View Full Version : Zašto je muškarcima bitan spol djeteta
mala.adorable
16.11.2011., 02:12
Gledam po forumu gdje da stavim ovu temu... I nekako mi se cinilo najbolje ovdje jer ipak se radi o psihi covjeka...
Pa da pocnem...
Danas na faksu, tijekom Obiteljskog prava sjetila sam se jedne davne price sta mi je mama pricala sta se desilo u vrijeme dok je radila na ginekologiji. Uglavnom, dvije zene radaju u isto vrijeme, svaka u svom boksu. Jedna ima blizu 40, ovo joj je 4 dijete, ima tri curice vec, sve tri trudnoce u redu, ova takoder savrsena. Druga ima 20ak, mlada zena, ovo joj je prvo dijete, a komplikacije u trudnoci nemoguce. Zena od 40 rodi curicu, savrsena tezina, savrsen porod, dijete zdravo, da ne moze biti zdravije. Druga rodi djecaka, bolesnog, ne znaju hoce li uopce prezivjeti, a ako prezivi, cijeli zivot ce ovisiti o pomoci drugih zbog raznih ostecenja i tegoba. I sad bit price: Muž zene koja je rodila curicu je, kako mi je mama pricala, vikao i galamio na svoju zenu, optuzivao je, urlao po odjelu da je moja majka morala doci i smirivati ga. Kad ga je upitala o cemu je rijec, rekao joj je da je "kurva" opet rodila curicu, da kako je nije sram opet mu roditi curicu, a ne musko dijete, a on je gospodin covjek i zahtjeva sina. Moja mama mu je pokusala objasniti da on nosi kromosome za spol djeteta i da je prakticki on kriv sta je dijete curica na sto je on poceo urlikati na nju da kako je nije sram tako lazno njega optuzivati. Na to se moja majka okrenula i donijela mu sina one druge zene, bolesnog i upitala ga bi li radije 4 zdrave curice ili takvoga sina. Normalan covjek bi na to ostao sokiran i zamukao, ali ne... "Gospodin covjek" je rekao mojoj mami da ga ne zanima tuda kopilad i da bi njegov sin bio muskarcina jer on nosi dobre gene.
Ja sam vam prenijela kako se sjecam da mi je mama pricala... Sve nazive, sve sta je "Gospodin covjek" kako sebe naziva rekao... I sad ja vas pitam: Sta mislite o covjeku njegova razmisljanja? Sta se njemu u glavi mora vrtjeti da tako razmislja??? Jer ja jednostavno ne mogu to shvatiti!!!
Ser Mark
16.11.2011., 03:47
covjek koji ima psihu pravog muskarca je, nazalost neophodno, seljacina.
a sto se tice ovoga - idiot.
Tinkerbell 8
16.11.2011., 09:21
:rofl::rofl:
kad je moj brat dobio dijete, jedan je susjed njegov ostao zapanjen činjenicom kako se dijete ne zove po djedu! :kava: točno si mu mogao vidjeti na toj glupoj, zatucanoj faci da mu jednostavno nije jasno kako je to moguće.:rolleyes:
ima puno seljačina oko nas.
Sta mislite o covjeku njegova razmisljanja?
iskreno, ne razmišljam o takvima. žali bože vremena i riječi koje treba potrošiti na takve.
Starija Sestra
16.11.2011., 09:59
Seljačine su svuda oko nas.
Mislim da bi se svaki normalan muškarac veselio djetetu neovisno o spolu jer je to ipak njegovo djete. Ono, važno da je živo i zdaravo.
A i ne kužim tu strku oko prezimena da se kao očuva jer sin ionako, kad se oženi, može uzeti ženino prezime odnsno kćer može zadržati svoje prezime i dati ga svome mužu...
Nego, zašto ti ne slušaš na Obiteljskom? Dabog da ti Dubravka pismeni ispravljala... :mudri:
šala-mala :D
Sacreus
16.11.2011., 10:39
Ne vidim razloga zasto se fenomen referira na muski rod, buduci da je isto tako izrazen i u zenskom... sto reci za zene koje ubijaju zensku djecu koju su rodile? One su normalne?
Pored toga uzrok ne lezi u spolu, vec u kulturi iz koje osoba dolazi, odnosno odgoju...
Vina_Apsara
16.11.2011., 10:44
A i ne kužim tu strku oko prezimena da se kao očuva jer sin ionako, kad se oženi, može uzeti ženino prezime odnsno kćer može zadržati svoje prezime i dati ga svome mužu...
Mislim da nije čak stvar ni u prezimenu, nego u posljedicama dosta ružne tradicije u kojoj su žene bile zle, lude, nerazumne i vođene (po njima histeričnim) osjećajima. Imaš i među starim crkvenim spisima žalopojke o tome da se ne smije dopustiti ženi (zloj i vražjoj kakva je :usama: :rofl: ) da ti zasjeni ljubav prema Bogu. Svašta. :D
Ne znam zašto, ali ljudima je uvijek jako teško raskinuti s tradicijom pa i danas imamo pregršt običaja koji nemaju što tražiti u ovom vremenu i na ovom mjestu. :)
Starija Sestra
16.11.2011., 10:55
Ne vidim razloga zasto se fenomen referira na muski rod, buduci da je isto tako izrazen i u zenskom... sto reci za zene koje ubijaju zensku djecu koju su rodile? One su normalne?
Pored toga uzrok ne lezi u spolu, vec u kulturi iz koje osoba dolazi, odnosno odgoju...
Ali zašto žene ubijaju (samo) žensku djecu.
Ne pričamo ovdje o čedomorstvu nego nepoželjnosti ženske novoreođenčadi..
I tko je tu kulturu takvom stvorio?
Mislim da nije čak stvar ni u prezimenu, nego u posljedicama dosta ružne tradicije u kojoj su žene bile zle, lude, nerazumne i vođene (po njima histeričnim) osjećajima. Imaš i među starim crkvenim spisima žalopojke o tome da se ne smije dopustiti ženi (zloj i vražjoj kakva je ) da ti zasjeni ljubav prema Bogu. Svašta.
Ne znam zašto, ali ljudima je uvijek jako teško raskinuti s tradicijom pa i danas imamo pregršt običaja koji nemaju što tražiti u ovom vremenu i na ovom mjestu.
Prezime je samo primjer.
Poražavajuće je da u ovom stoljeću imam takvih...
Sacreus
16.11.2011., 11:24
Ali zašto žene ubijaju (samo) žensku djecu.
Ne pričamo ovdje o čedomorstvu nego nepoželjnosti ženske novoreođenčadi..
I tko je tu kulturu takvom stvorio?
Ljudi?
Tinkerbell 8
16.11.2011., 11:27
Ljudi?
da. ljudi muškog roda.:kava:
Starija Sestra
16.11.2011., 11:32
Ljudi?
Naravno da su muškarci ljudi. :)
Muškarci su započeli a žene se nisu mogle oduprieti. Ako on odluči (od)baciti žensko dijete što je ona tu mogla? Ne pričam o današnjici....
I onda su se na taj način počele odgajati djevojčice tj žene...da manje vrijede.
žene koje ubiju svoju novorođenčad nemaju nikakve poveznice s mentalitetom opisanog u uvodnom postu, niti sa ovom pričom. kako i sam kažeš potonje je dio mentaliteta, kulture ("kulture") odrastanja. a čedomorstvo je nešto sasvim drugo, usko vezano za baby blues i poremećaj kemije, za razliku od ovog koje je uvjetovano neznanjem i okolinom odrastanja u kojoj je imati muško dijete stvar posebnog ponosa.
Sacreus
16.11.2011., 11:46
Naravno, krivi su muskarci cija je to bila ideja, a zene koje su to dopustile nisu nista krive? Tipicna feministicka logika apsurda...
Nego, kad smo vec na tome, zene nekad nisu imale pravo na obrazovanje, pravo glasa... i to su im sve muskarci omogucili koji su se sami toga sjetili, zar ne? Sufrazetkinje su muskarci pokrenuli?
Sacreus
16.11.2011., 11:48
žene koje ubiju svoju novorođenčad nemaju nikakve poveznice s mentalitetom opisanog u uvodnom postu, niti sa ovom pričom. kako i sam kažeš potonje je dio mentaliteta, kulture ("kulture") odrastanja. a čedomorstvo je nešto sasvim drugo, usko vezano za baby blues i poremećaj kemije, za razliku od ovog koje je uvjetovano neznanjem i okolinom odrastanja u kojoj je imati muško dijete stvar posebnog ponosa.
Nemoj mi imputirati stvari koje nisam rekao stvarajuci konfuziju... Referiranje na ubojstva zenske djece je bilo u kontekstu kulture, a o cedomorstvu nisam pricao u kontekstu poremecaja, vec u kontekstu kulture u kojoj se cijene muska djeca...
Naravno, krivi su muskarci cija je to bila ideja, a zene koje su to dopustile nisu nista krive? Tipicna feministicka logika apsurda...
ne traže svi krivca u nečemu, sacreus. tko kaže da i žene nisu krive za takav poredak u društvu i odkud odjednom takve isključivosti i generalizacije?
Pa žena iz uvodnog posta nije sama na sebe urlala i tukla se po glavi što je "opet" :rolleyes: rodila curicu...
Pitanje se odnosi na takve ljude, a ne na neku generalizaciju - svi muški su takvi = muškarci su zatucane seljačine. Bezveze, koja nabrijana rasprava. :rolleyes:
Pitanje se odnosi na takve pojedince, kao što je ovaj iz početnog posta.
