PDA

View Full Version : Biskvit


Emanuella
25.10.2004., 14:05
uffffffffff!!!!!!!! nikako da negdje nađem neki jednostavan recept za običan, sočan biskvit, u koji kasnije ubaciš nekakvo voće ili prerežeš pa nafilaš pudingom i sl.
kad trebam ispeći nešto slatko... onako iz glave... uvijek mi je muka za taj biskvit... ili ispadne presuh i pretvrd ili se ne digne... uvijek neko iznenađenje (uglavnom neugodno!). Često se spominje i neki biskvit s jogurtom, navodno uvijek ispadne dobro i sočan je...
pa bila bih vam jako zahvalna kad bi netko sa mnom, jadnom neukom :rolleyes: , podijelio svoj isprobani recept za jednostavan biskvit.... hvala unaprijed!

Sdrafac
25.10.2004., 14:12
Emanuella kaže:
uffffffffff!!!!!!!! nikako da negdje nađem neki jednostavan recept za običan, sočan biskvit, u koji kasnije ubaciš nekakvo voće ili prerežeš pa nafilaš pudingom i sl.
kad trebam ispeći nešto slatko... onako iz glave... uvijek mi je muka za taj biskvit... ili ispadne presuh i pretvrd ili se ne digne... uvijek neko iznenađenje (uglavnom neugodno!). Često se spominje i neki biskvit s jogurtom, navodno uvijek ispadne dobro i sočan je...
pa bila bih vam jako zahvalna kad bi netko sa mnom, jadnom neukom :rolleyes: , podijelio svoj isprobani recept za jednostavan biskvit.... hvala unaprijed!
ja neznam...ne racunaj na mene !:crta:

luigi19
25.10.2004., 16:17
glavni trik za biskvit ti je kuhača i dugotrajno ručno mješanje.
zaboravi na mikser.

Karmela
25.10.2004., 17:51
Ovako nisam bas dobar kuhar, ali zato sam odlican pekar :mig:

Za fluffy biskvit moras staviti dovoljno praska za pecivo, dobro istuci bjelanjca (neka su svijeza, na sobnoj temperaturi i dodaj jedno extra nego sto recept trazi) i ovo je vazno - prosijati brasno. To sam naucila od jednog pekara ovdje u US.

Medjutim kako mnogi od nas nemaju spravu za prosijati brasno, on mi je rekao da je vazno da ga izmijesamo prije upotrebe, i onako kao "dodamo zraka" u brasno, i onda ga dodavati u smijesu zlicicu po zlicicu.
A za socnost je zaduzeno ulje (ili jogurt; ali mora imati bar minimalno masti 1-2%, inace nece odraditi svoj posao i dobiti ces suh biskvit).

E sad imam doma recept za obican biskviti koji je u americkim mjerama i temperatura pecenja je u Farenheitima, prema tome preporucujem da isprobas svoje recepte imajuci u vidu naputke koje sam ti dala. Ako zelis, mogu ti napisati i svoj recept kasnije. Sretno!

P.S. Jos samo da dodam; rerna treba biti zagrijana, onda kad stavis kolac, smanji na temperaturu koja treba biti po receptu.
I ne otvaraj rernu da pogledas kolac bar prvu trecinu vremena koja je potrebna da se kolac ispece ( zbog toga cesto kolac splasne).

magic
25.10.2004., 20:31
meni je biskvit s masnocom 'tezhak', radim ga samo za torte i slichno, u svechanim prilikama.

A onaj s jogurtom je prerahli i porozan da bi se filao kremom.


Najjednostavnija verzija koja nikad ne 'omane' je:

na 1 jaje
3 zhlice shecera (ravne)
3 zhlice brashna (vrhom pune)
1 zhlica hladne vode.

Pa varirash koliko jaja imash ili koliko velik kolach treba biti.


Mozhesh dodati sok limuna ili vanilin shecer ili kakao, po zhelji.

Ako tuchesh posebno shecer i zhumanjke, a posebno bjelanjke sa mrvu soli, pa pazhljivo umijeshash sveskupa s brashnom, ne treba ti ni prashak za pecivo.


Meni je takav biskvit josh najukusniji sam, bez ichega.

Samantha
25.10.2004., 23:11
Karmela kaže:
Medjutim kako mnogi od nas nemaju spravu za prosijati brasno.

dovoljno je uzeti cjediljku za caj

Emma
26.10.2004., 03:12
Samantha kaže:
dovoljno je uzeti cjediljku za caj
Pa da, ja koristim veliko cjedilo.
Cak je i moja baka sijecam se sijala brasno kad je pekla kruh, imala je ono okruglo sito.

Karmela
26.10.2004., 04:03
Fenomenalne ste :top: Odlicna ideja! meni je mama kupila nesto sto izgleda kao metalna casa ali ima resetkasto dno, zove se sifter ili tako nekako, ali nikada mi nije pri ruci kad treba :mig:

Ruda
26.10.2004., 05:04
Emanuella kaže:
... ili ispadne presuh i pretvrd ili se ne digne...
Ubaciš malo viagre i nemaš frke

valnea
26.10.2004., 07:09
magic kaže:
Ako tuchesh posebno shecer i zhumanjke, a posebno bjelanjke sa mrvu soli, pa pazhljivo umijeshash sveskupa s brashnom, ne treba ti ni prashak za pecivo.
:top: izbjegavajte prasak za pecivo svi, i gdje god stignete

Emanuella
26.10.2004., 08:03
hvala ljudi, ma super ste!
magic, isprobat cu onaj tvoj recept (sa prosijanim brasnom ;) i ubaciti unutra šljive..... volim te jednostavne varijante sa mjerama u žlicama/šalicama i bez 50 sastojaka i 3 sata pripreme...
javim kako su ga ukućani ocijenili :cool:

377chiara
26.10.2004., 11:00
valnea kaže:
:top: izbjegavajte prasak za pecivo svi, i gdje god stignete

zasto?

selotejp
26.10.2004., 11:26
evo jedan jednostavan:

potrebno:

20 dkg brašna
2 jaja
15 dkg šećera
1/ šalice ulja ili 100 gr. margarina ili maslaca
2 dcl mlijeka ili jogurta
1/2 praška za pecivo
1 vanili šećer

Sve miješaš u jednoj posudi



staviš šećer, vanili šećer i maslac( ulje, margarin), dobro izmiksaš, dodaš jaja, miksaš, dodaš mlijeko ili jogurt, miksaš, dodaš brašno sa praškom za pecivo - gotovo.

peče se normalno kao i svaki drugi biskvit, a možeš dodati bilo kakvo voće ( pospeš po vrhu kada je već i posudi za pečenje, jer lagano utone - ne miješaš) ili ribanu čokoladu ili orahe - ma što ti padne na pamet.

