PDA

View Full Version : Kazneni postupak - Q&A


NATO
02.11.2011., 00:08
Vodi se kazneni postupak protiv mene i tek je u početku. Imam poziv od državnog odvjetništva za prvi razgovor i zanima me tko će biti prisutan i kako to izgleda?

Kolike su cijene odvjetnika da me brane na sudu?

zuba
02.11.2011., 19:19
imas poziv za prvo ispitivanje kao osumnjicenik?

NATO
03.11.2011., 00:01
imas poziv za prvo ispitivanje kao osumnjicenik?

Kao okrivljenik.

sivkić
04.11.2011., 08:52
Vodi se kazneni postupak protiv mene i tek je u početku. Imam poziv od državnog odvjetništva za prvi razgovor i zanima me tko će biti prisutan i kako to izgleda?

Kolike su cijene odvjetnika da me brane na sudu?

Ti,sudac i neko iz DORH-a.Možda svjedok.
Tko će znat.Ovisi o slučaju.Što će morat radit, koliko puta će morat dolazit na sud,želiš da ti samo smanji kaznu ili da te krivog pokuša napravit nevinim....
Kako izgleda.Bit ćeš pitan za podatke i pročitano za šta te se tereti i da daš svoju obranu ako želiš,imaš li kakve svedoke...

zuba
04.11.2011., 12:18
... Imam poziv od državnog odvjetništva za prvi razgovor i zanima me tko će biti prisutan i kako to izgleda?

Kolike su cijene odvjetnika da me brane na sudu?


prisutni:
ti kao okr., DO, daktilograf i osoba koja snima (ako si punoljetan)
ti kao okr., sudac istrage, DO, daktilograf (ako si maloljetan)

odvjetnicku tarifu sam potrazi na netu i onda u njoj potrazi prvo ispitivanje, pa onda imas dalje pristupe rocistima itd. opet ti to sve ovisi i o dogovoru sa odvjetnikom, ovisi i o kojem kaznenom djelu se radi, da li je obrana obavezna ili nije. (nisi dao sve podatke i ne mogu ti odgovarati napamet!)
mlt. ima po sluzbenoj duznosti.

Kitteey
19.07.2012., 21:16
Nisam sigurna da li moje pitanje spada pod ovu temu pa neka moderatori premjeste prema potrebi.

Vodi se kazneni postupak u kojem sam ja okrivljenik.
Dobila sam poziv na ročište na kojem sam se i pojavila ali nisam stigla dalje od porte Kaznenog suda. Zašto? Zato jer je sammnom bila moja četveromjesečna beba koju nemam kome ostaviti na čuvanje a uz sve skupa i dojim pa je nemoguće da je ostavim i da imam kome.
Sutkinja je rekla da ne dozvoljava djecu u sudnici i to mi je sve prenio pravosudni policajac na ulazu koji ju je zvao da kaže da sam s djetetom.
Obzirom da nisam upisana nigdje da sam se pojavila na sudu i nisu me primili, zanima me što će sada biti dalje?
Ročište je bilo ugovoreno radi moje žalbe na presudu i svi su mi savjetovali da odem pa makar i s bebom jer će se moj nedolazak protumačiti kao da mi nije stalo do nove presude i slično.

Molim pomoć jer sam izrazito ljuta i istodobno razočarana postupkom sutkinje.

drot13
19.07.2012., 21:42
Poslat će ti novi poziv.:top:

Kitteey
19.07.2012., 21:48
Poslat će ti novi poziv.:top:

Sve stoji osim što opet neću imati kome ostaviti dijete i priča kreće u krug :(

Nekako mi se vjerojatnije čini da ću dobiti rješenje s starom presudom jer će se ovo od danas tretirati kao da se nisam ni pojavila.

Hvala na odgovoru :)

drot13
20.07.2012., 10:51
Morat ćeš se nekako snaći i dogovoriti, jer će u slučaju ponavljanja iste situacije sud možda zaključiti i da izbjegavaš dolazak, pa riskiraš da ti pošalje policajce s naredbom za dovođenje. Problem je u tome što bi oni mogli u tom slučaju dići dežurnog socijalnog radnika, a pitanje je kako bi oni postupili. Tu te ne mislim zastrašivati, samo ti želim napomenuti da su opcije nepovoljne.:ne zna:

~Scarlet~
09.09.2012., 15:43
Kazneno djelo je počinjeno prije cca 7 (iznuda i napad hladnim oružjem-nanošenje lakših tjelesnih ozljeda). Osoba se nije odazivala na sud i sakrivala se. Za njom izdana tjeralica. Dakle par godina je bio bjegunac.
Nedavno privedena i u pritvoru/zatvoru.:ne zna:
Da li se njoj već prije sudilo i donjela pravomoćna zatvorska kazna i može li se to ako osoba nije prisutna. Kako se toj osobi sada ide u posjetu? Treba li dopuštenje suca ili?

sivkić
09.09.2012., 16:30
Da li se njoj već prije sudilo i donjela pravomoćna zatvorska kazna i može li se to ako osoba nije prisutna.Ako mu je suđeno on već to zna. Kako se toj osobi sada ide u posjetu? Treba li dopuštenje suca ili?
Možda je a možda i nije, može se sudit u odsutnosti.Ako je suđeno on već to zna. Ima pravo na obnovu postupka.Sudac istrage odobrava.
http://sudovi.pravosudje.hr/zszg/index.php?linkID=58

~Scarlet~
10.09.2012., 15:22
Hvala. A ako se ide na obnovu postupka, ima li pravo da mu se dodjeli odvjetnik da ga besplatno zastupa i kako se do toga dođe. Radi se o nezaposlenoj osobi bez prihoda.

Sent from my HTC Rhyme S510b using Tapatalk 2

nikolinaviolina
13.09.2012., 08:17
Pitanje ( situacija s rođakom) .Dakle ekipica se zapila u lokalnom kafiću sa svojim društvancem,evidentno su bili pijani i supijani,vrijeme tik do fajrunta. Naišla je policijska patrola,u početku ih je bilo dvoje,s tim da je jedan policijac prijatelj iz kvarta a drugi nepoznat ,za sada. Ovaj poznati se s ljudima dođe pozdravit i reče-kako je blizu fajrunt,te da pokušaju sstišati muziku ,i netko mu od ekipe k tome pozove pičence.No ovaj drugi,evidentno novi,ušao zadnji u kafić i počeo "izigravati šerifa lokalnog" ,a pretpost. pošto nije znao kuda bi sa sobom,nit mu je itko piče zvao odjednom zatraži osobne na uvid.
Svi mu,daju,osim jednoga,koji je bio očigledno pijan i rekao kako nema osobnu več vojnu iskaznicu ili invalidsku te je krenuo prema izlaznim vratima,nato mu se policajac stao na vrata,a ovaj ponavlja da nema osobnu i da želi doma,došlo je do verbalnoga koškanja,s time da je policajac dobio prvi šaku u gglavu,od dotičnog bez osobne. Ekipa ih je rastavila,jer su se pograbili,ovome stavili lisice i zatim kreče šou u vidu osvete,dok ga ekipa nije ponovno rastavila,jer ovaj pijan leži s lisicama a policajac ga šutira. Dolazi pojačanje.
Voze ga autom na krim.obradu,ali i u autu,ga povređeni egom-policajac počinje šaketati u glavu. Na str. sad sa dečkom koji je izvršio napad na službenu osobu,a da li se i oštečeni policajac ponio konkretno? Iako,je čitava krim obrada napravita,mikrotragovi uzeti,i svi liječniku odvedeni za zapisnik o povredama. I dr. pitanje je koliku prognozu dotični može očekivati na sudu ,pa makar i otprilike. Ima i otegotne okolnosti,jer je nakon rata vele "prolampao" i sve u pijanstvu nevolje počinio.Mislim da ima jedno desetak krivičnih. A olakotne su mu dragovoljac dom.rata,ranjavan dva puta,odlikovan s nekoliko medalja,spomenicom ,do rata bio skrušen i bez ikake mrlje u dosjeu i ponašanju i čak studirao i završio fakultet,ali nakon rata je druga osoba.
Hvala.
(ako če dobiti zatvor,može li s eprognozirati od-do i kakovog tipa? jeli Remetinec (a istražni sudac ga je pustio,da se brani sa slobode) ? ili neki poluotvorena? može li kaznu,zbog prentrpanosti penalnih institucija zamijeniti opče-društvenim dobrom,ako postoji ta varijanta?

drot13
13.09.2012., 08:28
… da li se i oštečeni policajac ponio konkretno?…

Naravno da nije, tu uopće nema nikakve rasprave.:ne zna:


… koliku prognozu dotični može očekivati na sudu…

Za koje kazneno djelo su ga tužili?:confused:

nikolinaviolina
13.09.2012., 08:35
Za napad na službenu osobu, ali se govorilo i (ne znam, sad točno kako se to djelo zove..) o ometanju policijskih službenika u radu.
Koliko bi bilo jedno ,barem cca?
Koliko bi isto tako nosilo drugo?
Momak nam je živaca čitavoj famili ispila,a sa dr. strane je strahovito kvalitetna osoba i kaje se što je to učinio.

drot13
13.09.2012., 08:43
OK, mislio sam da je možda bilo nekih konkretnijih ozljeda, prijetnji ili sl. U ovom slučaju, tužili su ga za "sprječavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti" (čl. 317. KZ-a (http://www.zakon.hr/z/98/Kazneni-zakon)) - ili će prijava biti odbačena ili će dobiti uvjetnu kaznu zatvora. Preporučam odvjetnika, barem za savjet, ali nema šanse da dobije bezuvjetni zatvor (naravno, ako je ovo stvarno izolirani incident).:top:

nikolinaviolina
13.09.2012., 09:01
Hvala ti drote,inače nebi se mogao upustiti u prognozu,kolikog trajanja zatvora ?..,jer obojica na glavi imaju okarakterizirane lakše tjelense povrede.

drot13
13.09.2012., 09:13
Stvarno nemam pojma, ali ne puno i obavezno na uvjet (naravno, ako bude osuđujuća presuda, što ne mora biti), tako da sigurno neće ići ležati.:top:

nikolinaviolina
13.09.2012., 09:20
Ne razumijem,ali oprosti,zašto si tako siguran da neče iči ležati,te na temelju čega gradiš svoj spomenuti optimizam?
A ležao je i za manju stvar,zato jer se tri put nije odazvao sudiji,nit opravdao nedolazak,pa je pao pomoću tjeralice ,i to baš u 8 mjesecu kada svi suci imaju kolektivni godišnji odmor (jasno-osim dežurnih).Bio je 28 dana, prošao dva odijela i Svetošimunsku psihijatriju.
A djelo je bilo jer su mu našli neku tablu lijeka koji je na zabranjenoj supstanci (ako,se ne varam Praksiten ili sl.).
Pozdrav!

