve stiglo na naplatu...

znojenjem se izbacuju sve stetne tvari, cisti se organizma iznutra.

Dobro za osobe koje se jako malo znoje - kao ja. Super za kozu, ja sam se znala namazati nekim dobrim uljem - ucinak :top:

Isto vazi ides li u "suhu" ili u parnu.

Dalje jaca imunsistem, stiti od prehlade...nisam cula za nikoga tko redovito ide u saunu da je uopce bio ovu zimu prehladjen, onda suha sauna gdje se "doljeva" je savrsena za zacepljene disne puteve

Covjek se nakon posjete osjeca totalno ali totalno opusteno

Najvolim jedan rekreacijski centar gdje je ruska kupelj, finska sauna, onda ono kamenje sto se pari - rimsko itd. - tj. cijeli prostor je sauna u velikom nekih 1500 kvadrata...sudatorium, tempidarium, frigidarium :D ....ne dozvoljavaju badice ali oni su ionako suvisni...:)

Pallas
05.03.2004., 19:13
Winona kaže:
znojenjem se izbacuju sve stetne tvari, cisti se organizma iznutra.

Dalje jaca imunsistem,

Prva tvrdnja pretjerana, a za drugu nema dokaza.

Winona
05.03.2004., 19:18
Pallas kaže:
Prva tvrdnja pretjerana, a za drugu nema dokaza.

priznajem, nisam trebala napisati ´"sve" ;)

Za drugo - sama sam sebi najbolji dokaz.

Nisam potrosila ni jedan paketic maramica, vec nekoliko zima ;)

nixon
06.03.2004., 11:11
evo, zbudil sam se, posegnul za sokom kaj mi pri kompu stoji, popijem gutljaj, i nesto mi pade na mozg.

uzmem ambalazu i tocno je kaj si mislim.
ako sam popil 1 litru soka jucer, znaci prema ambalazi da sam popil preko 200% vitamina a e c b6 b12.
...vrlo jednostavno za zakljuciti

dalje. desilo se da sam se nasel na predavanju organske kemije u skoli, i kao bila rjec o tome da se umjetni vitamini ne mogu izluciti iz tijela. prirodni pak mogu. i u tome je fora. nema mogucnosti hipervitaminizacije prirodnim vitaminima ma koliko god mi voca il povrca il mesa pojeli, jer sve to uredno popisamo, izznojimo, izdisemo...

dok s industrijskim vitaminima nije isto. oni ostaju u tijelu dok se ne upotrijebe. ta svojom prisutnoscu izbacuju recimo vitamine koje smo pojeli u jabuci... dok ovo iz soka lijepo ostaje dan-dva u meni i bas je svejedno kaj lepo papam i vode i povrce.... bar svejedno kaj se odredenih vitamina tice..

i mene to muci. kaj kupim sok, a on prepun vitamina. kupim kornfleks, i tam vitamini, kupi vocni jogurt i tam vitamini.

i pitam se kaj nam sve to treba. bas se pitam ko je vmrl od manjka vitamina. kao, covek bez problema, skoro, prezivi dvije godiine "bez vitamina"... i sve to vitaminiziranje mi se nimalo ne svida..

kaj vi mislite o tome?
ja nemrem 100% tvrditi o izlucivanju vitamina, jer nisam to studiral, al mi se cini da smo tak u srednjoj ucili...

tak, idem si sad nakon soka jabuku pojesti :D fala bogu da ni samo od vitamina jer nebi koriti niksne imal :D

jimmy jazz
06.03.2004., 11:31
nije ti tok jednostavno. organski vitamini se bolje apsorbiraju jer su vec organski vezani. sinteticki ne.

violent_femmes9
06.03.2004., 11:41
Malo si pomijesao loncice. Postoji teorija o tome da je za optimalno iskoristavanje vitamina unesenih u organizam potrebno prisustvo jos nekih dodatnih kemijskih spojeva, tvari koje se uz vitamine nalaze u hrani. Prema tome, prirodni vitamini (tj. oni koji postoje u jabuci nakon sto je uberes) bolje se iskoriste u organizmu nego oni koje uzmes u obliku tableta.

Sto se tice izlucivanja iz organizma, brzo i jednostavno se rjesavamo onih koji su topljivi u vodi (vitamin C, vitamini B-kompleksa), za razliku od onih topljivih u masti, koji se mogu akumulirati (to su vitamin E, A, D i K), i to nema puno veze s tim da li smo ih unijeli u organizam preko hrane, ili smo uzeli tablete, kapi, ili sto vec.

Kolicine vitamina navedene na kutiji od soka (npr.) odgovaraju takozvanim RDA vrijednostima (recommended daily allowances). One predstavljaju minimalnu kolicinu tih vitamina koju je potrebno dnevno unijeti u organizam, da bi on normalno funkcionirao. S obzirom da je kolicina vitamina potrebna da izazove negativne efekte (hipervitaminoza) relativno velika, nema bojazni da ces konzumirajuci vitamine preko hrane dovesti svoje zdravlje u opasnost.

nixon
06.03.2004., 12:13
fala na odgovoru :)
nije da se bojim za zdravlje... al sam mi na zivce ide kaj bi i u lego kockice stavili vitamine da mogu.... :mad:

violent_femmes9
06.03.2004., 17:46
jimmy kaže:
nije ti tok jednostavno. organski vitamini se bolje apsorbiraju jer su vec organski vezani. sinteticki ne.

Organski spojevi podrazumijevaju molekule koje sadrzavaju atome ugljika vezane na poseban nacin, one mogu biti prirodnog projekla (kao npr. urea iz urina), ali i sintetskog, kao urea dobivena u laboratoriju iz anorganskog spoja amonij-cijanata.

Pridjev "organski" u gornjem postu je vjerojatno koristen da oznaci spojeve prirodnog porijekla, za razliku od sintetskog.

Winona
06.03.2004., 18:00
ako sam popil 1 litru soka jucer, znaci prema ambalazi da sam popil preko 200% vitamina a e c b6 b12.

ha ha o istoj stvari sam i ja :misli:
Danas je toliko namirnica "obogaceno" vitaminima od margarina ( Rama itd.) do kakaa, sokova, jogurta itd.

Pa ako smo pet puta na dan unjeli RDA preporucene vrijednosti ?

Kako sam jos uvijek ziva, te misli su me nakon nekon vremena napustile :W

Laganini
06.03.2004., 20:17
damien kaže:

i pitam se kaj nam sve to treba. bas se pitam ko je vmrl od manjka vitamina. kao, covek bez problema, skoro, prezivi dvije godiine "bez vitamina"... i sve to vitaminiziranje mi se nimalo ne svida..

kaj vi mislite o tome?
ja nemrem 100% tvrditi o izlucivanju vitamina, jer nisam to studiral, al mi se cini da smo tak u srednjoj ucili...

tak, idem si sad nakon soka jabuku pojesti :D fala bogu da ni samo od vitamina jer nebi koriti niksne imal :D

Kao što imaš obleke različite kvalitete, tako je i sa hranom: to što na lejblu nekog prehrambenog proizvoda piše da ima toliko-i-toliko vitamina ne znači da ih stvarno toliko ima. Drugo, vitamini u sokovima i ostalim proizvodima mogu nakon nekog vremena gubiti svoju vrijednost pa i to treba uzet u obzir. Treće, sigurno nije isto popit neki turski "vitaminski" sok na Trešnjevačkom placu i kupit neke Twinlabove multivitamine.
Od manjka vitamina se baš i ne umire lako, isto kao što ti uzimanje 100% RDA količina vitamina neće previše unaprijedit kvalitetu života. Ali ako se pametno i dobro hraniš, ako uzimaš malo veće ali izbalansirane količine vitamina pa ako se usput malo baviš i sportom, kvaliteta života i zdravlja bi ti mogla značajno porasti.

jimmy jazz
07.03.2004., 10:58
violent_femmes9 kaže:
Organski spojevi podrazumijevaju molekule koje sadrzavaju atome ugljika vezane na poseban nacin, one mogu biti prirodnog projekla (kao npr. urea iz urina), ali i sintetskog, kao urea dobivena u laboratoriju iz anorganskog spoja amonij-cijanata.

Pridjev "organski" u gornjem postu je vjerojatno koristen da oznaci spojeve prirodnog porijekla, za razliku od sintetskog.

naravno, ne valjda u smislu organske kemije! ;)

violent_femmes9
07.03.2004., 14:06
Laganini kaže:

Od manjka vitamina se baš i ne umire lako, isto kao što ti uzimanje 100% RDA količina vitamina neće previše unaprijedit kvalitetu života. Ali ako se pametno i dobro hraniš, ako uzimaš malo veće ali izbalansirane količine vitamina pa ako se usput malo baviš i sportom, kvaliteta života i zdravlja bi ti mogla značajno porasti.

Prosjecnom prehranom unese se kolicina vitamina veca od RDA vrijednosti, prema tome, nema potrebe za dodatnim uzimanjem vitamina (u smislu zadovoljavanja RDA).

Od istinskog manjka vitamina na zalost moze se umrijeti. Vitamini su esencijalne tvari i moramo ih unositi izvana, pri tome ove koji su topljivi u masti imamo u nesto vecim zalihama u organizmu, za razliku od onih koji se otapaju u vodi. Sreca je sto su kolicine vitamina neophodne za normalno funkcioniranje organizma relativno male, odnosno, kao sto sam vec rekla, tesko da ce itko dobiti hipovitaminozu ako se normalno hrani.

Jimmy, znam da nisi mislio u smislu organske kemije (sto sam i napisala), medjutim, izraz "organski vezani vitamini" ne znaci apsolutno nista.

Pallas
07.03.2004., 17:25
Winona kaže:
priznajem, nisam trebala napisati ´"sve" ;)

Za drugo - sama sam sebi najbolji dokaz.

Nisam potrosila ni jedan paketic maramica, vec nekoliko zima ;)

Nije problem u spektru tvari koje se izlucuju znojem, nego u njihovoj kolicini. Znoj je zamisljen za termoregulaciju.

Drago mi je da si dobra zdravlja i nadam se da ces tako i ostati. :) Medjutim, to sto nudis - nije dokaz.

nixon
08.03.2004., 01:11
laganini... pazim i sto jedem i bavim se podosta sportom...
mene samo zbunjuje ta opkoljenost vitaminima...