naš najčešći ( 3x 2 dcl mlijeka za dijete, 1x 2 dcl mlijeka za kavu i ostalo za biskvit)
:klopa:

valnea
26.10.2004., 12:21
377chiara kaže:
zasto?
ne znam bas :o :D ...prasak za pecivo sadrzi (ne znam vise tocno) amonij-hidrogenkarbonat ili natrij-hidrogenkarbonat (soda bikarbona), a oni koliko sam uspjela saznati mogu poprilicno iritirati probavne organe

slucajno sam otkrila da su ljudi puuuuno zadovoljniji kolacima koje napravim bez praska za pecivo. a najveca greska koja postoji s njim je da se istovremeno stavlja njega i sol - tada se definitvno dobije jedan los :misli: 'gorak' okus

a zasto je sve to tako bas i ne znam - znam da bi ti hidrogenkarbonati mogli biti poprilicno reaktivni s kiselinama i neutralizirati ih (soda bikarbona se i koristi za lijecenje previse kiseline u zeludcu, zar ne?) - pa se mozda nesto dogodi u zeludcu - ali ne znam sto; trebao bi to pojasniti netko strucniji :mama: a ja samo mogu reci da moje iskustvo govori da ljudi vise vole kolace bez praska za pecivo

Dunj@
26.10.2004., 13:39
6 žumanjaka
6 žlica šećera
6 žlica brašna oštrog
1/2 praška za pecivo ;)
snijeg od 6 bjelanaca

Žumanjke i šećer dobro ručno "istući" i postepeno dodavati brašno, pa dodati prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješati snijeg (mixer!).. Može se dodati i naribana korica od limuna.
Smjesu "izliti" u podmazan (uljem) i pobrašnjen u manji protvan (tepsiju) i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći 20 minuta na 180 stupnjeva (ne otvarati za vrijeme pečenja)!

Izvaditi iz pećnice i ohladiti.

Ohlađeno izvaditi iz protvana, razrezati na pol. Jednu površinu nafilati po želji, a drugu polovicu staviti odozgo...i sve skupa staviti u hladnjak na neko vrijeme da dobro "upije".

Ja sam stavljala svježi kravlji sir (oko 40 dkg) pomiješan s malo kiselog vrhnja (i 4-5 žilca šećera) i vrećicom vanilin šećera....ili jabuke iz kompota!

Sočno i zasitno, mljac mljac :D

Karmela
26.10.2004., 18:13
valnea kaže:
ne znam bas :o :D ...prasak za pecivo sadrzi (ne znam vise tocno) amonij-hidrogenkarbonat ili natrij-hidrogenkarbonat (soda bikarbona), a oni koliko sam uspjela saznati mogu poprilicno iritirati probavne organe

slucajno sam otkrila da su ljudi puuuuno zadovoljniji kolacima koje napravim bez praska za pecivo. a najveca greska koja postoji s njim je da se istovremeno stavlja njega i sol - tada se definitvno dobije jedan los :misli: 'gorak' okus

a zasto je sve to tako bas i ne znam - znam da bi ti hidrogenkarbonati mogli biti poprilicno reaktivni s kiselinama i neutralizirati ih (soda bikarbona se i koristi za lijecenje previse kiseline u zeludcu, zar ne?) - pa se mozda nesto dogodi u zeludcu - ali ne znam sto; trebao bi to pojasniti netko strucniji :mama: a ja samo mogu reci da moje iskustvo govori da ljudi vise vole kolace bez praska za pecivo

Moja mama pravi neke kolace samo sa bjelancem od jaja, i kolac joj bude vazdusast, ali sad da idem "bijezati" od praska za pecivo jer je "navodno" los za probavu, ne pada mi na pamet. Mislim si onda koliko li je tek casa Coca-Cole "otrovna"? :misli:
Ako imas alergiju na neki sastojak, u redu je ne koristi ga. Sve drugo je nonsens.

Meni je veci problem secer, i ako bih pronasla dostojnu zamijenu koristila bih ju. Secer inace dokazano deblja (neiskoristeni se pretvara u mast), a samim time i uzrokuje i druge kardio-vaskularne i ine bolesti, pa ne vidim da si upozorila na jednu takvu konkretnu opasnost.

Sad ocekujem da se netko javi da nas upozori na opasnost koristenja jaja, brasna, vode....! :rolleyes:

valnea
27.10.2004., 06:53
Karmela kaže:
Sad ocekujem da se netko javi da nas upozori na opasnost koristenja jaja, brasna, vode....! :rolleyes:
mislim da si me krivo shvatila - napisala sam u onom prvom postu da se izbjegava prasak za pecivo gdje god se to moze - povod za to je bilo to sto je magic dala recept za isti/slican biskvit s praskom i bez njega i samo sam zeljela naglasiti da bi moj izbor i preporuka svakom drugom bila bez praska kad se vec moze :)

da, naravno da postoji problem i u seceru, jajima, kolicini natrijevih kationa u onoj vodi sto se na zlice dodaje u biskvit :rolleyes: moj je stav u svemu tome recimo ovakav: izbjegni ono sto izbjeci mozes (i znas)...

1rice
27.10.2004., 07:42
Karmela kaže:
Mislim si onda koliko li je tek casa Coca-Cole "otrovna"? :misli:

pa i je da samo znas koliko, ali ne steti u malim kolicinama, recimo casa mjesecno

magic
27.10.2004., 08:29
valnea kaže:
postu da se izbjegava prasak za pecivo gdje god se to moze - povod za to je bilo to sto je magic dala recept za isti/slican biskvit s praskom i bez njega i samo sam zeljela naglasiti da bi moj izbor i preporuka svakom drugom bila bez praska kad se vec moze :)




I dobro si napisala, spomenula si taj gorkasti okus...ja sam prashak za pecivo izbacila upravo stoga jer su moji znali kod tih jednostavnih biskvita gdje okus nije 'zamaskiran' jachom kremom, znali primjetiti neki gorkasti okus.


Pa smo skuzhili da je to prashak za pecivo.

Emanuella
27.10.2004., 08:51
evo ljudi, donijela mi kolegica s posla njen isprobani recept za super-fini-jednostavan-sočan biskvit :top:
Dakle:
1 jogurt
1 čaša od jogurta šećera
2 čaše od jogurta brašna
1/2 čaše od jogurta ulja
2 jaja
1 prašak za pecivo
2 vanilin-šećera
Mutiti odvojeno žutanjke sa šećerom, pa dodati ostale sastojke i na kraju snijeg od bjelanjaka. Izliti u pleh i dodati gore nasjeckano voće (jabuke, šljive, višnje...). Peći 20-ak min na 175-180 stupnjeva.

