PDA

View Full Version : Uzemljenje


pavkan
19.10.2004., 19:08
Provodim si el.instalacije u kući.Dakle sve uredno po standardu,no zapeo sam kodu uzemljenja na koji način se ono vrši ?

Frame
19.10.2004., 19:12
Dobro je da si zapeo na uzemljenju, zato si uzmi majstora, jer ak zapneš na fazama u najboljem slučaju imat će posla vatrogasci a možda i :Pop:

SETRA Samoborček
19.10.2004., 19:39
pa zapikneš u zemlju, ne?:D

nn-st1
19.10.2004., 19:51
kako zapeo?

pavkan
19.10.2004., 20:09
Razvukao sam instalacije,spojio na razvodnu kutiju i osigurače,utičnice sam nulovao na nulti vod i sad da bih taj vod uzemljio.E taj dio mi je nepoznat ?!

Lee Champa
19.10.2004., 20:10
Pikneš žicu u teglu:D :D :W

Lee Champa
19.10.2004., 20:11
Si čul za nulovanje, ne?

pavkan
19.10.2004., 20:13
mislim da sam rekao da sam nulovao ali i taj vod mora ići u zemlju zar ne.Samo kojim načinom nemogu izvući van žicu i zabit je u zemlju.Zanima me samo na koji način da to izvedem

Lee Champa
19.10.2004., 20:17
Elektra obićno u kućama provodi nulovanje (nuliranje).
To znaći sva uzemljenja i nule u utičnicama (mase kućanskih aparata) spojene su na nul vodič.

pavkan
19.10.2004., 20:25
Onda ispada da više tu nemam šta vrdat oko uzemljenja ,da je to sad to ?

nn-st1
19.10.2004., 20:59
jel mi pričamo o kući ili stanu?

mestar
20.10.2004., 06:50
Nulovanje se radi tamo gdje ne mozes izvesti "pravo" lokalno uzemljenje (uglavnom u stanovima po gradu), i to se radi tako da u uticnici zakratis tocku uzemljenja i nulu. Ako nesto probije na uredaju nece se zatvoriti krug preko covjeka na zemlju vec preko nul-voda.

U kucama uzemljenje radis tako da zakopas debeli plosnati vodic (namjenjen upravo tome) u zemlju, dovedes ga u razvodni ormaric i na njega spojis kucne kabele uzemljenja. Duzina plosnatog vodica ovisi o tlu i vlaznosti, u svakom slucaju provjeri standarde za kraj u kojem se kuca nalazi. Nije lose pozvati profesionalca da ti na kraju instrumentom provjeri kvalitetu uzemljenja (kvalitetno uzemljenje je jedan od uvjeta za dobivanje priključka za struju). U uticnicama u tom slucaju ne kratis nulu i uzemljenje, vec svaki kabel ide na svoju tocku spajanja u razvodnom ormaricu.

Kvaliteta uzemljenja se mjeri u sto manjem otporu prema zemlji. Nula jest uzemljenje uzeto iz trafostanice i ako ti je kuca uz trafostanicu, nulovanje i uzemljenje ti dodu skoro na isto, ali ako nije bolje izvedi lokalno uzemljenje, puno je kvalitetnije. I obavezno stavi FID sklopku, ona ti cuva glavu.

voyager
20.10.2004., 08:27
Sve bitnije kućanske naprave stavi pod FID sklopku (bojler, el. pećnica, perilice itd.)

champ
20.10.2004., 09:18
mestar ti je najbolje odgovorio! Za zaštitu od previsokog napona dodira (strujnog udara), koristi FID sklopku, koja se spaja na uzemljivač preko posebnog vodiča koji vodi do razvodne kutije na fasadi objekta u kojoj je izveden spoj sa uzemljivačem. Za uzemljivača ti je najbolje nabaviti bakreno uže za uzemljenje, 50 mm2, položeno u sloj sitne zemlje sa što manje šljunka i kamenja, dakle sa što više humusa.
Ako koristiš FID sklopku, u šuko utičnicama moraš imati i treći vodić - uzemljenje!!! Na tvome mjestu ja se ne bih igrao s nulovanjem, jer u slučaju da nekad netko zamjeni negdje te dvije žice, tebi će kučišta aparata direktno biti priključena na napon..
NULOVANJE SE NE KORISTI U OBITELJSKIM KUČAMA!

ROAD RUNNER
20.10.2004., 09:44
FID sklopka ne radi u sistemu nulovanja!!!!!!

Ako igdje u stanu imaš izvedeno nulovanje, FID stalno izbacuje čim spojiš trošilo na tu utičnicu!!!!

Ako si napravio nulovanje, zaboravi uzemljenje! Jednosatvno stavi dobre automatske osigurače i to je to :top:

champ
20.10.2004., 10:40
Ako si napravio nulovanje, zaboravi uzemljenje! Jednosatvno stavi dobre automatske osigurače i to je to

Ako ti je na prvome mjestu SIGURNOST, zaboravi nulovanje i stavi FID-sklopku, jer za veće potrošaće moraš imati jače osigurače, pa je pitanje dali će baš uvijek u slučaju nekog kvara oni na vrijeme, tj. ODMAH isključiti trošilo!!!

voyager
20.10.2004., 10:44
Djelimično točno (glede RR-a):

FID ne ide na trošila koja imaju vodič za uzemljenje kratkospojen sa nultim vodičem - FID izbacuje čim se uključi trošilo. - Pretpostavljam da si mislio na ovaj slučaj.

FID ide na nulovane potrošače (dvožilno spojene, sa masom trošila kratkospojenom na nulti vodič), jer FID je zaštita od dodirnog napona.

Npr. Što ako grijač tvog bojlera spojenog na dvije žile sa masom na nuli probija na drugoj trećini otpora, a zbog lošeg nulovanja ili uopćeno slabe nule (kad je trafostanica podaleko) struja radije ide kroz tebe i kadu nego kroz nulu?

Dovoljno je 40-50-tak mA da te usmrti. Mala struja, mali napon, osigurač neće izbaciti. FID hoće.

S druge strane ako sâm tijelom kratko spojiš fazu i nulu FID sklopka te neće spasiti jer za nju nema otjecanja struje. Tu već igra dobro dimenzioniran osigurač "B" karakteristike.

Pozdrav

pavkan
20.10.2004., 18:57
E svaka čast na odgovorima to je to što mi treba još jednom hvala.

mestar
21.10.2004., 07:56
FID je diferencijalna sklopka. Mjeri struju koja je usla u sistem i koja izlazi iz sistema (faza i nula). Ako je ta struja veca od neke vrijednosti (standardi su 300mA i 500mA) sklopka izbaci jer se pretpostavlja da struja u tom slucaju ide preko "nekoga" u zemlju. Covjeka u idealnim uvjetima ubija i 30mA, ali FID reagira vrlo brzo (mislim na periodu) i tako sacuva glavu.

Ako do uticnice vuces dvozilni kabel i zemlju zakratis na nulu, FID nece reagirati jer nece postojati razlika (struja ce se preko uzemljenja spojenog uredaja opet vratiti u nul-vodic i za FID je sve isto).

Za FID moras imati postavljen tri zile od razvoda do uticnice, a onda eventualno (ako ne zelis izvoditi lokalno uzemljenje) zakratiti zemlju i nulu izmedu FID-a i brojila. Tako FID mjeri pravu razliku izmedu ulaza i izlaza, a ako dode do probijanja struja se vodi iza FIDa pa nema veci utjecaj. Dakle potreban je trozilni sistem, ali ne mora biti lokalno uzemljenje.

mestar
21.10.2004., 08:02
voyager kaže:
Sve bitnije kućanske naprave stavi pod FID sklopku (bojler, el. pećnica, perilice itd.)
U pravilu se uzima da FID cuva glavu, a osiguraci cuvaju uredaje.

Lee Champa
21.10.2004., 09:36
Ima jedan problem sa nulom i uzemljenjem.
Ako je kuća naponski isključena, recimo izvađeni pancir osigurači.
U kući ipak imaš razliku potencijala između nule i zemlje, koja nekad zna biti vrlo neugodna -mjerio sam i do 48V.
Ta razlika nastaje jer nula ipak nije nula jer je uzemljena negdje dalje, a vlastiti uzemljenje je stvarna nula.
Nekad ne možeš birati jer Elektra jednostavno nulira ne pitajući te ništa.

champ
21.10.2004., 09:41
Elektra izvodi nulovanje mreže, u kabelskim ormarićima, ali to je zaštita mreže a ne kućne instalacije...

Lee Champa
21.10.2004., 10:35
Kada mjenjaju brojilo ili ukapčalicu izvrše nuliranje i naljepe traku "nulirano", a možda traku naljepe "eto tako"

pavkan
21.10.2004., 18:45
Još samo pitanje dali Fid sklopku "instaliram"u razvodnu kutiju ?

mestar
22.10.2004., 06:41
FID instaliravas u razvodnu kutiju, zauzima mjesto 4 modula (pretpostavljam da ti je prikljucak trofazni). Sa pancera najprije ides na FID, zatim dalje.

Jedan savjet iz iskustva je da nakon FIDa stavis sklopku za generalno iskljucivanje cijele zgrade. Izmedu FIDa i sklopke izvuces kabele koji moraju stalno biti pod naponom (frizder,tel. sekretarica, fax), a nakon sklopke sve ostalo. Kada te neko vrijeme nece biti iskljucis sklopku ostavljajuci dio linija aktivnim, a FIDom mozes izbaciti kompletnu instalaciju.

champ
22.10.2004., 09:14
Sa pancera najprije ides na FID, zatim dalje

Meštre, da nisi pobrkao nešto? Glavni vod iz pancera vodi prvo na brojilo, iza brojila je eventualno limitator, iza limitatora FIDOVKA, a dalje se može ugraditi grebenasta sklopka pa osigurači prema potrebi!
Sam glavni vod ne smije biti NIGDJE prekinut i ne bi se smjela moći krasti struja :W

mestar
22.10.2004., 18:39
champ kaže:
Meštre, da nisi pobrkao nešto? Glavni vod iz pancera vodi prvo na brojilo, iza brojila je eventualno limitator, iza limitatora FIDOVKA, a dalje se može ugraditi grebenasta sklopka pa osigurači prema potrebi!
Sam glavni vod ne smije biti NIGDJE prekinut i ne bi se smjela moći krasti struja :W
Da pobrko! Skoro se uvalio u kriminal :D
Jap, u pravu si, skroz sam zaboravio na brojilo, bice kakva podsvjesna ljubav spram HEP-a.

Bari Kent
04.11.2004., 13:24
Opis: nema lok. uzemljenja, 1f sustav
S brojila mi dolaze 2 žice -faza i nula.
Od potrošača mi dolaze 3 žice -faza, nula, zemlja, za svaki strujni krug.
E sad- pretpostavimo da nemam grebanstu sklopku - ako hoću neki potrošač zaštititi FID sklopkom - da li prvo spajam FIDovku (valjda fazu i nulu na nju) pa onda osigurače. Zapravo prvo se spaja zemlja koja dolazi od potrošača na nulu koja dolazi s brojila a onda iza toga FIDovka p onda osigurači?
Ili...?
BTW. jako dobar topic, puno korisnih savjeta :top:

ROAD RUNNER
04.11.2004., 13:45
FID ne radi ako nema zemlju!!!
Ili zakopaj traku za uzemljenje ili napravi nulovanje. Jednostavno spoji nulu i zemlju od trošila skupa i to je to!

champ
05.11.2004., 12:26
Kent, FIDOVKA dolazi iza brojila a prije osigurača! Položi vani uzemljivač i vodičem ga spoji na fidovku, a isto tako i zaštitni vodič instalacije. To ti je daleko najsigurniji način zaštite!!

mestar
05.11.2004., 13:31
FID je sklopka koja reagira na razliku izmedu ulaza i izlaza. Dakle FID 0.3A ce izbaciti ako se izmedu faze i nule javi razlika od 300mA. Prilozio bih ti i sheme ali mi ne daju :tuzni:

S obzirom da si po stanu razvukao trozilne kabele mozes staviti FID, ali nulovanje moras izvesti u razvodnom ormaricu, a ne u uticnici.

U primjeru kada imas po stanu razvucene dvozilne kablove (sto mnogi rade s obzirom da nema lokalnog uzemljenja) direktno u uticnici zakratis uzemljenje uredaja i nulu. Ako u uredaju dode do probijanja sa faze (L) na uzemljenje (PE), FID nece reagirati jer se struja vraca u nulu (N) i na FID-u prakticki nema razlike ulaza i izlaza (ali ce u slucaju kratkog spoja izbaciti osigurac zbog prevelike struje). Dakle u tom slucaju ne stavljas FID.

U tvom primjeru, dakle ulaz je monofazni bez lok. uzemljenja, ali po stanu su razvuceni trozilni kabeli, mozes uzemljenje zakratiti na nulu direktno u razvodnom ormaricu izmedu brojila i FID-a. Ako u uredaju dode do probijanja sa faze (L) na zemlju (PE), u FID sklopci ce se pojaviti razlika (jer struja "curi" uzemljenjem i zaobilazi FID) i izbaciti ce napajanje.
Naravno, ako imas mogucnosti razvuci lokalno uzemljenje.

Nadam se da kuzis, tesko je objasnjavati bez sheme.

Konkretan primjer kad ti FID spasava glavu je pad nekog el. uredaja u kadu. Dok ti izbaci jedan veliki osigurac (ako uopce izbaci!!) otici ces desetak puta kod Sv. Petra na raport! FID izbacuje strahovito brzo i na malu struju, spasiti ce ti ti glavu.

Bari Kent
06.11.2004., 13:13
To meštre, puno hvala! Tak sam i ja shvatio ali ti si to puno elokventnije objasnio, svaka čast!
Lokalno uzemljenje su pričali da će napraviti, iz pričuve, ali kad će to biti i šta će uopće od toga biti, to je pitanje.
Ovo mi je pravo rješenje. Imam razvučene trožilne kablove, spojiti ću zemlju s nulom izmedju FIDovke i brojila i to je to.
Thanks :)
:top:

mrgixyz
22.08.2008., 19:43
ako ti se neda postavljati traku za uzemljenje iskoristi metalne vodovodne cijevi:top::top:

Oluja77
23.08.2008., 06:38
Ovdje ima svega, a najmanje pričeo o uzemljenju. Zaboravite FID i nulovanje i recite kako pravilno izvesti uzemljenje. Koliko dugačka traka, koliko duboko u zemlji, šta na kraju trake, sve o dijelu uzemljenja koji se nalazi izvan kuće?

mrgixyz
23.08.2008., 19:49
Ovdje ima svega, a najmanje pričeo o uzemljenju. Zaboravite FID i nulovanje i recite kako pravilno izvesti uzemljenje. Koliko dugačka traka, koliko duboko u zemlji, šta na kraju trake, sve o dijelu uzemljenja koji se nalazi izvan kuće?

evo rekao sam ja naj lakše je kao uzemljenje iskoristiti čelične vodovodne cijevi jer su dugačke i protežu se dva metra ispod zemlje razgranate po cijelom gradu to je odlično uzemljenje znači ako imaš čelične cijevi po kuči vežeš žicu pd uzemljenja na negdje na cijev ako imaš plastične po kuči onda vežeš tamo di je prelaz gradskog na kučni vodovod na čelične cijevi od gradskog vodovoda:top:

exAzriel
23.08.2008., 19:55
evo rekao sam ja naj lakše je kao uzemljenje iskoristiti čelične vodovodne cijevi jer su dugačke i protežu se dva metra ispod zemlje razgranate po cijelom gradu to je odlično uzemljenje znači ako imaš čelične cijevi po kuči vežeš žicu pd uzemljenja na negdje na cijev ako imaš plastične po kuči onda vežeš tamo di je prelaz gradskog na kučni vodovod na čelične cijevi od gradskog vodovoda:top:

tako se ne radi temeljni uzemljivač, nego izjednačavanje potencijala.
No bila je već tema o tome pa malo potražize..
ovo ste digli staru temu još od Franje Josipa.....

Oluja77
23.08.2008., 22:35
E baš vam hvala, nit imam čelične cijevi nit mogu naći to šta je već bilo.

georgehrri
24.08.2008., 07:43
Prethodnici su puno toga napisali pa ne bi ponavljao taj dio , ali rečano je nešto jako bitno objekat se napaja iz električne mreže , znači HEP kao davaoc usluge našto i zahtjeva , a to piše u elektroenergetskoj sulasnosti EES, kako se objekat priključuje na mrežu , podzemno ili nadzemno , sustav mreže TN ( neutralni vodić se spaja na zaštitno uzemljenje ) ili TT(neutralni vodić se ne spaja na zaštitno uzemljenj). Uz TT sustav piše i da je obavezna FID sklopka , a TN ne obavezuje u EES. Pored ostalog piše i tip uzemljivača , zadnjih godina se najčešće navodi temeljni uzemljivač. Za lokacijsku dozvolu tražio si te uvjete , a ako imaš glavni projekat na koji si dobio građevinsku dozvolu to je sastavni dio elektro projekta.
Postoji još nešto jako važno , a to je sustav izjednačavanja potencijala , kojim se u jednoj točci povezuju instalacije , metalni dijelovi centralno grijanja , klimatizacije , vode , kanalizacije , plina , električne enerije i ovisno o projektu i tipu uzemljivača i gromobranska instalacija. zadnih godila je pravilo da svi prikljuci dolaze iz istog smjera u objekat te da se na samom ulazu vrši izjednačavanje potencijala.
Ako je postojeći objekat i radi se rekonstrukcija , a nema se EES kod sebe , ode se u HEP i zamoli da se dobiju koji su inace uvjeti na toj lokaciji i prilagodi se tim uvjetima.

