View Full Version : Mlinci
bondbabe
06.03.2003., 09:20
Pozdrav ekipi :W
Kako više volim domaće mlince, trebam savjet i recept za pripravu a ako koristite kupovne, koji su po vama najbolji?
Svi savjeti dobrodošli!
Hvala :)
kupujem gotove na placu jer ima jako finih, a koje odabrati raspitaj se malo kod žena od kojih kupuješ povrće, voće, mliječne proizvode...one su ti najupućenije u zbivanja na samom placu (u svakom slučaju neka budu žuči)
priprava istih:
paket mlinaca natrgam na veće komade
u drugu manju posudu stavim na peč oko 1 l vode, žlicu vegete, malo ulja (kak se ne bi lijepili), pustim da zakuha
kipučim prelijem preko mlinaca i poklopim, protresem dobro, izbjegavati mješanje)
pustiti malo da mlinci upiju vodu i opuste
otvorim i zamastim ih pečenkinom mašću, odnosno masnočom koju dobiješ pečenjem neke peradi (picek, pura, guska)
sve skupa malo promješaš i protreseš i uživaš u finoti mlinaca
tako su meni najbolji, ali pazi tako su i najkaloričniji, ali nema im ravnih
ja se udavim u njima, a narednih dva dana sam na djeti
bondbabe
06.03.2003., 15:15
Hvala Emili
Chandler
06.03.2003., 15:20
Ja ih pravim jako slicno, samo niposto ne upotrebljavam pecenku... to bi mi bilo previse (iskljucivo perad).
Ja kad ih skuham, bas prije no sto je ona kokos gotova, izvadim meso iz protvana (tepsija, pan :p) spustim mlince unutra, vratim kokos i stavim ih da se samo malo zapeku. Pri tom upiju dovoljno masnoce da ne budu suhi.
Ava Adore
07.03.2003., 09:51
Ja nikak da ih napravim kao moja baka...
A ti su najbolji...
chiquita
07.03.2003., 11:20
emili kaže:
paket mlinaca natrgam na veće komade
u drugu manju posudu stavim na peč oko 1 l vode, žlicu vegete, malo ulja (kak se ne bi lijepili), pustim da zakuha
kipučim prelijem preko mlinaca i poklopim, protresem dobro, izbjegavati mješanje)
pustiti malo da mlinci upiju vodu i opuste
otvorim i zamastim ih pečenkinom mašću, odnosno masnočom koju dobiješ pečenjem neke peradi (picek, pura, guska)
sve skupa malo promješaš i protreseš i uživaš u finoti mlinaca
pa kaj se na takav način mlinci skuhaju? meni to izgledao kao da su sirovi kad ih tako pripremiš.
mlinci se ne kuhaju - oni se peku na ploci peci ili u relni (to je prvi proces) naravno nakon sto umjesis tjesto.
kad su peceni - umotas ih malo u krpu da odmore. Poslije rukom izlomis, strgas u komadice - ne premale ne prevelike. Posebno u loncu pustis vodu da zavri, prelijes vrucom vodom te komadice mlinaca ( toliko vode da ih omeksas, ne previse) promjesas i pustis jos koju minutu da upiju tu vodu. Zatim onaj toc na cemu se peklo mesu prelijes po mlincima, promjesas i putis jos malo na vatri da se zapeku ( samo koju minutu).
Dobar tek!
dobro uz puricu, piletinu, patku, moze i svinjsko pecenje . :)
chiquita kaže:
pa kaj se na takav način mlinci skuhaju? meni to izgledao kao da su sirovi kad ih tako pripremiš.
pisala sam o gotovim mlincima, kupljenim na placu, dakle već pečenim,
prelitim sa kipučom vodom, vegetom i uljem, kako bi otpustili i bili ukusni - nisi razumjela
postupak je dobar, omjeri na paket mlinaca sasvim ok i napraviš li tako nečeš požaliti
pečenkina mast=mast dobivena pečenjem pileta, pure, guske (peradi)
Chandler kaže:
Ja ih pravim jako slicno, samo niposto ne upotrebljavam pecenku... to bi mi bilo previse (iskljucivo perad).
pa to sam i napisala! pa šta pečeno pile nije pečenka?
emili, ne moras stavljati niti vegetu niti ulje prije jer to sve dobijes kada mlince prelijes sokom od pecenja (unutra ima dovljno masnoce i slano je) vec samo vruce kipuce vode i mjesas...to je dovoljno zatim onaj sok od pecenja, malo jos prepeces, mjesas i gotovo.