Laganini
08.03.2004., 01:46
Onda nemoj da te vitamini zbunjuju.

nixon
08.03.2004., 15:56
:rolleyes: the wise man spoke

:D

mig 21
12.03.2004., 23:44
Sauna je definitivno odlična za zdravlje,složila bih se sa svim već navedenim pozitivnim učincima i to iz vlastitog iskustva!Onima koji ne vjeruju, preporučila bih da isprobaju i to što prije, a nakon toga da se usude komentirati da li je ona zaista toliko dobra ili ne!

violent_femmes9
13.03.2004., 00:53
Osoba koja se "usudila" komentirati ucinke saune je slucajno medicinar po struci.

skeptik
25.08.2004., 13:38
Dakle, htio bih utvrditi da li mome organizmu nedostaju kakvi vitamini ili minerali.

Sto mi savjetujete? Kod koga? Ako postoje razliciti tipovi pretraga, koje su pouzdanije?

P.S. Ako je ova tema vec bila, moze i link.

Unaprijed :s

luca
25.08.2004., 13:49
http://www.healthy.net/library/books/textbook/section2/nutsta.pdf

ROYAL
25.08.2004., 14:09
AKO PO NOKTIMA IMAS ONE MALE BIJELE FLEKICE ONDA TI DEFINITIVNO NEDOSTAJE VITAMINA. KUPI U DROGERIJI CEVTRAVIR, CENTRUM, TAKO NESTO, IMA SVE POTREBNO.

skeptik
25.08.2004., 14:22
Nemam bijele flekice.

luca
25.08.2004., 14:29
skeptik kaže:
Nemam bijele flekice.

ako te zanima kvantitativna analiza pogledaj koji privatni analiticki lab za medicinsku biokemiju radi takve analize.

skeptik
25.08.2004., 14:36
Ma ja bi da mi neko kaze imas to u toj i toj ulici na tom i tom broju u Zagrebu (moze i telefon), ne bi ja sad iso okolo trazit. :)

luca
25.08.2004., 14:41
ajme muko moja :D pa jel imas nekakve yellow pages? pogledaj popis labosa, sjedni na telefon i pitaj...

skeptik
25.08.2004., 15:00
Ma koje yelow pages ...??? :confused:

luca
25.08.2004., 16:08
imenik. sta nema nigdje popis laboratorija za medicinsku biokemiju?

evo npr.
http://imenik.ht.hr/?a=find&metoda=2&lang=0&naziv=MEDICINA%2C+LABORATORIJ&izbor=5&zup=1&mjesto=Zagreb&ulica=&Search=Tra%9Ei

01. ENEKO-INŽENJERING MEDICINSKA, MJERNAI REGULACIONA ELEKTRONIKA Zagreb, Brežovanka 7A (01) 4574 444
02. HRVATSKI ZAVOD ZA TRANSFUZIJSKU MEDICINU Zagreb, Petrova 3 (01) 4600 333
03. JAŠEK DUBRAVKA, MEDICINA, LABORATORIJ Zagreb, Vrabečak 4 (01) 3456 956
04. JOS INSTRUMENTI D.O.O. Zagreb, Rebar 24 (01) 2346 567
05. KUČAK VERICA, MEDICINA, LABORATORIJ Zagreb, Kruge 44 (098) 389 573
06. LABOMAR D.O.O. Zagreb, Ivana Pergošića 1 (01) 3890 156
07. LABOR CENTAR POLIKLINIKA ZA MEDICINSKO LABORATORIJSKU DIJAGNOSTIKU Zagreb, Trg Vlaha Bukovca 4 (01) 2442 015
08. MEDICINSKO-BIOKEMIJSKI BLAŽEVIĆ-HORVAT-BALIĆ, MEDICINA, LABORATORIJ Zagreb, Ivanićgradska 38 (01) 2305 661
09. MEDICINSKO-BIOKEMIJSKI BORČIĆ DUNJA, MEDICINA, LABORATORIJ Zagreb, Martićeva 63A (01) 4613 807
10. MEDICINSKO-BIOKEMIJSKI BREYER DARIJA, DR.BIOKEMIJE, MEDICINA, LABORATORIJ Zagreb, Prilaz Gjure Deželića 79 (01) 3776 870

nazovi Dariju, ako ona to ne radi, mozda ce ti znati reci tko od kolega to radi (analizu nutricijskog statusa iz urina i krvi (seruma)).

Pallas
25.08.2004., 16:16
ROYAL kaže:
AKO PO NOKTIMA IMAS ONE MALE BIJELE FLEKICE ONDA TI DEFINITIVNO NEDOSTAJE VITAMINA. KUPI U DROGERIJI CEVTRAVIR, CENTRUM, TAKO NESTO, IMA SVE POTREBNO.

Te bijele flekice nemaju veze s nedostatkom ni vitamina ni minerala iako je uvrijezeno misljenje da imaju.

luca
25.08.2004., 16:21
Pallas kaže:
Te bijele flekice nemaju veze s nedostatkom ni vitamina ni minerala iako je uvrijezeno misljenje da imaju.

to je zapravo stvar keratinizacije, zar ne? kao i uzduzne pruge. mislim da sinteza (neravnomjerna) keratina moze biti i nasljedna... nisam cula da ima veze s vit-&-min...

Pallas
25.08.2004., 16:44
ma da, naravno. nema to veze jedno s drugim ali eto - cesta je zabluda.

a za skeptika... ako ne bolujes od neke teske bolesti i ne hranis se ekstremnom prehranom (tesko gladovanje, oblici vegeterijanstva) - nista ti ne nedostaje. kvalitetan lijecnicki pregled bi morao moci ukloniti sumnju na znacajne nedostatke (catch je u rijeci kvalitetan)

zvjezdicaiz mora
26.08.2004., 16:32
namjeravam napraviti 'vitaminsku kuru' vitaminom B12,
te mineralima - cinkom, magnezijem, željezom, selenom itd.

U potrazi sam za kvalitetnim proizvodima koji se mogu nabaviti
u Hr. ili izvan Hr.
forumska kolegica mi je preporučila Floradix-to je sirup koji
sadrži minerale, no ja tražim tablete - uzimanje 1 na dan.
Isprobali? Savjet?

Failed
27.08.2004., 20:48
pa bolje ti je da uzmesh multivitamin/mineral od twinlab-a
2X na dan imash 50tableta.....

Twinlab's the BEST! :)

zvjezdicaiz mora
30.08.2004., 14:40
HVALA za odgovor, :) & :W

Noemi
30.08.2004., 14:44
Twinlab dualtabs,pravilan omjer minerala s vremenskim otpustanjem.:top:

zvjezdicaiz mora
30.08.2004., 14:52
Tko proizvodi TWINLAB?

Nadam se da ne sadrže škrob (modificirani) te tabletice (?)

Hvala Noemi za odgovor :w

Noemi
30.08.2004., 14:56
Nema na cemu:)
Amerikanci ih rade i mislim da nema skroba. Nisam ih trazila na netu,ali ako prodjes uz neku ljekarnu zaviri i pogledaj etiketu,just in case:) :w

violent_femmes9
30.08.2004., 15:21
a zasto je shkrob problem?

zvjezdicaiz mora
30.08.2004., 16:02
zato što je (najčešće) GMO

kemik
30.08.2004., 16:17
zvjezdicaiz mora kaže:
zato što je (najčešće) GMO

SKROB JE GMO?!?!?!
Jel ti to ozbiljno

violent_femmes9
30.08.2004., 16:17
shkrob je molekula, a GMO znaci genetically modified organism

znaci, taj shkrob potjece iz biljaka koje su geneticki modificirane

ne znam kako se ta cinjenica moze odraziti na svojstva shkroba :misli:

inace, zar to o porijeklu ne bi trebalo pisati na kutiji?

zvjezdicaiz mora
30.08.2004., 16:33
obično piše: modificirani škrob, ali vjerojatno to ne navode
svi.
moralo bi pisati na ambalaži.

mimi2003
30.08.2004., 20:01
Natural Welth ABC Plus, ja ga koristim i meni je super!i nema škroba

zvjezdicaiz mora
31.08.2004., 11:54
ok, ABC od N.Weltha je , ako se ne varam, kompleks
i vitamina i minerala.

ja inače uzimam Supradyn u tabletama - 30 kom - za mjesec dana.

ALI, sad ću uzimati POSEBNO vitamin B i želim dodati još
minerale poput Mg,Zn,Se,Fe,....

tako da - budući ću konzumirati B vitamin posebno, ne mogu
onda još uzimati dodatne količine iz multivitaminskog kompleksa,
pa moram tražiti minerale posebno.

Failed
01.09.2004., 19:39
sto prichas???
pa mozes slobodno uzet i b komplex i multi!!
b vitamini su POTPUNO topivi u vodi i svaki se visak izbacuje iz krvi putem mokrace!

zvjezdicaiz mora
02.09.2004., 15:18
Failed kaže:
sto prichas???
pa mozes slobodno uzet i b komplex i multi!!
b vitamini su POTPUNO topivi u vodi i svaki se visak izbacuje iz krvi putem mokrace!
---------------------------------------------------------------------------------
nisam to znala.
čula sam za C vitamin, a za vitamine B kompleksa ne.

zvjezdicaiz mora
25.10.2004., 11:42
uzimala sam cca. 6 tjedana tablete s vitaminima B-kompleksa
i primjetila sam da sam se udebljala - oko struka i u grudima
:eek: , budući da se inače debljam u gornjem dijelu.
mama mi isto uzimala te tablete i ona je kod sebe primjetila
isto.
da li vam se to ikad desilo?
npr. pivo je bogato B vitaminom, stoga oni koji piju mnogo
piva imaju 'pivski trbuh' :flop: , pretpostavljam da B vitamini
u tabletama slično djeluju.

violent_femmes9
25.10.2004., 11:45
od piva se deblja zbog njene kalorijske vrijednosti

inace, B kompleks mozda malo pojacava apetit

kemik
25.10.2004., 11:50
vitamini B kompleksa poprilicno pojacavaju apetit. ovo za pivu je tocno, najveci efekt je ipak u kalorijskoj vrijednosti, ali ima nesto i u B-vit.

violent_femmes9
25.10.2004., 11:52
kemik kaže:
vitamini B kompleksa poprilicno pojacavaju apetit. ovo za pivu je tocno, najveci efekt je ipak u kalorijskoj vrijednosti, ali ima nesto i u B-vit.

hoces reci, debljanje od pive je posljedica pojacavanja apetita radi prisustva B-vit?

zvjezdicaiz mora
25.10.2004., 11:55
prestala sam ih uzimati. nadam se da ću se malo
'ispuhati' :p
preporučujem svim curama koje bi htjele veće grudi :D ,
jedino ne znam kako će kod njih djelovati zbog konstitucije -
možda sve ode - u guzu :eek:

kemik
25.10.2004., 11:56
violent_femmes9 kaže:
hoces reci, debljanje od pive je posljedica pojacavanja apetita radi prisustva B-vit?

izmedju ostalog.
pijes pivu, koja ima puno kalorija i puno b-vitamina. onda ti b-vitamin pojaca apetit, pa vise jedes, a ionako si unio ogromnu kolicinu kalorija samo s tom pivom. Kad se te dvije stvari stave zajedno, dobije se rast kilaze (i karakteristican beer-belly).