Oluja77
24.08.2008., 08:48
Pa mislim stvarno, šta je teško odgovoriti na pitanje šta dolazi na kraju trake uzemljenja?

exAzriel
24.08.2008., 12:10
Pa mislim stvarno, šta je teško odgovoriti na pitanje šta dolazi na kraju trake uzemljenja?

da teško je odgovoriti, jer tražiš da ti netko napravi besplatno projekt...
usput kakvom i kojem kraju..
kaj je tebi kraj i početak......

Oluja77
25.08.2008., 08:23
Kakav projekt???
Pitam šta se nalazi ili bi se trebalo nalaziti na kraju trake uzemljenja u zemlji, pa ak pričamo o uzemljenju onada se početak uzemljenja nalazi u trošilima, a kraj je u zemlji. Šta je na tom kraju stari fićo zakopan u zemlji, nekakav komad proizveden baš za to ili ništa (samo kraj trake)?

exAzriel
25.08.2008., 09:07
Kakav projekt???
Pitam šta se nalazi ili bi se trebalo nalaziti na kraju trake uzemljenja u zemlji, pa ak pričamo o uzemljenju onada se početak uzemljenja nalazi u trošilima, a kraj je u zemlji. Šta je na tom kraju stari fićo zakopan u zemlji, nekakav komad proizveden baš za to ili ništa (samo kraj trake)?

imaš temu koju je pokrenuo stari zeke za traku za uzemljenje...
imaš i temu struja di je čak jedan kojeg je zanimalo dao i neki crtež...
meni se neda pričatiti od početka, tim više što si laik, i što tražiš cjelo rješenje.
kopaj po pdf-u odgovor je tu!

Oluja77
25.08.2008., 09:26
Čekaj ti se praviš glup ili imaš nekih problema sa razumijevanjem?
Ak hoćeš konkretno odgovoriti na konkretno pitanje odgovori, a ak hoćeš filozofirat i srat odi na pdf filozofija.

exAzriel
25.08.2008., 10:11
gle rekao sam ti di je tema razrađena na kojim slijedovima...
umjesto da vrijeđaš malo potraži...
i ne očekuj da ti netko tu za badava rješi problem......

dalmmat
25.08.2008., 20:07
Čekaj ti se praviš glup ili imaš nekih problema sa razumijevanjem?
Ak hoćeš konkretno odgovoriti na konkretno pitanje odgovori, a ak hoćeš filozofirat i srat odi na pdf filozofija.

:lol::lol:

Edgar
25.08.2008., 22:48
Čekaj ti se praviš glup ili imaš nekih problema sa razumijevanjem?
Ak hoćeš konkretno odgovoriti na konkretno pitanje odgovori, a ak hoćeš filozofirat i srat odi na pdf filozofija.

ako želiš aktivno sudjelovati na ovom pdfu, krajnje je vrijeme da pročitaš pravila (http://www.forum.hr/showthread.php?t=341224) ponašanja

exAzriel ti je sve lijepo rekao

za citirani upis si dobio karton (žuti) ak nastaviš u istom tonu, ideš na prisilni godišnji

Simpatčni
26.08.2008., 07:26
ako želiš aktivno sudjelovati na ovom pdfu, krajnje je vrijeme da pročitaš pravila ponašanjaexAzriel ti je sve lijepo rekao

za citirani upis si dobio karton (žuti) ak nastaviš u istom tonu, ideš na prisilni godišnji


koja očito ne važe za sve. to se zove uvlačenje u š.... da ni pertle ne vire, ali ovo je ssm i ovdje je i nemoguće moguće.:top:

Edgar
26.08.2008., 14:24
vidim da si dobro upoznat s pravilima i s ih pažnjom pročitao

onda si sigurno naišao i na dio koji kaže da se kartoni i moderatura ne komentira na topicima, već na za to predviđenom pdfu

iz toga razloga si dobio za gornji upis kartonček za offtopic

cibox
07.09.2008., 16:12
Imam neko uzemljenje koje mi izgleda sumljivo pa me zanima jel postoji način na koji se može provjerit uzemljenje dali je dovoljno dobro ili dali je uopče negdje spojeno?

Samo mi nemojte sa odgovorima tipa spojiš fazi i uzemljenje pa ako iskoči osigurač je OK.

exAzriel
07.09.2008., 17:37
Imam neko uzemljenje koje mi izgleda sumljivo pa me zanima jel postoji način na koji se može provjerit uzemljenje dali je dovoljno dobro ili dali je uopče negdje spojeno?

Samo mi nemojte sa odgovorima tipa spojiš fazi i uzemljenje pa ako iskoči osigurač je OK.

hm, izgleda ti sumnjivo...
imaš dva načina.
prvi način je da nađeš nekoga ovlaštenoga da ti izmjeri uzemljenje.
Drugi način je sa običnom žaruljom, ali to vrijedi samo ako imaš FID sklopku u stanu.
Ako imaš FID, napiši njene vrijednosti, pa ću ti objasniti kako....

georgehrri
08.09.2008., 10:10
hm, izgleda ti sumnjivo...
imaš dva načina.
prvi način je da nađeš nekoga ovlaštenoga da ti izmjeri uzemljenje.
Drugi način je sa običnom žaruljom, ali to vrijedi samo ako imaš FID sklopku u stanu.
Ako imaš FID, napiši njene vrijednosti, pa ću ti objasniti kako....

rezultat koji dobijemo samo ce potvrditi da li je izmjereni otpor uredu.

nacin izrade uzemljivaca , polaganje i ostalo ne moze se utvrditi jer je sve u zemlji ili temelju.

pojedini nadzorni inzinjeri detalje spajanja i polaganja uzemljivaca fotografiraju i prilazu u svom izvjescu.

Ako se radi o uzemljenju fidovke ono sto je napiso exazriel je dovoljno.

cibox
08.09.2008., 15:06
Nema FID sklopke, nego je nešto renovirano pa me samo zanima dali mogu na neki način provjerit sa unimerom ili žaruljiom dali je to uzemljenje u funkciji.

exAzriel
08.09.2008., 19:15
Nema FID sklopke, nego je nešto renovirano pa me samo zanima dali mogu na neki način provjerit sa unimerom ili žaruljiom dali je to uzemljenje u funkciji.

nemaš FID, nemožeš ni žaruljom provjeriti jel ti je ispravno uzemljenje.
Nemožeš ni unimerom mjeriti.
Mora biti mosna metoda, to jest trebala bi biti.
A obzirom da nemaš FID sklopku, smatra se da ti je elektroinstalacija neispravna, odnosno ne ispunjava tehničke nornme, i savjetovao bih ti da ugradiš FID sklopku, te provjeriš uzemljenje kod ovlaštene osobe.

dreknaštapiću
09.09.2008., 11:09
A obzirom da nemaš FID sklopku, smatra se da ti je elektroinstalacija neispravna, odnosno ne ispunjava tehničke nornme

sad sam se zabrinuo, pošto nemam ni ja znači li to da kršim zakon? Ako kršim zakon zašto mi distributer isporučuje energiju? Ne kužim

georgehrri
09.09.2008., 12:49
Članak 63. općih uvjeta za opskrbu električnom energijom nn14/06

(1) Zaštite elektroenergetskih objekata i instalacija kupca ili proizvođača trebaju biti izvedene u skladu s važećim tehničkim propisima, hrvatskim normama i prethodnom elektroenergetskom suglasnošću.

(2) Zaštite elektroenergetskih objekata i instalacija kupca ili proizvođača i zaštite mreže trebaju biti međusobno usklađene. Tehničko usklađivanje provjerava operator prijenosnog sustava ili operator distribucijskog sustava.

(3) Kupac ili proizvođač dužan je održavati zaštitne uređaje svojih elektroenergetskih objekata i instalacija dok je priključen na mrežu.

(4) Kod promjene pogonskih uvjeta u mreži, operator prijenosnog sustava ili operator distribucijskog sustava dužan je pisanim putem obavijestiti kupca ili proizvođača o nastalim promjenama, a kupac ili proizvođač dužan je uskladiti svoje zaštitne uređaje s tim promjenama.

(5) Kupac ili proizvođač dužan je poduzeti odgovarajuće mjere kako bi osigurao da su njegovi elektroenergetski objekti i instalacije zaštićeni od posljedica prekida isporuke i smetnji u mreži.

operater distributivnog sustava može zatražiti da mu dostaviš dokaz o ispravnosti zaštite na tvojoj instalaciji , i dokaz da je sukladna sa elektroenergetskom suglasnosću

dreknaštapiću
09.09.2008., 12:52
ništa mi nisi rekao, jesam li ja van zakona ili nisam ako nemam fidovku??

cibox
09.09.2008., 14:00
A obzirom da nemaš FID sklopku, smatra se da ti je elektroinstalacija neispravna, odnosno ne ispunjava tehničke nornme, i savjetovao bih ti da ugradiš FID sklopku, te provjeriš uzemljenje kod ovlaštene osobe.

Što se tiče uzemljenja sam utvrdio da to nije uzemljenje nego čista nula.
I šta mi preporučuješ da ugradim FID?

exAzriel
09.09.2008., 20:14
sad sam se zabrinuo, pošto nemam ni ja znači li to da kršim zakon? Ako kršim zakon zašto mi distributer isporučuje energiju? Ne kužim

gledaj stari...
nas dva smo se o toj temi prepucavali danima, i nikad te nisam uspio uvjeriti da se u škole ide iz određenog razloga, a posebnih problema sam imao objasniti ti fiziku...
uopće me ne zanima daljnje prepucavanje sa tobom....
i nemoj se praviti grbav, jer neke stvari nemožeš promjeniti, jer si jednostavno takav.
Amen i zbogom!

exAzriel
09.09.2008., 20:17
Što se tiče uzemljenja sam utvrdio da to nije uzemljenje nego čista nula.
I šta mi preporučuješ da ugradim FID?

da, propručam ti da ugradiš FID sklopu. Da pače po nekim normama trebaš imati dvije FID sklopke od kojih je jedna samo za kupaonu.
A sad, distributer te ima pravo iskopčati sa javne mreže dok instalaciju ne dovedeš u stanje da zadovoljava norme, no to se još ne radi danas, a i pitaj Boga kad će.
No pusti zakone, za tebe je ugodnije i sigurnije živjeti ako si propisno zaštičen.
Tvoj izbor, hoćeš ili nećeš.....

zgaja
10.09.2008., 00:09
Dajte ljudi niste normalni sa svojim savjetima,ako nemas uzemljenje zovi kvalitetnog mestra.Ne mozes samo zakopati traku od uzemljenja u zemlju i imas uzemljenje(imas ga ali kakvog,kad ti dode ljeto osusi zemlju moze ti se dogodit da ga nemas)trake za uzemljnje se kopaju u temeljima kuce ili zgrade i to ti je naj bitnija stvar od svega.fidova bez prave zemlje nemoze raditi.Znaci zovi i plati pravog elektricara da ti to sredi ne zajebavaj se,ko bratu ti ovo govorim a ti kako hoces

dreknaštapiću
10.09.2008., 05:30
A obzirom da nemaš FID sklopku, smatra se da ti je elektroinstalacija neispravna

tko smatra ?

mestar
10.09.2008., 06:49
Jebagaled, stvarno ima nevjerovatne nonsalancije. Cijena FIDa je nekih 200-300kn (mozda sada i manje) i jednog dana ce ti djetetu spasiti glavu kada gurne zice u uticnicu. Koji vam je kua, pa nije ugradnja fidovke projekt od poluzivotnog zaduzivanja, to je jedna fuckin tura pica u malo boljem kaficu!!!

dreknaštapiću
10.09.2008., 07:48
mestar računica ti je kriva , reći će ti najbolje ovi koji žive od ugradnje

mestar
10.09.2008., 08:03
mestar računica ti je kriva , reći će ti najbolje ovi koji žive od ugradnje

Elaboriraj, sto je krivo? Cijena ture, cijena fida ili cijena zivota? Na gradnjama sam direktno vezan s elektroinstalacijskim firmama i koliko sam vidio nikome ne pada na pamet izostaviti fid. Stovise, redovito ide jos i dodatna od 30mA na kupaonu. Da mi netko drugacije sugerira, pa jos i to opravda financijskim razlozima letio bi naglavacke tako da ne bi ni znao sto ga je snaslo. Mada, sto se zakona tice, u pravu si, koliko mi je poznato nije obavezan (bar nije bio devedesetih, mozda se sada izmjenio pravilnik). Trebalo bi provjeriti kod onih koji se aktivno bave projektiranjem instalacija.

dreknaštapiću
10.09.2008., 08:14
mislio sam na naknadnu ugradnju

Mihac
10.09.2008., 08:43
da, propručam ti da ugradiš FID sklopu. Da pače po nekim normama trebaš imati dvije FID sklopke od kojih je jedna samo za kupaonu.
A sad, distributer te ima pravo iskopčati sa javne mreže dok instalaciju ne dovedeš u stanje da zadovoljava norme, no to se još ne radi danas, a i pitaj Boga kad će.
No pusti zakone, za tebe je ugodnije i sigurnije živjeti ako si propisno zaštičen.
Tvoj izbor, hoćeš ili nećeš.....
Točno tako.
Na staroj kući sam imao ZN sklopku i na novoj kući je sasvim novi trofazni priključak, a kako sam na staroj veči dio porušio ostavio sam samo od brojila izlaz (bez ormarića i sklopke) da se mogu koristiti s hilticom i kompresorom i da imam svjetlo.
Međutim došla mi je kontrola iz Heinzelove i dobio sam nalog da dovedem instalaciju u ispravno stanje (postavim sklopku i ormarić) ili će mi obustaviti isporuku el.energije.

Sasvim se slažem s takvim stavom i svaku neispravnu instalaciju bi distributer trebao isključiti iz mreže.

mestar
10.09.2008., 08:51
@dreknastapiću:
A cuj, ekonomiziranje je oduvijek bilo tesko svesti na konkretne okvire. Mislim da je korektno i vazno investitoru objasniti sto dobije fidovkom. Vecina laika odustaje od investicije od 300-tinjak kuna jer "ionako imaju osigurace". Osigurac u slucaju strujnog udara ne znaci ama bas nista. Instalacija bez fida je zapravo instalacija bez IKAKVE zastite za covjeka. Nema razloga ne staviti FID, osim kod ultra starih instalacija gdje su razgranati dvozilni kabeli.

mestar
10.09.2008., 08:54
Točno tako.
Na staroj kući sam imao ZN sklopku i na novoj kući je sasvim novi trofazni priključak, a kako sam na staroj veči dio porušio ostavio sam samo od brojila izlaz (bez ormarića i sklopke) da se mogu koristiti s hilticom i kompresorom i da imam svjetlo.
Međutim došla mi je kontrola iz Heinzelove i dobio sam nalog da dovedem instalaciju u ispravno stanje (postavim sklopku i ormarić) ili će mi obustaviti isporuku el.energije.

Sasvim se slažem s takvim stavom i svaku neispravnu instalaciju bi distributer trebao isključiti iz mreže.

Ma dobro, bez sklopke je normalno da te nece pustiti jer direktno "udaras" na njihovu mrezu u slucaju kratkog spoja. Ali za FID treba provjeriti, moguce da HEP i nije briga za to, fid nista ne znaci za njihovu mrezu, "samo" ce tebe ubiti struja! :D

Mihac
10.09.2008., 09:32
... fid nista ne znaci za njihovu mrezu, "samo" ce tebe ubiti struja! :D
Ma nisam baš toliko blesav, kad zaboravim ispitivač onda koristim svoju ženu da pipne žicu da vidi jel trese, a ja držim lopatu da je tresnem u slučaju da je jako trese.

Sad ozbiljno. Sklopku može postaviti i sam korisnik, ali u slučaju da nema postavljene limitatore jer oni imaju plombu, a tu ne smiješ dirati plombe, no uz sve to ti je i važno kakvo imaš uzemljenje i instrument da vidiš vrijeme reagiranja sklopke u kratkom spoju. Poslije je kasno ako te krkne struja dok si recimo u kadi i puštaš si toplu vodu, a grijač na bojleru je probio i normalno je da te tresne, a ljudi se vade na automatske osigurače koji u biti samo spašavaju preopterećenje instalacije ii stavljaju se od 6A na dalje zavisno od snage trošila, a tako i kvadratura instalacije.

saandi
10.09.2008., 16:22
moze li netko reci koliko kosta naknadna ugradnja fid sklopke? Nemam automatske osigurace i imam limitator, ako to igra ulogu oko cijene.

exAzriel
10.09.2008., 22:28
moze li netko reci koliko kosta naknadna ugradnja fid sklopke? Nemam automatske osigurace i imam limitator, ako to igra ulogu oko cijene.

u situaciji koju si opisao između soma i pol, i dva soma kuna.....

exAzriel
10.09.2008., 22:34
. Ali za FID treba provjeriti, moguce da HEP i nije briga za to, fid nista ne znaci za njihovu mrezu, "samo" ce tebe ubiti struja! :D

instalacija, kućna, bez FID sklopke ne zadovoljava norme i propise.Tu se i ti slažeš.
E sad, pročitaj zadnju stranu prijavnice, i vidjet ćeš da si obavezan poštivati norme, inače nema priključenja napona.
Isto tako HEP ima pravo prekinuti isporuku el.energije kućanstvu koje nema ispravnu elektroinstalaciju, no to JOŠ ne rade.

A instalacija bez FID sklopke, ili instalacija sa krivom zaštitom može imati utjecaja na javnu mrežu.
Dakle ako elektra zabranjuje da brikaš nulu i zemlju a ti to napraviš, u slučaju nesimetričnog opterećenja HEP će imati problema.
Vjeruj da za sve ove moje tvrdnje postoje osnove da HEP cvika žice.
E sad kad budu to i počeli raditi bumo vidli.....