drot13
13.09.2012., 09:27
Shvatio sam da su one kaznene bile neke sitnice. Ove tablete mu nisu neka otegotna okolnost, ali mu može biti otegotno to što se nije javljao, pa je bio pritvoren. To nije bilo odsluženje kazne, nego tehnički pritvor koji je lako mogao izbjeći, a koji i sad može lako izbjeći - na način da se uredno javlja na sud. Za ovo novo djelo, pogotovo ako će se braniti priznanjem, kajanjem i olakotnim okolnostima, ležati neće sigurno. Siguran sam na temelju dosadašnjeg iskustva u takvim situacijama.:top:

zuba
13.09.2012., 17:19
pitanje je koliku prognozu dotični može očekivati na sudu ,pa makar i otprilike. Ima i otegotne okolnosti,jer je nakon rata vele "prolampao" i sve u pijanstvu nevolje počinio.Mislim da ima jedno desetak krivičnih.

pitanje je kako je zavrsilo ovih 10-tak "krivicnih" nevolja.. koliko ih je presudjeno i na koji nacin..
ne moze uvjet na uvjet do beskraja..
osim toga, ovisi i da li je ovo sada pocinio pod uvjetom i hoce li li se taj uvjet opozvati..
ako je svih 10-tak pocinio u pijanstvu i s obzirom da je "prolampao" nagadjam da su mu u tim postupcima izricane i sigurnosne mjere obveznog lijecenja / ovo izvlacim iz toga sto kazes da je bio i na psihijatriji /
sve u svemu, ima raznih mogucnosti koje se mogu dogoditi, a bez uvida u njegov izvod iz KE (kaznene evidencije) ne mozemo govoriti o sankciji..
ako ipak dobije zatvor do 6 mjeseci - moze se zamijeniti za rad za opce dobro na slobodi..

nikolinaviolina
14.09.2012., 01:29
Da,bio je mnogo puta liječen i "zaliječen" ali nikad i izliječen,12 puta hospitaliziran,čak 9 x u Jankomiru(osim ranjavanja,PTSP-a, je imao paranoidnu interpretaciju događaja,problema s emocijama-nije se mogao duuugo vremena pomiriti s pogibijom svog zapovjednika i frendova za koje je bio strahovito vezan,čak je nakon rata spavao u kuči ispod jastuka s bombom i revolverom,da su mu majka i brat izluđivali totalno,a lijeka mu dan-danas nisu našli-ima dva pokušaja suicida,gdje ga jednom jedvice spasili,bil je u komi par tjedana...) a što se tiče prijašnjih presuda sve druge su bile novčane ,mislim jedna uvjetna koja nema veze s dotičnim dijelom i da je ta istekla. Iza rata je dobio nekaku bizarnu presudu "ratni oprost" (uistinu,ne znam kaj je to,i dali to sad više postoji?) Zato što su mu kuči našli aksploziv iz rata,tromlone,bombe i njegovu pušku. Iako je on za pola stvari izjavio,kako mu je to trofejno oružje zaplijenjeno od neprijatelja.
Molim,može objašnjenje presude zvane "uvjetni opoziv"? Dokle to traje i što to uopče konkretno znači? (da,bilo je govora i o tomu..).
Eto,bilo mi neugodno u poč.,ali moram i to reći,pa neka se sve znade. alkohol ga je duugo uništavao,mjenjao naglo raspoloženja od agresivnoga pa do plakanja. No iza Oluje je otkrio da ga droga Heroin smiruje,i tu je bio dugački period navučen,nije barem pio,ali je sve sprčkao od materijalnog i jednom su ga uhvatili za djelo-neovlašteno posjedovanje opojnih droga- cca 0,4 grama.
Kaže,da ima tih svojih nedjela i djela ka Branko Čopić. Ali smo svi zabrinuti i bojim se za materu,kak če to sve podnijeti. Odbio je i mirovinu i činove,koje mu nudili,pa sad uviđa tu nepravdu kad sretne bivšega prijatelja iz kvarta u mirovini,a znade dobro da rata vidio nije,i to ga je proždiralo...
Pa,bi trebalo i advokata platiti,koliko bi cca to sve koštalo,molim Vas?
Zahvaljujem drotu ljubaznome i ost.
poz.
(još samo,da nadodam,bio je i vještan na forenzičkoj psihijatriji u Vrapču-nije on sad totalno neubrojiv, ali je napisano da je nekako smanjeno uviđavan i da ima kratki fitilj-impulzivan).

drot13
14.09.2012., 08:32
... Pa,bi trebalo i advokata platiti,koliko bi cca to sve koštalo...

Ovo uvelike ovisi o dužini postupka i svim radnjama koje će se provesti, a može narasti i do nekoliko tisuća kuna. Je li možda član kakve udruge i pružaju li pravnu pomoć?:ne zna:

nikolinaviolina
14.09.2012., 12:23
Bio je u početku u svim udrugama (veterani,invalidi-HVIDR-a,dragovoljci,Hv.Vitez..) više nije jer se svake god. plača članarina a i neznam koja je im je danas svrha toga ,nekada su i svoga besplatnoga advokata imali dragovoljci..,ali to je davnoo bilo.

zuba
14.09.2012., 17:05
Da,bio je mnogo puta liječen i "zaliječen" ali nikad i izliječen,12 puta hospitaliziran,čak 9 x u Jankomiru....

Molim,može objašnjenje presude zvane "uvjetni opoziv"? Dokle to traje i što to uopče konkretno znači? (da,bilo je govora i o tomu..).

....bio je i vještan na forenzičkoj psihijatriji u Vrapču-nije on sad totalno neubrojiv, ali je napisano da je nekako smanjeno uviđavan i da ima kratki fitilj-impulzivan).

vidi..
po ovome, vrlo moguce da ce biti vjestacen i sada.. to sto je u prethodnom vjestacenju bio ubrojiv, ne znaci ako je bio tada, da bi to mogao biti i sada.. ostaje mogucnost da bude i neubrojiv.. tada mu ne slijedi kazna vec lijecenje..
tada dobije odvjetnika po sluzbenoj duznosti, ako ga sam ne angazira, ali ga mora imati..
opoziv znaci da prethodno izrecenu kaznu zatvora a uvjetovanu, sud moze, ali i ne mora (to opet ovisi o nekoliko stvari koje ti ne mogu ovako bez svih podataka odgovoriti tocno), pa se onda ta prethodna zatvorska i ova sada nova, laicki receno, zbroje i izrekne jedna jedinstvena za oba djela..

po meni, ovdje sve ovisi o rezultatu vjestacenja..
pa zato, cim bude pozvan na ispitivanje u DO, sa sobom neka ponese svu medicinsku dokumentaciju koju ima..bas svu, i to ce im predati..moguce da ju DO i ranije zatrazi i pribavi od njega ili bolnica gdje je lijecen..
(dodatno pitanje, rekla si da ga je sudac pustio na slobodu..jel tako? koji sudac? sudac istrage? da li je on vec ispitan od strane DO?, znas li to?)

o ovome slucaju je jako nezgodno pisati po forumu i traziti odgovore..tu se mogu dati potpuno krive informacije, i mozete se svi skupa u obitelji isprepadati, ili obrnuto..
moj savjet je, pustite forumaske price i piskaranja i cekajte sto ce se u stvarnosti prvo dogoditi..on se (takav kakav jeste) sam nikako ne moze braniti, tako da tu mora imati odvjetnika..

mariozg321
15.09.2012., 17:51
Pozdrav! Imam par pitanja o zalbi na dobivenu pisanu presudu (kazneni opcinski sud u ZG-u).

1) Rok za zalbu mi je 8 dana pa me zanima da li se racuna i dan kad sam primio (potpisao) presudu (ponedjeljak) te da li se racunaju subote i nedjelje? Koji dan mi je zadnji za slanje ako sam presudu primio u ponedjeljak (10.09.2012.)? Sljedeci ponedjeljak, utorak ili...?

2) Sto se tice samog pisanja zalbe, tu bih takodjer molio malu pomoc/savjete. Nemam love za odvjetnika i napisati cu je sam. Samo sudjenje (kao i cijeli slucaj i presuda) je po meni bilo APSURDNO. U zalbi zelim traziti ukidanje presude, tj. omogucavanje PONOVNOG sudjenja jer je ovo bilo totalna debilana. Je li uopce moguce dobiti ponovno sudjenje i na kojim sve osnovama mogu to traziti? Naime, po mom misljenju je bilo hrpa propusta i policije i tuziteljstva i pogotovo sutkinje koji su svi bili vise na strani "ostecene osobe".

Jedan od primjera je da se meni sudilo zbog sadrzaja SMS poruke koju je netko namjerno krivo protumacio kao prijetnju i napravio cijelu izmisljenu pricu (bajku). Apsurdno je to da ta "ostecena" osoba je na sudu u svojstvu svjedoka i sama priznala da joj a) apsolutno NIKAD nisam prijetio niti ista slicno i b) za konkretnu SMS poruku je izjavila da ni ona sama "ne zna jel to prijetnje ili ne ali da MISLI DA JE NESTO NEGATIVNO". Kod ostatka izmisljene price (bajke) je na sudu rekla da i "dalje ostaje pri svemu sto je rekla", vjerojatno iz straha od posljedica laganja na sudu i tuziteljstvu (kazneno djelo lazne prijave).

Na sudu sam trazio da se priloze MOJI dokazi kao SMSovi iz mobitela, emailovi i chatovi no na taj prijedlog tuziteljstvo se zalilo da su "oni vec napravili uvid" no to je bila LAZ jer nitko nije mene niti pitao za SMS-ove u mom mobitelu, emailove itd., a kamoli da je napravio uvid u njih (vec su samo pogledali 1 SMS u mobitelu "ostecene osobe"). Sve sam to napomenuo (da je laz da su napravili), no i dalje se nije prihhvatilo. Naime, ti SMS-ovi dokazuju da je 99% price (bajke) "ostecene" osobe laz, pa i bacaju sasvim drugacije svjetlo na SMS koji je NETKO (ocito netko tko nema mozga) protumacio kao prijetnju. Stvar je u tome da je bila moja rijec protiv "ostecene" osobe, a po defaultu se vise vjeruje "ostecenom" tako da ja nisam nikako mogao dokazati da osoba laze osim tim da pokazem da je osoba opcenito lazljiva i da laze 99% tog u svojoj prici.

Takodjer, na moj pokusaj ispitivanja "ostecene osobe", sutkinja mi je vec nakon 2 pitanja zabranila ispitivanje (!?) i time mi onemogucila "unakrsnim ispitivanjem i dokazivanjem" dokazati kakva je ta osoba (dakle, karakter, da stalno laze, mulja itd., i opcenito a pogotovo u vezi ovog slucaja. Moj odvjetnik "po sluzbenoj duznosti" dok sam bio u pritvoru je bio poprilicno nekvalitetan jer je ispitivao neke svoje stvari, tj. nije se samnom nista prethodno dogovorio.