Eto, ona kaže da joj je taj super....
... valjda može i varijanta bez pecilnog.... ;)

377chiara
27.10.2004., 15:08
joj super ste
ja volim cesto nesto jednostavno smutit pa da imam sta prigrist uz caj :)

zamjena za secer - smedji secer ili med
puno koristim med, kad radim shake uvik, cini mi se zdravije
stavim i u kolac samo pazim da uzmem za to jeftiniji neki, one posebne na kruv mazem

Esni
16.05.2007., 15:05
Naime,pravila bi tortu,ali neusudim se!Nikad mi biskvit neuspije!Sve napravim kako treba,kako u receptima pise,i dok se pece ljepo naraste i sve je O.K.!Ali poslije samo padne,bude tanak,sav nekako nabuban,ma jednostavno nevalja!Sad me strah i pokusavat vise:horor: !Molim vas recite mi tajnu ako zna iko!?Recite mi recept koji sigurno uspijeva!Ako takav postoji!?:misli: :moli:

BBlue
17.05.2007., 13:14
Vjerojatno temperatura pečenja. Ne smije biti preko 180, u ventilatorskoj pećnici oko 160.

chiquita
17.05.2007., 13:15
al koje grijače uključiti?
samo gore?
samo dole?
i dole i gore?
dole grijanje gore ventilacija?
gore grijanje dole ventilacija?
sušenje?

šta, šta?

gama
17.05.2007., 13:56
Naime,pravila bi tortu,ali neusudim se!Nikad mi biskvit neuspije!Sve napravim kako treba,kako u receptima pise,i dok se pece ljepo naraste i sve je O.K.!Ali poslije samo padne,bude tanak,sav nekako nabuban,ma jednostavno nevalja!Sad me strah i pokusavat vise:horor: !Molim vas recite mi tajnu ako zna iko!?Recite mi recept koji sigurno uspijeva!Ako takav postoji!?:misli: :moli:

nipošto ne otvarati pećnicu sve dok nije gotov. jer ako otvoriš i temperatura samo malo padne, biskvit spadne i bude zbuban. znači, gledati kroz otvor od pećnice i kad vidiš da se odvaja od rubova, vadi. to je pravilo za sva biskvitna tijesta. nema virkanja i otvaranja!!

Esni
17.05.2007., 17:44
nipošto ne otvarati pećnicu sve dok nije gotov. jer ako otvoriš i temperatura samo malo padne, biskvit spadne i bude zbuban. znači, gledati kroz otvor od pećnice i kad vidiš da se odvaja od rubova, vadi. to je pravilo za sva biskvitna tijesta. nema virkanja i otvaranja!!

O.K.!Hvala ti probacu tako!A kolika temperatura?

BBlue
17.05.2007., 18:46
Ja uvijek pečem s ventilatorom i donjim grijačem, a iako torte i kolače radim godinama, još uvijek su mi dragocjena pomoć stakleni kalupi - sve se vidi, nema šanse da tijesto ostane sirovo na dnu. Temperatura za biskvit - 160 stupnjeva uz ventilator, 180 stupnjeva bez ventilatora - ako nemaš ventilatorsku pećnicu, onda ti treba i donji i gornji grijač.

polly
17.05.2007., 21:23
savršeni recept za tijesto
nije kladični biskvit, ali zato uvijek uspijeva

- 4 jaja
- 12 ravnih, jušnih žlica šećera
- 12 na vrh žlica brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 2,5 dl ulja
- 1 prašak za pecivo
- limunova korica
jaja i šećer se pjenasto izmiješaju, ulije se mlijeko (fino je i kad se mlijeko zamijeni jogurtom) i ulje, pola ulja se može zamijeniti sa mineralnom
brašno i prašak se dobro izmiješaju i ubace u posudu
sve se izmiješa mikserom na lagano

može se 1 žlica brašna zamijeniti sa kakaom, pa se dobije tamno tijesto
količina je dovoljna za klasičnu, dublju protvu za kolače pa jesnom prerezati
ili za veliku tortu u 3 lista
količina se lako prilagođava

peće se po uputama od BBlue

PinkiB
17.05.2007., 21:28
Probaj s najjednostavnijim receptom:

x jaja
x žlica šećer
x žlica brašna

Smiksati snijeg od bjelanjaka i kad je skoro gotov (čvrst) ubacivati jedan, po jedan žumanjak i žlicu po žlicu šećera. U tu gustu smjesu umješati žlicu po žlicu brašna, ali ovaj put ne mikserom (NIKAKO) već izuzetno nježno i lagano četvrtastom lopaticom za miješanje.


Ako se radi o biskvitu s lješnjacima, kakaom i sl., smanjuje se količina brašna i radi se na drugi način. Posebno se smiksaju žumanjci i šećer. Posebno se smiksa snijeg. Snijeg se sada izuzetno nježno i lagano četvrtastom lopaticom za miješanje umješava žlicu po žlicu u smjesu žumanjaka i šećera, naizmjenično s mješavinom brašna, lješnjaka, kakaa (ili čega već) i po potrebi praška za pecivo.


Sve što su ostali forumaši rekli za neotvaranje pećnice je istina.
x znači po izboru - za tortu prosječne veličine koju treba dva puta prerezati treba barem 8 velikih jaja.

Nadam se da će pomoći!

Napomena: stvarno je važno ovo lagano i nježno mješanje da bi cijela smjesa bila rahla i da bi se tako biskvit fino digao.

Esni
17.05.2007., 21:35
Probacu sve ovo!Toliko me strah pravit bilo koji kolac sa biskvitom jer nikad mi neuspije!Zadnji kolac koji sam pravila i koji ima biskvitnu koru je bio dunavski valovi!Bio je on ukusan al biskvit se spljostio i zbubao tak da je bio tanak!Od tad pravim samo tiramisu!Imam recept odlican bez jaja i tako je jednostavan i ukusan i sto je najvaznije nemoram peci biskvit!Al dosadilo,a i muzu ce mi rodjendan za 10tak dana pa bi ga iznenadila sa tortom!

marijaxxl
17.05.2007., 22:35
Probacu sve ovo!Toliko me strah pravit bilo koji kolac sa biskvitom jer nikad mi neuspije!Zadnji kolac koji sam pravila i koji ima biskvitnu koru je bio dunavski valovi!Bio je on ukusan al biskvit se spljostio i zbubao tak da je bio tanak!Od tad pravim samo tiramisu!Imam recept odlican bez jaja i tako je jednostavan i ukusan i sto je najvaznije nemoram peci biskvit!Al dosadilo,a i muzu ce mi rodjendan za 10tak dana pa bi ga iznenadila sa tortom!
Svi savjeti koji su ti prethodno dati stoje, ali ja vjerujem, da je kod tebe problem u pripremi kalupa za pečenje. Ako ga namažeš masnoćom biskvit će se odmah dignuti, a zatim pasti, jer klizi po masnoći. Prije ulivanja tijesta u kalup nemoj ga uopće mazati po stranicama, već samo namaži dno i njega obloži papirom za pečenje. Stavi u ugrijanu pećnicu na 16o-170 stupnjeva i neka se peče dok odozgo lagano ne posmeđi. Biskvit je gotov kad se na lagani pritisak odozgo vrati. Samo napravi tako i ne brini, da će pasti. Želim ti uspjeh u radu.:top:

RAULA
08.08.2007., 18:56
Ako netko zna možda (nova s kolačima,... i na forumu...) kako postići kod biskvita da bude vlažan, mekan, sočan? :confused:
Moj se uvijek mrvi, tvrd je i suh :rolleyes:
Molim neko jednostavno rješenje za "nekuharicu"! Hvala!