Edgar
10.09.2008., 22:43
Ex, ak se sjeććaš pisao sam negdje da sam ove godine premjestio ormar van i promijenio keramičke osigurače u automatske

tom prilikom mi je ugrađena i fidovka, što bi rekli da zadnjih, šta ja znam,20-30 godina nisam imao fidovku

također, znam hrpu ljudi koji ju nemaju, mogli bi reći pola države

brijem da fidovku imaju samo kuće izgrađene zadnjih 1otak godina

zanima kak to da sam svojedobno dobio priključak ak imam neisprvnu instlaciju

ak su propisi promijenjeni, kako su promijenjeni i tko je zadužen za kontrolu poštivanja iste

Mihac
10.09.2008., 23:08
...zanima kak to da sam svojedobno dobio priključak ak imam neisprvnu instlaciju

ak su propisi promijenjeni, kako su promijenjeni i tko je zadužen za kontrolu poštivanja iste
e, to ti je bilo u ono vrijeme dok je zaštita od dodirnog napona bila sa sistemom nulovanja i dok su bile aktuelne ZN sklopke i panciri na tavanu. Sad je to sve drugačije. Probaj zatražiti za jednu prostoriju da ti stave kontrolno brojilo i vidjeti ćeš da ti treba prijava instalacije, limitatori i da ćeš platiti po snazi ( koliko kilovata toliko muzike ).
Kontrole ima, ako te netko od susjeda prijavi ili ako ti slučajno onaj koji očitava brojila vidi neke nepravilnosti, a zna se desiti i da ti lijepo iskopčaju na stupu struju i dobiješ obavijest da dovedeš struju u tehnički ispravno stanje u roku od 15 dana i da im dostaviš papirologiju, pa će te opet ukopčati, a znaju i uvaliti stavku "neovlaštena potrošnja" i tu ti je teško dokazati da si u pravu.

dreknaštapiću
11.09.2008., 05:53
instalacija, kućna, bez FID sklopke ne zadovoljava norme i propise.Tu se i ti slažeš.
E sad, pročitaj zadnju stranu prijavnice, i vidjet ćeš da si obavezan poštivati norme, inače nema priključenja napona.
Isto tako HEP ima pravo prekinuti isporuku el.energije kućanstvu koje nema ispravnu elektroinstalaciju, no to JOŠ ne rade.

daj ne dramatiziraj i ne izmišljavaj više čovječe. U velikim gradovima gusto naseljenim (pogotovo u neboderima) fidovke neće biti ugrađene NIKADA, NIKADA

Zakon se odnosi samo na novoizgrađene objekte. Kako ti to nije jasno.

exAzriel
11.09.2008., 06:49
daj ne dramatiziraj i ne izmišljavaj više čovječe. U velikim gradovima gusto naseljenim (pogotovo u neboderima) fidovke neće biti ugrađene NIKADA, NIKADA

Zakon se odnosi samo na novoizgrađene objekte. Kako ti to nije jasno.

FIDovke su u neboderima več ugrađene..........
I FID sklopke će se uvjek ugrađivati.
I prisilit će te da instalaciju dovedeš u red.
FID sklopka je nezamjenjiva....
i nije mi jasno kakve veze ima visina zgrade sa FID sklopkom???
kaj se stvara vakum u žicama :rofl:

Edgar
11.09.2008., 07:49
e, to ti je bilo u ono vrijeme dok je zaštita od dodirnog napona bila sa sistemom nulovanja i dok su bile aktuelne ZN sklopke i panciri na tavanu.

upravo tako. znači ja sam dobio priključak po pravilniku koji je onda bio na snazi i znači sve u redu

kužim ja da je pravilnik sada drugačiji i da propisuje neke druge stvari ali to ne znači da sam ja u neskladu sa zakonom.

ili postoji obveza po tom novom pravilniku da se postojeće instalacije, koje su dobile priključak po starom pravilniku, dovedu u stanje koje traži novi praivlnik.

ako je tako, onda sam ne samo ja nego i pola hrvata bio u prkršaju.

ajd molim vas, lijepo vi citirajte ovje odredbu novog tj aktualnog pravilnika koja propisuje da se stari priključci moraju uskladiti s tim novim pravilnikom

pa onda možemo o tome raspravljati. ovako sve je to trla baba lan

Za usporedbu, sada su na snazi i odredbe o EURO IV motorima. I šta sad sa starima proizvedenim u vrijeme dok te euro norme nisu ni postojale?

Hoćemo ih zapaliti ili šta? I kak onda na eko testu? On ispituje da lije sadašnje stanje motora sa stanjem u vrijeme proizvodnje, a ne sa aktualnim propisima.


Sad je to sve drugačije. Probaj zatražiti za jednu prostoriju da ti stave kontrolno brojilo i vidjeti ćeš da ti treba prijava instalacije, limitatori i da ćeš platiti po snazi ( koliko kilovata toliko muzike ).
Kontrole ima, ako te netko od susjeda prijavi ili ako ti slučajno onaj koji očitava brojila vidi neke nepravilnosti, a zna se desiti i da ti lijepo iskopčaju na stupu struju i dobiješ obavijest da dovedeš struju u tehnički ispravno stanje u roku od 15 dana i da im dostaviš papirologiju, pa će te opet ukopčati, a znaju i uvaliti stavku "neovlaštena potrošnja" i tu ti je teško dokazati da si u pravu.

P dobra neka je drugačije. Ali onda je bilo tako. I ja u nikakvom prekrašju nisam

Ako to tvrdiš, dokaži - ajmo citat član taj i taj ptog i tog pravilnika iz kojeg se vidi da postoji obveza da se stari priključci prilagode novim propisma

Miješate kruške i jabuke

Postoji i propis o koeficijenti provodljivosti topline (0,44 ili nešto slično) I nove građevine ga moraju zadovoljiti.

a šta ćemo sa starima. Kod starih je preko 1,5. št aćemo sa njima? Srušiti ih? Ili natjerati ljude da stave termo fasadu' s kojim novcima? Ima neka subvencija države? Nema? Pa šta ćemo, srušiti pola kuća u hrvata?

Probaj sagraditi novu kuću, i ne zadovoljiti taj koeficijent. Pa javi šta se desilo.

Mihac
11.09.2008., 09:13
@Edgar
A, gle kod tebe je sve u redu, jer ti je stari priključak, a isti takav sam imao i sam na staroj kući (dok nisam počupao instalaciju zbog uređenja i obične osigurače) i sve bi bilo u redu da mi nije došao onaj za očitanje brojila koji mi je uvalio kontrolu, a onda sam morao dovesti instalaciju u red ili iskapčanje. Mislim da imaš na njihovim web stranicama pravilnik, a ima ga i u narodnim novinama.
Imam negdje i zapisnik koji su mi napravili i naveli te neke točke, tako da se nisam htio puno prepucavati s njima, nego sam otišao po ormarić za automatske osigurače, kupio sklopku i sve to spojio, platio frajeru 200 kuna za prijavu instalacije i otišao u Heinzelovu da mi opet prekontroliraju da li je sad po njihovom u redu i to je sve.
Međutim na staroj kući nemam limitatore, ali na novojj gdje sam tražio trofaznii priključak su mii uvalili limitatore, a da sam tražio na staroj kući bilo kakvu izmjenu ili dvotarifno brojilo (brojilo je u kući) morao bih staviti brojilo van kuće i uvalili bi mi limitatore.
Evo imaš i ovdje neke stvari pa čitaj http://www.hep.hr/ods/propisi/Default.aspx
http://www.hep.hr/ods/propisi/opci_uvjeti_2006.pdf
http://www.hep.hr/ods/propisi/PravilnikoprikljuccimaNN282006.pdf
http://www.hep.hr/ods/propisi/MreznaPravilaNN362006.pdf

dreknaštapiću
11.09.2008., 10:41
I FID sklopke će se uvjek ugrađivati.


ha ha ha naravno da neće UVIJEK, nekada su ljudi bez mašte i vizije (poput tebe) mislili da su rastalni osigurači sve što nam treba , onda je neki genijalac smislio automatske, onda je neki genijalac smislio fidovku a budi siguran da se već radi na spravici koja će zamjeniti fidovku na mjestima gdje je njena ugradnja iz raznoraznih razloga nemoguća

Fala dragom Bogu da naš napredak ne ovisi o štreberima koji se drže zakona ko pijan plota i ne vide dalje od nosa

Zvon
11.09.2008., 11:51
Isuse i Bože, pa Uplakani se pojavil opet...

dreknaštapiću
11.09.2008., 12:39
zašto štreberi drhću na pomen imena "uplakani" ?Tko je on ? Zašto ga ne volite ?? Jel on bio jako brezobrazan ili je samo iznosio neke svoje stavove koji su vas iritirali do bola???

nije demokracija za svakoga a pogotovo za dogmate, mislim si ja

cibox
11.09.2008., 13:36
Nego zanima me oko spajanje FIDovke.
Do osigurača imam dovedenu staru dvožilnu instalaciju bez uzemljenja, a dalje je nova instalacija sa automatskim osiguračima i trožilnim kablom.
Znači prije osigurača ubacim fidovku i spojim je tako da na ulazu u fidovku prespojim nulu i uzemljenje, a na izlazu dalje razvodim normalno sa trožilnim?
Jel OK?

Zvon
11.09.2008., 14:03
Na ulaz dif. sklopke spoji dovodnu fazu i nulu, a na izlaz sklopke fazu koja ide na osigurače, a nulu na sabirnicu nule (ona mora biti izolirana od uzemljenja).
Sve treće ž/z žice na odvodnim kabelima spoji zajeno (preko jedne sabirnice), te istu spoji na uzemljenje (ako nemaš izvedeno uzemljenje na ploči, spoji sabirnicu na nulu ISPRED sklopke).

mestar
11.09.2008., 14:08
Nego zanima me oko spajanje FIDovke.
Do osigurača imam dovedenu staru dvožilnu instalaciju bez uzemljenja, a dalje je nova instalacija sa automatskim osiguračima i trožilnim kablom.
Znači prije osigurača ubacim fidovku i spojim je tako da na ulazu u fidovku prespojim nulu i uzemljenje, a na izlazu dalje razvodim normalno sa trožilnim?
Jel OK?

Trebas dvopolnu fidovku u koju ulazis sa fazom i nulom. Na izlazu iz fidovke faza ide na osigurace pa dalje u stan, a nula ide na sabirnicu i dalje u stan.

Po stanu razvlacis zice kao da imas pravu zemlju. Iz stana svi kabeli uzemljenja dolaze na sabirnicu (ne onu od nule, u ormaricima su uvijek dvije medusobno izolirane sabirnice, jedna za nulu, jedna za zemlju). Tu sabirnicu bi normalno inace spojio na glavni dolazni vod uzemljenja (onog koje je zakopano u zemlji), ali posto ga nemas spoji je na nulu prije ulaza u fidovku.

Tako ce, ako dode do probijanja, struja teci kroz kabel zemlje, doci ce na nulu (dakle nulovano je), ali ce pri tom zaobici fidovku i stvoriti razliku koja ce fidovku izbaciti (i spasiti ti glavu :) ).

Napomena tebi i svima ostalima: ako niste sigurni ili se ne osjecate sigurnim uzmite majstora!
Nije tesko spojiti, ali struja bas i nije za igrati se.


PS: Zvon je brz ko munja :)

mestar
11.09.2008., 14:18
ha ha ha naravno da neće UVIJEK, nekada su ljudi bez mašte i vizije (poput tebe) mislili da su rastalni osigurači sve što nam treba , onda je neki genijalac smislio automatske, onda je neki genijalac smislio fidovku a budi siguran da se već radi na spravici koja će zamjeniti fidovku na mjestima gdje je njena ugradnja iz raznoraznih razloga nemoguća

Fala dragom Bogu da naš napredak ne ovisi o štreberima koji se drže zakona ko pijan plota i ne vide dalje od nosa

Tocno je da je napredak kontinuiran, i upravo zbog toga neces cekati "konacno rjesenje" jer takvog ni nema. Koristis ono sto je trenutno krajnji doseg. Zato i postoji nesto sto se zove standard, pravilnik i sl.

Sto bi ti savjetovao ljudima da stave za zastitu?

cibox
11.09.2008., 15:15
Misli da o govorimo o istom samo se ne razumjemo. Znači uzemljenje koje mi je provedeno nanovo spojim (putem sabirnice) na nulu ispred FIDovke ili kao na slici


http://i44.tinypic.com/23m0wnp.jpg

dreknaštapiću
11.09.2008., 15:40
Tocno je da je napredak kontinuiran, i upravo zbog toga neces cekati "konacno rjesenje" jer takvog ni nema. Koristis ono sto je trenutno krajnji doseg. Zato i postoji nesto sto se zove standard, pravilnik i sl.

Sto bi ti savjetovao ljudima da stave za zastitu?

naravno fidovku no bojim se da nisi skužio suštinu onoga što sam napisao, htio sam reći da će i fidovki jednom doći kraj i da neće biti ugrađivana UVIJEK kako tvrdi jedan

Zvon
11.09.2008., 16:14
[QUOTE=cibox;15987693]Misli da o govorimo o istom samo se ne razumjemo. Znači uzemljenje koje mi je provedeno nanovo spojim (putem sabirnice) na nulu ispred FIDovke ili kao na slici


http://i44.tinypic.com/23m0wnp.jpg

Dobro si nacrtal, spoji tak. Meštar i ja smo upravo tak mislili.
Čim budeš u prilici, izvedi zasebno uzemljenje i spoji ono kaj si spojil na nulu na njega, jer ti je ovo privremeno rješenje.
Zašto?
Ako se negdje, nedaj Bože, nula otkvači (prije dif. sklopke), sva kućišta budu došla na neki potencijal, pa bi moglo biti jako opasno za ukućane.

PS. Diferencijalna sklopka može biti i četveropolna. Pazi kaj kupuješ: Odi u Swift u Vukovarskoj i kupi ili Merlin Gerin ili Siemens ili ABB ili Moeller, zaboravi turske ili kineske kopije. Ni ETI Izlake nije loš izbor. I kupi barem 40/0.3 (300mA osjetljivost).

Edgar
11.09.2008., 16:40
@Edgar
A, gle kod tebe je sve u redu, jer ti je stari priključak, a isti takav sam imao i sam na staroj kući (dok nisam počupao instalaciju zbog uređenja i obične osigurače) i sve bi bilo u redu da mi nije došao onaj za očitanje brojila koji mi je uvalio kontrolu, a onda sam morao dovesti instalaciju u red ili iskapčanje. Mislim da imaš na njihovim web stranicama pravilnik, a ima ga i u narodnim novinama.
Imam negdje i zapisnik koji su mi napravili i naveli te neke točke, tako da se nisam htio puno prepucavati s njima, nego sam otišao po ormarić za automatske osigurače, kupio sklopku i sve to spojio, platio frajeru 200 kuna za prijavu instalacije i otišao u Heinzelovu da mi opet prekontroliraju da li je sad po njihovom u redu i to je sve.
Međutim na staroj kući nemam limitatore, ali na novojj gdje sam tražio trofaznii priključak su mii uvalili limitatore, a da sam tražio na staroj kući bilo kakvu izmjenu ili dvotarifno brojilo (brojilo je u kući) morao bih staviti brojilo van kuće i uvalili bi mi limitatore.
Evo imaš i ovdje neke stvari pa čitaj http://www.hep.hr/ods/propisi/Default.aspx
http://www.hep.hr/ods/propisi/opci_uvjeti_2006.pdf
http://www.hep.hr/ods/propisi/PravilnikoprikljuccimaNN282006.pdf
http://www.hep.hr/ods/propisi/MreznaPravilaNN362006.pdf

Nisam baš shvatio što si napisao. Znači meni je sve u redu bilo? Kažem bilo jer sad ionako imam fidovku i auto. osigurače

S druge strane kažeš da je i kod tebe bilo sve uredu ali si onda išao zamijeniti keramičke s automatksim i nisi stavio fidovku pa ti uvalili kontrolu?

inače imam dvotarifno brojilo od prije, i nemam limitator

Mihac
11.09.2008., 17:29
Nisam baš shvatio što si napisao. Znači meni je sve u redu bilo? Kažem bilo jer sad ionako imam fidovku i auto. osigurače

S druge strane kažeš da je i kod tebe bilo sve uredu ali si onda išao zamijeniti keramičke s automatksim i nisi stavio fidovku pa ti uvalili kontrolu?

inače imam dvotarifno brojilo od prije, i nemam limitator
E, baš to. Mislim da si dobro shvatio i kod tebe i mene je bilo sve OK, dok ja nisam išao napraviti zamjenu onih starih keramičkih osigurača (bio mi ih je već pun kurac mjenjati i držati probilštift da vidim koji je riknuo), i kad sam to ja lijepo skinuo, jer kako oni tumače da je od bandere do brojila, kao i brojilo njihovo (a ja sam to platio i prepustio njima) od brojila do ormarića (razvodne kutije i dalje je moje) ,pa sam tako mislio da ako je nešto moje da mogu lijepo, jer ne diram niti plombu niti sat to zamijeniti na modernije, pa dok sam jedno vrijeme bio bez razvodne kutije uletili gospoda za očitanje i uvalili mi mahunu i to baš kad mi nije trebala.
Sad sam htio na toj staroj kući (sad je instalacija po njihovom PS-u) izdvojiti jedno kontrolno brojilo za jednu prostoriju i kažu da moram platiti po snazi, tj. koliko kilovata želim i da će mi uvaliti limitatore.
Što mi je ostalo, nego pozvati nekog rodjaka i metnuti mu 100 eurića u džep da zažmiri i on će to riješiti u subotu ili nedjelju.
Dok god nemaš limitator imaš veliku prednost nad menom, ja recimo nemogu u svoju trofaznu struju 9.9 KW priključiti stroj za žbukanje i mora se raditi ručno, dok moj susjed koji ima stari priključak, kao i ti , a i ja na staroj kući nema ograničenje i ne izbacuje limitator. Ježi ga, valjda sam osuđen da plaćam sve neke nove kerefeke, pravilnike i zakone, koje niti oni sami ne znaju baš najbolje rastumačiti osim kako njima paše.