Poseban slucaj su neki svjedoci koji su trebali svjedociti MENI u korist, no kako su puno blizi s "ostecenom" osobom, lagali su hrpu stvari kako bi meni natovarili sto vise tog (dio da su lagali (podrzavali pricu "ostecene osobe") mogu dokazat gore navedenim SMSovima i emailovima, a dio njihovim medjusobno kontradiktornim izjavama na sto nitko nije obratio paznju (!)). Smijesno je i to sto je jedan dan prije svjedocenja "ostecena osoba" mobitelom pricala s tim svjedocima sto je jedan svjedok priznao sutkinji. Naime, svjedok je iznosio hrpu gluposti u vezi mene nakon cega ga je sutkinja pitala jel to on zna iz osobnog saznanja, na sto je svjedok izjavio da mu je to *dan ranije "ostecena" pricala na mobitel*! Nakon toga ga je sutkinja upozorila da ne smije govoriti takve stvari vec samo ono sto konkretno zna. No ono sto je ta osoba konkretno znala, iskrivljavala je i lagala. Najgluplje u svemu tome je sto sam JA te svjedoke zvao, a onda su isli totalno lagati.

Poslije sudjenja, par mjeseci sam se pokusao "privatno" dogovoriti s "ostecenom" osobom, objasnjavati joj da ukoliko ne prizna istinu (buduci da je djelo "prijetnje" kod nas doista debilno definirano - svaka budala moze za bilo sto reci da joj je to "izazvalo strah za svoj zivot", a isto tako moze i povuci to kad god hoce) da cu na eventualnom ponovnom sudu/zalbi pokazati sto je doista istina (i da ce ta "ostecena" osoba mozda nadrljati) te da cu je policiji prijaviti zbog lazne prijave i te svjedoke zbog laznog svjedocenja, no "ostecena" osoba odbija svaki pokusaj dijaloga i nekakvog razuma i uporno tvrdi da je u pravu, da je taj SMS bila prijetnja (makar je na sudu osoba izjavila da NE ZNA jel to prijetnja ili ne i makar mi je par dana prije prijave policiji rekla da ce mi namjerno smjestiti :), tj. ici lagati na policiju koji su sve to popusili (sto ja budala nisam vjerovao da je netko u stanju takvo nesto nekome napraviti).

Htio sam i traziti drugog odvjetnika jer s ovim nisam mogao osavariti nikakvu kvalitetnu suradnju, no cijeli proces i presuda su zavrseni u 2 brza rocista tako da nisam niti imao prilike.

Poseban slucaj je bila sutkinja koja mi je dala i vecu kaznu nego sto je tuziteljstvo trazilo pod nekakvim izgovorom da se "ocito nisam pokajao" jer sam se BRANIO na sudu. Sto je po meni totalni nonsens jer kako bih se kajao i molio sud za blazu kaznu itd. kad ne da sam nevin vec sam jos svjestan da mi je ostecena osoba namjerno smjestila. Jebe lud zbunjenog...

Ima toga jos mali milijun, prava mala sapunica, ali ovo je u nekakvim skracenim crtama..

3) Zanima me da li pri pisanju zalbe mogu objasniti cijeli slucaj i kontekst (svojim rijecima) ili se trebam drzati samo tih "tehnickih stvari" zbog kojih zelim pravo na novo sudjenje (npr. nedopustanje pokazivanja mojih protudokaza)? Ja bih najradje svojim rijecima opisao cijeli slucaj sto mi se na sudu nije dalo, tj. stalno me se prekidalo da se drzim samo dana kad je poslan SMS, a sto niti nije moglo dati prikaz cijelog slucaja + "ostecena" je razvila pricu (bajku) koja se proteze na razdoblje od 2 mjeseca (i time je izazvala simpatije/suosjecanje i policije i tuziteljstva i sutkinje).

4) Da li mogu priloziti dokaze u toj zalbi? Naime, imam SMS-ove, emailove, chatove i SLIKE koje dokazuju da je prica "ostecene" osobe sasvim suprotna. Ako mogu, da li slike mogu priloziti snimljene na CD-u jer ih ima poprilicno?

5) Kroz koliko se obicno dobije odgovor na zalbu? Pisanu presudu sam cekao 3 mjeseca nakon presude na sudu.

6) Kakve su mi mogucnosti nakon sto sud zaduzen za zalbu donese neko svoje rjesenje koje moze bit lose po mene? S obzirom na sve sto sam vidio, mogu opet ocekivati najgore.

Stvar je u tome da stvarno nisam nista kriv i da mi je potpuno smjesteno. Da znate kakav SMS je protumacen kao prijetnje, ne bi mogli vjerovati.. :S

Ispricavam se radi predugackog posta i hvala na savjetima :).

P.S. Da li je na neki nacin moguce dobiti malo vise od ovih 8 dana koliki je rok zalbe? Naime, presudu su preuzeli moji roditelji i tek sam je jucer vidio, a k svemu sam bolestan ko konj (nekakvu upalu pluca imam) i tesko mi se i koncentrirati i pisati na kompjuteru). Mislio sam da je rok za kaznene presude obicno 30 dana.

moril
15.09.2012., 20:13
Rok ne možeš produžiti, a on teče od dana kada si primio presudu (ili su je primili tvoji roditelji). U rok za žalbu ne računaju se dani vikenda niti praznici.

Vrlo je teško ovako dati savjet kako postaviti žalbu, kada nismo u potpunosti upoznati sa cijelim slučajem.

Ajde, ako nije problem, napiši sadržaj tog SMS-a pa da vidimo zbog kakve si to prijetnje osuđen. Vidim da si bio i u pritvoru radi toga, pa pretpostavljam da se ne radi o ničem benignom i da ta priča ima neku povijest, jer neće sudac olako strpati nekoga u pritvor.

Uglavnom, žaliti se možeš na povredu materijalnog prava i na povredu postupka, kao i na visinu kazne. Poželjno je da se u žalbi argumentirano osvrneš na ono na što se žališ, ali ne bi ti preporučio da žalbu pretrpavaš nekim za ovu presudu nebitnim prilozima (koje ti smatraš dokazima, poput CD-a sa slikama, jer ne vidim kako bi ti CD-ovi sa slikama pomogli da razuvjeriš sud da SMS koji si poslao nije bio prijetećeg smisla...)

Uglavnom, žalu bošalji u roku, inače će biti odbijena i sud ju neće uopće uzeti u razmatranje.

mariozg321
15.09.2012., 22:56
Rok ne možeš produžiti, a on teče od dana kada si primio presudu (ili su je primili tvoji roditelji). U rok za žalbu ne računaju se dani vikenda niti praznici.

Mozes li mi onda reci koji je konkretno zadnji dan za slanje, ako je primljeno u ponedjeljak? Neki mi govore da se racuna i nedjelja, neki da se nedjelja ne racuna, a neki mi pak kazu da se ne racuna ni dan kad sam primio presudu.

Vrlo je teško ovako dati savjet kako postaviti žalbu, kada nismo u potpunosti upoznati sa cijelim slučajem.

Cijeli slucaj ja prava sapunica. Radi se o jednoj ludjakinji u pravom smislu (lijecena na psihijatriji).

Ajde, ako nije problem, napiši sadržaj tog SMS-a pa da vidimo zbog kakve si to prijetnje osuđen. Vidim da si bio i u pritvoru radi toga, pa pretpostavljam da se ne radi o ničem benignom i da ta priča ima neku povijest, jer neće sudac olako strpati nekoga u pritvor.

Ne bi o detaljima jer je sve to "prljav ves" niti je bitno uostalom :). Ja znam i ta osoba zna da to nije bila nikakva prijetnja. Svi koji znaju za slucaj se smiju kad cuju o cemu se radi. Kad sam pitao policajce jesu li oni normalni, rekli su mi da oni nis ne mogu, da je kod prijetnji takva situacija, da je dovoljno da osoba kaze da je nesto prijetnja i da se zbog tog osjetila ugrozena. Mene je zeznulo to sto ja ta osoba napravila CIJELU HOROR pricu koju su joj popusili, pa su sve uzeli tako ozbiljno. U proslosti sam takodjer imao nekih sranja (sto je ta osoba znala i iskoristila) pa se sve naizgled poklopilo. Shvacam kako to zgleda u ocima nekog outsidera sa strane na prvi pogled, no da su se malo vise potrudili vidjelo bi se sto je istina.

Uglavnom, žaliti se možeš na povredu materijalnog prava i na povredu postupka, kao i na visinu kazne. Poželjno je da se u žalbi argumentirano osvrneš na ono na što se žališ, ali ne bi ti preporučio da žalbu pretrpavaš nekim za ovu presudu nebitnim prilozima (koje ti smatraš dokazima, poput CD-a sa slikama, jer ne vidim kako bi ti CD-ovi sa slikama pomogli da razuvjeriš sud da SMS koji si poslao nije bio prijetećeg smisla...)

Pa evo da jako ukratko objasnim. Ta osoba je policiji prodala pricu kako ju ja proganjam i sta sve ne 3-4 mjeseca (do mog odvodjenja u pritvor). Ta prica joj je prosla i na sudu jer se meni nije dalo pokazat da laze. Naime, po hrpi SMSova, nasih zajednickih slika itd. se vidi da smo bili u normalnoj vezi, a ne da je bilo rijec o ikakvom proganjaju. Zena je psycho slucaj, duga prica, a ja sam bio naivna budala koja je mislila da joj je to samo trenutna "epizoda". (da dodatno pojasnim: danas me otkanta, sutra me prijavi murji sto je totalno ludjacki).

Uglavnom, žalu bošalji u roku, inače će biti odbijena i sud ju neće uopće uzeti u razmatranje.

OK, samo me zanima jel mi zadnji dan PON, UTO ili SRI :). Stvarno svasta nalazim po Netu. Hvala na odgovoru.

kresimirn
16.09.2012., 05:39
@nikolina,
daj reci, jel to prvi put napao fizicki nekoga, recimo u zadnjih godinu dana ?
ne trebas se uopce brinuti za zatvor, nece ici....nego, meni se cini (ako je napao), da je to posljednji Last Cry, sad za objasnjavanje bi mi trebalo 2 stranice, ali, napravite, jedan psiholoski trik.
Vodite ga npr. u zoloski vrt, planinarenje, setnju, bilo sto, samo da se makne od sredine u kojoj je, ali to ne raditi jedan put, nego konstanto u razlicitim periodima, pa cete vidjeti reakciju ponasanja, ako bude bolje, samo nastavite, ako je gore, morao bi otici na trajniju "obradu".

zuba
16.09.2012., 06:14
Koji dan mi je zadnji za slanje ako sam presudu primio u ponedjeljak (10.09.2012.)?