Starija Sestra
16.11.2011., 12:05
Nego, kad smo vec na tome, zene nekad nisu imale pravo na obrazovanje, pravo glasa... i to su im sve muskarci omogucili koji su se sami toga sjetili, zar ne? Sufrazetkinje su muskarci pokrenuli?
Watch your language. :mudri: Možda jesi mod ali reda mora biti :Pop:
Nnaravno da su krive što su to dopuštale. No, da li su one uopće bile u mogućnosti tome stati na kraj?
Dal su uopće danas neke žene u mogućnosti suprotstaviti se tome. Ne govorimo o Hrvatskoj...
Žene do posljednjih stotinjak godina kroz povijest ljudskog roda nisu ni imale što dopuštati, jer su ekonomski, financijski, hranidbeno, kako god hoćeš, u potpunosti ovisile o muškarcu. Tek je posljednjih, ajmo grubo reći, stotinjak godina moguće da žena svome mužu (ili ocu, for that matter) kaže "ne možeš mi to činiti, jer ću otići od tebe", prije toga to nije mogla, ako nije željela postati prostitutka ;)
Tako da bih se ja suzdržala priča o tome kako su žene nešto dopuštale u prošlosti - jesu, jer je društvo bilo takvo da ih se apsolutno ništa nije pitalo.
A kod nas je, nažalost, još uvijek na nekim mjestima i u nekim dijelovima društva tako. I lako je svima nama emancipiranim ženama s dobrim plaćama, završenim fakultetima i slično reći da bismo mi tu seljačinu isti čas ostavile (ili još bolje, da mu ne bismo ni dale da nam natuče 4 djece), ali ne znamo tu situaciju i koliko ta žena ovisi o svom muškarcu, niti možemo znati kakav bi njen život bio da ga pokuša ostaviti i razvesti se ;) Nažalost, dobar dio nas živi u mjehuriću od sapunice koji sačinjava naša neposredna okolina, ali samo parsto figurativnih metara dalje žive ljudi potpuno drukčijim životom od nas, pa ono, ne bi se bilo loše suzdržati od olakih generalizacija i pogrešnih zaključaka.
Sacreus
16.11.2011., 12:21
Watch your language. :mudri: Možda jesi mod ali reda mora biti :Pop:
A sto je tocno problematicno?
Nnaravno da su krive što su to dopuštale. No, da li su one uopće bile u mogućnosti tome stati na kraj?
Dal su uopće danas neke žene u mogućnosti suprotstaviti se tome. Ne govorimo o Hrvatskoj...
To je pitanje koje se moze postaviti za bilo koju potlacenu skupinu unutar drustva... ja sam stava da se pripadnici bilo koje potlacene skupine uvijek mogu, te da su uvijek mogli, se postaviti u obranu svojih prava i zelja... ono sto je problem je cijena koju su spremni platiti...
Carica Hrdalo
16.11.2011., 12:26
seljacina, seljanka... itd.. zar nije postenije i pravilnije reci primitivac, primitivka a ne vrijedjati i dan danas u komunjarskom stilu stanovnike i stanovnice sela, koji/e su se bavili poljoprivredom i time privredjivali? Medju gradjanima i gradjankama nazalost i na sramotu nista manje primitive... Cemu i dalje ta primitivna distinkcija? Nedorasli ili neodrasli ljudi, vajk krive druge, a to je izvor primitivnog ponasanja za oba spola: Coffee:
Sacreus
16.11.2011., 12:29
Žene do posljednjih stotinjak godina kroz povijest ljudskog roda nisu ni imale što dopuštati, jer su ekonomski, financijski, hranidbeno, kako god hoćeš, u potpunosti ovisile o muškarcu. Tek je posljednjih, ajmo grubo reći, stotinjak godina moguće da žena svome mužu (ili ocu, for that matter) kaže "ne možeš mi to činiti, jer ću otići od tebe", prije toga to nije mogla, ako nije željela postati prostitutka ;)
Da, a kako je doslo do tih promjena?
Tako da bih se ja suzdržala priča o tome kako su žene nešto dopuštale u prošlosti - jesu, jer je društvo bilo takvo da ih se apsolutno ništa nije pitalo.
Ne slazem se s tim apsolutninm odbacivanjem odgovornosti.. naravno da ih se nije pitalo, ali one su mogle "reci"... kao sto sam napisao gore, svaka potlacena skupina odlucuje da li je spremna platiti cijenu... na kraju krajeva ni sufrazetkinje nisu krenule iz drustvu u kojem ih se nesto pitalo, zar ne?
A kod nas je, nažalost, još uvijek na nekim mjestima i u nekim dijelovima društva tako. I lako je svima nama emancipiranim ženama s dobrim plaćama, završenim fakultetima i slično reći da bismo mi tu seljačinu isti čas ostavile (ili još bolje, da mu ne bismo ni dale da nam natuče 4 djece), ali ne znamo tu situaciju i koliko ta žena ovisi o svom muškarcu, niti možemo znati kakav bi njen život bio da ga pokuša ostaviti i razvesti se ;) Nažalost, dobar dio nas živi u mjehuriću od sapunice koji sačinjava naša neposredna okolina, ali samo parsto figurativnih metara dalje žive ljudi potpuno drukčijim životom od nas, pa ono, ne bi se bilo loše suzdržati od olakih generalizacija i pogrešnih zaključaka.
Ovo je vise skretanje na individualne slucajeve, ali je i jedna jako zalosna realnost... cesto slusam komentare zasto zlostavljane zene ne ostave muzeve i sl. ali kad je covjek upoznat s tim pricama na individualnim razinama i vidi da zena nema rodbine, nema posla i da je stan na muza... nema bas izbora..
Igrom slucaja pratim jednu takvu pricu kod poznanice... jedino sto je u mogucnosti napraviti je planirati i restrukturita zivot za prvu mogucnost da se odseli...
Nažalost, dobar dio nas živi u mjehuriću od sapunice koji sačinjava naša neposredna okolina, ali samo parsto figurativnih metara dalje žive ljudi potpuno drukčijim životom od nas, pa ono, ne bi se bilo loše suzdržati od olakih generalizacija i pogrešnih zaključaka.
Totalna istina... baš sam nedavno vodila raspravu s frendicom o tome, kako smo većinom okruženi određenim "sojem" ljudi i mislimo da su svi takvi... i onda se malo odmaknemo, upoznamo neke drugačije miljee u kojima ljudi žive i iznenadimo se "kako toga još uvijek ima"... A ima... :ne zna:
Najlakše je biti jak na riječima, Sacreus, neki ljudi su previše siromašni da "plate cijenu"... u svakom pogledu.
Tako da nije uvijek riječ samo o hrabrosti/voljnosti/nevoljkosti plaćanja cijene. :mig:
Sacreus
16.11.2011., 12:32
Najlakše je biti jak na riječima, Sacreus, neki ljudi su previše siromašni da "plate cijenu"... u svakom pogledu. :mig:
Govorio sam generalno o potlacenim skupinama, individualne razlike su po meni druga tema...
Perica79
16.11.2011., 12:57
Znamo i sami da je u primitivnijim krajevima i po Dalmaciji sramota ako žena ne rodi sina. A nekmoli 3 curice ili 4.
I moji roditelji su pravili razliku između mene i brata, a živimo u glavnom gradu Hrvatske i većina cura koje poznajem, a imaju brata vidi se da je pravljena razlika između njih i braće i da su braća više podržavana u životu i pruženo im je više ljubavi..
U rijetkim slučajevima su braća bila manje omiljena u obitelji. Jednostavno se muško dijete povezuje uz kao neku snagu, muškost, čvrstoću, a žensko uz nešto sramotnije. Zato je roditeljima i manje zamislivo da im se kći seksa, nego sin. To otac i podupire sina u tome i ponosan je ako se kao mlad stane seksati, pa su neki čak namještali i prostitutke sinovima, dok ako se kći onda je oca sram, misli da je ona sramota i ne podupire ju u tome.
To je već razlika, a u toj razlici je žensko dijete već puno manje podržavano u svojim impulsima i nagonima i ispadaju nenormalni.
Mislim da je puno bolje curi koja ima sestru, jer je onda ta raspodjela ljubavi puno harmoničnija, kao i količina podrške!
Govorio sam generalno o potlacenim skupinama, individualne razlike su po meni druga tema...
I zar ti ne misliš da postoji i više nego pojedinačni onakav slučaj s početka posta?? Možda manje aktivno agresivan u ophođenju s ženom koja "mu je rodila" kćer, ali zar zaista misliš da toga nema više, nego samo u pojedinačnim situacijama?
Ja ne kažem da je nemoguće, ali mislim da nije nimalo lako, promijeniti kolektivnu svijest. :mig:
A mislim da je tema ovog topica, baš to...
BTW. ima jedna fora vijest, koja bi mogla, jednom, eto - makar na tako konkretan, grub - kako to samo prirodna zna - način promijeniti stav o tome;
http://danas.net.hr/znanost/page/2011/10/28/0209006.html :D :ne zna:
Sacreus
16.11.2011., 13:48
I zar ti ne misliš da postoji i više nego pojedinačni onakav slučaj s početka posta?? Možda manje aktivno agresivan u ophođenju s ženom koja "mu je rodila" kćer, ali zar zaista misliš da toga nema više, nego samo u pojedinačnim situacijama?