Usput budi receno, sok od bazge isto ima ogromnu kolicinu b-vitamina. Probajte (ili bolje nemojte!!!) neko vrijeme ga redovito pit i javljajte promjene na vagi (a naravno, nema bas puno kalorija)

violent_femmes9
25.10.2004., 13:21
kemik kaže:
izmedju ostalog.
pijes pivu, koja ima puno kalorija i puno b-vitamina. onda ti b-vitamin pojaca apetit, pa vise jedes, a ionako si unio ogromnu kolicinu kalorija samo s tom pivom. Kad se te dvije stvari stave zajedno, dobije se rast kilaze (i karakteristican beer-belly).

pa to sam i ja rekla, piva je kaloricna, plus B-vitamini otvaraju apetit (i vise unesene hrane)=debljanje

a industrijski sok od bazge sasvim sigurno sadrzava secer, tako da nije bas zanemarivo kalorican

Hana_
31.01.2005., 00:19
Uzimate li neke vitamine, i ako da, koji su to?

ja kupujem od natural wealtha, vitamin C , 500mg, i on ne ostaje u prganizmu nego putem mokrace ide visak iz tijela

moram pit i folnu kiselinu, a tu ima i kalcija i vvitamina D

no, problem je kod onih vitamina koji ostaju u tijelu, i kad na bocici mozete procitat 100 % RDA, onda jos ako uzimate te vitamine putem hrane, dodje do nakupljanja u organizmu i ti vitamini postanu stetni jer dodje do viska..blabla

ja to ovak laicki objasnjavam, no htjela bih d ami netko strucniji kaze, koje vitamine jos da uzimam, jer nije da se bas zdravo hranim...

makar se svaki dan trudim da iscjedim limun i par naranci pa to popijem, pojedem 2 jabuke, kod rucka obavezno neka mjesana salata

btw da li vitamini ostaju u kuhanom povrcu?

evo na tih par pitanja, ili malo vise o vitaminima mi odgovorite

hvala:)

nixon
31.01.2005., 00:49
hej! osobno mislim da je to s vitaminima cisto neka zabluda danasnjice... uzimati i uzimati..

s vitaminom c je fora da razgraduje kalcij iz kostiju... umjetni vitamini zbog nemogucnosti izlucivanja mokracom ostaju u tijelu te tamo ostaju dok se ne iskoriste. dok prirodni vitamini koje uziamamo kroz hranu bivaju izluceni i neiskoristeni. ble bla

uglavnom, moje misjenje je, da je rjetko potrebno uzimati nadopune vitamina umjetnim putem, tj tabletama.

umjesto toga, po meni je bolje pojest jabuku, il mrkvu, il ribu.

a u bas slucaju deficitarne prehrane, uzimati tablete. a opet mi se cini jednostavnijim i kvalitetnijim pojest jabuku. il limuna il kivija il ceg vec

puno veci al rijedi problem je hipervitaminizacija. kad se u tijelu nade prevelika kolicina doticnih, dode do kraha metabolizma, te se metabolizam izoblici i ne funkcionira ubuduce normalno.

violent_femmes9
31.01.2005., 09:32
Hana_ kaže:

moram pit i folnu kiselinu, a tu ima i kalcija i vvitamina D

Folna kiselina je jedan od vitamina iz B skupine. Radi se jednom kemijskom spoju, koji sasvim sigurno ne sadrzava ione kalcija, a pogotovo ne vitamin D.

Za pocetak pocni jesti normalno (pitaj svoju lijecnicu opce prakse da ti objasni osnovna pravila), i nece ti trebati dodatni vitamini, osim ako se ne spremas za trudnocu (folna ti se takodjer otapa u vodi i nece ti naskoditi ako uzmes vise). Ako planiras trudnocu, provjeri krvnu sliku pa onda s lijecnikom odluci o eventualnim suplementima. Najcesce je dovoljna samo folna kis. za pocetak.

Laganini
31.01.2005., 16:50
Hana_ kaže:

no, problem je kod onih vitamina koji ostaju u tijelu, i kad na bocici mozete procitat 100 % RDA, onda jos ako uzimate te vitamine putem hrane, dodje do nakupljanja u organizmu i ti vitamini postanu stetni jer dodje do viska..blabla

ja to ovak laicki objasnjavam

Svima preporučam čitanje knjige Linusa Paulinga (dvostruki nobelovac) pod nazivom Kako živjeti duže i osjećati se bolje. U toj knjizi (a to je Paulingu i inače bio centar istraživanja) autor navodi cijeli niz istraživanja i rezultata uzimanja mega-doza vitamina te njihovu primjenu na razne bolesti.
da skratim, hipervitaminoza je nesto sto se dogadja izuzetno rijetko (poznate li nekog tko je imao takve probleme?), dok je s druge strane opće poznato da većina ljudi ima problem sa manjkom unesenih vitamina.

btw. Pauling je zivio 92 godine - dnevno je uzimao 10 g Vit C.

Butterfield 8
31.01.2005., 16:58
najnovija istrazivanja su pokazala da je pravilna ishrana sama po sebi dovoljna da se organizam pokrije sa potrebnim vitaminima. isto tako je zabluda da vitamin C sprijecava prehladu .istina je da ustvari samo pomaze brzem oporavku od iste...fora su mi ljudi koji se hrane brzom hranom ,piju ,puse i uz to kljukaju vitaminske tablete "jer zele zivjeti zdravo"...:rolleyes:

Hana_
31.01.2005., 19:15
violent femmes ja uzimam folic plus, to je preparat u kojem je

folna kiselina (200%RDA)
kalcij (100% RDA)
vitamin D ( 150%RDA)

ginekologica mi je rekla da trebam to uzimat, plus vitamin C, vitamin E, betakaroten ( to je vitamnin A jel tak? ) i neki aloe vera gel, zato kaj mi se imunitet opet pogorsao pa da mi se hpv opet ne pojavi ovo je preventivno

ali mislim da je dobro kad bi ljudi uzimali vit C svaki dan bar 60mg, to je antioksidativni vitamin i ne moze skodit, dobar je u prevenciji raka, jaca imunitet..no sve treba u granicama normale

zanima me dal da si kupim bocicu u kojoj su zastupljeni svi ovi vitamini ( multivitamin) ili da od svakog vitamina kupim jednu bocicu natural wealtha?

kem
31.01.2005., 19:53
damien kaže:
umjetni vitamini zbog nemogucnosti izlucivanja mokracom ostaju u tijelu te tamo ostaju dok se ne iskoriste. dok prirodni vitamini koje uziamamo kroz hranu bivaju izluceni i neiskoristeni. ble bla

:rolleyes: Evo još jednog...Vitamin (bilo koji) je KEMIJSKI SPOJ. Sintetički i "prirodni" vitamini imaju potpuno istu strukturu i djelovanje, a jedina razlika im je način dobivanja.

bodul
31.01.2005., 22:40
Hana_ kaže:

ali mislim da je dobro kad bi ljudi uzimali vit C svaki dan bar 60mg, to je antioksidativni vitamin i ne moze skodit, dobar je u prevenciji raka, jaca imunitet..no sve treba u granicama normale

zanima me dal da si kupim bocicu u kojoj su zastupljeni svi ovi vitamini ( multivitamin) ili da od svakog vitamina kupim jednu bocicu natural wealtha?

Ovo me je zaintrigiralo , pa se pitam jeli bolje uzeti po jednu tabletu svakog vitamina i minerala , ili pojesti recimo
1 narancu
1 kiwi
1 jabuku
1 bananu
1 mrkvu
1 zelenu salatu ......
Volio bi da mi neku pojasni uvu dilemu , meni i svima zauvijek. :)

kem
31.01.2005., 22:53
bodul kaže:
Ovo me je zaintrigiralo , pa se pitam jeli bolje uzeti po jednu tabletu svakog vitamina i minerala , ili pojesti recimo
1 narancu
1 kiwi
1 jabuku
1 bananu
1 mrkvu
1 zelenu salatu ......
Volio bi da mi neku pojasni uvu dilemu , meni i svima zauvijek. :)

Bolje je jesti voće, jer osim vitamina i druge tvari iz voća djeluju.

Hana_
31.01.2005., 23:14
ali koliko onda moramo pojesti naranci da zadovoljimo dnevnu potrebu za vitaminom C? A to je oko 60 mg, makar ja pijem 500 mg, jer se po zimi tako preporuca

koliko banana treba pojest da se dobi vitamina B? ili banana plus jos neko dr voce il povrce koje sadrzi taj vitamin

neda mi se razmisljat o tom, nekad po cijeli dan ni nisam doma pa nemrem do voca...nekad mi se ne jede..zato mi je lakse tabletu popit

kem
31.01.2005., 23:43
Hana_ kaže:
ali koliko onda moramo pojesti naranci da zadovoljimo dnevnu potrebu za vitaminom C? A to je oko 60 mg, makar ja pijem 500 mg, jer se po zimi tako preporuca

koliko banana treba pojest da se dobi vitamina B? ili banana plus jos neko dr voce il povrce koje sadrzi taj vitamin

neda mi se razmisljat o tom, nekad po cijeli dan ni nisam doma pa nemrem do voca...nekad mi se ne jede..zato mi je lakse tabletu popit

Vitamina i minerala ima u svoj hrani, tako da u većini slučajeva tablete nisu ni potrebne.

MaxB
31.01.2005., 23:57
Hana_ kaže:
Napisala si ovo: makar se svaki dan trudim da iscjedim limun i par naranci pa to popijem, pojedem 2 jabuke, kod rucka obavezno neka mjesana salata - to je mnogo vise povrca/voca nego vecina ljudi pojede dnevno, a ti se pitas konzumiras li dosta vitamina C. Tebi uopce ne treba dodatni vitamin C - imunitet ces povisiti tako da izbjegavas secer i krumpir/zitarice/proizvode od zitarica, da smanjis stres i to je to. Mislim da si malo previse zabrijala na te vitamine - uzmi jedan multivitamin, Omegu-3 ako bar dva-tri puta tjedno ne jedes masnu morsku ribu, te eventualno kalcij (obavezno kalcij-citrat, a ne kalcij-karbonat) - meni je to bitnije posto sam alergican na mlijeko - i to je to.