Madame Hooch
08.08.2007., 20:28
dodaj ulje - koliko žumanjaca toliko jušnih žlica

* napomena - takav biskvit je težak i ne digne se visoko, ali je pogodan za razne rolade

**inače - poanta biskvita je da bude paperjast ...ne zovu ga Englezi badava sponge-cake ;)

artemis7
08.08.2007., 21:38
Zalij ga vodom(1-2dec) u kojoj dodaš 5-6 žlica šečera i limuna,

Madame Hooch
08.08.2007., 21:48
Zalij ga vodom(1-2dec) u kojoj dodaš 5-6 žlica šečera i limuna,

:confused: a ostali smajlići za moj komentar nisu dozvoljeni :flop:

atlantis
08.08.2007., 22:00
Zalij ga vodom(1-2dec) u kojoj dodaš 5-6 žlica šečera i limuna,


mislim da raula nije mislila na serbe (ili kak se vec tvoje mjesavina zove ;))

darin
08.08.2007., 23:14
mislim da raula nije mislila na serbe (ili kak se vec tvoje mjesavina zove ;))

sorbet, sherbet. ali u njega ide pasirano voce i malo alkohola, ili?

atlantis
08.08.2007., 23:44
sorbet, sherbet. ali u njega ide pasirano voce i malo alkohola, ili?

ne sorbet ;) ne mislim na desert vech na secer ukuhan s vodom kojim se natapaju baklave i neki kolaci pprijeklom iz bosanske kuhinje :)

mujsapujsa
09.08.2007., 00:57
Zalij ga vodom(1-2dec) u kojoj dodaš 5-6 žlica šečera i limuna,

Ovo bi bila koma.
Za postići dobar biskvit uzmeš recept iz bilo koje kuharice i vježbaj,vježbaj....i uskoro ćeš imati ono što želiš :D

darin
09.08.2007., 01:25
ne sorbet ;) ne mislim na desert vech na secer ukuhan s vodom kojim se natapaju baklave i neki kolaci pprijeklom iz bosanske kuhinje :)

hm, : zabranjeni smajlic:

meni biskvit vise manje uvijek ok ispadne. nije vlazan, suh je ali je fini. vlazni biskviti znaju biti onda kad je na njima neka fila ili sos pa se onda to raskeljji po tijestu i upije u njega (tako barem pamtim kolace, nisam nikada takve pravila).

u svoj biskvit stavljam jaja, mlijeko i ulje i ponekada neku cugu :D. mozda da pokusas pojacati dozu mlijeka ili ulja?

tadukepa
09.08.2007., 06:49
najsočniji i najmokriji kolač je "crnac bez jaja", neki dan sam ga prepisala iz coolinarke. savršen je. nema jaja uopće.sastoji se od tri tekuća jogurta, brašna , šećera, ulja , praška za pecivo i kakaa.on je tako sočan i mokar da je baš to što tražiš.recept ti je na coolinarki.

ja i bash ja
09.08.2007., 08:56
da, i onda se to zove crnac bez jaja a ne biskvit :rofl:

polly
09.08.2007., 09:30
klasičan biskvit i je pomalo suh, ustvari prije bi rekla žilav
meni se nimalo ne sviđa, no za neke kolače samo on odgovara

zavisi za što ti tijesto treba, kakva kolač misliš raditi od njega
ovaj recept uvijek uspijeva
- 4 jaja
- 2 dl mlijeka
- 2 dl ulja
- 1 prašak za pecivo
- 12 ravnih jušnih žlica šećera
- 12 na vrh jušnih žlica brašna
- vanilin šećer, ribana korica limuna
jaja i šećer pjenasto istućeš, trebaju skoro utrostručiti volumen
uliješ tekućinu
brašno i prašak (ponekad se kolač ne digne ako praš htiš direktno u tekućinu) izmiješaš, pa uspeš u ono gore
sve to dobro izmiješaš i spremno je za pečenje
ako želiš kakao tijesto smanji brašno za jednu žlicu i uspi toliko kaka ili čokolade u prahu

količina je dovoljna za čupavse u onoj klasičnoj, dubljoj protvi za kolače
ili za kremasti kolač koji se jednom-dva puta reže
ili za tortu od 3 lista
pola smjese je dovoljno za 1 list tijesta za kolač, npr. podloga za neki voćni

polly
09.08.2007., 09:35
izuzetno dobro, a jednostavno tijesto od oraha
može biti i od badema, lješnjaka, kokosa,.. po izboru


- 3 cijela jaja
- 5 šalica šećera
- 6 šalica brašna
- 3 šalice ulja
- 3 šalice oraha
- 3 šalice mineralne vode sa CO2
- 1 vanili šećer
- 1 prašak za pecivo

Za mjeru se uzimaju šalice od crne kave.

Jaja i šećer se pjenasto izmiješaju. U smjesu se dodaju ostali sastojci.

Količina je dovoljna da se kolač u protvi standardne veličine može jedanput vodoravno prerezati, a ako se radi torta da se u većem kalupu može dva puta prerezati.

tadukepa
09.08.2007., 09:45
da, i onda se to zove crnac bez jaja a ne biskvit :rofl:

pa to je kolač . sočni , mokri kolač. dala sam joj ideju. možda je baš takav željela.možda ne.

Madame Hooch
09.08.2007., 10:37
pa to je kolač . sočni , mokri kolač. dala sam joj ideju. možda je baš takav željela.možda ne.

tebi to "s čitanjem" ne ide baš , ha ? žena je pitala za biskvit ne za kolač ....za biskvit , kapiš ?

darin
09.08.2007., 10:50
nisam nikad mislila da su na gastronimiji takvi agresivci :horor:

kaj sad, htjela je pomoci, napisala nesto sto nije biskvit ali je fino i socno...pa nije da je to takva tragedija :confused:

gven_s
09.08.2007., 10:53
Meni su svi obični biskviti suhi,a pošto oni kojima najčešće pečem kolače ne jedu ništa što nije sočno ili kremasto uvijek prije stavljanje kreme ili voća obavezno zalijem biskvit.

Ako je u pitanju voćni kolač,zaljevam sokom od voća koje slažem na biskvit,ako je kreme ili mješavinom voda+limun+šećer ili voda+rum+šećer ovisno što više paše uz kremu.