Ne mislim, znam da ima... ono s cim se ne slazem u trehadu i zbog cega sam se oglasio je to generaliziranje "seljactinosti "na muski rod..
Ja ne kažem da je nemoguće, ali mislim da nije nimalo lako, promijeniti kolektivnu svijest. :mig:
A mislim da je tema ovog topica, baš to...
Slazm se :)
BTW. ima jedna fora vijest, koja bi mogla, jednom, eto - makar na tako konkretan, grub - kako to samo prirodna zna - način promijeniti stav o tome;
http://danas.net.hr/znanost/page/2011/10/28/0209006.html :D :ne zna:
Da sad zakljucimo da zene uzrokuju samo probleme? :cerek:
Da sad zakljucimo da zene uzrokuju samo probleme? :cerek:
Ma ne... nedostatak žena uzrokuje samo probleme... :cerek:
Iako - problem nastaje obično u "očima/glavi/definiciji promatrača"... :rofl:
~Scarlet~
16.11.2011., 16:26
Primitivizam, mentalni sklop, folklor, naravno i segment neznanja (da je muškarac nositelj spola).
Ali treba se zapitati i o mentalnom sklopu žene iz prvog posta. Nekad je zaista "našla krpa zakrpu".
Moja osobna opservacija je da je muškarcima bitniji spol djeteta, nego ženama. Nastavak loze.:rofl:
Gledam po forumu gdje da stavim ovu temu... I nekako mi se cinilo najbolje ovdje jer ipak se radi o psihi covjeka...
Pa da pocnem...
Danas na faksu, tijekom Obiteljskog prava sjetila sam se jedne davne price sta mi je mama pricala sta se desilo u vrijeme dok je radila na ginekologiji. Uglavnom, dvije zene radaju u isto vrijeme, svaka u svom boksu. Jedna ima blizu 40, ovo joj je 4 dijete, ima tri curice vec, sve tri trudnoce u redu, ova takoder savrsena. Druga ima 20ak, mlada zena, ovo joj je prvo dijete, a komplikacije u trudnoci nemoguce. Zena od 40 rodi curicu, savrsena tezina, savrsen porod, dijete zdravo, da ne moze biti zdravije. Druga rodi djecaka, bolesnog, ne znaju hoce li uopce prezivjeti, a ako prezivi, cijeli zivot ce ovisiti o pomoci drugih zbog raznih ostecenja i tegoba. I sad bit price: Muž zene koja je rodila curicu je, kako mi je mama pricala, vikao i galamio na svoju zenu, optuzivao je, urlao po odjelu da je moja majka morala doci i smirivati ga. Kad ga je upitala o cemu je rijec, rekao joj je da je "kurva" opet rodila curicu, da kako je nije sram opet mu roditi curicu, a ne musko dijete, a on je gospodin covjek i zahtjeva sina. Moja mama mu je pokusala objasniti da on nosi kromosome za spol djeteta i da je prakticki on kriv sta je dijete curica na sto je on poceo urlikati na nju da kako je nije sram tako lazno njega optuzivati. Na to se moja majka okrenula i donijela mu sina one druge zene, bolesnog i upitala ga bi li radije 4 zdrave curice ili takvoga sina. Normalan covjek bi na to ostao sokiran i zamukao, ali ne... "Gospodin covjek" je rekao mojoj mami da ga ne zanima tuda kopilad i da bi njegov sin bio muskarcina jer on nosi dobre gene.
Ja sam vam prenijela kako se sjecam da mi je mama pricala... Sve nazive, sve sta je "Gospodin covjek" kako sebe naziva rekao... I sad ja vas pitam: Sta mislite o covjeku njegova razmisljanja? Sta se njemu u glavi mora vrtjeti da tako razmislja??? Jer ja jednostavno ne mogu to shvatiti!!!
Jel ti zezaš sa ovakvim pitanjem postavljeno kao naslov teme ?? Taj tip nije normalan! Ili je neka teška propalica, nadrogiran, kompleksiran luđak ako se tako ponašao. Kaj se tu ima pitati, za takve roditeljstvo niti nije, tko zna kako su te, tada curice, rasle uz njega, oca idiota koji se samo tako piše da je otac. Bolje da i nije. A i ta jadna žena u z njega... Ma tko zna tko su uopće bili, ljudi iz nesređenih životnih situacija valjda... Gospodin ? To ne ću uopće komentirati. Trebao je letit kroz zatvorena vrata van iz rodilišta.
Ova prva rečenica- ne znam jel neki sarkazam, cinizam,ironija... U najmanju ruku je debilna.
Starija Sestra
16.11.2011., 17:52
To je pitanje koje se moze postaviti za bilo koju potlacenu skupinu unutar drustva... ja sam stava da se pripadnici bilo koje potlacene skupine uvijek mogu, te da su uvijek mogli, se postaviti u obranu svojih prava i zelja... ono sto je problem je cijena koju su spremni platiti...
Da, danas se ponegdje zaista lakše izboriti za sebe.
No, zamisli si recimo 1000. godinu i stupanj svijesti tadašnjih ljudi. Čak i ako je nekom palo na pamet da je to što se radi pogrešno, kako je netko mogao izboriti se za nešto što je danas nama "normalno" ako je tadašnje/tamošnje društvo na njega gledalo kao devijanta tj. ako svi postupaju krivo(prema današnjim standardima). U sredini u kojoj se "ne vole" ženska djeca to postaje "normalno" i svi misle da, usklađujući svoja postupanja takvim svjetonazorom, čine dobro.
VragJeUOvojZeni
16.11.2011., 18:28
Slazem se.Cista psihopatologija+ zadrtost.Zali boze svake misli potrosene na takve osobe ,jer niti to zasluzuju ,a kamoli da se na njih obrati neka veca paznja.
Time neka se bave psihijatri ,a s obzirom na tvrdokoran mentalni sklop tih osoba,nazalost sumnjam da je ovu krivu Drinu ispraviti moguce.
robijas--
16.11.2011., 20:40
....to nije nikakav opis 'pravog muškarca' (što god značio taj termin koji je meni osobno glup) nego opis isfrustrirane osobe.......no, mislim da je takav društveni stav (da se muška djeca cijene više od ženske) dobrim dijelom nastao zbog egzistencijalnih razloga, borba za egzistenciju uvijek je bila teška a vremena su bila siromašna, ženi nije bilo dopušteno radit tj. privređivat za obitelj, prema tome ona je bila samo još jedna gladna usta koja treba hranit, na grbači obitelji, muškarac se brinuo za egzistenciju i mislim da je to jedan od glavnih razloga zbog kojeg se muškarac društveno smatrao vrijednijim, korisnijim, od 'parazitske' žene.....ali vremena se mijenjaju i takvi stavovi, iako još nisu skroz odmaglili, ipak slabe, jer da bi se neki stereotipi izgubili u magli prošlih vremena, trebaju se izmijenit generacije i generacije.......iz istog razloga mislim da je indija zemlja s najviše čedomorstava ženske djece, upravo iz razloga koje sam naveo, većina ljudi u indiji živi siromašno, žena je tu ekonomski 'parazit', em obitelj ženskog djeteta ima glavobolje kako će osigurat bogat miraz, em je malena šansa da se žena zaposli, em imovinu još uvijek naslijeđuju muškarci (zakon se ignorira) itd......dakle, stereotipi + egzistencijalno-financijski razlozi + ispiranje mozga o njihovog ulozi + potkopavanje samopoštovanja.....
animus tera
16.11.2011., 23:32
Seljačine su svuda oko nas.
Mislim da bi se svaki normalan muškarac veselio djetetu neovisno o spolu jer je to ipak njegovo djete. Ono, važno da je živo i zdaravo.
Nego, zašto ti ne slušaš na Obiteljskom? Dabog da ti Dubravka pismeni ispravljala... :mudri:
šala-mala :D
Eh,draga moja.Sve je to tako,i svi ste na neki način u pravu.
Samo ima jedna stvar koja je u današnje vrijeme jako izražena.
Stalno se potencira sin,čak se muškarci jedan drugog provociraju ako nije rođen sin,ali činjenica je da kad u porodici ima muško i žensko dijete otac uvijek više popušta ženskom djetetu a majka muškom.Ja poznajem priličan broj ljudi gdje su se jako radovali kad im je rođen sin,ali svu svoju ljubav pružaju ženskom djetetu a muško dijete vidno odbacuju.Ma ni majke nisu u zaostatku,pa mnogo više pažnje pružaju muškom djetetu nego ženskom.
Šta onda reći.:ne zna:
mala.adorable
17.11.2011., 01:54
@ Sarceus Ovdje sam se pozvala na muski rod samo zato jer sam se sjetila price sa tim odredenim muskarcem... Ali ne mislim samo da su svi takvi... Jer recimo, moj ujak je otac. Ima sina, sad je na putu drugo dijete. I neki dan mi je rekao: "Samo da ne bude zensko..." naljutila sam se i pitala zasto, koji mu je vrag. A on je rekao." Krivo si shvatila, ja bih vise od icega volio imati kcer, ali musko sam i znam vecina kakva je pogotovo u pubertetu. Nikad ne bi volio da netko mojoj kceri radi sve ono sta sam ja radio zenama prije tvoje ujne, dok sam razmisljao samo donjom glavom."