Desiree
01.02.2005., 00:13
Hana_ kaže:... ili da od svakog vitamina kupim jednu bocicu natural wealtha? Ne Natural Welth. Puuuuuno su bolji TwinLab i Kal - gotovo podjednako dobri, no oba znacajno bolja od NaturalWeltha.

Apsolutno svaki ljekarnik to tvrdi. :top:

theraven
01.02.2005., 00:52
MaxB kaže:
imunitet ces povisiti tako da izbjegavas secer i krumpir/zitarice/proizvode od zitarica

zasto krumpir?? i ostale zitarice? pa kaj nije to zdravo?

MaxB
01.02.2005., 02:55
theraven kaže:
zasto krumpir?? i ostale zitarice? pa kaj nije to zdravo?
Nije. Od kud ti ta ideja? ;) Krumpir i kruh (sto bjelji, to gori) djeluju slicno kao secer jer su bogati losim ugljikohidratima. Integralni kruh je manje los, no kad uracunas smece koje pekari stavljaju u svoje proizvode (osim Mavrovica ;)), nikako ga ne mozes smatrati zdravim. Inace, najzdravija hrana je zeleno lisnato povrce (sto tamnije, to bolje), a nakon toga slijedi drugo povrce (u sto ne ubrajam krumpir jer je po prehrambenoj vrijednosti slicniji zitaricama), a tek onda voce jer sadrzi secer.

vinova lozinka
01.02.2005., 10:33
Bi li meni, neukoj, netko mogao objasniti koja je RAZLIKA između Vitamina C "vulgaris" od Plive i onog od Natural Wealtha ili Twin-laba osim u cijeni? Zar 100mg C vitamina nije uvijek 100 mg C vitamina? Pa nije C vitamin valjda kao, ne znam, hidratantne kreme za lice kojima može biti dodan ovaj ili onaj sastojak, miris, pa se, eto, ipak po nečem razlikuju?

A što se tiče silnog raklamiranja vitamina, meni to sve izgleda kao jako dobar biznis! Naravno da se općenito moraš ispravno hraniti i u određenim razdobljima (bolest, razni poremećaji, trudnoća i sl....) uzimati dodatne količine, ali gledajući uokolo ispada da se danas vitam.-miner. nadomjestci uzimaju ko žvake.

Svojedobno sam od jedne Dr. zaposlene u farmaceutskoj industriji čula da je farmac. lobi prije određenog vremena "isposlovao" da se granica gornje vrijednosti kolesterola spusti sa 7 na 5, samo da bi se trošilo što više lijekova za kolesterol. Naravno ne znam da li je informacija potpuno točna, ali...

kemik
01.02.2005., 10:40
u tableti vitamina C vulgaris ima hrpa punila, dodatnih tvari koji pomazu saciniti oblik tablete i sl. osim toga, u sintezi c-vitamina mogu zaostati kojekakve tvari, pa je ponekad i cistoca sumnjiva... posebno kod proizvoda poput vitamina C koji NISU lijekovi, pa nisu ni pod tolikom paskom regulatornih agencija...

Hana_
01.02.2005., 12:30
super :bonk: :D al ajde, svejedno se osjecam bolje kad popijem tu tableticu :D

MaxB
01.02.2005., 15:03
Hana_ kaže:
super :bonk: :D al ajde, svejedno se osjecam bolje kad popijem tu tableticu :D
Ti se drogiras vitaminom C! :eek: :) Inace, dobro ti je to sto radis, samo mislim da ipak pretjerujes (s obzirom na prehranu). Evo kakvu ja imam praksu: inace pijem samo multivitamin, kalcij i omegu-3, no kad osjetim da bih mogao dobiti prehladu ili nesto slicno, ujutro i navecer drmnem 500 mg PlivitaC i sam sebi zabrijem da sam time sprijecio prehladu. I sto je najbolje - djeluje! :) Placebo efekt je realan - treba ga nauciti iskoristavati. ;) Od kad sam poceo pozitivno gledati na svijet, i od kad sam poceo vjerovati da me solidna prehrana i ovih par preparatica drze zdravim, od tada sam relativno zdrav glede prehlada i gripa - sve to poboljsava imunitet, a gripa i prehlada su u prvom redu bolesti koje dobijemo zbog loseg imunoloskog sustava, a ne (samo) zbog virusa.

Laganini
01.02.2005., 20:23
Butterfield 8 kaže:
najnovija istrazivanja su pokazala da je pravilna ishrana sama po sebi dovoljna da se organizam pokrije sa potrebnim vitaminima.

Da, za onoga tko cijeli dan sjedi u fotelji.
Ja se bavim sportom i osnovna kolicina vitamina (RDA) mi nikako ne moze biti dovoljna.
btw. RDA kolicine dovoljne su tek kao osnova da se ne dobiju razne bolesti uzrokovane manjkom vitamina, ali te kolicine nece vas zastitit ni od cega.

fairy
02.02.2005., 11:27
MaxB kaže:
Ti se drogiras vitaminom C! :eek: :) Inace, dobro ti je to sto radis, samo mislim da ipak pretjerujes (s obzirom na prehranu). Evo kakvu ja imam praksu: inace pijem samo multivitamin, kalcij i omegu-3, no kad osjetim da bih mogao dobiti prehladu ili nesto slicno, ujutro i navecer drmnem 500 mg PlivitaC i sam sebi zabrijem da sam time sprijecio prehladu. I sto je najbolje - djeluje! :) Placebo efekt je realan - treba ga nauciti iskoristavati. ;) Od kad sam poceo pozitivno gledati na svijet, i od kad sam poceo vjerovati da me solidna prehrana i ovih par preparatica drze zdravim, od tada sam relativno zdrav glede prehlada i gripa - sve to poboljsava imunitet, a gripa i prehlada su u prvom redu bolesti koje dobijemo zbog loseg imunoloskog sustava, a ne (samo) zbog virusa.

a koje Omega-3, gdje ima toga za kupiti???

MaxB
02.02.2005., 13:41
fairy kaže:
a koje Omega-3, gdje ima toga za kupiti???
U svakoj ljekarni? ;) Belupove su preskupe i trebas tri dnevno pit jer su minijaturne - ne znam, ja sam prije pio od NaturalWealtha, sad sam kupio TwinLabsove - mislim da cu se vratit na NaturalWealth jer su ove skuplje.

kem
02.02.2005., 19:18
MaxB kaže:
U svakoj ljekarni? ;) Belupove su preskupe i trebas tri dnevno pit jer su minijaturne - ne znam, ja sam prije pio od NaturalWealtha, sad sam kupio TwinLabsove - mislim da cu se vratit na NaturalWealth jer su ove skuplje.

A da probaš jesti ribu?

MaxB
03.02.2005., 00:45
kem kaže:
A da probaš jesti ribu?
A da probam piti mlijeko? :D Salim se - alergican sam na mlijeko, a na ribu manje, ali mi ju svejedno nije bas ugodno jesti. Osim toga, Omege-3 nema mnogo u svim vrstama riba - najvise je ima u ribama hladnoga mora poput lososa, tune, haringe... Ne znam u cemu jos. E, da - Omege-3 ima mnogo u orahu. Stetne Omege-6 ima u uljima i kikirikiju, a u mozgu bi omjer tih kiselina trebao biti 1:1, no to je kod vecine ljudi poremeceno jer jedu mnogo vise hrane bogate Omegom-6, nego Omegom-3.

bodul
03.02.2005., 00:50
Nije mi jasno sto to ima u Omega tabletama , a da nema u nekoj hrani negdije u prirodi , odnosno dali je to cega ima , radi godisnjih doba ili neznam kog razloga nedostupno .

bodul
03.02.2005., 00:52
Hvala Max , nekako sam istovremeno pitao , a ti si vec odgovorio . :)

Nina-Zg
03.02.2005., 07:31
Dnevno jedna velika zlica samljevenih sjemenki lana je sve sto ti je potrebno da dovedes omega 3-6-9 u prirodniji omjer. Okus je vrlo ugodan. Lignans ce te istovremeno stititi od raka. Koristi maslinovo i ulje od uljane repice. Hem oil (marijuana) je navodno jos bolje ali skuplje i teze za naci.

zhmigi
03.02.2005., 10:21
MaxB kaže:

Ispravak netočnog navoda:
Istina je da je Belupo nekad imao omege od 500 mg, koje su bile manje pa su se morale i češće i piti, dok već duže vrijeme imaju Maxi omega 1000 mg, iste jačine kao i od Natural welth-a, s istom cijenom kao NW. Moji starci je piju.
Osobno više vjerujem svim proizvodima iza kojih stoji neka farmaceutska kompanija (proizvode i lijekove na recept), nego onima koji se bave samo dijetetikom, jer je vrlo upitno koliko se to kontrolira. Tako ću npr. multivitamine uvijek reći Supradyn od Roscha.

MaxB
03.02.2005., 11:34
zhmigi kaže:
Ispravak netočnog navoda:
Istina je da je Belupo nekad imao omege od 500 mg, koje su bile manje pa su se morale i češće i piti, dok već duže vrijeme imaju Maxi omega 1000 mg, iste jačine kao i od Natural welth-a, s istom cijenom kao NW. Moji starci je piju.
Eto, nisam pratio Belupove proizvode pa ne znam. Hvala na informaciji.