:)
****** kaže:
emili, ne moras stavljati niti vegetu niti ulje prije jer to sve dobijes kada mlince prelijes sokom od pecenja (unutra ima dovljno masnoce i slano je) vec samo vruce kipuce vode i mjesas...to je dovoljno zatim onaj sok od pecenja, malo jos prepeces, mjesas i gotovo.
:)
ne nije to to!
ti imaš drugi način priprave mlinaca , meni je moj bolji i strogo radim tak kak sam napisala:)
chiquita
08.03.2003., 10:09
onda dobro!
chiquita kaže:
onda dobro!
Isuse, pa šta se ljutiš!
ne bi nikom preporučila da nisam sigurna da je dobro, a to ne znači da nema drugih načina i da ti drugi načini možda odgovaraju tebi bolje
možeš birati način pripreme koji tebi odgovara bez da frčeš nosom:eek:
Dizem jednu staru temu s pitanjem. Kako spremiti mlince kada imas vec gotovo meso. Znaci, imam vec pohanu teletinu i mlince koje tek treba pripremiti.
Prvi korak bi ih bio skuhati u vodi. E sad, da li netko ima dalje neku ideju za "sos" ili nesto slicno s cim se ih moze preliti pa zapec?
ovak, ja sama radim mlince jer ih tu nemrem kupit, a radi obiteljske situacije ne putujem za Hrvatsku cesto vise
osnovni recept za domace mlince:
pol kg brasna, 2 jaja i ako treba malo vode umijesiti u cvrsto tijesto
razvaljam tijesto na masinicu, na najtanju debljinu
pecem na plohi stednjaka na struju na umjerenoj temperaturi, na sva cetiri kola, manje komade, za kolicinu od pol kg brasna traje dugo pa te mlince koristim za dva puta
borim se ko lavica da mi ih familija ne pozdere onak sam prepecene :D
ima i verzija da ih peces u pecnici na okrenutom plehu, ali ti se nisu pokazali brzima
onda za polovicu te kolicine mlinaca od pol kg brasna zakuham oko 3 deci mesne juhe (to ja vise odokativno), maknem s vatre i utrpam unutra natrgane mlince promijesam, poklopim i ostavim oko 15 minuta, mlinci sve upiju i narastu
onda ih uvalim u sok od pecenja, promijesam i zapecem u pecnici
ja bi te mlince kaj imas skuhala u mesnoj juhi i zamastila malo s uljem i zapekla
inace uvijek za takvu situaciju uvijek ostavim u zamrzivacu malo masti i umaka od pecenja za svaki slucaj :mig:
ah sad vidim da si pitala prekjucer, kak si se snasla? :)
Ja sam znala na ulju otopiti jusnu kocku, dodati malo cesnjaka i papra i uvaljati nutra mlince. Tzv. Studentski mlinci :zubo: Inace, najbolji kupovni su od Latice, slijedi hum-lug. Doduse, ne znam kolko je to dostupno u drugim dijelovima h.
ovak, ja sama radim mlince jer ih tu nemrem kupit, a radi obiteljske situacije ne putujem za Hrvatsku cesto vise
osnovni recept za domace mlince:
pol kg brasna, 2 jaja i ako treba malo vode umijesiti u cvrsto tijesto
razvaljam tijesto na masinicu, na najtanju debljinu
pecem na plohi stednjaka na struju na umjerenoj temperaturi, na sva cetiri kola, manje komade, za kolicinu od pol kg brasna traje dugo pa te mlince koristim za dva puta
borim se ko lavica da mi ih familija ne pozdere onak sam prepecene :D
ima i verzija da ih peces u pecnici na okrenutom plehu, ali ti se nisu pokazali brzima
onda za polovicu te kolicine mlinaca od pol kg brasna zakuham oko 3 deci mesne juhe (to ja vise odokativno), maknem s vatre i utrpam unutra natrgane mlince promijesam, poklopim i ostavim oko 15 minuta, mlinci sve upiju i narastu
onda ih uvalim u sok od pecenja, promijesam i zapecem u pecnici
ja bi te mlince kaj imas skuhala u mesnoj juhi i zamastila malo s uljem i zapekla
inace uvijek za takvu situaciju uvijek ostavim u zamrzivacu malo masti i umaka od pecenja za svaki slucaj :mig:
ah sad vidim da si pitala prekjucer, kak si se snasla? :)
PitaO jucer :)
Malo zgusnuo (iskuhao tekucinu) juhu od gljiva, podlio mlince koji su do tad fino cvrcili u tavi na maaalo maslinovog ulja. Zacinio s kombinacijom timijana, slatke crvene paprike i mrvicu vegete, soli i papra te jos malo podlio i pustio da sve ispari. Tako su mlinci pokupili smek. Uz to pohano meso i salata od matovilca.