A da ima zena koje ubijaju svoju djecu (sto zbog poremecaja, sto zbog drugih stvari), ima... Jednu moju frendicu je majka ostavila mjesec dana nakon sto se rodila zato jer je "nije spremna za dijete", samu u stanu, usred zime, bez grijanja, bez hrane,... Da je susjeda nije cula kako place, vjerojatno bi umrla. Ona sad ima 21 godinu, kao i ja, i majka je nikad nije posjetila, zivi s ocem i rekla je da ga nikad ne bi minjala.
Tako da, znam koliko zena moze biti, kad tako moram reci, odvratna. Ali htjela sam znati sto mislite sto je u glavi osobe koja sebe naziva pravim muskarcem, gospodinom covjekom ciji su geni dobri? Jer ja mislim da je njemu u glavi jedno veliko nista, a i to je potracena rijec... I ne bih nikad zeljela nekoga takvih gena, hvala, ali ne...!!! Mada opet s druge strane, vjerujem da tu nije samo pitanje psihe... nego i odgoja i okoline... khm...
Jest da nemam djecu, premlada sam jos za to po mom stajalistu i jos sam jedno veliko dijete koje odbija odrasti... Ali kad ih budem imala... Briga me hoce li biti musko zensko, plave kose ili crne, visoko ili nisko... Bitno ce mi biti da je zdravo i da mu pruzim ono sto ja nekad nisam imala! Ali znam da bi voljela imati troje... :)
@Starija sestra... prosle godine sam pala obiteljsko, tako da mi se ne da slusati ove godine, ali moram biti na predavanju. Inace, pala sam zbog ljenosti, nije mi se dalo uciti, ne jer nisam znala... Ah sad ispastam... :504: hihihihi
mala.adorable
17.11.2011., 02:10
Zato je roditeljima i manje zamislivo da im se kći seksa, nego sin.
Oh, ovo shvacam u potpunosti. Mada sam uvijek bila ne samo odgovornija od brata, nego i snalazljivija, bolja u skoli, nikad nisam radila probleme. I jos k tome starija. Kad sam spavala s deckom s kojim sam i sad u vezi, ono, lekcija od cijele porodice kako sam mogla, kako ovo, kako ono... A kad je brat spavao s nekom random curom, samo da vidi kako je, bilo je wooow, bravo sine, nemoj sad stati na jednoj, bla bla... khm... toliko o jednakosti! :P
dead-as-a-rock
17.11.2011., 02:28
Znamo i sami da je u primitivnijim krajevima i po Dalmaciji sramota ako žena ne rodi sina.
Jednostavno se muško dijete povezuje uz kao neku snagu, muškost, čvrstoću, a žensko uz nešto sramotnije. Zato je roditeljima i manje zamislivo da im se kći seksa, nego sin. To otac i podupire sina u tome i ponosan je ako se kao mlad stane seksati, pa su neki čak namještali i prostitutke sinovima, dok ako se kći onda je oca sram, misli da je ona sramota i ne podupire ju u tome.
To je već razlika, a u toj razlici je žensko dijete već puno manje podržavano u svojim impulsima i nagonima i ispadaju nenormalni. Da se u Dalmaciju cure toliko seksaju i idu iz vezica u vezicu ko ove ovdje u Zagrebu,većine bi ih se roditelji odrekli...
MonotypeCorsiva
17.11.2011., 11:58
@ Sarceus Ovdje sam se pozvala na muski rod samo zato jer sam se sjetila price sa tim odredenim muskarcem... Ali ne mislim samo da su svi takvi... Jer recimo, moj ujak je otac. Ima sina, sad je na putu drugo dijete. I neki dan mi je rekao: "Samo da ne bude zensko..." naljutila sam se i pitala zasto, koji mu je vrag. A on je rekao." Krivo si shvatila, ja bih vise od icega volio imati kcer, ali musko sam i znam vecina kakva je pogotovo u pubertetu. Nikad ne bi volio da netko mojoj kceri radi sve ono sta sam ja radio zenama prije tvoje ujne, dok sam razmisljao samo donjom glavom."
I tako je tebi čovjek iz prvog posta seljačina, a ujak nije, kažeš?
Ne znam kako nisi primjetila da je tvoj ujak stavio žene u istu inferiornu poziciju predmnijevajući kako bi pubertet njegovog ženskog djeteta bilo teže za hendlat nego pubertet muškog djeteta? Jer kako će on jadan istrpit da mu kćeri netko radi isto što je on radio ženama prije tvoje ujne? :rolleyes:
Starija Sestra
17.11.2011., 14:29
Stalno se potencira sin,čak se muškarci jedan drugog provociraju ako nije rođen sin,ali činjenica je da kad u porodici ima muško i žensko dijete otac uvijek više popušta ženskom djetetu a majka muškom.Ja poznajem priličan broj ljudi gdje su se jako radovali kad im je rođen sin,ali svu svoju ljubav pružaju ženskom djetetu a muško dijete vidno odbacuju.Ma ni majke nisu u zaostatku,pa mnogo više pažnje pružaju muškom djetetu nego ženskom.
A kako bi ti muškarci dobivali sinove da nema, eto,"nepoželjnih" žena? Uvijek me iznova iznenadi koliko ponekad ograničeni mogu biti.
Što se tiče preferencija majki naspram muške djece a očeva naspram ženske, to je baš obrnuto od ovoga o čemu se priča u uvodnom postu. Mislim da majke znaju kako je njima bilo odrastati pa ne žele da i njihove kćeri budu "zločeste" ko one dok su očevi svjesniji koliko dječaci mogu biti "vragolasti".
Oh, ovo shvacam u potpunosti. Mada sam uvijek bila ne samo odgovornija od brata, nego i snalazljivija, bolja u skoli, nikad nisam radila probleme. I jos k tome starija. Kad sam spavala s deckom s kojim sam i sad u vezi, ono, lekcija od cijele porodice kako sam mogla, kako ovo, kako ono... A kad je brat spavao s nekom random curom, samo da vidi kako je, bilo je wooow, bravo sine, nemoj sad stati na jednoj, bla bla... khm... toliko o jednakosti!
Iako sam ja starija, moja baka je htjela da brat položi vozački prije mene. Jer kak bi ja njega vozila okolo...
robijas--
17.11.2011., 15:05
Jer recimo, moj ujak je otac. Ima sina, sad je na putu drugo dijete. I neki dan mi je rekao: "Samo da ne bude zensko..." naljutila sam se i pitala zasto, koji mu je vrag. A on je rekao." Krivo si shvatila, ja bih vise od icega volio imati kcer, ali musko sam i znam vecina kakva je pogotovo u pubertetu. Nikad ne bi volio da netko mojoj kceri radi sve ono sta sam ja radio zenama prije tvoje ujne, dok sam razmisljao samo donjom glavom."
....znači on bi svoju vlastitu kćer u glavnini promatrao kroz njenu (žensku) sexualnost, koju smatra što - valjda inferiornom/prljavom ili tako nešto, a sve zato jer je on imao/ima problematičan/nepoštivajuć odnos prema ženama i ženu reducira na njenu sexualnu ulogu.....takvom roditelju nisu sve kockice namještene kako treba, jer roditelju je njegovo dijete prvenstveno čovjek/osoba koju voli a ne 'cura/tinejđerka koja se sexa ko zna kako i što (će) sve radi s muškima'.....
Vina_Apsara
17.11.2011., 16:43
Ja mislim da je ipak najveći problem u tome što seljačine (kao Gospodin Čovjek iz naslovne priče) štancaju djecu o kojoj ne mogu kvalitetno brinuti i za koju odbacuju odgovornost. Jer složit ćemo se, za dijete sigurno ne može biti dobro da ga Gospodin čovjek :D smatra manje vrijednim ili da ga čak ne doživljava kao osobu, što ne bi činio u slučaju da se radi o dječaku. :D
Super mi je to. Kad se u pravljenje djece ulazi bezbrižno, a u odgoj, sazrijevanje i odgovornost koja stoji iza odgoja iste traljavo i poluzainteresirano.
Opet kažem - neki bi ljudi zbilja trebali otići na testiranje prije nego što odluče donijeti potomke na svijet. :) :D
I doista, kako onda ne proturječiti nekome tko kaže da je abortus ubojstvo i da su djeca uvijek blagoslov? Kako mogu biti blagoslov ako ne dobivaju validaciju od vlastitih roditelja? :ne zna: Žalosti me to. :tuzni:
sanjita
17.11.2011., 20:16
Pa da pocnem...
nekorektno je od tvoje mame što pokazuje okolo tuđu djecu u stilu "viš što ti se moglo desit, mogao si i ti imati ovakvo dijete"
:eek:
strašno jebote
sanjita
17.11.2011., 20:19
koji poremećen lik. ne želi imat kćer da ju jednog dana ne bi netko jebao :confused:
jadnik
Starija Sestra
17.11.2011., 22:29
nekorektno je od tvoje mame što pokazuje okolo tuđu djecu u stilu "viš što ti se moglo desit, mogao si i ti imati ovakvo dijete"
strašno jebote
Ma dobro, ona mu je samo htjela dati do znanja da može biti sretan što mu se djevojčica rodila živa i zdrava a ne da ženu vrijeđa da je kurva i da kak mu je ponovo mogla rodit žensko.
animus tera
17.11.2011., 23:00
Ma dobro, ona mu je samo htjela dati do znanja da može biti sretan što mu se djevojčica rodila živa i zdrava a ne da ženu vrijeđa da je kurva i da kak mu je ponovo mogla rodit žensko.