Osobno više vjerujem svim proizvodima iza kojih stoji neka farmaceutska kompanija (proizvode i lijekove na recept), nego onima koji se bave samo dijetetikom, jer je vrlo upitno koliko se to kontrolira. Tako ću npr. multivitamine uvijek reći Supradyn od Roscha.
Time zelis reci i da stavljas Belupo ispred NaturalWealtha i TwinLabsa i slicnih?

zvjezdicaiz mora
03.02.2005., 12:16
kad kupujem vitamin C u tabletama, pitam za prirodni vitamin
C i dobijem tzv. vitamin C iz acerole, dakle ne sintetički već
prirodan :)

kemik
03.02.2005., 12:21
moram ja pitati umjesto Kem:

ČEMU?

koja je razlika izmedju c-vitamina iz acerole i sintetickog?

daj mi molim te odgovori, ali bez onog "ovo je prirodno", jer to nije odgovor.

valnea
03.02.2005., 12:30
vinova lozinka kaže:
Bi li meni, neukoj, netko mogao objasniti koja je RAZLIKA između Vitamina C "vulgaris" od Plive i onog od Natural Wealtha ili Twin-laba osim u cijeni? Zar 100mg C vitamina nije uvijek 100 mg C vitamina?
http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=80376 naslov topica ti dovoljno govori... :mig:

ispricavam se, ali nisam mogla izdrzati :o

zhmigi
03.02.2005., 14:04
[

Time zelis reci i da stavljas Belupo ispred NaturalWealtha i TwinLabsa i slicnih? [/B][/QUOTE]

Definitivno, i Plivu , Bayer i sl

MaxB
03.02.2005., 14:31
zhmigi kaže:
Definitivno, i Plivu , Bayer i sl
Uh... Znas da je Belupo donedavno bio nitko i nista? Zbog agresivne marketinske kampanje sad je Belupo odjednom postala respektabilna firma kojoj ljudi vjeruju... Recimo reklamiraju onaj svoj Belodin kao nesto revolucionarno, a to je isti stvar kao Claritine ili Rinolan od Plive. Ja bih ipak prije nesto uzeo od TwinLabsa, NaturalWealtha ili slicnih koji imaju mnogo iskustva bas na svom podrucju. Posebno mi se dopada na TwinLabsovim suplementima to sto pise sto sve NE sadrzavaju! Maknu iz suplemenata sve suvisne tvari, a recimo Belupo u ginko dodaje umjetne boje! :flop:

zhmigi
08.02.2005., 13:47
MaxB kaže:
Uh... Ja bih ipak prije nesto uzeo od TwinLabsa, NaturalWealtha ili slicnih koji imaju mnogo iskustva bas na svom podrucju. :flop:

O iskustvu NW bi se dalo komentirati. Znas li da se ti proizvodi uvoze iz SAD u bacvama, prokontroliraju samo prvi put kad se registriraju i nikad vise jer im to zakon o dijetetici dozvoljava. BTW. TwinLab je u SAD bankrotirao prije par godina.

S druge strane, ako je između proizvođača dijetetike riječ, uvijek sam za Dietpharm, ljudi barem imaju labos za kontrolu

kemik
08.02.2005., 13:49
zvjezdicaiz mora kaže:
kad kupujem vitamin C u tabletama, pitam za prirodni vitamin
C i dobijem tzv. vitamin C iz acerole, dakle ne sintetički već
prirodan :)

ja jos uvijek nisam dobila odgovor koji strpljivo cekam... zasto je vit c iz acerole "bolji" od sintetičkog vit c ?

MaxB
08.02.2005., 14:14
zhmigi kaže:
O iskustvu NW bi se dalo komentirati. Znas li da se ti proizvodi uvoze iz SAD u bacvama, prokontroliraju samo prvi put kad se registriraju i nikad vise jer im to zakon o dijetetici dozvoljava. BTW. TwinLab je u SAD bankrotirao prije par godina.
Mislis da su Pliva ili Belupo bolji? Na temelju cega? Jer su to domace firme? Pa kod nas Zakon ne vrijedi nista - Hrvatska je leglo korupcije i neucinkovitosti pravnog sustava. Nazalost.

S druge strane, ako je između proizvođača dijetetike riječ, uvijek sam za Dietpharm, ljudi barem imaju labos za kontrolu
A druge firme, kao, nemaju labos za kontrolu... I opet - kako mozes znati koliko je taj labos ucinkovit? Mislim, sve ove tvrdnje koje su tu izrecene o tim proizvodjacima baziraju se iskljucivo na pretpostavkama jer mi kao pojedinci jednostavno ne mozemo znati sto se u njima dogadja.

zhmigi
08.02.2005., 14:26
MaxB kaže:
A druge firme, kao, nemaju labos za kontrolu... I opet - kako mozes znati koliko je taj labos ucinkovit? Mislim, sve ove tvrdnje koje su tu izrecene o tim proizvodjacima baziraju se iskljucivo na pretpostavkama jer mi kao pojedinci jednostavno ne mozemo znati sto se u njima dogadja.

Radim u labosu za kontrolu, drzavnom. Nisu pretpostavke, cinjenice.

Nisam se na kraju krajeva mislila upustati u debatu, odluka je tvoja, ja sam istakla nacin na koji ja odabirem. Ti biraj kako hoces

Iskljucujem se iz rasprave. Pozdrav

Lisa
08.02.2005., 20:03
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------

ja bih tu isto htjela rech par rijechi:
ja radim u jednoj firmi koja proizvodi i pakuje kojekakve vitamine i nadomjestke prehrani
proizvodimo puno vlastitih preparata (licenca) i pakiramo ih te prodajemo drugim firmama koje te proizvode onda daju na trzhishte
proizvodimo po narudzbi (zhelji) "kupca" (druge firme): oni nam kazhu shto zhele a mi kupujemo sirovinu, proizvodimo kapsule te ih pakiramo
ili pakiramo kapsule dostavljene od drugih firmi za neku trechu...
dakle prizvodimo u ime neke druge firme !

jedna od neznamkolikotisucha kupaca je i "Fidifarm" , u HR poznatija pod Dietpharm

za njih proizvodimo te pakiramo u foliju ili bochice nekih 15-ak proizvoda i svi proizvodi su ,prije nego uopche dodju u odjel pakovanja, proshli laboratorijsku kontrolu po njemachkim standardima
mi ne radimo razliku kod kupaca; bez obzira da li kupac ( firma) iz HR, Kine ili Njemachke postoje striktno odredjeni kriteriji i po njima se vrshe analize

ako proizvod ne zadovoljava kriteriju, nece ni dobit zeleno svijetlo
tj. neche se ni pakirat, a kamoli prodat

a to, chega ima ili nema u pojedinim kapsulama....
to je druga pricha

Dalibor - od 1983.
26.05.2005., 10:31
Vitamini i ostali životno važni preparati što se mogu pronači u "tabletama" ne bi smjeli postati zamjena za raznoliku hranu. Pišem zato što se priča o toj "iz bočice hrani" a zaboravlja se da, voće i povrće recimo, u sebi uz životno važne vitamine (koji se nalaze u bočicama), sadrži i tvari koje imaju funkciju da pomažu organizmu u razgradnji tih vitamina (onih koji se nalaze u bočicama). Dakle, misli se da je velik napredak - imamo vitamine u bočicama i ne moramo "žvakati tamo neko voće", a zaboravlja se da u tom voću (i ostaloj hrani) imamo još brdo stvari koji trebaju našem organizmu, a da ne zaboravimo i pomažu kao kakav katalizator razgradnji tih istih "stvari iz bočice". Analogija se može povuči i sa GMO hranom. Uspjeh je - imamo paradajz s okusom čokolade (karikirano), no zaboravlja se, valjda zasljepljeni znastvenim uspjehom, na brdo stvari kao što su gore navedeni "katalizatori razgradnje" unutar hrane. U GMO, recimo zaboravlja se o bitnim stvarima, koji uvjetuju prirodnost i posmješuju naše zdravlje - tada dolazimo do onoga "prirodnog faktora", koji kada nedostaje uvjetuje "plastičnost" svijeta i hrane koju konzumiramo. A sa time i posljedice na koje jednostavno zaboravljamo i za koje ćemo reči da smo ih previdjeli.

Crimson Petal
27.05.2005., 22:01
um... ja volim voce. i povrce. :klopa:

lilo
27.05.2005., 22:47
moj zivotni moto je:

svi vitamini i minerali potrebni covjeku nalaze se u roštiljskom mesu.

Laganini
29.05.2005., 00:17
Dalibor - od 1983. kaže:
Vitamini i ostali životno važni preparati što se mogu pronači u "tabletama" ne bi smjeli postati zamjena za raznoliku hranu.

Vitamine u tabletama nitko niti ne smatra zamjenom za hranu. Vitamini u tabletama (i minerali, aminokiseline itd.) su suplementi odnosno dodaci prehrani koje uzimaju oni koji imaju pojačanu potrebu za njima, npr. sportaši, fizički radnici, bolesnici, rekovalescenti.

alternativac
31.05.2005., 23:45
Dalibor - od 1983. kaže:
Vitamini i ostali životno važni preparati što se mogu pronači u "tabletama" ne bi smjeli postati zamjena za raznoliku hranu. Pišem zato što se priča o toj "iz bočice hrani" a zaboravlja se da, voće i povrće recimo, u sebi uz životno važne vitamine (koji se nalaze u bočicama), sadrži i tvari koje imaju funkciju da pomažu organizmu u razgradnji tih vitamina (onih koji se nalaze u bočicama).

danas voće i povrće sve manje ima vitamina u odnosu na prije.

Dalibor - od 1983.
01.06.2005., 15:34
Laganini kaže:
Vitamine u tabletama nitko niti ne smatra zamjenom za hranu. Vitamini u tabletama (i minerali, aminokiseline itd.) su suplementi odnosno dodaci prehrani koje uzimaju oni koji imaju pojačanu potrebu za njima, npr. sportaši, fizički radnici, bolesnici, rekovalescenti.

Naravno, normalno da postoji, primjerice željezo u tabletama. Ljudi katkad na kilograme gube željezo pa toliko graha ne bi mogli pojesti! Radi se o tome da sve više ljudi, naročito žena u potrazi za mršavošću nalazi spasenje u tabletama. Dakle, tablete bivaju zloupotrebljavane.

plavusa
29.05.2006., 09:53
ovak, kupila sam centrum vitamine (A-Z + lutein = 1 tab.dnevno) jer
zelim osigurati da dnevno bar donekle unesem dovoljnu
kolicinu vitamina minerala etc + trebam ojacat imunitet
uz to pijem i noni sok cca mjesec dana

e sad, zanima me da li moze doci do predoziranja vitaminima ?
(znate kak se kaze - previse dobrih stvari ;) ) s obzirom da
se nastojim hranit zdravo - voce povrce, malo mesa, jogurta i sl

znaci da li sam na putu ka zasicenju organizma ili sam ispravno
postupila kupivsi vitamine?

El Pájaro
29.05.2006., 10:13
Mislim da se ne moras previse brinuti. Pijem i ja vitamine citav zivot i jedem dosta voca i pogotovo povrca, sve je oke. Vitamini sa kojima ne bi trebala pretjerivat su oni vitamini topljivi u mastima, A, D, E i K. No njih ionako nema previse u tim multivitaminskim tabletama. ;)

Lee Champa
29.05.2006., 10:18
O vitaminima se već pisalo.
Uglavnom lječnici (sramežljivo) ne preporučuju (ako im se ne plati) uzimanje vitamina.
Organizam ima svoje "tvornice" za odabir pojedinog vitamina i njegove količine.
Ako počneš unašati gotove proizvode, "firme će se polako ugasiti i radnike otpustiti", jer što će im?
Problem nastaje kada prestaješ uzimati vitamine jer treba odmah organizirati vlastitu proizvodnju, a to ne ide odmah! I eto problema!
A niti kvaliteta friziranih vitamina ne zadovoljava organizam.
Ovo sam prepričao iz jednog časopisa od prije 1-2 g.

kemik
29.05.2006., 10:22
ljudski organizam APSOLUTNO NIJE U STANJU PROIZVESTI VITAMINE!!!!!