Glavni problem je sto sam vec imao gotovo meso pa nisam imao s cim prelit i zapec mlince, ali ovako je ispalo super + rjesio sam se nekih ostataka u fridgeu :))
PS. Hvala i na prijedlogu za studentske mllince od Tinach, sljedeci put kad se nadem u istoj situaciji ce oni doc na red :top:
DeeJay Dee
18.03.2011., 13:44
najbolji su, naravno, domaći (mama, baka i sl.), a onda tek, ako nema domaćih ni za lijek, Pan-Pekovi mogu proć, neloši.
ono kaj se dobija po restačima-pl. domovima je uglavnom živo blato u 99% slučajeva, nažalost...
fgzcvijetic
30.03.2011., 00:55
Da,da ,naj su domači:top:
Yes, ali nezgodno je što su neposredni udar na kardiovaskularni sustav.
Volim se omastiti njima ali suzdržavam se koliko god mogu pa obično sav višak soka od pečenja jednostavno prolijem, ne po mlincima već u sudoper.
DeeJay Dee
30.03.2011., 10:45
uuufff! ne to laditi! pa to je drek onda, neki sterilni, wannabe "zdravi" mlinci...:D
gle, udar je, al ak ih jedeš jednom tjedno il češće, a ono, ak ih jedeš 3-4 put godišnje...nikom ništ, kakava kardiovaskulara, mojne me. ;)
ergo, nema finih i mirisnih mlinaca bez kapljevine (safta). bez toga je to samo još neko u nizu-tijesto. punktum. :)
fgzcvijetic
30.03.2011., 15:31
ergo, nema finih i mirisnih mlinaca bez kapljevine (safta). bez toga je to samo još neko u nizu-tijesto. punktum. :)
Mda, pošo poslije Nove godine (a za Božić bila puric mlincima) soinicijativno žpoedat krvnu sliku a ono.... kolesterol 8.2:eek:
DeeJay Dee
30.03.2011., 16:08
je, al ti je za 10 dana bil opet dobar. a kaj si još sve izjel i spil u te dane (noći)? hehe.. ;)
Mda, pošo poslije Nove godine (a za Božić bila puric mlincima) soinicijativno žpoedat krvnu sliku a ono.... kolesterol 8.2:eek:
Ti imaš problem s kardio-vaskularnim sustavom a ne s mlincima....:mig:
Profićka u lovu
31.03.2011., 13:25
Najbolji su domaći :) Inače nisu loši Mlinarovi :ne zna:, najgori su oni K-plus i slične jeftine marke. Preliješ ih sa malo kipuće vode i odmah se pretvore u blato od brašna.
Moja je supruga kupovala pan pekove godinama u metro-u i naučili smo se na njih i pošto stvarno često puta jedemo mlince, što zbog izuzetno brze i jednostave pripreme, što zbog toga što puno jedemo piletinu a mlinci odlično pristaju uz piletinu, no mislim da je jednom u tijeku akcije ili neke prim prodaje i istom trg. centru kupila neke domaćeg proizvođaća iz Zagorja (ok sada već znamo koji su - kogutex, mi u metrou ili sparu ih kupujemo stalno nakon što smo ih probali) kao za probu, onak na prvu nisu neš izgledali točno se sječam, ali kad smo ih izlomili i pripremili ma to je bilo za prste za polizat, kasnije smo saznali da rade mlince na domaći način bez strojeva i kemija nekakvih, i ono najbolje je da ima onih koji su recimo i malo zagorjeli pa to daje posebni štih i okus, i da, nisu sa jajima, ali su odlični i mih ih stalno kupujemo, tako da su svakako za preporučiti definitivno a i imaju link na youtubeu za pripremu :top:
DeeJay Dee
01.08.2011., 15:34
ajde de, vjerujem da su fini, al mi nije ipak jasno kak mlincovi bez jaja..?
mlinci se u originalu i rade bez jaja
Imas recept (omjer brasna, soli i vode)? Daj mi ga pliiizzz....
Meni je recept za ove s jajcima dala muzeva baka (Medjimurje) i fini su jako, al bih probala i te bez jaja svakako.....