11.09. -utorak, ti je prvi dan
18.09. -utorak do 24,00 h ti je zadnji rok

Katrin
16.09.2012., 08:03
Mozes li mi onda reci koji je konkretno zadnji dan za slanje, ako je primljeno u ponedjeljak? Neki mi govore da se racuna i nedjelja, neki da se nedjelja ne racuna, a neki mi pak kazu da se ne racuna ni dan kad sam primio presudu.


Rok ti se racuna od iduceg dana, dakle utorka. Nedjelja se racuna u rok.

mariozg321
16.09.2012., 14:41
Hvala zuba i Katrin :)

drvo i sjekira
18.09.2012., 09:16
Imam jedno pitanje. Protiv mene vođen je kazneni postupak i trenutno se nalazim u situaciji da sam izgubila spor, te je odvjetnik uložio žalbu. Tijekom ročišta druga strana je stvarno ogavno lagala, a na sudu se ispostavilo da sam ja bila u pravu, a "oni" su fakat lagali. Zanima me kako se izboriti za lažan iskaz, tj. pa ne može valjda oštećeni lagati k'o pas i nikom ništa? Spomenula sam to u nekoliko navrata i na sudu (kad se svašta ispostavilo, kako to obično biva) te odvjetniku, sutkinja je bila nezainteresirana, skupa s Državnim odvjetništvom, a odvjetnik je pomalo bezizražajan, tipa "sve će se riješiti", ali brate nitko ništa nije poduzeo :504:
Kako je to moguće? :mad:
S istima paralelno vodim i radni spor, a ondje umjesto mobbinga i prekovremenih sati, mi se vraćamo na kazneni postupak, a taj sam u međuvremenu izgubila i naravno da je situacija pomalo beznadna.
Dotične sam prijavljivala USKOK-u, ali isti on vraća me Državnom odvjetništvu koje je dignulo optužnicu protiv mene. lol
Tražila sam izuzeće sutkinje, ali me odvjetnik razuvjerio da to nije pametno. Inače, ta firma pere novce, početak svega možemo naći u postupku davne privatizacije, ukazivala sam na to i na ročištima, ali to se kao nikog ne tiče, a kad oštećenik laže i blati čovjeka, to se razmatra i o tome se razmišlja. Da li da se uhvatim tog lažnog iskaza i kako?? Unaprijed se zahvaljujem ako će mi netko odgovoriti. cerek

drot13
18.09.2012., 09:23
Izgubila si spor, ali se ispostavilo da si bila u pravu? Nije mi taj dio baš jasan.:misli:

Što se tiče davanja lažnog iskaza, možeš podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu.:top:

drvo i sjekira
18.09.2012., 13:31
Hvala na odgovoru! Da, malo je komplicirano za objašnjavati (imam zapravo tri spora: radni, kazneni i najnoviji je za iznudu, oni su pokrenuli kazneni, ja druga dva), ali ja jesam prekršila zakon i priznala sam na sudu krivnju jer kriva jesam, ali želim da ja platim za svoje, a "oni" za svoje. Nemam ništa protiv pravde, ali pravda se ne može valjda tumačiti na način da se sve slomi na mojoj kičmi. I odgovarala sam za najmanje 5 stvari, ali uslijed dokaza itd. ispostavilo se da su me bez veze optužili, a čitavo vrijeme čitava optužba bazirana je na laganju i izvrtanju. Uplela se bila i policija, bilo je svega, a na ispitivanju u policijskoj postaji inspektor ima rokovnik firme protiv koje se borim :504:
Inače, suđenje je bilo totalna farsa, prvi odvjetnik otkazao mi je punomoć usred ročišta, totalno me osramotio ( i došao je pijan na sud ), a jedan jedini put kad sam protestirala, sutkinja je zvala pravosudnog policajca da me obuzda i izbacila me iz sudnice, a da ne kažem da je odvjetnik oštećenog kopao nos na ročištima i uopće nije pratio moje prepričavanje i moj iskaz, čak kad mi je postavio reda radi neka pitanja (odgovor na ista zbio se recimo pet minuta ranije u iskazu) sutkinja ga je popravljala, a zapisničarka se ironično smješkala. Da ne kažem da je taj isti odvjetnik na prvo ročište došao u sandalama kao da ide na plažu, bez kemijske i nekakvog papira, totalna prepotencija. Inače, tu ekipu nitko nikad nije dobro nagazio,premda sporove itekako gube, ali to traje po 10-tak godina, jer znam dvije žene kojima je čak bilo gore nego meni u ovom trenutku, a pobijedile su na kraju balade, ali su se i namijenjale odvjetnika.
Ovaj drugi odvjetnik se prilično potrudio, koliko je mogao, imala sam s njim samo jedno ročište i nakon toga je bila nakon dva mjeseca donesena presuda da sam kriva. Moram reći i da sam u međuvremenu imala tešku prometnu nesreću, tako da nisam stvari dovoljno stiskala, nisam tjerala i forsirala.
Nakon presude, objašnjenje odvjetnika bilo je da smo sutkinja i ja "krivo startale"... Što reći???? Koju posluku porati? Inače, vezano za prometnu, taj isti odvjetnik stvar je odradio apsolutno savršeno, da bi riječ rekla, ali vidim da tu nema sreće dok ne uzmem stvari u svoje ruke.
Ništa, krenut ću opet od Državnog. Hvala još jednom.

drvo i sjekira
05.10.2012., 18:17
Evo samo da se javim: uspjeli smo se izvansudski nagoditi. Čak bih rekla i da sam zadovoljna, nije klasični win-win, ali dobro je :)

forumas52
14.10.2012., 10:09
Ovako, stvar je sljedeca:

Jutros mi dva gospodina policajca pokucaju na vrata da provjere da li stanujem na toj adresi jer ce mi uskoro postom doci poziv na sud u svojstvu svjedoka.

Posto meni ne pada na pamet nikakva situacija gdje bi mogao biti svjedok zanima me da li se moze to negdje provjerit, mogu li negdje dobiti informaciju povodom cega svjedocim?

Kuzerica
14.10.2012., 11:34
mozes kad dodjes tamo :D

u pozivu ti treba pisati ko je okrivljenik
sjeti se jesi li radio negdje kad je bila neka pljacka ili tako nesto.moze bit i prije par godina
ili si bio svjedok neke tuce,prometne...
to se i meni dogodilo

drot13
14.10.2012., 13:08
... Posto meni ne pada na pamet nikakva situacija gdje bi mogao biti svjedok zanima me da li se moze to negdje provjerit, mogu li negdje dobiti informaciju povodom cega svjedocim?

Policajci su ti mogli ostaviti broj spisa i ime suca, a ako nisu, možeš nazvati/otići u postaju i provjeriti. Tada nazoveš sud i pitaš o čemu se točno radi. Isto tako, kao što Kuzerica kaže, možeš pričekati poziv pa će ti možda biti jasnije kad vidiš ime okrivljenika, a možeš i tada nazvati sud jer ćeš na pozivu imati i broj spisa. Inače je relativno normalan postupak da se provjere adrese svjedoka prije slanja poziva, pogotovo ako je već bilo problema sa nekim svjedocima.:top:

forumas52
14.10.2012., 22:59
Policajci su ti mogli ostaviti broj spisa i ime suca, a ako nisu, možeš nazvati/otići u postaju i provjeriti. Tada nazoveš sud i pitaš o čemu se točno radi. Isto tako, kao što Kuzerica kaže, možeš pričekati poziv pa će ti možda biti jasnije kad vidiš ime okrivljenika, a možeš i tada nazvati sud jer ćeš na pozivu imati i broj spisa. Inače je relativno normalan postupak da se provjere adrese svjedoka prije slanja poziva, pogotovo ako je već bilo problema sa nekim svjedocima.:top:

Hvala na savjetu, ali ako ne zamjeras ugnjavit cu te jos s par pitanja, posto nemam nikakvih iskustava s policijom i sudovima :)

Znaci prvo zovem policiju, da li da zovem glavnu, tj. da zovem Heinzelovu, ili lokalnu postaju, na Crnomercu?

I u koji sud da zovem? Neki glavni ili?

Stvarno nemam pojma kako to ide :)

Hvala

drot13
15.10.2012., 07:17
Ako ne znaš koji sud i koji je broj spisa, zoveš postaju koja je bila na provjeri - ako si s Črnomerca, zoveš II. PP Črnomerec-Susedgrad. Tete na urudžbenom će ti provjeriti i reći koji sud, koji sudac/sutkinja i broj spisa (možda ćeš morati doći osobno, to nisam siguran), pa nazoveš sud i pitaš tog suca/sutkinju o čemu se radi.:top:

dejan18
01.11.2012., 09:23
pozz ekipa zanimam me jedno pitanje dali protupravno oduzimanje slobode i otmica mogu doci u zastaru? hvala lp

drot13
01.11.2012., 09:26
Mogu. Nađeš ta kaznena djela u Kaznenom zakonu, a nađeš i odredbe o zastari, pa izračunaš.:top:

melanny2011
12.11.2012., 19:57
imam jedno pitanje,pa bih vas molila odgovor....sestra i suprug zive u obiteljskoj kuci i maltretira ih njegov otac...on je alkoholicar koji je neuracunljiv i agresivan kad popije,a to je svakodnevno...jednoga dana sestrin suprug izasao je u dvoriste sa djetetom od godinu dana drzeci ga u rukama...posvadao se sa ocem i ovaj ga je napao zeljeznom sipkom po ledima dok je imao dijete u rukama...da njezin suprug nije sakrio dijete ledima,otac bi ga vjerovatno udario sipkom...sestra je sve to vidjela sa terase...kad je suprug predao sestri dijete,vrati se kod oca i htio s njim razgovarati,ali ga je ovaj u svom ludilu napao nozem...sestrin suprug pokusao mu je izbiti noz iz ruku,ali ga je otac porezao dva puta...sestrin suprug ga je udario po licu dva puta...naguravali su se i onda je dosla sestra koja je vidjevsi noz u njegovim rukama pocela vristati i tako je sve zavrsilo...sestrin suprug je isao na hitnu,dobio je ozljedni list,ima dvije porezotine od 2 cm po ruci i udarce od sipke po ledima...otac je zadobio teze ozljede po licu i sad se spominju tri napuknuta rebra,ali sestrin suprug kaze da je to dobio vjerovatno od naguravanja,kako je pao ili provaljivao vrata...uglavnom,obojica su otisla na hitnu i policiju...policija je podigla tuzbu protiv sestrinog supruga i predala ga na drzvano odvjetnistvo...protiv oca koji je sve zapoceo i skoro dijete udario zeljeznom sipkom se ne vodi nikakv postupak niti je predan na sud...nakon dva mjeseca sestrin suprug je dobio poziv od odvjetnistva da dode u policiju dati iskaz jos jednom...snimili su ga kamerom...sestra koja je svjedok,nije uopce pozvana na razgovor...optuzuju ga da je nanio teske tjelesne ozljede...
E,sad me zanima,zbog cega policija nije provela nikakav postupak protiv oca koji je zapoceo svadu,napao sestrinog supruga nozem i napo dijete zeljeznom sipkom?Na policiji su rekli da se obrate drzavnom odvjetnistvu...sad nas zanima zbog cega je samo sestrin suprug kriv i zbog cega se ne vodi nikakav postupak protiv oca koji je alkoholicar,ne prica s nijednim susjedom,maltretira i njih i sve oko sebe,vec je bio nekoliko puta na sudu i vec je posegao noz na jednog radnika...zanima nas kakvu kaznu bi mogao dobiti sestrin suprug i da li bi trebao uzeti odvjetnika?Hvala...