On ih je u stanju samo preuzeti iz onoga sto se unosi prehranom i/ili dodataka prehrani.

U danasnje doba u zapadnoj civilizaciji, prehrana osigurava dovoljnu kolicinu vitamina, te vecini ljudi (uz raznovrsnu i kvalitetnu prehranu) nije potrebno uzimati pripravke vitamina "sa strane". Cinjenica je da je jednostavnije popit jedan mulitvitamin dnevno i tako ne razmisljati o tome koliko i cega smo pojeli...

Tesko se obicnim pripravcima vitamina moze doci u stanje predoziranja/zasicenja.

Leodia
29.05.2006., 10:24
ovak, kupila sam centrum vitamine (A-Z + lutein = 1 tab.dnevno) jer
zelim osigurati da dnevno bar donekle unesem dovoljnu
kolicinu vitamina...

Ma dajte... ne vjerujem u to. Nisam voce pojeo vec godinama a krvna slika ne moze biti bolja... samo jedem GMO paradajz i sibensku maslinu i super mi je. Ma koji vitamini, iz bureka kod Markija u Dubravi dobivam sve potrebne vitamine i esencijalne i one omega3masne kiseline... :) :) :)

plavusa
29.05.2006., 11:53
ljudski organizam APSOLUTNO NIJE U STANJU PROIZVESTI VITAMINE!!!!!

On ih je u stanju samo preuzeti iz onoga sto se unosi prehranom i/ili dodataka prehrani.

to je apsolutno tocno

U danasnje doba u zapadnoj civilizaciji, prehrana osigurava dovoljnu kolicinu vitamina, te vecini ljudi (uz raznovrsnu i kvalitetnu prehranu) nije potrebno uzimati pripravke vitamina "sa strane". Cinjenica je da je jednostavnije popit jedan mulitvitamin dnevno i tako ne razmisljati o tome koliko i cega smo pojeli...

no tu se ne bih slozila. smatram da danas ljudi uglavnom trpaju u sebe
podosta nekvalitetne hrane, ne obracajuci previse paznje koliko zdravih
namirnica unose u sebe. dok ih ne zadesi neka bolestina.

Tesko se obicnim pripravcima vitamina moze doci u stanje predoziranja/zasicenja.

jos nesto, koliko se vremena u nizu smiju piti takvi vitaminski pripravci
prije nego sto se preporucuje pauza

edit by kemik. jel sad dobro? :mig:

zlatokosa.princeza
29.05.2006., 21:27
mislim da su vitaminski dodaci potrebni samo tesko bolesnim koji ne mogu unositit sve namirnice, starijim osobama i sportašima.
svi ostali ljudi neka se izvole pobrinuti da se zdravo hrane i neće biti potrebe za vitaminskim dodacima.

Curica
30.05.2006., 10:21
mislim da su vitaminski dodaci potrebni samo tesko bolesnim koji ne mogu unositit sve namirnice, starijim osobama i sportašima.
svi ostali ljudi neka se izvole pobrinuti da se zdravo hrane i neće biti potrebe za vitaminskim dodacima.
Zlato moje zlatokoso. Kako to misliš "ostali ljudi neka se izvole pobrinuti da se zdravo hrane". Jesi ti svjesna svoje rečenice? Ti očito u životu imaš jako puno slobodnog vremena da si za doručak, ručak i večeru spremiš kvalitetno izbalansiran obrok pun vitamina, minerala, bjelančevina, ugljikohidrata, proteina i svega onoga što je tvom organizmu potrebno. Nemoguće, zlato, zato i postoje dodatci prehrani. To su isključivo dodatci, ne glavno jelo. Kužiš? Pitat ću te za koju godinu da li uzimaš koji vitamin i mineral u tabletama sastrane...
Današnji tempo života jednostavno nas prisiljava da si pomognemo sastrane koliko je to moguće. I ja se hranim jako zdravo, ne pušim (pušači moraju unositi 70% više C vitamina nego nepušači), bavim se sportom i sve ostalo u službu zdravlja, ali dnevni unos multivitamina smatram nužnim.
A slijedeća bitna stvar u cijeloj priči je kvaliteta tih tabletica. Naravno, one što možete kupiti u dućanima, DM-u i sličnim prodavaonicama svega i svačega zaboravite. Već godinama koristima preparate KAL i hvala Bogu, zdravlje me izvrsno služi.

Bruna
30.05.2006., 13:20

Živjela sam dosta dugo u tom uvjerenju i svim silama pokušavala dobiti sve iz hrane. Jednostavno, NE IDE! Svako malo viroza tokom godine me prisilila na multivitamine i trenutno se osjećam jako dobro ili bar bolje nego prije uzimanja.
Da ne kažem da je NEMOGUĆE vremenski i uz izbor na placu koji nam se nudi potrpati u sebe sve vitamine i minerale iz voća i povrća.
Jedino da imam svog osobnog kuhara/nutricionistu/makrobiotičara koji bi me svaki dan doma dočekao sa cjelovitim obrokom koji ja ne stignem napraviti jer sam većinu dana na poslu.
Opako mi idu na onu stvar propagatori zdravog života koji kažu da pet puta dnevno treba jesti voće i pet puta dnevno povrće (jebote, pa proljev dobiješ od toga :eek: - provjereno :flop: ), svaki dan smeđu rižu :rofl: , tri puta dnevno zeleni čaj i naravno, cjelovite žitarice isto tako par puta dnevno :s
Radila sam tako neko vrijeme dok se nisam kronično IZGLADNILA, dobila virozu i općenito slabost organizma.
Prema tome, netko se opasno igra sa zdravljem ljudi nudeći pod zdravo voće, povrće, žitarice bez konkretnih kalorija iz namirnica životinjskog porijekla i mesa.

sepiani
31.05.2006., 09:29
i ja redovito pijem vitamine jer imam slab imunitet pa me napadaju bakterije i pogotovo herpes. prvo sam pila supradyn, na preporuku liječnika, međutim nisam primijetila da mi nešto popravlja stanje. onda sam probala spirulinu, i da kucnem, već neko vrijeme je sve ok i osjećam se puno bolje i odmornije. e sad, možda sam si to samo zabrijala, nemam pojma...
uglavnom, imam frenda koji je završio prehranu, on kaže da se ti vitamini sintetizirani u tabletice jako malo apsorbiraju, tipa ispod 10%. zanima me vaše mišljenje o tome.
inače mislim da se dosta dobro hranim, jedem raznovrsno, jedem i slatko i masno ali pomalo.

plavusa
31.05.2006., 11:21
sumnjam da je tako mali postotak aposrbcije, ali neka kaze
netko kompetentniji
anyhow smatram da nije naodmet uzimanje vitamina

Ipanema
10.01.2007., 13:37
Znala sam na TV vidjeti cesto teme o vitaminima, te bi magistre u ljekarnama ili ponekad doktori pricali o tome da ako koristimo taj i taj vitamin, ne bi smjeli onaj i ona ukljucujuci i minerale... uglavnom, da se treba konzultirati s ne znam kime i u pravilu da ne bi smio upast u ljekarnu i trazit par boca vitamina/minerala bez prijasnjih konzultacija koji s kim piti jer ti "to moze skoditi" ili "napraviti vitamine niskoristi za tebe".

Jel to istina? :)

emergence
10.01.2007., 13:38
da :zubo:

Hana_
10.01.2007., 22:05
ja na svoju ruku pijem vitamin c, vitamin b, zeleni caj, bioaktiv jogurt, folnu kiselinu ...jako puno vode pijem...nije to dobro kad moras bit na faksu :zubo:

vitamina b mi je ponestalo i sad cu imat malu pauzu, ma da mislim da se ne mora...

vitamin c isto svaki dan...

...nekad ujutro popijem zeleni caj, nekad jogurt....ujutro recimo popijem vitamic c, navecer vit b ....folnu mi je preporucila ginekologica ..imala sam CIN II ....

krvna slika mi je super, papa test isto
nadam se da ce tak i ostat da sad ne ureknem

e da i omegu 3 ak se sjetim uzmem bar dva put tjedno ...

j.a.
10.01.2007., 22:15
ja pijem supradyn-ove

lianne
10.01.2007., 22:29
ja to isto na vlastitu ruku pijem...ne redovito,ali kad osjetim neku potrebu tipa umor,bezvoljnost ili pad imuniteta i sl.
ali pazim na unos-vit C i b komplex me ne zanima,jer visak popiskim,ali ostatk je opasan za igranje-posebice minerali :)

lianne
10.01.2007., 22:31
folnu kiselinu ...
koji pijes i koliko dode?
meni je ginic isto preporucio da je stalno pijem u suplementima,jer navodno smo mi zene sve deficitarne na njoj(jako malo hrane je sadrzi,a potrebe su nam visoke),a jako je bitna za spolno zdravlje..posebice u pripremu za tudnoci i naravno u trudnoci...

iwchy
10.01.2007., 23:44
koji pijes i koliko dode?

ja uzimam vec neko vrijeme Folic plus..cijena je nekih 40-ak kn, 90 tableta po 3 dnevno..
i supradyn..sve na svoju ruku :zubo:
tu i tamo aloe veru i maticnu mlijec..vucem vec duze CIN II pa eto ;)

Billi
11.01.2007., 09:35
uzimam samo magnezij

tannalein
11.01.2007., 13:09
Mislim da bi se oni vitamini ciji se visak izlucuje iz organizma mogli uzimat bez problema. S ostalima se ne bi igrala na svoju ruku.

Mr.No
28.03.2007., 10:09
Baš čitam u 24sata da je bio test na ispitanicima koji su imali tlak 140/90 i da im je nako pijenja tableta češnjaka i vitamina c tlak pao na 120/80 i manje. Čuo sam i prije da česnjak pomaže pri snižavanju tlaka.
Zanima me da li netko zna nešto više o ovome?
Koliko tableta na dan i slično?

http://www.24sata.hr/articles/view/48575/

Ivanicapeca
28.03.2007., 10:26
Baš čitam u 24sata da je bio test na ispitanicima koji su imali tlak 140/90 i da im je nako pijenja tableta češnjaka i vitamina c tlak pao na 120/80 i manje. Čuo sam i prije da česnjak pomaže pri snižavanju tlaka.
Zanima me da li netko zna nešto više o ovome?
Koliko tableta na dan i slično?

http://www.24sata.hr/articles/view/48575/

Ne znam za pilse i vitamin c, ali znam da je moj tata kuhao neki sok od brijem 2 kile limuna i 50 režnjeva češnjaka. Imao je visok kolesterol i tlak. Pio je to jedno mjesec dana i stanje mu se sredilo.
Ako te zanima recept, pitat ću starog pa ti ga napišem danas tokom dana.