U HR sam najradije kupovala Mlinarove, volim da su mlinci tvrdji, zilaviji i deblji.... oni s placa se odmah u poparu pretvore cim malo vode vide :mig:
Klarino ne kupujem nist otkad je moja mama sredinom osamdesetih dobila u kruhu nekaj kaj nije platila, ne znam dal smijem napisat.....:mig:
Upravo tako :top:, brašno, sol i voda su sastojak pravih domaćih mlinaca, moraju biti ručno razvučeni i na taj način niti jedan mlinac nije isti, već su svi naravno različiti, neki deblji, neki tanji, neki bolje pečen , neki manje itd ...(a ne strojno - laminator) i pečeni na ugrijanoj ploči (parabolična tabla) , mlinci sa jajima su kasnije izmišljotina zbog žilavosti i boje, odat ču vam tajnu, večina mlinaca na tržištu i to preko 90% koja se deklarira sa jajima NIJE sa jajima već sam primjesom karotena (bojilo) ili pak sa jajima u prahu u omjeru od 2% ili tekući melanš kojeg prodaju velike industrije za pravljenje tjestenina. Tako da svakako probajte izbjegavati takve proizvode radi svoje zdravstvene sigurnosti jer u tim mlincima nema JAJA već umjetna kemija koja se deklarira kao jaje i to nažalost ono što je najgore i to prolazi kod deklariranja proizvoda kod nadležne institucije - laboratorij, mlince sa jajima možete pripremiti doma i onda čete tek imati mlince sa jajima (tko pati na to), dok pripremate mlince (tko ih priprema) umješajte samo 1 jaje na 1 kg smjese i to je sasvim dovoljno mada se može dozirati po želji.
Pellaprat
01.08.2011., 18:29
...no mislim da je jednom u tijeku akcije ili neke prim prodaje i istom trg. centru kupila neke domaćeg proizvođaća iz Zagorja (ok sada već znamo koji su - kogutex, mi u metrou ili sparu ih kupujemo stalno nakon što smo ih probali) kao za probu, onak na prvu nisu neš izgledali točno se sječam, ali kad smo ih izlomili i pripremili ma to je bilo za prste za polizat...
Kogutex mlince sam nedavno kupio u Zlatar Bistrici po preporuci prijatelja i mlinci su zaista izvrsni, nisam znao da ih ima u Zagrebu. Ali probaj mlince Zebrano,:s isto zagorske domaće, zaboravio sam iz kojeg su mjesta, ja sam ih kupio u Zaboku, i ti mi za sada nemaju premca. Također su bez jaja, a cura na štandu na priredbi "Kupujmo hrvatsko" je rekla da uskoro počinju s mlincima s jajima i zelenim mlincima. Ako budu s koprivom svaka im čast.
Ako je netko u Zagrebu vidio mlince Zebrano molim da odmah dojavi.
Kogutex mlince sam nedavno kupio u Zlatar Bistrici po preporuci prijatelja i mlinci su zaista izvrsni, nisam znao da ih ima u Zagrebu. Ali probaj mlince Zebrano,:s isto zagorske domaće, zaboravio sam iz kojeg su mjesta, ja sam ih kupio u Zaboku, i ti mi za sada nemaju premca. Također su bez jaja, a cura na štandu na priredbi "Kupujmo hrvatsko" je rekla da uskoro počinju s mlincima s jajima i zelenim mlincima. Ako budu s koprivom svaka im čast.
Ako je netko u Zagrebu vidio mlince Zebrano molim da odmah dojavi.
:503: imam informacije o Zebrano mlincima!!! Za sad ih se može naći u Intersparu i Sparu. Našao sam ih na Fejsu pod Zebrano, a imaju i web s detaljnim informacijama www.zebrano.hr (http://www.zebrano.hr).
Inače mlince sam tek počeo pripremati kad sam došao na faks u Zg. Pošto sam iz Dalmacije prilagodio sam ih dalmatinskoj kuhinji. Za sada ih često pripremam s maslinovim uljem i češnjakom. Od Zebrano mlinaca, također prema preporuci cure koja ih je prodavala na sajmu seoskih proizvoda na Trgu, počeo sam raditi i lazanje.