sivkić
13.11.2012., 07:42
Postoji nekoliko članak vezano za tjelesne ozljede a kazne su od novčane do kazne zatvora (ovisno kako je DO okvalificiralo ozljede).Kako suprug nije zadobio teške ozljede možda je policija protiv oca podnijela prijavu po zakonu o zaštiti nasilja u obitelji.Trebali su obojicu alkotestirat,stavit u prostoriju za zadržavanje i ujutro privest sucu za prekršaje.Sestru će kao svjedoka pozvat na sudu.

melanny2011
13.11.2012., 11:33
Obojica su puhala,otac je imao alkohola,naravno,jer je svaki dan pijan..da li je moguca kazna zatora i da li da uloze zalbu na policiju unutarnjoj kontroli,jer policija nigdje ne spominje oca,ni da je prti poceo,ni da je napao dijete..da li da uzmu odvjetnika?hvala

sivkić
13.11.2012., 11:46
Ako su samo napukla rebra mislim da neće bit zatvora.Stvar je na sudu a tamo se stvari prilikom rasprave mogu i mjenjat odnosno da DO izmjeni optužbu na manje kd.
Ne znam što je policija odradila u svezi slučaja ali možete opisat cijeli slučaj te od MUP-a zatražit da se očituje da li su službenici ispravno postupili.Što prije to bolje.

melanny2011
13.11.2012., 13:19
Bili su na razgovoru na MUPU,treba napisati zalbu da se sprovede unutarnja kontrola..ne zele tuzit policiju,jer se s njima ne izade na kraj,ali policija je kriva,jer nisu prijavili oca za napad na sina i unuka..njihovo je da naprave prijavu,a ne donose zakljucke tko je kriv..to je posao suda..koliko ce se to sve otegnuti?hvala

sivkić
13.11.2012., 18:10
Neće oni nikoga tužit niti moraju podnosit kakve tužbe ili ići na sud.To je unutarnja stvar MUP-koji će utvrdit zakonitost i postupanje.To i sami rade svojima bez obzira na žalbe i pritužbe.

Tko će znat sa zatrpanosti svega i svačega.

snakebite
15.11.2012., 17:36
Trebala bih podnesti optužnicu Državnom odvjetništvu u Rijeci no nisam upoznata s postupcima, pa sam tako prošli tjedan osobno došla u navedenu instituciju s namjerom podizanja optužnice protiv određenih osoba zbog falsificiranja isprave (računa) te pokušaja podmićivanja za šutnju u vezi navedene stvari. Bilo mi je rečeno kako se stranke primaju utorkom, ali se prijave mogu podnesti i pismenim putem. Zbog obaveza utorkom, ja ne mogu prisustvovati usmenom iznošenju. Zanima me na koji način i gdje se ''predaju'' optužnice pismenim putem te kako prilažem dokaze i da li imaju isti učinak kao i usmene. Jer koliko sam skužila iz konteksta sa zaposlenikom, bolje prolaze usmene nego li pismene optužnice (?). Na stranicama Državnog odjetništva naišla sam samo na primjer kaznene prijave, ali ne i daljni proces.
Bila bih zahvalna kada bi mi netko znao odgovoriti na pitanja i pomći mi ili ako možda imate u iskustva u podizanju optužnica na isti ili slični događaj da mi ukažete na uspješnost.

sivkić
16.11.2012., 08:23
Kada zaprime prijavu istu će proučit da li ima elemanata kaznenog djela te ako ima dalje će poduzimat istragu.
kako ćeš napisat objašnjeno je u "Uobičajena forma i sadržaj kaznene prijave".
http://www.dorh.hr/Default.aspx?sec=616

Možeš bilo kojim oblikom pisanja.

Katrin
16.11.2012., 09:11
Trebala bih podnesti optužnicu Državnom odvjetništvu
Ne podnosiš ti optužnicu, nju će sastavit DO u slučaju da temeljem tvoje prijave ustanove da za to ima osnove.

snakebite
16.11.2012., 16:24
Ne podnosiš ti optužnicu, nju će sastavit DO u slučaju da temeljem tvoje prijave ustanove da za to ima osnove.

Jasno, ali na temelju čega će DO sastaviti išta. Zato sam i pitala, kojim putem i kako ću ja njima dostaviti temelj (objašnjenje i dokaze) za potencijalnu optužnicu?

sivkić
16.11.2012., 16:31
Na temelju te tvoje prijave da je počinjeno kazneno djelo (po tvojem mišljenju).Poštom,usmeno ili mailom dostavljaš, opisano kao na linku koji sam ti prije dao.

Katrin
16.11.2012., 16:48
Jasno, ali na temelju čega će DO sastaviti išta. Zato sam i pitala, kojim putem i kako ću ja njima dostaviti temelj (objašnjenje i dokaze) za potencijalnu optužnicu?

Na temelju tvoje prijave, napisala sam gore.

snakebite
16.11.2012., 17:04
Ja vas razumijem :) samo je moje pitanje možda bilo krivo postavljeno; nisam našla nikakav konkretni kontakt (e-mail ili adresu nadležnog DO u koji ''dostavljam'' prijavnicu).
Da li smatrate da pismena prijava ''ima manju vrijednost''? Kao što sam napisala - to sam jasno razumjela iz konteksta, odnosno iz razgovora sa zaposlenikom u DO. :confused:
Nadam se da nisam toliko glupa kao što se osjećam. :504:

sivkić
16.11.2012., 17:15
Ista je vrijednost.Samo mora bit opširno jer je uvijek lakše doći do podataka ako se zaprima prijava usmeno.
Tu ti je kontakt.
http://www.dorh.hr/Default.aspx?sec=560
Ovo je malo skraćeno a bit je na boldanom.

ZAPISNIK
O ZAPRIMANJU KAZNENE PRIJAVE

Prijavitelj izjavljuje:

(Popis i opis ukradenih predmeta)*

(Sumnja o počinitelju i sudionicima)**

Dokaz)***

Podnositelj prijave Zapisničar

___________ _ ____________ __________________________
* Pojedinačno i detaljno opisati svaki predmet koji je ukraden
** Posebno označiti je li prijavitelj sa sigurnošću tvrdio i na osnovi čega, ili mu se samo čini vjerojatnim tko je počinitelj ili sudionik, osobni podaci ili osobni opis i drugi podaci o počinitelju odnosno krugu osoba iz kojeg su počinitelj ili sudionici.
*** Kod materijalnih dokaza navesti predmet i tragove, a kod svjedoka njihove osobne podatke.

snakebite
16.11.2012., 17:22
zahvaljujem :mig:

sivkić
16.11.2012., 17:43
Kod pisanja drži se ovih pitanja da ti bude lakše i poslije razumljivije
http://policajac.blogspot.com/2009/04/zlatna-pitanja-kriminalistike.html

snakebite
16.11.2012., 21:58
Kod pisanja drži se ovih pitanja da ti bude lakše i poslije razumljivije
http://policajac.blogspot.com/2009/04/zlatna-pitanja-kriminalistike.html

Hvala, sastavila sam tako da ne bude preosobno, a opet da sve činjenice i cijeli postupak bude dovoljno jasan i detaljan. Poslati ću preporučeno poštom. Kada pošaljem preostaje mi samo da se nadam da će uspijeti. :raspa:

piđo
22.11.2012., 20:04
dobro vecer muž ni je danas dobio poziv da se javi u pp da je osumljicenik po kaznenom zakonu članak 300 st 1 jel možda neko zna nešto o tom clanku.
unaprijed hvala

sivkić
23.11.2012., 09:51
Neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela

Članak 300.

(1) Tko zna da je počinjeno teško kazneno djelo pa to ne prijavi iako zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno ili znatno olakšano otkrivanje djela ili počinitelja, a za to djelo je zakonom propisana kazna dugotrajnog zatvora,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Mirvien
29.11.2012., 15:27
Molim vas za savjet. Ovako oca su mi jucer odveli n ispitivanje u policijsku postaju zbog pocinjenja kaznenog djela krada i teska krada. Nakon dva dana porovedena u PP, i mnogobrojni pokušaja moje majke i odvjetnice nismo mogli doci do njega da saznamo o cemu se radi, oni dolaze u moju kuci rade premetacinu i nisu nasli nista. Na pitanje moje majke što je napravio oni njoj cinično odgovaraju da ce se iznenadit. Tad smo i vidjeli oca koji je bio u vidno iscrpljenom stanju i rekao nam je da je noc proveo u bolnici na infuziji. E sad dolazi ono najgore, moj otac im je sve priznao samo da ga puste jer su se prijetili ne znam s cime sve ne. Sve je snimljeno u onaj izjavi na DVD-u, tocno se vidi da on cita s nekih papira. Oni protiv mog oca podnose posebno izvjesce ODO. Moje pitanje je dal ima osnove da se ospori taj video iskaz jer ocito je da nemaju ni jedan dokaz da je to moji otac ucino vec samo indicije s cime su ga mrcvarili dva dana na ispitivanju.

drot13
30.11.2012., 08:45
Obzirom da je punoljetan, nikome se neće davati podatci o tome zašto je priveden i u kojoj je fazi postupka, tj. davat će se samo općenite informacije. Što se tiče odvjetnika, postupak je takav da mu je ponuđen više puta i svaki put potpisuje da je upoznat s pravima i da ga odbija, tako da nema smisla angažiranje od strane treće osobe. Što se tiče povlačenja izjave, slobodan je to učiniti, a sud će odlučiti koliko je to vjerodostojno. Što se tiče samih dokaza, moraju biti ipak malo konkretniji da bi se osobu držalo 2 dana u postupanju.:ne zna:

JohnDoe-25
30.11.2012., 10:50
Što je s onih 24 h? Nije li policiji osobu dopušteno zadržati samo 24 h, a poslije toga mora ići ilu u pritvor ili ju se mora pustiti? Znači policija ako smatra da ima dokaze, može osobu držati i tjedan dana?

drot13
30.11.2012., 11:12
Ne, nego se nakon 24 sata može tražiti produženje još 24 sata. Zahtjev mora biti konkretno i jako jako dobro obrazložen i to se radi smo iznimno. Sad ovako iz glave, ne sjećam se kad smo zadnji put dobili produženje.:misli:

JohnDoe-25
30.11.2012., 11:19
I onda je kraj ili svakih 24 h može tražiti još 24 h? Od koga se traži, od suda? A što je onda pritvor? Kad on nastupa? Je li to isto što i istražni zatvor?

drot13
30.11.2012., 11:44
Da malo skratim, policija te uhiti i može zadržati 24 sata (osobu protiv koje izvršava dovedbeni nalog te rješenje o pritvoru ili istražnom zatvoru; osobu za koju postoje osnove sumnje da je počinila kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti, za koje je propisana kazna zatvora tri ili više godina, kad postoji neki od razloga za određivanje istražnog zatvora; osobu zatečenu u kaznenom djelu za koje se progoni po službenoj dužnosti).