BTW: jel možeš nekako riješiti da tema sam svoj majstor ima ulaganje slike s uslužnog servera, pa da krknem par slika kako banderaši spajaju struju ilegalno, a ima i masu ostalih tema gdje se mogu priložiti slike, a da se ne opterećuje baza podataka.

exAzriel
11.09.2008., 18:51
Samo da repliciram sivku, odnosno posivjelom.
FID sklopka označava zaštitu instalacije mjerenjem diferencijalne struje ili struje greške.
Tako OD UVJEK, i tako će ZAUVJEK raditi zaštita dok god postoji ovaj tip javne mreže.....

exAzriel
11.09.2008., 18:58
Edgaru sam ostao dužan odgovor od jučer.
od 1988 vrijedi norma da stan ili nova kuća MORA imati dvije FID sklopke.
Broj službenog lista neznam napamet i nije bitno.
No kako sustav funkcionira tek od pred desetak godina.
Ti si vlasnik kuće i tvoj je izbor hoćeš li raditi po propisima ili ne.
No ima jedna caka, a to je da HEP na priključak izlazi samo i jedino ako je potpisana prijava el. instalacije od ovlaštenog elektroinstalatera, tj. obrtnika, ili od firme koja je regana za taj posao.
Na prijavi ovlaštena osoba svojim potpisom jamči da je el. instalacija izvedena po vrijedećim propisima i normama.
I tu ti je kraj priče.
Dakle HEP se osigurao jednom prijavnicom, ti si se osigurao jer si uzeo majstora, poslije njega si tražio atest i mirno spavaš.
Ako se nešto dogodi, to jest ako netko pogine od udara struje, na teren izlazi policija i istražni sudac.
Pa ako je instalacija neispravna, a postoji potpis instalatera i onoga tko daje ateste, idu u zatvor.
Baš kao i dimnjačari kad se ljudi uguše od dimnjaka.
U RH nažalost postoji veliki broj neispravne instalacije, ali se po tom pitanju JOŠ ništa ne radi.
A da će se raditi, sigurno je iz novog zakona di je jasno donesen članak po kojem HEP bude i mora svima potrošačima ugraditi limitatore...
Taj postupak će trajati nekoliko godina, možda i dvadeset ali reda će se uvesti.
Sve to neznaju oni obrtnici koji raznim šufterima prodaju bjanko prijavnice za sto eura.
A to bu trajalo, dok prvi ne završi u zatvoru...

Edgar
11.09.2008., 22:31
BTW: jel možeš nekako riješiti da tema sam svoj majstor ima ulaganje slike s uslužnog servera, pa da krknem par slika kako banderaši spajaju struju ilegalno, a ima i masu ostalih tema gdje se mogu priložiti slike, a da se ne opterećuje baza podataka.

Nadležni će biti zamoljeni.

Dok se to ne osposobi, uploadaj (http://http://nl.tinypic.com/) i stavi ovdje linkEdgaru sam ostao dužan odgovor od jučer.
od 1988 vrijedi norma da stan ili nova kuća MORA imati dvije FID sklopke.

Dakle, kao što rekoh - nove građevine

moja je stara, dakle nisam ilegalan, na mene se ne odnosi

i da znam za ove prijave instalacije i elek.energ. suglasnosti

a kaj se tiće limitatora, šta me briga, neka ga stave, ne zabrinjava me, nemam neka bijesna trošila

Mihac
11.09.2008., 23:47
Nadležni će biti zamoljeni.

Dok se to ne osposobi, uploadaj (http://http://nl.tinypic.com/) i stavi ovdje link

Ima ovdje mod za vBulletin i stvarno je jednostavan za upotrebu
http://www.postimage.org/mod.php , a do tada ćemo se snalaziti kako znamo, samo probaj pogurati malo koliko možeš.


Dakle, kao što rekoh - nove građevine

moja je stara, dakle nisam ilegalan, na mene se ne odnosi

i da znam za ove prijave instalacije i elek.energ. suglasnosti

a kaj se tiće limitatora, šta me briga, neka ga stave, ne zabrinjava me, nemam neka bijesna trošila
ma nisu ti važna ta bjesna trošila, nego recimo ako slučajno ideš nešto raditi, a imaš slabe limitatore, onda ti stalno izbacuju van (to su ti u biti samo sporiji automatski osigurači) i mene su zeznuli pa mi se moralo ručno žbukati, ali kako kažeš ako nemaš neke alate ili strojeve, baš te briga, no ima jedna caka da sad kad su ti stavili vanjski ormar, a u njemu imaš VUP (osigurač, pancir) nemožeš ga izmijeniti bez da zoveš elektru, jer oni imaju servisni ključ sedmicu za sve ormariće i onda ti naplate i dolazak i izmjenu osigurača, a u biti je ormar njihov, a ti si ga platio, pa su tu igre bez granica, no to su napravili prvenstveno zbog krađe struje ispred brojila, kao i za lakše očitavanje brojila.
Zaštite mora biti prvenstveno radi vlastite sigurnosti, ali su stvarno abnormalnii s nekim cijenama, pravilnicima (to mogu i nekako shvatiti), ali što i sam kažeš da pola nas nema ispravnu struju, ja bih nadodao da nas ima bar dvije trećine neispravno po njihovom pravilniku.
Sad, što je tu je, ti si se riješio, a bogme i ja em struje, em su mi uzeli novčeke, ali sad sam za razliku u recimo dvije ulice u kvartu oko mene jedini ja ispravan, pa gdje tu ima neke logike :ne zna:

Edgar
12.09.2008., 10:46
Ima ovdje mod za vBulletin i stvarno je jednostavan za upotrebu
http://www.postimage.org/mod.php , a do tada ćemo se snalaziti kako znamo, samo probaj pogurati malo koliko možeš.

nemam ovlasti za to. samo admini imaju pristup tome

kaže Bell da je code aktiviran

molim samo pazite na veličinu slika, ove gore su prevelike

i nemojte ih quotati ak nemorate, tj. ako quotate takav post izbrišite iz qouta sliku ak baš nije nužno da bude u vašem odgovoru.

...... baš te briga, no ima jedna caka da sad kad su ti stavili vanjski ormar, a u njemu imaš VUP (osigurač, pancir) nemožeš ga izmijeniti bez da zoveš elektru, jer oni imaju servisni ključ sedmicu za sve ormariće i onda ti naplate i dolazak i izmjenu osigurača

ma ne zovem ja njih. meni to odradio čovjek koji je njihov ovlašten električar.

tj. može podnositi onu elek.energ. suglasnost itd....može i plombirati (legalno/nelegalno), ima ključ od ormara, u krajnjem slučaju on mi ga i stavljao......

Mihac
12.09.2008., 17:41
nemam ovlasti za to. samo admini imaju pristup tome

kaže Bell da je code aktiviran

molim samo pazite na veličinu slika, ove gore su prevelike

i nemojte ih quotati ak nemorate, tj. ako quotate takav post izbrišite iz qouta sliku ak baš nije nužno da bude u vašem odgovoru.
....

Ne da je slika prevelika nego je drastično velika, no Bell bi bar morao znati da je ovo tako jednostavno za ugraditi i svi korisnici vide sliku, ne opterećuje server kao niti bazu podataka, a tko želi detaljnije pogledati, taj klikne na sliku, evo ti recimo jedan primjer slike
http://www.postimage.org/aV1mgij9.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=aV1mgij9)

exAzriel
12.09.2008., 20:08
Misli da o govorimo o istom samo se ne razumjemo. Znači uzemljenje koje mi je provedeno nanovo spojim (putem sabirnice) na nulu ispred FIDovke ili kao na slici


]

HEP ne dozvoljava ovakav spoj na svakoj trafo stanici...

supher mali
14.09.2008., 07:20
Sve bitnije kućanske naprave stavi pod FID sklopku (bojler, el. pećnica, perilice itd.)

samo sto nit elktra nit elktricari nemaju uredaje s tocno mjerenje uzemljenja nit bi se zezalis time.. tako kad proveli tes 90 posto kucanstava nema dobro izvedenu instalciju. ali cini mi se da elektra ne mari bas puno za to... a nit slicni ovlastani

to je sve tipa ''stavi'' pa sta bude

champ
15.09.2008., 08:16
samo sto nit elktra nit elktricari nemaju uredaje s tocno mjerenje uzemljenja nit bi se zezalis time..

A ti si valjda prošao puno gradilišta, obrtnika i pogona Elektre, pa najbolje znaš da nemaju potrebne instrumente... :rofl:

Svaki ozbiljniji obrtnik za el. instalacije ima uređaj s kojim može izmjeriti otpor uzemljenja, specifični otpor tla, otpor izjednačenih potencijala
i veze sa uzemljenjem, otpor izolacije i impedanciju petlje u kvaru. Pogoni Elektre imaju i odjel - grupu za mjerenje, sa hrpom instrumenata,
uključujući i mjerna kola. Prije puštanja bilo koje mreže u pogon, oni naprave hrpe mjerenja, i o tome naprave izvještaje-protokole.

O fušerima se pisalo nešto prije, ali ljudi koji uzimaju takve "majstore", morali bi biti svjesni i posljedica i opasnosti, za koje su si sami krivi.

georgehrri
17.09.2008., 18:46
A ti si valjda prošao puno gradilišta, obrtnika i pogona Elektre, pa najbolje znaš da nemaju potrebne instrumente... :rofl:

Svaki ozbiljniji obrtnik za el. instalacije ima uređaj s kojim može izmjeriti otpor uzemljenja, specifični otpor tla, otpor izjednačenih potencijala
i veze sa uzemljenjem, otpor izolacije i impedanciju petlje u kvaru. Pogoni Elektre imaju i odjel - grupu za mjerenje, sa hrpom instrumenata,
uključujući i mjerna kola. Prije puštanja bilo koje mreže u pogon, oni naprave hrpe mjerenja, i o tome naprave izvještaje-protokole.

O fušerima se pisalo nešto prije, ali ljudi koji uzimaju takve "majstore", morali bi biti svjesni i posljedica i opasnosti, za koje su si sami krivi.

Instrument popularno zovu revitester , i model koji zadovoljava VDE normu 100 može testirati fidovke , mjeriti otpor izolacije , petlje, uzemljenja , smjer okretnog polja (vrtnje motora , redosljed faza) , moze koristiti pomocnu sindu kod mjerenja otpora uzemljenja , moze se opremiti i strujnim kljestima za mjerenje otpora gromobrana bez rastavljanja spojnice itd , zavisno od opreme cijena je od 10000 do 20000 kuna , a to je cijena instrumenta sa potvrdom o umjeravanju . Postoje i jeftini kineski instrumenti za mjerenje otpora izolacije , te teseri za pojedine fidovke ali nemas podatak o naponu dodira , otporu petlje i vremenu iskljucenja FID sklopke.

georgehrri
17.09.2008., 18:50
da zaboravih napisati da moze mjeriti otpor sa malim naponom izmjenicnim koji sam generira za dokazivanje povezanosti metalnih dijelova , izjednacavanje potencijala , a moze se dokazati i neprekinutost vodica. Moze mjeriti sve sto trazi Pravilnik o tehničkim normativima za električne instalacije niskog napona (“Sl. list” br. 53/88).

matthias
21.01.2010., 16:36
ima li iko da mi može poslat neku literaturu za ispitivanje otpora uzemljenja..ako ima ja bih bio jako zahvalan kad bi mi poslao..vračam uslugu

juka_prazina
23.01.2010., 15:05
ima li iko da mi može poslat neku literaturu za ispitivanje otpora uzemljenja..ako ima ja bih bio jako zahvalan kad bi mi poslao..vračam uslugu

Potraži po internetu nešto o UI metodi :mig:

georgehrri
23.01.2010., 17:07
Potraži po internetu nešto o UI metodi :mig:

Probaj i slijedeće pojmove beherndova metoda , revitester , profitest 0100
naziv metode instrument i model koji to mjeri

georgehrri
23.01.2010., 17:13
(JUS) HRN N.B.2.762

boomer5999
24.03.2010., 23:01
Pozdrav forumu.

Čit'o sam malo na forumu razna razmišljanja oko uzemljenja, bome uz dosta prepucavanja i mudrovanja.

Ako nekog još zanima tema moja trenutna elektroenergetska situacija je slijedeća - s prizemljem sagrađenim davnih 60-tih godina prošlog stoljeća i nulovanom instalacijom =2 žice= tad smo priključeni na mrežu.
Ne znam detalje jer sam tad imao tek nekoliko godina.:ne zna:
Krajem 80-tih nadozidali smo kat. Poznati električar izveo je instalaciju na katu =3 žice= i fidovkom (samo za kat). Tek nedavno sam skužio kako je to napravio bez uzemljenja.

Dakle, 3. zaštitni vod instalacije (žuto-zeleni, inače zemlja u utičnici) spojen je na vod nule na ulazu fidovke, tj. diferencijalne sklopke.
Ideja spoja je ako dođe do proboja faze na kučište struja teče kroz žuto-zeleni zaštitni vod u nulu prije fidovke, zaobilazeći ju. Remeti se ravnoteža struja koje ulaze i izlaze iz fidovke
i ako je ta razlika dovoljno velika fidovka će prekinuti strujni krug.
Za glavnu fidovku struja iskapčanja je dosta velika. Zato na kupaonicu treba montirati dodatnu fidovku strujom iskapčanja od 30mA.

Potencijal zaštitnog voda instalacije kata u našem slučaju je zapravo potencijal voda nule. Točnije, vod nule priključen na električno brojilo ide preko razvodnog ormarića
i cca 15m žice na ulični stup gdje je, kako mi izgleda, uzemljena nula javne instalacije. S njom i nula/zaštitni vod kućne instalacije.

To vjerojatno ne zadovoljava prihvatljive vrijednosti otpora uzemljenja.
Fidovka na katu vrši zaštitnu funkciju jer imali smo proboj kondenzatora na perilici i izbacila je fidovka 40 A a ne osigurač od 16. Zbog brzine ali i struje kroz zaštitni vod.
Konačno ispravnost fidovke može se provjeriti i tipkom za testiranje koja se nalazi na samoj fidovki.

Sad na razlog zašto ovo pišem.
Preko ljeta moramo ugraditi plinski kombi bojler u kupaonicu u prizemlju, dakle u dio s nulovanom mrežom.
Za propisnu ugradnju kombi bojlera potrebno je uzemljenje.

Zato namjeravamo:
- izvesti osnovni uzemljivač u dvorištu iza kuće pomoću pocinčane trake ili možda bakrenog užeta 50mm2?
- dovesti uzemljenje preko ormarića trećom žicom do svih potrošaća u kupaonici uključujući i kombi bojler
- ugraditi fidovku od 30mA za sve potrošaće u kupaonici

Ostatak nulovane mreže prizemlja za sada ne bi dirali.
Nakon izvedbe uzemljivača mogla bi se priključiti zemlja i na zaštitni vod kata uz dakako - odspajanje nule. Nula i prava zemlja ne smiju biti spojene. Opasno po život!

Molim pomoć ili mišljenje u vezi sljedećeg:
a.) Profići, procjena koliko bi ovakav projekt koštao?
- ugradnja uzemljivača (zemljane radove i eventualno betoniranje plašta obavio bi sam)
- ugradnja voda zemlje, po interijeru nadžbukno
- fidovke
- mjerenje otpora uzemljenja

Mislim da se uzemljivanje vodovodne i plinske instalacije događa na samom kombi bojleru i da nije potrebno dodatno ništa poduzimati.

b.) U slučaju znatne cijene razmišljam i sam se upustiti u projekt. Po zanimanju sam elektroničar.

Gdje kupiti elemente uzemljivača?
- trake se još i nađe, ali za bakreno uže ne znam
- spojnice traka/vodič za prijelaz u priključni ormarić
- zidni nosači za traku ili za bakreno uže
Na netu sam našao asortiman, ali gdje nabaviti u Zg.?
http://www.google.hr/#hl=hr&q=polaganje+trake+za+uzemljenje&start=10&sa=N&fp=3d244f68a8b4069

Nakon amaterske ugradnje priručna provjera iskapčanja fidovke može se obaviti uz pomoć odgovarajuće dimenzioniranog otpornika koji se spaja između faze i zaštitnog voda i to za svaku utičnicu ili potrošač u mreži.
Bolje nego žaruljom jer je struja uključenja hladne žarulje osjetno veća od one koja se može izračunati iz njezine snage pa rezultat može izgledati bolje nego što zaista je.

Na kraju želim naglasiti slijedeće: nikome ne bi preporučio da se igra s strujom ako ne zna što radi, pogotovo ne s zaštitom!!!
Jasno mi je da instalacija, uz koju živi već 3. generacija
osoba na mom objektu, objektivno nije dovoljno sigurna za današnje norme!
Kako je pisano na forumu masovna ugradnja limitatora mogao bi biti okidač kojim bi HEP natjerao investitore da osuvremene infrastrukturu.

S druge strane jasno je da trenutak u kojem se nalazimo nije lak niti za familije koje primaju prosječne hrvatske plaće (djeca, krediti, režije...) a kamoli za one bez plaće ili uopće radnog mjesta.

Osobno ne bi se bahato razbacivao pustim propisima i projektima o kojima se bez 5 cifri ne može ni sanjati. Kao da raspravljamo o sigurnosti 10g. starog Punta ili novog Pasata.
Kalkulacija vrijedi dok netko ne strada, no usprkos tome kod nas se mnogo ljudi vozi u nekakvom Puntu. Doslovno i ja...

Zahvalan sam na svakom konkretnom i konstruktivnom mišljenju jer na netu ima mnogo zanimljivih sugovornika koji svojim korisnim informacijama mogu pružiti dragocjenu pomoć i putokaz.

Hvala na strpljenju. Boomer.:rolleyes:

Mazarin
25.03.2010., 08:12
Nakon izvedbe uzemljivača mogla bi se priključiti zemlja i na zaštitni vod kata uz dakako - odspajanje nule. Nula i prava zemlja ne smiju biti spojene. Opasno po život!