Biskvit mora biti ohlađen prije zaljevanja.

To radim uvijek pisalo to u receptu ili ne.

polly
09.08.2007., 10:54
kaj netko danas ima PMS?
puni mjesec nije :zubo:

gven_s
09.08.2007., 11:09
Biskvit koji mi je uvijek sočan je Jogurt biskvit.
-1 jogurt
-1 čaša šećera
-2 cijela jaja
-1/2 čaše ulja
-1 vanilij šećer
-1 prašak za pecivo
-2 čaše brašna
(za mjerenje se koristi čaša od jogurta,naravno)

Madame Hooch
09.08.2007., 11:12
kaj netko danas ima PMS?
puni mjesec nije :zubo:
:top: u sridu :zubo:

a i mala pesica mi ima preveč energije ...te sam nešto neispavana :rofl:

polly
09.08.2007., 11:42
Biskvit koji mi je uvijek sočan je Jogurt biskvit.


e to s jogurtom je lukavo ;)

znate da su palačinke posebno mekane ako se stavi u smjesu 1 jogurt?
i uopče se ne osjeti, što je meni naročito važno
1 pokvareni jogurt i ja smo imali strastvenu avanturu prije 22 god, lagano mi je zlo kad ga vidim na polici :zubo:

tadukepa
09.08.2007., 13:10
tebi to "s čitanjem" ne ide baš , ha ? žena je pitala za biskvit ne za kolač ....za biskvit , kapiš ?



probaj s apaurinima, a ako su ti preblagi , pređi na lexaurine:cool:

tadukepa
09.08.2007., 14:11
Biskvit koji mi je uvijek sočan je Jogurt biskvit.
-1 jogurt
-1 čaša šećera
-2 cijela jaja
-1/2 čaše ulja
-1 vanilij šećer
-1 prašak za pecivo
-2 čaše brašna
(za mjerenje se koristi čaša od jogurta,naravno)



ja radim često biskvit s jogurtom.inače ja stavim na biskvit otopljenu marmeladu od marelice s malo ruma i biskvit ispaden jako sočan.:top:

atlantis
09.08.2007., 14:20
curke, ljeto je, ajmo lezerno i uvucite kandje, moze? ;)

gven_s
09.08.2007., 14:35
Ovaj s jogurtom koristim i za čupavce,malo ga je teže valjati u čokoladu,ali su zato čupavci izuzetno sočni:top:

Kaj ja moram izmišljat da bi moji bili zadovoljni s kolačima:rolleyes:

Inače taj recept sam nasljedila od mame.Uvijek uspije i brzo je gotovo.

tadukepa
09.08.2007., 14:44
Ovaj s jogurtom koristim i za čupavce,malo ga je teže valjati u čokoladu,ali su zato čupavci izuzetno sočni:top:

Kaj ja moram izmišljat da bi moji bili zadovoljni s kolačima:rolleyes:

Inače taj recept sam nasljedila od mame.Uvijek uspije i brzo je gotovo.



ja mramorni najčešće radim s jogurtom.

gven_s
09.08.2007., 15:12
ja mramorni najčešće radim s jogurtom.

Probati ću i to!

artemis7
09.08.2007., 16:49
Evo prepisujem iz kuharice;"Topli biskvit prelijte ohlađenim sirupom,koji ste skuhali od šečera i 2dl vode te umiješali limunov sok."[/SIZE]Ne znam što je tu čudno.:cool:

tadukepa
10.08.2007., 07:01
Evo prepisujem iz kuharice;"Topli biskvit prelijte ohlađenim sirupom,koji ste skuhali od šečera i 2dl vode te umiješali limunov sok."[/SIZE]Ne znam što je tu čudno.:cool:

jednom sam to napravila, pa je ispao presladak.

tadukepa
10.08.2007., 08:05
ali ovo s pekmezom zbilja pali.probajte ljudi.po pečenom biskvitu prelijete pekmez od bilo čega (marelica najčešće), ali pekmez prethodno u lončići zagrijem uz dodatak malo ruma.vidjet će te kak je to tek saftno a i dobra podloga za čokoladnu glazuru.

Madame Hooch
10.08.2007., 17:47
evo moj mali, konkretni doprinos "oživljavanju" biskvita :
sve ljetno koštuničavo voće idealno je za brze kolače (šljive, marelice i breskve)

najjednostavniji je sa biskvitom - poslažeš polovice šljiva (ili ostalog) mesnatim dijelom prema dolje u tepsiju (ako nemaš teflonsku tepsiju, onda običnu obložiš jednim slojem alu-folije) , preko toga preliješ lagano biskvit tijesto i ispečeš ; poluohlađeno izvrneš na poslužavnik ili tanjur (ovisno jel ti tepsija okrugla ili pravokutna ;) ) i pošećeriš po voću - ko voli nek umiješa cimet u prahu u šećer (ja volim :D ) - poslužiš samo tako ili sa šlagom

ili detaljnije :
brzi voćni kolači bazirani na biskvitu "sve 5"
5 jaja
5 velikih (izravnanih) žlica šećera (1 žlica se može zamijeniti 1 vanilin šećerom, ako doma ne držite štapić vanilije u kutiji šećera, ko što ja to radim)
5 velikih (s vrhom) žlica oštrog brašna
5 velikih žlica mlijeka
prstohvat soli, prašak za peciva, naribana limunova korica

jaja razdvojiti na žumanjak i bjelanjak
5 žumanjaka pjenasto izmiksati sa 5 žlica šećera, dodati u miksanje 5 žlica mlijeka, sol, prašak za peciva, limunovu koricu - smanjiti brzinu miksera i dok se miksa dodavati brašno
5 bjelanjaka istući u snijeg i lopaticom umješati u smjesu

duboki lim za pečenje obložiti alu-folijom
u foliju poslagati voće iz kompota u konzervi - idealno sve što je u polovicama - MARELICE, BRESKVE, KRUŠKE, ŠLJIVE - prerezom prema dolje, ocijediti od soka
prelijati biskvitnom smjesom
peči 30-40 minuta na 200°C

pečeno izvrnuti (tijesto prema dolje) na četvrtasti tanjur (ili tacnu) za posluživanje
kad se ohladi, napraviti 3. kat od čvrsto tučenog šlaga (iz vrečice)
toliko za one kojima se ne da malo pobrskati po starim temama :kiss:


a tebi, tadukepa, najljepša hvala na savjetu iz, vidim, osobnog iskustva :)

RAULA
12.08.2007., 18:24
Hvala puuuuuuuuno na svim savjetima, sve pročitala i uvažila, budem isprobavala! :kiss:
(ovo je stvarno ispala polemika :) )

darin
12.08.2007., 20:11
Hvala puuuuuuuuno na svim savjetima, sve pročitala i uvažila, budem isprobavala! :kiss:
(ovo je stvarno ispala polemika :) )

naravno, kad je to bitna stavka u zivotu svake zene - znati napraviti izvrstan biskvit :D

tadukepa
13.08.2007., 07:50
a tebi, tadukepa, najljepša hvala na savjetu iz, vidim, osobnog iskustva :)

ma molim najljepša:) ali ipak NE iz VLASTITOG iskustva mada se ti tako možeš i dalje tješit.ako ti je lakše.....;)

Lea222
23.03.2008., 12:06
sve ok ali jel treba žuta smijesa ići u bijelu ili bijela u žutu?

invisible f
23.03.2008., 12:20
Imala sam isti problem. Temperatura ok, smjesa ok., kalup namazan, pobrašnjen i na kraju guma. I onda mi je moja sestrična, iskusna kuharica rekla da brašno umutim sa žlicom, lagano na kraju, bez miksera i od tada uspjeva super.