Državni odvjetnik ti može odrediti pritvor, što je zadržavanje još 24 sata (ukupno 48 sati), ali samo za kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora od 3 godine ili teža, a postoje neki od razloga za izricanje istražnog zatvora (radi utvrđivanja istovjetnosti, provjere alibija te prikupljanja podataka o dokazima).

Sudac istrage taj pritvor može produžiti za još 48 sati, ali samo za kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora od 12 godina ili teža

Istražni zatvor određuje sud (do podnošenja optužnice - sudac istrage; a nakon podnošenja optužnice - optužno vijeće) u slučajevima kada je osoba u bijegu ili osobite okolnosti upućuju na opasnost da će pobjeći (krije se, ne može se utvrditi njezina istovjetnost i slično); osobite okolnosti upućuju na opasnost da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike ili prikrivače; osobite okolnosti upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo, ili da će počiniti teže kazneno djelo za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu, kojim prijeti; je istražni zatvor nužan radi neometanog odvijanja postupka zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora; okrivljenik koji je uredno pozvan izbjegava doći na raspravu.


Ovo je bilo c/p iz zakona, a što se tiče prakse, većina uhićenih bude puštena unutar par sati. Ne sjećam se kada smo zadnji put dobili produženje ili istražni zatvor (u mojoj postaji).:top:

zuba
30.11.2012., 12:51
Što je s onih 24 h? Nije li policiji osobu dopušteno zadržati samo 24 h, a poslije toga mora ići ilu u pritvor ili ju se mora pustiti? Znači policija ako smatra da ima dokaze, može osobu držati i tjedan dana?

u roku 24 h od uhicenja, uhicena osoba mora biti predana pritvorskom nadzorniku ili pustena na slobodu.
u roku od 16 h od trenutka dovodjenja pritvorskom nadzorniku, uhicena osoba mora biti ispitana (to bi bilo ovo snimanje i dvd sto se u postu spominje)
da li ce nakon ispitivanja ici na slobodu ili u istrazni zatvor, odlucuje DO
ako ide van, Do izdaje nalog pritvorskom nadzorniku za pustanjem
ako ce ici istrazni zatvor, uhicenik se zadrzava u pritvorskoj jedinici do rocista za odredjivanje istraznog zatvora od strane suca istrage, a prijedlog za istrazni zatvor stavlja DO

ovo sto gore pise i pita mirvien, koliko imam iskustva iz prakse, ne stoji..
nema sanse da se negdje pogrijesilo, jer sve se snima i sve se "debelo" dokumentira..svaki korak prati odgovarajuca dokumentacija i uhicenik je upoznat od starta sa svim svojim pravima..
ono sto ja iz njezinog posta vidim i sto je mozda bilo "u igri" jeste taj ocev boravak u bolnici na infuziji, jer to vrijeme provedeno tamo, ne znam kako je policija rijesila, ukoliko ga je prije toga uhitila a on zavrsi u bolnici.. ali, ni to nije nerjesivo, takvih situacija ima, pa sve skupa koliko ja vidim, bilo je ok sto se tice zakonitosti postupanja u pogledu vremena..
ovo oko kontakata - supruga, odvjetnica - nema sanse da supruga ili bilo tko od obitelji ili treca osoba, kontaktira s njim osobno u to vrijeme, a odvjetnica - da, ukoliko je nju on izricito trazio ( s obzirom na kaznena djela, kradja i teska kradja) mogao je biti ispitan i bez odvjetnika..
postoji jos mogucnost, a to je da je DO odredio pritvor, jer vidim da je isla pretraga doma..

i da skratim, mirvienin post je neprecizan i na njega se moze ponuditi vise mogucnosti kao odgovor...

drot13
30.11.2012., 13:10
... uhicenik je upoznat od starta sa svim svojim pravima...

Samo da napomenem da se upoznaje s pravima na početku, ali i nekoliko puta tijekom postupka, tj. na početku svake posebne radnje.:top:

zuba
30.11.2012., 13:26
ma i mislila sam na vas start...
a o tim poukama i pravima bolje da sutim..
dobiju pouku o pravima " za svaki udah i izdah " ... :-)
i tako sve do presude..

Mirvien
30.11.2012., 14:06
ok hvala na odgovorima. slijed dogadaja: 6h ujutro odveden na ispitivanje i zadrzan u postaji sve do 20h kad su ga uhitili, u 22:30h zavrsi u bolnici na infuziji, u 14h iduci dan snimljen taj dvd, oko 16h izvrsena pretraga kuce, pusten oko 20h. sad me zanima pravno gledano posto nije bilo propusta u vremenu dal postoje snimke ispitivanja, i dal je moguce na sudu pobit taj dvd ko dokaz i koliko je to vjerovatno u praksi. hvala

zuba
30.11.2012., 20:54
Sve je snimljeno u onaj izjavi na DVD-u, tocno se vidi da on cita s nekih papira.

... sad me zanima pravno gledano dal postoje snimke ispitivanja,

malo si kontradiktorna..kazes da je sve snimljeno, da se tocno vidi da on cita, pa po tome ispada da si ti gledala taj dvd??? a onda pitas da li postoje snimke ispitivanja..
o cemu je rijec?
inace, kada zavrsi ispitivanje prave se 3 dvd-a.. jedan se pecati, svi prisutni potpisuju kovertu u koju se stavlja dvd i taj se salje sucu istrage na cuvanje...drugi dobije okrivljenik, a treci DO..

i dal je moguce na sudu pobit taj dvd ko dokaz i koliko je to vjerovatno u praksi.

gledaj, radnja ispitivanja se snima..okrivljenik se upoznaje sa svim svojim pravima, on potpise da je primio sve pouke i tek onda se prelazi na ispitivanje vezano za kazneno djelo.. cijelo vrijeme je ukljucena kamera i pokrivene su osobe koje sudjeluju, tako da nema nesto da se izgovori a ne cuje, da se telefonira, napusta prostorija, i sto vec..
za odgovoriti da li su ucinjene neke nezakonitosti pri ispitivanju, pa da se onda osporava valjanost ove dokazne radnje, morala bih vidjeti dvd..
u praksi, do sada nisam cula za primjer da je dvd sa snimkom ispitivanja izdvojen kao dokaz...

pitanje: gdje je bilo ovo ispitivanje uz snimanje? u policiji ili u DO?

ema051beba
06.02.2013., 15:07
Molim malu pomoc...decko mi je 2011 dobio presudu na 10 mjeseci zatvora zbog prijetnje...iako je drzavno odvjetnistvo trazilo uvjetnu...Na tu presudu smo ulozili zalbu...u 10. mjesecu 2012.g. je vijece sudaca razmatralo tu zalbu...pa mene zanima kad cemo dobiti odgovor od njih,proslo je vise od 3 mjeseca,da li je to normalno.. znam da imaju rok odgovoriti u roku 3 mjeseca ako je optuzenik u zatvoru ali nigdje nisam mogla naci koliki je rok i ako ga uopce ima kada je osoba na slobodi...molim pomoc ako tko zna i unaprijed se zahvaljujem...

ema051beba
13.02.2013., 10:24
sta nitko ne zna?

Galinica
15.02.2013., 18:39
Svakako bi dobro bilo uzeti odvjetnika,naročito kod ovakvih slučajeva.

sivkić
16.02.2013., 10:30
...pa mene zanima kad cemo dobiti odgovor od njih,proslo je vise od 3 mjeseca,da li je to normalno.. znam da imaju rok odgovoriti u roku 3 mjeseca ako je optuzenik u zatvoru ali nigdje nisam mogla naci koliki je rok i ako ga uopce ima kada je osoba na slobodi...molim pomoc ako tko zna i unaprijed se zahvaljujem...
Ako je osoba u istražnom zatvoru u roku 3 mjeseca drugotupanjski sud dužan je sve spise dostavit prvostupanjskom.
Bit će riješeno kad stignete na red.

vudu7
21.02.2013., 20:15
Molim za pomoć!
Oduzeti su mi vozilo golf 3 stranih reg oznaka koje nije na meni, ali imam sve uredne papire, i mobilni telefon, u djelu drumsko razbojnistvo. U djelu smo ucestvovala cetvorica, te ja sam bio samo vozac nisam direktno ucestvovao u djelu. To se desilo prije 4 mjeseca i jos nije bilo sudjenje. Sad je pitanje da li ce mi ti predmeti biti vraceni ili ne, i da li bih trebao uloziti neku zalbu, neko kaze da neko ne. Interesuje me takodje da li postoji neki rok za zalbu.

MarkoMiljanov
22.02.2013., 02:45
Situacija iz vama susjedne države :

policija zatvori dvojicu i zaplijeni gomilu novca droge i nelegalnog oružja, tužilac ih isti dan pusti doma zbog "nedostatka dokaza"

http://www.cdm.me/drustvo/hronika/skerovici-pusteni-na-slobodu

drot13
22.02.2013., 08:40
... Sad je pitanje da li ce mi ti predmeti biti vraceni ili ne, i da li bih trebao uloziti neku zalbu, neko kaze da neko ne...