:

za ovaj dio pišem samo.
To te na forumu nitko ne može, a niti smije savjetovati.
Naime sve ovisi o tipu javne niskonaponske mreže u tvom kvartu, naselju, gradu.

za pomoć odi na google, ukucaj tn-c sustav, i prvi link te vodi na skriptu FER-a, Zaštitne mjere od previsokog napona dodira.
To si uzmi i pročitaj samo informative radi, da shvatiš problematiku.
Dakle moraš se obratiti u RL licenciranom električaru....Sasvim ti je svejedno koristiš li bakreno uže ili pocinčanu traku.
Tako i tako vremenom ti oksid pojede materijal.
Neznam ni na kakvom tlu ti je kuća.
Uglavnom ovo nije pitanje za forum......

koka36
25.03.2010., 14:15
Ko prvo otkud ti uopče 16A osigurač u kučnoj instalaciji. Ni jedan osigurač u kuči nabi smio biti veči od 10A. Jedino ako nemate doma nekakve strojeve....

Sve za uzemljenje ima za nabaviti u trgovačkim centrima koji prodaju građevinski materijal i stvarno ne kužim čemu tolka galama oko tog uzemljenja.
Kupaonice su opasne ako se u njima nalaze stari električni bojleri, što je sve manje slučaj i zato nemojte ljude strašiti da bez FID-sklopke reskiraju živote i slično.......

Đunđi Bunđi
25.03.2010., 14:53
Ko prvo otkud ti uopče 16A osigurač u kučnoj instalaciji. Ni jedan osigurač u kuči nabi smio biti veči od 10A. Jedino ako nemate doma nekakve strojeve....
..

Pitam, ne provociram...
Znaci li to da u kuci ne smije ni jedno trosilo biti iznad 2200w?

koka36
25.03.2010., 17:01
Smije zašto ne, ja spajam motore od 3-4 kW na osigurače od 16A...
Ako su jača trošila uvjek je preporuka da se spaja trofazno (svaka pečnica ima mogučnost da se spoji trofazno)...
Ako su pak nekakvi strojevi u kučanstvu onda se to uvjek stavlja na posebni vod. Koji mora biti i jači po dimenzijama i po osiguračima. Zamisli kaj se događa s utičnicom na koju je spojen recimo komp, televizor i DVD a štiti ga osigurač od 16A. Prije bu zgorila žica i sva trošila nego bu izgorio taj osigurač.

Đunđi Bunđi
25.03.2010., 17:30
Sve 5, al....
Danas skoro svaka pegla ima 2400, 2600 w i sve su jednofazne, jel?
A npr., neka ima 2500w : 220 V = 11,36A

koka36
25.03.2010., 18:02
ne gleda se to tako niti vuče tolku struju. Možda povuče prilikom uključenja malo jaču struju ali sigurno ne vuče toliku struju. Ni približno...

boomer5999
25.03.2010., 18:48
Mazarine, lijep pozdrav.

Naime sve ovisi o tipu javne niskonaponske mreže u tvom kvartu, naselju, gradu.
Nisam napisao, ali o kojem god tipu mreže se radi sa stupa na zid kuće dolaze 2 žice: dakle faza i nula, ne i zemlja!

...za pomoć odi na google, ukucaj tn-c sustav, i prvi link te vodi na skriptu FER-a, Zaštitne mjere od previsokog napona dodira.
To si uzmi i pročitaj samo informative radi, da shvatiš problematiku
Zahvaljujem na linku iako i prije sam već imao predodžbu kako je zaštita od električnog udara kompleksna problematika kao i samo uzemljenje te zaštita od groma.
Ne podcjenjujem široka znanja koja se stječu na faksu, visokim školama ili strukovnim također.
Ipak kuća od 70m2 s dvije etaže na ilovači s aspekta izvedbe uzemljenja meni izgledaju kao jednostavan i tipičan slučaj kakvih ima mali milijun. Ništa originalno niti zahtjevno velikih proračuna.

...Neznam ni na kakvom tlu ti je kuća.

U Zagrebu smo, podzemne vode su plitko, tlo je ilovača.
Vodljivost vjerojatno 90-150 oma/m.
http://library.thinkquest.org/C0130320/zastitaobj.htm

(odspajanje nule s zaštitnog vodiča i spajanje uzemljenja) To te na forumu nitko ne može, a niti smije savjetovati.
Ne kužim. Zar ima dvojbi oko prednosti zaštite uzemljenjem s lokalnog uzemljivača uz fidovku prema nulovanom sustavu?
Ostaje pitanje kvalitete i dimenzija lokalnog uzemljivača.

Sasvim ti je svejedno koristiš li bakreno uže ili pocinčanu traku.
Tako i tako vremenom ti oksid pojede materijal.

Opet ne kužim. Temeljni uzemljivač (traka zalivena u temelje objekta) spominje se kao kvalitetno rješenje jer beton sprečava/umanjuje koroziju.
Traka za uzemljenje je toplo pocinčana što daje određenu otpornost prema koroziji. Ako se zalije u betonski plašt nije li to sličan slučaj kao temeljni uzemljivač?
Bakreno uže oksidira kao i svaki bakar u dodiru s vlagom u bakar(II)oksid (naš'o na netu).

Zna li netko kolika je vodljivost bakar(II)oksida prema bakru?
Ako je zadovoljavajuća onda je bakreno uže bolje i vjerojatno skuplje rješenje od pocinčane trake.

Zbog moguće korozije i pada vodljivosti uzemljivača uzemljenje bi trebalo povremeno kontrolirati i to u uvijetima napr. suše ili smrznutog tla kad je vodljivost zemlje manja.
Mjerenje otpora je prava i nedostupna metoda.
Što fali kao pomoćnoj metodi otporniku dimenzioniranom 10% preko struje greške fidovke?

Dakle moraš se obratiti u RL licenciranom električaru....
Da, to bi bilo najbolje. Ovako zamišljam: nazovem ga i objasnim problem, on dođe i primi se za glavu kad vidi situaciju. Naravno, treba instalaciju dovesti u red.
U prizemlju vlada dvožilni PGP. Poštemaj i promijeni sve žice u zidovima. Žbuka je od 60-tih, pa i nju. Onda podove, a i prozore kad se već ruši....
Tek onda ćemo o uzemljenju... Brat bratu 10-15 somova eura kao priprema za uzemljenje...

To planiramo jednog dana kad klinci završe školovanje i zaposle se, mi ili tko bude vlasnik objekta. Sada nije realno.
No na ljeto treba ugraditi kombi-bojler u sada nulovanu kupaonu, dovući plin i preroštati cijevi za centralno i pripremiti struju.
Najbolje bilo kad bismo svi zarađivali dovoljno somova kuna radeći svoj osnovni posao bez potrebe za petljanjem u nešto što dovoljno ne kužimo.
Realno koprcamo se kako tko zna. Da ne pričam...

Mazarine, misliš li da jedan iskusan elektroničar ne bi bio u stanju izvesti uzemljenje u svom tipičnom slučaju samo da dobije malo know how-a od ljudi koji to rade svaki dan?
Meni se čini kako to nije baš tolika tolika nauka prema napr. analizi i servisu nekog složenijeg elektroničkog sklopa.
Ako su spojevi uzemljenja pouzdani (vijčani, stopice, spojnice), zaštićeni od korozije, uzemljivač dovoljno duboko ukopan, prosječnih dimenzija, ne vidim u čemu bi bio problem?

Porazgovarao sam sa 2 električara o izvedbi uzemljenja. Jedan mi je savjetovao neka zakopam bakrenu polču, drugi bunt 25m trake, na krajeve sonde. Susjedov kombi bojler uzemljen je
samo preko sonde što se inače koristi samo za popravak otpora uzemljenja.
Fuš električar iz HEP-a jedna je od solucija izvedbe...

Koka36 je napisao:
Ko prvo otkud ti uopče 16A osigurač u kučnoj instalaciji. Ni jedan osigurač u kuči nabi smio biti veči od 10A. Jedino ako nemate doma nekakve strojeve....

Slažem se. Ako bi se zatvorila neka struja manja od prekida osigurača to bi moglo biti važno. Ipak, 10 ili 16A je isti red veličine i obje su smrtonosne.
Inače koliko ja znam 2.5mm2 žica je ok za trajnih 16A.

Sve za uzemljenje ima za nabaviti u trgovačkim centrima koji prodaju građevinski materijal...
NIsam još osobno otiš'o.
Jel imaju spojnice traka/kabel, bakreno uže, stopice, nosače i drugi pribor?
Nekako mislim da se to naručuje...

Kupaonice su opasne ako se u njima nalaze stari električni bojleri, što je sve manje slučaj i zato nemojte ljude strašiti da bez FID-sklopke reskiraju živote i slično.......
Nažalost, FID-ovka je jedino sigurna, sve ostalo nije. Ako na fazi s osiguračem od 10A (napr. za el. bojler) dođe do djelimičnog proboja faze grijača prema uzemljenom ili nulovanom kučištu
i poteče struja faza-kučište-uzemljenje-zemljom do nule stupa na ulici, te je struja manja od struje greške zajedničke fidovke, svakako manja od 10A, napon koji će nastati na kučištu uzrokovat će
opasnu struju za osobu koja takne kučište.
Ako je osoba u dodiru s vodovodom (mali otpor prema zemlji) ne može računati na otpor cipela, pločica i betona zgrade prema zemlji i trpit će strujni udar. Koban ili ne ovisi o odnosu svih otpora.
Tak ja to pojednostavljeno vidim, nisam stručnjak po pitanju instalacija.

Ako sam negdje fulao rado bi pojednostavljeno čuo zašto od osoba koje su voljne podijeliti svoja iskustva i znanja o temi.

Boomer.:kava:

Đunđi Bunđi
25.03.2010., 19:28
Ko prvo otkud ti uopče 16A osigurač u kučnoj instalaciji. Ni jedan osigurač u kuči nabi smio biti veči od 10A. ......

ne gleda se to tako niti vuče tolku struju. ...

Sad me zbunjujes...
Kako se gleda?
I, zasto u stanovima (imam ih 3) u kojima nitko nikad nije nista prckao (takvi su kupljeni od 3 razlicite građ. firme) imam pun k osiguraca od 16A?

rioma19c
27.03.2010., 16:43
Ko prvo otkud ti uopče 16A osigurač u kučnoj instalaciji. Ni jedan osigurač u kuči nabi smio biti veči od 10A. Jedino ako nemate doma nekakve strojeve....

Sve za uzemljenje ima za nabaviti u trgovačkim centrima koji prodaju građevinski materijal i stvarno ne kužim čemu tolka galama oko tog uzemljenja.
Kupaonice su opasne ako se u njima nalaze stari električni bojleri, što je sve manje slučaj i zato nemojte ljude strašiti da bez FID-sklopke reskiraju živote i slično.......

O kakvim ti strojevima pričaš ?
Pa jel normalno da na utičnicu rađenu presjekom žice od 2,5 kvadrata stavljaš 16 amperski osigurač ?
Normalno je !
Malo proučiti literaturu,dimenzioniranje osigurača itd, pa onda pisati po internetu .
P.S Nebi vjerovao i plinski kombi bojler je isto spojen na 220 V !

koka36
27.03.2010., 21:06
Sad me zbunjujes...
Kako se gleda?
I, zasto u stanovima (imam ih 3) u kojima nitko nikad nije nista prckao (takvi su kupljeni od 3 razlicite građ. firme) imam pun k osiguraca od 16A?

Struja raste ovisno o otporu a ne snazi trošila, recimo ja stavljam 16A bimetale na strojeve od 9 kw. Trenutno nemam doma ampermetar pa da izmjerim struju recimo kupaonskog bojlera s grijačem od 2500w ali osigurači su od 10A.
To što neko stavlja 16A osigurače u kučnu instalaciju mi je ono teški upitnik. jednostavno u kučanstvu nema tako jakog potrošača da mu treba toliki osigurač. Ili vam stručnjaci tvrde da imate trofaznu struju a sve vam tutnu na jednu fazu. (pogotovo često u stambenim zgradama)...

koka36
27.03.2010., 21:16
O kakvim ti strojevima pričaš ?
Pa jel normalno da na utičnicu rađenu presjekom žice od 2,5 kvadrata stavljaš 16 amperski osigurač ?
Normalno je !
Malo proučiti literaturu,dimenzioniranje osigurača itd, pa onda pisati po internetu .
P.S Nebi vjerovao i plinski kombi bojler je isto spojen na 220 V !

Pa normalno je da se na sve utičnice stavlja žica od 2,5 kvadrata.....i šta to znači da onda na taj presjek ide osigurač od 16A. Glupost....
Koje kučno trošilo treba 16A osigurač.

Da i šta s tim šta plinski bojler koristi 220V, zbog toga treba ZIS- sklopka. Šta te dok se kupaš može stresti od plinskog bojlera koji grije vodu plinom za razliku od strujnog bojlera koji ima u vodu uronjen električni grijač koji lako može probiti i preko vode i vodovodnih cjevi ljepo te ispeči u kadi......

bis88
28.03.2010., 11:23
Zato se za kupaonice uvijek koristi fidovka 30mA.........
pa zato dok se kupaš ništa te nebu streslo

Đunđi Bunđi
28.03.2010., 11:24
Struja raste ovisno o otporu a ne snazi trošila...

Otporu cega? Pa trosilo je otpor! Sta treba racunati i otrpor instalacije, ono, otpor=ro x l/s
Ok, sjecam se iz fizike, jel.. Ohmov zakon?... da je struja obrnuto proporcionalna otporu... ali i...
Struja jednako snaga podijeljeno napon (I = P/U) - nekako sam 300% siguran da se upravo ovako racunaju potrebni osiguraci.
I sjecam se definicije osiguraca; "osigurac je najmjerno najslabiji dio instalacije"
Po toj logici, nekako mi je ispravno staviti osigurac od 16A za trosila preko 2200w i instalaciju od 2,5mm bakra.
No, mozda grijesim :ne zna:

I ne, u stanu nemam trofaznu struju i nisu mi tako podvalili. Sve posteno pise. Na uticnicama (nekim) je osigurac 16A.

bis88
28.03.2010., 11:35
Đunđi Bunđi totalno si u pravu
Na sve utičnice se stavlja 16A , a ta rasvjetu 10A ili u nekim slučajevima 6A ali već i to je prava rijetkost

koka36
28.03.2010., 14:54
Otporu cega? Pa trosilo je otpor! Sta treba racunati i otrpor instalacije, ono, otpor=ro x l/s
Ok, sjecam se iz fizike, jel.. Ohmov zakon?... da je struja obrnuto proporcionalna otporu... ali i...
Struja jednako snaga podijeljeno napon (I = P/U) - nekako sam 300% siguran da se upravo ovako racunaju potrebni osiguraci.
I sjecam se definicije osiguraca; "osigurac je najmjerno najslabiji dio instalacije"
Po toj logici, nekako mi je ispravno staviti osigurac od 16A za trosila preko 2200w i instalaciju od 2,5mm bakra.
No, mozda grijesim :ne zna:

I ne, u stanu nemam trofaznu struju i nisu mi tako podvalili. Sve posteno pise. Na uticnicama (nekim) je osigurac 16A.

Evo da nebudem ljen malo sam mjerio (nemam trenutno strujna klješta doma) otpore največih potrošača koje imam doma. To je grijač kuponskog bojlera od 2500 w i njegov otpor je 26 oma. Otpor vodiča je zanemariv i prema tome 2500 w trošilo vuče 8 A.... Dakle duplo manje nego što bi vi stavili osigurač na to trošilo, nazdravlje.
Iskreno ne bavim se instalacijama po stanovima (osim kad nekome od poznatih nekaj ne popravljam) ali zdravi razum mi govori da u kučnoj instalaciji osigurač od 16A nema mjesta....
Zašto vam stavljaju osigurače od 16A, moja prepostavka radi uštede na materijalu pa umjesto da napravi 5-6 strujnih krugova on napravi 2-3 i na njih bubne 16A osigurač koji nikad nebude izbacio. Pa tako jedan osigurač stavi za rasvjetu, drugi za sve utičnice a treči recimo za kupaonu.
Ja u kuči od 90m2 imam 20 osigurača i ni jedan nije jači od 10A, svaka prostorija ima po dva osigurača, jedan za rasvjetu, drugi za utičnice a svi jači potrošači imaju posebne osigurače (bojler za vodu, pečnica trofazno spojena, pumpa za centralno grijanje).
Vjeruj mi osigurač od 16A ti nikad nebu zgorio a žica u utičnicama bu ti se i grijala i gorila (ovo govorim iz iskustva).....
I da zašto vjerovatno 16A, vjerovatno su ti osigurači automatski pa su prebrzi, razlog više u korist rastalnih osigurača....

georgehrri
28.03.2010., 19:56
Koji će biti osigurač u strujnom krugi ovisi o najslabijem elementu ukrugu , u krugu rasvjete je to prekidač na kome može se pročitati podatak o nazivnoj struju 10A , a za utičnice postoji podatak 10/16A. presjeg vodića također utječe na maksimalno dozvoljeno trajno opterečenje. Za vodiće presjeka 2,5 mm2 može se štititi i osiguračem od 20A ali je priključak fiksni spoj . Postoje utičnice i utikači i za veče nazivne struje .

U pitanju uzemljenja , postavio bi jedno pitanje , koji plin i kako dolazi do plinskog trošila. Ako se kopa cijev , moguće je polaganje i uzemljivača uz nju. Provjerit u elektri koji je tip uzemljenja propisan na lokaciji , TT ili TN i da li je obavezna ugradnja FID sklopke.

champ
29.03.2010., 07:47
Ko prvo otkud ti uopče 16A osigurač u kučnoj instalaciji. Ni jedan osigurač u kuči nabi smio biti veči od 10A. Jedino ako nemate doma nekakve strojeve....