Mr.No
28.03.2007., 11:31
Zena mi je dobila nesto slicno, ali mislim bez limuna.
Ovdje se radi o nekom koncentratu cesnjaka u alkoholnoj otopini.
Zbilja, ako mozes poslati taj recept bio bih zahvalan, jer ocito ukljucuje i vitamin c iz limuna.
Bas u clanku pise da cesnjak smanjuje samo gornji, a ocito u kombinaciji s vitaminom c ide dolje i donji.

Mr. Wolf
28.03.2007., 11:43
Ne znam za pilse i vitamin c, ali znam da je moj tata kuhao neki sok od brijem 2 kile limuna i 50 režnjeva češnjaka. Imao je visok kolesterol i tlak. Pio je to jedno mjesec dana i stanje mu se sredilo.
Ako te zanima recept, pitat ću starog pa ti ga napišem danas tokom dana.

Limun i češnjak u kuhanoj kombinaciji jako dobro pročišćavaju krvne žile. Deda je spremao taj pripravak mogu vam reći da je groznog okusa i mirisa (mrtvaci ustaju :zubo: ), ali stvarno djeluje. Nakon nekoliko kura u godini dana, stanje mu se značajno poboljšalo.

bianca
28.03.2007., 12:46
Molila bi recept ako moze :s

lonicera
28.03.2007., 12:50
zar vi ne znate da se kuhanjem uništi skoro 90 % vitamina iz svježeg voća i povrća?

bianca
28.03.2007., 14:02
pa je istina da se uniste vitamini ali imam dojam da ovdje nije svrha da se iz toga iscrpe vitamini nego da taj pripravak istjera kolesterol i normalizira tlak.

Ivanicapeca
28.03.2007., 14:11
Evo ovako:
20 režnjeva češnjaka (cca 2 glavice), 5 limuna-sve dobro samljeti u mikseru i staviti u lonac s 1 litrom vode. Prokuhati do vrenja i odmah nakon što proključa skinuti s vatre. Pustiti da se ohladi pa procijediti i piti kad god se sjetiš, najbolje prije ručka i večere. Nakon mj. dana bi već trebalo biti većih poboljšanja.

Osobno sam napuštala stan na par sati kad se ovo kuhalo, jer vonj stvarno diže mrtve, ali zaista ima efekta. Stari je recept dobio od šogora koji je isto tako skidao kolesterol.:top:

~rozasta~
03.05.2007., 15:07
da li to smijem kombinirati?? ako da zašto? ako ne zašto? molim vas odgovarajte ;))

Estee
03.05.2007., 21:13
Ne vjerujem da bi moglo biti neke štete od toga da to kombiniraš, ali nisam stručnjak, pa vjerujem da će se javiti netko tko zna točno.

Samo da se nadovežem: neki dan sam vidjela u ljekarni novi preparat omega 3-6-9. E sad: za omegu 3 znam otprilike čemu služi, ali za šta su omega 6 i 9? Za šta je dobra ta kombinacija?

~rozasta~
04.05.2007., 11:35
e pa to je meni u apoteci dala...od natural wealtha to je protiv stresa, za dobru koncentraciju, kao hrani mozak, cirkulacija, protiv masnoće u krvi brijem i bla bla... tj za poboljšanje općeg stanja organizma... i meni je to super, bolje se osjećam... slab mi je imunitet nekak, pa mi je to baš ok... a kiropraktičar mi je dao te b vitamine (neurobion) i sad neznam dal je to dobro mješat il ne......?

~rozasta~
07.05.2007., 16:47
PLIZZZ ODGOVOR... JEL NETKO ZNA......:) :confused:

normall
07.05.2007., 22:38
da li to smijem kombinirati?? ako da zašto? ako ne zašto? molim vas odgovarajte ;))

smiješ-možda, no ne znam što misliš postići s tim, što ti je ?? imaš li kakav neurovegetativni, endokrinološki poremećaj ??

jesi li bila kod liječnika ??

objasni mi zlato, što će ti Omega, DHA, EPA, vit. E.

ako imaš kakve poremećaje zgrušavanja krvi takve "stvarčice" mogu biti opasne.

~rozasta~
09.05.2007., 14:57
pa napisala sam ti gore sve, nemam problema sa zgrušavanjem krvi

Tornado
10.05.2007., 00:13

Vitamini B su topivi u vodi, Omega masne kiseline su masti, znači da se ne miješaju, ne zbrajaju i ako su kvalitetni pripravci, i ako se zbilja ne pretjera s njima (recimo ekstremno: ako su jedina dnevna hrana), tada ne bi trebalo biti problema.

Nemam najbolje mišljenje o Natural Wealthu, moja je mama uzimala prvo Goldenove a zatim Nutriliteov B-vitaminski kompleks i kazala mi je da je osjetila poboljšanje kada je prešla na Nutrilite.

A za dobru kombinaciju omega kiselina možeš uzimati i nerafinirano laneno ulje koje ima odnos omega-3 prema omega-6 4:1.

Pozdrav,

Tornado
10.05.2007., 00:26
...Samo da se nadovežem: neki dan sam vidjela u ljekarni novi preparat omega 3-6-9. E sad: za omegu 3 znam otprilike čemu služi, ali za šta su omega 6 i 9? Za šta je dobra ta kombinacija?

Čovjeku su potrebne nezasićene masne kiseline, pogotovo esencijalne: linolna i linolenska, prva je omega-6 a druga omega-3.
Pravilan odnos tih dviju kiselina u našoj prehrani bi trebao biti 2:1, ali je danas 20:1 (pročitaj Prehranu u zoni).
Za podrobnije objašnjenje pogledaj na i wikipediji:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Masne_kiseline
Problem zašto nam te kiseline trebaju više nego ikad je: profit. Prvo su Ameri započeli sa hidrogenizacijom ulja i time totalno pokvarili našu prehranu, uništili su dvostruke veze u nezasićenim kiselinama, a taloženjem tih trans-masnih kiselina (trans izomer je nastao hidrogenizacijom), pokvarili su i naš imunitet (to je jedan od najvažnijih razloga zašto je u današnje doba navala autoimunih bolesti uz stresni način života - tempo života i opće zagađenje).
Omega-9 masnih kiselina ima u maslinovom ulju, ali po nekim mišljenjima samo s konzumacijom maslinovog ulja, a bez 3 i 6 ne može se poboljšati zdravstveno stanje.
Sve zelene biljke su također bogate masnim kiselinama, povrće kao što je brokula, kupus, kelj, špinat, ... a koliko mi danas jedemo svježeg voća i povrća?
Jedemo peciva, kekse, čokolade i ostalo jer idemo linijom manjeg otpora, uštede na vremenu, itd.
Pozdrav,

Estee
10.05.2007., 01:09
Nemam najbolje mišljenje o Natural Wealthu, moja je mama uzimala prvo Goldenove a zatim Nutriliteov B-vitaminski kompleks i kazala mi je da je osjetila poboljšanje kada je prešla na Nutrilite.

Ima li u našim ljekarnama tih Nutriliteovih proizvoda? Mislim, drži li ih većina ljekarni? Ne mogu reći da sam baš upoznata s tom firmom. Kakva je Twinlab? Kažu isto puno bolja od Natural Wealtha. :confused:

Reci, molim te, zašto nemaš dobro mišljenje o Natural Wealthu? Naime, već sam od nekoliko ljudi čula da njihovi vitamini nisu baš nešto...a nekako je baš Natural Wealth najzastupljeniji u našim ljekarnama, čini mi se.

Ima li Nutrilite Omega 3-6-9 (ovo što je sad izbacio Natural Wealth)?

Tornado
10.05.2007., 03:50
Ima li u našim ljekarnama tih Nutriliteovih proizvoda? Mislim, drži li ih većina ljekarni? Ne mogu reći da sam baš upoznata s tom firmom. Kakva je Twinlab? Kažu isto puno bolja od Natural Wealtha. :confused:

Reci, molim te, zašto nemaš dobro mišljenje o Natural Wealthu? Naime, već sam od nekoliko ljudi čula da njihovi vitamini nisu baš nešto...a nekako je baš Natural Wealth najzastupljeniji u našim ljekarnama, čini mi se.

Ima li Nutrilite Omega 3-6-9 (ovo što je sad izbacio Natural Wealth)?

1. Nutrilite se prodaje samo preko Amwaya (članstvo)
2. Twinlab je odmah iza Nutrilite-a (ovo je samo moje mišljenje)
3. Natural Wealth - usmena kazivanja da nisu uspješni dodaci, i niska cijena je sumnjiva - a zato je i najzastupljeniji
4. Nutrilite ima samo Omega-3 (u Hrvatskoj), ali ako je istina što kaže Barry Sears u Zoni (a mislim da ima pravo jer sam to pročitao i u drugim internetskim izvorima) da je Omega-6 previše u našoj ishrani, tada je dovoljno uzimati Omega-3 da se uspostavi pravilan omjer koji varira prema piscima od 4:1 do 2:1 u korist omega-6.

Ako ti se ne da kupovati i gutati pilule, ima i za to lijeka, to je osnova svoje uljno-proteinske prehrane ustanovila dr. Johanna Budwig: svježi kravlji sir pomiješan s lanenim uljem (ono ima suprotni odnos masnih kiselina 1:4). Sir koji ima vrlo malo zasićenih životinjskih masnoća je proteinski nosilac za masnoće. Ako se dobro pomiješaju ta dva sastojka prije jedenja dobija se spoj lipoprotein koji se može transportirati krvlju (koje je vodena otopina) do stanica, tako da membrane stanica i membrane mitohondrija dobiju svoju dozu esencijalnih masnih kiselina.
Mojoj mami su se Budwiginom miješavinom smanjili bolovi u kičmi, ja sam prošle godine u 4 mjeseca smršavio 13 kila, kolegica mi kaže da ima više snage nego prije, vlasnik jedne biljne ljekarne mi je rekao da može više planinariti i da sada bolje pamti, a da ne pričam kako je to izvrsna prevencija od raka i autoimunih bolesti (a koristi se intezivnije i u liječenju raka uz konzumiranje i druge najbolje hrane koje možemo dobiti od prirode - kiseli kupus, ananas, papaja, čajevi, med, voće (bobičasto, orašasto), povrće, heljda, zob, itd.
Nadam se da ti ovi podaci mogu koristiti, pozdrav,

Estee
10.05.2007., 12:34
Tornado, puno ti hvala na objašnjenjima!