Slažem se sa tobom kolegice.Žena je u tom momentu imala najbolju namjeru.
Htjela mu je otvoriti oči.
Ja sam imala jedan virus od koga je dolazilo do spontanog pobačaja.Liječila sam se godinu dana i kad sam bila trudna sa svojim sinom veoma često sam išla na kontrole jer je postojala mogućnost da djete ima velikih zdravstvenih problema.Kad je suprugu i meni ljekar koji je vodio trudnoću htjeo da kaže spol djeteta, mi smo samo molili da dobro pregleda da li je beba niormalna,a drugo nas nije zanimalo.
To je zaista najvažnije.Strašno je devet mjeseci nositi dijete i stalno strepiti šta će biti na kraju.Zato razumijem njenu majku.Bitno je da je dijete zdravo a šta je,to nije nimalo važno. :kava:
psiha "pravog muskarca. pravog?
mala.adorable
18.11.2011., 00:13
I tako je tebi čovjek iz prvog posta seljačina, a ujak nije, kažeš?
Ne znam kako nisi primjetila da je tvoj ujak stavio žene u istu inferiornu poziciju predmnijevajući kako bi pubertet njegovog ženskog djeteta bilo teže za hendlat nego pubertet muškog djeteta? Jer kako će on jadan istrpit da mu kćeri netko radi isto što je on radio ženama prije tvoje ujne? :rolleyes:
Drago mi je vidjeti da me netko krivo shvatio pa da mogu objasniti... Ja ne kazem da moj ujak ima pravo s takvim razmisljanjem, ali isto tako znam da su danas on i ujna saznali da je dijete zaista curica i da nitko nije sretniji od njega, mada je ginekolog rekao da je jos prerano da se moze sa 100% sigurnosti znati... Jer on nikad nece reci svojoj zeni da je kurva, glupaca ili nesto slicno jer mu je rodila (odnosno jer ce roditi) curicu... On je rekao taj dan da zna kakav je muski rod i sto je muskoj osobi u glavi, pogotovo danas... I vjerujem da nije mislio s time da ce on biti jadan, zakinut, sta ja znam, ako dobije zensko dijete, nego da mu je sada zao sto je nekad iskoristio neku curu, pa ne bi volio da neko njegovo dijete tako iskoristi ili povrijedi. Koliko se sjecam, to je strah za dobrobit svog djeteta, a ne poremecenost jer ce ju neko karat jednom.
mala.adorable
18.11.2011., 00:18
:eek:
strašno jebote
Ne, nije ni u najmanju ruku nekorektno... Imala je najbolju namjeru pokazati doticnom da moze biti sretan sto mu se rodilo zdravo dijete, a ne biti seljacina jer je dobio kcer...!
Marian Oden
18.11.2011., 00:21
ne traže svi krivca u nečemu, sacreus. tko kaže da i žene nisu krive za takav poredak u društvu i odkud odjednom takve isključivosti i generalizacije?
I prvi post je generalizacija na muški rod.
MonotypeCorsiva
18.11.2011., 13:41
Drago mi je vidjeti da me netko krivo shvatio pa da mogu objasniti... Ja ne kazem da moj ujak ima pravo s takvim razmisljanjem, ali isto tako znam da su danas on i ujna saznali da je dijete zaista curica i da nitko nije sretniji od njega, mada je ginekolog rekao da je jos prerano da se moze sa 100% sigurnosti znati... Jer on nikad nece reci svojoj zeni da je kurva, glupaca ili nesto slicno jer mu je rodila (odnosno jer ce roditi) curicu... On je rekao taj dan da zna kakav je muski rod i sto je muskoj osobi u glavi, pogotovo danas... I vjerujem da nije mislio s time da ce on biti jadan, zakinut, sta ja znam, ako dobije zensko dijete, nego da mu je sada zao sto je nekad iskoristio neku curu, pa ne bi volio da neko njegovo dijete tako iskoristi ili povrijedi. Koliko se sjecam, to je strah za dobrobit svog djeteta, a ne poremecenost jer ce ju neko karat jednom.
Nisam te uopće krivo shvatila, pročitala sam ono što si napisala.
Kad smo već na podforumu koji se zove Psihologija smatram da bi bilo zgodno zagrebati ispod površine i uočiti da primitivno (seljačko, kako si rekla) razmišljanje nije samo ono čiji autor eksplicitno kaže kako mu je pun kurac ženske djece i kako bi htio sina.
Stav tvog ujaka gotovo je jednako nekorektan prema ženskom djetetu, samo što je upakiran u sladak i ružičast omot brige za to isto dijete. Naime, tvoj ujak zapravo implicira kako je žena ta koju se iskorištava i povređuje. Zašto nema isti stav za svog muškog potomka? Zašto ga ne brine to da će njegovog sina neka djevojčura iskoristit kad bude naivni pubertetlija?
Idejom da je ženska osoba ta koja je uvijek i isključivo žrtva muške seksualne požude zapravo navodi na zaključak da a) žena ne može imat jednako snažnu i jednako usmjerenu seksualnu želju (pa onda shodno tome eventualno biti ona koja iskorištava, a ne ona koju se iskorištava) i b) nesposobna je zaštiti se samostalno i samosvjesno od takve seksualne želje muškarca.
Ja ne vidim što je to drugo nego mišljenje pravog muškarca, odnosno ipak seljačine.
Starija Sestra
18.11.2011., 16:25
On se bar veseli svojoj djevojčici.
VragJeUOvojZeni
18.11.2011., 17:03
Onaj tip iz uvodnog posta je bolesnik.Ovaj drugi ima onaj poznati sindrom "tatin zastitnicki odnos prema svojoj curici" ,jer je poznato da su u globalu kceri oceve mezimice ,a sinovi majcine.
Da se ovom drugom rodi kcer ,razvio bi prezastitnicki odnos prema njoj.Time sta je rekao da ne zeli da mu kcer nadrapa u pubertetu ,jest bacio ljagu na muski rod ,tj.indirektno je rekao da je muski rod kretenski ,a da je zenski rod krhkiji.(to se njemu tada tako cinilo ,a znamo da je to u biti predrasuda i da se osobine spolova ne mogu generalizirati)
On je vjerojatno jedan od onih kojega je vrijeme pomalo pregazilo i ne shvaca da su danas i muskarci i zene podjednako objekt i nosilac zudnje. :D
Marian Oden
18.11.2011., 19:25
Interesantno je kako se razvija diskusija u smjeru: "on je ovo, on je bolesnik, on, oooonn". Gospođe, tko je taj ON u vašim psihama? Očito da je to netko tko je u vama izazvao jake frustracije i sad svoje frustracije liječite svi na isti način.
Prebacujete svu krivnju na drugog, zaboravljajući sebe i svoje greške koje su dovele do toga.
~Scarlet~
18.11.2011., 19:38
Ni meni se baš ne sviđa u kojem smjeru ide tema.
Zašto ne bi radije raspravljali zašto je muškarcima bitan spol djeteta i što to za njih znači, zašto im je važno.
Većina mojih prijatelja (dok su im žene-moje frendice bile trudne), zapravo svi, su priželjkivali sina. Razlozi: igrati ćemo nogomet, ići na tekme, ribičiju. Muški bonding.:D Bilo je i par freaky komentara: sin mi ne može ostati trudan s 15.:eek:
Dakle, ajmo se probati odmaknuti od onog "bolesnik, primitivac". Ima i toga, već smo to svi manje-više konstatirali, ali ima i drugih razloga.
I da, promjenila sam naslov. :D
Zora Evenei
18.11.2011., 20:20
Većina mojih prijatelja (dok su im žene-moje frendice bile trudne), zapravo svi, su priželjkivali sina. Razlozi: igrati ćemo nogomet, ići na tekme, ribičiju. Muški bonding. Bilo je i par freaky komentara: sin mi ne može ostati trudan s 15.
Ovo ne bi trebalo biti u boji, nego samo ostalo, pa bi ja ovo komentirala.
Dobar doprinos temi, Scarlett.
Samo da ja kažem par mudrih :zubo:
1)muškarci proizvode jednak broj "muških" i "ženskih" spermića.
2)spol dijeteta ovisi o tome koliko se puta par s*ksa, kada i kakav je ph maternice.
Eh, da... http://www.forum.hr/showthread.php?t=571281
Ovo ne bi trebalo biti u boji, nego samo ostalo, pa bi ja ovo komentirala.
Dobar doprinos temi, Scarlett.
Samo da ja kažem par mudrih :zubo:
1)muškarci proizvode jednak broj "muških" i "ženskih" spermića.
2)spol dijeteta ovisi o tome koliko se puta par s*ksa, kada i kakav je ph maternice.
Eh, da... http://www.forum.hr/showthread.php?t=571281
ovaj, jel se može nekako utjecati na taj ph? :o
Zora Evenei
21.11.2011., 15:06
ovaj, jel se može nekako utjecati na taj ph? :o
Da, čak i životinje to rade. (Ima veze s temom) Kada žele roditi određeni spol (jer se vrsta nalazi pred izumiranjem) pojedu neku hranu (to mogu i ljudi), pa je to jedan od faktora odeđivanja spola.
Naravno, ako žena ima problema roditi dječaka, možda je problem u njezinom ph maternice, ali to što ne može roditi dječaka nije njezina krivnja, niti je opravdano imati karakter kao gospodin iz uvodnog posta.
Naravno, ovi faktori amo povečavaju šansu da se rodi određeni spol, ne određuju koji će se roditi.