Mylo
23.03.2008., 13:00
Naime,pravila bi tortu,ali neusudim se!Nikad mi biskvit neuspije!Sve napravim kako treba,kako u receptima pise,i dok se pece ljepo naraste i sve je O.K.!Ali poslije samo padne,bude tanak,sav nekako nabuban,ma jednostavno nevalja!Sad me strah i pokusavat vise:horor: !Molim vas recite mi tajnu ako zna iko!?Recite mi recept koji sigurno uspijeva!Ako takav postoji!?:misli: :moli:


nisi se sjetila mozda da.... SI NESPOSOBNA KUHATI

mislim, kaj je ovo? kako se to komunicira na gastronomiji???? tc

hellie
23.03.2008., 13:28
probaj ovaj. slična je varijanta prethodno jednom napisanom. mjera ti je na 1 jaje 3 žl. šećera, ulja,brašna, mlijeka i pp. ovisno koliko želiš velik biskvit napraviš od 3-5 jaja. za okrugli kalup za tortu je dovoljno 3. važno je dobro namastiti kalup, ali ne s uljem te pobrašnjaviti. možeš staviti i papir za pečenje na dno.
najvažnije je da se jaja i šećer mute dok im se masa ne udvostruči i ne postanu bljedo žuta. ja nakon toga dodajem sve sastojke, jedan po jedan uz polagano miješanje mikserom. preporučam da pp pomiješaš s brašnom prije dodavanja jer obično ljudi stave pp na kraju pa ne izmute dovoljno. i prosij brašno prije dodavanja.
peće se na sredini pećnice na 180° C oko 20-tak min. ovisi o debljini. kad vidiš da se odvojio od rubova, gotov je. uvijek su i gornji i donji grijač upaljeni.

maja1205
23.03.2008., 18:20
sve ok ali jel treba žuta smijesa ići u bijelu ili bijela u žutu?

ćuta u bijelu i nemoj mikserom umješati nego kuhačom ili lopaticom,dodaješ malo po malo i mješaš.
Evo vami i recept za biskvit od oraha:
8 žumanjaka izmiksate s 20deka šečera, dodate rastopljenu čokoladu te opet izmiksate. U drugoj posudi napravite snjeg od 8 bjelanjaka te ovu smjesu od žumanjaka polako dodajete u bjelanjke lagano mješajuči lopaticom, na kraju dodate 16 deka mljevenih oraha i 6 deka glatkog brašna, također mješajuči lopaticom nikako mikserom. Kad se sve stopi zajedno, stavite u ugrijanu pečnicu na 200stupnjeva i pečete

daklu
23.03.2008., 20:40
kao prvo svi sastojci moraju biti vagani tocno u gram,a kao drugo biskvit trebas staviti peci na 180 stupnjeva a nakon 20 minuta cca smanjis temperaturu na 150.ako stavis na prejaku temperaturu biskvit padne i mozes ga baciti.

marijaxxl
24.03.2008., 17:19
kao prvo svi sastojci moraju biti vagani tocno u gram,a kao drugo biskvit trebas staviti peci na 180 stupnjeva a nakon 20 minuta cca smanjis temperaturu na 150.ako stavis na prejaku temperaturu biskvit padne i mozes ga baciti.

Biskvit je lagan za napravit i nije baš tako važno mjeriti u gram kad znaš postupak. Cijela jaja i toliko žlica šećera mikserom mutiti, da se dobije pjenasta smjesa. U to polako, miješajuć kašikom sa rupom, dodati isto toliko žlica brašna.
Brašno dodavati polako i miješati zahvatajuć smjesu odozdo prema gore. Staviti u posudu za pečenje, kojoj je namazano samo dno, pa u pećnicu na 160". Zaboravi sve za 25 ili 30 minuta i onda zaviri u pećnicu i smjesu dlanom lagano pritisni. Ako se biskvit odmah ispravi gotov je. I to bi bilo sve.:lux:

Gipsyqueen
22.04.2008., 16:09
Svi savjeti koji su ti prethodno dati stoje, ali ja vjerujem, da je kod tebe problem u pripremi kalupa za pečenje. Ako ga namažeš masnoćom biskvit će se odmah dignuti, a zatim pasti, jer klizi po masnoći. Prije ulivanja tijesta u kalup nemoj ga uopće mazati po stranicama, već samo namaži dno i njega obloži papirom za pečenje. Stavi u ugrijanu pećnicu na 16o-170 stupnjeva i neka se peče dok odozgo lagano ne posmeđi. Biskvit je gotov kad se na lagani pritisak odozgo vrati. Samo napravi tako i ne brini, da će pasti. Želim ti uspjeh u radu.:top:

Meni je sam biskvit što se teksture i okusa tiče ispao odlično, osim što je pao. Nije mi bilo jasno zašto dok nisam otkrila da pada ako se kalup cijeli namaže masnoćom.
Hvala na odličnim savjetima. :s

marijaxxl
22.04.2008., 19:10
Meni je sam biskvit što se teksture i okusa tiče ispao odlično, osim što je pao. Nije mi bilo jasno zašto dok nisam otkrila da pada ako se kalup cijeli namaže masnoćom.
Hvala na odličnim savjetima. :s

Drago mi je, da ti je biskvit ispao dobro. Uvijek mi je drago pomoći, jer sam i sama stalno učila od onih koji znaju više od mene. Želim ti puno uspjeha u pripremi kolača.:w

Gipsyqueen
22.04.2008., 19:19
Drago mi je, da ti je biskvit ispao dobro. Uvijek mi je drago pomoći, jer sam i sama stalno učila od onih koji znaju više od mene. Želim ti puno uspjeha u pripremi kolača.:w

Kod mene doma je tata stručnjak za biskvite:D, ali ništa drugo ne peče od kolača. Rekao mi je sve - od sastojaka do toga da moram mutiti odvojeno bjelanjke, odvojeno žutanjke, ali sam ja samoinicijativno namastila cijeli kalup pa su mi rubovi nekako pali:zubo:. Drugi put ću znati. :mig:
Prije sam kupovala gotove biskvite, ali sam odlučila pokušati sama i okus i tekstura su mi bili iznenađujuće dobri.
Inače obožavam kuhati i peći kolače pa mi je ova tema i cijeli pdf fenomenalan.
:kiss:

Shoki
23.04.2008., 13:00
pdf? kakav pdf? ja bi pdf!

polly
23.04.2008., 13:24
podforum, shoki, podforum :zubo:

ombia
24.04.2008., 12:17
Dobro to je stvar koja mi fakat uvijek uspije i nisam do otvaranja teme ni mislila da je to neka velika mudrost.