Nisam baš jaka na ovom terenu, ali možda nešto naučim. :) :)
Zanimljivo mi je ovo s miješanjem svježeg kravljeg sira i lanenog ulja, probat ću.
I izgleda da ću odustati od Natural Wealtha. :o

anteeo
15.05.2007., 20:11
Neke teme ovdje su vrlo vjerovatno započete da bi se reklamirali određeni proizvodi. U 99% slučajeva vitamini i minerali su sintetski proizvodi. Ne treba biti ekspert za zaključiti da to ne može biti jednako učinkovito i zdravo kao i vitamini/minerali iz hrane.
Osim toga, da bi vitamini/minerali bili učinkoviti oni moraju djelovati u kombinaciji sa ostalim spojevima kojih u tableti nema.
Osim toga, znanstvenicima nisu u potpunosti poznati procesi koji se događaju u tijelu. Čak i kad su vitamini/minerali na neki način izdvojeni iz prirodnih sirovina pitanje je koliko mogu biti učinkoviti.
Ali zato je farmaceutska industrija izuzetno učinkovita. Može vas uvjeriti u bilo što. Vrlo vjerovatno i financira neke navodno neovisne znanstvene radove, itd, itd...

common sense
+ piramida prehrane
+ tjelovježba
= sva mudrost

Laganini
15.05.2007., 22:47
Kad nešto tvrdiš, onda to nekako moraš potkrijepiti.

U 99% slučajeva vitamini i minerali su sintetski proizvodi. Ne treba biti ekspert za zaključiti da to ne može biti jednako učinkovito i zdravo kao i vitamini/minerali iz hrane.

Zašto? Po čemu bi sve prirodno trebalo biti zdravo a sve umjetno - nezdravo?

Osim toga, da bi vitamini/minerali bili učinkoviti oni moraju djelovati u kombinaciji sa ostalim spojevima kojih u tableti nema.

Na primjer?

Osim toga, znanstvenicima nisu u potpunosti poznati procesi koji se događaju u tijelu. Čak i kad su vitamini/minerali na neki način izdvojeni iz prirodnih sirovina pitanje je koliko mogu biti učinkoviti.

Pitanje? Pa postoji milijun studija o tome. Za početak uzmi knjigu dvostrukog nobelovca Linusa Paulinga 'Kako živjeti dulje i osjećati se bolje', pa čitaj.

Ali zato je farmaceutska industrija izuzetno učinkovita. Može vas uvjeriti u bilo što. Vrlo vjerovatno i financira neke navodno neovisne znanstvene radove, itd, itd...

Čije su studije neovisne a čije 'neovisne'? Uputi nas, kad već znaš.

anteeo
16.05.2007., 17:55
Laganini, sve ovo je više manje poznato i može se naći u knjigama koje se bave ovom tematikom.
Ne možeš znati koje su studije neovisne... common sense pomaže...ponekad.
Knjigu Linusa Paulinga pročitao sam još davno. Preporučam i ostalima iako neke njegove pretpostavke vjerovatno i nisu točne. Npr, on zagovara uzimanje velike količine vitamina c dok većina znanstvenika ne vidi nikakve koristi od toga.

macon
03.10.2007., 17:13
Michael Ristow, endokrinolog sa Sveučilišta Jena i njegove kolege s Njemačkog instituta za ljudsku prehranu naišli su na dokaze koji ukazuju zašto antioksidanti – za koje se smatra da poboljšavaju zdravlje – mogu učiniti više štete nego dobra.

Proučavajući utjecaj glukoze na metabolizam crvi, uočio je da se organizam prirodnim putem vrlo dobro bori s napadom slobodnih radikala. Naime, nakon što im je uskratio potrebnu glukozu i tako produžio životni vijek za 25 posto, crvi su izvor energije potražili drugdje. Zbog toga je privremeno došlo do veće količine slobodnih radikala, ali i naknadnog generiranja enzima koji jačaju dugoročnu obranu protiv ovih štetnih molekula.

Međutim, ako su crvi primali antioksidante i vitamine koji su neutralizirali slobodne radikale, spriječeno je stvaranje prirodne obrane.

"Ovi rezultati govore da raširena uporaba antioksidanata u ljudskoj prehrani može rezultirati nepoželjnim učincima", napisali su znanstvenici.

Izvor: Yahoo.news

Net.hr
03.10.2007.

znači li to da vitamine nije dobro uzimati kao dodatak prehrani?

waldo faldo
22.10.2007., 02:49
ako jedes povrce,voce,svjezi sir i ostale zdrave stvari,niti ne trebas piti vitamine,a ak ne,ne treba s nicim pretjerivati,pogotovo treba pripaziti na unos vitamina A,K,D,E jer se tope u mastima pa se lako mozes overdozirati,dok se ostali tope u vodi,pa ak pretjeras s npr. vit C ne bu ti nista bilo jer ces ga ispišati

simple
22.10.2007., 09:35
Michael Ristow, endokrinolog sa Sveučilišta Jena i njegove kolege s Njemačkog instituta za ljudsku prehranu naišli su na dokaze koji ukazuju zašto antioksidanti – za koje se smatra da poboljšavaju zdravlje – mogu učiniti više štete nego dobra.

Proučavajući utjecaj glukoze na metabolizam crvi, uočio je da se organizam prirodnim putem vrlo dobro bori s napadom slobodnih radikala. Naime, nakon što im je uskratio potrebnu glukozu i tako produžio životni vijek za 25 posto, crvi su izvor energije potražili drugdje. Zbog toga je privremeno došlo do veće količine slobodnih radikala, ali i naknadnog generiranja enzima koji jačaju dugoročnu obranu protiv ovih štetnih molekula.

Međutim, ako su crvi primali antioksidante i vitamine koji su neutralizirali slobodne radikale, spriječeno je stvaranje prirodne obrane.

"Ovi rezultati govore da raširena uporaba antioksidanata u ljudskoj prehrani može rezultirati nepoželjnim učincima", napisali su znanstvenici.

Izvor: Yahoo.news

Net.hr
03.10.2007.

znači li to da vitamine nije dobro uzimati kao dodatak prehrani?

Antioksidansi i vitamini nisu istoznačnice. Vitamini imaju točno određenu ulogu u organizmu i neophodni su svakom od nas. Samo su neki od njih i antioksidansi - vitamin C i vitamin E. Problema nema ako se uzimaju unutar preporučenih granica za dnevni unos.

VTi underhood
22.10.2007., 12:51
Antioksidansi i vitamini nisu istoznačnice. Vitamini imaju točno određenu ulogu u organizmu i neophodni su svakom od nas. Samo su neki od njih i antioksidansi - vitamin C i vitamin E. Problema nema ako se uzimaju unutar preporučenih granica za dnevni unos.

Kolika je ispravna doza C vitamina dnevno ako se uzima u tableticama?

Za čovjeka 30 godina - 100+ kilograma

pitam zato što nalazim oprečne informacije i to sve unutar jednog teksta... recimo spominje se dnevna doza od oko 90mg kao minimalna, sa uvećavanjem za pušače, sportaše i blablabla

I onda se spominje kao 2000mg maksimalno...

pa nije to tako mala razlika između 100 i 2000...

Znači kolika bi bila optimalna doza C vitamina kao dodatka?

cocker
22.10.2007., 14:56
Ono o 90 mg c vitamina dnevno nije točna inf.,a ova od 2000 maksimalno dnevno je ok.
Zato mislim da uzimanje c 500mg vitamina dnevno ,a ostalo kroz hranu je ok,a pravilna ishrana je nešto teško provodljivo danas.(tempo života,standard itd )

simple
22.10.2007., 17:02
Preporučena dnevna doza za muškarca iznad 19 godina jest 90 mg (to je tzv. RDA - recommended dietary allowance; doza koja zadovoljava potrebe 97-98% ljudi). Maksimalna dnevna doza je 2000 mg - po meni, sasvim je nepotrebno približavati se tim vrijednostima.

Tiare Flower
22.10.2007., 23:58
Sad je, u zadnjoj emisiji "Nedjeljom u 2", prošlu nedjelju, liječnik i poznati genetičar Ivica Đikić rekao da uzimanje sintetičkih vitamina nipošto ne može biti štetno. Ali da, naravno, ne treba pretjerivati u količinama (kao što je slučaj i s bilo čim drugim).

macon
23.10.2007., 10:03
Usputno ovako kada je več Đikić u pitanju, što mislite ko sere.
Đikić ili Primorac?

ako se moderatori neslažu sa ovim podpitanjem neka slobodno izbrišu.

Vulcano
23.10.2007., 10:28
Mislim da čovjek danas nema izbora nego uzimati dodatke takve vrste. Kroz hranu je nemoguće sve dobiti, osim ako ne živi na selu, uzgaja svoju hranu, nije izložen stresu i zagađenju.
Ja vjerujem Đikiću :o

macon
01.01.2008., 13:13
http://www.net.hr/zdravlje/page/2007/12/31/0419006.html

već se poijavljivalo par puta da su sintetički proizvedeni štetni, no evo još jedno istraživanje koje kazuje da nema nikakvog poboljšanj, samo štetnost. i to velika

Michaela
01.01.2008., 13:47
http://www.net.hr/zdravlje/page/2007/12/31/0419006.html

već se poijavljivalo par puta da su sintetički proizvedeni štetni, no evo još jedno istraživanje koje kazuje da nema nikakvog poboljšanj, samo štetnost. i to velika

To nije nikakva novost. Čista logika.

Silovani Medo
01.01.2008., 14:42
To nije nikakva novost. Čista logika.

Zasto je to cista logika? :) Osim toga, gdje su studije, znanstvenici koji su do dokazali, njihova reputacija itd.? Jedan senzacionalisticki clanak nista ne dokazuje. Znam da otkad uzimam vitamin c nisam bio bolestan, a prije sam imao barem jedan posjet lijecniku godisnje. :ne zna:

Ethan
01.01.2008., 14:59
statistika je divna znanost, mozes dobit koji god rezultat hoces :raspa:

macon
01.01.2008., 15:37
znam da je naš znanstvenik Đikić rekao da sintetički vitamini nisu nimalo štetni.