I način na koji par ima odnose utječe na šansu određenog spola (misionarski položaj i doggie style kao primjeri).
hasnfefer
21.11.2011., 15:39
I sad ja vas pitam:
1) Sta mislite o covjeku njegova razmisljanja?
2) Sta se njemu u glavi mora vrtjeti da tako razmislja???
1) Mislim da je primitivni idijot.
2) Po glavi mu se vrti kako je on macho man, stijena, svijetsko čudo... Hoće to kod primitivaca.
Ako se ikada dogodi da se oženim (ne ide mi sa curama :tuzni:) volio bih imati i sina, i kćer, ili i kćer, i sina, nije bitno kojim redom.
bespolac
21.11.2011., 18:26
Važan im je spol jer znaju dobro da je ovo muški svijet u kojem žensko ne može daleko bez pokazivanja te svoje ženstvenosti na neki način (bilo da se napadno oblači kao žena, drolja ili sl, bilo da se uda, da ima vezu s dečkom... samo da se zna da je "u prometu", to je u biti dovoljno, makar to bila udaja, ali ipak treba pičku nekom dati, ili bar pokazivati)...
Ja osobno ne znam nijednu žensku osobu koja se osamostalila, tj. živi od svoje plaće, a da nije nešto od slijedećeg:
- imala dečka kojeg je iskoristila materijalno
- pušila cigarete (pa onda i nešto drugo) i bila jako druželjubiva, osobito s muškim spolom
- udala se i dobro rastala
- obukla se provokativno bar jednom, našminkala i sl da bi izvukla iz muških što treba
- naslijedila nešto od rodbine ili bivšeg muža
Muškima je dovoljno da se potrude i svojim radom će zaraditi dovoljno za oboje, makar bio ružan ko kuga i neuredan, dok žensko ni uz dupli posao ne može preživjeti.
VragJeUOvojZeni
21.11.2011., 18:51
Važan im je spol jer znaju dobro da je ovo muški svijet u kojem žensko ne može daleko bez pokazivanja te svoje ženstvenosti na neki način (bilo da se napadno oblači kao žena, drolja ili sl, bilo da se uda, da ima vezu s dečkom... samo da se zna da je "u prometu", to je u biti dovoljno, makar to bila udaja, ali ipak treba pičku nekom dati, ili bar pokazivati)...
Ja osobno ne znam nijednu žensku osobu koja se osamostalila, tj. živi od svoje plaće, a da nije nešto od slijedećeg:
- imala dečka
- pušila cigarete (pa onda i nešto drugo)
- udala se
- obukla se provokativno bar jednom, našminkala i sl
Zivota ti ,koji rjecnik ,lakse malo!Ovo nije LJES i dobro bi doslo malo opce kulture..
Gle ,a kakva bi ZENA trebala biti?Da li zenski spol karakterizira ZENSTVENOST ili muzevnost?
Izgleda da sam dugo zivjela u zabludi i da odsad svako naglasavanje zenstvenosti od strane ZENSKOG spola moram shvatiti kao nesto degutantno i izopaceno.Ja imam sise ,tj.mlijecne zlijezde;njih mi je darovala priroda i ja sad ne bih trebala nositi usku majicu ,jer ja tako naglasavam svoju zenstvenost ,a to je nesto lose?Trebam odstraniti sise ,jajnike i maternicu da bi se uklopila u "muski svijet"?Ma idem se i pucati testosteronom da se lakse uklopim.
WTF?Koji mentalni sklop ,uzas..Najgore je kad muskarac ili zena imaju problema sa svojim spolnim identitetom pa rade gadosti nad svojim tijelom(mijenjaju spol ,npr..
)Cisti uzas.
A znaci da sa zenom koja se osamostalila,a imala je decka -nesto po tebi nije u redu??Trebala je imati curu ,jel-onda bi mozda bila u redu?
I muskarci puse cigarete ,i muskarci se takodjer dotjeruju kad traze posao ;obuku odijelo ,kravatu ,stave parfem(jos je danas sve vise metroseksualaca) ,i muskarci koji su se osamostalili takodjer su vjerojatno bili u vezi ;mozda su i ozenjeni.
I muskarci danas pokazuju svoje tijelo..
Kvragu ,trebali bi svi vise shvatiti da smo ljudi ;da smo svi u svojoj nutrini i muskarac i zena ,a da bioloske specificnosti i razlike postoje da bi osigurale nastavak vrste ,a ne da bi se na svoje tijelo gledalo kao na nesto losije i sramotnije u odnosu na drugi spol.
Ovih tema o tome je li bolje biti muskarac/zena i kome je u zivotu lakse ima i previse ;u danasnjem se drustvu treba okrenuti bitnijim stvarima ,sebi i svojim afinitetima ,zeljama i stremljenjima ,a na kraju-i prihvacanju sebe kao OSOBE ,ne muskarca niti zene ,vec COVJEKA.
A u tvom postu se vidi zajedljivot ,zloba i ogorcenost ,uz kronicni poremecaj vokabulara i percepcije svijeta.
Mrs. Pringles
21.11.2011., 18:56
...
Muškima je dovoljno da se potrude i svojim radom će zaraditi dovoljno za oboje, dok žensko ni uz dupli posao ne može preživjeti.
Samo zato što ne poznaješ niti jednu samostalnu žensku osobu koja nema/nije nešto od ovoga što spominješ ne znači da takve ne postoje. Znam ih nekoliko.
Kao što znam i dosta muškaraca koji, bez obzira na trud, ne mogu financijski izdržavati dvoje ljudi. Tako da ne treba generalizirati.
VragJeUOvojZeni
21.11.2011., 19:13
Samo zato što ne poznaješ niti jednu samostalnu žensku osobu koja nema/nije nešto od ovoga što spominješ ne znači da takve ne postoje. Znam ih nekoliko.
Kao što znam i dosta muškaraca koji, bez obzira na trud, ne mogu financijski izdržavati dvoje ljudi. Tako da ne treba generalizirati.
Slazem se.I mislim da nije istina da ne pozna takvu osobu ,vec jednostavno sve vidi negativno i izobliceno.
Danas je puno vrijednih ,pametnih i upornih zena ,koje imaju zavrsene fakultete i rade u struci ,a sigurno nisu ni sponzoruse ni nekakve namiguse.
I cak i ako nisu visokoobrazovane ,opet rade ,u ducanima i kaficima ,a neke pokrenu i vlastiti business..
To sta imaju momka i sta se vole zenstveno obuci ne cini ih degutantnima.
Ja nisam zenska od sminki i stikli pa ne smatram zene koje vole istaci svoju zenstvenost fufama i sponzama.Bas me briga.Okrenuta sam sebi iznutra;imam svoj neki svijet i nemam nekakvu zlobu ,koje ovoj zenskoj ,pod nickom "bespolac"-ocito ne nedostaje.
Zaista mi je vise pun kuki vise tih tema tipa -muskarci vs. zene ,kao i kompleksasa oba spola.
majsa_st
21.11.2011., 19:43
bezveze primjer na ovu temu, zato što ima jake sličnosti s ovom temom...
u kini kao što se zna je politika jednog djeteta...dosta se žena odlučuje na pobačaj zbog ženskog djeteta, jer joj je najvjerojatnije njen muž rekao da ne želi žensko dijete, pa ga ona mora slušati...a zna se kakve sve mogu biti posljedice prisilnog pobačaja...zašto riskiraju svoj život zbog svojih muževa i zbog njegovih hireva, to za mene nije jasno...
moji svi prijatelji su uvijek govorili da je živo i zdravo...i nikad ih nije bilo briga za spol djeteta...a tako će i meni biti...neka je živo i zdravo...
zašto neke obitelji ne mogu imati i jedno dijete, pokušavaju sve da imaju, s kojim bi bili sretni do kraja života...a ovaj 'idiot od čovjeka' s početka priče je nezadovoljan s 4 djece???
bespolac
21.11.2011., 20:15
Htjela sam naglasiti da je ženama to UVJET, dok muškarcima nije. Naime, nije problem u zaljubljivanju, ako se dvoje odraslih i samostalnih zaljube, ali većinom je tako da je muško samostalan, a žena nije. Koliko ima žena da se prvo situiralo, pa onda tražile dečka? Ja sam htjela živjeti prvo sama nekoliko godina, ali jednostavno sam bila šikanirana, osobito od strane ženskog roda, kao da im je krivo što se one moraju seksati, a ja jedina ne bih, da preživim? Pa valjda ću to ako mi se hoće, a ne zato jer mi netko kaže da moram. Drugo, što se tiče cigareta, meni je i razrednik čak vikao da kaj si ja umišljam da bum profesor matematike, kad se na faksu puši i u zbornici isto (to je bilo prije ovih zakona, al i sad uz zabranu još uvijek svi puše). Hoću reć da mi je to birtijašenje i kurvanje uvijek bilo UVJET kojim su me ljudi UCJENJIVALI i mogla sam birati jedino ili da pristanem biti kao i svi ili da čubim doma, što sam uglavnom radije izabirala. I da ne nabrajam, svaki korak u životu se svodi na to da je ovo muški svijet u kojem ako muško ne može drkati (makar potajno) na neku ženu, onda ona ništa ne vrijedi. Što je žena više "seksi" to je cjenjenija. To je moje iskustvo. a talent, trud i slično je u zadnjem planu, i dolazi do izražaja tek nakon što se ispune ovi preduvjeti.