Zagrijana pecnica unaprijed (a cak imam i neku staru, bez kruznog zraka), sve sastojke postepno dodavati i dobro umiksati, namascena forma za pecenje i ne bih bas stavila 250 ml ulja u biskvit, nekako se drzim maslaca.

I otvaram pecnicu za vrijeme pecenja, jer moram nozem probati jel u sredini peceno, pogotovo kod torti koje se onda prerezu na vise slojeva. Moj kolac se ne uvrijedi na to prisilno luftanje.

Enid
07.07.2009., 12:36
Da li netko ima ideju kako bi se napravio biskvit koji bi bio malo tvrđi i sipkiji, dakle nešto između biskvita i prhkog tijesta.

ta.ja
08.07.2009., 19:28
Nemam pojma :ne zna:

I što bi dalje s tim biskvitom/prhkim tijestom? Neku kremu, samog ili :confused:

Bocca della Verita
08.07.2009., 20:59
luda tema! chick fight oko biskvita! :)

sunčica_zg
09.07.2009., 08:30
Evo recept za biskvit s voćem, meni presavršen :mig:

4 jaja
1 šalica ulja
1 šalica jogurta
2 šalice brašna
4 žlice šećera
prašak za pecivo
voće po želji

Izmiksaju se žumanjci sa šećerom, doda se ulje, jogurt, brašno, prašak za pec.i na kraju snjeg.Peće se na 150 stupnjeva oko 40 min., znači malo duže nego običan biskvit.

Inače ja čak niti ne stavljam voće već mrvicu više šećera
i kakao,ponekad i kockice čokolade(nemrem si pomoć :cerek:)..ali u pravilu to je baš recept u koji ide voće ..

Dlapek
09.07.2009., 08:54
Da li netko ima ideju kako bi se napravio biskvit koji bi bio malo tvrđi i sipkiji, dakle nešto između biskvita i prhkog tijesta.

Probaj ovak:
Ovo tijesto koristim za pite i kolače s voćem.
140g maslaca stući s 80g šećera i 2 vanili šećera, dodati 3 jaja.
Umiješati 180g brašna pomiješanog s 1/2 pecilnoga praška,dodati toliko mlijeka da se tijesto teško odvaja od žlice.

Enid
09.07.2009., 18:22
Probat ću. Zahvaljujem!

Danijel Domazet
31.10.2009., 22:15
Njam!!!

missm
02.11.2009., 09:51
Meni su super ribane jabuke u biskvitnom tijestu.
Dobijem na sočnosti a i okus mi mrak jer volim jabuke u kolačima.

Jedino moram paziti na
1. varijanta = krupno ribane jabuke
2. varijanta = sitno, sitno ribane zapravo kaša od jabuka

arkica
30.05.2011., 09:46
Malo podižem temu!!!

Da li je netko pokušao raditi biskvit bez šećera tj. da je stavio steviju kao zamjenu? Biskvit mi se ne digne u ovoj kombinaciju????

blalla
30.05.2011., 16:00
Malo podižem temu!!!

Da li je netko pokušao raditi biskvit bez šećera tj. da je stavio steviju kao zamjenu? Biskvit mi se ne digne u ovoj kombinaciju????

jedna cra je stavljala slike cheese cake-ova,
pogledaj na coolinarici,profil omniahttp://www.coolinarika.com/klub/omnia/recepti/

tomisličak
31.05.2011., 00:48
Malo podižem temu!!!

Da li je netko pokušao raditi biskvit bez šećera tj. da je stavio steviju kao zamjenu? Biskvit mi se ne digne u ovoj kombinaciju????


...pa jeli moras stavljat šećer baš??
dovoljno ti je da izmutiš dobro jaja sa toliko oštrog brašna i dodas pzp...
...bude se diglo--vjeruj mi:D...

alek
31.05.2011., 02:01
Ako radis obicni sponge cake, ne digne se tako lepo bez secera kao sa seceom, ili se digne pa onda splasne. Ako izostavis secer, mozda dodati malo gustina u biskvit, ali tu treba pogoditi proporcije ispravno pa trebas eksperimentisati. Po meni je bezveze koristiti zasladjivace ako vec pravis kolac - ili nemoj jesti slatko ako si na dijeti, ili si strogo ogranici kolicinu, jedno parce i gotovo i nema vise, pa nece biti problema.

Ako bas hoces da se maltretiras zasladjivacima, probaj one biskvite sa puterom (puter mozes zameniti greek style yogurtom da smanjis kalorije), puno su otporniji na promene kolicine secera, ili npr. tortu od mrkve, u tom biskvitu isto mozes dosta smanjiti ili izbaciti secer.

arkica
01.06.2011., 08:09
tomisličak i blalla,
hvala!!!

alek,
događa mi se upravo to što si napisao;:-( Dijabetičarka sam pa nažalost ne smijem koristiti šećer. Probati ću s puterom (imaš neki recept?!?!)!!!

Kladi
01.06.2011., 08:15
tomisličak i blalla,
hvala!!!

alek,
događa mi se upravo to što si napisao;:-( Dijabetičarka sam pa nažalost ne smijem koristiti šećer. Probati ću s puterom (imaš neki recept?!?!)!!!

a smiješ li koristiti fruktozu ?

arkica
01.06.2011., 08:48
Smijem, ali mi nekako ne ispadne dobro!!!

alek
02.06.2011., 01:50
tomisličak i blalla,
hvala!!!

alek,
događa mi se upravo to što si napisao;:-( Dijabetičarka sam pa nažalost ne smijem koristiti šećer. Probati ću s puterom (imaš neki recept?!?!)!!!

Evo npr. ovaj recept je manje osetljiv na kolicinu secera, samo povecaj orahe na 1/2 solje:
http://www.coolinarika.com/recept/bozicna-torta-od-mrkve/

ili ovaj:
http://www.coolinarika.com/preview/recept/bozicna-torta-od-oraha-i-krusaka/
javorov sirup zameni tecnom fruktozom.