Evo da nebudem ljen malo sam mjerio (nemam trenutno strujna klješta doma) otpore največih potrošača koje imam doma. To je grijač kuponskog bojlera od 2500 w i njegov otpor je 26 oma. Otpor vodiča je zanemariv i prema tome 2500 w trošilo vuče 8 A.... Dakle duplo manje nego što bi vi stavili osigurač na to trošilo, nazdravlje.
Iskreno ne bavim se instalacijama po stanovima (osim kad nekome od poznatih nekaj ne popravljam) ali zdravi razum mi govori da u kučnoj instalaciji osigurač od 16A nema mjesta....
Zašto vam stavljaju osigurače od 16A, moja prepostavka radi uštede na materijalu pa umjesto da napravi 5-6 strujnih krugova on napravi 2-3 i na njih bubne 16A osigurač koji nikad nebude izbacio. Pa tako jedan osigurač stavi za rasvjetu, drugi za sve utičnice a treči recimo za kupaonu.
Ja u kuči od 90m2 imam 20 osigurača i ni jedan nije jači od 10A, svaka prostorija ima po dva osigurača, jedan za rasvjetu, drugi za utičnice a svi jači potrošači imaju posebne osigurače (bojler za vodu, pečnica trofazno spojena, pumpa za centralno grijanje).
Vjeruj mi osigurač od 16A ti nikad nebu zgorio a žica u utičnicama bu ti se i grijala i gorila (ovo govorim iz iskustva).....
I da zašto vjerovatno 16A, vjerovatno su ti osigurači automatski pa su prebrzi, razlog više u korist rastalnih osigurača....

Ovakvi postovi su najbolji primjer kako neki ljudi nemaju niti osnovnih znanja o elektrotehnici, a uporno se guraju po sistemu "što znam-znam, što ne znam - o tome "učim" i "savjetujem" druge"...

Kao prvo, jel ti uopće znaš koliko je dozvoljeno strujno opterečenje vodova/kabela, ovisno o vrsti izolacije, broju žila i načinu polaganja?

Kao drugo, kako si ti uspio "izmjeriti" otpor bojlera? Jesi li ga otpajao od mreže, s kojim naponom si mjerio, jel termostat pri tome bio uključen? Jel grijač bio hladan ili užaren (grijač je projektiran tako da on svoju nazivnu snagu razvija dok je vruć, a njegov omski otpor tada ima sasvim drugačiji iznos, u odnosu na početno hladno stanje).

Kažeš da bojler vuće 8 A --> P= 220x8 = 1760 W
Za snagu od 2500 W --> I = 2500/220 = 11,36 A

Zaključak - osigurač od 10 A izgorjet će ti (ili izbaciti), ako na njega spojiš bojler snage 2500 W (btw, večina današnjih klasičnih bojlera ima grijač snage 2000 W). Još ako se uzme u obzir da najveći broj instalacija po kućama ili stanovima ima više strujnih krugova spojenih na iste osigurače, ispada da osigurači od 10 A mogu zadovoljiti potrebe rasvjete i napajanje elektronskih uređaja, dok je za bojlere, štednjake, periilice rublja i posuđa, razne grijače, utičnice u kuhinji i sl. potrebno ugraditi osigurač min. 16 A.

Đunđi Bunđi
29.03.2010., 09:01
Znaci, bio sam u pravu?
Imam dobre osigurace od 16A?

champ
29.03.2010., 09:29
Znaci, bio sam u pravu?
Imam dobre osigurace od 16A?

Bilo bi idealno kad bi instalacija za rasvjetu bila izvedena sa vodičima presjeka 1,5 mm2, i štičena sa 10 A osiguračima, a utičnice izvedene sa vodičima 2,5 mm2 i osiguračima 10 ili 16 A, ovisno o trošilima.

Trošila poput bojlera, grijalica, štednjaka i sl. najbolje je fiksno spojiti sa kabelima.... ali ako i 1,5 mm2 vodič štitiš sa 16 A (ispravnim) osiguračem, ništa dramatičnog neće mu se dogoditi.

Mazarin
29.03.2010., 10:29
Mazarine, lijep pozdrav.
bio sam na gablecu, to jest jeo sam banane, pa nisam odgovorio...

nema veze kak ti sa stupa dolazi mreža, HEP sa tvog područja traži tip zaštite, i toga se moraš držati....
Ja to trenutno ovak nemrem znati...


Temeljni uzemljivač je jedno, a ovakvo naknadno krpanje je nešto sasvim drugo.
Ovak odokativno, trebao bi raditi rov oko kuće i zakopati traku na propisnu duljinu i dubinu.
Ili na četiti kuta kuće zabijati sondu, pa izvesti zajednički točku.
E sad, ako odeš kod projektanta, on ti nacrta kaj treba napraviti, to mu platiš, i po tome radiš sam uzemljenje, tako bi ti kao elektroničar znao.
Samo bih ti preporučio da na kraju posla napraviš mjerenje.
Normalno ne ti, nego netko tko izdaje ateste..

I da, zanemari glupost da se materijal kupuje u tržnim centrima.
Imaš specijalizirane trgovine.
Prvo sve ćeš naći na jednom mjestu, a drugo proči ćeš znatno jeftinije.....

I da osigurači jesu 16A.
Danas sam doduše saznao da je u Njemačkoj primjerice osigurač za utičnicu 13A, i zamislite ima ih za nabaviti kod nas.
No to nas još nije briga, premda su izašli novi propisi, i treba ih proučiti što kod nas vrijedi od iduće godine.
Nije isključeno da i kod nas nebu neka divlja cifra od 13A.......:cerek:

tiki66
29.03.2010., 10:55
Trošila poput bojlera, grijalica, štednjaka i sl. najbolje je fiksno spojiti sa kabelima.... ali ako i 1,5 mm2 vodič štitiš sa 16 A (ispravnim) osiguračem, ništa dramatičnog neće mu se dogoditi.

Da, zasto se to tako radi? samo iz zida kabel direktno spojen na trošilo, nema ni utičnice ni ništa?

champ
29.03.2010., 11:28
Da, zasto se to tako radi? samo iz zida kabel direktno spojen na trošilo, nema ni utičnice ni ništa?

Utičnice su mjesto gdje je kontakt po svojoj prirodi "labilan", tj. ne radi se o čvrstom i pouzdanom kontaktu, naročito ako su u pitanju veće snage i veće struje. One su predviđene (samo) za struje do 16 A, a na nekim mjestima (kupaone, mokri čvorovi, blizina sudopera u kuhinji) utičnice su i zabranjene. Kod preopterečenih instalacija obično i najčešće nagori baš mjesto oko spoja u utičnici, zbog pregrijavanja na kontaktu..

Na takvim mjestima kabel se direktno uvodi u trošilo, i čvrsto spaja na njegove stezaljke.

Veky
29.03.2010., 13:55
Vidiš Koka, osiguračem se štiti instalacija, a ne trošilo. Zato s ei govori o osiguraču kao elementu instalacije, a ne trošila. Njegov zadatak je štititi tvoju žicu u zid, utičnicu, razvodnike, reglete, kontaktore i sl. A oni svi moraju međusobno odgovarati i opet, biti dimenzionirani za napajanje predviđenog potrošača.

Dakle, ti ćeš štititi strujni krug nekog reflektora bez obziro hoćeš li koristiti sijalicu od 25, 40, 60, 75 ili 100W prema vodiču i ostalim elementima (prekidač, spojnice), a njhi ćeš pak odabrati prema maksimalnoj predviđenoj snazi (recimo, pri projektiranju je zaključeno da u dnevnoj sobi sigurno nećeš imati 2 reflektora od po 500W).

A tvoje mjerenje otpora je opet priča za sebe. Misliš, nisi imao strujna kliješta pa si mjerio otpor? Ako me sjećanje služi, da ne izvodim formulu to je bilo nešta tipa P=U^2/R ?
Negdje se u prvom polugodištu prvog razreda srednje (elektro)tehničke škole uči promjena otpora ovisno o promjeni temperature + još neke sitnice koje bitno utječu na struju. čak se rade i laboratorijska mjerenja sa grijačem uronjenim u vodu pa mjeriš snagu, energiju, struju, otpor i sl. pri različitim temperaturama i crtaš grafove. Bilo je toga negdje u onim bilježnicama za laboratorijska mjerenja u elektrotehnici. Bar je tako bilo prije dvadesetak godina dok sam ja to učio.

koka36
29.03.2010., 14:10
Vidiš Koka, osiguračem se štiti instalacija, a ne trošilo. Zato s ei govori o osiguraču kao elementu instalacije, a ne trošila. Njegov zadatak je štititi tvoju žicu u zid, utičnicu, razvodnike, reglete, kontaktore i sl. A oni svi moraju međusobno odgovarati i opet, biti dimenzionirani za napajanje predviđenog potrošača.

Dakle, ti ćeš štititi strujni krug nekog reflektora bez obziro hoćeš li koristiti sijalicu od 25, 40, 60, 75 ili 100W prema vodiču i ostalim elementima (prekidač, spojnice), a njhi ćeš pak odabrati prema maksimalnoj predviđenoj snazi (recimo, pri projektiranju je zaključeno da u dnevnoj sobi sigurno nećeš imati 2 reflektora od po 500W).

A tvoje mjerenje otpora je opet priča za sebe. Misliš, nisi imao strujna kliješta pa si mjerio otpor? Ako me sjećanje služi, da ne izvodim formulu to je bilo nešta tipa P=U^2/R ?
Negdje se u prvom polugodištu prvog razreda srednje (elektro)tehničke škole uči promjena otpora ovisno o promjeni temperature + još neke sitnice koje bitno utječu na struju. čak se rade i laboratorijska mjerenja sa grijačem uronjenim u vodu pa mjeriš snagu, energiju, struju, otpor i sl. pri različitim temperaturama i crtaš grafove. Bilo je toga negdje u onim bilježnicama za laboratorijska mjerenja u elektrotehnici. Bar je tako bilo prije dvadesetak godina dok sam ja to učio.

A ja sam rekao da se štiti nešto drugo....pa naravno da se štiti instalacija od neispravnog trošila.....
Interesantno kako moj bojler koji ima 2500 W ne izbacuje osigurač od 10A kolko god se vi trudili dokazati suprotno.
Nema veze vi bolje znate od mene koji radim s motorima i do 25KW kojim se osiguračima štite određene snage....Šta kad vam kažem da recimo zgrade od 5-6 katova imaju glavne osigurače od 35 A a vi si u stanove stavljate 16....
Samo naprijed više posla za vatrogasce.....

Mazarin
29.03.2010., 14:36
Postoji nešto kaj se zove faktor istovremenosti. Pa je sasvim ispravno za utičnicu koristiti 16 A, a limitator je recimo 15 A.

koka36
29.03.2010., 16:36
Postoji nešto kaj se zove faktor istovremenosti. Pa je sasvim ispravno za utičnicu koristiti 16 A, a limitator je recimo 15 A.

Ne ispravno je napraviti više strujnih krugova s manjim osiguračima.....

Mazarin
29.03.2010., 16:58
Gle, ispravno je da se ti baviš motorima, a ovu problematiku prepusti drugima. Ja recimo ne radim sa motorima i kad nešto neznam pogledam u priručnik ili pitam. I nije me sram pitati, ali bi me bilo sram tupiti svoje. Inače dozvoljeno je staviti 4 utičnice na 16 A.

koka36
29.03.2010., 18:22
Gle, ispravno je da se ti baviš motorima, a ovu problematiku prepusti drugima. Ja recimo ne radim sa motorima i kad nešto neznam pogledam u priručnik ili pitam. I nije me sram pitati, ali bi me bilo sram tupiti svoje. Inače dozvoljeno je staviti 4 utičnice na 16 A.

Dozvoljeno je, samo kad bu taj osigurač od 16A izgorio. Kad dođu vatrogasci.....

Mazarin
29.03.2010., 18:30
Pa ne baš,prije će izbacti nego da je samo jedna utičnica na 10 A. Pitaš me kako? Osnove elektrotehnike. Naravno pod uvjetom da je više njih djelomično opterećeno. Mislim da je vrijeme da završimo ovo nadmudrivanje.

champ
29.03.2010., 19:26
Nema veze vi bolje znate od mene koji radim s motorima i do 25KW kojim se osiguračima štite određene snage....

Pa daj nas onda ti malo uputi, kakvim se to osiguračima štite elektromotori od 25 kW? EM pogoni inače imaju specifikum da u startu vuku dosta veću struju, pogotovo ako još moraju zavrtjeti od nule nekakvi stroj ili uređaj. Zbog toga se EM uglavnom štite bimetalnom zaštitom, a osigurači na početku voda obično su kratkospojna zaštita napojnih vodova.

Šta kad vam kažem da recimo zgrade od 5-6 katova imaju glavne osigurače od 35 A a vi si u stanove stavljate 16....
Samo naprijed više posla za vatrogasce.....

Nevjerojatno koliko se noviteta od tebe može doznati! Obično su 35 A panceri ispred glavnih vodova za svaki pojedini stan ili kuću, a u KPO-ima ispred ulaza u zgradu cca. 100 A. Ali izgleda da su promjene danas brze i revolucionarne!

koka36
29.03.2010., 21:14
[QUOTE=champ;25822897]Pa daj nas onda ti malo uputi, kakvim se to osiguračima štite elektromotori od 25 kW? EM pogoni inače imaju specifikum da u startu vuku dosta veću struju, pogotovo ako još moraju zavrtjeti od nule nekakvi stroj ili uređaj. Zbog toga se EM uglavnom štite bimetalnom zaštitom, a osigurači na početku voda obično su kratkospojna zaštita napojnih vodova.100A osigurači a bimetalna zaštita se stavlja radi zaštite od nepokretanja. Dakle osigurač štiti mrežu a bimetal štiti motor i svrha im je različita. I da svaki motor u pokretanju povuče i duplo jaču struju od nazivne i zato u njegovom strujnom krugu nikad nema automatskih osigurača.

Mazarin
29.03.2010., 21:33
Daj ne mlati. Postoje automatski osigurači C,D pa čak i E karakteristike. Slovo označava zadršku okidanja. Dakle mogu podnijeti nekoliko puta jaču startnu struju. Rastalni se stavljaju iznad 63 A radi hlađenja. Uočit ćeš da ima raznih veličina za razne namjere, baš zbog hlađenja. Meni se čini da ti na tim motorima mjenjaš remenje. I otišli smo od teme.

Veky
30.03.2010., 07:42
A ja sam rekao da se štiti nešto drugo....pa naravno da se štiti instalacija od neispravnog trošila.....
Interesantno kako moj bojler koji ima 2500 W ne izbacuje osigurač od 10A kolko god se vi trudili dokazati suprotno.
Nema veze vi bolje znate od mene koji radim s motorima i do 25KW kojim se osiguračima štite određene snage....Šta kad vam kažem da recimo zgrade od 5-6 katova imaju glavne osigurače od 35 A a vi si u stanove stavljate 16....
Samo naprijed više posla za vatrogasce.....


Tako je, štiti se instalacija projektirana za određenu struju opterećenja. Bojler nije dio instalacije. A vatrogasci neće imati posla jer je nešto projektirano da izdrži 16A. Vatrogasci dolaze ako neki mudrac stavi vod 1.5mm2 i 10A osigurač, a onda mu ovaj iskače i zamijeni ga osiguračem od 16A, umjesto da shvati da je vod poddimenzioniran. A ako osigurač iskače zbog karakteristike (vremena) reakcije to je druga priča.

Motori od 25kW su priča za sebe, i što se tiče motorne zaštite, i raznih struja i harmoničnih izobličenja koja vraćaju u mrežu, i strujnih i naponskih pikova i još koječega, to je priča za sebe, baš kao i elektromotori na lokomotivama, a kućne instalacije su priča za sebe.

Mogu shvatiti da neke stvari ne razumiju laici, no koji su voljni učiti i naučiti, ali kolege iz struke...

champ
30.03.2010., 10:52
Mogu shvatiti da neke stvari ne razumiju laici, no koji su voljni učiti i naučiti, ali kolege iz struke...

Ovako, ja raspolažem sa svim mogućim katalozima ELKE Zg, iz njih se mogu doznati svi potrebni podaci, uključujući i dozvoljena strujna opterečenja, ovisno o raznim načinima polaganja..

Jasno je da svi moderniji priručnici i udžbenici za P vod 1,5 mm2 navode gornju dozvoljenu vrijednost 15,5 ili 14,5 A, što bi trebalo natjerati projektante i instalatere da koriste presjek 2,5 mm2 za svako jače trošilo ili strujni krug koji će biti štičen sa 16 A.

Zadnji katalog ELKE navodi da je trajno strujno opterečenje termoplastičnih (PVC) vodova (P, P/F 1,5 mm2) položenih u cijevi 16 A, a onih koji su slobodno položeni u zraku ili u razvodnim ormarima 25 A.

Stariji katalog ELKE kaže da isti (PVC) P vod položen u zemlju može biti trajno opterečen sa 30 do 41 A (ovisno o specifičnom toplinskom otporu zemlje), a položen u zraku od 21 do 27 A.

Jučer sam već napisao - instalacije rasvjete mogu se izvesti sa 1,5 mm2 i štititi sa 10 A, za strujne krugove utičnica štičenih sa 16 A treba se koristiti 2,5 mm2. Jedino što i danas postoji jako puno instalacija po kućama i stanovima u kojima se 1,5 mm2 vodovi štite sa 16 A, i ne događa se "ništa dramatično".

Ako se vodovi griju zbog opterečenja, smanjuje im se vijek trajanja izolacije, a osigurač 16 A karakteristike "A" je na samoj granici dozvoljenog opterečenja za P-vod 1,5 mm2, i kao takav ne zadovoljava današnje propise.

Veky
30.03.2010., 11:06
Champ, upravo tako. To što pišeš i ja zastupam. Pogrešno si me shvatio.

boomer5999
30.03.2010., 22:17
G. Mazarin, pozdrav.

bio sam na gablecu, to jest jeo sam banane, pa nisam odgovorio...
Danas sam isto imao banane na jelovniku za gablec. Voćni gablec..:lol:


...nema veze kak ti sa stupa dolazi mreža, HEP sa tvog područja traži tip zaštite, i toga se moraš držati....
Ja to trenutno ovak nemrem znati...