Vjerojatno ti je auto oduzet i radi carinskog prekršaja (ovako napamet), tako da je moguće da ti niti neće biti vraćen. Imaš li odvjetnika, obzirom na sve što ti se stavlja na teret?:misli:


Situacija iz vama susjedne države :
policija zatvori dvojicu i zaplijeni gomilu novca droge i nelegalnog oružja, tužilac ih isti dan pusti doma zbog "nedostatka dokaza"
http://www.cdm.me/drustvo/hronika/skerovici-pusteni-na-slobodu

Obzirom da je članak dosta štur, teško da je moguće nešto više komentirati. Možemo se zgražati, lamentirati i sl., ali dok ne znamo nešto konkretnije, ne možemo znati o čemu se točno radi.:ne zna:

MarkoMiljanov
22.02.2013., 19:46
pa eto uhapsili su par narkodilera i našli im droge oružja i gomilu novca, tužilac ih isti dan pusti zbog "nedostatka validnih dokaza" policija za inat tužiocu ih opet zatvori isto veče nakon čega im drugi tužilac odredi pritvor od 48h

današnji epilog : http://www.vijesti.me/vijesti/skerovicima-odredeno-zadrzavanje-48-sati-clanak-114899

treći tužilac ih opet pušta(?!) jer se najednom pojavio treći lik koji je došao u sud i rekao da je to njegova droga.. (tj. neko iz ove kriminalne grupe mu je vjerovatno platio da robija umjesto njih)

ko zna, možda ih policija opet uhapsi večeras..sapunica se nastavlja

dolci
07.04.2013., 13:27
pozdrav. pozvana sam na sud kao oštećenik. s obzirom da tada imam kolokvij na faksu zanima me dali bi mogla tražiti odgodu? ako da, kako? i koliko traje suđenje? postoje li šanse da me puste nakon što dam iskaz ili moram biti do kraja?

drot13
07.04.2013., 17:40
Moguće su svakakve kombinacije - da traje dugo ili kratko, da budeš odmah gotova ili moraš čekati kraj... Uglavnom, teško je predvidjeti, tako da je najbolje da nazoveš sutkinju/suca koji ti je poslao poziv i vidiš iz prve ruke.:top:

spejs kauboj
13.07.2013., 09:33
Ne znam jesamli na pravoj temi, no zanima me, ako je nekome Županijski sud odredio pritvor od mjesec dana u istražnom zatvoru , jeli moguće da ta osoba izađe ranije? Ili se čeka baš taj datum i odluka suca?

drot13
15.07.2013., 17:51
Moguće je i ranije ako se steknu uvjeti, ali uz odluku suda.:top:

Posejdona
11.09.2013., 22:41
Pozdrav, mene zanima da li osoba ima pravo na imovinsko-pravni zahtjev ako se ne vodi kao oštećenik i da li su oštećenici samo osobe koje su dale iskaz sudu tj tko se sve službeno vodi kao oštećenik? Unaprijed hvala :)

jolie 2
13.09.2013., 13:16
ako je osoba bila zadržana u istražnom zatvoru radi sumnje da će pobjeć u drugu državu, a ipak je puštena iz zatvora te se do početka suđenja mora javljat u policijsku postaju, dali su toj osobi oduzet pasoš i osobna? tj. kakva su pravila sa zemljama EU? smije li tamo ići ili ne smije napuštat državu?

nATKA
19.09.2013., 13:08
Postovanje! Da li postoji apsolutna zastara za krivicno djelo pronevjere?

sivkić
19.09.2013., 13:36
Dakako.Ovisno o kojem stavku člamka 233 se radi zastara je od 6-20 godina.
Čl.81 st.1 kaznenog zakona.
http://www.zakon.hr/z/98/Kazneni-zakon

A ako te osude u tome vremenu zastara izvršenja kaznene sankcije je opisana u čl.83 st.1 istog zakona.

nATKA
25.09.2013., 10:57
Dobar dan! Ucinjeno je kazneno djelo prijevare 2008, pravomocna presuda je od 28.9.2010. Zastara tece od ucinjenog kaznenog djela ili od pravomocne presude? Pravomocno je osoba osudjena na 6 mjeseci zatvora. Po cl.21 KZ, zastara za kazneno djelo je 2 godine za kaznu zatvora do 1 godine. Po tome ispada da je kazneno djelo debelo u zastari. Kako se pise prijedlog za zastaru te gdje se treba predati? Hvala!

sivkić
26.09.2013., 07:46
A čl.384 KZ-a (novog)?

nATKA
26.09.2013., 12:05
A čl.384 KZ-a (novog)?

Ako je osoba osudjena prije 2013.za tu osobu vrijedi stari zkon koji je u momentu presude bio na snazi, zar ne?

Carići
22.10.2013., 14:31
Pozdrav, protiv mene je podignut kazneni postupak za izazivenje prometne nesreće sa teškim tjelesnim ozljedama (čl. 227 stavak 1. i 2. ) Izlazeći iz svog dvorišta u rikverc (ne mogu se okrenut u dvorištu kad su u njemu 2 auta, a ne mogu u rikverc ulazit u dvorište jer je ulaz na samom izlazu iz dugačkog i brzog zavoja...po tom pitanju ne znam šta ubuduće napravit) oduzela sam prednost motoru koji me je udario u zadnji kraj mog auta (ja sam se već poravnala na svojoj traci). On se žalio samo na bolove u koljenu i kad je došla hitna on je sam ušao u nju. Policija je napravila zapisnik i sve poslikala, alkohol 0,0 i kod mene i kod njega (tako su mi rekli), trag kočenja 20 metara, ograničenje 60 km/h (išao je sigurno više, ali ne preko 100). Ja sam pogledala prvo na njegovu stranu i nije bilo nikoga (tada kada sam pogledala), onda na drugu stranu (jer je brzi a nepregledan zavoj sa te strane pa uvijek tu pogledam zadnje) i krenula van. Tad je došlo do udarca...on je već dosta smanjio brzinu, tako da nisam ni skužila šta se dogodilo dok nisam izašla van i iza auta vidjela motor i čovjeka u grabi. Na sreću kak je moglo biti još je dobro i prošlo. Kroz par dana sam zvala čovjeka da pitam kako je i da mu se ispričam...rekao mi je da mu je pukao stražnji križni ligament na koljenu i da će morat na operaciju ( u mom pozivu piše da je dobio iščašenje lijevog koljena...a to nije isto). Sve ostalo je ok.
Dobila sam obavijest od policije da pokreču kazneni postupak i sad mi je došao poziv na sud. S obzirom da planiram priznat krivnju jer i jesam kriva i to što ga stvarno nisam vidjela ne umanjuje moju krivnju zanima me dali da uzmem odvjetnika ili da odem sama na sud? Ako idem sama imam li ja pravo uvida u spise tek kad dođem na zakazani dan ili mogu otići par dana prije po njih? I općenito dali ima itko kakav savjet...Koliko bi me uopće otprilike koštao odvjetnik za tako nešto? Gledala sam njihove cjenike, ali ne znam šta sve takav postupak uključuje. Nikad nisam imala nikakav prekršaj, vozim već 13 godina, uvijek sam oprezna, ne divljam i baš mi je strašno ovo što se dogodilo. Hvala unaprijed.

blackjackhr
22.10.2013., 21:13
Poštovani, imam jedan čudan i meni nov problem s poštarom, a za koji sam saznao tek danas jer nisam bio u kontaktu s roditeljima. Prije 6-7 dana poštar je na kućnu adresu (na kojoj sam i ja prijavljen) roditeljima donio njihovu poštu te za mene plavu kuvertu na kojoj je pisalo "KAZNENI POSTUPAK" i "OPTUŽNICA" s Općinskog kaznenog suda u ZG-u. Očuh koji je bio doma i koji je preuzeo svoju poštu rekao je poštaru da ja nisam kod kuće i da neću biti bar sljedećih tjedan dana, a na upit poštara hoće li se on (očuh) potpisati za mene, rekao je da neće jer misli da ne smije te da ne zna kad ću se ja vratiti. Na to je poštar našvrljao u svoju dostavnu knjigu neke stvari i očuhu zajedno sa njegovom poštom ubacio i tu plavu kovertu za mene, a što je očuh skužio tek kad se vratio u kuću, i kad je poštar već otišao.

Pola sata kasnije, poštar se vraćao kroz našu ulicu i zbunjeni očuh ga je zaustavio i htio mu vratiti omotnicu jer je mislio da ju je ostavio zabunom, no poštar nije htio preuzeti već je rekao da je on (poštar) "potpisao" tj. da je u dostavnoj knjizi naveo da ja nisam doma i da je ostavio ukućanima i da je "sve OK". Na to ga je očuh pitao kako je to moguće, da se za takve stvari inače uvijek treba potpisivati osoba na koju glasi, no on se počeo izvlačiti da po nekakvim novim pravilima on mora ostaviti pošiljku ako je već jednom pokušao dostavu, a nitko je nije preuzeo (što je definitvno laž jer u zadnjih mjesec-dva apsolutno ništa nije dolazilo niti je ostavljana ikakva obavijest).

Poslije se očuh otišao informirati do lokalne pošte u kojoj službenica nije znala je li to istina (dakle, da po novom može ostavljati i potpisivati tko kako hoće), no rekla je "da misli da je to tako po novim pravilima već godinu dana". Provjerila je u kompjuteru po broju pošiljke je li već dolazila, no nije mogla ništa naći.

Na domaćim forumima sam našao razna žaljenja ljudi na poslovnost naših poštara, pa tako i na tvrdnje kako se poštarima neda 2-3 puta dolaziti, pa se znaju potpisati u tuđe ime da se riješe posla. Ponavljam, sigurno nije ništa dolazilo, a i na papirima u omotnici je datum od prije tek 10 dana, tako da ta omotnica sigurno nije već dolazila jer su ti papiri tek nastali.

Problem je u tome što se u toj omotnici spominju rokovi od 3 i 8 dana za pisanje žalbe, inače se pokreće cijeli proces, a ja niti sam osobno primio te papire (potpisao), niti sam bio u mogućnosti napisati žalbu. Je li doista sve ovo legalno i otkad se to primjenjuje? Meni ovo nije logično jer moglo je doći tko zna što i ja bih popušio, a da nisam niti znao.

Što mi je činiti jer kući se vraćam tek preksutra kad svi rokovi za žalbu prođu? Mogu li se naknadno nekako žaliti, obzirom da pošiljka nije isporučena meni osobno? I u kojim slučajevima poštar može raditi ovakve stvari? Pogotovo ne vjerujem u sve ovo jer znam lokalnog dečka koji je sve sudske pozive i presude odbijao preuzeti po 3-4 puta kako bi odugovlačio neki svoj proces i poštar mu nikad nije ostavljao ništa na svoju ruku (i tako radi cijelu 2012. i 2013. godinu). I što ako poštar tako donese prvostupanjsku sudsku presudu za kazneno djelo, ili. drugostupanjsku (rješenje žalbe)? Može li i to samo tak ostaviti i nešto postane pravomoćno, a da nisi niti znao?

Sve ovo me dodatno brine jer sam se u svom slučaju namjeravao nagoditi s tužiteljstvom, prije ikakve optužnice i suđenja itd., jer većina stvari je prilično krivo navedena u optužnici. Na ispitivanju na ODO-u sam se branio šutnjom i ponudio sam im nagodbu na što su rekli da bi možda bili zainteresirani ali da im se naknadno javim pa ćemo vidjet, no u međuvremenu nisam imao kontakta sa njima tako da su u međuvremenu podignuli optužnicu. Postoji li mogućnost nagodbe sa njima i ako je već podignuta optužnica?