Mene također fascinira ta fascinacija muškom djecom, i koliko god razmišljao o tome nikako ne mogu probiti tu šifru.
Jel to zbog prezimena, jel zato što će, ako je situacija npr. na selu, sin nastaviti voditi to imanje a kćer ne, jel to stvar prestiža ili što već...
Negdje sam već pisao ali opet ću, kod Knjaza u emisiji, bili su na nekom otoku i zamolili jednog lika za prijevoz, čovjek ima možda 30-35 godina, njekova kćer cca 4-5 god s njim, dođu na tu temu i ovaj počne "ma volim ja svoju djecu, al brate sin je sin, kad mi se sin rodio bila je fešta"... a to dijete (kćer) na zadnjem sjedištu auta, šuti, gleda i vjerojatno ne razumije o čemu se blebeće ali mislim si kako te nije stid seljačino, i to još pred kamerama, neka cijela zemlja vidi kako ti "voliš svoju djecu... ALI..."
Česti slučajevi u Indiji gdje kada se kćer rodi sama obitelj, bez obzira majka ili otac, umataju ju u vlažne ručnike ne bi li dijete dobilo upalu pluća i umrlo.
Ne opravdavam i bolesno je, ali poznato je da to rade zbog miraza, kada su muška djeca u pitanju nema nikakvih davanja, kod ženske djece obitelj mora dati masu stvari i novca, imali ili nemali trebaju stvoriti i dati, što znači da bi se to moglo izbjeći kada bi se miraz doveo u nekakav red, dati onoliko koliko imaš, a ne postati beskućnik nakon udaje kćeri...
Jer recimo, moj ujak je otac. Ima sina, sad je na putu drugo dijete. I neki dan mi je rekao: "Samo da ne bude zensko..." naljutila sam se i pitala zasto, koji mu je vrag. A on je rekao." Krivo si shvatila, ja bih vise od icega volio imati kcer, ali musko sam i znam vecina kakva je pogotovo u pubertetu. Nikad ne bi volio da netko mojoj kceri radi sve ono sta sam ja radio zenama prije tvoje ujne, dok sam razmisljao samo donjom glavom."
Ujak je zapravo neizravno priznao da je bio ***** prema djevojkama u mladosti, zanimljivo da tada nije razmišljao da i te djevojke imaju očeve i majke koji su jednako kao i on danas zabrinuti za svoje kćeri (i sinove).
I za kraj, ja ću se svim silama boriti pa makar i protiv samoga sebe da na takav način ne gledam na svoju djecu, znam već zvuči istrošeno, ali doslovno mislim - samo neka je živo i zdravo, za ostalo ćemo lako.
mala.adorable
22.11.2011., 03:59
Česti slučajevi u Indiji gdje kada se kćer rodi sama obitelj, bez obzira majka ili otac, umataju ju u vlažne ručnike ne bi li dijete dobilo upalu pluća i umrlo.
Ne opravdavam i bolesno je, ali poznato je da to rade zbog miraza, kada su muška djeca u pitanju nema nikakvih davanja, kod ženske djece obitelj mora dati masu stvari i novca, imali ili nemali trebaju stvoriti i dati, što znači da bi se to moglo izbjeći kada bi se miraz doveo u nekakav red, dati onoliko koliko imaš, a ne postati beskućnik nakon udaje kćeri...
O ovome sam citala bila na netu davno jos... Tamo negdje sam nasla i clanak o tome kako u kini, ako im se rodi curica, je daju u sirotiste ili je ubiju kako bi mogli dobiti sina drugi put, tako da se vecinom zenska djeca tamo nalaze u sirotistu. Pisalo je da je tamo taj neki zakon o tome kako smijes imati samo jedno dijete jer ih je previse, ali necu ulaziti u to jer ne znam da li je pouzdana informacija pa da ne blebecem bzvz, na netu nades svakakvih besmislica...
Pisalo je da je tamo taj neki zakon o tome kako smijes imati samo jedno dijete jer ih je previse, ali necu ulaziti u to jer ne znam da li je pouzdana informacija pa da ne blebecem bzvz, na netu nades svakakvih besmislica...
To je istina, kineskog stanovništva je preko 1.300.000.000 (milijardu i tristo milijuna) s tendencijom rasta pa je zbog toga vlada donijela zakon koji dozvoljava rađanje jednog djeteta u bračnoj zajednici.
A za to da se i tamo ubijaju ženska djeca (ili da ih se daje u dom) nisam znao. :(
VragJeUOvojZeni
24.11.2011., 15:12
Htjela sam naglasiti da je ženama to UVJET, dok muškarcima nije. Naime, nije problem u zaljubljivanju, ako se dvoje odraslih i samostalnih zaljube, ali većinom je tako da je muško samostalan, a žena nije. Koliko ima žena da se prvo situiralo, pa onda tražile dečka? Ja sam htjela živjeti prvo sama nekoliko godina, ali jednostavno sam bila šikanirana, osobito od strane ženskog roda, kao da im je krivo što se one moraju seksati, a ja jedina ne bih, da preživim? Pa valjda ću to ako mi se hoće, a ne zato jer mi netko kaže da moram. Drugo, što se tiče cigareta, meni je i razrednik čak vikao da kaj si ja umišljam da bum profesor matematike, kad se na faksu puši i u zbornici isto (to je bilo prije ovih zakona, al i sad uz zabranu još uvijek svi puše). Hoću reć da mi je to birtijašenje i kurvanje uvijek bilo UVJET kojim su me ljudi UCJENJIVALI i mogla sam birati jedino ili da pristanem biti kao i svi ili da čubim doma, što sam uglavnom radije izabirala. I da ne nabrajam, svaki korak u životu se svodi na to da je ovo muški svijet u kojem ako muško ne može drkati (makar potajno) na neku ženu, onda ona ništa ne vrijedi. Što je žena više "seksi" to je cjenjenija. To je moje iskustvo. a talent, trud i slično je u zadnjem planu, i dolazi do izražaja tek nakon što se ispune ovi preduvjeti.
Prvo moras definirati sta tebi znaci biti "samostalan".Samostalan je i netko tko studira bez financijske pomoci ,samostalan je netko tko zivi od svoje place i ne zica lovu od staraca ,decka ,cure..
Samostalnost je sirok pojam ,ali ne znam sta tebi ta rijec konkretno predstavlja ,ali intuitivno naslucujem da ne ono sta i meni.
A zasto cura ne bi imala decka i dok se skoluje ,kao da je lose ako se zaljubi pa zeli biti sa odabranim?
Znaci li to da bi danas sve studentice koje se skoluju uz npr.financijsku podrsku od drugih trebale biti bez momka ,jer ako imaju momka ,to je znak da ga zele iskoristavati materijalno?
Danas je tako da je vecini ljudi tesko imati stalan i stabilan posao pa se krpaju kako znaju ,rade i vise poslova honorarno ,ovo i ono ,a ako jedan partner financijski bolje stoji od drugoga ,i ako je taj koji losije stoji zena ,to ne mora znaciti da je ona sa njim zbog para.A niti ako je obratno.
A sta se tice zena i ljepote ,zakon prirode i hormona je takav da ce nas prvo privuci neciji izgled ,ali opstanak veze nece ovisiti o izgledu ,vec o dusevnoj uskladjenosti.Jer i muskarci i zene imaju fizicki tip partnera u svojoj glavi ,onoga koji ih najvise privlaci.To je jednostavno oduvijek tako.Ovo sta kazes da sexy zene bolje prolaze u zivotu i nije tako neistinito ,ali i za muskarce vrijedi isto.Ne znam puno zena koje bi bile u vezi sa tipom koji njima osobno izgleda odvratno.
Ono sta je ipak po meni presudno za dobar uspjeh u zivotu jest sarm ,ali onaj prirodni sarm, unutarnja privlacnost ,kako god hoces.Ljudi se na to lijepe kao pcele na med.I tko god ga posjeduje ,neka ga koristi u bezgranicnim kolicinama ,svvatko tko je svjestan njegove snage.
Zaludu ti izgled ,intelekt i sve ,ako je osobnost odbojna.
I zato cesto oni koji se smatraju intelektualno jakima zavide onima koje smatraju slabijima na tom polju ,jer smatraju da su ovi isli "preko leseva do cilja".A ovi su jednostavno imali nekakvu privlacnost ,koju ovi prvi smatraju porazavajucom pa ju ne koriste.Ne radi se tu o izgledu ,to je jednostavno nekakav unutarnji magnetizam.
P.S. Sta se inace tice zena ,njihovog posla i odjevanja ,puno vise cijenim jednu striptizetu koja se stvarno pomuci i dobro izmori za lovu koju dobije ,nego nekakvu politicarku zakopcanu do grla ,koja glumi damu u javnosti ,a placu prima na racun sjedenja u Saboru i tu i tamo koje izjave koja i tako kao istinita zazivjeti nece.
garfield007
24.11.2011., 16:39
ima i muškaraca koji više vole žensku djecu. Moj vlastiti djed na primjer. Ne želim reći da je volio moju majku više od ujaka ali baka mi je rekla da je bio presretan kad je dobio kćer a ne sina.
Također, imao je veliku naklonost prema unukama, mislim više nego prema unucima. Doslovno nas je obožavao.
A živio je na selu gdje se pucalo iz puške kad bi ti se rodilo muško a onako samo usput komentiralo kad bi ti se rodilo žensko.