Možeš li pojasniti što misliš pod tipom zaštite?
Ne kužim zapravo kakvu zaštitu u mom kvartu HEP očekuje uz priključene samo 2 žice sa stupa?
Jel to znači "štiti se nulovanjem" ili "ako hoćeš uzemljenje napravi si ga sam lokalno"?


Ovak odokativno, trebao bi raditi rov oko kuće i zakopati traku na propisnu duljinu i dubinu.

Ili na četiti kuta kuće zabijati sondu, pa izvesti zajednički točku.

E sad, ako odeš kod projektanta, on ti nacrta kaj treba napraviti, to mu platiš, i po tome radiš sam uzemljenje, tako bi ti kao elektroničar znao.

Samo bih ti preporučio da na kraju posla napraviš mjerenje.
Normalno ne ti, nego netko tko izdaje ateste..


Ovo mi izgledaju kao dobre smjernice uz varijante: traka ili 4 sonde povezane u 1 točku.
Lakše mi izgleda izvesti 4 sonde nego kopati za traku.
Nisi ovdje spomenuo ali ostaje još mogućnost bakrenog užeta umjesto trake.

Raspitati ću se o kojim se novcima radi za skicu projekta uzemljivača i samog atesta.
Što se atesta tiče nekako ne vjerujem kako ga mogu dobiti dok instalacija kompletnog objekta nema uvedeno uzemljenje.


I da, zanemari glupost da se materijal kupuje u tržnim centrima.
Imaš specijalizirane trgovine.
Prvo sve ćeš naći na jednom mjestu, a drugo proči ćeš znatno jeftinije.....


Hvala i na ovoj informaciji. Znaš koju takvu na netu ili u Zg. na primjer?

Pozdrav, Boomer.:mig:

golf 2 dizelka
31.03.2010., 19:33
da ne otvaram novu temu....Kupio sam stambeni kontejner(sluzit ce mi za ostavu )...Kontejner na sebi ima vidu na koju se zavida uzemljenje..Imam bakrenu zicu ,nekih 5 -6 metara ,debelu nekih 1cm ...Planiram skinut izolaciju s te zice te zicu zakopati u zemlju (normalno zavidati ju na kontejner) ..Pitanje glasi dali ce to cudo biti na taj nacin dobro izvedeno?Ili da jos na kraj te zice pricvrstim neku zeljeznu plocu te ju zakopam u zemlju? Staro uzemljenje je bilo isto od zice al pocincane(ista debljina) ..Hvala

zacky
31.03.2010., 20:57
Pa nemoj baš željeznu ako nemoraš.
Inače i to je bolje nego ništa:

Mazarin
01.04.2010., 18:14
Boomer. Odi na google i upiši Elgrom. Tam sve imaš. Ako šarmiraš vlasnicu možda dobiješ kakav savjet. Samo pazi da ti jezik preveć ne visi :cerek:

boomer5999
02.04.2010., 21:37
Hvala li Mazarine na informacijama i dobrim sugestijama.

Jedva čekam da obiđem vlasnicu... pardon dućan Elgrom.

Sretan Uskrs želi ti Boomer.:cerek::top:

the_gordan
20.05.2011., 18:46
zgrada je stara 25-30 godina. nulovana.
sad bi stavio fidovku.
majstor kaze da kad sve odspoji, na glavnoj razvodnoj kutiji mjeri par ohma izmedju nule i uzemljenja i zato mu fidovka iskace (od 500mA) te da ju je zbog toga nemoguce ugradit.

postoji li neko rjesenje? zbilja bi htio tu fidovku, a po mogucnosti i dvije. drugu za kupaonu u kojoj ce bit masazna kada.

Muljuzator
20.05.2011., 19:56
Postoji rješenje. Treba naći mjesto spoja nule i zemlje, znači da treba odšrafiti sve šuko utičnice, a ak ni na jednoj nije spoj N i PE, onda pootvarat razvodne kutije i njih provjerit. Svakako provjeriti el. bojlere ak su spojeni direktno (bez utičnice).

the_gordan
20.05.2011., 20:33
hvala.
ovaj moj majstor tvrdi da bi trebalo vuc posebno uzemljenje samo za moj stan :confused:.

zaboravih napisati da je u stanu 3fazna struja...

Muljuzator
20.05.2011., 20:43
Po tvojem pisanju sam zaključio da je uzemljenje razvedeno po stanu. Zato treba samo naći grešku u spajanju. ( meštri nisu baš pazili kod spajanja ak je nulovanje)
Druga stvar je ak do razvodnih kutija i utičnica nije povučena žica za uzemljenje. Onda bu to relativni problem ( zavisi kakve su instalacijske cijevi).

the_gordan
20.05.2011., 20:49
kako mogu provjerit jel uzemljenje razvedeno po stanu? ovako laicki, ako su 2 zice u uticnici onda valjda nema uzemljenja, a ako su 3 onda ima?

Muljuzator
20.05.2011., 20:51
Da.
Da li uopće imaš šuko utičnice?

the_gordan
20.05.2011., 21:00
imao jesam. sad dok se renovira stan, sve uticnice su poskidane...

zasto je to bitno?

Muljuzator
20.05.2011., 21:08
Da su bile obične, bilo bi nevjerojatno da je do njih povučeno uzemljenje. Ovak ima šanse.:top:

the_gordan
21.05.2011., 18:17
provjerio sam, na svakoj uticnici su 3 zice, od kojih je jedna pe (zuto-zelena). dakle samo treba naci gresku u spajanju i onda ce fidovka bez problema raditi?

NafNaf
21.05.2011., 21:32
Pogledaj postavljene izvode po utičnicama i drugim mjestima gdje vire žice koje nisu izolirane da nula i zemlja negdje nisu u dodiru.

Pored toga, najjednostavniji postupak je skidati jednu po jednu nulu dok FID sklopka ne prestane izbacivati. Spustiš FID, izvadiš jednu žicu nule. Digneš FID, ako ne izbacuje problem je na tom dijelu ožičenja. Ako izbacuje, vratiš tu žicu i ideš na sljedeću. Pazi što radiš da ne zasvijetliš! Problem može biti u krivo spojenim žicama u razvodnoj kutiji ili loše namotanoj izolaciji kroz koju probija žica i sl. Da li su majstori ispravno vukli boje, da li je plava uvijek nula, a zeleno-žuta uvijek zemlja?

Što se uzemljenja tiče, najbolje bi bilo imati vlastito zaštitno uzemljenje. Naravno, ako si u stambenoj zgradi na 7 katu, usred zone asfalta to može biti malo teže izvesti.

markhm
30.06.2011., 17:31
Utičnica ima tri žice nula,faza,uzemljenje dali ide struja kroz treću žicu uzemljenje. Dali prolazi struja kroz uzemljenje kad je nešto uključeno u utičnici

kerbi
30.06.2011., 17:53
Nadamo se da ne :) Jer da prolazi znači da je i uređaj koji je spojen i instalacija u gadnom stanju.

Armstrong
30.06.2011., 18:25
da ne otvaram novu temu....Kupio sam stambeni kontejner(sluzit ce mi za ostavu )...Kontejner na sebi ima vidu na koju se zavida uzemljenje..Imam bakrenu zicu ,nekih 5 -6 metara ,debelu nekih 1cm ...Planiram skinut izolaciju s te zice te zicu zakopati u zemlju (normalno zavidati ju na kontejner) ..Pitanje glasi dali ce to cudo biti na taj nacin dobro izvedeno?Ili da jos na kraj te zice pricvrstim neku zeljeznu plocu te ju zakopam u zemlju? Staro uzemljenje je bilo isto od zice al pocincane(ista debljina) ..Hvala

Jbg, stari post, ali moram napisati.

Sa bakrom se nikad (tj, nebi se smio) ne radi gromobran jer oksidira, pogotovo u zemlji i nemože izvršiti svoj zadaću u cijelosti!!!!!!!!!!

hcerinski
07.07.2011., 14:13
Hoćeš time reći da pocinčana traka nikad ne istrune????

Armstrong
07.07.2011., 20:08
Hoćeš time reći da pocinčana traka nikad ne istrune????

Nisam rekao da istrune, već da OKSIDIRA!!!! Kad oksidira bakar u zemlji više nema sposobnost odvođenja groma 100%, već 30%, pa razmisli :misli:

hcerinski
07.07.2011., 23:11
OK oksidira uredu ali uzemljenje ne služi kao gromobran...

Armstrong
08.07.2011., 05:10
OK oksidira uredu ali uzemljenje ne služi kao gromobran...

Ista je stvar i sa uzemljenjem, isto toliko gubi na svojem kapacitetu.

champ
08.07.2011., 07:20
Nisam rekao da istrune, već da OKSIDIRA!!!!

Bakreno uže oksidira, a pocinčana traka doslovno istruli, i pretvori se u nekakvu nakupinu koja je sve drugo, samo ne uzemljivač.

Armstrong
08.07.2011., 09:18
Bakreno uže oksidira, a pocinčana traka doslovno istruli, i pretvori se u nekakvu nakupinu koja je sve drugo, samo ne uzemljivač.

Vani se po zakonu nesmije stavljati bakar u zemlju :nono: koji bi služio kao uzemljenje ili odvodnik gromobrana.

Strip junak
27.09.2012., 22:29
kakav je pogled struke na uzemljivače -sonde? (ne cijevi već one "+" ili "T" oblika)
primjer: vikendica koja ima postojeći strujni priključak, ali nema izvedeno nikakvo uzemljenje. Izmještanje brojila na fasadu zahtjeva i uzemljenje. Kako bi izgledalo zabijanje jedne takve sonde (više njih?) ispred novog ormarića sa brojilom, spajanje pocinčanom trakom do kutije i onda samo žicom od npr 25mm2 ući u samu kutiju (ormar)? Vidm da se takve pocinčane sonde prodaju u nekom rangu cijene od 100-200kn, duljine su 1,5m. Kakve razlike postoje među njima? Da li se to isplati uopće kupovati?

jationmivioni
28.09.2012., 04:46
Veličina vikendice , broj etaža ili raspored prostorija ne diktira "kvalitetu " uzemljenja .
Svako uzemjenje ako zadovolji mjerenja je dobro .

WTF
28.09.2012., 19:17
kakav je pogled struke na uzemljivače -sonde? (ne cijevi već one "+" ili "T" oblika)
primjer: vikendica koja ima postojeći strujni priključak, ali nema izvedeno nikakvo uzemljenje. Izmještanje brojila na fasadu zahtjeva i uzemljenje. Kako bi izgledalo zabijanje jedne takve sonde (više njih?) ispred novog ormarića sa brojilom, spajanje pocinčanom trakom do kutije i onda samo žicom od npr 25mm2 ući u samu kutiju (ormar)? Vidm da se takve pocinčane sonde prodaju u nekom rangu cijene od 100-200kn, duljine su 1,5m. Kakve razlike postoje među njima? Da li se to isplati uopće kupovati?

Korisno

25mm2 je stvarno predimenzionirano

Muljuzator
28.09.2012., 22:18
Stvar funkcionira, a to je najbitnije.

bobim
01.01.2013., 23:42
pocelo je ovako.pipni cesmu pecka posle se tusiras ne,uge drugi clan pecka idem do kuhinje pecka, zovem elektrcara ne pecka. zovem drugog elektricara kaze nemas uzemjenje. lopatu u ruke i kopam 35metra na dubini od 60sm. metnem pocinkovanu traku 25x4 35metara i ostane mi u vazduh jos 5metra to cu da metnem pod zemjom da ne secem badava.doge elektricar otvori table premosti nulovanje na moje uzemjenje i kaze pusti bojler i okupaj se. idem u kadu i onda opet peckanje sa isklucenim bojlerom povadim osigurac 16a i vracam se u vodi i opet peckanje.pred da stavim moje uzemjenje fazomer je sveteo kad ga drzim na cesmu.dosao opet otvorio unutrasne table proverio i otisao kad marfijev zakon proradi :503:peckanje kad uges u kadi. sta sad da uradim da vezem bojler ,kadu . vodovod direkno na uzemjenje ili:504:

kerbi
02.01.2013., 07:43
Zamjeni grijač na bojleru, fidovku i majstora. Niti jedno od toga ne valja, pogotovo majstor.

Lee Champa
02.01.2013., 07:46
Ako imaš nulovanje....imaš problem od vodovodnih instalacija:ne zna:
Ako imaš vlastiti uzemljenje i negdje zaostalo nulovanje ...imaš problem jer uzemljenje je nula, ali vodić "nulovanje" nije nula:ne zna:
Ako imaš vlastito uzemljenje na to mora biti sve spojeno:kava:

bajadojaja
02.01.2013., 10:50
I sve cijevi i sifone spoji na to novo uzemljenje, kao i cijevi od grijanja ukoliko su metalne. Ne bih se začudio da ti je nula spojena na uzemljenje instalacija i otuda moguće peckanje.

bobim
02.01.2013., 15:51
I sve cijevi i sifone spoji na to novo uzemljenje, kao i cijevi od grijanja ukoliko su metalne. Ne bih se začudio da ti je nula spojena na uzemljenje instalacija i otuda moguće peckanje.

dali da spojim direkno na uzemjenje ili da idem preko razvodne table inace kraj uzemjenja mi je blizu sahte za vodu vodomer a cevi za vodu najmanje 30metra do kuce a kadu i bojler da idem preko krova i direkt na traku, a u kuci imam 3suko stekera a bojler je vezan direkno na kabal

bajadojaja
02.01.2013., 18:16
Ja bih ti preporučio da pozoveš električara da pogleda što se može i kako napraviti. Pretpostavljam da ili nemaš napravljeno izjednačenje potencijala ili je isto spojeno na nulu. Ujedno nek ti pregleda cijelu instalaciju što je kamo i kako spojeno, nije se za igrati sa strujom, a pogotovo ne u kupaonici. Pretpostavljam da nemaš ni zaštitnu FID sklopku, jer bi ista na tvojoj instalaciji konstantno izbacivala. (nemoj zvati ovog koji ti je rekao da je sve u redu, taj ili je pijan ili radi badave i zaboli ga uvo za tvoje probleme).

bobim
03.01.2013., 23:03
dosao moj drug izmerio faze na glavni osiguraci 210, 180 ,160v istekao termostat na bojleru isklucio osigurac na bojleru uzeo nulu u ruke i prosao pored sasie bojlera,zica je iskrila istim intezitetom non stop. uzeo probnu lambu faza uzemjenje sveti, nula uzemjenje sveti, uzeo aparat u ruke i merio da na nulu ima 50v struje. dosao do zaklucka da je distribucija dirala bandere i nije zastrafila ili uzemjala nulu. javi li i uste cekamo da dogu. nije mi jasno zasto sam kopao 40metara da metnem traku u zemji da imam sopstveno uzemjenje kad moze svaki sarlatan da igra po banderama i da struja doge u vodu.:504::jel nula je nula a nije 50v

Lee Champa
04.01.2013., 07:53
To se događa kad imaš vlastito uzemljenje (bilo ukopanu traku ili vodovodnu cijev) i dovedeš nulu koja je uzemljena "kilometar dalje". Možda je najjednostavnije da tu nulu spojiš na svoje uzemljenje. A najbolje bi bilo da tu nulu sa stupa ne koristiš!:kava:

hcerinski
04.01.2013., 08:42
ako ne koristi nulu sa stupa onda mora napraviti svoju nulu tj uzemljenje! da li je to moguće i kako onda spojiti na brojilo? isto kako da je i došlo sa stupa ili?

po meni naponi naponi po fazama nisu dobri tj pre niski su i osim ako nisi negdje di je bog rekao laku noć i još k tome zadnja kuća u selu morao bi imati veći napon...

definitivno provjeriti sve spojeve od onih na stupu, panceru pa do tvojih spojeva u RO i još u svimm malim razvodnim kutijama provjeriti spojeve....

što se tiće uzemljenja nule u NN mreži uzmljenje je u TS a svaki stup do dužine 200 m mora biti dodatno uzemljen tako da bi ja to gotovo pa iskljućio kako problem

Lee, ne shavaćam što želiš reći time "... to ti je tak kad imaš vlastitio uzemljenje..." pa kaj nije bolje da ima svoje uzemljenje?

bajadojaja
04.01.2013., 08:42
Dešava se da nula ima i više od 50V, i zato je opasno nulovati takvu instalaciju. Nisi bezveze kopao uzemljenje, s ovakvom nulom ti je prijeko potrebno. Samo nek ti ovaj tvoj drug pregleda sve utičnice, rasvjetna mjesta i razvodnu kutiju da ti nije uzemljenje negdje nulovano. Spoji uzemljenje (onu traku koju si ukopao) na razvodni ormarić. Usput, ako nemaš, nek ti ugradi i FID sklopku. Nema zajebancije sa strujom, ako to ovaj tvoj nije u stanju odraditi pozovi si poštenog majstora i plati mu da ti odradi posao po pravilima struke. Sve je jeftinije od toga da tebe ili tvoje ukućane "kresne" strujni udar, ne daj Bože sa smrtnom posljedicom.

bobim
04.01.2013., 09:46
problem je nastao kad od distribucije menjali eskaes kabal i tad mi riko 63a osigurac ,prijaveno smenjeno ,posle kopano staveno uzemjenje pa opet prijaveno distributivnom centru pa dogu sa dva stravcigera spojenim i pipnu tamo ovamo i problem nema.pa danas prijaveno opet i rekli mi da je nihovo do bandera a ne do broila ako ustanove da nema problem do bandere da ce mi naplate:confused:

bajadojaja
04.01.2013., 09:55
Pa njihovo je do brojila, a ne do bandere. Po tome ako je ovo dalje tvoje, skini brojilo i troši do mile volje, daj struje i susjedima :mig::mig:

hcerinski
04.01.2013., 12:45
njihovo je do brojila... zašto ga onda montiraju i blombiraju??? kad su mijenjali kabel SKS gdje je izgorio osigurač i zašto je do toga došlo?

bobim
04.01.2013., 13:24
dosli iz distribucije merili nulu sa uzemjenjem na osiguracima pred broila 4v, aod broila na druga 3osiguraca 40v kad izvadi jedan pokazuje 4v kad ga ubaci 40v i na drugu stranu broila isto(IMAM DVA BROILA) kaze neki potrosac riko ili kabal oslabio i je u prekinu.cekam drugara i pune ruke posla

bobim
04.01.2013., 13:29
mene muci drugo:ne zna:. zasto sam stavio sopstveno uzemjenje i zasto nije rikao osigurac kad ima problema po instalacii i zasto osecam struju na vodu, cesmu

Muljuzator
04.01.2013., 18:51
Reci bilmezima da im je nula negdje u kurcu. Na nul vodiču mjereno prema uzemljenju ne smije biti nikakav napon. Ako napon postoji, nul vodič ili nije dobro spojen, ili je žica oštećena. Uostalom, boli te briga jer je instalacija do uključivo brojila vlasništvo i odgovornost distributera.