Drita mlinci su OK
A di tih ima za kupiti?
pozz...
manchild
08.01.2012., 00:25
obožavam mlince
bond007
08.01.2012., 00:55
Ja ne kupujem,radimo ih kod kuće.
baš ih sutra imam za ručak,obožavam mlince
DeeJay Dee
08.01.2012., 01:27
e i ti su upraf i najbolji. i to z jajcim, neam niš protiv jajcov
Elich San
08.01.2012., 10:46
Ja ne kupujem,radimo ih kod kuće.
baš ih sutra imam za ručak,obožavam mlince
ja ih nisam nikada radila a imam želju.
može onako odokativno recept kako ih radiš
ja sam mislila zamjesit od samo brašna, malo soli i vode onako tijesto da nije ni meko ni tvrdo, razvaljati ga ne pretanko ni predebelo i peći ga na pizza panu bez masnoće naravno :cerek:
a jesam objasnila :rofl:
bond007
08.01.2012., 23:29
ja ih nisam nikada radila a imam želju.
može onako odokativno recept kako ih radiš
ja sam mislila zamjesit od samo brašna, malo soli i vode onako tijesto da nije ni meko ni tvrdo, razvaljati ga ne pretanko ni predebelo i peći ga na pizza panu bez masnoće naravno :cerek:
a jesam objasnila :rofl:
Ako hoćeš baš recept,budem pitala baku,javi mi se na pp :)
Ali i jaja idu u mlince...domaća naravno:)
Tijesto pečemo na ploči jer imamo peć na drva.
Bez masnoće naravno.
Sad vjerojatno bi uspjelo u nečem drugom,ali neznam,nismo probali.
elich, dobro si objasnila!
za mlince trebaš meko brašno, sol i vodu. i ploču za pečenje.
moja sveki ih peče u pećnici...ugrije dva velika protvana od pećnice i peče ih na obrnutom.
ja kupujem kogutex mlince :top:
ovo "zebrano" sam prvo čitala zebRAno pa mi nije baš domaći zagorski naziv:ne zna:, a onda, čitajući njihovu stranicu vidim da je to u stvari ZEbrano.....izabrano:mig::D
rada bi ih zebrala :rofl: al ne znam gdje se mogu kupiti
Pellaprat
09.01.2012., 09:52
rada bi ih zebrala :rofl: al ne znam gdje se mogu kupiti
Zadnji put sam ih vidio u 10 mjesecu, na Trgu na "!00% zagorsko". Od tada nigdje, a nije da ih nisam tražio.:flop:
Od kupovnih, meni su apsolutno najbolji Pikac.
Ima ih u Kauflandu.
Izgled, okus, tvrdoća, kompaktnost...:top:
Zla patka
09.01.2012., 15:27
od ovoliko price meni se "prijeli" mlinci
http://i43.tinypic.com/259y7w5.jpg
osobno jedem samo ove koje radim doma, svi kupovni su mi bzvz :ne zna:
Mislim da če uskoro biti neki sajam tjestenine u westinu pa bude i izlagača tjestenine i mlinaca koliko sam uspio doznati a ono najbolje degustacije i free ulaz !!!
panorama
13.01.2012., 19:05
Zagorske lasagne : umjesto kupljenog tijesta za lasagne koje početnicima u kuhinji često ostane tvrdo i žilavo, uzmite stare dobre mlince, poškropite lijepe cijele listove vodom dok malo omekšaju i složite u posudu za pečenje lazanja te dodajte nadjev po želji. Rezultat je bolji nego sa kupljenim tijestom.
Uz to, listovi mlinaca nakon vlaženja mogu se smotati u rolice, puniti nadjevom ( pire od brokule, kelja, tunjevina s kuhanim jajem, haše ), staviti u pirex posude, zalijati slatkim ili kiselim vrhnjem te zapeći u pećnici. Posip parmezanom je više nego dobrodošao.
Zagorske bruschette : navlažiti dobro odabrane deblje listove mlinaca, premazati putrom / pestom od bosiljka / ajvarom ili ketchupom te posipati češnjakom u prahu, sitno kosanim lukom ili ribanim sirom, prekriti sitnim komadićem špeka i zapeći na backpapiru u pećnici da malo porumeni. Servirung uz dobro vino...
Usput, navlaženi listovi mogu se izrezati na kvadratiće 5 x 5 cm, premazati s malo ketchupa, presavinuti na pola ali ne jako stisnuti te ispeći na backpapiru dok ne postane hrskavi. Obično se pri pečenju kvadratići lagano rastvore i daju priliku da se njima uz pivo, grabuckaju raznorazni mex umaci.
Kaj sad ? Odite u kuhinju !
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.