Eto npr, susjeda od tog istog djeda već je stara žena, ima pet sinova, hrpu unučadi i praunučadi ...i svaki put kad se rodi žensko dijete u obitelji ona je vidno razočarana, kao da je kuću zadesila neka velika nesreća...mislim smješno.
bespolac
24.11.2011., 17:33
Postoji vrijeme i mjesto za sve. Nije problem u zaljubljivanju, al je problem što se očekuje da se cura zaljubi po narudžbi baš kad joj zatreba stan npr. Što ako se prvi put zaljubim u 45oj? Od čeg da živim od tad? Što je koga briga (osim mog partnera) kojeg sam spola? Zašto je nebitno kako radim svoj posao, jesam li ljubazna prema strankama i sl. ako prvo nisam seksi? Ako sam čista i uredna, pristojno se ponašam, zašto to nije dovoljno? Ne želimo svi biti svakome seksi i na svakom mjestu. To je ono što me ljuti jer doživljavam da su mi sva vrata zatvorena ako ne koristim seksipil i u situacijama koje nisu tome primjerene. Ni ja ne želim da me netko zavodi ako dođem u neku ustanovu nešto obaviti, no čini se da je danas svima tako gusto i da sutoliko očajni da se služe seksom u svakom segmentu poslovanja, samo da zarade koju lipu više.
Jednostavno ne vjerujem da je netko zaljubljen ako nije riječ o vezi iz školskih dana ili ako oboje nisu već bili situirani svaki za sebe, nego je tu sigurno u pitanju neka korist.
A pročitala sam na netu kaj su govorile mnoge žene koje su pobjegle kao žrtve nasilja, i većina je navodila isti scenarij: sve je bilo ok, med i mlijeko, dok nisu rodile kćer, osobito ako bi dvaput rodile kćer. Obično je to bio okidač da muž postane nasilan, da se promijeni za 180. Ljudi se pretvaraju godinama ako treba dok ne dobiju što žele, a muškarci dobro znaju kako svijet funkcionira i zato ne žele kćer. Žele da im loza napreduje a ne da se srozava. Osim toga još uvijek većina žena prihvaća muževo prezime, što opet znači nešto.
VragJeUOvojZeni
24.11.2011., 18:40
Postoji vrijeme i mjesto za sve. Nije problem u zaljubljivanju, al je problem što se očekuje da se cura zaljubi po narudžbi baš kad joj zatreba stan npr. Što ako se prvi put zaljubim u 45oj? Od čeg da živim od tad? Što je koga briga (osim mog partnera) kojeg sam spola? Zašto je nebitno kako radim svoj posao, jesam li ljubazna prema strankama i sl. ako prvo nisam seksi? Ako sam čista i uredna, pristojno se ponašam, zašto to nije dovoljno? Ne želimo svi biti svakome seksi i na svakom mjestu. To je ono što me ljuti jer doživljavam da su mi sva vrata zatvorena ako ne koristim seksipil i u situacijama koje nisu tome primjerene. Ni ja ne želim da me netko zavodi ako dođem u neku ustanovu nešto obaviti, no čini se da je danas svima tako gusto i da sutoliko očajni da se služe seksom u svakom segmentu poslovanja, samo da zarade koju lipu više.
Jednostavno ne vjerujem da je netko zaljubljen ako nije riječ o vezi iz školskih dana ili ako oboje nisu već bili situirani svaki za sebe, nego je tu sigurno u pitanju neka korist.
A pročitala sam na netu kaj su govorile mnoge žene koje su pobjegle kao žrtve nasilja, i većina je navodila isti scenarij: sve je bilo ok, med i mlijeko, dok nisu rodile kćer, osobito ako bi dvaput rodile kćer. Obično je to bio okidač da muž postane nasilan, da se promijeni za 180. Ljudi se pretvaraju godinama ako treba dok ne dobiju što žele, a muškarci dobro znaju kako svijet funkcionira i zato ne žele kćer. Žele da im loza napreduje a ne da se srozava. Osim toga još uvijek većina žena prihvaća muževo prezime, što opet znači nešto.
Ma ja ne znam odakle ti vadis ove price??Cura se zaljubi kad joj zatreba stan.Izmedju ostalog ,za ovakve slucajeve cura valjda ima frendove i frendice.Vecina ce joj valjda uskociti.
Ono sta me u zivotu najvise ljuti jest samosazaljevanje i cvilidrekanje.Moja empatija je rezervirana iskljucivo za one koji su stvarno nemocni i nista ne mogu uciniti za sebe ,a ne za zrtve koje su postale zrtve zbog vlastitog kukavicluka/pasivnosti/malodusnosti.Na njih jedino mogu biti ljuta ,zato nekad djelujem kao nemilosrdna kucka.
Jer ne zivimo ipak u Saudijskoj Arabiji gdje ce zenu ubiti ako slucajno ode u WC bez muza ,a nedajboze da ga jos i napusti.
Za ovakvo stanje u brakovima gdje muzevi debili zlostavljaju zene koje im nisu rodile sinove ,nisu krivi samo ti muzevi idioti ,vec i te zene koje trpe nasilje i pobjegnu kad je vec kasno.
A ti slucajevi koje si ti navela opet nisu pravilo niti su svi muskarci takvi.Mnogi su po pitanju vaznosti spola svoje djece ipak evoluirali iz stanja svijesti pecinskog covjeka do stanja svijesti homo sapiensa.Ali ti ocito vidis samo crnu stranu svega.
Ali ,kako rekoh ,cvilidrekanje i kukanje ,neprihvacanje svog spola nije donijelo nikakav drustveni napredak.Hrabri su oni koji idu naprijed i gledaju naprijed bez obzira na okolnosti,a ne oni kojima je samo bivstvovanje u tijelu spola koji mu se cini losiji izbor-izvor kompleksa manje vrijednosti i frustracija.Ajmo se svi mi Hrvati npr . po citav dan zaliti jer nismo rodjeni u Norveskoj ,vec u nesredjenoj zemlji ,umjesto da gledamo naprijed.
Rekoh da je u zivotu najvaznija unutarnja privlacnost ,ne toliko izgled niti intelekt ,vec ta karizma.Mozda ti sarm jednostavno pogresno tumacis kao poigravanje sa seksualnoscu.Svatko voli sarmantne ljude ,ke not?:D
Sarm je kljuc uspjeha ,i neka je ,posteno.Jer sarm ne moze izvirati iz mrtvog duha i odbojne osobnosti.
I jos nesto-onaj tko u svemu vidi perverziju,sam je perverzan.
Onaj tko u svemu vidi korist ,sam je koristoljubiv.
Onaj tko u svemu vidi promiskuitet ,sam je takav.
Projekcije stvaraju licemjerje.That is not good..
rosa967
26.11.2011., 23:38
Ova tema mi je zanimljiva, jer poznajem ljude sa takvim stavovima, kojima je samo sin bitan.
Moj muž isto govori da više voli mušku djecu(imamo samo jednog sina), a onda ode kod susjeda
(koji imaju 3 djevojčice) i bar dvije dovede kući da se igraju kod nas.
Na pitanje što mu to sa preferiranjem sinova znači, on ne daje odgovor, a meni padne na pamet,
da on to kaže tako, zato što i njegov otac tako govori. Samo je sreća što se ne ponašaju tako blesavo kao tip iz prvog posta.
Kod mojih susjeda se uvijek slavilo rođenje kćeri, iako živimo u zadarskom zaleđu, gdje su ti stavovi,
nekako česti, samo srećom, nisu takvi kod svakoga.
Ovdje se spominje povijest i kako su žene kroz povijest obespravljene, ali ima dobrih izuzetaka,
npr. austrijski car je promijenio zakon i tako je Marija Terezija , iako kćer, vladala dugi niz godina
u Engleskoj su često vladale žene
Ona gospođa iz prvog posta je izgleda znala za koga se udaje, jer taj lik nije toga dana u bolnici postao
takav, jer mi se čini da je takav od rođenja.
Pitam ja svog sina, da li je ikada u životu osjetio prednost što je muškog roda, a on veli da nije.
Takav me odgovor obradovao, jer on nije ni odgajan na način, da se ističe ono - ti si muško,
pa ti je zato sve dozvoljeno.
Moji roditelji imaju nas petero djece, četiri kćeri i jednog sina(rođen drugi po redu) i mi djeca
baš nikada(od roditelja) nismo doživjeli spolnu diskriminaciju. Iako smo živjeli na selu i bavili se
poljoprivredom, roditelji nisu nikada govorili - ti si muško- uradi to jer je teško, ili ti si
žensko- ti to ne možeš. Roditelji su i nas cure poticali na vožnju traktora, ili auta, polaganja vozačkog ispita,
školovanja, oblačenja po izboru, šišanje kose itd.
Kod roditelja smo dobivali poticaje da naučimo što više, da bi nam mogučnosti u životu bile veće.
Kada npr. čujem reakciju "novopečenoga oca" dok dobije vijest da mu se rodilo muško dijete,
onaj komentar- rodio se moj hranitelj, kod mene izazove wtf. , što ta glupa izjava znači, da će
tebe to dijete jednoga dana uzdržavat. ili što?????
Još mi je "bolje" kada svekrva se ljuti što se rodilo žensko unuče(vjerujte, doživila sam to)
pa će se kao prezime iskorijenit. Koja glupost, pa uglavnom ni jedna svekrva nije rođena
sa tim trenutnim prezimenom. Osim toga, ako je samo prezime važno- promijeni ga!!!!
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.