Ova ima sirup od marakuje i marmeladu, mozes zameniti dijabetickim varijantama marmelade i sirupa.
http://www.coolinarika.com/recept/jos-jedna-tropska-torta/

Ova ima med i suve smokve, ne znam da li je to OK.
http://www.coolinarika.com/recept/773550/

Ova ima med i suve brusnice, uopste nema secera:
http://www.coolinarika.com/recept/torta-od-cvekle/

Svi biskviti su za kalup 6 incha dimater, 3 incha visok.

arkica
02.06.2011., 10:41
:):):)

Hvala!!!

DJo
02.06.2011., 20:03
Ja ovaj uvijek pravim, i nikada mi se nije dogodilo da mi nije uspio:

6 jaja
200 g šečera
100 g glatkog brašna
100 g Gustina
25 g Puding od vanilije u prašku
(ili 25 g Kakaa ako želiš taman biskvit)
1 žličica praška za pecivo


Uključiti peć da se ugrije (na 200).

Žutanjke od bjelanjaka odvojiti. Bjelanjke sa mikserom stuć i pomalo dodavati šečer. Kad je čvrsto, sa kuhačom žutanjke umiješati.

Brašno, Gustin, prašak za pecivo i puding od vanilije (ili kakao) pomiješati i preko sita u smjesu posipati. Kuhačom lagano sve pomiješati.

Kalup (od 26 cm) sa papirom za pečenje obložiti. Biskvit tjesto staviti i zagladiti.

Cca. 30 Min. na 200 stupnja peći.


Sretno! ;)

riven
10.06.2011., 14:55
Konačno sam našla jedan recept za biskvit za tortu bez jaja, ali na kraju ispadne premastan. Evo recept:

400 dkg.ostrog brasna
20 dkg.secera
1 prasak za pecivo
13 dkg margarina ili 3 dcl.ulja
1 vanili secer
4 dcl mlijeka

Ako smanjim ulje (radila sam s uljem , a ne margarinom), treba li dodati još brašna?

Ili možda da sam radila s margarinom ili maslacem nebi bio tako mastan?

Bilo kakav prijedlog je dobrodošao.. :)

Dlapek
10.06.2011., 14:57
Konačno sam našla jedan recept za biskvit za tortu bez jaja, ali na kraju ispadne premastan. Evo recept:

400 dkg.ostrog brasna
20 dkg.secera
1 prasak za pecivo
13 dkg margarina ili 3 dcl.ulja
1 vanili secer
4 dcl mlijeka

Ako smanjim ulje (radila sam s uljem , a ne margarinom), treba li dodati još brašna?

Ili možda da sam radila s margarinom ili maslacem nebi bio tako mastan?

Bilo kakav prijedlog je dobrodošao.. :)

Probaj staviti 100 g otopljenog maslaca.
Ostale sastojke nije potrebno mijenjati.
Ja bih jedino smanjila količinu šećera.

patientia
10.06.2011., 20:04
Dio ulja mozes zamijeniti jednakim volumenom pirea od jabuke, a da se okus jabuke ne osjeti u gotovom kolacu. (Ja koristim Alnatura iz DM-a.)

riven
11.06.2011., 16:24
probat ću, hvala!

patientia
11.06.2011., 16:53
Za slastice bez jaja mozes pogledati i ove teme:
http://forum.hr/showthread.php?t=333561
http://forum.hr/showthread.php?t=419892

a za razne nacine da se zamijene jaja u receptima ovu:
http://forum.hr/showthread.php?t=382674

Destructor
23.06.2011., 14:54
Zuta smjesa ne ide u bijelu kao sto je netko gore naveo. Snjeg ide u zutu smjesu,mjesa se iskljucivo sa rukom ( kuhaca,zlica ili slasticarska guma ) Dobro paziti da se ne pomijesa ni kap zumanjka sa bjelanjcima dok se jaja razdvajaju. 180 stupnjeva,20 min,otvarati ni slucajno prije.
Ako je u receptu 8 jaja npr,napravi sa 12 i u toj mjeri povecaj i sve ostalo.

goth_madonna
20.09.2011., 11:08
Dragi forumaši, ovih dana pravim tortu bratu za rođendan i treba mi recept za biskvit. Planiram ga peći u limu 20 x 32, i prerezati na 3 dijela. Raspišite se...

hvala

ta.ja
20.09.2011., 11:14
4 jaja
300 ml šećera
100 ml vode
100 ml ulja
500 ml brašna
1 prašak za pecivo

Miksaš žumanjke sa šećerom. Dodaš ulje, vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. U tu smjesu lagano umiješaš vilicom snijeg od bjelanjaka. Staviš u namašten i pobrašnjen kalup i pečeš 20ak minuta na 180 stupnjeva. Biskvit se jako lijepo digne i nije suh.

Ako želiš smeđi biskvit, skupa s brašnom dodaš i par žlica kakaa.

goth_madonna
20.09.2011., 11:20
a jel to dovoljno za lim 20 x 32.... čitala sam na drugim forumima da za onaj okrugli lim za tortu koji je manji ide 6 jaja i više brašna...


ma to sve nije bitno...samo me zanima dali taj biskvit će se moći prerezati na 3 dijela ako pećem u limu 20 x 30

Zvući mi jednostavno pa ću ga vjerovatno napraviti, hvala

ta.ja
20.09.2011., 13:30
Evo išla sam izmjeriti lim u kojem pečem biskvit i ima dimenzije 35 x 22.

Kada taj biskvit prerežem na pola i u sredinu stavim kremu, obično me pitaju da li sam pekla dva biskvita, jer stvarno lijepo naraste, tako da ne bi trebala imati problema ni dobiti tri dijela od njega.

TincH
25.09.2013., 21:39
Pitanje vezano uz bijeli biskvit.
Napravila sam biskvit od bjelanjaka, sastoji se od bjelanjka, brašna, šećera i praška za pecivo. Pekla sam ga kraće od predviđenih 20 min, no kad sam ga izvadila imao je čudan miris i okus, kao po nikotinu. :confused: Provjerila sam pećnicu i sve je u redu...
Ne znam je li se tako bjelanjak nekako čudno prepekao, ili što? Je li netko doživio nešto slično?

Gipsyqueen
26.09.2013., 09:28
Ne znam o kojem se kolaču i omjerima radi, ali bjelanjci (i cijela) jaja znaju u kombinaciji s praškom za pecivo razviti miris malo po amonijaku.

Meni je kao podloga super funkcionirao ovaj biskvit od Dlapek - link (http://jedozovniduo.blogspot.com/2013/09/kolac-od-jabuka.html) :)

°bubamara°
28.10.2013., 09:14
Help! Tražim recept za nježni biskvit sa sitnim rupicama kao što je u mini roladama od kokosa i lješnjaka. Obični biskvit mi uvijek super ispadne, no za ovaj ne znam od kuda bi krenula, pa ako netko zna bila bi vrlo zahvalna. :)
http://i40.tinypic.com/14ilohy.jpg