Hvala svima na svakoj pomoći

blackjackhr
22.10.2013., 21:20
Dobio sam optužnicu u kojoj stoji da ako želim, imam pravo dobiti odvjetnika po službenoj dužnosti (i rok od 3 dana da javim). Zanima me mogu li odabrati od više ponuđenih odvjetnika (ili nekog proizvoljnog koji inače prihvaća slučajeve po službenoj dužnosti)? Jer znam da među tim braniteljima po službenoj dužnosti ima dosta onih kojima se neda kvalitetno braniti okrivljenika..

I što se dešava ako istekne rok od 3 dana, mogu li ga naknadno tražiti (recimo u slučaju da sam bio spriječen javiti želim li ili ne želim (konkretno, poštar je na svoju ruku ostavio plavu kovertu s optužnicom i tim rokovima itd., dok mene uopće nije bilo doma))?

sivkić
23.10.2013., 09:18
Na ispitivanju na ODO-u sam se branio šutnjom i ponudio sam im nagodbu na što su rekli da bi možda bili zainteresirani ali da im se naknadno javim pa ćemo vidjet, Vidi se da si se htio nagodit :ne zna:

Zanima me mogu li odabrati od više ponuđenih odvjetnika Ti samo sudu javljaš da želiš odvjetnika a tko će bit određuje predsjednik vijeća ili sudac pojedinac.

Članak 171.

(1) Odluka i dopis se predaje neposredno osobi kojoj je upućen, koja je dužna primiti ga. Ako se ta osoba ne zatekne na adresi prebivališta ili boravišta, dostavljač će ga predati kojem od njenih odraslih članova domaćinstva, koji su dužni primiti dopis.Ako se oni ne zateknu u stanu, dopis će se predati nadstojniku ili susjedu, ako oni na to pristanu. Time se smatra da je dopis dostavljen.
(3) Ako se utvrdi da je osoba kojoj se odluka i dopis ima dostaviti odsutna i da joj ga osobe iz stavka 1. i 2. ovog članka zbog toga ne bi mogle predati na vrijeme, dostavljač će se raspitati gdje se primatelj nalazi te će dopis vratiti pošiljatelju uz naznaku adrese na kojoj bi se dopis mogao uručiti primatelju. Dostavljač će ostaviti obavijest o pokušanoj dostavi na adresi na kojoj je dostava imala biti obavljena. Ostavljanje obavijesti se ne smatra urednom dostavom.

blackjackhr
23.10.2013., 16:40
Vidi se da si se htio nagodit :ne zna:

Ti samo sudu javljaš da želiš odvjetnika a tko će bit određuje predsjednik vijeća ili sudac pojedinac.

Članak 171.

(1) Odluka i dopis se predaje neposredno osobi kojoj je upućen, koja je dužna primiti ga. Ako se ta osoba ne zatekne na adresi prebivališta ili boravišta, dostavljač će ga predati kojem od njenih odraslih članova domaćinstva, koji su dužni primiti dopis.Ako se oni ne zateknu u stanu, dopis će se predati nadstojniku ili susjedu, ako oni na to pristanu. Time se smatra da je dopis dostavljen.
(3) Ako se utvrdi da je osoba kojoj se odluka i dopis ima dostaviti odsutna i da joj ga osobe iz stavka 1. i 2. ovog članka zbog toga ne bi mogle predati na vrijeme, dostavljač će se raspitati gdje se primatelj nalazi te će dopis vratiti pošiljatelju uz naznaku adrese na kojoj bi se dopis mogao uručiti primatelju. Dostavljač će ostaviti obavijest o pokušanoj dostavi na adresi na kojoj je dostava imala biti obavljena. Ostavljanje obavijesti se ne smatra urednom dostavom.
Odvjetnik mi je na ODO-u rekao da za sad šutim kako se ne bi eventualno dodatno inkriminirao na kamerama već da se nagodbe dogovaraju kad su "isključene kamere" (i nisam imao ne znam što pametno za reći u vezi slučaja pred kamerama (budući da sam relativno kriv, iako je samo djelo bezvezno)). Pitao sam ih za nagodbu na što su oni ugasili kamere, otišli se savjetovati s nekim "glavnijim", a zatim vratili i rekli ovo što sam gore napisao, da bi možda mogli ali su trenutno u gužvi. Sad mene zanima postoji li nekakav zakonski problem da više nije moguća nikakva nagodba/odbacivanje slučaja kad je podignuta optužnica/pokrenut proces? Ili se tužiteljstvo može nagoditi/odbaciti slučaj u bilo kojem dijelu procesa?

Što se tiče poštara, ovo bi bio slučaj iz stavka 3 članka 171. Naime, očuh mu je eksplicite rekao da ne zna gdje sam i kad ću se vratiti i da najvjerojatnije neću moći odgovoriti na rokove za žalbu i da je najbolje da se vrati i ponovno pošalje (ili ostavi obavijest pa da ja osobno podignem u pošti kad se vratim), na što je on rekao da on tu "ništa ne može" i da je ovo 2. dostava (što je laž jer, kao što napisah, dokumenti su nastali tek prije 10 dana).

spejs kauboj
24.01.2014., 11:41
Protiv osobe se vodi kazneni postupak na Kaznenom sudu. Brojni su svjedoci koji za taj slučaj trebaju biti saslušani. Prilikom ročišta kada svjedoci trebaju biti saslušani, optuženom bude zlo te se prekida saslušanje svjedoka, i zakazuje novo ročište par tjedana kasnije. Na tom ročištu opet ista stvar, optuženom pozli na ročištu, ili niti ne dođe radi navodnih zdravstvenih tegoba. Pitanje - dali optuženi mora biti prisutan dok se saslušavaju svjedoci, ili je dovoljno da bude prisutan njegov odvjetnik? Te postoji li neko ograničenje do kada ta osoba može tako odugovlačiti suđenje, iako je psihijatar rekao da je ta osoba sposobna pratiti suđenje?

malikoko
04.02.2014., 12:29
Pozdrav,
upravo se vratio iz policijske postaje jer bio pozvan na razgovor da iznesem svoju stranu jer cura/bivša dala izjavu za kaznenu prijavu...i rekli su mi da sada ide na državno odvjetništvo i da oni odlučuju hoće li biti što dalje...a poanta priče je da imaju ispis poruka gdje zapravo ona prijeti (ja nigdje) i još im nije dala gdje mi smrću prijeti (ali nije toliko bitno) jer kada ja davala izjavu nije sve činjenice napisala...tj s nekim radnjama je samo sebe pokopala jer je ona meni prijetila, napala i ozlijedila...i još nije izjavila do kraja činjenice ali ja jesam i nažalost su upletene druge osobe i posao i sve...i sama sebe je pobila jer kaže da mjesec prije bile neke situacije da bi par tjedana kasnije sve opet ok bilo i bili zajedno (tako da ne može kontradiktorno reći da sam joj nešto radio, da bi 2 tjedna nakon bio kod nje i zajedno uživali...tko je tu lud...)
i moje je pitanje...da li da odmah pokrenem protutužbu i iznesem sve svoje činjenice i tužbu za napad i prijetnje ili da čekam da vidim kako će državno odvjetništvo odlučiti i vjerovatno odbaciti sve...jer mi je još stalo do nje i ne želim probleme niti sebi a pogotovo njoj....
i da li bi ona mogla možda povući već tužbu ili je gotovo jer ni sama nije bila svjesna da će uključiti druge osobe kao svjedoke i utjecati na posao i sl...

rustan
20.02.2014., 14:13
Molim nekog stručnjaka da mi odgovori, ili ako netko ima iskustva:

Država je tužitelj, firma (odgovorna osoba) optuženik. Tek će se održati optužno vijeće.
Da li je moguća nagodba kada je država tužitelj? U kojem momentu se nudi/traži nagodba? Na pripremnom ročištu ili kasnije?

Unaprijed hvala za odgovor.

samBogzna
24.02.2014., 17:03
da ne duljim dobio sam presudu na žup.kaz.sudu 4g i 10mj. i izrecitirala mi sudkinja sve ohohoh... troškove suda koje moram platiti,pošto nemam nikakvih primanja dali mi mogu sudskim putem naplatiti se iz imovine,naglašavam imam stan i viksu...ali nije gruntovno i katastarski na meni,imam samo kupoprodajni ugovor i da sam financijski platio porez... pomažite ljudi,od odvj.nema fajde on gleda jbga zaraditi...:503:

123ladyJ
24.02.2014., 22:21
Možete se sporazumjeti o krivnji i sankciji sa državnim odvjetnikom. U tom slučaju morate imati branitelja. Odite u državno odvjetništvo i raspitajte se prije ročišta.

Sky-line
25.04.2014., 17:33
Kazneni zakon clanak 31a ,zanima me koje su sve moguce kazne predvidjene za sudjelovanje u tucnjavi.Da li samo zatvorska (3mj. do 3god.) ili ima i novcana,rad za opce dobro itd. ?

sivkić
28.04.2014., 11:58
Sve može ovisno od okolnostima djela.Može i uvjetna.
A može i duže od 3 mj ako ide st,2 čl.122.
http://www.zakon.hr/z/98/Kazneni-zakon

katjaa
13.06.2014., 20:51
Molim pomoć u slijedećem slučaju:

Naime moj prijatelj je navaden kao svjedok u jedno slučaju fizičkog obračuna, pošto on zapravo nije svjedočio ničemu oglušio se na 3 poziva suda na ročište, te su treći put policajci došli po njega. nakon što je na sudu dokazao da nije svjedočio ničemu, pušten je. Međutim, na adrsu su mu stigli troškovi prijevoza od 1400 kn (relacija od njgove kuće do suda je 23 km) gdje piše da su uračunati troškovi boravka policije s njime cijeli dan (nemam pojma šta to uopće znači). Pravo na žalbu je bio u roku 3 dana. TO JE BIO PRED MJESEC DANA!
Tek danas mi je spomenuo to i nije se žalio ni ništa.
Znam da je pravo na žalbu isteklo, ali zanim ame da li postoji ikakva mogućnost da mu spasimo stvar sa žalbom. Tek je od nedavno sezonski zaposalen, živi ko podstanar i 1400 kn mu je praktički pola plaće.

Može li se išta učiniti više?
Ja sam mislila da predoči možda iskaz doktora kao kronični bolesnik nije bio u mogućnosti pravovremeno reagirati... pomoć bilo kakva je dobrodošla!

ps. ne trebate spominjati da je neodgovoran to sam zaključila odavno!

hvala

Miss Hyde
13.06.2014., 23:30
U konkretnom slučaju, ne.

Bugsy93
14.06.2014., 00:11
Ma nek ništa ne radi.. kad tad če opet doć po njega i morat će odraditi nekakav dobrotvorni rad ili zatvorsku kaznu tipa mjesec dana.. ništa strašno.