I nek ti netko pregleda spoj uzemljenja jer bi na toj duljini trake i tom naponu trebal pregorjet pancer, a ne samo osigurači u kući.

Lee Champa
04.01.2013., 18:51
...Lee, ne shavaćam što želiš reći time "... to ti je tak kad imaš vlastitio uzemljenje..." pa kaj nije bolje da ima svoje uzemljenje?

U svakom slučaju je bolje, ali onda na tom uzemljenju mora biti sve u tvojoj kući naročito nul vodić mora biti uzemljen na tvoje uzemljenje.
Ovako "dovedeš" neki napon tko zna od kuda-jer između tvoje kuće ima još kuća i bandera, a nije na svakoj banderi nula uzemljena.

bobim
04.01.2013., 20:52
bacili smo se na posao. stavio unimetar na nulu bojlera i drugi kraj vezao za cesme. vadim osigurace jedan po jedan a on meri napon 40v u cesmi t.e.nuli. stigo do osiguraca gde mi je uklucen termo pec a tamo do njega izvucen monofazni steker , kad izvadim osigurace pade na 15v metnem natrag 40v u drugu razvodnu tablu isti sistem na termo pec kad izvadis jedan osigurac padne na 0. bez osigurace na termo nula je nula.sutra menjam uticnice, stekere,silikone i papuce na bojleru i zastitan termostat. napredujemo pa onda idemo na uzemjenje vodovoda,kadu i bojlera a mozda metnem i fidovku ako ostane novac

bobim
04.01.2013., 21:23
njihovo je do brojila... zašto ga onda montiraju i blombiraju??? kad su mijenjali kabel SKS gdje je izgorio osigurač i zašto je do toga došlo?jeste da je nihovo do broila ali uvatili bogu za mudu pa bilo je zustro.osigurac je izgorio kod mene 63a ,ona tri komada pred sata u kutiju

bobim
05.01.2013., 16:01
do stekera nemam uzemjenja t.e nula i uzemjenje pokazuju napon dali problem ima do razvodne table nisu razdeljeni nula i uzemjenje ili kako sto kaze elektricar na samom stenderu nisu metnuti alu spojke sa bakarnom ,posto kod mene je bakar ili labava nula ili kabal je bio nekoliko kruga umotan na stender. gabe da ne angazujem banderasa ako nije problem tamo

kerbi
05.01.2013., 19:23
Ajde napiši čitko i jasno što te muči. Ja ovdje nisam razumio ni riječi.

Muljuzator
05.01.2013., 19:53
Ni ja:ne zna:

bobim
05.01.2013., 20:12
doso moj drug i poceo da menja trovazne uticnice. primetio da na svim zicama ima napon i da nije razdvojeno uzemjenje i nula kod razvodne table zvao majstora sto je montirao uzemjenje i posocio problem njemu. on kaze od bandere do stendera menjao komsija eskaes kabl onaj uvrteni i stavio na stender od kuce i nije stegnuo nulu ili nije stavio alu spojku pa bakarnu spojku i bakarni kabal je bio uvrten oko stendera i gubio se napon,kad bi to otklonio nema vise problema. amoj drug mu kaze jebes sendere i baci pogled u razvodnu da razdvojis uzemjenje i nulu:confused:

kerbi
05.01.2013., 20:18
Zanimljivo
Možda neki električar i skuži ovo. Meni ne ide. Ali je zanimljivo

Muljuzator
05.01.2013., 20:36
Ma nije mu dobar spoj kabela koji dolazi od stupa do štendera na njegovom krovu s kablom od štendera do pancera ( Čini mi se da se radi o AluČe žicama koje su na štenderu spojene s bakarnim kablom koji ide do pancera, btw, to nisam dugo vidio)
Drugi problem je što nije odvojena nula od zemlje.

hcerinski
05.01.2013., 21:47
prvo teško za skužiti što o n piše i što želi reći... drugo ja sam ga shvatio na način kako je u gornjem postu napisano...

trebalo bi razdvojiti uzemljenje i nulu a spojevi kablova uvijek moraju imati pravi i čvrsti spoj a to da je nešto omotano oko štendera to mi uopće nije jasno

bobim
05.01.2013., 21:59
u razvodnoj tabli kod osiguraca nije razdvojeno nula i zemja a on uporno oce na stender moj kabl bio umotan dva kruga oko stendera i to je bilo problem a niko mi ni je razdvajao nista u razvodnoj tabli. a imam situacija nulovano pa sad na sopstveno uzemjenje

Muljuzator
05.01.2013., 22:00
Ovo na krovu kuće kraj čega stoji majstor zove se štender.
U slučaju bobima, štender ima dvije keramičke šalice oko kojih se zamotaju krajevi alu-če žica. (nisam mogao naći bolju sliku)
http://dzematvrazici.webs.com/apps/blog/show/13784685-prikljucena-struja

Muljuzator
05.01.2013., 22:10
Nađoh bolju sliku.http://217.26.67.168/uploads/1/6/1609044/Mislim%20da%20je%20sad%20jasnije.jpg

bobim
05.01.2013., 22:16
vidio sam to je to nego mene muci da mu svi kazu da premosti nulu i zemju a on uporno na stender. gde se premasta u moj strujomer ili u kucnim osiguracima

bobim
05.01.2013., 23:00
ili on hoce da premeni kable od stendera i da rastereti faze pa da dobije stoznam sto:503:

kerbi
05.01.2013., 23:19
Bobim, pa gdje ti živiš matere ti? Ja mislio da ovo više ne postoji osim kao ostatak na nekim strim kućama na kojem sad samo ptice sjede, a kabel je odavno metnut od bandere do pancera.

hcerinski
06.01.2013., 10:11
kerbi, ima još dosta situacija gdje su štenderi ali to je stvarno zastarjelo... možda negdje gdje je visina problem mora biti ali samo da se za njega zakopča ona žabica iliti sks zatez i onda ide kabel 1F ili 3F u SAPA (metalnu) cijev i do pancera može ići i direktno u GRO ako je tako izveden priključak struje.... tamo gdje sam ja vidio obično SAPA cijev ide samo tamo gdje je do kabela mogeće doći, prvenstveno glodavci, a ako dalje kabel ide podžbukno dalje ide pvc cijev...

ja i dalje pokretača teme ne razumijem u potpunosti pa ne želim niti davati komentare... ali po meni on nema kaj razdvajati na štenderu, samo lijepo složiti žice da nisu zamotane, napraviti čvrste fiksne spojeve i u RO razdvojiti N i PE vodič...

kako on sada ima uzemljenje neka ga i koristi... po meni još je potrebno u cijeloj instalaciji maknuti nulovanje, ugraditi fidovku i eventualno prije fidovke spojiti N i PE a poslije razdvojiti...

kako sam rekao nisam autora shvatio u potpunostii ali pričao je nešto o TA peći... da li tu postoji mogućnost da taj grijač možda malo "probija"?

bobim
06.01.2013., 20:29
nisu dosli dripani kriju se ko picke.doso drugi i ista sema ko dripani prvi. kad uklucim termo pec da puni i kuvam kafu na ringli sporeta stanem na plocice bos i pipnem vodu ima napona kad isklucim termo nema isto se desava i drugim termom i napon se javja kad se tusiras, kad izvadim osigurac prvi od tri faze nestaje napon. dali nula i uzemjenje je izmesano u table sa osiguracima ili je izmesano u zidnu doznu,zasto kada isklucim uzemjenje i spojim nulu sa uzemjenjem daje napon od 50v

penava
06.01.2013., 21:43
Pitanje: živim u zgradi (starijoj), u stan mi ulazi 3F+N, nema uzemljenja, utičnice su nulovane na samom priključnom mjestu. E sad, planiram adaptaciju kupatila, pa ću usput dovesti utičnicu za vešmašinu (sada vučem produžni po stanu), staviti kupaonski FID (povući novi kabel, nulovati naravno prije FIDa), ali me muči izjednačavanje potencijala: da li se smije u mom slučaju spojiti na nulu ili ne?

hcerinski
07.01.2013., 08:08
izjednačavanje potencijala spajaš na sabirnicu od uzemljenja... ako radiš rekonstrukciju i stavljaš pvc cijevi onda ti netreba izjednačavanje potencijala

Lee Champa
07.01.2013., 08:16
... ako radiš rekonstrukciju i stavljaš pvc cijevi onda ti netreba izjednačavanje potencijala

Zašto? Pa voda iz vodovoda je dobar vodić:kava:
Staneš u kadu pustiš vodu iz pipe koja je nulovana i uzemljena tko zna gdje i preko tebe curi voda i odlazi preko betonskih cijevi u kanalizaciju. Postoji li razlika potencijala - postoji i struja pecka!

penava
07.01.2013., 08:48
izjednačavanje potencijala spajaš na sabirnicu od uzemljenja... ako radiš rekonstrukciju i stavljaš pvc cijevi onda ti netreba izjednačavanje potencijala

To mi je jasno, ali uzemljenje je na razvodnoj kutiji spojeno na nulu (rekli bi TN-C-S sustav), u stan ne ulazi 5-žilni kabel (stara zgrada), znači smijem to tako napraviti.

hcerinski
07.01.2013., 11:13
Zašto? Pa voda iz vodovoda je dobar vodić:kava:
Staneš u kadu pustiš vodu iz pipe koja je nulovana i uzemljena tko zna gdje i preko tebe curi voda i odlazi preko betonskih cijevi u kanalizaciju. Postoji li razlika potencijala - postoji i struja pecka!

OK, djelomično se slažem s tobom no onda te ja pitam a gdje da spojimo vodovodnu instalaciju s izjednačavanjem potencijala?

Na samoj pipi ili da kopamo do tamo gdje nađemo metalne cijevi?

Lee Champa
07.01.2013., 13:03
OK, djelomično se slažem s tobom no onda te ja pitam a gdje da spojimo vodovodnu instalaciju s izjednačavanjem potencijala?
Na samoj pipi ili da kopamo do tamo gdje nađemo metalne cijevi?

Pa najjednostavnije je kratko spojiti pipu i izlaz iz kade (umivaonika) sa nulom ili uzemljenjem. Tako će manje struje prolaziti preko osobe koja se kupa:kava:

hcerinski
07.01.2013., 18:41
pa to sam i napisao da se spojimo na samu pipu... no iskreno ja to nigdje nisam vidio i bogme ni napravio... ti si to negdje vidio i napravio? imaš općenito kakvu sliku od takvih stvari?

bobim
07.01.2013., 19:57
dali neko ko je mestio instalaciju izmesao zice za trofaznu struju ,uzemjenje i nula u doznu ili u razvodnu tablu pa od tamo da dolazi taj napon od 50v

hcerinski
07.01.2013., 21:31
daj molim te piši malo razumljivije... već su ti i drugi rekli da te ne razumiju... kako da ti ljudi pomognu i daju savjet kad te ne shvaćaju???

Muljuzator
07.01.2013., 22:05
dali neko ko je mestio instalaciju izmesao zice za trofaznu struju ,uzemjenje i nula u doznu ili u razvodnu tablu pa od tamo da dolazi taj napon od 50v

Da je netko izmiješao žice, imao bi 220V. Ponavljam ti još jednom:
Negdje je loš spoj nule. Može bit bilo gdje od razvodne ploče do trafo stanice.

Lee Champa
08.01.2013., 07:54
pa to sam i napisao da se spojimo na samu pipu... no iskreno ja to nigdje nisam vidio i bogme ni napravio... ti si to negdje vidio i napravio? imaš općenito kakvu sliku od takvih stvari?

Moraš kratko spojiti pipu i onaj mesingani dio u kadi ili sudoperu (umivaoniku) kroz koji otjeće voda:kava:

penava
08.01.2013., 08:19
Moraš kratko spojiti pipu i onaj mesingani dio u kadi ili sudoperu (umivaoniku) kroz koji otjeće voda:kava:

Dobro, to sam skužio :D. A zajedničku točku izjednačavanja potencijala spajam na PE sabirnicu.

Nije mi bilo jasno zašto se to tako radi, zbog toga što ako se nula na zgradi prekine negdje, tada mi cijelo kupatilo dolazi pod napon

hcerinski
08.01.2013., 09:18
Moraš kratko spojiti pipu i onaj mesingani dio u kadi ili sudoperu (umivaoniku) kroz koji otjeće voda:kava:

pa to sam te i pitao, znači spaja se šelnom na samu pipu... ja to nigdje nisam vidio a niti napravio...

da li si ti to negdje vidio/napravio? imaš općenito kakvu sliku toga?

kak to na kraju izgleda? po meni užasno ružno... ljudi kupe neku skupu pipu i onda im ti na tu pipu staviš šelnu i komad žice koja viri iz počica...

Lee Champa
08.01.2013., 14:27
kak to na kraju izgleda? po meni užasno ružno... ljudi kupe neku skupu pipu i onda im ti na tu pipu staviš šelnu i komad žice koja viri iz počica...

Na to treba prije misliti! Pogledaj gdje su blok ventili od pipe pa sa njih spajaj.

bobim
09.01.2013., 21:49
:closed::closed::Pivo faza je faza nula je nula uzemjenje i nula je nula. los spoj na stenderu nule i termo pec gore tri faze dole levo uzemjenje dole desno nula ,na utikaci obrnuto i taj napon od 40-50v se javja u cesmu.preporuka plati pa klati majstora. nemojte ukrstavati nulu i uzemjenje

bobim
09.01.2013., 22:37
bakaren kabel 6 vezes na uzemjenje i cevku od vodovoda pa vodovod na kadi ili ?

Lee Champa
10.01.2013., 07:50
bakaren kabel 6 vezes na uzemjenje i cevku od vodovoda pa vodovod na kadi ili ?

Spojiš cevku od vodovoda i onaj metalni dio kroz kojeg otječe voda iz kade ili sudopera ili umivaonika!:kava:

bobim
10.01.2013., 14:06
sta se desi kada to spojis i crkne grejac u vodi a ti se tusiras u momentu,:confused: ne se li zatvara strujni krug

Lee Champa
10.01.2013., 16:33
Odradi FID sklopka (ako ju imaš:D), a strujni krug se ne zatvara preko tebe, već preko cijevu (pipe) i žice sa kojom si spojio pipu i odvod u kadi:kava:

bruce80
12.03.2014., 12:53
Projektom imam kupaoni i mali gostinjiski wc te praonu. U svim tim prostorijama je predviđen KIP tj. uzemljenje metalnih masa. E sad cijevi vode će biti plastične, u praoni će biti plinski bojler i uzemljiti ću cijev plina dok cijevi centralnog su od alu-pex cijevi.
Pošto je elektroprojektom naznačena pozicija tih KIP-ova a kako u malom wc-u i u kupaoni mi to neće služiti da li ja mogu izbjeći? Jer ja ne znam što bih mogao uzemljiti kad će cijevi vode biti plastične.
Ili to ipak moram ugraditi pošto je to naznačeno projektom?

WTF
12.03.2014., 19:38
To samo govori da je projekt delan po sabloni. Uzmi projektanta i nek izbaci kip iz wc-a. U kupaoni i praoni nek ostane. U kupaoni mozes povezati i metalne konstrukcije ukoliko postoje.

Tak bi ja sebi napravil

kavasaki
12.03.2014., 20:28
prošle godine sam završio jednu zgradicu i baš pričao sa nadzornim i kasnije sa inspektorom koji je došao na tehnički prijem i baš sam ih priupitao za kip u kupaoni a sve je plastika.

Uglavnom se pozvaše na propis ?????, di kažu sve metalne mase uzemljiti a u slučaju da ih nema opet staviti iz razloga za 5 godina neko mjenja kadu i umjesto plastične stavi metalnu i sve što bi se naknadno moglo uzemljivati

bruce80
12.03.2014., 22:34
Ovi projektanti totalno rade po šabloni..koja je borba sa njima..oni to uopće ne rade po nekoj logici..
A probati ću to izbaciti jer stvarno ne vidim ni jedne stvari koja bi se uzemljila na to, čak danas su i kade plastične iako ćemo mi imati walk in tako da ne znam što bi trebao uzemljiti..možda sebe..:D

nikshr
14.03.2014., 23:03
Braćo moja mila...."sve sam odradio po standardima samo jos neznam sta cu sa uzemljenjem".....

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Lee Champa
15.03.2014., 16:36
Braćo moja mila...."sve sam odradio po standardima samo jos neznam sta cu sa uzemljenjem".....

Sjeća li se tko još radioprijemnika lampaša?
Otraga je bila utičnica za antemu i uzemljenje. Žica od antene je išla kroz prozor do druge žice između dva oraha ili jabuke ili štale. A lik zemlju utaknuo u najbližu moguću - u teglu sa cvijećem:lol: